ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΔΑΤΟΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΤΙΜΟΛΟΓΗΤΟΥ ΝΕΡΟΥ (NON-REVENUE WATER)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΔΑΤΟΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΤΙΜΟΛΟΓΗΤΟΥ ΝΕΡΟΥ (NON-REVENUE WATER)"

Transcript

1 ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΔΑΤΟΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΤΙΜΟΛΟΓΗΤΟΥ ΝΕΡΟΥ (NON-REVENUE WATER) Το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΔΑΤΟΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ (ΣΥΛ) είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Εγκαθιδρύθηκε με Διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου, που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 11 Μαρτίου 1965, δυνάμει του περί Υδατοπρομήθειας (Δημοτικές και Άλλες Περιοχές) Νόμου, Κεφ. 350 και του άρθρου 188 του Συντάγματος. Το ΣΥΛ εξασφαλίζει στους κατοίκους της Λάρνακας το μεγαλύτερο αγαθό, μετά τον αέρα, το νερό, το οποίο αποτελεί σημαντικότατη πηγή ζωής. Το ΣΥΛ εκτελεί καθήκοντα και ασκεί εξουσίες εντός των δημοτικών ορίων της Λάρνακας, σε λωρίδα γης μέσα στην περιοχή του Δήμου Λιβαδιών και των Κοινοτήτων Βορόκληνης και Πύλας, η οποία έχει πλάτος 457 μέτρων από τη θάλασσα και εκτείνεται κατά μήκος του παραλιακού δρόμου Λάρνακας Δεκέλειας, και στη γη στην οποία βρίσκονται η Ελεύθερη Ζώνη Εμπορίου, η Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου και η Δημοτική Αγορά Χονδρικής Πώλησης Λάρνακας. Εντός των πιο πάνω περιοχών, το ΣΥΛ δραστηριοποιείται στην παροχή καλής ποιότητας νερού σε ικανοποιητικές ποσότητες και προσιτές τιμές, με την κατασκευή, συντήρηση και διατήρηση σε καλή κατάσταση των απαραίτητων υδατικών έργων που σχετίζονται με την υδατοπρομήθεια. Το ΣΥΛ αναγνωρίζει ότι η αύξηση του πληθυσμού, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, η ρύπανση του νερού από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και η ανορθόδοξη χρήση του νερού κατέστησαν το νερό ένα σπάνιο αγαθό που βρίσκεται σήμερα σε ανεπάρκεια. Ενόψει των πιο πάνω και συναισθανόμενο την ευθύνη του για προστασία και εξοικονόμηση του νερού και για την προμήθειά του στις χαμηλότερες κατά το δυνατόν τιμές, το ΣΥΛ υιοθετεί την παρούσα ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΤΙΜΟΛΟΓΗΤΟΥ ΝΕΡΟΥ (NON-REVENUE WATER) μέσω της οποίας στοχεύει στον περιορισμό της διαφοράς μεταξύ της ποσότητας νερού που καταγράφεται από τους υδρομετρητές εισαγωγής του νερού στις υδατοδεξαμενές του Συμβουλίου και της συνολικής ποσότητας νερού που καταγράφεται από τους υδρομετρητές των καταναλωτών του Συμβουλίου, ώστε να μειώσει τα έξοδα λειτουργίας του. Ως βάση προσδιορισμού του Υδατικού Ισοζυγίου του δικτύου του ΣΥΛ χρησιμοποιείται το Τυπικό Υδατικό Ισοζύγιο που διαμορφώθηκε από τον Διεθνή Σύνδεσμο Νερού (The IWA Standard Water Balance) με διαχωρισμό των ποσοτήτων νερού στο δίκτυο ανάλογα με το αν είναι εξουσιοδοτημένες/επιτρεπόμενες ή όχι, αν τιμολογούνται ή όχι, αν μετρούνται ή όχι, ή αν είναι φαινομενικές ή πραγματικές απώλειες, όπως φαίνεται στο ακόλουθο Σχήμα.

2 2 Συνιστώσες Υδατικού Ισοζυγίου Δικτύου Ύδρευσης Τιμολογημένη Μετρούμενη Κατανάλωση Τιμολογημένη Εξουσιοδοτημένη Κατανάλωση Billed Authorized Consumption Billed Metered Consumption Τιμολογημένη Μη- Μετρούμενη Κατανάλωση Νερό που αποδίδει έσοδα (Τιμολογούμενο Νερό) Revenue Water Εξουσιοδοτημένη Κατανάλωση Authorized Consumption Billed Unmetered Consumption Μη-Τιμολογούμενη Μετρούμενη Κατανάλωση Μη-Τιμολογημένη Εξουσιοδοτημένη Κατανάλωση Unbilled Authorized Consumption Unbilled Metered Consumption Μη-Τιμολογούμενη Μη-Μετρούμενη Κατανάλωση Όγκος Εισερχόμενου Νερού στο Δίκτυο System Input Volume Φαινομενικές Απώλειες Unbilled Unmetered Consumption Μη-Εξουσιοδοτημένη Κατανάλωση Unauthorised Consumption Apparent Losses Λάθη Μετρητών και Μετρήσεων Customer Meter Inaccuracies Νερό που ΔΕΝ αποδίδει έσοδα (Ατιμολόγητο Νερό) Non Revenue Water Απώλειες Νερού Water Losses Διαρροές από αγωγούς μεταφοράς και διανομής Leakage on Transmission and Distribution Mains Πραγματικές Απώλειες Real Losses Υπερχειλίσεις Δεξαμενών Leakage from Overflows at Storage tanks Διαρροές από οικιακές συνδέσεις μέχρι τους μετρητές Leakage on service connections up to point of consumer meter

3 3 Οι κύριες συνιστώσες του Υδατικού Ισοζυγίου είναι: Παρεχόμενη Ποσότητα (Εισερχόμενο Νερό στο Δίκτυο) Εξουσιοδοτημένη (Νόμιμη) Κατανάλωση Απώλεια Νερού Τιμολογούμενο Νερό (Νερό που αποδίδει έσοδα) Ατιμολόγητο Νερό (Νερό που δεν αποδίδει έσοδα) Παρεχόμενη Ποσότητα είναι η ποσότητα του νερού που εισέρχεται στο δίκτυο διανομής για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το υδατικό ισοζύγιο συνήθως υπολογίζεται για ένα ημερολογιακό έτος. Εξουσιοδοτημένη Κατανάλωση είναι η ποσότητα του νερού που καταγράφεται από τους υδρομετρητές των καταναλωτών (ή που υπολογίζεται σε περίπτωση που δεν υπάρχουν υδρομετρητές) που έχουν νόμιμα το δικαίωμα χρήσης νερού για την ίδια χρονική περίοδο για την οποία γίνεται ο υπολογισμός για το ισοζύγιο. Επίσης συμπεριλαμβάνονται και οι ποσότητες που παρέχονται για πυρόσβεση, για πλύση αγωγών, για καθάρισμα αγωγών ύδρευσης, για πότισμα δημόσιων κήπων, για δημόσιες βρύσες, κλπ και για τις οποίες ο Φορέας Ύδρευσης δεν εκδίδει τιμολόγια. Απώλεια Νερού ορίζεται η διαφορά μεταξύ της Παρεχόμενης Ποσότητας και της Εξουσιοδοτημένης Κατανάλωσης. Η Απώλεια Νερού αποτελείται από Πραγματικές Απώλειες, ή Φυσικές Απώλειες όπως ενίοτε αναφέρονται, και Φαινομενικές Απώλειες. Οι Πραγματικές Απώλειες προκύπτουν από διαρροές, θραύσεις αγωγών, καθώς και από υπερχειλίσεις δεξαμενών στο δίκτυο και λαμβάνουν χώρα μέχρι και τον υδρομετρητή του καταναλωτή. Οι Φαινομενικές Απώλειες ορίζονται οι κάθε είδους ανακρίβειες στην καταμέτρηση (λόγω υποεγγραφής των υδρομετρητών ή λόγω σφάλματος καταγραφής των υδρομετρητών), καθώς και οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη και μη τιμολογημένη κατανάλωση (λόγω παράνομων συνδέσεων και κλοπής νερού). Τιμολογούμενο Νερό είναι το νερό για το οποίο εκδίδονται τιμολόγια είτε αυτό καταμετρήθηκε από υδρομετρητές ή υπολογίστηκε από τον Φορέα Ύδρευσης. Ατιμολόγητο Νερό ορίζεται η διαφορά μεταξύ της Παρεχόμενης Ποσότητας νερού και της Τιμολογούμενης Ποσότητας νερού και συνίσταται από την ποσότητα των Συνολικών Απωλειών (Πραγματικών και Φαινομενικών) πλέον την ποσότητα της Ατιμολόγητης Εξουσιοδοτημένης Κατανάλωσης. Για να είναι δυνατός ο σωστός υπολογισμός του υδατικού ισοζυγίου, απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται η ακριβής και συνεχής καταμέτρηση των ποσοτήτων του νερού στο δίκτυο. Σε περίπτωση που δε γίνεται καταμέτρηση καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την ακριβή εκτίμηση όλων των συνιστωσών των παροχών και χρήσεων νερού, ώστε ο προσδιορισμός των ποσοτήτων νερού για το υδατικό ισοζύγιο να είναι ρεαλιστικός. Οι υποθέσεις που γίνονται και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση κάθε μιας από τις μη καταμετρημένες συνιστώσες του υδατικού ισοζυγίου καταγράφονται και προσδιορίζονται.

4 4 Παρακάτω, αναλύονται οι διαδικασίες και οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει το ΣΥΛ για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του ατιμολόγητου νερού και περιγράφεται ο εξοπλισμός που έχει στην διάθεση του για τον έγκαιρο εντοπισμό διαρροών στο δίκτυο υδροδότησης. 1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Η διαχείριση υποδομών αποτελεί για το ΣΥΛ μια σημαντική και ουσιαστική επένδυση καθώς επιβάλλεται σε δίκτυα που είναι πεπαλαιωμένα και αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα αστοχιών και θραύσεων. Σημαντικά στοιχεία για την αποτελεσματική διαχείριση υποδομών είναι η χρήση άριστης ποιότητας υλικών και εξαρτημάτων τα οποία να τυγχάνουν σωστής τοποθέτησης. Επιπρόσθετα, η συστηματική και προληπτική συντήρηση, καθώς και η ιεράρχηση των αγωγών για αντικατάσταση, συμβάλλουν ουσιαστικά και σημαντικά στη μείωση των απωλειών. Η ορθή συντήρηση εξασφαλίζει την παροχή υψηλής ποιότητας νερού στους καταναλωτές και προσφέρει τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων (π.χ. μεγάλες βλάβες, μόλυνση τροφοδοτικής πηγής, πυρκαγιές). Επιπλέον, επεκτείνει την ωφέλιμη ζωή των εξαρτημάτων και ελαχιστοποιεί την πιθανότητα προβλημάτων λόγω αστοχίας του εξοπλισμού. Στον πιο κάτω Πίνακα παρουσιάζονται ενέργειες για προληπτική συντήρηση ρουτίνας του δικτύου ύδρευσης σε συνθήκες ομαλής λειτουργίας. Αν το δίκτυο αντιμετωπίσει ποιοτικά ή ποσοτικά προβλήματα, οι αντίστοιχοι έλεγχοι εκτελούνται με τη συχνότητα που απαιτείται από το συγκεκριμένο πρόβλημα.

5 Συντήρηση Ρουτίνας - Στόχοι Προληπτικής Συντήρησης 5 Στόχοι Πλεονεκτήματα Ελάχιστη Προτεινόμενη Συχνότητα Έλεγχος λειτουργίας βαλβίδων Βελτιώνει την αξιοπιστία του Συστήματος. Εξοικειώνει τα συνεργεία με τη γεωγραφική θέση των βαλβίδων στο δίκτυο. Εντοπίζει βλάβες. Εντοπίζει δύσβατα ή απρόσιτα φρεάτια. Εξασφαλίζει την απομόνωση τμημάτων του δικτύου, όταν χρειάζεται. Συντήρηση Φρεατίων Εντοπισμός ζημιών. Επέκταση της ωφέλιμης ζωής των φρεατίων. Μία φορά ετησίως Μία φορά ετησίως Ξέπλυμα σωλήνων-άνοιγμα βαλβίδων εκκένωσης (πλύσεων) Απομακρύνει το στάσιμο νερό από το δίκτυο. Μειώνει τη συγκέντρωση ιζημάτων και την δημιουργία βιοφίλμ στα τοιχώματα των αγωγών. Επαναφέρει το υπολειμματικό χλώριο στο ενδεδειγμένο επίπεδο. Μια φορά ετησίως για όλο το δίκτυο. Συχνότερα σε περιοχές που παρουσιάζουν προβλήματα ποιότητας Επιθεωρήσεις υδατοδεξαμενών Εντοπισμός ζημιών από βανδαλισμούς και ατελειών στην κατασκευή; Επιβεβαίωση ότι οι προσβάσεις είναι κλειδωμένες. Επιβεβαίωση ότι οι εξαερισμοί, οι υπερχειλίσεις, και οι πλύσεις είναι προστατευμένες. Συντήρηση υδατοδεξαμενών Προστασία από μολύνσεις Επέκταση της ωφέλιμης ζωής των δεξαμενών. Μείωση Απωλειών. Διαχείριση της Πίεσης Λειτουργίας του Δικτύου Παρακολούθηση διάβρωσης του δικτύου Έλεγχος για φυσική φθορά των μηχανικών εξαρτημάτων στις αντλίες και τις βαλβίδες ελέγχου Παρέχει νερό με επαρκή πίεση για καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Μειώνει τον κίνδυνο ζημιάς στην υποδομή λόγω υπερβολικής πίεσης (θραύσεις αγωγών). Παρέχει το νερό με επαρκή πίεση σε περίπτωση πυρκαγιάς Εντοπισμός ανάγκης για τροποποίηση στην επεξεργασία του νερού ή για προγραμματισμό ξεπλύματος των αγωγών. Επεκτείνει τη ωφέλιμη ζωή της υποδομής. Βοηθά στην μείωση αντικατάστασης εξαρτημάτων και των λειτουργικών δαπανών. Καθημερινά ή εβδομαδιαία για βανδαλισμούς και ετησίως για την κατασκευή Μια φορά ετησίως για καθαρισμό. Βάψιμο και επιδιόρθωση μόνωσης και κατασκευής όπως αυτά θα υποδειχθούν από την επιθεώρηση Συνεχώς Ετησίως Σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή

6 6 2. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΩΝ Το ΣΥΛ διαθέτει δεξαμενές αποθήκευσης νερού, στις οποίες συγκεντρώνεται το νερό που αντλείται από τις ιδιόκτητες διατρήσεις του ΣΥΛ καθώς και το νερό που προμηθεύεται από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Οι υδατοδεξαμενές επιτηρούνται επί 24ώρου βάσεως και ελέγχεται συνεχώς η στάθμη του νερού προκειμένου να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τυχόν περιστατικά ελλιπούς παροχής ή υπερχείλισης των υδατοδεξαμενών. Ταυτόχρονα, με τον έλεγχο της εισερχόμενης και της εξερχόμενης ποσότητας νερού από τις υδατοδεξαμενές εντοπίζονται έγκαιρα τυχόν περιστατικά απώλειας νερού για προώθηση των αναγκαίων εργασιών επιδιόρθωσης. 3. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ Η παροχή νερού σε ολόκληρο το δίκτυο επιτυγχάνεται με τη βαρύτητα, δεδομένης της επίπεδης γεωμορφολογίας του εδάφους της Λάρνακας και του γεγονότος ότι οι δεξαμενές αποθήκευσης βρίσκονται σε υψόμετρο 100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το δίκτυο υδροδότησης αποτελείται από τρία βασικά μέρη. Το δίκτυο μεταφοράς, το δίκτυο διανομής και το δίκτυο παροχετεύσεων. Όλο το δίκτυο αποτελείται από αγωγούς πλαστικούς, αμιαντοτσιμέντου ή χυτοσιδήρου, διαφόρων ηλικιών. Το δίκτυο μεταφοράς αποτελείται από αγωγούς εξωτερικής διαμέτρου 285mm μέχρι 700mm με πίεση λειτουργίας που κυμαίνεται από 4 bar μέχρι και 9 bar και μεταφέρει το νερό από τις δεξαμενές προς το δίκτυο διανομής. Το δίκτυο διανομής αποτελείται από αγωγούς των 80mm μέχρι 285mm με πίεση λειτουργίας που κυμαίνεται από 2 bar μέχρι και τα 4,5 bar. Το δίκτυο παροχετεύσεων αποτελείται από λάστιχα πολυαιθυλενίου διαμέτρου 20mm μέχρι 32mm και καταβάλλεται προσπάθεια όλα τα υποστατικά να λαμβάνουν νερό με ελάχιστη πίεση 1bar. 3.1 Ζώνες Ελέγχου Το δίκτυο διανομής χωρίζεται σε στεγανές ή απόλυτα ελεγχόμενες υποζώνες, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα άμεσου και ουσιαστικού ελέγχου των διαρροών. Η επιλογή μεγέθους και έκτασης κάθε υποζώνης βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια. Κάθε υποζώνη: Δεν πρέπει να έχει μεγάλες υψομετρικές διακυμάνσεις (Όπου είναι δυνατόν η διαφορά μεταξύ των ψηλότερων και χαμηλότερων σημείων του δικτύου να είναι μέχρι 50 μέτρα). Πρέπει να τροφοδοτείται κατά προτίμηση από μία μόνο παροχή και να έχει στεγανά όρια (σύνορα με άλλες υποζώνες). Να έχει κεντρικό μετρητή και πιεζοθραυστική βαλβίδα. Να έχει σύστημα συνεχούς καταγραφής παροχής / πίεσης και αποστολής δεδομένων σε κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή στα Γραφεία του ΣΥΛ. Να έχει σχετικά μικρό αριθμό εγκάρσιων συνδέσεων καταναλωτών, μικρότερο από 2000 αν είναι δυνατό.

7 7 Τα αποτελέσματα της πιο πάνω εφαρμογής είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά και υπάρχει επίτευξη των γενικών στόχων που συνίστανται στα εξής: Αποτελεσματικός έλεγχος του δικτύου. Συνεχής παρακολούθηση ελάχιστης νυκτερινής παροχής για τον προσδιορισμό του επιπέδου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης, καθώς και της εμφάνισης νέων διαρροών. Ρύθμιση και έλεγχος της πίεσης του δικτύου. Μείωση του χρόνου εντοπισμού των διαρροών. Μείωση νέων περιστατικών διαρροών. Εξοικονόμηση νερού, ενέργειας και χρημάτων. Συγκεκριμένα, το δίκτυο διανομής του ΣΥΛ είναι χωρισμένο σε 21 υποζώνες. Ο χωρισμός του δικτύου σε υποζώνες βασίστηκε στα πιο πάνω κριτήρια και στη γεωμορφολογία του εδάφους και στη διάταξη του οδικού δικτύου. Ουσιαστικά καθεμιά από τις υποζώνες αποτελεί ένα μικρότερο δίκτυο που λειτουργεί ανεξάρτητα και υδροδοτείται από ένα σημείο στο οποίο είναι εγκατεστημένος κατάλληλος κεντρικός υδρομετρητής για την μέτρηση της παροχής νερού, καθώς και πιεζοθραυστική βαλβίδα ελέγχου της πίεσης μέσω της οποίας ρυθμίζεται η πίεση εισόδου του νερού στην εκάστοτε περιοχή. 3.2 Διαχείριση της Πίεσης Λειτουργίας του Δικτύου Η διαχείριση της πίεσης λειτουργίας στο δίκτυο θεωρείται ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης των απωλειών νερού, αφού αποδεδειγμένα οδηγεί στη δραστική μείωση τόσο των διαρροών, όσο και των μελλοντικών θραύσεων. Αποσκοπείται, επομένως, η μείωση της πίεσης στο δίκτυο στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στους καταναλωτές, ώστε να μειωθεί κατ αναλογία η ποσότητα του νερού που χάνεται. Λαμβάνοντας υπόψη τα δυσμενέστερα σημεία της κάθε υποζώνης (υψηλότερο και χαμηλότερο υψόμετρο) έχει υπολογιστεί η βέλτιστη πίεση εισόδου του νερού σε κάθε υποζώνη. Επιπρόσθετα, για κάθε υποζώνη έχει δημιουργηθεί ένα προφίλ ροής ανά 24ωρο. Τα δεδομένα αυτά έχουν εισαχθεί στο Σύστημα Τηλεμετρίας και Τηλεχειρισμού (SCADA) που διαθέτει το ΣΥΛ, όπως περιγράφεται πιο κάτω, ώστε να δημιουργούνται συναγερμοί όταν κάποιες από τις πιο πάνω τιμές ξεφεύγουν από τα καθορισμένα όρια. Γι αυτούς τους συναγερμούς ενημερώνεται ο εκάστοτε φύλακας, ο χειριστής του συστήματος στο γραφείο, καθώς και το κατάλληλα εξοπλισμένο και εκπαιδευμένο συνεργείο εντοπισμού διαρροών μέσω γραπτού μηνύματος στο κινητό. Ακολούθως, λαμβάνονται άμεσα μέτρα για την έγκαιρη αποκατάσταση της ανωμαλίας που προκάλεσε το συναγερμό. 3.3 Εφαρμογή Συστήματος Τηλελέγχου-Τηλεχειρισμού του Δικτύου (SCADA) Για την ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος των διαρροών το ΣΥΛ εφαρμόζει σύστημα συνεχούς καταγραφής της παροχής και της πίεσης στις

8 8 υποζώνες του δικτύου, έτσι ώστε να συλλέγονται τα απαραίτητα στοιχεία για αξιολόγηση και καθορισμό στρατηγικής για τον εντοπισμό των διαρροών. Το συγκεκριμένο σύστημα Τηλεμετρίας και Τηλεχειρισμού του δικτύου του ΣΥΛ αναβαθμίστηκε το 2010 και αποτελείται από 25 σταθμούς, ένα για κάθε υποζώνη του δικτύου (καθώς και κάποιους επιπλέον σταθμούς για τον μελλοντικό χωρισμό κάποιων περιοχών σε μικρότερα τμήματα) και ένα για το χώρο των δεξαμενών. Οι σταθμοί των υποζωνών έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν τη ροή προς κάθε υποζώνη και την πίεση ανάντη και κατάντη της βαλβίδας ρύθμισης της πίεσης. Σε κάθε υποζώνη υπάρχουν εγκατεστημένοι διακόπτες, οι οποίοι επιτρέπουν τη διακοπή της παροχής νερού στην εκάστοτε υποζώνη. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να παράγει αναφορές για το καθημερινό ισοζύγιο νερού και από τα δεδομένα που αποθηκεύονται σε αυτό μπορούν να δημιουργηθούν γραφικές παραστάσεις και αναφορές για οποιαδήποτε χρονική περίοδο. Η συνεχής καταγραφή της παροχής σε κάθε υποζώνη παρέχει τη δυνατότητα αξιολόγησης των στοιχείων και τον εντοπισμό ασυνήθιστα υψηλών τιμών ή μεταβολής της παροχής που θα πρέπει να ελεγχθούν. Καθοριστικό στοιχείο στην ανάλυση των δεδομένων είναι η αξιολόγηση της Ελάχιστης Νυχτερινής Παροχής (Minimum Night Flow-MNF) Ελάχιστη Νυχτερινή Παροχή Ελάχιστη Νυχτερινή Παροχή λαμβάνεται ως η χαμηλότερη παροχή σε κάθε υποζώνη κατά τη διάρκεια ενός εικοσιτετραώρου και συνήθως επισυμβαίνει μεταξύ των ωρών 2πμ και 5πμ. Οι κύριες συνιστώσες της Ελάχιστης Νυχτερινής Παροχής φαίνονται στο πιο κάτω Σχήμα και είναι: Ελάχιστη Νυχτερινή Κατανάλωση Διαρροές Βάσης Απώλειες Θραύσεων

