ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ. Εκπαιδευτικές Σημειώσεις «Ε-Business» «ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΑΣΗΜΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ»

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ. Εκπαιδευτικές Σημειώσεις «Ε-Business» «ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΑΣΗΜΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ»"

Transcript

1 ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ «ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΑΣΗΜΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» Εκπαιδευτικές Σημειώσεις «Ε-Business» Νικόλαος Δέσκας Ιωάννινα, Μάιος 2013

2 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ 1. Εισαγωγή 1.1 Θεωρητική προσέγγιση Πολύ συχνά γίνεται λόγος τα τελευταία χρόνια για ένα νέο είδος επιχειρηματικής δραστηριότητας που αναπτύχθηκε μαζί σχεδόν με το διαδίκτυο (Internet). Αυτή η νέα μορφή επιχείρησης έχει αρχίσει να βρίσκει μεγάλη άνθηση καθώς οι δυνατότητες και ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου συνεχώς αυξάνονται με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αποκτούν πέρα από την φυσική τους υπόσταση και μια ηλεκτρονική μορφή. Ταυτόχρονα νέες επιχειρήσεις φέρουν τον τίτλο των εικονικών (virtual) επιχειρήσεων καταρρίπτοντας και υπερβαίνοντας τους ως σήμερα ορισμούς για τον όρο επιχείρηση και συναλλαγή. Έτσι εύκολα δημιουργείται η απορία για το τι είναι και τι αποτελεί αυτή την νέα μορφή της επιχείρησης του εμπορίου και γενικότερα της οικονομίας. Όσο και αν φανεί περίεργο σε μερικούς οι ηλεκτρονική συναλλαγή είναι προγενέστερη του Internet. Τα τελευταία τριάντα χρόνια μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές όπως τράπεζες μέσω των συστημάτων EDI (Electronic Data Interchange) ή μέσο ιδιωτικών δικτύων EFT (Electronic Funds Transfer) παράδειγμα των οποίων αποτελεί και το γνωστό στο ελληνικό χώρο σύστημα Swift. Στην εποχή του Internet κάποιος θα μπορούσε πολύ εύκολα να υποστηρίξει ότι ηλεκτρονικό εμπόριο είναι η μορφή επιχειρηματικής συναλλαγής και επικοινωνίας που γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα. Παρόλο που ένας τέτοιος ορισμός είναι από την τεχνική πλευρά ακριβής ωστόσο περιορίζει την έννοια του Ηλεκτρονικού Εμπορίου το οποίο δεν συνίσταται από μία απλή ηλεκτρονική επικοινωνία. Έτσι ως Ηλεκτρονικό Εμπόριο θα μπορούσε να οριστεί: "Ένα σύνολο επιχειρηματικών στρατηγικών που μπορούν να υποστηρίξουν συγκεκριμένους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας και συγκεκριμένες επιχειρηματικές πρακτικές οι οποίες επιτρέπουν, μέσω της χρήσης νέων

3 τεχνολογιών, την διεκπεραίωση εμπορικών διαδικασιών με ηλεκτρονικά μέσα." Υπάρχουν ένα σύνολο από δραστηριότητες που περιλαμβάνει το ηλεκτρονικό εμπόριο οι οποίες συνοψίζονται στις ακόλουθες: Ηλεκτρονική εμπορία αγαθών και υπηρεσιών. Παράδοση ψηφιακού περιεχομένου. Ηλεκτρονική αγοραπωλησία μετοχών. Ηλεκτρονική έκδοση φορτωτικών. Εμπορικές δημοπρασίες. Συλλογικές εργασίες σχεδίασης και τεχνικών μελετών. Ενημέρωση από πηγές σε απευθείας σύνδεση. Κρατικές προμήθειες. Πωλήσεις απευθείας στον καταναλωτή και μεταγοραστική εξυπηρέτηση. 1.2 Συνιστώσες του Ηλεκτρονικού Εμπορίου Αν και το Ηλεκτρονικό Εμπόριο αποτελεί μια πολύ γενική έννοια ωστόσο μερικές βασικές συνιστώσες υπάρχουν σε κάθε μορφή. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι η μορφή της ηλεκτρονικής συναλλαγής, οι τύποι των προϊόντων καθώς και επιχειρηματικές διαδικασίες που εξυπηρετεί στο εμπορικό χώρο μια εφαρμογή e-commerce Μορφές ηλεκτρονικών συναλλαγών. Με την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πληροφορίας και την αξιοπιστία στην μετάδοση όσο και στην λήψη, η ευκολία και η ταχύτητα μετάδοσης που πλέον προσέφερε μία τέτοια ανάπτυξη κάθε συναλλαγή στο μέλλον προβλέπεται να είναι ηλεκτρονική. Έτσι τυπικές συναλλαγές που στο παρελθόν γινόταν με έγγραφα τείνουν πλέον να εξαφανιστούν. Οι κυριότερες κατηγορίες συναλλαγών που αυτήν την στιγμή εξυπηρετούνται από εφαρμογές ΗΕ είναι οι ακόλουθες : Α) Δημόσιος Φορέας προς επιχείρηση. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται όλες οι συναλλαγές μεταξύ δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων. Οι βασικές συναλλαγές που διεκπεραιώνονται μεταξύ τοπικών και ιδιωτικών είναι οι εξής: Φορολογία.

4 Εισαγωγές-εξαγωγές μέσω τελωνείων. Δημόσιες προμήθειες. Ηλεκτρονική πληροφόρηση. Έκδοση βεβαιώσεων πιστοποιητικών και άλλων επίσημων εγγράφων. Σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού όπως οι Η.Π.Α. και ο Καναδάς που υπήρχε ιη κατάλληλη υποδομή έχει αναπτυχθεί μια πληθώρα τέτοιων υπηρεσιών έχοντας ως αποτέλεσμα την μείωση των λειτουργικών εξόδων, την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και πάνω από όλα τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των εισόδων των επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα από το Ιανουάριο του 2001 άρχισαν να λειτουργούν υπηρεσίες αυτής της μορφής όπως η διεκπεραίωση των δηλώσεων ΦΠΑ ( Β) Δημόσιος φορέας προς πολίτες-καταναλωτές. Η κατηγορία αυτών των συναλλαγών περιλαμβάνει εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από του πολίτες είτε για να ολοκληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις είτε για να προμηθευτούν πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις είτε απλά για να πληροφορηθούν για κάτι που τους ενδιαφέρει. Γ) Επιχείρηση προς Επιχείρηση (Βusiness-to-Business, Β2Β): Οι εφαρμογές αυτής της κατηγορίας έχουν ως κύριο σκοπό την μείωση και τον έλεγχο του αποθέματος την αυτοματοποιημένη αντικατάσταση των προϊόντων και γενικότερα την απλοποίηση των διαδικασιών ολόκληρης της επιχείρησης. Για να επιτευχθούν όμως τα παραπάνω πρέπει να προϋπάρχει η κατάλληλη συνεννόηση και ο συντονισμός μεταξύ των επιχειρήσεων σε θέματα όπως η χρήση τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Εφαρμογές που κινούνται προς εκείνη την κατεύθυνση είναι οι εφαρμογές E.D.I. οι οποίες είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν ηλεκτρονικά καίριες λειτουργίες όπως η παραγγελιοληψία και ητιμολόγηση. Δ) Επιχείρηση ως προς τον καταναλωτή. (Business-to-Customers, B2C) Είναι ίσως η πιο γνωστή σχέση και αυτό επειδή χρησιμοποιεί το Internet ως κύριο μέσο για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών. Στον τομέα αυτό έχουν δημιουργηθεί μία σειρά εφαρμογών με βασικότερες τις: Υποστήριξη πελατών. Ηλεκτρονική δημοσιογραφία (εφημερίδες, περιοδικά).

5 Ηλεκτρονική διανομή προϊόντων (π.χ. πληροφορίες, εφημερίδες, μουσική). Διαφήμιση. Ηλεκτρονικά καταστήματα Ηλεκτρονικές αγορές. Ηλεκτρονικές πληρωμές. Ηλεκτρονικές τράπεζες κ.α. Ε) Καταναλωτές με καταναλωτές (Customers-to-Customers, C2C): Πωλήσεις από αγγελίες, διαφήμιση προσωπικών υπηρεσιών, πώληση εξειδίκευσης (π.χ. ebay) ΣΤ) Καταναλωτές με επιχειρήσεις (Customers-to-Business, C2Β): Συναλλαγές ατόμων που πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες σε οργανισμούς Τύποι προϊόντων Πέρα από την εύρεση και την ανάκτηση πληροφοριών οι εφαρμογές του Η.Ε.παρέχουν την δυνατότητα της συναλλαγής τριών τύπων προϊόντων αγαθά, εργασίες και άϋλα αγαθά. Κάθε ένας από τους τύπους των προϊόντων έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και είναι απαραίτητη η σε βάθος μελέτη τους για την προσαρμογή τους σε μία εφαρμογή Η.Ε. Αγαθά. Πρόκειται για φυσικά αντικείμενα, που έχουν παραχθεί σύμφωνα με κάποιες προδιαγραφές, που κατά κύριο λόγο τις ορίζει ο κατασκευαστής τους. Συνήθως συμπεριλαμβάνεται στην έννοιά τους και η μεταφορά από τον τόπο παραγωγής στον τόπο πώλησης. Παραδείγματα αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνoυν: Βιβλία, φαρμακευτικά προϊόντα, είδη ένδυσης, ανταλλακτικά κάθε είδους κλπ. Εργασίες. Πρόκειται για τις εργασίες ανάπτυξης ή κατασκευής αγαθών σύμφωνα με προδιαγραφές που θέτει ο πελάτης. Παραδείγματα αποτελούν τα προϊόντα λογισμικού, ηλεκτρικές -υδραυλικές εγκαταστάσεις, κατασκευές χώρων κλπ. Βασικές επιχειρηματικές διαδικασίες που έχουν σχέση με αυτή την κατηγορία αφορούν την διαπραγμάτευση των προδιαγραφών, τις πληρωμές σύμφωνα με την πρόοδο του έργου κλπ.

6 Υπηρεσίες. Η διάθεση και πώληση υπηρεσιών είναι συνήθως διαδικασίες αλληλοεξαρτώμενες. Παραδείγματα αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνουν δημόσιες, τουριστικές, χρηματοοικονομικές, ψυχαγωγικές, συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας. Άυλα αγαθά. Η αξία αυτών των προϊόντων δεν συνδέεται άμεσα με το κόστος παραγωγής τους αλλά με το περιεχόμενο και τη χρήση τους. Επίσης: η διανομή τους εξαρτάται άμεσα από κάποιο μέσο επικοινωνίας, συνδέονται άρρηκτα με την έννοια των δικαιωμάτων χρήσης. π.χ. κινηματογραφικές ταινίες, προϊόντα μουσικής, πακέτα λογισμικού, σχέδια διαφόρων ειδών κλπ. Επιχειρηματικές διαδικασίες που σχετίζονται με αυτή την κατηγορία περιλαμβάνουν την αναπαραγωγή των προϊόντων κατόπιν σχετικής άδειας και όλες τις επικοινωνιακές διεργασίες που πρέπει να συντελεστούν για αυτό το σκοπό. Να τονισθεί ότι οι παραπάνω κατηγορίες είναι πολύ γενικού περιεχομένου. Ένα προϊόν μπορεί να προέλθει από τη συνένωση δύο ή περισσότερων από τις παραπάνω γενικές κατηγορίες (π.χ. ένα πακέτο λογισμικού είναι ένα προϊόν με στοιχεία άυλου αγαθού, ενώ αυτό μπορεί να συνοδεύεται από ένα συμβόλαιο συντήρησης, κάτι που πρακτικά θεωρείται παροχή υπηρεσίας και ανήκει στην κατηγορία υπηρεσίες). Σύμφωνα με έρευνα των Ernst & Young, τα πιο δημοφιλή ηλεκτρονικά προϊόντα είναι αυτά των PC και των περιφερειακών τους με 40%. Ακολουθούν τα βιβλία με 20%, τα ταξίδια με 16%, τα ρούχα με 10%, η μουσική με 6%, διάφορες συνδρομές με 6% και τέλος τα δώρα με 2%. Επίσης βρέθηκε ότι μέσα στο 1999 το 48% των Αμερικανών, το 30% των Καναδών, το 40% των Αυστραλών, το 37% των Βρετανών, το 34% των Ιταλών και το 47% των Γάλλων χρηστών του Internet, ξόδεψαν τουλάχιστον 500$ στην ηλεκτρονική αγορά Επιχειρηματικές διαδικασίες Ως επιχειρηματικές διαδικασίες εννοούνται όλες εκείνες οι εμπορικές διαδικασίες που γίνονται μέχρι στιγμής με ηλεκτρονικό τρόπο και είναι οι εξής:

7 Προώθηση προϊόντος (marketing). Το marketing περιλαμβάνει μία σειρά από δραστηριότητες που αφορούν τόσο τον πωλητή προϊόντων ή υπηρεσιών όσο και τον αγοραστή. Στην πρώτη περίπτωση ο πωλητής είναι υποχρεωμένος να κάνει μία έρευνα αγοράς, ένα καλό σχεδιασμό του προϊόντος και πάνω από όλα μία προσεγμένη και σωστή διαφήμιση για τα προϊόντα του. Από την πλευρά του ο χρήστης-αγοραστής για μια καλή αγορά πρέπει να συλλέξει τις κατάλληλες πληροφορίες και από αυτές να επιλέξει την καλύτερη προσφορά για αυτόν. Σκοπός του Ηλεκτρονικού εμπορίου είναι να μειώσει όσο το δυνατόν την άμεση επαφή του αγοραστή και του πωλητή χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει την ποιότητα της προβολής του προϊόντος. Επιβεβαίωση της συνεργασίας (contracting). Για να διεκπεραιωθεί μία συνεργασία απαιτείται πρώτον από την πλευρά του αγοραστή η συλλογή πληροφοριών πάνω στις προδιαγραφές του προϊόντος αλλά και των υπολοίπων όρων της συνεργασίας (π.χ. παράδοση, πληρωμή) και δεύτερον από την πλευρά του πωλητή η διαπραγμάτευση των όρων καθώς και η επεξεργασία των παραγγελιών σύμφωνα με προσυμφωνηθέντες όρους. Διαχείριση των αποθεμάτων (logistics). Είναι όλες εκείνες οι διαδικασίες που στοχεύουν στην διάθεση των παραγγελθέντων προϊόντων σύμφωνα με τους όρους κάθε αγοραστή. Στις λειτουργίες αυτές εντάσσονται η λειτουργίες που αφορούν την ζήτηση ενός προϊόντος την μεταφορά την κατηγοριοποίηση του προϊόντος και όλες σχεδόν τις εργασίες της αποθήκης. Οι επικοινωνίες είτε αυτές είναι ανάμεσα αγοραστή και επιχείρησης είτε είναι καθαρά ανάμεσα σε τμήματα τις ιδίας επιχείρησης γίνεται με δομημένο τρόπο για την αποδοτικότερη και γρηγορότερη επικοινωνία. 1.3 Πεδία εφαρμογής Ηλεκτρονικού Εμπορίου Το ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές διαδικασίες που ως σήμερα δεν γινόταν με ηλεκτρονικό τρόπο. Οι υπηρεσίες αυτές θα αυξάνονται όσο τελειοποιείται η τεχνολογία και αυξάνεται ο αριθμός χρηστών που είναι σε θέση να τις χρησιμοποιεί με ευκολία. Οι βασικότερες από αυτές που υπάρχουν και σήμερα είναι: Υποστήριξη πελατών. Πολλές επιχειρήσεις δημιουργούν ομάδες συζητήσεων και επαφών (newsgroups) με τους πελάτες που είναι σε θέση όχι μόνο να

8 επικοινωνούν με τον προμηθευτή αλλά και με άλλους πελάτες του ιδίου προϊόντος και να ανταλλάσσουν ιδέες και λύσεις για το προϊόν που έχουν. Κλασικά παραδείγματα είναι το δίκτυο GEN(Global Engineering Network) της Siemens Nixdorf που αποτελεί ένα forum επαφών για μηχανικούς, προμηθευτές και πελάτες μηχανολογικού εξοπλισμού από όλη την Ευρώπη ή το δίκτυο της Microsoft για παραγωγούς εφαρμογών λογισμικού (msdn.microsoft.com). Δημιουργία Ηλεκτρονικών Επιχειρήσεων (Virtual Enterprises). Η έννοια της ηλεκτρονικής ή εικονικής επιχείρησης είναι ένας όρος μεταγενέστερος του Ηλεκτρονικού εμπορίου και άρχισε να εμφανίζεται δυναμικά με την ανάπτυξη του World Wide Web. Ο γνωστός σε όλους παγκόσμιος ιστός (WWW) έδωσε την δυνατότητα δημιουργίας καταστημάτων και αργότερα ολόκληρων εμπορικών κέντρων που η φυσική τους υπόσταση δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία αποθήκη και ένα πληροφοριακό κέντρο. Στα ηλεκτρονικά καταστήματα οι βιτρίνες είναι σε ηλεκτρονική μορφή ενώ την θέση των πωλητών την έχουν καταλάβει χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και προγραμματιστές. Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο στο κόσμο το οποίο ξεκίνησε ως εικονικό κατάστημα γνωστό και ως Amazon ( Ηλεκτρονικές Τράπεζες. Μία πιο πολύπλοκη εφαρμογή από αυτή του ηλεκτρονικού καταστήματος είναι αυτή της ηλεκτρονικής τράπεζας. Μια ηλεκτρονική τράπεζα έχει ως σκοπό να προσφέρει όλες εκείνες τις υπηρεσίες που χρειάζονται η πελάτες της για να μπορούν μέσω Internet να χρεοπιστώνουν τους λογαριασμούς τους ή ακόμη να μπορούν να κάνουν αίτηση δανείου ή αίτηση για πιστωτικές κάρτες. Πολύ καλά παραδείγματα υλοποιήσεων ηλεκτρονικής τραπεζικής υπάρχουν στη διεύθυνση και Τα οφέλη από το Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Οι λόγοι δημιουργίας και ανάπτυξης του Η.Ε. είναι πολλοί και σημαντικοί για την παγκόσμια οικονομία αφού προσέφερε και μάλλον απλόχερα πολλά οφέλη και στις δύο πλευρές καταναλωτή και προμηθευτή. Πολλοί πιστεύουν ότι εφόσον ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας της πληροφορικής αυτό θα επηρέαζε όλους τους τομείς τις ζωής του ανθρώπου και πόσο περισσότερο την

9 οικονομία μίας και αυτή εξαρτάται άμεσα από τον καταναλωτή. Ωστόσο στην περίπτωση του ηλεκτρονικού εμπορίου από την πλευρά του προμηθευτή τα οφέλη ήρθαν σχεδόν ανέξοδα για αυτούς που μπορούν να καταλάβουν τις απαιτήσεις της εποχής. Το Internet ήταν εν τη γενέσει ένα φθηνό μέσο επικοινωνίας άκρως ενδιαφέρον για τον απλό πολίτη που με ένα υπολογιστή μπορούσε να βρεθεί όπου επιθυμούσε μέσα το Δίκτυο. Αυτό ήταν που εκμεταλλεύτηκαν κάποιες εταιρίες και αργότερα τις ακολούθησαν και οι υπόλοιπες δημιουργώντας πλέον τα ηλεκτρονικά τους υποκαταστήματα στο δημοφιλές Internet. Τα οφέλη για τους προμηθευτές συνοψίζονται ως εξής: Παγκόσμια προβολή. Βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα. Σμίκρυνση (ως και απαλοιφή) της προμηθευτικής αλυσίδας. Ελαχιστοποίηση κόστους παραγωγής. Νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Εξίσου ευνοημένος από την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι και ο καταναλωτής που με την σειρά του έχοντας πλέον αποκτήσει την εμπειρία του διαδικτύου μπορεί να αγοράζει ηλεκτρονικά. Βέβαια από αυτήν την σκοπιά ο αγοραστής πρέπει να είναι εξοικειωμένος με την χρήση του υπολογιστής και όλων των άλλων ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας. Έτσι για τον αγοραστή τα οφέλη που προκύπτουν έχουν ως εξής: Παγκόσμια επιλογή Βελτιωμένη παροχή υπηρεσιών Λήψη εξειδικευμένων υπηρεσιών από τους προμηθευτές Άμεση κάλυψη αναγκών Ελαχιστοποίηση τιμών Νέα προϊόντα και υπηρεσίες Εκτός όμως από τα οφέλη που υπάρχουν για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες υπάρχουν και γενικότερα οφέλη για την κοινωνία. Οφέλη για τη Κοινωνία: Επιτρέπει σε περισσότερα άτομα να εργάζονται στο σπίτι και να κάνουν λιγότερες μετακινήσεις για αγορές, με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερη κίνηση στους δρόμους και μικρότερη μόλυνση του περιβάλλοντος

10 Επιτρέπει σε μερικά εμπορεύματα να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές, οπότε λιγότερο πλούσιοι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν περισσότερα και έτσι να αυξήσουν το βιοτικό τους επίπεδο Επιτρέπει σε ανθρώπους από χώρες του 3ου κόσμου και από αγροτικές περιοχές, να απολαμβάνουν προϊόντα και υπηρεσίες που αλλιώς δε θα ήταν διαθέσιμα σε αυτούς Διευκολύνει τη διανομή δημόσιων υπηρεσιών, όπως υγεία-εκπαίδευσηκοινωνικές παροχές, με μειωμένο κόστος και/ή με βελτιωμένη ποιότητα 1.5 Τεχνολογική προσέγγιση του Ηλεκτρονικού Εμπορίου Το τεχνολογικό μοντέλο κάθε εφαρμογής ηλεκτρονικού εμπορίου μπορεί να χωριστεί σε τρία επίπεδα: Τηλεπικοινωνιακό επίπεδο. Πρώτο από όλα πρέπει να οριστεί το μέσο επικοινωνίας πάνω στο οποίο θα λειτουργήσει το μοντέλο. Το πιο διαδεδομένο μέσο για τις εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου θεωρείται σήμερα το Internet. Τεχνολογίες Ηλεκτρονικού εμπορίου. Για την υποστήριξη του ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν δημιουργηθεί τεχνολογίες που προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις στις εφαρμογές Η.Ε. Σε αυτό το επίπεδο μπορούν να ενταχθούν τεχνολογίες όπως το ( , EDI, EFT, BAR-Codes, τεχνολογίες ασφαλείας κ.α) Εφαρμογές Ηλεκτρονικού εμπορίου. Είναι ολοκληρωμένες λύσεις για τις επιχειρηματικές ανάγκες που καλείτε να υποστηρίζει το Ηλεκτρονικό εμπόριο. Το marketing, η διαφήμιση, η προώθηση προϊόντων καθώς και ολόκληρος ο κύκλος της προσφοράς / παραγγελιοδοσίας / Τιμολόγησης ολοκληρώνονται σήμερα με την χρήση Ηλεκτρονικού Εμπορίου. 1.6 Τηλεπικοινωνιακό Επίπεδο Είδη Δικτύων Στο επίπεδο αυτό περιλαμβάνονται οι εναλλακτικοί μηχανισμοί διασύνδεσης των επιχειρηματικών εταίρων που συναλλάσσονται ηλεκτρονικά. Οι μηχανισμοί αυτοί δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενοι μεταξύ τους και για αυτό

11 το λόγο αρκετές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν διαφορετικά είδη τηλεπικοινωνιακής υποδομής για διαφορετικές επιχειρηματικές εφαρμογές. Οι βασικές κατηγορίες είναι οι εξής : Internet Το γνωστό διεθνές διαδίκτυο έχει κερδίσει το ενδιαφέρον όλων των εταιριών. Η εξέλιξη των εφαρμογών του και η βελτίωση της αξιοπιστίας του από πλευράς ασφάλειας και διαθεσιμότητας μετέτρεψε το Internet σε ένα πρόσφορο μέσο για ηλεκτρονικές συναλλαγές. Αξιόλογες εφαρμογές που στηρίζονται στο διαδίκτυο έχουν αναπτυχθεί για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις στο τομέα της διαφήμισης, της πώλησης προϊόντων, της παράδοσης άυλων αγαθών. Στον τομέα αυτών έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις με την μορφή των εταιριών παροχής υπηρεσιών διαδικτύου (Internet Service Provider, ISP). Κύρια πλεονεκτήματα του διαδικτύου πέρα από το μικρό κόστος είναι η ευρεία εξάπλωση σε ολόκληρο τον κόσμο και η φιλικότητα προς τον απλό χρήση μέσω του γραφικού περιβάλλοντος διεπαφής (Graphical User Interface).Αντίθετα στα μειονεκτήματα ανήκουν η έλλειψη ασφάλειας και η μη ύπαρξη ενός κεντρικού διαχειριστή που θα εγγυάται την ποιότητα της υπηρεσίας. Intranet Τεχνικά Internet και Intranet δεν παρουσιάζουν διαφορές. Το Intranet είναι ένα δίκτυο που τείνει να εξομοιώσει τις λειτουργίες και υπηρεσίες ενός τοπικού δικτύου με την χρήση του Internet. Τα Intranets αναπτύχθηκαν από τις ανάγκες των εταιριών να διασυνδέσουν με ένα δίκτυο που να έχει περίπου την ίδια συμπεριφορά με ένα τοπικό δίκτυο (LAN) όλα τα υποκαταστήματα τους. Με αυτόν τον τρόπο έγινε εφικτή η σύνδεση με σχετικά χαμηλό κόστος. Τα Intranets αν και δεν είναι τοπικά δίκτυα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες όπως κοινή χρήση πόρων (δίσκοι, εκτυπωτές) μέσω των πρωτοκόλλων TCP/IP και των υπολοίπων πρωτοκόλλων του διαδικτύου. Τα Ιntranets συγκεντρώνουν πολύ βασικά πλεονεκτήματα όπως η ασφάλεια και η ποιότητα υπηρεσιών ανάλογα με το κόστoς.

12 Δίκτυα Προστιθέμενης Αξίας(Valued Added Networks- VAN). Τα δίκτυα αυτά σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα δεν χρησιμοποιούν το Internet. H μη χρήση του Internet έχει βέβαια ως αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση του κόστους με ανάλογη όμως αύξηση της ασφάλειας και της εμπιστευτικότητας. Σχεδιάστηκαν με σκοπό την εξυπηρέτηση αναγκών διεπιχειρησιακών συναλλαγών και ειδικά σε περιπτώσεις πολύ ευαίσθητων από πλευρά ασφάλειας δεδομένων. Η αντίθεση με το Internet είναι ότι τα VAN καλύπτουν ανταλλαγές εμπορικών δεδομένων μεταξύ εταιριών (Business to Business) και όχι μεταξύ εταιρίας και πελατών(business to Customer). Η ανταλλαγή EDI μηνυμάτων είναι μία από τις βασικότερες εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα δίκτυα VAN. 1.7 Εφαρμογές Ηλεκτρονικού εμπορίου Στο επίπεδο αυτό ανήκουν όλες τις επιχειρησιακές λειτουργίες που έχουν μετατραπεί και γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Στην παγκόσμια βιβλιογραφία, στους τομείς της οικονομίας, κάθε παραδοσιακή λειτουργία που έχει μετατραπεί σε ηλεκτρονική συνηθίζεται να συμβολίζεται με το μικρό γράμμα e της αγγλικής αλφαβήτου. Όπως και στην περίπτωση του επιπέδου 2 έτσι και σε αυτήν την περίπτωση μία εφαρμογή μπορεί να ακολουθεί περισσότερες από μία τεχνολογίες δηλαδή να υλοποιείται διαφορετικά κάθε φορά. Η ηλεκτρονική οικονομία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που παρέχονται από την σύγχρονη Πληροφορική για να μετατρέψει όλες τις διαδικασίες σε ηλεκτρονικές. Στις πιο πολλές περιπτώσεις το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι θετικό. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις όπου είτε λόγω μη υποστήριξης από τις υπάρχουσες τεχνολογίες είτε λόγω ιδιαιτερότητας της διαδικασίας να μην υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μερικές από τις βασικότερες επιχειρηματικές λειτουργίες που μετατράπηκαν σε ηλεκτρονικές είναι και οι ακόλουθες : 1. Ηλεκτρονική Διαπραγμάτευση (e-negotiation). Η ηλεκτρονική διαπραγμάτευση περιλαμβάνει όλες εκείνες τις μορφές επικοινωνίας που μεταξύ επιχειρήσεων οι οποίες έχουν ως κατάληξη την σύναψη(ή μη) εμπορική σχέσης. Οι διαπραγματεύσεις αυτού του είδους χαρακτηρίζονται με τον παγκόσμιο όρο διεπιχειρησιακές διαπραγματεύσεις (Business to Business Negotiations) και δεν αφορούν τις σχέσεις μεταξύ πελάτη και επιχείρησης. Η ιδιαιτερότητα αυτής της λειτουργίας και η αδυναμία για την τυποποίησης της

13 δεν απλουστεύτηκε με το Ηλεκτρονικό Εμπόριο αλλά αντιθέτως έγινε περισσότερο πολύπλοκη. 2. Ανταλλαγή Πληροφοριών Προϊόντων (e-product Information Exchange). Η ανταλλαγή πληροφοριών προϊόντων αφορά και τις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων αλλά και την σχέση μεταξύ πελάτη και επιχείρησης. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει ως σκοπό να δώσει την δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο προϊόν από ένα forum τεχνογνωσίας που θα έχει δημιουργηθεί. Πολλές γνωστές εταιρίες έχουν δημιουργήσει τέτοιου είδους forum με πιο γνωστό το MSDN της Microsoft. 3. Ηλεκτρονική Παράδοση Προϊόντος (e-product Delivery). Η ηλεκτρονική παράδοση προϊόντος αφορά μονάχα άϋλα προϊόντα δηλαδή προϊόντα που έχουν ηλεκτρονική υφή. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Για την πραγματοποίηση τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, είτε με τρόπους άμεσης ηλεκτρονικής μεταφοράς αρχείων (FTP, WWW). 4. Ηλεκτρονική Πληρωμή (e-payment). Η ηλεκτρονική πληρωμή είναι η πιο πολύπλοκη από τις εφαρμογές. Οι τρεις βασικότεροι λόγοι είναι η μη κατάλληλη εναρμόνιση με πολλές εθνικές νομοθεσίες, οι αυξημένες απαιτήσεις ασφάλειας που υπάρχουν και τέλος η ανυπαρξία μέχρι σήμερα κάποιου παγκόσμια αποδεκτού προτύπου για τέτοιου είδους πληρωμές. Οι βασικοί τρόποι πληρωμής σήμερα παγκοσμίως γίνονται με τους εξής δύο τρόπους: α) Με την χρήση πιστωτικής κάρτας. Είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος κατά τον όποιο ο πελάτης στέλνει τον αριθμό της πιστωτικής του κάρτας και την ημερομηνία λήξης της και η εταιρία τους χρεώνει αναλόγως. Αυτός ο τρόπος χρησιμοποιείται κυρίως στο διαδίκτυο και μεταξύ πελατών και εταιριών (Business to Customer). β) Το Financial EDI είναι ένα δεύτερο τρόπος πληρωμών που χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό ασφαλείας. Ο πελάτης στέλνει ένα EDI μήνυμα στην τράπεζα που συναλλάσσεται και η τράπεζα αναλαμβάνει την πληρωμή του προμηθευτή.

14 1.8 Τα πλεονεκτήματα του διαδικτύου Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα τα οποία έχουν οδηγήσει τον επιχειρηματικό κόσμο στο να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως μέσω ενημέρωσης και προώθηση των προϊόντων τους. Τα τρία βασικότερα από αυτά θεωρούνται τα εξής : Παγκόσμια Κάλυψη. Το παγκόσμιο εύρος του διαδικτύου προσφέρει την δυνατότητα της παγκόσμιας παρουσίας Εύκολη χρήση. Το γεγονός ότι το Internet αποτελεί μία σχετικά νέα τεχνολογία δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην γρήγορη εξοικείωση του μεγαλύτερου ποσοστού χρηστών ανά τον κόσμο. Από την αρχή σχεδόν το Internet προσέφερε στους χρήστες τους ένα φιλικό και εύκολο περιβάλλον. Το περιβάλλον αυτό χρησιμοποιεί όλες της γνωστές τεχνολογίες πολυμέσων δίνοντας στην πληροφορία μία άριστη απεικόνιση. Χαμηλό κόστος. Το κόστος χρήσης του Internet θεωρείται σχετικά χαμηλό. Από πλευράς χρήστη το κόστος των συνδρομών στις εταιρίες παροχής υπηρεσιών (ISP) όσο και το κόστος της μονάδας του τηλεφώνου είναι πολύ χαμηλό και προσιτό σε όλους. Από της πλευρά των επιχειρήσεων το κόστος συντήρησης ή ενοικίασης ενός Web-Server είναι πλέον πολύ μικρό επιτρέποντας και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν παρουσία στο Internet. Από τα παραπάνω και σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό χρηστών αποτελούν τα βασικότερα κίνητρα για τις επιχειρήσεις για να επενδύσουν στο Internet. Το Internet προσφέρει νέες επιχειρηματικές δυνατότητες, παρέχει εύκολη πρόσβαση σε νέες αγορές και μπορεί να εξασφαλίσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις εταιρίες που το χρησιμοποιούν. 1.9 Τύποι επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο Διαδίκτυο Στο Internet σήμερα εμφανίζονται τρεις βασικές κατηγορίες εφαρμογών που απευθύνονται στο καταναλωτή. Το σύνολο αυτών των δραστηριοτήτων ορίζει μία νέα μορφή marketing. Αυτή η νέα μορφή marketing αν και χρησιμοποιεί τον ηλεκτρονικό υπολογιστή στην πραγματικότητα είναι προσανατολισμένη στον πελάτη. Αν κατηγοριοποιούσαμε αυτές τις δραστηριότητες, τότε οι τρεις βασικές κατηγορίες θα ήταν : 1. Παρουσία Διαφήμιση 2. Παροχή Πληροφοριών και Υπηρεσιών 3. Εμπορικές Συναλλαγές

15 1.9.1 Παρουσία - Διαφήμιση Η παρουσίαση και η διαφήμιση των προϊόντων είναι η θεμελιώδης δραστηριότητα των εταιριών που χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η παρουσίαση των προϊόντων θεωρείτε η πρώτη μορφή ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω Internet ωστόσο δεν αποτελεί μία απλή λειτουργία. Μια επιτυχημένη παρουσίαση σαφώς και θα προσέλκυε το κοινό ωστόσο μία κακή παρουσίαση θα είχε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Ο σχεδιασμός μίας σελίδα στο διαδίκτυο αποτελεί μία νέας μορφής γραφίστικη τέχνη. Ο σχεδιασμός σελίδων γνωστός και ως Web Design χρησιμοποιεί κάποια νέα εργαλεία και μεθόδους για την παραγωγή καλαίσθητων σελίδων. Πληροφορίες για την εταιρία. Μία σελίδα που παρουσιάζει μία επιχείρηση στο Internet πρέπει να παρέχει μία σειρά πληροφοριών για την επιχείρηση. Ο τρόπος που θα παρουσιάζονται αυτά τα στοιχεία πρέπει να είναι τέτοιος που να προκαλεί το ενδιαφέρον του χρήστη. Οι βασικές πληροφορίες για μία εταιρία εκτός από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρει είναι η οικονομική της κατάσταση, η θέση της στον κλάδο οι νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες που αναπτύσσει. Είναι πολύ βασικό ο χρήστης και μέλλον πελάτης να έχει την εντύπωση ότι έχει όλες τις κατάλληλες πληροφορίες για την εταιρία που θα απαντούν σε όλες τις απορίες του. Το μέγεθος και η λεπτομέρεια των πληροφοριών δεν πρέπει να κουράζει αλλά παράλληλα να μην είναι φειδωλό και να μην προκαλεί σύγχυση στον μέλλοντα πελάτη. Εκτός από τις βασικές πληροφορίες πρέπει να παρέχονται και άλλες πληροφορίες λίγο περισσότερο ειδικές ανάλογα με το τύπο και το εύρος της επιχείρησης. Αυτού του είδους οι πληροφορίες είναι οι εξής: Πληροφορίες για τα σημεία πώλησης. Στην περίπτωση μίας πολυεθνικής εταιρίας ή ακόμα και μίας εταιρίας που έχει πολλά υποκαταστήματα πρέπει να παρουσιάζονται τα σημεία πώλησης. Τα σημεία πώλησης πρέπει να παρουσιάζονται με τρόπο που να διευκολύνει στον χρήστη να βρίσκει γρήγορα και εύκολα το πλησιέστερο σε αυτόν σημείο πώλησης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της εταιρίας ρουχισμού ESPRIT ( που έχει ένα όμορφο και γρήγορο περιβάλλον απ

16 όπου κάθε χρήστης μπορεί να βρει τα πλησιέστερο σε αυτό υποκατάστημα της εταιρίας. Δημοσίευση ειδήσεων που αφορούν την επιχείρηση και τον κλάδο. Είναι πολύ σημαντικό στον χρήστη να παρουσιάζονται τα νέα που αφορούν την επιχείρηση και τον κλάδο που ανήκει αυτή. Ο βασικότερος λόγος είναι να δημιουργηθεί η αίσθηση της κινητικότητας που έχει. Επίσης είναι πολύ κουραστικό για ένα χρήστη να επισκέπτεται μια σελίδα που ανανεώνει σπανίως τα στοιχεία της. Όσο πιο σπάνιες είναι αυτές οι ανανεώσεις τόσο πιο εύκολα δημιουργείται η άποψη της επιχειρηματικής αδράνειας. Από την στιγμή που μία εταιρία αποκτήσει ένα δικτυακό τόπο πρέπει να φροντίζει να ανανεώνει τα στοιχεία του συχνά για να προκαλεί το ενδιαφέρον των χρηστών που την επισκέπτονται. Προσφορές. Μία ακόμη τεχνική για την καλύτερη προώθηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών μίας εταιρίας είναι η προβολή μερικών από αυτών ως προσφορές. Οι προσφορές προκαλούν το αγοραστικό ενδιαφέρον ενώ με κατάλληλο χειρισμό μπορούν να προωθηθούν προϊόντα που αρχικά δεν προκάλεσαν το ενδιαφέρον των χρηστών. Επικοινωνία με την εταιρία. Η επικοινωνία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην πολιτικές marketing των εταιριών. Η ηλεκτρονική οικονομία με χρήση της τεχνολογίας έχει αποκτήσει ένα πελατο- κεντρικό (customer-centric) προσανατολισμός. Αυτή η νέα τάση του marketing απαιτεί μια πολύ καλού επιπέδου επικοινωνία μεταξύ πελατών και επιχειρήσεων. Για την ικανοποίηση αυτής της ανάγκης οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν νέες τεχνικές που βασίζονται σε τεχνολογίες του Internet όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα forum χρηστών που έχουν προαναφερθεί. Εκτός αυτών βέβαια πρέπει να υπάρχουν στοιχεία για τηλεφωνική επικοινωνία και ταχυδρομείο. Σύνδεση με άλλους κόμβους. Ένα συνηθισμένο χαρακτηριστικό των εταιριών είναι να έχουν καταλόγους με κόμβους (links) των σχετιζόμενων με αυτές δικτυακών περιοχών. Παροχή και παρουσίαση πληροφοριών. Ένα από το μεγαλύτερα προβλήματα από την στιγμή που το Internet άρχισε να αποκτά μεγάλο όγκο πληροφοριών είναι η εύρεση των κατάλληλων πληροφοριών. Αυτό το πρόβλημα υπάρχει και σήμερα στους δικτυακού τόπους των διάφορων μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών.

17 Μηχανές αναζήτησης (Search Engines). Οι μηχανές αναζήτησης προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στην περιήγηση στο διαδίκτυο αφού ο χρήστης μπορεί να βρει έναν δικτυακό τόπο χωρίς να γνωρίζει την διεύθυνσή του. Εκτός από την αναζήτηση δίνοντας το όνομα ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει τις κατηγορίες από της οποίες μπορεί να βρει λίστες με δικτυακές τοποθεσίες εταιριών. Η κατηγοριοποιήσεις αυτές, όσο και η ευφυΐα της ανάλυσης της ερώτησης του χρήστη είναι σήμερα, τα κύρια κριτήρια για την αξιολόγηση μίας μηχανής αναζήτησης. Εξελιγμένοι μηχανισμοί αναζήτησης. Εκτός από τις μηχανές αναζήτησης του Internet δημιουργήθηκε η ανάγκη μηχανών αναζήτησης για τον ίδιο το δικτυακό τόπο. Πολλοί δικτυακοί τόποι στο Internet έχουν αποκτήσει μεγάλο όγκο πληροφοριών και ο χρήστης που τις επισκέπτεται δυσκολεύεται να βρει την πληροφορία που ψάχνει εάν αυτή δεν είναι κατηγοριοποιημένη. Ένα πολύ καλό παράδειγμα αποτελεί o δικτυακό τόπος του on-line βιβλιοπωλείου Amazon ( το οποίο διαθέτει έναν πολύ εξελιγμένο μηχανισμό αναζήτησης το οποίο στηρίζεται στην τεχνολογία το σχετικών συνδέσμων (relative links). Σύμφωνα με την τεχνολογία αυτή η αναζήτηση επιστρέφει όχι μόνο τα αποτελέσματα βάση των κλειδιών αναζήτησης που έχει δώσει ο χρήστης, αλλά και μια λίστα από συνδέσμους (links) που συνδέονται λογικά με τα κλειδιά αναζήτησης του χρήστη Εμπορικές συναλλαγές. Οι εμπορικές συναλλαγές αποτελούν τον βασικό κορμό του Ηλεκτρονικού Εμπορίου για το Διαδίκτυο. Εμπορικές συναλλαγές άρχισαν να εμφανίζονται πολύ αργότερα από την απλή παρουσίαση προϊόντων. Οι πρώτες προσπάθειες άρχισαν πολύ νωρίς ωστόσο λόγω προβλημάτων ασφάλειας δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το Internet όπως έχει προαναφερθεί είναι ένα παγκόσμια δίκτυο στο οποίο ο καθένας έχει πρόσβαση χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί ως προς τις κινήσεις τους. Σήμερα τα περισσότερα από τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί και έχουν γίνει εφικτές οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω του διαδικτύου. Τα βασικότερα χαρακτηριστικά των ηλεκτρονικών εμπορικών συναλλαγών συνοψίζονται στα ακόλουθα: Ασφάλεια κατά την συναλλαγή. Το πρώτο και σημαντικότερο χαρακτηριστικό σε μία συναλλαγή είναι να χαρακτηρίζεται από ασφάλεια. Οι πιθανοί κίνδυνοι εκούσιοι και ακούσιοι είναι πολλοί και πιθανά λάθη θα ήταν

18 μοιραία για την αξιοπιστία της εταιρίας. Έχουν δημιουργηθεί πολλοί μηχανισμοί ασφάλεια με πιο γνωστό ένα πρωτόκολλο που αναπτύχθηκε από την Netscape και ονομάζεται SSL (Secure Socket Layer). Πληροφορίες για την ύπαρξη αποθέματος. Ένα πολύ βασικό κριτήριο σε κάθε αγορά είναι ο χρόνος παραλαβής. Όταν παρέχεται στον χρήστη η πληροφορία για το αποθεματικό κάποιου συγκεκριμένου προϊόντος τότε αυτός μπορεί να ξέρει για το πότε θα το παραλάβει. Μαζί με αυτήν την πληροφορία πρέπει να εμφανίζονται και στοιχεία όπως ο χρόνος και το κόστος μεταφοράς. Πληροφορίες για τους τρόπους χρέωσης. Ο βασικότερος τρόπο χρέωσης αυτήν την στιγμή στο Internet θεωρείτε μέσω πιστωτικής κάρτας. Ο χρήστης όμως πρέπει να γνωρίζει πως ακριβώς θα πραγματοποιηθεί αυτή η χρέωση. Επειδή το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν ακολουθεί συγκεκριμένη νομοθεσία πρέπει η ίδια η επιχείρηση να ορίσει τον τρόπο χρέωσης και αποπληρωμής μίας συναλλαγής. Με την ακρίβεια και την σαφήνεια θα είναι σε θέση να κερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηστών. Παροχή on-line service για τα προϊόντα. Η υποστήριξη των προϊόντων μίας εταιρίας χαρακτηρίζει και την ποιότητα της για τον χρήστη. Ο χρήστης πρέπει να νιώθει την σιγουριά της υποστήριξης για το προϊόν που σκοπεύει να αγοράσει. Ένας πολύ καθοριστικός λόγος για επιτύχει ένα προϊόν στην ηλεκτρονική αγορά είναι να έχει και την κατάλληλη υποστήριξη. Υπολογίζεται ότι το 35% ενός δικτυακού χώρου δαπανάται για την υποστήριξη των προϊόντων της εταιρίας. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά πρέπει και σε ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων περιλαμβάνονται. Αποτελούν για πολλούς τα κριτήρια για την αξιολόγηση της παρουσίας μίας εταιρίας στο διαδίκτυο και πρέπει να τα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη όλες οι εταιρίες που θέλουν να έχουν μία αξιοπρεπή παρουσία στο διαδίκτυο. 2. Ηλεκτρονικά καταστήματα στο διαδίκτυο 2.1 Εισαγωγή Τα ηλεκτρονικά καταστήματα συγκαταλέγονται στις εφαρμογές της κατηγορίας επιχείρηση-προς-πελάτη (business to customer) και αποτελούν σημεία προώθησης και πώλησης μέσω του Internet. Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα μπορεί να αναπαραστήσει και να εμπλουτίσει με νέες δυνατότητες

19 την λειτουργικότητα ενός νέου καταστήματος. Σε αρκετές περιπτώσεις τα ηλεκτρονικά καταστήματα λειτουργούν ως υποκαταστήματα των υφιστάμενων (φυσικών) καταστημάτων (π.χ. και σε άλλες περιπτώσεις αποτελούν τα μοναδικά σημεία πώλησης των προϊόντων μιας επιχείρησης ( Στόχος ενός ηλεκτρονικού καταστήματος δεν είναι μόνο η προβολή προϊόντων, αλλά και η εφαρμογή τεχνικών που προσδίδουν πρόσθετη αξία στην ηλεκτρονική παρουσία του εμπόρου και ωθούν τον πελάτη να προτιμήσει την ηλεκτρονική αγορά έναντι της παραδοσιακής. Οι τεχνικές αυτές αφορούν στην αποτελεσματική ανταπόκριση στις ανάγκες του καταναλωτή μέσα από την παροχή υποστήριξης του πελάτη (πριν και μετά την πώληση). Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο σχεδιασμός, η παραγωγή και η προώθηση προϊόντων, βάσει των ιδιαίτερων απαιτήσεων και αναγκών του κάθε πελάτη, μεμονωμένα, καθώς και η εξοικονόμηση κόστους και χρόνου. Από την πλευρά του εμπόρου, εξασφαλίζεται η ηλεκτρονική του παρουσία σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και η δημιουργία νέων καναλιών προώθησης και πώλησης των προϊόντων. Επιπλέον προκύπτουν νέα κανάλια επικοινωνίας με τους πελάτες αλλά και με άλλες επιχειρήσεις, καθιστώντας ακόμα πιο ισχυρή και άμεση την επαφή της επιχείρησης μαζί τους. Αυτοματοποιημένες διαδικασίες, που αφορούν την διαχείριση αποθεμάτων και την διανομή (μεταφορά και παράδοση) των προϊόντων, μπορούν να υιοθετηθούν και να συντελέσουν στην εξοικονόμηση κόστους για την επιχείρηση και κατ επέκταση για τον ίδιο τον πελάτη. Σε ένα μεγάλο ποσοστό τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά καταστήματα στο Internet, διαθέτουν χαρακτηριστικά που αφορούν την προβολή και την προώθηση των προϊόντων, την δυνατότητα άμεσης παραγγελίας και αγοράς αυτών είτε με αντικαταβολή είτε μέσω πιστωτικής κάρτας. Επίσης υιοθετούνται μέθοδοι για την αναγνώριση ταυτότητας του πελάτη και σκιαγράφηση του προφίλ, όχι μόνο όσον αφορά τα προσωπικά του στοιχεία αλλά και τις αγοραστικές του συνήθειες. Με αυτό τον τρόπο κάθε φορά που ο πελάτης αυτός επισκέπτεται το κατάστημα, μπορεί να δει κάποιες περιοχές του ηλεκτρονικού καταστήματος προσαρμοσμένες σύμφωνα με τις απαιτήσεις και την αγοραστική του συμπεριφορά κατά την τελευταία του επίσκεψη. Επιπλέον νέα προϊόντα και προσφορές που εμπίπτουν στις αγοραστικές του συνήθειες προτείνονται στους συχνότερους επισκέπτες.

20 2.2 Τύποι ηλεκτρονικών καταστημάτων Τα ηλεκτρονικά καταστήματα χωρίζονται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους σε τέσσερις βασικές κατηγορίες. Η κατηγοριοποίηση αυτή αφορά τα ηλεκτρονικά καταστήματα τύπου επιχείρηση προς πελάτη. Συνοπτικά οι τέσσερις κατηγορίες αυτές διαμορφώνονται ως εξής : 1. Απλή παρουσία. 2. Δυνατότητα παραγγελίας 3. Ολοκλήρωση με τα υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα 4. Ολοκληρωμένες και ασφαλείς υπηρεσίες Απλή παρουσίαση Η πρώτη κατηγορία εμφανίστηκε σχεδόν με την εμφάνιση του παγκόσμιου ιστού (World Wide Web). Καλύπτει μονάχα ανάγκες όπως παρουσίαση και προβολή προϊόντων χρησιμοποιώντας όλες τις τεχνολογίες γραφικών (κείμενο, εικόνα, κινούμενη εικόνα animation και video). Ο βασικός σκοπός είναι να παρουσιάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προϊόντα και διάφορες πληροφορίες για την επιχείρηση που έχουν περιγραφεί στο προηγούμενο κεφάλαιο Δυνατότητα Παραγγελίας Οι δυνατότητες παρουσίας και προβολής που προσέφεραν τα καταστήματα της πρώτης κατηγορίας, δεν ήταν αρκετές για την θεαματική αύξηση των πωλήσεων μιας επιχείρησης. Μετά από σχετικές έρευνες, μελέτες και αναλύσεις της συμπεριφοράς των καταναλωτών διαπιστώθηκε ότι: Το Internet παρέχει μία μοναδική ευκαιρία διεξαγωγής marketing. Μέσω του διαδικτύου υπάρχει η δυνατότητα προσέγγισης μεγάλου αριθμού καταναλωτών, αλλά το marketing και η στρατηγική προσέλκυσης της επιχείρησης στοχεύει σε κάθε καταναλωτή ξεχωριστά, λόγω της ύπαρξης ενός χρήστη-καταναλωτή κάθε φορά μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή του. Οι πωλήσεις προϊόντων μπορούν να αυξηθούν σημαντικά εάν οι καταναλωτές έχουν την δυνατότητα παραγγελίας μέσω του διαδικτύου. Δεδομένου ότι η παραγγελία μπορεί να γίνει μέσω του διαδικτύου τότε αυτόματα μεγαλώνει και το εύρος της αγοράς κάθε επιχείρησης αφού

21 υπάρχει η δυνατότητα να δέχεται και παραγγελίες (και επομένως να αποκτά και νέους πελάτες) από περιοχές στις οποίες μέχρι τώρα δεν υπήρχε φυσική παρουσία του καταστήματος. Η επιχείρηση μπορεί επομένως να κάνει αισθητή την παρουσία της σε αγορές στις οποίες προηγουμένως ήταν πολύ δύσκολο να εισχωρήσει. Βάσει των παραπάνω συμπερασμάτων διαμορφώθηκε μία καινούργια κατηγορία ηλεκτρονικών καταστημάτων, η οποία επιτρέπει στους καταναλωτές να παραγγέλνουν τα προϊόντα που επιθυμούν. Τα καταστήματα αυτά λειτουργούν με τον εξής τρόπο: Οι καταναλωτές κατά την πλοήγηση τους στο κατάστημα επιλέγουν τα προϊόντα της αρεσκείας τους, τα τοποθετούν σε εικονικά καλάθια και κατά την έξοδο τους από το κατάστημα προβαίνουν στην παραγγελία των προϊόντων. Οι παραγγελίες αποστέλλονται στο ηλεκτρονικό χρηματοκιβώτιο της επιχείρησης. Ο διαχειριστής τους συστήματος λαμβάνει τις παραγγελίες και τις προωθεί για την διεκπεραίωση τους ανάλογα με τον τρόπο διεκπεραίωσης που χρησιμοποιεί η εταιρία. Μέσα από αυτή τη γενιά των ηλεκτρονικών καταστημάτων αναδείχθηκαν διάφορες τάσεις και υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να μελετήσει η επιχείρηση πριν υλοποιήσει ένα τέτοιο ιδεατό κατάστημα: Προσθήκη μίας επιπλέον υπηρεσίας (ηλεκτρονικό κατάστημα) που λειτουργούσε παράλληλα με το ήδη υπάρχον (φυσικό) κατάστημα. Ο φυσικός χώρος του καταστήματος αντιπροσωπεύεται πλέον και εικονικά μέσα στο διαδίκτυο, παρέχοντας τις ίδιες λειτουργίες στον καταναλωτή. Δημιουργία καταστημάτων που δεν έχουν φυσική υπόσταση. Τα καταστήματα αυτά δεν υπήρχαν σε κάποιο φυσικό χώρο με την μορφή που σήμερα, δηλαδή δεν υπήρχε κάποιος κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος, με βιτρίνα, ταμεία, προσωπικό κ.λ.π. Τα εμπορεύματα των καταστημάτων αυτών βρίσκονταν σε κάποια αποθήκη η οποία ενημερωνόταν για τις ηλεκτρονικές παραγγελίες και αναλάμβανε την διεκπεραίωση τους. Δημιουργία ιδεατών πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων. Αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θέλοντας να αντιμετωπίσουν την

22 ανταγωνιστικότητα των μεγάλων εταιριών συνενώθηκαν ηλεκτρονικά δημιουργώντας εικονικά εμπορικά κέντρα( Τρόπος εξασφάλισης πρόσβασης και παρουσίας στο Internet. Για το θέμα αυτό υπάρχουν δύο προσεγγίσεις : 1. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα που εξασφαλίζουν πρόσβαση στο δίκτυο μέσω κάποιου παροχέα υπηρεσιών Internet(Internet Service Provider) 2. Οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν οι ίδιες την διαχείριση και τη λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος χωρίς την εμπλοκή των ενδιάμεσων φορέων παροχής υπηρεσιών Internet. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την ύπαρξη της κατάλληλης τεχνογνωσίας και τεχνολογικής υποδομής από πλευράς της επιχείρησης Ολοκλήρωση με τα υπάρχοντα Πληροφορικά Συστήματα Τα πρώτα ηλεκτρονικά καταστήματα αυτής της κατηγορίας εμφανίστηκαν στα μέσα του 1995 και εστιάζουν στο θέμα της ολοκλήρωσης των ηλεκτρονικών καταστημάτων με το υπάρχον πληροφοριακό σύστημα των επιχειρήσεων. Εταιρίες που διέθεταν ηλεκτρονικά καταστήματα εγκατεστημένα στους υπολογιστές τους, προσπαθούσαν να βρουν ένα τρόπο ολοκλήρωσης και ομαλής λειτουργίας των δύο υποσυστημάτων. Οι επιχειρήσεις ήθελαν να εφαρμόσουν ένα σχήμα μέσα από το οποίο να καταχωρούνται απευθείας οι ηλεκτρονικές παραγγελίες (που γίνονται από το ηλεκτρονικό κατάστημα) στο πληροφοριακό τους σύστημα προκειμένου να διεκπεραιώνονται πιο γρήγορα και πιο άμεσα. Βέβαια μετά την εύρεση και την υλοποίηση ενός τέτοιου μηχανισμού προέκυψαν και άλλα θέματα όπως η αυτόματη ενημέρωση της αποθήκης και η διαχείριση των προσφορών του ηλεκτρονικού καταστήματος μέσω του υπάρχοντος πληροφοριακού συστήματος, ενώ προέκυψε και το πρόβλημα της ηλεκτρονικής πληρωμής. Έτσι εμφανίστηκε μία καινούργια κατηγορία ηλεκτρονικών καταστημάτων, η οποία παρέχει τις παρακάτω λειτουργίες: Ηλεκτρονική προβολή και διαφήμιση. Ηλεκτρονικές προσφορές και εκπτώσεις προϊόντων. Ηλεκτρονική παραγγελία. Ηλεκτρονική τιμολόγηση. Φυσική παράδοση προϊόντος. Ηλεκτρονική παράδοση προϊόντος (όπου αυτό επιτρέπεται).

23 Ηλεκτρονική πληρωμή Ολοκληρωμένες και Ασφαλείς Υπηρεσίες Ένα χρόνο μετά την υλοποίηση και λειτουργία καταστημάτων της τρίτης κατηγορίας έκαναν την εμφάνισή τους τα ηλεκτρονικά καταστήματα τέταρτης κατηγορίας. Οι λειτουργίες αυτών των ηλεκτρονικών καταστημάτων επεκτείνονται και περιλαμβάνουν όλες τις λειτουργίες που προσφέρουν τα καταστήματα τρίτης κατηγορίας αλλά και κάποιες επιπλέον που αφορούν κυρίως σε θέματα ασφάλειας και αποδοτικής διαχείρισης της αποθήκης και των αποθεμάτων. Το Ηλεκτρονικό κατάστημα Amazon.com αποτελεί ένα από τα καλύτεραπαραδείγματα καταστημάτων της 4ης κατηγορίας. Ορισμένες από τις καινούργιες λειτουργίες αφορούν: Ηλεκτρονική πληρωμή, ηλεκτρονικό πορτοφόλι Ασφάλεια Έλεγχος αποθεμάτων Ευέλικτη κοστολόγηση Ανίχνευση προϊόντος Εξατομίκευση συμπεριφοράς καταναλωτή Επεκτασιμότητα Ολοκλήρωση 2.3 Χαρακτηριστικά Λειτουργίες Ηλεκτρονικών Καταστημάτων Διαδικασία Ολοκλήρωσης ενός Κύκλου Αγοράς στο Διαδίκτυο Τα ηλεκτρονικά καταστήματα προσπαθούν να προσομοιώσουν το παραδοσιακό κύκλο αγορών με την νέα τους ηλεκτρονική μορφή. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλουν τα γραφικά και τεχνολογίες και τεχνικές προγραμματισμού, ειδικά σχεδιασμένες για αυτού του είδους τεχνολογίες. Ένα τυπικός κύκλος αγοράς σε ένα ηλεκτρονικό υποκατάστημα έχει ως εξής: 1. Ο πελάτης εισέρχεται στο δικτυακό τόπο (site). 2. Κατά την εισαγωγή του στο κατάστημα του παρουσιάζεται ένας κατάλογος με τα προϊόντα του καταστήματος ή τις κατηγορίες των προϊόντων. Με την χρήση αυτού του καταλόγου μπορεί να μεταβεί σε σελίδες που αφορούν σε ένα συγκεκριμένο προϊόν. 3. Στις σελίδες που αφορούν σε συγκεκριμένα προϊόντα ο χρήστης μπορεί να προσθέσει το συγκεκριμένο στο καλάθι παραγγελιών. Το καλάθι παραγγελιών

24 (shopping cart) είναι μία τεχνική που χρησιμοποιείται σε πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα και η λειτουργία της είναι παρόμοια με αυτήν των καλαθιών αγορών των πραγματικών καταστημάτων. Με την τεχνική αυτή ο πελάτης χρήστης αποθηκεύει προσωρινά μία πληροφορία για τα προϊόντα που θέλει να αγοράσει. Συνήθως αυτή η πληροφορία βρίσκεται αποθηκευμένη με την μορφή των cookies (για τα οποία θα γίνει αργότερα αναφορά) στο πρόγραμμα περιήγησης (Internet Browser) του χρήστη ή αποθηκευμένη με άλλους τρόπους όπως στη βάση δεδομένων ή σε μεταβλητές του διακομιστή του ηλεκτρονικού καταστήματος. 4. Μετά την περιήγηση και την συλλογή όλων των προϊόντων που θέλει να αγοράσει ο χρήστης προχωρά στην αγορά των προϊόντων. Το πρώτο βήμα για αυτήν την διαδικασία είναι η αυθεντικοποίηση του χρήστη στο σύστημα. 5. Η αυθεντικοποίηση του χρήστη στο σύστημα γίνεται με την γνωστή μέθοδο των συνθηματικών. Ο χρήστης πληκτρολογεί τα στοιχεία του (όνομα και συνθηματικό ) και εισάγεται στο σύστημα. Εάν ο χρήστης δεν έχει εγγραφεί τότε ακολουθεί πρώτα την διαδικασία εγγραφής. 6. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την επιβεβαίωση από του συστήματος για την παραγγελία και την εφαρμογή ενός τρόπου πληρωμής. Με ανάλογο τρόπο γίνονται οι συναλλαγές σε όλα σχεδόν τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Η ποιότητα η ευκολία και η αξιοπιστία αυτού του κύκλου είναι το βασικό κριτήριο στην αξιολόγηση ενός ηλεκτρονικού καταστήματος Λειτουργίες Καταστήματος Οι λειτουργίες που παρέχονται στο χρήστη διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του καταστήματος και την κατηγορία που αυτό ανήκει. Οι λειτουργίες με την ανάπτυξη της τεχνολογίας του Internet και οι δυνατότητες αυτών συνεχώς αυξάνονται. Μερικές από τις βασικότερες είναι και οι εξής : Εγγραφή στο σύστημα. Το δικαίωμα της παραγγελίας σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα το αποκτά ένας χρήστης όταν εγγραφεί ως μέλος στο συγκεκριμένο κατάστημα. Κατά διάρκεια της εγγραφής ο χρήστης δίνει στο σύστημα της κατάλληλες πληροφορίες που απαιτούνται. Οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ σπουδαίο να διατηρηθούν απόρρητες. Για αυτόν το σκοπό χρησιμοποιούνται σήμερα νέα πρωτόκολλα πέρα από το HTTP όπως το SSL. Πλοήγηση στο κατάστημα και αναζήτηση. Το σημαντικότερο ίσως χαρακτηριστικό που πρέπει να υπάρχει σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι φιλικό και λειτουργικό interface (διεπαφή). Σήμερα δίνεται μεγάλη προσοχή

25 στο σχεδιασμό ιστοσελίδων αλλά και στην ολόκληρη την δομή του. Με την χρήση της δυναμικής HTML η πλοήγηση των ιστοσελίδων αποκτά μία νέα δυναμική που την κάνει περισσότερο ευχάριστη και λειτουργική. Καλάθι αγορών. Όπως έχει προαναφερθεί το καλάθι αγορών είναι μια πολύ διαδεδομένη τεχνική προσωρινή αποθήκευση προϊόντων κατά την πλοήγηση του χρήστη στο δικτυακό τόπο. Στο καλάθι αγορών υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου και διαγραφή προϊόντων πριν από την τελική παραγγελία. Εξατομικευμένο εμπόριο. Τα σύγχρονα ηλεκτρονικά καταστήματα δίνουν στον χρήστη την δυνατότητα να ορίζει τις προτιμήσεις του για τους τομείς και τις κατηγορίες των προϊόντων που τον ενδιαφέρουν. Με αυτόν τον τρόπο κάθε φορά που εισέρχεται στο ηλεκτρονικό κατάστημα θα ενημερώνεται μόνο για αυτά χωρίς να ξοδεύει περιττό χρόνο σε περιηγήσεις. Ηλεκτρονική πληρωμή. Οι πληρωμές σήμερα στο διαδίκτυο γίνονται ως επί το πλείστον με την χρήση πιστωτικής κάρτας. Αυτός ο τρόπος έχει το πλεονέκτημα της εύκολης χρέωσης ωστόσο έχει και το πολύ σοβαρό μειονέκτημα της ασφάλειας. Πολλές είναι οι περιπτώσεις υποκλοπών που όμως τείνουν να εξαλειφθούν με την χρήση των νέων μεθόδων ασφάλειας. Λειτουργικές Απαιτήσεις ενός Ηλεκτρονικού Καταστήματος Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα πρέπει να προσφέρει σε αγοραστές (Α) και πωλητές (Π) τη δυνατότητα να: Ψάξει, επισημάνει και συγκρίνει προϊόντα για αγορά (Α) Επιλέξει ένα προϊόν και να διαπραγματευτεί τη τιμή του (Α) Δώσει μια παραγγελία για προϊόντα που επιθυμεί (Α) Επιβεβαιώσει τη παραγγελία, ελέγχοντας ότι το επιθυμητό προϊόν είναι διαθέσιμο (Π) Πληρώσει τα παραγγελθέντα προϊόντα (συνήθως μέσω κάποιας μορφής πίστωσης) (Α) Επαληθεύσει τη πιστωτική τους ικανότητα και να εγκρίνει τη πώλησή τους (Π) Κάνει επεξεργασία των παραγγελιών (Π) Επαληθεύσει ότι το προϊόν έχει αποσταλεί (Π) Ζητήσει υποστήριξη μετά τη πώληση ή να παρέχει ανάδραση στο πωλητή

26 Κεφάλαιο 3: Ασφάλεια & Ηλεκτρονικό Εμπόριο 3. Ασφάλεια & Ηλεκτρονικό Εμπόριο Τα τρία βασικά μέρη μιας πληροφοριακής υποδομής ενός συστήματος Ηλεκτρονικού Εμπορίου που αποτελούν αντικείμενο επιθέσεων, δηλαδή προσπαθειών παραβίασης της κανονικής λειτουργίας τους, είναι το υλικό, το λογισμικό και τα δεδομένα. Οι αδυναμίες ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων οφείλονται στα μέρη αυτά καθ αυτά αλλά και στους τρόπους αλληλεπίδρασης και ενοποίησής τους. Πολύ σημαντική εστία δημιουργίας προβλημάτων αποτελούν οι επικοινωνίες μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων. Η γρήγορη εξέλιξη μάλιστα της τεχνολογίας κάνει τα όρια ανάμεσα στην απομονωμένη και στη δικτυακή χρήση, ακόμη πιο δυσδιάκριτα. Λογισμικό που εκτελείται σε ένα μηχάνημα δεν είναι απαραίτητα αποθηκευμένο σε αυτό. Μπορεί να προέρχεται από έναν τοπικό εξυπηρετητή δικτύου ή ακόμη και από έναν Web εξυπηρετητή. Έτσι οι σύγχρονοι υπολογιστές πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στη λειτουργία ενός στενά συνδεδεμένου δικτύου εξαρτημάτων, καταργώντας στη πράξη και τα όρια ανάμεσα στις απειλές των δικτύων και των μεμονωμένων πληροφοριακών συστημάτων. 3.1 Βασικές έννοιες - Χαρακτηριστικά Μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την έννοια της ασφάλειας αν διακρίνουμε τις τρεις συνεχείς και διαφορετικές μεταξύ τους δράσεις που αυτή απαιτεί: Πρόληψη (prevention): Λήψη μέτρων που μας επιτρέπουν να προλαβαίνουμε τη δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων. Ανίχνευση (detection): Λήψη μέτρων που μας επιτρέπουν να αντιληφτούμε πως, πότε και από ποιόν έχει προκληθεί κάποια ζημιά. Αντίδραση (reaction): Λήψη μέτρων που μας επιτρέπουν να αποκαταστήσουμε τις ζημιές που έχουν προκληθεί. Και βέβαια χρειάζεται να γίνει περισσότερο σαφής η εικόνα των «επικίνδυνων καταστάσεων» ή «ζημιών». Τι ακριβώς διακυβεύεται; Οι επικρατούσες απόψεις διακρίνουν τις τρεις ακόλουθες βασικές έννοιες σε σχέση με τη διαχείριση ενός ασφαλούς συστήματος: - Εμπιστευτικότητα (confidentiality): Είναι έννοια στενά συνδεμένη με την ιδιωτικότητα (privacy) και τη μυστικότητα (secrecy). Αφορά τη μη αποκάλυψη

27 των ευαίσθητων πληροφοριών σε χρήστες που δεν έχουν τη κατάλληλη εξουσιοδότηση. - Ακεραιότητα (integrity): Αφορά τη δυνατότητα τροποποιήσεων (προσθήκες, διαγραφές και μεταβολές) των πληροφοριών. Μόνο σε κατάλληλα εξουσιοδοτημένους χρήστες πρέπει το σύστημα να επιτρέπει τέτοιου είδους ενέργειες. Έτσι διαφυλάσσεται η ακρίβεια και η πληρότητα των περιεχομένων ενός πληροφοριακού συστήματος. - Διαθεσιμότητα (availability): Aφορά τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στις πληροφορίες, στις υπηρεσίες και γενικότερα σε όλους τους πόρους πληροφορικής τεχνολογίας (IT resources) όταν ζητούνται, χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Ανάλογα με τη φύση τους, τα διάφορα πληροφοριακά συστήματα είναι περισσότερο ή λιγότερο «ευαίσθητα» στη δυνατότητα να υποστηρίξουν τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά της ασφάλειας. Γι αυτό και η προσέγγιση της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων ξεκινάει από την ανάλυση των αναγκών και των σχετικών κινδύνων που παρουσιάζονται σε κάθε περίπτωση. Στη συνέχεια υπολογίζονται οι επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή των μηχανισμών προστασίας των πληροφοριών στην απόδοση του συστήματος (ταχύτητα, κόστος επεξεργασίας, ευκολία στη διαχείριση, φιλικότητα στο χρήστη κλπ.) και τελικά διαμορφώνεται το κατάλληλο επίπεδο ασφάλειας ως η «χρυσή τομή» ανάμεσα στους κινδύνους που αποφεύγονται, στην συνολική απόδοση του συστήματος και στο κόστος ανάπτυξης και εφαρμογής των μηχανισμών ασφάλειας. Είναι όμως κοινά αποδεκτό ότι δεν υπάρχει πλήρης ασφάλεια, με την έννοια ότι τα μέτρα πρόληψης ποτέ δεν θα είναι ικανά να εμποδίσουν όλων των ειδών τις επικίνδυνες ενέργειες. Προνοώντας λοιπόν για κάθε ενδεχόμενο, μια ακόμη έννοια έρχεται να συμπληρώσει τα χαρακτηριστικά της διαχείρισης ασφάλειας: η υπευθυνότητα (accountability). Πρέπει το σύστημα να είναι ικανό να καταγράφει επιλεκτικά κάποιες ενέργειες των χρηστών, έτσι ώστε να είναι δυνατόν όσες επηρεάζουν την ασφάλειά του να μπορούν να «ερευνηθούν», και να «οδηγήσουν» στο υπεύθυνο μέρος. Οπότε και είναι δυνατή η απόδοση ευθυνών στο κάθε χρήστη ανάλογα με τη δράση του. Ο όρος αδυναμία-απάρνησης (non-repudiation) ως χαρακτηριστικό ασφάλειας, αποτελεί μια ειδική περίπτωση της έννοιας της υπευθυνότητας

ΑΡΘΡΟ «ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ»

ΑΡΘΡΟ «ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΑΡΘΡΟ «ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ως Ηλεκτρονικό Εμπόριο ή ευρέως γνωστό ως e- commerce, είναι το εμπόριο παροχής αγαθών και υπηρεσιών που

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Σχολή Τεχνολογικών Εφαρµογών Τµήµα Πληροφορικής ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ "ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ" µία τεχνολογική προσέγγιση ΤΕΥΧΟΣ Α

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Σχολή Τεχνολογικών Εφαρµογών Τµήµα Πληροφορικής ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ µία τεχνολογική προσέγγιση ΤΕΥΧΟΣ Α Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Σχολή Τεχνολογικών Εφαρµογών Τµήµα Πληροφορικής ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ "ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ" µία τεχνολογική προσέγγιση ΤΕΥΧΟΣ Α ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΛΑΜΠΑΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΗΣ ΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΚΤΟΝΙ

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Διοίκησης ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ηλεκτρονικές Συναλλαγές. Καθηγητής Δ. Ασκούνης, Δ. Πανόπουλος

Συστήματα Διοίκησης ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ηλεκτρονικές Συναλλαγές. Καθηγητής Δ. Ασκούνης, Δ. Πανόπουλος ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ηλεκτρονικές Συναλλαγές Καθηγητής Δ. Ασκούνης, Δ. Πανόπουλος Ηλεκτρονικές Συναλλαγές 2017 Ορισμοί «Ηλεκτρονική Συναλλαγή» είναι οποιαδήποτε μορφή συναλλαγής που υποστηρίζεται σημαντικά από Τεχνολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 ο. Η ψηφιακή επιχείρηση: Ηλεκτρονικό εμπόριο και ηλεκτρονικό επιχειρείν

Κεφάλαιο 4 ο. Η ψηφιακή επιχείρηση: Ηλεκτρονικό εμπόριο και ηλεκτρονικό επιχειρείν Κεφάλαιο 4 ο Η ψηφιακή επιχείρηση: Ηλεκτρονικό εμπόριο και ηλεκτρονικό επιχειρείν Διδακτικοί στόχοι Να εξηγηθεί πώς το διαδίκτυο μετασχηματίζει τις επιχειρήσεις Να συγκριθούν οι κατηγορίες του ηλεκτρονικού

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικά Καταστήματα E Shops

Ηλεκτρονικά Καταστήματα E Shops Ηλεκτρονικά Καταστήματα E Shops Η ολοένα αυξανόμενη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη οργανωμένων ιστοσελίδων, τα ηλεκτρονικά καταστήματα, για την διενέργεια των αγοροπωλησιών.

Διαβάστε περισσότερα

SPAMMING - ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

SPAMMING - ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ SPAMMING - ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ Αποτελεί μειονέκτημα της διάδοσης του ηλεκτρονικού εμπορίου και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τις επιχειρήσεις και τους χρήστες του διαδικτύου. Τι είναι: H μαζική

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν. ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - Πάτρα Κουτσονίκος Γιάννης

Εισαγωγή στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν. ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - Πάτρα Κουτσονίκος Γιάννης Εισαγωγή στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - Πάτρα Κουτσονίκος Γιάννης 1 Ορισμός e-επιχειρείν Ένα σύνολο από ενδο- και δι- επιχειρηματικές στρατηγικές και προηγμένες

Διαβάστε περισσότερα

B2B ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΡΟΣ Β

B2B ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΡΟΣ Β B2B ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΡΟΣ Β Ηλεκτρονική Αγορά Προσανατολισμένη σς Ενδιάμεσους : Η περίπτωση PART της BOEING Η Boeing στην προκειμένη περίπτωση, παίζει το ρόλο ενδιάμεσου στην παροχή ανταλλακτικών συντήρησης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Ηλεκτρονικού Επιχειρείν

Οδηγός Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ Σειρά Σεμιναρίων 2013 «Ηλεκτρονικό εμπόριο η επιχείρηση στη νέα ψηφιακή εποχή» Οδηγός Ηλεκτρονικού Επιχειρείν Δρ. Μάρκος Κουργιαντάκης Διδάκτορας Τμ. Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω ο τρόπος ανάπτυξης των ηλεκτρονικών καταστημάτων μπορεί να αναλυθεί με κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες μπορεί να είναι

Διαβάστε περισσότερα

e-market: Παρουσίαση του μοντέλου των Ηλεκτρονικών Αγορών B2B βήμα προς βήμα Σπανού Σοφία

e-market: Παρουσίαση του μοντέλου των Ηλεκτρονικών Αγορών B2B βήμα προς βήμα Σπανού Σοφία e-market: Παρουσίαση του μοντέλου των Ηλεκτρονικών Αγορών B2B βήμα προς βήμα Σπανού Σοφία Internet & Επιχειρήσεις Internet & Επιχειρήσεις Παλαιότερα: Η αγορά αγαθών από την οθόνη του υπολογιστή έμοιαζε

Διαβάστε περισσότερα

Η Πληροφορική Επανάσταση Η Κοινωνία των πληροφοριών

Η Πληροφορική Επανάσταση Η Κοινωνία των πληροφοριών Η Πληροφορική Επανάσταση Η Κοινωνία των πληροφοριών Πολλοί υποστηρίζουν ότι διανύουμε την αρχή μίας εποχής που μπορεί να περιγραφεί ως η Πληροφορική Επανάσταση και η οποία θα αλλάξει ριζικά την όλη δομή

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη πλήρους διαδικτυακής e-commerce εφαρμογής με χρήση του CMS WordPress

Ανάπτυξη πλήρους διαδικτυακής e-commerce εφαρμογής με χρήση του CMS WordPress ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ανάπτυξη πλήρους διαδικτυακής e-commerce εφαρμογής με χρήση του CMS WordPress ΚΟΤΣΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Επιβλέπων καθηγητής Σφέτσος Παναγιώτης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Ως Ηλεκτρονικό Εμπόριο ή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΛΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΜΟΝΤΕΛΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΜΟΝΤΕΛΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Στο παρόν κεφάλαιο παρουσιάζουμε επιγραμματικά τα σημαντικότερα μοντέλα ηλεκτρονικών επιχειρήσεων. Στα επόμενα κεφάλαια αναλύουμε διεξοδικότερα κάθε ένα από

Διαβάστε περισσότερα

Το εμπόριο που πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή μια ολοκληρωμένη συναλλαγή που

Το εμπόριο που πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή μια ολοκληρωμένη συναλλαγή που Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ως Ηλεκτρονικό Εμπόριο ορίζεται: Το εμπόριο που πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή μια ολοκληρωμένη συναλλαγή που πραγματοποιείται μέσω διαδικτύου internet χωρίς να είναι

Διαβάστε περισσότερα

Το Ηλεκτρονικό Εμπόριο

Το Ηλεκτρονικό Εμπόριο Το Ηλεκτρονικό Εμπόριο Τι είναι το Ηλεκτρονικό Εμπόριο; Κάθε είδος εμπορικής συναλλάγης μεταξύ προσώπων, φυσικών και μη, που πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα. Είναι η διάθεση και αγοραπωλησία προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Ηλεκτρονικό Εμπόριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Ηλεκτρονικό Εμπόριο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ηλεκτρονικό Εμπόριο Αναπτύσσοντας ένα Ηλεκτρονικό Κατάστημα Ηλεκτρονικό Εμπόριο Θέματα Προσδιορισμός επιχειρηματικού μοντέλου

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Επιχειρείν & Νέες Τεχνολογίες για Επιχειρηματικότητα ΔΕΟ45

Ηλεκτρονικό Επιχειρείν & Νέες Τεχνολογίες για Επιχειρηματικότητα ΔΕΟ45 Ηλεκτρονικό Επιχειρείν & Νέες Τεχνολογίες για Επιχειρηματικότητα ΔΕΟ45 ΤΟΜΟΣ Α «Ηλεκτρονικό Επιχειρείν» πηγή: ibm.com Ηλεκτρονικό Επιχειρείν Η εφαρμογή τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) για

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό εμπόριο Απρίλιος 2011

Ηλεκτρονικό εμπόριο Απρίλιος 2011 Ηλεκτρονικό εμπόριο Απρίλιος 2011 Ηλεκτρονικό Εμπόριο 3 Ηλεκτρονικό Εμπόριο τύπου Επιχείρησης - Πελάτη 4 Οργάνωση του ηλεκτρονικού εμπορίου 5 Ιστοσελίδα του Ηλεκτρονικού Καταστήματος 6 Ηλεκτρονικές Πληρωμές

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Ψηφιακό Περιεχόμενο & Ηλεκτρονικό Εμπόριο (Δ εξάμηνο) Διάλεξη # 7η: Marketing και Διαδίκτυο Το «προϊόν» της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ σελ. 1 Κατανοώντας το Ηλεκτρονικό Εμπόριο Τι είναι; Ο όρος ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) αφορά στις επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής έρευνα για την εξάπλωση των Smartphones και Tablets

Διεθνής έρευνα για την εξάπλωση των Smartphones και Tablets Διαγραφή από τη λίστα Σε αυτό το τεύχος: Φεβρουάριος 2014 Mobile e-commerce από την Altec Software Mobile e-commerce από την Altec Software Διεθνής έρευνα για την εξάπλωση των Smartphones και Tablets Ετήσια

Διαβάστε περισσότερα

οικονομικές τάσεις Εκτεταμένη συνεργασία της εφοδιαστικής αλυσίδας. έργου FLUID-WIN το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Παγκόσμιες

οικονομικές τάσεις Εκτεταμένη συνεργασία της εφοδιαστικής αλυσίδας. έργου FLUID-WIN το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Παγκόσμιες Συνοπτική παρουσίαση του ευνητικού έργου FLUID-WIN το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Ενοποίηση τρίτων παρόχων υπηρεσιών με ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα σε πολυλειτουργικές πλατφόρμες

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Κατάστημα

Ηλεκτρονικό Κατάστημα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Παραδείγματα -UML Δρ Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εαρινό Εξάμηνο 2011-2012 1 Ηλεκτρονικό Κατάστημα Το αντικείμενο είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα

Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Ι Ο Ν Ι Ω Ν Ν Η Σ Ω Ν Σ Χ ΟΛ Η Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ο Ι ΚΟ Ν Ο Μ Ι Α Σ Τ Μ Η Μ Α Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ω Ν ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ELECTRONIC COMMERCE & SOCIAL MEDIA ΆΝΤΕΛ

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολόγγι. 8 η Διάλεξη. Μάθημα: Τεχνολογίες Διαδικτύου

Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολόγγι. 8 η Διάλεξη. Μάθημα: Τεχνολογίες Διαδικτύου Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολόγγι 8 η Διάλεξη Μάθημα: Τεχνολογίες Διαδικτύου Περιεχόμενα 8 η διάλεξη Εισαγωγή στο ηλεκτρονικό εμπόριο Ορισμός Ως Ηλεκτρονικό Εμπόριο, ή ευρέως

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό εμπόριο. HE 8 Εξατομίκευση

Ηλεκτρονικό εμπόριο. HE 8 Εξατομίκευση Ηλεκτρονικό εμπόριο HE 8 Εξατομίκευση Πληροφοριακός υπερφόρτος (information overload) Αδυναμία διαχείρισης μεγάλου όγκου πληροφοριών και εντοπισμού της χρήσιμης πληροφορίας Η εξατομίκευση στοχεύει στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Το διαδίκτυο προσφέρει: Μετατροπή των δεδομένων σε ψηφιακή - ηλεκτρονική μορφή. Πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό εμπόριο. HE5 Ηλεκτρονικό κατάστημα Σχεδιασμός και λειτουργίες

Ηλεκτρονικό εμπόριο. HE5 Ηλεκτρονικό κατάστημα Σχεδιασμός και λειτουργίες Ηλεκτρονικό εμπόριο HE5 Ηλεκτρονικό κατάστημα Σχεδιασμός και λειτουργίες Βασικές ερωτήσεις για την δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος Πως θα προσελκυθούν οι πελάτες; Ποιες είναι οι υπηρεσίες που

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολόγγι. 8 η Διάλεξη. Μάθημα: Τεχνολογίες Διαδικτύου

Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολόγγι. 8 η Διάλεξη. Μάθημα: Τεχνολογίες Διαδικτύου Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολόγγι 8 η Διάλεξη Μάθημα: Τεχνολογίες Διαδικτύου Περιεχόμενα 8 η διάλεξη Ηλεκτρονικό εμπόριο Ορισμός Ως Ηλεκτρονικό Εμπόριο, ή ευρέως γνωστό ως e-commerce

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Ανάπτυξης Ηλεκτρονικού Καταστήματος Μικρομεσαίας Επιχείρησης. Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Καινοτομία

Τεχνολογίες Ανάπτυξης Ηλεκτρονικού Καταστήματος Μικρομεσαίας Επιχείρησης. Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Καινοτομία Τεχνολογίες Ανάπτυξης Ηλεκτρονικού Καταστήματος Μικρομεσαίας Επιχείρησης Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Καινοτομία Ηλεκτρονικό Εμπόριο H δυνατότητα των καταναλωτών και των εμπορικών καταστημάτων να κάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 6: Διαχείριση Σχέσεων με Πελάτες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 6: Διαχείριση Σχέσεων με Πελάτες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 6: Διαχείριση Σχέσεων με Πελάτες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία Ηλεκτρονικό εμπόριο & Σημασιολογικός ιστός

Πτυχιακή Εργασία Ηλεκτρονικό εμπόριο & Σημασιολογικός ιστός Πτυχιακή Εργασία Ηλεκτρονικό εμπόριο & Σημασιολογικός ιστός Χρησιμοποιείστε για το κείμενο γραμματοσειρά courier 12 με στοίχιση πλήρης Άσκηση 3 1 Αρίθμηση σελίδων Η αρίθμηση σελίδων τοποθετείται συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Groupware. Λογισμικό Συνεργασίας Ομάδων (Groupware) Λογισμικό Groupware. Υπάρχουν διάφορα είδη groupware ανάλογα με το αν οι χρήστες εργάζονται:

Είδη Groupware. Λογισμικό Συνεργασίας Ομάδων (Groupware) Λογισμικό Groupware. Υπάρχουν διάφορα είδη groupware ανάλογα με το αν οι χρήστες εργάζονται: Μάθημα 10 Συστήματα Διάχυσης και Διαχείρισης Γνώσης Chapter 10 Knowledge Transfer In The E-world Chapter 13 Knowledge Management Tools and Knowledge Portals Συστήματα Διάχυσης και Διαχείρισης Γνώσης Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικά Μοντέλα στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο. ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - Πάτρα Κουτσονίκος Γιάννης

Επιχειρηματικά Μοντέλα στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο. ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - Πάτρα Κουτσονίκος Γιάννης Επιχειρηματικά Μοντέλα στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - Πάτρα Κουτσονίκος Γιάννης 1 Επιχειρηματικό Μοντέλο - Ορισμός Για τη διαδικασία του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν,

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ REFLEXIS ERP: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ REFLEXIS ERP: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ REFLEXIS ERP: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Περιεχόμενα Η εταιρεία Γενικά... 3 Η πορεία της εταιρείας... 4 Προϊόντα... 4 Υπηρεσίες...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ. (στο μάθημα: Τεχνολογίες Εφαρμογών Διαδικτύου του Η εξαμήνου σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλ/νιών)

ΕΡΓΑΣΙΑ. (στο μάθημα: Τεχνολογίες Εφαρμογών Διαδικτύου του Η εξαμήνου σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλ/νιών) ΕΡΓΑΣΙΑ (στο μάθημα: Τεχνολογίες Εφαρμογών Διαδικτύου του Η εξαμήνου σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλ/νιών) Τίτλος: Εφαρμογή Διαδικτύου Ηλεκτρονικού Καταστήματος Ζητούμενο: Να αναπτυχθεί web εφαρμογή,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ- ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ- ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ. Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ Το ERP είναι ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων. Διαχειρίζεται και συντονίζει όλες τις λειτουργίες και διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε μια επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχείρηση μετά τα e

Η επιχείρηση μετά τα e ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η επιχείρηση μετά τα e Εισαγωγή στο ηλεκτρονικό εμπόριο e-commerce Παρουσίαση στα πλαίσια των κύκλων εκπαίδευσης του ΕΒΕΘ Θεσσαλονίκη, Απρίλιος 2006 Σπύρογλου

Διαβάστε περισσότερα

Οι Β2Β Ηλεκτρονικές Αγορές µε απλά λόγια

Οι Β2Β Ηλεκτρονικές Αγορές µε απλά λόγια Οι Β2Β Ηλεκτρονικές Αγορές µε απλά λόγια Κουργιαντάκης Μάρκος Υποψήφιος ιδάκτορας Τµήµατος Οικονοµικών Πανεπιστηµίου Κρήτης- Συνεργάτης του Επιµελητηρίου για τη δηµιουργία του Ηλεκτρονικού Κέντρου Εµπορίου

Διαβάστε περισσότερα

GoDigital.Store E-Commerce Platform

GoDigital.Store E-Commerce Platform GoDigital.Store E-Commerce Platform Πλήρης διαχείριση καταλόγου και καταστήματος banet Α.Ε. Βαλαωρίτου 20 54625 Θεσσαλονίκη Τ.2310253999 F.2310253998 www.banet.gr info@banet.gr GoDigital.Store Γενική περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» (ΕΠ ΚτΠ) Δράση e-services

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» (ΕΠ ΚτΠ) Δράση e-services Η ΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» (ΕΠ ΚτΠ) Δράση e-services BYTE COMPUTER ΑΒΕΕ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ 98 & ΤΡΙΒΟΛΗ, 117 41 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210 900 2000, FAX.: 210 924 4084 E-MAIL:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Ηλεκτρονικό Εμπόριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Ηλεκτρονικό Εμπόριο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ηλεκτρονικό Εμπόριο Αναπτύσσοντας ένα Ηλεκτρονικό Κατάστημα Ηλεκτρονικό Εμπόριο Λειτουργικότητα Εφαρμογής Κατάλογος προϊόντων Καλάθι

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό εμπόριο. Ψηφιακή οικονομία επιχειρηματικά μοντέλα ηλεκτρονικού εμπορίου

Ηλεκτρονικό εμπόριο. Ψηφιακή οικονομία επιχειρηματικά μοντέλα ηλεκτρονικού εμπορίου Ηλεκτρονικό εμπόριο Ψηφιακή οικονομία επιχειρηματικά μοντέλα ηλεκτρονικού εμπορίου Ψηφιακή οικονομία Οικονομία που στηρίζεται στις ψηφιακές τεχνολογίες Απαιτεί ισχυρές τεχνολογικές υποδομές Κατάργηση γεωγραφικών

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 ο. Συστήματα Πληροφοριών στην επιχείρηση

Κεφάλαιο 2 ο. Συστήματα Πληροφοριών στην επιχείρηση Κεφάλαιο 2 ο Συστήματα Πληροφοριών στην επιχείρηση Διδακτικοί στόχοι Να αναλυθούν οι ρόλοι των 6 τύπων των συστημάτων πληροφοριών Να περιγραφούν οι τύποι των πληροφοριακών συστημάτων Να αναλυθούν οι σχέσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ Έρευνα μάρκετινγκ Ανάπτυξη νέων προϊόντων Τμηματοποίηση της αγοράς ΚΑΝΑΛΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Τιμολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ INTERNET MARKETING PLAN

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ INTERNET MARKETING PLAN ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΑΛΑΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ INTERNET MARKETING PLAN Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: κα Μάρω Βλαχοπούλου Εξεταστής:

Διαβάστε περισσότερα

DIGI - RETAIL ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

DIGI - RETAIL ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ DIGI - RETAIL ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σας ενημερώνουμε ότι προκηρύχθηκε το πρόγραμμα «Digi - Retail» στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα για τις επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 4 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 4 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Οι Η/Υ στο κτίριο που βρίσκεται το γραφείο σας συνδέονται έτσι ώστε το προσωπικό να μοιράζεται τα αρχεία και τους εκτυπωτές. Πως ονομάζεται αυτή η διάταξη των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Έρευνα αγοράς θεωρείται κάθε οργανωμένη προσπάθεια συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης πληροφοριών σχετικών με την αγορά που δραστηριοποιείται μια επιχείρηση. Αυτές οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Η Διαδικασία Σχεδιασμού Συστημάτων

Η Διαδικασία Σχεδιασμού Συστημάτων Ενότητα 5 Η Διαδικασία Σχεδιασμού Συστημάτων Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Ι Διδάσκων: Νίκος Καρακαπιλίδης 5-1 Στόχοι & αντικείμενο ενότητας Η διαδικασία σχεδιασμού Παράγοντες σχεδιασμού Λογικό vs.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ : ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ (B2C) 1 Παρουσίαση πτυχιακής εργασίας από την Τζέκου Σταυρούλα υπό την επίβλεψη

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι IEK ΟΑΕΔ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΟΦΟΡΙΚΗΣ Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι Διδάσκουσα: Κανελλοπούλου Χριστίνα ΠΕ19 Πληροφορικής 4 φάσεις διαδικτυακών εφαρμογών 1.Εφαρμογές στατικής πληροφόρησης

Διαβάστε περισσότερα

Οι βασικές αλλαγές που επιδρούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον

Οι βασικές αλλαγές που επιδρούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον Οι βασικές αλλαγές που επιδρούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον Παγκοσμιοποίηση Οικονομία της πληροφορίας Μετασχηματισμός της επιχείρησης Εμφάνιση της ψηφιακής επιχείρησης Παγκοσμιοποίηση Διοίκηση και έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ E-LEARNING

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ E-LEARNING ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ 2014 1 1. Τι είναι το e-learning; Το e-learning, η ηλεκτρονική μάθηση, είναι μια διαδικασία μάθησης και ταυτόχρονα μια μεθοδολογία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωματωμένα controls τα οποία προσαρμόζονται και χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα επιλέγει ο φορέας.

Ενσωματωμένα controls τα οποία προσαρμόζονται και χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα επιλέγει ο φορέας. Η Πυξίδα Απασχόλησης είναι ένα πλήρως παραμετροποιήσιμο portal που απευθύνεται σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Δήμους, Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς και Εταιρίες Εύρεσης Εργασίας, με στόχο τόσο την μηχανογράφηση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 ο. Διοίκηση και διαχείριση της ψηφιακής επιχείρησης

Κεφάλαιο 1 ο. Διοίκηση και διαχείριση της ψηφιακής επιχείρησης Κεφάλαιο 1 ο Διοίκηση και διαχείριση της ψηφιακής επιχείρησης Διδακτικοί στόχοι Να αναλυθεί ο ρόλος των πληροφοριακών συστημάτων στο επιχειρηματικό περιβάλλον Ναοριστείτοπληροφοριακόσύστημα, η ορολογία

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Λάζος Αλέξανδρος Α.Μ. 3530

Ασφάλεια Στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Λάζος Αλέξανδρος Α.Μ. 3530 Ασφάλεια Στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο Λάζος Αλέξανδρος Α.Μ. 3530 Ηλεκτρονικό Εμπόριο Χρησιμοποιείται για να περιγράψει την χρήση τηλεπικοινωνιακών μέσων (κυρίως δικτύων) για κάθε είδους εμπορικές συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις την τελευταία δεκαετία και η δυναμική ανάπτυξη που προκάλεσαν στις επιχειρήσεις, εισήγαγαν μια επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

κώστας βεργίδης εισαγωγή στις βασικές έννοιες των επιχειρησιακών διεργασιών γραφείο 322 κτίριο Γ kvergidis@uom.gr 2310 891 637

κώστας βεργίδης εισαγωγή στις βασικές έννοιες των επιχειρησιακών διεργασιών γραφείο 322 κτίριο Γ kvergidis@uom.gr 2310 891 637 εισαγωγή στις βασικές έννοιες των επιχειρησιακών διεργασιών κώστας βεργίδης λέκτορας τμ. Εφαρμοσμένης Πληροφορικής γραφείο 322 κτίριο Γ kvergidis@uom.gr 2310 891 637 συστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων

Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων Ιστορική Εξέλιξη του Παγκόσμιου Ιστού Παρουσίαση 1 η 1 Βελώνης Γεώργιος Καθηγητής Περιεχόμενα Τι είναι το Διαδίκτυο Βασικές Υπηρεσίες Διαδικτύου Προηγμένες Υπηρεσίες Διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΕΩΣ ALPHA WEB TRADING

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΕΩΣ ALPHA WEB TRADING ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΕΩΣ ALPHA WEB TRADING Το μενού του ALPHA WEB TRADING αποτελείται από τις εξής επιλογές: Το Προφίλ μου Πρόσθετος Κωδικός Ασφαλείας* Προσωπικές Πληροφορίες* Αλλαγή Ψευδωνύμου Αλλαγή Μυστικού

Διαβάστε περισσότερα

Αποκήρυξη ευθυνών. Συλλογή Προσωπικών Πληροφοριών

Αποκήρυξη ευθυνών. Συλλογή Προσωπικών Πληροφοριών Αποκήρυξη ευθυνών Του γραφείου προώθησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων Δ.Καρβούνης δεσμεύεται να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να παρέχει στα μέλη του τα καλύτερα δυνατά προϊόντα και υπηρεσίες.

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου (07/2016)

Πολιτική Απορρήτου (07/2016) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Πολιτική Απορρήτου (07/2016) Η CELLebrate είναι μια ιδιωτική εταιρεία με βάση το Ισραήλ, με κέντρο επιχειρηματικής δραστηριότητας στη διεύθυνση Box Office 211, Kiryat Chayim, Haifa. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ Σ.Δ.Ο ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ:ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ- Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΒΑΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : Δρ Δ.

ΣΧΟΛΗ Σ.Δ.Ο ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ:ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ- Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΒΑΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : Δρ Δ. ΣΧΟΛΗ Σ.Δ.Ο ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ:ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ- Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΒΑΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : Δρ Δ. ΚΥΔΡΟΣ 1 ΣΕΡΡΕΣ, ΜΑΪΟΣ 2010 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Alexandros Socratous Λύκειο Αγίου Νεοφύτου Εμπορικά Β Λυκείου. Alexandros Socratous Economics

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Alexandros Socratous Λύκειο Αγίου Νεοφύτου Εμπορικά Β Λυκείου. Alexandros Socratous Economics Ηλεκτρονικό Εμπόριο Alexandros Socratous Λύκειο Αγίου Νεοφύτου Εμπορικά Β Λυκείου 1 Διάγραμμα ύλης 1. Στοιχεία ορισμού του η/ε 2. Απαραίτητη τεχνική υποδομή 3. Οφέλη από το η/ε 4. Περιορισμοί στην εξάπλωση

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η Έρευνα Μάρκετινγκ ως εργαλείο ανάπτυξης νέων προϊόντων ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Δρ. Ιωάννης Σ. Τουρτούρας Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Δ.Π.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Ψηφιακό Περιεχόμενο & Ηλεκτρονικό Εμπόριο (Δ εξάμηνο) Διάλεξη # 8η: Έρευνα αγοράς στο Διαδίκτυο Χαρίκλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α_ΤΕΤΡΑΜ_ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ. ΘΕΜΑ: E-LEARNING Αντζελα Πιετρη-Αριστελα Γκιονι ESPERINO LYKEIO LARISAS

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α_ΤΕΤΡΑΜ_ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ. ΘΕΜΑ: E-LEARNING Αντζελα Πιετρη-Αριστελα Γκιονι ESPERINO LYKEIO LARISAS ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α_ΤΕΤΡΑΜ_2014-15 ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΘΕΜΑ: E-LEARNING Αντζελα Πιετρη-Αριστελα Γκιονι ΜΑΘΗΣΗ Μάθηση είναι μια μόνιμη αλλαγή στη συμπεριφορά του ατόμου, η οποία είναι αποτέλεσμα εμπειρίας

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Ψηφιακό Περιεχόμενο & Ηλεκτρονικό Εμπόριο (Δ εξάμηνο) Διάλεξη # 3η: Πυραμίδα και Κύκλος Ηλεκτρονικού Εμπορίου

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική μελέτη & οικονομική προσφορά

Τεχνική μελέτη & οικονομική προσφορά Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ Τεχνική μελέτη & οικονομική προσφορά REFLEXIS RETAIL: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Περιεχόμενα Η εταιρεία Γενικά... 3 Η πορεία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΠΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΓΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α.Ε.Μ.:657 ΚΑΒΑΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συνοψίζοντας. Έρευνα έτους

Συνοψίζοντας. Έρευνα έτους Συνοψίζοντας Έρευνα έτους 2004 482 Κύρια Συμπεράσματα (1) Χρήση Ιντερνετ στο 100% των επιχειρήσεων. Πολύ μεγάλη χρήση LAN, Website, Intranet. Μικρή χρήση Wireless WAN, Extranet, Videoconferencing. Μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN. Εισαγωγή

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN. Εισαγωγή ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN Εισαγωγή Η κατάρτιση ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου αποτελεί ένα εργαλείο στο οποίο καταγράφεται ουσιαστικά το «Πλάνο Δράσης» της επιχείρησης, τα βήματα που θα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΜΣ 513. Ακαδημαϊκό Έτος Εαρινό Εξάμηνο

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΜΣ 513. Ακαδημαϊκό Έτος Εαρινό Εξάμηνο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΜΣ 513 Ακαδημαϊκό Έτος 2014-2015 Εαρινό Εξάμηνο Agenda για σήμερα Διδάσκοντες Διδασκαλία και Εξέταση μαθήματος Περιεχόμενο Μαθήματος Εισαγωγή στο Η-Εμπόριο Εφαρμογές Η-Εμπορίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. «Καταγραφή απαιτήσεων για την πελατοκεντρική λειτουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος»

ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. «Καταγραφή απαιτήσεων για την πελατοκεντρική λειτουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος» ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ «Καταγραφή απαιτήσεων για την πελατοκεντρική λειτουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος» ΑΝΥΦΑΝΤΗ ΕΛΕΝΗ Επιβλέπων καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδοποίηση των απαιτήσεων του προτύπου ISO Σύστημα ποιότητας Ευθύνη της διοίκησης Διαχείριση πόρων Υλοποίηση του προϊόντος

Ομαδοποίηση των απαιτήσεων του προτύπου ISO Σύστημα ποιότητας Ευθύνη της διοίκησης Διαχείριση πόρων Υλοποίηση του προϊόντος Ομαδοποίηση των απαιτήσεων του προτύπου ISO 9001:2000 Σύστημα ποιότητας Ευθύνη της διοίκησης Διαχείριση πόρων Υλοποίηση του προϊόντος / Παροχή της υπηρεσίας Μέτρηση ανάλυση και βελτίωση Εισαγωγή στα Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 3113/19-6-2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 3113/19-6-2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 3113/19-6-2015 Σύμφωνα με: α) τις διατάξεις των άρθρων 123, 124, 135 και 136 του Ν. 4072/2012

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ LOGISTICS Όσο λοιπόν αυξάνει η σημασία και οι απαιτήσεις του διεθνούς εμπορίου, τόσο πιο απαιτητικές γίνονται

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ LOGISTICS Όσο λοιπόν αυξάνει η σημασία και οι απαιτήσεις του διεθνούς εμπορίου, τόσο πιο απαιτητικές γίνονται ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ LOGISTICS Όσο λοιπόν αυξάνει η σημασία και οι απαιτήσεις του διεθνούς εμπορίου, τόσο πιο απαιτητικές γίνονται και οι συνθήκες μεταφοράς και διανομής. Το διεθνές εμπόριο

Διαβάστε περισσότερα

H Epsilon Net A.E. είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος Όμιλος Εταιριών, που δραστηριοποιείται από το 1999 στους τομείς της πληροφορικής (Epsilon

H Epsilon Net A.E. είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος Όμιλος Εταιριών, που δραστηριοποιείται από το 1999 στους τομείς της πληροφορικής (Epsilon H Epsilon Net A.E. είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος Όμιλος Εταιριών, που δραστηριοποιείται από το 1999 στους τομείς της πληροφορικής (Epsilon Software), της δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου στο διαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

CRM. Σηµειώσεις για το σεµινάριο Αθανάσιος Ν. Σταµούλης. Customer Relationship Management

CRM. Σηµειώσεις για το σεµινάριο Αθανάσιος Ν. Σταµούλης. Customer Relationship Management CRM Σηµειώσεις για το σεµινάριο Αθανάσιος Ν. Σταµούλης Customer Relationship Management Το Customer Relationship Management ή Marketing είναι µια συνολική πελατοκεντρική προσέγγιση που επιτρέπει τον εντοπισµό,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στον Τουρισμό (Γ εξάμηνο)

Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στον Τουρισμό (Γ εξάμηνο) Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στον Τουρισμό (Γ εξάμηνο) Ακαδ. Έτος 2014-15 e-tourism και internet Β. Φερεντίνος από την πλευρά της επιχείρησης ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ - ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 4 η ΔΙΑΛΕΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πλοήγηση www / Με τον Internet Explorer

Πλοήγηση www / Με τον Internet Explorer Πλοήγηση www / Με τον Internet Explorer Περιεχόμενα 1.Eισαγωγή 2.Το περιβάλλον του Internet Explorer 3.Οδηγίες πλοήγησης 4.Αποθήκευση αρχείων 5.Αγαπημένα 6.Ασφαλής σύνδεση 7.Διακομιστής μεσολάβησης 1.Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΩΝΤΕΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΕΠΙΔΡΩΝΤΕΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Το Μάρκετινγκ αποτελεί μια βασική επιχειρηματική λειτουργία που έχει στόχο την ανάπτυξη, την οργάνωση και των έλεγχο ανταλλακτικών διαδικασιών μεταξύ της επιχείρησης και των

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ)

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) Γιώργος Μανής Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τι είναι οι Τεχνολογίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ΔΙΔΑΣΚΩΝ... Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ΔΙΔΑΣΚΩΝ... Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ΔΙΔΑΣΚΩΝ... Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή Έννοιες Κλειδιά Καταναλωτής Αγορά Ανάγκες, επιθυμίες, απαιτήσεις Αξία και ικανοποίηση αναγκών Μάρκετινγκ Σύστημα μάρκετινγκ Σχέσεις και δίκτυα Ανταλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Δημήτριος Α. Κουτσομητρόπουλος. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας 2012-2013

Δρ. Δημήτριος Α. Κουτσομητρόπουλος. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας 2012-2013 e-επιχειρείν Δρ. Δημήτριος Α. Κουτσομητρόπουλος Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας 2012-2013 Σκοπός του Μαθήματος Να μελετηθούν: Τι είναι το e-εμπόριο και το

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακά Πληροφοριακά Συστήματα. Site: www.aggelopoulos.tk e-mail: ioannis.aggelopoulos@gmail.com. Στόχος Σκοπός μαθήματος

Επιχειρησιακά Πληροφοριακά Συστήματα. Site: www.aggelopoulos.tk e-mail: ioannis.aggelopoulos@gmail.com. Στόχος Σκοπός μαθήματος Επιχειρησιακά Πληροφοριακά Συστήματα Διδάσκων: Αγγελόπουλος Γιάννης Δευτέρα 3-5 Τρίτη 4-6 Εργαστήριο Α Site: www.aggelopoulos.tk e-mail: ioannis.aggelopoulos@gmail.com 1 Στόχος Σκοπός μαθήματος Σκοπός:

Διαβάστε περισσότερα

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό.

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό. 1. Με ποιους τρόπους επωφελούνται οι καταναλωτές από τις οικονομίες κλίμακας; (πολλαπλής επιλογής / δύο σωστές απαντήσεις) α. Αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων. β. Οι τιμές, αρκετές φορές, μειώνονται.

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας

Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας COSMOS4U Web Site Pro Χαρακτηριστικά Επιπλέον Δυνατότητες Προφίλ Εταιρίας Παρουσίαση της εταιρίας σας με φωτογραφικό υλικό και κείμενα. Τήρηση προδιαγραφών και χρήση λέξεων κλειδιά

Διαβάστε περισσότερα

E-SHOP.GR Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΙΑΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

E-SHOP.GR Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΙΑΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ E-SHOP.GR Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΙΑΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Ιανουάριος 2006-1 - AGENDA E-shop.gr με μια ματιά Πληροφορική:μια κλασσική αγορά Καινοτομία στην e-shop.gr Αποτελέσματα/Συμπεράσματα - 2

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΛΥΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΛΥΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ E-INVOICING 1 η Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης στην Ελλάδα 1 η Ολοκληρωμένη εφαρμογή Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης βασισμένη στην Ελληνική Νομοθεσία και το Φορολογικό Πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 9: Ασφάλεια Ηλεκτρονικού Εμπορίου Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 9: Ασφάλεια Ηλεκτρονικού Εμπορίου Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 9: Ασφάλεια Ηλεκτρονικού Εμπορίου Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Οι ηλεκτρονικές αγορές αποτελούν χρήσιμο

Οι ηλεκτρονικές αγορές αποτελούν χρήσιμο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ(ELTRUN) Οι ηλεκτρονικές αγορές αποτελούν χρήσιμο ε εργαλείο διευκόλυνσης των εταιρικών συναλλαγών εξελίσσονται οι Σ ηλεκτρονικές αγορές (e-marketplaces), σύμφωνα με έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 1ο Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Εισαγωγή στην Τεχνολογία TCP/IP To TCP/IP σημαίνει Transmission Control Protocol / Internet Protocol και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Το δικό σας Sinialo στο έπιπλο

Το δικό σας Sinialo στο έπιπλο 2 παρουσίαση Το δικό σας Sinialo στο έπιπλο Ένας συνεταιρισμός, μία φιλοσοφία και 70 καταστήματα μέλη σε όλη την Ελλάδα. Τι σημαίνουν αυτά; Όμιλος Sinialo! Γνωρίστε τον! Επιμέλεια Γεωργία Αλεξίου Στη σημερινή

Διαβάστε περισσότερα

Plus500UK Limited. Πολιτική Απορρήτου

Plus500UK Limited. Πολιτική Απορρήτου Plus500UK Limited Πολιτική Απορρήτου Πολιτική Απορρήτου Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Plus500 Η προστασία της ιδιωτικής ζωής και της διαφύλαξης των προσωπικών και οικονομικών πληροφοριών των

Διαβάστε περισσότερα