ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Λήξη 8 Οκτωβρίου Ακολουθεί αναλυτικά η περιγραφή της εν λόγω εργασίας:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Λήξη 8 Οκτωβρίου Ακολουθεί αναλυτικά η περιγραφή της εν λόγω εργασίας:"

Transcript

1 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Λήξη 8 Οκτωβρίου 2004 Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2004 Αρ.πρωτ. 749 Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, στα πλαίσια υλοποίησης της πράξης με τίτλο «Ένταξη παιδιών ομογενών στο σχολείο - Παιδεία Ομογενών», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, εντάσσεται σε ΕΠΕΑΕΚ και υλοποιείται από το Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ.), ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με Σύμβαση Ανάθεσης Έργου με άτομα ειδικευμένα στα πλαίσια της αναμόρφωσης των δύο δικτυακών τόπων για τη δημιουργία πυλών εισόδου (portal) και τη διασύνδεση αυτών με τις βάσεις δεδομένων του προγράμματος «Παιδεία Ομογενών». Ακολουθεί αναλυτικά η περιγραφή της εν λόγω εργασίας:

2 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ :

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ.) ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΊΕΣ... III 2.ΕΙΚΌΝΕΣ...IV 3.ΣΧΉΜΑΤΑ... IV 4.ΠΊΝΑΚΕΣ... IV 5.ΕΙΣΑΓΩΓΉ ΣΤΌΧΟΣ ΓΕΝΙΚΉ ΠΕΡΙΓΡΑΦΉ Χαρακτηριστικά Παράμετροι υλοποίησης ΑΝΆΛΥΣΗ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΌΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΈΣ ΑΠΑΙΤΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΎΛΕΣ ΠΑΙΔΕΊΑ ΟΜΟΓΕΝΏΝ Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ Περιεχόμενο (Content) Προσαρμοστικότητα (Customization) Αναζήτηση (Search) Ενοποίηση / Συνάθροιση Δεδομένων (Data Integration / Aggregation) Kλιμάκωση (Scalability) ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΉ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΕΣ Αρχιτεκτονική Υποσύστημα παρουσίασης του περιεχομένου Υποσύστημα διαχείρισης περιεχομένου Βάση δεδομένων και σύστημα αρχείων Τεχνολογίες...5 Επίπεδο 1 Το υποσύστημα παρουσίασης περιεχομένου (διεπαφή χρήστη)... 5 Επίπεδο 2: Το υποσύστημα διαχείρισης περιεχομένου (web/application server) ΠΑΡΆΜΕΤΡΟΙ ΥΛΟΠΟΊΗΣΗΣ Προσδιορισμός απαιτήσεων Εκλογή των κατάλληλων εργαλείων ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΈΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΈΣ Υποσύστημα παρουσίασης περιεχομένου Σχεδιαστικές αρχές και λειτουργικές προδιαγραφές του υποσυστήματος παρουσίασης Ενδεικτικές οθόνες του υποσυστήματος παρουσίασης Υποσύστημα διαχείρισης Ομάδες χρηστών του υποσυστήματος διαχείρισης Λειτουργία του υποσυστήματος διαχείρισης Άλλες γλώσσες Βάση δεδομένων και δενδρική δομή αρχείων ΤΕΧΝΙΚΈΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΈΣ ΕΡΓΑΛΕΊΑ ΑΝΆΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΈΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΎ (SOFTWARE) ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΈΣ ΥΛΙΚΟΎ (HARDWARE) ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΑΠΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΑΝΤΊΓΡΑΦΟ ΑΣΦΑΛΕΊΑΣ (BACKUP) ΠΑΡΆΡΤΗΜΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΈΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΉ, ΨΗΦΙΟΠΟΊΗΣΗ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΊΩΣΗ ΥΛΙΚΟΎ...21 EDCnet 29/9/2004 ΕΚΔΟΣΗ :

4 8.1.ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΈΣ ΨΗΦΙΑΚΟΎ ΠΕΡΙΕΧΟΜΈΝΟΥ Κείμενα Εικόνες Ήχοι Βίντεο Άλλα αρχεία δεδομένων Μεγέθη ηλεκτρονικών αρχείων και χρόνοι μεταφοράς τους στο ιαδίκτυο ΤΟ ΠΡΌΤΥΠΟ RSS V ΚΑΤΗΓΟΡΊΕΣ ΠΥΛΏΝ Οριζόντιες και Κάθετες Πύλες (Vortals) Πύλες Ιστού και Επιχειρήσεων -Web and Intranet Portals Βασικά χαρακτηριστικά ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΊΑ EDCnet 29/9/2004 ΕΚΔΟΣΗ :

5 1.Συντομογραφίες Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ. Εργαστήριο Διαπολιτισμικών & Μεταναστευτικών Μελετών ΠΚ Πανεπιστήμιο Κρήτης EDCnet Ομάδα Δικτύου Δεδομένων Σχολής Επιστήμων Αγωγής ΦΔ ΟΕΥ ΠΟΥ ΕΥΠ ΟΤ API CMS CSS GIF GUI HTML JPEG Φορέας Διαχείρισης της Πύλης Ομάδα Επιμέλειας Υλικού Παροχέας Υλικού Επιμελητής Υλικού του Παροχέα Υλικού Ομάδα Τεκμηρίωσης Application Programming Interface Content Management System Cascading Style Sheets Graphics Interchange Fοrmat Graphics User Interface HyperText markup Language Joint Photographic Expert Group EDCnet 29/9/2004 ΕΚΔΟΣΗ :

6 2.Εικόνες ΕΙΚΌΝΑ 1 : ΤΑ ΒΑΣΙΚΆ ΥΠΟΣΥΣΤΉΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΎΛΗΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΎΝΔΕΣΉ ΤΟΥΣ... 4 ΕΙΚΌΝΑ 2: Η ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΣΕΛΊΔΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΑΚΟΎ ΤΌΠΟΥ... 9 ΕΙΚΌΝΑ 3: Η ΣΕΛΊΔΑ ΜΕ ΤΑ ΌΛΑ ΤΑ «ΆΡΘΡΑ» ΜΙΑΣ ΘΕΜΑΤΙΚΉΣ ΚΑΤΗΓΟΡΊΑΣ...10 ΕΙΚΌΝΑ 4: ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ ΕΝΌΣ «ΆΡΘΡΟΥ» ΕΙΚΌΝΑ 5 : ΤΥΠΙΚΉ ΕΙΚΌΝΑ ΠΎΛΗΣ ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΗΣ - INTRANET PORTAL Σχήματα 4.Πίνακες EDCnet 29/9/2004 ΕΚΔΟΣΗ :

7 5.Εισαγωγή 5.1. Στόχος Στα πλαίσια του έργου «Παιδεία Ομογενών», στη Δράση ΙΙΙ Ερμής, που εντάσσεται στο Μέτρο 1.1, «Βελτίωση των Συνθηκών Ένταξης στο Εκπαιδευτικό Σύστημα Ατόμων Ειδικών Κατηγοριών» Ενέργεια 1.1 «Πρόγραμμα Ένταξης Παιδιών με Πολιτισμικές και Γλωσσικές Ιδιαιτερότητες στο Εκπαιδευτικό σύστημα» του ΕΠΕΑΕΚ, το Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ. υλοποιεί μια σειρά υπηρεσιών Διαδικτύου για την διάχυση του υλικού μέσω των διαδικτυακών τόπων, και Η συσσωρευμένη εμπειρία από την μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του έργου επιβάλει τη βελτιστοποίηση των παραπάνω υπηρεσιών με βάση τα παρακάτω χαρακτηριστικά: i. Δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης και προσθηκών, χωρίς να είναι αναγκαίες αλλαγές στο υπάρχον υλικό. ii. iii. Δυνατότητα πολλαπλών τρόπων παρουσίασης του περιεχομένου. Δυνατότητα πολλαπλών τρόπων Αναζήτησης στο περιεχόμενο. Ειδικότερα, η σχεδίαση των ιστοσελίδων ακολουθεί τις παρακάτω αρχές: o o o o o o o Εύκολη περιήγηση στο υλικό του Δικτυακού Τόπου. Ομοιογένεια στην παρουσίαση των ιστοσελίδων. Εύκολη προσπέλαση στα περιεχόμενα των ιστοσελίδων. Ελκυστική διεπαφή του Δικτυακού Τόπου. Δυνατότητες αναζήτησης στα περιεχόμενα του Δικτυακού Τόπου. Συμβατότητα με όλους τους φυλλομετρητές. Συμβατότητα με τα διεθνή πρότυπα για ανάπτυξη ιστοσελίδων προσβάσιμων από άτομα με ειδικές ανάγκες. Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσεται η Αναμόρφωση κ Ενημέρωση Βάσεων Δεδομένων και των Δικτύων Επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου Γενική περιγραφή Η Αναμόρφωση κ Ενημέρωση Βάσεων Δεδομένων και των Δικτύων Επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου περιλαμβάνει την δημιουργία Πυλών εισόδου (portal) 1 για την αναμόρφωση του υπάρχον ιστοχώρου Παιδεία Ομογενών και την διασύνδεση αυτής με τον Ιστοχώρο του Εργαστηρίου Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ. Η πύλη είναι μία εφαρμογή διαχείρισης περιεχομένου που επιτρέπει την εισαγωγή, την θεματική ευρετηρίαση, την διαχείριση και την δημοσίευση στο Διαδίκτυο ενός ευρέως 1 Ο ορισμός της λέξης portal είναι πύλη ή είσοδος και στον κόσμο του Διαδικτύου έχει καθιερωθεί ως όρος που χαρακτηρίζει την αφετηρία για την πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Στο εξής θα χρησιμοποιείται η λέξη 'Πύλη' στο κείμενο. Οι Πύλες είναι τοποθεσίες Διαδικτύου (sites) που περιέχουν συνδέσμους για ποικίλα θέματα, ώστε να βοηθούν το χρήστη να βρει πληροφορίες για το αντικείμενο του ενδιαφέροντός του πιο γρήγορα, παρέχοντάς του, μεταξύ άλλων, και δυνατότητες προηγουμένης αναζήτησης. EDCnet 29/9/2004 σελίδα -1- ΕΚΔΟΣΗ :

8 φάσματος περιεχομένου. Η διεπαφή με τον χρήστη (user interface) επιτυγχάνεται μέσα από ιστοσελίδες οι οποίες λειτουργούν σε όλους τους γνωστούς φυλλομετρητές (WEB Browsers) Χαρακτηριστικά Κύρια χαρακτηριστικά της Πύλης είναι : Ένα αρχικό σημείο πρόσβασης σε συλλογική πληροφορία. Ευκολία στην πλοήγηση και τη χρήση. Έγκυρα δεδομένα που ανανεώνονται δυναμικά με μεγάλη συχνότητα Παράμετροι υλοποίησης Για την ανάπτυξη της πύλης θα ληφθούν υπ όψιν τα εξής : Η αξιοποίηση των υπαρχόντων ιστοσελίδων και η συνεργασία με υπάρχουσες εφαρμογές και λογισμικό. Η ύπαρξη περιεχομένου και υπηρεσιών και η εξεύρεση τρόπων προβολής και διάθεσής τους. Η βιωσιμότητα και η δυνατότητα αλλαγής κλίμακας και χαρακτήρα, ώστε να μπορεί η Πύλη να εξυπηρετήσει ευρύτερες ανάγκες Συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή του Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ. Ο ανάδοχος οφείλει να συνεργάζεται κατά την ανάπτυξη του δικτυακού τόπου με τον Δ/ντή και την αντίστοιχη Επιστημονική Επιτροπή του Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ. EDCnet 29/9/2004 σελίδα -2- ΕΚΔΟΣΗ :

9 6.Ανάλυση, Σχεδιασμός και Επιλογές 6.1. Απαιτήσεις για τις Πύλες Παιδεία Ομογενών Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ Με βάση την ανάλυση της προηγούμενης ενότητας, εκτιμώντας τις ανάγκες του έργου και τις επιδιώξεις του Εργαστηρίου, η προς ανάπτυξη Πύλες προσεγγίζουν τα χαρακτηριστικά μιας Πύλης Επιχείρησης παρά μιας Πύλη Ιστού (βλέπε παράρτημα κατηγορίες πυλών). Τα πρωτίστως επιθυμητά χαρακτηριστικά είναι τα αναφερόμενα παρακάτω Περιεχόμενο (Content) Η πύλη θα αποτελεί κομβικό σημείο διάχυσης του υλικού που παράγεται στα πλαίσια του Προγράμματος (κείμενο, εικόνες, ήχος, βίντεο), τόπος συνάντησης της Ομογενείς (δασκάλων μαθητών) και μέσω προβολής των δραστηριοτήτων του προγράμματος και γενικότερα του Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ. Το προβαλλόμενο περιεχόμενο θα πρέπει να είναι δυναμικό, με δυνατότητα εύκολης διαχείρισης και ενσωμάτωσης στο υπόλοιπο σύστημα. Αυτό προϋποθέτει την υποστήριξη της Πύλης από μια βάση δεδομένων που θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του περιεχομένου Προσαρμοστικότητα (Customization) Ο τρόπος υλοποίησής του θα πρέπει να είναι δομημένος σε αυτόνομες οντότητες modules, που να μπορούν να εισάγονται και να εξάγονται με ευκολία και να συντείνουν στη λειτουργικότητά του. Η διαχείριση της Πύλης πρέπει να γίνεται με ευκολία μέσω ενός web interface Αναζήτηση (Search) Η αναζήτηση τόσο σε θεματικές περιοχές που προβάλλονται από την Πύλη, με την βοήθεια εσωτερικής μηχανής αναζήτησης, όσο και απ ευθείας στο Διαδίκτυο, είναι μια βασική παράμετρος που θα καθορίζει το χαρακτήρα του υπό υλοποίηση συστήματος. Προβλέπεται επίσης, διαδικασία σχηματισμού συχνών ερωτήσεων Ενοποίηση / Συνάθροιση Δεδομένων (Data Integration / Aggregation) Η Πύλη θα πρέπει να αναπτυχθεί με βάση τα πρότυπα του υλικού που ήδη υπάρχει καθώς και να συνεργάζεται με τις άλλες υπηρεσίες Διαδικτύου του Εργαστηρίου Kλιμάκωση (Scalability) Σε κάθε σύστημα που η χρήση του αναμένεται να βαίνει αύξουσα με την πάροδο του χρόνου, είναι βασική η απαίτηση για κλιμάκωση. Το προς υλοποίηση σύστημα θα πρέπει να μην περιορίζεται στο λογισμικό του μέρος ούτε από τον αριθμό των χρηστών, ούτε και από των αριθμό των λειτουργικών οντοτήτων που θα φιλοξενήσει Αρχιτεκτονική και Τεχνολογίες Αρχιτεκτονική Τα βασικά στοιχεία σχεδιασμού της Πύλης τα οποία περιγράφονται σε επόμενες παραγράφους είναι η παραμετρική δομή και η συστηματοποίηση για την οργάνωση της πληροφορίας. Η αρχιτεκτονική της Πύλης θα ακολουθήσει τη λογική των πολλαπλών EDCnet 29/9/2004 σελίδα -3- ΕΚΔΟΣΗ :

