ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: 1) ΠΩΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΕΤΑΙ Η ΑΙΜΑΤΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ;

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: 1) ΠΩΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΕΤΑΙ Η ΑΙΜΑΤΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ;"

Transcript

1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: 1) ΠΩΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΕΤΑΙ Η ΑΙΜΑΤΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ; 2) ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΧΟΕΙΔΟΥΣ ΑΓΓΕΙΟΥ; 3) ANAΦΕΡETE ΤΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΥΣ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ. 4)ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΡΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕΣΕΝΤΕΡΙΚΩΝ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΙΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΓΩΓΩΝ. 5) ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΡΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΙΣ ΑΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥΣ. ΜΕ ΠΟΣΗ ΠΑΡΟΧΗ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ; (ΣΥΚΩΤΙ, ΝΕΦΡΑ, ΚΡΑΝΙΟ, ΣΠΛΗΝΑ, ΕΝΤΕΡΑ). 6) ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΣΠΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΚΟΥ ΜΥΟΣ; 7) ΑΦΕΡΕΤΕ ΕΞΙ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΡΟΗΣ. 8) ΔΩΣΤΕ ΜΕ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ. 9) ΠΩΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ Η ΡΟΪΚΗ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ; 10) ANΑΛΥΣΤΕ ΑΠΛΑ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΚΟΥ

2 ΚΥΚΛΟΥ ΩΣ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ. 11) ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ ΔΥΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑΚΗ ΠΛΗΡΩΣΗ. ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΕ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ; 12) ΠΕΡΙΓΡΑΨΤΕ ΑΠΛΑ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΟ ΡΕΟΝ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΚΥΨΕΛΙΔΩΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ ΜΕ ΜΕΓΕΘΗ ΤΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΠΙΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ. 13) ΕΞΗΓΕΙΣΤΕ ΑΠΛΑ ΔΥΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΛΗΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΕ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΜΥΟΣ; (ΝOMOΣ STARLING). 14) ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΔΥΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. 15) ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΗ ΡΟΪΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΕΥΡΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΑΙΜΑΤΙΚΗΣ ΡΟΗΣ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ. 16) ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΚΟΥ ΡΥΘΜΟΥ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΥΞΟΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ Ή ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΓΩΓΩΝ. 17) ΣΕ ΤΙ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ; ΠΟΙΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ; 18) EΞΗΓΕΙΣΤΕ ΑΠΛΑ, ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΠΡΟΤΑΣΗ, ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

3 ΤΩΝ: ΛΕΥΚΩΝ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΩΝ, ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ, ΕΡΥΘΡΩΝ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΩΝ, ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ. 19) ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΠΗΞΗ ΑΙΜΑΤΟΣ; ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΔΗΓΕΙ; 20) ΔΩΣΤΕ ΑΠΛΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ ΙΞΩΔΟΥΣ ΤΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙ ΤΗΣ ΣΥΤΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΠΟΥ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΑΙΜΑ. ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ; (H OΛΗ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ). 21) ΠΩΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗ ΣΕ ΣΩΛΗΝΑ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ;ΕΠΕΞΗΓEIΣTE ΤΗN ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΟΣΩΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΙΞΩΔΕΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ. 22) ΠΕΡΙΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΡΟΗ ΩΣ ΑΞΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ. ( Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ). 23) ΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΕΝΟΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ; (Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ). 24) TI ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΥΚΑΜΨΙΑ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ; 25) ΠΕΡΙΓΡΑΨΤΕ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΡΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΚΩΝ ΘΡΟΜΒΩΣΕΩΝ. 26) ΠΕΡΙΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΩΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΟΡΤΗΣ.

4 27) ΠΕΡΙΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΩΝ ΤΟΙΧΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ. 28) ΠΟΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΦΙΓΜΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ; ΠΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΜΟΙ ΠΙEΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΚΛΑΔΩΣΕΙΣ; 29) ΠΟΙΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΚΥΜΑΤΟΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΟΡΤΗ; (Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΕΩΣ ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ). 30) ΔΙΑΤΥΠΩΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΡΟΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΦΛΕΒΕΣ.

5 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως εξωτερικεύεται η αιματική κυκλοφορία; AΠΑΝΤΗΣΗ: Η αιματική κυκλοφορία σύμφωνα με τη διάκριση της σε συστηματική ή μεγάλη και σε πνευμονική ή μικρή, εξωτερικεύεται ως εξής: Συστηματική ή μεγάλη: Αριστερή κοιλία - Περιφέρεια. Πνευμονική ή μικρή: Δεξιά κοιλία Πνεύμονες. 2 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως γίνεται ο εφοδιασμός του τριχοειδούς αγγείου στις τεράστιες διόδους αίματος; AΠΑΝΤΗΣΗ: O εφοδιασμός του τριχοειδούς αγγείου γίνεται με τις παθητικές διαδικασίες της συναγωγής και της διάχυσης. Αυτό συμβαίνει σε κύτταρα μικρών οργανισμών, όπου οι απαιτήσεις ρύθμισης είναι μικρές. Π.χ. στα θηλαστικά η διαδικασία αυτή γίνεται κυρίως με διάχυση. 3 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφέρετε τρία όργανα και ιστούς με αντίστοιχες παροχές αίματος και καταναλώσεις οξυγόνου. AΠΑΝΤΗΣΗ: Τα τρία όργανα και ιστοί με τις αντίστοιχες παροχές αίματος και καταναλώσεις οξυγόνου είναι: α) Νεφροί: Παροχή Αίματος:1150 ml/min - 383,0 ml/min/100 gr- 23 Συνολικό %. Κατανάλωση Οξυγόνου:18 ml/min - 6,00 ml/min/100 gr- 7 Συνολικό %.

6 β) Σκελετικοί μύες: Παροχή αίματος:750 ml/min - 2,2 ml/min/100gr- 15 Συν/κο%. Κατανάλωση Οξυγόνου: 50 ml/min 0,15 ml/min/100gr - 20 Συνολικό %. γ) Οστά: Παροχή αίματος: 250 ml/min - 1,1 ml/min/100 gr 5 Συνολικό %. Κατανάλωση Οξυγόνου: 35 ml/min - 0,15ml/min/100 gr 14 Συνολικό %. 4 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφέρετε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις μεσεντερικών αγγειακών συστημάτων των σκύλων στις γεωμετρίες των αρτηριακών αγωγών. AΠΑΝΤΗΣΗ: Μερικά από τα είδη αγγείων, από τα οποία αποτελείται το μεσεντερικό αγγειακό σύστημα του σκυλού είναι: α) Αορτή: Διάμετρος: 10 mm Αριθμός (πλήθος): 1 Μήκος: 40 cm. β) Τερματικές Διακλαδώσεις: Διάμετρος: 0,6 mm Αριθμός (πλήθος): Μήκος:1 cm. γ) Αρτηρίδια: Διάμετρος: 0,02 mm - Aριθμός (πλήθος): Μήκος: 0,2 cm. δ) Τριχοειδή: Διάμετρος: 0,008 mm Aριθμός (πλήθος): Μήκος: 0,1 cm. ε) Μεγάλες Φλέβες: Διάμετρος: 6,0 mm - Aριθμός (πλήθος):40 Μήκος:20cm. 5 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφέρετε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις των μεγεθών τις αιματικής κυκλοφορίας. Με πόση παροχή τροφοδοτούνται τα κύρια όργανα του κυκλοφοριακού συστήματος; (συκώτι, νεφρά, κρανίο, σπλήνα, έντερα).

7 AΠΑΝΤΗΣΗ: Μερικές από τις φυσικές ιδιότητες του ανθρώπινου αίματος σε φυσιολογικές (κανονικές) συνθήκες είναι: α) Ιξώδες: Πλήρες Αίμα 3,5 cp Πλάσμα 1,8 / 2,5 cp. β) Ειδικό βάρος αίματος: Άρρεν 1,057 Θήλυ 1,052. γ) Αιματοκρίτης: Άρρεν 0,47 Θήλυ 0,42. δ) Ph αίματος: 7,35 7,40. ε) Πίεση αίματος: Συστολική 120 mm Hg Διαστολική 80 mm Hg. Τα αναφερόμενα κύρια όργανα του συστήματος έχουν τις εξής τιμές παροχών: α) Συκώτι:5 1/min. β) Nεφρά: 1,2 1/min. γ) Kρανίο: 0,75 1/min. δ) Σπλήνα : 5 1/ min. ε) Έντερα: 5 1/min. 6 η EΡΩΤΗΣΗ: Πως εξηγείται η επεξεργασία της σύσπασης του καρδιακού μυός; AΠΑΝΤΗΣΗ: Το σήμα για τη σύσπαση του καρδιακού μυός έρχεται από το καρδιακό κέντρο ευρισκόμενο στο πίσω τμήμα του εγκεφάλου, ονομαζόμενο προμήκη μυελό. Διάμεσου του εγκεφαλικού νεύρου (επιταχυντής) διαβιβάζεται στο φλεβοκολπικό κόμβο ή φλεβόκομβος, που είναι ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς, του οποίου το σήμα με τη σειρά του μεταφέρεται με αγωγιμότητα σε όλα τα τμήματα της καρδιάς και τα κάνει να συσπώνται, ή διαβιβάζεται διάμεσου του πνευμονογαστρικού νεύρου (επιβραδυντής), στον κολποκοιλιακό κόμβο.

8 7 η EΡΩΤΗΣΗ: Αναφέρετε έξι βήματα πορείας του αίματος στα καρδιακά κανάλια ροής. AΠΑΝΤΗΣΗ: Τα έξι βήματα πορείας του αίματος στα καρδιακά κανάλια ροής είναι: 1 ο βήμα: Το οξυγονωμένο αίμα εγκαταλείπει την καρδιά εκτοπιζόμενο από τη σύσπαση της αριστεράς κοιλίας μέσω της αορτικής βαλβίδας στην αορτή. 2 ο βήμα: Aπό την αορτή το αίμα διαμοιράζεται σε όλα τα όργανα και ιστούς, όπου διέρχεται δια των τριχοειδών αγγείων στο φλεβικό σύστημα. 3 ο βήμα: Διάμεσου του φλεβικού συστήματος και της κοίλης φλέβας το αίμα πλούσιο σε CO2 φθάνει στον δεξιό κόλπο. 4 ο βήμα: Από το δεξιό κόλπο μέσω της τριγλώχιν βαλβίδας περνάει στη δεξιά κοιλία και από εκεί μέσω της πνευμονικής βαλβίδας και της πνευμονικής κυκλοφορίας στους πνεύμονες. 5 ο βήμα: Στους πνεύμονες το περιεχόμενο στο αίμα CO2 ανταλλάσσεται με οξυγόνο και επιστρέφει στον αριστερό κόλπο. 6 ο βήμα: Από τον αριστερό κόλπο μεσώ της μιτροειδούς βαλβίδας εισέρχεται στην αριστερή κοιλία για να επαναληφθεί ο κύκλος. 8 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Δώστε με πολύ σύντομη περιγραφή τις τρεις βασικές παραμέτρους της δυναμικής στης καρδιάς. Oι τρεις βασικές παράμετροι της δυναμικής της καρδιάς είναι:

9 1) Η διεγερτικότητα των καρδιακών κυττάρων, που καθορίζεται από το ενεργό δυναμικό και το κατώφλι διέγερσης. 2) Η αγωγιμότητα, που διέπει τη μεταφορά του παλμού από τον καρδιακό βηματοδότη σε όλη την καρδιά. 3) Η συσταλτικότητα του καρδιακού μυ, που καθορίζει τη δύναμη και τις πιέσεις που δημιουργούνται από την καρδιά. 9 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως διενεργείται η ροϊκή τροφοδοσία της καρδιάς; ΑΠΑΝΤΗΣH: Η τροφοδοσία της καρδιάς με αίμα διενεργείται με τις δύο κύριες στεφανιαίες αρτηρίες που έχουν αφετηρία την αορτή και τροφοδοτούν το αριστερό και δεξιό τμήμα της καρδιάς με περαιτέρω διακλάδωση τους. Οι διασυνδέσεις μεταξύ των κλάδων είναι πολύ ελάχιστες στον αριθμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ότι κάθε διαταραχή της ροής αίματος σε κάποια από τις στεφανιαίες αρτηρίες να μπορεί να προκαλέσει μία ανεπαρκή αιμάτωση συγκεκριμένου τμήματος του καρδιακού μύ και επομένως νέκρωση της περιοχής. Αυτό προκαλεί εκφύλιση του μύ σαυτή την περιοχή, λεγόμενη καρδιακή προσβολή, π.χ. έμφραγμα. Το αίμα επιστρέφει από τον καρδιακό μύ μέσω των στεφανιαίων φλεβών, των δύο μέσων, μεγάλων φλεβών και του στεφανιαίου κόλπου στο δεξιό κόλπο της καρδιάς. 10 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναλύστε απλά τις μηχανικές φάσεις του καρδιακού κύκλου ως υδροδυναμική λειτουργία της καρδιάς. Ο καρδιακός κύκλος υποδιαιρείται σε δύο κυρίως τμήματα τη συστολή και τη διαστολή. Πριν την κοιλιακή συστολή, η κολπική πίεση είναι μεγαλύτερη της κοιλιακής πίεσης κατά 1-2 mm Hg. Έτσι η μιτροειδής βαλβίδα, που είναι η βαλβίδα εισόδου στην κοιλία, είναι ανοιχτή.

10 11 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Kαταγράψτε δύο τουλάχιστον παράγοντες που αυξάνουν και δύο που περιορίζουν την κοιλιακή πλήρωση. Πως υπολογίζεται η ενέργεια που προσφέρεται από την καρδιά; Οι παράγοντες που αυξάνουν την κοιλιακή πλήρωση είναι: 1) Το κεντρικό νευρικό σύστημα (Κ.Ν.Σ.). 2) Η μικρή ενδοθωρακική πίεση, οφειλόμενη στην εκπνοή, ονομαζόμενη ιδιότητα του Valsava. 3) To χρονικό διάστημα της διαστολής. 4) Ο χαμηλός καρδιακός ρυθμός. 5) Η συστολική πίεση στην αορτή. Οι παράγοντες που περιορίζουν την κοιλιακή πλήρωση είναι: 1) Η συνήθως (φυσιολογική) αντίσταση του καρδιακού μυ στη σύσπαση. 2) Ο περικαρδιακός περιορισμός. Ο περικαρδιακός σάκος περιβάλλει την καρδιά και διαστέλλεται και συστέλλεται μαζί με την καρδιά. Η ενέργεια που προσφέρεται από την καρδιά μπορεί να υπολογιστεί από τη διαφορά αορτικής και φλεβικής πλάσεως και την καρδιακή παροχή. 12 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Δώστε με απλή περιγραφή τις τρεις διαφoρετικές λειτουργίες της πνευμονικής κυκλοφορίας μεταξύ οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο ρέον αίμα.

11 To πνευμονικό σύστημα έχει τρεις διαφορετικές λειτουργίες: 1) Ανταλλαγή οξυγόνου και CO2 μεταξύ του ρέοντος αίματος και του αέρα, η οποία γίνεται με διάχυση. Το μήκος της διάχυσης είναι μικρό και η επιφάνεια επαφής είναι μεγάλη επειδή ένα ερυθρό αιμοσφαίριο χρειάζεται ελάχιστο χρόνο για να διέλθει τα πνευμονικά τριχοειδή αγγεία. 2) Αποθήκη, επειδή ο όγκος του αίματος στα πνευμονικά αγγεία είναι περίπου 11 ml και μόνο μια ποσότητα του περίπου 100 ml είναι στα τριχοειδή αγγεία, όταν κάποια περιοχή χρειάζεται περιστασιακή αύξηση της παροχής αίματος ή επιπλέον ποσότητα μπορεί να ληφθεί από τους πνεύμονες. 3) Φιλτράρισμα του αίματος. Υλικά προκαλούντα εμβολή, όπως θρόμβοι ή λίπη που δημιουργούνται στη συστηματική κυκλοφορία φιλτράρονται κατά τη δίοδο τους από την πνευμονική κυκλοφορία. Η μορφή του κύματος πίεσης στην πνευμονική κυκλοφορία είναι όμοια με αυτή της συστηματικής κυκλοφορίας, εκτός από το πλάτος που είναι μόνο το 1/6 του πλάτους της συστηματικής κυκλοφορίας. Κατά τη διάρκεια της συστολής, η δεξιά κολπική πίεση φθάνει την τιμή των 22 mm Hg και στην πνευμονική αρτηρία η πίεση είναι 22/8 με μέση τιμή 13mm Hg. Κατά τη διάρκεια της διαστολής, η αριστερή κολπική πίεση φθάνει την τιμή 7 mm Hg, είναι η πίεση στην έξοδο της πνευμονικής αρτηρίας. Επομένως η διάφορα πίεσης 6 mm Hg διακινεί μέσω της πνευμονικής κυκλοφορίας την ίδια ποσότητα, η οποία για την κυκλοφορία μεσώ της συστηματικής κυκλοφορίας απαιτεί 100 mm Hg. 13 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Εξηγείστε απλά δυο μηχανισμούς για τη ρύθμιση της αντλητικής ενέργειας της καρδιάς. (Νόμος Starling). Πως γίνεται η ενεργειακή σύσπαση του καρδιακού μυός; AΠΑΝΤΗΣΗ: Oι μηχανισμοί για τη ρύθμιση της αντλητικής ενέργειας της καρδιάς είναι: 1) Eσωτερικός μηχανισμός έλεγχου βασιζόμενος στην ενδοκοιλιακή πλήρωση της καρδιάς (ποσότητα αίματος εισρέουσα στην καρδιά). 2)Αντανακλαστικός μηχανισμός του αυτόνομου νευρικού συστήματος

12 (Α.Ν.Σ). H ενέργεια σύσπασης του κοιλιακού μυός γίνεται συνάρτηση του μήκους των μυϊκών ινών, το οποίο κατά την έναρξη της σύσπασης είναι συναρτήσει του όγκου πλήρωσης της κοιλίας και ο όγκος εκτοπισμού είναι συναρτήσει της ενέργειας σύσπασης. 14 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφέρετε δύο τουλάχιστον παθητικούς και ενεργητικούς μηχανισμούς ως παράγοντες που επηρεάζουν την αγγειακή αντίσταση. Oι παθητικοί μηχανισμοί που επηρεάζουν την αγγειακή αντίσταση είναι: 1)Αντιστεκόμενη πίεση στα αγγεία. 2)Όγκος πνευμόνων. 3)Συνεκτικότητα αίματος. 4) Κατασκευαστικές αλλαγές. Οι ενεργητικοί μηχανισμοί που επηρεάζουν την αγγειακή αντίσταση είναι: 1) Τοπική και συστηματική υποξία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου στο επίπεδο του ιστού. 2)Τοπική και συστηματική οξέωση, δηλαδή αύξηση της συγκέντρωσης των ιόντων H+ του αίματος. 3) Αλκάλωση, δηλαδή ελάττωση της συγκέντρωσης των ιόντων Η+ του αίματος.

13 15 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφέρετε τη ροϊκή διαδικασία με την οποία συνοψίζονται οι μεταβολικοί και νευρικοί έλεγχοι της αιματικής ροής στα όργανα. ΑΠΑΝΤΗΣH: 1) Mεταβολικός έλεγχος: Δράση - Έλλειψη οξυγόνου Αγγειοδιαστολή - Αύξηση παροχής. 2) Νευρικός έλεγχος: Kεντρικό νευρικό σύστημα Αγγείο-συσταλτικές ίνες Αγγειοσυστολή Πτώση παροχής. 16 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφέρετε τέσσερις τουλάχιστον παράγοντες που προσδιορίζουν την επιτάχυνση και την επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού. Επίσης αναφέρετε και τους ανάλογους παράγοντες που αυξομειώνουν τη διάμετρο των μικρών ή μεγάλων αρτηριακών αγωγών. Mερικοί από τους παράγοντες που επιταχύνουν τον καρδιακό ρυθμό είναι: 1) Aναπνοή. 2) Ένταση. 3) Παροξυσμός. 4) Άσκηση. Τα παραπάνω προκαλούν και αύξηση της πίεσης. 5) Επινεφρίνη. 6) Πυρετός.

14 Μερικοί από τους παράγοντες που επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό είναι: 1) Αυξημένη δράση των τασεουποδοχέων. 2) Εκπνοή. 3) Φόβος. 4) Λύπη. Τα παραπάνω προκαλούν και πτώση πίεσης. 5) Διέγερση τρίδυμου νεύρου. 6) Αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση. Προκαλεί και αύξηση της πίεσης. H ένταση στους λείους μύες των αρτηριδίων αυξάνεται με: 1) Αυξάνοντας το μήκος ινών. 2) Μειώνοντας τη θερμοκρασία (κρύο). 3) Αυξάνοντας τη συγκέντρωση αγγειοσυσταλτικών ουσιών, όπως: α) Επινεφρίνη. β) Nop- Επινεφρίνη. γ) Angiotensin. δ) Vasopressin (βαζοπρεσίνη). ε) Αγγειοσυσταλτικά φάρμακα. 4) Νευρικές ενέργειες. Η ένταση στους λείους μύες των αρτηριδίων μειώνεται με: 1) Mειώνοντας το μήκος ινών. 2) Αυξάνοντας τη θερμοκρασία. 3) Αυξάνοντας τη συγκέντρωση αγγειοδιασταλτικών ουσιών,

15 όπως: α) Acetylcholine (ακετυλοχολίνη). β) Επινεφρίνη (μόνο στο μυ). γ) Μεταβολικά (ειδικά CO2). δ) Οιστρογόνα (σε όργανα αναπαραγωγής). ε) Αγγειοσταλτικά φάρμακα. 4) Νευρικές δράσεις. 17 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε τι συνίσταται η σύνθεση του αίματος; Ποιες δυναμικές λειτουργίες της ζωής παρέχει το κυκλοφορούν αίμα στο κυκλοφορικό σύστημα; Η σύνθεση του αίματος συνίσταται από το πλάσμα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή ερυθροκύτταρα, τα λευκά αιμοσφαίρια ή λευκοκύτταρα και τα αιμοπετάλια ή θρομβοκυτταρα. Λειτουργίες αίματος Το αίμα περιέχεται και κυκλοφορεί συνεχώς μέσα στο κυκλοφορικό σύστημα με τις εξής λειτουργίες: 1) Μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς και στα όργανα και του διοξειδίου του άνθρακος από τους ιστούς και τα όργανα πίσω στους πνεύμονες. 2) Μεταφορά θρεπτικών ουσιών, ανόργανων ιόντων, βιταμινών κ.λ.π., από το γαστρεντερικό σωλήνα και από τα άλλα όργανα (π.χ. ήπαρ, λιπώδης ιστός) προς τους ιστούς. 3) Μεταφορά ορμονών από τους ενδοκρινείς αδένες στους ιστούς. 4) Μεταφορά αχρήστων είτε και επιβλαβών ουσιών από τους ιστούς προς τα απεκκριτικά όργανα (κυρίως νεφρά). 5) Μεταφορά και κατανομή της θερμότητας κατά τρόπον ώστε να διατηρείται σταθερά από τη θερμοκρασία του σώματος (θερμορρυθμιστή). 6) Συμβολή στην άμυνα του οργανισμού.

16 18 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Εξηγείστε απλά, με μία μόνο πρόταση, τη λειτουργία των: λευκών αιμοσφαιρίων, αιμοπεταλίων, ερυθρών αιμοσφαιρίων, πλάσματος. Tα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν τμήμα του αμυντικού συστήματος του σώματος εναντίον των λοιμώξεων. Σύμφωνα με τη μορφή τους διακρίνονται σε πολυμορφοπύρηνα και μονοπύρηνα, τα οποία καταστρέφουν και απομακρύνουν με φαγοκυττάρωση και ενδοκυττάρια πέψη μικροοργανισμούς και τεμαχίδια ιστών που έχουν υποστεί βλάβη ή νέκρωση και σε λεμφοκύτταρα, τα οποία έχουν σχέση με την παραγωγή και κατανομή των αντισωμάτων. Τα αιμοπετάλια ή θρομβοκύτταρα έχουν ως κύρια λειτουργία την πήξη του αίματος και την αιμόσταση. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν ως κύρια λειτουργία τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, η οποία γίνεται με τη δημιουργία ενώσεως της αιμοσφαιρίνης Hb με το οξυγόνο Ο2 της οξυαιμοσφαιρίνης και είναι μία αμφίδρομη αντίδραση οξυγόνωσης. Το πλάσμα αποτελεί την υγρή φάση του αίματος και αποτελεί μέρος του εξωκυττάριου υγρού και του υγρού των ιστών. Μεταξύ του πλάσματος και του υγρού των ιστών επιτελείται, μέσω του τοιχώματος των τριχοειδών, ανταλλαγή ύδατος, ανόργανων ιόντων και μικρομοριακών ουσιών με ταχύ ρυθμό, ώστε η σύσταση και των δύο να είναι όμοια. 19 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Tι ονομάζεται πήξη αίματος; Πως πραγματοποιείται και σε τι αποτελέσματα οδηγεί; Πήξη αίματος: Το αίμα ερχόμενο σε επαφή μέσα στο κυκλοφορικό σύστημα με το ενδοθήλιο των αγγείων και το ενδοκάρδιο διατηρείται σε υγρή κατάσταση. Σε περίπτωση όμως εξόδου του από τα αγγεία ή επαφής του προς το αγγειακό τοίχωμα κάτω από ορισμένες συνθήκες, τίθενται σε λειτουργία ενζυματικές διεργασίες, οι οποίες έχουν αποτέλεσμα τη μετάπτωση του από την υγρή στην ημιστέρεη κατάσταση. Η διεργασία αυτή ονομάζεται πήξη αίματος.

17 Πως πραγματοποιείται: Η πήξη του αίματος πραγματοποιείται με μετατροπή του ινωδογόνου του πλάσματος, το οποίο είναι σφαιρίνη του πλάσματος παραγόμενο από το ήπαρ, σε πυκνό δίκτυο ινώδους εντός των δοκιμίων, του οποίου εμπλέκονται και συγκρούονται τα έμμορφα συστατικά του αίματος και η υγρή του φάση. Αποτέλεσμα: Mετά από πάροδο μιας ώρας περίπου οι δοκιμές του ινώδους βραχύνονται με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του πήγματος και την έκθλιψη της υγρής φάσης (ορός αίματος). 20 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Δώστε απλά τον τύπο του ιξώδους του πλάσματος συναρτήσει της συγκέντρωσης της πρωτείνης που εμπεριέχεται και τη λειτουργία των αυξομειώσεών της στην επίδραση των μηχανικών ιδιοτήτων στο αίμα. Έχουμε καταγραφή ασθενειών απαυτή τη συγκέντρωση της πρωτεΐνης; (Η όλη κατεργασία να καταγραφεί με πέντε προτάσεις). Ο τύπος του ιξώδους πλάσματος συναρτήσει της συγκέντρωσης της πρωτεΐνης είναι: Μπ=μw 1/1-b*C, όπου: mp και mw είναι αντίστοιχα τα ιξώδη πλάσματος και νερού. c είναι η συγκέντρωση του πλάσματος ή ορού σε πρωτεΐνες. b είναι σταθερά. Η πρωτεΐνη με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο πλάσμα είναι η Λευκοματίνη, της οποίας η επίδραση στις μηχανικές ιδιότητες του πλάσματος είναι μικρή. Σε ορισμένες περιπτώσεις η υψηλή της συγκέντρωση προκαλεί μείωση του ιξώδους αφού συνοδεύεται από μείωση της συγκέντρωσης της σφαιρίνης, της οποίας η μέση συγκέντρωση προκαλεί αύξηση του ιξώδους σε ασθένειες ήπατος. Η πρωτεΐνη με τη μικρότερη συγκέντρωση στο πλάσμα είναι το Ινωδογόνο, η τάση του οποίου να δημιουργεί συσσωματώματα την κάνει σημαντική για τον καθορισμό ρεολογικών ιδιοτήτων του πλάσματος. Η δημιουργία συσσωματωμάτων εξαρτώμενη από τη συγκέντρωση του ινωδογόνου είναι καθοριστικός παράγοντας για την

18 μη νευτώνεια συμπεριφορά του αίματος και υπαίτιος για τη ρεολογική συμπεριφορά σε μικρούς ρυθμούς διάτμησης. 21 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς επιτυγχάνεται η μεταβολή του αιματοκρίτου σε σωλήνα μικρής διαμέτρου; Επεξηγήστε την επίδραση της διαμέτρου των αγγειοσωλήνων στο ιξώδες του αίματος. H τιμή του αιματοκρίτου για το συνολικό αίμα είναι μια μέση τιμή που προέρχεται από μέτρηση σε κάποιο δείγμα αίματος. Η συγκέντρωση όμως των έμμορφων συστατικών όταν ρέει το αίμα είναι σταθερή σε κάθε θέση του πεδίου ροής. 22 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Περιγράψτε το φαινόμενο της μετανάστευσης των σωματιδίων στην αιμοροή ως αξονική συγκέντρωση των κυττάρων. (Η καταγραφή να γίνει με τρεις προτάσεις). Σε εισαγωγή σωματιδίων μέσα σε ροή παρατηρούμε ότι, λόγω των τάσεων που επιβάλλονται στην επιφάνεια τους, παραμορφώνονται ανάλογα με τις ελαστικές τους ιδιότητες, κάμπτονται, λυγίζονται και στρέφονται. Επίσης υπάρχει αλληλεπίδραση σωματιδίων και τοιχώματος σωλήνα, με αποτέλεσμα τη διακίνηση του σωματιδίου προς τον άξονα του σωλήνα, λόγω της δύναμης που ασκείται σε αυτό από το τοίχωμα και την κατεύθυνση του προς τον άξονα του σωλήνα και έτσι δημιουργείται ένα ελεύθερο στρώμα σωματιδίων ρευστού κοντά στο τοίχωμα του σωλήνα. Η μετανάστευση αυτών των σωματιδίων προκαλεί μεταβολή της φαινομενικής συνεκτικότητας του ρευστού. 23 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως παρουσιάζεται το φαινόμενο της ολίσθησης στο τοίχωμα ενός αρτηριακού αγωγού (Η περιγραφή να γίνει με τρεις προτάσεις).

19 Κατά το φαινόμενο της ολίσθησης ένα σωματίδιο κινούμενο κοντά σε τοίχωμα θα υποστεί τη δράση της κρουστικής δύναμης, η οποία προκαλεί επιβράδυνση του σωματιδίου ως προς το συνεχώς ρέον (πλάσμα), επιφέροντας έτσι μια τελείως διαφορετική συνθήκη ροής στα τοιχώματα. 24 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι σημαίνει ευκαμψία του ερυθρού αιμοσφαιρίου σε παραδείγματα αρρωστημένων κυττάρων και ποια η επίδραση τους στη συνεκτικότητα του αίματος; Τα αρρωστημένα κύτταρα υφίστανται παραμορφώσεις στερεού σώματος. Μεταβολή στις ιδιότητες του περιεχομένου του ερυθρού αιμοσφαιρίου, προκαλεί αυξημένη στερεότητα (ανελαστικότητα) του κυττάρου και επομένως αύξηση της συνεκτικότητας του αίματος. Σε περιπτώσεις απώλειας τμήματος ηλεκτρικού φορτίου, που συμβαίνει συχνά σε κύτταρα, η δύναμη μειώνεται και αυτό προκαλεί μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των κυττάρων και βοηθάει τη δημιουργία συσσωματωμάτων και επομένως μεταβολή των ρεολογικών ιδιοτήτων του αίματος. 25 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Περιγράψτε με πέντε προτάσεις την ρεολογική συμπεριφορά των αιμοπεταλικών θρομβώσεων. Η μόρφωση θρόμβου υποδιαιρείται σε δύο φαινόμενα. Το πρώτο λέγεται πήξη, συμβαίνει στο λιμνάζον αίμα, είναι κολλοειδές, κόκκινης όψης, περιλαμβάνει συστατικά αίματος και είναι βασικό σε εξετάσεις καθίζησης. Η άλλη μορφή δημιουργίας θρόμβου συμβαίνει στο ρέον αίμα, οφείλεται στη σύγκρουση σωματιδίων αίματος και τοιχωμάτων αγγείου και επιτείνεται σε περιπτώσεις επαφής με πληγωμένο ιστό ή ξένο σώμα που παράγει μάζες που συνεχίζουν να ρέουν με τη ροή του αίματος. Οι μάζες αυτές λέγονται θρόμβοι και αποτελούνται κυρίως από αιμοπετάλια, των οποίων η συχνότητα σύγκρουσης μεταξύ τους καθορίζει το μηχανισμό σχηματισμού θρόμβου και εξαρτάται από τις τοπικές συνθήκες ροής, μεταφορά μάζας με συναγωγή και διάχυση των αιμοπεταλίων και των

20 υπολοίπων ουσιών που είναι υπεύθυνα για τη συσσωμάτωση. Οι θρόμβοι σχηματίζονται σε καμπύλες, διακλαδώσεις και απότομες μεταβολές διαμέτρου. 26 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Περιγράψτε το σύστημα των αρτηριακών αγωγών ως τμημάτων της αορτής. Η αορτή είναι η μεγαλύτερη σε διάμετρο αρτηρία. Είναι μεγάλη σε μήκος εκτεινόμενη από την αορτική βαλβίδα και κατερχόμενη μέχρι τη μηριαία διακλάδωση. Το τμήμα αυτό της αορτής υποδιαιρείται σε τρία τμήματα: 1) Την ανιούσα αορτή που βρίσκεται ανατομικά μεταξύ της πνευμονικής αρτηρίας και της κοίλης φλέβας και στην αρχή της οποίας υπάρχουν μόνο δύο διακλαδώσεις, η δεξιά και αριστερή στεφανιαία αρτηρία που εφοδιάζουν τον καρδιακό μυ με αίμα. 2) Το αορτικό τόξο, εκεί όπου η αορτή στρέφεται προς τα αριστερά και ακολούθως προς τα κάτω και στο πάνω μέρος του οποίου εξέρχονται τρεις κλάδοι: η βραχιοκεφαλική ή ανώνυμος, η κοινή καρωτίδα και η υποκλείδια αρτηρία. 3) Την κατιούσα αορτή αποτελούμενη από την κατιούσα θωρακική αορτή, η οποία έχει δύο διακλαδώσεις, τις μεσοπλεύριες αρτηρίες που εφοδιάζουν με αίμα το τοίχωμα του θώρακος και τις σπλαχνικές αρτηρίες που εφοδιάζουν με αίμα τα όργανα στη σωματική κοιλότητα. 27 η ΕΡΩΤΗΣH: Περιγράψτε τη δομή και τη σύνθεση των αρτηριακών τοιχωμάτων των αγωγών. Σύμφωνα με τη δομή τους οι μεγάλες αρτηρίες που εκβάλλουν από την καρδιά και οι πρώτοι κλάδοι τους είναι ελαστικές αρτηρίες διότι περιέχουν μεγάλο ποσοστό ελαστίνης. Απομακρυνόμενοι από την

21 καρδιά, το ποσοστό των μυϊκών κυττάρων αυξάνει και η αρτηριακή δομή πλησιάζει εκείνη των μυϊκών αρτηριών. Το τοίχωμα του αγγείου το αποτελούν πέντε συντελεστές: α) Ενδοθηλιακός ιστός, ο οποίος αποτελεί το εσωτερικό στρώμα του αγγείου που έρχεται σε επαφή με το ρέον αίμα και αποτελείται από στρώμα απλών κυττάρων που είναι διατεταγμένα κατά την κατεύθυνση της ροής του αίματος. Έχει ως αποστολές τη συμβατικότητα με το αίμα ώστε να εμποδίζει την προσκόλληση διαφόρων ουσιών στο τοίχωμα του αγγείου και την επιλεκτική διαπερατότητα ώστε διάφορες ουσίες να μπορούν να διέρχονται δια του τοιχώματος στον ιστό. β) Ίνες κολλαγόνου, η οποία είναι λευκωματώδης ουσία που εμφανίζεται στα αιμοφόρα αγγεία υπό μορφή νημάτων οφιοειδούς μορφής, λόγω της οποίας επηρεάζουν τις μηχανικές ιδιότητες των αγγείων μετά από κάποια διάσταση. γ) Λείοι μύες, οι οποίοι εμφανίζονται στα αιμοφόρα αγγεία υπό τη διαμήκη μορφή και την οφιοειδή περιφερειακή μορφή γύρω από το αγγείο. Με τη σύσπαση αυτής της ελικοειδούς μορφής λείων μυών προκαλείται αγγειοσυστολή αλλά λόγω του ότι είναι προεντεταμένοι μπορούν να χαλαρώνουν και να προκαλούν αγγειοδιαστολή. Ο έλεγχος αυτής της λειτουργίας γίνεται με νευρικούς παλμούς μέσω χημικής διέγερσης. Λειτουργία αυτού του μυός είναι η αιμόσταση λόγω αρτηριακής κατάρρευσης. δ) Βασική ουσία, η οποία αποτελείται από μη λευκωματώδεις ουσίες, που πληρώνουν τα κενά μεταξύ των άλλων στοιχείων και χρησιμεύουν ως συνδετικός ιστός. Είναι διατεταγμένες σε τρία στρώματα: στον εσωτερικό χιτώνα, στο μέσο χιτώνα και στον έξω χιτώνα. Έχει το ρόλο του λιπαντικού και χρησιμεύει ως φίλτρο και μέσο εναλλαγής ιόντων. 28 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες μορφές σφυγμικών κυμάτων καταγράφονται στο κυκλοφορικό σύστημα; Πως εμφανίζονται οι παλμοί πίεσης στις αρτηριακές διακλαδώσεις; To κύμα πίεσης αλλάζει μορφή κατά τη μεταφορά του μέσα στο κυκλοφορικό σύστημα. Οι αιτίες της μεταβολής του είναι αλληλοεξαρτώμενες. Υπάρχουν δύο μορφών λέπτυνσης: η

22 γεωμετρική λέπτυνση, που είναι η μείωση της διατομής και η ελαστική λέπτυνση, που είναι η αύξηση της δυσκαμψίας του τοιχώματος. Στα τριχοειδή το κύμα πίεσης αποσβέννυται τελείως και η απόσβεση αυτή οφείλεται στο ιξώδες του αίματος και στην ιξώδη συνιστώσα του ιξωδοελαστικού τοιχώματος των αγγείων. Όταν το κύμα πίεσης φθάσει σε αρτηριακή διακλάδωση τότε ένα τμήμα του κύματος διαδίδεται και ένα τμήμα ανακλάται. Το ανακλώμενο κύμα προστίθεται στο αρχικό, δημιουργώντας αύξηση συστολικής πίεσης, η οποία ονομάζεται peaking, εξαρτάται από τη στενότητα των αρτηριδίων και επανανακλάται μέχρις ότου αποσβεσθεί. Η επαλληλία των διαδιδόμενων και ανακλώμενων κυμάτων προκαλεί εκτός από την ενίσχυση και διασπορά του κύματος. Το αορτικό κύμα πίεσης εξομαλύνεται και εκτείνεται φθάνοντας στα αρτηρίδια. Η μικρή αύξηση πίεσης που ακολουθεί την εντομή στρογγυλεύεται και βαθμιαία αντικαθίσταται από αργό και διακεκριμένο βαθούλωμα. Ο μηχανισμός της απόσβεσης και της ενίσχυσης των κυμάτων πίεσης είναι διαφορετικός για τις διάφορες συνιστώσες του κύματος και αυτό διότι κάθε συνιστώσα οδεύει με διαφορετική ταχύτητα. 29 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες παθολογικές αλλαγές στις κυματομορφολογικές πιέσεις εμφανίζονται στην αορτή; Σε όλη την έκταση του αρτηριακού συστήματος η πίεση φθάνει σε μία μέγιστη τιμή που ονομάζεται συστολική πίεση (Ps). Η φυσιολογική συστολική πίεση στην αορτή είναι της τάξεως των 120 mm Hg στο νεαρό ενήλικο. Η ελάχιστη πίεση ονομάζεται διαστολική πίεση (Pd) και στη βραχιώνιο αρτηρία είναι της τάξεως των mm Hg. Η διαφορά των δύο τιμών (Ps Pd) ονομάζεται πίεση σφυγμού και είναι η αύξηση πίεσης που προκαλείται από την επενέργεια της αριστερής κοιλίας. 30 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Διατυπώστε αναλυτικούς συσχετισμούς πίεσης και ταχύτητας στη ροή αίματος στις διάφορες αρτηρίες και φλέβες.

23 Ο αναλυτικός συσχετισμός πίεσης ταχύτητας είναι σύνθετος και απαιτεί την κατασκευή πολύπλοκων μοντέλων που πρέπει να λαμβάνουν τις ιδιομορφίες των διαφόρων τμημάτων και περιοχών του κυκλοφορικού συστήματος. Ένας αναλυτικός συσχετισμός πίεσης -ταχύτητας είναι: Oτι με δεδομένη την κλίση πίεσης προσδιορίζονται οι κυματομορφές ταχύτητας καθώς και τα προφίλ ταχύτητας. Όμως η κλίση πίεσης μεταβάλλεται από θέση σε θέση λόγω αλλαγής της γεωμετρίας και των ελαστικών σταθερών. Αυτό που περιπλέκει την κατάσταση είναι οι ανακλάσεις.

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3 Κυκλοφορικό Σύστημα Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και των ιστών και η απομάκρυνση από αυτά των άχρηστων γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Μάθημα 7 Το κυκλοφορικό μας σύστημα

ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Μάθημα 7 Το κυκλοφορικό μας σύστημα jk ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Μάθημα 7 Το κυκλοφορικό μας σύστημα Εισαγωγή στο Κυκλοφορικό μας Σύστημα (ΚΣ) Το ΚΣ αποτελείται από - τα αιμοφόρα αγγεία την καρδιά Αέρας που εισπνέουμε Αέρας που εκπνέουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΗΚΑΡΔΙΑ ΗΚΑΡΔΙΑ. Ροβίθης Μιχαήλ

ΗΚΑΡΔΙΑ ΗΚΑΡΔΙΑ. Ροβίθης Μιχαήλ ΗΚΑΡΔΙΑ Η καρδιά που το μέγεθός της είναι λίγο μεγαλύτερο από μία γροθιά, είναι μία διπλή αυτόνομη μυώδης αντλία. Ενώ το βάρος της κυμαίνεται από 280 340 γραμμάρια. Είναι η κεντρική αντλία του κυκλοφορικού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ. 1. Το σχεδιάγραμμα δείχνει 3 διαφορετικά αιμοφόρα αγγεία, Α, Β και Γ.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ. 1. Το σχεδιάγραμμα δείχνει 3 διαφορετικά αιμοφόρα αγγεία, Α, Β και Γ. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ 1. Το σχεδιάγραμμα δείχνει 3 διαφορετικά αιμοφόρα αγγεία, Α, Β και Γ. (α) Να ονομάσετε τα αγγεία Α και Β. (β) Πώς είναι προσαρμοσμένο το αγγείο Γ για να έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί το

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στο μάθημα της βιολογίας υπεύθυνη καθηγήτρια : Ζαρφτσιάν Μαρία Ελένη

Εργασία στο μάθημα της βιολογίας υπεύθυνη καθηγήτρια : Ζαρφτσιάν Μαρία Ελένη Εργασία στο μάθημα της βιολογίας υπεύθυνη καθηγήτρια : Ζαρφτσιάν Μαρία Ελένη Εισαγωγή: Το κυκλοφορικό είναι από τα πιο σημαντικά αλλά και από τα πιο ευαίσθητα συστήματα του οργανισμού μας. Τα προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ www.cyprusbiology.com 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2016 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2 Χρησιμότητα κυκλοφορικού συστήματος 1. Μεταφορά O 2 και θρεπτικών συστατικών στους ιστούς 2. Απομάκρυνση CO 2 και

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορικό σύστημα. Από μαθητές και μαθήτριες του Στ 1

Κυκλοφορικό σύστημα. Από μαθητές και μαθήτριες του Στ 1 Κυκλοφορικό σύστημα Από μαθητές και μαθήτριες του Στ 1 Η καρδία Χτύπα 2 δισεκατομμύρια φορές σε όλη μας τη ζωή. Βρίσκεται στο θώρακα, κέντρο προς αριστερά. Έχει το μέγεθος μιας γροθιάς. Αλεξάνδρα, Αναστασία,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΜΑ πρόκειται για έναν ιστό.

ΑΙΜΑ πρόκειται για έναν ιστό. ΑΙΜΑ πρόκειται για έναν ιστό. Αίμα είναι το υγρό που κυκλοφορεί διαμέσου της καρδιάς, των αρτηριών, των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων μεταφέροντας θρεπτικές ουσίες, ορμόνες, βιταμίνες, θερμότητα και

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορικό Σύστηµα. Σοφία Χαβάκη. Λέκτορας

Κυκλοφορικό Σύστηµα. Σοφία Χαβάκη. Λέκτορας Κυκλοφορικό Σύστηµα Σοφία Χαβάκη Λέκτορας Εργαστήριο Ιστολογίας Εβρυολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ Κυκλοφορικό Σύστηµα Αιµοφόροκυκλοφορικό σύστηµα Λεµφoφόροκυκλοφορικό σύστηµα Αιµοφόρο Κυκλοφορικό Σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Βιοϊατρική Τεχνολογία και Ανάλυση Ιατρικών Σημάτων

Εισαγωγή στη Βιοϊατρική Τεχνολογία και Ανάλυση Ιατρικών Σημάτων Εισαγωγή στη Βιοϊατρική Τεχνολογία και Ανάλυση Ιατρικών Σημάτων Πίεση Αίματος Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας 1 Το Κυκλοφορικό Σύστημα Μηχανισμός μεταφοράς ουσιών στο ανθρώπινο σώμα Σύστημα κοιλοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. περιλαμβάνονται ο σπλήνας και ο θύμος αδένας (εικ.4.1). Το λεμφικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό γιατί:

4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. περιλαμβάνονται ο σπλήνας και ο θύμος αδένας (εικ.4.1). Το λεμφικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό γιατί: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από τα λεμφαγγεία, τη λέμφο και τους λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες είναι δομές που αποτελούνται από εξειδικευμένη μορφή συνδετικού ιστού, το λεμφικό

Διαβάστε περισσότερα

3. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

3. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 3. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα μα που κυκλοφορεί μέσα σ' αυτά. Στενά συνδεδεμένο με το κυκλοφορικό σύστημα είναι κύτταρα των ιστών και η απομάκρυνση από αυτά των αχρήστων γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΩΣΜΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΦΡΟΙ

ΩΣΜΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΦΡΟΙ ΩΣΜΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΦΡΟΙ ΠΩΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΑ ΥΓΡΑ Μεταφορά τροφών και αποβολή μη χρήσιμων ουσιών: Διάχυση (π.χ. το CO 2 που παράγεται κατά τον μεταβολισμό των κυττάρων, διαχέεται από τα κύτταρα

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιά. Καρδιά. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Ε.Φ.Α.Α. Άσκηση και αρτηριακή πίεση. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Άσκηση και Υγεία. Πασχάλης Βασίλης, Ph.D.

Καρδιά. Καρδιά. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Ε.Φ.Α.Α. Άσκηση και αρτηριακή πίεση. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Άσκηση και Υγεία. Πασχάλης Βασίλης, Ph.D. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Ε.Φ.Α.Α. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Άσκηση και Υγεία Μεταβολικές ασθένειες και άσκηση Άσκηση και αρτηριακή πίεση Πασχάλης Βασίλης, Ph.D. Καρδιά Καρδιά Η καρδιά είναι ένα μυϊκό όργανο

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ, Διευθυντής: Καθηγητής κ. Γεώργιος Ανωγειανάκις

Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ, Διευθυντής: Καθηγητής κ. Γεώργιος Ανωγειανάκις 1. Που βρίσκεται η καρδιά; Α) Εξ ολοκλήρου στο αριστερό μεσοθωράκιο Β) Πίσω από την τραχεία Γ) Εξ ολοκλήρου στο δεξί μεσοθωράκιο Δ) Μπροστά από την τραχεία Ε) Παρασπονδυλικά αριστερά 2. Ποια από τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ. Σχηµατική απεικόνιση της µεγάλης και της µικρής κυκλοφορίας

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ. Σχηµατική απεικόνιση της µεγάλης και της µικρής κυκλοφορίας ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Γεράσιµος Π. Βανδώρος ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ ΑΡΤΗΡΙΕΣ - ΦΛΕΒΕΣ - ΤΡΙΧΟΕΙ Η 1 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Μεγάλη και µικρή κυκλοφορία Σχηµατική

Διαβάστε περισσότερα

Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά.

Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Στον πεπτικό σωλήνα πραγματοποιείται ο τεμαχισμός της τροφής

Διαβάστε περισσότερα

Το κύριο όργανο του κυκλοφορικού συστήματος είναι η καρδιά, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στους δύο πνεύμονες πίσω από το στέρνο και παίρνει το κωνικό

Το κύριο όργανο του κυκλοφορικού συστήματος είναι η καρδιά, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στους δύο πνεύμονες πίσω από το στέρνο και παίρνει το κωνικό ΚΑΡΔΙΑ Το κύριο όργανο του κυκλοφορικού συστήματος είναι η καρδιά, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στους δύο πνεύμονες πίσω από το στέρνο και παίρνει το κωνικό της σχήμα από το μυοκάρδιο Η καρδιά είναι μία μυώδης

Διαβάστε περισσότερα

Επανάληψη πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα

Επανάληψη πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα Επανάληψη πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα 2013-2014 Θέματα πολλαπλής επιλογής Κύτταρα όμοια μορφολογικά και λειτουργικά αποτελούν α. ένα όργανο. β. ένα ιστό. γ. ένα οργανισμό. δ. ένα σύστημα οργάνων.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ-ΧΗΜΕΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12/6/2015 ΒΑΘΜΟΣ ΒΑΘΜΟΣ:... ΤΑΞΗ: Γ Αριθμητικά.. ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες Ολογράφως:...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο Όνομα: Ημερομηνία:././2014 ΤΑΞΗ : A Λυκείου ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Από το κύτταρο στον οργανισμό ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΡΙΝΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΦΑΡΥΓΓΑΣ ΛΑΡΥΓΓΑΣ ΤΡΑΧΕΙΑ ΒΡΟΓΧΟΙ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΠΛΕΥΡΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Θυρεοειδής χόνδρος Κρικοθυρεοειδής σύνδεσμος ΤΡΑΧΕΙΑ Κρικοειδής χόνδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΙ Ως προς τη µορφή και τη λειτουργία τους. Κυτταρική διαφοροποίηση.

ΙΣΤΟΙ Ως προς τη µορφή και τη λειτουργία τους. Κυτταρική διαφοροποίηση. ΙΣΤΟΙ 1. Τα κύτταρα που αποτελούν τον οργανισµό µας, διακρίνονται σε διάφορους τύπους, παρά το γεγονός ότι όλα, τελικώς, προέρχονται από το ζυγωτό, δηλαδή το πρώτο κύτταρο µε το οποίο ξεκίνησε η ζωή µας.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΟΣΤΑ ΚΑΙ ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Τα οστά είναι μια στερεά μορφή συνδετικού ιστού, σχηματίζουν το μεγαλύτερο μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Ανταλλαγή αερίων. Ενότητα 1: Αερισμός και αιμάτωση. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής

Ανταλλαγή αερίων. Ενότητα 1: Αερισμός και αιμάτωση. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Ανταλλαγή αερίων Ενότητα 1: Αερισμός και αιμάτωση Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Ανταλλαγή αερίων 2 Ανταλλαγή αερίων Η συγκέντρωση O 2 στον ατμοσφαιρικό αέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Από την καρδιά ως τα άκρα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Από την καρδιά ως τα άκρα ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Από την καρδιά ως τα άκρα Ρόλος του κυκλοφορικού συστήματος o Ο ρόλος του κυκλοφορικού συστήματος είναι η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα των ιστών και η απομάκρυνση από αυτά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑΣ Μ. ΠΑΥΛΙ ΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑΣ Μ. ΠΑΥΛΙ ΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑΣ Μ. ΠΑΥΛΙ ΗΣ Hράκλειο, εκέμβριος 2011 ΤΥΠΟΙ ΙΣΤΩΝ 1. Eπιθηλιακός Πολυεδρικά κύτταρα που είναι πάρα πολύ στενά συνδεδεμένα και φέρουν ελάχιστη μεσοκυττάρια ουσία 2. Συνδετικός Κύτταρα

Διαβάστε περισσότερα

Βιοϊατρική τεχνολογία

Βιοϊατρική τεχνολογία Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Βιοϊατρική τεχνολογία Ενότητα 7: Φυσιολογία της καρδιάς Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr ΕΕΔΙΠ Μπέλλου Σοφία e-mail: sbellou@uowm.gr

Διαβάστε περισσότερα

4.4 Η αναπνοή στον άνθρωπο

4.4 Η αναπνοή στον άνθρωπο 4.4 Η αναπνοή στον άνθρωπο Στον άνθρωπο οι θρεπτικές ουσίες της τροφής απορροφώνται από το λεπτό έντερο. Με την κυκλοφορία του αίματος φτάνουν σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Εκεί, ορισμένες από αυτές,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡ ΙA ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ

Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡ ΙA ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡ ΙA ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ 1 Η φυσιολογική καρδιά είναι µία πολύ δυνατή αντλία φτιαγµένη από µυϊκό ιστό, που λειτουργεί εντατικά και συνεχώς. Έχει περίπου τις διαστάσεις µιας ανθρώπινης

Διαβάστε περισσότερα

Βιοϊατρική τεχνολογία

Βιοϊατρική τεχνολογία Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Βιοϊατρική τεχνολογία Ενότητα 12: Αρτηριακή Πίεση Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr ΕΕΔΙΠ Μπέλλου Σοφία e-mail: sbellou@uowm.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Μέρος Β Δρ. Ανδρέας Φλουρής Ερευνητής Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΕΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΨΕΛΙΔΕΣ 2 ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο. Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ. «Μέτρηση της αιματηρής. Αρτηριακής Πίεσης»

Εργαστήριο. Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ. «Μέτρηση της αιματηρής. Αρτηριακής Πίεσης» Εργαστήριο Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ «Μέτρηση της αιματηρής Αρτηριακής Πίεσης» Αιμοδυναμική παρακολούθηση α) Μη επεμβατική Ηλεκτροκαρδιογράφημα Αρτηριακός σφυγμός Αναίμακτη αρτηριακή πίεση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Από το κύτταρο στον οργανισμό

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Από το κύτταρο στον οργανισμό ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Από το κύτταρο στον οργανισμό 1o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11207, 2o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11208 ΘΕΜΑ Δ Το ανθρώπινο σώμα, όπως και το σώμα κάθε πολυκύτταρου οργανισμού αποτελείται από πολλά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΜΑΘΗΜΑ:ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:3.6.2014 ΤΑΞΗ: Γ ΧΡΟΝΟΣ:1.30 ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ:10 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΤΜΗΜΑ:. ΑΡ:... ΒΑΘΜΟΣ:...

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα:...

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα:... ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014-2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 08/06/ 2015 ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες (07:45-09:45) ΤΑΞΗ: Γ Βαθμός :... Ολογράφως

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΙV. Κυκλοφορικό Αναπνευστικό

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΙV. Κυκλοφορικό Αναπνευστικό ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΙV. Κυκλοφορικό Αναπνευστικό Κυκλοφορικό σύστημα Κύριος ρόλος του κυκλοφορικού συστήματος είναι η τροφοδοσία των κυττάρων με θρεπτικά και οξυγόνο και η απομάκρυνση των άχρηστων

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία της καρδιάς. Δρ. Μαρία Χαρίτου, Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας

Φυσιολογία της καρδιάς. Δρ. Μαρία Χαρίτου, Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Φυσιολογία της καρδιάς Δρ. Μαρία Χαρίτου, Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Αθήνα, Ιανουάριος 2012 Το καρδιαγγειακό σύστημα Μηχανισμός μεταφοράς ουσιών στο ανθρώπινο σώμα Σύστημα κοιλοτήτων και σωλήνων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΟΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΗ - ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Αθήνα 2007 3 4 Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ Η μελέτη των αλληλεπιδράσεων του ανθρώπινου οργανισμού με τον περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία της Άσκησης

Φυσιολογία της Άσκησης Φυσιολογία της Άσκησης Λειτουργία καρδιαγγειακού αναπνευστικού συστήματος Βασίλειος Σπ. Τράνακας MSc Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Επιστημονικός συν. Τ.Ε.Ι. Κρήτης Καρδιαγγειακό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1 www.cyprusbiology.com ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2014 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Χρησιμότητα κυκλοφορικού συστήματος 1. Μεταφορά O2 θρεπτικών συστατικών στους ιστούς 2. Απομάκρυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Μάθημα 6 Το ταξίδι του αέρα στο σώμα μας: To αναπνευστικό σύστημα

ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Μάθημα 6 Το ταξίδι του αέρα στο σώμα μας: To αναπνευστικό σύστημα ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Μάθημα 6 Το ταξίδι του αέρα στο σώμα μας: To αναπνευστικό σύστημα Τα θέματά μας Γιατί χρειαζόμαστε αέρα;; Πώς μπαίνει ο αέρας μέσα στο σώμα μας;; Πώς κυκλοφορεί ο αέρας

Διαβάστε περισσότερα

Αναπνοή και ήχος Ομιλία και τραγούδι

Αναπνοή και ήχος Ομιλία και τραγούδι Αναπνοή και ήχος Ομιλία και τραγούδι Σχέδιο εργασίας της Α τάξης Γελ. Πελοπίου Υπεύθυνος καθηγητής: Παπαδημητρίου Νικόλαος Αναπνοή Μέλη : Αγγελόπουλος Γιάννης Τσιπολίτης Γιώργος Η αναπνοή σε επίπεδο οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Λουκάς Νικολάου ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2011 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Χρησιμότητα κυκλοφορικού συστήματος 1. Μεταφορά O 2 και θρεπτικών συστατικών στους ιστούς 2. Απομάκρυνση CO

Διαβάστε περισσότερα

Όταν χρειάζεται ρύθμιση της ποσότητας των χορηγούμενων υγρών του ασθενή. Όταν θέλουμε να προλάβουμε την υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος

Όταν χρειάζεται ρύθμιση της ποσότητας των χορηγούμενων υγρών του ασθενή. Όταν θέλουμε να προλάβουμε την υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος Ερωτήσεις Αξιολόγησης Εργαστηριακού Μαθήματος Θέμα: «Κεντρική Φλεβική Πίεση» 1. Τι είναι η Κεντρική Φλεβική Πίεση (ΚΦΠ); Είναι η υδροστατική πίεση των μεγάλων φλεβών που είναι πλησιέστερα στην καρδιά,

Διαβάστε περισσότερα

ηλικία περιεκτικότητα σε λίπος φύλο

ηλικία περιεκτικότητα σε λίπος φύλο ΥΓΡΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Το ύδωρ αποτελεί το 60% του βάρους σώματος α) από την ηλικία (νεογνά 75%) β) περιεκτικότητα σε λίπος (ο λιπώδης ιστός έχει μικρή περιεκτικότητα σε ύδωρ) γ) το φύλο ( το ύδωρ είναι λιγότερο

Διαβάστε περισσότερα

Ελόηεηα Σ ΠΙΕΗ ΣΑ ΣΕΡΕΑ ΚΑΙ ΤΓΡΑ. 34. Πίεζε πνπ αζθνύλ ηα ζηεξεά 35. Τδξνζηαηηθή πίεζε 36. Ρνή πγξώλ - πγθνηλωλνύληα δνρεία 37. Σν θπθινθνξηθό ζύζηεκα

Ελόηεηα Σ ΠΙΕΗ ΣΑ ΣΕΡΕΑ ΚΑΙ ΤΓΡΑ. 34. Πίεζε πνπ αζθνύλ ηα ζηεξεά 35. Τδξνζηαηηθή πίεζε 36. Ρνή πγξώλ - πγθνηλωλνύληα δνρεία 37. Σν θπθινθνξηθό ζύζηεκα 34. Πίεζε πνπ αζθνύλ ηα ζηεξεά Ελόηεηα Σ 34. Πίεζε πνπ αζθνύλ ηα ζηεξεά 35. Τδξνζηαηηθή πίεζε 36. Ρνή πγξώλ - πγθνηλωλνύληα δνρεία 37. Σν θπθινθνξηθό ζύζηεκα ΠΙΕΗ ΣΑ ΣΕΡΕΑ ΚΑΙ ΤΓΡΑ 197 37ο Μάθημα ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Το κυκλοφορικό σύστημα: είναι ο μηχανισμός που αντλεί και μεταφέρει το αίμα σε όλο το σώμα

Το κυκλοφορικό σύστημα: είναι ο μηχανισμός που αντλεί και μεταφέρει το αίμα σε όλο το σώμα ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1. Τι είναι και ποιος ο ρόλος του Το κυκλοφορικό σύστημα: είναι ο μηχανισμός που αντλεί και μεταφέρει το αίμα σε όλο το σώμα Μεταφέρει τις θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα των ιστών και

Διαβάστε περισσότερα

Κεντρικό νευρικό σύστημα. Το νευρικό σύστημα αποτελείται από ένα κεντρικό και ένα

Κεντρικό νευρικό σύστημα. Το νευρικό σύστημα αποτελείται από ένα κεντρικό και ένα Κεντρικό νευρικό σύστημα. Το νευρικό σύστημα αποτελείται από ένα κεντρικό και ένα περιφερικό τμήμα. Το κεντρικό τμήμα του νευρικού συστήματος ονομάζεται κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) και αποτελείται από

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορικό σύστημα και υγεία

Κυκλοφορικό σύστημα και υγεία ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑ ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ ΑΙΜΑ ΑΡΤΗΡΙΕΣ ΠΛΑΣΜΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΦΛΕΒΕΣ ΕΡΥΘΡΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ ΤΡΙΧΟΕΙΔΗ ΛΕΥΚΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ Κυκλοφορικό σύστημα και υγεία Το κυκλοφορικό σύστημα τροφοδοτεί

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΡΔΑΒΕΛΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

ΓΕΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΡΔΑΒΕΛΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΟΣ ΠΟΡΟΣ ΣΕ ΝΕΟΓΝΑ ΓΕΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΡΔΑΒΕΛΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ Συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς, είναι οι ατέλειες στη δομή της καρδιάς, που είναι παρούσες κατά τη γέννηση. Μια από αυτές είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ 1o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11207, 108ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11315 ΙΙ. Το αίμα κυκλοφορεί μέσα στα αγγεία του κυκλοφορικού μας συστήματος. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις: α) Ποια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φυσιολογία Ι. Ομοιόσταση Αίμα Διδάσκων: Αν. Καθηγήτρια Πατρώνα Βεζυράκη

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φυσιολογία Ι. Ομοιόσταση Αίμα Διδάσκων: Αν. Καθηγήτρια Πατρώνα Βεζυράκη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φυσιολογία Ι Ομοιόσταση Αίμα Διδάσκων: Αν. Καθηγήτρια Πατρώνα Βεζυράκη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

3. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

3. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 3. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα μα που κυκλοφορεί μέσα σ' αυτά. Στενά συνδεδεμένο με το κυκλοφορικό σύστημα είναι κύτταρα των ιστών και η απομάκρυνση από αυτά των

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ ΑΟΝΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»

ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ ΑΟΝΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ ΑΟΝΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» ΤΟ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟ ΕΜΠΡΟΣ ΤΟ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟ ΠΙΣΩ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ Η πνευμονική αρτηρία (pulmonary trunk) εκφύεται από τον αρτηριακό κώνο της δεξιάς κοιλίας. Έχει κατεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Β ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Β ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Β ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Το Νευρικό Σύστημα έχει δύο μοίρες Το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Εγκέφαλος και Νωτιαίος Μυελός) Περιφερικό Νευρικό Σύστημα (Σωματικό και Αυτόνομο τμήμα) ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ, Διευθυντής: Καθηγητής κ. Γεώργιος Ανωγειανάκις

Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ, Διευθυντής: Καθηγητής κ. Γεώργιος Ανωγειανάκις Οι παρακάτω ερωτήσεις αναφέρονται στο κυκλοφορικό σύστημα και έχουν περισσότερες από μία ορθές απαντήσεις. Επομένως ΔΕΝ θα χρησιμοποιηθούν στις εξετάσεις ως έχουν (διότι εκεί χρησιμοποιούμε ερωτήσεις με

Διαβάστε περισσότερα

Πνευμονικό αγγειακό δίκτυο

Πνευμονικό αγγειακό δίκτυο Πνευμονικό αγγειακό δίκτυο Ενότητα 5: Πνευμονικό αγγειακό δίκτυο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Πνευμονικό αγγειακό δίκτυο Η πνευμονική κυκλοφορία αρχίζει από

Διαβάστε περισσότερα

AIMOΦOPO- ΛEMΦIKO KYKΛOΦOPIKO ΣYΣTHMA

AIMOΦOPO- ΛEMΦIKO KYKΛOΦOPIKO ΣYΣTHMA AIMOΦOPO- ΛEMΦIKO KYKΛOΦOPIKO ΣYΣTHMA Tα κυκλοφορικά συστήµατα µεταφέρουν > O 2 - σε διάφορα θρεπτικές ουσίες => τµήµατα άχρηστα προϊόντα - του σώµατος 2 κύρια κυκλοφορικά συστήµατα ------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΓΕΦΥΡΟΠΡΟΜΗΚΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ (2 ο Μέρος) ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΛΛΑΡΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΓΕΦΥΡΟΠΡΟΜΗΚΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ (2 ο Μέρος) ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΛΛΑΡΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΓΕΦΥΡΟΠΡΟΜΗΚΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ (2 ο Μέρος) ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΛΛΑΡΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Οι τασεοϋποδοχείς σε άλλα σημεία του κυκλοφορικού (1) Σε μεγάλα αγγεία

Διαβάστε περισσότερα

Αιµορραγία. Η αιµορραγία αυτή προέρχεται από τη διατοµή µιας φλέβας και

Αιµορραγία. Η αιµορραγία αυτή προέρχεται από τη διατοµή µιας φλέβας και Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 55-62 Αιµορραγία Στο κυκλοφορικό σύστηµα του ενήλικα ανθρώπου υπάρχουν έξι λίτρα περίπου αίµατος, το οποίο µεταφέρει στα κύτταρα των ιστών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 ο ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ 1

Κεφάλαιο 6 ο ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ 1 Κεφάλαιο 6 ο ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ 1 Το αναπνευστικό σύστημα Εξυπηρετεί την ανταλλαγή αερίων πνευμονική αναπνοή Την πρόσληψη οξυγόνου από την ατμόσφαιρα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ

ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ 7 ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ Σε µια καρδιά που λειτουργεί φυσιολογικά, το αίµα µε χαµηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο ρέει από το σώµα στη δεξιά πλευρά της καρδιάς (στο δεξιό κόλπο και από εκεί στη δεξιά κοιλία).

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία α λυκείου. Στις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις να συμπληρώσετε τα κενά με τη σωστή λέξη ή φράση.

Βιολογία α λυκείου. Στις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις να συμπληρώσετε τα κενά με τη σωστή λέξη ή φράση. Στις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις να συμπληρώσετε τα κενά με τη σωστή λέξη ή φράση. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο 1. Συγκρίνοντας τα κύτταρα του επιθηλιακού ιστού με τα κύτταρα του νευρικού ιστού, αυτά μεταξύ τους μοιάζουν..

Διαβάστε περισσότερα

Νικολέττα Χαραλαμπάκη Ιατρός Βιοπαθολόγος

Νικολέττα Χαραλαμπάκη Ιατρός Βιοπαθολόγος Νικολέττα Χαραλαμπάκη Ιατρός Βιοπαθολόγος ΚΝΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ Περιβάλλονται και στηρίζονται με τις εγκεφαλικές και νωτιαίες μήνιγγες μεταξύ των οποίων περικλείεται ο υπαραχνοειδής χώρος γεμάτος

Διαβάστε περισσότερα

δ. Ατρησία Πνευµονικής.

δ. Ατρησία Πνευµονικής. διολόγο. Θα πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστή- µατα σε εξετάσεις για έλεγχο της λειτουργίας της καρδιάς τους. Υπάρχει κίνδυνος να προσβληθούν από ενδοκαρδίτιδα πριν ή µετά την εγχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

Διαλειμματικό ή συνεχόμενο τρέξιμο για τη βελτίωση της απόδοσης στην αντοχή;

Διαλειμματικό ή συνεχόμενο τρέξιμο για τη βελτίωση της απόδοσης στην αντοχή; Διαλειμματικό ή συνεχόμενο τρέξιμο για τη βελτίωση της απόδοσης στην αντοχή; Ορισμός διαλειμματικής προπόνησης + + + Τρέξιμο Επαναφορά Τρέξιμο Επαναφορά ΑΝΤΟΧΗ ΟΡΙΣΜΟΣ: Ικανότητα διατήρησης κάποιου έργου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Μαθήτρια: Κ. Σοφία. Καθηγητής: κ. Πιτσιλαδής

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Μαθήτρια: Κ. Σοφία. Καθηγητής: κ. Πιτσιλαδής ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Μαθήτρια: Κ. Σοφία Καθηγητής: κ. Πιτσιλαδής Σχολ. Έτος: 2015-2016 ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ-BYPASS Αορτοστεφανιαία παράκαμψη είναι η χειρουργική διαδικασία της παράκαμψης των θρομβώσεων ή των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΕΡΙΩΝ. Επαμεινώνδας Κοσμάς. Δ/ντής 3ης Πνευμον. Κλινικής ΝΝΘΑ Σωτηρία

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΕΡΙΩΝ. Επαμεινώνδας Κοσμάς. Δ/ντής 3ης Πνευμον. Κλινικής ΝΝΘΑ Σωτηρία ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΕΡΙΩΝ Επαμεινώνδας Κοσμάς Δ/ντής 3ης Πνευμον. Κλινικής ΝΝΘΑ Σωτηρία Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ Από την ατμόσφαιρα στα μιτοχόνδρια Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Οξυγόνωση αρτηριακού αίματος

Διαβάστε περισσότερα

Α ΤΑΞΗ Τ.Ε.Ε. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Α ΤΑΞΗ Τ.Ε.Ε. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Α ΤΑΞΗ Τ... ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΤΟΜΙΑ - ΦΥΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΟΓΑΜΜΑ ΠΟΥΔΝ ΚΦΑΛΑΙΟ 1: ΚΥΤΤΑΟ ΚΦΑΛΑΙΟ 2: ΙΤΙΚΟ ΥΤΗΜΑ ΚΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΥΙΚΟ ΥΤΗΜΑ ΚΦΑΛΑΙΟ 4: ΚΥΚΛΟΦΟΙΚΟ ΥΤΗΜΑ ΚΦΑΛΑΙΟ 5: ΑΙΜΑ ΚΦΑΛΑΙΟ 6: ΠΠΤΙΚΟ ΥΤΗΜΑ ΚΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία. Απαντήσεις Κριτηρίων Αξιολόγησης. A Λυκείου. Θάνος Καψάλης Σοφία Πλατανιστιώτη ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ. Κεφάλαιο 2ο: ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Βιολογία. Απαντήσεις Κριτηρίων Αξιολόγησης. A Λυκείου. Θάνος Καψάλης Σοφία Πλατανιστιώτη ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ. Κεφάλαιο 2ο: ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Θάνος Καψάλης Σοφία Πλατανιστιώτη Βιολογία A Λυκείου Απαντήσεις Κριτηρίων Αξιολόγησης Κεφάλαιο 2ο: ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Κεφάλαιο 3ο: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Κεφάλαιο 4ο: ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Κεφάλαιο 5ο: ΑΝΑΠΝΟΗ Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Υπερηχογραφία Αγγείων Βασικές αρχές

Υπερηχογραφία Αγγείων Βασικές αρχές Υπερηχογραφία Αγγείων Βασικές αρχές Δημ. Καρδούλας M.Sc, Ph.D Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Κρήτης Ευρωκλινική Αθηνών Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014 Βασικές Αρχές Φυσικής Οργανολογία των Υπερήχων Αιμοδυναμική

Διαβάστε περισσότερα

Από το Κύτταρο στον Οργανισµό

Από το Κύτταρο στον Οργανισµό ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Από το Κύτταρο στον Οργανισµό Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Να βάλετε σε κύκλο το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση ή στη φράση που συµπληρώνει σωστά την πρόταση: 1. Στον ανθρώπινο οργανισµό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ. Ειδικές έννοιες φυσιολογίας ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ. Ειδικές έννοιες φυσιολογίας ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης 1 ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Κωνσταντίνος Καλλαράς Καθηγητής Φυσιολογίας Ειδικές έννοιες φυσιολογίας ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης Είναι ουσιώδες να γνωρίζει κανείς με ποιούς τρόπους η ΑΠ διατηρείται

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία. Γ λυκειου ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Βιολογία. Γ λυκειου ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Βιολογία Γ λυκειου ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Σειρά: Γενικό Λύκειο Θετικές Επιστήμες Νότα Λαζαράκη, Βιολογία Γ Λυκείου Γενικής Παιδείας Υπεύθυνος έκδοσης: Αποστόλης Αντωνόπουλος Θεώρηση κειμένου: Κυριάκος Εμμανουηλίδης

Διαβάστε περισσότερα

Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Α Α ' Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ Κ Ε Φ. 3

Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Α Α ' Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ Κ Ε Φ. 3 1 ΘΕΜΑ 1o Ένα ερυθρό αιμοσφαίριο μπορεί σε λιγότερο από ένα λεπτό να φθάσει από τους πνεύμονες, στους οποίους έχει δεσμεύσει οξυγόνο, σε έναν ιστό και να το αποδώσει. Να περιγράψετε τη διαδρομή που ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ 1 Παρουσία σε ιατρική εξέταση - Εβδομάδα: 15/9/2014-19/9/2014 Ώρα ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΣΕΝΑΡΙΟ 1 Παρουσία σε ιατρική εξέταση - Εβδομάδα: 15/9/2014-19/9/2014 Ώρα ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΦΑΣΗΣ ΙΙ 1 ος ΧΡΟΝΟΣ Χειμερινό Εξάμηνο 9 πμ-10πμ ΣΕΝΑΡΙΟ 1 σε ιατρική εξέταση - Εβδομάδα: 15/9/2014-19/9/2014 «Ιατρική Εξέταση» Ανατομική ορολογία (Ανατομία)

Διαβάστε περισσότερα

Απομόνωση των κυτταρικών συστατικών του αίματος

Απομόνωση των κυτταρικών συστατικών του αίματος Απομόνωση των κυτταρικών συστατικών του αίματος 6 ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ Σκοπός της άσκησης : η εξοικείωση του φοιτητή με φυγοκεντρικές μεθόδους διαχωρισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Δρ. Νίκος Γιαννακούρης ΑΘΗΝΑ 2008 Κεφάλαιο 1: Κυκλοφορικό Σύστημα ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1 1.1.

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και Καρδιοπάθειες

Άσκηση και Καρδιοπάθειες Συμμαχία για την υγεία - Άσκηση Άσκηση και Καρδιοπάθειες Συγγραφική ομάδα: Φλουρής Ανδρέας, Ερευνητής Βογιατζής Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ Σταυρόπουλος- Καλίνογλου Αντώνης, Ερευνητής Σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014-2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΒΑΘ.:... ΟΛΟΓΡ.:... ΥΠΟΓΡ.:... ΤΑΞΗ: Γ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12-06-2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:...

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Κύτταρα μορφολογικά όμοια, που συμμετέχουν στην ίδια λειτουργία αποτελούν έναν ιστό.

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Κύτταρα μορφολογικά όμοια, που συμμετέχουν στην ίδια λειτουργία αποτελούν έναν ιστό. ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. Τι είναι η κυτταρική διαφοροποίηση; Ο ανθρώπινος οργανισμός συνίσταται από τρισεκατομμύρια κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά εμφανίζουν σημαντική ποικιλομορφία,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΣ Η καρδιά και το έργο της Τα κύτταρα του σώματος είναι περίπου 1 τρισεκατομμύριο και ενεργούν σαν μικρές μηχανές που χρειάζονται: (α) καύσιμα (τροφές,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 ο ΑΙΜΑ ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ 1

Κεφάλαιο 4 ο ΑΙΜΑ ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ 1 Κεφάλαιο 4 ο ΑΙΜΑ ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ 1 Το αίμα Έχει όγκο περίπου 5 λίτρα Αποτελείται από Πλάσμα (55%) Είναι νερό και διαλυμένες ουσίες Πρωτεΐνες Ορμόνες Άλατα Άλλες θρεπτικές

Διαβάστε περισσότερα

ανακοπής ; Το τριφασικό μοντέλο αντιμετώπισης της ανακοπής ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΗ ΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ

ανακοπής ; Το τριφασικό μοντέλο αντιμετώπισης της ανακοπής ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΗ ΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ Παίζει ρολό ο χρόνος από την επέλευση της ανακοπής ; Το τριφασικό μοντέλο αντιμετώπισης της ανακοπής ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΗ ΦΑΣΗ ΜΑΡΙΝΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958. Περιεχόμενο

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958. Περιεχόμενο Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958 Υπεύθυνη Μαθήματος: Χ. Καρατζαφέρη Διδάσκοντες: Χ. Καρατζαφέρη, Γ. Σακκάς,Α. Καλτσάτου 2013-2014 Διάλεξη 3 ΤΕΦΑΑ, ΠΘ Περιεχόμενο Συνδεση με τα προηγουμενα Πριν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ Περιεχόμενα Πρόλογος συγγραφέων... 7 Εισαγωγή... 9 Πώς να διαβάσετε αυτό το βιβλίο... 11 Απλές συμβουλές για την ώρα των εξετάσεων... 13 Βασικές γνώσεις για τα νοσοκομεία και τους νοσηλευτές... 17 Κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο : ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Ερώτηση 1 Τι ορίζουμε ως ομοιόσταση; Ομοιόσταση είναι η ικανότητα του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 8ο ΜΕΡΟΣ Α ΑΙΜΑΤΟ-ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΦΡΑΓΜΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ 8ο ΜΕΡΟΣ Α ΑΙΜΑΤΟ-ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΦΡΑΓΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 8ο ΜΕΡΟΣ Α ΑΙΜΑΤΟ-ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΦΡΑΓΜΟΣ ΑΙΜΑΤΟ-ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΦΡΑΓΜΟΣ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣΕΓΚΕΦΑΛΟΝΩΤΙΑΙΟΥ ΥΓΡΟΥ Το ΚΝΣ για να λειτουργεί φυσιολογικά χρειάζεται πολύ σταθερό περιβάλλον Η σταθερότητα αυτή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΠΑΛ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΤΟΜΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΠΑΛ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΠΑΛ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α

Διαβάστε περισσότερα

Απελευθερώνει ορμόνες, που αυξάνουν την πίεση του αίματος στους νεφρούς και επηρεάζουν την παραγωγή ερυθροκυττάρων

Απελευθερώνει ορμόνες, που αυξάνουν την πίεση του αίματος στους νεφρούς και επηρεάζουν την παραγωγή ερυθροκυττάρων ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το ουροποιητικό σύστημα (εικ.6.2), αποτελείται από τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Στους νεφρούς μικρά μόρια απομακρύνονται από το αίμα. Πολλά από

Διαβάστε περισσότερα

ΣYΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

ΣYΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣYΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Παραμένων αρτηριακός (Βοτάλλειος) πόρος Ο αρτηριακός πόρος, μεταξύ της αορτής και της πνευμονικής αρτηρίας, επιτρέπει στο αίμα να παρακάμπτει τους πνεύμονες κατά

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14 Αγγειοπλαστική Bypass Η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νόσων περιλαμβάνει: φαρμακευτική αγωγή συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ 1.1. Εισαγωγή Ο ζωντανός οργανισµός έχει την ικανότητα να αντιδρά σε µεταβολές που συµβαίνουν στο περιβάλλον και στο εσωτερικό του. Οι µεταβολές αυτές ονοµάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Κλινικές εφαρμογές 4 Αιμοδυναμική μελέτη Doppler 1. Αγγεία κοιλιάς 2. Περιφερικά αγγεία Κ. Χατζημιχαήλ Υπερηχοτομογραφία Μορφολογική μελέτη Αιμοδυναμική μελέτη Doppler

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΤΟΜΙΑ I. Συνήθως περιλαµβάνουν 5 ερωτήσεις, κάποιες από τις οποίες. αφορούν το παρασκευασµένο πτώµα. Η επιτυχής αντιµετώπισή τους

ΑΝΑΤΟΜΙΑ I. Συνήθως περιλαµβάνουν 5 ερωτήσεις, κάποιες από τις οποίες. αφορούν το παρασκευασµένο πτώµα. Η επιτυχής αντιµετώπισή τους ΑΝΑΤΟΜΙΑ I ΠΤΩΜΑ: Συνήθως περιλαµβάνουν 5 ερωτήσεις, κάποιες από τις οποίες αφορούν το παρασκευασµένο πτώµα. Η επιτυχής αντιµετώπισή τους προσφέρει τη δυνατότητα, µετά από ερωτήσεις του κ. Παπαδόπουλου,

Διαβάστε περισσότερα

Κρανιακή Οστεοπαθητική

Κρανιακή Οστεοπαθητική Κρανιακή Οστεοπαθητική ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΥ «ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ» ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Dr. Sutherland Ο Dr. Sutherland (1873 1954), πατέρας της Κρανιακής Οστεοπαθητικής, παρατήρησε την λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ (άσκηση 4 του εργαστηριακού οδηγού) Μέσος χρόνος πειράματος:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗN ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΘ

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗN ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΘ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ανάλυση βασικών αιμοδυναμικών παραμέτρων 1 ΘΩΜΑΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΟΦΙΑ ΚΡΟΝΤΖΟΥ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗN ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΘ Βασικές διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΕΡΙΣΜΟΥ - ΑΙΜΑΤΩΣΗΣ

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΕΡΙΣΜΟΥ - ΑΙΜΑΤΩΣΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΕΡΙΣΜΟΥ - ΑΙΜΑΤΩΣΗΣ Κωνσταντίνα Σωτηρίου Αναισθησιολόγος, Επιμ. Β' ΓΝΑ Ο Ευαγγελισμός ΕΑΕ Νοέμβριος 2010 Αερισμός - Κατανομή αερισμού Περιοχικές διαφορές στον αερισμό Καμπύλη ενδοτικότητας Αιμάτωση

Διαβάστε περισσότερα