ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΙΓΕ ΣΤΗΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ (IMPACT ANALYSIS)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΙΓΕ ΣΤΗΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ (IMPACT ANALYSIS)"

Transcript

1 ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΙΓΕ ΣΤΗΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ (IMPACT ANALYSIS) Μ. Μάρκου ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η ανάλυση επιπτώσεων παρέχει τη δυνατότητα στους ερευνητές να αξιολογήσουν το βαθµό διάδοσης και εφαρµογής στην πράξη των ερευνητικών τους αποτελεσµάτων και να βελτιώσουν τυχόν προβλήµατα στη διάδοση των αποτελεσµάτων αυτών. Η παρούσα µελέτη είναι η πρώτη του είδους της που διεξάγεται στην Κύπρο και αφορά τον τοµέα της Αιγοπροβατοτροφίας, ένα τοµέα που συνεισφέρει το 23% της Ζωικής Παραγωγής ή το 8.3% της Ακαθάριστης Αξίας της κυπριακής γεωργίας και παρουσιάζει συρρίκνωση τα τελευταία χρόνια. Από τη µελέτη προκύπτει ότι ορισµένα από τα ερευνητικά αποτελέσµατα του ΙΓΕ στον τοµέα της Αιγοπροβατοτροφίας είναι γνωστά και εφαρµόζονται από τους κτηνοτρόφους, ενώ ορισµένα είναι γνωστά αλλά για διάφορους λόγους δεν εφαρµόζονται. Ο βαθµός διάδοσης και εφαρµογής των ερευνητικών αποτελεσµάτων διαφέρει ανάλογα µε την ηλικία των κτηνοτρόφων και την περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται. Γενικά, οι νεαρότεροι κτηνοτρόφοι και εκείνοι που βρίσκονται στην περιοχή Λάρνακας εφαρµόζουν σε µεγαλύτερο βαθµό τα ερευνητικά αποτελέσµατα του ΙΓΕ. SUMMARY The impact analysis provides an opportunity to researchers to estimate the transmission and the implementation level of their research output and to improve any weaknesses in output transmission. The current study is the first in this respect and refers to the sheep and goat sector, which forms the 23% of the livestock production or the 8.3% of the Gross Output of Cyprus agriculture and exhibits a declining trend during the last years. The conclusion of the study is that some research results are well known and are applied by farmers while some others are known but for various reasons are not applied. The level of transmission is related to the age and the area where farmers are activated. Generally speaking, younger farmers and those activated in Larnaca area apply in higher levels the research results in the sheep and goat sector. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ανάλυση επιπτώσεων αποτελεί ισχυρό εργαλείο στα χέρια των ερευνητών για τη διακρίβωση του βαθµού διάδοσης και εφαρµογής των ερευνητικών αποτελεσµάτων στο

2 2 επίπεδο του παραγωγού. Για την παραγωγή ερευνητικού αποτελέσµατος επενδύεται κεφάλαιο, τόσο υπό την άµεση µορφή του (νέα τεχνολογία, σύγχρονες εγκαταστάσεις, πρωτοποριακές µέθοδοι παραγωγής) όσο και υπό την έµµεση µορφή (εργατικά, επιστηµονική γνώση). Για να γίνεται κατορθωτή η απόσβεση του επενδυµένου στην έρευνα κεφαλαίου θα πρέπει τα αποτελέσµατα της έρευνας να υιοθετούνται και να εφαρµόζονται από το όσο το δυνατό µεγαλύτερο τµήµα των παραγωγών. Παράλληλα, ο βαθµός διάδοσης των ερευνητικών αποτελεσµάτων στους παραγωγούς κρίνει και την αποτελεσµατικότητα µε την οποία λειτουργεί ο αρµόδιος τοµέας του Υπουργείου που είναι υπεύθυνος για τη διάδοση των πληροφοριών στους γεωργούς (Γεωργικές Εφαρµογές). Στην Κύπρο, παρόλο που το ΙΓΕ έχει να παρουσιάσει µία αξιόλογη ερευνητική δραστηριότητα στη διάρκεια της µακρόχρονης λειτουργίας του, εντούτοις είναι η πρώτη φορά που γίνεται ανάλυση επιπτώσεων των ερευνητικών του αποτελεσµάτων. Σκοπός της παρούσας µελέτης είναι να αξιολογήσει το βαθµό διάδοσης των ερευνητικών αποτελεσµάτων του ΙΓΕ στον τοµέα της Αιγοπροβατοτροφίας και να διαπιστώσει κατά πόσον τα αποτελέσµατα της έρευνας στον εν λόγω τοµέα είναι γνωστά και εφαρµόζονται από τους κτηνοτρόφους. ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ Η µελέτη για την αξιολόγηση του βαθµού διάδοσης των ερευνητικών αποτελεσµάτων του ΙΓΕ στον τοµέα της Αιγοπροβατοτροφίας διεξήχθη από τον Οκτώβρη του 1998 µέχρι τον Φεβρουάριο του Στη µελέτη πήραν µέρος 187 κτηνοτρόφοι οι οποίοι συµµετείχαν σε προηγούµενη έρευνα του ΙΓΕ αναφορικά µε την οικονοµικότητα των Αιγοπροβατοτροφικών εκµεταλλεύσεων (Χρ. Παπαγιάννης, 1998). Από αυτούς 56% βρίσκονται στη Ζώνη 1 (επαρχία Λάρνακας), 26% στη Ζώνη 2 (περιοχή Κοκκινοχωριών) και 18% στη Ζώνη 3 (επαρχία Λευκωσίας). Η µελέτη διεξήχθη µε τη µέθοδο του ερωτηµατολογίου και τα στοιχεία συλλέγονταν µε προσωπική συνέντευξη.

3 3 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η µέση ηλικία των αιγοπροβατοτρόφων ήταν 50.9 χρόνια µε µικρές διαφορές µεταξύ των τριών Ζωνών (49.8 στην επαρχία Λάρνακας, 53.7 στην περιοχή Κοκκινοχωριών, και 50.3 στην επαρχία Λευκωσίας). Το µέσο µέγεθος κοπαδιού στις τρεις Ζώνες ήταν 183 ζώα. Στην επαρχία Λάρνακας το µέσο µέγεθος κοπαδιού ήταν 199 ζώα, στην περιοχή Κοκκινοχωριών 152 ζώα και στην επαρχία Λευκωσίας 175 ζώα. Το 63.1% των κοπαδιών αποτελούνταν από 51 µέχρι 200 ζώα, ενώ σηµαντικό ποσοστό των µονάδων (14.4%) είχαν περισσότερα από 300 ζώα (πίνακας 2). Το µεγαλύτερο ποσοστό των εκµεταλλεύσεων (50%) αποτελούσαν τα µικτά κοπάδια (Πίνακας 1 και Γράφηµα 1). Ποσοστό 35% αποτελούσαν τα κοπάδια µε µόνο πρόβατα και 15% τα κοπάδια µε µόνο αίγες. Η πλειοψηφία των κοπαδιών αποτελείτο από ηµιβελτιωµένα ζώα. Μόνο δύο κοπάδια βρέθηκαν µε ντόπιες αίγες και ένα µε ντόπια πρόβατα. Από την άλλη ο αριθµός των κοπαδιών αιγών µε βελτιωµένα ζώα ήταν διπλάσιος από τον αντίστοιχο των προβάτων. Ποσοστό 86% των κοπαδιών που έχουν πρόβατα χρησιµοποιούν διασταυρωµένους κριούς. Αναπαραγωγή Κατά µέσο όρο αναλογούν 14 αίγες ανά αρσενικό ζώο ενώ υπάρχουν σηµαντικές διαφορές µεταξύ των τριών Ζωνών. Στην επαρχία Λευκωσίας αναλογούν 19 θηλυκά ανά αρσενικό ζώο, στην επαρχία Λάρνακας δεκατέσσερα και στην περιοχή Κοκκινοχωριών δέκα. Στα πρόβατα, αναλογούν κατά µέσο όρο 23 θηλυκά ανά αρσενικό ζώο. Ο µεγαλύτερος αριθµός θηλυκών ζώων ανά αρσενικό βρίσκεται στην επαρχία Λάρνακας (26 ζώα). Ακολουθούν περιοχή Κοκκινοχωριών (21 ζώα) και η επαρχία Λευκωσίας (19 ζώα). Η πλειοψηφία των παραγωγών χρησιµοποιούν τα ίδια αρσενικά στο κοπάδι τους για περίοδο 2-3 χρόνων, ενώ πολλοί από αυτούς τα χρησιµοποιούν για περισσότερο από 3 χρόνια. Τα αρσενικά χρησιµοποιούνται για πρώτη φορά για αναπαραγωγή στην ηλικία των 9.5 µηνών. Στο 48.6% των µονάδων το βάτεµα των αιγών γίνεται το µήνα Μάιο. Ακολουθούν οι µήνες Απρίλης (29%), Ιούνης (10.8%), Μάρτης (8.1%) και µε µικρότερα ποσοστά ο Ιούλης, ο Αύγουστος και ο Οκτώβρης. Το βάτεµα των προβατίνων γίνεται κυρίως τον Απρίλιο (46%). Ακολουθούν µε µικρότερα ποσοστά οι µήνες Μάης, Μάρτης και Ιούνης.

