2 Ο ΜΑΘΗΜΑ 2 Ο ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΡΓΟΝΟΜΙΑΣ. Τα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου και η επίδρασή. στους διάφορους τύπους χαρακτήρων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "2 Ο ΜΑΘΗΜΑ 2 Ο ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΡΓΟΝΟΜΙΑΣ. Τα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου και η επίδρασή. στους διάφορους τύπους χαρακτήρων"

Transcript

1 2 Ο ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΡΓΟΝΟΜΙΑΣ 2 Ο ΜΑΘΗΜΑ Τα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου και η επίδρασή τους στη διαμόρφωση του χαρακτήρα. Εισαγωγή στους διάφορους τύπους χαρακτήρων

2 ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΕΡΩΤΟΓΟΝΕΣ ΖΩΝΕΣ ΚΑΙ ΛΙΜΠΙΝΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ

3 Υπάρχουν 4 ερωτογόνες ζώνες που αντιστοιχούν σε 4 στάδια συναισθηματικής, ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης: 1. Μάτια οπτικό στάδιο (αρχίζει με τη γέννηση). 2. Στόμα στοματικό στάδιο (αρχίζει με τη γέννηση και διαρκεί μέχρι και περίπου 2,5 ετών). 3. Πρωκτός πρωκτικό στάδιο (από περίπου 2-3+ ετών). 4. Γεννητικά όργανα φαλλικό, ναρκισσιστικό στάδιο (περίπου μετά τα 3,5 έως τα 5 με 6 έτη) και γενετήσιο στάδιο (το πρώιμο ή αδιαφοροποίητο γενετήσιο και το καθαυτό γενετήσιο στάδιο αντίστοιχα). Ανά δύο βρίσκονται στα δύο άκρα του οργανισμού (στα γάγγλια του παρασυμπαθητικού)

4 Το 2ο και 4ο έρχονται σε επαφή και υπέρθεση με άλλους οργανισμούς και έχουν οργασμικό σπασμό (στοματικό και γενετήσιο). Θεωρούνται φυσικά στάδια, ενώ τα άλλα είναι πολιτισμικά παράγωγα. Τα πρώτα 3 θεωρούνται προγενετήσια στάδια Η υγιής, μη τραυματική βίωση των τεσσάρων πρώτων οδηγεί στην εδραίωση και την προτεραιότητα της γενετησιότητας, επομένως διαμορφώνει γενετήσιους χαρακτήρες

5 Αν υπάρξει τραύμα στα προηγούμενα 4, τότε η σεξουαλική ενέργεια των αντίστοιχων 4 ερωτογόνων ζωνών «καθηλώνεται» σε αυτό, δεσμεύεται δηλαδή εκεί και δεν εκφορτίζεται τοπικά. Όταν το παιδί φτάσει στο φαλλικό στάδιο και ματαιωθεί, τότε θα «επιστρέψει» εκεί που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη «καθήλωση», δηλαδή τη μεγαλύτερη δέσμευση της σεξουαλικής του ενέργειας και θα δημιουργηθεί ο αντίστοιχος χαρακτήρας (οπτικός, στοματικός, πρωκτικός, φαλλικός) Ο νευρωτικός χαρακτήρας εμπεριέχει τον τρόπο «επίλυσης» (= μη υγιούς διαχείρισης) της εσωτερικευμένης και ουσιαστικά ανεπίλυτης οιδιπόδειας σύγκρουσης.

6 Κάθε στάδιο εκπληρώνει μια λειτουργία που σχετίζεται με την αντίστοιχη ζώνη του: Μάτια: αντίληψη περιβάλλοντος (από μακριά, όπως και τα αυτιά). Στόμα: πρόσληψη τροφής/ενέργειας και επικοινωνία. Πρωκτός: απέκκριση άχρηστων/επιβλαβών ουσιών. Γεννητικά όργανα: εκφόρτιση ενέργειας, απέκκριση, αναπαραγωγή, ηδονή.

7 Τραύμα σε κάποιο στάδιο Η νευροφυτική ροή της ενέργειας αναστέλλεται στην αντίστοιχη ζώνη Τοπική θωράκιση Τοπική δέσμευση σεξουαλικής ενέργειας Αναστολή της ροής της προς τα γενετήσια όργανα Λίμναση Νεύρωση

8 Η συγκέντρωση της ενέργειας σε κάποια ζώνη προγενετήσιου σταδίου, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων του αντίστοιχου με τη ζώνη χαρακτήρα, δηλαδή ο στοματικός χαρακτήρας παρουσιάζει βουλιμία ή ανορεξία, που σχετίζονται αντίστοιχα με τη μεταγενέστερη ή πολύ πρώιμη καταστολή των στοματικών ενορμήσεων.

9 Το τραύμα προκαλεί είτε καταστολή των αντίστοιχων ενορμήσεων (όταν εκδηλωθεί πολύ πρώιμα η ματαίωσή τους), είτε ένα διαρκές ανικανοποίητο (όταν η ματαίωσή τους αργήσει και ο οργανισμός έχει ήδη «γευτεί» την ηδονή από το συγκεκριμένο στάδιο, οπότε και διαρκώς θα την αναζητά, αντίθετα από την περίπτωση της πρώιμης καταστολής όπου δεν την γνώρισε). Θωράκιση υπάρχει και στις δύο περιπτώσεις (πλήρως καταπιεσμένων και ανικανοποίητων ενορμήσεων)

10 Η τελική διαμόρφωση του χαρακτήρα εξαρτάται και από τα 4 προηγούμενα του γενετήσιου στάδια, γιατί εκτός από την κύρια καθήλωση (που δίνει τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα και από την οποία παίρνει και το όνομά του (π.χ. πρωκτικός χαρακτήρας σημαίνει ότι η κύρια καθήλωση έγινε στο πρωκτικό στάδιο και ο χαρακτήρας αυτός εμφανίζει τα τυπικά χαρακτηριστικά αυτής της καθήλωσης) υπάρχουν και δευτερεύουσες που «χρωματίζουν» ανάλογα τον γενικό χαρακτήρα.

11 Παράδειγμα: O στοματικά ανικανοποίητος, πρωκτικά καταπιεσμένος φαλλικός χαρακτήρας έχει καθηλωθεί κυρίως στη φαλλική φάση, είναι δηλαδή ένας φαλλικός χαρακτήρας και εμφανίζει τα τυπικά χαρακτηριστικά του φαλλικού χαρακτήρα. Επιπλέον, όμως, έχει υποστεί και δευτερεύουσες καθηλώσεις στη στοματική και πρωκτική φάση της εξέλιξής του, που προσθέτουν την ιδιαίτερη «πινελιά» τους στη βασική τους φαλλική δομή.

12 ΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΜΑΤΙΑ

13 Επαφή με την εξωτερική πραγματικότητα (μακριά, κοντά) Τα πρώτα που τραυματίζονται (φάρμακα, βλέμματα-σημασία βλεμματικής επαφής για υγιή συναισθηματική ανάπτυξη). Επαφή βλεμματική με αγάπη διόφθαλμη όραση Αθωράκιστα μάτια καλή επαφή με πραγματικότητα Θωρακισμένα μάτια διάσπαση ενότητας αντίληψης και διέγερσης παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, παραληρήματα Καταπιεσμένο οπτικό στάδιο: Σύγχυση, διαστρεβλωμένη ή ανεπαρκής η αντίληψη της πραγματικότητας. Ανικανοποίητο: Ηδονοβλεψία.

14 ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΤΟΜΑ

15 Επαφή, υπέρθεση, απαραίτητο για επιβίωση, στοματικός οργασμός (όλα κοινά με γεννητικά όργανα είναι τα μόνα φυσικά στάδια). Αλληλοδιέγερση μητέρας και παιδιού μέσω θηλασμού ασφάλεια, ζεστασιά, αγάπη, τρυφερότητα. Θηλασμός (τρόπος και ποιότητα) ως βάση της αυτορρύθμισης. Αυτορρύθμιση: Η ισορροπία μεταξύ της ικανοποίησης των αναγκών του εαυτού, της προστασίας του και του σεβασμού των άλλων.

16 Λήψη τροφής, αέρα, υγρών, επικοινωνία (λεκτική, συναισθηματική), ερωτική επαφή (μέσω στόματος). Τραύματα στοματικού σταδίου απώλεια ικανοποίησης σε όλες αυτές τις λειτουργίες δυστυχία, κατάθλιψη. Καταπιεσμένο στάδιο: Στις παραπάνω λειτουργίες δεν υπάρχει διέγερση και ικανοποίηση: συγκράτηση, λακωνικότητα, χρόνια προδιάθεση για κατάθλιψη. Αιτίες καταπιεσμένου σταδίου: Άγχος μητέρας, ψυχρή θηλή, ανεπάρκεια γάλακτος, κακός θηλασμός, πρώιμη ή ολική στέρηση θηλασμού. Ανικανοποίητο στάδιο: Υπερφαγία, βουλιμία, πολυλογία, συναισθηματική αστάθεια, προδιάθεση για διπολική διαταραχή.

17 ΠΡΩΚΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΡΩΚΤΟΣ

18 2-3 ετών η πλήρης λειτουργικότητα του πρωκτικού σφιγκτήρα, αν δεν έχει μεσολαβήσει τραύμα (πρώιμη αγωγή ή υπερβολικό ενδιαφέρον για την απεκκριτική λειτουργία) αυτορρύθμιση κένωσης, Κένωση Ικανοποίηση Περηφάνεια, αυτονομία. Αν επιβληθεί πρώιμος έλεγχος του σφιγκτήρα αναστολή ικανοποίησης και σφίξιμο μυών της λεκάνης, των γλουτών, κράτημα αναπνοής ελάττωση αισθήσεων στη λεκάνη, άρα ελάττωση γενετήσιων αισθήσεων και αναστολή της εκφόρτισής τους

19 παιδί υπερβολικά υπάκουο, πειθήνιο, εξαρτώμενο από τις εξωτερικές οδηγίες, ελάττωση αυθορμητισμού, συγκρατημένο, αύξηση του πείσματος, τάση για τσιγκουνιά, ανάγκη για τάξη και καθαριότητα, ψυχαναγκασμοί, συλλεκτική τάση, δυσκοιλιότητα, σαδισμός (λόγω συσσώρευσης «σκληρής» ενέργειας στη λεκάνη, που, επειδή δεν επιτρέπεται η έκφραση και εκφόρτισή της, οδηγεί σε επίταση και περαιτέρω «σκλήρυνση» της θωράκισης) πρωκτικός σαδισμός του καταπιεσμένου πρωκτικού σταδίου

20 Ανικανοποίητο πρωκτικό στάδιο Υπερβολικό ενδιαφέρον για τη λειτουργία του εντέρου (από μητέρες και γιαγιάδες στην Ελλάδα) το παιδί «καθηλώνεται» στο στάδιο αυτό και αναστέλλεται η ανάπτυξη της ανεξαρτησίας του επειδή προσπαθεί να ικανοποιήσει τους άλλους, προκειμένου να νιώσει ασφαλές μέσω της αποδοχής των άλλων επιφανειακή υποταγή και αδιαμαρτύρητη συνεργασία, δεν είναι πια αυθόρμητο

21 ΦΑΛΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

22 Λίγο πριν ή μετά τον 4ο χρόνο (αδιαφοροποίητο γενετήσιο). Περιέργεια και περηφάνεια για τα γεννητικά όργανα (συνειδητοποίηση ύπαρξης και διαφοράς φύλων). Όταν ο γονέας του αντίθετου φύλου δεν αντέχει και αποθαρρύνει ή απαγορεύει την περήφανη επίδειξη των γεννητικών οργάνων, τότε το παιδί «καθηλώνεται» στο στάδιο αυτό τα γεννητικά όργανα μετατρέπονται σε επιθετικά όπλα και στρέφονται εναντίον του γονέα που το ματαίωσε, δηλαδή από όργανα αγάπης γίνονται μέσα εκδίκησης. Καταπιεσμένο φαλλικό στάδιο: Ασκητισμός. Ανικανοποίητο φαλλικό στάδιο: Συμπεριφορά Δον Ζουάν.

23 ΓΕΝΕΤΗΣΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

24 Μετά τα 4 έτη: Εδραίωση γενετησιότητας (αν δεν έχει υπάρξει σοβαρό τραύμα στα προγενετήσια στάδια) τα γεννητικά όργανα υπηρετούν την αγάπη. Πλήρης συνειδητοποίηση διαφοράς γεννητικών οργάνων και των διαφορετικών λειτουργιών τους και ταύτιση του παιδιού με το φύλο του, ενώ αρχίζει να αναπτύσσει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φύλου του (αρρενωπότητα και θηλυπρέπεια).

25 Η μητέρα, με την ηθικολογική της στάση, καταπιέζει τις γενετήσιες ενορμήσεις του κοριτσιού ανάπτυξη υστερικού χαρακτήρα που εσωτερικεύει τις απαγορεύσεις της μητέρας, τη δική της απογοήτευση από τους άντρες ή την αποδομημένη εικόνα τους η επιθυμία σεξουαλικής επαφής μετατρέπεται σε απαγορευμένες αιμομικτική γενετήσια επιθυμία (επειδή αρχικά κατευθύνονται προς τον πατέρα του κοριτσιού). Καταπιεσμένο στάδιο: «Συγκρατημένη» συμπεριφορά προς τους άντρες (απόσυρση, «πάγωμα»), παθητικότητα, αμνησία, αναισθησία. Ανικανοποίητο: Έξαλλη συμπεριφορά, νυμφομανία, υστερικές κρίσεις, γέλια, κλάματα, φυγή.

26 ΨΥΧΙΚΗ ΔΟΜΗ Παράλληλα με την ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη των 5 σταδίων αναπτύσσεται και η ψυχική δομή του παιδιού, όπως την περιέγραφε ο Φρόιντ στο τοπογραφικό του μοντέλο.

27 ΕΓΩ Προσλαμβάνει και επεξεργάζεται την εξωτερική πραγματικότητα και τον εαυτό και επιδιώκει την ικανοποίηση των αναγκών με τον βέλτιστο κάθε φορά τρόπο. Περιορίζεται από το περιβάλλον και την παγιωμένη επίδραση της εκπαίδευσης που έχει υποστεί, με τρόπο είτε ευεργετικό για την επιβίωση και την ευτυχία, είτε ζημιογόνο λόγω θωράκισης και χαρακτήρα. Η δυναμικότητά του διαφέρει από άτομο σε άτομο. Στη θεραπεία δουλεύουμε με το Εγώ: το ισχυροποιούμε, όταν υπάρχει έντονο άγχος και σοβαρή κατάθλιψη, ή το προσβάλλουμε όταν το άτομο εκδηλώνει έντονη επιθετικότητα.

28 ΙΔΑΝΙΚΟ ΤΟΥ ΕΓΩ Το σύνολο των στόχων που έχει θέσει το ίδιο το Εγώ στον εαυτό του. Διαμορφώνονται μέσω ταυτίσεων, εκπαίδευσης ή από το είδος και την ένταση των ίδιων των πρωτογενών ενορμήσεων. Ευθύνεται για τις συνεχείς προσπάθειες των ανθρώπων να πετύχουν τους στόχους τους, ακόμη και αν αυτοί ξεπερνούν τις πραγματικές τους δυνατότητες.

29 ΥΠΕΡΕΓΩ Οι εσωτερικευμένες απαγορεύσεις του περιβάλλοντος που ενεργοποιούνται αυτόματα και ασυνείδητα. Καταστέλλουν ενορμήσεις και συναισθήματα που είτε δεν συνειδητοποιούνται είτε, αν φτάσουν στη συνείδηση, αποτρέπουν την ικανοποίησή τους. Λειτουργική ταύτιση Υπερεγώ και θωράκισης.

30 ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ (Id) Περιέχει τον Πυρήνα, δηλαδή τις φυσικές, υγιείς, ενστικτώδεις ενορμήσεις (πρωτογενείς) αλλά και το δευτερογενές στρώμα (δευτερογενείς παρορμήσεις) του οποίου η ύπαρξη οφείλεται στο Υπερεγώ.

31 ΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Συνειδητό και προσυνειδητό Ασυνείδητο Id (Φρόιντ) ΕΓΩ και ΙΔΑΝΙΚΟ ΤΟΥ ΕΓΩ Δευτερογενές στρώμα (δευτερογενείς παρορμήσεις) (πρωτογενείς παρορμήσεις) (ΔΠ): Δευτερογενείς παρορμήσεις - (ΥΕ): Υποκατάστατη επαφή

32 ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

33 1) Φρόιντ: Ο χαρακτήρας ως μόνιμος μετασχηματισμός των ενστίκτων εξαιτίας εξωτερικών επιδράσεων. Ράιχ: Αντίσταση στην αποκάλυψη του ασυνείδητου (αντίσταση του χαρακτήρα). Στη θεραπεία, διακρίνεται τόσο ο ίδιος ο χαρακτήρας όσο και η προέλευσή του, γιατί σε αυτήν αντιδρά όπως στην καθημερινότητά του και όπως αντιδρούσε στις αρχικές αιτίες που καθόρισαν τη διαμόρφωσή του από τότε αυτός λειτουργεί αυτόματα και ανεξάρτητα από τις συνειδητές επιθυμίες του ατόμου.

34 2) Πρόκειται για φίλτρο διήθησης των εισερχομένων ερεθισμάτων, με αποτέλεσμα αυτά να αποκωδικοποιούνται και να προσλαμβάνονται με έναν προσωπικό τρόπο, ανάλογα με τον ιδιαίτερο τύπο χαρακτήρα, και στη συνέχεια να παράγουν τα διάφορα νευρωτικά συμπτώματα. 3) Λειτουργικά ταυτόσημος με τη θωράκιση (ψυχική ή χαρακτηρολογική) που «προστατεύει» τόσο από τους εξωτερικούς κινδύνους (αντικειμενικά υπαρκτούς) όσο και από τους εσωτερικούς (ανάδυση απωθημένων πρωτογενών ή δευτερογενών ορμών, νευρωτικοί φόβοι, απειλητικά παραληρήματα, φαντασιακές ή υποτιθέμενες απειλές, )

35 4) Χαρακτήρας ως σκλήρυνση του Εγώ. Το κάνει άκαμπτο ή δύσκαμπτο, δηλαδή περιορίζει όπως η θωράκιση την κινητικότητα της προσωπικότητας. Η βασική αρχή λειτουργίας του δεν είναι άλλη από την αποφυγή των επώδυνων ερεθισμάτων και η επιδίωξη της ηδονής. 5) Διαμορφώνεται ως βέλτιστος συμβιβασμός του Εγώ ανάμεσα στις ανάγκες των ενστίκτων (=ικανοποίηση πρωτογενών ενορμήσεων) και στις εξωτερικές ματαιώσεις (στερήσεις, απαγορεύσεις, αναστολές, καταστολές, αρνήσεις, ), που βρίσκονται σε οδυνηρή σύγκρουση μεταξύ τους λόγω της πατριαρχικής και αντισεξουαλικής οργάνωσης του πολιτισμού. Η διαμόρφωσή του ολοκληρώνεται στα πρώτα 4-5 ή το αργότερο στα 6 χρόνια της ηλικίας του παιδιού.

36 6) Η βάση της διαμόρφωσης του χαρακτήρα είναι ο τρόπος που διαχειρίζεται το Εγώ τις γενετήσιες αιμομικτικές επιθυμίες όταν αυτές ματαιώνονται, δηλαδή ο χαρακτήρας εμπεριέχει τη «λύση» της οιδιπόδειας σύγκρουσης. 7) Η απώθηση της σύγκρουσης στο ασυνείδητο, μέσω της δημιουργίας του χαρακτήρα, προκαλεί ψυχική ακαμψία σκλήρυνση αλλά, ταυτόχρονα, ισχυροποιεί το Εγώ, επειδή το «προστατεύει» από τη συνειδητοποίηση ψυχικά επώδυνων καταστάσεων. Είναι οδυνηρές γιατί εμπεριέχουν τη ματαίωση των ενστικτωδών αναγκών, αλλά και τον φόβο της τιμωρίας αν διεκδικηθεί η ικανοποίησή τους.

37 Η σκλήρυνση του Εγώ (= θωράκιση = χαρακτήρας) γίνεται σε 3 στάδια: 1. Tαύτιση με το πρόσωπο που ματαιώνει. 2. Eνδοστροφή της απαγορευμένης φυσικής επιθετικότητας προς το ματαιωτικό πρόσωπο (την στρέφει προς τον εαυτό του). 3. Ανάπτυξη αντιδραστικών στάσεων απέναντι στις σεξουαλικές ενορμήσεις (με τη δική τους ενέργεια). Επομένως ο χαρακτήρας (= θωράκιση) 1. Είναι το αποτέλεσμα του φόβου τιμωρίας και ενοχών. 2. Τροφοδοτείται από την ενέργεια των ενστικτωδών ενορμήσεων που ματαιώθηκαν και δεν ικανοποιήθηκαν (= λίμναση). 3. Περιέχει τις απαγορεύσεις των ματαιωτικών προσώπων (λειτουργικά ταυτόσημος με το Υπερεγώ).

38 Συμπερασματικά: Η θωράκιση του χαρακτήρα είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης πρωτογενών ενορμήσεων και εξωτερικών ματαιώσεων, δηλαδή μας δείχνει κυρίως τον τρόπο που το Εγώ διαχειρίστηκε τη σύγκρουση πώς έλυσε την οιδιπόδεια σύγκρουση; και αποτελεί τη βάση όλων των μεταγενέστερων συγκρούσεων και νευρώσεων την οποία ονομάζουμε: αντιδραστική βάση νευρωτικού χαρακτήρα ή αντιδραστικό σχηματισμό, που τροφοδοτείται από τη λίμναση (π.χ., η ασκητική ιδεολογία). Όταν αυτός δεν είναι ικανός να αναχαιτίσει τις ενορμήσεις τότε εμφανίζονται τα νευρωτικά συμπτώματα.

39 Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

40 Η διαμόρφωση του χαρακτήρα δεν εξαρτάται μόνο από τη σύγκρουση των ενστικτωδών αναγκών και των ματαιώσεών τους, αλλά και από τον ιδιαίτερο τρόπο που εκτυλίσσεται αυτή η σύγκρουση πιο συγκεκριμένα εξαρτάται από: α) Το εξελικτικό στάδιο της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης στη διάρκεια του οποίου γίνεται η ματαίωση. β) Τη συχνότητα και την ένταση της ματαίωσης. γ) Το είδος των ενστικτωδών ενορμήσεων εναντίον των οποίων στρέφεται η ματαίωση. δ) Την αναλογία ματαίωσης και ικανοποίησης. ε) Το φύλο του ματαιωτικού προσώπου (αφορά στις σημαντικές ενστικτώδεις ματαιώσεις). ζ) Τη σταθερότητα ή μεταβλητότητα των ματαιώσεων των ίδιων ή διαφορετικών κάθε φορά ενστικτικών αναγκών.

41 ΜΑΤΑΙΩΣΗ

42 Απόσυρση λίμπιντο μέσα στο Εγώ Επίταση ναρκισσισμού (το άμεσο αποτέλεσμα της ματαίωσης). Το πρόσωπο που ματαιώνει συνήθως είναι ο γονέας, το οποίο επειδή είναι ταυτόχρονα και αγαπημένο, προκαλεί αμφιθυμικά συναισθήματα στο παιδί. Αμφιθυμία Ταύτιση εσωτερίκευση στοιχείων χαρακτήρα του ματαιωτικού προσώπου. «Aν γίνω σαν κι εσένα δεν θα σε φοβάμαι και θα μπορώ να σε αντιμετωπίσω» ή «αφού σε αγαπώ και σε χρειάζομαι θα γίνω σαν κι εσένα, ώστε, είτε θα με αποδεχτείς και δεν θα κινδυνεύω να σε χάσω, είτε θα με απορρίψεις, αλλά δεν θα σε χάσω γιατί, αφού ταυτίστηκα μαζί σου, θα σε έχω για πάντα μέσα μου».

43 Συνεχείς, επαναλαμβανόμενες ματαιώσεις χρόνια συστολή βιοσυστήματος μυϊκή θωράκιση και συμπαθητικοτονία αναστολή πρωτογενών ενορμήσεων δευτερογενείς και αντικοινωνικές παρορμήσεις. Αν η ματαίωση συμβεί στα αρχικά στάδια της εκδήλωσης της πρωτογενούς ενόρμησης και είναι σοβαρή πολύ επιτυχής καταστολή ισχυρός αντιδραστικός σχηματισμός καταστολή λιμπιντικού σταδίου. Αν η ματαίωση επισυμβεί όταν η πρωτογενής ενόρμηση έχει σε μεγάλο βαθμό εκδηλωθεί και έχει μερικά ή πλήρως ικανοποιηθεί μέχρι τότε ανεπαρκής η καταστολή της ενεργή και άλυτη σύγκρουση ανάμεσα στην ενόρμηση και τη ματαίωσή της ανικανοποίητο λιμπιντικό στάδιο.

44 Αν η ματαίωση συμβεί αιφνίδια και απρόβλεπτα σε μια πλήρως εκδηλωμένη ενόρμηση ανάπτυξη παρορμητικού χαρακτήρα.

45 ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

46 Χαρακτηρίζεται από ενοχές και ψυχαναγκαστικές παρορμήσεις (= δευτερογενείς, λόγω μη ικανοποίησης των πρωτογενών). Δεν έχει επαρκή θωράκιση και επομένως δεν μπορεί να συγκρατήσει τις δευτερογενείς παρορμήσεις τους. Ο αντιδραστικός μηχανισμός δεν χρησιμοποιείται εναντίον των παρορμήσεων, αλλά οι ίδιες οι παρορμήσεις λειτουργούν αμυντικά εναντίον φαντασιακών κινδύνων.

47 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΤΟΥ ΜΑΤΑΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

48 Ο γονέας του παιδιού με το αντίθετο φύλο, του δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση και έτσι ενδέχεται να το καταπιέζει ή να περιορίζει λιγότερο ο γονέας του ίδιου φύλου είναι ο πιο υπεύθυνος για την ανατροφή και ο πιο ματαιωτικός Το αγόρι αναπτύσσει πατρικό Εγώ και Υπερεγώ και το κορίτσι μητρικό Ταύτιση με τον γονέα του ίδιου φύλου. Αγόρια με απλό οιδιπόδειο σύμπλεγμα λιγότερο ματαίωση από μητέρα παρά από πατέρα ταύτιση με τον πατέρα αν ο πατέρας είναι αρκετά αρρενωπός ανδροπρεπής ανάπτυξη παιδιού με αντίστοιχα ανδροπρεπή Εγώ και Υπερεγώ. Αγόρια με αυστηρή, αρρενωπή προσωπικότητα μητέρας που το καταπιέζει ταύτιση του παιδιού μαζί της είτε πρωκτικά: παθητικός-θηλυπρεπής χαρακτήρας είτε φαλλικά: φαλλικός-ναρκισσιστικός χαρακτήρας ανάλογα με το στάδιο που βρισκόταν όταν ματαιώθηκε.

49 «Πρωκτική» ταύτιση (1): το αγόρι φοβάται τη μητέρα του => υιοθετεί παθητική-θηλυπρεπή στάση απέναντι στις γυναίκες (όχι προς τους άνδρες) => αναπτύσσει μαζοχιστικές διαστροφές με φαντασιώσεις αυστηρής γυναίκας, γιατί έτσι αμύνεται στις φαλλικές του επιθυμίες για τη μητέρα του, που λόγω της αυστηρότητάς της του δημιούργησαν άγχος ευνουχισμού (από την ίδια) και το έκαναν να ταυτιστεί μαζί της «πρωκτικά». «Πρωκτική» ταύτιση (2): Το αγόρι φοβάται τον πολύ αυστηρό πατέρα του => οπισθοχωρεί από τη φαλλικότητα => «πρωκτική» ταύτιση με μητέρα => παθητική-θηλυπρεπή στάση προς τους άνδρες με κύρος και εξουσία (όπως ο πατέρας του) => υπερβολική ευγένεια, υποχωρητικότητα, αλλά και ύπουλη συμπεριφορά. Το Εγώ ταυτίζεται με τη μητέρα ενώ το Υπερεγώ και το Ιδανικό Εγώ με τον πατέρα => λειτουργεί θηλυκά, αλλά θέλει να είναι αρσενικό => έντονο σύμπλεγμα κατωτερότητας.

50 «Φαλλική» ταύτιση: Το αγόρι φοβάται τη μητέρα του αλλά ταυτίζεται μαζί της φαλλικά => αναπτύσσεται ναρκισσισμός και σαδισμός εναντίον των γυναικών, επειδή έτσι εκδικείται στο πρόσωπό τους την αυστηρή μητέρα. Κορίτσια με αυστηρό και βίαιο πατέρα => αρρενωπός χαρακτήρας γυναίκας (λόγω ταύτισης μαζί του) που απωθεί τη θηλυκή συμπεριφορά προς τους άνδρες. Κορίτσια με υποχωρητικό πατέρα, που της δείχνει αγάπη => το κορίτσι διατηρεί τη θηλυκότητά του την οποία αρχικά εκδηλώνει προς τον πατέρα και αργότερα στους άλλους άνδρες (αν δεν ματαιωθεί αργότερα, στην εφηβεία, είτε από τον πατέρα, είτε από άλλα πατρικά πρότυπα). Κορίτσια με αυστηρή μητέρα => κορίτσια με παιδικότητα συμπεριφοράς ούτε αρρενωπός ούτε θηλυπρεπής χαρακτήρας => το παιδί «αποσύρεται» στη στοματική φάση της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης => εξάρτηση από μητέρα => μετέπειτα προσκόλληση σε παντρεμένες ή ηλικιωμένες γυναίκες, με ή χωρίς μαζοχιστική συμπεριφορά, ή με τάσεις παθητικής ομοφυλοφιλίας, έχουν την ανάγκη να τις φροντίζουν μεγαλύτερες γυναίκες, δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τους άνδρες, παρουσιάζουν «παιδιάστικη» συμπεριφορά.

51 ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΕΓΩ ΥΠΕΡΕΓΩ

52 Ο χαρακτήρας είναι ένας ναρκισσιστικός μηχανισμός άμυνας του Εγώ και ολοκληρώνει την ανάπτυξή του, δηλαδή εισέρχεται στο τελικό στάδιο της οριστικής του διαμόρφωσης, στην οιδιπόδεια φάση της εξέλιξης του παιδιού. i. Η σύγκρουση ενορμήσεων και εξωτερικών ματαιώσεων / απαγορεύσεων άγχος θωράκιση, ως μέσο προστασίας του Εγώ. ii. Επομένως, το Εγώ λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ ενορμήσεων και ματαιώσεων, δηλαδή μεταξύ ενορμήσεων και Υπερεγώ αφού το τελευταίο αντανακλά τις εσωτερικευμένες ματαιώσεις και συγκροτείται/δομείται με την ενέργεια των ίδιων των ενορμήσεων προκειμένου να αποφευχθεί το άγχος.

53 Σχηματικά: Ενόρμηση ματαίωση οργή άγχος θωράκιση και χαρακτήρας θωράκιση και χαρακτήρας ενδοβολή ματαιώσεων Υπερεγώ περαιτέρω καταστολή ενορμήσεων καταστολή/περιορισμός εσωτερικού άγχους που σχετίζεται με τις απαγορευμένες απαιτήσεις των ενστίκτων αύξηση λίμνασης αύξηση λιμναστικού άγχους αύξηση θωράκισης (κάποια στιγμή) εμφάνιση νευρωτικών συμπτωμάτων.

54 Η λειτουργία του χαρακτήρα στηρίζεται σε 3 αρχές: i) Αποφυγή άγχους ii) Δέσμευση λιμναστικού άγχους iii) Επιδίωξη ηδονής (όσης επιτρέπουν οι 2 πρώτες), ακόμη και από την ικανοποίηση δευτερογενών παρορμήσεων, αφού οι πρωτογενείς είναι σε μεγάλο βαθμό απαγορευμένες και αναδύονται ως διαστρεβλωμένες ανάγκες φορτισμένες ερωτικά, π.χ. ομοφυλοφιλία. Ο ιδιαίτερος τύπος χαρακτήρα που θα αναπτυχθεί εξαρτάται από τους εξής 2 καθοριστικούς παράγοντες: i. Ποιες ενορμήσεις θα ματαιωθούν (στοματικές, πρωκτικές, φαλλικές) ii. Ποιες ενστικτώδεις ενορμήσεις θα χρησιμοποιηθούν από το ίδιο το παιδί προκειμένου να καταστείλει τις πρώτες. Π.χ. χρήση πρωκτικής παρόρμησης (λόγω προγενέστερης καταστολής πρωκτικών ενορμήσεων) προκειμένου να κατασταλεί μια μεταγενέστερη φαλλική ενόρμηση διαστρωμάτωση θωράκισης.

55 Επομένως, ο χαρακτήρας καθορίζεται από έναν ποιοτικό παράγοντα, δηλαδή από το στάδιο της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης στο οποίο εκδηλώνεται η κύρια ματαίωση, και από έναν ποσοτικό, δηλαδή από τη βαρύτητα της λίμνασης (= ποσό ανεκφόρτιστης σεξουαλικής διέγερσης).

56 ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΝΕΥΡΩΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

57 Γενετήσιος Εγκατάλειψη αιμομικτικών επιθυμιών και προσήλωση σε ετερόφυλα πρόσωπα που δεν αντιπροσωπεύουν αιμομικτικό ερωτικό αντικείμενο επίλυση οιδιπόδειας σύγκρουσης χωρίς απώθηση προγενετήσιων επιθυμιών. Μετουσίωση επιθετικότητας κοινωνικά/επιστημονικά επιτεύγματα ή διεκδίκηση γενετήσιων στόχων Ελάττωση της απώθησης αύξηση της γενετήσιας ικανοποίησης

58 Οργασμική ανικανότητα. Νευρωτικός Προσήλωση σε αιμομικτικά ερωτικά αντικείμενα (λόγω μη υγιούς επίλυσης της οιδιπόδειας σύγκρουσης). Σεξουαλικότητα με έντονα στοιχεία προγενετησιότητας που λειτουργούν εις βάρος της γενετησιότητας. Εμφανής επιθετικότητα προς το περιβάλλον ή προς τον εαυτό στραμμένο ( αυτοκαταστροφικότητα, μαζοχισμός, κατάθλιψη). Αύξηση της απώθησης.

59 ΥΠΕΡΕΓΩ

60 Γενετήσιος Υπέρ της σεξουαλικότητας. αρμονική συνύπαρξη Εγώ και Πυρήνα, χωρίς αναστολές. Έλλειψη σαδισμού λόγω ανυπαρξίας της λίμνασης. Το Ιδανικό του Εγώ δεν καταπιέζει τη γενετησιότητα, γιατί τα επιτεύγματα δεν χρησιμοποιούνται ως πειστήρια ικανότητας, αλλά προκαλούν γνήσια ικανοποίηση.

61 Νευρωτικός Κατά της σεξουαλικότητας αγχώδης συνύπαρξη Εγώ και Πυρήνα λόγω της ανεπίλυτης με υγιή τρόπο αιμομικτικής επιθυμίας. Λίμναση σαδισμός. Αναπλήρωση, μέσω των κοινωνικών επιτευγμάτων, όχι όμως αρκετή ώστε να εξαλείψει το αίσθημα κατωτερότητας.

62 ΕΓΩ

63 Οργασμική ικανότητα Γενετήσιος i. Το Εγώ δεν πιέζεται από τον Πυρήνα (αφού οι πρωτογενείς ενορμήσεις ικανοποιούνται) ii. Προγενετησιότητα υποταγμένη στην προτεραιότητα της γενετησιότητας iii. Μετουσίωση της φυσικής επιθετικότητας και εν μέρει των προγενετήσιων επιθυμιών σε κοινωνικά επιτεύγματα. Δεν απωθεί τις ενστικτώδεις απαιτήσεις του Πυρήνα αλλά μπορεί να επιβάλλει κάποιους προσωρινούς ή/και οριστικούς περιορισμούς. Μπορεί να έχει κάποια «μαλακή» ή προσωρινή θωράκιση (ανάλογα με τις εξωτερικές περιστάσεις). Δίνεται στην ερωτική πράξη και με την ηδονή αυξάνεται η αυτοεκτίμησή του. Δεν έχει σημαντικές απωθήσεις. Λύνει αποτελεσματικά τις συγκρούσεις του. Έχει γνήσια κοινωνικότητα.

64 Νευρωτικός Οργασμική ανικανότητα i. Εγώ εχθρικό προς τον Πυρήνα και δουλικό προς το Υπερεγώ, αλλά σαγηνεύεται από το πρώτο και επαναστατεί κατά του δεύτερου, άρα συμπιέζεται και από τα δύο. ii. «Μόλυνση» γενετησιότητας από έντονες προγενετήσιες επιθυμίες. iii. Δέσμευση της επιθετικότητας από τη θωράκιση Ελάττωση ικανότητας για κοινωνικά επιτεύγματα

65 Άκαμπτη, «σκληρή» θωράκιση, υποταγμένη στον τρόπο διαχείρισης της οιδιπόδειας σύγκρουσης. Αδυναμία παράδοσης στην ερωτική πράξη, «καυχησιακή» συμπεριφορά για τις σεξουαλικές «επιδόσεις» ή ενοχές που είτε αναπληρώνουν το αδύναμο Εγώ ή το τυραννούν. Έντονες απωθήσεις. Άλυτες ή μακρόχρονες ενεργές συγκρούσεις. Αντικοινωνικότητα ή ψευδοκοινωνικότητα.

66 ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

67 Γενετήσιος χαρακτήρας: οργασμική ικανότητα και μετουσίωση. Νευρωτικός χαρακτήρας: οργασμική ανικανότητα και αντιδραστικός μηχανισμός. Φρόιντ: μετουσίωση = εκτροπή σεξουαλικής επιθυμίας προς άλλη κατεύθυνση και σκοπό που θεωρείται κοινωνικά ανώτερος. Ράιχ: Προϋπόθεση μιας επιτυχημένης μετουσίωσης είναι η ύπαρξη μιας υγιώς ρυθμισμένης σεξουαλικής οικονομίας, δηλαδή η μη ύπαρξη χρόνιας λίμνασης.

68 Αντιδραστικός σχηματισμός Είναι το αποτέλεσμα του συνόλου της χαρακτηροθωράκισης που αποτελεί τη βάση των μεταγενέστερων συγκρούσεων και συμπτωμάτων και τροφοδοτείται από τη λίμναση. Χαρακτηριστικά του αντιδραστικού σχηματισμού: καταναγκαστικός, δηλαδή ό,τι επιτυγχάνει το Εγώ είναι αποτέλεσμα της επιβολής του αυστηρού Υπερεγώ επί ενός «ανήσυχου» Πυρήνα. η πράξη του επιτεύγματος είναι πιο σημαντική από το αποτέλεσμά του. η αναστολή η διακοπή του επιχειρούμενου επιτεύγματος προκαλεί άγχος ή εκνευρισμό. το επίτευγμα δεν είναι ούτε παραγωγικό, ούτε δημιουργικό, ούτε κοινωνικά επωφελές.

69 Αντιπαραβολή μηχανισμών μετουσίωσης και αντιδραστικού σχηματισμού. αρχικός σκοπός μετουσιωμένος αντιδραστικός σχηματισμός όχι απώθηση, αλλά άρνηση της ικανοποίησης και αλλαγή της κατεύθυνσης από το Εγώ αναστροφή της κατεύθυνσης απώθηση της ενόρμησης και στροφή της εναντίον του εαυτού απώθηση ο αρχικός σκοπός διατηρείται στο ασυνείδητο Π: Πυρήνας = πηγή πρωτογενών ενορμήσεων Σ: Αρχικός και μετουσιωμένος σκοπός = επίτευγμα ΑΣ: Αντιδραστικός σχηματισμός: εκλογικευμένη δραστηριότητα (αντιπαραγωγική, μη επωφελής κοινωνικά, προκαλεί άγχος η διακοπή της, «καλύπτει» απωθημένες ενορμήσεις)

70 ΨΥΧΙΚΗ ΕΠΑΦΗ & ΝΕΥΡΟΦΥΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

71 Σύγκρουση ενστίκτων και ματαιώσεων Προκαλεί εσωτερική σύγκρουση Εγώ & Υπερεγώ, με το πρώτο να διαμεσολαβεί μεταξύ του δεύτερου και των απαιτήσεων του Πυρήνα. Υπερεγώ: εσωτερικευμένες ματαιώσεις = ηθική. Εγώ & Υπερεγώ: λειτουργούν στον χώρο της Ψυχολογίας. Πυρήνας: αφορά στον χώρο της βιολογίας και φυσιολογίας. Φρόιντ: Η αντίδραση στη θεραπεία ανάγεται στο ένστικτο του θανάτου. Ράιχ: Λάθος, οφείλεται στο μη αναλυμένο απωθημένο μίσος και εμφανίζεται μεταμφιεσμένη ως θετική μεταβίβαση (πρόκειται για αντιδραστικό σχηματισμό).

72 Αυτή η διαφορετική τοποθέτηση έβαλε τις βάσεις της τεχνικής ανάλυσης του χαρακτήρα. i. Πρώτα αναλύουμε την αρνητική στάση του αναλυόμενου στη θεραπεία και μετά δίνουμε ερμηνείες. ii. Αποκαλύπτουμε στον αναλυόμενο την αμυντική λειτουργία της θετικής του μεταβίβασης, μέχρι αυτή να συνειδητοποιηθεί, οπότε μετατρέπεται είτε σε μίσος, είτε σε αιμομικτικές ιδέες (επειδή ταυτίζει τον θεραπευτή με τον γονέα του αντίθετου φύλου, αν ο πρώτος έχει αντίθετο φύλο με τον αναλυόμενο). iii.δεν αναλύουμε το υλικό του αναλυόμενου, όπως αυτό αναδύεται με τον ελεύθερο συνειρμό, αλλά πρώτα αναλύομε τη θετική και αρνητική μεταβίβαση.

73 Πορεία της ανάλυσης του χαρακτήρα: 1. Χαλάρωση των χαρακτηρολογικών αντιστάσεων. 2. Πλήρης αποδόμηση της χαρακτηρολογικής θωράκισης επανεμφάνιση οιδιπόδειας σύγκρουσης. 3. Επίλυση της σύγκρουσης η σεξουαλικότητα αποβάλλει τις προγενετήσιες καθηλώσεις. 4. Επανεμφάνιση γενετήσιου άγχους (του πρωταρχικού γενετήσιου σταδίου της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης) 5. Εμφάνιση άγχους οργασμού και αποκατάσταση της οργασμικής ικανότητας (τελικό στάδιο) Οιδιπόδεια σύγκρουση: η αναστολή, καταστολή, ματαίωση και τελικά η απαγόρευση της σεξουαλικής επιθυμίας του παιδιού για τον γονέα του αντίθετου φύλου.

74 Οιδιπόδειο σύμπλεγμα: η σύγκρουση της σεξουαλικής επιθυμίας για τον γονέα του αντίθετου φύλου (που εκδηλώνεται στο γενετήσιο στάδιο) δεν επιλύεται υγιώς, αλλά η όποια χαρακτηρολογική της επίλυση εσωτερικεύεται ασυνείδητα. Η σύγκρουση «επιλύεται» νευρωτικά, με την ανάπτυξη του χαρακτήρα, ή υγιώς, με την αποδοχή του ερωτικού ενδιαφέροντος και της στροφής του προς άλλους λιμπιντικούς στόχους υγιής σεξουαλική οικονομία και αυτορρύθμιση. Υπενθύμιση: ο χαρακτήρας είναι το αποτέλεσμα της άμυνας του Εγώ, που συνθλίβεται από τις απαιτήσεις του Πυρήνα, δηλαδή από τις πρωτογενείς ενορμήσεις και τις απαγορεύσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος, που εσωτερικεύονται και σχηματίζουν το Υπερεγώ.

75 ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΜΗΣΗΣ

76 Καταστολή: αρχικά εξωτερικά και στη συνέχεια μέσω της ενέργειας της ίδιας ή άλλης ενόρμησης ( εσωτερικός διχασμός ενόρμηση της ενόρμησης)

77 Καταστολή διχασμός πρωτογενούς ενόρμησης Υποκατάστατη επαφή, ως αποτέλεσμα της καταστολής, η οποία τροφοδοτείται ενεργειακά, και αυτή, από την ενέργεια της ίδιας της ενόρμησης που αφού διχαστεί λειτουργεί ως άμυνα και καταστέλλει την εξασθενημένη πλέον (λόγω διχασμού) πρωτογενή ενόρμηση.

78 Παράδειγμα υποκατάστατης επαφής: Το συνεχές φλερτάρισμα του υστερικού χαρακτήρα, το οποίο αφενός εκφράζει τις απωθημένες γενετήσιες ορμές που στρέφονται προς τον κόσμο (δηλαδή αντανακλά ακόμα τις αρχικές απαιτήσεις της γενετήσιας ενόρμησης), αφετέρου, όμως, λειτουργεί και ως άμυνα εναντίον της γενετήσιας επιθυμίας, γιατί υιοθετείται προκειμένου να ανιχνευθεί ο γενετήσιος κίνδυνος και ανάλογα να αντιμετωπιστεί.

79 Εκφόρτιση φαλλικών και γενετήσιων χαρακτήρων Όσοι χαρακτήρες έφτασαν στο φαλλικό και γενετήσιο στάδιο χωρίς σοβαρές προγενετήσιες καθηλώσεις, δεν εμφανίζουν συμπτώματα από αντιδραστικούς σχηματισμούς η επίλυση συγκρούσεων και η εκφόρτιση των εντάσεων μπορεί να γίνει μόνο με την επιθετικότητα για τους φαλλικούς και με την έλλειψη επαφής ή τη φυγή για τους υστερικούς χαρακτήρες. Η αλλαγή της κατεύθυνσης των ενορμήσεων (= αντιδραστικός σχηματισμός) δεν συμβαίνει και επομένως δεν εμφανίζεται υποκατάστατη επαφή. Άρα, σε περίπτωση απειλής, ο φαλλικός θα κινηθεί φαλλικά και ο υστερικός γενετήσια, δηλαδή επιθετικά ο πρώτος και προκλητικά (ανικανοποίητος) ή ασκητικά (καταπιεσμένος) ο δεύτερος.

80 ΔΙΤΤΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΝΟΗΣΗΣ Η νόηση είναι μια νευροφυτική λειτουργία και επενδύεται συναισθηματικά. Μπορεί να λειτουργήσει αμυντικά μέσω εκλογίκευσης, που αμύνεται εναντίον τής συνειδητοποίησης και της ενσυναίσθησης (αποσύρεται από τον κόσμο) Μπορεί να λειτουργήσει ς μέσο ολοκληρωμένης κατανόησης του περιβάλλοντος κόσμου και των ανθρώπων (τείνει προς τον κόσμο).

81 H ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ

82 φόβος για την εξουσία (2) φόβος για την οργή που νιώθει (4) απαξίωση των άλλων, εξουσιολαγνεία (1) οργή προς την εξουσία (3) Κάθε καταπιεσμένη παρόρμηση λειτουργεί η ίδια ως άμυνα μιας βαθύτερης, πιο απωθημένης παρόρμησης, μέχρι την ανάδυση των πρωτογενών ενορμήσεων του Πυρήνα

83 Πορεία της ανάλυσης του χαρακτήρα: (1) (2) (3) (4) κ.ο.κ. πρωτογενείς ενορμήσεις Όλες οι παρορμήσεις είναι άμυνες εναντίον των υποκειμένων τους, δηλαδή η (1) της (2), η (2) της (3) κ.ο.κ.

84 ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΑΦΗΣ Ως επαφή, στην οργονομία, θεωρούμε την αδιατάρακτη αντίληψη της βιολογικής διέγερσης, η οποία εκδηλώνεται με την κίνηση της ενέργειας του βιοσυστήματος. Επαφή Αντίληψη Διέγερση

85 ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ Χωρίς θωράκιση ελεύθερη ροή νευροφυτικής διέγερσης (φόρτισης και εκφόρτισης) Τρισδιάστατη αντίληψη του σώματος και ηδονική ενότητα αισθήσεων και συναισθημάτων. Γνώση του σώματος, επίγνωση των επιθυμιών και των αναγκών (επαφή με πυρήνα και των πρωτογενών ενορμήσεών του). Αίσθηση ανεξαρτησίας. Επίγνωση της θωράκισης, αν υπάρχει, σαν ξένο σώμα και πρόκληση αισθήματος ματαίωσης. Σοβαρή θωράκιση στρεβλή αντίληψη του εαυτού, αίσθηση ανελευθερίας και εξάρτησης.

86 ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πρόσληψη περιβάλλοντος μέσω αισθητικών εντυπώσεων και ανταπόκριση με αισθήματα και νοητική επεξεργασία. Ευχάριστο περιβάλλον Ηδονή Επιδίωξη επαφής και δυσάρεστο Δυσαρέσκεια ή άγχος Aπόσυρση επαφής Ολοκληρωμένη επαφή με το περιβάλλον τρισδιάστατη αίσθηση ενεργειακής ροής σε όλο το σώμα, διόφθαλμη όραση, υπευθυνότητα. ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ Ο ανώτερος βαθμός επαφής. Αισθάνεται ότι της ανήκει, θέλει να την προστατεύσει και την σέβεται. Συμβαίνει κατά τον οργασμό (γενετήσιο και στοματικό).

87 ΑΝΙΜΙΣΜΟΣ - ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ Η επαφή με τον πυρήνα είναι η βάση όλων των θρησκειών, που ωθεί τον άνθρωπο να κινηθεί σε κάτι που βρίσκεται έξω από αυτόν και είναι ευρύτερο, τον εμπεριέχει και τον «καλεί» να το συναντήσει. Όταν υπάρχει άγνοια, αλλά η επαφή είναι αδιατάρακτη Ανιμισμός (ύπαρξη θεότητας σε όλα). Η διαστρεβλωμένη επαφή με τον πυρήνα Θρησκείες Πλήρης επαφή και γνώση Oργονομικός λειτουργισμός Πλήρης έλλειψη επαφής Μηχανικισμός

88 Παρόρμηση που απωθεί (αμυντική λειτουργία ή εξωτερική καταστολή της διχασμένης παρόρμησης) Διχασμός ενδιάμεσο στρώμα Έλλειψη επαφής άγχος επιθυμία, παρόρμηση, ενόρμηση

89 Αποτέλεσμα αντίθεσης δυο αντίρροπων νευροφυτικών ρευμάτων (της επιθυμίας και της καταστολής της). Ψυχικό ισοδύναμο της σωματικής ανοργονίας. Το ενεργειακό βιοσύστημα του ανθρώπου δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον λόγω της παρεμβολής της θωράκισης, η οποία είτε απορροφά τις πρωτογενείς ενορμήσεις καταπιέζοντάς τις πλήρως, είτε τις διαστρεβλώνει.

90 ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΑΦΗΣ Αίσθημα εσωτερικής απομόνωσης, σωματική αναισθησία ή υπαισθησία λόγω της ανεσταλμένης ροής του νευροφυτικού ρεύματος. Ελαττωμένη αίσθηση των γεννητικών οργάνων ή πλήρης έλλειψη της αίσθησής τους, άγχος οργασμού (χαρακτηριστικό της τελικής φάσης της θεραπείας). Επιφανειακή επικοινωνία. Οι σχιζοφρενείς αισθάνονται ότι είναι αποσυνδεδεμένοι από τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους, όλα τούς φαίνονται παράξενα και ξένα, έχουν παραισθήσεις και παθαίνουν αποπροσωποποίηση. Απόσυρση επαφής υγιών ανθρώπων: 1. Σε έντονη δυσαρέσκεια, πόνο, ψυχική οδύνη. 2. Σε αδιάφορες ή βαρετές καταστάσεις.

91 Πότε εμφανίζεται η έλλειψη επαφής Κάθε φορά που αφαιρείται ένα στρώμα θωράκισης εμφανίζονται 3 πράγματα και με την εξής σειρά: 1. Άγχος, επειδή η πρωτογενής ενόρμηση κινείται ελεύθερα. 2. Το συναίσθημα που κατέστειλε η θωράκιση αυτή και ανακούφιση από την εκτόνωσή του. 3. Έλλειψη επαφής, από την ισορροπία καταπιεστικών απαγορεύσεων και καταπιεσμένων ενορμήσεων, εξαιτίας άλλου στρώματος θωράκισης.

92 Θεραπευτική αντιμετώπιση της έλλειψης επαφής: Εξάλειψη μέσω αποδόμησης της αμυντικής λειτουργίας της διχασμένης παρόρμησης, ενόρμησης ή επιθυμίας άγχος. Απελευθέρωση της απωθημένης παρόρμησης, ενόρμησης ή επιθυμίας, που βρίσκεται κάτω από το στρώμα της έλλειψης επαφής, ώστε να κατευθυνθεί προς τον κόσμο και να εκφορτιστεί. Περιγραφή της συμπεριφοράς του αναλυόμενου, ώστε να την κατανοήσει και να συνειδητοποιήσει την αναντιστοιχία των επιδιώξεων του ιδανικού του Εγώ και του τρόπου της ζωής του, με αποτέλεσμα να νιώσει άγχος που τον κινητοποιεί προκειμένου να αλλάξει. Κάτω από την έλλειψη επαφής υπάρχει πάντα το άγχος οργασμού και ο φόβος της επαφής με τους ανθρώπους και την πραγματικότητα.

93 Πορεία χαρακτηραναλυτικής τεχνικής: Αποδόμηση ψυχικής και σωματικής θωράκισης και ξεπέρασμα της έλλειψης επαφής. Ανάδυση του άγχους οργασμού (στην τελική φάση της θεραπείας, μετά την εξάλειψη της θωράκισης που το δέσμευε). Διάλυση αναστολών του ακούσιου οργασμικού σπασμού.

94 ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΕΠΑΦΗ Μετά την απώλεια της πραγματικής επαφής, λόγω της διαταραγμένης νευροφυτικής ροής του βιοσυστήματος, ο οργανισμός, στην προσπάθειά του να εδραιώσει επικοινωνία με τον εαυτό του και τον εξωτερικό κόσμο, αναπτύσσει υποκατάστατες λειτουργίες επαφής, οι οποίες, επίσης, συντηρούνται από τη νευροφυτική ενέργεια των ενστίκτων. Η διακοπή της προκαλεί άγχος ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με την πραγματική επαφή.

95 Παράδειγμα 1: Η επιτηδευμένα στοργική και τρυφερή συμπεριφορά μεταξύ των συζύγων, ως υποκατάστατη επαφή της ανυπαρξίας γενετήσιας σχέσης, συντηρείται από την ενέργεια της γενετήσιας επιθυμίας. Παράδειγμα 2: Η παθητική-θηλυπρεπής συμπεριφορά συντηρείται από την πρωκτική νευροφυτική ενέργεια και αποτελεί υποκατάστατη επαφή της κατεσταλμένης γενετήσιας επαφής

96 Ενδείξεις και συμπτώματα της υποκατάστατης επαφής (ενδεικτικές αναφορές): 1. Υποκριτική συμπεριφορά (σκόπιμη ή ασυνείδητη, π.χ. ευγένεια αεροσυνοδού, υπομονή εκπαιδευτικού, οικειότητα και φιλική συμπεριφορά πωλητή). 2. Σεξουαλική ασυδοσία («φάσωμα»). 3. Κομπασμός για σεξουαλικά «επιτεύγματα». 4. Επιτηδευμένος τρόπος ομιλίας. 5. Προσποιητή εγκαρδιότητα. 6. Ακατάσχετη πολυλογία για θέματα που δεν ενδιαφέρουν τους άλλους ή προς αποφυγή συναισθημάτων.

97 Θεραπεία υποκατάστατης επαφής Δείχνουμε στον αναλυόμενο τους τρόπους της υποκατάστατης επαφής που χρησιμοποιεί και του ζητάμε να τους σταματήσει. Όταν το επιτυγχάνει εμφανίζεται άγχος, το οποίο μας οδηγεί στο γενετήσιο άγχος. Τα προβλήματα επαφής (έλλειψης και υποκατάστατης) αντιμετωπίζονται στην τελική φάση της θεραπείας, κυρίως με την εμφάνιση του άγχους επαφής και του γενετήσιου άγχους.

98 Άγχος ευνουχισμού Οφείλεται σε: απειλή ευνουχισμού ή σε περιτομή. Τα αποτελέσματά του εξηγούν συμπεριφορές και συμπτώματα του αναλυόμενου αλλά το ίδιο εμφανίζεται καθαρά όταν η θεραπεία φτάσει στη λεκάνη, δηλαδή όταν έχουν αποθωρακιστεί οι 6 προηγούμενες ζώνες. Αίσθημα εξωτερικής απειλής από πρόσωπα εξουσίας, προϊστάμενο, θεραπευτή. Φόβος για την ακεραιότητα των γεννητικών οργάνων.

99 Γενετήσιο άγχος Το διακρίνουμε σε προοργασμικό και άγχος οργασμού. Προοργασμικό: Εμφανίζεται με την εδραίωση της γενετήσιας προτεραιότητας δυσανεξία και αποφυγή σεξουαλικής διέγερσης, επιφανειακότητα, σκέψεις πτώσης, αισθήσεις σωματικής διάλυσης και μεγάλης δυσφορίας, άγχος στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να εμφανιστεί μετά τον τοκετό λόγω υπερβολικής φόρτισης της λεκάνης και εκφόρτισής της με την έξοδο του μωρού (προσοχή στη διαφορική διάγνωση με επιλόχεια κατάθλιψη ή ψύχωση).

100 Άγχος οργασμού: Εμφανίζεται πριν την τελική παράδοση του οργανισμού στην κορύφωση του οργασμού, αφού μέχρι τότε η σεξουαλική πράξη προχωρούσε απρόσκοπτα και ήταν ηδονική. Συμπτώματα: Πόνος στο πέος, σπασμοί ή ανηδονία κόλπου, αισθήσεις επερχόμενου θανάτου, διάλυσης ή πτώσης του σώματος, φόβος τρέλας. Αντιμετώπιση: Ενθάρρυνση και λύση ακαμψιών λεκάνης. Η υποκατάστατη επαφή αντανακλά την αντίφαση φύσης-πολιτισμού, και εκφράζεται στο προσωπείο του χαρακτήρα ως «πολιτισμένη συμπεριφορά». Ουσιαστικά αποτελεί έναν συμβιβασμό μεταξύ της λαχτάρας για ευτυχία, μέσω της γενετήσιας ικανοποίησης και του άγχους οργασμού που επέβαλε η ηθική του πατριαρχικού πολιτισμού.

101 ΨΥΧΙΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

102 α) Έννοια διασπαστικής έκρηξης του εαυτού Αποδόμηση θωράκισης ανάδυση φόβου απώλειας ελέγχου αντίσταση προς τη θεραπεία παθητική στάση και προσδοκία ενεργούς ανάμειξης του θεραπευτή («εσύ πρέπει να με κάνεις καλά») ασυνείδητος φόβος εκρηκτικής διάσπασης του εαυτού από τη διάτρηση της θωράκισης που θα επιφέρει ο δραστήριος θεραπευτής. β) Θεωρία περί του ενστίκτου του θανάτου (Φρόιντ) Το άγχος οργασμού προκαλεί έντονο άγχος / φόβο θανάτου, λόγω του φόβου απώλειας του ελέγχου κατά την οργασμική παράδοση στην κορύφωση της σεξουαλικής διέγερσης, που «εκρήγνυται» και εκφράζεται με χαρακτηριστικές λέξεις: «λιώνω», «σβήνω», χάνομαι» κ.λπ.

103 Κοινός παρονομαστής θανάτου και οργασμού (που ταυτίζονται λόγω του άγχους οργασμού) είναι η διάλυση, το «λιώσιμο» του Εγώ, η θόλωση της συνείδησης κατά την οργασμική εκφόρτιση Άρα: επιθυμία θανάτου = επιθυμία οργασμικής εκφόρτισης

104 Ο ΜΑΖΟΧΙΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

105 Ο μαζοχισμός αποτελεί δευτερογενή παρόρμηση, που αναπτύχθηκε από την εξωτερική καταστολή πρωτογενών γενετήσιων ενορμήσεων. Την καταστολή στη συνέχεια ανέλαβε η θωράκιση. Ο μαζοχιστής φαίνεται να επιδιώκει την οδύνη, ενώ στην πραγματικότητα επιζητά την ηδονή. Επειδή όμως η τελευταία τού προκάλεσε πόνο, λόγω της επαναλαμβανόμενης ενόρμησης και της απαγόρευσης ή τιμωρίας της, ανέπτυξε και φόβο τιμωρίας. Ο φόβος τιμωρίας συνεπάγεται καταστροφική απειλή του Εγώ και επομένως γενικευμένη σύσπαση του οργανισμού (= θωράκιση και ιδιαίτερα της λεκάνης, αφού εκεί συγκεντρώνεται η περισσότερη σεξουαλική διέγερση που επιδιώκει απαιτητικά και έντονα την εκφόρτισή της).

106 Άρα, η σεξουαλική διέγερση επιφέρει τον ασυνείδητο φόβο τιμωρίας που απαγορεύει τη σεξουαλική εκφόρτιση και επομένως, η επιθυμία για κακοποίηση του μαζοχιστή οφείλεται στο ότι η τελευταία αποτελεί τη μόνη διέξοδό του, προκειμένου να εκφορτίσει τη συσσωρευμένη σεξουαλική του διέγερση ενώ, ταυτόχρονα, ανακουφίζει και τις ενοχές του γιατί την προκαλούν άλλοι, χωρίς ο ίδιος να φέρει προσωπική ευθύνη γι αυτό. Συμπερασματικά: Δεν υπάρχει πραγματική επιθυμία για πόνο ή ανηδονία, αλλά μόνο ο φόβος της ηδονής, η οποία στην πραγματικότητα πάντα επιδιώκεται. Είναι ο φόβος της τιμωρίας που οδηγεί στη μαζοχιστική συμπεριφορά και όχι το «ένστικτο» του θανάτου, όπως λανθασμένα υποστήριξε ο Φρόιντ.

107 ΓΕΝΕΤΗΣΙΟΤΗΤΑ

108 Επιτυγχάνεται στο τελικό στάδιο της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης, 4-5 ετών, εφόσον δεν υπάρχουν σοβαρές προγενετήσιες καθηλώσεις εδραίωση γενετήσιας προτεραιότητας. Τα γεννητικά όργανα από πριν προσέφεραν ηδονή ως μία ερωτογενής ζώνη, αλλά επρόκειτο για μία περιορισμένης δυναμικότητας ηδονή (σε κάθε στάδιο η ηδονή της αντίστοιχής του ζώνης είναι πιο έντονη από την ηδονή κάθε άλλης). Στο γενετήσιο στάδιο η ηδονή σχετίζεται άμεσα με την επαφή και υπέρθεση με το άλλο φύλο και με τη συνειδητή επιδίωξή της και κυρίως με την αγάπη.

109 Αυνανισμός Προκαταρκτικός, προπαρασκευαστικός ο ρόλος του αυνανισμού στη σημερινή κοινωνία χαρακτηριστικό παράδειγμα η προεφηβική σεξουαλικότητα στα νησιά Τρόμπριαντ. Τα κορίτσια μέχρι την εφηβεία ερεθίζουν την κλειτορίδα, ενώ από την εφηβεία και μετά ο ερεθισμός του κόλπου είναι περισσότερο ηδονικός. Αυτό δεν ισχύει όταν η γυναίκα έχει σοβαρή φαλλική καθήλωση. Β. Ράιχ: Είναι πιθανόν ο παιδικός οργασμός να μην έχει κορύφωση (λόγω έλλειψης υγρών στον κόλπο;) Η εμπειρία του πρώτου αυνανισμού (ηδονική ή μη) και η απενοχοποιημένη πρακτική του αποτελούν αξιόπιστα προγνωστικά κριτήρια για την εξέλιξη της θεραπείας. Θεωρείται παθολογικός όταν ο ενήλικος τον προτιμά και καταφεύγει σε αυτόν, αποφεύγοντας την ετερόφυλη σεξουαλική επαφή.

110 ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΗΣΙΟΤΗΤΗΤΑ

111 α) Κοινωνικής αιτιολογίας: Άγνοια λόγω παραπληροφόρησης, οικονομικές δυσκολίες που δυσχεραίνουν τη συνεύρεση των εραστών ή την καθιστούν αγχώδη με αποτέλεσμα να ελαττώνουν την ηδονή και την ικανοποίηση, φόβος εγκυμοσύνης, θρησκευτικές προκαταλήψεις αντισύλληψης, δυσπιστία έναντι των αντισυλληπτικών μεθόδων, διακεκομμένη συνουσία, χρήση προφυλακτικών, ασυμβατότητα ενεργειακών συστημάτων των εραστών. Τα εμπόδια αυτά μπορούν να ξεπεραστούν με τη σωστή πληροφόρηση και εφόσον αντιμετωπιστούν τα οικονομικής φύσης ζητήματα.

112 β) Βιοπαθητικής αιτιολογίας: Αυτά δεν αντιμετωπίζονται με την πληροφόρηση, την εκπαίδευση ή με την οικονομική άνεση, γιατί οφείλονται στη θωράκιση που είναι μόνιμη και ανατέλλει τον οργασμικό σπασμό σταθερά. Ενδείξεις χρόνιας θωράκισης αποτελούν: Φαντασιώσεις σαδιστικές, μαζοχιστικές, ομοφυλοφιλικές, διαστροφικές, βιασμού (σε άντρες και γυναίκες κυρίως). Η ψυχαναγκαστική, από καθήκον, σεξουαλική πράξη χωρίς να υπάρχει πραγματική επιθυμία.

113 Η «εκτέλεση» της πράξης για να εκφορτιστεί η «ένταση» ή ως αγχολυτικό, χωρίς να υπάρχει αγάπη, τρυφερότητα και σεβασμός για τον ερωτικό σύντροφο. Έλλειψη προκαταρκτικών χαδιών, βιασύνη. Έλλειψη διέγερσης, χαλαρή στύση, ξηρότητα κόλπου. Κράτημα αναπνοής, συγκράτηση γενική του σώματος. Βίαιες, σκληρές, μηχανικές κινήσεις.

114 ΦΥΣΗ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ του Πίτερ Κριστ

115 3 επίπεδα βιοψυχικής λειτουργικότητας Προσωπείο: επίπεδο προσωπικότητας, χωρίς επαφή με τον πυρήνα λόγω της ύπαρξης ενδιάμεσου στρώματος. Δευτερογενές στρώμα (ψυχικής υφής, ταυτόσημο με τον χαρακτήρα): ανάδυση δευτερογενών παρορμήσεων Πυρήνας (βιολογικό υπόβαθρο, σταθερό, δεδομένο εκ γενετής): εκδήλωση πρωτογενών ενορμήσεων

116 Προσωπείο: Η προσωπικότητα, το εξωτερικό στρώμα, η «φλούδα» του χαρακτήρα και λειτουργεί διαφορετικά στην υγεία και στη νεύρωση. Υγεία: Ο πυρήνα του ατόμου, μέσω του προσωπείου, έρχεται σε άμεση επαφή με τον κόσμο, γιατί δεν παρεμβάλλεται το ενδιάμεσο στρώμα άμεση ικανοποίηση ενορμήσεων, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις όπου η καθυστέρηση οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση και δείχνει τη δύναμη και συγκρότηση του γενετήσιου χαρακτήρα.

117 Νεύρωση: Το προσωπείο ελέγχει το δευτερογενές στρώμα, δηλαδή τις δευτερογενείς παρορμήσεις του χαρακτήρα, ενώ το δευτερογενές στρώμα δεσμεύει την ενέργεια του πυρήνα. Διαταραχές προσωπικότητας: Το προσωπείο αποτυγχάνει να καταστείλει τις δευτερογενείς παρορμήσεις => ανεξέλεγκτη ανάδυσή τους. Διαταραχές του χαρακτήρα: Το δευτερογενές στρώμα είναι συμπιεσμένο. Ούτε μπορεί να συγκρατήσει, δηλαδή να καταστείλει αποτελεσματικά, τις πρωτογενείς ενορμήσεις του πυρήνα, αλλά ούτε και να τις αφήσει ελεύθερες να εκφραστούν προς τα έξω

118 Χρόνος ανάπτυξης κάθε επιπέδου Πυρήνας: Από τη σύλληψη μέχρι τη γέννηση. Ενδιάμεσο στρώμα (Δευτερογενές ή μεσαίο): Από το 1ο τραύμα μέχρι και την «επίλυση» της οιδιπόδειας σύγκρουσης, 5-6 ετών. Προσωπείο: Από τη σύλληψη, αλλά κυρίως αναπτύσσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του από 5-6 ετών (χρόνος οριστικής «επίλυσης» της οιδιπόδειας σύγκρουσης) μέχρι και την εφηβεία.

119 Σχέση διάγνωσης και κόκκινου νήματος του Τσαρλς Κόνια Κόκκινο νήμα: Ο πιο χαρακτηριστικός τρόπος επαφής του ανθρώπου με τον εξωτερικό κόσμο, η κύρια άμυνά του διαχέεται σε όλο το ενδιάμεσο (σε υγιείς) ή το δευτερογενές στρώμα (σε νευρωτικούς). Πώς εκδηλώνεται: Φιλικότητα, ειλικρίνεια, σοβαρότητα, επιφυλακτικότητα, πιεστικότητα, ταπεινότητα, εγκαρδιότητα. Συχνά η ιδιότητα αυτή αποδίδεται εύστοχα με κάποιο ρόλο: παπάς, πράκτορας, «μπάτσος», Σαμψών, Στάλιν ή με κάποιο ζώο: χελώνα, λαγός, ποντίκι

120 Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί στη θεραπεία, όπως και η σωστή διάγνωση και να έχουμε κατά νου ότι πάντα θα χαρακτηρίζει τον άνθρωπο, ακόμη και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της θεραπείας του. Είναι πιθανόν στην πορεία της ανάλυσης να εμφανιστεί και το αντίθετό του, με το οποίο συχνά να εναλλάσσεται (δύσπιστος / αφελής, πρόθυμος / αντιδραστικός κ.ο.κ.). Εμφανίζεται κάθε φορά μπροστά από ένα νέο στρώμα θωράκισης και όταν υποχωρεί με την ανάλυση εμφανίζεται ένα ακόμη βαθύτερο στρώμα θωράκισης

121 ΥΓΙΗΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗ των Ρίτσαρντ Σουόρτσμαν και Μάικλ Γκανζ Μεγάλη η σημασία της υγιούς, φορτισμένης μήτρας, που είναι οργασμική, αντέχει και απολαμβάνει τη διαστολή κατά την εγκυμοσύνη υγιής πυρήνας εμβρύου. Κρίσιμη η επίδραση του τοκετού και οι συνθήκες των πρώτων ημερών της ζωής του νεογέννητου. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η ποιότητα της επαφής που έχει η μητέρα με το μωρό της. Αν η ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη έχει ολοκληρωθεί χωρίς σημαντικά τραύματα, τότε το παιδί δεν θωρακίζεται σοβαρά ικανότητα αυτορρύθμισης. Το παιδί εκτός από αγάπη χρειάζεται και πειθαρχία προκειμένου να γίνει υπεύθυνο και να μάθει να σέβεται τους άλλους και να μην συμπεριφέρεται ασύδοτα.

122 Χρειάζεται να διακόπτεται η ανάρμοστη συμπεριφορά, να καταστέλλονται οι δευτερογενείς παρορμήσεις και να ικανοποιούνται οι πρωτογενείς ενορμήσεις, να καταστέλλεται η παρορμητικότητα ανακούφιση από το άγχος, γιατί το παιδί που δεν έχει όρια δεν ξέρει πού πρέπει να σταματήσει και βασανίζεται από το άγχος του όσον αφορά στο τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται, με αποτέλεσμα είτε να γίνεται προκλητικό, είτε διαρκώς να δοκιμάζει τα όρια των άλλων. Προσοχή στους χαρακτήρες της Συγκινησιακής Πανούκλας (ΣΠ), γιατί τα παιδιά, λόγω του αυθορμητισμού και της ζωντάνιας τους, διεγείρουν την ΣΠ και προκαλούν τις αντιδράσεις αυτών των χαρακτήρων.

123 Χαρακτήρας της Συγκινησιακής Πανούκλας Είναι γενετήσια ματαιωμένος, έχει σαδιστικές δευτερογενείς παρορμήσεις και προσπαθεί να επιβάλλει στους άλλους τις απόψεις του, κρύβοντας τα πραγματικά του κίνητρα και εκλογικεύοντας τη συμπεριφορά του. Όταν αποκαλύπτονται τα κίνητρά του νιώθει άγχος και γίνεται επιθετικός. Κάθε δραστηριότητα που αποσκοπεί στην ικανοποίηση των φυσικών, γενετήσιων επιθυμιών, ή αποτελεί εκδήλωσή τους, του προκαλεί έντονο άγχος και τον ωθεί να την καταστείλει.

124 Συχνό φαινόμενο η παρανόηση της έννοιας της αυτορρύθμισης, στο όνομα της οποίας πολλοί γονείς που έχουν κάποια γνώση της οργονομίας, παραιτούνται από την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών τους, με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται απείθαρχα και παρορμητικά, ανεύθυνα και ασύδοτα που δεν σέβονται τους άλλους και τα δικαιώματά τους. Ουσιαστικά, η στάση αυτή των γονιών που οφείλεται στη δική τους έλλειψη επαφής έχει τα ίδια αποτελέσματα με την αυστηρή και ψυχαναγκαστική ηθική διαπαιδαγώγηση.

125 Οι γονείς που έχουν υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό τους και τα παιδιά τους, αναπτύσσουν εύκολα και συχνά ενοχές όταν αποτυγχάνουν να είναι αυτοί «άψογοι» και τα παιδιά τους απολύτως υγιή και αθωράκιστα. Χρειάζεται να αποδεχτούν ότι δεν είναι τέλειοι και ως εκ τούτου και τα παιδιά τους δεν γίνεται να είναι εντελώς αθωράκιστα και γενετήσιοι χαρακτήρες. Οι θεραπευτές οφείλουν να τους βοηθήσουν να αποδεχτούν την πραγματικότητα, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ενοχές τους, που μόνο κακό προξενούν αφού ενισχύουν την ανοχή και την επιτρεπτικότητά τους, απέναντι στις χειριστικές ή προκλητικές συμπεριφορές και στις εκφράσεις δευτερογενών παρορμήσεων των παιδιών τους.

126 Η αγάπη, η εργασία και η γνώση είναι οι αστείρευτες πηγές της ζωής μας και αυτές θα πρέπει να την κυβερνούν. Βίλχελμ Ράιχ

Ο χαρακτήρας εμπεριέχει τόσο τις βρεφικές/νηπιακές σεξουαλικές απαιτήσεις των ενορμήσεων των 5 σταδίων, όσο και τις άμυνες που, λόγω των

Ο χαρακτήρας εμπεριέχει τόσο τις βρεφικές/νηπιακές σεξουαλικές απαιτήσεις των ενορμήσεων των 5 σταδίων, όσο και τις άμυνες που, λόγω των Ο χαρακτήρας εμπεριέχει τόσο τις βρεφικές/νηπιακές σεξουαλικές απαιτήσεις των ενορμήσεων των 5 σταδίων, όσο και τις άμυνες που, λόγω των απαγορεύσεων, ματαιώσεων και αναστολών, κινητοποιούνται εναντίον

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ. Θεματική Ενότητα 4: Η ψυχαναλυτική θεωρία των κινήτρων

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ. Θεματική Ενότητα 4: Η ψυχαναλυτική θεωρία των κινήτρων ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ Θεματική Ενότητα 4: Η ψυχαναλυτική θεωρία των κινήτρων Θεματική Ενότητα 4 Στόχοι: Η εισαγωγή των φοιτητών στην ψυχαναλυτική θεωρία και, κυρίως, σε εκείνο το τμήμα της θεωρίας που αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες. Θεματική Ενότητα 6: Σχολές σκέψης στην ψυχολογία: IV

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες. Θεματική Ενότητα 6: Σχολές σκέψης στην ψυχολογία: IV ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες Θεματική Ενότητα 6: Σχολές σκέψης στην ψυχολογία: IV Θεματική Ενότητα 6 Στόχοι: Η εισαγωγή των φοιτητών στις κλινικές καταβολές της ψυχολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Θεμελιωτής της ψυχαναλυτικής: Σιγκμουντ Φρουντ (1856-1939) Αυστριακός Ιατρός, ψυχίατρος. Το έργο και οι θεωρίες του είχαν μεγάλη επίδραση στην ανθρωπολογία, τη φιλοσοφία,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες

Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες Σχολές σκέψης στην ψυχολογία: IV Διδάσκουσα: Επίκ. Καθ. Γεωργία Α. Παπαντωνίου Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D. Η Ψυχαναλυτική Θεωρία του Freud για την Προσωπικότητα

Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D. Η Ψυχαναλυτική Θεωρία του Freud για την Προσωπικότητα Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D. Η Ψυχαναλυτική Θεωρία του Freud για την Προσωπικότητα Sigmund Freud (1856-1939) Το 1873 ξεκίνησε σπουδές ιατρικής στη σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Το 1886

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Ψυχολογία Κινήτρων

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Ψυχολογία Κινήτρων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ψυχολογία Κινήτρων Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ Διδάσκουσα: Επίκ. Καθ. Γεωργία Α. Παπαντωνίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος Απαρτιωμένη Διδασκαλία ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ Ορισμός: Είναι λειτουργίες του εγώ που έχουν σκοπό να απαλλάξουν το άτομο από το άγχος ή άλλα

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω, έχετε μια λίστα με ερωτήσεις για κάθε θέμα, οι οποίες θα σας βοηθήσουν.

Παρακάτω, έχετε μια λίστα με ερωτήσεις για κάθε θέμα, οι οποίες θα σας βοηθήσουν. ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ Οδηγός για τον δάσκαλο / εκπαιδευτικό / μέντορα Πριν ξεκινήσετε με τα αναφερόμενα θέματα, πρέπει να ζητήσετε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν τα Ερωτηματολόγια για τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

MAΘΗΜΑ 4-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ P S Y 2 0 5 - M Α Θ Η Μ Α 4 Ο 1

MAΘΗΜΑ 4-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ P S Y 2 0 5 - M Α Θ Η Μ Α 4 Ο 1 MAΘΗΜΑ 4-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ P S Y 2 0 5 - M Α Θ Η Μ Α 4 Ο 1 ΔΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Η ψυχοδυναμική προσέγγιση Η συμπεριφορική προσέγγιση P S Y 2 0 5 - M Α Θ Η Μ Α 4 Ο 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Ερωτηματολόγιο Στάσεων προς τη Σεξουαλικότητα

Ελληνικό Ερωτηματολόγιο Στάσεων προς τη Σεξουαλικότητα Ελληνικό Ερωτηματολόγιο Στάσεων προς τη Σεξουαλικότητα Οι παρακάτω προτάσεις αφορούν μια ποικιλία θεμάτων σχετικά με στάσεις απέναντι στο σεξ, στη σεξουαλικότητα, την σεξουαλική αγωγή και τα άτομα με νοητική

Διαβάστε περισσότερα

2 Στους γενετήσιους χαρακτήρες το άλλο φύλο δεν

2 Στους γενετήσιους χαρακτήρες το άλλο φύλο δεν 2 5 I 2 Στους γενετήσιους χαρακτήρες το άλλο φύλο δεν προκαλεί φόβο, ούτε διεγείρει την ανταγωνιστικότητα, αλλά είναι ερωτικά επιθυμητό με γενετήσιο τρόπο και θεωρείται ισότιμο. Στο φαλλικό στάδιο, δεν

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ειρήνη Τζελέπη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Pg.Dipl., MSc., City University, Λονδίνο

Γράφει: Ειρήνη Τζελέπη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Pg.Dipl., MSc., City University, Λονδίνο Γράφει: Ειρήνη Τζελέπη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Pg.Dipl., MSc., City University, Λονδίνο Για πολλούς ανθρώπους αποτελεί ένα τεράστιο ερωτηματικό το ζήτημα της ποιότητας της σεξουαλικής

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια 5 ο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας "Οι Ψυχολογικές Επιπτώσεις στον Ογκολογικό Ασθενή και ο Πολυδιάστατος Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Αντιμετώπισής τους" Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική

Διαβάστε περισσότερα

μαθημα δεύτερο: Βασικοί ορισμοί και κανόνεσ 9 MAΘΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Το συναισθηματικό μας υπόβαθρο 16

μαθημα δεύτερο: Βασικοί ορισμοί και κανόνεσ 9 MAΘΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Το συναισθηματικό μας υπόβαθρο 16 περιεχόμενα μάθημα πρώτο: αστρολογία & σχέσεις 6 μαθημα δεύτερο: Βασικοί ορισμοί και κανόνεσ 9 MAΘΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Το συναισθηματικό μας υπόβαθρο 16 ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: με ποιον τρόπο αγαπάμε 42 ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: με

Διαβάστε περισσότερα

Οι σχέσεις των εφήβων

Οι σχέσεις των εφήβων Οι σχέσεις των εφήβων «Το πρόσωπο με τις πολλές στιγμές, συγκινήσεις και φορτίσεις, που ζει το σήμερα» Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος-Ψυχίατρος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί οι νέοι καταφεύγουν σε πράξεις βίας, αναζήτηση ταυτότητας ή συναισθηματικές δυσκολίες;

Γιατί οι νέοι καταφεύγουν σε πράξεις βίας, αναζήτηση ταυτότητας ή συναισθηματικές δυσκολίες; Γιατί οι νέοι καταφεύγουν σε πράξεις βίας, αναζήτηση ταυτότητας ή συναισθηματικές δυσκολίες; Δρ. Ευγενία Σουμάκη Παιδοψυχίατρος - Ψυχαναλύτρια Γρ. Ελληνικής Εταιρίας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Μέλος Δ.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης;

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης; Ολοι κάποιες φορές νιώθουμε μελαγχολία ή θλίψη, αλλά αυτά τα συναισθήματα συνήθως περνούν μετά από λίγες μέρες. Όταν ένα άτομο έχει κατάθλιψη, η διαταραχή αυτή επηρεάζει την καθημερινή του ζωή, τη φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ Στρεσσογόνος παράγοντας Οτιδήποτε κάνει τον άνθρωπο να βιώνει στρες Είναι μια αλλαγή στην ομοιόσταση του ατόμου Παράγοντες που προκαλούν στρες Ενδογενείς Εξωγενείς Ενδογενείς

Διαβάστε περισσότερα

Μπορεί να συναντηθεί ο έφηβος με το δάσκαλο; Προσέγγιση των δυσκολιών στη σχέση μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή

Μπορεί να συναντηθεί ο έφηβος με το δάσκαλο; Προσέγγιση των δυσκολιών στη σχέση μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή Μπορεί να συναντηθεί ο έφηβος με το δάσκαλο; Προσέγγιση των δυσκολιών στη σχέση μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή Αυτή, δεν είναι μία κανονική παρουσίαση. Είναι μόνο μία αφορμή για προβληματισμό. Παρατηρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο ΤΖΙΝΕΒΗ ΜΥΡΤΩ - ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ Τ.Ε. Β & Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η καρδιακή ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Συμπτώματα συνεξάρτησης

Συμπτώματα συνεξάρτησης Συμπτώματα συνεξάρτησης Οι συνεξαρτητικές συμπεριφορές είναι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Το συνεξαρτητικό άτομο προσπαθεί να βοηθήσει τους άλλους καταστρέφοντας τον εαυτό του. Τέτοιου είδους συμπεριφορές

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλικά προβλήματα

Σεξουαλικά προβλήματα Σεξουαλικά προβλήματα Στην ανταγωνιστική σημερινή μας κοινωνία το άτομο βρίσκεται συνεχώς κάτω από μια διαρκή πίεση να αποδώσει σε διάφορους τομείς της καθημερινής του δραστηριότητας. Στον σεξουαλικό τομέα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Γκορέζης Παναγιώτης Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΠΘ Μπέλλου Βικτώρια Επίκ. Καθηγήτρια ΠΘ 2 Αντίληψη Διαδικασία λήψης & ερμηνείας των ερεθισμάτων του περιβάλλοντος Βοηθούν στην επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοδυναµικές θεωρίες και διοµαδικές σχέσεις. Ηψυχαναλυτική θεωρία του Freud.

Ψυχοδυναµικές θεωρίες και διοµαδικές σχέσεις. Ηψυχαναλυτική θεωρία του Freud. Ψυχοδυναµικές θεωρίες και διοµαδικές σχέσεις. Ηψυχαναλυτική θεωρία του Freud. Ο Freud πίστευε ότι είχε ανακαλύψει την πραγµατική «φύση» του ανθρώπου όχι µόνο στο επίπεδο των διαπροσωπικών σχέσεων αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Έφηβοι και αυτοεκτίμηση

Έφηβοι και αυτοεκτίμηση Έφηβοι και αυτοεκτίμηση Με τον όρο αυτοεκτίμηση εννοούμε τον βαθμό στον οποίο εκτιμούμε, σεβόμαστε αλλά και αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι. Με λίγα και απλά λόγια, είναι η εσωτερική αντίληψη που

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Μπορούμε να. Θετικό Τρόπο με τα. Αλληλεπιδράσουμε με. Παιδιά μας ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Πώς Μπορούμε να. Θετικό Τρόπο με τα. Αλληλεπιδράσουμε με. Παιδιά μας ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Πώς Μπορούμε να Αλληλεπιδράσουμε με Θετικό Τρόπο με τα Παιδιά μας ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Η Σχέση Γονέα Παιδιού Αν ένα παιδί μεγαλώνει με επικρίσεις, μαθαίνει να καταδικάζει.

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ευάγγελος Γκικόντες, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Γράφει: Ευάγγελος Γκικόντες, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Γράφει: Ευάγγελος Γκικόντες, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο δυσπανευρία; Είναι η επώδυνη σεξουαλική επαφή. Η γυναίκα, είτε όταν την εξετάζει ο γυναικολόγος είτε κατά

Διαβάστε περισσότερα

Για να μπορέσουν να κατανοήσουν πλήρως τη νέα κατάσταση και να αποδεχτούν πως είναι οριστική, θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες.

Για να μπορέσουν να κατανοήσουν πλήρως τη νέα κατάσταση και να αποδεχτούν πως είναι οριστική, θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες. Όταν οι γονείς χωρίζουν-οι συνέπειες ενός διαζυγίου στα παιδιά. Ο χωρισμός των δύο γονέων, θεωρείται ένα από τα πιο στρεσσογόνα συμβάντα για όλα τα μέλη που αποτελούν μια οικογένεια. Τα παιδιά βιώνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ (αποσπάσματα από το βιβλίο του Έριχ Φρομ «η τέχνη της αγάπης», Εκδόσεις Μπουκουμάνη).

ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ (αποσπάσματα από το βιβλίο του Έριχ Φρομ «η τέχνη της αγάπης», Εκδόσεις Μπουκουμάνη). ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ (αποσπάσματα από το βιβλίο του Έριχ Φρομ «η τέχνη της αγάπης», Εκδόσεις Μπουκουμάνη). 1. Σ ένα πολιτισμό όπου επικρατεί το εμπορικό πνεύμα και η

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επέκεινα Ψυχαναλυτική πράξη» To άγχος ευνουχισμού γένους θηλυκού. Επιμέλεια-Παρουσίαση : Αικατερίνη Τζαβάρα, Ψυχολόγος

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επέκεινα Ψυχαναλυτική πράξη» To άγχος ευνουχισμού γένους θηλυκού. Επιμέλεια-Παρουσίαση : Αικατερίνη Τζαβάρα, Ψυχολόγος Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επέκεινα Ψυχαναλυτική πράξη» To άγχος ευνουχισμού γένους θηλυκού Επιμέλεια-Παρουσίαση : Αικατερίνη Τζαβάρα, Ψυχολόγος Εποπτεία: Σάββας Μπακιρτζόγλου, Ψυχολόγος-Ψυχαναλυτής Το παιδί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Εκπαιδευτικών - Γονιών παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες. Δρ. ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΖΙΒΙΝΙΚΟΥ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Εκπαιδευτικών - Γονιών παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες. Δρ. ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΖΙΒΙΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Εκπαιδευτικών - Γονιών παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες Δρ. ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΖΙΒΙΝΙΚΟΥ 1 Θετική συμβολή της Πρώιμης Παρέμβασης: ως προς τους γονείς1 Άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά: Με τη διάγνωση

Διαβάστε περισσότερα

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί» Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους Η αυτοεικόνα μας «σχηματίζεται» ως ένα σχετικά σταθερό

Διαβάστε περισσότερα

M2 Unit 3. Διεπιστημονικό Ιστορικό και Διάγνωση

M2 Unit 3. Διεπιστημονικό Ιστορικό και Διάγνωση Διεπιστημονικό Ιστορικό και Διάγνωση Αξιολόγηση των δεδομένων ιστορικού και διάγνωσης. Προετοιμασία της πρόγνωσης και του σχεδίου παρέμβασης ενόψει μιας μελλοντικής κατάστασης κρίσης Διαφορές μεταξύ φυσιολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα της παρουσίασης. Οικογενειακό περιβάλλον και αγωγή. Η οικογένεια. Στάδια κοινωνικοποίησης µέσα από την οικογένεια:

Θέµατα της παρουσίασης. Οικογενειακό περιβάλλον και αγωγή. Η οικογένεια. Στάδια κοινωνικοποίησης µέσα από την οικογένεια: ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Θέµατα της παρουσίασης Οικογενειακό περιβάλλον και αγωγή Σακελλαρίου Κίµων Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα H οικογένεια ως

Διαβάστε περισσότερα

«Η Διατήρηση της Σεξουαλικότητας μετά τον Γυναικολογικό Καρκίνο»

«Η Διατήρηση της Σεξουαλικότητας μετά τον Γυναικολογικό Καρκίνο» «Η Διατήρηση της Σεξουαλικότητας μετά τον Γυναικολογικό Καρκίνο» Βασιλική Κουμαντάκη Ψυχολόγος Εθελόντρια & Μέλος Εξελεγκτικής Επιτροπής Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών Επιστημονικός Συνεργάτης «ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣΤΟΥ»

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Τ.Ε. Β Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η στεφανιαία µονάδα είναι ένας χώρος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Φύλο (sex) Σεξουαλικότητα (sexuality) Σεξουαλική υγεία (sexual health) Κοινωνική ταυτότητα (γένος) (gender) Κοινωνική ταυτότητα φύλου (gender identity) Σεξουαλικός προσανατολισµός

Διαβάστε περισσότερα

Κορίτσι ή Αγόρι: Η Ανάπτυξη της Ταυτότητας Φύλου. Ίλια Χατζή Ψυχολόγος MSc

Κορίτσι ή Αγόρι: Η Ανάπτυξη της Ταυτότητας Φύλου. Ίλια Χατζή Ψυχολόγος MSc Κορίτσι ή Αγόρι: Η Ανάπτυξη της Ταυτότητας Φύλου Ίλια Χατζή Ψυχολόγος MSc Τι είναι Ταυτότητα; Περιγράφει τα χαρακτηριστικά που μας προσδιορίζουν και μας διαφοροποιούν ή μας ταξινομούν σε ομάδες ή υποομάδες.

Διαβάστε περισσότερα

Το Αρνητικό στην Ψυχανάλυση

Το Αρνητικό στην Ψυχανάλυση Το Αρνητικό στην Ψυχανάλυση Εργασία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εισαγωγική Εκπαίδευση στην Ψυχαναλυτική Πράξη» ΕΠΕΚΕΙΝΑ Επιμέλεια: Αφροδίτη Στυλιαρά ψυχολόγος - Αγγελική Καραγιάννη ψυχολόγος. Εποπτεία:

Διαβάστε περισσότερα

Μητρικός Θηλασμός μετά το Πρώτο Έτος.

Μητρικός Θηλασμός μετά το Πρώτο Έτος. Μητρικός Θηλασμός μετά το Πρώτο Έτος. Αντιγόνη Συμεωνίδου Ψυχολόγος MA, PgD Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια. Προγεννητική Ψυχολόγος, υπό Πιστοποίηση ΕΚΠΑ Ψυχικές κ συναισθηματικές ανάγκες Επαφή Σύνδεση Αίσθηση

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνεια 1. T1 Tsitsas_pc; 10/11/2011

Διαφάνεια 1. T1 Tsitsas_pc; 10/11/2011 T1 Διαφάνεια 1 T1 Tsitsas_pc; 10/11/2011 Ο Sigmund Freud θεωρείται ο πιο γνωστός ψυχολόγος Γεννημένος το 1856 από τη δεύτερη σύζυγο ενός βιενέζου Διάβασε τα έργα του Shakespeare από την ηλικία των 8 Πέθανε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Ενισχύστε την Αυτοπεποίθηση των Παιδιών Βελτιώνοντας & Μαθαίνοντας τον Γονεϊκό Τύπο!!! ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Κλεισθένους 12 (Στοά Κοββατζή) 1 ος όροφος Τηλ.: 2742029421 Κιν.: 6979985566

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχικές διαταραχές στην περιγεννητική περίοδο. Δέσποινα Δριβάκου Ψυχολόγος Msc Οικογενειακή θεραπεύτρια

Ψυχικές διαταραχές στην περιγεννητική περίοδο. Δέσποινα Δριβάκου Ψυχολόγος Msc Οικογενειακή θεραπεύτρια Ψυχικές διαταραχές στην περιγεννητική περίοδο Δέσποινα Δριβάκου Ψυχολόγος Msc Οικογενειακή θεραπεύτρια με τον όρο περιγεννητική περίοδος αναφερόμαστε στο χρονικό διάστημα της κύησης, της λοχείας και των

Διαβάστε περισσότερα

Εργάζομαι αισθάνομαι... πετυχαίνω!!!!!

Εργάζομαι αισθάνομαι... πετυχαίνω!!!!! Εργάζομαι αισθάνομαι... πετυχαίνω!!!!! Η παραδοχή ενός πρώην νοσηλευτή της ΜΤΝ Κλεισαρχάκη Σοφία Κοινωνική Λειτουργός Εργάζομαι. Ως επαγγελματίας και είμαι Ηθικά ευαίσθητος στην ευπάθεια του ασθενούς Βιώνω

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Εισαγωγικό Σεμινάριο Οργονομίας

2 ο Εισαγωγικό Σεμινάριο Οργονομίας Η αγάπη, η εργασία και η γνώση είναι οι αστείρευτες πηγές της ζωής μας και αυτές θα πρέπει να την κυβερνούν. Βίλχελμ Ράιχ 2 ο Εισαγωγικό Σεμινάριο Οργονομίας ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ο Ράιχ στον Πρώτο Παγκόσμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗ ε.

ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗ ε. Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα ανεξάρτητα από την ηλικία, το χρώμα ή το φύλο. Είναι μια χρόνια νόσος που όταν δεν είναι σωστά ρυθμισμένη μπορεί να δημιουργήσει απειλητικές για τη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τερψιχόρη Γκιόκα Μέλος ΠΟΔ Αττικής Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ EΠEAEK Αναμόρφωση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του ΤΕΦΑΑ - Αυτεπιστασία Αναπτυξιακή Ψυχολογία Ειρήνη Δερμιτζάκη -Μάριος Γούδας Διάλεξη 9: To παιχνίδι ως αναπτυξιακή διαδικασία ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

"Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι." Oscar Wilde

Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι. Oscar Wilde 1 Αγαπημένε μου φίλε/η, "Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι." Oscar Wilde Θα ήθελα να σε καλωσορίσω σε αυτό το σεμινάριο. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να ξέρεις πώς δεσμεύομαι με το πέρας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη

Ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη Ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη Sigmund Freud (1856-1939) 1939) Η οικογένεια Ψυχαναλυτική προσέγγιση της παιδικής ηλικίας Η παιδική ηλικία ως «λανθάνουσα περίοδος». Στάση στην εξέλιξη ξητης σεξουαλικότητας. Δεν

Διαβάστε περισσότερα

9 ο Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας

9 ο Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας 1 9 ο Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας ΤΑ ΠΕΠΡΩΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΥ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΩΘΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ Βασίλης Δηµόπουλος Στην ψυχανάλυση η έννοια του ευνουχισµού αναφέρεται σε µία πολυσύνθετη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ

ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ Λογικοθυμική προσέγγιση (Rational-Emotive Therapy) Αναπτύχθηκε από τον Albert Ellis τη δεκαετία του 1950. Πεποίθηση πως οι συναισθηματικές δυσκολίες οφείλονται σε λανθασμένες

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντες Προστασίας και Κινδύνου

Παράγοντες Προστασίας και Κινδύνου Η ψυχική ζωή του παιδιού οικοδομείται μέσα από μια σχέση αλληλεπίδρασης με τους σημαντικούς Άλλους, τη μητέρα και τον πατέρα αρχικά και το ευρύτερο περιβάλλον στη συνέχεια. Μέσα από αυτήν τη συναισθηματική

Διαβάστε περισσότερα

«Το νόημα της σεξουαλικής ζωής στον άνθρωπο σήμερα»

«Το νόημα της σεξουαλικής ζωής στον άνθρωπο σήμερα» «Το νόημα της σεξουαλικής ζωής στον άνθρωπο σήμερα» DR. ΘΑΝΟΣ Ε. ΑΣΚΗΤΗΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΔΝΤΗΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΨΥΧΙΚΗΣ Κ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Παιδιά Γονείς Παππούδες» Παπαγεωργίου Γιώτα Ψυχολόγος Μέλος του Γραφείου Γυναικείων Θεμάτων κ Οικογένειας της Ι. Μ. Μεσσηνίας

«Παιδιά Γονείς Παππούδες» Παπαγεωργίου Γιώτα Ψυχολόγος Μέλος του Γραφείου Γυναικείων Θεμάτων κ Οικογένειας της Ι. Μ. Μεσσηνίας «Παιδιά Γονείς Παππούδες» Παπαγεωργίου Γιώτα Ψυχολόγος Μέλος του Γραφείου Γυναικείων Θεμάτων κ Οικογένειας της Ι. Μ. Μεσσηνίας Οι παππούδες κ οι γιαγιάδες ανά τον κόσμο Κοινό εύρημα ότι όλοι επιθυμούν

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους Εφηβεία και Πρότυπα Τι σημαίνει εφηβεία; Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου που αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Είναι μια εξελικτική φάση που κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

«Οικογένεια σε Κρίση Διαχείριση της Απώλειας». Δρ. Μάγια Αλιβιζάτου Ψυχολόγος / Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικών Τμημάτων Κολλεγίου Αθηνών

«Οικογένεια σε Κρίση Διαχείριση της Απώλειας». Δρ. Μάγια Αλιβιζάτου Ψυχολόγος / Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικών Τμημάτων Κολλεγίου Αθηνών + «Οικογένεια σε Κρίση Διαχείριση της Απώλειας». Δρ. Μάγια Αλιβιζάτου Ψυχολόγος / Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικών Τμημάτων Κολλεγίου Αθηνών + Απώλεια ονομάζουμε κάθε στέρηση, κάθε αποχωρισμό από

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γονέων Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ)

Οδηγός γονέων Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ) Οδηγός γονέων Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ) ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΠΥ; Αποτελεί μια ομάδα διαταραχών όπου τα συμπτώματα εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 12 ετών. Τα κυριότερα

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Εθισμοί και εξαρτήσεις νέων. Δημιουργία Αθηνά Σφέικου

Εθισμοί και εξαρτήσεις νέων. Δημιουργία Αθηνά Σφέικου Εθισμοί και εξαρτήσεις νέων ᄡ Δημιουργία Αθηνά Σφέικου Εθισμός Εθισμός είναι το καθεστώς εγκεφαλικής δυσλειτουργίας κατα το οποίο το άτομο θεωρεί απαραίτητες για την επιβίωση του πραξεις που προκαλούν

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ. Θεματική Ενότητα 2: Βιολογική και φυσιολογική βάση των κινήτρων

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ. Θεματική Ενότητα 2: Βιολογική και φυσιολογική βάση των κινήτρων ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ Θεματική Ενότητα 2: Βιολογική και φυσιολογική βάση των κινήτρων Θεματική Ενότητα 2 Στόχοι: Η κατανόηση, εκ μέρους των φοιτητών, της βιολογικής και φυσιολογικής βάσης των κινήτρων, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ»

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ» Διεργασίες ονομάζονται τα «πρότυπα» της λειτουργίας της ομάδας, τα οποία αναπτύσσονται μέσα στο

Διαβάστε περισσότερα

Ευγενία Μαυρομάτη Παιδοψυχολόγος Δήμος Πειραιά

Ευγενία Μαυρομάτη Παιδοψυχολόγος Δήμος Πειραιά Ευγενία Μαυρομάτη Παιδοψυχολόγος Δήμος Πειραιά Η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι η σύνθεση όλων εκείνων των παραγόντων που κάνουν έναν άνθρωπο να πετυχαίνει στη ζωή του Αυτοεπίγνωση (αναγνώριση των συναισθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Θέματα διάλεξης Η σημασία της αυτοαντίληψης Η φύση και το περιεχόμενο της αυτοαντίληψης Η ανάπτυξη της αυτοαντίληψης Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΑΤΚΙ ΑΤΟΜΑ. Επιμέλεια: Μαρία Πατεράκη, Πολύχρωμο Σχολείο (2018)

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΑΤΚΙ ΑΤΟΜΑ. Επιμέλεια: Μαρία Πατεράκη, Πολύχρωμο Σχολείο (2018) ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΑΤΚΙ ΑΤΟΜΑ Επιμέλεια: Μαρία Πατεράκη, Πολύχρωμο Σχολείο (2018) Το να είναι κάποιο άτομο ΛΟΑΤΚΙ δεν είναι φυσιολογικό. Μη φυσιολογικό στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 29.05.2015 Ερωτήματα που μας απασχολούν Τι κάνουμε όταν αμφιβάλλουμε για το αν θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Έφηβος και Διαδίκτυο Ο Ρόλος του Γονέα

Έφηβος και Διαδίκτυο Ο Ρόλος του Γονέα Έφηβος και Διαδίκτυο Ο Ρόλος του Γονέα 22 Μαρτίου 2014 Ανδρέας Ευαγόρου Ψυχολόγος Εφηβεία Ψυχική και σωματική ανάπτυξη Πέρασμα από την παιδική στην ενήλικη ζωή Ενδοψυχικές αναδομήσεις Ανάγκη αυτονομίας

Διαβάστε περισσότερα

* Μήπως είστε γονείς ενός παιδιού που: * Μήπως είστε εκπαιδευτικοί που στην τάξη σας έχετε μαθητή ή

* Μήπως είστε γονείς ενός παιδιού που: * Μήπως είστε εκπαιδευτικοί που στην τάξη σας έχετε μαθητή ή Εισαγωγή Eiσαγωγη 17 * Μήπως είστε γονείς ενός παιδιού που: Η ανατροφή του σας δυσκολεύει και σας κάνει να νιώθετε ανεπαρκείς ή ένοχοι; Δεν μπορείτε να κατανοήσετε τη συμπεριφορά του; Βρίσκεστε συχνά σε

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι φόβος και τι φοβια;

Τι είναι φόβος και τι φοβια; ΦΟΒΟΙ - ΦΟΒΙΕΣ Τι είναι φόβος και τι φοβια; Φόβος: η δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που δημιουργείται απέναντι σε πραγματικό κίνδυνο, ή απειλή. Φοβία: ο επίμονος φόβος που παγιδεύει το άτομο περιορίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Η αυτοκτονική συµπεριφορά ορίζεται ως η συµπεριφορά, κατά την οποία το άτοµο θέλει να κάνει κακό στον εαυτό του µε σκοπό να δώσει ένα τέλος στη ζωή του. ιαχωρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Είναι «ψυχοσωματική» η καθημερινή μας ζωή και συμπεριφορά; - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγο

Είναι «ψυχοσωματική» η καθημερινή μας ζωή και συμπεριφορά; - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγο Η αξιοθαύμαστη πολυπλοκότητα του ανθρώπινου μυαλού και το «προϊόν» του, η φαινομενικά απλή, καθημερινή ανθρώπινη συμπεριφορά, εκλαμβάνονται από τους ανθρώπους ως δεδομένα Πρόκειται για κάτι λογικό να συμβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η φροντίδα για τη λήψη τροφής αποτελεί μια από τις κυριότερες ασχολίες του ανθρώπου. Όσο σημαντική είναι για τον άνθρωπο η τροφή τόσο σημαντική είναι και η στέρηση

Διαβάστε περισσότερα

Οι θεωρίες του Βίλχελμ Ράιχ για τη σεξουαλικότητα του Έλσγουορθ Μπέικερ (Elsworth Baker) Μ.D.

Οι θεωρίες του Βίλχελμ Ράιχ για τη σεξουαλικότητα του Έλσγουορθ Μπέικερ (Elsworth Baker) Μ.D. του Έλσγουορθ Μπέικερ (Elsworth Baker) Μ.D. Το άρθρο αυτό γράφτηκε το 1982. Μερικά τμήματά του είναι από το βιβλίο του συγγραφέα «Man in the trap» (Άνθρωπος σε παγίδα) από τον εκδοτικό οίκο Macmillan Co,

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική εξήγηση των δυσκολιών στην ανθρώπινη επικοινωνία - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγ

Βιολογική εξήγηση των δυσκολιών στην ανθρώπινη επικοινωνία - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγ Οι άνθρωποι κάνουμε πολύ συχνά ένα μεγάλο και βασικό λάθος, νομίζουμε ότι αυτό που λέμε σε κάποιον άλλον, αυτός το εκλαμβάνει όπως εμείς το εννοούσαμε. Νομίζουμε δηλαδή ότι ο «δέκτης» του μηνύματος το

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχαναλυτική προσέγγιση: Ψυχανάλυση- Freud

Ψυχαναλυτική προσέγγιση: Ψυχανάλυση- Freud Ψυχαναλυτική προσέγγιση: Ψυχανάλυση- Freud Τεχνική για διερεύνηση ασυνειδήτου μέσω ελεύθερων συνειρμών Θεραπεία που στηρίζεται στην τεχνική αυτή για την αντιμετώπιση των νευρωτικών διαταραχών Συγκρότηση

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -www.manolisischakis.gr για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -www.manolisischakis.gr για περισσότερη εκπαίδευση 1 Τέταρτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-5 Ώρα για δράση... 6-14 Σημειώσεις... 15 2 Μάθημα Πέμπτο- Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθεις πώς να διαχειριστείς την λεπτή γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ο Νικόλαος Ονουφριάδης, Ψυχολόγος & η Άννα Πετράκη, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Γράφει: Ο Νικόλαος Ονουφριάδης, Ψυχολόγος & η Άννα Πετράκη, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Γράφει: Ο Νικόλαος Ονουφριάδης, Ψυχολόγος & η Άννα Πετράκη, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Η καλή και ομαλή σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας είναι εξίσου σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 6η Διαταραχές Συμπεριφοράς

Διάλεξη 6η Διαταραχές Συμπεριφοράς ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 6η Διαταραχές Συμπεριφοράς Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Διαταραχές Συμπεριφοράς Ο όρος σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Διπολική διαταραχή μανιοκατάθλιψη,

Διπολική διαταραχή μανιοκατάθλιψη, ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Ο όρος ψυχική διαταραχή περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων που έχουν σχέση με την ψυχική κατάσταση και την συμπεριφορά ενός ατόμου. Οι διάφορες ψυχικές διαταραχές εκδηλώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές της γνωσιακής συµπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ψυχολογίας 11 13 Απριλίου 2008, Αθήνα Γ.

Βασικές αρχές της γνωσιακής συµπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ψυχολογίας 11 13 Απριλίου 2008, Αθήνα Γ. Βασικές αρχές της γνωσιακής συµπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ψυχολογίας 11 13 Απριλίου 2008, Αθήνα Γ. Ευσταθίου Γνωσιακή συµπεριφοριστική θεραπεία Σειρά προτάσεων παρέµβασης

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Κωσταρίδου-Ευκλείδη Ομότιμη καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας, Α.Π.Θ. Συνέδριο Εταιρείας Νόσου Alzheimer, Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Αναστασία Κωσταρίδου-Ευκλείδη Ομότιμη καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας, Α.Π.Θ. Συνέδριο Εταιρείας Νόσου Alzheimer, Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2017 Αναστασία Κωσταρίδου-Ευκλείδη Ομότιμη καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας, Α.Π.Θ. Συνέδριο Εταιρείας Νόσου Alzheimer, Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2017 1 Ποια από τις παρακάτω εικόνες εκφράζει καλύτερα τα συναισθήματα

Διαβάστε περισσότερα

Από τη μεγάλη γκάμα των δεξιοτήτων ζωής που μπορεί κανείς να αναπτύξει παρακάτω παρουσιάζονται τρεις βασικοί άξονες.

Από τη μεγάλη γκάμα των δεξιοτήτων ζωής που μπορεί κανείς να αναπτύξει παρακάτω παρουσιάζονται τρεις βασικοί άξονες. Δεξιότητες ζωής είναι οι ικανότητες οι οποίες συμβάλλουν σε μια πετυχημένη, παραγωγική και γεμάτη ικανοποίηση ζωή. Οι δεξιότητες ζωής αποτελούν το σύνολο των στάσεων και συμπεριφορών που προσφέρουν στους

Διαβάστε περισσότερα

Η Επιθετικότητα στα Παιδιά που Έχουν Βιώσει Τραύμα. Victoria Condon and Panos Vostanis Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου

Η Επιθετικότητα στα Παιδιά που Έχουν Βιώσει Τραύμα. Victoria Condon and Panos Vostanis Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου Η Επιθετικότητα στα Παιδιά που Έχουν Βιώσει Τραύμα Victoria Condon and Panos Vostanis Μετάφραση: Ματίνα Παπαγεωργίου Η συχνή επιθετική συμπεριφορά ενός παιδιού εναντίον ενηλίκων και συνομηλίκων, μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτική υποστήριξη σε προβλήματα εθισμού Πρόγραμμα Ψυχοθεραπευτικής Yποστήριξης Aτόμων και οικογενειών με πρόβλημα εθισμού

Θεραπευτική υποστήριξη σε προβλήματα εθισμού Πρόγραμμα Ψυχοθεραπευτικής Yποστήριξης Aτόμων και οικογενειών με πρόβλημα εθισμού Πρόγραμμα Ψυχοθεραπευτικής Yποστήριξης Aτόμων και οικογενειών με πρόβλημα εθισμού 1 / 8 1.) Η Οικογένεια «Η οικογένεια είναι ένας ζώντας οργανισμός ο οποίος όπως κάθε άλλος οργανισμός γεννιέται, ενηλικιώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ Δρ. Μαρία Μαυροπούλου ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ; Διαφωνία μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ατόμων ή ομάδων σε ένα θέμα αμοιβαίου ενδιαφέροντος Δρ. Μαρία Μαυροπούλου 1 ΟΜΑΔΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή ατοµικής περίπτωσης µεσήλικης γυναίκας µε Aποφευκτική ιαταραχή Προσωπικότητας και Αγοραφοβία 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας 14 17 Μαϊου 2009, Βόλος, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Χ. Βαρβέρη-Γ.

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Εισαγωγή στην Κριτική Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Ενότητα: Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ FREUD ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Τίτλος Μαθήματος: Εισαγωγή στην Κριτική Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Ενότητα: Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ FREUD ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ Τίτλος Μαθήματος: Εισαγωγή στην Κριτική Αναπτυξιακή Ψυχολογία Ενότητα: Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ FREUD ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ Διδάσκων: Επίκουρος Καθηγητής Παπασταθόπουλος Στάθης Τμήμα: Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής

Διαβάστε περισσότερα

DRUGOMANIA ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

DRUGOMANIA ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ DRUGOMANIA ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει ο χρήστης; Η χρήση ναρκωτικών ουσιών διαταράσσει τη λειτουργία εγκεφαλικών περιοχών που είναι κρίσιμες για την κίνηση, τη μνήμη, τη μάθηση, την

Διαβάστε περισσότερα

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της δομής της φαρισαικής συγκρούσεως

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της δομής της φαρισαικής συγκρούσεως 18/02/2019 Το ιδιαίτερο γνώρισμα της δομής της φαρισαικής συγκρούσεως / Γνώμες Ιωάννης Κορναράκης, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (+) Μία βασική δομή της ψυχικής συγκρούσεως

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣ/ΚΗ ΙΙ ΥΠ. ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ : ΚΥΠΑΡΙΣΗ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ ΛΑΡΙΣΑ 2010 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

«Εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying)

«Εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) «Εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) Τι είναι εκφοβισμός; η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που προέρχεται είτε από ένα μεμονωμένο άτομο είτε από μία ομάδα που απειλεί και ηθελημένα πληγώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το ερωτικό παιχνίδι του άντρα και της γυναίκας είναι μια μικρή εκδήλωση του παιχνιδιού όλης της ζωής. Το ζευγάρι γνωρίζει και ζει τους κραδασμούς που το διαπερνούν, συμμετέχοντας έτσι στις δονήσεις του

Διαβάστε περισσότερα

Πως ο Νους Χειρίζεται το Φόβο

Πως ο Νους Χειρίζεται το Φόβο Πως ο Νους Χειρίζεται το Φόβο Σύμφωνα με δύο σχετικά πρόσφατες έρευνες, οι μνήμες φόβου και τρόμου διαφέρουν σημαντικά από τις συνηθισμένες μνήμες. Οι διαφορές αυτές δεν συνίστανται μόνο στις εμφανείς

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

ΓΕΛ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΓΕΛ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ 2012-2013 Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΝΕΩΝ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ Το ερωτηματολόγιο αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό να μελετηθεί η αυτοεκτίμηση και ο αυτοέλεγχος που διαθέτουν οι νέοι

Διαβάστε περισσότερα

Η συνεργασία του σχολείου και της οικογένειας για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών

Η συνεργασία του σχολείου και της οικογένειας για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών Η συνεργασία του σχολείου και της οικογένειας για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών Κωνσταντίνα Κολλιοπούλου Σχ. Σύμβουλος 43 ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής Επιθετικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Θετική Ψυχολογία. Καρακασίδου Ειρήνη, MSc. Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο

Θετική Ψυχολογία. Καρακασίδου Ειρήνη, MSc. Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο Θετική Ψυχολογία Καρακασίδου Ειρήνη, MSc Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο Εισαγωγή Θετική-Αρνητική Ψυχολογία Στόχοι της Ψυχολογίας

Διαβάστε περισσότερα