Διεθνές Διήμερο, 7-8 Μαΐου 2009 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διεθνές Διήμερο, 7-8 Μαΐου 2009 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ"

Transcript

1 1 Διεθνές Διήμερο, 7-8 Μαΐου 2009 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΕ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, ΣΙΔΝΕΪ, ΑΘΗΝΑ, ΠΕΚΙΝΟ - ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ «Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ» Πέτρος ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ, Δρ. Α-Μ Πολεοδόμος, τ. Δνων Σύμβουλος ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, Μέλος της Ε.Ο.Ε. Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση στη μεταπολεμική εποχή, με τεράστιες επιπτώσεις στο μέλλον των πόλεων αλλά και των χωρών που τους αναλαμβάνουν. Είναι ένα σύνθετο γεγονός με πλευρές πολιτιστικές, πολιτικές, οικονομικές, τεχνολογικές, κοινωνικές, σε αθλητικό υπόβαθρο. Απαιτούν, όπως όλες οι μεγάλες διοργανώσεις, συγκεκριμένους και καθαρούς στόχους και ένα όραμα για το παρόν και το μέλλον.

2 2 Έχουν περάσει πέντε χρόνια σχεδόν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Αρκετά για να προβεί κανείς στις πρώτες αναγκαίες αποτιμήσεις, να αξιολογήσει επιτεύγματα, να εκτιμήσει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις, και έστω και καθυστερημένα, να παρέμβει διορθωτικά. Από την άποψη αυτή είναι σημαντικό που στο συνέδριο τούτο θα ακουστεί η εμπειρία τεσσάρων πόλεων οι οποίες διοργάνωσαν επιτυχημένους κατά τεκμήριο- Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι για μένα εξαιρετική η τιμή που μου έκανε το ΤΕΕ να με συμπεριλάβει στους ομιλητές του συνεδρίου. Θα καταθέσω λοιπόν στη συνέχεια επίσημα στοιχεία όπως έχουν ανακοινωθεί, αλλά και τις εμπειρίες και τις απόψεις μου απροκατάληπτα, όχι όμως και ουδέτερα: δηλαδή ως αρχιτέκτονας-πολεοδόμος αλλά και ως επιστήμονας που είχε την τύχη να συμμετάσχει στη διεκδίκηση, στο σχεδιασμό, στην προετοιμασία και στην εφαρμογή του Επιχειρησιακού Σχεδίου των Αγώνων της Αθήνας, που για μια ολόκληρη γενιά μηχανικών του τεχνικού κόσμου και άλλων ειδικών επιστημόνων, όπως και για τον διοικητικό μηχανισμό του ελληνικού κράτους, για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, την ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και μεγάλη μερίδα απλών πολιτών, ήταν ένα μεγάλο στοίχημα. Ας πω εκ προοιμίου ότι κατά μεγάλο μέρος το κερδίσαμε, τονίζοντας ταυτοχρόνως πως κάποια από τα όσα θα έπρεπε να γίνουν δεν έγιναν, και η υλοποίησή τους εκκρεμεί και σήμερα. Οι Αγώνες της Αθήνας δημιούργησαν ένα τεράστιο προηγούμενο για την Ελλάδα. Την έθεσαν σε νέα τροχιά, ένα άλλο πεδίο προκλήσεων, ένα μέλλον συμβατό με τις απαιτήσεις των σύγχρονων κοινωνιών, συμβατό ωστόσο όχι μόνο με τις ανάγκες αλλά και τις παραδόσεις και την ιστορία μας.

3 3 Ελπίζω ότι με την ολοκλήρωση του συνεδρίου θα έχουμε καταλήξει σε συμπεράσματα που θα συμβάλουν στην κατανόηση του θέματος, σε συγκρίσεις, και τέλος θα οδηγήσουν σε βελτιωτικές προτάσεις στο σύνολο ή στα επί μέρους. Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η Αθήνα διεκδίκησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες δύο φορές. Την πρώτη, από το 1986 ως το 1990 και τη δεύτερη, από το 1995 ως το Αν αναφέρομαι και στις δύο, είναι για να τονίσω ότι όχι μόνο υπήρξε συνέχεια στην προσπάθεια, αλλά και ότι η ίδια η διεκδίκηση, ο γενικότερος σχεδιασμός δηλαδή, αποτέλεσε την ουσία της υλοποίησής του έργου και της επιτυχημένης διεξαγωγής των Αγώνων. Στην πρώτη διεκδίκηση οι πολιτικοοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα ήταν αντίξοες ως προβληματικές. Όμως το όραμα επιστροφής των Αγώνων στη γενέτειρά τους ήταν τόσο μεγάλο ώστε και προκάλεσε τον ενθουσιασμό και λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης προκειμένου να συγκροτηθεί ένα φιλόδοξο κι εμπνευσμένο σχέδιο. Πολλές από τις επιλογές του σχεδίου εκείνου διατηρήθηκαν και στη δεύτερη διεκδίκηση. Ας αναφέρω μόνο τη χωροθέτηση του Ολυμπιακού Χωριού στις Λεκάνες Αχαρνών το 1988, με την ουσιαστική συμμετοχή του ΤΕΕ, που πέραν του σχεδιασμού του συνιστούσε ουσιώδη παρέμβαση οργανωμένης δόμησης σε μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές του λεκανοπεδίου.

4 4 Το όραμα της επιστροφής λοιπόν συνοδευόταν και από το όραμα για μια άλλη, καλύτερη Αθήνα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1996 δεν ανατέθηκαν στην Αθήνα, όμως το μούδιασμα και η απογοήτευση δεν κράτησαν για πολύ, αν το δει κανείς αναδρομικά σήμερα. Από το 1990 ως το 1997 που είναι η δεύτερη και επιτυχημένη προσπάθεια να αναλάβει η Αθήνα τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων είχαν αλλάξει πολλά. Θυμίζω τα μεγάλης κλίμακας έργα υποδομής που βρίσκονταν σε εξέλιξη: το Μετρό, η Αττική Οδός, το νέο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Μαζί με αυτά και πολλά άλλα μικρότερης κλίμακας που έδειχναν ότι η χώρα μπορούσε όχι μόνο σε επίπεδο μελλοντικού σχεδιασμού αλλά και ρεαλιστικά να διεκδικήσει και να διεξαγάγει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Σ Χ Ε Δ Ι Α Σ Μ Ο Σ Το Σχέδιο των Αγώνων όφειλε να είναι συμβατό με: - Τις απαιτήσεις της ΔΟΕ (σχετικό το Host City Contract, δηλ. η Σύμβαση της πόλης με τη ΔΟΕ). - Τις (μαξιμαλιστικές) προδιαγραφές των Διεθνών Αθλητικών ομοσπονδιών - Τα κρατικά προγράμματα δημοσίων έργων και ανάπτυξης, παλαιά ή νέα, που βρίσκονταν εν εξελίξει. - Το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας. - Τους δημόσιους οικονομικούς πόρους σε συνδυασμό με τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης.

5 5 - Τη λήψη των απαραίτητων θεσμικών ρυθμίσεων, με σεβασμό τόσο της Εθνικής όσο και της Κοινοτικής Νομοθεσίας. Όμως ο αρχικός σχεδιασμός, όπως είχε κατ αρχήν εκπονηθεί στη φάση της διεκδίκησης των Αγώνων, άργησε να μετεξελιχθεί σε οριστικό ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Εφαρμογής. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι πολλές από τις αδυναμίες της διοργάνωσης οφείλονται στην απώλεια της κρίσιμης τριετίας Είναι γεγονός ότι η δημόσια διοίκηση άργησε να κινητοποιηθεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει χρόνος και δυνατότητα εφαρμογής νέων τεχνολογιών και άλλων σύγχρονων συστημάτων κατασκευών. Η Αθήνα δεν κατάφερε να διοργανώσει Διεθνείς Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς και έτσι «επιστράτευσε» για πολλά έργα είτε συμβατικές εργολαβικές πρακτικές, και κυρίως δημοπρατήσεις με το σύστημα «μελέτη και κατασκευή», είτε αναθέσεις μελετών μετά από πρόσκληση εκδηλώσεων ενδιαφέροντος και δημοπράτησης με μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Παρά τις καθυστερήσεις, οι χωροθετήσεις, δηλ. το Master Plan των Αγώνων, απεδείχθει λειτουργικό, αποκεντρωτικό, αλλά ταυτόχρονα συνεκτικό, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωμορφολογία του Λεκανοπεδίου της Πρωτεύουσας και τις ήδη υφιστάμενες παντός είδους- σχετικές με τους Αγώνες υποδομές. Η εφαρμογή του προαναφερθέντος Master Plan βασίστηκε σε 21 ειδικές μελέτες (όπως για την οικονομία, τον πολιτισμό, τις μεταφορές, τον τουρισμό, ΜΠΕ εγκαταστάσεων, για τη ρύπανση, κλπ), για τις οποίες εργάσθηκαν 120 Ειδικοί Επιστήμονες και συνέδραμαν επτά Πανεπιστήμια και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και 50 κρατικοί και Ιδιωτικοί οργανισμοί.

6 6 Όμως, τόσο στη φάση του αρχικού σχεδιασμού της διεκδίκησης των αγώνων, όσο και στη φάση εκπόνησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου Εφαρμογής, δεν υπήρξε ολοκληρωμένη θεώρηση των κτιριακών κυρίως υποδομών από την άποψη της μεταολυμπιακής αξιοποίησης των αγώνων, στην πόλη και στη χώρα. Είναι αλήθεια ότι το διεθνώς λεγόμενο «Σχέδιο Κληρονομιάς» (Legacy Plan), στην περίπτωση της Αθήνας τελεί ακόμη και σήμερα υπό ολοκλήρωση. Αυτό έχει συμβεί αναμφίβολα και σε άλλες Ολυμπιακές πόλεις. Κρίνω όμως σκόπιμο να επισημάνω στα όσα ακολουθούν ότι οι Αγώνες έχουν προσφέρει ήδη και θα προσφέρουν και στο μέλλον σημαντικά οφέλη (άμεσα και έμμεσα) για την πόλη και τη χώρα. Α Θ Λ Η Τ Ι Κ Ε Σ Ε Γ Κ Α Τ Α Σ Τ Α Σ Ε Ι Σ Κ Α Ι Υ Π Ο Δ Ο Μ Ε Σ Η ποιότητα και η ποσότητα των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων, είναι μια από τις σημαντικότερες επιδράσεις των Ολυμπιακών Αγώνων στην υποδομή της πόλης. Εξετάζοντας τα ολυμπιακά έργα της Αθήνας θα λέγαμε πως στην πλειονότητά τους μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν άρτια και σε χρόνο ρεκόρ, από 64 ελληνικά γραφεία μελετών και 49 κατασκευαστικές εταιρείες. Ακόμη και στα σχέδια Καλατράβα, στις λεπτομέρειες και στην κατασκευή, υπάρχει σημαντική ελληνική συμβολή. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 32 Αθλητικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιακών προδιαγραφών, εκ των οποίων οι 18 ήταν νέες, οι 12 υπάρχουσες που ανακαινίσθηκαν ριζικά και 2 προσωρινές. Τι απέκτησε όμως η Αθήνα μέσω των Ολυμπιακών Αθλητικών Εγκαταστάσεων;

7 7 Πώς έχει η κατάσταση σήμερα; ΠΕΝΤΕ ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΑΚΑ - το Ολυμπιακό Στάδιο - Το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης - Το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο - Το Ολυμπιακό Κέντρο Κολύμβησης - Το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο, οι οποίες,. αν και τελούν υπό λειτουργία για αθλητικές διοργανώσεις, δεν έχουν αξιοποιηθεί είτε ως «Πρότυπο Αθλητικό Θεματικό Πάρκο», για την πόλη, για την χώρα και τους επισκέπτες της, είτε ως Μητροπολιτικό Πράσινο, είτε ως Συνεδριακός / Εκθεσιακός χώρος, είτε ως Χώρος Μαζικής Αναψυχής. ΤΡΕΙΣ ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΦΑΛΗΡΟΥ : - Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ): παραμένει αθλητική Αρένα Πολλαπλών χρήσεων - Η Ολυμπιακή Εγκατάσταση Beach Volley: μετεξελίσσεται σε Κέντρο Αθλητικών αλλά και Πολιτιστικών εκδηλώσεων. - Το Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου Taekwondo : βρίσκεται σε φάση διαγωνισμού για τη μετατροπή του σε Συνεδριακό Κέντρο διεθνούς εμβέλειας. ΈΞΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΟΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ: - Το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Καλαθοσφαίρισης Χειροσφαίρισης: παραμένει Αρένα αθλητικών εκδηλώσεων. - Η Ολυμπιακή Εγκατάσταση Ξιφασκίας: Χρησιμοποιείται ως Εκθεσιακό Κέντρο.

8 8 - Τα Ολυμπιακά Κέντρα Baseball, Softball, Hockey: αναμένεται η ένταξή τους στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού. - Το Ολυμπιακό Κέντρο Canoe-Kayak : μετεξελίσσεται με σύμβαση παραχώρησης σε Κέντρο Υδάτινης Αναψυχής (aquatic leisure center) Στον Άγιο Κοσμά: το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας: προωθείται η μετεξέλιξή του σε Μαρίνα Διεθνούς σημασίας για το Ν.Α. Μεσόγειο. Στο Γαλάτσι: Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο: μετατρέπεται σε Εμπορικό Κέντρο με σύμβαση παραχώρησης. Στο Γουδί: Η Ολυμπιακή Εγκατάσταση Μοντέρνου Πεντάθλου: παραμένει ως χώρος αθλητισμού Το κλειστό Γυμναστήριο Badminton : γνωστό πλέον ως Θέατρο Badminton: χώρος πολυθεάματος. Στο Περιστέρι: Το Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Πυγμαχίας: παραμένει Αθλητικό Γυμναστήριο Στη Νίκαια: Το Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Άρσης Βαρών: μετασχηματίζεται σε εγκατάσταση του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Στα Άνω Λιόσια: Το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Πάλης: θα φιλοξενήσει την Ακαδημία Τεχνών

9 9 Στο Μαραθώνα: ένα έργο μεγάλης συμβολικής και όχι μόνο- σημασίας: η εκκίνηση του Μαραθωνίου σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της Μαραθώνιας Διαδρομής. Το Παναθηναϊκό Στάδιο: ανακαινισμένο, περίβλεπτο και λαμπρό όπως πάντα, μέρος των τοπόσημων των ενοποιημένων πλέον αρχαιολογικών χώρων του κέντρου της Αθήνας. Ο Σχινιάς: εγκατάσταση που συνέβαλε στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί σε πρότυπο «βιώσιμο θεματικό πάρκο» Στο Μαρκόπουλο: το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας: σε συνδυασμό με το Νέο Ιππόδρομο που απελευθέρωσε την έκταση στο Φάληρο όπου με χορηγία- ξεκίνησε η μελέτη της Νέας Όπερας της Αθήνας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Στο Μαρκόπουλο: το Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής: που παραχωρήθηκε στην αστυνομία. Επιπλέον, για τις ανάγκες του Ολυμπιακού Τουρνουά Ποδοσφαίρου χρησιμοποιήθηκαν πέντε στάδια εκ των οποίων το ένα (Στάδιο Καραϊσκάκη) στην Αττική: με σύμβαση παραχώρησης και τα υπόλοιπα σε τέσσερις αντίστοιχα Ολυμπιακές Πόλεις: στη Θεσσαλονίκη (Καυταντζόγλειο), στην Πάτρα (Παμπελοπονησιακό: παραχωρήθηκε στο Δήμο Πάτρας), στον Βόλο (Πανθεσσαλικό) και στο Ηράκλειο Κρήτης (Πανκρήτιο: παραχωρήθηκε στο Δήμο Ηρακλείου). Από τα όσα προαναφέρθηκαν προκύπτει ότι μέρος μόνον της παρακαταθήκης των αγώνων από πλευράς αθλητικών κτιριακών εγκαταστάσεων, έχει ήδη αξιοποιηθεί. Δηλαδή, 20 παραμένουν αθλητικές εγκαταστάσεις, 9 άλλαξαν ή πρόκειται να αλλάξουν χρήση, και 3 είναι πολλαπλών χρήσεων (αθλητικές και άλλες).

10 10 Ας μην ξεχάσουμε όμως ότι παραμένει ακόμη σημαντικό έργο προκειμένου πόλοι υπερτοπικής σημασίας όπως το ΟΑΚΑ, το Ελληνικό, ο Σχινιάς, να τύχουν ουσιαστικής αξιοποίησης για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μιας πόλης που αναμφίβολα φιλοξένησε σ αυτές τις εγκαταστάσεις πετυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τονίζεται επίσης ότι η παραλιακή ζώνη και το ΟΑΚΑ αφορούν μία έκταση που ξεπερνά τα 10 εκ. μ2 και αυτό είναι το μείζον θέμα της ανάπλασης για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων για το κοινό στην πρωτεύουσα. Πρέπει τέλος να επισημανθεί ότι απεφεύχθει η δημιουργία και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων στην πόλη, για την υποστήριξη των αθλητικών εγκαταστάσεων μέσω της χρήσης των λεγόμενων Ολυμπιακών Προσαρμογών (Olympic Overlays). Βέβαια η χρήση των λεγόμενων Overlays δε έγινε στο βαθμό που χρησιμοποιήθηκαν στην περίπτωση του Σίδνεϋ ή/και προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθούν στο Λονδίνο το Αναφέρω εδώ ως παραδείγματα: - Τα 453 κοντέινερ -Τις 653 χημικές τουαλέτες -Τις περιφράξεις μήκους 38,7 χλμ -Τα τ. μ. τέντες -Τα 227 WC/shwoer-room trailers -Τα μ 2 μετακινούμενων γραφείων (office trailers) -Τα 56,1 χλμ μετακινούμενων εμποδίων -Τα καθίσματα σε προσωρινές εξέδρες Τ Α Ο Λ Υ Μ Π Ι Α Κ Α Χ Ω Ρ Ι Α

11 11 Αποτελούν τις μεγαλύτερες ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΓΑΝΤΙΣΜΟΣ (Αθλητών & Δημοσιογράφων) Ολυμπιακό Χωριό Αθλητών Στις Λεκάνες Αχαρνών, στις παρυφές της Πάρνηθας, χωροθετήθηκε σε έκταση 1236 στρεμμάτων το Ολυμπιακό Χωριό. Το αποτελούν 366 κτήρια και το σύνολο της δόμησής του φθάνει τα μ2 και καλύπτει το 10% του χώρου. Χρηματοδοτήθηκε πλήρως από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και έχει παραδοθεί από 2ετίας σε δικαιούχους του Οργανισμού. Το Ολυμπιακό Χωριό της Αθήνας, αποτελεί αστική περιοχή οργανωμένης δόμησης με τη χαμηλότερη Brutto πυκνότητα που συναντάτε σε τέτοιας κλίμακας αστικούς θύλακες στη χώρα μας. Όμως δυστυχώς δεν αποτέλεσε αυτοδιοικούμενη αστική ενότητα. Στο Ολυμπιακό Χωριό δεν έχουν επίσης ολοκληρωθεί έγκαιρα οι προβλεπόμενες κοινωνικές εξυπηρετήσεις, ενώ οι κάτοικοι παραπονιούνται για κακοτεχνίες. Επίσης στο Ολυμπιακό Χωριό παραμένει αναξιοποίητο ένα Αθλητικό Κέντρο υπερτοπικής σημασίας. Η λεγόμενη κατά τη διάρκεια των αγώνων Διεθνής Ζώνη του Χωριού δεν έχει αξιοποιηθεί για τη δημιουργία πρότυπου Εμπορικού Κέντρου. Η Ολυμπιακή Πολυκλινική σήμερα φιλοξενεί υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ. Στην περιοχή του Ολυμπιακού Χωριού έχουν επίσης δημιουργηθεί δύο σημαντικά δημόσια κτίρια συνολικού εμβαδού μ2. Στο ένα έχει εγκατασταθεί το ΙΓΜΕ.

12 12 Το 2 ο που οικοδομήθηκε για να στεγάσει το Υπ. Εργασίας, εκποιήθηκε σε ιδιώτη λόγω της «εμπλοκής» του με το γνωστό θέμα της Μονής Βατοπεδίου. Δημοσιογραφικά Χωριά Για τις ανάγκες των Αγώνων λειτούργησαν επίσης επτά χωριά δημοσιογράφων σε διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου με συνολική δύναμη κλινών. Στο πλαίσιο της δημιουργίας αυτών των λεγόμενων δημοσιογραφικών χωριών, επισκευάσθηκαν και εκσυγχρονίσθηκαν υφιστάμενες εγκαταστάσεις θερέτρων του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας στον Άγιο Αντρέα και της Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα. Επίσης επισκευάσθηκαν και εκσυγχρονίσθηκαν συγκροτήματα φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου. Τέλος, δημιουργήθηκε νέα φοιτητική εστία στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και δύο πρότυπα οικιστικά συγκροτήματα οργανωμένης δόμησης στο Μαρούσι και στην Παλλήνη με ιδιωτικές επενδύσεις. Ε Ρ Γ Α Υ Π Ο Δ Ο Μ Η Σ Σ Τ Η Ν Π Ο Λ Η Τα έργα υποδομής σε μία Ολυμπιακή πόλη είναι κρίσιμα τόσο για την επιτυχή διεξαγωγή των Αγώνων όσο και για το μέλλον της ίδιας της πόλης.

13 13 Στον τομέα αυτό στην Αττική έγιναν μέσα σε χρόνο-ρεκόρ όσα δεν είχαν γίνει για πολλές δεκαετίες. Ας αναφέρω εδώ τα πλέον σημαντικά: χλμ νέων οδικών αξόνων χλμ ανακατασκευασμένου οδοστρώματος νέους κυκλοφοριακούς κόμβους. Σημαντικότερα από τα οδικά έργα ήταν: - Η Αττική Οδός - Η Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου - Η διαπλάτυνση της Λεωφόρου Μαραθώνα, η αναβάθμιση των λεωφόρων Κηφισίας και Ποσειδώνος, η ανακατασκευή της Κηφισού, τα έργα και οι κόμβοι στο ΣΕΦ, στο ΟΑΚΑ και στο Μαρκόπουλο. Αντιπλημμυρικά έργα εκτελέστηκαν κυρίως στον Κηφισό, στην Ποσειδώνος και στη Μαραθώνος. Η πόλη επίσης απέκτησε δίκτυο ΜΕΤΡΟ και ΤΡΑΜ, ενώ ο ΗΣΑΠ εκσυγχρονίστηκε. - Τα λιμάνια του Λαυρίου, της Ραφήνας και του Πειραιά βελτιώθηκαν σημαντικά. - Λειτούργησε ο προαστιακός σιδηρόδρομος ο οποίος επεκτείνεται συνεχώς προς τη Δυτ. Πελοπόννησο. Ένας τομέας κρίσιμος για την εικόνα και τις συνθήκες ζωής στην πόλη ήταν οι εκτεταμένες αστικές αναπλάσεις (Παραλιακό Μέτωπο, Προσόψεις, Περιοχές γύρω από Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Πεζογέφυρες). Ξ Ε Ν Ο Δ Ο Χ Ε Ι Α Κ Η Υ Π Ο Δ Ο Μ Η

14 14 Στους Αγώνες της Αθήνας κόπηκαν εισιτήρια, αριθμός που για τα δεδομένα μιας χώρας με πληθυσμό περίπου κατοίκους πρέπει να θεωρηθεί κάτι περισσότερο από ικανοποιητικός. Ο αριθμός των επισκεπτών θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος ωστόσο, αν δεν είχε προηγηθεί ένα μπαράζ δυσφημιστικών και ανυπόστατων, όπως αποδείχθηκε από τα πράγματα, ρεπορτάζ σε ορισμένες εφημερίδες διεθνώς δυστυχώς όμως και στην Ελλάδα. Θυμίζω: ασφάλεια, νέφος, καθυστερήσεις στα έργα, κλπ. Η υποδομή διαμονής της πρωτεύουσας ωστόσο απεδείχθη επαρκής και έγιναν πλήθος βελτιώσεις. Ο αναπτυξιακός νόμος έδωσε κίνητρα που επέτρεψαν τη μαζική ανακαίνιση των ξενοδοχείων ενώ για τις αυξημένες ανάγκες διαμονής χρησιμοποιήθηκαν επιπροσθέτως δέκα κρουαζιερόπλοια με έδρα το λιμάνι του Πειραιά τα οποία φιλοξένησαν φιλάθλους-θεατές. Χρησιμοποιήθηκαν και ανακαινίσθηκαν επίσης οι μαρίνες στο ΣΕΦ, στον Άγιο Κοσμά και τις Τζιτζιφιές. Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α Κ Α Ι Ο Λ Υ Μ Π Ι Α Κ Ο Ι Α Γ Ω Ν Ε Σ Οι αυξημένες απαιτήσεις ενέργειας κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των Αγώνων αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία. Το πρόγραμμα αυξημένης παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας δεν παρουσίασε προβλήματα ούτε και η εφαρμογή του είχε οποιαδήποτε συνέπεια στην υπόλοιπη χώρα. Οι απαιτήσεις καλύφθηκαν χάρις στο χορηγικό/επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ ύψους 260 εκατομ. ευρώ και την κρατική ενίσχυση ύψους 51 εκατομ. ευρώ που συνοδεύτηκαν από την κατασκευή μονάδων παραγωγής αιχμής φορτίου. Για τη λειτουργικότητα και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διανομής και παραγωγής εφαρμόστηκαν τα παρακάτω μέτρα:

15 15 - Αντικαταστάθηκαν στο σύνολό τους σχεδόν τα καλώδια μέσης τάσης στην Αττική και τις Ολυμπιακές Πόλεις και εγκαταστάθηκαν ταυτοχρόνως συστήματα οπτικών ινών. - Κατασκευάστηκαν τέσσερα κέντρα Υπερυψηλής Τάσης στην Ηλιούπολη, το Ελληνικό, τα Βριλήσσια και τον Κορυδαλλό που η κατασκευή τους εκκρεμούσε από τη δεκαετία του 60, με χωρητικότητα 400 ΚV. - Κατασκευάστηκαν δύο μονάδες παραγωγής αιχμής φορτίου, η πρώτη από τη ΔΕΗ στο Λαύριο και η δεύτερη από την ΤΕΡΝΑ στη Βοιωτία, χωρητικότητας 110 και 140 ΜW αντιστοίχως. - Τα έργα αυτά συνετέλεσαν στην επάρκεια της παραγωγής και την ασφάλεια του δικτύου συνολικά κι είχαν ευεργετικές επιδράσεις και αργότερα, ιδίως στα έτη 2007 και 2008 κατά τα οποία στις περιόδους αιχμής αν δεν είχαν γίνει τα ολυμπιακά έργα θα αντιμετωπίζαμε παρατεταμένο μπλακ άουτ και όχι απλές διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Βέβαια σε αντίθεση με το Πεκίνο, στις κύριες Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις δεν υπήρξε μέριμνα για ενεργειακή οικονομία. Δεν έτυχαν δηλαδή εφαρμογής παθητικά συστήματα ήπιων μορφών ενέργειας. Τ Η Λ Ε Π Ι Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Ε Σ Με αφορμή τους Αγώνες στο ζήτημα των τηλεπικοινωνιών έγινε στη χώρα μας μια μικρή επανάσταση.

16 16 Χάρις στο τηλεπικοινωνιακό χορηγικό πρόγραμμα του ΟΤΕ έγιναν τηλεπικοινωνιακά έργα, εκ των οποίων το 80% παρέμεινε σε λειτουργία και μετά τους Αγώνες. Η συνολική δαπάνη για τις τηλεπικοινωνίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανήλθε στα 300 εκ. Κατασκευάσθηκαν δίκτυα, σύνθετα τηλεφωνικά κέντρα, και εισήχθη η τεχνολογία των γραμμών ΙSDN και ADSL που είχαν ως αποτέλεσμα ασφαλέστερες και αξιόπιστες τηλεπικοινωνίες και υψηλές ταχύτητες πλοήγησης στο Διαδίκτυο, ενώ είναι πολύ πιο εύκολη η ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων. - Εγκαταστάθηκαν 1000 χλμ καλώδια, που αντιστοιχούν στην απόσταση Αθήνα- Θεσσαλονίκη-Αθήνα και αντιστοιχούν σε χλμ οπτικών ινών. - Αναπτύχθηκε επίσης το νέο δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας COSΜOTE που μπορεί να καλύψει σε εθνικό επίπεδο τις ανάγκες ενός επιπλέον εκατομ. συνδρομητών. - Στην Ελλάδα σήμερα και συνολικά για όλες τις εταιρείες, έχουμε 12 εκ. συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας. - Χρησιμοποιήθηκαν νέες συνδέσεις ΤΕΤΡΑ. Πρόκειται για το σύστημα πολλαπλών χρηστών που από το 2004 και εξής χρησιμοποιούν η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, οι Υπηρεσίες Ασφαλείας και οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας. Π Ρ Ο Σ Θ Ε Τ Α Ε Ρ Γ Α Υ Π Ο Δ Ο Μ Η Σ Πλήθος άλλα έργα μικρότερης κλίμακας αλλά εξαιρετικής σημασίας έγιναν με αφορμή τους Αγώνες.

17 17 Ας θυμίσω μόνο την εκτεταμένη αντικατάσταση των παλαιών πεζοδρομίων και τη μέριμνα να υπάρχουν προσβάσεις σε άτομα με ειδικές ανάγκες, την ανάπλαση και ανακαίνιση πλατειών (γύρω από σταθμούς μετρό, Κολωνάκι, Σύνταγμα, Ομόνοια, Κλαθμώνος, Ιστορικό Κέντρο) και άλλων δημόσιων χώρων, την ανακαίνιση μουσείων και την ανάπλαση αρχαιολογικών χώρων, προγράμματα που επεκτάθηκαν κι εφαρμόστηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το ΥΠ.ΠΟ και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ανακατασκευάστηκαν ακόμη δέκα νοσοκομεία, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία απέκτησε νέο σύγχρονο εξοπλισμό, όπως το ίδιο και το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική υπηρεσία και το ΕΚΑΒ. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις στην Κηφισίας και Σπ. Λούη για τα τηλεοπτικά μέσα (IBC) και τον γραπτό Τύπο (MPC) αξιοποιήθηκαν μεταολυμπιακά, αφού: - στο IBC συνολικού εμβαδού μ2, δημιουργήθηκε ήδη ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο (Golden Hall) και εκκρεμούν δύο Μουσεία που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον Στίβο. - Στο MPC συνολικού εμβαδού μ2, μεταφέρθηκαν ήδη υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων. O Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Α Τα οικονομικά των Αγώνων έχουν δύο σκέλη: -Το πρώτο είναι ο προϋπολογισμός της οργανωτικής επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004 ο οποίος ήταν 2.098,4 εκατομ ευρώ. -Το δεύτερο αφορά στον προϋπολογισμό των επενδυτικών έργων και τις επενδύσεις που έγιναν από το κράτος και φθάνει κατ άλλους τα 6, κατ άλλους τα 10 δις. Ευρώ. Το ποσό αυτό είναι συγκρίσιμο με το Σύδνεϋ. Σημειώνεται, ότι το Πεκίνο δαπάνησε 40 δις. Ευρώ,

18 18 ενώ το Λονδίνο παρότι είχε προϋπολογίσει δαπάνη 25 δις Ευρώ για τους αγώνες του 2012, έχει ήδη υπερβεί το ποσό των 32 δις Ευρώ πριν ακόμα ολοκληρωθεί το 50% των απαραίτητων υποδομών. Μεγάλο τίμημα της υπέρβασης αυτής αφορά την αντιπαράθεση, η οποία υπάρχει μεταξύ των υποστηρικτών μόνιμων εγκαταστάσεων προοριζόμενων για μεταολυμπιακή χρήση και των υποστηρικτών της άποψης δημιουργίας προσωρινών κατασκευών μιας χρήσης. Αξιόλογο έργο έγινε σε επίπεδο χορηγών. Είχαμε 14 εθνικούς χορηγούς και 11 διεθνείς καθώς και 8 προμηθευτές. Το χορηγικό πρόγραμμα απέδωσε 300 εκατομ. ευρώ στην Οργανωτική Επιτροπή Αθήνα 2004 και υπερκάλυψε τις αρχικές προβλέψεις. Κατά την άποψή μου η αξιολόγηση της «ωφελιμότητας» των Ολυμπιακών έργων και εγκαταστάσεων, καθώς και των λοιπών εν γένει δαπανών που συνδέονται άμεσα με την διεξαγωγή των αγώνων, όπως επίσης και των λοιπών υποστηρικτικών έργων υποδομής δεν πρέπει και δεν μπορούν να αξιολογηθούν σε βραχύ διάστημα, αλλά τουλάχιστον σε χρονικό ορίζοντα που επιβάλλεται να υπερβαίνει την 15ετία τουλάχιστον, προκειμένου να συνεκτιμηθούν θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις από τάσεις του οικονομικού κύκλου. Με το θέμα αυτό άμεσα συναρτάτε η ύπαρξη σταθερής πολιτικής βούλησης για την οικονομική εκμετάλλευση των έργων που μπορούν να αξιοποιηθούν μεταολυμπιακά, -όχι αμιγώς αθλητικά-, τις παράπλευρες ωφέλειες που προκύπτουν σε άλλους τομείς και κλάδους της οικονομίας από την επιτάχυνση πραγματοποίησης των υποστηρικτικών έργων υποδομής (αεροδρόμια, λιμάνια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, κλπ) και τέλος από την ύπαρξη σταθερών στοχεύσεων μακροοικονομικού χαρακτήρα. Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν Η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης καλλιεργήθηκε μέσω της εκπαίδευσης, τομέας στον οποίο η Οργανωτική Επιτροπή Αθήνα 2004 συνεργάσθηκε με το Υπουργείο

19 19 Παιδείας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας σε ένα πρόγραμμα που το παρακολούθησαν μαθητές και σπουδαστές ενώ υπήρξαν και πλήθος άλλα προγράμματα σε συνεργασία με ελληνικές και διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις στα οποία συνέβαλαν και οι μεγάλοι διεθνείς χορηγοί των Αγώνων. Παρεμβάσεις σημαντικής οικολογικής σημασίας έγιναν στα λιμάνια (βελτίωση του θαλάσσιου νερού) στο αεροδρόμιο και γύρω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις όπου δημιουργήθηκαν ζώνες πρασίνου (φυτεύτηκαν δέντρα σε 26 δήμους). Πολύ περισσότερα από τα υπεσχημένα Βαρύτητα δόθηκε και στο θέμα της ανακύκλωσης. Μολονότι η χώρα μας υπολείπεται αρκετά πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών στο ζήτημα αυτό, έγιναν θεαματικές βελτιώσεις. Από τις ευεργετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον των αθλητικών εγκαταστάσεων και των σχετικών έργων αξίζει να αναφέρουμε τα δύο πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα: την ανάπλαση της Παραλιακής Ζώνης του Φαλήρου, δηλαδή την απελευθέρωση ή αν θέλετε την ίδια την προσπάθεια δημιουργίας θαλάσσιου μετώπου της πρωτεύουσας και το έργο στον Σχινιά, εναντίον του οποίου εκτοξεύθηκαν άκαιρες και άδικες κατηγορίες ενώ αυτό ακριβώς ήταν που επέφερε τη χαμένη ισορροπία γλυκού και θαλασσινού νερού στην περιοχή και υπήρξε η αιτία να αυξηθεί κατά 30% η χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και να ανακοπεί ο ρυθμός διάβρωσης της ακτής από το αλάτι της θάλασσας που απειλεί το δάσος Σχινιά κατά μήκος της ακτής.

20 20 Τέλος αξίζει να επισημανθεί ότι η επιτάχυνση της υλοποίησης των λεγόμενων Μεγάλων Έργων λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων- και η υλοποίηση του συνόλου των παρεμβάσεων κινήτρων, μέτρων (αυτοκίνητα/καύσιμα) κλπ., συνέβαλε στο να επιτευχθεί ο στόχος βελτίωσης της ποιότητας της ατμόσφαιρας στο Λεκανοπέδιο σε σημαντικό ποσοστό. ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Για την διεξαγωγή μιας τόσο περίπλοκης διοργάνωσης συνήθως το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αποδεικνύεται ανεπαρκές. Σε όλες τις πρόσφατες διεθνείς διοργανώσεις χρειάστηκε να γίνουν ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Στην περίπτωση των Αγώνων της Αθήνας χρειάστηκαν δύο ειδικοί νόμοι, πέντε αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, 29 υπουργικές αποφάσεις και τρία προεδρικά διατάγματα. Οι ειδικές όμως ρυθμίσεις που απαιτήθηκαν, κινήθηκαν εντός των πλαισίων της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας προκειμένου σε όλα τα ειδικής κατηγορίας δημόσια έργα να προσδίδεται πλέον δημοσιότητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα και να επιταχύνονται διαδικασίες όσον αφορά λ.χ. τις απαλλοτριώσεις ή στην πολεοδομική νομοθεσία ή ακόμη και στο θεσμό των χορηγιών και της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Στην πρόκληση των Αγώνων ιδιαίτερα υψηλή ήταν η ανταπόκριση της κοινωνίας ιδιαίτερα της νεολαίας. Είχαμε εθελοντές το 40% των οποίων διέθεταν πανεπιστημιακή μόρφωση.

21 21 Τα άτομα που εργάστηκαν στην Οργανωτική Επιτροπή Αθήνα 2004 απέκτησαν σημαντικά επαγγελματικά εφόδια και σπάνιες εμπειρίες που τις αξιοποιούν στον παραγωγικό μηχανισμό όπου έχουν ενταχθεί. Από αυτά το 7% ήταν τεχνικοί. Στο ζήτημα των υπηρεσιών στον αστικό χώρο υπήρξαν καινοτομίες και μια κληρονομιά που δεν επρόκειτο να την αποκτήσει σε τόσο σύντομο διάστημα υπό άλλες συνθήκες η χώρα. Το σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας (με τις 400 κάμερες) ήταν πολύτιμο για μια πόλη σαν την Αθήνα με τόσα προβλήματα σε αυτό τον τομέα. Το πόσο σημαντική δουλειά έγινε στον τομέα αυτό αποδείχθηκε από την άψογη διαχείριση της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων κατά τη διάρκεια των Αγώνων. (Επιτυχής η θέσπιση του Ολυμπιακού Δακτυλίου (Olympic Lane), καθώς μεταολυμπιακά ενίσχυσε την εφαρμογή του μέτρου των λεωφορειολωρίδων). Σημαντικό έργο έγινε και στον τομέα της ρύθμισης του εφοδιασμού των καταστημάτων και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο θεσμός που παραμένει είναι η Ολυμπιακή Εκεχειρία με έδρα την Ελλάδα. Η Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Τ Ι Κ Η Ο Λ Υ Μ Π Ι Α Δ Α Η χώρα όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ήταν δυνατόν να μη δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολιτιστική πλευρά τους. Και μπορεί μεν το πολιτιστικό πρόγραμμα να μην είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα όπως στην αρχαιότητα ή στην Α περίοδο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στόχευε όμως στο να τονίσει αυτή την πλευρά και να δημιουργήσει ένα παράδειγμα για το μέλλον.

22 22 Γι αυτό λοιπόν το ΥΠ.ΠΟ κατήρτισε ένα τετραετές πρόγραμμα (όσα χρόνια είναι μια ολυμπιάδα), με τίτλο «Πολιτιστική Ολυμπιάδα» με εμβληματικές εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ύψους 100 εκ., από το 2000 ως το Σήμερα, δεν μπορούμε να πούμε ότι η Αθήνα στον τομέα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας αναδεικνύεται σε «Πρότυπο», όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με την περίπτωση της Πόλης του Μεξικού. Ο Οργανισμός Αθήνα 2004 επίσης κατήρτισε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που διήρκεσε από τον Μάρτιο του 2004 ως τον Σεπτέμβριο της ίδια χρονιάς με το κλείσιμο των Παραολυμπιακών Αγώνων. Έναρξη του προγράμματος ήταν η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Το πρόγραμμα συνοδεύτηκε από εκδηλώσεις σε 31 πόλεις μαζί με τις τέσσερις Ολυμπιακές Πόλεις (Πάτρα, Βόλος, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη). Έγιναν παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια οι οποίες παρακολουθούσαν την πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας. Αντίστοιχες εκδηλώσεις προκάλεσε σε όλο τον πλανήτη η Διεθνής Λαμπαδηδρομία που διήλθε από όλες τις μέχρι σήμερα διοργανώτριες Ολυμπιακές Πόλεις. Εντυπωσιακές βεβαίως ήταν και οι τελετές έναρξης και λήξης. Το έντυπο υλικό που παρήγαγε η ΑΘΗΝΑ 2004 ανήκει κι αυτό στο πολιτιστικό κληροδότημα των Αγώνων όπως φυσικά και η μεταμόρφωση της πόλης με τις παρεμβάσεις και τις αλλαγές στην εμφάνιση πολλών κτιρίων, την αφαίρεση ακαλαίσθητων επιγραφών από νεοκλασικά κτήρια, η «Εικόνα της Πόλης» (look of the city)..κ.α.

23 23 Στα θετικά πρέπει να αναφέρουμε τη μετατροπή εγκαταστάσεων σε χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως το Θέατρο Badminton και η εγκατάσταση του Beach Volley στο Φάληρο, η δημιουργία της Ακαδημίας Τεχνών στα Λιόσια, η ανακαίνιση του Θεάτρου Παλλάς, κλπ. Ε Π Ι Λ Ο Γ Ο Σ Με τους ρυθμούς που κινείται σήμερα ο κόσμος θα λέγαμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ανήκουν στην Ιστορία. Μέσα από μια ψύχραιμη ματιά και νηφάλια αποτίμηση μπορεί να απαντήσει κανείς στα κάτωθι κρίσιμα ερωτήματα: 1. Άξιζε τον κόπο και τα έξοδα η επένδυση των Αγώνων; Βοήθησαν την Ελλάδα; Κι αν ναι, με ποιόν τρόπο; 2. Υπήρξε σχεδιασμός μεταολυμπιακής κληρονομιάς (legacy plan) για αξιοποίηση υποδομών, περιορισμό της σπατάλης, ή/ και των μη αναγκαίων εγκαταστάσεων και αναβάθμιση του περιβάλλοντος; Θα προσπαθήσω να απαντήσω περιληπτικά στα ερωτήματα αυτά για να γίνει ελπίζω και μια γόνιμη συζήτηση στη συνέχεια. Όσον αφορά το 1 ο ερώτημα, η θετική επίδραση των Αγώνων στην πόλη είναι εμφανέστατη κι εύκολα θα έλεγε κανείς ότι μπορούμε πια να μιλάμε για μια Αθήνα πριν και μια άλλη μετά τους Αγώνες. Η Αθήνα πλέον απέκτησε πολεοδομικό χάρτη. Έχει φανερά σημεία εισόδου κι εξόδου. Είναι μια πόλη προσανατολισμένη. Σύγχρονη.

24 24 Η Αθήνα λόγω των Αγώνων έχει σήμερα περιφερειακούς δρόμους, νέους οδικούς άξονες, Μ.Μ.Μ./Μ.Σ.Τ., δομημένες λειτουργίες πόλης και συστήματα διαχείρισής τους, ενώ μπορεί να ορίσει ευκολότερα τις ανάγκες της, άρα να επιλύσει και τα όποια της προβλήματα. Οι λεγόμενοι κύριοι Ολυμπιακοί Πόλοι αποτελούν ενότητες με κτίρια τοπόσημα, που πρέπει και επιβάλλεται να αξιοποιηθούν περισσότερο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της μεταολυμπιακής Αθήνας. Γι αυτή τη νέα Αθήνα επενδύθηκαν μεγάλα ποσά. Κάποιοι, ίσως να πουν ότι τα μεγάλα έργα ούτως ή άλλως θα γίνονταν. Δεν είναι ωστόσο έτσι ακριβώς. Θα γίνονταν ναι, αλλά πότε; Και ποιο θα ήταν τότε το τελικό κόστος; Η πραγματικότητα είναι απλή: η νέα Αθήνα είναι αποτέλεσμα και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπως αναμφίβολα και αποτέλεσμα της στρατηγικής που καθόρισε έστω και με καθυστέρηση 1,5 αιώνα- το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας. Οι όποιες μελλοντικές παρεμβάσεις θα είναι ένα είδος βελτίωσης και μετεξέλιξης των σημερινών δεδομένων. Ρύθμιση χώρου να διαμορφώνει ισορροπία ανθρώπινων δραστηριοτήτων με κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, κοινωνικές λειτουργίες, σεβασμό στο περιβάλλον. Βέβαια σε καμιά Ολυμπιακή Διοργάνωση οι Αγώνες δεν έλυσαν όλα τα προβλήματα του παρελθόντος ή/και αυτών που το μέλλον δημιουργεί. Μια πόλη φυσικά δεν είναι ένα κλειστό σύστημα. Ανήκει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, σε έναν ιστορικό, πολιτισμικό και κοινωνικό χώρο πολύ μεγαλύτερο από το φυσικό της μέγεθος.

25 25 Υπάρχει σήμερα αμφιβολία ότι οι Αγώνες τους οποίους παρακολούθησαν 4 δις τηλεθεατών- έβαλαν την Αθήνα στον χάρτη της ΝΑ Ευρώπης ως σημαντικό κόμβο; ότι την προέβαλαν διεθνώς και ότι έστω και για λίγο χρόνο «νοιώσαμε όλοι κάπως υπερήφανοι»; Όσον αφορά στο 2 ο κρίσιμο ερώτημα, ήλθε η ώρα να αναρωτηθούμε ξανά: τελικά σχεδιάσαμε για την πόλη ή για τους Αγώνες; (όπως και το ΤΕΕ είχε θέσει το σχετικό ερώτημα 13 χρόνια πριν;) Η απάντηση είναι ότι σχεδιάσαμε για τους Αγώνες, ενσωματώνοντας βέβαια έργα και προγράμματα που αφορούσαν στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό της πόλης. Όμως δεν υπήρξε σαφής σχεδιασμός «μεταολυμπιακής κληρονομιάς» (legacy plan) στη φάση της προετοιμασίας των Αγώνων. Η καθυστέρηση στο σχεδιασμό της μεταολυμπιακής χρήσης πριν από την τέλεση των Αγώνων δικαιολογείται ως ένα βαθμό δεδομένων των δομικών προβλημάτων της Χώρας και την έλλειψη συναφούς εμπειρίας. Αλλά μετά τους Αγώνες δεν δικαιολογείται για κανένα λόγο. Είχε από παλιά τονιστεί ότι το σχέδιο μεταολυμπιακής χρήσης είναι αναπόσπαστο τμήμα της διοργάνωσης και όχι μια συμπληρωματική διαδικασία. Στην περίπτωση της Αθήνας η όποια μέχρι σήμερα- μεταολυμπιακή αξιοποίηση εγκαταστάσεων είναι μάλλον «τυχαία» και δεν προκύπτει από ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Έτσι, ακόμη και εγκαταστάσεις των οποίων η μεταολυμπιακή χρήση έχει καθοριστεί έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ τις αναξιοποίητες τις διεκδικούν γι αυτό πολλοί και διάφοροι, ιδιώτες, δημόσιο, αθλητικές ομοσπονδίες, τοπική αυτοδιοίκηση λες και πρόκειται για περιουσία που θα κατακυρωθεί σε όποιον φωνάξει ή πιέσει περισσότερο. Αποτέλεσμα είναι πολλές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις να μη συντηρούνται, να φθείρονται με αποτέλεσμα να απαξιώνονται. Αντί να κεφαλαιοποιούμε τα κέρδη από τους Αγώνες, αντί να έχουμε μεταολυμπιακό όφελος, έχουμε μεταολυμπιακή απώλεια.

26 26 Όπως ήδη προαναφέρθηκε, το ΟΑΚΑ ουσιαστικά παραμένει κλειστό, ενώ θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θεματικά πάρκα (πόλος αναψυχής) για τους Αθηναίους και τους ξένους επισκέπτες. Κρατάμε επίσης κλειστό το κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά ενώ κι εκεί θα μπορούσαμε να έχουμε δημιουργήσει ένα Πρότυπο Βιώσιμο Πάρκο υδάτινου αθλητισμού και αναψυχής. Πρόπερσι στις πυρκαγιές της Πάρνηθας και της Πελοποννήσου τα υπερσύγχρονα συστήματα ελέγχου και πυρόσβεσης που απέκτησε από τους Αγώνες η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν χρησιμοποιήθηκαν καν, παρατημένα σε κάποιες αποθήκες. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι οι μετά τους Αγώνες νομοθετικές ρυθμίσεις για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, ως προς το ισοζύγιο: Κοινωνικό ή Εμπορικό Όφελος, απεδείχθησαν ετεροβαρείς προς το δεύτερο. Ούτε όμως αυτές οι ρυθμίσεις διασφάλισαν την έστω και για εμπορικά οφέλη αξιοποίηση του συνόλου των εγκαταστάσεων. Η θέσπιση νέας στρατηγικής για την ταχύρρυθμη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που χειμάζουν, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την Αθήνα και τη χώρα. Τώρα, σήμερα, γιατί αύριο θα είναι πλέον αργά! Και στο ζήτημα αυτό χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή την επόμενη μέρα. Γιατί στο θέμα αυτό σπαταλήσαμε ένα κεφάλαιο που δεν αντικαθίσταται: χρόνο.

27 27 Για να ανακτηθεί αυτός ο χαμένος χρόνος, όσος τέλος πάντων μπορεί να ανακτηθεί εν πάση περιπτώσει, απαιτείται η συνεργασία του συνόλου του πολιτικού κόσμου και κυρίως η ουσιαστική συμμετοχή Φορέων όπως του ΤΕΕ αλλά και των ενεργών πολιτών. Αυτή η τελευταία συνεργασία δεν είναι διόλου δύσκολο να επιτευχθεί. Εάν αναλογισθεί κανείς το συγκινητικό παράδειγμα του έργου που προσέφεραν οι και πλέον εθελοντές το 2004, γεγονός που θα παραμένει χαραγμένο στη μνήμη και τη συνείδησή μας για πολλά χρόνια ακόμη! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Πόλεις 1 ος 2 ος 3 ος 4 ος 5

Πόλεις 1 ος 2 ος 3 ος 4 ος 5 TO ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ Ο.Α. 2004 Ευάγγελος Αλμπανίδης Αναπληρωτής καθηγητής Η αποτυχημένη η διεκδίκηση η των Ο.Α. του 1996 Εορτασμός των 100 χρόνων από την αναβίωση Προβολή της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ 1 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ Οι έξι ερωτήσεις που ακολουθούν (με έντονα γράμματα), υποβλήθηκαν από το ΤΕΕ στους εκπροσώπους των τεσσάρων (4) πόλεων, ώστε να απαντηθούν εισαγωγικά στην συζήτηση στρογγυλής

Διαβάστε περισσότερα

H Μητροπολιτική Αθήνα αντιμετωπίζει ριζικές αλλαγές και σύνθετα πολεοδομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα

H Μητροπολιτική Αθήνα αντιμετωπίζει ριζικές αλλαγές και σύνθετα πολεοδομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα 1 2 H Μητροπολιτική Αθήνα αντιμετωπίζει ριζικές αλλαγές και σύνθετα πολεοδομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα 3 Περιβαλλοντική υποβάθμιση 4 Σε αναζήτηση της σύγχρονης ταυτότητας 5 Ανεργία -

Διαβάστε περισσότερα

Κ ο ς Σ Τ Α Μ Ε Ν Ι Τ Η Σ :

Κ ο ς Σ Τ Α Μ Ε Ν Ι Τ Η Σ : 1 Κος ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ: Καλησπέρα σας. Η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα συστήθηκε το 2002, αλλά ουσιαστικά στελεχώθηκε μετά το 2004, με σκοπό την αξιοποίηση των ακινήτων που κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 Οι Ολυμπιακές Υποδομές και o Εξοπλισμός των Αγώνων του 2004

Κεφάλαιο 3 Οι Ολυμπιακές Υποδομές και o Εξοπλισμός των Αγώνων του 2004 Κεφάλαιο 3 Οι Ολυμπιακές Υποδομές και o Εξοπλισμός των Αγώνων του 2004 3.1. Εισαγωγή Η Αθήνα ανέλαβε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΑ) του 2004 το Σεπτέμβριο του 1997, κατόπιν υπογραφής της Σύμβασης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Εθνικό Πρόγραμμα για την Επανεκκίνηση της Αθήνας, τη Δημιουργία Θέσεων Εργασίας και τη Στήριξη της Κοινωνικής Συνοχής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Εθνικό Πρόγραμμα για την Επανεκκίνηση της Αθήνας, τη Δημιουργία Θέσεων Εργασίας και τη Στήριξη της Κοινωνικής Συνοχής Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εθνικό Πρόγραμμα για την Επανεκκίνηση της Αθήνας, τη Δημιουργία Θέσεων Εργασίας και τη Στήριξη της Κοινωνικής Συνοχής Υπογράφηκε σήμερα 09/04 από την Υπουργό Ανάπτυξης,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΧΕ / ΒΑΑ Νότιου Τομέα Περιφέρειας Αττικής. 3 Δήμοι με τον Πολιτισμό για τον Τουρισμό και την Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΟΧΕ / ΒΑΑ Νότιου Τομέα Περιφέρειας Αττικής. 3 Δήμοι με τον Πολιτισμό για τον Τουρισμό και την Βιώσιμη Ανάπτυξη ΟΧΕ / ΒΑΑ Νότιου Τομέα Περιφέρειας Αττικής 3 Δήμοι με τον Πολιτισμό για τον Τουρισμό και την Βιώσιμη Ανάπτυξη 2 Η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) μέσα από Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) στο ΠΕΠ Αττικής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ομιλία της Υπουργού Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας κας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά στο Διεθνές Συνέδριο «Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη διεθνή και ελληνική εμπειρία από την εφαρμογή προγραμμάτων αστικής αναγέννησης. Προτάσεις για το μέλλον

Εισαγωγή στη διεθνή και ελληνική εμπειρία από την εφαρμογή προγραμμάτων αστικής αναγέννησης. Προτάσεις για το μέλλον Προγράμματα αστικής αναγέννησης και βιώσιμη ανάπτυξη. Ελληνικές και Βρετανικές εμπειρίες ΤΕΕ / ΤΚΜ ΣΕΜΠΧΠΑ Εισαγωγή στη διεθνή και ελληνική εμπειρία από την εφαρμογή προγραμμάτων αστικής αναγέννησης. Προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Υγρός Στίβος - Υδατοσφαίριση (Τελικοί) Τ Τ. Περίοδος 3 * * Συγχρονισµένη Κολύµβηση T T. Στίβος Τ Τ Τ Τ Τ Τ Τ Τ Τ. Τελετή Έναρξης / Λήξης * *

Υγρός Στίβος - Υδατοσφαίριση (Τελικοί) Τ Τ. Περίοδος 3 * * Συγχρονισµένη Κολύµβηση T T. Στίβος Τ Τ Τ Τ Τ Τ Τ Τ Τ. Τελετή Έναρξης / Λήξης * * Πρόγραµµα Αγώνων ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ (OAKA) Ολ. Κέντρο Υγρού Στίβου- Κεντρική Πισίνα Ολ. Κέντρο Υγρού Στίβου- Πισίνα Συγχρονισµένης Κολύµβησης Ολυµπιακό Στάδιο Ολ. Κέντρο Υγρού Στίβου- Κολύµβηση

Διαβάστε περισσότερα

Κ α Κ Ο Υ Τ Ρ Ο Υ Μ Π Α :

Κ α Κ Ο Υ Τ Ρ Ο Υ Μ Π Α : 1 Κα ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑ: Καταρχήν η παρουσίασή μου περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος από αυτά που έγιναν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την ιδιότητα που είχα στις μεταφορές στην Οργανωτική Επιτροπή, και στο τέλος καταλήγει

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασίες με τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη. Ερευνητικά προγράμματα Ε.Μ.Π. για την. Ερευνητικό πρόγραμμα Ε.Μ.Π. για ένα. Αθήνας Αττικής (δεκαετία 2000)

Συνεργασίες με τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη. Ερευνητικά προγράμματα Ε.Μ.Π. για την. Ερευνητικό πρόγραμμα Ε.Μ.Π. για ένα. Αθήνας Αττικής (δεκαετία 2000) Ημερίδα Τ.Ε.Ε. / 11 Φεβρουαρίου 2010 Λουδοβίκος Κ. Βασενχόβεν Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π. Συνεργασίες με τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη Ερευνητικά προγράμματα Ε.Μ.Π. για την περιοχή του Ελαιώνα (δεκαετία του 1990)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ: Η περίπτωση του Φαληρικού Όρµου

ΑΣΤΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ: Η περίπτωση του Φαληρικού Όρµου ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ: Αρχιτεκτονική-Σχεδιασµός του χώρου- Κατεύθυνση: Πολεοδοµία-Χωροταξία Μάθηµα: Περιβαλλοντικές συνιστώσες του σχεδιασµού και της οικιστικής ανάπτυξης. ΑΣΤΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2011-2014

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2011-2014 ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2011-2014 Η Αποστολή του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης που αποτελεί τον λειτουργίας του ή αλλιώς τον υπέρτατο λόγο

Διαβάστε περισσότερα

Ολόκληρη η Τροπολογία με την Αιτιολογική της Έκθεση έχουν ως εξής:

Ολόκληρη η Τροπολογία με την Αιτιολογική της Έκθεση έχουν ως εξής: Αθήνα, 28 Απριλίου 2015 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΕΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ-ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ (πρώην ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ) Ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγ. Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη διεθνή και ελληνική εμπειρία από την. Προτάσεις για το μέλλον

Εισαγωγή στη διεθνή και ελληνική εμπειρία από την. Προτάσεις για το μέλλον Προγράμματα αστικής αναγέννησης και βιώσιμη ανάπτυξη. Ελληνικές και Βρετανικές εμπειρίες ΤΕΕ / ΤΚΜ ΣΕΜΠΧΠΑ Εισαγωγή στη διεθνή και ελληνική εμπειρία από την εφαρμογή προγραμμάτων αστικής αναγέννησης. Προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

ΝΕΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΕΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Σέργιος Λαμπρόπουλος Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ 14 Ιουνίου 2017 Συν Αθηνά και χείρα κίνει Για να ανακάμψει η οικονομία της χώρας μας

Διαβάστε περισσότερα

27η ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

27η ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 27η ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013) Με στόχο τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών και την άμεση απόκριση σε συμβάντα στο κύριο οδικό δίκτυο του Νομού Αττικής, εγκαταστάθηκε και

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ρομπογιαννάκης Δημήτριος, MSc Πολιτικός Μηχανικός Καλησπερίδων 10, Ηράκλειο, τηλ: 6945 552852 email: drompogiannakis@gmail.com Απρίλιος 2017

Διαβάστε περισσότερα

ένα αειφόρο πρότυπο Ήβη Νανοπούλου Αρχιτέκτων - Διευθύνων σύμβουλος ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΜ

ένα αειφόρο πρότυπο Ήβη Νανοπούλου Αρχιτέκτων - Διευθύνων σύμβουλος ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΜ Η πόλη ως καταλύτης για ένα αειφόρο πρότυπο ανάπτυξης Ήβη Νανοπούλου Αρχιτέκτων - Διευθύνων σύμβουλος ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΜ Διαπιστώσεις Πού ζούμε ; Ο χάρτης αναπαριστά τη συγκέντρωση πληθυσμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 (ΚΑΨΙΑ: 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008 / ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΑΛΤΕΖΙΩΤΗ)

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 (ΚΑΨΙΑ: 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008 / ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΑΛΤΕΖΙΩΤΗ) ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ 7 η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 (ΚΑΨΙΑ: 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008 / ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΑΛΤΕΖΙΩΤΗ) 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ Α. Στοιχεία ερωτηθέντος: (Η συμπλήρωση των στοιχείων αυτών δεν είναι υποχρεωτική). 1. Δημότης Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 18-24

Διαβάστε περισσότερα

"Σχεδιασμός και χάραξη πολιτικής για έργα βελτίωσης κτιριακών εγκαταστάσεων και κοινοχρήστων χώρων"

Σχεδιασμός και χάραξη πολιτικής για έργα βελτίωσης κτιριακών εγκαταστάσεων και κοινοχρήστων χώρων ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ "Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές "Σχεδιασμός και χάραξη πολιτικής για έργα βελτίωσης κτιριακών εγκαταστάσεων και κοινοχρήστων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

ΣΧΕΔΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΚΕΦ. 1 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ "ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ" ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΩΡΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ JESSICA ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΣΠΑ 2014-2020 Τρεις κυρίαρχες

Διαβάστε περισσότερα

Ενας θύλακος πλούτου και πολυτέλειας για τους λίγους προνομιούχους

Ενας θύλακος πλούτου και πολυτέλειας για τους λίγους προνομιούχους Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ «Ενας θύλακος πλούτου και πολυτέλειας για τους λίγους προνομιούχους», σε αντίθεση για τους πολλούς, που θα σηκώσουν στους ώμους τους το οικονομικό κόστος των συνοδευτικών υποδομών,

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος

Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος Ο Πειραιάς (Αρχαία Ελληνικά: Πειραιεύς) είναι πόλη της περιφέρειας Αττικής και διαθέτει τον σημαντικότερο λιμένα της Ελλάδας και της ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙ Α ΤΕΕ «ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ» ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΘΗΝΑ. Πρόεδρος.Σ. ΟΑΣΑ

ΗΜΕΡΙ Α ΤΕΕ «ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ» ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΘΗΝΑ. Πρόεδρος.Σ. ΟΑΣΑ ΗΜΕΡΙ Α ΤΕΕ «ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ» ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ηµήτριος Α. Τσαµπούλας, Καθηγητής ΕΜΠ Πρόεδρος.Σ. ΟΑΣΑ ΑΘΗΝΑ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 οµή Παρουσίασης 1. Υφιστάµενη κατάσταση στην Πρωτεύουσα

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ε. τμήμα Κερκύρας / Ν.Α. Νομού Κερκύρας. Ημερίδα με θέμα: Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός Όρος Ζωής για την Κέρκυρα

Τ.Ε.Ε. τμήμα Κερκύρας / Ν.Α. Νομού Κερκύρας. Ημερίδα με θέμα: Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός Όρος Ζωής για την Κέρκυρα Τ.Ε.Ε. τμήμα Κερκύρας / Ν.Α. Νομού Κερκύρας Ημερίδα με θέμα: Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός Όρος Ζωής για την Κέρκυρα Εισήγηση : Δημήτριος Ντοκόπουλος, Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος "Από τον Ν.Δ. 17-7-23

Διαβάστε περισσότερα

Οι συγκοινωνιακές προκλήσεις της Αστικής Σήραγγας Ηλιούπολης

Οι συγκοινωνιακές προκλήσεις της Αστικής Σήραγγας Ηλιούπολης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Οι συγκοινωνιακές προκλήσεις της Αστικής Σήραγγας Ηλιούπολης Γ. Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ Π. Παπαντωνίου,

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή στα κοινωνικά, οικονομικά και πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής του Κέντρου της Πόλης

Αλλαγή στα κοινωνικά, οικονομικά και πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής του Κέντρου της Πόλης Αλλαγή στα κοινωνικά, οικονομικά και πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής του Κέντρου της Πόλης Ο Δήμος Λεμεσού πρωτοστάτησε για την δημιουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στο κέντρο της πόλης αφού πίστευε

Διαβάστε περισσότερα

Κ ο ς Δ Ρ Ο Υ Λ Ι Α Σ :

Κ ο ς Δ Ρ Ο Υ Λ Ι Α Σ : 1 Κος ΔΡΟΥΛΙΑΣ: Αφού καλωσορίσω πρώτα τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας από τις υπόλοιπες Ολυμπιακές πόλεις, θα ήθελα να δούμε, πριν ξεκινήσω την εισήγησή μου, όλοι μαζί ένα μικρό βίντεο το οποίο παίχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2011-2014

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2011-2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2011-2014 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Άξονας 1: Περιβάλλον και ποιότητα ζωής Στρατηγικός Στόχος: Δήμος

Διαβάστε περισσότερα

Κος Στάμου Θ. (Πρωτολογία):

Κος Στάμου Θ. (Πρωτολογία): 1 Κος Στάμου Θ. (Πρωτολογία): Η Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αποφάσισε να δημιουργήσει μόνιμες Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις και όχι προσωρινές, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις. Ιστορικά

Διαβάστε περισσότερα

Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία;

Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία; Διεπιστημονική προσέγγιση στα ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ :Τεχνολογία, Περιβάλλον, Πολιτισμός Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία; Κλειώ Αξαρλή,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ. Οκτώβρης 2008

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ. Οκτώβρης 2008 ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Οκτώβρης 2008 ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ Ο στρατηγικός σχεδιασμός της πόλης επιτυγχάνεται μέσα από το Γ.Π.Σ. Σε βάθος χρόνου οριοθέτηση των οχλουσών δραστηριοτήτων με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΜΜΗ4 Τμήμα AΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ -ΓΟΥΔΗ 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΜΜΗ4 Τμήμα AΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ -ΓΟΥΔΗ 25 Σεπτεμβρίου 2014 ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΜΜΗ4 Τμήμα AΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ -ΓΟΥΔΗ 25 Σεπτεμβρίου 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. Γενικό Προφίλ Εταιρείας Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ 1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΤΕΕ ΓΙΑΝΝΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ στο διήμερο για τις «επιπτώσεις από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων σε Πεκίνο, Αθήνα, Σύδνεϋ, Βαρκελώνη Αξιοποίηση Ολυμπιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Δήμος Λάρνακας Δήμος Λιβαδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Αθήνα, 2014 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10: Το αστικό πράσινο και η διαχείρισή του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Η αξία του αστικού πρασίνου Η έννοια του αστικού πράσινου-χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα 2007-13: Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα Ήπειρος

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα 2007-13: Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα Ήπειρος MEMO/07/506 Βρυξέλλες, 26 Νοεµβρίου 2007 Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα 2007-13: Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα Ήπειρος 1. Επιχειρησιακό πρόγραµµα «Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα Ήπειρος» - Πρόγραµµα στο πλαίσιο των στόχων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Α. Οργάνωση και Διοίκηση Αθλητικών Διοργανώσεων Το πιο περίπλοκο διοικητικό έργο Πληθώρα οργανισμών και φορέων εμπλέκονται σ όλα τα στάδια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ. Οκτώβριος 2012

ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ. Οκτώβριος 2012 ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Οκτώβριος 2012 ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Σήµερα, στην Αθήνα λειτουργούν 29 Σταθµοί Μετρό και 31 χλµ δικτύου των Γραµµών 2 & 3

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ.

ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ. ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ. ΑΜΒΟΥΡΓΟ ΑΘΗΝΑ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΟΔΩΝ: ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΘΙΣΗ. ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ : ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ο Μ Ε Σ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

Δ Ο Μ Ε Σ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ Δ Ο Μ Ε Σ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ A. ΕΙΣΑΓΩΓΗ B. ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ (ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΡΓΩΝ) Γ. ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ATHENS 2004 Δ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ-ΕΙΔΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ (ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΡΓΩΝ) Α Διαμόρφωση Θαλάσσιου Μετώπου Θες/νικης.

Διαβάστε περισσότερα

1. Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ

1. Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ 1 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΠ ΔΕΠΙΝ 2007-2013 ΚΕΡΚΥΡΑ 6 3-2008 1. Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ 2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 3. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ

1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ 2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 3. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ 2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 3. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 5. Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 6. ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΛΑΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό σχέδιο δήμου Κοζάνης. Προτάσεις Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να ζεις» ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Επιχειρησιακό σχέδιο δήμου Κοζάνης. Προτάσεις Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να ζεις» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕπιχειρησιακόσχέδιοδήμουΚοζάνης. ΠροτάσειςΔημοτικήςΚίνησης«Κοζάνη Τόποςναζεις» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στα πλαίσια διαμόρφωσης του στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδιασμού του δήμουκοζάνης,μέσααπότηδημόσιαδιαβούλευσηκαταθέτουμεμετοκείμενοαυτό

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορική αναδρομή Οι θέσεις και ο ρόλος του ΤΕΕ σήμερα Ηρακλής Δρούλιας ΓΓ ΤΕΕ 7 Μαΐου 2009

Ιστορική αναδρομή Οι θέσεις και ο ρόλος του ΤΕΕ σήμερα Ηρακλής Δρούλιας ΓΓ ΤΕΕ 7 Μαΐου 2009 Title of the page Ιστορική αναδρομή Οι θέσεις και ο ρόλος του ΤΕΕ σήμερα Agenda nda A ge Ιστορική αναδρομή Τα μεγέθη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας Ο ρόλος του ΤΕΕ και του τεχνικού κόσμου Βιωσιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

Δίνοντας ζωή στην Πόλη της Ορεστιάδας

Δίνοντας ζωή στην Πόλη της Ορεστιάδας ΟΣΑΑ Ορεστιάδας 2007-2013 Δίνοντας ζωή στην Πόλη της Ορεστιάδας Δήμος Ορεστιάδας Σκοπός Η ανάπλαση, χωρική και κοινωνική ανασυγκρότηση, βιώσιμη οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση στοχευμένου θύλακα

Διαβάστε περισσότερα

Για μια αειφόρο προσέγγιση της οικιστικής ανάπτυξης. Θάνος Παγώνης, αρχιτέκτων - πολεοδόμος

Για μια αειφόρο προσέγγιση της οικιστικής ανάπτυξης. Θάνος Παγώνης, αρχιτέκτων - πολεοδόμος Για μια αειφόρο προσέγγιση της οικιστικής ανάπτυξης Θάνος Παγώνης, αρχιτέκτων - πολεοδόμος Διαπιστώσεις Ο μισός πληθυσμός της γης στεγάζεται ήδη σε πόλεις καταναλώνοντας περίπου τα ¾ των πόρων του πλανήτη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της IBTTA (Μεγάλη Βρετανία, )

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της IBTTA (Μεγάλη Βρετανία, ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της IBTTA (Μεγάλη Βρετανία, 21.06.2010) Το πρόγραμμα (κατασκευής και βελτίωσης)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Οικονόμου Δημήτρης Γεωπόνος Γ.Π.Α. Μέλος Δ.Σ. Π.Ε.Ε.Γ.Ε.Π. Αθήνα 9 Φεβρουαρίου 2012 1 Τι είναι η πράσινη ανάπλαση Η Η λειτουργική Η Η περιβαλλοντική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 2015-2019 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Τι είναι το Ε.Π. του Δήμου και ποιος είναι ο σκοπός του Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Βόλος...2011 ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Βόλος...2011 ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Βόλος......2011 ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Αρ. Πρωτ.. ΠΡΟΣ : τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ΕΝΤΑΥΘΑ ΘΕΜΑ: «Συζήτηση και λήψη απόφασης γνωμοδότηση σε σχέση με το

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ολυµπιακοί Αγώνες του 2004 και οι Επιπτώσεις στον Ελληνικό Τουρισµό

Οι Ολυµπιακοί Αγώνες του 2004 και οι Επιπτώσεις στον Ελληνικό Τουρισµό ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Σταδίου 24, 105 64 Αθήνα Τηλ. 331 2253, 331 0022 Fax 33 120 33 Αθήνα, 2 Απριλίου1999 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι Ολυµπιακοί Αγώνες του 2004 και οι Επιπτώσεις στον Ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ανάλυση SWOT Αγοράνου Ουρανία Μπεγλερίδου Ελένη Χελιώτη Αγγελική

ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ανάλυση SWOT Αγοράνου Ουρανία Μπεγλερίδου Ελένη Χελιώτη Αγγελική ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ανάλυση SWOT Αγοράνου Ουρανία Μπεγλερίδου Ελένη Χελιώτη Αγγελική Φυσικό περιβάλλον του Πειραιά Λιμάνια ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ Λιμάνι Πειραιά Μαρίνα Ζέας (Πασαλιμάνι) Τουριστικά καταλύματα Ξενοδοχεία

Διαβάστε περισσότερα

Διαμόρφωση ολοκληρωμένου πλαισίου δεικτών για την παρακολούθηση (monitoring) της εξέλιξης των οικιστικών δικτύων

Διαμόρφωση ολοκληρωμένου πλαισίου δεικτών για την παρακολούθηση (monitoring) της εξέλιξης των οικιστικών δικτύων Διαμόρφωση ολοκληρωμένου πλαισίου δεικτών για την παρακολούθηση (monitoring) της εξέλιξης των οικιστικών δικτύων Καραΐσκος Περικλής Υποψήφιος Διδάκτορας ΣΑΤΜ/ΕΜΠ Msc Γεωπληροφορικής Επιστημονικά - Γνωστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 29-6-2011 ΠΛΟΥΜΙΔΟΥ ΠΕΛΑΓΙΑ Σχολική Σύμβουλος ΠΕ12 MSc Αρχιτέκτων ΕΜΠ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Σημερινή μεταβιομηχανική κοινωνία Κοινωνία της πληροφορίας H τεράστια

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτίστως ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρωτίστως 1,2. «Θησέας» εν δράσει 3. Δείκτες 4,5. Συνέντευξη του Υφυπουργού ΕΣ.Δ.Δ.Α., κ. Θανάση Νάκου.

Πρωτίστως ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρωτίστως 1,2. «Θησέας» εν δράσει 3. Δείκτες 4,5. Συνέντευξη του Υφυπουργού ΕΣ.Δ.Δ.Α., κ. Θανάση Νάκου. 4 ΤΕΥΧΟΣ E N H M Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο Δ Ε Λ Τ Ι Ο Πρωτίστως Συνέντευξη του Υφυπουργού ΕΣ.Δ.Δ.Α., κ. Θανάση Νάκου. EΡ.: Αγαπητέ κύριε Νάκο, το Πρόγραμμα «Θησέας» έκλεισε ένα χρόνο εφαρμογής. Πως κρίνετε την εξέλιξή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μάθημα 2Σ6 01. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ελένη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Γρηγόρης ΚΑΥΚΑΛΑΣ Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Ο Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μάθημα 2Σ6 01. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ελένη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Γρηγόρης ΚΑΥΚΑΛΑΣ Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Ο Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μάθημα 2Σ6 01 ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ελένη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Γρηγόρης ΚΑΥΚΑΛΑΣ Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Ο Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο 2 0 1 3-2014 1 Α. ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Δίκτυο οικισμών και

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» Εισηγήτρια: Έφη Γουνελά Στέλεχος της ΕΕΤΑΑ ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ & ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Λευκωσία 2 Απριλίου 2019

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Λευκωσία 2 Απριλίου 2019 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2004 2019 Λευκωσία 2 Απριλίου 2019 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 2 1. Επιτεύγματα Πολιτικής Συνοχής 2004-2018 2. Συμβολή της Πολιτικής Συνοχής στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 3. Επενδυτικές Ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΠ 2010-2014

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΠ 2010-2014 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΠ 2010-2014 Εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Γιώργου Ανωμερίτη ΠΕΙΡΑΙΑΣ 21 Δεκεμβρίου 2009 Ο ΟΛΠ είναι για

Διαβάστε περισσότερα

Πατούλης: Ουραγός η Ελλάδα στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων

Πατούλης: Ουραγός η Ελλάδα στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Πατούλης: Ουραγός η Ελλάδα στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων 15/01/201618:041 Εκτύπωση 0 FacebookTwitterGoogle+LinkedIn SHARES Η ΚΕΔΕ κάνει Νέο Ξεκίνημα στο δημόσιο διάλογο για το εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας

Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας Τοποθεσία: Νέο Φάληρο σε προνομιακό συγκοινωνιακά κόμβο (Ηλεκτρικός σταθμός Ν. Φαλήρου, τραμ, λεωφορεία). Αναγνωρισιμότητα χώρου. Αναπόσπαστο κομμάτι αθλητικής παράδοσης της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ (ως προς την συνολική Δ.Δ. νέα Δ.Δ )

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ (ως προς την συνολική Δ.Δ. νέα Δ.Δ ) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ (ως προς την συνολική Δ.Δ. νέα Δ.Δ. 31.300.00 ) Πίνακας 1 : Κατανομή Διαθέσιμων Πόρων ανά Επενδυτική Προτεραιότητα και Πεδίο Παρέμβασης ΑΞΟΝΑΣ 1 : Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Αθήνα 27/11/2014 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. για δυναμική διεκδίκηση των πόρων που δικαιούται η Αυτοδιοίκηση από την Πολιτεία. Με τη δημιουργία κοινού

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ο Μ Ε Σ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

Δ Ο Μ Ε Σ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ Δ Ο Μ Ε Σ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ A. ΕΙΣΑΓΩΓΗ B. ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ (ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΡΓΩΝ) B2. ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ (ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ - ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ) Γ. ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ATHENS 2004 Δ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ-ΕΙΔΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ (ΕΠΙΛΟΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη & Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας. Prodexpo Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, Αθήνα 7-8 Οκτωβρίου 2015

Ανάπτυξη & Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας. Prodexpo Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, Αθήνα 7-8 Οκτωβρίου 2015 Ανάπτυξη & Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας Prodexpo Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, Αθήνα 7-8 Οκτωβρίου 2015 Σχεδιασμός & Πολιτικές για τις Πόλεις του Αύριο Συνεργασία Δημόσιων & Ιδιωτικών Φορέων για την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΕ, Αθήνα, Ιουνίου 2007

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΕ, Αθήνα, Ιουνίου 2007 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΕ, Αθήνα, 27-29 Ιουνίου 2007 «Οι αναπτυξιακές προκλήσεις στην 4 η Προγραμματική Περίοδο και ο ρόλος των μηχανικών: Για την κοινωνία της γνώσης, την κοινωνική συνοχή, τη βιώσιμη ανάπτυξη» ------------------

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Εργασίας ΣΤ 1. Εισαγωγές Παρατηρήσεις

Ομάδα Εργασίας ΣΤ 1. Εισαγωγές Παρατηρήσεις Ομάδα Εργασίας ΣΤ 1 Ανάλυση και Επίδραση του υπό διαμόρφωση Νέου Θεσμικού Πλαισίου στη Δικτυακή Οικονομία και στη διάθεση & προσφορά Νέων Υπηρεσιών- Εφαρμογών Εισαγωγές Παρατηρήσεις - Γενικές παρατηρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ Επιστημονικός υπεύθυνος: καθ. Χ. Κοκκώσης Εργαστήριο Περιβάλλοντος και Χωρικού

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Α. Μυλόπουλος Πρόεδρος Αττικό Μετρό Α.Ε.

Γιάννης Α. Μυλόπουλος Πρόεδρος Αττικό Μετρό Α.Ε. Γιάννης Α. Μυλόπουλος Πρόεδρος Αττικό Μετρό Α.Ε. Σήμερα αναζητείται ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την Ελλάδα, απαλλαγμένο από τις παθογένεις του παρελθόντος. Ένα νέο πρότυπο που, ακολουθώντας τις αρχές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 2014-2019 ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 2014-2019 ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 2014-2019 ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 18-30 30-65 65-και πάνω Περιοχή Κατοικίας: Προσωπικά Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσιο διάλογο θέλει η ΚΕΔΕ για τα απορρίμματα

Δημόσιο διάλογο θέλει η ΚΕΔΕ για τα απορρίμματα MYOTA.GR Δημόσιο διάλογο θέλει η ΚΕΔΕ για τα απορρίμματα 15 Ιαν 2016 11:58 Τη στρατηγική αλλά και τα μοντέλα διαχείρισης που θα πρέπει να εφαρμοστούν σε αυτοδιοικητικό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπισθεί

Διαβάστε περισσότερα

1.1.1 Διαχείριση και αποκατάσταση των προβλημάτων ρύπανσης των υδάτων για ύδρευση και άρδευση, καθώς και των θαλάσσιων υδάτων

1.1.1 Διαχείριση και αποκατάσταση των προβλημάτων ρύπανσης των υδάτων για ύδρευση και άρδευση, καθώς και των θαλάσσιων υδάτων Σύμφωνα με τα υπ αριθμόν 1.Π.Δ 185/2007 ''Όργανα και διαδικασία κατάρτισης, παρακολούθησης και των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α) α' βαθμού'' με το οποίο καθορίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ TOY ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ TOY ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ TOY ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 Διανύουμε το τελευταίο έτος εφαρμογής της Γ Προγραμματικής Περιόδου και κατ ακολουθία και αν δεν εδίδετο παράταση λόγω των καταστροφικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 2012-2014

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 2012-2014 ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 2012-2014 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 Σελίδα 1 ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ε.Π. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η συμπλήρωση των στοιχείων που ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06)

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Η χώρα μας είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΑΣΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2010 «ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ»

ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΑΣΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2010 «ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ» ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΑΣΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2010 «ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ» Η Διεθνής Ναυτιλιακή Έκθεση Ποσειδώνια 2010, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας. Προβάλει με δυναμικό

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων στην Περιφέρεια Αττικής

Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων στην Περιφέρεια Αττικής ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Σύμβουλοι Εξειδίκευσης Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) του ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ 2014-2020 Στρατηγική Ολοκληρωμένων

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού. 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού. 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική ομάδα: Ελένη Ανδρικοπούλου, Γρηγόρης Καυκαλάς 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ 7 ο ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2011-2012 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ: ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Σ. ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ-ΚΟΛΩΝΙΑ, ΛΕΚΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικός σχεδιασμός και Υλοποίηση

Στρατηγικός σχεδιασμός και Υλοποίηση Στρατηγικός σχεδιασμός και Υλοποίηση 1 2 Αναπτυξιακό Όραμα Αττικής «Η κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της Αττικής, ως Περιφέρεια της Ευρώπης, με μοχλούς ανάπτυξης την πολιτιστική

Διαβάστε περισσότερα

Στρατόπεδο Aσηµακοπούλου. Παραλία

Στρατόπεδο Aσηµακοπούλου. Παραλία Στάδιο Στρατόπεδο Aσηµακοπούλου Παραλία Λιµανάκι Σφαγείων Καρνάγιο Το Περιγιάλι όπως είναι σήμερα. Η γραμμή περιγράφει τη περιοχή που διαμορφώνεται σε μια νέα, πρότυπη πόλη στα ανατολικά της Καβάλας. Η

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι, Ομιλία της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, στο 14 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009 Κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ -ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙ ΑΣ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ -ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙ ΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΤΕΕ/ΤΜΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΕΕ-ΤΗ/ΝΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ -ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙ ΑΣ ΘΕΜΑ: «ΝΕΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ- ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ» ΠΡΕΒΕΖΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πολυτεχνείο Κρήτης

Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πολυτεχνείο Κρήτης Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πολυτεχνείο Κρήτης Περιγραφή Η Μονάδα Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης (Μ.Ο.Δ.Υ.) του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πολυτεχνείου Κρήτης,

Διαβάστε περισσότερα

OMIΛΙΑ. Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γεώργιου Φλωρίδη

OMIΛΙΑ. Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γεώργιου Φλωρίδη OMIΛΙΑ Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γεώργιου Φλωρίδη Αθήνα, 16-10-2003 Κυρίες και Κύριοι, Με την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σημαντικότερες

Διαβάστε περισσότερα

Σ. Α. Θ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Προξένου Κοροµηλά Θεσσαλονίκη Τηλ FAX

Σ. Α. Θ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Προξένου Κοροµηλά Θεσσαλονίκη Τηλ FAX Κ Τ Ι Ζ Ο Ν Τ Α Σ Θ Ε Α Τ Ρ Α ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΟΠΠ 97 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥΣ 21-22 - 23 /01/ 1997 Χαιρετισµός του προέδρου του ΣΑΘ Θανάση Κ. Παππά Αγαπητοί προσκεκληµένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1 (Α.Π.1) «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ 2018»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1 (Α.Π.1) «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ 2018» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ Ταχ. Δ/νση: Λ. Κηφισίας 241 Ταχ. Κώδικας: 145 61, Κηφισιά Τηλέφωνο : 210 5241919 & 5241903 Fax : 210 5241833 Email: info@prasinotameio.gr Ημερομηνία :

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική ομάδα: Ελένη Ανδρικοπούλου, Γρηγόρης Καυκαλάς 1η Διάλεξη Α. Τέσσερα Σχέδια για τη Θεσσαλονίκη Χωροταξική Μελέτη (1966-1968)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΠ Α.Ε. ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ

ΟΛΠ Α.Ε. ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ ΟΛΠ Α.Ε. ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ MASTER PLAN ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΚΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 Ο.Λ.Π. Α.Ε. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΠ Α.Ε. ΟΜΙΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ MASTER PLAN ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΚΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΟΛΠ Α.Ε. ΟΜΙΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ MASTER PLAN ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΚΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΟΛΠ Α.Ε. ΟΜΙΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ MASTER PLAN ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΚΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 Ο.Λ.Π. Α.Ε. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ

ΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδας Συνέδριο " ηµόσια Έργα" 19-21 Απριλίου 2005 ΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Γιώργος Γιαννής Πρόεδρος.Σ. Αττικό Μετρό ΑΕ Επικ.Καθηγητής, Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ 2012-2014 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Η διασυνοριακή θέση του Δήμου, αποτελεί μέγιστο πλεονέκτημα και δεν πρέπει να δίνει τροφή σε ξενοφοβικά στερεότυπα,

Διαβάστε περισσότερα

Οι Επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων

Οι Επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων Γρηγόρης Θ. Παπανίκος * Οι Επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων Η εισήγηση αυτή παρουσιάστηκε στο συνέδριο με θέμα: «Σύγχρονες Ανάγκες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον Τουρισμό Αθλητικών Δραστηριοτήτων και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ 2 ΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΗ 2 ΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Σελ. 1 ΠΡΟΤΑΣΗ 2 ΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΠ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Στόχος της αναθεώρησης του Προγράµµατος είναι η διασφάλιση ρεαλιστικών προϋποθέσεων υλοποίησης των στόχων και των έργων, µε

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Α.Ε. Το Ακίνητο

Ελληνικό Α.Ε. Το Ακίνητο Ελληνικό Α.Ε. Το Ακίνητο Η Θέση του Aκίνητου στην περιοχή της Μεσογείου Σημείωση: Η ακτίνα χρόνου πτήσης είναι ενδεικτική. Η θέση του Ακινήτου στην Ελλάδα Σημείωση: Η ακτίνα χρόνου πτήσης είναι ενδεικτική.

Διαβάστε περισσότερα

Σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις στο επάγγελμα του Συγκοινωνιολόγου Πολιτικού Μηχανικού

Σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις στο επάγγελμα του Συγκοινωνιολόγου Πολιτικού Μηχανικού Σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις στο επάγγελμα του Συγκοινωνιολόγου Πολιτικού Μηχανικού Γιώργος Γιαννής Καθηγητής ΕΜΠ, Πολιτικός Μηχανικός Συγκοινωνιολόγος Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής

Διαβάστε περισσότερα