10 οντοτήτων (N-tier), ώστε να προσφέρει ευελιξία στην ανάπτυξη και αυτονομία των επιμέρους υποσυστημάτων, με αποτέλεσμα την απλότητα στην υλοποίηση και ευκολότερη συντήρηση και αναβάθμιση. Η αρχιτεκτονική αυτή επιτρέπει την παράλληλη υλοποίηση άλλων εφαρμογών με τις οποίες η Πύλη θα μπορεί να έχει επαφή και να ανταλλάσσει δεδομένα. Η αρχιτεκτονική της πλατφόρμας αποτελείται από τρία επίπεδα (υποσυστήματα): Επίπεδο 1: Το υποσύστημα παρουσίασης περιεχομένου Επίπεδο 2: Το υποσύστημα διαχείρισης περιεχομένου Επίπεδο 3-Ν: Βάση δεδομένων και σύστημα αρχείων Βάση δεδομένων και σύστημα αρχείων Υποσύστημα διαχείρισης περιεχομένου Υποσύστημα παρουσίασης περιεχομένου Εικόνα 1 : Τα βασικά υποσυστήματα της Πύλης και η διασύνδεσή τους Υποσύστημα παρουσίασης του περιεχομένου Το υποσύστημα αυτό θα αντλεί πληροφορίες από τη βάση δεδομένων της πλατφόρμας και χρησιμοποιείται για την διαδικτυακή έκδοση του περιεχομένου. Καθιστά το περιεχόμενο της δικτυακής πύλης προσβάσιμο από το ευρύ κοινό. Σημειώνεται ότι για τη πλοήγηση στο λογισμικό, οι ομάδες χρηστών θα έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν τη γλώσσα που επιθυμούν. Η διεπαφή με τον χρήστη (user interface) επιτυγχάνεται μέσα από ιστοσελίδες οι οποίες λειτουργούν σε όλους τους γνωστούς φυλλομετρητές (WEB Browsers) Υποσύστημα διαχείρισης περιεχομένου Το υποσύστημα διαχείρισης είναι αυτό που θα χρησιμοποιούν οι Χρήστες Παροχείς Περιεχομένου και οι Φορείς Διαχείρισης της Πύλης. Θα προσφέρει δυνατότητες εισαγωγής, ενημέρωσης, αναζήτησης και γενικότερα διαχείρισης ψηφιακού πολυμεσικού υλικού από απομακρυσμένους χρήστες (μέσω Διαδικτύου). Επίσης, θα παρέχει δυνατότητες θεματικής κατηγοριοποίησης και ορισμού υποκατηγοριών ανά θεματική κατηγορία. Μέσω του υποσυστήματος αυτού εξουσιοδοτημένοι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας ιστοσελίδων της δικτυακής πύλης με χρήση των προτύπων εμφάνισης ή παρουσίασης (templates) καθώς και του καθορισμού της δομής πλοήγησης. Θα δίνεται η δυνατότητα ενσωμάτωσης νέου περιεχομένου μέσω συλλογής EDCnet 29/9/2004 σελίδα -4- ΕΚΔΟΣΗ :

11 μεταδεδομένων από άλλους δικτυακούς τόπους σύμφωνα με το πρότυπο RSS/RDF. Θα περιλαμβάνει διεπαφή χρήστη για την εισαγωγή και διαχείριση ψηφιακού υλικού και υλικού τεκμηρίωσης καθώς και λογισμικό για τον έλεγχο του υλικού πριν την δημοσιοποίησή του μέσω του υποσυστήματος παρουσίασης. Η διεπαφή με τον χρήστη (user interface) γίνεται μέσω του περιβάλλοντος ενός φυλλομετρητή (WEB Browser) Βάση δεδομένων και σύστημα αρχείων Στο υποσύστημα αυτό θα καταχωρείται το ψηφιακό περιεχόμενο, η τεκμηρίωση κάθε μονάδας περιεχομένου, οι πληροφορίες που θα αφορούν στην θεματική του κατηγοριοποίηση. Επίσης, στη βάση δεδομένων θα καταχωρούνται και επιπλέον στοιχεία, π.χ. στοιχεία που αφορούν στα πρότυπα εμφάνισης (templates) του περιεχομένου, κωδικοί πρόσβασης των χρηστών που εισάγουν υλικό ή διαχειρίζονται την Πύλη, στοιχεία για τον έλεγχο και την δημοσιοποίηση του περιεχομένου κ.ά. Το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιείται τόσο από το υποσύστημα παρουσίασης όσο και από το υποσύστημα διαχείρισης. Αποτελείται από μια σχεσιακή βάση δεδομένων και ένα σύστημα αρχείων Τεχνολογίες Η υλοποίηση θα στηρίζεται σε τεχνολογίες ανοικτού κώδικα (βλέπε τεχνικές προδιαγραφές). Η πλατφόρμα θα διατίθεται μαζί με τον πηγαίο της κώδικα, οπότε οποιαδήποτε αλλαγή χρειαστεί ακόμα και στις πιο βασικές της λειτουργίες, να είναι δυνατή. Γενικότερα η πολιτική στο χώρο της εκπαίδευσης είναι η χρήση προϊόντων ανοιχτού κώδικα (Open Source 9). Βασικό σχεδιαστικό στοιχείο της πλατφόρμας είναι ότι παρέχει μηχανισμούς για την κατασκευή δικτυακών τόπων (σύμφωνα με τις ανάγκες της πρόσκλησης 78 της ΚτΠ) με δυναμικό περιεχόμενο, διαχωρίζοντας την πληροφορία από την οπτικοποίηση της σε ιστοσελίδες και δίνοντας τη δυνατότητα στους Παροχείς Περιεχομένου και στους Φορείς Διαχείρισης να ανανεώνουν το περιεχόμενο της Δικτυακής Πύλης. Θα πρέπει να υπάρχει «Εγχειρίδιο Χρήσης» που συνοδεύει τα παραδοτέα με πλήρη περιγραφή της εγκατάστασης/απεγκατάστασης, λειτουργίας και χρήσης της κάθε Πύλης. Προτείνεται η χρησιμοποίηση των παρακάτω τεχνολογιών (χωρίς να είναι δεσμευτικές) Επίπεδο 1 Το υποσύστημα παρουσίασης περιεχομένου (διεπαφή χρήστη) DHTML (HTML 4.x/HTML, JavaScript, CSS), Επίπεδο 2: Το υποσύστημα διαχείρισης περιεχομένου (web/application server) CGI (Perl, C++), Server-side scripting (PHP), 6.3. Παράμετροι Υλοποίησης Η υλοποίηση θα ακολουθήσει τις παρακάτω φάσεις : Προσδιορισμός απαιτήσεων Ο προσδιορισμός των απαιτήσεων θα βασιστεί στην απάντηση του ερωτήματος για το ποιοι είναι οι εν δυνάμει χρήστες της Πύλης και ποιες υπηρεσίες πρέπει να λαμβάνουν. Η διάχυση υλικού θα πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν το διαφορετικό υπόβαθρο και τις απαιτήσεις ενός ετερόκλητου κοινού διασκορπισμένου σε όλη την υφήλιο. Επιγραμματικά τοποθετώντας το πρόβλημα, πρέπει να προσδιοριστούν τα κάτωθι: EDCnet 29/9/2004 σελίδα -5- ΕΚΔΟΣΗ :

12 Οι κατηγορίες των χρηστών. Το είδος της πληροφορίας που πρέπει να περιληφθεί. Ο τρόπος παρουσίασης του υλικού - πληροφορίας. Η διασφάλιση της πληροφορίας και η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτή Εκλογή των κατάλληλων εργαλείων Όσον αφορά τα εργαλεία υλοποίησης της Πύλης, θα πρέπει να ελεγχθούν τα εξής : Η δυνατότητα προσαρμογής τους στις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες. Ο προϋπολογισμός και το κόστος συντήρησης και επέκτασής τους. Η ευκολία διαχείρισης. Η δυνατότητα αλλαγής κλίμακας.. EDCnet 29/9/2004 σελίδα -6- ΕΚΔΟΣΗ :

13 6.4. Λειτουργικές Προδιαγραφές Υποσύστημα παρουσίασης περιεχομένου Σχεδιαστικές αρχές και λειτουργικές προδιαγραφές του υποσυστήματος παρουσίασης Το υποσύστημα παρουσίασης περιεχομένου βασίζεται σε δυναμικές ιστοσελίδες οι οποίες παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό τα δεδομένα που έχουν καταχωριθεί στο έργο Παιδεία Ομογενων» και έχουν εγκριθεί για δημοσίευση. Η πρόσβαση στη Δικτυακή Πύλη γίνεται μέσω ιστοσελίδων HTML που εμφανίζονται στο φυλλομετρητή (WEB browser) που χρησιμοποιείται. Οι ιστοσελίδες αυτές περιέχουν κείμενα, εικόνες, βίντεο, δεσμούς (links) σε άλλες ιστοσελίδες ή σε αρχεία (τα είδη υλικού αναφέρονται στο παράρτημα «Προδιαγραφές για Συλλογή, Ψηφιοποίηση και Τεκμηρίωση Υλικού»). Γενικότερα, η σχεδίαση του υποσυστήματος παρουσίασης περιεχομένου, θα ακολουθεί τις εξής αρχές: Δυνατότητα πολλαπλών τρόπων παρουσίασης του περιεχομένου, όπως για παράδειγμα η πρόσβαση στο υλικό μέσω Θεματικών Κατηγοριών, Διαδρομών ή Αναζήτησης. Δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης και προσθηκών, χωρίς να είναι αναγκαίες αλλαγές στο υπάρχον υλικό. Ειδικότερα, η σχεδίαση των ιστοσελίδων ακολουθεί τις παρακάτω αρχές: o o o o o o o Εύκολη περιήγηση στο υλικό του Δικτυακού Τόπου. Ομοιογένεια στην παρουσίαση των ιστοσελίδων. Εύκολη προσπέλαση στα περιεχόμενα των ιστοσελίδων. Ελκυστική διεπαφή του Δικτυακού Τόπου. Δυνατότητες αναζήτησης στα περιεχόμενα του Δικτυακού Τόπου. Συμβατότητα με όλους τους φυλλομετρητές. Συμβατότητα με τα διεθνή πρότυπα που αναπτύχθηκαν από το W3 για τις ιστοσελίδες και την HTML. Μία επιπλέον σχεδιαστική αρχή είναι ότι ο τρόπος παρουσίασης του υλικού που είναι καταχωρισμένο στη βάση δεδομένων και στο σύστημα φακέλων και αρχείων δεν είναι μοναδικά προκαθορισμένος και δεσμευτικός. Αντίθετα, έχουν αναπτυχθεί κάποια πρότυπα παρουσίασης τα οποία μπορούν να επιλεγούν για συγκεκριμένα τμήματα του υλικού EDCnet 29/9/2004 σελίδα -7- ΕΚΔΟΣΗ :

14 χρησιμοποιώντας το υποσύστημα διαχείρισης. Με τον τρόπο αυτό μπορούν μελλοντικά να αναπτυχθούν νέα πρότυπα παρουσίασης χωρίς να χρειαστεί να γίνει κάποια μεταβολή στο καταχωρισμένο υλικό. Κάθε πρότυπο παρουσίασης ακολουθεί κάποιες σχεδιαστικές αρχές έτσι ώστε ο απλός χρήστης να μπορεί εύκολα να εξοικειωθεί με την διεπαφή χρήστη του υποσυστήματος παρουσίασης της δικτυακή πύλης. Ενδεικτικά, κάποιες από τις σχεδιαστικές αρχές που ακολουθούν τα πρότυπα παρουσίασης είναι οι εξής: Χρωματικοί συνδυασμοί που να διευκολύνουν την ανάγνωση των κειμένων στην οθόνη. Ύπαρξη καταλόγου επιλογών (μενού) πλοήγησης. Ύπαρξη πίνακα περιεχομένων (sitemap) του Δικτυακού Τόπου. Δυνατότητα αναζήτησης με εισαγωγή μίας ή περισσοτέρων λέξεων (οι οποίες εμφανίζονται στο κείμενο των ιστοσελίδων). Δυνατότητα θέασης μιας εικόνας σε μεγαλύτερη ανάλυση ώστε να είναι καλύτερα ορατές οι λεπτομέρειες της εικόνας. Δυνατότητα ανάγνωσης των κειμένων σε μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς (μέσα από τις λειτουργίες του φυλλομετρητή του χρήστη) ώστε να διευκολυνθούν όσοι έχουν προβλήματα όρασης. Δυνατότητα εκτύπωσης. Ο τρόπος εμφάνισης του υλικού εξαρτάται από το συγκεκριμένο πρότυπο παρουσίασης που χρησιμοποιείται. Για παράδειγμα, σε κάποιο πρότυπο παρουσίασης το μενού πλοήγησης μπορεί να εμφανίζεται στο πάνω μέρος της οθόνης, ενώ σε κάποιο άλλο πρότυπο το μενού πλοήγησης να εμφανίζεται σε άλλο σημείο. Ο χρήστης του Διαδικτύου που θα επισκεφτεί το σύστημα έχει τις παρακάτω δυνατότητες ανάκτησης υλικού: Μέσω αναζήτησης (ο χρήστης θέτει ερωτήσεις και το σύστημα αποκρίνεται με βάση τις ιδιότητες των μονάδων περιεχομένου). Μέσω πλοήγησης με έτοιμες επιλογές (Θεματικές κατηγορίες) που προσφέρονται από το υποσύστημα. Πέραν αυτών, το υποσύστημα παρουσίασης δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει γλώσσα (ελληνικά, αγγλικά κ.ά), να έχει πρόσβαση σε ειδήσεις, ανακοινώσεις, άλλους δικτυακούς τόπους (μέσω συνδέσμων). EDCnet 29/9/2004 σελίδα -8- ΕΚΔΟΣΗ :

15 Ενδεικτικές οθόνες του υποσυστήματος παρουσίασης Στην συνέχεια παρουσιάζονται μερικά προσχέδια από ενδεικτικές οθόνες του υποσυστήματος παρουσίασης περιεχομένου ώστε να γίνει φανερός ο τρόπος πλοήγησης στο διαδικτυακό λογισμικό. Η τελική μορφή των οθονών και η αναλυτική περιγραφή των λειτουργιών κάθε μιας οθόνης θα παρουσιάζονται στο παραδοτέο με τίτλο «Εγχειρίδιο χρήσης της Πύλης». Κεντρική ιστοσελίδα Στην εικόνα 2 παρουσιάζουμε την κεντρική ιστοσελίδα του Δικτυακού Τόπου, η οποία αποτελεί την αφετηρία για την πλοήγηση στη Δικτυακή Πύλη. Εικόνα 2: Η κεντρική σελίδα του Δικτυακού Τόπου Στο πάνω μέρος της οθόνης έχουμε το όνομα της Πύλης και αμέσως μετά μια σειρά από λειτουργίες οι οποίες είναι συνηθισμένες σε παρόμοιους δικτυακούς τόπους: Χάρτης Πλοήγησης (sitemap), Επικοινωνία (contacts), Σύνδεσμοι (links), Αναζήτηση (search). Πιο κάτω ακολουθούν οι βασικοί τρόποι πρόσβασης στο κύριο υλικό της πύλης: μέσω Θεματικών Κατηγοριών, Χάρτη της Περιοχής και Διαδρομών. Τα παραπάνω, μαζί με την επιστροφή στη πρώτη σελίδα, την ημερομηνία και την αλλαγή γλώσσας, αποτελούν τις βασικές επιλογές πλοήγησης. Στο κεντρικό τμήμα για την πρώτης οθόνης έχουμε ένα σύντομο μήνυμα που περιγράφει τα περιεχόμενα της, ενώ μετά από κάθε επιλογή την προβολή του περιεχομένου. EDCnet 29/9/2004 σελίδα -9- ΕΚΔΟΣΗ :

16 Στο δεξιό τμήμα της σελίδας υπάρχουν οι Ανακοινώσεις (ή τα Νέα) της Πύλης, ακολουθούν οι Ειδήσεις οι οποίες έχουν εισαχθεί από κάποιες συγκεκριμένες διευθύνσεις RSS. Τέλος, στο κάτω τμήμα της πρώτης σελίδας (υποσέλιδο) εμφανίζονται η γραμμή βασικών επιλογών και δεσμοί σχετικά με τους φορείς χρηματοδότησης του έργου (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΥΠ.Ε.Π.Θ, Κοινωνία της Πληροφορίας), νομικές ρήτρες, η άδεια χρήσης του Δικτυακού Τόπου, και οι συντελεστές υλοποίησης των αντίστοιχων έργων. Οθόνη θεματικής κατηγορίας Εικόνα 3: Η σελίδα με τα όλα τα «άρθρα» μιας θεματικής κατηγορίας Στην εικόνα 3 παρουσιάζουμε μια οθόνη για κάποια θεματική κατηγορία που έχει επιλέξει ήδη ο χρήστης (το υλικό που παρουσιάζεται είναι ενδεικτικό). Στο πάνω μέρος της ιστοσελίδας εμφανίζεται ο κατάλογος επιλογών πλοήγησης που υπάρχει και στην κεντρική σελίδα. Αμέσως μετά ακολουθεί στο αριστερό μέρος και στο κέντρο η εμφάνιση των θεματικών κατηγοριών και των υποκατηγοριών που έχουν εισαχθεί. Το μεγαλύτερο μέρος της ιστοσελίδας περιλαμβάνει τον τίτλο και την περίληψη όλων των άρθρων (μονάδων τεκμηριωμένου υλικού) που έχουν εισαχθεί για την συγκεκριμένη θεματική κατηγορία. Οθόνη παρουσίασης μιας μονάδας τεκμηριωμένου υλικού EDCnet 29/9/2004 σελίδα -10- ΕΚΔΟΣΗ :

17 Εικόνα 4: Παρουσίαση ενός «άρθρου» Στην εικόνα 4 μπορούμε να δούμε την πλήρη παρουσίαση ενός συγκεκριμένου άρθρου. Εμφανίζεται ο τίτλος του άρθρου, κάποια στοιχεία περιγραφής του άρθρου, το κυρίως κείμενο του άρθρου αριστερά, ενώ στο δεξιό τμήμα εμφανίζεται όλο το υπόλοιπο υλικό που συνοδεύει το άρθρο (εικόνες, ήχοι, αρχεία κλπ.). Οθόνη Αναλυτικής αναζήτησης του υλικού Η οθόνη αυτή δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να έχει πρόσβαση στην πληροφορία της δικτυακής πύλης με ερωτήσεις που θέτει προς το σύστημα είτε με έτοιμες επιλογές (π.χ. Θεματική Κατηγορία) είτε πληκτρολογώντας λέξεις ή φράσεις που εμφανίζονται στα μεταδομένα (π.χ. τίτλος). Η αναζήτηση θα γίνεται στις βάσεις υλικού και πληροφοριών του προγράμματος. Βάση Επιστημονικών Μελετών Βάση Εκπαιδευτικού υλικού Βάση Βιβλιογραφίας Βάση Σχολείων και Φορέων Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης Βάση Ομογενών Εκπαιδευτικών Βάση Ομογενών Μαθητών Οθόνη πίνακα περιεχομένων (sitemap) Ένας άλλος τρόπος πρόσβασης στις οθόνες και στο περιεχόμενο της πύλης μπορεί να γίνει μέσω του πίνακα περιεχομένων (site map). EDCnet 29/9/2004 σελίδα -11- ΕΚΔΟΣΗ :

18 Υποσύστημα διαχείρισης Το υποσύστημα διαχείρισης περιεχομένου περιλαμβάνει μια σειρά ιστοσελίδων οι οποίες είναι προσβάσιμες χρησιμοποιώντας κάποιο φυλλομετρητή. Με τη βοήθεια φορμών και εργαλείων που είναι ενσωματωμένες στις ιστοσελίδες αυτές επιτυγχάνεται η διαχείριση του υλικού και της τεκμηρίωσής του. Το εγχειρίδιο χρήσης της Πύλης περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες χρήσης του υποσυστήματος διαχείρισης. Συνοπτικά, το υποσύστημα διαχείρισης δίνει τις εξής δυνατότητες: i. Εισαγωγή και διαχείριση κωδικών χρηστών. ii. iii. iv. Εισαγωγή και διαχείριση Θεματικών Κατηγοριών. Εισαγωγή νέου υλικού, τροποποίηση/διαγραφή υπάρχοντος υλικού. Καθορισμός διασυνδέσεων. v. Επιλογή προτύπων παρουσίασης. vi. vii. viii. Έλεγχος και επικύρωση του υλικού που έχει εισαχθεί. Εισαγωγή ανακοινώσεων/νέων. Εισαγωγή διευθύνσεων για παρουσίαση ειδήσεων (σύμφωνα με το πρότυπο RSS). ix. Εισαγωγή μεταφράσεων σε άλλες γλώσσες. Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τα σημαντικότερα στοιχεία των λειτουργικών προδιαγραφών του υποσυστήματος διαχείρισης περιεχομένου. EDCnet 29/9/2004 σελίδα -12- ΕΚΔΟΣΗ :

19 Ομάδες χρηστών του υποσυστήματος διαχείρισης Το υποσύστημα διαχείρισης περιλαμβάνει τρεις ομάδες χρηστών οι οποίες έχουν διαφορετικά δικαιώματα και διαφορετικές δυνατότητες. Οι ομάδες χρηστών είναι οι εξής: OEY: Ομάδα Επιμέλειας Υλικού (του Φορέα Διαχείρισης Περιεχομένου) EYΠ: Επιμελητής Υλικού (του Παροχέα Υλικού) OT: Ομάδα Τεκμηρίωσης (του Παροχέα Υλικού) Μια σύντομη περιγραφή των εργασιών των ομάδων αυτών σε σχέση με την καταχώρηση, δημοσίευση του υλικού μέσω της πλατφόρμας είναι η εξής: Τα μέλη της Ομάδα Τεκμηρίωσης ΟΤ τεκμηριώνουν και εισάγουν το υλικό στην πλατφόρμα Το υλικό αυτό εγκρίνεται από τον Επιμελητής Υλικού ΕΥΠ που είναι υπεύθυνος για κάποιο συγκεκριμένο υλικού, και τέλος Η Ομάδα Επιμέλειας Υλικού ΟΕΥ του Φορέα Διαχείρισης εγκρίνει το υλικό που θα δημοσιευτεί στο Διαδίκτυο και δημιουργεί την συνολική σύνδεση μεταξύ διαφόρων τμημάτων του υλικού. Με βάση τα παραπάνω, τα μέλη της Ομάδας Επιμέλειας Υλικού (ΟΕΥ) είναι αυτοί που αναλαμβάνουν τις εργασίες που αντιστοιχούν στον Φορέα Διαχείρισης της Πύλης. Αντίστοιχα, η Ομάδα Τεκμηρίωσης (ΟΤ) καθώς και ο Επιμελητής Υλικού του Παροχέα Υλικού (ΕΥΠ) είναι οι ομάδες που αναλαμβάνουν τις εργασίες για κάθε Παροχέα Υλικού. Στη δικτυακή πλατφόρμα κάθε χρήστης εφοδιάζεται με ένα «όνομα χρήστη» (username) και ένα «κωδικό πρόσβασης» (password). Ανάλογα με την ομάδα χρηστών στην οποία ανήκει ένας χρήστης έχει διαφορετικά δικαιώματα πρόσβασης και χρήσης της πλατφόρμας. Κάθε ομάδα χρηστών μπορεί να περιλαμβάνει έναν ή περισσότερους χρήστες. Συνοπτικά, ανάλογα με την συγκεκριμένη ομάδα χρηστών υπάρχουν τα εξής δικαιώματα: Χρήστες ΟΤ 1. Εισαγωγή υλικού και τεκμηρίωσής του. 2. Διαγραφή υλικού και τεκμηρίωσής του (που έχει εισαχθεί από τον συγκεκριμένο ΟΤ). 3. Μεταβολή υπάρχοντος υλικού και τεκμηρίωσής του (που έχει εισαχθεί από τον συγκεκριμένο ΟΤ). 4. Δημιουργία διασυνδέσεων στο υλικό (για υλικό που έχει εισαχθεί από τον συγκεκριμένο ΟΤ). EDCnet 29/9/2004 σελίδα -13- ΕΚΔΟΣΗ :

20 5. Εισαγωγή μεταφράσεων σε άλλες γλώσσες. Χρήστες ΕΥΠ 1. Εισαγωγή και διαχείριση κωδικών χρηστών ΟΤ. 2. Εισαγωγή ψηφιακού υλικού και τεκμηρίωσής του. 3. Διαγραφή υλικού και τεκμηρίωσής του. 4. Μεταβολή υπάρχοντος υλικού και τεκμηρίωσής του. 5. Δημιουργία διασυνδέσεων στο υλικό. 6. Εισαγωγή μεταφράσεων σε άλλες γλώσσες. 7. Έλεγχος και επικύρωση του υλικού που έχει εισαχθεί από τους ΟΤ. Χρήστες ΟΕΥ 1. Εισαγωγή και διαχείριση κωδικών χρηστών. 2. Εισαγωγή και διαχείριση Θεματικών Κατηγοριών. 3. Εισαγωγή υλικού και τεκμηρίωσης του. 4. Διαγραφή υλικού και τεκμηρίωσης του. 5. Μεταβολή υπάρχοντος υλικού και τεκμηρίωσής του. 6. Δημιουργία διασυνδέσεων στο υλικό. 7. Εισαγωγή μεταφράσεων σε άλλες γλώσσες. 8. Καθορισμός προτύπων παρουσίασης για τμήματα του υλικού. 9. Έλεγχος και επικύρωση του υλικού που έχει εισαχθεί. 10.Εισαγωγή ανακοινώσεων/νέων. 11.Εισαγωγή διευθύνσεων από τις οποίες να γίνεται παρουσίαση ειδήσεων σύμφωνα με το πρότυπο RSS. Σύμφωνα με τα παραπάνω, όταν κάποιος χρήστης «εισέλθει» στο υποσύστημα διαχείρισης περιεχομένου (χρησιμοποιώντας το ανάλογο όνομα χρήστη και τον κωδικό του) ανάλογα με την ομάδα χρηστών στην οποία ανήκει, θα εμφανιστεί ένας κατάλογος επιλογών αντίστοιχος με τις παραπάνω δυνατότητες, ώστε να μπορεί να επιλέξει την εργασία την οποία θέλει να επιτελέσει. EDCnet 29/9/2004 σελίδα -14- ΕΚΔΟΣΗ :

21 Λειτουργία του υποσυστήματος διαχείρισης Η πλατφόρμα καθοδηγεί τους χρήστες στην εκτέλεση των εργασιών. Στο υποσύστημα διαχείρισης κάθε εργασία πραγματοποιείται με τη βοήθεια οδηγών σε καθορισμένα βήματα στα οποία υπάρχει έλεγχος των εισαγομένων δεδομένων ώστε να ικανοποιούν τις αναγκαίες προδιαγραφές. Επιπλέον, το «Εγχειρίδιο χρήσης της Πύλης» θα περιγράφει αναλυτικά την λειτουργία της κάθε οθόνης. Τα αρχικά βήματα που είναι αναγκαία για την λειτουργία της πλατφόρμας, με την σειρά που πρέπει να γίνουν, είναι τα εξής: x. Εισαγωγή χρηστών. xi. xii. Εισαγωγή Θεματικών Κατηγοριών. Δικαιώματα χρηστών. Ακολουθεί η εισαγωγή του ψηφιοποιημένου υλικού και της τεκμηρίωσής του και όλων των άλλων συμπληρωματικών στοιχείων Άλλες γλώσσες Η πλατφόρμα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα να προστεθούν μεταφράσεις των κειμένων σε άλλες γλώσσες εκτός από την Ελληνική. Συγκεκριμένα να δίνεται η δυνατότητα να προστεθούν μεταφράσεις σε: Αγγλικά, Γερμανικά, Ρωσικά, Ισπανικά και Γαλλικά Βάση δεδομένων και δενδρική δομή αρχείων Όλο το υλικό που εισάγεται στη πλατφόρμα χρησιμοποιώντας το υποσύστημα διαχείρισης αποθηκεύεται σε ένα υποσύστημα που περιλαμβάνει δύο τμήματα: Μια σχεσιακή βάση δεδομένων η οποία υλοποιείται σε MySQL. Φακέλους και αρχεία σε μορφή δενδρικής δομής όπου αποθηκεύονται όλα τα αρχεία που εισάγονται στη πλατφόρμα (εικόνες, ήχοι κλπ.). Σημειώνουμε ότι αυτό το δέντρο φακέλων συμπεριλαμβάνει και τα αρχεία που περιέχουν τα υποσυστήματα παρουσίασης και διαχείρισης της πλατφόρμας. Τα αρχεία του ψηφιοποιημένου υλικού (εικόνες, ήχοι κλπ.) που εισάγονται στο σύστημα αποθηκεύονται σε ένα δέντρο φακέλων και παίρνουν μια μοναδική ονομασία. Το στοιχεία της τεκμηρίωσής τους αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων. Πέραν του υλικού αυτού στη σχεσιακή βάση δεδομένων αποθηκεύονται στοιχεία που αφορούν στους χρήστες (ονόματα και κωδικοί πρόσβασης χρηστών, μήνυμα της Δικτυακής Πύλης, πρότυπα παρουσίασης που χρησιμοποιούνται, στοιχεία που αφορούν τις ανακοινώσεις/νέα, RSS διευθύνσεις κ.ά). EDCnet 29/9/2004 σελίδα -15- ΕΚΔΟΣΗ :

22 Δράση IΙΙ, ΕΡΜΗΣ Βάσεις Δεδομένων Ονομασία Βάσης Περιγραφή Βάσης Στη βάση υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή όλες οι Βάση Επιστημονικών Μελετών επιστημονικές εκδόσεις του προγράμματος. Στη βάση υπάρχει το σύνολο του εκπαιδευτικού Βάση Εκπαιδευτικού υλικού υλικού. Στη βάση υπάρχουν 400 τίτλοι βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας και σχολιασμός αυτών και θα Βάση Βιβλιογραφίας ακολουθήσουν κι άλλοι τίτλοι επιστημονικής βιβλιογραφίας. Στη βάση εμπεριέχονται τα σχολεία Βάση Σχολείων και Φορέων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό και οι Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης φορείς αυτών. Στη βάση εμπεριέχονται στοιχεία των Βάση ομογενών εκπαιδευτικών εκπαιδευτικών που αποτελούν τον πυρήνα των δικτύων επικοινωνίας. Στη βάση περιέχονται στοιχεία ομογενών Βάση Ομογενών Μαθητών μαθητών που αποτελούν τον πυρήνα των δικτύων επικοινωνίας. Δ/νση ιστοσελίδας: EDCnet 29/9/2004 σελίδα -16- ΕΚΔΟΣΗ :

23 7.Τεχνικές προδιαγραφές Το λογισμικό της πλατφόρμας, καθώς και κάποια ακόμη προγράμματα, θα παρέχονται ηλεκτρονικά σε μορφή CD-ROM με αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης. Η ηλεκτρονική πύλη θα αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί τόσο σε περιβάλλον Microsoft Windows, όσο και σε περιβάλλον Linux. Έτσι, θα υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί λογισμικού οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Όλοι οι χρήστες που χρησιμοποιούν είτε το υποσύστημα παρουσίασης είτε το υποσύστημα διαχείρισης επιτελούν όλες τις δυνατές λειτουργίες χρησιμοποιώντας απλές ιστοσελίδες και δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει κάποια επιπλέον εγκατάσταση προγραμμάτων στον υπολογιστή τους. Οι διαστάσεις προβολής ορίζονται στα 1024Χ768 εικονοστοιχεία Εργαλεία ανάπτυξης Τα εργαλεία ανάπτυξης της πλατφόρμας επιλέχθηκαν με βάση τους σχεδιαστικούς στόχους που προαναφέρθηκαν. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη των ιστοσελίδων στηρίζεται στη χρήση της γλώσσας PHP, η οποία είναι γλώσσα ανοικτού κώδικα για την ανάπτυξη δυναμικών ιστοσελίδων. Μεταξύ άλλων, η χρήση της PHP προσφέρει την δυνατότητα να αναπτυχθούν νέα πρότυπα παρουσίασης στο μέλλον. Κάθε πρότυπο παρουσίασης είναι ένα σύνολο δυναμικών ιστοσελίδων PHP. Σε κάθε ιστοσελίδα ο κώδικας PHP είναι τοποθετημένος σε ευδιάκριτα modules τα οποία επιτελούν μια συγκεκριμένη εργασία και τα οποία είναι διαχωρισμένα από τον κώδικα HTML ο οποίος χρησιμοποιείται για την μορφοποίηση των ιστοσελίδων. Έτσι, είναι εύκολο να δημιουργηθούν μελλοντικά νέα πρότυπα παρουσίασης, αλλάζοντας τον κώδικα HTML που επηρεάζει την αισθητική παρουσίαση των ιστοσελίδων, χωρίς όμως να χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στον κώδικα PHP που αντλεί τα δεδομένα από την βάση δεδομένων. Η βάση δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε για την υλοποίηση της πλατφόρμας είναι η MySQL Προδιαγραφές λογισμικού (software) Πέρα από το λογισμικό που θα παρέχεται με το CD-ROM εγκατάστασης είναι απαραίτητο το παρακάτω λογισμικό. Διακομιστής Είναι αναγκαίος ένας διακομιστής ο οποίος να έχει σύνδεση με το Διαδίκτυο και να μπορεί να φιλοξενεί ιστοσελίδες. Κατάλληλοι συνδυασμοί είναι οι εξής: EDCnet 29/9/2004 σελίδα -17- ΕΚΔΟΣΗ :

24 o Windows 2003 Server με IIS 6.0 o Windows 2000 Server με IIS 5.0 o o o o Windows 2003 Server με Apache Windows 2000 Server με Apache Linux με Apache Unix (πχ. Solaris) με Apache 7.3. Προδιαγραφές υλικού (hardware) Οι ελάχιστες προδιαγραφές για τον διακομιστή που θα φιλοξενήσει την πλατφόρμα είναι οι εξής: Επεξεργαστής Pentium 2.0 GHz (ή ανάλογος) Μνήμη 512 ΜB Σύνδεση στο Διαδίκτυο Τα η/υ των χρηστών μπορούν να έχουν χαμηλότερες προδιαγραφές. Ουσιαστικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοσδήποτε υπολογιστής στον οποίον είναι εγκατεστημένος ένας φυλλομετρητής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλοήγηση στους κυριότερους Δικτυακούς Τόπους που υπάρχουν σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω προδιαγραφές: Επεξεργαστής Pentium 600 MHz (ή ανάλογος) Μνήμη 128 ΜB Σύνδεση στο Διαδίκτυο 7.4. Εγκατάσταση απεγκατάσταση Η δικτυακή πλατφόρμα θα διατίθεται σε μορφή CD-ROM το οποίο θα περιέχει σε δυο ξεχωριστές εγκαταστάσεις (Μια περίπτωση όπου οι ιστοχώροι /diaspora, και /ediamme θα βρίσκονται στον ίδιο διακομιστή και μια άλλη για εγκατάσταση σε διαφορετικούς διακομιστές) και θα έχουν τα εξής : Πρόγραμμα εγκατάστασης του PHP για Windows και Linux EDCnet 29/9/2004 σελίδα -18- ΕΚΔΟΣΗ :

25 (απαραίτητη η εγκατάστασή του). Πρόγραμμα εγκατάστασης του MySQL για Windows και Linux (απαραίτητη η εγκατάστασή του). Πρόγραμμα εγκατάστασης του Apache για Windows και Linux (προαιρετική η εγκατάστασή του). Αρχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης. Η εγκατάσταση πρέπει να γίνει σε ένα διακομιστή με σύνδεση στο Διαδίκτυο στον οποίο έχουν εφαρμοστεί και όλα τα αναγκαία διορθωτικά προγράμματα (patches). Αφού διαπιστωθεί η καλή λειτουργία του ως Web Server πρέπει να εγκατασταθούν το PHP και το MySQL. Σημειώνουμε ότι σε περίπτωση που εγκατασταθεί το PHP σε server Apache πρέπει να γίνουν και οι κατάλληλες αλλαγές στο configuration του Apache ώστε να υποστηρίζει το PHP. Κατόπιν αντιγράφεται το δέντρο αρχείων /web_diaspora που βρίσκεται στο CD-ROM κάτω από το κατάλληλο φάκελο του Web Server (με προτεινόμενο όνομα /web_diaspora) και τέλος δημιουργείται η βάση δεδομένων στον MySQL αντιγράφοντας τον /db_diaspora φάκελο από το CD-ROM κάτω από το φάκελο εγκατάστασης του MySQL (το προτεινόμενο όνομα του νέου φακέλου κάτω από την εγκατάσταση του MySQL είναι / db_diaspora). Οι οδηγίες εγκατάστασης περιγράφονται αναλυτικά στο αρχείο readme.htm που συνοδεύει το λογισμικό. Απεγκατάσταση Για την πλήρη απεγκατάσταση της πλατφόρμας πρέπει να γίνουν τα εξής: Απεγκατάσταση του MySQL. Απεγκατάσταση του PHP. Διαγραφή του Web φακέλου ο οποίος αντιγράφηκε αυτούσιος από το παρεχόμενο CD- ROM. (με προτεινόμενο όνομα /web_diaspora). Διαγραφή του MySQL φακέλου ο οποίος αντιγράφηκε αυτούσιος από το παρεχόμενο CD-ROM. (με προτεινόμενο όνομα /db_diaspora) Αντίγραφο ασφαλείας (Backup) Για να κάνουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) ολόκληρης της δικατυακής πλατφόρμας, αρκεί απλά να αντιγράψουμε τους δύο φακέλους στους οποίους έχουμε εγκαταστήσει την πλατφόρμα. Συγκεκριμένα: EDCnet 29/9/2004 σελίδα -19- ΕΚΔΟΣΗ :

26 Τον φάκελο του Web server στον οποίο υπάρχουν οι ιστοσελίδες του προγράμματος (και για τον οποίο προτείναμε το όνομα /web_diaspora στην εγκατάσταση). Τον φάκελο του MySQL στον οποίο υπάρχουν οι ιστοσελίδες της βάσης δεδομένων (και για τον οποίο προτείναμε το όνομα /db_diaspora στην εγκατάσταση). EDCnet 29/9/2004 σελίδα -20- ΕΚΔΟΣΗ :

27 8. Παράρτημα Προδιαγραφές για Συλλογή, Ψηφιοποίηση και Τεκμηρίωση Υλικού Στο παράρτημα αυτό δίνονται συνοπτικά στοιχεία των τεχνικών προδιαγραφών ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και οργάνωσης του υλικού. Το υλικό που θα εισάγεται στην Πύλη περιλαμβάνει κείμενα, εικόνες, ήχους και βίντεο. Για την κωδικοποίησή του χρησιμοποιούνται διεθνή πρότυπα και μορφότυπα. Η δόμηση και τεκμηρίωση κάθε μονάδας περιεχομένου θα γίνεται σύµφωνα µε κοινά αποδεκτούς τύπους περιεχομένου και πρότυπα μεταδεδομένων. Η ευρετηρίασή τους θα γίνεται µε βάση τη θεματική κατηγορία, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ανάκτησης περιεχομένου. Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα ενσωμάτωσης περιεχομένου μέσω συλλογής μεταδεδομένων (syndication, metadata harvesting) από άλλους δικτυακούς τόπους, σύμφωνα με πρότυπα όπως RSS/RDF. Η αρχιτεκτονική του συστήματος είναι τέτοια, ώστε οι πληροφορίες (γραπτές, ηχητικές) να δίνονται σε περισσότερες από μία γλώσσες (π.χ. ελληνικά, αγγλικά). Το υλικό θα πρέπει να ταξινομηθεί σε θεματικές κατηγορίες. Η πύλη θα επιτρέπει την δημιουργία νέων θεματικών υπο-κατηγοριών για κάθε μια από τις παραπάνω βασικές θεματικές ενότητες Προδιαγραφές ψηφιακού περιεχομένου Το υλικό που μπορεί να ενταχθεί στην πλατφόρμα περιλαμβάνει τα εξής είδη υλικού: κείμενα, εικόνες, ήχους και βίντεο, τα οποία θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο υπό τη μορφή ιστοσελίδων. Μια ιστοσελίδα αποτελεί μια τεκμηριωμένη μονάδα υλικού. Για τη σύνθεσή της ο χρήστης πρέπει να καταχωρίσει τα στοιχεία που συνθέτουν την ιστοσελίδα (π.χ. τίτλος, υπότιτλος, κείμενα, εικόνες, ήχοι, βίντεο), να τεκμηριώσει το περιεχόμενό της, να την κατηγοριοποιήσει σε θεματική κατηγορία, υπο-κατηγορία και γεωγραφική τοποθεσία. Τα στοιχεία που συνθέτουν μία ιστοσελίδα αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων μέσω του υποσυστήματος διαχείρισης περιεχομένου. Για τη δημοσίευση μιας τεκμηριωμένης μονάδας υλικού στο διαδίκτυο, μέσω του υποσυστήματος παρουσίασης, το περιεχόμενό της ανακτάται από τη βάση δεδομένων και μετατρέπεται στη μορφή ιστοσελίδας. EDCnet 29/9/2004 σελίδα -21- ΕΚΔΟΣΗ :

28 Σημειώστε ότι μία τεκμηριωμένη μονάδα υλικού μπορεί να περιέχει και αρχεία που έχουν δημιουργηθεί με άλλες εφαρμογές (π.χ. αρχεία κειμένου στη μορφή DOC, 10Προδιαγραφές για Συλλογή, Ψηφιοποίηση και Τεκμηρίωση Υλικού RTF, κ.λπ., αρχεία εικόνων στη μορφή TIFF, κ.ά.). Η πρόσβαση σε τέτοιου είδους αρχεία γίνεται μέσω συνδέσμων (links) που παρουσιάζονται σε μια ιστοσελίδα- οι οποίοι επιτρέπουν την μεταφορά των αρχείων μέσω του διαδικτύου στον τοπικό υπολογιστή του χρήστη. Για τον καθορισμό των προδιαγραφών του ψηφιακού περιεχομένου ελήφθησαν υπόψη οι παρακάτω παράμετροι: ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων στο Internet τα διεθνή πρότυπα (π.χ. για κωδικοποίηση ή συμπίεση δεδομένων) και μορφότυπα (format) αρχείων που υποστηρίζονται από τους πιο διαδεδομένους φυλλομετρητές εργαλεία λογισμικού που προσφέρουν τα λειτουργικά συστήματα Κείμενα Μορφότυπα Τα κείμενα είναι απλά κείμενα χωρίς καμία μορφοποίηση. Η πλατφόρμα θα υποστηρίζει την κωδικοποίηση κατά Unicode. Η εισαγωγή τους στη βάση δεδομένων της πλατφόρμας γίνεται με απευθείας πληκτρολόγηση σε φόρμες που θα εμφανίζονται στο περιβάλλον του φυλλομετρητή. Σημειώστε ότι ο χρήστης θα έχει την δυνατότητα να αντιγράψει (copy-paste) κείμενα από υπάρχοντα αρχεία κειμένου. Μέγεθος κειμένων Προτείνεται το μέγιστο μέγεθος ενός κειμένου να είναι μικρότερο 3000 χαρακτήρες, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη παρουσίασή του μέσα από μια ιστοσελίδα Εικόνες Κατηγορίες εικόνων Οι ψηφιακές εικόνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πλατφόρμα ταξινομούνται στις παρακάτω κατηγορίες: 1. Εικόνες κλίμακας του γκρι (256 τονικές στάθμες, Gray scale, 1 byte/pixel) 2. Έγχρωμες εικόνες με παλέτα 256 χρωμάτων (1 byte/pixel) 3. Έγχρωμες εικόνες πραγματικού χρώματος (2563 χρωματικοί τόνοι, true colour, 3 bytes/pixel) Ω ς παραδείγματα διαφόρων κατηγοριών εικόνων αναφέρουμε τα εξής: α) ως εικόνες κλίμακας του γκρι μπορούν να καταχωρισθούν ορισμένα έγγραφα (π.χ. κείμενα), σχέδια και εικόνες αντικειμένων (π.χ. ορισμένα αρχαιολογικά αντικείμενα) που δεν υπάρχει απαίτηση για την διατήρηση των χρωμάτων β) ως εικόνες πραγματικού χρώματος μπορούν να καταχωρισθούν ψηφιδωτά, πίνακες, τοπία και γενικότερα αντικείμενα όπου υπάρχει απαίτηση για τη διατήρηση των χρωμάτων κ.ά. Οι εικόνες εγγράφων προτείνεται να καταχωρούνται ως εικόνες κλίμακας του γκρι (8 bits/pixel) ανάλογα με την ποιότητά τους. Σε ειδικές περιπτώσεις, όπου υπάρχει απαίτηση για τη διατήρηση των χρωμάτων στα αρχικά έγγραφα, θα γίνεται έγχρωμη σάρωση και ενδεχομένως μετατροπή των έγχρωμων εικόνων πραγματικού χρώματος (true colour) σε EDCnet 29/9/2004 σελίδα -22- ΕΚΔΟΣΗ :

29 έγχρωμες εικόνες με παλέτα 256 χρωμάτων (8 bit/pixel) για μείωση του μεγέθους των αρχείων. Οι ασπρόμαυροι χάρτες προτείνεται να καταχωρούνται ως εικόνες κλίμακας του γκρι (8 bit / pixel) ενώ οι έγχρωμοι χάρτες ως έγχρωμες εικόνες με παλέτα 256 χρωμάτων. Συμπίεση εικόνων Για κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλγόριθμοι συμπίεσης εικόνων προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των δεδομένων που καταχωρούνται στη μνήμη του συστήματος ή μεταφέρονται μέσω του διαδικτύου. Οι αλγόριθμοι συμπίεσης διακρίνονται σε αλγορίθμους με απώλεια πληροφορίας (lossy compression) και σε αλγορίθμους χωρίς απώλεια πληροφορίας (lossles compression). Στη δεύτερη περίπτωση (lossless compression techniques) μετά τη διαδικασία αποσυμπίεσης της συμπιεσμένης εικόνας το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο με την αρχική εικόνα, γεγονός που δεν ισχύει στην περίπτωση συμπίεσης με αλγορίθμους με απώλεια πληροφορίας (lossy compression). Μορφότυπα Η πλατφόρμα υποστηρίζει εικόνες που έχουν καταχωρισθεί σε διάφορα μορφότυπα αρχείων όπως BMP, JPEG, GIF, PCX, PNG κλπ. Τα προτεινόμενα μορφότυπα αρχείων εικόνων είναι τα ακόλουθα δύο: JPEG, Portal Network Graphics (PNG). Το μορφότυπο JPEG (με συνήθεις καταλήξεις στα ονόματα αρχείων jpg ή jpeg) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γκρίζες εικόνες ή για έγχρωμες εικόνες πραγματικού χρώματος. Χρησιμοποιείται η τεχνική συμπίεσης JPEG (Joint Photographic Experts Group) η οποία είναι μια τεχνική συμπίεσης με απώλεια πληροφορίας (lossy compression). Για την αποθήκευση εικόνας σε μορφή JPEG ανεξάρτητα από την εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας που χρησιμοποιείται θα πρέπει να καθορισθεί: ο βαθμός συμπίεσης (compression) ο οποίος καθορίζει αν το μέγεθος του αρχείου που καταχωρείται η εικόνα θα είναι μικρό ή μεγάλο. Όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός συμπίεσης τόσο «μεγαλύτερη» είναι η απώλεια πληροφορίας, δηλαδή τόσο χαμηλότερη είναι η ποιότητα της εικόνας που προκύπτει μετά την αποσυμπίεση. Στις περισσότερες από τις γνωστές εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας η παράμετρος της συμπίεσης καθορίζεται από μια βαθμονομημένη κλίμακα που στο ένα της άκρο είναι η μέγιστη συμπίεση και η χείριστη ποιότητα και στο άλλο άκρο η βέλτιστη ποιότητα και η ελάχιστη δυνατή συμπίεση. Επιθυμητή είναι η όσο καλύτερη ποιότητα της εικόνας με όσο το δυνατόν μικρότερο μέγεθός της. η μέθοδος κωδικοποίησης (Encoding method) η οποία διακρίνεται στην βασική (Standard) και στην προοδευτική (Progressive). Η προοδευτική κωδικοποίηση δημιουργεί αρχεία εικόνας JPEG που η ποιότητά της αυξάνει όσο χρόνο διαρκεί το κατέβασμά της στον φυλλομετρητή. Σημείωση: Προτείνεται η χρήση της βασικής κωδικοποίησης, επειδή η προοδευτική κωδικοποίηση δεν υποστηρίζεται ακόμη από όλους τους φυλλομετρητές. ιαστάσεις εικόνων Η κάθε εικόνα θα πρέπει να εισάγεται στην δικτυακή πύλη σε τρία μεγέθη: μικρό μέγεθος για χρήση ως μικρογραφία (thumbnail) με πλάτος 120 εικονοστοιχεία (pixels). μεσαίο μέγεθος με πλάτος 400 εικονοστοιχεία (pixels). μεγάλο μέγεθος -για δυνατότητα μεγέθυνσης- με πλάτος 800 εικονοστοιχεία (pixels). Το ύψος των εικόνων μπορεί να κυμαίνεται, ώστε να διατηρείται η αναλογία (aspect ratio) πλάτος/ύψος σε σχέση με τις διαστάσεις της αρχικής εικόνας. Τα παραπάνω EDCnet 29/9/2004 σελίδα -23- ΕΚΔΟΣΗ :

30 μεγέθη είναι σημαντικό να τηρηθούν για όλες τις εικόνες, ώστε να εξασφαλιστεί η ομοιογένεια στην παρουσίαση του φωτογραφικού υλικού. Ονοματολογία Τα ονόματα των αρχείων εικόνων δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 20 χαρακτήρες. Το όνομα ενός αρχείου μπορεί να περιλαμβάνει λατινικούς χαρακτήρες ή αριθμούς. Σημειώνεται ότι εσωτερικά το σύστημα θα αλλάζει τα ονόματα των αποθηκευμένων αρχείων, ώστε να είναι συμβατά με την προκαθορισμένη ονοματολογία του συστήματος και να μην υπάρχει πρόβλημα με αποθήκευση εικόνων που πιθανόν να τους δοθεί το ίδιο όνομα. Κάθε αρχείο εικόνας αποθηκεύεται με νέο όνομα που αποτελείται από: ένα μοναδικό πρόθεμα, το αρχικό όνομα, και ένα ενδεικτικό του μεγέθους του αρχείου. Το αρχείο που αντιστοιχεί στο μικρό μέγεθος της εικόνας θα φέρει το ενδεικτικό _small, ενώ αυτό που αντιστοιχεί στο μεγάλο μέγεθος θα φέρει το ενδεικτικό _big. Για παράδειγμα, μια τριάδα αποθηκευμένων εικόνων θα μπορούσε είναι 1001xanthi.jpg, 1001xanthi_small.jpg, 1001xanthi_big.jpg Ήχοι Μορφότυπα Για τα αρχεία ήχων προτείνονται τα μορφότυπα WAV και MPEG-1 Layer 3 (*.mp3). Τα αρχεία με επέκταση mp3 χρησιμοποιούν τεχνική συμπίεσης που οδηγεί σε μεγάλο βαθμό συμπίεσης. Υποστηρίζονται πλήρως από όλους τους φυλλομετρητές και μπορούν να αναπαραχθούν σε όλα τα λειτουργικά συστήματα με τις εφαρμογές αναπαραγωγής ήχου. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρχεία ήχων WAV με συμπίεση ADPCM. Για τα αρχεία μουσικής mp3 προτείνεται να χρησιμοποιείται συχνότητα (Frequency) 24 ΚΗz, αριθμός καναλιών (Channels) 2 για στερεοφωνικό ήχο και Bitrate 64 Kbits/sec. Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί η συμπίεση ADPCM σε αρχεία WAV, προτείνεται η συχνότητα ΚΗz, 4 bit και mono ή stereo, ανάλογα με το αν πρόκειται για μονοφωνική ή στερεοφωνική ηχογράφηση αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι κατά την διαδικασία της μετατροπής του σήματος ήχου από αναλογική σε ψηφιακή μορφή, η συχνότητα δειγματοληψίας θα πρέπει να τεθεί ίση ή μεγαλύτερη από την συχνότητα που προαναφέρθηκε και η κβαντοποίηση των δειγμάτων (samples) να γίνεται σε στάθμες (δηλ. 16 bit/sample). Στην συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα λογισμικό επεξεργασίας σήματος ήχου που θα δίνει τη δυνατότητα συμπίεσης (με τις παραπάνω τεχνικές συμπίεσης) και αποθήκευσης στα μορφότυπα που αναφέραμε. Μέγεθος αρχείων Προτείνεται τα τελικά συμπιεσμένα αρχεία ήχων που θα μεταφέρονται μέσω του διαδικτύου να έχουν μέγεθος μέχρι 2ΜΒ. Ονοματολογία Τα ονόματα των αρχείων ήχων δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 20 χαρακτήρες. Το όνομα μπορεί να περιλαμβάνει λατινικούς χαρακτήρες ή αριθμούς Βίντεο Μορφότυπα Οι προτεινόμενες μορφές αρχείων βίντεο είναι η Audio Video Interleave ή AVI (*.avi) και η Moving Picture Experts Group ή MPEG-4 (*.mpeg ή *.mpg). Οι παραπάνω μορφές αναπαράγονται εύκολα σε όλα τα λειτουργικά συστήματα και είναι ευρέως διαδεδομένες στο ιαδίκτυο. Ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε από τις δύο μορφές, τονίζουμε όμως ότι επιθυμητή είναι η μορφή MPEG λόγω της καλύτερης συμπίεσης που επιτυγχάνει, συνεπώς και του μικρότερου μεγέθους του τελικού συμπιεσμένου αρχείου. Μέγεθος αρχείων Τα βίντεο πρέπει να έχουν διάσταση μέχρι pixels και ρυθμό δειγματοληψίας EDCnet 29/9/2004 σελίδα -24- ΕΚΔΟΣΗ :

31 μέχρι 15 frames per sec (fps) για τα αρχεία AVI και μέχρι 20 fps για τα αρχεία MPEG. Το συνολικό μέγεθος ενός αρχείου βίντεο προτείνεται να μην ξεπερνά τα 5 ΜΒ. Ονοματολογία Τα ονόματα των αρχείων βίντεο δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 20 χαρακτήρες. Το όνομα μπορεί να περιλαμβάνει λατινικούς χαρακτήρες ή αριθμούς Άλλα αρχεία δεδομένων Μορφότυπα Εκτός από τα αρχεία εικόνων, ήχων, και βίντεο θα παρέχεται η δυνατότητα να εισάγεται στο σύστημα οποιοδήποτε άλλο αρχείο δεδομένων. Τέτοια αρχεία μπορούν να έχουν δημιουργηθεί από εφαρμογές, όπως το Microsoft Word (*.doc), Microsoft Excel (*.xls), Acrobat (*.pdf) κ.ά. Τα αρχεία αυτά θα μπορεί να τα ανοίγει ο χρήστης αν έχει εγκατεστημένες στο σταθμό εργασίας του τις παραπάνω εφαρμογές. Προτείνεται η χρήση αρχείων συμπίεσης *.zip (χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα WinZip) λόγω της γενικής αποδοχής τους από όλα τα λειτουργικά συστήματα. Τα αρχεία αυτά θα μπορεί ο τελικός χρήστης να τα κατεβάζει στον υπολογιστή του και να τα χρησιμοποιεί τοπικά. Σημείωση: Προτείνεται όλες οι μορφές αρχείων που προαναφέραμε (*.doc, *.xls, *.pdf, κλπ.) να συμπιέζονται ως αρχεία zip, πριν εισαχθούν στο σύστημα. Η διαδικασία αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να μην ανοίγουν τα αρχεία zip αυτόματα μέσα στον φυλλομετρητή, ενέργεια που ίσως αποτελούσε πρόβλημα για κάποιους απλούς χρήστες του διαδικτύου (όπως για παράδειγμα για χρήστες του Linux που προσπαθούν να ανοίξουν ένα αρχείο.doc). Μέγεθος αρχείων Τα παραπάνω αρχεία προτείνεται να μην ξεπερνούν σε μέγεθος τα 2 ΜΒ. Ονοματολογία Τα ονόματα των αρχείων δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τους 20 χαρακτήρες και να χρησιμοποιούνται μόνο λατινικοί χαρακτήρες και αριθμοί Μεγέθη ηλεκτρονικών αρχείων και χρόνοι μεταφοράς τους στο ιαδίκτυο Η μεταφορά οποιουδήποτε ηλεκτρονικού αρχείου (εικόνων, ήχων, βίντεο, κ.λπ.) στον Η/Υ ενός χρήστη χρειάζεται κάποιο χρόνο που εξαρτάται άμεσα από την σύνδεση που διαθέτει ο χρήστης στο ιαδίκτυο (υποθέτουμε ότι οι συνδέσεις των web server που θα λειτουργούν στις Περιφέρειες είναι αρκετά ταχύτερες από τις συνδέσεις του μέσου χρήστη). Στην Ελλάδα, ο μέσος χρήστης χρησιμοποιεί μόντεμ (modem) 56kbps και οι χρόνοι που χρειάζονται για την μεταφορά αρχείων διαφόρων μεγεθών από τον εξυπηρετητή στον Η/Υ του χρήστη φαίνονται στον παρακάτω πίνακα. Με βάση τον πίνακα αυτό, προτείνουμε να εισάγονται στο σύστημα αρχεία μέχρι 500KΒytes, και μόνο κατ εξαίρεση να εισάγονται μεγαλύτερα αρχεία. Πίνακας χρόνου λήψης αρχείων με σύνδεση 56k Μέγεθος Αρχείου 50 KB 200 KB 500KB 1MB 2MB 5MB Χρόνος Λήψης 7.14 sec 28.6 sec 1 min 11 sec 2 min 23 sec 4 min 45 sec 11 min 54 sec EDCnet 29/9/2004 σελίδα -25- ΕΚΔΟΣΗ :

32 8.2. Το Πρότυπο RSS v2.0 Περισσότερες πληροφορίες για το πρότυπο RSS v2.0 υπάρχουν στην διεύθυνση law. harvard. edu/ tech/ rss Κάποια από τα πιο συνηθισμένα πεδία του προτύπου είναι τα ακόλουθα πεδία: Πεδίο (Αγγλικά) Πεδίο (Ελληνικά) title link description language copyright managingeditor webmaster pubdate lastbuilddate category generator docs cloud ttl image Αναγκαία Τίτλος ημιουργός Περιγραφή Προαιρετικά Γλώσσα ικαιώματα Επιμελητής ιαχειριστής Ημερομηνία Ημερομηνία Αλλαγής Κατηγορία Εφαρμογή Κατασκευής Περιγραφή Προτύπου ιεύθυνση καναλιού cloud Χρόνος ζωής Εικόνα EDCnet 29/9/2004 σελίδα -26- ΕΚΔΟΣΗ :

33

34 8.3. Κατηγορίες Πυλών Στη βιβλιογραφία παρουσιάζονται κυρίως δύο ειδών κατηγοριοποιήσεις. Η πρώτη εστιάζεται στη θεματολογία των Πυλών ενώ η δεύτερη στις ανάγκες που ικανοποιούν. Εκτός των δύο αυτών, υπάρχει και μια τρίτη κατηγοριοποίηση, η οποία διαπιστώνει τις ίδιες κατηγορίες, αλλά τις κατατάσσει ανάλογα με την πρόσβαση σε ανοικτές (Horizontal/Vertical/Web Portals) και κλειστές (= Intranet Portals) Οριζόντιες και Κάθετες Πύλες (Vortals) Τα περιεχόμενο των οριζόντιων Πυλών άπτεται πολλών διαφορετικών θεμάτων και προορίζεται για το ευρύτερο δυνατόν κοινό, ενώ οι κάθετες Πύλες -Vertical Portals προσφέρουν μεγαλύτερη ποικιλία επιλογών σε περιορισμένο αριθμό θεμάτων. Μια σειρά από vortals παρουσιάζονται στο 9. Οι κάθετες Πύλες εξυπηρετούν συνήθως ειδικευμένες κοινότητες με βασικό στόχο τη συνεργασία των χρηστών για θέματα του ενδιαφέροντός τους. Υπάρχουν περιπτώσεις που υφίσταται μια μικρή χρέωση για όσους χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους, όπως για παράδειγμα το ebay, που επιτρέπει την παρουσίαση προϊόντων στις δημοπρασίες του χωρίς χρέωση, αλλά εισπράττει ποσοστά από τις πωλήσεις που γίνονται. Μια ενδιάμεση κατηγορία είναι τα sites που χαρακτηρίζονται ως 'concentrators' επειδή συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό συνδέσεων για τις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον από τους χρήστες - καταναλωτές, χωρίς όμως να επικεντρώνονται σε κάποιο αντικείμενο ή να εξειδικεύονται σε κάποια περιοχή όπως τα vortals Πύλες Ιστού και Επιχειρήσεων -Web and Intranet Portals Οι Πύλες Ιστού 2 - Web Portals ή αλλιώς Πύλες Καταναλωτών - Consumer Portals απευθύνονται στο ευρύ κοινό παρέχοντας μεγάλη ποικιλία θεμάτων ώστε να καλύπτονται όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες πληροφόρησης. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η ευκολία ανεύρεσης της ζητούμενης πληροφορίας - εί δυνατόν στο ίδιο το site της Πύλης - και η πλειάδα hyperlinks στην πρώτη σελίδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα MSNBC, Yahoo και τα ελληνικά in. gr και pathfinder. Η ανάγκη εξέλιξης των intranets και extranets σε χώρους άντλησης ή /και τοποθέτησης πληροφοριών συγκεκριμένου και -ενδεχομένως- ευαίσθητου χαρακτήρα, με δυνατότητα ελεγχόμενης πρόσβασης από οποιοδήποτε σημείο, έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη των Πυλών Επιχειρήσεων 3 - Intranet/ Corporate/ Enterprise Portals. Οι λόγοι που οδηγούν στην εξέλιξη αυτή είναι : Η ολοκλήρωση και ενοποίηση των επιμέρους ιστοσελίδων των τμημάτων και γραφείων μιας επιχείρησης. Η ομοιομορφία του περιεχομένου και η παροχή χρήσης εφαρμογών και βάσεων δεδομένων με συγκεκριμένους τρόπους πρόσβασης μέσω των ιστοσελίδων. Ο περιορισμός της επικαλυπτόμενης πληροφορίας που συναντάται με την ανάπτυξη των intranets/ extranets. 2 Οι Πύλες Ιστού παραλληλίζονται με τα κανάλια της τηλεόρασης, τα οποία επιδιώκουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη-τηλεθεατή. 3 Το Πανεπιστήμιο μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσεται στο είδος της «Επιχείρησης» λόγω του μεγέθους του, πολλαπλού ρόλου του και των ποικίλων ομάδων χρηστών που δραστηριοποιούνται σε σχέση με αυτό.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» 2000-2006 Γ Κ.Π.Σ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» 2000-2006 Γ Κ.Π.Σ. @ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» 2000-2006 Γ Κ.Π.Σ. ΑΞΟΝΑΣ 2: «ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ» ΜΕΤΡΟ 2.4 «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΑ ΟΤΕΟΥ: «Προδιαγραφές για Συλλογή, Ψηφιοποίηση και Τεκµηρίωση Υλικού» Έκδοση 1.0

ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΑ ΟΤΕΟΥ: «Προδιαγραφές για Συλλογή, Ψηφιοποίηση και Τεκµηρίωση Υλικού» Έκδοση 1.0 @ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» 2000-2006 Γ Κ.Π.Σ. ΑΞΟΝΑΣ 2: «ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ» ΜΕΤΡΟ 2.4 «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και ανάπτυξη διαδικτυακής πύλης στα πλαίσια του. Σίμος Αναγνωστάκης, Ε.Ε.Δι.Π. Πανεπιστημίου Κρήτης

Σχεδιασμός και ανάπτυξη διαδικτυακής πύλης στα πλαίσια του. Σίμος Αναγνωστάκης, Ε.Ε.Δι.Π. Πανεπιστημίου Κρήτης Σχεδιασμός και ανάπτυξη διαδικτυακής πύλης στα πλαίσια του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ. Σίμος Αναγνωστάκης, Ε.Ε.Δι.Π. Πανεπιστημίου Κρήτης Γενική περιγραφή Η Αναμόρφωση και Ενημέρωση Βάσεων Δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ... 22 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ... 23

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ... 22 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ... 23 Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης GUnet e-class Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Τίτλος Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Συντάκτης Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμες οδηγίες για την πορεία δημιουργίας ιστοσελίδων

Χρήσιμες οδηγίες για την πορεία δημιουργίας ιστοσελίδων Χρήσιμες οδηγίες για την πορεία δημιουργίας ιστοσελίδων Η δημιουργία ιστοσελίδων και η φιλοξενία τους στο διαδίκτυο αποτελεί σήμερα ένα άμεσο και εύκολο τρόπο επικοινωνίας, ενημέρωσης, προβολής και προώθησης

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κί Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation. Στα υπερμέσα η πρόσπέλαση της πληροφορίας γίνεται

Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κί Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation. Στα υπερμέσα η πρόσπέλαση της πληροφορίας γίνεται Τι είναι Πολυμέσα και τι Υπερμέσα Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κί Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation Στα πολυμέσα η προσπέλαση της πληροφορίας γίνεται με γραμμικό τρόπο (προκαθορισμένη

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας

Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ενότητα 7: Πρότυπα Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Συντάκτης. Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

Τίτλος Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Συντάκτης. Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Τίτλος Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Συντάκτης Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Ηµεροµηνία Μάιος 2004 Πίνακας Περιεχοµένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ 4 ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών 1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών Τα Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση καταχωρήσεων βιβλιοθηκών. Τα περιεχόμενα των βιβλιοθηκών αυτών είναι έντυπα έγγραφα, όπως βιβλία

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο FrontPage 2003 Πρακτικός Οδηγός Χρήσης Το FrontPage είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων και δικτυακών τόπων που επιτρέπει το σχεδιασμό ιστοσελίδων μέσα από γραφικό περιβάλλον αλλά και την ταυτόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα πολυμέσα;

Τι είναι τα πολυμέσα; ΕΝΟΤΗΤΑ Κεφάλαιο 3: Πολυμέσα Α τάξη Λέξεις Κλειδιά: Ανάλυση εικόνας, αναλογικό σήμα, αλληλεπιδραστικότητα (interactivity), βάθος χρώματος, δειγματοληψία, εικονοστοιχείο (pixel), Πολυμέσα (Multimedia),

Διαβάστε περισσότερα

6 Εισαγωγή στο Wordpress 3.x

6 Εισαγωγή στο Wordpress 3.x Περιεχόμενα 1 Εγκατάσταση του WordPress... 11 Ελάχιστες απαιτήσεις... 11 Easy PHP... 12 Εγκατάσταση Easy PHP... 12 Βήματα εγκατάστασης EasyPHP με εικόνες... 13 Το EasyPHP στα Ελληνικά... 17 Κατέβασμα και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ/ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΕ ΛΗΨΗ ΠΡΟΣΦΟΡΏΝ 10/16

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ/ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΕ ΛΗΨΗ ΠΡΟΣΦΟΡΏΝ 10/16 ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ Λάρισα 31/5/2016 ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ & ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ/ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΕ ΛΗΨΗ ΠΡΟΣΦΟΡΏΝ 10/16 1. Με την αριθμ. 876/17-5-2016 απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας Επιστημονικές και Τεχνικές Προδιαγραφές Εκπαιδευτικού Υλικού ΒΙΝΤΕΟΔΙΑΛΕΞΗ ΠΑΤΡΑ, 1 Φεβρουαρίου 2012 Έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ web εφαρµογής - ηλεκτρονικού κατατήµατος για έξυπνα κινητά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ web εφαρµογής - ηλεκτρονικού κατατήµατος για έξυπνα κινητά ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ web εφαρµογής - ηλεκτρονικού κατατήµατος για έξυπνα κινητά Για την STUDIO KOSTA BODA ILLUM Χανίων Πέµπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012 Για την εταιρεία ACTS : Παπαγεωργίου

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο Το περιβάλλον εργασίας Ανοίγοντας την Ελληνική Έκδοση του FrontPage, για πρώτη φορά, η εικόνα που θα συναντήσουμε είναι αυτή της Εικόνας 1 με τα Μενού Εντολών και τη Γραμμή Εργαλείων, στο πάνω μέρος της

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παροχή υπηρεσιών με τίτλο «Σχεδιασμός λογοτύπου και σχεδιασμός και κατασκευή δυναμικής ιστοσελίδας»

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παροχή υπηρεσιών με τίτλο «Σχεδιασμός λογοτύπου και σχεδιασμός και κατασκευή δυναμικής ιστοσελίδας» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΝΙΤΣΑΣ Ταχ. Δ/νση : Κόνιτσα, 44100 Πληροφορίες: Περσεφόνη Ντούλια Τηλ: 26550-22298, 29311 FAX: 26550-22298

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωματωμένα controls τα οποία προσαρμόζονται και χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα επιλέγει ο φορέας.

Ενσωματωμένα controls τα οποία προσαρμόζονται και χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα επιλέγει ο φορέας. Η Πυξίδα Απασχόλησης είναι ένα πλήρως παραμετροποιήσιμο portal που απευθύνεται σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Δήμους, Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς και Εταιρίες Εύρεσης Εργασίας, με στόχο τόσο την μηχανογράφηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΙΝΤΕΟΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΔΗΛΟΣ delos.uoa.gr. Εγχειρίδιο Χρήσης Μελών ΔΕΠ

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΙΝΤΕΟΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΔΗΛΟΣ delos.uoa.gr. Εγχειρίδιο Χρήσης Μελών ΔΕΠ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΙΝΤΕΟΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΔΗΛΟΣ delos.uoa.gr Εγχειρίδιο Χρήσης Μελών ΔΕΠ Αναζήτηση Δημόσιου Περιεχομένου Η διεύθυνση ιστού της νεάς πλατφόρμας διαχείρισης βιντεοδιαλέξεων Δήλος είναι: http://delos.uoa.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 1από ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ Πτυχιακή εργασία Δικτυακή Εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικών εγγράφων υπηρεσίας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 2από Κατάλογος περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 Σχετιζόμενα πρόσωπα...3

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ 2013 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ Περιήγηση στις δυνατότητες του λογισμικού και στον τρόπο χρήσης του ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΙΑ ΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΎ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΙΑ ΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΎ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΙΑ ΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΎ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012 Για την εταιρεία ACTS : Παπαγεωργίου Κων/νος Ποτιέ 21/ Χανιά, ΤΚ 73100 AΦΜ: 065439343 Τηλ./Fax:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ. Αριθμ. Πρωτ.: /2017 Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ. Αριθμ. Πρωτ.: /2017 Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ Αριθμ. Πρωτ.: 129334/2017 Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ Τη διενέργεια διαδικασίας ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Document Scanning System Ιανουάριος, 2014

Document Scanning System Ιανουάριος, 2014 Document Scanning System Ιανουάριος, 2014 Το DSS, είναι ένα ολοκληρωμένο συστημα διαχείρισης ψηφιοποίησης εγγράφων, αφού εκτός από την διαδικασία ψηφιοποίησης των εγγράφων, αρχειοθετεί και μία σειρά δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Δικτυακοί τόποι. Η σχεδίαση ενός δικτυακού τόπου. Δρ. Ματθαίος Α. Πατρινόπουλος

Δικτυακοί τόποι. Η σχεδίαση ενός δικτυακού τόπου. Δρ. Ματθαίος Α. Πατρινόπουλος Δικτυακοί τόποι Η σχεδίαση ενός δικτυακού τόπου Δρ. Ματθαίος Α. Πατρινόπουλος Πώς χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο; ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. 2 Από το www.smartinsights.

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση περιεχομένου πύλης ηλεκτρονικών υπηρεσιών v10 v.1.0. [User manual]

Διαχείριση περιεχομένου πύλης ηλεκτρονικών υπηρεσιών v10 v.1.0. [User manual] Διαχείριση περιεχομένου πύλης ηλεκτρονικών υπηρεσιών v10 v.1.0. [User manual] Υπουργείου Υ Υγείας Κύπρου 1 Είσοδος στο χώρο διαχείρισης To CMS (Content tmanagementsystem) πάνω στο οποίο βασίζεται η διαδικτυακή

Διαβάστε περισσότερα

, α/α: 1. Εξόδου» Παιδείας» αποθετήριοο

, α/α: 1. Εξόδου» Παιδείας» αποθετήριοο ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «ΑΝΟΙΚΤΑΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»», ΚΩΔΙΚΟΣ MIS: 3746644 ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ»,, α/α:

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογή: Σύστηµα ιαχείρισης ιαδικτυακού Περίπτερου / Ιστοσελίδας στον διαδικτυακό τόπο kalliergea.gr

Εφαρµογή: Σύστηµα ιαχείρισης ιαδικτυακού Περίπτερου / Ιστοσελίδας στον διαδικτυακό τόπο kalliergea.gr ..χτίζουµε την ιστοσελίδα σας στο Internet www.kalliergea.gr Λάουρα Π. Καζακράντε «Καλλιεργαία» Πληροφορική - Internet - ιαφήµιση - Μεταφράσεις Τηλ.: 211 0104925, 695 6118589 Email: info@kalliergea.gr

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΗΥ-474. Ψηφιακή Εικόνα. Χωρική ανάλυση Αρχεία εικόνων

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΗΥ-474. Ψηφιακή Εικόνα. Χωρική ανάλυση Αρχεία εικόνων Ψηφιακή Εικόνα Χωρική ανάλυση Αρχεία εικόνων Ψηφιοποίηση εικόνων Δειγματοληψία περιοδική, ορθογώνια (pixel = picture element) πυκνότητα ανάλογα με τη λεπτομέρεια (ppi) Κβαντισμός τιμών διακριτές τιμές,

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Ι. Μάθημα 9 ο Συμπίεση δεδομένων. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Δρ.

Πληροφορική Ι. Μάθημα 9 ο Συμπίεση δεδομένων. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Δρ. Οι διαφάνειες έχουν βασιστεί στο βιβλίο «Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών» του B. Forouzanκαι Firoyz Mosharraf(2 η έκδοση-2010) Εκδόσεις Κλειδάριθμος Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή 1 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 4 1.1 Περιβάλλον Moodle...4 1.2 Χρήση ονόματος χρήστη και κωδικού...4 1.3 Δημιουργία νέου μαθήματος...4 1.3.1

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ «ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ» ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ HTML, JAVASCRIPT,

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη πλήρους διαδικτυακής e-commerce εφαρμογής με χρήση του CMS WordPress

Ανάπτυξη πλήρους διαδικτυακής e-commerce εφαρμογής με χρήση του CMS WordPress ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ανάπτυξη πλήρους διαδικτυακής e-commerce εφαρμογής με χρήση του CMS WordPress ΚΟΤΣΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Επιβλέπων καθηγητής Σφέτσος Παναγιώτης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Ως Ηλεκτρονικό Εμπόριο ή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ... 4

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ... 4 Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης η-τάξη Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήµιον Αθηνών Οµάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Τίτλος Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Συντάκτης Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη Ανάπτυξη Ανοικτών Ψηφιακών Μαθημάτων

Οδηγίες για τη Ανάπτυξη Ανοικτών Ψηφιακών Μαθημάτων Οδηγίες για τη Ανάπτυξη Ανοικτών Ψηφιακών Μαθημάτων Δράση «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών» Σύνδεσμος: http://opencourses.uoa.gr / Περιεχόμενα ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ... 2 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΧΡΗΣΤΗ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αφήγηση Μαρτυρία. Μουσική. Ενίσχυση μηνύματος Μουσική επένδυση Ηχητικά εφέ

Αφήγηση Μαρτυρία. Μουσική. Ενίσχυση μηνύματος Μουσική επένδυση Ηχητικά εφέ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΗΧΟΣ ΗΧΗΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΗΧΟΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Αφήγηση Μαρτυρία Εκφώνηση Μουσική ΗΧΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΗΧΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ενίσχυση μηνύματος Μουσική επένδυση Ηχητικά εφέ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 274/9

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 274/9 20.10.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 274/9 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 976/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 19ης Οκτωβρίου 2009 για την υλοποίηση της οδηγίας 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός Εκπαίδευσης Χρηστών. - Δήμος Δέλτα - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός Εκπαίδευσης Χρηστών. - Δήμος Δέλτα - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής υποστήριξης των δράσεων περιβαλλοντικής διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου και διαδραστικής εφαρμογής αναφοράς περιβαλλοντικών προβλημάτων Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακό Μέρος του Μαθήματος ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Κ. Δεμέστιχας, Κ. Κωστοπούλου Εργαστήριο Πληροφορικής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εργαστηριακό Μέρος του Μαθήματος ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Κ. Δεμέστιχας, Κ. Κωστοπούλου Εργαστήριο Πληροφορικής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστηριακό Μέρος του Μαθήματος ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Κ. Δεμέστιχας, Κ. Κωστοπούλου Εργαστήριο Πληροφορικής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εισαγωγή στην Πληροφορική Το μάθημα περιλαμβάνει δύο μέρη:

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοτέο Π5.3: Έντυπο και ψηφιακό υλικό (Web site) προβολής των δράσεων έργου

Παραδοτέο Π5.3: Έντυπο και ψηφιακό υλικό (Web site) προβολής των δράσεων έργου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα 1 Εφαρμογές πολυμέσων: πολλές μορφές πληροφορίας, αποθηκευμένες σε ψηφιακή μορφή, με δυνατότητα αλληλεπίδρασης κατά την παρουσίασή τους 11.1 Βασικές έννοιες 11.1.1 Γραμμική και μη

Διαβάστε περισσότερα

DIP_06 Συμπίεση εικόνας - JPEG. ΤΕΙ Κρήτης

DIP_06 Συμπίεση εικόνας - JPEG. ΤΕΙ Κρήτης DIP_06 Συμπίεση εικόνας - JPEG ΤΕΙ Κρήτης Συμπίεση εικόνας Το μέγεθος μιας εικόνας είναι πολύ μεγάλο π.χ. Εικόνα μεγέθους Α4 δημιουργημένη από ένα σαρωτή με 300 pixels ανά ίντσα και με χρήση του RGB μοντέλου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας Επιστημονικές και Τεχνικές Προδιαγραφές Εκπαιδευτικού Υλικού ANIMATION ΠΑΤΡΑ, 1 Φεβρουαρίου 2012 Έκδοση 1.0

Διαβάστε περισσότερα

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 CubisLITE Client Οδηγίες Χρήσεως Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικά 1. Τι είναι ο CubisLITE Server 2. Τι είναι ο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κεφάλαιο 2. Το περιβάλλον του παγκόσμιου Ιστού Επιμέλεια: Καραγιάννης Σπύρος Καθηγητής ΠΕ19 Πλεονεκτήματα παγκόσμιου Ιστού Εξυπηρετητής Ιστού & Ιστοσελίδες Κύριες

Διαβάστε περισσότερα

hel-col@otenet.gr Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής (ΠΕ19 MSc) Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης kparask@hellenic-college.

hel-col@otenet.gr Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής (ΠΕ19 MSc) Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης kparask@hellenic-college. Χρήση της Διεπαφής Προγραμματισμού Εφαρμογής Google Maps για τη δημιουργία διαδραστικού χάρτη με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ στη Θεσσαλονίκη Εμμανουήλ Τσάμης 1, Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών

Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τεχνολογίες και Εφαρμογές Διαδικτύου Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών Κατερίνα Πραματάρη Τεχνολογίες και Εφαρμογές Διαδικτύου Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας. ΜΟΔΙΠ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Κωδικός Πράξης ΟΠΣ: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα:

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας. ΜΟΔΙΠ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Κωδικός Πράξης ΟΠΣ: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωδικός Πράξης ΟΠΣ: 335662 Τίτλος Πράξης: ΜΟΔΙΠ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Άξονας Προτεραιότητας: Στοιχεία επιστημονικά

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική ανάπτυξη δικτυακού κόμβου

Στρατηγική ανάπτυξη δικτυακού κόμβου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Παντελής Παντελίδης Στρατηγική ανάπτυξη δικτυακού κόμβου Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Μάρω Βλαχοπούλου Εξετάστρια:

Διαβάστε περισσότερα

GoDigital.CMS Content Management System. Πλήρης διαχείριση περιεχομένου ιστοσελίδας

GoDigital.CMS Content Management System. Πλήρης διαχείριση περιεχομένου ιστοσελίδας GoDigital.CMS Content Management System Πλήρης διαχείριση περιεχομένου ιστοσελίδας Γενική περιγραφή Πλήρης λύση ηλεκτρονικής παρουσίας Το GoDigital.CMS είναι μία πλήρη εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικής

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα. Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Π. 1

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα. Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Π. 1 Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Π. 1 Εφαρμογές πολυμέσων: πολλές μορφές πληροφορίας, αποθηκευμένες σε ψηφιακή μορφή, με δυνατότητα αλληλεπίδρασης κατά την παρουσίασή τους 11.1

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» 2000-2006 ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: 1 - ΠΑΙ ΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕΤΡΟ: 1.3 ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑ ΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

h t t p s : / / k p p. c t i. g r

h t t p s : / / k p p. c t i. g r Οδηγός Αξιοποίησης Υποστηρικτικού Υλικού για την προετοιμασία του μαθητή Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν την υποστήριξη μαθητών και στους μαθητές που ενδιαφέρονται να προετοιμαστούν για

Διαβάστε περισσότερα

Ενιαίο Σύστημα Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ενιαίο Σύστημα Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αθηνών Ενιαίο Σύστημα Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αθηνών http://pergamos.lib.uoa.gr Γιώργος Πυρουνάκης (forky@libadm.uoa.gr) Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Βιβλίου: Εισαγωγή στο Wordpress 3.x. Copyright 2012, Γιώργος Μπίκας/Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Τίτλος Βιβλίου: Εισαγωγή στο Wordpress 3.x. Copyright 2012, Γιώργος Μπίκας/Εκδόσεις Κλειδάριθμος Τίτλος Βιβλίου: Εισαγωγή στο Wordpress 3.x Copyright 2012, Γιώργος Μπίκας/Εκδόσεις Κλειδάριθμος Εκδόσεις Κλειδάριθμος Έδρα: Στουρνάρη 27Β Αθήνα 106 82 Τηλ.: 210 52.37.635 Fax: 210 52.37.677 email: info@klidarithmos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά εργασιών για το τρίμηνο Δεκέμβριος 2012 Φεβρουάριος 2013 Όνομα : Μπελούλη Αγάθη

Αναφορά εργασιών για το τρίμηνο Δεκέμβριος 2012 Φεβρουάριος 2013 Όνομα : Μπελούλη Αγάθη Στο πλαίσιο της πράξης «Αναβάθμιση και Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου». Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικό Σχέδιο Για τη Βιώσιµη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης (ΣΣΒΑΘ) 1 η Ενδιάµεση Έκθεση 3. ηµιουργία και Λειτουργία Web site

Στρατηγικό Σχέδιο Για τη Βιώσιµη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης (ΣΣΒΑΘ) 1 η Ενδιάµεση Έκθεση 3. ηµιουργία και Λειτουργία Web site Στρατηγικό Σχέδιο Για τη Βιώσιµη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης (ΣΣΒΑΘ) 1 η Ενδιάµεση Έκθεση 3. ηµιουργία και Λειτουργία Web site Θεσσαλονίκη 6/12/2001 Βασίλης Φούρκας, ΕΜΧΑ Η δηµιουργία και λειτουργία ενός

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά εργασιών για το τρίμηνο Σεπτέμβριος Νοέμβριος 2012 Όνομα : Μπελούλη Αγάθη

Αναφορά εργασιών για το τρίμηνο Σεπτέμβριος Νοέμβριος 2012 Όνομα : Μπελούλη Αγάθη Στο πλαίσιο της πράξης «Αναβάθμιση και Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου». Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Διαβάστε περισσότερα

1 ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

1 ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 1 2 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 5 2. Επεξήγηση των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία της ιστοσελίδας... 6 2.1 Γλώσσα προγραμματισμού ΗΤML για την δημιουργία της Ιστοσελίδας... 6 2.2 Γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

, α/α: 1. Εξόδου» Παιδείας

, α/α: 1. Εξόδου» Παιδείας ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «ΑΝΟΙΚΤΑΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»», ΚΩΔΙΚΟΣ MIS: 3746644 ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ»,, α/α:

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός υποβολής σε αποθετήριο SaaS

Οδηγός υποβολής σε αποθετήριο SaaS Οδηγός υποβολής σε αποθετήριο SaaS Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ΕΙΕ Μονάδα Τεκμηρίωσης ΕΚΤ Υπεύθυνη έκδοσης: Δέσποινα Χαρδούβελη Κείμενα: Κατερίνα Μπάρτζη Επιμέλεια Έκδοσης: Έλενα Λαγούδη Σχεδιασμός Έκδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης για Διαχειριστές. Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο

Εγχειρίδιο Χρήσης για Διαχειριστές. Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο Εγχειρίδιο Χρήσης για Διαχειριστές Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο 1. Εισαγωγή 1.1 Περιγραφή Λειτουργίας Πλατφόρμας Η Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο παρέχει τη δυνατότητα της

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις- Απαντήσεις Πολυμέσα Απο το Βιβλίο Εφαρμογές Η/Υ Α,Β,Γ Λυκείου

Ερωτήσεις- Απαντήσεις Πολυμέσα Απο το Βιβλίο Εφαρμογές Η/Υ Α,Β,Γ Λυκείου Ερωτήσεις- Απαντήσεις Πολυμέσα Απο το Βιβλίο Εφαρμογές Η/Υ Α,Β,Γ Λυκείου 1. Τι ονομάζουμε κόμβο και τι σύνδεσμο σε μια μη γραμμικά διαρθρωμένη ύλη; Με την έννοια σύνδεσμος (link) σε μια μη γραμμικά διαρθρωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Open eclass 2.2 - Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

Open eclass 2.2 - Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Open eclass 2.2 - Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Οδηγίες Αναβάθμισης (Upgrade) Ομάδα Εργασίας: Τσιμπάνης Κωνσταντίνος, Εξηνταρίδης Γιάννης Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2009 Εισαγωγή Η πλατφόρμα Open eclass

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΕΠΕΗΥ (ΕΚΔΟΣΗ 1.1) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΕΠΕΗΥ (ΕΚΔΟΣΗ 1.1) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΕΠΕΗΥ (ΕΚΔΟΣΗ 1.1) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Copyright 2014 ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Β ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ... 3 ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ... 4

Διαβάστε περισσότερα

Η HTML 5 θα αλλάξει το Web?

Η HTML 5 θα αλλάξει το Web? Η HTML 5 θα αλλάξει το Web? (ή αλλιώς, έρχεται το τέλος των plugins?) Αλέξανδρος Καράκος Εργαστήριο Προγραµµατισµού και Επεξεργασίας Πληροφοριών Internet 2... Είναι ένα ξεχωριστό µέσο δηµοσίευσης πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ. (στο µάθηµα: Τεχνολογίες Εφαρµογών ιαδικτύου του Η εξαµήνου σπουδών του Τµήµατος Πληροφορικής & Τηλ/νιών)

ΕΡΓΑΣΙΑ. (στο µάθηµα: Τεχνολογίες Εφαρµογών ιαδικτύου του Η εξαµήνου σπουδών του Τµήµατος Πληροφορικής & Τηλ/νιών) ΕΡΓΑΣΙΑ (στο µάθηµα: Τεχνολογίες Εφαρµογών ιαδικτύου του Η εξαµήνου σπουδών του Τµήµατος Πληροφορικής & Τηλ/νιών) Τίτλος: Εφαρµογή ιαδικτύου ιαχείρισης Αποθήκων (Warehouse Management Web Application) Ζητούµενο:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας Επιστημονικές και Τεχνικές Προδιαγραφές Εκπαιδευτικού Υλικού ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΤΡΑ, 1 Φεβρουαρίου 2012 Έκδοση 1.0

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13. Κεφάλαιο 1 ο Αρχές Διαχείρισης πληροφορίας στον Παγκόσμιο Ιστό... 15

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13. Κεφάλαιο 1 ο Αρχές Διαχείρισης πληροφορίας στον Παγκόσμιο Ιστό... 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 13 Κεφάλαιο 1 ο Αρχές Διαχείρισης πληροφορίας στον Παγκόσμιο Ιστό... 15 1.1 Εισαγωγή... 16 1.2 Διαδίκτυο και Παγκόσμιος Ιστός Ιστορική αναδρομή... 17 1.3 Αρχές πληροφοριακών συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ. Σαράντος Καπιδάκης

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ. Σαράντος Καπιδάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ Σαράντος Καπιδάκης 0_CONT_Ω.indd iii τίτλος: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ συγγραφέας: Καπιδάκης Σαράντος 2014 Εκδόσεις Δίσιγμα Για την ελληνική γλώσσα σε όλον τον

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4ο. Προγράμματα

Μάθημα 4ο. Προγράμματα Μάθημα 4ο Προγράμματα Σελίδα 47 από 106 4.1 Εγκατάσταση προγραμμάτων Όπως έχουμε πει στο πρώτο μάθημα (Σημειώσεις 1ου Μαθήματος 1.3.3.Β σελ. 12) τα προγράμματα ή αλλιώς εφαρμογές αποτελούν μέρος του λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση υπηρεσιών Τηλεδιάσκεψης και Aσύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Παρουσίαση υπηρεσιών Τηλεδιάσκεψης και Aσύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Παρουσίαση υπηρεσιών Τηλεδιάσκεψης και Aσύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Δρ. Αύγουστος Τσινάκος ΠΛΗΝΕΤ Δυτικής Θεσ/νίκης tsinakos@uom.gr Παν. Μακεδονίας Ομάδα Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Open eclass Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

Open eclass Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Open eclass Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Περιγραφή Πλατφόρμας Η πλατφόρμα Open eclass είναι ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων και αποτελεί την πρόταση του Πανελλήνιου Ακαδημαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ Πίνακες συµµόρφωσης και απαιτήσεων του έργου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ Πίνακες συµµόρφωσης και απαιτήσεων του έργου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕ ΙΑ ΑΣ /νση Τεχνικών Υπηρεσιών «Προβολή της πολιτιστικής κληρονοµιάς του ήµου Μινώα Πεδιάδας µε ηλεκτρονικά και έντυπα µέσα» Προϋπολογισµός (µε Φ.Π.Α.):

Διαβάστε περισσότερα

17PROC

17PROC Στρατηγού Καλλάρη 50. 15452, Αθήνα http://hfc-worldwide.org/athens/ ΠΡΑΞΗ: «ΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» MIS 5002090 Αρ. Πρωτ: C OUT B 2330 Ψυχικό, 30/03/2017 Τηλ. : 210 6776540 / fax: 210 6727201

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι IEK ΟΑΕΔ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΟΦΟΡΙΚΗΣ Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι Διδάσκουσα: Κανελλοπούλου Χριστίνα ΠΕ19 Πληροφορικής 4 φάσεις διαδικτυακών εφαρμογών 1.Εφαρμογές στατικής πληροφόρησης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ΕΙΕ. Copyright 2014 Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Ι EIE

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ΕΙΕ. Copyright 2014 Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Ι EIE Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ΕΙΕ Copyright 2014 Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Ι EIE δ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, 11635 Αθήνα τ.: 210 7273900 f: 210 7246824 e: ekt@ekt.gr www.ekt.gr Το έργο αυτό διατίθεται με

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Ηλεκτρονική ιαχείριση Τάξης. Οδηγίες χρήσης για τον µαθητή.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Ηλεκτρονική ιαχείριση Τάξης. Οδηγίες χρήσης για τον µαθητή. ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ηλεκτρονική ιαχείριση Τάξης Οδηγίες χρήσης για τον µαθητή http://eclass.sch.gr Η υπηρεσία ηλεκτρονικής διαχείρισης τάξης αναπτύχθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών για λογαριασµό

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δημιουργία της δικτυακής πύλης του προγράμματος του έργου La Bottega II ΚΑΛΕΙ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δημιουργία της δικτυακής πύλης του προγράμματος του έργου La Bottega II ΚΑΛΕΙ Κεντρικό: Δημ. Υψηλάντου 8 & Μαιζώνος, Πάτρα, Τ.Κ. 26222 Υποκατάστημα: 28ης Οκτωβρίου 54, Πύργος, Τ.Κ. 27100 Τηλ.: 26210 37146, 37194, 37223, Fax: 26210 37169 e mail: aepde@aepde.gr, website: www.aepde.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΩΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΈΡΓΟΥ

ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΩΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΈΡΓΟΥ 2 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 351 ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΩΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΈΡΓΟΥ Τζουμάκας Βασίλης Καθηγητής Πληροφορικής στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου vtzoum@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Μάθημα 1 Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων Τζανέτος Πομόνης ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Τι είναι οι Βάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin)

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Εμπορική Διαχείριση > Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Μέσα από τη διαχείριση βάσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την πιστοποίηση των εκπαιδευτικών

Οδηγίες για την πιστοποίηση των εκπαιδευτικών Οδηγίες για την πιστοποίηση των εκπαιδευτικών Διεύθυνση Επιμόρφωσης & Πιστοποίησης Αθήνα, Ιούνιος 2014 Περιεχόμενα 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ... 3 1.1 Η εξέταση... 3 2 ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 3: Συστήματα πολυμέσων Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 3: Συστήματα πολυμέσων Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 3: Συστήματα πολυμέσων Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του

Διαβάστε περισσότερα

EBSCOhost Research Databases

EBSCOhost Research Databases Η EBSCOhost είναι ένα online σύστημα αναζήτησης σε έναν αριθμό βάσεων δεδομένων, στις οποίες είναι συμβεβλημένο κάθε φορά το ίδρυμα. Διαθέτει πολύγλωσσο περιβάλλον αλληλεπίδρασης (interface) με προεπιλεγμένη

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης για Εκπαιδευτές/Διοικητικούς. Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο

Εγχειρίδιο Χρήσης για Εκπαιδευτές/Διοικητικούς. Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο Εγχειρίδιο Χρήσης για Εκπαιδευτές/Διοικητικούς Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο 1. Εισαγωγή 1.1 Περιγραφή Λειτουργίας Πλατφόρμας Η Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο παρέχει τη δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟ.ΔΙ.Π.Α.Β. Κεντρική Υποδομή Επιχειρησιακής Ευφυΐας για Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης

ΜΟ.ΔΙ.Π.Α.Β. Κεντρική Υποδομή Επιχειρησιακής Ευφυΐας για Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης Κεντρική Υποδομή Επιχειρησιακής Ευφυΐας για Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης ΜΟ.ΔΙ.Π.Α.Β. Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος Διευθυντής Βιβλιοθήκης και Κέντρου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb)

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb) 1. Είσοδος στην υπηρεσία ClassWeb Στη κεντρική σελίδα της υπηρεσίας στα πεδία Όνομα Χρήστη και Κωδικός πρόσβασης πληκτρολογούμε τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2000-2006

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2000-2006 ΜΕΤΡΟ 1.2 Κοινοπραξίες Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε τομείς Εθνικής Προτεραιότητας Παροχή υπηρεσιών τουριστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μέσω πλατφόρμας

Διαβάστε περισσότερα

SITEBUILDER ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΤΟΠΩΝ (WEBSITE) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Version 2.0

SITEBUILDER ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΤΟΠΩΝ (WEBSITE) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Version 2.0 SITEBUILDER ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΤΟΠΩΝ (WEBSITE) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Version 2.0 Περιεχόμενα 1. Οδηγίες πρόσβασης... 3 2. Οδηγίες Σχεδιασμού Website... 4 2.1. Έναρξη...

Διαβάστε περισσότερα

Ο υποψήφιος Ανάδοχος συμπληρώνει τους παρακάτω πίνακες συμμόρφωσης με την απόλυτη ευθύνη της ακρίβειας των δεδομένων.

Ο υποψήφιος Ανάδοχος συμπληρώνει τους παρακάτω πίνακες συμμόρφωσης με την απόλυτη ευθύνη της ακρίβειας των δεδομένων. ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ Ο υποψήφιος Ανάδοχος συμπληρώνει τους παρακάτω πίνακες συμμόρφωσης με την απόλυτη ευθύνη της ακρίβειας των δεδομένων. Επιτελική Σύνοψη Αντίληψη του Έργου Demo του προσφερόμενου συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας δημιουργίας εγγράφων από το χρήστη. Παρακάτω προτείνεται μια

Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας δημιουργίας εγγράφων από το χρήστη. Παρακάτω προτείνεται μια Δημιουργία Εγγράφων Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας δημιουργίας εγγράφων από το χρήστη. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο

Διαβάστε περισσότερα

Γεωχωρική πληροφορία και υποστήριξη αποφάσεων σε επίπεδο ΟΤΑ

Γεωχωρική πληροφορία και υποστήριξη αποφάσεων σε επίπεδο ΟΤΑ Γεωχωρικά Συστήματα μέσω Διαδικτύου https://learn.arcgis.com/en/arcgisbook/images/ch1/01-fig-1-6.png https://unweb.me/solutions/gis-tagcloud.png Γεωχωρικά συστήματα μέσω διαδικτύου 1 WEB Sites Είναι σελίδες,

Διαβάστε περισσότερα

GUnet eclass 1.7 Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

GUnet eclass 1.7 Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης GUnet eclass 1.7 Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Περιγραφή Πλατφόρμας Η πλατφόρμα eclass είναι ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων και αποτελεί την πρόταση του Ακαδημαϊκού Διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΙΣΤΟΧΩΡΟΙ Nα δημιουργήσω/ενεργοποιήσω την προσωπική μου ιστοσελίδα Να προβάλω τις λεπτομέρειες του προφίλ μου...

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΙΣΤΟΧΩΡΟΙ Nα δημιουργήσω/ενεργοποιήσω την προσωπική μου ιστοσελίδα Να προβάλω τις λεπτομέρειες του προφίλ μου... ... 2 Nα δημιουργήσω/ενεργοποιήσω την προσωπική μου ιστοσελίδα... 2 Να προβάλω τις λεπτομέρειες του προφίλ μου... 3 Να επεξεργαστώ τις λεπτομέρειες του προφίλ μου... 5 Να προσθέσω, επεξεργαστώ, να διαγράψω

Διαβάστε περισσότερα

«Αερόστατο» Διαδικτυακή πύλη ψυχαγωγίας και μάθησης για μικρά παιδιά

«Αερόστατο» Διαδικτυακή πύλη ψυχαγωγίας και μάθησης για μικρά παιδιά ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ / Ε. Κ. «ΑΘΗΝΑ» «Αερόστατο» Διαδικτυακή πύλη ψυχαγωγίας και μάθησης για μικρά παιδιά Οδηγίες: Δημιουργία ασκήσεων 2014 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 3 2. Δημιουργία ασκήσεων...

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Κεφάλαιο 1: Εγκατάσταση της Access Κεφάλαιο 2: Βάσεις δεδομένων και δομικά στοιχεία της Access

Εισαγωγή Κεφάλαιο 1: Εγκατάσταση της Access Κεφάλαιο 2: Βάσεις δεδομένων και δομικά στοιχεία της Access ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή...15 Κεφάλαιο 1: Εγκατάσταση της Access 2002...17 Τι είναι το Office XP;...17 Τεχνικές απαιτήσεις του Office XP...17 Πρόσθετα απαιτούμενα για την αξιοποίηση εξειδικευμένων χαρακτηριστικών...18

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη Ανάπτυξη Ανοικτών Ψηφιακών Μαθημάτων

Οδηγίες για τη Ανάπτυξη Ανοικτών Ψηφιακών Μαθημάτων Οδηγίες για τη Ανάπτυξη Ανοικτών Ψηφιακών Μαθημάτων Δράση «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών» Σύνδεσμος: http://opencourses.uoa.gr / Περιεχόμενα ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ... 2 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΧΡΗΣΤΗ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα