Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας"

Transcript

1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Βέλτιστη εκμετάλλευση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή» ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ, 11 ΜΑΪΟΥ ΕΙΣΗΓΗΣΗ «Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» Εισηγητής: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΚΑΛΗΣ Μέλος Διοικούσας Επιτροπής Συντονιστής Μ.Ε. Ενέργειας & Ηλεκτροπαραγωγής - ΔΕΗ Εισηγητική Επιτροπή Ο.Ε. ΤΕΕ/ΤΔΜ: ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Ν., ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ Α., ΚΑΚΑΛΗΣ ΑΘ., ΠΟΡΦΥΡΗΣ Γ.

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΔΜ), ως Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας, ασχολείται διαχρονικά και με ιδιαίτερη σοβαρότητα, σε ότι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα και κυρίως με αυτά που άπτονται των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ Α.Ε. στην ευρύτερη περιοχή μας.

3 Συγκρότηση Ομάδας Εργασίας (Ο.Ε.) Το ΤΕΕ/ΤΔΜ, προκειμένου να διαμορφώσει τις θέσεις και τις προτάσεις του επί του προτεινόμενου Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΔΕΗ Α.Ε. (11/2007), αναφορικά αφορ με τη στρατηγική ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στα πλαίσια του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, την ίδια περίοδο συγκρότησε σχετική Ο.Ε. Η Ο Ε προκειμένου να τοποθετηθεί υπεύθυνα και Η Ο.Ε. προκειμένου να τοποθετηθεί υπεύθυνα και τεκμηριωμένα στα εν λόγω ζητήματα, απευθύνθηκε τον 1/2008 στις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΔΕΗ Α.Ε., τα στοιχεία της οποίας όμως, εκτιμήθηκαν ως γενικά και ελλιπή, στη βάση διαμόρφωσης μια σαφούς και πραγματικής εικόνας για το τι «μέλλει γενέσθαι» τα επόμενα χρόνια.

4 Κεντρικός πυρήνας προβληματισμών Ο.Ε. (1) Με δεδομένο ότι οι εκτεταμένες δραστηριότητες της ΔΕΗ Α.Ε. στην ευρύτερη περιοχή μας, θα συνεχιστούν για αρκετά ακόμη χρόνια, καθίσταται αναγκαία η κατάρτιση ενός νέου συνολικού και επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδιασμού της Επιχείρησης για τη Δυτική Μακεδονία. Παράμετροι σχεδιασμού: Νέα δεδομένα στον ενεργειακό τοπίο. Πλήρεις, αξιόπιστες, επικαιροποιημένες ενεργειακές μελέτες.

5 Κεντρικός πυρήνας προβληματισμών Ο.Ε. (2) Βασικός πυλώνας του εν λόγω στρατηγικού σχεδιασμού για την περιοχή, θα πρέπει να είναι η ομαλότερη δυνατή μετάβαση από τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση, στη μεταλιγνιτική περίοδο. Έτσι, οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν διαθέσιμα, επαρκή χρονικά περιθώρια και πόρους για τη δύσκολη προσαρμογή στα νέα δεδομένα της περιόδου αυτής, αλλά και η ΔΕΗ να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τόσο τον τεράστιο εξοπλισμό, όσο και το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει.

6 ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Τα μακροπρόθεσμα προγράμματα παραγωγής των Ορυχείων,, στα πλαίσια ατου Στρατηγικού Πλάνου Ανάπτυξης των Ορυχείων (Mine Master Plan - MMP), εκπονήθηκε από τη Γερμανική Εταιρεία Rheinbraun, ως συνέχεια σχετικού προγράμματος συνεργασίας (ΘΑΛΗΣ) με τη ΔΕΗ. Αργότερα, η Γενική Διεύθυνση Ορυχείων της ΔΕΗ επεξεργάστηκε αντίστοιχα προγράμματα, όχι όμως με την ίδια πληρότητα και ακρίβεια των προγραμμάτων του MMP (Rheinbraun). 200 Τ ΤΕΕ/ΤΔΜ ξέ έ ά Το ΤΕΕ/ΤΔΜ εξέφρασε τις συγκεκριμένες προτάσεις του για τη διαφαινόμενη ενεργειακή προοπτική της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Οι βασικές θέσεις και προτάσεις που εκφράστηκαν μέσα από αυτά τα δύο κείμενα, παραμένουν και σήμερα ακόμη, αξιόλογες και επίκαιρες.

7

8

9 Επιχειρησιακό Στρατηγικό Σχέδιο ΔΕΗ (2007). Στα πλαίσια εκπόνησής του, είδαν το φως της δημοσιότητας, εισηγήσεις, θέσεις και απόψεις της ηγεσίας της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα οποία επαναπροσδιορίζονταν τα σχέδια της Επιχείρησης για το μέλλον της ενεργειακής της δραστηριότητας στη Δυτική Μακεδονία. Βασικοί άξονες της νέας στρατηγικής της ΔΕΗ, ήταν η επανεκτίμηση των αποθεμάτων λιγνίτη της περιοχής και ο επανασχεδιασμός της εκμετάλλευσης των Ορυχείων, καθώς και της λειτουργίας των ΑΗΣ (απόσυρσης και ένταξης νέων μονάδων).

10 Αντιδράσεις τοπικής κοινωνίας Αναθεώρηση Σχεδίου. Η ανακοίνωση αυτών των προτάσεων, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη περιοχή. Το γεγονός επέφερε την αναθεώρηση και την υποβολή νέων Επιχειρησιακών Σχεδίων της ΔΕΗ το 2008, τα οποία προέβλεπαν την αλλαγή μερικών σημαντικών στοιχείων, που αφορούσαν κυρίως τις μονάδες της ΔΕΗ στην περιοχή. Επιχειρησιακό Σχέδιο ΔΕΗ (Νοέμβριος 2008). Η απόσυρση του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και του ΑΗΣ ΛΚΔΜ (πρώην ΛΙΠΤΟΛ), μεταξύ των ετών 2010 έως Η κατασκευή δύο νέων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, μια στην Πτολεμαΐδα (450MW) και μια στη Μελίτη (450MW), το Η αποφυγή οποιασδήποτε αναφοράς σε απόσυρση μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου και του ΑΗΣ Καρδιάς.

11

12 Εκτιμήσεις Ο.Ε. επί του Επιχειρησιακού Σχεδίου (1). Σύμφωνα με ανάλογες προηγούμενες εμπειρίες, δεν φαίνεται να είναι δυνατή η ένταξη στο σύστημα νέας λιγνιτικής μονάδας, πριν παρέλθει χρονικό διάστημα επτά περίπου ετών, από τη στιγμή της απόφασης υλοποίησής της (Παρουσίαση ρ η του Προέδρου της ΔΕΗ στη Βουλή των Ελλήνων, ). Στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι δυνατή η ένταξη νέων λιγνιτικών μονάδων σε Πτολεμαΐδα και Μελίτη μέχρι το 2016 (ακόμη και στην περίπτωση που διακηρυχθούν εντός του 2009).

13 ΠΙΝΑΚΑΣ 3

14 Εκτιμήσεις Ο.Ε. επί του Επιχειρησιακού Σχεδίου (2). Ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και ιδιαίτερα η 3 η μονάδα του, ως γνωστό τροφοδοτεί με τηλεθέρμανση την πόλη της Πτολεμαΐδας. Κατά συνέπεια, πριν την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας, οπότε και θα δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα της τηλεθέρμανσης, είναι ουσιαστικά ανέφικτη η απόσυρση της εν λόγω μονάδας. Η λειτουργία της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα, συνδέεται με την αναγκαστική απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση των Οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής. Τα προβλήματα που συνδέονται με τη μετεγκατάσταση των Οικισμών αυτών, δείχνουν να είναι ιδιαίτερα σοβαρά, οπότε εκτιμάται ότι η επίλυσή τους θα έχει τουλάχιστον ορίζοντα δεκαετίας, σύμφωνα με την ήδη αποκτημένη εμπειρία ανάλογων μετεγκαταστάσεων στο παρελθόν και μάλιστα μικρότερων Οικισμών.

15 ΟΡΥΧΕΙΟ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ 4 ΧΑΡΤΗΣ 1

16 ΟΡΥΧΕΙΟ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ: Από τα 218,5εκ. tn λιγνίτη, εκτιμάται πως είναι δυνατή η αξιοποίηση περίπου 166εκ. tn (στάθμη ), ή 157εκ. tn (στάθμη ). Τα υπόλοιπα αποθέματα λιγνίτη, δηλαδή: 39,2εκ. tn που βρίσκονται κάτω από το σημερινό Βιομηχανικό Συγκρότημα του ΛΚΔΜ και τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, καθώς και 13,6 εκ. tn που βρίσκονται στην εξωτερική απόθεση Ι του Ορυχείου Κυρίου Πεδίου (δηλαδή κάτω από το κτίριο της ΣΤΕΠΟ, το Εκθεσιακό Κέντρο του ΛΚΔΜ κ.λ.π.), προτείνεται η μη εκμετάλλευσή τους, για τους εξής λόγους:

17 1. Αρχικά, η τρέχουσα αξία σε συνδυασμό και με το κόστος αποξήλωσης των ήδη υφιστάμενων εγκαταστάσεων και κτιριακών υποδομών που βρίσκονται πάνω από αυτά τα κοιτάσματα λιγνίτη, υπολογίζεται ότι θα είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσό, με δεδομένο μάλιστα το γεγονός, ότι μερικές από τις υποδομές αυτές (ενδεικτικά ΣΤΕΠΟ, Εκθεσιακό Κέντρο, κτίριο Υπηρεσιών ΓΔ/ΟΡ και ΔΜΑΟΡ, εγκαταστάσεις της Μονάδας Περιβάλλοντος) είναι σχετικά καινούριες και ουσιαστικά μη αποσβεσμένες εγκαταστάσεις.

