Φροντίζει για τον περιορισµό των επιπτώσεων και τον συνυπολογισµό αναγκών των ειδών της άγριας ζωής στη φάση σχεδιασµού των τεχνικών έργων.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φροντίζει για τον περιορισµό των επιπτώσεων και τον συνυπολογισµό αναγκών των ειδών της άγριας ζωής στη φάση σχεδιασµού των τεχνικών έργων."

Transcript

1 ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ; Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι µη κυβερνητική, µη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992, για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, µε δράσεις έρευνας πεδίου, επιστηµονικής µελέτης, ευαισθητοποίησης κοινού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εθελοντισµού για την προστασία της άγριας ζωής, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της αειφορίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με στόχο την ολοκληρωµένη διαχείριση των Προστατευόµενων Περιοχών και την παροχή ειδικής τεχνογνωσίας για τις επεµβάσεις στο φυσικό περιβάλλον, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υλοποιεί εθνικά και διασυνοριακά προγράµµατα για την προστασία των ορεινών οικοσυστηµάτων µε έµφαση στα µεγάλα θηλαστικά. ΡΑΣΗ Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ εργάζεται για την προστασία και διαχείριση των ορεινών όγκων της Ελλάδας και των Βαλκανίων εστιάζοντας στις περιοχές εξάπλωσης των µεγάλων σαρκοφάγων. Μέσω της έρευνας συλλέγει στοιχεία που επιτρέπουν δυναµικές παρεµβάσεις σε όλες τις περιπτώσεις όπου σηµαντικοί βιότοποι απειλούνται ή καταστρέφονται από µεγάλα τεχνικά έργα (δρόµοι, φράγµατα, λατοµεία κτλ.) Φροντίζει για τον περιορισµό των επιπτώσεων και τον συνυπολογισµό αναγκών των ειδών της άγριας ζωής στη φάση σχεδιασµού των τεχνικών έργων. Παράλληλα αναλαµβάνει την υλοποίηση προγραµµάτων διαχείρισης βιοτόπων και της πανίδας τους καθώς και την εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ). Η προώθηση της επιστηµονικής έρευνας καθώς και η εφαρµογή της σε ειδικά θέµατα διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας ζωής συµβάλλουν στην έγκυρη και αποτελεσµατική λήψη και εφαρµογή µέτρων διαχείρισης από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ.

2 Τα τελευταία 14 χρόνια µε πρωτοβουλίες που ανέπτυξε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ πολλές από τις ισχύουσες νοµοθετικές διατάξεις βρήκαν εφαρµογή ενώ σε κάποιες περιπτώσεις βελτιώθηκαν κανονισµοί ή ακόµη θεσπίστηκαν νέες διατάξεις. Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ Είναι πια κοινή αποδοχή ότι η αλόγιστη ανθρώπινη εκµετάλλευση στους φυστικούς πόρους και η αλαζονική ανθρωπογενής παρέµβαση στη βιοπικοιλότητα έχει παγκόσµιες επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία των ανθρώπων. Η σχέση αιτίας αποτελέσµατος µεταξύ της περιβαλλοντικής υποβάθµισης και των απειλών για την ανθρώπινη ύπαρξη, δεν µπορεί πλέον να αγνοηθεί. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και όλες οι κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται για τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων και επιχειρούν την καθιέρωση πρακτικών για την αειφορική διαχείρισή τους, έχουν ως βασική αποστολή, την προώθηση της αντίληψης ότι το δικαίωµα να ζούµε σε υγιές και αδιατάρακτο περιβάλλον είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωµα. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ; Σε όλες τις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ συµµετέχουν εθελοντές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συντονίζει προγράµµατα ανταλλαγής εθελοντών σε συνεργασία µε τη Γενική Γραµµατεία Νέας Γενιάς και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εθελοντισµού EVS (δείτε περισσότερα στο site) Βασικές προϋποθέσεις συµµετοχής είναι η διάθεση για δουλειά και η συµπλήρωση του 18 ου έτους της ηλικίας. Ο εθελοντής δεν έχει καµµία οικονοµική υποχρέωση και του παρέχεται δωρεάν διαµονή στις περιοχές δράσης. Τα προγράµµατα εθελοντικής εργασίας υλοποιούνται εποχιακά (εργασίες πεδίου) ή σε όλη τη διάρκεια του χρόνου (δράσεις ευαισθητοποίησης κοινού).

3 Ως εθελοντής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ συµµετέχεις: Σε δράσεις ευαισθητοποίησης κοινού (εκδηλώσεις, εκθέσεις) σε όλη την Ελλάδα και τον τόπο σου. Σε δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (δράσεις µε µαθητές ή οµάδες παιδιών) Σε εργασίες πεδίου (ραδιοπαρακολούθηση αρκούδας ή λύκου) Στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (για παράδειγµα στην πυροφύλαξη των δασών κατά τους θερινούς µήνες) Στη λειτουργία του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο νοµό της Φλώρινας (πρόγραµµα ΚΑΛΛΙΣΤΩ) Συνδροµή ενός έτους Με µια τακτική εισφορά, 50 ετησίως (µαθητική συνδροµή 25 ), προσφέρεις ουσιαστική οικονοµική ενίσχυση στο έργο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και γίνεσαι επίσηµος υποστηρικτής µέλος της προσπάθειας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την προστασία της ελληνικής φύσης. Θα σε ενηµερώνουµε για τις δραστηριότητες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, για τις εξελίξεις σε περιβαλλοντικά ζητήµατα και θα σε καλούµε σε όλες τις εκδηλώσεις ενηµέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού που οργανώνει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ καθώς και σε όλες τις συλλογικές δράσεις. Ο υποστηρικτής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ απολαµβάνει τα παρακάτω προνόµια: Ξενάγηση από συνεργάτες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στα καταφύγια Λύκου και Αρκούδας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Περιβαλλοντικό Κέντρο ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ (ΠΕΚΑ) Τακτική ενηµέρωση για τις δραστηριότητες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ καθώς και τα νέα του ζώου που έχει υιοθετήσει µέσω του ηλεκτρονικού ενηµερωτικού µας εντύπου «Μικρή Άρκτος» Το ποσό για τη συνδροµή του υποστηρικτή ή οποιαδήποτε δωρεά πληρώνεται: Ηλεκτρονικά µέσω του παρόντος ηλεκτρονικού καταστήµατος το arcturos.gr Με ταχυδροµική επιταγή Με πιστωτική κάρτα

4 Με πιστωτική κάρτα WINLIFE VISA της Τράπεζας Πειραιώς Με κατάθεση στους λογαριασµούς καταθέσεων: Μην ξεχάσεις να στείλεις την απόδειξη κατάθεσης ταχυδροµικά ή µε fax στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για να σου αποσταλεί η κάρτα µέλους! Για οποιαδήποτε απορία, και περισσότερες πληροφορίες κάλεσε το Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στον Αετό Φλώρινας, τηλέφωνο & fax: Μήνυµα µπορείς να στείλεις στη διεύθυνση: Γ Ι Ν Ε Κ Ι Ε Σ Υ Ε Θ Ε Λ Ο Ν Τ Η Σ!!!! ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Άρθρο: Αλίκη Ιωάννα Ουλή

