Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΝΙΟΥ (17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΝΙΟΥ (17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912)"

Transcript

1 Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΝΙΟΥ (17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912)

2 Γκινίδου Ευγενία Γκαϊντατζής Γιώργος

3 Πρόλογος - Επιλογής του θέματος

4 Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας, αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε στο σχολείο μας ένα project τοπικής ιστορίας. Επιλέξαμε ως θέμα την οικονομική και κοινωνική ζωή στο Αιγίνιο κατά τη δεκαετία του 1960, επειδή θέλαμε να έχουν οι μαθητές τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν υλικό από προσωπικές μαρτυρίες κατοίκων. Ωστόσο, για την ημερίδα τοπικής ιστορίας της διεύθυνσης επιλέξαμε ως θέμα την απελευθέρωση του χωριού μας το 1912 για δύο, κυρίως, λόγους. Ο πρώτος είναι η προφανής επικαιρότητα του θέματος, ενόψει των επετειακών εκδηλώσεων λόγω της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την απελευθέρωση. Ο δεύτερος και σημαντικότερος είναι ότι τα γεγονότα που σχετίζονται με την απελευθέρωση του χωριού μας είναι τελείως άγνωστα, όχι μόνο στους μαθητές μας αλλά και σε όλους τους σημερινούς συντοπίτες μας. Θελήσαμε λοιπόν να δώσουμε ένα μικρό έναυσμα, για να αρχίσουν να γίνονται λίγο περισσότερο γνωστά.

5 Το ιστορικό

6 Η αποδιοργάνωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 20 ου αιώνα διευκόλυνε την εκδήλωση των εθνικών διεκδικήσεων των λαών της Βαλκανικής, που πολλές φορές ήταν αλληλοσυγκρουόμενες.

7 Ήδη από την αρχή του αιώνα, στα εδάφη της Μακεδονίας Έλληνες και Βούλγαροι, κυρίως, συγκρούστηκαν για την επικράτηση της μιας εθνότητας επί της άλλης. Το ίδιο συνέβη και στο Αιγίνιο (Λιμπάνοβο τότε). Ο περιηγητής Νίκος Σχοινάς αναφέρει το Λιμπάνοβο, ως "τσιφλίκιον παρά τον Ἀλιάκμονα, κείμενον εἰς τούς πρόποδας μικροῦ βουνοῦ ἤ λόφων ἔχων 50 ως 60 οἰκογενείας ὀθωμανικάς και χριστιανικάς, ὑποζύγια και τροφάς ἐν ἀφθονία, ἀπέχει δέ 1 ὥραν τῆς ἀκτής, ἤτοι τῆς σκάλας τοῦ Ἐλευθεροχωρίου". Ο Ζώτος Μολοσσός αναφέρει ότι το Λιμπάνοβο είχε 200 οικογένειες. (Ι. Καζταρίδη: Η Πιερία των περιηγητών και των γεωγράφων σελ. 183). Κατά τον Επίσκοπο Κίτρους Παρθένιο Βαρδάκα, το χωριό κατοικούνταν από διακόσιους πενήντα ορθόδοξους Έλληνες περίπου και από εκατόν πενήντα μωαμεθανούς. Οι χριστιανοί κάτοικοι του Αιγινίου συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα με κάθε τρόπο. Το χωριό παρείχε οδηγούς, οι οποίοι έπαιρναν τους αγωνιστές από τις εκβολές του Αλιάκμονα (όπου τους έβγαζαν με βάρκες τα ελληνικά καράβια) και τους οδηγούσαν στα βουνά και τους βάλτους. Επίσης, οργάνωναν τη μεταφορά οπλισμού και εφοδίων και τη μεταφορά και περίθαλψη των τραυματιών. Γνωστός μακεδονομάχος του Αιγινίου ήταν ο Θανάσης Μακρής.

8 Στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 20 ου αιώνα, η εθνικιστική πολιτική της νεοτουρκικής ηγεσίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συνέβαλε ώστε τα βαλκανικά κράτη, αν και μέσα σε κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας, να συνενωθούν και να κηρύξουν τον πόλεμο εναντίον της. Με την κήρυξη του πολέμου οι τοπικές Εθνικές Επιτροπές των Ελλήνων, που λειτουργούσαν σε όλα τα χωριά τα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα μέχρι το 1908, ειδοποιήθηκαν να βοηθήσουν στο έργο του ελληνικού στρατού με παροχή πληροφοριών κ.ά., και κάλεσαν όλα τα παλιά στελέχη τους να είναι σε ετοιμότητα.

9 Σ αυτόν τον πόλεμο, η ελληνική στρατιωτική δύναμη αποτελούνταν από το στρατό της Ηπείρου και το στρατό της Θεσσαλίας. Ο δεύτερος είχε επικεφαλής τον διάδοχο Κωνσταντίνο και διέθετε τέσσερεις τακτικές μεραρχίες, τρεις μεραρχίες εφεδρικές (από επιστράτους), μια ταξιαρχία ιππικού, τάγματα ευζώνων, μοίρες πυροβολικού, μονάδες ναυτικού και σώματα προσκόπων, δηλαδή μικρά ευέλικτα προπορευόμενα σώματα εθελοντών που είχαν λάβει μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα και γνώριζαν πολύ καλά τις περιοχές. Για την ιστορία της Πιερίας κεφαλαιώδους σημασίας ήταν η δράση της 7 ης Μεραρχίας (εφέδρων) που είχε δύναμη περίπου 7000 ανδρών και διοικητή τον συνταγματάρχη πυροβολικού Κλεομένη Κλεομένη ή Κλεομένους. Η δράση της ενισχύθηκε σημαντικά από σώματα προσκόπων, τα οποία διηύθυνε ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης Αινιάν, έμπειρος αξιωματικός του πυροβολικού, ο οποίος το 1905 είχε συγκροτήσει σώμα μακεδονομάχων με δράση στην περιοχή των Γιαννιτσών και του Ρουμλουκίου (η περιοχή που απλώνεται κάτω από τις βόρειες παρυφές των Πιερίων μέχρι τους καλαμιώνες του Βάλτου των Γιαννιτσών και κάτω από τα υψώματα της Βέροιας μέχρι τον ποταμό Λουδία και τις εκβολές του Αλιάκμονα στο Θερμαϊκό κόλπο).

10 Στις 5 Οκτωβρίου 1912, οι τέσσερεις τακτικές μεραρχίες πέρασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, κατευθύνθηκαν προς τη δυτική Μακεδονία και, μετά τη μάχη του Σαρανταπόρου, την απελευθέρωσαν. Η 7 η Μεραρχία, η οποία είχε μείνει στη Λάρισα ως εφεδρεία, στις 9 Οκτωβρίου κατευθύνθηκε προς Ελασσόνα και Τύρναβο και εν συνεχεία, μέσω των Στενών της Πέτρας, θα συνέχιζε προς Κατερίνη και μετά μέσω Κίτρους και Παλιοκάστρου (σημ. Μακρύγιαλος) προς Γιδά (Αλεξάνδρεια) μέχρι τις εκβολές του Αλιάκμονα. Στις 15 Οκτωβρίου έδωσε μάχη με τις τουρκικές δυνάμεις που υπερασπίζονταν την Κατερίνη (περίπου 2000 άνδρες) στο χωριό Κολοκούρι (σημ. Σβορώνος, προς τιμήν του αντισυνταγματάρχη Δημήτριου Σβορώνου, διοικητή του 20 ου συντάγματος, που σκοτώθηκε στη μάχη) και το πρωί της 16ης Οκτωβρίου μπήκε στη πόλη και την απελευθέρωσε.

11 Λίγες ημέρες πριν, οι τουρκικές δυνάμεις, με σπασμένο το ηθικό, είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν την Πιερία, σχεδόν άτακτα, φεύγοντας από τα χωριά τους, μέσω Λιμπανόβου - Μυλοβού - Νησελίου - Γιδά, προς Γιαννιτσά και Θεσσαλονίκη. Το βράδυ της 15 ης Οκτωβρίου πέρασαν από το Λιμπάνοβο και οι τελευταίοι Τούρκοι στρατιώτες από την Κατερίνη, ανακατεμένοι με Τούρκους κατοίκους της περιοχής, που έφευγαν κι αυτοί. Ήταν τέτοια η σύγχυση των Τούρκων, που ένα τμήμα του αποσπάσματος Κατερίνης δεν πρόλαβε να φτάσει έγκαιρα στη γέφυρα Νησελίου και να την περάσει. Από την έκθεση γεγονότων της 1 ης ημιιλαρχίας του τουρκικού στρατού πληροφορούμαστε ότι, πλησιάζοντας στο Νησέλι την ώρα που γινόταν η μάχη, άκουσαν τους πυροβολισμούς και υποχώρησαν στο Μυλοβό (Μεγάλη Γέφυρα), υποθέτοντας ότι η γέφυρα έχει καταληφθεί από τους Έλληνες και πέρασαν τον Αλιάκμονα με το πορθμείο (το λεγόμενο καράβι) του χωριού. Το πρωί της 16ης Οκτωβρίου μετά τη διέλευσή τους από τη σιδερένια γέφυρα, που τότε βρισκόταν στα βόρεια του χωριού Νησέλι, στην παλιά κοίτη του Αλιάκμονα, προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να την ανατινάξουν, για να δυσκολέψουν περισσότερο τον ελληνικό στρατό. Κατάφεραν μετά την έκρηξη να προκαλέσουν μόνο ένα μικρό ρήγμα στο μέσο της γέφυρας, μήκους γύρω στο ενάμισι μέτρο.

12 Το μεσημέρι της 16 ης Οκτωβρίου, οι δυνάμεις της 7 ης Μεραρχίας ξεκίνησαν την πορεία τους από την Κατερίνη προς Κίτρος-Ελευθεροχώρι-Λιμπάνοβο-Αλιάκμονα. Διανυκτέρευσαν στο Κίτρος και τις Αλυκές και στις 17 Οκτωβρίου στις 7 το πρωί προχώρησαν με κατεύθυνση τη γέφυρα του Αλιάκμονα, χωρισμένες σε δύο φάλαγγες. Η πρώτη φάλαγγα, που αποτελούνταν από τα 19 ο και 20 ο Συντάγματα Πεζικού και την 3 η μοίρα Πεδινού Πυροβολικού, κινήθηκε παραλιακά προς τη Σκάλα Ελευθεροχωρίου. Η δεύτερη, που την αποτελούσαν το 21 ο Σύνταγμα Πεζικού και ο λόχος Σκαπανέων (Μηχανικού) ακολούθησε το δρόμο Κίτρους Ελευθεροχωρίου. Τα μεταγωγικά της Μεραρχίας ακολούθησαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Στη Σκάλα Ελευθεροχωρίου συναντήθηκαν οι δύο φάλαγγες και ενωμένες προχώρησαν μέχρι το Λιμπάνοβο. Στις 3 το μεσημέρι το Γενικό Στρατηγείο από τη Βέροια με τηλεγράφημά του στη Μεραρχία έδωσε διαταγές σχετικά με τις ενέργειες που έπρεπε να γίνουν. Κύρια αποστολή της Μεραρχίας ήταν να κινηθεί γρήγορα στη γέφυρα του Νησελίου και να την καταλάβει, ώστε να εξασφαλιστεί η διάβαση του στρατού με ασφάλεια. Η διαταγή από τη Βέροια αναφέρει: «ὁλόκληρος ὁ στρατός ἀναπτύσσεται πρός βορράν τῆς Βεροίας. Ἔπεμψα ὑμῖν ἀπό νυκτός 15 ης προς 16 ης Ὀκτωβρίου ὁδηγίας διά Κοζάνης, τάς ὁποίας ἀγνοῶ ἐάν ἐλάβατε. Κατά τάς ὁδηγίας ταύτας θέλετε ἐξακολουθήση τήν πορείαν ὑμῶν πρός Ἀλιάκμονα, τοῦ ὁποίου νά ἐξασφαλίσητε τήν διάβασιν. Ἤδη πληροφορῶ ὑμᾶς ὅτι ἡ παρά τό Νησέλι (νοτ. Γιδά) σιδηρά γέφυρα ἐπί τοῦ Ἀλιάκμονος (μή σημειουμένη ἐπί τοῦ χάρτου) ἐγκατελήφθη ὑπό τοῦ ἐχθρού, ὅστις ἐπέφερεν εἰς αὐτήν μικράν ζημίαν, εὐκόλως διορθουμένη. Τά χωρία Γιδά καί Σχοινά, κενά ἐχθροῦ, ὅστις φαίνεται ὅτι ἀπεσύρθη ὄπισθεν τοῦ Καρά-Ασμάκ (δηλ. του Λουδία) παρά τῶ Κιρτζαλάρ (Άδενδρο). Συνεπῶς ἐξακολουθήσατε τήν πορείαν σας πρός Νησέλι, καταλάβατε τήν Γέφυραν καί ἐξασφαλίσατε τήν διάβασιν τῆς Μεραρχίας. Τό ἀπόσπασμα Κωνσταντινοπούλου ἀπόψε σταθμεύει είς Λουτρόν καί θά προσπαθήσει νά συνδεθῆ μεθ ὑμῶν. Ἡ πορεία ὑμῶν δέον νά ἐπισπευσθῆ». Βέροια, , ὥρα 3 ἑσπέρας. Διάδοχος Κωνσταντίνος.

13 Στις 4 το απόγευμα της 17 ης Οκτωβρίου, έφτασε η Μεραρχία στο Λιμπάνοβο και στρατοπέδευσε. Στις 6 το απόγευμα, ο Κλεομένης ειδοποίησε το Γεν. Στρατηγείο ότι η 7 η Μεραρχία βρισκόταν στο Λιμπάνοβο, όπου θα διανυκτέρευε και ότι την επόμενη μέρα θα περνούσε τον Αλιάκμονα. Το τηλεγράφημα του Μεράρχου αναφέρει: «Μεραρχία ἀφίκετο ἑσπέρας σήμερον εἰς Λιβάνοβον, Λότζιανον, Βούλτσιστα, Κολινδρόν. Διετάχθη κατάληψις ἀπό μεσημβρίας γεφύρας Μέγα Νησέλι καί πόρου Μυλοβός. Αὔριον προτίθεμαι διαβῶ Ἀλιάκμονα εἰς Νησέλι καί ἐξασφαλίσω δίοδον». Το μεγαλύτερο μέρος της Μεραρχίας διανυκτέρευσε στο Λιμπάνοβο. Ο καταυλισμός στήθηκε έξω από το χωριό, στα αλώνια, όπου το μέρος ήταν κατάλληλο και υπήρχαν σε μικρή απόσταση πηγάδια και τρεχούμενο νερό.

14 Για τη στάση των Ελλήνων κατοίκων του χωριού υπάρχουν προφορικές μαρτυρίες ντόπιων γερόντων (των Ευάγγελου Κρυσταλλόπουλου, Κωνσταντίνου Μπούσκα, Χρήστου Πετκόπουλου και άλλων), που κατέγραψε ο αιγινιώτης Θωμάς Μπαλωματής. Σύμφωνα μ αυτές τις μαρτυρίες, πρώτα έφτασαν στο χωριό οι πληροφορίες για τον πόλεμο ως φήμες και ύστερα φάνηκαν τα πρώτα σημάδια της απελευθέρωσης. Καραβάνια Τούρκων πολιτών στην αρχή και στρατιωτών κατόπιν διέσχιζαν καθημερινά, μέρα και νύχτα, το Λιμπάνοβο, φεύγοντας από τα χωριά τους και την Κατερίνη. Περνούσαν από το δρόμο, τη σημερινή παλιά εθνική οδό, με κατεύθυνση προς Γιδά και Γιαννιτσά. Στην αρχή οι χριστιανοί, φοβούμενοι βιαιοπραγίες και κλοπές από πλευράς των Τούρκων, μαζεύονταν σε μεγάλα, ασφαλή σπίτια και κυρίως στο κονάκι του Τζεβαΐρ Ιμπραήμ, μπέη και τσιφλικά της περιοχής, ο οποίος πάντα προστάτευε τους χριστιανούς κατοίκους του χωριού και ήταν φιλικός με όλους, Τούρκους και Έλληνες. Μέχρι τις 16 Οκτωβρίου ήταν σε επιφυλακή οι Έλληνες. Μετά οι Τούρκοι ήταν αυτοί που κλείστηκαν στο κονάκι του μπέη από το φόβο του ελληνικού στρατού. Να σημειωθεί ότι λίγοι Τούρκοι από τους κατοίκους του χωριού έφυγαν, παίρνοντας ό,τι μπορούσαν, ενώ οι περισσότεροι μαζί με το χότζα έμειναν μέχρι το

15 Στους στρατοπεδευμένους έξω από το χωριό στρατιώτες δόθηκε εντολή να μη μπούνε στο χωριό, με τον ισχυρισμό ότι υπήρχε επιδημία ευλογιάς -πράγμα που δεν ξέρουμε αν ήταν αλήθεια ή ψέμα- με σκοπό την προστασία των μουσουλμάνων κατοίκων του χωριού από τυχόν βιαιοπραγίες ή αντεκδικήσεις εις βάρος τους. Στο χωριό υπήρχε ηρεμία και τάξη. Οι λίγοι στρατιώτες και αξιωματικοί που μπήκαν μέσα βρήκαν τους ντόπιους ενθουσιασμένους, με επικεφαλής το μουχτάρη Γιάννη Νεοκαστρίτη, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής και τους ιερείς Δημήτριο Νιζαμόπουλο και Αντώνιο Κωστόπουλο. Πολλοί χωριανοί είχαν σηκώσει ελληνικές σημαίες στα σπίτια τους, που τις είχαν κρυμμένες, άγνωστο πώς, ίσως από χρόνια πριν. Με τον ερχομό της Μεραρχίας, το απόγευμα της Τετάρτης 17 Οκτωβρίου, έτρεξαν να υποδεχτούν τους στρατιώτες, που λόγω αργοπορίας των μονάδων επισιτισμού, έφτασαν νηστικοί στο Λιμπάνοβο. Τους προσέφεραν ψωμιά, πίτες, πουλερικά και κρασί. Οι πιτσιρικάδες της εποχής εκείνης εκτελούσαν θελήματα των στρατιωτών, αγοράζοντάς τους μικροπράγματα από τα παντοπωλεία του χωριού (του Σπάστρα και του Λανάρα).

16 Αξίζει εδώ να αναφερθεί η περιγραφή που κάνει ο Κωνσταντίνος Ζωρογιαννίδης, διοικητής του 3 ου λόχου του 1 ου τάγματος του 19 ου συντάγματος πεζικού της 7 ης Μεραρχίας, όταν έβλεπε το βράδυ από ψηλά, ίσως από την τούμπα που υπήρχε στο κέντρο του χωριού ή το ύψωμα της εκκλησίας της Παναγίας, τη μεραρχία στρατοπεδευμένη για διανυκτέρευση στο Λιμπάνοβο: «17 η Οκτωβρίου Τό Λιμπάνοβον εἶνε χωριό μεγάλο, γεμάτο τότε ἀπό διάφορα κοτερά, πλήν εἶχεν ἐνσκήψει αὐτῶ ἡ νόσος εὐλογιά καί τούτου ἔνεκα ὁ καταυλισμός ἐγένετο ἔξωθι τοῦ χωρίου, παρά τινί φρέατι. Ἐκεῖ λοιπόν κατηυλίσθησαν ὅλα τά σώματα κατά τήν μέχρι Λιμπανόβου πορείαν των, διελθόντες διά τῶν ἐπί τῆς ὁδού πορείας ἄλλων χωρίων, ἐπρομηθεύθησαν ἀνάλογον ἕκαστος ποσότητα κοτερῶν, τήν ὁποίαν συνεπλήρωσαν εἰς τό Λιμπάνοβον. Οὕτω το ἑσπέρας τῆς ἐκεῖσε διαμονῆς, καίτοι οἱ λόχοι, τουλάχιστον τοῦ ἡμετέρου Συντάγματος πάντες εἶχον παρασκευάσει συσσίτιον ἐκ κρέατος, ἐκ τῶν σχηματισθεισῶν ἀγελῶν παρ ἑκάστου σώματος, ἐξ ἀδεσπότων καθ ὁδόν σφαγίων διαφόρων εἰδῶν, ἐντούτοις οὐδείς ἔλαβε συσσίτιον. Ἕκαστος τῶν ἀνδρῶν (τουλάχιστον τοῦ ἡμετέρου Συντάγματος) εἶχε παρασκευάσει τήν φωτιάν του (τήν ψησταριάν του) ἤ ἀνά δύο ἄνδρες μίαν μεγάλην ψησταριάν. Ἑκατέρωθεν ἑκάστης εὐρίσκοντο ἀνά εἷς στρατιώτης, δηλαδή ἑκάστη ψησταριά ἐφιλοξένει δύο στρατιώτας. Ἕκαστος στρατιώτης ἐστριφογύριζε τήν «σούφλαν» του περιβεβλημένην τουλάχιστον ἕξ κοτερά διαφόρου ἀποχρώσεως, δηλαδή κότες, χῆνες, πάπιες, γαλοπούλες κλπ. Ὅλαι αἱ πυραί ἐπί ἐδάφους προσκλινούς. Ἀν ἤθελε τις τάς ἀριθμήσει, θά τάς εὔρισκεν ἄνευ ὑπερβολῆς πλέον τῶν τριῶν χιλιάδων. Τό θέαμα ὑπήρξε μεγαλοπρεπέστατον καί ἀνώτερον πάσης περιγραφῆς. Τώρα ποῦ εὐρέθησαν ἐκείνα τά «κοτερά» αἱ δεκάδες χιλιάδων- πότε ἠτοιμάσθησαν, τόσον τά «κοτερά» ὅσον καί οἱ ψησταριές, πῶς καί πότε ἐψήθησαν καί πῶς καί πότε ἐφαγώθησαν, εἶναι μυστήριον, τό ὁποῖον χαρακτηρίζει τήν ἀξιάδα τοῦ Ρωμιοῦ, εἰς τοιαύτας περιστάσεις. Τό μεγαλοπρεπέστατον θέαμα τῶν πυρῶν τῆς βραδυάς ἐκείνης, τό τοσούτω φαντασμαγορικόν μέ τούς περίφημους σουφλιμάδες του, θά μου μείνη ἀνεξίτηλον εἰς τήν μνήμην μου καί μετά θάνατον άκόμη. Τοιαύτην ὀργάνωσιν θά ήδύνατο τις νά κάμη μόνον κατόπιν, τουλάχιστον, ἑβδομάδος προετοιμασίας».

17 Το 8 ο Τάγμα Ευζώνων του Κ. Μαζαράκη μ ένα τμήμα του σώματος Προσκόπων, έφτασε στη Μονή του Αγ. Αθανασίου Σφήνιτσας, στα υψώματα της Αγκαθιάς, όπου διανυκτέρευσε. Από τις αναγνωρίσεις της 17 ης Οκτωβρίου διαπιστώθηκε ότι τα τουρκικά τμήματα, που συμπτύχθηκαν από την Κατερίνη και τη Βέροια, κατευθύνθηκαν ανατολικά του Λουδία ποταμού. Το τηλεγράφημα του Μαζαράκη, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Περιπολίαι Τούρκων ἱππέων περιτρέχουν τό μεταξύ Ἀλιάκμονος καί Καρασμάκι ἔδαφος. Κατά πληροφορίας χωρικῶν συγκέντρωσις ἐχθροῦ μᾶλλον εἰς γέφυραν Καρασμάκι. Ἐκ Κολινδροῦ εἴδομεν κινήσεις ἐχθρικοῦ στρατεύματος εἰς Μυλοβό (σημ. Μεγάλη Γέφυρα). Τᾶγμα Κρητῶν ἀφίκετο εἰς Κολινδρόν».

18 Στις 7 το απόγευμα, ο διοικητής της Μεραρχίας Κλεομένης εξέδωσε διαταγή απ το Λιμπάνοβο προς όλα τα τμήματα της Μεραρχίας για τις ενέργειες που θα πραγματοποιούσαν την επόμενη μέρα (18 Οκτωβρίου).

19 Το 8 ο Ευζωνικό Τάγμα ξεκίνησε στις 04:20 τα ξημερώματα την πορεία του προς τη γέφυρα Νησελίου εσπευσμένα, όπου και έφτασε στις 06:20 το πρωί. Η γέφυρα ήταν απαραίτητη για την διάβαση του στρατού στην πορεία του προς Θεσσαλονίκη. Στην εξέλιξη των γεγονότων σημαντικό ρόλο έπαιξε ο αιγινιώτης μακεδονομάχος Θανάσης Μακρής, που ήταν επικεφαλής ομάδας στο σώμα των προσκόπων του Κ. Μαζαράκη. Πέρασε με πλάβες από την παραλία του Λιμπανόβου στις εκβολές του Αξιού και τοποθετήθηκε στα νώτα των τουρκικών δυνάμεων. Το τηλεγράφημα του διοικητή της 7 ης Μεραρχίας Κλεομένους αναφέρει: «Γέφυρα Νησέλι κατελήφθη παρά τοῦ 8 ου Εὐζωνικοῦ Τάγματος καί Σώματος Μαζαράκη χθές τετάρτην μ.μ. Ἑσπέρας, κατά πληροφορίας Εὐζωνικοῦ, Τούρκοι ἀπεσύρθησαν πέρα Καρασμάκι, ἀποπειραθέντες νά ἀνατινάξωσι γέφυραν, ἧς ἕν τμῆμα ἐκ δοκῶν ξυλίνων κατέστρεψαν. Διετάχθη λόχος ἐπισκευάση ταχέως γέφυραν. Μεραρχία προχώρησε πέραν Ἀλιάκμονος πρός κατάληψιν ἐπικούρου θέσεως».

20 Στις 18 Οκτωβρίου στις 08:00 το πρωί απ το Λιμπάνοβο, ο Μέραρχος Κλεομένης έστειλε την αναφορά του στο Γεν. Στρατηγείο: «Λιμπάνοβον , ὤρα 8 π.μ. ΑΒ Ὑψηλότητα Διάδοχον. Ἀναφέρω ὅτι Μεραρχία ἀναχωρεῖ ταύτην τήν στιγμήν διά Σφηνίτσα καί Γκρίζαλη (Αγκαθιά). Διετάχθη ἤδη ἡ κατάληψις τῆς Γεφύρας Νησέλι ὑπό 8 ου Εὐζωνικοῦ Τάγματος. Ἐξ ἀναγνωρίσεως πληροφορούμεθα ὅτι ὁ ἐχθρός, ὅστις ὑπετίθετο κατέχων θέσεις παρά Μυλοβόν καί Τσινάφορον, πέραν τοῦ Ἀλιάκμονος, κατέλιπε τάς θέσεις ταύτας, ὑποχωρήσας πέραν τοῦ Λουδία. Κατά πληροφορίας κατοίκων Τσιναφόρου ἐχθρός κατεῖχε χθές τάς διαβάσεις Πλατύ Γέφυρα Κιρτζαλάρ και Καϊλή (Βραχιά). Συνεδέθημεν τηλεγραφικῶς διά Αἰκατερίνης πρός Ἐλασσόνα, Σέρβια και ἐκεῖθεν. Ἐλπίζομεν ὅτι κατά τήν ἑσπέραν θά συνδεθῶμεν τηλεγραφικῶς ἐκ Σφηνίτσης. Ἠθικόν στρατοῦ ἐξαίρετον καί ὑγεία ἀρίστη».

21 Μετά την τελευταία αναφορά του Κλεομένη απ το Λιμπάνοβο, η 7 η Μεραρχία και το απόσπασμα Ευζώνων του Αντισυνταγματάρχη Κωνσταντινόπουλου, σύμφωνα με τη διαταγή του Γενικού Επιτελείου, ξεκίνησαν να καταλάβουν την περιοχή Γιδά. Τη φάλαγγα αποτελούσαν τα 19 ο και το 20 ο Συντάγματα Πεζικού, ο λόχος Μηχανικού και η μοίρα Πεδινού Πυροβολικού. Τα μεταγωγικά έφυγαν τελευταία, ακολουθώντας την κύρια φάλαγγα της Μεραρχίας. Αποστολή της Μεραρχίας ήταν, πέρα από τη μέριμνα για κατάληψη και επισκευή της γέφυρας του Αλιάκμονα, η κατάληψη των γεφυρών του Λουδία και η επισκευή τους, αν τυχόν καταστράφηκαν ή έπαθαν ζημιές. Ακόμα, η Μεραρχία έπρεπε να εγκαταστήσει οπτικό τηλέγραφο (που στήθηκε στο καμπαναριό της εκκλησίας στο Γιδά, αλλά δε λειτούργησε) και να μεριμνήσει για την αποκατάσταση τηλεγραφικής επικοινωνίας μεταξύ σιδηροδρομικού σταθμού Γιδά και σιδηροδρομικού σταθμού Νάουσας, όπου το απόγευμα προβλεπόταν να εγκατασταθεί από τη Βέροια το Γεν. Στρατηγείο.

22 Ο κύριος όγκος της 7 ης Μεραρχίας έφτασε μετά το μεσημέρι στη γέφυρα Νησελίου και αμέσως ο λόχος Μηχανικού άρχισε εντατικά τις εργασίες για την επισκευή της. Πέτυχε να την επισκευάσει πολύ γρήγορα με υλικά που προσέφεραν οι χωρικοί. Η Μεραρχία παρέμεινε στην περιοχή του Ρουμλουκίου για να καλύπτει το δεξιό της Στρατιάς και της Βέροιας από τυχόν εχθρική επίθεση.

23 Μετά την απελευθέρωση

24 Αν και πολλοί Τούρκοι έφυγαν φοβισμένοι, πριν ακόμα την άφιξη του Ελληνικού Στρατού, ωστόσο οι περισσότεροι έμειναν και μετά την απελευθέρωση. Οι αρχές του χωριού, μουχτάρης και δημογεροντία, διατηρήθηκαν μέχρι το 1922, όπως ήταν. Εντέλει, οι τελευταίοι Τούρκοι έφυγαν με την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923.

25 Από το 1914 άρχισαν να φτάνουν στο Λιμπάνοβο οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, από την περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών. Από αυτούς ελάχιστοι έμειναν στο χωριό, αφού μέχρι το 1918 η πλειονότητα επέστρεψε στην πατρίδα τους. Μετά την καταστροφή του 1922, όμως, ξαναγύρισαν πίσω κατατρεγμένοι, σε τραγική κατάσταση και σε πολλές περιπτώσεις με διαλυμένες οικογένειες.

26 Ένα σημαντικό γεγονός για την επαρχία μετά την απελευθέρωση, ήταν η προσπάθεια για την σιδηροδρομική σύνδεση με την Θεσσαλονίκη και το ευρωπαϊκό δίκτυο. Η χάραξη της νέας γραμμής, η οποία θα συνέδεε την Αιγάνη της Θεσσαλίας με την Θεσσαλονίκη μέσω Γιδά (Αλεξάνδρειας) πραγματοποιήθηκε το 1913 και η ολοκλήρωση της κατασκευής της το Τα εγκαίνια έγιναν στον σταθμό Αιγινίου στις 9 Μαΐου 1916 με την τοποθέτηση του τελευταίου αμφιδέτη από τον βασιλιά Κωνσταντίνο και τον διάδοχο Γεώργιο. Τον Αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Παρθένιος Βαρδάκας, παρουσία του Βασιλιά και υπουργών της κυβέρνησης.

27 Τον πληθυσμό του σημερινού Αιγινίου συμπληρώνουν το 1925 οι πρόσφυγες από το Ακ-Μπουνάρ της Ανατολικής Ρωμυλίας και το 1926 οι Καβακλιώτες, από το ομώνυμο κεφαλοχώρι της Ανατολικής Ρωμυλίας. Οι Θρακιώτες εγκαταστάθηκαν μέσα στον οικισμό των ντόπιων. Οι Ακμπουναριώτες στα βόρεια του οικισμού, στην περιοχή του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού και οι Καβακλιώτες στα νότια του χωριού, δίπλα από τους ντόπιους.

28 Η άφιξη τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων, προκάλεσε όπως ήταν φυσικό, ανθρωπιστικό σοκ. Με την εργατικότητα των κατοίκων οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν και το χωριό κατάφερε να αναπτυχθεί ταχύτατα. Ο πληθυσμός αυξήθηκε ραγδαία. Σύμφωνα με τις απογραφές, οι πρόσφυγες το 1923 ήταν 182, ενώ το 1928 έφτασαν τους Η μετονομασία του χωριού από Λιμπάνοβο σε Αιγίνιο, έγινε το 1926, με βάση την εισήγηση της επιτροπής μετονομασιών.

29 Επίλογος

30 Τα γεγονότα της απελευθέρωσης με το πέρασμα του χρόνου ξεθώριασαν στην μνήμη των αιγινιωτών και σιγά - σιγά ξεχάστηκαν, κυρίως επειδή η μεγάλη πλειονότητα των σημερινών κατοίκων έφτασε στο χωριό μετά από αυτά. Η ανάσυρση της ιστορικής αλήθειας στην επιφάνεια είναι εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο και επισφαλές, αφού είναι πολύ λίγες οι γραπτές πηγές και ακόμα λιγότερες οι προφορικές. Γι αυτό ζητούμε την κατανόηση σας για τα κενά της εργασίας μας και τις τυχόν ανακρίβειες. Ελπίζουμε στο μέλλον η ιστορική αλήθεια να φωτιστεί και οι σημερινοί αιγινιώτες να επανασυνδεθούν με το παρελθόν τους.

31 Βιβλιογραφία

32 Αδημοσίευτο υλικό που συγκέντρωσε ο Θωμάς Μπαλωματής

33 Αλεξάκη Ι., Οι Ελληνικοί απελευθερωτικοί πόλεμοι

34 ΓΕΣ.(ΔΙΣ), Ο Ελληνικός Στρατός κατά τους Βαλκανικούς πολέμους , Τόμος Α και Πολεμικό Παράρτημα, Αθήνα 1932

35 Ζωρογιαννίδη Κ. Ν., Ημερολόγιον Πορειών και Πολεμικών Επιχειρήσεων , Θεσσαλονίκη 1975

36 Καζταρίδη Ι. Φ., Η Μακεδονία κατά την τουρκοκρατία. Η Πιερία των περιηγητών και των γεωγράφων" Εκδ. Μάτι, 2002

37 Καζταρίδη Ι. Φ.,Κατερίνη. Από τη μικρή κώμη στην πολύτροπη πόλη, Μάτι, Κατερίνη 2006

38 Κλεομένους Κλεομένους, Η κατάληψις της Θεσσαλονίκης, Αθήνα 1916

39 Μαζαράκη Κ., Απομνημονεύματα πολέμου , Δράση εθελοντών Μακεδονομάχων, Αθήνα 1941

40 Τζουμέρκα Π.,Ο επίσκοπος Κίτρους Παρθένιος Βαρδάκας, Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, Ιωάννινα 2008

41 Τσακούμη Απόστολου Γ., Η απελευθέρωση της Πιερίας (αφιέρωμα στα 80 χρόνια), Κατερίνη 1992

42 Χιονίδης Γ., Η απελευθέρωση της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό, Τέρτιος 1998

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ )

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 3 Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ. 186 189) Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνηµα των Νεοτούρκων το

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

Χρονολόγιο Ρουμλουκιού

Χρονολόγιο Ρουμλουκιού Χρονολόγιο Ρουμλουκιού Γράφει ο Γιάννης Μοσχόπουλος Τέλη Οκτωβρίου 1944 Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΔΑ ΑΠO ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ Τον Οκτώβριο του 1944, οι Γερμανοί, νικημένοι από τους Συμμάχους σε όλα τα μέτωπα, άρχισαν

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Λαγκαδά. Επέτειος Μάχης του Λαχανά. 103 Χρόνια Ελευθερίας Ιουνίου

Δήμος Λαγκαδά. Επέτειος Μάχης του Λαχανά. 103 Χρόνια Ελευθερίας Ιουνίου Δήμος Λαγκαδά Επέτειος Μάχης του Λαχανά 103 Χρόνια Ελευθερίας 19-21 Ιουνίου Πρόγραμμα Τρίτη 21 Ιουνίου2016 11:30 π.μ. Εορτασμός της 103ης επετείου της Μάχης του Λαχανά στο Ηρώο Πεσόντων Λαχανά Επιμνημόσυνη

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Λαγκαδά. Επέτειος Μάχης του Λαχανά Ιουνίου Το Ιστορικό της Μάχης

Δήμος Λαγκαδά. Επέτειος Μάχης του Λαχανά Ιουνίου Το Ιστορικό της Μάχης Δήμος Λαγκαδά Επέτειος Μάχης του Λαχανά Το Ιστορικό της Μάχης 19 21 Ιουνίου 1913 Ελληνοβουλγαρικός Πόλεμος 1913 - Ιππείς και Εύζωνοι εν Πορεία Η Μάχη του Κιλκίς Λαχανά (19-21 Ιουνίου 1913) 2 Η Μάχη Κιλκίς

Διαβάστε περισσότερα

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνημα των Νεοτούρκων το 1908, γρήγορα διαψεύστηκαν. Παρά τις επίσημες διακηρύξεις για ισότητα όλων των υπηκόων,

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι καλησπέρα σας Ευχαριστώ τον ΟΜΙΛΟ ΝΤΟΠΙΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ και ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ για την τιμητική πρόσκλησή του να είμαι ο

Κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι καλησπέρα σας Ευχαριστώ τον ΟΜΙΛΟ ΝΤΟΠΙΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ και ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ για την τιμητική πρόσκλησή του να είμαι ο Κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι καλησπέρα σας Ευχαριστώ τον ΟΜΙΛΟ ΝΤΟΠΙΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ και ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ για την τιμητική πρόσκλησή του να είμαι ο ομιλητής της σημερινής εκδήλωσης μνήμης και τιμής για εκείνους

Διαβάστε περισσότερα

Οκτώβριος 1912 Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ

Οκτώβριος 1912 Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ Οκτώβριος 1912 Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ Μετά την νίκη των Ελλήνων στο Σαραντάπορο (10-10-1912) το σύνολο σχεδόν των τουρκικών στρατευμάτων που υποχωρούσαν διακινήθηκε μεσ απ' τον κάμπο του Αλιάκμονα.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΔΑ. 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ.

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΔΑ. 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ. Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΔΑ. 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ. Την 1η Ιανουαρίου 1973 ο Δήμος Αλεξάνδρειας δέχθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 18η Οκτωβρίου ως ημέρα απελευθέρωσης της πόλης από τον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ Ξετυλίγοντας το κουβάρι του χρόνου 2/7/2010 2

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ Ξετυλίγοντας το κουβάρι του χρόνου 2/7/2010 2 2/7/2010 1 ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ Ξετυλίγοντας το κουβάρι του χρόνου 2/7/2010 2 ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΒΟΡΩΝΟΥ Ξετυλίγοντας το κουβάρι του χρόνου πρόλογος συγγραφέων: Θεοδώρα Παντελίδου - Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία 29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία Οι Σελτζούκοι Τούρκοι και οι Νορμανδοί απειλούν την αυτοκρατορία και την Πόλη. Η Ανατολική και η Δυτική εκκλησία χωρίζονται οριστικά.

Διαβάστε περισσότερα

Μικρασιατική καταστροφή

Μικρασιατική καταστροφή Μικρασιατική καταστροφή Η εκστρατεία στη Μ. Ασία Μετά τη λήξη του Α Παγκοσμίου πολέμου οι νικήτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ξεκίνησαν εργασίες με σκοπό τη διανομή των εδαφών. Η απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9. Η εκστρατεία του ράµαλη ερβενάκια (σελ )

Κεφάλαιο 9. Η εκστρατεία του ράµαλη ερβενάκια (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ενότητα Γ «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821 1830) 1 Κεφάλαιο 9 Η εκστρατεία του ράµαλη ερβενάκια (σελ. 106 109) Οι αρχικές επιτυχίες των Ελλήνων επαναστατών θορύβησαν την Υψηλή Πύλη. Την άνοιξη

Διαβάστε περισσότερα

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή 32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Η Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας. Αναπτύσσει σπουδαία εμπορική, πνευματική και πολιτική κίνηση, την

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 (σελ ) Η επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου

Κεφάλαιο 5 (σελ ) Η επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου Ιστορία ΣΤ τάξης Γ Ενότητα «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821 1830) 1 Κεφάλαιο 5 (σελ. 90 93) Η επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου Η επανάσταση διαδόθηκε γρήγορα στα νησιά του Αιγαίου. Σπουδαίοι ναυτικοί, όπως ο

Διαβάστε περισσότερα

Η απελευθέρωση του Διδυμοτείχου απο τους Γερμανούς. Σάββατο, 25 Αύγουστος 2012 09:22

Η απελευθέρωση του Διδυμοτείχου απο τους Γερμανούς. Σάββατο, 25 Αύγουστος 2012 09:22 29 Αυγούστου! Μια σημαντική επέτειος.μιλάμε για την απελευθέρωση της πόλης του Διδυμοτείχου από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής τη μέρα αυτή του 1944. Ήταν η πρώτη πόλη στην κατεχόμενη Ευρώπη, που απελευθέρωσαν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Οι βυζαντινοί ήταν καλά πληροφορημένοι για τις γειτονικές χώρες από δικούς τους ανθρώπους. Όταν έφταναν επισκέπτες, έμποροι, μισθοφόροι ή στρατιωτικοί φυγάδες, ή ακόμα κρατικές

Διαβάστε περισσότερα

Ο χωρικός προσδιορισμός της μάχης του Ορμενίου (1371)

Ο χωρικός προσδιορισμός της μάχης του Ορμενίου (1371) Δύο χρόνια μετά τη μάχη στο Εμπύθιο (1352), οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Καλλίπολη και πολιόρκησαν την Κων/πολη το 1359. Κατάληψη του Διδυμοτείχου (το 1361 προσωρινά - το 1363 οριστικά) και της Αδριανούπολης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (διαγώνισμα 1)

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (διαγώνισμα 1) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (διαγώνισμα 1) ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1.α Το Νοέμβριο του 1919 υπογράφηκε η συνθήκη του Νεϊγύ.πριν από την υπογραφή της συνθήκης) σελ 140 σχ.βιβλ. Β. Κατά

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας (1828-1831) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Το Ναύπλιο την εποχή της άφιξης του Καποδίστρια (1828) Χρονολόγιο Ερειπωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ Αβραμιώτη Κέλλυ Ανδριώτης Κωνσταντίνος Βασιλάκη Νίκη Βενιοπούλου Παναγιώτα Βλάση

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΥΠΕΛ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ. Ονοματεπώνυμο: Χρήστος Αριστείδου Τάξη: Γ 6

ΡΟΥΠΕΛ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ. Ονοματεπώνυμο: Χρήστος Αριστείδου Τάξη: Γ 6 ΡΟΥΠΕΛ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ Ονοματεπώνυμο: Χρήστος Αριστείδου Τάξη: Γ 6 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ.. Τι είναι το Ρούπελ; Το Ρούπελ είναι οχυρό και πρόκειται για το μεγαλύτερο συγκρότημα της οχυρωμένης τοποθεσίας κατά μήκος

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΙΓΑΝΙΩΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ 1821 ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ

Ο ΑΙΓΑΝΙΩΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ 1821 ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΤΑΣΟΣ Γ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Ο ΑΙΓΑΝΙΩΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ 1821 ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ Μεταξύ των πολλών ολύμπιων αγωνιστών, οι οποίοι πλαισίωσαν τα σώματα των οπλαρχηγών του 1821, συγκαταλέγεται και ο Αιγανιώτης Στέργιος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Υ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Υ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Υ Δημοτικό Κατάστημα, 25 ης Μαρτίου 15, Τ.Κ. 50 200 Πτολεμαΐδα, τηλ 24633 50100, FAX 24633 50150 Πτολεμαΐδα 04-10-2012 Αριθμ.

Διαβάστε περισσότερα

21 Απριλίου 1941: Η μάχη των Θερμοπυλών

21 Απριλίου 1941: Η μάχη των Θερμοπυλών 21/04/2019 21 Απριλίου 1941: Η μάχη των Θερμοπυλών / Ιστορία - Εθνικά Θέματα Σαν σήμερα και για την ακρίβεια βράδυ 20ης προς 21η Απριλίου 78 χρόνια από την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στη Λαμία.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΑ 1913-2011 Εκατό Χρόνια Θύελλες και Χίμαιρες ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών Σας προσκαλεί με τιμή να μετάσχετε στη σειρά των επιστημονικών διαλέξεων

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924

Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 Γ. ΕΡΓΑΣΙΕΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 Με βάση τα στοιχεία που παρέχει το κεφάλαιο ΚΒ του σχολικού σας βιβλίου (σσ. 73-119) να συντάξετε έναν χρονολογικό πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους Α. Οι Βούλγαροι α μέρος

Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους Α. Οι Βούλγαροι α μέρος Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους Α. Οι Βούλγαροι α μέρος Βούλγαροι Αρχικά ζουν σε εδάφη του Βυζαντίου εμποδίζουν άλλους λαούς να μετακινηθούν Αργότερα ιδρύουν κράτος προσπαθούν

Διαβάστε περισσότερα

25η Μαρτίου 1821 Η 25η Μαρτίου αποτελεί διπλή εορτή για τους Έλληνες, μαζί με τον Ευαγγελισμός της Θεοτόκου εορτάζεται και ο ξεσηκωμός των Ελλήνων κατά των Τούρκων. Στην πραγματικότητα η επανάσταση είχε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΧΩΡΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ - ΤΟΠΟΣΗΜΑ Η αφετηρία και ο τερματισμός: Στρατόπεδο Χαϊδαρίου (μπλοκ 15) - Σκοπευτήριο Καισαριανής. Μνημεία της Εθνικής μας Αντίστασης.

Διαβάστε περισσότερα

Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που

Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που ΚΡΗΝΗ Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που συνορεύει με τις πρώην κοινότητες και επίσης δημοτικά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. Η γερµανική επίθεση και ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος (σελ )

Κεφάλαιο 8. Η γερµανική επίθεση και ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ενότητα Ε - «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 8 Η γερµανική επίθεση και ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος (σελ. 208 211) Μετά την αποτυχία των Ιταλών να καταλάβουν την Ελλάδα, έσπευσαν να τους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΘΕΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΘΕΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΘΕΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ 1 ο ΓΕΛ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ,ΤΜΗΜΑ: Β1 1 ο -2 ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2012-2013 ΜΕΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT Β 1 ΓΕΛ. Θέμα: Μετανάστευση Καθηγήτρια: Στέλλα Τσιακμάκη

PROJECT Β 1 ΓΕΛ. Θέμα: Μετανάστευση Καθηγήτρια: Στέλλα Τσιακμάκη PROJECT Β 1 ΓΕΛ Θέμα: Μετανάστευση Καθηγήτρια: Στέλλα Τσιακμάκη ΟΡΙΣΜΟΣ Μετανάστευση ονομάζεται η γεωγραφική μετακίνηση ανθρώπων είτε μεμονωμένα είτε κατά ομάδες. Υπάρχουν δυο είδη μετανάστευσης : 1. Η

Διαβάστε περισσότερα

Βηθλεέμ Ιστορικές και θρησκευτικές αξιώσεις

Βηθλεέμ Ιστορικές και θρησκευτικές αξιώσεις 26/12/2018 Βηθλεέμ Ιστορικές και θρησκευτικές αξιώσεις / Επικαιρότητα Η πόλη της Βηθλεέμ είναι ένας προορισμός μεγάλου ενδιαφέροντος όχι μόνο θρησκευτικού αλλά και ιστορικού. ΘΕΜΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων

Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων οι Σέρβοι κέρδισαν την αυτονομία τους (1812-1815) οι Έλληνες ίδρυσαν ανεξάρτητο εθνικό κράτος οι Βούλγαροι ίδρυσαν ανεξάρτητη βουλγαρική εκκλησία,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Σ.ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΟΝ Α ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Σ.ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΟΝ Α ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Σ.ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΟΝ Α ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ Από τα μέσα του 19 ου αιώνα η πάλαι ποτέ κραταιά Οθωμανική αυτοκρατορία καταβάλει απεγνωσμένες προσπάθειες να εκσυγχρονιστεί για να καταφέρει να μπει ή να

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12. Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο ιονύσιος Σολωµός (σελ )

Κεφάλαιο 12. Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο ιονύσιος Σολωµός (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Γ Ενότητα «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821-1830)» 1 Κεφάλαιο 12 Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο ιονύσιος Σολωµός (σελ. 118 121) Τον Απρίλιο του 1825 ξεκίνησε η δεύτερη πολιορκία του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET10: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET10: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το μόνιμο πληθυσμό και τη μεταβολή του ανά αστικό κέντρο (οικισμοί άνω των 10.000 κατοίκων) και πρωτεύουσα Νομού της Ζώνης IV. Η

Διαβάστε περισσότερα

Το τέλος του Μικρασιατικού Ελληνισμού

Το τέλος του Μικρασιατικού Ελληνισμού Το τέλος του Μικρασιατικού Ελληνισμού Η γιαγιά μου, η μητέρα του πατέρα μου, λεγόταν Αλεξάνδρα Καλπάκα και ήταν γεννημένη στο Αϊβαλί. Οι γονείς της ήταν Αϊβαλιώτες, γέννημα θρέμμα. Ζούσαν στο Αϊβαλί πάρα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Περιβαλλοντική ομάδα σχ. έτος 2015-2016 Υπεύθυνοι καθηγητές: o Λινάρδος Νικόλαος o Αθανασόπουλος Λάμπρος o Διαμαντής Παντελής o Παπαδάκη

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΑΛΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ Α 3 Η κυρία Ειρήνη από το Κάρμι, ξύπνησε πολύ νωρίς το πρωί για να ταΐσει τις κότες και τα κουνελάκια της. Ανυπομονούσε να πάει στο πανηγύρι

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση στοιχείων εισερχόμενου τουρισμού ανά Αγορά και ανά Περιφέρεια 2018 Ευαγγελία Λάμπρου Ερευνήτρια Στατιστικολόγος Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC Επιστημονικός Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ

ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ 1 ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ 1. Αξιωματικός 2. Λοχίας 3. 1 ος Φαντάρος 4. 2 ος Φαντάρος 5. 3 ος Φαντάρος 6. 4 ος Φαντάρος 7. 5 ος Φαντάρος 8. 6 ος Φαντάρος 9. 8 ος Φαντάρος 10. Ελληνοπούλα 11. Ελληνοπούλα 12.

Διαβάστε περισσότερα

«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή»

«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25 ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 (2015) «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» Ο Θούριος του Ρήγα Φεραίου εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

Ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια ( ) Ξεκίνησε από την περιοχή της Καστοριάς και περί το τέλος του

Ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια ( ) Ξεκίνησε από την περιοχή της Καστοριάς και περί το τέλος του Ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια (1904-1908) Ξεκίνησε από την περιοχή της Καστοριάς και περί το τέλος του είχε επεκταθεί σε όλη τη σημερινή Μακεδονία μέχρι και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ Α. Α1. Να δοθεί το περιεχόμενο των όρων: α. τάγματα εργασίας. β. Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής. γ. αρχή της δεδηλωμένης.

ΟΜΑΔΑ Α. Α1. Να δοθεί το περιεχόμενο των όρων: α. τάγματα εργασίας. β. Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής. γ. αρχή της δεδηλωμένης. ΟΜΑΔΑ Α Α1. Να δοθεί το περιεχόμενο των όρων: α. τάγματα εργασίας β. Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής γ. αρχή της δεδηλωμένης (μονάδες 15) Α2. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις ως Σωστές ή Λάθος: 1. Με την ανταλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ. Μαρία Παντελή Γιώργος Βασιλείου

ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ. Μαρία Παντελή Γιώργος Βασιλείου ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ Μαρία Παντελή Γιώργος Βασιλείου ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Μ. Γκιόλιας, Ο Κοσμάς ο Αιτωλός και η εποχή του, Αθήνα 1972 Ιωάννης Μενούνος, Κοσμά Αιτωλού Διδαχές, Αθήνα 1979 Αρτ. Ξανθοπούλου-Κυριακού, Ο

Διαβάστε περισσότερα

1. Οι Σλάβοι και οι σχέσεις τους με το Βυζάντιο

1. Οι Σλάβοι και οι σχέσεις τους με το Βυζάντιο Τα όρια του βυζαντινού κράτους από τα μέσα του 7ου ως τον 9ο αιώνα. Επεξεργασία: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. ΙΜΕ http://www.ime.gr/chronos/09/gr/gallery/main/others/o2p 2.html I. Ο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων. Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι πρωτεύουσα της Περιφέριας Νότιου Αιγαίου αλλά και του πρώην Νομού Κυκλάδων. Η Σύρος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 22 - Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων. Ιστορία Γ Γυμνασίου. Μακεδονομάχοι Το αντάρτικο σώμα του Μελά

Ενότητα 22 - Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων. Ιστορία Γ Γυμνασίου. Μακεδονομάχοι Το αντάρτικο σώμα του Μελά Ενότητα 22 - Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων Ιστορία Γ Γυμνασίου Μακεδονομάχοι Το αντάρτικο σώμα του Μελά Χρονολόγιο Τα Βαλκάνια υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Εθνικές

Διαβάστε περισσότερα

Γκότζα Κατερίνα Νεοελληνική Λοχοτεχνία

Γκότζα Κατερίνα Νεοελληνική Λοχοτεχνία Γκότζα Κατερίνα Νεοελληνική Λοχοτεχνία ΓΕΦΥΡΑ ΤΗς ΠΛΑΚΑς Υπήρξε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων (και ίσως και της Ευρώπης). Ένα μνημείο συνδεδεμένο άρρηκτα με την ιστορία της Ελλάδος. Δυστυχώς

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΙΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ Ο ΙΚΩΝ ΑΞΟΝΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ: ΕΓΝΑΤΙΑ Ο ΟΣ, ΠΑΘΕ ΚΑΙ ΙΟΝΙΑ Ο ΟΣ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΙΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ Ο ΙΚΩΝ ΑΞΟΝΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ: ΕΓΝΑΤΙΑ Ο ΟΣ, ΠΑΘΕ ΚΑΙ ΙΟΝΙΑ Ο ΟΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΙΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ Ο ΙΚΩΝ ΑΞΟΝΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ: ΕΓΝΑΤΙΑ Ο ΟΣ, ΠΑΘΕ ΚΑΙ ΙΟΝΙΑ Ο ΟΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Στα πλαίσια πρακτικής άσκησης στο Παρατηρητήριο

Διαβάστε περισσότερα

Που βρίσκεται το ιαματικό αγίασμα του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ

Που βρίσκεται το ιαματικό αγίασμα του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ 02/01/2019 Που βρίσκεται το ιαματικό αγίασμα του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ / Επικαιρότητα Στις 2 Ιανουαρίου η εκκλησία μας εορτάζει την οσιακή μορφή της ορθοδοξίας του Βορρά τον άγιο Σεραφείμ του Σαρώφ.

Διαβάστε περισσότερα

Η «Ωκεανίς» χτύπησε το ιστορικό μοναστήρι στο Φόδελε

Η «Ωκεανίς» χτύπησε το ιστορικό μοναστήρι στο Φόδελε 26/02/2019 Η «Ωκεανίς» χτύπησε το ιστορικό μοναστήρι στο Φόδελε / Επικαιρότητα Για δεύτερη φορά χτυπήθηκε από την κακοκαιρία η ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονα στο Φόδελε του Δήμου Μαλεβυζίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ "

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ 1911-1913" Κεφάλαιο 4 Ο πόλεμος των τριάντα

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα Κίνα Δύο πολιτισμοί, δύο λαοί. στα ίδια θρανία!

Ελλάδα Κίνα Δύο πολιτισμοί, δύο λαοί. στα ίδια θρανία! Ελλάδα Κίνα Δύο πολιτισμοί, δύο λαοί. στα ίδια θρανία! Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου το σχολείο μας είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει για λίγες ώρες καθηγητές Ανθρωπιστικών Σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βέροια 12/11/2014 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Αριθ.Πρωτ.:οικ.451793/1735 ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βέροια 12/11/2014 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Αριθ.Πρωτ.:οικ.451793/1735 ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βέροια 12/11/2014 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Αριθ.Πρωτ.:οικ.451793/1735 ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Tαχ. Δ/νση : Μητροπόλεως 44 Ταχ. Κώδικας : 59100 Πληροφορίες : Ελένη Νικολαϊδου-Τσατίρη

Διαβάστε περισσότερα

>ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ ΕΟΚΑ 1955-59 ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΧΩΡΙ

>ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ ΕΟΚΑ 1955-59 ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΧΩΡΙ >ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ ΕΟΚΑ 1955-59 ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΧΩΡΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌΤΕΡΑ ΚΡΗΣΦΎΓΕΤΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΊΗΣΕ Ο ΗΡΟΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΥΖΕΝΤΙΟΥ TOΝ ΚΑΙΡΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ Μ ΚΑΡΔΙΑ ΧΩΡΙΟΥ, ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ποιός πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα ανά Περιφέρεια και ανά αγορά, 2017.

Ποιός πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα ανά Περιφέρεια και ανά αγορά, 2017. Ποιός πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα ανά Περιφέρεια και ανά αγορά, 2017 Ιούλιος 2018 Ευαγγελία Λάμπρου Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC Ερευνήτρια - Στατιστικολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό διαγώνισμα Ιστορίας

Επαναληπτικό διαγώνισμα Ιστορίας Επαναληπτικό διαγώνισμα Ιστορίας (Προσφυγικό-Κρητικό) ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΣΗ ΘΕΜΑ Α1 Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων: α) Υπουργείο Περιθάλψεως (1917) (μον. 5) β) Προσωρινή Κυβέρνηση Κρήτης (μον. 5) γ)

Διαβάστε περισσότερα

18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ. «Σώστε με από τους φίλους μου!»

18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ. «Σώστε με από τους φίλους μου!» 18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ «Σώστε με από τους φίλους μου!» Σο Ανατολικό ζήτημα, ορισμός Είναι το ζήτημα της διανομής των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία από τις αρχές του 18ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ "

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ 1911-1913" Κεφάλαιο 2 Η πρώτη φάση του Α Βαλκανικού

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΚΟΧΩΡΙΩΝ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ 1878

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΚΟΧΩΡΙΩΝ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ 1878 Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΚΟΧΩΡΙΩΝ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ 1878 Στα 1875 η επισκοπή Κίτρους είχε έδρα τον Κολινδρό Πιερίας, όταν διορίσθηκε Επίσκοπός της ο Νικόλαος Λούσης. Στα όριά της περιλαμβάνονταν και τα Μελικοχώρια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ "

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ 1911-1913" Κεφάλαιο 5 Ο χάρτης των Βαλκανίων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 10/ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 10/ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ Αριθ. Απόφασης: 49/2018 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET10: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET10: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει το μόνιμο πληθυσμό και τη μεταβολή του ανά αστικό κέντρο (οικισμοί άνω των 10.000 κατοίκων) και πρωτεύουσα Νομού της Ζώνης IV. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α1 α) «Κλήριγκ»: Στο εξωτερικό εμπόριο κυριάρχησε

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αριθμός Επίθετο Όνομα Όνομα πατέρα THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 0-0 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Αυτό το γραπτό αποτελείται από 0 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας αυτής). THE G

Διαβάστε περισσότερα

Η βόρεια ράχη του Χατζή

Η βόρεια ράχη του Χατζή Η βόρεια ράχη του Χατζή Το Χατζή αποτελεί ένα μεγάλο ορεινό όγκο στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων με ψηλότερη κορυφή το Χατζή 2038μ και άλλες ψηλές κορυφές όπως το Κάστρο 1963μ, η Βρωμέρη 1955μ

Διαβάστε περισσότερα

Για τον Εύοσμο Published on 2ο Γυμνάσιο Ευόσμου "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΚΡΙΔΗΣ" (

Για τον Εύοσμο Published on 2ο Γυμνάσιο Ευόσμου ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΚΡΙΔΗΣ ( by 2gymevos on Τετ, 21/12/2011-22:09 Η Ιστορία της πόλης μας ξεκινάει από παλιά. Μελετώντας τις ιστορικές πηγές μαθαίνουμε ότι στην περιοχή υπάρχει οικισμός από το 17ο αι με 35 σπίτια και το όνομά του

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ Η σημαία της Βουλγαρίας αποτελείται από τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες χρώματος λευκού(στην κορυφή), πράσινου και κόκκινου. Το λευκό αντιπροσωπεύει την ειρήνη,

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία ζώσα 2. 28 η Οκτωβρίου Ξάνθη 1940-1944. www.axion.edu.gr

Ιστορία ζώσα 2. 28 η Οκτωβρίου Ξάνθη 1940-1944. www.axion.edu.gr Ιστορία ζώσα 2 28 η Οκτωβρίου Ξάνθη 1940-1944 www.axion.edu.gr Όποιος την ιστορία του τόπου του αγνοεί ορφανός νιώθει και ευάλωτος είναι. Επιμέλεια και οργάνωση του projectστ. Λίτσας Μαθηματικός Πρ. Εκπ/κου

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

7ος αι. 610 641 8 ος αι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ. αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις

7ος αι. 610 641 8 ος αι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ. αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις 7ος αι. 610 641 8 ος αι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις πώς διαχειρίστηκε ο Ηράκλειος τόσο τους κινδύνους που απειλούσαν τα σύνορα του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους όσο και τα σοβαρά προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΘΑΡΙ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΘΑΡΙ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΘΑΡΙ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 Ευσεβές ιερατείο Κύριε Δήμαρχε, κύριοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, κύριε εκπρόσωπε του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, κυρίες και κύριοι, φίλες

Διαβάστε περισσότερα

Σκεφτείτε: Μπορείτε ακόµα να δείτε:

Σκεφτείτε: Μπορείτε ακόµα να δείτε: Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012, δεκαοκτώ µαθητές και µαθήτριες, γονείς και καθηγήτριες του σχολείου µας επισκεφθήκαµε το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, για να παρακολουθήσουµε το πολυσυζητηµένο ντοκιµαντέρ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ ΑΠΟΝΤΑ ΜΕΛΗ 1. Αλέξανδρος Παπαλεξάκης 4. Σταύρος Γαγάνης 2. Παγώνα Βερνάδου 5. Νεκτάριος Κλουβάτος 3.

ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ ΑΠΟΝΤΑ ΜΕΛΗ 1. Αλέξανδρος Παπαλεξάκης 4. Σταύρος Γαγάνης 2. Παγώνα Βερνάδου 5. Νεκτάριος Κλουβάτος 3. ΠΡΑΚΤΙΚΟ 4/2017 Πρακτικό συνεδρίασης της Δημοτικής Κοινότητας Ατσιποπούλου Η συνεδρίαση έγινε στις 28/07/2017 ημέρα Παρασκευή και ώρα 20.00 μ.μ στο Κοινοτικό κατάστημα Ατσιποπούλου, υπό την Προεδρία του

Διαβάστε περισσότερα

Ο οικισμός του Σουλίου έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος και κατοικούν εκεί λίγες οικογένειες κτηνοτρόφων.

Ο οικισμός του Σουλίου έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος και κατοικούν εκεί λίγες οικογένειες κτηνοτρόφων. ΤΟ ΣΟΥΛΙ ΣΗΜΕΡΑ Σήμερα η κοινότητα Σουλίου είναι ο τέταρτος σε έκταση Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Ν. Θεσπρωτίας (93.230 στρέμματα). Έχει πληθυσμό λιγότερο από 1.000 κατοίκους, καθώς η ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

ια φορά κι έναν καιρό, σε μια πολύ μακρινή χώρα, τόσο μακρινή

ια φορά κι έναν καιρό, σε μια πολύ μακρινή χώρα, τόσο μακρινή ια φορά κι έναν καιρό, σε μια πολύ μακρινή χώρα, τόσο μακρινή που αν δεν την είχα ονειρευτεί δεν θα είχα καταφέρει ποτέ να φτάσω εκεί, ζούσε ένας βασιλιάς πολύ-πολύ κακός! Μοναδικός του σκοπός ήταν να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 6ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 27/28/29/30

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 6ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 27/28/29/30 ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ΑΙΤΙΑ: (συμπληρώστε τα κενά) Α/ Οικονομικά αίτια 1893: 1898: Αρχές 20 ου αι. : κάνει δύσκολη τη διάθεση των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές και περιόρισε τα εμβάσματα των Ελλήνων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ Η Ε ΗΣΙ ΑΙ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕ ΙΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤ ΙΑ ΑΤΕ Θ ΝΣΗΣ ΠΑ ΑΣ Ε Η 29 ΑΪ 2015

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ Η Ε ΗΣΙ ΑΙ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕ ΙΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤ ΙΑ ΑΤΕ Θ ΝΣΗΣ ΠΑ ΑΣ Ε Η 29 ΑΪ 2015 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ Η Ε ΗΣΙ ΑΙ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕ ΙΝ ΕΝΙ Λ ΕΙ ΑΙ ΕΠΑΛ Α Α ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤ ΙΑ ΑΤΕ Θ ΝΣΗΣ ΠΑ ΑΣ Ε Η 29 ΑΪ 2015 Α Α Α: Α1. α) ρεινοί: Μέσα στην εθνοσυνέλευση του 1862-64 συγκροτήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Φωτ. Αεροδρόμιο Σερρών

Φωτ. Αεροδρόμιο Σερρών Η Ιστορία της Αεροπορίας Στρατού 1. Χρονική αφετηρία της Αεροπορίας Στρατού θεωρείται το έτος 1947 όταν τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς μετέβησαν οι πρώτοι Αξιωματικοί του πυροβολικού στην Αγγλία στη

Διαβάστε περισσότερα

φιλολογικές σελίδες, ιστορία κατεύθυνσης γ λυκείου

φιλολογικές σελίδες, ιστορία κατεύθυνσης γ λυκείου Το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα Δ. Η αποζημίωση των Ανταλλάξιμων και η ελληνοτουρκική προσέγγιση (σελ. 160-162) 1. Η αποζημίωση των Ανταλλάξιμων Σύμβαση Ανταλλαγής προβλέπει την αποζημίωση των προσφύγων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Β-3: ΕΛΞΗ ΠΟΛΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΚΟ-Β-3: ΕΛΞΗ ΠΟΛΕΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει, με τη χρήση ενός μοντέλου βαρύτητας, τη δυνητική έλξη ανάμεσα στα αστικά κέντρα και τις πρωτεύουσες Νομών της Ζώνης IV σε συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

Ο εθελοντισμός εκφράζεται με ένα πλήθος τρόπων, ο καθένας από τους οποίους έχει το δικό του κοινωνικό χαρακτήρα και μέθοδο δράσης.

Ο εθελοντισμός εκφράζεται με ένα πλήθος τρόπων, ο καθένας από τους οποίους έχει το δικό του κοινωνικό χαρακτήρα και μέθοδο δράσης. Ο εθελοντισμός εκφράζεται με ένα πλήθος τρόπων, ο καθένας από τους οποίους έχει το δικό του κοινωνικό χαρακτήρα και μέθοδο δράσης. Κοινό χαρακτηριστικό όμως όλων είναι η συμμετοχή τους στην υπεράσπιση

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις

Ασκήσεις Ασκήσεις Μάθημα 1 ο 1. Να κάνεις τις προσθέσεις : 209 101 595 614 185 212 709 221 127 667 + 127 + 111 + 100 + 202 + 103 548 921 916 943 955 345 538 816 248 347 723 707 340 248 394 307 + 249 + 237 + 185

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ - ΑΡΧΑΙΑ ΡΗΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.. 3 ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ.. 7 ΠΑΤΑΞΟΝ ΜΕΝ, ΑΚΟΥΣΟΝ ΔΕ 10 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Η αρχαία ελληνική ρηματική φράση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη

2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη 2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: 2017-2018 Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ευ. Δανίκα Γεννήθηκε στην Κέρκυρα

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα σε όλο τον ελλαδικό χώρο

Η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα σε όλο τον ελλαδικό χώρο 17/07/2019 Η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα σε όλο τον ελλαδικό χώρο / Ιερές Μονές Η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας με το αγίασμα και τη θαυματουργική εικόνα της αγίας βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Γι ά ννη ς Κα σκα µ α νίδ η ς Σ χολι κό ς Σ ύ µ β ο υ λο ς 3 η ς Ε κπα ι δ ευ τι κή ς Π ερ ι φ έρ ει α ς Φ λώ ρ ι να ς

Γι ά ννη ς Κα σκα µ α νίδ η ς Σ χολι κό ς Σ ύ µ β ο υ λο ς 3 η ς Ε κπα ι δ ευ τι κή ς Π ερ ι φ έρ ει α ς Φ λώ ρ ι να ς Ε ΚΠ ΑΙ Ε ΥΤΙ ΚΟ γι α το υ τη ν Ε' Π Ρ Ο ΓΡΑΜ Μ Α κα ι η µ οτι κο ύ Σ Τ' τά ξη Σ χολείο υ Γι ά ννη ς Κα σκα µ α νίδ η ς Σ χολι κό ς Σ ύ µ β ο υ λο ς 3 η ς Ε κπα ι δ ευ τι κή ς Π ερ ι φ έρ ει α ς Φ λώ ρ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Με αφορμή την κινητή περιοδική έκθεση με τίτλο: «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας-Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Με αφορμή την κινητή περιοδική έκθεση με τίτλο: «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας-Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13» Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας Τάξη: Ε Σχολικό έτος: 2012-13 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Με αφορμή την κινητή περιοδική έκθεση με τίτλο: «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας-Βαλκανικοί Πόλεμοι

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσφυγας ονομάζεται, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, κάθε άνθρωπος που βρίσκεται έξω από το κράτος του οποίου είναι πολίτης

Πρόσφυγας ονομάζεται, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, κάθε άνθρωπος που βρίσκεται έξω από το κράτος του οποίου είναι πολίτης Πρόσφυγας ονομάζεται, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, κάθε άνθρωπος που βρίσκεται έξω από το κράτος του οποίου είναι πολίτης εξαιτίας δικαιολογημένου φόβου ότι εκεί θα υποστεί διωγμούς

Διαβάστε περισσότερα

II. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 ΣΥΝΟΛΟ

II. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 ΣΥΝΟΛΟ II. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΡΟΣ Α : ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 40 μονάδες Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε στην Άπω Ανατολή ένας αυτοκράτορας. Δεν είχε γυναίκα ούτε παιδιά και γι αυτό, όταν κατάλαβε

Διαβάστε περισσότερα