Με τη ÇΣμίλαÈ ο Χόε απέκτησε μια θέση στον λογοτεχνικό παράδεισο των μεγάλων αστυνομικών, και όχι μόνο, μυθιστοριογράφων.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Με τη ÇΣμίλαÈ ο Χόε απέκτησε μια θέση στον λογοτεχνικό παράδεισο των μεγάλων αστυνομικών, και όχι μόνο, μυθιστοριογράφων."

Transcript

1 Με τη ÇΣμίλαÈ ο Χόε απέκτησε μια θέση στον λογοτεχνικό παράδεισο των μεγάλων αστυνομικών, και όχι μόνο, μυθιστοριογράφων. The New York Times

2 Η εκδοτική ομάδα των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ δημιούργησε με πολλή χαρά και παρουσιάζει με υπερηφάνεια τη σειρά ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ, με τα πιο σημαντικά, επιτυχημένα και αγαπημένα μυθιστορήματα τα οποία έχουμε εκδώσει κατά καιρούς. Στη σειρά συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία που δεν έλαμψαν στιγ μιαία σαν διάττοντες αστέρες, αλλά είτε ξεχώρισαν και κατέκτησαν μια θέση στο λογοτεχνικό στερέωμα, είτε είχαν τεράστια απήχηση στο αναγνωστικό κοινό. Αυτά ακριβώς τα έργα, που αποτελούν κομμάτι της ιστο ρίας μας ή κεφάλαιο της λογοτε χνίας, θέλουμε να θυμίσουμε στους «παλιούς» αναγνώστες και να προτείνουμε στους «νέους» βιβλιόφιλους. Η σειρά ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ περιέχει τίτλους που πλέον τείνουν να γίνουν κλασικοί, συγγραφείς και έργα που βραβεύτηκαν και κέρδισαν παγκόσμια αναγνώριση και εκτίμηση, βιβλία που έτυχαν θερμής υποδοχής από την παγκόσμια λογοτεχνική κοινότητα, ή κείμενα που κέρδισαν εκατομμύρια αναγνώστες και κυρίως ιστορίες διαχρονικές και αυθεντικά ανθρώπινες. Αυτά τα ξεχωριστά βιβλία, που εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να λείπουν από καμία βιβλιοθήκη, είναι η πρότασή μας για τους αναγνώστες με απαιτήσεις. Tο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί ένα από αυτά τα ξεχωριστά βιβλία και ελπίζουμε να το απολαύσετε. Μπορείτε να επιλέξετε και άλλους τίτλους στη σειρά αυτή στο

3 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: FRØKEN SMILLAS FORNEMMELSE FOR SNE Από τις Εκδόσεις MUNKSGAARD/ROSINANTE, Κοπεγχάγη 1992 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η δεσποινίς Σμίλα διαβάζει το χιόνι ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Peter Høeg ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Δημοσθένης Κούρτοβικ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Έλλη Σολομών ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Δημήτρης Πήχας ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θανάσης Γεωργίου ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά, Ελένη Σταυροπούλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Σταμάτιος Κοτσάτος & ΣΙΑ Ο.Ε. ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ: Κωνσταντίνα Παναγιώτου & ΣΙΑ Ο.Ε. Peter Høeg og Munksgaard/Rosinante, København 1992 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 1995 Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 1995 Όγδοη ανατύπωση: Ιούλιος 2013 ΙSBN Τυπώθηκε σε χαρτί ελεύθερο χημικών ουσιών, προερχόμενο αποκλειστικά και μόνο από δάση που καλλιεργούνται για την παραγωγή χαρτιού. Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής αδείας του εκδότη κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, διανομή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση, παρουσίαση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. PSICHOGIOS PUBLICATIONS S.A. Έδρα: Tατοΐου 121 Head office: 121, Tatoiou Str Μεταμόρφωση Metamorfossi, Greece Βιβλιοπωλείο: Μαυρομιχάλη 1 Bookstore: 1, Mavromichali Str Αθήνα Αthens, Greece Τηλ.: Tel.: Telefax: Telefax: info@psichogios.gr info@psichogios.gr

4 Μετάφραση: Δημοσθένης Κούρτοβικ ΟΓΔΟΗ ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ

5 Η ΠΟΛΗ

6 I

7 1 Κάνει μια παγωνιά από τις λίγες, 18 υπό το μηδέν, και χιονίζει, και στη γλώσσα που δεν είναι πια δική μου το χιόνι λέγεται κάνικ, με γάλοι, σχεδόν αβαρείς κρύσταλλοι, που πέφτουν στοίβες στοίβες και σκεπάζουν τη γη με μια άχνη λευκού πάγου. Το σκοτάδι του Δεκεμβρίου βγαίνει από τον τάφο, φαίνεται να μην τελειώνει πουθενά, σαν τον ουρανό από πάνω μας. Μέ σα σε αυτό το σκοτάδι τα πρόσωπά μας δεν είναι παρά αχνοφωτισμένοι δίσκοι, αλλά κι έτσι μπορώ ν αντιληφθώ την απο δοκιμασία του πάστορα και του νεωκόρου, που έχει στόχο τις μαύρες δικτυω τές κάλτσες μου και το κλαψούρισμα της Γιουλιάνε. Το τελευταίο χειροτερεύει με το Ντισουλφιράμ που πήρε το πρωί και την αναγκάζει ν αντιμετωπίζει το πένθος της σχε δόν ξεμέθυστη. Νομίζουν πως αυτή κι εγώ δε δείχνουμε σεβα σμό ούτε για τον καιρό ούτε για τις τραγικές περιστάσεις. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι τόσο οι νάιλον κάλτσες όσο και τα χά πια είναι, καθένα με τον τρόπο του, φόρος τιμής στο κρύο και στον Ησαΐα. Οι γυναίκες γύρω από τη Γιουλιάνε, ο πάστορας και ο νεωκόρος είναι όλοι Γροιλανδοί, και όταν ψάλλουμε Γκούουτιγκα, ίλιμι, Κύριε ο Θεός μου, όταν τα πόδια της Γιουλιάνε λυγίζουν κι αυτή αρχίζει ένα κλάμα που γίνεται σιγά σιγά όλο και πιο δυνατό, όταν ο πάστορας μιλάει στα δυτικογροιλανδικά με αφετηρία το αγαπημένο εδάφιο της Κοινότητας των Αδελφών από τον Απόστολο Παύλο, για τη λύτρωση εν αίματι, τότε αρκεί μια στιγμή αφηρημάδας για να νιώσεις πως μεταφέρθηκες στο Ουπέρναβικ ή το Χολστάινσμποργκ ή το Κάαναακ. Αλλά μέσα από το σκοτάδι προβάλλουν, σαν μάσκα πλοίου, οι τοίχοι των φυλακών του Βέστρε. Είμαστε στην Κοπεγχάγη.

8 14 ΠΕΤΕΡ ΧΟΕ Το νεκροταφείο των Γροιλανδών είναι μέρος του νεκροταφ είου του Βέστρε. Το φέρετρο του Ησαΐα το συνοδεύουν οι γνωστοί της Γιουλιάνε, που την κρατούν τώρα όρθια, ο πάστορας και ο νεωκόρος, ο μηχανικός κι ένας μικρός όμιλος Δανών, ανάμεσα στους οποίους αναγνωρίζω μόνο τον δικαστικό επιμελητή και τον αντεισαγγελέα. Ο πάστορας λέει τώρα διάφορα που με κάνουν να σκέφτομαι ότι πρέπει πραγματικά να γνώρισε τον Ησαΐα, αν και απ όσο ξέρω η Γιουλιάνε δεν πήγαινε ποτέ στην εκκλησία. Έπειτα η φωνή του χάνεται, γιατί οι άλλες γυναίκες κλαίνε τώρα μαζί με τη Γιουλιάνε. Έχουν μαζευτεί πολλές, μπορεί και είκοσι, κι αφήνουν τώρα τη θλίψη τους να τις αρδεύσει σαν μαύρο ποτάμι, μέσα στο οποίο βουτούν κι αφήνονται να παρασυρθούν μ έναν τρόπο που δεν μπορεί να καταλάβει κανένας τρίτος, κανένας που δεν έχει μεγα λώσει στη Γροιλανδία. Αλλά κι αυτό ίσως δε φτάνει. Γιατί ούτε εγώ μπορώ να τις παρακολουθήσω. Για πρώτη φορά κοιτάζω πραγματικά το φέρετρο. Είναι εξαγωνικό. Αυτό το σχήμα αποκτούν κάποια στιγμή οι κρύσταλλοι του χιονιού. Τώρα τον κατεβάζουν στη γη. Το φέρετρο είναι από σκούρο ξύλο, φαίνεται τοσοδούλικο κι έχει κιόλας πάνω του ένα στρώμα χιονιού. Οι νιφάδες είναι μεγάλες σαν μικρά φτερά, κι έτσι είναι πραγματικά το χιόνι, δεν είναι απαραίτητα ψυχρό. Ο ουράνιος θόλος κλαίει για τον Ησαΐα, ναι, αυτό συμβαίνει τώρα δα, και τα δάκρυα γίνονται πούπουλα πάγου που τον σκεπάζουν. Το σύμπαν απλώ νει πάνω του ένα πάπλωμα, για να μην κρυώνει ποτέ πια. Τη στιγμή που ο πάστορας ρίχνει πάνω στο φέρετρο χώμα κι εμείς θα έπρεπε κανονικά να κάνουμε μεταβολή και να φύγουμε, πέφτει μια σιγή που φαίνεται να κρατάει ώρα. Οι γυναίκες σω παίνουν, καμιά τους δε σαλεύει, είναι σαν μια σιωπή που περι μένει μια έκρηξη. Όπως το βλέπω εγώ, συμβαίνουν δύο πράγμα τα. Το ένα είναι ότι η Γιουλιάνε πέφτει στα γόνατα και ακου μπάει το πρόσωπό της στη γη, και οι γυναίκες δεν την εμποδίζουν.

9 Η ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΣΜΙΛΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ 15 Το άλλο γεγονός είναι εσωτερικό, η έκρηξη γίνεται εντός μου και είναι μια αποκάλυψη. Όλον αυτό τον καιρό θα πρέπει να υπήρχε ανάμεσα στον Ησαΐα και σ εμένα μια γενική συμφωνία να μην τον εγκαταλείψω πο τέ, ούτε τώρα.

10 2 Μένουμε στα Λευκά Κελιά. Σ ένα οικόπεδο που το απέκτησε από δωρεά, η στεγαστική εταιρεία έστησε μερικά προκάτ κουτιά από άσπρο μπετόν και τι μήθηκε γι αυτό με βραβείο από τον Οργανισμό Καλλωπισμού της Πρωτεύουσας. Το θέαμα, καθώς και το βραβείο, δίνουν μια φτηνή και μίζερη εντύπωση, αλλά τα νοίκια δεν έχουν τίποτα το γλίσχρο, είναι τό σο ακριβά, ώστε οι μόνοι που μπορούν να ζήσουν εδώ είναι άν θρωποι σαν τη Γιουλιάνε, για τους οποίους πληρώνει το Δημόσιο, το μηχανικό, που δεν είχε άλλη επιλογή, και κάποια πιο περιθω ριακά άτομα σαν εμένα. Έτσι, μπορεί το παρατσούκλι «Λευκά Κελιά» να προσβάλλει εμάς που μένουμε εδώ, αλλά σε γενικές γραμμές είναι εύστοχο. Υπάρχουν λόγοι που μετακομίζει κανείς και λόγοι που δεν αφήνει ένα σπίτι. Με τον καιρό, το υγρό στοιχείο έγινε σημαντικό για μένα. Τα Λευκά Κελιά είναι ακριβώς στο λιμάνι της Κοπεγχάγης. Φέτος το χειμώνα μπόρεσα να δω τον πάγο να σχηματίζεται. Η παγωνιά άρχισε τον Νοέμβριο. Δεν τον παίρνω αψήφιστα τον δανέζικο χειμώνα. Το κρύο όχι αυτό που μετριέται με το θερμόμετρο, αλλ αυτό που νιώθεις εξαρτάται περισσότερο από την ένταση του ανέμου και την υγρασία του αέρα παρά από τη θερμοκρασία. Στη Δανία κρυώνω όσο δεν κρύωσα ποτέ στη Θούλη. Όταν οι πρώτες γλιτσερές βροχές με χαστουκίζουν, εμένα και τον Νοέμβριο, με μια βρεγμένη πετσέτα, τις αντιμετωπίζω φορώντας κουκούλες με γούνινη φόδρα, μαύρα κολάν από αλπακά, μακριά σκοτσέζικη φούστα, πουλόβερ και μια μαύρη αδιάβροχη μπέρτα.

11 Η ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΣΜΙΛΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ 17 Έπειτα η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει. Κάποια στιγμή η επιφάνεια της θάλασσας φτάνει τους 1,8 βαθμούς υπό το μηδέν και σχηματίζονται οι πρώτοι κρύσταλλοι, μια εφήμερη κρούστα που ο αέρας και τα κύματα θρυμματίζουν. Τα θρύμματα ζυμώνο νται ώσπου να δώσουν τον σαπωνοειδή πολτό που ονομάζεται παγοπουρές, κι αυτός σιγά σιγά σχηματίζει πλάκες που επιπλέ ουν ελεύθερα και λέγονται παγοτηγανίτες. Κάποιο ψυχρό κυρια κάτικο μεσημέρι αυτές οι πλάκες γίνονται ένα συμπαγές στρώμα πάγου. Και το κρύο δυναμώνει, κι εγώ χαίρομαι, γιατί ξέρω πως τώρα πια ο πάγος θα μείνει στρωμένος, τώρα πια οι κρύσταλλοι σχημάτισαν γέφυρες κι έκλεισαν το αλμυρό νερό μέσα σε θήκες που η δομή τους θυμίζει τις φλέβες ενός δέντρου, το υγρό αργοκυλάει μέσα τους. Είναι κάτι που δεν το σκέφτονται και τόσοι από αυτούς που αγναντεύουν κατά το Χόλμεν, αλλά σου δίνει το δικαίωμα να πιστέ ψεις πως ο πάγος κι η ζωή έχουν πολλά που τα συνδέουν. Ο πάγος είναι κατά κανόνα το πρώτο πράγμα που το μάτι μου ψάχνει να βρει όταν ανεβαίνω στη γέφυρα Κνίπελς. Αλλ αυτή τη δεκεμβριάτικη μέρα βλέπω κάτι άλλο. Βλέπω το φως. Είναι κίτρινο, όπως τα περισσότερα φώτα μιας πόλης το χειμώνα, και καθώς έχει χιονίσει αντανακλά ζωηρά, παρόλο που είναι αδύναμο. Φέγγει μπροστά σε μια από τις αποθήκες, που σε μια στιγμή αδυναμίας αποφάσισαν να τις αφήσουν όρθιες όταν έχτισαν τις πολυκατοικίες μας. Στη γωνία του κτηρίου, προς την οδό Στραντγκάδε και το Κριστιανσχάουν, στριφογυρίζει το μπλε φως ενός περιπολικού. Βλέπω έναν αστυφύλακα. Βλέπω ότι η περιοχή έχει αποκλειστεί με ασπροκόκκινη ταινία. Στη βάση του τοίχου μπορώ να διακρίνω την αιτία του αποκλεισμού σαν μια μι κρή, σκοτεινή σκιά πάνω στο χιόνι. Επειδή τρέχω, κι επειδή η ώρα είναι μόνο πέντε και κάτι κι η απογευματινή κίνηση δεν έχει λιγοστέψει, φτάνω εκεί λίγα λεπτά πριν από το ασθενοφόρο. Ο Ησαΐας κείτεται με τα πόδια μαζεμένα κάτω από το κορμί του, με το πρόσωπο στο χιόνι και τα χέρια γύρω από το κεφά λι, σαν να θέλει να φυλαχτεί από τον μικρό προβολέα που τον φωτίζει, σαν το χιόνι να είναι ένα τζάμι, μέσα από το οποίο το μάτι του πήρε κάτι βαθιά μέσα στη γη.

12 18 ΠΕΤΕΡ ΧΟΕ Σίγουρα ο αστυφύλακας θα έπρεπε να με ρωτήσει ποια είμαι και να πάρει τα στοιχεία μου, και γενικά να προετοιμάσει το έδαφος για τους συναδέλφους του που σε λίγο θ αρχίσουν να χτυ πούν τα κουδούνια στις πόρτες. Αλλά είναι ένας νεαρός με τη ναυτία ζωγραφισμένη στα μάτια του. Αποφεύγει να κοιτάξει ολόισια τον Ησαΐα. Όταν βεβαιώνεται πως δε θα παραβιάσω την ταινία του, με αφήνει να στέκομαι εκεί. Θα μπορούσε να είχε αποκλείσει μεγαλύτερη έκταση. Αλλά το ίδιο θα ήταν. Οι αποθήκες είναι υπό μερική ανακαίνιση. Άνθρωποι και μηχανές έχουν πατήσει το χιόνι και το έχουν κάνει σκληρό σαν μωσαϊκό. Ακόμα και στο θάνατο ο Ησαΐας έχει κάτι το αμέτοχο, σαν να μη θέλει τη συμπόνια κανενός. Πάνω ψηλά, έξω από το φως του προβολέα, διακρίνεται η ράχη μιας στέγης. Το κτίριο της αποθήκης είναι ψηλό, σαν επταώροφη ή οκταώροφη πολυκατοικία. Το διπλανό κτίριο ανακαινίζε ται. Έχει μια σκαλωσιά στην πλευρά που βλέπει προς τη Στραντγκάδε. Πηγαίνω προς τα εκεί, καθώς το ασθενοφόρο περνάει αρ γά τη γέφυρα κι έπειτα χώνεται ανάμεσα στα κτήρια. Η σκαλωσιά σκεπάζει τον τοίχο ως τη στέγη. Η τελευταία σκάλα είναι πεσμένη. Όσο ψηλότερα σκαρφαλώνω, τόσο πιο ετοιμόρροπη φαίνεται η κατασκευή. Φτιάχνουν καινούργια στέγη. Από πάνω μου προβάλλουν τα τριγωνικά δοκάρια, σκεπασμένα με μουσαμάδες. Οι μουσαμάδες φτάνουν κατά μήκος ως τη μέση της στέγης. Το άλλο μισό, που βλέπει προς το λιμάνι, είναι μια επιφάνεια σκεπασμένη με χιόνι. Πάνω της υπάρχουν ίχνη από τον Ησαΐα. Στην άκρη του χιονιού κάθεται κουβαριασμένος ένας άνδρας, με τα χέρια τυλιγμένα γύρω από τα γόνατά του, και κουνιέται μπροςπίσω. Ακόμα και ζαρωμένος, ο μηχανικός δίνει την εντύπωση πως είναι μεγαλόσωμος. Ακόμα και σ αυτή τη στάση της ολοκληρωτι κής παράδοσης φαίνεται συγκρατημένος. Είναι τόσο φωτεινά. Πριν από μερικά χρόνια μέτρησαν το φως στο Σιοραπαλούκ. Από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο, τρεις μή νες χωρίς ήλιο. Ο κόσμος φαντάζεται μια αιώνια νύχτα. Αλλά

13 Η ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΣΜΙΛΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ 19 υπάρχουν τ αστέρια και το φεγγάρι, και πότε πότε το βόρειο σέλας. Και το χιόνι. Κατέγραψαν την ίδια ποσότητα λουξ όπως έξω από μια επαρχιακή κωμόπολη της Δανίας. Έτσι θυμάμαι κι εγώ τα παιδικά μου χρόνια. Πως πάντα παίζαμε έξω και πως πάντα είχε φως. Το φως ήταν τότε κάτι αυτονόητο. Τόσα και τόσα πράγματα είναι αυτονόητα για ένα παιδί. Με τον καιρό αρχίζουν οι απορίες. Εν πάση περιπτώσει, μου κάνει εντύπωση πόσο φωτεινή εί ναι η στέγη μπροστά μου. Λες κι είναι το χιόνι, σ ένα στρώμα με πάχος καμιά δεκαριά εκατοστά, που δημιούργησε το φως αυτής της χειμωνιάτικης μέρας και που ακόμα αστραφτοκοπάει σημεία σημεία, σαν μικρές, γκρίζες, λαμπερές χάντρες. Πάνω στη γη το χιόνι λιώνει μια ιδέα, κι ας έχει γίνει σκληρός πάγος. Αιτία είναι η θερμότητα της πόλης. Αλλά εδώ πάνω είναι αφράτο, όπως έπεσε. Μόνο ο Ησαΐας πάτησε πάνω του. Ακόμα κι όταν δεν υπάρχει θερμότητα ούτε καινούργιο χιόνι ούτε φυσάει, ακόμα και τότε το χιόνι αλλάζει. Σαν ν ανασαίνει, σαν να πυκνώνει, να σηκώνεται, να πέφτει και να διαλύεται. Ο Ησαΐας φορούσε πάνινα παπούτσια, ακόμα και το χειμώ να, κι αυτά είναι τα ίχνη του, οι φθαρμένες σόλες από τα παπού τσια του μπάσκετ με το αδιόρατο αποτύπωμα των ομόκεντρων κύκλων μπροστά από την καμάρα, πάνω στους οποίους ο παί κτης κάνει τις πιρουέτες του. Προχώρησε στο χιόνι από εκεί όπου στεκόμαστε τώρα. Τα ίχνη κατευθύνονται λοξά προς το γείσο και συνεχίζονται κατά μήκος της στέγης για καμιά δεκαριά μέτρα. Εκεί σταματούν. Για να συνεχιστούν έπειτα προς τη γωνία και τη στενή πλευρά του κτηρίου. Όπου ακολουθούν την άκρη του γείσου σε απόσταση μισού περίπου μέτρου, ως τη γωνία που αντικρίζει την απέναντι αποθήκη. Από εκεί γύρισε κάπου τρία μέτρα προς τα μέσα για να πάρει φόρα. Έπειτα τα ίχνη τραβούν ολόισια προς το χείλος, απ όπου πήδησε. Η άλλη στέγη αποτελείται από μαύρα, γλασαρισμένα κεραμίδια, που προς την υδρορρόη γέρνουν τόσο απότομα, ώστε το χιόνι δεν έμεινε πάνω τους. Δεν υπήρχε πουθενά στήριγμα. Αν ο Ησαΐας πηδούσε κατευθείαν στο κενό, θα ήταν το ίδιο. Δεν υπάρχουν άλλα χνάρια εκτός από του Ησαΐα. Κανένας άλλος δεν περπάτησε πάνω στη χιονισμένη επιφάνεια.

14 20 ΠΕΤΕΡ ΧΟΕ «Εγώ τον βρήκα», λέει ο μηχανικός. Δε θα μου γίνει ποτέ εύκολο να βλέπω άνδρα να κλαίει. Ίσως επειδή ξέρω πόσο μοιραίο είναι το κλάμα για τον αυτοσεβασμό τους. Ίσως επειδή είναι τόσο ασυνήθιστο γι αυτούς, ώστε τους γυρίζει πάντα στην παιδική ηλικία τους. Ο μηχανικός βρίσκεται πια στο στάδιο όπου έχει πάψει να σκουπίζει τα μάτια του, το πρόσωπό του είναι μια γλοιώδης μάσκα. «Έρχονται ξένοι», λέω. Οι δυο άνδρες που πρόβαλαν στη στέγη δε χαίρονται που μας βλέπουν. Ο ένας κουβαλάει φωτογραφικά μηχανήματα κι έχει λαχανιάσει. Ο άλλος θυμίζει λίγο νύχι χωμένο στη σάρκα. Πλακουτσωτός, σκληρός και γεμάτος ανυπόμονο εκνευρισμό. «Ποιοι είστε εσείς;» «Η κυρία που μένει από πάνω», λέω. «Και ο κύριος από δω μένει από κάτω». «Κάντε μας τη χάρη να φύγετε». Έπειτα βλέπει τα ίχνη και μας ξεχνάει. Ο φωτογράφος βγάζει τις πρώτες φωτογραφίες, με φλας και μια μεγάλη πολαρόιντ. «Ίχνη μόνο από τον νεκρό», λέει το Νύχι. Μιλάει σαν να ετοιμάζει κιόλας στο μυαλό του την αναφορά του. «Η μάνα είναι αλκοολική. Έτσι, το παιδί έπαιζε εδώ πάνω». Τώρα προσέχει πάλι την παρουσία μας. «Κατεβείτε λοιπόν». Εκείνη την ώρα δεν μπορώ να ξεκαθαρίσω τίποτα, μέσα μου υπάρχει μόνο σύγχυση. Αλλά είναι τόση που μπορώ και να τη μοιραστώ. Έτσι, δεν το κουνάω. «Παράξενος τρόπος να παίζει κανείς, δε βρίσκετε;» Μερικοί θα πουν πως είμαι ματαιόδοξη. Και μάλλον δε θα τους έδινα άδικο. Μπορεί να έχω τους λόγους μου γι αυτό. Εν πάση περιπτώσει, εκείνο που τον κάνει να προσέξει τώρα τα λό για μου είναι το ντύσιμό μου. Το κασμίρι, το γούνινο καπέλο, τα γάντια. Σίγουρα θα το θελε πολύ να με στείλει κάτω. Αλλά βλέπει πως έχω εμφάνιση κομψής κυρίας. Και δε συναντάει πολλές κομψές κυρίες πάνω στις στέγες της Κοπεγχάγης.

15 Η ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΣΜΙΛΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ 21 Για μια στιγμή, λοιπόν, διστάζει. «Τι θέλετε να πείτε;» «Όταν ήσουν σ αυτή την ηλικία», λέω, «κι ο μπαμπάς κι η μαμά σου δεν είχαν γυρίσει ακόμα από τα ορυχεία κι εσύ σκαρφά λωνες στις παράγκες των αστέγων για να παίξεις εκεί πάνω, έτρεχες άκρη άκρη στη σκεπή;» Διστάζει μια στιγμή. «Εγώ μεγάλωσα στη Γιουτλάνδη», λέει έπειτα. Αλλά καθώς μιλάει δεν παίρνει τα μάτια του από πάνω μου. Κατόπιν στρέφεται στο συνάδελφό του. «Χρειαζόμαστε λάμπες εδώ πάνω. Και συνόδεψε κάτω, σε παρακαλώ, την κυρία και τον κύριο». Η μοναξιά είναι για μένα ό,τι είναι για άλλους η ευλογία της Εκκλησίας. Είναι το φως της Θείας Χάρης. Ποτέ δεν κλείνω πίσω μου την πόρτα μου χωρίς τη βεβαιότητα ότι κάνω μια φιλανθρωπική πράξη προς τον εαυτό μου. Ο Κάντορ εξηγούσε παραστατικά στους φοιτητές του την έννοια του απείρου λέγοντας ότι ήταν κάποτε ένας άνθρωπος που είχε ένα ξενοδοχείο με άπειρο αριθ μό δωματίων, και το ξενοδοχείο ήταν γεμάτο. Έφτασε, όμως, άλ λος ένας επισκέπτης. Τότε ο ξενοδόχος μετακίνησε τον πελάτη του δωματίου 1 στο δωμάτιο 2, τον πελάτη του δωματίου 2 στο 3, του 3 στο 4, και πάει λέγοντας. Έτσι, το δωμάτιο 1 άδειασε για τον καινούργιο επισκέπτη. Εκείνο που με γοητεύει σ αυτή την ιστορία είναι ότι όλοι, πελάτες και ξενοδόχος, εκτελούν αδιαμαρτύρητα έναν άπειρο αριθμό κινήσεων για να βρει ένας επισκέπτης την ησυχία του σε χωριστό δωμάτιο. Είναι ένας μεγάλος φόρος τιμής στη μοναξιά. Διαπιστώνω, άλλωστε, ότι έχω διαρρυθμίσει το διαμέρισμά μου σαν δωμάτιο ξενοδοχείου. Χωρίς να μπορώ ν αποβάλω την εντύπωση ότι η ένοικός του είναι περαστική. Όποτε νιώθω την ανάγκη να το εξηγήσω αυτό στον εαυτό μου, σκέφτομαι ότι η οι κογένεια της μητέρας μου, καθώς κι η ίδια, ήταν κάτι σαν νομά δες. Αν βέβαια τη δεις σαν δικαιολογία, η εξήγηση πάσχει. Έχω, όμως, δυο μεγάλα παράθυρα που βλέπουν προς το νε ρό. Μπορώ να δω την εκκλησία του Χόλμεν, το κτίριο της Εται ρείας

16 22 ΠΕΤΕΡ ΧΟΕ Ναυτασφαλειών και την Εθνική Τράπεζα, που η μαρμάρινη πρόσοψή της έχει απόψε το ίδιο χρώμα με τον πάγο στο λιμάνι. Σκέφτηκα πως πρέπει να θρηνήσω. Μίλησα με τους αστυνομικούς, δάνεισα στη Γιουλιάνε έναν ώμο να γείρει, τη συνόδεψα στους γνωστούς της, γύρισα πίσω, κι όλη αυτή την ώρα κρατού σα το θρήνο σε απόσταση με το αριστερό μου χέρι. Τώρα είναι η σειρά μου να με πάρει το παράπονο. Αλλά δεν είναι ώρα ακόμη. Ο θρήνος είναι ένα δώρο που πρέπει να κάνεις κάτι για να το αξίζεις. Έφτιαξα ένα τσάι από μέντα και πήγα και στάθηκα πλάι στο παράθυρο. Αλλά ο θρήνος δε λέ ει να ρθει. Ίσως επειδή λείπει μια μικρή, απλή λεπτομέρεια, επειδή υπάρχει μια ατέλεια που εμποδίζει τη ροή των συναισθημά των. Πίνω λοιπόν το τσάι μου, ενώ η κίνηση πάνω στη γέφυρα Κνίπελς αραιώνει και γίνεται σκόρπιες κόκκινες ρίγες από φώτα μέσα στη νύχτα. Λίγο λίγο απλώνεται μέσα μου κάτι σαν ηρεμία. Στο τέλος είναι αρκετή για ν αποκοιμηθώ.

17 3 Συναντώ για πρώτη φορά τον Ησαΐα μια αυγουστιάτικη μέρα ενάμιση χρόνο νωρίτερα. Μια υγρή ζέστη, βαριά σαν μολύβι, έχει μετατρέψει την Κοπεγχάγη σ εκκολαπτήριο τρέλας, που θα εκ δηλωθεί από στιγμή σε στιγμή. Ήμουν σ ένα λεωφορείο μ εκείνη την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, ατμόσφαιρα που θυμίζει χύτρα πιέ σεως, φορώντας ένα καινούργιο φόρεμα από άσπρο λινό, πολύ ξώπλατο, με πλισέ βολάν από δαντέλα βαλανσιέν, που μου πήρε πολλή ώρα να την πρεσάρω για να στέκεται, αλλά τώρα έχει μαραζώσει κι αυτή, μέσα στη γενική κατήφεια. Πολλοί τραβούν προς τα νότια αυτή την εποχή του χρόνου. Εκεί που κάνει ζέστη. Προσωπικά, δεν έχω ταξιδέψει νοτιότερα από το Κέγιε, πενήντα χιλιόμετρα κάτω από την Κοπεγχάγη. Κι ούτε έχω σκοπό να ταξιδέψω, προτού ο πυρηνικός χειμώνας κά νει την Ευρώπη ψυγείο. Είναι μια από εκείνες τις μέρες που μπορεί ν αναρωτηθείς ποιο είναι το νόημα της ζωής και να συμπεράνεις πως δεν υπάρ χει κανένα. Και στο κλιμακοστάσιο, στο κεφαλόσκαλο κάτω από το διαμέρισμά μου, κείτεται κάτι που ενοχλεί το μάτι. Όταν άρχισαν να φτάνουν στη Δανία οι πρώτες μεγάλες καραβιές Γροιλανδών, τη δεκαετία του 30, ένα από τα πρώτα πράγματα που έγραφαν οι μετανάστες στους δικούς τους ήταν πως οι Δανοί είναι γουρούνια: έχουν μέσα στα σπίτια τους σκυ λιά. Για μια στιγμή νομίζω πως αυτό που έχει ξαπλώσει στη σκά λα είναι ένας σκύλος. Έπειτα βλέπω πως είναι ένα παιδί, πράγμα που αυτή τη συγκεκριμένη μέρα δε μου φαίνεται και πολύ καλύ τερο. «Δίνε του, βρομόπαιδο», λέω. Ο Ησαΐας σηκώνει πάνω μου τα μάτια του. «Πέεριτ», λέει. «Εσύ δίνε του». Οι Δανοί σπάνια το μαντεύουν από την εμφάνισή μου. Νομί ζουν

18 24 ΠΕΤΕΡ ΧΟΕ πως διακρίνουν πάνω μου κάτι ασιατικό, προπαντός όταν βάζω σκιά κάτω από τα μήλα μου. Αλλά το αγόρι στη σκάλα με κοιτάζει κατάματα μ ένα βλέμμα που φτάνει ολόισια ως αυτό που έχουμε κοινό οι δυο μας. Είναι ένα βλέμμα που το συναντάς στα νεογέννητα μωρά. Αργότερα εξαφανίζεται, για να επανεμ φανιστεί πότε πότε σε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους. Ίσως ένας από τους λόγους που δεν παιδεύτηκα ποτέ στη ζωή μου με παιδιά είναι πως με απασχόλησε υπερβολικά η απορία γιατί οι άνθρωποι χάνουν το θάρρος να κοιτάζουν κατάματα ο ένας τον άλλο. «Θα μου διαβάσεις;» Κρατάω στο χέρι ένα βιβλίο. Αυτό είναι που προκάλεσε την ερώτησή του. Θα έλεγε κανείς πως μοιάζει με καλικάντζαρο. Αλλά καθώς εί ναι βρόμικος και φοράει μόνο σωβρακάκι και γυαλίζει από τον ιδρώτα, μπορεί κανείς να πει πως μοιάζει και με φώκια. «Στρίβε», λέω. «Δε χωνεύεις τα παιδιά;» «Τα τρώω τα παιδιά». Κάνει ένα βήμα στο πλάι. «Σαλουβούτιτ, ψέματα λες», λέει καθώς τον προσπερνώ. Τη στιγμή εκείνη προσέχω δύο πράγματα που, κατά κάποιον τρόπο, με συνδέουν μαζί του. Προσέχω πως είναι μόνος. Όπως θα είναι πάντα ένας εξόριστος. Και προσέχω πως δε φοβάται τη μοναξιά. «Ποιο βιβλίο;» φωνάζει ξοπίσω μου. «Τα Στοιχεία του Ευκλείδη», λέω και βροντάω πίσω μου την πόρτα. Αρχίσαμε πράγματι με τα Στοιχεία του Ευκλείδη. Αυτό το βιβλίο παίρνω το ίδιο βράδυ, όταν ακούω το κουδούνι της πόρτας μου και τον βλέπω να στέκεται εκεί έξω, πάντα με το σωβρακάκι, και να με κοιτάζει κατάματα, και παραμερίζω κι αυτός μπαίνει στο διαμέρισμα και στη ζωή μου, για να μην ξαναβγεί ποτέ στ αλήθεια. Τα Στοιχεία του Ευκλείδη κατεβάζω τότε από το ράφι. Σαν για να τον διώξω. Σαν για να του δείξω με την πρώτη πως δεν έχω βιβλία που ενδιαφέρουν ένα παιδί, πως αυτός κι

19 Η ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΣΜΙΛΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ 25 εγώ δεν μπορούμε ν ανταμώσουμε πάνω από ένα βιβλίο ή με άλλον τρόπο. Σαν για ν αποφύγω κάτι. Καθόμαστε στον καναπέ. Αυτός κάθεται άκρη άκρη, με σταυρωμένα πόδια, όπως κάθονταν το καλοκαίρι τα παιδιά στη Θούλη, στους πρόποδες του Ινγκλ, στην άκρη του έλκηθρου που χρησιμεύει για κρεβάτι μέσα στο αντίσκηνο. «Σημείο είναι αυτό που δε διαιρείται. Γραμμή είναι ένα μήκος χωρίς πλάτος». Αυτό είναι το βιβλίο που ποτέ δε θα σχολιάσει ο Ησαΐας και στο οποίο θα επανερχόμαστε κάθε τόσο. Πότε πότε δοκίμασα με άλλα. Μια φορά δανείστηκα το Ο Ράσμους Κλουμπ, η αρκούδα, στους πάγους. Ο Ησαΐας άκουσε γαλήνια την περιγραφή των πρώτων εικόνων. Έπειτα ακούμπησε το δάχτυλό του πάνω στον Ράσμους Κλουμπ. «Τι γεύση έχει αυτό;» ρώτησε. «Ημικύκλιο είναι ένα σχήμα που ορίζεται από μια διάμετρο και από την περιφέρεια που τέμνει η διάμετρος». Για μένα, το διάβασμα περνάει από τρεις φάσεις αυτό το πρώτο αυγουστιάτικο βράδυ. Στην αρχή είναι απλώς ο εκνευρισμός μου για όλη αυτή την άβολη κατάσταση. Έπειτα είναι το αίσθημα που με κυριεύει πά ντα και μόνο με το που σκέφτομαι αυτό το βιβλίο: δέος. Η συναί σθηση πως είναι η βάση, το όριο. Πως όταν ανατρέχεις στο πα ρελθόν, περνώντας από τον Λομπατσέφσκι και τον Νεύτωνα, και φτάνεις όσο μπορείς πιο πίσω στο χρόνο, καταλήγεις πάντα στον Ευκλείδη. «Στη μεγαλύτερη μεταξύ δύο δεδομένων άνισων ευθειών» Κάποια στιγμή δε βλέπω πια τι διαβάζω. Κάποια στιγμή υπάρχει στο καθιστικό μόνο η φωνή μου και το φως του δειλινού, που έρχεται από το Νότιο Λιμάνι. Κι έπειτα δεν υπάρχει ούτε καν η φωνή, υπάρχουμε μόνο εγώ και το αγόρι. Κάποια στιγμή στα ματώ. Και καθόμαστε έτσι, κοιτάζοντας μπροστά μας, σαν να ήμουν εγώ δεκαπέντε χρονών κι εκείνο δεκαέξι κι έχουμε φτάσει στο the point of no return. Κάποια στιγμή σηκώνεται αμίλητο και φεύγει. Κοιτάζω το ηλιοβασίλεμα, που αυτή την εποχή διαρκεί τρεις ώρες. Λες κι ο ήλιος, την τελευταία στιγμή πριν βασιλέψει, ανακάλυψε στον κόσμο αρετές που τώρα τον κάνουν απρόθυμο να φύγει.

20 26 ΠΕΤΕΡ ΧΟΕ Φυσικά, ο Ησαΐας δεν έφυγε επειδή τον τρόμαξε ο Ευκλείδης. Φυσικά, δεν είχε σημασία τι διάβαζα. Θα μπορούσα να διάβαζα φωναχτά και τον τηλεφωνικό κατάλογο. Ή το Ανίχνευση και ταξινόμηση του πάγου των Λιούις και Καρίζα. Θα ερχόταν έτσι κι αλ λιώς και θα έμενε καθισμένος μαζί μου στον καναπέ. Ήταν διαστήματα που ερχόταν κάθε μέρα. Και μπορεί να περνούσαν δυο βδομάδες που τον έβλεπα μόνο μία φορά, κι αυ τό από μακριά. Όταν όμως ερχόταν, ήταν συνήθως όταν άρχιζε να σκοτεινιάζει, όταν η μέρα έφευγε κι η Γιουλιάνε ήταν τέζα. Πότε πότε τον πήγαινα στο μπάνιο. Δεν του άρεσε το ζεστό νερό. Αλλά δεν ήταν δυνατό να τον ξεβρομίσω με κρύο. Τον έβαζα στην μπανιέρα και άνοιγα το τηλέφωνο του ντους. Εκείνος δε διαμαρτυρόταν. Είχε μάθει από καιρό να υπομένει τις αναποδιές. Αλλά ούτε στιγμή δεν έπαιρνε από πάνω μου τα γεμάτα επίπλη ξη μάτια του. Peter Høeg og Munksgaard/Rosinante, København 1992 / ΕκδοσΕισ Ψυχογιοσ 1995

21 Β Ι Β Λ Ι Α Π Ο Υ Ξ Ε Χ Ω Ρ Ι Σ Α Ν H Σμίλα Γιάσπερσεν, τριάντα επτά ετών, φυσικός, από πατέρα Δανό και μητέρα Εσκιμώα, ζει στην Κοπεγχάγη μόνη, χωρίς οικογένεια, χωρίς δουλειά, χωρίς φίλους. Η διάστασή της με τον κόσμο του πατέρα της, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις αξίες του, την κάνει να επιλέγει συνειδητά 4τη ζωή του περιθωρίου. Ο μόνος άνθρωπος με τον οποίο αισθάνεται δεμένη είναι ο Ησαΐας, ένας εξάχρονος Εσκιμώος, ξένος και αυτός για την κοινωνία της Δανίας. Μια μέρα, ο Ησαΐας πέφτει από μια χιονισμένη στέγη και σκοτώνεται. έρασα από ένα σωρόότι οικοτροφεία στηδυστύχημα ζωή μου. Παλεύω διαρη αστυνομία αποφαίνεται πρόκειται για και κλείνει κώς για να το ξεπεράσω, και υπάρχουν μεγάλα διαστήματα την υπόθεση. Αλλά η Σμίλα, που είδε τα ίχνη του παιδιού πάνω στο που καταφέρνω. Μόνο σαν φευγαλέα αναλαμπή, κάποια σκόρχιόνιτακαι ξέρει πώς να τα αποκρυπτογραφήσει, έχει λόγους να υποπια ανάμνηση βρίσκει τοφόνο. δρόμο της προςνατοεξηγήσει φως. Όπως τώρα η ψιάζεται κάτι διαφορετικό: Προσπαθεί τις υποψίες ιδιαίτερη που σου έναςδίνουν κοιτώνας. Στο οικοτροφείο της στους αίσθηση αστυνομικούς, αλλάδίνει δεν της σημασία. Στένχοϊ, κοντά στο Χούμλεμπεκ, κοιμόμασταν σε κοιτώνες. Έναν Μόνη αγωνίζεται να διαλευκάνει το θάνατο του άνοιγαν μικρού φίλου της για τα της κορίτσια κι έναν για τ αγόρια. Τη νύχτα τα παράκαι κάποια στιγμή διαπιστώνει ότι κινδυνεύει και η δική της ζωή. Το θυρα. Και οι κουβέρτες μας ήταν πολύ ψιλές. όλοστο καιδημοτικό πυκνότερονεκροτομείο μυστήριο, στοτης οποίο βυθίζεται, θα την οδηγήσει Κοπεγχάγης, στα υπόγεια του τελικά στη Γροιλανδία, τη χώρα των παιδικών της χρόνων. Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής που ανήκει στην Πανεπιστημιακή Κλινική, οι νεκροί κοιμούνται τον τελευταίο, παγωμένο ύπνο τους Ο Πέτερ Χόε παρουσιάζει μια καλειδοσκοπική εικόνα σε κοιτώνες με θερμοκρασία μόλις λίγο πιο πάνω από το του σύγχρονου κόσμου, από τη σκοπιά ενός ευαίσθητουμηδέν. Όλα είναι οριστικά.ανάμεσα Ακόμα και στο θάκαι καθαρά, ανήσυχουμοντέρνα ανθρώπου,και διχασμένου λαμο αναγνώρισης, που είναι βαμμένος σαν σαλόνι, με δυο λάμπες σε διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις, νοσταλγού δαπέδου κι της έναχαμένης πράσινοαλληλεγγύης φυτό που προσπαθεί να κρατήσει ψηλά των ανθρώπων. το κεφάλι του. Ένα άσπρο σεντόνι σκεπάζει τον Ησαΐα. Πάνω του κάποιος απόθεσε μια μικρή ανθοδέσμη, λες και προσπάθησε έτσι να δώσει κουράγιο στο φυτό της γλάστρας. Είναι σκεπασμένος από την κορφή ως τα νύχια, αλλ από το μικρό κορμί και το μεγάλο κεφάλι καταλαβαίνεις πως είναι αυτός. Οι Γάλλοι κρανιομέτρες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στη Γροιλανδία. Δούλευαν με βάση μια θεωρία, σύμφωνα με την οποία υπάρχει γραμμική σχέση ανάμεσα στη νοημοσύνη ενός ανθρώπου και στο μέγεθος του κρανίου του. Στους Γροιλανδούς, τους οποίους θεωρούσαν ως μεταβατική μορφή ανάμεσα στον πίθηκο και στον άνθρωπο, βρήκαν τα μεγαλύτερα κρανία του κόσμου. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. 121,με 144 άσπρη 52 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΈναςTATOΪΟΥ άνδρας μπλούζα σηκώνει το σεντόνι από το ΤΗΛ.: FAX: info@psichogios.gr Ε Σ Ε Ι Σ Κ Ι Ε Μ Ε Ι Σ Π Α Ν Τ Α Σ Ε Π Α Φ Η KΩΔ. ΜΗΧ/ΣΗΣ: Π

Με τη ÇΣμίλαÈ ο Χόε απέκτησε μια θέση στον λογοτεχνικό παράδεισο των μεγάλων αστυνομικών, και όχι μόνο, μυθιστοριογράφων.

Με τη ÇΣμίλαÈ ο Χόε απέκτησε μια θέση στον λογοτεχνικό παράδεισο των μεγάλων αστυνομικών, και όχι μόνο, μυθιστοριογράφων. Με τη ÇΣμίλαÈ ο Χόε απέκτησε μια θέση στον λογοτεχνικό παράδεισο των μεγάλων αστυνομικών, και όχι μόνο, μυθιστοριογράφων. The New York Times Η εκδοτική ομάδα των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ δημιούργησε με πολλή

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε γαργαλήσω! Μάικ ο Φασολάκης. Μαρί Κυριακού. Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση. Μαρί Κυριακού, 2010

Θα σε γαργαλήσω! Μάικ ο Φασολάκης. Μαρί Κυριακού. Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση. Μαρί Κυριακού, 2010 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μάικ ο Φασολάκης Θα σε γαργαλήσω! ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρί Κυριακού ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Λήδα Βαρβαρούση ΘΕΩΡΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Παζάλος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ. Ο στην πόλη. Η σειρά προβάλλεται στο

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ. Ο στην πόλη. Η σειρά προβάλλεται στο ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ Ο στην πόλη Η σειρά προβάλλεται στο ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: CLAUDE IN THE CITY Από τις Εκδόσεις Hodder Children s Books, Μεγάλη Βρετανία 2011 TΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Κλοντ στην πόλη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ. Ο πάει διακοπές. Η σειρά προβάλλεται στο

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ. Ο πάει διακοπές. Η σειρά προβάλλεται στο ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ Ο πάει διακοπές Η σειρά προβάλλεται στο ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: CLAUDE ON HOLIDAY Από τις Εκδόσεις Hodder Children s Books, Μεγάλη Βρετανία 2011 TΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Κλοντ πάει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΟΣ ΓΑΒΡΑΣ. Οι φίλοι με φωνάζουν ΦΙΣΤΙΚΗ! Εικονογράφηση: Mαργαρίτα Ζεβελάκη

ΜΑΝΟΣ ΓΑΒΡΑΣ. Οι φίλοι με φωνάζουν ΦΙΣΤΙΚΗ! Εικονογράφηση: Mαργαρίτα Ζεβελάκη ΜΑΝΟΣ ΓΑΒΡΑΣ Οι φίλοι με φωνάζουν ΦΙΣΤΙΚΗ! Εικονογράφηση: Mαργαρίτα Ζεβελάκη ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Φιστίκιος ο Αιγινήτης (Βιβλίο Α ) ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μάνος Γαβράς ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Μαργαρίτα Ζεβελάκη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΛΙΤΣ Α ΡΑ Φ 6 ΕΤ. Παναγιώτα Πλησή ΣΙΑ ΓΝΩ ΑΝΑ ΦΙΛ ΖΩΝΗ. Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός ΟΥ Θ ΓΙΑ ΜΑ. την οικογένεια

ΟΥΛΙΤΣ Α ΡΑ Φ 6 ΕΤ. Παναγιώτα Πλησή ΣΙΑ ΓΝΩ ΑΝΑ ΦΙΛ ΖΩΝΗ. Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός ΟΥ Θ ΓΙΑ ΜΑ. την οικογένεια ΟΥΛΙΤΣ Α ΡΑ Φ 5-6 ΕΤ Παναγιώτα Πλησή EYEΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛ ΑΝΑ ΓΝΩ ΣΙΑ ΩΝ ΟΥ ΑΙΝ ΜΕ Θ... ΓΙΑ ΜΑ Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός την οικογένεια ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο μπαμπάς που αγαπάει η μαμά μου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Παναγιώτα

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ. Ο στο τσίρκο. Η σειρά προβάλλεται στο

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ. Ο στο τσίρκο. Η σειρά προβάλλεται στο ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ Ο στο τσίρκο Η σειρά προβάλλεται στο ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: CLAUDE AT THE CIRCUS Από τις Εκδόσεις Hodder Children s Books, Μεγάλη Βρετανία 2012 TΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Κλοντ στο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

25 μαγικές ιστορίες για μικρά παιδιά

25 μαγικές ιστορίες για μικρά παιδιά Η αγαπημένη μου συλλογή με χριστουγεννιaτικες ιστορiες 25 μαγικές ιστορίες για μικρά παιδιά Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη Éditions Auzou, 2015 Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., 2018 All rights reserved. Τυπώθηκε στην

Διαβάστε περισσότερα

ÅéêïíïãñÜöçóç: Λήδα Βαρβαρούση

ÅéêïíïãñÜöçóç: Λήδα Βαρβαρούση ÅéêïíïãñÜöçóç: Λήδα Βαρβαρούση ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μάικ ο Φασολάκης Οι περιπέτειες του Μάικ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρί Κυριακού ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Λήδα Βαρβαρούση ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Πόσα κεράκια έχει η τούρτα; Γράψε τη λέξη και τον αριθµό, και µετά χρωµάτισέ την! ένα. ένα. ένα. ένα

Πόσα κεράκια έχει η τούρτα; Γράψε τη λέξη και τον αριθµό, και µετά χρωµάτισέ την! ένα. ένα. ένα. ένα Πόσα κεράκια έχει η τούρτα; Γράψε τη λέξη και τον αριθµό, και µετά χρωµάτισέ την! ένα ένα ένα ένα 4 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Tο τετράδιο της πρώτης µου γραφής ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

έξι Χρωµάτισε µε γαλάζιο τον αριθµό.

έξι Χρωµάτισε µε γαλάζιο τον αριθµό. έξι 6 6 Χρωµάτισε µε γαλάζιο τον αριθµό. 14 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το τετράδιο των πρώτων µου αριθµών ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ιονύσης Καραβίας ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτα Πλησή, Ðñþôç Ýêäïóç: Ιανουάριος Έντυπη έκδοση ÉSBN Ηλεκτρονική έκδοση ÉSBN

Παναγιώτα Πλησή, Ðñþôç Ýêäïóç: Ιανουάριος Έντυπη έκδοση ÉSBN Ηλεκτρονική έκδοση ÉSBN TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Τι κρατάει η µαµά; ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Παναγιώτα Πλησή ΕΞΩΦΥΛΛΟ ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Γιώτα Κοκκόση ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Κυριακή Κάσση ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Ελένη Σταυροπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Σεπτέµβριος 2010 ΙSBN

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Σεπτέµβριος 2010 ΙSBN ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Tο πρώτο µου τετράδιο Mαθαίνω να γράφω µε τον Gummy Bear ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ιονύσης Καραβίας

Διαβάστε περισσότερα

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2010 ΙSBN

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2010 ΙSBN ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μαθαίνω µε τον Gummy Bear Οι αριθµοί ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ιονύσης Καραβίας ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Ηλίας

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός

Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός ΝΑΝΑ ΠΑ Μ 2-4 ΕΤ Μαριλίτα Χατζημποντόζη ΩΝ Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός ΟΥ ΑΙΝ ΜΕ Θ ΜΑ... ΓΙΑ την κοινωνική συμπεριφορά ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Δε σου το δίνω! ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαριλίτα Χατζημποντόζη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εισαγωγή Τεχνικές για ηρεμία Ηρεμία στο σπίτι Κοιμήσου καλά, νιώσε καλά Αίσθηση ηρεμίας στη δουλειά...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εισαγωγή Τεχνικές για ηρεμία Ηρεμία στο σπίτι Κοιμήσου καλά, νιώσε καλά Αίσθηση ηρεμίας στη δουλειά... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: HOW TO BE CALM Από τις Εκδόσεις Vie Books, Αγγλία 2016 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Πώς να είσαι ήρεμος ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Anna Barnes ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έρρικα Πάλλη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Μαρία Σεβαστιάδου

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

στον κίνδυνο (ΒΙΒΛΙΟ 2)

στον κίνδυνο (ΒΙΒΛΙΟ 2) ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: RORY BRANAGAN (DETECTIVE) THE DOG SQUAD Από τις Εκδόσεις HarperCollins Children s Books, Λονδίνο 2018 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο ντετέκτιβ Ρόνι βάζει τα γέλια μπροστά στον κίνδυνο (ΒΙΒΛΙΟ 2)

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ιωάννα Μπαµπέτα, Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2013 ÉSBN

Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ιωάννα Μπαµπέτα, Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2013 ÉSBN TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Η νταντά µου ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Ιωάννα Μπαµπέτα ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Φωτεινή Τίκκου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Άννα Μαράντη ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

Δύο ιστορίες που ρωτάνε

Δύο ιστορίες που ρωτάνε ...... Δύο ιστορίες που ρωτάνε Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος Σελιδοποίηση - Μακέτα εξωφύλλου: Ευθύµης Δηµουλάς 1991 MANOΣ KONTOΛEΩN & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Η παρούσα 18η έκδοση, Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2010 ΙSBN 978-960-453-809-6

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2010 ΙSBN 978-960-453-809-6 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μαθαίνω µε τον Gummy Bear Το αλφάβητο ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ιονύσης Καραβίας ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Το τετράδιο αυτό ανήκει σε:......

Το τετράδιο αυτό ανήκει σε:...... Το τετράδιο αυτό ανήκει σε:...... 50 μοτίβα για να χαλαρώσετε INSPIRATION JARDIN Από τις Εκδόσεις Dessain et Tolra/Larousse, Γαλλία 2013 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΤΕΤΡΑΔΙΟ ANTI-STRESS ΚΗΠΟΣ Dessain et Tolra/Larousse,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ. Νάιμ 5-6 ΕΤΩΝ. Γιώργος Κατσέλης. Μόνο η αγάπη. Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού. τον σεβασμό στη διαφορετικότητα ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ...

ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ. Νάιμ 5-6 ΕΤΩΝ. Γιώργος Κατσέλης. Μόνο η αγάπη. Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού. τον σεβασμό στη διαφορετικότητα ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ Γιώργος Κατσέλης 5-6 ΕΤΩΝ EYEΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ Νάιμ Μόνο η αγάπη Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού τον σεβασμό στη διαφορετικότητα ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Νάιμ Μόνο η αγάπη ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Έχω τη χαρά να σας παρουσιάσω μέσα σ αυτό το βιβλίο τις εμπειρίες, τις δοκιμές και τις γνώσεις τεσσάρων ετών λειτουργίας του a λα γκρεκ.

Έχω τη χαρά να σας παρουσιάσω μέσα σ αυτό το βιβλίο τις εμπειρίες, τις δοκιμές και τις γνώσεις τεσσάρων ετών λειτουργίας του a λα γκρεκ. Έχω τη χαρά να σας παρουσιάσω μέσα σ αυτό το βιβλίο τις εμπειρίες, τις δοκιμές και τις γνώσεις τεσσάρων ετών λειτουργίας του a λα γκρεκ. Κωστής Κωστάκης, 2017 / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2017 2 Κωστής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΤΣ ΚΕΡΠΑΤΑ. Εικονογράφηση: Κόρι Μέριτ

ΜΙΤΣ ΚΕΡΠΑΤΑ. Εικονογράφηση: Κόρι Μέριτ ΜΙΤΣ ΚΕΡΠΑΤΑ 3 Εικονογράφηση: Κόρι Μέριτ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: POPTROPICA 3 THE SECRET SOCIETY Από τις Εκδόσεις Amulet Books, Νέα Υόρκη 2017 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Poptropica 3 Η μυστική κοινωνία ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μιτς

Διαβάστε περισσότερα

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη υπάρχει ένα σπίτι με άσπρα παράθυρα. Μέσα σε αυτό θα βρούμε ένα χαρούμενο δωμάτιο, γεμάτο γέλια και φωνές, και δυο παιδιά που θέλω να σας γνωρίσω «Τάσι, αυτή η πιτζάμα σού

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος

Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΝΑΝΑ ΠΑ Μ 2-4 ΕΤ ΩΝ ΟΥ ΑΙΝ ΜΕ Θ... ΓΙΑ ΜΑ Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος την οικογένεια Ράνια Μπουμπουρή ΤΙΤΛΟΣ ÂÉÂËÉÏÕ: Τα αδέλφια μου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ράνια Μπουμπουρή ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Χρύσα Σπυρίδωνος

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Ρουσάκη, Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος Έντυπη έκδοση ISBN Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN

Μαρία Ρουσάκη, Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος Έντυπη έκδοση ISBN Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το σπηλιανθρωπάκι ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρία Ρουσάκη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Μαρκ Ουάινσταϊν ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ελένη Σταυροπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ Ιωάννα Μπαμπέτα 5-6 ΕΤΩΝ EYEΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου τη φιλία και την επίλυση διαφωνιών ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... ΤΙΤΛΟΣ ÂÉÂËÉÏÕ: Μια κίτρινη καρδιά κι ένας κόκκινος

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Αγγελική Δαρλάση Το παλιόπαιδο Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν για να γίνει, έστω και λίγο, καλύτερος 6 «Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ 5-6 ΕΤΩΝ. Ντάγκμαρ Γκάισλερ. την καθημερινή συμπεριφορά ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ...

ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ 5-6 ΕΤΩΝ. Ντάγκμαρ Γκάισλερ. την καθημερινή συμπεριφορά ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ Ντάγκμαρ Γκάισλερ 5-6 ΕΤΩΝ EYEΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ την καθημερινή συμπεριφορά ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: WANN HAB ICH EIGENTLICH GENUG? Aðü ôéò Åê äü óåéò Loewe, Μπίντλαχ 2014 ΤΙΤΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μάκης Τσίτας, 2018 / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2018

Μάκης Τσίτας, 2018 / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2018 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Δώρο γενεθλίων ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μάκης Τσίτας ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Νίκος Γιαννόπουλος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ελένη Σταυροπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΡΜΠΕΝ ΚΟΥΛΜΑΝ. Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στο φεγγάρι. ΚΥΚΛΟφΟΡΕί σε 19 χώρεσ

ΤΟΡΜΠΕΝ ΚΟΥΛΜΑΝ. Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στο φεγγάρι. ΚΥΚΛΟφΟΡΕί σε 19 χώρεσ ΤΟΡΜΠΕΝ ΚΟΥΛΜΑΝ ΑΡΜσΤΡΟΝΓΚ Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στο φεγγάρι ΚΥΚΛΟφΟΡΕί σε 19 χώρεσ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: ARMSTRONG DIE ABENTEUERLICHE REISE EINER MAUS ZUM MOND Από τις Εκδόσεις NordSüd, Ζυρίχη

Διαβάστε περισσότερα

Η χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Ηλία

Η χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Ηλία Βασίλης Τερζόπουλος Ο Ηλίας ζει παρέα με τον σκύλο του τον Ρούντολφ και δουλεύει στο ταχυδρομείο της πόλης του. Όταν μεγάλωσε, όμως, πήρε μια σημαντική απόφαση και κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ N A E IΣΑ ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΝΣ. Anna Barnes, 2016/ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2019

ΠΩΣ N A E IΣΑ ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΝΣ. Anna Barnes, 2016/ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2019 ΠΩΣ N A E IΣΑ Ι ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΝΣ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Πώς να είσαι δυνατός ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: How to be resilient Από τις Εκδόσεις Vie Books Summersdale, Λονδίνο 2018 ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Anna Barnes ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έρρικα Πάλλη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Μπίλι και οι Μικροσκοπίνοι ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Billy and the Minpins Από τις Εκδόσεις Puffin Books, Λονδίνο 2017 ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Roald Dahl ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Σοφία Γρηγορίου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους.

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους. ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νούρου Εγώ Κουάμι ο αδερφός μου Ράζακ ένας φίλος που συναντήσαμε στον δρόμο Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση: οµινίκη Σάνδη

Μετάφραση: οµινίκη Σάνδη ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: WAR ICH AUCH IN MAMAS BAUCH? Από τις Εκδόσεις Loewe, Μπίντλαχ 2010 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Ήµουν κι εγώ µέσα στην κοιλιά σου, µαµά; ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Dagmar Geisler ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Dagmar Geisler ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης». «Ο Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Aνδριάνα Ρούσσου

Εικονογράφηση: Aνδριάνα Ρούσσου ΜΠΑΝΑΝΑ Μαριλίτα Χατζημποντόζη 2-4 ΕΤΩΝ Εικονογράφηση: Aνδριάνα Ρούσσου ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... τη μουσειακή παιδεία ΤΙΤΛΟΣ ÂÉÂËÉÏÕ: Μια μέρα στο μουσείο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαριλίτα Χατζημποντόζη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Χαλαρώστε ζωγραφίζοντας. Βυθός

Χαλαρώστε ζωγραφίζοντας. Βυθός Χαλαρώστε ζωγραφίζοντας Βυθός COLOUR ME MINDFUL: UNDERWATER Από τις Εκδόσεις Orion, Λονδίνο 2015 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΒΥΘΟΣ Orion, 2015 Α.Ε., Αθήνα 2016 Πρώτη έκδοση: Ιούλιος 2016 ISBN:

Διαβάστε περισσότερα

Ταγκρίντ Νατζάρ. Εικονογράφηση: Μάγια Φιντάουι. την καθημερινή συμπεριφορά ΜΠΑΝΑΝΑ 2-4 ΕΤΩΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ...

Ταγκρίντ Νατζάρ. Εικονογράφηση: Μάγια Φιντάουι. την καθημερινή συμπεριφορά ΜΠΑΝΑΝΑ 2-4 ΕΤΩΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... ΜΠΑΝΑΝΑ Ταγκρίντ Νατζάρ 2-4 ΕΤΩΝ την καθημερινή συμπεριφορά ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... Εικονογράφηση: Μάγια Φιντάουι ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: (WATERMELON) Aðü ôéò Åê äü óåéò Al Salwa Publishers, Αμμάν, Ιορδανία 2015

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Διαγωνισμός φιλίας. Ράνια Μπουμπουρή. Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ. Ράνια Μπουμπουρή, Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2019

Διαγωνισμός φιλίας. Ράνια Μπουμπουρή. Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ. Ράνια Μπουμπουρή, Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2019 Ράνια Μπουμπουρή, 2019/ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2019 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Διαγωνισμός φιλίας ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ράνια Μπουμπουρή ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Χρύσα Σπυρίδωνος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Αγγελική

Διαβάστε περισσότερα

Mίλι Μαρότα. Τροπικός Παράδεισος. Ζωγραφίστε και χαλαρώστε

Mίλι Μαρότα. Τροπικός Παράδεισος. Ζωγραφίστε και χαλαρώστε Mίλι Μαρότα Τροπικός Παράδεισος Ζωγραφίστε και χαλαρώστε Mίλι Μαρότα TROPICAL WONDERLAND ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΤΡΟΠΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ Εικονογράφησης: Millie Marotta, 2015 Batsford, 2015 First published in Great

Διαβάστε περισσότερα

3-5. ετών. Παιχνίδια και ευχάριστες δραστηριότητες για το καλοκαίρι. Για παιδιά. Σχεδιασμός. και γραφή. Μαθηματικά. Ανακάλυψη του κόσμου.

3-5. ετών. Παιχνίδια και ευχάριστες δραστηριότητες για το καλοκαίρι. Για παιδιά. Σχεδιασμός. και γραφή. Μαθηματικά. Ανακάλυψη του κόσμου. Περιλαμβάνει 100 αυτοκόλλητα Για παιδιά 3-5 ετών Παιχνίδια και ευχάριστες δραστηριότητες για το καλοκαίρι Σχεδιασμός και γραφή Μαθηματικά Ανακάλυψη του κόσμου Για παιδιά 3-5 ετών Παιχνίδια και ευχάριστες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ N A EΧΕΙΣ ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΝΣ

ΠΩΣ N A EΧΕΙΣ ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΝΣ ΠΩΣ N A EΧΕΙΣ ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΝΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: HOW TO BE MINDFUL Από τις Εκδόσεις Vie Books, Αγγλία 2016 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Πώς να έχεις ενσυνείδηση ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Anna Barnes ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έρικα Πάλλη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΓΙΟΡΝΑΝΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΑ

ΤΟ ΓΙΟΡΝΑΝΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΑ ΤΟ ΓΙΟΡΝΑΝΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΑ Θεατρικό από τον Πάνο Σακέλη ΠΑΝΟΣ ΣΑΚΕΛΗΣ / ΤΟ ΓΙΟΡΝΤΑΝΙ ΜΕ ΤΣΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΑ / 1 ΤΟ ΓΙΟΡΝΤΑΝΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΑ Πρόσωπα: ΜΕΣΗΛΙΚΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΕΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin Πρόλογος Νιώθουμε πολύ άσχημα όταν βλέπουμε ένα παιδί να κλαίει ή να πονάει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ιδιαίτερα αν είμαστε γονείς. Ανάλογα με τις περιστάσεις τα παιδιά είναι άλλοτε χαρούμενα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ. Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ. Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ 12 o Δημ. Σχ. Αθηνών Τάξη Δ 7/4/2014 ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ Α. ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ Β. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ 1. 2. Συμπληρώνω τα κενά με Παρακείμενο ή Υπερσυντέλικο: Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι... (αναπτύσσω)

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ράνια Μπουµπουρή, 2016 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá Ðñþôç Ýêäïóç: Φεβρουάριος 2016

Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ράνια Μπουµπουρή, 2016 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá Ðñþôç Ýêäïóç: Φεβρουάριος 2016 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Η Ροζώ ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Ράνια Μπουµπουρή ΕΞΩΦΥΛΛΟ ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Χρύσα Σπυρίδωνος ΘΕΩΡΗΣΗ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Αγγελική Μόσχου ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: ηµήτρης Χαροκόπος

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Πωλίνα Παπανικολάου ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ελένη ασκαλάκη, Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2014 ÉSBN

Εικονογράφηση: Πωλίνα Παπανικολάου ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ελένη ασκαλάκη, Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2014 ÉSBN TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Οι αµυγδαλιές του Λευτέρη ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Ελένη ασκαλάκη ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ : Πωλίνα Παπανικολάου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Παζάλος ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννα Ζαχαρού, Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος Έντυπη έκδοση ΙSBN Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN

Ιωάννα Ζαχαρού, Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος Έντυπη έκδοση ΙSBN Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η ρουφήχτρα ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ιωάννα Ζαχαρού ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Αλεξία Λουγιάκη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Κυριακή Κάσση ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου, Πρώτη έκδοση: Μάρτιος Έντυπη έκδοση ΙSBN Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN

Σοφία Παράσχου, Πρώτη έκδοση: Μάρτιος Έντυπη έκδοση ΙSBN Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο γάμος του μπαμπά μου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Σοφία Παράσχου ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Μάρω Αλεξάνδρου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Βάσω Βύρρα ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Mίλι Μαρότα. Άγρια Σαβάνα. Ζωγραφίστε και χαλαρώστε

Mίλι Μαρότα. Άγρια Σαβάνα. Ζωγραφίστε και χαλαρώστε Mίλι Μαρότα Άγρια Σαβάνα Ζωγραφίστε και χαλαρώστε Mίλι Μαρότα Άγρια Σαβάνα WILD SAVANNAH ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΑΓΡΙΑ ΣΑΒΑΝΑ Εικονογράφησης: Millie Marotta, 2016 Batsford, 2016 First published in Great Britain

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» 4 ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2015-2016 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» «Πρόσεχε τι πετάς, είναι η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Θοδωρής Τιμπιλής

Εικονογράφηση: Θοδωρής Τιμπιλής TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Πασχαλοσουπίτσα ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Γιώργος. Λεµπέσης ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Θοδωρής Τιµπιλής ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Ευδοξία Μπινοπούλου ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη, Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2013 ÉSBN

Βούλα Μάστορη, Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2013 ÉSBN TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Γιαγιά στο ψυγείο ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Βούλα Μάστορη ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Ίρις Σαµαρτζή ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Άννα Μαράντη ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Ελένη Σταυροπούλου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος ηµόπουλος, 2017/ EÊÄÏ ÓÅÉÓ ØÕ Ï ÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞ íá Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2017

Χρήστος ηµόπουλος, 2017/ EÊÄÏ ÓÅÉÓ ØÕ Ï ÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞ íá Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2017 7-8 OI EYE... TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Οι Ουφ και οι Φου ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Χρήστος ηµόπουλος ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Νίκος Γιαννόπουλος ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Ευδοξία Μπινοπούλου ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου,

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου.

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ζητήστε του την Κοκκινοσκουφίτσα... δεν την ξέρει, τη Σταχτοπούτα ούτε αυτή την ξέρει, τη Μικρή Γοργόνα ή το λύκο και τα τρία γουρουνάκια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ;

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Μις Μόλυβ ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Γιούλη Μιγγείρου, Ðñþôç Ýêäïóç: Ιούνιος 2013 ÉSBN

Εικονογράφηση: Μις Μόλυβ ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Γιούλη Μιγγείρου, Ðñþôç Ýêäïóç: Ιούνιος 2013 ÉSBN TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Μια φορά κι έναν καιρό φοβόµουν ένα δράκο ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Γιούλη Μιγγείρου ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Μις Μόλυβ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Άννα Μαράντη ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Ραλλού Ρουχωτά ΣΥΝΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κέιτ Μίντελτον. Τα πρώτα βήματα. για να νικήσεις. το άγχος

Κέιτ Μίντελτον. Τα πρώτα βήματα. για να νικήσεις. το άγχος Κέιτ Μίντελτον Τα πρώτα βήματα για να νικήσεις το άγχος ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: FIRST STEPS OUT OF ANXIETY Aπό τις Εκδόσεις Lion Hudson plc, Οξφόρδη 2010 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Τα πρώτα βήματα για να νικήσεις το άγχος

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή της Θείας Λένας. Η γιαγιά μου εξέδωσε αυτό το βιβλίο το 1964. Είναι ένα βιβλίο για μικρά παιδιά, με

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 Σελίδα 2 Το παρόν έργο είναι πνευματική ιδιοκτησία της συγγραφέα και προστατεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν και

Διαβάστε περισσότερα

9 Η 11 Η Η Ο Ο

9 Η 11 Η Η Ο Ο Περιεχόμενα Το βενζινάδικο... 9 Η βαλβίδα... 11 Η απόδραση.... 12 Τα μαγικά κουρελάκια... 13 Τα τραμόπαιδα... 14 Η μέδουσα.... 15 Μπέργκερ............................. 16 Πάρτι γενεθλίων... 18 Όλα τα ατίθασα

Διαβάστε περισσότερα

650 εκ. αντίτυπα 40 γλώσσεσ κίνηματογραφίκη ταίνία

650 εκ. αντίτυπα 40 γλώσσεσ κίνηματογραφίκη ταίνία 650 εκ. αντίτυπα 40 γλώσσεσ κίνηματογραφίκη ταίνία ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: HOW THE GRINCH STOLE CHRISTMAS! Aπό τις Εκδόσεις HarperCollins Children s Books, Λονδίνο 2016 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Γκριντς, ο κατεργάρης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα κόκκινο μπαλόνι σε έναν παιδότοπο. Ήταν μόνο του και παρόλο που τα παιδάκια έπαιζαν μαζί του, δεν είχε κανέναν φίλο που να είναι σαν κι αυτό. Όλη

Διαβάστε περισσότερα

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Ιστορίες που ζεις δυνατά Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Στο τώρα Έχω δώσει τόσες υποσχέσεις που νομίζω ότι έχω χάσει το μέτρημα. Δεν είναι που λέω ψέματα όταν δεν τις τηρώ, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

Copyright Φεβρουάριος 2016

Copyright Φεβρουάριος 2016 ΣΤΙΓΜΕΣ Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Γεννήθηκα πολύ μακριά. Δεν γνωρίζω ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους θυμάμαι. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό σαν ανάμνηση

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων

Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων Το τελευταίο όνειρο της γέρικης βελανιδιάς Κάπου σε κάποιο δάσος, εκεί στον λόφο που βρίσκονταν κοντά σε μια πλατιά

Διαβάστε περισσότερα

Kάθριν Φράνσις. Tα πρώτα βήματα. για να νικήσεις. τη ζυγαριά

Kάθριν Φράνσις. Tα πρώτα βήματα. για να νικήσεις. τη ζυγαριά Kάθριν Φράνσις Tα πρώτα βήματα για να νικήσεις τη ζυγαριά ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: FIRST STEPS OUT OF WEIGHT PROBLEMS Aπό τις Εκδόσεις Lion Hudson plc, Οξφόρδη 2012 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Τα πρώτα βήματα για να νικήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Γρίφος 1 ος Ένας έχει μια νταμιτζάνα με 20 λίτρα κρασί και θέλει να δώσει σε φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το μετρήσει, χωρίς καθόλου απ' το κρασί να πάει χαμένο, αν διαθέτει μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα