12 ο ΚΤΝΗΓΙ ΚΡΤΜΜΕΝΟΤ ΘΗΑΤΡΟΤ ΟΙ ΓΡΙΥΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΤΕΙ ΣΟΤ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "12 ο ΚΤΝΗΓΙ ΚΡΤΜΜΕΝΟΤ ΘΗΑΤΡΟΤ ΟΙ ΓΡΙΥΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΤΕΙ ΣΟΤ"

Transcript

1 12 ο ΚΤΝΗΓΙ ΚΡΤΜΜΕΝΟΤ ΘΗΑΤΡΟΤ ΟΙ ΓΡΙΥΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΤΕΙ ΣΟΤ

2 ΓΡΙΥΟ ΠΡΟΕΣΟΙΜΑΙΑ 1 ο ΚΕΛΟ: Μέσω του application 12 ο ΚΤΝΗΓΙ ΚΡΤΜΜΕΝΟΤ ΘΗΑΤΡΟΤ ΑΣΕΓΟΙ ΛΤΣΑΙ οι κυνηγοί διάβαζαν τον εξής γρίφο: Ο Gianluigi-φιόγκος είχε πάρει το δρόμο για το μεγάλο συμβούλιο, όταν εντελώς ξαφνικά δυο περίεργες λαλιές ήχησαν στ αυτιά του: '' Ο δρόμος σου μακρύς κι ο κόσμος πολύς ψάξε το μέρος ν αναπαυθείς μάθε τα χνάρια μας ν ακολουθείς καμαρωτά να προχωρείς εκεί την κάθαρση θα βρεις ιερό νερό για να πλυθείς τη γέφυρα θε να διαβείς προτού τον άρχοντα να βρεις ''

3 ΕΠΕΞΗΓΗΗ Η λύση ήταν ο Ξενώνας, Καραβάν εράι, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ανάκτορο της Κνωσού. Σο Καραβάν εράι ήταν ένας διώροφος ξενώνας ανάπαυσης με διαμερίσματα για τους επισκέπτες και λουτρά σαν μικρές πισίνες με ζεστό και κρύο νερό. Τπήρχε δεξαμενή καθαρμών και βρέθηκαν σημαντικές τοιχογραφίες, οι οποίες απεικόνιζαν πέρδικες και τσαλαπετεινούς. ε αυτούς παρέπεμπαν και οι δύο περίεργες λαλιές που άκουγε ο Gianluigi-φιόγκος. Η πρώτη φράση του γρίφου Ο δρόμος σου μακρύς κι ο κόσμος πολύς αναφερόταν αφενός στην απόσταση που έπρεπε να διανύσουν οι ομάδες για να φτάσουν στο σημείο και αφετέρου στο μεγάλο αριθμό επισκεπτών που κατακλύζουν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Επιπλέον γινόταν λογοπαίγνιο και με τη σημασία της λέξης καραβάνι, που σημαίνει ομάδα ανθρώπων που ταξιδεύουν μαζί. Η φράση Χάξε το μέρος ν αναπαυθείς, παρότρυνε τις ομάδες να αναζητήσουν μέρος ανάπαυσης, δηλαδή ξενώνα ενώ έπρεπε να ακολουθήσουν τις πέρδικες προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους. Με τη φράση Καμαρωτά να προχωρείς συμβολίζονταν και πάλι οι πέρδικες, ζώο που έχει ταυτιστεί με το περήφανο, καμαρωτό βάδισμα. Σο ιερό νερό αναφερόταν στην Ιερή Κρήνη που υπήρχε εκεί, αλλά παράλληλα συμβόλιζε και τη μεγάλη σημασία που έδιναν οι Μινωίτες στην κάθαρση ( εκεί την κάθαρση θα βρεις ). Φαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι επισκέπτες που έμεναν στον Ξενώνα, έπρεπε να πλυθούν στα λουτρά, προτού συναντήσουν τον βασιλιά Μίνωα, περνώντας από τη γέφυρα που συνέδεε το Καραβάν εράι με το ανάκτορο ( Ση γέφυρα θε διαβείς προτού τον άρχοντα να βρεις ). Οι ομάδες έβρισκαν το ταμπελάκι μας σε ένα στύλο της ΔΕΗ και έπρεπε να σκανάρουν με το κινητό τους το qr barcode, για να τους εμφανίσει η εφαρμογή το 2ο σκέλος του γρίφου προετοιμασίας. 2 ο ΚΕΛΟ: ΑΚΟΤΣΕ ΣΟ ΗΦΗΣΙΚΟ SPOT να

4 ΕΠΕΞΗΓΗΗ Σο 2 ο σκέλος του γρίφου προετοιμασίας ήταν ηχητικό και η λύση του ήταν η προτομή της Κραυγής του Καμένου Δάσους, επί της Λ.Κνωσσού στην περιοχή Μπεντεβή. Αυτό που ακουγόταν και ουσιαστικά έδινε τη λύση στις ομάδες ήταν οι ήχοι από κελαηδίσματα πουλιών και το θρόισμα των φύλλων των δέντρων, που παρέπεμπαν σε δάσος. τη συνέχεια ο ήχος της φωτιάς που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της, οι ήχοι από φτερουγίσματα πουλιών να φεύγουν μακριά τρομαγμένα, το κράξιμο ενός κόρακα, που είναι συνυφασμένο με θάνατο, καταστροφή κλπ. και τέλος, ακουγόταν μια δυνατή κραυγή, από το ίδιο το δάσος, που ψυχορραγούσε καθώς καιγόταν ολοσχερώς από τη φωτιά. Για τους γρίφους του 12 ου Κ.Κ.Θ. χρησιμοποιήθηκαν τα εξής σύμβολα: 1. Όταν οι ομάδες έβλεπαν το σήμα του barcode, έπρεπε να κρατούν μαζί τους την κάρτα, μιας και ο γρίφος ήταν εξωτερικός και η λύση του δινόταν σε άτομα της ομάδας μας, που βρισκόταν στο εκάστοτε σημείο. 2. Όταν οι ομάδες έβλεπαν το σήμα της φωτογραφικής μηχανής, έπρεπε να τραβήξουν φωτογραφία τη λύση του γρίφου και όχι να ψάξουν για κάποιο ειδικό διακριτικό της ομάδας μας (ταμπελάκι ή λουκέτο) στο χώρο του σημείου. τη συνέχεια έπρεπε να τη δείξουν στα άτομα της ομάδας μας, που βρισκόταν στη Λότζια.

5 ΓΡΙΥΟ 1 Σο παιχνίδι ξεκινούσε με τον εξής γρίφο που δινόταν από τα μεγάφωνα: 1 ο ΚΕΛΟ: Η Ζωρζέτ δεν πανικοβλήθηκε από το μήνυμα του μπουκαλιού και συνέχισε ν απολαμβάνει το αγαπημένο της χαρμάνι, λέγοντας στο Μηνά: «Κλείσε τα μάτια σου και κάνε τρεις ευχές, αν τις πιστέψεις θα βγουν αληθινές» ΕΠΕΞΗΓΗΗ Η λύση του 1 ου σκέλους του πρώτου γρίφου, που σηματοδότησε την έναρξη του παιχνιδιού, βρισκόταν στο Καφενείο του Παπακαλιάτη (ημερινή Σράπεζα Πειραιώς-Πλ. Ελευθερίας). Σο καφενείο Παπακαλιάτη ήταν πριν οθωμανικό καφενείο. τη συνέχεια κατεδαφίστηκε και στον τελευταίο όροφο του νέου κτηρίου μεταφέρθηκε το ξύλινο κιόσκι που υπάρχει μέχρι σήμερα. Σο χαρμάνι παρέπεμπε στον καφέ/καφενείο, ενώ οι φράσεις Κλείσε τα μάτια, τρεις ευχές καθώς και η λέξη αν, παρέπεμπαν στις δύο τηλεοπτικές σειρές του Φριστόφορου Παπακαλιάτη και στην πρόσφατη ταινία του, αντίστοιχα. Οι ομάδες έβρισκαν ένα λουκέτο στα κάγκελα ενός παραθύρου της Σράπεζας Πειραιώς. 2 ο ΚΕΛΟ: ΕΠΕΞΗΓΗΗ

6 Η λύση του 2 ου σκέλους ήταν το χολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου (Ευρωπαϊκό χολείο Ηρακλείου) στην οδό αββαθιανών. το σκίτσο που βρισκόταν πάνω στο λουκέτο απεικονιζόταν μια παραλλαγή του λογότυπου των Ευρωπαϊκών χολείων ανά την Ευρώπη. Περιστρέψαμε το ανθρωπάκι που σχηματίζεται από τα γράμματα S και E του Schola Europaea (όπως φαίνεται παραπάνω) και το βάλαμε να καθίσει σκεπτικό, υπομονετικό και μάλλον απογοητευμένο πάνω σε μια καρέκλα. Με τον τρόπο αυτό θέλαμε να υποδείξουμε τα πολλαπλά προβλήματα, που για μία ακόμη χρονιά παρατηρούνται στο συγκεκριμένο σχολείο της πόλης μας και το καταδικάζουν στην υπολειτουργία του. Ένα ακόμη στοιχείο στο φόντο του σκίτσου, ήταν τα αστέρια από τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία σε συνδυασμό με τη λέξη ΠΑΙΔΕΙΑ που αναγραφόταν πάνω στην καρέκλα, οδηγούσαν αυτομάτως στο χολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου. την κεντρική είσοδό του, περίμεναν άτομα της ομάδας μας και οι κυνηγοί επιδεικνύοντας την κάρτα τους, έπαιρναν τον επόμενο γρίφο.

7 ΓΡΙΥΟ 2 Ο 2 ος γρίφος δινόταν μέσα σε ένα φάκελο που περιείχε 4 κομμάτια παζλ και ένα χαρτί που πάνω έγραφε Κομμάτι κομμάτι να χτίζουν τις βάσεις τους με χρώμα ΕΠΕΞΗΓΗΗ Η λύση του γρίφου ήταν το κτίριο που θα στεγαστεί προσεχώς το 23 ο ολοήμερο νηπιαγωγείο Ηρακλείου στην περιοχή της Θερίσου, στη συμβολή των οδών Λασαίας και Αυλώνος. Σα κομμάτια του παζλ στα 4 διαφορετικά χρώματα, παρέπεμπαν στα αντίστοιχα κομμάτια του παζλ των ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών όψεων του κτιρίου. Με τη φράση Κομμάτι κομμάτι να χτίζουν τις βάσεις τους με χρώμα, οι ομάδες έπρεπε να καταλάβουν ότι αναφερόμαστε σε παιδιά που χτίζουν τις βάσεις τους, δηλαδή σε νηπιαγωγείο και σε συνδυασμό με τα χρωματιστά κομμάτια του παζλ, έφταναν στη λύση. Οι ομάδες έπρεπε να πάνε εκεί, να βρουν το ταμπελάκι της ομάδας μας σε ένα στύλο της ΔΕΗ απέναντι από το νηπιαγωγείο και στη συνέχεια να επιστρέψουν στη Λότζια.

8 Εκεί έπρεπε να γαργαλήσουν κάποιον (σύμφωνα και με την ιδέα του Φαζο-φιόγκου από την ιστορία μας) για να κερδίσουν ως έπαθλο ένα γλειφιτζούρι κοκοράκι και να πάρουν τον επόμενο γρίφο.

9 ΓΡΙΥΟ 3 Ο γρίφος 3 ήταν ένα πορσελάνινο πιάτο. ΕΠΕΞΗΓΗΗ Σο πιάτο που έπαιρναν οι ομάδες ήταν φτιαγμένο από πορσελάνη 100%. τη μπροστινή του όψη είχε ένα χάρτη της Candia και στην πίσω το χαρακτηριστικό σήμα barcode. Η λύση του γρίφου ήταν το εργοστάσιο του Γεωργίου Καβάλη, που βρίσκεται επί της Λ. Ιωνίας. Εκεί τo 1962 πρώτος στην Ελλάδα, παρήγαγε πορσελάνινα πιάτα με την επωνυμία Candia. την πίσω πλευρά του εργοστασίου υπήρχαν άτομα της ομάδας μας, που έβαζαν τους κυνηγούς σε μια δοκιμασία, προκειμένου να τους δώσουν τον επόμενο γρίφο. Οι κυνηγοί έπρεπε να πιουν νερό από ένα πιάτο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα το έκανε ο Μίνως(το σκυλάκι της ιστορίας μας). Αφού ολοκλήρωναν τη δοκιμασία, έπαιρναν τον επόμενο γρίφο.

10 ΓΡΙΥΟ 4

11 ΕΠΕΞΗΓΗΗ Η λύση του 4 ου γρίφου ήταν το κτίριο του πρώην ΠΙΚΠΑ. Οι ζωγραφιές και τα χρώματα που θυμάται ο ήρωας μας, παρέπεμπαν στην εικόνα του κτιρίου, προτού περάσει στην κυριότητα της 7 ης ΤΠΕ Κρήτης και καλυφθούν όλα από λευκή μπογιά. Η φράση παιδιά που γελούσαν ελπίζοντας σ ένα καλύτερο μέλλον αναφερόταν στις υπηρεσίες που λειτουργούσαν εκεί. Σέλος, εκείνο που έπρεπε να επιθυμείς και να επιδιώκεις στη ζωή σου, δεν ήταν άλλο, από το αγαθό της υγείας. Οι ομάδες έπρεπε να μεταβούν στην οδό Τγείας( το ανηφόρι της επιστροφής ), όπου στεγάζεται το κτίριο, να ανακαλύψουν το ταμπελάκι της ομάδας μας σε ένα δέντρο και να επιστρέψουν στη Λότζια. Εκεί οι κυνηγοί έπρεπε να κάνουν όντως, ότι έκανε ο Μίνως στην εικόνα, δηλαδή να γαυγίσουν χοροπηδώντας στο ένα πόδι και στη συνέχεια τους δινόταν ο επόμενος γρίφος.

12 ΓΡΙΥΟ 5

13 ΕΠΕΞΗΓΗΗ τον γρίφο αυτό, απεικονιζόταν μια φυσαλίδα διαλόγου comic με κάποιες φράσεις, οι οποίες αποτελούσαν ρομαντικά κλισέ. το χαρτί επίσης απεικονίζονταν τρείς ευθείες γραμμές καθώς και η φράση ΟΝΟΜΑΣΗΚΕ ΣΟ ΑΠΟ ΣΟΝ ακολουθούμενη από το εικονίδιο της φωτογραφικής μηχανής. Οι κυνηγοί έπρεπε να παρατηρήσουν ότι οι τρείς αυτές γραμμές όριζαν τις τρεις διαστάσεις ενός χώρου, σχηματίζοντας ουσιαστικά μία γωνιά. Βάση της υπόδειξης της φυσαλίδας οι παίκτες έπρεπε να καταλάβουν ότι η συγκεκριμένη γωνιά είναι εκείνη που μιλάει και σύμφωνα με τα λόγια της, δεν είναι μια οποιαδήποτε γωνιά, αλλά μια Ρομαντική Γωνιά. Η λύση του γρίφου βρισκόταν στην περιοχή της Ρομαντικής Γωνιάς. Πάνω από την είσοδο μιας πολυκατοικίας επί της Λ. Ανδρέα Παπανδρέου, υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα που αναγράφει ΟΝΟΜΑΣΗΚΕ ΡΟΜΑΝΣΙΚΗ ΓΨΝΙΑ ΣΟ 1947 ΑΠΟ ΣΟΝ ΙΨΑΝΝΗ ΛΕΨΝΙΔΑ ΝΙΑΚΑΚΗ. Οι κυνηγοί έπρεπε να πάνε στο συγκεκριμένο σημείο, να την τραβήξουν φωτογραφία και να επιστρέψουν στη Λότζια, δείχνοντάς την, για να πάρουν στη συνέχεια τον επόμενο γρίφο.

14 ΓΡΙΥΟ 6

15 ΕΠΕΞΗΓΗΗ Η λύση του γρίφου ήταν το Πάρκο στην οδό Ερμή στον Αγ. Ιωάννη Κνωσσού. Οι λέξεις στέκι, δέντρα καθώς και ότι ηρωίδα μας ήταν η Ανθούλα, μας δήλωναν ότι ψάχναμε για ένα πάρκο. Η φράση μεταφέρει το μήνυμα αναφερόταν στο θεό Ερμή, που ήταν αγγελιοφόρος των Θεών και μετέφερε τα μηνύματα τους, οπότε στο γρίφο μας παρέπεμπε στην οδό Ερμή. Η φράση Η συλλογική δουλειά είναι πάντα καλύτερη αναφερόταν στη δράση των Minoistas- Ηρακλειώτες στην Πράξη, μίας από τις σημαντικότερες ακτιβιστικές ομάδες, που δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο και οι οποίοι τον Οκτώβριο του 2013 ανέλαβαν την ανάπλαση του πάρκου. Η τελευταία φράση Πλέον μπορούσε να μιλήσει μαζί τους τα ένιωθε αδέρφια της! είναι μία φράση η οποία βρίσκεται γραμμένη σε μία ταμπέλα σε ένα δέντρο μέσα στο πάρκο. Οι κυνηγοί έπρεπε να πάνε εκεί, κρατώντας την κάρτα τους και περνούσαν μια δοκιμασία. Με ένα όπλο paintball σημάδευαν από μία ορισμένη απόσταση και έριχναν κάτω τσίγκινα κουτάκια. τη συνέχεια, άτομα της ομάδας μας, τους έδιναν τον επόμενο γρίφο.

16 ΓΡΙΥΟ 7

17 ΕΠΕΞΗΓΗΗ Η λύση του γρίφου, που είχε δοθεί και στο αποκριάτικο πάρτι των ομάδων, βρισκόταν στη συμβολή Λ. Εθνικής Αντιστάσεως και Ικάρου, στο κτίριο που σήμερα στεγάζεται το Bowling Center και παλαιότερα ήταν το Παγοποιείου του Λιανά. Η φράση από εδώ δεν μπορούσες καν να ανηφορίσεις, αναφερόταν στο γεγονός, ότι την εποχή που στεγαζόταν το παγοποιείο εκεί, ο δρόμος προς το λιμάνι ήταν ρυάκι. Η φράση Κόσμος πολύς και τότε, αφενός αναφερόταν στο μεγάλο αριθμό κατοίκων που εξυπηρετούσε το παγοποιείο και αφετέρου ήταν μια έμμεση αναφορά στο Bowling Center, που όπως και κάθε καφέτόπος ψυχαγωγίας, έχει πάντα συσσώρευση κόσμου. Κι εκείνες οι έντονες μυρωδιές δεν ήταν άλλες από τις μυρωδιές από το σαπωνοποιείο και το χαρουπόμυλο, που υπήρχαν τότε στην περιοχή. Η φράση κι ας ήταν αβάσταχτο το κρύο παρέπεμπε στο παγοποιείο, ενώ η τελευταία πρόταση του γρίφου Μα δεν αρκεί μόνο η συντήρηση, αποτελούσε ένα ακόμη στοιχείο, διότι για τη δημιουργία του πάγου, απαραίτητη είναι η κατάψυξη. Οι ομάδες έβρισκαν ένα λουκέτο σε ένα κάγκελο στη γωνία του κτιρίου. Επέστρεφαν στη Λότζια, από όπου έπαιρναν ένα αναμνηστικό μπλουζάκι του 12 ου Κ.Κ.Θ. και τον επόμενο γρίφο.

18 ΓΡΙΥΟ 8

19 ΕΠΕΞΗΓΗΗ Η λύση του 8 ου γρίφου ήταν το παλιό 1 ο Δημοτικό χολείο Νέας Αλικαρνασσού, το οποίο βρισκόταν στην οδ. Αγίου Σρύφωνος. Η φράση αμέτρητες εικόνες από τα παιδικά του χρόνια σε συνδυασμό με τη φράση Εδώ να πήγαινε κι αυτός;, παρέπεμπε τις ομάδες στην αναζήτηση κάποιου σχολείου. Η φράση Ιστορία που ανέθρεφε όλη του τη ζωή αποτελούσε έμμεση αναφορά στον πατέρα της ιστορίας Ηρόδοτο. Αυτά τα δύο στοιχεία μαζί, παρέπεμπαν τους κυνηγούς στην Ηροδότειο χολή στη Νέα Αλικαρνασσό. Ο Κυρ-Αριστείδης ενώ στεκόταν μπροστά από το συγκεκριμένο κτίριο θυμήθηκε και τον πατέρα του, φράση που συνειρμικά υποδείκνυε στους κυνηγούς ότι το σημείο που τελικά ζητούσαμε αναφερόταν σε ακόμα παλαιότερη περίοδο. Ξανά η φράση Εδώ να πήγαινε κι αυτός; σε συνδυασμό με τη φράση οι περιγραφές του, δε θύμιζαν σε τίποτα αυτό που έβλεπε μας έκανε σαφές ότι αναφερόμαστε στο προγενέστερο σχολείο της Ηροδοτείου χολής, δηλαδή στο παλιό 1 ο Δημοτικό χολείο Νέας Αλικαρνασσού. Σέλος η αναφορά στο φύλακα με το δρεπάνι έδινε την οδ. Αγίου Σρύφωνος. Ο Άγιος Σρύφωνας, προστάτης των αμπελουργών, απεικονίζεται να κρατάει ένα δρεπάνι στο αριστερό του χέρι και έναν σταυρό στο δεξί. ε μια αίθουσα που είχε παραχωρηθεί από την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων και που σήμερα αποτελεί την οικία του κ. Απόστολου Πουλιού λειτούργησε από το το 1ο Δημοτικό χολείο Νέας Αλικαρνασσού. Έξω από το συγκεκριμένο οίκημα περίμεναν άτομα της ομάδας μας, που φορούσαν ειδικά διακριτικά σχολικού τροχονόμου. Επιδεικνύοντας την κάρτα τους οι κυνηγοί έπαιρναν τον επόμενο γρίφο.

20 ΓΡΙΥΟ 9

21 ΕΠΕΞΗΓΗΗ Οι ομάδες έβρισκαν τη λύση του γρίφου στη μαρμάρινη πλάκα, αφιερωμένη στη μνήμη των πεσόντων και αγνοουμένων Κρητών στην Κύπρο, στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Η πλάκα τοποθετήθηκε ως φόρος τιμής στους Κρήτες αγωνιστές που πολέμησαν και έχασαν τη ζωή τους στο πλευρό των Κύπριων κατά τη τούρκικη εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του Η φράση αδελφική αγάπη καθώς και ο παραλληλισμός των Κρητών και Κύπριων αγωνιστών, με τον Δάκη και την Ανθούλα, συμβόλιζε τις πολύ στενές σχέσεις της Κρήτης με την Κύπρο. Σο καλοκαίρι που στιγμάτισε για πάντα το νησί, αναφερόταν σε εκείνα τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν της εισβολής των Σούρκων στα εδάφη της Κύπρου. Η φράση Έτσι, επιτέλους, πήραν τη θέση που τους άξιζε στο σπίτι τους ήταν μια έμμεση αναφορά στην τοποθέτηση της πλάκας στη μνήμη των Κρητών στο σπίτι τους, δηλαδή εδώ στην Κρήτη. Ο πατέρας δεν ήταν άλλος από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ενώ η τελευταία φράση όταν βρέθηκαν στο δρόμο του παραπέμπει κυριολεκτικά στην ακριβή τοποθεσία του μνημείου στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Οι κυνηγοί έβρισκαν σε ένα δέντρο δίπλα στο μνημείο, ένα λουκέτο και επέστρεφαν στη Λότζια, από όπου παραλάμβαναν τον επόμενο γρίφο.

22 ΓΡΙΥΟ 10

23 ΕΠΕΞΗΓΗΗ Η λύση του γρίφου ήταν το αναλληματικό ηλιακό ρολόι -το πρώτο στην πόλη του Ηρακλείου- που βρίσκεται στο Γιόφυρο στον εξωτερικό χώρο ενός βενζινάδικου. Ο γρίφος ξεκινούσε με τη φράση ο χρόνος είναι αμέτρητος οπότε και παρέπεμπε τους κυνηγούς να βρουν κάτι σε σχέση με το χρόνο, όπως ένα ρολόι. Η φράση χρυσάφι μαύρο στάζει παρέπεμπε στο μαύρο χρυσό, που δεν είναι άλλος από το πετρέλαιο. Σα πρώτα δύο στοιχεία του γρίφου λοιπόν, οδηγούσαν τους κυνηγούς σε ένα ρολόι και σε ένα μέρος που θα είχε σχέση με το πετρέλαιο. Ο βασιλιάς στο άρμα του όπως και η φράση ν αντλήσει απ το φως σου, αναφερόταν στον ήλιο. ύμφωνα με την μυθολογία ο θεός Ήλιος οδηγούσε ένα χρυσό άρμα που το έσερναν τέσσερα φτερωτά άλογα. Όλο σκιές χαράζει ήταν σαφή αναφορά ότι αυτό που έψαχναν οι ομάδες ήταν ένα ηλιακό ρολόι, αφού η ώρα φαίνεται καθώς η σκιά πέφτει πάνω στους αριθμούς. Ο ζητιάνος έτρεχε σιμά στο σπιτικό σου παρέπεμπε στον ποταμό Γιόφυρο που ονομάζεται αλλιώς και Διακονιάρης. Οπότε οι κυνηγοί είχαν ακόμα ένα στοιχείο που ήταν η περιοχή Γιόφυρο. Έπρεπε λοιπόν σύμφωνα με το εικονίδιο της φωτογραφικής μηχανής, να πάνε στο βενζινάδικο, να φωτογραφίσουν το ηλιακό ρολόι και να δείξουν τη φωτογραφία στα άτομα στη Λότζια για να πάρουν τον επόμενο γρίφο.

24 ΓΡΙΥΟ 11

25 ΕΠΕΞΗΓΗΗ Η λύση του γρίφου ήταν η Βυζαντινή γυναικεία Μονή της Κερά Παναγιάς, μετέπειτα Βυζαντινή Μονή Καλογραιών στη γωνία των οδών Πεδιάδος και Έβανς. Η θεία που φεύγοντας είπε στην Ζωρζέτ πως μόνο με την πίστη θα ανακάλυπτε το νόημα της ζωής, δήλωνε ότι εγκατέλειψε τα εγκόσμια και στράφηκε προς τον Θεό. Ο κάμπος που διέσχιζε ήταν συνώνυμο της πεδιάδας, οπότε διέσχιζε την οδό Πεδιάδος και Και όταν θα τελείωνε ο δρόμος της θα συναντούσε αυτόν που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στον μεγάλο άρχοντα αναφερόταν στην πορεία μέσω της οδού Πεδιάδος που συναντιέται με την οδό Έβανς. ο Έβανς αφιέρωσε 36 χρόνια στις ανασκαφές των ανακτόρων της Κνωσσού και μάλιστα είχε ξοδέψει όλη του την πατρική κληρονομία στο να αγοράσει την περιοχή γύρω από τα ανάκτορα. Ο μεγάλος άρχοντας ήταν ο Βασιλιάς Μίνωας που με τον ίδιο χαρακτηρισμό είχε αναφερθεί και στο γρίφο προετοιμασίας. Σο σκίτσο με τον δικέφαλο αετό παρέπεμπε στο Βυζάντιο και ήταν ένα επιπλέον στοιχείο. το σημείο της λύσης, περασμένο σε ένα σωλήνα, υπήρχε και το λουκέτο με το διακριτικό της ομάδας μας. Οι ομάδες το έβρισκαν και επέστρεφαν στη Λότζια, για να πάρουν τον επόμενο γρίφο.

26 ΓΡΙΥΟ 12

27 ΕΠΕΞΗΓΗΗ το γρίφο αυτό απεικονιζόταν μια αποκριάτικη παραλλαγή του λογότυπου του υλλόγου Πολυτέκνων Ν. Ηρακλείου. Οι κυνηγοί έπρεπε να κατευθυνθούν στο νέο τετραώροφο κτίριο «ΣΕΓΗ» υλλόγου Πολυτέκνων Ν. Ηρακλείου στην οδό τεργιογιάννη στην περιοχή του Μασταμπά. Σο σκίτσο του γρίφου ήταν ζωγραφισμένο πάνω στις γραμμές και τις αναλογίες του λογότυπου του συλλόγου. Οι κύριες γραμμές του λογότυπου αποτέλεσαν το πλαίσιο, το οποίο μετέπειτα εμπλουτίστηκε με διάφορες λεπτομέρειες (αξεσουάρ, περούκες, παπούτσια, ρούχα) και μετατράπηκε σε μια αποκριάτικη έκδοση του. Η φράση ΜΕ ΝΕΑ ΟΧΗ που ολοκλήρωνε το γρίφο παρέπεμπε τους κυνηγούς στο νέο κτίριο του υλλόγου Πολυτέκνων Ν. Ηρακλείου, όπου στην πρόσοψη του, υπάρχει ανάγλυφο το λογότυπο. Εκεί πίσω από ένα δέντρο είχε τοποθετηθεί το διακριτικό ταμπελάκι της ομάδας μας. Διαβάζοντας τη φράση ΔΙΑΛΕΞΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑ! οι κυνηγοί έπρεπε να μασκαρευτούν, σαν κάποιον από τους χαρακτήρες του σκίτσου και να πάνε στη Λότζια, αποδεικνύοντας ότι ήταν μέσα στο αποκριάτικο κλίμα, για να πάρουν τον επόμενο γρίφο.

28 ΓΡΙΥΟ 13

29 ΕΠΕΞΗΓΗΗ Ο Μηνάς αναστατώθηκε και κάθε άλλο, παρά ευχάριστες αναμνήσεις του ήρθαν, καθώς αυτό που αντίκρισε ήταν η πλάκα του τρατή Περγαλίδη (προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κατά την περίοδο ), που ήταν και η λύση του γρίφου, στην οδό Ρούσσου Φούρδου. Οι αναμνήσεις του ήταν ανάμεσα σε μια παλέτα χρωμάτων δηλαδή την οδό Ζωγράφου και σε εικόνες μεγάλου ξεριζωμού δηλαδή την οδό μύρνης, ανάμεσα στις οποίες βρισκόταν η πλάκα του τρατή Περγαλίδη (επί της οδ. Ρούσσου Φούρδου). Η φράση σκέψεις για διαδηλώσεις, αγώνες για δικαιώματα, ανεργία, απεργία, θάνατος Αλλά εκείνος δε σταματούσε να ελπίζει περιέγραφαν την κατάσταση που επικρατούσε την περίοδο εκείνη στο Ηράκλειο αλλά και γενικότερα στον Ελλαδικό χώρο, εξαιτίας του εμφυλίου, αλλά και τους αγώνες του ίδιου του Περγαλίδη. Όλα τα πιστεύω του, όλος ο αγώνας του μια πέτρα! παρέπεμπε σε αυτό που έψαχναν οι κυνηγοί. Μια πέτρα μαρμάρινη στη μνήμη του τρατή Περγαλίδη, την οποία έπρεπε να φωτογραφίσουν και να επιστρέψουν στη Λότζια για τον επόμενο γρίφο.

30 ΓΡΙΥΟ 17

31 ΕΠΕΞΗΓΗΗ Ο 17 ος γρίφος γράφτηκε στη μνήμη του αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακού που εμπνεύστηκε και έκανε πράξη το σχέδιο της πόλης μας. Ο Δημήτρης Κυριακός ήταν εκείνος που έσωσε από την κατεδάφιση ό, τι παλιό κτίριο υπήρχε και ήταν ο ίδιος που επέμεινε να στρέψει η πόλη του Ηρακλείου το βλέμμα προς τη θάλασσα και να βγει εκτός των τειχών. Απόψεις, που δυστυχώς δεν ακούστηκαν, εξ ου και η φράση ΟΙ ΑΠΟΧΕΙ ΔΕΝ ΑΚΟΤΣΗΚΑΝ. Παρόλα αυτά, το μεγάλο αρχιτεκτονικό του έργο παραμένει μέχρι και σήμερα και σε αυτό αναφερόταν η φράση ΟΙ ΟΧΕΙ ΕΜΕΙΝΑΝ. Σο Μέγαρο Λιοπυράκη, του οποίου μια όψη απεικονιζόταν στο γρίφο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα έργα του και παρέπεμπε στο δημιουργό του, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία του γρίφου. Οι ομάδες βλέποντας τη χαρακτηριστική εικόνα της μπλε ταμπέλας οδού με τη φράση ΕΙ ΜΝΗΜΗΝ καταλάβαιναν πως έπρεπε να κατευθυνθούν στην οδό Κυριακού που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου αρχιτέκτονα. Εκεί, ακριβώς κάτω από την ταμπέλα της οδού, σε ένα κάγκελο έβρισκαν ένα λουκέτο της ομάδας μας. Γυρίζοντας στη Λότζια με τη λύση, έπαιρναν το γρίφο 18 και ένα ριζόχαρτο.

32 ΓΡΙΥΟ 18

33 ΕΠΕΞΗΓΗΗ Η λύση του γρίφου ήταν στο σημείο που βρισκόταν ο Άγιος Νικόλαος στα Μουρχουρταριά, στην οδό Ιουστινιανού. Η μορφή του γρίφου ήταν μια επίκληση στον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των Ναυτικών, οπού του ζητούσαμε να μας δώσει κουράγιο στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Ήταν όμως αυτοκρατορικά δοσμένο, αφού η εκκλησία βρισκόταν στην οδό Ιουστινιανού και ο Ιουστινιανός ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας. Μουρχουρταριά ήταν το μέρος που υπήρχαν εργαστήρια κεραμικής και η λέξη Μουρχούτες στη βυζαντινή διάλεχτο σημαίνει κεραμικές γαβάθες. Οι φράσεις Σους αμφορείς δεν προσπερνώ, και τον τροχό γυρίζω παρέπεμπαν σε ένα είδος πήλινου-κεραμικού σκεύους και στον τροχό που είναι εργαλείο αγγειοπλαστικής, αντίστοιχα. Αυτά ήταν ακόμη ένα στοιχείο για την περιοχή της λύσης, όπου υπήρχαν κεραμικά εργαστήρια. Οι ομάδες σε εκείνο το σημείο έβρισκαν ένα λουκέτο και έπειτα επέστρεφαν στη Λότζια, από όπου τους δινόταν ο προτελευταίος γρίφος, καθώς και ένα ακόμη ριζόχαρτο.

34 ΓΡΙΥΟ 19

35 ΕΠΕΞΗΓΗΗ Η λύση του γρίφου ήταν η μαιευτική κλινική ΜΕΓΑΛΟΦΑΡΗ του ιατρού Μηνά Ασλανίδη, επί της Οδ. Επιμενίδου στα ανατολικά της πλατείας Ιωάννη Θειακάκη. Η φράση διάλειμμα να ξεγνοιάσει περιέγραφε την παιδική χαρά, τόπος ψυχαγωγίας και ξεγνοιασιάς για κάθε παιδί, που βρίσκεται απέναντι από την κεντρική είσοδο της κλινικής. Όλο το υπόλοιπο κομμάτι του γρίφου, ουσιαστικά αποτελούσε μια προσαρμοσμένη παραλλαγή του παράδοξου του Επιμενίδη. Ο Επιμενίδης διατύπωσε σε ένα ποίημά του τη φράση Κρῆτες ἀεὶ ψεῦσται (οι Κρήτες είναι πάντα ψεύτες). Από τη φράση αυτή όμως, προκύπτει το εξής συμπέρασμα : οι Κρήτες είναι πάντα ψεύτες, αλλά ο Επιμενίδης είναι και αυτός κρητικός, επομένως και ο ίδιος ψεύδεται. Άρα οι κρητικοί λένε αλήθειες. Επομένως, ο Επιμενίδης λέει αλήθειες κ. ο. κ.. Αναγνωρίζοντάς το, οι κυνηγοί είχαν σαν στοιχείο το όνομα του δρόμου, πάνω στον οποίο βρίσκεται η κλινική. Όλοι όσοι ξεκίνησαν την ζωή τους εκεί ήταν η φράση κλειδί που δήλωνε το γεγονός της γέννησης ενός ανθρώπου, οπότε και οι κυνηγοί αναζητούσαν τη μαιευτική κλινική πάνω σε αυτόν τον δρόμο. Δίπλα από την είσοδο της κλινικής, οι κυνηγοί έβρισκαν ένα λουκέτο της ομάδας μας, τοποθετημένο σε ένα κολωνάκι. Με την επιστροφή τους στη Λότζια, έπαιρναν τον επόμενο και τελικό γρίφο. ημείωση: Θα θέλαμε σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι η έκφραση όλοι όσοι ξεκίνησαν την ζωή τους εκεί λένε ψέματα υποδηλώνοντας για τις ανάγκες του γρίφου την μαιευτική κλινική ΜΕΓΑΛΟΦΑΡΗ είναι μια φανταστική πρόταση που δημιουργήθηκε καθαρά για λόγους προσαρμογής/δόμησης του γρίφου και καμία απολύτως σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Ο ιατρός κύριος Μηνάς Ασλανίδης με την κλινική του υπηρέτησε την πόλη του Ηρακλείου με τρομερή αφοσίωση αγάπη και επαγγελματισμό, φέρνοντας εις πέρας χιλιάδες τοκετούς και αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους μελλοντικούς συναδέλφους του.

36 ΓΡΙΥΟ 20

37 τον τελικό γρίφο, εκτός από το παραπάνω, δινόταν στους κυνηγούς και ένας άσπρος φάκελος με το χαρακτηριστικό Υ, της Επιχείρησης Υι Υορ Υιόγκος, σταλμένος από τον Gianluigi-φιόγκο. Μέσα περιείχε το τρίτο ριζόχαρτο (τα άλλα δύο είχαν δοθεί στους προηγούμενους γρίφους), ένα εισιτήριο με ερωτηματικό στον προορισμό και ένα CD με ηχογραφημένο το μήνυμα του Gianluigi. ΑΚΟΤΣΕ ΣΟ ΗΦΗΣΙΚΟ SPOT

38 ΕΠΕΞΗΓΗΗ Ο τελευταίος γρίφος είχε δύο σκέλη. Με βάση το CD και τον ηχογραφημένο γρίφο, οι κυνηγοί έπρεπε να βρουν, ότι αναφερόταν στο τρατή Καλογερίδη και συγκεκριμένα στη στάση που υπάρχει προς τιμήν του, επί της Λ. Ικάρου. Η φράση σταματήσει το ταξίδι σας δήλωνε ότι ψάχνουμε για κάποια στάση. Η φράση αρκεί να βρείτε πρώτα τον τρόπο για να πάτε σε συνδυασμό με τη λέξη συνεπιβάτης, παρέπεμπαν τους κυνηγούς στο να βρουν το μέσο, για να φτάσουν ως εκεί. Ο καλός στρατιώτης ήταν η ετυμολογία του μικρού ονόματος του Καλογερίδη, δηλαδή Ευστράτιος. Η φράση υπερασπίστηκε την κληρονομιά αυτού του τόπου, αφήνοντας έργο θαυμαστό και ανεξίτηλο στο χρόνο, αναφερόταν στο έργο που διατέλεσε ο Καλογερίδης στη μουσική κληρονομιά αυτού του τόπου, αφού ήταν ο πρώτος που κατέγραψε την κρητική παραδοσιακή μουσική σε παρτιτούρες, για να μπορούν και οι μετέπειτα μουσικοί να μελετήσουν τη μουσική του τόπου μας και να μη χαθεί στο πέρασμα των αιώνων. Επομένως το έργο του έμεινε ανεξίτηλο στο χρόνο. Επίσης, εμπλούτισε την παραδοσιακή μουσική του νησιού, με στοιχεία ευρωπαϊκής μουσικής, γι αυτό και η φράση ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ακόμα το έργο του ήταν προϊόν χημικής αντίδρασης, αφού ο Καλογερίδης πήγε στη Γαλλία για να σπουδάσει Φημεία, αλλά τον κέρδισε η μουσική. Ήταν δηλαδή το έργο του, μια αντίδραση στη Φημεία. Ένα άλλο στοιχείο που είχαν οι κυνηγοί στα χέρια τους ήταν το αυτοκόλλητο πάνω στη θήκη του CD που έγραφε ΔΨΡΕΑΝ ΔΙΑΘΕΗ. Ο Καλογερίδης παρέδιδε μαθήματα βιολιού αφιλοκερδώς, αφού το σημαντικότερο γι αυτόν ήταν η εξάπλωση της παραδοσιακής μουσικής και συγκεκριμένα των σκοπών της γενέτειρας του, της Ανατολικής Κρήτης. Αλλά πρώτα σύμφωνα με το γρίφο, οι ομάδες έπρεπε να βρουν τον τρόπο για να πάνε. Και αυτό ήταν το 2ο σκέλος. ε κάθε ριζόχαρτο αντιστοιχούσε και μια νότα, που έβρισκαν οι κυνηγοί στα προηγούμενα αντίστοιχα λουκέτα. Η κάθε νότα είχε διαφορετικό όνομα, αλλά και

39 διάρκεια. ύμφωνα με τη δυτική μουσική, τα ονόματα της κάθε νότας είναι: Ελληνική γραφή: ΝΣΟ-ΡΕ-ΜΙ-ΥΑ-ΟΛ-ΛΑ-Ι Λατινική γραφή: C-D-E-F-G-A-B Οι νότες που χρησιμοποιήθηκαν στα λουκέτα μας, ήταν η Υα (F)-Λα(A)- Ντο(C), που αποτελεί επίσης και τη βασική συγχορδία της Υα Ματζόρε, τρόπος που βασίστηκαν οι περίφημες κοντυλιές του Καλογερίδη. ύμφωνα με τη διάρκεια της κάθε νότας, οι κυνηγοί έβρισκαν και έναν αριθμό: οπότε η συντεταγμένη μας ήταν η F3. Μισό παρεστιγμένο δηλαδή 2+1=3 χρόνοι Μισό παρεστιγμένο που ενώνεται με σύζευξη διαρκείας. Είχαμε δηλαδή 3+2=5 χρόνοι, οπότε και η συντεταγμένη μας ήταν η C5. χρόνοι, οπότε η συντεταγμένη μας ήταν η Α6. Ολόκληρο παρεστιγμένο δηλαδή 4+2=6 Με βάση λοιπόν το όνομα και τη διάρκεια της κάθε νότας, έβρισκαν οι κυνηγοί τις συντεταγμένες πάνω στο χάρτη, που υπήρχε στο πίσω μέρος του φυλλαδίου της ιστορίας μας. Σοποθετούσαν τα 2 ριζόχαρτα

40 που απεικόνιζαν τους χαρακτηριστικούς φιόγκους της ιστορίας μας στο χάρτη, φροντίζοντας οι τελείες που υπήρχαν πάνω τους, να βρίσκονται στην αντίστοιχη συντεταγμένη που αναφερόταν το καθένα. Επίσης τοποθετούσαν πάνω στο χάρτη το ριζόχαρτο που απεικόνιζε τα τείχη φροντίζοντας ο σταυρός να βρίσκεται στην αντίστοιχη συντεταγμένη. τρίβοντας τα δύο ριζόχαρτα με τους φιόγκους, σύμφωνα με τη φράση στρίβοντας το κλειδί, μόνο δύο φιόγκοι εφάπτονταν ακριβώς! Αυτό το σημείο ήταν, σύμφωνα με το ριζόχαρτο που απεικόνιζε τα τείχη(το οποίο παρέμενε σταθερό πάνω στο χάρτη) στο Κομμένο Μπεντένι. Εκεί έβρισκαν το μέσο για να πάνε στη στάση, δηλαδή ένα σταθμευμένο λεωφορείο με άτομα της ομάδας μας. Οι κυνηγοί πήγαιναν εκεί με την κάρτα τους και με το εισιτήριο που υπήρχε μέσα στο φάκελο και εξηγούσαν πως έφτασαν ως εκεί. Λέγοντας το σωστό προορισμό δηλαδή τάση Καλογερίδη, επιβιβαζόντουσαν στο λεωφορείο και εμείς τους πηγαίναμε στη συγκεκριμένη στάση, όπου υπήρχαν ακόμη δύο άτομα δικά μας και τους παρέδιδαν το θησαυρό!

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Όμορφος κόσμος Φροντίζουμε όλα τα πλάσματα Η Αγία Μελανγκέλ: η προστάτιδα του περιβάλλοντος Εξακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, γεννήθηκε στα καταπράσινα δάση της Ιρλανδίας μια

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 01/12/2016 Μέσο Συντάκτης Link plusmag.gr Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://www.plusmag.gr/article/%ce%93%ce%b9%ce%b1_%ce%b5%ce%bc%ce%b D%CE%B1_%CE%B7_%CE%A0%CF%84%CF%81%CE%B1_%CE%B5%CE%BD%CE%B1%

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ 2014-2015 Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ Η τουρκική εισβολή μέσα από φωτογραφίες Εργασίες από τα παιδιά του Γ 2 Το πρωί της 20 ης Ιουλίου 1974, οι Κύπριοι ξύπνησαν από τον ήχο των σειρήνων. Ο ουρανός ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους.

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους. ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νούρου Εγώ Κουάμι ο αδερφός μου Ράζακ ένας φίλος που συναντήσαμε στον δρόμο Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;»

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;» Ταξίδι στις ρίζες Είχε φτάσει πια η μεγάλη ώρα για τα 6 αδέρφια Ήταν αποφασισμένα να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που τόσα χρόνια τα βασάνιζε! Η επιθυμία τους ήταν να μάθουν την καταγωγή τους και να συλλέξουν

Διαβάστε περισσότερα

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας ΘΥΜΑΜΑΙ; Πρόσωπα Ήρωας: Λούκας Αφηγητής 1: Φράνσις Παιδί 1: Ματθαίος Παιδί 2: Αιµίλιος Βασίλης (αγόρι):δηµήτρης Ελένη (κορίτσι): Αιµιλία Ήλιος: Περικλής Θάλασσα: Θεοδώρα 2 ΘΥΜΑΜΑΙ; CD 1 Ήχος Θάλασσας Bίντεο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Το καράβι της Κερύνειας

Το καράβι της Κερύνειας Το καράβι της Κερύνειας Το αρχαίο Καράβι της Κερύνειας Το 300π.Χ. το αρχαίο εμπορικό πλοίο ξεκινούσε από τη Σάμο απ όπου φόρτωσε κρασί. Αφού πέρασε από τα νησιά Κω και Ρόδο και πήρε αμφορείς ταξίδευε προς

Διαβάστε περισσότερα

Από νωρίς συναντηθήκαμε όλοι μαζί στο αεροδρόμιο. Πετάξαμε με το αεροπλάνο από Λάρνακα προς Αθήνα και από Αθήνα προς Φραγκφούρτη. Για όλους μας, ήταν

Από νωρίς συναντηθήκαμε όλοι μαζί στο αεροδρόμιο. Πετάξαμε με το αεροπλάνο από Λάρνακα προς Αθήνα και από Αθήνα προς Φραγκφούρτη. Για όλους μας, ήταν Από νωρίς συναντηθήκαμε όλοι μαζί στο αεροδρόμιο. Πετάξαμε με το αεροπλάνο από Λάρνακα προς Αθήνα και από Αθήνα προς Φραγκφούρτη. Για όλους μας, ήταν η πρώτη φορά στη Γερμάνια και νιώσαμε ενθουσιασμένοι

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται Η μαμά μου πήγαινε στο 26 ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Η καλύτερη ανάμνηση που έχει είναι οι φίλοι της και η τάξη που μύριζε κιμωλία. Ελευθερία Η γιαγιά μου την τάξη της είχε 87 παιδιά. Τα άτακτα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Μιλώντας με τα αρχαία Μέσα στο μουσείο θα συναντήσετε παράξενα αντικείμενα άλλων εποχών. Μπορείτε να τα κάνετε να μιλήσουν για πανάρχαιους ανθρώπους και πολιτισμούς; Πάρτε φακούς, μέτρα, μολύβι και χαρτί

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα Ένα συνεργατικό παιχνίδι μνήμης για 3 έως 6 παίκτες, 7 ετών και άνω. Ο Τομ σκαρφάλωσε στην κορυφή ενός δέντρου, για να δεί αν μπορούσε να ανακαλύψει κάτι. Κοιτάζοντας προς κάθε μεριά, είδε τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο μου. Όταν είμαι στο σχολείο νιώθω χαρά γιατί είμαι με τους φίλους μου και παίζουμε. Αντώνης Αχιλλέως

Το σχολείο μου. Όταν είμαι στο σχολείο νιώθω χαρά γιατί είμαι με τους φίλους μου και παίζουμε. Αντώνης Αχιλλέως Το όνομα του σχολείου μου είναι Δημοτικό Σχολείο Κοράκου και βρίσκεται στην Κοράκου, ένα πολύ όμορφο χωριό. Αυτό το σχολείο χτίστηκε το 1900. Απ έξω η αυλή έχει μπασκέτες για να παίζουμε τα διαλείμματα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ»

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» 6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ευέλικτη ζώνη 2013-2014 2014 Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη «χώμα και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ: ζούσε ο Μίνωας,ο Δαίδαλος έφτιαξε το παλάτι, μαζί με

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Στις 17 Φεβρουαρίου 2014, οι τετάρτες τάξεις του Θ Δημοτικού Σχολείου Πάφου πήγαν εκδρομή στο Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού. Ο σκοπός τους ήταν να περπατήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Πρόσβασης & Χάρτες

Οδηγίες Πρόσβασης & Χάρτες Οδηγίες Πρόσβασης & Χάρτες Παρακαλούμε δείτε τις αναλυτικές οδηγίες για την εύκολη πρόσβαση στο ξενοδοχείο Lato Boutique από το αεροδρόμιο και το λιμάνι της πόλης του Ηρακλείου, αλλά και αναλυτικές οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

Το ταξίδι στην 11η διάσταση

Το ταξίδι στην 11η διάσταση Το ταξίδι στην 11η διάσταση Το κείμενο αυτό δεν αντιπροσωπεύει το πώς παρουσιάζονται οι 11 διστάσεις βάση της θεωρίας των υπερχορδών! Είναι περισσότερο «τροφή για σκέψη» παρά επιστημονική άποψη. Οι σκέψεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>>

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>> 1 ο Νηπιαγωγείο Βραχναιικων Νηπ/γος : Ανδριάνα Καρρά ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ 1 Α2 ΤΜΗΜΑ : 17 ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΠΙΑ: 8 ΠΡΟΝΗΠΙΑ :9 ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 10 ημέρες 1η Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

Η βαλίτσα του κ. 2Π Βασικοί στόχοι της εκπαιδευτικής βαλίτσας: Η καλλιέργεια της συνείδησης του ενεργού πολίτη σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η ευαισθητοποίηση γύρω από τα παγκόσμια ζητήματα και την

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαιρινές διακοπές

Καλοκαιρινές διακοπές Καλοκαιρινές διακοπές Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού Tα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Για παιδιά 0-5 ετών Πάνινα βιβλία 0-3

Διαβάστε περισσότερα

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας «Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια ζούσαν σε ένα παλάτι. Ο Φωτιάς δεν τις άφηνε να βγουν έξω ποτέ. Στερέωνε την πόρτα με ένα βαρύ ξύλο. Μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού Σχολείο Ετος: 2013-2014 Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη γιαγιά μου Όνομα Μαθήτριας: Νικολέττα Χρίστου Τάξη: Γ 4 Όνομα Καθηγήτριας: Σταυρούλας Ιωάννου Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

Καταγραφή Εντυπώσεων από τη Συμμετοχή μου. στο Πρόγραμμα Erasmus/Socrates

Καταγραφή Εντυπώσεων από τη Συμμετοχή μου. στο Πρόγραμμα Erasmus/Socrates Καταγραφή Εντυπώσεων από τη Συμμετοχή μου στο Πρόγραμμα Erasmus/Socrates Όνομα - Επώνυμο : Αναστασία Ζηκοπούλου Email: env08017@env.aegean.gr Ίδρυμα που πήγα (δώσε και ιστοσελίδα): The Hoge Veluwe National

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Δ.Β.Μ. Σχολική χρονιά 2014-15 ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 3, 16451 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ,

Διαβάστε περισσότερα

εκπαιδευτικού δράματος και της διερευνητικής δραματοποίησης

εκπαιδευτικού δράματος και της διερευνητικής δραματοποίησης ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η παρούσα εργασία αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση στη διδασκαλία της Γλώσσας. Πρόκειται για βιωματική διαδικασία που βασίζεται σε μεθόδους και τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος και

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Περιεχόμενα. Μέσα στο Κουτί. Εισαγωγή... 2. Στόχος... 2. Μέσα στο Κουτί... 2. Οι Κάρτες... 3. Περιγραφή των Καρτών... 3. Επιβίβαση!...

Εισαγωγή. Περιεχόμενα. Μέσα στο Κουτί. Εισαγωγή... 2. Στόχος... 2. Μέσα στο Κουτί... 2. Οι Κάρτες... 3. Περιγραφή των Καρτών... 3. Επιβίβαση!... Αριθμός Παικτών: 2-4 Χρόνος Παιχνιδιού: 45 λεπτά Ηλικίες: 12 και άνω Περιεχόμενα Εισαγωγή................................... 2 Στόχος..................................... 2 Μέσα στο Κουτί...............................

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Το ανάκτορο των Μαλίων βρίσκεται στην άκρη μιας μικρής αλλά εύφορης πεδιάδας, κοντά σε λιμάνι στο βόρειο τμήμα της κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Πριν πολλά χρόνια, ζούσε σε μια πόλη της Ναζαρέτ μια νέα και καλή γυναίκα που την

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 ΕΝΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΕΜΑΤΟ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. 33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 Εικόνα 1 Εικόνα 2 Ρωμαϊκές λεγεώνες

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Πώς και γιατί μετακινούμαστε;

Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Διδακτική πρόταση 1: Συνοπτικό πλαίσιο μετακίνησης και εγκατάστασης Ερωτήματα-κλειδιά Γιατί και πώς μετακινούμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πού μένουμε από τα

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Το ανάκτορο των Μαλίων βρίσκεται στην άκρη μιας μικρής αλλά εύφορης πεδιάδας, κοντά σε λιμάνι στο βόρειο τμήμα της κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας, τα παιδιά της Α 1 αποφάσισαν να γράψουν ένα δικό τους παραµύθι µε θέµα την Κυκλοφοριακή

Διαβάστε περισσότερα

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του:

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: -Σότε, μ' απατάς; Ναι η Ου; - Ουουουου!!! Σοτός: Έλα να κάνουμε ερώτα μέχρι το πρωί Αννούλα: Σι λες ρε βλάκα,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Presenter Name 1 1 Ας γνωρίσουμε τους φίλους μας 2 Η φίλη μας η Διαβασούλα Γεια σας παιδιά!

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και ένα καιρό, σε μια μουντή και άχρωμη πόλη κάπου στο μέλλον, ζούσαν τρία γουρουνάκια με τον παππού τους. Ο Ανδρόγεως, το Θρασάκι και ο

Μια φορά και ένα καιρό, σε μια μουντή και άχρωμη πόλη κάπου στο μέλλον, ζούσαν τρία γουρουνάκια με τον παππού τους. Ο Ανδρόγεως, το Θρασάκι και ο Μια φορά και ένα καιρό, σε μια μουντή και άχρωμη πόλη κάπου στο μέλλον, ζούσαν τρία γουρουνάκια με τον παππού τους. Ο Ανδρόγεως, το Θρασάκι και ο Χαρίδημος. Τις μέρες τους τις περνούσαν βαρετά και μονότονα

Διαβάστε περισσότερα

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι Εμείς, οι μαθητές της Α και Β Τάξης του δημοτικού σχολείου Λισβορίου θα σας πούμε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1

Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1 Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1 Στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής εβδομάδας πολιτισμού» συμμετείχαμε τα τμήματα Δ 1 και Δ 2 και το τμήμα Ε 2 του σχολείου μας, σε μια περιήγηση στα πολιτιστικά μέρη του Γερίου

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 14 η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 1. Λίγα λόγια για το αρχοντικό 2 2. Το παραμύθι της τοιχογραφίας! (Πρόταση) 3 3. Βρες τη λέξη! (Λύση) 9 4. Ζήσε στον 18 ο αιώνα..

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία του Θοδωρή Μάρκου Α 3 Γυμνασίου. στο λογοτεχνικό ανάγνωσμα. «ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΕ ΦΤΕΡΑ» της Μαρίας Παπαγιάννη

Εργασία του Θοδωρή Μάρκου Α 3 Γυμνασίου. στο λογοτεχνικό ανάγνωσμα. «ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΕ ΦΤΕΡΑ» της Μαρίας Παπαγιάννη Εργασία του Θοδωρή Μάρκου Α 3 Γυμνασίου στο λογοτεχνικό ανάγνωσμα «ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΕ ΦΤΕΡΑ» της Μαρίας Παπαγιάννη Α ομάδα 1. Στο βιβλίο παρουσιάζονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο πραγματικός κόσμος της Ρόζας,

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα

Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου ξεκινήσαμε το πρωί από τα Τρίκαλα για την διήμερη εκδρομή που είχε οργανώσει το σχολείο μας με προορισμό την Αθήνα. Όλοι ανυπομονούσαμε γι αυτήν την

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ. Χρωματίστε τη γραμμή του χρόνου Α.. Β.. Γ...

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ. Χρωματίστε τη γραμμή του χρόνου Α.. Β.. Γ... Χρωματίστε τη γραμμή του χρόνου 1) Καταγράφω τους τρεις (3) σημαντικότερους πολιτισμούς που εμφανίστηκαν στον ελλαδικό χώρο κατά την εποχή του χαλκού: Α.. Β.. Γ... 2) Επιλέξτε ποιες λέξεις της στήλης Β

Διαβάστε περισσότερα

Victoria is back! Της Μαριάννας Τ ιρά η

Victoria is back! Της Μαριάννας Τ ιρά η Victoria is back! Της Μαριάννας Τ ιρά η Victoria is back! Με αφορμή την επίσκεψη της Βικτώριας Χίσλοπ στο Ρέθυμνο της Κρήτης για την παρουσίαση του καινούριου της βιβλίου Ανατολή, άρπαξα την ευκαιρία να

Διαβάστε περισσότερα

Γρίφος 1 ος Ένας έχει μια νταμιτζάνα με 20 λίτρα κρασί και θέλει να δώσει σε φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το μετρήσει, χωρίς καθόλου απ' το κρασί να πάει χαμένο, αν διαθέτει μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Καλαμαριάς

Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Καλαμαριάς Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Καλαμαριάς Ανδρέα Παπανδρέου 35, Τ.Κ.55132, Τηλ.2313 314-413 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΙΟΥΝΙΟΣ 16 Ιουνίου, 10.00-11.00 το πρωί Γιορτή έναρξης Πόσα διαφορετικά πράγματα, λέξεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα»

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα» Ημερομηνία 27/11/2015 Μέσο trikalakids.gr Συντάκτης Link http://www.trikalakids.gr/bookcorner/%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bd %CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B7-%CE%B7- %CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1-

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα...

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Αμέσως έβγαλα το κινητό από τη θήκη και έστειλα μήνυμα στο κινητό της μαμάς πού

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Μένης Θεοδωρίδης Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Η μικρή εισαγωγή στη φωτογραφική έκφραση για παιδιά 6-12 χρόνων που ακολουθεί, γράφτηκε με σκοπό να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ 2 ΩΣ 4 ΠΑΙΚΤΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ 2 ΩΣ 4 ΠΑΙΚΤΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ & ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ ΓΙΑ 2 ΩΣ 4 ΠΑΙΚΤΕΣ Credits 2012 Σχεδιαστές: Παραγωγή: Εικονογράφηση: Jose Pascual Εκτύπωση: Priority Soluciones Graficas - Eduardo

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει το

Διαβάστε περισσότερα

Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου! Είμαι παρόν στη ζωή. Εμπιστεύομαι τη ζωή! Είμαι εγώ και είμαι καλά. Επιλέγω να κοιτάζω με όμορφο τρόπο τον εαυτό μου

Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου! Είμαι παρόν στη ζωή. Εμπιστεύομαι τη ζωή! Είμαι εγώ και είμαι καλά. Επιλέγω να κοιτάζω με όμορφο τρόπο τον εαυτό μου Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου! Είμαι παρόν στη ζωή Επιλέγω να κοιτάζω με όμορφο τρόπο τον εαυτό μου Εμπιστεύομαι τη ζωή! Έφτασα εδώ με το ένστικτό μου, κι αυτό ξέρει Είμαι εγώ και είμαι καλά Κάθε εμπόδιο

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο μπορούμε να συναντήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ * Αυτά τα τελευταία μην τα δένουμε και κόμπο όμως. Δυστυχώς... ΥΠΟΘΕΣΗ: ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΑ (ΚΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΦΙΛΙΑ)* Εικόνες: Λέλα Στρούτση ΑΘΗΝΑ Τετάρτη, 7.00 το πρωί Το φως ήταν λιγοστό.

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗ: http //blgs.sch.gr/anianiuris ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Νιανιούρης Αντώνης (email: anianiuris@sch.gr) Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε Διηγούμαστε ή αφηγούμαστε ένα γεγονότος, πραγματικό

Διαβάστε περισσότερα

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης». «Ο Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest

Co-funded by the European Union Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο". Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Τουρκία: Ο παράδεισος της Ανατολής

Τουρκία: Ο παράδεισος της Ανατολής Τουρκία: Ο παράδεισος της Ανατολής Βρίσκεται στην ΝΔ Ασία και συνορεύει με την Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιράν, Ιράκ, κ.α. Είναι ένας εύκολος προορισμός, αφού κανείς μπορεί να πάει εκεί είτε με αεροπλάνο είτε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ MATHEMATICS

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ MATHEMATICS ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ MATHEMATICS LEVEL: 5 6 (E - Στ Δημοτικού) 10:00 11:00, 20 March 2010 THALES FOUNDATION 1 3 βαθμοί 1. Γνωρίζοντας ότι + + 6 = + + +, ποιόν αριθμό αντιπροσωπεύει το ; A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος και σύντομη περιγραφή των εκδηλώσεων της καλοκαιρινής εκστρατείας 2015. 1. Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη είναι πικνίκ στη χώρα των θαυμάτων

Τίτλος και σύντομη περιγραφή των εκδηλώσεων της καλοκαιρινής εκστρατείας 2015. 1. Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη είναι πικνίκ στη χώρα των θαυμάτων ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Τίτλος και σύντομη περιγραφή των εκδηλώσεων της καλοκαιρινής εκστρατείας 2015 1. Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη είναι πικνίκ στη χώρα των θαυμάτων Για μια εβδομάδα τα παιδιά θα μεταφερθούν

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει να σας πω ότι στο αρχείο μου έχω έγγραφη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΥΡΙ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΠΙΕΡΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΥΡΙ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΠΙΕΡΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΥΡΙ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΠΙΕΡΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΤΡΕΑΣ Το Μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα.Το μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα είναι κτισμένο στο ομώνυμο ακρωτήρι της Κύπρου που βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Α. ΣΗΜΑΝΣΗ Η σήμανση χωρίζεται στην κατακόρυφη σήμανση, δηλαδή τις πινακίδες σήμανσης των δρόμων και την οριζόντια σήμανση, δηλαδή τις ζωγραφισμένες γραμμές (διαγραμμίσεις)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ...

ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ... ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ... Είναι μεσημέρι και τα παιδιά του διπλανού σπιτιού βγαίνουν έξω για να παίξουν Μια στέλνουν την μπάλα από εδώ, μια από εκεί, στο τέλος όλο πάνω μου πέφτει.

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Δημητριάννα Σκουρτσή Γ2 Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη Γ Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό

Διαβάστε περισσότερα

πανέτοιμος για να έλθει είναι πολύ πρόθυμος και έτοιμος κάθε στιγμή με ευχαρίστηση, με χαρά, με καλή διάθεση, να έλθει να επισκιάσει και να βοηθήσει

πανέτοιμος για να έλθει είναι πολύ πρόθυμος και έτοιμος κάθε στιγμή με ευχαρίστηση, με χαρά, με καλή διάθεση, να έλθει να επισκιάσει και να βοηθήσει Κύριε των Δυνάμεων «Κύριε των δυνάμεων μεθ ημών γενού». Πώς ο Κύριος θα είναι μαζί μας. Ο Χριστός είναι δύναμη. «Κύριε των δυνάμεων μεθ ημών γενού». Άραγε τί θέλουν να πουν αυτά τα λόγια; Κάτι καλό όμως

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. στη γλώσσα προγραμματισμού. Γκέτσιος Βασίλειος

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. στη γλώσσα προγραμματισμού. Γκέτσιος Βασίλειος ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ στη γλώσσα προγραμματισμού Microsoft Worlds Pro Γκέτσιος Βασίλειος Σημειώσεις στη γλώσσα προγραμματισμού Microsoft Worlds Pro σελ. 1 Το περιβάλλον προγραμματισμού Microsoft Worlds Pro Μενού

Διαβάστε περισσότερα