Η ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"

Transcript

1 Η ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

2

3 ΙΔΕΑ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΥΠΩΜΕΝΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Η καινοτομία χαμηλού κόστους διευκολύνεται καθώς το κόστος επανασχεδιασμού και επανεκτύπωσης είναι πολύ χαμηλό. Η όλη διαδικασία και η συλλογική δουλειά είναι αυτή που θεωρείται σημαντική, όχι το αποτέλεσμα. Τα λάθη είναι πλέον κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας: εκμάθηση και αποτυχία μαζί και προσπάθεια ξανά έως ότου το επιθυμητό προϊόν δημιουργηθεί. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας παραδειγματικής αλλαγής. Οι μαθητές ξεκινούν να βλέπουν τα αντικείμενα με διαφορετικό μάτι. Από το Αυτό τα σπάει! Θα το αγοράσω! στο Αυτό τα σπάει! Μπορώ να το προσαρμόσω στα μέτρα μου!, πρόκειται δηλαδή για αλλαγή από παθητικούς καταναλωτές σε ενεργούς επινοητές. Επιπροσθέτως, μπορούν να μοιραστούν τα αρχεία τους διαδικτυακά και να συνεργαστούν σε εργασίες με ποικίλα εκπαιδευτικά κέντρα σε διάφορες πόλεις. Φυσικά τα παιδιά επιστρέφοντας στο σπίτι τους έχουν χειροπιαστό αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας για να δείξουν σε γονείς και φίλους! Αυτό αυξάνει την εμπιστοσύνη και χτίζει ενθουσιασμό και νέο κύμα πελατείας στο εκπαιδευτήριό σας. Όλο αυτό μπορεί επίσης να συνδυαστεί με ένα επιπλέον έσοδο από τη δυνατότητα μεταπώλησης εξοπλισμού και αναλωσίμων στους μαθητές σας. Τα παιδιά μπορούν να μετατρέψουν συμβατικά σχέδια σε ιδιαίτερα αντικείμενα. Γιατί η τεχνολογία αυτή είναι τόσο σημαντική για την εκπαίδευσή? 1. Η κατ οίκον τρισδιάστατη εκτύπωση εξελίσσεται και γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη. Οι δάσκαλοι δεν πρέπει να αγνοούν την τεχνολογία αυτή. Ταυτόχρονα, οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίσουν αυτήν την τεχνολογία η οποία και θα διατελέσει σημαντικό ρόλο στην μελλοντική αγορά εργασίας. 2. Μέχρι τώρα, οι μαθητές συνήθως δουλεύουνε την αφαιρετική κατασκευή, δηλαδή δουλεύουν με ένα κομμάτι υλικού και αφαιρούν μέρη αυτού. Μια άλλη μέθοδος δημιουργίας είναι αυτή με τη χρήση πηλού. Με την τρισδιάστατη εκτύπωση χρησιμοποιείται προσθετική κατασκευή όπου η διάθεση απορριμμάτων είναι μηδενική. 3. Η τρισδιάστατη εκτύπωση ανοίγει τον δρόμο στην επαναληπτική σχεδίαση. Οι μαθητές σχεδιάζουν το δικό τους προϊόν το οποίο με την εκτύπωσή του μπορεί άμεσα να τροποποιηθεί και να βελτιωθεί. 4. Η χρήση του είναι εφαρμόσιμη σε ποικίλα μαθήματα. 5. Χάρη στον συνδυασμό του προγραμματισμού, της ηλεκτρονικής καθώς και της τρισδιάστατης εκτύπωσης, οι μαθητές μπορούν να κάνουν πολλές εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ρομποτικής, δομικής και διαφόρων εφευρέσεων που γίνονται στο σπίτι και βοηθούν στην βαθύτερη γνώση του πως λειτουργούν τα πράγματα. 6. Ο σχεδιασμός, η τρισδιάστατη εκτύπωση και η εκπαιδευτική ρομποτική βελτιώνουν την προσωπική εκμάθηση και τις δεξιότητες σκέψης, δημιουργώντας δημιουργικούς, σκεπτόμενους και στοχαστικούς μαθητευομένους δεδομένου ότι διδάσκονται οι μαθητές μέσω της εξάσκησης. Εξάλλου, είναι γνωστή ως εκμάθηση μέσω εξάσκησης.

4 Τι είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση Η τρισδιάστατη εκτύπωση με τη μορφή FDM (fused deposition modeling) είναι μια τμηματική κατασκευαστική διαδικασία όπου επικαλύπτονται στρώματα υλικού. Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής παίρνει ένα λεπτό πλαστικό αναλώσιμο (το αντίστοιχο μελάνι ενός εκτυπωτή με τη μορφή που γνωρίζουμε) το οποίο και εισάγεται μέσα στο μηχάνημα όπου και μεταφέρεται στο στόμιο της κεφαλής που έχει θερμοκρασία 210 ο C. Αυτό το στόμιο και η βάση εκτύπωσης κινούνται από κοινού κατά μήκος, πλάτος και ύψος. Με τον τρόπο αυτό το μηχάνημα δημιουργεί ένα στρώμα αυτού του μέρους, η βάση κινείται, δημιουργεί άλλο ένα στρώμα και ούτω καθεξής. Η ένωση αυτών των στρωμάτων δημιουργεί το αντικείμενο. Τι προϊόντα μπορούν να χρησιμεύσουν στο εκπαιδευτικό κέντρο μου; Υψηλής ακρίβειας επαγγελματικός 3D εκτυπωτής για σχεδιαστές, μηχανικούς και απαιτητικούς χομπίστες. Ο 3D εκτυπωτής Zortrax M200 θα μεταμορφώσει οποιοδήποτε ψηφιακό σας project σε μια τρισδιάστατη πραγματικότητα. Είναι ιδανικός για εκτύπωση πρωτοτύπων, αρχιτεκτονικών μηχανολογικών εξαρτημάτων, έργων τέχνης, αλλά και οποιουδήποτε άλλου 3D αρχείου, gadget, καθημερινού αντικειμένου ή και διαφημιστικού υλικού σε τρισδιάστατη μορφή. Ο πρώτος προσιτός επαγγελματικός 3D εκτυπωτής.

5 Ο bq Witbox είναι ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής φτιαγμένος για χρήση σε οποιοδήποτε περιβάλλον, είτε σε γραφείο είτε σε σχολικό εργαστήριο τεχνολογίας. Πρόκειται για έναν εξ ολοκλήρου συναρμολογημένο, δυνατό, σταθερό και εύκολο στη χρήση εκτυπωτή. Είναι ασφαλής και για χρήση από παιδιά χάριν στο πορτάκι του. Έχει μια επιφάνεια εκτύπωσης μεγέθους ενός A4 χαρτιού καθώς και ύψος 20 cm (29.7 x 21 x 20 cm). Επίσης, αυτός ο εκτυπωτής είναι εύκολος στην αποθήκευση, γεγονός που επιτρέπει την εξοικονόμηση χώρου. Αποτελεί τον ιδανικό εκτυπωτή για οποιοδήποτε εκπαιδευτικό κέντρο το οποίο είτε δεν έχει τον απαραίτητο χρόνο για συναρμολόγηση είτε προτιμά έναν κλειστού τύπου εκτυπωτή που τον βάζεις στην πρίζα και ξεκινάει να λειτουργεί (plug & print), λύση ασφαλέστερη για μαθητές.. O Prusa i3 Hephestos είναι ένας εκτυπωτής που πωλείται σαν κιτ προς συναρμολόγηση. Πρόκειται για έναν ανοιχτού τύπου εκτυπωτή με εξωθητή ίδιο με αυτό του bq Witbox, άρα είναι εφικτή η απόκτηση πανομοιότυπων ιδιοτήτων με αυτών του Witbox. Το κιτ αυτό συμπεριλαμβάνει όλες τις απαραίτητες προς συναρμολόγηση πληροφορίες, βήμα - βήμα. Διαδικτυακές πηγές πολυμέσων είναι επίσης διαθέσιμες προς βοήθεια στην εκάστοτε εργασία. Η επιφάνεια εκτύπωσης είναι 21.5 x 21 x 18 cm. Είναι ο ιδανικός εκτυπωτής για τη διεξαγωγή οποιουδήποτε σεμιναρίου συναρμολόγησης συνδυαστικά με την εκμάθηση και ταυτοποίηση που διδάσκονται σε διάφορα άλλα τεχνικά σχολικά μαθήματα.

6 O Wanhao i3 είναι μια έτοιμη λύση χαμηλού κόστους για εκτυπώσεις κάθε είδους σε σχολικό περιβάλλον. Έχει στιβαρό μεταλλικό σκελετό, επιφάνεια εκτύπωσης 20 x 20 x 18 cm, είναι πολύ εύκολος στη χρήση και αποτελεί την πιο προσιτή αλλά ταυτόχρονα έτοιμη λύση για να δείξετε στους μαθητές σας τον μαγικό κόσμο του 3D printing. Το πρώτο μας κιτ ρομποτικής δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη να φέρει τα νεότερα μέλη της οικογένειας πιο κοντά στην ηλεκτρονική, με απώτερο σκοπό την εξοικείωση τους από μικρή ηλικία. Το κιτ αποτελείται από ένα σετ ηλεκτρονικών στοιχείων και εργαλείων μαζί, τα οποία όταν συναρμολογηθούν και προγραμματιστούν σωστά, επιτρέπουν στους μαθητές να δημιουργήσουν τα δικά τους παιχνίδια, Printbots, δομικές εργασίες ή οτιδήποτε μπορούν να φανταστούν.

7 To στυλό 3D αποτελεί ένα μοναδικό μέσο δημιουργικής απασχόλησης μικρών παιδιών αλλά και καλλιτεχνικής εκπαίδευσής τους. Είναι μικρό, ελαφρύ, βολικό και εύκολο στη χρήση για κάθε ηλικία, φθηνό και πολύ διασκεδαστικό! bitbloq Το Bitbloq είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο που επιτρέπει τον προγραμματισμό ηλεκτρονικών πλακετών. Αποτελεί το ιδανικό λογισμικό που βοηθά τους μαθητές να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις ελέγχου και χειρισμού της ηλεκτρονικής. Το Bitbloq δημιουργήθηκε με σκοπό να διευκολύνει τον προγραμματισμό πραγματικής ηλεκτρονικής σε νεότερες ηλικίες. Χάρη στον αρθρωτό του τρόπο λειτουργίας, το Βitbloq επιτρέπει στους άπειρους μαθητές να γνωρίσουν τον κόσμο του προγραμματισμού με ένα διασκεδαστικό και αστείο τρόπο. Καθώς η διαδικασία της εκμάθησης εξελίσσεται, οι μαθητές ίσως να δύνανται να συγκρίνουν το block programming με τον κλασσικό προγραμματισμό σε μορφή κώδικα. Ίσως αυτό να ανάγει την εκμάθηση σε μία πρακτικότερη μορφή.

8 To 3D printing σε δημοτικά σχολεία και γυμνάσια (εως 14 χρονών) Η εισαγωγή του 3D printing και των σχετιζόμενων τεχνολογιών στο σχολικό πρόγραμμα και στο γυμνάσιο δίνει στους μαθητές τα απαραίτητα εφόδια για την βελτίωση της δημιουργικότητάς τους και της φαντασίας τους. Είναι μια πρακτική διαδικασία κατά την οποία οι μαθητές συμμετέχουν ενώ δημιουργούν αντικείμενα, εκπαιδευτικά μικρο-ρομπότ ή ακόμη και καθημερινής χρήσης αντικείμενα: από μια απλή εκτύπωση των αρχικών τους μέχρι και ένα πολυσύνθετο μολύβι. Το 3D printing ενασχολεί τα παιδιά και τους δημιουργεί την επιθυμία για δημιουργία μιας και η απόκτηση του ολοκληρωμένου αντικειμένου αποτελεί την επιβράβευση της εκτύπωσης. Ο συνδυασμός του 3D printing με την εκπαιδευτική ρομποτική επιτρέπει στα παιδιά να εξασκούνται με τα εκπαιδευτικά προϊόντα κατά έναν πιο αστείο και διασκεδαστικό τρόπο. Δεν είναι μαγεία. Είναι τεχνολογία και έχουμε ανάγκη τα παιδιά να μάθουν πως πραγματικά να χειρίζονται την τεχνολογία μέσω της ανακάλυψης. Μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους ρομπότ και να τα θέσουν σε λειτουργία. Έχοντας αυτό σαν κίνητρο η πλατφόρμα Bitbloq.com έχει δημιουργηθεί για να φέρει τον προγραμματισμό πιο κοντά στα παιδιά. Όσον αφορά στο λογισμικό σχεδιασμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, υπάρχουν ποικίλες επιλογές, κάποιες από τις οποίες είναι επι πληρωμή και κάποιες άλλες δωρεάν. Προτεινόμενα για αυτό το επίπεδο εκπαίδευσης είναι τα Leopoly, TinkerCAD, FREECAD. Το Google Sketch-up και το OpenScad προτείνονται για μεγαλύτερα παιδιά. Παραδείγματα δραστηριοτήτων ανά μάθημα. Μαθηματικά Η ενασχόληση με 3D εκτυπωτές στο μάθημα των μαθηματικών αναπτύσσει τις δεξιότητες των μαθητών περί της αντίληψης και απεικόνισης του χώρου. Οι μαθητές μπορούν να σχεδιάζουν τα δικά τους γεωμετρικά σχήματα καθώς και να τα εκτυπώσουν. Θα μπορούν να μάθουν για τα σχήματα και τον όγκο. Τα μαθηματικά θεωρήματα εξηγούνται με διαδραστικό τρόπο μέσω εκτυπωμένων αντικειμένων. Σε υψηλότερα επίπεδα, η δημιουργία ενός άβακα μπορεί να διδάξει τις διαφορετικές του χρήσεις.

9 Καλλιτεχνικά Στο μάθημα των καλλιτεχνικών, οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν διάφορα αντικείμενα στον υπολογιστή, σαν άλλοι αγγειοπλάστες και κατόπιν να τους δώσουν πραγματική διάσταση. Χάρη στην ομαδική σχεδίαση μπορούν να σχεδιάζουν παιχνίδια ή αντικείμενα με άλλους μαθητές και μετά να τα ενώνουν. Επιστήμες Σε μαθήματα όπως η Βιολογία ή οι κοινωνικές επιστήμες, οι μαθητές μπορούν να εκτυπώσουν και να τροποποιήσουν το σχέδιο ζώων προς εξαφάνιση, μερών του ανθρώπινου σώματος ή να δημιουργήσουν μακέτες ιστορικών γεγονότων. Πληροφορική Το μάθημα της Πληροφορικής και ο προγραμματισμός μέσω της εκπαιδευτικής ρομποτικής αλληλοσυμπληρώνονται απόλυτα. Ο σκελετός των ρομπότ μπορεί να εκτυπωθεί μέσω τρισδιάστατου εκτυπωτή και να επανασχεδιαστεί από μαθητές από οποιοδήποτε υπάρχον σχεδιαστικό πρόγραμμα. Στα μαθήματα αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δωρεάν λογισμικό Openscad με σκοπό να σχεδιάσουν αντικείμενα και γράφοντας κώδικα οι ίδιοι οι μαθητές.

10 Παράδειγμα μαθήματος δομημένο βάσει της τεχνολογίας αυτής στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική βαθμίδα Σε αυτό το σημείο, θα προτείνουμε ένα παραδειγματικό μοντέλο μαθήματος με την εισαγωγή του 3D printing καθώς και της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το γυμνάσιο. Πώς φτάσαμε στο σημείο αυτό; 1. Τι είναι το 3D printing και πώς λειτουργεί; 2. Ιστορική ανασκόπηση του κινήματος Opensource RepRap. Η επανάσταση στην κατ οίκον τρισδιάστατη εκτύπωση. Εισαγωγή στην έννοια της συνεργατικής κοινότητας. Τι υλικά μπορώ να χρησιμοποιήσω; 1. Γενική επισκόπηση των διαφορετικών υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τρισδιάστατη εκτύπωση και ποιες οι απαιτήσεις του κάθε υλικού. Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το 3D printing; 1. Παρουσίαση των διαφορετικών εφαρμογών της τρισδιάστατης εκτύπωσης στο χώρο της εκπαίδευσης. 3D Design (τρισδιάστατη σχεδίαση) 1. Πώς γίνεται ο σχεδιασμός στο 3D printing; Τι είναι ένα STL; Τι είναι ένα g-code ; 2. Γενική εικόνα του λογισμικού σχεδίασης. Επιλογές: Leopoly, TinkerCad, OpenScad, Google Sketch-up Τεχνολογία εκτυπωτών 3D 1. Παρουσίαση του 3D printer που διαθέτετε 2. Επισκόπηση του λογισμικού χρήσης του 3. Επισκόπηση των πρώτων βημάτων χρήσης του 4. Συναρμολόγηση Prusa i3 Hephestos Εκπαιδευτική ρομποτική 1. Παρουσίαση διαφορετικών εφαρμογών της εκπαιδευτικής ρομποτικής. 2. Επισκόπηση της προγραμματικής πλατφόρμας bitbloq.bq.com 3. Συναρμολόγηση PrintBot

11 Το 3D printing στο Λύκειο Σε αυτήν την εκπαιδευτική βαθμίδα είναι σημαντικό οι μαθητές να σχεδιάζουν τα δικά τους αντικείμενα καθώς αφενός κατέχουν περισσότερες γνώσεις σχεδιασμού και αφετέρου τους είναι ευκολότερο, αν είναι εφικτό, να σχεδιάσουν τα δικά τους αντικείμενα. Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής γίνεται το αντικείμενο μελέτης τους μιας και αναλύουν τα δημιουργήματά τους σε διαφορετικά μαθήματα. Η μάθηση τίθεται σε εφαρμογή μέσω της επαφής τους με τον εκτυπωτή. Οι εφαρμογές του 3D printing σε αυτήν τη βαθμίδα εκπαίδευσης είναι πολυάριθμες, καθώς οι μαθητές τώρα μαθαίνουν πιο σύνθετες έννοιες, πιο εύκολα κατανοητές μέσω σχεδιασμού και εκτύπωσης; από το ανώφλι ενός ιστορικού κτιρίου ως και ένα απλό ψαροκόκαλο. Η συναρμολόγηση ενός εκτυπωτή Prussa Hephestos αποτελεί μια εκπαιδευτική δραστηριότητα, ιδανική για την κατανόηση ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή εκ των έσω. Όλο και περισσότερα σχολεία επιλέγουν την συναρμολόγηση ενός εκτυπωτή Prusa Hephestos κατόπιν της αγοράς ενός Witbox / Zortrax M20 / Wanhao i3. Όσον αφορά την εκπαιδευτική ρομποτική, οι μαθητές ξεκινούν να μαθαίνουν τον κώδικα που χρησιμοποιείται στο Bitblock και σταδιακά περνούν από την κατασκευή ρομπότ στη δημιουργία προσωπικών αντικειμένων στη δομική. Αναφορικά με το λογισμικό σχεδίασης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπάρχει πληθώρα επιλογών, κάποιες από τις οποίες είναι προς αγορά και κάποιες άλλες δωρεάν. Σαν πρόταση για την εκπαιδευτική αυτή βαθμίδα υπάρχουν τα Google Sketchup, OpenScad και FreeCAD, DS Mechanical και Tinckercad. Παραδείγματα δραστηριοτήτων ανά μάθημα.. Πληροφορική Ανάμεσα στα διάφορα μαθήματα πληροφορικής, το 3D printing είναι εφαρμόσιμο στο σχεδιασμό αντικειμένων μέσω γραμμών κώδικα και μαθηματικών συναρτήσεων. Πρόκειται για τη διαδικασία όπου ο μαθητής μαθαίνει βασικές προσθέσεις και αφαιρέσεις όγκων με μαθηματικές πράξεις γράφοντας κώδικα. Έχουμε λοιπόν σαν αποτέλεσμα, όχι μόνο την ενδυνάμωση της χρήσης υπολογιστή αλλά και την καλύτερη κατανόηση των μαθηματικών και του χώρου. Ένα πιθανό λογισμικό προς χρήση είναι το OpenScad.

12 Γεωγραφία και Ιστορία Οι μαθητές του λυκείου μπορούν να κατανοούν τον τρόπο οικοδόμησης ιστορικών κτιρίων, να διακρίνουν τα διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ και να σχεδιάζουν ακολουθώντας τα στυλ αυτά ακόμη και να εκτυπώνουν το χάρτη μιας Ρωμαικής πόλης για παράδειγμα. Χάρη στο 3D printing, οι μαθητές μπορούν επίσης να εκτυπώνουν παλαιά εκθέματα και να μελετούν την χρήση τους. Στην Γεωγραφία, μπορούν να δημιουργούν μοντέλα διαφόρων τύπων εδαφών και να τα εκτυπώνουν.

13 Καλλιτεχνικά Με τη χρήση ενός 3D printer, οι μαθητές μπορούν άμεσα και γρήγορα να παρουσιάζουν τα σχέδιά τους σαν αληθινά αντικείμενα. Με παρόμοιο τρόπο, το 3D printing διευκολύνει τη δημιουργία εργαλείων ή άλλων επιπρόσθετων εξαρτημάτων χρήσιμα στη γλυπτική για παράδειγμα. Μάθημα Σχεδίου, Τεχνολογίας και Μηχανικής Μέσω του 3D printing, οι μαθητές είναι εφικτό να σχεδιάσουν και να εκτυπώσουν διαφόρους τύπους μηχανικών σχεδίων και ανταλλακτικών. Δεδομένης της εξοικείωσής τους με τα στάδια της σχεδίασης (προγραμματισμός, σχέδιο, χτίσιμο και αξιολόγηση), μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να διευκολύνουν τη διαδικασία χτισίματος. Χάρη σε αυτό, μπορούν να ξοδέψουν παραπάνω χρόνο στη σχεδίαση και αξιολόγηση προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ποιοτικά καλύτερο προϊόν. Με το 3D printing μπορούν επίσης να ανακτήσουν και να δημιουργήσουν παλιά μικρές συσκευές (gadgets) στα διάφορα λύκεια, με τη χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης ρομπότ, καταπελτών ή ακόμη και ηλιακών ή αυτοκινήτων υδρογόνου.

14 Μάθημα Φυσικής και Βιολογίας Στο μάθημα της Φυσικής, το 3D printing χρησιμοποιείται για την παρουσίαση επιστημονικών πειραμάτων ή την εκτύπωση πολυσύνθετων μορφών σχετιζομένων με επιστημονικές έννοιες. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι μαθητές ξεκινούν τη δημιουργία από το μηδέν. Σε κάποιες άλλες, χρησιμοποιούνται σχέδια από βιβλιοθήκες σχεδίων όπως είναι το Thingiverse. Δύο από τα παραδείγματα αυτά είναι η αλυσίδα DNA ή η ελικοειδής λεπίδα Pelton. Είναι δυνατή η εκτύπωση μορίων, ματιών, κυττάρων, κυμάτων ημιτονίων ή ανταλλακτικών για πυραύλους και drones.

15 Μαθηματικά Η ενασχόληση των μαθητών με το 3D printing στο μάθημα των μαθηματικών, τους βοηθά να αναπτύξουν τις ικανότητες αντίληψης του χώρου. Το Πυθαγόρειο θεώρημα ή άλλα τριγωνομετρικά θεωρήματα γίνονται πιο ελκυστικά μέσω της χρήσης τρισδιάστατων σχεδιασμένων και εκτυπωμένων αντικειμένων. Σε πιο εξειδικευμένα μαθήματα, το γραφιστικό αποτέλεσμα ποικίλων εξισώσεων σειράς n-th μπορεί να εκτυπωθεί ώστε να μελετηθεί πως η μεταβολή της παραμέτρου της ισότητας μπορεί να επηρεάσει το τρισδιάστατο αποτέλεσμα.

16 Μάθημα δομημένο βάσει της τεχνολογίας αυτής στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική βαθμίδα Σε αυτό το σημείο, θα προτείνουμε ένα παραδειγματικό μοντέλο μαθήματος με την εισαγωγή του 3D printing καθώς και της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πώς φτάσαμε στο σημείο αυτό; 1. Τι είναι το 3D printing και πώς λειτουργεί; 2. Ιστορική ανασκόπηση του 3D printing από την σύλληψη της ιδέας εδώ και 30 χρόνια μέχρι και σήμερα. 3. Ιστορική ανασκόπηση του κινήματος Opensource RepRap. Η επανάσταση στην κατ οίκον τρισδιάστατη εκτύπωση. Εισαγωγή στην έννοια της συνεργατικής κοινότητας. Τι υλικά μπορώ να χρησιμοποιήσω; 1 Γενική επισκόπηση των διαφορετικών υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τρισδιάστατη εκτύπωση και ποιες οι απαιτήσεις του κάθε υλικού. 2 Ειδικά αναλώσιμα: Ποιά είναι αυτά και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν; Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το 3D printing; 1 Παρουσίαση των διαφορετικών εφαρμογών της τρισδιάστατης εκτύπωσης στο χώρο της εκπαίδευσης. 3D Design (τρισδιάστατη σχεδίαση) 1 Πώς γίνεται ο σχεδιασμός στο 3D printing; Τι είναι ένα STL; Τι είναι ένα g-code ; 2 Γενική εικόνα του λογισμικού σχεδίασης. Επιλογές: Google Sketch-up, OpenScad και freecad ή Inventor, AutoCad, SolidWorks σαν επιλογές επί πληρωμή. 3 Ανώτερο επίπεδο I: Σεμινάρια FreeCAD (δωρεάν λογισμικό) για σχεδιασμό αντικειμένων. Λογισμικό με διαφορετικά πακέτα σχεδιασμού και συναρμολόγησης. 4 Ανώτερο επίπεδο II: Σεμινάρια OpenScad (δωρεάν λογισμικό) για παραμετροποιημένο σχεδιασμό αντικειμένων. Τεχνολογία 3D εκτυπωτών 1 Παρουσίαση του 3D printer που διαθέτετε 2 Επισκόπηση των πρώτων βημάτων εκτύπωσης. 3 Παρουσίαση του λογισμικού χρήσης τους 4 Βασική επισκόπηση του μαθήματος συναρμολόγησης ενός Prusa i3 Hephestos Εκπαιδευτική ρομποτική 1 Παρουσίαση διαφορετικών εφαρμογών της εκπαιδευτικής ρομποτικής. 2 Επισκόπηση της προγραμματικής πλατφόρμας bitbloq.bq.com 3 Συναρμολόγηση PrintBot 4 Εξελιγμένα project με το First Robotic Kit 5 Εξελιγμένος προγραμματισμός Arduino

17 Το 3D printing στο Πανεπιστήμιο Το πανεπιστήμιο είναι σαφώς το μέρος όπου το 3D printing μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιηθεί δεδομένης της ποικιλίας των μαθημάτων που υπάρχουν. Οι φοιτητές είναι πιο εξοικειωμένοι με τα βασικά εργαλεία τρισδιάστατης σχεδίασης. H χρήση του μπορεί να συμπεριληφθεί σε πολλά μαθήματα στο πανεπιστήμιο, από την αναπαράσταση ενός όγκου στο μάθημα της ιατρικής μέχρι την παρουσίαση μιας μηχανής ενός τζετ. Τα πανεπιστήμια εισάγουν μαθήματα όπου διάφορα τμήματα κάνουν πραγματικότητα τη χρήση και εφαρμογές του 3D printing. Οι πιθανές εφαρμογές στο πανεπιστήμιο δεν περιορίζονται σε ακαδημαικό επίπεδο αλλά εκτείνονται και σε διάφορες ερευνητικές ομάδες, όπου και το 3D printing διευκολύνει το πέρασμα από έννοιες εικονικές σε υλικά αντικείμενα. Όλο και περισσότερα πανεπιστημιακά τμήματα έχουν πλέον εργαστήρια 3D printing όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί μπορούν εκεί να δημιουργήσουν τα αντικείμενα τους. Μαθήματα συναρμολόγησης του 3d printer Prusa i3 Hephestos συνεχώς αυξάνονται στα πανεπιστήμια καθώς επιτρέπουν στους μαθητές να συναρμολογήσουν τη δική τους συσκευή και ταυτόχρονα να μαθαίνουν κατά τη διάρκεια της συναρμολόγησης. Eπίσης ο Zortrax M200 είναι περιζήτητος για την μοναδική του ποιότητα εκτύπωσης, την απροβλημάτιστη λειτουργία του, την ακρίβειά του και τα ποιοτικά του υλικά. Χαρακτηριστικά που τον κάνουν κατάλληλο και για πιο απαιτητικά project χωρίς όμως να απαιτεί μια περιουσία σα κόστος απόκτησης και λειτουργίας. Αναφορικά με την εκπαιδευτική ρομποτική και συγκεκριμένα στον αυτοματισμό και την ηλεκτρονική, η χρήση αυτών των κιτ ρομποτικής είναι η κατάλληλη. Το κιτ εξαρτημάτων ρομποτικής μιας και αποτελείται από πραγματικά ηλεκτρονικά αντικείμενα παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για να ελέγχει τα ρομπότ ή τα απλά αυτοματοποιημένα συστήματα. Όσον αφορά το λογισμικό σχεδίασης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, υπάρχει πληθώρα επιλογών κάποια από τα οποία είναι επι πληρωμή και κάποια άλλα δωρεάν. Σαν πρόταση για αυτό το επίπεδο εκπαίδευσης υπάρχουν τα Google Sketchup, OpenScad και Freecad ή τα Inventor, Autocad, SolidWorks σαν πληρωτέες επιλογές. Παραδείγματα δραστηριοτήτων ανά κατηγορία. Μηχανολογία Η παρουσία του 3D printing είναι έντονη στα μαθήματα μηχανολογίας και επιτρέπει στους μαθητές να εκτυπώνουν το πρωτότυπο οποιασδήποτε εργασίας. Επιπλέον, κάποιες έννοιες σύνθετες όπως ο κύκλος λειτουργίας μηχανών καύσης ή άλλα σύνθετα μοντέλα παρουσιάζονται πλέον με την μορφή εκτυπωμένου μοντέλου..

18 Χημεία Η εκτύπωση μοριακών δομών αποτελεί ένα σπουδαίο παράδειγμα μελέτης του μαθήματος της Χημείας. Στο μάθημα αυτό, το γεγονός πως τα άτομα και τα μόρια είναι ταξινομημένα στο χώρο, είναι υψίστης σημασίας. Εξαιτίας αυτού, η τρισδιάστατη απεικόνιση της χημικής δομής είναι ουσιώδης. Εξίσου χρήσιμη είναι και η κατασκευή μετρητικών διατάξεων.. Ιατρική Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές της Ιατρικής είναι η μη εύκολη πρόσβαση σε μέρη του ανθρώπινου σώματος. Με το 3D printing, τα μέρη του ανθρώπινου σώματος μπορούν να εκτυπωθούν σε σκληρό ή εύκαμπτο υλικό. Με τον ίδιο τρόπο, μια εγχείρηση μπορεί μέσω της εκτύπωσης να αναπαρασταθεί προτού καν πραγματοποιηθεί. Προς το παρόν, πραγματοποιούνται προσομοιώσεις εγχειρήσεων αντιγράφοντας τους χόνδρους αρθρώσεων με ευλύγιστα αναλώσιμα και την δομή των οστών με ανθεκτικά αναλώσιμα.

19 Μόδα και Σχέδιο Στον χώρο της μόδας και του σχεδίου, το 3D printing αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την δημιουργία των σχεδίων. Το 3D printing επιταχύνει τη διαδικασία δημιουργίας και καινοτομίας του σχεδιασμού του αντικειμένου. Αναφορικά με τον χώρο του κοσμήματος, τη σχεδίαση κουμπιών και αξεσουάρ επιτακτική είναι η ανάγκη για επαφή με το προϊόν προτού αυτό παραχθεί στην τελική του μορφή καθως και με το υλικό. Ρομποτική Στην ρομποτική και τον αυτοματισμό το 3D printing χρησιμεύει στη δημιουργία θηκών, εξαρτημάτων και εργαλείων που μετέπειτα θα χρησιμοποιηθούν στην συναρμολόγηση της αυτοματοποιημένης αλυσίδας ή του ίδιου του ρομπότ.

20 Μάθημα δομημένο βάσει της τεχνολογίας αυτής στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική βαθμίδα Σε αυτό το σημείο, θα προτείνουμε ένα παραδειγματικό μοντέλο μαθήματος με την εισαγωγή του 3D printing καθώς και της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πώς φτάσαμε στο σημείο αυτό; 1 Τι είναι το 3D printing και πώς λειτουργεί; 2 Ιστορική ανασκόπηση του 3D printing από την σύλληψη της ιδέας εδώ και 30 χρόνια μέχρι και σήμερα. 3 Ιστορική ανασκόπηση του κινήματος Opensource RepRap. Η επανάσταση στην κατ οίκον τρισδιάστατη εκτύπωση. Εισαγωγή στην έννοια της συνεργατικής κοινότητας. Τι υλικά μπορώ να χρησιμοποιήσω; 1 Γενική επισκόπηση των διαφορετικών υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τρισδιάστατη εκτύπωση και ποιες οι απαιτήσεις του κάθε υλικού. 2 Ειδικά αναλώσιμα: Ποιά είναι αυτά και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν; Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το 3D printing; 1 Παρουσίαση των διαφορετικών εφαρμογών της τρισδιάστατης εκτύπωσης στο χώρο της εκπαίδευσης. 3D Design (τρισδιάστατη σχεδίαση) 1 Πώς γίνεται ο σχεδιασμός στο 3D printing; Τι είναι ένα STL; Τι είναι ένα g-code ; 2 Γενική εικόνα του λογισμικού σχεδίασης. Επιλογές: Google Sketch-up, OpenScad και freecad ή Inventor, AutoCad, SolidWorks σαν επιλογές επί πληρωμή. 3 Ανώτερο επίπεδο I: Σεμινάρια FreeCAD (δωρεάν λογισμικό) για σχεδιασμό αντικειμένων. Λογισμικό με διαφορετικά πακέτα σχεδιασμού και συναρμολόγησης. 5 Ανώτερο επίπεδο II: Σεμινάρια OpenScad (δωρεάν λογισμικό) για παραμετροποιημένο σχεδιασμό αντικειμένων. Τεχνολογία 3D εκτυπωτών 1. Παρουσίαση του 3D printer που διαθέτετε 2. Επισκόπηση των πρώτων βημάτων εκτύπωσης. 3. Παρουσίαση του λογισμικού χρήσης τους 4. Βασική επισκόπηση του μαθήματος συναρμολόγησης ενός Prusa i3 Hephestos Εκπαιδευτική ρομποτική 1. Παρουσίαση διαφορετικών εφαρμογών της εκπαιδευτικής ρομποτικής. 2. Επισκόπηση της προγραμματικής πλατφόρμας bitbloq.bq.com 3. Συναρμολόγηση PrintBot 4. Εξελιγμένα project με το First Robotic Kit 5. Εξελιγμένος προγραμματισμός Arduino

21 Τα παραδείγματα που αναφέρονται εδώ αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος των συνολικών δυνατοτήτων εφαρμογής και αξιοποίησης της τρισδιάστατης εκτύπωσης στον κλάδο της εκπαίδευσης, καθώς αυτές είναι πραγματικά ανεξάντλητες και δύσκολο να συμπεριληφθούν μέσα σε μερικές σελίδες. Το σίγουρο είναι πως η τεχνολογία αυτή έχει έρθει για να μείνει και θα τη συναντούμε όλο και περισσότερο σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Είναι ένας κλάδος που θα καθιερωθεί γιατί θα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε όλα σχεδόν τα επαγγέλματα. Η δυνατότητα να εντρυφήσουν τα παιδιά στην χρήση της από νωρίς θα αποτελέσει πλεονέκτημα για την μελλοντική τους εκπαιδευτική και επαγγελματική πορεία, κάτι εύκολα αναγνωρίσιμο και από τους γονείς, δηλαδή τους πελάτες σας. Επίσης συνδυάζει με έναν πραγματικά εντυπωσιακό τρόπο την εκμάθηση με την ψυχαγωγία, καλλιεργεί τη δημιουργικότητα των μαθητών, ενισχύει τη συνεργατικότητα και την κριτική σκέψη και είναι κάτι που σίγουρα θα κρατήσει καθηλωμένους τους σπουδαστές κάθε ηλικίας. Το ότι αποτελεί έναν καινούριο καινοτόμο κλάδο είναι ταυτόχρονα και το μεγάλο της πλεονέκτημα καθώς η αξιοποίησή και ένταξή της στα εκπαιδευτικά πλάνα ενός σύγχρονου εκπαιδευτηρίου αποτελεί μια τεράστια οικονομική ευκαιρία και κάτι που θα αποτελέσει ίσως και έναν καθοριστικό παράγοντα διαφοροποίησής σας από τον ανταγωνισμό και μέσο απεγκλωβισμού από την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Το 3D printing πέρα από τις πρακτικές του δυνατότητες, έχει το και πρόσθετο εμπορικό πλεονέκτημα του εντυπωσιασμού και της μεγάλης αναγνωρισιμότητας και προβολής του από τα μέσα ενημέρωσης, κάτι που έχει καλλιεργήσει περιέργεια και ενδιαφέρον στον κόσμο. Θα χαρούμε να σας συναντήσουμε και από κοντά για μια πιο ενδελεχή ανάλυση των προσφερόμενων από εμάς εξοπλισμών και υπηρεσιών ώστε να μπορέσετε να εξελιχθείτε εντάσσοντας το 3D Printing στην επιχείρησή σας με προσιτές αλλά αξιόπιστες επιλογές. Στη διάθεσή σας Η ομάδα του 3DHUB.gr

Ανουσάκη Γεωργία 1, Αναγνωστάκης Σίμος 2

Ανουσάκη Γεωργία 1, Αναγνωστάκης Σίμος 2 Πανελλήνιο Συνέδριο Scientix για την εκπαίδευση STEM 3 & 4 Σεπτεμβρίου 2018 Ε.Μ.Π., Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου Διερεύνηση δυνατοτήτων χρήσης 3D εκτύπωσης και υλικών χαμηλού κόστος για την δημιουργία διδακτικών

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Καθηγήτρια ΦΕΡΦΥΡΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Τμήμα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ - ΕΠΙΠΛΟΥ Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Η σχεδίαση με τον παραδοσιακό τρόπο απαιτεί αυξημένο χρόνο, ενώ

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γιατί η Ρομποτική στην Εκπαίδευση; A) Τα παιδιά όταν σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομπότ έχουν την ευκαιρία να μάθουν παίζοντας και να αναπτύξουν δεξιότητες Η

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η θέση της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής Επιμέλεια κειμένου: Δ.Σ. ΠΕΚαΠ κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης των μελών της Ένωσης από 20/07/2010. Τελική έκδοση κειμένου:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΕΜΑΧΙΩΝ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑ CAD ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΕΜΑΧΙΩΝ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑ CAD ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΕΜΑΧΙΩΝ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑ CAD ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Δρ. Αριστομένης Αντωνιάδης Δρ. Νικόλαος Μπιλάλης Δρ. Παύλος Κουλουριδάκης ΚΑΝΙΑΔΑΚΗ ΑΙΜΙΛΙΑ Τρισδιάστατη μοντελοποίηση Είδη

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000)

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγουν οι επιστήμονες. Είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα που απαιτεί ειδικό ακριβό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ 3D ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ 3D ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ 3D ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Αξιοποίηση εξελισσόμενων τεχνολογιών Η αξιοποίηση των διαρκώς εξελισσόμενων τεχνολογιών του H/Y στον εκπαιδευτικό και μαθητικό τομέα γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση διαδραστικών συστημάτων διδασκαλίας (διαδραστικών πινάκων) στην τάξη

Αξιοποίηση διαδραστικών συστημάτων διδασκαλίας (διαδραστικών πινάκων) στην τάξη Αξιοποίηση διαδραστικών συστημάτων διδασκαλίας (διαδραστικών πινάκων) στην τάξη Θεόδωρος Αρχοντίδης Δάσκαλος Επιμορφωτική ημερίδα Σχολικού Συμβούλου 35 ης Περιφέρειας Δ.Ε. Αττικής Νεστόρειο Δ.Σ. Ιλίου

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Δραστηριότητας Ρομποτικής

Παρουσίαση Δραστηριότητας Ρομποτικής Τι είναι ρομποτική; Παρουσίαση Δραστηριότητας Ρομποτικής Η Ρομποτική είναι ο κλάδος της επιστήμης που μελετά τις μηχανές εκείνες που μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο στην εκτέλεση μιας εργασίας,

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστικός πίνακας. Ναλμπάντη Θεοδώρα Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Θράκης

Διαδραστικός πίνακας. Ναλμπάντη Θεοδώρα Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Θράκης Διαδραστικός πίνακας Ναλμπάντη Θεοδώρα Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Θράκης Ο διαδραστικός πίνακας έχει εισβάλει στην διδασκαλία των διαφόρων γνωστικών αντικειμένων και πολλά εκπαιδευτικά κέντρα το έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση διαδραστικών συστημάτων διδασκαλίας (διαδραστικών πινάκων) στην τάξη

Αξιοποίηση διαδραστικών συστημάτων διδασκαλίας (διαδραστικών πινάκων) στην τάξη Αξιοποίηση διαδραστικών συστημάτων διδασκαλίας (διαδραστικών πινάκων) στην τάξη Θεόδωρος Αρχοντίδης Δάσκαλος Επιμορφωτική ημερίδα Σχολικού Συμβούλου 35 ης Περιφέρειας Δ.Ε. Αττικής 7 ο Δημοτικό Σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Εισαγωγή Η έρευνα στην Ευρώπη δείχνει ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες όλων των ηλικιών έχουν προσωπική εμπειρία με την τεχνολογία.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΉ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΉ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΉ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ 2. Εκπαιδευτικό Λογισμικό για τα Μαθηματικά 2.1 Κύρια χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού λογισμικού για την Διδακτική των Μαθηματικών 2.2 Κατηγορίες εκπαιδευτικού λογισμικού για

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά

Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά Σελίδα 1 Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Επίπεδο (ηλικία των μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Κιουτσιούκη Δήμητρα, 485 Τελική δραστηριότητα Φάση 1 :Ατομική μελέτη 1. Πώς θα περιγράφατε το ρόλο της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική καινοτομία; Οι Web

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική σχεδίαση με ηλεκτρονικό υπολογιστή

Αρχιτεκτονική σχεδίαση με ηλεκτρονικό υπολογιστή Γ Αρχιτεκτονική σχεδίαση με ηλεκτρονικό υπολογιστή Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο τεχνικό σχέδιο, και ιδιαίτερα στο αρχιτεκτονικό, αποτελεί πλέον μία πραγματικότητα σε διαρκή εξέλιξη, που επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Συμπληρωματικό κείμενο στη θέση του Δ.Σ. της ΠΕΚαΠ για την Πληροφορική στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τελική έκδοση κειμένου: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση Ομάδα: Αριστερίδου Δανάη Ελένη (08) Ευαγγελόπουλος Νίκος (670)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ MATHDebate - Η Φωνή των Φοιτητών - Ψάχνοντας την Αριστεία στην Εκπαίδευση Μαθηματικών μέσω της Αύξησης των Κινήτρων για Μάθηση (project 2016-2018) mathdebate.eu Σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

min i mal ism sculptures & light sculptures

min i mal ism sculptures & light sculptures ΟΡΕΣΤΗΣ ΧΑΡΟΣ min i mal ism sculptures & light sculptures ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ Dan Flavin James Turrell Stephen Antonakos Robert Irwin Donald Judd Richard Serra Dan Flavin 1933-1996. Robert Irwin 1928- James Turrell

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µικρές τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Ο καιρός» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης. ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Salinity Project: Ανακρίνοντας τo θαλασσινό νερό

Salinity Project: Ανακρίνοντας τo θαλασσινό νερό Salinity Project: Ανακρίνοντας τo θαλασσινό νερό Μέτρηση της Αλατότητας σε θάλασσες τις Αττικής Ε. Θαρουνιάτη ΠΕ03, Ε. Κοντογούλα ΠΕ04 & ΠΕ32, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα με Λ.Τ. Περιγραφή της Δραστηριότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. Οδηγός «Προγραμμάτων Μαγνήτες» για μαθητές Λυκείου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. Οδηγός «Προγραμμάτων Μαγνήτες» για μαθητές Λυκείου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Οδηγός «Προγραμμάτων Μαγνήτες» για μαθητές Λυκείου Περιεχόμενα Εισαγωγή... 3 Στόχος και σκοπός... 4 Δικαίωμα συμμετοχής... 5 Οφέλη... 5 Δομή προγραμμάτων...

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή εισήγηση. «Φύλλα Εργασίας για την διδασκαλία του μαθήματος Πληροφορικής Γυμνασίου Η Γλώσσα Προγραμματισμού LOGO»

Εργαστηριακή εισήγηση. «Φύλλα Εργασίας για την διδασκαλία του μαθήματος Πληροφορικής Γυμνασίου Η Γλώσσα Προγραμματισμού LOGO» Εργαστηριακή εισήγηση «Φύλλα Εργασίας για την διδασκαλία του μαθήματος Πληροφορικής Γυμνασίου Η Γλώσσα Προγραμματισμού LOGO» Βασίλειος Χρυσοχοΐδης Εκπαιδευτικός Πληροφορικής, Φλώρινα algob@hol.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα σπουδών για την τεχνολογία των DRONES

Πρόγραμμα σπουδών για την τεχνολογία των DRONES Πρόγραμμα σπουδών για την τεχνολογία των DRONES 2017-1-RO01-KA202-037083 Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το Πρόγραμμα Erasmus. Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση)

Διαβάστε περισσότερα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή Τσικολάτας Αλέξανδρος Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΕΕΕΚ Παμμακαρίστου, tsikoman@hotmail.com Περίληψη Στην παρούσα εργασία γίνεται διαπραγμάτευση του ρόλου των

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης Ψηφιακά μέσα - Εκμάθηση μέσα από video. σχολείο.

Μελέτη περίπτωσης Ψηφιακά μέσα - Εκμάθηση μέσα από video. σχολείο. Σελίδα 1 Μελέτη περίπτωσης Ψηφιακά μέσα - Εκμάθηση μέσα από video μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Όλοι οι μαθητές (αγόρια και κορίτσια) ηλικίας 17 και 18 Επίπεδο (ηλικία των μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Καινοτομία και Δημιουργικότητα

Ερευνητική Καινοτομία και Δημιουργικότητα Ερευνητική Καινοτομία και Δημιουργικότητα Ε Φ Α Ρ Μ Ο Γ Η E - E M P L O Y ER S Ο Μ Α Δ Α 9 M I D N I G H T _ E X P R E S S Σ Κ Ο Υ Λ Η Κ Α Ρ Η Α Ρ Ι Α Δ Ν Η Π Ο Λ Υ Μ Ε Ρ Ο Π Ο Υ Λ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 12 ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: Ενεργός συμμετοχή (βιωματική μάθηση) ΘΕΜΑ: Παράδοση στο μάθημα των «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ», για τον τρόπο διαχείρισης των σκληρών δίσκων.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά της Φύσης και της Ζωής

Μαθηματικά της Φύσης και της Ζωής Μαθηματικά της Φύσης και της Ζωής Τάξη: Ε Η ομάδα χορού 1. Σε μια ομάδα παραδοσιακών χορών συμμετέχουν 39 αγόρια και 23 κορίτσια. Κάθε εβδομάδα προστίθενται στην ομάδα 6 νέα αγόρια και 8 νέα κορίτσια.

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα. Ελένη Περιστέρη, Msc, PhD

Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα. Ελένη Περιστέρη, Msc, PhD Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα Ελένη Περιστέρη, Msc, PhD Τι είναι η «Εκπαιδευτική Τεχνολογία» (1) Εκπαιδευτική Τεχνολογία είναι «η εφαρμογή τεχνολογικών διαδικασιών και εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ 1 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ 1 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016-2017 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ 1 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΜΙΛΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΠ/ΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων στην εκπαίδευση Αλέξης Χαραλαμπίδης Γραφικές Τέχνες / Πολυμέσα Ενότητα Ιανουαρίου 2015

Αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων στην εκπαίδευση Αλέξης Χαραλαμπίδης Γραφικές Τέχνες / Πολυμέσα Ενότητα Ιανουαρίου 2015 Αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων στην εκπαίδευση Αλέξης Χαραλαμπίδης 90279 Γραφικές Τέχνες / Πολυμέσα Ενότητα 61 18 Ιανουαρίου 2015 Web 2.0 Ενσωμάτωση στις εφαρμογές του παγκόσμιου ιστού (www) στοιχείων:

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Ελληνική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Γυμνάσιο Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή, τρισδιάστατη μοντελοποίηση μεσαιωνικής πόλης

Ψηφιακή, τρισδιάστατη μοντελοποίηση μεσαιωνικής πόλης Ψηφιακή, τρισδιάστατη μοντελοποίηση μεσαιωνικής πόλης Τσιφτσή Άρτεμις, Φιλίππου Φωτεινή, Γκαρίπης Κωνσταντίνος, Αργυρίου Αικατερίνη, Φώτογλου Άγγελος, Πατίκα Ελίνα, Τσαουσίδου Μαρία, Αλπανίδου Ειρήνη,

Διαβάστε περισσότερα

Υλοποιείται σε >30 χώρες και συμμετέχουν >17.000 μαθητές ηλικίας 9 έως 19 ετών. Μια ομαδοσυνεργατική προσέγγιση μάθησης.

Υλοποιείται σε >30 χώρες και συμμετέχουν >17.000 μαθητές ηλικίας 9 έως 19 ετών. Μια ομαδοσυνεργατική προσέγγιση μάθησης. Υλοποιείται σε >30 χώρες και συμμετέχουν >17.000 μαθητές ηλικίας 9 έως 19 ετών. Μια ομαδοσυνεργατική προσέγγιση μάθησης. Οι μαθητές ανακαλύπτουν την Φυσική, τις Τεχνολογίες, την Μηχανική και τα Μαθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Η/Υ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Η/Υ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Η/Υ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΙΑΣΙΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Λεβεντάκη Φιλιώ ΓΤΠ 61 Πολυμέσα Τρισδιάστατη Εκτύπωση Πρόσφατες Τεχνολογίες και Χρήσεις στα Πολυμέσα

Λεβεντάκη Φιλιώ ΓΤΠ 61 Πολυμέσα Τρισδιάστατη Εκτύπωση Πρόσφατες Τεχνολογίες και Χρήσεις στα Πολυμέσα Λεβεντάκη Φιλιώ ΓΤΠ 61 Πολυμέσα 2014 2015 Τρισδιάστατη Εκτύπωση Πρόσφατες Τεχνολογίες και Χρήσεις στα Πολυμέσα Εισαγωγή Η τρισδιάστατη εκτύπωση (3d printing) είναι η διαδικασία με την οποία ο τρισδιάστατος

Διαβάστε περισσότερα

Αναζητήσεις στο Διαδίκτυο

Αναζητήσεις στο Διαδίκτυο Αναζητήσεις στο Διαδίκτυο Πλεονεκτήματα από τη χρήση του Διαδικτύου για την αναζήτηση πληροφοριών Υπάρχει πληθώρα πληροφοριών (που περιλαμβάνουν μεγάλο εύρος από media). Οι μαθητές καθίστανται «ερευνητές

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο προς καθηγητές φυσικών επιστημών

Ερωτηματολόγιο προς καθηγητές φυσικών επιστημών NTSE - Nano Technology Science Education Project No: 511787-LLP-1-2010-1-TR-KA3-KA3MP Ερωτηματολόγιο προς καθηγητές φυσικών επιστημών 1. Ποια θέματα στον τομέα των φυσικών επιστημών θεωρείτε ότι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις δομές δεδομένων Στοίβα και Ουρά με τη βοήθεια του Scratch

Εισαγωγή στις δομές δεδομένων Στοίβα και Ουρά με τη βοήθεια του Scratch Εισαγωγή στις δομές δεδομένων Στοίβα και Ουρά με τη βοήθεια του Scratch Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Salinity Project Ανακρίνοντας τo θαλασσινό νερό

Salinity Project Ανακρίνοντας τo θαλασσινό νερό Salinity Project Ανακρίνοντας τo θαλασσινό νερό Μέτρηση της Αλατότητας σε θάλασσες τις Αττικής Ε. Θαρουνιάτη ΠΕ03, Ε. Κοντογούλα ΠΕ04, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Γέρακα Προτεινόμενη δραστηριότητα Εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output:

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output: Τίτλος: Εταίρος: Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία SOSU Oestjylland Ημερομηνία: 15/09/2017 Intellectual Output: IO3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ψυχολογικές Πτυχές...2

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό διδασκαλίας των μαθηματικών της Γ Τάξης Γυμνασίου

Λογισμικό διδασκαλίας των μαθηματικών της Γ Τάξης Γυμνασίου Λογισμικό διδασκαλίας των μαθηματικών της Γ Τάξης Γυμνασίου Δρ. Βασίλειος Σάλτας 1, Αλέξης Ηλιάδης 2, Ιωάννης Μουστακέας 3 1 Διδάκτωρ Διδακτικής Μαθηματικών, Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών coin_kav@otenet.gr

Διαβάστε περισσότερα

Δοκιμή Βλαστικότητας σπόρων (GR)

Δοκιμή Βλαστικότητας σπόρων (GR) Δοκιμή Βλαστικότητας σπόρων (GR) Γενικές Πληροφορίες Περίληψη Put text here Στόχοι Οι μαθητές εξοικειώνονται με τη διαδικασία βλάστησης των σπόρων και με όλες τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Γ' Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ( Εικαστική και Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή στα συστήματα σχεδιομελέτης και παραγωγής με χρήση υπολογιστή computer aided design and manufacture (cad/cam)

Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή στα συστήματα σχεδιομελέτης και παραγωγής με χρήση υπολογιστή computer aided design and manufacture (cad/cam) Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στα συστήματα σχεδιομελέτης και παραγωγής με χρήση υπολογιστή computer aided design and manufacture (cad/cam) 1.1 Ορισμός σχεδιομελέτης και παραγωγής με χρήση υπολογιστή CAD (Computer

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες & Υλικό για τα Μαθηματικά του Δημοτικού

Δραστηριότητες & Υλικό για τα Μαθηματικά του Δημοτικού Δραστηριότητες & Υλικό για τα Μαθηματικά του Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης kliapis@sch.gr 1 Ο Ρόλος του εκπαιδευτικού Αξιολογεί την αρχική μαθηματική κατάσταση κάθε παιδιού, ομαδοποιεί τα παιδιά σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

Σας αποστέλλω το παρακάτω κείμενο για την ενημέρωσή σας.

Σας αποστέλλω το παρακάτω κείμενο για την ενημέρωσή σας. Αγαπητέ(ή) κύριε/κυρία: Σας αποστέλλω το παρακάτω κείμενο για την ενημέρωσή σας. Εργαστήριο Διδακτικής Θετικών Επιστημών 1 (ΕΔΘΕ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Η 6η Δέσμη ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Η 6η Δέσμη ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Η 6η Δέσμη ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Η Δέσμη Καλών Τεχνών προσφέρεται ως επιλογή στους μαθητές της Β' και Γ' λυκείου. Για την 6η Δέσμη δεν υπάρχει στην Α' λυκείου αντίστοιχη ΟΜΠ (Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού), έτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ Φυσικός, M.Ed. Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας

ΑΡΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ Φυσικός, M.Ed. Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας ΑΡΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ Φυσικός, M.Ed. Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας Ομιλία με θέμα: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ & ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ Εκδήλωση αριστούχων μαθητών: Οι μαθητές συναντούν τη Φυσική και η Φυσική

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Γυμνασίου. Δρ. Κοτίνη Ισαβέλλα Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας

Πληροφορική Γυμνασίου. Δρ. Κοτίνη Ισαβέλλα Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας Πληροφορική Γυμνασίου Δρ. Κοτίνη Ισαβέλλα Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας Εκπαιδευτικό υλικό Ο εκπαιδευτικός μπορεί να σχεδιάσει τις δικές του δραστηριότητες, να αξιοποιήσει αξιόλογο

Διαβάστε περισσότερα

«Μπορείς ν ανακαλύψεις περισσότερα για έναν άνθρωπο μέσα σε μία ώρα παιχνιδιού απ ότι μέσα σ ένα χρόνο συζήτησης» Πλάτων π.χ.

«Μπορείς ν ανακαλύψεις περισσότερα για έναν άνθρωπο μέσα σε μία ώρα παιχνιδιού απ ότι μέσα σ ένα χρόνο συζήτησης» Πλάτων π.χ. «Μπορείς ν ανακαλύψεις περισσότερα για έναν άνθρωπο μέσα σε μία ώρα παιχνιδιού απ ότι μέσα σ ένα χρόνο συζήτησης» Πλάτων 427-347 π.χ. Ερευνητική Εργασία Β Τάξης 1ου Γενικού Λυκείου Πάτρας Ομάδα Γ Το παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

Τελικός τίτλος σπουδών:

Τελικός τίτλος σπουδών: Επωνυμία προγράμματος: Τελικός τίτλος σπουδών: ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ (ΠΤΥΧΙΟ) Πτυχίο Ο γραφίστας ασχολείται με τη μελέτη, τη διαμόρφωση και γενικότερα την αισθητική επιμέλεια κάθε είδους εκτυπωτικής εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παιχνιδιού με το ΜΙΤ AppInvnentor (Πινγκ - Πονγκ).

Δημιουργία παιχνιδιού με το ΜΙΤ AppInvnentor (Πινγκ - Πονγκ). Δημιουργία παιχνιδιού με το ΜΙΤ AppInvnentor (Πινγκ - Πονγκ). Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΡΑΒΟΓΛΙΑΔΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Ευρετήριο για του μαθητές του Λυκείου Αγίου Αντωνίου

Ηλεκτρονικό Ευρετήριο για του μαθητές του Λυκείου Αγίου Αντωνίου Ηλεκτρονικό Ευρετήριο για του μαθητές του Λυκείου Αγίου Αντωνίου Ομάδα μαθητών: Ανδρέου Μάριος, Σταύρου Ανδρέας, Δημητρίου Παναγιώτης, Θεοχάρους Στέλιος. Συντονιστής καθηγητής: Νικόλας Νικολάου Λύκειο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «ROBOTICS4ALL»

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «ROBOTICS4ALL» ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «ROBOTICS4ALL» Συγγραφέας: Οργανωτική Επιτροπή ROBOTEX CYPRUS Σελίδα: 1 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 3 2. Συμμετοχή... 3 3. Τομείς & Θέματα... 3 4. Είδη Κατασκευών... 3 5. Παρουσιάσεις...

Διαβάστε περισσότερα

εργαλείο δυναμικής διαχείρισης γεωμετρικών σχημάτων και αλγεβρικών παραστάσεων δυνατότητα δυναμικής αλλαγής των αντικειμένων : είναι δυνατή η

εργαλείο δυναμικής διαχείρισης γεωμετρικών σχημάτων και αλγεβρικών παραστάσεων δυνατότητα δυναμικής αλλαγής των αντικειμένων : είναι δυνατή η εργαλείο δυναμικής διαχείρισης γεωμετρικών σχημάτων και αλγεβρικών παραστάσεων δυνατότητα δυναμικής αλλαγής των αντικειμένων : είναι δυνατή η μετακίνηση, περιστροφή, αυξομείωση, ανάκλαση και απόκρυψη του

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό ερώτημα: Η εξέλιξη της τεχνολογίας της φωτογραφίας μέσω διαδοχικών απεικονίσεων της Ακρόπολης.

Ερευνητικό ερώτημα: Η εξέλιξη της τεχνολογίας της φωτογραφίας μέσω διαδοχικών απεικονίσεων της Ακρόπολης. Περιγραφή της ερευνητικής εργασίας Βασικοί σκοποί της έρευνας: Η οικοδόμηση γνώσεων όσον αφορά στη λειτουργία των φωτογραφικών τεχνικών (αναλογικών ψηφιακών) διερευνώντας το θέμα κάτω από το πρίσμα των

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα συστήματα σχεδιομελέτης και παραγωγής με χρήση υπολογιστή - Computer aided design and manufacture (cad/cam)

Εισαγωγή στα συστήματα σχεδιομελέτης και παραγωγής με χρήση υπολογιστή - Computer aided design and manufacture (cad/cam) 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Εισαγωγή στα συστήματα σχεδιομελέτης και παραγωγής με χρήση υπολογιστή - Computer aided design and manufacture (cad/cam) Περιεχόμενα κεφαλαίου 1.4 Εξέλιξη συστημάτων Cad σελ. 20 1.1 Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

«Ψηφιακά δομήματα στα μαθηματικά ως εργαλεία μάθησης για το δάσκαλο και το μαθητή»

«Ψηφιακά δομήματα στα μαθηματικά ως εργαλεία μάθησης για το δάσκαλο και το μαθητή» Ψηφιακό σχολείο: Το γνωστικό πεδίο των Μαθηματικών «Ψηφιακά δομήματα στα μαθηματικά ως εργαλεία μάθησης για το δάσκαλο και το μαθητή» ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΟΥ Πληροφορικός ΠΕ19 (1 ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ»

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΕΙΣΗΓΗΣΗ: «Πρακτικές αξιολόγησης κατά τη διδασκαλία των Μαθηματικών» Γιάννης Χριστάκης Σχολικός Σύμβουλος 3ης Περιφέρειας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ Υ Κ Λ Ο Υ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η

Διαβάστε περισσότερα

H Συμβολή της Υπολογιστικής Σκέψης στην Προετοιμασία του Αυριανού Πολίτη

H Συμβολή της Υπολογιστικής Σκέψης στην Προετοιμασία του Αυριανού Πολίτη H Συμβολή της Υπολογιστικής Σκέψης στην Προετοιμασία του Αυριανού Πολίτη Κοτίνη Ι., Τζελέπη Σ. Σχ. Σύμβουλοι Κ. Μακεδονίας στην οικονομία, στη τέχνη, στην επιστήμη, στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ Η/Υ (CAD) Διαλέξεις και Εργαστηριακές Ασκήσεις ,5

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ Η/Υ (CAD) Διαλέξεις και Εργαστηριακές Ασκήσεις ,5 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2702002 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 o ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ Η/Υ

Διαβάστε περισσότερα

Έργο ΕΠΕΑΕΚ-ΣΕΙΡΗΝΕΣ-ΕΙΚΩΝ

Έργο ΕΠΕΑΕΚ-ΣΕΙΡΗΝΕΣ-ΕΙΚΩΝ Έργο ΕΠΕΑΕΚ-ΣΕΙΡΗΝΕΣ-ΕΙΚΩΝ Π. Πιντέλας Συμμετέχοντες Φορείς Εργαστήριο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικού Λογισμικού Πανεπιστήμιο Πατρών - Τμήμα Μαθηματικών Εργαστήριο Πολυμέσων & Εικονικής Πραγματικότητας, Παιδαγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

3Δ ΕΚΤΥΠΩΣΗ για ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ. Το παρόν υλικό υπόκειται στην άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.

3Δ ΕΚΤΥΠΩΣΗ για ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ. Το παρόν υλικό υπόκειται στην άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3. 3Δ ΕΚΤΥΠΩΣΗ για ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ Το παρόν υλικό υπόκειται στην άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.el Εξαιρείται από την

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ε. Αντωνέλου Επιστημονικό Προσωπικό ΕΕΥΕΜ Μαθηματικός, Msc. antonelou@ecomet.eap.gr

Γεωργία Ε. Αντωνέλου Επιστημονικό Προσωπικό ΕΕΥΕΜ Μαθηματικός, Msc. antonelou@ecomet.eap.gr Γεωργία Ε. Αντωνέλου Επιστημονικό Προσωπικό ΕΕΥΕΜ Μαθηματικός, Msc. antonelou@ecomet.eap.gr Θεμελίωση μιας λύσης ενός προβλήματος από μια πολύπλευρη (multi-faceted) και διαθεματική (multi-disciplinary)

Διαβάστε περισσότερα

«Λογισμικές εφαρμογές στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Το παράδειγμα του Τομέα Οχημάτων»

«Λογισμικές εφαρμογές στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Το παράδειγμα του Τομέα Οχημάτων» «Λογισμικές εφαρμογές στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Το παράδειγμα του Τομέα Οχημάτων» Ευστράτιος Ντουμανάκης Τεχνολόγος Οχημάτων, Εκπαιδευτικός, 12 ο Επαγγελματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης entoum@sch.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αναζητήσεις στο Διαδίκτυο

Αναζητήσεις στο Διαδίκτυο Αναζητήσεις στο Διαδίκτυο Διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών Το Διαδίκτυο στις μέρες μας αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή πληροφοριών. Οι Δάσκαλοι πρέπει να εκπαιδεύσουν τους μαθητές να αναζητούν σωστά και να αξιοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Βασίλης Κόμης, Επίκουρος Καθηγητής Ερευνητική Ομάδα «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της

Διαβάστε περισσότερα

Tynker: Γρήγορος οδηγός για εκπαιδευτικούς

Tynker: Γρήγορος οδηγός για εκπαιδευτικούς Τεχνολογική Ενδυνάμωση Εκπαιδευτών της ΕΕΚ. Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι για την κατάρτιση εκπαιδευτών ΕΕΚ στο σχεδιασμό και τη χρήση εκπαιδευτικών μεθοδολογιών μεσώ κινητών συσκευών (m-learning) Tynker:

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά A Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης Σεπτέμβρης 2007

Μαθηματικά A Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης Σεπτέμβρης 2007 Μαθηματικά A Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης Σεπτέμβρης 2007 Το σύγχρονο μαθησιακό περιβάλλον των Μαθηματικών Ενεργή συμμετοχή των παιδιών Μάθηση μέσα από δραστηριότητες Κατανόηση ΌΧΙ απομνημόνευση Αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Εξωσχολικά προγράμματα STEM και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στο Κολλέγιο Ανατόλια σε συνεργασία με τον STEM Education

Εξωσχολικά προγράμματα STEM και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στο Κολλέγιο Ανατόλια σε συνεργασία με τον STEM Education Εξωσχολικά προγράμματα STEM και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στο Κολλέγιο Ανατόλια σε συνεργασία με τον STEM Education ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ Λιλιπούτειοι Μηχανικοί Για μαθητές Νηπιαγωγείου, Σάββατο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛ/ΛΑΚ 2010

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛ/ΛΑΚ 2010 «Σχεδίαση και Ανάπτυξη ενός διαδικτυακού περιβάλλοντος εκμάθησης προγραμματιστικών εννοιών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με χρήση ΕΛ/ΛΑΚ» Εισηγήτριες: Φλώρου Χρυσούλα, Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Α ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ)

Α ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ) Ειδίκευση Α ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ) Η ειδίκευση προσφέρει στις φοιτήτριες και στους φοιτητές σε βάθος θεωρητική κατάρτιση σε ζητήματα διδακτικής της ελληνικής γλώσσας, εξετάζοντας

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Διδακτική της Πληροφορικής. Περιγραφή μαθήματος. Διδάσκων: Παλαιγεωργίου Γ. Διαλέξεις: Παρασκευή 17:00-20:00

Μάθημα: Διδακτική της Πληροφορικής. Περιγραφή μαθήματος. Διδάσκων: Παλαιγεωργίου Γ. Διαλέξεις: Παρασκευή 17:00-20:00 Μάθημα: Διδακτική της Πληροφορικής Διδάσκων: Παλαιγεωργίου Γ. Διαλέξεις: Παρασκευή 17:00-20:00 email: gpalegeo@gmail.com Περιγραφή μαθήματος Με τον όρο "Διδακτική της Πληροφορικής" εννοούμε τη μελέτη,

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Διδασκαλίας 9/10/2017

Οργάνωση Διδασκαλίας 9/10/2017 Οργάνωση Διδασκαλίας 9/10/2017 Σχεδιασμός Μάθησης (Learning Design) Σε ποιον; Τι; Με ποιο τρόπο; Σχεδιασμός Μάθησης Γενικά Υπάρχουσα Γνώση Μεθοδολογία Περιεχόμενο Παράδοση (Delivery) Επιθυμητή Γνώση Σύνοψη

Διαβάστε περισσότερα

Ο μαγικός πίνακας ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο νηπιαγωγείο

Ο μαγικός πίνακας ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο νηπιαγωγείο Ο μαγικός πίνακας ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο νηπιαγωγείο Μαρία Στρατογιαννάκου Βάσια Γαρταγάνη Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Ε.Κοκκώνη Ητεχνολογίακηανάπτυξητου παιδιού Τα παιδιά χρειάζονται τη διαμεσολάβηση νοητικών

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική και Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών: Συνύπαρξη και παιδαγωγική πρακτική. Τάσος Μικρόπουλος Ιωάννα Μπέλλου Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Πληροφορική και Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών: Συνύπαρξη και παιδαγωγική πρακτική. Τάσος Μικρόπουλος Ιωάννα Μπέλλου Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Πληροφορική και Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών: Συνύπαρξη και παιδαγωγική πρακτική Τάσος Μικρόπουλος Ιωάννα Μπέλλου Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Πληροφορική και ΤΠΕ Η Πληροφορική και οι Τεχνολογίες της

Διαβάστε περισσότερα

Α/Α Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Το λογισµικό Άτλαντας CENTENNIA µπορεί να χρησιµοποιηθεί 1. Α) Στην ιστορία. Σωστό το ) Σωστό το Γ)

Α/Α Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Το λογισµικό Άτλαντας CENTENNIA µπορεί να χρησιµοποιηθεί 1. Α) Στην ιστορία. Σωστό το ) Σωστό το Γ) Α/Α Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Το λογισµικό Άτλαντας CENTENNIA µπορεί να χρησιµοποιηθεί Α) Στην ιστορία. Α) Β) Γ) ) Απλή Β) Στη µελέτη περιβάλλοντος. Γ) Στις φυσικές επιστήµες. ) Σε όλα τα παραπάνω. Είστε

Διαβάστε περισσότερα

Κρατική παρέμβαση στην αγορά - Επιβολή i) ανώτατων τιμών και ii) κατώτατων τιμών

Κρατική παρέμβαση στην αγορά - Επιβολή i) ανώτατων τιμών και ii) κατώτατων τιμών Κρατική παρέμβαση στην αγορά - Επιβολή i) ανώτατων τιμών και ii) κατώτατων τιμών Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Κοινωνικές - Πολιτικές επιστήμες Δημιουργός: Γιώργος Παπαβασιλείου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός από Ιανουάριο 2007 έως Ιούνιο 2007

Προγραµµατισµός από Ιανουάριο 2007 έως Ιούνιο 2007 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ2006-07 Σ Ε ΛΑΡΙΣΑΣ Προγραµµατισµός από Ιανουάριο 2007 έως Ιούνιο 2007 β επίπεδο Επιστηµονικός Γραµµατισµός Υπεύθυνος καθηγητής: Αβραάµ Κοέν Θέµα - άξονες ανάπτυξης Στοχοθεσία

Διαβάστε περισσότερα

Ένας ψηφιακός κατάλογος για την Κοινωνία της Πληροφορίας. ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής 1 Β Βαθμίδας

Ένας ψηφιακός κατάλογος για την Κοινωνία της Πληροφορίας. ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής 1 Β Βαθμίδας Ένας ψηφιακός κατάλογος για την Κοινωνία της Πληροφορίας ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής 1 Β Βαθμίδας Ο υπολογιστής στους αθλητικούς αγώνες Οι αθλητικοί αγώνες απαιτούν άμεση πληροφόρηση και ενημέρωση τόσο αυτών που

Διαβάστε περισσότερα

2018 / 19 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

2018 / 19 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 2018 / 19 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Παρέμβαση Τάξη Σχολείο Δημοτικό ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ Ονοματεπώνυμο Ημερομηνία: Τίτλος Δραστηριότητας: Διάρκεια: 1 διδακτική ώρα

Διδακτική Παρέμβαση Τάξη Σχολείο Δημοτικό ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ Ονοματεπώνυμο Ημερομηνία: Τίτλος Δραστηριότητας: Διάρκεια: 1 διδακτική ώρα ΔιδακτικήΠαρέμβαση Τάξη: Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού Σχολείο: Ολοήμερο Δημοτικό ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ Κιλκίς Ονοματεπώνυμο: Μπακατσέλος Χρήστος Ημερομηνία: 18-11-2013 Τίτλος Δραστηριότητας: «Εισαγωγή στην δομή επανάληψης

Διαβάστε περισσότερα

ιαγωνισμός video Ένας εναλλακτικός τρόπος αξιολόγησης μαθητών στη Φυσική

ιαγωνισμός video Ένας εναλλακτικός τρόπος αξιολόγησης μαθητών στη Φυσική ιαγωνισμός video Ένας εναλλακτικός τρόπος αξιολόγησης μαθητών στη Φυσική ΟΜΑ Α ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Σοφία Αναστασιάδου,ΠΕ04.01(MSc) 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης ΞΑΝΘΗ, ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής

Διαβάστε περισσότερα

www.themegallery.com LOGO

www.themegallery.com LOGO www.themegallery.com LOGO 1 Δομή της παρουσίασης 1 Σκοπός και στόχοι των νέων ΠΣ 2 Επιλογή των περιεχομένων & Κατανομή της ύλης 3 Ο ρόλος μαθητή - εκπαιδευτικού 4 Η ΚΠΑ στο Δημοτικό & το Γυμνάσιο 5 Η Οικιακή

Διαβάστε περισσότερα

Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ

Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ Χριστίνα Τσακαρδάνου Εκπαιδευτικός Πανθομολογείται πως η ανάπτυξη του παιδιού ορίζεται τόσο από τα γενετικά χαρακτηριστικά του, όσο και από το πλήθος των ερεθισμάτων που δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ «οι μύθοι του Αισώπου»

ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ «οι μύθοι του Αισώπου» ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ «οι μύθοι του Αισώπου» 6/Θ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΙΤΡΟΥΣ ΠΙΕΡΙΑΣ Μαρία Υφαντή (ΠΕ 11) Δαμιανός Τσιλφόγλου (ΠΕ 20) Θέμα: Μύθοι Αισώπου και διδαχές του Τάξη

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση και ΤΠΕ: από την ιδέα στην πράξη. Δρ. Ι. Καραβασίλης Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων

Εκπαίδευση και ΤΠΕ: από την ιδέα στην πράξη. Δρ. Ι. Καραβασίλης Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Εκπαίδευση και ΤΠΕ: από την ιδέα στην πράξη Δρ. Ι. Καραβασίλης Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Κέρκυρα 2014 Εξέλιξη των ΤΠΕ Η ραγδαία εξέλιξη των ΤΠΕ που χαρακτηρίζει την εποχή μας καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Καρλόβασι, 28 & 29 Απριλίου Διοργάνωση :

Καρλόβασι, 28 & 29 Απριλίου Διοργάνωση : Aegean Robotics Καρλόβασι, 28 & 29 Απριλίου Διοργάνωση : Η ομάδα AegeanRobotics του εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Στήριξης Αποφάσεων του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

O ερευνητικός οργανισμός CARDET και η εταιρία INNOVADE εφάρμοσαν πιλοτικά το εγχειρίδιο SciFUN και ανέπτυξαν μια μελέτη περίπτωσης για την Κύπρο

O ερευνητικός οργανισμός CARDET και η εταιρία INNOVADE εφάρμοσαν πιλοτικά το εγχειρίδιο SciFUN και ανέπτυξαν μια μελέτη περίπτωσης για την Κύπρο Νοέμβριος 2017 Ενημερωτικό Δελτίο 5 ο Ενημερωτικό Δελτίο για το έργο SciFUN O ερευνητικός οργανισμός CARDET και η εταιρία INNOVADE εφάρμοσαν πιλοτικά το εγχειρίδιο SciFUN και ανέπτυξαν μια μελέτη περίπτωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ Λ. Αναστασίου Κωνσταντίνος Δεληγιάννη Ισαβέλλα Ζωγοπούλου Άννα Κουκάκης Γιώργος Σταθάκη Αρετιάννα

ΟΜΑΔΑ Λ. Αναστασίου Κωνσταντίνος Δεληγιάννη Ισαβέλλα Ζωγοπούλου Άννα Κουκάκης Γιώργος Σταθάκη Αρετιάννα ΟΜΑΔΑ Λ Αναστασίου Κωνσταντίνος Δεληγιάννη Ισαβέλλα Ζωγοπούλου Άννα Κουκάκης Γιώργος Σταθάκη Αρετιάννα ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Τι είναι η βιοπληροφορική; Αποκαλείται ο επιστημονικός κλάδος ο οποίος προέκυψε από

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Σενάριο 2

Εκπαιδευτικό Σενάριο 2 Εκπαιδευτικό Σενάριο 2 Τίτλος: Τα συνεργατικά περιβάλλοντα δημιουργίας και επεξεργασίας υπολογιστικών φύλλων Εκτιμώμενη διάρκεια εκπαιδευτικού σεναρίου: Προβλέπεται να διαρκέσει συνολικά 3 διδακτικές ώρες.

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας;

Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας; Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας; Εκπαιδευτικός & Τάξη Εκπαιδευτικός: Μαρίνα Αθανασούλα ( Αναπληρώτρια Νηπιαγωγός)

Διαβάστε περισσότερα