9 Ελάχιστη Νυχτερινή Κατανάλωση Ως Ελάχιστη Νυχτερινή Κατανάλωση (ΕΝΚ), ορίζεται η κατανάλωση του νερού που οφείλεται σε ανθρώπινη χρήση κατά την περίοδο της Ελάχιστης Νυχτερινής Παροχής και η οποία εκφράζεται σε m 3 /hr. Είναι γεγονός ότι η χρήση νερού από τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει άμεση σχέση με τις συνήθειες του πληθυσμού, τις καιρικές συνθήκες και τις ανθρώπινες δραστηριότητες Διαρροές Βάσης Ως Διαρροές Βάσης ορίζονται το σύνολο των πολύ μικρών διαρροών που ο εντοπισμός και η επιδιόρθωσή τους είναι οικονομικά ασύμφορος εκτός αν σταδιακά αυξηθεί η απώλεια νερού σε σημείο που ο εντοπισμός να είναι δυνατός και η επιδιόρθωση τους οικονομικά συμφέρουσα Απώλειες Θραύσεων Οι Απώλειες Θραύσεων, δηλαδή οι απώλειες που θα πρέπει να εντοπιστούν και να επιδιορθωθούν, υπολογίζονται ως εξής: Απώλειες Θραύσεων = Ελάχιστη Νυχτερινή Παροχή - Ελάχιστη Νυχτερινή Κατανάλωση - Διαρροές Βάσης Μετά την ανεύρεση και επιδιόρθωση των θραύσεων, οι απώλειες νερού θα μειωθούν και στη συνέχεια θα πρέπει να διατηρηθούν σε τέτοιο επίπεδο το οποίο θα καθοριστεί από το ΣΥΛ ως το πλέον οικονομικά συμφέρον για αυτόν. Εμπειρικά το ΣΥΛ, με βάση τις διαχρονικές μετρήσεις σε κάθε υποζώνη, μπορεί να καθορίσει με ικανοποιητική ακρίβεια τη βέλτιστη ελάχιστη νυκτερινή παροχή για κάθε υποζώνη. Οτιδήποτε πέραν αυτής της παροχής θεωρείται πιθανή διαρροή προς διερεύνηση.

10 10 Η αξιοπιστία και η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος Τηλεμετρίας πιστοποιείται από επιτόπιες λήψεις των ενδείξεων των κεντρικών υδρομετρητών των υποζωνών που πραγματοποιούνται μια φορά την βδομάδα, και καθημερινά στους κεντρικούς υδρομετρητές των δεξαμενών αποθήκευσης. Η καταμέτρηση των υδρομετρητών, που καταγραφούν τη χρήση του νερού σε οικιστικά, εμπορικά ή βιομηχανικά υποστατικά, πραγματοποιείται μια φορά κάθε τρίμηνο. Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η καταμέτρηση του εκάστοτε υδρομετρητή να πραγματοποιείται ακριβώς κάθε 90 ημέρες για να μπορούν να εξαχθούν κατά το δυνατόν πιο αξιόπιστα αποτελέσματα όσον αφορά την ατιμολόγητη ποσότητα νερού Διαχείριση Απωλειών Νερού Η διαφορά ανάμεσα στην ποσότητα του νερού που εισέρχεται στο δίκτυο και στην ποσότητα του νερού που καταγράφεται και τιμολογείται ονομάζεται ατιμολόγητη ποσότητα νερού και κύρια συνιστώσα της είναι οι απώλειες νερού. Οι απώλειες του δικτύου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Φαινομενικές Απώλειες (Apparent Loses), και Πραγματικές Απώλειες (Real Loses) Διαχείριση Φαινομενικών Απωλειών Ως Φαινομενικές Απώλειες ορίζονται οι κάθε είδους ανακρίβειες στην καταμέτρηση (λόγω του σφάλματος καταγραφής των υδρομετρητών) καθώς και οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη κατανάλωση. Οι φαινομενικές απώλειες έχουν άμεση σχέση με τα έσοδα του ΣΥΛ και ο περιορισμός τους συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων. Οι συνιστώσες που αποτελούν το σύνολο των Φαινομενικών Απωλειών και οι οποίες τυγχάνουν διεθνούς αποδοχής είναι: Υποεγγραφή Υδρομετρητών Παράνομες συνδέσεις - κλοπή Λανθασμένες καταγραφές Λανθασμένες Χρεώσεις Οι πιο πάνω συνιστώσες μπορούν να επιδράσουν θετικά ή αρνητικά, δηλαδή μπορούν να μειώσουν το ποσοστό των φαινομενικών απωλειών αν υπάρχει σωστή αντιμετώπιση τους ή να το αυξήσουν, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και ενέργειες από το ΣΥΛ Υποεγγραφή Υδρομετρητών

11 11 Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η καταγραφή των καταναλώσεων των υδρομετρητών καθορίζει τις εισπράξεις του Φορέα Ύδρευσης. Γι αυτό το ΣΥΛ εγκαθιστά υδρομετρητές σε όλους ανεξαιρέτως τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι σωστά διαστασιολογημένοι, σύγχρονης τεχνολογίας και υψηλής ακρίβειας κυρίως στην καταγραφή της ελάχιστης παροχής. Για περιορισμό του ποσοστού του ατιμολόγητου νερού που οφείλεται σε υποεγγραφή των υδρομετρητών, το ΣΥΛ εφαρμόζει πρόγραμμα λεπτομερούς ελέγχου της εκάστοτε τριμηνιαίας καταμέτρησης των υδρομετρητών για εντοπισμό και διερεύνηση περιστατικών μηδενικής ή συνεχιζόμενα φθίνουσας κατανάλωσης. Περαιτέρω, το ΣΥΛ υιοθετεί πρόγραμμα αντικατάστασης όλων των παλιών υδρομετρητών και συγκεκριμένα εκείνων που έχουν καταγράψει μεγάλες ποσότητες νερού ή εγκαταστάθηκαν προ δεκαετίας Παράνομες Συνδέσεις Παράνομες συνδέσεις είναι οι συνδέσεις οι οποίες αποσκοπούν στη λήψη νερού από το δίκτυο διανομής χωρίς την άδεια του Φορέα Ύδρευσης, πράγμα που συνιστά κλοπή. Το φαινόμενο αυτό αντιμετωπίζεται με σφράγισμα των υδρομετρητών και των αποσυνδεδεμένων παροχών, με συχνές επιθεωρήσεις και με αποτρεπτικές ποινές, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, σε περίπτωση παράβασης. Στις επιθεωρήσεις αυτές περιλαμβάνονται επισκέψεις που διενεργούνται από τους καταγραφείς σε όλα τα υποστατικά που είναι αποσυνδεδεμένα από το δίκτυο υδατοπρομήθειας στο στάδιο της τριμηνιαίας καταμέτρησης των υδρομετρητών Λανθασμένες Καταγραφές και Χρεώσεις Συνήθως οι δύο αυτές συνιστώσες σχετίζονται με ανθρώπινα λάθη τα οποία συμβαίνουν τόσο κατά την καταγραφή της κατανάλωσης όσο και κατά την μεταφορά των δεδομένων στο σύστημα καταχώρησης για την τήρηση αρχείων καταναλώσεων για κάθε καταναλωτή. Τα λάθη αυτά περιορίζονται σήμερα σε μεγάλο βαθμό επειδή η καταγραφή της κατανάλωσης και μεταφορά των δεδομένων γίνεται μέσω προηγμένων συστημάτων ηλεκτρονικής καταγραφής και λόγω του εσωτερικού ελέγχου που γίνεται μετά από την καταγραφή Διαχείριση Πραγματικών Απωλειών Πραγματικές Απώλειες, ή Φυσικές Απώλειες όπως ενίοτε αναφέρονται, ορίζονται οι απώλειες που προκύπτουν από διαρροές, θραύσεις αγωγών, καθώς και από υπερχειλίσεις δεξαμενών στο δίκτυο και λαμβάνουν χώρα μέχρι και τον υδρομετρητή του καταναλωτή. Κάποιες από τις διαρροές είναι αναπόφευκτες, όπως για παράδειγμα οι πολύ μικρές απώλειες στις συνδέσεις των αγωγών. Η συνιστώσα αυτή των

12 12 πραγματικών απωλειών νερού, που ορίζεται και ως Διαρροές Βάσης, εξαρτάται κυρίως από το υλικό και την ηλικία των αγωγών, την ποιότητα των εργασιών κατασκευής του δικτύου, το υπέδαφος και την κυκλοφοριακή φόρτιση. Όπως έχει προαναφερθεί η επιδιόρθωσή τους είναι οικονομικά ασύμφορος. Στις πραγματικές απώλειες συγκαταλέγονται και οι απώλειες θραύσεων, οι οποίες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, αυτές που είναι εμφανείς, δηλαδή το νερό ανεβαίνει στην επιφάνεια και η διαρροή γίνεται αντιληπτή, και σε αυτές που το νερό δεν ανεβαίνει στην επιφάνεια, οι οποίες ονομάζονται αφανείς διαρροές Διαχείριση εμφανών διαρροών Οι εμφανείς διαρροές προκαλούνται συνήθως από θραύσεις των κύριων αγωγών ή των αγωγών παροχέτευσης και επιδιορθώνονται αμέσως με άρτια εξοπλισμένα συνεργεία, τα οποία εργάζονται καθ όλο το εικοσιτετράωρο, αν παραστεί ανάγκη, για να ελαχιστοποιείται η διάρκεια απώλειας του νερού και κατ επέκταση οι ποσότητες που χάνονται. Σημαντικά στοιχεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των διαρροών αυτών είναι η χρήση άριστης ποιότητας υλικών και εξαρτημάτων, τα οποία να τυγχάνουν σωστής τοποθέτησης. Επιπρόσθετα, η συστηματική συντήρηση, όπως αναφέρεται ανωτέρω, καθώς και η ιεράρχηση των αγωγών για αντικατάσταση, είναι στοιχεία που συμβάλλουν ουσιαστικά και σημαντικά στη μείωση των απωλειών αυτών Διαχείριση αφανών διαρροών Οι αφανείς διαρροές μπορεί να είναι μικρές απώλειες στις συνδέσεις των αγωγών ή στα εξαρτήματα ή ακόμα και μικρές θραύσεις στους αγωγούς που ξεκινούν με μικρή απώλεια νερού η οποία αυξάνεται σταδιακά. Στην κατηγορία των αφανών διαρροών συγκαταλέγονται και οι θραύσεις των κύριων αγωγών ή των αγωγών παροχέτευσης με σοβαρή απώλεια νερού που λόγω της μορφολογίας του εδάφους δεν εμφανίζονται στην επιφάνεια. Αυτές, γενικά, είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν, επειδή συνήθως προκαλούν προβλήματα στην υδροδότηση των καταναλωτών ή/και καθιζήσεις στο οδόστρωμα ή/και στα παρακείμενα πεζοδρόμια.. Για τον εντοπισμό και την επιδιόρθωση των αφανών διαρροών το ΣΥΛ εφαρμόζει ενεργό πρόγραμμα ελέγχου των διαρροών αυτών. Αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής αυτής είναι η εφαρμογή συγκεκριμένης μεθοδολογίας που στηρίζεται στα εξής τρία στάδια: Εντοπισμός Ανεύρεση Επιβεβαίωση Εντοπισμός