5 6γ NEWS 2007

6 ασκάλες και δάσκαλοι, µαθητές και µαθήτριες Ενα θέµα το οποίο θεωρούµε σηµαντικό, αφορά µια οµάδα παιδιών που χρήζουν της προσοχής όλων µας µιας και είναι παιδιά σαν εµάς, αλλά µε ειδικές ανάγκες. Αναφερόµαστε στο πρώτο ίδρυµα που ασχολήθηκε µε τα παιδιά αυτά και που ιδρύθηκε το 1937 στην Αθήνα από µια οµάδα εθελοντών. Το ίδρυµα αυτό ονοµάστηκε ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων). Το ίδρυµα αυτό έχει σαν σκοπό τη διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση των παιδιών αυτών. Υπάρχουν τµήµατα: λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, φυσιοθεραπείας κλπ. Υπάρχουν παραρτήµατα σε όλη την Ελλάδα. Αν θέλετε να βοηθήσετε αυτά τα παιδιά µπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ! Καθηµερινά πετάµε χαρτιά και µπαταρίες στα σκουπίδια. Άραγε είναι σωστό αυτό που κάνουµε; Ξέρει µήπως κανένας από εσάς πόσα δέντρα κόβονται καθηµερινά; Εµείς γνωρίζοντας την απάντηση γράφουµε αυτό το άρθρο µε σκοπό να ευαισθητοποιήσουµε τους αναγνώστες µας και γενικότερα την κοινωνία. Ανακυκλώνοντας χαρτιά και µπαταρίες σώζουµε το περιβάλλον. Μπορεί να µας φαίνεται λίγο υπερβολικό να ρίχνουµε ένα χαρτί στον κάδο της ανακύκλωσης αντί στα σκουπίδια αλλά αν ο καθένας µας κάνει µια τέτοια απλή κίνηση έστω και µια φορά την ηµέρα σώζουµε το 1/3 της ενέργειας. Η σοβαρότερη αιτία του φαινοµένου του θερµοκηπίου είναι η µη-χρήση της ανακύκλωσης. Για περισσότερες πληροφορίες µπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση:

7 ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ!!! Αντίο Θα πούµε πράγµατι αντίο στις µεγάλες πόλεις του κόσµου, καθώς οι θερµοκρασίες ανεβαίνουν και οι θάλασσες φουσκώνουν; Ο ρυθµός µε τον οποίο λιώνουν οι πάγοι της Ανταρκτικής επιταχύνεται διαρκώς. «εν έχουµε ξαναδεί κάτι τέτοιο», λένε οι ειδικοί. Επιπλέον ο πάγος αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ το νερό την απορροφά δηλαδή η αύξηση της θερµοκρασίας θα επιταχυνθεί και αυτή Πολικές αρκούδες Τη δεκαετία του 90 µόνον το 65% των νεογέννητων πολικών αρκούδων επιζούσαν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Τα τελευταία πέντε χρόνια το ποσοστό αυτό µειώθηκε σε 43%! Η θνησιµότητα αυξάνεται κάθε χρόνο καθώς ο πλανήτης υπερθερµαίνεται, οι πάγοι λιώνουν και η τροφή για τις πολικές αρκούδες γίνεται όλο και πιο δυσεύρετη. Η θάλασσα... «αρρωσταίνει» Σε λιγότερο από 100 χρόνια, η θάλασσα θα είναι περισσότερο όξινη απ ότι τα τελευταία 400 εκατοµµυρια χρόνια! Αυτό σηµαίνει ότι τα πανέµορφα κοράλλια καθώς και χιλιάδες θαλάσσια πλάσµατα θα εξαφανιστούν από τον πλανήτη µας. ΙΜΑΛΑΪΑ Η κορυφή του κόσµου Τα Ιµαλάια δεν θα είναι ποτέ πια ίδια. Τα δάση που ζουν εκεί εξαφανίζονται µαζί µε τα άγρια ζώα αλλά και τα φυτά. Ο ρυθµός της καταστροφής είναι τόσο γρήγορος που ως το τέλος του αιώνα θα έχει εξαφανιστεί από εκεί το 1/4 των ζώων και των φυτών που αποτελούν ένα από τα πλουσιότερα οικοσυστήµατα της γής.

8 ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ : Είδος υπό εξαφάνιση Το φαινόµενο της λαθροθηρίας αρχίζει ξανά να αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις Αν το θέµα σας ενδιαφέρει, µην αγοράζετε αντικείµενα από ελεφαντόδοτο και επισκεφθείτε την ιστοσελίδα. της οργάνωσης Born Free) για να προσθέσετε την υπογραφή σας στη διαµαρτυρία για την κακοµεταχείριση των ελεφάντων στον πλανήτη. Μωρίς Γκορµεζάνο Χριστόφορος Χάινε 6γ Τρια Μικρόβια Εναντίον της Υπερθέρµανσης του Πλανήτη Και όµως υπάρχουν 3 µικρόβια που µπορεί να µας βοηθήσουν στον πόλεµο κατά της υπερθέρµανσης της Γης. Γερµανοί επιστήµονες ανακάλυψαν τρεις τύπους µικροβίων που ζουν σε υποθαλάσσια ηφαίστεια και αποσυνθέτουν το µεθάνιο που εκλύουν αυτά και που συµβάλλει στο φαινόµενο του θερµοκηπίου που απειλεί τον πλανήτη µας. Ελπίδα από την Κίνα Ξεκίνησε ήδη ο σχεδιασµός της πρώτης οικολογικής πόλης στην Κίνα, στο ΝΤΟΝΓΚΤΑΝ. Αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί µέχρι το Η πόλη θα πλησιάζει σε µέγεθος το Μανχάτταν και θα φιλοξενήσει περίπου κατοίκους. Θα αποτελείται αποκλειστικά από βιοκλιµατικά κτίρια, θα ηλεκτροδοτείται από φωτοβολταϊκά συστήµατα και θα έχει υποδοµή για την ανακύκλωση όλων των απορριµµάτων. Λιγότερο Τοξικά Κινητά Ιάπωνες επιστήµονες δηµιούργησαν ένα καινούργιο υλικό που σε λίγα χρόνια θα µπορέσει να αντικαταστήσει το ΡΖΤ, το ιδιαίτερο τοξικό για το περιβάλλον αυτό

9 στοιχείο, που είναι σήµερα απαραίτητο στην κατασκευή των κινητών τηλεφώνων και των ηλεκτρονικών γκάτζετ. Οι συσκευές που καταλήγουν στα σκουπίδια εκλύουν στο περιβάλλον σηµαντικές ποσότητες µολύβδου µε ανυπολόγιστους κινδύνους για την υγεία. Ήδη σε πολλές χώρες της Ασίας και της Ε.Ε υπάρχει νοµοθεσία που υποχρεώνει τις κατασκευάστριες εταιρείες να ανακυκλώνουν τα ηλεκτρονικά προϊόντα τους. Neosac Το όνοµα αυτής NEOSAC. Ιδιότητα: Μια πλαστική σακούλα που αυτοκαταστρέφεται. Χώρος προέλευσης: Γαλλία Κόστος: υστυχώς 25% υψηλότερο από εκείνο της συµβατικής σακούλας. Αν όµως αυτό αλλάξει, µπορούµε να ελπίζουµε ότι θα... αλλάξει και η όψη των ελληνικών ακτών. Βοήθεια στα άγρια ζώα. Σε περίπτωση που βρείτε κάποιο τραυµατισµένο πτηνό ή και άγριο ζώο απευθυνθείτε αµέσως στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ και έτσι να µάθετε τι πρέπει να κάνετε. Τηλ , ιστοσελίδα Εθνικό Πάρκο στον Αµβρακικό Είναι ένας από τους µεγαλύτερους ευρωπαϊκούς υγρότοπους, που φιλοξενεί 294 είδη πτηνών από τα οποία τα 101 είναι σπάνια ή απειλούµενα- και 33 είδη ψαριών. Το Εθνικό Πάρκο έκτασης τετραγωνικών χλµ. θεωρείται µοναδικό και προστατεύεται από την Συνθήκη Ramsar.

