ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ"

Transcript

1 ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Δρ. Κατερίνα Αργυροπούλου

2 Η σύγχρονη αγορά εργασίας Η αγορά εργασίας μεταβάλλεται και διευρύνεται Η εργασία οργανώνεται με πιο ευέλικτους τρόπους, αλλάζει δομή και λειτουργία Αναδύεται η έννοια της «απασχολισιμότητας» Αποδόμηση παραδοσιακών μορφών σταδιοδρομίας Νέες μορφές σταδιοδρομίας κάνουν την εμφάνισή τους (απρόβλεπτη, πολύπλευρη, ασταθής, κυκλική, μεταβατική σταδιοδρομία) Δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων απαραίτητων για την αυτοδιαχείριση της σταδιοδρομίας και της δια βίου εκπαίδευσης (Lo Presti, 2009)

3 Νέες μορφές σταδιοδρομίας Πρωτεϊκός εργαζόμενος: αντιμετωπίζει τις ευκαιρίες ή τις απειλές που εμφανίζονται στην επαγγελματική του ζωή, ακόμη, και όταν οι εσωτερικευμένες αξίες και πεποιθήσεις του έρχονται σε αντίθεση με αυτές του επαγγελματικού περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται (Briscoe & Hall, 2006). Η χωρίς όρια σταδιοδρομία αναδεικνύει έναν εργαζόμενο που είναι πρόθυμος να προχωρήσει σε μεταβάσεις μεταξύ διαφόρων επαγγελμάτων, ενασχολήσεων ή οργανισμών ή να εξερευνήσει ένα νέο επαγγελματικό περιβάλλον (Sullivan & Arthur, 2006). Η σταδιοδρομία του καλειδοσκόπιου περιγράφει την αλλαγή των προτύπων σταδιοδρομίας έτσι ώστε να οργανώνονται με νέους τρόπους οι σχέσεις και οι ρόλοι του ατόμου (Sullivan & Mainiero, 2008).

4 Ο εργαζόμενος του σήμερα Δεκτικότητα στην αλλαγή Αποδοχή της ρευστότητας του περιβάλλοντος Αξιοποίηση ευκαιριών & προκλήσεων Ενσωμάτωση νέων ρόλων στην επαγγελματική ταυτότητα (π.χ.προσωρινός, με σύμβαση, αυτοαπασχολούμενος) Συνεχής μάθηση μέσα από τη επαγγελματική πορεία ο «διευθύνων σύμβουλος» (CEO) του εαυτού του ευθύνη της σταδιοδρομίας του να εντοπίζει ευκαιρίες, να συγκεντρώνει εφόδια 4

5 Οι θεωρίες επαγγελματικής ανάπτυξης σε κρίση Αντιμετωπίζουν την έννοια της σταδιοδρομίας ως αμετάβλητη αλληλουχία σταδίων Χαρακτηρίζονται από γραμμικότητα και προβάλλουν ένα διαγνωστικό χαρακτήρα Προϋποθέτουν υψηλή σταθερότητα του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης συμπεριφοράς Επιδιώκουν να δώσουν απαντήσεις στο βαθμό ταύτισης της προσωπικότητας του ατόμου και του επαγγελματικού του περιβάλλοντος (Guichard et al., 2012).

6 Οι θεωρίες επαγγελματικής ανάπτυξης σε κρίση Δεν παρέχουν επαρκείς απαντήσεις γιατί ένα άτομο κάνει τη συγκεκριμένη επαγγελματική επιλογή επαγγέλματος; ή κατά πόσο έχει συνείδηση ότι αυτή η επιλογή είναι έκφραση του εαυτού του; ή ποια κίνητρα και αξίες οδηγούν σε αυτή την επιλογή; Ενώ, τα ζητήματα της σταδιοδρομίας μετατρέπονται σε πιο περίπλοκα (επαγγελματική επιλογή vs. ανοιχτοί σε ευκαιρίες) και ευρέα (ποιος είμαι/ τι γνωρίζω) σε σχέση με το παρελθόν και, πιθανόν, σε περισσότερο ουσιαστικά (δεν μπορούν να εξετάζονται ξεχωριστά από τα προσωπικά).

7 Οι νέες θεωρίες που αναπτύχθηκαν [1] βασίζονται στο θεωρητικό υπόβαθρο του κονστρουξιονισμού και του κοινωνικού κονστρουξιονισμού (δεν υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα) εισάγουν την αντίληψη της επίδρασης της ιστορίας ζωής των ατόμων και του κοινωνικο-πολιτισμικού πλαισίου/ χαρακτηριστικών στην «κατασκευή» και ανάπτυξη της σταδιοδρομίας (McMahon & Watson, 2013). οι αφηγήσεις αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο γιατί αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά των νοηματοδοτήσεων που κάνει το άτομο σχετικά με τη σταδιοδρομία του.

8 Οι νέες θεωρίες που αναπτύχθηκαν [2] κάθε άτομο γίνεται ουσιαστικά ο ενεργός δημιουργός της πραγματικότητάς του, και όχι, ο συμμετέχων σε μια παθητική μάθηση και ανάπτυξη. δίνεται έμφαση στην υποκειμενικότητα του ατόμου και στην προσωπική ερμηνεία της πραγματικότητας, στο πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώνεται η υποκειμενική εμπειρία. ο σύμβουλος δεν είναι απλά και μόνον ο ειδικός του επαγγελματικού προσανατολισμού αλλά ο διευκολυντής και «συγκατασκευαστής» της προσωπικής ανάπτυξης και του σχεδιασμού ζωής του ατόμου (Καλίρης και Κρίβας, 2013)

9 Οι νέες θεωρίες που αναπτύχθηκαν [3] Το συστημικό μοντέλο του McMahon & Patton ( ) Το μοντέλο TSP (Thriving with Social Purpose Conceptual Framework) (Ford & Smith, 2007) Η προσέγγιση της «πρωτεϊκής» σταδιοδρομίας (Hall, 2004) Η θεωρία του Χάους (Bright & Pryor, 2011) Θεραπεία εστίασης στη λύση (Goldenberg & Goldenberg, 2005) Η θεωρία πλαισίου δράσης (Valach & Young, 2009) H θεωρία κατασκευής της σταδιοδρομίας (career construction theory) (Savickas, 1997, 2005, 2009, 2013).

10 Οι νέες θεωρίες που αναπτύχθηκαν [4] Το άτομο επηρεάζεται από τα κοινωνικά συστήματα με τα οποία αλληλοεπιδρά (αγορά εργασίας, οι εκπαιδευτικοί θεσμοί, ΜΜΕ), τα οποία επιτρέπουν την εισροή και εκροή των πληροφοριών, με αποτέλεσμα διαρκώς να αλληλοεπηρεάζονται εξασφαλίζοντας έτσι την ισορροπία και την εξέλιξή τους. Διερευνά την επαγγελματική ανάπτυξη μέσα από τη διαμόρφωση κινήτρων σε σχέση με την αλληλεπίδραση του ατόμου με το περιβάλλον που ζει και αναπτύσσεται. Μια πρωτεϊκή στάση απέναντι στη σταδιοδρομία χαρακτηρίζεται από ενεργητική στάση, αναζήτηση ευκαιριών, γνώση αναγκών και προσδοκιών, συνεχή εξέλιξη.

11 Οι νέες θεωρίες που αναπτύχθηκαν [5] Το άτομο προετοιμάζεται για τις αλλαγές και τις αξιοποιεί προς όφελός του. Αναπτύσσει τη δεξιότητα ετοιμότητας στο τυχαίο που αφορά στην ικανότητα αναγνώρισης και αξιοποίησης των τυχαίων καταστάσεων και των συνεπειών τους καθώς και στην αποτελεσματική διαχείριση τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών απρόοπτων γεγονότων της ζωής «Αν δεν προσπαθήσεις, δεν γίνεται να επιτύχεις. Αν προσπαθήσεις, μπορεί να επιτύχεις ή να μην επιτύχεις. Εάν δεν επιτύχεις την πρώτη φορά, μαθαίνεις τι δεν λειτουργεί. Ό,τι μαθαίνεις σε καθιστά ικανό να προσπαθήσεις κάτι διαφορετικό την επόμενη φορά» (Krumboltz, 2009).

12 Οι νέες θεωρίες που αναπτύχθηκαν [6] Κεντρική θέση του εστιασμένου στη λύση μοντέλου είναι η επικέντρωση όχι στο πρόβλημα αλλά στα θετικά στοιχεία και στις λύσεις. Οι σύμβουλοι διερευνούν τις δυνατότητες και τις ικανότητες των ατόμων που ζητούν βοήθεια, και προσπαθούν να αναδίξουν τα «δυνατά» στοιχεία του ατόμου εστιάζοντας στις εξαιρέσεις στο πότε, δηλαδή, δεν παρουσιάζεται το πρόβλημα Γιατί πιστεύουν ότι όλοι έχουν τη δυνατότητα και τα εφόδια να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους (Μικεδάκη, 2015). Η θεωρία πλαισίου δράσης θεωρεί ότι η σταδιοδρομία είναι μια κατασκευή γνωστικά και κοινωνικά ρυθμιζόμενη και κατευθυνόμενη και αποδέχεται την αλληλεπίδραση του ατόμου με τα διαφορετικά πλαίσια στα οποία δρα (Valach & Young, 2009).

13 Νέα δεδομένα στην επαγγελματική συμβουλευτική Παύει πλέον να είναι μια χρονικά οριοθετημένη παρέμβαση Αντιμετωπίζει το άτομο ολιστικά και όχι σαν ένα άθροισμα χαρακτηριστικών Εστιάζει στις εμπειρίες που αναδεικνύονται από τη διαβίωση του ατόμου στο περιβάλλον Ενδιαφέρεται για το «πώς» και όχι για το «τι» Αποτελεί δυναμική διαδικασία/ ενεργός ρόλος του πελάτη Έχει προληπτικό χαρακτήρα, εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης Επιδιώκει να προσφέρει ελπίδα και δυνατότητες στους ανθρώπους

14 Στόχοι επαγγελματικής συμβουλευτικής Επιλογή σταδιοδρομίας και λήψη αποφάσεων δια βίου διαδικασία Ανάπτυξη δεξιοτήτων προσαρμοστικότητας κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής ανάπτυξης, των μεταβάσεων, των τραυμάτων Ενθάρρυνση των πελατών να παραμείνουν ανοιχτοί σε ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν, όταν τα δεδομένα αλλάζουν Απάντηση στο ερώτημα «ποιος είμαι;» και «τι γνωρίζω;» Αντίληψη του εαυτού, ως προοπτική για το μέλλον/ η σταδιοδρομία μετατρέπεται σε μια ευρύτερη πρόκληση, αυτή του σχεδιασμού ζωής. Ενθάρρυνση του ατόμου να αποδώσει νόημα στη σταδιοδρομία του

15 Τεχνικές επαγγελματικής συμβουλευτικής [1] Υιοθέτηση της αφηγηματικής προσέγγισης: το άτομο μπορεί να ακούσει τη δική του φωνή να μιλά ανοικτά, ίσως για πρώτη φορά, για τη σταδιοδρομία του, να αποδίδει νόημα σε αυτήν (McIlveen & Patton, 2007) Έτσι, η σταδιοδρομία «χτίζεται» μέσα από μικρές ιστορίες, μέσα από τις οποίες εκφράζεται η αυτοαντίληψη και δίνεται νόημα στους διάφορους ρόλους της ζωής Το περιεχόμενο αυτού του νοήματος δείχνει πώς ο εαυτός του χθες εξελίχθηκε στον εαυτό του σήμερα και πώς θα οδηγηθεί στον εαυτό του αύριο (συνοχή και συνέχεια) Η ανάπτυξη της ταυτότητας αποτελεί μια δια βίου διαδικασία/αναθεωρείται από το άτομο συνεχώς σε συσχέτιση με κοινωνικές θέσεις, κοινωνικούς ρόλους και διαπροσωπικές σχέσεις.

16 Τεχνικές επαγγελματικής συμβουλευτικής [2] Στόχος: η συγκατασκευή νέων αφηγήσεων/ καινούργια νοηματοδότηση της πραγματικότητας/ ενεργή δράση/ ανάπτυξη μεταδεξιοτήτων Γνώσεων και δεξιοτήτων που διευκολύνουν τη διαχείριση της σταδιοδρομίας στο πλαίσιο των νέων συνθηκών αλλαγής και αβεβαιότητας Γνώσεων και δεξιοτήτων που αναφέρονται στη γενική ικανότητα του ατόμου να μάθει και να εφαρμόσει πιο ειδικές ικανότητες ή δεξιότητες μέσα σε ένα πεδίο (Savickas, 2015) Περιορισμοί: πιο χρονοβόρα, δυσκολότερο να εφαρμοστεί σε πελάτες που δυσκολεύονται να διαμορφώσουν προσωπικές αφηγήσεις, όπως για παράδειγμα σε παιδιά, υπάρχει σημαντικό κενό σε επίπεδο εκπαίδευσης.

17 Θεωρία Κατασκευής της Σταδιοδρομίας [1] οι άνθρωποι κατασκευάζουν και εσωτερικεύουν πολλαπλές αναπαραστάσεις της πραγματικότητας και όχι μια αντικειμενική πραγματικότητα οι άνθρωποι δεν είναι ένα άθροισμα χαρακτηριστικών ή μια συλλογή συμπεριφορών, η ανάπτυξή τους καθοδηγείται περισσότερο από την προσαρμογή τους στο περιβάλλον αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στη γλώσσα. Η ζωή του καθενός είναι μια ιστορία, μια αφήγηση ή ένα άθροισμα αφηγήσεων, μια εξελισσόμενη βιογραφία κάτω από συνεχή αναθεώρηση Tα άτομα «κατασκευάζουν» τον εαυτό τους μέσα από τη νοηματοδότηση των εμπειριών τους και τις σηματοδοτήσεις της πραγματικότητας.

18 Θεωρία Κατασκευής της Σταδιοδρομίας [2] Η διαδικασία συγκρότησης του εαυτού περνάει από κάποια στάδια καθώς κανείς μεγαλώνει. Κατά την παιδική ηλικία, το άτομο λειτουργεί ως ηθοποιός υιοθετώντας και ενσωματώνοντας συμπεριφορές που παρατηρεί στην οικογένεια του και στα άτομα που λειτουργούν ως πρότυπα για εκείνο. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, λειτουργεί ως διαχειριστής του εαυτού του, εκτίθεται στο περιβάλλον και προσπαθεί να αυτορρυθμιστεί προσαρμοζόμενο στις διαρκείς αλλαγές και μεταβάσεις.

19 Θεωρία Κατασκευής της Σταδιοδρομίας [3] κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσης, λειτουργεί ως συγγραφέας που, συνθέτοντας τους δύο προηγούμενους ρόλους, είναι σε θέση να συγκροτήσει μια συνεκτική ιστορία για τον εαυτό του. Αντιλαμβάνεται τη μοναδικότητά του μέσα από τον καθορισμό των στόχων του, γνωρίζει το λόγο που κάνει τις εκάστοτε επιλογές και μπορεί να αντιληφθεί πώς ο εαυτός του χθες οδήγησε στον εαυτό του σήμερα και πώς αυτός θα οδηγήσει στον εαυτό του αύριο (αίσθηση συνέχειας).

20 Θεωρία Κατασκευής της Σταδιοδρομίας [4] θέμα σταδιοδρομίας (career theme), είναι κεντρικό στη ζωή του ατόμου, αποτυπώνει τις προσωπικές ανησυχίες, υποκινεί τις επαγγελματικές επιλογές και τελικά εκφράζεται μέσα από το επάγγελμα. Για παράδειγμα, το επαγγελματικό θέμα ενός πελάτη - φοιτητή ιατρικής ήταν: «επέλεξα να γίνω νευροχειρουργός, γιατί πέρα από το ότι θα κάνω λεπτές επεμβάσεις θα αποδείξω στον πατέρα μου ότι δεν είμαι αδέξιος» (Savickas, 2013). τόξο χαρακτήρα (character arc), εξηγεί τι είναι αυτό που κινητοποιεί τη συγγραφή του σεναρίου ζωής, (το αδέξιο αγόρι μεταμορφώθηκε σε νευροχειρουργό/ η αρχική αδυναμία έγινε δύναμη).

21 Επαγγελματική Συμβουλευτική στοχεύει στην αφήγηση της επαγγελματικής ιστορίας του πελάτη στο εδώ και στο τώρα στην ενσωμάτωση αυτής της αφήγησης σε μια ευρύτερη αφήγηση ταυτότητας στην αξιοποίηση της αφήγησης της ταυτότητας στη νοηματοδότηση των μεταβάσεων, στη ρύθμιση των συναισθημάτων, στη συγγραφή της επόμενης σκηνής στο επαγγελματικό «έργο, στην ανάληψη δράσης με στόχο μια πιο ικανοποιητική ζωή (Savickas, 2013). Πρόκειται για μια δια βίου διαδικασία που βοηθάει το άτομο να χρησιμοποιεί τις ικανότητέ του ς του και τη γνώση και να αποφασίζει πώς, πού, πότε και με ποιον θα τις «εφαρμόσει».

22 Επαγγελματική Συμβουλευτική Προσεγγίζει το άτομο ολιστικά, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους ρόλους που καλείται να παίξει, καθώς εμπλέκεται στη διαμόρφωση της σταδιοδρομίας του, δίνει σημασία στο περιβάλλον του ατόμου τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν, στην αλληλεπίδρασή του μέσα σ' αυτό και στο πώς το ίδιο αντιλαμβάνεται το πώς αλληλεπιδρά μέσα σ' αυτό. Στοχεύει στην ενίσχυση της προσαρμοστικότητας, δηλαδή στο να έχει το άτομο προοπτική για το μέλλον, να ελέγχει τον εαυτό του, να πιστεύει στις δυνάμεις του και να ανακαλύπτει εναλλακτικές λύσεις, παρά το κλίμα ρευστότητας που επικρατεί. Η σταδιοδρομία μετατρέπεται σε σχεδιασμό ζωής. Η επαγγελματική συμβουλευτική αποκτά προληπτικό χαρακτήρα.

23 Μεταδεξιότητες ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ 23

24 Ταυτότητα Αίσθηση εαυτού (εαυτός ως ηθοποιός, διαχειριστής, συγγραφέας) Αναζήτηση βαθύτερου προσωπικού νοήματος (τι παρακινεί) πχ. θα γίνω γιατρός (ηθοποιός), για να σώζω ανθρώπινες ζωές (διαχειριστής) και να αποδείξω στον πατέρα μου ότι δεν είμαι αδέξιος (συγγραφέας) Αναγνώριση προσωπικής ιστορίας και αφήγησή της ( από πού ξεκίνησα, που βρίσκομαι σήμερα και τι θέλω να έχω καταφέρει στο μέλλον) «Χρειάζεται να ξέρεις ποιος είσαι, για να μπορείς να κάνεις και να μπορείς να έχεις. Ακόμα και αν δεν έχεις, ακόμα και αν δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, πάντα θα είσαι» Jorge Bucay 24

25 Προσαρμοστικότητα Δηλώνει το προσωπικό χαρακτηριστικό της ευελιξίας ή την προθυμία του ατόμου να αντιμετωπίσει τις μεταβάσεις με τις κατάλληλες ενέργειες Η προσαρμοστικότητα από μόνη της δεν αρκεί, ώστε να υπάρχει μια προσαρμοστική συμπεριφορά Το άτομο για να προσαρμοστεί χρειάζεται να αναπτύξει ικανότητες/ δεξιότητες προσαρμοστικότητας Γνώσεις και στρατηγικές (προσωπικές δυνάμεις) για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις εκάστοτε μεταβάσεις και να φέρει την αλλαγή στη ζωή του και στο επαγγελματικό του περιβάλλον, με ισορροπία και αρμονία (Savickas, 2008) 25

26 Αφηγηματικές τεχνικές Βασική αρχή: τρόπος αφήγησης = τρόπος οργάνωσης της εμπειρίας αφηγήσεις= έκφραση/εκδοχή του εαυτού Εστίαση στο περιεχόμενο και στη μορφή της αφήγησης Αναγνώριση λεξιλογίου πελάτη Εντοπισμός ευαίσθητων/συναισθηματικά φορτισμένων θεμάτων Αναγνώριση των κυρίαρχων και των πιο αδύναμων εσωτερικευμένων φωνών 26

27 Αφηγηματική τεχνική: Αγαπημένη ιστορία Σκέψου ένα βιβλίο, θεατρικό έργο ή ταινία που διάβασες/είδες πρόσφατα και σου έκανε εντύπωση ή που θυμάσαι από παλιά γιατί είναι από τα αγαπημένα σου. Μετά γράψε τα εξής: 1. Γράψε μια σύντομη περίληψη της ιστορίας 2. Κάνε επιλογή τριών ηρώων της ιστορίας 3. Γράψε τι αισθάνεται κατά τη γνώμη σου καθένας από τους τρεις ήρωες της ιστορίας και γιατί. 4. Γράψε μερικές σκέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η ζωή του καθένα από τους τρεις ήρωες. 27

28 Αφηγηματική τεχνική: Αγαπημένη ιστορία Ιστορία : ασφαλές μέσο περιγραφής προσωπικής ζωής, σκέψεων και συναισθημάτων Κεντρικός πρωταγωνιστής Τέλος ιστορίας Κλίμα που επικρατεί Συναίσθημα που προκαλεί Ήρωες : κομμάτια του εαυτού/ εσωτερικές φωνές Ρόλοι Παρελθόν-παρόν-μέλλον Φόβοι, ελπίδες Αισιοδοξία/προοπτική 28

29 Αφηγηματική τεχνική: Παιδικές αναμνήσεις Γράψε μια ανάμνηση που έχεις από την παιδική σου ηλικία ως οχτώ ετών. Γράψε την ανάμνηση σε πρώτο πρόσωπο και σε ενεστώτα. Γράψε πώς αισθανόσουν ή πώς φαντάζεσαι να αισθανόσουν και σε ποια ηλικία ήσουν περίπου τότε. Πρώιμες αναμνήσεις: αυτοβιογραφικό υλικό Πώς σχηματοποίησαν το ασυνείδητο σύστημα τις μνήμης Πληροφορίες για τις σχέσεις (κυρίως με τους σημαντικούς άλλους) Αντιπροσωπευτικότητα της κατάστασης στο εδώ και τώρα Νόημα γύρω από το οποίο οργανώνεται η καθημερινή εμπειρία 29

30 Αφηγηματική τεχνική: Εσωτερικός διάλογος Επίλεξε ένα θέμα που αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού σου το τελευταίο διάστημα. Γράψε ένα διάλογο μεταξύ μιας απαισιόδοξης εσωτερικής φωνής και μιας αισιόδοξης. Η απαισιόδοξη τονίζει τις δυσκολίες χωρίς να βλέπει διεξόδους και η αισιόδοξη βρίσκει ελαφρυντικά κατανοώντας τον εαυτό χωρίς να παύει να είναι ρεαλιστική. Στόχος είναι να επικρατήσει η αισιόδοξη και ρεαλιστική φωνή!! 30

31 Αφηγηματική τεχνική: Εσωτερικός διάλογος Αναγνώριση εσωτερικευμένων φωνών Αποδοχή πολυφωνίας και όχι μόνο μιας κεντρικής φωνής Ενδυνάμωση της πιο θετικής και συμπονετικής Ενίσχυση της δεξιότητας του ελέγχου 31

32 Βήματα συμβουλευτικής διαδικασίας (1) Κατασκευή/Διαμόρφωση (Construction) Διερευνάται το αίτημα και οι προσδοκίες του πελάτη. Αφήγηση μικρών ιστοριών, που δείχνουν πώς έχει «κατασκευαστεί» ο εαυτός μέσα από μια δομημένη συνέντευξη

33 Δομημένη Συνέντευξη Μίλησε μου για τρία πρότυπά σου/ τρία άτομα που θαυμάζεις από οποιοδήποτε χώρο εικόνα εαυτού Πες μου ποιο είναι το αγαπημένο σου περιοδικό, βιβλίο, ιστοσελίδα ή τηλεοπτική εκπομπή και γιατί επαγγελματικό περιβάλλον που το άτομο θεωρεί ότι ταιριάζει Μίλησε μου για την αγαπημένη σου ιστορία, είτε πρόκειται για βιβλίο είτε για ταινία επαγγελματικό σενάριο (το θέμα που διαπραγματεύεται και πώς μπορεί να το διαχειριστεί) Ποιο είναι το αγαπημένο σου σύνθημα συμβουλευτική εαυτού Γράψε μια παιδική ανάμνηση που σου έρχεται στο μυαλό και δώσε ένα τίτλο

34 Πώς; Παρέμβαση με βάση το αίτημα του συμβουλευόμενου Εντοπισμός των ρημάτων (=δράση) που εμφανίζονται στην παιδική ανάμνηση και συσχέτισή τους με τις άλλες ερωτήσεις της συνέντευξης Εστίαση στον τίτλο της παιδικής ανάμνησης (ουσία της προσωπικής ιστορίας του ατόμου) Επικέντρωση στα αναφερόμενα πρότυπα (= κεντρικά στοιχεία αυτοαντίληψης και συμπεριφορά που επιθυμεί να έχει)

35 Τα πρότυπα Γνώση του εαυτού Συγχώνευση των όμοιων χαρακτηριστικών σε μια λεκτική περιγραφή που απεικονίζει μια γενική άποψη του χαρακτήρα του πελάτη Εστίαση σε λέξεις που εκφράζουν νόημα και συναίσθημα Υιοθέτηση των χαρακτηριστικών των προτύπων και ενσωμάτωση τους μέσα στο χαρακτήρα του πελάτη ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα

36 Αγαπημένα Περιοδικά-Εκπομπές Εντοπίζονται τα είδη των επαγγελμάτων ή οι τομείς εκπαίδευσης που ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντα του πελάτη μέσα από περιοδικά, βιβλία, τηλεοπτικές εκπομπές και ιστοσελίδες Εξηγείται πως θα αξιοποιηθούν τα χαρακτηριστικά που υιοθετήθηκαν από τα πρότυπα του πελάτη Οι σύμβουλοι επιδιώκουν να μάθουν: τι επάγγελμα θέλει να κάνει ο πελάτης το είδος των ανθρώπων με τους οποίους επιθυμεί να αλληλεπιδρά τις διαδικασίες που χρησιμοποιεί για να αντιμετωπίσει τα επαγγελματικά ζητήματα Εφαρμογή θεωρίας Ηοlland

37 Σενάριο για τον Ρόλο Ο πελάτης, εισάγοντας τον εαυτό του στην αγαπημένη του ιστορία, μεταφράζει την ιστορία σε όρους που συνάδουν με το πρόβλημα μετάβασης που αντιμετωπίζει. Οι αγαπημένες ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες τους, αποτελούν καλές μεταφορές για τη ζωή του ατόμου. Η ιστορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να βοηθήσει τον πελάτη σε ζητήματα σταδιοδρομίας

38 Αγαπημένο ρητό ή motto Προσφέρει χρήσιμη καθοδήγηση και στρατηγικές δράσης στην προσπάθεια για τη γεφύρωση της μετάβασης. Ενισχύει την αίσθηση ελέγχου του πελάτη για τη δική του ζωή. Δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη να συνειδητοποιήσει ότι οι απαντήσεις στα ερωτήματά του βρίσκονται μέσα του, και όχι στον Σύμβουλο.

39 Πώς; Σύγκριση δυσκολιών που εμφανίζονται στην ανάμνηση με τις πιθανές λύσεις που θα έδιναν τα αναφερόμενα πρότυπα (αναπλαισίωση) Σύνδεση των τύπων προσωπικότητας του Holland με τις πληροφορίες που προκύπτουν από το αγαπημένο περιοδικό, βιβλίο, ιστοσελίδα (πιθανός τριπλός κωδικός και υποψήφια μελλοντικά επαγγέλματα) Σύνθεση πληροφοριών από την αγαπημένη ιστορία και από το αγαπημένο σύνθημα και υποθέσεις σχετικά με το αίτημα του πελάτη στο εδώ και το τώρα Διερεύνηση δεξιοτήτων επαγγελματικής προσαρμοστικότητας Στόχος η ενίσχυση των πιο αδύναμων από αυτές

40 Βήματα συμβουλευτικής διαδικασίας (2) Αποδόμηση (Deconstruction) Πελάτης και σύμβουλος διερευνούν από κοινού το πώς ο πρώτος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του σήμερα και πώς αυτός ο εαυτός δραστηριοποιείται Στόχος της αποδόμησης δεν είναι να καταστραφεί η ιστορία, αλλά να ανοιχτούν δυνατότητες για νέες γνώσεις και πρωτοβουλίες. Ο σύμβουλος παρατηρεί, αν αυτές οι ιστορίες εμπεριέχουν αυτοπεριοριστικές πεποιθήσεις, ρόλους που καθηλώνουν το άτομο σε μία κατάσταση ή εμπόδια που πηγάζουν από την κουλτούρα/πολιτιστικό υπόβαθρό του.

41 Βήματα συμβουλευτικής διαδικασίας (2) Αποδόμηση (Deconstruction) Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε ο σύμβουλος παρακινεί τον πελάτη να αποδώσει διαφορετικό νόημα σε αυτές τις ιστορίες αποκτώντας μια νέα οπτική για την πραγματικότητα που θα εστιάζει στις δυνατότητές του ατόμου και θα ενεργοποιεί την ανάληψη δράσης και πρωτοβουλιών.

42 Βήματα συμβουλευτικής διαδικασίας (2) Μέρος της αποδόμησης είναι η εξωτερίκευση του ζητήματος. Ενοποιούν τους τίτλους (απ το πρώτο στο τρίτο ή ανάποδα) για να δείξουν ότι η ιστορία που κατασκεύασαν και οι ήρωες τους με τα μοτίβα των ρόλων και τα χαρακτηριστικά τους, εκφράζουν τον εαυτό τους.

43 Βήματα συμβουλευτικής διαδικασίας (3) Ανακατασκευή (Reconstruction) Γίνεται προσπάθεια διεύρυνσης των προοπτικών, μέσα από τις αφηγήσεις του πελάτη. Ενθαρρύνοντάς τον πελάτη να διηγηθεί τις ιστορίες του, ο σύμβουλος μπορεί να τον βοηθήσει να τις δει από μια άλλη οπτική γωνία, να τις αναδιοργανώσει και να τις αναθεωρήσει Οι επιμέρους ιστορίες εντάσσονται σε μια ενιαία αφήγηση.

44 Βήματα συμβουλευτικής διαδικασίας (3) Ανακατασκευή (Reconstruction) Η νέα ιστορία θα έχει συγκεκριμένη πλοκή (career plot), δηλαδή, θα κάνει φανερό το πώς συνδέονται οι επιμέρους ιστορίες Η νέα ιστορία θα έχει θέμα (career theme) με το οποίο θα νοηματοδοτούνται οι ιστορίες αυτές. Το πορτρέτο ζωής που θα προκύψει θα εμπεριέχει αναδιοργάνωση των εμπειριών, θα δίνει έμφαση στις προτεραιότητες και θα υπογραμμίζει την τάση για ενεργό δράση.

45 Βήματα συμβουλευτικής διαδικασίας (4) Ανακατασκευή (Reconstruction) Σύνθεση του «πορτρέτου της ζωής» με βάση το ρόλο που θέλει να παίξει το άτομο, το περιβάλλον που φαντάζεται τον εαυτό του, το σενάριο της σταδιοδρομίας του, τη συμβουλή που δίνει στον εαυτό του Το σενάριο συνήθως περιέχει την απάντηση στα ερωτήματα που οι πελάτες έφεραν στη συνεδρία. Σε αυτό το σημείο της διαδικασίας, οι σύμβουλοι μπορούν να συνοψίσουν τι έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

46 Βήματα συμβουλευτικής διαδικασίας (4) Ανακατασκευή (Reconstruction) Μαζί, πελάτης και σύμβουλος έχουν απαντήσει στις ακόλουθες ερωτήσεις σχετικά με τον πελάτη: Ποιος είσαι; (Πρότυπα) Πού θέλεις να εργαστείς; Τι θέλεις να κάνεις εκεί; (Πλοκή) Γιατί θέλεις να το κάνεις; Πώς θα πρέπει να ξεκινήσεις; (Ρητό)

47 Βήματα συμβουλευτικής διαδικασίας (5) Συγκατασκευή (Co-construction) Γίνεται προσπάθεια ένταξης του προβλήματος μέσα στη νέα ιστορία, η οποία έχει προκύψει από το προηγούμενο στάδιο. Ο σύμβουλος παρουσιάζει στον πελάτη ένα σχέδιο. Η συγκατασκευή διασαφηνίζει προτεραιότητες, κινητοποιεί και αυξάνει τη δυνατότητα μετασχηματισμού και ανάπτυξης.

48 Βήματα συμβουλευτικής διαδικασίας (6) Συγκατασκευή (Co-construction) Ενθαρρύνει τη συμμετοχή στο επόμενο επεισόδιο της ιστορίας της σταδιοδρομίας. Οι πελάτες οραματίζονται τις επόμενες σκηνές και αρχίζουν να δρουν. Ο σύμβουλος είναι συνοδοιπόρος και ενθαρρύνει τον πελάτη να αναζητήσει δραστηριότητες που θα ενισχύσουν τα αδύνατά του κομμάτια

49 Βήματα συμβουλευτικής διαδικασίας (7) Το άτομο: Οργανώνει τις ενέργειές του και του Εξερευνά το συναίσθημα του και στοχασμό σχηματίζει τις προθέσεις κάνει ένα εσωτερικό Αναθεωρεί την αφηγηματική του ταυτότητα, διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος, προσαρμόζεται ώστε να συμβιβαστεί με τις συγκρούσεις και προβαίνει σε αλλαγές που θα ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή του. Ρυθμίζει και διατηρεί τις δράσεις του καθώς αντιμετωπίζει τις τρέχουσες ανησυχίες, προκλήσεις και επιλογές του.

50 Βήματα συμβουλευτικής διαδικασίας (8) Αποσαφηνίζει τις προτεραιότητες, κινητοποιεί τις κεντρικές τάσεις και αυξάνει την πιθανότητα του μετασχηματισμού και της ανάπτυξης. Μέσα από τη νέα οπτική ο πελάτης αναδιοργανώνει το σύστημα νοηματοδότησής του, αποκτά διαύγεια και οραματίζεται την επόμενη σκηνή. Αναλαμβάνει δράση, διευκολύνεται η μετάβαση κατά τη διάρκεια του βίου, εξασφαλίζοντας επιτυχία και ικανοποίηση.

51 Βήματα συμβουλευτικής διαδικασίας (9) Δράση (Action) Ο πελάτης ωθείται σε δράση, ώστε να δοκιμάσει δραστηριότητες που συνδέονται με τη νέα ταυτότητα που έχει δημιουργηθεί. Αυτό προϋποθέτει την εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης Follow up Ανατροφοδότηση από τον πελάτη για τις δράσεις τους και την επίτευξη των στόχων του.

52 Βήματα συμβουλευτικής διαδικασίας (10) Δράση (Action) μέσα από τη δράση καθορίζονται προτεραιότητες μέσα από τη δράση επιβάλλεται το προσωπικό νόημα και έτσι οικοδομείται η σταδιοδρομία Αυτό το προσωπικό νόημα είναι η ιστορία της ζωής που συγκρατεί το άτομο και του παρέχει τη γέφυρα με την οποία μπορεί να περάσει από τη μία δουλειά στην άλλη

53 Βήματα συμβουλευτικής διαδικασίας (11) Δράση (Action) Οι πελάτες βλέπουν τη μετάβαση από μια νέα οπτική έχοντας αυξήσει τη γνωστική/συναισθηματική συνειδητοποίηση & την ικανότητα δέσμευσης. Συγκατασκευάζουν ένα σχέδιο με στρατηγικές αλλαγές και σκόπιμες ενέργειες. Με το πορτραίτο είναι πιο εύκολη η μετάβαση. Αυτό που ήταν σιωπηρό γίνεται ρητό Σε κάθε σχέδιο δράσης οι πελάτες θα πουν τις ιστορίες τους σε ακροατήρια. Πρέπει λοιπόν να μάθουν πόσο καλά θα δεχτεί ο κύκλος τους την αναθεωρημένη ιστορία, να εξασφαλίσουν την επικύρωση νέων ρόλων από τα ακροατήρια και να δοκιμάσουν απαντήσεις σε αντιδράσεις.

54 Βήματα συμβουλευτικής διαδικασίας (7) Περισσότερο απαραίτητο όμως είναι να ληφθούν μέτρα. Οι πελάτες πρέπει να ακούσουν τις νέες ιστορίες και τους ρόλους τους, να μπουν μέσα σε αυτές και να απαντήσουν στα ερωτήματα που τους έφεραν στη συμβουλευτική όπως: Τι μου ταιριάζει τώρα; Τι θέλω να κάνω; Τι μπορώ να κάνω;

55 «Ο Σύμβουλος θα πρέπει να λειτουργεί στη συμβουλευτική διαδικασία όπως οι μουσικοί της Jazz Learn the rules like a professional, so you can break them like an artist έχουν ως οδηγό τις νότες αλλά δεν μένουν σε αυτές αντιθέτως παίζουν τα κομμάτια δημιουργικά και ελεύθερα πέρα από τις νότες»

56 Ενδεικτική Βιβλιογραφία Savickas, M. L. (2008). Helping people choose jobs: A history of the guidance profession. In J. A. Athanasou & R. Van Esbroeck (Eds.), International handbook of career guidance (pp ).Springer Science Savickas, M. L., Nota, L., Rossier, J., Dauwalder, J.-P., Duarte, M. E., Guichard, J., Soresi, S., Van Esbroeck, R. and van Vianen, A. E. M. (2009) Life designing: A paradigm for career construction in the 21st century, in Journal of Vocational Behavior, Vol. 75, No. 3, pp Savickas, M.L. (2009). Career studies as self-making and life designing. Career Research & Development, 24, Savickas, M.L. (2013). Career Construction Theory and Practice. In R.W. Lent & S.D.Brown (Eds.), Career Development and Councelling: Putting Theory and Research to Work. Hoboken, New Jersey: Wiley Αργυροπούλου, Κ. (2013). Η Επαγγελματική Προσαρμοστικότητα. Προϋπόθεση για μια Σταδιοδρομία με Νόημα. Επιθεώρηση Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού, 102, Κρίβας, Σ. (2011). Η συμβολή του Κονστρουκτιβισμού και του Κοινωνικού Κονστρουξιονισμού στη συμβουλευτική για τη σταδιοδρομία: Θεωρητικές και Πρακτικές διαστάσεις. Επιθεώρηση Συμβουλευτικής- Προσανατολισμού, 96-97, 51-62

57

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ Δρ. Κατερίνα Αργυροπούλου Η σύγχρονη αγορά εργασίας Η αγορά εργασίας μεταβάλλεται και διευρύνεται Η εργασία οργανώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ. Κατερίνα Αργυροπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Φ.Π.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ. Κατερίνα Αργυροπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Φ.Π. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ Κατερίνα Αργυροπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Φ.Π.Ψ Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός κατά τον 20 ο αιώνα Δια βίου

Διαβάστε περισσότερα

Το μοντέλο του «Σχεδιασμού ζωής»

Το μοντέλο του «Σχεδιασμού ζωής» Η προσέγγιση του «Σχεδιασμού Ζωής» στη διαχείριση των μεταβάσεων και στη λήψη επαγγελματικών αποφάσεων Νέες τάσεις και προοπτικές στην επαγγελματική συμβουλευτική Μικεδάκη Αικατερίνη M.Sc., Ψυχολόγος,

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκουσα: Δρ. Κατερίνα Αργυροπούλου

Διδάσκουσα: Δρ. Κατερίνα Αργυροπούλου Διδάσκουσα: Δρ. Κατερίνα Αργυροπούλου Είναι η εξελικτική πορεία του ατόμου αναφορικά με τον προσανατολισμό του στο χώρο της εργασίας και τις αποφάσεις του για το επάγγελμα ή τα επαγγέλματα, που επιθυμεί

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Θέματα διάλεξης Η σημασία της αυτοαντίληψης Η φύση και το περιεχόμενο της αυτοαντίληψης Η ανάπτυξη της αυτοαντίληψης Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

Δημητρίου Γεώργιος. Αναφορά Απασχολησιμότητας. Απρίλιος, 2013. Αναφορά Απασχολησιμότητας Δημητρίου Γεώργιος Απρίλιος, 2013 Σελίδα 1 / 7

Δημητρίου Γεώργιος. Αναφορά Απασχολησιμότητας. Απρίλιος, 2013. Αναφορά Απασχολησιμότητας Δημητρίου Γεώργιος Απρίλιος, 2013 Σελίδα 1 / 7 Δημητρίου Γεώργιος Απρίλιος, 2013 Αναφορά Απασχολησιμότητας Αναφορά Απασχολησιμότητας Δημητρίου Γεώργιος Απρίλιος, 2013 Σελίδα 1 / 7 Περιεχόμενα Εισαγωγή... 3 Προφίλ Απασχολησιμότητας... 3 Πώς να διαβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η λήψη επαγγελματικών αποφάσεων στη σύγχρονη εποχή: Ο οραματισμός, η αυτοαποτελεσματικότητα και η δυνατότητα αλλαγής σταδιοδρομίας

Η λήψη επαγγελματικών αποφάσεων στη σύγχρονη εποχή: Ο οραματισμός, η αυτοαποτελεσματικότητα και η δυνατότητα αλλαγής σταδιοδρομίας Η λήψη επαγγελματικών αποφάσεων στη σύγχρονη εποχή: Ο οραματισμός, η αυτοαποτελεσματικότητα και η δυνατότητα αλλαγής σταδιοδρομίας Διδάσκουσα: Δρ. Κατερίνα Αργυροπούλου Συνεργατική εργασία για το μάθημα:

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση της Σταδιοδρομίας και ο Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Σύγχρονη Ελληνική Πραγματικότητα. Λίλιαν Σουμέλη

Διαχείριση της Σταδιοδρομίας και ο Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Σύγχρονη Ελληνική Πραγματικότητα. Λίλιαν Σουμέλη Διαχείριση της Σταδιοδρομίας και ο Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Σύγχρονη Ελληνική Πραγματικότητα Λίλιαν Σουμέλη Μsc Ψυχολόγος & Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Εξωτερική Συνεργάτης της Συμβουλευτικής Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες προκλήσεις

Σύγχρονες προκλήσεις Σύγχρονες προκλήσεις Οι σημερινοί μαθητές και φοιτητές προετοιμάζονται για να ζήσουν σε ένα περιβάλλον που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Να χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί Να

Διαβάστε περισσότερα

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας Να συζητήσουν και να

Διαβάστε περισσότερα

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Διαβάστε προσεκτικά την λίστα που ακολουθεί. Ποιες από τις δραστηριότητες που αναφέρονται θεωρείτε ότι θα συνέβαλαν περισσότερο στην προώθηση του γραμματισμού των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Σταδιοδρομίας & ανάπτυξη δεξιοτήτων στο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης σταδιοδρομίας

Σχεδιασμός Σταδιοδρομίας & ανάπτυξη δεξιοτήτων στο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης σταδιοδρομίας Σχεδιασμός Σταδιοδρομίας & ανάπτυξη δεξιοτήτων στο εκπαιδευτικό περιβάλλον Ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης σταδιοδρομίας Σταδιοδρομία- Στόχοι- Εκπαιδευτικό Περιβάλλον Επαγγελματική προετοιμασία Διαμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδική λήψη απόφασης και βιωματικές ασκήσεις. Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια

Ομαδική λήψη απόφασης και βιωματικές ασκήσεις. Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ομαδική λήψη απόφασης και βιωματικές ασκήσεις Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Διαδικασία Λήψης Αποφάσεων Το βίωμα της ομαδικής λήψης απόφασης Πλεονεκτήματα ομαδικής λήψης απόφασης Ενισχύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ; Η επαγγελματική ανάπτυξη και η ανθρώπινη ανάπτυξη συνδέονται. Η εξελικτική πορεία του ατόμου δεν κλείνει με την είσοδό του στο επάγγελμα ή σε έναν οργανισμό αλλά αντίθετα, την στιγμή εκείνη αρχίζει μία

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλα Εκπαίδευσης με σκοπό τη Διδασκαλία με χρήση Ψηφιακών Τεχνολογιών

Μοντέλα Εκπαίδευσης με σκοπό τη Διδασκαλία με χρήση Ψηφιακών Τεχνολογιών 1ο Κεφάλαιο Μοντέλα Εκπαίδευσης με σκοπό τη Διδασκαλία με χρήση Ψηφιακών Τεχνολογιών Τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιστημονικές ενώσεις, οι συνδικαλιστικοί φορείς και εκπαιδευτικοί της πράξης μέσω συνεδρίων

Διαβάστε περισσότερα

Στερεότυπα φύλου στις επαγγελματικές επιλογές των νέων γυναικών

Στερεότυπα φύλου στις επαγγελματικές επιλογές των νέων γυναικών Στερεότυπα φύλου στις επαγγελματικές επιλογές των νέων γυναικών Τ Ο Γ Υ Ν Α Ι Κ Ε Ι Ο Π Ρ Ο ς Ω Π Ο Τ Η ς Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Τ Η Τ Α ς ς Τ Ο Ν. Κ Ι Λ Κ Ι ς Τ Ε Τ Α Ρ Τ Η 8 Μ Α Ρ Τ Ι Ο Υ 2 0 1

Διαβάστε περισσότερα

ανθρωποκεντρικού ρεαλιστικού ονείρου;

ανθρωποκεντρικού ρεαλιστικού ονείρου; Η Eκπαιδευτική και Επαγγελματική απόφαση: Υλοποίηση ενός συμβατικού ή ενός ανθρωποκεντρικού ρεαλιστικού ονείρου; Ελένη Παπαστεφάνου Διευθύντρια Γυμνασίου Ανεργία σε παγκόσμια κλίμακα: Εύκολα γίνεται αντιληπτό

Διαβάστε περισσότερα

Το κομμάτι που λείπει ή αλλιώς η εκπαιδευτική βιογραφία ως εργαλείο αναστοχασμού των εκπαιδευτικών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης

Το κομμάτι που λείπει ή αλλιώς η εκπαιδευτική βιογραφία ως εργαλείο αναστοχασμού των εκπαιδευτικών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης Το κομμάτι που λείπει ή αλλιώς η εκπαιδευτική βιογραφία ως εργαλείο αναστοχασμού των εκπαιδευτικών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης Δρ. Γεώργιος Α. Κουλαουζίδης Λευκωσία 22/11/2017 3 ο Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Οργανωσιακή μάθηση. Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν

Οργανωσιακή μάθηση. Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν Οργανωσιακή μάθηση Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν 1 Μάθηση είναι: Η δραστηριοποίηση και κατεύθυνση δυνάμεων για την όσο το δυνα-τόν καλύτερη προσαρμογή στο φυσικό και ιστορικό περιβάλλον. Η απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΖΩ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ. Ερευνητική εργασία Β Τάξης 2ου ΓΕΛ Σπάρτης

ΣΧΕΔΙΑΖΩ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ. Ερευνητική εργασία Β Τάξης 2ου ΓΕΛ Σπάρτης ΣΧΕΔΙΑΖΩ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ Ερευνητική εργασία Β Τάξης 2ου ΓΕΛ Σπάρτης Καριεροσκόπιο Να εξετάσουμε τις Εναλλακτικές Εκπαιδευτικές και Επαγγελματικές Επιλογές μας Προσόντ α Σπουδές Μέλλον Ευκαιρίε ς Αποφάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή. Χ.Δαφέρμου

Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή. Χ.Δαφέρμου Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να μιλούν? Προσπαθώντας να επικοινωνήσουν Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να γράφουν? Μαθαίνoυν να γράφουν γράφοντας Η γραφή λύνει προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Δρ Μαριάννα Φωκαΐδου Δρ Παυλίνα Χατζηθεοδούλου Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

15 Ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 30/3/2016

15 Ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 30/3/2016 15 Ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 30/3/2016 Πλαισίωση Προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας Βενετία Μπαρμποπούλου Κοινωνιολόγος Σύμβουλος Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων Αναζήτηση εργασίας στο διαδίκτυο Ιστοσελίδες αναζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ PLAY4GUIDANCE ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) Συγγραφέας: Jan M. Pawlowski, Hochschule Ruhr West (HRW) Page 1 of 7 Κατηγορία Ικανότητας Περιγραφή Ικανότητας Περιγραφή του επιπέδου επάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εισαγωγή Η χώρα μας απέκτησε Νέα Προγράμματα Σπουδών και Νέα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ. Φιλία Ίσαρη Επίκουρη Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ. Φιλία Ίσαρη Επίκουρη Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Φιλία Ίσαρη Επίκουρη Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝ-ΒΟΥΛΕΥΟΜΑΙ=συνεξετάζω με κάποιον το πρόβλημα του και

Διαβάστε περισσότερα

Η δραματοθεραπεία στην εκπαίδευση ενηλίκων

Η δραματοθεραπεία στην εκπαίδευση ενηλίκων Η δραματοθεραπεία στην εκπαίδευση ενηλίκων Στη δραματοθεραπεία εκδραματίζονται σκηνές και γεγονότα της ζωής στην προσωπική παράσταση του καθενός, με την ασφάλεια που προσφέρουν οι μορφές τέχνης που χρησιμοποιούνται,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Αλληλεπίδραση μαθητού/γονέα/σχολείου σε. επαγγελματικές επιλογές

Αλληλεπίδραση μαθητού/γονέα/σχολείου σε. επαγγελματικές επιλογές Αλληλεπίδραση μαθητού/γονέα/σχολείου σε θέματα που σχετίζονται με εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές Δρ. Κατερίνα Αργυροπούλου Οικογένεια & επιλογή σταδιοδρομίας {1} Αναπαραγωγή του σχεδίου οικογενειακής

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. Χρήστου

Κωνσταντίνος Π. Χρήστου 1 Κριτήρια: Διδακτική διαδικασία Μαθητοκεντρικά Δασκαλοκεντρικά Αλληλεπίδρασης διδάσκοντα διδασκόµενου Είδος δεξιοτήτων που θέλουν να αναπτύξουν Επεξεργασίας Πληροφοριών Οργάνωση-ανάλυση πληροφοριών, λύση

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιογνωστική θεωρία Social Cognitive Theory

Κοινωνιογνωστική θεωρία Social Cognitive Theory Κοινωνιογνωστική θεωρία Social Cognitive Theory Πακλατζόγλου Σοφία Μουράτογλου Νικόλαος Καρολίδου Σωτηρία Παζάρσκη Γεωργία Γιολάντα ΠΕΣΥΠ 3 Απριλίου 2017 Θεσσαλονίκη Η μάθηση είναι διαδικασία πρόσκτησης

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήµατα. Πώς θα µπορούσε η προσέγγιση των εθνικών επετείων να αποτελέσει δηµιουργική διαδικασία µάθησης και να ενεργοποιήσει διαδικασίες σκέψης;

Ερωτήµατα. Πώς θα µπορούσε η προσέγγιση των εθνικών επετείων να αποτελέσει δηµιουργική διαδικασία µάθησης και να ενεργοποιήσει διαδικασίες σκέψης; ΕΘΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Παραδοχές Εκπαίδευση ως μηχανισμός εθνικής διαπαιδαγώγησης. Καλλιέργεια εθνικής συνείδησης. Αίσθηση ομοιότητας στο εσωτερικό και διαφοράς στο εξωτερικό Αξιολόγηση ιεράρχηση εθνικών ομάδων.

Διαβάστε περισσότερα

Π β.4: Οδηγός επιμορφωτή για τη ΘΕ5: «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός προσανατολισμός και πληροφόρηση»

Π β.4: Οδηγός επιμορφωτή για τη ΘΕ5: «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός προσανατολισμός και πληροφόρηση» Π.1.4.3.β.4: Οδηγός επιμορφωτή για τη ΘΕ5: «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός προσανατολισμός και πληροφόρηση» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή των Ικανοτή των

Περιγραφή των Ικανοτή των Περιγραφή των Ικανοτή των * Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 29.05.2015 Ερωτήματα που μας απασχολούν Τι κάνουμε όταν αμφιβάλλουμε για το αν θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Beda Hallberg στην πόλη Kungsbacka Νέο σχολείο εναλλακτικής μορφής Frida Fogelmark και Pernilla Vilumsons (διευθύντρια και εκπαιδευτικός στο σχολείο Beda Hallberg) Πληροφορίες σχετικά με το σχολείο Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ - Καθορισμός του πλαισίου μετάβασης στο περιβάλλον του cloud computing - Αναγνώριση ευκαιριών και ανάλυση κερδών/κόστους από την

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκουσα: Δρ. Κατερίνα Αργυροπούλου

Διδάσκουσα: Δρ. Κατερίνα Αργυροπούλου ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ-Ασκήσεις Τομέας Παιδαγωγικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών Διδάσκουσα: Δρ. Κατερίνα Αργυροπούλου Ο κόσμος της εργασίας: Νέα δεδομένα Ο σύγχρονος κόσμος της εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού Τι είδους δραστηριότητα είναι ο γραμματισμός; Πότε, πώς και γιατί εμπλέκονται οι άνθρωποι σε δραστηριότητες εγγραμματισμού; Σε ποιες περιστάσεις και με ποιο σκοπό; Καθημερινές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 1590 1765 η Μέθοδος Project σε σχολές Αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη 1765 1880 συνήθης µέθοδος διδασκαλίας - διάδοσή της στην

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία του Piaget για την εξέλιξη της νοημοσύνης

Η Θεωρία του Piaget για την εξέλιξη της νοημοσύνης Η Θεωρία του Piaget για την εξέλιξη της νοημοσύνης Σύμφωνα με τον Piaget, η νοημοσύνη είναι ένας δυναμικός παράγοντας ο οποίος οικοδομείται προοδευτικά, έχοντας σαν βάση την κληρονομικότητα, αλλά συγχρόνως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Εσπερινά σχολεία, μια διαφορετική προσέγγιση στην εκπαιδευτική διαδικασία Δρ. ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Διευθυντής 1 ου Εσπερινού ΓΕΛ Αθηνών zarknick@hotmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Τα εφόδια των εργαζομένων για την είσοδο και παραμονή στην εργασία

Τα εφόδια των εργαζομένων για την είσοδο και παραμονή στην εργασία Τα εφόδια των εργαζομένων για την είσοδο και παραμονή στην εργασία Όταν το άτομο έρχεται αντιμέτωπο για πρώτη φορά με την άμεση πράξη της αναζήτησης και εξεύρεσης εργασίας, πρέπει, ουσιαστικά, να εντοπίσει

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλευτική στη δια βίου ανάπτυξη. Καθηγήτρια: Καλούρη Ο. Σπουδάστρια: Δασκαλά Βασιλική

Συμβουλευτική στη δια βίου ανάπτυξη. Καθηγήτρια: Καλούρη Ο. Σπουδάστρια: Δασκαλά Βασιλική Συμβουλευτική στη δια βίου ανάπτυξη Καθηγήτρια: Καλούρη Ο. Σπουδάστρια: Δασκαλά Βασιλική Ένα Κριτικό Αναπτυξιακό Μοντέλο για τον Εκπαιδευτικό και Επαγγελματικό Προσανατολισμό:Πολυτέλεια ή Αναγκαιότητα;

Διαβάστε περισσότερα

Προσανατολισμός των Millennials απέναντι στην καριέρα σε περίοδο οικονομικής κρίσης

Προσανατολισμός των Millennials απέναντι στην καριέρα σε περίοδο οικονομικής κρίσης Προσανατολισμός των Millennials απέναντι στην καριέρα σε περίοδο οικονομικής κρίσης Ονοματεπώνυμο: Πανοπούλου Ελένη Σειρά: 13 Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Κυριακίδου Ολίβια Δεκέμβριος, 2016 Στόχοι Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων 2 x 4 ώρες Μέτρηση και Βελτίωση Ενδυνάμωσης Ορισμός της Ενδυνάμωσης: Η ενδυνάμωση είναι η διαδικασία της αύξησης της ικανότητας των ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ»

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» Εργαστήριο δικτύωσης σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα: «Η συναισθηματική νοημοσύνη και η επίδρασή της στην εκπαιδευτική διαδικασία» 6 7 Μαΐου 2014 Κέντρο Πρόληψης των

Διαβάστε περισσότερα

Mαθησιακό Περιβάλλον: Χώρος και μη λεκτική επικοινωνία ως στοιχεία του μαθησιακού περιβάλλοντος

Mαθησιακό Περιβάλλον: Χώρος και μη λεκτική επικοινωνία ως στοιχεία του μαθησιακού περιβάλλοντος Mαθησιακό Περιβάλλον: Χώρος και μη λεκτική επικοινωνία ως στοιχεία του μαθησιακού περιβάλλοντος Τι είναι/ περιλαμβάνει ένα περιβάλλον μάθησης;? Χώρος? Εκπαιδευτικά Υλικά? Σχέσεις- Αλληλεπιδράσεις? Κλίμα

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηµατική. Μοντελοποίηση

Μαθηµατική. Μοντελοποίηση Μαθηµατική Μοντελοποίηση Μοντελοποίηση Απαιτητική οικονοµία και αγορά εργασίας Σύνθετες και περίπλοκες προβληµατικές καταστάσεις Μαθηµατικές και τεχνολογικές δεξιότητες Επίλυση σύνθετων προβληµάτων Μαθηµατικοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Από τη μεγάλη γκάμα των δεξιοτήτων ζωής που μπορεί κανείς να αναπτύξει παρακάτω παρουσιάζονται τρεις βασικοί άξονες.

Από τη μεγάλη γκάμα των δεξιοτήτων ζωής που μπορεί κανείς να αναπτύξει παρακάτω παρουσιάζονται τρεις βασικοί άξονες. Δεξιότητες ζωής είναι οι ικανότητες οι οποίες συμβάλλουν σε μια πετυχημένη, παραγωγική και γεμάτη ικανοποίηση ζωή. Οι δεξιότητες ζωής αποτελούν το σύνολο των στάσεων και συμπεριφορών που προσφέρουν στους

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι της χαράς

Το παιχνίδι της χαράς Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Κατερίνα Πουλέα Παιδαγωγός Το παιχνίδι της χαράς Το παιχνίδι της χαράς Αετιδέων 15 & Βουτσινά Χολαργός 6944 773597 Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Το Παιδαγωγικό Κέντρο Προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 Παιδαγωγικές προσεγγίσεις και διδακτικές πρακτικές - η σχέση τους με τις θεωρίες μάθησης Παρατηρώντας τη μαθησιακή διαδικασία Τι είδους δραστηριότητες παρατηρήσατε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Δέσποινα Σιδηροπούλου-Δημακάκου Καθηγήτρια Ψυχολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Καθηγήτρια Δέσποινα Σιδηροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. Ηγεσία

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. Ηγεσία ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Ηγεσία Διδάσκουσα: Αφροδίτη Δαλακούρα ΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΗΓΕΤΗΣ MANAGER COACH 1 Κλασική-μηχανιστική αντίληψη Το παλιό μοντέλο διοίκησης: οικονομικές-υλικές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την 1 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την παλαιότερη γνώση τους, σημειώνουν λεπτομέρειες, παρακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο. Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη

Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο. Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη Δομή επιμόρφωσης 1 η Μέρα Γνωριμία ομάδας Παρουσίαση θεωρητικού υποβάθρου Προσομοίωση : α) Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Ph.D. Αθήνα, Σεπτέμβριος 2016

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Ph.D. Αθήνα, Σεπτέμβριος 2016 ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Ph.D. Αθήνα, Σεπτέμβριος 2016 ΚΕΘΕΑ Τομέας Έρευνας Η ποιοτική έρευνα επιχειρεί να περιγράψει, αναλύσει, κατανοήσει, ερμηνεύσει κοινωνικά φαινόμενα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Ph.D. Αθήνα, Σεπτέμβριος 2016 ΚΕΘΕΑ Τομέας Έρευνας Η ποιοτική έρευνα επιχειρεί να περιγράψει, αναλύσει, κατανοήσει, ερμηνεύσει κοινωνικά φαινόμενα,

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπική και Κοινωνική Συνειδητοποίηση και Συναισθηματική Ενδυνάμωση. Δρ Μαρία Ηρακλέους

Προσωπική και Κοινωνική Συνειδητοποίηση και Συναισθηματική Ενδυνάμωση. Δρ Μαρία Ηρακλέους Προσωπική και Κοινωνική Συνειδητοποίηση και Συναισθηματική Ενδυνάμωση Δρ Μαρία Ηρακλέους Μια φορά και ένα καιρό μια καμηλοπάρδαλη!!! Το ταξίδι στο Αναλυτικό μπορεί είναι να είναι προκλητικό, δύσκολο,

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην

Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και στην αξιοποίηση της

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού 3.2 Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και σχέσεων Να επιδεικνύουν τρόπους αποτελεσματικής επικοινωνίας Να επιδεικνύουν ικανότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Τομέας Έρευνας ΚΕΘΕΑ Η ποιοτική έρευνα επιχειρεί να περιγράψει, αναλύσει, κατανοήσει, ερμηνεύσει κοινωνικά φαινόμενα, έννοιες ή συμπεριφορές επιχειρεί να απαντήσει το γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output:

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output: Τίτλος: Εταίρος: Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία SOSU Oestjylland Ημερομηνία: 15/09/2017 Intellectual Output: IO3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ψυχολογικές Πτυχές...2

Διαβάστε περισσότερα

Η Επαγγελματική Συμβουλευτική μέσα από το πρίσμα της Θετικής Ψυχολογίας

Η Επαγγελματική Συμβουλευτική μέσα από το πρίσμα της Θετικής Ψυχολογίας Η Επαγγελματική Συμβουλευτική μέσα από το πρίσμα της Θετικής Ψυχολογίας Δέσποινα Σιδηροπούλου Δημακάκου Καθηγήτρια Επαγγελματικής Αξιολόγησης & Καθοδήγησης Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

Διαβάστε περισσότερα

Ηγετικές Ικανότητες. Στάλω Λέστα

Ηγετικές Ικανότητες. Στάλω Λέστα Στάλω Λέστα stalo.lesta@gmail.com 96511011 Μερικά στατιστικά στοιχεία Οι γυναίκες αποτελούν μόνο το: 8,9 % των μελών διοικητικών συμβουλίων των μεγάλων εταιρειών στην Κύπρο (Largest publically listed companies)

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕΣΥΠ) ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διάρκεια: 2Χ80 Προτεινόμενη τάξη: Δ -Στ Εισηγήτρια: Χάρις Πολυκάρπου

Διάρκεια: 2Χ80 Προτεινόμενη τάξη: Δ -Στ Εισηγήτρια: Χάρις Πολυκάρπου ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Θεατρικό Εργαστήρι: Δημιουργία δραματικών πλαισίων με αφορμή μαθηματικές έννοιες. Ανάπτυξη ικανοτήτων για επικοινωνία μέσω του θεάτρου και του δράματος. Ειδικότερα αναφορικά με τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία The project Εισαγωγή ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και διδασκαλία Στόχοι Να κατανοήσετε τις έννοιες της κοινωνικοπολιτισμικής ετερότητας και ένταξης στο χώρο της

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις ΠΡΟΛΟΓΟΣ Οι δυσκολίες μάθησης των παιδιών συνεχίζουν να απασχολούν όλους όσοι ασχολούνται με την ανάπτυξη των παιδιών και με την εκπαίδευση. Τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, μέσα στην τάξη τους, βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016

ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016 ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016 ΣΚΟΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Βασικός σκοπός ήταν η απόκτηση νέων και εμβάθυνση ήδη γνωστών τεχνικών για την πρόληψη της μαθητικής διαρροής.

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Εργασία

Μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Εργασία Μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Εργασία Εισαγωγικό Μήνυμα Καλώς ήλθατε στο εξ αποστάσεως πρόγραμμα «Μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Εργασία». Αποστολή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Κοινωνική Εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Ανάγνωση ιστοριών και παραμυθιών. Ευφημία Τάφα

Ανάγνωση ιστοριών και παραμυθιών. Ευφημία Τάφα Ανάγνωση ιστοριών και παραμυθιών Ευφημία Τάφα Παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχή έκβαση της ανάγνωσης μιας ιστορίας Χρονική στιγμή της ανάγνωσης (πότε) Το είδος του κειμένου (τι) Η «γωνιά» της τάξης

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία

Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία 1. Εισαγωγή 2. Τύποι 3. Ασκήσεις Γρηγοριάδης Ιωάννης Φυσική Η φυσική αποτελεί πεδίο στο οποίο μπορούν να διαπρέψουν οι μαθητές με δυσλεξία καθώς η ιδιαιτερότητα τους, τους

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά πλαίσια στο νηπιαγωγείο. Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου

Μαθησιακά πλαίσια στο νηπιαγωγείο. Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου Μαθησιακά πλαίσια στο νηπιαγωγείο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου http://repository.edulll.gr/edulll/handle/10795/1947 Η μάθηση είναι συνεχής Τα παιδιά μαθαίνουν με διάφορους τρόπους, σε διάφορα πλαίσια.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ»

ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ» ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ» Δρ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΙΩΤΣΙΔΗ (PhD, MSc, MA) Κλινικός & Συμβουλευτικός Ψυχολόγος 1 ΔΟΜΗ ΔΙΑΛΕΞΗΣ Ορισμοί, οφέλη,

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση

Μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση Μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση Εισαγωγικό Μήνυμα Καλωσορίσατε στο εξ αποστάσεως Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Δημόσια Διοίκηση. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε

Διαβάστε περισσότερα

Συνδιαλλακτική Ανάλυση (Transactional Analysis - T.A.)

Συνδιαλλακτική Ανάλυση (Transactional Analysis - T.A.) Συνδιαλλακτική Ανάλυση (Transactional Analysis - T.A.) "Οι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη απ'άλλο τίποτα, παρά μόνον από άλλους ανθρώπους ικανούς να τους προσέξουν, πράγμα σπάνιο, πολύ δύσκολο, πρόκειται σχεδόν...

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Αναπτύσσομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Γιατί είναι απαραίτητη η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτισμός και ψυχοπαθολογία

Πολιτισμός και ψυχοπαθολογία Πολιτισμός και ψυχοπαθολογία Ο πολιτισμός ως αιτιολογικός παράγοντας ψυχοπαθολογίας Ερευνητικά δεδομένα DSM-IV-TR Διαπολιτισμική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία Πολιτισμική διακύμανση ψυχικών διαταραχών

Διαβάστε περισσότερα

5 η Διδακτική Ενότητα Οι βασικές αρχές και η σημασία της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού στην περίπτωση των τουριστικών επιχειρήσεων

5 η Διδακτική Ενότητα Οι βασικές αρχές και η σημασία της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού στην περίπτωση των τουριστικών επιχειρήσεων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Πρόγραμμα επικαιροποίησης γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ στην οργάνωση, διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στην προώθηση τουριστικών προορισμών 5 η Διδακτική Ενότητα Οι βασικές αρχές και

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις

Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις 30 Μαρτίου 2015 Εισηγητής : B.Αϊβαζίδης MSc, PhDc Χαρακτηριστικά του σημερινού εργασιακού περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ. Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών koutsouris@aua.gr

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ. Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών koutsouris@aua.gr ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών koutsouris@aua.gr Ενδογενής ανάπτυξη αξιοποίηση των τοπικών πόρων τοπικός προσδιορισμός των αναπτυξιακών προοπτικών - στόχων τοπικός

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη θετικής αυτό-εικόνας Εισαγωγή Ορισμοί Αυτό-αντίληψη Αυτό-εκτίμηση Μηχανισμοί ενίσχυσης και προστασίας της αυτό-εκτίμησης

Η ανάπτυξη θετικής αυτό-εικόνας Εισαγωγή Ορισμοί Αυτό-αντίληψη Αυτό-εκτίμηση Μηχανισμοί ενίσχυσης και προστασίας της αυτό-εκτίμησης Η ανάπτυξη θετικής αυτό-εικόνας Εισαγωγή Ο εαυτός ως αντικείμενο συνειδητής σκέψης αποτελεί κεντρικό θέμα διερεύνησης από διάφορους επιστημονικούς κλάδους. Η άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας και τις

Διαβάστε περισσότερα

Π. Μπενέκου Υπεύθυνη ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Λιβαδειάς

Π. Μπενέκου Υπεύθυνη ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Λιβαδειάς Π. Μπενέκου Υπεύθυνη ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Λιβαδειάς Περιεχόμενα Σχετικά με το Δίκτυο Τι είναι Ποιός συμμετέχει και πώς Για ποιό λόγο Σχετικά με το θέμα του Δικτύου Δια βίου Δεξιότητες Νέες Δεξιότητες για το μέλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τερψιχόρη Γκιόκα Μέλος ΠΟΔ Αττικής Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

«Από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας. Αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες Ζωής & Σταδιοδρομίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη»

«Από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας. Αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες Ζωής & Σταδιοδρομίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ «Από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας. Αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες Ζωής & Σταδιοδρομίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» Νέα δεδομένα στη

Διαβάστε περισσότερα

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας;

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Για τους γονείς και όχι μόνο από το Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Ακουστικός, οπτικός ή μήπως σφαιρικός; Ανακαλύψτε ποιος είναι ο μαθησιακός τύπος του παιδιού σας, δηλαδή με ποιο τρόπο μαθαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000)

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγουν οι επιστήμονες. Είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα που απαιτεί ειδικό ακριβό

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο. Εφηβεία (4596)

Κείμενο. Εφηβεία (4596) Κείμενο Εφηβεία (4596) Η εφηβεία αποτελεί μία μεταβατική περίοδο στη ζωή του ανθρώπου, η οποία αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Κατά τη διάρκειά της, συντελούνται βιολογικές,

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσάρι Το γλωσσάρι του MATURE Ανδραγωγική Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας Δεξιότητες Δέσμευση

Γλωσσάρι Το γλωσσάρι του MATURE Ανδραγωγική Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας Δεξιότητες Δέσμευση Γλωσσάρι Η ομάδα MATURE διαθέτει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση και υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και γνωρίζει ότι τα ζητήματα επικοινωνίας ενδέχεται να προκαλέσουν σύγχυση. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Νικολέττα Ιωάννου Λειτουργός Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Νικολέττα Ιωάννου Λειτουργός Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Νικολέττα Ιωάννου Λειτουργός Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού 2 ο Π α γ κ ύ π ρ ι ο Σ υ ν έ δ ρ ι ο, 29 Ν ο ε μ β ρ ί ο υ 2 0 1 4, Λ ε μ ε σ ό ς Βασικά ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία. Εκπαίδευση Επιμορφωτών. ΠΑΚΕ ΕργΦΕΤΠ/ΠΤΔΕ/ΠΑ

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία. Εκπαίδευση Επιμορφωτών. ΠΑΚΕ ΕργΦΕΤΠ/ΠΤΔΕ/ΠΑ Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία Εκπαίδευση Επιμορφωτών ΠΑΚΕ ΕργΦΕΤΠ/ΠΤΔΕ/ΠΑ Ενότητα 7 Μεθοδολογία Επιμόρφωσης Εκπαίδευση Ενηλίκων Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική ανάπτυξη

Επαγγελματική ανάπτυξη Επαγγελματική ανάπτυξη ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Τομέας Ψυχολογίας Πανεπιστήμιο Αθηνών ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ: Δέσποινα Σιδηροπούλου-Δημακάκου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα