Εδώ και δύο δεκαετίες, στα πλαίσια της ιοικητικής Μεταρρύθµισης και του εκσυγχρονισµού

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εδώ και δύο δεκαετίες, στα πλαίσια της ιοικητικής Μεταρρύθµισης και του εκσυγχρονισµού"

Transcript

1 IOIKHTIKH ENHMEPΩΣH 47 ΠΑΡΟΧΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (G2B). Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Του Βασιλείου Ν. Κέφη Εισαγωγή-oρισµοί Εδώ και δύο δεκαετίες, στα πλαίσια της ιοικητικής Μεταρρύθµισης και του εκσυγχρονισµού του δηµόσιου τοµέα έχουν χρησιµοποιηθεί διάφορες µέθοδοι και τεχνικές όπως: Η ιοίκηση Ολικής Ποιότητας (Total Quality Management) τη δεκαετία του 80 και ο ανασχεδιασµός των επιχειρηµατικών διαδικασιών (Business Process Reengineering) τη δεκαετία του 90. Η θεωρία του ανασχεδιασµού οδήγησε στη σκέψη ότι η δηµόσια διοίκηση είναι ένα δυναµικό µίγµα στόχων, δοµών και λειτουργιών 1. Η εποχή των θεσµικών οργάνων που διοικούσαν µία οικονοµική µονάδα σε ένα συγκεκριµένο γεωγραφικό χώρο µε την από πάνω προς τα κάτω µέθοδο (top-down), έχει φτάσει στο τέλος της: Oι κοινωνικοοικονοµικές τάσεις της παγκοσµιοποίησης, η ενδυνάµωση της κοινωνίας των πολιτών, οι θεσµικές µεταρρυθµίσεις, οι αποκεντρωτικές τάσεις και τα σύγχρονα συστήµατα διοίκησης ασκούν καταλυτική επιρροή στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων αλλά και στην εν γένει λειτουργικότητά τους 2. Στη βάση αυτή το e-government (ηλεκτρονική δηµόσια διοίκηση) κρίνεται ως στρατηγική κίνηση διαφοροποίησης και εξέλιξης. Το e-government είναι η συντονισµένη προσπάθεια για αλλαγές µε σκοπό τη χρήση νέων τεχνολογιών που θα υποστηρίξουν τoν επανασχεδιασµό του διοικητικού µηχανισµού µετασχηµατίζοντας τη λειτουργία και την αποτελεσµατικότητά του. Εποµένως η ανάδυση του e-government συµπίπτει µε την πρόκληση για µετασχηµατισµό των διοικητικών θεσµών και των διαδικασιών. Σύµφωνα µε τη περιγραφή του Jim Melitski στη σελίδα για το e-government της ASPA 3 (2001) Οι δηµόσιοι οργανισµοί ανά τον κόσµο ξεκινούν ένα e-government ταξίδι, κοινοποιώντας καταρχήν δηµόσιες πληροφορίες στο διαδίκτυο και εγκαθιστώντας µετέπειτα την on line παρουσία τους ελπίζοντας ότι θα έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν την αποτελεσµατικότητα Ο Βασίλης Κέφης είναι µέλος ΕΠ του Τµήµατος ηµόσιας ιοίκησης του Παντείου Πανεπιστηµίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστηµών. Στοιχεία της ανωτέρω µελέτης παρουσιάστηκαν στο 3ο Φοιτητικό Συνέδριο ιοικητικής Επιστήµης και Τεχνολογίας Επιχειρηµατικότητα και Τεχνολογία: Κλειδί για την Ανταγωνιστικότητα που διοργανώθηκε από το Τµήµα ιοικητικής Επιστήµης και Τεχνολογίας του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ).

2 48 IOIKHTIKH ENHMEPΩΣH και την αποδοτικότητά τους. Κατωτέρω παρατίθενται µερικοί από τους ορισµούς για το e- government που συναντώνται στη διεθνή βιβλιογραφία: Είναι η χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και πιο συγκεκρι- µένα του Internet, ως βασικού εργαλείου για την επίτευξη χρηστής διοίκησης από τους φορείς του δηµοσίου (OECD) 4. Είναι η δηµόσια διοίκηση που χρησιµοποιεί τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) για να µετασχηµατίσει τις εσωτερικές και τις εξωτερικές της σχέσεις (Οργανισµός Ηνωµένων Εθνών) 5. Είναι ο τρόπος που η δηµόσια διοίκηση χρησιµοποιεί τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας και ιδιαιτέρως τις εφαρµογές του Internet, για να παράσχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις την πιο πρόσφορη πρόσβαση σε δηµόσιες πληροφορίες και υπηρεσίες, ώ- στε να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών και να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες συµµετοχής στους δηµοκρατικούς θεσµούς και διαδικασίες (Zhiyuan Fang) 6. Η προσέγγιση του όρου e-government είναι διαφορετική στους ανωτέρω ορισµούς, καθώς χρησιµοποιείται για να χαρακτηρίσει α) τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας από δηµόσιους φορείς, β) τους δηµόσιους φορείς που χρησιµοποιούν τις Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας και γ) τον τρόπο που οι δηµόσιοι φορείς χρησιµοποιούν τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας. Όλοι οι προαναφερθέντες ορισµοί εστιάζουν: στον εκσυγχρονισµό της δηµόσιας διοίκησης, στην εισαγωγή τεχνολογιών αιχµής και στην ψηφιακή σύνδεση κυβερνητικών πληροφοριακών συστηµάτων στην εξοικονόµηση πόρων και στη ποιοτική αναβάθµιση των υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Εν κατακλείδι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αφορά ολόκληρο το εύρος των σχέσεων µεταξύ της δηµόσιας διοίκησης και: α)των πολιτών (Government to Citizen/ G2C), β)των επιχειρήσεων (Government to Business/ G2B) και γ)των άλλων δηµόσιων φορέων (Government to Government/ G2G), µε την ορθολογική χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας 7. Οι τύποι των συναλλαγών στο e-government Οι βασικοί τύποι συναλλαγών που αφορούν το e-government είναι: 1) G2C (Government to Citizen): η προσφορά δηµοσίων υπηρεσιών µέσω του διαδικτύου (on line µέσω του www). Σ αυτήν τη σχέση, η επικοινωνία έχει και αντίστροφη φορά εκφραζό- µενη µε τη συντοµογραφία C2G. 2) G2B (Government to Business): οδηγεί στην εγκαθίδρυση πρωτοβουλιών οι οποίες αφορούν όλες τις συναλλαγές µιας επιχειρηµατικής µονάδας µε το κράτος, κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων της στο συγκεκριµένο γεωγραφικό χώρο. Περιλαµβάνονται και οι α- ντίστροφες B2G συναλλαγές. 3) G2G (Government to Government): αφορά την on line επικοινωνία και συνεργασία µεταξύ των δηµόσιων υπηρεσιών, οργανισµών και φορέων (ηµεδαπών και αλλοδαπών). Η Zhiyuan Fang (Εθνική Σχολή ηµόσιας ιοίκησης στην Ταϊλάνδη) σε µελέτη της (2002) αναφέρει κάποιους δευτερεύοντες τύπους συναλλαγών στα πλαίσια της Ηλεκτρονικής η- µόσιας ιοίκησης:

3 IOIKHTIKH ENHMEPΩΣH 49 4) G2N (Government to Nonprofit): περιλαµβάνει τη ροή πληροφοριών και υπηρεσιών του κράτους προς µη κυβερνητικούς οργανισµούς. Και εδώ η ροή εκφράζεται και αντιστρόφως N2G. 5) G2E (Government to Employee): προέρχεται από πρωτοβουλίες οι οποίες στοχεύουν στη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικών µε την αποδοτικότητα, την πολιτική προσωπικού, την ανάπτυξη και τη διαχείριση της καριέρας των δηµοσίων υπαλλήλων. Στο Σχήµα 1 παρουσιάζονται διαγραµµατικά οι τύποι των συναλλαγών που αναφέρθηκαν παραπάνω: Σχήµα 1: Τύποι των Συναλλαγών που περιλαµβάνει το e-government Πηγή: Zhiyuan Fang, E-Government in Digital Era: Concept, Practice and Development, International Journal of the Computer, The Internet and Management, Vol. 10, No 2, 2002, σελ. 10. Ηλεκτρονικές υπηρεσίες του κράτους προς τις επιχειρήσεις Μία από τις σηµαντικότερες προσπάθειες κατηγοριοποίησης των G2B υπηρεσιών έγινε µε την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Σχεδίου ράσης eeurope 2002: Μία Κοινωνία της Πληροφορίας για Όλους. Στο συγκεκριµένο Σχέδιο τέθηκαν 23 σηµεία αναφοράς/δείκτες από τα οποία 3 σχετίζονται µε το e-government 8 : i. το ποσοστό των παρεχόµενων on line δηµόσιων υπηρεσιών, ii. η δηµόσια χρήση των κυβερνητικών πληροφοριών και iii. οι δηµόσιες προµήθειες. Μάλιστα, το πρώτο σηµείο αναφοράς καλύπτει 20 υπηρεσίες, από τις οποίες οι 8 αφορούν συναλλαγές των επιχειρήσεων µε το κράτος και οι υπόλοιπες 12 συναλλαγές των πολιτών µε το κράτος.

4 50 IOIKHTIKH ENHMEPΩΣH Πίνακας 1: On line ηµόσιες Υπηρεσίες ΠOΛITEΣ Φορολογία Εισοδήµατος Εύρεση Εργασίας Κοινωνική Ασφάλιση Προσωπικά Έγγραφα ήλωση ΙΧ αυτοκινήτων Αίτηση για Οικοδοµική Άδεια ήλωση στην Αστυνοµία ηµόσιες Βιβλιοθήκες Πιστοποιητικά γέννησης και γάµου Εγγραφή στην Ανώτατη Εκπαίδευση ήλωση Αλλαγής Κατοικίας Υπηρεσίες Υγείας EΠIXEIPHΣEIΣ Κοινωνικές Εισφορές των Εργαζοµένων Εταιρικός Φόρος Εισοδήµατος ΦΠΑ Εγγραφή/ Καταχώρηση µιας Νέας Εταιρίας Υποβολή Στατιστικών Στοιχείων Τελωνειακές Υπηρεσίες Περιβαλλοντικές Άδειες ηµόσιες Προµήθειες Πηγή: European Commission Enterprise Directorate, Consultation document for a future policy paper on pan-european government e-services, Brussels, 5 April, 2002, σελ. 11. Από τότε σε όλες τις µελέτες της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισµών για το e-government, υιοθετήθηκε η συγκεκριµένη γενική κατηγοριοποίηση. Στα πλαίσια έρευνας της Capgemini (2005) για λογαριασµό της Γενικής ιεύθυνσης για την Πληροφόρηση και τα ΜΜΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ορίζεται αναλυτικά η κάθε µία από τις παραπάνω υπηρεσίες, για όλα τα ε- πίπεδα ανάπτυξης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Στη παρούσα µελέτη καταγράφονται οι παρεχόµενες υπηρεσίες που αφορούν τις επιχειρήσεις 9 : Κοινωνικές Εισφορές των Εργαζοµένων - Social Contribution for Employees Πρόκειται περί τυπικής διαδικασίας δήλωσης των κοινωνικών εισφορών για τους εργαζό- µενους µιας εταιρίας. Κάθε επίπεδο περιλαµβάνει τα κάτωθι: Επίπεδο 0: εν υπάρχει προσβάσιµη για το κοινό ιστοσελίδα ή αν υπάρχει, δεν καλύπτει κανένα από τα κριτήρια των άλλων επιπέδων (δεν προσφέρει πληροφόρηση και δυνατότητα ο- ποιασδήποτε άλλης συναλλαγής). Επίπεδο 1: Παρέχονται οι απαραίτητες πληροφορίες για να ξεκινήσει η διαδικασία δήλωσης των κοινωνικών εισφορών των εργαζοµένων. Επίπεδο 2: Η ιστοσελίδα προσφέρει τη δυνατότητα απόκτησης της αίτησης που πρέπει να συµπληρωθεί για να ξεκινήσει η διαδικασία δήλωσης (όχι µε ηλεκτρονικό τρόπο). Επίπεδο 3: Η ιστοσελίδα παρέχει τη δυνατότητα υποβολής της συµπληρωµένης φόρµας µε ηλεκτρονικό τρόπο. Επίπεδο 4: Η ιστοσελίδα παρέχει τη δυνατότητα πλήρους επεξεργασίας των στοιχείων της υποβληθείσης φόρµας. εν απαιτείται καµία άλλη ενέργεια εκ µέρους του αιτούντος µέσω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

5 IOIKHTIKH ENHMEPΩΣH 51 Εταιρικός Φόρος Εισοδήµατος - Corporate Tax Πρόκειται για τη διαδικασία δήλωσης του Φόρου Εισοδήµατος που προκύπτει από τις δραστηριότητες και τη λειτουργία µιας επιχείρησης. Τα στάδια και το περιεχόµενο της ηλεκτρονικής παροχής αυτής της υπηρεσίας είναι ίδια, σε κάθε επίπεδο, µε αυτά της υπηρεσίας που αφορά τις κοινωνικές εισφορές των εργαζοµένων. ΦΠΑ (Φόρος Προστιθέµενης Αξίας) VAT (Value Added Tax) Είναι η τυπική διαδικασία δήλωσης του ΦΠΑ και κάθε δοσοληψίας επιχειρηµατικής φύσης που σχετίζεται µε τις δραστηριότητες της επιχείρησης. Και σε αυτήν την περίπτωση για κάθε ε- πίπεδο ανάπτυξης, η υπηρεσία περιλαµβάνει τις ίδιες παροχές µε αυτές που περιγράφησαν στη πρώτη περίπτωση. Εγγραφή/ Καταχώρηση µιας Νέας Εταιρίας - Registration of a New Company Συγκεκριµενοποιεί την απαιτούµενη διαδικασία εγγραφής µιας εταιρίας στους κατά τόπους αρµόδιους φορείς (επιµελητήρια), ώστε να είναι σε θέση να ξεκινήσει τη λειτουργία της. Σε κάθε επίπεδο, οι παρεχόµενες δυνατότητες είναι ίδιες µε αυτές που προσφέρονται στην πρώτη περίπτωση, των κοινωνικών εισφορών. Υποβολή Στατιστικών Στοιχείων- Submission of Data to the Statistical Office Περιλαµβάνει τη διαδικασία υποβολής τουλάχιστον ενός στατιστικού φύλλου µε στοιχεία στη Στατιστική Υπηρεσία κάθε χώρας (εκεί όπου ασκεί τη δραστηριότητά της η επιχείρηση). Αναφορικά µε αυτήν την υπηρεσία, η ηλεκτρονική παροχή αναπτύσσεται µέχρι το 3 ο επίπεδο, καθώς δεν υπάρχει εφαρµογή στο 4 ο. Αφορά µόνο την υποβολή στοιχείων. ήλωση ασµολογικών Επιβαρύνσεων (Τελωνειακές Υπηρεσίες) - Custom Declaration Αφορά την τυπική διαδικασία δήλωσης δασµών που επιβάλλονται σε αλλοδαπή επιχείρηση για τα εισαγόµενα προϊόντα της. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρονται ποιοτικές υπηρεσίες σε όσους ασχολούνται µε τη διακίνηση αγαθών στην παγκόσµια αγορά. Όπως και στις τέσσερις πρώτες υπηρεσίες, σε κάθε επίπεδο, οι ηλεκτρονικές παροχές είναι αυτές που περιγράφησαν για τις κοινωνικές εισφορές των εργαζοµένων. Περιβαλλοντικές Άδειες - Environment-related Permits Περιγράφει την τυπική διαδικασία απόκτησης τουλάχιστον µίας περιβαλλοντικής άδειας που απαιτείται για την έναρξη των δραστηριοτήτων της επιχειρηµατικής µονάδας. Για κάθε ε- πίπεδο ισχύουν όσα αναφέρθηκαν στις κοινωνικές εισφορές. ηµόσιες Προµήθειες- Public Procurement Πρόκειται για την τυπική διαδικασία προσφορών που αφορούν τις δηµόσιες προµήθειες οι οποίες υπόκεινται σε δηµόσια γνωστοποίηση (δηµοσίευση). Σε κάθε επίπεδο περιλαµβάνονται οι παροχές που περιγράφονται στην πρώτη υπηρεσία. ιευκρινίζεται ότι η ανωτέρω κατηγοριοποίηση είναι ενδεικτική και γενική, προς διευκόλυνση των στατιστικών ερευνών που αφορούν τις G2B υπηρεσίες. Σε µελέτη που διεξήχθη στα πλαίσια του ελληνικού ebusinessforum 10 αναφέρεται ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες προς τις οι-

6 52 IOIKHTIKH ENHMEPΩΣH κονοµικές µονάδες, στις οποίες προτείνεται να βασιστεί η κατασκευή της Ελληνικής Κυβερνητικής ικτυακής Πύλης προς τις Επιχειρήσεις, είναι οι εξής: Πίνακας 2: Κυβερνητικές Υπηρεσίες προς τις Επιχειρήσεις A/A Yπηρεσία 1. ιαδικασίες για την έναρξη νέας επιχείρησης 2. Τροποποίηση µίας επιχείρησης 3. Αγορά επιχείρησης, Πώληση επιχείρησης, Κλείσιµο επιχείρησης 4. Φορολογία (ΦΠΑ, Φόρος Εισοδήµατος, Επιστροφές Φόρων κτλ.) 5. Απασχόληση Προσωπικού (Φόρος µισθωτών, Ασφάλιση µισθωτών κτλ.) 6. Επιχορηγήσεις, άνεια, ηµόσιες επενδύσεις, κτλ. 7. Εγκατάσταση επιχειρήσεων (περιβαλλοντικές άδειες κτλ.) 8. ηµόσιοι ιαγωνισµοί, Προκηρύξεις Έργων, Προµήθειες ηµοσίου κτλ. 9. Νοµικά Θέµατα, πρόσβαση σε νοµοθεσία για τη λειτουργία των επ/σεων 10. Τεχνολογία (καινοτόµες τεχνολογίες στις επιχειρήσεις) Πηγή: Κυριάκος ιακονικολάου, Νικόλαος Μυλωνόπουλος, Οµάδα Εργασίας ΣΤ-5, Το παρόν και το µέλλον των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του Κράτους προς τις Επιχειρήσεις (Government to Business) στην Ελλάδα - Συνολική Παραδοτέα Έκθεση, ebusinessforum, Νοέµβριος, Συναλλαγές επιχειρήσεων µε ελληνικούς δηµόσιους φορείς Στην Ελλάδα όπως και στις υπόλοιπες χώρες, οι επιχειρήσεις καθηµερινά συναλλάσσονται µε δηµόσιες υπηρεσίες. Η πληθώρα αυτών των συναλλαγών µε πολλούς διαφορετικούς κρατικούς φορείς, όπως φαίνεται και σε έρευνα του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών (2004), α- ποτελεί έναν από τους κυριότερους λόγους χρήσης του διαδικτύου από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα µας. Στο Σχήµα 2 φαίνονται διαγραµµατικά οι λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα χρησιµοποιούν τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας: Όπως παρατηρούµε το 41% των ερωτηθέντων χρησιµοποιούν συστηµατικά το διαδίκτυο για τη διεξαγωγή των συναλλαγών τους µε το ελληνικό κράτος. Τα παραπάνω στοιχεία φανερώνουν ότι και στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη ύπαρξης ενός διαφορετικού τρόπου για τη διεκπεραίωση των συναλλαγών τους µε την ελληνική δηµόσια διοίκηση 11,αν και πρόσφατη µελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις σχέσεις των Ευρωπαίων πολιτών µε την πληροφορική δείχνει ότι το 65% του πληθυσµού της χώρας µας ηλικίας 16 έως 74 ετών δεν έχει καµία γνώση πληροφορικής και χρήσης υπολογιστών γενικότερα, σε αντίθεση µε τον µέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι µόλις 37%. Χρειάζεται επίπονη και επίµονη προσπάθεια ώστε να πλησιάσουµε τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αν και σηµαντικό ρόλο στην υ- στέρηση αυτή διαδραµατίζει η κουλτούρα, η εξωστρέφεια και το ταπεραµέντο του Έλληνα που δεν θέλει ή δεν µπορεί να συνδιαλέγεται µε ένα άψυχο µηχάνηµα αλλά προτιµά την πρόσωπο µε πρόσωπο επαφή και τη διαρκή κίνηση.

7 IOIKHTIKH ENHMEPΩΣH 53 Σχήµα 2: Λόγοι Χρήσης Internet από τις Ελληνικές Επιχειρήσεις (2004) Aναζήτηση πληροφοριών/ενηµέρωση Συναλλαγές µε Tράπεζες Συναλλαγές µε ηµόσιο Aναζήτηση εναλλακτικών προµηθευτών Έρευνα αγοράς/marketing Aνάλυση του ανταγωνισµού Hλεκτρονικές παραγγελίες προµηθειών Hλεκτρονική παρακολούθηση παραγγελιών προµηθειών Eξυπηρέτησή µας µετά την αγορά προµηθειών Aναζήτηση πελατών Hλεκτρονικές πωλήσεις προϊόντων υπηρεσιών Tηλεεργασία Tηλε-εκπαίδευση (e-learning) Συστηµατικά Mέτρια Λίγο Kαθόλου Πηγή: Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών (A.L.A.R.M. Athens LAboratory of Research in Marketing), Μελέτης Έρευνα Καταγραφής της ιείσδυσης των Πρακτικών του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στις Μεγάλες Ελληνικές Επιχειρήσεις µέσω Επαναληπτικών Συνεντεύξεων σε Ανώτατα Στελέχη Πληροφορικής, 2004, σελ. 26 Οι δηµόσιοι φορείς µε τους οποίους έρχεται σε επαφή µια οικονοµική µονάδα στη χώρα µας είναι οι κάτωθι 12 : 1) Οι Νοµαρχίες: Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωµένες να προσκοµίζουν συγκεκριµένα έγγραφα στις κατά τόπους Νοµαρχίες για λόγους που αφορούν τη σύστασή τους, την τροποποίηση του καταστατικού τους, τη δηµοσίευση ισολογισµών κ.ά. 2) Τα Επιµελητήρια: Για έλεγχο του δικαιώµατος χρήσης της επωνυµίας και του διακριτικού τίτλου τους, για κατάθεση καταστατικού, για εγγραφή στο επιµελητήριο κ.ά. 3) Το Υπουργείο Οικονοµίας και Οικονοµικών: Οι επιχειρήσεις απευθύνονται στις ηµόσιες Οικονοµικές Υπηρεσίες ( ΟΥ) για την απόκτηση ΑΦΜ, τη θεώρηση βιβλίων & στοιχείων, την κατάθεση της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, την τροποποίηση της δήλωσης ΦΠΑ, τη κατάθεση συγκεντρωτικής δήλωσης ΦΠΑ, τη κατάθεση της λίστας Φόρων Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ), την κατάθεση του εταιρικού φόρου εισοδήµατος, την πληρωµή του ποσού που συνεπάγεται το εκκαθαριστικό της δήλωσης φόρου εισοδήµατος, την κατάθεση της συγκεντρωτικής κατάστασης τιµολογίων Πελατών Προµηθευτών (ετησίως) και τη λήψη πιστοποιητικού Φορολογικής Ενηµερότητας. 4) Το Ίδρυµα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ): Αφορά τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό και περιλαµβάνει συναλλαγές για την κατάθεση της Αναλυτικής Περιοδικής ήλωσης (ΑΠ ), την πληρωµή της, την τροποποίηση της ΑΠ και τη λήψη πιστοποιητικού ασφαλιστικής ενηµερότητας. 5) Τον Οργανισµό Απασχόλησης Εργατικού υναµικού (ΟΑΕ ): Οι συναλλαγές των επιχειρήσεων µε τον ΟΑΕ αφορούν την κατάθεση της Κάρτας Πρόσληψης Υπαλλήλων και την κατάθεση της Αναγγελίας Οικειοθελούς Αποχώρησης (καταγγελίας σύµβασης εργασίας).

8 54 IOIKHTIKH ENHMEPΩΣH 6) Την Επιθεώρηση Εργασίας: Αφορά τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό και περιλαµβάνει ενέργειες όπως την κατάθεση της ετήσιας κατάστασης προσωπικού και την κατάθεση κατάστασης προσωπικού (σε περίπτωση πρόσληψης νέου υπαλλήλου). 7) Το Εθνικό Τυπογραφείο: Πολλές φορές ζητείται από τις επιχειρήσεις να καταθέσουν σε υ- πηρεσίες αντίγραφα του ΦΕΚ που περιέχουν στοιχεία που τις αφορούν (σύσταση, καταστατικό κ.ά.). Συµπεράσµατα Συµπερασµατικά, στόχος των G2B υπηρεσιών είναι ο εκσυγχρονισµός της ηµόσιας ιοίκησης µέσω των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας για την εξοικονόµηση πόρων και την ποιοτική αναβάθµιση των υπηρεσιών που προσφέρονται προς τις επιχειρήσεις. Στη βέλτιστη µορφή του ο στόχος αυτός ενσαρκώνεται µε τη κατασκευή µιας Κυβερνητικής ικτυακής Πύλης για τις Επιχειρήσεις, µέσα από την οποία οι οικονοµικές µονάδες θα έχουν τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους µε το κράτος: χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν τη λειτουργία, τη δοµή και τις αρµοδιότητες των δηµοσίων οργάνων που εµπλέκονται, ερχόµενες σε επαφή µόνο µε το σηµείο εκκίνησης της υπηρεσίας (χωρίς να µεσολαβούν ενδιάµεσα στάδια) και έχοντας την επιλογή και τη δυνατότητα να παρακολουθούν, εάν θέλουν, την πορεία της υ- πόθεσής τους (εξελίξεις, αποφάσεις κ.ά.). Αυτές οι δυνατότητες, που χαρακτηρίζουν το ανώτατο επίπεδο ωρίµανσης των G2B υπηρεσιών, ικανοποιούνται από ένα Εξωστρεφές Πληροφοριακό Σύστηµα που υπερβαίνει τα όρια ενός δηµόσιου φορέα, Σ αυτό το επίπεδο η ανάλυση κόστους ωφελειών των G2B υπηρεσιών αναδεικνύει τη συντριπτική υπεροχή των ωφελειών σε σχέση µε το κόστος και τα προβλήµατα που πρέπει να αντιµετωπιστούν. Τα οφέλη τα οποία συνοψίζονται στις λέξεις: χρόνος (ελαχιστοποίηση χρονικών υστερήσεων, εξοικονόµηση χρόνου, ταχύτητα), χρήµα (οικονοµικά οφέλη, µικρότερο κόστος συναλλαγών), ποιότητα (διαφάνεια, αξιοπιστία, εµπιστοσύνη, µικρότερο ποσοστό λαθών, εξατοµικευµένες και ολοκληρωµένες υπηρεσίες) υπερέχουν του κόστους για το κράτος και τους χρήστες, εφόσον ξεπεραστούν προβλήµατα που αφορούν θέµατα: νο- µοθετικής φύσης (θεσµικό πλαίσιο), χρηµατοδότησης (υπέρβαση προϋπολογισµών) και τεχνολογικών αλλαγών (προσαρµοστικότητα των συστηµάτων). Σηµειώσεις 1. Zhiyuan Fang (School of Public Administration, National Institute of Development Administration/NIDA, Thailand), E-Government in Digital Era: Concept, Practice and Development, International Journal of the Computer, The Internet and Management, Vol. 10, No 2, European Commission, Directorate General Information Society, e-government Unit, Working Paper on e-government Beyond 2005 An overview of policy issues, The Netherlands, December American Society of Public Administration 4. OECD (Organization for Economic Cooperation and Development), The e-government Imperative, OECD Publications Service, France, United Nations Department of Economic and Social Affairs, World Public Sector Report 2003: E- Government at the Crossroads, New York, 2003.

9 IOIKHTIKH ENHMEPΩΣH Zhiyuan Fang (School of public Administration, National Institute of Development Administration/NIDA, Thailand), E-Government in Digital Era: Concept, Practice and Development, International Journal of the Computer, The Internet and Management, Vol. 10, No 2, European Institute of Public Administration, e-government in Europe: The State of Affairs, edited by Christine Leitner, Maastricht, The Netherlands, European Commission Enterprise Directorate, Consultation document for a future policy paper on pan-european government e-services, Brussels, 5 April, European Commission Directorate General for Information Society and Media, Online Availability of Public Services: How is Europe Progressing, Prepared by CAPGEMINI, March, Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών (A.L.A.R.M. Athens LAboratory of Research in Marketing), Μελέτης Έρευνα Καταγραφής της ιείσδυσης των Πρακτικών του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στις Μεγάλες Ελληνικές Επιχειρήσεις µέσω Επαναληπτικών Συνεντεύξεων σε Ανώτατα Στελέχη Πληροφορικής, ιακονικολάου Κ., Μυλωνόπουλος Ν., Οµάδα Εργασίας ΣΤ-5, Το παρόν και το µέλλον των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του Κράτους προς τις Επιχειρήσεις (Government to Business) στην Ελλάδα - Συνολική Παραδοτέα Έκθεση, ebusinessforum, Νοέµβριος, Βιβλιογραφικές Αναφορές 1. ιακονικολάου Κ., Μυλωνόπουλος Ν., Οµάδα Εργασίας ΣΤ-5, Το παρόν και το µέλλον των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του Κράτους προς τις Επιχειρήσεις (Government to Business) στην Ελλάδα - Συνολική Παραδοτέα Έκθεση, ebusinessforum, Νοέµβριος, Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών (A.L.A.R.M. Athens LAboratory of Research in Marketing), Μελέτης Έρευνα Καταγραφής της ιείσδυσης των Πρακτικών του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στις Μεγάλες Ελληνικές Επιχειρήσεις µέσω Επαναληπτικών Συνεντεύξεων σε Ανώτατα Στελέχη Πληροφορικής, Capgemini & TNO, Does e-government Pay Off?, European Union, November European Commission, eeurope Awards for egovernment 2003: Exhibition Catalogue, European Commission, Directorate General Information Society, egovernment Unit, Working Paper on egovernment Beyond 2005 An overview of policy issues, The Netherlands, December European Commission Directorate General for Information Society and Media, Online Availability of Public Services: How is Europe Progressing, Prepared by CAPGEMINI, March, European Commission Enterprise Directorate, Consultation document for a future policy paper on pan-european government e-services, Brussels, 5 April, European Institute of Public Administration, egovernment in Europe: The State of Affairs, edited by Christine Leitner, Maastricht, The Netherlands, OECD (Organization for Economic Cooperation and Development), The e-government Imperative, OECD Publications Service, France, OECD (Organization for Economic Cooperation and Development), E-Government Expert Meeting, The Business Case for E-Government, 17 September, London, PC Magazine, e-ελλάδα: Επισκεφθείτε το ηµόσιο από το Σπίτι σας, Τεύχος 14, Απρίλιος United Nations Department of Economic and Social Affairs, World Public Sector Report 2003: E- Government at the Crossroads, New York, United Nations Department of Economic and Social Affairs Division for Public Administration and Development, UN Global E-Government Readiness Report 2004: Towards Access for Opportunity, UN, New York, Zhiyuan Fang (School of Public Administration, National Institute of Development Administration/NIDA, Thailand), E-Government in Digital Era: Concept, Practice and Development, International Journal of the Computer, The Internet and Management, Vol. 10, No 2, 2002.

«Η εξέλιξη της Ηλεκτρονικής ιακυβέρνησης, η προσαρµογή και η εφαρµογή της στην Ελληνική Πραγµατικότητα»

«Η εξέλιξη της Ηλεκτρονικής ιακυβέρνησης, η προσαρµογή και η εφαρµογή της στην Ελληνική Πραγµατικότητα» Πανεπιστήµιο Πειραιά, Τµήµα Βιοµηχανικής ιοίκησης & Τεχνολογίας «Η εξέλιξη της Ηλεκτρονικής ιακυβέρνησης, η προσαρµογή και η εφαρµογή της στην Ελληνική Πραγµατικότητα» Τί είναι το e-government Είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Μελετώντας τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που υφίστανται την τελευταία εικοσαετία

Μελετώντας τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που υφίστανται την τελευταία εικοσαετία 46 ΔIOIKHTIKH ENHMEPΩΣH H ANAΠTYΞH TΩN ΔIAΔIKTYAKΩN YΠHPEΣIΩN (E-GOVERNMENT) ΣTHN EYPΩΠAΪKH ENΩΣH Του: Παναγιώτη Σ. Μανωλιτζά 1. Εισαγωγή Μελετώντας τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που υφίστανται την τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ERMIS PORTAL Evaluation and new directions

ERMIS PORTAL Evaluation and new directions Μάθημα 2.2: Τεχνολογίες και Εφαρμογές Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ERMIS PORTAL Evaluation and new directions Διδάσκων: Χάρης Αλεξόπουλος Μεταδιδακτορικός Ερευνητής ΕΠΙΠΕΔΑ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΗΛ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ελτίο Τεύχος 34, Νοέµβριος 2005 Ανταγωνιστικότητας

ελτίο Τεύχος 34, Νοέµβριος 2005 Ανταγωνιστικότητας Έρευνα και Ανάλυση Παρατηρητήριο Ανταγωνιστικότητας ελτίο Τεύχος 34, Νοέµβριος 2005 Ανταγωνιστικότητας Το Επίπεδο Ηλεκτρονικής ιακυβέρνησης στην Επιπτώσεις στην Ανταγωνιστικότητα Σύµφωνα µε διάφορες πηγές

Διαβάστε περισσότερα

Από τις υπηρεσίες Πληροφόρησης στο «Ηλεκτρονικό Επιχειρείν»

Από τις υπηρεσίες Πληροφόρησης στο «Ηλεκτρονικό Επιχειρείν» Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας-Βιβλιοθηκονοµίας, Κέρκυρα Από τις υπηρεσίες Πληροφόρησης στο «Ηλεκτρονικό Επιχειρείν» Ηλεκτρονική ιακυβέρνηση Ηλ. ιακυβέρνηση Ορισµός: «Η χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Παπαδόπουλος Γ. Πέτρος (20/06) Επιβλέπων καθηγητής: Κάτος Β. Αναστάσιος Θεσσαλονίκη, 2007 Σκοπός και δομή εργασίας Σκοπός διπλωματικής:

Διαβάστε περισσότερα

"Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΝΟΜΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ."

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΝΟΜΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ. "Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΝΟΜΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ." Διπλωματική Εργασία ΡΑΠΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΑΔΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, Προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Κοινωνία της Πληροφορίας»:

Το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Κοινωνία της Πληροφορίας»: Το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Κοινωνία της Πληροφορίας»: Η πορεία υλοποίησης του ΕΠ ΚτΠ και τα έως τώρα αποτελέσµατά του Θεόδωρος Καρούνος Προϊστάµενος της ιαχειριστικής Αρχής Του Επιχειρησιακού Προγράµµατος

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική ιακυβέρνηση ΠΜΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΤΣΙΩΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΑΤΑΛΙΑ Α.Μ. 59

Ηλεκτρονική ιακυβέρνηση ΠΜΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΤΣΙΩΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΑΤΑΛΙΑ Α.Μ. 59 Ηλεκτρονική ιακυβέρνηση ΠΜΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΤΣΙΩΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΑΤΑΛΙΑ Α.Μ. 59 Ηλεκτρονική ιακυβέρνηση «Η χρήση των τεχνολογιών της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στη δηµόσια διοίκηση σε

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Διοίκησης ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ηλεκτρονικές Συναλλαγές. Καθηγητής Δ. Ασκούνης, Δ. Πανόπουλος

Συστήματα Διοίκησης ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ηλεκτρονικές Συναλλαγές. Καθηγητής Δ. Ασκούνης, Δ. Πανόπουλος ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ηλεκτρονικές Συναλλαγές Καθηγητής Δ. Ασκούνης, Δ. Πανόπουλος Ηλεκτρονικές Συναλλαγές 2017 Ορισμοί «Ηλεκτρονική Συναλλαγή» είναι οποιαδήποτε μορφή συναλλαγής που υποστηρίζεται σημαντικά από Τεχνολογίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Εφοδιαστική Αλυσίδα: Νέες Θέσεις Εργασίας Καλύτερες Υπηρεσίες. Τεκµηρίωση. Υποστήριξη

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Εφοδιαστική Αλυσίδα: Νέες Θέσεις Εργασίας Καλύτερες Υπηρεσίες. Τεκµηρίωση. Υποστήριξη ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εφοδιαστική Αλυσίδα: Νέες Θέσεις Εργασίας Καλύτερες Υπηρεσίες Υποστήριξη Τεκµηρίωση // Ψηφιακή Οικονοµία Η εµβάθυνση της Ψηφιακής Οικονοµίας στον τοµέα της εφοδιαστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΓΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.» ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ Κουτρούλης Χρηστός

Διαβάστε περισσότερα

1- Έννοιες, στόχοι, υπηρεσίες, δείκτες, πλεονεκτήματα, κρίσιμα ζητήματα και προκλήσεις ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

1- Έννοιες, στόχοι, υπηρεσίες, δείκτες, πλεονεκτήματα, κρίσιμα ζητήματα και προκλήσεις ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 1- Έννοιες, στόχοι, υπηρεσίες, δείκτες, πλεονεκτήματα, κρίσιμα ζητήματα και προκλήσεις ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Ενότητες Ορισμοί Σκοπός και βασικά χαρακτηριστικά Ανταποδοτική διακυβέρνηση

Διαβάστε περισσότερα

Η αναδιοργάνωση της εσωτερικής λειτουργίας των ηµοσίων Υπηρεσιών (back-office) είναι προϋπόθεση για ποιοτικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Η αναδιοργάνωση της εσωτερικής λειτουργίας των ηµοσίων Υπηρεσιών (back-office) είναι προϋπόθεση για ποιοτικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Η αναδιοργάνωση της εσωτερικής λειτουργίας των ηµοσίων Υπηρεσιών (back-office) είναι προϋπόθεση για ποιοτικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Ηλίας Καστρίτης, Στέλεχος, Ειδική Υπηρεσία ιαχείρισης Επιχειρησιακού

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Γκλαβέρη Αναστασία Μάιος 2006 Σκοπός n Σκοπός μας στην παρούσα διπλωματική εργασία είναι να διερευνήσουμε θέματα που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα. n

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Απονοµή Δικαιοσύνης: Νέες Θέσεις Εργασίας Καλύτερες Υπηρεσίες. Τεκµηρίωση. Υποστήριξη

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Απονοµή Δικαιοσύνης: Νέες Θέσεις Εργασίας Καλύτερες Υπηρεσίες. Τεκµηρίωση. Υποστήριξη ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απονοµή Δικαιοσύνης: Νέες Θέσεις Εργασίας Καλύτερες Υπηρεσίες Υποστήριξη Τεκµηρίωση // Ψηφιακή Οικονοµία Η ταχύτητα, το προσιτό κόστος και η εύκολη πρόσβαση αποτελούν απαραίτητα

Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008 Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008 Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ Πάνος Κώτσιλας Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ελτίο Ανταγωνιστικότητας

ελτίο Ανταγωνιστικότητας Έρευνα και Ανάλυση Παρατηρητήριο Ανταγωνιστικότητας Τεύχος 34 Νοέµβριος 2005 ελτίο Ανταγωνιστικότητας Το Επίπεδο Ηλεκτρονικής ιακυβέρνησης στην Επιπτώσεις στην Ανταγωνιστικότητα Ποσοστό δηµόσιων υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΤοδιαδίκτυοστηνΕλλάδα: Εµπόδια και Προοπτικές

ΤοδιαδίκτυοστηνΕλλάδα: Εµπόδια και Προοπτικές Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ& ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τ. Καρατάσσου 11, 117 42 Αθήνα,, TηλT ηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 T. Karatassou sou

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΣ Α Γενική Γραµµατεία ηµόσιας ιοίκησης & Ηλεκτρονικής ιακυβέρνησης ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ

ΥΠΕΣ Α Γενική Γραµµατεία ηµόσιας ιοίκησης & Ηλεκτρονικής ιακυβέρνησης ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ Γενική Γραµµατεία ηµόσιας ιοίκησης& Ηλεκτρονικής ιακυβέρνησης ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ Ο ΠΥΛΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ & ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ηµερίδα του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ µε θέµα: «Πολιτικές ενίσχυσης της Απασχόλησης»

Ηµερίδα του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ µε θέµα: «Πολιτικές ενίσχυσης της Απασχόλησης» Ηµερίδα του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ µε θέµα: «Πολιτικές ενίσχυσης της Απασχόλησης» Ν. ΑΝΑΛΥΤΗΣ 27/3/2003 Κατά την έναρξη του 21 ου αιώνα, από τις κυριότερες προκλήσεις που απασχολούν την Ευρώπη και φυσικά και τη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛ , FAX Αθήνα 28 Μαΐου 2008 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΛ , FAX Αθήνα 28 Μαΐου 2008 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΛ. 213.131.3636, 213.131.3605 FAX. 210.3389197 Αθήνα 28 Μαΐου 2008 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤεχνολογίεςΕπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΤΠΕ) Στην περιφερειακήανάπτυξη. Ηλίας Κοντάκος, ΚτΠ Α.Ε.

ΤεχνολογίεςΕπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΤΠΕ) Στην περιφερειακήανάπτυξη. Ηλίας Κοντάκος, ΚτΠ Α.Ε. ΤεχνολογίεςΕπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΤΠΕ) Στην περιφερειακήανάπτυξη Ηλίας Κοντάκος, ΚτΠ Α.Ε. Περιεχόµενα Πλαίσιο της παρουσίασης ΤΠΕ στην αναπτυξιακή διαδικασία Οφέλη - παραδείγµατα Προϋποθέσεις Κόστος/Όφελος

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Επιτροπή Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Επιτροπή Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Σχέδιο Κειμένου Βασικών Αρχών και Κατευθύνσεων Εθνική Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 22 Μαΐου 2013 1 "Δεν μπορεί να υπάρξει διοικητική μεταρρύθμιση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν. ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - Πάτρα Κουτσονίκος Γιάννης

Εισαγωγή στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν. ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - Πάτρα Κουτσονίκος Γιάννης Εισαγωγή στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - Πάτρα Κουτσονίκος Γιάννης 1 Ορισμός e-επιχειρείν Ένα σύνολο από ενδο- και δι- επιχειρηματικές στρατηγικές και προηγμένες

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.. «συνταγή» επιτυχίας!

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.. «συνταγή» επιτυχίας! Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.. «συνταγή» επιτυχίας! Μαρίκα Λάμπρου Γενική Διευθύντρια Επιχειρηματικού Τομέα Integrator Θέλετε Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση; Σπάστε αυγά! Άξονες Ομιλίας «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» Σηµαντική έρευνα διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία Συµβούλων Μάνατζµεντ (FEACO-European Federation of Management Consultancies

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Α ΜΕΡΟΣ. Πρόλογος των Συγγραφέων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Πληροφοριακά Συστήματα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Πληροφοριακά Συστήματα και Σύγχρονη Επιχείρηση

Περιεχόμενα Α ΜΕΡΟΣ. Πρόλογος των Συγγραφέων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Πληροφοριακά Συστήματα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Πληροφοριακά Συστήματα και Σύγχρονη Επιχείρηση Πρόλογος των Συγγραφέων... 21 Α ΜΕΡΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Πληροφοριακά Συστήματα 1.1 Εισαγωγή... 29 1.2 Σύστημα... 29 1.3 Πληροφοριακά Συστήματα... 31 1.3.1 Ορισμός του Πληροφοριακού Συστήματος... 31 1.3.2 Συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγραμμάτων ΚΠΣ Αθήνα, 11 Απριλίου 2008

Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγραμμάτων ΚΠΣ Αθήνα, 11 Απριλίου 2008 Εταιρίες Περιορισμένης ρ Ευθύνης (ΕΠΕ): Α) Παρουσίαση Επιχειρηματικής ραστηριότητας ΕΠΕ (Ελλάδα) Β) ) Καλές Πρακτικές Σύστασης ΕΠΕ (Ευρώπη) ρ Ελευθερία Μπακάλη Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγραμμάτων ΚΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ : ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ (B2C) 1 Παρουσίαση πτυχιακής εργασίας από την Τζέκου Σταυρούλα υπό την επίβλεψη

Διαβάστε περισσότερα

e-goverment Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση & Πολυμέσα ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΤΠ 61 ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΠΟΛΥΜΕΣΑ

e-goverment Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση & Πολυμέσα ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΤΠ 61 ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ / ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΠΟΛΥΜΕΣΑ e-goverment Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση & Πολυμέσα ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΤΠ 61 Υπεύθυνη Καθηγήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ Τμήματος ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ Τμήματος ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1 Η εξωτερική ανάθεση εργασιών και διαδικασιών (Outsourcing) 2 Τα Ελληνικά Συστήματα ERP στο Ελληνικό επιχειρηματικό πεδίο. Έρευνα καταγραφή και παρουσίαση, των ελληνικών εταιριών ERP και των προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ «ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ»

ΑΡΘΡΟ «ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΑΡΘΡΟ «ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ως Ηλεκτρονικό Εμπόριο ή ευρέως γνωστό ως e- commerce, είναι το εμπόριο παροχής αγαθών και υπηρεσιών που

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάξτε τον τρόπο που κάνετε τη δουλειά σας

Αλλάξτε τον τρόπο που κάνετε τη δουλειά σας ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΙKΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Αλλάξτε τον τρόπο που κάνετε τη δουλειά σας Web & Mobile apps Για µια ανοικτή επιχείρηση Σήµερα περισσότερο από ποτέ, µια επιχείρηση που θέλει να ανοίξει νέους δρόµους ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

«Συνεχιζόµενη επαγγελµατική κατάρτιση Εκπαίδευση και αρχική κατάρτιση»

«Συνεχιζόµενη επαγγελµατική κατάρτιση Εκπαίδευση και αρχική κατάρτιση» «Συνεχιζόµενη επαγγελµατική κατάρτιση Εκπαίδευση και αρχική κατάρτιση» Ελένη Κρικέλα, Προϊσταµένη Μονάδας Γ ΕΥΣΕΚΤ ράσεις Επαγγελµατικής Κατάρτισης Συγχρηµατοδοτούµενες από το ΕΚΤ στα Επιχειρησιακά Προγράµµατα

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρήσεις και Ψηφιακή Οικονομία: Νέες Θέσεις Εργασίας, Καλύτερες Υπηρεσίες

Επιχειρήσεις και Ψηφιακή Οικονομία: Νέες Θέσεις Εργασίας, Καλύτερες Υπηρεσίες Α. Η Ψηφιακή Ωριμότητα της Ελλάδας Οι ψηφιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα παρουσιάζουν χαμηλότερη διείσδυση και μικρότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσφατες αναλύσεις καταδεικνύουν

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Επιχειρείν & Νέες Τεχνολογίες για Επιχειρηματικότητα ΔΕΟ45

Ηλεκτρονικό Επιχειρείν & Νέες Τεχνολογίες για Επιχειρηματικότητα ΔΕΟ45 Ηλεκτρονικό Επιχειρείν & Νέες Τεχνολογίες για Επιχειρηματικότητα ΔΕΟ45 ΤΟΜΟΣ Α «Ηλεκτρονικό Επιχειρείν» πηγή: ibm.com Ηλεκτρονικό Επιχειρείν Η εφαρμογή τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ. Στόχοι

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ. Στόχοι ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ Στόχοι Τι είναι ένα πληροφοριακό σύστηµα; Ποιος είναι ο ρόλος των πληροφοριακών συστηµάτων στο σύγχρονο επιχειρηµατικό περιβάλλον; Οι βασικές προκλήσεις στην διοίκηση Π.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε.

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε. ΑΑΑ Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση A global sustainability framework and initiative of the United Nations Environment Programme Finance Initiative Ένα παγκόσμιο πλαίσιο και μια πρωτοβουλία της Πρωτοβουλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΜΩΡΑΪΔΟΥ ΑΝΝΑ Μ 20/11

ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΜΩΡΑΪΔΟΥ ΑΝΝΑ Μ 20/11 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΜΩΡΑΪΔΟΥ ΑΝΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διαλειτουργικότητα Οργανισμών, Υπηρεσιών και Συστημάτων στη Δημόσια Διοίκηση

Διαλειτουργικότητα Οργανισμών, Υπηρεσιών και Συστημάτων στη Δημόσια Διοίκηση Διαλειτουργικότητα Οργανισμών, Υπηρεσιών και Συστημάτων στη Δημόσια Διοίκηση Δρ. Γ. Χαραλαμπίδης, Υπεύθυνος Έρευνας egovernment & ebusiness Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης Σχολή Ηλεκτρολόγων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ 2000 2013 : ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2013 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : Επιχειρήσεις και οργανισµοί Να απαντήσετε αν είναι σωστή ή λανθασµένη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΕΕ

ΘΕΜΑ: «ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΕΕ 4 o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΕΜΑ: «ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΜΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΕΕ Βόλος 23-2-2019 1 Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας, Ως Εκπρόσωπος της Διοίκησης του

Διαβάστε περισσότερα

(clusters) clusters : clusters : clusters : 4. :

(clusters) clusters : clusters : clusters : 4. : «Προσδιοριστικοί Παράγοντες της Καινοτοµίας. ικτύωση της έρευνας µε την παραγωγή» ρ. Ιωάννης Χατζηκιάν Οκτώβριος 2006 Αθήνα ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Πρόλογος 3 1. Εισαγωγή 4

Διαβάστε περισσότερα

Διαλειτουργικότητα αυξημένης παραγωγικότητας έλλειψη συνεργασίας

Διαλειτουργικότητα αυξημένης παραγωγικότητας έλλειψη συνεργασίας H Διαλειτουργικότητα θεωρείται σήμερα το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων, οργανισμών, λογισμικού και δεδομένων, για την επίτευξη αυξημένης παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ανακεφαλαίωση οδηγιών για το θέµα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) - ιοικητικές διαδικασίες, που διεκπεραιώνονται και µέσω των Κ.Ε.Π..

Ανακεφαλαίωση οδηγιών για το θέµα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) - ιοικητικές διαδικασίες, που διεκπεραιώνονται και µέσω των Κ.Ε.Π.. Ανακεφαλαίωση οδηγιών για το θέµα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) - ιοικητικές διαδικασίες, που διεκπεραιώνονται και µέσω των Κ.Ε.Π.. /ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΑΠΛ/ΣΗΣ ΙΑ /ΣΙΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ:120/2007 Α.Π.: Ε99/31/14-11-2007

Διαβάστε περισσότερα

1 Καθ. Γ. ουκίδης, ELTRUN / ΟΠΑ

1 Καθ. Γ. ουκίδης, ELTRUN / ΟΠΑ . Η Στρατηγική Σηµασία του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν για την Ελλάδα της Κρίσης Καθ. Γεώργιος Ι. ουκίδης, ιευθυντής Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) OIKONOMIKO ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 1 Καθ. Γ. ουκίδης,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία επιχειρηµατικής ανάπτυξης

Εργαλεία επιχειρηµατικής ανάπτυξης Εργαλεία επιχειρηµατικής ανάπτυξης ράσεις και χρηµατοδοτικά εργαλεία του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014 2020) για την ενίσχυση της επιχειρηµατικότητας photo: Created by Ijeab - Freepik.com Τι είναι το ΕΠΑνΕΚ Το Επιχειρησιακό

Διαβάστε περισσότερα

ανοιχτά φτερά web designer 25 διδακτικές ώρες θεωρία και πρακτική Certification Certified Web Designer

ανοιχτά φτερά web designer 25 διδακτικές ώρες θεωρία και πρακτική Certification Certified Web Designer web designer 25 διδακτικές ώρες Σκοπός του σεµιναρίου είναι η παροχή των βασικών γνώσεων σε όσους θέλουν να κάνουν εκκίνηση στο πεδίο του σχεδιασµού ιστοσελίδων και να χρησιµοποιήσουν τη γνώση αυτή για

Διαβάστε περισσότερα

Το διαδίκτυο στην Ελλάδα: Εμπόδια και Προοπτικές

Το διαδίκτυο στην Ελλάδα: Εμπόδια και Προοπτικές ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τ. Καρατάσσου 11, 117 42 Αθήνα,, TηλT ηλ.: 210 92 11 200 10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 T. Karatassou sou

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Διδάσκων:

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής Υπουργείο Οικονομικών

Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής Υπουργείο Οικονομικών ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΟΙΝΟΝΙΚΟ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής Υπουργείο Οικονομικών Κώστας Αγρότης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ερωτήσεις Στόχοι 1 ου Μαθήµατος Ø Ποιες είναι οι προκλήσεις στον εργασιακό χώρο σήµερα; Ø Πώς είναι οι οργανισµοί στο νέο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ INTERNET Το Internet είναι ένα τεράστιο, παγκόσμιο δίκτυο δικτύων, το οποίο δεν διοικείται από κανένα άνθρωπο, ομάδα ή οργανισμό.

Διαβάστε περισσότερα

CRM and Sales Force Automation

CRM and Sales Force Automation Ο εισηγητής ρ.αριστοµένης Μακρής Γνωστικό αντικείµενο Ολοκληρωµένα Συστήµατα ιαχείρισης Επιχειρηµατικών Πόρων και ιαχείρισης Επιχειρηµατικής Γνώσης Τµήµα Οργάνωσης και ιοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστηµίου

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη Πρακτικών Εκδήλωσης

Σύνοψη Πρακτικών Εκδήλωσης Ειδική ενηµερωτική εκδήλωση «Νέες τελωνειακές διαδικασίες και Πιστοποιητικό Εγκεκριµένου Οικονοµικού Φορέα: Ευκαιρίες και οφέλη για την επιχείρηση» Τετάρτη 25.01.2012 και ώρες 16:00 18:30 Ξενοδοχείο Αµαλία,

Διαβάστε περισσότερα

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας.

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας. Οµιλία του Προέδρου του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γ. Καραµπάτου στο Α.Τ.Ε.Ι. Καλαµάτας µε θέµα: «Η ανάγκη συνεργασίας µεταξύ Επιµελητηρίου και Πανεπιστηµίων µέσω των γραφείων διασύνδεσης» Τρίτη, 30 Σεπτεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

...στις µέρες µας, όσο ποτέ άλλοτε, οι χώρες καταναλώνουν χρόνο και χρήµα στη µέτρηση της απόδοσης του δηµόσιου τοµέα...(oecd)

...στις µέρες µας, όσο ποτέ άλλοτε, οι χώρες καταναλώνουν χρόνο και χρήµα στη µέτρηση της απόδοσης του δηµόσιου τοµέα...(oecd) Κατηγορία Καλύτερης Εφαρµογής 4-delta: ηµιουργία & ιαχείριση ιαδικασιών Αξιολόγησης στο ηµόσιο τοµέα Χονδρογιάννης Θεόδωρος Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Αλεξόπουλος Χαράλαµπος Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

Οι Β2Β Ηλεκτρονικές Αγορές µε απλά λόγια

Οι Β2Β Ηλεκτρονικές Αγορές µε απλά λόγια Οι Β2Β Ηλεκτρονικές Αγορές µε απλά λόγια Κουργιαντάκης Μάρκος Υποψήφιος ιδάκτορας Τµήµατος Οικονοµικών Πανεπιστηµίου Κρήτης- Συνεργάτης του Επιµελητηρίου για τη δηµιουργία του Ηλεκτρονικού Κέντρου Εµπορίου

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT P T & C ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΑΪΟΥ 2015. Πρόγραµµα Σεµιναρίων. Υπηρεσιών & Φορέων ηµοσίου. σε πολύ χαµηλές τιµές

PROJECT P T & C ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΑΪΟΥ 2015. Πρόγραµµα Σεµιναρίων. Υπηρεσιών & Φορέων ηµοσίου. σε πολύ χαµηλές τιµές P T & C Training & Consulting Ltd PROJECT ΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑ ΛΙΟΣΙΩΝ 117 (ΠΛ. ΑΤΤΙΚΗΣ), 104 40 e-mail: contact@project-tc.gr ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΑΪΟΥ 2015 Πρόγραµµα Σεµιναρίων για

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2 Απριλίου 2019 Χρήση συστημάτων διοίκησης: ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων οδηγεί στην αύξηση των εξαγωγών, της απασχόλησης και της ικανότητας προσαρμογής στον διεθνή ανταγωνισμό. Συμπεράσματα έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Νίκος Σαριδάκης - Α. Στασής ΥΠΕΣ 1 ΤΠΕ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ Τα ψηφιακά δίκτυα θα είναι άχρηστα

Διαβάστε περισσότερα

«Επιχείρηση σε 1 μέρα σε 1 σημείο»

«Επιχείρηση σε 1 μέρα σε 1 σημείο» «Επιχείρηση σε 1 μέρα σε 1 σημείο» Γενικό Εμπορικό Μητρώο & Υπηρεσία μιας στάσης (ΥΜΣ) για τη σύσταση επιχειρήσεων Γενική Γραμματεία Εμπορίου ΚΕΕΕ Γενικό Εμπορικό Μητρώο Για πρώτη φορά ΜΙΑ βάση ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Διαφοροποίηση αποδοχής και αναστολών σε μαθησιακές εμπειρίες εισαγωγής στελεχών και υπαλλήλων επιλεγμένων

Διαφοροποίηση αποδοχής και αναστολών σε μαθησιακές εμπειρίες εισαγωγής στελεχών και υπαλλήλων επιλεγμένων Διαφοροποίηση αποδοχής και αναστολών σε μαθησιακές εμπειρίες εισαγωγής στελεχών και υπαλλήλων επιλεγμένων υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα της περιοχής μείζονος Θεσσαλονίκης στα δεδομένα Νέων Τεχνολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστημιακή - Επιχειρηματική Συνεργασία

Πανεπιστημιακή - Επιχειρηματική Συνεργασία Πανεπιστημιακή - Επιχειρηματική Συνεργασία Π Ε Σ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Συνδιοργάνωση Ημερίδας Φοιτητές «σαΐνια» παράγουν καινοτομία διαγωνισμός καινοτομίας Μαρινόπουλου Πανόραμα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 20 Μαρτίου 2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 20 Μαρτίου 2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 20 Μαρτίου 2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η Εθνική Στρατηγική για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και την Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδοποίηση των απαιτήσεων του προτύπου ISO Σύστημα ποιότητας Ευθύνη της διοίκησης Διαχείριση πόρων Υλοποίηση του προϊόντος

Ομαδοποίηση των απαιτήσεων του προτύπου ISO Σύστημα ποιότητας Ευθύνη της διοίκησης Διαχείριση πόρων Υλοποίηση του προϊόντος Ομαδοποίηση των απαιτήσεων του προτύπου ISO 9001:2000 Σύστημα ποιότητας Ευθύνη της διοίκησης Διαχείριση πόρων Υλοποίηση του προϊόντος / Παροχή της υπηρεσίας Μέτρηση ανάλυση και βελτίωση Εισαγωγή στα Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ 1 Α.1010 Μικροοικονομική (Microeconomics) ΜΓΥ Υ 2 2 4 8 5 2 Α.1020 Χρηματοοικονομική Λογιστική (Financial Accounting) ΜΓΥ Υ 2 2 2 6 10 6 3 Α.1030 Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Principles

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ) Να σημειώσετε το σωστό ή το λάθος στο τέλος των προτάσεων: 1. Λειτουργικός στόχος του σχολείου είναι η μόρφωση των ανθρώπων. 2. Η επιχείρηση αποτελεί κοινωνική οργάνωση, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνείς κι Ευρωπαϊκές Πολιτικές στην Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Έρευνα» Μάθημα: Η Διάσταση της εκπαίδευσης και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΡΓΟ SARA «ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΜΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΡΓΟ SARA «ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΜΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΡΓΟ SARA «ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΜΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» Σεπτέμβριος 2005 1 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΟΥ o Ανάπτυξη, προώθηση καινοτομίας, o Αξιοποίηση εμπειρίας, o Διάχυση βέλτιστων πρακτικών,

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων Η πολυπλοκότητα των αποφάσεων Αυξανόμενη πολυπλοκότητα λόγω: Ταχύτητας αλλαγών στο εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης. Έντασης

Διαβάστε περισσότερα

Το e-επιχειρείν στην Ελλάδα

Το e-επιχειρείν στην Ελλάδα Το e-επιχειρείν στην Ελλάδα ebusiness in Greece Η συµβολή του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Κοινωνία της Πληροφορίας» The contribution of the 3 rd CSF Operational Programme Information Society Ηλίας Καστρίτης,

Διαβάστε περισσότερα

Grow Greek Tourism Online για το Πώς συνεργάζονται Internet και τουρισμός

Grow Greek Tourism Online για το Πώς συνεργάζονται Internet και τουρισμός Grow Greek Tourism Online για το 2016. Πώς συνεργάζονται Internet και τουρισμός Την πρωτοβουλία «Grow Greek Tourism Online» για το 2016, για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας μέσω της

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Επιχειρησιακό Σχέδιο. για την Κοινωνία της Πληροφορίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Επιχειρησιακό Σχέδιο. για την Κοινωνία της Πληροφορίας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΧΕ ΙΩΝ ΡΑΣΗΣ ΕΡΕΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΑΞΟΝΕΣ ΡΑΣΗΣ Υποδοµές για ιάδοση και Υποστήριξη Ε&ΤΑ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΜΕΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

«Skills for Jobs» Νοέμβριος Τομέας Ανθρώπινου Δυναμικού

«Skills for Jobs» Νοέμβριος Τομέας Ανθρώπινου Δυναμικού «Skills for Jobs» Νοέμβριος 2016 Τομέας Ανθρώπινου Δυναμικού Ιστορική αναδρομή Δεκαετία 1980 Συμπεριφορά Πρωτοβουλία Αξιοπιστία Δεκαετία 1990 Βασικές γνώσεις Τεχνικές γνώσεις Κοινωνικές δεξιότητες Δεκαετία

Διαβάστε περισσότερα

Οι Προοπτικές Ανάπτυξης της Ασφαλιστικής Αγοράς

Οι Προοπτικές Ανάπτυξης της Ασφαλιστικής Αγοράς Οι Προοπτικές Ανάπτυξης της Ασφαλιστικής Αγοράς Του Μιλτιάδη Νεκτάριου, Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Πρόεδρος INTERNATIONAL LIFE AEAZ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, Ημερίδα, 5 Μαρτίου 2014. Η Επίδραση της Ιδιωτικής

Διαβάστε περισσότερα

INMA - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛΝ ΤΟΥ ΜΕΝΤΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

INMA - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛΝ ΤΟΥ ΜΕΝΤΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ INMA - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛΝ ΤΟΥ ΜΕΝΤΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ INMA ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 1.Στρατηγικό Μάνατζμεντ 2. Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού 5. Νέες Τεχνολογίες 3. Διαχείριση Γνώσης 4. Εταιρική

Διαβάστε περισσότερα

UN GLOBAL COMPACT (ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟΥ ΟΗΕ) United Nations Development Programme Programme Management Office Athens, Greece

UN GLOBAL COMPACT (ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟΥ ΟΗΕ) United Nations Development Programme Programme Management Office Athens, Greece UN GLOBAL COMPACT (ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟΥ ΟΗΕ) United Nations Development Programme Programme Management Office Athens, Greece Τι είναι το Global Compact H μεγαλύτερη, παγκόσμια πρωτοβουλία εταιρικής

Διαβάστε περισσότερα

3 Rd FOOD FOR SUCCESS CONFERENCE

3 Rd FOOD FOR SUCCESS CONFERENCE 3 Rd FOOD FOR SUCCESS CONFERENCE η Palladian Conferences, σε συνεργασία με το FnB Daily, διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά το FOOD FOR SUCCESS CONFERENCE. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Tρίτη 25

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα και Ανάλυση Παρατηρητήριο Ανταγωνιστικότητας. Τα εµπόδια στην επιχειρηµατικότητα στην Ελλάδα

Έρευνα και Ανάλυση Παρατηρητήριο Ανταγωνιστικότητας. Τα εµπόδια στην επιχειρηµατικότητα στην Ελλάδα Έρευνα και Ανάλυση Παρατηρητήριο Ανταγωνιστικότητας Τεύχος 15 εκέµβριος 23 ελτίο Ανταγωνιστικότητας Τα εµπόδια στην επιχειρηµατικότητα στην Σύνοψη: Η έκθεση που ακολουθεί επισηµαίνει ως κύρια εµπόδια της

Διαβάστε περισσότερα

«Επενδύουμε στο αύριο του Αγροτικού Τομέα»

«Επενδύουμε στο αύριο του Αγροτικού Τομέα» «Επενδύουμε στο αύριο του Αγροτικού Τομέα» Ιωάννης Π. Κουφουδάκης - Διευθύνων σύμβουλος 23 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών Ρόδος Σεπτέμβριος 2016 H ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου οφείλει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Ευρετήριο διαγραμμάτων-πινάκων... 17. Πρόλογος στην 1η έκδοση... 19. Πρόλογος στη 2η έκδοση... 23. Εισαγωγή στη 2η έκδοση...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Ευρετήριο διαγραμμάτων-πινάκων... 17. Πρόλογος στην 1η έκδοση... 19. Πρόλογος στη 2η έκδοση... 23. Εισαγωγή στη 2η έκδοση... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ευρετήριο διαγραμμάτων-πινάκων.......................... 17 Πρόλογος στην 1η έκδοση................................ 19 Πρόλογος στη 2η έκδοση................................. 23 Εισαγωγή στη

Διαβάστε περισσότερα

Οι βασικές αλλαγές που επιδρούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον

Οι βασικές αλλαγές που επιδρούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον Οι βασικές αλλαγές που επιδρούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον Παγκοσμιοποίηση Οικονομία της πληροφορίας Μετασχηματισμός της επιχείρησης Εμφάνιση της ψηφιακής επιχείρησης Παγκοσμιοποίηση Διοίκηση και έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

Business process De-Construction and Re-Construction using new technologies Κωνσταντίνος Λουρόπουλος

Business process De-Construction and Re-Construction using new technologies Κωνσταντίνος Λουρόπουλος Business process De-Construction and Re-Construction using new technologies Κωνσταντίνος Λουρόπουλος Συνέδριο Mobility & Apps Awards Ξενοδ. Caravel, 2 Απριλίου 2015 Θυμάται κανείς το Business Process Re-engineering?

Διαβάστε περισσότερα

«Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε μία χώρα start up»

«Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε μία χώρα start up» «Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε μία χώρα start up» Σπύρος Ιγνατιάδης Γ. Διευθυντής Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος Ο ΣΕΠΒΕ ιστορικό Ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1994. Έχει έδρα στην Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε περισσότερα

Roche Management Trainee Program

Roche Management Trainee Program HR Trainee Υποστήριξη στις διαδικασίες επιλογής, εκπαίδευσης και ανάπτυξης. Συμμετοχή σε διαδικασίες Αμοιβών και Παροχών. Υπεύθυνος/η διαχείρισης των συστημάτων HR του τμήματος. Απαραίτητα προσόντα Πτυχίο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΙΙ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΙΙ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ & ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΙΙ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 01.08.2013 Ενίσχυση εξωστρεφούς επιχειρηµατικότητας Στις 01.08.2013 το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Γενική Γραµµατεία

Διαβάστε περισσότερα

«Η Αξιοποίηση του ΑΒΕΚΤ για τις Βιβλιοθήκες Κυβερνητικών Υπηρεσιών»

«Η Αξιοποίηση του ΑΒΕΚΤ για τις Βιβλιοθήκες Κυβερνητικών Υπηρεσιών» Οµιλία στο Πρώτο Συνέδριο Κυπριακών Βιβλιοθηκών «Ο Ρόλος της Βιβλιοθήκης στον 21ον Αιώνα» 2 Νοεµβρίου 2001 Με θέµα «Η Αξιοποίηση του ΑΒΕΚΤ για τις Βιβλιοθήκες Κυβερνητικών Υπηρεσιών» Εισαγωγή Επιτρέψετε

Διαβάστε περισσότερα

Βιοµηχανική ιδιοκτησία & παραγωγή καινοτοµίας Ο ρόλος του µηχανικού

Βιοµηχανική ιδιοκτησία & παραγωγή καινοτοµίας Ο ρόλος του µηχανικού Βιοµηχανική ιδιοκτησία & παραγωγή καινοτοµίας Ο ρόλος του µηχανικού ρ. Σπύρος Ι. Κιαρτζής Πρόεδρος Μόνιµης Επιτροπής Βιοµηχανίας & Νέων Υλικών ΤΕΕ/ΤΚΜ Καινοτοµία & Κοινωνία της Γνώσης Το τρίπτυχο καινοτοµία,

Διαβάστε περισσότερα

IT Consulting; 3,1% Development and Integration; 4,1% Outsourcing; 2,3% Business Consulting; 73,5% Other Services; 17,0%

IT Consulting; 3,1% Development and Integration; 4,1% Outsourcing; 2,3% Business Consulting; 73,5% Other Services; 17,0% ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Μείωση εσόδων για την ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά συµβουλευτικών υπηρεσιών για το 2009 Μικρή ανάκαµψη αναµένεται για το 2010» Σηµαντική έρευνα διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία Συνδέσµων

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσµατα Πρωτογενούς Έρευνας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε Επιχειρήσεις

Αποτελέσµατα Πρωτογενούς Έρευνας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε Επιχειρήσεις Αποτελέσµατα Πρωτογενούς Έρευνας ς ς ς σε Επιχειρήσεις η Δειγµατοληπτική έρευνα για την διεξήγαγε για 8 συνεχή χρονιά η Διεύθυνση Οικονοµικών Κλαδικών Μελετών της ICAP Α.Ε., τα αποτελέσµατα της οποίας

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχείρηση μετά τα e

Η επιχείρηση μετά τα e ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η επιχείρηση μετά τα e Εισαγωγή στο ηλεκτρονικό εμπόριο e-commerce Παρουσίαση στα πλαίσια των κύκλων εκπαίδευσης του ΕΒΕΘ Θεσσαλονίκη, Απρίλιος 2006 Σπύρογλου

Διαβάστε περισσότερα

Θα ήθελα κατ αρχήν να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και για την ευκαιρία να συμμετέχω σε μια τόσο ενδιαφέρουσα διοργάνωση.

Θα ήθελα κατ αρχήν να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και για την ευκαιρία να συμμετέχω σε μια τόσο ενδιαφέρουσα διοργάνωση. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ -1980- Ομιλία προέδρου ΚΕΕ & ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου, στο συνέδριο The Economist Intelligent Leaders Summit, με θέμα Oxygenating the future through digital strategy Αθήνα, 26 Μαΐου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. Εισαγωγή

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. Εισαγωγή ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Εισαγωγή Οι δημόσιες συμβάσεις είναι ένα νομικό και αναπτυξιακό εργαλείο μέσω του οποίου το κράτος αγοράζει από τον ιδιωτικό τομέα αγαθά και υπηρεσίες ή αναθέτει στον ιδιωτικό τομέα

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τοµέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 5 η Προγραµµατική Περίοδος 2014-2015

Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τοµέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 5 η Προγραµµατική Περίοδος 2014-2015 Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τοµέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 5 η Προγραµµατική Περίοδος 2014-2015 Στάθης Ραγκούσης Διευθύνων Σύµβουλος Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά εδοµένα. mtk@ekdd.gr ΜΟΝΑ Α ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ. Αναστασία Παπαστυλιανού apapas@ekdd.gr

Ανοικτά εδοµένα. mtk@ekdd.gr ΜΟΝΑ Α ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ. Αναστασία Παπαστυλιανού apapas@ekdd.gr Ανοικτά εδοµένα Αναστασία Παπαστυλιανού apapas@ekdd.gr Συντονίστρια Μονάδας Τεκµηρίωσης και Καινοτοµιών Εθνικό Κέντρο ηµόσια ιοίκησης Λόγοι Εφαρµογής; Πολιτική ΕΕ Ανάγκη προσαρµογής στις απαιτήσεις των

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμες Διαδικτυακές Υπηρεσίες του Κέντρου Παραγωγικότητας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Χρήσιμες Διαδικτυακές Υπηρεσίες του Κέντρου Παραγωγικότητας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Χρήσιμες Διαδικτυακές Υπηρεσίες του Κέντρου Παραγωγικότητας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 2 Θέματα Παρουσίασης 1. Κυπριακή Πύλη Επιχειρήσεων 2. E-Gnosis 3. Ενημέρωσέ με 4. Δικτυωθείτε και Εξελιχθείτε

Διαβάστε περισσότερα

9. Η εξάρτηση µεταξύ των επιχειρησιακών λειτουργιών είναι µεγάλη και αυτή καθορίζει την καλή πορεία και τελικά την ύπαρξη της επιχείρησης.

9. Η εξάρτηση µεταξύ των επιχειρησιακών λειτουργιών είναι µεγάλη και αυτή καθορίζει την καλή πορεία και τελικά την ύπαρξη της επιχείρησης. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ) Να σηµειώσετε το σωστό ή το λάθος στο τέλος των προτάσεων: 1. Λειτουργικός στόχος του σχολείου είναι η µόρφωση των ανθρώπων. 2. Η επιχείρηση αποτελεί κοινωνική οργάνωση, γιατί

Διαβάστε περισσότερα