13 13 Το στάδιο αυτό λαμβάνει χώρα μετά τη διαπίστωση ότι υπάρχει απώλεια στο δίκτυο με βάση τα στοιχεία καταγραφής της Ελάχιστης Νυχτερινής Παροχής ή όταν παρουσιάζεται σημαντική απόκλιση από το σύνηθες προφίλ ροής της κάθε υποζώνης. Η διαπίστωση απώλειας νερού στο δίκτυο μπορεί επίσης να προκύψει κατά τον έλεγχο του υδατικού ισοζυγίου, π.χ όταν υπάρχει διαφορά, πέραν της αναμενόμενης, μεταξύ της ποσότητας νερού που εξέρχεται από τις δεξαμενές και της συνολικής ποσότητας νερού που καταγράφεται από τους υδρομετρητές στις κεφαλές των υποζωνών (κάτι που υποδηλώνει την ύπαρξη διαρροής στο δίκτυο μεταφοράς), ή όταν προκύπτει υψηλό ποσοστό ατιμολόγητου νερού σε μια υπόζωνη, μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής της υποζώνης αυτής. Σε αυτές τις περιπτώσεις καταγραφικά ήχου τοποθετούνται εντός της ζώνης, συνήθως στις δικλείδες απομόνωσης ή στους κρουνούς πυρόσβεσης, τα οποία καταγράφουν ήχους για επιλεγμένη χρονική περίοδο, συνήθως από τις 2 πμ μέχρι 4 πμ. Τα καταγραφικά έχουν τη δυνατότητα ανάλυσης των συχνοτήτων των ήχων που καταγράφονται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και υποδεικνύουν την ύπαρξη διαρροών με μεγάλη βεβαιότητα. Αξιολογώντας τις θέσεις των καταγραφικών που επέδειξαν πιθανή ύπαρξη διαρροής, εντοπίζονται οι αγωγοί που πιθανώς να παρουσιάζουν απώλεια. Λεπτομερής περιγραφή του εξοπλισμού που διαθέτει το ΣΥΛ για τον εντοπισμό και την ανεύρεση αφανών διαρροών γίνεται πιο κάτω. Εάν η έκταση της υπό διερεύνηση υποζώνης είναι μεγάλη, η διαδικασία εντοπισμού των αφανών διαρροών μπορεί να περιλαμβάνει και τη διενέργεια Step Test. Η βασική ιδέα πίσω από το Step Test είναι η σταδιακή ή κατά βήματα απομόνωση μικρότερων τμημάτων της υποζώνης και παρακολούθηση της ροής νερού στον υδρομετρητή ή μέσω του συστήματος τηλεμετρίας. Αν σε κάποιο τμήμα της υποζώνης παρουσιάζεται μεγάλη πτώση της ροής, διενεργείται ο αναγκαίος έλεγχος με το διαθέσιμο εξοπλισμό του ΣΥΛ για εντοπισμό της διαρροής. Ο εξοπλισμός αυτός περιγράφεται αναλυτικά στην παράγραφο Ανεύρεση Η ανεύρεση της αφανούς διαρροής γίνεται με Ακουστικό Συσχετιστή, ο οποίος αποτελείται από δύο αισθητήρες και ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι αισθητήρες τοποθετούνται στο δίκτυο (συνήθως στις δικλείδες απομόνωσης) και συνδέονται ασύρματα με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι ήχοι αναλύονται και αξιολογούνται μέσω εξειδικευμένου λογισμικού στον υπολογιστή και αν υπάρχει διαρροή στο μήκος του αγωγού που τυγχάνει έλεγχο, αυτή προσδιορίζεται και εντοπίζεται η απόστασή της μεταξύ των αισθητήρων. Επιβεβαίωση Το τελευταίο στάδιο πριν την εκσκαφή για την επιδιόρθωση της απώλειας, είναι ο ακριβής εντοπισμός της διαρροής με τη χρήση ακροαστικής ράβδου ή γεώφωνου (συσκευή ακουστικού εντοπισμού). Η συσκευή αυτή μεγεθύνει τον ήχο που εκπέμπεται από τη διαρροή και έτσι εντοπίζεται με ακρίβεια η θέση της διαρροής.

14 14 Επιδιόρθωση Διαρροής Η άμεση επέμβαση για την επιδιόρθωση της διαρροής είναι επιβεβλημένη επιτυγχάνοντας έτσι την ελάχιστη δυνατή απώλεια νερού. Επίσης, επιβεβλημένη είναι η χρήση άριστης ποιότητας υλικών για την επιδιόρθωση της διαρροής, καθώς και η υψηλού επιπέδου εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης της βλάβης ώστε να αποφευχθεί εκ νέου αστοχία Εξοπλισμός Το ΣΥΛ διαθέτει εξειδικευμένο συνεργείο εντοπισμού διαρροών στελεχωμένο από άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό στη χρήση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας εντοπισμού και ανεύρεσης αφανών διαρροών. Ο εξοπλισμός που διαθέτει το ΣΥΛ αναβαθμίζεται κατά καιρούς ανάλογα με την εξέλιξη της σχετικής τεχνολογίας. Τα όργανα εντοπισμού αφανών διαρροών βασίζονται σε καθιερωμένες ακουστικές μεθόδους. Διαρροές από αγωγούς υπό πίεση δημιουργούν ένα χαρακτηριστικό συριστικό θόρυβο, ο οποίος μεταδίδεται από το ίδιο το νερό, από τα τοιχώματα του αγωγού και από το έδαφος. Ο εξοπλισμός που διαθέτει το ΣΥΛ περιγράφεται πιο κάτω: α. Ακροαστική ράβδος (Listening Stick) Η ακροαστική ράβδος αποτελείται από μια μεταλλική ράβδο (συνήθως από χάλυβα) και ένα ακουστικό. Τοποθετείται πάνω στους υδρομετρητές ή στα εξαρτήματα του δικτύου (διακόπτες, κρουνούς πυρόσβεσης κλπ.) και μεταφέρει τις δονήσεις θορύβου που παράγονται από διαρροές στο αυτί του χειριστή με μηχανικό τρόπο. Η χρήση της ακροαστικής ράβδου πρέπει να γίνεται σε συνθήκες απόλυτης ησυχίας για να αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και βασίζεται στην εμπειρία και στην ικανότητα του χειριστή. β. Γεώφωνα (Ground Microphones) Κάθε διαρροή παράγει ένα διαφορετικό θόρυβο, μικρότερο ή μεγαλύτερο σε ένταση, που δεν είναι πάντα ευδιάκριτος στο ανθρώπινο αυτί. Σημειώνεται ότι οι μεγάλες διαρροές συνήθως παράγουν μικρότερο θόρυβο από τις μικρές διαρροές. Τα γεώφωνα είναι ηλεκτρικές συσκευές ενίσχυσης του θορύβου. Αποτελούνται από ένα μικρόφωνο, ακουστικά και την μονάδα ελέγχου. Τα γεώφωνα καθιστούν ευκολότερο και ακριβέστερο τον εντοπισμό αφανών διαρροών καθώς έχουν τη δυνατότητα να φιλτράρουν το θόρυβο του περιβάλλοντος ρυθμίζοντας τη συχνότητα λειτουργίας τους. γ. Καταγραφικά ήχου ή Καταγραφικά θορύβου (Noise loggers) Τα καταγραφικά θορύβου που χρησιμοποιούνται στο ΣΥΛ είναι τύπου Permalog της Βρετανικής εταιρείας Palmer Environmental. Το ΣΥΛ διαθέτει

15 καταγραφικά με τα οποία μπορεί να ελεγχθεί ολόκληρο το δίκτυο τουλάχιστο μια φορά το χρόνο. Τα καταγραφικά θορύβου είναι ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες τοποθετούνται σε εξαρτήματα του δικτύου, συνήθως διακόπτες και κρουνούς πυρόσβεσης. Η απόσταση ανάμεσα στα καταγραφικά ποικίλει ανάλογα με το υλικό κατασκευής των αγωγών. Σε προκαθορισμένη χρονική περίοδο, συνήθως τις πρωινές ώρες που η κατανάλωση ελαχιστοποιείται και η πίεση μεγιστοποιείται, καταγράφουν το θόρυβο του περιβάλλοντός τους, συμπεριλαμβανομένου και του θορύβου που πιθανόν να παράγεται από κάποια διαρροή. Τα δεδομένα που συλλέγουν τα καταγραφικά μεταφέρονται σε έναν υπολογιστή μέσω ασύρματης σύνδεσης με κάθε καταγραφικό ξεχωριστά. Η ασύρματη σύνδεση συνήθως γίνεται με τη χρήση μιας ενδιάμεσης συσκευής (Patroller), η οποία μεταφέρει τα δεδομένα από τα καταγραφικά στον υπολογιστή. Το ενσωματωμένο λογισμικό των καταγραφικών αξιολογεί τα δεδομένα που καταγράφει με κύριες παραμέτρους, τη συνέπεια στην καταγραφή του θορύβου, το επίπεδο και το εύρος του καταγεγραμμένου θορύβου. Κάθε καταγραφικό μπορεί να τεθεί σε μια από τρεις πιθανές καταστάσεις: (i) (ii) (iii) Leak mode (L): Σημαίνει ότι, με βάση την επεξεργασία των δεδομένων από τον εσωτερικό του αλγόριθμο, υπάρχει πιθανή διαρροή κοντά στο σημείο που βρίσκεται το καταγραφικό και σε απόσταση που δεν υπερβαίνει την ενδεικτική απόσταση εγκατάστασης. No Leak (N): Σημαίνει ότι, με βάση την επεξεργασία των δεδομένων από τον εσωτερικό του αλγόριθμο, δεν υπάρχει πιθανή διαρροή κοντά στο σημείο που βρίσκεται το καταγραφικό. Wonder (W): Σημαίνει ότι, με βάση την επεξεργασία των δεδομένων από τον εσωτερικό του αλγόριθμο, δεν μπορεί να καθοριστεί αν υπάρχει ή όχι πιθανή διαρροή κοντά στο σημείο που βρίσκεται το καταγραφικό. Σε αυτή την κατάσταση μπορεί να περιέλθει και ένα καταγραφικό αφού έχει υποδείξει διαρροή, διότι μπορεί το προφίλ του θορύβου να αλλάξει εμποδίζοντας το καταγραφικό να φτάσει σε ασφαλές συμπέρασμα. δ. Ψηφιακός ακουστικός συσχετιστής (Leak noise correlator) Ο ψηφιακός συσχετιστής είναι μια ηλεκτρονική συσκευή της οποίας η λειτουργία βασίζεται στην ανάλυση του ήχου που παράγεται από μία διαρροή νερού σε αγωγό. Συνδέεται ασύρματα με δυο αισθητήρες που τοποθετούνται στο δίκτυο (σε διακόπτες, κρουνούς πυρόσβεσης, οικιακούς υδρομετρητές κλπ). Η απόσταση ανάμεσα στους δύο αισθητήρες κυμαίνεται από μερικά μέτρα μέχρι και δεκάδες μέτρα, ανάλογα με τη διάμετρο του αγωγού, το υλικό

16 16 κατασκευής του και τις συνθήκες περιβάλλοντος. Τα σήματα που λαμβάνονται από τους αισθητήρες ενισχύονται αυτόματα και μεταδίδονται ασύρματα στο συσχετιστή μέσω πομπών συνδεδεμένων με καλώδια με τους αισθητήρες ή κατευθείαν από τους αισθητήρες, σε περίπτωση που οι αισθητήρες έχουν ενσωματωμένους πομπούς αναμετάδοσης των σημάτων. Τα λαμβανόμενα σήματα αναλύονται σε πραγματικό χρόνο από το εξειδικευμένο λογισμικό του συσχετιστή και προσδιορίζεται η απόσταση της διαρροής από τον κάθε αισθητήρα με ακρίβεια της τάξης των 10cm. 4. ENHMEΡΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Η παρούσα Δήλωση Πολιτικής Περιορισμού του Ατιμολόγητου Νερού, ανακοινώσιμη και δημοσιοποιήσιμη, αντανακλά τη βούληση της Διοίκησης, η οποία υποστηριζόμενη από το προσωπικό του ΣΥΛ, διασφαλίζει ότι οι δραστηριότητες του Συμβουλίου υλοποιούνται σύμφωνα με τις καθορισμένες απαιτήσεις που καταγράφονται πιο πάνω και σε οποιοδήποτε άλλο σχετικό έγγραφο του ΣΥΛ

Πάμπος Χαραλάμπους Πρόεδρος Κυπριακού Υδατικού Συνδέσμου Fellow of the International Water Association (IWA)

Πάμπος Χαραλάμπους Πρόεδρος Κυπριακού Υδατικού Συνδέσμου Fellow of the International Water Association (IWA) Βιώσιμη Διαχείριση Αστικών Δικτύων Ύδρευσης Πάμπος Χαραλάμπους Πρόεδρος Κυπριακού Υδατικού Συνδέσμου Fellow of the International Water Association (IWA) 1 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Βιώσιμη Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Εμπειρία εφαρμογής μεθοδολογίας της IWA για τη μείωση των απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης

Εμπειρία εφαρμογής μεθοδολογίας της IWA για τη μείωση των απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης Εμπειρία εφαρμογής μεθοδολογίας της IWA για τη μείωση των απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης Πάμπος Χαραλάμπους τ. Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών, Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού π. Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση του υδατικού ισοζυγίου και των δεικτών αξιολόγησης στη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης. Παρουσίαση: Ειρήνη Καραθανάση

Η χρήση του υδατικού ισοζυγίου και των δεικτών αξιολόγησης στη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης. Παρουσίαση: Ειρήνη Καραθανάση Η χρήση του υδατικού ισοζυγίου και των δεικτών αξιολόγησης στη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης Παρουσίαση: Ειρήνη Καραθανάση 1 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Υδατικό Ισοζύγιο 3. Ανάλυση νυκτερινής παροχής

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή διατριβή

Μεταπτυχιακή διατριβή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Μεταπτυχιακή διατριβή ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΦΟΥ Μιχαηλίδης Δημήτρης Λεμεσός 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Υδρομετρητές υψηλής ακρίβειας ως μέσο για τη μείωση του μη χρήσιμου νερού που οφείλεται στις διαρροές των οικιακών δικτύων

Υδρομετρητές υψηλής ακρίβειας ως μέσο για τη μείωση του μη χρήσιμου νερού που οφείλεται στις διαρροές των οικιακών δικτύων Υδρομετρητές υψηλής ακρίβειας ως μέσο για τη μείωση του μη χρήσιμου νερού που οφείλεται στις διαρροές των οικιακών δικτύων Ε.ΥΔ.Α.Π. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ & ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ Η Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση διαρροών στα δίκτυα κοινής ωφέλειας

Διαχείριση διαρροών στα δίκτυα κοινής ωφέλειας Διαχείριση διαρροών στα δίκτυα κοινής ωφέλειας Εισηγητές: Απόστολος Καραναστάσης. Ηλεκτρονικός Μηχανικός, ΔΕΥΑ Λαμίας Κωνσταντίνος Μηλιωρίτσας. Πολιτικός Μηχανικός, Προϊστάμενος Ύδρευσης ΔΕΥΑ Λαμίας. Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Ενιαίος Κώδικας ΚΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος

Ενιαίος Κώδικας ΚΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Ενιαίος Κώδικας ΚΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων Δεκέμβριος 2014 Ενιαίος Κώδικας ΚΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Το Υδατικό Ισοζύγιο είναι το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική διαχείριση των δικτύων ύδρευσης. Ο υπολογισμός του ετήσιου υδατικού ισοζυγίου είναι απαραίτητος

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση του Υδατικού Ισοζυγίου. Αναπλ. Καθηγητής Βασίλης Κανακούδης Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή

Ανάλυση του Υδατικού Ισοζυγίου. Αναπλ. Καθηγητής Βασίλης Κανακούδης Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή Ανάλυση του Υδατικού Ισοζυγίου Αναπλ. Καθηγητής Βασίλης Κανακούδης Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή 1 Διαχείριση Υδατικών Πόρων Η Διαχείριση των Υδατικών Πόρων συνδέεται άρρηκτα με την Διαχείριση των Δικτύων ειδικά

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση και Προσομοίωση Υδροδοτικών Συστημάτων Ενότητα 3:Μεθοδολογία Αξιολόγησης Αστικών Δικτύων Ύδρευσης Το Υδατικό Ισοζύγιο

Διαχείριση και Προσομοίωση Υδροδοτικών Συστημάτων Ενότητα 3:Μεθοδολογία Αξιολόγησης Αστικών Δικτύων Ύδρευσης Το Υδατικό Ισοζύγιο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Διαχείριση και Προσομοίωση Υδροδοτικών Συστημάτων Ενότητα 3:Μεθοδολογία Αξιολόγησης Αστικών Δικτύων Ύδρευσης Το Υδατικό Ισοζύγιο Βασίλης Κανακούδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

«Εφαρμογή Υδατικού Ισοζυγίου και δεικτών απόδοσης δικτύων Δ.Ε.Υ.Α, σύμφωνα με τα πρότυπα της IWA»

«Εφαρμογή Υδατικού Ισοζυγίου και δεικτών απόδοσης δικτύων Δ.Ε.Υ.Α, σύμφωνα με τα πρότυπα της IWA» «Εφαρμογή Υδατικού Ισοζυγίου και δεικτών απόδοσης δικτύων Δ.Ε.Υ.Α, σύμφωνα με τα πρότυπα της IWA» Τεχνική Επιτροπή ΕΔΕΥΑ Σαββοργινάκης Δημήτρης Διευθ. Υπηρ. Διαχ. Δικτύων Δ.Ε.Υ.Α.Λάρισας Αθήνα Μάρτιος

Διαβάστε περισσότερα

Υδρόμετρα. Συστήματα Ανάγνωσης Μετρητών από Απόσταση AMR

Υδρόμετρα. Συστήματα Ανάγνωσης Μετρητών από Απόσταση AMR Υδρόμετρα Συστήματα Ανάγνωσης Μετρητών από Απόσταση AMR Ο σχεδιασμός των Ηλεκτρονικών Προϊόντων μας Ανταγωνίζεται τις Καλύτερες Μάρκες του Κόσμου. Είναι προφανές ότι στη σημερινή αγορά τα υδρόμετρα αναμένεται

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Δικτύου Ύδρευσης

Διαχείριση Δικτύου Ύδρευσης Ε.ΥΔ.Α.Π. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Διαχείριση Δικτύου Ύδρευσης Κωνσταντίνα Σταυρούλια Διευθύντρια Δικτύου Ύδρευσης Πολιτικός Μηχανικός Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6: Γενική διάταξη υδρευτικών έργων

Κεφάλαιο 6: Γενική διάταξη υδρευτικών έργων Κεφάλαιο 6: Γενική διάταξη υδρευτικών έργων Γενικές παρατηρήσεις Σκοπός των έργων ύδρευσης είναι η εξασφάλιση του απαιτούμενου νερού, σε επαρκή ποσότητα και κατάλληλη ποιότητα, και η μεταφορά και διανομή

Διαβάστε περισσότερα

Από την θεωρία στην πράξη Η περίπτωση της Κεφαλονιάς. Παπαδάκης Κων/νος Μηχανολόγος Μηχ/κος MSc Β. Γεν/κος Δ/ντης ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.

Από την θεωρία στην πράξη Η περίπτωση της Κεφαλονιάς. Παπαδάκης Κων/νος Μηχανολόγος Μηχ/κος MSc Β. Γεν/κος Δ/ντης ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α. Από την θεωρία στην πράξη Η περίπτωση της Κεφαλονιάς Παπαδάκης Κων/νος Μηχανολόγος Μηχ/κος MSc Β. Γεν/κος Δ/ντης ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ Να συνδράμει τους Δήμους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ. Βασικά στοιχεία

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ. Βασικά στοιχεία ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Βασικά στοιχεία Το εγχειρίδιο ετοιμάστηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος 2G-MED 09-445 Waterloss Management of water losses in a drinking water

Διαβάστε περισσότερα

Προσθέτοντας ευφυΐα στις αστικές υποδομές ύδρευσης. Δημήτρης Φουφέας, Διευθύνων Σύμβουλος, ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕΕ

Προσθέτοντας ευφυΐα στις αστικές υποδομές ύδρευσης. Δημήτρης Φουφέας, Διευθύνων Σύμβουλος, ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕΕ Προσθέτοντας ευφυΐα στις αστικές υποδομές ύδρευσης Δημήτρης Φουφέας, Διευθύνων Σύμβουλος, ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕΕ Email : df@olympios.gr Παρουσίαση Εταιρείας Η εταιρεία ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕΕ ιδρύθηκε το

Διαβάστε περισσότερα

«Αναβάθμιση εργαστηρίου υδραυλικής για τη μοντελοποίηση δικτύων ύδρευσης και μελέτη βελτιστοποίησης σχεδιασμού και λειτουργίας τους» HYDROGIS

«Αναβάθμιση εργαστηρίου υδραυλικής για τη μοντελοποίηση δικτύων ύδρευσης και μελέτη βελτιστοποίησης σχεδιασμού και λειτουργίας τους» HYDROGIS «Αναβάθμιση εργαστηρίου υδραυλικής για τη μοντελοποίηση δικτύων ύδρευσης και μελέτη βελτιστοποίησης σχεδιασμού και λειτουργίας τους» HYDROGIS Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη βελτίωση της λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Ν.122(Ι)/2003 (25/07/2003) ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Κ.Δ.Π. 571/2005 (16/12/2005)

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Ν.122(Ι)/2003 (25/07/2003) ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Κ.Δ.Π. 571/2005 (16/12/2005) Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Ν.122(Ι)/2003 (25/07/2003) ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Κ.Δ.Π. 571/2005 (16/12/2005) Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 4358 Κ.Δ.Π. 571/2005 Αρ. 4058,16.12.2005 Αριθμός 571 Οι περί

Διαβάστε περισσότερα

3. Δίκτυο διανομής επιλύεται για δύο τιμές στάθμης ύδατος της δεξαμενής, Η 1 και

3. Δίκτυο διανομής επιλύεται για δύο τιμές στάθμης ύδατος της δεξαμενής, Η 1 και ΕΜΠ Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά Υδραυλικά Έργα Επαναληπτική εξέταση 10/2011 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20') ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις, σημειώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Διαφοράς Παγίου στην αντιμετώπιση του Μη Ανταποδοτικού Νερού. Αναπλ. Καθηγητής Βασίλης Κανακούδης Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή

Ο ρόλος της Διαφοράς Παγίου στην αντιμετώπιση του Μη Ανταποδοτικού Νερού. Αναπλ. Καθηγητής Βασίλης Κανακούδης Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή Ο ρόλος της Διαφοράς Παγίου στην αντιμετώπιση του Μη Ανταποδοτικού Νερού Αναπλ. Καθηγητής Βασίλης Κανακούδης Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή 1 2η Τροποποίηση Υδατικού Ισοζυγίου Ογκομετρικό & Πλήρως Οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20')

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20') ΕΜΠ Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά Υδραυλικά Έργα Κανονική εξέταση 07/2008 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20') ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις, σημειώνοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

Οι μετατροπείς συχνότητας της ΑΒΒ καθιστούν τις αντλίες ευφυείς

Οι μετατροπείς συχνότητας της ΑΒΒ καθιστούν τις αντλίες ευφυείς Έξυπνη άντληση Οι μετατροπείς συχνότητας της ΑΒΒ καθιστούν τις αντλίες ευφυείς Οι αυξανόμενες απαιτήσεις για νερό που προκύπτουν από την παγκόσμια αστικοποίηση και οι σχετικές οδηγίες της ΕΕ, καθιστούν

Διαβάστε περισσότερα

Υδρευτικές καταναλώσεις

Υδρευτικές καταναλώσεις Υδραυλική & Υδραυλικά Έργα 5 ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Υδρευτικές καταναλώσεις Ανδρέας Ευστρατιάδης, Παναγιώτης Κοσσιέρης & Χρήστος Μακρόπουλος Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά θέµατα δικτύων διανοµής

Ειδικά θέµατα δικτύων διανοµής Ειδικά θέµατα δικτύων διανοµής Σηµειώσεις στα πλαίσια του µαθήµατος: Τυπικά υδραυλικά έργα Ακαδηµαϊκό έτος 2005-06 Ανδρέας Ευστρατιάδης & ηµήτρης Κουτσογιάννης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 10. Εφαρμογές της Ολοκληρωμένης Μεθοδολογίας Διαχείρισης των Αστικών Δικτύων Ύδρευσης

Κεφάλαιο 10. Εφαρμογές της Ολοκληρωμένης Μεθοδολογίας Διαχείρισης των Αστικών Δικτύων Ύδρευσης Κεφάλαιο 1. Εφαρμογές της Ολοκληρωμένης Μεθοδολογίας Διαχείρισης των Αστικών Δικτύων Ύδρευσης Σύνοψη Το τελευταίο κεφάλαιο του συγγράμματος στοχεύει στην παρουσίαση κάποιων ενδεικτικών εφαρμογών της ολοκληρωμένης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 14: Διαστασιολόγηση αγωγών και έλεγχος πιέσεων δικτύων διανομής

Κεφάλαιο 14: Διαστασιολόγηση αγωγών και έλεγχος πιέσεων δικτύων διανομής Κεφάλαιο 14: Διαστασιολόγηση αγωγών και έλεγχος πιέσεων δικτύων διανομής Έλεγχος λειτουργίας δικτύων διανομής με χρήση μοντέλων υδραυλικής ανάλυσης Βασικό ζητούμενο της υδραυλικής ανάλυσης είναι ο έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

International Conference. WIN 4 LIFE Tinos Island, Greece 19 to 21 September 2013

International Conference. WIN 4 LIFE Tinos Island, Greece 19 to 21 September 2013 International Conference WIN 4 LIFE Tinos Island, Greece 19 to 21 September 2013 Ο δρόμος του νερού από την μονάδα αφαλάτωσης προς τον τελικό καταναλωτή Παπαδάκης Κων/νος Μηχανολόγος Μηχανικός M.S.c Τήνος

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι ελέγχου των διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης

Μέθοδοι ελέγχου των διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης Μέθοδοι ελέγχου των διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης Σπύρος Γιακουμάκης Λέκτορας Ε.Μ.Π. Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Εργων & Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Τμήμα Αγρ. & Τοπογράφων Μηχανικών Ηρώων Πολυτεχνείου

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση και Προσομοίωση Υδροδοτικών Συστημάτων Ενότητα 9:Μεθοδολογία Αντιμετώπισης Μη Ανταποδοτικού Νερού Μη Εξουσιοδοτημένη Κατανάλωση

Διαχείριση και Προσομοίωση Υδροδοτικών Συστημάτων Ενότητα 9:Μεθοδολογία Αντιμετώπισης Μη Ανταποδοτικού Νερού Μη Εξουσιοδοτημένη Κατανάλωση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Διαχείριση και Προσομοίωση Υδροδοτικών Συστημάτων Ενότητα 9:Μεθοδολογία Αντιμετώπισης Μη Ανταποδοτικού Νερού Μη Εξουσιοδοτημένη Κατανάλωση Βασίλης Κανακούδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Αστικά υδραυλικά έργα

Αστικά υδραυλικά έργα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά υδραυλικά έργα Διαστασιολόγηση αγωγών και έλεγχος πιέσεων δικτύων διανομής Δημήτρης Κουτσογιάννης, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση και Προσομοίωση Υδροδοτικών Συστημάτων Ενότητα 12:Προσομοίωση Υδραυλικής Λειτουργίας Δικτύων Ύδρευσης

Διαχείριση και Προσομοίωση Υδροδοτικών Συστημάτων Ενότητα 12:Προσομοίωση Υδραυλικής Λειτουργίας Δικτύων Ύδρευσης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Διαχείριση και Προσομοίωση Υδροδοτικών Συστημάτων Ενότητα 12:Προσομοίωση Υδραυλικής Λειτουργίας Δικτύων Ύδρευσης Βασίλης Κανακούδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Σκοποί

Διαβάστε περισσότερα

Η PAVER, όντας πρωτοπόρα για τα Ελληνικά δεδομένα, εφάρμοσε πρώτη τα συστήματα διαχείρισης οδοστρωμάτων, παρέχοντας

Η PAVER, όντας πρωτοπόρα για τα Ελληνικά δεδομένα, εφάρμοσε πρώτη τα συστήματα διαχείρισης οδοστρωμάτων, παρέχοντας www.paver.gr info@paver.gr Η PAVER, όντας πρωτοπόρα για τα Ελληνικά δεδομένα, εφάρμοσε πρώτη τα συστήματα διαχείρισης οδοστρωμάτων, παρέχοντας υπηρεσίες συμβούλου για τη διαχείριση και την αξιολόγηση οδοστρωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και ανάλυση δικτύων διανομής Υδραυλικές αρχές Υδραυλικός Υπολογισμός ακτινωτών δικτύων

Σχεδιασμός και ανάλυση δικτύων διανομής Υδραυλικές αρχές Υδραυλικός Υπολογισμός ακτινωτών δικτύων Σχεδιασμός και ανάλυση δικτύων διανομής Υδραυλικές αρχές Υδραυλικός Υπολογισμός ακτινωτών δικτύων Π. Σιδηρόπουλος Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ. E-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση και Προσομοίωση Υδροδοτικών Συστημάτων Ενότητα 4:Τροποποιήσεις του Υδατικού Ισοζυγίου

Διαχείριση και Προσομοίωση Υδροδοτικών Συστημάτων Ενότητα 4:Τροποποιήσεις του Υδατικού Ισοζυγίου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Διαχείριση και Προσομοίωση Υδροδοτικών Συστημάτων Ενότητα 4: Βασίλης Κανακούδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Σκοποί ενότητας Κατανόηση της αναγκαιότητας τροποποιήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: "KATAΣΚΕΥΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΓΛΥΚΟΡΙΖΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ"

ΕΡΓΟ: KATAΣΚΕΥΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΓΛΥΚΟΡΙΖΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΡΤΑΣ (Δ.Ε.Υ.Α.Α.) ΕΡΓΟ: "KATAΣΚΕΥΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΓΛΥΚΟΡΙΖΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ" ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΜΕΡΟΣ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΛΟΤ HD 3S4 ΕΛΟΤ ΜΕΡΟΣ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 61 Αρχικός έλεγχος 610 Γενικά 610.1 Κάθε ηλεκτρική εγκατάσταση πρέπει να ελέγχεται μετά την αποπεράτωση της και πριν να τεθεί σε λειτουργία από

Διαβάστε περισσότερα

800 m. 800 m. 800 m. Περιοχή A

800 m. 800 m. 800 m. Περιοχή A Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας Υδατικών Πόρων Μάθηµα: Τυπικά Υδραυλικά Έργα Μέρος 2: ίκτυα διανοµής Άσκηση E5: Τροφοδοσία µονάδας επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων (Εξέταση

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης της Πάτρας

Σύστημα ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης της Πάτρας Σύστημα ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης της Πάτρας Ειρήνη Καραθανάση Υπεύθυνη Μελετών/Έργων Ύδρευσης Αθήνα, 20/11/2018 Water Conference 2018 1 ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟΥ Πληθυσμός: 220.000 κάτ. Έκταση:

Διαβάστε περισσότερα

2 η ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ 2016

2 η ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ 2016 2 η ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ 2016 «Ταυτόχρονη Έλλειψη αερίου λόγω θραύσης αγωγού» Συμβάν Νο 1 Oδός Θέτιδος - Δήμος Καλαμαριάς Συμβάν Νο 2 Oδός Αντώνη Τρίτση - Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου 19 Οκτωβρίου 2016 ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7: Υδρευτικές καταναλώσεις

Κεφάλαιο 7: Υδρευτικές καταναλώσεις Κεφάλαιο 7: Υδρευτικές καταναλώσεις Μεγέθη σχεδιασμού υδρευτικών έργων Ταμιευτήρας Μηνιαίες υδατικές ανάγκες Μέση παροχή ημέρας αιχμής Υδατικές ανάγκες ημέρας αιχμής, χρονική κατανομή εισροών-εκροών Δεξαμενή

Διαβάστε περισσότερα

Βελτιώστε την απόδοση, εξασφαλίστε το κέρδος.

Βελτιώστε την απόδοση, εξασφαλίστε το κέρδος. Βελτιώστε την απόδοση, εξασφαλίστε το κέρδος. Υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης για Φωτοβολταϊκά συστήματα Όλα όσα χρειάζεστε για την ομαλή λειτουργία της μονάδας σας. Σας προσφέρουμε ασφαλείς λύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Οσύγχρονος ηλεκτρολογικός και ιδιαίτερα ο ηλεκτρονικός

Οσύγχρονος ηλεκτρολογικός και ιδιαίτερα ο ηλεκτρονικός Οσύγχρονος ηλεκτρολογικός και ιδιαίτερα ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση του σημερινού επιπέδου ζωής. Παράλληλα όμως μπορεί να είναι ευαίσθητος σε διαταραχές της ηλεκτρικής τάσης

Διαβάστε περισσότερα

1 Πίνακες Ισχύος/ Πίνακες Αυτοματισμού/ Ερμάρια. 2 Προγραμματιζόμενος λογικός Ελεγκτής (PLC)

1 Πίνακες Ισχύος/ Πίνακες Αυτοματισμού/ Ερμάρια. 2 Προγραμματιζόμενος λογικός Ελεγκτής (PLC) 1 Πίνακες Ισχύος/ Πίνακες Αυτοματισμού/ Ερμάρια 1.1 Πίνακας Ισχύος/ Πίνακας Αυτοματισμού Δ1 ΤΕΜΑΧΙΟ 1 31682310-6 1.2 Πίνακας Ισχύος/ Πίνακας Αυτοματισμού Δ2 ΤΕΜΑΧΙΟ 1 31682310-6 1.3 Πίνακας Ισχύος/ Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση και Προσομοίωση Υδροδοτικών Συστημάτων Ενότητα 8:Μεθοδολογία Εκτίμησης Μη Ανταποδοτικού Νερού

Διαχείριση και Προσομοίωση Υδροδοτικών Συστημάτων Ενότητα 8:Μεθοδολογία Εκτίμησης Μη Ανταποδοτικού Νερού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Διαχείριση και Προσομοίωση Υδροδοτικών Συστημάτων Ενότητα 8:Μεθοδολογία Εκτίμησης Μη Ανταποδοτικού Νερού Βασίλης Κανακούδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Σκοποί ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωµένο Πληροφοριακό Σύστηµα Εξοικονόµησης Υδάτινων Πόρων και Εξυπηρέτησης των Πολιτών του ήµου σε Θέµατα Ύδρευσης

Ολοκληρωµένο Πληροφοριακό Σύστηµα Εξοικονόµησης Υδάτινων Πόρων και Εξυπηρέτησης των Πολιτών του ήµου σε Θέµατα Ύδρευσης Ολοκληρωµένο Πληροφοριακό Σύστηµα Εξοικονόµησης Υδάτινων Πόρων και Εξυπηρέτησης των Πολιτών του ήµου σε Θέµατα Ύδρευσης Το αντικείµενο του παρόντος έργου αφορά στην ανάπτυξη, ενός Ολοκληρωµένου Πληροφοριακού

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικές Εγκαταστάσεις Αερίου για Βιομηχανική Χρήση

Εσωτερικές Εγκαταστάσεις Αερίου για Βιομηχανική Χρήση Εσωτερικές Εγκαταστάσεις Αερίου για Βιομηχανική Χρήση Νομοθετικό πλαίσιο: Υ.Α. Δ3/Α/5286/26-05-1997 «Κανονισμός εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου με πίεση λειτουργίας άνω των 50 mbar και μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΤΟΜΕΑΣ ΥΔ. ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΚΑΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΤΟΜΕΑΣ ΥΔ. ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΚΑΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΤΟΜΕΑΣ ΥΔ. ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΚΑΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 Σύνταξη ασκήσεων: Α. Ευστρατιάδης, Π. Κοσσιέρης, Χ. Μακρόπουλος, Δ. Κουτσογιάννης

Διαβάστε περισσότερα

Αστικά Υδραυλικά Έργα:

Αστικά Υδραυλικά Έργα: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά Υδραυλικά Έργα: Η αστική ζήτηση και η διαχείρισή της Χρήστος Μακρόπουλος cmakro@mail.ntua.gr Τι είναι η αστική ζήτηση; Τι κάνατε

Διαβάστε περισσότερα

Το Μη Ανταποδοτικό Νερό. Επικ. Καθηγητής Βασίλης Κανακούδης Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή

Το Μη Ανταποδοτικό Νερό. Επικ. Καθηγητής Βασίλης Κανακούδης Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή Το Μη Ανταποδοτικό Νερό Επικ. Καθηγητής Βασίλης Κανακούδης Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή Μη Ανταποδοτικό Νερό: ο φαύλος κύκλος και ο θετικός κύκλος Οι δαπάνες επικεντρώνονται στις μετρήσεις αυξάνοντας τις ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου. Ενότητα 2

Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου. Ενότητα 2 Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου Ενότητα 2 Τι είναι το PLC ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 Τι είναι το PLC. 2.1 Πλεονεκτήματα των PLC. 2.2 Η δομή ενός PLC. 2.3 Τα PLC της αγοράς. 2.4 Αρχή λειτουργίας ενός PLC.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (S C A D A)

ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (S C A D A) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (S C A D A) O όρος Συστήματα Εποπτικού Ελέγχου ελάχιστα χρησιμοποιείται πλέον από μόνος του και έχει αντικατασταθεί στην πράξη από τον όρο:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ARCGIS ΚΑΙ INNOVYZE INFOWATER ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ARCGIS ΚΑΙ INNOVYZE INFOWATER ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ http://www.hydroex.gr ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ARCGIS ΚΑΙ INNOVYZE INFOWATER ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Σπύρος Μίχας, Πολιτικός Μηχανικός, PhD, MSc Ελένη Γκατζογιάννη, Πολιτικός Μηχανικός, MSc Αννέτα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ. Ημερομηνία Εφαρμογής: 10/03/2011 Ημερομηνία Έκδοσης: 10/03/2011

ΤΙΤΛΟΣ. Ημερομηνία Εφαρμογής: 10/03/2011 Ημερομηνία Έκδοσης: 10/03/2011 Ο ΗΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Λ/18/2011 Συναφής Οδηγία: Λ/04/2007 Αντικαθιστά Οδηγία: ΤΙΤΛΟΣ Ρύθμιση Εφεδρικής Προστασίας για σκοπούς Λειτουργίας στο Σύστημα Μεταφοράς Ημερομηνία Εφαρμογής: 10/03/2011 Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση Φαινόμενων Απωλειών. Επικ. Καθηγητής Βασίλης Κανακούδης Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή

Αντιμετώπιση Φαινόμενων Απωλειών. Επικ. Καθηγητής Βασίλης Κανακούδης Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή Αντιμετώπιση Φαινόμενων Απωλειών Επικ. Καθηγητής Βασίλης Κανακούδης Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή Παρουσίαση των βημάτων προς την κατεύθυνση της αξιόπιστης διαχείρισης των συστημάτων παροχής νερού Εξοικείωση

Διαβάστε περισσότερα

Από όλες τις εταιρείες ύδρευσης Έρχεται το «πράσινο» χαράτσι στο νερό - Ποιοι θα επιβαρυνθούν

Από όλες τις εταιρείες ύδρευσης Έρχεται το «πράσινο» χαράτσι στο νερό - Ποιοι θα επιβαρυνθούν Από όλες τις εταιρείες ύδρευσης Έρχεται το «πράσινο» χαράτσι στο νερό - Ποιοι θα επιβαρυνθού ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Από όλες τις εταιρείες

Διαβάστε περισσότερα

24ωρο κέντρο λήψης σημάτων συναγερμού

24ωρο κέντρο λήψης σημάτων συναγερμού 24ωρο κέντρο λήψης σημάτων συναγερμού ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΙΚΤΥΑ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Γιώργος Παπαβασιλείου Τηλ.: : 6945541410-2291037674 E-mail: info@mysecuritysystem.gr www.mysecuritysystem.gr 24ωρη ενημέρωση

Διαβάστε περισσότερα

2 η ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ 2016

2 η ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ 2016 2 η ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ 2016 «Ταυτόχρονη Έλλειψη αερίου λόγω θραύσης αγωγού» Συμβάν Νο 1 Τρίκαλα Πάρκο Ματσόπουλου Συμβάν Νο 2 Λάρισα Τερψιθέα 21 Οκτωβρίου 2016 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Συμβάν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ 1. Διαχείριση έργων Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σημαντική αξιοποίηση της διαχείρισης έργων σαν ένα εργαλείο με το οποίο οι διάφορες επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟ: ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ Ν. ΤΕΝΕΔΟΥ Δ. Ν. ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το έργο αφορά στην αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΡΟΩΝ-ΕΚΡΟΩΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΡΟΩΝ-ΕΚΡΟΩΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΡΟΩΝ-ΕΚΡΟΩΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Υπ. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδοµών, Μεταφορών & ικτύων Γενική Γραµµατεία Εµπορίου /νση Μετρολογίας Σασαρώλης Εδµόνδος. Τι Είναι το Εισροών-Εκροών; Ως

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΤΡΑΚΟΜ Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεπικοινωνιακών Λύσεων 19,7 χλμ. Λεωφ. Μαρκοπούλου, Παιανία Αττικής τ: f:

ΙΝΤΡΑΚΟΜ Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεπικοινωνιακών Λύσεων 19,7 χλμ. Λεωφ. Μαρκοπούλου, Παιανία Αττικής τ: f: ΙΝΤΡΑΚΟΜ Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεπικοινωνιακών Λύσεων 19,7 χλμ. Λεωφ. Μαρκοπούλου, 19002 Παιανία Αττικής τ: 2106671000 f: 2106671001 www.intracom-telecom.com Μετατρέποντας τις μετρήσεις νερού σε «έξυπνες»

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα ελέγχου αντοχής προφυλακτικών για το Εργαστήριο Καλλυντικών και Λοιπών Προϊόντων της Διεύθυνσης Εργαστηρίων. ΚΡΙΤΗΡΙΟ: ΣΥΜΦΕΡΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Σύστημα ελέγχου αντοχής προφυλακτικών για το Εργαστήριο Καλλυντικών και Λοιπών Προϊόντων της Διεύθυνσης Εργαστηρίων. ΚΡΙΤΗΡΙΟ: ΣΥΜΦΕΡΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ Σύστημα ελέγχου αντοχής προφυλακτικών για το Εργαστήριο Καλλυντικών και Λοιπών Προϊόντων της Διεύθυνσης Εργαστηρίων. ΚΡΙΤΗΡΙΟ: ΣΥΜΦΕΡΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ Τεχνικές Προδιαγραφές «Συστήματος προσδιορισμού όγκου

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Motor Challenge

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Motor Challenge ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Διαχείριση Ζήτησης Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Motor Challenge Ενότητα Συστημάτων Συμπιεσμένου Αέρα 1.

Διαβάστε περισσότερα

Μπαξεβανίδης Παντελής. Διευθυντής Πληροφορικής & Τεχνολογίας

Μπαξεβανίδης Παντελής. Διευθυντής Πληροφορικής & Τεχνολογίας Μπαξεβανίδης Παντελής Διευθυντής Πληροφορικής & Τεχνολογίας Στόχος Επιχειρησιακού Κέντρου Υποστήριξη στην αντιμετώπιση συμβάντων λειτουργίας (από ατομικά παράπονα καταναλωτών μέχρι κρίσεις μεγαλύτερης

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Κτίρια με χρήση Συστημάτων Ελέγχου

Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Κτίρια με χρήση Συστημάτων Ελέγχου Αρθρο προς δημοσίευση στο τεύχος 32 του περιοδικού «Περιβάλλον 21» Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Κτίρια με χρήση Συστημάτων Ελέγχου Δρ. Ηλίας Σωφρόνης, Μηχ/γος Μηχ/κος, Thelcon ΕΠΕ (www.thelcon.gr) Η ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Motor Challenge

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Motor Challenge ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Απαιτούμενη Διαχείριση Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Motor Challenge Ενότητα Συστημάτων Αντλιών 1. Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία Αξιολόγησης Επιπέδου Λειτουργίας Δικτύων Ύδρευσης. Αναπλ. Καθηγητής Βασίλης Κανακούδης Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή

Εργαλεία Αξιολόγησης Επιπέδου Λειτουργίας Δικτύων Ύδρευσης. Αναπλ. Καθηγητής Βασίλης Κανακούδης Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή Εργαλεία Αξιολόγησης Επιπέδου Λειτουργίας Δικτύων Ύδρευσης Αναπλ. Καθηγητής Βασίλης Κανακούδης Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή 1 BENCHLEAK (McKenzie & Lambert, 2002) Το πρώτο software που χρησιμοποιήθηκε για την

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ Περιεχόμενα Σελίδα Εισαγωγή 1 Τεχνικές προδιαγραφές θερμαντήρα νερού 2 Κύρια στοιχεία του θερμαντήρα νερού 3 Εξαρτήματα συστήματος 4 Τοποθέτηση συσκευής και οδηγίες εγκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Α) ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ Π.Δ. 118 Στο λίγο χρόνο που έχουμε στη

Διαβάστε περισσότερα

Αστικά υδραυλικά έργα

Αστικά υδραυλικά έργα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά υδραυλικά έργα Υδρευτικές καταναλώσεις Δημήτρης Κουτσογιάννης, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΑ: ΟΡΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΑ: ΟΡΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΑ: ΟΡΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΕΛΙΔΑ 1.1 Έκταση Εργασιών Έργου 1 1.2 Διάρκεια Περιόδου 1 2.1 Προληπτική Συντήρηση 1 2.2 Πρόγραμμα Προληπτικής 1 2.3 Έντυπο αναφοράς Προληπτικής

Διαβάστε περισσότερα

BIO OXIMAT. Ολοκληρωμένο Σύστημα Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων Και Ανάκτησης Νερού Πλύσης Για Πλυντήρια Οχημάτων

BIO OXIMAT. Ολοκληρωμένο Σύστημα Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων Και Ανάκτησης Νερού Πλύσης Για Πλυντήρια Οχημάτων BIO OXIMAT Ολοκληρωμένο Σύστημα Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων Και Ανάκτησης Νερού Πλύσης Για Πλυντήρια Οχημάτων Περιγραφή συστήματος BIO OXIMAT Το σύστημα BIO OXIMAT KP του οίκου ENEKA ACTIVA είναι μια ολοκληρωμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1. Αντικείμενο Δημοπρατούμενου Έργου 2. Τεχνικά Στοιχεία του Έργου 2.1. Ανάγκες σε νερό 2.2. Διατιθέμενο νερό Ποιότητα νερού 2.3. Υφιστάμενα έργα 2.4. Συνοπτική περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική ανάλυση και τιμολογιακή πολιτική χρήσεων και υπηρεσιών νερού. Δ. Ασημακόπουλος Σχολή Χημικών Μηχανικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Οικονομική ανάλυση και τιμολογιακή πολιτική χρήσεων και υπηρεσιών νερού. Δ. Ασημακόπουλος Σχολή Χημικών Μηχανικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Οικονομική ανάλυση και τιμολογιακή πολιτική χρήσεων και υπηρεσιών νερού Δ. Ασημακόπουλος Σχολή Χημικών Μηχανικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ολοκληρωμένη Διαχείριση Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών πόρων

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΝΟΜΟΣ. Κανονισμοί σύμφωνα με το άρθρο 32

Ο ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΝΟΜΟΣ. Κανονισμοί σύμφωνα με το άρθρο 32 412 Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) Κ.Δ.Π. 128/2014 Αρ. 4764, 28.2.2014 Αριθμός 128 Οι περί Τιμολόγησης και Μηχανισμών Ανάκτησης Κόστους των Υπηρεσιών Ύδατος Κανονισμοί του 2014, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες Οδηγίες Ποιότητας. Βιοπαθολογικό Εργαστήριο

Κατευθυντήριες Οδηγίες Ποιότητας. Βιοπαθολογικό Εργαστήριο Κατευθυντήριες Οδηγίες Ποιότητας Ιανουάριος 2013 Περιεχόμενα Υπόμνημα - Επεξηγήσεις... 3 Κεφάλαιο 1: Διαχείριση Προσωπικού... 4 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση Εξοπλισμού/ Εγκαταστάσεων... 5 Κεφάλαιο 3: Πρακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα δίκτυα διανοµής

Εισαγωγή στα δίκτυα διανοµής Εισαγωγή στα δίκτυα διανοµής Σηµειώσεις στα πλαίσια του µαθήµατος: Τυπικά υδραυλικά έργα Ακαδηµαϊκό έτος 2005-06 Ανδρέας Ευστρατιάδης & ηµήτρης Κουτσογιάννης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών

Διαβάστε περισσότερα

Πληθυσμιακά δεδομένα Δεδομένα τουριστικής ανάπτυξης: Παραθεριστικός οικισμός Βιομηχανικές-βιοτεχνικές χρήσεις Δίκτυο πυρόσβεσης Ζητούνται:

Πληθυσμιακά δεδομένα Δεδομένα τουριστικής ανάπτυξης:  Παραθεριστικός οικισμός Βιομηχανικές-βιοτεχνικές χρήσεις Δίκτυο πυρόσβεσης Ζητούνται: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος Μάθημα: Υδραυλική και Υδραυλικά Έργα - Μέρος 3: Υδρεύσεις Άσκηση Δ1: Εκτίμηση παροχών σχεδιασμού έργων υδροδότησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20')

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20') ΕΜΠ Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά Υδραυλικά Έργα Κανονική εξέταση 06/2011 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20') ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις, σημειώνοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΔΑΤΟΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ WATER BOARD OF LARNAKA

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΔΑΤΟΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ WATER BOARD OF LARNAKA ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΔΑΤΟΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ WATER BOARD OF LARNAKA Α.Φ.Τ. 1946 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ / Contact Details Α. Κοραή, 61 Λάρνακα /, Korai Str., 61 Larnaka P.O.Box: 42, 632 Λάρνακα / Larnaka Τηλ. / Tel :242, Φαξ.

Διαβάστε περισσότερα

443 Κ.Δ.Π. 148/92. E.E. Παρ. ΠΙ (Ι) Αρ. 2716, Αριθμός 148 Ο ΠΕΡΙ ΧΩΡΙΩΝ (ΔΙΟΙΚΗΣΕ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕ) ΝΟΜΟΣ (ΚΕΦ. 243 ΚΑΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1961 ΕΩΣ 1991)

443 Κ.Δ.Π. 148/92. E.E. Παρ. ΠΙ (Ι) Αρ. 2716, Αριθμός 148 Ο ΠΕΡΙ ΧΩΡΙΩΝ (ΔΙΟΙΚΗΣΕ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕ) ΝΟΜΟΣ (ΚΕΦ. 243 ΚΑΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1961 ΕΩΣ 1991) E.E. Παρ. ΠΙ (Ι) Αρ. 2716,12.6.92 443 Κ.Δ.Π. 148/92 Αριθμός 148 Ο ΠΕΡΙ ΧΩΡΙΩΝ (ΔΙΟΙΚΗΣΕ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕ) ΝΟΜΟΣ (ΚΕΦ. 243 ΚΑΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1961 ΕΩΣ 1991) Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 24 Το Συμβούλιο Βελτιώσεως

Διαβάστε περισσότερα

ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Αποφυγής Σύγκρουσης Συμφερόντων

ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Αποφυγής Σύγκρουσης Συμφερόντων ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Αποφυγής Σύγκρουσης Συμφερόντων Εκδόθηκε: Ιούλιος 2017 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παρούσα πολιτική αφορά τα μέτρα που λαμβάνει η Εταιρεία προκειμένου να εντοπίζει και να διαχειρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Heating 61AF Μ Ο Ν Α Δ Α Θ Ε Ρ Μ Α Ν Σ Η Σ Υ Ψ Η Λ Ω Ν Θ Ε Ρ Μ Ο Κ Ρ Α Σ Ι Ω Ν

Heating 61AF Μ Ο Ν Α Δ Α Θ Ε Ρ Μ Α Ν Σ Η Σ Υ Ψ Η Λ Ω Ν Θ Ε Ρ Μ Ο Κ Ρ Α Σ Ι Ω Ν Heating αντλία θερμότητας 61AF Αέρα/νερού Μ Ο Ν Α Δ Α Θ Ε Ρ Μ Α Ν Σ Η Σ Υ Ψ Η Λ Ω Ν Θ Ε Ρ Μ Ο Κ Ρ Α Σ Ι Ω Ν Τεχνολογία και βιωσιμότητα SINCE 1902 Μια αξιόπιστη μάρκα Όταν ο Willis Carrier το 1902 έφηυρε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΔΔ-...

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΔΔ-... ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΚΤΥΟΥ ΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΔΔ-... ΕΡΓΟ: «Πιλοτικό Σύστηµα Τηλεµέτρησης και ιαχείρισης της Ζήτησης Παροχών Ηλεκτρικής Ενέργειας Οικιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΕΡΓΟ ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 8.46: Δίκτυο αεραγωγών παραδείγματος.

Σχήμα 8.46: Δίκτυο αεραγωγών παραδείγματος. Παράδειγμα 8.8 Διαστασιολόγηση και υπολογισμός δικτύου αεραγωγών με τη μέθοδο της σταθερής ταχύτητας Να υπολογιστούν οι διατομές των αεραγωγών και η συνολική πτώση πίεσης στους κλάδους του δικτύου αεραγωγών

Διαβάστε περισσότερα

Υδραυλική & Υδραυλικά Έργα. Δεξαμενές. Ανδρέας Ευστρατιάδης, Παναγιώτης Κοσσιέρης & Χρήστος Μακρόπουλος

Υδραυλική & Υδραυλικά Έργα. Δεξαμενές. Ανδρέας Ευστρατιάδης, Παναγιώτης Κοσσιέρης & Χρήστος Μακρόπουλος Υδραυλική & Υδραυλικά Έργα 5 ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Δεξαμενές Ανδρέας Ευστρατιάδης, Παναγιώτης Κοσσιέρης & Χρήστος Μακρόπουλος Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ & ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ» Τεχνική έκθεση Προδιαγραφές Προϋπολογισμός

«ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ & ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ» Τεχνική έκθεση Προδιαγραφές Προϋπολογισμός Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ «ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ & ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ» Τεχνική έκθεση Προδιαγραφές Προϋπολογισμός Προϋπολογ. : 9.963,00 Με ΦΠΑ 23% Χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. Ημερομηνία Εφαρμογής : 09/12/2015 Ημερομηνία Έκδοσης : 09/12/2015

ΟΔΗΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. Ημερομηνία Εφαρμογής : 09/12/2015 Ημερομηνία Έκδοσης : 09/12/2015 ΟΔΗΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΛ/13Α/2015 Συναφής Οδηγία: Αντικαθιστά Οδηγία : ΔΛ/13/2015 Ρύθμιση Ζήτησης Φορτίου σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης λόγω Απώλειας Παραγωγής Ημερομηνία Εφαρμογής : 09/12/2015 Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΔΑ: ΒΕΤ4ΟΡ0Χ-Ζ2Υ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ Δ.Ε.Υ.Α.Κ. 924/22.2.2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ Μεταξύ της Δ.Ε.Υ.Α. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ και του ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ για την Πράξη «ΥΠΟΔΟΧΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«Εσωτερικά ίκτυα Ύδρευσης»

«Εσωτερικά ίκτυα Ύδρευσης» ΤΥΠΙΚΑ Υ ΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ «Εσωτερικά ίκτυα Ύδρευσης» ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΕΞΑΜΕΝΩΝ ιδάσκουσα: ιονυσία Παναγούλια, Λέκτορας ΕΜΠ εξαµενή ρυθµίσεως Ηδεξαµενή ρυθµίσεως αποτελεί το όριο µεταξύ εξωτερικού και εσωτερικού

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4137, 27/7/2007 Ο ΠΕΡΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ (ΑΔΕΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΗΧΟΥ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2007. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4137, 27/7/2007 Ο ΠΕΡΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ (ΑΔΕΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΗΧΟΥ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2007. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Ο ΠΕΡΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ (ΑΔΕΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΗΧΟΥ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2007 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Κέντρων Αναψυχής (Άδειες Εκπομπής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΩΝ ΟΓΚΟΥ Servo-I & Servo -300

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΩΝ ΟΓΚΟΥ Servo-I & Servo -300 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 1 η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Γ.Ν. ΑΘΗΝΩΝ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ Ν.Π.Δ.Δ. ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1884. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Truma E-Kit. Οδηγίες λειτουργίας Να φυλάσσονται πάντα στο όχημα. Σελίδα 02

Truma E-Kit. Οδηγίες λειτουργίας Να φυλάσσονται πάντα στο όχημα. Σελίδα 02 Truma E-Kit EL Οδηγίες λειτουργίας Να φυλάσσονται πάντα στο όχημα Σελίδα 02 Truma E-Kit Πίνακας περιεχομένων Σύμβολα που χρησιμοποιούνται...2 Ενδεδειγμένη χρήση...2 Υποδείξεις ασφαλείας...2 Οδηγίες λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

E.E. Παρ. ΙΠ (I) 1547 Κ.Δ.Π. 385/91 Αρ. 2663,

E.E. Παρ. ΙΠ (I) 1547 Κ.Δ.Π. 385/91 Αρ. 2663, E.E. Παρ. ΙΠ (I) 1547 Κ.Δ.Π. 385/91 Αρ. 2663, 27.12.91 Αριθμός 385 Κανονισμοί οι οποίοι εκδόθηκαν από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας και εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο με βάση το άρθρο 40

Διαβάστε περισσότερα

Audience Measurement Systems

Audience Measurement Systems Το itally αποτελεί μία λύση αυτοματοποιημένης μέτρησης διερχομένων, καταμετρώντας το πλήθος των διερχόμενων πεζών ακόμα και σε δύσκολα και περίπλοκα περιβάλλοντα όπως αυτά των καταστημάτων και των δημόσιων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α. Ειδικές Απαιτήσεις

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α. Ειδικές Απαιτήσεις Ειδικές Απατήσεις ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Ανάλογα µε το έργο και τις επιπτώσεις του στη λειτουργία υφιστάµενου οδικού δικτύου, οι παράγραφοι που ακολουθούν θα πρέπει, όπου κρίνεται απαραίτητο, να εντάσσονται στην

Διαβάστε περισσότερα

Αντίσταση μόνωσης (R iso ) φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που δεν είναι απομονωμένες γαλβανικά

Αντίσταση μόνωσης (R iso ) φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που δεν είναι απομονωμένες γαλβανικά Αντίσταση μόνωσης (R iso ) φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που δεν είναι απομονωμένες γαλβανικά με τα SUNNY MINI CENTRAL 9000TL/10000TL/11000TL Περιεχόμενα Οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με μετατροπείς χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Υπενθύµιση εννοιών από την υδραυλική δικτύων υπό πίεση

Υπενθύµιση εννοιών από την υδραυλική δικτύων υπό πίεση Υπενθύµιση εννοιών από την υδραυλική δικτύων υπό πίεση Σηµειώσεις στα πλαίσια του µαθήµατος: Τυπικά υδραυλικά έργα Ακαδηµαϊκό έτος 2005-06 Ανδρέας Ευστρατιάδης & ηµήτρης Κουτσογιάννης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα