Ραδιοδίκτυα Δεδομένων (Data) Τεχνολογίας TCP/IP

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ραδιοδίκτυα Δεδομένων (Data) Τεχνολογίας TCP/IP"

Transcript

1 Ραδιοδίκτυα Δεδομένων (Data) Τεχνολογίας TCP/IP Εισηγητές: Αναστάσιος Ζαχαρίου Κωνσταντίνος Κράλλης, Δρ. Χημικός Μηχανικός Δημήτριος Μητράκος, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Περίληψη Ασύρματα δίκτυα μεταδόσεως πακέτων βασισμένα στα πρωτόκολλα TCP/IP άρχισαν να αναπτύσσονται στην δεκαετία και οδήγησαν στην δημιουργία του AMPRnet ("Δίκτυο 44") που καλύπτει σήμερα όλη την υδρόγειο και χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία από τεχνολογίες υλικού και λογισμικού για την σύνδεση ραδιοερασιτεχνικών σταθμών τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλους κόμβους του Internet. Στον ελληνικό χώρο υφίστανται τέτοια δίκτυα που αποτελούν τμήματα του AMPRnet. Στο άρθρο αυτό εξετάζεται η δομή, η τεχνολογία υλικού και λογισμικού και η διοικητική οργάνωση και υποστήριξη των δικτύων αυτών καθώς και οι προοπτικές στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Abstract Packet Radio networks based on the TCP/IP protocol suite were first developed in the eigthies and led to the establishement of AMPRnet ("Net-44") which covers today the whole world and uses a wide variety of hardware and software technologies to link amateur radio stations to each other and to other Internet hosts. There are two operational TCP/IP packet radio networks today in Greece which are parts of AMPRnet. This article describes the structure, hardware and software technology, the administative and support structure of these networks and the possibilities of future development in Greece and abroad.

2 1. Εισαγωγή Ιστορικό Οι πρώτες τεχνικές μεταγωγής πακέτων αναπτύχθηκαν γύρω στο 1964, ενώ ο όρος "Packet" προτάθηκε από τον D. W. Davies του National Physical Laboratory της Μεγ. Βρεττανίας. Οι έρευνες του εργαστηρίου αυτού οδήγησαν στο σημερινό διεθνές δημόσιο δίκτυο μεταγωγής πακέτων X.25, ενώ το ίδιο έτος ο οργανισμός ARPA (Advanced Research Projects Agency) των Η.Π.Α. άρχισε να χρηματοδοτεί τα προγράμματα που οδήγησαν στη δημιουργία του ARPAnet (πυρήνα του σημερινού Internet) το Η τεχνολογία των ασυρμάτων δικτύων μετάδοσης πακέτων άρχισε να αναπτύσσεται στην δεκαετία , αν και η μεγάλη ανάπτυξή της συμπίπτει με την διάδοση των μικροϋπολογιστών στην δεκαετία Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του μέσου μεταδόσεως τα ασύρματα δίκτυα χρησιμοποιούν εξειδικευμένα πρωτόκολλα για το υποεπίπεδο πρόσβασης μέσου (Medium Access Control) και το επίπεδο σύνδεσης δεδομένων (Data Link Layer) και συχνά και για ανώτερα επίπεδα (π.χ. δρομολόγηση πακέτων). Το πρώτο σύστημα ραδιομεταδόσεως πακέτων (packet radio) ήταν το σύστημα "Aloha" του Πανεπιστημίου της Χαβάης το Το δίκτυο αυτό είχε τοπολογία αστέρα και χρησιμοποιούσε συχνότητες 407,350 MHz και 413,475 MHz και ταχύτητα μεταδόσεως 9600 bps γιά να συνδέσει απομακρυσμένους τερματικούς σταθμούς, οι οποίοι ήταν εφοδιασμένοι με ένα πομποδέκτη UHF, με τον κεντρικό υπολογιστή του πανεπιστημίου. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συστήματος "Aloha" και των παραλλαγών του που αναπτύχθηκαν αργότερα, είναι ότι επιτρέπει τυχαία πρόσβαση κάθε σταθμού στο ραδιοδίαυλο για εκπομπή ενός πακέτου, χωρίς να ελέγχει άν στον δίαυλο εκπέμπει ήδη άλλος σταθμός (TDMA - Time Division Multiple Access). Ο κεντρικός κόμβος ("menehune") όταν λάβει ένα πακέτο, στέλνει στον ανταποκριτή του ένα πακέτο επιβεβαιώσεως λήψεως. Αν ένας σταθμός δεν λάβει την επιβεβαίωση μέσα σε ένα προκαθορισμένο διάστημα, θεωρεί ότι έλαβε χώρα σύγκρουση (collision) με την μετάδοση κάποιου άλλου σταθμού και το επαναμεταδίδει. Διάφορες βελτιώσεις στο σύστημα ALOHA προτάθηκαν αργότερα γιά να βελτιώσουν τις εγγενείς αδυναμίες του. Ενα άλλο δίκτυο ραδιομεταδόσεως πακέτων άρχισε να αναπτύσσεται στις αρχές της δεκαετίας από ραδιοερασιτέχνες, αρχικά στον Καναδά, σε συνέχεια στις Η.Π.Α. και την Γερμανία και τέλος σε πολλές άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Το δίκτυο αυτό είναι σήμερα αρκετά εκτεταμένο, περιλαμβάνει χιλιάδες κόμβους με επίγειες και δορυφορικές ραδιοζεύξεις χαμηλής και μέσης ταχύτητας και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για μετάδοση προσωπικών μηνυμάτων (electronic mail) και δελτίων (bulletins) για προσωπική χρήση των ραδιοερασιτεχνών. Η μετάδοση σε μεγάλες αποστάσεις γίνεται μέσω βραχέων κυμάτων σε χαμηλή

3 ταχύτητα (300 bps) ή μέσω ειδικών δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (Pacsats) σε ταχύτητες 1200 και 9600 bps, και το όλο δίκτυο έχει χαρακτήρα "αποθήκευση - προώθηση" (store and forward), όσον αφορά την μεταφορά των μηνυμάτων, κατά τρόπο παρόμοιο με τα δίκτυα UUCP και Fidonet. Οι κόμβοι του δικτύου είναι αυτοτελείς διατάξεις σειριακής επικοινωνίας χαμηλού κόστους βασισμένες συνήθως στον μικροεπεξεργαστή Z-80B της Zilog και ονομάζονται Terminal Node Controllers (TNC). Οι συσκευές αυτές περιγράφονται στην συνέχεια του άρθρου. Το δίκτυο αυτό χρησιμοποιεί για τα δύο πρώτα επίπεδα OSI τεχνικές πολύ διαφορετικές από το Aloha και τα παράγωγά του. Η πρόσβαση του μέσου μεταδόσεως (του ραδιοδιαύλου δηλαδή) γίνεται με τεχνική CSMA (carrier sense multiple access). Η μέθοδος αυτή επιτρέπει σε ένα σταθμό να εκπέμψει μόνον αφού ακροασθεί στον δίαυλο και βεβαιωθεί ότι αυτός είναι διαθέσιμος. Στο επίπεδο σύνδεσης δεδομένων χρησιμοποιείται ένα πρωτόκολλο που βασίζεται στο HDLC/LAP-B, δηλαδή στο αντίστοιχο επίπεδο του X.25. Το πρωτόκολλο αυτό ονομάζεται AX.25 και καλύπτει μόνο το δεύτερο επίπεδο OSI. Γιά τα επίπεδα 3 και 4, δέν καθορίστηκε εξ αρχής κάποιο κοινά αποδεκτό πρωτόκολλο, αλλά η απόφαση αναβλήθηκε επί μακρόν. Αυτό έγινε αιτία να προταθούν διάφορες εναλλακτικές λύσεις. Λόγω μιάς αρχικής τάσεως να ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες οι σχετικές με το δίκτυο στο TNC, το οποίο μπορεί να περιέχει έως 64 kbytes μνήμης, οι λύσεις αυτές ήταν απλοϊκές και εξειδικευμένες στήν ασύρματη μετάδοση, με αποτέλεσμα οι δυνατότητες διαδικτύωσης με επίγεια δίκτυα και εξέλιξης του πρωτοκόλλου να είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Η πλέον διαδεδομένη λύση είναι το πρωτόκολλο Net/Rom που αναπτύχθηκε με την μορφή firmware για τον Z-80 από τους Ron Raikes (WA8DED) και Mike Busch και παρέχει υπηρεσίες που αντιστοιχούν στα επίπεδα OSI 3, 4 και 7. Άλλες εναλλακτικές λύσεις είναι το πρωτόκολλο TexNet από την Texas Packet Radio Society, το Rose κλπ. Γύρω στο 1984 η σουίτα πρωτοκόλλων TCP/IP, η οποία αναπτύχθηκε για το ARPANET, είχε τύχει πλέον ευρείας αποδοχής και είχε ενσωματωθεί στο λειτουργικό σύστημα Unix, αρχίζοντας από την έκδοση 4.2BSD του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Μπέρκλεϋ). Το λειτουργικό σύστημα Unix είχε ήδη καθιερωθεί στους μικρούς υπολογιστές (minicomputers) που χρησιμοποιούσαν τα τμήματα πληροφορικής των διαφόρων πανεπιστημίων, βιβλιοθήκες και ερευνητικά κέντρα. Ταυτόχρονα είχε αρχίσει και η μεγάλη διάδοση των μικροϋπολογιστών συμβατών με το IBM-PC και τους διαδόχους του, ακόμα και στίς κατοικίες των ραδιοερασιτεχνών. Τα συστήματα αυτά έχουν την απαιτούμενη υπολογιστική ισχύ γιά να υποστηρίξουν τα πρωτόκολλα TCP/IP, άν και το λειτουργικό τους σύστημα MS-DOS κρίνεται γενικά ανεπαρκές.

4 Την εποχή αυτή ο Phil Karn, KA9Q της Bell Labs πρότεινε η ανάπτυξη του ραδιοερασιτεχνικού δικτύου μεταδόσεως πακέτων να βασισθεί στά πρωτόκολλα TCP/IP για τα επίπεδα 3 και άνω. Η εναλλακτική αυτή λύση παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα και έγινε σταδιακά αποδεκτή από πολλές ομάδες ραδιοερασιτεχνών σε ολο τον κόσμο. Ο Karn επίσης ανέπτυξε ο ίδιος ένα πρόγραμμα, το NET.EXE (το οποίο εξελίχθηκε στο σημερινό NOS.EXE), το οποίο μετατρέπει τον προσωπικό υπολογιστή σε κόμβο ενός δικτύου TCP/IP και ταυτόχρονα υποστηρίζει τόσο το πρωτόκολλο AX.25, που διατηρήθηκε στο επίπεδο 2, όσο και το πρωτόκολλο των επιπέδων 3 και 4 των παραδοσιακών ραδιοερασιτεχνικών δικτύων (Net/Rom). Επίσης υποστηρίζει και όλες σχεδόν τις κατηγορίες υλικού (hardware) που χρησιμοποιούνται στα ενσύρματα τοπικά δίκτυα (LAN). Οι πρώτες προσπάθειες αναπτύξεως ραδιοδικτύων TCP/IP ήταν πολύ επιτυχημένες και σύντομα ένα τμήμα του Internet (διάδοχος του ARPANET), το δίκτυο 44 (κατηγορίας Α) με διευθύνσεις, καθώς και το domain ".ampr.org", διατέθηκαν αποκλειστικά για χρήση από ραδιοερασιτέχνες και ονομάσθηκε AMPRnet (AMateur Packet Radio network). Η ανάπτυξη του AMPRnet από το σημείο αυτό και μετά ήταν αλματώδης, κυρίως χάρη στη συνεργασία της πανεπιστημιακής κοινότητας και των ερευνητικών κέντρων (δημοσίων και ιδιωτικών) που υποστήριξαν με πολλούς τρόπους τους ραδιοερασιτέχνες στην προσπάθειά τους. Λεπτομέρειες γιά το AMPRnet, όσον αφορά το υλικό, το λογισμικό, τα διοικητικά και τις προοπτικές του αναφέρονται στη συνέχεια. 2. Χαρακτηριστικά ασυρμάτων δικτύων Τά απλά ραδιοδίκτυα πακέτων μοιάζουν στην σύλληψή τους πολύ με την τοπολογία ethernet και πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη σχεδίασή τους είναι κοινοί και στα δύο συστήματα. Συγκρινόμενα με τα δίκτυα ethernet όμως, τα ραδιοδίκτυα παρουσιάζουν τα εξής σημαντικά μειονεκτήματα: α. Παρουσιάζουν πολύ μεγάλη εξασθένηση σήματος μεταξύ πομπού και δέκτου. β. Εμφανίζουν το πρόβλημα του "κρυμμένου πομπού" (Hidden transmitter), το οποίο συνίσταται στό ότι ένας σταθμός Α είναι δυνατόν να παρεμβάλλει την επικοινωνία μεταξύ ενός σταθμού Β, με τον οποίο έχει καλή επικοινωνία και ενός σταθμού Γ του οποίου δεν λαμβάνει τα σήματα, λόγω μεγάλης αποστάσεως ή παρεμβολής εμποδίων. γ. Ο χρόνος μεταγωγής ενός πομποδέκτου από την εκπομπή στη λήψη δεν είναι αμελητέος. Παρ'όλο που σε σύγχρονες κατασκευές είναι της τάξεως των ms, συχνά καθυστερήσεις της τάξεως των ms είναι αναγκαίες για την λειτουργία βοηθητικών συσκευών. Σε υψηλές ταχύτητες (άνω των 2400 bps) οι χρόνοι μεταγωγής είναι συγκρίσιμοι με την διάρκεια του πλαισίου.

5 δ. Είναι πρακτικά αδύνατο ένας πομποδέκτης να ακροάται στην συχνότητα που εκπέμπει κατά την διάρκεια της εκπομπής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαγνώσει μιά σύγκρουση (collision) του σήματός του με ένα πλαίσιο που προέρχεται από άλλο σταθμό, όπως γίνεται στο ethernet. Είναι επομένως αδύνατη η εφαρμογή του πλήρους πρωτοκόλλου CSMA/CD (carrier sense multiple access with collission detection), εκτός αν χρησιμοποιηθούν ειδικές τεχνικές αμφίπλευρης επικοινωνίας. ε. Ειδικά στα αστικά κέντρα και τις βιομηχανικές περιοχές οι δέκτες δέχονται παρεμβολές που οφείλονται σε φαινόμενα ενδοδιαμορφώσεως, σε βιομηχανικό θόρυβο κλπ. με αποτέλεσμα μείωση της αξιοπιστίας της επικοινωνίας. Όλοι οι παραπάνω λόγοι προκαλούν απώλειες πακέτων τα οποία πρέπει να σταλούν εκ νέου, με αποτέλεσμα την υπερφόρτωση του δικτύου και μείωση του φαινομένου ρυθμού μεταδόσεως δεδομένων. Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα είναι ότι οποιοσδήποτε διαθέτει ένα φθηνό δέκτη VHF είναι σε θέση να παρακολουθεί τις επικοινωνίες, πράγμα που δεν επιτρέπει την χρησιμοποίηση των συνήθων τεχνικών ελέγχου προσβάσεως με password. Για αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού αναπτύχθηκαν ειδικές τεχνικές ελέγχου αυθεντικότητας, παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούν τα στρατιωτικά δίκτυα ραδιοτηλεφωνίας. 3. Hardware και Software επιπέδων OSI 1 και CSMA (Carrier sense multiple access) Τα ραδιοδίκτυα μεταδόσεως data σχεδιάζονται σχεδόν πάντα κατά τέτοιο τρόπο ώστε πολλοί σταθμοί να μπορούν να μοιράζονται το μέσο μεταδόσεως (δηλ. τον ραδιοδίαυλο) με καταμερισμό χρόνου. Η τεχνική που χρησιμοποιείται είναι παρόμοια με την τεχνική των δικτύων "ethernet", και ονομάζεται CSMA (carrier sense multiple access - πολλαπλή πρόσβαση με ανίχνευση φέροντος). Διαφέρει από το καθαρό ethernet το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνική ανιχνεύσεως συγκρούσεων πακέτων, διότι ο σταθμός που εκπέμπει δεν είναι εύκολο να λαμβάνει ταυτόχρονα σήματα της αυτής συχνότητος. Πολλά δίκτυα ραδιομεταδόσεως πακέτων χρησιμοποιούν στατιστικές μεθόδους ώστε να γίνει δικαιότερη η κατανομή του διαύλου μεταξύ των ισχυρών και ασθενών σταθμών και να αυξηθεί ο επιτυγχανόμενος ρυθμός μεταδόσεως δεδομένων [STALL88]. 3.2 Το πρωτόκολλο AX.25 Το πρωτόκολλο AX.25 υλοποιείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του σε επίπεδο υλικού με ειδικά ολοκληρωμένα κυκλώματα. Το AX.25 είναι κατά βάση το HDLC/LAP-B,

6 δηλαδή το επίπεδο 2 (data link layer) του X.25, του πρωτοκόλλου επικοινωνίας με τα δημόσια δίκτυα μεταγωγής πακέτων. Λόγω των ιδιομορφιών των ασυρμάτων δικτύων, έχουν γίνει αρκετές τροποποιήσεις και προσθήκες. Οι λεπτομέρειες του πρωτοκόλλου AX.25 περιγράφονται αναλυτικά στη σχετική έκδοση της Americal Radio Relay League (A.R.R.L.) [ARRL84]. 3.3 Terminal Node Controllers (TNC) Ο όρος Terminal Node Controller (TNC) χρησιμοποιείται γιά να περιγράψει τις τερματικές συσκευές του δικτύου. Αυτές αποτελούνται στην βασική τους μορφή από ένα κύκλωμα σύγχρονης σειριακής επικοινωνίας το οποίο οδηγεί ένα διαμορφωτή/αποδιαμορφωτή (modem) ακουστικών τόνων και ένα κύκλωμα ασύγχρονης επικοινωνίας με τερματικό, τα οποία ελέγχονται από έναν μικροεπεξεργαστή 8 bit, συνήθως ένα Zilog Z-80. Η βασική λειτουργία του μικροεπεξεργαστή είναι ο έλεγχος της ροής χαρακτήρων μεταξύ των δύο θυρών επικοινωνίας. Παράλληλα παρέχουν την δυνατότητα στο τερματικό να ελέγξει τις παραμέτρους της επικοινωνίας και να ξεκινήσει ή να τερματίσει μιά σύνδεση AX.25. Συνήθως παρέχονται και άλλες δυνατότητες, όπως η εκπομπή ραδιοφάρου (beacon) σε τακτά χρονικά διαστήματα και ένα στοιχειώδες σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mailbox). Υπάρχουν επίσης διατάξεις TNC που διαθέτουν και δεύτερη σύγχρονη θύρα (KAM της Kamtronics) και επιτρέπουν αναμετάδοση πακέτων από την μία θύρα στην άλλη. Πολλά TNC ένσωματώνουν επίσης δυνατότητες επικοινωνίας με άλλα ψηφιακά συστήματα επικοινωνίας, όπως RTTY, TOR κλπ τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται σε επικοινωνίες μεγάλων αποστάσεων στα βραχέα κύματα ( Mhz). 3.4 Το πρωτόκολλο KISS Το πρωτόκολλο KISS (από τά αρχικά του αγγλικού λογοπαιγνίου: "Keep It Simple, Stupid") αναφέρεται στην επικοινωνία μεταξύ της σειριακής θύρας ενός υπολογιστή και ενός TNC. Αυτό χρησιμοποιείται όταν τα πλαίσια AX.25 παράγονται από τον υπολογιστή και μεταβιβάζονται στο TNC για προσθήκη των σημαιών (flags) και αποστολή τους. Αναπτύχθηκε γιά να επιτρέψει την χρήση περίποκου λογισμικού το οποίο ξεπερνάει τις δυνατότητες του μικροπεξεργαστή που βρίσκεται μέσα στο TNC, χωρίς όμως να απαιτείται η αγορά και εγκατάσταση στον υπολογιστή μιάς ακριβής κάρτας σύγχρονης επικοινωνίας [CHEP87]. Απαιτείται απλώς η αλλαγή του ενσωματωμένου λογισμικού (firmware) του TNC με λογισμικό KISS το οποίο προφανώς είναι και εξαιρετικά απλό. Βασικά το πρωτόκολλο KISS είναι όμοιο με το SLIP (serial line internet protocol) [RFC1055], με την διαφορά ότι εκτός από την μετάδοση πακέτων KISS με δεδομένα πρός εκπομπή, παρέχει και δυνατότητα αποστολής εντολών πρός το TNC ώστε να τροποποιηθούν διάφορα λειτουργικά χαρακτηριστικά του.

7 Το πρωτόκολλο KISS προτάθηκε σαν προσωρινή λύση γιά εκμετάλλευση του υπάρχοντος υλικού έως ότου μειωθεί το κόστος καρτών σειριακής επικοινωνίας με δυνατότητες HDLC. Δεν διαθέτει έλεγχο λαθών διότι εκμεταλλεύεται την αντίστοιχη δυνατότητα του TCP. Για διάφορους λόγους το KISS διαδόθηκε ευρέως και χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες εφαρμογές ψηφιακών επικοινωνιών. 3.5 Εσωτερικές μονάδες σύγχρονης επικοινωνίας (SCC) Εκτός από τα TNC πού περιγράφηκαν, μιά διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της εκπομπής και λήψεως πλαισίων HDLC είναι η χρήση μιάς εσωτερικής μονάδας σύγχρονης επικοινωνίας (Synchronous Communications Contoller ή SCC) σε έναν υπολογιστή IBM PC ή συμβατό. Οι μονάδες αυτές προσαρμόζονται στο bus της κεντρικής μονάδας και χρησιμοποιούν το τροφοδοτικό του συστήματος. Η επικοινωνία τους με τον μικροεπεξεργαστή είναι επομένως ταχύτατη. Οι μονάδες SCC συνήθως σύγχρονες σειριακές εξόδους. Συχνά έχουν ενσωματωμένο modem και μπορούν να συνδεθούν κατευθείαν με τον πομποδέκτη, διαφορετικά απαιτείται ένα απλό εξωτερικό modem. Οι μονάδες SCC δεν έχουν ενσωματωμένο λογισμικό (firmware) όπως τα TNC αλλά οδηγούνται κατ'ευθείαν από την κεντρική μονάδα με το κατάλληλο λογισμικό (device driver) που τίς συνοδεύει. 3.6 Modems Τα πρώτα TNC σχεδιάσθηκαν στις Η.Π.Α. και τον Καναδά στις αρχές της δεκαετίας 1980 και χρησιμοποίησαν για οικονομικούς λόγους modems με πρωτόκολλο Bell 202 και διακριτά εξαρτήματα ή απλά αναλογικά ολοκληρωμένα κυκλώματα. Το πρωτόκολλο Bell 202 καθωρίζει ταχύτητα μεταδόσεως 1200 baud σε διαμόρφωση FSK με τόνους 1200 Hz (mark) και 2200 Hz (space). Η ταχύτητα αυτή ήταν ικανοποιητική για την εποχή και καθιερώθηκε σαν πρότυπο για τα δίκτυα που χρησιμοποιούν συνήθεις πομποδέκτες FM στίς περιοχές συχνοτήτων VHF (άνω των 29 MHz) και UHF. Όσον αφορά τα ραδιοδίκτυα πακέτων στην περιοχή HF (3.5 εως 29 MHz), χρησιμοποιείται διαμόρφωση FSK με ταχύτητα 300 bps, η οποία συνήθως επιτυγχάνεται με χρήση ενός modem Bell 103 σε συνδυασμό με πομποδέκτη SSB. Η χαμηλότερη ταχύτητα επιβάλλεται τόσο από περιορισμούς στο διαθέσιμο εύρος συχνοτήτων από τους εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών, όσο και για τεχνικούς λόγους που σχετίζονται με τα προβλήματα της διαδόσεως των βραχέων κυμάτων.

8 Παράλληλα αναπτύχθηκαν και συστήματα με διαμόρφωση φάσεως (BPSK) στην ταχύτητα 1200 baud τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κυρίως στις δορυφορικές επικοινωνίες. Με την πάροδο του χρόνου και την ανάπτυξη εφαρμογών η ταχύτητα των 1200 bps αποδείχθηκε ανεπαρκής και έγιναν διάφορες προσπάθειες γιά αύξησή της, χωρίς υπερβολική αύξηση του κόστους του υλικού. Οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν συντονισμένες και προέκυψε μιά ποικιλία προτύπων. Γιά ταχύτητα 9600 bps (και πιό πρόσφατα bps) χρησιμοποιείται η μέθοδος που ανέπτυξαν οι Steve Goode, K9NG [GOOD85] και James Miller, G3RUH [MILL88]. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, το οποίο είναι αρκετά περίπλοκο και χρησιμοποιείται αποκλειστικά στις ραδιοερασιτεχνικές επικοινωνίες, το αναλογικό σήμα που διαμορφώνει τον πομπό παράγεται ψηφιακά (είναι αποθηκευμένο σε ROM) με αυστηρά καθορισμένα φασματικά χαρακτηριστικά 4800 Hz και 7500 Hz). Ακόμα όμως και η ταχύτητα αυτή κρίνεται ανεπαρκής γιά εφαρμογές που απαιτούν μετάδοση μεγάλου όγκου δεδομένων, ειδικά όταν μεσολαβούν πολλοί κόμβοι. Τέτοιες εφαρμογές είναι όσες απαιτούν την μεταβίβαση εικόνας σχετικά υψηλής αναλύσεως και μεταβίβαση φωνής σε πραγματικό χρόνο. Για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις αυτές αναπτύχθηκε ένα σύστημα 56/112 kbps το οποίο χρησιμοποιεί τεχνικές RF-modem, δηλαδή διαμορφώνει απ'ευθείας μιά φέρουσα ραδιοσυχνότητος 28 MHz, η οποία κατόπιν μετασχηματίζεται στην τελική συχνότητα εκπομπής. 4. Επίπεδο δικτύου - IP πάνω από AX.25 και Net/Rom Από το επίπεδο αυτό και πάνω δεν υπάρχουν σημαντικές ποιοτικές διαφορές μεταξύ των ασυρμάτων και των ενσυρμάτων δικτύων TCP/IP. Οι διαφορές είναι κυρίως ποσοτικές και γενικά τα ασύρματα δίκτυα χαρακτηρίζονται από σχετικά μεγάλους χρόνους αποκρίσεως. Τυπικός χρόνος μεταδόσεως ενός πακέτου UDP και επιστροφής του στον αποστολέα (ping) είναι 2.1 s γιά σταθμούς με άμεση επικοινωνία μεταξύ τους σε ταχύτητα 1200 bps και χρήση εξωτερικών TNC. Η μετάδοση πακέτων IP γίνεται είτε απευθείας πάνω από το AX.25, είτε εκμεταλλεύεται το ήδη υπάρχον παραδοσιακό δίκτυο χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες που παρέχει το πρωτόκολλο Net/Rom.

9 Επειδή το επίπεδο TCP προσφέρει το ίδιο μιά αξιόπιστη σύνδεση απο άκρου εις άκρον, είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε στο επίπεδο AX.25 μιά όχι αξιόπιστη σύνδεση μέ εκπομπή ασύνδετων πλαισίων (UI-frames). Η επιβεβαίωση παρέχεται πλέον μόνον από το επίπεδο TCP του ανταποκριτού και έτσι απλοποιούνται σημαντικά οι διαδικασίες επιπέδου 2, περιορίζοντας τoν αριθμό των μεταδιδομένων πλαισίων τουλάχιστον κατά το ήμισυ. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι τα ασύνδετα πλαίσια δεν έχουν περιορισμό μεγέθους (στην πραγματικότητα το υλικό θέτει συνήθως κάποιο περιορισμό) και, επομένως, το μέγιστο πακέτο IP που μπορεί να μεταδοθεί χωρίς να υποστεί τεμαχισμό είναι της τάξεως του 1 kbyte. Συνήθως χρησιμοποιούνται πακέτα 512 bytes, έναντι 128 ή 256 χαρακτήρων που επιτρέπουν οι συνδέσεις AX.25. Η δυνατότητα μεταδόσεως ασύνδετων πλαισίων επιτρέπει επίσης την μεταφορά σε περιβάλλον AX.25 του πρωτοκόλλου ARP (Address Resolution Protocol), το οποίο αρχικά εφαρμόσθηκε στα δίκτυα IP επάνω από ethernet. Το πρωτόκολλο αυτό επιτρέπει σε ένα σταθμό TCP/IP να ερωτά με ένα ασύνδετο πλαίσιο AX.25, το οποίο απευθύνεται "προς όλους", την ΑΧ.25 διεύθυνση του σταθμού με τον οποίο επιθυμεί να επικοινωνήσει. Όσον αφορά την μετάδοση πακέτων IP πάνω από Net/Rom, ή μέθοδος αυτή έχει πολλούς περιορισμούς κυρίως όσον αφορά το μέγεθος του πλαισίου (236 bytes). Παρά τα προβλήματα αυτά, η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε συχνά διότι επιτρέπει χρήση της υπάρχουσας υποδομής δικτύου όταν είναι αντιοικονομική η εγκατάσταση ενός παράλληλου δικτύου τεχνολογίας TCP/IP. 5. Διαδικτύωση - αλγόριθμοι routing 5.1 Στατικοί πίνακες Γενικά στο AMPRnet οι κόμβοι χρησιμοποιούν στατικούς πίνακες γιά την μεταγωγή και διόδευση πακέτων ανάμεσα σε διάφορους κόμβους. Αυτό είναι δυνατόν επειδή τα δίκτυα είναι σχετικά μικρά, ενώ το δίκτυο έχει τοπολογία πολλαπλών αστέρων, των οποίων οι κεντρικοί κόμβοι γνωρίζουν όλους τούς άλλους κεντρικούς κόμβους. Ο πίνακας με τους κεντρικούς κόμβους ενημερώνεται από τους διαχειριστές των κόμβων αυτών με βάση πληροφορίες που αποθηκεύονται σε ένα κεντρικό σημείο, ενώ ο πίνακας κάθε σταθμού ενημερώνεται από τον διαχειριστή του ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες.

10 5.2 RIP Το πρωτόκολλο RIP (γνωστό και ως routed από το όνομα του αντίστοιχου προγράμματος του λειτουργικού συστήματος Unix) έχει καθιερωθεί στο Internet γιά χρήση μεταξύ πυλών (gateways) ώστε να υπάρχει αυτόματη ενημέρωση κάθε κόμβου ο οποίος κάνει μεταγωγή πακέτων για τον τρόπο αποστολής πακέτων IP σε διάφορους προορισμούς. Αναλυτική περιγραφή του RIP, όσο και των λοιπών σχετικών πρωτοκόλλων (EGP/gated, OSPF κ.α.) υπάρχει στην βιβλιογραφία [COME91]. Το πρωτόκολλο αυτό χρησιμοποιείται στίς πύλες μεταξύ AMPRnet και άλλων δικτύων του Internet καθώς και σε λίγα ασύρματα δίκτυα. 5.3 RSPF Το πρωτόκολλο RSPF είναι μιά μεταφορά του "αλγορίθμου ελαχίστου δρόμου" (Shortest Path First) που λαμβάνει υπόψιν τις ιδιαιτερότητες των ασύρματων δικτύων [GOLD1989]. Μοιάζει πολύ με το γνωστό πρωτόκολλο OSPF το οποίο περιγράφεται στα κείμενα RFC-1131 και RFC-1247 [COME91]. Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι το πρωτόκολλο αυτό παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα εν σχέσει πρός το RIP/routed αλλά επιβαρύνει περισσότερο τα σχετικά αργά σημερινά ασύρματα δίκτυα και καταναλώνει περισσότερο χρόνο του επεξεργαστή. 6. Διαθέσιμο λογισμικό Εφαρμογές 6.1 Περιβάλλον MS-DOS Το λογισμικό γιά το λειτουργικό σύστημα MS-DOS αναπτύχθηκε αρχικά απο τον Phil Karn το 1984 και ήταν ένα αρχείο εκτελέσιμου κώδικα, ονομαζόμενο NET.EXE, σε μορφή προγράμματος εφαρμογής που ενσωμάτωνε τον απαιτούμενο κώδικα γιά επικοινωνίες με βάση το πρωτόκολλο TCP/IP. Ο κώδικας αυτός αναπτύχθηκε σε γλώσσα C (Borland Turbo C 1.5) και μερικά τμήματά του σε assembler. Το NET.EXE υποστήριζε επικοινωνίες AX.25, Net/Rom και TCP/IP μέσω ενός TNC διαμορφώσεως KISS και συνδεδεμένου στην ασύγχρονη θύρα. Υποστήριζε επίσης επικοινωνίες TCP/IP πάνω από ethernet. Λόγω της χρήσεως γλώσσας προγραμματισμού υψηλού επιπέδου, το NET.EXE μεταφέρθηκε εύκολα σε πολλά διαφορετικά συστήματα (CP/M, Amiga, Atari ST, Unix V). Ο R.E.Janssen (PE1CHL) πρόσθεσε οδηγούς για κάρτες σύγχρονης επικοινωνίας βασισμένες στο Z-8530 καθώς και τον απαιτούμενο κώδικα για υποστήριξη των πρωτοκόλλων "broadcast" και "ftl0" τα οποία χρησιμοποιούνται για επικοινωνίες

11 μέσω ραδιοερασιτεχνικών δορυφόρων. Με βάση τον αρχικό κώδικα NET.EXE ο P. Karn έγραψε ένα πλήρες multitasking λειτουργικό σύστημα, το Network Operating System (NOS), το οποίο χρησιμοποιεί το MS-DOS μόνο για πρόσβαση στα αρχεία. Το σύστημα αυτό εμφανίζεται με την μορφή ενός εκτελέσιμου αρχείου (NOS.EXE), μέσα στο οποίο ενσωματώνονται τόσο ο kernel και οι οδηγοί συσκευών (device drivers) και ο κώδικας δικτυώσεως TCP/IP, όσο και οι διάφορες εφαρμογές που υποστηρίζονται. Όσον αφορά οδηγούς συσκευών, υποστηρίζονται ασύγχρονες και σύγχρονες σειριακές θύρες σε πρωτόκολλα AX.25, SLIP και PPP, και κάρτες LAN τύπου ethernet, token ring και arcnet όλων σχεδόν των κατασκευαστών. Από πλευράς εφαρμογών υποστηρίζονται όλες σχεδόν οι συνήθεις εφαρμογές της σουίτας TCP/IP (telnet, ftp, SMTP, POP, rlogin, finger, NNTP/news, rdate, conference κ.λ.π.) καθώς και πολλές εξειδικευμένες που ενδιαφέρουν κυρίως τους ραδιοερασιτέχνες (callbook, weather server, geographical information servers). Είναι σχετικά εύκολη η προσθήκη και άλλων εφαρμογών (πράγμα που γίνεται συνεχώς) αν και απαιτείται προγραμματισμός σε γλώσσα C. Οι εφαρμογές που χρησιμοποιούνται περισσότερο στα ραδιοερασιτεχνικά δίκτυα είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (SMTP και POP) και η μεταφορά αρχείων με το πρωτόκολλο ftp (file transfer protocol). Οι εφαρμογές remote login (telnet και rlogin) και η αναζήτηση πληροφοριών σε διάφορες βάσεις δεδομένων είναι επίσης αρκετά δημοφιλείς, ιδίως στις Η.Π.Α. Η υποστήριξη όλων αυτών των εφαρμογών από τα ασύρματα δίκτυα TCP/IP παρέχει πολύ σημαντικές δυνατότητες στους σχεδιαστές πανεπιστημιακών και άλλων ερευνητικών δικτύων. Πρακτικά δίνεται η δυνατότητα σε ερευνητικές ομάδες που ευρίσκονται σε σχετικά απομονωμένες τοποθεσίες ή σε κινητούς σταθμούς να αποκτούν πλήρη πρόσβαση στο Internet και σε όλες τις πηγές πληροφοριών που είναι διαθέσιμες σε αυτό. Αυτή η δυνατότητα γίνεται πολύ σημαντική σήμερα, όπου πολλές πανεπιστημιακές και άλλες βιβλιοθήκες όχι μόνο μηχανογραφούνται αλλά δίνουν στούς χρήστες τους δυνατότητα προσβάσεως από το Internet. Παραδείγματος χάριν, είναι δυνατόν μία αρχαιολογική ανασκαφή να έχει πρόσβαση τόσο στην βιβλιοθήκη του ιδρύματος που την διεξάγει, οπουδήποτε στον κόσμο ευρίσκεται αυτό, όσο και σε όλες τις άλλες πηγές πληροφοριών παγκόσμια, χωρίς να υπάρχουν οι γνωστές δυσκολίες που παρουσιάζει ή χρήση του επιλεγόμενου τηλεφωνικού δικτύου.

12 Με παρόμοιο τρόπο είναι δυνατόν μιά ερευνητική ομάδα βιολογίας σε ένα απομακρυσμένο σταθμό να στέλνει και να λαμβάνει σε συνεχή βάση τόσο μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όσο και τις επιστημονικές συζητήσεις του "bionet" μέσω των πρωτοκόλλων SMTP, POP και NNTP. Μία ακόμα σημαντική εφαρμογή του NOS είναι ή χρήση του σαν πύλης (IP router), αφού υποστηρίζει τόσο μία εκτεταμένη σειρά πρωτοκόλλων επικοινωνίας, όσο και διάφορους αλγορίθμους μεταγωγής πακέτων IP. Με βάση τις δυνατότητες αυτές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν λύση χαμηλού κόστους γιά διασύνδεση τοπικών δικτύων τεχνολογίας TCP/IP (π.χ. PC-NFS) μέσω ευθειών γραμμών του Ο.Τ.Ε. 6.2 Περιβάλλον Unix* Γενικά αυτό που απαιτείται σε ένα σύστημα Unix είναι από ένα device driver γιά κάθε πρωτόκολλο και interface (AX.25, kiss, scc κλπ) που χρησιμοποιούνται στα ασύρματα δίκτυα. Αν διατίθενται αυτά, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ο κώδικας TCP/IP που υπάρχει ενσωματωμένος στο λειτουργικό σύστημα καθώς και όλες οι εφαρμογές που βασίζονται σ'αυτόν. Οικονομικοί λόγοι επέβαλαν την χρήση προσωπικών υπολογιστών τύπου IBM PC/AT ή στους περισσότερους ραδιοερασιτέχνες. Οι μέχρι τώρα διατιθέμενες εκδόσεις Unix για επεξεργαστές Intel ήταν βασισμένες στις εκδόσεις της AT&T (System V), οι οποίες δεν παρέχουν επαρκή υποστήριξη στην ανάπτυξη λογισμικού TCP/IP. Μόνον πρόσφατα εμφανίσθηκαν δύο εκδόσεις Unix για προσωπικούς υπολογιστές που προέρχονται από το BSD Unix και παρέχουν πλήρη υποστήριξη στην ανάπτυξη κώδικα TCP/IP. Πρόκειται γιά το 386BDS και το Linux, γιά τα οποία ήδη εμφανίσθηκαν τα πρώτα δείγματα λογισμικού. Η προσωρινή εναλλακτική λύση γιά συστήματα Unix System V ήταν μέχρι στιγμή η μεταφορά όλου του πακέτου του NOS από το MS-DOS στο νέο περιβάλλον με την μορφή ενός προγράμματος εφαρμογής. Αυτή η λύση έχει το μειονέκτημα ότι παρακάμπτει τις υπηρεσίες TCP/IP του kernel και τις ενσωματώνει στον κώδικά τους εξ αρχής, με αποτέλεσμα να μην είναι συμβατές με τις ήδη υπάρχουσες εφαρμογές του συστήματος ftp, telnet, SMTP (sendmail, mmdf), κλπ. Μερικές περιορισμένες προσπάθειες έχουν γίνει στο περιβάλλον SunOS, λόγω της διαδόσεως των υπολογιστών των σειρών Sun 3 και Sun Sparc. Αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών ήταν το πακέτο ax25ip του Theo de Raadt, το οποίο προσθέτει τον απαιτούμενο κώδικα στον kernel του SunOS για λειτουργία TCP/IP πάνω από AX.25. Αυτό περιέχει τον απαιτούμενο οδηγό STREAMS για τον kernel του SunOS και τις απαιτούμενες επεκτάσεις στο πρωτόκολλο ARP ώστε να υποστηρίζει διευθύνσεις δικτύων AX.25.

13 Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, αναμένεται ότι η άμεση υποστήριξη των πρωτοκόλλων ασυρμάτων δικτύων TCP/IP από το Unix θα απαιτήσει ακόμα κάποιο χρόνο γιά να φθάσει το επίπεδο που προσφέρεται στο MS-DOS. 6.3 Apple MacIntosh Οι προσωπικοί υπολογιστές MacIntosh της Apple Computers, Inc. διαθέτουν ήδη το hardware γιά εκπομπή και λήψη πλαισίων AX.25, αφού η σειριακή τους θύρα ελέγχεται από ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα Z Αυτό επέτρεψε την εύκολη μεταφορά του NOS στο περιβάλλον αυτό, ενώ ο μόνος πρόσθετος εξοπλισμός που απαιτείται είναι ένα απλό σχετικά modem. Το υλικό και λογισμικό για χρήση του MacIntosh περιγράφεται στην βιβλιογραφία [FRAN92]. 6.4 Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο Η διαχείριση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ανάγνωση, σύνταξη, αποθήκευση, διαγραφή κλπ) δεν γίνεται από το NOS αλλά από εξειδικευμένα ξεχωριστά προγράμματα που μπορούν να καλούνται είτε αυτοτελώς είτε μέσα από το περιβάλλον του NOS. Στην βιβλιογραφία τα προγράμματα της κατηγορίας αυτής αναφέρονται σαν MUA (Mail User Agent). Το παλαιότερο πρόγραμμα αυτής της κατηγορίας είναι το BM (Bdale's Mailer) από τον Barksdale Garbee, N3EUG. To ΒΜ είναι βασικά μιά μεταφορά στο περιβάλλον NOS του αντίστοιχου προγράμματος "mail" ή "mailx" του λειτουργικού συστήματος Unix. Σήμερα διατίθεται στην έκδοση 3.3.2c (B. Garbee, D. Trulli και K. Krallis, 1993). Υπάρχει επίσης ένα πρόγραμμα γιά σύνταξη και αποστολή άρθρων Usenet news, το Pnews (K. Krallis, 1993). Παρόμοια προγράμματα αναγνώσεως και αποστολής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με πιό εύχρηστο user interface είναι τα VIEW (Mark Bramwell, 1992), το οποίο επιτρέπει παράλληλα χρήση τοπικού δικτύου (LAN) και PCelm (W.Siebeck και M. Freiss, 1991) το οποίο επιτρέπει εναλλακτική χρήση πρωτοκόλλου UUCP. Ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείο υπάρχει και για το περιβάλλον Microsoft Windows 3.1 και ονομάζεται GothaMail (D.S. Anderson, 1992). 6.5 Όροι Χρήσεως Λογισμικού Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, το λογισμικό που αναφέρθηκε διατίθεται δωρεάν για μη κερδοσκοπική χρήση. Γιά επαγγελματική χρήση ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επικοινωνήσει με τον συγγραφέα για διακανονισμό της τιμής, η οποία συνήθως είναι πολύ μικρή και συμβολική.

14 6.6 Ανταλλαγή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με δίκτυο UUCP Επειδή ή πλήρης φυσική σύνδεση με το Internet είναι σε ορισμένες χώρες δύσκολη ή δαπανηρή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύνδεση UUCP μέσω του επιλεγομένου τηλεφωνικού δικτύου μέ ένα κόμβο του Internet. Η σύνδεση αυτή επιτρέπει ανταλλαγή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μόνον, και το απαιτούμενο λογισμικό χορηγείται με το λειτουργικό σύστημα Unix, είναι δε διαθέσιμο γιά περιβάλλον MS- DOS σε διάφορες εκδόσεις. Πρόσφατα αναπτύχθηκε λογισμικό ("MailGate", K. Krallis 1993), το οποίο απαιτεί περιβάλλον DESQview και επιτρέπει σε ένα κόμβο να διακινεί ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μεταξύ AMPRnet και UUCP και προς τις δύο κατευθύνσεις. 7. Εφαρμογές σε Κινητές Βιβλιοθήκες Τα τελευταία χρόνια μερικοί φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης άρχισαν μελέτες ή δοκιμαστική λειτουργία κινητών δανειστικών βιβλιοθηκών. Οι βιβλιοθήκες αυτές λειτουργούν πάνω σε ειδικά διασκευασμένα οχήματα, τα οποία επισκέπτονται διαδοχικά τους σχετικά απομακρυσμένους οικισμούς του δήμου, στούς οποίους γιά διάφορους λόγους δεν είναι συμφέρουσα η ίδρυση βιβλιοθήκης και προσφέρουν σχεδόν όλες τις υπηρεσίες μιάς βιβλιοθήκης στους κατοίκους, χωρίς αυτοί να χρειάζεται να απομακρυνθούν από τον χώρο κατοικίας ή εργασίας τους. Οι κινητές βιβλιοθήκες είναι φυσικό να έχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις συνήθεις μόνιμες εγκαταστάσεις. Ένα πρόβλημά τους είναι ότι δεν συνδέονται με το μηχανογραφικό σύστημα αναζήτησης της κεντρικής βιβλιοθήκης, επομένως ο ενδιαφερόμενος είναι υποχρεωμένος να "παραγγείλει" μιά βιβλιογραφική έρευνα και να παραλάβει τα αποτελέσματά της στην επόμενη επίσκεψη της βιβλιοθήκης. Μιά καλή λύση είναι η σύνδεση της κινητής βιβλιοθήκης στο δίκτυο που χρησιμοποιεί και η κεντρική βιβλιοθήκη μέσω μιάς ασύρματης ζεύξεως. Με τον τρόπο αυτό η κινητή βιβλιοθήκη γίνεται ένας πλήρης κόμβος του δικτύου, και αποκτά πρόσβαση σε όλο τον πλούτο πληροφοριών που διατίθενται και στην κεντρική βιβλιοθήκη, είτε σε οπτικό δίσκο CD-ROM τοπικά, είτε μέσω επίγειου δικτύου (HellasPack, Internet) από άλλες τοποθεσίες. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζει το προσωπικό της κινητής βιβλιοθήκης την διαθεσιμότητα οποιουδήποτε υλικού της κεντρικής βιβλιοθήκης και ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης να το παραγγέλνει αμέσως, άν αυτό είναι διαθέσιμο. Στην εφαρμογή αυτή πολλά τεχνικά προβλήματα των ασυρμάτων δικτύων λύνονται σχετικά εύκολα και οικονομικά, διότι η έκταση την οποία πρέπει να καλύπτει το

15 δίκτυο είναι σχετικά μικρή. Στην βασική του μορφή το σύστημα επεκτείνει το δίκτυο της βιβλιοθήκης, άν αυτό είναι βασισμένο στήν τεχνολογία TCP/IP με χρήση μιάς πύλης (router) στην κεντρική βιβλιοθήκη και ενός όμοιου συστήματος στο όχημα της κινητής βιβλιοθήκης, επιπλέον από τον υπολογιστή που χρησιμοποιεί το προσωπικό της κινητής βιβλιοθήκης. Τα συστήματα αυτά είναι ηλεκτρονικοί υπολογιστές χαμηλού κόστους (υπολογιστής τύπου IBM AT ή 386sx ή συμβατός) οι οποίοι είναι εφοδιασμένοι με μιά κάρτα σύγχρονης επικοινωνίας για ταχύτητα 2400 ή 9600 bps ανάλογα με τις ανάγκες η οποία οδηγεί ένα πομποδέκτη UHF μέσης ισχύος. Παράλληλα το σύστημα που ευρίσκεται στο χώρο της κεντρικής βιβλιοθήκης είναι συνδεδεμένη και στο τοπικό της δίκτυο (LAN). 8. Το Amprnet σήμερα Γενικός συντονιστής και υπεύθυνος του δικτύου 44.x.x.x, δηλαδή του AMPRnet είναι ο Brian Kantor του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (San Diego). Αυτός έχει χωρίσει τις διαθέσιμες διευθύνσεις γεωγραφικά, ανά χώρα με βάση το δεύτερο αριθμό. Οι διευθύνσεις για τους ελληνικούς κόμβους έχουν την μορφή x.x. Ο τομέας (domain) ".ampr.org" του Internet υποστηρίζεται από ένα nameserver στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Σαν Ντιέγκο (ucsd.edu), ο οποίος ενημερώνεται είτε από τον συντονιστή του AMPRnet είτε αυτόματα από τους ενδιαφερόμενους διαχειριστές των κόμβων με ένα σύστημα αυτόματης διαχείρισης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mailserver). Οι στατικοί πίνακες μεταγωγής πακέτων μεταξύ των πυλών (gateways) ενημερώνονται επίσης αυτόματα μέσω ενός συστήματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και είναι διαθέσιμοι γιά ανώνυμη μεταφορά αρχείου στον κόμβο minnie.vk1xwt.ampr.org ή minnie.cs.adfa.oz.au. Το AMPRnet ή "δίκτυο 44" είναι δίκτυο κατηγορίας A, το οποίο σημαίνει ότι, ενώ καλύπτει όλη την υδρόγειο, τα πακέτα που προέρχονται από άλλους κόμβους του Internet έχουν ένα μοναδικό σημείο εισόδου στο AMPRnet, το οποίο και υποδεικνύεται από τον nameserver. Το σημείο αυτό είναι το host mirrorshades.ucsd.edu [ ]. Το σύστημα αυτό γνωρίζει ποιές άλλες πύλες (gateways) υφίστανται μεταξύ των διαφόρων δικτύων που απαρτίζουν το Internet και του AMPRnet. Από το σημείο αυτό, τα πακέτα εγκλείονται μέσα σε άλλα πακέτα IP (encapsulation) τα οποία και αποστέλλονται στο gateway που είναι πλησιέστερα πρός τον αποδέκτη, χρησιμοποιώντας τα συνήθη πρωτόκολλα routing του Intenet (routed, gated κλπ). Το τοπικό gateway, το οποίο χρησιμοποιεί το λογισμικό NOS εξάγει το αρχικό πακέτο και το μεταβιβάζει στον τελικό αποδέκτη, συνήθως μέσω του τοπικού ασυρμάτου δικτύου TCP/IP. Πακέτα προερχόμενα από κόμβους του AMPRnet και προοριζόμενα είτε γιά άλλα δίκτυα του Internet. είτε για κόμβους του AMPRnet με τους οποίους ο

16 αποστολέας δεν έχει άμεση ασύρματη επικοινωνία, αποστέλλονται στο πλησιέστερο gateway και από εκεί στον αποδέκτη τους, χωρίς να απαιτείται η μεσολάβηση του κόμβου mirrorshades. Εσωτερικά το AMPRnet είναι οργανωμένο σε υποδίκτυα, τα οποία αποτελούνται από τοπικές ομάδες σταθμών με άμεση ασύρματη επικοινωνία μεταξύ τους σε πρωτόκολλο TCP/IP πάνω από AX.25. Δεν υφίσταται ενιαίος τρόπος καθορισμού των τμημάτων "net" και "host" των διευθύνσεων (netmask) αλλά αυτό καθορίζεται ανάλογα με τίς ειδικές ανάγκες κάθε περιοχής. Αυτό είναι δυνατόν διότι το λογισμικό KA9Q-NOS παρέχει αυξημένη ευελιξία στον καθορισμό της διοδεύσεως (routing) εν σχέσει προς το λογισμικό TCP/IP που συνοδεύει το λειτουργικό σύστημα Unix [ΤΟΟΜ93]. Η έρευνα και ανάπτυξη του Amprnet υποστηρίζεται από μια λίστα διανομής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mailing list), η οποία έχει διεύθυνση και μέσω της οποίας ανταλλάσσουν απόψεις και πληροφορίες οι ασχολούμενοι με ανάπτυξη λογισμικού TCP/IP γιά ασύρματα δίκτυα. Συζητήσεις σχετικές με την εφαρμογή του NOS σαν Bulletin Board γίνονται επίσης στην λίστα Γενικότερα θέματα σχετικά με ραδιοδίκτυα πακέτων συμπεριλαμβανομένου του TCP/IP συζητώνται στο Usenet group rec.radio.amateur.digital.misc, το οποίο διανέμεται και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ειδικότερα θέματα που αφορούν τα δίκτυα TCP/IP συζητώνται στα groups: comp.protocols.tcp-ip, comp.protocols.tcp-ip.ibmpc, comp.protocols.ppp, comp.protocols.slip κ.α. 9. Η ελληνική πραγματικότητα Στην Ελλάδα οι πρώτες προσπάθειες ανάπτυξης ενός ασύρματου δικτύου TCP/IP άρχισαν γύρω στο 1989 από ένα μικρό αριθμό αδειούχων ραδιοερασιτεχνών του Λεκανοπεδίου Αττικής σε συχνότητα 144,650 MHz, την οποία χρησιμοποιείται επίσης από το "παραδοσιακό" δίκτυο ραδιομετάδοσης πακέτων και με ταχύτητα μεταδόσεως 1200 bps. Τον Ιούλιο 1992 τό δίκτυο TCP/IP μεταφέρθηκε σε ιδιαίτερο δίαυλο, σε συχνότητα 144,625 MHz, με ένα πυρήνα 4 κόμβων σχεδόν αδιάλειπτης λειτουργίας και περίπου 10 ακόμα κόμβους που κάνουν τακτική χρήση του δικτύου. Το δίκτυο TCP/IP επικοινωνεί με το "παραδοσιακό" δίκτυο γιά ανταλλαγή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην συχνότητα 432,625 MHz. Πιό πρόσφατα αναπτύχθηκε και δίκτυο TCP/IP στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ μεμονωμένοι σταθμοί που επικοινωνούν με βραχέα κύματα σε χαμηλές ταχύτητες υπάρχουν στην Κρήτη και την Καλαμάτα.

17 Το δίκτυο της περιοχής Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας διασυνδέεται με το υπόλοιπο Internet μέσω ενός κόμβου που εκτελεί χρέη πύλης (router). Ο κόμβος αυτός (pigeon.eng.auth.gr [ ] ή ipgate.sv2tsl.ampr.org [ ]) εγκαταστάθηκε και λειτουργεί από την Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Ρ.Β.Ε.) σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Λειτουργεί σε συχνότητα khz και επιτρέπει σε σταθμούς που βρίσκονται στην γεωγραφική περιοχή από τον Όλυμπο μέχρι την Θεσσαλονίκη και τα βόρεια σύνορα να έχουν άμεση πρόσβαση μέσω του Internet με όλο τον κόσμο. Λόγω του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του υπάρχοντος δικτύου που επιβάλλεται από τους όρους των ερασιτεχνικών αδειών ασυρμάτου, το δίκτυο χρησιμοποιεί τεχνικές χαμηλού κόστους και περιορίζεται σε ταχύτητες 1200 και 2400 bps, ενώ πρόσφατα άρχισε προσπάθεια μεταφοράς σε ταχύτητες 9600 bps σε συχνότητες UHF. Βασική δυσκολία είναι η έλλειψη πομποδεκτών κατάλληλων για συνεργασία με modem υψηλής ταχύτητας στην ελληνική αγορά. Σημαντικές δυσκολίες παρουσιάζει επίσης η διαδικτύωση των διαφόρων περιοχών της Ελλάδος με ασύρματα δίκτυα TCP/IP. Αυτή η δυσκολία οφείλεται σε γεωγραφικούς κυρίως λόγους. Συγκεκριμένα η ασύρματη επικοινωνία μεταξύ των ελληνικών αστικών κέντρων (ακόμα και γειτονικών) είναι εξαιρετικά δυσχερής χωρίς την μεσολάβηση αναμεταδοτών σε υψηλές τοποθεσίες. Μέχρι πρόσφατα δεν είχε αναπτυχθεί η τεχνολογία κόμβων IP χαμηλού κόστους που να είναι κατάλληλοι γιά μη επιτηρούμενη λειτουργία. Με την εμφάνιση κατάλληλου λογισμικού γιά τον επεξεργαστή Z-80 πρόσφατα (TheNet-X1) αυτή η δυσκολία ξεπεράστηκε σε μεγάλο βαθμό και την στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο γίνονται δοκιμές της τεχνολογίας αυτής. Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, ήδη στην Ελλάδα λειτουργεί επίσης ένα εκμεταλλεύσιμο επαγγελματικό ραδιοδίκτυο TCP/IP το οποίο χρησιμοποιεί ταχύτητα 9600 bps σε συχνότητα 150 MHz και χρησιμοποιείται γιά μεταφορά αρχείων μετρήσεων με πρωτόκολλο ftp. 10. Ορολογία Στη σύνταξη του άρθρου αυτού παρουσιάσθηκαν μερικές δυσκολίες στην απόδοση της καθιερωμένης τεχνικής ορολογίας από τα αγγλικά στα ελληνικά. * Ο όρος "byte" χρησιμοποιήθηκε παντού αντί του όρου "octet" που συνιστούν οι δημοσιεύσεις που σχετίζονται με το TCP/IP για να περιγράψει την λέξη των 8 δυαδικών ψηφίων. * Oι όροι "σταθμός" και "κόμβος" χρησιμοποιήθηκαν εναλλακτικά και προέρχονται: ο μέν πρώτος από την ορολογία των ραδιοεπικοινωνιών, ο δε δεύτερος από την ορολογία των δικτύων υπολογιστών. Οι αντίστοιχοι όροι της αγγλικής γλώσσας

18 είναι "station" και "node". * Ο όρος "πλαίσιο" που είναι απόδοση του αγγλικού "frame" χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά γιά περιγραφή των μονάδων πληροφορίας του πρωτοκόλλου AX.25 (OSI layer 2). Ο όρος "πακέτο" κανονικά αναφέρεται στη μονάδα πληροφορίας των επιπέδων δικτύου/διαδικτύου και μεταφοράς, αλλά περιστασιακά χρησιμοποιείται και με γενικότερη σημασία, ακόμα και γιά τα χαμηλότερα επίπεδα. * Στήν διεθνή βιβλιογραφία ο όρος "gateway" χρησιμοποιείται τόσο με μιά γενική σημασία γιά να περιγράψει διατάξεις που συνδέουν ομογενή ή ετερογενή δίκτυα, όσο διατάξεις που συνδέουν δίκτυα TCP/IP σε επίπεδο διαδικτύου (IP layer). Ο ορθός όρος για την τελευταία περίπτωση είναι "router". * Τα ονόματα των 7 επιπέδων (layer) κατά ISO/OSI χρησιμοποιούνται στο παρόν άρθρο και γιά το TCP/IP. Αυτή η ορολογία διαφέρει σε σχέση με την καθιερωμένη ορολογία για το TCP/IP που βρίσκεται στην Αμερικανική βιβλιογραφία και περιγράφει το TCP/IP με 4 επίπεδα. Στο κείμενο αυτό χρησιμοποιούνται μερικές ασυνήθιστες συντμήσεις, που αναλύονται στις αντίστοιχες παραγράφους και συνοψίζονται στη συνέχεια AMPRNET: AMateur Packet Radio NETwork ARRL: American Radio Relay League ftp: File Transfer Protocol (Μεταφορά αρχείων) IP: Modem: MUA: NOS: PAD: POP: RSPF: SMTP: TCP: TNC: UUCP: Internet Protocol MODulator/DEModulator Mail User Agent (Πρόγραμμα αναγνώσεως και αποστολής μηνυμάτων) Network Operating System Packet Assembler Dissasembler Post Office Protocol (Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) Radio Shortest Path First Simple Mail Transfer Protocol (Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) Transmission Control Protocol Terminal Node Controller Unix to Unix CoPy Τέλος, τα ονόματα ραδιοερασιτεχνών που αναφέρονται στον παρόν άρθρο συνοδεύονται και από τα "Διεθνή Διακριτικά Κλήσεως" καθενός, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται και για περιγραφή του λογισμικού ή του πρωτοκόλλου που ανέπτυξε ο καθένας.

19 11. Βιβλιογραφία * [ARRL84] American Radio Relay League: "AX.25 Amateur Packet Radio Linklayer Protocol, Version 2", ARRL, Oct * [CHEP87] Chepponis, M. and Karn, P.: "The KISS TNC: A simple Host to TNC communications protocol", * [COME91] Commer,D.: "Internetworking with TCP/IP", Vol. 1, 2nd Edition, Prentice Hall, * [FRAN92] Francis, Dexter: "Packet on the Mac", 73 Amateur Radio Today, 385, pp 8-14, October * [GALL92] Gallaher, M.: Multiple personal communications, 1992 * [GOOD85] Goode, S.: "Modifying the Hamtronics FM-5 for 9600 BPS Packet Operation", Proceedings of Fourth ARRL Amateur Radio Computer Networking Conference, p , Mar * [GOLD89] Goldstein, F.: "The Radio Shortest Path First (RSPF) Routing Protocol for DDN Internet Protocol over Amateur Packet radio", Personal Communication, Oct * [MILL84] Miller, James: "Telemetry Decoder for Oscar-10", Electronics & Wireless World, Oct * [MILL88] Miller, James: "A 9600 baud Packet Radio Modem", First RSGB Data Symposium, Harrow, * [RFC1055] Romkey, J.L. "Nonstandard for transmission of IP datagrams over serial lines: SLIP." Request for Comments memo 1055, June * [RFC1226] Kantor, B: "Internet protocol encapsulation of AX.25 frames", Request for Comments memo 1226, May 1991 * [RFC1241] Woodburn, R.A and Mills, D.L.: "A Scheme for an Internet Encapsulation Protocol", Request for Comments memo 1241, July * [RFC1247] Moy, J. "OSPF version 2." Request for Comments memo 1247, July * [STALL88] Stallings, William: "Data and Computer Communications", 2nd Edition, MacMillan, * [TOOM93] Toomey, W: "Setting up a Packet/Internet Gateway", personal communication, Apr :15

Ραδιοδίκτυα Δεδομένων TCP/IP

Ραδιοδίκτυα Δεδομένων TCP/IP Ραδιοδίκτυα Δεδομένων TCP/IP Αναστάσιος Ζαχαρίου Εθνική Τράπεζα Ελλάδος - Υπηρεσία Δικτύου Data Τ.Θ. 3564, 10210 ΑΘΗΝΑ sv1rd@sv1rd.ampr.org Κωνσταντίνος Κράλλης Κίου 6-8, 11364 ΑΘΗΝΑ sv1xv@hol.gr Πειραιάς,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP

Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP 6.1 Συσχέτιση OSI και TCP/IP Η αρχιτεκτονική TCP/IP ακολουθεί ένα πρότυπο διαστρωμάτωσης παρόμοιο με το μοντέλο OSI. Η αντιστοιχία φαίνεται στο σχήμα 6.1. Η ονομασία της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr. http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr. http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi Δίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τμήμα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής Password: edi

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής  Password: edi ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi Δίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τμήμα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD Ethernet Τα τοπικά δίκτυα είναι συνήθως τύπου Ethernet ή λέμε ότι ακολουθούν το πρότυπο ΙΕΕΕ 802.3 Ακολουθούν το μηχανισμό CSMA/CD (Πολλαπλή πρόσβαση με Ακρόαση Φέροντος και Ανίχνευση Συγκρούσεων). Πολλαπλή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δίκτυα Υπολογιστών Στόχοι 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7]

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7] Στόχοι ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες τους. Να περιγράψουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής Password: edi

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής  Password: edi ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi ίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τµήµα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26

1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26 1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26 Το δίκτυο ARPANET ήταν ένα δίκτυο μεταγωγής πακέτων που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο άμυνας των Η.Π.Α. στα τέλη της δεκαετίας του '60. 2 / 26 Από την αρχή κύριος

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Ερώτηση: EAM1. Ποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά δεν αποτελεί κριτήριο κατηγοριοποίησης δικτύων. Κλίμακα Τεχνολογία μετάδοσης Πλήθος τερματικών εντός του δικτύου Ερώτηση:

Διαβάστε περισσότερα

Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα. Α Λυκείου

Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα. Α Λυκείου Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα Α Λυκείου Εισαγωγή Δίκτυο Υπολογιστών (Computer Network) είναι μια ομάδα από δύο ή περισσότερους υπολογιστές ή άλλες συσκευές που συνδέονται μεταξύ τους με σκοπό να ανταλλάσσουν

Διαβάστε περισσότερα

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI.

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 40 Σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά και δικτυακά πρωτόκολλα Εικόνα 1.5.1 Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Οι γέφυρες λειτουργούν τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου)

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα 1.7 - Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Πρωτόκολλο είναι ένα σύνολο κανόνων που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι σταθμοί εργασίας σε ένα δίκτυο ώστε να μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15. Δίκτυα υπολογιστών. (και το Διαδίκτυο)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15. Δίκτυα υπολογιστών. (και το Διαδίκτυο) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Δίκτυα υπολογιστών (και το Διαδίκτυο) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών;

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Σελ. 9-50 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr http://diktya-epal-b.ggia.info/ Creative Commons License 3.0 Share-Alike Σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών; Αρχιτεκτονική επιπέδων πρωτοκόλλων. Δικτυακά πρωτόκολλα

Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών; Αρχιτεκτονική επιπέδων πρωτοκόλλων. Δικτυακά πρωτόκολλα Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Δίκτυα υπολογιστών (και το Διαδίκτυο) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών;

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Τα επικοινωνιακά δίκτυα και οι ανάγκες που εξυπηρετούν Για την επικοινωνία δύο συσκευών απαιτείται να υπάρχει μεταξύ τους σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι. Σημειώσεις Θεωρίας

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι. Σημειώσεις Θεωρίας Ινστιτούτα Επαγγελματική Κατάρτισης ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι Σημειώσεις Θεωρίας Επιμέλεια: Ματθές Δημήτριος Αθήνα 2017 Μάθημα 1: Βασικές Έννοιες στα Δίκτυα Υπολογιστών 1.1 Δίκτυο Υπολογιστών Ένα δίκτυο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Εισαγωγή Ένα δίκτυο αποτελείται από ενεργά και παθητικά στοιχεία. Στα παθητικά στοιχεία εντάσσονται τα καλώδια και τα εξαρτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5: Τοπικά ίκτυα

Κεφάλαιο 5: Τοπικά ίκτυα Κεφάλαιο 5: Τοπικά ίκτυα 5.1 ΤοΠρωτόκολλο ALOHA Αλγόριθµοι επίλυσης συγκρούσεων µε βάση το δυαδικό δένδρο 5.2 ίκτυα Ethernet Πρότυπο ΙΕΕΕ 802.3 5.3 ίκτυα Token Ring - Πρότυπο ΙΕΕΕ 802.5 Τοπικά ίκτυα 5-1

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I.

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. 5.1 Γενικά Τα πρώτα δίκτυα χαρακτηρίζονταν από την «κλειστή» αρχιτεκτονική τους με την έννοια ότι αυτή ήταν γνωστή μόνο στην εταιρία που την είχε σχεδιάσει. Με τον

Διαβάστε περισσότερα

Εκτέλεση προγράμματος

Εκτέλεση προγράμματος ιεπιφάνεια controller Επισκόπηση λειτουργιών CNC Επισκόπηση λειτουργιών DNC Επικοινωνίες 1 2 Αυτόματα Εκτέλεση προγράμματος παραγωγή Χειροκίνητα για απλές λίγες κινήσεις Εντολή προς εντολή για έλεγχο ορθότητας

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοµένης Μακρής Εργαστήρια Η/Υ

Αριστοµένης Μακρής Εργαστήρια Η/Υ Επικοινωνίες µεταξύ Η/Υ - ιαδίκτυο Αναλογική Ψηφιακή µετάδοση Αναλογική µετάδοση Ψηφιακή µετάδοση Σειριακή Παράλληλη επικοινωνία Σειριακή επικοινωνία Παράλληλη επικοινωνία Μονόδροµη Ηµίδιπλη Αµφίδροµη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα. λ από τον ρυθμό μετάδοσής της. Υποθέτοντας ότι ο κόμβος A

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα. λ από τον ρυθμό μετάδοσής της. Υποθέτοντας ότι ο κόμβος A ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα 1. Στο δίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

A1. Φυσικό επίπεδο 1. Αντιπαραθέσετε (κάνετε τη σύγκριση) με 2-3 προτάσεις την στατιστική πολυπλεξία και την πολυπλεξία με διαίρεση χρόνου.

A1. Φυσικό επίπεδο 1. Αντιπαραθέσετε (κάνετε τη σύγκριση) με 2-3 προτάσεις την στατιστική πολυπλεξία και την πολυπλεξία με διαίρεση χρόνου. ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο 2014-2015 Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη 27.10.2014 mockup Πρόοδος Οδηγίες: Η κάθε απάντηση θα πρέπει να συνοδεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Δρ. Δημήτριος Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής & Δρ. Στυλιανός Τσίτσος Επίκουρος Καθηγητής Δίκτυα

Διαβάστε περισσότερα

Διασύνδεση τοπικών δικτύων

Διασύνδεση τοπικών δικτύων Κεφάλαιο 10 Διασύνδεση τοπικών δικτύων ------------------------- Μάθημα 10.1 : Αρχές διασύνδεσης τοπικών δικτύων Μάθημα 10.2 : Επιλογή τοπικού δικτύου και μέσου μετάδοσης Μάθημα 10.3 : Επιλογή τοπικού

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις / Απαντήσεις Πιστοποίησης (Επικοινωνίες Δεδομένων)

Ερωτήσεις / Απαντήσεις Πιστοποίησης (Επικοινωνίες Δεδομένων) Ερωτήσεις / Απαντήσεις Πιστοποίησης (Επικοινωνίες Δεδομένων) 1. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ψηφιακής και αναλογικής μετάδοσης; Σχεδιάστε ένα αναλογικό και ένα ψηφιακό σήμα. Αναλογικά είναι τα σήματα τα

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα υπολογιστών (Κεφαλαιο 15 στο βιβλιο) Περιγραφή των κύριων θεµάτων σχετικά µε τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργίες CNC-DNC. Επισκόπηση λειτουργιών CNC Επισκόπηση λειτουργιών DNC Επικοινωνίες. Λειτουργίες CNC-DNC. Γ.Βοσνιάκος-ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΕΣ

Λειτουργίες CNC-DNC. Επισκόπηση λειτουργιών CNC Επισκόπηση λειτουργιών DNC Επικοινωνίες. Λειτουργίες CNC-DNC. Γ.Βοσνιάκος-ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΕΣ Λειτουργίες CNC-DNC Επισκόπηση λειτουργιών CNC Επισκόπηση λειτουργιών DNC Επικοινωνίες Γ.Βοσνιάκος-ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΕΣ Λειτουργίες CNC-DNC Άδεια Χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

7.2.2 Σχέση OSI και TCP/IP

7.2.2 Σχέση OSI και TCP/IP Κεφάλαιο 7 7.2.2 Σχέση OSI και TCP/IP Σελ. 226-230 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ Κομοτηνής http://diktya-epal-g.ggia.info/ Γνωστό μοντέλο OSI διασύνδεσης ανοικτών συστημάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα 1 3.3.1 Τι είναι ένα Δίκτυο Υπολογιστών Δίκτυο Υπολογιστών/Επικοινωνιών: ένα σύνολο συνδεδεμένων μεταξύ τους συσκευών με φυσικές συνδέσεις οι οποίες μπορούν να παράγουν, να στέλνουν,

Διαβάστε περισσότερα

SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Κεφάλαιο 4 SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1 4.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 4.2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ...3 4.2.1 Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ...3 4.2.1.1 ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ...4 4.2.1.2 ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Θεωρία

Δίκτυα Θεωρία Δίκτυα Θεωρία 2016-17 Κεφάλαιο 1 1. Ποια είναι τα επίπεδα που χρησιμοποιεί το μοντέλο αναφοράς για τη Διασύνδεση Ανοικτών Συστημάτων (OSI); i. Φυσικό Επίπεδο ii. επίπεδο Ζεύξης ή Σύνδεσης Δεδομένων iii.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο διαδίκτυο

Εισαγωγή στο διαδίκτυο Εισαγωγή στο διαδίκτυο Στόχοι κεφαλαίου Περιγραφή των κύριων θεμάτων σχετικά με τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών δικτύων Περιγραφή των

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία TCP/IP ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ- INTERNET. Τεχνολογίες Τηλεκπαίδευσης & Εφαρµογές - Ιούλιος 09 1 http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.

Τεχνολογία TCP/IP ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ- INTERNET. Τεχνολογίες Τηλεκπαίδευσης & Εφαρµογές - Ιούλιος 09 1 http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3. Τεχνολογία TCP/IP ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ- INTERNET Εφαρµογές - Ιούλιος 09 1 Εισαγωγή στην τεχνολογία TCP/IP Τεχνολογία TCP/IP TCP/IP Πρωτόκολλα TCP/IP ή τεχνολογία TCP/IP ή τεχνολογία ιαδικτύου (Internet)( ιαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Δρ. Κουζαπάς Δημήτριος Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Δίκτυα Υπολογιστών Στόχοι 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα Δίκτυα Υπολογιστών, ποιες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ Εργαστήριο Πληροφορικής στη Γεωργία

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ Εργαστήριο Πληροφορικής στη Γεωργία ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ Εργαστήριο Πληροφορικής στη Γεωργία Δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι υπολογιστές της ίδιας ή και διαφορετικής μάρκας συνδεδεμένοι μεταξύ τους σε τοπικό (local) ή ευρύ (wide) επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 14. Ποιος είναι ο ρόλος των καρτών δικτύου (Network Interface Card, NIC); Απάντηση: Οι κάρτες δικτύου χρησιμοποιούνται για να συνδέσουν

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε κλικ για έναρξη

Κάντε κλικ για έναρξη Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης Κάντε κλικ για έναρξη Ορισμός Δίκτυο Υπολογιστών = Mία ομάδα από 2 ή περισσότερους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Ο κύριος σκοπός είναι να ανταλλάσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πως λειτουργεί το διαδίκτυο

Εισαγωγή στο πως λειτουργεί το διαδίκτυο Εισαγωγή στο πως λειτουργεί το διαδίκτυο (και τι θα δούμε στο εργαστήριο δικτύων) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών 2014-2015 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Διαδίκτυο - ένα δίκτυο δεδομένων Σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην πληροφορική

Εισαγωγή στην πληροφορική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εισαγωγή στην πληροφορική Ενότητα 7: Εισαγωγή στα δίκτυα Η/Υ (μέρος Α) Αγγελίδης Παντελής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Δίκτυα Υπολογιστών Ι»

Εργαστήριο «Δίκτυα Υπολογιστών Ι» 1 Εργαστήριο «Δίκτυα Υπολογιστών Ι» Άσκηση 1 η Τμήμα Mηχ. Πληροφορικής & Υπολογιστών Παν. Δυτικής Αττικής Ημερομηνία έκδοσης: 3/10/2018 Επιμέλεια: Ιωάννης Ξυδάς, Αντώνης Μπόγρης Υλοποίηση ενός Τοπικού

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Ι Αρχές Δικτύων

Δίκτυα Ι Αρχές Δικτύων Δίκτυα Ι Αρχές Δικτύων Συσκευές Δικτύων Διδάσκων : Ψαρράς Δημήτριος 1 Όπως είναι γνωστό, η μόνη σύνδεση των απομακρυσμένων υπολογιστών είναι δυνατή μόνο με τη χρήση του υπάρχοντος τηλεφωνικού δικτύου.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (INTERNETWORKING)

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (INTERNETWORKING) ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (INTERNETWORKING) Α. Α. Οικονομίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Διασυνδεδεμένο δίκτυο διασύνδεση δικτύων που το καθένα διατηρεί την ταυτότητά του χρησιμοποιώντας ειδικούς μηχανισμούς διασύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

J. Glenn Brookshear. Copyright 2008 Pearson Education, Inc. Publishing as Pearson Addison-Wesley

J. Glenn Brookshear. Copyright 2008 Pearson Education, Inc. Publishing as Pearson Addison-Wesley Κεφάλαιο 4: ικτύωση και ιαδίκτυο Η Επιστήµη των Υπολογιστών: Μια Ολοκληρωµένη Παρουσίαση (δέκατη αµερικανική έκδοση) J. Glenn Brookshear Copyright 2008 Pearson Education, Inc. Publishing as Pearson Addison-Wesley

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο Τοπικά δίκτυα (LAN): επικοινωνία με περιορισμένη απόσταση κάλυψης (μικρή εμβέλεια) Δίκτυα Ευρείας Περιοχής (WAN): επικοινωνία σε ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη. Από την άποψη του

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 7: Τοπικά δίκτυα

Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 7: Τοπικά δίκτυα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 7: Τοπικά δίκτυα Ανδρέας Βέγλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα 1. Μήνυμα μήκους

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet. 7.2 Τεχνολογία TCP/IP

Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet. 7.2 Τεχνολογία TCP/IP Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet 7.2 Τεχνολογία TCP/IP Τι δηλώνει ο όρος «TCP/IP»; Ο όρος TCP/IP αναφέρεται σε μια ομάδα ομοειδών πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία των δικτύων υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 2 η Πρωτόκολλο επικοινωνίας TCP/IP

Άσκηση 2 η Πρωτόκολλο επικοινωνίας TCP/IP Άσκηση 2 η Πρωτόκολλο επικοινωνίας TCP/IP Ημερομηνία παράδοσης 2 εβδομάδες μετά την έναρξη της άσκησης 1. Γενικά για το TCP/IP Η ομάδα πρωτοκόλλων TCP/IP επιτρέπει σε υπολογιστές όλων των μεγεθών, από

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση 1 η μεταγωγής κυκλώματος? : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της. Ερώτηση 2 η : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταγωγής μηνύματος?

Ερώτηση 1 η μεταγωγής κυκλώματος? : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της. Ερώτηση 2 η : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταγωγής μηνύματος? Μετάδοση Δεδομένων Δίκτυα Υπολογιστών 68 Ερώτηση 1 η μεταγωγής κυκλώματος? : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Απάντηση : Στα δίκτυα μεταγωγής κυκλώματος (circuit switching networks), η μετάδοση των

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Έστω ότι θέλετε να συνδέσετε 20 υπολογιστές με συνδέσεις από σημείο σε σημείο (point-to-point), ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία όλων

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls. Χάρης Μανιφάβας

Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls. Χάρης Μανιφάβας Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls Χάρης Μανιφάβας 1 Επικοινωνία Βασίζεται στη μεταβίβαση μηνυμάτων (λόγω απουσίας διαμοιραζόμενης μνήμης) Απαιτείται συμφωνία φόρμας μηνυμάτων Πρότυπο Στόχος τυποποίησης = Συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ Δίκτυα Υπολογιστών Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Διδάσκουσα: Ελένη Αικατερίνη Λελίγκου Γραφείο ΖΑ202. Ε-mail: e.leligkou@puas.gr

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα - Internet Μάθηµα 3ο Ενότητα Β: Το Πρότυπο ΤCP/IP Eισαγωγή - Επικοινωνία µεταξύ δύο Υπολογιστών Παρασκευή 10 NOE 2006 ιευθύνσεις

ίκτυα - Internet Μάθηµα 3ο Ενότητα Β: Το Πρότυπο ΤCP/IP Eισαγωγή - Επικοινωνία µεταξύ δύο Υπολογιστών Παρασκευή 10 NOE 2006 ιευθύνσεις Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας-Βιβλιοθηκονοµίας, Κέρκυρα Παρασκευή 10 NOE 2006 ίκτυα - Internet Μάθηµα 3ο Ενότητα Β: Το Πρότυπο ΤCP/IP Eισαγωγή - Επικοινωνία µεταξύ δύο Υπολογιστών Α Ίδιο τοπικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Πρωτόκολλα Διαδικτύου Ερωτήσεις Ασκήσεις Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Ερωτήσεις 1. Τι είναι το intranet και ποια τα πλεονεκτήματα που προσφέρει; 2. Τι δηλώνει ο όρος «TCP/IP»; 3. Να αναφέρετε τα πρωτόκολλα

Διαβάστε περισσότερα

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Διδάσκουσα: Ελένη Αικατερίνη Λελίγκου Γραφείο ΖΑ202. Ε-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Μάθημα 9

Πληροφορική Μάθημα 9 Πληροφορική Μάθημα 9 ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΙΚΤΥΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ WAN Τα δίκτυα αυτά χρησιμοποιούνται για την διασύνδεση υπολογιστών, οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις ή ακόμη και σε διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7. Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7. Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7 Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Επικοινωνία δύο σταθμών Ύπαρξη διαδρομής Αποκατάσταση σύνδεσης Ο σταθμός-πηγή πρέπει να ξέρει πότε ο σταθμός-προορισμός είναι έτοιμος να λάβει δεδομένα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 4: Τεχνικές Μετάδοσης ΜΕΤΑΓΩΓΗ Τεχνική µεταγωγής ονομάζεται ο τρόπος µε τον οποίο αποκαθίσταται η επικοινωνία ανάµεσα σε δύο κόµβους με σκοπό την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 10 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΓΓΕ Περιεχόμενα 2 Συνδέσεις και Επικοινωνίες Δίκτυα υπολογιστών Κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Για να ανταλλάξουν δεδομένα δύο σταθμοί, εκτός από την ύπαρξη διαδρομής μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3. Στρώµα Ζεύξης: Αρχές Λειτουργίας & Το Υπόδειγµα του Ethernet

Ενότητα 3. Στρώµα Ζεύξης: Αρχές Λειτουργίας & Το Υπόδειγµα του Ethernet Ενότητα 3 Στρώµα Ζεύξης: Αρχές Λειτουργίας & Το Υπόδειγµα του Ethernet Εισαγωγή στις βασικές έννοιες του στρώµατος Ζεύξης (Data Link Layer) στα δίκτυα ΗΥ Γενικές Αρχές Λειτουργίας ηµιουργία Πλαισίων Έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Επικοινωνιακό υποδίκτυο ονομάζεται το σύνολο των κόμβων που παρεμβάλλονται κατά την αποστολή ενός πακέτου από τη πηγή στο προορισμό. Το επικοινωνιακό υποδίκτυο μπορεί να βασίζεται είτε στη φιλοσοφία των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 6: Συσκευές τηλεπικοινωνιών και δικτύωσης (Θ) Ενεργά στοιχεία δικτύων Δύο συστήματα Η/Υ μπορούν να συνδεθούν χρησιμοποιώντας: Δια-αποδιαμορφωτές

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1 Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1 Ενότητα 8: Εισαγωγή στα Δίκτυα Δρ. Φραγκούλης Γεώργιος Τμήμα Ηλεκτρολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές Επικοινωνίες & Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα

Κινητές Επικοινωνίες & Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Κινητές Επικοινωνίες & Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα Ενότητα : Στρώμα Ζεύξης στα Δίκτυα ΗΥ- Ethernet MAC Στρώμα Σαββαΐδης Στυλιανός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 4: Επίπεδο 3 το πρωτόκολλο IP

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 4: Επίπεδο 3 το πρωτόκολλο IP ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ Δίκτυα Υπολογιστών Διάλεξη 4: Επίπεδο 3 το πρωτόκολλο IP Απαιτήσεις διαδικτύωσης Τα ζητήματα που πρέπει να επιλύσει η διαδικτύωση Πρωτόκολλα διαδικτύωσης Αρχιτεκτονικές

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης Δίκτυα Υπολογιστών Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή Κ. Βασιλάκης Περίγραμμα Τι είναι το διαδίκτυο Στοιχεία που το συνθέτουν Τρόποι παροχής υπηρεσιών Τι είναι τα πρωτόκολλα Τα άκρα του δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Τι είναι επικοινωνία; Είναι η διαδικασία αποστολής πληροφοριών από ένα πομπό σε κάποιο δέκτη. Η Τηλεπικοινωνία είναι η επικοινωνία από απόσταση (τηλε-).

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων 1.1. Εισαγωγή Γενικότερα δεν υπάρχει κάποια ταξινόμηση των πιθανών δικτύων κάτω από την οποία να ταιριάζουν όλα τα δίκτυα. Παρόλα αυτά η ταξινόμηση τους είθισται να γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα ίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστικές συσκευές που συνδέονται µεταξύ τους για σκοπούς επικοινωνίας και χρήσης πόρων. Συνήθως, οι συσκε

ίκτυα ίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστικές συσκευές που συνδέονται µεταξύ τους για σκοπούς επικοινωνίας και χρήσης πόρων. Συνήθως, οι συσκε ΙΚΤΥΑ & INTERNET ίκτυα ίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστικές συσκευές που συνδέονται µεταξύ τους για σκοπούς επικοινωνίας και χρήσης πόρων. Συνήθως, οι συσκευές συνδέονται µεταξύ τους µε καλώδια

Διαβάστε περισσότερα

7.2 Τεχνολογία TCP/IP

7.2 Τεχνολογία TCP/IP 7.2 Τεχνολογία TCP/IP Ερωτήσεις 1. Πώς χρησιµοποιείται σήµερα ο όρος TCP/IP; ε ποια πρωτόκολλα αναφέρεται και γιατί έχει επικρατήσει αυτή η ονοµασία; 2. Ποια ανάγκη οδήγησε στην επικράτηση της τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ

Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ (IP για που το έβαλες) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών 2014-2015 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Επίπεδο δικτύου (Network layer) Επίπεδο εφαρμογής (Application layer):

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Λύσεις Θεμάτων http://nop33.wordpress.com Τι ορίζουμε ως Τοπικό Δίκτυο Υπολογιστών; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Τοπικών Δικτύων; Ποιες οι βασικές τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Το Ασύρματο Δίκτυο TETRA. Αντωνίου Βρυώνα (Α.Μ. 1019)

Το Ασύρματο Δίκτυο TETRA. Αντωνίου Βρυώνα (Α.Μ. 1019) Το Ασύρματο Δίκτυο TETRA Αντωνίου Βρυώνα (Α.Μ. 1019) Περίληψη Γενικά Χαρακτηριστικά Τι είναι το TETRA Γενικά στοιχεία Αρχιτεκτονική δικτύου Πρωτόκολλο TETRA Υπηρεσίες TETRA Κλήσεις DMO δικτύου TETRA Ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 9: [από τις σημειώσεις του Καθηγητή Ι. Βενιέρη, συγγραφέα του βιβλίου ΔΙΚΤΥΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΖΩΝΗΣ: ΤΕΧΝΟΛΟΓIΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓEΣ

Διαβάστε περισσότερα

α. Το μέγιστο μήκος δεδομένων του ωφέλιμου φορτίου του πλαισίου Ethernet είναι 1500 οκτάδες. ΣΩΣΤΟ

α. Το μέγιστο μήκος δεδομένων του ωφέλιμου φορτίου του πλαισίου Ethernet είναι 1500 οκτάδες. ΣΩΣΤΟ ΘΕΜΑΤΑ & ΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΔΙΚΤΥΑ 2017 A1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 22 Διάρθρωση 1 Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2003 ΗΜΗΤΡΗΣ ΖΗΣΙΑ ΗΣ 2003 ηµήτρης Ζησιάδης Απαγορεύεται η χρησιµοποίηση όλου ή µέρους του υλικού αυτού σε οποιαδήποτε µορφή (ούτε και σε φωτοαντίγραφα) ή

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο Δικτύου: Διαδικτύωση

Επίπεδο Δικτύου: Διαδικτύωση Επίπεδο Δικτύου: Διαδικτύωση Μάθημα «Δίκτυα Υπολογιστών» Τμήμα Πληροφορικής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εαρινό Εξάμηνο 2013-14 Γεώργιος Ξυλωμένος Γεώργιος Δ. Σταμούλης Βασίλειος Σύρης Εισαγωγή Υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στην Πληροφορική Δίκτυα Δεδομένων ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Βασικές Έννοιες Δίκτυο υπολογιστών: ένα σύνολο διασυνδεδεμένων

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη Πρόοδος [110 μονάδες] Απαντήσεις

Τρίτη Πρόοδος [110 μονάδες] Απαντήσεις ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο 2011-20112 Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη 15 Δεκεμβρίου 2011 Τρίτη Πρόοδος [110 μονάδες] Απαντήσεις 1. Θεωρήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 Πολυπλεξία

Κεφάλαιο 3 Πολυπλεξία Κεφάλαιο 3 Πολυπλεξία Μάθημα 3.1: Μάθημα 3.2: Μάθημα 3.3: Πολυπλεξία επιμερισμού συχνότητας χρόνου Συγκριτική αξιολόγηση τεχνικών πολυπλεξίας Στατιστική πολυπλεξία Μετάδοση Δεδομένων Δίκτυα Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα και Διαδίκτυο

Δίκτυα και Διαδίκτυο Μανώλης Κοσμίδης Dipl. Electrical & Computer Engineering, MEng E-commerce & Computer Systems, MEdu Management and Leadership Δίκτυα και Διαδίκτυο Βασικές έννοιες δικτύων 1 Τι είναι δίκτυο Ένα δίκτυο υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12. Επικοινωνίες-Δίκτυα-Διαδίκτυο. Εξαιρούνται οι παράγραφοι:

Κεφάλαιο 12. Επικοινωνίες-Δίκτυα-Διαδίκτυο. Εξαιρούνται οι παράγραφοι: Κεφάλαιο 12 Επικοινωνίες-Δίκτυα-Διαδίκτυο Εξαιρούνται οι παράγραφοι: 12.1 12.3.2 12.3.7 12.4 1 12.2 Ηλεκτρονική επικοινωνία Τι ονομάζουμε τηλεπικοινωνία; Την επικοινωνία από απόσταση Τι ονομάζουμε ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

2 η Σειρά Ασκήσεων Data Link Layer

2 η Σειρά Ασκήσεων Data Link Layer HY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο 2017-2018 Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστημίου Κρήτης 2 η Σειρά Ασκήσεων Data Link Layer Άσκηση 1 Αναφέρεται τα 4 επιθυμητά

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Ενότητα 9: Dynamic Host Configuration Protocol- DHCP

Δίκτυα Υπολογιστών Ενότητα 9: Dynamic Host Configuration Protocol- DHCP Δίκτυα Υπολογιστών Ενότητα 9: Dynamic Host Configuration Protocol- DHCP Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Για να διεκπεραιωθεί η μεταφορά των πακέτων από την πηγή στον προορισμό μεταξύ των κόμβων του επικοινωνιακού υποδικτύου απαιτείται η

Διαβάστε περισσότερα

Network Address Translation (NAT)

Network Address Translation (NAT) HY335Α Δίκτυα Υπολογιστών Xειμερινό Εξάμηνο 2016-2017 Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Network Address Translation (NAT) Network Layer Private IP Addresses Πρόβλημα: o χώρος των ΙΡ διευθύνσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. Υπηρεσίες και εφαρμογές Διαδικτύου. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Υπηρεσίες και εφαρμογές Διαδικτύου. Α Γενικού Λυκείου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. Υπηρεσίες και εφαρμογές Διαδικτύου. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Υπηρεσίες και εφαρμογές Διαδικτύου. Α Γενικού Λυκείου Α Γενικού Λυκείου 87 Διδακτικές ενότητες 10.1 Υπηρεσίες Διαδικτύου 10.2 Ο παγκόσμιος ιστός, υπηρεσίες και εφαρμογές Διαδικτύου Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να μπορούν να διακρίνουν

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Δουλεύουν τα Modems

Πώς Δουλεύουν τα Modems Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Πώς Δουλεύουν τα Modems Τι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑ.Λ. Άμφισσας Σχολικό Έτος : 2011-2012 Τάξη : Γ Τομέας : Πληροφορικής Μάθημα : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Διδάσκων : Χρήστος Ρέτσας Η-τάξη : tiny.cc/retsas-diktya2 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Version 2.00 Επιμέλεια Σημειώσεων: Δημήτρης Κόγιας Πατρικάκης Χαράλαμπος Πίνακας περιεχομένων TELNET... 2 PING...

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό - Προγράμματα

Λογισμικό - Προγράμματα Λογισμικό - Προγράμματα Πρόγραμμα είναι ένα σύνολο εντολών, βάση των οποίων ο υπολογιστής εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία Λογισμικό (Software) Το σύνολο των προγραμμάτων Προγράμματα Προγράμματα συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Παρ όλο που στη χώρα μας το Internet έκανε αισθητή την παρουσία του τα τελευταία χρόνια, εντούτοις η ιστορία του είναι ήδη αρκετά μεγάλη.

Παρ όλο που στη χώρα μας το Internet έκανε αισθητή την παρουσία του τα τελευταία χρόνια, εντούτοις η ιστορία του είναι ήδη αρκετά μεγάλη. Παρ όλο που στη χώρα μας το Internet έκανε αισθητή την παρουσία του τα τελευταία χρόνια, εντούτοις η ιστορία του είναι ήδη αρκετά μεγάλη. Το 1957 η τότε Σοβιετική Ένωση θέτει σε τροχιά γύρω από τη Γη τον

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I Εργαστήρια

Δίκτυα Υπολογιστών I Εργαστήρια Δίκτυα Υπολογιστών I Εργαστήρια Άσκηση 6 η Δίκτυα Ethernet Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Διδάσκων: Παπαπέτρου Ευάγγελος 2 1 Εισαγωγή Σκοπός της παρούσας άσκησης είναι η μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Τοπικά Δίκτυα Local Area Networks (LAN)

Τοπικά Δίκτυα Local Area Networks (LAN) Τοπικά Δίκτυα Local Area Networks (LAN) Ορισμός Τοπικών Δικτύων Τοπικό δίκτυο επικοινωνιών δεδομένων ονομάζεται ένα δίκτυο όπου τα υπολογιστικά συστήματα που συνδέονται μεταξύ τους βρίσκονται σε περιορισμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ Δίκτυα Υπολογιστών Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Τα αρχεία των διαλέξεων του μαθήματος μπορείτε να βρείτε στο: http://eclass.gunet.gr/

Διαβάστε περισσότερα