4 4 Τα αρσενικά µένουν µαζί µε τα θηλυκά ζώα κατά µέσο όρο για περίοδο 6 µηνών, ενώ τα θηλυκά ζώα µπαίνουν στο αρσενικό στην ηλικία των 8.5 µηνών. Για αντικατάσταση οι κτηνοτρόφοι αφήνουν κατά µέσο όρο 47 θηλυκά ζώα (26%). Στην επαρχία Λάρνακας αφήνονται 47.6 ζώα (23.9%), στην περιοχή Κοκκινοχωριών 43.5 ζώα (28.6%) και στην επαρχία Λευκωσίας 49.8 ζώα (28.5%). ιαχείριση Όσον αφορά τις περιποιήσεις που παρέχονται στα νεογέννητα ζώα βρέθηκαν τα εξής αποτελέσµατα: 61.5% σκουπίζουν, 81% εµβολιάζουν, ενώ αντίθετα, πολύ µικρό ποσοστό (4%) ζυγίζουν και 6% τοποθετούν νούµερα στα ζώα τους κατά τον τοκετό. Σχετικά µικρό είναι και το ποσοστό όσων εφαρµόζουν τεχνητό θηλασµό στα ζώα τους (11%). Γενικά, η επαρχία Λάρνακας υπερτερεί έναντι των άλλων περιοχών ως προς τις φροντίδες που γίνονται στο τοκετό, αλλά και τη γενικότερη διαχείριση των µονάδων. Στην ερώτηση αν γνωρίζουν ότι το Υ.Γ.Φ.Π.&Π. συστήνει απογαλακτισµό των ζώων στις 50 µέρες, ποσοστό 92% των κτηνοτρόφων απάντησε καταφατικά. Ωστόσο, η µέση ηλικία απογαλακτισµού είναι για τα αρνιά 62 µέρες (72 µέρες στην επαρχία Λάρνακας, 49 µέρες στην περιοχή Κοκκινοχωριών και 52 µέρες στην επαρχία Λευκωσίας) και για τα ρίφια 56 µέρες (72 µέρες στην επαρχία Λευκωσίας, 54 µέρες στην επαρχία Λάρνακας και 49 µέρες στην περιοχή Κοκκινοχωριών). Το µεγαλύτερο ποσοστό των κτηνοτρόφων (81.3%) απογαλακτίζουν σταδιακά τα ζώα τους. ηλαδή, για λίγη ώρα και µετά από κάθε άρµεγµα, αφήνονται τα µικρά να θηλάσουν, µέχρι τον πλήρη απογαλακτισµό. Ο µέσος όρος ζώων που αφήνονται να θηλάσουν σε κάθε αίγα-προβατίνα είναι 2.2 αρνιά και 2.4 ρίφια. Αρκετοί κτηνοτρόφοι (38%) αφήνουν να θηλάσουν όσα ζώα γεννήσουν οι αίγεςπροβατίνες. Η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων (66%) δηλώνουν ότι αφήνουν να θηλάσουν στα πρωτόγεννες προβατίνες όσα αρνιά γεννήσουν, ενώ σηµαντικό ποσοστό (32%) αφήνουν λιγότερα νεογέννητα στις πρωτόγεννες. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι (97%) διαχωρίζουν τα ζώα τους σε οµάδες. Οι περισσότεροι επίσης κτηνοτρόφοι (53%) χρησιµοποιούν σαν υποστατικά καλές κατασκευές, 22% µέτριες, 20% κατασκευές µε σχέδιο του ΥΓ.ΦΠ.&Π και 5% πρόχειρες κατασκευές. Μόνο το 35% των αιγοπροβατοτρόφων χρησιµοποιούν µηχανικό σύστηµα αρµέγµατος.

5 5 Τα αρνιά σφάζονται σε ηλικία 3.2 µηνών (96 µέρες) και σε βάρος 29 κιλά, ενώ τα ρίφια σφάζονται στην ίδια ηλικία και σε βάρος 22 κιλά. Η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων (80%) ετοιµάζουν µόνοι τους τη συµπυκνωµένη τροφή, ενώ 48% ταΐζουν σωστό κριθάρι στα ζώα τους. Ποσοστό 70% όσων ταΐζουν µε σπόρους δηµητριακών τα ζώα τους χορηγούν σωστούς τους σπόρους και οι υπόλοιποι (30%) σπασµένους. Εξήντα δύο τοις εκατόν αλλάζουν το συµπυκνωµένο µείγµα στα διάφορα παραγωγικά στάδια. Κατά µέσο όρο οι κτηνοτρόφοι χορηγούν δύο φορές την ηµέρα συµπυκνωµένο µείγµα στα ζώα τους. Ογδόντα οκτώ τοις εκατό των κτηνοτρόφων παράγουν µόνοι τους τις χονδροειδείς τροφές που χρησιµοποιούν στις µονάδες τους. Περισσότεροι από τους µισούς (52%), επιπρόσθετα µε τις δικές τους αγοράζουν κάποιες ποσότητες χονδροειδών τροφών, ενώ 11% βόσκουν τα ζώα τους σε βοσκότοπους. Η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων βόσκουν τα ζώα τους µε ποκαλάµη, φαρρά, βίκο και σιφωνάρι, ενώ το ένα τρίτο περίπου βόσκουν τα ζώα τους µε φυσική βλάστηση. Το µεγαλύτερο ποσοστό εξάλλου των αιγοπροβατοτρόφων (74%) δηλώνουν ότι βόσκουν τα ζώα τους από 2-5 ώρες την ηµέρα. Μόνο το 6% των αιγοπροβατοτρόφων ταΐζουν υποπροϊόντα στα ζώα τους. Η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων (89%) εµπορεύονται το γάλα που παράγουν οι εκµεταλλεύσεις τους µέσω ιδιωτών εµπόρων. Ποσοστό 20% επεξεργάζονται µέρος του γάλακτος µόνοι τους, ενώ µόνο ένας παραγωγός εµπορεύεται το γάλα του µέσω του Οργανισµού Γαλακτοκοµικής Βιοµηχανίας. Ο αριθµός των ζώων στην διάρκεια των 3 τελευταίων χρόνων παρέµεινε σταθερός στο 54% των εκµεταλλεύσεων, αυξήθηκε στο 10%, και µειώθηκε στο υπόλοιπο 36% των εκµεταλλεύσεων (Γράφηµα 2). Για τη µείωση του αριθµού των ζώων προβάλλονται οικονοµικοί λόγοι, η ασθένεια της τροµώδους νόσου και το προχωρηµένο της ηλικίας των κτηνοτρόφων. Κάθε χρόνο µένουν άτροφα σε κάθε µονάδα πέντε ενήλικα (2.7%) και πέντε νεαρά (2.7%) ζώα. Ως προς τις απώλειες ζώων στον τοκετό αυτές είναι 4% για τα αρνιά και 3% για τα ρίφια. Από τη γέννα µέχρι τον απογαλακτισµό οι απώλειες ανέρχονται σε 12% για τα ρίφια και 12.6% για τα αρνιά.

6 6 Το σύνολο των αιγοπροβατοτρόφων χρησιµοποιούν για τις ανάγκες των µονάδων τους δικά τους εργατικά. Ωστόσο, ποσοστό 6% χρησιµοποιούν επιπρόσθετα µε τα δικά τους, ξένα εργατικά. Σύµφωνα µε τις απαντήσεις των κτηνοτρόφων σε σχετική ερώτηση (ερ. 30.β), οι συνηθέστερες ασθένειες που αντιµετωπίζουν οι εκµεταλλεύσεις τους είναι η µαστίτιδα, οι διάρροιες, η πνευµονία, τα παράσιτα, η εντεροτοξιναιµία και οι αποβολές. Σοβαρό πρόβληµα επίσης σε ορισµένες περιοχές αποτελεί η τροµώδης νόσος των αιγοπροβάτων. Πρόβληµα φαίνεται ότι υπάρχει και στην απόρριψη των νεκρών ζώων, τα οποία ρίχνονται σε ακατάλληλους λάκκους. ΣΥΖΗΤΗΣΗ Από την προηγηθείσα ανάλυση προκύπτουν σηµαντικά στοιχεία τα οποία µε κατάλληλη αξιοποίηση µπορούν να συνεισφέρουν στις προσπάθειες που καταβάλλονται από διάφορους φορείς για την επίλυση των προβληµάτων που αντιµετωπίζει ο τοµέας της αιγοπροβατοτροφίας. Φαίνεται ότι τα κοπάδια µε αµιγείς πληθυσµούς ντόπιων ζώων τείνουν να εκλείψουν και τη θέση τους έχουν πάρει κοπάδια µε βελτιωµένα ή ηµιβελτιωµένα ζώα. Η βελτίωση που γίνεται στον τοµέα αυτό είναι εντατικότερη στις αίγες όπου ο µεγαλύτερος αριθµός κοπαδιών που επισκοπήθηκαν αποτελείται από βελτιωµένα ζώα. Η βελτίωση των ζώων θεωρείται βασική προϋπόθεση για την αύξηση της παραγωγικότητας των µονάδων. Ωστόσο, θα πρέπει να καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια µαζί µε τα βελτιωµένα ζώα να συνυπάρχει ο γονότυπος του ντόπιου ζώου ο οποίος θα βοηθήσει τα βελτιωµένα ζώα να εγκλιµατιστούν ευκολότερα στο περιβάλλον της Κύπρου. Ο αριθµός αιγών που αναλογούν σε κάθε αρσενικό (14) είναι µικρός δεδοµένου ότι ο συνιστώµενος αριθµός µε βάση διεθνή δεδοµένα είναι γύρω στις 20. Θα πρέπει συνεπώς να περιοριστεί ο αριθµός των αρσενικών ζώων σε κάθε κοπάδι. Στα πρόβατα όπου αντιστοιχούν 23 θηλυκά σε κάθε αρσενικό ο αριθµός κρίνεται ικανοποιητικός. Οι παραγωγοί χρησιµοποιούν τα ίδια αρσενικά για διάστηµα 2-3 χρόνια ή και µεγαλύτερο, µια πρακτική που αυξάνει τον κίνδυνο συγγενικής αναπαραγωγής και περιορίζει την

7 7 πρόοδο στη γενετική βελτίωση των ζώων. Στο ΙΓΕ τα αρσενικά χρησιµοποιούνται για δύο περιόδους οχείας (Σεπτέµβρη και Μάη) και αντικαθίστανται στην ηλικία των 18 µηνών περίπου. Τα αρσενικά εξάλλου µένουν µαζί µε τα θηλυκά για µεγάλη περίοδο (6 µήνες) µε αποτέλεσµα να υπάρχουν τοκετοί για µεγάλο χρονικό διάστηµα. Στο ΙΓΕ ο χρόνος παραµονής των αρσενικών µε τα θηλυκά περιορίζεται στις 6 εβδοµάδες. Μεγάλος είναι και ο αριθµός των ζώων που αφήνονται να θηλάσουν σε κάθε αίγα ή προβατίνα, γεγονός που δυνατόν να συνεπάγεται ελλιπή διατροφή, χαµηλούς ρυθµούς ανάπτυξης και αυξηµένη θνησιµότητα. Στο ΙΓΕ πέραν των δύο αµνοερηφίων ανά µητέρα µεταφέρονται στο lamb bar (χώρος µε τεχνητά θήλαστρα) ή τους δίδεται επιπρόσθετο γάλα από άλλες µητέρες (Hadjipanayitou, 1988, 1990). Το ποσοστό αντικατάστασης (26%) κρίνεται ικανοποιητικό δεδοµένου ότι το αντίστοιχο ποσοστό στο ΙΓΕ είναι 30%. Η ηλικία απογαλακτισµού στα αρνιά (62 µέρες) είναι αρκετά µεγάλη ενώ εκείνη των ριφιών (56 µέρες) θεωρείται ικανοποιητική. Στο ΙΓΕ εφαρµόζεται µε επιτυχία απογαλακτισµός των αρνιών στις 35 και στα ρίφια στις 49 µέρες. Στο µεγαλύτερο ποσοστό τους εξάλλου οι αιγοπροβατοτρόφοι (65%) εφαρµόζουν σταδιακό απογαλακτισµό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα οι προβατίνες να κατακρατούν το παχύ γάλα για τα νεογέννητα τους και να µη δίνουν όλο τους το γάλα κατά το άρµεγµα. Το µηχανικό άρµεγµα από την άλλη εφαρµόζεται µόνο στο ένα τρίτο των µονάδων (35%). Το βάρος σφαγής των ριφιών (22 κιλά) είναι µικρό και υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αύξησης του. Οι απώλειες κατά τον τοκετό (3-4%) είναι κανονικές ενώ οι απώλειες αρνιών από τη γέννα µέχρι τον απογαλακτισµό (12.6%) είναι διπλάσιες από τις αντίστοιχες του ΙΓΕ (6-7%). Αυτό πιθανόν να οφείλεται στις κακές συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στις µονάδες και στο ότι η περίοδος τοκετού διαρκεί αρκετούς µήνες µε αποτέλεσµα να υπάρχει συνεχής αύξηση του µικροβιακού φόρτου παθογόνων µικροοργανισµών µέσα στα υποστατικά. Ένα πρόβληµα που προκύπτει από τη µελέτη είναι εκείνο της απουσίας σήµανσης στα αιγοπρόβατα. Το γεγονός ότι τα ζώα δεν σηµαίνονται έχει σαν επακόλουθο την εύκολη και ανεξέλεγκτη είσοδο ζώων από τα κατεχόµενα η οποία επηρεάζει αρνητικά τις τιµές κυρίως του κρέατος αιγοπροβάτων. Με τη σήµανση των ζώων θα καταστεί δυνατός ο έλεγχος του αριθµού των σφαζόµενων ζώων ενώ παράλληλα θα προστατευθούν τα ζώα από τυχόν µεταδοτικές ασθένειες που υπάρχουν στα κατεχόµενα.

8 8 Τέλος, σοβαρό πρόβληµα φαίνεται ότι αποτελεί η απουσία οργανωµένων χώρων καταστροφής των νεκρών ζώων. Τα νεκρά ζώα αποτελούν εστία µόλυνσης για τα υπόλοιπα ζώα, µολύνουν το περιβάλλον και εµπεριέχουν κινδύνους για τη δηµόσια υγεία, γι αυτό θα πρέπει να καίγονται σε κατάλληλους προς τούτο κλιβάνους (καµίνια). ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ Από την Ανάλυση Επιπτώσεων και µέσα από σχετική ερώτηση προς τους κτηνοτρόφους (ερ. 31), εντοπίζονται κάποιες αδυναµίες και πιο κάτω γίνονται εισηγήσεις για βελτίωση της κατάστασης και γενικά της ευρύτερης Κυβερνητικής Πολιτικής στον τοµέα της Αιγοπροβατοτροφίας: ηµιουργία Οµάδας Παραγωγών. Γίνεται αντιληπτό ότι η αιγοπροβατοτροφία αντιµετωπίζει σοβαρά προβλήµατα ιδιαίτερα σε θέµατα που σχετίζονται µε την εµπορία των προϊόντων. Η δηµιουργία οργάνωσης των αιγοπροβατοτρόφων στα πρότυπα των Οµάδων Παραγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ανάληψη από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους σηµαντικών δραστηριοτήτων ιδιαίτερα σε ότι έχει σχέση µε τη µεταποίηση (συνεταιριστικά γαλακτοκοµεία), τυποποίηση και εµπορία των προϊόντων τους θα έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στην αύξηση του εισοδήµατος όσο και στη βελτίωση του παραγόµενου προϊόντος. Ενίσχυση του δικτύου των κτηνιάτρων. Σε µερικές περιοχές είναι έντονη η έλλειψη κτηνιάτρων. Αυτό αντικατοπτρίζεται και από τους αυξηµένους θανάτους ζώων από τον τοκετό µέχρι τον απογαλακτισµό. Η αύξηση του αριθµού των κτηνιάτρων θα περιορίσει τα προβλήµατα ασθενειών και υγιεινής που αντιµετωπίζουν οι αιγοπροβατοτροφικές εκµεταλλεύσεις και θα βελτιώσει την ποιότητα των παραγόµενων προϊόντων. Συνεχής ενηµέρωση των αιγοπροβατοτρόφων. Από τη µελέτη προκύπτει ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι ελλιπώς ενηµερωµένοι σε βασικά θέµατα τα οποία θα έπρεπε να γνωρίζουν. Η συνεχής ενηµέρωση τους για τις νέες τεχνικές στη διαχείριση των ζώων και τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και σε θέµατα Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποβεί προς όφελος τόσο των ιδίων όσο και της Εθνικής Οικονοµίας γενικότερα. Από τη µελέτη προκύπτουν επίσης έµµεσα κάποια άλλα συµπεράσµατα και γίνονται εισηγήσεις οι οποίες µπορούν να συµβάλουν στην απάµβλυνση των προβληµάτων που αντιµετωπίζει ο τοµέας της αιγοπροβατοτροφίας: α) κατοχύρωση του επαγγέλµατος του

9 9 αιγοπροβατοτρόφου, β) παραχώρηση κινήτρων για είσοδο νέων στο επάγγελµα και για βελτίωση των υφιστάµενων εγκαταστάσεων, γ) ποιοτικός έλεγχος ζωοτροφών και σιτηρών, δ) συνέχιση και αύξηση της παρεχόµενης επιχορήγησης η οποία πρέπει να δίνεται µόνο στους κτηνοτρόφους και όχι στους εµπόρους, και ε) βελτίωση του οδικού δικτύου και παροχή ρεύµατος στις αιγοπροβατοτροφικές µονάδες. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Το τελικό συµπέρασµα που προκύπτει από τη µελέτη είναι ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι εν µέρει ενηµερωµένοι για τα ερευνητικά αποτελέσµατα του ΙΓΕ, τα οποία πολλές φορές για διάφορους λόγους δεν εφαρµόζουν. Η ελλιπής ενηµέρωση των κτηνοτρόφων, οι αντιλήψεις τους για ορισµένα θέµατα αλλά και πρακτικοί λόγοι αποτελούν εµπόδια για την εφαρµογή των ερευνητικών αποτελεσµάτων του ΙΓΕ από τους κτηνοτρόφους. Θα πρέπει συνεπώς να ενταθεί η ενηµέρωση των παραγωγών µε κάθε δυνατό τρόπο, όπως διαλέξεις, σεµινάρια, επί τόπου επισκέψεις στη µονάδα του ΙΓΕ, κ.λ.π. Από την άλλη, το σύστηµα των επιδοτήσεων φαίνεται ότι βοηθά στη συντήρηση των µονάδων αλλά δεν επιλύει σοβαρά προβλήµατα που αντιµετωπίζει ο τοµέας της αιγοπροβατοτροφίας. Θα πρέπει να επισπευσθεί η σήµανση των ζώων, να ενισχυθεί το δίκτυο Κτηνιάτρων και να παραχωρηθούν από το κράτος τέτοια κίνητρα που να επιτρέπουν τόσο την τεχνολογική αναβάθµιση των µονάδων όσο και την ανανέωση τους σε γενετικό δυναµικό υψηλής στάθµης. Τέλος, η ίδρυση Οµάδας Παραγωγών στα πλαίσια της εναρµόνισης µε την Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει το εισόδηµα των αιγοπροβατοτρόφων και µακροπρόθεσµα θα αποβεί προς όφελος της Εθνικής Οικονοµίας.

10 10 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Εκφράζονται θερµές ευχαριστίες στους κτηνοτρόφους για τη θετική ανταπόκριση που είχαν στη µελέτη καθώς επίσης και στους κ. Σ. Αντωνίου και Π. Σίσκο για τη συλλογή των στοιχείων, Ε. Φωτίου για την ανάλυση των δεδοµένων και Φ. Πέγκερου, για την επεξεργασία του κειµένου. Θερµές ευχαριστίες επίσης εκφράζονται στον Κλάδο Ζωοτεχνίας του ΙΓΕ για την πολύτιµη συνεργασία και την παραχώρηση των τεχνικών πληροφοριών που αφορούν τον τοµέα αιγοπροβατοτροφίας. Βιβλιογραφία 1. Χρ. Παπαγιάννης, Οικονοµικότητα Αιγοπροβατοτροφικών Εκµεταλλεύσεων. Agricultural Economics Report 35, Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, σελ Χρ. Παπαγιάννης και Μ. Μάρκου, 1998.Τυπικές εισροές εκροές για τις κύριες φυτικές και ζωοκοµικές επιχειρήσεις της Κύπρου. Agricultural Economics Report 36, σελ Panayiotou, G.S The economics of sheep and goat enterprises in Cyprus. Agricultural Economics Report 23, 28 p. 4. Hadjipanayiotou, M Feeding system largely based on concentrates. I. Sheep, Wld Rev. of Anim. Prod. Vol. XXIV, No. 1, pp Hadjipanayiotou, M Feeding system largely based on concentrates. II. Goats, Wld Rev. of Anim. Prod. Vol. XXV, No. 4, pp Hadjipanayiotou, M. and Economides, S The effect of rearing type on the preand post-weaning lactation performance of Chios sheep and the growth rate of the lambs. Technical Bulletin 78. Agr. Res. Instit., Nicosia, 7 p.

11 11 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΤΗΤΑ 1- Γενετική - Αναπαραγωγή 1. α) Ποιο το µέγεθος του κοπαδιού (ώριµα ζώα); β) Το κοπάδι αποτελείτα από: Μόνο πρόβατα Μόνο αίγες Μικτό γ) Το κοπάδι αποτελείται από: Πρόβατα (αριθµός) Βελτιωµένα Ηµιβελτιωµένα Ντόπια Αίγες (αριθµός) Βελτιωµένες Ηµιβελτιωµένες Ντόπιες 2. Ποια φυλή αρσενικών χρησιµοποιείς στο κοπάδι σου; Χίου ιασταυρωµένα αµασκού ιασταυρωµένα Ντόπια 3. Σε κάθε πόσα θηλυκά ζώα ώριµα αναλογεί ένα αρσενικό ζώο για επίβαση (βάτεµα): Πρόβατα Αίγες 4. Πόσο καιρό χρησιµοποιείς τα ίδια αρσενικά για βάτεµα και σε ποιά ηλικία χρησιµοποιούνται για πρώτη φορά; Ενα χρόνο υο χρόνια Τρία χρόνια Τρία και άνω Ηλικία Πότε αρχίζει το βάτεµα (Μήνας) 6. Για πόσο καιρό µένουν τα αρσενικά µαζί µε τα θηλυκά; 7. Σε ποιά ηλικία και ποιό µήνα βάζεις τα νεαρά (αρνάδες/ριφάδες) στον αρσενικό; 8. Πόσα νεαρά θηλυκά αφήνεις κάθε χρόνο για αντικατάσταση; ( Ατροφα, θάνατοι, µαστίτιδες κλπ) ΕΝΟΤΗΤΑ 2 - ιαχείριση 9. Τί είδους φροντίδες κάνεις στα νεογέννητα; Στέγνωµα (σκούπισµα), Θήλασµα (πρωτόγαλα), Ζύγισµα Νούµερα, Εµβολιασµός 10. Εφαρµόζεις τεχνητό θηλασµό; 11. α) Γνωρίζεις ότι το Υπουργείο Γεωργίας συστήνει απογαλακτισµό στις 50 µέρες; β) Σε ποια ηλικία απογαλακτίζεις τα ζώα σου; Αρνιά Ρίφια 12. Πώς γίνεται ο απογαλακτισµός; Απότοµα Σταδιακά 13. Πόσα ζώα αφήνεις να θηλάσουν σε κάθε αίγα/προβατίνα; Αρνιά/προβατίνα Ρίφια/αίγα 14. Αφήνεις περισσότερα ή λιγότερα αρνιά/ρίφια στις πρωτάρες απ ότι στα ενήλικα θηλυκά; Περισσότερα Λιγότερα 15. α) Εχεις όλα τα ζώα σε µια µάντρα ή τα χωρίζεις σε οµάδες; Εάν ΝΑΙ, σε πόσες οµάδες χωρίζεις το κοπάδι; Στεγνά Έγκυα Σε γαλακτοπαραγωγή Για πάχυνση β) Τί υποστατικά διαθέτεις; Πρόχειρη Με σχέδιο του Μέτρια Καλή κατασκευή Υπουργείου κατασκευή κατασκευή 16. Χρησιµοποιείς µηχανικό σύστηµα αρµέγµατος; (Κινητές µονάδες ή µεγάλο γαλευτήρι µε γιάλες) 17. Σε ποια ηλικία και σε ποιο βάρος σφάζεις ή πωλείς για σφαγή τα ζώα σου; α) Ηλικία Αρνιά Ρίφια β) Βάρος Αρνιά Ρίφια

12 12 ΕΝΟΤΗΤΑ 3 - ιατροφή 18. α) Αγοράζεις τη συµπυκνωµένη τροφή ή την κάµνεις µόνος σου; β) Εκτός από τη συµπυκνωµένη τροφή αγοράζεις σωστό κριθάρι; γ) Πώς αναµειγνύεις τους σπόρους µε τα άλλα υλικά; δ. Πώς ταΐζεις τους σπόρους δηµητριακών στα ζώα σου; Κυλινδριστούς Αλευροποιηµένους Σπασµένους Σωστούς (pellets) ε) Ποια είναι η σύνθεση του συµπυκνωµένου µείγµατος που ταΐζεις; Σόγια Κριθάρι Αλατα/βιταµίνες Hλιανθόπιττα Αλλο πρωτεϊνούχο παρασκεύασµα (Kg/t.) Αραβόσιτος Πύτιρα 19 α) Αλλάζεις το συµπυκνωµένο µείγµα στα διάφορα παραγωγικά στάδια; β) Πόση ποσότητα δίνεις κατά κεφαλή ηµερησίως; Στεγνά Εγκυα (6 τελευταίες εβδοµάδες Μετά τη γέννα Γαλακτοπαραγωγή µέχρι να στεγνώσει 20. Πόσες φορές την ηµέρα ταΐζεις τα ζώα σου µε συµπυκνωµένη τροφή; 21. α) Ποιο είδος χονδροειδούς τροφής (σανός, άχυρο) ταΐζεις στα ζώα σου; β) Από που εξασφαλίζεις τις χονδροειδείς τροφές σου; Ιδιόκτητες Αγορά Βοσκότοπος γ) Συνολική ποσότητα χρονδροειδούς τροφής ηµερησίως Κατά κεφαλή Κατά οµάδα ζώων 22. Βόσκεις συνήθως τα ζώα σου µε: Ποκαλάµη Φυσική βλάστηση Φαρρά, βίκο, σιφουνάρι 23. α) Πόσες ώρες την ηµέρα βόσκεις τα ζώα σου; 1-2 ώρες 2-5 ώρες 5-8 ώρες β) Ποιούς µήνες; Χρησιµοποιείς αγροτικά υποπροϊόντα στη διατροφή των ζώων σου; Εάν ΝΑΙ, ποια: 25. Επεξεργάζεσαι µόνος σου το γάλα, το διακινείς µέσω ιδιώτη, ή του ΟΚΓΒ; ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ιάφορα 26. Ο αριθµός των ζώων σου στη διάρκεια των 3 τελευταίων χρόνων έχει: Αυξηθεί Μειωθεί Παραµένει ο ίδιος Εάν ο αριθµός των ζώων σου έχει µειωθεί πού οφείλεται Πόσα ζώα µένουν άτροφα κάθε χρόνο; Μεγάλα Νεαρά 28. Πόσες απώλειες αρνιών/ριφιών έχει στο κοπάδι σου (ποσοστό %); α) Γενιούνται νεκρά β) Από τη γέννα ως τον απογαλακτισµό 29. Πώς ικανοποιείς τις ανάγκες σου σε εργατικά; (Ανάλογα µε το µέγεθος του κοπαδιού) Εργασία ιδίου και οικογένειας Μίσθωση εποχιακών εργατών Απασχόληση ξένων εργατών ιαφορετικά (καθορίστε) 30. α) Πόσο συχνά χρησιµοποιείς τις υπηρεσίες κυβερνητικού ή ιδιώτη Κτηνιάτρου; Π Προληπτικά Ανάλογα µε τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν τα ζώα µου Καθόλου β) Ποιές οι συνηθέστερες ασθένειες και προβλήµατα υγείας 31. Τί νοµίζεις ότι πρέπει να αλλάξει στην κυβερνητική πολιτική στον Τοµέα της Αιγοπροβατοτροφίας;

13 13 Π ίν α κ α ς 1. Σ η µ α ν τ ικ ό τ ε ρ α α π ο τ ε λ έ σ µ α τ α τ η ς α ν ά λ υ σ η ς ε π ιπ τ ώ σ ε ω ν Ό λ ε ς ο ι Π ε ρ ιο χ έ ς Ε π α ρ χ ία Π ε ρ ιο χ ή Ε π α ρ χ ία Λ ά ρ ν α κ α ς Κ ο κ κ ιν ο χ ω ρ ιώ ν Λ ε υ κ ω σ ία ς 1. Μ έ γ ε θ ο ς κ ο π α δ ιο ύ Α ν α λ ο γ ία θ η λ υ κ ώ ν /α ρ σ ε ν ικ ό (α ρ.) Π ρ ό β α τ α Α ίγ ε ς Ν ε κ ρ ά ζ ώ α σ τ η γ έ ν ν α ( % ) Α ρ ν ιά Ρ ίφ ια Ν ε κ ρ ά ζ ώ α α π ό τ η γ έ ν ν α Α ρ ν ιά µ έ χ ρ ι τ ο ν α π ο γ α λ α κ τ ισ µ ό ( % ) Ρ ίφ ια Α π ο γ α λ α κ τ ισ µ ό ς (µ έ ρ ε ς ) Α ρ ν ιά Ρ ίφ ια Α π ο γ α λ α κ τ ισ µ ό ς ( % ) Σ τ α δ ια κ ό ς Α π ό τ ο µ ο ς Ζ ώ α γ ια α ν τ ικ α τ ά σ τ α σ η (α ρ.) Ά τ ρ ο φ α ζ ώ α (α ρ.) Ν ε α ρ ά Μ ε γ ά λ α Η λ ικ ία σ φ α γ ή ς (µ ή ν ε ς ) Α ρ ν ιά Ρ ίφ ια Β ά ρ ο ς σ φ α γ ή ς (κ ιλ ά ) Α ρ ν ιά Ρ ίφ ια Μ η χ α ν ικ ό σ ύ σ τ η µ α α ρ µ έ γ µ α τ ο ς ( % ) Ν α ι Ό χ ι Πίνακας 2. Κατανοµή κοπαδιών µε βάση τον αριθµό των ζώων Αριθµός ζώων Αριθµός µονάδων Ποσοστό (%) > ΣΥΝΟΛΟ

14 14 Γράφηµα 1. Κατανοµή των εκµεταλλεύσεων σύµφωνα µε τη σύσταση του κοπαδιού 34.76% 49.73% Μόνο πρόβατα Μόνο αίγες Μικτό 15.51% Γράφηµα 2. Κατανοµή των αιγοπροβατοτροφικών µονάδων ανάλογα µε την τάση στον αριθµό των ζώων 10.16% 54.01% 35.83% Αύξηση Μείωση Παραµένει ίδιος

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 4: Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών 3/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 4: Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών 3/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Προβατοτροφία (και αιγοτροφία): Πώς μπορεί να ενισχυθεί η παραγωγή και να αυξηθούν τα εισοδήματα

Προβατοτροφία (και αιγοτροφία): Πώς μπορεί να ενισχυθεί η παραγωγή και να αυξηθούν τα εισοδήματα Προβατοτροφία (και αιγοτροφία): Πώς μπορεί να ενισχυθεί η παραγωγή και να αυξηθούν τα εισοδήματα Κων/νος Τσιμπούκας Καθηγητής Γεωργικής Οικονομίας Οργάνωσης Διαχείρισης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, Γεωπονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΟΟΤΡΟΦΙΑ-ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΘΕΜΑ Α

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό πρόγραμμα DoMEsTIc: Οικονομικές και κοινωνικές παράμετροι της αιγοπροβατοτροφίας στην Κύπρο

Ερευνητικό πρόγραμμα DoMEsTIc: Οικονομικές και κοινωνικές παράμετροι της αιγοπροβατοτροφίας στην Κύπρο Ερευνητικό πρόγραμμα DoMEsTIc: Οικονομικές και κοινωνικές παράμετροι της αιγοπροβατοτροφίας στην Κύπρο Γεωργία Χατζηπαύλου 1, Ειρήνη Τζουραμάνη 2, Χριστίνα Λιγδα 3 1 Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, Λευκωσία,

Διαβάστε περισσότερα

Forage 4 Climate 4 ετών

Forage 4 Climate 4 ετών Forage 4 Climate Project διάρκειας 4 ετών (1.9.2016) με κύριο στόχο να δείξει με ποιους τρόπους τα παραγωγικά συστήματα παραγωγής γάλακτος (αγελάδες και αιγοπρόβατα) μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή Παραγωγή--Εισπράξεις Εισπράξεις Λοιπές Δαπάνες Λοιπές Δαπάνες συνολική παραγωγή γάλακτος λίτρα 0,9, ευρώ ρ ανά λίτρο παρά ρ γοντ

Παραγωγή Παραγωγή--Εισπράξεις Εισπράξεις Λοιπές Δαπάνες Λοιπές Δαπάνες συνολική παραγωγή γάλακτος λίτρα 0,9, ευρώ ρ ανά λίτρο παρά ρ γοντ Άσκηση υπολογισμού αποσβέσεων, μέσου επενδυμένου κεφαλαίου (Μ.Ε.Κ.), παραγωγικών δαπανών και οικονομικών αποτελεσμάτων προβατοτροφικής γεωργικής εκμετάλλευσης Ελευθέριος Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή διατριβή

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή διατριβή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή διατριβή ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ ΦΥΛΗΣ ΧΙΟΥ ΓΙΑΝΝΟΣ ΜΑΚΡΗΣ Λεμεσός 2014 ii

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή εργασία ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΡΙΦΙΩΝ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική προβατοτροφία

Βιολογική προβατοτροφία Ινστιτούτο Γεωργοοικονοµικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών Εθνικό Ίδρυµα Αγροτικής Έρευνας Λ. ηµοκρατίας 61, 135 61 Αγ. Ανάργυροι, Αττική Τηλ. 210 27 56 596, Fax 210 27 51 937 Email tzouramani.inagrop@nagref.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ «Ο ΣΤΡΥΜΩΝ»

ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ «Ο ΣΤΡΥΜΩΝ» ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ «Ο ΣΤΡΥΜΩΝ» Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 2000 ΕΔΡΑ: ΝΙΓΡΙΤΑ ΣΕΡΡΩΝ ΜΕΛΗ: 21 2 Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ α) Η προαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Η Κτηνοτροφία σήμερα: προβλήματα & προοπτικές

Η Κτηνοτροφία σήμερα: προβλήματα & προοπτικές Η Κτηνοτροφία σήμερα: προβλήματα & προοπτικές Dr Παπαδόπουλος Σεραφείμ Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Θεσσαλίας Πηγή φωτογραφίας: Helexpo Zootechnia 2011 Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Προγράμματος Κατάρτισης : «ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ»

Τίτλος Προγράμματος Κατάρτισης : «ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ» Τίτλος Προγράμματος Κατάρτισης : Τίτλος Προγράμματος Κατάρτισης : «ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ» Ημερ. Έναρξης: π.χ. 50202 Ημερ. Λήξης: π.χ. 602 Σύνολο ωρών: 50 Χώρος Υλοποίησης Προγράμματος Κατάρτισης:

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή της προβατοτροφίας και της αιγοτροφίας στην ανάπτυξη των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας

Η συμβολή της προβατοτροφίας και της αιγοτροφίας στην ανάπτυξη των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας περιοχών της Στερεάς Ελλάδας και της ς Η συμβολή της προβατοτροφίας και της αιγοτροφίας στην ανάπτυξη των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της Στερεάς Ελλάδας και της ς Χ. Ζιωγάνας, Γ. Κιτσοπανίδης και

Διαβάστε περισσότερα

Ε Π Ι Μ Ε Λ Η Τ Η Ρ Ι Ο Κ Υ Κ Λ Α Δ Ω Ν

Ε Π Ι Μ Ε Λ Η Τ Η Ρ Ι Ο Κ Υ Κ Λ Α Δ Ω Ν Ε ρ μ ο ύ π ο λ η, 0 9 Μ α ρ τ ί ο υ 2 0 1 2 Π ρ ο ς : Π ε ρ ιφ ε ρ ε ι ά ρ χ η Ν ο τ ίο υ Α ιγ α ί ο υ Α ρ ι θ. Π ρ ω τ. 3 4 2 2 κ. Ι ω ά ν ν η Μ α χ α ι ρ ί δ η F a x : 2 1 0 4 1 0 4 4 4 3 2, 2 2 8 1

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγικά συστήματα προβάτων και αιγών: Βιοποικιλότητα, τοπικές φυλές και προϊόντα τους

Παραγωγικά συστήματα προβάτων και αιγών: Βιοποικιλότητα, τοπικές φυλές και προϊόντα τους Παραγωγικά συστήματα προβάτων και αιγών: Βιοποικιλότητα, τοπικές φυλές και προϊόντα τους Αξίες και προκλήσεις στον τομέα της αιγο-προβατοτροφίας. Ποιες είναι οι προοπτικές για την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας;

Διαβάστε περισσότερα

Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-2

Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-2 Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-2 Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Η παραγωγή, η επεξεργασία και η εμπορία του Κρητικού κρέατος. Προβλήματα, προοπτικές.

Η παραγωγή, η επεξεργασία και η εμπορία του Κρητικού κρέατος. Προβλήματα, προοπτικές. Η παραγωγή, η επεξεργασία και η εμπορία του Κρητικού κρέατος. Ε. Σουρανάκης 1, Α. Στεφανάκης 2. Προβλήματα, προοπτικές. 1 Κτηνίατρος, Ιδιώτης, Πρόεδρος ΔΣ ΒΙΟΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Α.Ε. 2 Δρ, Κτηνίατρος,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΙΓΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η ΑΙΓΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΑΙΓΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ελλάδα ~ 5,1 εκατομμύρια Ισπανία ~ 2,9 εκατομμύρια Ρουμανία ~ 1,4 εκατομμύρια Γαλλία ~ 1,2 εκατομμύρια Ιταλία ~ 960 χιλιάδες Στη χώρα μας εκτρέφεται περίπου το 45% του συνολικού

Διαβάστε περισσότερα

Κτηνοτροφία Ορεινών Περιοχών & Κοινωνική Επιχειρηματικότητα ΚΑΝΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Κτηνοτροφία Ορεινών Περιοχών & Κοινωνική Επιχειρηματικότητα ΚΑΝΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κτηνοτροφία Ορεινών Περιοχών & Κοινωνική Επιχειρηματικότητα ΚΑΝΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα σήμερα Προσωρινά Αποτελέσματα Παραγωγής Γεωργικών

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Ιωάννης Μπόσης, Καθηγητής, ΓΠΑ

Εισηγητής: Ιωάννης Μπόσης, Καθηγητής, ΓΠΑ Γενική Γραµµατεία Έρευνας και Τεχνολογίας Πλατφόρµα Αγροδιατροφής Τοµέας: ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ, ΒΟΟΤΡΟΦΙΑ, ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΑ, ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ) Εισηγητής: Ιωάννης Μπόσης, Καθηγητής, ΓΠΑ Συντονιστής:

Διαβάστε περισσότερα

την γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των µηρυκαστικών»

την γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των µηρυκαστικών» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ ΘΕΜΑ : «Παράγοντες που επηρεάζουν την γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των µηρυκαστικών» Σπουδάστρια: ΜΑΝΙΚΑ ΜΑΡΙΑ-ΑΝΝΑ Επόπτης: ΣΚΑΠΕΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής Παράγοντες οι οποίοι

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση της βλάστησης των ορεινών βοσκοτόπων

Αξιοποίηση της βλάστησης των ορεινών βοσκοτόπων Αξιοποίηση της βλάστησης των ορεινών βοσκοτόπων Χαμηλές αποδόσεις ως προς την ποσότητα Ικανότητα επιβίωσης με περιορισμένους πόρους τροφή Προσαρμοστικότητα στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

Επιστολή προς τους κτηνοτρόφους...

Επιστολή προς τους κτηνοτρόφους... Επιστολή προς τους κτηνοτρόφους... Σύνδεση της έρευνας με τις ανάγκες των κτηνοτρόφων Δρ Σοφία Μπελιμπασάκη, Τακτική Ερευνήτρια Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης Αγαπητέ Κτηνοτρόφε, Τον τελευταίο

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Γαλακτοπαραγωγή 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που

Διαβάστε περισσότερα

Ζωοτροφές ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.

Ζωοτροφές ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε. Ζωοτροφές ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε. Λεωφ. Εθνάρχου Βενιζέλου 40, Σούδα 73200, τηλ. 2821081380, fax 2821089898, http://www.mills.gr e-mail: info@mills.gr ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΙΓΟ-ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΗ ΒΙΟΠΡΟΒ 14 ΓΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3 Συστήματα παραγωγής στην εκτροφή των αγροτικών ζώων Τμήμα: ΕπιστήμηςΖωικήςΠαραγωγής& Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Συστήματα παραγωγής στην

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 4: Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών 1/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί είναι θέμα παράδοσης...

Γιατί είναι θέμα παράδοσης... Γιατί είναι θέμα παράδοσης... ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε. Λεωφ. Εθνάρχου Βενιζέλου 40, Σούδα 73200, τηλ: 800-11-44555, 28210 81380, fax: 28210 89898, http://www.mills.gr e-mail: info@mills.gr Αιγο-Προβατοτροφές

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ»

Περίληψη ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ» Περίληψη «ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΩΣ ΠΟΠ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΕΓKΡΙΘΕΝ ΉΔΗ ΑΡΝΑΚΙ, ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ» Prof. Goulas Panagiotis ΈΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΟΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΟ ΝΈΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΟ ΝΈΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΟ ΝΈΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Δρ. Σ. Αγγελόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων, Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοι γενότυποι και για ποιο σύστημα εκτροφής; Γεώργιος Ε. Βαλεργάκης, Λέκτορας Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης

Ποιοι γενότυποι και για ποιο σύστημα εκτροφής; Γεώργιος Ε. Βαλεργάκης, Λέκτορας Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης Ποιοι γενότυποι και για ποιο σύστημα εκτροφής; Γεώργιος Ε. Βαλεργάκης, Λέκτορας Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης Συστήματα εκτροφής Συστήματα εκτροφής Μετακινούμενα ποίμνια νομαδικό

Διαβάστε περισσότερα

Η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής Η μείωση του κόστους παραγωγής Η αύξηση της κερδοφορίας. Κατάλληλο ζωϊκό κεφάλαιο

Η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής Η μείωση του κόστους παραγωγής Η αύξηση της κερδοφορίας. Κατάλληλο ζωϊκό κεφάλαιο Α Γ Ρ Ι Ν Ι Ο Υ Πρόκληση για κάθε εκτροφή προβάτων αποτελεί: Η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής Η μείωση του κόστους παραγωγής Η αύξηση της κερδοφορίας Πως αντιμετωπίζουμε αυτήν την πρόκληση; Κατάλληλο ζωϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Ζωικό Κεφάλαιο της Εκμετάλλευσης

Ζωικό Κεφάλαιο της Εκμετάλλευσης Άσκηση υπολογισμού αποσβέσεων, μέσου επενδυμένου κεφαλαίου (Μ.Ε.Κ.), παραγωγικών δαπανών και οικονομικών αποτελεσμάτων γεωργικής εκμετάλλευσης με αγελάδες Ελευθέριος Νέλλας Ζωικό Κεφάλαιο της Εκμετάλλευσης

Διαβάστε περισσότερα

Η κτηνοτροφία στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κομοτηνή, 20/11/2015 Ο Ελληνικός βούβαλος και οι προοπτικές της βουβαλοτροφίας

Η κτηνοτροφία στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κομοτηνή, 20/11/2015 Ο Ελληνικός βούβαλος και οι προοπτικές της βουβαλοτροφίας Η κτηνοτροφία στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κομοτηνή, 20/11/2015 Ο Ελληνικός βούβαλος και οι προοπτικές της βουβαλοτροφίας Χριστίνα Λίγδα Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης Περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΛΑΙΟΠΛΑΚΟΥΝΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ ΔΑΜΑΣΚΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΛΑΙΟΠΛΑΚΟΥΝΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ ΔΑΜΑΣΚΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Σχολή Γεωπονικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος Πτυχιακή εργασία ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΛΑΙΟΠΛΑΚΟΥΝΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ ΔΑΜΑΣΚΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 34/11

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 34/11 4.2.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 34/11 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 103/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 3ης Φεβρουαρίου 2009 για την τροποποίηση των παραρτημάτων VII και IX του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Γαλακτοπαραγωγική ικανότητα του προβάτου 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ / ΑΡΧΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (άρθρο 63 του Καν. Ε.Κ.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ / ΑΡΧΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (άρθρο 63 του Καν. Ε.Κ. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ / ΑΡΧΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (άρθρο 63 του Καν. Ε.Κ. 889/2008) ΕΠΩΝΥΜΙΑ MΟΝΑΔΟΣ 1 : ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ 2 : ΤΗΛΕΦΩΝΟ 3

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2000

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2000 ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ 2000 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2002 ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 5: Βιολογική Εκτροφή Μηρυκαστικών Ζώων 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Ιούνιος 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Ιούνιος 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 12 Αυγούστου 2014 ΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Ιούνιος 2014 Η εξέλιξη των εικτών Τιµών Εισροών και Εκροών

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση επιστροφής σε κτηνοτροφική χρήση της γης στη ζώνη μονοκαλλιέργειας βαμβακιού στην

Διερεύνηση επιστροφής σε κτηνοτροφική χρήση της γης στη ζώνη μονοκαλλιέργειας βαμβακιού στην Διερεύνηση επιστροφής σε κτηνοτροφική χρήση της γης στη ζώνη μονοκαλλιέργειας βαμαβκιού στην Διερεύνηση επιστροφής σε κτηνοτροφική χρήση της γης στη ζώνη μονοκαλλιέργειας βαμβακιού στην Αικ. Μυλωνά Κτηνίατρος,

Διαβάστε περισσότερα

Επενδύσεις στον Πρωτογενή Τομέα

Επενδύσεις στον Πρωτογενή Τομέα Επενδύσεις στον Πρωτογενή Τομέα... Επενδυτικός Οδηγός Μονάδας Εκτροφής Αιγοπροβάτων - Αξιοποιήστε την πλούσια Ελληνική Γή. - Παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας - Εκσυγχρονισμός των παραδοσιακών μεθόδων

Διαβάστε περισσότερα

Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Ω Ν Ε Ρ Ε Υ Ν Ω Ν

Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Ω Ν Ε Ρ Ε Υ Ν Ω Ν Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Ω Ν Ε Ρ Ε Υ Ν Ω Ν Τεύχος 11/1 Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Κ Υ Π Ρ Ο Υ Οκτώβριος 211 Οι Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας στοχεύουν στην αποτύπωση των αντιλήψεων των επιχειρηματιών

Διαβάστε περισσότερα

8 Αιγοπροβατοτροφία. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ Γενικά: η έννοια του "συστήματος εκτροφής" Εκτατικά συστήματα εκτροφής...

8 Αιγοπροβατοτροφία. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ Γενικά: η έννοια του συστήματος εκτροφής Εκτατικά συστήματα εκτροφής... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΚΑΤΑΓΩΓΗ, ΦΥΛΕΣ... 15 Καταγωγή προβάτου και αίγας... 15 Η αιγοπροβατοτροφία στον κόσμο... 15 Η αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα... 27 Κατάταξη των φυλών προβάτων...

Διαβάστε περισσότερα

Η εκτροφή προβάτων στη νήσο: αξιόλογη οικονοµική δραστηριότητα δυνατότητες ανάπτυξης

Η εκτροφή προβάτων στη νήσο: αξιόλογη οικονοµική δραστηριότητα δυνατότητες ανάπτυξης Στον Νοµό Λέσβου εκτρέφονται: 7000 βοοειδή 350000 πρόβατα 38000 αίγες 3000 ιπποειδή 350000 ορνιθοειδή 600 κεφαλές χοιρινών σε περίπου 5000 εκµεταλλεύσεις Το Λεσβιακό πρόβατο: χαρισµατικό προσαρµοσµένο

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή Μηρυκαστικών

Εκτροφή Μηρυκαστικών Εκτροφή Μηρυκαστικών Θεματική ενότητα 1: Εκτροφή προβάτων & αιγών. Εισαγωγή Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκων: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Εξετάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός οδηγός βιολογικής κτηνοτροφίας: χοιροτροφία

Πρακτικός οδηγός βιολογικής κτηνοτροφίας: χοιροτροφία Πρακτικός οδηγός βιολογικής κτηνοτροφίας: χοιροτροφία Α. Παπαράδη 1, Ε. Ξυλούρη 1 1 Εργαστήριο Ανατομίας και Φυσιολογίας Αγροτικών Ζώων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιερά Οδός 75, 11855 Αθήνα Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ο αριθμός των βοοειδών και αιγοπροβάτων παρουσίασε σημαντικές διακυμάνσεις μεταπολεμικά. Τα βοοειδή έπειτα από μια σημαντική πτώση κατά

Διαβάστε περισσότερα

Οι προβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις του. λεκανοπεδίου Ιωαννίνων πρώτες εκτιμήσεις κατά τα τελευταία δυο έτη

Οι προβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις του. λεκανοπεδίου Ιωαννίνων πρώτες εκτιμήσεις κατά τα τελευταία δυο έτη Οι προβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις του Οι προβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων πρώτες εκτιμήσεις κατά τα τελευταία δυο έτη Χ. Παπαδόπουλος και Α. Στάμος Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΒΟΟΕΙΔΩΝ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 52, 71305, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΛ: 2810 360715 7 FAX: 2810 360718 info@irisbio.gr / www.irisbio.gr ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΕΚΔΟΣΗ: ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 3: Διατροφή Αναπτυσσόμενων Μηρυκαστικών 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ Κ. ΤΣΙΜΠΟΥΚΑΣ Ε. ΝΕΛΛΑΣ ΑΘΗΝΑ 2011 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ 1. ΆΣΚΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΎ

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Κρεατοπαραγωγή 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Ιανουάριο

ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Ιανουάριο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 15 Μαρτίου 2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Ιανουάριο ος 2017 Η εξέλιξη των Δεικτών Τιμών Εισροών και Εκροών

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή γαλακτοπαραγωγών προβάτων

Διατροφή γαλακτοπαραγωγών προβάτων Διατροφή γαλακτοπαραγωγών προβάτων Γεώργιος I. Αρσένος Επίκουρος Καθηγητής Κτηνιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γιατί είναι σημαντική η Διατροφή... Καθορίζει την παραγωγικότητα 50

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Ιούνιος 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Ιούνιος 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 9 Αυγούστου 2013 ΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Ιούνιος 2013 Η εξέλιξη των Αναθεωρηµένων εικτών Τιµών Εισροών

Διαβάστε περισσότερα

Το αιγοπρόβατο, η αγορά κρέατος, το παρόν και το μέλλον. Γιτσας Ελευθέριος Πρόεδρος ΕΔΟΚ

Το αιγοπρόβατο, η αγορά κρέατος, το παρόν και το μέλλον. Γιτσας Ελευθέριος Πρόεδρος ΕΔΟΚ Το αιγοπρόβατο, η αγορά κρέατος, το παρόν και το μέλλον. Γιτσας Ελευθέριος Πρόεδρος ΕΔΟΚ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος ΕΔΟΚ Η Αιγοπροβατοτροφία Το Πρόγραμμα «MEET THE LAMB» Εθνική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4ΑΛΨ46ΨΧΞΧ-Ν ΑΔΑ:

ΑΔΑ: 4ΑΛΨ46ΨΧΞΧ-Ν ΑΔΑ: ΑΔΑ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑ Δ/ΝΣΗ:ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ Αθήνα, 01 /02/2011 & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Αριθ. Πρωτ.:8389 ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΣ: Ως Πίνακα Διανομής ΚΟΙΝ: Ως Πίνακα Διανομής ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΘΕΜΑ: «Οδηγίες εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση αναπαραγωγής σε βουβαλοτροφικές εκµεταλλεύσεις

Διαχείριση αναπαραγωγής σε βουβαλοτροφικές εκµεταλλεύσεις Διαχείριση αναπαραγωγής σε βουβαλοτροφικές εκµεταλλεύσεις Δρ Αριστοτέλης.Γ.Λυµπερόπουλος Καθηγητής ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Ø Η οικονοµική κατάσταση των βουβαλοτροφικών

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & Γ. Δ. Σ. Αθήνα, 31/01/2014 ΑΡΜΟΔΙΑ Δ/ΝΣΗ: ΑΜΕΣΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ Αριθ. Πρωτ.: 12246 ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & Γ. Δ. Σ. Αθήνα, 31/01/2014 ΑΡΜΟΔΙΑ Δ/ΝΣΗ: ΑΜΕΣΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ Αριθ. Πρωτ.: 12246 ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & Γ. Δ. Σ. Αθήνα, 31/01/2014 ΑΡΜΟΔΙΑ Δ/ΝΣΗ: ΑΜΕΣΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ Αριθ. Πρωτ.: 12246 ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣ ΠΡΟΣ: Ως Πίνακα Διανομής ΑΔΑ.: ΚΟΙΝ: Ως Πίνακα Διανομής ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΘΕΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Γιδοτροφία, ο αναδυόμενος κλάδος της ελληνικής κτηνοτροφίας: αποτελέσματα από το ερευνητικό πρόγραμμα SOLID

Γιδοτροφία, ο αναδυόμενος κλάδος της ελληνικής κτηνοτροφίας: αποτελέσματα από το ερευνητικό πρόγραμμα SOLID Γιδοτροφία, ο αναδυόμενος κλάδος της ελληνικής κτηνοτροφίας: αποτελέσματα από το ερευνητικό πρόγραμμα SOLID Γεώργιος Ι. Αρσένος Αναπληρωτής Καθηγητής Δ/ντής Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή, Α.Π.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με: Τους Καν. (ΕΚ) 889/2008 & 834/2007

Σύμφωνα με: Τους Καν. (ΕΚ) 889/2008 & 834/2007 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ επε. (GR-BIO-02) Π Ρ Ο Δ Ι Α Γ Ρ Α Φ Ε Σ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑΣ Σύμφωνα με: Τους Καν. (ΕΚ) 889/2008 & 834/2007 «Φυσιολογική» επε Εθνικής Αντίστασης 66, Αλεξάνδρεια 59300,, e-mail: info@physiologike.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή εργασία ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΑΤΑ Ή ΑΙΓΕΣ Ή ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΙΔΗ ΖΩΩΝ Χριστίνα Αρτέμη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ο Γενικός είκτης Τιµών Εισροών κατά το µήνα Απρίλιο 2016, σε σύγκριση µε το δείκτη του

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ο Γενικός είκτης Τιµών Εισροών κατά το µήνα Απρίλιο 2016, σε σύγκριση µε το δείκτη του ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 16 Ιουνίου 2016 ΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Απρίλιος 2016 Η εξέλιξη των εικτών Τιµών Εισροών και Εκροών

Διαβάστε περισσότερα

27.8.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 228/5

27.8.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 228/5 27.8.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 228/5 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 807/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 26ης Αυγούστου 2013 για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΖΩΩΝ ΝΕΑΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑΣ Πτυχιακή εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Τα χαρακτηριστικά των συστημάτων εκτροφής των ζώων στην Κρήτη και τα προϊόντα τους.

Τα χαρακτηριστικά των συστημάτων εκτροφής των ζώων στην Κρήτη και τα προϊόντα τους. Τα χαρακτηριστικά των συστημάτων εκτροφής των ζώων στην Κρήτη και τα προϊόντα τους. Αλέξανδρος Στεφανάκης. Δρ, Κτηνίατρος, Ιδιώτης, Εξωτερ. Συνεργάτης ΕΘΙΑΓΕ, Μέλος Διοικούσης Επιτροπής ΓΕΩΤΕΕ Παρ/μα Κρήτης.

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 3: Διατροφή Αναπτυσσόμενων Μηρυκαστικών 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Οκτώβριος 2012

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Οκτώβριος 2012 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Οκτώβριος 212 Οι Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας στοχεύουν στην αποτύπωση των αντιλήψεων των επιχειρηματιών και καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 22/7/2016 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΖΩΪΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ &

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 22/7/2016 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΖΩΪΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 22/7/2016 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΖΩΪΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & Αριθμ. Πρωτ.: 588/84291 ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΖΩΪΚΩΝ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Ω Ν Ε Ρ Ε Υ Ν Ω Ν

Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Ω Ν Ε Ρ Ε Υ Ν Ω Ν Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Ω Ν Ε Ρ Ε Υ Ν Ω Ν Τεύχος 11/9 Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Κ Υ Π Ρ Ο Υ Σεπτέμβριος 211 Οι Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας στοχεύουν στην αποτύπωση των αντιλήψεων των επιχειρηματιών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ. Πειραιάς, 12 Απριλίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ. Πειραιάς, 12 Απριλίου 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 12 Απριλίου ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Φεβρουάριος Η εξέλιξη των Δεικτών Τιμών Εισροών και Εκροών στη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΙ ΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 14 Ιουνίου 2013

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΙ ΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 14 Ιουνίου 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 14 Ιουνίου 2013 ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΙ ΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Απρίλιος 2013 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΙΒΑΔΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΦΟΡΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΙΒΑΔΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΟΡΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΙΒΑΔΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΟΡΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΛΙΒΑΔΙΩΝ Σε όλες σχεδόν τις προηγμένες λιβαδοπονικά χώρες του κόσμου τα λιβάδια ανήκουν σε ιδιώτες, όπως και οι γεωργικές

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Μελέτης για το Δείκτη Κατασκευαστικής Βιομηχανίας KNAUF - SAKRET

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Μελέτης για το Δείκτη Κατασκευαστικής Βιομηχανίας KNAUF - SAKRET Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Μελέτης για το Δείκτη Κατασκευαστικής Βιομηχανίας KNAUF - SAKRET Ιανουάριος 2010 Ιούνιος 2016 Ετοιμάστηκε για την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου Από την εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Βουστάσιο ΓΠΑ. Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας, Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών

Βουστάσιο ΓΠΑ. Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας, Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Βουστάσιο ΓΠΑ Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας, Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Χαρισμιάδου Μαρία Αντικειμενικοί στόχοι του εργαστηρίου 1 Η περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Πετυχημένη η εκδήλωση της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ (φώτο)

Πετυχημένη η εκδήλωση της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ (φώτο) 1 of 6 1/12/2016 12:35 μμ alexandreia-gidas.gr Πετυχημένη η εκδήλωση της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ (φώτο) Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Βιώσιμη και ανταγωνιστική κτηνοτροφία: Διατροφή Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Αύγουστος 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Αύγουστος 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 17 Οκτωβρίου 2014 ΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Αύγουστος 2014 Η εξέλιξη των εικτών Τιµών Εισροών και Εκροών

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιδιοκτήτες αυτών των υπέροχων αιλουροειδών τις περισσότερες φορες. αγνοούν κάποιους βασικούς κανόνες που πρέπει να διέπουν την διατροφη

Οι ιδιοκτήτες αυτών των υπέροχων αιλουροειδών τις περισσότερες φορες. αγνοούν κάποιους βασικούς κανόνες που πρέπει να διέπουν την διατροφη Οι ιδιοκτήτες αυτών των υπέροχων αιλουροειδών τις περισσότερες φορες αγνοούν κάποιους βασικούς κανόνες που πρέπει να διέπουν την διατροφη των ζώων τους. Δυστυχώς πολλοί λίγοι δίνουμε την πρέπουσα σημασία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Κ Υ Π Ρ Ο Υ. A. Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας * Απρίλιος 2011

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Κ Υ Π Ρ Ο Υ. A. Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας * Απρίλιος 2011 Τεύχος 32 Απρίλιος 211 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Κ Υ Π Ρ Ο Υ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ A. Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας * Απρίλιος 211 Οι Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας στοχεύουν στην αποτύπωση των αντιλήψεων των επιχειρηματιών

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ Κ. ΤΣΙΜΠΟΥΚΑΣ Ε. ΝΕΛΛΑΣ ΑΘΗΝΑ 2017 Εργαστηριακές Ασκήσεις Γεωργικής Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

χώρα εκτροφής Η Γαλλία διαθέτει 13 εκ. εκτάρια χορτολιβαδικές εκτάσεις, τις µεγαλύτερες στην Ευρώπη, που αποτελούν βάση διατροφής για τα βοοειδή.

χώρα εκτροφής Η Γαλλία διαθέτει 13 εκ. εκτάρια χορτολιβαδικές εκτάσεις, τις µεγαλύτερες στην Ευρώπη, που αποτελούν βάση διατροφής για τα βοοειδή. χώρα εκτροφής Η Γαλλία διαθέτει 13 εκ. εκτάρια χορτολιβαδικές εκτάσεις, τις µεγαλύτερες στην Ευρώπη, που αποτελούν βάση διατροφής για τα βοοειδή. Ο µεγάλος φυσικός αυτός πλούτος, σε συνδυασµό µε τη µεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων

Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων Ενότητα 3: Αιγοπρόβατα (1/2), 2ΔΩ Τμήμα: Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργ. Μηχανικής Διδάσκοντες: Παναγάκης Παναγιώτης, Μπριασούλης Δημήτρης Μαθησιακοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΩΣΗ Ασθένεια που προκαλείται από τα είδη του γένους Salmonella,, Salmonella Προσβάλλει όλα τα ζωικά είδη και Χαρακτηρίζεται από ένα ή συνδυασμό από τα ακόλουθα τρία συμπτώματα: σηψαιμία,, οξεία

Διαβάστε περισσότερα

ΨΕΥ ΟΛΥΣΣΑ (AUJESZKY DISEASE)

ΨΕΥ ΟΛΥΣΣΑ (AUJESZKY DISEASE) econteplusproject Organic.Edunet ΨΕΥ ΟΛΥΣΣΑ (AUJESZKY DISEASE) Δρ. Ευτυχία Ξυλούρη Φραγκιαδάκη Κτηνίατρος Υγιεινολόγος, Αναπλ. Καθηγήτρια Υγιεινής Αγρ. Ζώων, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Οκτώβριος 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Οκτώβριος 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 17 εκεµβρίου 2014 ΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Οκτώβριος 2014 Η εξέλιξη των εικτών Τιµών Εισροών και Εκροών

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο»

«Οι Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο» «Οι Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο» Κτηνιατρική Σχολή Κτηνιατρική Επιστήμη και Επαγγελματική Σταδιοδρομία Εισηγητής: Ιωάννης Αντωνόπουλος, καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής Κτηνιατρική Επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα

Συµπληρωµατικές Σύνθετες Πτηνοτροφές Ισορροπιστές

Συµπληρωµατικές Σύνθετες Πτηνοτροφές Ισορροπιστές Πλήρεις Σύνθετες Πτηνοτροφές Μίγµατα 01 ΜΙΓΜΑ ΝΕΟΣΣΩΝ ΜΙΚΤΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ Α ΗΛΙΚΙΑΣ (1 η - 30 η ηµ.) 02 ΜΙΓΜΑ ΝΕΟΣΣΩΝ ΜΙΚΤΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ Β ΗΛΙΚΙΑΣ (30 η ηµ. - σφαγή) 03 ΜΙΓΜΑ ΟΡΝΙΘΩΝ ΩΟΤΟΚΙΑΣ 04 ΜΙΓΜΑ ΝΕΟΣΣΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Ιούνιος 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Ιούνιος 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 10 Αυγούστου 2016 ΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Ιούνιος 2016 Η εξέλιξη των εικτών Τιµών Εισροών και Εκροών

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Αιγοπροβάτων

Διαχείριση Αιγοπροβάτων Νικόλαος Γ. Καραλίγκας Κτηνίατρος dr. Vet. med Πτυχιούχος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Τηλέφωνο - Fax: 2461 0 21200 Κινητό: 6945265667 Διαχείριση Αιγοπροβάτων Νικόλαος Γ. Καραλίγκας, Κτηνίατρος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΙΚΤΥΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Οµιλία κας Μαρίας Βογιατζή ίκτυο Βιολογικών Προϊόντων Θεσσαλονίκη, Σάββατο 7 Μαρτίου 2009 Η ενίσχυση της Βιολογικής Γεωργίας Η βιολογική γεωργία αποτελεί έναν κλάδο του πρωτογενή τοµέα, ο οποίος συµβάλει

Διαβάστε περισσότερα

αιγοπροβάτων στη Ζώνη Εμβολιασμού σε εκμετάλλευση με θετικό εργαστηριακό αποτέλεσμα και υποχρεωτική σφαγή αυτών (Θ+)

αιγοπροβάτων στη Ζώνη Εμβολιασμού σε εκμετάλλευση με θετικό εργαστηριακό αποτέλεσμα και υποχρεωτική σφαγή αυτών (Θ+) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αλεξανδρούπολη 27 Σεπτεμβρίου 2017. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔ-ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΓΡ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Αριθμ. Πρωτ. : 18597 Δ/ΝΣΗ ΑΓΡ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Κ Υ Π Ρ Ο Υ. A. Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας * Μάιος 2011

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Κ Υ Π Ρ Ο Υ. A. Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας * Μάιος 2011 Τεύχος 33 Μάιος 211 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Κ Υ Π Ρ Ο Υ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ A. Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας * Μάιος 211 Οι Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας στοχεύουν στην αποτύπωση των αντιλήψεων των επιχειρηματιών

Διαβάστε περισσότερα

Ισότητα Ισοµισθία στοχώροεργασίας. Μάρτιος 2010

Ισότητα Ισοµισθία στοχώροεργασίας. Μάρτιος 2010 Ισότητα Ισοµισθία στοχώροεργασίας Μάρτιος 2010 Περιεχόµενα Ταυτότητα έρευνας 4 Συµπεράσµατα 5 Συνοπτικά αποτελέσµατα Μέρος Α: Απόψεις εργαζοµένων 10 1. Γενικά χαρακτηριστικά εταιρείας 11 Προφίλ εργατικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Κ Υ Π Ρ Ο Υ. A. Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας * Νοέμβριος 2010

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Κ Υ Π Ρ Ο Υ. A. Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας * Νοέμβριος 2010 Τεύχος 27 Νοέμβριος 21 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Κ Υ Π Ρ Ο Υ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ A. Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας * Νοέμβριος 21 Οι Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας στοχεύουν στην αποτύπωση των αντιλήψεων των επιχειρηματιών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5. (Το Παράρτημα 5 αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Υ.Α. )

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5. (Το Παράρτημα 5 αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Υ.Α. ) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5 (Το Παράρτημα 5 αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Υ.Α. ) ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ Επενδύσεις στην ζωική παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής κτηνοτροφίας πτηνοτροφίας

Θέμα: Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής κτηνοτροφίας πτηνοτροφίας Προς Αθήνα, 19.7.2019 1.Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αρ.Πρωτ.: 37 & Τροφίµων κ. Μαυρουδή Βορίδη 2. Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστα Σκρέκα 3. Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ο Γενικός είκτης Τιµών Εισροών κατά το µήνα Αύγουστο 2012, σε σύγκριση µε το δείκτη του

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ο Γενικός είκτης Τιµών Εισροών κατά το µήνα Αύγουστο 2012, σε σύγκριση µε το δείκτη του ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 12 Οκτωβρίου 2012 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Αύγουστος 2012 Η εξέλιξη των εικτών Τιµών Εισροών και Εκροών

Διαβάστε περισσότερα