10 Πάντα... για πάντα! Θα µπορούσαν εδώ και δεκαετίες να έχουν εξαφανιστεί, όπως έχει συµβεί µε εκατοντάδες είδη ζώων και φυτών. Ο λόγος, για τα γιγάντια Πάντα, που αυξήσανε τον πληθυσµό τους κατά 60%!!! χάρη στην οργάνωση WWF. Στην ιστοσελίδα θα µάθετε τι πρέπει να κάνετε για να υιοθετήσετε ένα Πάντα, να λάβετε την φωτογραφία του και να εξασφαλίσετε την παρέα του για... πάντα. Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. Πώς µπορούµε να µειώσουµε την κατανάλωση ρεύµατος. 1. Να αγοράζουµε ηλεκτρικές οικιακές συσκευές υψηλής αποδοτικότητας µε ενεργειακή σήµανση «Α++» ή «Α+» ή «Α». 2. Μην αφήνετε τις ηλεκτρικές συσκευές stand-by (σε κατάσταση αναµονής), αλλά κλείστε τις από το διακόπτη. 3. Προτιµήστε ανεµιστήρες αντί για κλιµατιστικά. Ένας ανεµιστήρας καταναλώνει µόλις το 1/100 της ενέργειας που απαιτεί ένα κλιµατιστικό. 4. Τοποθετείστε ηλιακό θερµοσίφωνα. Θα έχετε µηδενική εκποµπή διοξειδίου του άνθρακα, και επιπλέον, µηδενικό κόστος. 5. Προτιµήστε λαµπτήρες υψηλής απόδοσης, αντί τις παραδοσιακές λάµπες πυράκτωσης. Καταναλώνουν 4 φόρες λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 8 φορές περισσότερο. Πώς µπορούµε να µειώσουµε τη ρύπανση. Ξέρετε πως ένα σύνολο 300 δέντρων, αντισταθµίζει τη ρύπανση που παράγει ένας άνθρωπος σε όλη του τη ζωή; 1. Ας φυτεύσουµε έστω και ένα δέντρο ο καθένας µας στον κήπο µας ή ακόµη και στο µπαλκόνι µας. 2. Ανακυκλώνονταις τα άχρηστα χαρτιά σώζουµε εκατοντάδες δέντρα που κόβονται καθηµερινά.

11 3. Θεωρείται το πιο οικολογικό υλικό του 21 ου αιώνα. Νέοι τρόποι επεξεργασίας του γεννούν συνεχώς νέα προϊόντα όπως πατώµατα, έπιπλα, κουφώµατα ακόµα και ρούχα και κατακτούν τους καταναλωτές. Ως ύφασµα αποδεικνύεται πιο απορροφητικό και πιο απαλό από το βαµβάκι. Χρησιµοποιώντας λοιπόν µπαµπού θα γλιτώσουν από τον αφανισµό τεράστιες εκτάσεις τροπικού δάσους. Για να µάθετε λοιπόν πώς µεταµορφώνεται το µπαµπού στα παραπάνω προϊόντα πηγαίνετε στα: και Πώς µπορούµε να µειώσουµε την κατανάλωση νερού. Η εξοικονόµηση νερού στο σπίτι είναι πλέον ΧΡΕΟΣ µας και ΟΧΙ ΕΠΙΛΟΓΗ. 1. Οταν πλένετε τα δόντια ή τα χέρια σας αφήνοντας τη βρύση να τρέχει, ξοδεύετε µέσα σε 1 λεπτό, νερό ίσο µε 10 µπουκάλια.! 2. Πρέπει να πλένουµε τα φρούτα σε λεκάνες και όχι κάτω από την ανοιχτή βρύση. 3. Πρέπει να σφουγγαρίζουµε τις αυλές και τα µπαλκόνια µε κουβά και όχι µε τη µάνικα. Ας κάνουµε λοιπόν όλοι µας την αρχή πηγαίνοντας στην ιστοσελίδα και ας αρχίσουµε σιγά σιγά να προσαρµοζόµαστε στις νέες λύσεις που προτείνει για να σώσουµε τη Γη µας.

12 Συνέντευξη από τον Αριστείδη Καµάρα, Ποδοσφαιριστή της Μεγάλης Οµάδας του Παναθηναϊκού της εποχής του Γουέµπλεϋ. 1. Σας άρεσε από µικρός το ποδόσφαιρο; Απάντηση: Η πρώτη µου χαρά στη ζωή ήταν όταν άρχισα να κλωτσάω ένα πάνινο τόπι στα Πατήσια, εκεί που τώρα έχει πολυκατοικίες και τότε αλάνες. Μας άρεσε τόσο πολύ το ποδόσφαιρο που παίζαµε µε τα τενεκεδάκια από γάλα «Βλάχας» στο δρόµο. Μόλις είχε περάσει η κατοχή και δεν είχαµε κανονικές µπάλες, µόνο από κουρέλια. 2. Όταν ήσασταν µικρός ποιος ήταν ο αγαπηµένος σας παίκτης; Απάντηση: Αθλητής ήρωας ήταν ο αδελφός µου Γιώργος που ήταν διάσηµος και έπαιζε στον Απόλλωνα Αθηνών. Γνώριζα και πολλούς από τους φίλους του που έπαιζαν σε Ο.Σ.Φ.Π, Π.Α.Ο, Α.Ε.Κ και σε άλλες µεγάλες οµάδες της εποχής εκείνης. 3. Από ποια οµάδα ξεκινήσατε την καριέρα σας; Απάντηση: Από τα «τσικό» του Απόλλωνα. 4. Ποια ήταν για σας η σηµαντικότερη χρονιά της καριέρας σας; Απάντηση: Όλες οι χρονιές έχουν κάτι ξεχωριστό (χαρές λύπες). Η περίοδος όπου µε προπονητή τον µεγάλο Φέρενς Πούσκας παίξαµε στον τελικό του πρωταθλήµατος Ευρώπης στο Γουέµπλεϊ. Αντίθετα µε τις άλλες οµάδες που πάντα υπήρχαν 2-3 ξένοι ήταν η πρώτη φορά που ήµασταν όλοι Ελληνες παίκτες. 5. Σ όλη σας την καριέρα ήσασταν ένας θρύλος. Η τόσο µεγάλη επιτυχία σας έπαιξε ρόλο στη µετέπειτα ζωή σας; Απάντηση: Ναι έπαιξε πολύ µεγάλο ρόλο στην µετέπειτα ζωή επειδή όπως ξέρετε και εσείς όταν έχεις µια µεγάλη επιτυχία η οποία έρχεται µετά από επίµονες προσπάθειες και κόπο, αυτόµατα ανοίγουν όλες οι πόρτες προς κάθε κατεύθυνση γι αυτό και έγινα δικηγόρος τόσο εύκολα. 6. Ποια είναι τώρα η επαγγελµατική σας ιδιότητα; Πώς καταφέρατε να συνδυάσετε σπουδές και ποδόσφαιρο; Απάντηση: Η αλήθεια είναι ότι όταν ήµουν µικρός ήθελα να γίνω φιλόσοφος. Αργότερα ένας φίλος µου, µου είπε πως χάνω τον καιρό µου σπουδάζοντας

13 φιλοσοφία και µ έπεισε να γίνω δικηγόρος. Χάρη σ αυτόν είµαι τώρα δικηγόρος. 7. Ποιο θεωρείται το µυστικό της µεγάλης επιτυχίας σας έτσι ώστε όλη η Ελλάδα να µιλάει για σας ακόµη και σήµερα; Απάντηση: Εγώ πιστεύω πως το µεγάλο µυστικό της επιτυχίας µου και όλων των παιχτών του Παναθηναϊκού εκείνη την εποχή ήταν ο προπονητής µας ο Φερενς Πούσκας. Εξέπεµπε µια παράξενη ακτινοβολία, τον σεβόντουσαν και τον αγαπούσαν όλοι. Όταν περνούσε από κάπου γινόταν χαµός. Για παράδειγµα όταν ταξιδεύαµε και ήµασταν στο αεροδρόµιο όλοι οι υπάλληλοι πηδούσαν τα ταµεία και ερχόντουσαν να τον χαιρετήσουν. Μπορώ να πω πως ήταν από τους πιο γνωστούς ανθρώπους σε όλον τον κόσµο εκείνη την εποχή. 8. Πώς νιώθατε όταν σκοράρατε κάνοντας το 3-0 επί του Ερυρθού Αστέρα στη «Λεωφόρο»? Απάντηση: Ένιωσα την χαρά και την αποθέωση του κόσµου. Είχα µια αίσθηση εκπλήρωσης προσωπικής χαράς. Μάλιστα, εκείνη την εποχή δεν επιτρεπόταν να βγεις στο δρόµο και να φωνάζεις και οι φίλαθλοι είχαν ξεχυθεί στο δρόµο και πανηγύριζαν. 9. Πώς συγκρίνετε την οµάδα του «ΓΟΥΕΜΠΛΕΪ» µε την σηµερινή? Απάντηση: Είναι δύο εντελώς διαφορετικές οµάδες. Όµως πρέπει να ξέρουµε ότι δεν µιλάµε µόνο για διαφορετικές οµάδες αλλά και για διαφορετικό ποδόσφαιρο της κάθε εποχής. Τότε υπήρχε ελευθερία για τον επιθετικό και εκεί είναι που ένας καλός παίκτης µπορεί να αναδείξει το ταλέντο του, τώρα το ποδόσφαιρο είναι όλο συστήµατα και έχει αυξηθεί πολύ η δυναµικότητα µέσα στον αγώνα. Επίσης οι φίλαθλοι ήταν πολύ πιο καλοί τότε. εν υπήρχε βία µέσα στα γήπεδα. 10.Πώς βλέπετε την πορεία των ελληνικών οµάδων στην Ευρώπη? Απάντηση: Κακή, µετά το EURO πιστέψαµε ότι κάτι θα γίνει αλλά από τότε αρχίσαµε να χάνουµε βαθµούς και αυτό δεν µας βοηθά καθόλου. Ας ελπίσουµε ότι αυτό θα διορθωθεί. Το ότι οι µεγάλες οµάδες παίρνουν πολλούς ξένους παίκτες δεν βοηθά τους Ελληνες καλούς παίκτες να φανούν. 11. Πώς νιώθετε όταν παίζετε εντός και πως εκτός έδρας? Είχε σηµασία για εσάς η συµπαράσταση των φιλάθλων?

14 Απάντηση: Εντός έδρας οπωσδήποτε έχεις αβαντάζ λόγω κόσµου, αν παίζεις καλά. Για µεγάλους παίκτες δεν έχει σηµασία. Αν είσαι έµπειρος δεν έχει διαφορά. Ξέρεις ότι ο αγώνας παίζεται µέχρι τις γραµµές του άουτ και ό,τι γίνεται έξω από αυτές δεν παίζει ρόλο. Βέβαια εκτός έδρας δεν µπορείς να µην νιώθεις την έχθρα και τον φανατισµό των φιλάθλων της αντίπαλης οµάδας. Μωρίς Γκορµεζάνο Ιων Τζίφρας Νικόλας Τζαναβάρας Αλέξανδρος Σαντούκος Αντώνης Τσιώτος 6γ

Γίνομαι. Φρουρός Αειφορίας. Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί!

Γίνομαι. Φρουρός Αειφορίας. Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί! Γίνομαι Φρουρός Αειφορίας Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί! Δοκιμασία 1 η 1. ΓΙΝΟΜΑΙ ΦΡΟΥΡΟΣ ΝΕΡΟΥ Το νερό είναι πολύτιμο. Κάθε σταγόνα μετρά. Το νερό

Διαβάστε περισσότερα

Η αποστολή: Οι στόχοι:

Η αποστολή: Οι στόχοι: ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΔΙΝΑΜΑΡΚΑ Είναι το ανεξάρτητο Ελληνικό τμήμα του παγκόσμιου δικτύου του WWF. Διατηρούν στο ακέραιο την αυτοδιοίκησή τους και τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τις δικές τους προτεραιότητες. Ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης μέσω δράσεων στο σχολείο και στην κοινότητα»

«Ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης μέσω δράσεων στο σχολείο και στην κοινότητα» «Ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης μέσω δράσεων στο σχολείο και στην κοινότητα» Συμμετέχοντες: οι μαθητές του α2 Γυμνασίου Συντονίστριες: Αλεξάνδρα Χιώτη Γεωργία Κολοβελώνη Συμμετείχαν οι μαθητές του α2

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ; ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ορισμός: Είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν

Διαβάστε περισσότερα

Η WWF είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση η οποία προστατεύει τα δάση,τις θάλασσες,τους υγροτόπους αλλά και τα απειλούμενα είδη, όπως τη φώκια, τη

Η WWF είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση η οποία προστατεύει τα δάση,τις θάλασσες,τους υγροτόπους αλλά και τα απειλούμενα είδη, όπως τη φώκια, τη Η WWF είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση η οποία προστατεύει τα δάση,τις θάλασσες,τους υγροτόπους αλλά και τα απειλούμενα είδη, όπως τη φώκια, τη χελώνα καρέτα καρέτα κ.ά. Επίσης, φέρνει τον άνθρωπο στο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΔΙΑΝΟΣ ΣΙΑΤΛ: Ένα παλιό μήνυμα για το σύγχρονο κόσμο

ΙΝΔΙΑΝΟΣ ΣΙΑΤΛ: Ένα παλιό μήνυμα για το σύγχρονο κόσμο ΙΝΔΙΑΝΟΣ ΣΙΑΤΛ: Ένα παλιό μήνυμα για το σύγχρονο κόσμο Εργασία στο μάθημα της Λογοτεχνίας Βασιλική Χανή Β4 WWF Ελλάς Κάποια ιστορικά στοιχεία Η δράση στην Ελλάδα ξεκινά το 1969 με την αποκατάσταση τού

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσµια εικόνα του περιβάλλοντος Θεοδότα Νάντσου WWF Ελλάς

Παγκόσµια εικόνα του περιβάλλοντος Θεοδότα Νάντσου WWF Ελλάς Παγκόσµια εικόνα του περιβάλλοντος Θεοδότα Νάντσου WWF Ελλάς Παγκόσµια προβλήµατα Αιτίες της περιβαλλοντικής καταστροφής Λύσεις Τι γίνεται στην Ελλάδα; Ορισµοί Πρόβληµα: Απώλεια βιοποικιλότητας Περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Σώζουν το περιβάλλον μας!!!

Σώζουν το περιβάλλον μας!!! Σώζουν το περιβάλλον μας!!! Η WWF (World Wide Fund for Nature ή World Wildlife Fund- Παγκόσμιο ταμείο για την φύση) είναι διεθνής μη κυβερνητικός οργάνισμός για την διατήρηση, έρευνα και αποκατάσταση του

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ / ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος

ΘΕΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ / ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΘΕΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ / ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ; Η ενέργεια υπάρχει παντού παρόλο που δεν μπορούμε να την δούμε. Αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη της από τα αποτελέσματα της.

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Οικολογική Αγοραστική Συµπεριφορά Τµήµα 1 Τµήµα 2 Τµήµα 3

ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Οικολογική Αγοραστική Συµπεριφορά Τµήµα 1 Τµήµα 2 Τµήµα 3 Πίνακας 1: Μέσοι όροι τµηµάτων ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΜΕΣΟΙ ΟΡΟΙ Οικολογική Αγοραστική Συµπεριφορά Τµήµα 1 Τµήµα 2 Τµήµα 3 A01 Μεταξύ ενός οικολογικού και ενός κοινού προϊόντος, 4.99 3.46 2.22 διαλέγω

Διαβάστε περισσότερα

4 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ»

4 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ» 4 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ» 1 Πρόγραμμα Σχολικής Δραστηριότητας Περιβαλλοντικής Αγωγής «Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Σπίτι στο Σχολείο στην Πόλη» 2 Σκοπός του προγράμματος Η Ενέργεια αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Τόπος Διαμονής 30% Αγόρι Κορίτσι 70% 48% Δήμος Χωριό 52% Στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 98 μαθητές από την Α, Β και Γ τάξη του λυκείου μας.

Γενικά. Τόπος Διαμονής 30% Αγόρι Κορίτσι 70% 48% Δήμος Χωριό 52% Στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 98 μαθητές από την Α, Β και Γ τάξη του λυκείου μας. Γενικά 30% Στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 98 μαθητές από την Α, 70% Αγόρι Κορίτσι Β και Γ τάξη του λυκείου μας. Όπως παρουσιάζεται στο Τόπος Διαμονής διάγραμμα το 30% ήταν αγόρια ενώ το 70% κορίτσια.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας

Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας ΕλληνικήΕταιρείαΑξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. Τα σκουπίδια μας... Αυξάνονται χρόνομετοχρόνο!

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ * ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ * ΕΥΘΥΝΗ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ * ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ * ΕΥΘΥΝΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αναφέρεται στις ενέργειες των επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην συμβολή αντιμετώπισης περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων. Η Βασιλείου

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο. για σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ερωτηματολόγιο. για σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ερωτηματολόγιο για σχολεία Δευτεροβάθμιας ς Aυτό το ερωτηματολόγιο πρέπει να συμπληρωθεί από όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην Κατηγορία Γ στην αρχή και το τέλος της περιόδου που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον. Φροντίζουμε την περιοχή μας. Παίρνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες που αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε και αναβαθμίζουν τη

Διαβάστε περισσότερα

Καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο εκτοπισμένος συγκάτοικός μας

Καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο εκτοπισμένος συγκάτοικός μας 19 Αυγούστου 2018 Καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο εκτοπισμένος συγκάτοικός μας Επιστήμες / Περιβάλλον - Οικολογία Μέσα από μία πορεία εξέλιξης 35 εκατομμυρίων χρόνων η καφέ αρκούδα, ζώο ιδιαίτερα προσαρμοστικό,

Διαβάστε περισσότερα

22 Απριλίου, Ηµέρα της Γης: Τα γενέθλια του παγκόσµιου περιβαλλοντικού κινήµατος

22 Απριλίου, Ηµέρα της Γης: Τα γενέθλια του παγκόσµιου περιβαλλοντικού κινήµατος 22 Απριλίου, Ηµέρα της Γης: Τα γενέθλια του παγκόσµιου περιβαλλοντικού κινήµατος Στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατοµµύρια άνθρωποι κατέκλυσαν δρόµους, πάρκα, αµφιθέατρα και άλλους δηµόσιους χώρους από άκρη

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών

Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών Το Φαινόμενο του θερμοκηπίου Η τρύπα του όζοντος Η μόλυνση της ατμόσφαιρας Η μόλυνση του νερού Η μόλυνση του εδάφους Όξινη βροχή Ρύπανση του περιβάλλοντος Ραδιενεργός ρύπανση

Διαβάστε περισσότερα

.Σ. Ναυστάθµου Σούδα (XANIA) ΛΕΟΝΤΕΙΟ.Σ. Πατησίων

.Σ. Ναυστάθµου Σούδα (XANIA) ΛΕΟΝΤΕΙΟ.Σ. Πατησίων .Σ. Ναυστάθµου Σούδα (XANIA) ΛΕΟΝΤΕΙΟ.Σ. Πατησίων 1 η ΤΗΛΕ ΙΑΣΚΕΨΗ 26/4/2007 Μέρος Α (α) Οι µαθητές του Ναυστάθµου παρουσιάζουν διάφορες εικόνες από τα Χανιά, αξιοθέατα, το κλίµα των Χανίων, παραδοσιακές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ!

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ! ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ! Το 2019 θα το θυμόμαστε ως την χρονιά που κάτι άλλαξε. Τα παιδιά βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας από τους μεγάλους να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής. Αυτό το βιβλίο που κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Παγκύπριο Κίνημα Εδονόπουλων 3

Παγκύπριο Κίνημα Εδονόπουλων 3 Εισαγωγή Η δράση του Παγκύπριου Κινήματος Εδονόπουλων επικεντρώνεται σε θέματα που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των παιδιών, καθώς επίσης με την προώθηση της συμμετοχής των παιδιών στην κοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ Ο πλανήτης μας είναι καλυμμένος με νερό σε ποσοστό 75%. Το 97,5% αυτού του νερού είναι αλμυρό (θάλασσες). Το 2,5% είναι γλυκό νερό και πάγοι. Λιγότερο από 1% είναι διαθέσιμο

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός Να γίνουν οι µαθητές υπεύθυνοι και συνειδητοποιηµένοι πολίτες σε θέµατα

Σκοπός Να γίνουν οι µαθητές υπεύθυνοι και συνειδητοποιηµένοι πολίτες σε θέµατα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΘΕΜΑ: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» Τάξεις: Α (τµήµατα Α1 & Α2) και. άσκαλοι Μυροφόρα Παναγιωτίδου (Α1 τάξη) Εµµανουέλα Λυκουροπούλου (Α2 τάξη) Λουκάς Κατσιούλης ( τάξη) Τα θέµατα

Διαβάστε περισσότερα

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων 28-31 Μαΐου 2009 άφησε άφησε το το σημάδι σημάδι σου σου και και βοήθησε βοήθησε το το περιβάλλον περιβάλλον ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ τα έσοδα από την πώληση

Διαβάστε περισσότερα

«Το σχολείο σε δράση ξανά Περιβαλλοντικά»

«Το σχολείο σε δράση ξανά Περιβαλλοντικά» Μαθητική Ημερίδα «Το σχολείο σε δράση ξανά Περιβαλλοντικά» Μέσα στα γενικότερα πλαίσια του 2 ου στόχου της φετινής σχολικής χρονιάς, Aειφόρος ανάπτυξη: Πρασινίζουμε τα σχολεία μας, βελτιώνουμε την ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο του μέλλοντος

Το σχολείο του μέλλοντος Το σχολείο του μέλλοντος Το σχολείο του μέλλοντος θα έχει κυλιόμενους δρόμους. Τα δέντρα δεν θα είναι ακίνητα αλλά θα περπατούν. Η κυκλοφορία θα ρυθμίζεται από τροχονομορομπότ. Στο δρόμο για το σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου Σχολική χρονιά ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου Σχολική χρονιά ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου Σχολική χρονιά 2018-2019 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ Έχουμε αναμμένα τα φώτα, μόνο, όταν χρειάζεται Κλείνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές, όταν δεν τις χρησιμοποιούμε Κλείνουμε πόρτες και παράθυρα,

Διαβάστε περισσότερα

«Κλιματική ή Αλλαγή: Δείκτες και Γεγονότα»

«Κλιματική ή Αλλαγή: Δείκτες και Γεγονότα» «Κλιματική ή Αλλαγή: Δείκτες και Γεγονότα» του Δημήτρη Κοσμά, icsd07055@icsd.aegean.gr d και της Γεωργίας Πολυζώη, icsd07105@icsd.aegean.gr 1 Δείκτης: Επιφανειακή Θερμοκρασία Ως μέση επιφανειακή θερμοκρασία,

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Μάλλον αγαπάς το ποδόσφαιρο, νομίζεις ότι είναι η ζωή σου και ότι σε ολοκληρώνει συναισθηματικά και σωματικά σαν άνθρωπο.

Μάλλον αγαπάς το ποδόσφαιρο, νομίζεις ότι είναι η ζωή σου και ότι σε ολοκληρώνει συναισθηματικά και σωματικά σαν άνθρωπο. Του George Kakourides* Μπορεί να ονειρεύεσαι ότι κάποτε θα παίζεις σε ένα γήπεδο γεμάτο με φιλάθλους, ένταση και γκολ. Μπορεί να ονειρεύεσαι ολόκληρο γήπεδο να φωνάζει ρυθμικά το όνομα σου. Θέλεις να γίνεις

Διαβάστε περισσότερα

Υπενθύμιση. Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον

Υπενθύμιση. Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον Υπενθύμιση Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον Φεβρουάριος 2: Ημέρα Υγροτόπων Στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ramsar του Ιράν. Στη Συνθήκη αυτή περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 Έμφαση κατά την περσινή και φετινή χρονιά ήταν η δράση μας ως Φρουροί Αειφορίας Οι γειτονικές κοινότητες

Διαβάστε περισσότερα

Σώστε τη γη. Κρεσφόντης Χρυσοσπάθης

Σώστε τη γη. Κρεσφόντης Χρυσοσπάθης Επειδή ο πληθυσμός της γης και οι ανθρώπινες δραστηριότητες αυξάνοντας συνεχώς, χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο γλυκό νερό. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το γλυκό νερό ρυπαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση των. Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. που λειτουργούν στον. Βοτανικό Κήπο. «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους»

Παρουσίαση των. Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. που λειτουργούν στον. Βοτανικό Κήπο. «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» Παρουσίαση των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν στον Βοτανικό Κήπο «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» Πρόγραμμα 1 ο Βλάβες και Αποκατάσταση Φυσικού περιβάλλοντος Στόχοι του προγράμματος:

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις 1. Τι είναι η Ώρα της Γης; Η Ώρα της Γης είναι µία παγκόσµια πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF ενάντια στην κλιµατική αλλαγή. Πρόκειται για ένα κάλεσµα στους

Διαβάστε περισσότερα

Η δύναμη της εικόνας. Μετάφραση

Η δύναμη της εικόνας. Μετάφραση Η δύναμη της εικόνας Μετάφραση #SID 2019 Μετάφραση #SID 2019 Ο Smartie ο Πιγκουίνος ανέλαβε να κάνει μια σχολική εργασία για το αγαπημένο του ζώο. Ο Smartie αγαπάει τα ζώα, αλλά το αγαπημένο του είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σταγονούλης βγήκε µια βόλτα στη φύση!

Ο Σταγονούλης βγήκε µια βόλτα στη φύση! Ο Σταγονούλης βγήκε µια βόλτα στη φύση! Ζωγράφισε τα σκίτσα του Σταγονούλη µε τα αγαπηµένα σου χρώµατα! Ενώστε τις τελίτσες ξεκινώντας από το 1 και τελειώνοντας στο 88. Ποιος χαρακτήρας αποκαλύπτεται;

Διαβάστε περισσότερα

ZA5223. Flash Eurobarometer 290 (Attitudes of Europeans Towards the Issue of Biodiversity, wave 2) Country Specific Questionnaire Greece

ZA5223. Flash Eurobarometer 290 (Attitudes of Europeans Towards the Issue of Biodiversity, wave 2) Country Specific Questionnaire Greece ZA5223 Flash Eurobarometer 290 (Attitudes of Europeans Towards the Issue of Biodiversity, wave 2) Country Specific Questionnaire Greece FLASH 290 BIODIVERSITY Q1. Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο βιοποικιλότητα

Διαβάστε περισσότερα

Το νερό στα καινοτόμα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Το νερό στα καινοτόμα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Το νερό στα καινοτόμα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΙΠΠΕΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, M.ed. TEΠΑΕ Α.Π.Θ. Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης ΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης Τα περιβαλλοντικά προβλήματα μεγεθύνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Το πρόγραμμα των Νέων Δημοσιογράφων για το Περιβάλλον (YRE) έχει σκοπό: α) Να θέσει σε δράση και να ευαισθητοποιήσει τις ομάδες των μαθητών των Ν.Δ,να διερευνήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ 25.9.2010 Γίνε κι εσύ μέρος της λύσης Δήλωσε συμμετοχή για τον καθαρισμό μιας κοντινής σου παραλίας Κάθε Σεπτέμβριο, το τρίτο Σάββατο, χιλιάδες εθελοντές σε

Διαβάστε περισσότερα

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο.

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Ντέµι Ραµά 1 η µέρα Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Κακός µ.: Άντε να δούµε τι θα γίνει αυτή τη χρονιά. ύσκολα θα είναι στο Γυµνάσιο? Καλός µ.: Σιγά να µην είναι δύσκολα, άµα διαβάζεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Βιότοπος Η φύση στην αυλή μας

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Βιότοπος Η φύση στην αυλή μας Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιότοπος ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ Περιβαλλοντική οργάνωση για τη διατήρηση της άγριας ζωής και την ορθή διαχείριση των ορεινών οικοσυστημάτων& του φυσικού περιβάλλοντος ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 9.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 9.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 9.1 Εισαγωγή Η βιώσιµη ανάπτυξη είναι µία πολυδιάστατη έννοια, η οποία αποτελεί µία εναλλακτική αντίληψη της ανάπτυξης, µε κύριο γνώµονα το καθαρότερο περιβάλλον και επιδρά στην

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ: Η χλωρίδα και η πανίδα στην χώρα μας είναι ένα πολύ σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΟΣ ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΤΣΟΛΑ

ΛΥΚΟΣ ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΤΣΟΛΑ ΛΥΚΟΣ ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΤΣΟΛΑ Λύκος (Canis lupus) Ο Λύκος (Canis lupus) είναι θηλαστικό της τάξης των Σαρκοφάγων. Έχει κοινή καταγωγή με τον σκύλο και θεωρείται πρόγονος όλων των ειδών σκύλων που υπάρχουν σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός 1ου Μαθήματος

Οδηγός 1ου Μαθήματος Οδηγός 1ου Μαθήματος Στόχος του 1 ου μαθήματος Το 1 ο μάθημα αφορά τη διδακτική ενότητα: «Εισαγωγή στην ανακύκλωση συσκευασιών». Στόχος του 1 ου μαθήματος είναι ο/ η εκπαιδευτικός να εισάγει για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια;

Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια; Για τους μικρούς μας φίλους Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια; Σε ύ Είµαι το µικρόβιο. Μου αρέσει να κάνω τα µικρά παιδιά να αρρωσταίνουν. Εγώ και η οικογένειά µου βρισκόµαστε παντού στο περιβάλλον που ζεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 1 Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον πλανήτη μας προειδοποιούν οι επιστήμονες Πού να οφείλεται η ρύπανση του περιβάλλοντος; Στον άνθρωπο Στη φύση Ο άνθρωπος θεωρείται ο μεγαλύτερος

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιτεχνικές δημιουργίες στην τάξη

Καλλιτεχνικές δημιουργίες στην τάξη Καλλιτεχνικές δημιουργίες στην τάξη Επαναχρησιμοποιημένα υλικά μεταμόρφώθηκαν σε όμορφα διακοσμητικά και χριστουγενιάτικα στολίδια με όπλο τη φαντασία. Γυάλινα βαζάκια μετατράπηκαν σε φωτεινά κηροπήγια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: 6 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η Επισκόπηση χωρίζεται σε δύο μέρη: Α. Γενικό μέρος (συμπληρώνεται από όλα τα Σχολεία) Β. Ειδικό Μέρος που αντιστοιχεί στο θέμα που επιλέγεται κάθε χρόνο (Νερό,

Διαβάστε περισσότερα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα ΣΤ τάξη Δημοτικού Σχολείου Μακρυγιάλου 2009-2010 1 Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα άγρια

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης Προσαρµογή για παιδιά Εισαγωγή Η γη είναι το σπίτι µας - Ζούµε σε µια πολύ σηµαντική εποχή και πρέπει να προστατεύσουµε τη Γη. - Όλοι οι λαοί του κοσµού φτιάχνουν µια µεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Παναγιώτης Α. Σίσκος Καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών

ΕΝΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Παναγιώτης Α. Σίσκος Καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών ΕΝΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ Παναγιώτης Α. Σίσκος Καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σώµα Οµότιµων Καθηγητών, Αθήνα, 14.03.2011 1 Περιεχόµενα 1 Εισαγωγικά 3 Ενέργεια 4

Διαβάστε περισσότερα

Τηλέφωνα: , , Fax:

Τηλέφωνα: , , Fax: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΠΑ.Κ.Ο.Ε 7 Ιουνίου 1979: Μια οµάδα επιστηµόνων ανησυχεί για τα προβλήµατα που έχει δηµιουργήσει η ταχεία και απρογραµµάτιστη ανάπτυξη του τόπου και αποφασίζει να ιδρύσει τον πρώτο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ 1 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ 1 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ 1 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ 64 65 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1 ου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ 66 67 Βoβούσα: ΤόποΣτις Ιδέες ιήµερο Εργαστήριο για τον Προσδιορισµό του Συλλογικού Οράµατος για την Βιώσιµη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2011 ΘΕΜΑ Α Α. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Θέμα του κειμένου

Διαβάστε περισσότερα

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της».

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της». Το σχολείο μας συνεχίζει φέτος, για τρίτη σχολική χρονιά, να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Οικολoγικά Σχολεία, το οποίο προσφέρει στους μαθητές μια νέα εμπειρία. Το

Διαβάστε περισσότερα

(Σανταµούρης Μ., 2006).

(Σανταµούρης Μ., 2006). Β. ΠΗΓΕΣ ΙΟΞΕΙ ΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (CO 2 ) Οι πιο σηµαντικές πηγές διοξειδίου προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίµων και την δαπάνη ενέργειας γενικότερα. Οι δύο προεκτάσεις της ανθρώπινης ζωής που είναι

Διαβάστε περισσότερα

EURECO (2000 2002) (2004)

EURECO (2000 2002) (2004) Ηµερίδα ΚΑΠΕ & ήµου Κερατέας «Τρόποι ενσωµάτωσης Ανανεώσιµων Πηγών και Εξοικονόµησης Ενέργειας σε τοπικό επίπεδο» 30 Ιουνίου 2010 Εξοικονόµησης Ηλεκτρικής Ενέργειας στον Οικιακό Τοµέα Αργυρώ Γιακουµή Φυσικός,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ A' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ A' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ A' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Εργάστηκαν οι μαθητές:διαβάτη Ελπίδα(Δ'1) Νεχωρίτης Κωσταντίνος (Δ'2) Στις μέρες μας, ακούμε διαρκώς και από παντού(μμε, ενήλικες, σχολείο) για την κλιμάκωση

Διαβάστε περισσότερα

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο χώρος µπορεί να διακριθεί σε 2 κατηγορίες το δοµηµένοαστικόχώρο και το µη αστικό, µη δοµηµένο ύπαιθρο αγροτικό ή δασικό χώρο. Αστικός χώρος = ήλιος, αέρας, το νερό, η πανίδα, η χλωρίδα,

Διαβάστε περισσότερα

SUPERMARKET SURVEY RESULTS

SUPERMARKET SURVEY RESULTS Είσαι οικολόγος καταναλωτής; 6 th grade pupils Iamatiki Primary School 2013 2014 SUPERMARKET SURVEY RESULTS Ερώτηση 1: Ετοιμάζετε λίστα με ό,τι χρειάζεστε πριν πάτε στην υπεραγορά; 45 40 42 35 30 25 20

Διαβάστε περισσότερα

Καλές πρακτικές σχολείων για τη μείωση των απορριμμάτων. Νομικού Χριστίνα. μέλος της επιστημονικής επιτροπής ΒΑΣ

Καλές πρακτικές σχολείων για τη μείωση των απορριμμάτων. Νομικού Χριστίνα. μέλος της επιστημονικής επιτροπής ΒΑΣ Καλές πρακτικές σχολείων για τη μείωση των απορριμμάτων Νομικού Χριστίνα μέλος της επιστημονικής επιτροπής ΒΑΣ Μετασχηματισμός του παραδοσιακού σχολείου σε αειφόρο Α. Στον παιδαγωγικό τομέα Μαθητοκεντρικές

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας. Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος

Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας. Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος Ιούνιος 2014 Αρχή της οικολογίας ως σκέψη Πρώτος οικολόγος Αριστοτέλης

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Ι Ragab Mohammed Βάσωφ Θάνος Μήτσιος Αντώνης Μιμίδης Άγγελος Δήμας Νίκος

Ομάδα Ι Ragab Mohammed Βάσωφ Θάνος Μήτσιος Αντώνης Μιμίδης Άγγελος Δήμας Νίκος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΤΜΥΗΤΔ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 2 09/05/2012 Ομάδα Ι Ragab Mohammed Βάσωφ Θάνος Μήτσιος Αντώνης Μιμίδης Άγγελος Δήμας Νίκος 1 Εισαγωγικά ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Παλλήνη, 6 Οκτωβρίου 2014 Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ελληνογερμανικής Αγωγής

Εισαγωγή. Παλλήνη, 6 Οκτωβρίου 2014 Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ελληνογερμανικής Αγωγής 2 3 4 Εισαγωγή Θέλουμε έναν κόσμο ανοιχτό στο μέλλον και τις προκλήσεις του. Θέλουμε μία κοινωνία ανεκτική σε όλους ανεξάρτητα από γλώσσα, εθνικότητα, θρησκεία, ατομικές διαφορές. Θέλουμε να είμαστε ο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ. Τι έχετε να κερδίσετε;

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ. Τι έχετε να κερδίσετε; ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ Τι έχετε να κερδίσετε; Η βιοποικιλότητα είναι η πολυμορφία της ζωής στον πλανήτη μας. Είναι η βάση της ευεξίας και της οικονομίας μας Εξαρτώμαστε από τη φύση για την τροφή, το νερό,

Διαβάστε περισσότερα

Ζώα υπό εξαφάνιση - Το Γιγάντιο Πάντα

Ζώα υπό εξαφάνιση - Το Γιγάντιο Πάντα Ζώα του δάσους υπό εξαφάνιση Τμήμα Α4 Σχ. Έτος 2012-20132013 Α τετράμηνο Είναι διεθνές σύμβολο της WWF. Τ α υ τ ό τ η τ α Όνομα : Γιγάντιο Πάντα Βάρος : 86-125 κιλά Ύψος : 1.20-1.90μ. Βιότοπος, εξάπλωση

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΙΜΕΝΤΟ. καιτοπικές κοινωνίες. Ορυκτόςπλούτοςκαιτοπικές. Ηµερίδα ΤΕΕ Μηλάκι, λατοµείο σχιστόλιθου

ΤΣΙΜΕΝΤΟ. καιτοπικές κοινωνίες. Ορυκτόςπλούτοςκαιτοπικές. Ηµερίδα ΤΕΕ Μηλάκι, λατοµείο σχιστόλιθου ΤΣΙΜΕΝΤΟ Ορυκτόςπλούτοςκαιτοπικές καιτοπικές κοινωνίες Ηµερίδα ΤΕΕ 13-1-2010 Μηλάκι, λατοµείο σχιστόλιθου Επιχειρηµατικότητα & Αειφορία Πιστεύουµε ότι η επιχειρηµατική επιτυχία δεν είναι µακροπρόθεσµα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα εκ του µηδενός σε ιστορικά πλαίσια ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο ηλιακός θερµοσίφωνας αποτελεί ένα ενεργητικό ηλιακό σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική Αλλαγή: Φυσική διαδικασία ή ανθρώπινη επέμβαση;

Κλιματική Αλλαγή: Φυσική διαδικασία ή ανθρώπινη επέμβαση; Κλιματική Αλλαγή: Φυσική διαδικασία ή ανθρώπινη επέμβαση; TοΦαινόμενοΘερμοκηπίου Ηλιακή ακτινοβολία διαπερνάει την ατμόσφαιρα της Γης Μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας ανακλάται από τη Γη και την ατμόσφαιρα

Διαβάστε περισσότερα

Σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο.

Σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο. Σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο. Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε πάντοτε οικονομικούς λαμπτήρες και φροντίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή. Τα επιστημονικά στοιχεία είναι αδιάσειστα. ΤΑΞΗ Β PROJECT2 2o ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Κλιματική αλλαγή. Τα επιστημονικά στοιχεία είναι αδιάσειστα. ΤΑΞΗ Β PROJECT2 2o ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Κλιματική αλλαγή Τα επιστημονικά στοιχεία είναι αδιάσειστα ΤΑΞΗ Β PROJECT2 2o ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 2013-2014 ΤΟ ΚΛΙΜΑ «Κλίμα» είναι οι μακροπρόθεσμες ατμοσφαιρικές συνθήκες, ενώ ο «καιρός» διαφοροποιείται

Διαβάστε περισσότερα

To φαινόμενο του θερμοκηπίου. Υπερθέρμανση του πλανήτη

To φαινόμενο του θερμοκηπίου. Υπερθέρμανση του πλανήτη To φαινόμενο του θερμοκηπίου Υπερθέρμανση του πλανήτη Έχουμε ασχοληθεί, κατά διαστήματα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ως προς τον μηχανισμό δημιουργίας του, την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη εξ

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσµια Ηµέρα για το Νερό. 22 Μαρτίου «Νερό για τις Πόλεις: Ανταποκρινόµενοι στην Αστική Πρόκληση»

Παγκόσµια Ηµέρα για το Νερό. 22 Μαρτίου «Νερό για τις Πόλεις: Ανταποκρινόµενοι στην Αστική Πρόκληση» Παγκόσµια Ηµέρα για το Νερό 22 Μαρτίου 2011 «Νερό για τις Πόλεις: Ανταποκρινόµενοι στην Αστική Πρόκληση» Σήµερα, 22 Μαρτίου 2011, γιορτάζουµε την Παγκόσµια Ηµέρα για το Νερό, ένα θεσµό που, για 18 η χρονιά,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ/ΕΜΨΥΧΩΤΗ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ/ΕΜΨΥΧΩΤΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ 24ΩΡΟ Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για το οικολογικό αποτύπωμα ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ/ΕΜΨΥΧΩΤΗ Ο πλανήτης κινδυνεύει. Αναρωτιέσαι τι πρέπει να κάνεις για να τον προστατέψεις; Στο παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Πότε καταναλώνουμε πολύ ενέργεια

Πότε καταναλώνουμε πολύ ενέργεια Μέρος 1ο Πότε καταναλώνουμε πολύ ενέργεια Πολύ ενέργεια καταναλώνουμε όταν χρησιμοποιούμε συσκευές ή συστήματα που παράγουν θερμότητα. Δηλαδή φούρνο, ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, πλυντήριο, ηλεκτρικό ή ένα σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Το σπίτι μας καίγεται

Το σπίτι μας καίγεται Το σπίτι μας καίγεται Ομιλία στο Νταβός, 25 Ιανουαρίου 2019 Ήρθα εδώ για να σας πω ότι το σπίτι μας καίγεται. Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος, απέχουμε σχεδόν 12 χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Η φίλη μας η ανακύκλωση Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Στην όμορφη πολιτεία με το γαλάζιο ουρανό μια μικρή παρέα από σκουπίδια συναντήθηκε για να κουβεντιάσει το μέλλον της. Ο Αλουμίνης,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΗ 1. Σειρά1 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 4 ΕΡΩΤΗΣΗ 1

ΕΡΩΤΗΣΗ 1. Σειρά1 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 4 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΩΤΗΣΗ 1 35 30 25 20 15 Σειρά1 10 5 0 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 4 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Μέσα από την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την ομάδα εξοικονόμησης ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12 ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΒΙΒΛΙΟΠΟΝΤΙΚΕΣ 2013-2014 ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 12 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΨΑΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ Οίκος + Λόγος Η μελέτη του φυσικού οίκου Η επιστήμη που μελετά τη σχέση oργανισμών με το περιβάλλον Ernst Hekel ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

στα πλαίσια του προγράμματος LIFE + THALASSA Νοέμβριος 2010

στα πλαίσια του προγράμματος LIFE + THALASSA Νοέμβριος 2010 Έρευνα για τα θαλάσσια θηλαστικά στα πλαίσια του προγράμματος LIFE + THALASSA Νοέμβριος 010 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: ΠΕΡΙΟΧΗ: ΔΕΙΓΜΑ: ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ZA4983 Flash Eurobarometer 256 (Europeans attitudes towards the issue of sustainable consumption and production)

ZA4983 Flash Eurobarometer 256 (Europeans attitudes towards the issue of sustainable consumption and production) ZA4983 Flash Eurobarometer 256 (Europeans attitudes towards the issue of sustainable consumption and production) Country Specific Questionnaire Greece FLASH 256 SUSTAINABLE CONSUMPTION & PRODUCTION Q1.

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από τη δόξα, τα χρήματα και την επιτυχία;»

«Πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από τη δόξα, τα χρήματα και την επιτυχία;» «Πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από τη δόξα, τα χρήματα και την επιτυχία;» ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΛΙΛΙΑΝ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Γ2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2015-2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ζ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (ΚΒ) Οικολογικό σχολείο

Ζ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (ΚΒ) Οικολογικό σχολείο Ζ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (ΚΒ) Οικολογικό σχολείο Θέμα φετινής σχολικής χρονιάς: Το νερό Θέμα: Το νερό στη ζωή μας ΤΟ ΝΕΡΟ Αποτελεί το 70% του ανθρώπινου σώματος Καλύπτει το 75% της επιφάνειας της γης

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ ΗΡΩ ΓΚΑΝΤΑ ΕΛΣΑ ΜΕΜΜΟΥ

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ ΗΡΩ ΓΚΑΝΤΑ ΕΛΣΑ ΜΕΜΜΟΥ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ ΗΡΩ ΓΚΑΝΤΑ ΕΛΣΑ ΜΕΜΜΟΥ Μέχρι πριν από 100 χρόνια ή και µέχρι πριν από λίγα χρόνια, σε ορισµένες περιοχές το πόσιµο νερό προερχόταν από πηγάδια και πηγές. Σήµερα,

Διαβάστε περισσότερα