OLED. Τεχνολογικά νέα Μ Ι Α Ε Ι Δ Ι Κ Ή Ε Κ Δ ΟΣ Ή Τ ΟΥ Τ O M E A Ν Ε Ω Ν Τ Ε Χ Ν ΟΛΟ Γ Ι Ω Ν / Ι Α Ν ΟΥΑ Ρ Ι ΟΣ 2014 / ΤΕΥΧΟΣ 1.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "OLED. Τεχνολογικά νέα Μ Ι Α Ε Ι Δ Ι Κ Ή Ε Κ Δ ΟΣ Ή Τ ΟΥ Τ O M E A Ν Ε Ω Ν Τ Ε Χ Ν ΟΛΟ Γ Ι Ω Ν / Ι Α Ν ΟΥΑ Ρ Ι ΟΣ 2014 / ΤΕΥΧΟΣ 1."

Transcript

1 Τεχνολογικά νέα Μ Ι Α Ε Ι Δ Ι Κ Ή Ε Κ Δ ΟΣ Ή Τ ΟΥ Τ O M E A Ν Ε Ω Ν Τ Ε Χ Ν ΟΛΟ Γ Ι Ω Ν / Ι Α Ν ΟΥΑ Ρ Ι ΟΣ 2014 / ΤΕΥΧΟΣ 1 OLED (Organic Light Emitting Diode) Ένας τεχνολογικός γίγαντας με ημερομηνία λήξης; Σελ. 2 Reviews Νέες τεχνολογίες: SSD δίσκοι Μονιμες Στήλες Q&A για hardware προβλήματα για τα Laptop. Μας ρωτάτε και έχουμε την λύση

2 2 Τεχνολογικά νέα Η τεχνολογία OLED - Του Χρήστου Μπακογιάννη Σπουδαστής ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Η Οργανική Δίοδος Εκπομπής Φωτός (Organic Light Emitting Diode, OLED) είναι μια επίπεδη τεχνολογία εκπομπής φωτός, που γίνεται με την τοποθέτηση μιας σειράς οργανικών λεπτών στρωμάτων ανάμεσα σε δύο αγωγούς. Όταν ηλεκτρικό ρεύμα εφαρμόζεται, ένα λαμπρό φως εκπέμπεται. OLEDs μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κατασκευαστούν οθόνες και φωτισμός. Επειδή οι OLED εκπέμπουν φως δεν απαιτούν οπίσθιο φωτισμό και έτσι είναι πιο λεπτές και πιο αποτελεσματικές από άλλες τεχνολογίες. Ιστορική αναδρομή εξέλιξης της τεχνολογίας OLED Ηλεκτροφωταύγεια από φθορίζοντα οργανικά μόρια και κρυστάλλους ανθρακενίου Bernanose, Pope 1977 Αγωγιμότητα «ντοπαρισμένων» πολυμερών (συνθετικά μέταλλα, π.χ.(πολυακετυλένιο) Heeger, Mac Diarmid, Shirikawa 1987 Πρώτη OLED βασισμένη σε μικρά μόρια (Alq3, TPD) Tang, Van Slyke 1990 Πρώτη OLED βασισμένη σε ημιαγώγιμα πολυμερή (PPV) Friend, Burroughes 1998 Χρήση οργανομεταλλικών συμπλόκων μετάλλων μετάπτωσης ως φωσφορίζοντες φωτοεκπομπούς (PtOEP, Ir(ppy)) Thompson, Forrest 2000 Απονομή βραβείου Nobel Χημείας στους Heeger, Mac Diarmid, Shirikawa για τη συνεισφορά τους στην ανακάλυψη και ανάπτυξη των αγώγιμων πολυμερών Σήμερα Εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα σε εφαρμογές οθονών κινητών τηλεφώνων, τηλεοράσεων και προσφάτως προτάσεις νέου τύπου φωτιστικών Samsung, LG, Philips, Osram, Novaled.

3 Τεχνολογικά νέα 3 Πλεονεκτήματα OLED Πιο ευέλικτη Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των οθονών OLED είναι ότι είναι πιο αδύνατες από τις οθόνες LCD. Ενώ οι οθόνες LCD και Plasma συνήθως έχουν αρκετές ίντσες πάχος, οι OLED έχουν μόνο μερικά χιλιοστά πάχος. Ταχύτερη Ένα άλλο πλεονέκτημα της OLED είναι ότι έχουν πολύ καλύτερο χρόνο απόκρισης σε σχέση με άλλες οθόνες. Έτσι, αυτές οι οθόνες παρέχουν συχνά καλύτερη οπτική εμπειρία στον θεατή. Το πλεονέκτημα αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη χρήση των OLED οθόνες στα κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές συσκευές, που απαιτούν γρήγορο χρόνο απόκρισης. Αποτελεσματική στην Ενέργεια Οι OLED οθόνες καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με οθόνες LCD και άλλες οθόνες. Δεν απαιτείται backlit σε αυτές τις οθόνες που είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα OLED για χρήση σε φορητές συσκευές. Καλό για τα μάτια Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα τiς OLED είναι ότι παρέχουν καλύτερη εμπειρία θέασης, επειδή έχουν καλύτερες πτυχές αντίθεση, φωτεινότητα και το χρώμα. Μεγάλη γωνία θέασης H γωνία θέασης είναι πάντα ένα ζήτημα σε επίπεδες οθόνες. Αλλά με την έλευση των OLED οθονών, η γωνία θέασης θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλη για παράδειγμα 170 μοίρες, επειδή παράγουν το δικό τους φως που αυξάνει την οπτική γωνία τους. Ευέλικτο Πλέον οι οθόνες που μπορούν να λυγίσουν. Αυτό είναι δυνατό μόνο μέσω την έλευση των OLED οθονών. Ανθεκτικότητα Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα της OLED είναι ότι είναι πιο ανθεκτική από τις παραδοσιακές οθόνες. Υπάρχει πιθανότητα να σπάσει είναι αλλά συγκριτικά με λιγότερη πιθανότητα από τις LCD οθόνες και άλλες οθόνες.

4 4 Τεχνολογικά νέα Μειονεκτήματα OLED Σύντομη διάρκεια ζωής Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ότι αυτές οι οθόνες δεν είναι για μακροχρόνια χρήση. Σε σύγκριση με τις οθόνες LCD, οι οθόνες αυτές δεν έχουν σχεδιαστεί για να διαρκέσουν για μεγάλο διάστημα. Ωστόσο, αυτές οι οθόνες μπορεί να βρουν καλή χρήση σε κινητά τηλέφωνα καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν το ίδιο κινητό για περισσότερο από ένα χρόνο. Επίδραση ηλιακού φωτός Ένα άλλο μειονέκτημα των οθονών OLED είναι ότι είναι δύσκολο να δει κανείς την εικόνα που εκπέμπουν σε άμεσο ηλιακό φως. Εξαιρετικά επιρρεπής στο νερό και στην υγρασία Οι OLED οθόνες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε νερό και υγρασία. Αυτό προσθέτει ένα άλλο μειονέκτημα, καθώς αυτές οι οθόνες δεν μπορούν να αντέξουν ακόμα αν και λίγες σταγόνες πέσουν στην οθόνη. Υψηλό κόστος Το κόστος κατασκευής με τα σημερινά πρότυπα είναι αρκετά υψηλό, πράγμα που προσθέτει σε ένα άλλο μειονέκτημα στην τεχνολογία OLED. Η τεχνολογία OLED σήμερα και στο μέλλον Η τεχνολογία OLED είναι ακόμα στα σπάργανα, εν μέρει επειδή τα περισσότερα προϊόντα που θα την χρησιμοποιήσουν παραμένουν στο μυαλό των σχεδιαστών και δεν έχουν φτάσει ακόμα στα ράφια των καταστημάτων. Μόλις ξεπεραστούν μερικά εμπόδια τεχνολογίας, θα υπάρξουν αμέτρητες χρήσεις της. Σήμερα μπορούμε να βρούμε μικρές (2 έως 7 ίντσες) οθόνες OLED σε πολλούς τύπους συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα, συστήματα εικόνας, συστήματα ήχου αυτοκινήτων και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Οι OLED χρησιμοποιούνται σ ε φ ο ρ η τ έ ς σ υ σ κ ε υ έ ς σήμερα, επειδή είναι λεπτές, αποτελεσματικές και φωτεινές. Π ρ ο φ α ν ώ ς ο ι O L E D s κοστολογούνται πιο ακριβά από τις LCD, αλλά οι εταιρείες χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία όλο και περισσότερο. Στο άμεσο μέλλον φαίνεται πως οι OLED θα αλλάξουν στο μέγιστο βαθμό τον τρόπο που θα βλέπουμε μια εικόνα σε μια οθόνη. Η βελτίωση στην αντίθεση θα είναι κυριολεκτικά επαναστατική. Επίσης οι OLED, τηλεοράσεις θα είναι λεπτότερες και ελαφρύτερες. Η ισχύς που απαιτείται για να λειτουργήσει η τεχνολογία OLED θα μειωθεί σημαντικά. Τα προϊόντα με την τεχνολογία OLED υπόσχονται να είναι όχι μόνο ελαφρύτερα και λεπτότερα, αλλά επίσης και διαφανή.

5 Τεχνολογικά νέα 5 Reviews Solidstate drive Του Παναγιώτη Νικολινάκου Σπουδαστής ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Όλοι μας βλέπουμε στα καταστήματα τους καινούριους σκληρούς δίσκους τεχνολογίας SSD(Solid State Disk), με πληθώρα θετικών χαρακτηριστικών και αυξημένες επιδόσεις. Οι σκληροί δίσκοι SSD, δεν έχουν μηχανικά μέρη(=κινούμενα μέρη) και αποθηκεύουν τα δεδομένα μέσα σε τσιπάκια. Σε αντίθεση με τους απλούς μαγνητικούς δίσκους, οι οποίοι αποθηκεύουν τα δεδομένα σε μαγνητικές περιστρεφόμενες πλάκες και τα διαβάζουν κάποιες κινούμενες κεφαλές. Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα SSD vs HDD Πλεονεκτήματα ssd: Δεν έχουν μηχανικά-κινούμενα μέρη. Αυτό συνεπάγεται στο ότι: 1) δεν ζεσταίνονται, 2) δεν κάνουν θόρυβο, 3) είναι πιο γρήγοροι (ενώ οι μαγνητικοί HDD, αργούν λόγω τότι οι αναζήτηση των δεδομένων μέσα στο δίσκο, καθυστερεί επειδή θα πρέπει η βελόνα ανάγνωσης να πάει στο σωστό σημείο να διαβάσει το δεδομένο και για ένα αρχείο, θα πρέπει να το κάνει πάρα πολλές φορές) Πως να χρησιμοποιήσω έναν SSD; Οι ssd είναι οι πλέον κατάλληλοι όχι για αποθήκευση (λόγω του αυξημένου κόστους), αλλά για boot drive. Δηλαδή είναι ότι καλύτερο να bootάρουν τα windows από έναν τέτοιο δίσκο και να τρέχετε όλα σας τα εγκατεστημένα προγράμματα από αυτόν. Θα δείτε σημαντική διαφορά σε ταχύτητες και εκεί είναι και το όλο παιχνίδι. 4) δεν κινδυνεύουν να αστοχήσουν (=να χαλάσουν ή να καταστρέψουν δεδομένα) λόγω δονήσεων 5) δεν καίνε πολύ ρεύμα (έτσι στο laptop η μπαταρία κρατάει περισσότερο) Μειονεκτήματα ssd: 1) Είναι ακριβοί και έχουν μικρό μέγεθος Αν το πάρετε αναλογικά πόσο στοιχίζει 1GB σε έναν SSD και σε έναν HDD, η διαφορά είναι τεράστια... Αγοράζετε με τα ίδια λεφτά έναν HDD 1ΤΒ ή έναν SSD 30-60GB... 2) Έχουν συγκεκριμένο αριθμό εγγραφών-επανεγγραφών Αυτό σημαίνει ότι μετά από κάποια χρόνια θα αχρηστευτεί. 3) Σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, οι ταχύτητες ε γ γ ρ α φ ή ς ε ί ν α ι π ο λ ύ χαμηλότερες από αυτές των δίσκων HDD.

