Η «πικρή» γεύση των μήλων σε Ελλάδα και Ευρώπη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η «πικρή» γεύση των μήλων σε Ελλάδα και Ευρώπη"

Transcript

1 Η «πικρή» γεύση των μήλων σε Ελλάδα και Ευρώπη Ιούνιος 2015

2 GREENPEACE / FRED DOTT

3 Η παραγωγή μήλων και φρούτων εν γένει στην Ευρώπη είναι ένας από τους τομείς της ευρωπαϊκής γεωργίας με την εντατικότερη χρήση χημικών. Ταυτόχρονα, είναι ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς γεωργικούς τομείς, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και καταναλωτές μήλων διεθνώς, ενώ παράλληλα τα μήλα είναι το πιο αγαπητό φρούτο για τους Ευρωπαίους. Η παραγωγή όμως της τροφής μας μέσω ενός αγροτικού συστήματος που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από χημικά φυτοφάρμακα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες. Οι επιπτώσεις της βιομηχανικής γεωργίας εκτείνονται από τη ρύπανση των υδάτων και των εδαφών, τη μείωση των πληθυσμών των μελισσών και άλλων ωφέλιμων εντόμων, έως την υγεία των αγροτών, των οικογενειών τους και των καταναλωτών. Η αυξανόμενη ανησυχία για τη μαζική χρήση φυτοφαρμάκων στην Ευρώπη συνοδεύεται από την εντεινόμενη ανάγκη για την εφαρμογή βιώσιμων λύσεων στη γεωργία. Η έκθεση της Greenpeace «Η πικρή γεύση της παραγωγής μήλων στην Ευρώπη και οι εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις» αποκαλύπτει το τοξικό φορτίο που κρύβει η βιομηχανική παραγωγή μήλων στην Ευρώπη. Παράλληλα, προβάλλει βιώσιμες λύσεις που ήδη εφαρμόζονται από αγρότες σε όλη την Ευρώπη για την προστασία της παραγωγής τους χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων. Το πρώτο μέρος της έκθεσης επικεντρώνεται στα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων σε δείγματα χώματος και νερού από οπωρώνες μήλων σε 12 ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Πολωνία και Σλοβακία. Στο σύνολο των 85 δειγμάτων που λήφθηκαν, βρέθηκαν 53 διαφορετικά φυτοφάρμακα, ενώ το 75% των δειγμάτων (78% των δειγμάτων χώματος και 72% των δειγμάτων νερού) περιείχε τουλάχιστον ένα από αυτά τα φυτοφάρμακα. Το 70% των φυτοφαρμάκων που ανιχνεύθηκαν έχουν ιδιαίτερα υψηλή τοξικότητα, τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για την άγρια ζωή. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων δείχνουν ότι στην παραγωγή μήλων στην Ευρώπη χρησιμοποιείται μία ευρεία γκάμα φυτοφαρμάκων που μετά την εφαρμογή τους παραμένουν στο έδαφος ρυπαίνοντας το οικοσύστημα. Τα ευρήματα αυτά φωτογραφίζουν την κατάσταση που επικρατεί κατά την έναρξη της ανθοφορίας. Τα φυτοφάρμακα που ανιχνεύθηκαν με τη μεγαλύτερη συχνότητα στο έδαφος είναι το μυκητοκτόνο boscalid (38% των δειγμάτων) σε συγκεντρώσεις έως 3,6 mg/kg, το DDT (26% των δειγμάτων) σε συγκεντρώσεις έως 0,4 mg/kg και το chlorpyrifos-ethyl σε συγκεντρώσεις έως 0,26 mg/kg. Με τη μεγαλύτερη συχνότητα στο νερό ανιχνεύθηκε επίσης το boscalid (40% των δειγμάτων) και συγκεντρώσεις έως 23 μg/l και το chlorantraniliprole (40% των δειγμάτων) και συγκεντρώσεις έως 2 μg/l. Αυτά τα τέσσερα φυτοφάρμακα έχουν ιδιαίτερα υψηλή τοξικότητα.

4 Τα αποτελέσματα από τα ελληνικά δείγματα 5 δείγματα λήφθηκαν τον Απρίλιο του 2015 από 3 περιοχές της Ελλάδας (Κορινθία, Ημαθία, Αρκαδία). Τα 3 ήταν δείγματα εδάφους και τα 2 δείγματα νερού από οπωρώνες μηλιών. Φυτοφάρμακα που βρέθηκαν στα δείγματα εδάφους: Boscalid (1 δείγμα) Συγκέντρωση: 0,073 mg/kg Chlorantraniliprole (1 δείγμα) Συγκέντρωση: 0,089 mg/kg Dieldrin (1 δείγμα) Συγκέντρωση: 0,072 mg/kg Φυτοφάρμακα που βρέθηκαν στα δείγματα νερού: Boscalid (1 δείγμα) Συγκέντρωση: 3,3 μg/l Chlorantraniliprole (1 δείγμα) Συγκέντρωση: 1,1μg/l Myclobutanil(1 δείγμα) Συγκέντρωση: 0,16 μg/l Tebuconazole (1 δείγμα) Συγκέντρωση: 0,39 μg/l Χαρακτηριστικά των φυτοφαρμάκων που ανιχνεύθηκαν στα ελληνικά δείγματα: Το Boscalid έχει υψηλή εμμονή στο περιβάλλον (10/10). Επιπλέον έχει υψηλό δυναμικό έκπλυσης (10/10) (σύμφωνα με τον Δείκτη Τοξικού Φορτίου (TLI ToxicLoadIndicator) της βάσης δεδομένων για τα φυτοφάρμακα Το Chlorantraniliprole έχει 5/10 τοξικότητα σε φύκη και 10/10 τοξικότητα σε ψάρια και δαφνίδες (νερόψυλλους). Επιπλέον έχει υψηλό δυναμικό έκπλυσης (10/10) και υψηλή εμμονή στο περιβάλλον (10/10) (Σύμφωνα με τον Δείκτη Τοξικού Φορτίου (TLI Toxic- LoadIndicator) της βάσης δεδομένων για τα φυτοφάρμακα de/tli.php). Το Dieldrin έχει 10/10 τοξικότητα στις μέλισσες. Έχει υψηλή εμμονή στο περιβάλλον (10/10). Δεν έχει έγκριση για χρήση στην Ε.Ε., λόγω όμως της υψηλής του εμμονής η ανίχνευσή του μπορεί να οφείλεται σε παλαιότερη χρήση του. (Σύμφωνα με τον Δείκτη Τοξικού Φορτίου (TLI ToxicLoadIndicator) της βάσης δεδομένων για τα φυτοφάρμακα Το Myclobutanil έχει υψηλή εμμονή στο περιβάλλον (10/10) και υψηλό δυναμικό έκπλυσης (10/10). (Σύμφωνα με τον Δείκτη Τοξικού Φορτίου (TLI ToxicLoadIndicator) της βάσης δεδομένων για τα φυτοφάρμακα Το Tebuconazole έχει υψηλή εμμονή στο περιβάλλον (10/10) (Σύμφωνα με τον Δείκτη Τοξικού Φορτίου (TLI ToxicLoadIndicator) της βάσης δεδομένων για τα φυτοφάρμακα

5 GREENPEACE - PESTICIDE USE IN APPLE PLANTATION IN GERMANY

6 GREENPEACE / FRED DOTT - GREENPEACE CAMPAIGNER IS TAKING GROUND AND WATER SAMPLES IN AN APPLE PLANTATION.

7 Ο μεγαλύτερος αριθμός φυτοφαρμάκων στο έδαφος ανιχνεύθηκε στην Ιταλία (18 φυτοφάρμακα σε 3 δείγματα), ενώ ακολουθούν το Βέλγιο (15 φυτοφάρμακα σε 3 δείγματα) και η Γαλλία (13 φυτοφάρμακα σε 6 δείγματα). Στα δείγματα νερού ο μεγαλύτερος αριθμός ανιχνεύθηκε στην Πολωνία (13 φυτοφάρμακα σε 3 δείγματα) και ακολουθούν η Σλοβακία (12 φυτοφάρμακα σε 3 δείγματα) και η Ιταλία (10 φυτοφάρμακα σε 2 δείγματα). Από τα 38 διαφορετικά φυτοφάρμακα που ανιχνεύθηκαν στο νερό, τα 8 έχουν ιδιαίτερα υψηλή τοξικότητα για τους υδρόβιους οργανισμούς. Δύο από τα φυτοφάρμακα που ανιχνεύθηκαν στο έδαφος είναι ιδιαίτερα τοξικά για τους γαιοσκώληκες και πέντε έχουν υψηλό δυναμικό έκπλυσης. Οχτώ από τα φυτοφάρμακα που βρέθηκαν σε νερό και έδαφος είναι ιδιαίτερα τοξικά για τις μέλισσες και 20 από αυτά είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά. Αυτές οι κρίσιμες από περιβαλλοντική άποψη ιδιότητες αυξάνουν τους κινδύνους από τα τοξικά φυτοφάρμακα. Επτά από τα φυτοφάρμακα που βρέθηκαν δεν έχουν εγκριθεί για χρήση στην Ε.Ε. και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο κατ εξαίρεση έπειτα από έγκριση κάποιου κράτους μέλους. Η παρουσία αυτών των υπολειμμάτων μπορεί να οφείλεται σε παλαιότερη χρήση τους, αν και στην περίπτωση του carbendazim μπορεί να οφείλεται στη διάσπαση άλλων ενεργών συστατικών. Πέντε δείγματα υπερβαίνουν τα μέσα Ποιοτικά Πρότυπα Περιβάλλοντος για τη ρύπανση από ουσίες που ανήκουν στις ουσίες προτεραιότητας της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά της Ε.Ε.. Δύο από τα δείγματα μάλιστα υπερβαίνουν το ανώτατο σχετικό όριο (chlorpyrifos-ethyl, δείγμα από την Ιταλία). Το κοκτέιλ φυτοφαρμάκων που ανιχνεύθηκε στο νερό και το έδαφος των οπωρώνων μηλιάς στην Ευρώπη αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Η εντατική χρήση χημικών φυτοφαρμάκων στην οποία βασίζεται η παραγωγή μήλων στην Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και με σοβαρότητα. Την ίδια στιγμή πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται σε μεγαλύτερη κλίμακα βιώσιμοι τρόποι αντιμετώπισης των επιβλαβών οργανισμών και εναλλακτικές στα χημικά φυτοφάρμακα.

8 Το δεύτερο μέρος της έκθεσης αναδεικνύει βιώσιμες λύσεις και τις πρακτικές εφαρμογές τους στην παραγωγή μήλων. Η έκθεση αναλύει διαφορετικές προσεγγίσεις που μειώνουν την ανάγκη χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων. Ένα ισορροπημένο αγρο-οικοσύστημα είναι το κλειδί για βιώσιμη παραγωγή μήλων με αυξημένη ανθεκτικότητα σε επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες και με παράλληλη διατήρηση και προστασία των ωφέλιμων οργανισμών. Η λίπανση, η διαχείριση του εδάφους, οι προστατευτικές καλλιέργειες και η κλάδευση βελτιώνουν την ανάπτυξη και τη θρεπτική κατάσταση των μηλιών, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν με άμεσο και έμμεσο τρόπο την ευπάθεια του δέντρου και των καρπών σε ασθένειες. Ένα σταθερό αγρο-οικοσύστημα ωφελεί τους φυσικούς εχθρούς, όπως για παράδειγμα τις σφήκες, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα γύρης και νέκταρ. Η διατήρηση των φυσικών εχθρών είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των επιβλαβών οργανισμών, όπως ο κόκκινος τετράνυχος. Η συστηματική παρακολούθηση είναι επίσης σημαντική, καθώς η ανάπτυξη παθογόνων εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές και ιδιαίτερα τις καιρικές συνθήκες. Για την έγκαιρη αντιμετώπιση των ασθενειών πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η θερμοκρασία, η υγρασία και άλλοι παράγοντες διαμόρφωσης του καιρού. Οι τεχνικές έξυπνης επιλογής που παράγουν ποικιλίες ανθεκτικές σε συγκεκριμένες ασθένειες, όπως το φουζικλάδιο, όταν εφαρμόζονται σε ένα ισορροπημένο οικοσύστημα προσφέρουν στους παραγωγούς μία πιο υγιή και ανθεκτική παραγωγή και επομένως μειώνουν την ανάγκη για παρεμβάσεις με χημικά. Άλλες πρακτικές περιλαμβάνουν την καταπολέμηση των επιβλαβών οργανισμών από φυσικούς εχθρούς, τη φύτευση «φυτών συντρόφων» για καλύτερη υγεία του εδάφους, την προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων και την απώθηση των επιβλαβών οργανισμών. Η γεωργοδασοπονία, σε συνδυασμό με ένα μείγμα καλλιεργειών, έχει επίσης αποδειχτεί ότι μειώνει τις προσβολές από επιβλαβείς οργανισμούς στην παραγωγή μήλων. Στην έκθεση επίσης αναφέρονται τρόποι βιώσιμης αντιμετώπισης συγκεκριμένων επιβλαβών οργανισμών και ασθενειών, όπως η χρήση φερομόνων για τον έλεγχο της καρπόκαψας. Τέλος, περιγράφεται η εμπειρία ενός παραγωγού βιολογικών μήλων με 30 χρόνια εμπειρία, μέσα από την οποία γίνεται σαφές ότι οι εναλλακτικές μέθοδοι που αναφέρονται στην έκθεση είναι εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές. Η βιώσιμη γεωργία μπορεί να προσφέρει σύγχρονες λύσεις για την παραγωγή υγιεινών, εύγευστων φρούτων χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των αγροτών, των καταναλωτών και το περιβάλλον. Η ρύπανση του εδάφους και των υδάτων από την παραγωγή μήλων που αναδεικνύεται από την έκθεση της Greenpeace, αλλά και η ευρεία γκάμα εναλλακτικών λύσεων για καθαρή παραγωγή, υπογραμμίζουν την ανάγκη για την ενίσχυση της βιώσιμης γεωργίας στην Ευρώπη.

9 GREENPEACE / FRED DOTT - SORTING AND PACKING OF APPLES ON A SUSTAINABLE APPLE FARM IN NORTH GERMANY

10 GREENPEACE / FRED DOTT

11 Η Greenpeace καλεί τα κράτη μέλη της Ε.Ε., ως ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση: Να προχωρήσουν στη σταδιακή κατάργηση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων στη γεωργία. Κατά προτεραιότητα πρέπει να απαγορευτούν τα καρκινογόνα φυτοφάρμακα, αυτά που είναι μεταλλαξιογόνα ή τοξικά για την αναπαραγωγή και διαταράσσουν τις ορμονικές λειτουργίες, καθώς και τα φυτοφάρμακα με νευροτοξικές ιδιότητες. Να εφαρμόσουν ένα σύστημα ελέγχου και καταγραφής της χρήσης φυτοφαρμάκων, με έμφαση στην αντιμετώπιση της χρήσης απαγορευμένων ουσιών, την εξακρίβωση των γεωργικών πρακτικών που προκαλούν τη μεγαλύτερη ρύπανση από φυτοφάρμακα, καθώς και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων για την καταπολέμηση των επιβλαβών οργανισμών, με έμφαση στις πρακτικές της βιώσιμης γεωργίας. Η βιώσιμη γεωργία συνδέει τη γνώση για τη φύση με νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, όπως αυτές εφαρμόζονται καθημερινά από αγρότες που επιλέγουν βιώσιμες πρακτικές. Είναι ένα διατροφικό και γεωργικό σύστημα που βασίζεται στις αρχές της αγρο-οικολογίας, προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα, εξασφαλίζοντας υγιές έδαφος και καθαρό νερό, εφαρμόζοντας βιώσιμη καταπολέμηση των επιβλαβών οργανισμών και διασφαλίζοντας την τροφή μας για σήμερα και για το μέλλον. Ένα τέτοιο σύστημα ωφελεί τους αγρότες και τις τοπικές κοινότητες, ενώ ο έλεγχος της τροφής ανήκει στους ανθρώπους και όχι στις εταιρείες.

Η ζωή µας χωρίς φυτοφάρµακα: Στο δρόµο προς µία Βιώσιµη Γεωργία

Η ζωή µας χωρίς φυτοφάρµακα: Στο δρόµο προς µία Βιώσιµη Γεωργία Η ζωή µας χωρίς φυτοφάρµακα: Στο δρόµο προς µία Βιώσιµη Γεωργία ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Μάιος 2014 Η δραματική μείωση των πληθυσμών των άγριων και εκτρεφόμενων μελισσών που αναφέρεται τα τελευταία χρόνια στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΕΚΔΟΣΗ 2η - 2012 LIFE07 ENV/GR/000266 ECOPEST ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ LIFE07 ENV/GR/000266 ECOPEST ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η Κοινή. Αγροτική Πολιτική. µετά το. Ανάλυση προτάσεων και σεναρίων κατανοµής των άµεσων ενισχύσεων ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

Η Κοινή. Αγροτική Πολιτική. µετά το. Ανάλυση προτάσεων και σεναρίων κατανοµής των άµεσων ενισχύσεων ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 Η Κοινή Αγροτική Πολιτική µετά το 2014 Ανάλυση προτάσεων και σεναρίων κατανοµής των άµεσων ενισχύσεων ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 Η Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2014 Ανάλυση Προτάσεων και Σεναρίων Κατανομής Άμεσων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΟΔΗΓΙΕΣ. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) 24.11.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 309/71 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2009/128/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Οκτωβρίου 2009 σχετικά με την κοινή θέση του Συμβουλίου που

Διαβάστε περισσότερα

Copyright 2011 Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών

Copyright 2011 Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών Κύριο Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάµη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ. H μετάβασή μας στην αειφορικότητα. Γενικά

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ. H μετάβασή μας στην αειφορικότητα. Γενικά 1 ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ H μετάβασή μας στην αειφορικότητα Γενικά Η αειφορικότητα αποτέλεσε το παρασκηνιακό περιεχόμενο σχεδόν κάθε θέματος που εξετάσαμε μέχρι τώρα. Σ αυτό το τέταρτο μέρος, η αειφορικότητα θα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ (ΕΥΔ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ) ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ. Περιβάλλον. Ένα υγιεινό και βιώσιμο περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές. Πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ. Περιβάλλον. Ένα υγιεινό και βιώσιμο περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές. Πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Περιβάλλον Ένα υγιεινό και βιώσιμο περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές Πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γιατί χρειαζόμαστε μια πολιτική για το περιβάλλον;...

Διαβάστε περισσότερα

Δράση 04: «Καταγραφή, ανάδειξη και δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού για τις γηγενείς ποικιλίες φυτικών ειδών στα Επτάνησα»

Δράση 04: «Καταγραφή, ανάδειξη και δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού για τις γηγενείς ποικιλίες φυτικών ειδών στα Επτάνησα» Journal Odysseus Environmental & Cultural Sustainability of the Mediterranean Region: 5 (2013): 35-52. http://www.jodysseus.gr Δράση 04: «και δημιουργία υλικού για τις γηγενείς» Παύλος Μπουχάγιερ, Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

Η σημαντική ενίσχυση του μεριδίου της βιομηχανικής παραγωγής στο ΑΕΠ της Ευρώπης έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό άξονα πολιτικής.

Η σημαντική ενίσχυση του μεριδίου της βιομηχανικής παραγωγής στο ΑΕΠ της Ευρώπης έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό άξονα πολιτικής. Η σημαντική ενίσχυση του μεριδίου της βιομηχανικής παραγωγής στο ΑΕΠ της Ευρώπης έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό άξονα πολιτικής. Στη χώρα μας η ανάγκη αυτή είναι πολλαπλά μεγαλύτερη. Για να επιτευχθεί αυτό,

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου

Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου Επιστημονική Ευθύνη Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Συγγραφή Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Κέντρα Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔAΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΘΕΜΑ : H EYΡΩΠΑ Ι ΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔAΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΘΕΜΑ : H EYΡΩΠΑ Ι ΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔAΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΘΕΜΑ : H EYΡΩΠΑ Ι ΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΡ. ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : Β7 ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ : ΣΑΜΠΑΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΑΡ. ΜΗΤΡΩΟΥ : HB96107

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ IOBC ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΙΙΙ 2001 Τελικό σχέδιο Νοέμβριος Αυτό το έγγραφο παρουσιάζει γενικές αρχές, τα ελάχιστα κριτήρια και οδηγίες για Ολοκληρωμένη Παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Πιο έξυπνα και πιο καθαρά. Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή

Πιο έξυπνα και πιο καθαρά. Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή Πιο έξυπνα και πιο καθαρά Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή 1 Η υπηρεσία Europe Direct απαντά σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αριθμός κλήσης χωρίς χρέωση (*) : 00 800 6 7 8 9 10

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ HEPS (Healthy Eating and Physical Activity in Schools) Τίτλος Κατευθυντήριες οδηγίες για την προαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ENGENE newsletter. Περιοδική Ηλεκτρονική Ενημερωτική Έκδοση. Ιούνιος 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ENGENE newsletter. Περιοδική Ηλεκτρονική Ενημερωτική Έκδοση. Ιούνιος 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ENGENE newsletter Περιοδική Ηλεκτρονική Ενημερωτική Έκδοση Ιούνιος 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. 1: ΕΕ, Ε, αδικαιολόγητη η άρνηση των Γάλλων στο καλαμπόκι ΜΟΝ810 Σελ. 2: Ιταλία: Παράνομες πειραματικές καλλιέργειες

Διαβάστε περισσότερα

(Νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 27.6.2012 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 167/1 I (Νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 528/2012 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 22ας Μαΐου 2012 σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

3 Υδατικοί πόροι Βιώσιμη Διαχείριση... 18

3 Υδατικοί πόροι Βιώσιμη Διαχείριση... 18 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πίνακες... 5 Σχήματα... 6 Πρόλογος... 7 Εισαγωγή... 8 1 Η Έννοια της Βιώσιμης ή Αειφόρου Ανάπτυξης... 11 2 Οι υπηρεσίες γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος - Συνοπτική παρουσίαση...

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ O ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ KEIMENO ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 Μήνυμα Εκτελεστικού Αντιπροέδρου ΣΕΒ Νέες, διατηρήσιμες

Διαβάστε περισσότερα

Aνίχνευση ί οργανοφωσφορικών φ ενώσεων σε δείγματα ελαιολάδου με χρήση της τεχνικής SPME, GC ECD

Aνίχνευση ί οργανοφωσφορικών φ ενώσεων σε δείγματα ελαιολάδου με χρήση της τεχνικής SPME, GC ECD ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Aνίχνευση ί οργανοφωσφορικών φ ενώσεων σε δείγματα ελαιολάδου με χρήση της τεχνικής SPME, GC ECD Άρτεμις Παλαιογιάννη-Μπέλλου Εξεταστική

Διαβάστε περισσότερα

Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν

Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν Ανάλυση των Μαθησιακών αναγκών των Νέων Επιχειρηµατιών στη Γεωργία (Μελλοντικές ανάγκες σε δεξιότητες) Συγγραφέας: Serifo srl, Maura Striano (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γενικής και Κοινωνικής Παιδαγωγικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η επιστηµονική κοινότητα επισηµαίνει ότι τα χαρακτηριστικά των δασικών πυρκαγιών στην Ισπανία µεταβάλλονται. Σε αυτό συµβάλλουν οι κλιµατικές αλλαγές, οι οποίες προκαλούνται

Διαβάστε περισσότερα

Φαινόμενα ρύπανσης στο θαλάσσιο περιβάλλον Επιπτώσεις στις βιοκοινωνίες

Φαινόμενα ρύπανσης στο θαλάσσιο περιβάλλον Επιπτώσεις στις βιοκοινωνίες Φαινόμενα ρύπανσης στο θαλάσσιο περιβάλλον Επιπτώσεις στις βιοκοινωνίες Δρ. Ντούλα Μαρία Ινστιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών, Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας Σοφ. Βενιζέλου 1, 141 23 Λυκόβρυση, e-mail : mdoula@otenet.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ: ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΑ - ΑΓΡΟΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΤΟΜΕΑΣ: ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΑ - ΑΓΡΟΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΕΑΣ: ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΑ - ΑΓΡΟΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ Δ/νση Σχεδιασμού & Προγραμματισμού Ιούλιος 2013 1 Η ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ ΑΓΡΟΒΙΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο μας απειλούν τα ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

Πόσο μας απειλούν τα ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ Πόσο μας απειλούν τα ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ Λίμνες και ποτάμια της Ελλάδας έχουν μετατραπεί σε κοκτέιλ φυτοφαρμάκων. Τοξικές ουσίες εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και δυστυχώς σε βαθμό που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Στρατηγική και Πολιτικές για Ταχεία Περιφερειακή Ανάπτυξη, Ισχυρές Επιχειρήσεις και Αποτελεσματικό Ανθρώπινο Δυναμικό ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ.. 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

M9 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1202/95 της Επιτροπής της 29ης Μαΐου 1995 L 119 11 30.5.1995

M9 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1202/95 της Επιτροπής της 29ης Μαΐου 1995 L 119 11 30.5.1995 1991R2092 EL 06.05.2006 026.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ της 24ης Ιουνίου 1991 περί του βιολογικού

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα L 189. της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νομοθεσία. Νομοθετικές πράξεις. 57ο έτος 27 Ιουνίου 2014. Έκδοση στην ελληνική γλώσσα.

Επίσημη Εφημερίδα L 189. της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νομοθεσία. Νομοθετικές πράξεις. 57ο έτος 27 Ιουνίου 2014. Έκδοση στην ελληνική γλώσσα. Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 189 Έκδοση στην ελληνική γλώσσα Νομοθεσία 57ο έτος 27 Ιουνίου 2014 Περιεχόμενα I Νομοθετικές πράξεις ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 652/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 8.10 - Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση Οδηγίας Οικοτόπων GR1150010 & GR1150001

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 8.10 - Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση Οδηγίας Οικοτόπων GR1150010 & GR1150001 Παράρτημα 8.10 - Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση Οδηγίας Οικοτόπων GR1150010 & GR1150001 Τίτλος εγγράφου: Σελίδα 2 από 110 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 5 1.1 Σκοπός της Αναφοράς 5 1.2 Νομοθετικό Πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα