Βικτώρια Μακρή, 2015 Εικόνων εξωφύλλου: Josephine Cardin/Trevillion Images, Francesco R. Iacomino, Τοσκάνη/Shutterstock

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Βικτώρια Μακρή, 2015 Εικόνων εξωφύλλου: Josephine Cardin/Trevillion Images, Francesco R. Iacomino, Τοσκάνη/Shutterstock"

Transcript

1

2 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μια νύχτα με τον Τσέχωφ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Βικτώρια Μακρή ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Αρετή Κολλάτου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά Βικτώρια Μακρή, 2015 Εικόνων εξωφύλλου: Josephine Cardin/Trevillion Images, Francesco R. Iacomino, Τοσκάνη/Shutterstock ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2015 Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2015, αντίτυπα Έντυπη έκδοση ΙSBN Ηλεκτρονική έκδοση ISBN Τυπώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε χαρτί ελεύθερο χημικών ουσιών, προερχόμενο αποκλειστικά και μόνο από δάση που καλλιεργούνται για την παραγωγή χαρτιού. Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής αδείας του εκδότη κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, διανομή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση, παρουσίαση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. Έδρα: Τατοΐου 121, Μεταμόρφωση Βιβλιοπωλείο: Εμμ. Μπενάκη 13-15, Αθήνα Τηλ.: fax: PSICHOGIOS PUBLICATIONS S.A. Head Office: 121, Tatoiou Str., Metamorfossi, Greece Bookstore: 13-15, Emm. Benaki Str., Athens, Greece Tel.: fax:

3

4 Στους αγγέλους μου στον ουρανό τους γονείς μου

5 Υπάρχουν πολλά είδη σιωπής, καμιά φωτεινότερη από εκείνη του ήλιου. Faiz Ahmed Faiz, Πακιστανός ποιητής

6 Τοσκάνη η αγαπημένη Σαββατόβραδο χειμώνα, και το φουαγέ του θεάτρου είναι γεμάτο κόσμο. Κάθομαι στο μπαρ και πίνω ζεστή σοκολάτα λίγο πριν ξεκινήσει η παράσταση. Έχει ήδη ακουστεί το πρώτο κουδούνι. Ο χειμώνας και η γεύση της σοκολάτας ήταν πάντα έννοιες συνυφασμένες μέσα μου. Κρύο, ψιλόβροχο, σκοτάδι από τις πέντε το απόγευμα, λεωφορεία που καθυστερούν στους βρεγμένους δρόμους της Αθήνας, άνθρωποι στις στάσεις με κουρασμένα πρόσωπα και κορμιά μαζεμένα από την παγωνιά, παντζούρια που κλείνουν νωρίς, και στο σπίτι βαμβακερές κάλτσες κι από την κουζίνα έρχεται η μοσχοβολιά από την αχνιστή σοκολάτα μέσα σ εκείνη την ίδια πάντα, χρόνια τώρα ραγισμένη, πολυαγαπημένη κούπα, που το πιατάκι της έχει σπάσει εδώ και καιρό που την κρατάς στα χέρια σου και νιώθεις να σου ζεσταίνει τις χούφτες σαν να ναι άνθρωπος σαν η ραγισμένη πορσελάνη της να είναι οι παλάμες μιας μάνας που τρίβουν τρυφερά τα κοκκινισμένα χέρια του παιδιού της όταν αυτό επιστρέφει μες στο καταχείμωνο από το σχολείο. Ακούγεται το δεύτερο κουδούνι. Πίνω την τελευταία γουλιά της καυτής σοκολάτας, κλείνω το κινητό και μπαίνω στην αίθουσα. Βελούδινα καθίσματα, χοντρή μοκέτα στο δάπεδο, διακριτικοί φωτισμοί ανακαινισμένο πρόσφατα το θέατρο.

7 12 ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΜΑΚΡΗ Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν καθίσει στις θέσεις τους. Βρίσκω τη δική μου, βγάζω το παλτό και κάθομαι. Κοιτάω γύρω μου. Ζευγάρια παντού. Φίλοι ή σύντροφοι. Εγώ έχω έρθει μόνη. Τις περισσότερες θεατρικές παραστάσεις τις έχω δει μόνη μου. Αλλά ποτέ δε μ ένοιαξε αυτό. Προτιμώ να δω ένα θεατρικό έργο που μου αρέσει, παρά να το χάσω επειδή δεν είχα παρέα να πάω. Ο άντρας μου δεν αγαπάει ιδιαίτερα το θέατρο. Προτιμάει να κάθεται στο σπίτι, να μπαίνει στο ίντερνετ και ν ασχολείται με τις ώρες με τα διεθνή χρηματιστήρια. Η κόρη μου έχει τη σχολή της και τον αγαπημένο της αγαπούν και οι δύο τα ταξίδια, κι όταν έχουν ελεύθερο χρόνο φεύγουν. Φίλες πρόθυμες να ξεσκάσουν από τα προβλήματά τους σπάνια βρίσκω. Κάποιες φορές, ο εθισμός στα βάσανα είναι χειρότερος κι από τον εθισμό στο αλκοόλ. Είχα πει κάποτε σε μια γνωστή μου: «Έρχεσαι να πάμε στο θέατρο αύριο βράδυ;» Με κοίταξε, θυμάμαι, με μάτια έντρομα και μου είπε απότομα: «Αισθάνεσαι καλά; Είσαι καλά; Αυτό που θες, να πας στο θέατρο με τόσα προβλήματα γύρω σου, να πας να το κοιτάξεις!» «Μα ο πολιτισμός είναι θεραπεία», της είχα απαντήσει ήρεμα και αιφνιδιασμένη συγχρόνως από την αντίδρασή της, συμπλήρωσα: «Η επαφή με οτιδήποτε έχει σχέση με το πνευματικό πεδίο σού δίνει δύναμη να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα» «Να πας οπωσδήποτε σε γιατρό να το κοιτάξεις! Μην το αφήνεις, θα χειροτερέψει!» επανέλαβε εκείνη με βλέμμα καχύποπτο.

8 ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ 13 Θα θελα να ταν απόψε εδώ μαζί μου η Βέλγω μου, η δίδυμη αδερφή μου, που λατρεύει το θέατρο η συγκεκριμένη παράσταση θεωρείται από τις πιο πετυχημένες της φετινής χρονιάς. Θα της άρεσε πολύ, είμαι σίγουρη. Της τηλεφώνησα, αλλά δεν μπορούσε έχει έρθει ένα γκρουπ Γερμανών στο ξενοδοχείο, και πρέπει να είναι εκεί. Μένει μόνιμα στη Χαλκιδική με τον δεύτερο άντρα της. Έχουν μια μικρή, πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα στην Ουρανούπολη, ανοιχτή χειμώνα καλοκαίρι. Έκτισαν το σπίτι τους, μια μονοκατοικία με τεράστιο κήπο γεμάτο λουλούδια και οπωροφόρα δένδρα, κοντά στο ξενοδοχείο. Έχει κάνει δύο γάμους η Βέλγω, κι έχει τρεις γιους, από τρεις διαφορετικούς άντρες. Της αρέσει να ερωτεύεται τη ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της, ν αγαπάει αυτό που έχει να κάνει στην καθημερινότητά της και να το κάνει μ ευχαρίστηση από το να ποτίζει τις λεβάντες και τα κοράλλια της μέχρι να ελέγχει τα λογιστικά του ξενοδοχείου. Αλλά η μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο. Από μικρό κοριτσάκι τη γοήτευε η υποκριτική, ακόμα κι αν πρόκειται για παράσταση ερασιτεχνικού θιάσου μάλιστα, αρκετές φορές έχει χρηματοδοτήσει με δικά της χρήματα θεατρικές παραστάσεις νέων παιδιών μέσα από τον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής της, του οποίου είναι μέλος. Ταξιδεύει πολύ, ιδίως αν πρόκειται για καλλιτεχνικό γεγονός. Μπορεί να φύγει για τη Σικελία, να πάει στην Όπερα να δει την Κάρμεν, κι από κει να πάρει το αεροπλάνο για την Ισπανία, για να πάει σε κάποιο φεστιβάλ φλαμένκο κι όταν επιστρέψει, να μου τηλεφωνήσει και να μου μιλάει με τις ώρες για το ταξίδι της, ενθουσιασμένη σαν κοριτσάκι κι ας έχει δει την Κάρμεν καμιά δεκαριά φορές. Όμορφη η Βέλγω μου! Δυνατή! Πόνεσε στη ζωή της, γονάτισε, έκλαψε, σηκώθηκε, και συνέχισε. Το χέρι της, λεπτό και με σχολαστικότητα περιποιημένο, σου σφίγγει το δι-

9 14 ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΜΑΚΡΗ κό σου, και νιώθεις πως έχεις μια δεύτερη μάνα πλάι σου Η Αννούλα μου, η μεγαλύτερη κατά δύο χρόνια αδερφή μας, εδώ και χρόνια είναι μακριά μας. Χήρεψε νέα, παιδιά δεν έκανε, και δε σήκωσε κεφάλι από τις αγιογραφίες που φτιάχνει. Απομονωμένη σ έναν κόσμο ολότελα δικό της και περίκλειστο, στον οποίο δεν μπορεί κανείς να εισχωρήσει. Τρυφερή και ευαίσθητη, ευάλωτη στις ίδιες τις επιθυμίες της και τις κρυφές πλευρές του εαυτού της. Η Βέλγω κι εγώ, παρ ότι εμείς είμαστε οι μικρότερες, τη νιώθουμε σαν κόρη μας που πρέπει όσο ζούμε να την προσέχουμε, κι ας μένει μακριά μας ν ανοίγουμε νοερά και αθόρυβα μη μας καταλάβει και θυμώσει την πόρτα του δωματίου της, να βεβαιωνόμαστε ότι είναι καλά, ότι κάθεται σκυμμένη και εργάζεται στις εικόνες της, και να ξανακλείνουμε προσεκτικά την πόρτα. Κάπου κάπου κάνει ένα ταξίδι στην Αθήνα κι έρχεται σε μένα και στους γονείς μας, ή το καλοκαίρι πάει στη Βέλγω, στη Χαλκιδική. Αλλά σε μια βδομάδα, το πολύ σε δέκα μέρες, επιστρέφει και πάλι στις εικόνες των αγίων της Ρίχνω μια ματιά στο πρόγραμμα της παράστασης. Είναι εξαιρετικά καλαίσθητο. Βυσσινί χαρτί και με χρυσά καλλιγραφικά γράμματα: «Άντον Τσέχωφ Οι τρεις αδελφές. Δράμα σε τέσσερις πράξεις». Ακούγεται και το τρίτο κουδούνι, και τα φώτα χαμηλώνουν. Οι ψίθυροι σταματάνε. Οι προβολείς της σκηνής φωτίζουν το σκηνικό. Βλέπω μπροστά μου την εικόνα που περιγράφει ο Τσέχωφ στην πρώτη πράξη του έργου: Η μέρα είναι ηλιόλουστη, και στο σπίτι των κοριτσιών ετοιμάζεται το πρόγευμα. Η Όλγα, με μπλε σκούρα στολή καθηγήτριας του γυ-

10 ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ 15 μνασίου, διορθώνει σχολικά τετράδια η Μάσα, µε μαύρο φόρεμα και το καπέλο στα γόνατά της, κάθεται και διαβάζει ένα βιβλίο, και η Ιρίνα, µε άσπρο φόρεμα, στέκεται λίγο πιο πέρα, βυθισμένη στις σκέψεις της. Μιλάει πρώτη η Όλγα: «Ο πατέρας πέθανε πριν από έναν χρόνο, ακριβώς σαν σήμερα, στις 5 του Μάη, την ημέρα της γιορτής σου, Ιρίνα. Έκανε πολύ κρύο τότε, έριχνε χιόνι. Ένιωθα πως δεν μπορού σα να το αντέξω Κι εσύ ήσουν χλωμή σαν πεθαμένη. Όμως να, πέρασε ένας χρόνος, και το ξαναθυμόμαστε χωρίς πόνο πια. Εσύ φόρεσες τ άσπρα σου και το προσωπάκι σου λάμπει» Ιρίνα: «Τι τα ξαναθυμόμαστε όλα αυτά» Πρωτογνώρισα το θεατρικό αυτό έργο του Τσέχωφ, τις Τρεις αδελφές, στην Ιταλία, στην Τοσκάνη. Μας είχε κάνει δώρο το βιβλίο, σε μένα και τις αδερφές μου, η Ντονατέλα. Ήμουν οκτώ χρόνων κοριτσάκι τότε, όταν πρωτοπήγαμε στην Τοσκάνη. Δεκαετία του 60. Αρχές καλοκαιριού, μόλις είχαν κλείσει τα σχολεία, γύρω στα μέσα του Ιούνη. Η μητέρα μας με κρατούσε σφιχτά από το χέρι κι από το άλλο κρατούσε τη Βέλγω. Η Αννούλα στεκόταν δίπλα σε μένα και κάθε τόσο αναζητούσε το χέρι μου κι όταν το έπιανε ένιωθα το δικό της παγωμένο, παρ ότι ο καιρός ήταν ζεστός. Μαζεμένη. Από τότε. Από πάντα. Μ ένα αγροτικό αυτοκίνητο η μητέρα μας κι εμείς, τα τρία κορίτσια, ξεκινήσαμε από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Φλωρεντίας και φτάσαμε στο κτήμα όπου θα μέναμε, σ ένα χωριουδάκι στα περίχωρα της πόλης, κάπου εξήντα χιλιόμετρα μακριά. Ο πατέρας μας είχε μείνει στην Ελλάδα. Στο χωριό μάς έφερε ο επιστάτης που ήρθε με το αγροτικό και μας περίμενε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Φλωρεντίας.

11 16 ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΜΑΚΡΗ Ταξιδέψαμε με τρένο από την Αθήνα, δυο μέρες ταξίδι και παραπάνω, μέσω της ενιαίας τότε Γιουγκοσλαβίας. Με το που φτάσαμε στο κτήμα και κατεβήκαμε στην είσοδο του σπιτιού, σταθήκαμε μουδιασμένες και οι τέσσερις οι αποσκευές ήταν πλάι μας, κι εμείς για μερικά λεπτά είχαμε μείνει αμίλητες και σαστισμένες. Μπροστά μας έστεκε θεόρατο και επιβλητικό το αρχοντικό του κτήματος. Πανέμορφο! Κοίταζα γύρω μου. Μέχρι εκεί όπου έφταναν τα μάτια μου έβλεπα λόφους και αμπέλια. Η εικόνα ήταν όμορφη σαν παραμύθι και πιο πολύ «Τι είναι εδώ, μαμά;» ρώτησα κάποια στιγμή. «Η Τοσκάνη, Μαργιότα μου. Η περιοχή αυτή λέγεται Κιάντι», μου απάντησε η μάνα μου μουδιασμένη και ήταν τα πρώτα λόγια που έλεγε μετά από πολλή ώρα. Οι αδερφές μου δεν είχαν μιλήσει ακόμα. «Δηλαδή;» την ξαναρώτησα αθώα και απορημένη, μην μπορώντας να ξεκολλήσω το βλέμμα μου από το χρυσαφένιο χρώμα των λόφων. «Θα μείνουμε σ αυτό το κτήμα όλο το καλοκαίρι, μέχρι τον Σεπτέμβρη που θ ανοίξει το σχολείο σας και θα ξαναπάμε στην Αθήνα. Εγώ θα δουλεύω εδώ, κι εσείς θα παίζετε» μου απάντησε η μητέρα μου με την τρυφερή κι απαλή φωνή της. «Έχει παιδάκια να παίζουμε;» είχε πεταχτεί η Βέλγω. Δε μοιάζαμε πολύ με τη Βέλγω. Αν και δίδυμες, είχαμε ανέκαθεν ένα σωρό διαφορές, και στα χαρακτηριστικά μας γνωρίσματα, αλλά και στον χαρακτήρα. Καστανές και οι δύο και αδύνατες λίγο πιο ψηλή η Βέλγω, τολμηρή και παιχνιδιάρα, εγώ ήσυχη και λιγομίλητη. Εκείνη κοιταζόταν από μικρή στον καθρέφτη κι όλο διόρθωνε τις τούφες των μαλλιών της εγώ κρατούσα μια κοκάλινη κούκλα στην αγκαλιά μου και της χάιδευα τα μαλλιά. Έμοιαζα πιο πολύ με τη μεγάλη μας αδερφή, την Άννα.

12 ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ 17 «Μαργιότα», μου έλεγε η Άννα όταν με έβλεπε σκεφτική, για ώρα αμίλητη «τι σκέφτεσαι;» «Τη θάλασσα» της απαντούσα αμέσως και το παιδικά χεράκια μου χάιδευαν συνέχεια τα μαλλάκια της κούκλας. «Γιατί σκέφτεσαι τη θάλασσα;» με ξαναρώταγε εκείνη, με τα τεράστια μάτια της όλο απορία. Σήκωνα τους ώμους μου εγώ η κουκλίτσα πάντα στα χέρια μου και της έλεγα: «Δεν ξέρω, Αννούλα Τη σκέφτομαι γιατί μ αρέσει Θέλω κάποτε να κάνω ένα μεγάλο ταξίδι στη θάλασσα. Εσύ;» Αργούσε ν απαντήσει εκείνη. «Εγώ δεν πολυθέλω», έλεγε τελικά. «Αλλά άμα είναι να πάμε μαζί μπορεί και να θέλω» Έξω στην αυλή ακουγόταν το ξέγνοιαστο γέλιο της Βέλγως, που έκανε κούνια κάτω από το δένδρο και χαιρόταν σαν να είχε τον κόσμο όλο στα πόδια της. «Παντού υπάρχουν παιδάκια», είχε απαντήσει η μητέρα μας στη Βέλγω, τότε, σ εκείνο το πρώτο μας ταξίδι στην Τοσκάνη. «Ναι, αλλά, πού ν τα!» είχε κάνει δυνατά η αδερφή μου, τάχα θυμωμένα, αλλά σκερτσόζικα. Τα ματάκια της κοίταζαν απέναντι, κοίταζαν δίπλα, κοίταζαν παντού, έψαχναν να βρουν παιδάκια να παίζουν. Πουθενά παιδάκια όμως! Μεσημέρι. Ο ήλιος της Τοσκάνης ζεστός, και μια εκπληκτική ησυχία τριγύρω, μια γαλήνια ερημιά που σου κοβε την ανάσα. Το σπίτι στο κτήμα ήταν τεράστιο: πέτρινο, τριώροφο, με ξύλινα ψηλά παράθυρα και σκεπή από κεραμίδια ήταν στη μέση ενός απέραντου αμπελώνα που τον διέσχιζε μια ολόισια γραμμή από κυπαρίσσια. Κτισμένο από τον προηγούμενο αιώνα, μάθαμε αργότερα. Μόνο του. Δεν υπήρχαν άλλα σπίτια κοντά του. Βρισκόταν

13 18 ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΜΑΚΡΗ πάνω σ ένα μικρό ύψωμα. Όλη η έκταση, σε μεγάλη ακτίνα γύρω του, ήταν δική του. Από τον δρόμο μέχρι την κεντρική είσοδο ανέβαινε ένα φαρδύ χαλικόστρωτο μονοπάτι από το οποίο μας είχε φέρει ο επιστάτης με το αγροτικό αυτοκίνητο. Εντέλει, η μικρούλα κόρη του ιδιοκτήτη του κτήματος ήταν το πρώτο παιδάκι που συναντήσαμε. Ντονατέλα τ όνομά της, συνομήλικη της Αννούλας. Μόλις μας είδε από κάποιο ανοιχτό παράθυρο του σπιτιού έτρεξε γρήγορα κι άνοιξε την πόρτα, φωνάζοντας συγχρόνως τον πατέρα της, όπως καταλάβαμε από τη λέξη που επαναλάμβανε δυνατά: «papà! papà!» Εμείς στεκόμασταν ακόμα μουδιασμένες και οι τέσσερις στην επιβλητική είσοδο, φοβισμένες από τον καινούργιο τόπο όπου ξαφνικά βρεθήκαμε, αλλά και τα άγνωστα πρόσωπα που θα συναντούσαμε. Το κοριτσάκι άρχισε να μας εξετάζει από πάνω μέχρι κάτω και κάτι έλεγε στον πατέρα του με έντονη φωνή. Δίπλα τους είχε έρθει και η οικονόμος του σπιτιού την ιδιότητά της τη μάθαμε αργότερα, η σινιόρα Λουτσία. Η Αννούλα παραλίγο να βάλει τα κλάματα. Είχε βρεθεί ξαφνικά σ ένα άγνωστο περιβάλλον, την κοίταζαν ξένοι άνθρωποι και άκουγε πρώτη φορά στη ζωή της ξένη γλώσσα. Είχε κατεβάσει το κεφάλι φοβισμένη κι ετοιμαζόταν να κλάψει. Το κατάλαβε η μητέρα μας και της χάιδεψε τα μαλλιά. «Το κοριτσάκι μιλάει ιταλικά, Αννούλα», της είπε γλυκά η Ντονατέλα δεν έβαζε γλώσσα μέσα της. «Θα μάθουμε κι εμείς σε λίγες μέρες θα λέμε ολόκληρες κουβέντες. Θα δεις!» Σε λίγο η Ντονατέλα με τον πατέρα της και τη σινιόρα Λουτσία μας συνόδεψαν στο δωμάτιο που θα μέναμε, στο πίσω μέρος του σπιτιού. Ήταν μια μεγάλη ισόγεια, γωνιακή, ηλιόλουστη κάμαρα με δικό της μπάνιο, ξύλινο πάτωμα και τρία παράθυρα που έβλεπαν στους αμπελώνες. Είχε όμορφα έπιπλα και βαμβακερά σκεπάσματα στα κρεβάτια, που

14 ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ 19 μοσχοβόλαγαν λεβάντα. Μείναμε εκεί σχεδόν τρεις μήνες. Η μητέρα μας έπιανε δουλειά στο κτήμα νωρίς το πρωί και τελείωνε αργά το απόγευμα, μ ένα διάλειμμα το μεσημέρι. Δουλειές υπήρχαν πολλές να κάνει. Το κτήμα είχε το οινοποιείο, τα κελάρια, μια τρατορία και τέσσερα πέντε δωμάτια στον δεύτερο όροφο του σπιτιού τα οποία ενοικιάζονταν σε τουρίστες. Και, βέβαια, τον μεγάλο, πανέμορφο αμπελώνα. Η μάνα μας δούλευε παντού, αλλά κυρίως στην τρατορία. Την καθάριζε, έπλενε τα πιάτα, σφουγγάριζε, καθάριζε τα λαχανικά, το κρέας, έπλενε τα τραπεζομάντιλα, τα σιδέρωνε, ασχολιόταν μετά και με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, κι ύστερα τακτοποιούσε το οινοποιείο και τα κελάρια. Πολύ συχνά με τη σινιόρα Λουτσία πήγαινε στη Φλωρεντία και βοηθούσε στις προμήθειες από την αγορά. Στην αρχή τα αφεντικά συνεννοούνταν μαζί της με νοήματα. Σύντομα, όμως, η ανάγκη την έκανε να εξοικειωθεί σχετικά εύκολα με την ιταλική γλώσσα. Εμείς τα κορίτσια όλη μέρα παίζαμε με την Ντονατέλα. Κι όπως ακριβώς το είχε πει η μητέρα μας, σε λίγες μέρες είχαμε μάθει και λέγαμε ολόκληρες κουβέντες: che bello (τι ωραίο), pane (ψωμί), ragazza (κορίτσι), grazie (ευχαριστώ). Στην Ελλάδα μέναμε στην Καισαριανή, κοντά στο Σκοπευτήριο. Ο δρόμος έξω από το σπίτι μας για χρόνια ήταν χωματόδρομος. Έβγαιναν κάθε τόσο στις πόρτες οι γυναίκες της γειτονιάς με κατσαρόλες γεμάτες νερό στα χέρια και κατάβρεχαν το χώμα για να κάτσει η σκόνη, που την ανάσαινες ακόμα κι όταν κοιμόσουν. Και στα περισσότερα σπίτια χαμόσπιτα όλα, με ασβεστωμένες αυλές και αντί για γλάστρες τενεκέδες από λάδι έκαιγε μέρα νύχτα ένα καντηλάκι πάνω στο τραπέζι, πλάι σε κάνα δυο ασπρόμαυρες κορνιζαρισμέ-

15 20 ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΜΑΚΡΗ νες φωτογραφίες. Αυτοσχέδιο καντηλάκι. Ένα μικρό πιατάκι γεμάτο χώμα και πάνω του, στο κέντρο, ένα γυάλινο ποτήρι του κρασιού γεμάτο λάδι, αναμμένο πάντα. Το χώμα «εκείνο», το ματωμένο! Όταν έγινε η εκτέλεση των διακοσίων στην Καισαριανή από τους Γερμανούς, ξημερώματα Πρωτομαγιάς του 44, μάζευαν κατά εικοσάδες τους εκτελεσμένους και τους έριχναν πάνω σε φορτηγά για να τους μεταφέρουν στο Τρίτο Νεκροταφείο. Καθώς απομακρύνονταν τα φορτηγά, από τις χαραμάδες τους έσταζε στους χωματόδρομους το ζεστό ακόμη αίμα των εκτελεσθέντων κάποιοι απ αυτούς δεν είχαν καλά καλά ξεψυχήσει. Το χώμα των δρόμων της Καισαριανής δεν προλάβαινε να απορροφήσει όλο εκείνο το νωπό αίμα. Έμενε κατακόκκινο πάνω στις πέτρες και φωτιζόταν ανατριχιαστικά από τον πρωινό ανοιξιάτικο ήλιο. Έτρεχαν πίσω από τα φορτηγά συγγενείς κλαίγοντας και μάζευαν το ματωμένο χώμα στις χούφτες τους. Γριούλες μαυροφορεμένες γονάτιζαν μ ένα αυτοσχέδιο θυμιατό πάνω στις ματωμένες ροδιές που άφηναν τα καμιόνια και λιβάνιζαν. Όπως λέει και ο Ασημάκης Πανσέληνος στο βιβλίο του Τότε Που Ζούσαμε, «Φορτώσαν τα πτώματα, ζεστά σε καμιόνια και τα περάσαν μέσα από το συνοικισμό, τρέχαν ποτάμι τα αίματα όθε περνούσαν, κι ο κόσμος έκλεινε τα παράθυρα δε βαστούσε να βλέπει».* Το πήγαν στο σπίτι τους εκείνο το χώμα και το έκαναν καντήλι έβαλαν στο τραπέζι ένα πιατάκι, πάνω του τοποθέτησαν ένα κρασοπότηρο γεμάτο λάδι και γύρω από το κρασοπότηρο έστρωσαν ευλαβικά το ματωμένο χώμα, με το φιτίλι στο λάδι να καίει μέρα νύχτα. Δίπλα στο πιατάκι έστεκε πάντα μια τεράστια, κορνιζαρι- * Ασημάκης Πανσέληνος, Τότε που ζούσαμε, Κέδρος, Αθήνα 1984.

16 ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ 21 σμένη μαυρόασπρη φωτογραφία με τον εκτελεσμένο, με το τζάμι της καθαρισμένο με κολόνια και πιο κει ένα βαζάκι με φρέσκα λουλούδια, χειμώνα καλοκαίρι. Ο πατέρας μας δούλευε στην Columbia, στον Περισσό, στο εργοστάσιο που έβγαζε τους δίσκους από βινύλιο τότε. Μακετίστας. Πολλά από τα εξώφυλλα των λαϊκών δίσκων είναι δικά του σχέδια. Αλλά τα χρήματα ήταν λίγα. Και του είπε κάποια στιγμή ένας συνάδελφός του ότι γνωρίζει μια φιλική οικογένεια στην Ιταλία, στην Τοσκάνη γνωριμία από τον πόλεμο, με τον παππού τότε της οικογένειας, η οποία συνεχίστηκε και μετά τον πόλεμο με τον γιο, που έχει ένα τεράστιο κτήμα με αμπελώνα και οινοποιείο, και ότι τα καλοκαίρια ζητάνε βοηθό για τα κελάρια, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και την τρατορία που λειτουργεί μέσα στο κτήμα. Κι αν θέλει ο πατέρας μου θα μπορούσε αυτός ο κύριος να στείλει γράμμα στον γνωστό του, να του μιλήσει για την οικογένειά μας. Όπως και τελικά έγινε. Από τότε, και για κάποια χρόνια, ο πατέρας μας τα καλοκαίρια έμενε στην Καισαριανή και δούλευε την άδειά του στην Columbia έτσι τον θυμάμαι να κάνει πάντα κάθε καλοκαίρι για να κερδίζει διπλά χρήματα στη διάρκεια της θερινής του άδειας κι εμείς τα κορίτσια με τη μητέρα μας πηγαίναμε στην Τοσκάνη, στην περιοχή Κιάντι, στο οινοποιείο του σινιόρ Τζοβάνι, του πατέρα της Ντονατέλα. Οι γονείς μας αποφάσισαν ότι θα ταν καλύτερο να μας έπαιρνε μαζί της η μητέρα μας στην Ιταλία, σ ένα κτήμα όπου όλη μέρα θα παίζαμε και, το κυριότερο, θα ήμασταν κοντά της, από το να επιστρέφει κουρασμένος ο πατέρας μας από τη δουλειά αργά το απόγευμα και να έχει να φροντίσει και τρία παιδιά, τα οποία συν τοις άλλοις θα είχαν μείνει σχεδόν όλη μέρα μόνα τους.

17 22 ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΜΑΚΡΗ Η Τοσκάνη, αγαπημένη όπως όλα τα αγαπημένα παραμύθια που δε θες να τελειώσουν. Γη που τη ζεμάταγε τα καλοκαίρια ο ήλιος. Όμορφη γη, ευλογημένη, γεμάτη αμπέλια, ελιές, κυπαρίσσια και παπαρούνες. Το φθινόπωρο ερχόταν ένας απαλός αέρας από τους γύρω λόφους κι έκανε τα κυπαρίσσια να λυγίζουν ένα αεράκι απαλό και καθαρό, να σε κάνει να ριγάς, σαν έρωτας που πρωτοαγγίζει το κορμί σου. Την αγάπησα από μικρό κορίτσι την Τοσκάνη. Από τη στιγμή που πρωτοπήγα δεν ήθελα να φύγω. Ερωτεύτηκα το χρώμα της, τις μυρωδιές της, τα χωριά της, τα ελαιοτριβεία της, τα οινοποιεία της, τα αβαεία της, τις τρατορίες της, και πιο πολύ εκείνες τις κατακόκκινες παπαρούνες που φύτρωναν στην ολόχρυση γη της. Τη συνέκρινα, χωρίς να το θέλω, με την Καισαριανή, τα χαμηλά φτωχικά σπίτια, τους χωμάτινους και λιγοστούς τσιμεντένιους δρόμους, και πλέον η γειτονιά που έπαιζα παιδί μού φαινόταν γκρίζα και άχαρη. Ήθελα τη Φλωρεντία και τη Σιένα, ήθελα τα πανέμορφα χωριά γύρω από το Κιάντι, που συλλάβιζα τα ονόματά τους αργά και προσεκτικά, μέχρι να μάθω να τα προφέρω σωστά: Μοντεφιοράλε, Καστελίνα ιν Κιάντι, Γκρέβε ιν Κιάντι. Ήθελα και όλους εκείνους τους απέραντους κυματιστούς λόφους που δε χόρταιναν να βλέπουν τα παιδικά μου μάτια. Ήθελα να κοιτάω μακριά και να βλέπω αμπελώνες και γη καλλιεργημένη, να ξέρω πως έξω από το παράθυρό μου ο τόπος είναι γεμάτος κατακόκκινες, φλογερές παπαρούνες. Κι αργότερα, όταν η μητέρα μας μια Κυριακή πρωί μάς πήγε εκδρομή στη θάλασσα, είδα το Αρχιπέλαγος της Τοσκάνης, και το ήθελα όλο δικό μου Το τοπίο στα περίχωρα της Φλωρεντίας μου έδειχνε, σε αληθινή αναπαράσταση, όλες τις εικόνες της παιδικής μου φαντασίας. Και κάποιες φορές με είχε κάνει να αισθανθώ

18 ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ 23 ακόμα και πριγκίπισσα, καθώς όλα εκείνα τα πανέμορφα μεγάλα αγροτικά σπίτια που εξείχαν στις κορυφές των λόφων με τους αμπελώνες για μένα δεν ήταν τίποτε άλλο παρά οι κατοικίες των ευτυχισμένων όπως κι εγώ πριγκιπισσών Σαράντα πέντε χρόνια μετά! Θεέ μου! Σχεδόν μισός αιώνας από τότε! Πώς πέρασε; Στην Αθήνα τώρα, σ ένα θέατρο μόνη ένα χειμωνιάτικο σαββατόβραδο, συντροφιά με τις αναμνήσεις μου, μακριά πολύ από την Τοσκάνη από τα όνειρά μου ακόμα πιο μακριά Δε μένω πια στην Καισαριανή. Εκεί μένουν ακόμα οι γονείς μας, στο πατρικό μας σπίτι πάντα, με μια κυρία από τη Ρωσία, τη Σβετλάνα, που ζει μόνιμα μαζί τους και τους φροντίζει. Είναι ηλικιωμένοι κι έχουν προβλήματα υγείας κι επιπλέον γκρινιάζουν σαν παιδάκια ότι δεν πάω να τους δω συχνά, παρόλο που σχεδόν δύο φορές την εβδομάδα εκεί είμαι. Κατοικώ κοντά στο Ρέμα του Χαλανδρίου. Επέλεξα ένα διαμέρισμα με ησυχία και φύση γύρω, για να μπορώ να ησυχάζω και να γράφω. Και κάθε τόσο μου αρέσει να πηγαίνω στο θέατρο, όπως απόψε με ή χωρίς παρέα. Το βιβλίο του Τσέχωφ Οι τρεις αδελφές στα ιταλικά, βέβαια μας το χάρισε η Ντονατέλα το επόμενο καλοκαίρι που ξαναπήγαμε στην Τοσκάνη, για να δουλέψει και πάλι η μητέρα μας στο κτήμα του σινιόρ Τζοβάνι. Είχε έρθει στην κάμαρά μας να μας καλωσορίσει με το δώρο της και άπλωσε τα χεράκια της χαμογελαστή και προσέφερε το βιβλίο στην Αννούλα. Λύνει τον κόκκινο φιόγκο του περιτυλίγματος εκείνη, ξεδιπλώνει το χαρτί, βλέπει το βιβλίο, το κοιτάζει αμήχανη, και δεν καταλαβαίνει τίποτα. Όλες οι λέξεις του εξωφύλλου τής ήταν άγνωστες. Ντρέπεται, όμως, να ρωτήσει την Ντονατέλα

19 24 ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΜΑΚΡΗ τι βιβλίο είναι αυτό. Το παίρνω μετά εγώ, τα ίδια. Δεν κατάλαβα τίποτα, και συγχρόνως ντρεπόμουν να ρωτήσω. Μετά το παίρνει η Βέλγω, το κοιτάει, χαϊδεύει τρυφερά το δερματόδετο εξώφυλλο προφανώς επειδή πάντα της άρεσαν τα ακριβά, όμορφα πράματα, ανοίγει τις σελίδες, κοιτάζει, βλέπει τους διαλόγους, οπότε γυρνάει με νάζι και λέει στην Ντονατέλα: «Πες μου ότι είναι θεατρικό βιβλίο, να μου δώσεις χαρά! Πες το μου! Έχω ξαναδεί θεατρικό βιβλίο, και ήταν γραμμένο όπως αυτό. Όλες του οι σελίδες με διαλόγους. Πες μου ότι μας χαρίζεις βιβλίο που έχει σχέση με το θέατρο! Θα είναι το αγαπημένο μου! Ποιος είναι ο τίτλος του;» Η Ντονατέλα έλαμψε από ευχαρίστηση όταν είδε τη χαρά στο προσωπάκι της Βέλγως. «Μα καλά, ξεχάσατε τις λέξεις που σας έμαθα πέρυσι;» είπε χαριτωμένα. «Δεν είπαμε ότι εσείς οι τρεις στα ιταλικά λέγεστε sorelle; Είπα να σας κάνω δώρο ένα βιβλίο που μιλάει για τρεις αδερφές, όπως εσείς, και δεν καταλάβατε τον τίτλο; Οι τρεις αδελφές ονομάζεται. Είναι θεατρικό έργο, καλά το κατάλαβε η Βέλγω. Ο συγγραφέας είναι Ρώσος. Chekhov λέγεται. Να, διαβάστε τ όνομά του!» Τότε εμείς, σαν καλά κι ευγενικά κοριτσάκια, αφού ξανακοιτάξαμε με προσοχή αυτή τη φορά τον τίτλο του βιβλίου και το όνομα του συγγραφέα, γυρίσαμε και οι τρεις μαζί και της είπαμε ένα ευγενέστατο «γκράτσιε». Όλοι στην οικογένεια της Ντονατέλα μας αγάπησαν από την πρώτη στιγμή που μας γνώρισαν. Ο πατέρας, ο σινιόρ Τζοβάνι, σαράντα δύο χρόνων τότε, η οικονόμος, η σινιόρα Λουτσία, συνομήλικη με τον σινιόρ Τζοβάνι, και η θεία Τζουζεπίνα, αδερφή του και δέκα χρόνια μικρότερή του, μας έκαναν να αισθανθούμε σαν στο σπίτι μας. Μητέρα δεν είχε η Ντονατέλα. Είχε πεθάνει λίγους μήνες μετά τη γέννα. Λόγω της συμπάθειας και της εκτίμησης που μας είχε η

20 ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ 25 οικογένεια, έδιναν περισσότερα χρήματα στη μητέρα μας απ όσα αρχικά είχαν συμφωνήσει και σε μας τα κορίτσια έκαναν ένα σωρό δώρα. Ένα από αυτά την επόμενη χρονιά που ξαναπήγαμε ήταν να μας φέρνουν καθημερινά, για καμιά ώρα, μια Ελληνίδα από τη Φλωρεντία, την κυρία Στεφανία, μόνιμη κάτοικο Ιταλίας, παντρεμένη με Ιταλό, να μας κάνει μαθήματα ιταλικών. Όταν μας χάρισε το θεατρικό βιβλίο του Τσέχωφ η Ντονατέλα, το δώσαμε στην κυρία Στεφανία και της είπαμε να μας κάνει μάθημα πάνω σ αυτό να μεταφράζει σιγά σιγά το κείμενο, κι εμείς να το επαναλαμβάνουμε. Όπως κι έγινε. Κάτι που τα παιδιά μαθαίνουν εύκολα, κάτι που η Ιταλία και η γλώσσα της μας άρεσαν πολύ, το δεύτερο κιόλας καλοκαίρι είχαμε μάθει να διαβάζουμε και να μιλάμε ιταλικά αρκετά καλά. Χαρά που κάναμε! Φέρναμε την Ντονατέλα στο δωμάτιό μας, της λέγαμε να καθίσει σ ένα κρεβάτι κι εμείς στη μέση της κάμαρας αρχίζαμε και παίζαμε θέατρο. Μαθαίναμε απέξω ατάκες του Τσέχωφ, παριστάναμε την Όλγα, τη Μάσα και την Ιρίνα, και με θεατή την Ντονατέλα παίζαμε τις Τρεις αδελφές. Μεσημέρια ολόκληρα Χρόνια ολόκληρα Απαγγέλαμε μάλιστα το ιταλικό κείμενο με προφορά, λες και ήμασταν γέννημα-θρέμμα Ιταλίδες! Καμία σχέση με τις Ρωσίδες ηρωίδες που υποτίθεται ότι υποδυόμασταν. Κάναμε δε και τις χειρονομίες των Ιταλών αυτές τις παραστατικές, που τις βλέπεις και νομίζεις ότι μιλάει και εκφράζεται ολόκληρο το σώμα, όχι μόνο το στόμα, μιμούμασταν τη δυνατή φωνή τους, χρησιμοποιούσαμε και κάποιους τοπικούς ιδιωματισμούς των κατοίκων της Τοσκάνης στην προφορά, αλλά κατά τα άλλα παίζαμε τους ρόλους από τρεις βέρες Ρωσίδες. Η αδερφή μου η Άννα, ντροπαλή από τη φύση της ψηλό κορίτσι, με σκυμμένη την πλάτη από συστολή, διάλεγε μονίμως διαλόγους από την Όλγα, τη δασκάλα στο Παρθεναγω-

21 26 ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΜΑΚΡΗ γείο. Η Βέλγω προτιμούσε τη Μάσα, την παντρεμένη ηρωίδα, η οποία στο πρόσωπο του Αντισυνταγματάρχη Βερσίνιν είδε τον έρωτα έτσι όπως δεν κατάφερε ποτέ να τον δει στο πρόσωπο του άντρα της. Εγώ ταυτιζόμουν με την Ιρίνα, επειδή ήταν αυτή που ονειρευόταν ότι, άμα αλλάξεις πόλη και πας σε μεγαλύτερη, αν μετακομίσεις, για παράδειγμα, στην πρωτεύουσα, η άχαρη και βαρετή ζωή σου μπορεί να αλλάξει, και να γίνει καλύτερη ή, τουλάχιστον, έτσι νομίζεις. Ακόμα ηχούν στ αυτιά μου οι παιδικές κι αργότερα οι νεανικές φωνές μας καθώς απαγγέλλαμε κομμάτια των ρόλων μας. Χειροκροτήματα στο τέλος η Ντονατέλα Κοκκίνιζαν τα χέρια της από τα δυνατά χειροκροτήματα. Τη βλέπαμε κι εμείς ενθουσιασμένη, και τρελαινόμασταν από τη χαρά μας. Πηδάγαμε και οι τρεις πάνω στο κρεβάτι, και μία η Ντονατέλα τέσσερις, και χοροπηδάγαμε όλες μαζί. «Ποια από μας θα γίνει αληθινή θεατρίνα; Ποια από μας; Βρείτε το!» φώναζε λαχανιασμένη από τα πηδήματα πάνω στον σουμιέ ποια άλλη; η Βέλγω. «Εσύ! Εσύ!» της φωνάζαμε δυνατά εμείς. «Κι άμα μου προτείνουν να παίξω τις Τρεις αδελφές, ποιος ρόλος κατά τη γνώμη σας θα μου ταιριάζει;» μας ξαναρωτούσε, με τα ποδαράκια της να κοντεύουν να σπάσουν τον σουμιέ με τη δύναμη που χοροπηδούσε πάνω του. Και συνέχιζε αμέσως μόνη της, χωρίς να περιμένει απάντηση: «Άσε, μη μου πείτε, θα σας πω εγώ, που ξέρω καλύτερα. Λοιπόν, εμένα μου ταιριάζει να παίζω τη Μάσα, γιατί και παντρεμένη να είμαι, άμα δω μπροστά μου αυτόν που θα νιώσω ότι θέλω να είναι ο αγαπημένος μου, θα τον ερωτευτώ, που ο κόσμος να χαλάσει! Κι ας μου φύγει μετά! Πάντως, εγώ το πάθος μου θα το ζήσω! Συμφωνείτε;» Συμφωνούσαμε. Και συνεχίζαμε για ώρα να κοπανιόμαστε πάνω στον σουμιέ γελώντας.

22 μας στην Τοσκάνη για δέκατη συνεχόμενη χρονιά μετά από Αυτό είναι το πρώτη όνειρο της Μαργιότας: κάθεται και με τον αγαπημένοκαι της εκείνη την φορά. Είχαμενααρχίσει δουλεύαμε Τσέχωφ ένα απόμερο σ ένααπό μπαρ, να μοιράζονται ποτήρι μεις τασ κορίτσια στοτραπεζάκι κτήμα πριν μερικά χρόνια, ένα ως σερκρασί καιτρατορία να τα λένε και να μιλάνε για τη ζωή πουενοικιαζόμενα δεν είναι βιτόρες στην καμαριέρες στα παρά ένα παιχνίδι, στο οποίο άλλοτε καλούμαστε να πάρουμε μέροςτα δωμάτια. Παίρναμε καλά λεφτά, κι ακόμα καλύτερα ήταν χωρίς πρόβα, άμαθοι και άβγαλτοι, κι άλλοτε να παραμείνουμε πουρμπουάρ που μας άφηναν οι πελάτες. Η οικονομική στο σπίτι τα χρήματα που στηνκατάσταση άκρη, σαν ηθοποιοί χωρίςμε ρόλο. φέρναμε και οι τέσσερις από την Ιταλία είχε βελτιωθεί κατά Μαργιότα, Βέλγω, Τρεις γυναίκες, τρεις αδελφές. είπολύ. Εν τω μεταξύ, τοάννα. χαμόσπιτό μας στην Καισαριανή χε δοθεί αντιπαροχή, και μέναμε πια σ ένα νοικοκυρεμένο Ένα μυθιστόρημα τον έρωτα και τον πόνο, εγκατάλειψη τριάρι στον τρίτο για όροφο, ενώ είχαμε κι ένατην δυάρι στο ισόκαι την ευτυχία, όλα όσα επαναλαμβάνονται στις ζωές των ανθρώπων γειο, που το νοικιάζαμε. σαν σελίδες έργου που δεν ολοκληρώθηκε ακόμα. Ένα πρωίθεατρικού στην Τοσκάνη, Ιούλης μήνας, η Βέλγω έφυγε για τα μαγαζιά στη Φλωρεντία και επέστρεψε αργά το μεσημέρι. Γεμάτη δέματα. Τα κουβάλησε μαζί με δύο υπηρέτες του κτήματος, που τους είχε πάρει μαζί της. «Τι ν τούτα;» τη ρώτησε ξαφνιασμένη η μητέρα μας. «Φουστάνια!» έκανε με σκέρτσο η Βέλγω. «Και παπούτσια! Και αρώματα! Κοίτα!» Κι αρχίζει ν ανοίγει τα δέματα. Γέμισε τα κρεβάτια με ένα σωρό πράγματα. Τα χάσαμε εμείς. «Τι τα θες όλα αυτά, παιδί μου;» της κάνει η μάνα μας σαστισμένη. «Και πώς τα πλήρωσες; Αυτά τα πράματα φαίνονται ακριβά!» Η Βέλγω χαμογέλαγε ευτυχισμένη, σαν τη Μάσα του Τσέχωφ όταν βρήκε εραστή. Eκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ Ε Σ Ε Ι Σ Κ Ι Ε Μ Ε Ι Σ Π Α Ν Τ Α Σ ' Ε Π Α Φ Η KΩΔ. ΜΗΧ/ΣΗΣ: Κύριε Τσέχωφ, στο έργο σας Οι τρεις αδελφές, θέτετε έναν προβληματισμό. Λέτε μέσα από έναν ήρωά σας: «Συχνά σκέφτομαι ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ 27 τι θα γινόταν αν κάποιος ξανάρχιζε τη ζωή του από την αρχή, και μάλιστα συνειδητά. Φαντάζομαι πως θα προσπαθούσαμε μην επαναλάβουμε Δεκαοχτώ χρόνων τότε η Βέλγω παντρεύτηκε τοννα πατέρα της Ντοτον παλιό μας εαυτό, να μην ξαναπράξουμε κάποια λάθη» νατέλα, τον σινιόρ Τζοβάνι. Όχι από έρωτα. Από ανάγκη. Αγαπημένε κύριε Τσέχωφ, απόψετότε, θα θελα σαςπαντρεύτηκε εξομολογηθώ από κάποια Πενήνταμου δύο χρόνων εκείνος καινατην λάθη δικά μου που δε θα θελα να ξανακάνω αν είχα την ευκαιρία αγάπη. ξεκινήσω ζωήείχαμε μου απόπάει την αρχή Καλοκαίρινακαι πάλι,τηκαι ξανά με τη μητέρα

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ. Ο στην πόλη. Η σειρά προβάλλεται στο

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ. Ο στην πόλη. Η σειρά προβάλλεται στο ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ Ο στην πόλη Η σειρά προβάλλεται στο ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: CLAUDE IN THE CITY Από τις Εκδόσεις Hodder Children s Books, Μεγάλη Βρετανία 2011 TΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Κλοντ στην πόλη

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε γαργαλήσω! Μάικ ο Φασολάκης. Μαρί Κυριακού. Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση. Μαρί Κυριακού, 2010

Θα σε γαργαλήσω! Μάικ ο Φασολάκης. Μαρί Κυριακού. Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση. Μαρί Κυριακού, 2010 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μάικ ο Φασολάκης Θα σε γαργαλήσω! ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρί Κυριακού ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Λήδα Βαρβαρούση ΘΕΩΡΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Παζάλος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΟΣ ΓΑΒΡΑΣ. Οι φίλοι με φωνάζουν ΦΙΣΤΙΚΗ! Εικονογράφηση: Mαργαρίτα Ζεβελάκη

ΜΑΝΟΣ ΓΑΒΡΑΣ. Οι φίλοι με φωνάζουν ΦΙΣΤΙΚΗ! Εικονογράφηση: Mαργαρίτα Ζεβελάκη ΜΑΝΟΣ ΓΑΒΡΑΣ Οι φίλοι με φωνάζουν ΦΙΣΤΙΚΗ! Εικονογράφηση: Mαργαρίτα Ζεβελάκη ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Φιστίκιος ο Αιγινήτης (Βιβλίο Α ) ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μάνος Γαβράς ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Μαργαρίτα Ζεβελάκη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΛΙΤΣ Α ΡΑ Φ 6 ΕΤ. Παναγιώτα Πλησή ΣΙΑ ΓΝΩ ΑΝΑ ΦΙΛ ΖΩΝΗ. Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός ΟΥ Θ ΓΙΑ ΜΑ. την οικογένεια

ΟΥΛΙΤΣ Α ΡΑ Φ 6 ΕΤ. Παναγιώτα Πλησή ΣΙΑ ΓΝΩ ΑΝΑ ΦΙΛ ΖΩΝΗ. Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός ΟΥ Θ ΓΙΑ ΜΑ. την οικογένεια ΟΥΛΙΤΣ Α ΡΑ Φ 5-6 ΕΤ Παναγιώτα Πλησή EYEΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛ ΑΝΑ ΓΝΩ ΣΙΑ ΩΝ ΟΥ ΑΙΝ ΜΕ Θ... ΓΙΑ ΜΑ Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός την οικογένεια ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο μπαμπάς που αγαπάει η μαμά μου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Παναγιώτα

Διαβάστε περισσότερα

ÅéêïíïãñÜöçóç: Λήδα Βαρβαρούση

ÅéêïíïãñÜöçóç: Λήδα Βαρβαρούση ÅéêïíïãñÜöçóç: Λήδα Βαρβαρούση ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μάικ ο Φασολάκης Οι περιπέτειες του Μάικ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρί Κυριακού ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Λήδα Βαρβαρούση ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ. Ο στο τσίρκο. Η σειρά προβάλλεται στο

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ. Ο στο τσίρκο. Η σειρά προβάλλεται στο ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ Ο στο τσίρκο Η σειρά προβάλλεται στο ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: CLAUDE AT THE CIRCUS Από τις Εκδόσεις Hodder Children s Books, Μεγάλη Βρετανία 2012 TΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Κλοντ στο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ. Ο πάει διακοπές. Η σειρά προβάλλεται στο

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ. Ο πάει διακοπές. Η σειρά προβάλλεται στο ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ Ο πάει διακοπές Η σειρά προβάλλεται στο ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: CLAUDE ON HOLIDAY Από τις Εκδόσεις Hodder Children s Books, Μεγάλη Βρετανία 2011 TΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Κλοντ πάει

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ. Νάιμ 5-6 ΕΤΩΝ. Γιώργος Κατσέλης. Μόνο η αγάπη. Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού. τον σεβασμό στη διαφορετικότητα ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ...

ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ. Νάιμ 5-6 ΕΤΩΝ. Γιώργος Κατσέλης. Μόνο η αγάπη. Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού. τον σεβασμό στη διαφορετικότητα ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ Γιώργος Κατσέλης 5-6 ΕΤΩΝ EYEΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ Νάιμ Μόνο η αγάπη Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού τον σεβασμό στη διαφορετικότητα ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Νάιμ Μόνο η αγάπη ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εισαγωγή Τεχνικές για ηρεμία Ηρεμία στο σπίτι Κοιμήσου καλά, νιώσε καλά Αίσθηση ηρεμίας στη δουλειά...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εισαγωγή Τεχνικές για ηρεμία Ηρεμία στο σπίτι Κοιμήσου καλά, νιώσε καλά Αίσθηση ηρεμίας στη δουλειά... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: HOW TO BE CALM Από τις Εκδόσεις Vie Books, Αγγλία 2016 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Πώς να είσαι ήρεμος ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Anna Barnes ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έρρικα Πάλλη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Μαρία Σεβαστιάδου

Διαβάστε περισσότερα

25 μαγικές ιστορίες για μικρά παιδιά

25 μαγικές ιστορίες για μικρά παιδιά Η αγαπημένη μου συλλογή με χριστουγεννιaτικες ιστορiες 25 μαγικές ιστορίες για μικρά παιδιά Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη Éditions Auzou, 2015 Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., 2018 All rights reserved. Τυπώθηκε στην

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Χαλαρώστε ζωγραφίζοντας. Βυθός

Χαλαρώστε ζωγραφίζοντας. Βυθός Χαλαρώστε ζωγραφίζοντας Βυθός COLOUR ME MINDFUL: UNDERWATER Από τις Εκδόσεις Orion, Λονδίνο 2015 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΒΥΘΟΣ Orion, 2015 Α.Ε., Αθήνα 2016 Πρώτη έκδοση: Ιούλιος 2016 ISBN:

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Aνδριάνα Ρούσσου

Εικονογράφηση: Aνδριάνα Ρούσσου ΜΠΑΝΑΝΑ Μαριλίτα Χατζημποντόζη 2-4 ΕΤΩΝ Εικονογράφηση: Aνδριάνα Ρούσσου ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... τη μουσειακή παιδεία ΤΙΤΛΟΣ ÂÉÂËÉÏÕ: Μια μέρα στο μουσείο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαριλίτα Χατζημποντόζη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

στον κίνδυνο (ΒΙΒΛΙΟ 2)

στον κίνδυνο (ΒΙΒΛΙΟ 2) ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: RORY BRANAGAN (DETECTIVE) THE DOG SQUAD Από τις Εκδόσεις HarperCollins Children s Books, Λονδίνο 2018 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο ντετέκτιβ Ρόνι βάζει τα γέλια μπροστά στον κίνδυνο (ΒΙΒΛΙΟ 2)

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός

Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός ΝΑΝΑ ΠΑ Μ 2-4 ΕΤ Μαριλίτα Χατζημποντόζη ΩΝ Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός ΟΥ ΑΙΝ ΜΕ Θ ΜΑ... ΓΙΑ την κοινωνική συμπεριφορά ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Δε σου το δίνω! ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαριλίτα Χατζημποντόζη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Ρουσάκη, Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος Έντυπη έκδοση ISBN Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN

Μαρία Ρουσάκη, Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος Έντυπη έκδοση ISBN Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το σπηλιανθρωπάκι ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρία Ρουσάκη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Μαρκ Ουάινσταϊν ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ελένη Σταυροπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Διαγωνισμός φιλίας. Ράνια Μπουμπουρή. Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ. Ράνια Μπουμπουρή, Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2019

Διαγωνισμός φιλίας. Ράνια Μπουμπουρή. Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ. Ράνια Μπουμπουρή, Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2019 Ράνια Μπουμπουρή, 2019/ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2019 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Διαγωνισμός φιλίας ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ράνια Μπουμπουρή ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Χρύσα Σπυρίδωνος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Αγγελική

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Το τετράδιο αυτό ανήκει σε:......

Το τετράδιο αυτό ανήκει σε:...... Το τετράδιο αυτό ανήκει σε:...... 50 μοτίβα για να χαλαρώσετε INSPIRATION JARDIN Από τις Εκδόσεις Dessain et Tolra/Larousse, Γαλλία 2013 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΤΕΤΡΑΔΙΟ ANTI-STRESS ΚΗΠΟΣ Dessain et Tolra/Larousse,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ. Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ. Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Αγγελική Δαρλάση Το παλιόπαιδο Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν για να γίνει, έστω και λίγο, καλύτερος 6 «Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

3-5. ετών. Παιχνίδια και ευχάριστες δραστηριότητες για το καλοκαίρι. Για παιδιά. Σχεδιασμός. και γραφή. Μαθηματικά. Ανακάλυψη του κόσμου.

3-5. ετών. Παιχνίδια και ευχάριστες δραστηριότητες για το καλοκαίρι. Για παιδιά. Σχεδιασμός. και γραφή. Μαθηματικά. Ανακάλυψη του κόσμου. Περιλαμβάνει 100 αυτοκόλλητα Για παιδιά 3-5 ετών Παιχνίδια και ευχάριστες δραστηριότητες για το καλοκαίρι Σχεδιασμός και γραφή Μαθηματικά Ανακάλυψη του κόσμου Για παιδιά 3-5 ετών Παιχνίδια και ευχάριστες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

την κοινωνική συμπεριφορά

την κοινωνική συμπεριφορά ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ την κοινωνική συμπεριφορά ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μεγαλύτερες κουβέντες με τη μαμά ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αθηνά Ανδρουτσοπούλου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Κατερίνα

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτα Πλησή, Ðñþôç Ýêäïóç: Ιανουάριος Έντυπη έκδοση ÉSBN Ηλεκτρονική έκδοση ÉSBN

Παναγιώτα Πλησή, Ðñþôç Ýêäïóç: Ιανουάριος Έντυπη έκδοση ÉSBN Ηλεκτρονική έκδοση ÉSBN TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Τι κρατάει η µαµά; ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Παναγιώτα Πλησή ΕΞΩΦΥΛΛΟ ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Γιώτα Κοκκόση ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Κυριακή Κάσση ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Ελένη Σταυροπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ N A EΧΕΙΣ ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΝΣ

ΠΩΣ N A EΧΕΙΣ ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΝΣ ΠΩΣ N A EΧΕΙΣ ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΝΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: HOW TO BE MINDFUL Από τις Εκδόσεις Vie Books, Αγγλία 2016 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Πώς να έχεις ενσυνείδηση ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Anna Barnes ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έρικα Πάλλη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος

Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΝΑΝΑ ΠΑ Μ 2-4 ΕΤ ΩΝ ΟΥ ΑΙΝ ΜΕ Θ... ΓΙΑ ΜΑ Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος την οικογένεια Ράνια Μπουμπουρή ΤΙΤΛΟΣ ÂÉÂËÉÏÕ: Τα αδέλφια μου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ράνια Μπουμπουρή ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Χρύσα Σπυρίδωνος

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ 5-6 ΕΤΩΝ. Ντάγκμαρ Γκάισλερ. την καθημερινή συμπεριφορά ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ...

ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ 5-6 ΕΤΩΝ. Ντάγκμαρ Γκάισλερ. την καθημερινή συμπεριφορά ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ Ντάγκμαρ Γκάισλερ 5-6 ΕΤΩΝ EYEΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ την καθημερινή συμπεριφορά ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: WANN HAB ICH EIGENTLICH GENUG? Aðü ôéò Åê äü óåéò Loewe, Μπίντλαχ 2014 ΤΙΤΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μάκης Τσίτας, 2018 / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2018

Μάκης Τσίτας, 2018 / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2018 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Δώρο γενεθλίων ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μάκης Τσίτας ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Νίκος Γιαννόπουλος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ελένη Σταυροπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΤΣ ΚΕΡΠΑΤΑ. Εικονογράφηση: Κόρι Μέριτ

ΜΙΤΣ ΚΕΡΠΑΤΑ. Εικονογράφηση: Κόρι Μέριτ ΜΙΤΣ ΚΕΡΠΑΤΑ 3 Εικονογράφηση: Κόρι Μέριτ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: POPTROPICA 3 THE SECRET SOCIETY Από τις Εκδόσεις Amulet Books, Νέα Υόρκη 2017 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Poptropica 3 Η μυστική κοινωνία ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μιτς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΙΑ ΓΝΩ ΦΙΛ ΖΩΝΗ. Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη ΓΙΑ. κοινωνική συμπεριφορά και την οικογένεια ΟΜΟΥΡΟ ΑΤ ΑΝΑ. Θ την

ΣΙΑ ΓΝΩ ΦΙΛ ΖΩΝΗ. Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη ΓΙΑ. κοινωνική συμπεριφορά και την οικογένεια ΟΜΟΥΡΟ ΑΤ ΑΝΑ. Θ την Β ΟΜΟΥΡΟ ΑΤ 7-8 ΕΤ EYEΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛ ΑΝΑ ΓΝΩ ΣΙΑ ΩΝ Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη ΜΑ... ΓΙΑ ΟΥ ΑΙΝ ΜΕ Θ την κοινωνική συμπεριφορά και την οικογένεια ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η ξαδέρφη μου πριγκίπισσα Αϊρίνη ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται Η μαμά μου πήγαινε στο 26 ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Η καλύτερη ανάμνηση που έχει είναι οι φίλοι της και η τάξη που μύριζε κιμωλία. Ελευθερία Η γιαγιά μου την τάξη της είχε 87 παιδιά. Τα άτακτα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝ ΜιΛΗΣΑ ΠΟΤΕ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΓιΑ ΕΚΕιΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑιΡι ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ. ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟι ΚΟΝΤΑ 16 ΧΡΟΝιΑ.

ΔΕΝ ΜιΛΗΣΑ ΠΟΤΕ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΓιΑ ΕΚΕιΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑιΡι ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ. ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟι ΚΟΝΤΑ 16 ΧΡΟΝιΑ. ΣΤΡΑΓΓιΣΜΑ ΔΕΝ ΜιΛΗΣΑ ΠΟΤΕ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΓιΑ ΕΚΕιΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑιΡι ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ. ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟι ΚΟΝΤΑ 16 ΧΡΟΝιΑ. ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ, ΠΟΥ ΕΣΥ Κι Η ΑΔΕΛΦΗ ΣΟΥ ΛΕιΠΑΤΕ, ΤΗΣ ΤΑ 'ΠΑ ΟΛΑ. ΜΕ ΑΚΟΥΓΕ ΣΟΒΑΡΗ.

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 Μάθημα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ Επίπεδο: 1 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Γεννήθηκα πολύ μακριά. Δεν γνωρίζω ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους θυμάμαι. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό σαν ανάμνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΡΜΠΕΝ ΚΟΥΛΜΑΝ. Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στο φεγγάρι. ΚΥΚΛΟφΟΡΕί σε 19 χώρεσ

ΤΟΡΜΠΕΝ ΚΟΥΛΜΑΝ. Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στο φεγγάρι. ΚΥΚΛΟφΟΡΕί σε 19 χώρεσ ΤΟΡΜΠΕΝ ΚΟΥΛΜΑΝ ΑΡΜσΤΡΟΝΓΚ Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στο φεγγάρι ΚΥΚΛΟφΟΡΕί σε 19 χώρεσ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: ARMSTRONG DIE ABENTEUERLICHE REISE EINER MAUS ZUM MOND Από τις Εκδόσεις NordSüd, Ζυρίχη

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Bao Publishing s.r.l. Via Leopardi 8, Milano, Italy, 2015 Published by arrangement with Atlantyca S.p.A. Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 2017

Bao Publishing s.r.l. Via Leopardi 8, Milano, Italy, 2015 Published by arrangement with Atlantyca S.p.A. Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 2017 ΣΙΛΒΙΑ ΤΖΙΑΝΑΤΙ ΜΑΝΟΥΕΛΑ ΝΕΡΟΛΙΝΙ 2 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: CI VORREBBE UN' AMICA AMICIZIA Από τις Εκδόσεις Bao, Μιλάνο ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ρώτα τη Λίλα (ΒΙΒΛΙΟ 2) Τα πάντα για τη φιλία ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Silvia Gianatti

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Θοδωρής Τιμπιλής

Εικονογράφηση: Θοδωρής Τιμπιλής TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Πασχαλοσουπίτσα ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Γιώργος. Λεµπέσης ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Θοδωρής Τιµπιλής ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Ευδοξία Μπινοπούλου ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

Δύο ιστορίες που ρωτάνε

Δύο ιστορίες που ρωτάνε ...... Δύο ιστορίες που ρωτάνε Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος Σελιδοποίηση - Μακέτα εξωφύλλου: Ευθύµης Δηµουλάς 1991 MANOΣ KONTOΛEΩN & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Η παρούσα 18η έκδοση, Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Έχω τη χαρά να σας παρουσιάσω μέσα σ αυτό το βιβλίο τις εμπειρίες, τις δοκιμές και τις γνώσεις τεσσάρων ετών λειτουργίας του a λα γκρεκ.

Έχω τη χαρά να σας παρουσιάσω μέσα σ αυτό το βιβλίο τις εμπειρίες, τις δοκιμές και τις γνώσεις τεσσάρων ετών λειτουργίας του a λα γκρεκ. Έχω τη χαρά να σας παρουσιάσω μέσα σ αυτό το βιβλίο τις εμπειρίες, τις δοκιμές και τις γνώσεις τεσσάρων ετών λειτουργίας του a λα γκρεκ. Κωστής Κωστάκης, 2017 / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2017 2 Κωστής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους.

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους. ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νούρου Εγώ Κουάμι ο αδερφός μου Ράζακ ένας φίλος που συναντήσαμε στον δρόμο Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Τι θέλεις να σπουδάσεις του χρόνου; Θέλω να γίνω φαρμακοποιός. Σε ποιο πανεπιστήμιο;

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:...

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... 20 κλασικά αλλά και καινούρια παραμύθια με πριγκίπισσες Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: PRINCESS STORIES Από τις Εκδόσεις Igloo Books, Μεγάλη Βρετανία 2009 ΤΙΤΛΟΣ BIBΛΙΟΥ: Ιστορίες για

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

Mίλι Μαρότα. Τροπικός Παράδεισος. Ζωγραφίστε και χαλαρώστε

Mίλι Μαρότα. Τροπικός Παράδεισος. Ζωγραφίστε και χαλαρώστε Mίλι Μαρότα Τροπικός Παράδεισος Ζωγραφίστε και χαλαρώστε Mίλι Μαρότα TROPICAL WONDERLAND ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΤΡΟΠΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ Εικονογράφησης: Millie Marotta, 2015 Batsford, 2015 First published in Great

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του:

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: -Σότε, μ' απατάς; Ναι η Ου; - Ουουουου!!! Σοτός: Έλα να κάνουμε ερώτα μέχρι το πρωί Αννούλα: Σι λες ρε βλάκα,

Διαβάστε περισσότερα

Copyright Φεβρουάριος 2016

Copyright Φεβρουάριος 2016 ΣΤΙΓΜΕΣ Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧ/ΣΗΣ: Ε Σ Ε Ι Σ Κ Ι Ε Μ Ε Ι Σ Π Α Ν Τ Α Σ Ε Π Α Φ Η

ΜΗΧ/ΣΗΣ: Ε Σ Ε Ι Σ Κ Ι Ε Μ Ε Ι Σ Π Α Ν Τ Α Σ Ε Π Α Φ Η Π Ω Σ NA ΛΟΡΑ ΜΙΛΝ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Πώς να χαλαρώνεις ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: How to relax Από τις Εκδόσεις Vie Books Summersdale, Λονδίνο 2018 ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Laura Milne ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έρρικα Πάλλη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Μια φορά κι έναν καιρό στην Ισπανία υπήρχε ένας μικρός ταύρος που το όνομά του ήταν Φερδινάνδος. Όλοι οι άλλοι μικροί

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ Ιωάννα Μπαμπέτα 5-6 ΕΤΩΝ EYEΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου τη φιλία και την επίλυση διαφωνιών ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... ΤΙΤΛΟΣ ÂÉÂËÉÏÕ: Μια κίτρινη καρδιά κι ένας κόκκινος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (Γ ΤΑΞΗ) ΟΝΟΜΑ; ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ρήμα) Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΟΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ Βρέχει.

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία Συχνά στη ζωή µας βρισκόµαστε στη θέση που πρέπει να υποστηρίξουµε τη γνώµη µας για να πείσουµε τους άλλους ότι έχουµε δίκαιο! Μερικές φορές το πετυχαίνουµε µερικές όχι! Η επιχειρηµατολογία απαιτεί τέχνη,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΚΟΥΝΤΙΝΑΚΗΣ. Ένατος ΚΕΔΡΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΚΟΥΝΤΙΝΑΚΗΣ. Ένατος ΚΕΔΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΚΟΥΝΤΙΝΑΚΗΣ Ένατος ΚΕΔΡΟΣ Αλέξανδρος Γκουντινάκης: Ένατος ISBN 978-960-04-5008-8 Επιμέλεια-Διόρθωση: Μαρία Σπανάκη Hλεκτρονική σελιδοποίηση-διόρθωση: Νικολέττα Δουλάμη Αλέξανδρος Γκουντινάκης,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ N A E IΣΑ ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΝΣ. Anna Barnes, 2016/ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2019

ΠΩΣ N A E IΣΑ ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΝΣ. Anna Barnes, 2016/ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2019 ΠΩΣ N A E IΣΑ Ι ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΝΣ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Πώς να είσαι δυνατός ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: How to be resilient Από τις Εκδόσεις Vie Books Summersdale, Λονδίνο 2018 ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Anna Barnes ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έρρικα Πάλλη

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους,

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, μια γριά γυναίκα. Τ όνομά της ήταν Μαραλά. Κανένας δεν

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου, Πρώτη έκδοση: Μάρτιος Έντυπη έκδοση ΙSBN Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN

Σοφία Παράσχου, Πρώτη έκδοση: Μάρτιος Έντυπη έκδοση ΙSBN Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο γάμος του μπαμπά μου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Σοφία Παράσχου ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Μάρω Αλεξάνδρου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Βάσω Βύρρα ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

έξι Χρωµάτισε µε γαλάζιο τον αριθµό.

έξι Χρωµάτισε µε γαλάζιο τον αριθµό. έξι 6 6 Χρωµάτισε µε γαλάζιο τον αριθµό. 14 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το τετράδιο των πρώτων µου αριθµών ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ιονύσης Καραβίας ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript 1. Announcement Καλημέρα, παιδιά. Θα ήθελα να δώσετε μεγάλη προσοχή σε ό,τι πω σήμερα, γιατί όλες οι ανακοινώσεις είναι πραγματικά πολύ σημαντικές. Λοιπόν ξεκινάμε: Θέμα πρώτο: Αύριο η βιβλιοθήκη του σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα