ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: 1) ΠΩΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΕΤΑΙ Η ΑΙΜΑΤΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ;

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: 1) ΠΩΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΕΤΑΙ Η ΑΙΜΑΤΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ;"

Transcript

1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: 1) ΠΩΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΕΤΑΙ Η ΑΙΜΑΤΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ; 2) ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΧΟΕΙΔΟΥΣ ΑΓΓΕΙΟΥ; 3) ANAΦΕΡETE ΤΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΥΣ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ. 4)ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΡΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕΣΕΝΤΕΡΙΚΩΝ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΙΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΓΩΓΩΝ. 5) ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΡΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΙΣ ΑΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥΣ. ΜΕ ΠΟΣΗ ΠΑΡΟΧΗ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ; (ΣΥΚΩΤΙ, ΝΕΦΡΑ, ΚΡΑΝΙΟ, ΣΠΛΗΝΑ, ΕΝΤΕΡΑ). 6) ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΣΠΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΚΟΥ ΜΥΟΣ; 7) ΑΦΕΡΕΤΕ ΕΞΙ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΡΟΗΣ. 8) ΔΩΣΤΕ ΜΕ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ. 9) ΠΩΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ Η ΡΟΪΚΗ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ; 10) ANΑΛΥΣΤΕ ΑΠΛΑ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΚΟΥ

2 ΚΥΚΛΟΥ ΩΣ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ. 11) ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ ΔΥΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑΚΗ ΠΛΗΡΩΣΗ. ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΕ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ; 12) ΠΕΡΙΓΡΑΨΤΕ ΑΠΛΑ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΟ ΡΕΟΝ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΚΥΨΕΛΙΔΩΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ ΜΕ ΜΕΓΕΘΗ ΤΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΠΙΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ. 13) ΕΞΗΓΕΙΣΤΕ ΑΠΛΑ ΔΥΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΛΗΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΕ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΜΥΟΣ; (ΝOMOΣ STARLING). 14) ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΔΥΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. 15) ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΗ ΡΟΪΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΕΥΡΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΑΙΜΑΤΙΚΗΣ ΡΟΗΣ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ. 16) ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΚΟΥ ΡΥΘΜΟΥ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΥΞΟΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ Ή ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΓΩΓΩΝ. 17) ΣΕ ΤΙ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ; ΠΟΙΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ; 18) EΞΗΓΕΙΣΤΕ ΑΠΛΑ, ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΠΡΟΤΑΣΗ, ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

3 ΤΩΝ: ΛΕΥΚΩΝ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΩΝ, ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ, ΕΡΥΘΡΩΝ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΩΝ, ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ. 19) ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΠΗΞΗ ΑΙΜΑΤΟΣ; ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΔΗΓΕΙ; 20) ΔΩΣΤΕ ΑΠΛΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ ΙΞΩΔΟΥΣ ΤΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙ ΤΗΣ ΣΥΤΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΠΟΥ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΑΙΜΑ. ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ; (H OΛΗ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ). 21) ΠΩΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗ ΣΕ ΣΩΛΗΝΑ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ;ΕΠΕΞΗΓEIΣTE ΤΗN ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΟΣΩΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΙΞΩΔΕΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ. 22) ΠΕΡΙΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΡΟΗ ΩΣ ΑΞΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ. ( Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ). 23) ΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΕΝΟΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ; (Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ). 24) TI ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΥΚΑΜΨΙΑ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ; 25) ΠΕΡΙΓΡΑΨΤΕ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΡΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΚΩΝ ΘΡΟΜΒΩΣΕΩΝ. 26) ΠΕΡΙΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΩΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΟΡΤΗΣ.

4 27) ΠΕΡΙΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΩΝ ΤΟΙΧΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ. 28) ΠΟΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΦΙΓΜΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ; ΠΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΜΟΙ ΠΙEΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΚΛΑΔΩΣΕΙΣ; 29) ΠΟΙΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΚΥΜΑΤΟΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΟΡΤΗ; (Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΕΩΣ ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ). 30) ΔΙΑΤΥΠΩΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΡΟΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΦΛΕΒΕΣ.

5 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως εξωτερικεύεται η αιματική κυκλοφορία; AΠΑΝΤΗΣΗ: Η αιματική κυκλοφορία σύμφωνα με τη διάκριση της σε συστηματική ή μεγάλη και σε πνευμονική ή μικρή, εξωτερικεύεται ως εξής: Συστηματική ή μεγάλη: Αριστερή κοιλία - Περιφέρεια. Πνευμονική ή μικρή: Δεξιά κοιλία Πνεύμονες. 2 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως γίνεται ο εφοδιασμός του τριχοειδούς αγγείου στις τεράστιες διόδους αίματος; AΠΑΝΤΗΣΗ: O εφοδιασμός του τριχοειδούς αγγείου γίνεται με τις παθητικές διαδικασίες της συναγωγής και της διάχυσης. Αυτό συμβαίνει σε κύτταρα μικρών οργανισμών, όπου οι απαιτήσεις ρύθμισης είναι μικρές. Π.χ. στα θηλαστικά η διαδικασία αυτή γίνεται κυρίως με διάχυση. 3 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφέρετε τρία όργανα και ιστούς με αντίστοιχες παροχές αίματος και καταναλώσεις οξυγόνου. AΠΑΝΤΗΣΗ: Τα τρία όργανα και ιστοί με τις αντίστοιχες παροχές αίματος και καταναλώσεις οξυγόνου είναι: α) Νεφροί: Παροχή Αίματος:1150 ml/min - 383,0 ml/min/100 gr- 23 Συνολικό %. Κατανάλωση Οξυγόνου:18 ml/min - 6,00 ml/min/100 gr- 7 Συνολικό %.

6 β) Σκελετικοί μύες: Παροχή αίματος:750 ml/min - 2,2 ml/min/100gr- 15 Συν/κο%. Κατανάλωση Οξυγόνου: 50 ml/min 0,15 ml/min/100gr - 20 Συνολικό %. γ) Οστά: Παροχή αίματος: 250 ml/min - 1,1 ml/min/100 gr 5 Συνολικό %. Κατανάλωση Οξυγόνου: 35 ml/min - 0,15ml/min/100 gr 14 Συνολικό %. 4 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφέρετε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις μεσεντερικών αγγειακών συστημάτων των σκύλων στις γεωμετρίες των αρτηριακών αγωγών. AΠΑΝΤΗΣΗ: Μερικά από τα είδη αγγείων, από τα οποία αποτελείται το μεσεντερικό αγγειακό σύστημα του σκυλού είναι: α) Αορτή: Διάμετρος: 10 mm Αριθμός (πλήθος): 1 Μήκος: 40 cm. β) Τερματικές Διακλαδώσεις: Διάμετρος: 0,6 mm Αριθμός (πλήθος): Μήκος:1 cm. γ) Αρτηρίδια: Διάμετρος: 0,02 mm - Aριθμός (πλήθος): Μήκος: 0,2 cm. δ) Τριχοειδή: Διάμετρος: 0,008 mm Aριθμός (πλήθος): Μήκος: 0,1 cm. ε) Μεγάλες Φλέβες: Διάμετρος: 6,0 mm - Aριθμός (πλήθος):40 Μήκος:20cm. 5 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφέρετε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις των μεγεθών τις αιματικής κυκλοφορίας. Με πόση παροχή τροφοδοτούνται τα κύρια όργανα του κυκλοφοριακού συστήματος; (συκώτι, νεφρά, κρανίο, σπλήνα, έντερα).

7 AΠΑΝΤΗΣΗ: Μερικές από τις φυσικές ιδιότητες του ανθρώπινου αίματος σε φυσιολογικές (κανονικές) συνθήκες είναι: α) Ιξώδες: Πλήρες Αίμα 3,5 cp Πλάσμα 1,8 / 2,5 cp. β) Ειδικό βάρος αίματος: Άρρεν 1,057 Θήλυ 1,052. γ) Αιματοκρίτης: Άρρεν 0,47 Θήλυ 0,42. δ) Ph αίματος: 7,35 7,40. ε) Πίεση αίματος: Συστολική 120 mm Hg Διαστολική 80 mm Hg. Τα αναφερόμενα κύρια όργανα του συστήματος έχουν τις εξής τιμές παροχών: α) Συκώτι:5 1/min. β) Nεφρά: 1,2 1/min. γ) Kρανίο: 0,75 1/min. δ) Σπλήνα : 5 1/ min. ε) Έντερα: 5 1/min. 6 η EΡΩΤΗΣΗ: Πως εξηγείται η επεξεργασία της σύσπασης του καρδιακού μυός; AΠΑΝΤΗΣΗ: Το σήμα για τη σύσπαση του καρδιακού μυός έρχεται από το καρδιακό κέντρο ευρισκόμενο στο πίσω τμήμα του εγκεφάλου, ονομαζόμενο προμήκη μυελό. Διάμεσου του εγκεφαλικού νεύρου (επιταχυντής) διαβιβάζεται στο φλεβοκολπικό κόμβο ή φλεβόκομβος, που είναι ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς, του οποίου το σήμα με τη σειρά του μεταφέρεται με αγωγιμότητα σε όλα τα τμήματα της καρδιάς και τα κάνει να συσπώνται, ή διαβιβάζεται διάμεσου του πνευμονογαστρικού νεύρου (επιβραδυντής), στον κολποκοιλιακό κόμβο.

8 7 η EΡΩΤΗΣΗ: Αναφέρετε έξι βήματα πορείας του αίματος στα καρδιακά κανάλια ροής. AΠΑΝΤΗΣΗ: Τα έξι βήματα πορείας του αίματος στα καρδιακά κανάλια ροής είναι: 1 ο βήμα: Το οξυγονωμένο αίμα εγκαταλείπει την καρδιά εκτοπιζόμενο από τη σύσπαση της αριστεράς κοιλίας μέσω της αορτικής βαλβίδας στην αορτή. 2 ο βήμα: Aπό την αορτή το αίμα διαμοιράζεται σε όλα τα όργανα και ιστούς, όπου διέρχεται δια των τριχοειδών αγγείων στο φλεβικό σύστημα. 3 ο βήμα: Διάμεσου του φλεβικού συστήματος και της κοίλης φλέβας το αίμα πλούσιο σε CO2 φθάνει στον δεξιό κόλπο. 4 ο βήμα: Από το δεξιό κόλπο μέσω της τριγλώχιν βαλβίδας περνάει στη δεξιά κοιλία και από εκεί μέσω της πνευμονικής βαλβίδας και της πνευμονικής κυκλοφορίας στους πνεύμονες. 5 ο βήμα: Στους πνεύμονες το περιεχόμενο στο αίμα CO2 ανταλλάσσεται με οξυγόνο και επιστρέφει στον αριστερό κόλπο. 6 ο βήμα: Από τον αριστερό κόλπο μεσώ της μιτροειδούς βαλβίδας εισέρχεται στην αριστερή κοιλία για να επαναληφθεί ο κύκλος. 8 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Δώστε με πολύ σύντομη περιγραφή τις τρεις βασικές παραμέτρους της δυναμικής στης καρδιάς. Oι τρεις βασικές παράμετροι της δυναμικής της καρδιάς είναι:

9 1) Η διεγερτικότητα των καρδιακών κυττάρων, που καθορίζεται από το ενεργό δυναμικό και το κατώφλι διέγερσης. 2) Η αγωγιμότητα, που διέπει τη μεταφορά του παλμού από τον καρδιακό βηματοδότη σε όλη την καρδιά. 3) Η συσταλτικότητα του καρδιακού μυ, που καθορίζει τη δύναμη και τις πιέσεις που δημιουργούνται από την καρδιά. 9 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως διενεργείται η ροϊκή τροφοδοσία της καρδιάς; ΑΠΑΝΤΗΣH: Η τροφοδοσία της καρδιάς με αίμα διενεργείται με τις δύο κύριες στεφανιαίες αρτηρίες που έχουν αφετηρία την αορτή και τροφοδοτούν το αριστερό και δεξιό τμήμα της καρδιάς με περαιτέρω διακλάδωση τους. Οι διασυνδέσεις μεταξύ των κλάδων είναι πολύ ελάχιστες στον αριθμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ότι κάθε διαταραχή της ροής αίματος σε κάποια από τις στεφανιαίες αρτηρίες να μπορεί να προκαλέσει μία ανεπαρκή αιμάτωση συγκεκριμένου τμήματος του καρδιακού μύ και επομένως νέκρωση της περιοχής. Αυτό προκαλεί εκφύλιση του μύ σαυτή την περιοχή, λεγόμενη καρδιακή προσβολή, π.χ. έμφραγμα. Το αίμα επιστρέφει από τον καρδιακό μύ μέσω των στεφανιαίων φλεβών, των δύο μέσων, μεγάλων φλεβών και του στεφανιαίου κόλπου στο δεξιό κόλπο της καρδιάς. 10 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναλύστε απλά τις μηχανικές φάσεις του καρδιακού κύκλου ως υδροδυναμική λειτουργία της καρδιάς. Ο καρδιακός κύκλος υποδιαιρείται σε δύο κυρίως τμήματα τη συστολή και τη διαστολή. Πριν την κοιλιακή συστολή, η κολπική πίεση είναι μεγαλύτερη της κοιλιακής πίεσης κατά 1-2 mm Hg. Έτσι η μιτροειδής βαλβίδα, που είναι η βαλβίδα εισόδου στην κοιλία, είναι ανοιχτή.

10 11 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Kαταγράψτε δύο τουλάχιστον παράγοντες που αυξάνουν και δύο που περιορίζουν την κοιλιακή πλήρωση. Πως υπολογίζεται η ενέργεια που προσφέρεται από την καρδιά; Οι παράγοντες που αυξάνουν την κοιλιακή πλήρωση είναι: 1) Το κεντρικό νευρικό σύστημα (Κ.Ν.Σ.). 2) Η μικρή ενδοθωρακική πίεση, οφειλόμενη στην εκπνοή, ονομαζόμενη ιδιότητα του Valsava. 3) To χρονικό διάστημα της διαστολής. 4) Ο χαμηλός καρδιακός ρυθμός. 5) Η συστολική πίεση στην αορτή. Οι παράγοντες που περιορίζουν την κοιλιακή πλήρωση είναι: 1) Η συνήθως (φυσιολογική) αντίσταση του καρδιακού μυ στη σύσπαση. 2) Ο περικαρδιακός περιορισμός. Ο περικαρδιακός σάκος περιβάλλει την καρδιά και διαστέλλεται και συστέλλεται μαζί με την καρδιά. Η ενέργεια που προσφέρεται από την καρδιά μπορεί να υπολογιστεί από τη διαφορά αορτικής και φλεβικής πλάσεως και την καρδιακή παροχή. 12 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Δώστε με απλή περιγραφή τις τρεις διαφoρετικές λειτουργίες της πνευμονικής κυκλοφορίας μεταξύ οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο ρέον αίμα.

11 To πνευμονικό σύστημα έχει τρεις διαφορετικές λειτουργίες: 1) Ανταλλαγή οξυγόνου και CO2 μεταξύ του ρέοντος αίματος και του αέρα, η οποία γίνεται με διάχυση. Το μήκος της διάχυσης είναι μικρό και η επιφάνεια επαφής είναι μεγάλη επειδή ένα ερυθρό αιμοσφαίριο χρειάζεται ελάχιστο χρόνο για να διέλθει τα πνευμονικά τριχοειδή αγγεία. 2) Αποθήκη, επειδή ο όγκος του αίματος στα πνευμονικά αγγεία είναι περίπου 11 ml και μόνο μια ποσότητα του περίπου 100 ml είναι στα τριχοειδή αγγεία, όταν κάποια περιοχή χρειάζεται περιστασιακή αύξηση της παροχής αίματος ή επιπλέον ποσότητα μπορεί να ληφθεί από τους πνεύμονες. 3) Φιλτράρισμα του αίματος. Υλικά προκαλούντα εμβολή, όπως θρόμβοι ή λίπη που δημιουργούνται στη συστηματική κυκλοφορία φιλτράρονται κατά τη δίοδο τους από την πνευμονική κυκλοφορία. Η μορφή του κύματος πίεσης στην πνευμονική κυκλοφορία είναι όμοια με αυτή της συστηματικής κυκλοφορίας, εκτός από το πλάτος που είναι μόνο το 1/6 του πλάτους της συστηματικής κυκλοφορίας. Κατά τη διάρκεια της συστολής, η δεξιά κολπική πίεση φθάνει την τιμή των 22 mm Hg και στην πνευμονική αρτηρία η πίεση είναι 22/8 με μέση τιμή 13mm Hg. Κατά τη διάρκεια της διαστολής, η αριστερή κολπική πίεση φθάνει την τιμή 7 mm Hg, είναι η πίεση στην έξοδο της πνευμονικής αρτηρίας. Επομένως η διάφορα πίεσης 6 mm Hg διακινεί μέσω της πνευμονικής κυκλοφορίας την ίδια ποσότητα, η οποία για την κυκλοφορία μεσώ της συστηματικής κυκλοφορίας απαιτεί 100 mm Hg. 13 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Εξηγείστε απλά δυο μηχανισμούς για τη ρύθμιση της αντλητικής ενέργειας της καρδιάς. (Νόμος Starling). Πως γίνεται η ενεργειακή σύσπαση του καρδιακού μυός; AΠΑΝΤΗΣΗ: Oι μηχανισμοί για τη ρύθμιση της αντλητικής ενέργειας της καρδιάς είναι: 1) Eσωτερικός μηχανισμός έλεγχου βασιζόμενος στην ενδοκοιλιακή πλήρωση της καρδιάς (ποσότητα αίματος εισρέουσα στην καρδιά). 2)Αντανακλαστικός μηχανισμός του αυτόνομου νευρικού συστήματος

12 (Α.Ν.Σ). H ενέργεια σύσπασης του κοιλιακού μυός γίνεται συνάρτηση του μήκους των μυϊκών ινών, το οποίο κατά την έναρξη της σύσπασης είναι συναρτήσει του όγκου πλήρωσης της κοιλίας και ο όγκος εκτοπισμού είναι συναρτήσει της ενέργειας σύσπασης. 14 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφέρετε δύο τουλάχιστον παθητικούς και ενεργητικούς μηχανισμούς ως παράγοντες που επηρεάζουν την αγγειακή αντίσταση. Oι παθητικοί μηχανισμοί που επηρεάζουν την αγγειακή αντίσταση είναι: 1)Αντιστεκόμενη πίεση στα αγγεία. 2)Όγκος πνευμόνων. 3)Συνεκτικότητα αίματος. 4) Κατασκευαστικές αλλαγές. Οι ενεργητικοί μηχανισμοί που επηρεάζουν την αγγειακή αντίσταση είναι: 1) Τοπική και συστηματική υποξία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου στο επίπεδο του ιστού. 2)Τοπική και συστηματική οξέωση, δηλαδή αύξηση της συγκέντρωσης των ιόντων H+ του αίματος. 3) Αλκάλωση, δηλαδή ελάττωση της συγκέντρωσης των ιόντων Η+ του αίματος.

13 15 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφέρετε τη ροϊκή διαδικασία με την οποία συνοψίζονται οι μεταβολικοί και νευρικοί έλεγχοι της αιματικής ροής στα όργανα. ΑΠΑΝΤΗΣH: 1) Mεταβολικός έλεγχος: Δράση - Έλλειψη οξυγόνου Αγγειοδιαστολή - Αύξηση παροχής. 2) Νευρικός έλεγχος: Kεντρικό νευρικό σύστημα Αγγείο-συσταλτικές ίνες Αγγειοσυστολή Πτώση παροχής. 16 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφέρετε τέσσερις τουλάχιστον παράγοντες που προσδιορίζουν την επιτάχυνση και την επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού. Επίσης αναφέρετε και τους ανάλογους παράγοντες που αυξομειώνουν τη διάμετρο των μικρών ή μεγάλων αρτηριακών αγωγών. Mερικοί από τους παράγοντες που επιταχύνουν τον καρδιακό ρυθμό είναι: 1) Aναπνοή. 2) Ένταση. 3) Παροξυσμός. 4) Άσκηση. Τα παραπάνω προκαλούν και αύξηση της πίεσης. 5) Επινεφρίνη. 6) Πυρετός.

14 Μερικοί από τους παράγοντες που επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό είναι: 1) Αυξημένη δράση των τασεουποδοχέων. 2) Εκπνοή. 3) Φόβος. 4) Λύπη. Τα παραπάνω προκαλούν και πτώση πίεσης. 5) Διέγερση τρίδυμου νεύρου. 6) Αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση. Προκαλεί και αύξηση της πίεσης. H ένταση στους λείους μύες των αρτηριδίων αυξάνεται με: 1) Αυξάνοντας το μήκος ινών. 2) Μειώνοντας τη θερμοκρασία (κρύο). 3) Αυξάνοντας τη συγκέντρωση αγγειοσυσταλτικών ουσιών, όπως: α) Επινεφρίνη. β) Nop- Επινεφρίνη. γ) Angiotensin. δ) Vasopressin (βαζοπρεσίνη). ε) Αγγειοσυσταλτικά φάρμακα. 4) Νευρικές ενέργειες. Η ένταση στους λείους μύες των αρτηριδίων μειώνεται με: 1) Mειώνοντας το μήκος ινών. 2) Αυξάνοντας τη θερμοκρασία. 3) Αυξάνοντας τη συγκέντρωση αγγειοδιασταλτικών ουσιών,

15 όπως: α) Acetylcholine (ακετυλοχολίνη). β) Επινεφρίνη (μόνο στο μυ). γ) Μεταβολικά (ειδικά CO2). δ) Οιστρογόνα (σε όργανα αναπαραγωγής). ε) Αγγειοσταλτικά φάρμακα. 4) Νευρικές δράσεις. 17 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε τι συνίσταται η σύνθεση του αίματος; Ποιες δυναμικές λειτουργίες της ζωής παρέχει το κυκλοφορούν αίμα στο κυκλοφορικό σύστημα; Η σύνθεση του αίματος συνίσταται από το πλάσμα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή ερυθροκύτταρα, τα λευκά αιμοσφαίρια ή λευκοκύτταρα και τα αιμοπετάλια ή θρομβοκυτταρα. Λειτουργίες αίματος Το αίμα περιέχεται και κυκλοφορεί συνεχώς μέσα στο κυκλοφορικό σύστημα με τις εξής λειτουργίες: 1) Μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς και στα όργανα και του διοξειδίου του άνθρακος από τους ιστούς και τα όργανα πίσω στους πνεύμονες. 2) Μεταφορά θρεπτικών ουσιών, ανόργανων ιόντων, βιταμινών κ.λ.π., από το γαστρεντερικό σωλήνα και από τα άλλα όργανα (π.χ. ήπαρ, λιπώδης ιστός) προς τους ιστούς. 3) Μεταφορά ορμονών από τους ενδοκρινείς αδένες στους ιστούς. 4) Μεταφορά αχρήστων είτε και επιβλαβών ουσιών από τους ιστούς προς τα απεκκριτικά όργανα (κυρίως νεφρά). 5) Μεταφορά και κατανομή της θερμότητας κατά τρόπον ώστε να διατηρείται σταθερά από τη θερμοκρασία του σώματος (θερμορρυθμιστή). 6) Συμβολή στην άμυνα του οργανισμού.

16 18 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Εξηγείστε απλά, με μία μόνο πρόταση, τη λειτουργία των: λευκών αιμοσφαιρίων, αιμοπεταλίων, ερυθρών αιμοσφαιρίων, πλάσματος. Tα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν τμήμα του αμυντικού συστήματος του σώματος εναντίον των λοιμώξεων. Σύμφωνα με τη μορφή τους διακρίνονται σε πολυμορφοπύρηνα και μονοπύρηνα, τα οποία καταστρέφουν και απομακρύνουν με φαγοκυττάρωση και ενδοκυττάρια πέψη μικροοργανισμούς και τεμαχίδια ιστών που έχουν υποστεί βλάβη ή νέκρωση και σε λεμφοκύτταρα, τα οποία έχουν σχέση με την παραγωγή και κατανομή των αντισωμάτων. Τα αιμοπετάλια ή θρομβοκύτταρα έχουν ως κύρια λειτουργία την πήξη του αίματος και την αιμόσταση. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν ως κύρια λειτουργία τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, η οποία γίνεται με τη δημιουργία ενώσεως της αιμοσφαιρίνης Hb με το οξυγόνο Ο2 της οξυαιμοσφαιρίνης και είναι μία αμφίδρομη αντίδραση οξυγόνωσης. Το πλάσμα αποτελεί την υγρή φάση του αίματος και αποτελεί μέρος του εξωκυττάριου υγρού και του υγρού των ιστών. Μεταξύ του πλάσματος και του υγρού των ιστών επιτελείται, μέσω του τοιχώματος των τριχοειδών, ανταλλαγή ύδατος, ανόργανων ιόντων και μικρομοριακών ουσιών με ταχύ ρυθμό, ώστε η σύσταση και των δύο να είναι όμοια. 19 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Tι ονομάζεται πήξη αίματος; Πως πραγματοποιείται και σε τι αποτελέσματα οδηγεί; Πήξη αίματος: Το αίμα ερχόμενο σε επαφή μέσα στο κυκλοφορικό σύστημα με το ενδοθήλιο των αγγείων και το ενδοκάρδιο διατηρείται σε υγρή κατάσταση. Σε περίπτωση όμως εξόδου του από τα αγγεία ή επαφής του προς το αγγειακό τοίχωμα κάτω από ορισμένες συνθήκες, τίθενται σε λειτουργία ενζυματικές διεργασίες, οι οποίες έχουν αποτέλεσμα τη μετάπτωση του από την υγρή στην ημιστέρεη κατάσταση. Η διεργασία αυτή ονομάζεται πήξη αίματος.

17 Πως πραγματοποιείται: Η πήξη του αίματος πραγματοποιείται με μετατροπή του ινωδογόνου του πλάσματος, το οποίο είναι σφαιρίνη του πλάσματος παραγόμενο από το ήπαρ, σε πυκνό δίκτυο ινώδους εντός των δοκιμίων, του οποίου εμπλέκονται και συγκρούονται τα έμμορφα συστατικά του αίματος και η υγρή του φάση. Αποτέλεσμα: Mετά από πάροδο μιας ώρας περίπου οι δοκιμές του ινώδους βραχύνονται με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του πήγματος και την έκθλιψη της υγρής φάσης (ορός αίματος). 20 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Δώστε απλά τον τύπο του ιξώδους του πλάσματος συναρτήσει της συγκέντρωσης της πρωτείνης που εμπεριέχεται και τη λειτουργία των αυξομειώσεών της στην επίδραση των μηχανικών ιδιοτήτων στο αίμα. Έχουμε καταγραφή ασθενειών απαυτή τη συγκέντρωση της πρωτεΐνης; (Η όλη κατεργασία να καταγραφεί με πέντε προτάσεις). Ο τύπος του ιξώδους πλάσματος συναρτήσει της συγκέντρωσης της πρωτεΐνης είναι: Μπ=μw 1/1-b*C, όπου: mp και mw είναι αντίστοιχα τα ιξώδη πλάσματος και νερού. c είναι η συγκέντρωση του πλάσματος ή ορού σε πρωτεΐνες. b είναι σταθερά. Η πρωτεΐνη με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο πλάσμα είναι η Λευκοματίνη, της οποίας η επίδραση στις μηχανικές ιδιότητες του πλάσματος είναι μικρή. Σε ορισμένες περιπτώσεις η υψηλή της συγκέντρωση προκαλεί μείωση του ιξώδους αφού συνοδεύεται από μείωση της συγκέντρωσης της σφαιρίνης, της οποίας η μέση συγκέντρωση προκαλεί αύξηση του ιξώδους σε ασθένειες ήπατος. Η πρωτεΐνη με τη μικρότερη συγκέντρωση στο πλάσμα είναι το Ινωδογόνο, η τάση του οποίου να δημιουργεί συσσωματώματα την κάνει σημαντική για τον καθορισμό ρεολογικών ιδιοτήτων του πλάσματος. Η δημιουργία συσσωματωμάτων εξαρτώμενη από τη συγκέντρωση του ινωδογόνου είναι καθοριστικός παράγοντας για την

18 μη νευτώνεια συμπεριφορά του αίματος και υπαίτιος για τη ρεολογική συμπεριφορά σε μικρούς ρυθμούς διάτμησης. 21 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς επιτυγχάνεται η μεταβολή του αιματοκρίτου σε σωλήνα μικρής διαμέτρου; Επεξηγήστε την επίδραση της διαμέτρου των αγγειοσωλήνων στο ιξώδες του αίματος. H τιμή του αιματοκρίτου για το συνολικό αίμα είναι μια μέση τιμή που προέρχεται από μέτρηση σε κάποιο δείγμα αίματος. Η συγκέντρωση όμως των έμμορφων συστατικών όταν ρέει το αίμα είναι σταθερή σε κάθε θέση του πεδίου ροής. 22 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Περιγράψτε το φαινόμενο της μετανάστευσης των σωματιδίων στην αιμοροή ως αξονική συγκέντρωση των κυττάρων. (Η καταγραφή να γίνει με τρεις προτάσεις). Σε εισαγωγή σωματιδίων μέσα σε ροή παρατηρούμε ότι, λόγω των τάσεων που επιβάλλονται στην επιφάνεια τους, παραμορφώνονται ανάλογα με τις ελαστικές τους ιδιότητες, κάμπτονται, λυγίζονται και στρέφονται. Επίσης υπάρχει αλληλεπίδραση σωματιδίων και τοιχώματος σωλήνα, με αποτέλεσμα τη διακίνηση του σωματιδίου προς τον άξονα του σωλήνα, λόγω της δύναμης που ασκείται σε αυτό από το τοίχωμα και την κατεύθυνση του προς τον άξονα του σωλήνα και έτσι δημιουργείται ένα ελεύθερο στρώμα σωματιδίων ρευστού κοντά στο τοίχωμα του σωλήνα. Η μετανάστευση αυτών των σωματιδίων προκαλεί μεταβολή της φαινομενικής συνεκτικότητας του ρευστού. 23 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως παρουσιάζεται το φαινόμενο της ολίσθησης στο τοίχωμα ενός αρτηριακού αγωγού (Η περιγραφή να γίνει με τρεις προτάσεις).

19 Κατά το φαινόμενο της ολίσθησης ένα σωματίδιο κινούμενο κοντά σε τοίχωμα θα υποστεί τη δράση της κρουστικής δύναμης, η οποία προκαλεί επιβράδυνση του σωματιδίου ως προς το συνεχώς ρέον (πλάσμα), επιφέροντας έτσι μια τελείως διαφορετική συνθήκη ροής στα τοιχώματα. 24 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι σημαίνει ευκαμψία του ερυθρού αιμοσφαιρίου σε παραδείγματα αρρωστημένων κυττάρων και ποια η επίδραση τους στη συνεκτικότητα του αίματος; Τα αρρωστημένα κύτταρα υφίστανται παραμορφώσεις στερεού σώματος. Μεταβολή στις ιδιότητες του περιεχομένου του ερυθρού αιμοσφαιρίου, προκαλεί αυξημένη στερεότητα (ανελαστικότητα) του κυττάρου και επομένως αύξηση της συνεκτικότητας του αίματος. Σε περιπτώσεις απώλειας τμήματος ηλεκτρικού φορτίου, που συμβαίνει συχνά σε κύτταρα, η δύναμη μειώνεται και αυτό προκαλεί μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των κυττάρων και βοηθάει τη δημιουργία συσσωματωμάτων και επομένως μεταβολή των ρεολογικών ιδιοτήτων του αίματος. 25 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Περιγράψτε με πέντε προτάσεις την ρεολογική συμπεριφορά των αιμοπεταλικών θρομβώσεων. Η μόρφωση θρόμβου υποδιαιρείται σε δύο φαινόμενα. Το πρώτο λέγεται πήξη, συμβαίνει στο λιμνάζον αίμα, είναι κολλοειδές, κόκκινης όψης, περιλαμβάνει συστατικά αίματος και είναι βασικό σε εξετάσεις καθίζησης. Η άλλη μορφή δημιουργίας θρόμβου συμβαίνει στο ρέον αίμα, οφείλεται στη σύγκρουση σωματιδίων αίματος και τοιχωμάτων αγγείου και επιτείνεται σε περιπτώσεις επαφής με πληγωμένο ιστό ή ξένο σώμα που παράγει μάζες που συνεχίζουν να ρέουν με τη ροή του αίματος. Οι μάζες αυτές λέγονται θρόμβοι και αποτελούνται κυρίως από αιμοπετάλια, των οποίων η συχνότητα σύγκρουσης μεταξύ τους καθορίζει το μηχανισμό σχηματισμού θρόμβου και εξαρτάται από τις τοπικές συνθήκες ροής, μεταφορά μάζας με συναγωγή και διάχυση των αιμοπεταλίων και των

20 υπολοίπων ουσιών που είναι υπεύθυνα για τη συσσωμάτωση. Οι θρόμβοι σχηματίζονται σε καμπύλες, διακλαδώσεις και απότομες μεταβολές διαμέτρου. 26 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Περιγράψτε το σύστημα των αρτηριακών αγωγών ως τμημάτων της αορτής. Η αορτή είναι η μεγαλύτερη σε διάμετρο αρτηρία. Είναι μεγάλη σε μήκος εκτεινόμενη από την αορτική βαλβίδα και κατερχόμενη μέχρι τη μηριαία διακλάδωση. Το τμήμα αυτό της αορτής υποδιαιρείται σε τρία τμήματα: 1) Την ανιούσα αορτή που βρίσκεται ανατομικά μεταξύ της πνευμονικής αρτηρίας και της κοίλης φλέβας και στην αρχή της οποίας υπάρχουν μόνο δύο διακλαδώσεις, η δεξιά και αριστερή στεφανιαία αρτηρία που εφοδιάζουν τον καρδιακό μυ με αίμα. 2) Το αορτικό τόξο, εκεί όπου η αορτή στρέφεται προς τα αριστερά και ακολούθως προς τα κάτω και στο πάνω μέρος του οποίου εξέρχονται τρεις κλάδοι: η βραχιοκεφαλική ή ανώνυμος, η κοινή καρωτίδα και η υποκλείδια αρτηρία. 3) Την κατιούσα αορτή αποτελούμενη από την κατιούσα θωρακική αορτή, η οποία έχει δύο διακλαδώσεις, τις μεσοπλεύριες αρτηρίες που εφοδιάζουν με αίμα το τοίχωμα του θώρακος και τις σπλαχνικές αρτηρίες που εφοδιάζουν με αίμα τα όργανα στη σωματική κοιλότητα. 27 η ΕΡΩΤΗΣH: Περιγράψτε τη δομή και τη σύνθεση των αρτηριακών τοιχωμάτων των αγωγών. Σύμφωνα με τη δομή τους οι μεγάλες αρτηρίες που εκβάλλουν από την καρδιά και οι πρώτοι κλάδοι τους είναι ελαστικές αρτηρίες διότι περιέχουν μεγάλο ποσοστό ελαστίνης. Απομακρυνόμενοι από την

21 καρδιά, το ποσοστό των μυϊκών κυττάρων αυξάνει και η αρτηριακή δομή πλησιάζει εκείνη των μυϊκών αρτηριών. Το τοίχωμα του αγγείου το αποτελούν πέντε συντελεστές: α) Ενδοθηλιακός ιστός, ο οποίος αποτελεί το εσωτερικό στρώμα του αγγείου που έρχεται σε επαφή με το ρέον αίμα και αποτελείται από στρώμα απλών κυττάρων που είναι διατεταγμένα κατά την κατεύθυνση της ροής του αίματος. Έχει ως αποστολές τη συμβατικότητα με το αίμα ώστε να εμποδίζει την προσκόλληση διαφόρων ουσιών στο τοίχωμα του αγγείου και την επιλεκτική διαπερατότητα ώστε διάφορες ουσίες να μπορούν να διέρχονται δια του τοιχώματος στον ιστό. β) Ίνες κολλαγόνου, η οποία είναι λευκωματώδης ουσία που εμφανίζεται στα αιμοφόρα αγγεία υπό μορφή νημάτων οφιοειδούς μορφής, λόγω της οποίας επηρεάζουν τις μηχανικές ιδιότητες των αγγείων μετά από κάποια διάσταση. γ) Λείοι μύες, οι οποίοι εμφανίζονται στα αιμοφόρα αγγεία υπό τη διαμήκη μορφή και την οφιοειδή περιφερειακή μορφή γύρω από το αγγείο. Με τη σύσπαση αυτής της ελικοειδούς μορφής λείων μυών προκαλείται αγγειοσυστολή αλλά λόγω του ότι είναι προεντεταμένοι μπορούν να χαλαρώνουν και να προκαλούν αγγειοδιαστολή. Ο έλεγχος αυτής της λειτουργίας γίνεται με νευρικούς παλμούς μέσω χημικής διέγερσης. Λειτουργία αυτού του μυός είναι η αιμόσταση λόγω αρτηριακής κατάρρευσης. δ) Βασική ουσία, η οποία αποτελείται από μη λευκωματώδεις ουσίες, που πληρώνουν τα κενά μεταξύ των άλλων στοιχείων και χρησιμεύουν ως συνδετικός ιστός. Είναι διατεταγμένες σε τρία στρώματα: στον εσωτερικό χιτώνα, στο μέσο χιτώνα και στον έξω χιτώνα. Έχει το ρόλο του λιπαντικού και χρησιμεύει ως φίλτρο και μέσο εναλλαγής ιόντων. 28 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες μορφές σφυγμικών κυμάτων καταγράφονται στο κυκλοφορικό σύστημα; Πως εμφανίζονται οι παλμοί πίεσης στις αρτηριακές διακλαδώσεις; To κύμα πίεσης αλλάζει μορφή κατά τη μεταφορά του μέσα στο κυκλοφορικό σύστημα. Οι αιτίες της μεταβολής του είναι αλληλοεξαρτώμενες. Υπάρχουν δύο μορφών λέπτυνσης: η

22 γεωμετρική λέπτυνση, που είναι η μείωση της διατομής και η ελαστική λέπτυνση, που είναι η αύξηση της δυσκαμψίας του τοιχώματος. Στα τριχοειδή το κύμα πίεσης αποσβέννυται τελείως και η απόσβεση αυτή οφείλεται στο ιξώδες του αίματος και στην ιξώδη συνιστώσα του ιξωδοελαστικού τοιχώματος των αγγείων. Όταν το κύμα πίεσης φθάσει σε αρτηριακή διακλάδωση τότε ένα τμήμα του κύματος διαδίδεται και ένα τμήμα ανακλάται. Το ανακλώμενο κύμα προστίθεται στο αρχικό, δημιουργώντας αύξηση συστολικής πίεσης, η οποία ονομάζεται peaking, εξαρτάται από τη στενότητα των αρτηριδίων και επανανακλάται μέχρις ότου αποσβεσθεί. Η επαλληλία των διαδιδόμενων και ανακλώμενων κυμάτων προκαλεί εκτός από την ενίσχυση και διασπορά του κύματος. Το αορτικό κύμα πίεσης εξομαλύνεται και εκτείνεται φθάνοντας στα αρτηρίδια. Η μικρή αύξηση πίεσης που ακολουθεί την εντομή στρογγυλεύεται και βαθμιαία αντικαθίσταται από αργό και διακεκριμένο βαθούλωμα. Ο μηχανισμός της απόσβεσης και της ενίσχυσης των κυμάτων πίεσης είναι διαφορετικός για τις διάφορες συνιστώσες του κύματος και αυτό διότι κάθε συνιστώσα οδεύει με διαφορετική ταχύτητα. 29 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες παθολογικές αλλαγές στις κυματομορφολογικές πιέσεις εμφανίζονται στην αορτή; Σε όλη την έκταση του αρτηριακού συστήματος η πίεση φθάνει σε μία μέγιστη τιμή που ονομάζεται συστολική πίεση (Ps). Η φυσιολογική συστολική πίεση στην αορτή είναι της τάξεως των 120 mm Hg στο νεαρό ενήλικο. Η ελάχιστη πίεση ονομάζεται διαστολική πίεση (Pd) και στη βραχιώνιο αρτηρία είναι της τάξεως των mm Hg. Η διαφορά των δύο τιμών (Ps Pd) ονομάζεται πίεση σφυγμού και είναι η αύξηση πίεσης που προκαλείται από την επενέργεια της αριστερής κοιλίας. 30 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Διατυπώστε αναλυτικούς συσχετισμούς πίεσης και ταχύτητας στη ροή αίματος στις διάφορες αρτηρίες και φλέβες.

23 Ο αναλυτικός συσχετισμός πίεσης ταχύτητας είναι σύνθετος και απαιτεί την κατασκευή πολύπλοκων μοντέλων που πρέπει να λαμβάνουν τις ιδιομορφίες των διαφόρων τμημάτων και περιοχών του κυκλοφορικού συστήματος. Ένας αναλυτικός συσχετισμός πίεσης -ταχύτητας είναι: Oτι με δεδομένη την κλίση πίεσης προσδιορίζονται οι κυματομορφές ταχύτητας καθώς και τα προφίλ ταχύτητας. Όμως η κλίση πίεσης μεταβάλλεται από θέση σε θέση λόγω αλλαγής της γεωμετρίας και των ελαστικών σταθερών. Αυτό που περιπλέκει την κατάσταση είναι οι ανακλάσεις.

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Η μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς και απομάκρυνση των υποπροϊόντων του μεταβολισμού τους. Μεταφορά θρεπτικών συστατικών. Ρύθμιση της θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Διευθύντρια: Καθηγήτρια ΟΛΥΜΠΙΑ ΓΚΙΜΠΑ-ΤΖΙΑΜΠΙΡΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ Δ.Ε.Π. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις για την Φυσική και Φυσιολογία των Καταδύσεων

Σημειώσεις για την Φυσική και Φυσιολογία των Καταδύσεων Νίκος Καρατζάς Κεφάλαιο: Θεωρία Αποσυμπίεσης Μέρος 1 ο Σημειώσεις για την Φυσική και Φυσιολογία των Καταδύσεων Σημειώσεις για την Φυσική και Φυσιολογία των Καταδύσεων Κείμενο: Νίκος Καρατζάς Φωτογραφίες:

Διαβάστε περισσότερα

1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - ΤΗΓΜΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΛΓΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - ΤΗΓΜΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΛΓΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - ΤΗΓΜΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΛΓΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1.1 ΦΥΣΙΚΈΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Τα μεταλλικά υλικά τα οποία χυτεύουμε ή τα λαμβάνουμε ως χυτά αντικείμενα είναι μέταλλα ή κράματα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ Εισαγωγή Στη σύγχρονη εποχή μας, αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιούνται στον οικιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΛΑΡΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Είναι ουσιώδες να γνωρίζει κανείς με ποιούς τρόπους η ΑΠ διατηρείται φυσιολογική ώστε να κατανοήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ (Θ) Ι ΑΣΚΩΝ Ρ. ΧΑΤΖΗΕΥΦΡΑΙΜΙ ΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΛΚΙ Α 005-006 Περιεχόµενα 1 Εισαγωγή...4 1.1 οµή του µαθήµατος... 4 1. Εφαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΜΣ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΟΡΙΑΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΠΟΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΜΣ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΟΡΙΑΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΠΟΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΜΣ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΟΡΙΑΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΠΟΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΠΡΩΤΕΙΝΑΣΩΝ ΣΤΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΤΩΝ ΕΣΩ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΦΛΕΒΩΝ ΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Π.Θ. ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Γ. ΒΑΡΛΑΜΗΣ. ΠΑΝΕΠ. ΕΤΟΣ 2006 2007 Αριθµ.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Π.Θ. ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Γ. ΒΑΡΛΑΜΗΣ. ΠΑΝΕΠ. ΕΤΟΣ 2006 2007 Αριθµ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Π.Θ. ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Γ. ΒΑΡΛΑΜΗΣ ΠΑΝΕΠ. ΕΤΟΣ 2006 2007 Αριθµ. 1820 ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙ ΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. Η ερμηνεία των φυσικών ιδιοτήτων της ύλης δίνεται από την Κινητική Μοριακή Θεωρία:

ΜΟΡΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. Η ερμηνεία των φυσικών ιδιοτήτων της ύλης δίνεται από την Κινητική Μοριακή Θεωρία: ΜΟΡΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Η ερμηνεία των φυσικών ιδιοτήτων της ύλης δίνεται από την Κινητική Μοριακή Θεωρία: ΑΕΡΙΑ: Επιδέχονται ισχυρών συμπιέσεων, ακολουθούν το σχήμα και τον όγκο του δοχείου στο οποίο περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση της διαφάνειας του κερατοειδή µετά από διαθλαστικές επεµβάσεις µε Excimer laser. ΠΕΝΤΑΡΗ ΗΡΩ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΓΚΙΝΗΣ

Μέτρηση της διαφάνειας του κερατοειδή µετά από διαθλαστικές επεµβάσεις µε Excimer laser. ΠΕΝΤΑΡΗ ΗΡΩ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΓΚΙΝΗΣ Μέτρηση της διαφάνειας του κερατοειδή µετά από διαθλαστικές επεµβάσεις µε Excimer laser. ΠΕΝΤΑΡΗ ΗΡΩ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΓΚΙΝΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2007-2008 1 Μέτρηση της διαφάνειας του κερατοειδή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Η συνεχής ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών και εφαρµογών για την ιατρική

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Η συνεχής ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών και εφαρµογών για την ιατρική ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η συνεχής ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών και εφαρµογών για την ιατρική αποτελεί αδήριτη ανάγκη στη σύγχρονη εποχή που διάγουµε. Ένας σηµαντικός παράγοντας που περιορίζει σε ορισµένο βαθµό την

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή στις Μεθόδους Μη Καταστροφικού Ελέγχου

1. Εισαγωγή στις Μεθόδους Μη Καταστροφικού Ελέγχου 1. Εισαγωγή στις Μεθόδους Μη Καταστροφικού Ελέγχου Ο όρος «μη καταστροφική αξιολόγηση» (NDE) περιλαμβάνει πολλές επιμέρους έννοιες που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν διάφορες δραστηριότητες του εν

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία(Γενικής(Παιδείας Β Λυκείου

Βιολογία(Γενικής(Παιδείας Β Λυκείου Βιολογία(Γενικής(Παιδείας Β Λυκείου Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D Arc 2011-2012 Δημοσθένης Καρυοφύλλης email: dkariofi@e-biology.gr www.ibrain.gr Κεφ. 1 ο Χημική σύσταση του κυττάρου Χαρακτηριστικά των

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΧΡΟΝΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (Τ1, Τ2, Τ2*) ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΙΣΤΩΝ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΟΦΙΑ ΒΕΝΕΤΗ

«ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΧΡΟΝΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (Τ1, Τ2, Τ2*) ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΙΣΤΩΝ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΟΦΙΑ ΒΕΝΕΤΗ «ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΧΡΟΝΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (Τ1, Τ2, Τ2*) ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΙΣΤΩΝ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΟΦΙΑ ΒΕΝΕΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, ΔΠΜΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος. ιπλωµατική εργασία

Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος. ιπλωµατική εργασία Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος ιπλωµατική εργασία Οι επιδράσεις της ηλιακής δραστηριότητας στη γη ελήµπασης Παναγιώτης Επιβλέπων καθηγητής Βασίλειος Γκέκας ΧΑΝΙΑ 2009 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡIΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡIΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡIΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ 2010 2 ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Η κυτταρική ή πλασματική μεμβράνη αποτελεί το εξωτερικό όριο του κυττάρου από το περιβάλλον και περικλείει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΣΑΡΡΗΣ Φ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 1 of 164 http://www.agrool.gr Το σύγγραµµα αυτό δεν φιλοδοξεί να καλύψει πλήρως τα αντικείµενα της κυτταρικής Βιολογίας και Μενδελιανής

Διαβάστε περισσότερα

Επανάληψη πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα

Επανάληψη πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα Επανάληψη πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα 2013-2014 Θέματα πολλαπλής επιλογής Κύτταρα όμοια μορφολογικά και λειτουργικά αποτελούν α. ένα όργανο. β. ένα ιστό. γ. ένα οργανισμό. δ. ένα σύστημα οργάνων.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΗΝΙΑ TESLA

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΗΝΙΑ TESLA 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΗΝΙΑ TESLA ΑΝ ΡΟΥΛΙ ΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙ

Διαβάστε περισσότερα

KΕΦΑΛΑΙΟ 1 0 : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ

KΕΦΑΛΑΙΟ 1 0 : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ KΕΦΑΛΑΙΟ 1 0 : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ 1.1 Εισαγωγή Η επιστήµη των Μικροκυµάτων ξεκίνησε µε την ανάπτυξη του ραντάρ και επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια του 2 ου Παγκοσµίου Πολέµου. Η ανακάλυψη των µικροκυµατικών

Διαβάστε περισσότερα

1. Χηµικές ουσίες 1.1 Γενικά 1.2 Χηµικές ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον

1. Χηµικές ουσίες 1.1 Γενικά 1.2 Χηµικές ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον 1. Χηµικές ουσίες 1.1 Γενικά Καθετί στο φυσικό κόσµο που µας περιβάλλει αποτελείται από χηµικές ουσίες. Η γη που κατοικούµε, ο αέρας που αναπνέουµε, οι τροφές που τρώµε, τα αυτοκίνητα που οδηγούµε, τα

Διαβάστε περισσότερα

NEPO . 90% , 75% , 20% 98% 75% 50-65%

NEPO . 90% , 75% , 20% 98% 75% 50-65% NEPO Όπως έχει ήδη αναφερθεί στις θρεπτικές ύλες περιλαμβάνεται και το νερό. H θρεπτική αυτή ύλη είναι πάρα πολύ σημαντική για τον άνθρωπο, αν σκεφθεί κανείς ότι χωρίς τροφή ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΔΟΜΗ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΜΕΡΟΣ Ι.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΔΟΜΗ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΜΕΡΟΣ Ι. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα