ΑΣΦΑΛΕΙΑ WEB SERVER. Web server: Πρόγραµµα που παρέχει τις HTML ιστοσελίδες στους web browsers.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΣΦΑΛΕΙΑ WEB SERVER. Web server: Πρόγραµµα που παρέχει τις HTML ιστοσελίδες στους web browsers."

Transcript

1

2 Web server: Πρόγραµµα που παρέχει τις HTML ιστοσελίδες στους web browsers. Από τη φύση τους είναι ευάλωτοι, καθώς εξυπηρετούν ανώνυµες αιτήσεις των πελατών. Πολλές εταιρείες και οργανισµοί χρησιµοποιούν web servers µε ελεύθερο source code. Το παραπάνω δηµιουργεί προβλήµατα ασφάλειας καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχηµένης επίθεσης στον host του server. Γιατολόγοαυτό, τη διαµόρφωση web server αναλαµβάνει έµπειρο προσωπικό (webmaster).

3 Πολλοί web servers ενσωµατώνουν προγράµµατα τα οποία επιτελούν λειτουργίες ανάλογα µε τιςαιτούµενες HTML σελίδες. (π.χ. µετατροπή συναλλάγµατος). Τα προγράµµατα αυτά ονοµάζονται CGI scripts και είναι επιπλέον πηγή προβληµάτων ασφαλείας. Στον host του web server υπάρχουν τα Root directory: περιέχει τα αρχεία που ορίζουν τις λειτουργίες του web server και τα αρχεία CGI. Document Root: περιέχει τις HTML σελίδες.

4 Όπως αναφέρθηκε, υπάρχει συνήθως κάποιο πρόσωπο υπεύθυνο για τον web server. Καθώς µια κακή διαµόρφωση ενός web server µπορεί να δηµιουργήσει σοβαρά προβλήµατα ασφάλειας το πρόσωπο αυτό πρέπει να έχει τις απαραίτητες γνώσεις, να είναι έµπειρο και αξιόπιστο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα CGI scripts. Πολλές φορές υπάρχουν τρύπες ασφαλείας που επιτρέπουν στους επιτιθέµενους να εγκαταστήσουν τα δικά τους CGI scripts µε αποτέλεσµα ναµπορούν να εκτελέσουν κώδικα τους στον host του web server. Το ίδιο ισχύει για «νόµιµα» scripts. Αν είναι κακοσχεδιασµένα, µπορεί να οδηγήσουν σε κατάσταση που επιτρέπει επίθεση.

5 Ενδεικτικά προβλήµατα ασφαλείας: Λόγω bugs του web server ή CGI scripts, ένας χρήστης µπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστηµα εκτελώντας κώδικά του, να διαβάσει και να τροποποιήσει αρχεία του server, ακόµη και να αποκτήσει πλήρη έλεγχο του. Εµπιστευτικές πληροφορίες στο web server µπορεί να υποκλαπούν και να φτάσουν σε µηεξουσιοδοτηµένα άτοµα. Υποκλοπή ανταλλαγής εµπιστευτικών πληροφοριών µεταξύ web server και client.

6 Παράδειγµαπροβλήµατος: IIS 5

7 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (1/3) Σύστηµα ασφάλειας. Αποτελεί ουσιαστικά µια περίληψη του πως πρέπει να λειτουργεί ο web server και οι έχοντες πρόσβαση σε αυτόν. Πρέπει οπωσδήποτε: Οι χρήστες του τοπικού δικτύου να µη µπορούν να εκτελούν προγράµµατα ή εντολές κελύφους στον H/Y του web server. ιεξοδικός έλεγχος CGI scripts ώστε να εξασφαλισθεί ότι επιτελούν µόνο τη λειτουργία για την οποία προορίζονται και µάλιστα µε ασφάλεια. Σε περίπτωση που ο Η/Υ τουweb server δεχτεί επίθεση, δε θα πρέπει να µπορεί να τον χρησιµοποιήσει για νέες επιθέσεις.

8 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (2/3) υστυχώς κάποιο από τους παραπάνω στόχους είναι αντικρουόµενοι. Π.χ γιανααντιµετωπιστεί η υποκλοπή πολλά sites κρυπτογραφούν τις σελίδες και απαιτούν κάποιο ψηφιακό πιστοποιητικό για πρόσβαση του χρήστη σε αυτές. Η απαίτηση για τακτική ανανέωση των ψηφιακών πιστοποιητικών κάνει το site ευάλωτο στις επιθέσεις «άρνησης υπηρεσίας» (Denial of Service-DoS). DoS attacks: Κατακλύζουν τον web server µε πολλές αιτήσεις έτσι ώστε τα resources που του αποµένουν (σε αυτόν ή και στο δίκτυο) δεν αρκούν για την εξυπηρέτηση των νόµιµων αιτήσεων. Το web site εµφανίζεται «πεσµένο».

9 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (3/3) Η πολιτική ασφαλείας πρέπει να περιλαµβάνει παράγοντες όπως Ποιοι επιτρέπεται να χρησιµοποιούν το σύστηµα. Πότε επιτρέπεται να το χρησιµοποιούν. Τι επιτρέπεται να κάνει ο καθένας. Πιθανό διαφορετικές κατηγορίες χρηστών να έχουν διαφορετικά δικαιώµατα χρήσης του host του web server. Πρέπει επίσης να καθοριστούν οι µέθοδοι εισόδου στο σύστηµα (π.χ. Remote ή console login).

10 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ H/Y WEB SERVER (1/3) Κρίσιµη επιλογή αποτελεί το λειτουργικό σύστηµα τουhost του web server. Έχει διαπιστωθεί ότι όσα περισσότερα χαρακτηριστικά προσφέρει ένα λειτουργικό σύστηµα, τόσο πιο πιθανό να περιέχει κενά στην ασφάλειά του και εποµένως είναι πιο ευάλωτο σε επιθέσεις. Η εµπειρία έχει δείξει ότι είναι προτιµότερηηχρήσηενόςh/y αποκλειστικά για web server και για καµία άλλη εφαρµογή. Σχετικά µε τολογισµικό του server, έχει διαπιστωθεί ότι απλοί servers (π.χ που δεν υποστηρίζουν δυναµικές σελίδες, CGI-scripts, directory browsing κτλ.) είναι πιο ασφαλείς από περίπλοκους.

11 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ H/Y WEB SERVER (2/3) UNIX: Μη βέλτιστη επιλογή για λειτουργικό. Αιτίες: Πολύ µεγάλο πλήθος εργαλείων στο λειτουργικό. Ικανότητα ταυτόχρονης σύνδεσης πολλών χρηστών. Είναι όµως πιο γρήγορο από Windows και MacOS. Επίσης είναι πολλές φορές το µοναδικό λειτουργικό για κάποιες πολύ γρήγορες πλατφόρµες.

12 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ H/Y WEB SERVER (3/3) Προφυλάξεις σε UNIX και WIN web server Περιορισµός login accounts. ιαγραφή µηενεργώνχρηστών. Κλείσιµο µη απαραίτητων υπηρεσιών Συχνός έλεγχος log files. Καταρτισµένο προσωπικό

13 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΗ (1/3) Οι περισσότεροι web server ξεκινάνε από τον υπερχρήστη (root). Αυτό είναι αναγκαίο για να µπορέσει o server να χρησιµοποιήσει τη default port 80 γιαναλάβειτιςεισερχόµενες αιτήσεις για HTML σελίδες. Μόλις ο web server δεχθεί µια αίτηση δηµιουργεί µια θυγατρική διεργασία η οποία χειρίζεται την αίτηση και η γονική εργασία συνεχίζει την ακρόαση. Οι θυγατρικές διεργασίες web server αλλάζουν το UID τους στο όνοµα του χρήστη και στη συνέχεια εκτελούν την αίτηση.

14 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΗ (2/3) Όλες συνεπώς οι ενέργειες που επιτελούνται από τη θυγατρική διεργασία (π.χ CGI-scripts) τρέχουν µε δικαιώµατα απλού χρήστη. Το όνοµα χρήστηµε το οποίο τρέχουν οι θυγατρικές διεργασίες δε θα πρέπει συνεπώς να είναι root.! Σε τέτοια περίπτωση υπάρχει σοβαρό πρόβληµα ασφάλειας. Π.χ κάθε CGI script θα είχε απεριόριστη πρόσβαση στο σύστηµα του web server.

15 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΗ (3/3) Μερικοί πιστεύουν ότι και η γονική διεργασία δε θα πρέπει να τρέχει ως root. Αν και πιο ίσως πιο ασφαλής, ηπροσέγγισηαυτήοδηγείσε προβλήµατα: Ο web server ίσως να µη µπορεί να χρησιµοποιήσει το port 80. Configuration files του web server θα πρέπει να είναι αναγνώσιµα από το UID του χρήστη µε τα δικαιώµατα του οποίου τρέχει ο web server. Έτσι, κάποιο CGI script που τρέχει πλέον µε τοίδιοuid µπορείναταδιαγράψει/µεταβάλλει.

16 KATAΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗ (1/2) Κατάλογος CGI-BIN Conf Htdocs Icons Logs Support Σκοπός Περιέχει CGI SCRIPTS Περιέχει ρυθµ. Αρχεία Περιέχει web pages Περιέχει εικονίδια web pages Log files Συµπληρωµατικά προγράµµατα.

17 KATAΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗ (2/2) Κάποιοι από τους παραπάνω καταλόγους πρέπει να είναι προσβάσιµοι µόνο στον root ενώ άλλοι σε όλους τους χρήστες του ιαδικτύου. Στη προηγούµενη διαφάνεια φαίνονται οι κατάλογοι στον Apache web server. Παράδειγµα configuration: drwxr-xr-x 5 www www 1024 Aug 8 00:01 cgi-bin/ drwxr-x--- 2 www www 1024 Aug 11 04:01 conf/ drwxr-xr-x 5 www www 1024 Aug 8 00:01 cgi-bin/ -rwx www www 1024 Aug 8 00:01 httpd/ drwxrwxr-x 2 www www 1024 Aug 8 00:01 icons/ drwxrwxr-x 2 www www 1024 Aug 8 00:01 htdocs/ drwxr-x--- 2 www www 1024 Aug 8 00:01 logs/

18 ΑΡΧΕΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ WEB SERVER Αρχείο ACCESS.CONF httpd.conf mime.types Srm.conf Σκοπός Έλεγχος πρόσβασης σε αρχεία Ρύθµισεις web server Καθορίζει σχέσεις επεκτάσεων µε ΜΙΜΕ τύπους Επιπλέον πληροφορίες ρύθµισης Τα αρχεία αυτά πρέπει να είναι προσβάσιµα µόνο από τον υπερχρήστη.

19 Συνήθως είναι δύο. ΑΣΦΑΛΕΙΑ WEB SERVER ΑΡΧΕΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ (1/2) Καιτααρχείααυτάπρέπειναείναιπροσβάσιµα µόνο από τον υπερχρήστη. Π.χ στονapache υπάρχουν τα access.conf (/conf): Συνολική διαχείριση περιορισµών πρόσβασης (π.χ απαγόρευση πρόσβασης στο web site σε συγκεκριµένα IPs)..htaccess: Ανά κατάλογος διαχείριση των περιορισµών πρόσβασης. Εξαρτάται από το διαχειριστή ποιος από τους παραπάνω τρόπους θα χρησιµοποιηθεί.

20 ΑΡΧΕΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ (2/2) Συνήθως προτιµητέα είναι η πρώτη µέθοδος καθώς: Τα κατανεµηµένα αρχεία δε προσφέρουν κεντρικό σηµείο υλοποίησης της πολιτικής ασφάλειας. Παρά το γεγονός ότι τα αρχεία.htaccess είναι κρυφά δεν είναι δύσκολο να διαγραφούν ή να τροποποιηθούν όταν βρίσκονται σε προσβάσιµα απότονκόσµο directories. Σε πολλούς web servers υπάρχει bug που επιτρέπει τη διανοµήτου.htaccess µε ένα απλό GET. Σε περίπτωση αναβάθµισης ή αλλαγών πρόσβασης είναι πολύ πιο βολικό να ενηµερώνεται ένα µόνο αρχείο αντί δεκάδων ή εκατοντάδων.

21 ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ WEB SERVER ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ (1/4) 1. ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΛΙΣΤΑ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ. Πολλοί εξυπηρέτες σε περίπτωση που δεν υπάρχει αρχείο µε το όνοµα index.html σε ένα κατάλογο παρουσιάζουν τα περιεχόµενα του καταλόγου (directory listing). Αυτό αποτελέι πρόβληµα καθώς µπορεί ο εισβολέας να αποκτήσει γνώση για το σύστηµα, π.χ. την ύπαρξη στο directory log files, αντίγραφα ασφαλείας του source code των CGI-scripts, συµβολικές διευύνσεις κτλ.

22 ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ WEB SERVER ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ (2/4) 2. ΧΡΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΙΚΩΝ ΣΥΝ ΕΣΜΩΝ Όταν τέτοιο σύνδεσµοι οδηγούν έξω από το κατάλογο htdocs µπορεί να δηµιουργήσουν πρόβληµα µε απόκτηση πρόσβασης σε σηµαντική περιοχή του host. Συνεπώς κάποιος που απλά έχει πρόσβαση στα διαθέσιµα σεόλους HTML αρχεία µπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε προστατευµένα αρχεία.

23 ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ WEB SERVER ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ (3/4) 3. ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΑΠΌ ΧΡΗΣΤΕΣ Σε πολλές περιπτώσεις δίδεται στους χρήστες δυνατότητα να τοποθετούν αρχεία τους σε φακέλους τους (π.χ. προσωπικά sites). υστυχώς µπορεί ο χρήστης να εγκαταστήσει επιζήµια προγράµµατα η CGI scripts ή ακόµη και συµβολικούς συνδέσµους είτε άθελά του είτε επίτηδες.

24 ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ WEB SERVER ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ (4/4) 4. SERVER-SIDE INCLUDES Οι λεγόµενες εντολές ενσωµάτωσης ενσωµατόνονται σε ένα έγγραφο HTML και οδηγούν σε επεξεργασία πριν την αποστολή στο πελάτη Συνήθως ενσωµατώνουν ένα κείµενο µέσα σε άλλο ή για εκτέλεση ενός προγράµµατος και παρουσίαση του αποτελέσµατος Αποτελεί συνηθισµένη πηγή προβληµάτων Συνίσταται να µην προσφέρεται (π.χ απενεργοποίησή της σε µερικούς καταλόγους µε Options IncludeNoExec στον apache). Η να προσφέρεται µόνο σε έµπιστους χρήστες.

25 ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ CGI SCRIPTS Χρήση tripwire ή άλλου προγράµµατος για επίβλεψη αλλαγών στα scripts. Περιορισµένη πρόσβαση σε κατάλογο µε CGI scripts και αφαίρεση δυνατότητας ανάγνωσης τους. ιαγραφή backup αρχείων που παράγουν αυτόµατα κάποιοι editors. Τοποθέτηση ΟΛΩΝ των scripts σε µοναδικό κατάλογο και κατάργηση άχρηστων symbolink links προς αυτά.

26 ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ CGI SCRIPTS Άλλες γλώσσες προγραµµατισµού Π.χ ksh, sh, csh, Perl, µπορούν να δηµιουργήσουν διεργασίες Πρέπει να µη περνάν σε τέτοιες διεργασίες ακολουθίες χαρακτήρων που έδωσε ο χρήστης. Σε διαφορετική περίπτωση προσοχή σε χαρακτήες όπως $, ; > * < &

27 ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ CGI SCRIPTS Προγράµµατα πλοήγησης και cgi scripts ύσκολο να τεσταριστεί κάθε script µε όλα τα προγράµµατα πλοήγησης. Οιαντιδράσειςτουςστοscript πιθανώς να διαφέρουν Π.χ. Ένα πρόγραµµα πλοήγησησµπορεί να θεωρήσει ειδικο θς χαρακτήρες ως χαρακτήρες διαφυγής και να µη τουςπροωθήσει στο script ενώ κάποιο άλλο να κάνει το αντίθετο.

28 ΑΠΟΦΥΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΓΙΑ WEB και FTP servers Σε αντίθετη περίπτωση, ο κακόβουλος χρήστης µπορεί: Να δει αρχεία που δεν επιτρέπει κανονικά η πολιτική πρόσβασης του web server, µέσω anonymous ftp. Να κάνει upload CGI scripts για εκτέλεσή τους και επίθεση στον H/Y του web server. Να κάνει download CGI scripts για να βρει αδυναµίες τους. Να υποκλέψει passwords µέσω λήψης του /etc/passwd που µπορεί να είναι ορατό µέσω της υπηρεσίας WWW.

29 ΙΑΓΝΩΣΗ ΕΙΣΒΟΛΗΣ Έιναι πολύ χρήσιµο να λειτουργεί πρόγραµµα ελέγχου ακεραιότητας αρχείων (π.χ. Tripwire στο UNIX). Μπορεί έγκαιρα να ειδοποιήσει για ύποπτη αλλαγή σε κρίσιµα αρχεία. Είναι πολύ σηµαντικός ο περιοδικός έλεγχος των log files. Η παρουσία εντολών όπως rm, login, perl, bin/sh στα αρχεία πρόσβασης καθώς και πολύ µεγάλα URLs θεωρούνται ύποπτες και κινούν υποψίες για εισβολή. Συνεχείς αποτυχηµένες προσπάθειες για login ήπρόσβασησεσε ιστοσελίδα επίσης κινούν υποψίες.

30

31

32 Προφυλάξεις σε UNIX και NT web server (1/4) 1. Χρήση του µηχανήµατος µόνο ως web server. Το µέτρο αυτό αυξάνει την ασφάλεια καθώς σε περίπτωση επίθεσης µόνο η υπηρεσία WWW βρίσκεται σε κίνδυνο. Στο µέτρο αυτό συστήνονται τα ακόλουθα: ιαγραφή όλων των άχρηστων λογαριασµών και όλων των µεταφραστών γλωσσών προγραµµατισµού. ιαγραφή όλων των προγραµµάτων που δε χρησιµοποιούνται από τον web server ήτολογισµικό του host του. Παροχή µόνο των απαιτούµενων υπηρεσιών WWW. Αποφυγή χρήσης mapped network drives.

33 Προφυλάξεις σε UNIX και NT web server (2/4) 2. Ο web server σε περιβάλλον chroot. Το µέτρο αυτό εφαρµόζεται σε συστήµατα UNIX και οδηγεί σε εγκατάσταση του web server που έχει πρόσβαση µόνοι σε κάποια συγκεκριµένα directories. Γιαναλειτουργήσειοweb server σε περιβάλλον chroot δηµιουργείται µια «µινιατούρα» των root αρχείων τα οποία τοποθετούνται στο νέο root. Επίσης πρέπει να προσαρµοστούν τα αντίστοιχα paths στα αρχεία ρύθµισης του εξυπηρέτη.

34 Προφυλάξεις σε UNIX και NT web server (3/4) 2. Χρήση σφάλµατος ασφαλείας (firewall). Πολλά web sites χρησιµοποιούν φράγµατα ασφαλείας προκειµένου να αποκτήσουν κάποια επιπλέον ασφάλεια ελέγχοντας το είδος των διακινούµενων δεδοµένων. Υπάρχουν δύο δυνατότητες ανάλογα µε το αν θέλουµε web site προσβάσιµο στους εσωτερικούς χρήστες ενός δικτύου ηπροσβάσιµο σεόλοτο ιαδίκτυο.

35

36 Sacred lamb configuration

37

38 Προφυλάξεις σε UNIX και NT web server (4/4) 3. Προστασία εµπιστευτικών αρχείων µε: Περιορισµός µε βάσηip η host name. Προβλήµατα: ΙP & DNS spoofing. Με κατάλληλο εξοπλισµό οεπιτιθέµενος µπορεί να «πείσει» τον web server ότι η IP του διεύθυνση είναι κάποια άλλη είτε ότι το host name του αντιστοιχεί σε άλλη IP από τη δική του αντίστοιχα. Περιορισµός µε κωδικούς πρόσβασης. Πρόβληµα: Password guessing programs. Συνήθως οι χρήστες δεν είναι προσεκτικοί µε τους κωδικούς τους. Επιπλέον οι web server δεν απαγορεύουν επανειληµµένες δοκιµές του ίδιου account. Κρυπτογράφηση µε χρήσηασύµµετρης κρυπτογραφίας (χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών).

39 ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ Προβλήµατα λειτουργικού συστήµατος 1. Εγκατεστηµένο λογισµικό. Η εγκατάσταση επιπλέον λογισµικού αυξάνει χωρίς λόγο τις πιθανότητες το µηχάνηµα να δεχτεί επιτυχηµένη επίθεση, καθότι είναι γνωστό ότι όλα τα λογισµικά έχουν προβλήµατα ασφαλείας τα οποία πολύ συχνά οδηγούν στην εκµετάλλευσή τους και στην ακόλουθη παραβίαση του µηχανήµατος. Πρέπει λοιπόν να εκτελείται το απολύτως απαραίτητο σετ εφαρµογών µε δικτυακή πρόσβαση.

40 ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ Προβλήµατα λειτουργικού συστήµατος 2. Έκδοση λειτουργικού συστήµατος. Πρέπει να είναι πάντοτε ενηµερωµένο µε τα τελευταία patches, ούτως ώστε να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα κάποιο πρόβληµα στην ασφάλεια σε κάποιο κοµµάτι κώδικα του λειτουργικού να οδηγήσει στην παραβίαση της ασφάλειας του υπολογιστή. Στους υπολογιστές µε λειτουργικό σύστηµα linux, αυτό στο οποίο πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σηµασία, είναι η έκδοση του πυρήνα. Αυτό, γιατί είναι το σηµαντικότερο κοµµάτι του λειτουργικού, και τυχόν πρόβληµά του, οδηγεί µε βεβαιότητα στην πρόκληση κατάρρευσης του υπολογιστή ή/και στην παραβίαση της ασφάλειάς του. Η έκδοση του πυρήνα φαίνεται µε την εντολή uname r.

41 ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ Προβλήµατα ρυθµίσεων (configuration) 3. Πρόσβαση στο BIOS των σταθµών. Αυτό αποτελεί σηµαντικό πρόβληµα σε περίπτωση που η φυσική πρόσβαση σε τρίτους είναι εύκολη. Αυτό γιατί κάποιος µπορεί να αλλάξει τη σειρά συσκευών εκκίνησης (device boot sequence) έτσι ώστε το σύστηµα να ξεκινάει από διαφορετική συσκευή αποκτώντας έτσι πρόσβαση στο δίσκο µε τα αρχεία του συστήµατος. Επιπλέον πρόβληµα όταν οι υπολογιστές είναι ρυθµισµένοι ώστε η σειρά συσκευών εκκίνησης να περιλαµβάνει πρώτα τον οδηγό δισκέτας ήτοcd-rom. Πρέπει λοιπόν να φροντιστεί ώστε η σειρά συσκευών εκκίνησης να εκκινεί τον υπολογιστή από το δίσκο του συστήµατος και να τοποθετηθεί κωδικός πρόσβασης στο BIOS κάθε υπολογιστή.

42 ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ Προβλήµατα ρυθµίσεων (configuration) 4. υνατότητα login µε δικαιώµατα διαχειριστή. Αρκετές φορές, για λόγους ευκολίας, δίνεται η δυνατότητα σε χρήστη να δουλέψει στον υπολογιστή µε ταδικαιώµατα του διαχειριστή, πράγµα το οποίο σε περίπτωση λάθους εκ µέρους του χρήστη µπορεί να οδηγήσει σε µεγάλες καταστροφές στο σύστηµα. Γι αυτό, θα πρέπει πάντα η δυνατότητα του να µπορεί κάποιος χρήστης να µπαίνει στο σύστηµα ως διαχειριστής να είναι απενεργοποιηµένη, σεόλαταπρογράµµατα.

43 ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ Προβλήµατα ρυθµίσεων (configuration) 5. υνατότητα login µε δικαιώµατα διαχειριστή. Αρκετές φορές, για λόγους ευκολίας, δίνεται η δυνατότητα σε χρήστη να δουλέψει στον υπολογιστή µε ταδικαιώµατα του διαχειριστή, πράγµα το οποίο σε περίπτωση λάθους εκ µέρους του χρήστη µπορεί να οδηγήσει σε µεγάλες καταστροφές στο σύστηµα. Στους υπολογιστές µε λειτουργικό σύστηµα Linux, δυο είναι τα πιο συχνά παραδείγµατα τέτοιων εφαρµογών: το ftp και το ssh. Πάντα λοιπόν θα πρέπει να είναι απενεργοποιηµένηηεπιλογή allow root login. Στους υπολογιστές µε λειτουργικό σύστηµα Windows, τέτοιες εφαρµογές είναι οι telnet servers που παρέχουν, καθώς και η δυνατότητα remote desktop. Γι αυτό, θα πρέπει πάντα η δυνατότητα του να µπορεί κάποιος χρήστης να µπαίνει στο σύστηµα ως διαχειριστής να είναι απενεργοποιηµένη, σεόλαταπρογράµµατα.

44 ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ Προβλήµατα ρυθµίσεων (configuration) 6. Ρυθµίσεις εξυπηρέτη web 7.Λήψη και έλεγχος αρχείων καταγραφής (logs). Ένα από τα πιο πολύτιµα εργαλεία ενός διαχειριστή συστήµατος είναι τα αρχεία καταγραφής (log files), τόσο των εφαρµογών (π.χ. web server, firewall κτλ) όσο και των ίδιων των λειτουργικών συστηµάτων (system logs). Είναι πάρα πολύ µεγάλης σηµασίας τα αρχεία καταγραφής να ελέγχονται περιοδικά από το διαχειριστή, προκειµένου να βρεθούν ανωµαλίες στη λειτουργία οι οποίες µπορεί κατόπιν να οδηγήσουν σε παραβίαση της ασφάλειας του υπολογιστή. Σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ χρήσιµη ηχρήσηκάποιουlog-checker (π.χ swatch ή logcheck) ο οποίος ψάχνει τα αρχεία καταγραφής για «θόρυβο» (µη ύποπτα συµβάντα) και στη συνέχεια αποστέλλει τα υπόλοιπα µέρη των αρχείων καταγραφής στο διαχειριστή του συστήµατος.

45 ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ Προβλήµατα ρυθµίσεων (configuration) 8. Κεντρικός υπολογιστής αρχείων καταγραφής (central log host). Είναι πολύ χρήσιµη πρακτική είτε να γίνεται περιοδική αποστολή των αρχείων καταγραφής σε ένα κεντρικό υπολογιστή αρχείων καταγραφής, είτε να υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης ενός εκτυπωτή στον υπολογιστή, στον οποίο θα εκτυπώνονται όλες οι νέες καταχωρήσεις του συστήµατος στα αρχεία καταγραφής. Αυτό εξυπηρετεί στο να γίνει γνωστό το πως παραβιάσθηκε η ασφάλεια του µηχανήµατος, αφού αυτή γίνει, µια και οποιοσδήποτε την παραβιάσει, το πρώτο πράγµα πουθακάνειθαείναινακαλύψειτα ίχνη του σβήνοντας τα αρχεία καταγραφής. Προτείνεται η εγκατάσταση κάποιου απλού παρωχηµένου dot-matrix εκτυπωτή συνδεδεµένου µε τοµηχάνηµα εξυπηρέτη µέσω σειριακής θύρας για εκτύπωση των αρχείων καταγραφής σε πραγµατικό χρόνο.

46 ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ Προβλήµατα από εγκατεστηµένο λογισµικό 1. Έκδοση εξυπηρέτη FTP. 2. Έκδοση εξυπηρέτη Web. 3. Έκδοση εξυπηρέτη ασφαλούς κελύφους (Secure Shell). 4. Τρωτά CGI scripts. Κάποια από τα σηµαντικότερα προβλήµατα σε υπολογιστές που τρέχουν εξυπηρέτες web δηµιουργούνται από τρωτά CGI scripts. Τέσσερα εργαλεία ανιχνεύουν τρωσιµότητα σε CGI scripts (whisker, malice, nikto, Xspider)

47 ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ Προβλήµατα διαχείρισης 1. Απουσία εξειδικευµένης διαχείρισης. Σηµαντικό πρόβληµα αποτελεί η έλλειψη διαχειριστή που θα ασχολείται µε την ασφάλεια των συστηµάτων. Πολλές φορές πλην του εξυπηρέτη web, το ρόλο του διαχειριστή επιτελούν οι χρήστες τους. Το πρόβληµα όµως παραµένει η ελλιπής υποστήριξη του εξυπηρέτη αυτού λόγω του γεγονότος ότι δεν αποτελεί την κύρια απασχόληση των παραπάνω υπευθύνων. Συνολικά, η διαχείριση από περισσότερα του ενός άτοµα στον «ελεύθερο» χρόνο τους καθιστά πολύ πιο εύκολο το να γίνουν λάθη και παραλείψεις στη ασφάλεια των συστηµάτων.

48 ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ 1. Χρήση Secure Sockets Layer. Άλλα προβλήµατα 2. Είσοδος στο σύστηµα: καλό να γίνεται χρήση ssh σε UNIX, προβληµατικό το remote desktop 3. Ηλεκτρονική πρόσβαση. Σηµαντικό βήµα στην ασφάλεια αποτελεί η διαγραφή από τους υπολογιστές λογαριασµών (accounts) οι οποίοι δε χρησιµοποιούνται, καθώς παλιοί και/ή αχρησιµοποίητοι λογαριασµοί µπορούν να χρησιµοποιηθούν για πρόσβαση στο σύστηµα.

49 ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ Άλλα προβλήµατα 4. Αντίγραφα ασφαλείας. Ηδηµιουργία εφεδρικών αντιγράφων ασφαλείας πρέπει να είναι ανάµεσα στις πρώτες προτεραιότητες του διαχειριστή του. Τα αντίγραφα ασφαλείας θα πρέπει να γίνονται τακτικά, αυτοµατοποιηµένα, ώστε να ελαχιστοποιείται ο ανθρώπινος παράγοντας, και να φυλάγονται σε µέρος το οποίο να είναι φυσικά αποµακρυσµένο και σε κρυπτογραφηµένη µορφή.

50 ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ Άλλα προβλήµατα 5. Προετοιµασία για περιπτώσεις δυσλειτουργίας. Σε παραγωγικά περιβάλλοντα είναι χρήσιµη η ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων για τoυς κρίσιµους υπολογιστές (π.χ back-up domain server µε περιεχόµενα που συγχρονίζονται καθηµερινά µε αυτά του κύριου domain server). Ο σκοπός είναι τα εναλλακτικά συστήµατα έτοιµα να αντικαταστήσουν τη λειτουργία του κύριου σε περίπτωση βλάβης του. 6. Password strength. βλ. Επόµενες διαφάνειες

51

52

53

54

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Σε δίκτυο υπολογιστών εμπιστευτική πληροφορία μπορεί να υπάρχει αποθηκευμένη σε μέσα αποθήκευσης (σκληροί δίσκοι, μνήμες κ.λ.π.), ή να κυκλοφορεί μέσου του δικτύου με τη μορφή πακέτων. Η ύπαρξη πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού

Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού Γενικά Η αρχιτεκτονική ανάπτυξης τους πληροφοριακού συστήµατος Γραµµατεία 2000 υποσύστηµα διαχείρισης προσωπικού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ (1/8)

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ (1/8) ΑΣΦΑΛΕΙΑ WEB CLIENT ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ (1/8) Επίθεση άρνησης υπηρεσίας (Denial of Service-DoS). Αποστολή πολλών αιτήσεων στο µηχάνηµα-στόχο ώστε τα resources που του αποµένουν (σε αυτόν ή και στο δίκτυο).

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστηµα Unix

Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστηµα Unix Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστηµα Unix Εισαγωγή Περιεχόµενα Λειτουργίες του Λ.Σ. Unix Λογαριασµοί Username Password Userid και Groupid Home Directory Κέλυφος Σύστηµα Αρχείων Pathname examples Pathname σχετικής

Διαβάστε περισσότερα

XAMPP Apache MySQL PHP javascript xampp

XAMPP Apache MySQL PHP javascript xampp XAMPP Το xampp είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση τον Apache, τη MySQL και την PHP. Apache. Ο Apache είναι ένας Web Server. Είναι δηλαδή πρόγραμμα το οποίο τρέχει μόνιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Τμήμα Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Τμήμα Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Τμήμα Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ INTERNET INFORMATION SERVER (IIS) ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (WEB SERVICES) ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ:Μπάρδα Μαρία ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Τσιαντής

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστηµάτων

Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστηµάτων Βασικές έννοιες Γεγονός (event) σε ένα υπολογιστικό σύστηµα ή δίκτυο: οτιδήποτε µπορεί να συµβεί σε αυτό, π.χ. η είσοδος ενός χρήστη, η εκτέλεση ενός προγράµµατος, κλπ. ιαδικασίες παρακολούθησης δραστηριότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστηµάτων

Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστηµάτων Πρόσβαση: η δυνατότητα χρήσης ενός υπολογιστικού πόρου για ένα συγκεκριµένο σκοπό Έλεγχος πρόσβασης: το σύνολο των διαδικασιών και των τεχνικών µε τις οποίες η πρόσβαση παρέχεται ή απαγορεύεται Οι διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

XEROX - ΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ XRX05-004

XEROX - ΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ XRX05-004 XEROX - ΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ XRX05-004 Η ευπάθεια του διακοµιστή MicroServer της Xerox πιθανόν να µην επιτρέψει την πρόσβαση στην υπηρεσία. Το ακόλουθο λογισµικό και οι οδηγίες χρήστη παρέχονται για τα προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Πληροφοριών στο ιαδίκτυο

ιαχείριση Πληροφοριών στο ιαδίκτυο ιαχείριση Πληροφοριών στο ιαδίκτυο Εργαστήριο (Φυλλάδιο 3) ΤΕΙ Καβάλας - Σχολή ιοίκησης & Οικονοµίας Τµήµα ιαχείρισης Πληροφοριών ιδάσκων: Μαρδύρης Βασίλειος, ιπλ. Ηλ. Μηχανικός & Μηχ. Υπολογιστών, MSc

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αγρονόµων Τοπογράφων Μηχανικών Εισαγωγή στην Πληροφορική Αστροφυσικός Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ romylos@survey.ntua.gr Λειτουργικά συστήµατα, διεργασίες και δροµολόγηση Σύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Μέτρα Προστασίας. Πληροφοριακών Συστημάτων. από Ηλεκτρονικές Επιθέσεις

Γενικά Μέτρα Προστασίας. Πληροφοριακών Συστημάτων. από Ηλεκτρονικές Επιθέσεις Γενικά Μέτρα Προστασίας Πληροφοριακών Συστημάτων από Ηλεκτρονικές Επιθέσεις Φεβρουάριος 2012 Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων Εθνικό CERT Αποστολή Η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας και Τείχος Προστασίας

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας και Τείχος Προστασίας Β5.1.2 Πρωτόκολλα Επικοινωνίας και Τείχος Προστασίας Τι θα μάθουμε σήμερα: Να ορίζουμε τι είναι πρωτόκολλο επικοινωνίας Να εξηγούμε τη χρησιμότητα των πρωτοκόλλων επικοινωνίας Να ονομάζουμε τα σημαντικότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΥΘΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΕΡΒΕΡΟΣ

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΥΘΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΕΡΒΕΡΟΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΥΘΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΕΡΒΕΡΟΣ ΚΕΡΒΕΡΟΣ Ένας σταθµός εργασίας δε µπορεί να θεωρηθεί από µόνος του αξιόπιστος. Κέρβερος: Έµπιστη τριµερής υπηρεσία πιστοποίησης. Έµπιστη: Κάθε εξυπηρετούµενος

Διαβάστε περισσότερα

XEROX - ΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ XRX05-008

XEROX - ΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ XRX05-008 XEROX - ΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ XRX05-008 Η ευπάθεια του διακοµιστή διαδικτύου MicroServer της Xerox ενδέχεται να επιτρέψει µη εξουσιοδοτηµένη πρόσβαση. Το ακόλουθο λογισµικό και οι οδηγίες χρήστη παρέχονται για

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι IEK ΟΑΕΔ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΟΦΟΡΙΚΗΣ Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι Διδάσκουσα: Κανελλοπούλου Χριστίνα ΠΕ19 Πληροφορικής Εργαλεία και τεχνικές από την πλευρά του πελάτη Java Applet

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση Joomla! Στο ΠΣΔ. 1. Μεταβαίνουμε στο και συνδεόμαστε στο λογαριασμό μας. 2. Μεταβαίνουμε στο «MySch»

Εγκατάσταση Joomla! Στο ΠΣΔ. 1. Μεταβαίνουμε στο  και συνδεόμαστε στο λογαριασμό μας. 2. Μεταβαίνουμε στο «MySch» Εγκατάσταση Joomla! Στο ΠΣΔ 1. Μεταβαίνουμε στο www.sch.gr και συνδεόμαστε στο λογαριασμό μας 2. Μεταβαίνουμε στο «MySch» 3. Μεταβαίνουμε στο «Πίνακα Ελέγχου» 4. Μεταβαίνουμε στις «Ρυθμίσεις βάσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

XEROX - ΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ XRX05-003

XEROX - ΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ XRX05-003 XEROX - ΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ XRX05-003 Ευπάθεια στον διακοµιστή http στο σύστηµα ESS / Ελεγκτή δικτύου θα µπορούσε να επιτρέψει µη εξουσιοδοτηµένη πρόσβαση. Το ακόλουθο λογισµικό και οι οδηγίες χρήστη παρέχονται

Διαβάστε περισσότερα

MICROBOT SERVER MICROBOT MONITOR ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ MICROBOT

MICROBOT SERVER MICROBOT MONITOR ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ MICROBOT MICROBOT SERVER MICROBOT MONITOR ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ MICROBOT Ο ΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΧΡΗΣΕΩΣ V1.01 www.mtec.gr 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Η/Υ...4 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ...5

Διαβάστε περισσότερα

PROXY SERVER. Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet.

PROXY SERVER. Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet. PROXY SERVER Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet. Αποτελεσματικό εργαλείο για την απόκρυψη των εσωτερικών λεπτομερειών και διευθύνσεων IP του δικτύου. Αυξάνει τη συνολική

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπιµότητα των firewalls

Σκοπιµότητα των firewalls Σκοπιµότητα των firewalls Παρέχουν προστασία των εσωτερικών δικτύων από απειλές όπως: Μη εξουσιοδοτηµένη προσπέλαση των δικτυακών πόρων: όταν επίδοξοι εισβολείς προσπαθούν να εισχωρήσουν στο δίκτυο και

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Πλωτάρχης Γ. ΚΑΤΣΗΣ ΠΝ Γιατί χρησιµοποιούµε δίκτυα? Δίκτυο Σύνολο Η/Υ και συσκευών Συνδεδεµένα µε κάποιο µέσο Stand-alone

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Εργαστήριο 1

Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Εργαστήριο 1 Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο Εργαστήριο 1 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών Διδάσκων Μαρδύρης Βασίλειος, Διπλ. Ηλ. Μηχανικός & Μηχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 1από ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ Πτυχιακή εργασία Δικτυακή Εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικών εγγράφων υπηρεσίας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 2από Κατάλογος περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 Σχετιζόμενα πρόσωπα...3

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι IEK ΟΑΕΔ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΟΦΟΡΙΚΗΣ Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι Διδάσκουσα: Κανελλοπούλου Χριστίνα ΠΕ19 Πληροφορικής 4 φάσεις διαδικτυακών εφαρμογών 1.Εφαρμογές στατικής πληροφόρησης

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση

Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Unix Γκάμας Βασίλειος, Εργαστηριακός Συνεργάτης Λειτουργικό Σύστημα (ΛΣ) Λογισμικό συστήματος, το οποίο αποτελεί τη διασύνδεση μεταξύ του υλικού

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις διαχείρισης υπολογιστών-πελατών και λύσεις εκτύπωσης Universal Printing Solutions

Λύσεις διαχείρισης υπολογιστών-πελατών και λύσεις εκτύπωσης Universal Printing Solutions Λύσεις διαχείρισης υπολογιστών-πελατών και λύσεις εκτύπωσης Universal Printing Solutions Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική πελάτη-εξυπηρέτη Οι διεργασίες που εκτελούνται στο δίκτυο είναι είτε πελάτες (clients) είτε εξυπηρέτες (servers). Εξυπηρέτης: παθητικός,

Αρχιτεκτονική πελάτη-εξυπηρέτη Οι διεργασίες που εκτελούνται στο δίκτυο είναι είτε πελάτες (clients) είτε εξυπηρέτες (servers). Εξυπηρέτης: παθητικός, Αρχιτεκτονική web εφαρµογών Σαράντης Πασκαλής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών 1 Αρχιτεκτονική πελάτη-εξυπηρέτη Οι διεργασίες που εκτελούνται στο δίκτυο είναι είτε πελάτες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 2016/679

ΚΥΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 2016/679 ΚΥΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 2016/679 Ο δικηγόρος, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, σύμφωνα με τον Κανονισμό 2016/679, οφείλει να τηρεί τις υποχρεώσεις που επιβάλλει

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 2.0. Οδηγίες Αναβάθµισης (Upgrade) - 1 - Αθήνα, 1 Ιουνίου 2007. 1. Εισαγωγή

Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 2.0. Οδηγίες Αναβάθµισης (Upgrade) - 1 - Αθήνα, 1 Ιουνίου 2007. 1. Εισαγωγή Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 2.0 Οδηγίες Αναβάθµισης (Upgrade) Οµάδα Εργασίας: Τσιµπάνης Κωνσταντίνος, Εξηνταρίδης Γιάννης Αθήνα, 1 Ιουνίου 2007 1. Εισαγωγή Η πλατφόρµα eclass είναι ένα ολοκληρωµένο

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις διαχείρισης υπολογιστών-πελατών και φορητής εκτύπωσης

Λύσεις διαχείρισης υπολογιστών-πελατών και φορητής εκτύπωσης Λύσεις διαχείρισης υπολογιστών-πελατών και φορητής εκτύπωσης Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος

Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος Ερωτήσεις 1. Να αναφέρετε συνοπτικά τις κατηγορίες στις οποίες διακρίνεται το λογισμικό συστήματος. Σε ποια ευρύτερη κατηγορία εντάσσεται αυτό; Το λογισμικό συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Κεφάλαιο 2 Οργάνωση Συστήματος Αρχείων 2.1 Διαχείριση Αρχείων και Σύστημα Αρχείων(File System)

Λειτουργικά Συστήματα Κεφάλαιο 2 Οργάνωση Συστήματος Αρχείων 2.1 Διαχείριση Αρχείων και Σύστημα Αρχείων(File System) 2.1.1 Εισαγωγή στη διαχείριση αρχείων Οι Η/Υ αποθηκεύουν τα δεδομένα και τα επεξεργάζονται. Εφαρμογή Προγράμματος C:\Documents and Settings\user\Τα έγγραφά μου\leitourgika.doc Λ.Σ. File System Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Web and HTTP. Βασικά Συστατικά: Web Server Web Browser HTTP Protocol

Web and HTTP. Βασικά Συστατικά: Web Server Web Browser HTTP Protocol HTTP Protocol Web and HTTP Βασικά Συστατικά: Web Server Web Browser HTTP Protocol Web Servers (1/2) Ένα πρόγραμμα (λογισμικό) που έχει εγκατασταθεί σε ένα υπολογιστικό σύστημα (έναν ή περισσότερους υπολογιστές)

Διαβάστε περισσότερα

Linux Terminal Server Project

Linux Terminal Server Project Linux Terminal Server Project Ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης των τερματικών κοινού της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κολοβός Φίλιππος filippos@uom.gr Ευάγγελος Μπάνος

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Μέρος I Βασικά στοιχεία των Microsoft Windows XP Professional. Ευχαριστίες... 17 Εισαγωγή... 19

Περιεχόµενα. Μέρος I Βασικά στοιχεία των Microsoft Windows XP Professional. Ευχαριστίες... 17 Εισαγωγή... 19 Περιεχόµενα Ευχαριστίες... 17 Εισαγωγή... 19 Μέρος I Βασικά στοιχεία των Microsoft Windows XP Professional 1 Εισαγωγή στη διαχείριση των Microsoft Windows XP Professional... 25 Ξεκίνηµα µε τα Windows XP

Διαβάστε περισσότερα

Απομακρυσμένη Πρόσβαση και Εντολές Ελέγχου και Υποστήριξης

Απομακρυσμένη Πρόσβαση και Εντολές Ελέγχου και Υποστήριξης Εργαστήριο 10 ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ Απομακρυσμένη Πρόσβαση και Εντολές Ελέγχου και Υποστήριξης Στόχος Ο στόχος του παρόντος εργαστηρίου είναι διττός: από τη μία πλευρά

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία Λειτουργικά Συστήματα Ι Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία 2013 1 - 2 - Κεφάλαιο 2 ο Δευτερεύουσα μνήμη Οι εύκαμπτοι μαγνητικοί δίσκοι (floppy disks) ή δισκέτες Οι σκληροί μαγνητικοί δίσκοι (hard disks) Οι

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Μετεγγραφών

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Μετεγγραφών Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Μετεγγραφών Παραδοτέο: Αναφορά Συντήρησης και Λειτουργίας της Εφαρμογής Συνοπτική μελέτη ασφαλείας για την Πανεπιστήμια/Τ.Ε.Ι. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εισαγωγή... 4 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΔ 232: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. Ακαδημαϊκό Έτος , Εαρινό Εξάμηνο. Εργαστηριακή Άσκηση 1 17/01/2012

ΕΣΔ 232: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. Ακαδημαϊκό Έτος , Εαρινό Εξάμηνο. Εργαστηριακή Άσκηση 1 17/01/2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΕΣΔ 232: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Ακαδημαϊκό Έτος 2011 2012, Εαρινό Εξάμηνο Εργαστηριακή Άσκηση 1 17/01/2012

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας Σιώζιος Κων/νος - Πληροφορική Ι

Λειτουργικά. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας Σιώζιος Κων/νος - Πληροφορική Ι Λειτουργικά Συστήματα 1 Λογισμικό του Υπολογιστή Για να λειτουργήσει ένας Η/Υ εκτός από το υλικό του, είναι απαραίτητο και το λογισμικό Το σύνολο των προγραμμάτων που συντονίζουν τις λειτουργίες του υλικού

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία δικτυακού ghost χρησιμοποιώντας το ghost console

Δημιουργία δικτυακού ghost χρησιμοποιώντας το ghost console Δημιουργία δικτυακού ghost χρησιμοποιώντας το ghost console Η εφαρμογή ghost παρέχει διάφορες δυνατότητες για την λήψη αντιγράφων ασφαλείας και επαναφοράς. Ghost με δισκέττα εκκίνησης τοπικά από δίσκο

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να προστατευτείτε από τους ιούς

Πώς να προστατευτείτε από τους ιούς Πώς να προστατευτείτε από τους ιούς Περιεχόµενα 10 χρυσοί κανόνες για προστασία από ιούς και δούρειους ίππους...2 Πώς να προστατευτείτε από τους ιούς σελ. 1 10 χρυσοί κανόνες για προστασία από ιούς και

Διαβάστε περισσότερα

XEROX - ΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ XRX Ευπάθεια στο σύστηµα ESS / Ελεγκτή δικτύου, που θα µπορούσε να επιτρέψει µη εξουσιοδοτηµένη πρόσβαση.

XEROX - ΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ XRX Ευπάθεια στο σύστηµα ESS / Ελεγκτή δικτύου, που θα µπορούσε να επιτρέψει µη εξουσιοδοτηµένη πρόσβαση. XEROX - ΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ XRX04-005 Ευπάθεια στο σύστηµα ESS / Ελεγκτή δικτύου, που θα µπορούσε να επιτρέψει µη εξουσιοδοτηµένη πρόσβαση. Το ακόλουθο λογισµικό και οι οδηγίες χρήστη παρέχονται για τα προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης Εργαστηρίων UNIX (LINUX) B103 και 103 και απομακρυσμένης πρόσβασης με την χρήση Free NX

Οδηγός Χρήσης Εργαστηρίων UNIX (LINUX) B103 και 103 και απομακρυσμένης πρόσβασης με την χρήση Free NX 20 Ιανουαρίου 2016 Οδηγός Χρήσης Εργαστηρίων UNIX (LINUX) B103 και 103 και απομακρυσμένης πρόσβασης με την χρήση Free NX Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Πληροφορικής Σάββας Νικηφόρου Version 2.3 Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικός οδηγός για τον εξυπηρετητή Ada

Ενημερωτικός οδηγός για τον εξυπηρετητή Ada 17 Ιουλίου 2018 Ενημερωτικός οδηγός για τον εξυπηρετητή Ada Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Πληροφορικής Μαρία Τσιολάκκη Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης Έκδοση 3.0 Πίνακας περιεχομένων Γενικά... 2 1. Υπηρεσίες πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Λειτουργικά Συστήματα Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Λειτουργικά Συστήματα», 2015-2016 Κεφάλαιο 2: Σύστημα Αρχείων Τα προγράμματα που εκτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014-2015 ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014-2015 ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014-2015 ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Λαρισα Καμπέρη ΓΕΝΑΡΗΣ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Adware : Λογισμικό που εμφανίζει διαφημιστικό περιεχ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΣΜΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ. File Transfer Protocol

ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΣΜΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ. File Transfer Protocol ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΣΜΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ File Transfer Protocol Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων Χρησιμοποιείται σε δίκτυα τα οποία υποστηρίζουν το πρωτόκολλο TCP/IP (όπως internet ή intranet). Ο FTP client μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Version 2.00 Επιμέλεια Σημειώσεων: Δημήτρης Κόγιας Πατρικάκης Χαράλαμπος Πίνακας περιεχομένων TELNET... 2 PING...

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές αλλαγές στις εκδόσεις

Τεχνικές αλλαγές στις εκδόσεις Τεχνικές αλλαγές στις εκδόσεις SingularLogic Control 4 rel 3.05 SingularLogic Control 1, 2, 3 rel 3.05 SingularLogic Accountant rel 3.05 SingularLogic Λογιστικά rel 3.05 ή µεταγενέστερες εκδόσεις SingularLogic

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση του PiNet για διαχείριση εργαστηρίου με Raspberry Pi. Συγγραφέας: Τριχόπουλος Γιώργος Δεκέμβριος 2016

Εγκατάσταση του PiNet για διαχείριση εργαστηρίου με Raspberry Pi. Συγγραφέας: Τριχόπουλος Γιώργος Δεκέμβριος 2016 Εγκατάσταση του PiNet για διαχείριση εργαστηρίου με Raspberry Pi Συγγραφέας: Τριχόπουλος Γιώργος Δεκέμβριος 2016 Το σύστημα PiNet εξυπηρετεί στη διαχείριση των υπολογιστών Raspberry Pi σε μία σχολική τάξη.

Διαβάστε περισσότερα

Epsilon Net PYLON Platform

Epsilon Net PYLON Platform Epsilon Net PYLON Platform Οδηγίες Εγκατάστασης Top 1 / 31 Περιεχόμενα 1 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ... 3 2 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 5 3 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ DEMO... 7 4 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΒΑΣΗΣ... 8 4.1 Φόρτωση πρότυπης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Λογισμικό συστήματος. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ.4 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1

Κεφάλαιο 4 Λογισμικό συστήματος. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ.4 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 Κεφάλαιο 4 Λογισμικό συστήματος Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 4.1 Λογισμικό συστήματος (application software) Καραμαούνας Πολύκαρπος 2 Λογισμικό εφαρμογών (application software): προγράμματα για την αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές Ασφαλείας. ενάντια στους ΙΟΥΣ

Συμβουλές Ασφαλείας. ενάντια στους ΙΟΥΣ Συμβουλές Ασφαλείας ενάντια στους ΙΟΥΣ 1 2 Τι να κάνω αν κολλήσει ιό ο υπολογιστής μου; Σε περίπτωση που παρατηρήσετε ότι ο υπολογιστής σας έχει κολλήσει κάποιου είδους ιό, π.χ. εμφανίζει κάποια από τα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3.1: Λειτουργικά Συστήματα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.1 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 3.1: Λειτουργικά Συστήματα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.1 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 3.1: Λειτουργικά Συστήματα 1 3.1.1 Λογισμικό και Υπολογιστικό Σύστημα Ένα σύγχρονο υπολογιστικό σύστημα αποτελείται από: το υλικό: τα ηλεκτρονικά μέρη του υπολογιστή και το λογισμικό: το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Λάζος Αλέξανδρος Α.Μ. 3530

Ασφάλεια Στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Λάζος Αλέξανδρος Α.Μ. 3530 Ασφάλεια Στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο Λάζος Αλέξανδρος Α.Μ. 3530 Ηλεκτρονικό Εμπόριο Χρησιμοποιείται για να περιγράψει την χρήση τηλεπικοινωνιακών μέσων (κυρίως δικτύων) για κάθε είδους εμπορικές συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστηµάτων

Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστηµάτων Βασικοί τύποι επιθέσεων στο Internet Βασισµένες σε κωδικό πρόσβασης (password-based attacks): προσπάθεια παραβίασης του κωδικού πρόσβασης Υποκλοπή πακέτων µετάδοσης (packet sniffing attacks): παρακολούθηση

Διαβάστε περισσότερα

υποστηρίζουν και υλοποιούν την πολιτική ασφάλειας

υποστηρίζουν και υλοποιούν την πολιτική ασφάλειας Firewalls Firewalls Τα firewalls (τοίχοι πυρασφάλειας ή πυρότοιχοι ή αναχώματα ασφαλείας ή φράγματα ασφαλείας) είναι ένα σύστημα το οποίο παρεμβάλλεται μεταξύ του ιδιωτικού δικτύου και του δημοσίου δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Σ ε λ ί δ α 1 Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Περιεχόμενα 1. Download Arebas Easy... 2 2. Εγκατάσταση Arebas Easy... 3 3. Εγγραφή στον Arebas Server... 7 4. Παραμετροποίηση Arebas Easy...

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP σελ. 1

Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP σελ. 1 Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP Περιεχόµενα Τι είναι η υπηρεσία FTP;...2 FTP από τη γραµµή εντολών των Windows...2 Το πρόγραµµα WS-FTP...4 Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP σελ. 1

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Ηλεκτρονικό Εμπόριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Ηλεκτρονικό Εμπόριο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ηλεκτρονικό Εμπόριο Αναπτύσσοντας ένα Ηλεκτρονικό Κατάστημα Ηλεκτρονικό Εμπόριο Λειτουργικότητα Εφαρμογής Κατάλογος προϊόντων Καλάθι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΡΤΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΜΗΜΑ: ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Σ.Δ.Ο ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΣΑΒΒΑΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 - Θέματα Εφαρμοσμένης Επιστήμης Υπολογιστών. Κοντογιάννης Βασίλειος ΠΕ19

Ενότητα 3 - Θέματα Εφαρμοσμένης Επιστήμης Υπολογιστών. Κοντογιάννης Βασίλειος ΠΕ19 Ενότητα 3 - Θέματα Εφαρμοσμένης Επιστήμης Υπολογιστών 3.1.1 Λογισμικό και Υπολογιστικό Σύστημα Τι είναι το υλικό ενός υπολογιστικού συστήματος; Το σύνολο των ηλεκτρονικών και μηχανικών μερών του που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Λογισμικό Συστήματος

Κεφάλαιο 4. Λογισμικό Συστήματος Κεφάλαιο 4 Λογισμικό Συστήματος 4.1 Λογισμικό συστήματος Λογισμικό εφαρμογών (application software):προγράμματα για την αντιμετώπιση εξειδικευμένων προβλημάτων π.χ. επεξεργασία κειμένου, μισθοδοσία κλπ.

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστηµάτων

Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστηµάτων Ταυτοποίηση και Πιστοποίηση (Identification & Authentication) Εισαγωγή - Βασικές Έννοιες Τεχνικές Ταυτοποίησης και Πιστοποίησης Συστήµατα που βασίζονται στην πληροφορία Συστήµατα που βασίζονται στην κατοχή

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Εντατικής Λιανικής & Ενηµερώσεις Η.Φ.Τ.Μ

ιαχείριση Εντατικής Λιανικής & Ενηµερώσεις Η.Φ.Τ.Μ ιαχείριση Εντατικής Λιανικής & Ενηµερώσεις Η.Φ.Τ.Μ ιαχείριση P.O.S Η διαχείριση P.O.S µηχανών Online, σας παρέχει τη δυνατότητα να συνδέσετε τους Η/Υ στους οποίους πραγµατοποιείτε τις κινήσεις λιανικής

Διαβάστε περισσότερα

Μια καλή επιλογή θα ήταν www.epipla-onomasas.gr (χωρίζοντας τις λέξεις με παύλα -) ή

Μια καλή επιλογή θα ήταν www.epipla-onomasas.gr (χωρίζοντας τις λέξεις με παύλα -) ή Τι είναι ένα CMS CMS ή Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (Content Management System) ονομάζουμε ένα λογισμικό που μας βοηθά να ελέγχουμε και να διαχειριζόμαστε έναν ιστότοπο δημόσιας ή περιορισμένης πρόσβασης.

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Υπολογιστών Και Δικτύων. Προσομοίωση επίθεσης σε ευπαθές σε SQL Injection σύστημα και απόκτηση κονσόλας διαχειριστή

Ασφάλεια Υπολογιστών Και Δικτύων. Προσομοίωση επίθεσης σε ευπαθές σε SQL Injection σύστημα και απόκτηση κονσόλας διαχειριστή Ασφάλεια Υπολογιστών Και Δικτύων Προσομοίωση επίθεσης σε ευπαθές σε SQL Injection σύστημα και απόκτηση κονσόλας διαχειριστή Ονοματεπώνυμο: Κυριακού Ανδρόνικος Αριθμός Μητρώου: 5806 Email: kyriakou@ceid.upatras.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων

Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων Ενότητα 11: Δικτυακές απειλές - συστήματα προστασίας Θεματική Ενότητα: Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Το περιεχόμενο του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP Το FTP (File Transfer Protocol) είναι το εξειδικευμένο πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων στα σύγχρονα δίκτυα δεδομένων όπως το Διαδίκτυο. Δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς αρχείων από τον υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

FTP - (File Transfer Protocol ) Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων

FTP - (File Transfer Protocol ) Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων FTP - (File Transfer Protocol ) Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων Το File Transfer Protocol (FTP), (Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων) είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο πρωτόκολλο σε δίκτυα τα οποία υποστηρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση ενός σύγχρονου Υπολογιστικού Συστήματος ή Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) Τα σύγχρονα συστήματα Η/Υ έχουν την παρακάτω οργάνωση:

Οργάνωση ενός σύγχρονου Υπολογιστικού Συστήματος ή Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) Τα σύγχρονα συστήματα Η/Υ έχουν την παρακάτω οργάνωση: Οργάνωση ενός σύγχρονου Υπολογιστικού Συστήματος ή Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) Τα σύγχρονα συστήματα Η/Υ έχουν την παρακάτω οργάνωση: Page 1 Χρήστης Εφαρμογή Λειτουργικό Σύστημα Υλικό Γνωστά Λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών: Εξυπηρετητής Apache

Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών: Εξυπηρετητής Apache Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών: Εξυπηρετητής Apache Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Ευάγγελος Α. Κοσμάτος Web Server Ένα πρόγραμμα (daemon, httpd) το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓIΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΡΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ:ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓIΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΡΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ:ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓIΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΡΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ:ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ APACHE WEB SERVER ΣΕ WINDOWS XP ΣΠΟΥΔΑΣΤEΣ: ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΛΕΞΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ADVANCED διαχείριση επικοινωνιακών συστημάτων ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ADVANCED διαχείριση επικοινωνιακών συστημάτων ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ADVANCED διαχείριση επικοινωνιακών συστημάτων ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ADVANCED Οι Advanced θεματικές ενότητες είναι είναι κατάλληλες για άτομα που επιθυμούν να συνεχίσουν σπουδές

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηρισµός Κατανεµηµένων Συστηµάτων

Χαρακτηρισµός Κατανεµηµένων Συστηµάτων Εισαγωγή Χαρακτηρισµός Κατανεµηµένων Συστηµάτων Μαρία Ι. Ανδρέου ΗΜΥ417, ΗΜΥ 663 Κατανεµηµένα Συστήµατα Χειµερινό Εξάµηνο 2006-2007 Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστήµιο Κύπρου

Διαβάστε περισσότερα

Περί δικτύων. Δρ. Ματθαίος Πατρινόπουλος

Περί δικτύων. Δρ. Ματθαίος Πατρινόπουλος Περί δικτύων Δρ. Ματθαίος Πατρινόπουλος Η δομή και εφαρμογές του διαδικτύου Μοίρασμα πόρων Παροχή πρόσβασης σε Εξοικονόμηση χρημάτων Αμεσότητα επικοινωνίας Αυξημένη αξιοπιστία Εξυπηρέτηση επικοινωνιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΤρόποςΑξιολόγησης: α) Εργαστήρια (Προαιρετικάµε 20% - 35% βαρύτητα µόνοθετικά) β) Τελική Γραπτή Εξέταση

ΤρόποςΑξιολόγησης: α) Εργαστήρια (Προαιρετικάµε 20% - 35% βαρύτητα µόνοθετικά) β) Τελική Γραπτή Εξέταση ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ - UNIX Ύλη του Μαθήµατος Μάθηµα: Λειτουργικά Συστήµατα ΙΙ UNIX Βιβλίο Μαθήµατος: α) Tanenbaum, A.:ΣύγχροναΛειτουργικάΣυστήµατα, 2ηΈκδοση, Εκδόσεις Κλειδάριθµος. β) Wrightson, K.,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ο.Λ.Θ. Α.Ε.) Αρ. Μ.Α.Ε. : 42807/06/Β/99/30 Ε ΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ο.Λ.Θ. Α.Ε.) Αρ. Μ.Α.Ε. : 42807/06/Β/99/30 Ε ΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ο.Λ.Θ. Α.Ε.) Αρ. Μ.Α.Ε. : 42807/06/Β/99/30 Ε ΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΡΟΙ ΙΑΘΕΣΗΣ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΙΚΤΥΟΥ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥ ΡΟΜΕΙΟΥ Γενικοί Όροι Το

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός και Διαχείριση Συστημάτων ΙΙ

Προγραμματισμός και Διαχείριση Συστημάτων ΙΙ Προγραμματισμός και Διαχείριση Συστημάτων ΙΙ Μάθημα 1α Εισαγωγή Κώστας Μαργαρίτης,Παναγιώτης Μιχαηλίδης Βασισμένο στο CSE265: System and Network Administration, Brian Davison, 2006, Lehigh University Τι

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χειρισµού. Οδηγίες χρήσεως driver B

Οδηγίες χειρισµού. Οδηγίες χρήσεως driver B Οδηγίες χρήσεως driver B ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εγκατάσταση... 3 1.1 USB Σύνδεση... 5 2. Εκκίνηση Λειτουργία... 2.1 Απενεργοποίηση... 7 2.2. Προγραµµατισµός Παραµέτρων... 7 2.3. Αρχεία_a_b_c... 8 2.4 Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ιοργάνωση: : Σύµβουλος Πληροφορικής & ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ε Α Αθήνας ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Μέρος 3 ο : Θέµατα ικτύωσης Εισηγητές: Ζάχος Κωνσταντίνος, Λιάσκας Ταξιάρχης, Παπαϊωάννου Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 1η Εισαγωγή στην Πληροφορική 1.1 Τι είναι Πληροφορική Ένας σύντομος ορισμός για το τι είναι πληροφορική είναι ο παρακάτω: όλα εκείνα που χρειάζεται κανείς για να παράγει, να οργανώνει και να διαχειρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα - Internet Υπηρεσίες Internet O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία FTP (File Transfer Protocol)

ίκτυα - Internet Υπηρεσίες Internet O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία FTP (File Transfer Protocol) Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας-Βιβλιοθηκονοµίας Κέρκυρα ίκτυα - Internet 2 Υπηρεσίες Internet O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) ΜηχανέςΑναζήτησηςστοWeb Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2003 ΗΜΗΤΡΗΣ ΖΗΣΙΑ ΗΣ 2003 ηµήτρης Ζησιάδης Απαγορεύεται η χρησιµοποίηση όλου ή µέρους του υλικού αυτού σε οποιαδήποτε µορφή (ούτε και σε φωτοαντίγραφα) ή

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου

Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου Τι είναι ένα CMS Σύστημα διαχείρισης περιεχομένου - (Content Management System) Οργάνωση, ταξινόμηση και αρχειοθέτηση πληροφορίας Δημιουργία της υποδομής πάνω στην οποία

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο ικτύων Υπολογιστών 6η ιάλεξη: Ασφάλεια δικτύων

Εργαστήριο ικτύων Υπολογιστών 6η ιάλεξη: Ασφάλεια δικτύων Εργαστήριο ικτύων Υπολογιστών 6 η ιάλεξη: Ασφάλεια δικτύων Ασφάλεια ικτύων Μέθοδοι επίθεσης Denial-of-Service i (DoS) Μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση (Unauthorized access attacks) Password attacks, Trojan

Διαβάστε περισσότερα

για την επιχείρησή σας Λύση Χωρίς Συμβιβασμούς SOLO SMALL BUSINESS GATEWAY

για την επιχείρησή σας Λύση Χωρίς Συμβιβασμούς SOLO SMALL BUSINESS GATEWAY SOLO SMALL BUSINESS GATEWAY Το SOLO Small Business Gateway είναι ένα λογισμικό που έρχεται να καλύψει όλες τις βασικές ψηφιακές ανάγκες σας. Ενσωματώνει ένα σύγχρονο Τηλεφωνικό Κέντρο και ένα πλήρη Server

Διαβάστε περισσότερα

Technical FAQ. Data Encryption: 128bit έως 256Bit με επιλογή πρωτοκόλλου (AES, Triple DES, and TwoFish). Traffic Encryption: 1024bit RCA

Technical FAQ. Data Encryption: 128bit έως 256Bit με επιλογή πρωτοκόλλου (AES, Triple DES, and TwoFish). Traffic Encryption: 1024bit RCA Technical FAQ FAQ General Technical: 1. Encryption Data Encryption: 128bit έως 256Bit με επιλογή πρωτοκόλλου (AES, Triple DES, and TwoFish). Traffic Encryption: 1024bit RCA 2. Χρειάζεται να εγκαταστήσω

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΠΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΠΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΠΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ Εκδοση 1.0, 26/08/2009 Η εγκατάσταση του προγράμματος απομακρυσμένης εισαγωγής βαθμολογιών απαιτεί περιβάλλον windows (Windows 2000,

Διαβάστε περισσότερα

8.3 Ασφάλεια ικτύων. Ερωτήσεις

8.3 Ασφάλεια ικτύων. Ερωτήσεις 8.3 Ασφάλεια ικτύων Ερωτήσεις 1. Με τι ασχολείται η ασφάλεια των συστηµάτων; 2. Τι είναι αυτό που προστατεύεται στην ασφάλεια των συστηµάτων και για ποιο λόγο γίνεται αυτό; 3. Ποια η διαφορά ανάµεσα στους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Web Services

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Web Services ΚΕΦΑΛΑΙΟ Web Services Προϋποθέσεις εγκατάστασης Web Services για το Κεφάλαιο 4.50 1. Κεφάλαιο έκδοση 4.51e build 458 ή νεότερο 2. Internet Information Server (IIS) version 6 ή νεότερος 3. Σε κάποιον υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

MicromediaFiscalServer v.1.1.

MicromediaFiscalServer v.1.1. MicromediaFiscalServer v.1.1. Ο MicromediaFiscalServer(MFS) επιτρέπει σε εµπορικές εφαρµογές να χρησιµοποιήσουν ταµειακή µηχανή σαν φορολογικό εκτυπωτή χωρίς να υλοποιήσουν άµεση επικοινωνία µε την ταµειακή.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Σύντομη εισαγωγή στο εργαστήριο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Σύντομη εισαγωγή στο εργαστήριο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Σύντομη εισαγωγή στο εργαστήριο Στο φετινό εργαστήριο του μαθήματος, έχετε τη δυνατότητα να δουλέψετε σε 2 περιβάλλοντα. Ένα σε περιβάλλον UNIX μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης σε

Διαβάστε περισσότερα

Προσβασιµότητα στους διαδικτυακούς κόµβους

Προσβασιµότητα στους διαδικτυακούς κόµβους Οι Πολιτιστικοί Οργανισµοί στο ιαδίκτυο Προσβασιµότητα και ασφάλεια στους διαδικτυακούς κόµβους Εµµανουήλ Γ. Καρατζάς Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχνολογίας Υπολογιστών, MSc. Ίδρυµα Μελετών Λαµπράκη Προσβασιµότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (software)

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (software) ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (software) Το Λογισµικό του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Περιεχόµενα Ορισµός Λογισµικού Κατηγορίες Λογισµικό Συστήµατος Λογισµικό Εφαρµογών Το λογισµικό είναι: Το λογισµικό Το σύνολο των προγραµµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηά ριο Βαά σεων Δεδομεάνων

Εργαστηά ριο Βαά σεων Δεδομεάνων Εργαστηά ριο Βαά σεων Δεδομεάνων Εγκατάσταση και χρήση εργαλείων - FAQs 2012-11-20 Contents 1. Λογισμικό που χρειάζεστε... 2 2. WAMP server... 3 2.1 Ζητήματα στην εγκατάσταση... 3 2.2 Services του WampServer...

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήµατα

Λειτουργικά Συστήµατα Λειτουργικά Συστήµατα Περιεχόµενα Ορισµός Βασικές Λειτουργίες Κατηγορίες Κύρια Συστατικά ιαχείριση ιεργασιών Παραδείγµατα Λειτουργικά Συστήµατα Το λειτουργικό σύστηµα: Είναι ένα σύνολο προγραµµάτων που

Διαβάστε περισσότερα

Αν Ναι, δείτε πως με το λογισμικό axes μπορείτε!

Αν Ναι, δείτε πως με το λογισμικό axes μπορείτε! Θέλετε να μάθετε πως μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις 5250 οθόνες μέσω browser, χωρίς αλλαγή στις υπάρχουσες εφαρμογές και χωρίς εγκατάσταση στον client? Αν Ναι, δείτε πως με το λογισμικό axes μπορείτε!

Διαβάστε περισσότερα