18 2. Όπως και σήμερα, πολύ δε περισσότερο με την εξόφληση των Ορυχείων του ΛΚΔΜ, οι εγκαταστάσεις αυτές (στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού), μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης βιομηχανικού εκπαιδευτικού τουρισμού και τελικά τον μόνο επισκέψιμο μουσειακό πλέον χώρο, όπου πέραν του προαναφερόμενου ενδιαφέροντος, θα μπορεί να φιλοξενεί ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Οι μονάδες του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και του ΑΗΣ ΛΚΔΜ (πρώην ΛΙΠΤΟΛ), ως οι πρώτες βιομηχανικές μονάδες της ΔΕΗ στην περιοχή, το Βιομηχανικό Συγκρότημα του ΛΚΔΜ και ο Πύργος Ελέγχου Σιδηροδρόμων (Π.Ε.Σ.), έχουν μεγάλη ιστορική, αλλά και τεχνολογική εκπαιδευτική αξία, αποτελώντας συγχρόνως μοναδικό μνημείο βιομηχανικού τουρισμού, όχι μόνο για το μεγαλύτερο Ενεργειακό Κέντρο στην περιοχή, αλλά και για το σύνολο της χώρας.

19 3. Το λιγνιτικό κοίτασμα που βρίσκεται κάτω από τις εν λόγω εγκαταστάσεις δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο (392 (39,2+13,6=52,8εκ tn), που να δικαιολογεί την αποξήλωση και ουσιαστικά την εξαφάνιση της μόνης ιστορικής αναφοράς, που θα συνδέεται με την πολύχρονη βιομηχανική πορεία της περιοχής. Επιπρόσθετα δε,, θα είναι εκεί για να θυμίζουν μζ την ανυπολόγιστη προσφορά της τοπικής κοινωνίας, στη διαχρονική και μάλιστα «φθηνή» οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με ανεξίτηλα όμως τα μόνιμα σημάδια της περιβαλλοντικής και κλιματικής αλλαγής, όπως και τις οριστικές συνέπειες στο ανθρωπογενές και όχι μόνο, περιβάλλον.

20 ΠΙΝΑΚΑΣ 5 ΟΡΥΧΕΙΟ ΝΟΤΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ Από τα 479εκ. tn λιγνίτη (στάθμη ), παρά τις επιφυλάξεις, το σύνολο του αποθέματος αυτού είναι αξιοποιήσιμο. Η στάθμη του αποθέματος στις , κυμαίνεται στους 440εκ. tn. ΧΑΡΤΗΣ 2

21 ΟΡΥΧΕΙΟ ΝΟΤΙΟΥΔΥΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ (ΚΑΡΔΙΑΣ) ΠΙΝΑΚΑΣ 6 ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΧΑΡΤΗΣ 3

22 ΟΡΥΧΕΙΟ ΝΟΤΙΟΥΔΥΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ (ΚΑΡΔΙΑΣ) Για το Ορυχείο αυτό και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, προκύπτουν τα εξής θέματα: Σημαντικό μέρος του αποθέματος βρίσκεται κάτω από τις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Καρδιάς και του αντίστοιχου ΚΥΤ (100εκ. tn περίπου), ) καθώς και κάτω από τον Οικισμό της Ποντοκώμης (140εκ. tn περίπου). Μεγάλο μέρος του κοιτάσματος, ιδιαίτερα στον Τομέα-8, 8 έχει σχετικά μεγάλη σχέση εκμετάλλευσης (πάνω από 1:7), ενώ φαίνεται να παρουσιάζει αρκετά προβλήματα κατά τη φάση εκμετάλλευσής του (μεγάλο βάθος κοιτάσματος περί τα m, ύπαρξη σκληρών σχηματισμών υπερκειμένων κ.λ.π.). Ύπαρξη αρκετών εμποδίων, που εμφανίζουν ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες και οι οποίες θα πρέπει πρώτα να αρθούν, για να γίνει στη συνέχεια η εκμετάλλευση του κοιτάσματος αυτού (εκτροπή ή ρέματος Σουλού, μετατόπιση σιδηροδρομικής δ γραμμής ΟΣΕ, αγωγού τροφοδοσίας ύδατος των ΑΗΣ κ.α.).

23 ΟΡΥΧΕΙΟ ΝΟΤΙΟΥΔΥΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ (ΚΑΡΔΙΑΣ) Η ενδεικτική αυτή παράθεση των παραπάνω θεμάτων καταδεικνύει το μέγεθος των δυσκολιών που εμφανίζει η εκμετάλλευση του Νοτιοδυτικού Πεδίου, που θα πρέπει έγκαιρα να αντιμετωπιστούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανεπηρέαστη λιγνιτική τροφοδοσία των μονάδων του Ενεργειακού Κέντρου. Το ΤΕΕ/ΤΔΜ εκτιμά πως το έργο αυτό θα έπρεπε ήδη να είχε ανατεθεί σε δόκιμο και αξιόπιστο ξένο Οίκο, ο οποίος θα προχωρούσε σε μια συνολική μελέτη, λόγω της κρισιμότητας που έχει το εν λόγω κοίτασμα στην ανάπτυξη της λιγνιτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

24 ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ 5 ΧΑΡΤΗΣ 4 Αμύνταιο Λ 101 εκ. tn Σ 6,82m 3 /tn ΚΘΙ kcal/kg Λακκιά Λ 28 εκ. tn Σ 5,51m 3 /tn ΚΘΙ kcal/kg Τα αποθέματα λιγνίτη συνολικά είναι 129εκ. tn (στάθμη ). Εκτιμάται ότι είναι αξιοποιήσιμο ο το σύνολο ο αυτού του κοιτάσματος, που στις έχει διαμορφωθεί στα 118εκ. tn. περίπου.

25 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΕΕ/ΤΔΜ - ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Το ΤΕΕ/ΤΔΜ, σύμφωνα με τα παραπάνω καταγεγραμμένα λιγνιτικά αποθέματα των Ορυχείων της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη το προβλεπόμενο πρόγραμμα παραγωγής λιγνίτη των Ορυχείων της ΔΜΑΟΡ (έκδοση 2006) Πίνακας 7, αλλά και την εξασφάλιση των παρακάτω προϋποθέσεων, όπως: τη σταδιακή απένταξη των μονάδων στους ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και ΑΗΣ Αμυνταίου, τη συγκράτηση σημαντικού μέρους των υπαρχόντων θέσεων εργασίας στους ΑΗΣ της περιοχής, τη διατήρηση σημαντικής ισχύος σε ψυχρή εφεδρεία, για τις ανάγκες του συστήματος, την εξασφάλιση διαθεσιμότητας λειτουργίας της τηλεθέρμανσης των πόλεων Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου, διαμορφώνει τις παρακάτω προτάσεις που σχετίζονται με τη διαμορφώνει τις παρακάτω προτάσεις που σχετίζονται με τη μελλοντική λειτουργία των Μονάδων της περιοχής:

26 1. Απόσυρση των Μονάδων Ι & ΙΙ του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, καθώς και του ΑΗΣ ΛΚΔΜ στις , με ταυτόχρονη έναρξη εναλλακτικής λειτουργίας των Μονάδων ΙΙΙ & ΙV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας (η μεν ΙΙΙ να λειτουργεί για 7 μήνες κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου,, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας, η δε ΙV για 5 μήνες κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, για να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες του δικτύου). Για τα υπόλοιπα διαστήματα, η κάθε Μονάδα θα περνά σε φάση εφεδρείας. β) Την ίδια χρονική περίοδο ( ), έναρξη ) ( ) εναλλακτικής λειτουργίας των δύο Μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου (η μια σε λειτουργία και η άλλη σε εφεδρεία).

27 2. Έναρξη λειτουργίας της νέας λιγνιτικής Μονάδας V του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας (450MW) στις , με ταυτόχρονη απόσυρση των Μονάδων Ι & ΙΙ του ΑΗΣ Καρδιάς. 3. Απόσυρση των Μονάδων ΙΙΙ & ΙV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, αλλά και των Μονάδων ΙΙΙ & ΙV του ΑΗΣ Καρδιάς, στις Απόσυρση των Μονάδων Ι & ΙΙ του ΑΗΣ Αμυνταίου, όπως και της Μονάδας Ι του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, στις Σταδιακή απόσυρση των Μονάδων ΙΙ, ΙΙΙ & ΙV του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, στα έτη 2033, 2034, 2035 ( , , αντίστοιχα). 6. Απόσυρση της Μονάδας V του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, στις

28 ΠΙΝΑΚΑΣ 8 ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΙΓΝΙΤΗ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΛΚΔΜ, ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (σε εκ. tn.) ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΥΡΙΟ ΚΑΡΔΙΑ NΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΠΕΔΙΟ ΝΟΤΙΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΛΚΔΜ E Σ Ε Σ Ε Σ Ε Σ Ε Σ ,0 40,0 12,0 48,0 21,0 84,0 8,0 32,0 51,0 204, ,0 54,0 12,0 72,0 15,0 90,0 6,0 36,0 42,0 252, ,0 28,0 11,0 44,0 17,0 68,0 4,0 16,0 39,0 156, ,5 35,0 9,0 90,0 13,0 130,0 4,0 40,0 29,5 295, ,5 12,5 9,0 9, ,5 21, ,5 12,5 5,0 5, ,5 17, ,5 8,5 5,0 5, ,5 13, ,5 31,5 5,0 35, ,5 66, ,5 81, ,5 81,0 ΣΥΝΟΛΟ ,0 400,0 426,0 124, ,0 (Ε): Ετήσια Παραγωγή (Σ): Παραγωγή Συνολικής Περιόδου Πηγή: ΔΕΗ Α.Ε.

29 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1. ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΙΓΝΙΤΗ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΛΚΔΜ, ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΚΔΜ Έτος εκ. tn.

30 ΠΙΝΑΚΑΣ 9 ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΛΙΓΝΙΤΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΗΣ, ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (σε εκ. tn.) ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΑΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΓΙΟΣ ΚΑΡΔΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ E Σ Ε Σ Ε Σ Ε Σ Ε Σ ,0 28,0 15,0 60,0 21,0 84,0 8,0 32,0 51,0 204, ,0 12,0 15,0 90,0 21,0 126,0 4,0 24,0 42,0 252, ,5 26,0 7,5 30,0 21,0 84,0 4,0 16,0 39,0 156, ,5 45, ,0 210,0 4,0 40,0 29,5 295, ,5 4, ,0 17, ,5 21, ,5 4, ,0 13, ,5 17, ,5 4, ,0 9, ,5 13, ,5 31, ,0 35, ,5 66, ,5 81, ,5 81,0 ΣΥΝΟΛΟ ,0 180,0 578,0 112, ,0 (Ε): Ετήσια Παραγωγή (Σ): Παραγωγή Συνολικής Περιόδου Πηγή: ΔΕΗ Α.Ε.

31 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2. ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΤΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΛΙΓΝΙΤΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΗΣ, ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Έτος 2009 εκ. tn.

32 ΠΙΝΑΚΑΣ 10 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΗΣ, ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΗΣ (ΜΟΝΑΔΕΣ) ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΛΚΔΜ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ MW (I+II) 620MW (I+II+III+IV) 7μήνες x 125MW (III) & 5μήνες x 300MW (IV) μήνες x 125MW (III) & 5μήνες x 300MW (IV) & 12μήνες x 450MW (V) 1.200MW (I+II+III+IV) 600MW (III+IV) 1.560MW (I+II+III+IV+V) 600MW (I+II) 300MW (IήII) MW (II+III+IV+V) (V) 960MW (III+IV+V) 660MW (IV+V) 360MW (V)

33 Παρατηρήσεις Τερματισμός λειτουργίας ΑΗΣ ΛΚΔΜ και ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ Ι+ΙΙ. ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΙΙΙ. Λειτουργία 7 μήνες ανά έτος - 5 μήνες εφεδρεία. ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΙV. Λειτουργία 5 μήνες ανά έτος - 7 μήνες εφεδρεία. ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ. Λειτουργία μόνο της μιας εκ των δύο μονάδων, εκ περιτροπής. Η άλλη μονάδα, σε εφεδρεία Τερματισμός λειτουργίας ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Ι+ΙΙ. Έναρξη λειτουργίας ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ V Τερματισμός λειτουργίας ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΙΙΙ+ΙV. Τερματισμός λειτουργίας ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΙΙΙ+ΙV Τερματισμός λειτουργίας ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ Ι+ΙΙ. Τερματισμός λειτουργίας ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ι Τερματισμός λειτουργίας ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΙΙ Τερματισμός λειτουργίας ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΙΙΙ Τερματισμός λειτουργίας ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΙV Τερματισμός λειτουργίας ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ V.

34 ΠΙΝΑΚΑΣ 11 ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΤΗΣΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΗΣ, ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (σε MWh) ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΑΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΓΙΟΣ ΚΑΡΔΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

35 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 3. ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΤΗΣΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΗΣ, ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ GWh Έτος

36 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΔΜ. Α. ΑΗΣ Πτολεμαΐδας Για την εξαετία , προτείνεται η λειτουργία των μονάδων ΙΙΙ και ΙV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας εκ περιτροπής, επτά (7) και πέντε (5) μήνες αντίστοιχα, για τη χειμερινή και τη θερινή περίοδο, με τις παρακάτω παραδοχές: Το προσωπικό λειτουργίας θα είναι το ίδιο και για τις 2 μονάδες. Το προσωπικό συντήρησης θα καλύπτει τη συντήρηση των 2 μονάδων ΙΙΙ & ΙV, θα παρακολουθεί την ανέγερση της μονάδας V, ενώ μετά το 2018 θα καλύπτει τη συντήρηση της μονάδας αυτής. Το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, θα καλύπτει και τις τρεις (3) μονάδες, όταν αυτές θα λειτουργούν. Προτείνεται και η μικτή καύση λιθάνθρακα σε μικρό ποσοστό (3% -5%), προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές CΟ 2 και να επιτευχθεί η πλήρης φόρτιση των μονάδων ΙΙΙ και IV.

37 ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑЇΔΑΣ (ΙΙΙ & ΙV) ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΗΣΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (Στάθμη 2008) Έσοδα* Παραγωγή Ενέργειας Mwh 65 /Mwh ,00 Δαπάνες Κατανάλωση Λιγνίτη tn 13 /tn ,00 Λιθάνθρακας tn 75 /tn ,00 Προσωπικό (τακτικό) 250 άτομα /έτος000 /έτος ,00 00 Προσωπικό (έκτακτο) 50 άτομα /έτος ,00 Κόστος Συντήρησης Mwh 4 /Mwh ,00 Σύνολο Δαπανών , Οικονομικό Όφελος , ,00= ,00 (*). Στα έσοδα δεν συνυπολογίστηκαν, τα έσοδα από την τηλεθέρμανση, από τις πωλήσεις () γ η η η ρμ η ς ή ς τέφρας, αλλά και από την εφεδρεία ισχύος.

38 Β. ΑΗΣ Αμυνταίου ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ (Ι & ΙΙ) ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΗΣΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (Στάθμη 2008) Έσοδα* Παραγωγή Ενέργειας Mwh 60 /Mwh ,00 Δαπάνες Κατανάλωση Λιγνίτη tn 15 /tn ,00 Λιθάνθρακας tn000t 75 /tn , Προσωπικό (τακτικό) 250 άτομα /έτος ,00 Προσωπικό (έκτακτο) 50 άτομα /έτος ,00 Κόστος Συντήρησης Mwh 000Mwh 5 /Mwh , Σύνολο Δαπανών ,00 Οικονομικό Όφελος , ,00= ,00 (*). Στα έσοδα δεν συνυπολογίστηκαν, τα έσοδα από την τηλεθέρμανση, από τις πωλήσεις τέφρας, αλλά και από την εφεδρεία ισχύος.

39 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Για το πρώην Ορυχείο Βαρβούτη, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το καθεστώς παραχώρησης, οπότε θα προκύψουν προβλήματα και αναπόφευκτες καθυστερήσεις κατά την έναρξη της παραγωγής. Ο νέος ιδιοκτήτης δεν έχει αναλάβει ακόμη καμία δέσμευση προς τη ΔΕΗ Α.Ε., για τις ποσότητες, τις ποιότητες, καθώς και για την τιμή του ξυλίτη που θα πρέπει να παραδίδει. Οι νέοι περιορισμοί ανταγωνιστικότητας και περιβάλλοντος δεν φαίνεται να είναι και οι πλέον ευνοϊκοί για τη ΔΕΗ Α.Ε., καθώς και για την όποια μελλοντική συμφωνία με τους νέους ιδιοκτήτες. Η πρώτη Διακήρυξη για τη 2 η μονάδα του ΑΗΣ Μελίτης, αποδείχθηκε ότι εκτός από άγονη, ήταν μάλλον και άστοχη, μιας και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της νέας μονάδας απείχαν πολύ από την υπάρχουσα, γεγονός που θα έδινε τη δυνατότητα να υπάρχει και προσφορά παρόμοιας μονάδας, με όλα τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται μια τέτοια επιλογή. Οι απαιτούμενες ποσότητες νερού ψύξης στην περίπτωση των δύο Οι απαιτούμενες ποσότητες νερού ψύξης στην περίπτωση των δύο μονάδων, δεν είναι προς το παρόν εξασφαλισμένες.

40 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 1 Για το ΤΕΕ/ΤΔΜ, ο λιγνίτης θα πρέπει και στο μέλλον να διατηρήσει τον κυρίαρχο ρόλο του στην ηλεκτροπαραγωγή της περιοχής, αλλά και της χώρας. Είναι όμως απαραίτητο να λαμβάνονται συνέχεια και να εφαρμόζονται με συνέπεια, μέτρα για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και της βιωσιμότητας της λιγνιτικής παραγωγής. 2 Καθίσταται αναγκαία η κατάρτιση ενός συνολικού, ρεαλιστικού και επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδιασμού της Επιχείρησης για τη Δυτική Μακεδονία, με βασικούς άξονες: Την ομαλότερη δυνατή μετάβαση από τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση στη μεταλιγνιτική περίοδο. Την ανυπολόγιστη προσφορά της τοπικής κοινωνίας στη διαχρονική οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Την ουσιαστική αποκατάσταση και προστασία του πληγέντος περιβάλλοντος της περιοχής.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Ενέργεια: Σημερινή εικόνα Σχεδιασμός Προοπτικές» ΑΘΗΝΑ, 8 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 «Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΗ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΥΧΕΙΩΝ

ΔΕΗ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΔΕΗ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΥΧΕΙΩΝ Κ. ΜΕΛΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα ανά Καύσιμο (Διασυνδεδεμένο Σύστημα) 60.000 50.000 40.000 30.000 20.000 10.000 0 1972 1975 1978

Διαβάστε περισσότερα

Η Λιγνιτική Ηλεκτροπαραγωγή στο νέο Ενεργειακό Περιβάλλον

Η Λιγνιτική Ηλεκτροπαραγωγή στο νέο Ενεργειακό Περιβάλλον Η Λιγνιτική Ηλεκτροπαραγωγή στο νέο Ενεργειακό Περιβάλλον Δ. Μετικάνης Διευθυντής Διεύθυνσης Σχεδιασμού & Απόδοσης Παραγωγής 25.06.2010 Κύρια Σημεία 1. Το νέο Ενεργειακό Περιβάλλον 2. Το Επενδυτικό Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΠΌ ΤΗ ΔΕΗ Α.Ε. ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΙΟΝ. Γ. ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΕΗ Α.Ε. Αύγουστος 09

Διαβάστε περισσότερα

Η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική στρατηγική και οι ασύμμετρες επιπτώσεις στην περιφερειακή οικονομία της Δ. Μακεδονίας

Η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική στρατηγική και οι ασύμμετρες επιπτώσεις στην περιφερειακή οικονομία της Δ. Μακεδονίας Η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική στρατηγική και οι ασύμμετρες επιπτώσεις στην περιφερειακή οικονομία της Δ. Μακεδονίας Μαυροματίδης Δημήτριος Πρόεδρος ΤΕΕ / Δυτικής Μακεδονίας Παρούσα κατάσταση Η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Προς: Πίνακας Αποδεκτών

Προς: Πίνακας Αποδεκτών Κοζάνη, 31-7-2015 Αρ. Πρωτ. : 605 Πληροφορίες : Πέτρος Αλμπάνης Προς: Πίνακας Αποδεκτών Θέμα : Παρέμβαση ΤΕΕ/ΤΔΜ για την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας Πριν από πενήντα χρόνια, το έτος 1965, ξεκίνησε την λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακός Σχεδιασμός της χώρας και η ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη

Ενεργειακός Σχεδιασμός της χώρας και η ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη Ενεργειακός Σχεδιασμός της χώρας και η ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη Ι. Κοπανάκης Γενικός Διευθυντής Παραγωγής ΔΕΗ Α.Ε. Κοζάνη, 9.7.2016 Διαδρομή στον Ιστορικό Ρόλο της Λιγνιτικής Ηλεκτροπαραγωγής Ιστορικά

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση: Η εκµετάλλευση του λιγνίτη στην Ελλάδα µε οικονοµικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Σηµερινή κατάσταση-προοπτικές

Εισήγηση: Η εκµετάλλευση του λιγνίτη στην Ελλάδα µε οικονοµικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Σηµερινή κατάσταση-προοπτικές Εισήγηση: Η εκµετάλλευση του λιγνίτη στην Ελλάδα µε οικονοµικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Σηµερινή κατάσταση-προοπτικές Από ΚΩΝ. Β. ΚΑΒΟΥΡΙ Η Γενικό ιευθυντή ορυχείων ΕΗ Α.Ε. Αναπληρωτή Καθηγητή Πολυτεχνείου

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτης εκμεταλλεύσιμων

Χάρτης εκμεταλλεύσιμων Λ ιγνιτικό Κ έντρο υτικής Μ ακεδονίας Χρήστος Δαβάκος Διευθυντής ΛΚΔΜ ΔEH A.E./ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Χάρτης εκμεταλλεύσιμων Λιγνιτικών Κοιτασμάτων Δυτική Μακεδονία

Διαβάστε περισσότερα

«Η συμβολή του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας στην αναβαθμισμένη χρήση ενέργειας μέσω των παρεμβάσεων του»

«Η συμβολή του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας στην αναβαθμισμένη χρήση ενέργειας μέσω των παρεμβάσεων του» «Η συμβολή του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας στην αναβαθμισμένη χρήση ενέργειας μέσω των παρεμβάσεων του» Δημήτρης Μαυροματίδης, Πρόεδρος ΔΕ ΤΕΕ/τΔΜ, Διονύσης Γιαννακόπουλος, Επιμελητής ΜΕ ΤΕΕ/τΔΜ Κύριοι

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις του ΤΕΕ/Τμ. Δυτικής Μακεδονίας για το Τέλος ΑΠΕ, λιγνιτικών σταθμών και μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων

Προτάσεις του ΤΕΕ/Τμ. Δυτικής Μακεδονίας για το Τέλος ΑΠΕ, λιγνιτικών σταθμών και μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων Προτάσεις του ΤΕΕ/Τμ. Δυτικής Μακεδονίας για το Τέλος ΑΠΕ, λιγνιτικών σταθμών και μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων 6/7/2011 1 Προτάσεις του ΤΕΕ/Τμ. Δυτικής Μακεδονίας για το Τέλος ΑΠΕ, λιγνιτικών σταθμών και

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση δραστηριοτήτων / θέσεων του ΤΕΕ/τΔΜ στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής

Παρουσίαση δραστηριοτήτων / θέσεων του ΤΕΕ/τΔΜ στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής Παρουσίαση δραστηριοτήτων / θέσεων του ΤΕΕ/τΔΜ στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής Δημήτρης Μαυροματίδης Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας Κύριοι θεματικοί άξονες στον τομέα της ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες. Λιγνίτης Εθνικό Καύσιμο. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης

Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες. Λιγνίτης Εθνικό Καύσιμο. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες Εισήγηση του Νομάρχη Κοζάνης Γιώργου Δακή Λιγνίτης Εθνικό Καύσιμο Νομός Κοζάνης η Ενεργειακή Καρδιά της Ελλάδος Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης Λιγνίτης Ενεργειακό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «Προοπτικές ηλεκτροπαραγωγής μέσα στο νέο ενεργειακό περιβάλλον»

ΤΕΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «Προοπτικές ηλεκτροπαραγωγής μέσα στο νέο ενεργειακό περιβάλλον» ΤΕΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «Προοπτικές ηλεκτροπαραγωγής μέσα στο νέο ενεργειακό περιβάλλον» Ι. Κοπανάκης Γενικός Διευθυντής Παραγωγής ΔΕΗ Α.Ε. Η πρόκληση Το μέλλον της ηλεκτροπαραγωγής, σε παγκόσμιο

Διαβάστε περισσότερα

εναλλακτικές τεχνικές βελτίωσης της ενεργειακής και περιβαλλοντικής ρβ απόδοσης

εναλλακτικές τεχνικές βελτίωσης της ενεργειακής και περιβαλλοντικής ρβ απόδοσης Ημερίδα ΤΕΕ : Βέλτιστη εκμετάλλευση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγής Πτολεμαΐδα, 11 Μαΐου 2009 Χρήση πτωχού λιγνίτη σε υφιστάμενες ες μονάδες και εναλλακτικές τεχνικές βελτίωσης της ενεργειακής και περιβαλλοντικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 24% ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ 25% ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 6% ΛΙΓΝΙΤΗΣ 45%

ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 24% ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ 25% ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 6% ΛΙΓΝΙΤΗΣ 45% Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα Εισαγωγική γ εισήγηση η της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ Ορυκτά καύσιμα που μετέχουν σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΗ: Λιγνιτωρυχείο Πτολεμαΐδας. Ο πλούτος του υπεδάφους της Ελληνικής γης

ΔΕΗ: Λιγνιτωρυχείο Πτολεμαΐδας. Ο πλούτος του υπεδάφους της Ελληνικής γης ΔΕΗ: Λιγνιτωρυχείο Πτολεμαΐδας Ο πλούτος του υπεδάφους της Ελληνικής γης Η εκμετάλλευση του λιγνίτη Ο λιγνίτης αποτελεί την κατεξοχήν ενεργειακή πρώτη ύλη της Ελλάδας και τη βάση των αναπτυξιακών

Διαβάστε περισσότερα

NORTHERN GREECE AT THE CROSSROADS OF THE ENERGY ROADMAP. Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ Α.Ε.

NORTHERN GREECE AT THE CROSSROADS OF THE ENERGY ROADMAP. Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ Α.Ε. THESSALONIKI SUMMIT 2016 NORTHERN GREECE AT THE CROSSROADS OF THE ENERGY ROADMAP Σταύρος Γούτσος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ Α.Ε. Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι, Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω

Διαβάστε περισσότερα

Η περίπτωση της παραγωγής ενέργειας με βιομάζα στην Τηλεθέρμανση Αμυνταίου

Η περίπτωση της παραγωγής ενέργειας με βιομάζα στην Τηλεθέρμανση Αμυνταίου ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ (District Heating Company of Amyndeo DHCA) Η περίπτωση της παραγωγής ενέργειας με βιομάζα στην Τηλεθέρμανση Αμυνταίου ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτον, στις απαιτούμενες δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέσα σε μία ολοένα και αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία,

Πρώτον, στις απαιτούμενες δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέσα σε μία ολοένα και αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία, Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής και την Capital Link για αυτήν την πρωτοβουλία ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μία χρονική στιγμή

Διαβάστε περισσότερα

Μπροστά στην πρόκληση της Μεταλιγνιτικής περιόδο

Μπροστά στην πρόκληση της Μεταλιγνιτικής περιόδο + Δήμος Κοζάνης Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας Λευτέρης Ιωαννίδης Δήμαρχος Κοζάνη 12-2-16 Μπροστά στην πρόκληση της Μεταλιγνιτικής περιόδο + Το παρελθόν: Πρώτες μονάδες την δεκαετία του 1950. Αναγκαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ

ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδος / Τµήµα υτικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/Τ Μ) ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΘΕΟΦΑΝΙ ΗΣ Α., ΚΑΚΑΛΗΣ ΑΘ., ΚΛΗΜΑΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΕ - ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΤΕΕ - ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Αποκατάσταση εδαφών Ορυχείων ΔΕΗ Α.Ε. στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. - Υποχρεώσεις της Επιχείρησης, προβληματισμοί που προκύπτουν από τη Μ.Π.Ε. του Έργου. - Διεθνείς πρακτικές ΤΕΕ - ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

5 σενάρια εξέλιξης του ενεργειακού μοντέλου είναι εφικτός ο περιορισμός του λιγνίτη στο 6% της ηλεκτροπαραγωγής το 2035 και στο 0% το 2050

5 σενάρια εξέλιξης του ενεργειακού μοντέλου είναι εφικτός ο περιορισμός του λιγνίτη στο 6% της ηλεκτροπαραγωγής το 2035 και στο 0% το 2050 Η παρούσα μελέτη διερευνά τις δυνατότητες της Ελλάδας να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO 2) από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής με χρονικό ορίζοντα το 2035 και το 2050. Για τον σκοπό αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτ. Μακεδονίας σχετικά με την εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνου του πετρελαίου

Θέσεις του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτ. Μακεδονίας σχετικά με την εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνου του πετρελαίου Θέσεις του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτ. Μακεδονίας σχετικά με την εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνου του πετρελαίου κίνησης και τις αναμενόμενες επιπτώσεις στη Δυτ. Μακεδονία

Διαβάστε περισσότερα

Η σχέση και η αλληλεπίδραση της ΚΔΒΚ με τους επιστημονικούς φορείς της περιοχής

Η σχέση και η αλληλεπίδραση της ΚΔΒΚ με τους επιστημονικούς φορείς της περιοχής Η σχέση και η αλληλεπίδραση της ΚΔΒΚ με τους επιστημονικούς φορείς της περιοχής ημήτριος Μαυροματίδης, Πρόεδρος ιοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ/Τ Μ Παρασκευή Χριστοπούλου, Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/Τ Μ Forum

Διαβάστε περισσότερα

Η μεταβλητότητα των Ελληνικών ιπτάμενων τεφρών. Εκτιμήσεις για την εξέλιξή τους στο μέλλον

Η μεταβλητότητα των Ελληνικών ιπτάμενων τεφρών. Εκτιμήσεις για την εξέλιξή τους στο μέλλον Η μεταβλητότητα των Ελληνικών ιπτάμενων τεφρών. Εκτιμήσεις για την εξέλιξή τους στο μέλλον Αργυρώ Καστανάκη 1, Δημήτριος Σωτηρόπουλος 2, Ελένη Παπαδοπούλου 3 1 2 3 ΔΕΗ ΑΕ, Διεύθυνση Εκμετάλλευσης ΘΗΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές ηλεκτροπαραγωγής και χρησιμοποίησης εναλλακτικών καυσίμων στη Δυτική Μακεδονία

Προοπτικές ηλεκτροπαραγωγής και χρησιμοποίησης εναλλακτικών καυσίμων στη Δυτική Μακεδονία Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Προοπτικές ηλεκτροπαραγωγής και χρησιμοποίησης εναλλακτικών καυσίμων στη Δυτική Μακεδονία Φλώρινα, 26 Μαΐου 2010 Χ. Παπαπαύλου, Σ. Τζιβένης, Δ. Παγουλάτος, Φ. Καραγιάννης

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΠΤΑΜΕΝΗΣ ΤΕΦΡΑΣ ΣΕ ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ»

«ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΠΤΑΜΕΝΗΣ ΤΕΦΡΑΣ ΣΕ ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ» Ημερίδα Βιομηχανική Συμβίωση και Κυκλική Οικονομία Παραδείγματα στη Δυτική Μακεδονία Συνδιοργάνωση των Ευρωπαϊκών Έργων SYMBI (Interreg Europe) και LIFE M3P (Life) Κοζάνη, 27 Σεπτεμβρίου 2017 «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παρέμβαση του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας αναφορικά με την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαιδα V

Παρέμβαση του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας αναφορικά με την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαιδα V Παρέμβαση του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας αναφορικά με την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαιδα V Μάρτιος 2015 Εισαγωγικά Το ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή τις πρόσφατες δημόσιες συζητήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες 2003/87/ΕΚ & 2004/101/ΕΚ: Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας (ΕΣΕ) εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου & ευέλικτοι μηχανισμοί του πρωτοκόλλου του ΚΙΟΤΟ

Οδηγίες 2003/87/ΕΚ & 2004/101/ΕΚ: Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας (ΕΣΕ) εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου & ευέλικτοι μηχανισμοί του πρωτοκόλλου του ΚΙΟΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε. - ΚΥΚΛΑΔΕΣ Βασιλική Τσάδαρη Χημικός Μηχ/κός ΕΜΠ, MSc. Διευθύντρια Περιβάλλοντος Παραγωγής ΔΕΗ Α.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις του ΤΕΕ/Τμ. Δυτικής Μακεδονίας για τα προβλήματα τροφοδοσίας του ΑΗΣ Μελίτης και τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων Φλώρινας

Θέσεις του ΤΕΕ/Τμ. Δυτικής Μακεδονίας για τα προβλήματα τροφοδοσίας του ΑΗΣ Μελίτης και τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων Φλώρινας Θέσεις του ΤΕΕ/Τμ. Δυτικής Μακεδονίας για τα προβλήματα τροφοδοσίας του ΑΗΣ Μελίτης και τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων Φλώρινας 17/5/2011 1 Θέσεις του ΤΕΕ/Τμ. Δυτικής Μακεδονίας για τα προβλήματα τροφοδοσίας

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά. ζητήματα λιγνιτικών ΑΗΣ Νομών Κοζάνης και Φλώρινας ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Περιβαλλοντικά. ζητήματα λιγνιτικών ΑΗΣ Νομών Κοζάνης και Φλώρινας ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Περιβαλλοντικά ζητήματα λιγνιτικών ΑΗΣ Νομών Κοζάνης και Φλώρινας Β.ΤΣΑ ΑΡΗ, /ντρια ΠΠ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, Ν.Α. ΚΟΖΑΝΗΣ & ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτική εξέλιξης της διείσδυσης του Φυσικού Αερίου στην Ηλεκτροπαραγωγή στο Ελληνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα. Ι. Κοπανάκης Διευθυντής ΔΣΔΑΜΠ

Προοπτική εξέλιξης της διείσδυσης του Φυσικού Αερίου στην Ηλεκτροπαραγωγή στο Ελληνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα. Ι. Κοπανάκης Διευθυντής ΔΣΔΑΜΠ Προοπτική εξέλιξης της διείσδυσης του Φυσικού Αερίου στην Ηλεκτροπαραγωγή στο Ελληνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ι. Κοπανάκης Διευθυντής ΔΣΔΑΜΠ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Σχέδιο νέας Οδηγίας για τις Βιομηχανικές Εκπομπές»

«Σχέδιο νέας Οδηγίας για τις Βιομηχανικές Εκπομπές» Γενική Διεύθυνση Παραγωγής Διεύθυνση Περιβάλλοντος ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» «Η αναθεώρηση της οδηγίας IPPC 2008/01/ΕΚ για τους βιομηχανικούς ρύπους και οι επιπτώσεις της στην Ηλεκτροπαραγωγή της Δυτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟ ΕΜΠ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟ ΕΜΠ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟ ΕΜΠ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΤΜΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΠ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ε. Κακαράς,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Δημήτριος Ζαραφίδης Βοηθός Διευθυντής Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας Φραγκίσκος Παυλουδάκης Τομεάρχης Προστασίας Περιβάλλοντος & Αποκατάστασης Εδαφών Το λιγνιτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Εκτός από το γεγονός ότι όπως και αποδείχθηκε από την προηγούµενη οικονοµική ανάλυση η λειτουργία του ΒΙΟΠΑ Πτολεµαΐδας, αναµένεται να είναι οικονοµικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 18 Φεβρουαρίου 2013 Εισήγηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη ΜΑΧΑΙΡΙ Η Θέμα: Ενεργειακή Πολιτική Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Η ενέργεια μοχλός Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Δ. Παπακωνσταντίνου, Δρ. Δ. Κανελλόπουλος. Αθήνα 31 Μαρτίου 2006 Δ/ΝΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1

Δρ. Δ. Παπακωνσταντίνου, Δρ. Δ. Κανελλόπουλος. Αθήνα 31 Μαρτίου 2006 Δ/ΝΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1 Δρ. Δ. Παπακωνσταντίνου, Δρ. Δ. Κανελλόπουλος Διευθυντής ΔΣΠ Τομεάρχης ΔΣΠ Αθήνα 31 Μαρτίου 2006 Δ/ΝΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1 Περιεχόμενο παρουσίασης Στρατηγική της ΔΕΗ για την Κλιματική Αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΟ- ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΟ- ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΟ- ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ Στη χώρα μας η έλλειψη μακρόχρονου σχεδιασμού και στρατηγικής είναι γνωστή σε όλους σχεδόν τους τομείς

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργο Δακή

Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργο Δακή Αθήνα, 16 Μαρτίου 2012 Προς: Θέμα: Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργο Δακή Ανάλυση στοιχείων της έκθεσης της Greenpeace για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών

Διαβάστε περισσότερα

Energy resources: Technologies & Management

Energy resources: Technologies & Management Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Energy resources: Technologies & Management Ελληνικοί Ορυκτοί Άνθρακες Δρ. Γεώργιος Σκόδρας Αν. Καθηγητής Κοιτασματολογία του λιγνίτη Η έρευνα των λιγνιτών στην Ελλάδα Αποθέματα

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη νέας γενιάς σταθµών Ηλεκτροπαραγωγής

Ανάπτυξη νέας γενιάς σταθµών Ηλεκτροπαραγωγής ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. Ανάπτυξη νέας γενιάς σταθµών Ηλεκτροπαραγωγής υνατότητες προσαρµογής υφιστάµενων Μονάδων ΕΗ I. ΚΟΠΑΝΑΚΗΣ Α. ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΘΜΟΥ ΑΠΟΔΟΣΗΣ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΘΜΟΥ ΑΠΟΔΟΣΗΣ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΘΜΟΥ ΑΠΟΔΟΣΗΣ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ Η περίπτωση του ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Θ. Παπαδέλης Π. Τσανούλας Δ. Σωτηρόπουλος Ηλεκτρική ενέργεια: αγαθό που δεν αποθηκεύεται

Διαβάστε περισσότερα

LIFE 15/ES/ GREEN LINK:

LIFE 15/ES/ GREEN LINK: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θεσσαλονίκη 12/03/2018 Ημερίδα στα πλαίσια του έργου LIFE 15/ES/000125 GREEN LINK: Δυνατότητες και προοπτικές αποκατάστασης των εξαντλημένων ορυχείων λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία Με επιτυχία

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι, Ομιλία της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, στο 14 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009 Κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Α.Δ.Α.: Κοζάνη: Αρ. πρωτ.: 966. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 16η / 2015 ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Α.Δ.Α.: Κοζάνη: Αρ. πρωτ.: 966. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 16η / 2015 ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. INFORMATICS DEVELOPMEN T AGENCY ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΠΟΥΣΙΟΥ & ΕΣΤΙΑΣ 3, ΚΟΖΑΝΗ Digitally signed by INFORMATICS DEVELOPMENT AGENCY Date: 2015.12.08

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Τσιαμήτρος Δημήτριος Δρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

Α. Η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού Ορυχείων της Γενικής Διεύθυνσης Ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε., διακηρύσσει τα παρακάτω Έργα:

Α. Η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού Ορυχείων της Γενικής Διεύθυνσης Ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε., διακηρύσσει τα παρακάτω Έργα: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΑΡ./ΗΜ./ΔΑΔΟΡ/:1161/21.04.2011 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ Α. Η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού Ορυχείων της Γενικής Διεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

Επάρκεια Ισχύος. Συστήματος Ηλεκτροπαραγωγής 2013 & Ιουνίου Εξέλιξη της ζήτησης Η/Ε το 2013

Επάρκεια Ισχύος. Συστήματος Ηλεκτροπαραγωγής 2013 & Ιουνίου Εξέλιξη της ζήτησης Η/Ε το 2013 Επάρκεια Ισχύος Συστήματος Ηλεκτροπαραγωγής 213 & 22 14 Ιουνίου 213 Παραδοχές : Εξέλιξη της ζήτησης Η/Ε το 213 Η ετήσια ζήτηση Η/Ε το 213 αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα του 212 (περίπου 53.3 GWh).

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των στερεών καυσίμων στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια αγορά ενέργειας τον 21 ο αιώνα

Ο ρόλος των στερεών καυσίμων στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια αγορά ενέργειας τον 21 ο αιώνα ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2004 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1 Ο ρόλος των στερεών καυσίμων στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια αγορά ενέργειας τον 21 ο αιώνα Κ. Β. ΚΑΒΟΥΡΙΔΗΣ Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Γενικός

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα στη µεταλιγνιτική εποχή ;

Η Ελλάδα στη µεταλιγνιτική εποχή ; Η Ελλάδα στη µεταλιγνιτική εποχή ; Νίκος Μάντζαρης WWF Ελλάς 6/12/2014 «Μετάβαση της Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας ειδικότερα σε µια µεταλιγνιτική εποχή προκλήσεις και δυνατότητες» Ηλεκτροπαραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα από την ανάλυση για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Συμπεράσματα από την ανάλυση για την Ευρωπαϊκή Ένωση Ενεργειακή πολιτική για την Ελλάδα: σύγκλιση ή απόκλιση από την Ευρωπαϊκή προοπτική; Π. Κάπρου, Καθηγητή ΕΜΠ Εισαγωγή Πρόσφατα δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, η έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙ ΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΔΗΣ ΚΟΖΑΝΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙ ΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΔΗΣ ΚΟΖΑΝΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙ ΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Ε. Τ.Ε.Ε. ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 Εκκίνηση την δεκαετία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ (Δ.Ε.ΤΗ.Π.) Ενημερωτικό Τεύχος Καταναλωτή. Άρθρου19 Ν.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ (Δ.Ε.ΤΗ.Π.) Ενημερωτικό Τεύχος Καταναλωτή. Άρθρου19 Ν. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ Ενημερωτικό Τεύχος Καταναλωτή Άρθρου19 Ν.1069/80 ΕΤΟΣ 2011 ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ Δ.Ε.ΤΗ.Π. 128/2012 Τηλεθέρμανση για τους κατοίκους το περιβάλλον την

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίμηση & εσωτερίκευση περιβαλλοντικού κόστους Προϋπόθεση για Βιώσιμη Ανάπτυξη

Αποτίμηση & εσωτερίκευση περιβαλλοντικού κόστους Προϋπόθεση για Βιώσιμη Ανάπτυξη ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟ Ε.Μ.Π. ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 3-4 Δεκεμβρίου 2007 Αποτίμηση & εσωτερίκευση περιβαλλοντικού κόστους Προϋπόθεση για Βιώσιμη Ανάπτυξη Δ. Διακουλάκη Εργ. Βιομηχανικής & Ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Eνεργειακού Εφοδιασμού Ρόλος και Δραστηριότητες της ΡΑΕ σχετικά με τον Τομέα της Ηλεκτροπαραγωγής

Ασφάλεια Eνεργειακού Εφοδιασμού Ρόλος και Δραστηριότητες της ΡΑΕ σχετικά με τον Τομέα της Ηλεκτροπαραγωγής Ασφάλεια Eνεργειακού Εφοδιασμού Ρόλος και Δραστηριότητες της ΡΑΕ σχετικά με τον Τομέα της Ηλεκτροπαραγωγής 9-10.6.2005 ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Ασφάλεια Ενεργειακού

Διαβάστε περισσότερα

Το Επενδυτικό Πρόγραμμα της Συμβατικής Παραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε. στο νέο Ενεργειακό Περιβάλλον

Το Επενδυτικό Πρόγραμμα της Συμβατικής Παραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε. στο νέο Ενεργειακό Περιβάλλον Ημερίδα ΣΔΜ ΔΕΗ ΤΕΕ: «Η παρουσία και ο ρόλος του Ομίλου ΔΕΗ στη σημερινή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα» Το Επενδυτικό Πρόγραμμα της Συμβατικής Παραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε. στο νέο Ενεργειακό Περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΤΗΣ ΕΗ Α.Ε.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΤΗΣ ΕΗ Α.Ε. ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΤΗΣ ΕΗ Α.Ε. Νίκος Περδικάρης Χηµικός Μηχ/κός ΕΜΠ, MSc. ιεύθυνση Περιβάλλοντος Παραγωγής ιηµερίδα TEE TKM: ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 24 η / 2014 ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 24 η / 2014 ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Κοζάνη 12-1-2015 Αρ. πρωτ. 14 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 24 η / 2014 ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. Κοζάνη Πέμπτη

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση βαθμού απόδοσης συμβατικών σταθμών

Βελτίωση βαθμού απόδοσης συμβατικών σταθμών Βελτίωση βαθμού απόδοσης συμβατικών σταθμών Εισηγητής: Τζολάκης Γεώργιος Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων Παγκόσμια Ενεργειακή Τάση Μέχρι το 2030 Πρόβλεψη διπλασιασμού

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση στην 5η τακτική συνεδρίαση 2015 της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΔΜ για τις δραστηριότητες της Διοικούσας Επιτροπής

Εισήγηση στην 5η τακτική συνεδρίαση 2015 της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΔΜ για τις δραστηριότητες της Διοικούσας Επιτροπής Εισήγηση στην 5η τακτική συνεδρίαση 2015 της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΔΜ για τις δραστηριότητες της Διοικούσας Επιτροπής (12.6.15 έως σήμερα με πραγματοποίηση 8 συνεδριάσεων Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΔΜ) ημήτρης Μαυροματίδης

Διαβάστε περισσότερα

«Σ Π Α Ρ Τ Α Κ Ο Σ» ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Ε.Η.Ε.)

«Σ Π Α Ρ Τ Α Κ Ο Σ» ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Ε.Η.Ε.) «Σ Π Α Ρ Τ Α Κ Ο Σ» ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Ε.Η.Ε.) Βασ. Κων/νου 4 (1ος Όροφος) Τ.Κ. 50200 Πτολεμαϊδα Τηλέφωνα : 24630 21211 21212 54251 Φαξ..

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Επεξηγήσεις για το θέμα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 29.3.2013 «Έγκριση της πραγματοποίησης της επένδυσης για την κατασκευή της Μονάδας Πτολεμαΐδα V και της σχετικής

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εκπονήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής σε σχέση με την

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός του Προέδρου του ΕΤΕΚ, Στέλιου Αχνιώτη στην ημερίδα «ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ και Προσδοκίες - ΠΩΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ;».

Χαιρετισμός του Προέδρου του ΕΤΕΚ, Στέλιου Αχνιώτη στην ημερίδα «ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ και Προσδοκίες - ΠΩΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ;». Χαιρετισμός του Προέδρου του ΕΤΕΚ, Στέλιου Αχνιώτη στην ημερίδα «ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ και Προσδοκίες - ΠΩΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ;». 25 Ιουνίου 2014 Venue Centre, Columbia Plaza, Λεμεσός Έντιμε Υπουργέ Ενέργειας, Εμπορίου,

Διαβάστε περισσότερα

Μήλου και προοπτικές ανάπτυξης του. Θόδωρος. Τσετσέρης

Μήλου και προοπτικές ανάπτυξης του. Θόδωρος. Τσετσέρης Το γεωθερμικό πεδίο της Μήλου και προοπτικές ανάπτυξης του 21 Ιουνίου, 2008 Θόδωρος. Τσετσέρης Τι είναι η Γεωθερμία; Η Γεωθερμική ενέργεια δημιουργείται από την αποθηκευμένη θερμότητα στο εσωτερικό της

Διαβάστε περισσότερα

20 χρόνια. εμπορική κίνηση στην πόλη κατά την κατασκευή και λειτουργία των έργων. 1991-93 ο Δήμος Πτολεμαΐδας εγκαθιστά το πρώτο σύστημα

20 χρόνια. εμπορική κίνηση στην πόλη κατά την κατασκευή και λειτουργία των έργων. 1991-93 ο Δήμος Πτολεμαΐδας εγκαθιστά το πρώτο σύστημα 20 χρόνια 1991-93 ο Δήμος Πτολεμαΐδας εγκαθιστά το πρώτο σύστημα στην Ελλάδα 12/12/1993 : λειτουργεί η Τηλεθέρμανση 1994 : ιδρύεται η κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πτολεμαΐδας (Δ.Ε.ΤΗ.Π.) που: Ανήκει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. «Κόστος λιγνιτικής και συνολικής παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ για την περίοδο 2009 2012»

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. «Κόστος λιγνιτικής και συνολικής παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ για την περίοδο 2009 2012» ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΔΙΕΘΥΝΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ «Κόστος λιγνιτικής και συνολικής παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ για την περίοδο 2009 2012» ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Το Τμήμα Μελετών και Ερευνητικών Προγραμμάτων εκπόνησε τις κάτωθι μελέτες:

Το Τμήμα Μελετών και Ερευνητικών Προγραμμάτων εκπόνησε τις κάτωθι μελέτες: Το Τμήμα Μελετών και Ερευνητικών Προγραμμάτων εκπόνησε τις κάτωθι μελέτες: - Απρίλιος 2010.Εκπόνηση Τεχνικής Έκθεσης: Ανάλυσεις δειγμάτων λόγω περιστατικού διαρροής ποσότητας διαλύματος FeCl3 στο έδαφος

Διαβάστε περισσότερα

Διατύπωση θέσεων του ΤΕΕ - Τμ. Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με το κόστος θέρμανσης. στη Δυτική Μακεδονία και προτάσεων για την ελάφρυνσή του

Διατύπωση θέσεων του ΤΕΕ - Τμ. Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με το κόστος θέρμανσης. στη Δυτική Μακεδονία και προτάσεων για την ελάφρυνσή του Διατύπωση θέσεων του ΤΕΕ - Τμ. Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με το κόστος θέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία και προτάσεων για την ελάφρυνσή του 14/2/2012 Διατύπωση θέσεων του ΤΕΕ-ΤΔΜ σχετικά με το κόστος θέρμανσης

Διαβάστε περισσότερα

Biomass Day 2019 Βιο-βάσιμη Οικονομία στην Ενέργεια και το Περιβάλλον

Biomass Day 2019 Βιο-βάσιμη Οικονομία στην Ενέργεια και το Περιβάλλον Biomass Day 2019 Βιο-βάσιμη Οικονομία στην Ενέργεια και το Περιβάλλον Εφοδιαστικές Αλυσίδες Βιομάζας για μικρές και μεγάλες Τηλεθερμάνσεις: Οι περιπτώσεις του Αμύνταιου και της Πτολεμαΐδας μέσα από τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΚΟΖΑΝΗΣ

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΚΟΖΑΝΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΗΚΗ Εργ. Έρευνας Παθήσεων από το Περιβάλλον ΓΝ. «Γ. Παπανικολάου», Εξοχή, 57010 Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310992363, Fax. 2313307316 Διευθυντής: Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Άτυπο σημεί ωμα γία αποεπε νδυση ΔΕΗ

Άτυπο σημεί ωμα γία αποεπε νδυση ΔΕΗ Άτυπο σημεί ωμα γία αποεπε νδυση ΔΕΗ Η διαδικασία αποεπένδυσης προέκυψε από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (τέλη 2016) ότι η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δικαίως καταδίκασε τη

Διαβάστε περισσότερα

1. Πρόλογος. Σελ. 2 / 26

1. Πρόλογος. Σελ. 2 / 26 [Έτος] Ενδεικτική αποτύπωση δεσμεύσεων υποχρεώσεων της ΔΕΗ Α.Ε. έναντι της κοινωνίας της Δυτικής Μακεδονίας, ως απόρροια των δραστηριοτήτων της στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της Χώρας Ιούνιος 2014 1.

Διαβάστε περισσότερα

Πλαίσιο μελέτης για τη σύγκριση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην Ευρώπη

Πλαίσιο μελέτης για τη σύγκριση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην Ευρώπη Πλαίσιο μελέτης για τη σύγκριση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην Ευρώπη Η Booz&Co 1 διεξήγαγε τη μελέτη για λογαριασμό της ΔΕΗ, συγκρίνοντας το κόστος της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Επενδυτικό Πρόγραμμα της Γενικής Διεύθυνσης Παραγωγής Φώτιος Ε. Καραγιάννης Διευθυντής ΔΜΚΘ

Επενδυτικό Πρόγραμμα της Γενικής Διεύθυνσης Παραγωγής Φώτιος Ε. Καραγιάννης Διευθυντής ΔΜΚΘ Επενδυτικό Πρόγραμμα της Γενικής Διεύθυνσης Παραγωγής Φώτιος Ε. Καραγιάννης Διευθυντής ΔΜΚΘ Αθήνα, 24 1 2013 Αποστολή της Γενικής Διεύθυνσης Παραγωγής (ΓΔ/Π) Η λειτουργία και συντήρηση των Θερμοηλεκτρικών

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση Δυνατοτήτων Αντιμετώπισης Παραγωγικών Προβλημάτων του Νόμου Κοζάνης. Αξιοποίηση των Εγκαταστάσεων της Εταιρείας Α.Ε.Β.Α.Λ.

Διερεύνηση Δυνατοτήτων Αντιμετώπισης Παραγωγικών Προβλημάτων του Νόμου Κοζάνης. Αξιοποίηση των Εγκαταστάσεων της Εταιρείας Α.Ε.Β.Α.Λ. Διερεύνηση Δυνατοτήτων Αντιμετώπισης Παραγωγικών Προβλημάτων του Νόμου Κοζάνης Αξιοποίηση των Εγκαταστάσεων της Εταιρείας Α.Ε.Β.Α.Λ. εχνολογικά Πάρκα / Τεχνοπόλεις Οργανισμοί, με κύρια επιδίωξή την αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΟΥΡΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΑΗΚ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΟΥΡΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΑΗΚ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΟΥΡΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΑΗΚ 2 ο Ενεργειακό Συμπόσιο, 14-15 Μαρτίου 2013 1 ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΥΡΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

INSTITUTE OF ENERGY FOR SOUTH EAST EUROPE

INSTITUTE OF ENERGY FOR SOUTH EAST EUROPE Ερευνητικό Έργο ΙΕΝΕ: Έξυπνα Νησιά και Ηλεκτροκίνηση Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα 22-23 Νοεμβρίου 2018 Παρουσίαση του κ. Δημήτρη Μεζαρτάσογλου, Υπεύθυνου Μελετών ΙΕΝΕ INSTITUTE OF ENERGY FOR SOUTH EAST EUROPE

Διαβάστε περισσότερα

E-mail :grammelis@certh.gr, margaritis@lignite.gr

E-mail :grammelis@certh.gr, margaritis@lignite.gr Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ινστιτούτο Χηµικών ιεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΕΚΕΤΑ / Ι ΕΠ) Τηλεθέρµανση Κοζάνης: παρούσα κατάσταση και µελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης ήµος και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΑΣΑΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΜΑΝΑΣΑΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΝΑΣΑΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Νησί που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Μόνιμος πληθυσμός (απογρ. 2011) 680.000 κάτοικοι. Ελκυστικός τουριστικός προορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Α εξαμήνου Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2018

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Α εξαμήνου Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2018 Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Α εξαμήνου 2018 Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2018 Οικονομικά Αποτελέσματα 1/1/2018 30/6/2018 Αλεξάνδρα Κονίδα Γενική Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΕ / τμ. Δυτικής Μακεδονίας: Διαδριατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline, TAP) μεταφοράς φυσικού αερίου, πρωτοβουλίες και ενέργειες τοπικών φορέων

ΤΕΕ / τμ. Δυτικής Μακεδονίας: Διαδριατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline, TAP) μεταφοράς φυσικού αερίου, πρωτοβουλίες και ενέργειες τοπικών φορέων ΤΕΕ / τμ. Δυτικής Μακεδονίας: Διαδριατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline, TAP) μεταφοράς φυσικού αερίου, πρωτοβουλίες και ενέργειες τοπικών φορέων για την αξιοποίηση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

1. ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟ

1. ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 213 1. ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟ 1.1. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 213 ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ (GWh) 3.997 GWh Υ/Σ ΟΡΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ- ΔΙΚΤΥΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

H Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα. Σημερινή κατάσταση - Προοπτικές

H Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα. Σημερινή κατάσταση - Προοπτικές Παρουσίαση ΕΣΑΗ H Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα. Σημερινή κατάσταση - Προοπτικές ΙΕΝΕ - ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 22 Νοεμβρίου 2011, Αθήνα Ε.

Διαβάστε περισσότερα

H Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Μετάβαση Τελευταίες Εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αθήνα, 28 Μαρτίου 2018

H Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Μετάβαση Τελευταίες Εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αθήνα, 28 Μαρτίου 2018 H Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Μετάβαση Τελευταίες Εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη Αθήνα, 28 Μαρτίου 2018 ΔΕΗ Η μεγαλύτερη εταιρία ενέργειας στην Ελλάδα πάντα δίπλα σας Όραμα Με τον Ηλεκτρισμό Κοντά σας

Διαβάστε περισσότερα

INSTITUTE OF ENERGY FOR SOUTH EAST EUROPE

INSTITUTE OF ENERGY FOR SOUTH EAST EUROPE Ερευνητικό Έργο ΙΕΝΕ: Έξυπνα Νησιά και Ηλεκτροκίνηση Παρουσίαση του κ. Δημήτρη Μεζαρτάσογλου, Υπεύθυνου Μελετών ΙΕΝΕ INSTITUTE OF ENERGY FOR SOUTH EAST EUROPE Το Όραμα της Ενεργειακής Ένωσης 3Ds Πηγή:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 8 η / 2016 ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 8 η / 2016 ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΠΟΥΣΙΟΥ & ΕΣΤΙΑΣ 3, ΚΟΖΑΝΗ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Α.Δ.Α.: Κοζάνη: 2-9-2016 Αρ. πρωτ.: 638 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 8 η / 2016 ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συμμετοχή των ΟΤΑ σε ενεργειακές επενδύσεις κοινωνικού χαρακτήρα

Συμμετοχή των ΟΤΑ σε ενεργειακές επενδύσεις κοινωνικού χαρακτήρα Συμμετοχή των ΟΤΑ σε ενεργειακές επενδύσεις κοινωνικού χαρακτήρα Γρηγόριος Θ. Τσιούμαρης Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Κοζάνη, 04/09/2009 Το Γενικό Όραμα του Δήμου Πτολεμαΐδας Ο Δήμος Πτολεμαΐδας, δυναμικό ενεργειακό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ).../... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ).../... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 4.3.2019 C(2019) 1616 final ANNEXES 1 to 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ).../... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για την τροποποίηση των παραρτημάτων VIII και IX της οδηγίας

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Εκτιμώντας τα ακόλουθα... 3 Άρθρο 1 Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής... 4 Άρθρο 2 Ορισμοί και ερμηνεία... 4 Άρθρο 3 Πρόσθετεςιδιότητες των

Περιεχόμενα Εκτιμώντας τα ακόλουθα... 3 Άρθρο 1 Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής... 4 Άρθρο 2 Ορισμοί και ερμηνεία... 4 Άρθρο 3 Πρόσθετεςιδιότητες των Πρόταση όλων των ΔΣΜ της CE για τις πρόσθετες ιδιότητες των ΕΔΣ σύμφωνα με το άρθρο 154 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485 της Επιτροπής της 2ας Αυγούστου 2017 σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριων

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ. Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010

Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ. Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010 Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010 Κυρίες και Κύριοι, Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας για να απευθύνω

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζει τη. ζωή μας. www.epperaa.gr. www.ypeka.gr. Προστατεύει από τα Απόβλητα

Αλλάζει τη. ζωή μας. www.epperaa.gr. www.ypeka.gr. Προστατεύει από τα Απόβλητα Προστατεύει από τα Απόβλητα Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ ενισχύει την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων βελτιώνει την Ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Αποτύπωση Ενεργειακών Στοιχείων σε Εθνικό και Περιφερειακό Επίπεδο

Αποτύπωση Ενεργειακών Στοιχείων σε Εθνικό και Περιφερειακό Επίπεδο Αποτύπωση Ενεργειακών Στοιχείων σε Εθνικό και Περιφερειακό Επίπεδο Ποσοστό (%) στο σύνολο της Μηνιαίας Παραγωγής ανά τύπο καυσίμου (ΛΑΓΗΕ: Στοιχεία Ηλεκτροπαραγωγής Φεβρουάριος 2015) Ποσοστό (%) στο σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ & ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε. κ. ΑΡΘΟΥΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ & ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε. κ. ΑΡΘΟΥΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ & ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε. κ. ΑΡΘΟΥΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Εξαγγελίες για άμεσα μέτρα υπέρ του Περιβάλλοντος, της Απασχόλησης, της Ανάπτυξης και της Ευημερίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 13 η / 2015 ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 13 η / 2015 ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΠΟΥΣΙΟΥ & ΕΣΤΙΑΣ 3, ΚΟΖΑΝΗ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Α.Δ.Α.: Κοζάνη: 3-8-2015 Αρ. πρωτ.: 608 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 13 η / 2015 ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτ. Μακεδονίας για τα σενάρια απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την επίπτωση αυτών στη Δυτ.

Θέσεις του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτ. Μακεδονίας για τα σενάρια απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την επίπτωση αυτών στη Δυτ. Θέσεις του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτ. Μακεδονίας για τα σενάρια απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την επίπτωση αυτών στη Δυτ. Μακεδονία 11/1/2011 Θέσεις του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτ. Μακεδονίας για τα σενάρια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Ορυκτός πλούτος παρούσα κατάσταση και προοπτικές ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Ορυκτός πλούτος παρούσα κατάσταση και προοπτικές ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ορυκτός πλούτος παρούσα κατάσταση και προοπτικές ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Η σημασία του εξορυκτικού κλάδου για την ελληνική οικονομία Ο ελληνικός ορυκτός πλούτος αποτελείται από

Διαβάστε περισσότερα