Σηµειώσεις Πτωχευτικού ικαίου. Βιβλίο: «Πτωχευτικό ίκαιο» Ευάγγελος Περάκης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σηµειώσεις Πτωχευτικού ικαίου. Βιβλίο: «Πτωχευτικό ίκαιο» Ευάγγελος Περάκης"

Transcript

1 Σηµειώσεις Πτωχευτικού ικαίου Βιβλίο: «Πτωχευτικό ίκαιο» Ευάγγελος Περάκης Κεφάλαιο Α Γενικά Ζητήµατα Το πτωχευτικό δίκαιο ενεργοποιείται όταν ο οφειλέτης βρίσκεται σε τόσο κρίσιµη οικονοµική κατάσταση, ώστε να µην είναι πια σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη του. Η ουσία του Πτ συνίσταται καταρχήν στην µετατροπή ενός διµερούς προβλήµατος χρέους (οφειλέτης-καθένας από τους δανειστές) σε συλλογικό (οφειλέτηςόλοι οι δανειστές) και σε µεγάλο βαθµό κοινωνικό. Σε γενικές γραµµές το πτωχευτικό δίκαιο λειτουργεί ως εξής: Όταν η οικονοµική κατάσταση του οφειλέτη καταστεί κρίσιµη και η πληρωµή των χρεών του προβληµατική, υπάρχει η δυνατότητα να κηρυχθεί µε δικαστική απόφαση η πτώχευσή του. Με την κήρυξη αυτής, οι διώξεις εναντίον του οφειλέτη παγώνουν και ο ίδιος υφίσταται ορισµένους περιορισµούς: Κυρίως δεν µπορεί πλέον να διαχειριστεί ή να διαθέσει την περιουσία του, ούτε να προβεί σε καταβολές χρεών. Οι εξουσίες αυτές µεταβαίνουν σε κάποιο ειδικό όργανο, το σύνδικο. Βασικές αρχές της πτωχευτικής διαδικασίας είναι η αρχή της καθολικότητας και η αρχή της ισότιµης µεταχείρισης των πιστωτών. Η αρχή της καθολικότητας σηµαίνει αφενός ότι από πλευράς µεν ενεργητικού το αντικείµενο της διαδικασίας είναι όλη η περιουσία του οφειλέτη ενώ από πλευράς παθητικού, ότι στη διαδικασία συµµετέχουν καταρχήν όλοι οι πιστωτές αποτελώντας «κοινωνία ζηµίας». Η αρχή της ισότιµης µεταχείρισης των πιστωτών σηµαίνει ότι οι πιστωτές συµµετέχουν µε ίσους όρους στη διαδικασία. Οι συνήθεις λύσεις είναι η ρευστοποίηση του ενεργητικού της περιουσίας του οφειλέτη και η διανοµή του προϊόντος της στους πιστωτές, η διευθέτηση των χρεών του οφειλέτη µε µορφή συµβιβασµού ή σχεδίου αναδιοργάνωσης και ο προληπτικός συµβιβασµός.

2 Τα δικαιώµατα των πιστωτών και οι υποχρεώσεις του οφειλέτη δεν δηµιουργούνται και δεν καθορίζονται από τους πτωχευτικούς κανόνες, αλλά λαµβάνονται υπόψη στην πτώχευση ως δεδοµένα. Βέβαια τα χρέη του οφειλέτη από τη στιγµή που κηρυχθεί η πτώχευση και αναγγελθούν στην πτωχευτική διαδικασία µπορεί για τους σκοπούς της πτώχευσης να υποστούν ορισµένες αλλοιώσεις, π.χ. να γίνουν ληξιπρόθεσµα ή να σταµατήσει η τοκοφορία τους. Ο νέος ΠτΚ εφαρµόζεται από 16/9/2007 (ΠτΚ 180), το παλιό όµως δίκαιο εξακολουθεί να διέπει τις «εκκρεµείς διαδικασίες». Κατά το άρθρο 1, «η πτώχευση αποσκοπεί στη συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών του οφειλέτη µε τη ρευστοποίηση της περιουσίας του ή µε άλλο τρόπο που προβλέπεται από το σχέδιο αναδιοργάνωσης και ιδίως µε τη διατήρηση της επιχείρησής του». ιακρίνουµε την πρόκριση της ρευστοποίησης της περιουσίας ως µέσο ικανοποίησης των πιστωτών, αλλά χωρίς αυτό να αποκλείει άλλες µεθόδους που θα συµφωνηθούν µεταξύ οφειλέτη και πιστωτών. Η επιλογή όµως της εξυγίανσης έναντι της ρευστοποίησης, ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των πιστωτών, εφόσον αυτή θα οδηγήσει σε αποτελεσµατικότερη ικανοποίηση των συµφερόντων τους. Επίσης, το γεγονός ότι δίδονται τέτοια δικαιώµατα στους πιστωτές, οδηγεί στο συµπέρασµα ότι πρωτεύων στόχος της πτώχευσης είναι η βέλτιστη ικανοποίηση των πιστωτών πριν την ικανοποίηση άλλων συµφερόντων και η ισότιµη µεταχείρισή τους από τον νόµο. Βέβαια δικαιώµατα του οφειλέτη (ΠτΚ 71, 170 4) και των εργαζοµένων (ΠτΚ 34, 70 2, 103 3, 111) προστατεύονται. Επίσης, η πτώχευση ως διαδικασία υπηρετεί το δηµόσιο συµφέρον. Το άρθρο 5 1, ο εισαγγελέας πρωτοδικών µπορεί να υποβάλει αίτηση πτώχευσης, εφόσον τούτο δικαιολογείται από λόγους δηµοσίου συµφέροντος ενώ το άρθρο 124 ΠτΚ προβλέπει ότι το δικαστήριο απορρίπτει το σχέδιο αναδιοργάνωσης, αν τούτο επιβάλλεται από λόγους δηµοσίου συµφέροντος.

3 Ο ΠτΚ εισάγει αναγκαστικό δίκαιο. Συνεπώς η δηµιουργία πτωχευτικού εθίµου δεν είναι δυνατή. Κεφάλαιο Β Προπτωχευτικά µέτρα-η «διαδικασία συνδιαλλαγής» και «η διαδικασία εξυγίανσης» Με σκοπό την αποτροπή της πτώχευσης, ο οφειλέτης µπορεί να προβεί σε διαπραγµατεύσεις µε τους πιστωτές του για τη ρύθµιση των χρεών του και την ανόρθωση της επιχείρησής του. Καµιά φορά η ρύθµιση των χρεών επιβάλλεται και νοµοθετικά (άρθρα ια ΠτΚ). Ο οφειλέτης δηλαδή, ενεργώντας προληπτικά, έρχεται σε κατά το δυνατόν γενικότερη- συµφωνία µε τους πιστωτές του πριν πτωχεύσει, επιτυγχάνοντας περίοδο χάριτος, µειώσεις των οφειλόµενων ποσών, µετατροπή των χρεών σε κεφάλαια, χρηµατοδοτική στήριξη. Τέτοιες όµως συµφωνίες διέπονται από τη σχετικότητα των ενοχών (ΑΚ 361) και δεσµεύουν µόνο τον οφειλέτη και τους πιστωτές που θέλησαν να συµβληθούν. Άρα αν η πλειονότητα των πιστωτών δεν συµφωνήσει η εξυγιαντική προσπάθεια θα αποτύχει. Η νέα (ν. 4013/2011) προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης (άρθρα ια ΠτΚ) Η υπαγωγή σ αυτή τη διαδικασία είναι δυνατή από 15/9/2011. Η διαδικασία είναι προαιρετική και συναινετική. Κάθε πρόσωπο που έχει πτωχευτική ικανότητα και βρίσκεται σε κατάσταση µόνιµης αδυναµίας εκπλήρωσης των οφειλών του (χωρίς να αποκλείεται η παύση πληρωµών) µπορεί να ζητήσει την υπαγωγή του στη διαδικασία. Σκοπός της τελευταίας είναι η σύναψη και η επικύρωση «συµφωνίας εξυγίανσης» που έχει τα προσόντα να βοηθήσει τον οφειλέτη να ορθοποδήσει (ΠτΚ 99 3) και που, µετά την επικύρωσή της ισχύει έναντι όλων των πιστωτών. Στη διαδικασία εξυγίανσης δεν εφαρµόζονται οι λοιπές διατάξεις του ΠτΚ, παρά µόνο στο µέτρο που γίνεται παραποµπή σ αυτές (ΠτΚ 99 1).

4 Είναι µια διαδικασία που πέρα από την ικανοποίηση των πιστωτών, αποσκοπεί και στην αναδιάρθρωση και διατήρηση της επιχείρησης (άρθρο 99 ΠτΚ). Ειδικότερα, µε βάση τα παραπάνω, κύριος στόχος της διαδικασίας αυτής φαίνεται να είναι η διάσωση της επιχείρησης, ενώ η ικανοποίηση των πιστωτών αποτελεί το όριο µέσα στο οποίο κινείται αυτή για να επιτύχει τους σκοπούς της. Το ότι δεν παραβλάπτεται η συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών πρέπει να διαπιστώνεται από το δικαστήριο τόσο κατά το άνοιγµα της διαδικασίας (άρθρο 101 1) όσο και κατά την επικύρωση της συµφωνίας εξυγίανσης (ΠτΚ 106ζ 2 στοιχείο β). Για να ελεγχθεί αν παραβλάπτεται η ικανοποίηση των δανειστών ελέγχεται το κέρδος που αυτοί θα είχαν από τη ρευστοποίηση του ενεργητικού της επιχείρησης µε αυτό που πιθανολογείται ότι θα έχουν κατόπιν του πέρατος της διαδικασίας εξυγίανσης. Αν το δεύτερο ποσό είναι µικρότερο από το πρώτο, δεχόµαστε ότι οι πιστωτές βλάπτονται. Τρόποι επίτευξης συµφωνίας Α) Ενδοδιαδικαστική συµφωνία οφειλέτη και συνέλευσης πιστωτών µε την παρεµβολή µεσολαβητή (ΠτΚ 99 5, 105 επ.). Η δυνατότητα αυτή επιτρέπει τη δηµοσιότητα της διαδικασίας καθώς και την όσο το δυνατόν µεγαλύτερη συµφωνία των πιστωτών για το εγχείρηµα. Β) Συµφωνία µε τους πιστωτές χωρίς αυτοί να αποφασίζουν σε συνέλευση και χωρίς την ύπαρξη µεσολαβητή (ΠτΚ 99 5). Είναι µέθοδος µε µεγαλύτερη εµπιστευτικότητα και µάλλον δύσκολο να επιτύχει αν οι πιστωτές είναι αρκετοί, καθώς τότε θα πρέπει να συµφωνεί η πλειοψηφία, χωρίς µάλιστα να αλληλοεπηρεάζονται αφού δεν λειτουργούν ως συνέλευση. Γ) ιαπραγµάτευση µε τους πιστωτές πριν από το άνοιγµα της διαδικασίας και υποβολή της συµφωνίας προς επικύρωση µαζί µε την αίτηση για το άνοιγµα της διαδικασίας (ΠτΚ 99 4, 106β). Αυτή είναι κατά κύριο λόγο η πιο πρόσφορη δυνατότητα για να επιτυγχάνεται η µυστικότητα και η ταχύτητα στην δικαστική απόφαση.

5 Ο µεσολαβητής διορίζεται υποχρεωτικά, σε περίπτωση που ο οφειλέτης προσπαθεί να συµβληθεί µε το σύνολο των πιστωτών ως συνέλευση. Προϋποθέσεις Τη διαδικασία εξυγίανσης µπορεί να ζητήσει ο οφειλέτης και µόνο, αν συντρέχουν στο πρόσωπό του, οι προϋποθέσεις του άρθρου 99 1 ΠτΚ (Πτκ 100 1). Άρα κάθε φυσικό και νοµικό πρόσωπο µε πτωχευτική ικανότητα, που έχει το κέντρο των κύριων συµφερόντων του στην Ελλάδα, µπορεί να ζητήσει να υπαχθεί στη διαδικασία εξυγίανσης. Αν ο οφειλέτης είναι νοµικό πρόσωπο, εφαρµόζεται το άρθρο 96 2, και κατά συνέπεια η αίτηση υποβάλλεται από το όργανο της διοίκησης και στη σχετική δίκη καλούνται όλα τα µέλη της τελευταίας. Ειδικότερα, οι προϋποθέσεις ανοίγµατος της διαδικασίας είναι οι ακόλουθες: Α) Ο οφειλέτης πρέπει να βρίσκεται σε «παρούσα ή επαπειλούµενη αδυναµία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσµων χρηµατικών υποχρεώσεών του κατά τρόπο γενικό» (ΠτΚ 99 1). Ο νόµος απαιτεί αδυναµία εκπλήρωσης, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 3 1 ΠτΚ, µε τη διαφορά οµοίως ότι δεν αξιώνεται η αδυναµία να είναι και µόνιµη (οπότε θα υπάρχει πραγµατική παύση πληρωµών). Σε αντίθεση µε την πτώχευση όπου απαιτείται γενική και µόνιµη αδυναµία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών από τον οφειλέτη, για τη διαδικασία εξυγίανσης απαιτείται παρούσα η µελλοντικά σίγουρη αδυναµία. Β) Υποστηρίζεται ότι προϋπόθεση ανοίγµατος της διαδικασίας είναι η ύπαρξη επιχείρησης. Γ) Η αίτηση έναρξης διαδικασίας εξυγίανσης είναι απαράδεκτη αν δεν έχει παρέλθει πενταετία από την επικύρωση προηγούµενης συµφωνίας εξυγίανσης, εκτός αν υπήρξε συµφωνία που επικυρώθηκε κατά το άρθρο 106β Περιεχόµενο αίτησης Ορίζεται στο άρθρο

6 Σύµφωνα µε αυτό, ο αιτών οφειλέτης πρέπει να περιγράφει α) την επιχείρησή του µε αναφορά στο µέγεθος της, το προσωπικό που απασχολεί και τις συνθήκες στον τοµέα που δραστηριοποιείται, β) την οικονοµική του κατάσταση µε παράθεση των πιο πρόσφατων οικονοµικών στοιχείων (ιδιαίτερα οφειλές προς το ηµόσιο και τα ασφαλιστικά ταµεία), γ) τα αίτια της οικονοµικής αδυναµίας, δ) τα προτεινόµενα µέτρα για την αντιµετώπιση της οικονοµικής αδυναµίας, ε) τυχόν διαπραγµατεύσεις του οφειλέτη µε τους πιστωτές. Μαζί µε όλα αυτά, σύµφωνα µε το άρθρο ΠτΚ, απαιτείται να περιλαµβάνεται και µια έκθεση εµπειρογνώµονα, ο οποίος επιλέγεται από τον οφειλέτη. Αυτός πρέπει να είναι είτε πιστωτικό ίδρυµα στην Ελλάδα, είτε νόµιµος ελεγκτής είτε ελεγκτικό γραφείο. Με τον νέο νόµο για τη διαδικασία εξυγίανσης, δίδεται η δυνατότητα σε οφειλέτες που έχουν οδηγηθεί σε παύση πληρωµών, να υποβάλλουν εντός µηνός αίτηση για διαδικασία εξυγίανσης (άρθρο 99 6), µε την προϋπόθεση να περιλάβει σωρευτικά στο ίδιο δικόγραφο και αίτηση για την κήρυξη πτώχευσης κατά άρθρο 5 2. Αν δεν το πράξει η αίτηση για υποβολή στη διαδικασία εξυγίανσης δεν είναι άκυρη, αλλά αφενός δίδεται η δυνατότητα να ζητήσουν την κήρυξη πτώχευσης οι πιστωτές του οφειλέτη ή ο εισαγγελέας (άρθρο 99 6 εδ. β), αφετέρου τίθεται σε εφαρµογή το άρθρο 98 ΠτΚ (αστική ευθύνη οφειλέτη νοµικού προσώπου). Αν όµως το δικαστήριο δεχθεί την διαδικασία εξυγίανσης τεκµαίρεται ότι απέρριψε την αίτηση για κήρυξη σε πτώχευση. Αρµόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση της διαδικασίας εξυγίανσης είναι το πολυµελές πρωτοδικείο του κέντρου των κυρίων συµφερόντων του οφειλέτη, που δικάζει µε τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας εκτός αν ορίζεται κάτι διαφορετικό. Οι αποφάσεις που πρέπει να εκδίδονται εντός διµήνου, υπόκεινται σε ένδικα µέσα, αν επίσης δεν ορίζεται διαφορετικά (ΠτΚ 99 10). Άνοιγµα της διαδικασίας

7 Η απόφαση του δικαστηρίου εκδίδεται εφόσον ο δικαστής πειστεί από την αίτηση του οφειλέτη και την έκθεση του εµπειρογνώµονα ότι η διαδικασία θα είναι ωφέλιµη για την ικανοποίηση των πιστωτών και την επιβίωση της επιχείρησης (αρχή της σκοπιµότητας) (ΠτΚ 101 1). Η απόφαση κηρύσσει την έναρξη της διαδικασίας, προσδιορίζει τη διάρκειά της που δεν µπορεί να υπερβαίνει τους 2 µήνες αρχικά (ο πρόεδρος του πτωχευτικού δικαστηρίου µπορεί να δώσει παράταση άλλο ένα µήνα-πτκ 101 1), διορίζει µεσολαβητή (χωρίς να προσδιορίζει το έργο του, καθώς αυτό προβλέπεται στο νόµο) και ειδικό εντολοδόχο (ΠτΚ 102). Τέλος ορίζει ότι η συµφωνία θα επικυρωθεί από τη συνέλευση των πιστωτών. Η απόφαση δηµοσιεύεται στο ΓΕΜΗ και στο ελτίο δικαστικών δηµοσιεύσεων του ενιαίου ταµείου ανεξάρτητα απασχολούµενων. Αν η απόφαση επιτρέπει το άνοιγµα της διαδικασίας είναι ανέκκλητη (ΠτΚ 99 10). Αν όχι τότε µπορεί µόνο να ασκηθεί εναντίον της αποκλειστικά έφεση και όχι άλλα ένδικα µέσα (ΠτΚ 101 3). Προληπτικά µέτρα Σύµφωνα µε το άρθρο 103, τα προληπτικά µέτρα λαµβάνονται µετά από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννοµο συµφέρον είτε µε την απόφαση που ανοίγει τη διαδικασία εξυγίανσης, είτε ανεξάρτητα από αυτήν, µε απόφαση του προέδρου του δικαστηρίου. Τα προληπτικά µέτρα διατάσσονται µε τη διαδικασία των ασφαλιστικών µέτρων και διαρκούν «από την κατάθεση της αίτησης για το άνοιγµα της διαδικασίας εξυγίανσης και µέχρι τη λήξη της». Ο νόµος απαιτεί το δικαστήριο να λάβει υπόψη του την έκθεση του πραγµατογνώµονα, που σύµφωνα µε το άρθρο 100 3, πρέπει να περιέχει τη γνώµη του, ως προς την ανάγκη λήψης τους. Ο νόµος προβλέπει δυνατότητα προληπτικών µέτρων και στην περίπτωση του άρθρου 106β. Τα µέτρα αυτά θα καλύπτουν το χρονικό διάστηµα από την κατάθεση της συµφωνίας για επικύρωση µέχρι τη λήψη απόφασης του πτωχευτικού δικαστηρίου για την επικύρωση ή µη της συµφωνίας εξυγίανσης. Θα πρόκειται για µέτρα αναγκαία κατά τις δηµιουργούµενες περιστάσεις. Συνήθως πρόκειται για την αναστολή των ατοµικών µέτρων

8 αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της περιουσίας του οφειλέτη, ολικά ή εν µέρει, αφού τα άνοιγµα της διαδικασίας δεν επάγεται το ίδιο αναστολή των ατοµικών διώξεων. Κατά το άρθρο «η αναστολή καταλαµβάνει τις υποχρεώσεις του οφειλέτη που είχαν δηµιουργηθεί πριν από την υποβολή της αίτησης για το άνοιγµα της διαδικασίας εξυγίανσης, το δικαστήριο όµως και ειδικότερα ο πρόεδρος µπορεί να την επεκτείνει και σε νεότερες αξιώσεις. Κατά τη διάρκεια της αναστολής, αναστέλλεται και η παραγραφή κατά το άρθρο 255 του ΑΚ». Η αναστολή δεν περιέχει απαγόρευση πληρωµών. Μάλιστα, η αναστολή δύναται να επεκταθεί µε βάση το άρθρο και στους εγγυητές και τους συνοφειλέτες, εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος. Άλλο προληπτικό µέτρο είναι η απαγόρευση διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων από τον οφειλέτη. Τα υπόλοιπα µέτρα προβλέπονται στο άρθρο 10 (ΠτΚ 103 3). Επίσης, η παράγραφος 3 του άρθρου 103 µεριµνά και για την προστασία θέσεων εργασίας µέχρι την απόφαση για το άνοιγµα της διαδικασίας εξυγίανσης. Ειδικότερα τα προληπτικά µέτρα του άρθρου 10 ΠτΚ Πρόκειται για µέτρα που προστατεύουν την περιουσία του οφειλέτη ώστε από αυτήν να ικανοποιηθούν οι πιστωτές του, κατόπιν της κήρυξης πτώχευσης. Μπορούν να κηρυχθούν αν έχει κατατεθεί αίτηση πτώχευσης, κατόπιν αίτησης οποιουδήποτε έχει έννοµο συµφέρον. εν νοούνται πτωχευτικά µέτρα µετά την κήρυξη της πτώχευσης. Ειδικά όµως ο σύνδικος της πτώχευσης µπορεί να ζητεί από το πτωχευτικό δικαστήριο τη λήψη κάθε αναγκαίου µέτρου προς εξασφάλιση της πτωχευτικής περιουσίας (ΠτΚ 66 1), ενώ θα οφείλει να προβεί και σε σφράγιση της τελευταίας (ΠτΚ άρθρο 11). Αρµόδιος να διατάξει τα προληπτικά µέτρα είναι ο πρόεδρος του πτωχευτικού δικαστηρίου (πολυµελές πρωτοδικείο του τόπου κύριων συµφερόντων του οφειλέτη). Τα προληπτικά µέτρα δεν έχουν τη φύση των ασφαλιστικών µέτρων, διότι δεν υπάρχει δικαίωµα που θα πρέπει να προστατευθεί µέχρι την οριστική διάγνωση.

9 Τα µέτρα που µπορούν να διαταχθούν συνίστανται σε οτιδήποτε που κατά την κρίση του δικαστηρίου είναι αναγκαίο για να αποτραπεί κάθε επιζήµια για τους πιστωτές µεταβολή της περιουσίας ή µείωση της αξίας της, µέχρι να δηµοσιευθεί η απόφαση επί της αίτησης για κήρυξη της πτώχευσης όπως πχ η απαγόρευση διάθεσης περιουσιακού στοιχείου από τον οφειλέτη ή προς αυτόν, την αναστολή των ατοµικών διώξεων των πιστωτών, διορισµός προσωρινού συνδίκου πτώχευσης καθώς και το διορισµό µεσεγγυούχου (ΚΠολ 725 επ.). υνατή είναι επίσης η σφράγιση της περιουσίας, κλείσιµο χώρων της επιχείρησης, η απαγόρευση διακοπής παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας όπως το ρεύµα. Τα προληπτικά µέτρα υπόκεινται σε δηµοσίευση σύµφωνα µε το άρθρο 8 ΠτΚ. Τα διαταχθέντα προληπτικά µέτρα παύουν αυτοδικαίως µε την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου επί της αίτησης για κήρυξη της πτώχευσης (ΠτΚ 10 2). Παύουν συνεπώς είτε κηρυχθεί είτε όχι πτώχευση. Αν κηρυχθεί, τα προληπτικά µέτρα θα απορροφηθούν από την πτωχευτική διαδικασία. Αν δεν κηρυχθεί η πτώχευση, γίνεται δεκτό ότι το κύρος των πράξεων στα πλαίσια των προληπτικών µέτρων (πράξεις προσωρινού συνδίκου) δεν θίγονται. Επίσης, τυχόν αµοιβές για τα πρόσωπα της πτώχευσης βαρύνουν τον οφειλέτη, εκτός αν ο αιτών την πτώχευση είναι άλλος (πχ τρίτος πιστωτής) και υπαίτια την οδήγησε σε απόρριψη. Καλό θα ήταν το δικαστήριο στην απόφασή του να αναφέρει το χρόνο διάρκειας των µέτρων και τον τρόπο αναθεώρησής τους. Η υιοθέτηση του σχεδίου συµφωνίας εξυγίανσης σε συνέλευση των πιστωτών Εάν ο οφειλέτης επιθυµεί η συµφωνία εξυγίανσης να αποφασισθεί από συνέλευση των πιστωτών του, πρέπει να το δηλώσει στην αίτηση που καταθέτει, οπότε το δικαστήριο θα οφείλει (παραβολή στο άρθρο 105 1) να διατάξει τη σύγκληση της συνέλευσης. Επίσης, στην παραπάνω περίπτωση, ο οφειλέτης οφείλει να ζητήσει το διορισµό µεσολαβητή (ΠτΚ 102 3). Συµφωνία µε συνέλευση των πιστωτών αλλά χωρίς µεσολαβητή δεν είναι

10 δυνατή. Ο µεσολαβητής διορίζεται για να συµβάλλει στην επιτυχία της διαδικασίας (ΠτΚ 102 1). Πέρα από την παραπάνω περίπτωση που ο διορισµός του είναι υποχρεωτικός, για τις άλλες περιπτώσεις ανοίγµατος της διαδικασίας, ο διορισµός του είναι δυνητικός. Μεσολαβητής µπορεί να διοριστεί φυσικό (100 3, 63 1 ΠτΚ) ή νοµικό πρόσωπο. Πέρα από την επίτευξη συµφωνίας χωρίς ελαττώµατα (106ζ 2), ο µεσολαβητής υποχρεούται να παρακολουθεί το εφικτό της διαδικασίας. Σε περίπτωση που διαπιστώσει πως αυτή δεν είναι πλέον εφικτή, πρέπει να ενηµερώσει τον πρόεδρο του πτωχευτικού δικαστηρίου, ώστε να κινηθεί η διαδικασία ανάκλησης της διαδικασίας εξυγίανσης και του µεσολαβητή (ΠτΚ 102 5). Επίσης είναι δυνατός και ο διορισµός ειδικού εντολοδόχου που θα είναι αρµόδιος για τη διεκπεραίωση διαχειριστικών πράξεων, την προστασία της περιουσίας του οφειλέτη και την επίβλεψη της εκτέλεσης της συµφωνίας (καθήκοντα που αν δεν διοριστεί ειδικός εντολοδόχος τα έχει ο οφειλέτης). Ως ειδικός εντολοδόχος µπορεί να διοριστεί δικηγόρος µε πενταετή θητεία (άρθρο 63 1) ή πρόσωπο κατά το άρθρο Άρα είναι πιθανόν να συρρέουν στο ίδιο πρόσωπο οι ιδιότητες του εµπειρογνώµονα, του µεσολαβητή και του ειδικού εντολοδόχου. Τέλος υπάρχει και ένας ακόµα εµπειρογνώµονας των άρθρων και 106στ 2, ο οποίος είναι πρόσωπο της επιλογής του οφειλέτη και θα κληθεί να γνωµατεύσει για το αν η συµφωνία εξυγίανσης που θα τεθεί υπόψη των πιστωτών και στη συνέχεια του δικαστηρίου, πληροί τις προϋποθέσεις επικύρωσης του άρθρου 106ζ 1-3. Αντικείµενο της διαβούλευσης και ψηφοφορίας στη συνέλευση είναι το σχέδιο συµφωνίας εξυγίανσης, το οποίο πρέπει να είναι έτοιµο πριν από αυτή (Πτκ 105 5). Αυτό µπορεί να καταρτισθεί είτε µε µονοµερείς προτάσεις του οφειλέτη είτε µε συµφωνία µεταξύ αυτού και των πιστωτών, σε χρονικό διάστηµα πριν τη

11 συνέλευση. Κατά το άρθρο ΠτΚ η συµφωνία εξυγίανσης πρέπει να συναφθεί (αλλά και η αίτηση επικύρωσης της να υποβληθεί) «εντός της προθεσµίας του άρθρου 101 1), δηλαδή εντός 2 µηνών που µπορούν να παραταθούν για άλλο ένα µήνα. Αν η προθεσµία παρέλθει άπρακτη, «η διαδικασία θεωρείται αυτοδικαίως λήξασα», το λειτούργηµα δε του µεσολαβητή και τυχόν διορισθέντος ειδικού εντολοδόχου «θεωρείται περαιωµένο». Ο οφειλέτης οφείλει να παρέχει κατά τη διάρκεια των διαπραγµατεύσεων µε τους πιστωτές, ο οφειλέτης έχει υποχρέωση να παρέχει πληροφορίες τόσο σ αυτούς όσο και το µεσολαβητή αν υπάρχει καθώς και τον εµπειρογνώµονα του άρθρου και 106στ 2 (ΠτΚ 104 2). Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να εξηγεί αιτιολογηµένα την πρακτική του (ΠτΚ 104 2). Περιεχόµενο της συµφωνίας µπορεί να είναι οποιοσδήποτε όρος ανάκαµψης και εξυγίανση της επιχείρησης κατά άρθρο ΠτΚ 106 ε 1, όπως τη µεταβολή των όρων των υποχρεώσεων του οφειλέτη, ή την κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων του οφειλέτη κλπ χωρίς να υπάρχει περιορισµός καθορισµού του περιεχοµένου της. Σηµαντική διάταξη είναι εκείνη του άρθρου 106 ε 7, η συµφωνία εξυγίανσης οφείλει να συνοδεύεται από επιχειρηµατικό σχέδιο µε χρονική διάρκεια ίση µε αυτή της συµφωνίας, το οποίο εγκρίνεται από οφειλέτη και τους πιστωτές κατά άρθρο 106 α ή 106β, κατά περίπτωση. Ο µεσολαβητής έχει καθήκον να µεριµνήσει για τη σύγκληση της συνέλευσης των πιστωτών, η οποία θα λάβει απόφαση για την αποδοχή του σχεδίου της συµφωνίας. Στη συνέλευση µετέχουν οι πιστωτές, ο οφειλέτης, ο µεσολαβητής, ο εµπειρογνώµονας που υπέβαλλε την έκθεση για τη συµφωνία (ΠτΚ 106στ 2), ενδεχοµένως δε και τρίτοι. Πιστωτές που µετέχουν στη συνέλευση (και των οποίων οι απαιτήσεις λαµβάνονται υπόψη για το σχηµατισµό της πλειοψηφίας) είναι όλοι εκείνοι που είχαν απαιτήσεις κατά του οφειλέτη «κατά την ηµέρα ανοίγµατος της διαδικασίας» όταν δηλαδή δηµοσιεύτηκε η δικαστική απόφαση που δέχεται την αίτηση του οφειλέτη (ΠτΚ 105 2).

12 Η νοµική φύση της συµφωνίας είναι σύνθετη. Αφενός αποτελεί αναγκαστικό συµβιβασµό στην περίπτωση που επικυρωθεί, είναι όµως φανερό ότι η φύση της συµφωνίας θα επηρεάζεται από το ειδικότερο περιεχόµενό της. Αν δεν συνάγεται και κάτι άλλο έχει ανανεωτικό χαρακτήρα. Στη συνέλευση προεδρεύει ο διαµεσολαβητής, αυτή δεν µπορεί να αναβληθεί παρά µόνο για 10 µέρες. Γίνεται συζήτηση και µπορεί να προταθούν τροποποιήσεις στο σχέδιο συµφωνίας. Για να υιοθετηθούν οι τελευταίες, πρέπει να συµφωνεί και ο οφειλέτης και να µην θίγονται απαιτήσεις που δεν έθιγε το αρχικό σχέδιο (ΠτΚ 106 2). Το άρθρο εισάγει κανόνα απαρτίας της συνέλευσης για έγκυρη λήψη απόφασης. Θα πρέπει να παρίστανται ή να αντιπροσωπεύονται πιστωτές που εκπροσωπούν το 50% του συνόλου των απαιτήσεων των πιστωτών. Για την επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης απαιτείται κατά το άρθρο συµφωνία του 60% των πιστωτών που παρευρίσκονται, στους οποίους θα πρέπει υποχρεωτικώς να περιλαµβάνεται και το 40% των εµπράγµατων απαιτήσεων του οφειλέτη. Αφού η συµφωνία υιοθετηθεί από τη συνέλευση, είναι έτοιµη πλέον για υπογραφή από πλευράς οφειλέτη και πιστωτών. Συνάπτεται µε ιδιωτικό έγγραφο, εκτός αν απαιτηθεί συµβολαιογραφικό έγγραφο. Και τότε όµως το συµβολαιογραφικό έγγραφο µπορεί να αναπληρωθεί µε δηλώσεις των µερών ενώπιον του δικαστηρίου (ΠτΚ 106 ε 6). Υπογράφουν ο οφειλέτης, ή ο εκπρόσωπος του οφειλέτη νοµικού προσώπου, και οι πιστωτές που εξουσιοδοτήθηκαν, ή αυτοί που το υπερψήφισαν (άρθρο ΠτΚ). Τη συµφωνία ενδεχοµένως υπογράφουν και τρίτοι που συµπράττουν (ΠτΚ 106γ 3), πχ µέτοχοι που εγγυώνται τα χρέη της εταιρίας. Το δηµόσιο, τα ν.π.δ.δ., οι δηµόσιες επιχειρήσεις και οι φορείς κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλισης µετέχουν στη συνέλευση και τη συµφωνία µε τους ίδιους όρους υπό τους οποίους θα συναινούσε ένα ιδιώτης επενδυτής.

13 Η σύµπραξη των τρίτων µη δανειστών στη συµφωνία δεν σηµαίνει ότι µε αυτήν απαραίτητα υλοποιείται το µέτρο που συµφωνήθηκε. Ορισµένα µέτρα που απαιτούν τη σύµπραξη τρίτων προσώπων µπορούν να ληφθούν µε την ίδια τη συµφωνία (ή µε τη συνοδευτική έγγραφη δήλωση) όπως είναι πχ η παραίτηση του.σ. Ωστόσο υπάρχουν µέτρα που δεν µπορούν να υλοποιηθούν µε την ίδια τη συµφωνία αλλά απαιτείται χωριστή διαδικασία, όπως η ψήφιση από τη ΓΣ εταιρίας της αύξησης κεφαλαίου. Σε περίπτωση µη σύµπραξης λοιπόν εταίρων προς αυτή την κίνηση, ο νόµος θεωρώντας την απόφασή τους καταχρηστική δίδει τη δυνατότητα στο δικαστήριο που δικάζει µε τη διαδικασία των ασφαλιστικών µέτρων να διορίσει ειδικό εκπρόσωπο που θα ασκήσει το δικαίωµα παράστασης και ψήφου των καταχρηστικώς αρνούµενων εταίρων. Τελευταία φάση πριν την επικύρωση της συµφωνίας είναι η υποβολή της σχετικής προς τούτο αίτησης. Η αίτηση υποβάλλεται από τον οφειλέτη ή οποιονδήποτε πιστωτή ή και τον µεσολαβητή (ΠτΚ 106στ 1). Προθεσµία προβλέπεται εµµέσως από το Πτκ και είναι ένα δίµηνο από την έκδοση της απόφασης ανοίγµατος της διαδικασίας. Η συµφωνία µετά από διαπραγµάτευση µε τους πιστωτές χωρίς συνέλευση Η διαδικασία για την επίτευξη συµφωνίας χωρίς συνέλευση διέπεται καταρχήν από τους κανόνες της διαδικασίας µε συνέλευση. Υπάρχουν όµως και διαφορές. Ειδικότερα: Α) δεν απαιτείται να ζητήσει ο οφειλέτης τη διαδικασία αυτή. Αυτό συµβαίνει µόνο για τη διαδικασία µε συνέλευση (ΠτΚ 105 1). Β) ο διορισµός του µεσολαβητή δεν είναι αναγκαίος, αλλά δυνητικός, κατά την κρίση του δικαστηρίου, εφόσον ζητηθεί από τους πιστωτές ή τον οφειλέτη και η συµβολή του προβλέπεται επωφελής Γ) ο ειδικός εντολοδόχος διορίζεται µόνο κατόπιν αίτησης του οφειλέτη ή οποιουδήποτε πιστωτή

14 Οι διαπραγµατεύσεις γίνονται µεταξύ πιστωτών και µεσολαβητή (όταν έχει διοριστεί τέτοιος). ιαφορετικά γίνεται µεταξύ πιστωτών και οφειλέτη, ο οποίος αποκτά πλέον ορισµένες εξουσίες του µεσολαβητή. Η προ-συµφωνία του άρθρου 106β ΠτΚ Είναι η τρίτη εκδοχή ανοίγµατος της διαδικασίας εξυγίανσης και συνίσταται στην άµεση επικύρωση της συµφωνίας, που υποβάλλεται ως «προ-συµφωνία» στο δικαστήριο. Κατά το νόµο (ΠτΚ 106β 1) η υποβολή στη διαδικασία της συµφωνίας γίνεται και πριν από την έναρξη της διαδικασίας εξυγίανσης αν έχει υπογραφεί από τους πιστωτές κατά το άρθρο 106 α. Συνεπώς µιλάµε για µια συµφωνία που έχει προηγηθεί της δικασίµου µεταξύ οφειλέτη και πιστωτών, άρα το δικαστήριο απλά επικυρώνει αυτά που συµφωνήθηκαν. Προφανώς, ο διορισµός µεσολαβητή δεν είναι απαραίτητος κατά άρθρο ΠτΚ, απαιτείται όµως έκθεση εµπειρογνώµονα για το επικυρώσιµο της συµφωνίας κατ άρθρο 106στ 2. Η συµφωνία πρέπει να είναι υπογεγραµµένη από τους πιστωτές κατά το άρθρο 106 α 1, δηλαδή από πιστωτές που εκπροσωπούν το 60% του συνόλου των απαιτήσεων στο οποίο περιλαµβάνεται το 40% των τυχόν εµπραγµάτως ή µε ειδικό προνόµιο ή µε προσηµείωση υποθήκης ασφαλισµένων απαιτήσεων. Ο οφειλέτης µπορεί να ζητήσει και προληπτικά µέτρα (εφόσον συναινεί προς αυτό ο εµπειρογνώµονας του άρθρου 106στ) κατά το άρθρο 103 για το χρονικό διάστηµα µέχρι η προ-συµφωνία του µε τους πιστωτές του επικυρωθεί από το δικαστήριο. Επίσης, είναι δυνατός ο διορισµός ειδικού εντολοδόχου του άρθρου Κατά τα λοιπά για την υποβολή της αίτησης επικύρωσης, την έκθεση του εµπειρογνώµονα, τα συνοδευτικά έγγραφα (µεταξύ των οποίων και το εµπορικό σχέδιο του άρθρου 106 ε 7), τον προσδιορισµό της δικασίµου, την κλήτευση του οφειλέτη και την παράσταση στη συζήτηση εφαρµόζεται το άρθρο 106στ. Η επικύρωση της συµφωνίας από το πτωχευτικό δικαστήριο

15 Όπως ορίζει ο νόµος (ΠτΚ 106 ε 5) η ισχύς της συµφωνίας εξυγίανσης (ανεξάρτητα αν έγινε µε ύπαρξη συνέλευσης πιστωτών ή όχι ή εκτός διαδικασίας) τελεί υπό την προϋπόθεση της επικύρωσής της από το πτωχευτικό δικαστήριο (πολυµελές πρωτοδικείο του τόπου κυρίων συµφερόντων οφειλέτη). Αυτή η επικύρωση δεν είναι απαραίτητη, αν η συµφωνία έχει περιληφθεί τον τύπο ενοχικής σύµβασης δεσµευτικής για τα µέρη. Είναι θέµα ερµηνείας κατά τις ΑΚ 173 και ΑΚ 200 αν ισχύει η συµφωνία των µερών ανεξαρτήτως επικύρωσης. Κατά το νόµο (ΠτΚ 106ζ 1 και 2) το δικαστήριο επικυρώνει τη συµφωνία αν συντρέχουν ορισµένες θετικές προϋποθέσεις και ελλείπουν ορισµένες αρνητικές προϋποθέσεις. Η παράγραφος 1 περιλαµβάνει τις θετικές προϋποθέσεις: ύπαρξη έγγραφης συµφωνίας υπογεγραµµένης από τον οφειλέτη και τους πιστωτές ή τους νόµιµους εξουσιοδοτηµένους προς αυτό ή από την πλειοψηφία των πιστωτών και τον οφειλέτη. Η παράγραφος 2 περιλαµβάνει τις αρνητικές προϋποθέσεις: µη δυνατότητα επιβίωσης της επιχείρησης, πιθανολόγηση βλάβης των πιστωτών κατά το άρθρο 99 2, συµφωνία ως προϊόν δόλου ή άλλης αθέµιτης πράξης, µη ισότιµη µεταχείριση των πιστωτών από τη συµφωνία και συναίνεση του θιγόµενου πιστωτή, µη άρση της παύσης πληρωµών από την διαδικασία εξυγίανσης (ΠτΚ 106ζ 3). Κατά το άρθρο 106ζ 4 σε περίπτωση ύπαρξης αρνητικών προϋποθέσεων, το δικαστήριο µπορεί να τάξει προθεσµία για την άρση αυτής, ή για την παροχή διευκρινίσεων ή την προσκόµιση εγγράφων ή τροποποίηση της συµφωνίας. Αν παράλληλα µε την αίτηση για υποβολή στη διαδικασία εξυγίανσης έχει υποβληθεί και αίτηση για την κήρυξη πτώχευσης (σε περίπτωση µόνιµης και γενικής αδυναµίας αποπληρωµής των χρεών) τότε αν το δικαστήριο κρίνει την αίτηση για υποβολή στη διαδικασία εξυγίανσης άκυρη, θα πρέπει να κηρύξει την πτώχευση του οφειλέτη.

16 Η απόφαση του δικαστηρίου που επικυρώνει ή απορρίπτει τη συµφωνία υπόκειται σε δηµοσιότητα στο ΓΕΜΗ. Εντός 30 ηµερών από τη δηµοσίευση κάθε πρόσωπο που έχει έννοµο συµφέρον και δεν κλητεύτηκε ούτε παρέστη στη συζήτηση για την αίτηση επικύρωσης µπορεί να ασκήσει τριτανακοπή κατά της επικυρωτικής απόφασης (ΠτΚ 106ζ 5). Σε αυτή την περίπτωση, η επικύρωση της συµφωνίας ακυρώνεται µόνο αν ο ασκών την τριτανακοπή δεν ικανοποιείται µε επανυπολογισµό των ποσών της συµφωνίας. Αποτελέσµατα επικύρωσης Κύριο αποτέλεσµα της επικύρωσης της συµφωνίας εξυγίανσης είναι η επέκταση της δέσµευσης της συµφωνίας στο σύνολο των πιστωτών, ακόµα και αν δεν συµβλήθηκαν (είτε επειδή ήταν άγνωστοι την χρονική στιγµή της συµφωνίας είτε επειδή δεν εµφανίστηκαν ή οι απαιτήσεις τους αναγνωρίστηκαν µετά την επικύρωση) ή δεν συµφώνησαν µε αυτή (ΠτΚ 106 η 1). Οι µόνοι πιστωτές που δεν δεσµεύονται είναι εκείνοι των οποίων οι απαιτήσεις γεννήθηκαν µετά το άνοιγµα της διαδικασίας εξυγίανσης. Επίσης, αν µαζί µε την αίτηση υποβολής στη διαδικασία εξυγίανσης σωρευτεί και αίτηση για την κήρυξη πτώχευσης, τεκµαίρεται ότι η δεύτερη απορρίπτεται (ΠτΚ 99 6 τελ. Εδ). Αναστέλλεται επίσης η ποινική δίωξη για την έκδοση ακάλυπτων επιταγών ή καθυστερηµένων οφειλών στο δηµόσιο, εφόσον ο οφειλέτης εκπληρώσει εµπρόθεσµα και πλήρως τις υποχρεώσεις του (ΠτΚ 106 η 3). Η επικυρωτική απόφαση αποτελεί εκτελεστό τίτλο. Τέλος δεν θίγονται οι προσωπικές και εµπράγµατες ασφάλειες που έχουν δοθεί (ΠτΚ 106 η 2). Εξαίρεση προβλέπεται σε περίπτωση που ο νόµος ή η συµφωνία ορίζει κάτι διαφορετικό (ΠτΚ 106 η 2). Η µεταβίβαση της επιχείρησης του οφειλέτη Το άρθρο 106θ περιέχει ειδικές διατάξεις για την περίπτωση που η συµφωνία εξυγίανσης προβλέπει την ολική ή µερική µεταβίβαση της επιχείρησης του οφειλέτη. Γενικά, αν για να σωθεί η επιχείρηση, αυτή πρέπει να αποσχιστεί από τον οφειλέτη, τότε

17 αυτό προκρίνεται. Το άρθρο 106θ 1 ΠτΚ προβλέπει την έκταση της µεταβίβασης: το ενεργητικό µεταβιβάζεται ολόκληρο (µαζί µε τις διοικητικές άδειες) εκτός αν αποφασισθεί η µεταβίβαση µέρους µόνο τούτου. Αντίθετα το παθητικό δεν µεταβιβάζεται κατά παρέκκλιση της ΑΚ 479, εκτός αν κάτι τέτοιο προβλέπεται στη συµφωνία, οπότε πρόκειται για αναδοχή χρέους. Αποκτών µπορεί να είναι οποιοσδήποτε τρίτος. Καθήκοντα και αµοιβές των οργάνων της διαδικασίας (ΠτΚ 106ι) Σχετικά µε τον ειδικό εντολοδόχο, τον εµπειρογνώµονα και τον µεσολαβητή έχουν να παρατηρηθούν τα εξής. Η ανεξαρτησία των παραπάνω προσώπων νοείται καταρχήν υπό την έννοια της ΠτΚ 63 2 (έλλειψη ορισµένων συγγενικών σχέσεων), παραπέρα όµως δεν επιτρέπεται η παράλληλη ιδιότητα του πιστωτή, του ελεγκτή κατά την τελευταία πενταετία και του δηµοσίου υπαλλήλου που υπηρετεί σε οικονοµικές υπηρεσίες καθώς και ο σύνδεσµος του οφειλέτη ή πιστωτή κατά την έννοια του άρθρου 42 ε 5 του νόµου περί ανωνύµων εταιριών 2190/1920. Ο εµπειρογνώµονας, ο µεσολαβητής και ο ειδικός εντολοδόχος υποχρεούνται να εκτελούν τα καθήκοντά τους µε ευσυνειδησία, αντικειµενικότητα και αµεροληψία (ΠτΚ 106ι 2). Ειδικά προβλέπεται και η υποχρέωση εχεµύθειας (ΠτΚ 106ι 6). Τα παραπάνω πρόσωπα ευθύνονται έναντι του οφειλέτη και τους πιστωτές για κάθε θετική ζηµία. Ο εµπειρογνώµονας ευθύνεται για δόλο και βαριά αµέλεια, ενώ ο µεσολαβητής και ο ειδικός εντολοδόχος για κάθε πταίσµα (ΠτΚ 106ι 2). Εννοείται ότι κάθε ζηµιούµενος θα επιδιώξει την αποκατάσταση της ζηµίας του ατοµικά. Συλλογική ζηµία δεν προβλέπεται, αφού άλλωστε δεν υπάρχει σύνδικος. Για την αµοιβή προνοούν οι 3-5 του άρθρου 106ι ΠτΚ. Λήξη της διαδικασίας (ΠτΚ 99 6) Στο άρθρο 99 6 προβλέπονται οι όροι µε τους οποίους λήγει η διαδικασία εξυγίανσης. Ειδικότερα:

18 Α) Η τελεσίδικη απόρριψη της αίτησης για την υποβολή στη διαδικασία εξυγίανσης καθώς και η επικύρωση αυτής. Β) Η πάροδος της προθεσµίας του άρθρου Πρόκειται για τη δίµηνη (ή κατά παράταση 3µηνη) προθεσµία σύναψης της συµφωνίας και κατάθεσης της αίτησης για επικύρωση (ΠτΚ 104 1). Γ) Η ανάκληση της απόφασης που άνοιξε τη διαδικασία σύµφωνα µε το άρθρο Πρόκειται για τις περιπτώσεις όπου ο µεσολαβητής διαπιστώνει ότι η επίτευξη συµφωνίας είναι ανέφικτη ή ο οφειλέτης παύει να θέλει τη συµφωνία, οπότε ο µεσολαβητής υποβάλλει στο δικαστήριο αίτηση για ανάκληση της απόφασης για εξυγίανση. Ο νόµος δεν προβλέπει λύση της συµφωνίας που έχει επικυρωθεί, όπως προβλέπεται στο άρθρο 105. Συνεπώς, η συµφωνία εξυγίανσης δεν µπορεί να ανατραπεί σε περίπτωση µη εκπλήρωσης. Ρητά όµως προβλέπεται (άρθρο 106 ε 3) ότι τα ίδια τα µέρη µπορούν να θέσουν τη µη τήρηση της συµφωνίας ως διαλυτική αίρεση λη να την αναγάγουν σε λόγο καταγγελίας. Ισχύουν όµως και τα δικαιώµατα που δίδονται από το ενοχικό δίκαιο για την µη εκπλήρωση των υποχρεώσεων από σύµβαση σε κάθε συµβληθέντα. Η προπτωχευτική διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης (άρθρο 106ιβ ΠτΚ) Αν δεν µπορεί να επιτευχθεί η κλασσική διαδικασία εξυγίανσης των άρθρων ι του ΠτΚ, για τη διάσωση της επιχείρησης, προκρίνεται η γρήγορη πώληση του ενεργητικού σε ενδιαφερόµενους επενδυτές προς όφελος τόσο της εθνικής οικονοµίας όσο και της κοινωνίας µε τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

ΠΟΛ /09/ Ανάλυση διατάξεων του Εκτου Κεφαλαίου του Πτωχευτικού Κώδικα

ΠΟΛ /09/ Ανάλυση διατάξεων του Εκτου Κεφαλαίου του Πτωχευτικού Κώδικα Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: Ανάλυση διατάξεων του Εκτου Κεφαλαίου του Πτωχευτικού Κώδικα «Προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης» - Κοινοποίηση νέων διατάξεων Α. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ α) Νομοθετικό πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΗΜΟΣΙΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΗΜΟΣΙΩΝ Αθήνα, 24 Σεπτεµβρίου 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟ ΩΝ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΤΜΗΜΑ Γ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: 65Γ1Η-ΕΚΒ Αθήνα, 9 Ιουνίου 2017

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: 65Γ1Η-ΕΚΒ Αθήνα, 9 Ιουνίου 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Β Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 ΠΟΛ. 1080 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: 65Γ1Η-ΕΚΒ Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 1. Έννοια, σκοπός, ρύθμιση του Πτωχευτικού Δικαίου... 1 1.1. Έννοια πτωχεύσεως... 1 1.2. Έννοια Πτωχευτικού Δικαίου... 1 1.3. Αναγκαιότητα και σκοπός του ΠτωχΔ... 2 1.4. Ρύθμιση...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ (Νόμος 3588/2007, ΦΕΚ Α 153/10.7.2007) ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Η ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ Ι. Γενική διάταξη Άρθρο 1. Σκοπός της πτώχευσης... 1 ΙΙ. Προϋποθέσεις και διαδικασία κήρυξης Άρθρο 2. Υποκειμενικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Εξυγίανση και διάσωση επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Πτωχευτικού Δικαίου... 1.1. Γενικά... 1.2. Οι ρυθμίσεις του ΠτωχΚ... 1.3. Η Αιτιολογική Έκθεση... 2. Σύντομη επισκόπηση της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. Αντικατάσταση του έκτου κεφαλαίου του ν. 3588/2007 (Πτωχευτικός Κώδικας)- Προπτωχευτική Διαδικασία Εξυγίανσης και άλλες διατάξεις

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. Αντικατάσταση του έκτου κεφαλαίου του ν. 3588/2007 (Πτωχευτικός Κώδικας)- Προπτωχευτική Διαδικασία Εξυγίανσης και άλλες διατάξεις ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ Αντικατάσταση του έκτου κεφαλαίου του ν. 3588/2007 (Πτωχευτικός Κώδικας)- Προπτωχευτική Διαδικασία Εξυγίανσης και άλλες διατάξεις ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ Αντικατάσταση του έκτου κεφαλαίου του ν. 3588/2007

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική παρουσίαση το Νέου Πτωχευτικού Κώδικα. Με τον ν. 3588/2007 θεσπίσθηκε Νέος Πτωχευτικός Κώδικας, ο οποίος:

Συνοπτική παρουσίαση το Νέου Πτωχευτικού Κώδικα. Με τον ν. 3588/2007 θεσπίσθηκε Νέος Πτωχευτικός Κώδικας, ο οποίος: Συνοπτική παρουσίαση το Νέου Πτωχευτικού Κώδικα Με τον ν. 3588/2007 θεσπίσθηκε Νέος Πτωχευτικός Κώδικας, ο οποίος: α) καταργεί την πτωχευτική νοµοθεσία των άρθρων 525 έως 707 του Εµπορικού Νόµου και του

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος Συντοµογραφίες ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΚΑΙΟΥ 1. Εννοιολογικός προσδιορισµός 1. Σύνολο ειδικών διατάξεων 2. Η εξυγίανση ως µορφή συλλογικής εκτέλεσης 3. Ανάγκη συνύπαρξης εξυγιαντικής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠρΑθ 10689/2008 [Διαδικασία συνδιαλλαγής κατά τον ΠτΚ - Προληπτικά μέτρα*] (παρατ. Ι. Σπυριδάκης)

ΜΠρΑθ 10689/2008 [Διαδικασία συνδιαλλαγής κατά τον ΠτΚ - Προληπτικά μέτρα*] (παρατ. Ι. Σπυριδάκης) ΜΠρΑθ 10689/2008 [Διαδικασία συνδιαλλαγής κατά τον ΠτΚ - Προληπτικά μέτρα*] (παρατ. Ι. Σπυριδάκης) Πρόεδρος: Μ. Τατσέλου Δικηγόρος: Α. Αγγελίδης Το άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής ή η επικύρωση της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: Αθήνα, 9 Ιουνίου 2017 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Β

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: Αθήνα, 9 Ιουνίου 2017 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Β ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Β ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: Αθήνα, 9 Ιουνίου 2017 Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 ΠΟΛ.1080

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την υποβολή αίτησης ρύθµισης των οφειλών υπερχρεωµένων φυσικών προσώπων στο Ειρηνοδικείο

Οδηγίες για την υποβολή αίτησης ρύθµισης των οφειλών υπερχρεωµένων φυσικών προσώπων στο Ειρηνοδικείο Οδηγίες για την υποβολή αίτησης ρύθµισης των οφειλών υπερχρεωµένων φυσικών προσώπων στο Ειρηνοδικείο Α. ΠΕ ΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Ποιοι υπάγονται στο νόµο 3869/2010: Αίτηση για ρύθµιση οφειλών και απαλλαγή έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και

Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης υπό τον τίτλο «ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» Σκοπός του Νόμου Οι διατάξεις του παρόντος νόμου ρυθμίζουν τη διαδικασία εξωδικαστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ Αντικατάσταση του έκτου κεφαλαίου του ν. 3588/2007 (Πτωχευτικός Κώδικας)- Προπτωχευτική Διαδικασία Εξυγίανσης και λοιπές διατάξεις ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ Με το άρθρο πρώτο του σχεδίου

Διαβάστε περισσότερα

έχει παύσει τις πληρωμές του, κατά τη διάρκεια της οποίας ανοίγει η διαδικασία συνδιαλλαγής που επιδιώκει τη διάσωση της επιχείρησης.

έχει παύσει τις πληρωμές του, κατά τη διάρκεια της οποίας ανοίγει η διαδικασία συνδιαλλαγής που επιδιώκει τη διάσωση της επιχείρησης. Newsletter Οκτώβριος 2007 Το παρόν ενημερωτικό φυλλάδιο επικεντρώνεται στις πιο σημαντικές αλλαγές, που περιλαμβάνονται στο νέο πτωχευτικό Κώδικα που ψηφίστηκε στη Βουλή (Νόμος 3588/2007, ΦΕΚ Α 153/10.7.2007).

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ 1. Ο «μελαγχολικός» κλάδος του εμπορικού δικαίου «Πτώχευση» και «συλλογικές διαδικασίες»

Διαβάστε περισσότερα

Η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έγινε ποτέ

Η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έγινε ποτέ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έγινε ποτέ Στόχοι Παροχή κινήτρων

Διαβάστε περισσότερα

«Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις μέσα στην κρίση. Προστατεύουμε θέσεις εργασίας»

«Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις μέσα στην κρίση. Προστατεύουμε θέσεις εργασίας» Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις μέσα στην κρίση. Προστατεύουμε θέσεις εργασίας» Νέα νομοθεσία για το προ-πτωχευτικό δίκαιο Δίχτυ προστασίας των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

κατάσταση, τροποποίηση, κατάργηση, επαναφορά σε ισχύ, νέα αρίθμηση κ.λπ.), σε αντίστροφη χρονολογική σειρά.

κατάσταση, τροποποίηση, κατάργηση, επαναφορά σε ισχύ, νέα αρίθμηση κ.λπ.), σε αντίστροφη χρονολογική σειρά. ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Η αδυναμία πληρωμών αποτελεί ένα φαινόμενο που κατά την εποχή της οικονομικής κρίσης την οποία διανύουμε πλήττει εξίσου τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, και μάλιστα ανεξάρτητα από την

Διαβάστε περισσότερα

Το έκτο κεφάλαιο του Πτωχευτικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής: «ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΠΡΟΠΤΩΧΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ. Αρθρο 99 Διαδικασία εξυγίανσης

Το έκτο κεφάλαιο του Πτωχευτικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής: «ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΠΡΟΠΤΩΧΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ. Αρθρο 99 Διαδικασία εξυγίανσης Το έκτο κεφάλαιο του Πτωχευτικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής: «ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΠΡΟΠΤΩΧΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ Αρθρο 99 Διαδικασία εξυγίανσης 1. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα

Διαβάστε περισσότερα

4. Ποιοι δεν μπορούν να υπαχθούν στη διαδικασία; Στη διαδικασία δεν μπορούν να υπαχθούν:

4. Ποιοι δεν μπορούν να υπαχθούν στη διαδικασία; Στη διαδικασία δεν μπορούν να υπαχθούν: 1.Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό; Αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία μπορεί να υποβάλει κάθε φυσικό πρόσωπο που μπορεί να υπαχθεί σε πτώχευση και κάθε νομικό πρόσωπο που

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμική Αναμόρφωση της Προ-πτωχευτικής Διαδικασίας Εξυγίανσης Επιχειρήσεων

Θεσμική Αναμόρφωση της Προ-πτωχευτικής Διαδικασίας Εξυγίανσης Επιχειρήσεων Λεωφ. Μεσογείων 119, T.K. 101 92 Αθήνα Τηλ.: 210 6969903, 210 6969802, 210 6974732 Fax: 210 6969607 www.mindev.gov.gr Ενημερωτικό Σημείωμα Θεσμική Αναμόρφωση της Προ-πτωχευτικής Διαδικασίας Εξυγίανσης

Διαβάστε περισσότερα

Συνεδρίαση 21/

Συνεδρίαση 21/ Συνεδρίαση 21/4.11.2011 Θέμα 2: Κανονισμός ειδικής εκκαθάρισης πιστωτικών ιδρυμάτων Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, αφού έλαβε υπόψη: α) το άρθρο 55Α του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος,

Διαβάστε περισσότερα

'Αρθρο 3 : Προσωρινή δικαστική προστασία 1. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει προσωρινή δικαστική

'Αρθρο 3 : Προσωρινή δικαστική προστασία 1. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει προσωρινή δικαστική Ν. 2522/8-9-97 (ΦΕΚ-178 Α') : Δικαστική προστασία κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης συμβάσεως δημόσιων έργων, κρατικών προμηθειών και υπηρεσιών σύμφωνα με την οδηγία 89/665 ΕΟΚ 'Αρθρο 1 : Πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

Ταχ.Δ/νση : Πειραιώς 28 - Αθήνα Ταχ.Κώδικας : Τηλέφωνο : , 802 Ε-mail :

Ταχ.Δ/νση : Πειραιώς 28 - Αθήνα Ταχ.Κώδικας : Τηλέφωνο : , 802 Ε-mail : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (Ε.Φ.Κ.Α.) Αθήνα, 16-5-2018 Αρ. Πρωτ: Γ36/04/222 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ. 24 ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδοµε τον ακόλουθο νόµο που ψήφισε η Βουλή:

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδοµε τον ακόλουθο νόµο που ψήφισε η Βουλή: ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 2522 ικαστική προστασία κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης συµβάσεως δηµόσιων έργων, κρατικών προµηθειών και υπηρεσιών σύµφωνα µε την οδηγία 89/665 Ε.Ο.Κ. Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ 1066/2016. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 1 Ιουνίου 2016 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛ. 1066

ΠΟΛ 1066/2016. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 1 Ιουνίου 2016 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛ. 1066 ΠΟΛ 1066/2016 Τροποποίηση Πτωχευτικού Κώδικα (Ν. 3588/2007): Κοινοποίηση διατάξεων του Κεφαλαίου Α της υποπαραγράφου Γ3 του άρθρου 2 του Ν. 4336/2015 (ΦΕΚ 94 Α/14-8- 2015), του άρθρου 66 του Ν.4356/2015

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα (ν. 3588/2007) και του ν. 3808/2009, που αφορούν στη διαδικασία συνδιαλλαγής

Θέμα: Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα (ν. 3588/2007) και του ν. 3808/2009, που αφορούν στη διαδικασία συνδιαλλαγής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 16 η ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Γ ΤΜΗΜΑ Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3851, 30/4/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1997 ΜΕΧΡΙ 2004

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3851, 30/4/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1997 ΜΕΧΡΙ 2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1997 ΜΕΧΡΙ 2004 Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο - «Οδηγία 2001/24/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και

Διαβάστε περισσότερα

Υπαγωγή ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ στη διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ρύθμισης Οφειλών (Νόμος 4469/2017 ΦΕΚ Α 62) Ιούνιος 2017

Υπαγωγή ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ στη διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ρύθμισης Οφειλών (Νόμος 4469/2017 ΦΕΚ Α 62) Ιούνιος 2017 Υπαγωγή ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ στη διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ρύθμισης Οφειλών (Νόμος 4469/2017 ΦΕΚ Α 62) Ιούνιος 2017 1 ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ Θετικές προϋποθέσεις Εταιρία οποιασδήποτε μορφής

Διαβάστε περισσότερα

Προς. Τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης. και Ανταγωνιστικότητας. Κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Κοινοποίηση. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Προς. Τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης. και Ανταγωνιστικότητας. Κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Κοινοποίηση. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Προς Τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Μ. Χρυσοχοΐδη Κοινοποίηση Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κα Λ. Κατσέλη Θέμα: Παρατηρήσεις Θέσεις Γ.Σ.Ε.Ε. στο ΣχΝ «Αντικατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ /

ΠΟΛ / ΠΟΛ. 1066 / 01.06.2016 ΠΟΛ. 1066 / 01.06.2016 : Τροποποίηση Πτωχευτικού Κώδικα (Ν. 3588/2007): Κοινοποίηση διατάξεων του Κεφαλαίου Α της υποπαραγράφου Γ3 του άρθρου 2 του Ν. 4336/2015 (ΦΕΚ 94 Α/14-8-2015),

Διαβάστε περισσότερα

Taxlive - Επιμόρφωση Λογιστών Λογιστικά Προγράμματα & Υπηρεσίες Λογιστικής Ενημέρωσης

Taxlive - Επιμόρφωση Λογιστών Λογιστικά Προγράμματα & Υπηρεσίες Λογιστικής Ενημέρωσης ΠΟΛ.1069/ 01.06.2016 ΠΟΛ.1069/ 01.06.2016 : Κοινοποίηση της υπ αριθ. 129/2015 γνωμοδότησης του ΝΣΚ περί της φορολογητέας αξίας σε περίπτωση υπαγωγής επιχείρησης στη διαδικασία της εξυγίανσης του άρθρου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Υποχρεωτικοί Κανόνες Σύμβασης Αναδιάρθρωσης Οφειλών (άρθ. 9 Ν.4469/2017)

ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Υποχρεωτικοί Κανόνες Σύμβασης Αναδιάρθρωσης Οφειλών (άρθ. 9 Ν.4469/2017) υποχρεωτικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται κατά την κατάρτιση και σύναψη της σύμβασης αναδιάρθρωσης Για την αποτροπή βλάβης των συμφερόντων: 1. των πιστωτών που καταψήφισαν την υιοθετηθείσα από την πλειοψηφία

Διαβάστε περισσότερα

ΝΈΟΣ ΠΡΩΧΕΥΤΙΚΌΣ ΚΏΔΙΚΑΣ

ΝΈΟΣ ΠΡΩΧΕΥΤΙΚΌΣ ΚΏΔΙΚΑΣ ΝΈΟΣ ΠΡΩΧΕΥΤΙΚΌΣ ΚΏΔΙΚΑΣ 1 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ (ν. 3588/2007, Α` 153) Άρθρο 1 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΠΡΩΤΟΥ («Κήρυξη της πτώχευσης»)

Διαβάστε περισσότερα

«Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόµος του 2015» - Examinership

«Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόµος του 2015» - Examinership ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ «Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόµος του 2015» - Examinership Στόχος του νόµου είναι η θεσµοθέτηση ενός µηχανισµού αναδιάρθρωσης χρέους επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

1. Οι διατάξεις του παρόντος νόµου ρυθµίζουν τις προϋποθέσεις ρύθµισης και απαλλαγής των φυσικών

1. Οι διατάξεις του παρόντος νόµου ρυθµίζουν τις προϋποθέσεις ρύθµισης και απαλλαγής των φυσικών ΑΘΗΝΑ 27/10/2009 ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Άρθρο 1 Πεδίο Εφαρµογής 1. Οι διατάξεις του παρόντος νόµου ρυθµίζουν τις προϋποθέσεις ρύθµισης και απαλλαγής των φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

Η θέση του ετερόρρυθμου εταίρου μετά την ισχύ του Ν. 4072/2012

Η θέση του ετερόρρυθμου εταίρου μετά την ισχύ του Ν. 4072/2012 Η θέση του ετερόρρυθμου εταίρου μετά την ισχύ του Ν. 4072/2012 Ερώτηση: Ποια η θέση του ετερόρρυθμου εταίρου μετά την ισχύ του Ν. 4072/2012; Απάντηση: Για την ετερόρρυθμη εταιρία πρέπει να τονιστεί το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΕ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΕ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ Εκατομμύρια φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς την Εφορία, τους Δήμους ή και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν το σύνολο των οφειλών τους στις

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις σε 34+1 ερωτήσεις για τη ρύθμιση κόκκινων δανείων

Απαντήσεις σε 34+1 ερωτήσεις για τη ρύθμιση κόκκινων δανείων Απαντήσεις σε 34+1 ερωτήσεις για τη ρύθμιση κόκκινων δανείων Οδηγός: Η «Ν» κατάρτισε έναν ολοκληρωμένο «οδικό χάρτη» για όσες επιχειρήσεις θελήσουν μετά την ψήφιση του ν/σχ να κάνουν χρήση του νέου πλαισίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΑΔΑ:ΨΘΡΠ46ΜΠ3Ζ-1ΩΔ Αθήνα, 8 Μαρτίου 2018

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΑΔΑ:ΨΘΡΠ46ΜΠ3Ζ-1ΩΔ Αθήνα, 8 Μαρτίου 2018 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΤΜΗΜΑ Ε Ταχ. Δ/νση : Πανεπιστημίου 20 Ταχ. Κώδικας : 10672, Αθήνα Πληροφορίες : Δ. Κούλου, Αικ. Μανώλη,

Διαβάστε περισσότερα

Υπαγωγή ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ στη διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ρύθμισης Οφειλών (Νόμος 4469/2017 ΦΕΚ Α 62) Ιούνιος 2017

Υπαγωγή ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ στη διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ρύθμισης Οφειλών (Νόμος 4469/2017 ΦΕΚ Α 62) Ιούνιος 2017 Υπαγωγή ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ στη διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ρύθμισης Οφειλών (Νόμος 4469/2017 ΦΕΚ Α 62) Ιούνιος 2017 1 ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ Θετικές προϋποθέσεις κάθε φυσικό πρόσωπο με πτωχευτική

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ν.4321 με τροπ. με ν.4337/2015

ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ν.4321 με τροπ. με ν.4337/2015 ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ν.4321 με τροπ. με ν.4337/2015 «1. Όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ. Αθανάσιος Κουλορίδας Λέκτορας

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ. Αθανάσιος Κουλορίδας Λέκτορας ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ Αθανάσιος Κουλορίδας Λέκτορας ΕΙΔΗ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ Γνήσιοι καταχρηστικοί Συγχώνευση Διάσπαση Μετατροπή Εξαγορά 79 2190/20 Απόσχιση κλάδου Πηγές ΚΝ. 2190/20 (και 3190/55 για ΕΠΕ) Φορολογικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΜΑΪΟΥ Ώρα 19.00, Επιμελητήριο Ηρακλείου, Κορωναίου 9 ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΜΑΪΟΥ Ώρα 19.00, Επιμελητήριο Ηρακλείου, Κορωναίου 9 ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ «Κόκκινα» Επιχειρηματικά Δάνεια και οι δυνατότητες αντιμετώπισής τους. Αναλύοντας το Νομοθετικό Πλαίσιο Ρύθμισης/Διαγραφής των «Κόκκινων» Επιχειρηματικών Δανείων ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΜΑΪΟΥ 2016 Ώρα 19.00, Επιμελητήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ. Τμήμα Πρώτο. Σύσταση της εταιρίας

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ. Τμήμα Πρώτο. Σύσταση της εταιρίας ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Τμήμα Πρώτο Σύσταση της εταιρίας Άρθρο 1 Έννοια, εφαρμοζόμενες διατάξεις 1. Ομόρρυθμη είναι η εταιρία με νομική προσωπικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1985 ΜΕΧΡΙ (ΑΡ. 3) ΤΟΥ 2012

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1985 ΜΕΧΡΙ (ΑΡ. 3) ΤΟΥ 2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1985 ΜΕΧΡΙ (ΑΡ. 3) ΤΟΥ 2012 Συνοπτικός τίτλος. 22 του 1985 68 του 1987 190 του 1989 8 του 1992 22(Ι) του 1992 140(Ι) του 1999 140(Ι) του

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ 4446/2016 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩ ΙΚΑ (ν. 3588/2007, Α 153) Άρθρο 1

ΝΟΜΟΣ 4446/2016 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩ ΙΚΑ (ν. 3588/2007, Α 153) Άρθρο 1 ΝΟΜΟΣ 4446/2016 Πτωχευτικός Κώδικας, ιοικητική ικαιοσύνη, Τέλη-Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις.

Διαβάστε περισσότερα

10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Στις 3 Μάη του 2017 δημοσιεύθηκε ο νόμος 4469/2017, ο οποίος θα ισχύει από τις 3 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα

1. ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ METOXΩΝ ME ΟΠΟΙΟ ΗΠΟΤΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

1. ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ METOXΩΝ ME ΟΠΟΙΟ ΗΠΟΤΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1. ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ METOXΩΝ ME ΟΠΟΙΟ ΗΠΟΤΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ α. ικαίωµα Παράστασης και Ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις Στην Γενική Συνέλευση των µετόχων της Εταιρίας, δικαιούται να συµµετέχει όποιος εµφανίζεται ως µέτοχος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Άρθρο 78 Σωµατείο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Άρθρο 78 Σωµατείο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ [ ] Άρθρο 78 Σωµατείο Ένωση προσώπων που επιδιώκει σκοπό µη κερδοσκοπικό αποκτά προσωπικότητα όταν εγγραφεί σε ειδικό δηµόσιο βιβλίο (σωµατείο) που τηρείται στο πρωτοδικείο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ V ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το προς επίλυση πρόβλημα Η διαχρονική νομοθετική προσπάθεια αντιμετώπισής του... 6 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ V ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το προς επίλυση πρόβλημα Η διαχρονική νομοθετική προσπάθεια αντιμετώπισής του... 6 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...... V ΕΙΣΑΓΩΓΗ..... 1 1. Το προς επίλυση πρόβλημα... 1 2. Η διαχρονική νομοθετική προσπάθεια αντιμετώπισής του... 6 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ 3869/2010 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ 4346/2015

Διαβάστε περισσότερα

«O περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόµος του 2015» ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ

«O περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόµος του 2015» ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ «O περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόµος του 2015» ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ Στόχος του τροποποιητικού νόµου είναι ο εκσυγχρονισµός της διαδικασίας αναγκαστικής εκκαθάρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 9903 22 Δεκεμβρίου 2016 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 240 NOMOΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4446 Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη-Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ Κεφάλαιο Ευρώ. Στ.. [τόπος], σήμερα. [ημερομηνία] οι εδώ συμβαλλόμενοι: 1... 2.. 3... κ.λπ. συμφώνησαν να συστήσουν ομόρρυθμη εταιρεία, της οποίας θα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ AΡΧΗ ΚΗΡΥΧΘΕΙΣΕΣ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Πειραιάς, 15 Ιουλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ AΡΧΗ ΚΗΡΥΧΘΕΙΣΕΣ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Πειραιάς, 15 Ιουλίου 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ AΡΧΗ Πειραιάς, 15 Ιουλίου 2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΗΡΥΧΘΕΙΣΕΣ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, 2004-2014 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) παρουσιάζει για πρώτη φορά Δελτίο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ: Αθήνα, 15 Ιουλίου ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ.

ΠΟΛ: Αθήνα, 15 Ιουλίου ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ. steilελληνικη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 16 η ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Γ ΤΜΗΜΑ Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοι μπορούν να «μπουν» στον εξωδικαστικό συμβιβασμό *14 ερωτήσειςαπαντήσεις

Ποιοι μπορούν να «μπουν» στον εξωδικαστικό συμβιβασμό *14 ερωτήσειςαπαντήσεις Ποιοι μπορούν να «μπουν» στον εξωδικαστικό συμβιβασμό *14 ερωτήσειςαπαντήσεις Μπορούν οι αγρότες να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό; Τί ακριβώς γίνεται με τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών; Αν υπάρξει

Διαβάστε περισσότερα

ENHMΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

ENHMΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ Πειραιάς, 24 Μαΐου 2017 ENHMΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ Ερωτήσεις Απαντήσεις 1.Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό; Αίτηση για υπαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΠρΠειρ 2984/2010 [Πτώχευση]

ΠΠρΠειρ 2984/2010 [Πτώχευση] ΠΠρΠειρ 2984/2010 [Πτώχευση] Πρόεδρος Ε. Χροναίου, Πρόεδρος Πρωτοδικών Εισηγήτρια Α. Καραγιάννη, Πάρεδρος Πρωτοδικείου Δικηγόρος Γ. Ζαχαρόπουλος Διατάξεις: άρθρα 99-106 Ν 3588/2007 (ΠτΚ) ΠΤΩΧΕΥΣΗ. Διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

Ο ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ [1] Ο ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΙΣΤΩΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία (ΙΚΕ)

Ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία (ΙΚΕ) Ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία (ΙΚΕ) Βασικά χαρακτηριστικά Κεφαλαιουχική Εταιρία (ανήκει στην κατηγορία της Α.Ε. & της Ε.Π.Ε.) Δεν έχει Υποχρεωτικό Κεφάλαιο Διάκριση κεφαλαίου εισφορών Τρία είδη εισφορών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ 1. Ορισμός εμπορικής πράξης (σελ.77) 2. Αντικειμενικό, υποκειμενικό, μικτό και σύστημα οργανωμένης επιχείρησης.(σελ.77-79) 3. Πρωτότυπα(φύσει) εμπορικές πράξεις του χερσαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Ν4072/2012, ΜΕΡΟΣ ΕΒ ΟΜΟ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Άρθρο 249: Έννοια, εφαρµοζόµενες διατάξεις 1. Οµόρρυθµη είναι η εταιρεία µε νοµική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 45 του Ν.4549/2018 που αφορούν τροποποιήσεις του Ν.4469/2017 (Α 62).

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 45 του Ν.4549/2018 που αφορούν τροποποιήσεις του Ν.4469/2017 (Α 62). ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (Ε.Φ.Κ.Α.) ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ Αθήνα, 17/01/2019 ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ Άρθρα του ν.4072/2012 για Προσωπικές Εταιρίες: Α) Τα άρθρα 249-270 περιλαμβάνουν ρυθμίσεις της Ο.Ε Β) Τα άρθρα 271-282 περιλαμβάνουν ρυθμίσεις της Ε.Ε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ. Άρθρο 1. Θεσπιζόμενα μέτρα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ. Άρθρο 1. Θεσπιζόμενα μέτρα «Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και την ενίσχυση της απασχόλησης: κίνητρα για την ρύθμιση χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών και έκτακτες διαδικασίες ρύθμισης

Διαβάστε περισσότερα

3.α Βασική προϋπόθεση για ρύθμιση οφειλών : Τα βήματα για την υπαγωγή σε εξωδικαστικό συμβιβασμό και ρύθμιση οφειλών είναι τα εξής:

3.α Βασική προϋπόθεση για ρύθμιση οφειλών : Τα βήματα για την υπαγωγή σε εξωδικαστικό συμβιβασμό και ρύθμιση οφειλών είναι τα εξής: 3. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 3.α Βασική προϋπόθεση για ρύθμιση οφειλών : Συμμετοχή πιστωτών που κατέχουν >50% επί του συνόλου των οφειλών του οφειλέτη (χωρίς τον υπολογισμό για το σύνολο των οφειλών που δεν εντάσσονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΔΙΚΟΙ ία Φ Ο Υ ΑΙΤΗΣΗΣ Γ A} l j g. Ίκηγύρ ; -{Λ.Δ.Τ.Δ.Σ > και Kant^coc 5ιχόγραφ<

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΔΙΚΟΙ ία Φ Ο Υ ΑΙΤΗΣΗΣ Γ A} l j g. Ίκηγύρ ; -{Λ.Δ.Τ.Δ.Σ > και Kant^coc 5ιχόγραφ< δείγμα ΈΚΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ ΑΙΤΗΣΗΣ * 4 ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΔΙΚΟΙ ία Φ Ο Υ ΑΙΤΗΣΗΣ Γ A} l j g 1 -:i ΐ4,,;οι.ί Στο ΗράκλΛΟ και στο Κατάστημα ton ΠρωτοΑικκίαυ, σήμερα στις 13 Σ h «μβρίον 2013, ημέρα

Διαβάστε περισσότερα

& ΣΙΑ Ο.Ε.», με ΑΦΜ , Δ.Ο.Υ. Κομοτηνής, που συστάθηκε στις ,

& ΣΙΑ Ο.Ε.», με ΑΦΜ , Δ.Ο.Υ. Κομοτηνής, που συστάθηκε στις , ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ Της «Ν. ΜΠΑΚΑΛΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» ΑΡ. Γ.Ε.ΜΗ. 014055010000, Α.Φ.Μ. 999729944 Στην Κομοτηνή σήμερα 25 Νοεμβρίου 2016 οι υπογεγραμμένοι: α) Μπακαλίδης

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των προσωπικών εταιρειών Δίκαιο των κεφαλαιουχικών εταιρειών

Δίκαιο των προσωπικών εταιρειών Δίκαιο των κεφαλαιουχικών εταιρειών Το εμπορικό δίκαιο διακρίνεται σε: Δίκαιο των προσωπικών εταιρειών Δίκαιο των κεφαλαιουχικών εταιρειών Προσωπικές εταιρείες: οι εταιρείες στις οποίες λαμβάνεται υπόψη το προσωπικό στοιχείο, τα πρόσωπα

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό σημείωμα για το νέο νόμο 3886/2010 για τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. (ΦΕΚ Α 173)

Ενημερωτικό σημείωμα για το νέο νόμο 3886/2010 για τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. (ΦΕΚ Α 173) Ενημερωτικό σημείωμα για το νέο νόμο 3886/2010 για τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. (ΦΕΚ Α 173) Ψηφίστηκε προ ολίγων ημερών από τη Βουλή ο νέος νόμος 3886/2010 σε σχέση με την

Διαβάστε περισσότερα

Taxlive - Επιμόρφωση Λογιστών Λογιστικά Προγράμματα & Υπηρεσίες Λογιστικής Ενημέρωσης

Taxlive - Επιμόρφωση Λογιστών Λογιστικά Προγράμματα & Υπηρεσίες Λογιστικής Ενημέρωσης ΠΟΛ 1122/26.06.2018 ΠΟΛ 1122/26.06.2018 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 56 έως 68 του ν. 4549/2018 (ΦΕΚ Α 105/14.06.2018) «Τροποποιήσεις του ν. 3869/2010 (Α 130)». Α.Α.Δ.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αγρίνιο, 30 Μαΐου 2017 «Συχνές ερωτήσεις απαντήσεις για την κατάλληλη προετοιμασία ένταξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Νόμο του Εξωδικαστικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Υπερχρέωση και εξυγίανση... 11 1.1. Το κοινωνικό οικονομικό φαινόμενο... 11 1.2. Το πρόβλημα... 11 1.3. Η εξυγίανση... 13 2. Σύντομη επισκόπηση των ρυθμίσεων... 14 2.1. Οι ρυθμίσεις...

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ Σύντοµες Ερωτήσεις & Απαντήσεις Τι διαστάσεις λαµβάνει σήµερα το φαινόµενο της υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών; Τεράστιες. Μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Ρύθμιση 120 Δόσεων για Οφειλές

Ρύθμιση 120 Δόσεων για Οφειλές Ρύθμιση 120 Δόσεων για Οφειλές ΡΥΘΜΙΣΗ 120 ΔΟΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Απόφαση με τα κριτήρια ρύθμισης οφειλών έως 50.000 ευρώ, σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Προπτωχευτική και μεταπτωχευτική δυνατότητα εκποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Ν.3723/2008 Published on TaxExperts (

Ν.3723/2008 Published on TaxExperts ( Πίνακας περιεχομένων Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και άλλες διατάξεις Άρθρο 1 Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας

Διαβάστε περισσότερα

Τη Βουλή των Ελλήνων ιεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Τµήµα: Ερωτήσεων (2)

Τη Βουλή των Ελλήνων ιεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Τµήµα: Ερωτήσεων (2) Γ. Γ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ταχ. /νση : Πλ. Κάνιγγος Αθήνα, 11/04/2012 Ταχ. Κώδικας : 101 81 Πληροφορίες : Κων/να Παπακώστα Αριθ. Πρωτ.: Β13-117 ΤΗΛ. : 210 3837150 Email: gemporiou@gge.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

Ημερίδα Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος www.pwc.gr Ημερίδα Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος Αναδιάρθρωση Δανεισμού: Οι Μηχανισμοί και το Nομοθετικό Πλαίσιο 15 Οκτωβρίου 2015 Περιεχόμενα 1. Το Πλαίσιο της Αναδιάρθρωσης 2. Διαδικασίες που υποστηρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο

Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο Αναγκαστική απαλλοτρίωση Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Σχολής Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΦΟΡΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ,

ΤΜΗΜΑ ΕΦΟΡΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΦΟΡΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ Email: insolvency@drcor.mcit.gov.cy Website: www.mcit.gov.cy/drcor www.cyprusbarassociation.org

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 56 έως 68 του ν. 4549/2018 (ΦΕΚ Α 105/ ) «Τροποποιήσεις του ν. 3869/2010 (Α 130)»

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 56 έως 68 του ν. 4549/2018 (ΦΕΚ Α 105/ ) «Τροποποιήσεις του ν. 3869/2010 (Α 130)» ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΤΜΗΜΑ Ε Ταχ. Δ/νση : Πανεπιστημίου 20 Ταχ. Κώδικας : 10672, Αθήνα Τηλέφωνο : 210 3613274,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων Ν. 4469/2017 Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Σκοπός εξωδικαστικού συμβιβασμού

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διαχείριση υποθέσεων οφειλετών ΚΕΑΟ κατά την Προπτωχευτική Διαδικασία Εξυγίανσης των αρ.99-106ια' του Σ Τ ' Κεφαλαίου του Πτωχευτικού Κώδικα.

ΘΕΜΑ: Διαχείριση υποθέσεων οφειλετών ΚΕΑΟ κατά την Προπτωχευτική Διαδικασία Εξυγίανσης των αρ.99-106ια' του Σ Τ ' Κεφαλαίου του Πτωχευτικού Κώδικα. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ : Ω8704691ΩΓ-ΨΑΓ Αθήνα, 8 Ιουνίου 2015 ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μια πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στα πλαίσια του Προγράμματος EARLY WARNING EUROPE-ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Nόµος 3412/05 ΦΕΚ Α 276/ Πλαίσιο Ρυθµίσεων για τη Σύσταση και τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας

Nόµος 3412/05 ΦΕΚ Α 276/ Πλαίσιο Ρυθµίσεων για τη Σύσταση και τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Nόµος 3412/05 ΦΕΚ Α 276/4-11-2005 Πλαίσιο Ρυθµίσεων για τη Σύσταση και τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδοµε τον ακόλουθο νόµο πού ψήφισε η Βουλή: ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕ. Διορισμός διαχειριστών

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕ. Διορισμός διαχειριστών ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕ Διορισμός διαχειριστών Η διαχείριση και η εκπροσώπηση της εταιρίας, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του Ν.3190/55, μπορεί να ανατεθεί με διάταξη του καταστατικού ή με απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

Ο νέος νόμος για τις ανώνυμες εταιρείες 4548/2018

Ο νέος νόμος για τις ανώνυμες εταιρείες 4548/2018 Πίνακας περιεχομένων Επωνυμία (άρθρο 6) Διάρκεια (άρθρο 8) Μετοχικό Κεφάλαιο (άρθρο 15, 16, 17, 183) Καταβολή και πιστοποίηση της καταβολής του κεφαλαίου (άρθρο 20) Μετοχές (άρθρο 35, 40, 184) Διοικητικό

Διαβάστε περισσότερα

Το πλαίσιο των ρυθμίσεων για δάνεια των μικρο-μεσαίων

Το πλαίσιο των ρυθμίσεων για δάνεια των μικρο-μεσαίων Το πλαίσιο των ρυθμίσεων για δάνεια των μικρο-μεσαίων Ευνοϊκό περιβάλλον για την ταχύτερη αναδιάρθρωση του χρέους μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες επιχειρεί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ. Ο περί Εταιρειών Νόμος (ΚΕΦ.113)

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ. Ο περί Εταιρειών Νόμος (ΚΕΦ.113) ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ Ο περί Εταιρειών Νόμος (ΚΕΦ.113) Άρθρο 7: Η εταιρεία δύναται με ειδική απόφαση να αλλάξει το ιδρυτικό έγγραφο σχετικά με τους σκοπούς της εταιρείας για να συγχωνευθεί με οποιοδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Με την παρ. 1 του άρθρου 1 με την οποία αντικαθίσταται το άρθρο 1 του ν. 3869/2010.:

Με την παρ. 1 του άρθρου 1 με την οποία αντικαθίσταται το άρθρο 1 του ν. 3869/2010.: Αριθ. πρωτ.: 7698/20.8.2015 Ερμηνευτική Εγκύκλιος στο ν. 3869/2010 «Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και άλλες διατάξεις» (Α'130), όπως τροποποιήθηκε με τα άρθρα 1 έως 4 του Κεφαλαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΦΟΜΕΝΑ. Α. υστηματική ερμηνεία Ι. ΕΙΑΓΩΓΗ

ΠΕΡΙΕΦΟΜΕΝΑ. Α. υστηματική ερμηνεία Ι. ΕΙΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΕΦΟΜΕΝΑ Α. υστηματική ερμηνεία Ι. ΕΙΑΓΩΓΗ 1. Τπερχρέωση και εξυγίανση..3 1.1. Σο κοινωνικό οικονομικό φαινόμενο.. 3 1.2. Σο πρόβλημα.6 1.3. Η εξυγίανση..8 2. Επισκόπηση των ρυθμίσεων, αρχές.10 2.1.

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ. Στον Ασπρόπυργο Αττικής, σήµερα... 2011, οι παρακάτω συµβαλλόµενοι

Ι ΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ. Στον Ασπρόπυργο Αττικής, σήµερα... 2011, οι παρακάτω συµβαλλόµενοι ΣΦΗΚΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΘΗΝΑ 2009 Ι ΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ Στον Ασπρόπυργο Αττικής, σήµερα... 2011, οι παρακάτω συµβαλλόµενοι ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ 1. Η ανώνυµη εταιρία µε την επωνυµία «BIG SOLAR

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΔΙΚΑΙΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ, ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΔΙΚΑΙΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ, ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΔΙΚΑΙΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ, ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.» ----------. ---------- Άρθρο 1 Δικαιούμενοι στην άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ -

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ - ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΤΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (EXAMINERSHIP) ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Παρουσίαση: Γεώργιος Καρροτσάκης Προϊστάμενος Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας Κλάδου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 8 ο ΜΑΘΗΜΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 8 ο ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 8 ο ΜΑΘΗΜΑ Ι. Ανώμαλη Εξέλιξη της Ενοχής στις Αμφοτεροβαρείς Συμβάσεις 1. Έννοια Αμφοτεροβαρούς Σύμβασης Οι Αμφοτεροβαρείς Συμβάσεις δημιουργούν ενοχικές υποχρεώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες υποθέσεων οφειλετών ΚΕΑΟ κατά την Προπτωχευτική Διαδικασία

Οδηγίες υποθέσεων οφειλετών ΚΕΑΟ κατά την Προπτωχευτική Διαδικασία Οδηγίες υποθέσεων οφειλετών ΚΕΑΟ κατά την Προπτωχευτική Διαδικασία Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 25/8.6.2015 Διαχείριση υποθέσεων οφειλετών ΚΕΑΟ κατά την Προπτωχευτική Διαδικασία Εξυγίανσης των αρ.99-106ια' του

Διαβάστε περισσότερα