Διαχείριση Έργων. Εμμανουηλίδου Μαρία. Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας Καρδίτσα, 2014

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διαχείριση Έργων. Εμμανουηλίδου Μαρία. Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας Καρδίτσα, 2014"

Transcript

1 Διαχείριση Έργων Εμμανουηλίδου Μαρία Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας

2 Στόχοι Σεμιναρίου Η εξοικείωση με τις βασικές έννοιες των έργων και της διαχείρισης έργων. Η ανάδειξη των πιθανών προβλημάτων των έργων και η αναγκαιότητα διαχείρισης έργων. Η κατανόηση των πολυδιάστατων επιπτώσεων που έχουν τα έργα στο περιβάλλον που εκτελούνται. Η παρουσίαση ενδεικτικά μίας τεχνικής διαχείρισης έργων.

3 Τι είναι έργο; (1) Βασικές έννοιες «Ένα Έργο (Project) είναι μία «προσωρινή προσπάθεια που αναλαμβάνεται για τη δημιουργία ενός μοναδικού προϊόντος ή υπηρεσίας» A Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK Guide), 3 rd Edition, Project Management Institute (PMI), 2004

4 Τι είναι έργο; (2) Βασικές έννοιες Προσωρινό σημαίνει ότι κάθε έργο έχει συγκεκριμένη αρχή και τέλος. Το τέλος επέρχεται όταν επιτευχθούν οι στόχοι του έργου ή όταν είναι φανερό ότι αυτοί οι στόχοι δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθούν ή όταν η ανάγκη για έργο δεν υφίσταται πια οπότε και το έργο τερματίζεται

5 Τι είναι έργο; (3) Βασικές έννοιες Μοναδικότητα σημαίνει για παράδειγμα ότι ενώ έχουν κτισθεί πολλές χιλιάδες κτίρια γραφείων, κάθε ένα όμως είναι διαφορετικό διαφορετικός ιδιοκτήτης διαφορετική αρχιτεκτονική διαφορετική τοποθεσία διαφορετικοί εργολάβοι

6 Τι είναι έργο; (4) Βασικές έννοιες Τα έργα συνήθως εγκρίνονται ως αποτέλεσμα ενός ή περισσοτέρων στρατηγικών παραγόντων, όπως: μία κοινωνική ανάγκη (π.χ. φαρμακευτική εταιρία εκπονεί ερευνητικό έργο για την ανάπτυξη ιατρικού σκευάσματος), μία απαίτηση της αγοράς (π.χ. εταιρία πετρελαίου εγκρίνει την ανέγερση διυλιστηρίου για χρόνια έλλειψη βενζίνης),

7 Τι είναι έργο; (5) Βασικές έννοιες Τα έργα συνήθως εγκρίνονται ως αποτέλεσμα ενός ή περισσοτέρων στρατηγικών παραγόντων, όπως: ενός αιτήματος πελάτη (π.χ. εταιρία παραγωγής ηλεκτρισμού κατασκευάζει νέο υποσταθμό για βιομηχανικό πάρκο), μία τεχνολογική εξέλιξη (π.χ. εταιρία λογισμικού εγκρίνει νέο έργο ανάπτυξης μίας νέας γενιάς βιντεοπαιχνιδιών).

8 Τι είναι έργο; (6)

9 Τι είναι έργο; (7)

10 Τι είναι έργο; (8)

11 Τι είναι έργο; (9)

12 Τι είναι έργο; (10)

13 Τι είναι έργο; (11) Βασικές έννοιες Επίσης, τα Έργα, έχοντας συγκεκριμένο αντικείμενο (scope), χαρακτηρίζονται από μεταβλητές, όπως: Χρόνος Κόστος Ποιότητα υλοποίησης Κίνδυνοι (risks) Συμβάσεις Εργολάβοι, κ.α.

14 Τι είναι έργο; (12) Βασικές έννοιες Επομένως, τα έργα μοιάζουν με τις καθημερινές λειτουργίες στο ότι και τα δύο εκτελούνται από ανθρώπους, δεσμεύονται από περιορισμένους πόρους και σχεδιάζονται, εκτελούνται και ελέγχονται. Τα έργα διαφέρουν από τις λειτουργίες στο ότι οι λειτουργίες είναι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες, ενώ τα έργα είναι προσωρινά και μοναδικά.

15 Τι είναι έργο; (13) Βασικές έννοιες Άρα έργο είναι η ανακαίνιση μίας κατοικίας, η διεξαγωγή ενός σεμιναρίου αλλά έργο δεν είναι η καθημερινή γυμναστική, η εισαγωγή εγγράφων στο πρωτόκολλο, κλπ.

16 Τα βασικά Προβλήματα ενός Έργου (1) Τι όμως μπορεί να πάει στραβά σε ένα Έργο;;; Τα πάντα!!!!!!

17 Τα βασικά Προβλήματα ενός Έργου (2) Ασαφές Περιεχόμενο: είτε οι στόχοι του έργου δεν είναι σαφώς καθορισμένοι, είτε τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν διαφορετική άποψη για το τι προσπαθεί να πετύχει το έργο, είτε δεν έχουν οριστεί οι κατάλληλοι μηχανισμοί παρακολούθησης και διαχείρισης αλλαγών...

18 Τα βασικά Προβλήματα ενός Έργου (3) Ελλιπής Σχεδιασμός: λόγω πραγματικών δυσκολιών, όπως π.χ. η πίεση του χρόνου ή η έλλειψη των απαραίτητων γνώσεων, λόγω διαδικαστικών προβλημάτων, όπως π.χ. μη-ρεαλιστικές υποσχέσεις ή έλλειψη συνεργασίας με το τεχνικό τμήμα

19 Τα βασικά Προβλήματα ενός Έργου (4) Περιορισμένοι Πόροι: είτε ανθρώπινων, είτε φυσικών, είτε χρηματικών

20 Τα βασικά Προβλήματα ενός Έργου (5) Αναποτελεσματική Επικοινωνία: είτε ενδοεταιρική, είτε εντός της ομάδας έργου, είτε με τον πελάτη, είτε με τους εργολάβους, είτε με τους προμηθευτές

21 Τα βασικά Προβλήματα ενός Έργου (6) Διοικητική Υποστήριξη: χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη από τη Διοίκηση η προτεραιότητα του έργου υποβαθμίζεται οι πόροι μειώνονται οι απαιτήσεις του αγνοούνται η επίδοση του δεν παρακολουθείται από κανέναν

22 Τι είναι διαχείριση έργου; (1) Βασικές έννοιες «Διαχείριση Έργων είναι όλες οι προσπάθειες που κάνουμε χρησιμοποιώντας κατάλληλες τεχνικές και μεθοδολογίες για να πετύχουμε τους στόχους του Έργου που έχουν τεθεί» Project Management, A Managerial Approach, 6 th Edition, J.R. Meredith, S.J. Mantel, Jr. J. Wiley & Sons, 2006

23 Τι είναι διαχείριση έργου; (2) Βασικές έννοιες Ή «Διαχείριση Έργων είναι η εφαρμογή γνώσεων, ικανοτήτων, εργαλείων και τεχνικών στις δραστηριότητες ενός Έργου, προκειμένου να επιτευχθούν οι απαιτήσεις του Έργου»

24 Τι είναι διαχείριση έργου; (3) Βασικές έννοιες Η διαχείριση ενός έργου περιλαμβάνει: Τον προσδιορισμό των απαιτήσεων. Τον καθορισμό σαφών και επιτεύξιμων στόχων. Την εξισορρόπηση των ανταγωνιστικών αιτημάτων για ποιότητα, χρόνο και κόστος. Την προσαρμογή των προδιαγραφών και σχεδίων στις διαφορετικές ανάγκες και προσδοκίες.

25 Τι είναι διαχείριση έργου; (4) Βασικές έννοιες Τα ανταγωνιστικά αιτήματα που παρουσιάζονται κατά την υλοποίηση του έργου ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Τι παραδίδουμε; ΧΡΟΝΟΣ Πώς δημιουργούμε τα παραδοτέα; Πόσο χρόνο μας παίρνει να τα δημιουργούμε; ΚΟΣΤΟΣ Ποιοι χρειάζονται για την ολοκλήρωση του έργου; Τι ποσότητα απαιτείται; Πόσο θα κοστίσουν; ΚΙΝΔΥΝΟΙ Πόσο σίγουροι είμαστε ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε το έργο; ΠΟΙΟΤΗΤΑ Με βάση ποιο πρότυπο θα αναπτυχθεί το παραδοτέο; Πόσο καλό πρέπει να είναι;

26 Τι είναι διαχείριση έργου; (5) Βασικές έννοιες Με βάση τα ανταγωνιστικά αιτήματα, επομένως ένα έργο δεν κρίνεται, τουλάχιστον από την εκτελούσα εταιρία, μόνο από το αποτέλεσμα, αλλά και από το κατά πόσο υπήρξαν: υπερβάσεις κόστους, υπερβάσεις χρόνου, συμβιβασμοί ποιότητας, δυσλειτουργίες, παράπονα από την ομάδα έργου.

27 Γιατί χρειαζόμαστε τη διαχείριση έργου; (1) Η κούνια Τι υποσχέθηκε το τμήμα Μάρκετινγκ;

28 Γιατί χρειαζόμαστε τη διαχείριση έργου; (2) Η κούνια Τι ενέκρινε η Διοίκηση;

29 Γιατί χρειαζόμαστε τη διαχείριση έργου; (3) Η κούνια Τι σχεδίασαν οι Μηχανικοί;

30 Γιατί χρειαζόμαστε τη διαχείριση έργου; (4) Η κούνια Τι κατασκευάστηκε;

31 Γιατί χρειαζόμαστε τη διαχείριση έργου; (5) Η κούνια Τι εγκαταστάθηκε στον πελάτη;

32 Γιατί χρειαζόμαστε τη διαχείριση έργου; (6) Η κούνια Τι ήθελε αρχικά ο πελάτης;

33 Συμμέτοχοι του Έργου (1) Οι συμμέτοχοι του έργου (project stakeholders) είναι τα άτομα/οργανισμοί που εμπλέκονται ενεργά σε αυτό ή των οποίων τα συμφέροντα μπορεί να επηρεασθούν από την εκτέλεση του έργου.

34 Συμμέτοχοι του Έργου (2) Η ομάδα διαχείρισης του έργου πρέπει: να προσδιορίσει τους συμμέτοχους, να καθορίσει τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες τους και όσο είναι δυνατόν να διαχειριστεί τις αντιδράσεις τους.

35 Συμμέτοχοι του Έργου (3) Οι συμμέτοχοι μπορεί να έχουν θετική ή αρνητική επίδραση σε ένα έργο. η επιχειρηματική ηγεσία μίας κοινότητας που θα ωφεληθεί από ένα έργο βιομηχανικής επέκτασης, αποτελεί θετικό συμμέτοχο, οραματιζόμενη οικονομικά οφέλη για την κοινότητα, όμως οι περιβαλλοντικές ομάδες μπορεί να είναι αρνητικοί συμμέτοχοι, αντιλαμβανόμενοι το έργο ως επιβλαβές για το περιβάλλον.

36 Συμμέτοχοι του Έργου (4) Οι κύριοι συμμέτοχοι σε κάθε έργο είναι: Ο διευθυντής του έργου, δηλαδή το άτομο που είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση του έργου. Ο φορέας υλοποίησης του έργου, δηλαδή η επιχείρηση που εμπλέκεται αμεσότερα με την εκτέλεση του έργου. Τα μέλη της ομάδας έργου, δηλαδή το σύνολο των ατόμων που εκτελεί τις εργασίες του έργου.

37 Συμμέτοχοι του Έργου (5) Οι κύριοι συμμέτοχοι σε κάθε έργο είναι: Η ομάδα διοίκησης του έργου, δηλαδή τα μέλη της ομάδας έργου που εμπλέκονται άμεσα στις δραστηριότητες διοίκησης. Ο χορηγός, δηλαδή το άτομο ή η ομάδα που παρέχει τους οικονομικούς πόρους, σε μετρητά ή σε είδος, για το έργο. Οι επηρεαστές, δηλαδή τα άτομα ή οι ομάδες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την πορεία του έργου.

38 Συμμέτοχοι του Έργου (6) Οι κύριοι συμμέτοχοι σε κάθε έργο είναι: Ο πελάτης/χρήστης, δηλαδή το άτομο ή οργανισμός που θα χρησιμοποιήσει το προϊόν του έργου. Για παράδειγμα, οι χρήστες ενός νέου φαρμάκου μπορεί να περιλαμβάνουν τους γιατρούς που το συνταγογραφούν, τους ασθενείς που το χρησιμοποιούν και τους ασφαλιστές που πληρώνουν γι αυτό.

39 Συμμέτοχοι του Έργου (7) Άλλες κατηγορίες συμμετόχων μπορεί να είναι οι ιδιοκτήτες, οι επενδυτές, οι προμηθευτές, οι εργολάβοι, μέλη της ομάδας και οι οικογένειες τους, κυβερνητικοί οργανισμοί, μέσα μαζικής ενημέρωσης, πολίτες, κ.α. Η δυσκολία με τις διαφορετικές ομάδες συμμετόχων είναι η διαχείριση των προσδοκιών τους, καθώς συχνά αυτές οι ομάδες έχουν διαφορετικούς ή αλληλοσυγκρουόμενους στόχους!!!

40 Συμμέτοχοι του Έργου (8) Αλληλοσυγκρουόμενοι στόχοι!!! Για παράδειγμα: Ο διευθυντής ενός τμήματος που έχει ζητήσει ένα νέο πληροφοριακό σύστημα διοίκησης μπορεί να επιθυμεί χαμηλό κόστος ο αρχιτέκτονας του συστήματος να δίνει έμφαση στην τεχνική αρτιότητα ενώ ο εργολάβος προγραμματισμού να ενδιαφέρεται για τη μεγιστοποίηση του κέρδους του.

41 Συμμέτοχοι του Έργου (9) Αλληλοσυγκρουόμενοι στόχοι!!! Για παράδειγμα: Ο κύριος ενός κτηματολογικού έργου μπορεί να εστιάζει στην έγκαιρη ολοκλήρωση το τοπικό κυβερνητικό κλιμάκιο να επιθυμεί τη μεγιστοποίηση των εσόδων από φόρους μία περιβαλλοντική ομάδα την ελαχιστοποίηση των επιδράσεων στο περιβάλλον και οι κάτοικοι στις γειτονικές περιοχές να ελπίζουν ότι μπορούν να πετύχουν τη μεταφορά του έργου αλλού!!!

42 Κύκλος Ζωής του Έργου (1) Για τον καλύτερο έλεγχο του έργου, αυτό χωρίζεται σε υποενότητες που λέγονται «Φάσεις». Κάθε Φάση αποτελείται από ένα σύνολο εργασιών, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλη σχέση μεταξύ τους αλλά και κάποιο βαθμό ανεξαρτησίας από άλλες. Το έργο ανέγερσης ενός κτιρίου μπορεί να αποτελείται από τις φάσεις μελέτες, εκσκαφή, θεμελίωση, τοιχοποιία, φινίρισμα, παράδοση

43 Κύκλος Ζωής του Έργου (2) Κάθε Φάση χαρακτηρίζεται από την ολοκλήρωση κάποιων επιμέρους στόχων, η οποία καταλήγει σε προδιαγραφές, ενδιάμεσα προϊόντα, συμπεράσματα τα οποία καλούνται Παραδοτέα (deliverables). Τα Παραδοτέα λέγονται και Σημεία Ελέγχου, καθώς δίνουν τη δυνατότητα να διαπιστωθεί αν το έργο εξελίσσεται σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. ο προϋπολογισμός του έργου αποτελεί ένα παραδοτέο της φάσης του σχεδιασμού

44 Κύκλος Ζωής του Έργου (3) Το σύνολο των φάσεων ενός έργου, ονομάζεται Κύκλος Ζωής του Έργου (Project Life Cycle).

45 Κύκλος Ζωής του Έργου (4) Οι Φάσεις ενός έργου είναι: 1. Σύλληψη ή Ορισμός του έργου (έναρξη ζωής) Καθορισμός του έργου (ποιο θα γίνει;) Μελέτη σκοπιμότητας (γιατί να γίνει;) Στρατηγική οργάνωσης (πώς θα γίνει;)

46 Κύκλος Ζωής του Έργου (5) Οι Φάσεις ενός έργου είναι: 2. Σχεδιασμός της διαδικασίας του έργου Μελέτη και προκαταρκτικές εργασίες Ανάλυση πόρων Επίλυση διαφορών Σε αυτή τη φάση διαμορφώνεται το κόστος του έργου, ενώ λάθη σε αυτή τη φάση δημιουργούν προβλήματα σε όλο το έργο.

47 Κύκλος Ζωής του Έργου (6) Οι Φάσεις ενός έργου είναι: 3. Εκτέλεση και παράδοση του έργου Εκτέλεση είναι η έναρξη υλοποίησης των εργασιών και παρακολούθηση της εξέλιξης αυτών, σε σχέση με τη μελέτη. Αναπροσαρμογή του πλάνου, αν χρειαστεί. Παράδοση είναι η εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων και η αποδοχή του προϊόντος από το πελάτη.

48 Κύκλος Ζωής του Έργου (7) Οι Φάσεις ενός έργου είναι: 4. Ανάπτυξη της διαδικασίας του έργου Βελτίωση του προϊόντος και των διαδικασιών, με αξιοποίηση της εμπειρίας που αποκτήθηκε από το έργο.

49 Κύκλος Ζωής του Έργου (8) Ο τρόπος διάκρισης των Φάσεων σε ένα έργο και ο αριθμός τους καθορίζονται υποκειμενικά και εξαρτώνται από το αντικείμενο του έργου, την οργάνωση παραγωγής, τον τρόπο ανάθεσης, κ.α.

50 Οικονομική Προσέγγιση του Έργου (1) Η εκτίμηση αλλά και η διαχείριση του κόστους αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, τόσο για την ανάληψη του έργου, όσο και για την επιτυχή ολοκλήρωση του. Κόστος του έργου αποτελούν οι δαπάνες που γίνονται και αφορούν το έργο. Περιλαμβάνει το κόστος των πόρων και υπηρεσιών (αμοιβές προσωπικού, εξοπλισμός, αναλώσιμα, κεφάλαια, κ.α.) που συμβάλλουν στην ολοκλήρωση του έργου.

51 Οικονομική Προσέγγιση του Έργου (2) Οι κοστολογικές εκτιμήσεις ποικίλουν ανάλογα με τη φάση του έργου (κύκλος ζωής) Στάδιο πρώτης επαφής: κατά προσέγγιση αποτίμηση των οικονομικών παραμέτρων, πρώιμες εκτιμήσεις (π.χ τάξη μεγέθους κόστους).

52 Οικονομική Προσέγγιση του Έργου (3) Οι κοστολογικές εκτιμήσεις ποικίλουν ανάλογα με τη φάση του έργου (κύκλος ζωής) Στάδιο κατάρτισης οικονομικής προσφοράς: μεγαλύτερη προσέγγιση και στρογγυλοποίηση προς τα πάνω, για να καλυφθούν τυχόν απρόοπτα. Στάδιο ολοκλήρωσης σχεδιασμού: λεπτομερή εκτίμηση και κοστολόγηση προς τα κάτω, αφού οι συμβάσεις με προμηθευτές και εργολάβους επιδιώκονται σε χαμηλότερες τιμές.

53 Οικονομική Προσέγγιση του Έργου (4) Οι κοστολογικές εκτιμήσεις ποικίλουν ανάλογα με την αμεσότητα ως προς το έργο Άμεσο κόστος: δαπάνες αποκλειστικά για το έργο. Έμμεσο κόστος: δεν αφορά συγκεκριμένα κάποια λειτουργία του έργου αλλά το επιβαρύνει (π.χ. ΔΕΗ, ενοίκιο, λειτουργικά έξοδα, κ.α.) και εμφανίζεται στους προϋπολογισμούς σαν Γενικά Έξοδα.

54 Οικονομική Προσέγγιση του Έργου (5) Η ακρίβεια των κοστολογικών εκτιμήσεων εξαρτάται από: τον χρόνο που διαθέτει κανείς για να τις κάνει, τις διαθέσιμες πληροφορίες, τις χρησιμοποιούμενες τεχνικές, τη γνώση και την εμπειρία, τις προδιαγραφές του έργου, το επίπεδο της επικινδυνότητας του έργου, τη συνολική θεώρηση της εργασίας.

55 Οικονομική Προσέγγιση του Έργου (6) Παράγοντες που επηρεάζουν τις εκτιμήσεις του κόστους Όσο μεθοδικά και αν γίνεται η εκτίμηση του κόστους ενός έργου, πολλά μπορούν να συμβούν και να προκαλέσουν οικονομικές απώλειες.

56 Οικονομική Προσέγγιση του Έργου (7) Παράγοντες που επηρεάζουν τις εκτιμήσεις του κόστους Α. Γενικές αιτίες: Υποτίμηση της απαιτούμενης εργασίας. Επανάληψη ή πρόσθετη εργασία εξ αιτίας σφαλμάτων σχεδιασμού ή κατασκευαστικών λαθών. Απώλεια εργασίας εξ αιτίας απεργιών, καιρικών συνθηκών, καθυστερήσεων και βλαβών. Καθυστερήσεις λόγω μειωμένης απόδοσης.

57 Οικονομική Προσέγγιση του Έργου (8) Παράγοντες που επηρεάζουν τις εκτιμήσεις του κόστους Για τους λόγους αυτούς, πρέπει στον προϋπολογισμό να προβλέπεται ένα ποσοστό για την κάλυψη των οικονομικών απωλειών. Το ποσοστό αυτό εξαρτάται από: Το είδος του έργου, Την ικανότητα της εταιρίας και την εμπειρία, Τον βαθμό κινδύνου και αβεβαιότητας.

58 Οικονομική Προσέγγιση του Έργου (9) Παράγοντες που επηρεάζουν τις εκτιμήσεις του κόστους Β. Πληθωρισμός: Είναι η ποσοστιαία μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών μίας οικονομίας μέσα σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αφορά συνήθως μακροχρόνια έργα, λόγω αύξησης τιμών εργασίας, υλικών και εξοπλισμού. Γ. Νομισματικές μεταβολές: Στις περιπτώσεις που η πληρωμή του έργου γίνεται σε διαφορετικό νόμισμα.

59 Χρονική Προσέγγιση του Έργου (1) Ένα έργο είναι ένα σύνολο από δραστηριότητες, δηλαδή εργασίες που απαιτούν χρόνο (και χρήμα, προσωπικό, κλπ) για να υλοποιηθούν. Οι δραστηριότητες είναι λογικά εξαρτημένες μεταξύ τους, δηλαδή μερικές από αυτές μπορούν να ξεκινήσουν μόνο όταν έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες άλλες.

60 Χρονική Προσέγγιση του Έργου (2) Βασικός σκοπός του σχεδιασμού ενός έργου είναι: ο προσδιορισμός των δραστηριοτήτων που το αποτελούν, ο καθορισμός των σχέσεων αλληλεξάρτησης μεταξύ των δραστηριοτήτων αυτών και η γραφική απεικόνιση της πορείας του έργου.

61 Χρονική Προσέγγιση του Έργου (3) Οι τεχνικές που βασίζονται σε σχεδιαγράμματα προτιμώνται γιατί επιτρέπουν την σφαιρική εικόνα των δραστηριοτήτων του έργου, φέρνουν σε επαφή τη μία δραστηριότητα με την άλλη και εξηγούν τις χρονικές σχέσεις. Πιο συχνά χρησιμοποιούμενες τεχνικές: 1. Διαγράμματα GANTT 2. Τοξωτά δίκτυα

62 Χρονική Προσέγγιση του Έργου (4) Διαγράμματα GANTT Κατασκευάζεται με: α. έναν οριζόντιο άξονα, που αντιπροσωπεύει τη συνολική χρονική έκταση του έργου, που χωρίζεται σε διαστήματα (π.χ. ημέρες, εβδομάδες, μήνες) και β. έναν κάθετο άξονα που αντιπροσωπεύει τις εργασίες που αποτελούν το έργο. Η χρονική διάρκεια της κάθε δραστηριότητας παριστάνεται με μία οριζόντια ευθεία γραμμή

63 Χρονική Προσέγγιση του Έργου (5) Διαγράμματα GANTT Άξονας Υ: δραστηριότητες Άξονα Χ: Χρόνος Οριζόντια ράβδος: δραστηριότητας χρονική διάρκεια Ο χρόνος μετριέται από τα αριστερά προς τα δεξιά Οι δραστηριότητες διατάσσονται από πάνω προς τα κάτω, σύμφωνα με τη σειρά πραγματοποίησης

64 Χρονική Προσέγγιση του Έργου (6) Διαγράμματα GANTT Παράδειγμα: Εκτέλεση χωματουργικών εργασιών Δραστηριότητα Χρόνος Ημερομηνία έναρξης 1/1 Εγκατάσταση εργοταξίου 1/1 28/2 Υποβολή μελετών 1/2 28/2 Διάνοιξη βοηθητικών οδών 1/2-31/8 Εκσκαφή σκαμμάτων για ΟΚΩ 1/3 30/9 Τοποθέτηση ΟΚΩ 1/4 31/10 Επανεπίχωση 1/5 31/10 Αποκατάσταση με ασφαλτικό 1/6 30/11 Τοποθέτηση καλωδίων τηλεφώνου 1/9 31/10 Pillar τηλεφωνοδότησης 1/9 30/11 Απομάκρυνση εργοταξίου 1/11 31/12

65 Χρονική Προσέγγιση του Έργου (7) Διαγράμματα GANTT

66 Χρονική Προσέγγιση του Έργου (8) Τοξωτά Δίκτυα Η διαδικασία προϋποθέτει τον εντοπισμό των δραστηριοτήτων, τον καθορισμό της σειράς τους και την εκτίμηση του χρόνου για κάθε μία δραστηριότητα. Ο κωδικός και η χρονική διάρκεια της δραστηριότητας επισημαίνονται πάνω από το βέλος το οποίο την απεικονίζει στο δίκτυο. Το βέλος έχει κατεύθυνση από αριστερά προς τα δεξιά και δείχνει την ακολουθία των δραστηριοτήτων.

67 Χρονική Προσέγγιση του Έργου (9) Για παράδειγμα, Τοξωτά Δίκτυα έχουμε 2 δραστηριότητες, την Α και την Β η Β δεν μπορεί να ξεκινήσει αν δεν έχει ολοκληρωθεί η Α ο χρόνος για την Α είναι 5 μέρες και για την Β είναι 7 μέρες

68 Χρονική Προσέγγιση του Έργου (10) Για παράδειγμα, Τοξωτά Δίκτυα 1 Α (5 μέρες) 2 Β (7 ημέρες) 3

69 Χρονική Προσέγγιση του Έργου (11) Τοξωτά Δίκτυα Απαγορεύονται οι κυκλικές διαδρομές!!! 1 2 Α Β Γ 3

70 Χρονική Προσέγγιση του Έργου (12) Τοξωτά Δίκτυα Οι δραστηριότητες μπορούν να εκτελούνται ταυτόχρονα 2 Α 1 Β 3

71 Χρονική Προσέγγιση του Έργου (13) Τοξωτά Δίκτυα Δύο δραστηριότητες δεν μπορούν να έχουν τα ίδια γεγονότα σαν αρχή και τέλος!!!! 1 Α 2 Β

72 Εργαλεία Διαχείρισης Έργων (1) Δομή Ανάλυσης Εργασιών (WBS) Η αποτελεσματική Διαχείριση Έργου υλοποιείται με τη βοήθεια μιας σειράς εργαλείων και τεχνικών. Τα εργαλεία αυτά συμπεριλαμβάνουν: τη Δομή Ανάλυσης Εργασιών (Work Breakdown Structure ή WBS), τα διαγράμματα Δικτύου (ADM, PDM) τα διαγράμματα GANTT, τις μεθόδους CPM και PERT, την τεχνική Earned Value, κλπ.

73 Εργαλεία Διαχείρισης Έργων (2) Δομή Ανάλυσης Εργασιών (WBS) Η Δομή Ανάλυσης Εργασιών (Work Breakdown Structure ή WBS), είναι ίσως το βασικότερο εργαλείο της Διαχείρισης Έργων αφού σε αυτό μπορεί να στηριχθεί: ο Σχεδιασμός, η Παρακολούθηση και ο Έλεγχος του Έργου.

74 Εργαλεία Διαχείρισης Έργων (3) Δομή Ανάλυσης Εργασιών (WBS) Το Work Breakdown Structure (WBS) είναι ένα γράφημα, το οποίο απεικονίζει την ιεραρχία των απαιτούμενων εργασιών ενός έργου. Project A Deriverable A.1 Deliverable A.2 Deliverable A.3 Work Package A1.1 Work Package A1.2 Work Package A1.3 Work Package A2.1 Work Package A2.2 Work Package A2.3 Component A3.1 Work Package A3.1.1 Work Package A3.1.2 Work Package A3.2

75 Εργαλεία Διαχείρισης Έργων (4) Δομή Ανάλυσης Εργασιών (WBS) Με το WBS, όλες οι δραστηριότητες του έργου εντάσσονται σε κάποιο Πακέτο Εργασίας (Work Package). Τα ενδιάμεσα συστατικά στοιχεία (Components) δεν περιέχουν δραστηριότητες, και υπάρχουν για να ομαδοποιούν τα απαιτούμενα πακέτα εργασιών. Κάθε ενδιάμεσο συστατικό στοιχείο (component) πρέπει να παράγει κάποιο συγκεκριμένο προϊόν ή αποτέλεσμα (deliverable).

76 Εργαλεία Διαχείρισης Έργων (5) Δομή Ανάλυσης Εργασιών (WBS) Γάμος Υλικά Υπηρεσίες Χώροι Ρούχα Νυφικό Κουστούμι Προσκλήσεις Επιλογή Αποστολή Catering Μουσική Λίστα Γάμου Ντοκουμέντα Φωτογράφος Βίντεο Εκκλησία Δεξίωση Bachelor Party

77 Εργαλεία Διαχείρισης Έργων (6) Δομή Ανάλυσης Εργασιών (WBS) Η ανάλυση του έργου μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, εκτός από την ανάλυση ανά παραδοτέα: Φάσεις του έργου (π.χ. σχεδιασμός, υλοποίηση, έλεγχος, παράδοση), Εμπλεκόμενα τμήματα (π.χ. μάρκετινγκ, τεχνικό, πληροφορική, οικονομικό, συντήρηση), Γεωγραφικές περιοχές (π.χ. Βόρεια, Κεντρική, Νότια Ελλάδα για ένα πανελλαδικό έργο).

78 Εργαλεία Διαχείρισης Έργων (7) Δομή Ανάλυσης Εργασιών (WBS) Κάθε κόμβος του WBS (Component ή Work Package) χαρακτηρίζεται από έναν κωδικό (π.χ. WP2.1), που επιτρέπει την εύκολη αναγνώριση. Επίσης, σε κάθε κόμβο μπορεί να απεικονιστεί η απαιτούμενη εργασία σε ανθρωποημέρες και το απαιτούμενο κόστος. Κωδικός Όνομα κόμβου WBS Εργασία Κόστος

79 Εργαλεία Διαχείρισης Έργων (8) Δομή Ανάλυσης Εργασιών (WBS) Για τη λεπτομερή περιγραφή του WBS χρησιμοποιείται ένα ξεχωριστό έγγραφο, το οποίο ονομάζεται λεξικό WBS. Το λεξικό WBS θα περιγραφεί όλα τα Work Packages, περιέχοντας για καθένα: Κωδικό, Όνομα, Υπεύθυνο, Περιγραφή, Εκτίμηση Απαιτούμενης Εργασίας, Εκτίμηση Απαιτούμενου Κόστους, Παραδοτέα, Ορόσημα, Απαιτούμενους Πόρους, Προθεσμίες, Περιορισμούς, κ.α.

80 Εργαλεία Διαχείρισης Έργων (9) Δομή Ανάλυσης Εργασιών (WBS) Τονίζεται ότι στο WBS: Δεν υπάρχει χρονική διάσταση, δλδ η θέση του κάθε WBS δεν σχετίζεται με τη χρονική σειρά με την οποία υλοποιείται, Δεν υπάρχουν αλληλεξαρτήσεις ή λογική αλληλουχία, δλδ κάποιο πακέτο εργασιών μπορεί να αρχίσει εάν δεν έχουν τελειώσει κάποια άλλα. Δεν θα πρέπει να υπάρχει επικάλυψη μεταξύ των πακέτων, δλδ οι ίδιες δραστηριότητες να απεικονίζονται σε 2 πακέτα.

81 Εργαλεία Διαχείρισης Έργων (10) Δομή Ανάλυσης Εργασιών (WBS) Επίσης, στο ερώτημα πόσα επίπεδα θα πρέπει να έχει το WBS, η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να έχει τόσα επίπεδα και τόσα πακέτα εργασιών, όσα θα μας επιτρέπουν την αξιόπιστη εκτίμηση της απαιτούμενης εργασίας και κόστους. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι, η χρονική διάρκεια των δραστηριοτήτων κάθε πακέτου εργασίας θα πρέπει να είναι από 8 μέχρι 80 ώρες (από 1 μέχρι 10 ημέρες).

82 Εργαλεία Διαχείρισης Έργων (11) Δομή Ανάλυσης Εργασιών (WBS) Εκτός από τη δενδρική μορφή, το WBS μπορεί να παρουσιαστεί και με τη μορφή ιεραρχικού πίνακα. Επίπεδο 1 Επίπεδο 2 Επίπεδο 3 Επίπεδο 4 Επίπεδο 5 Deliverable A.1 Component A.1.1 WP A WP A Project A Deliverable A.2 Deliverable A.3 WP A.2.1 WP A.2.2 Component A.3.1 WP A Component A.3.2 Component A WP A WP A

83 Εργαλεία Διαχείρισης Έργων (12) Δομή Ανάλυσης Εργασιών (WBS) Το WBS επιτρέπει μεταξύ άλλων: την ανάλυση του έργου σε όλο και μικρότερα, άρα περισσότερο διαχειρίσιμα και ελέγξιμα κομμάτια, την απεικόνιση του έργου με απλό και εποπτικό τρόπο, τη σύνδεση κάθε παραδοτέου, φάσης, κλπ που σχετίζονται με το έργο με συγκεκριμένα πακέτα εργασίας, και Τον ορισμό υπεύθυνου για κάθε πακέτο.

84 Εργαλεία Διαχείρισης Έργων (13) Δομή Ανάλυσης Εργασιών (WBS) Παράδειγμα: Κατασκευή Οικίας α) Η κατασκευαστική εταιρία ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ Α.Ε. αναλαμβάνει να σχεδιάσει και να κατασκευάσει την κατοικία της κας. Γιάννας Αγγελοπούλου. β) Ο αρχιτέκτονας της εταιρίας ξεκινά το έργο με την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης και την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

85 Εργαλεία Διαχείρισης Έργων (14) Δομή Ανάλυσης Εργασιών (WBS) Παράδειγμα: Κατασκευή Οικίας γ) Στην επόμενη σύσκεψη της εταιρίας, συμμετέχουν οι επικεφαλείς κάθε τμήματος. Ο διαχειριστής του έργου ξεκαθαρίζει τους στόχους για το έργο και το όφελος που θα αποκομίσει η εταιρία από την άρτια υλοποίηση του. Στόχος: Περάτωση κατασκευής κατοικίας για λογαριασμό της κας. Γιάννας Αγγελοπούλου

86 Εργαλεία Διαχείρισης Έργων (15) Δομή Ανάλυσης Εργασιών (WBS) Παράδειγμα: Κατασκευή Οικίας γ) Ο διαχειριστής έργου γνωστοποιεί στα μέλη της ομάδας τις απαιτήσεις της κας. Γιάννας Αγγελοπούλου ως προς την ποιότητα των υλικών και την προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου. Επίσης αναθέτει σε κάθε επικεφαλή τμήματος την περάτωση των σχετικών εργασιών.

87 Εργαλεία Διαχείρισης Έργων (16) Δομή Ανάλυσης Εργασιών (WBS) Παράδειγμα: Κατασκευή Οικίας γ) Αφού όλοι συμφωνήσουν, καθορίζονται οι απαραίτητες εργασίες και οι ομάδες δίνουν μια πρόχειρη εκτίμηση του χρόνου ολοκλήρωσης των επιμέρους εργασιών, δλδ ένα πρόχειρο χρονοδιάγραμμα στο οποίο διακρίνονται οι εξαρτήσεις μεταξύ των ομάδων, π.χ. δεν μπορεί να γίνει εγκατάσταση πατωμάτων χωρίς να έχει ήδη γίνει υδραυλική εγκατάσταση.

88 Εργαλεία Διαχείρισης Έργων (17) Δομή Ανάλυσης Εργασιών (WBS) Παράδειγμα: Κατασκευή Οικίας γ) Επίσης συζητείται ο προϋπολογισμός του έργου και εξετάζονται εναλλακτικοί προμηθευτές. Εν τέλει καταρτίζεται το σχέδιο δράσης που περιγράφει λεπτομερέστερα τις επιμέρους εργασίες και τις εμπλεκόμενες ομάδες.

89 Εργαλεία Διαχείρισης Έργων (18) Δομή Ανάλυσης Εργασιών (WBS) Παράδειγμα: Κατασκευή Οικίας γ) Επιμέρους Στόχοι/Παραδοτέα: Τσιμέντο, Πλαισίωση, Υδραυλικά, Ηλεκτρικά και Σκεπή. Καθένα από αυτά διαιρούνται εκ νέου, έως ότου να είναι απόλυτα ξεκάθαρο τι εργασίες περιλαμβάνει κάθε σημαντικός στόχος.

90 Εργαλεία Διαχείρισης Έργων (19) Δομή Ανάλυσης Εργασιών (WBS) Κατασκευή Οικίας Προετοιμασία Κατασκευή Παράδοση Μελέτες Αρχιτεκτονική Στατική Άδειες Υδραυλικά Στέγη Δάπεδα Πλακάκια Ηλεκτρικά Προετοιμασία Έλεγχος Παράδοση Ετοιμασία Υποβολή Πρίζες Εγκατάσταση

91 Εργαλεία Διαχείρισης Έργων (20) Δομή Ανάλυσης Εργασιών (WBS) Παράδειγμα: Κατασκευή Οικίας δ) Επίσης γίνεται και εκτίμηση κινδύνων: δυσχερής καιρικές συνθήκες που θα καθυστερήσουν το έργο, καθυστέρηση παράδοσης πρώτων υλών, αύξηση κόστους πρώτων υλών, πιθανοί τραυματισμοί.

92 Εργαλεία Διαχείρισης Έργων (21) Δομή Ανάλυσης Εργασιών (WBS) Παράδειγμα: Κατασκευή Οικίας ε) Σε ότι αφορά το κόστος του έργου, στην αρχή συνήθως τίθεται ένα τυπικό κόστος στα κατώτερα επίπεδα του έργου και ανεβαίνουμε τα επίπεδα, αθροίζοντας τα ποσά. Όταν φτάσουμε στην «ρίζα του δέντρου», μπορούμε να δώσουμε το συνολικό κόστος του έργου.

93 Εργαλεία Διαχείρισης Έργων (22) Δομή Ανάλυσης Εργασιών (WBS) Παράδειγμα: Κατασκευή Οικίας Κωδικός Εργασία Κόστος ( ) Τσιμέντο Θεμέλια Σκάλες Υδραυλικά Σωλήνες νερού Σωλήνες αερίου Ηλεκτρικά Καλώδια ρεύματος Πρίζες και διακόπτες Συνολικό έργο

94 Εργαλεία Διαχείρισης Έργων (23) Δομή Ανάλυσης Εργασιών (WBS) Παράδειγμα: Κατασκευή Οικίας στ) Παράλληλα με τη δομή των εργασιών, υπάρχει και η «δομή των υπεύθυνων για κάθε εργασία». Συνήθως, στο πρώτο επίπεδο είναι οι «υπεύθυνοι» και στο δεύτερο επίπεδο οι «εκτελεστές». Στην κορυφή φυσικά, βρίσκεται ο «διευθυντής ή/και διαχειριστής» του έργου.

95 Εργαλεία Διαχείρισης Έργων (24) Δομή Ανάλυσης Εργασιών (WBS) Κατασκευή Οικίας κ. ΜΗΤΣΟΣ Προετοιμασία κ. ΜΕΝΙΟΣ Κατασκευή κ. ΜΑΡΚΟΣ Παράδοση κ. ΛΕΛΟΣ Μελέτες κα. ΦΑΙΗ Αρχιτεκτονική Άδειες κα. ΕΛΕΝΗ Υποβολή Υδραυλικά Στέγη Ηλεκτρικά κ. ΤΑΚΗΣ Πρίζες κ. ΙΓΚΟΡ Προετοιμασία Έλεγχος Παράδοση Εγκατάσταση κ. ΓΙΩΡΓΟΣ

96 Διαχείριση Έργων Και να θυμόμαστε: A Goal Without A Plan Is Just A Wish Antoine de Saint-Exupery

97 Διαχείριση Έργων

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ. Τ Α Ε Ρ Γ Α Λ Ε Ι Α Τ Η ς Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σ Ε Ρ Γ Ω Ν - WBS. ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, PhD.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ. Τ Α Ε Ρ Γ Α Λ Ε Ι Α Τ Η ς Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σ Ε Ρ Γ Ω Ν - WBS. ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, PhD. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ Τ Α Ε Ρ Γ Α Λ Ε Ι Α Τ Η ς Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σ Ε Ρ Γ Ω Ν - WBS ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ PROJECT MANAGEMENT Η αποτελεσματική Διαχείριση Έργων υλοποιείται με την βοήθεια μιας σειράς εργαλείων και

Διαβάστε περισσότερα

Τα Εργαλεία του Project Management: Δομή Ανάλυσης Εργασιών (Work Breakdown Structure, WBS)

Τα Εργαλεία του Project Management: Δομή Ανάλυσης Εργασιών (Work Breakdown Structure, WBS) Τα Εργαλεία του Project Management: Δομή Ανάλυσης Εργασιών (Work Breakdown Structure, WBS) Γιάννης Βιθυνός PMP (yvithynos@criticalpath.gr) Μάιος 2009 Ο Γιάννης Βιθυνός είναι Γενικός Διευθυντής της εταιρείας

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Έργων - Project Management

Διοίκηση Έργων - Project Management Πανεπιστήμιο Αιγαίου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Διοίκηση Έργων - Project Management ΔΙΑΛΕΞΗ 3 η : Φάση 1 Ορισμός του έργου Δρ. Β. Ζεϊμπέκης Επίκουρος Καθηγητής vzeimp@fme.aegean.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΝΙ ΓΛΩΣΣΑΡΙ 23ων ΒΑΣΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ PROJECT MANAGEMENT.

ΜΙΝΙ ΓΛΩΣΣΑΡΙ 23ων ΒΑΣΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ PROJECT MANAGEMENT. ΜΙΝΙ ΓΛΩΣΣΑΡΙ 23ων ΒΑΣΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ PROJECT MANAGEMENT www.dimitrazervaki.com Άδεια Χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή CC BY-NC-SA Αυτή η άδεια επιτρέπει στους άλλους να

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση έργων. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση

Διαχείριση έργων. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Διαχείριση έργων Στόχοι Ερμηνεία των κύριων εργασιών ενός διευθυντή έργου λογισμικού Παρουσίαση της διαχείρισης έργων λογισμικού και περιγραφή των χαρακτηριστικών που τη διακρίνουν Εξέταση του σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 10.2: Εργαλεία χρονοπρογραμματισμού των δραστηριοτήτων.

Εκπαιδευτική Μονάδα 10.2: Εργαλεία χρονοπρογραμματισμού των δραστηριοτήτων. Εκπαιδευτική Μονάδα 10.2: Εργαλεία χρονοπρογραμματισμού των δραστηριοτήτων. Στην προηγούμενη Εκπαιδευτική Μονάδα παρουσιάστηκαν ορισμένα χρήσιμα παραδείγματα διαδεδομένων εργαλείων για τον χρονοπρογραμματισμό

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία του Έργου. Διαχείριση Έργου Κύκλος Ζωής. Μαρίνα Α.Τσιρώνη Πολιτικός Μηχανικός, MSc ΕΔΑ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Θεωρία του Έργου. Διαχείριση Έργου Κύκλος Ζωής. Μαρίνα Α.Τσιρώνη Πολιτικός Μηχανικός, MSc ΕΔΑ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Θεωρία του Έργου Διαχείριση Έργου Κύκλος Ζωής Μαρίνα Α.Τσιρώνη Πολιτικός Μηχανικός, MSc ΕΔΑ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Οκτώβριος 2009 Διαχείριση του Έργου (Project Management) Ορισμοί Κάθε μιά όχι

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ροής Εργασιών Εισαγωγικά

Προγραμματισμός Ροής Εργασιών Εισαγωγικά Προγραμματισμός Ροής Εργασιών Εισαγωγικά «Έργο είναι μία μοναδική δέσμη συντονισμένων δραστηριοτήτων με σαφές σημείο έναρξης και λήξης, οι οποίες αναλαμβάνονται από ένα άτομο ή οργανισμό προκειμένου να

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Έργων Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών

Διοίκηση Έργων Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών Διοίκηση Έργων Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΙΓΚΟΥ Λ Ε Υ Κ Α Δ Α 2 0 1 2 (1/2) Ένα έργο (project) Πληροφορικής είναι ένα σύνολο από δραστηριότητες, δηλαδή εργασίες που η υλοποίηση τους απαιτεί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ Ο Ρ Ι Σ Μ Ο Ι Γ Ε Ν Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ. ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, PhD.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ Ο Ρ Ι Σ Μ Ο Ι Γ Ε Ν Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ. ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, PhD. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ Ο Ρ Ι Σ Μ Ο Ι Γ Ε Ν Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ ΈΝΝΟΙΕΣ ΟΡΙΣΜΟΙ (1) ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ - ΕΡΓΟ Κοινά στοιχεία & διαφορές Διενεργούνται από ανθρώπους (και) μηχανές Διαθέτουν περιορισμένους πόρους

Διαβάστε περισσότερα

3. Διαχείριση Εύρους Στόχοι Εύρος Δομή Εργασιών Πακέτα Εργασίας. Σύνοψη

3. Διαχείριση Εύρους Στόχοι Εύρος Δομή Εργασιών Πακέτα Εργασίας. Σύνοψη 3. Διαχείριση Εύρους Στόχοι Εύρος Δομή Εργασιών Πακέτα Εργασίας Σύνοψη 1. Διατύπωση στόχων του Οι στόχοι του έργου εκφράζουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα που προκύπτουν από τα παραδοτέα του. Βασικοί Στόχοι:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ. Διοίκηση και Προγραμματισμός Έργων

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ. Διοίκηση και Προγραμματισμός Έργων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ Διοίκηση και Προγραμματισμός Έργων ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Βασικές έννοιες 2. Ανάλυση του έργου και διαμόρφωση του δικτύου 3. Επίλυση δικτύου 1 1. Βασικές έννοιες Με τον όρο έργο, εκτός από

Διαβάστε περισσότερα

6. Διαχείριση Έργου. Έκδοση των φοιτητών

6. Διαχείριση Έργου. Έκδοση των φοιτητών 6. Διαχείριση Έργου Έκδοση των φοιτητών Εισαγωγή 1. Η διαδικασία της Διαχείρισης Έργου 2. Διαχείριση κινδύνων Επανεξέταση Ερωτήσεις Αυτοαξιολόγησης Διαχείριση του έργου είναι να βάζεις σαφείς στόχους,

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική ΙΙ ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΣ. Δρ. Β. Βασιλειάδης ΔΙΚΣΕΟ, ΑΤΕΙ Μεσολογγίου

Πληροφορική ΙΙ ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΣ. Δρ. Β. Βασιλειάδης ΔΙΚΣΕΟ, ΑΤΕΙ Μεσολογγίου Πληροφορική ΙΙ ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΣ Δρ. Β. Βασιλειάδης ΔΙΚΣΕΟ, ΑΤΕΙ Μεσολογγίου Τµηµατοποίηση Έργου Ø Κατάτµηση σε φάσεις Ø Καλύτερος έλεγχος Ø Σύνδεση µε λειτουργίες της επιχείρησης Ø Σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Ο επόμενος πίνακας παρουσιάζει τις δραστηριότητες ενός έργου, τις σχέσεις μεταξύ τους, καθώς και τη διάρκειά τους σε εβδομάδες.

Ο επόμενος πίνακας παρουσιάζει τις δραστηριότητες ενός έργου, τις σχέσεις μεταξύ τους, καθώς και τη διάρκειά τους σε εβδομάδες. Το Διάγραμμα Gantt Tο πλέον χρησιμοποιούμενο εργαλείο για το χρονοπρογραμματισμό ενός έργου είναι το διάγραμμα Gantt, το οποίο αναπτύχθηκε από το Η. Grantt. To διάγραμμα Gantt αποτελεί ένα γραμμικό διάγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχομένων

Πίνακας Περιεχομένων Πίνακας Περιεχομένων Πρόλογος...13 Πρόλογος του Συγγραφέα...15 Κεφάλαιο 1: Βασικές Έννοιες της Διοίκησης - Διαχείρισης Έργου...19 1.1 Λειτουργία, Έργο, Πρόγραμμα...19 1.2 Οι Εμπλεκόμενοι στο Έργο...21

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ 1. Διαχείριση έργων Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σημαντική αξιοποίηση της διαχείρισης έργων σαν ένα εργαλείο με το οποίο οι διάφορες επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων. Ενότητα 1: Εισαγωγή στη διαχείριση έργου (ιστορία, πρότυπα, ενοποίηση)

Διαχείριση Έργων. Ενότητα 1: Εισαγωγή στη διαχείριση έργου (ιστορία, πρότυπα, ενοποίηση) Διαχείριση Έργων Ενότητα 1: Εισαγωγή στη διαχείριση έργου (ιστορία, πρότυπα, ενοποίηση) Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Βασικοί ορισμοί Χαρακτηριστικά έργου Κατηγορίες τεχνικών έργων Παράγοντες των έργων Κριτήρια επιτυχίας Κύκλος ζωής του έργου Επιρροή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ - ΙΣΤΟΡΙΑ. Κατερίνα Αδάμ, Μ. Sc., PhD Eπίκουρος Καθηγήτρια

ΕΝΟΤΗΤΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ - ΙΣΤΟΡΙΑ. Κατερίνα Αδάμ, Μ. Sc., PhD Eπίκουρος Καθηγήτρια ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ Τομέας Μεταλλευτικής Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών ΕΝΟΤΗΤΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ - ΙΣΤΟΡΙΑ Κατερίνα Αδάμ, Μ. Sc., PhD Eπίκουρος Καθηγήτρια ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ 2 Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΙΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ Περιεχόμενα Πρόλογος Σημείωμα του συγγραφέα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στη διαχείριση έργου 18 1. Τι είναι έργο; 21 2. Έργο εναντίον γραμμής παραγωγής 23 3. Τύποι έργων 26 4. Τι είναι διαχείριση έργου; 29 5.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 15 Σημείωμα του συγγραφέα... 18 Υποστηρικτικό υλικό... 22

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 15 Σημείωμα του συγγραφέα... 18 Υποστηρικτικό υλικό... 22 Περιεχόμενα Πρόλογος........................................................ 15 Σημείωμα του συγγραφέα............................................ 18 Υποστηρικτικό υλικό................................................

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (ΜΒΑ) Ενότητα 4: Διαχείριση Έργων

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (ΜΒΑ) Ενότητα 4: Διαχείριση Έργων Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (ΜΒΑ) Ενότητα 4: Διαχείριση Έργων Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.)

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Χρόνου & Δίκτυα στη Διοίκηση Έργων. Κηρυττόπουλος Κωνσταντίνος Επ. Καθηγητής ΕΜΠ

Διαχείριση Χρόνου & Δίκτυα στη Διοίκηση Έργων. Κηρυττόπουλος Κωνσταντίνος Επ. Καθηγητής ΕΜΠ Διαχείριση Χρόνου & Δίκτυα στη Διοίκηση Έργων Κηρυττόπουλος Κωνσταντίνος Επ. Καθηγητής ΕΜΠ Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

2. Ανάλυση Ενδιαφερομένων Μερών

2. Ανάλυση Ενδιαφερομένων Μερών 2. Ανάλυση Ενδιαφερομένων Μερών To Περιβάλλον του Έργου Ενδιαφερόμενα Μέρη (Interested Parties or Stakeholders) Άτομα ή Ομάδες Που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την εκτέλεση ή/και για την επιτυχία του έργου

Διαβάστε περισσότερα

2. Ανάλυση Ενδιαφερομένων Μερών

2. Ανάλυση Ενδιαφερομένων Μερών 2. Ανάλυση Ενδιαφερομένων Μερών To Περιβάλλον του Έργου Ενδιαφερόμενα Μέρη (Interested Parties or Stakeholders) Άτομα ή Ομάδες Που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την εκτέλεση ή/και για την επιτυχία του έργου

Διαβάστε περισσότερα

2. Ανάλυση Ενδιαφερομένων Μερών

2. Ανάλυση Ενδιαφερομένων Μερών 2. Ανάλυση Ενδιαφερομένων Μερών To Περιβάλλον του Έργου Ενδιαφερόμενα Μέρη (Interested Parties or Stakeholders) Άτομα ή Ομάδες Που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την εκτέλεση ή/και για την επιτυχία του έργου

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός & Διοίκηση Έργων

Προγραμματισμός & Διοίκηση Έργων Προγραμματισμός & Διοίκηση Έργων Διαγράμματα Gantt Κωνσταντίνος Κηρυττόπουλος Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες,

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων

Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων Ενότητα 1-Το γενικό πλαίσιο της διαχείρισης έργων Δρ. Δημήτριος Τσέλιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.- ΤΕΙ Θεσσαλίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μηχανική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΟ 40 ΤΟΜΟΣ Β ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

ΔΕΟ 40 ΤΟΜΟΣ Β ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΕΟ 40 ΤΟΜΟΣ Β ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Έργο είναι μια ακολουθία μοναδικών, σύνθετων και αλληλοσυσχετιζόμενων δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην επίτευξη κάποιου συγκεκριμένου

Διαβάστε περισσότερα

20/10/2017. Χειμερινό Εξάμηνο,

20/10/2017. Χειμερινό Εξάμηνο, Οργάνωση & Διαχείριση Υπόγειων Έργων-1 η ενότητα ΔΠΜΣ Σχεδιασμός & Κατασκευή Υπόγειων Εργων Κατερίνα Αδάμ, Μ. Sc., Ph.D Aναπληρώτρια Καθηγήτρια, Σχολή ΜΜΜ 20/10/2017 Χειμερινό Εξάμηνο, 2017-2018 1 Οργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 9: Διαχείριση Έργων (1ο Μέρος)

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 9: Διαχείριση Έργων (1ο Μέρος) Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 9: Διαχείριση Έργων (1ο Μέρος) Γρηγόριος Μπεληγιάννης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Σκοποί

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 3 Πρότυπα διαχείρισης έργου 46

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 3 Πρότυπα διαχείρισης έργου 46 Περιεχόμενα Πρόλογος Σημείωμα του συγγραφέα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στη διαχείριση έργου 18 1. Τι είναι έργο; 21 2. Έργο εναντίον γραμμής παραγωγής 23 3. Τύποι έργων 26 4. Τι είναι διαχείριση έργου; 29 5.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Διοίκηση Εργοταξίου

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Διοίκηση Εργοταξίου ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Διοίκηση Εργοταξίου Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας Χρονικός προγραμματισμός κατασκευής τεχνικών έργων. Μέθοδος Gantt, Μέθοδος κρίσιμης όδευσης (CPM). Επίλυση ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων Η πολυπλοκότητα των αποφάσεων Αυξανόμενη πολυπλοκότητα λόγω: Ταχύτητας αλλαγών στο εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης. Έντασης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Rational Unified Process. Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Rational Unified Process. Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Rational Unified Process Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2013 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

«Διαχείριση Έργων στη Δημόσια Διοίκηση» Ενότητα 6: Τεχνικές παρακολούθησης (μέρος 1ο) ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 24η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

«Διαχείριση Έργων στη Δημόσια Διοίκηση» Ενότητα 6: Τεχνικές παρακολούθησης (μέρος 1ο) ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 24η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ «Διαχείριση Έργων στη Δημόσια Διοίκηση» Ενότητα 6: Τεχνικές παρακολούθησης (μέρος 1ο) ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 24η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση κόστους. Κωνσταντίνος Κηρυττόπουλος Βρασίδας Λεώπουλος

Διαχείριση κόστους. Κωνσταντίνος Κηρυττόπουλος Βρασίδας Λεώπουλος Διαχείριση κόστους Κωνσταντίνος Κηρυττόπουλος Βρασίδας Λεώπουλος 1 Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός & Διοίκησης έργων

Προγραμματισμός & Διοίκησης έργων Προγραμματισμός & Διοίκησης έργων Διαχείριση εύρους Κωνσταντίνος Κηρυττόπουλος Βρασίδας Λεώπουλος 1 Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Τελειοφοίτων

Σεμινάριο Τελειοφοίτων Σεμινάριο Τελειοφοίτων Τα έργα γενικώς προχωράνε γρήγορα μέχρι να φτάσουν στο 90%. Εκεί μπορεί να παραμείνουν «κολλημένα» για πάντα. Όταν όλα πηγαίνουν καλά, κάτι θα πάει στραβά. Όταν τα πράγματα δεν μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ Απεικόνιση της σχέσης(θετική, αρνητική, απροσδιόριστη) δύο μεταβλητών. Παραδείγματα σχέσεων. Παράδειγμα

Α. ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ Απεικόνιση της σχέσης(θετική, αρνητική, απροσδιόριστη) δύο μεταβλητών. Παραδείγματα σχέσεων. Παράδειγμα Α. ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ Απεικόνιση της σχέσης(θετική, αρνητική, απροσδιόριστη) δύο μεταβλητών. Παραδείγματα σχέσεων Παράδειγμα Μας δίνονται τα παρακάτω δεδομένα που αντιπροσωπεύουν τις τιμές πίεσης σε ατμόσφαιρες

Διαβάστε περισσότερα

Τµ. Διοίκησης Επιχειρήσεων/Μεσολόγγι ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας ΤΜΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ

Τµ. Διοίκησης Επιχειρήσεων/Μεσολόγγι ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας ΤΜΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ Τµ. Διοίκησης Επιχειρήσεων/Μεσολόγγι ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας ΤΜΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ Πλάνο έργου Εργαλείο ελέγχου για την πορεία του έργου. Περιγραφή έργου Απαιτήσεις Τµηµατοποίηση έργου Χρονο-προγραµµατισµός έργου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΖΗΤΗΣΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΝΟΥΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση έργων. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση

Διαχείριση έργων. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Διαχείριση έργων Στόχοι Ερμηνεία των κύριων εργασιών ενός διευθυντή έργου λογισμικού Παρουσίαση της διαχείρισης έργων λογισμικού και περιγραφή των χαρακτηριστικών που τη διακρίνουν Εξέταση του σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

Τµ. Διοίκησης Επιχειρήσεων/Μεσολόγγι ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας. Διαχείριση Έργων Πληροφορικής. Διάλεξη 1: Βασικές Έννοιες Έργου

Τµ. Διοίκησης Επιχειρήσεων/Μεσολόγγι ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας. Διαχείριση Έργων Πληροφορικής. Διάλεξη 1: Βασικές Έννοιες Έργου Τµ. Διοίκησης Επιχειρήσεων/Μεσολόγγι ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διάλεξη 1: Βασικές Έννοιες Έργου Πληροφορίες για το µάθηµα Διαλέξεις: κάθε Δευτέρα 13:00-15:00 Ιστότοπος στο eclass:

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΟΛΥΠΛΟΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Θέμα: ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΟΛΥΠΛΟΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Πάτρας) Διεύθυνση: Μεγάλου Αλεξάνδρου 1, 263 34 ΠΑΤΡΑ Τηλ.: 2610 369051, Φαξ: 2610 396184, TECHNOLOGICAL EDUCATIONAL INSTITUTE

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχομένων

Πίνακας Περιεχομένων Πίνακας Περιεχομένων Πρόλογος...13 Κεφάλαιο 1 ο : Η Ανάπτυξη Συστημάτων ως Έργο...17 1.1 Λειτουργία, Έργο, Πρόγραμμα...17 1.2 Οι Εμπλεκόμενοι στο Έργο...19 1.3 Πόροι και Υπηρεσίες...21 1.4 Αντικείμενο,

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές και εμπορικές στέγες

Φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές και εμπορικές στέγες Φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές και εμπορικές στέγες Νέες προοπτικές με την Phoenix Solar Μεγάλες στέγες, μεγάλες δυνατότητες Η τεχνογνωσία μας είναι το μυστικό της επιτυχίας σας Βλέπουμε τις στέγες με άλλη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΕΡΓΩΝ. Διάλεξη 1 η Εισαγωγικές έννοιες και ορισμοί Δημήτρης Τσέλιος

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΕΡΓΩΝ. Διάλεξη 1 η Εισαγωγικές έννοιες και ορισμοί Δημήτρης Τσέλιος ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΕΡΓΩΝ Διάλεξη 1 η Εισαγωγικές έννοιες και ορισμοί Δημήτρης Τσέλιος Συχνές ερωτήσεις ενός διαχειριστή έργων Γιατί υλοποιούμε αυτό το έργο; Τι υποτίθεται ότι θα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Διεξαγωγή Πειραμάτων

Σχεδιασμός και Διεξαγωγή Πειραμάτων Σχεδιασμός και Διεξαγωγή Πειραμάτων Πρώτο στάδιο: λειτουργικοί ορισμοί της ανεξάρτητης και της εξαρτημένης μεταβλητής Επιλογή της ανεξάρτητης μεταβλητής Επιλέγουμε μια ανεξάρτητη μεταβλητή (ΑΜ), την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Επισκόπηση. Διοίκηση Έργων Πληροφορικής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Μεσολόγγι)

Γενική Επισκόπηση. Διοίκηση Έργων Πληροφορικής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Μεσολόγγι) Γενική Επισκόπηση Διοίκηση Έργων Πληροφορικής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Μεσολόγγι) Έργο Ø «Ένα προσωρινό εγχείρημα που στοχεύει στη δημιουργία ενός μοναδικού προϊόντος, υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση έργων. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 5

Διαχείριση έργων. I. Sommerville 2006 Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Κεφ. 5 Διαχείριση έργων Στόχοι Ερμηνεία των κύριων εργασιών ενός διευθυντή έργου λογισμικού Παρουσίαση της διαχείρισης έργων λογισμικού και περιγραφή των χαρακτηριστικών που τη διακρίνουν Εξέταση του σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Έργων Πληροφορικής. Διάλεξη 7 η : Ανάθεση σε Ανθρώπινο Δυναµικό

Διοίκηση Έργων Πληροφορικής. Διάλεξη 7 η : Ανάθεση σε Ανθρώπινο Δυναµικό Διοίκηση Έργων Πληροφορικής Διάλεξη 7 η : Ανάθεση σε Ανθρώπινο Δυναµικό Μήνας και Ανθρωποµήνας Υπάρχουν tasks στα οποία δεν μπορούμε να μειώσουμε τη διάρκεια αν προσθέσουμε πολλά άτομα σε αυτό. Για παράδειγμα:

Διαβάστε περισσότερα

«Διαχείριση χρόνου-δίκτυα» στη Διοίκηση Έργων

«Διαχείριση χρόνου-δίκτυα» στη Διοίκηση Έργων «Διαχείριση χρόνου-δίκτυα» στη Διοίκηση Έργων Κηρυττόπουλος Κωνσταντίνος PhD, Dipl. Eng., PMP Η αναφορά σε αυτές τις διαφάνειες είναι: Κηρυττόπουλος, Κ. 2013, Διαχείριση χρόνου:, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο 1. Γενικά για την επιχείρηση Η επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων

Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων Ενότητα 3- Σχεδιασμός του φυσικού αντικειμένου του έργου Δρ. Δημήτριος Τσέλιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.- ΤΕΙ Θεσσαλίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A. Η Δέσμευση της Διοίκησης...3. Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4. Εταιρικές Αξίες Ομίλου ΤΙΤΑΝ...

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A. Η Δέσμευση της Διοίκησης...3. Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4. Εταιρικές Αξίες Ομίλου ΤΙΤΑΝ... «ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ & ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΜΙΛΟΥ ΤΙΤΑΝ» Μάιος 2008 1 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A Η Δέσμευση της Διοίκησης......3 Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4 Εταιρικές Αξίες Ομίλου

Διαβάστε περισσότερα

Εκπόνηση σχεδίων. 1a. Διαδικασία Εκκίνησης (Project Initiation) Επιχειρηματικό σχέδιο έργου (Project Business Case)

Εκπόνηση σχεδίων. 1a. Διαδικασία Εκκίνησης (Project Initiation) Επιχειρηματικό σχέδιο έργου (Project Business Case) 1a. Διαδικασία Εκκίνησης (Project Initiation) Εκπόνηση σχεδίων Επιχειρηματικό σχέδιο έργου (Project Business Case) Καταστατικό Έργου (Project Charter) Επιχειρηματικό σχέδιο του Έργου (Project Business

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. Οικονομοτεχνικές Μελέτες

Περιεχόμενα ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. Οικονομοτεχνικές Μελέτες Περιεχόμενα Πρόλογος...9 Ο Σκοπός αυτού του βιβλίου... 11 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Οικονομοτεχνικές Μελέτες ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Επιχειρηματικότητα και Νέες Επιχειρηματικές ραστηριότητες... 29 1.1 Γενικά...29 1.2 Η υναμική

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός και Επιλογή Συστημάτων

Προγραμματισμός και Επιλογή Συστημάτων Ενότητα 4 Προγραμματισμός και Επιλογή Συστημάτων Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Νίκος Καρακαπιλίδης 4-1 Μαθησιακοί στόχοι Κατανόηση των διαδικασιών προσδιορισμού και επιλογής έργων ανάπτυξης ΠΣ Κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: MASTERPLAN OF THE OLYMPIC GAMES.

ΘΕΜΑ: MASTERPLAN OF THE OLYMPIC GAMES. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΘΕΜΑ: MASTERPLAN OF THE OLYMPIC GAMES. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΤΣΟΥΛΙΔΟΥ ΣΤΕΛΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ. Γιώργος Τζέτζης Αναπ. Καθηγητής ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ. Γιώργος Τζέτζης Αναπ. Καθηγητής ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Γιώργος Τζέτζης Αναπ. Καθηγητής ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ Ο ρόλος της άσκησης για όλους Η άσκηση με την συστηματική καθοδήγηση αποτελεί ουσιαστική κοινωνική επένδυση γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Λογισμικού

Τεχνολογία Λογισμικού Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ Τεχνολογία Λογισμικού 8ο Εξάμηνο 2018 19 Εισαγωγή στη διαχείριση έργων λογισμικού Δρ. Κώστας Σαΐδης saiko@di.uoa.gr A. Διαχείριση έργου γενικά Ορισμοί Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Διοίκηση ΙΙ

Χρηματοοικονομική Διοίκηση ΙΙ Χρηματοοικονομική Διοίκηση ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Ζιώγας Ιώαννης Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

4. Χρονοδιάγραμμα Πόροι και Κόστος

4. Χρονοδιάγραμμα Πόροι και Κόστος 4. Χρονοδιάγραμμα Πόροι και Κόστος Χρονοπρογραμματισμός Το WBS αποτελεί τη βάση του χρονοπρογραμματισμού Ανάλογα με την πολυπλοκότητα και τη δυναμική του έργου ως μέθοδοι χρονοπρογραμματισμού μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Επισκόπηση μοντέλων λήψης αποφάσεων Τεχνικές Μαθηματικού Προγραμματισμού

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Επισκόπηση μοντέλων λήψης αποφάσεων Τεχνικές Μαθηματικού Προγραμματισμού Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Επισκόπηση μοντέλων λήψης αποφάσεων Τεχνικές Μαθηματικού Προγραμματισμού Σημασία μοντέλου Το μοντέλο δημιουργεί μια λογική δομή μέσω της οποίας αποκτούμε μια χρήσιμη άποψη

Διαβάστε περισσότερα

1 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΡ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

1 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΡ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ Διαχείριση Τεχνικών Έργων 1 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΡ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ Βασικές αρχές τεχνικού έργου Σειρά

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Νικόλαος Μυλωνίδης Απρίλιος 2007 1 Η έννοια του Επιχειρηματία Αναλαμβάνει δράση Συνδυάζει καινοτομικά και δημιουργικά τους συντελεστές της παραγωγής Παράγει προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων. Ενότητα 3: Διαχείριση εύρους έργου, δομή ανάλυσης εργασιών, μέθοδος CPM

Διαχείριση Έργων. Ενότητα 3: Διαχείριση εύρους έργου, δομή ανάλυσης εργασιών, μέθοδος CPM Διαχείριση Έργων Ενότητα 3: Διαχείριση εύρους έργου, δομή ανάλυσης εργασιών, μέθοδος CPM Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

5.1. Χωροταξικός Σχεδιασμός Κριτήρια αξιολόγησης Χωροταξικού Σχεδιασμού Δραστηριότητες Χωροταξικού Σχεδιασμού...

5.1. Χωροταξικός Σχεδιασμός Κριτήρια αξιολόγησης Χωροταξικού Σχεδιασμού Δραστηριότητες Χωροταξικού Σχεδιασμού... ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Περιεχόμενα 5.1. Χωροταξικός Σχεδιασμός... 2 5.2. Κριτήρια αξιολόγησης Χωροταξικού Σχεδιασμού... 4 5.3. Δραστηριότητες Χωροταξικού Σχεδιασμού... 5 5.4. Τύποι Χωροταξίας...

Διαβάστε περισσότερα

1 η Άσκηση στο Χρονοπρογραμματισμό Έργων

1 η Άσκηση στο Χρονοπρογραμματισμό Έργων 1 η Άσκηση στο Χρονοπρογραμματισμό Έργων Θεωρείστε ένα έργο που απαιτεί τις δραστηριότητες του Πίνακα 1. Για κάθε δραστηριότητα αναγράφονται οι προαπαιτούμενες δραστηριότητες αν υπάρχουν, και οι εκτιμήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η Έρευνα Μάρκετινγκ ως εργαλείο ανάπτυξης νέων προϊόντων ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Δρ. Ιωάννης Σ. Τουρτούρας Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Δ.Π.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΣ. www.en-come.com

ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΣ. www.en-come.com ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΣ / ΣΎΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΕΝΔΎΣΕΩΝ / ΤΕΧΝΙΚΉ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ / ΒΕΛΤΊΩΣΗ ΑΠΌΔΟΣΗΣ / ΑΞΙΟΠΟΊΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΆΣΕΩΝ GR www.en-come.com ΣΎΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΕΝΔΎΣΕΩΝ ΑΞΙΟΠΟΊΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων. Ενότητα 7: Εκτέλεση, παρακολούθηση και έλεγχος έργου

Διαχείριση Έργων. Ενότητα 7: Εκτέλεση, παρακολούθηση και έλεγχος έργου Διαχείριση Έργων Ενότητα 7: Εκτέλεση, παρακολούθηση και έλεγχος έργου Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.)

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικός Προγραμματισμός & Διαχείριση Εφαρμογών Πολυμέσων. Δημητριάδης Χρήστος ΕΑΠ / ΓΤΠ 61

Οικονομικός Προγραμματισμός & Διαχείριση Εφαρμογών Πολυμέσων. Δημητριάδης Χρήστος ΕΑΠ / ΓΤΠ 61 Οικονομικός Προγραμματισμός & Διαχείριση Εφαρμογών Πολυμέσων Δημητριάδης Χρήστος ΕΑΠ / ΓΤΠ 61 Εισαγωγή Ο οικονομικός προγραμματισμός μιας πολυμεσικής εφαρμογής μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μία μορφή τέχνης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάθημα 4: Ανάλυση Απαιτήσεων Μαρίνος Θεμιστοκλέους Email: mthemist@unipi.gr Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ. 210 414 2723 Ώρες Γραφείου: Δευτέρα 11-12 AM Απαιτήσεις Οι απαιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΑ Παγωτό στο Δρόμο Ent-teach Κεφάλαιο 6 Διαχείριση Έργου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΑ Παγωτό στο Δρόμο Ent-teach Κεφάλαιο 6 Διαχείριση Έργου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΑ Παγωτό στο Δρόμο Ent-teach Κεφάλαιο 6 Διαχείριση Έργου Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Στην εργασία που ακολουθεί, οι μαθητές θα πρέπει να οργανώσουν εβδομάδα πώλησης

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά σημεία διάλεξης. λογιστική. Χρηματοοικονομική λογιστική (ΧΛ) ιοικητική Λογιστική. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.)

Βασικά σημεία διάλεξης. λογιστική. Χρηματοοικονομική λογιστική (ΧΛ) ιοικητική Λογιστική. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) ιοικητική Λογιστική Εισαγωγή στη διοικητική λογιστική Βασικά σημεία διάλεξης Τι είναι η διοικητική λογιστική Ο ρόλος του διοικητικού ού λογιστή Χρηματοοικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Εισαγωγικό εργαστήριο Ευαγγελία Μανιαδή 27 & 28 Φεβρουαρίου 2018 Μάθημα στο eclass Ονομασία: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ - ΕΑΡΙΝΟ 2018 Κωδικός Μαθήματος στο eclass: TP364

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων. Ενότητα 2: Διεργασία και σχέδιο διαχείρισης, κύκλος ζωής και μελέτη σκοπιμότητας έργου

Διαχείριση Έργων. Ενότητα 2: Διεργασία και σχέδιο διαχείρισης, κύκλος ζωής και μελέτη σκοπιμότητας έργου Διαχείριση Έργων Ενότητα 2: Διεργασία και σχέδιο διαχείρισης, κύκλος ζωής και μελέτη σκοπιμότητας έργου Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2: Έννοιες και Ορισμοί

Κεφάλαιο 2: Έννοιες και Ορισμοί ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 Κεφάλαιο 2: Έννοιες και Ορισμοί Η επιτυχία των επιχειρήσεων βασίζεται στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των πελατών για: - Ποιοτικά και αξιόπιστα προϊόντα - Ποιοτικές

Διαβάστε περισσότερα

Σύµβουλοι Μηχανικοί. Λεωφόρος Ηρακλείου 350, Νέα Ιωνία, 3 ος Όροφος. ΤΗΛ: (+30) 211 77 05 100 (10 Γραµµές) FAX: (+30) 211 77 05 200

Σύµβουλοι Μηχανικοί. Λεωφόρος Ηρακλείου 350, Νέα Ιωνία, 3 ος Όροφος. ΤΗΛ: (+30) 211 77 05 100 (10 Γραµµές) FAX: (+30) 211 77 05 200 Σύµβουλοι Μηχανικοί Λεωφόρος Ηρακλείου 350, Νέα Ιωνία, 3 ος Όροφος ΤΗΛ: (+30) 211 77 05 100 (10 Γραµµές) FAX: (+30) 211 77 05 200 www.abec.gr - info@abec.gr Η Athens Business Engineering Consulting-ABEC,

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων

Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων Ενότητα 2-Η αρχική σύλληψη του έργου Δρ. Δημήτριος Τσέλιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.- ΤΕΙ Θεσσαλίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μηχανική Λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ: Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: Κοστολόγηση με βάση τις δραστηριότητες Activity Based Costing (ABC)

ΑΡΘΡΟ: Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: Κοστολόγηση με βάση τις δραστηριότητες Activity Based Costing (ABC) Specisoft ΑΡΘΡΟ: Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: Κοστολόγηση με βάση τις δραστηριότητες Activity Based Costing (ABC) Από Γιώργο Μανουσόπουλο, Οικονομολόγo, Συνεργάτη της Specisoft Επισκεφθείτε

Διαβάστε περισσότερα

02α Διαχείριση Έργων Λογισμικού

02α Διαχείριση Έργων Λογισμικού 02α Διαχείριση Έργων Λογισμικού Τεχνολογία Λογισμικού Σχολή Hλεκτρολόγων Mηχανικών & Mηχανικών Yπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Χειμερινό εξάμηνο 2017 18 Δρ. Κώστας Σαΐδης saiko@di.uoa.gr Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Το Επενδυτικό σχέδιο 3. Βασικές έννοιες και ορισµοί

Το Επενδυτικό σχέδιο 3. Βασικές έννοιες και ορισµοί ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ I Διδάσκων: Δρ. Κ. Αραβώσης Το Επενδυτικό σχέδιο 3. Βασικές έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Εισαγωγικό εργαστήριο Ευαγγελία Μανιαδή Άννα Μαριδάκη 07 & 08 Μαρτίου 2017 Μάθημα στο eclass Ονομασία: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ - ΕΑΡΙΝΟ 2017 Κωδικός Μαθήματος στο eclass:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ

ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ Εργασία στην Ενότητα Πληροφορική-Πολυμέσα του ΜΠΣ «Γραφικές Τέχνες Πολυμέσα» του ΕΑΠ Μ. Μαργαριτόπουλος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Σκοπός παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

σύστημα κατασκευής οικοδομών Οικίες Νέων Εποχών

σύστημα κατασκευής οικοδομών Οικίες Νέων Εποχών σύστημα κατασκευής οικοδομών Οικίες Νέων Εποχών επιλογή σχεδίου στάδια κατασκευής 2 Ο χώρος ανέγερσης διαμορφώνεται με όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε εκσκαφές, επιχωματώσεις κ.λπ. μέχρι το στάδιο κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

Τα Οικονομικά. 6.1 Θεωρητικό πλαίσιο

Τα Οικονομικά. 6.1 Θεωρητικό πλαίσιο 6 Τα Οικονομικά 6.1 Θεωρητικό πλαίσιο Τα οικονομικά του Δημόσιου Τομέα ρυθμίζονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό κάθε έτους, στον οποίο προβλέπονται τα έσοδα από την φορολογία και υπολογίζονται τα ποσά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ βάφοντας το σαλόνι Ent-teach Kεφάλαιο 6 Διαχείριση Έργου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ βάφοντας το σαλόνι Ent-teach Kεφάλαιο 6 Διαχείριση Έργου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ βάφοντας το σαλόνι Ent-teach Kεφάλαιο 6 Διαχείριση Έργου Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Εσύ μαζί με 3 φίλους σου αποφασίζετε να βάψετε το καθιστικό. Για να μπορέσετε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη διοίκηση έργων. Κωνσταντίνος Κηρυττόπουλος Βρασίδας Λεώπουλος

Εισαγωγή στη διοίκηση έργων. Κωνσταντίνος Κηρυττόπουλος Βρασίδας Λεώπουλος Εισαγωγή στη διοίκηση έργων Κωνσταντίνος Κηρυττόπουλος Βρασίδας Λεώπουλος 1 Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας (ΠΕΚΑΤΕ)

Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας (ΠΕΚΑΤΕ) Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας (ΠΕΚΑΤΕ) 1 Να μπορεί ο μαθητής να εφαρμόζει τον επιστημονικό τρόπο έρευνας. Να κατακτήσει αυτή την ικανότητα συμμετέχοντας

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος Κρισίμου Δρόμου (Critical Path Method) Κηρυττόπουλος Κωνσταντίνος Επ. Καθηγητής ΕΜΠ

Μέθοδος Κρισίμου Δρόμου (Critical Path Method) Κηρυττόπουλος Κωνσταντίνος Επ. Καθηγητής ΕΜΠ Μέθοδος Κρισίμου Δρόμου (Critical Path Method) Κηρυττόπουλος Κωνσταντίνος Επ. Καθηγητής ΕΜΠ Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδική Ανάπτυξη Δικτυακής Υποδομής. Παρουσίαση στην ημερίδα για Σύγχρονες τάσεις στις Τηλεπικοινωνίες και Τεχνολογίες Αιχμής

Μεθοδική Ανάπτυξη Δικτυακής Υποδομής. Παρουσίαση στην ημερίδα για Σύγχρονες τάσεις στις Τηλεπικοινωνίες και Τεχνολογίες Αιχμής Μεθοδική Ανάπτυξη Δικτυακής Υποδομής Παρουσίαση στην ημερίδα για Σύγχρονες τάσεις στις Τηλεπικοινωνίες και Τεχνολογίες Αιχμής 14-01-2006 1 Περιεχόμενα Η ανάγκη για μεθοδικό σχεδιασμό δικτύων Μία δομημένη

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Τεχνικών Έργων

ιαχείριση Τεχνικών Έργων ιαχείριση Τεχνικών Έργων 6 Ο Μ Α Θ Η Μ Α Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Α Κ Α Τ Α Σ Κ Ε Υ Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ι Κ Ω Ν Ε Ρ Γ Ω Ν Θ Ε Μ Α Τ Α Ε Φ Α Ρ Μ Ο Σ Μ Ε Ν Η Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Η Σ Γ Ι Α Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ο Υ Σ Ρ Λ Ε Ω Ν Ι

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Έργων Κτηματογράφησης

Διοίκηση Έργων Κτηματογράφησης Διοίκηση Έργων Κτηματογράφησης Άρια Ιωαννίδη Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός, ΕΜΠ MSc Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Έργων Υποδομής Διευθύντρια Διεύθυνσης Έργων ΕΚΧΑ Α.Ε. e-mail: aioannid@ktimatologio.gr Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

15. ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΎΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

15. ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΎΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 15. ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΎΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Οικονομική Θεωρία & Ποσοτική Ανάλυση Διδακτική Ενότητα 1: Οικονομική Ανάλυση Σκοπός της συγκεκριμένης διδακτικής ενότητας είναι να αποτυπωθούν οι βασικές αρχές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΔΙΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ» Τίτλος Μαθήματος: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΟΥ (PROJECT MANAGEMENT) Ονοματεπώνυμο Σπουδαστριών: ΔΑΝΑΗ ΛΑΓΟΥΔΑΚΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα