Πραγματικές αποδοχές ανά μισθωτό

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πραγματικές αποδοχές ανά μισθωτό"

Transcript

1 Κεφάλαιο 6 Οι αμοιβές των στελεχών 1. Τα βασικά στατιστικά δεδομένα για τους μισθούς στον επιχειρηματικό τομέα της ελληνικής οικονομίας Από μακροχρόνια άποψη, οι πραγματικές αποδοχές στον επιχειρηματικό τομέα της ελληνικής οικονομίας έχουν σταθεροποιηθεί γύρω από ένα μέσο επίπεδο ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 80. Κατά τα έτη , οι πραγματικές αποδοχές στον επιχειρηματικό τομέα αυξήθηκαν κατά 15% περίπου, πλην όμως, μετά από την ισόποση μεγάλη μείωση της περιόδου Η αύξηση της πενταετίας , εμφανίζεται δηλαδή ως διορθωτική κίνηση της πτώσης που είχε προηγηθεί. Η διόρθωση αυτή, έχει επαναφέρει τις πραγματικές αποδοχές σε επίπεδα που υπερβαίνουν κατά 10% περίπου το επίπεδο γύρω από το οποίο οι πραγματικές αποδοχές μεταβάλλονται μακροχρόνια -δηλαδή το επίπεδο του Πραγματικές αποδοχές ανά μισθωτό ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. 1981= Πηγή: ΟΟΣΑ, Εconomic Outlook No 64, Δεκ.1998 bus_sect.prs Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, η εξέλιξη των μέσων μικτών αποδοχών στην Ελλάδα ως ποσοστό του μέσου όρου της ΕΕ, περιλαμβάνει δύο διακριτές περιόδους: Από τις αρχές της δεκαετίας του '70 έως το 1985, ο δείκτης κυμαίνεται γύρω από μια μακροχρόνια τάση που τοποθετείται περίπου στο 52% του μέσου όρου της ΕΕ.

2 Από το 1986 και μετά, η μακροχρόνια τάση μετατοπίζεται στο επίπεδο του 45%, πλην όμως, μετά το 1994 εμφανίζεται τάση επαναφοράς στο επίπεδο του 50% η οποία σχετίζεται με την άνοδο των μισθών, αλλά και με την συνεχιζόμενη ανατίμηση της δραχμής σε πραγματικούς όρους. 60% ΜΕΣΕΣ ΜΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΝΑ ΜΙΣΘΩΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ 55% 50% 45% 40%

3 2. Οι μισθοί στον τραπεζικό τομέα Η εξέλιξη του μέσου ακαθάριστου μισθού των υπαλλήλων των τραπεζών ακολουθεί την ίδια γενική πορεία με τον μέσο μισθό στο σύνολο του επιχειρηματικού τομέα της οικονομίας. Εμφανίζεται, ωστόσο, κατά τι ευνοϊκότερη: η άνοδος της περιόδου ανέρχεται σε 20% περίπου στις τράπεζες έναντι 15% για το σύνολο του επιχειρηματικού τομέα. 450 Μέσος ακαθάριστος μισθός υπαλλήλων τραπεζών Σε χιλιάδες δραχμές. Σταθερές τιμές Παρακάτω παρουσιάζουμε συγκρίσεις μεταξύ των χωρών μελών της αναφορικά με την αμοιβή της εργασίας, είτε ως κόστος των επιχειρήσεων, είτε ως εισόδημα των μισθωτών. Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση προέρχονται από την Eurostat και το European Industrial Relations Observatory (EIRO) και αφορούν στην Γερμανία (δυτικό και ανατολικό τμήμα), την Γαλλία, την Ισπανία, την Βρετανία, την Φιλανδία, την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Δανία και το Λουξεμβούργο. Το πλέον πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία είναι το Οι διεθνείς συγκρίσεις των μισθών προσελκύουν σημαντικό και αυξανόμενο ενδιαφέρον στον βαθμό που προοδεύει η Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης. Εντούτοις, οι εν λόγω συγκρίσεις, που παραδοσιακά δεν υποστηρίζονται επαρκώς από τις στατιστικές, είναι ιδιαίτερα δυσχερείς. Οι εθνικές διαφορές στον τρόπο σχηματισμού της αμοιβής της εργασίας, τα διαφορετικά συστήματα φορολογίας και κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και η φύση των στατιστικών στοιχείων που συλλέγονται σε κάθε ξεχωριστή χώρα, οδηγούν σε κάποιες αβεβαιότητες ως προς την αξιοπιστία των συγκρίσεων. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των μισθών στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τόσο μεγάλες ώστε οι όποιες στατιστικές αβεβαιότητες έχουν πολύ μικρή σημασία.

4 2.1. Η αμοιβή εργασίας ως κόστος (υπολογισμένη σε Ευρώ) Η μέση ακαθάριστη αμοιβή των υπαλλήλων του τραπεζικού τομέα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί το περιεχόμενο ειδικής έκδοσης της Eurostat. Η εν λόγω έκδοση παρέχει συγκρίσεις που ενδιαφέρουν τόσο από την άποψη των επιχειρήσεων, όσο και από την άποψη των μισθωτών. Από την άποψη των επιχειρήσεων, οι εν λόγω αμοιβές ενδιαφέρουν ως κόστος, και για το λόγο αυτό, πρέπει να υπολογισθούν σε κοινό νόμισμα και τρέχουσες τιμές για το αυτό έτος. Για να καλύψει αυτή την ανάγκη, η Eurostat υπολογίζει το εν λόγω κόστος σε ECU. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί αφορούν στο έτος Πέραν της Eurostat, στοιχεία για τις αυξήσεις των αμοιβών του τομέα κατά το 1999 παρέχει το European Industrial Relations Observatory (EIRO). Συνδυάζοντας αυτές τις δύο πηγές, είμαστε σε θέση να συγκρίνουμε το επίπεδο των αμοιβών των μισθωτών του χρηματοπιστωτικού τομέα στις διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το Από την σύγκριση των στοιχείων προκύπτει ότι η Ελλάδα διατηρεί την τελευταία θέση στην κατάταξη των μισθών του χρηματοπιστωτικού τομέα. Βεβαίως, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την Πορτογαλία, για την οποία είναι γνωστό ότι έχει μισθούς μικρότερους από ό,τι οι άλλες χώρες της ΕΕ, και μάλιστα σε όλους τους κλάδους παραγωγής. Οι χώρες με τις υψηλότερες μικτές μηνιαίες αποδοχές μισθωτών, υπολογισμένες σε Ευρώ, κατά το 1999 ήταν η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Βρετανία. Οι χώρες με τις χαμηλότερες αμοιβές ήταν η Φιλανδία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών είναι εξαιρετικά μεγάλες. Έτσι, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, οι μέσες μικτές αποδοχές της Ελλάδας κατά το 1999 ήταν κατά 52% έως 59% μικρότερες από ό,τι στην Δανία, το Λουξεμβούργο και την Βρετανία, κατά 40% έως 45% μικρότερες από ό,τι στο Βέλγιο, το δυτικό τμήμα της Γερμανίας και την Γαλλία, κατά 27% μικρότερες από ό,τι στην Φιλανδία και το ανατολικό τμήμα της Γερμανίας και κατά 16% από ό,τι στην Ισπανία.

5 ΜΙΚΤΕΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΣΤΟΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΣΕ ΕΥΡΩ B 2744 DK 3962 D (west) 2934 D (east) 2295 Gr 1643 E 1946 F 2808 L 3734 FIN 2260 UK 3420 ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ % -60% -40% -20% 0% 20% B -40% DK -59% D (west) -44% D (east) -28% Gr 0% E -16% F -41% L -56% FIN -27% UK -52%

6 Το παραπάνω διάγραμμα διαβάζεται ως εξής: οι μικτές μηνιαίες αποδοχές στην Ελλάδα, κατά το 1999, ήταν 16% μικρότερες από ό,τι στην Ισπανία, 27% μικρότερες από ό,τι στην Φιλανδία κ.ο.κ Σύγκριση της αγοραστικής δύναμης των αμοιβών του τομέα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οι αμοιβές, από την πλευρά των μισθωτών αποτελούν εισόδημα. Ως εκ τούτου, η σύγκριση της αγοραστικής τους δύναμης γίνεται από την Eurostat με βάση τις Ισοτιμίες Αγοραστικής Δύναμης, οι οποίες πέραν της συναλλαγματικής ισοτιμίας λαμβάνουν υπόψη τους τις διαφορές στο επίπεδο των τιμών μεταξύ των διαφορετικών χωρών. Γενικά ισχύει ότι όσο λιγότερο ανεπτυγμένη είναι μια χώρα, τόσο χαμηλότερο είναι και το επίπεδο των τιμών της. Για τον λόγο αυτό, η αγοραστική δύναμη ενός δολαρίου ή ενός Ευρώ είναι υψηλότερη στις χώρες με μικρότερο επίπεδο ανάπτυξης. Στην Ελλάδα π.χ. η αγοραστική δύναμη ενός Ευρώ είναι κατά 25% περίπου υψηλότερη από ό,τι κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την σύγκριση των μικτών μηνιαίων αμοιβών του χρηματοπιστωτικού τομέα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αγοραστική δύναμη, δηλαδή σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ), προκύπτει ότι η αγοραστική δύναμη των αμοιβών στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη (διατηρώντας πάντα την επιφύλαξη που προαναφέρθηκε ως προς την Πορτογαλία). Βεβαίως, οι διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ των χωρών στο παρακάτω διάγραμμα, είναι σαφώς μικρότερες από τις διαφορές των αμοιβών σε Ευρώ (ως κόστος). Έτσι, η αγοραστική δύναμη των αμοιβών στην Ελλάδα κατά το 1999 ήταν 35%-40% περίπου μικρότερη από ό,τι στην Δανία, το Λουξεμβούργο και την Βρετανία (ενώ η αντίστοιχη διαφορά ως κόστος ήταν 52%-59%), κατά 20% έως 25% στο Βέλγιο, την Γερμανία και την Γαλλία, κατά 12,5% στην Ισπανία και κατά 1% στην Φιλανδία. Σε αυτές τις διαπιστώσεις για την αγοραστική δύναμη των μισθών θα πρέπει να προσθέσουμε το γεγονός ότι μεταξύ των αμοιβών των διαφόρων ειδικοτήτων τραπεζικών υπαλλήλων, στην Ελλάδα, υφίσταται μεγάλο άνοιγμα. Όπως φαίνεται στο διάγραμμα που αφορά στην ιεραρχία των αμοιβών στον κλάδο το 1998 (βλ. στο στατιστικό παράρτημα) μια σειρά επαγγελμάτων έχουν ιδιαίτερα χαμηλές αμοιβές.

7 ΜΙΚΤΕΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΣΤΟΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΣΕ ΜΑΔ B 2771 DK 3221 D (west) D (east) Gr 2054 E 2344 F 2600 L 3425 FIN 2074 UK 3196 ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ % -40% -30% -20% -10% 0% 10% B -25.9% DK -36.2% D (west) D (east) -23.7% -19.5% Gr 0.0% E -12.4% F -21.0% L -40.0% FIN -1.0% UK -35.7% Το παραπάνω διάγραμμα διαβάζεται ως εξής: η αγοραστική δύναμη των μικτών μηνιαίων αποδοχών στην Ελλάδα, κατά το 1999, ήταν 12,4% μικρότερες από ό,τι στην Ισπανία, 1% μικρότερες από ό,τι στην Φιλανδία κ.ο.κ Διεθνής σύγκριση του μοναδιαίου κόστους εργασίας και των κερδών Σε ό,τι αφορά το κόστος εργασίας, ενδέχεται να αντιταχθεί ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντανακλούν εθνικές διαφορές στην παραγωγικότητα της εργασίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Εάν σε μια χώρα η

8 παραγωγικότητα είναι π.χ. 20% μικρότερη από ό,τι σε άλλες χώρες, είναι λογικό αντίστοιχα μικρότεροι να είναι και οι μισθοί υπολογισμένοι σε Ευρώ, διότι με τον τρόπο αυτό εξισώνονται τα κόστη εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στις διάφορες χώρες. Εντούτοις, στην περίπτωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, η απόσταση που χωρίζει τις αμοιβές στην Ελλάδα από τις άλλες χώρες που εξετάζουμε σε αυτήν την έκθεση, είναι τόσο μεγάλη (της τάξης του 40%-45%) ώστε δύσκολα μπορεί να αντιταχθεί το επιχείρημα ότι αυτή η διαφορά αντισταθμίζει διαφορές στην παραγωγικότητα. Πολύ περισσότερο, που η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, δεν φαίνεται να υστερεί σημαντικά έναντι των περισσοτέρων άλλων χωρών της ΕΕ. 200 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ (1997) ΣΕ ΜΑΔ ΑΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ Πηγή: ΟΟΣΑ B DK D Gr E F L FIN UK Βέλγιο και Βρετανία: Τράπεζες, Ασφ άλειες και λοιπές επιχειρήσεις του χρηματιστικού τομέα Βεβαίως, η αβεβαιότητα που περιβάλλει τέτοιου είδους στοιχεία είναι πολύ μεγάλη. Έτσι, στα αντίστοιχα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα εμφανίζεται να υστερεί κατά 20% περίπου σε παραγωγικότητα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

9 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ (1998) ΣΕ ΜΑΔ ΑΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ B 155 DK D Gr 86 E F FIN UK Πηγή: Eurostat ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ % ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ (1998) 0% 20% 40% 60% 80% 100% B 81.1% DK D 14.3% 20.5% Gr 0.0% E F FIN UK 28.4% 36.9% 22.6% 23.9% Ακόμη, όμως, και αν δεχθούμε ότι τα στοιχεία της Eurostat περιγράφουν καλύτερα την πραγματικότητα από ό,τι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, και αν υπολογίσουμε με βάση αυτά τα στοιχεία (της Eurostat) το μοναδιαίο κόστος εργασίας, οι τράπεζες στην Ελλάδα καταλαμβάνουν μια από τις τελευταίες θέσεις στην σχετική κατάταξη.

10 ΜΟΝΑΔΙΑΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΣΕ ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΑΔ B 17.7 DK 40.5 D (west) 28.5 D (east) 22.3 Gr E F 24.0 L 13.4 FIN 21.6 UK 32.3 Ωστόσο, επειδή οι διεθνείς συγκρίσεις της παραγωγικότητας της εργασίας εμπεριέχουν αρκετή αβεβαιότητα (προερχόμενη από τις διαφορετικές μεθόδους καταγραφής του προϊόντος, από διαφορετικές στατιστικές ταξινομήσεις της παραγωγικής δραστηριότητας κλπ), ως πρόσθετο στοιχείο για την στήριξη της εκτίμησής μας οφείλουμε να εξετάσουμε την εξέλιξη της κερδοφορίας στις χώρες μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με το πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, που αφορούν στο έτος 1998, η κερδοφορία επί των ιδίων κεφαλαίων (return on equity) είναι στην Ελλάδα από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα στοιχεία προέρχονται από την Eurostat και φαίνονται στο παρακάτω διάγραμμα. Τα καθαρά κέρδη ως ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων στην Ελλάδα είναι κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες περίπου υψηλότερα από τον μέσο όρο των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνον μία χώρα, η Φιλανδία, έχει υψηλότερη κερδοφορία, και μόνον δύο ακόμη, το Βέλγιο και η Δανία, έχουν κερδοφορία συγκρίσιμη με αυτήν της Ελλάδας.

11 20 ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΛΑΔΟ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΕΠΙ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ EU-15 B DK Gr E F I NL A P FIN S

12 3. Οι αμοιβές των στελεχών του τραπεζικού τομέα Για τους μισθούς των στελεχών του τραπεζικού τομέα, υπάρχει μόνον μία πηγή δεδομένων, η οποία είναι το Compensation and Benefits Survey της KPMG Peat Marwick Kyriacou. Η πιο πρόσφατη έκδοση της εν λόγω έρευνας αφορά στο έτος 1998 και βασίζεται σε στοιχεία από 23 τραπεζικές επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 17 είναι ξένης ιδιοκτησίας. Στο δείγμα δεν περιλαμβάνονται οι πολύ μεγάλου μεγέθους τράπεζες, ούτε του δημόσιου ούτε του ιδιωτικού τομέα 1. Σύμφωνα με την έκθεση της KPMG, η μεγάλη πλειοψηφία των τραπεζών διαθέτει προκαθορισμένη, "τυποποιημένη" πολιτικών μισθών (formal salary policy) που επιτρέπει την λήψη αποφάσεων σε θέματα αμοιβών. Στην διαμόρφωση των κανόνων με τους οποίους λαμβάνονται οι εν λόγω αποφάσεις, συμμετέχουν στις περισσότερες περιπτώσεις τα "τοπικά" στελέχη των τραπεζών. Μεταξύ των στόχων που θέτουν οι τράπεζες στον σχεδιασμό της πολιτικής αμοιβών, προεξάρχουσα θέση κατέχει η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης. Οι περισσότερες επιχειρήσεις παρέχουν στα στελέχη τους, πέραν του μισθού, αμοιβές υπό την μορφή bonus με κριτήρια που συνήθως συνδυάζουν την ατομική επίδοση και τα αποτελέσματα της εταιρείας. Η συμμετοχή στα κέρδη (profit sharing) είναι μια περιορισμένη πρακτική, πράγμα που δεν ισχύει για την διάθεση μετοχών (stock options). Η αξιολόγηση των στελεχών γίνεται σε 9 από τις 10 περιπτώσεις, με βάση τυπικές ("τυποποιημένες", formal) διαδικασίες και κανόνες, και χρησιμεύει στην λήψη απόφασης σχετικά με την προσαρμογή της αμοιβής σε επίπεδα ανώτερα του μισθού. Τα στελέχη του τραπεζικού τομέα απολαμβάνουν, επίσης, άλλων ωφελημάτων, όπως η διάθεση αυτοκινήτων των εταιρειών, η κάλυψη εξόδων που προέρχονται από την χρήση ιδιόκτητου αυτοκινήτου του στελέχους, η χορήγηση δανείων, η παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και άλλα. Τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα της KPMG για το έτος 1998, αναφέρονται στα επαγγέλματα του τραπεζικού κλάδου και αφορούν στον ετήσιο μισθό (στον οποίο συμπεριλαμβάνονται τα σταθερά bonus), στα μεταβλητά bonus και στις συνολικές αμοιβές. Η εν λόγω έρευνα παρέχει ενδείξεις για την 1 Οι τράπεζες του δείγματος είναι αναλυτικά οι εξής: ABN AMRO Bank, American Express, ANZ Grindlay's, Aspis Mortgage, Bank of America, BNP, Barclay's, Bayerische Vereinsbank, Citibank, Credit Lyonnais, Dorian Band, EFG Eurobank, Εγνατία, Ford Credit, ING Bank, National Westminster, Opel Bank, Societe Generale, Tefin, Nova Scotia, Chase Manhattan, Royal Bank of Scotland, Xios Bank

13 διαφοροποίηση των αμοιβών στις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Παρακάτω εκτίθενται τα βασικότερα, κατά την γνώμη μας, στοιχεία της έρευνας μισθών. Το πρώτο διάγραμμα παρουσιάζει την ιεραρχία των μισθών στον τραπεζικό κλάδο με βάση 100 τον υψηλότερο μισθό (δηλαδή τον μισθό του Γενικού Διευθυντή). Το δεύτερο διάγραμμα παρουσιάζει τα μεταβλητά bonus ταξινομημένα με την σειρά των επαγγελμάτων που έχει προκύψει από το πρώτο διάγραμμα, έτσι ώστε να μπορούμε να κρίνουμε αν τα μεγαλύτερα bonus αντιστοιχούν στους υψηλότερους μισθούς, Το τρίτο διάγραμμα αναφέρεται στις συνολικές αμοιβές και το τέταρτο στην ποσοστιαία διαφοροποίηση των αμοιβών στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου σε σχέση με τον μέσο όρο.

14 Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ 100 ΤΟΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ General Manager Deputy General Manager Treasury Head Shipping Head Human Resources Head II Corporate Banking Head Private Banking Head Operations Head Risk Control Manager Retail Head Treasury Sales Manager Chief Dealer MIS Manager Chief Trader Financial Controller Accounting Supervisor Branch Manager III Assistant Operations Manager Marketing Manager Account Officer III Internal Audit Head Treasury Sales Officer Bank Lawyer Branch Manager II Shipping Account Officer Custodial Services Head Dealer / Trader Account Officer II Correspondent Banking Supervisor EDP Supervisor Branch Manager I Data Base Administrator Personal Administrator Private Banking Officer Back Office Supervisor Operations Department Supervisor Risk Control Officer Systems Analyst-Programmer Bugdeting and Reporting Supervisor Internal Audit Executive Branch SubManager Treasury Sales Assistant GM Executive Secretary- Personal Assis Imports-Exports Supervisor Systems Engineer Junior Trader Loan Supervisor Account Officer I Security Cashier Data Communications Specialist Senior Accountant Transfers Supervisor Customer Service Officer Analyst-Programmer Junior Dealer Back Office Clerk Credit Analyst Accountant Users Support Driver Executive Secretary Chief Teller Payroll Clerc Managment Trainee Custodial Services Clerc Secretary Platform Clerc Accounting Clerc Computer Operator Operations Department Clerc Correspondent Clerc Teller Telephonist-Receptionist General Duties Clerc Messenger Typist / WP Operator ΠΗΓΗ: KPMG

15 ΜΕΤΑΒΛΗΤΑ BONUS ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1998 ΕΚΑΤ.ΔΡΧ General Manager Deputy General Manager Treasury Head Shipping Head Human Resources Head II Corporate Banking Head Private Banking Head Operations Head Risk Control Manager Retail Head Treasury Sales Manager Chief Dealer MIS Manager Chief Trader Financial Controller Accounting Supervisor Branch Manager III Assistant Operations Manager Marketing Manager Account Officer III Internal Audit Head Treasury Sales Officer Bank Lawyer Branch Manager II Shipping Account Officer Custodial Services Head Dealer / Trader Account Officer II Correspondent Banking Supervisor EDP Supervisor Branch Manager I Data Base Administrator Personal Administrator Private Banking Officer Back Office Supervisor Operations Department Supervisor Risk Control Officer Systems Analyst-Programmer Bugdeting and Reporting Supervisor Internal Audit Executive Branch SubManager Treasury Sales Assistant GM Executive Secretary- Personal Assis Imports-Exports Supervisor Systems Engineer Junior Trader Loan Supervisor Account Officer I Security Cashier Data Communications Specialist Senior Accountant Transfers Supervisor Customer Service Officer Analyst-Programmer Junior Dealer Back Office Clerk Credit Analyst Accountant Users Support Driver Executive Secretary Chief Teller Payroll Clerc Managment Trainee Custodial Services Clerc Secretary Platform Clerc Accounting Clerc Computer Operator Operations Department Clerc Correspondent Clerc Teller Telephonist-Receptionist General Duties Clerc Messenger Typist / WP Operator ΠΗΓΗ: KPMG

16 ΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1998 ΕΚΑΤ.ΔΡΧ General Manager Deputy General Manager Treasury Head Shipping Head Human Resources Head II Corporate Banking Head Private Banking Head Operations Head Risk Control Manager Retail Head Treasury Sales Manager Chief Dealer MIS Manager Chief Trader Financial Controller Accounting Supervisor Branch Manager III Assistant Operations Manager Marketing Manager Account Officer III Internal Audit Head Treasury Sales Officer Bank Lawyer Branch Manager II Shipping Account Officer Custodial Services Head Dealer / Trader Account Officer II Correspondent Banking Supervisor EDP Supervisor Branch Manager I Data Base Administrator Personal Administrator Private Banking Officer Back Office Supervisor Operations Department Supervisor Risk Control Officer Systems Analyst-Programmer Bugdeting and Reporting Supervisor Internal Audit Executive Branch SubManager Treasury Sales Assistant GM Executive Secretary- Personal Assis Imports-Exports Supervisor Systems Engineer Junior Trader Loan Supervisor Account Officer I Security Cashier Data Communications Specialist Senior Accountant Transfers Supervisor Customer Service Officer Analyst-Programmer Junior Dealer Back Office Clerk Credit Analyst Accountant Users Support Driver Executive Secretary Chief Teller Payroll Clerc Managment Trainee Custodial Services Clerc Secretary Platform Clerc Accounting Clerc Computer Operator Operations Department Clerc Correspondent Clerc Teller Telephonist-Receptionist General Duties Clerc Messenger Typist / WP Operator ΠΗΓΗ: KPMG

17 ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ >200 ΑΤΟΜΩΝ % ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ. ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1998 ΕΚΑΤ.ΔΡΧ General Manager Deputy General Manager Treasury Head Shipping Head Human Resources Head II Corporate Banking Head Private Banking Head Operations Head Risk Control Manager Retail Head Treasury Sales Manager Chief Dealer MIS Manager Chief Trader Financial Controller Accounting Supervisor Branch Manager III Assistant Operations Manager Marketing Manager Account Officer III Internal Audit Head Treasury Sales Officer Bank Lawyer Branch Manager II Shipping Account Officer Custodial Services Head Dealer / Trader Account Officer II Correspondent Banking Supervisor EDP Supervisor Branch Manager I Data Base Administrator Personal Administrator Private Banking Officer Back Office Supervisor Operations Department Supervisor Risk Control Officer Systems Analyst-Programmer Bugdeting and Reporting Supervisor Internal Audit Executive Branch SubManager Treasury Sales Assistant GM Executive Secretary- Personal Assis Imports-Exports Supervisor Systems Engineer Junior Trader Loan Supervisor Account Officer I Security Cashier Data Communications Specialist Senior Accountant Transfers Supervisor Customer Service Officer Analyst-Programmer Junior Dealer Back Office Clerk Credit Analyst Accountant Users Support Driver Executive Secretary Chief Teller Payroll Clerc Managment Trainee Custodial Services Clerc Secretary Platform Clerc Accounting Clerc Computer Operator Operations Department Clerc Correspondent Clerc Teller Telephonist-Receptionist General Duties Clerc Messenger Typist / WP Operator -40% -15% -18% -19% -11% -5% -8% -10% -12% -6% -6% -5% -1% -2% -8% -6% -8% -3% 4% 3% 14% 1% 2% 29% 2% 6% 5% 3% 1% 1% 4% 3% -2% -1% 2% -1% -5% -1% -1% -4% 12% 7% 11% 22% 5% 6% 7% 5% 12% 15% 18% 12% 17% 10% 15% 4% 8% 13% 4% 10% 25% 30% 29% ΠΗΓΗ: KPMG

18 (1) (2) (3) (4) (5) ΜΕΣΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΒΑΣΙΚΟΣ 100 ΤΟΝ ΜΙΣΘΟΣ + ΥΨΗΛΟ- ΠΑΓΙΟ ΤΕΡΟ ΜΙΣΘΟ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΗ BONUS BONUS ΑΜΟΙΒΗ Ν<80 ΜΕΣΟΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ + ΠΑΓΙΟ BONUS ΜΕΣΟΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ + ΠΑΓΙΟ BONUS Ν>200 Source: 1998 KPMG General Manager Deputy General Manager Treasury Head Shipping Head Human Resources Head II Corporate Banking Head Private Banking Head Operations Head Risk Control Manager Retail Head Treasury Sales Manager Chief Dealer MIS Manager Chief Trader Financial Controller Accounting Supervisor Branch Manager III Assistant Operations Manager Marketing Manager Account Officer III Internal Audit Head Treasury Sales Officer Bank Lawyer Branch Manager II Shipping Account Officer Custodial Services Head Dealer / Trader Account Officer II Correspondent Banking Supervisor EDP Supervisor Branch Manager I Data Base Administrator Personal Administrator Private Banking Officer Back Office Supervisor Operations Department Supervisor Risk Control Officer Systems Analyst-Programmer Bugdeting and Reporting Supervisor Internal Audit Executive Branch SubManager

19 Treasury Sales Assistant GM Executive Secretary- Personal Assistant Imports-Exports Supervisor Systems Engineer Junior Trader Loan Supervisor Account Officer I Security Cashier Data Communications Specialist Senior Accountant Transfers Supervisor Customer Service Officer Analyst-Programmer Junior Dealer Back Office Clerk Credit Analyst Accountant Users Support Driver Executive Secretary Chief Teller Payroll Clerc Managment Trainee Custodial Services Clerc Secretary Platform Clerc Accounting Clerc Computer Operator Operations Department Clerc Correspondent Clerc Teller Telephonist-Receptionist General Duties Clerc Messenger Typist / WP Operator

20 Από το διάγραμμα που αναφέρεται στην ιεραρχία των μισθών στις τράπεζες, προκύπτει ότι τα 10 επαγγέλματα (General Manager, Deputy General Manager, Treasury Head, Shipping Head, Human Resources Head, Corporate Banking Head, Private Banking Head, Operations Head, Risk Control Manager, Retail Head) που συγκροτούν την γενική κατηγορία των "ανώτατων στελεχών" του τραπεζικού τομέα έχουν αμοιβές κατά πολύ υψηλότερες από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον κλάδο, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 25 και 60 εκατομμυρίων ετησίως. Όπως φαίνεται στο δεύτερο διάγραμμα, τα μεταβλητά bonus είναι μεγάλα ακριβώς σε εκείνες τα επαγγέλματα που απολαμβάνουν των μεγαλυτέρων μισθών, δηλαδή στα επαγγέλματα των "ανώτατων στελεχών". Υπάρχουν ωστόσο, ορισμένες θέσεις εργασίας που δεν ανήκουν στα δέκα πρώτα επαγγέλματα και αμείβονται με ιδιαίτερα υψηλά bonus, όπως ο Treasury Sales Manager και ο Chief Dealer. Έτσι, ενώ με βάση τους μισθούς διακρίνονται ως καλύτερα αμειβόμενα τα δέκα επαγγέλματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως, με βάση τις συνολικές αμοιβές (μισθός + bonus) διακρίνονται 15 επαγγέλματα (General Manager, Deputy General Manager, Treasury Head, Shipping Head, Human Resources Head, Corporate Banking Head, Private Banking Head, Operations Head, Risk Control Manager, Retail Head, Treasury Sales Manager, Chief Dealer, MIS Manager, Chief Trader, Account Officet III) με συνολικές αμοιβές άνω των 20 εκατομμυρίων ετησίως.

21 4. Τα βασικά ευρήματα της έρευνας Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, η μοναδική πηγή άντλησης πληροφοριών για την εξέλιξη των μισθών των στελεχών του τραπεζικού τομέα είναι η περιοδικώς επαναλαμβανόμενη έρευνα της KPMG Peat Marwick Kyriakou Compensation and Benefits Survey. Έχοντας λοιπόν στη διάθεσή μας τα δεδομένα της έρευνας αυτής, τα οποία αφορούν το έτος 1998, καταβάλλαμε προσπάθεια να επιβεβαιώσουμε συγκεκριμένες ποιοτικές μεταβλητές, που φαίνεται να χαρακτηρίζουν τον κλάδο, γνωρίζοντας ότι η σύνθεση του δείγματος της παρούσας έρευνας περιλαμβάνει κυρίως τις τράπεζες που δεν περιλαμβάνονται στο δείγμα της KPMG. Προς το σκοπό αυτό, στο ερωτηματολόγιο που απεστάλη στις Τράπεζες και στα επιχειρησιακά σωματεία συμπεριελήφθησαν ερωτήσεις που αφορούσαν: Τη σύνθεση της συνολικής ετήσιας αμοιβής των στελεχών Το επίπεδο στο οποίο καθορίζονται οι αμοιβές των στελεχών, και τέλος, Την ύπαρξη πρόσθετων οικονομικών, κυρίως, κινήτρων που προσφέρονται στα στελέχη του τραπεζικού κλάδου Στη συνέχεια παραθέτουμε τα βασικά ευρήματα της έρευνας, αναφορικά με τις αμοιβές των στελεχών στον τραπεζικό κλάδο. Στην ερώτηση για τη σύνθεση της συνολικής ετήσιας αμοιβής των στελεχών, οι απαντήσεις που λάβαμε από τις Τράπεζες και τα σωματεία, παρουσιάζονται στο Γράφημα που ακολουθεί. Γράφημα1 Πρόσθετες τακτικές 18% Πρόσθετες έκτακτες 15% Αλλο 0% Βασικός 34% Πρόσθετες τακτικές 17% Πρόσθετες έκτακτες 15% Αλλο 2% Βασικός 25% Επιδόματα ατομικά 6% Επιδόματα Σ.Σ.Ε 27% ΤΡΑΠΕΖΕΣ Επιδόματα ατομικά 10% Επιδόματα Σ.Σ.Ε 31% ΣΩΜΑΤΕΙΑ Διαπιστώνουμε ότι οι εκτιμήσεις των σωματείων δεν διαφέρουν σημαντικά από εκείνες των Τραπεζών αναφορικά με τη διαμόρφωση των ετήσιων αμοιβών των στελεχών. Το ίδιο συμβαίνει και στην εικόνα που περιγράφουν οι απαντήσεις των Τραπεζών και των επιχειρησιακών σωματείων σχετικά με το επίπεδο στο οποίο καθορίζονται οι αμοιβές των στελεχών. Η πλειοψηφία των απαντήσεων, και από τις δύο πηγές της

22 έρευνας, υποδεικνύουν τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις αντίστοιχες Επιχειρησιακές Συμφωνίες ως το μέσον καθορισμού των αμοιβών αυτών. Αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας έχουν ως εξής: Γράφημα ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑ Σ.Σ.Ε. Επιχείρησης Περιφέρειας Ανά Μονάδα Ανά Θέση Ατομικό Αλλο Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμμετοχή της επιλογής «ατομικό επίπεδο», η οποία στατικά, μόνο δηλαδή ως εύρημα της συγκεκριμένης έρευνας, δεν είναι στατιστικώς σημαντική, θα πρέπει όμως να παρατηρηθεί διαχρονικά, προκειμένου να καταγραφεί η τάση εξέλιξής της. Ακόμη, η σημαντικότητα του φαινομένου να καθορίζονται οι αμοιβές των στελεχών σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θέση (επιλογή που συμμετέχει με ποσοστό περίπου 18% στο σύνολο των Τραπεζών και σωματείων που απάντησαν τη συγκεκριμένη ερώτηση), αυξάνει όταν συνυπολογιστεί ότι σημαντικό ποσοστό Τραπεζών δεν διαθέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές για το σύνολο των στελεχιακών θέσεων (βλέπε Κεφάλαιο 4). Στην ερώτηση, τέλος, για την παροχή πρόσθετων κινήτρων στα στελέχη του κλάδου, οι Τράπεζες και τα σωματεία απάντησαν ως ακολούθως:

23 ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑ Μετοχές Συμμετοχή στα κέρδη Προαγωγές Επιπλέον άδεια Ειδική εκπαίδευση παροχές σε είδος Αλλο Γράφημα 3 Αναφερόμενοι στα στοιχεία της έρευνας, θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα: Η παροχή μετοχών στα στελέχη συμμετέχει με ένα σημαντικό ποσοστό (27% στις απαντήσεις των Τραπεζών και 30% στις απαντήσεις των σωματείων). Το ίδιο συχνή φαίνεται να είναι και η παροχή εκτάκτων προαγωγών ή τοποθετήσεων σε θέσεις ευθύνης, αφού διαπιστώνουμε ότι συμβαίνει στο 23% των απαντήσεων των Τραπεζών και στο 39% των απαντήσεων των σωματείων. Η συμμετοχή στα κέρδη των επιχειρήσεων και οι διάφορες παροχές σε είδος (έχουν καταγραφεί ως τέτοιες αυτοκίνητο, κάρτες, κινητά τηλέφωνα, δάνεια κλπ) παρουσιάζουν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης. Τη μικρότερη, τέλος, συμμετοχή (στην πράξη μία απάντηση Τραπέζης και μία σωματείου) εμφανίζει η παροχή επιπλέον ημερών αδείας στα στελέχη. Και είναι ίσως κατανοητό, αν σκεφθεί κανείς ότι με διαπιστωμένη την αύξηση της συνολικής (ημερήσιας και ετήσιας) απασχόλησης των στελεχών, μία τέτοια παροχή ίσως να ήταν χωρίς πραγματικό αντίκρισμα.

24 5. Ο βαθμός ικανοποίησης των στελεχών από τις αμοιβές τους Θα ολοκληρώσουμε το Κεφάλαιο αυτό παρουσιάζοντας το βαθμό ικανοποίησης των ίδιων των στελεχών από τον τρόπο με τον οποίο αμείβονται οι υπηρεσίες τους, όπως κατεγράφη στην ειδική συνάντηση εργασίας των στελεχών, τον Ιούλιο του Σε σύνολο 26 στελεχών που απάντησαν τη συγκεκριμένη ερώτηση, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ από τις τακτικές αποδοχές ενθουσιασμένος 0% δυσαρεστημένος 15% πολύ ικανοποιημένος 4% ικανοποιημένος 31% λίγο ικανοποιημένος 50% Γράφημα 4 ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ από τις έκτακτες αμοιβές (bonus) πολύ ενθουσιασμένος 0% ικανοποιημένος 0% δυσαρεστημένος 40% ικανοποιημένος 24% λίγο ικανοποιημένος 36% Γράφημα 5

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΣΥΝΟΨΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΣΥΝΟΨΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΣΥΝΟΨΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. 1. Η αγορά εργασίας των στελεχών στην Ελλάδα Γενική προσέγγιση Με βάση τους ορισμούς της ΕΣΥΕ, θεωρούνται στελέχη οι παρακάτω κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΑΔΕΔΥ ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ 2006-2016 κυριότερα συμπεράσματα 2016 Δεκέμβριος 2016 ΟΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ της Γενικής Κυβέρνησης Οι μισθολογικές δαπάνες

Διαβάστε περισσότερα

Σύγκριση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Περιεχόμενα. Μάρτιος 1999

Σύγκριση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Περιεχόμενα. Μάρτιος 1999 με τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών χωρών του Σαράντη Λώλου Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής ς Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 1 2. Διάρθρωση του Ενεργητικού... 2 3. Διάρθρωση του Παθητικού... 3 4. Κερδοφορία

Διαβάστε περισσότερα

INEK ΠΕΟ Ε Τ Η Σ Ι Α Ε Κ Θ Ε Σ Η 2 0 11. Οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου στην Κύπρο το 2010 ήταν από τις χαμηλότερες σε διεθνή σύγκριση EU 27

INEK ΠΕΟ Ε Τ Η Σ Ι Α Ε Κ Θ Ε Σ Η 2 0 11. Οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου στην Κύπρο το 2010 ήταν από τις χαμηλότερες σε διεθνή σύγκριση EU 27 Gr Ε Τ Η Σ Ι Α Ε Κ Θ Ε Σ Η 2 0 11 10,5 UK 10,4 E 9,2 P 9,1 SK 7,9 F 7,0 EU 27 6,4 Euro area 6,0 SL 5,6 NL 5,4 CY 5,3 I 4,6 A 4,6 B 4,1 D 3,3 2,7 DK 2,5 FIN Οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου στην Κύπρο

Διαβάστε περισσότερα

Τάσεις στις αποδοχές και παροχές των στελεχών επιχειρήσεων στο φαρμακευτικό κλάδο και στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων

Τάσεις στις αποδοχές και παροχές των στελεχών επιχειρήσεων στο φαρμακευτικό κλάδο και στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τάσεις στις αποδοχές και παροχές των στελεχών επιχειρήσεων στο φαρμακευτικό κλάδο και στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων Η KPMG ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση και την έναρξη διάθεσης,

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος 3. Μισθοί, τιµές και κέρδη

Μέρος 3. Μισθοί, τιµές και κέρδη Μέρος 3. Μισθοί, τιµές και κέρδη 1 Προκύπτει από τα στοιχεία της βάσης δεδοµένων Ameco 1 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το ονοµαστικό κόστος εργασίας ανά µονάδα προϊόντος στο σύνολο της ελληνικής οικονοµίας,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Τοποθετήσεων Φοιτητών 2017 Αριθμός Θέσεων

Πρόγραμμα Τοποθετήσεων Φοιτητών 2017 Αριθμός Θέσεων Εταιρεία/Οργανισμός Πρόγραμμα Τοποθετήσεων Φοιτητών 2017 Αριθμός Θέσεων 1 Οργανισμός Χρηματοδοτήσεων Στέγης 21 2 European Central Bank 5 Θέσεις Πρακτικής Άσκησης Οικονομικά,Χρηματοοικονομικά,Διοίκησ η,πληροφορική

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος 1. Κατευθύνσεις πολιτικής

Μέρος 1. Κατευθύνσεις πολιτικής Μέρος 1. Κατευθύνσεις πολιτικής Παραγωγικότητα και επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό Από τις βασικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως αυτές έχουν εκτεθεί στις ετήσιες εκθέσεις του ΙΝΕ, προκύπτει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΙΒ18 ΙΒ20: ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΙΒ18 ΙΒ20: ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΙΒ18 ΙΒ20: ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 1. Γενικά Τα υποδείγματα ΙΒ18-ΙΒ20 συμπληρώνονται από τα όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που εποπτεύονται από τη ΤτΕ. Τα υποδείγματα περιλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ [Εγκρίθηκε στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 5 ης Σεπτεμβρίου 2019]

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ [Εγκρίθηκε στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 5 ης Σεπτεμβρίου 2019] ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019 [Εγκρίθηκε στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 5 ης Σεπτεμβρίου 2019] ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΜΕΡΟΣ Α ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 3 ΜΕΡΟΣ Β - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΟΙΒΩΝ ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα Ανισότητες: από την καταγραφή στην ανατροπή

Μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα Ανισότητες: από την καταγραφή στην ανατροπή Μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα Ανισότητες: από την καταγραφή στην ανατροπή Η μελέτη της Ευαγγελίας Παπαπέτρου για την απασχόληση - ανεργία και τις μισθολογικές διαφορές ανδρών

Διαβάστε περισσότερα

Thorsten Schulten «Minimum wages in Europe : new debates against the backround of economic crisis, ETUI Policy Brief, Issue 2/2009.

Thorsten Schulten «Minimum wages in Europe : new debates against the backround of economic crisis, ETUI Policy Brief, Issue 2/2009. ΙΙΙ. ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ 1. Οι κατώτατοι µισθοί στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση Στην Ευρώπη, ο κατώτατος µισθός υπάρχει προ πολλού σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία,

Διαβάστε περισσότερα

TeleUnicom People Before Technology

TeleUnicom People Before Technology TeleUnicom People Before Technology Περιεχόμενα Βασικά Στοιχεία Φιλοσοφία Οργανόγραμμα Διανομή/Συνεργάτες Οικονομικά Στοιχεία Στρατηγικοί Στόχοι Οφέλη Συνεργασίας Βασικά στοιχεία Βασικά στοιχεία Η TeleUnicom

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Αποδοχών Μελών Διοικητικού Συμβουλίου

Πολιτική Αποδοχών Μελών Διοικητικού Συμβουλίου Πολιτική Αποδοχών Μελών Διοικητικού Συμβουλίου Προτεινόμενη προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 21/05/2019 Ημερομηνία Έκδοσης: Μάρτιος 2019 Σελίδα 1 από 6 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Πληροφορίες Εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Π αν επ ισ τή μι ο Π ειρ αι ώ ς ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό. Οι ανθρώπινοι πόροι αποκτούν μεγαλύτερη σημασία επειδή μπορούν να αποτελέσουν το ανταγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το νέο καθεστώς καταβολής εισφορών του (ΕΦΚΑ) Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

Έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το νέο καθεστώς καταβολής εισφορών του (ΕΦΚΑ) Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2017 Έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το νέο καθεστώς καταβολής εισφορών του (ΕΦΚΑ) Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πραγματοποιεί έρευνα από τη Δευτέρα 6/2, η οποία θα διαρκέσει

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα και Ανάλυση Παρατηρητήριο Ανταγωνιστικότητας ΕΛΛΑ Α 2002: Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

Έρευνα και Ανάλυση Παρατηρητήριο Ανταγωνιστικότητας ΕΛΛΑ Α 2002: Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ Έρευνα και Ανάλυση Παρατηρητήριο Ανταγωνιστικότητας Τεύχος 6 Φεβρουάριος 2003 Μηνιαίο ελτίο Ανταγωνιστικότητας ΕΛΛΑ Α 2002: Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ Σύνοψη Στις 14/1/2003 η Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εργατικό κόστος ανά ώρα εργασίας στις χώρες της Ευρωζώνης (17) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27) Eurostat - Β τρίμηνο 2012 -

ΘΕΜΑ: Εργατικό κόστος ανά ώρα εργασίας στις χώρες της Ευρωζώνης (17) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27) Eurostat - Β τρίμηνο 2012 - ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εργατικό κόστος ανά ώρα εργασίας στις χώρες της Ευρωζώνης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Απρίλιος 2015 Νο 5 Είναι αλήθεια ότι οι Έλληνες υπερφορολογούνται; της Γεωργίας Καπλάνογλου Επίκου ρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 30.11.2018 COM(2018) 781 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ για την παροχή στοιχείων που αφορούν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1. Αξιολόγηση των µακροοικονοµικών επιπτώσεων του ΚΠΣ III

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1. Αξιολόγηση των µακροοικονοµικών επιπτώσεων του ΚΠΣ III ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ 152 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Αξιολόγηση των µακροοικονοµικών επιπτώσεων του ΚΠΣ III Η εκ των προτέρων αξιολόγηση των µακροοικονοµικών επιπτώσεων του 3 ου ΚΠΣ µπορεί να πραγµατοποιηθεί µε τρόπους οι οποίοι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Η ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Η ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΩΤΑΤΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ (Επίπεδα τέλους έτους)

ΚΑΤΩΤΑΤΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ (Επίπεδα τέλους έτους) ΚΑΤΩΤΑΤΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ (Επίπεδα τέλους έτους) Αύξηση συστηµατικά µε ρυθµό υψηλότερο από τον πληθωρισµό Πίνακας 1 ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΤΩΤΑΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ/ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΓΣΣΕ & ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 1999-2007 (επίπεδα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εργατικό κόστος ανά ώρα εργασίας στις χώρες της Ευρωζώνης (18)

ΘΕΜΑ: Εργατικό κόστος ανά ώρα εργασίας στις χώρες της Ευρωζώνης (18) ΠΕΤΡΑΚΗ 8 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.170 - FAX: 210.32.59.169 ΘΕΜΑ: Εργατικό κόστος ανά ώρα εργασίας στις χώρες της Ευρωζώνης (18) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) Eurostat Το ωριαίο κόστος εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα δειγματοληπτικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε για τα 4η συνεχή χρονιά από τη Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΑΔΕΔΥ ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΑΔΕΔΥ ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΑΔΕΔΥ ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ 2006-2017 Ηλίας Ιωακείμογλου ioakimoglou@icloud.com Δεκέμβριος 2018 1 D 1. Οι μισθολογικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εργατικό κόστος ανά ώρα εργασίας στις χώρες της Ευρωζώνης (18) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) Eurostat. - Β τρίμηνο

ΘΕΜΑ: Εργατικό κόστος ανά ώρα εργασίας στις χώρες της Ευρωζώνης (18) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) Eurostat. - Β τρίμηνο ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 - FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εργατικό κόστος ανά ώρα εργασίας στις χώρες της Ευρωζώνης (18) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) Eurostat Το ωριαίο κόστος εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. Πολιτική Αποδοχών Μελών Δ. Σ.

ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. Πολιτική Αποδοχών Μελών Δ. Σ. ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. Αποδοχών Μελών Δ. Σ. Προοίμιο Η παρούσα πολιτική αποδοχών («η») καταρτίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. στο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2.5.: Αμοιβές και Παροχές Προσωπικού

Ενότητα 2.5.: Αμοιβές και Παροχές Προσωπικού Ενότητα 2.5.: Αμοιβές και Παροχές Προσωπικού 1 Ατάκες «Δεν πληρώνω καλούς μισθούς επειδή έχω πολλά λεφτά. Έχω πολλά λεφτά επειδή πληρώνω καλούς μισθούς» (Ρόμπερτ Μπος- Γερμανός βιομήχανος 1861-1942) «Η

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΖΩΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΖΩΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΖΩΗΣ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ ή CPI) είναι ένα μέτρο του συνολικού κόστους των αγαθών και υπηρεσιών, που αγοράζει ο μέσος καταναλωτής.

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργήθηκε ένα ταμείο ασφάλισης για όλους, με κορμό το ΙΚΑ και ενιαίους κανόνες υπολογισμού των εισφορών και παροχής σύνταξης, ο Εθνικός Φορέας

Δημιουργήθηκε ένα ταμείο ασφάλισης για όλους, με κορμό το ΙΚΑ και ενιαίους κανόνες υπολογισμού των εισφορών και παροχής σύνταξης, ο Εθνικός Φορέας 1 Δημιουργήθηκε ένα ταμείο ασφάλισης για όλους, με κορμό το ΙΚΑ και ενιαίους κανόνες υπολογισμού των εισφορών και παροχής σύνταξης, ο Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Καταργήθηκε η διάκριση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ EΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ EΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ EΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ Οι εµπειρογνώµονες του Ευρωσυστήµατος κατάρτισαν προβολές για τις µακροοικονοµικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, µε βάση

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΚΟΠΟΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ, ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΜΟΙΒΩΝ... 5

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΚΟΠΟΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ, ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΜΟΙΒΩΝ... 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΚΟΠΟΣ ΑΡΧΕΣ... 3 2. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ, ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΜΟΙΒΩΝ... 5 3. ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΜΟΙΒΩΝ... 6 4. ΔΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Οικονομική συγκυρία: Η εξέλιξη των βασικών μεγεθών Ηλίας Ιωακείμογλου

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Οικονομική συγκυρία: Η εξέλιξη των βασικών μεγεθών Ηλίας Ιωακείμογλου Οικονομική συγκυρία: η εξέλιξη των βασικών μεγεθών του Ηλία Ιωακείμογλου Από το 1994, η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ήπιας ανάκαμψης: το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,5% και το 1995 προβλέπεται να φθάσει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΩΝ

ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΩΝ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (2 η έρευνα, Ιούνιος 2005) 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κατά το 2004 καταγράφηκαν 2,152.469 διελεύσεις Τ/Κυπρίων προς τις ελεύθερες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΣΕ ΟΤΟΕ- ΤΡΑΠΕΖΩΝ 2019

ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΣΕ ΟΤΟΕ- ΤΡΑΠΕΖΩΝ 2019 ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΣΕ ΟΤΟΕ- ΤΡΑΠΕΖΩΝ 2019 Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας που απασχολούνται στις Τράπεζες-μέλη των οργανώσεων «Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ)»,

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρικές Παροχές και Benefits

Εταιρικές Παροχές και Benefits Εταιρικές Παροχές και Benefits Οι επιπτώσεις τους στο εργασιακό περιβάλλον 30/11/2005 Γιατί παρουσιάζουν ερευνητικό ενδιαφέρον; Το κόστος παροχών και benefits είναι υψηλό για τις επιχειρήσεις χωρίς να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 29.11.2017 COM(2017) 699 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ για την παροχή στοιχείων που αφορούν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από την

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη Αποτελεσμάτων Έρευνας Αποδοχών & Παροχών 2014 Φαρμακευτικός και Αγροχημικός Κλάδος

Σύνοψη Αποτελεσμάτων Έρευνας Αποδοχών & Παροχών 2014 Φαρμακευτικός και Αγροχημικός Κλάδος Σύνοψη Αποτελεσμάτων Έρευνας Αποδοχών & Παροχών 2014 Φαρμακευτικός και Αγροχημικός Κλάδος Η KPMG ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση και την έναρξη διάθεσης, για εικοστή πρώτη συνεχή χρονιά, της Έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 4.1 Εισαγωγή Όπως είδαμε σε προηγούμενο κεφάλαιο ο τραπεζικός τομέας παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας οικονομίας όταν λειτουργεί αποτελεσματικά. Ο σκοπός του παρόντος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Έτος Πειραιάς,

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Έτος Πειραιάς, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 02-09-2019 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Έτος 2017 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει στοιχεία για τη Διάρθρωση των Επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΑΠΟ 1/1/2008 (σε ΕΥΡΩ) ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΣΤΙΣ 12/9/2006 (ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ 1/4/2006-31/12/2008) ΚΛΙΜΑΚΑ-ΘΕΣΗ ΜΟΝΑΔΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Η αγορά Εργασίας σε Κρίση»

«Η αγορά Εργασίας σε Κρίση» «Η αγορά Εργασίας σε Κρίση» Θέμα: «Εξελίξεις και προοπτικές στην Ανταγωνιστικότητα» Παναγιώτης Πετράκης Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ 9 Ιουλίου 2012 1 Περιεχόμενα Διάλεξης 1. Η εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε Επιχειρήσεις

Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε Επιχειρήσεις Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε Επιχειρήσεις Δειγματοληπτική έρευνα για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη διεξήγαγε για 7 η συνεχόμενη φορά η Διεύθυνση Οικονομικών Κλαδικών

Διαβάστε περισσότερα

16 33 37 83 86 363 367 388 Πίνακας 29: 363 366 388 63 66 68 76 77 78 87 88 Böwer Michou Ungerer 333 373 376 377 378 383 386 387 388 388 - - - - - - - - - 1/4 - - - - - -. - - - -

Διαβάστε περισσότερα

TeleUnicom People Before Technology

TeleUnicom People Before Technology TeleUnicom People Before Technology Περιεχόμενα Ο Όμιλος Η Φιλοσοφία μας Οργανόγραμμα Οι Συνεργάτες μας Οικονομικά Στοιχεία Στρατηγικοί Στόχοι Οφέλη Συνεργασίας Ο Όμιλος Όμιλος Kristelcom Communications

Διαβάστε περισσότερα

Έννοια, ρόλος και επιμέρους κατηγοριοποιήσεις των στελεχών του Τραπεζικού κλάδου

Έννοια, ρόλος και επιμέρους κατηγοριοποιήσεις των στελεχών του Τραπεζικού κλάδου Κεφάλαιο 2 Έννοια, ρόλος και επιμέρους κατηγοριοποιήσεις των στελεχών του Τραπεζικού κλάδου Εισαγωγικές Παρατηρήσεις Προκειμένου να προσδιορίσουμε τον πληθυσμό, τον οποίο θα κάλυπτε η συγκεκριμένη έρευνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ Οι εµπειρογνώµονες του Ευρωσυστήµατος κατάρτισαν προβολές για τις µακροοικονοµικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, µε βάση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ & ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ & ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ & ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ & ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ 02 15 Φεβρουαρίου 2019 Πώς λειτουργεί στην πράξη η πρόσθετη φορολογική έκπτωση κόστους ασφαλιστικών εισφορών για προσλήψεις ανέργων και πόσο ωφελούνται τελικά οι επιχειρήσεις; Στις 31.12.2018 υπογράφηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ A.Ε. Μαιάνδρου 15, 115 28 Αθήνα, Τηλ.: 210 7292365-6 Fax: 210 7290942 e-mail: thesis@thesissa.com http: www.thesissa.com ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014 Θεσμικό πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Επωνυμία Εταιρίας: Κλάδος του ΧΑ στον οποίο ανήκει:......... Κεφαλαιοποίηση (17/9/2018) (ευρώ):...... Σύνολο εργαζομένων:...... Οι απαντήσεις σας θα πρέπει να υποβληθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ EΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ EΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ EΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ Οι εµπειρογνώµονες του Ευρωσυστήµατος κατάρτισαν προβολές για τις µακροοικονοµικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, µε βάση

Διαβάστε περισσότερα

«ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΒΛΥΝΣΗΣ»

«ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΒΛΥΝΣΗΣ» «ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΒΛΥΝΣΗΣ» «με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» «To άρθρο αυτό έχει παραχθεί με την οικονομική υποστήριξη της

Διαβάστε περισσότερα

ΣύνοψηΑποτελεσμάτων Γενικής Έρευνας Αποδοχών & Παροχών 2014

ΣύνοψηΑποτελεσμάτων Γενικής Έρευνας Αποδοχών & Παροχών 2014 ΣύνοψηΑποτελεσμάτων Γενικής Έρευνας Αποδοχών & Παροχών 2014 Γενική Έρευνα Αποδοχών και Παροχών 2014 H KPMG ολοκλήρωσε και παρουσιάζει για 21η συνεχόμενη χρονιά τις ετήσιες Έρευνες Αποδοχών και Παροχών.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟ Α ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

ΕΞΟ Α ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ αδράνεια ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. 1,20,40 Έξοδα ιαχειρίσεως: 9/εξάµηνο εφόσον το µέσο ηµερήσιο υπόλοιπο εξαµήνου < 300 Έξοδα Κινήσεως: Για κάθε κίνηση στα ταµεία πέραν των πέντε κάθε µήνα υφίσταται επιβάρυνση:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Α.Ε.Β.Ε.»

ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Α.Ε.Β.Ε.» ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Α.Ε.Β.Ε.» και το δ.τ. «ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ Α.Ε.Β.Ε.» (ΑΡ. ΓΕΜΗ 121638160000), όπως εγκρίθηκε από τη Γενική

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητική Λογιστική

Διοικητική Λογιστική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διοικητική Λογιστική Ενότητα 4: Εργασία Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο υλοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΣύνοψηΑποτελεσμάτων Έρευνας Αποδοχών & Παροχών Ανωτάτων Στελεχών 2015

ΣύνοψηΑποτελεσμάτων Έρευνας Αποδοχών & Παροχών Ανωτάτων Στελεχών 2015 ΣύνοψηΑποτελεσμάτων Έρευνας Αποδοχών & Παροχών Ανωτάτων Στελεχών 2015 H KPMG ολοκλήρωσε και παρουσιάζει για 22η συνεχόμενη χρονιά τις ετήσιες Έρευνες Αποδοχών και Παροχών. Οι έρευνες παρέχουν την απαραίτητη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 15 Μαρτίου 2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 15 Μαρτίου 2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 15 Μαρτίου 2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: 4 ο τρίμηνο 2016, ετήσια αύξηση 2,0% Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Α τρίμηνο Δ τρίμηνο 2013

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Α τρίμηνο Δ τρίμηνο 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 28/3/2014 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Πληροφορίες: Δ/νση Στατιστικών Πληθυσμού και Αγοράς Εργασίας Τμήμα Μισθωτής Εργασίας Σ. Μπακαλίδου: τηλ: 213 135 2175

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Έτος 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Έτος 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 26-9-2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Έτος 2016 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει στοιχεία για τη Διάρθρωση των Επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

(ΣΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΙΙ ΤΗΣ ΠΔ/ΤΕ 2651/ )

(ΣΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΙΙ ΤΗΣ ΠΔ/ΤΕ 2651/ ) (ΣΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΙΙ ΤΗΣ ΠΔ/ΤΕ 2651/20.1.2012) ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΙΒ18 - ΙΒ 19 - ΙΒ20: ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 1. Γενικά Τα υποδείγματα ΙΒ18, ΙΒ19

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Είναι γνωστό ότι η περίοδος 2009 μέχρι το 2015 χαρακτηρίστηκε από την οικονομική κρίση αλλά και από τις πολιτικές

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα έρευνας Διαχείρισης Πιστωτικού Ελέγχου. Σέρκο Κουγιουμτζιάν Εκτελεστικός Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing, ICAP

Αποτελέσματα έρευνας Διαχείρισης Πιστωτικού Ελέγχου. Σέρκο Κουγιουμτζιάν Εκτελεστικός Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing, ICAP Αποτελέσματα έρευνας Διαχείρισης Πιστωτικού Ελέγχου Σέρκο Κουγιουμτζιάν Εκτελεστικός Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing, ICAP Ταυτότητα της Έρευνας Χρόνος: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα Σεπτεμβρίου-

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη Αποτελεσμάτων Γενικής Έρευνας Αποδοχών & Παροχών 2015

Σύνοψη Αποτελεσμάτων Γενικής Έρευνας Αποδοχών & Παροχών 2015 Ιανουάριος 2016 Σύνοψη Αποτελεσμάτων Γενικής Έρευνας Αποδοχών & Παροχών 2015 H KPMG ολοκλήρωσε και παρουσιάζει για 22η συνεχόμενη χρονιά τις ετήσιες Έρευνες Αποδοχών και Παροχών. Οι έρευνες παρέχουν την

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Ο Όμιλος. Η Φιλοσοφία μας. Οργανόγραμμα. Οι Συνεργάτες μας. Οικονομικά Στοιχεία. Στρατηγικοί Στόχοι.

Περιεχόμενα. Ο Όμιλος. Η Φιλοσοφία μας. Οργανόγραμμα. Οι Συνεργάτες μας. Οικονομικά Στοιχεία. Στρατηγικοί Στόχοι. Company Profile Περιεχόμενα Ο Όμιλος Η Φιλοσοφία μας Οργανόγραμμα Οι Συνεργάτες μας Οικονομικά Στοιχεία Στρατηγικοί Στόχοι Οφέλη Συνεργασίας Ο Όμιλος Kristelcom Communications Όμιλος Kristelcom Communications

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 1 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 1 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 1 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΈΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΈΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΈΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ Οι εµπειρογνώµονες του Ευρωσυστήµατος κατάρτισαν προβολές για τις µακροοικονοµικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, µε βάση

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων Η πολυπλοκότητα των αποφάσεων Αυξανόμενη πολυπλοκότητα λόγω: Ταχύτητας αλλαγών στο εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης. Έντασης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριμήνου 2010

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριμήνου 2010 ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Κοστολόγηση Επιχειρήσεων

Εισαγωγή στην Κοστολόγηση Επιχειρήσεων Οργάνωση Παραγωγής & ιοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Κοστολόγηση Επιχειρήσεων & Λήψη Αποφάσεων Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Κοστολόγηση Επιχειρήσεων Νικόλαος Α. Παναγιώτου 2004 ΕΜΠ Τομέας Βιομηχανικής ιοίκησης & Επιχειρησιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΜΟΙΒΩΝ (Payment Policy and Systems)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΜΟΙΒΩΝ (Payment Policy and Systems) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΜΟΙΒΩΝ (Payment Policy and Systems) Management Ανθρώπινων Πόρων Κεφάλαιο 7 Προσδοκώμενα αποτελέσματα κεφαλαίου Όταν θα έχετε ολοκληρώσει τη μελέτη, θα είστε σε θέση να: Αναφέρετε

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοοικονοµικές προβολές εµπειρογνωµόνων του Eυρωσυστήµατος για τη ζώνη του ευρώ

Μακροοοικονοµικές προβολές εµπειρογνωµόνων του Eυρωσυστήµατος για τη ζώνη του ευρώ Μακροοοικονοµικές προβολές εµπειρογνωµόνων του Eυρωσυστήµατος για τη ζώνη του ευρώ Οι εµπειρογνώµονες του Ευρωσυστήµατος κατάρτισαν προβολές για τις µακροοικονοµικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, µε βάση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 3 ου τριμήνου 2011

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 3 ου τριμήνου 2011 ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 3 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Μέσος αριθμός ξένων γλωσσών που κατέχονται ανά μαθητή

Μέσος αριθμός ξένων γλωσσών που κατέχονται ανά μαθητή γλωσσών που κατέχονται ανά μαθητή Αυστρία 1998 0 0 1999 1.1 1.7 2000 1.1 1.7 2001 0 0 2002 1.1 1.7 2003 0 0 2004 0 0 Βέλγιο 1998 0 0 1999 0 0 2000 1.2 2.2 2001 1.3 2.2 2002 1.3 2.2 2003 1.2 2.2 2004 1.3

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΤΩΝ 2012 2015

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΤΩΝ 2012 2015 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΤΩΝ 2012 2015 Στην Αθήνα σήμερα, 24 Αυγούστου 2012, οι υπογεγραμμένοι αφενός ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος ως εκπρόσωπος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Αποδοχών

ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Αποδοχών ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Αποδοχών Εκδόθηκε: Ιούλιος 2017 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παρούσα Πολιτική (στο εξής «η Πολιτική Αποδοχών») καταρτίζεται και υιοθετείται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας

Διαβάστε περισσότερα

Ευέλικτεςμορφέςαπασχόλησης: Εργασιακός μεσαίωνας ή επίγειος παράδεισος; Από τον μύθο στην πραγματικότητα. Σταύρος Π. Γαβρόγλου

Ευέλικτεςμορφέςαπασχόλησης: Εργασιακός μεσαίωνας ή επίγειος παράδεισος; Από τον μύθο στην πραγματικότητα. Σταύρος Π. Γαβρόγλου Ευέλικτεςμορφέςαπασχόλησης: Εργασιακός μεσαίωνας ή επίγειος παράδεισος; Από τον μύθο στην πραγματικότητα Σταύρος Π. Γαβρόγλου Παρατηρητήριο Απασχόλησης (ΠΑΕΠ) sgavroglou@paep.org.gr Τι είναι η ευελιξία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ Αριθμ. Φ.10050/οικ. 20496/4067 (1) Ρυθμίσεις για το προσωπικό της ΔΕΗ που είναι αποσπασμένο στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ/ΤΑΠ ΔΕΗ και ΤΑΥΤΕΚΩ στους αντίστοιχους τομείς ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα 1: Λήψη απόφασης αναφορικά με την υπαγωγή της Τράπεζας στις διατάξεις του αρ.27 Α του Ν.4172/2013, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Θέμα 1: Λήψη απόφασης αναφορικά με την υπαγωγή της Τράπεζας στις διατάξεις του αρ.27 Α του Ν.4172/2013, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Σχέδιο Αποφάσεων/ Σχόλια Διοικητικού Συμβουλίου επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της Ετήσιας, Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της 28ης Ιουλίου 2017 των μετόχων, κατόχων κοινών μετοχών της ΑTTICA BANK

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 3 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 3 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 3 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει και εκπροσωπεί το ανώτατο επαγγελματικό

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Αποδοχών. Κανονισμός Λειτουργίας

Επιτροπή Αποδοχών. Κανονισμός Λειτουργίας Επιτροπή Αποδοχών Κανονισμός Λειτουργίας ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017 Κανονισμός Λειτουργίας Επιτροπής Αποδοχών 1. Προοίμιο 1.1. Το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του την 23.11.1995, αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Πρακτικά 18 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στατιστικής (2005) σελ.283-290 ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΩΝ 15 ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.12. COM() 597 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ για την παροχή στοιχείων που αφορούν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από την επικαιροποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Έρευνα Μαρτίου Απριλίου 2018 Μάιος 2018 Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων, οι επενδυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενα εργασίας, ανάδειξη, επιμόρφωση και υπηρεσιακή εξέλιξη των στελεχών του Τραπεζικού κλάδου

Αντικείμενα εργασίας, ανάδειξη, επιμόρφωση και υπηρεσιακή εξέλιξη των στελεχών του Τραπεζικού κλάδου Κεφάλαιο 4 Αντικείμενα εργασίας, ανάδειξη, επιμόρφωση και υπηρεσιακή εξέλιξη των στελεχών του Τραπεζικού κλάδου 1. Εισαγωγικές Παρατηρήσεις Στο κεφάλαιο αυτό θα ασχοληθούμε με θέματα που συνθέτουν το πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Παροχές σε είδος (Άρθρο 13 Ν.4172/2013) Α. Παροχές σε Είδος

Παροχές σε είδος (Άρθρο 13 Ν.4172/2013) Α. Παροχές σε Είδος Παροχές σε είδος (Άρθρο 13 Ν.4172/2013) Άρθρο: Γιώργος Σαρδέλης Θεσσαλονίκη 18-11-2014 Α. Παροχές σε Είδος Σημαντικές αλλαγές επέφερε από 1-1-2014 ο νέος ΚΦΕ, όπως είναι οι παροχές σε είδος( ν. 4172/2013,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ EΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ EΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ EΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ Οι εµπειρογνώµονες του Ευρωσυστήµατος κατάρτισαν προβολές για τις µακροοικονοµικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, µε βάση

Διαβάστε περισσότερα

Οδικα οχήματα. Μονάδα : Χιλιάδες. Drill Down to Area. Μηχανοκίνητο όχημα για μεταφορά προϊόντων. Μοτοσικλέτες (>50cm3)

Οδικα οχήματα. Μονάδα : Χιλιάδες. Drill Down to Area. Μηχανοκίνητο όχημα για μεταφορά προϊόντων. Μοτοσικλέτες (>50cm3) Μονάδα : Χιλιάδες Αυστρία 1978 661.30 2,040.10 8.40 162.40 84.00 3,188.00 208.40 1,139.30 315.70 1979 594.60 2,244.60 8.70 172.50 87.20 3,343.90 179.10 1,090.50 323.60 1980 37.30 2,301.90 9.00 183.70 91.00

Διαβάστε περισσότερα

sep4u.gr Δείκτες εκροών στην εκπαίδευση

sep4u.gr Δείκτες εκροών στην εκπαίδευση 3.2 Δείκτες εκροών στην εκπαίδευση Στην ενότητα αυτή θα αναφερθούμε συνολικά στα παραγόμενα αποτελέσματα (εκροές) μέσα από την επεξεργασία συγκεκριμένων δεικτών εκροών. Οι δείκτες διακρίνονται σε τρεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 15 Δεκεμβρίου 2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 15 Δεκεμβρίου 2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 15 Δεκεμβρίου 2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Γ τρίμηνο 2017, ετήσια αύξηση 2,3% Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει

Διαβάστε περισσότερα

Οι παροχές προς τον εργαζόμενο

Οι παροχές προς τον εργαζόμενο Οι παροχές προς τον εργαζόμενο Φορολογική μεταχείριση με βάση το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) και την Υπουργική Απόφαση ΠΟΛ 1219/6.10.2014 www.zeya.com Η επίμαχη διάταξη: άρθρο 13 παρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 1 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 1 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει και εκπροσωπεί το ανώτατο επαγγελματικό

Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Έκδοση από τη Eurostat του Δείκτη Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, για το μήνα

Διαβάστε περισσότερα

Απότηνπρώτηστηδεύτερηπετρελαϊκήκρίση, δια μέσου της μεταπολίτευσης

Απότηνπρώτηστηδεύτερηπετρελαϊκήκρίση, δια μέσου της μεταπολίτευσης Κρίσεις και μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία, τέλη 19 ου 21 ος αιώνας Απότηνπρώτηστηδεύτερηπετρελαϊκήκρίση, δια μέσου της μεταπολίτευσης Γιώργος Προγουλάκης (Πανεπιστήμιο Αθηνών) Σχολιαστής: Χρυσάφης

Διαβάστε περισσότερα

Συνολικά Βασικά Ίδια Κεφάλαια (Tier 1) Συνολικό Σταθμισμένο Ενεργητικό ,10% ανοιγμάτων έναντι επιχειρήσεων (%) 1

Συνολικά Βασικά Ίδια Κεφάλαια (Tier 1) Συνολικό Σταθμισμένο Ενεργητικό ,10% ανοιγμάτων έναντι επιχειρήσεων (%) 1 Παράρτημα 1 Όνομα Τράπεζας ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ Στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2009 Εκατ. ευρώ Συνολικά Βασικά Ίδια Κεφάλαια (Tier 1) 1.263 Συνολικά Εποπτικά Κεφάλαια 1.385 Συνολικό Σταθμισμένο Ενεργητικό

Διαβάστε περισσότερα

Ελάχιστη απαιτούμενη Ελάχιστη απαιτούμενη. μετά δικαιώματος ψήφου αΰλων μετοχών εκδόσεως της Τράπεζας

Ελάχιστη απαιτούμενη Ελάχιστη απαιτούμενη. μετά δικαιώματος ψήφου αΰλων μετοχών εκδόσεως της Τράπεζας «Σχέδιο Αποφάσεων/ Σχόλια Διοικητικού Συμβουλίου επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της Ετήσιας, Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της 16ης Ιουνίου 2016 των μετόχων, κατόχων κοινών μετοχών της ΑTTICA BANK

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. δείκτη του Β τριμήνου 2016, παρουσίασε αύξηση 1,0%, και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Α τριμήνου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. δείκτη του Β τριμήνου 2016, παρουσίασε αύξηση 1,0%, και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Α τριμήνου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 15 Σεπτεμβρίου 2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Β τρίμηνο 2017, ετήσια αύξηση 3,0% Η Ελληνική Στατιστική Αρχή

Διαβάστε περισσότερα