6 6 Τεχνολογικά νέα Network 4G δικτυο Του Σαράντου Μαρμάρου Απόφοιτος ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Το δικτυο 4G εχει αρχισει σταδιακα να εφαρμοζεται κυριως απο την COS- MOTE στην Ελλαδα με την πλυθιασμιακη καλυψη να ξεπερνα το 80% στην Αθηνα και το 90% στη Θεσσαλονικη. Επιπλεον ειναι διαθεσιμο σε 40 ακομα περιοχες της Ελλαδας οπως Πάτρα, την Καλαμάτα, τη Λάρισα, το Βόλο, το Ηράκλειο, τα Χανιά, τα Γιάννενα, τις Σέρρες, την Κομοτηνή, τη Ρόδο και το Ναύπλιο, αλλά και στη Μύκονο, τη Ζάκυνθο, τις Σπέτσες, την Ελαφόνησο, τη Μονεμβασιά, το Λουτράκι, το Γαλαξίδι, τη Β. Κασσάνδρα, την Αράχωβα, τους Δελφούς, το Καρπενήσι, τη Λίμνη Πλαστήρα, την Τσαγκαράδα, το Νυμφαίο, κ.α. με την αναπτυξη του δικτυου να συνεχιζεται συνεχως ωστε να ειναι διαθεσιμο σε ολοενα και παραπανω περιοχες της χωρας. Τι ειναι το 4G? Η τεχνολογία 4g όπως δηλώνει και το όνομά της είναι η διάδοχος γενιά του 2g και 3g.Στη γενιά 2g περάσαμε από τη αναλογική στην ψηφιακή μετάδοση ό π ο υ μ π ο ρ ο ύ σ α μ ε ν α στείλουμε μηνύματα η να έχουμε στο κινητό μας και έπειτα περάσαμε στην Τρίτη γενιά (3g) στην οποία μπορούμε να έχουμε παγκόσμια περιαγωγή(internet) στο κινητό η στον υπολογιστή καθώς επίσης μπορούμε να ανεβάσουμε video στο διαδίκτυο η να κάτεβάσουμε α ρ χ ε ί α μ ο υ σ ι κ ή ς μ ε ταχύτητες εώς 1.4 Mb/s. Tι προσφερει? Με την 4g τεχνολογία θα μπορούμε να έχουμε ό,τι είχαμε και στη 3g γενιά με τη κύρια διαφορά ότι ενώ στη γενιά 3g για να έχουμε πρόσβαση στο internet με υπολογιστή είτε με κινητό θα έπρεπε να είμαστε κοντά σε ένα wi-fi σημείο (απόσταση το πολύ εώς 100 μέτρα) τώρα έχουμε μεγαλύτερη ευριζωνικότητα που σημαίνει ότι θα μπρούμε να έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο σε απόσταση 35 χιλιομέτρων απο το wi-max σημείο η και παραπάνω.επίσης οι ταχύτητες για ανέβασμα η κατέβασμα αρχέιων γίνονται πολύ μεγαλύτερες και φαίνονται στον παρακάτω πίνακα Πως λειτουργεί? Η τεχνολογία 4g στηρίζεται πάνω στην τενολογία WiMAX και LTE Advanced. Η τεχνολογία WiMAX λειτουργεί παρόμοια με το Wifi όμως εξασφαλίζει εμβέλεια επικοινωνίας 35 και παραπάνω χιλιομέτρων σε αντίθεση με τα 100 μέτρα περίπου που

7 Τεχνολογικά νέα 7 εξασφαλίζει το Wi-Fi.Επιπλέον η ταχύτητα κατεβάσματος αρχείων αναμένεται στα 100Mbps για τα κινητά τηλέφωνα.τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και συνοψίζονται παρακάτω: Ο πολίτης θα μπορέι να χρησιμοποιήσει τη σύνδεσή στο διαδίκτυο οπουδήποτε μέσα σε μια πόλη η μια χώρα ακόμα και αν είναι εν κινήσει αφού η εμβέλεια του θα είναι πολύ μεγάλη Εταιρίες θα μπορούν πλέον να φτιάξουν το δικό τους δίκτυο με μεγάλη ευκολία επειδή δεν απαιτείτε η ύπαρξη καλωδίων σε όλη τη χώρα κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός προς όφελος φυσικά του πολίτη Αξίζει να τονιστεί ότι οι ταχύτητες είναι ενδεικτικές και δεν αναμένεται να είναι τόσο μεγάλες στον πραγματικό κόσμο.σε επαρχιακές περιοχές όπου οι κεραίες θα απέχουν μεταξύ τους 10 χιλιόμετρα για παράδειγμα η ταχύτητα θα ανέρχεται στα 10 Mbit/s. Ωστόσο στα αστικά κέντρα η ταχύτητα θα είναι σαφώς μεγαλύτερη. Η τεχνολογία LTE-Advanced είναι ουσιαστικά η πρόοδος του 3g.Χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες MIMO και OFDM. Τα πλεονεκτήματά του lte advanced Ο ι τ α χ ύ τ η τ ε ς α υ ξ ά ν ο ν τ α ι ( 1 g b p s γ ι α κατέβασμα αρχείων και 500 mbps για ανέβασμα αρχείων) Η αποτελεσματικότητα του φάσματος είναι 3 φορές μεγαλύτερη από το Lte που χρησιμοποιείτε σήμερα Οι ταχύτητες καθώς και άλλα χαρακτηριστικά φαίνονται στο παρακάτω σχήμα Συνοψίζοντας: Η γενιά 4g είναι η εξέλιξη του 3g.Η κύρια διαφορά είναι ότι εδώ αυξάνεται η ευρυζωνικότητα καθώς κ α ι μ ε γ α λ ώ ν ο υ ν ο ι ταχύτητες ανεβάσματος και κατεβάσματος αρχείων είτε από υπολογιστή είτε από κινητό.αυτό επιτυγχάνεται με τις τεχνολογίες WiMax LTE-Advanced.Ένα πρώιμο στάδιο της τεχνολογίας χρησιμοποιείτε ήδη ενώ αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά το 2014

8 8 Hardware Q&A Give Me A Solution For my Laptop Απαντάει ο Γιάννης Ντουντουνάκης Σπουδαστής ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Χαίρεται! Ονομάζομαι Γιώργος και είμαι αρχάριος. Πριν από ένα μήνα αγόρασα ένα laptop κυρίως για να παίζω παιχνίδια. Μετά από λίγη ώρα όμως ακούω να κάνει θόρυβο και το πιάνω και καίει. Ένας φίλος μου είπε να πάρω μια βάση με ανεμιστήρα αλλά δε χωράει στη τσάντα μεταφοράς. Τι θα μπορούσα να κάνω? Τεχνολογικά νέα Φίλε Γιώργο γεια σου. Κατ αρχήν καλό θα ήταν να μου έγραφες και τι laptop έχεις (μάρκαμοντέλο). Ο λόγος που ακούς τον υπολογιστή σου να θορυβεί είναι εξαιτίας της αύξησης των στροφών του/ων ανεμιστήρα/ων που βρίσκονται εσωτερικό στο laptop σου των οποίων η λειτουργία ρυθμίζεται αυτόματα με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες ψύξεως πρωτίστως του επεξεργαστή σου αλλά ενδεχομένως και της κάρτας γραφικών σου (αυτό ισχύει στα περισσότερα

9 Τεχνολογικά νέα 9 καινούργια μοντέλα laptop). Ο φίλος σου σωστά σου πρότεινε να πάρεις μία βάση ψύξης του φορητού σου υπολογιστή αλλά εφόσον υπάρχει πρόβλημα φορητότητας τότε έχω να σου προτείνω 2 λύσεις 1η Λύση: Φροντίζεις οι οπές εισαγωγής αέρα από τον περιβάλλοντα χώρο να είναι καλά ανοιχτές. Συνήθως είναι κάτι γρίλιες στο κάτω μέρος του υπολογιστή σου. Αυτό μπορείς να το επιτυχείς ανασηκώνοντας τον υπολογιστή με δύο βιβλία στις άκρες. 2η Λύση: Αγοράζεις το strong cool ο οποίος είναι ένας ανεμιστήρας που τοποθετείτε στην έξοδο εξαερισμού του laptop σου, τροφοδοτείται από μία θύρα usb και αναρροφά το θερμό αέρα που εξάγει το laptop σου αναγκάζοντάς τον να βγαίνει έξω πιο γρήγορα. Ενδεικτική τιμή 16,50. Πλεονεκτήματα του strong cool: n Καλύτερη ψύξη του συστήματος n Μικρό μέγεθος - φορητότητα n Τροφοδοσία μέσω usb n Κόστος αγοράς Μειονεκτήματα του strong cool: n Δεν είναι συμβατό με όλα τα netbook και με κάποια laptop n Δεν είναι βέβαιο ότι η στάθμη θορύβου θα είναι η μικρότερη δυνατή n Αντιμετωπίζει προβλήματα υπερθέρμανσης κυρίως καινούργιων υπολογιστών διότι προβλήματα υπερθέρμανσης σε παλιούς υπολογιστές χρήζουν άλλης αντιμετώπισης (π.χ. αντικατάσταση θερμοαγώγιμης πάστας) Στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις σας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε

10