Οι θέσεις των ηγετών για το κλίμα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οι θέσεις των ηγετών για το κλίμα"

Transcript

1 Οι θέσεις των ηγετών για το κλίμα Γερμανία Η Γερμανία σήμερα συνδυάζει μία τεράστια βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την ανικανότητα να εγκαταλείψει τον άνθρακα και φιλόδοξες πολιτικές μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με την επιθυμία να βρει παραθυράκια για τις ρυπογόνες βιομηχανίες. Όπως όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, η Γερμανία έχει δεσμευτεί στον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης των εκπομπών κατά μόλις 20% έως το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του Αυτό είναι μόνο το μισό από το 40% που απαιτείται. Η Γερμανία ωστόσο, έχει αναλάβει στόχο μείωσης κατά 40%. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης αυτής προέρχεται από την κατάρρευση της βιομηχανίας της Ανατολικής Γερμανίας, μετά την πτώση του Τείχους, παρά από την πραγματικά φιλόδοξη στάση της Γερμανικής κυβέρνησης. Χρηματοδότηση Όπως με τους περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες, η Μέρκελ άφησε μόνο ασαφείς ενδείξεις για το τι είναι διατεθειμένη η Γερμανία να πληρώσει στα αναπτυσσόμενα κράτη για να καταπολεμήσουν τις κλιματικές αλλαγές. Η Μέρκελ υποστηρίζει μείωση της αποδάσωσης κατά 2/3 έως το 2020, λιγότερο δηλαδή από όσο απαιτείται. Η Γερμανική θέση δείχνει να αποδέχεται την προστασία των δασών ως μέσο για τη συνέχιση της εγχώριας ρύπανσης, αλλά υποστηρίζει την προστασία των δικαιωμάτων των ιθαγενών. Νομική δομή Η Μέρκελ θέλει να διατηρήσει τη νομικά δεσμευτική δομή του Πρωτοκόλλου του Κιότο σε όποια συμφωνία ακολουθήσει. Θέλει επίσης να διατηρήσει το τρέχον σύστημα συμμόρφωσης, αν και αυτό μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί. Εγχώρια δράση Η Γερμανία έχει εφαρμόσει πολιτικές στις ΑΠΕ, οι οποίες έχουν συμβάλει στη δημιουργία της μεγαλύτερης βιομηχανίας ΑΠΕ στην Ευρώπη. Οι πολιτικές αυτές αναμένεται να συνεχίσουν να ενισχύουν τη θέση της βιομηχανίας παγκοσμίως. Ωστόσο: 28 νέοι ανθρακικοί σταθμοί σχεδιάζονται να κατασκευαστούν. Η νέα κυβέρνηση της Μέρκελ ακύρωσε το σχέδιο κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας, δημιουργώντας ακόμα περισσότερα πυρηνικά απόβλητα. Η Μέρκελ ψήφισε ενάντια σε πιο αυστηρή νομοθεσία για τα αυτοκίνητα στην Ευρώπη.

2 Γαλλία Ο Σαρκοζύ έχει επιχειρήσει πολλές φορές να εξάρει τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια της χώρας του. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι η Γαλλία έχει κάνει ελάχιστα για να προωθήσει τις διεθνείς διαπραγματεύσεις, ενώ στο εσωτερικό της έχει σημειωθεί μικρή μόνο πρόοδος. Αν δεν αναλάβει πιο τολμηρές πρωτοβουλίες στην Κοπεγχάγη, όπου μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παρευρεθεί, ο Σαρκοζύ θα μείνει στην ιστορία ως ο πολιτικός που είπε πολλά για το κλίμα, αλλά δεν έκανε τίποτα. Όπως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Γαλλία έχει δεσμευτεί στον ευρωπαϊκό στόχο της μείωσης των εκπομπών κατά μόλις 20% έως το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του Ο Σαρκοζύ έχει κινηθεί για περισσότερες πλασματικές, αντισταθμιστικές μειώσεις (offsets) εξασθενίζοντας ακόμα περισσότερο τον αναιμικό στόχο της ΕΕ. Χρηματοδότηση Στο θέμα της χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων κρατών, ο Σαρκοζύ έχει επιλέξει να κρύψει το καρότο και να πιάσει το μαστίγιο. Η Γαλλία εξακολουθεί να αρνείται να δώσει στα αναπτυσσόμενα κράτη συγκεκριμένη χρηματική και τεχνολογική υποστήριξη για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Αντίθετα, απειλεί με την επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά σύνορα, αν τα αναπτυσσόμενα κράτη δε συμφωνήσουν να περιορίσουν τις εκπομπές τους. Εξαιτίας του Σαρκοζύ, η Γαλλία είναι ένας από τους βασικούς υπαίτιους για την αποδυνάμωση των ευρωπαϊκών θέσεων για την προστασία των δασών. Ειδικότερα έχει: Αρνηθεί να επιτρέψει στην Ευρώπη να προτείνει ένα συγκεκριμένο ποσό για τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την προστασία των δασών. Δουλέψει σκληρά σε πολιτικό επίπεδο για την ταχεία ενσωμάτωση (πριν το 2020) πιστώσεων (offsets) από την προστασία των δασών (REDD) στην αγορά άνθρακα. Συμβάλει ελάχιστα στην υιοθέτηση προδιαγραφών προστασίας της βιοποικιλότητας, ντόπιων πληθυσμών και τοπικών κοινωνιών στις διαπραγματεύσεις που σχετίζονταν με τη δασική προστασία. Αυτές οι θέσεις είναι τελείως αντίθετες με τις μεγαλόστομες δηλώσεις του Σαρκοζύ και της κυβέρνησής του για την ανάγκη της προστασίας των δασών και της βιοποικιλότητας. Εθνική δράση Οι κακές θέσεις της Γαλλίας σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από την αδυναμία τους να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ενώ η Αγγλία έχει μειώσει τις εκπομπές της κατά 17,4% από το 1990, η Γαλλία έχει μειώσει τις εκπομπές της μόλις κατά 5,3% για την ίδια περίοδο. Αυτή η μείωση έχει περισσότερο σχέση με την οικονομική κατάσταση (οικονομική κρίση, πετρελαϊκές τιμές), παρά με δομικές αλλαγές. Αν και οι κατά κεφαλήν εκπομπές της Γαλλίας είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες της Γερμανίας και της Αγγλίας, θα πρέπει να υπάρξουν θεμελιώδεις αλλαγές για να επιτευχθεί ακόμα

3 μεγαλύτερη μείωση. Η εμμονή της Γαλλίας με την πυρηνική ενέργεια έχει εμποδίσει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας. Λόγω της απουσίας μίας φιλόδοξης πολιτικής που θα θέτει εναλλακτικές στις οδικές μεταφορές, η Γαλλία εξετάζει την κατασκευή δέκα νέων αυτοκινητοδρόμων, όπως και ενός αεροδρομίου. Οι εκπομπές από τις μεταφορές έχουν αυξηθεί κατά 26% από το 1990.

4 Πολωνία Με τον Τούσκ, η Πολωνία έχει επίμονα υπονομεύσει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση μίας προοδευτικής ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα. Στα εσωτερικά της, η Πολωνία παραμένει εθισμένη στον άνθρακα και δυστυχώς ο Τούσκ δε δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να το πετύχει αυτό. Όπως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Γαλλία έχει δεσμευτεί στον ευρωπαϊκό στόχο της μείωσης των εκπομπών κατά μόλις 20% έως το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του Αυτό είναι το μισό από το 40%. Όπως και η Γαλλία, η Πολωνία έχει εργαστεί για περισσότερα offsets κάνοντας τον ευρωπαϊκό στόχο ακόμα λιγότερο πειστικό. Χρηματοδότηση Ο Τούσκ δεν έχει δηλώσει ούτε ένα συγκεκριμένο ποσό που θα πρέπει να εκταμιευτεί από την Πολωνία για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και αντιστέκεται σθεναρά σε οποιαδήποτε σχετική προοδευτική θέση. Ο Τούσκ ζητά το 50% τη μείωση της αποδάσωσης κατά 50% παγκοσμίως έως το 2020, χρειάζεται όμως ολοκληρωτικός τερματισμός. Η Πολωνία έχει εργαστεί για την ενσωμάτωση δασικών πιστώσεων αντί για εγχώρια, πραγματική δράση. Ο Τούσκ θέλει επίσης την προστασία της βιοποικιλότητας, παράλληλα με την προστασία των δασών, αλλά οι προτάσεις του στερούνται τις ασφαλιστικές δικλείδες για να το πετύχει αυτό. Επίσης, ο Τούσκ έχει δηλώσει ότι θέλει να προστατεύσει τα δικαιώματα των ιθαγενών, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα το κάνει αυτό. Επίσης ο Τούσκ: Εργάστηκε κατά της πλήρους δημοπράτησης των εκπομπών και κατάφερε την καθυστέρησή της μέχρι το Η Πολωνική ενεργειακή πολιτική στον άνθρακα, ενώ δείχνει μία εμμονή στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, μία αδόκιμη τεχνολογία η οποία είναι επικίνδυνη, αβέβαιη και ακριβή. Η Πολωνική ενεργειακή πολιτική επίσης προβλέπει την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών. Οι εκπομπές της χώρας στον τομέα των μεταφορών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 68% έως το 2030, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο σχέδιο για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη.

5 Ισπανία Ο Θαπατέρο πήγε στην Κοπεγχάγη για να προωθήσει την ισπανική υποψηφιότητα, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα βρεθεί στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα. Δεν παρευρέθηκε επίσης στις διαπραγματεύσεις της Βαρκελώνης. Όντως, το να μην κάνει τίποτα και να λέει ελάχιστα αυτή τη στιγμή περιγράφει κατάλληλα την ισπανική κλιματική πολιτική. Η στάση της Ισπανίας είναι παρόμοια με αυτήν της Πολωνίας και της Γαλλίας. Χρηματοδότηση Στο θέμα των δεσμεύσεων των ανεπτυγμένων κρατών για τη δημόσια χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων, η ισπανική κυβέρνηση έχει φανεί εξαιρετικά διστακτική να εκφράσει ανοιχτά μία συγκεκριμένη άποψη. Η ανακοίνωση του Ισπανού αντιπροέδρου στην έναρξη των συζητήσεων της Βαρκελώνης, θεωρήθηκαν ένδειξη πολιτικής βούλησης, ήταν όμως εξαιρετικά ασαφής. Επίσης, η Ισπανία δεν έχει πρόταση για τους μηχανισμούς που θα στηρίξουν τη χρηματοδότηση. Η Ισπανία δεν έχει εκφράσει ξεκάθαρες θέσεις για το θέμα της προστασίας των δασών. Νομική δομή Σχετικά με τη νομική δομή της συμφωνίας και παρά το γεγονός ότι ο Θαπατέρο έχει σε ιδιωτικές συζητήσεις παραδεχτεί τη σημασία της διατήρησης της νομικής δομής του Κυότο στη νέα συμφωνία, η Ισπανία δημοσίως ζητά να εγκαταλειφθεί συγκεκριμένα σημεία της. Ζητά ωστόσο τη διατήρηση του νομικά δεσμευτικού χαρακτήρα. Εθνική δράση Η Ισπανία είναι μία από τις πρωτοπόρες χώρες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, οι πρόσφατες πολιτικές και τα μέτρα που υιοθετήθηκαν είχαν ως σκοπό να μπλοκάρουν την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ και να διατηρήσουν τις υπάρχουσες υποδομές στα ορυκτά καύσιμα. Κάποια από τα μέτρα αυτά προέβλεπαν επιπλέον επιδοτήσεις στη βιομηχανία άνθρακα. Η Ισπανία έχει ανακοινώσει πρόγραμμα σταδιακής αλλά εξαιρετικά αργής- κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας. Επιπλέον η Ισπανία: Δε θα εκπληρώσει τους στόχους του Κιότο. Προβλέπει νέες επιδοτήσεις στη βιομηχανία άνθρακα για το 2010 Διαθέτει ελλιπή κλιματική πολιτική.

6 ΗΠΑ Παρά τις ελπίδες, η εκλογή του Προέδρου Ομπάμα δεν ανανέωσε τις συζητήσεις για το κλίμα. Αντίθετα σήμερα η πολιτική του θεωρείται από πολλούς ως εξέλιξη της πολιτικής Μπούς που προσπαθούσε να μπλοκάρει και να εξασθενίσει τις προσπάθειες για μία ισχυρή συμφωνία, καθώς ο Ομπάμα προσπαθεί να ρίξει τον υπόλοιπο κόσμο στο δικό του χαμηλό επίπεδο φιλοδοξίας. Οι ΗΠΑ δεν έχουν φέρει κανένα στόχο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθιστώντας αδύνατο να καλλιεργήσει κλίμα εμπιστοσύνης με τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Επίσης, οι προτάσεις για να εγκαταλείψουν το νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα της συμφωνίας και να τον αντικαταστήσουν με εθνικές, εθελοντικές δράσεις απειλεί να καταστρέψει την ακεραιότητα όποιου στόχου συμφωνηθεί στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Χρηματοδότηση Ο Ομπάμα έχει αποτύχει να βάλει χρήματα στο τραπέζι για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων κρατών στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν και να προσαρμοστούν στις κλιματικές αλλαγές. Κανένας στόχος για τον τερματισμό της αποδάσωσης από τον Ομπάμα. Νομική δομή Η ομάδα του Ομπάμα προσπαθεί να αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο με μία συμφωνία που δε θα είναι νομικά δεσμευτική ακυρώνοντας και καταστρέφοντας δεκαετίες αγώνων για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Εθνική δράση Ο νόμος Boxer Kerry προβλέπει μειώσεις της τάξης του 20% έως το 2020 σε σύγκριση όμως με τα επίπεδα του Επίσης στο πρόγραμμα σταθερότητας περιλαμβάνονται πράσινα μέτρα για την προώθηση των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας (12% επί του πακέτου) Ωστόσο: Η νομοθεσία δεν επιτυγχάνει μείωση μεγαλύτερη από 4% από τα επίπεδα του Η νομοθεσία προσφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στη βιομηχανία ορυκτών. Η νομοθεσία προβλέπει τεράστιες ποσότητες offsets κάτι που σημαίνει ότι το 4% μπορεί να μειωθεί ακόμα παραπάνω.

7 Κίνα Με τον Χου Ζιντάο, η Κίνα έχει αναλάβει ισχυρό ρόλο στις διαπραγματεύσεις ενώ υποστήριξε φιλόδοξα μέτρα στο εσωτερικό της. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για την κινέζικη πολιτική στο θέμα των δασών και τη νομική δομή της συμφωνίας όπως και το συνολικό επίπεδο φιλοδοξίας. Ο Χου είναι πρόθυμος να διασφαλίσει ότι οι εκπομπές της Κίνας θα περιοριστούν σημαντικά σε σύγκριση με το σενάριο αναφοράς, αναλαμβάνοντας ένα φιλόδοξο στόχο βελτίωσης της έντασης άνθρακα με την υποστήριξη όμως των ανεπτυγμένων κρατών. Ωστόσο, δεν έδωσε συγκεκριμένους αριθμούς και δεν είναι ξεκάθαρο αν η Κίνα θα αναλάβει αυτό που υπαγορεύει η επιστήμη (15 30% περιορισμός). Χρηματοδότηση / Αναφορά Ο Χου είναι πρόθυμος να αναφέρει τις εκπομπές της Κίνας για την επόμενη περίοδο δεσμεύσεων, αλλά θα ήταν καλύτερο αν η Κίνα υπέβαλε διετείς απογραφές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για να διασφαλίσει τον περιορισμό των εκπομπών. Ο Χου είναι πρόθυμος να επιτρέψει τη διεθνή επαλήθευση στα μέτρα που λήφθηκαν χάρη στη διεθνή χρηματοδότηση, αλλά ιδανικά θα πρέπει να επιτρέψει διεθνή επαλήθευση και σε μονομερείς δράσεις. Ο Χου δε θέλει πιστώσεις εκπομπών από την καταπολέμηση της αποδάσωσης να προσμετρώνται στις προσπάθειες των ανεπτυγμένων κρατών, κάτι που σημαίνει ότι αυτά θα πρέπει να αναλάβουν πραγματική δράση στο σπίτι τους. Ωστόσο, η στάση της Κίνας στην προστασία της βιοποικιλότητας και των ιθαγενών χρειάζεται βελτίωση. Νομική δομή Η θέση του Χου στα νομικά δεσμευτικά ζητήματα του νέου πρωτοκόλλου δεν είναι αρκετά καλή. Υποστηρίζει μόνο τροποποιήσεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο και μόνο αποφάσεις της Διάσκεψης των Μερών ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Το ρίσκο που κρύβεται είναι ότι οι όποιες υποχρεώσεις αναλάβουν οι ΗΠΑ, ενδέχεται να μην είναι νομικά δεσμευτικές. Εθνική δράση Οι ΑΠΕ στην Κίνα έχουν αναπτυχθεί με φρενήρεις ρυθμούς (η εγκατεστημένη ισχύς της Κίνας διπλασιαζόταν επί τέσσερα χρόνια στη σειρά, ενώ το 2008 η Κίνα εγκαθιστούσε μία ανεμογεννήτρια κάθε δύο ώρες). Η Κίνα επίσης έχει σημειώσει πρόοδο στις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και τα μέτρα που χρειάζονται για να επιτευχθούν οι στόχοι. (Υπάρχουν περιθώρια προόδου) Ωστόσο: Σχεδιάζονται πάρα πολλοί ανθρακικοί σταθμοί. Η τιμή του άνθρακα στην Κίνα μένει πολύ χαμηλή για να συμβάλει στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης.

8 Νότια Αφρική Η Νότια Αφρική έχει υποστηρίξει καλές θέσεις στις διαπραγματεύσεις, τις οποίες έχει ενισχύσει με προοδευτικές εθνικές πολιτικές. Η στάση του προέδρου της, Τζέικομπ Ζούμα, μπορεί να τον κατατάξει σε έναν από τους πραγματικούς ηγέτες για το κλίμα. Ο Πρόεδρος Ζούμα είνια πρόθυμος να επιβάλλει σημαντικούς περιορισμούς στην αύξηση των εκπομπών της χώρας του. Ωστόσο δεν έχει δώσει συγκεκριμένα νούμερα και δεν είναι σαφές αν η Ν. Αφρική θα κάνει αυτό που επιτάσσει η επιστήμη. (15 30% περιορισμός) Χρηματοδότηση / Αναφορά Οι θέσεις της Ν. Αφρικής είναι σχεδόν κοινές με αυτές της Κίνας. Forests Ο Ζούμα δε θέλει οι πιστώσεις εκπομπών από την καταπολέμηση της αποδάσωσης να προσμετρώνται στις προσπάθειες των ανεπτυγμένων κρατών, κάτι που σημαίνει ότι αυτά θα πρέπει να αναλάβουν πραγματική δράση στο σπίτι τους. Οι θέσεις του για την προστασία της βιοποικιλότητας και των δικαιωμάτων των ιθαγενών είναι αρκετά καλές, μπορούν όμως να γίνουν ακόμα καλύτερες. Νομική δομή Ο Ζούμα θέλει να διατηρηθεί η νομική δομή του Πρωτοκόλλου του Κιότο, όπως και οι πενταετείς δεσμευτικές περίοδοι στην επόμενη συμφωνία. Θα ήταν καλό αν ο Ζούμα πίεζε για την ενίσχυση των μηχανισμών συμμόρφωσης. Domestic Action Ο Ζούμα έχει ανακοινώσει εθνικές πολιτικές που επιφέρουν σταθεροποίηση των εκπομπών και απόλυτη μείωση των εκπομπών στη συνέχεια. Επίσης ο Ζούμα, πριμοδοτεί (feed in tariff) τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υπάρχουν σχέδια για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο: Η Ν. Αφρική σχεδιάζει πολλά νέα πυρηνικά εργοστάσια. Υπολογίζει την αποθήκευση άνθρακα. Χρειάζεται πιο φιλόδοξους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση

9 Βραζιλία Με το Λούλα, η Βραζιλία έχει δείξει την πρόθεσή της να καταπολεμήσει την αποδάσωση και να μειώσει τις εκπομπές της. Ωστόσο, επιδέχεται σημαντικών βελτιώσεων σε θέματα αναφοράς, βιοποικιλότητας και προστασίας των ιθαγενών. Ο Λούλα είναι πρόθυμος να περιορίσει την αύξηση των εκπομπών του, μειώνοντας την αποδάσωση του Αμαζονίου κατά 80% έως το 2020, με την υποστήριξη των ανεπτυγμένων κρατών. Πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να περιορίσει την αύξηση κατά 38 42% έως το 2020 σε σύγκριση με το σενάριο αναφοράς. Το νούμερο αυτό είναι θετικό, αλλά ως προς την προστασία του Αμαζονίου είναι ανεπαρκής. Η Βραζιλία έχει τη δυνατότητα και πρέπει να τερματίσει την αποδάσωση έως το Χρηματοδότηση / Αναφορά Ο Λούλα είναι πρόθυμος να αναφέρει τις εκπομπές της Βραζιλίας κάθε πέντε χρόνια. Ωστόσο, οι διετείς απογραφές θα έδειχναν καλύτερα τη μείωση των εκπομπών. Η πιο πρόσφατη απογραφή ρύπων της Βραζιλίας είναι από το 1994, κάτι που σημαίνει ότι τα επίσημα νούμερα της Βραζιλίας δεν υπολογίζουν 15 χρόνια ανάπτυξης και αποδάσωσης. Η θέση της Βραζιλίας θα ήταν εξαιρετικά ενισχυμένη αν παρουσίαζε απογραφή εκπομπών πριν τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης. Ο Λούλα είναι πρόθυμος να επιτρέψει τη διεθνή επαλήθευση στα μέτρα που λήφθηκαν χάρη στη διεθνή χρηματοδότηση, καθώς και την καταγραφή και την παρακολούθηση των εθνικών δράσεων. Οι θέσεις του Λούλα έχουν πολλά κοινά σημεία με αυτές της Κίνας. Νομική δομή Ο Λούλα υποστηρίζει ένα νομικά δεσμευτικό αποτέλεσμα στην Κοπεγχάγη, αλλά θα πρέπει να εργαστεί για δύο νέα πρωτόκολλα: ένα τροποποιημένο πρωτόκολλο του Κιότο και ένα νέο Πρωτόκολλο που προβλέπει δεσμεύσεις για τις ΗΠΑ. Εθνική δράση Το μεγαλύτερο της μείωσης της αποδάσωσης δεν οφείλεται στην κυβερνητική πολιτική. Στην πραγματικόητα οι εθνικές τράπεζες συνεχίζουν να χρηματοδοτούν την καταστροφή των δασών, ενώ τα θέματα της αγροτικής εκμετάλλευσης παραμένουν πρόβλημα. Δεν υπάρχουν νέες δασικές εκτάσεις απόλυτης προστασίας, νέοι αυτοκινητόδρομοι και υδροηλεκτρικά φράγματα κατασκευάζονται μέσα στο δάσος, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δε δίνει ιδιαίτερη σημασία σε άλλες περιοχές αγροτικού ενδιαφέροντος. Ο Λούλα πρέπει να επιβάλλει τους ισχύοντες νόμους και να δημιουργήσει νέες αναπτυξιακές στρατηγικές που δίνουν προστιθέμενη αξία στα εναπομείναντα, άθικτα δάση. Ο Λούλα δεν έχει υιοθετήσει τους στόχους που παρουσιάστηκαν από το δικό του Υπουργείο Περιβάλλοντος, οι οποίοι είναι πιο φιλόδοξοι από τους σημερινούς. Επιπλέον, ο στόχος μείωσης της αποδάσωσης κατά 80% δεν προβλέπει σαφή μέτρα και πολιτικές που πρέπει να

10 υιοθετηθούν για να επιτευχθεί. Αυτό καθιστά αδύνατο για τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει αν ο Λούλα δεσμεύεται πραγματικά να επιτύχει το στόχο ή απλά βγάζει ωραίους λόγους σε διεθνές επίπεδο. Ο Λούλα έχει επιδείξει απαράδεκτες επιδόσεις για την ανάπτυξη ΑΠΕ, άλλων από τα υδροηλεκτρικά φράγματα, παρά το εξαιρετικό δυναμικό της χώρας του. Το ενεργειακό μείγμα της Βραζιλίας, μετακινείται προς τα ορυκτά καύσιμα κατά τη διακυβέρνησή του και ο Λούλα πιέζει εντατικά για την παραγωγή πετρελαίου από τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα. Επιτρέπει επίσης την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών.

11 Ινδία Ο πρωθυπουργός της Ινδίας (Singh) έχει πρόσφατα αναγγείλει μεγάλα έργα ηλιακής ενέργειας για να ενισχυθούν οι ισχυροί στόχοι ενεργειακής αποδοτικότητας. Στις λεπτομέρειες της δασικής προστασίας και τη νομική μορφή μιας συνθήκης, ο πρωθυπουργός της Ινδίας θα μπορούσε να βελτιώσει τη θέση της Ινδίας. Η Ινδία είναι πρόθυμη να περιορίσει τις εκπομπές της σε σύγκριση με το σενάριο αναφοράς μέχρι το 2020 με τη βοήθεια των αναπτυγμένων χωρών, μαζί με συγκεκριμένες μονομερείς ενέργειες. Εντούτοις, δεν διευκρινίζει και δεν δεσμεύεται σε αυτό που η επιστήμη υπαγορεύει (μια μείωση 15% - 30% έναντι του σεναριου αναφοράς). Χρηματοδότηση / Αναφορά Η Ινδία είναι πρόθυμη να υποβάλει έκθεση - απογραφή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Ινδίας δύο φορές στα πέντε έτη, για να επιτρέψει τη διεθνή επαλήθευση στα μέτρα που χρηματοδοτούνται από διεθνή κεφάλαια. Ιδανικά, θα επέτρεπε επίσης τη διεθνή επαλήθευση στις μονομερείς ενέργειες. Η Ινδία δεν θέλει οι πιστώσεις εκπομπών που προκύπτουν από τον περιορισμό της αποδάσωσης να χρησιμοποιούνται από τις αναπτυγμένες χώρες για να εκπληρώσουν τους εθνικούς στόχους τους οι αναπτυγμένες χώρες θα έπρεπε να λάβουν ουσιαστικά μέτρα εντός των συνόρων τους, αντί να χρησιμοποιούν τις εν λόγω πιστώσεις. Η θέση της Ινδίας στην προστασία της βιοποικιλότητας και στα δικαιώματα των ιθαγενών χρειάζονται βελτίωση. Νομική Δομή Η Ινδία θέλει μια νομικά δεσμευτική συμφωνία, αλλά έχει αμφιβολίες ως προς ένα νέο πρωτόκολλο. Θέλει η πολύπλευρη προσέγγιση να παραδώσει μια δίκαιη, φιλόδοξη διαπραγμάτευση. Στο νέο πρωτόκολλο, η Ινδία θέλει να ακολουθηθεί η νομική δομή του πρωτοκόλλου του Κιότο για να επιτευχθεί η νέα συμφωνία. Όμως η θέση αυτή στερείται την ασφάλεια που παρέχουν τα δύο πρωτόκολλα. Εθνική Δράση Η Ινδία έχει εξαγγείλει φιλόδοξα σχέδια για την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από ηλιακή ενέργεια σε 20 GW μέχρι το 2020 και έχει λάβει επίσης φιλόδοξα μέτρα για την εξοικονόμηση, με την υποχρέωση να βελτιωθεί η αποδοτικότητα κατά 5% ετησίως μέχρι το Η Ινδία μένει να αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει αυτούς τους εθνικούς στόχους και δείχνει αρκετά αποφασισμένη να το πράξει.

12 Αγγλία Οι φιλοδοξίες του Brown δε βρήκαν πρόσφορο έδαφος λόγω κάποιων Ευρωπαίων ομολόγων του αλλά και της δικής του αποτυχίας στο εσωτερικό της χώρας. Η αποτυχία του να αναπτύξει τις ΑΠΕ και να εγκαταλείψει τον άνθρακα, τον έχει φέρει σε αντίθεση με τους σύμβουλούς του για το κλίμα. Καθώς, η Ευρώπη έχει διαιρεθεί στο θέμα της χρηματοδότησης, ο Brown δεν έχει προσφέρει τίποτα παραπάνω από λόγια στα αναπτυσσόμενα κράτη. Όπως όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, η Αγγλία έχει δεσμευτεί στον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης των εκπομπών κατά μόλις 20% έως το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του Για την Αγγλία ο στόχος αυτός σημαίνει μείωση κατά 34% έως το 2020, μακριά δηλαδή από τον επιστημονικά τεκμηριωμένο στόχο του 40%. Επιπλέον, μόνο τα ¾ από τις μειώσεις αυτές χρειάζεται να επιτευχθούν στο εσωτερικό της χώρας. Ο Brown πιέζει όμως για ακόμα μεγαλύτερες πλασματικές μειώσεις (offsets), εξασθενίζοντας ακόμα περισσότερο το στόχο αυτό. Χρηματοδότηση / αναφορά Ο Brown ήταν ο πρώτο Ευρωπαίος ηγέτης που πρότεινε συγκεκριμένο ποσό για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών. Τα 100 δις $ που πρότεινε απέχουν από το ποσό που απαιτείται για την αποτελεσματική χρηματοδότηση (140 δις $). Το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνώρισε ότι το κόστος της χρηματοδότησης θα ανέλθει σε 100 δις αλλά, ως μέλος της ΕΕ, ο Brown υποστήριξε μόνο την πρόταση για δημόσια χρηματοδότηση σε παγκόσμιο επίπεδο ύψους δις ετησίως. Από αυτά μόνο ένα μικρό μέρος ( 2 15 δις) πρέπει να καλύψει η ΕΕ. Ο Brown είναι ένας από τους λίγους ηγέτες που λένε τι σημαίνει αυτό για τη χώρα του. Ισχυρίζεται ότι η Αγγλία θα βάλει 1 δις στο τραπέζι, υπό τον όρο όμως μίας διεθνούς συμφωνίας. Ο Brown επίσης είπε ότι θα περιορίσει το ποσό της κλιματικής χρηματοδότησης, που θα μπορούσε να προέλθει από την αναπτυξιακή βοήθεια σε 10%. Αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες δε συμφώνησαν μαζί του και έτσι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η κλιματική χρηματοδότηση δε θα έρθει εις βάρος της αναπτυξιακής βοήθειας. Ως μέρος της ΕΕ, ο Brown έχει δεσμευτεί στη μείωση της αποδάσωσης κατά 50% έως το Η Greenpeace υποστηρίζει τον τερματισμό της απόδασωσης έως το Ο Brown υποστηρίζει την ενσωμάτωση πιστώσεων εκπομπών από τη μείωση της αποδάσωσης στην αγορά άνθρακα, κάτι που θα επηρεάσει την τιμή του άνθρακα και την αποτελεσματικότητα του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ. Επίσης οι θέσεις της ΕΕ, που υποστηρίζει ο Brown, υποβαθμίζουν την προστασία της βιοποικιλότητας και των δικαιωμάτων των ιθαγενών. Νομική δομή Ο Brown έχει υιοθετήσει τη διπλωματική γλώσσα των ΗΠΑ και αναφέρεται σε μία πολιτικά (όχι νομικά) δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη. Οι εκπρόσωποι του Brown συνεχίζουν να υποστηρίζουν κάποια στοιχεία του Κιότο που πρέπει να παραμείνουν το ίδιο ισχυρά, αλλά δυστυχώς έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να τα αποδυναμώσουν προκειμένου να κρατήσουν κοντά τις ΗΠΑ. Ο λόγος για τον οποίο ένα πολιτικά δεσμευτικό αποτέλεσμα είναι ένα κακό αποτέλεσμα είναι ότι οι διαπραγματευτές θα καταλήξουν στις ίδιες διαφωνίες που

13 βλέπουμε σήμερα μόλις αρχίζουν να επεξεργάζονται νομικά κείμενα. Επίσης, οι πολιτικές δεσμεύσεις δεσμεύουν μόνο τις σημερινές κυβερνήσεις και μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Εθνική δράση Το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών έχει αναλάβει μία καλή στρατηγική για να ικανοποιήσει τους δεσμευτικούς στόχους για τις ΑΠΕ και δημιουργεί νέες πολιτικές και μέτρα για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.ωστόσο, η Αγγλία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά διείσδυσης των ΑΠΕ στην Ευρώπη παρά το τεράστιο δυναμικό της. Ο Brown τα έχει καταφέρει ακόμα χειρότερα στην εξοικονόμηση ενέργειας. Μετά την εφαρμογή των σημερινών σχεδίων του έχει μείνει πίσω από πρόγραμμά του και τις δεσμεύσεις του για την καταπολέμηση της υπερκατανάλωσης ενέργειας και την αναδιάρθρωση του κτιριακού τομέα. Ο Υπουργός Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών έχει βάλει φραγμούς στους λιγότερο αποδοτικούς ανθρακικούς σταθμούς και έχει αναγνωρίσει ότι το πρόβλημα των εκπομπών από τους νέους ανθρακικούς σταθμούς πρέπει να αντιμετωπίζεται από την πρώτη μέρα. Ωστόσο, η πρότασή (τουλάχιστον 400 MW CCS, σε κάθε νέο ανθρακικό σταθμό) είναι εξαιρετικά προβληματικός και δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών. Για να πετύχει τους νομικά δεσμευτικούς της στόχους, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από όλους τους ανθρακικούς σταθμούς πρέπει να τερματιστούν στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Η Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές επίσης προτείνει ο ενεργειακός τομέας της Αγγλίας να έχει μηδενικές εκπομπές έως το Ο Brown δεν έχει ακόμα αποδεχτεί αυτήν την πρόταση, ενώ δεν έχει σχετικό πρόγραμμα απόσυρσης των ανθρακικών σταθμών. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες για τα προγράμματα αποθήκευσης άνθρακα που προβλέπουν οι πολιτικές του, με τεράστια κεφάλαια τα οποία συν τοις άλλοις στερούνται οι ΑΠΕ και η εξοικονόμηση ενέργειας

14 Τουβαλού Το διακύβευμα είναι σαφές για τον Πρόεδρο ενός από τα μικρότερα ανεξάρτητα έθνη στον κόσμο, που βρίσκεται περισσότερο από 1000 χλμ μακριά από τα Φίτζι. Με έκταση 26 τ.χλμ και μέσο ύψος λιγότερο από 3 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, το Τουβαλού είναι εξαιρετικά τρωτό στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Εάν δεν γίνει τίποτα για να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, τότε τα οκτώ αυτά νησιά θα είναι απολύτως ακατάλληλα για κατοίκηση μέχρι το 2050, και οι 11 χιλιάδες κάτοικοί τους θα είναι κλιματικοί πρόσφυγες. Επομένως ο Πρόεδρος Lelemia υποβάλλει ισχυρές θέσεις στη διαδικασία της Κοπεγχάγης και ωθεί τους άλλους ηγέτες να λάβουν μέτρα.

ενεργειακή επανάσταση ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ενεργειακή επανάσταση ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ενεργειακή επανάσταση 3 ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Ενεργειακή Επανάσταση Τεχνική έκθεση που δείχνει τον τρόπο με τον οποίον εξασφαλίζεται ενεργειακή επάρκεια παγκοσμίως

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Γ : Αντιμετώπιση

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Γ : Αντιμετώπιση ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Γ : Αντιμετώπιση Οι σημαντικότερες συμφωνίες Τι κάνει η διεθνής κοινότητα για όλα τα προηγούμενα; Οι σημαντικότεροι σταθμοί 1979: Η πρώτη παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα 1988: Ίδρυση

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερωτικό δελτίο Greenpeace Ευρωπαϊκό Πακέτο για την Ενέργεια και διαπραγµατεύσεις στο Πόζναν

Ενηµερωτικό δελτίο Greenpeace Ευρωπαϊκό Πακέτο για την Ενέργεια και διαπραγµατεύσεις στο Πόζναν Αθήνα, 26 Νοεµβρίου 2008 Ενηµερωτικό δελτίο Greenpeace Ευρωπαϊκό Πακέτο για την Ενέργεια και διαπραγµατεύσεις στο Πόζναν Εισαγωγή Τα άτολµα µέτρα που έχουν υιοθετήσει µέχρι σήµερα οι κυβερνήσεις παγκοσµίως

Διαβάστε περισσότερα

σε μια κρίσιμη χρονιά για το κλίμα

σε μια κρίσιμη χρονιά για το κλίμα G8 σε μια κρίσιμη χρονιά για το κλίμα Σύνοψη Αξιολόγησης των Kλιματικών Eπιδόσεων της G8 Οι επιστήμονες προειδοποιούν πιο έντονα από ποτέ ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να είναι πιο δριμείες

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα από τη Φουκουσίμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον!

Μήνυμα από τη Φουκουσίμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον! Μήνυμα από τη Φουκουσίμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον! Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μία βιώσιμη λύση για να αντικατασταθούν οι επικίνδυνοι και πανάκριβοι πυρηνικοί και ανθρακικοί

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι, Ομιλία της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, στο 14 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009 Κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

«1o ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» Αθήνα, 3-4 εκεμβρίου 2009

«1o ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» Αθήνα, 3-4 εκεμβρίου 2009 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΙΗΜΕΡΙ Α «1o ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» Αθήνα, 3-4 εκεμβρίου 2009 «Κλιματική Αλλαγή : ιάσκεψη Κοπεγχάγης, Νομοθετική δέσμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Ενέργεια Κλίμα, Εθνικές ράσεις»

Διαβάστε περισσότερα

Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός: Όραμα βιωσιμότητας για την Ε λλάδα τ ου 2050

Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός: Όραμα βιωσιμότητας για την Ε λλάδα τ ου 2050 Μακροχρόνιος σχεδιασμός: ενεργειακός Όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα Πλαίσιο Το ενεργειακό μίγμα της χώρας να χαρακτηριστεί ιδανικό απέχει από Οιπολιτικέςγιατηνενέργειαδιαχρονικά απέτυχαν Στόχος WWF

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΚΗΝΗ

ΟΡΟΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΚΗΝΗ ΟΡΟΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΚΗΝΗ ΟΡΟΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΚΗΝΗ 1972 - Η Συμφωνία της Στοκχόλμης 1987 - Έκθεση της Επιτροπής Bruntland «Το κοινό μας μέλλον»

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Καταρρίπτοντας τους μύθους Μπορούν οι ΑΠΕ να παρέχουν ενέργεια 24/7;

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Καταρρίπτοντας τους μύθους Μπορούν οι ΑΠΕ να παρέχουν ενέργεια 24/7; Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Καταρρίπτοντας τους μύθους Μπορούν οι ΑΠΕ να παρέχουν ενέργεια 24/7; Φυσικά! Υπάρχουν εφτά διαφορετικές ανανεώσιμες τεχνολογίες που μπορούν να παράγουν ενέργεια: φωτοβολταϊκά,

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Διάσκεψης COP-16 στο Κανκούν

Αποτελέσματα Διάσκεψης COP-16 στο Κανκούν 29 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2010, Κανκούν, Μεξικό 16η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές (COP 16) 6 η Σύνοδος των Μερών του Πρωτοκόλλου του Κυότο (CMP6)

Διαβάστε περισσότερα

13864/18 ΜΜ/γπ 1 ECOMP 1A

13864/18 ΜΜ/γπ 1 ECOMP 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 7 Νοεμβρίου 2018 (OR. en) 13864/18 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 6 Νοεμβρίου 2018 Αποδέκτης: Θέμα: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός. υπό συνθήκες κλιματικής αλλαγής

Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός. υπό συνθήκες κλιματικής αλλαγής Στο αύριο της Ελλάδας: μια καυτή Αθήνα 10-1515 περισσότερες ημέρες καύσωνα 20 περισσότερες νύχτες με θερμοκρασίες άνω των 20 ο C 10% αύξηση των ακραίων 10% αύξηση των ακραίων βροχοπτώσεων Πλαίσιο παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Έντιμε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Έντιμοι κύριοι Υπουργοί. Έντιμοι κύριοι Βουλευτές, Κυρίες και Κύριοι,

Έντιμε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Έντιμοι κύριοι Υπουργοί. Έντιμοι κύριοι Βουλευτές, Κυρίες και Κύριοι, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ AVRUPA KOMİSYONU EUROPEAN COMMISSION ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ KIBRIS TEMSİLCİLİĞİ REPRESENTATION IN CYPRUS Επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Ενεργειακού Γραφείου Πολιτών Χαιρετισμός

Διαβάστε περισσότερα

"Ημερίδα MEdIES για τη θεματική σχολική χρονιά 2009-10: Ενέργεια - Ανανεώσιμες Πηγές & Τοπικές Κοινωνίες. Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2009

Ημερίδα MEdIES για τη θεματική σχολική χρονιά 2009-10: Ενέργεια - Ανανεώσιμες Πηγές & Τοπικές Κοινωνίες. Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2009 "Ημερίδα MEdIES για τη θεματική σχολική χρονιά 2009-10: Ενέργεια - Ανανεώσιμες Πηγές & Τοπικές Κοινωνίες Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2009 ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ, ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΔΕΣΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κοπεγχάγη Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα

Κοπεγχάγη Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα Κοπεγχάγη Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα Τα αιτήματα της Greenpeace Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2009 www.greenpeace.gr Εισαγωγή Καθώς οι κλιματικές αλλαγές καθημερινά διαψεύδουν ακόμα και τα πιο πρόσφατα

Διαβάστε περισσότερα

Εκατομμύρια σε κίνδυνο

Εκατομμύρια σε κίνδυνο Οπλανήτηςφλέγεται Εκατομμύρια σε κίνδυνο Μελέτη Stern και Tufts Η αδράνεια θα επιφέρει απώλειες έως 20% τουπαγκόσμιουαεπ Μόλις 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ για δράσεις αποτροπής Κόστος καταπολέμησης κλιματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2777(RSP) Σχέδιο πρότασης ψηφίσματος Jerzy Buzek, εξ ονόματος της επιτροπής ITRE

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2777(RSP) Σχέδιο πρότασης ψηφίσματος Jerzy Buzek, εξ ονόματος της επιτροπής ITRE ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας 2013/2777(RSP) 4.8.2014 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-16 Jerzy Buzek, εξ ονόματος της επιτροπής ITRE σχετικά με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Θεόδουλος Μεσημέρης Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος 8 Ιουνίου Συμφωνία του Παρισιού Πακέτο για το Κλίμα και την Ενέργεια

Δρ. Θεόδουλος Μεσημέρης Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος 8 Ιουνίου Συμφωνία του Παρισιού Πακέτο για το Κλίμα και την Ενέργεια Δρ. Θεόδουλος Μεσημέρης Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος 8 Ιουνίου 2017 Συμφωνία του Παρισιού Πακέτο για το Κλίμα και την Ενέργεια Περιεχόμενα Συμφωνία Παρισιού (state of play) Στόχοι για την Ευρώπη Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή Επανάσταση 2010: με μια ματιά

Ενεργειακή Επανάσταση 2010: με μια ματιά Ενεργειακή Επανάσταση 2010: με μια ματιά Στοιχεία και αριθμοί Στην παρούσα 3 η έκδοση της Ενεργειακής Επανάστασης παρουσιάζεται ένα πιο φιλόδοξο και προοδευτικό σενάριο σε σχέση με τις προηγούμενες δύο

Διαβάστε περισσότερα

5 σενάρια εξέλιξης του ενεργειακού μοντέλου είναι εφικτός ο περιορισμός του λιγνίτη στο 6% της ηλεκτροπαραγωγής το 2035 και στο 0% το 2050

5 σενάρια εξέλιξης του ενεργειακού μοντέλου είναι εφικτός ο περιορισμός του λιγνίτη στο 6% της ηλεκτροπαραγωγής το 2035 και στο 0% το 2050 Η παρούσα μελέτη διερευνά τις δυνατότητες της Ελλάδας να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO 2) από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής με χρονικό ορίζοντα το 2035 και το 2050. Για τον σκοπό αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας. Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος

Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας. Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος Ιούνιος 2014 Αρχή της οικολογίας ως σκέψη Πρώτος οικολόγος Αριστοτέλης

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/6. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/6. Τροπολογία 12.3.2019 B8-0184/6 6 Παράγραφος 1 1. επικροτεί την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την μακρόπνοη στρατηγική «Καθαρός πλανήτης για όλους ένα ευρωπαϊκό, στρατηγικό, μακρόπνοο όραμα για μια ευημερούσα,

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/36. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/36. Τροπολογία 12.3.2019 B8-0184/36 36 Παράγραφος 17 γ (νέα) 17γ. υπενθυμίζει ότι, εφόσον η Ευρώπη καταστεί η πρώτη μεγάλη οικονομία η οποία επιδιώκει την κλιματική ουδετερότητα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα είναι σε

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις Περιβαλλοντικά Προβλήματα Παγκόσμιας κλίμακας Περιφερειακής κλίμακας Τοπικής κλίμακας Αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος ( Θ κατά 2 ⁰C έως 2050) Εξάντληση όζοντος (αλλαγές συγκέντρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Κλείνοντας το διακόπτη στα Πυρηνικά

Κλείνοντας το διακόπτη στα Πυρηνικά Κλείνοντας το διακόπτη στα Πυρηνικά Οι πιο επικίνδυνοι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ευρώπης μπορούν να κλείσουν από αύριο, αν ξεκινήσουμε τώρα την Ενεργειακή Επανάσταση Οι δραματικές εξελίξεις στην Ιαπωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Δεύτερη διετής έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Δεύτερη διετής έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 15.12.2015 COM(2015) 642 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Δεύτερη διετής έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/26. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/26. Τροπολογία 12.3.2019 B8-0184/26 26 Παράγραφος 5 ιγ (νέα) 5ιγ. υποστηρίζει την επικαιροποίηση της ΕΚΣ της Ένωσης με τον καθορισμό ενός στόχου, για το σύνολο της οικονομίας, για τη μείωση κατά 55% των εγχώριων εκπομπών

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία δηλώσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής. σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισμού

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία δηλώσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής. σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισμού Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-0184/2019 11.3.2019 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία δηλώσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισμού σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΘΕΜΑ: Ομιλία της Υπουργού ΠΕΚΑ, Τίνας Μπιρμπίλη, στην παρουσίαση της μελέτης για την κλιματική αλλαγή από την Τράπεζα Ελλάδος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΘΕΜΑ: Ομιλία της Υπουργού ΠΕΚΑ, Τίνας Μπιρμπίλη, στην παρουσίαση της μελέτης για την κλιματική αλλαγή από την Τράπεζα Ελλάδος Αθήνα, 1 Ιουνίου 2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑ: Ομιλία της Υπουργού ΠΕΚΑ, Τίνας Μπιρμπίλη, στην παρουσίαση της μελέτης για την κλιματική αλλαγή από την Τράπεζα Ελλάδος «Κυρίες και κύριοι, Θα ήθελα να συγχαρώ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εκπονήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής σε σχέση με την

Διαβάστε περισσότερα

Η Ανανεώσιμη Ενέργεια ως Μείζων Παράγων της Ευρωπαϊκής Αγοράς Ενέργειας

Η Ανανεώσιμη Ενέργεια ως Μείζων Παράγων της Ευρωπαϊκής Αγοράς Ενέργειας ΙΕΝΕ «ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Η Ανανεώσιμη Ενέργεια ως Μείζων Παράγων της Ευρωπαϊκής Αγοράς Ενέργειας Δρ. Σάββας Σεϊμανίδης Αντιπρόεδρος EREF Οκτώβριος 2012 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΑΠΕ Δείκτης

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός. Συνοπτικά αποτελέσματα εξέλιξης εγχώριου ενεργειακού συστήματος

Εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός. Συνοπτικά αποτελέσματα εξέλιξης εγχώριου ενεργειακού συστήματος Εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός Συνοπτικά αποτελέσματα εξέλιξης εγχώριου ενεργειακού συστήματος μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και περιβαλλοντικοί στόχοι αύξηση συμμετοχής ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Λιθάνθρακας. Τι σημαίνει για τη ζωή μας;

Λιθάνθρακας. Τι σημαίνει για τη ζωή μας; Λιθάνθρακας Τι σημαίνει για τη ζωή μας; Σεπτέμβριος 2008 Ενεργειακή Επανάσταση Τώρα! Κείμενο - επιμέλεια: Στέλιος Ψωμάς Σεπτέμβριος 2008 Ελληνικό Γραφείο Greenpeace Κλεισόβης 9, 10677 Αθήνα Τ: 210 38 40

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ Α.Π.Ε: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ Α.Π.Ε: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ Α.Π.Ε: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ 1. 20% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο του 2020 2. 20% εξοικονόμηση ενέργειας 3. 20% μείωση των ΑΦΘ σε σχέση με το 1990

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) PUBLIC 12599/17 LIMITE ECOFIN 755 ENV 776 CLIMA 248 FIN 575 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ Μέρος πρώτο: Η πορεία προς μία κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Επιτρόπου Ε.Ε. για το Περιβάλλον κυρίου Σταύρου Δήμα, στην διημερίδα "Κλίμα & Πόλη: με το βλέμμα στην ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ"

Ομιλία του Επιτρόπου Ε.Ε. για το Περιβάλλον κυρίου Σταύρου Δήμα, στην διημερίδα Κλίμα & Πόλη: με το βλέμμα στην ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ Ομιλία του Επιτρόπου Ε.Ε. για το Περιβάλλον κυρίου Σταύρου Δήμα, στην διημερίδα "Κλίμα & Πόλη: με το βλέμμα στην ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ" Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009 (Αθήνα - Αίγλη Ζαππείου) Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους

Διαβάστε περισσότερα

ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς

ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς Το Πρωτόκολλο του Κιότο Μια πρόκληση για την ανάπτυξη και την απασχόληση «Από το Ρίο στο Γιοχάνεσµπουργκ και πέρα από το Κιότο. Ποιο µέλλον για τον Πλανήτη;» ρ Μιχαήλ Μοδινός

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ. Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010

Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ. Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010 Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010 Κυρίες και Κύριοι, Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας για να απευθύνω

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου. Βρυξέλλες, 25 Φεβρουάριος 2015

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου. Βρυξέλλες, 25 Φεβρουάριος 2015 Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Πρωτόκολλο του Παρισιού: ένα σχέδιο στρατηγικής για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

Πρόβλεψηγια 70-80% ωςτο 2030!

Πρόβλεψηγια 70-80% ωςτο 2030! ΕυρωπαϊκήΕνεργειακήΠολιτική Λ. Γούτα Χηµικός Μηχανικός ΣύµβουλοςΕνέργειας, Περιβάλλοντος &Ανάπτυξης Υποψήφια Βουλευτής Ν, Α Θεσ/νίκης, 2007 1 Ενέργεια και Περιβάλλον : υο προκλήσεις Οι αλλαγές των τελευταίων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕΠΠ

ΟΡΙΣΜΟΣ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕΠΠ Επισκόπηση της εφαρµογής της περιβαλλοντικής πολιτικής (ΕΕΠΠ) 2019: Επιλογή βασικών στοιχείων σχετικά µε την κατάσταση της εφαρµογής της περιβαλλοντικής νοµοθεσίας στην Ευρώπη ΟΡΙΣΜΟΣ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Νότια Ευρώπη. Συνεργασία στη λεκάνη της Μεσογείου : Ενεργειακά ζητήματα. Ελληνικά

Νότια Ευρώπη. Συνεργασία στη λεκάνη της Μεσογείου : Ενεργειακά ζητήματα. Ελληνικά Νότια Ευρώπη Συνεργασία στη λεκάνη της Μεσογείου : Ενεργειακά ζητήματα H ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ ανήλθε στο 44% το 1995, θα έχει αυξηθεί κατά 65% μέχρι το 2025 και έως και 80% για το φυσικό αέριο. Η

Διαβάστε περισσότερα

EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL. Τροπολογία. Julia Reid εξ ονόματος της Ομάδας EFDD

EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL. Τροπολογία. Julia Reid εξ ονόματος της Ομάδας EFDD 13.6.2017 A8-0208/50 50 Αιτιολογική σκέψη 1 (1) Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης-24ης Οκτωβρίου 2014 σχετικά με το πλαίσιο πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια έως το 2030 εγκρίθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Παναγιώτης Α. Σίσκος Καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών

ΕΝΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Παναγιώτης Α. Σίσκος Καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών ΕΝΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ Παναγιώτης Α. Σίσκος Καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σώµα Οµότιµων Καθηγητών, Αθήνα, 14.03.2011 1 Περιεχόµενα 1 Εισαγωγικά 3 Ενέργεια 4

Διαβάστε περισσότερα

ρ. Π.Κ. Χαβιαρόπουλος Μάρτιος 2011

ρ. Π.Κ. Χαβιαρόπουλος Μάρτιος 2011 Το Εθνικό Σχέδιο ράσης για τις ΑΠΕ 2010-2020 καιτο Υποστηρικτικό του Θεσµικό Πλαίσιο ρ. Π.Κ. Χαβιαρόπουλος Επικεφαλής Υπηρεσίας ΑΠΕ, ΥΠΕΚΑ Μάρτιος 2011 1 Εθνικό Σχέδιο ράσης ΑΠΕ (2010-2020) 2020) Ηχώραµαςπαρουσίασετοκαλοκαίριτου

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A7-0430/1. Τροπολογία. Bas Eickhout εξ ονόµατος της Οµάδας Verts/ALE

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A7-0430/1. Τροπολογία. Bas Eickhout εξ ονόµατος της Οµάδας Verts/ALE 8.1.2014 A7-0430/1 1 Παράγραφος -1 (νέα) -1. θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να δοθεί δηµόσια στήριξη για την ανάπτυξη της CCS στον κλάδο της παραγωγής ενέργειας 8.1.2014 A7-0430/2 2 Παράγραφος 1 1. αναγνωρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στοφαινόμενο του θερμοκηπίου, αέρια του θερμοκηπίου, ευρωπαϊκοί και

Εισαγωγή στοφαινόμενο του θερμοκηπίου, αέρια του θερμοκηπίου, ευρωπαϊκοί και Τμήμα Περιβάλλοντος Εισαγωγή στοφαινόμενο του θερμοκηπίου, αέρια του θερμοκηπίου, ευρωπαϊκοί και Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εθνικοί στόχοι για το κλίμα και την ενέργεια Νικολέττα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΣΕΕ-Greenpeace-ATTAC Ελλάς Το Πρωτόκολλο του Κιότο Μια πρόκληση για την ανάπτυξη και την απασχόληση Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2005 Στέλιος Ψωµάς Περιβαλλοντολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουάριος 2019 Κείμενο / επιμέλεια: Τάκης Γρηγορίου, Δημήτρης Ιμπραήμ Τεχνικός σύμβουλος σε θέματα ΑΠΕ: Στέλιος Ψωμάς

Ιανουάριος 2019 Κείμενο / επιμέλεια: Τάκης Γρηγορίου, Δημήτρης Ιμπραήμ Τεχνικός σύμβουλος σε θέματα ΑΠΕ: Στέλιος Ψωμάς H ηλιακή κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα Μία πρόταση για ένα πράσινο κοινωνικό τιμολόγιο 2 3 Πως η χώρα μας μπορεί να βοηθήσει 340.000 ευάλωτα νοικοκυριά να αφήσουν οριστικά πίσω τους την εξάρτηση από το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 18 Φεβρουαρίου 2013 Εισήγηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη ΜΑΧΑΙΡΙ Η Θέμα: Ενεργειακή Πολιτική Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Η ενέργεια μοχλός Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ 23 Ιουνίου 21 ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ Χωρίς όραμα για το μέλλον Χωρίς όραμα και σοβαρή αναπτυξιακή προοπτική για τα φωτοβολταϊκά, αλλά και για άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ, είναι δυστυχώς το προτεινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση στην Γεν. Συνέλευση

Εισήγηση στην Γεν. Συνέλευση ΚΩΝ.ΜΟΥΤΑΦΗΣ ΑΝ.ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ & ΕΠΕ Φειδίου 14 ΑΘΗΝΑ 106 78 Τηλ.210-330.1814 Φαξ:210-382.4540 Εισήγηση στην Γεν. Συνέλευση Η Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης

Διαβάστε περισσότερα

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών [ 1 ] [ 1 ] Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών - Ποταμός Αχελώος - Ταμιευτήρας >> H Περιβαλλοντική Στρατηγική της ΔΕΗ είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα : Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα : Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη MEMO/07/499 Βρυξέλλες, 26 Νοεµβρίου 2007 Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα 2007-2013: Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 1. Επιχειρησιακό πρόγραµµα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» 2007-2013: πρόγραµµα στο

Διαβάστε περισσότερα

13844/14 ΠΜ/νκ/ΑΗΡ 1 DGG 1A

13844/14 ΠΜ/νκ/ΑΗΡ 1 DGG 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Οκτωβρίου 2014 (OR. en) 13844/14 ECOFIN 873 ENV 845 ENER 434 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου ΕΜΑ, 2ο τμήμα και Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-1043/8. Τροπολογία. Giovanni La Via, Peter Liese εξ ονόματος της Ομάδας PPE

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-1043/8. Τροπολογία. Giovanni La Via, Peter Liese εξ ονόματος της Ομάδας PPE 4.10.2016 B8-1043/8 8, Jo Leinen, Julie Girling, Gerben-Jan Gerbrandy, Αιτιολογική αναφορά 14 α (νέα) έχοντας υπόψη την εγκύκλιο «Laudato Si», 4.10.2016 B8-1043/9 9, Jo Leinen, Julie Girling, Gerben-Jan

Διαβάστε περισσότερα

Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή. Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ.

Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή. Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ. Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ. AUT/LHTEE Εισαγωγή (1/3) Για 1-2 αιώνες, δηλ. ένα ελάχιστο κλάσμα της παγκόσμιας ιστορίας, καίμε μέσα σε ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050 (WETO-H2)

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050 (WETO-H2) ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050 (WETO-H2) ΒΑΣΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Στο πλαίσιο της µελέτης WETO-H2 εκπονήθηκε σενάριο προβλέψεων και προβολών αναφοράς για το παγκόσµιο σύστηµα ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου Αναδιάρθρωση των εγγυημένων τιμών για τα φωτοβολταϊκά:

Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου Αναδιάρθρωση των εγγυημένων τιμών για τα φωτοβολταϊκά: Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2012 Αναδιάρθρωση των εγγυημένων τιμών για τα φωτοβολταϊκά: Το ΥΠΕΚΑ έχει θέσει την ανάπτυξη των ΑΠΕ στο κεντρικό κορμό του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, με στόχο την προστασία του

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0048/21. Τροπολογία. Jordi Solé εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0048/21. Τροπολογία. Jordi Solé εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE 8.3.2018 A8-0048/21 21 Αιτιολογική σκέψη Δ α (νέα) Δ α. λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με το άρθρο 8 ΣΛΕΕ, η ΕΕ έχει αναλάβει δέσμευση για την προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών και τη διασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

Η συµβολή των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας στην επίτευξη Ενεργειακού Πολιτισµού

Η συµβολή των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας στην επίτευξη Ενεργειακού Πολιτισµού Η συµβολή των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας στην επίτευξη Ενεργειακού Πολιτισµού ρ. Ηλίας Κούτσικος, Φυσικός - Γεωφυσικός Πάρεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ιδάσκων Πανεπιστηµίου Αθηνών Ε ι σ α γ ω γ ή...

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 12 Φεβρουαρίου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 12 Φεβρουαρίου 2016 (OR. en) Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 12 Φεβρουαρίου 2016 (OR. en) 6006/16 LIMITE PUBLIC CLIMA 10 ENV 59 ONU 13 DEVGEN 18 ECOFIN 87 ENER 19 FORETS 6 AGRI 57 MAR 42 AVIATION 22 COMPET 47

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες 2003/87/ΕΚ & 2004/101/ΕΚ: Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας (ΕΣΕ) εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου & ευέλικτοι μηχανισμοί του πρωτοκόλλου του ΚΙΟΤΟ

Οδηγίες 2003/87/ΕΚ & 2004/101/ΕΚ: Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας (ΕΣΕ) εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου & ευέλικτοι μηχανισμοί του πρωτοκόλλου του ΚΙΟΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε. - ΚΥΚΛΑΔΕΣ Βασιλική Τσάδαρη Χημικός Μηχ/κός ΕΜΠ, MSc. Διευθύντρια Περιβάλλοντος Παραγωγής ΔΕΗ Α.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΠΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟ ΟΥ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. Σάββας Σεϊµανίδης. Πρόεδρος EREF

ΟΙ ΑΠΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟ ΟΥ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. Σάββας Σεϊµανίδης. Πρόεδρος EREF ΟΙ ΑΠΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟ ΟΥ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Σάββας Σεϊµανίδης Πρόεδρος EREF Αξιότιµε κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ Γιάννη, Κυρίες και Κύριοι, Καταρχήν θα ήθελα

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτον, στις απαιτούμενες δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέσα σε μία ολοένα και αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία,

Πρώτον, στις απαιτούμενες δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέσα σε μία ολοένα και αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία, Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής και την Capital Link για αυτήν την πρωτοβουλία ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μία χρονική στιγμή

Διαβάστε περισσότερα

10 o ΣΥΝΕ ΡΙΟΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΣΟΛΟΓΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΟΥΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ "ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΗΜΕΡΑ & ΑΥΡΙΟ" 27-28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 ΑΠΕ :ΗΕλλάδακαιοιάλλοι... Στόχοι και εσµεύσεις / Προκλήσεις και Ευκαιρίες Λ. Γούτα Χηµικός Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

CO 2. Προκλήσεις που καλείται να αντιµετωπίσει η Ελληνική Βιοµηχανία. ρ. Κ. Συµεωνίδης

CO 2. Προκλήσεις που καλείται να αντιµετωπίσει η Ελληνική Βιοµηχανία. ρ. Κ. Συµεωνίδης ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ CO 2 Προκλήσεις που καλείται να αντιµετωπίσει η Ελληνική Βιοµηχανία ρ. Κ. Συµεωνίδης σηµεία κλειδιά Οικουµενικότητα του προβλήµατος Ενιαία και διεθνοποιηµένη

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.2.2017 COM(2017) 51 final 2017/0016 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας για την τροποποίηση του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για τις ουσίες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις. Ηλιοθερµικά συστήµατα για θέρµανση νερού: µια δυναµική αγορά

Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις. Ηλιοθερµικά συστήµατα για θέρµανση νερού: µια δυναµική αγορά Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις Εδώ και µια εικοσαετία, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν εξοικειωθεί µε τους ηλιακούς θερµοσίφωνες για την παραγωγή ζεστού νερού. Απόρροια

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013.

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013. Είναι Πράγματι οι Γερμανοί Φτωχότεροι από τους Έλληνες, in DEEP ANALYSIS Ενέργεια Παγκόσμιες Ενεργειακές Ανάγκες της Περιόδου 2010-2040 του Ιωάννη Γατσίδα και της Θεοδώρας Νικολετοπούλου in DEEP ANALYSIS

Διαβάστε περισσότερα

P6_TA-PROV(2009)0121 Καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών

P6_TA-PROV(2009)0121 Καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών P6_TA-PROV(2009)0121 Καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 11ης Μαρτίου 2009 σχετικά με στρατηγική της ΕΕ με σκοπό την επίτευξη συνεκτικής συμφωνίας για την κλιματική

Διαβάστε περισσότερα

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50 B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50 50 Παράγραφος 3 α (νέα) 3α. υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει μαζί πολύ περισσότερα για να θέσει τα θεμέλια για μελλοντική γενικευμένη ευημερία θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020

Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020 Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020 Πρακτικός Οδηγός Πώς να σχεδιάσετε ένα πολυταμειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση του κτιριακού δυναμικού Σχεδιάζετε τα επιχειρησιακά

Διαβάστε περισσότερα

Χτίζοντας Το Μέλλον. Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Χτίζοντας Το Μέλλον. Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Χτίζοντας Το Μέλλον Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας ΚΑΠΕ ΥΠΕΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ "Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές

ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ "Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές Στυλιανός Διαμαντίδης, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά Δήμος Πειραιά Πειραιάς, 20 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

Βιοντίζελ: Ανάπτυξη, αποκέντρωση, αειφορία Σωτήρης Φώλιας Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.ΒΙ.Β.Ε.

Βιοντίζελ: Ανάπτυξη, αποκέντρωση, αειφορία Σωτήρης Φώλιας Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.ΒΙ.Β.Ε. 1η Ενότητα: «Το Παρόν και το Μέλλον των Βιοκαυσίμων στην Ελλάδα και την Ευρώπη» Βιοντίζελ: Ανάπτυξη, αποκέντρωση, αειφορία Σωτήρης Φώλιας Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.ΒΙ.Β.Ε. Σύντομο Ιστορικό Οδηγία 2003/30/ΕΚ οδηγεί

Διαβάστε περισσότερα

14167/16 ΕΜ/μκρ 1 DGG 1A

14167/16 ΕΜ/μκρ 1 DGG 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) 14167/16 ECOFIN 1015 ENV 696 CLIMA 148 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Το σπίτι μας καίγεται

Το σπίτι μας καίγεται Το σπίτι μας καίγεται Ομιλία στο Νταβός, 25 Ιανουαρίου 2019 Ήρθα εδώ για να σας πω ότι το σπίτι μας καίγεται. Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος, απέχουμε σχεδόν 12 χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Business4Climate Επιχειρώ για το Κλίμα Δ έ σ μ ε υ σ η τ ω ν Κ υ π ρ ι α κ ώ ν ε π ι χ ε ι ρ ή σ ε ω ν γ ι α τ ο Κ λ ί μ α

Business4Climate Επιχειρώ για το Κλίμα Δ έ σ μ ε υ σ η τ ω ν Κ υ π ρ ι α κ ώ ν ε π ι χ ε ι ρ ή σ ε ω ν γ ι α τ ο Κ λ ί μ α Business4Climate Επιχειρώ για το Κλίμα Δ έ σ μ ε υ σ η τ ω ν Κ υ π ρ ι α κ ώ ν ε π ι χ ε ι ρ ή σ ε ω ν γ ι α τ ο Κ λ ί μ α Σ ε π τ έ μ β ρ ι ο ς 2 0 1 8 01 Γιατί οι Επιχειρήσεις Δεσμεύονται σήμερα για

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ Α.Π.Ε: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2020

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ Α.Π.Ε: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2020 ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ Α.Π.Ε: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2020 1. 20% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο του 2020 2. 20% εξοικονόμηση ενέργειας 3. 20% μείωσητων ΑΦΘσε σχέσημετο 1990 4. 10%

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΕ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΕ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΕ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΨΗΦΙΣΜΑ: σχετικά με τη θέση της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής για θέματα που σχετίζονται με το κλίμα και την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινη Επιχειρηµατικότητα και Θέσεις Εργασίας

Πράσινη Επιχειρηµατικότητα και Θέσεις Εργασίας Πράσινη Επιχειρηµατικότητα και Θέσεις Εργασίας ιεθνής Συνάντηση για την Πράσινη Ανάπτυξη στην Πράξη Νίκος Χαραλαµπίδης Σητεία, 21 Σεπτεµβρίου 2010 Οικονοµική και περιβαλλοντική κρίση Συγκρουόµενες ή αλληλένδετες

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2010

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2010 Αθήνα, 28 Ιουνίου 2010 Σχόλια και παρατηρήσεις της Greenpeace επί του Εθνικού Σχεδίου ράσης για τις ΑΠΕ και των συνεπαγόµενων εθνικών, κλιµατικών και ενεργειακών στόχων έως το 2020 Εισαγωγικά Η Greenpeace

Διαβάστε περισσότερα

Η ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα για το 2030 και το 2050

Η ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα για το 2030 και το 2050 Putting Regions on Track for Carbon Neutrality by 2050 Η ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα για το 2030 και το 2050 1η Συνάντηση Εργασίας με θέμα: Υποστήριξη δήμων στην εκπόνηση και υλοποίηση μακρόχρονων

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες Ενεργειακής Έντασης

Δείκτες Ενεργειακής Έντασης ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΠΕ) Σειρά Πληροφοριακού και Εκπαιδευτικού Υλικού Δείκτες Ενεργειακής Έντασης ΠΑΤΡΑ, 2016 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΗΛΙΟΣ ΗΛΙΟΣ - Τοπικό σχέδιο για την απασχόληση ανέργων στην κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

n0e-sport Project number: IEE/12/017/S

n0e-sport Project number: IEE/12/017/S n0e-sport Project number: IEE/12/017/S12.666718 ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ για Αθλητικές Εγκαταστάσεις Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας για Αθλητικές Εγκαταστάσεις Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΕξέλιξητωνΜικρώνΣυστημάτωνΑΠΕκαιΣΗΘ στην Ελλάδα ενόψει της Νέας Ενεργειακής Πολιτικής. Κώστας Τίγκας Δ/ντης Ενεργειακής Πολιτικής και Σχεδιασμού

ΕξέλιξητωνΜικρώνΣυστημάτωνΑΠΕκαιΣΗΘ στην Ελλάδα ενόψει της Νέας Ενεργειακής Πολιτικής. Κώστας Τίγκας Δ/ντης Ενεργειακής Πολιτικής και Σχεδιασμού ΕξέλιξητωνΜικρώνΣυστημάτωνΑΠΕκαιΣΗΘ στην Ελλάδα ενόψει της Νέας Ενεργειακής Πολιτικής Κώστας Τίγκας Δ/ντης Ενεργειακής Πολιτικής και Σχεδιασμού Η Ενεργειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης 10 Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Η ατζέντα της ΕΕ για την παγκόσµια διάσκεψη για την αειφόρο ανάπτυξη

Η ατζέντα της ΕΕ για την παγκόσµια διάσκεψη για την αειφόρο ανάπτυξη Η ατζέντα της ΕΕ για την παγκόσµια διάσκεψη για την αειφόρο ανάπτυξη Η παγκόσµια διάσκεψη για την αειφόρο ανάπτυξη (Π ΑΑ) αποτελεί ευκαιρία και παράλληλα ευθύνη για τους ηγέτες του κόσµου. Η πρόκληση είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αέρια του θερμοκηπίου, ευρωπαϊκοί και

Εισαγωγή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αέρια του θερμοκηπίου, ευρωπαϊκοί και Τμήμα Περιβάλλοντος Εισαγωγή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αέρια του θερμοκηπίου, ευρωπαϊκοί και Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εθνικοί στόχοι για το κλίμα και την ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Ανατολικη Μεσογειος Επιπτώσεις παγκόσμιων αγορών και τιμων φυσικού αερίου

Ανατολικη Μεσογειος Επιπτώσεις παγκόσμιων αγορών και τιμων φυσικού αερίου Ανατολικη Μεσογειος Επιπτώσεις παγκόσμιων αγορών και τιμων φυσικού αερίου FMW/IENE 6ο Ενεργειακο Συμποσιο, Λευκωσια, 4 Δεκεμβριου 2018 Dr. CHARLES ELLINAS Atlantic Council / CEO e-cnhc 1 Περιεχομενο Επισκοπηση

Διαβάστε περισσότερα

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0184(NLE)

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0184(NLE) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 8.7.2016 2016/0184(NLE) *** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη,

Διαβάστε περισσότερα

Μπροστά στην πρόκληση της Μεταλιγνιτικής περιόδο

Μπροστά στην πρόκληση της Μεταλιγνιτικής περιόδο + Δήμος Κοζάνης Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας Λευτέρης Ιωαννίδης Δήμαρχος Κοζάνη 12-2-16 Μπροστά στην πρόκληση της Μεταλιγνιτικής περιόδο + Το παρελθόν: Πρώτες μονάδες την δεκαετία του 1950. Αναγκαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Κόµµα Απάντηση 4 Παρατηρήσεις κόµµατος Σχόλια Greenpeace

Κόµµα Απάντηση 4 Παρατηρήσεις κόµµατος Σχόλια Greenpeace Ερώτηση 1 Η επιστηµονική κοινότητα προτείνει µείωση των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου κατά 60-80% ως το 2050 προκειµένου να αντιµετωπιστούν οι κλιµατικές αλλαγές. Συµφωνείτε µε την κατοχύρωση του στόχου

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Οκτωβρίου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Οκτωβρίου 2016 (OR. en) Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Οκτωβρίου 2016 (OR. en) PUBLIC 12722/16 LIMITE ECOFIN 857 ENV 623 CLIMA 128 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Απαραίτητα βήματα ώστε να προστατευτεί η Πράσινη Ανάπτυξη και οι καταναλωτές

Απαραίτητα βήματα ώστε να προστατευτεί η Πράσινη Ανάπτυξη και οι καταναλωτές ΕΙ ΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΠΕ Απαραίτητα βήματα ώστε να προστατευτεί η Πράσινη Ανάπτυξη και οι καταναλωτές Τάκης Γρηγορίου «Χρηματοδοτικός Μηχανισμός Στήριξης των ΑΠΕ Αποτίμηση & Προοπτικές» Συνάντηση Φορέων στο ΥΠΕΚΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020

Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2014 Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020 Συνολική πληροφόρηση Η σύμβαση εταιρικής σχέσης με την Κύπρο καθορίζει ένα ορόσημο για επενδύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 15.7.2016 PE587.452v03-00 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 179-202 Giovanni La Via, Peter Liese, Jo Leinen, Julie Girling,

Διαβάστε περισσότερα