Editorial: Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Editorial: Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο"

Transcript

1

2 Editorial: Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο Στο «Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο», το παραδοσιακό Γαλλικό κεκάκι Μαντλέν γίνεται η αφορμή ώστε ο αφηγητής του Προυστ να βυθιστεί σε ένα ακούσιο ταξίδι αναμνήσεων στην παιδική του ηλικία. Κατά μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση, τα...παραδοσιακά γλυκά του διαδικτύου, τα cookies, έχουν φτιαχτεί για να εκτελούν παρόμοια αποστολή: να κάνουν τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε να μας θυμούνται, ώστε να μη χρειάζεται να μας συμπεριφέρονται σαν να μας βλέπουν για πρώτη φορά. Τί γίνεται όμως στην αντίθετη περίπτωση - όταν εμείς οι ίδιοι είμαστε αυτοί που θέλουμε να ανατρέξουμε στο παρελθόν των υπηρεσιών που χρησιμοποιούμε καθημερινά;.

3 Το πρώτο τεύχος του Freeweird e-zine είχε επετειακό χαρακτήρα, αφού κυκλοφόρησε με αφορμή την συμπλήρωση 4 χρόνων λειτουργίας του Freeweird. Ένα μήνα μετά, το δεύτερο τεύχος εξακολουθεί να διατηρεί έναν νοσταλγικό χαρακτήρα, αφού η κεντρική θεματική γύρω από την οποία οργανώνεται το περιεχόμενό του αφορά το παρελθόν του διαδικτύου. Μπορεί σε απόλυτους αριθμούς η χρονική περίοδος με την οποία καταπιάνονται τα άρθρα που θα διαβάσετε να μην είναι πολύ μακρινή, στον κόσμο του διαδικτύου, όμως, μιλάμε για ολόκληρη ιστορία και γενιές εξελίξεων που η κάθε μια τους επηρέασε τις υπόλοιπες. Έτσι, στο δεύτερο αυτό τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού του Freeweird θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε 10 ιστοχώρους που ο καθένας με τον τρόπο του βοήθησε στο να διαμορφωθεί το διαδίκτυο όπως το ξέρουμε σήμερα, να μάθετε πώς πήραν τα ονόματά τους οι γνωστοί μας browsers και να διαβάσετε για την άνοδο και την

4 απότομη πτώση των πρώτων κοινωνικών δικτύων. Επίσης, θα γνωρίσετε δυο ενδιαφέρουσες υπηρεσίες που η κάθε μια θα σας ταξιδέψει με τον τρόπο της πίσω στο χρόνο, θα μάθετε πως ξεκίνησε το περίφημο #ff στο Twitter και θα καταλάβετε πως τα Cinemagraphs, που τόσο πολύ έγιναν της μόδας πριν από κάποιους μήνες, έχουν ιστορία που πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω, αφού στην πράξη δεν είναι τίποτα άλλο από απλά (και «πανάρχαια») κινούμενα GIF. Τέλος, θα ρίξετε μια ματιά σε κάποια από τα designs του Firefox που δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν στο κοινό και θα δείτε την Microsoft να αποχαιρετά επιτέλους τον πολύ σκληρό για να πεθάνει Internet Explorer 6. Γιώργος Σαρηγιαννίδης

5 10 websites που άλλαξαν τον κόσμο Το Digital Archaeology είναι μια έκθεση που αναλαμβάνει να διασώσει και να επιδείξει σημαντικά ευρήματα από το παρελθόν του παγκοσμίου ιστού, που μπορεί να είναι μόλις 20 ετών, οι ρυθμοί, ωστόσο, με τους οποίους εξελίσσεται είναι τέτοιοι που ήδη έχει αλλάξει τις ζωές μας πολλές φορές και με διάφορους τρόπους. Στα πλαίσια της έκθεσης, το Story Worldwide παρουσίασε τους «10 ιστοχώρους που άλλαξαν τον κόσμο», στα αυθεντικά, μάλιστα, μηχανήματα, στα οποία χρησιμοποιούνταν στον καιρό τους. Κι αν πιστεύετε πως μπορείτε να μαντέψετε έστω και ένα από αυτά, το πιθανότερο είναι πως κάνετε λάθος

6 #1. Τhe Project (1991) Σε μια λίστα με τα websites που άλλαξαν τον κόσμο, στην πρώτη θέση δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται το πρώτο website. Πρόκειται για το The Project, που δημοσιεύτηκε από τον ίδιο τον Tim Berners-Lee, δημιουργό του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web), στο CERN το Σκοπός του ήταν να μοιράζεται έγγραφα με άλλους προσωπικούς υπολογιστές μέσω του διαδικτύου που, για όσους τα μπερδεύουν, προϋπήρχε εδώ και δεκαετίες του Παγκόσμιου Ιστού. Το The Project χτίστηκε σε τί άλλο HTML 1.0 και για την δημοσίευσή του χρειάστηκε να δημιουργηθεί από τον Berners-Lee και ένας browser που ονομάστηκε World Wide Web. Το όνομα αυτό αργότερα άλλαξε σε Nexus όταν ο δημιουργός του συνειδητοποίησε πως το Wolrd Wide Web ήταν πολύ περισσότερα πράγματα από ένας απλός browser. Αξίζει να σημειωθεί πως στα πλαίσια της έκθεσης το The Project παρουσιάστηκε στην παλαιότερη σωζόμενη έκδοσή του και σε ένα Next Cube, το μηχάνημα που χρησιμοποίησε ο Berners-Lee για την ανάπτυξη της εφαρμογής.

7 #2. Antirom (1994) Το Antirom ήταν μια πρωτοβουλία που σχηματίστηκε στο Λονδίνο το 1994 σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στα πεζά και ανέμπνευστα μέχρι τότε περιβάλλοντα χρήσης. Έχοντας ως όραμα να εξερευνήσουν την διαδραστικότητα του διαδικτύου ως ένα ξεχωριστό μέσο από μόνο του και όχι ως έναν απλό διαμεσολαβητή ανάμεσα στον χρήστη και το περιεχόμενο, το Antirom άλλαξε τα δεδομένα στον χώρο του διαδραστικού design και συνέβαλε στο να αναδυθεί αργότερα το φαινόμενο του meme. Ο ιστοχώρος δημιουργήθηκε σε Director 5.

8 #3. The Blue Dot (1995) Ο λόγος για τον οποίο το Blue Dot βρίσκεται στην σχετική λίστα είναι μια κινούμενη μπλε τελεία. Κι αν αναρωτιέστε γιατί, η απάντηση είναι ότι αποτέλεσε την πρώτη ιστοσελίδα που εμφάνισε κάποιου είδους κινούμενα γραφικά, αξιοποιώντας την σχετική δυνατότητα του αείμνηστου Netscape Navigator 1.1. Για την δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν HTML 2.0, Director 5 (Shockwave) και Real Audio.

9 #4. Word.com (1995) Ένα από τα πρώτα ηλεκτρονικά περιοδικά, το Word.com άσκησε μεγάλη επιρροή στην εποχή του, αποτελώντας μια πλήρη πολυμεσική εμπειρία που ενσωμάτωνε παιχνίδια, ήχο και chat. Η σημασία του Word.com έγκειται στο ότι όχι μόνο επαναπροσδιόρισε τα εκδοτικά μοντέλα, αλλά και έδωσε μεγάλη ώθηση στην βιομηχανία των παιχνιδιών. Όπως και στο Βlue Dot έτσι κι εδώ, για την δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν HTML 2.0, Director 5 (Shockwave) και Real Audio.

10 Η πρωτοτυπία του βρισκόταν στο ότι αντί να χρησιμοποιήσει το Shockwave για να δημιουργήσει μεμονωμένα διαδραστικά σημεία μέσα στην ιστοσελίδα, έστησε έναν ολόκληρο ιστοχώρο με την αποκλειστική χρήση του #5. Noodle Box (1997) Το Noodle Box ήταν μια σειρά από διαδραστικά πειράματα που είχαν τον χαρακτήρα παιχνιδιού.

11 ολόκληρο ιστοχώρο με την αποκλειστική χρήση του Director. Με τον τρόπο αυτό μπορούσε να προσφέρει μια πλήρως διαδραστική εμπειρία σε μια εποχή που οι ιστοσελίδες θύμιζαν περισσότερο στατικά έντυπα παρά οντότητες με τις οποίες μπορούσες να αλληλεπιδράσεις. #6. Head-Space (1997) Το Head-Space υπήρξε ένας δωρεάν χώρος συλλογικής δημιουργίας για πολλά διαφορετικά διαδραστικά έργα και από κάποιες απόψεις έχει θεωρηθεί ως ένας πρόγονος του YouTube. Για την δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν Director και ΗTML3.

12 #7. Modern Living (1998) Το Modern Living ήταν ο ιστοχώρος στον οποίο ο Ολλανδός Han Hoogerbrugge ξεκίνησε ήδη από το 1996 να δημοσιεύει τα comics του. Το 1998 οι δημιουργίες του πήραν τη μορφή κινούμενων GIF που παίζουν σε λούπα (σκεφτείτε κάτι αντίστοιχο με τα cinemagraphs, αλλά στο πιο πρωτόγονο) και αργότερα μεταφέρθηκαν σε Flash, γεγονός που έδωσε στην τέχνη του ένα διαδραστικό στοιχείο.

13 #8. PS2 Pray Station 2 (2000) Το Pray Station ήταν ένας χώρος όπου ο designer Joshua Davis επεδείκνυε τις δημιουργίες του, χρησιμοποιώντας το Macromedia Flash με τρόπο πρωτοποριακό για την εποχή του. Επίσης, ήταν ένας από τους πρώτους ιστοχώρους που προσέφερε δωρεάν τα αρχεία του και γνώρισε γρήγορα τεράστια επιτυχία. Δημιουργήθηκε σε Flash 4.

14 #9. Requiem for a Dream (2000) Ναι, σωστά υποθέσατε είναι ο ιστοχώρος της πασίγνωστης ταινίας του Αρνόφσκι «Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο». Τί έκανε ώστε να αξίζει θέση στη λίστα; Ήταν η πρώτη φορά που ο ιστοχώρος μιας ταινίας ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλό τρέιλερ. Για την ακρίβεια, ήταν από μόνος του μια μικρή, ξεχωριστή καλλιτεχνική δημιουργία που εξερευνούσε θέματα παρόμοια με αυτά της ταινίας, αυτή τη φορά όμως ιδωμένα από την σκοπιά του διαδικτυακού χρήστη. Και καθώς ο επισκέπτης πλοηγείται όλο και περισσότερο σε ένα δυσλειτουργικό website, αυτό σταδιακά χειροτερεύει, ώσπου στο τέλος καταρρέει. Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθούμε να το περιγράψουμε παραπάνω, όμως. Το website, που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου σε Flash 4.0, είναι ακόμη online και μπορείτε να το επισκεφθείτε από τον υπολογιστή σας στη διεύθυνση

15 requiemforadream.com. Κι αν σήμερα σας φαίνεται μάλλον αφελές, σκεφτείτε πως μέσα στις πρώτες 48 ώρες λειτουργίας του το Subservient Chicken σημείωσε 25 εκατομμύρια επισκέψεις, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής για το μάρκετινγκ, που πλέον στρεφόταν για τα καλά στο #10. Subservient Chicken (2004) Το Subservient Chicken ήταν ένα διαδραστικό βίντεο που δημιουργήθηκε για λογαριασμό της γνωστής εταιρείας Burger King και επέτρεπε στον χρήστη να ελέγξει τις κινήσεις ενός κοτόπουλου. Για παράδειγμα, εάν του γράφατε jump, το κοτόπουλο θα άρχιζε να πηδάει, στο run να τρέχει κ.ο.κ. Κι επειδή μια έκδοσή του έχει διατηρηθεί online, μπορείτε να το δοκιμάσετε ακόμα και τώρα.

16 μάρκετινγκ, που πλέον στρεφόταν για τα καλά στο διαδίκτυο, ένα χρόνο μάλιστα πριν να εμφανιστεί το YouTube και 6 ολόκληρα χρόνια πριν ξαναδούμε κάτι παρόμοιο με την αρκούδα της Tipp-Ex.

17 Από πού πήραν τα ονόματα τους οι Web Browsers; Ένα ενδιαφέρον άρθρο που διαβάστηκε αρκετά τις πρώτες μέρες του 2012 ήταν αυτό το Martin Beeby, υπαλλήλου της Microsoft, ο οποίος πραγματοποίησε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των ονομάτων των δημοφιλέστερων browsers αυτών που χρησιμοποιούμε σήμερα, αλλά και τους παλιότερους. Αν και σε κάποιες περιπτώσεις καταφεύγει απλώς σε εικασίες, ακόμη κι αυτές είναι ωστόσο ενδιαφέρουσες, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και κάποια από τα σχόλια που έκαναν οι χρήστες του, συμπληρώνοντας κατά κάποιον τρόπο το άρθρο. Ας πάμε να τα δούμε έναένα...

18 Internet Explorer Μάλλον το πιο προφανές όνομα που θα μπορούσε να δώσει κανείς σε έναν browser είναι αυτό του Internet Explorer. Για όσους δεν τα πάνε και τόσο καλά με τα αγγλικά, σημαίνει «Εξερευνητής του Διαδικτύου» και περιγράφει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το τί ακριβώς κάνει η εφαρμογή. Ειδικά, μάλιστα, οι χρήστες του 1995 σίγουρα το είχαν ανάγκη. Netscape Navigator Για πολλούς ο Netscape Navigator ήταν ο πρώτος browser που χρησιμοποίησαν ποτέ. Αποτελεί συνέχεια του Mosaic browser και ο ακριβής λόγος για τον οποίο πήρε το όνομα

19 Navigator δεν έχει γίνει γνωστός επίσημα. Φαίνεται, ωστόσο, πως όπως και με τον Internet Explorer έτσι κι εδώ, οι δημιουργοί του ήθελαν να δώσουν ένα αρκετά περιγραφικό όνομα, που να δίνει στους χρήστες να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Και η λέξη Navigator («πλοηγός» με την έννοια του θαλασσοπόρου) ανταποκρινόταν σε αυτό τον στόχο με επιτυχία. Πολλοί μπορεί να μην το γνωρίζουν, αλλά το πρώτο όνομα του Firefox ήταν Phoenix. Για όσους δεν πρόσεχαν στο σχολείο, ο Φοίνικας ήταν το γνωστό πουλί που αναγεννιόταν από τις στάχτες του και το όνομα ήθελε, μάλλον, να Mozilla Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της Mozilla είναι ότι το όνομα αποτέλεσε για αρκετό διάστημα την εσωτερική κωδική ονομασία του Netscape Navigator. Η προέλευσή του εντοπίζεται στον συνδυασμό των λέξεων Mosaic και GodZilla (το γνωστό Γιαπωνέζικο τέρας) και εικάζεται ότι δόθηκε γιατί ο Navigator θεωρούταν τότε από τους ανθρώπους της Netscape ως ο «φονιάς του Mosaic». Firefox

20 από τις στάχτες του και το όνομα ήθελε, μάλλον, να συμβολίσει την αναγέννηση του νέου browser από τις «στάχτες» των προκατόχων του. Προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων, ωστόσο, ανάγκασαν τη Mozilla να αλλάξει το όνομα και να το κάνει Firebird, που ως εικόνα ήταν κοντά σε αυτή του Φοίνικα. Και πάλι, όμως, υπήρξαν θέματα με μια open source εφαρμογή που χρησιμοποιούσε ήδη το όνομα. Κάπως έτσι καταλήξαμε στον Firefox, που στην πραγματικότητα είναι ένα δεύτερο όνομα για το κόκκινο πάντα και δεν έχει καμία σχέση με το μυθικό πουλί αλλά ούτε και με αλεπού, όπως ίσως θα φανταζόταν οι περισσότεροι. Safari Αν και η λέξη Safari περιέχει την αίσθηση της περιπέτειας που είδαμε στον Explorer και τον Navigator και είναι σύμφωνη με τη λογική της Apple να δίνει στα λειτουργικά της συστήματα ονόματα αιλουροειδών (Panther, Tiger, Snow Leopard, Lion κ.α.), κανείς δεν φαίνεται να είναι σίγουρος για την ακριβή πηγή έμπνευσης. Η επικρατέστερη θεωρία θέλει το όνομα να προέρχεται από έναν δίσκο των Beach Boys με τίτλο Surfin Safari και

21 στηρίζεται από το γεγονός ότι και το blog της Webkit (της μηχανής που χρησιμοποιεί ο Safari) έχει ονομαστεί Surfin Safari. Opera Οι άνθρωποι του Opera φρόντισαν να εξηγήσουν οι ίδιοι τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν να δώσουν το συγκεκριμένο όνομα στον browser τους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι η λέξη «Όπερα» είναι γνωστή και αναγνωρίσιμη στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου. Ο δεύτερος, επειδή η Όπερα έχει συνδεθεί ως έννοια με την ποιότητα και τις υψηλές προδιαγραφές. Τέλος, στην εξήγησή τους οι άνθρωποι του Νορβηγικού browser αναφέρουν κι έναν τρίτο λόγο, που λέει απλά ότι «η Όπερα έχει πλάκα». Chrome

22 Αν και στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του browser της Google είχε πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για την ονομασία που θα επιλεγόταν, τελικά δεν προτιμήθηκε καμία. Αντί για αυτό, λέγεται πως ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιήθηκε τελικά το Chrome ήταν επειδή ένας από τους βασικούς designers της ομάδας ήταν οπαδός των γρήγορων αυτοκινήτων. Αν και αρχικά το συγκεκριμένο όνομα είχε δοθεί μόνο εσωτερικά, κατέληξε να χρησιμοποιηθεί και στο τελικό προϊόν, για 3 λόγους: Είχαν πλέον συνηθίσει το όνομα. Το είχαν συνδέσει με την ταχύτητα, που ήταν βασικό ατού του browser. Η φιλοσοφία του browser ήταν εστιασμένη στο περιεχόμενο και προσπαθούσε να διατηρήσει όσο το δυνατό πιο λιτό το περιβάλλον χρήσης. Στην ορολογία των designer η λέξη chrome αναφέρεται στα μέρη του browser εκτός της ιστοσελίδας τις μπάρες, τα tabs και τα κουμπιά. Το βασικό σύνθημα των ανθρώπων της Google ήταν το Content, not chrome κάτι που τους οδήγησε στο να θεωρήσουν, τελικά, σωστό το να κρατήσουν τουλάχιστον τη λέξη Chrome ως το ίδιο το όνομα του browser.

23 Konqueror Αν και ο Beeby δεν αναφέρεται καθόλου σε λιγότερο γνωστούς browsers όπως ο Konqueror, ενδιαφέρον έχει η θεωρία που αναφέρεται από κάποιους χρήστες. Σύμφωνα με αυτή, το όνομα αποτελεί αναφορά στους δύο βασικούς ανταγωνιστές του κατά την περίοδο της αρχικής του κυκλοφορίας: Πρώτα έρχεται ο «θαλασσοπόρος» (Navigator), μετά ο εξερευνητής (Explorer) και στο τέλος ο κατακτητής (Konqueror). Επίσης, το όνομα είναι σύμφωνο με την τακτική του KDE να ονομάζει τα περισσότερα προγράμματά του με λέξεις που αρχίζουν με το γράμμα Κ.

24 Η άνοδος και η (απότομη) πτώση των πρώτων κοινωνικών δικτύων Ο χρόνος στον κόσμο της τεχνολογίας, και ειδικά του internet, κυλάει με άλλους, ταχύτερους ρυθμούς. Τόσο γρήγορους που ήδη έχουμε προλάβει να δούμε την άνοδο και την πτώση εταιρειών και υπηρεσιών που κάποτε ίσως και να σου έδιναν την ψευδαίσθηση πως τίποτα δεν θα μπορούσε να τις κουνήσει από τον θρόνο τους.

25 Όσο παράξενο κι αν φαίνεται σε μερικούς, η έννοια της κοινωνικής δικτύωσης υπήρχε και πριν από το Facebook, με ιστοχώρους όπως το MySpace, το Friendster και το LiveJournal να κυριαρχούν. Τί έχουν απογίνει όμως, αλήθεια, σήμερα αυτές οι υπηρεσίες; Η τυπική απάντηση είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν, όμως η μορφή τους δεν έχει καμία σχέση με αυτό που πρωτογνωρίσαμε. To pingdom.com δημοσίευσε μια σειρά από ενδιαφέροντα γραφήματα που απεικονίζουν με εμφατικό τρόπο την τύχη των τριών κοινωνικών δικτύων. MySpace Έχοντας ιδρυθεί το 2003, το MySpace ήταν το πρώτο όνομα στον χώρο της κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι που

26 εμφανίστηκε το Facebook και του πήρε σιγά-σιγά όλη τη δόξα. Παρόλα αυτά, αποτελούσε μέχρι πρόσφατα ιδιαίτερα δημοφιλή υπηρεσία, ειδικά στις ΗΠΑ. Στην κορύφωση της επιτυχίας του, κατά την περίοδο , το MySpace κοστολογούταν στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια για να καταλήξει τελικά τον περασμένο Ιούνιο να πωληθεί έναντι του συγκριτικά ευτελούς ποσού των 35 εκατομμυρίων. Friendster Το Friendster ιδρύθηκε το 2002, η επιτυχία του ήταν άμεση και υπήρξε ο ιστοχώρος που ενέπνευσε τους δημιουργούς του MySpace. Από ένα σημείο και μετά ωστόσο έχασε το κοινό του, για να διατηρήσει μια σχετική δημοτικότητα στη νοτιοανατολική Ασία. Τον περασμένο Μάιο το Friendster αποφάσισε να δώσει τέλος στην ύπαρξή του ως κοινωνικό δίκτυο και επανασχεδιάστηκε ώστε να στρέψει όλη του την προσοχή στον χώρο των κοινωνικών παιχνιδιών.

27 LiveJournal Έχοντας ιδρυθεί το 1999 ως υπηρεσία blogging με έντονα στοιχεία κοινωνικής δικτύωσης, το LiveJournal είναι ο παλιός της παρέας και ένας από τους πρωτοπόρους του χώρου. Επειδή όμως κανείς δεν παραμένει στην κορυφή για πάντα, η υπηρεσία κατέληξε να εξαγοραστεί κάποια στιγμή από τη ρωσική εταιρεία SUP, να μετακομίσει το 2009 από τις ΗΠΑ στη Ρωσία και πλέον να αποτελεί ανάμνηση για λίγους.

28 Ασφαλώς, καμία από τις παραπάνω υπηρεσίες δεν έχει τερματίσει τη λειτουργία της, ενώ όλες τους διατηρούν ακόμη εκατομμύρια χρήστες. Η λάμψη τους, ωστόσο, έχει ξεφτίσει για τα καλά και το όνομά τους δεν προκαλεί πλέον κανένα φόβο στους πάλαι ποτέ αντιπάλους τους ίσως μονάχα μια μελαγχολία στην ιδέα ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει αναπόφευκτα και η δική τους σειρά να αντιμετωπίσουν την ίδια μοίρα.

29 Η νέα τεχνολογία δεν ήταν άλλη από το κινούμενο GIF, που Όταν το κινούμενο GIF ωρίμασε κι απέκτησε καλλιτεχνικές ανησυχίες Κάπου στις αρχές του 2011 αρκετά δημοφιλή και όχι ιδιαίτερα εξοικειωμένα με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο websites είχαν εντυπωσιαστεί από μια «νέα τεχνολογία» που ονομάστηκε Cinemagraph και έδινε ζωή σε απλές φωτογραφίες προσθέτοντας αέναη κίνηση σε λεπτομέρειές τους, χωρίς παρόλα αυτά να τις μετατρέπει σε βίντεο.

30 Η νέα τεχνολογία δεν ήταν άλλη από το κινούμενο GIF, που ως πρότυπο εμφανίστηκε το 1987 και υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές στις πρώτες ιστοσελίδες της δεκαετίας του 90. Τί άλλαξε όμως και μια κατηγορία εικόνων που μέχρι σήμερα ήταν συνυφασμένη με τον χαβαλέ και το κιτς απέκτησε ξαφνικά καλλιτεχνική αξία; Τεχνικά, τίποτα απολύτως. Πρακτικά, προστέθηκε μπόλικο γούστο και φαντασία. Από την άνοιξη του 2011, οπότε και πρωτοεμφανίστηκαν στο From me to You, το blog των Beck και Burg, μέχρι σήμερα τα cinemagraphs έχουν γίνει δημοφιλέστατα όχι μόνο στον κόσμο των φωτογράφων μόδας αλλά και γενικότερα Υπεύθυνη για τη δημιουργία της τεχνικής του Cinemagraph υπήρξε η φωτογράφος μόδας Jamie Beck, έχοντας τη βοήθεια του web designer Kevin Burg. Όπως εξηγεί η ίδια η Beck, στόχος της τεχνικής τους ήταν να «ξεπαγώσουν» μια ακίνητη φωτογραφία και να αποτυπώσουν την προσωρινή κίνηση εκείνης της στιγμής. Να δημιουργήσουν κάτι που δεν είναι ούτε φωτογραφία ούτε βίντεο, μια στιγμή στο χρόνο που μπορεί να υπάρξει έξω από το κλάσμα του δευτερολέπτου που συλλαμβάνει ο φωτογραφικός φακός. Αν, δηλαδή, η φωτογραφία φυλακίζει μια στιγμή στο χρόνο, τα cinemagraphs καταφέρνουν και φυλακίζουν μερικές ακόμη. Ίσως εκεί να βρίσκεται η βασική αιτία για την οποία ακόμη και τα cinemagrpaphs με τα πλέον σύγχρονα θέματα εξακολουθούν να αποπνέουν μια αίσθηση μελαγχολίας.

31 στον κόσμο των φωτογράφων μόδας αλλά και γενικότερα στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, το If We Don t, Remember Me, είναι ακόμη ένα blog όπου συγκεντρώνει αντίστοιχες εικόνες, με την ιδιαιτερότητα όμως ότι εδώ τα θέματα προέρχονται αποκλειστικά από κινηματογραφικές σκηνές. Ασφαλώς, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις τα cinemagraphs έχουν αρχίσει και αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, αφού όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που αποφασίζουν να δημιουργήσουν τα δικά τους. Ίσως μάλιστα να μην αργήσει ο καιρός που θα βαρεθούμε να τα βλέπουμε, αφού όπως μας έχει διδάξει η πρόσφατη ιστορία του internet, όταν κάτι γίνεται μόδα η κατάχρησή του είναι αναπόφευκτη. Όπως και να έχει πάντως, η τεχνική του cinemagraph έδωσε νέα πνοή σε μια παρωχημένη τεχνολογία και είναι η απόδειξη πως όταν υπάρχει φαντασία, οι περιορισμένες δυνατότητες του μέσου δεν μπορούν να εμποδίσουν το ποιοτικό αποτέλεσμα.

32 Πώς ξεκίνησε το #ff (FollowFriday) στο Twitter; Στις αρχές του 2012, 22 Ευρωπαϊκές χώρες, µεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπέγραψαν στο Τόκυο την ACTA (Anti- Counterfeiting Trademark Agreement), µια αµφιλεγόµενη διεθνή συνθήκη που καλύπτει ζητήµατα παραβίασης της πνευµατικής ιδιοκτησίας και όχι µόνο. Τί ακριβώς όµως είναι η ACTA και γιατί θα πρέπει να µας ανησυχεί; Το Βρετανικό Wired δηµιούργησε έναν πλήρη οδηγό που περιγράφει τη συνθήκη και εξηγεί πώς θα µπορούσε να µας επηρεάσει. Βάσει αυτού, ακολουθεί µια λεπτοµερής παρουσίαση στα ελληνικά, για το τί θα πρέπει να γνωρίζετε για την ACTA.

33 Ένα από τα συχνά ερωτήματα που κάνουν οι νέοι (καμιά φορά και όχι μόνο) χρήστες του Twitter αφορά το περίφημο #ff και τη σημασία του. Και μπορεί αυτοί που γνωρίζουν ότι σημαίνει Follow Friday να είναι πολλοί, λίγοι είναι όμως όσοι ξέρουν πώς και γιατί δημιουργήθηκε... Η Παρασκευή δεν είναι μια συνηθισμένη μέρα αφού, ως τελευταία εργάσιμη της εβδομάδας, δεν είναι λίγοι αυτοί που την προτιμούν ακόμη κι από το ίδιο το Σάββατο. Δεν είναι όμως συνηθισμένη ούτε και για τον κόσμο του Twitter, καθώς έχει καθιερωθεί ως η ημέρα που οι χρήστες εκφράζουν ο ένας στον άλλο την εκτίμησή τους, προτείνοντας ανθρώπους που αξίζει να κάνεις follow. Πρόκειται για το γνωστό στα περισσότερα μέλη της υπηρεσίας #FF ή αλλιώς, FollowFriday. Πώς όμως ξεκίνησε το όλο «έθιμο» και κατέληξε η Παρασκευή να γίνει μεταξύ άλλων η επίσημη ημέρα του Twitter; Η απάντηση είναι αρκετά απλή, αφού όλα ξεκίνησαν από τί άλλο ένα Tweet. Το έκανε (Micah Baldwin) στις 16 Ιανουαρίου 2009 και έγραφε τα εξής: I am starting Follow Fridays. Every Friday, suggest a person to follow, and everyone

34 follow him/her. Today Η παραπάνω εικόνα προέρχεται από το προσωπικό website του Baldwin, ενώ το ίδιο το Tweet, είναι, φυσικά, ακόμη διαθέσιμο online. Η ανταπόκριση στην πρόταση του Baldwin ήταν άμεση, με την πρώτη απάντηση να έρχεται από

35 Λίγα λεπτά αργότερα δημιουργήθηκε και το hashtag #followfriday και η εξάπλωσή του μέσα στη μέρα ήταν μεγάλη. Αξίζει να σημειωθεί πως το hashtag #ff δεν δημιουργήθηκε από την αρχή αλλά προτάθηκε αρκετά αργότερα από τον Baldwin, για πρακτικούς, φυσικά, λόγους (ώστε να μένει περισσότερος χώρος στο μήνυμα).

36 LiveJournal: Κι όμως είναι ακόμα εδώ Το ξεχασμένο από τους περισσότερους LiveJournal που, έχοντας ιδρυθεί το 1999, αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους στον χώρο τόσο του blogging όσο και της κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται πως ετοιμάζει την μεγάλη του επιστροφή στο κοινό των ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί οι στόχοι του για το 2012 περιλαμβάνουν σημαντικότατες αλλαγές για τους λίγους αλλά πιστούς του χρήστες στους οποίους, για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί πως συγκαταλέγεται και ο συγγραφέας του Game of Thrones.

37 Η ιστορία του LiveJournal ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οπότε και ήταν ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς στον χώρο του blogging και, μάλιστα, ήταν αυτό που έφερε, ουσιαστικά, τα blogs στο ευρύ κοινό. Από τότε, το LiveJournal πέρασε από πολλές αλλαγές ιδιοκτησίας. Αρχικά, ο δημιουργός του, Brad Fitzpatrick, το πούλησε στην Six Apart (Movable Type) το 2005, η οποία με τη σειρά της το πούλησε, δυο χρόνια αργότερα, στην Ρωσική SUP. Έτσι, από το 2007 το LiveJournal άρχισε να εστιάζει στην ανάπτυξή του στην αγορά της Ρωσίας και της Σιγκαπούρης, όπου ήταν επίσης εξαιρετικά δημοφιλές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η υπηρεσία έπαψε να λειτουργεί στην αγγλόφωνη έκδοσή της, απλά η δημοτικότητά της είχε πέσει δραματικά, με τις νέες δυνάμεις του χώρου (βλ. WordPress και Blogger) να αναλαμβάνουν τα ηνία. Έτσι, αυτή τη στιγμή το αμερικανικό κοινό του LiveJournal περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένες κοινότητες χρηστών, όπως gamers αλλά και συγγραφείς, με το πιο γνωστό όνομα να είναι μάλλον αυτό του George R.R. Martin, συγγραφέα της σειράς βιβλίων Game of Thrones που έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή χάρη στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του HBO.

38 Όσο για τη δημοτικότητά του, το LiveJournal έχει σήμερα στις ΗΠΑ 30 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα και 170 εκατομμύρια σελιδοπροβολές (pageviews), αριθμοί μάλλον μικροί όχι μόνο σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές του αλλά και με την αντίστοιχη κίνηση της υπηρεσίας στο εξωτερικό. Ειδικά στη Ρωσία, αποτελεί τη δημοφιλέστερη πλατφόρμα blogging, ενώ στη Σιγκαπούρη έχει 1,2 εκατομμύρια χρήστες που το αξιοποιούν κυρίως για τη δημιουργία blogshops ένα υβρίδιο που συνδυάζει χαρακτηριστικά blog και ηλεκτρονικού εμπορίου. Πρόσφατα, μάλιστα, η υπηρεσία πραγματοποίησε πλήρη επανασχεδιασμό που έδινε μεγάλη έμφαση σε χαρακτηριστικά κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των συστηματικών χρηστών του. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του LiveJournal, ο σχεδιασμός για το 2012 προβλέπει τη δημιουργία 10 έως 50 νέων ιστοχώρων που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες κοινότητες χρηστών, μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι ιστοχώροι αυτοί θα προσφέρουν στους διαχειριστές τους λεπτομερέστατα στοιχεία χρήσης, που θα είναι πιο αναλυτικά από τα αντίστοιχα του Facebook. Επίσης, επισημαίνεται πως οι λογαριασμοί στο LiveJournal δεν χρειάζεται να είναι συνδεδεμένοι με κάποιο πραγματικό όνομα, κάτι που σημαίνει πως θα μπορεί να προσφέρει

39 όνομα, κάτι που σημαίνει πως θα μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ανωνυμία σε σχέση με τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Από ότι φαίνεται, το ζητούμενο ως προς το μέλλον της υπηρεσίας στην αμερικανική αγορά βρίσκεται στο να προσελκύσει νέους χρήστες παρά να ικανοποιήσει τα γούστα των λίγων αλλά πιστών μελών του. Πρόκειται αναμφίβολα για μεγάλη πρόκληση, με δεδομένο πως το LiveJournal καλείται να σταθεί σε μία άκρως ανταγωνιστική αγορά στη γέννηση της οποίας συνέβαλλε τα μέγιστα, αλλά που η ίδια με τον καιρό το ξεπέρασε για να αναδείξει νέες δυνάμεις.

40 Μια ματιά στα designs που δεν άντεξαν ως το τέλος Ο Alex Faaborg, που υπήρξε ο βασικός designer της Mozilla στον Firefox, αποφάσισε να αφήσει την εταιρεία προκειμένου «να δοκιμάσει κάτι νέο στην καριέρα του, σε έναν εντελώς διαφορετικό χώρο». Πριν αποχωρήσει, ωστόσο, θέλησε να μοιραστεί με τους φίλους του δημοφιλούς browser μερικές από τις εικαστικές προτάσεις, ιδέες και πειράματα που δημιουργήθηκαν κατά καιρούς χωρίς ποτέ να καταφέρουν να ενσωματωθούν στον Firefox.

41 Αν και ο Faaborg είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό, υπήρξε ο άνθρωπος που επέβλεψε μερικές από τις σημαντικότερες αισθητικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της ιστορίας του Firefox. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η «έξυπνη» μπάρα διευθύνσεων Awesomebar, η μεταφορά των tabs στην κορυφή του browser, η προσθήκη σελίδων στα αγαπημένα με ένα κλικ αλλά και το ανανεωμένο εικονίδιο που έκανε την εμφάνισή του με στον Firefox 3. Τα σχέδια και τα προσχέδια που παρουσιάζει ο Faaborg στη δημοσίευσή του στο προσωπικό blog που διατηρεί στην Mozilla είναι πολλά. Από αυτά ξεχωρίζουμε το σκοτεινό θέμα που δημιουργήθηκε για την οθόνη της «προσωπικής περιήγησης» (Private browsing mode) του Firefox 3, που ίσως αρέσει σε αρκετούς. Επίσης, εντύπωση κάνει το εικονίδιο της έκδοσης Nightly, που τελικά απορρίφθηκε γιατί θεωρήθηκε πως θυμίζει μάλλον κόσμο που εκρήγνυται παρά πλανήτη που

42 δημιουργείται, όπως ήταν η πρόθεσή του. Μερικές ακόμη ενδιαφέρουσες ιδέες που παρέμειναν σε μορφή προσχέδιου ήταν αυτές που αφορούσαν εναλλακτικές

43 μεθόδους πλοήγησης, όπως το Fluffy Pie Menu, ο αναδυόμενος χειρισμός στην προβολή πλήρους οθόνης, η προσπάθεια ενσωμάτωσης του εγκαταλελειμμένου πια Ubiquity στην μπάρα διευθύνσεων, αλλά και ένας εναλλακτικός τρόπο προβολής των αγαπημένων. Όπως εξηγεί και ο ίδιος ο Faaborg στο κλείσιμο του άρθρου

44 Όπως εξηγεί και ο ίδιος ο Faaborg στο κλείσιμο του άρθρου του, για κάθε ένα από τα σχέδια που παρουσιάζει «υπήρχαν καλοί λόγοι για να μην προχωρήσει ή απλώς να μην προχωρήσει ακόμα». Ελπίζει, πάντως, ότι ακόμη κι αν καμία από τις παραπάνω ιδέες δεν καταφέρει να ενσωματωθεί κάποια στιγμή στον Firefox, θα αποτελέσουν, τουλάχιστον, πηγή έμπνευσης για καλύτερες ιδέες στο μέλλον.

45 Πώς θα ήταν το Facebook, το YouTube και το Google+ το 1997; Ακούς με αγωνία τον ήχο της dial-up που αγκομαχά να συνδεθεί, ενώ έχεις φροντίσει να δώσεις αυστηρές εντολές στη μάνα σου να μη χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο και κοπεί η γραμμή. Στο STAR ο Μόλντερ και η Σκάλι ψάχνουν εξωγήινους στην πρώτη σαιζόν των X-Files. Όταν με τα πολλά το μόντεμ συνδέεται, ανοίγεις τον Netscape Navigator στα Windows 95 και μπαίνεις επιτέλους στο προφίλ σου στο Facebook. Στο Facebook; Κάτι δεν πάει καλά εδώ πέρα...

46 Μπορεί τα 15 χρόνια να μην ακούγονται και τόσα πολλά μπροστά στην αιωνιότητα, στον χώρο του διαδικτύου, όμως, αντιπροσωπεύουν ολόκληρες γενιές εξελίξεων, με πράγματα που σήμερα θεωρούμε αυτονόητα τότε να μην υπήρχαν ούτε καν ως αφηρημένες σκέψεις στο μυαλό των δημιουργών τους. Το Once Upon είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εγχείρημα που αναλαμβάνει να αναδημιουργήσει τρεις σύγχρονους, δημοφιλέστατους ιστοχώρους και συγκεκριμένα το Facebook, το YouTube και το Google+ και να τους προσαρμόσει στα δεδομένα του Και αν είστε αρκετά νέοι ώστε να αναρωτιέστε τί σημαίνει 1997 για τον κόσμο του διαδικτύου, προσπαθήστε να φανταστείτε ογκώδεις CRT οθόνες, ιστοσελίδες με tables, σύνδεση dial-up με άθλιες ταχύτητες, τα X-Files να βρίσκονται ακόμη στην 5η σαιζόν (στις ΗΠΑ, γιατί στην Ελλάδα είναι άλλη ιστορία), τον Mark Zuckerberg να έχει μόλις κλείσει τα 13 και, φυσικά, Windows 95 με Netscape Navigator. Για την ακρίβεια, αυτές ακριβώς τις προδιαγραφές (με

47 Για την ακρίβεια, αυτές ακριβώς τις προδιαγραφές (με εξαίρεση, φυσικά, τα X-Files και τον 13χρονο Zuckerberg) συστήνουν οι δημιουργοί του Once Upon προκειμένου να προσομοιώσετε όσο το δυνατόν καλύτερα τις συνθήκες της εποχής και να έχετε την βέλτιστη (λέμε τώρα) εμπειρία χρήσης. Για το λόγο αυτό, όταν επισκεφθείτε το θα πρέπει να είσαστε οπλισμένοι με αρκετή υπομονή, μιας και η ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων ακολουθεί τα δεδομένα της εποχής.

48 Αντίο Internet Explorer 6. Δεν θα λείψεις σε κανένα Εάν οι web designers μισούν όσο δεν πάει τα Comic Sans, στον κόσμο των web developers το κόκκινο πανί υπήρξε για χρόνια ο Internet Explorer 6. Κάτι οι ιδιοτροπίες του στην υποστήριξη των διαδικτυακών προτύπων και κάτι το γεγονός ότι αποτελεί με διαφορά την μακροβιότερη έκδοση browser στην ιστορία, ο «πολύ σκληρός για να πεθάνει» IE6 ανάγκασε ακόμα και την Microsoft να φτιάξει ειδικό website για να ενθαρρύνει τον κόσμο να τον εγκαταλείψει.

49 Μπορεί και να μην είναι τελικά το 2012 η χρονιά που θα φέρει το τέλος του κόσμου, αυτό όμως που πιθανότατα θα δούμε στη διάρκειά του είναι το οριστικό και αμετάκλητο τέλος του Internet Explorer 6. Ήδη, μάλιστα, στις αρχές του χρόνου ο browser που ταλαιπωρεί τους web developers για πάνω από δέκα χρόνια είδε για πρώτη φορά το μερίδιο αγοράς του στις ΗΠΑ να πέφτει κάτω από το 1%. Κι αυτή που χάρηκε περισσότερο από κάθε άλλον με την είδηση δεν ήταν άλλη από την ίδια τη Microsoft, η οποία αφιέρωσε ολόκληρο άρθρο στο blog της για το γεγονός. Οι προσπάθειες της εταιρείας να πείσει τους χρήστες να εγκαταλείψουν τον απαρχαιωμένο πλέον browser ήταν ιδιαίτερα εντατικές όλη την προηγούμενη χρονιά, με πιο χαρακτηριστική ίσως κίνηση τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας που καταγράφει τα ποσοστά χρήσης του μέχρι αυτά να πέσουν κάτω από το 1%. Οι ΗΠΑ, φυσικά, δεν ήταν η πρώτη χώρα που έπιασε τον συγκεκριμένο αριθμό-ορόσημο, αφού είχαν προηγηθεί ήδη οι Αυστρία, Πολωνία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία και Νορβηγία, αποτελεί, ωστόσο, μάλλον την σημαντικότερη από άποψη πλήθους χρηστών.

50 Επίσης, μαζί με τις ΗΠΑ κάτω από το 1% έπεσαν και οι Τσεχία, Μεξικό, Ουκρανία, Πορτογαλία και οι Φιλιππίνες. Βέβαια, το συνολικό ποσοστό χρήσης του browser παγκοσμίως παραμένει ακόμα κάπου κοντά στο 7%. Ασφαλώς, η Microsoft πολύ θα ήθελε όλοι αυτοί που εγκαταλείπουν τον IΕ6 να το κάνουν για χάρη της τελευταίας έκδοσης του Internet Explorer, φαίνεται όμως πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει (τουλάχιστον όχι τόσο συχνά όσο θα ήθελε η εταιρεία).

51 Ταξιδέψτε στο χρόνο και βρείτε παλιές εκόσεις ιστοσελίδων με το Wayback Machine Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς έμοιαζε το Google στα τέλη του περασμένου αιώνα ή πώς ήταν το Facebook και το Twitter όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά; Μήπως, από την άλλη, ψάχνετε κάποιο παλιό website που δεν υπάρχει πια; Αν η απάντηση σε κάποιο από τα παραπάνω είναι καταφατική, τότε αξίζει να κάνετε μια επίσκεψη στο Wayback Machine, τη χρονομηχανή του διαδικτύου.

52 Μέρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Internet Archive που αρχειοθετεί κάθε είδους ψηφιακά εκθέματα, το Wayback Machine είναι μια υπηρεσία που από το 1996 έχει καταγράψει στους καταλόγους του πάνω από 150 εκατομμύρια ιστοσελίδες. Και μη νομίζετε πως το αρχείο περιλαμβάνει μόνο γνωστές, δημοφιλείς σελίδες: με λίγη τύχη μπορεί να βρείτε ακόμη κι ένα μικρό blog ή το προσωπικό σας website. Ο τρόπος που λειτουργεί το Wayback Machine είναι πολύ απλός, αφού το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε τη διεύθυνση url της σελίδας στην οποία θέλετε να μεταφερθείτε και να πατήσετε αναζήτηση. Για τους πιο απαιτητικούς, υπάρχει και δυνατότητα αναλυτικής αναζήτησης, όπου μπορείτε να ορίσετε διάφορα κριτήρια όπως συγκεκριμένη χρονική περίοδο, συγκεκριμένο τύπο

53 όπως συγκεκριμένη χρονική περίοδο, συγκεκριμένο τύπο αρχείου κ.α. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται χρονολογικά ανά έτος και μήνα κατά τον οποίο πάρθηκε το εκάστοτε «στιγμιότυπο». Ας σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα εμφανίζονται online περίπου στους 6 μήνες μετά την αρχική καταγραφή τους. Εύλογο είναι ότι πολλές καταχωρήσεις ιδίως οι παλιότερες ενδέχεται να μην εμφανίζουν όλα τα στοιχεία μιας σελίδας, καθώς μπορεί να απουσιάζουν φωτογραφίες, αρχεία flash ή άλλα στοιχεία που φιλοξενούνταν σε τρίτους servers. Το κυρίως περιεχόμενο πάντως, σε ό,τι αφορά το κείμενό του τουλάχιστον, κατά κανόνα μένει άθικτο. Πριν το δοκιμάσετε μόνοι σας, ρίχτε μια ματιά σε μερικές εικόνες που παρουσιάζουν παλιότερες εκδόσεις γνωστών websites:

54

55

56 Συγκινηθήκατε ε; Πάντως, αν νομίζετε πως οι λόγοι για να επισκεφτείτε το Wayback Machine είναι μόνο ιστορικοί και συναισθηματικοί, ξανασκεφτείτε το: η υπηρεσία αυτή μπορεί να καμιά φορά να αποτελέσει την τελευταία σας διέξοδο στο να βρείτε πληροφορίες που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να είχαν χαθεί.

Εγκατάσταση της Unity

Εγκατάσταση της Unity Εγκατάσταση της Unity Όπως έχουμε πει, θα χρησιμοποιήσουμε την Unity για να φτιάξουμε τα παιχνίδια μας. Η Unity είναι μια μηχανή παιχνιδιών (game engine). Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει απλά ότι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του χρήστη εύκολα.

Το σύστημα θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του χρήστη εύκολα. Έγγραφο απαιτήσεων 1 Περιγραφή Συστήματος Η online ιστοσελίδα και η αντίστοιχη έκδοση για κινητά τηλέφωνα έχει ως στόχο να υποστηρίξει και να ενισχύσει το User Experience (UX) των επισκεπτών του e-museum,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Δημιουργία σύνδεσης... 27 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΙΣΤΟΥ... 37. Γνωριμία με μια ιστοσελίδα:... 38

Περιεχόμενα. Δημιουργία σύνδεσης... 27 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΙΣΤΟΥ... 37. Γνωριμία με μια ιστοσελίδα:... 38 Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 11 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ... 13 1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ... 15 2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ INTERNET;... 16 3. ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ... 19 4. ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποίηση περιεχομένου

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποίηση περιεχομένου Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποίηση περιεχομένου Οι συμμετέχοντες θα σκεφτούν για το απόρρητο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιούν πληροφορίες και επικοινωνούν με τους άλλους στο διαδίκτυο,

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολόγγι. 6 η Διάλεξη. Μάθημα: Τεχνολογίες Διαδικτύου

Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολόγγι. 6 η Διάλεξη. Μάθημα: Τεχνολογίες Διαδικτύου Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολόγγι 6 η Διάλεξη Μάθημα: Τεχνολογίες Διαδικτύου Περιεχόμενα 6 η διάλεξη Browsers Θέματα σχεδιασμού web σελίδων Browsers Οι δημοφιλέστεροι Internet

Διαβάστε περισσότερα

Τσέκαρέ το! Facebook Check

Τσέκαρέ το! Facebook Check Facebook Check Ξέρεις καλά όλους τους «φίλους» σου; Ποιος μπορεί να δει τι κοινοποιείς στο Facebook; Διατήρησε τον έλεγχο των δημοσιεύσεών σου! Πώς διαχειρίζεσαι τις λίστες των «φίλων» σου; Πώς μπορείς

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμιος ιστός και Internet συχνά θεωρούνται το ίδιο πράγμα. Η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη καθώς ο ιστός αποτελεί μία μόνο εφαρμογή του

Παγκόσμιος ιστός και Internet συχνά θεωρούνται το ίδιο πράγμα. Η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη καθώς ο ιστός αποτελεί μία μόνο εφαρμογή του Ο Παγκόσμιος Ιστός Ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web - WWW) είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία του Διαδικτύου, που μας επιτρέπει με ιδιαίτερα εύκολο τρόπο να έχουμε πρόσβαση σε μια τεράστια συλλογή ψηφιακών

Διαβάστε περισσότερα

Εκκαθάριση cache του browser για τα Windows

Εκκαθάριση cache του browser για τα Windows Εκκαθάριση cache του browser για τα Windows Microsoft Internet Explorer 9.0 ανοιχτεί) ή κάντε κλικ στο εικονίδιο Gear στη σωστή γραμμή. 3. Κάντε κλικ στο Επιλογές Internet και επιλέξτε την καρτέλα Γενικά.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 1. Δίκτυα Υπολογιστών και Διαδίκτυο... 3 1.1. Όροι Και Έννοιες... 3 1.2. Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο... 5 2. Περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό 7 Το Περιβάλλον Ενός Φυλλομετρητή...

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολόγγι. 6 η Διάλεξη. Μάθημα: Τεχνολογίες Διαδικτύου

Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολόγγι. 6 η Διάλεξη. Μάθημα: Τεχνολογίες Διαδικτύου Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολόγγι 6 η Διάλεξη Μάθημα: Τεχνολογίες Διαδικτύου Περιεχόμενα 6 η διάλεξη Browsers Θέματα σχεδιασμού web σελίδων Browsers Οι δημοφιλέστεροι Internet

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο... 7 Αντί προλόγου... 9 Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: Κεφάλαιο 4: Κεφάλαιο 5: Πώς να δημιουργήσω το Προφίλ μου και να γίνω μέλος στο Facebook;... 15 Τι

Διαβάστε περισσότερα

10 Νέα χαρακτηριστικά του Facebook που (πιθανόν) δεν γνωρίζεις

10 Νέα χαρακτηριστικά του Facebook που (πιθανόν) δεν γνωρίζεις 10 Νέα χαρακτηριστικά του Facebook που (πιθανόν) δεν γνωρίζεις 6 Μαρτίου 2016 Παναγιώτης Σακαλάκης Αν υπάρχει κάτι που γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος για το Facebook, αυτό είναι πως κατέχει την πρώτη θέση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Περιγραφή Αυτό το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους μαθητές να γνωρίσουν τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές του διαδικτύου καθώς και τους

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Τίτλος: Συμβάντα και ενέργειες - Το πολύχρωμο σκαθάρι Σύντομη περιγραφή: Ένα εκπαιδευτικό σενάριο για την διδασκαλία των συμβάντων και ενεργειών στον προγραμματισμό, με

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολόγγι. 6 η Διάλεξη. Μάθημα: Τεχνολογίες Διαδικτύου

Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολόγγι. 6 η Διάλεξη. Μάθημα: Τεχνολογίες Διαδικτύου Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολόγγι 6 η Διάλεξη Μάθημα: Τεχνολογίες Διαδικτύου Επικαιρότητα Προηγούμενες διαλέξεις Επικαιρότητα Πώς κόπηκε η πρόσβαση; Προς το παρόν με DNS! Χρήστης

Διαβάστε περισσότερα

Αντί προλόγου. 1. Τι είναι το Twitter;

Αντί προλόγου. 1. Τι είναι το Twitter; Περιεχόµενα Αντί προλόγου...7 Πώς να χρησιµοποιήσετε το βιβλίο...13 Κεφάλαιο 1: Πώς δηµιουργώ τον λογαριασµό µου στο Twitter;...15 Κεφάλαιο 2: Πώς µπορώ να συνδεθώ και να αποσυνδεθώ από το Twitter;...37

Διαβάστε περισσότερα

Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network).

Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network). ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Καλαμάτα, 2015 Το Διαδίκτυο Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network). Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο FrontPage 2003 Πρακτικός Οδηγός Χρήσης Το FrontPage είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων και δικτυακών τόπων που επιτρέπει το σχεδιασμό ιστοσελίδων μέσα από γραφικό περιβάλλον αλλά και την ταυτόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 2

Σελίδα 2 Περιεχόμενα Ασφαλής Πλοήγηση... 3 Internet Cookies... 3 Τι είναι τα cookies του internet;... 3 Πως μπορώ να αποκλείσω τα cookies;... 3 Ιδιωτική Περιήγηση... 9 Tι δεν αποθηκεύει η Ιδιωτική Περιήγηση;...

Διαβάστε περισσότερα

Eρευνητική εργασία Β Λυκείου με θέμα: Κοινωνικά δίκτυα στην εκπαίδευση, νέα εργαλεία, νέες προοπτικές, νέες προκλήσεις

Eρευνητική εργασία Β Λυκείου με θέμα: Κοινωνικά δίκτυα στην εκπαίδευση, νέα εργαλεία, νέες προοπτικές, νέες προκλήσεις Ομάδα Ο.Π.Α.Π.Σ. Eρευνητική εργασία Β Λυκείου με θέμα: Κοινωνικά δίκτυα στην εκπαίδευση, νέα εργαλεία, νέες προοπτικές, νέες προκλήσεις Βαρσάμης Παναγιώτης, Μπέρμπεης Γιάννης, Πλατής Σωτήρης, Τσαγγαίος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER 1 Α Ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 6. Είσοδος στα Windows και οθόνη κλειδώματος 11. Οι πρώτες ρυθμίσεις των Windows 8 29. H επιφάνεια εργασίας 49

Εισαγωγή 6. Είσοδος στα Windows και οθόνη κλειδώματος 11. Οι πρώτες ρυθμίσεις των Windows 8 29. H επιφάνεια εργασίας 49 περιεχόμενα Εισαγωγή 6 Είσοδος στα Windows και οθόνη κλειδώματος 11 Οι πρώτες ρυθμίσεις των Windows 8 29 H επιφάνεια εργασίας 49 Πλοήγηση στο Internet με τον Internet Explorer 65 Επικοινωνία και Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά...3. Απαραίτητο λογισμικό...3. Είσοδος στην πλατφόρμα Τηλεκατάρτησης...3. Πλοήγηση στην πλατφόρμα Τηλεκατάρτησης...6

Γενικά...3. Απαραίτητο λογισμικό...3. Είσοδος στην πλατφόρμα Τηλεκατάρτησης...3. Πλοήγηση στην πλατφόρμα Τηλεκατάρτησης...6 Περιεχόμενα Γενικά...3 Απαραίτητο λογισμικό...3 Είσοδος στην πλατφόρμα Τηλεκατάρτησης...3 Πλοήγηση στην πλατφόρμα Τηλεκατάρτησης...6 Οργάνωση της περιοχής του μαθήματος...7 Χρόνος Εκπαίδευσης...9 Έξοδος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης YouTube Κουστουμπάρδη Ερατώ ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Τι είναι το YouTube Το YouTube είναι ένα Κοινωνικό Μέσο με βασικές λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Αντί προλόγου Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ το Προφίλ μου στο Facebook;...

Περιεχόμενα. Αντί προλόγου Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ το Προφίλ μου στο Facebook;... Περιεχόμενα Αντί προλόγου... 7 Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο... 13 Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ το Προφίλ μου στο Facebook;...15 Κεφάλαιο 2: Τι βλέπω στην οθόνη μου όταν ολοκληρώσω τη δημιουργία του Προφίλ

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Οι μαθητές με μεγάλη διαφορά απάντησαν «για να ταξιδέψω» [75%] και «γιατί μου αρέσει να μαθαίνω ξένες γλώσσες» [73%]. Μεγάλο ποσοστό επίσης εκφράζει την πρόθεση να τα χρησιμοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΟΔΗΓΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΤΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ L.M.S. 1 Γενικά Απαραίτητο λογισμικό Είσοδος στην πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης...

Περιεχόμενα ΟΔΗΓΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΤΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ L.M.S. 1 Γενικά Απαραίτητο λογισμικό Είσοδος στην πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης... Περιεχόμενα 1 Γενικά... 3 2 Απαραίτητο λογισμικό... 3 3 Είσοδος στην πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης... 3 4 Πλοήγηση στην πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης... 5 5 Έξοδος από την πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης... 10 SQLearn

Διαβάστε περισσότερα

Αντί προλόγου. 1. Τι είναι το Twitter;

Αντί προλόγου. 1. Τι είναι το Twitter; Περιεχόμενα Αντί προλόγου...7 Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο...13 Κεφάλαιο 1: Πώς να δημιουργήσω το Προφίλ μου και να γίνω μέλος στο Twitter;...15 Κεφάλαιο 2: Τι βλέπω στην οθόνη μου όταν ολοκληρώσω

Διαβάστε περισσότερα

Στη συνέχεια, οι ειδικοί έδωσαν χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των νέων, ενώ δεν παρέλειψαν να κάνουν εκτενή

Στη συνέχεια, οι ειδικοί έδωσαν χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των νέων, ενώ δεν παρέλειψαν να κάνουν εκτενή Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, 15 μαθήτριες από τη Β και Γ τάξη του Σχολείου μας παρευρέθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε - με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο - η Microsoft Hellas σε

Διαβάστε περισσότερα

Πλοήγηση www / Με τον Internet Explorer

Πλοήγηση www / Με τον Internet Explorer Πλοήγηση www / Με τον Internet Explorer Περιεχόμενα 1.Eισαγωγή 2.Το περιβάλλον του Internet Explorer 3.Οδηγίες πλοήγησης 4.Αποθήκευση αρχείων 5.Αγαπημένα 6.Ασφαλής σύνδεση 7.Διακομιστής μεσολάβησης 1.Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Ιστολογίου με το WORDPRESS στο Νηπιαγωγείο. Αλεξάνδρα Νάκου Med

Δημιουργία Ιστολογίου με το WORDPRESS στο Νηπιαγωγείο. Αλεξάνδρα Νάκου Med Δημιουργία Ιστολογίου με το WORDPRESS στο Νηπιαγωγείο Αλεξάνδρα Νάκου Med alexandranakou@gmail.com Βήμα 1ο Ανοίγουμε τον φυλλομετρητή ιστού (Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla) όποιον χρησιμοποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή 6 Δημιουργία λογαριασμού 13 Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28 Βασικές λειτουργίες 32 Επιλογές συνομιλίας 48 Γενικές ρυθμίσεις Skype 64 Το Skype σε φορητές συσκευές 78 Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΤΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΤΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ Περιεχόμενα Περιεχόμενα Γενικά... 3 Απαραίτητο λογισμικό... 3 Είσοδος στην πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης... 3 Πλοήγηση στην πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης... 5 Οργάνωση της περιοχής του μαθήματος... 8 Έξοδος από

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Η εργασία μας αναλύει το φαινόμενο social network το οποίο τόσο ξαφνικά έχει εισβάλει στις ζωές μας και τους έχει αποδώσει ένα νέο νόημα.

Η εργασία μας αναλύει το φαινόμενο social network το οποίο τόσο ξαφνικά έχει εισβάλει στις ζωές μας και τους έχει αποδώσει ένα νέο νόημα. Η εργασία μας αναλύει το φαινόμενο social network το οποίο τόσο ξαφνικά έχει εισβάλει στις ζωές μας και τους έχει αποδώσει ένα νέο νόημα. Πώς ξεκίνησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι από ποιους ; Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛOΓΙΟ ΣΧΟΛΕIΟΥ: ΕΓΧΕΙΡIΔΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉ/ΝΤΡΙΑΣ. Doc.: CY7_CBA_ScQPrincipalManual.docx. Δημιουργήθηκε από: ETS, Core Α Contractor

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛOΓΙΟ ΣΧΟΛΕIΟΥ: ΕΓΧΕΙΡIΔΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉ/ΝΤΡΙΑΣ. Doc.: CY7_CBA_ScQPrincipalManual.docx. Δημιουργήθηκε από: ETS, Core Α Contractor P 2 I S A 0 1 8 PISA 2018 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛOΓΙΟ ΣΧΟΛΕIΟΥ: ΕΓΧΕΙΡIΔΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉ/ΝΤΡΙΑΣ Doc.: CY7_CBA_ScQPrincipalManual.docx Δημιουργήθηκε από: ETS, Core Α Contractor Προσαρμογή: Εθνικό Κέντρο PISA 2018 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Μιλώντας με τα αρχαία Μέσα στο μουσείο θα συναντήσετε παράξενα αντικείμενα άλλων εποχών. Μπορείτε να τα κάνετε να μιλήσουν για πανάρχαιους ανθρώπους και πολιτισμούς; Πάρτε φακούς, μέτρα, μολύβι και χαρτί

Διαβάστε περισσότερα

Unity Μια Πρώτη Ματιά

Unity Μια Πρώτη Ματιά Unity Μια Πρώτη Ματιά Ωραία. Ελπίζω ότι όλα πήγαν καλά με την εγκατάσταση. Πριν ξεκινήσουμε με τη Unity πρέπει να δημιουργήσουμε ένα Unity Id. Αυτός θα είναι ο λογαριασμός μας στη Unity. Θα χρησιμοποιήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η δύναμη της εικόνας. Μετάφραση

Η δύναμη της εικόνας. Μετάφραση Η δύναμη της εικόνας Μετάφραση #SID 2019 Μετάφραση #SID 2019 Ο Smartie ο Πιγκουίνος ανέλαβε να κάνει μια σχολική εργασία για το αγαπημένο του ζώο. Ο Smartie αγαπάει τα ζώα, αλλά το αγαπημένο του είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική για τα cookie

Πολιτική για τα cookie Πολιτική για τα cookie Η BSEU χρησιµοποιεί cookie για να βελτιώνει συνεχώς την εµπειρία των επισκεπτών της διαδικτυακής τοποθεσίας της. Πρώτα από όλα, τα cookie µπορούν να βελτιώσουν άµεσα αυτή την εµπειρία,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

Social Media. Chapter 2 Social Media Marketing

Social Media. Chapter 2 Social Media Marketing Social Media W Chapter 2 Social Media Marketing p.1 Τι είναι το Social Media Marketing Πρόκειται για ένα νέο marketing, που απευθύνεται σε ένα νέο καταναλωτή. Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία αλλάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ Ενημερωτικό έντυπο για μαθητές

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ Ενημερωτικό έντυπο για μαθητές ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ Ενημερωτικό έντυπο για μαθητές Η προσαρμογή στα ελληνικά πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια του Επιστημονικού Οργανισμού «Μαζί για την Εφηβική Υγεία» www.youth-life.gr Τι είναι το ψηφιακό

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά και Γονείς μπροστά στις προκλήσεις και τους κινδύνους του Διαδικτύου. Νικολού Αγγελική, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής στο 1 ο ΠΠΔΣ Ιωαννίνων

Παιδιά και Γονείς μπροστά στις προκλήσεις και τους κινδύνους του Διαδικτύου. Νικολού Αγγελική, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής στο 1 ο ΠΠΔΣ Ιωαννίνων Παιδιά και Γονείς μπροστά στις προκλήσεις και τους κινδύνους του Διαδικτύου Νικολού Αγγελική, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής στο 1 ο ΠΠΔΣ Ιωαννίνων Για τους Γονείς Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί αποφάσισες Βανέσα Αδαμοπούλου ν ασχοληθείς με τη συγγραφή;

Γιατί αποφάσισες Βανέσα Αδαμοπούλου ν ασχοληθείς με τη συγγραφή; Γιατί αποφάσισες Βανέσα Αδαμοπούλου ν ασχοληθείς με τη συγγραφή; Βρίσκεστε εδώ: Αρχική» Συνεντεύξεις» Γιατί αποφάσισες Βανέσα Αδαμοπούλου ν ασχοληθείς με τη συγγραφή; Αφροδίτη Πρέβεζα Τελευταία ενημέρωση:

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήστη Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης

Οδηγός Χρήστη Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης Οδηγός Χρήστη Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης Περιεχόμενα Γενικά... 3 Απαραίτητο λογισμικό... 3 Είσοδος στην πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης... 3 Πλοήγηση στην πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης... 5 Πλοήγηση στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Περιεχόμενα Περιεχόμενα...2 Προαπαιτούμενα...3 Συμβατοί browsers...3 Οδηγίες εγκατάστασης εφαρμογής...3 Εκτέλεση εφαρμογής...8 Αναβάθμιση εφαρμογής...10 Προαπαιτούμενα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήστη. Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης

Οδηγός Χρήστη. Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης Οδηγός Χρήστη Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης Περιεχόμενα Γενικά... 3 Απαραίτητο λογισμικό... 3 Είσοδος στην πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης... 3 Πλοήγηση στην πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης... 5 Έξοδος από την πλατφόρμα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα

Διαβάστε περισσότερα

Αναζήτηση στο Google Μαθησιακά Αποτελέσματα

Αναζήτηση στο Google Μαθησιακά Αποτελέσματα Αναζήτηση στο oogle Αναζήτηση στο Google Μαθησιακά Αποτελέσματα 1. Τί είναι το Διαδίκτυο και πώς λειτουργεί 2. Πώς αναζητάμε πληροφορίες μέσω Google 3. Οι βασικές λειτουργίες του Google 4. Τα πλεονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΤΟΤΟΠΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΤΟΤΟΠΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΤΟΤΟΠΩΝ 1Τι είναι ο Παγκόσµιος Ιστός; Λόγω της µεγάλης απήχησης του Παγκόσµιου Ιστού πολλές φορές ταυτίζουµε τον Παγκόσµιο Ιστό µε το Διαδίκτυο. Στην πραγµατικότητα αυτή η αντίληψη

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Η HTML 5 θα αλλάξει το Web?

Η HTML 5 θα αλλάξει το Web? Η HTML 5 θα αλλάξει το Web? (ή αλλιώς, έρχεται το τέλος των plugins?) Αλέξανδρος Καράκος Εργαστήριο Προγραµµατισµού και Επεξεργασίας Πληροφοριών Internet 2... Είναι ένα ξεχωριστό µέσο δηµοσίευσης πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία «Ηλεκτρονικής τάξης» στη πλατφόρμα e_class του Π.Σ.Δ. (Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο)

Δημιουργία «Ηλεκτρονικής τάξης» στη πλατφόρμα e_class του Π.Σ.Δ. (Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο) Δημιουργία «Ηλεκτρονικής τάξης» στη πλατφόρμα e_class του Π.Σ.Δ. (Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο) BHMA (I) Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι στο sch.gr (Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο). Αναφέρομαι σε σας και όχι στη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ: ΣΤ ΣΧ. ΕΤΟΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ: ΣΤ ΣΧ. ΕΤΟΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ: ΣΤ ΣΧ. ΕΤΟΣ:2012-13 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΣΧ. ΈΤΟΣ: 2012-13 ΤΑΞΗ: ΣΤ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

Το περιβάλλον διαχείρισης του WordPress (Back End)

Το περιβάλλον διαχείρισης του WordPress (Back End) Το περιβάλλον διαχείρισης του WordPress (Back End) Α. Η σύνδεση μας στο Back End Πληκτρολογούμε στη URL του browser (Internet explorer, Mozilla, Google chrome, ) που χρησιμοποιούμε στον υπολογιστή μας,

Διαβάστε περισσότερα

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό Ημερομηνία 9/6/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://plusmag.gr/ Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://plusmag.gr/article/%cf%84%ce%b1%ce%bd_%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%bf%cf %85%CE%BD_%CF%84%CE%B1_%CF%83%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CF%86%CE%B1_%CE%B

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης Πλατφόρμας Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης (Moodle) του Τμήματος ΔΕΤ

Οδηγίες Χρήσης Πλατφόρμας Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης (Moodle) του Τμήματος ΔΕΤ Οδηγίες Χρήσης Πλατφόρμας Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης (Moodle) του Τμήματος ΔΕΤ -Για τους Φοιτητές- Έκδοση 1.2 Οκτώβριος 2015 Υπεύθυνος Σύνταξης: Χρήστος Λάζαρης (lazaris@aueb.gr) Πίνακας Περιεχομένων Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικά Δίκτυα & Καλές Περιβαλλοντικές Πρακτικές

Κοινωνικά Δίκτυα & Καλές Περιβαλλοντικές Πρακτικές Κοινωνικά Δίκτυα & Καλές Περιβαλλοντικές Πρακτικές Αγγελική Καραματσούκη karamaag@gmail.com Πράσινες Ιδέες 22/10/2014 Γνωριμία 2 Αγγελική Καραματσούκη Πτυχίο Νοσηλευτικής, Πτυχίο Πληροφορικής Διδακτορικό

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή Ιστολόγιου

Κατασκευή Ιστολόγιου Κατασκευή Ιστολόγιου Τι είναι το ιστολόγιο Τα blog είναι ιστοχώροι ή ιστοσελίδες που ανανεώνονται τακτικά συνήθως σε καθημερινή βάση. Περιέχουν πληροφορίες σχετικές με ένα θέμα και συνήθως χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό Αποθετήριο Πανεπιστημίου Πειραία

Ερευνητικό Αποθετήριο Πανεπιστημίου Πειραία Ερευνητικό Αποθετήριο Πανεπιστημίου Πειραία Οδηγίες κατάθεσης δημοσίευσης στο ΠΕΡΙΛΗΨΗ σύστημα Ερευνητικού Αποθετηρίου CRIS ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 2016 Οδηγίες κατάθεσης δημοσίευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΣΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΣΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΣΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ σελ. 1 Από πού ξεκινάω; Σύνδεση στο Διαδίκτυο Για να ξεκινήσετε να ασχολείστε με το Διαδίκτυο (Internet)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Συμμετοχής σε Ψηφοφορία για την ανάδειξη Διευθυντή Σχολής ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ 2014

Εγχειρίδιο Συμμετοχής σε Ψηφοφορία για την ανάδειξη Διευθυντή Σχολής ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ 2014 Εγχειρίδιο Συμμετοχής σε Ψηφοφορία για την ανάδειξη Διευθυντή Σχολής ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ 2014 Ο ψηφοφόρος λαμβάνει στην ηλεκτρονική του διεύθυνση μήνυμα όπως το παρακάτω με το οποίο καλείται να ψηφίσει. Το μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμιος ιστός και Internet συχνά θεωρούνται το ίδιο πράγμα. Η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη καθώς ο ιστός αποτελεί μία μόνο εφαρμογή του

Παγκόσμιος ιστός και Internet συχνά θεωρούνται το ίδιο πράγμα. Η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη καθώς ο ιστός αποτελεί μία μόνο εφαρμογή του Ο Παγκόσμιος Ιστός Ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web - WWW) είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία του Διαδικτύου, που μας επιτρέπει με ιδιαίτερα εύκολο τρόπο να έχουμε πρόσβαση σε μια τεράστια συλλογή ψηφιακών

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία δυναμικής ιστοσελίδας Joomla

Δημιουργία δυναμικής ιστοσελίδας Joomla Δημιουργία δυναμικής ιστοσελίδας Joomla Πριν ξεκινήσετε την δημιουργία ιστοσελίδας πρέπει να κάνετε μια ρύθμιση στον υπολογιστή, στον οποίο θα εργαστείτε. Με την ρύθμιση αυτή, επιτρέπεται στον φυλλομετρητή

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα κόκκινο μπαλόνι σε έναν παιδότοπο. Ήταν μόνο του και παρόλο που τα παιδάκια έπαιζαν μαζί του, δεν είχε κανέναν φίλο που να είναι σαν κι αυτό. Όλη

Διαβάστε περισσότερα

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της!

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Πείτε μας λίγα λόγια

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία. Ιστολογίου (blog) 7/5/2015. Χρυσάνθη Γιομέλου ΚΔΒΜ ΝΙΚΑΙΑΣ

Δημιουργία. Ιστολογίου (blog)  7/5/2015. Χρυσάνθη Γιομέλου ΚΔΒΜ ΝΙΚΑΙΑΣ Δημιουργία 7/5/2015 Ιστολογίου (blog) www.blogger.com Χρυσάνθη Γιομέλου ΚΔΒΜ ΝΙΚΑΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ TI EINAI TO ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ... 2 ΓΙΑΤΙ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ;... 2 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ... 2 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήστη Πλατφόρµας Τηλεκπαίδευσης

Οδηγός Χρήστη Πλατφόρµας Τηλεκπαίδευσης Οδηγός Χρήστη Πλατφόρµας Τηλεκπαίδευσης Περιεχόμενα Γενικά...3 Απαραίτητο λογισμικό...3 Είσοδος στην πλατφόρμα ΚΕΚ Διάσταση...3 Πλοήγηση στην πλατφόρμα ΚΕΚ Διάσταση...6 Οργάνωση της περιοχής του μαθήματος...7

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4ο. Προγράμματα

Μάθημα 4ο. Προγράμματα Μάθημα 4ο Προγράμματα Σελίδα 47 από 106 4.1 Εγκατάσταση προγραμμάτων Όπως έχουμε πει στο πρώτο μάθημα (Σημειώσεις 1ου Μαθήματος 1.3.3.Β σελ. 12) τα προγράμματα ή αλλιώς εφαρμογές αποτελούν μέρος του λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ (Web Site Design Technologies)

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ (Web Site Design Technologies) ΕΠΛ 012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ (Web Site Design Technologies) Διδάσκων Καθηγητής: Δημήτριος Τσουμάκος Εαρινό Εξάμηνο 2010 Βασικές Πληροφορίες Πότε: Δευτέρα & Πέμπτη 10:30-12μμ Πού: ΧΩΔ01

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ 21 ου ΑΙΩΝΑ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ 21 ου ΑΙΩΝΑ 11 0 ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ Σχ. Έτος 2014-15 Τμήμα Α 4 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ 21 ου ΑΙΩΝΑ 1. Κριτήρια επιλογής θέματος Υπήρξε ενασχόληση με παραπλήσιο θέμα στο παρελθόν. Είναι ένα σύγχρονο

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΥ 21.06.2017-12:28 Η «Ψαρόσουπα», «Το χρυσό μολύβι»,

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικές οδηγίες χρήσης ΧΡΗΣΗΣ της Πλατφόρμας κατάθεσης ιδεών για το ΣΒΑΚ Αγίου Νικολάου svakagiosnikolaos.gr

Αναλυτικές οδηγίες χρήσης ΧΡΗΣΗΣ της Πλατφόρμας κατάθεσης ιδεών για το ΣΒΑΚ Αγίου Νικολάου svakagiosnikolaos.gr Αναλυτικές οδηγίες χρήσης ΧΡΗΣΗΣ της Πλατφόρμας κατάθεσης ιδεών για το ΣΒΑΚ Αγίου Νικολάου svakagiosnikolaos.gr Τα εργαλεία crowdsourcing και ειδικότερα οι πλατφόρμες κατάθεσης ιδεών είναι εργαλεία συμμετοχικού

Διαβάστε περισσότερα

Οι υποστηριζόμενοι web browsers για την υπηρεσία VPN του Ο.Λ.Π. είναι οι παρακάτω:

Οι υποστηριζόμενοι web browsers για την υπηρεσία VPN του Ο.Λ.Π. είναι οι παρακάτω: Υποστηριζόμενες εκδόσεις Οι υποστηριζόμενοι web browsers για την υπηρεσία VPN του Ο.Λ.Π. είναι οι παρακάτω: Internet Explorer Firefox (32 bit) Chrome (έκδοση 41 και νεότερες) Διεύθυνση URL Ανοίγουμε τον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΑΪΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Υπεύθυνος καθηγητής: Λαμπροπούλου Γεωργία ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ 1 ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ Κώστας Κύρος 2 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 3 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Γίνε και εσύ ένας συγγραφέας! Γράψε τη δική σου μικρή ιστορία. Εκτύπωσέ την και δώσ την στους φίλους σου για να

Διαβάστε περισσότερα

DIGITAL MARKETING. ΠΩΣ τα αξιοποιείτε και ΠΟΙΟΣ τα λειτουργεί;

DIGITAL MARKETING. ΠΩΣ τα αξιοποιείτε και ΠΟΙΟΣ τα λειτουργεί; DIGITAL MARKETING ΠΩΣ τα αξιοποιείτε και ΠΟΙΟΣ τα λειτουργεί; Η άποψή μας. Η ζωή εξελίσσεται. Αυτή η κοινότυπη φράση από την αρχαιότητα «Τα πάντα ρει» είναι και η ουσία που στηρίζεται η πρότασή μας. Εμείς

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!»

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!» Ημερομηνία 27/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.thinkover.gr Ανδριάνα Βούτου http://www.thinkover.gr/2015/04/27/stefanos-livos/ Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Πανεπιστήμιο Πατρών Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Πατρών Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μελέτη με θέμα: Διερεύνηση του βαθμού ανάπτυξης εμπιστοσύνης και ασφάλειας στην καθημερινή χρήση του διαδικτύου Ερωτηματολόγιο 1. Πόσο καιρό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Εγκατάσταση πιστοποιητικού

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Εγκατάσταση πιστοποιητικού Εγκατάσταση πιστοποιητικού ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η εγκατάσταση του πιστοποιητικού ασφαλείας είναι απαραίτητη γιατί περιλαµβάνει πληροφορίες που χρησιµοποιούνται για να προστατέψουν τα δεδοµένα και για ασφαλή σύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6 ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ 12 ΦΙΛΟΙ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 17 ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ 28 ΑΠΟΡΡΗΤΟ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΑΛΛΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 40

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6 ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ 12 ΦΙΛΟΙ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 17 ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ 28 ΑΠΟΡΡΗΤΟ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΑΛΛΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 40 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6 ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ 12 ΦΙΛΟΙ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 17 ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ 28 ΑΠΟΡΡΗΤΟ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΑΛΛΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 40 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΣΕΛΙΔΩΝ 64 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

Η σελίδα υποδοχής του blog

Η σελίδα υποδοχής του blog Η σελίδα υποδοχής του blog Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟ Blog Στη URL του browser γράφετε: Blogs.sch.gr/. Στην οθόνη έρχεται η σελίδα υποδοχής. Είστε στο περιβάλλον Front page του blog. Δείτε την εικόνα.

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό Αποθετήριο ΤΕΙ Ηπείρου. Οδηγίες κατάθεσης δημοσίευσης στο σύστημα Ερευνητικού Αποθετηρίου CRIS

Ερευνητικό Αποθετήριο ΤΕΙ Ηπείρου. Οδηγίες κατάθεσης δημοσίευσης στο σύστημα Ερευνητικού Αποθετηρίου CRIS Ερευνητικό Αποθετήριο ΤΕΙ Ηπείρου Οδηγίες κατάθεσης δημοσίευσης στο σύστημα Ερευνητικού Αποθετηρίου CRIS 2014 1. Είσοδος στο σύστημα 1. Ανοίγουμε ένα γνωστό φυλλομετρητή (browser) όπως Mozilla Firefox,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

WORDPRESS. Εικόνα 1. Πατώντας στη «Σύνδεση» γράψτε το Username (όνομα χρήστη) και το Password (συνθηματικό) (εικόνα 2) που σας έδωσε ο διαχειριστής

WORDPRESS. Εικόνα 1. Πατώντας στη «Σύνδεση» γράψτε το Username (όνομα χρήστη) και το Password (συνθηματικό) (εικόνα 2) που σας έδωσε ο διαχειριστής WORDPRESS Το παρόν εγχειρίδιο είναι μία προσπάθεια για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς αλλά και μαθητές για την δημοσίευση άρθρων. Για παραλήψεις, λάθη ή κάτι το δυσνόητο παρακαλώ ενημερώστε με ώστε να

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗ: http //blgs.sch.gr/anianiuris ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Νιανιούρης Αντώνης (email: anianiuris@sch.gr) Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε Διηγούμαστε ή αφηγούμαστε ένα γεγονότος, πραγματικό

Διαβάστε περισσότερα

Μαζέρας Αχιλλέας. Δημιουργία Λογαριασμού στην GOOGLE, για πρόσβαση στην υπηρεσία G-MAIL Μια παλιά ανάμνηση

Μαζέρας Αχιλλέας. Δημιουργία Λογαριασμού στην GOOGLE, για πρόσβαση στην υπηρεσία G-MAIL Μια παλιά ανάμνηση Δημιουργία Λογαριασμού στην GOOGLE, για πρόσβαση στην υπηρεσία G-MAIL Μια παλιά ανάμνηση 1 1) Δημιουργία Λογαριασμού στην GOOGLE, για πρόσβαση στην υπηρεσία G-MAIL Η τελευταία έκδοση 2 Αυτό που πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth.

Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth. Μια εικονική εκδρομή με το Google Earth Αγαπητέ μαθητή, Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth. Εσύ

Διαβάστε περισσότερα