Ξεκίνα το βιογραφικό σου δυναμικά με έναν ξεκάθαρο στόχο που υπογραμμίζει τα βασικά σου προσόντα για την θέση.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ξεκίνα το βιογραφικό σου δυναμικά με έναν ξεκάθαρο στόχο που υπογραμμίζει τα βασικά σου προσόντα για την θέση."

Transcript

1 Αναλαμβάνω ράση Χτίζω το βιογραφικό μου σημείωμα Τo βιογραφικό παραμένει το σημείο εκκίνησής σου στην αναζήτηση εργασίας. Παρόλο που υπάρχουν νέοι τρόποι να διοχετεύσεις τις πληροφορίες που σε αφορούν σε πιθανούς εργοδότες σου π.χ. προφίλ στο Linkedin, προσωπικό blog, σελίδα στο Facebook, εκδηλώσεις δικτύωσης (networking events) το βιογραφικό συνεχίζει να είναι απαραίτητο. Οι εργοδότες χρησιμοποιούν τα βιογραφικά προκειμένου να περιορίσουν τον αριθμό των υποψηφίων που καλούν για συνέντευξη. Το βιογραφικό λοιπόν, συχνά αποτελεί το εισιτήριο για μια συνέντευξη. Χρησιμοποίησέ το ώστε να δείξεις γιατί είσαι εσύ ο ιδανικός υποψήφιος για την θέση. Επέδειξε τις ικανότητές σου Ξεκίνα το βιογραφικό σου δυναμικά με έναν ξεκάθαρο στόχο που υπογραμμίζει τα βασικά σου προσόντα για την θέση. Στην συνέχεια για κάθε θέση που κατείχες παρέθεσε τα ακόλουθα με έναν περιεκτικό τρόπο: Την ονομασία της εταιρίας και την χρονική περίοδο που εργάστηκες σε αυτήν. Τον τίτλο της θέσης που κατείχες. Τις βασικές δεξιότητες, καθήκοντα και αρμοδιότητες σου, χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά από την αγγελία. Επιπλέον δεξιότητες και αρμοδιότητες που ανέλαβες. Επιτεύγματα: Νέες διαδικασίες που πρότεινες/εισήγαγες, τρόπους με τους οποίους βελτίωσες την παραγωγικότητα και\ή μειώσεις κόστους χρησιμοποιώντας αποτελέσματα και αριθμούς, όποτε αυτό είναι εφικτό. Τυχόν επιπρόσθετα προσόντα και τεχνικές δεξιότητες που σχετίζονται με την συγκεκριμένη θέση εργασίας. ώσε έμφαση στην λεπτομέρεια Μην ξεχνάς ότι οι εργοδότες εξετάζουν τα βιογραφικά χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα κριτήρια. ημιούργησε το βιογραφικό σου βάσει όσων θέλουν να δουν: Συγκεκριμένες ικανότητες που απαιτούνται για τη θέση που κάνεις αίτηση. είχνει ξεκάθαρα το βιογραφικό σου ότι έχεις τα προσόντα; Συγκεκριμένα χρόνια εμπειρίας: Κάνε το απλό για τους εργοδότες ώστε εύκολα να διαπιστώσουν ότι έχεις την απαιτούμενη εμπειρία, όσον αφορά τον αριθμό των ετών. Αξιοπιστία. είξε στους εργοδότες ότι η εργασιακή εμπειρία σου έχει συνοχή, παραθέτοντας ημερομηνίες απασχόλησης στην κάθε εταιρεία.

2 Ηγεσία και Πρωτοβουλία. είξε ότι υπήρχε από πλευράς σου η επιθυμία για ανάπτυξη σε καθεμία από τις θέσεις που κατείχες, παραθέτοντας ηγετικούς ρόλους που ανέλαβες, παραδείγματα πρωτοβουλίας και περιπτώσεις όπου εκπαίδευσες άλλους. Κάνε το «κτήμα» σου Οι εργοδότες θα χρησιμοποιήσουν το βιογραφικό κατά ένα μέρος, ως βάση συζήτησης κατά την διάρκεια της συνέντευξής σου. Εξέτασε το βιογραφικό σου προσεκτικά πριν από την συνέντευξη και να είσαι προετοιμασμένος να συζητήσεις όλα τα προσόντα, δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία που έχεις παραθέσει. Σύντομες Συμβουλές για το Βιογραφικό Σημείωμα Σύντομες συμβουλές για το βιογραφικό σημείωμα: Το βιογραφικό σου πρέπει να είναι απλό και κατανοητό Απέφυγε τις παραγράφους Απέφυγε τις φωτογραφίες και τα σχήματα (εκτός και αν είσαι καλλιτέχνης, μοντέλο ή ηθοποιός) Μην αναφέρεις προσωπικές συστάσεις Χρησιμοποίησε bullets για λίστες Εξέτασε το περιεχόμενο για τυχόν ορθογραφικά και συντακτικά λάθη Μην χρησιμοποιείς επιτηδευμένες γραμματοσειρές Έλεγξε την ακρίβεια των πληροφοριών που αναφέρεις Μην χρησιμοποιείς συντομογραφίες Πρόβαλε τον εαυτό σου αλλά μην υπερβάλεις Προώθησε τις επαγγελματικές σου επιτυχίες και αποτελέσματα Χρησιμοποίησε όπου είναι εφικτό μετρήσιμα αποτελέσματα και παραδείγματα επιτυχίας Οι Βασικές Ενότητες του Βιογραφικού Σημειώματος Πρ ο σω πικά Στο ιχεία Τοποθέτησε το όνομά σου, τη διεύθυνση, τους αριθμούς τηλεφώνου σου και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην κορυφή της κάθε σελίδας. Βεβαιώσου ότι αναγράφεις έναν αριθμό τηλεφώνου, όπου μπορεί κάποιος να σε βρει εύκολα ή να σου αφήσει κάποιο μήνυμα. Εάν δώσεις τον αριθμό του κινητού σου τηλεφώνου, βεβαιώσου ότι είσαι προετοιμασμένος να απαντάς πάντα το τηλέφωνο με επαγγελματικό τρόπο.

3 Επέλεγε πάντα την αριστερή στοίχιση στα προσωπικά σου στοιχεία όταν επισυνάπτεις το βιογραφικό σου. Σκο πό ς Ο στόχος θα πρέπει να εστιάζει στο βιογραφικό και να επικοινωνεί τη θέση που αναζητάς. Θα πρέπει να είναι αρκετά ευρύς ώστε να αξίζει να εξεταστεί για τις σχετικές θέσεις εργασίας. Θα πρέπει να είναι αρκετά συγκεκριμένος για να αποδεικνύει στους μελλοντικούς εργοδότες έναν εστιασμένο στόχο. Καθόρισε τον επαγγελματικό τομέα που σε ενδιαφέρει. Προσδιόρισε τον τύπο, το μέγεθος και την έκταση του οργανισμού για τον οποίο θέλεις να εργαστείς. Περιέγραψε το επίπεδο της θέσης που επιδιώκεις. Ε μπειρ ία Κατέταξε κάθε θέση που κατείχες με αντίστροφη χρονολογική σειρά (βάζοντας πρώτη την πιο πρόσφατη). Συμπεριέλαβε το όνομα της εταιρείας, την πόλη, το κράτος, μία σύντομη περιγραφή της επιχείρησης, τις ημερομηνίες που εργάστηκες, τον τίτλο, τη θέση και τα βασικά σου επιτεύγματα. Κατέγραψε τις εμπειρίες του επαγγελματικού σου παρελθόντος όσον αφορά τις μεταβιβάσιμες δεξιότητες. Ξεκίνησε κάθε περιγραφική φράση με ένα ρήμα δράσης (π.χ. διαχειρίστηκα, πέτυχα, κ.λπ.). Βεβαιώσου ότι το τμήμα που αφορά το εργασιακό σου παρελθόν είναι σχετικό με το στόχο σου. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μια προαιρετική κατηγορία μπορεί να έχει τίτλο Σχετική Εμπειρία. Η ενότητα αυτή θα περιγράφει σχετική, ακόμη και μη αμειβόμενη εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Ε κπαίδευ ση Κατέταξε την εκπαίδευση και τα πτυχία σου με αντίστροφη χρονολογική σειρά. ώσε τον τίτλο και την τοποθεσία των ιδρυμάτων, καθώς και τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα. Σημείωσε τιμητικές οργανώσεις, ακαδημαϊκούς επαίνους και αποφοιτήσεις με διάκριση. Συναφείς με παρακολούθηση μαθημάτων πληροφόρηση μπορεί να περιλαμβάνεται για πρόσφατα πτυχιούχους. Έρευνα και/ή δημοσιεύσεις συμπεριλαμβάνονται για τους υποψηφίους με μεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό τίτλο. ρ αστηρ ιό τητες και Ε πιτεύ γματα

4 Περιέγραψε πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου. ώσε σύντομη εικόνα για την ανάμειξη και τη συμμετοχή σου με άτομα και ομάδες. Συμπεριέλαβε χόμπι, δραστηριότητες και τη συμμετοχή σου σε οργανώσεις, ιδιαίτερα αυτές όπου έχεις έναν ηγετικό ρόλο. Ακολούθησε τις βασικές ενότητες ενός βιογραφικού σημειώματος Χρησιμοποιώ Ρήματα ράσης στο Βιογραφικό μου Σημείωμα Όταν γράφεις το βιογραφικό σου σημείωμα, είναι καλό να χρησιμοποιείς λέξεις που δείχνουν ισχυρή δράση. Τα ρήματα δράσης κάνουν το βιογραφικό σου να ξεχωρίζει. Τέτοια ρήματα είναι:

5 Εξερευνώ τα Είδη του Βιογραφικού Σημειώματος 1. Χρονο λο γικό βιο γραφικό Το χρονολογικό βιογραφικό είναι η πιο δημοφιλής και ευρέως αποδεκτή μορφή βιογραφικού σημειώματος. Έχει σαν κύριο άξονα οργάνωσης τον τίτλο εργασίας και παρουσιάζει την εργασιακή εμπειρία με αντίστροφη χρονολογική σειρά (πρώτη η πιο πρόσφατη). Είναι εύκολο να διαβαστεί και μπορεί ο ενδιαφερόμενος γρήγορα να σαρώσει το ιστορικό της απασχόλησης του υποψηφίου. Χρησιμοποίησε ένα χρονολογικό βιογραφικό, όταν: Έχεις ένα σταθερό και ένα συνεπές ιστορικό απασχόλησης χωρίς σημαντικά κενά στην απασχόλησή σου. Το ιστορικό απασχόλησης σου δείχνει μία προοδευτική εξέλιξη στις θέσεις εργασίας ή τους ρόλους που κατείχες. Έχεις πετύχει κάποια σημαντικά επιτεύγματα κυρίως στις πιο πρόσφατες θέσεις εργασίας που κατείχες. 2. Λειτο υ ρ γικό βιο γραφικό Το λειτουργικό βιογραφικό αναδεικνύει τις ικανότητες, τα επιτεύγματα και κυρίως τα προσόντα του υποψηφίου, άσχετα με το που έχουν πραγματοποιηθεί κατα τη διάρκεια της καριέρα του. Το ιστορικό της απασχόλησης δεν είναι το επίκεντρο, και τοποθετείται στο κάτω μέρος του βιογραφικού σημειώματος. Αξίζει να σκεφτείς να χρησιμοποιήσεις ένα λειτουργικό βιογραφικό, όταν: Επιθυμείς να τονίσεις ικανότητες και επιτεύγματά σου από παλαιότερες θέσεις εργασίας σου. Έχεις μείνει εκτός αγοράς εργασίας για κάποιο χρονικό διάστημα και θέλεις να δώσεις έμφαση στα προσόντα σου. Έχεις εργαστεί σε διαφορετικά αντικείμενα εργασίας, όχι σχετικά μεταξύ τους. Έχεις κάνει αλλαγή καριέρας και θέλεις να δώσεις έμφαση στο κομμάτι που σε ενδιαφέρει την παρούσα χρονική στιγμή. 3. Συ νδυαστικό βιο γραφικό Το συνδυαστικό βιογραφικό συνδυάζει τα δυνατά σημεία τόσο του Χρονολογικού βιογραφικού, όσο και του Λειτουργικού βιογραφικού. Ξεκινώντας με μία περίληψη (όπως στο λειτουργικό βιογραφικό) από τα πιο εντυπωσιακά προσόντα, δεξιότητες, ικανότητες και τα επιτεύγματά του, ο υποψήφιος τονίζει αμέσως τα σημεία που θέλει να δώσει έμφαση. Στην συνέχεια, ακολουθεί το κομμάτι του ιστορικού της απασχόλησης, γραμμένο σύμφωνα με το χρονολογικό βιογραφικό.

6 Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όταν: Έχεις ένα σταθερό και προοδευτικό ιστορικό απασχόλησης. Υποβάλλεις αίτηση για μία θέση στην οποία η χρονολογική φόρμα απαιτείται, αλλά παρόλα αυτά θέλεις να επισημάνεις τα προσόντα σου από τις προηγούμενες θέσεις. Χρειάζεσαι έναν αποτελεσματικό τρόπο για να δώσεις έμφαση στις ικανότητες που διαθέτεις και σε ποιο βαθμό αυτές συμπίπτουν με τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης που κάνεις αίτηση. Επιλέγω άτομα να δώσουν Συστάσεις για εμένα Οι συστάσεις αποτελούν πηγές πληροφοριών καριέρας. Για τον λόγο αυτόν, η επιλογή των σωστών ατόμων για την λήψη συστάσεων αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα για μια επιτυχημένη διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Παρακάτω θα βρεις μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να επιτύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ερωτήσεις κατά την λήψη συστάσεων Στη ΜanpowerGroup χρησιμοποιούμε τις συστάσεις των υποψηφίων μας, ακολουθώντας δομημένο ερωτηματολόγιο, με σκοπό να εξακριβωθούν οι ικανότητες του υποψήφιου καθώς και το κατά πόσο ο ίδιος θα ταίριαζε στην κουλτούρα της επιχείρησης. Ακολουθούν μερικές τυπικές ερωτήσεις που γίνονται κατά τη λήψη συστάσεων: Πώς θα περιγράφατε το επαγγελματικό στυλ του υποψηφίου; Ποιά ήταν η ουσιαστικότερη συνεισφορά του υποψηφίου στον οργανισμό σας; Για ποιό λόγο αποχώρησε από την εταιρεία; Ποιά είναι τα δυνατά σημεία του υποψηφίου και ποια τα αδύνατα; Ποιές ιδιαίτερες δεξιότητες θα φέρει ο υποψήφιος στην νέα του θέση; Ποιό στυλ διοίκησης ταιριάζει περισσότερο στον χαρακτήρα του υποψηφίου; Επιλέγοντας τα κατάλληλα άτομα για λήψη συστάσεων Επίλεξε άτομα που γνωρίζεις καλά, και μπορούν να εκφράσουν άποψη για τα επαγγελματικές σου γνώσεις, τα χαρακτηριστικά και τις δεξιότητες. Προσπάθησε να φτιάξεις μια λίστα επαφών ποιοτικά ισορροπημένη: για παράδειγμα κάποιος παλαιότερος ή ο τρέχων προϊστάμενός σου, ένας μακροχρόνιος επαγγελματικός συνεργάτης σου, ένας συνάδελφος σου κλπ. Άτυποι Κανόνες κατά την λήψη συστάσεων Αν έχεις καιρό να μιλήσεις με κάποιον που θέλεις να προτείνεις για την λήψη συστάσεων, επιδίωξε μια συνάντηση μαζί του ή τουλάχιστον τηλεφώνησέ του. Σκοπός σου είναι να

7 δείξεις ότι έχεις εξελιχθεί πέρα από τις προσδοκίες του. Βοήθησε τον να σε βοηθήσει με τους εξής τρόπους: o ώσε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς σχετικά με την διαδικασία αναζήτησης στην οποία βρίσκεσαι. o ώσε ένα αντίγραφο του Βιογραφικού σου, και εξήγησε γιατί θέλεις να αλλάξεις δουλειά, και γιατί θέλεις να τον/την προτείνεις για λήψη συστάσεων. Επικοινώνησε με τους ανθρώπους που επέλεξες για συστάσεις, κάθε φορά που δίνεις τα στοιχεία τους. Ενημέρωσέ τους τακτικά για την πρόοδο της αναζήτησής σου. Ζήτησέ τους να σε ενημερώνουν όταν κάποιος ζητά συστάσεις για σένα. Στείλε μια ευχαριστήρια επιστολή ή μια κάρτα στα άτομα αυτά, όταν αποδεχθείς την νέα σου θέση. Η λίστα επαφών για συστάσεις Φτιάξε την λίστα των επαφών στην ίδια διαμόρφωση με τη συνοδευτική επιστολή και το βιογραφικό σου σημείωμα. Σημείωσε τα δικά σου στοιχεία επικοινωνίας (όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο και ) στο επάνω μέρος της σελίδας πάντα στην ίδια γραμματοσειρά και διαμόρφωση που έχει το βιογραφικό σου. Για κάθε επαφή, θα πρέπει να παραθέσεις τα παρακάτω στοιχεία: Όνομα Θέση Εταιρία ιεύθυνση Τηλέφωνο Εργασίας Κινητό ή τηλέφωνο οικίας Ηλεκτρονική ιεύθυνση Επαγγελματική Σχέση Σημειώσεις (μπορείς να αναφέρεις ένα συγκεκριμένο επίτευγμα ή κάποια ικανότητά σου για τα οποία η επαφή σου έχει άποψη) Προετοιμ άζομ αι για τη Συνέντευξη Έχει φτάσει η ώρα για την συνέντευξη. Μήπως είσαι λίγο νευρικός; Εντάξει, είσαι αρκετά νευρικός. Αυτό είναι αναμενόμενο. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να προετοιμάσεις πριν την συνέντευξη τα οποία θα τονώσουν την αυτοεκτίμηση σου και θα βεβαιώσουν πως θα κάνεις την καλύτερη πρώτη εντύπωση.

8 Κράτα στο μυαλό σου ότι μια επιτυχημένη συνέντευξη είναι μια σχέση κέρδους και για τις δύο πλευρές. Οι στόχοι σου είναι να μάθεις όσο το δυνατόν περισσότερα για την εταιρεία, για την κουλτούρα της και για την θέση εργασίας ώστε να καταλάβεις εάν σου ταιριάζουν και ταυτόχρονα να πείσεις τον εργοδότη ότι είσαι ο καταλληλότερος υποψήφιος για την θέση. Οι στόχοι του εργοδότη είναι να προωθήσει την εταιρεία και να συλλέξει πληροφορίες για εσένα. Όλοι έχουν κάτι να κερδίσουν από μια καλή συνέντευξη. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να κάνεις τις συνεντεύξεις σου επιτυχημένες. Σημείωσε τις λεπτομέρειες Σιγουρέψου για την ώρα της συνέντευξης, την ακριβή διεύθυνση, το όνομα καθώς και τον τίτλο του ανθρώπου που θα συναντηθείς. Ψάξε εκ των προτέρων την τοποθεσία καθώς και τις κοντινές θέσεις parking. Ντύσου για την επιτυχία Προετοιμάσου να ντυθείς επίσημα, με καθαρά ρούχα, κατάλληλα για επαγγελματικό περιβάλλον. Εάν έχεις την δυνατότητα διερεύνησε τον αποδεκτό τρόπο ενδυμασίας της συγκεκριμένης εταιρείας και ντύσου ανάλογα. Φτιάξε τα μαλλιά σου. Βεβαιώσου ότι τα παπούτσια σου είναι καθαρά και περιποιημένα. Φόρα ρολόι και να είσαι συντηρητικός με τα κοσμήματα. Προετοιμάσου στο σπίτι Κάνε την απαραίτητη έρευνα για την εταιρεία και την θέση για την οποία ενδιαφέρεσαι. Ψάξε την ηλεκτρονική σελίδα της εταιρείας και διάβασε για αυτήν λεπτομερώς. Προετοίμασε τις ερωτήσεις που θα ήθελες να κάνεις στον συνομιλητή σου σχετικά με την φιλοσοφία της εταιρείας, τις πτυχές της θέσης για την οποία ενδιαφέρεσαι και τις απαιτήσεις τις εταιρείας από τους εργαζομένους της. Προετοίμασε τις απαντήσεις σου ώσε στον εαυτό σου ένα συγκριτικό πλεονέκτημα πηγαίνοντας καλά προετοιμασμένος και σίγουρος για τις απαντήσεις σου στη συνέντευξη. Μπορείς να προετοιμαστείς για αρκετές από τις ερωτήσεις εκ των προτέρων κάνοντας τα εξής: Επανάληψη του βιογραφικού σου για την εμπειρία σου όσον αφορά τα ακριβή διαστήματα που απασχολήθηκες και τους εργοδότες. Επανάληψη του βιογραφικού σου για τις τεχνικές σου δεξιότητες, ώστε να μπορείς να απαντήσεις σε συγκεκριμένες τεχνικές ερωτήσεις που θα σου γίνουν σχετικά με την εμπειρία σου. Αξιολόγησε τα δυνατά σου σημεία. Φτιάξε μια λίστα με τα δυνατά σου σημεία ανά κατηγορίες: εξιότητες γνώσεων βασισμένες στην εκπαίδευση και στην εμπειρία, δεξιότητες επικοινωνίας καθώς και άλλες δεξιότητες που έχεις αποκομίσει από τις

9 διάφορες εργασίες σου καθώς και τα δικά σου προσωπικά χαρακτηριστικά. Απομνημόνευσε αρκετά από κάθε κατηγορία και χρησιμοποίησέ τα βάσει των δεξιοτήτων που ψάχνει ο νέος εργοδότης. Εξέτασε τις αδυναμίες σου. Φτιάξε μια λίστα με τα πράγματα στα οποία χρειάζεσαι βελτίωση. Εξασκήσου στις απαντήσεις σου σχετικά με αυτές τις περιοχές ώστε όσο είναι δυνατόν να μην επικεντρωθείς σε αυτά κατά τη συνέντευξη, και να δώσεις την αίσθηση ότι τις γνωρίζεις και τις χειρίζεσαι. Προετοίμασε το κλείσιμο της ομιλίας σου. Έχε έτοιμη μια μικρή και συνεπή απάντηση, για τους λόγους που θέλεις την δουλειά αυτή και τα οφέλη που θα έχει η εταιρεία από εσένα. Επέδειξε τα ταλέντα σου με μικρές ιστορίες από τα κατορθώματα σου. Να περιμένεις Θετικές/Αρνητικές και Ουδέτερες Ερωτήσεις Εξασκήσου στο να ακούς προσεκτικά, εάν η ερώτηση που σου κάνουν επιδέχεται μια αυτόματη θετική ή αρνητική απάντηση. Μετέτρεψε τις αρνητικές και ουδέτερες ερωτήσεις σε θετικά παραδείγματα. Θετικές Ε ρ ω τήσεις Ποια είναι τα δυνατά σου σημεία; Πώς μπορείς να συνεισφέρεις στην επιχείρηση; Ποιες είναι οι πιο σημαντικές επιτυχίες σου? Γιατί πιστεύεις πως είσαι ο κατάλληλος για αυτή τη θέση? Γιατί είσαι επιτυχημένος? Περιέγραψε την κατάλληλη θέση εργασίας για εσένα. Πες μου μια περίπτωση στην οποία ήσουν πολύ αποτελεσματικός. Σε τι περιβάλλον εργασίας λειτουργείς καλύτερα; Αρ νητικές Ε ρ ω τήσεις Ποιες είναι οι αδυναμίες σου; Πες μου για μία κατάσταση στην εργασία σου που σε έκανε να νιώσεις αναποτελεσματικός. Τι δεν σου άρεσε στην προηγούμενη θέση εργασίας σου ( ιευθυντής) (Επιχείρηση); Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχεις κάνει στην καριέρα σου; Πες μου πώς έχεις διαχειριστεί έναν δύσκολο συνάδελφο (Προϊστάμενο) (Υφιστάμενο); Τι κριτική σου είχαν κάνει οι προϊστάμενοί σου για τον τρόπο εργασίας σου; Ποιο περιβάλλον εργασίας καθίσταται αδύνατο για σένα να δουλέψεις σε αυτό; Γιατί έφυγες από την τελευταία εργασία σου; (Να είσαι σύντομος και να δώσεις μια προετοιμασμένη σωστά εξήγηση). Ου δέτερ ες Ε ρ ω τήσεις Πες μου για τον εαυτό σου. Πώς επικοινωνείς με διευθυντές/συναδέλφους/ υφιστάμενους;

10 Πώς αντιμετωπίζεις την πίεση; Ποιές είναι οι μισθολογικές σου απαιτήσεις και οι προσδοκίες σου; ( ώσε μια γενική απάντηση και όχι κάτι συγκεκριμένο. ιαπραγματεύσου το πιο αναλυτικά αφού σου έχει προσφερθεί η θέση. Ξεκαθάρισε ότι ο μισθός δεν είναι αυτό που σε ενδιαφέρει περισσότερο.) Γιατί ενδιαφέρεσαι για αυτή τη θέση; Τι είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζω για εσένα; Τι είναι το πιο βασικό που έχεις μάθει στη καριέρα σου; Πώς θέτεις προτεραιότητες; Τι να μην ρωτήσεις Επέδειξε τον επαγγελματισμό σου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αποφεύγοντας: Να κάνεις προσωπικές ερωτήσεις σε αυτούς που σου παίρνουν συνέντευξη, όπως: πώς πήραν τη θέση που έχουν ή τι άποψη έχουν για την εταιρεία. Να ρωτήσεις την άποψή τους για τον προκάτοχο της θέσης. Να ρωτήσεις για πολιτικές ή θρησκευτικές απόψεις, εκτός και αν η θέση είναι σχετική με αυτούς τους τομείς. Περίμενε για να ρωτήσεις τις διαδικασίες συνταξιοδότησης, διακοπών, προμήθειας/bonus και αργιών της εταιρείας μέχρι να σου προσφερθεί η θέση ή όταν θα είσαι στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την εταιρεία για τις παροχές. Πώς θα Κερδίσω τις εντυπώσεις στη Συνέντευξη; 30 δευτερόλεπτα. Μελέτες δείχνουν πως τόσος είναι ο χρόνος που έχεις για να κάνεις μια άψογη πρώτη εντύπωση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης σου. Γιατί να μην εκμεταλλευτείς το περισσότερο από αυτό προετοιμάζοντας τον εαυτό σου πριν περάσεις αυτήν την πόρτα; Κάνε μια δυνατή αρχή Σιγουρέψου ότι θα φτάσεις 10 λεπτά νωρίτερα και ότι θα παρκάρεις αρκετά κοντά ώστε να μην καθυστερήσεις στην συνέντευξη. Απενεργοποίησε το κινητό σου τηλέφωνο. Συμπεριφέρσου σε όλους με σεβασμό ξεκινώντας από τον υπάλληλο υποδοχής και όλους όσους συμμετέχουν στη συνάντηση. είξε προσιτός. Προσπάθησε να κρατάς καλή επαφή με τα μάτια σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης.

11 Ήρθε η ώρα Χαιρέτησε τον συνομιλητή σου με ένα ζεστό χαμόγελο και μία ευγενική χειραψία. Αυτή είναι η ευκαιρία σου να πουλήσεις τον εαυτό σου, για αυτό επικεντρώσου στις δυνατότητες σου και στα καλά στοιχεία του χαρακτήρα σου χωρίς να φανείς εγωιστής ή αλαζόνας. είξε σίγουρος και ξεκάθαρος ότι θέλεις την συγκεκριμένη θέση, και εστίασε στους λόγους γιατί πιστεύεις πως είσαι ο καταλληλότερος υποψήφιος για αυτήν και για την εταιρεία. είξε το ενδιαφέρον σου για την εταιρεία κάνοντας ερωτήσεις για την θέση, την κουλτούρα και τις αξίες της εταιρείας. Η προεργασία σου στο σπίτι σχετικά με πληροφορίες που θα έχεις συλλέξει για την εταιρεία θα σε βοηθήσει να κατευθύνεις τις ερωτήσεις σου. Να είσαι θετικός, ακόμη και αν ανακαλύψεις ότι ο ρόλος της θέσης είναι διαφορετικός από τις προσδοκίες σου. Συνέχισε κανονικά με την συνέντευξη και επανεξέτασε εάν σε ενδιαφέρει ακόμα η θέση μετά το τέλος της συνάντησης. Κατάκτησε τους με το κλείσιμο Έχεις ρωτήσει όλες τις σωστές ερωτήσεις και έχεις δώσεις τις κατάλληλες δυνατές απαντήσεις. Τώρα είναι η ώρα να συνοψίσεις την συνέντευξη σαν επαγγελματίας: Επανέλαβε το ενδιαφέρον σου για την θέση και την εταιρεία, και εστίασε στο να παρουσιάσεις τα πλεονεκτήματά σου και να εξασφαλίσεις την δουλειά. Συνόψισε τα δυνατά σου σημεία και τις αρμοδιότητες σου σε σχέση με τις απαιτήσεις της δουλειάς. Κάνε ερωτήσεις για την δουλειά, ή για τις προοπτικές εξέλιξης αν ενδείκνυται. Ζήτα την επαγγελματική κάρτα του προσώπου που σου παίρνει την συνέντευξη. Ευχαρίστησε τον άνθρωπο που σου πήρε την συνέντευξη για τον χρόνο και την προσοχή του. Να χαμογελάς και να κάνεις δυνατή χειραψία. Επιβιώνω στη "δύσκολη" καρέκλα της Συνέντευξης Η συνέντευξη είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της διαδικασίας αναζήτησης εργασίας. Οι εργοδότες έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν κατά πόσο έχεις τον κατάλληλο συνδυασμό δεξιοτήτων και εμπειρίας που αναζητούν, αλλά και εσύ από την πλευρά σου έχεις τη δυνατότητα να διερευνήσεις κατά πόσο αυτή είναι η σωστή επαγγελματική ευκαιρία στη δεδομένη χρονική στιγμή. Η συνέντευξη μπορεί να είναι πηγή άγχους για πολλούς υποψηφίους: τι να φορέσω; πώς να

12 προετοιμαστώ? Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος να απαντήσω δύσκολες ερωτήσεις? Ορίστε ορισμένες πρακτικές συμβουλές που θα μετριάσουν το στρες σου και θα αυξήσουν την αυτοπεποίθησή σου: 1. Πρ ο ετο ιμάσο υ! Μάθε όσα περισσότερα μπορείς για τον ενδεχόμενο εργοδότη σου. Πέρα από τα βασικά στοιχεία της εταιρείας μάθε τα τελευταία νέα και ειδήσεις που αφορούν στην εταιρεία, μελλοντικά projects αλλά και πρόσφατες επιτυχίες του οργανισμού που εκπροσωπεί ο συνομιλητής σου. 2. Ντύ σο υ κατάλληλα! Ανεξάρτητα του είδους της θέσης που διεκδικείς πρέπει η εμφάνισή σου να είναι επαγγελματική και περιποιημένη. Κοστούμι και ταγέρ δεν είναι πάντα απαραίτητα αλλά σε κάθε περίπτωση τα ρούχα και η όλη σου εμφάνιση οφείλει να είναι καθαρή και διακριτική. Η χρήση αξεσουάρ αλλά και αρώματος πρέπει είναι μετρημένη. 3. Πάρ ε μαζί σο υ στην συ νέντευ ξη έναν ό μο ρ φο φάκελο με τα βασικά: στυλό, ένα μπλοκ σημειώσεων, εκτύπωση της αγγελίας με τις πληροφορίες της θέσης για την οποία έστειλες το βιογραφικό σου, αντίγραφο του βιογραφικού σου σημειώματος, αλλά και μια λίστα με ερωτήσεις που θα ήθελες εσύ να κάνεις για τη θέση ή/και την εταιρεία. Επίσης, ανάλογα με τη θέση μπορείς να έχεις μαζί σου και δείγματα της δουλείας σου. 4. Κ άνε καλή εντύ πω ση από τη πρ ώ τη στιγμή! Να είσαι οργανωμένος/η και φυσικά θετικός/η. Συμπεριφέρσου σε όλους με σεβασμό και ευγένεια. Και φυσικά μην ξεχνάς το χαμόγελο, να είσαι σίγουρος/η ότι κάνει τη διαφορά! 5. Μην αγνο είς τη γλώ σσα το υ σώ ματο ς! Ξεκινά με μια θερμή και σταθερή χειραψία και διατήρησε καλή οπτική επαφή καθ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης. Μην καμπουριάζεις, απέφυγε τις νευρικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις και φρόντισε η ομιλία σου να είναι αργή, ήρεμη και καθαρή. 6. Κ άνε εξάσκηση απαντώ ντας μό νο ς σο υ σε δημο φιλείς ερ ω τήσεις συ νεντεύ ξεω ν, ό πω ς: «Πείτε μου λίγα πράγματα για τον εαυτό σας», «Γιατί θα θέλατε να δουλέψετε στην εταιρεία μας», «Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κυριότερα μειονεκτήματα σας», και προετοιμάσου κατάλληλα για αυτές. 7. Πρ ό κληση, Ε νέρ γεια και Απο τέλεσμα! Κατά την συνέντευξη πρόβαλε τον εαυτό σου και την υποψηφιότητά σου περιγράφοντας τα καλύτερα δείγματα της δουλειάς σου. Μέσα από πραγματικά παραδείγματα δείξε πώς αντιμετώπισες μια πρόκληση, αναλαμβάνοντας μια ενέργεια ή πρωτοβουλία προκειμένου να παραχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. 8. Κ άνε ερ ω τήσεις! είξε έμπρακτα το ενδιαφέρον σου για την θέση θέτοντας άρτια μελετημένες ερωτήσεις. Προετοίμασε εκ των προτέρων αυτές τις ερωτήσεις αλλά μην διστάσεις να κάνεις και ερωτήσεις που τυχόν σου γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. 9. Ε υ χαρ ίστησε! Στείλε ένα στον υπεύθυνο που συνάντησες μέσα σε 24 ώρες από τη

13 συνέντευξη υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον σου για τη θέση, απαντώντας σε τυχόν εκκρεμείς απορίες από την πλευρά σου και πάνω από όλα ευχαριστώντας για το χρόνο που διέθεσε για την συνάντησή σας. 10. Ε ξασκήσο υ! Η εξάσκηση και η προετοιμασία είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία μιας συνέντευξης. Ζήτησε από την οικογένεια και τους φίλους σου να σε βοηθήσουν, παίρνοντας εκείνοι το ρόλο του ατόμου που σου παίρνει τη συνέντευξη. Όταν έρθει η ώρα της πραγματικής συνέντευξης θέλεις να φαίνεσαι -μα πάνω από όλα να είσαι!- καλά προετοιμασμένος/η και να εκπέμπεις σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Οδηγός της ΜanpowerGroup για μία Επιτυχημένη Συνέντευξη Κάποιοι λένε πως «ποτέ δεν έχουμε δεύτερη ευκαιρία για να κάνουμε μία πρώτη εντύπωση». Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συνεντεύξεις θα σε αγχώσουν. Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με συμβουλές της Manpowergroup που θα σε βοηθήσουν να κάνεις καλύτερη πρώτη εντύπωση στη συνέντευξή σου. Πριν από τη συνέντευξη Ψάξε και μάθ ε για την εταιρ εία και τη θ έση Γιατί; Ερευνώντας την εταιρεία και τη θέση δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι. Οι εταιρείες θέλουν να προσλάβουν ανθρώπους που είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους και την αποστολή τους. Πώ ς; Επισκέψου την ιστοσελίδα της εταιρείας, διάβασε πρόσφατα άρθρα σχετικά με την εταιρεία και σημείωσε τυχόν σημαντικές πληροφορίες-νέα. Φρόντισε να γνωρίζεις βασικές εταιρικές πληροφορίες (ετήσιες πωλήσεις, αριθμός εργαζομένων, τοποθεσία και σε ποιά αγορά δραστηριοποιείται). Ε ξο ικειώ σο υ με τις κο ινές ερ ω τήσεις συ νέντευ ξης Γιατί; Υπάρχουν συγκεκριμένες ερωτήσεις που ο αρμόδιος για την συνέντευξη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ρωτήσει. Για παράδειγμα: Ποια είναι τα δυνατά και αδύνατα σημεία σου; Πώ ς; Μελέτησε τη λίστα με τις συχνές ερωτήσεις συνέντευξης που ακολουθεί. Πρ ο ετο ίμασε τρ εις έω ς πέντε ερ ω τήσεις για το άτο μο πο υ θ α σο υ πάρ ει συ νέντευ ξη Γιατί; Στις περισσότερες ερωτήσεις θα κληθείς να απαντήσεις εσύ, αλλά για να δείξεις ότι σε ενδιαφέρει η συγκεκριμένη εταιρεία, είναι προς το συμφέρον σου να κάνεις κι εσύ με την σειρά σου ερωτήσεις σχετικά με την εταιρεία.

14 Πώ ς; Μελέτησε τη λίστα με τις πιθανές ερωτήσεις που ακολουθεί. Πρ ο ετο ίμασε τις απαντήσεις σο υ Γιατί; Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να απαντήσεις μία ερώτηση, αλλά για ένα καλύτερο αποτέλεσμα προτείνουμε να ακολουθήσεις τη μεθοδολογία CAR (Challenge, Action, & Result). Χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, διασφαλίζεις ότι η απάντησή σου είναι κατανοητή από το άτομο που σου παίρνει συνέντευξη, και ότι περιλαμβάνει όλη τη σημαντική πληροφορία. Πώ ς; Μελέτησε τις οδηγίες και τα παραδείγματα που ακολουθούν. Ντύ σο υ επαγγελματικά Γιατί; Μια συνέντευξη (ειδικά η πρώτη) είναι η ευκαιρία σου να κάνεις την καλύτερη εντύπωση. Για να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό, ντύσου κατάλληλα για τη συνέντευξη. Πώ ς; Πριν από τη συνέντευξη, ρώτησε το άτομο που προγραμματίζει την συνάντηση ή το προσωπικό στο τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας για τον ενδυματολογικό κώδικα της επιχείρησης. Αν δεν αισθάνεσαι αρκετά σίγουρος ότι μπορείς να το κάνεις, τότε είναι πάντα ασφαλέστερο να ντυθείς καλύτερα από όσο πιστεύεις ότι χρειάζεται. Έχε μαζί σο υ τα απαρ αίτητα έγγραφα Γιατί; Είναι σημαντικό να δείξεις ότι είσαι οργανωμένος και προετοιμασμένος με πληροφορίες που θα υποστηρίξουν το γεγονός ότι είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση. Πώ ς; Φέρε μαζί επιπλέον αντίγραφα του βιογραφικού σου σημειώματος, δείγματα της δουλειάς σου, συστατικές επιστολές ή αξιολογήσεις. Τοποθέτησέ τα τακτοποιημένα σε έναν φάκελο για να είναι συγκεντρωμένα και άμεσα διαθέσιμα εάν τα χρειαστείς. Να είσαι εκεί 15 έω ς 30 λεπτά νω ρ ίτερ α Γιατί; Είναι αυτονόητο ότι είναι καλύτερο να φτάσεις πιο νωρίς, παρά να καθυστερήσεις. Να είσαι εκεί νωρίτερα σε περίπτωση που χρειαστεί να συμπληρώσεις κάποια επιπλέον έντυπα. Μπορείς επίσης να αξιοποιήσεις αυτό το χρόνο για να εξοικειωθείς με τον χώρο και να προετοιμαστείς για τη συνέντευξη. Πώ ς; Βεβαιώσου ότι έχεις εκτυπώσει τις οδηγίες διαδρομής και ενημερώσου για τα μεταφορικά μέσα που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις, και για την κίνηση στους δρόμους πριν ξεκινήσεις για τα γραφεία της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Έχε τη σω στή στάση σώ ματο ς και κρ άτα ο πτική επαφή με το άτο μο πο υ σο υ παίρ νει συ νέντευ ξη Γιατί: Η στάση σου, οι χειρονομίες, η γλώσσα του σώματος και η επαφή με τα μάτια μπορεί

15 να πει πολλά για την αυτοπεποίθηση και το ενδιαφέρον σου για τη θέση Πώ ς : Αν δεν μπορείς να κρατήσεις επαφή με τα μάτια, ειδικά σε άβολες καταστάσεις, δοκίμασε πριν την συνέντευξη να κάνεις πρόβα τις ερωτήσεις συνέντευξης σε έναν καθρέφτη και κράτα σκοπίμως οπτική επαφή με τον εαυτό σου. Πρ ο σάρ μο σε τις απαντήσεις σο υ ανάλο γα με το κο ινό σο υ Γιατί : Η χρήση «τεχνικών» όρων όσον αφορά τη θέση σου, μπορεί να δυσκολέψει έναν άπειρο υπάλληλο του Τμήματος Ανθρωπίνων Πόρων που σου παίρνει συνέντευξη. Πώ ς : Μην χρησιμοποιείς πολλούς τεχνικούς όρους με το τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων. είξε τις γνώσεις και την εμπειρία σου όταν μιλήσεις με τον προϊστάμενο του τμήματος που περιμένει να ακούσει «τεχνικές» λεπτομέρειες. Μην ξεφεύ γεις από το θ έμα Γιατί : Μιλώντας για μια κατάσταση που δεν αφορά την θέση που έχεις κάνει αίτηση μπορεί να αποσπάσει και τη δική σου προσοχή, αλλά και του ατόμου που σου παίρνει συνέντευξη. Πώ ς : Μίλα αργά και δόμησε σωστά τις απαντήσεις σου. Αν χρειάζεται, πάρε μερικά δευτερόλεπτα για να συγκεντρώσεις τις σκέψεις σου μετά από κάθε ερώτηση. Το άτομο που σο παίρνει συνέντευξη θα εκτιμήσει τις σαφείς απαντήσεις σου. Από φυ γε να μιλήσεις αρ νητικά για πρ ο ηγούμενο υ ς ερ γοδότες Γιατί : Αν επικρίνεις έναν προηγούμενο εργοδότη, μπορεί να δώσεις την εντύπωση ότι είσαι αρνητικός και πιθανώς ένας δύσκολος εργαζόμενος. Πώ ς : Όταν περιγράφεις μια κατάσταση στον προηγούμενο εργοδότη σου, παρουσίασε τις αρνητικές καταστάσεις με θετική οπτική, δίνοντας έμφαση στις δράσεις σου που έκαναν τη θετική διαφορά. Μετά τη συνέντευξη Στείλε μια ευ χαρ ιστήρ ια επιστο λή Γιατί: Ευχαριστώντας το άτομο που σου πήρε συνέντευξη για το χρόνο που αφιέρωσε σε εσένα, αποδεικνύει ότι είσαι ευγενικός υποψήφιος που σέβεται και τον ενδιαφέρει πολύ η θέση. Οι ευχαριστήριες επιστολές είναι πάντα ένα θετικό σημάδι και μπορούν να σε διαφοροποιήσουν από τον ανταγωνισμό. Πώ ς: Στέλνοντας ένα ευχαριστήριο μήνυμα μέσω είναι σίγουρα μία θετική κίνηση. Βεβαιώσου ότι θα το στείλεις μέσα σε 24 ώρες από τη συνέντευξη. Τα Do s και Don'ts σε μία συνέντευξη Ακολουθούν μερικές γρήγορες συμβουλές για πώς να κάνεις την καλύτερη εντύπωση, καθώς και τι δεν πρέπει να κάνεις ώστε να μην κινδυνεύεις να δημιουργήσεις αρνητική

16 εντύπωση: Υπάρχουν δύο τύποι ερωτήσεων σε μία συνέντευξη: οι Παραδοσιακές και οι Συμπεριφορικές. Οι Παραδοσιακές ερωτήσεις εστιάζουν στη θέση εργασίας, τα κίνητρα ή την εργασιακή εμπειρία. Οι Συμπεριφορικές ερωτήσεις εστιάζουν στο πώς είχες αντιδράσει σε μια κατάσταση και προορίζονται για να προβλέψουν τη μελλοντική σου συμπεριφορά στο χώρο εργασίας. Ακολουθούν παραδείγματα από τις 11 πιο συ χνές ερ ω τήσεις που περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό και των δύο τύπων ερωτήσεων:

17 1. Πες μο υ για το ν εαυ τό σο υ Αυτή είναι μία πολύ καλή ερώτηση για να εξασκηθείς πριν από τη συνέντευξη, επειδή είναι ερώτηση ανοιχτού τύπου και σου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσεις για τον εαυτό σου και τι σε κάνει έναν εξαιρετικό υποψήφιο. Να θυμάσαι ότι το κεντρικό θέμα της συζήτησης είναι τα επαγγελματικά σου και μην παρασύρεσαι σε πολλές προσωπικές πληροφορίες. Φρόντισε να συμπεριλάβεις όσο πιο πολλές σχετικές πληροφορίες στο λιγότερο δυνατό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μιλάς πολύ γρήγορα όταν απαντάς στις ερωτήσεις, αλλά να τονίζεις τα σημαντικότερα σημεία σχετικά με την εκπαίδευση και την επαγγελματική σου εμπειρία, καθώς και με τους στόχους και τα ενδιαφέροντά σου. 2. Τι γνω ρ ίζεις για την εταιρ εία μας; Αυτή είναι μια ευκαιρία για να αποδείξεις ότι προετοιμάστηκε και διάβασες πληροφορίες που αφορούν την εταιρεία που σε κάλεσε για συνέντευξη. Συζήτησε για τα προϊόντα/ υπηρεσίες, τον κλάδο που δραστηριοποιείται, την αποστολή και τη φιλοσοφία της εταιρείας, αλλά να θυμάσαι ότι δεν γνωρίζεις για την εταιρεία περισσότερα από το άτομο που σου παίρνει συνέντευξη. Φρόντισε η απάντησή σου να είναι σύντομη και θετική. Μην δίνεις μία στερεότυπη απάντηση όπως "Όλοι μου λένε ότι η εταιρεία σας αντιμετωπίζει πρόβλημα και γι 'αυτό το λόγο βρίσκομαι εδώ». Είτε είναι αλήθεια είτε όχι, δεν είναι αυτό που θέλει να ακούσει το άτομο που σου παίρνει την συνέντευξη. 3. Γιατί θ έλεις να ερ γαστείς για την εταιρ εία μας; Συζήτησε για τις ανάγκες της εταιρείας και πώς πιστεύεις ότι μπορείς εσύ να συνεισφέρεις με βάση τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την εμπειρία σου. Πες κάτι όπως «Γνωρίζω ότι η εταιρεία σας δραστηριοποιείται στο Χ και Ψ και θέλω πολύ να ασχοληθώ με αυτά γιατί είχα την ευκαιρία να το ερευνήσω διεξοδικά στα πλαίσια της διπλωματικής μου εργασίας». Για παράδειγμα, εάν η εταιρεία διαθέτει καταστήματα, στην απάντησή σου θα πρέπει να αναφέρεις τις ικανότητές σου στην εξυπηρέτηση πελατών (και να το τεκμηριώσεις). Ό,τι και να κάνεις, μην πεις κάτι γενικό όπως «μου αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους». Αυτή η απάντηση είναι αόριστη, γενική και δεν πείθει το άτομο που σου παίρνει συνέντευξη ότι δεν σε ενδιαφέρει πραγματικά να εργαστείς στη συγκεκριμένη εταιρεία. 4. Τι βρ ίσκεις περ ισσό τερ ο ελκυ στικό στην συ γκεκρ ιμένη θ έση ; Τι βρ ίσκεις λιγότερ ο ελκυ στικό ; Κάνε μία λίστα με τρία πράγματα που σε ενθουσιάζουν στη συγκεκριμένη θέση και νιώθεις ότι μπορείς να συμβάλεις. Σημείωσε μόνο έναν παράγοντα που μπορεί να κάνει τη θέση λιγότερο ελκυστική, αλλά φρόντισε να είναι ασήμαντος. 5. Γιατί θ εω ρ είς πω ς είσαι ο καλύ τερ ο ς υ πο ψήφιο ς για τη θ έση; Αυτή είναι η ευκαιρία σου για να μιλήσεις για τη διαφορά που μπορείς να κάνεις εσύ σε αυτή τη θέση και στην εταιρεία συνολικά. Μην συγκρατείσαι μίλα για τα κατορθώματά σου και ανάφερε λεπτομέρειες. Φρόντισε όλα αυτά που θα αναφέρεις να σχετίζονται και

18 να τεκμηριώνουν την καταλληλότητά σου για τη συγκεκριμένη θέση, καθώς και την δική σου προστιθέμενη αξία για την εταιρεία. 6. Τι ψάχνεις σε μια δουλειά; Απάντησε στην ερώτηση λαμβάνοντας υπόψη σου τις ευκαιρίες που «βλέπεις» στη συγκεκριμένη εταιρεία. Μίλα για την επιθυμία σου να εφαρμόσεις τις δεξιότητές σου, να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό και να αναγνωριστείς για τη συμβολή σου. 7. Πο ιά είναι τα πιο δυνατά σο υ σημεία; Πο ιές είναι ο ι αδυναμίες σο υ ; Μοιράσου τα τρία πιο δυνατά σου σημεία που ταιριάζουν στη θέση που έχεις πάει για συνέντευξη και δώσε λεπτομερή παραδείγματα για το πώς συνέβαλες καθοριστικά σε ένα έργο/project ή γενικά στην εταιρεία που εργαζόσουν. Φρόντισε να συμπεριλάβεις μετρήσιμα αποτελέσματα στην απάντησή σου. Απόφυγε τη χρήση φράσεων όπως "εργατικός", "μαθαίνω γρήγορα", "μου αρέσει να συναναστρέφομαι με ανθρώπους", που δεν είναι μετρήσιμα χαρακτηριστικά. Όταν έρθει η ώρα να μιλήσεις για τις αδυναμίες σου, ανάφερε μόνο μία και εστίασε στο πώς την βελτίωσες. Αυτό αποδεικνύει ότι διαθέτεις αυτογνωσία, αναλυτική ικανότητα και ότι είσαι ανοιχτός στην εποικοδομητική κριτική. 8. Γιατί θ ες να φύ γεις από την δουλειά πο υ είσαι τώ ρ α; / Γιατί έφυ γες από την πρ ο ηγούμενη δουλειά σο υ ; Παρόλο που μπορεί να έχεις πολλά να πεις, φρόντισε η απάντησή σου να είναι σύντομη. Να είσαι ειλικρινής, αλλά μην κατηγορήσεις τον προηγούμενό σου εργοδότη ή τον εαυτό σου. Αν σε απέλυσαν, πες το. Σε αντίθετη περίπτωση, πες ότι ήταν δική σου απόφαση να αποχωρήσεις. Να θυμάσαι ότι o μελλοντικός σου εργοδότης θα επικοινωνήσει με τα πρόσωπα που έχεις δηλώσει για συστάσεις, οπότε είναι προς όφελός σου να είσαι ειλικρινής. 9. Πο ιο ς είναι ο ιδανικό ς ερ γασιακό ς χώ ρ ο ς για εσένα; Ανάφερε τι είναι σημαντικό για εσένα στο χώρο εργασίας. Είτε αυτό είναι η αναγνώρισηεπιβράβευση είτε η ευκαιρία εξέλιξης, οι απόψεις σου είναι απαραίτητες για το άτομο που σου παίρνει συνέντευξη, ώστε να βεβαιωθεί ότι ταιριάζεις για τη θέση. 10. Πο ιά ήταν τα σημαντικό τερ α επιτεύ γματά σο υ στις πρ ο ηγούμενες θ έσεις σο υ (ή την τρ έχο υ σα) και τι πρ ο βλήματα χρ ειάστηκε να ξεπερ άσεις; Αυτή είναι μία ερώτηση που χρειάζεται εξάσκηση. Καλό είναι να έχεις προετοιμάσει στο μυαλό σου συγκεκριμένα επιτεύγματα. Ανάφερε μόνο τρία επιτεύγματα, εκτός αν σου ζητήσει περισσότερα ο Συνεντευξιαστής. Μην ξεχάσεις να αναφέρεις τον αντίκτυπο που είχαν τα επιτεύγματά σου στην εταιρεία. Για περισσότερες λεπτομέρειες, δες το μοντέλο CAR παρακάτω. 11. Τι ύ ψους είναι ο μισθ ό ς πο υ έχεις κατά νο υ ; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς είναι η ευκαιρία εργασίας. Ψάξε και μάθε τι

19 μισθοί παίζουν στην αγορά αυτή την χρονική περίοδο για τη θέση που σε κάλεσαν για συνέντευξη. Ένας πολύ καλός τρόπος για να απαντήσεις είναι:: "Ο μισθός μου τώρα είναι Χ. Αυτή την περίοδο είμαι σε αναζήτησης μίας νέας επαγγελματικής ευκαιρίας και περνώ από συνεντεύξεις για θέσεις που το πακέτο αποδοχών κυμαίνεται από Ψ έως Ω. Θεωρώ ότι εάν καταλήξετε στη δική μου υποψηφιότητα, θα μου κάνετε την καλύτερη δυνατή προσφορά». Πώς να απαντήσεις αποτελεσματικά στις ερωτήσεις μίας Συνέντευξης Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απαντήσεις στις ερωτήσεις μίας συνέντευξης, αλλά όλοι χρειάζονται εξάσκηση. Στη ManpowerGroup, η προσέγγιση που προτείνουμε για να μοιραστείς τα επαγγελματικά σου κατορθώματα είναι να «επικοινωνήσεις» την εργασιακή σου εμπειρία με τη μεθοδολογία CAR (Challenge-Action-Results). Η δόμηση των απαντήσεών σου με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, σου δίνει ευκαιρία να επεκταθείς σε αυτά που ΕΝ περιλαμβάνονται στο βιογραφικό σου, περιγράφοντας εύκολα κι αποτελεσματικά την εργασιακή σου εμπειρία. Η δομή του μοντέλου είναι: Cha lle ng e/ Cir cumsta nce : Πρόκληση/Κατάσταση που αντιμετώπισες Actio n : Η κίνηση ή οι κινήσεις που έκανες (μόνος ή με άλλους) για να ξεπεράσεις αυτή την πρόκληση ή πρόβλημα Re sult : Το αποτέλεσμα που πέτυχες, όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα Τα Βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να παρουσιάσεις την εμπειρία σου, βασισμένη τη μεθοδολογία CAR είναι τα ακόλουθα: 1. Πρ ο ετο ιμασία Καθώς ανατρέχεις στην καριέρα σου, θα πρέπει να προσδιορίσεις τα σημαντικότερα προβλήματα που προέκυψαν, πώς αντέδρασες, ποιοί ήταν οι χειρισμοί σου και ποιά ήταν τα αποτελέσματα των προσπαθειών σου. ώσε έμφαση σε επιτεύγματά σου που επηρέασαν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: απάνες Πελατειακή βάση Λειτουργίες Απόδοση Προβλήματα Παραγωγικότητα Αξιοπιστία Πωλήσεις ιαχείριση Χρόνου Συνθήκες Εργασίας

20 2. Ε ντο πισμό ς Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να εντοπίσεις και να καταγράψεις τα επιτεύγματά σου: Επίλυσες ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα του τμήματός σου; Πρότεινες νέες διαδικασίες ή προγράμματα για την εταιρεία σου; Έκανες οποιαδήποτε εργασία ευκολότερη και πιο αποτελεσματική; Εκπαίδευσες κάποιον; Εισηγήθηκες και έβαλες σε εφαρμογή μια νέα διαδικασία; Ολοκλήρωσες κάποια δουλειά με λιγότερα άτομα ή σε λιγότερο χρόνο; Σου ανέθεσαν κάποιο μεγάλο έργο; Ανέλαβες νέες ευθύνες; Έχεις λάβει βραβείο ή ειδική αναγνώριση; Ξεπέρασες τους στόχους σου; Έκανες κάτι για πρώτη φορά στην εταιρεία που ήσουν; Βοήθησες στην αύξηση των πωλήσεων; Εξοικονόμησες χρήματα της εταιρείας; 3. Κ αταγραφή Προετοίμασε μία λίστα με τα κορυφαία τρία (3) επιτεύγματά σου: Ποιό ήταν το θέμα/πρόβλημα που αντιμετώπισες; Πώς το χειρίστηκες Ποιες δεξιότητες και ικανότητες επέδειξες; Παρ άδειγμα παρ ο υ σίασης εμπειρ ίας βασισμένο στο μο ντέλο CAR <<Έγινα μέλος της ομάδας Πωλήσεων του Χ περιοδικού, όταν ο αριθμός συνδρομητών του είχε μειωθεί από σε Αν δεν κάναμε κάποια διαρθρωτική κίνηση, η εταιρεία θα έκλεινε. Λόγω της προηγούμενης σχετικής εμπειρίας μου, πρότεινα στον προϊστάμενό μου κάποιες νέες ιδέες για διεύρυνση της πελατειακής μας βάσης, τις οποίες άκουσε, υποστήριξε και έβαλε σε εφαρμογή για την ομάδα Πωλήσεων, όπως η διανομή σε ξενοδοχεία και νέες εταιρικές συνεργασίες. Αυτές οι κινήσεις βοήθησαν να αυξήσουμε τη βάση συνδρομητών μας κατά επιπλέον συνδρομητές σε λιγότερο από ένα χρόνο.>> Ανάλυ ση : C - Challenge : Το Χ περιοδικό στου οποίου την ομάδα Πωλήσεων εργαζόμουν, παρουσίαζε συρρίκνωση της βάσης των συνδρομητών του, και βρισκόταν πολύ κοντά στο κλείσιμο. A Action : Πρότεινα στον προϊστάμενό μου κάποιες νέες ιδέες, λόγω και της προηγούμενης σχετικής εμπειρίας μου, για διεύρυνση της πελατειακής βάσης του περιοδικού σε ξενοδοχεία και νέες εταιρικές συνεργασίες, τις οποίες άκουσε, υποστήριξε και έβαλε σε εφαρμογή για την ομάδα Πωλήσεων. R Result : Οι προτάσεις και οι κινήσεις μου βοήθησαν το περιοδικό να αυξήσει τη βάση των

21 συνδρομητών του κατά επιπλέον συνδρομητές σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις εσύ στο άτομο που σου παίρνει Συνέντευξη Παρακάτω ακολουθούν μερικές διερευνητικές ερωτήσεις: Ε ρ ω τήσεις σχετικά με την εταιρ εία Ποιά είναι η αποστολή του οργανισμού; Ποιά είναι τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας; Ποιές είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία; Ποιά είναι η κουλτούρα της εταιρείας; Ποιές είναι οι αξίες της; Πώς θα περιγράφατε την ατμόσφαιρα του τμήματος; Μπορείτε να μου πείτε σχετικά με το πρόσφατο άρθρο Χ που είδα στην εφημερίδα; Ποιοί είναι οι πιο κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία στην εταιρεία σας; Ποιά είναι η φιλοσοφία του οργανισμού όσον αφορά τις ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων; Ε ρ ω τήσεις σχετικά με τη θ έση Τι αποτελεί επιτυχία για την συγκεκριμένη θέση; Πότε θεωρείται επιτυχημένος ο κάτοχος της θέσης; Ποιά είναι τα δύο-τρία πιο σημαντικά πράγματα που θα θέλατε να χειριστεί με προτεραιότητα αυτός που θα καλύψει τη θέση; Ποιοί είναι μερικοί από τους μακροπρόθεσμους στόχους που θα θέλατε να ολοκληρώσει ο κάτοχος της συγκεκριμένης θέσης; Τι θα θέλατε να γίνει με διαφορετικό τρόπο από τον άνθρωπο που θα καλύψει τη θέση αυτή; Ποια είναι μερικά από τα πιο δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος σε αυτή τη θέση; Πόση αυτονομία θα είχε ο κάτοχος της συγκεκριμένης θέσης στο καθορισμό των εργασιακών στόχων, των προθεσμιών και τις μεθόδους μέτρησης των αποτελεσμάτων; Υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης μέσα στον οργανισμό; Πώς να κλείσεις θετικά μία Συνέντευξη Φρόντισε να συνοψίσεις σε μια σύντομη περίληψη τα δυνατά σου σημεία και το ενδιαφέρον σου σχετικά με τη θέση. Ρώτησε για τα "Επόμενα βήματα", επαναλαμβάνοντας το ενδιαφέρον σου για τη θέση και την εταιρεία. Να θυμάσαι ότι οι διαδικασίες για την τελική απόφαση κάλυψης της θέσης μπορεί να πάρουν κάποιο χρόνο, και να μην αποθαρρύνεσαι εάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης δεν λάβεις άμεση ενημέρωση για τα επόμενα βήματα. Ευχαρίστησε τον υπεύθυνο της συνέντευξης για το χρόνο του / της και την πρόσκληση. Να δείχνεις σιγουριά και να χαμογελάς. Μετά τη συνέντευξη, μπορείς να στείλεις μια ευχαριστήρια επιστολή με mail εντός 24

22 ωρών από τη συνέντευξη. Μετά την Συνέντευξη. Πώς θα έρθω ένα βήμα πιο κοντά στην προσφορά εργασ ίας; Η διαδικασία που ακολουθεί μετα από μία συνέντευξη πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από ένα θερμό «ευχαριστώ» κατά το τέλος της συνέντευξης. Σκέψου το ως μια διαδικασία που σε κρατά σε επαφή με πιθανούς εργοδότες σου. Μέσα από αυτή τη συνεχή επαφή, έχεις επιπλέον δυνατότητες για να αποδείξεις τις δυνάμεις σου και την αξία σου σε μια εταιρεία. Το Ευχαριστήριο Μήνυμα Το πρώτο βήμα είναι η αποστολή ενός ευχαριστήριου μηνύματος που ακολουθεί μετά από μια συνέντευξη, το οποίο θα πρέπει να στείλεις με mail εντός ωρών από τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε η συνέντευξή σου. Στείλε ένα προσωπικό μήνυμα σε κάθε Σύμβουλο Εργασίας ή τον υπεύθυνο που σου πήρε τη συνέντευξη. Θα απευθυνθείς στον Σύμβουλο Εργασίας ή τον υπεύθυνο που σου πήρε τη συνέντευξη με το όνομα και τον τίτλο του. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα βασικό κείμενο, το οποίο όμως θα διαμορφώνεις κατάλληλα για την περίσταση κάθε φορά. Μικρές συμβουλές ώστε να κάνει το ευχαριστήριο μήνυμά σου την εντύπωση που προσδοκάς: Ξεκίνα το μήνυμά σου ευχαριστώντας το άτομο που σου πήρε την συνέντευξη για το χρόνο του/της. Επανέλαβε τα κύρια σημεία της συζήτησης σου ώστε να τραβήξεις την προσοχή του, δείχνοντας παράλληλα ότι ήσουν προσεκτικός κατά τη διάρκειά της συνέντευξης. Συνόψισε τα δυνατά σου σημεία, τις ικανότητες σου και γενικότερα όλους τους τρόπους οι οποίοι πιστεύεις ότι μπορούν να προσθέσουν αξία στην συγκεκριμένη εταιρεία. Εξέφρασε τον ενθουσιασμό σου για την εταιρεία και την επιθυμία σου για την θέση που σου προσφέρεται. Ρωτήστε λεπτομέρειες για τη δουλειά, εφόσον το κρίνεις απαραίτητο. ιατήρησε το μήνυμά σου περιεκτικό, θετικό και φυσικά χωρίς ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη. Επόμενα βήματα Εάν κατά την συνέντευξη πρότεινες άτομα που μπορούν να δώσουν συστάσεις για το

23 άτομό σου, επικοινώνησε άμεσα μαζί τους ώστε να είναι ενημερωμένοι σε περίπτωση πιθανής τηλεφωνικής επαφής από την συγκεκριμένη εταιρεία. Μετά από διάστημα 10 ημερών, μπορείς να πραγματοποιήσεις μια τηλεφωνική κλήση στο άτομο που σου πήρε την συνέντευξη ώστε να ενημερωθείς για την εξέλιξη του αιτήματός σου και εάν χρειάζονται κάποια επιπλέον συμπληρωματική πληροφορία. Άδραξε αυτήν την ευκαιρία υπενθυμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ποιότητα και τις δυνατότητες που μπορείς να προσφέρεις στην εκάστοτε δουλειά. Φυσικά, συνέχισε την αναζήτηση εργασίας. Αν δεν πάρεις την προσφορά Σε περίπτωση που τελικά δεν σου προσφερθεί η συγκεκριμένη θέση, διατήρησε την αισιοδοξία σου. Φρόντισε να κρατάς ενημερωμένη σωστά την προσωπική σου ιστοσελίδα στο Linkedin ή/ και στο Facebook, διατηρώντας μία καλή εικόνα για τους Συμβούλους Εργασίας ή υπεύθυνους προσλήψεων που κατά την αναζήτηση υποψηφίων θα ανατρέξουν στο προφίλ σου. Ζήτησε από τα άτομα που σε γνωρίζουν (φίλους, συγγενείς, πρώην συναδέλφους) να σε έχουν υπόψη τους και να συστήσουν και σε άλλες πιθανές δικές τους επαφές, όπου θα μπορούσες να στείλεις το βιογραφικό σου σημείωμα και να έχεις μία προσωπική συνάντηση.

Η ώρα της ΚΡΙΣΗΣ Σοφία Παναγιωτίδου

Η ώρα της ΚΡΙΣΗΣ Σοφία Παναγιωτίδου Η ώρα της ΚΡΙΣΗΣ Προετοιμασία για τη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Τι κάνω πριν, στη διάρκεια και μετά τη συνέντευξη Σοφία Παναγιωτίδου Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Στις διαφάνειες που ακολουθούν, η χρήση του αρσενικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ Η έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων συνοδεύει σχεδόν πάντα την αίτηση για την είσοδο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Την έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμασία για τη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Προετοιμασία για τη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Προετοιμασία για τη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Τι κάνω πριν, στη διάρκεια και μετά τη συνέντευξη Επιμέλεια κειμένων: Σοφία Παναγιωτίδου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Τι είναι η Συνέντευξη Επιλογής Μία συζήτηση (δομημένη

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Εποικοδομητική κριτική Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το

Διαβάστε περισσότερα

Σύνταξη ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ. Επιμέλεια κειμένων: Σοφία Παναγιωτίδου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Σύνταξη ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ. Επιμέλεια κειμένων: Σοφία Παναγιωτίδου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Σύνταξη ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ Επιμέλεια κειμένων: Σοφία Παναγιωτίδου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Το Βιογραφικό Σημείωμα είναι: Προσωπικό, συνοπτικό, σαφές, στοχευμένο κείμενο στο οποίο παρουσιάζονται κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Αναζητώ το επόμενο επαγγελματικό μου βήμα

Αναζητώ το επόμενο επαγγελματικό μου βήμα Αναζητώ το επόμενο επαγγελματικό μου βήμα Σχεδιάζω το επόμενο βήμα της σταδιοδρομίας μου Είσαι σε μια δουλειά που σου αρέσει, και εργάζεσαι σκληρά για να είσαι επιτυχημένος. Σκέφτεσαι ότι αυτή ίσως είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

Βικτωρία Σιδέρη, Πιστοποιημένη Personal & Executive Coach, Athens Coaching Institute, MSc Ψυχολογία της Εργασίας, University of East London

Βικτωρία Σιδέρη, Πιστοποιημένη Personal & Executive Coach, Athens Coaching Institute, MSc Ψυχολογία της Εργασίας, University of East London Σεμινάριο με θέμα: Βιογραφικό Σημείωμα & Συνέντευξη: Τα όπλα σου στην αναζήτηση εργασίας Τι είναι το Βιογραφικό Σημείωμα και πως μπορούμε να το αξιοποιήσουμε κατάλληλα; Το Βιογραφικό σημείωμα είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Απρίλιος 2013 Χαρακτηριστικά που ζητούν οι εργοδότες αναπηρία Πως θα όριζες τη λέξη προσόν ή τη λέξη δεξιότητα ; Και τι εννοούν οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

Είτε κάνετε αίτηση για μια θέση εργασίας είτε για την αποδοχή σας σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, πιθανότατα θα χρειαστεί να συλλέξετε δυο ή περισσότερες συστατικές επιστολές. Οι υποψήφιοι που χρησιμοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Η ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Η ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Η συνοδευτική επιστολή αποτελεί απαραίτητο συνοδευτικό του βιογραφικού σας σημειώματος. Σας δίνει τη δυνατότητα να εμβαθύνετε στο βιογραφικό σας σημείωμα ή ακόμη να το παρουσιάσετε

Διαβάστε περισσότερα

Ζαχαρίας Ιωάννου. Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Ζαχαρίας Ιωάννου. Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014 Εισηγητές: Βαλεντίνα Τουμάνιου Ζαχαρίας Ιωάννου Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014 Καλωσόρισμα Συστάσεις Στόχοι Τελευταίο στάδιο της διαδικασίας επιλογής Δομημένη διαδικασία αξιολόγησης υποψηφίου με συγκεκριμένο σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Εποικοδομητική κριτική

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Εποικοδομητική κριτική 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Εποικοδομητική κριτική Εποικοδομητική κριτική Γενική περιγραφή της ενότητας: Όταν εργάζεστε με άλλους, πολλές φορές υπάρχουν καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Το βιογραφικό είναι στην ουσία το πρώτο στάδιο προσέγγισης πριν την συνέντευξη αξιολόγησης και χρειάζονται να τονίζονται τα εξής σημεία:

Το βιογραφικό είναι στην ουσία το πρώτο στάδιο προσέγγισης πριν την συνέντευξη αξιολόγησης και χρειάζονται να τονίζονται τα εξής σημεία: Σύνταξη βιογραφικού σημειώματος Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί μια από τις βασικές τεχνικές αναζήτησης εργασίας. Μέσα από ένα δομημένο και σύντομο κείμενο μπορούν να δοθούν στον υποψήφιο εργοδότη ή άλλο

Διαβάστε περισσότερα

Η συνέντευξη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους επιλογής προσωπικού.

Η συνέντευξη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους επιλογής προσωπικού. Η συνέντευξη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους επιλογής προσωπικού. Διαρκεί 10-15 λεπτά αλλά μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την κατεύθυνση της καριέρας του υποψηφίου. Στόχος του εργοδότη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ (CV)

ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ (CV) ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ (CV) Στόχοι του Σεμιναρίου Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα είστε σε θέση να γνωρίζετε: Τα χαρακτηριστικά ενός Βιογραφικού Σημειώματος Τι περιέχει και πως συντάσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Ευκαιρίες Στελέχωσης & Ανάπτυξης στον Όμιλο ΟΤΕ

Ευκαιρίες Στελέχωσης & Ανάπτυξης στον Όμιλο ΟΤΕ Ευκαιρίες Στελέχωσης & Ανάπτυξης στον Όμιλο ΟΤΕ Μαϊος 2015 Νταίζη Θεοδώρου Recruitment & HR Development Senior Manager OTE COSMOTE Human Resources Division 1 Προφίλ εταιρείας Όμιλος OTE Ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΥΠΟΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ. 1. Η ατομική συνέντευξη.

Συνέντευξη ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΥΠΟΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ. 1. Η ατομική συνέντευξη. Επιλογής Η συνέντευξη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους επιλογής προσωπικού κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και αποτελεί ίσως το κρισιμότερο στάδιο στην προσπάθεια σας για εξεύρεση εργασίας. Τα 10-15

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό Σημείωμα. Published on career.uop.gr ( Τι είναι το Βιογραφικό Σημείωμα. Η μορφή του Βιογραφικού Σημειώματος

Βιογραφικό Σημείωμα. Published on career.uop.gr (  Τι είναι το Βιογραφικό Σημείωμα. Η μορφή του Βιογραφικού Σημειώματος Published on career.uop.gr (https://career.uop.gr) Αρχική > Συμβουλευτική > Βιογραφικό Σημείωμα Βιογραφικό Σημείωμα Τι είναι το Βιογραφικό Σημείωμα Η μορφή του Βιογραφικού Σημειώματος Τα είδη του Βιογραφικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΖΕΝΙΟΥ ΒΑ European Studies - International Relations MBA 30 Μαρτίου 2016

ΕΛΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΖΕΝΙΟΥ ΒΑ European Studies - International Relations MBA 30 Μαρτίου 2016 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΚΑΣ GCDF BA M.Ed. ΕΛΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΖΕΝΙΟΥ ΒΑ European Studies - International Relations MBA 30 Μαρτίου 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σκοπός- Εισαγωγή στο θέμα Προσέγγιση Αγοράς

Διαβάστε περισσότερα

Session 2: Tools for job search Curriculum Vitae. Παρουσίαση 2: εργαλεία για εξεύρεση εργασίας. Βιογραφικό Σημείωμα

Session 2: Tools for job search Curriculum Vitae. Παρουσίαση 2: εργαλεία για εξεύρεση εργασίας. Βιογραφικό Σημείωμα Session 2: Tools for job search Curriculum Vitae Παρουσίαση 2: εργαλεία για εξεύρεση εργασίας Βιογραφικό Σημείωμα Ένα καλό βιογραφικό είναι όπως μια καλή κάρτα εργασίας. Είναι Εργαλείο το οποίο θα χρησιμοποιήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Δημητρίου Γεώργιος. Αναφορά Απασχολησιμότητας. Απρίλιος, 2013. Αναφορά Απασχολησιμότητας Δημητρίου Γεώργιος Απρίλιος, 2013 Σελίδα 1 / 7

Δημητρίου Γεώργιος. Αναφορά Απασχολησιμότητας. Απρίλιος, 2013. Αναφορά Απασχολησιμότητας Δημητρίου Γεώργιος Απρίλιος, 2013 Σελίδα 1 / 7 Δημητρίου Γεώργιος Απρίλιος, 2013 Αναφορά Απασχολησιμότητας Αναφορά Απασχολησιμότητας Δημητρίου Γεώργιος Απρίλιος, 2013 Σελίδα 1 / 7 Περιεχόμενα Εισαγωγή... 3 Προφίλ Απασχολησιμότητας... 3 Πώς να διαβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Πώς θα πρέπει να είναι: Σύντομο (μικρές προτάσεις & να είναι 2-3 σελίδες συνολικά) Ορθογραφημένο (χωρίς ορθογραφικά λάθη) Ευανάγνωστο (να μπορεί εύκολα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1.1 Τα πέντε έγγραφα του φακέλου Europass... 2 1.2 Το ECV... 2

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1.1 Τα πέντε έγγραφα του φακέλου Europass... 2 1.2 Το ECV... 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΤΟ EUROPASS ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ... 2 1.1 Τα πέντε έγγραφα του φακέλου Europass... 2 1.2 Το ECV... 2 2. ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ECV... 3 2.1 Εμφάνιση και Περιεχόμενο ενός καλού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Καταρχάς, βασική προϋπόθεση για το κλείσιμο μιας συνάντησης είναι να έχουμε εξακριβώσει και πιστοποιήσει ότι μιλάμε με τον υπεύθυνο που λαμβάνει μια απόφαση συνεργασίας ή επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

Συνοδευτική Επιστολή

Συνοδευτική Επιστολή 1. Τι είναι η συνοδευτική επιστολή; Η συνοδευτική επιστολή αποτελεί μια εισαγωγή για το μελλοντικό εργοδότη και μια θετική και ειλικρινή παρουσίαση των προσόντων και των προσωπικών ικανοτήτων σας, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση , Matrix, Ελληνική έκδοση Matrix Ελληνική Έκδοση Συντάχθηκε από: LMETB Μεταφράστηκε από: CARDET , Matrix Εισαγωγικό Επίπεδο (για μαθητές ηλικίας 12 14 χρονών) Προσωπικό προφίλ ( ) (να θεωρηθούν από τη

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικά Σημειώματα: αναζήτηση καλών τεχνικών

Βιογραφικά Σημειώματα: αναζήτηση καλών τεχνικών Βιογραφικά Σημειώματα: αναζήτηση καλών τεχνικών Αναστασιάδης Βασίλης, Μαγγίρα Ιωάννα, Μαρκούδης Βαγγέλης, Μπάμπης Γιάννης, Μπογκντάνι Φίντο, Τουμανίδης Σάββας 2012-13 Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Δρ. Κοκκίνου

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη Επιλογής ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΟΠΑ. Βίκτωρας Κούκης-Ραφαηλίδου Μυροφόρα Σύμβουλοι Γραφείου Διασύνδεσης

Συνέντευξη Επιλογής ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΟΠΑ. Βίκτωρας Κούκης-Ραφαηλίδου Μυροφόρα Σύμβουλοι Γραφείου Διασύνδεσης ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΟΠΑ Συνέντευξη Επιλογής Βίκτωρας Κούκης-Ραφαηλίδου Μυροφόρα Σύμβουλοι Γραφείου Διασύνδεσης Το Γραφείο Διασύνδεσης ΟΠΑ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό σας. σας. Η συνοδευτική. Οδηγίες. Περιεχόμενο: που. προσόντα. σας (π.χ. λόγω. εργασία).

Βιογραφικό σας. σας. Η συνοδευτική. Οδηγίες. Περιεχόμενο: που. προσόντα. σας (π.χ. λόγω. εργασία). ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ (COVER LETTER) Εισαγωγή Η συνοδευτική επιστολή αποτελεί ένα κείμενο το οποίο θα πρέπει πάντα να συνοδεύει το Βιογραφικό σας όταν το στέλνετε σε κάποια εταιρεία για μία θέση

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές αναζήτησης εργασίας

Τεχνικές αναζήτησης εργασίας Τεχνικές αναζήτησης εργασίας Απρίλιος 2013 Αναζήτηση εργασίας Οι ραγδαίες αλλαγές στο χώρο της οικονομίας, της τεχνολογίας, αλλά και στην οργάνωση του κοινωνικών δομών έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Διαβάστε περισσότερα

PRESENTATION: Ετοιμάζοντας το Βιογραφικό Σημείωμα. ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΟΥΗΣ RED HR Solutions

PRESENTATION: Ετοιμάζοντας το Βιογραφικό Σημείωμα. ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΟΥΗΣ RED HR Solutions PRESENTATION: Ετοιμάζοντας το Βιογραφικό Σημείωμα ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΟΥΗΣ RED HR Solutions www.redhrsolutions.net info@redhrsolutions.net 12 Νοεμβρίου 2014 Διαδικασία εξεύρεσης εργασίας Ετοιμασία Βιογραφικού Σημειώματος

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Τρίτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-6 Ώρα για δράση... 7-17 Σημειώσεις... 18 2 Μάθημα Τρίτο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθεις τις 7 συνήθειες των πετυχημένων ανθρώπων.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ& ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ& ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ& ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από τον τον Νίκο Πρατσίδη Managing Principal, peopleatwork-hellas ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΕΡΙ Α ΠΑ.ΜΑΚ ΜΑΚ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 11-2016

Διαβάστε περισσότερα

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων 2 x 4 ώρες Μέτρηση και Βελτίωση Ενδυνάμωσης Ορισμός της Ενδυνάμωσης: Η ενδυνάμωση είναι η διαδικασία της αύξησης της ικανότητας των ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

Δράση 18. Συμβουλευτική υποστήριξη ανάπτυξης κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Ομαδικά Εργαστήρια

Δράση 18. Συμβουλευτική υποστήριξη ανάπτυξης κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Ομαδικά Εργαστήρια Δράση 18 Συμβουλευτική υποστήριξη ανάπτυξης κοινωνικής επιχειρηματικότητας Ομαδικά Εργαστήρια «Ανάπτυξη & ενίσχυση ικανοτήτων συνέντευξης, ως εργαζόμενος ή ως εργοδότης» Προετοιμασία για τη συνέντευξη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΟΠΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΟΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΟΠΑ Τι είναι η Συνέντευξη Επιλογής; Η Συνέντευξη Επιλογής αποτελεί το τελευταίο και πιο κρίσιμο στάδιο της διαδικασίας επιλογής. Συχνά προκαλεί άγχος στους υποψηφίους,

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Πρώτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-6 Ώρα για δράση... 7-17 Σημειώσεις... 18 2 Μάθημα Πρώτο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθουμε το ένα ένα λάθος που στερεί από όλους

Διαβάστε περισσότερα

Τοπικό Σχέδιο Απασχόλησης Ανέργων και Αγροτών στην Πίνδο

Τοπικό Σχέδιο Απασχόλησης Ανέργων και Αγροτών στην Πίνδο Τοπικό Σχέδιο Απασχόλησης Ανέργων και Αγροτών στην Πίνδο Α.Σ «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ» (PROMOTION OF EMPLOYMENT IN PINDOS) 21/1/2015 ΈΝΤΥΠΟ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -www.manolisischakis.gr για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -www.manolisischakis.gr για περισσότερη εκπαίδευση 1 Τέταρτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-5 Ώρα για δράση... 6-14 Σημειώσεις... 15 2 Μάθημα Πέμπτο- Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθεις πώς να διαχειριστείς την λεπτή γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Συµφωνία Επιχορήγησης No: 2008 4466 / 001 001 Έργο No. 143512-BG-2008-KA2-KA2MP

Συµφωνία Επιχορήγησης No: 2008 4466 / 001 001 Έργο No. 143512-BG-2008-KA2-KA2MP Συµφωνία Επιχορήγησης No: 2008 4466 / 001 001 Έργο No. 143512-BG-2008-KA2-KA2MP Αυτό το έργο έχει χρηµατοδοτηθεί µε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών για Κωφούς και

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη Επιλογής. Published on career.uop.gr (https://career.uop.gr) Τι είναι

Συνέντευξη Επιλογής. Published on career.uop.gr (https://career.uop.gr) Τι είναι Published on career.uop.gr (https://career.uop.gr) Αρχική > Συμβουλευτική > Συνέντευξη Επιλογής Συνέντευξη Επιλογής Τι είναι Η συνέντευξη επιλογής είναι η προσωπική συνάντηση του εργοδότη (ή εκπροσώπου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός επιτυχημένης καμπάνιας

Οδηγός επιτυχημένης καμπάνιας Οδηγός επιτυχημένης καμπάνιας Γειά! Σε ευχαριστούμε που θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο μαζί μας! Εδώ θα βρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να κάνεις μια καταπληκτική κι επιτυχημένη καμπάνια. Με την

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Έβδομο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-5 Ώρα για δράση... 6-15 Σημειώσεις... 16 2 Μάθημα Έβδομο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθουμε τη δύναμη της αντίληψης. Θα ανακαλύψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Δρ. Άνδρη Χριστοδούλου Λέκτορας Ψυχολογίας andri.christodoulou@nup.ac.cy Σημαντικότητα της Σωστής Διαχείρησης της Τάξης Η διαχείριση της τάξης είναι πολύ σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος 3. Ικανότητα ανάληψης δράσης.

Μέρος 3. Ικανότητα ανάληψης δράσης. Μέρος 3. Ικανότητα ανάληψης δράσης. - 2 - Συσσωρευµένη γνώση και ικανότητες Ευαισθητοποίηση και αξιολόγηση της ατοµικής ικανότητας ανάληψης δράσης. Κοινωνική δεξιότητα Ικανότητα εκµάθησης Μεθοδικότητα

Διαβάστε περισσότερα

1. Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου.

1. Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου. Η σοφία, η κατανόηση, η συμπόνια, και η ολοκληρωμένη προσωπικότητα είναι σίγουρα σημαντικές παράμετροι και χαρακτηριστικά που θα ήθελες να έχει ο ψυχοθεραπευτής σου, αλλά δεν είναι επαρκή κριτήρια στα

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσιάσεις με Αντίκτυπο (High Impact Presentations) Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 11/10/2017

Παρουσιάσεις με Αντίκτυπο (High Impact Presentations) Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 11/10/2017 Παρουσιάσεις με Αντίκτυπο (High Impact Presentations) Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 11/10/2017 Τι Είναι μια Παρουσίαση Επικοινωνία σε προφορικό λόγο Η Σημασία του Προφορικού Λόγου (1) Έχει μεγαλύτερη δύναμη από

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια

Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια Γιατί χρειάζεται να κάνουµε τόσο ειδική διαφοροποίηση; Τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσµα του αυτισµού έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίληψης για τον κόσµο,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις Ent-teach Κεφάλαιο 2 Αναγνώριση ευκαιριών Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα στοχεύει να βοηθήσει τους

Διαβάστε περισσότερα

Αιτήσεις Συνοδευτική Επιστολή

Αιτήσεις Συνοδευτική Επιστολή - Εισαγωγή Αξιότιμε κύριε, Επίσημη επιστολή, αρσενικός αποδέκτης, όνομα άγνωστο Αξιότιμη κυρία, Επίσημη επιστολή, θηλυκός αποδέκτης, όνομα άγνωστο Αξιότιμε κύριε/ κυρία, Αξιότιμε κύριε, Αξιότιμη κυρία,

Διαβάστε περισσότερα

A μέρος Σεμιναρίου. Λευκωσία Οκτωβρίου 2008 Μαρία Παναγή- Καραγιάννη

A μέρος Σεμιναρίου. Λευκωσία Οκτωβρίου 2008 Μαρία Παναγή- Καραγιάννη A μέρος Σεμιναρίου Εκπαιδευτής : Wolfgang Wildfeuer Λευκωσία 20-24 Οκτωβρίου 2008 Μαρία Παναγή- Καραγιάννη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 1. ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Στόχος Βελτίωση επικοινωνιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΙΟ ΡΟΜΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΙΑΣΥΝ ΕΣΗΣ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, ΜΑΪΟΣ 2011 Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΙΟ ΡΟΜΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΙΑΣΥΝ ΕΣΗΣ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, ΜΑΪΟΣ 2011 Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΙΟ ΡΟΜΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΙΑΣΥΝ ΕΣΗΣ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, ΜΑΪΟΣ 2011 Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Ελένη Άννα Καλούδη, Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Η συνέντευξη είναι ένας από τους

Διαβάστε περισσότερα

Οι τίτλοι είναι πολύ σημαντικοί στο internet marketing

Οι τίτλοι είναι πολύ σημαντικοί στο internet marketing Οι τίτλοι είναι πολύ σημαντικοί στο internet marketing Ο τίτλος έχει μεγάλο αντίκτυπο στον ψηφιακό κόσμο. Μπορείς να αυξήσεις κατακόρυφα την ανταπόκριση βελτιστοποιώντας τον τίτλο είτε αυτός βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΛ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Α2

ΕΠΑΛ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Α2 ΕΠΑΛ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Α2 13 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Α2 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Παράγοντες που καθορίζουν την τελική τιμή πώλησης. Όταν αποφασίσετε ότι ήρθε η ώρα να πουλήσετε το αυτοκίνητο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΟ ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΟ ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΟ ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΛΑΝΟ ΔΡΑΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ Κάντε μεγάλα όνειρα, και αυτό που ονειρεύεστε, αυτό θα γίνετε. James Allen As A Man Thinketh Γιατί Το Κάνεις Αυτό;?... 5 Δουλέψτε Πιο Σκληρά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ Πληροφορίες για τον εκπαιδευτικό: Η Αυτοβιογραφία ιαπολιτισµικών Συναντήσεων, είναι ένα υλικό το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί ευρύτερα από τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης LinkedIn Κουστουμπάρδη Ερατώ Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Τι είναι το LinkedIn Το LinkedIn είναι ένα Κοινωνικό Μέσω Δικτύωσης εστιασμένο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης LinkedIn Κουστουμπάρδη Ερατώ ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Τι είναι το LinkedIn Το LinkedIn είναι ένα Κοινωνικό Μέσω Δικτύωσης εστιασμένο

Διαβάστε περισσότερα

30 Things you can do today to improve your CV

30 Things you can do today to improve your CV www.cvexperts.gr 30 Things you can do today to improve your CV 2019 w w w. c v e x p e r t s. g r / 2 1 0 3 2 1 7 4 0 0 / i n f o @ c v e x p e r t s. g r Η ομάδα μας CVexperts - Επαγγελματικοί Σύμβουλοι

Διαβάστε περισσότερα

Διεκδικητική Συμπεριφορά - Εκπαίδευση και χρησιμότητα

Διεκδικητική Συμπεριφορά - Εκπαίδευση και χρησιμότητα Διεκδικητική Συμπεριφορά - Εκπαίδευση και χρησιμότητα O ορισμός της διεκδικητικ ής συμπεριφο&r ho;άς (assertiveness) είι το διεκδικεί κάποιος τα δικαιώματά του, χωρίς όμως παραβιάζει τα δικαιώματα του

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσιάσεις με Αντίκτυπο (High Impact Presentations) Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 19/10/2015

Παρουσιάσεις με Αντίκτυπο (High Impact Presentations) Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 19/10/2015 Παρουσιάσεις με Αντίκτυπο (High Impact Presentations) Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 19/10/2015 Τι Είναι μια Παρουσίαση Επικοινωνία σε προφορικό λόγο Η Σημασία του Προφορικού Λόγου (1) Έχει μεγαλύτερη δύναμη από

Διαβάστε περισσότερα

3.2. Περιεχόμενο της συνέντευξης

3.2. Περιεχόμενο της συνέντευξης 3. Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ (INTERVIEW) Για να είσαι εδώ σημαίνει οτι το βιογραφικό σου ή οι συστάσεις σου έπιασαν τόπο. Το επόμενο βήμα είναι να πετύχεις και στη προσωπική συνέντευξη που σε καλούν. Αν έχεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 29.05.2015 Ερωτήματα που μας απασχολούν Τι κάνουμε όταν αμφιβάλλουμε για το αν θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Πετυχαίνω το στόχο μου

Πετυχαίνω το στόχο μου Πετυχαίνω το στόχο μου Είναι η δουλειά μου απλά μία Απόδειξη Μισθοδοσίας; Τι είναι σημαντικό για εσένα σε μια δουλειά; Ανάπτυξη δεξιοτήτων Ευέλικτο ωράριο Εργασία Πρόκληση Στη σημερινή αγορά εργασίας,

Διαβάστε περισσότερα

σε αχαρτογράφητη περιοχή» Ηρώ Μέλλιου, Αναπληρώτρια Γενική ιευθύντρια Απρίλιος 2012

σε αχαρτογράφητη περιοχή» Ηρώ Μέλλιου, Αναπληρώτρια Γενική ιευθύντρια Απρίλιος 2012 «Συνέντευξη, Σ έ ξ πορεία σε αχαρτογράφητη περιοχή» Ηρώ Μέλλιου, Αναπληρώτρια Γενική ιευθύντρια Απρίλιος 2012 Παρουσίαση της KPMG Η KPMG ιεθνώς Παγκόσμιο δίκτυο παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών Παρουσία

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να προετοιμαστώ για μία έκθεση σταδιοδρομίας

Πώς να προετοιμαστώ για μία έκθεση σταδιοδρομίας Πώς να προετοιμαστώ για μία έκθεση σταδιοδρομίας Αξίζει να πάω σε μία έκθεση σταδιοδρομίας; - Συμβουλευτείτε από πριν την ιστοσελίδα της έκθεσης και διαβάστε ποιοι εργοδότες συμμετέχουν. - Οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

Committed to Excellence

Committed to Excellence Committed to Excellence Δέσµευση στην Επιχειρηµατική Αριστεία Προσέγγιση 2: EFQM Committed to Excellence Assessment 2 Star Διεθνής Πιστοποίηση Επιχειρήσεων Επίπεδα Επιχειρηµατικής Αριστείας EFQM COMMITTED

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΕΣ-ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 7 ΒΗΜΑΤΩΝ

ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΕΣ-ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 7 ΒΗΜΑΤΩΝ ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΕΣ-ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 7 ΒΗΜΑΤΩΝ Το φυλλάδιο «Ένας οδηγός για την προαγωγή της ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας- πηγή βοήθειας για τους εργοδότες» απευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελµατικός προσανατολισµός: Να εργαστώ, αλλά πού;

Επαγγελµατικός προσανατολισµός: Να εργαστώ, αλλά πού; Επαγγελµατικός προσανατολισµός: Να εργαστώ, αλλά πού; εκέµβριος 2012 Το Focus on εκδίδεται από τον Οργανισµό Generation Europe. Υπήρχαν εποχές όπου ο γιος του φούρναρη δεν είχε άλλη επιλογή από το να γίνει

Διαβάστε περισσότερα

Ποιον συγγραφέα / εικονογράφο να καλέσω;

Ποιον συγγραφέα / εικονογράφο να καλέσω; Ποιον συγγραφέα / εικονογράφο να καλέσω; Η επίσκεψη ενός δημιουργού στο σχολείο πρέπει να αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά. Επομένως, είναι καλύτερα να προσκαλούμε αυτόν που έχουν αγαπήσει

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Λειτουργιών. τετράδιο 1

Διοίκηση Λειτουργιών. τετράδιο 1 Λορέντζος Χαζάπης Γιάννης Ζάραγκας Διοίκηση Λειτουργιών τα τετράδια μιας Οδύσσειας τετράδιο 1 Εισαγωγή στη διοίκηση των λειτουργιών Αθήνα 2012 τετράδιο 1 Εισαγωγή στη διοίκηση των λειτουργιών ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων

Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων Ενότητα 2: Συνέντευξη Επιλογής Δημήτριος Σταυρουλάκης Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Τοπικό Σχέδιο Δράσης «Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και την Προώθηση στην Απασχόληση Γυναικών Επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο»

Τοπικό Σχέδιο Δράσης «Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και την Προώθηση στην Απασχόληση Γυναικών Επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο» Τοπικό Σχέδιο Δράσης «Δίκτυο για την Κοινωνική Οικονομία και την Προώθηση στην Απασχόληση Γυναικών Επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο» * της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «ΘΡΙΑΣΊΑ- Νέες Γυναίκες της Επιστήμης στην

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής «Μιχάλης Κασσωτάκης»

Εργαστήριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής «Μιχάλης Κασσωτάκης» Πέπη Μαριόλη, Αμαλία Αναστάσογλου, Όλγα Καίσαρη Επαγγελματικοί Σύμβουλοι Εργαστήριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής «Μιχάλης Κασσωτάκης» Τι περιλαμβάνει το βιογραφικό; Προσωπικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

C A R E E R H O G A N D E V E L O P ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ. Έκθεση για: Jane Doe ID: HB290576

C A R E E R H O G A N D E V E L O P ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ. Έκθεση για: Jane Doe ID: HB290576 S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P C A R E E R ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ Έκθεση για: Jane Doe ID: HB290576 Ημερομηνία: Αύγουστος 02, 2012 2

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα και συλλογική ενδυνάμωση

Δίκτυα και συλλογική ενδυνάμωση Δίκτυα και συλλογική ενδυνάμωση Εργαλείο 23: Το προσωπικό μου Δίκτυο ΣΤΟΧΟΙ Να αξιολογήσετε τις συνέπειες της απομόνωσης και της αίσθησης που δημιουργείται από την απώλεια της κοινωνικής υποστήριξης. Να

Διαβάστε περισσότερα

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών 1 η Σύνοψη πολιτικής σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση: Πορίσματα της ανάλυσης αναγκών του έργου VIRTUS Σύντομη περιγραφή του έργου Κύριος στόχος του έργου «Εικονική Επαγγελματική Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Αύξηση πελατών. Λίγα λόγια για Επιτυχημένες προωθήσεις

Αύξηση πελατών. Λίγα λόγια για Επιτυχημένες προωθήσεις Αύξηση πελατών Λίγα λόγια για Επιτυχημένες προωθήσεις Βελτίωση των προωθήσεων σας Εισαγωγή Συγκρίνετε τι σας συμφέρει Αποτέλεσμα και επανάληψη Υπάρχουν δυνατότητες για όλες τις επιχειρήσεις Εισαγωγή πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Αυτό το ερωτηματολόγιο έχει σκοπό να βοηθήσει τους επιχειρηματίες και διευθυντές εταιριών να κατανοήσουν καλύτερα της διάφορες περιοχές κλειδιά της επιχείρησής

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Δεκέμβριος 6, 2016

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Δεκέμβριος 6, 2016 ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Δεκέμβριος 6, 2016 1 1 AGENDA Τι είναι η συνοδευτική επιστολή; Γιατί είναι σημαντική μια συνοδευτική επιστολή; Tι θα πρέπει να περιλαμβάνει; Δομή συνοδευτικής επιστολής Best practices

Διαβάστε περισσότερα

Οι στρατηγικές και τεχνικές που περιγράφονται παρακάτω μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες:

Οι στρατηγικές και τεχνικές που περιγράφονται παρακάτω μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: Δεξιότητες μάθησης είναι οι δεξιότητες οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και εφαρμογή κατάλληλων στρατηγικών και πρακτικών αποδοτικής μελέτης. Η διαδικασία της μάθησης είναι πιο αποτελεσματική όταν βασίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού 400 Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού 400.01 Δύο ημέρες 16 ώρες Επιλογή Στελεχών: Ξεχωρίζοντας τους Καλύτερους Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν σχηματίσει ολοκληρωμένη αντίληψη όλων

Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμάζομαι αποτελεσματικά

Προετοιμάζομαι αποτελεσματικά Προετοιμάζομαι αποτελεσματικά Η αγορά εργασίας σήμερα - Ευκαιρίες μέσα στην κρίση Ο σύγχρονος κόσμος της εργασίας συνεχώς αλλάζει. Οι ταχέως εξελισσόμενες οικονομικές, τεχνολογικές, κοινωνικές και πολιτικές

Διαβάστε περισσότερα

Οι Φάσεις μιας Διαπραγμάτευσης

Οι Φάσεις μιας Διαπραγμάτευσης Οι Φάσεις μιας Διαπραγμάτευσης Προετοιμασία και Σχεδιασμός Έναρξη της Διαπραγμάτευσης Έλεγχος Προσέγγιση μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων Συμπεράσματα και Συμφωνίες Μέτρηση Επιτυχίας (Αποτελεσμάτων) 1 Προετοιμασία

Διαβάστε περισσότερα

Αρχική διαγνωστική αξιολόγηση, σύναψη συμβολαίου, και διερεύνηση. Διδάσκουσα: Δέσποινα Σιδηροπούλου-Δημακάκου

Αρχική διαγνωστική αξιολόγηση, σύναψη συμβολαίου, και διερεύνηση. Διδάσκουσα: Δέσποινα Σιδηροπούλου-Δημακάκου Αρχική διαγνωστική αξιολόγηση, σύναψη συμβολαίου, και διερεύνηση Διδάσκουσα: Δέσποινα Σιδηροπούλου-Δημακάκου Είναι σημαντικό για τον επαγγελματικό σύμβουλο να δώσει την απαιτούμενη προσοχή στο τι έχει

Διαβάστε περισσότερα

C A R E E R H O G A N D E V E L O P ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ. Έκθεση για: Jane Doe ID: HB290576

C A R E E R H O G A N D E V E L O P ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ. Έκθεση για: Jane Doe ID: HB290576 S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P C A R E E R ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ Έκθεση για: Jane Doe ID: HB290576 Ημερομηνία: 07 Μαρτίου, 2013 2 0

Διαβάστε περισσότερα

SLEST. τυποποιημένο μοντέλο. Περιγραφικοί Δείκτες Ικανοτήτων

SLEST. τυποποιημένο μοντέλο. Περιγραφικοί Δείκτες Ικανοτήτων SLEST τυποποιημένο μοντέλο Περιγραφικοί Δείκτες Ικανοτήτων Επίπεδο 1 (Α2) σερβιτόρος 1 Με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι συγγραφείς είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την παρούσα έκδοση.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ Γουρνάκης Δ. Παναγιώτης (Α.Μ.: 5268) Επιβλέπων Καθηγητής: Καθηγητής Μ. Χαλικιάς Α.Τ.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων νοείται το σύνολο των ενεργειών, στρατηγικών

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και Βελτίωση Προσωπικών Δεξιοτήτων. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ανάπτυξη και Βελτίωση Προσωπικών Δεξιοτήτων. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανάπτυξη και Βελτίωση Προσωπικών Δεξιοτήτων Σκοποί του προγράμματος 1. Γνωριμία με τα 5 έγγραφα του Europass Βιογραφικό Σημείωμα Europass Γλωσσικό Διαβατήριο Europass Κινητικότητα Europass Συμπλήρωμα Διπλώματος

Διαβάστε περισσότερα

Τηλέφωνο:

Τηλέφωνο: Η Agrotech S.A. John Deere Greece κορυφαία εταιρία εμπορίας γεωργικών μηχανημάτων στην Ελλάδα και την Κύπρο ανήκει στον όμιλο AGROGROUP ΜΠΟΖΑΤΖΙΔΗΣ-ΜΗΤΣΙΟΛΙΔΗΣ. Η Agrotech S.A. ξεκίνησε την συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ PLAY4GUIDANCE ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) Συγγραφέας: Jan M. Pawlowski, Hochschule Ruhr West (HRW) Page 1 of 7 Κατηγορία Ικανότητας Περιγραφή Ικανότητας Περιγραφή του επιπέδου επάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

Θέλεις για την εταιρεία σου το καλύτερο προσωπικό.

Θέλεις για την εταιρεία σου το καλύτερο προσωπικό. Θέλεις για την εταιρεία σου το καλύτερο προσωπικό. Μπορείς να το έχεις! Αξιοποίησε τη δυναμική των ανθρώπων της Adecco! Κάποιες φορές χρειάζεσαι έναν πολύ καλό εργαζόμενο. Κάποιες άλλες πάλι χρειάζεσαι

Διαβάστε περισσότερα

Έτοιμες απαντήσεις για φωτογράφους γάμου Πλήρες πακέτο (μέρος 1ο κ' 2ο) (PDF + WORD) - Ελληνικά

Έτοιμες απαντήσεις  για φωτογράφους γάμου Πλήρες πακέτο (μέρος 1ο κ' 2ο) (PDF + WORD) - Ελληνικά Έτοιμες απαντήσεις e-mail για φωτογράφους γάμου Πλήρες πακέτο (μέρος 1ο κ' 2ο) - 28 e-mail (PDF + WORD) - Ελληνικά Η γρήγορη και αποτελεσματική γραπτή επικοινωνία είναι πλέον ιδιαίτερα σημαντική για τους

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ Είτε κάνετε αίτηση για θέση εργασίας, είτε για τη συμμετοχή σας σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών (ή ακόμα και σε πρόγραμμα προπτυχιακών σε περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό σημείωμα. Οι δύο λειτουργίες που πρέπει να επιτελεί για να είναι επιτυχημένο είναι:

Βιογραφικό σημείωμα. Οι δύο λειτουργίες που πρέπει να επιτελεί για να είναι επιτυχημένο είναι: Βιογραφικό σημείωμα Οι δύο λειτουργίες που πρέπει να επιτελεί για να είναι επιτυχημένο είναι: Να πληροφορεί τον εργοδότη για τα προσόντα μας. Να τον πείθει ότι είμαστε κατάλληλοι για την συγκεκριμένη θέση

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση αναγκών & Κοινωνικός Σχεδιασμός. Μάθημα 2 ο Κοινωνικός Σχεδιασμός. Κούτρα Κλειώ Κοινωνική Λειτουργός PhD, MPH

Εκτίμηση αναγκών & Κοινωνικός Σχεδιασμός. Μάθημα 2 ο Κοινωνικός Σχεδιασμός. Κούτρα Κλειώ Κοινωνική Λειτουργός PhD, MPH Εκτίμηση αναγκών & Κοινωνικός Σχεδιασμός Μάθημα 2 ο Κοινωνικός Σχεδιασμός Κούτρα Κλειώ Κοινωνική Λειτουργός PhD, MPH kkoutra@staff.teicrete.gr 1 Κοινωνικός Σχεδιασμός 2 Κοινωνικός Σχεδιασμός Αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα