Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ. ΘΕΜΑ: Βασικές κατευθύνσεις για την επιτάχυνση της προετοιμασίας της χώρας για τη μετάβαση στο ΕΥΡΩ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ. ΘΕΜΑ: Βασικές κατευθύνσεις για την επιτάχυνση της προετοιμασίας της χώρας για τη μετάβαση στο ΕΥΡΩ."

Transcript

1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Αρ.Πρωτ.: 18937/2950/ΣΕΚ Γεν. Δ/νση Οικονομικής Πολιτικής Δ/νση Σχέσεων με Ευρωπαϊκές Κοινότητες ΠΡΟΣ: Ως πίνακας αποδεκτών Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ ΘΕΜΑ: Βασικές κατευθύνσεις για την επιτάχυνση της προετοιμασίας της χώρας για τη μετάβαση στο ΕΥΡΩ. Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η αναμενόμενη εισαγωγή του ΕΥΡΩ στην Ελλάδα, την , δημιουργεί αναμφίβολα μία νέα νομισματική πραγματικότητα, στην οποία πρέπει να προσαρμοσθούν όλοι οι κοινωνικοοικονομικοί φορείς της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό βασική επιδίωξη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ως καθ'ύλην αρμόδιος συντονιστικός φορέας για την εισαγωγή του ΕΥΡΩ, είναι η προώθηση της έγκαιρης προετοιμασίας των εμπλεκόμενων φορέων και του κοινού, η εξασφάλιση συνθηκών ομαλής λειτουργίας της αγοράς και η διασφάλιση της αξιοπιστίας στις συναλλαγές σε ΕΥΡΩ. Ήδη το ΥΠΕΘΟ, από τον προηγούμενο χρόνο με την συνεργασία όλων των κοινωνικοοικονομικών φορέων, ετοίμασε εγκαίρως το Εθνικό Σχέδιο της Ελλάδος για τη Μετάβαση στο ΕΥΡΩ. Το Σχέδιο αυτό αποτελεί σε μεγάλο βαθμό τον βασικό οδηγό για την κατά φάση προετοιμασία των φορέων, με βάση το σενάριο μετάβασης της χώρας μας στο ΕΥΡΩ. Δεδομένου ότι η μεταβατική περίοδο της χώρας μας στο ΕΥΡΩ θα έχει διάρκεια ενός έτους (1/1/ /12/2001), επισημαίνεται η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών προσαρμογής στο ΕΥΡΩ των εμπλεκόμενων φορέων. Συγκεκριμένα οι προσπάθειες προετοιμασίας των φορέων θα πρέπει να επικεντρωθούν κυρίως: στην προσαρμογή των Συστημάτων Πληροφορικής και εν γένει όλων των εφαρμογών Μηχανογραφικής υποστήριξης, στην ρύθμιση των οικονομοτεχνικών, οργανωτικών και των νομικών πτυχών που άπτονται της εισαγωγής του ΕΥΡΩ με βάση τους σχετικούς κανονισμούς του Συμβουλίου. στην ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού τους και των συναλλασομένων με αυτούς σε θέματα σχετικά με το ΕΥΡΩ. Οι βασικές κατευθύνσεις που ακολουθούν αποτελούν μία αρχική προσέγγιση και αφορούν τον δημόσιο, χρηματοοικονομικό, επιχειρηματικό, τον μη κυβερνητικό τομέα και το ευρύ κοινό γενικότερα. Οι κατευθύνσεις αυτές εκτός των άλλων αποσκοπούν στην επισήμανση ορισμένων ειδικών και γενικών θεμάτων που ανακύπτουν από την επικείμενη εισαγωγή του ΕΥΡΩ. Η ρύθμιση των θεμάτων εαυτών είναι απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς με την αποτροπή ανεπιθύμητων επιδράσεων στην Ελληνική Οικονομία και στην Κοινωνία γενικότερα.

2 Τα θέματα αυτά είναι: α) Ειδικά θέματα Διπλή αναγραφή τιμών και άλλων χρηματικών αξιών. Στρογγυλοποιήσεις αριθμών. Διάρκεια διπλής κυκλοφορίας. Τραπεζικά έξοδα για τις μετατροπές. Συναλλαγματικές ισοτιμίες. Συνέχεια των συμβάσεων, β) θέματα γενικού ενδιαφέροντος Διάλογος με φορείς. Σήμα ΕΥΡΩ (Λογότυπος) στα εμπορικά καταστήματα. Εθνικό Παρατηρητήριο ΕΥΡΩ Επιλογές χρήσης ΕΥΡΩ (EURO - OPTIONS). Εθνικό Πρόγραμμα Επικοινωνιακής Πολιτικής για το ΕΥΡΩ. Προετοιμασία εκτύπωσης κερμάτων και τραπεζογραμματίων ΕΥΡΩ. Το πρόβλημα του «2000» και το ΕΥΡΩ. Τα ανωτέρω θέματα συζητήθηκαν σε Κοινοτικό Επίπεδο σε ειδικές συνεδριάσεις των ενδιαφερομένων φορέων των Κρατών - Μελών. Σε συνέχεια των συζητήσεων αυτών και κατόπιν ειδικών μελετών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο του 1998 προέβη στην έκδοση συστάσεων οι οποίες πλαισιώνουν τους σχετικούς κανονισμούς για την εισαγωγή του ΕΥΡΩ. [Καν. ΕΚ 1103/97 και 974/98] που ψήφισε το Συμβούλιο Υπουργών ECOFIN. Τα θέματα αυτά εξετάσθηκαν επίσης σε Εθνικό Επίπεδο στα πλαίσια της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το ΕΥΡΩ (ΕΣΕ). Κατά την εξέταση των θεμάτων αυτών έγινε ανταλλαγή απόψεων με τους ενδιαφερόμενους φορείς και διεφάνη ευρεία συναίνεση για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν από την εφαρμογή τους. Οι παρούσες κατευθύνσεις του ΥΠΕΘΟ έρχονται να διευκρινίσουν ορισμένες πτυχές των θεμάτων αυτών, προκειμένου να διευκολύνουν τους φορείς στην ομαλή και έγκαιρη προετοιμασία τους. II. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Διπλή αναγραφή τιμών και άλλων χρηματικών αξιών. Η διπλή αναγραφή των τιμών και των λοιπών χρηματικών αξιών σε εθνικό νόμισμα και ΕΥΡΩ θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην εξοικείωση των συναλλασσόμενων με το νέο νόμισμα. Η διπλή αναγραφή των τιμών στα καταναλωτικά προϊόντα και τους λογαριασμούς παροχής υπηρεσιών, κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, θα διευκολύνει τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις λόγω της παρεχόμενης διαφάνειας και της συγκρισιμότητας των τιμών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ομαλή προώθηση των συναλλαγών. Με τον τρόπο αυτό το νέο νόμισμα θα καταστεί ευκολότερα κατανοητό και αποδεκτό στην χρήση του, θα βοηθήσει στην προστασία του καταναλωτή και θα αποκτήσει την εμπιστοσύνη του κοινού.

3 Για να διασφαλισθεί ότι η διπλή αναγραφή των τιμών ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καταναλωτών και μειώνει τις αβεβαιότητες για το νέο νομισματικό περιβάλλον, είναι αναγκαία η τήρηση προτύπων καλής πρακτικής κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου από τους εμπλεκόμενους κοινωνικοοικονομικούς φορείς. Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΚ 1103/97σχετικά με την εισαγωγή του ΕΥΡΩ, για τον καθορισμό των τιμών σε εθνικό νόμισμα και ΕΥΡΩ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι τιμές μετατροπής με τις οποίες το ΕΥΡΩ θα αντικαταστήσει τα εθνικά νομίσματα και να τηρούνται οι κανόνες στρογγυλοποίησης των τελικών ποσών. Για την προστασία των καταναλωτών, όσον αφορά την αναγραφή τιμών των προϊόντων που προσφέρονται στους καταναλωτές, λαμβάνεται υπόψη η οδηγία ΕΚ 98/6/1998, η οποία προβλέπει ότι οι αναγραφόμενες τιμές πρέπει να μη δημιουργούν αμφισβήτηση, να μπορούν να εφαρμόζονται με ευχέρεια και να διαβάζονται με ευκρίνεια. Για το σκοπό αυτό, στις περιπτώσεις διπλής αναγραφής τιμών ή άλλων χρηματικών αξιών, θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες δεσμεύσεις: Να χρησιμοποιούνται οι τιμές μετατροπής για τον υπολογισμό της ισότιμης αξίας στη διπλή αναγραφή τιμών. Η στρογγυλοποίηση να γίνεται στο πλησιέστερο εκατοστό και να καθιερωθεί ως το ελάχιστο επίπεδο ακρίβειας για τιμές και άλλες χρηματικές αξίες που έχουν μετατραπεί από εθνικές νομισματικές μονάδες σε ΕΥΡΩ. Οι διπλές αναγραφές τιμών και άλλων χρηματικών αξιών να είναι σαφείς, εύκολα αναγνωρίσιμες και ευανάγνωστες. Οι λιανοπωλητές να επιδείξουν την ετοιμότητα τους για συναλλαγές σε ΕΥΡΩ κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Η διπλή αναγραφή των τιμών σε «δείκτες αναφοράς» όπως αντίγραφα τραπεζικών λογαριασμών και τιμολόγια δημοσίων επιχειρήσεων να ξεκινήσει στην αρχή της μεταβατικής περιόδου. Οι επαγγελματικές ενώσεις να εξετάσουν τη δυνατότητα καθορισμού κοινών προτύπων ή σχεδίων για τη διπλή αναγραφή των τιμών. Καλούνται επίσης να βοηθήσουν τους μικρούς λιανοπωλητές οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα στην πράξη, οργανώνοντας σχετικά προγράμματα ενημέρωσης ή πιλοτικές δράσεις. Στρογγυλοποιήσεις αριθμών. Με τον κανονισμό ΕΚ 1103/98 άρθρα 4 & 5 του Συμβουλίου, σχετικά με την εισαγωγή του ΕΥΡΩ, θεσπίζονται κανόνες στρογγυλοποίησης που είναι αναγκαίοι για την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Η στρογγυλοποίηση αφορά τα ποσά που προκύπτουν μετά την μετατροπή τους με βάση τους σταθερούς συντελεστές μετατροπής. Οι κανόνες μετατροπής των τιμών από το εθνικό νόμισμα στο ΕΥΡΩ και αντιστρόφως καθορίζονται ως εξής: Η μετατροπή θα πραγματοποιείται με βάση το συντελεστή μετατροπής της αμετάκλητης καθορισμένης ισοτιμίας. Ο συντελεστής μετατροπής περιλαμβάνει 6 ψηφία συμπεριλαμβανομένων και των δεκαδικών.

4 Ποσά που μετατρέπονται σε ΕΥΡΩ θα στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω ή προς τα κάτω προς την πλησιέστερη υποδιαίρεση. Ποσά που μετατρέπονται από ΕΥΡΩ θα στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω ή προς τα κάτω προς την πλησιέστερη υποδιαίρεση του εθνικού νομίσματος. Ποσά που μετατρέπονται και αντιστοιχούν ακριβώς στο ήμισυ της ελάχιστης υποδιαίρεσης θα στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω (σύμφωνα με την μαθηματική πρακτική). Για παράδειγμα, α) από την μετατροπή 1000 δρχ. σε ΕΥΡΩ με βάση την κεντρική ισοτιμία της 31/12/1998 (1 ΕΥΡΩ = 353,109 δρχ.) προκύπτει το ποσό 2,83198 ΕΥΡΩ, το οποίο στρογγυλοποιείται σε 2,83 ΕΥΡΩ. β) από την μετατροπή 1000 ΕΥΡΩ σε δραχμές αντίστοιχα προκύπτει το ποσό των δρχ. γ) ποσά κάτω της αξίας του 1 ΕΥΡΩ π.χ. 90 ΕΥΡΩ - ΛΕΠΤΑ (0,90 ΕΥΡΩ) Χ 353,109 προκύπτει το ποσό 317,798 δρχ. το οποίο στρογγυλοποιείται σε 317,80 δρχ. δ) αξία 174,8 δρχ. μετατρεπόμενη σε ΕΥΡΩ με την ανωτέρω ισοτιμία δίδει το ποσό 0,49503 ΕΥΡΩ, το οποίο στρογγυλοποιείται σε 0,50 ΕΥΡΩ ή 50 ΕΥΡΩ-ΛΕΠΤΑ. Οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην ορθή εφαρμογή των κανόνων στρογγυλοποίησης, ώστε τα ποσά που θα προκύπτουν μετά τη μετατροπή σε μονάδες ΕΥΡΩ να εκφράζουν την πραγματική αξία (δηλ. ισοδύναμο αποτέλεσμα). Στην περίπτωση που δεν αποδίδεται η πραγματική αξία υπάρχει ο κίνδυνος να αλλοιωθούν αδικαιολόγητα οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών με επιπτώσεις στον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτών της χώρας. Διάρκεια διπλής κυκλοφορίας. Σύμφωνα με το σενάριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Μαδρίτης την 1η Ιανουαρίου 2002 θα αρχίσει να κυκλοφορεί σε φυσική μορφή το ΕΥΡΩ παράλληλα με τα εθνικά νομίσματα. Το αργότερο μέχρι 30 Ιουνίου 2002 τα εθνικά νομίσματα θα έχουν αντικατασταθεί πλήρως από το ΕΥΡΩ και η εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος θα έχει ολοκληρωθεί (καν. ΕΚ 974/98). Η παράλληλη κυκλοφορία του ΕΥΡΩ και του εθνικού νομίσματος θα "διευκολύνει το ευρύ κοινό και τους καταναλωτές στην χρήση του ΕΥΡΩ καθώς και τις επιχειρήσεις που θα έχουν προετοιμαστεί εγκαίρως στη καλύτερη οργάνωση των συναλλαγών τους σε ΕΥΡΩ. Σε συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει έντονη επιθυμία συντόμευσης της διάρκειας (6 μηνών). Η συντόμευση της διάρκειας της διπλής κυκλοφορίας εκτιμάται ότι θα εξυπηρετήσει ορισμένους κοινωνικοοικονομικούς φορείς π.χ. εμπορικές επιχειρήσεις, τράπεζες κ.λ.π. διότι μειώνει τα προβλήματα που δημιουργεί η παράλληλη κυκλοφορία του εθνικού νομίσματος και ΕΥΡΩ. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι θέσεις των αντίστοιχων φορέων και στην Ελλάδα. Ήδη κατά τις συζητήσεις που έγιναν στα πλαίσια της Επιτροπής των Εκπροσώπων της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το ΕΥΡΩ διατυπώνονται προτάσεις για την συντόμευση του χρόνου διπλής κυκλοφορίας. Το θέμα αυτό θα ρυθμιστεί από κοινού με τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5 Τραπεζικά έξοδα για τις μετατροπές Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη σύσταση που εξέδωσε (ΕΕΚ 961/1, 1998) προτείνει ένα πρότυπο καλής πρακτικής που πρέπει να εφαρμόσουν οι τράπεζες κατά τη διάρκεια της μεταβατικής και τελικής περιόδου, για τις μετατροπές χωρίς έξοδα για ορισμένες κατηγορίες που υποβάλλονται από το νόμο (π.χ. από την εθνική νομισματική μονάδα σε ΕΥΡΩ και αντίστροφα) καθώς και άλλες κατηγορίες που αφήνονται στη συνήθη πρακτική, όπου είναι δυνατόν να εισπράττεται διαχειριστική προμήθεια (όχι όμως προμήθεια που αφορά τον συναλλαγματικό κίνδυνο) από τις τράπεζες. Ειδικότερα στις τράπεζες συνιστάται: να παρέχουν δωρεάν ορισμένες υποχρεωτικές υπηρεσίες όπως: - μετατροπή χωρίς έξοδα εισερχόμενων πληρωμών από την εθνική νομισματική μονάδα στη μονάδα ΕΥΡΩ και αντίστροφα στην μεταβατική περίοδο, - μετατροπή χωρίς έξοδα λογαριασμών από την εθνική νομισματική μονάδα στη μονάδα ΕΥΡΩ στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, να μην επιβάλλουν χρέωση σε ορισμένες κατηγορίες συναλλαγών, να προβλέπουν ίση μεταχείριση μεταξύ του ΕΥΡΩ και των Εθνικών Νομισμάτων δηλαδή να χρεώνουν την ίδια προμήθεια για πανομοιότυπες υπηρεσίες που έχουν συνομολογηθεί είτε σε εθνικές νομισματικές μονάδες είτε σε ΕΥΡΩ, να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές διαφάνειας ως προς την προσαρμογή τιμών μετατροπής και στην ενδεχόμενη είσπραξη διαχειριστικών εξόδων. Περαιτέρω, στη σχετική σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζεται η ανάγκη να τηρηθούν οι αρχές της διαφάνειας στις τραπεζικές συναλλαγές πριν από τη μεταβατική περίοδο, για να περιοριστεί ο κίνδυνος να θεωρήσουν οι συναλλασσόμενοι ότι τα υφιστάμενα έξοδα οφείλονται στην εισαγωγή του ΕΥΡΩ. Μέχρι σήμερα η συμπεριφορά των Τραπεζών των 11 χωρών της ζώνης ΕΥΡΩ δεν ήταν η αναμενόμενη. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρξε διαφάνεια ως προς τη χρέωση των προμηθειών στους συναλλασσόμενους. Για τη βελτίωση της κατάστασης αυτής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να εκδώσει σύντομα νέα πιο αυστηρή σύσταση προς τις Τράπεζες. Οι συστάσεις αυτές αφορούν ουσιαστικά στις συναλλαγές σε Εθνικό επίπεδο και όχι τα διασυνοριακά εμβάσματα. Από Ελληνικής πλευράς, η Τράπεζα της Ελλάδος τον Δεκέμβριο του 1998 εξέδωσε την με αριθ. 10/ εγκύκλιο, στην οποία αναφέρεται ότι οι Τράπεζες μπορούν να χρεώνουν προμήθειες σε συναλλαγές συναλλάγματος, αρκεί να δηλώνουν ρητά το ύψος της συγκεκριμένης προμήθειας, εκτός των περιπτώσεων μετατροπής επί πράξεων συναλλάγματος των νομισμάτων των Κρατών - Μελών της ζώνης ΕΥΡΩ. Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι τράπεζες να ενεργήσουν με την αρχή της διαφάνειας στις συναλλαγές, προς όφελος των ιδίων και των πελατών τους. Ειδικότερα οι Τράπεζες οφείλουν: να προσδιορίζουν με εμφανή τρόπο την τιμή μετατροπής με την οποία έγινε η μετατροπή του χρηματικού ποσού να εντοπίζουν χωριστά από την τιμή μετατροπής τις τυχόν χρεώσεις τις οποίες εισπράττουν για την μετατροπή και να παρέχουν στην πελατεία του, τόσο πριν από την συναλλαγή όσο και μετά την ολοκλήρωση της, ευκρινή και διαφανή πληροφόρηση αναφορικά με το περιεχόμενο των χρεώσεων.

6 Συναλλαγματικές ισοτιμίες Σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 1103/97 άρθρο 4 του Συμβουλίου, τα νομισματικά ποσά που θα μετατρέπονται από μία εθνική νομισματική μονάδα σε άλλη, μετατρέπονται πρώτα σε ένα νομισματικό ποσό εκφρασμένο σε ΕΥΡΩ και στη συνέχεια θα μετατρέπονται στην άλλη εθνική νομισματική μονάδα (τριγωνική σχέση). Στην Ελλάδα σήμερα δεν ισχύει η τριγωνική σχέση αλλά οι απευθείας ισοτιμίες με τα εθνικά νομίσματα των χωρών της ζώνης ΕΥΡΩ. Το τραπεζικό μας σύστημα έχει τη δυνατότητα σε (ημερήσια βάση) να παρέχει τιμές FIXING των νομισμάτων της ζώνης ΕΥΡΩ (Εγκ. Τράπεζας της Ελλάδος αριθ. 10/ ). Είναι αυτονόητο ότι η ρύθμιση αυτή διευκολύνει τους συναλλασσόμενους, καθώς δεν υποβάλλονται σε πρόσθετες μετατροπές στις συναλλαγές τους με νομίσματα της ζώνης ΕΥΡΩ. Συνέχεια των Συμβάσεων. Σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 1103/97, για τις συμβάσεις και τις άλλες νομικές πράξεις ισχύει η αρχή της «συνέχειας των συμβάσεων» που προβλέπει ότι η εισαγωγή του ΕΥΡΩ δεν θα έχει ως συνέπεια την τροποποίηση κάποιου όρου της σύμβασης ή την απαλλαγή ενός των συμβαλλομένων από την εκπλήρωση όρου της σύμβασης, ούτε δίνει το δικαίωμα για μονομερή τροποποίηση ή καταγγελία της σύμβασης. Ακόμη, η εισαγωγή του ΕΥΡΩ στις περιπτώσεις νομικών πράξεων με σταθερό επιτόκιο δεν θα μεταβάλλει το ονομαστικό επιτόκιο που είναι πληρωτέο από τον οφειλέτη. Στις συμβάσεις κυμαινόμενου επιτοκίου η ανατιμολόγηση θα πραγματοποιείται με τα ισχύοντα επιτόκια ΕΥΡΩ. Η αρχή αυτή ισχύει ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη σχετικής ρήτρας στις δανειακές συμβάσεις. Η συνέχεια των συμβάσεων θα πρέπει να ισχύει προκειμένου να συμβάλλει στην παροχή ασφάλειας δικαίου και διαφάνειας στους οικονομικούς παράγοντες και ιδιαίτερα στους καταναλωτές. ΙΙΙ. ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Διάλογος με τους φορείς Ο διάλογος που αναπτύσσεται μεταξύ των επαγγελματικών ενώσεων, των τραπεζών, των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και των δημόσιων αρχών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, στοχεύει στην αποφυγή επικαλύψεων και απώλειας χρόνου στις δράσεις των φορέων, στην κοινή αντιμετώπιση προβλημάτων για την μεγιστοποίηση των ωφελειών από την εισαγωγή του ΕΥΡΩ. Με τη σύσταση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 961/3, 23/4/98 καλούνται, στα πλαίσια του διαλόγου, οι ενώσεις καταναλωτών και οι επαγγελματικές οργανώσεις να διαπραγματευτούν αρχές καλής πρακτικής σε θέματα διπλής αναγραφής των τιμών και πληρωμών και να καθορίσουν τις ελάχιστες προδιαγραφές των πληροφοριών που θα πρέπει να παρέχονται. Επίσης συνιστάται στις επιχειρήσεις να καθορίσουν αρχές διαπραγμάτευσης τέτοιες που να συμβάλλουν στη διευκόλυνση της μετάβασης στο ΕΥΡΩ, ιδιαίτερα για τις

7 μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αδυναμία να προσεγγίσουν τις τεχνικές, λειτουργικές και πρακτικές πλευρές του προβλήματος. Στο πνεύμα αυτό καλούνται οι εμπλεκόμενοι κοινωνικοοικονομικοί φορείς της χώρας να αναπτύξουν ένα πλαίσιο συνεχούς και ενεργού διαλόγου ώστε να υπάρξει συμφωνία για την εθελοντική ρύθμιση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Ακόμη, θα πρέπει να επιλέξουν τα κατάλληλα μέσα και τους μηχανισμούς εκείνους, οι οποίοι θα υποστηρίξουν ουσιαστικά και δυναμικά τις προσπάθειες τους και θα διευκολύνουν τους καταναλωτές στην κατανόηση και χρήση του νέου νομίσματος. Σήμα Ευρώ /Λογότυπος/ στα εμπορικά καταστήματα Το σήμα ΕΥΡΩ (Λογότυπος) συμφωνήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις 30/6/98 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπροσώπους των καταναλωτών και κυρίων ενώσεων των επαγγελματικών τομέων διανομής, τουρισμού και Μικρό - Μεσαίων Επιχειρήσεων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Σύμφωνα με τον λογότυπο αυτό κάθε επαγγελματίας που επιθυμεί μπορεί να δεσμευτεί ατομικά να τηρεί ορισμένους κανόνες καλής συμπεριφοράς και να αναρτήσει σε εμφανές σημείο το λογότυπο, ο οποίος θα προσφέρει τα απαιτούμενα εχέγγυα εμπιστοσύνης στους καταναλωτές. Ο λογότυπος είναι κοινός και εγγυάται ότι ο επαγγελματίας που θα κάνει χρήση αυτού, θα δεσμευτεί εθελοντικά να τηρήσει τα πρότυπα καλής συμπεριφοράς στις σχέσεις του με τους πελάτες όσον αφορά τη χρήση του ΕΥΡΩ. Ειδικότερα θα σεβαστούν: την πλήρη τήρηση των κανόνων μετατροπής και στρογγυλοποίησης των τιμών και των αξιών, την μη επιβάρυνση των καταναλωτών που συναλλάσσονται σε ΕΥΡΩ, την διάθεση πληροφόρησης σχετικά με το ΕΥΡΩ, την διπλή αναγραφή των τιμών σε ΕΥΡΩ και στο εθνικό νόμισμα κατά τη μεταβατική περίοδο, την κατάρτιση του προσωπικού που έρχεται σε επαφή με τους πελάτες, την δυνατότητα πληρωμής σε ΕΥΡΩ. Εθνικό παρατηρητήριο ΕΥΡΩ. Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 961/3/ σύσταση της ΕΕΚ τα Κράτη - Μέλη καλούνται να δημιουργήσουν Παρατηρητήρια προκειμένου να καταστεί δυνατή η παρακολούθηση και ο έλεγχος των διαδικασιών και των πρακτικών για την εισαγωγή του ΕΥΡΩ. Το Παρατηρητήριο αποσκοπεί να δράσει υποστηρικτικά, συμπληρωματικά και ενισχυτικά στις προσπάθειες των φορέων για προγραμματισμό, εφαρμογή, τήρηση και αξιολόγηση των δράσεων προσαρμογής στο ΕΥΡΩ. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα συστήσει παρατηρητήριο ΕΥΡΩ με σκοπό την ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ εκπροσώπων των πλέον αντιπροσωπευτικών φορέων του δημόσιου, ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα καθώς και των καταναλωτών, τη διασφάλιση των αρχών της εντιμότητας και της διαφάνειας στις συναλλαγές και τις επαγγελματικές πρακτικές.

8 Το Παρατηρητήριο θα εξασφαλίσει αποτελεσματική συνεργασία με τους φορείς που έχουν ως αποστολή την καταστολή αυθαιρεσιών και παρατυπιών στις συναλλαγές σε βάρος του δημοσίου και των καταναλωτών αλλά και για την αποτροπή αδικαιολόγητων αυξήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις αλλά και δυσπιστία του κοινού σε σχέση με την κυκλοφορία του ΕΥΡΩ. Το παρατηρητήριο ΕΥΡΩ αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στη διάδοση των καλών πρακτικών, στην παροχή ουσιαστικής υποστήριξης και διαμεσολάβησης προς τις επιχειρήσεις και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Επιλογές χρήσης ΕΥΡΩ (EURO - OPTIONS) Η προαιρετική χρήση του ΕΥΡΩ κατά την μεταβατική περίοδο συνδέεται με την αρχή της «μη υποχρέωσης» «μη απαγόρευσης» (καν. ΕΚ 1103/97) και ισοδυναμεί με τη δυνατότητα που παρέχεται στους οικονομικούς φορείς και καταναλωτές να συναλλάσσονται σε ΕΥΡΩ ή εθνικές νομισματικές μονάδες, τόσο με τον ιδιωτικό, όσο και με τον δημόσιο τομέα. Ειδικότερα, η προαιρετική χρήση του ΕΥΡΩ από τις επιχειρήσεις αφορά ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών και διαδικασιών όπως η λογιστική των επιχειρήσεων, η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, οι πληρωμές φόρων, οι φορολογικοί έλεγχοι, η υποβολή πάσης φύσεως οικονομικών καταστάσεων, η έκδοση στοιχείων κ.λ.π. Εξυπακούεται ότι οποιαδήποτε εφαρμογή επιλογής ΕΥΡΩ, θα πρέπει να συνδυαστεί με την ετοιμότητα προσαρμογής, είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα. Το θέμα αυτό θα εκτιμηθεί από το ΥΠΕΘΟ στα πλαίσια της ΕΣΕ για το ΕΥΡΩ, προϊόντος του χρόνου, σε συνάρτηση με την επιτευχθείσα πρόοδο ως προς την προετοιμασία των αναγκαίων τεχνικών και νομικών προσαρμογών των κοινωνικοοικονομικών φορέων της χώρας. Εθνικό πρόγραμμα επικοινωνιακής πολιτικής για το ΕΥΡΩ Οι προετοιμασίες των τεχνικών και νομικών πτυχών των διαδικασιών προσαρμογής των κοινωνικοοικονομικών φορέων της χώρας όπως αυτές καταγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο της Ελλάδος για τη Μετάβαση στο ΕΥΡΩ (ΕΣΜ) καθώς και των δράσεων επικοινωνίας και προβολής που περιγράφονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Επικοινωνιακής Πολιτικής για το ΕΥΡΩ (ΕΠΕΠ - ΕΥΡΩ), έχουν ήδη ξεκινήσει και προωθούνται με εντατικούς ρυθμούς σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Ειδικότερα, το ΕΠΕΠ - ΕΥΡΩ μέσω της εφαρμογής δράσεων ενημέρωσης, πληροφόρησης και εκπαίδευσης αποσκοπεί: Στην ενημέρωση των επιχειρήσεων και των άλλων κοινωνικοοικονομικών φορέων για την προσαρμογή της λειτουργίας τους στο νέο νόμισμα και την καλύτερη εξυπηρέτηση του συναλλασσόμενου κοινού. Στην ενημέρωση και προετοιμασία του συνόλου του πληθυσμού καθώς και ορισμένων συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των αρμόδιων φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ώστε να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός των δράσεων επικοινωνίας.

9 Οι κυριότερες δράσεις του ΕΠΕΠ - ΕΥΡΩ είναι η παραγωγή ενημερωτικού υλικού για την προώθηση της πληροφόρησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το ευρύ κοινό, η διαφημιστική προβολή μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η δημιουργία πολλαπλασιαστών πληροφόρησης της κοινής γνώμης, η εκπαίδευση στα σχολεία κ. α. Από πλευράς ΥΠΕΘΟ, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής του συμβούλου επικοινωνιακής πολιτικής για την εφαρμογή του προγράμματος και επίκειται η άμεση έναρξη των δράσεων προβολής με βάση το μνημόνιο συμφωνίας και τη σχετική σύμβαση του ΥΠΕΘΟ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προετοιμασία εκτύπωσης κερμάτων και τραπεζογραμματίων ΕΥΡΩ Ως γνωστόν μέχρι σήμερα έχουν οριστικοποιηθεί από την ΕΚΤ οι δύο όψεις των τραπεζογραμματίων ΕΥΡΩ και έχει αποφασισθεί η κοινή ευρωπαϊκή όψη των κερμάτων ΕΥΡΩ. Στις χώρες της ζώνης ΕΥΡΩ έχει υιοθετηθεί και η εθνική τους όψη. Στην Ελλάδα έχουν προχωρήσει ήδη οι διαδικασίες για το σχεδιασμό της Εθνικής όψης των κερμάτων και θα πρέπει σύντομα να οριστικοποιηθούν οι όψεις όλων των κερμάτων ΕΥΡΩ, προκειμένου να αρχίσει εγκαίρως, τόσο η παραγωγή τους, όσο και η προβολή τους, μαζί με τα τραπεζογραμμάτια, στο κοινό. Η εκτύπωση των τραπεζογραμματίων ΕΥΡΩ θα πρέπει να αρχίσει το α' εξάμηνο του 2001 ώστε να παραχθεί έγκαιρα η αναγκαία ποσότητα που θα τεθεί σε κυκλοφορία την 1/1/2002. Παράλληλα, οι διαδικασίες παραγωγής των αναγκαίων ποσοτήτων κερμάτων ΕΥΡΩ πρέπει να αρχίσουν το γρηγορότερο δυνατό, δεδομένου ότι την 1/1/2002 το νόμισμα θα κυκλοφορήσει σε φυσική μορφή. Στο πλαίσιο των ανωτέρω εκκρεμοτήτων θα πρέπει να αρθούν όλες οι δυσκολίες που συνδέονται με τη χρηματοδότηση, την προμήθεια πρώτων υλών καθώς και με την άδεια εκτύπωσης που πρέπει να χορηγηθεί από την ΕΚΤ για τα τραπεζογραμμάτια, καθόσον η χώρα μας δεν ανήκει ακόμα στη ζώνη ΕΥΡΩ. Το πρόβλημα του «2000» και το ΕΥΡΩ Έχει ήδη αναγνωρισθεί η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος 2000 από τους κοινωνικοοικονομικούς φορείς και ιδιαίτερα από τον τραπεζικό τομέα προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες δυσλειτουργίες. Για το θέμα αυτό το Συμβούλιο Υπουργών ECOFIN, πρόσφατα ύστερα από σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με απόφαση του ορίζει ως επίσημη αργία για τις τράπεζες την 31/12/1999. Κατόπιν αυτού καλούνται τα Κράτη - Μέλη να προβούν στην νομοθετική ρύθμιση της εν λόγω αργίας για την αποφυγή τυχόν νομικών αμφισβητήσεων στις συναλλαγές. IV. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

10 Στο πλαίσιο των ανωτέρω κατευθύνσεων και ενόψει της επικείμενης εισαγωγής του ΕΥΡΩ στη χώρα μας καλούνται οι κοινωνικοοικονομικοί φορείς να προετοιμαστούν εγκαίρως για την ομαλή τους μετάβαση στο ΕΥΡΩ. Η προσπάθεια αυτή θα πλαισιωθεί και θα ενισχυθεί με την εφαρμογή των δράσεων του Προγράμματος Επικοινωνιακής Πολιτικής το οποίο θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή. Εξυπακούεται ότι η επιτυχής προετοιμασία προϋποθέτει την ανάπτυξη ενεργειών και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των φορέων ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη συναίνεση για την από κοινού προσέγγιση των αναφυομένων προβλημάτων. Η πιστή τήρηση των ανωτέρω κατευθύνσεων, όπως αυτές απορρέουν από τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η λειτουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου ΕΥΡΩ, εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των ανεπιθύμητων επιδράσεων στην Ελληνική Οικονομία, καθώς και στην αποτροπή τυχόν αυθαιρεσιών που θα προέλθουν από την μη ορθή εφαρμογή των απαιτούμενων προσαρμογών από τους κοινωνικοοικονομικούς φορείς της χώρας. Το ΥΠΕΘΟ προτίθεται σε τακτική βάση να ενημερώνει τους αρμόδιους φορείς σχετικά με τις εξελίξεις που σημειώνονται σε Κοινοτικό επίπεδο, καθώς και τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε Εθνικό επίπεδο σχετικά με την εισαγωγή και την καθιέρωση του ΕΥΡΩ στη χώρα μας. Με εντολή Υπουργού Ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Παπαϊωάννου Έγγραφα Αναφοράς 1. Κανονισμός ΕΚ 1103/97, σχετικά με ορισμένες διατάξεις που αφορούν την εισαγωγή του ΕΥΡΩ, ΕΕL 162, 19/6/97 2. Κανονισμός ΕΚ 974/98, για την εισαγωγή του ΕΥΡΩ, EEL. 139, 11/5/98 3. Συστάσεις της ΕΕΚ 961/1, 961/2, 961/3 της 23/4/ Οδηγία 98/6,1998 ΕΚ για την προστασία των καταναλωτών, EEL. 80, /3/98 5. Εγκύκλιος της Τράπεζας της Ελλάδος 10/ Εθνικό Σχέδιο της Ελλάδος για τη μετάβαση στο ΕΥΡΩ (έκδοση ΥΠΕΘΟ 1998) 7. Εθνικό Πρόγραμμα Επικοινωνιακής Πολιτικής

ΙΙ. ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΙΙ. ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α. ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΜΕ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ ΙΙ. ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 01.01.1999-31.12.2001 Στα κράτη-μέλη τα οποία δεν θα συμμετάσχουν από την αρχή στη Νομισματική Ένωση (παρακάτω "κράτη-μέλη

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις-Απαντήσεις για το Ευρώ

Ερωτήσεις-Απαντήσεις για το Ευρώ Ερωτήσεις-Απαντήσεις για το Ευρώ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ 1. Πότε θα γίνει η εισαγωγή του ευρώ; Το ευρώ αναμένεται να εισαχθεί και να αποτελέσει επίσημο νόμισμα της χώρας την 1 η Ιανουαρίου 2008. 2. Πότε θα καταργηθεί

Διαβάστε περισσότερα

* Φ.Π.Α. * Νο. 13

* Φ.Π.Α. * Νο. 13 -- 349 -- * Φ.Π.Α. * Νο. 13 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 11 Φεβρουαρίου 1999 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1016484/485/578/0014 Γ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ.: 1048 Διεύθυνση 14η Φ.Π.Α. Τμήμα Δ' (Διοικητικής

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την καθιέρωση του ευρώ /* COM/96/0499 ΤΕΛΙΚΟ - CNS 96/0250 */

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την καθιέρωση του ευρώ /* COM/96/0499 ΤΕΛΙΚΟ - CNS 96/0250 */ Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την καθιέρωση του ευρώ /* COM/96/0499 ΤΕΛΙΚΟ - CNS 96/0250 */ Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. C 369 της 07/12/1996 σ. 0010 Πρόταση κανονισµού (ΕΚ) του Συµβουλίου για

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. της 15ης Ιανουαρίου 2007

ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. της 15ης Ιανουαρίου 2007 EL ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 15ης Ιανουαρίου 2007 κατόπιν αιτήµατος του Υπουργείου Οικονοµικών Κύπρου σχετικά µε νοµοσχέδιο που ρυθµίζει την υιοθέτηση του ευρώ και τη µετάβαση από το

Διαβάστε περισσότερα

Επιβαρύνσεις στις διασυνοριακές πληρωμές στην Ένωση και τέλη συναλλαγματικών μετατροπών

Επιβαρύνσεις στις διασυνοριακές πληρωμές στην Ένωση και τέλη συναλλαγματικών μετατροπών 8.2.2019 A8-0360/ 001-001 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-001 κατάθεση: Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Έκθεση Eva Maydell A8-0360/2018 Επιβαρύνσεις στις διασυνοριακές πληρωμές στην Ένωση και τέλη συναλλαγματικών

Διαβάστε περισσότερα

Η δύναμη της Ενιαίας Αγοράς

Η δύναμη της Ενιαίας Αγοράς Η δύναμη της Ενιαίας Αγοράς Ηδύναμη της Ενιαίας Αγοράς 457 εκατομμύρια κάτοικοι 10,26 τρισεκατομμύρια Ευρώ συνολικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, προϊόντων και κεφαλαίων μεγαλύτερες

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμ.Πρωτ.: Κ * ΛΟΙΠΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ * Νο. 10

Αριθμ.Πρωτ.: Κ * ΛΟΙΠΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ * Νο. 10 - 215 - * ΛΟΙΠΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ * Νο. 10 EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΕ & ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΜΗΜΑ Α' Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2001 Αριθμ.Πρωτ.:

Διαβάστε περισσότερα

Οι επιπτώσεις της PSD στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Κώστας Ταβλαρίδης Διευθυντής Διεύθυνση Συστημάτων Πληρωμών Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Οι επιπτώσεις της PSD στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Κώστας Ταβλαρίδης Διευθυντής Διεύθυνση Συστημάτων Πληρωμών Ελληνική Ένωση Τραπεζών Οι επιπτώσεις της PSD στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες Κώστας Ταβλαρίδης Διευθυντής Διεύθυνση Συστημάτων Πληρωμών Ελληνική Ένωση Τραπεζών Εισαγωγή Λίγοι μόνο μήνες έχουν απομείνει μέχρι το Νοέμβριο του

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέα Χριστοφίδη, Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών'

Ανδρέα Χριστοφίδη, Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών' Ε.Δ ΥΠΆΡ.1512007 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ κvπpoν ΓΡΑΦΕίΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟIΚΟΝΟΜIΚΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΡΟΣ: ΑΠΟ: Ακαδημαϊκό και Διοικητικό Προαωπικό Ανδρέα Χριστοφίδη, Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών' ΘΕΜΑ: Ενημέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο εισαγωγής τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ Cash Changeover Plan

Σχέδιο εισαγωγής τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ Cash Changeover Plan ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Σχέδιο εισαγωγής τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ Cash Changeover Plan Έκδοση 6 η Μάιος 2007 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Σελίδα ΜΕΡΟΣ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 ΜΕΡΟΣ 2: ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΟΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 6.2.2015 COM(2015) 50 final 2015/0029 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πρωτοκόλλου για την τροποποίηση της

Διαβάστε περισσότερα

ΙV. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

ΙV. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΙV. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ Α. Οι Δράσεις επικοινωνίας για το ευρώ: Στόχοι και ρόλοι Το ξεκίνημα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης την 1η Ιανουαρίου 1999 και η απρόσκοπτη εισαγωγή του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 1. Πότε θα πρέπει να ξεκινήσει η προετοιμασία των Τραπεζών; Η απάντηση στο ερώτημα πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για να ξεκινήσουν οι ενέργειες προετοιμασίας των τραπεζών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ L 148/56 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2.6.2006 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 19ης Μαΐου 2006 που τροποποιεί την απόφαση ΕΚΤ/2001/16 σχετικά με την

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 31.5.2017 C(2017) 3522 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 31.5.2017 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 22.1.2004 COM(2004) 32 τελικό 2004/0009 (CNS) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά µε τις τιµές µετατροπής του ευρώ και των νοµισµάτων των κρατών µελών

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. Σχετικά με τη σύσταση Εθνικών Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας εντός της ζώνης του ευρώ

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. Σχετικά με τη σύσταση Εθνικών Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας εντός της ζώνης του ευρώ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 21.10.2015 COM(2015) 601 final Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Σχετικά με τη σύσταση Εθνικών Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας εντός της ζώνης του ευρώ EL EL Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση όλων των ΔΣΜ για την ενιαία μεθοδολογία τιμολόγησης. ενδοημερήσιας διαζωνικής δυναμικότητας σύμφωνα με το άρθρο 55

Πρόταση όλων των ΔΣΜ για την ενιαία μεθοδολογία τιμολόγησης. ενδοημερήσιας διαζωνικής δυναμικότητας σύμφωνα με το άρθρο 55 Πρόταση όλων των ΔΣΜ για την ενιαία μεθοδολογία τιμολόγησης ενδοημερήσιας διαζωνικής δυναμικότητας σύμφωνα με το άρθρο 55 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2015/1222 της Επιτροπής, της 24ης Ιουλίου 2015, σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ. Για την υπ αριθμόν ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ Σύμβαση Δανείου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ. Για την υπ αριθμόν ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ Σύμβαση Δανείου ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ Για την υπ αριθμόν ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ Σύμβαση Δανείου ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Σκοπός της ανάλυσης είναι να υπολογιστεί η διαφορά μεταξύ των ονομαστικών μεγεθών του δανείου τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Πορεία υλοποίησης του σχεδίου δράσης για την ενίσχυση της καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. στην

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Πορεία υλοποίησης του σχεδίου δράσης για την ενίσχυση της καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 29.6.2017 COM(2017) 354 final ANNEX 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Πορεία υλοποίησης του σχεδίου δράσης για την ενίσχυση της καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στην Ανακοίνωση

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Πρωτ.: Ζ1-412. Αθήνα 26 Οκτωβρίου 2000

Αρ. Πρωτ.: Ζ1-412. Αθήνα 26 Οκτωβρίου 2000 - 1375 - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Α. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 15η ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ Β Β. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Δ. Κ. ΜΑΡΟΥΛΗΣ Διευθυντής Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών Alpha Bank. H Ελληνική Εμπειρία ως Οδηγός για την Κύπρο

Δ. Κ. ΜΑΡΟΥΛΗΣ Διευθυντής Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών Alpha Bank. H Ελληνική Εμπειρία ως Οδηγός για την Κύπρο Δ. Κ. ΜΑΡΟΥΛΗΣ Διευθυντής Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών Alpha Bank H Ελληνική Εμπειρία ως Οδηγός για την Κύπρο Διάρθρωση Παρουσίασης Α. Γιατί επιδιώκεται η ένταξη στη Ζώνη του Ευρώ από μικρές οικονομίες

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου σχετικά µε τον οριστικό χαρακτήρα του διακανονισµού και τη σύσταση ασφαλειών

Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου σχετικά µε τον οριστικό χαρακτήρα του διακανονισµού και τη σύσταση ασφαλειών Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου σχετικά µε τον οριστικό χαρακτήρα του διακανονισµού και τη σύσταση ασφαλειών /* COM/96/0193 ΤΕΛΙΚΟ - COD 96/0126 */ Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς Σραπεζικά Ιδρύματα. για υποβολή πρότασης/προσφοράς για την έντοκη κατάθεση των εσόδων του Δήμου Υαρσάλων

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς Σραπεζικά Ιδρύματα. για υποβολή πρότασης/προσφοράς για την έντοκη κατάθεση των εσόδων του Δήμου Υαρσάλων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΑ Υάρσαλα, 5 Οκτωβρίου 2017 ΔΗΜΟ ΥΑΡΑΛΩΝ Αριθμ. πρωτ.: 15624 ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟΤ & ΑΝΑΠΣΤΞΗ Σαχ. Δ/νση: Πατρόκλου 3 Σαχ. Κώδικας : 40300, Υάρσαλα Πληροφορίες : Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Τα όργανα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης

Τα όργανα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης Τα όργανα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης φέρουν την κύρια ευθύνη για τον καθορισμό της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής, τις αποφάσεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας όσον αφορά το ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων. Πρόταση οδηγίας (COM(2018)0021 C8-0022/ /0006(CNS))

Κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας όσον αφορά το ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων. Πρόταση οδηγίας (COM(2018)0021 C8-0022/ /0006(CNS)) 7.9.2018 A8-0260/ 001-023 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-023 κατάθεση: Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Έκθεση Tom Vandenkendelaere A8-0260/2018 Κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας όσον αφορά το ειδικό

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείρισης Επιτοκιακών Κινδύνων Eurobank Τραπεζική Επιχειρήσεων

Διαχείρισης Επιτοκιακών Κινδύνων Eurobank Τραπεζική Επιχειρήσεων Διαχείρισης Επιτοκιακών Κινδύνων Eurobank Τραπεζική Επιχειρήσεων Διεύθυνση Διεθνών Κεφαλαιαγορών Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Σελ.3 Πρόλογος Οι λύσεις μας: Σελ.4 Σελ.5 Σελ.6 Σελ.7 Σελ.8 Σελ.9 Σελ.10 Σελ.11 Σελ.12

Διαβάστε περισσότερα

7768/15 ADD 1 REV 1 ΕΚΜ/ακι 1 DPG

7768/15 ADD 1 REV 1 ΕΚΜ/ακι 1 DPG Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 17 Απριλίου 2015 (OR. fr) Διοργανικός φάκελος: 2013/0025 (COD) 7768/15 ADD 1 REV 1 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «Ι/A» Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

EPSILON EUROPE PLC. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017

EPSILON EUROPE PLC. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Έτος που έληξε στις ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛΙΔΑ Ενοποιημένη κατάσταση αποτελεσμάτων και λοιπών συνολικών εσόδων 1 Ενοποιημένη κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης 2

Διαβάστε περισσότερα

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων απαιτείται δημοσίευση) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1466/97 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων απαιτείται δημοσίευση) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1466/97 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 2. 8. 97 ΕL Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Αριθ. L 209/ 1 I (Πράξεις για την ισχύ των οποίων απαιτείται δημοσίευση) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1466/97 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 7ης Ιουλίου 1997 για την

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 5.12.2016 COM(2016) 771 final 2016/0383 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Χιλής σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 24.10.2016 COM(2016) 689 final 2013/0028 (COD) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της

Διαβάστε περισσότερα

11170/17 ΘΚ/γπ/ΜΑΠ 1 DGG1B

11170/17 ΘΚ/γπ/ΜΑΠ 1 DGG1B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 11 Ιουλίου 2017 (OR. en) 11170/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες EF 162 ECOFIN 638 UEM

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την ονομαστική αξία και τις τεχνικές προδιαγραφές των κερμάτων σε ευρώ που τίθενται σε κυκλοφορία

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την ονομαστική αξία και τις τεχνικές προδιαγραφές των κερμάτων σε ευρώ που τίθενται σε κυκλοφορία ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 26.11.2010 COM(2010) 691 τελικό 2010/0338 (NLE) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ονομαστική αξία και τις τεχνικές προδιαγραφές των κερμάτων σε ευρώ που τίθενται σε

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 2002R1606 EL 10.04.2008 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1606/2002 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 19ης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 8.4.2016 COM(2016) 183 final 2016/0094 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά το διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Ενιαίο Νόμισμα Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΕΥΡΩ - Τρόπος τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων.

ΘΕΜΑ : Ενιαίο Νόμισμα Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΕΥΡΩ - Τρόπος τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων. -- 247 -- * Κ.Β.Σ. * Νο. 7 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗMΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 1999 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟMΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1013310/78/0015 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ.: 1035 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 15η ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ Α'-

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - C(2017) 3522 final.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - C(2017) 3522 final. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 1 Ιουνίου 2017 (OR. en) 9885/17 EF 114 ECOFIN 488 DELACT 90 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: Θέμα: Για τον

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006 Αρ. Πρωτ.: Υ190

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006 Αρ. Πρωτ.: Υ190 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006 Αρ. Πρωτ.: Υ190 ΠΡΟΣ: 1. Όλους τους Υπουργούς και Υφυπουργούς 2. Τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης 3. Όλους τους Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων

Διαβάστε περισσότερα

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2332360-14/07/2014 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ - Βρυξέλλες 1.2.2010 Έγγραφο καθοδήγησης 1 Η σχέση µεταξύ της οδηγίας 98/34/ΕΚ και του κανονισµού αµοιβαίας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. της 30ής Αυγούστου 2001

ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. της 30ής Αυγούστου 2001 ΕL ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 30ής Αυγούστου 2001 κατόπιν αιτήµατος της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά µε σχέδιο νόµου σχετικά µε την κυκλοφορία τραπεζογραµµατίων και κερµάτων ευρώ και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ ΙΟΙΚΗΤΗ ΑΡΙΘΜ. 2501/31.10.2002. ΘΕΜΑ: Ενηµέρωση των συναλλασσοµένων µε τα πιστωτικά ιδρύµατα για τους όρους που διέπουν τις συναλλαγές τους.

ΠΡΑΞΗ ΙΟΙΚΗΤΗ ΑΡΙΘΜ. 2501/31.10.2002. ΘΕΜΑ: Ενηµέρωση των συναλλασσοµένων µε τα πιστωτικά ιδρύµατα για τους όρους που διέπουν τις συναλλαγές τους. ΠΡΑΞΗ ΙΟΙΚΗΤΗ ΑΡΙΘΜ. 2501/31.10.2002 ΘΕΜΑ: Ενηµέρωση των συναλλασσοµένων µε τα πιστωτικά ιδρύµατα για τους όρους που διέπουν τις συναλλαγές τους. Ο ΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ, αφού έλαβε υπόψη:

Διαβάστε περισσότερα

(Copyright rests with the author)

(Copyright rests with the author) (Copyright rests with the author) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΟΝΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ: Η Κύπρος σε πορεία υιοθέτησης του ευρώ Εθνικές Αντιλήψεις και πολιτική σχετικά με την ανταλλαγή Παρουσίαση: Κυριάκος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. στο σχέδιο νόμου «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. στο σχέδιο νόμου «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόμου «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής για τη συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Στρασβούργο, 26 Φεβρουαρίου 2014 (OR. en) 2013/0449 (COD) LEX 1448 PE-CONS 9/1/14 REV 1 EF 12 ECOFIN 34 CONSOM 11

EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Στρασβούργο, 26 Φεβρουαρίου 2014 (OR. en) 2013/0449 (COD) LEX 1448 PE-CONS 9/1/14 REV 1 EF 12 ECOFIN 34 CONSOM 11 EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Στρασβούργο, 26 Φεβρουαρίου 2014 (OR. en) 2013/0449 (COD) LEX 1448 PE-CONS 9/1/14 REV 1 EF 12 ECOFIN 34 CONSOM 11 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

PE-CONS 23/1/16 REV 1 EL

PE-CONS 23/1/16 REV 1 EL EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Βρυξέλλες, 23 Ιουνίου 2016 (OR. en) 2016/0033 (COD) LEX 1681 PE-CONS 23/1/16 REV 1 EF 117 ECOFIN 395 CODEC 651 ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.5.2014 COM(2014) 290 final 2014/0151 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Προσωρινή επιτροπή για τις πολιτικές προκλήσεις και τα δηµοσιονοµικά µέσα της διευρυµένης Ένωσης 2007-201 ηµοσιονοµικές προοπτικές 2007-2013 23 Νοεµβρίου 2004 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Ενιαίο νομοθετικό κείμενο 7.6.2016 EP-PE_TC1-COD(2016)0033 ***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ που καθορίσθηκε σε πρώτη ανάγνωση στις 7 Ιουνίου 2016 εν όψει της έγκρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ. ΧΩ. Δ. Ε. Αθήνα 13 / 12 /2001

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ. ΧΩ. Δ. Ε. Αθήνα 13 / 12 /2001 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ. ΧΩ. Δ. Ε. Αθήνα 13 / 12 /2001 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜ. ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ Αρ. Πρωτ. Δ11δ/518/3 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΠΡΟΓ/ΤΟΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΓ/ΤΟΣ, ΠΡΟΤΥΠΩΝ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ(Δ11) ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 91/36 29.3.2019 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/518 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 19ης Μαρτίου 2019 σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 924/2009 όσον αφορά ορισμένες χρεώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 27.10.2012 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 299/13 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ αριθ. 994/2012/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 25ης Οκτωβρίου 2012 για τη θέσπιση μηχανισμού ανταλλαγής

Διαβάστε περισσότερα

10083/16 ΤΤ/σα/ΕΠ 1 DGG 1A

10083/16 ΤΤ/σα/ΕΠ 1 DGG 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 13 Ιουνίου 2016 (OR. en) 10083/16 ECOFIN 590 UEM 248 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων / Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 4.4.2017 COM(2017) 164 final 2017/0075 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της διμερούς συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 09.11.2005 COM(2005) 357 τελικό/2 2005/0145 (CNS) CORRIGENDUM: Annule et remplace la version du 02.08.2005. Concerne toutes les versions linguistiques sauf

Διαβάστε περισσότερα

1. Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Ιστοσελίδα :

1. Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Ιστοσελίδα : ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΜΟΝΑΔΑ Β3 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Μαρούσι, 03.03.2015

Διαβάστε περισσότερα

10460/16 ΘΛ/μκ 1 DGG 1C

10460/16 ΘΛ/μκ 1 DGG 1C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2016 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2015/0270 (COD) 10460/16 EF 199 ECOFIN 636 CODEC 919 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του

Διαβάστε περισσότερα

10788/2/15 REV 2 ADD 1 ΘΚ/ακι 1 DPG

10788/2/15 REV 2 ADD 1 ΘΚ/ακι 1 DPG Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 1 Οκτωβρίου 2015 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2013/0309 (COD) 10788/2/15 REV 2 ADD 1 ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Θέμα: TECOM 161 COMPET 361 MI 481 CONSOM 126 CODEC

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (Α ΦΑΣΗ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (Α ΦΑΣΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ 2014-2019 (Α ΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ) Αξιότιμοι συνάδελφοι, Οι Δήμοι, στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης της Σλοβενίας

Πρόταση ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης της Σλοβενίας ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 15.11.2013 COM(2013) 911 final 2013/0396 (NLE) Πρόταση ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης της Σλοβενίας EL EL 2013/0396 (NLE) Πρόταση ΓΝΩΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)

ΑΠΟΦΑΣΗ. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Μαρούσι, 6/4/2017 ΑΠ.: 806/04 ΑΠΟΦΑΣΗ Ενσωμάτωση του τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας, του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, του τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας και του τέλους στη συνδρομητική

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Στατιστικών Υποχρεώσεων των φορέων του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος (ΕΛΣΣ)

Κανονισμός Στατιστικών Υποχρεώσεων των φορέων του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος (ΕΛΣΣ) ΙΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤ ΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA EΛΛΗΝΙΚΗ ΣTATIΣTIKH ΑΡΧΗ Κανονισμός Στατιστικών Υποχρεώσεων των φορέων του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος (ΕΛΣΣ) ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2011 Κανονισμός Στατιστικών

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld Paul Krugman Maurice Obsfeld Διεθνής Οικονομική Κεφάλαιο 21 Η Διεθνής Αγορά Κεφαλαίου και τα κέρδη από το Εμπόριο Διεθνής Τραπεζική Λειτουργία και Διεθνής Κεφαλαιαγορά Φιλίππου Ευαγγελία Α.Μ. 1207 Μ069

Διαβάστε περισσότερα

27 Οκτωβρίου Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

27 Οκτωβρίου Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Πρόταση όλων των ΔΣΜ για την καταληκτική ώρα παγίωσης δυναμικότητας επόμενης ημέρας (DAFD) σύμφωνα με το άρθρο 69 του κανονισμού (ΕΕ)

Διαβάστε περισσότερα

Π Ο Ρ Ι Σ Μ Α. Θέμα : Μη καταβολή αμοιβής στα μέλη της Π.Ο.Δ.Ε. του Β ΠεΣ.Υ. Ν. Αιγαίου.

Π Ο Ρ Ι Σ Μ Α. Θέμα : Μη καταβολή αμοιβής στα μέλη της Π.Ο.Δ.Ε. του Β ΠεΣ.Υ. Ν. Αιγαίου. Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2006 Αριθ. Πρωτ. : 18940.3 Ειδ.Επιστήμονας:Αικ.Γκούμα Γραφείο Υπουργού Κυρίου Δημήτρη Αβραμόπουλου Π Ο Ρ Ι Σ Μ Α Θέμα : Μη καταβολή αμοιβής στα μέλη της Π.Ο.Δ.Ε. του Β ΠεΣ.Υ. Ν. Αιγαίου.

Διαβάστε περισσότερα

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Νοµικό πλαίσιο, σκοποί, αρµοδιότητες και βασικές εργασίες

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Νοµικό πλαίσιο, σκοποί, αρµοδιότητες και βασικές εργασίες Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου Νοµικό πλαίσιο, σκοποί, αρµοδιότητες και βασικές εργασίες Νοµικό πλαίσιο Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ιδρύθηκε το 1963, σε σύντοµο χρονικό διάστηµα µετά την ανακήρυξη της

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Σύνταξης Υπομνήματος

Οδηγός Σύνταξης Υπομνήματος Οδηγός Σύνταξης Υπομνήματος Περιεχόμενα 1 Γενικά... 2 2 Δομή και περιεχόμενο Υπομνήματος... 2 2.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 2.2 ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΤΗΣ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΞΙΩΝ Η ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ... 2

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική ΙΙ. Τι θα δούμε σε αυτή την ενότητα

Λογιστική ΙΙ. Τι θα δούμε σε αυτή την ενότητα Λογιστική ΙΙ Συναλλαγές σε ξένο νόμισμα Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ Ηρειώτης-Μπάλιος-Ναούμ 1 Τι θα δούμε σε αυτή την ενότητα Τι είναι οι συναλλαγές σε ξένο νόμισμα Πως αποτιμώνται νομισματικά και μη

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 16.12.2015 COM(2015) 648 final 2015/0295 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 όσον

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 16.12.2015 COM(2015) 648 final 2015/0295 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 όσον

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή, όραμα, αξίες και στρατηγικοί στόχοι

Αποστολή, όραμα, αξίες και στρατηγικοί στόχοι Αποστολή, όραμα, αξίες και στρατηγικοί στόχοι Αποστολή Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο είναι το θεσμικό όργανο της ΕΕ το οποίο ιδρύθηκε από τη Συνθήκη για τη διενέργεια του ελέγχου των οικονομικών της

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 29.12.2017 L 348/1 I (Νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/2454 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 5ης Δεκεμβρίου 2017 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010 για τη διοικητική συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 3.10.2016 C(2016) 6265 final ANNEX 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για το κοινό πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης που προβλέπεται

Διαβάστε περισσότερα

8867/17 ΘΚ/νικ 1 DG E - 1C

8867/17 ΘΚ/νικ 1 DG E - 1C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Μαΐου 2017 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2016/0304 (COD) 8867/17 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: EDUC 168 SOC 311 EMPL 234 MI 380 ECOFIN 332 DIGIT 120 JEUN

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην πρόταση για. Απόφαση του Συμβουλίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην πρόταση για. Απόφαση του Συμβουλίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 22.9.2016 COM(2016) 621 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ στην πρόταση για Απόφαση του Συμβουλίου για τη θέση που πρέπει να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη μεικτή επιτροπή ΕΕ-ΔΟΠΑ όσον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΡΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΑΚΡΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΚΡΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ 2013 ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας «ΑΚΡΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 250/5

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 250/5 24.9.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 250/5 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 838/2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 23ης Σεπτεμβρίου 2010 περί καθορισμού κατευθυντηρίων γραμμών για τον μηχανισμό αντιστάθμισης μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

5199/14 ADD 1 ΔΙ/νκ 1 DGG 1B

5199/14 ADD 1 ΔΙ/νκ 1 DGG 1B ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 26 Φεβρουαρίου 2014 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2010/0207(COD) 5199/14 ADD 1 EF 7 ECOFIN 23 CODEC 50 ΣΧΕΔΙΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Θέμα: Θέση του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Ηυλοποίηση του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA)

Ηυλοποίηση του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) Ηυλοποίηση του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών 29 Ιανουαρίου 2008 1 Α. ΓΙΑΤΙ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΑΦΟΡΑ Ο SEPA 1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΗ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ

ΘΕΣΗ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 13.6.2017 2017/2068(INI) ΘΕΣΗ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών

Διαβάστε περισσότερα

Όροι χρήσης. 1.Η προσφερόμενη υπηρεσία. 2.Δεδομένα Παρόχου. Γενικοί όροι χρήσης

Όροι χρήσης. 1.Η προσφερόμενη υπηρεσία. 2.Δεδομένα Παρόχου. Γενικοί όροι χρήσης Όροι χρήσης Με τη χρήση της ιστοσελίδας ( www.diagonismoi-dimosiou.gr ) και τη χρήση της υπηρεσίας "diagonismoi-dimosiou.gr", αποδέχεστε τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις. 1.Η προσφερόμενη υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 14.3.2003 COM(2003) 114 τελικό 2003/0050 (CNS) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά µε τα στατιστικά στοιχεία που χρησιµοποιούνται για την προσαρµογή της

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 14.12.2015 COM(2015) 646 final 2015/0296 (CNS) Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας,

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές Ερωτήσεις / Απαντήσεις

Συχνές Ερωτήσεις / Απαντήσεις Συχνές Ερωτήσεις / Απαντήσεις 1. Πότε θεσμοθετήθηκε η Κοινωνική Οικονομία στην χώρα μας και ποια τα αποτελέσματα έως τώρα;... 2 2. Ποιο είναι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία;... 2

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ Ο ΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΙΣΤΩΣΗΣ /* COM/94/436 Τελικό - COD 94/0242 */

ΠΡΟΤΑΣΗ Ο ΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΙΣΤΩΣΗΣ /* COM/94/436 Τελικό - COD 94/0242 */ ΠΡΟΤΑΣΗ Ο ΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΙΣΤΩΣΗΣ /* COM/94/436 Τελικό - COD 94/0242 */ Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. C 360 της 17/12/1994 σ. 0013 Πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 22.2.2014 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 51/3 III (Προπαρασκευαστικές πράξεις) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 19ης Νοεμβρίου 2013 επί της πρότασης οδηγίας

Διαβάστε περισσότερα

Φ) ΠAPAPTHMA 3 TO NOMIKO ΠΛAIΣIO TOY EYPΩ KANONIΣMOI

Φ) ΠAPAPTHMA 3 TO NOMIKO ΠΛAIΣIO TOY EYPΩ KANONIΣMOI ΤO ΣΥΜΒOΥΛΙO ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Έχοντας υπόψη: Φ) ΠAPAPTHMA 3 TO NOMIKO ΠΛAIΣIO TOY EYPΩ KANONIΣMOI 1. ΚΑΝOΝΙΣΜOΣ (ΕΚ) αριθ. 1103/97 ΤOΥ ΣΥΜΒOΥΛΙOΥ της 17ης Ιουνίου 1997 σχετικά με ορισμένες διατάξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΡΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΑΚΡΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΚΡΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ 2014 ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας «ΑΚΡΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

V. Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

V. Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ V. Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ Η εισαγωγή του Ευρώ αναμένεται ότι θα εντείνει τις ανταγωνιστικές πιέσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό χάρτη, θα επιταχύνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 28.6.2006 COM(2006) 320 τελικό 2006/0109 (CNS) 2006/0110 (CNB) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 13.4.2015 JOIN(2015) 10 final 2015/0073 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ EL EL EL ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Σύσταση για Βρυξέλλες, 16.10.2009 COM(2009) 570 τελικό 2009/0158 (CNB) ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά µε τη θέση που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα όσον αφορά

Διαβάστε περισσότερα

18475/11 ΔΠ/νκ 1 DG H 2A

18475/11 ΔΠ/νκ 1 DG H 2A ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 12 Δεκεμβρίου 2011 (13.12) (OR. en) 18475/11 Διοργανικός φάκελος : 2009/0157 (COD) JUSTCIV 356 CODEC 2397 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Προεδρίας προς : το Συμβούλιο αριθ. προηγ.

Διαβάστε περισσότερα

10012/09 ΣΠΚ/φβ/ΠΧΚ 1 DG C III

10012/09 ΣΠΚ/φβ/ΠΧΚ 1 DG C III ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 28 Μαΐου 2009 (03.06) (OR. en) 10012/09 Διοργανικός φάκελος : 2008/0263 (COD) TRANS 206 TECOM 113 IND 63 CODEC 734 ΕΚΘΕΣΗ της : Προεδρίας προς : την ΕΜΑ / το

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 974/98 όσον αφορά την εισαγωγή του ευρώ στη Λετονία

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 974/98 όσον αφορά την εισαγωγή του ευρώ στη Λετονία ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 5.6.2013 COM(2013) 337 final 2013/0176 (NLE) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 974/98 όσον αφορά την εισαγωγή του ευρώ στη Λετονία

Διαβάστε περισσότερα

Όροι Χρεωστικού Υπολοίπου σε Χρήματα DEGIRO

Όροι Χρεωστικού Υπολοίπου σε Χρήματα DEGIRO Όροι Χρεωστικού Υπολοίπου σε Χρήματα EIRO Περιεχόμενα Άρθρο 1. Ορισμοί... 3 Άρθρο 2. Συμβατική Σχέση... 3 Άρθρο 3. Καταχώρηση Πιστώσεων... 4 Άρθρο 4. Χρεωστικό Υπόλοιπο σε Χρήματα... 4 Άρθρο 5. Απλή Εκτέλεση...

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΟΥ Χ.Α. MEMBERS SUPPORT DEPARTMENT

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΟΥ Χ.Α. MEMBERS SUPPORT DEPARTMENT ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΟΥ Χ.Α. MEMBERS SUPPORT DEPARTMENT Το παρόν κείμενο περιέχει οδηγίες προς τα υποψήφια Μέλη της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Πίνακας Περιεχομένων Σελίδα 2 από 7 1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 1.1 Δικαιούχος Χώρα Κυπριακή Δημοκρατία. 1.2 Αναθέτουσα Αρχή Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου

Διαβάστε περισσότερα