Εκπαιδευτικές Δεξιότητες για Επαγγελματίες. Εκπαίδευσης Ενηλίκων COACH4U. Προσαρμογή της Εκπαίδευσης στα Πλαίσια της Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εκπαιδευτικές Δεξιότητες για Επαγγελματίες. Εκπαίδευσης Ενηλίκων COACH4U. Προσαρμογή της Εκπαίδευσης στα Πλαίσια της Εκπαίδευσης Ενηλίκων"

Transcript

1 Εκπαιδευτικές Δεξιότητες για Επαγγελματίες Εκπαίδευσης Ενηλίκων COACH4U Προσαρμογή της Εκπαίδευσης στα Πλαίσια της Εκπαίδευσης Ενηλίκων Πακέτο Εργασίας 4: «Προσαρμογή των εκπαιδευτικών εργαλείων στο πλαίσιο εκπαίδευσης ενηλίκων» Συντάκτης: ADESEMA Ημερομηνία: Ιανουάριος 2015 Αυτό το πρόγραμμα χρηματοδοτείτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή η έκδοση αντικατοπτρίζει την άποψη του συγγραφέως, και η Επιτροπή δεν είναι υπεύθυνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτή.

2 I. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ...3 ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.4 Ανάγκες των εκπαιδευόμενων σχετικά με την εκπαίδευση.. 4 Ανάγκες των εκπαιδευτών σχετικά με την εκπαίδευση.6 ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Κύριες πτυχές ηγετικών δεξιοτήτων ώστε να προσαρμοστούν στην εκπαίδευση ενηλίκων Θέματα για σεμινάρια 9 3.3Χαρακτηριστικάεκπαίδευσηςενηλίκων...10 Προσαρμογή μεθόδων και εργαλείων εκπαίδευσης στην εκπαίδευση ενηλίκων.11 Εκπαιδευτικά εργαλεία για εκπαιδευτές: Εξέλιξη της τεχνολογία και σύγχρονες τάσεις...13 ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΕΝΗΛΙΚΩΝ.16 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Οι προκλήσεις που έρχονται ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ-ΕΤΑΙΡΟΙ..22

3 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ Αυτή η έκθεση συμπεριλαμβάνει τα αποτελέσματα της εργασίας που έκαναν οι εταίροι στο πρόγραμμα «Η προσαρμογή των Εργαλείων Εκπαίδευσης στο Πλαίσιο της Εκπαίδευσης Ενηλίκων» στα πλαίσια του προγράμματος, Εκπαιδευτικές Δεξιότητες για Επαγγελματίες Εκπαιδευτές Ενηλίκων (Coach4U). Αυτή η έκθεση στοχεύει στο να δώσει μια γενική εικόνα της εργασίας που έχει γίνει μέχρι τώρα (Ιανουάριος 2014-Αύγουστος 2014) στο πρόγραμμα Coach4U ώστε να προσαρμόσει τις εκπαιδευτικές δεξιότητες στα πλαίσια της εκπαίδευσης ενηλίκων. Για να τοποθετηθεί αυτή η προσαρμογή σε αυτά τα πλαίσια, αυτή η έκθεση συγκεντρώνει τα κύρια στοιχεία της έρευνας: - Την ανάγκη ανάλυσης εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων στα κράτη-εταίρους σχετικά με την εφαρμογή ηγετικών δεξιοτήτων στην εκπαίδευση ενηλίκων και - Την ανάλυση των καλύτερων πρακτικών σχετικά με την εκπαίδευση. Ο σκοπός αυτής της φάσης του προγράμματος είναι να εξεταστεί η έρευνα που έχει γίνει, και μέσα από τη χρήση των δεξιοτήτων, γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης των εκπαιδευτών στα κράτη-εταίρους, να συμβουλέψει ως προς την προσαρμογή των προσεγγίσεων, των πλαισίων, των μεθοδολογιών, της συνεχούς ενημέρωσης και των μέτρων επιρροής των ηγετικών ικανοτήτων στα πλαίσια εκπαίδευσης ενηλίκων. Τρία καινοτομικά σεμινάρια, τα οποία βασίζονται σε αυτή την έκθεση καθώς επίσης και τα αποτελέσματα των γενικών εκθέσεων του ΠΕ2 και ΠΕ3, θα συσταθούν ώστε να τύχουν εξέλιξης στο επόμενο βήμα του προγράμματος.

4 2. ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ 2.1 Ανάγκες των εκπαιδευομένων σχετικά με τις δεξιότητες ανάπτυξης Σε αυτό το πρόγραμμα οι ανάγκες των ενήλικων εκπαιδευομένων σχετικά με τις εκπαιδευτικές δεξιότητες που είναι ανάγκη να κατέχουν και αναμένεται να κατέχουν οι εκπαιδευτές έχουν ερευνηθεί και αναλυθεί. Χαρακτηριστικά Τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων που δόθηκαν σε 279 εκπαιδευομένους σε όλα τα κράτη-εταίρους έδειξαν: Ότι οι εκπαιδευόμενοι πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει υποστήριξη από ένα εκπαιδευτή ή διαδικασίες εκπαίδευσης οι οποίες θα τους υποστηρίξουν κατά τη διάρκεια των διαδικασιών εκμάθησης, Ότι υπάρχουν περιοχές που χρήζουν μεγαλύτερης υποστήριξης από το δάσκαλοεκπαιδευτή και αυτές είναι η μάθηση για εκμάθηση και η δημιουργικότητα και Η ανάγκη οι εκπαιδευτικές ικανότητες να είναι διαθέσιμες στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ενηλίκων για να συμπεριλάβουν συναισθηματική ανάπτυξη, ώθηση και αυτογνωσία, δημιουργικότητα, τοποθέτηση στόχων και πραγματοποίηση τους, διαχείριση χρόνου, επίλυση προβλημάτων και αντιμετώπιση άγχους. Οι ενήλικες εκπαιδευόμενοι ερωτήθηκαν επίσης (επιπρόσθετα στα ερωτηματολόγια), και σχετικά με τη σχέση τους με τους δασκάλους/εκπαιδευτές είπαν: Η σχέση πρέπει να είναι αρκετά ειλικρινής ώστε να βοηθήσει τον εκπαιδευόμενο να γίνει πιο ανεξάρτητος, πιο δημιουργικός και να αναπτύξει τη δυναμική του και να χρησιμοποιήσει τις δεξιότητες του, Αυτό αποτελεί μια άμεση σχέση που σημαίνει ύπαρξη σωστής ισορροπίας τυπικής και άτυπης σχέσης. Σχετικά με την τυπική σχέση, οι ενήλικες εκπαιδευόμενοι ανέφεραν ότι οι εκπαιδευτές πρέπει να επιτρέψουν τη διεξαγωγή ανοικτών συζητήσεων, ώστε να είναι σε θέση να μιλούν ανοικτά χωρίς να κρίνονται και Οι σχέσεις που βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, στον αμοιβαίο σεβασμό και στην ειλικρίνεια προτιμούνται.

5 Οι άλλες απαντήσεις που δόθηκαν έδειξαν ότι υπάρχουν τρεις τύποι ρόλων που ένας εκπαιδευτής πρέπει να λάβει υπόψη: 1. Υποστηρικτικός ρόλος: ως εταίροι ή διαμεσολαβητές. 2. Καθοδηγητικός ρόλος: παροχή συμβουλών. 3. Ρόλος παροχής πληροφοριών: ως παροχέας γνώσης.

6 Οι ενήλικες εκπαιδευόμενοι αναμένουν οι καθηγητές/εκπαιδευτές τους να έχουν να τα παρακάτω χαρακτηριστικά: Συναίσθηση, εστίαση στην κατανόηση των προβλημάτων των εκπαιδευομένων. Ελαστικότητα σκέψης και δράσης. Καλές δεξιότητες επικοινωνίας. Υποστήριξη Η έρευνα που έχει γίνει έδειξε ότι η υποστήριξη που εκπαιδευόμενοι αναφέρουν ότι απαιτούν από τους εκπαιδευτές και δασκάλους για να τους βοηθήσουν να μάθουν συμπεριλαμβάνουν τα ακόλουθα: Κοινωνικές δεξιότητες: - Τεχνικές διαχείρισης άγχους - δημιουργικότητα - δεξιότητες επικοινωνίας - αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση - επίλυση προβλημάτων με ένα δημιουργικό και καινοτομικό τρόπο - Λήψη αποφάσεων Σχετικά με την εκπαίδευση και την εκμάθηση: - Διαχείριση χρόνου όσον αφορά το χρόνο μελέτης - Προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, πώς να αναπτύξετε τη δυναμικότητα των μαθητών - Υποστήριξη επαγγελματικής ανάπτυξης Στην εκπαίδευση ενηλίκων ο κύριος στόχος είναι η προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευομένων. Οι ενήλικες εκπαιδευόμενοι αναμένουν ότι οι δάσκαλοι/εκπαιδευτές τους θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τη δυναμικότητα τους ώστε να τους υποστηρίξουν στην αγορά εργασίας ή στην ανάπτυξη τους. Η παραπάνω έρευνα δείχνει ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ του ρόλου ενός εκπαιδευτή και του πιθανού ρόλου ενός εκπαιδευτή ενηλίκων πχ ο εκπαιδευτής πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά ενός εκπαιδευτή ενηλίκων (coach): να είναι ειλικρινής, ευέλικτος, να παρακολουθεί τους εκπαιδευόμενους. Οι εκπαιδευτικές ικανότητες θα πρέπει να αποτελούν ένα σχετικό και αποτελεσματικό εργαλείο που πρέπει ενσωματωθεί στην εκπαίδευση ενηλίκων, αφού βασίζεται στην αυτογνωσία του ατόμου, εστιάζοντας στις δυναμικές και στην τοποθέτηση στόχων και στην τήρηση τους.

7 2.2 Ανάγκες των εκπαιδευτικών σχετικά με την εκπαίδευση Τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων που δίνονται στους εκπαιδευτές ενηλίκων για να αξιολογήσουν τις ανάγκες τους σε σχέση με τις δεξιότητες ανάπτυξης (136 σε όλα τα κράτη-εταίρους) έδειξαν ότι οι εκπαιδευτές θεωρούν ότι έχουν ένα καλό επίπεδο ικανοτήτων όσον αφορά τις δεξιότητες ανάπτυξης, αλλά θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε κάποια από τα χαρακτηριστικά δεξιοτήτων της ηγετικής μεθόδου, όπως στην προώθηση της δημιουργικότητας, στην αύξηση των δεξιοτήτων επικοινωνίας προς τους εκπαιδευομένους, καθώς και κατανόηση των διαφορετικών μεθόδων εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτές επέδειξαν ένα υψηλό επίπεδο συμμετοχής στην αλληλεπίδραση και στην εστίαση στο άλλο άτομο, αλλά η έρευνα έδειξε ότι οι ίδιοι ένιωθαν πως χρειαζόταν να μεγιστοποιήσουν τις ικανότητες και την δυναμική των εκπαιδευτών στη διαδικασία εκμάθησης. Για το σκοπό αυτό, οι εκπαιδευτές μπορούν να επωφεληθούν από την εκμάθηση σχετικά με τις εκπαιδευτικές μεθόδους εκπαίδευσης, τεχνικές και εργαλεία ώστε να τις υποστηρίξουν για καλύτερη αλληλεπίδραση με τους εκπαιδευόμενους και πιθανά για να λάβουν καλύτερα αποτελέσματα εκμάθησης. Οι συνεντεύξεις που λήφθηκαν από τους εκπαιδευτές ενημέρωσαν το πρόγραμμα σχετικά με τη γνώμη τους αναφορικά με τις σχέσεις με τους ενήλικες εκπαιδευόμενους, με τις τεχνικές και τις μεθόδους που είναι χρήσιμες για βελτίωση της προσωπικής ανάπτυξης των εκπαιδευομένων και των διαπροσωπικών δεξιοτήτων που οι εκπαιδευτές θέλουν να βελτιώσουν, να αναπτύξουν. Σχετικά με τις σχέσεις με τους εκπαιδευόμενους, οι εκπαιδευτές θεωρούν πως μια καλή και αποτελεσματική σχέση εστιάζεις στη σημαντικότητα της καλής επικοινωνίας και συνεργασίας με τους ενήλικες εκπαιδευόμενους. Αυτό συνδυάζεται με τη στάση ενός επαγγελματία εκπαιδευτή με εκπαιδευτικές ικανότητες. Όσον αφορά την υποστήριξη της προσωπικής ανάπτυξης των εκπαιδευομένων, οι εκπαιδευτές προτείνουν αρκετούς τρόπους για να δώσουν κίνητρα στους εκπαιδευομένους για να τους επιτραπεί να σκεφτούν τους εαυτούς τους και να ανεξαρτητοποιηθούν, να προσωποποιήσουν όλα όσα μαθαίνουν, να διευκολύνουν την συμμετοχή τους και τη δημιουργικότητα τους, να βασίσουν την μάθηση τους στις εμπειρίες της ζωής τους, να μάθουν ο ένας από τον άλλο, κτλ. Γενικά μιλώντας, οι εκπαιδευτές θεώρησαν ότι ενθαρρύνοντας την ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευόμενων, θα τους έδιναν χώρο να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους και τις δυνατότητες τους, επιτρέποντας τους έχουν περισσότερα κίνητρα όσον αφορά την μάθηση τους. Στα πλαίσια των χρήσιμων τεχνικών και μεθόδων της προσωπικής ανάπτυξης των εκπαιδευομένων, οι εκπαιδευτές επισήμαναν κάποιες τεχνικές οι οποίες μοιάζουν με τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ένας επαγγελματίας εκπαιδευτής με δεξιότητες ανάπτυξης όπως:

8 Ειλικρινείς και συγκριτικές ερωτήσεις, Την Μέθοδο του Σωκράτη; Εργαλεία αυτοανάλυσης για να γνωρίσουμε τα δικά μας πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ώστε να ενδυναμώσουμε και να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη και την αυτοεκτίμηση μας,

9 Καταιγισμός ιδεών, δυναμική ομάδας, ομαδικά παιχνίδια Νοητικοί χάρτες, πληροφορίες με γραφικά, διαγράμματα, παιχνίδια ρόλων, προβολή βίντεο, περιπτωσιολογικές μελέτες, Χρήση νέων τεχνικών για ενθάρρυνση δημιουργικότητας και Προσωπική ώθηση, προσωπική έκφραση που τους προκαλεί να σκεφτούν Η εξατομικευμένη προσέγγιση θεωρείτε επίσης ως γενική τεχνική που θα εφαρμοστεί. Ωστόσο, οι εκπαιδευτές ανέφεραν ότι θα επωφελούνταν από την εξέλιξη και την βελτίωση των παρακάτω δεξιοτήτων (πάντα σε σχέση με την εκπαίδευση ενηλίκων): Δεξιότητες επικοινωνίας: αυτοπεποίθηση, ενεργής ακρόαση. Δεξιότητες ανάπτυξης: διαπραγμάτευση, επίλυση προβλημάτων, λήψη αποφάσεων. Δεξιότητες που σχετίζονται με τη σχέση: συναισθηματική νοημοσύνη, συναίσθηση, υπομονή, ανοικτό πνεύμα, ώθηση-κίνητρα. Δεξιότητες ανάπτυξης: μοντέλα και τεχνικές, προβληματισμός, δημιουργικότητα, πρόκληση αλλαγών σε συμπεριφορές, αύξηση αυτογνωσίας και προσωπική ανάπτυξη, ρόλος διαμεσολαβητή. Οι εκπαιδευτές μπορούν να δουν την αξία της εκπαίδευσης ως συμπληρωματικό χαρακτηριστικό στη σύνθεση της εκπαίδευσης ενηλίκων. Οι εκπαιδευτές θέλουν να ξέρουν πως θα ενθαρρύνουν τους εκπαιδευόμενους να διερευνήσουν τις εσωτερικές τους δυνάμεις και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν αυτές τις δυνάμεις ώστε να επωφεληθούν της κατάστασης τους. Ως εκ τούτου η εκπαίδευση με δεξιότητες ανάπτυξης μπορεί να αποβεί ως υποστηρικτική λειτουργία σε αυτή την περιοχή εκπαίδευσης.

10 3. ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 3.1 Κύριες πτυχές των ηγετικών δεξιοτήτων ώστε να προσαρμοστούν στην εκπαίδευση ενηλίκων Έμπειροι εκπαιδευτές ερωτήθηκαν σε τέσσερα από τα κράτη εταίρους. Οι εκπαιδευτές προσδιόρισαν τα κύρια οφέλη που παρέχει η εκπαίδευση με δεξιότητες ανάπτυξης στους εκπαιδευτές: Την ικανότητα να ξεπεράσει διανοητικά εμπόδια τα οποία επηρεάζουν την απόδοση, Να θέσουν και να επιδιώξουν ουσιαστικούς στόχους και Να βρουν τη δική τους κατεύθυνση και νόημα στη ζωή και αποκτήσουν νέες συμπεριφορές Η εκπαίδευση ενισχύει την αυτογνωσία, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση, ώστε να συμβάλει στην ανακάλυψη των ταλέντων, αξιών, δυναμικότητας του ατόμου. Οι εκπαιδευτές συζήτησαν τους κύριους παράγοντες που καθιστούν την εκπαίδευση αποτελεσματική, και μπορεί να συνοψιστούν ως ακολούθως: Η σχέση στα πλαίσια ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και χωρίς επίκριση. Δίνεται ώθηση στον πελάτη να αλλάξει. Σκιαγράφηση ενός «συμβολαίου» που να βασίζεται σε μια συζήτηση σχετικά με τις ανάγκες και τις προσδοκίες, προσδιορίζοντας τους κανόνες και τον δεοντολογικό κώδικα. Οι εκπαιδευτές που χρησιμοποιούν δεξιότητες ανάπτυξης ανώνυμα ανέφεραν ότι οι εκπαιδευτές μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν τους ενήλικες εκπαιδευομένους εάν μάθουν να χρησιμοποιούν και αυτοί τις εκπαιδευτικές τους δεξιότητες. Αυτού του είδους η εκπαίδευση συναντάται αρχικά στον τομέα της εκπαίδευσης (φυσικής αγωγής) όπου και υπάρχει πραγματική σύνδεση. Στην εκπαίδευση ενηλίκων ένας εκπαιδευτής πρέπει να δώσει χώρο στους εκπαιδευόμενους να αναπτυχθούν, και ο δάσκαλος πρέπει να τηρήσει μια ειλικρινή, γεμάτη σεβασμό, και ανοικτόμυαλη στάση. Οι εκπαιδευτές μπορούν να κάνουν τη διαφορά έχοντας πίστη στις δυνατότητες του εκπαιδευομένου και δείχνοντας σεβασμό στην ατομικότητα τους. Ανέφεραν ότι αυτή η στροφή στην συμπεριφορά τους προς το όφελος του εκπαιδευομένου κάνει τη διαφορά όσον αφορά την ενδυνάμωση του εκπαιδευόμενου. Οι δεξιότητες και οι δυνατότητες που οι εκπαιδευτές συστήνουν για τους εκπαιδευτές είναι:

11 Δεξιότητες Επικοινωνίας: ακρόαση και επίδοση ανατροφοδότησης, σιωπή.

12 Δεξιότητες που σχετίζονται με τη σχέση: ικανότητα εδραίωσης επικοινωνίας, εμπιστοσύνης, ανάπτυξης συναίσθησης, ορθής παρατήρησης χωρίς κριτική, διαπροσωπικής συναισθηματικής νοημοσύνης, και ρόλου διαμεσολαβητή Συγκεκριμένες δεξιότητες εκπαίδευσης: Ικανότητα υποβολής δυναμικών ερωτήσεων, εδραίωσης στόχων και κατασκευής σχεδίου δράσης, κατανόησης του ρόλου του διαμεσολαβητή, γνώση και συναίσθηση, εξέλιξη των δυνατοτήτων, υιοθέτηση μια προσέγγισης που εστιάζει στη λύση, εργασία πάνω στα πιστεύω και προσωπικές αξίες Τέσσερεις εκπαιδευτές από την Κύπρο, Πολωνία, Σουηδία και Ισπανία, συζήτησαν τις απόψεις τους σχετικά με το πώς η εκπαίδευση μπορεί να ωφελήσει τους εκπαιδευτές εάν γίνει μέσω Skype τον Ιούνιο του Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν είναι πολύ σημαντικά σχετικά με το πώς η προσαρμογή των δεξιοτήτων εκπαίδευσης μπορεί να εφαρμοστεί στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ενηλίκων. Σε αυτή τη διαδικασία προσαρμογής λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω: Η κατάρτιση θα βοηθήσει τους εκπαιδευτές να βελτιώσουν τις κοινωνικές και προσωπικές δεξιότητες τους, οπότε πρέπει να τις δουλέψουν ή να τις βελτιώσουν ώστε να χρησιμοποιήσουν τεχνικές κατάρτισης στην καθημερινή τους εργασία με τους ενήλικες εκπαιδευόμενους. Με την κατανόηση της εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτές μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν τους εκπαιδευόμενους. Ως εκπαιδευτές θα αναπτυχθούν επαγγελματικά και προσωπικά, ενώ θα ενδυναμωθούν και θα ενθαρρυνθούν. Είναι συνετό να δημιουργήσουμε μια υποστηρικτική, με σεβασμό, και χωρίς επίκριση ατμόσφαιρα, χρησιμοποιώντας υποστηρικτικά λόγια, και εστιάζοντας στις δυνατότητες, στα επιθυμητά αποτελέσματα και όχι τόσο στα προβλήματα. 3.2 Θέματα για σεμινάρια Η παραπάνω έρευνα και ανάλυση αντικατοπτρίζεται στα προτεινόμενα θέματα για τους τρεις οκτάωρους πιλοτικούς κύκλους μαθημάτων που συμπεριλαμβάνουν τα ακόλουθα: a) Προσωπικές δεξιότητες, που εστιάζουν στην επικοινωνία και στη δημιουργία μιας καλής ατμόσφαιρας, ενεργούς ακρόασης, επικοινωνίας και συναίσθησης. b) Μεθοδολογία σκεπτικό εκπαίδευσης, θεμέλια, πώς να ενδυναμώσετε τους εκπαιδευομένους στη διαδικασία εκμάθησης τους, πώς να γίνεται διαμεσολαβητής, πώς να θέσετε δυναμικές ερωτήσεις c) Χειραφέτηση, αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση: πώς να περάσετε αυτές τις αξίες στους εκπαιδευόμενους. Συμφωνήθηκε ότι πρέπει να προστεθούν μίνι συνεδρίες κατάρτισης που θα

13 εποπτεύονται και όπου οι εκπαιδευτές θα «δοκιμάσουν» τις νέες δεξιότητες ανάπτυξης εκπαίδευσης, θα παρακολουθούν στενά τη διαδικασία, θα συζητούν και θα λαμβάνουν ανατροφοδότηση μετά. 3.3 Χαρακτηριστικά Εκπαίδευσης ενηλίκων Είναι αναγκαίο να αναθεωρήσουμε τα χαρακτηριστικά εκπαίδευσης ενηλίκων ώστε να προσαρμόσουμε καλύτερα της μεθόδους ανάπτυξης και τα εργαλεία στην εκπαίδευση ενηλίκων. Η εκπαίδευση ενηλίκων ποικίλει τόσο που δεν μπορεί να περιγραφεί με συντομία, ωστόσο οι δραστηριότητες που αποτελούν μέρος τους πλαισίου εκπαίδευσης ενηλίκων συμπεριλαμβάνουν: Εργασία σε μικρές ομάδες, Ατομική εργασία και εργασία σε ζευγάρια, Παρουσιάσεις εκπαιδευτών, Πληροφορίες εκπαιδευτή-εκπαιδευομένου, υποστήριξη, συμβουλή και καθοδήγηση Τα εργαλεία εκπαίδευσης τα οποία θα προσαρμοστούν πρέπει να είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την εκπαίδευση ενηλίκων, με άλλα λόγια: Εργαλεία τα όποια με τον καιρό θα επηρεάσουν την εμπειρία των εκπαιδευομένων, Εργαλεία τα οποία θα προσαρμοστούν στα πλαίσια της εκπαίδευσης ώστε να αποτελούν μέρος ενός μαθήματος για μερικά λεπτά, Εργαλεία εκπαίδευσης ομάδας, καθώς και ατομικά εργαλεία μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του μαθήματος, Εργαλεία τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία εάν καλυφθούν σε κάποια μαθήματα και διδαχθούν για κάποια λεπτά στο μάθημα Εργαλεία με τη χρήση των οποίων ένας εκπαιδευτής μπορεί να νιώθει άνετα να χρησιμοποιήσει εάν δεν είναι επαρκώς εξειδικευμένο εκπαιδευτή. Οι εκπαιδευτές μπορεί να βοηθηθούν περισσότερο εάν χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία εκπαίδευσης ομάδας παρά τα ατομικά. Πρέπει να δοθεί έμφαση στη διαφορά μεταξύ της επαγγελματικής σχέσης μεταξύ δασκάλου και μαθητή και μεταξύ εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενου. Στην εκπαίδευση η σχέση εμφανίζεται πιο ισότιμη Iκαι δεν εξαρτάται απαραίτητα από την μετάδοση της διδακτέας γνώσης αλλά δίνει ώθηση τον εκπαιδευόμενο ώστε να αποφασίσει μόνος του σχετικά με την μάθηση του. Στην εκπαίδευση ενηλίκων η κύρια εστίαση είναι αυτή της μετάδοσης γνώσης και της καθοδήγησης του εκπαιδευομένου σχετικά με την μάθηση. Η προσαρμογή της εκπαίδευσης στην εκπαίδευση ενηλίκων πρέπει πάντα να εξαρτάται από τις ανάγκες των εκπαιδευομένων. Για να ενθαρρυνθούν οι εκπαιδευόμενοι να χρησιμοποιούν την εκπαίδευση, θα ήταν αναγκαίο να τους διδάξει τα οφέλη της εκπαίδευσης.

14 3.4 Προσαρμογή μεθόδων και εργαλείων της εκπαιδευτικής καθοδήγησης στην εκπαίδευση ενηλίκων Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στην εκπαίδευση μπορεί να προσαρμοστούν και στην εκπαίδευση ενηλίκων, αφού η μεθοδολογία της εκπαίδευσης και η μεθοδολογία της εκπαίδευσης ενηλίκων βασίζονται στις ίδιες αρχές: και οι δύο επικεντρώνονται στον μαθητή, είναι και οι δύο αυτοκατευθυνόμενες και βασίζονται στο βαθύ σεβασμό προς το άτομο και τη δυναμικότητα του. Επίσης αναφέρεται ότι οι προσεγγίσεις εκπαίδευσης είναι σημαντικές στην εκπαίδευση ενηλίκων, αφού η εκπαίδευση ενθαρρύνει τον προσωπικό προβληματισμό, την αυτοσυνείδηση, την εσωτερική ώθηση, η οποία είναι σημαντική ώστε να στηρίξει τους ενήλικες να μάθουν και να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Η εκπαίδευση εστιάζει στην εσωτερική δυναμική του ατόμου, και στην εργασία μέσω δημιουργικότητας. Οι μέθοδοι εκπαίδευσης μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε όλα τα εκπαιδευτικά πλαίσια και θέματα, και μπορεί να εφαρμοστούν είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε ομάδες. Είναι σημαντικό οι εκπαιδευτές να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις μεθόδους εκπαίδευσης ώστε να κατανοήσουν την έννοια της εκπαίδευσης, τη στάση του εκπαιδευτή, και να κάνουν μια άσκηση προσωπικού προβληματισμού, και να εξελιχθούν με βάση τις δικές τους δυνάμεις. Όσον αφορά στις μεθόδους ενημέρωσης που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση για αξιολόγηση της προόδου του εκπαιδευτή, κάποιες από αυτές τις μεθόδους χρησιμοποιούνται ήδη στην εκπαίδευση ενηλίκων όπως για παράδειγμα η αυτόαξιολόγηση και η αξιολόγηση των κριτηρίων των μαθημάτων για έλεγχο της επίτευξης των στόχων του εκπαιδευομένου, καθώς και επίδοση ανατροφοδότησης. Οι βασικές δεξιότητες ανάπτυξης είναι καθολικές και μπορούν να εφαρμοστούν σε ευρεία κλίμακα, οπότε χρειάζεται να εστιάσουμε σε αυτές τια βασικές δεξιότητες ανάπτυξης και όχι τόσο σε πιο συγκεκριμένα, πιο «εξελιγμένα» εργαλεία τα οποία θα μας πάρει περισσότερο χρόνο να μάθουμε και μπορεί να είναι σχετικά μόνο σε κάποια πλαίσια αλλά όχι σε άλλα. Τα εργαλεία ανάπτυξης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν απευθείας στην εκπαίδευση ενηλίκων. Σε επίπεδο ομάδας πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα ακόλουθα: Θεατρική μέθοδος, προσομοίωση, παιχνίδι ρόλων Πρόκληση Υγιής αναμέτρηση των εκπαιδευομένων Διεξαγωγή εργαστηρίων ως μέθοδος ανάπτυξης δυναμικότητας.

15 Κάποιες από τις βασικές δεξιότητες ανάπτυξης που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις με τους εκπαιδευόμενους είναι: Δυναμικές ερωτήσεις Τοποθέτηση στόχων Εργασία πάνω σε διαφορετικές απόψεις Ανατροφοδότηση Προσοχή σε προφορική επικοινωνία εκπαιδευόμενων Οι ενήλικες εκπαιδευτές που ενσωματώνουν τις δεξιότητες ανάπτυξης στο εκπαιδευτικό πλαίσιο πρέπει να προσέξουν τη συμπεριφορά τους ώστε αυτή να αποτελεί σχέση που να βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην ειλικρίνεια προς τον εκπαιδευόμενο, αντιμετωπίζοντας τον ως άτομο με δυναμική, ικανό να φτάσει τους στόχους του. Οι εκπαιδευτές πρέπει να αποτελούν έμπνευση για τους εκπαιδευόμενους που εργάζονται πάνω στη δημιουργικότητα, στη δυναμική τους κτλ. Οι εκπαιδευτές πρέπει να έχουν δεξιότητες επικοινωνίας και να λειτουργούν ως διαμεσολαβητές, προσφέροντας χρόνο για διάλογο πάνω σε ενδιαφέροντα, αξίες και ταλέντα. Κάποιες φορές ο εκπαιδευτής μπορεί να νιώσει πως πιέζεται από την ανάγκη να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διδακτέα ύλη, μια συγκεκριμένη ύλη εξετάσεων κτλ και αυτό μπορεί να επηρεάσει το χρόνο που έχει στη διάθεση του για να προσφέρει στους εκπαιδευόμενους του, κάνοντας χρήση συγκεκριμένων εργαλείων ανάπτυξης για προσωπικό προβληματισμό, συζήτηση και σχετικά με το πώς αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν την μάθηση τους. Επιπροσθέτως, πρέπει να δοθεί έμφαση στη διαδικασία τεχνικής/εργαλείου και στην κατανόηση της λογικής πίσω από αυτά ώστε οι εκπαιδευτές να κατανοήσουν πως και γιατί δουλεύει έτσι αυτό και έπειτα θα μπορούν να το προσαρμόσουν οι ίδιοι με βάση της ανάγκες τους. Με αυτό τον τρόπο, θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν στοιχεία από αυτά τα εργαλεία όπου εφαρμόζεται και μπορεί να προσαρμοστούν χωρίς την ύπαρξη της ανάγκης διενέργειας δραστηριοτήτων που δαπανούν χρόνο. Συγκρίνοντας τις δεξιότητες που πρέπει οι εκπαιδευτές να βελτιώσουν με τις δεξιότητες που οι εκπαιδευτές θεωρούν πως οι ενήλικες εκπαιδευόμενοι πρέπει να μάθουν, υπάρχουν παράλληλες που πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν σεμινάρια στα πλαίσια του προγράμματος Coach4U:

16 ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ Δεξιότητες Επικοινωνίας: αυτοπεποίθηση, ενεργής ακρόαση Δεξιότητες Σχέσης: συναισθηματική νοημοσύνη, συναίσθηση, ανοικτό πνεύμα, ώθηση Ηγετικές δεξιότητες: διαπραγμάτευση, επίλυση προβλημάτων, λήψη αποφάσεων. Ειδικές δεξιότητες ανάπτυξης: μοντέλα και τεχνικές, προβληματισμός, δημιουργικότητα, πρόκληση αλλαγών σε συμπεριφορές, αυτογνωσία και προσωπική ανάπτυξη, ρόλος διαμεσολαβητή. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ Δεξιότητες Επικοινωνίας: ακρόαση, ανατροφοδότηση, ησυχία Δεξιότητες Σχέσης: ικανότητα θέσπισης μια αρμονικής σχέσης, θέσπιση εμπιστοσύνης, ανάπτυξη συναίσθησης, σαφής παρακολούθηση χωρίς κριτική, διαπροσωπική συναισθηματική νοημοσύνη και ρόλος διαμεσολαβητή. Ειδικές δεξιότητες ανάπτυξης Ικανότητα να θέτετε δυναμικές ερωτήσεις, να θέτετε στόχους, και να δημιουργείτε σχέδιο δράσης, να κατανοείτε το ρόλο του διαμεσολαβητή, να έχετε γνώση και συναίσθηση, να χτίζετε στη δυναμικότητα σας, να υιοθετείτε μια προσέγγιση που να εστιάζει στη λύση, εργασία πάνω στα πιστεύω και τις προσωπικές αξίες. Οι εκπαιδευτές έχουν στο μυαλό τους το ρόλο του ηγέτη στη διαδικασία εκπαίδευσης οπότε θεωρούν πως χρειάζονται ηγετικές δεξιότητες. Αντιθέτως, οι εκπαιδευτές δε θεωρούν πως αυτού του είδους οι δεξιότητες είναι αναγκαίες για τους εκπαιδευτές ώστε να προσαρμόσουν αυτού του είδους την εκπαίδευση στην εκπαίδευση ενηλίκων. 3.5 Εκπαιδευτικά εργαλεία για εκπαιδευτές: Εξέλιξη της τεχνολογίας και τελευταίες τάσεις Η εκπαίδευση αποτελεί κάτι παραπάνω από απλά ένα παιχνίδι ερωτήσεων και απαντήσεων. Το να είστε σε θέσει να ακούτε προσεκτικά και να μπορείτε να θέσετε τις σωστές ερωτήσεις είναι σημαντικό για κάθε παραγωγική εκπαιδευτική σχέση, ωστόσο ένας ικανός εκπαιδευτής γνωρίζει πώς να δώσει χώρο σε κάποιον να κοιτάξει με διαφορετικό μάτι την κατάσταση της/του. Εκτός από αυτό, υπάρχουν πολλά εργαλεία και τεχνικές για να δημιουργηθεί μια εικόνα για κάποιον, να προσδιοριστούν οι στόχοι κάποιου, και να βρεθούν νέες λύσεις, ή/και να ξεπεραστούν εσωτερικά και εξωτερικά εμπόδια. Ακολουθούν κάποιες τεχνικές που χρησιμοποιούνται συχνά για να καθοδηγηθούν οι πελάτες ώστε να αποκτήσουν περισσότερη αυτονομία και αποτελεσματικότητα:

17 Εκπαιδευτικό μοντέλο GROW Το εκπαιδευτικό μοντέλο GROW βοηθά στη δόμηση των συνεδρίων του. Το εκπαιδευτικό μοντέλο GROW αποτελεί ένα αποδεδειγμένο μοντέλο το οποίο οδηγεί και καταλήγει σε τέσσερα στάδια. Αποτελεί ένα χειροπιαστό τρόπο εξέλιξης: από τον προβληματισμό στην καθημερινότητα του ατόμου, στον προσδιορισμό ενός στόχου, στην έρευνα επιλογών και στην μεγιστοποίηση κινήτρων για να επιτευχθεί η αλλαγή. Στόχοι Ε.Μ.Ε.Σ.Ε. (S.M.A.R.T.) : ΕΙΔΙΚΟΙ, ΜΕΤΡΗΣΙΜΟΙ, ΕΠΙΤΕΥΞΙΜΟΙ, ΣΧΕΤΙΚΟΙ, ΕΓΚΑΙΡΟΙ Οι στόχοι SMART προσφέρουν δομή και ευθύνη στους στόχους. Αντί αόριστων ψηφισμάτων, οι στόχοι SMART δημιουργούν επαληθεύσιμες τροχιές προς ένα δεδομένο στόχο, με σαφή ορόσημα και με εκτίμηση σκοπιμότητας. Ο κάθε στόχος, είτε αποτελεί ένα ενδιάμεσο βήμα ενός μεγαλύτερου σχεδίου, είτε αποτελεί στόχο αυτό καθεαυτό, μπορεί να γίνει SMART και να αυξήσει τις πιθανότητες να πραγματοποιηθεί. Τοποθέτηση στόχου S.M.A.R.T.: Ειδικός Τι ακριβώς θέλετε να καταφέρετε; Όσο πιο ειδική είναι η περιγραφή σας, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχετε να καταφέρετε ακριβώς το στόχο S.M.A.R.T. ξεκαθαρίζοντας τη διαφορά μεταξύ του «θέλω να γίνω εκατομμυριούχος» και «θέλω να κερδίζω τον μήνα για τα επόμενα 10 χρόνια μέσα από τη δημιουργία ενός νέου προϊόντος λογισμικού». Τοποθέτηση στόχου S.M.A.R.T: Μετρήσιμος Μετρήσιμος στόχος σημαίνει ότι προσδιορίζετε ακριβώς αυτά που θα δείτε, θα ακούσετε και θα νιώσετε όταν φτάσετε στο στόχο σας. Σημαίνει τη διάσπαση του στόχου σας σε μετρήσιμα κομμάτια. Προσδιορίζοντας τις φυσικές διαστάσεις του στόχου ή σκοπού που έχετε θέση καθιστά αυτόν πιο σαφή και ευκολότερη την επίτευξη του. Τοποθέτηση στόχου S.M.A.R.T: Επιτεύξιμος Είναι ο στόχος σας επιτεύξιμος; Αυτό σημαίνει να ερευνήσετε εάν ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί από εσάς. Ζυγίζετε την προσπάθεια, το χρόνο και το κόστος που θα έχει ο στόχος σας για εσάς ενάντια στα κέρδη και άλλες υποχρεώσεις και προτεραιότητες που έχετε θέσει στη ζωή σας. Τοποθέτηση στόχου S.M.A.R.T: Σχετικός Είναι η επίτευξη του στόχου σας σχετική με εσάς; Θέλετε πραγματικά να διαχειριστείτε μια πολυεθνική, να γίνεται διάσημος, να αποκτήσετε τρία παιδιά και να είστε ένας πολυάσχολος άνθρωπος; Αποφασίζετε για τον εαυτό σας εάν είστε φτιαγμένος για αυτό, είτε εάν η ομάδα σας έχει εύρος ζώνης.

18 Εάν σας λείπουν κάποιες δεξιότητες, μπορείτε να σχεδιάσετε καταρτίσεις. Εάν σας λείπουν κάποια ειδικά μέσα, μπορείτε να αναζητήσετε τρόπους επίτευξης τους. Τοποθέτηση στόχου S.M.A.R.T: Έγκαιρα Ο χρόνος είναι χρήμα! Κάντε ένα ενδεικτικό πλάνο για όλα όσα κάνετε. Όλοι γνωρίζουν πως τα χρονοδιαγράμματα είναι αυτά που βοηθούν τους ανθρώπους να δράσουν. Οπότε τοποθετήστε προθεσμίες, για εσάς και την ομάδα σας, και τηρήστε τα. Κρατήστε τα χρονοδιαγράμματα σας ρεαλιστικά και ευέλικτα, και με αυτό τον τρόπο μπορείτε να κρατήσετε το ηθικό σας σε ψηλά επίπεδα. Το να είστε αυστηροί όσον αφορά την έγκαιρη πτυχή της τοποθέτησης του στόχου σας μπορεί να μετατρέψει την πορεία προς την επίτευξη του στόχου σας σε αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο πράγμα που δε θα συμβάλει στη επίτευξη των όσων επιθυμείτε. SMART+ στόχοι Άλλο ένα στοιχείο το οποίο είναι πολύ σημαντικό όταν θέτετε στόχους SMART, είναι να τους διαμορφώνεται με ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ. Να θυμάστε ότι όταν δίνεται έμφαση σε κάτι τότε αυτό εξελίσσεται. Οπότε όταν δίνετε έμφαση σε κάτι ή ΟΧΙ η σκέψη σας βρίσκεται πάντα πάνω σε αυτό το πράγμα. Και τότε αυτό θα εξελιχθεί. Οπότε μη χρονοτριβείτε, αλλά μπείτε σε μια καθημερινή ρουτίνα. Η τοποθέτηση στόχωνsmart στην πορεία εκπαίδευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις πτυχές της ζωής. Από την αρχή μιας επιχείρησης στη βελτίωση των υφισταμένων διαδικασιών, από την εύρεση του τέλειου συντρόφου μέχρι την παραμονή μαζί του. Επιφέρει σαφήνεια στα σχέδια σας και σας δίνει ενέργεια για να φτάσετε τους στόχους σας. Επιπρόσθετα στην υποστήριξη ενός στόχου, τον οποίο δεν μπορείτε να ελέγξετε όσον αφορά την απόδοση του, οι στόχοι πρέπει να είναι επίσης SMART αλλά και ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ: θετικός, κατανοητικός, σχετικός, ηθικός καθώς και ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ προκλητικός, νομικός, περιβαλλοντικά ασφαλής, κατάλληλος και εγγεγραμμένος.

19 4. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 4.1 Υποστήριξη της διατύπωσης των τριών σεμιναρίων για εκπαιδευτές ενηλίκων για να προσαρμόσουν τα εργαλεία ανάπτυξης και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στα μαθήματα τους, συστήνονται τα ακόλουθα: - Να αξιολογήσει τους συμμετέχοντες ανάλογα με το επίπεδο γνώσεις σχετικά με την εκπαίδευση. Με βάση αυτό τα τρία σεμινάρια πρέπει να αξιολογηθούν επίσης σε τρία επίπεδα. - Τα περιεχόμενα του σεμιναρίου πρέπει να συμπεριλαμβάνουν χρόνο για να εφαρμοστούν οι εκπαιδευτικές μέθοδοι και τα εργαλεία που έχουν διδαχτεί, αλλά είναι αναγκαίο και το θεωρητικό υπόβαθρο. 4.2 Η δομή των σεμιναρίων που προτείνονται με βάση τα αποτελέσματα που έχουν μέχρι τώρα επιτευχθεί στο πρόγραμμα είναι τα ακόλουθα. Στα δεξιά του πίνακα βρίσκεται η συμβολή που έχει γίνει από τη βάση των προτεινόμενων σεμιναρίων (στα αριστερά). ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 1 Τίτλος Μεθοδολογία εκπαίδευσης στην εκπαίδευση ενηλίκων Στόχοι Παρουσιάστε την μεθοδολογία εκπαίδευσης στους ενήλικες εκπαιδευτές, καθώς και στα κύρια εργαλεία τους (αυτά που μπορεί να μεταφερθούν σε αυτό το πλαίσιο). Διάρκεια Περιεχόμε νο Να παρουσιάσουν στους εκπαιδευτές πώς να χρησιμοποιούν τα προσαρμοσμένα εργαλεία ανάπτυξης. 8 ώρες Εισαγωγή στην εκπαίδευση (οφέλη). Μεθοδολογία εκπαίδευσης. Μη καθοδηγητικό στυλ. Ικανότητα σχεδίασης και τοποθέτησης στόχων. Χρήση δυναμικών ερωτήσεων. Αναζήτηση δυναμικότητας και ταλέντου στους εκπαιδευόμενους. Ικανότητα διαχείρισης ευθύνης. Μεγιστοποίηση δυναμικής και ταλέντου. Συμβολή Εμβαθύνετε στην κατανόηση του τι είναι η εκπαίδευση, τι είναι η καθοδήγηση και επίσης επιτρέψτε στους εκπαιδευτές να αυξήσουν την αυτογνωσία εξερευνώντας τα πιστεύω τους, τις απόψεις τους και τον τύπο εργασίας τους. - Η συμπεριφορά εκπαίδευσης ενός δασκάλου που πρέπει να χρησιμοποιεί καινοτόμες μεθόδους επίλυσης προβλημάτων - Παρουσίαση στα άτομα ενός νέου τρόπου δράσης και σκέψης - Δίνει ανατροφοδότηση σε εκπαιδευόμενους δίνοντας μια θετική ενίσχυση - Δίνει την ευκαιρία να πειραματιστεί δημιουργικά - Τοποθέτηση στόχων - Κύρια επιτεύγματα του εκπαιδευτή - Χρησιμοποίηση μεταφορών - the role of intuition

20 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2 Τίτλος Πώς να βελτιώσετε την επικοινωνία και τη σχέση με τους εκπαιδευόμενους στην εκπαίδευση ενήλικων: προετοιμασία για τη χρήση της εκπαίδευσης στην εκπαίδευση ενηλίκων. Στόχοι Να προετοιμάσει τους ενήλικες εκπαιδευτές να εφαρμόσουν την μεθοδολογία εκπαίδευσης. Πώς να εφαρμόσετε τις απαραίτητες κοινωνικές δεξιότητες ιδίως αυτές που σχετίζονται με την επικοινωνία. Συμβολή Ενημέρωση σχετικά με το στυλ επικοινωνίας του δασκάλου και να το προσαρμόσει στους εκπαιδευόμενους. Η ανάγκη για σαφή και άμεση επικοινωνία πρέπει να υπογραμμιστεί. Διάρκεια Περιεχόμε να Πώς να εδραιώσετε την καλή σχέση με τους εκπαιδευόμενους. 8 ώρες Κοινωνικές δεξιότητες: - ακρόαση - η χρήση της γλώσσας και της σιωπής - συναίσθηση - Πώς να δημιουργήσετε μια καλή σχέση: - ταπεινότητα - επικοινωνία - εδραίωση μιας καλής ατμόσφαιρας - Χτίσιμο μιας κατάστασης εμπιστοσύνης στην τάξη. - Ανάπτυξη ειλικρινείας στην επικοινωνία με τους εκπαιδευόμενους. - Έκφραση συναισθημάτων. - Χρήση των εργαλείων επικοινωνίας (ως ειλικρινείς ερωτήσεις, ως παράφραση). - Διάσπαση φραγμάτων στην επικοινωνία. - Γραπτές και προφορικές δεξιότητες επικοινωνίας. - Χτίσιμο συνεργασίας. - Κατανόηση συναισθημάτων εκπαιδευομένων. - Παρουσίαση ενεργούς ακρόασης και γνώσης και συναίσθησης. - Η δύναμη της σιωπής.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση Ent-teach κεφαλαιο 3 - Ανάλυση Αγοράς Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές από όλους

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ενότητα #5: Ομαδική Εργασία

Εκπαιδευτική Ενότητα #5: Ομαδική Εργασία Εκπαιδευτική Ενότητα #5: Ομαδική Εργασία Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Θεωρητικό πλαίσιο 3. Δραστηριότητες Επίλυση προβλημάτων Το Ορυχείο Κατασκευάζοντας μια Γέφυρα, πιο ψηλή από τις άλλες Από το μάρμαρο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ MATHDebate - Η Φωνή των Φοιτητών - Ψάχνοντας την Αριστεία στην Εκπαίδευση Μαθηματικών μέσω της Αύξησης των Κινήτρων για Μάθηση (project 2016-2018) mathdebate.eu Σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

Beda Hallberg στην πόλη Kungsbacka Νέο σχολείο εναλλακτικής μορφής Frida Fogelmark και Pernilla Vilumsons (διευθύντρια και εκπαιδευτικός στο σχολείο Beda Hallberg) Πληροφορίες σχετικά με το σχολείο Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις Ent-teach Κεφάλαιο 2 Αναγνώριση ευκαιριών Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα στοχεύει να βοηθήσει τους

Διαβάστε περισσότερα

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών 1 η Σύνοψη πολιτικής σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση: Πορίσματα της ανάλυσης αναγκών του έργου VIRTUS Σύντομη περιγραφή του έργου Κύριος στόχος του έργου «Εικονική Επαγγελματική Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Κάππας Σπυρίδων

Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Κάππας Σπυρίδων Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Κάππας Σπυρίδων ΟΜΑΔΑ είναι μια συνάθροιση ατόμων στην οποία το καθένα έχει συνείδηση της παρουσίας των άλλων, ενώ ταυτόχρονα βιώνει κάποια μορφή εξάρτησης

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Σχολική Ηγεσία

Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Σχολική Ηγεσία Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Σχολική Ηγεσία www.schoolleadership.eu Το δίκτυο EPNoSL σε μια ματιά Το Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Σχολική Ηγεσία (EPNoSL) δημιουργήθηκε το 2011 ως απάντηση στην

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων, οργάνωση και αποτελεσματικότητα Ανδρέας Γεωργούδης, Λειτουργός Π.Ι. Λεμεσός Ιούνιος 2015

Προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων, οργάνωση και αποτελεσματικότητα Ανδρέας Γεωργούδης, Λειτουργός Π.Ι. Λεμεσός Ιούνιος 2015 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων, οργάνωση και αποτελεσματικότητα Ανδρέας Γεωργούδης, Λειτουργός Π.Ι. Λεμεσός Ιούνιος 2015 1 Εκπαίδευση ενηλίκων 2

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF Πρόγραμμα LLP LDV TOI 12 AT 0015 Συντονιστής προγράμματος: Schulungszentrum Fhnsdrf Εταίροι: University f Gthenburg Municipality f Tjörns

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του προσωπικού της εκπαίδευσης στη διασφάλιση ποιότητας

Ο ρόλος του προσωπικού της εκπαίδευσης στη διασφάλιση ποιότητας Ο ρόλος του προσωπικού της εκπαίδευσης στη διασφάλιση ποιότητας Προφίλ απαιτούμενων προσόντων και ικανοτήτων του υπεύθυνου ποιότητας και των εκπαιδευτών σε έναν εκπαιδευτικό οργανισμό IDEC Α.Ε. 25.09.2013

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ PRO SKILLS

Η ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ PRO SKILLS Η ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ PRO SKILLS «Το παιχνίδι είναι γνώση, συναίσθημα και δράση» Η «Εργαλειοθήκη» Pro Skills δημιουργήθηκε και προσφέρεται, προκειμένου να προωθήσει την μεθοδολογία του Pro Skills, με βάση

Διαβάστε περισσότερα

EcoMentor Project No: PL01-KA

EcoMentor Project No: PL01-KA EcoMentor Project No: 2016-1-PL01-KA202-026809 Πρότυπο επαγγελματικών ικανοτήτων για τους μέντορες στον τομέα της οικολογικής βιομηχανίας (αρχική έκδοση) 1 Τίτλος Εγγράφου: Αριθμός Πνευματικού Προϊόντος:

Διαβάστε περισσότερα

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων 2 x 4 ώρες Μέτρηση και Βελτίωση Ενδυνάμωσης Ορισμός της Ενδυνάμωσης: Η ενδυνάμωση είναι η διαδικασία της αύξησης της ικανότητας των ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Ι. Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών. Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο

Παράρτημα Ι. Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών. Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο Παράρτημα Ι Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο Σημειώστε τον βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας σας με τις παρακάτω προτάσεις, με βάση την επεξήγηση που ακολουθεί:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF Πρόγραμμα LLP LDV TOI 12 AT 0015 Συντονιστής προγράμματος: Schulungszentrum Fhnsdrf Εταίροι: University f Gthenburg Municipality

Διαβάστε περισσότερα

Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ. INFO KIT Μέρος 2. Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση»

Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ. INFO KIT Μέρος 2. Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» INFO KIT Μέρος 2 Μάης 2011 1. Η ΕΕΥ ως εμπειρία μάθησης Η συμμετοχή ως εθελοντής ΕΕΥ είναι μια πολύτιμη προσωπική, κοινωνική και πολιτισμική εμπειρία,

Διαβάστε περισσότερα

Άδειες Χρήσης. Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής. Χρηματοδότηση. Σκοποί ενότητας. Οι παρακάτω θεωρίες

Άδειες Χρήσης. Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής. Χρηματοδότηση. Σκοποί ενότητας. Οι παρακάτω θεωρίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Άδειες Χρήσης Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής Θεοδωράκης Γιάννης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση

Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση 390 παιδιά Το πλαίσιο εφαρμογής 18 τμήματα Μονάδα Ειδικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Συμμετοχή στο Πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ Σχολική χρονιά: 2015-2016 ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Εσπερινά σχολεία, μια διαφορετική προσέγγιση στην εκπαιδευτική διαδικασία Δρ. ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Διευθυντής 1 ου Εσπερινού ΓΕΛ Αθηνών zarknick@hotmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση

Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση Διεθνής Έκθεση Αναφοράς Ανάλυσης Αναγκών για την Κύπρο Φεβρουάριος 2016 IO1 How to Get There? Η έκθεση αναφοράς αναπτύχθηκε από: This project has been funded with support

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση των σκοπών και των στόχων...35. Ημερήσια πλάνα...53

Παρουσίαση των σκοπών και των στόχων...35. Ημερήσια πλάνα...53 Πίνακας Περιεχομένων Εισαγωγή... 5 Κεφάλαιο 1 Πώς μαθαίνουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας...11 Η Φυσική Αγωγή στην προσχολική ηλικία...14 Σχέση της Φυσικής Αγωγής με τους τομείς ανάπτυξης του παιδιού...16

Διαβάστε περισσότερα

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ EL Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Εισαγωγή Η αξιολόγηση στη συνεκπαίδευση αποτελεί μια προσέγγιση της αξιολόγησης στο πλαίσιο της γενικής

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδική λήψη απόφασης και βιωματικές ασκήσεις. Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια

Ομαδική λήψη απόφασης και βιωματικές ασκήσεις. Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ομαδική λήψη απόφασης και βιωματικές ασκήσεις Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Διαδικασία Λήψης Αποφάσεων Το βίωμα της ομαδικής λήψης απόφασης Πλεονεκτήματα ομαδικής λήψης απόφασης Ενισχύεται

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία. 12 ο Κεφάλαιο

Ηγεσία. 12 ο Κεφάλαιο Ηγεσία 12 ο Κεφάλαιο Μαθησιακοί στόχοι (1) Μετά τη μελέτη του κεφαλαίου, θα είστε σε θέση να: 1. Κατανοήσετε τι σημαίνει να είσαι ηγέτης. 2. Συνοψίσετε τι θέλουν οι άνθρωποι και τι χρειάζονται οι επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΥΝΑΜΩΜΕΝΟΙ. «Απόκτησε τη δύναμη να πετύχεις στον εθελοντισμό, στην εργασία, στη ζωή»

ΕΝΔΥΝΑΜΩΜΕΝΟΙ. «Απόκτησε τη δύναμη να πετύχεις στον εθελοντισμό, στην εργασία, στη ζωή» ΕΝΔΥΝΑΜΩΜΕΝΟΙ «Απόκτησε τη δύναμη να πετύχεις στον εθελοντισμό, στην εργασία, στη ζωή» ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Βραχυπρόθεσμοι στόχοι Ανάπτυξη δεξιοτήτων ηγεσίας Ανάπτυξη δράσεων για θετικές αλλαγές στην κοινότητα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία Μαθησιακά Αποτελέσματα Ο εκπαιδευτής θα πρέπει: Να είναι ικανός να αναγνωρίζει τί βοηθά στη διατήρηση της μάθησης και

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδεύτρια: Ελένη Παπαϊωάννου

Εκπαιδεύτρια: Ελένη Παπαϊωάννου Εκπαιδεύτρια: Ελένη Παπαϊωάννου Αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων Χαρακτηριστικά ενήλικων εκπαιδευομένων Ο αποτελεσματικός εκπαιδευτής ενηλίκων Διάλειμμα Αποτελεσματική προετοιμασία μαθήματος στην ενήλικη εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία (Project)

Ερευνητική Εργασία (Project) Ερευνητική Εργασία (Project) Ερευνητικές Εργασίες (Project) Τι είναι ερευνητική εργασία Σκοπός της ερευνητικής εργασίας Εκπαιδευτική Αξία Προϋποθέσεις επιτυχίας του project Ρόλος του μαθητή Ρόλος του Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Μαθησιακών Αποτελεσμάτων

Πίνακας Μαθησιακών Αποτελεσμάτων Πίνακας Μαθησιακών Αποτελεσμάτων Τα Μαθησιακά Αποτελέσματα στον παρακάτω πίνακα έχουν σχηματιστεί με βάση τα συμπεράσματα στη Διεθνική Αναφορά Έρευνας Ο1 που περιέχει τα ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΓΕΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ. Developing Leadership Skills

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΓΕΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ. Developing Leadership Skills ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΓΕΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ Developing Leadership Skills Στόχος του Προγράμματος Το πρόγραμμα για την Ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων είναι μα πλήρης, αυτόνομη και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική ενότητα με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Επιμορφωτής: Αρ. Παπασάββας Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Med. Εκπαίδευση ενηλίκων

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Επιμορφωτής: Αρ. Παπασάββας Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Med. Εκπαίδευση ενηλίκων ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Επιμορφωτής: Αρ. Παπασάββας Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Med Εκπαίδευση ενηλίκων Χαρακτηριστικά των ενηλίκων εκπαιδευόμενων Εμπόδια στη μάθηση των ενηλίκων

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output:

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output: Τίτλος: Εταίρος: Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία SOSU Oestjylland Ημερομηνία: 15/09/2017 Intellectual Output: IO3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ψυχολογικές Πτυχές...2

Διαβάστε περισσότερα

Leading Edge Profile Sample Profile Ημερομηνία χορήγησης: 13/3/2016 Οργανισμός: Facet5

Leading Edge Profile Sample Profile Ημερομηνία χορήγησης: 13/3/2016 Οργανισμός: Facet5 Leading Edge Profile Sample Profile Ημερομηνία χορήγησης: 13/3/2016 Οργανισμός: Facet5 NL Buckley 1984-2017 info@facet5.com 201670053120311212 Οδηγός για Καθοδήγηση Αυτή η αναφορά (report) περιγράφει πώς

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο!

Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο! Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο! Πριν από 12 μήνες, η πολυεθνική μας ομάδα ξεκίνησε μια μελλοντική πρωτοβουλία με στόχο να μετασχηματίσει τον προσανατολισμό της σταδιοδρομίας για την Γενιά Z

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Από την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην επαγγελματική ζωή. Διεθνείς τάσεις και προοπτικές»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Από την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην επαγγελματική ζωή. Διεθνείς τάσεις και προοπτικές» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Από την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην επαγγελματική ζωή. Διεθνείς τάσεις και προοπτικές» ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017 ΕΙΣΗΓΗΣΗ «Ο Ρόλος της Ηγεσίας της Διεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Κατερίνα Σάλτα ΔιΧηΝΕΤ 2017-2018 Θέματα Διδακτικής Φυσικών Επιστήμων 1. ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 2. ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΚΑΙ Η ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ 3. ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ & ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ 4. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία. Στόχος έρευνας

Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία. Στόχος έρευνας Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία Πουλιτσίδου Νιόβη- Χριστίνα Τζιρτζιγάνης Βασίλειος Φωκάς Δημήτριος Στόχος έρευνας Να διερευνηθούν οι παράγοντες, που επηρεάζουν την επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο για Καθηγητές σχετικά με την Επιχειρηματικότητα στο Σχολείο

Ερωτηματολόγιο για Καθηγητές σχετικά με την Επιχειρηματικότητα στο Σχολείο Ερωτηματολόγιο για Καθηγητές σχετικά με την Επιχειρηματικότητα στο Σχολείο Στόχος αυτού του ανώνυμου ερωτηματολόγιου είναι να συγκεντρώσει τις απόψεις των καθηγητών σχετικά με το ενδιαφέρον τους να υλοποιήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής Δρ. Αβραάμ Παπασταθόπουλος. Δρ. Αβραάμ Παπασταθόπουλος

Εισηγητής Δρ. Αβραάμ Παπασταθόπουλος. Δρ. Αβραάμ Παπασταθόπουλος Εισηγητής Δύναμη: Η πιθανότητα που έχει ο «άνθρωπος» να είναι σε θέση να «περάσει» τις δικές του επιθυμίες μέσα από μία κοινωνική σχέση παρά την αντίσταση. Εξουσία: Η εξουσία ορίζεται ως το νόμιμο δικαίωμα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην

Διαβάστε περισσότερα

ΗΘΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ & ΣΤΗΝ Φ.Α.

ΗΘΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ & ΣΤΗΝ Φ.Α. ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΗΘΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ & ΣΤΗΝ Φ.Α. Μορέλα Έρη, PhD Ορισμοί Ηθική: σύνολο αρχών που ορίζουν τι είναι σωστό και

Διαβάστε περισσότερα

ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT)

ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT) 1 ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT) 1. Επιλογή θέματος. 2. Καταιγισμός ιδεών - διαθεματικές διασυνδέσεις. 3. Έρευνα πηγών - αναδιαμόρφωση ιδεών. 4. Καθοδηγητικά ερωτήματα. 5. Οργάνωση μαθησιακών

Διαβάστε περισσότερα

1. Πρακτικές για κάθε Στάδιο της ιαδικασίας Εθελοντισµού 1.1 Προσέλκυση και Επιλογή Εθελοντών

1. Πρακτικές για κάθε Στάδιο της ιαδικασίας Εθελοντισµού 1.1 Προσέλκυση και Επιλογή Εθελοντών 1. Πρακτικές για κάθε Στάδιο της ιαδικασίας Εθελοντισµού 1.1 Προσέλκυση και Επιλογή Εθελοντών Το στάδιο αυτό ορίζεται ως η συγκέντρωση ενός ικανοποιητικού αριθµού κατάλληλων υποψήφιων εθελοντών για την

Διαβάστε περισσότερα

Ηγετικές Ικανότητες. Στάλω Λέστα

Ηγετικές Ικανότητες. Στάλω Λέστα Στάλω Λέστα stalo.lesta@gmail.com 96511011 Μερικά στατιστικά στοιχεία Οι γυναίκες αποτελούν μόνο το: 8,9 % των μελών διοικητικών συμβουλίων των μεγάλων εταιρειών στην Κύπρο (Largest publically listed companies)

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Απρίλιος 2013 Χαρακτηριστικά που ζητούν οι εργοδότες αναπηρία Πως θα όριζες τη λέξη προσόν ή τη λέξη δεξιότητα ; Και τι εννοούν οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

International Conference Quality and Equity in Education: Theories, Applications and Potentials

International Conference Quality and Equity in Education: Theories, Applications and Potentials International Conference Quality and Equity in Education: Theories, Applications and Potentials Εργαστήρι 3 Ο συμβουλευτικός ρόλος της ομάδας στήριξης σχολείων που εφαρμόζουν τη δυναμική προσέγγιση σχολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Πλαίσιο Δεξιοτήτων Μέντορινγκ

Πλαίσιο Δεξιοτήτων Μέντορινγκ MENTEE Mentoring, Networking and Training for European Entrepreneurs Proj.no: 2014-1-PL01-KA202-003383 Πλαίσιο Δεξιοτήτων Μέντορινγκ Μάιος 2015 0 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 2 2. Πλαίσιο Δεξιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Τροχιές μάθησης. learning trajectories. Διδάσκων: Κωνσταντίνος Π. Χρήστου. Παιδαγωγικό Τµήµα Νηπιαγωγών. επ. Κωνσταντίνος Π.

Τροχιές μάθησης. learning trajectories. Διδάσκων: Κωνσταντίνος Π. Χρήστου. Παιδαγωγικό Τµήµα Νηπιαγωγών. επ. Κωνσταντίνος Π. Παιδαγωγικό Τµήµα Νηπιαγωγών Τροχιές μάθησης learning trajectories Διδάσκων: Κωνσταντίνος Π. Χρήστου επ. Κωνσταντίνος Π. Χρήστου τι είναι η τροχιά μάθησης Η μάθηση των μαθηματικών ακολουθεί μία τροχιά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ. Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρή αναπηρία ΥΠΟΘΕΜΑ 1.2

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ. Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρή αναπηρία ΥΠΟΘΕΜΑ 1.2 ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρή αναπηρία ΥΠΟΘΕΜΑ 1.2 Σχεδιάζοντας ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για ενήλικες με αναπηρία 1 η Εναρκτήρια Συνάντηση

Διαβάστε περισσότερα

H Συμβολή της Υπολογιστικής Σκέψης στην Προετοιμασία του Αυριανού Πολίτη

H Συμβολή της Υπολογιστικής Σκέψης στην Προετοιμασία του Αυριανού Πολίτη H Συμβολή της Υπολογιστικής Σκέψης στην Προετοιμασία του Αυριανού Πολίτη Κοτίνη Ι., Τζελέπη Σ. Σχ. Σύμβουλοι Κ. Μακεδονίας στην οικονομία, στη τέχνη, στην επιστήμη, στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά

Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά Σελίδα 1 Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Επίπεδο (ηλικία των μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

O ερευνητικός οργανισμός CARDET και η εταιρία INNOVADE εφάρμοσαν πιλοτικά το εγχειρίδιο SciFUN και ανέπτυξαν μια μελέτη περίπτωσης για την Κύπρο

O ερευνητικός οργανισμός CARDET και η εταιρία INNOVADE εφάρμοσαν πιλοτικά το εγχειρίδιο SciFUN και ανέπτυξαν μια μελέτη περίπτωσης για την Κύπρο Νοέμβριος 2017 Ενημερωτικό Δελτίο 5 ο Ενημερωτικό Δελτίο για το έργο SciFUN O ερευνητικός οργανισμός CARDET και η εταιρία INNOVADE εφάρμοσαν πιλοτικά το εγχειρίδιο SciFUN και ανέπτυξαν μια μελέτη περίπτωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙΝΩΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» (INOV) Ζ ΚΥΚΛΟΣ To Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο. Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη

Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο. Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη Δομή επιμόρφωσης 1 η Μέρα Γνωριμία ομάδας Παρουσίαση θεωρητικού υποβάθρου Προσομοίωση : α) Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ε. Αντωνέλου Επιστημονικό Προσωπικό ΕΕΥΕΜ Μαθηματικός, Msc. antonelou@ecomet.eap.gr

Γεωργία Ε. Αντωνέλου Επιστημονικό Προσωπικό ΕΕΥΕΜ Μαθηματικός, Msc. antonelou@ecomet.eap.gr Γεωργία Ε. Αντωνέλου Επιστημονικό Προσωπικό ΕΕΥΕΜ Μαθηματικός, Msc. antonelou@ecomet.eap.gr Θεμελίωση μιας λύσης ενός προβλήματος από μια πολύπλευρη (multi-faceted) και διαθεματική (multi-disciplinary)

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή του εκπαιδευτικού/ μαθησιακού υλικού (Teaching plan)

Περιγραφή του εκπαιδευτικού/ μαθησιακού υλικού (Teaching plan) On-the-fly feedback, Upper Secondary Περιγραφή του εκπαιδευτικού/ μαθησιακού υλικού (Teaching plan) Τάξη: Β Λυκείου Διάρκεια ενότητας Μάθημα: Φυσική Θέμα: Ταλαντώσεις (αριθμός Χ διάρκεια μαθήματος): 6X90

Διαβάστε περισσότερα

CS.Tour CS.TOUR «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ» ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ - ΕΤΑΙΡΟΥΣ. Σε αυτό το τεύχος: No: 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

CS.Tour CS.TOUR «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ» ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ - ΕΤΑΙΡΟΥΣ. Σε αυτό το τεύχος: No: 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017 CS.Tour No: 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017 CS.TOUR «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ» ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ - ΕΤΑΙΡΟΥΣ Σε αυτό το τεύχος: CS.Tour «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών» στις χώρεςεταίρους Πιλοτικές Εκπαιδεύσεις Εκπαιδευομένων στις χώρες-εταίρους

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 1590 1765 η Μέθοδος Project σε σχολές Αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη 1765 1880 συνήθης µέθοδος διδασκαλίας - διάδοσή της στην

Διαβάστε περισσότερα

Φοιτητές στον 2 ο τους

Φοιτητές στον 2 ο τους Σελίδα 1 Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - Google Drive, Delicious Ανθρωπιστικές Σπουδές μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Επίπεδο (ηλικία των μαθητών) Φοιτητές στον

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινο Πρόγραμμα Κατάρτισης Επιχειρηματικότητας (GET-UP) O3- Ανάπτυξη του αναλυτικού προγράμματος

Πράσινο Πρόγραμμα Κατάρτισης Επιχειρηματικότητας (GET-UP) O3- Ανάπτυξη του αναλυτικού προγράμματος Πράσινο Πρόγραμμα Κατάρτισης Επιχειρηματικότητας (GET-UP) O3- Ανάπτυξη του αναλυτικού προγράμματος Μονάδα / Ενότητα: Τύπος εγγράφου: Προσδιορισμός και δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής ευκαιρίας Σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

Δράση 9.10 Υπηρεσία Υποστήριξης Τελικών Χρηστών των Βιβλιοθηκών και Κέντρων Πληροφόρησης

Δράση 9.10 Υπηρεσία Υποστήριξης Τελικών Χρηστών των Βιβλιοθηκών και Κέντρων Πληροφόρησης ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ» Δράση 9.10 Υπηρεσία Υποστήριξης Τελικών Χρηστών των Βιβλιοθηκών και Κέντρων Πληροφόρησης ΚΥΡΙΩΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: 9.10.5 Ηλεκτρονικό ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Το εργαστήρι για εκπαιδευτικούς σχολικών μονάδων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς προσφέρει μεθοδολογικά εργαλεία και στρατηγικές ενίσχυσης των

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Εποικοδομητική κριτική Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το

Διαβάστε περισσότερα

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Εφαρμοσμένες ΛΥΣΕΙΣ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Ανάπτυξη Πωλήσεων Ανδρόμαχος Δημητροκάλλης, MBA Management

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη ψυχολογικών δεξιοτήτων μέσα από τον αθλητισμό. Ψούνη Λίνα ΚΦΑ, Ψυχολόγος. MSc, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ανάπτυξη ψυχολογικών δεξιοτήτων μέσα από τον αθλητισμό. Ψούνη Λίνα ΚΦΑ, Ψυχολόγος. MSc, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ανάπτυξη ψυχολογικών δεξιοτήτων μέσα από τον αθλητισμό Ψούνη Λίνα ΚΦΑ, Ψυχολόγος. MSc, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ποιες είναι οι ψυχολογικές Ο όρος «Εξάσκηση Ψυχολογικών Δεξιοτήτων» χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Ξένων Γλωσσών

Κέντρο Ξένων Γλωσσών Κέντρο Ξένων Γλωσσών Αυτή η περίοδος για τους κηδεμόνες των μαθητών/τριών είναι περίοδος σχολαστικής αναζήτησης και έρευνας. Είναι περίοδος άγχους ποιο Κέντρο Ξένων Γλωσσών θα διαλέξουν προκειμένου τα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΝAOME1372 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 10 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικές Τεχνικές (Στρατηγικές)

Διδακτικές Τεχνικές (Στρατηγικές) Διδακτικές Τεχνικές (Στρατηγικές) Ενδεικτικές τεχνικές διδασκαλίας: 1. Εισήγηση ή διάλεξη ή Μονολογική Παρουσίαση 2. Συζήτηση ή διάλογος 3. Ερωταποκρίσεις 4. Χιονοστιβάδα 5. Καταιγισμός Ιδεών 6. Επίδειξη

Διαβάστε περισσότερα

Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 2

Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 2 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 2 Αύξηση αναγνωσιµότητας -Πώς το κάνεις; Όνομα Διεξάγων εδώ This project has been funded with support from the

Διαβάστε περισσότερα

()#µ*&+,-./ (0)1#2"345$ ()#µ'&+,4#05$ 67$4&,$

()#µ*&+,-./ (0)1#2345$ ()#µ'&+,4#05$ 67$4&,$ !"µ#$%&#' ()#µ*&+,-./ (0)1#2"345$ ()#µ'&+,4#05$ 67$4&,$ 8"4&%2#' (&91-#5$!.µ"#5-"#/ (0)1#2":4&#1: (;7$.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, Φυσικός, PhD ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Δ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, Φυσικός, PhD ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Δ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ως ΕΡΓΑΛΕΙΟ του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, Φυσικός, PhD ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Δ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ η μικροδιδασκαλία, είναι μια: μικρογραφία μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

O φάκελος μαθητή/-τριας

O φάκελος μαθητή/-τριας O φάκελος μαθητή/-τριας Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες 1-14 και 18-20 αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_dhmotiko.pdf

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Διοίκησης Γραφείου

Πρόγραμμα Διοίκησης Γραφείου Πρόγραμμα Διοίκησης Γραφείου Αναγνωρισμένο από το Ινστιτούτο Ηγεσίας & Διοίκησης, Αγγλίας PAGE 1 OF 6 Εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Ηγεσίας και Διοίκησης (Institute of Leadership and Management) Ηνωμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Τύπος προγράμματος 1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ α/α Εκπαιδευτικές συναντήσεις Ημερομηνία ωράριο ώρες 1 Πρώτη εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

Συμμετοχή των Νέων και Παγκόσμια Πολιτότητα: Προκλήσεις και Συστάσεις για το `Εργο Future Youth Schools Forum. Συνοπτική Έκθεση

Συμμετοχή των Νέων και Παγκόσμια Πολιτότητα: Προκλήσεις και Συστάσεις για το `Εργο Future Youth Schools Forum. Συνοπτική Έκθεση 3 Συμμετοχή των Νέων και Παγκόσμια Πολιτότητα: Προκλήσεις και Συστάσεις για το `Εργο Future Youth Schools Forum Συνοπτική Έκθεση Συνοπτική Έκθεση Η παρούσα έκθεση αναλύει και αξιολογεί τις τρέχουσες ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περιβάλλοντος και Συνεργατική οργάνωση του μαθήματος

Μελέτη Περιβάλλοντος και Συνεργατική οργάνωση του μαθήματος Μελέτη Περιβάλλοντος και Συνεργατική οργάνωση του μαθήματος ΗΜελέτη Περιβάλλοντος Είναι κατ εξοχήν διαθεματικό αντικείμενο, διότι αποτελεί ενιαίο και ενοποιημένο τομέα μάθησης, στον οποίο συνυφαίνονται

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού

Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Σεντελέ Αικατερίνη, Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αξιολόγησα τους μαθητές μου θεωρώντας την αξιολόγηση σαν μια διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός. A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης

Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός. A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης 1. MΕΘΟΔΟΣ Ο όρος μέθοδος, έτσι όπως χρησιμοποιείται στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, έχει ποικίλες σημασίες. Διαφοροποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΦΙΛ ΤEΛΕΙΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ

ΠΡΟΦΙΛ ΤEΛΕΙΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΠΡΟΦΙΛ ΤEΛΕΙΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ Ιούνιος 2011 Οι Εξαιρετικές οργανώσεις επιτυγχάνουν να διατηρήσουν τα υψηλά επίπεδα απόδοσης που ικανοποιούν τις προσδοκίες των ενδιαφερομένων

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία μετασχηματισμού του Προγράμματος Σπουδών σε μιντιακές δράσεις. Λοΐζος Σοφός

Διαδικασία μετασχηματισμού του Προγράμματος Σπουδών σε μιντιακές δράσεις. Λοΐζος Σοφός Διαδικασία μετασχηματισμού του Προγράμματος Σπουδών σε μιντιακές δράσεις Λοΐζος Σοφός Οι 5 φάσεις του διδακτικού μετασχηματισμού 1. Εμπειρική σύλληψη ενός σεναρίου μιντιακής δράσης και χαρτογράφηση της

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού Τι είδους δραστηριότητα είναι ο γραμματισμός; Πότε, πώς και γιατί εμπλέκονται οι άνθρωποι σε δραστηριότητες εγγραμματισμού; Σε ποιες περιστάσεις και με ποιο σκοπό; Καθημερινές

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Σχεδιασμός... αντιμετωπίζει ενιαία το πλαίσιο σπουδών (Προδημοτική, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο), είναι συνέχεια υπό διαμόρφωση και αλλαγή, για να αντιμετωπίζει την εξέλιξη,

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση ομαδικότητας στην τάξη μέσα από μουσικές ρουτίνες

Ενίσχυση ομαδικότητας στην τάξη μέσα από μουσικές ρουτίνες Διήμερο Εκπαιδευτικού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Ενίσχυση ομαδικότητας στην τάξη μέσα από μουσικές ρουτίνες Μαρία Δημοσθένους Μουσικοπαιδαγωγός Email: amusedcy@gmail.com Που συναντάμε τη μουσική σήμερα; Μουσική

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού 400 Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού 400.01 Δύο ημέρες 16 ώρες Επιλογή Στελεχών: Ξεχωρίζοντας τους Καλύτερους Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν σχηματίσει ολοκληρωμένη αντίληψη όλων

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο Νεολαίας. Η μέρα έφθασε Τι να κάνετε;

Συνέδριο Νεολαίας. Η μέρα έφθασε Τι να κάνετε; 3 Συνέδριο Νεολαίας Η μέρα έφθασε Τι να κάνετε; Ποτέ μην αμφιβάλλετε ότι μια μικρή ομάδα σκεπτόμενων, αφοσιωμένων πολιτών μπορεί να αλλάξει τον κόσμο; πραγματικά, είναι οι μόνοι που το κατάφεραν ποτέ.

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδες εφήβων. Ομάδα αυτογνωσίας εφήβων παραβατών

Ομάδες εφήβων. Ομάδα αυτογνωσίας εφήβων παραβατών Ομάδες εφήβων Ομάδα αυτογνωσίας εφήβων παραβατών Οι κυριότερες σύγχρονες βιωματικές μέθοδοι και τεχνικές εμψύχωσης ομάδων πήραν μορφή και εξελίχθηκαν στο πλαίσιο του κινήματος Ανάπτυξης του Ανθρώπινου

Διαβάστε περισσότερα