ΧΟΥΡΕΜ 7. ΧΟΥΡΕΜ Μια παλλακίδα από τη Μόσχα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΧΟΥΡΕΜ 7. ΧΟΥΡΕΜ Μια παλλακίδα από τη Μόσχα"

Transcript

1 ΧΟΥΡΕΜ 7 ΧΟΥΡΕΜ Μια παλλακίδα από τη Μόσχα ΟΙ ΣΚΙΕΣ ξαφνικά χάθηκαν. Έπαψαν να ακούγονται και οι φωνές. Είχε σβήσει το φως που έκαιγε τα μάτια της. Βρισκόταν μέσα σε πηχτό σκοτάδι. Ένιωσε την επιθυμία να χτυπήσει παλαμάκια από τη χαρά της. Γιατί το μικρό κορίτσι εμφανιζόταν μόνο όταν το σκοτάδι αγκάλιαζε το κορμί της στο κρεβάτι. Μόνο τότε άνοιγε το παράθυρο του νου της στα φώτα της απέραντης εξοχής. Τώρα είχε φτάσει ακριβώς η ώρα. Το σκοτάδι που την κύκλωνε ήταν βαθύ. Μπορούσε να ακούσει αυτά που της εξηγούσε η σιωπή. «Άντε», ψιθύρισε, «έλα πια». Προσπάθησε να αφουγκραστεί τη φωνή του κοριτσιού, αλλά δεν τα κατάφερε. Ήταν όμως σίγουρη πως την άκουσε. Εξάλλου, μόνο εκείνη άκουγε πια τη μικρή κόρη της. Ίσως αυτή τη φορά να της μιλούσε. Ξαφνικά ένιωσε να αναστατώνεται. Πόσο την είχε επιθυμήσει. Κάθε φορά που ερχόταν... Σταματούσε απότομα να τρέχει πίσω από τις πεταλούδες και την κοίταζε. Ήθελε να απλώσει το χέρι και να αγκαλιάσει την κόρη της, αλλά δεν μπόρεσε. Αγαπούσε τα γαλαζοπράσινα μάτια της. Αγαπούσε τις φακίδες στα μάγουλα, το απερίγραπτο χαμόγελο στα χείλη της. «Άντε», είπε ξανά, «μην αφήνεις τις πεταλούδες να σε περιμένουν». Και το κορίτσι δεν τις άφησε να περιμένουν. Εμφανίστηκε ξαφνικά μέσα στο σκοτάδι μια απέραντη εξοχή γεμάτη κίτρινα σχοινοειδή σπάρτα. Πίσω, πολύ πίσω, αντίκρισε τα βουνά με τις συννεφιασμένες κορυφές. «Αχ», αναστέναξε κοιτάζοντας τις πεταλούδες που χόρευαν πάνω στα λουλούδια. «Σας πεθύμησα». Μετά ήρθε το κορίτσι ανεμίζοντας το γαλάζιο φόρεμα και τη λευκή ποδιά του. Η μητέρα του δεν του είχε πλέξει τα μαλλιά. Κυμάτιζαν σαν κόκκινη θάλασσα πίσω του, καθώς συναγωνίζονταν τον άνεμο. Οι πεταλούδες παρασύρθηκαν αμέσως από τη μαγεία της φοβερής φράντζας του. Τώρα το κορίτσι μάλλον τραγουδούσε ένα χαρούμενο τραγούδι, ενώ οι πεταλούδες χτυπούσαν τα μικρά φτερά τους πάνω στα μαλλιά του. Εκείνη δεν άκου-

2 8 ΝΤΕΜΕΤ ΑΛΤΙΝΓΕΛΕΚΛΙΟΓΛΟΥ γε. Ούτε τα τιτιβίσματα των πουλιών... Έμοιαζε να αγναντεύει ένα σιωπηλό παράδεισο μέσα στο κέντρο του σκότους που την τύλιγε. Το κορίτσι με τα κόκκινα μαλλιά και τις φακίδες την είδε καθώς έτρεχε και έπαιζε με τις πεταλούδες. Επιβράδυνε το ρυθμό του χορού του. Συναντήθηκαν τα βλέμματά τους. Θεέ μου, πόσο όμορφη ήταν η κόρη της! Όμορφη και αθώα. Πόσο απροστάτευτη! Όταν την είδε, θέλησε να απομακρύνει το θλιμμένο βλέμμα της. Ήταν αποφασισμένη. Θα δοκίμαζε. Τη στιγμή που το κορίτσι ετοιμαζόταν να τρέξει πίσω από τις πεταλούδες, το φώναξε. «Στάσου, μη φεύγεις». Η κόρη της στάθηκε ανάμεσα στα κίτρινα λουλούδια. Στράφηκε και την κοίταξε. Η θλίψη στα μάτια της είχε μετατραπεί σε περιέργεια. «Μίλα μου». Φεγγοβόλησαν τα γαλαζοπράσινα μάτια, αλλά δεν έσπασε η σιωπή. «Πες μου, ποια είσαι;» Έσκυψε κι έκοψε ένα λουλούδι. «Είμαι η Αλεξάνδρα, η Αλεξάνδρα». «Αλεξάνδρα! Τι ωραίο όνομα! Πόσο σου ταιριάζει!» «Εσύ όμως ποια είσαι; Νομίζω ότι σε ξέρω». Δεν μπόρεσε να της πει «κι εγώ σε γνωρίζω». «Είμαι η Χουρέμ σουλτάνα, ωραίο μου κορίτσι». «Χουρέμ σουλτάνα; Ποια είναι αυτή;» «Είμαι η γυναίκα του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Δίκαιου, του αυτοκράτορα των εφτά χωρών και των δύο ηπείρων». Το κορίτσι ανασήκωσε την άκρη της γαλάζιας φούστας και λύγισε το ένα γόνατο. Υποκλίθηκε ελαφρά μπροστά της. Της πρόσφερε το κίτρινο λουλούδι που έκοψε. Η Χουρέμ ήθελε να λυτρωθεί από το σκοτάδι και να πάρει το λουλούδι, αλλά δεν τα κατάφερε. Ένα λυγμός κόμπιασε στο λαιμό της. Ήθελε να ξεφύγει από το σκοτάδι και να χορέψει το χορό της πεταλούδας μαζί με την Αλεξάνδρα μέσα στη θάλασσα των λουλουδιών. Όμως δεν μπορούσε να γλιτώσει από το σκοτάδι. Μια σκανδαλιάρικη έκφραση σχηματίστηκε στο πρόσωπο του κοριτσιού. «Η Χουρέμ είναι ερωτευμένη με τον Σουλεϊμάν;» «Και βέβαια είναι ερωτευμένη». «Σίγουρα σε αγαπά και ο Σουλεϊμάν;» Η Χουρέμ κάγχασε. «Πώς το κατάλαβες;» «Είσαι πολύ όμορφη, γι αυτό».

3 ΧΟΥΡΕΜ 9 Διασπάστηκε μεμιάς η προσοχή του κοριτσιού. Χοροπήδησε και άρχισε να κυνηγά τις πεταλούδες. Καθώς έτρεχε και τιτίβιζε χαρούμενα, σταμάτησε σαν να θυμήθηκε κάτι. «Έχεις στέμμα, έχεις θρόνο;» Δεν ήξερε τι να απαντήσει. «Είναι ωραίο πράγμα να είσαι Χουρέμ σουλτάνα», είπε το κορίτσι και άρχισε να τρέχει. «Το αποφάσισα, Χουρέμ θα γίνω κι εγώ, Χουρέμ». Θέλησε να σηκωθεί από το κρεβάτι όπου κοιμόταν και να λευτερωθεί από την αιχμαλωσία του σκότους. Δεν μπόρεσε. «Σε προειδοποιώ, μην τυχόν! Εσύ παράμεινε σουλτάνα των αγρών». Η Αλεξάνδρα όμως είχε ήδη χαθεί ανάμεσα στα λουλούδια χορεύοντας με τις πεταλούδες. Η Χουρέμ άρχισε να ακούει το τραγούδι. «Μακάρι να μην τελειώσει», σκέφτηκε, αλλά άρχισαν όλα να σβήνονται ένα ένα. Πρώτα ξεθώριασαν τα χρώματα. Χάθηκαν οι λουλουδιασμένοι αγροί. Μετά οι συννεφιασμένες βουνοκορφές. Τελευταία έσβησαν το σφύριγμα του ανέμου και το τραγούδι της Αλεξάνδρας. Έκλεισε πάλι το παράθυρο του νου. Η Χουρέμ έμεινε πρόσωπο με πρόσωπο με το σκοτάδι. Κόλλησε στο μυαλό της το ερώτημα του κοριτσιού. «Η Χουρέμ είναι ερωτευμένη με τον Σουλεϊμάν;» Αμέσως ανατρίχιασε. «Ήρθες, Σουλεϊμάν μου;» ρώτησε και τον αναζήτησε δίπλα της στο κρεβάτι. Δεν υπήρχε κανείς, αλλά εκείνη σπαρταρούσε από πόθο στα στιβαρά μπράτσα του που την αγκάλιαζαν σαν ατσαλένια μέγκενη. Με πάθος. Ένιωθε τις σπίθες που προκαλούσαν τα πυρακτωμένα χείλη του Σουλεϊμάν στα αφτιά, στο λαιμό και στα στήθη της. Σαν να της κόπηκε η ανάσα. «Μπορεί άραγε να συμβεί τέτοιο πράγμα;» αναρωτήθηκε πολλές φορές. Μπορεί; Μπορούσε το κορμί της να σπαρταρά από απερίγραπτο πόθο, τη στιγμή που βρισκόταν σε ένα σημείο ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, στο όνειρο και στην πραγματικότητα, στην κόλαση και στον παράδεισο; Τρόμαξε. Προσπάθησε να σηκωθεί. Υψώθηκε μέσα της μια κραυγή, όμως δεν έβγαλε τσιμουδιά. Ποιανού δάχτυλα ήταν αυτά; Πανικοβλήθηκε. Αναζήτησε μέσα στο σκοτάδι τον ιδιοκτήτη των δαχτύλων που ταξίδευαν ανάμεσα στα πόδια της και την τρέλαιναν. Δεν μπόρεσε να τον βρει. Αφού δεν υπήρχε. Τα αδέσποτα δάχτυλα προχωρούσαν σαν την αράχνη στους μηρούς και στη βουβωνική χώρα της. «Εσύ είσαι;» Αναστέναξε. Δεν απάντησε κανείς. Η Χουρέμ αγωνίστηκε για να απομακρυνθεί από τα δάχτυλα που επισφράγιζαν την ηδονή, την αμαρτία σε κάθε απόκρυφο σημείο που άγγιζαν. «Όχι!» φώναξε. «Όχι, όχι!» Σκέφτηκε ότι τη σήκωσαν και την πέταξαν μέσα στο σκοτάδι. Έτρεξε για να σω-

4 10 ΝΤΕΜΕΤ ΑΛΤΙΝΓΕΛΕΚΛΙΟΓΛΟΥ θεί. Όμως δεν είχε ούτε χέρια ούτε πόδια. Τα δάχτυλα της αράχνης είχαν χαθεί. Τώρα την κυνηγούσε ένας νέος, ωραίος άντρας. «Εσύ», φώναξε. «Εσύ, εσύ, εσύ! Εσύ με σκότωσες. Εγώ όμως σε είχα πιστέψει». Τη στιγμή που θα την έπιαναν, κάλπασε μπροστά της ένα λευκό άλογο. Η χαίτη του ανέμιζε στον άνεμο. Η Χουρέμ είδε τον επιβλητικό γίγαντα που καθόταν πάνω στο άλογο. Σαν να φωτίστηκε το σκοτάδι. «Ανέβα, κορίτσι μου», της είπε ο μεγαλόσωμος άντρας. Έπεσε σε αυτά τα δυνατά μπράτσα χωρίς καμιά σκέψη. Τυλίχτηκε στο λαιμό του γίγαντα. «Πάρε με από εδώ, πήγαινέ με στους αγρούς μου. Με περιμένουν οι πεταλούδες μου», του είπε. Το λευκό άλογο ξεχύθηκε μπροστά σαν θύελλα. Η Χουρέμ ένιωσε τη χαίτη του να μπλέκεται στα μαλλιά της, να χαϊδεύει το πρόσωπό της. Άρχισαν να κινούνται κορμιά μέσα στο σκοτάδι, αλλά δεν μπορούσε να διακρίνει τα πρόσωπά τους. Άκουγε ανεπαίσθητους ψιθύρους. «Καίγεται στον πυρετό», είπε κάποιος. Έβλεπε ακαθόριστα τα πρόσωπα των παιδιών της. Αυτός ήταν ο Μεχμέτ. «Αχ, Μεχμέτ μου», αναστέναξε. «Δεν μπόρεσαν να σκοτώσουν τη μάνα σου και σκότωσαν εσένα». Μετά πέρασε από δίπλα της η Μιχριμάχ. «Μονάκριβη κόρη μου!» Τα ξανθά μαλλιά του Σελίμ... Το πύρινο βλέμμα του Βαγιαζήτ, ίδιο με του πατέρα του. Πέρασε, επίσης, από μπροστά της το λεπτό κορμί του Τζιχανγκίρ. Ακριβώς τη στιγμή που θα τον αγκάλιαζε, ο μικρότερος γιος της ξέφυγε από τα χέρια της. Είδε δύο φοβερά μάτια. Τα θυμόταν αυτά τα μάτια. Ανατρίχιασε αντικρίζοντας το παγωμένο γκρίζο βλέμμα. Τα χείλη της γυναίκας δε σάλευαν, αλλά η Χουρέμ άκουγε εκείνη τη φοβερή φωνή. «Δηλητήριο, δηλητήριο», έλεγε η γυναίκα κι η φωνή της έμοιαζε με τρίψιμο ατσαλιού. Το σκοτάδι ξαφνικά διαλύθηκε. Οι σκιές απέκτησαν μορφή. Οι φωνές βρήκαν τους ιδιοκτήτες τους. «Πατισάχ μου, σας αναγγέλλω ευχάριστες ειδήσεις. Η Χουρέμ σουλτάνα συνήλθε». Ανάμεσα από τα θολά βλέφαρά της πρόσεξε τα σύννεφα αγωνίας στο πρόσωπο του συζύγου της. Καθώς προσπαθούσε να χαμογελάσει, σφηνώθηκε σαν τρυπάνι στο μυαλό της το ερώτημα της Αλεξάνδρας: «Έχεις στέμμα, έχεις θρόνο;» «Φωνάξτε μου τον Τζαφέρ», ψιθύρισε η Χουρέμ. «Αμέσως, αμέσως».

5 ΧΟΥΡΕΜ 11 1 Φθινόπωρο, 1558 ΚΙΝΗΘΗΚΑΝ μερικές ανήσυχες σκιές ανάμεσα στα δέντρα. Δέκα άντρες με φοβερά πρόσωπα περπατούσαν διπλωμένοι στα δύο κάτω από τη δυνατή βροχή και αφουγκράζονταν ολόγυρα σε κάθε βήμα που έκαναν. Το δάσος με τις σκιές των δέντρων είχε βυθιστεί σε ένα σκοτάδι πιο μαύρο και από τη νύχτα. Δεν ήταν δυνατό να τους προσέξει κανείς. Μόνο η ψυχρή λάμψη των ατσαλένιων σπαθιών τους, που τη μια φαινόταν και την άλλη χανόταν, τους πρόδιδε. Πήγαιναν με αυτό τον καιρό σε μια φοβερή, σαν αυτούς, αποστολή. Είχαν πολύ δρόμο ακόμα μέχρι το σημείο της ενέδρας. Περπατούσαν εδώ και ώρες. Από τη μια η βροχή και από την άλλη το νερό που κυλούσε από τα φύλλα των δέντρων πίσω από τα οποία κρύβονταν είχαν ποτίσει και το μεδούλι τους. Με το σήκωμα ενός χεριού λούφαξαν όλοι. Δέκα ζευγάρια αφτιά αφουγκράστηκαν τη σιωπή της νύχτας. Δέκα ζευγάρια μάτια περίμεναν ορθάνοιχτα να διακρίνουν κάτι πίσω από τον τοίχο της βροχής. Κανείς... Τίποτα... Το δάσος δεν υπήρξε ποτέ τόσο σιωπηλό. Τα ελάφια και οι λαγοί είχαν βρει μέρος για να κρυφτούν, γιατί ήταν ολοφάνερο ότι μια αιμοσταγής δουλειά περίμενε τους δέκα άντρες. Όμως ένα σακί με γυαλιστερές χρυσές θα τους ζέσταινε όλους. Το χέρι κατέβηκε και οι δέκα σκιές, έτοιμες να ξεκοιλιάσουν όποιον βρισκόταν μπροστά τους, προχώρησαν. Το ίδιο έκανε και η σκιά που ακολουθούσε μερικά μέτρα ξοπίσω τους. Είχαν κουραστεί για τα καλά όταν έφτασαν σε ένα μικρό ξέφωτο όπου αραίωναν τα δέντρα. Οι δέκα άντρες σταμάτησαν. Η σκιά πίσω τους κρύφτηκε πίσω από ένα δέντρο. Έπρεπε να προστατευτεί από αυτά που θα συνέβαιναν, να μην πλησιάσει πολύ.

6 12 ΝΤΕΜΕΤ ΑΛΤΙΝΓΕΛΕΚΛΙΟΓΛΟΥ Για να ανασάνουν, οι άντρες αφέθηκαν να πέσουν πάνω στο υγρό χώμα. Οι μανδύες που φορούσαν για να κρύβονται είχαν κολλήσει πάνω τους. «Ανάθεμα», μουρμούρισε χαμηλόφωνα μια φωνή. Το πρόσωπο αυτού που μιλούσε δε διακρινόταν εξαιτίας της κουκούλας που κάλυπτε το κεφάλι του. «Αυτό το πράγμα βαραίνει σαν το πτώμα γκιαούρη*. Αν δε βγάλουμε τους μανδύες, θα μας είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσουμε τα σπαθιά μας». Ένας άντρας ξαπλωμένος μπρούμυτα πιο πέρα έβγαλε και πέταξε το μανδύα από το κεφάλι του. «Θα είναι όμως εύκολο», είπε, «να βάλεις τις χρυσές στην τσέπη». Έκλεισε το στόμα με το χέρι του για να κρύψει ένα ύπουλο χαμόγελο και σκούπισε τα νερά που κυλούσαν στο πρόσωπό του. «Με τέτοιο καιρό ούτε ο διάβολος δεν κυκλοφορεί, βρε. Αν με ρωτήσετε, θα σας πω ότι άδικα προσπαθούμε. Οι ξένοι είναι βλάκες σαν εμάς; Σίγουρα θα έχουν καταφύγει σε κάποιο χάνι. Θα ροχαλίζουν στα ζεστά κρεβάτια τους και θα περιμένουν να ξημερώσει», είπε μια άλλη σκιά μέσα στο σκοτάδι. «Ποιος ξέρει, μπορεί οι ερίφηδες να κάθονται μπροστά στη φωτιά και να πίνουν αδιάκοπα κρασί». Ο άντρας που έκανε σήμα προηγουμένως με το χέρι του και έδωσε τη διαταγή να σταθούν σηκώθηκε οργισμένος από τη θέση του. «Για ποιο χάνι, ποιο κρασί παραμιλάτε, βρε κούτσουρα! Όταν οι άνθρωποι της Χουρέμ πάρουν μια εντολή, δεν καταλαβαίνουν ούτε από λάσπη ούτε από βροχή. Σταματήστε να γκρινιάζετε σαν γυναίκες και προχωρήστε. Δεν απέχει πολύ η ενέδρα». Ακούστηκαν απρόθυμα μουρμουρητά. Οι εννιά άντρες άρχισαν πάλι να περπατούν. Ο τοίχος της βροχής δεν τους έκρυψε για πολύ από τα μάτια. Ο επικεφαλής τους έμεινε πίσω. Οι υπόλοιποι τον περίμεναν να πλησιάσει. Ο άντρας που τους ακολουθούσε ήταν τυλιγμένος με ένα δερμάτινο μανδύα και σερνόταν κάτω. Προσπαθούσε να τινάξει τα νερά από πάνω του. «Τρύπησε ο ουρανός, ευλογημένε!» είπε. * Σημαίνει «άπιστος» και συνήθως χρησιμοποιείται για ανθρώπους που δεν είναι μουσουλμάνοι. (Σ.τ.Μ.)

7 ΧΟΥΡΕΜ 13 «Θα ξεπλύνει το αίμα που θα χύσουμε, γι αυτό», αποκρίθηκε ο αρχηγός. Ο άντρας με το δερμάτινο μανδύα ανατρίχιασε. «Το αίμα θα ξεπλυθεί, αλλά τα πτώματα θα μείνουν. Όλοι θα αναγνωρίσουν τους ανθρώπους της Χουρέμ. Για τους δικούς σου; Πρόσεξες να μην έχουν τίποτα πάνω τους που μπορεί να μας προδώσει, έτσι δεν είναι;» «Μην ανησυχείς, οι άντρες μας είναι καθαροί». Ο αρχηγός σταμάτησε. Γέλασε με αυτά που είπε. «Καθαροί, ε; Έλα και μη γελάς!» μάλωσε τον εαυτό του. Τα πάντα σε αυτό τον κόσμο μπορεί να ήταν καθαρά, αλλά ποτέ οι άντρες του. «Εσύ πάλι να προσέχεις», ψιθύρισε ο άντρας με το δερμάτινο μανδύα. «Μην ξεχνάς τη συμφωνία. Δε θα αφήσουμε πίσω κανένα δικό μας τραυματία. Αν κάποιος πέσει, μην πεις, όπως και να έχει, θα πεθάνει. Αποτελείωσέ τον». «Αν επιζήσω», είπε ο αρχηγός και γύρισε να τον κοιτάξει. «Αν τραυματιστώ εγώ, ποιος θα με αποτελειώσει; Εσύ;» Ο άντρας με το δερμάτινο μανδύα έκανε πως δεν άκουσε. «Οι δικοί σου δεν πρόσεξαν ακόμα ότι σας ακολουθώ;» «Είναι σε θέση να προσέξουν; Η βροχή τούς μούσκεψε ακόμα και τα σώβρακα. Η σκέψη όλων είναι να τελειώσουν μια ώρα αρχύτερα για να πάνε σε ζεστό και στεγνό μέρος. Ποιος έχει τη δύναμη να γυρίσει και να κοιτάξει πίσω του;» Στάθηκε μια στιγμή. «Επιπλέον εσύ ήθελες να μας ακολουθήσεις. Μπορούσαμε να τελειώσουμε τη δουλειά και να σου παραδώσουμε αυτό που ζητούσες. Κι εσύ δε θα αναγκαζόσουν να υποστείς αυτή τη βρομιά». Μερικές σταγόνες νερού που κύλησαν από τον αυχένα του έκαναν τον άντρα με το δερμάτινο μανδύα να ανατριχιάσει. Τυλίχτηκε ακόμα πιο πολύ. Η νύχτα δε θα ήταν μόνο βροχερή, αλλά και μακριά και αιματηρή. Δεν ήθελε καν να σκεφτεί τι θα πάθαιναν αν δεν έβρισκαν τους ανθρώπους της Χουρέμ. Έπρεπε οπωσδήποτε να πάρει εκείνο το σακούλι για τον αφέντη του. «Αυτός που μου έδωσε την εντολή είναι σχολαστικός άνθρωπος», μουρμούρισε. «Πρέπει να πάρουμε αυτό που θέλει, αλλά δε φτάνει. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η δουλειά τέλειωσε και δεν έμειναν ίχνη».

8 14 ΝΤΕΜΕΤ ΑΛΤΙΝΓΕΛΕΚΛΙΟΓΛΟΥ «Κι εσύ βρίσκεσαι εδώ γι αυτό το λόγο. Για να βεβαιωθείς ότι τα ίχνη θα εξαφανιστούν». Ο άντρας με το δερμάτινο μανδύα δεν απάντησε. Κοίταξε αλλού. Μέσα στο σκοτάδι δε φαινόταν καν το ασπράδι των ματιών του. «Ποιος σου έδωσε αυτή την απαίσια διαταγή;» Το ερώτημα διατύπωσε ξαφνικά ο αρχηγός της ενέδρας. Ο άνθρωπος έβρισε τον εαυτό του. Τι ηλίθια ερώτηση ήταν αυτή; Επιπλέον ήταν και γελοία. Όμως ο άλλος δε γέλασε. Σκούπισε μία φορά ακόμα τα νερά που έτρεχαν στο πρόσωπό του και είπε μόνο: «Ο άνθρωπος που μου έδωσε την εντολή να εκπληρώσω τη διαταγή του». «Αν επαληθευτούν αυτά που λένε οι δικοί μας; Αν δηλαδή οι άνθρωποι, αντί να τρέχουν με τα άλογα μέσα στη βροχή, έμειναν κάπου; Όταν ξημερώσει, όπως ξέρεις, η ενέδρα κινδυνεύει». Ο άντρας με το δερμάτινο μανδύα κούνησε αρνητικά το κεφάλι. «Μέρα ή νύχτα, βροχή ή χιόνι δεν έχουν καμιά σημασία. Η δουλειά θα γίνει. Αυτή είναι η διαταγή!» Έκανε μια κίνηση στον επικεφαλής σαν να του έλεγε «άντε, προχώρα πια». «Θα έρθουν», πρόσθεσε. «Λίγο πριν το είπες μόνος σου: οι έφιπποι της Χουρέμ δε σταματούν». Κι έτσι ακριβώς έγινε. Οι έφιπποι της Χουρέμ δε σταμάτησαν. Πέντε μαυροντυμένοι καβαλάρηδες άφησαν πίσω τους αγρούς και μπήκαν στο δάσος. Ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν το δρόμο τους ακόμα και αν τα δέντρα και το σκοτάδι ελάττωναν την ταχύτητά τους. Έσκυβαν τα κεφάλια για να προστατευτούν από τα χαμηλά κλαδιά των δέντρων και προχωρούσαν με δυσκολία τραβώντας γρήγορα δεξιά και αριστερά τα χαλινάρια των αλόγων. Μέσα στο τεράστιο δάσος δεν ακουγόταν τίποτα πέρα από τις ανάσες των κουρασμένων ζώων. Επιτάχυναν την πορεία τους όταν έφτασαν σε ένα σημείο όπου αραίωναν τα δέντρα. Είχε απομείνει ένα τέταρτο δρόμου που έπρεπε να διανύσουν μέσα στο δάσος. Όλα έγιναν ξαφνικά. Ένα τεράστιο δέντρο έπεσε με θόρυβο πάνω στους πέντε καβαλάρηδες. Τα τρομαγμένα ζώα αφηνίασαν με πονεμένα χλιμιντρίσματα. Οι καβαλάρηδες φώναξαν οργισμένοι. Την ίδια στιγμή δέκα βέλη εκτοξεύτηκαν σφυρίζοντας μέσα στο σκοτάδι. Οι δύο από τους πέντε καβαλάρηδες σκοτώθηκαν αμέσως. Οι υπό-

9 ΧΟΥΡΕΜ 15 λοιποι ξεπέζεψαν και τράβηξαν τα σπαθιά τους. «Διαβόλου σπέρματα, βγείτε στη μέση», φώναξε ένας από αυτούς. Αυτοί που έστησαν την ενέδρα δε σκόπευαν να περιμένουν. Δέκα σκιές πετάχτηκαν πίσω από τα δέντρα και περικύκλωσαν τους τρεις καβαλάρηδες της Χουρέμ. Για ένα δυο δευτερόλεπτα οι αντίπαλοι αντάλλαξαν απειλητικά βλέμματα κι έπειτα ακούστηκαν μπερδεμένες φωνές, βρισιές και κλαγγές σπαθιών. Οι σπίθες που πετάγονταν από τα χτυπήματα των ατσαλιών φώτιζαν σαν αστραπές το δάσος και οι φωνές που ακούγονταν προηγουμένως μετατράπηκαν σε κραυγές. Πρώτα δύο από αυτούς που έστησαν την ενέδρα φώναξαν «κάηκα, μάνα μου!» και σωριάστηκαν κάτω ακίνητοι. Ένας από τους ανθρώπους της Χουρέμ επιτέθηκε στους αντιπάλους του. «Σκορπιστείτε, βρε τσιράκια του Σοκόλου!» φώναξε. Το σπαθί του πήρε δύο άλλες ζωές, αλλά τραυματίστηκε το ένα χέρι του. Κράτησε το σπαθί με το γερό χέρι του και συνέχισε τη μάχη. Άνοιξε την κοιλιά ενός από τους δύο άντρες που έρχονταν κατά πάνω του και έκοψε το χέρι του άλλου. Όταν αντιλήφθηκε τον άντρα πίσω του και γύρισε, ήταν πια πολύ αργά. Το σπαθί έκοψε το κεφάλι από το σώμα του. Το ακέφαλο σώμα σπαρτάρισε για λίγο και μετά απέμεινε ακίνητο. Το κομμένο κεφάλι κύλησε στο βρεγμένο χώμα και χάθηκε. Οι έφιπποι πολέμησαν γενναία και μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη αίματος. Τα κορμιά εννιά αντρών που έστησαν την ενέδρα και τεσσάρων ανθρώπων της Χουρέμ κείτονταν στο χώμα μέσα στο σκοτάδι. Την ώρα που η βροχή καθάριζε τα αίματα από τις πληγές ζούσαν μόνο δύο άντρες: ο επικεφαλής της ενέδρας και ένας καβαλάρης της Χουρέμ, αλλά και αυτός τραυματισμένος. Καθώς καραδοκούσαν για το τελικό χτύπημα, ένα σφύριγμα έσκισε τη νύχτα. Το βέλος διαπέρασε την καρδιά του καβαλάρη της Χουρέμ και βγήκε από την πλάτη του. Έπεσε άλλο ένα βέλος. Ακολούθησε και τρίτο. Ο έφιππος σωριάστηκε μέσα στη λάσπη και όλα τελείωσαν. Για ένα διάστημα δεν ακουγόταν τίποτα πέρα από τον ήχο της βροχής. «Παραλίγο θα αποτελείωνε κι εμένα το γουρούνι!» μουρμούρισε ο αρχηγός της ενέδρας. Στράφηκε στον άνθρωπο που βγήκε πίσω από τα δέντρα. «Τα βέλη σου μου έσωσαν τη ζωή». «Παράτα τις κουβέντες. Οι άνθρωποι πολεμούν καλύτερα από σας.

10 16 ΝΤΕΜΕΤ ΑΛΤΙΝΓΕΛΕΚΛΙΟΓΛΟΥ Αν δεν πρόφταινα, θα χαλούσε η ενέδρα. Ψάξε τους. Ένας από όλους έχει πάνω του ένα πορφυρό σακουλάκι», είπε ο άντρας με το δερμάτινο μανδύα, που παρακολουθούσε όλο το βράδυ εκείνους που έστησαν την ενέδρα. Καθώς ο αρχηγός έψαχνε τους καβαλάρηδες, ο άλλος τριγύριζε ανάμεσα στα πεσμένα κορμιά. Μερικές φορές έσκυβε για να διαπιστώσει αν ανάσαιναν ή όχι. Συνέχιζε ακόμα τη δουλειά του, όταν τον πλησίασε ο επικεφαλής. «Δεν υπάρχει σακούλι, δεν υπάρχει τίποτα πάνω τους», του είπε. «Τι θα πει δεν υπάρχει. Πρέπει να υπάρχει. Ψάξε κι άλλο. Μήπως το πέταξαν κάτω; Σίγουρα κάπου το έκρυψαν». Η φωνή του άντρα με το δερμάτινο μανδύα πρόδιδε τον πανικό του. Δεν απέδωσε ούτε το δεύτερο ψάξιμο. Στο τρίτο συμμετείχε κι εκείνος. Γύμνωσαν τα πτώματα και έψαξαν μήπως ήταν κρεμασμένο κάτι πάνω τους, αλλά δε βρήκαν τίποτα. «Ανάθεμα», φώναξε ξαφνικά οργισμένος ο άνθρωπος με το δερμάτινο μανδύα, «αυτή είναι παγίδα». «Παγίδα;» «Ναι, παγίδα! Οι άνθρωποι είναι σωματοφύλακες. Επίτηδες μας γνωστοποίησαν το δρόμο που θα ακολουθούσαν. Ενώ εμείς στήναμε την ενέδρα, το σακούλι ταξίδευε από άλλο δρόμο για να φτάσει στον προορισμό του. Για να καταλάβεις, πέσαμε στην παγίδα της Χουρέμ σουλτάνας. Αυτή η μοσχοβίτικη σαρανταποδαρούσα παραπλανά ακόμα και το διάβολο!» «Πες μου ότι σκοτώθηκαν άδικα τόσοι άντρες μου!» Ο άνθρωπος με το δερμάτινο μανδύα στράφηκε και κοίταξε θυμωμένα τον επικεφαλής. «Οι τρεις ακόμα ζουν. Τους τράβηξα κάτω από αυτό το δέντρο. Πήγαινε να τους αποτελειώσεις». Ο αρχηγός της ενέδρας έκοψε με το σπαθί του την ανάσα των τριών τραυματιών που βρίσκονταν στα πρόθυρα του θανάτου. Όταν τελείωσε τη δουλειά και γύρισε την πλάτη του, άκουσε εκείνο το καταραμένο σφύριγμα, αλλά ήταν πολύ αργά. Το πρώτο βέλος καρφώθηκε στην κοιλιά του. Κοίταξε έντρομος την κόκκινη κηλίδα που μεγάλωνε ταχύτατα. Ένα δεύτερο βέλος τού έκοψε το νήμα της ζωής.

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας Ένα μωρό που το πέταξαν, γιατί κάποιος χρησμός έλεγε ότι μεγαλώνοντας θα σκοτώσει τον πατέρα του, έγινε μετά από χρόνια ο βασιλιάς της Θήβας, Οιδίποδας. Χωρίς να φταίει, έφερε καταστροφή, και το χειρότερο,

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά 1 Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά με τη μουσούδα μου στο πρόσωπό της, τόσο όσο χρειαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη υπάρχει ένα σπίτι με άσπρα παράθυρα. Μέσα σε αυτό θα βρούμε ένα χαρούμενο δωμάτιο, γεμάτο γέλια και φωνές, και δυο παιδιά που θέλω να σας γνωρίσω «Τάσι, αυτή η πιτζάμα σού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα κόκκινο μπαλόνι σε έναν παιδότοπο. Ήταν μόνο του και παρόλο που τα παιδάκια έπαιζαν μαζί του, δεν είχε κανέναν φίλο που να είναι σαν κι αυτό. Όλη

Διαβάστε περισσότερα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Ρόμπερτ Μανσκ Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Κάποτε υπήρχε μια όμορφη πριγκίπισσα που ονομαζόταν Ελισάβετ Ζούσε σε ένα κάστρο και είχε ακριβά ρούχα πριγκίπισσας Επρόκειτο

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους,

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, μια γριά γυναίκα. Τ όνομά της ήταν Μαραλά. Κανένας δεν

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού έπαιζε με την μπάλα του. Μετά από ένα δυνατό χτύπημα η μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Αγγελική Δαρλάση Το παλιόπαιδο Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν για να γίνει, έστω και λίγο, καλύτερος 6 «Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας «Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια ζούσαν σε ένα παλάτι. Ο Φωτιάς δεν τις άφηνε να βγουν έξω ποτέ. Στερέωνε την πόρτα με ένα βαρύ ξύλο. Μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;»

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;» Ταξίδι στις ρίζες Είχε φτάσει πια η μεγάλη ώρα για τα 6 αδέρφια Ήταν αποφασισμένα να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που τόσα χρόνια τα βασάνιζε! Η επιθυμία τους ήταν να μάθουν την καταγωγή τους και να συλλέξουν

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Μια φορά κι έναν καιρό στην Ισπανία υπήρχε ένας μικρός ταύρος που το όνομά του ήταν Φερδινάνδος. Όλοι οι άλλοι μικροί

Διαβάστε περισσότερα

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ * Αυτά τα τελευταία μην τα δένουμε και κόμπο όμως. Δυστυχώς... ΥΠΟΘΕΣΗ: ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΑ (ΚΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΦΙΛΙΑ)* Εικόνες: Λέλα Στρούτση ΑΘΗΝΑ Τετάρτη, 7.00 το πρωί Το φως ήταν λιγοστό.

Διαβάστε περισσότερα

Έπαιξαν χιονoπόλεμο, έφτιαξαν και μια χιονοχελώνα, κι όταν πια μεσημέριασε, γύρισαν στη φωλιά τους κι έφαγαν με όρεξη τις λιχουδιές που είχε

Έπαιξαν χιονoπόλεμο, έφτιαξαν και μια χιονοχελώνα, κι όταν πια μεσημέριασε, γύρισαν στη φωλιά τους κι έφαγαν με όρεξη τις λιχουδιές που είχε Xmass_Nona_xelwna_Layout 1 1/10/13 1:14 μ.μ. Page 7 Τ ο πρωί των Χριστουγέννων η νόνα Χελώνα και τα δέκα της εγγόνια ξύπνησαν, όπως κάθε χρόνο, από τον χειμωνιάτικό τους ύπνο, για να γιορτάσουν τη μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου

Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου Χρόνια ήρθαν, χρόνια πάνε, και στη ζούγκλα κάποτε, ζούσε ένα μικρό λιοντάρι, ο Λεωνίδας που όμως είχε μια μεγάλη οικογένεια. Ο μπαμπάς, η μαμά, οι θείοι και οι θείες, οι παππούδες

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Μάρτιος 2011 Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΟ-ΜΑΝΩΛΗ Πολύ παλιά, αιώνες πριν, ο Negru Voda, ο κυβερνήτης της Ρουμανίας, ήθελε να χτίσει ένα μοναστήρι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών

Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ον Κιχώτης και οι ανεµόµυλοι Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Ο ον Κιχώτης και οι ανεµόµυλοι Μιγκέλ ντε Θερβάντες Ο ον Κιχώτης και οι ανεµόµυλοι Μιγκέλ ντε Θερβάντες (Ο ον Κιχώτης ήταν ένας άρχοντας πολύ φτωχός σε λεφτά αλλά πλούσιος σε φαντασία. Ζούσε στην Ισπανία, στην ξακουσµένη επαρχία της Μάντσας. Όταν έφτασε

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός)

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Φύλλο εργασίας 1 Ερµηνεύουµε σύµβολα! Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; Επικοινωνούµε έτσι κι αλλιώς 26 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; Σύνολο: (Κάθε σωστή.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω.

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω. Νήφο. Πεταλία; Εγώ, ναι. Σήκω. Δεν ξέρω αν µπορώ. Μπορείς. Είµαι κουρασµένος. Ήρθε η ώρα, όµως. Τα χέρια µου έχουν αίµατα. Τα πόδια µου είναι σαν κάποιου άλλου. Δεν έχουµε πολύ χρόνο. Ένα λεπτό µόνο, να

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΕΝΤΡΟ Μια ιστορία ταξιδεύει

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΕΝΤΡΟ Μια ιστορία ταξιδεύει ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΕΝΤΡΟ Ένα κοριτσάκι είναι λυπηµένο πάνω σε µια χάρτινη βαρκούλα. Κοιτούσε το νέφος, ώσπου ξαφνικά εµφανίστηκε ένα κόκκινο φύλλο. Το κοιτούσε ώρες προσπαθώντας να βρει ένα συµπέρασµα από πού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝ ΜιΛΗΣΑ ΠΟΤΕ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΓιΑ ΕΚΕιΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑιΡι ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ. ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟι ΚΟΝΤΑ 16 ΧΡΟΝιΑ.

ΔΕΝ ΜιΛΗΣΑ ΠΟΤΕ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΓιΑ ΕΚΕιΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑιΡι ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ. ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟι ΚΟΝΤΑ 16 ΧΡΟΝιΑ. ΣΤΡΑΓΓιΣΜΑ ΔΕΝ ΜιΛΗΣΑ ΠΟΤΕ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΓιΑ ΕΚΕιΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑιΡι ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ. ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟι ΚΟΝΤΑ 16 ΧΡΟΝιΑ. ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ, ΠΟΥ ΕΣΥ Κι Η ΑΔΕΛΦΗ ΣΟΥ ΛΕιΠΑΤΕ, ΤΗΣ ΤΑ 'ΠΑ ΟΛΑ. ΜΕ ΑΚΟΥΓΕ ΣΟΒΑΡΗ.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Οι πρώτες μου σκέψεις Ο Οδυσσέας έφυγε και τώρα είμαι μόνη μου. Πρέπει να τα έχω όλα υπό έλεγχο Όμως, με τους μνηστήρες στα πόδια μου δε μπορώ άλλο!!! Πρέπει κάτι να κάνω γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μουσική..............................................11 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΓΧΟΡΔΟ Η αρχοντοπούλα κι ο ταξιδευτής........................15 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες μου απορίες. ΚΟΙΤΑΖΑ τ αγόρια και σκέπτουμουν. [7]

Πρώτες μου απορίες. ΚΟΙΤΑΖΑ τ αγόρια και σκέπτουμουν. [7] A Πρώτες μου απορίες ΚΟΙΤΑΖΑ τ αγόρια και σκέπτουμουν. Ο Λουκάς έγραφε σιωπηλά, τα φρύδια του σουφρωμένα, θυμωμένος ακόμα, ενώ ο Βρασίδας, με τα χέρια στις τσέπες, πήγαινε κι έρχουνταν, κάθουνταν και σηκώνουνταν,

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Πρωτοτύπου: Son smeshnovo cheloveka by Fyodor Dostoyevsky. Russia, ISBN:

Τίτλος Πρωτοτύπου: Son smeshnovo cheloveka by Fyodor Dostoyevsky. Russia, ISBN: Τίτλος Πρωτοτύπου: Son smeshnovo cheloveka by Fyodor Dostoyevsky. Russia, 1877. ISBN: 978-618-5144-94-4 Εκδόσεις Vakxikon.gr Βιβλιοπωλείο του Βακχικόν Ασκληπιού 17, 106 80 Αθήνα τηλ. 210 3637867 info@vakxikon.gr

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης». «Ο Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα.

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα. Τ ην πρώτη μέρα, την είδα να χαμογελάει. Ήθελα αμέσως να τη γνωρίσω. Ήμουν σίγουρη ότι δεν θα τη γνώριζα. Δεν ήμουν ικανή να την πλησιάσω. Πάντα περίμενα τους άλλους να το κάνουν και ποτέ δεν ερχόταν κανείς.

Διαβάστε περισσότερα

Δύο ιστορίες που ρωτάνε

Δύο ιστορίες που ρωτάνε ...... Δύο ιστορίες που ρωτάνε Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος Σελιδοποίηση - Μακέτα εξωφύλλου: Ευθύµης Δηµουλάς 1991 MANOΣ KONTOΛEΩN & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Η παρούσα 18η έκδοση, Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ Α 1 2017-2018 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Περιλήψεις βιβλίων που έχουν διαβάσει τα παιδιά από τη σειρά «μικρές καληνύχτες». Η Τρίτη μάγισσα Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι Μου έκανε εντύπωση

Διαβάστε περισσότερα

Ξέρεις ένα μικρό χω ριου δάκι μπροστά

Ξέρεις ένα μικρό χω ριου δάκι μπροστά Ξέρεις ένα μικρό χω ριου δάκι μπροστά σε μια μεγάλη πα ραλία με βουνά απαλής, λευκής άμμου, όπου μόνο τα σπίτια έχουν όνομα, ενώ οι δρόμοι όχι; Σε ένα από αυτά τα αξιαγάπητα σπίτια, με το όνομα Βαλκάρλος,

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ.

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό. Πριν από πάρα πολλά χρόνια, ένα πρωινό, ξύπνησε ο

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη νύχτα με το θησαυρό

Πρώτη νύχτα με το θησαυρό Πρώτη νύχτα με το θησαυρό Περασμένα μεσάνυχτα. Όλοι στο πλοίο ξεκουράζονταν ύστερα από μια μέρα γεμάτη συγκινήσεις και περιπέτειες. Μόνο ο παπαγάλος Μπιρμπίλης στεκόταν στην κουπαστή της σκάλας επαναλαμβάνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΠΑΡΑΜΥΘΙ Κέλλυ Παντελίδη Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Διορθώσεις: Ελένη Ζαφειρούλη Σελιδοποίηση: Γιάννης Χατζηχαραλάμπους Μακέτα εξωφύλλου:

Διαβάστε περισσότερα

Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ. -Εσύ είσαι ο Άρχος γιατί είσαι δυνατός και τα φύλλα σου μοιάζουν με στέμμα

Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ. -Εσύ είσαι ο Άρχος γιατί είσαι δυνατός και τα φύλλα σου μοιάζουν με στέμμα Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ Συγγραφέας: Μαρία Παπαδοπούλου Στην πλαγιά ενός βουνού, μπροστά από μια μεγάλη φουντωτή βελανιδιά, ζούσε ένα μικρό λουλούδι. Ηλιάνθη ήταν το όνομά της και της ταίριαζε πολύ γιατί τα πέταλά

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών 2013-2014 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βάτραχος που τον έλεγαν "Φρογκ" και πήγαινε στην 5η Δημοτικού.

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Τέσσερα ΜΠΡΟΜΠΝΤΙΝΓΚΝΑΓΚ Έπειτα από το ταξίδι του στη μικροσκοπική χώρα των Λιλλιπούτειων, ο Γκιούλλιβερ έμεινε στο σπίτι με τη γυναίκα του και τα παιδιά του αλλά πριν περάσουν

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργαλή Μελίνα του Νικολάου, 11 ετών

Γεωργαλή Μελίνα του Νικολάου, 11 ετών Γεωργαλή Μελίνα του Νικολάου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Παιδικό δωμάτιο Κάπου στην Αθήνα ΑΓΟΡΙ Ένα αγόρι ξανθό, με μάτια που αστράφτουν, στεκόταν όρθιο μπροστά στη βιβλιοθήκη του. Το αγόρι σήκωσε το βλέμμα του ψηλά. Ήξερε τι έψαχνε.

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Γεννήθηκα πολύ μακριά. Δεν γνωρίζω ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους θυμάμαι. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό σαν ανάμνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ Α ΣΚΗΝΗ: (Αυγό+κότα) ΑΥΓΟ: Γεια σας, εγώ είμαι ο Μήτσος. Ζω σ αυτό το κοτέτσι σαν όλα τα αυγά. Βαρέθηκα όμως να μαι συνέχεια εδώ. Θέλω να γνωρίσω όλον τον κόσμο. Γι αυτό σκέφτομαι

Διαβάστε περισσότερα

μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός»

μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός» μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός» μη μου πεις! Μια έκδοση των Εκπαιδευτηρίων «Διονύσιος Σολωμός» Κείμενα και εικόνες: οι μαθητές της ΣΤ Τάξης 2008-2009 Επιμέλεια κειμένων: Μαρία - Έλσα Μπουκάλα

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του»

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» 6/θ Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου Τάξη Γ «Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» Ζνα παραμφθι για το δικαίωμα των παιδιών ςτη φιλία, ςτο παιχνίδι και ςτο ςεβαςμό τησ προςωπικότητάσ τουσ. 6/Θ Δθμοτικό Σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου.

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Ενότητα 1: Το σπασμένο μπισκότο. Γιάννα Ροϊλού. Τμήμα: Θεατρικών Σπουδών. Σελίδα 1 1 Σκοποί ενότητας..3 2 Περιεχόμενα ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα/Τάξη: Κεφάλαιο: Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 30/10/17 Επιδιωκόμενος Στόχος: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ-Ν.ΓΛΩΣΣΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Ο

Μάθημα/Τάξη: Κεφάλαιο: Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 30/10/17 Επιδιωκόμενος Στόχος: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ-Ν.ΓΛΩΣΣΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Ο Μάθημα/Τάξη: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ-Ν.ΓΛΩΣΣΑ Κεφάλαιο: ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Ο Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 30/10/17 Επιδιωκόμενος Στόχος: ΜΕ ΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ Μ ΟΝΕΙΡΟ «Ο ασημένιος δρόμος» Ο Πορκιουπίνος,

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Student name:. Result: THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Mid-Entry Exams 2015 A τάξη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και δεκαπέντε λεπτά ΟΔΗΓΙΕΣ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και 15 λ 1. Διάβασε

Διαβάστε περισσότερα

Παπαγεωργίου Αννα-Μαρία του Αθανασίου, 10 ετών

Παπαγεωργίου Αννα-Μαρία του Αθανασίου, 10 ετών Παπαγεωργίου Αννα-Μαρία του Αθανασίου, 10 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο

Διαβάστε περισσότερα

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Σκηνή 1 η Μουσική... ανοίγει η αυλαία σιγά σιγά... projector τοπίο με τις τέσσερις εποχές του χρόνου... στη σκηνή τέσσερις καρεκλίτσες, η καθεμία ζωγραφισμένη με την αντίστοιχη εποχή... Μπαίνει η πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη. γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη.   γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό http://hallofpeople.com/gr/bio/roumi.php ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ Επιλεγμένα ποιήματα γλυκαίνει καθετί πικρό το χάλκινο γίνεται χρυσό το θολό κρασί γίνεται εκλεκτό ο κάθε πόνος γίνεται γιατρικό οι νεκροί θα αναστηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΧΗ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

Η ΑΡΧΗ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ Την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 γιορτάσαμε την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου στη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ιητών. Πήραν μέρος 22 παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ίου και βοήθησαν μαθήτριες του Βαλέτειου

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου

Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου η αγάπη ξαπλώνει όταν έχεις ευχές να σπαταλήσεις ο αέρας τελειώνει κι οξυγόνο ζητάς να συνεχίσεις όσα πρόλαβες πήρες της ψυχής σου

Διαβάστε περισσότερα

Είσαι ένας φάρος φωτεινός

Είσαι ένας φάρος φωτεινός Είσαι ένας φάρος φωτεινός Του Προμηθέα η φωτιά βάζει τη σπίθα στην καρδιά και θα γεμίσει απ αυτή λάμψη ολόκληρη η γη φιλόξενα την πόρτ ανοίγεις κι απλόχερα το φως σου δίνεις αθάνατη εσύ θα μείνεις κρατάς

Διαβάστε περισσότερα

Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν

Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν http://hallofpeople.com/gr/bio/andersen.php Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια μακρινή χώρα, ζούσε ένας γκρινιάρης βασιλιάς. Κάθε μέρα ζητούσε από

Διαβάστε περισσότερα

Αδαμοπούλου Μαρία του Δημητρίου, 9 ετών

Αδαμοπούλου Μαρία του Δημητρίου, 9 ετών Αδαμοπούλου Μαρία του Δημητρίου, 9 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ 1 ΠΟΙΗΜΑ από κάθε συλλογή του Η ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΗ (1945)

ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ 1 ΠΟΙΗΜΑ από κάθε συλλογή του Η ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΗ (1945) http://hallofpeople.com/gr/bio/saxtouris.php ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ 1 ΠΟΙΗΜΑ από κάθε συλλογή του Η ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΗ (1945) Ομορφιά Ράντισε την ασκήμια μ ομορφιά πήρε μια κιθάρα πήρε ένα ποτάμι πλάι πλάι Τραγουδώντας

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας µε θέµα «Μαθαίνω να περπατώ µε ασφάλεια στο δρόµο», τα παιδιά της Β 2 αποφάσισαν να

Διαβάστε περισσότερα