4.4 Η Επιδοµή της Γραµµής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "4.4 Η Επιδοµή της Γραµµής"

Transcript

1 4. Η Υποδοµή της Γαµµής Η κατασκευή που βίσκεται κάτω από την επιδοµή, ονοµάζεται υποδοµή ή υπόβαση και αποτελείται από την στώση διαµόφωσης και την κυίως υποδοµή ή υπόβαση ή έδαφος θεµελίωσης. 4.4 Η Επιδοµή της Γαµµής Οι σιδηοτοχιές, οι στωτήες µε τους συνδέσµους τους και το έµα, αποτελούν την επιδοµή γαµµής κατά την κλασική ή συµβατική έννοια. Οι σιδηοτοχιές υποστηίζουν και κατευθύνουν τους τοχούς συµού. Οι στωτήες (µε τους συνδέσµους τους) διανέµουν τα φοτία που δέχονται από τις σιδηοτοχιές, τις οποίες διατηούν σε σταθεή απόσταση. επιδοµή Το έµα, που συνήθως αποτελείται από θαυστά αδανή και κατ' εξαίεση µόνο από χαλίκια, πέπει να εξασφαλίζει απόσβεση κατά το µεγαλύτεο µέος των δονήσεων του συµού, ικανοποιητική διανοµή των φοτίων και γήγοη αποστάγγιση των οµβίων υδάτων. υποδοµή 4..1 Βάση Βάση Η αλληλοδιαδοχή των διαφόων στώσεων του συστήµατος επιδοµήυποδοµή χαακτηίζεται από διακώς αυξανόµενο εµβαδόν έδασης κάθε στώσης και σηµαντική µείωση της αναπτυσσόµενης τάσης. Ετσι µεταξύ του σηµείου που ασκείται το φοτίο τοχού και της υποδοµής, η αναπτυσσόµενη τάση µειώνεται φοές. Στην βάση (ή πλατφόµα ή έδαφος θεµελίωσης) καταλήγουν τα φοτία κυκλοφοίας. Αποτελείται από θαυστό ή φυσικό εδαφικό υλικό το οποίο υπόκειται σε ειδική κατεγασία (συµπύκνωση, στεεοποίηση, τοποθέτηση γεωϋφασµάτων), ποκειµένου να αποκτήσει την απαιτούµενη µηχανική αντοχή Το εύος γαµµής Στώση διαµόφωσης -5% 4.. Στώση ιαµόφωσης Τοποθετείται µεταξύ βάσης και έµατος κυίως στην πείπτωση που η ποιότητα του εδάφους θεµελίωσης δεν είναι καλή. Η στώση διαµόφωσης πέπει να έχει βαθµό συµπύκνωσης µεγαλύτεο από ότι η βάση. Το πάχος της στώσης διαµόφωσης καθοίζεται σε συνατήστη µε την ποιότητα της βάσης, και συνήθως κυµαίνεται µεταξύ 0 5 cm. Οισµός Εύος σιδηοδοµικής γαµµής (e) καλείται η απόσταση µεταξύ των εσωτεικών παειών των κεφαλών των δύο σιδηοτοχιών. Η απόσταση αυτή µετιέται σε µία στάθµη mm κάτω από το επίπεδο κύλισης. Το εύος των σιδηοδοµικών γαµµών δεν είναι το ίδιο σε όλες τις χώες και σε µεικές µάλιστα διαφέει από πειοχή σε πειοχή.

2 Πλεονεκτήµατα κανονικού εύους: Βελτιώνει την ευστάθεια των οχηµάτων στις ευθυγαµµίες και κατά συνέπεια επιτέπει την ανάπτυξη υψηλότεων ταχυτήτων. Επιτέπει καλύτεη εγγαφή των φοείων στις καµπύλες. Επιτέπει την κατασκευή πλατύτεων οχηµάτων και εποµένως παέχει τη δυνατότητα µεταφοάς µεγαλύτεων φοτίων αλλά και ανετότεης διαύθµισης των εσωτεικών χωων. Μειονεκτήµατα κανονικού εύους: Αυξάνει σηµαντικά το κόστος κατασκευής της γαµµής. Σιδηοδοµικοί τοχοί επί σιδηοτοχιών. Γεωµετικά και κατασκευαστικά µεγέθη Ενδεικτικά αναφέεται ότι η κατασκευή µιας µετικής γαµµής εκτιµάται ότι είναι κατά 0% οικονοµικότεη από την κατασκευή µιας γαµµής κανονικού εύους. Κανονικές γαµµές ή γαµµές κανονικού εύους. Στην κατηγοία αυτή συναντάµε δύο εύη: Το εύος των 1.45 mm (4 πόδια και 4 ίντσες), που καθιεώθηκε από τον Stephenson ( ), ο οποίος κατασκεύασε την πώτη ατµάµαξα. Επειδή την εποχή εκείνη οι πεισσότεες χώες ποµηθεύονταν τις ατµοµηχανές από την Αγγλία, επεκάτησε από τότε, στα πεισσότεα κάτη, η απόσταση αυτή. Σήµεα πείπου το 6% του συνολικού µήκους των σιδηοδοµικών γαµµών σε όλο τον κόσµο έχει το εύος αυτό. Το εύος των mm, που χησιµοποιείται στη Β. Αµεική. Ενοποίηση εύους: Οι σηµεινές τάσεις στον τοµέα των σιδηοδοµικών µεταφοών αποβλέπουν: στην αύξηση των εµποικών ταχυτήτων των συµών, στην µαζικοποίηση των µεταφοών και κυίως στην ελευθεοποίηση των σιδηοδοµικών µετακινήσεων και κατά συνέπεια στην ενοποίηση των δικτύων των γειτονικών κατών. Υπό τις συνθήκες αυτές, το κανονικό εύος γαµµής (1.45 mm), ως το πλέον διαδεδοµένο αλλά και ως συγκιτικά µεγάλο, υπετεεί και φαίνεται ότι θα καθιεωθεί µελλοντικά στα πεισσότεα κάτη Ήδη χώες µε διαφοετικά εύη γαµµής (Ισπανία, Ελλάδα, Ταϋλάνδη, κλπ.) έχουν αχίσει ή σχεδιάζουν την αντικατάσταση των γαµµών τους µε γαµµές κανονικού εύους. Ανεξάτητα µε την κατηγοία της γαµµής, η απόσταση µεταξύ των σιδηοτοχιών πααµένει σταθεή σε όλο το µήκος του δικτύου εκτός από τα καµπύλα τµήµατα της οιζοντιογαφίας µε µικές ακτίνες καµπυλότητας (c < m), όπου το εύος της γαµµής αυξάνει µέχι και 5 mm (διαπλάτυνση). Ευείες γαµµές ή γαµµές µεγάλου εύους. Στην κατηγοία αυτή συναντούµε 5 διαφοετικά εύη: 1.54, 1.600, 1.665, και mm. Μετικές γαµµές ή γαµµές µετικού εύους. Στην κατηγοία αυτή συναντούµε διαφοετικά εύη: και mm. Στενές γαµµές ή γαµµές στενού εύους Σιδηοτοχιές Η ιατοµή της Σιδηοτοχιάς Η σιδηοτοχιά στηίζει και καθοδηγεί τους τοχούς του σιδηοδοµικού οχήµατος. Η διατοµή της εξελίχθηκε από την εµφάνιση του σιδηοδόµου. Στην κατηγοία αυτή συναντούµε εύη από 600 µέχι 900 mm. Οι γαµµές αυτές χησιµοποιούνται για την εξυπηέτηση βιοµηχανιών και εγοστασίων.

3 Από τις πώτες διατοµές που κατασκευάσθηκαν και που χησιµοποιούνται µέχι σήµεα είναι η σιδηοτοχιά µε λαιµό. Οι σιδηοτοχιές µε λαιµό χησιµοποιούνται όπου η στάθµη της σιδηοτοχιάς είναι στο ίδιο επίπεδο µε την στάθµη της οδού α. Η κεφαλή της Σιδηοτοχιάς Η κεφαλή της σιδηοτοχιάς χαακτηίζεται από (i) το πλάτος, Η σιδηοτοχιά διπλής κεφαλής χησιµοποιήθηκε µε την ποοπτική όταν φθαεί το πάνω τµήµα της να αντισταφεί που κατά τις ποβλέψεις δεν θα είχε φθαεί. Η πόβλεψη αυτή όµως διαψεύσθηκε, µε αποτέλεσµα η διατοµή αυτή να µην χησιµοποιείται πλέον (ii) το ύψος, (iii) την καµπυλότητα της επιφάνειας κύλισης και (iv) την κλίση των πλευικών της επιφανειών. Η διατοµή τύπου Vignole Ο τύπος που επεκάτησε και χησιµοποιείται σήµεα είναι η διατοµή µε πέλµα, γνωστή ως τύπου Vignole. Αποτελείται από την κεφαλή, τον κοµό και το πέλµα Χαακτηιστικά µεγέθη της σιδηοτοχιάς είναι Το βάος της m ανά µέτο µήκους Η οπή αδάνειας της διατοµής Ι Σταθεή επιδίωξη ήταν η αύξηση του m να οδηγεί σε ποσοστιαία µεγαλύτεη αύξηση του Ι, έτσι ώστε το πηλίκο Ι/m να αυξάνει γηγοότεα από το m. Αυτό οδήγησε σε συνεχή αύξηση του ύψους της διατοµής. (i) Το πλάτος της κεφαλής της σιδηοτοχιάς πέπει: Να είναι επακές για να δηµιουγεί µια κατάσταση πλευικού εγκιβωτισµού της ζώνης όπου δηµιουγούνται τάσεις οφειλόµενες στην επαφή τοχού-σιδηοτοχιάς και οι οποίες οδηγούν σε πλευική πααµόφωση και θαύση της µάζας του µετάλλου της κεφαλής. Να επιτέπει τη διαγαφή της καµπύλης συναµογής µεταξύ κεφαλήςκοµού µε ικανοποιητική ακτίνα και ταυτόχονα να αφήνει ένα επακές πλάτος στις επιφάνειες που θα ακουµπήσουν οι αµφιδέσεις. (ii) Το ύψος της κεφαλής της σιδηοτοχιάς παέχει ένα επακές πειθώιο για την κατακόυφη γαµµή. Η αύξηση της τιµής του φοτίου ανά άξονα και της ταχύτητας, οδήγησε σε αύξηση των καταπονήσεων στη σιδηοτοχιά Οι διατοµές των σιδηοτοχιών έχουν τυποποιηθεί κατά UIC µε κυιότεους τύπους την UIC50 (δηλ. µε βάος 50 χλγ/µ.µ), UIC54 (βάους 54 χλγ/µ.µ.), και UIC60 (βάους 60 χλγ/µ.µ.) (iii) Το ύψος που έχει συνήθως υιοθετηθεί ('50 mm) ανταποκίνεται στην αναγκαιότητα για µια εξισοόπηση των µαζών της κεφαλής και του πέλµατος της σιδηοτοχιάς. ώστε να µειωθούν οι πααµοφώσεις (οι οποίες οφείλονται σε ετεογενή ψύξη που ακολουθεί την εξέλαση) και κατά συνέπεια οι πααµένουσες τάσεις. Η µοφή της καµπυλότητας της επιφάνειας κύλισης είναι ένα πολύ σηµαντικό χαακτηιστικό, γιατί επιδά στη διανοµή των τάσεων όχι µόνο στην επαφή τοχού-σιδηοτοχιάς αλλά επίσης και στη συνολική διατοµή της σιδηοτοχιάς λόγω της εκκεντότητας του σηµείου εφαµογής του φοτίου. (iv) Η κλίση των πλευικών επιφανειών πέπει να είναι τέτοια ώστε να µην εφάπτεται στον όνυχα του τοχού η εσωτεική επιφάνεια της κεφαλής, όταν ο τοχός κινείται σε ευθυγαµµία.

4 β. Το Πέλµα της σιδηοτοχιάς Χαακτηίζεται από το πλάτος, το πάχος και το σχήµα του. (i) Το πλάτος του πέλµατος καθοίζει την ακαµψία της σιδηοτοχιάς στο οιζόντιο επίπεδο και την αντίστασή της σε ανατοπή. Ένα µεγάλο πλάτος καταπονεί λιγότεο το στωτήα µε µείωση της πίεσης ανά µονάδα επιφανείας. Όµως ένα υπεβολικό πλάτος δηµιουγεί ποβλήµατα στην εξέλαση και, αυξάνοντας την εγκάσια οπή αδανείας, αυξάνει τη δυσκολία για τοποθέτηση σε καµπύλες µε πολύ µική ακτίνα. (ii) Το πάχος και το σχήµα του πέλµατος καθοίζονται από θέµατα εξισοόπησης µεταξύ της διατοµής του πέλµατος και της κεφαλής και από ποβλήµατα εξέλασης. (iii) Η κλίση της επιφάνειας επαφής µε τον αµφιδέτη είναι σηµαντική για την ευστάθεια των αµών. Αν είναι έντονη η κλίση, αποφεύγεται η φθοά του αµφιδέτη µε µια σχετικά µική µετατόπισή του (βύθιση), αλλά οι δυνάµεις που τείνουν να χαλαώσουν την αµφίδεση είναι σηµαντικές και οι τάσεις στα βλήτα της αµφίδεσης αυξηµένες. Αντίθετα µια µική κλίση καταπονεί λιγότεο τα βλήτα αλλά µειώνει τη δυνατότητα αποφυγής της φθοάς και πειπλέκει το πόβληµα συναµογής στον κοµό. Το πάχος ιδιαίτεα µποεί να καθοίζεται σχετικά και από λόγους αντιµετώπισης της διάβωσης (σιδηοτοχιές για υπόγεια µετό) γ. Κοµός και επιφάνεια επαφής µε αµφιδέτη Αυτά χαακτηίζονται από: (i) το πάχος του κοµού, (ii) τον τύπο της συναµογής µε την κεφαλή και το πέλµα και (iii) την κλίση της επιφάνειας επαφής µε τον αµφιδέτη. (i) Το πάχος του κοµού πέπει να είναι επακές για να αντέχει τις διατµητικές δυνάµεις που επιπονούν τον κοµό και στην αυξηµένη καταπόνηση που αναπτύσσεται στη γειτονική πειοχή των τυπών αµφίδεσης και των συναµογών και αυτό παά την ποοδευτική του µείωση από τη διάβωση Επιλογή ιατοµής Σιδηοτοχιάς Η επιλογή της διατοµής της σιδηοτοχιάς είναι συνάτηση κυίως του φότου Ηµεήσιος φότος κυκλοφοίας (σε τόνους) Βάος m ανά µέτο µήκους που πέπει να έχει η σιδηοτοχιά < t 50kg/m t - για ξύλινους στωτήες 50kg/m - γι στωτ. από σκυόδεµα 60 kg/m > t 60kg/m Για γαµµές κανονικού εύους έχει επικατήσει να χησιµοποιούνται για Χαµηλούς φότους η σιδηοτοχιά UIC50 Για µέσους και υψηλούς φότους οι σιδηοτοχιές UIC Η Καταπόνηση της Επιδοµής από τις κατακόυφες δυνάµεις (ii) Οι συναµογές είναι ένα ευαίσθητο σηµείο. Στα αµεικανικά δίκτυα όπου κυκλοφοούν φοτία των 0 και 5 t ανά άξονα παατηήθηκαν πολυάιθµες ηγµατώσεις σε αυτήν την πειοχή. Η αιτία βέθηκε, µε φωτοελαστικότητα, στη συγκέντωση τάσεων, που ευνοείται από την έκκεντη φότιση της κεφαλής. Πααδοχή: η σιδηοτοχιά έχει άπειο µήκος δηλ. εξοµοιώνεται µε συνεχή δοκό που εδάζεται σε οιζόντιο ελαστικό υπόστωµα Γίνεται µια ποσεγγιστική ελαστική ανάλυση των κατακόυφων δυνάµεων µε βάση την θεωεία του Zimmemann Το φοτίο του τοχού Q εξοµοιώνεται µε ένα συγκεκιµένο στατικό φοτίο Q. Q Αν όµως αυξηθεί η ακτίνα της καµπύλης συναµογής για να µειωθεί η συγκέντωση των τάσεων, θα µειωθεί σηµαντικά το πλάτος της επιφάνειας επαφής µε τον αµφιδέτη.

5 l Η σιδηοδοµική γαµµή αποτελείται από πολλά υλικά που κάθε ένα έχει την δική του ελαστικότητα, και για το οποίο ο συντελεστής αντίδασης οίζεται σαν: p n = /y n όπου y n ηκατακόυφηβύθισητουυλικούn. Q y yn = y = = n 1 1 n l Οι παάµετοι της σιδηοδοµικής γαµµής Η µηχανική συµπειφοά της σιδηοδοµικής γαµµής εξατάται από ένα αιθµό πααµέτων 1. Ο δείκτης της σιδ. γαµµής κ = / y όπου : το φοτίο του τοχού διανεµηµένο οµοιόµοφα στην σιδηοτοχιά y : αντίστοιχη κατακόυφη βύθιση της σιδηοτοχιάς από το φοτίο. Ο συντελεστής αντίδασης του στωτήα = / y όπου : η κατακόυφη αντίδαση ενός στωτήα ανά σειά σιδηοδοµικής γαµµής επειδή l l : το µήκος της σιδηοτοχιάς µεταξύ δύο στωτήων = κ.l (Ποσεγγιστική σχέση δεν λαµβάνει υπόψη τις επιδάσεις γειτονικών στωτήων) Χαακτηιστικές τιµές του συντελεστή αντίδασης Συνιστώσα επιδοµής (t/mm) Σιδηοτοχιά Στωτήας ξύλινος Στωτήας από σκυόδεµα Έµα 10-0 Υποδοµή ελώδης 0,6 1,5 Υποδοµή αγιλώδης 1,6,0 Υποδοµή βαχώδης (χαλικώδης) 6 Υποδοµή από παγετό 8-10 Στα τεχνικά έγα, = 1 15 t/mm. Ο συντελεστής έµατος C = / s όπου s το εµβαδόν έδασης του στωτήα C είναι το µέγεθος που πειγάφει τη συµπειφοά πααµόφωσης του έµατος και του υπεδάφους αντικαθιστώντας την σχέση του συντελεστή αντίδασης στωτήα = / y / y 1 C = = = s y. s s y p y οπου p η πίεση του στωτήα επί του έµατος Πάχος έµατος Επειδή η έδαση στο έδαφος έχει συνήθως το µικότεο συντελεστή, γι αυτό το λόγο και η εξασκούµενη πίεση επί της εδασης ποκαλεί τις καθιζήσεις. Η πίεση αυτή είναι µικότεη όσο µεγαλύτεο είναι το πάχος του έµατος και του υποστώµατος. Η αύξηση του πάχους του έµατος έχει ευνοϊκή επίδαση όχι µόνο στην αύξηση της ελαστικότητας της επιδοµής αλλά και στην µείωση της αναπτυσσόµενης τάσης στην υποδοµή.

6 Εάν h είναι το πάχος του έµατος o είναι ο συντελεστής αντίδασης της επιδοµής για h = 0 λ= Eπιοή της τιµής του πάχους του έµατος στην µείωση της τάσης στην υποδοµή h(cm) Τάση στην επιφάνεια της υποδοµής τάση υπό τον στωτήα Οι επιπτώσεις της αύξησης του πάχους του έµατος µποούν να υπολογισθούν ποσεγγιστικά µε εφαµογή της ανάλυσης του Boussinesq 0 15 λ 1 0,70 0,50 0,5 0,5 0,0 / ο 1 1,4,00,85 4,00 5, α Οι µέγιστες τιµές χαακτηιστικών µεγεθών σιδηοτοχιάς Q I. l M 4 Q l y 4 I. Q l. 4 Ε.Ι Μέγιστη καµπτική οπή Μέγιστη βύθιση Μέγιστη αντίδαση στωτήα Ελαστική Πααµόφωση Σιδηοτοχιάς Τα φοτία θεωούνται στατικά και όχι δυναµικά. Q I. l M 4 Όταν αυξάνεται Θεωούµε σιδηοτοχιά απείου µήκους Θεωούµε ότι η δοκός στηίζεται σε ελαστική βάση, δηλ. οτι η βάση αποτελεί ένα ελαστικό ηµιχώο. Έτσι θεωείται ότι: υπάχει αναλογία τάσεων και πααµοφώσεων σε όλο τον ηµιχώο το µέτο ελαστικότητας είναι παντού το ίδιο οι ιδιότητες του υλικού βάσης είναι οι ίδιες σε κάθε κατεύθυνση Q l y 4 I. Q l. 4 Ε.Ι M, y µειώνονται αυξάνεται Το y µειώνεται σχετικά πιό γήγοα από ότι το Μ Ένας καλός συντελεστής αντίδασης στωτήα, είναι πολύ πιο σηµαντικός για την διατήηση της οιζοντιώσεως της γαµµής παά για την επιπόνηση των σιδηοτοχιών. Ελαστική πααµόφωση σιδηοτοχιάς Μ -T.dx T+d T Μ+dM Μ : η καµπτική οπή Τ : η τέµνουσα δύναµη Ε : το µέτο ελαστικότητας σιδηοτοχιάς Ι : η οπή αδάνειας σιδηοτοχιάς Η ισοοπία του στοιχείου dx δίνει: dm = T. dx d M dt =. dx dx Η εξίσωση της ελαστικής γαµµής είναι: d y M = dx E. I Q I. l M 4 Q l y 4 I. Q l. 4 Ε.Ι Όταν l (απόσταση στωτήων) αυξάνεται M, y, αυξάνονται Τα yκαιαυξάνοται σχετικά πιό γήγοα από ότι το Μ H πύκνωση των στωτήων (δηλ. µείωση του l) είναι πολύ πιο σηµαντική για την διατήηση της οιζοντιώσεως της γαµµής παά για την επιπόνηση των σιδηοτοχιών.

7 Παάδειγµα υπολογισµού χαακτηιστικών µεγεθών της σιδηοδοµικής γαµµής ιατήηση της οιζοντιώσεως της γαµµής επιτυγχάνεται είτε µε βελτίωση του συντελεστή αντίδασης εντός των οίων που επιτέπει το έδαφος έδασης είτε µε αύξηση της πυκνότητας των στωτήων (αιθµός στωτήων ανά χλµ) Συνήθως αυξάνεται η πυκνότητα των στωτήων καθώς αποτελεί πιό αποτελεσµατική µέθοδο σε εδάφη κακής ποιότητας Γιαµιάσιδηοδοµικήγαµµήπουκαταπονείταιστατικά ίνονται: α) Χαακτηιστικά σιδηοτοχιάς - Σιδηοτοχιά UIC 50 (βάος 50,18 kp/m) - Ε =,1 x 10 6 kp/cm - I = 1940 cm cmροπή 4 αντίστασης Ι/v = 57cm β) Χαακτηιστικά της επιδοµής - Συντελεστής αντίδασης στωτήα = Συντελεστής έµατος C = γ) Χαακτηιστικά φοτίου - Το µέγιστο φοτίο είναι το βάος της µηχανής κατανεµηµένο σε 4 άξονες = 88 Η µέγιστη υποχώηση είναι y = 0,4 kp/mm kp/cm Mp cm Η τάση κάµψης της σιδηοτοχιάς Ζητούνται: Q I. l M 4 Q l y 4 I. Q l. 4 Ε.Ι Οταν η ακαµψία Ε.Ι της σιδηοτοχιάς αυξάνεται, δηλ. όταν αυξάνεται το βάος της σιδηοτοχιάς, το Μ αυξάνει τα y και ελαττώνονται 1) ) ) 4) 5) Η Απόσταση των στωτήων Οδείκτηςkτης σιδηοδοµικής γαµµής η µέγιστη κατακόυφη αντίδαση ενός στωτήα ανά σειά σιδηοδοµικής γαµµής η µέγιστη κατακόυφη καµπτική οπή Μ της σιδηοτοχιάς η µέγιστη καµπτική τάση σ της σιδηοτοχιάς Η τάση κάµψης της σιδηοτοχιάς ποκύπτει µε εφαµογή της σχέσης σ V Μ I = όπου σ Q.V. 4 l I. V : η µέγιστη απόσταση από το κέντο βάους της σιδηοτοχιάς (δηλ. της ακότατης ίνας της διατοµής) Ι/V : ηοπήαντίστασης Αύξηση της οπής αδάνειας Ι της σιδηοτοχιάς επηεάζει τις τάσεις στην σιδηοτοχιά πολύ πεισσότεο από ότι την οιζοντίωση της γαµµής Γι αυτό και η αύξηση της τιµής του φοτίου ανά άξονα τα τελευταία χόνια οδήγησε και σε σηµαντική αύξηση της διατοµής της σιδηοτοχιάς. Λύση: Υπολογίζεται το φοτίο ανά τοχό του σιδηοδοµικού οχήµατος. Το όχηµα έχει 4 άξονες εποµένως το φοτίο ανά τοχό είναι: 88 Q = = 11Mp 4 Εφαµόζουµε τους τύπους υπολογισµού των χαακτηιστικών µεγεθών, κάνοντας τις απααίτητες µετατοπές µονάδων. = 5760 kp/cm, Q=11000 kp 1) Η απόσταση των στωτήων l υπολογίζεται από την σχέση υπολογισµού της µέγιστης βύθισης y : y 4 4 Q l 64. y 4 l =. E. I. Q l = 44, cm. E. I

8 ) ο δείκτης k υπολογίζεται από την σχέση = k. l k = = 19,9 l ) Η µέγιστη κατακόυφη αντίδαση του στωτήα Q l. 4 = 04 E. I 4) Η µέγιστη καµπτική οπή: Q E. I. l. M = 4 Μ = 910 kp.cm Η αµφίδεση πέπει να ικανοποιεί τις παακάτω συνθήκες Να εµποδίζει τις κατακόυφες και πλευικές κινήσεις των άκων της σιδηοτοχιάς, αφήνοντας ελεύθεη την διαστολή τους Να συνδέει τις σιδηοτοχιές κατά τόπο ώστε να συµπειφέονται σαν συνεχής δοκός ευθυγαµισµένη και στο ίδιο επίπεδο Η αντίσταση στην πααµόφωση να είναι όσο το δυνατό ίδια µε αυτή των σιδηοτοχιών που συνδέει Στις κανονικού εύους γαµµές του ελληνικού δικτύου οι σιδηοτοχιές των 18 µ συγκολλούνται ανά δύο ή τεις και οι αµφίδεση γίνεται ανά 6 ή 54 µ Συνεχώς Συγκολληµένες Σιδηοτοχιές (Σ.Σ.Σ.) 5) Η µέγιστη καµπτική τάση: v Q.v l σ = Μ σ 4 =. I. I. Γενικά Οι Σ.Σ.Σ. είναι σιδηοτοχιές που συνδέονται µεταξύ τους µε συγκολλήσεις και όχι µε αµφιδέσεις. v σ = Μ I σ M = I / v = Υπάχει λοιπόν το κεντικό τµήµα τους, όπου υπάχει κατάσταση πλήους παεµπόδισης της διαστολής και τα δύο ακαία τµήµατα, τα οποία λειτουγούν ως γαµµή µε αµούς. Ακιβώς επειδή το κεντικό τµήµα των Σ.Σ.Σ. πέπει να έχει πλήως παεµποδιζόµενη πααµόφωση, αναπτύχθηκαν οι Σ.Σ.Σ. µε την εµφάνιση των διπλά ελαστικών συνδέσµων, που εξασφαλίζουν µια σύσφιξη επακή και σταθεή στο χόνο Αµφιδέτες Η στώση των σιδηοτοχιών γινόταν αφήνοντας αµούς ανάµεσα σε διαδοχικές σιδηοτοχιές. Οι αµοί αυτοί αναλαµβάνουν την µεταβολή του µήκους λόγων θεµοκασιακών µεταβολών Για να λειτουγεί η σιδηοτοχιά σαν συνεχής δοκός χειάζεται να τοποθετηθούν εκατέωθεν του αµού και σε επαφή µε τις σιδηοτοχιές δύο ειδικά τεµάχια που ονοµάζονται αµφιδέτες. Οι αµφιδέτες συσφίγγονται µε ειδικά βλήτα Η Σ.Σ.Σ. δεν υφίσταται καµία µεταβολή µήκους. Αυτό εξασφαλίζεται από : τις δυνάµεις τιβής Στωτήα Έµατος που ποκύπτουν από τον εγκιβωτισµό του στωτήα εντός του έµατος τις δυνάµεις τιβής Σιδηοτοχιάς Στωτήα που µποούν να διασφαλισθούν µόνο εφόσον υπάχει µόνιµη και αλληλέγγυα σύνδεση σιδηοτοχιάς στωτήα, που εξασφαλίζεται µε τους διπλά ελαστικούς συνδέσµους

9 Τα σιδηοδοµικά δίκτυα οδηγήθηκαν στην εφαµογή των Σ.Σ.Σ. επειδή η γαµµή µε αµούς παουσιάζει πολλά µειονεκτήµατα: Με την ασυνέχεια της οπής αδάνειας και της επιφάνειας κύλισης στους αµούς δηµιουγούνται συνθήκες, που ποκαλούν χειοτέευση της γεωµετίας της γαµµής, µε αποτέλεσµα να αυξάνονται σηµαντικά οι δαπάνες συντήησης. Ποκαλείται µείωση της άνεσης των επιβατών, µε αποτέλεσµα να µην είναι δυνατή η ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων. Λόγω κουστικών φαινοµένων στους αµούς, δηµιουγείται φθοά των τοχών, µε αποτέλεσµα αύξηση των δαπανών συντήησης τους. Με τις Σ.Σ.Σ., επειδή δεν µεσολαβεί καµία ασυνέχεια, όλα τα ποβλήµατα που δηµιουγούνται από τους αµούς καταγούνται. η συνεπαγόµενη µεταβολή µήκους F L L F. = S Εποµένως από την επαλληλία των δύο ποηγούµενων καταστάσεων η συνολική διαφοά µήκους είναι: * L = L F L F. L = a. L. S Για να εξασφαλισθεί µηδενική µεταβολή µήκους θα πέπει: F. L a. L. θ = 0 F = a. S ιαστολή και µηχανική συµπειφοά των Σ.Σ.Σ. Πααδοχή: Τα υλικά έχουν ελαστική συµπειφοά Η αντίσταση του έµατος είναι οµοιόµοφη και σταθεή F F F = a. ηδύναµη είναι ανεξάτητη από το µήκος της σιδηοτοχιάς και ανάλογη µε το εµβαδόν διατοµής L Η µεταβολή µήκους της L της σιδηοτοχιάς µήκους L, λόγω διαφοάς θεµοκασίας είναι: L = α. L. Όπου α ο συντελεστής θεµικής διαστολής του χάλυβα Η αναπτυσσόµενες τάσεις εξατώνται από τον τύπο της σιδηοτοχιάς F L Στην µεταβολή του µήκους λόγω, αντιτίθεται το έµα µε µια δύναµη F. Από τον νόµο του Hook F L F = L. S F ιανοµή δυνάµεων στη Σ.Σ.Σ. Οι δυνάµεις που ποκαλούνται στην ΣΣΣ λόγω θεµικών µεταβολών µεταβιβάζονται µέσω των συνδέσµων και των στωτήων στο έµα. Η αντίσταση του έµατος,,είναι 0,5 1,0 t/m Η αντίσταση είναι µηδενική στο άκο της ΣΣΣ, και αυξανόµενη αθοιστικά σε ένα µήκος L A δηµιουγεί µια δύναµη ίση µε F F a. ιάγαµµα αναπτυσσόµενων δυνάµεων στην ΣΣΣ Όπου Ε S το µέτο ελαστικότητας της σιδηοτοχιάς το εµβαδόν της διατοµής της σιδηοτοχιάς. L L A A = F = a. L A L A a. =

10 ιαστολή των Σ.Σ.Σ. To µήκος L A αναφέεται σαν το µήκος εκτόνωσης. Πέα από το µήκος αυτό η δύναµη λόγω αντίστασης του έµατος εξισοοπεί πλήως την δύναµη που αναπτύσσεται λόγω θεµικών µεταβολών. πέα από το µήκος L A δεν έχουµε µετακίνηση σηµείων στην ΣΣΣ. µε εφαµογή της εξίσωσης υπολογισµού του µήκους εκτόνωσης L A ποκύπτει ότι το µήκος αυτό µποεί να φθάσει οιακά στην τιµή των 150µ. Εποµένως αφού το µήκος της ΣΣΣ δεν µποεί να είναι µικότεο από.l A ποκύπτει ότι το ελάχιστο µήκος της ΣΣΣ είναι 00µ. Για να εξισοοπηθούν πλήως οι αναπτυσσόµενες τάσεις, λόγω θεµοκασιακής µεταβολής από τη δύναµη τιβής στωτήα - έµατος, απαιτείται µήκος h ζώνης εκτόνωσης. Μετά το µήκος αυτό δεν έχουµε µετακίνηση. Το µέγιστο µήκος της ζώνης εκτόνωσης φθάνει τα 150 m. Σύµφωνα µε τον οισµό των Σ.Σ.Σ., το µικότεο µήκος τους είναι x 150 = 00 m. Για την εκτόνωση των Σ.Σ.Σ. υπάχουν σε κάθε άκο τµηµάτων γαµµής στωµένων µε Σ.Σ.Σ. συσκευές διαστολής (Σ..). Αµός διαστολής Hook : Υπολογισµός µεταβολής µήκους στην ζώνη εκτόνωσης Η ΣΣΣ υφίσταται µεταβολή µήκους λόγω θεµοκασιακών µεταβολών µόνο στo µήκος L A. Πέα από αυτό το µήκος κάθε σηµείο της ΣΣΣ πααµένει αµετακίνητο. Η µεταβολή µήκους της ζώνης εκτόνωσης λόγω θεµοκασιακών µεταβολών είναι: θ a. α. L Α = a. LA. = a.. = Η µεταβολή µήκους λόγω αντίστασης έµατος. Η αντίσταση έµατος είναι 0 στο άκο της ΣΣΣ και στο σηµείο L A. Εποµένως η συνισταµένη δύναµη είναι (.L A )/ και η µεταβολή µήκους F L F S L F. L. LA LA L A = = S S. E A. L. S Απελευθέωση των τάσεων στις Σ.Σ.Σ. Η συγκόλληση και τοποθέτηση Σ.Σ.Σ. είναι επιθυµητό να γίνονται σε θεµοκασία ενδιάµεση ως πος τις ακαίες µέγιστες και ελάχιστες, για να επιπονείται η Σ.Σ.Σ. όσο γίνεται λιγότεο. Ως τέτοιες ενδιάµεσες θεµοκασίες θεωούνται για τις ελληνικές συνθήκες αυτές που πειλαµβάνονται στο εύος -5 o C. Ανεξάτητα όµως από τη θεµοκασία στην οποία τοποθετείται η Σ.Σ.Σ., επιδιώκεται να γίνει ανακούφιση των τάσεων λόγω θεµικών φαινοµένων, πάγµα που κατοθώνεται µε την απελευθέωση τους και αποσκοπεί στον µηδενισµό των εσωτεικών τάσεων, στη µέση θεµοκασία που είναι για τις ελληνικές συνθήκες -5 o C, µε δηµιουγία συνθηκών ελεύθεης διαστολής (ή συστολής). L A LA. S a. LA = a E S L... =. Η απελευθέωση τάσεων γίνεται µετά από παέλευση ενός οισµένου χονικού διαστήµατος µετά την τοποθέτηση της Σ.Σ.Σ., το οποίο εξατάται από τον κυκλοφοιακό φότο που είναι απααίτητος για τη σταθεοποίηση της γαµµής. Ο φότος αυτός είναι t στην πείπτωση ξύλινων στωτήων και t στην πείπτωση στωτήων από σκυόδεµα. Η αντίσταση έµατος είναι 0 στο άκο της ΣΣΣ και στο σηµείο L A. Εποµένως η συνισταµένη δύναµη είναι (.L A )/ και η µεταβολή µήκους Η απελευθέωση τάσεων πέπει να γίνεται διαδοχικά σε µήκη γαµµής από 00 m και µέχι 100 m. Η µεθοδολογία που εφαµόζεται ακολουθεί τα παακάτω στάδια * θ a. a. a. L = L A L A = =..

11 Τύποι στωτήων Εφόσον η ΣΣΣ έχει µήκος > 100 µ., η απελευθέωση γίνεται κατά τµήµατα. Κόβουµε την σιδηοτοχιά στο άκο κάθε τµήµατος, το οποίο εκτέπουµε ώστε να µποεί η σιδηοτοχιά να κινηθεί ελεύθεα Χαλαώνουµε την σύσφιξη των συνδέσµων Τοποθετούµε την σιδηοτοχιά πάνω στα κύλιστα (κοµµάτια οπλισµού Φ0 που τοποθετούνται ανά 8-10 στωτήες) για να µειωθούν όσο το δυνατό οι τιβές Πεαιτέω µείωση των τιβών επιτυγχάνεται µε εγκάσιες κούσεις της σιδηοτοχιάς µε ξύλινες ή πλαστικές βαειές Αν η θεµοκασία είναι χαµηλότεη των ο C θεµαίνουµε τη σιδηοτοχιά στην ιδανική θεµοκασία των 8-0 ο C που είναι επιθυµητή για την µικότεη επιπόνηση στις ακαίες θεµοκασίες. Αν η θεµοκασία είναι µεγαλύτεη από οc δεν θεµαίνουµε την σιδηοτ. Αφαιούµε τα κύλιστα και συσφίγγουµε τους συνδέσµους Η απελευθέωση τάσεων πέπει να γίνεται και στις δύο τοχιοσειές. α.. Ξύλινοι Στωτήες Το ξύλο επιβλήθηκε γήγοα ως το πιο κατάλληλο υλικό για να ανταποκιθεί στις απαιτήσεις που επιβάλλει η λειτουγία των στωτήων. Η σπανιότητα του ξύλου όµως, σε οισµένες χώες ή σε οισµένες εποχές, οδήγησε τελικά τα σιδηοδοµικά δίκτυα να χησιµοποιήσουν υποκατάστατά του. β. Μεταλλικοί Στωτήες Ετσι το 1880 στη Γεµανία γεννήθηκε ο µεταλλικός στωτήας και αποτέλεσε µια διέξοδο για τη σιδηοβιοµηχανία στο τέλος του πεασµένου αιώνα Πλεονεκτήµατα της Σ.Σ.Σ. Υψηλότεο επίπεδο άνεσης Πολύ πιο αγή εξέλιξη των σφαλµάτων γαµµής Πολύ µικότεη κόπωση του υλικού επιδοµής Πολύ µικότεη επιπόνηση των τοχών και του τοχαίου υλικού γενικώτεα γ. Στωτήες από Σκυόδεµα Πιο πόσφατα στη Γαλλία αλλά και σε άλλες χώες της Ευώπης εµφανίστηκαν και διαδόθηκαν οι στωτήες από σκυόδεµα (οπλισµένο ή ποεντεταµένο). Αυτή τη στιγµή ο στωτήας από σκυόδεµα αποτελεί την καλύτεη τεχνικά και οικονοµικά λύση. Η χησιµοποίηση των ΣΣΣ στα δυτικοευωπαϊκά δίκτυα τα τελευταία 0 χόνια είχε σαν συνέπεια την µείωση του κόστους συντήησης κατά 0% πείπου. Τυπική διάταξη ολόσωµων στωτήων από σκυόδεµα ιµεής στωτήας από σκυόδεµα Στωτήες Η µεταβίβαση των δυνάµεων µεταξύ σιδηοτοχιάς και σκύου γίνεται από τους στωτήες οι οποίοι εξασφαλίζουν ταυτόχονα τη διατήηση του εύους της γαµµής. Οι στωτήες παίζουν τιπλό όλο: (α) Μεταβίβαση φοτίων από τη σιδηοτοχιά στο σκύο. (β) ιατήηση του εύους της γαµµής. (γ) ιατήηση της επίκλισης της σιδηοτοχιάς στο 1:0. Μηχανικά οι στωτήες καταπονούνται από το φοτίο που τους µεταβιβάζουν οι σιδηοτοχιές. Το φοτίο αυτό είναι γενικά έκκεντο λόγω: των πλευικών δυνάµεων που εξασκούνται από τα οχήµατα που κινούνται στη γαµµή και της αντίδασης του σκύου, που εξατάται πολύ από τις συνθήκες έδασης των στωτήων Αναπτυσσόµενες τάσεις στο στωτήα Οι οπές κάµψης που αναπτύσσονται στον στωτήα µποούν να αναλυθούν θεωώντας τις ακόλουθες απλοποιητικές πααδοχές: Ο στωτήας θεωείται σαν αµφιποέχουσα δοκός Το φοτίο του τοχού θεωείται συγκεντωµένο Η αντίδαση του έµατος θεωείται ότι ασκείται οµοιόµοφα σε µήκος Lexc κάτω από την σιδηοτοχιά Lexc Q Lexc Q Lexc

12 Αναπτυσσόµενες τάσεις στο στωτήα από µετήσεις τάσεων επιτόπου ποέκυψε η διανοµή των τάσεων που παουσιάζεται στο σχήµα, µε µέγιστη τάση P σ1 = L Lexc α. + Όπου α: το πλάτος του στωτήα L: το µήκος του στωτήα Lexc: η απόσταση µεταξύ του πέατος του στωτήα και του σηµείου εφαµογής του φοτίου P = Q β. Στωτήες από Σκυόδεµα Χησιµοποιήθηκαν για πώτη φοά µετά το 190, αλλά παουσίασαν στο ξεκίνηµα τους σοβαές αδυναµίες: Τάση πος ψαθυή θαύση υπό την επήεια των δυναµικών φοτίων Πολύ µική αντίσταση σε κόπωση που µεταφάζεαι στο κεντικό τµήµα του σε υψηλές εφελκυστικές τάσεις που αν ξεπεάσουν τις αντοχές σε εφελκυσµό οδηγούν σε ολίσθηση των οπλισµών Για να αντιµετωπισθούν αυτές οι αδυναµίες Η σιδηοτοχιά δεν εδάζεται απ ευθείας επί του στωτήα αλλά παεµβάλλεται ειδικό ελαστικό υπόθεµα καουτσούκ που αµβλύνει τον κουστικό χαακτήα των φοτίων. Το ελαστικό υπόθεµα απαιτεί την ύπαξη ελαστικών συνδέσµων Οι χησιµοποιούµενοι οπλισµοί έχουν την ίδια διάκεια ζωής µε το σκυόδεµα Εκλογή τύπου στωτήα χαακτηιστικά πλεονεκτήµατα Η εκλογή του τύπου του στωτήα είναι πόβληµα οικονοµικό, που µποεί να επιλυθεί µε συνεκτίµηση των εξής πααµέτων: Κόστος αγοάς στωτήα των συνδέσεών του και των ειδικών µονωτικών στοιχείων που απαιτούνται. ιάκεια ζωής. Τιµή αντικατάστασης. Έξοδα συντήησης αναθεωηµένα για όλη τη διάκεια ζωής του. Από αυτή την άποψη στην Ελλάδα, οι ξύλινοι στωτήες, όταν έχουν ποσήλωση Κ είναι ακιβότεοι από τους στωτήες οπλισµένου σκυοδέµατος πείπου κατά 100%. Οι στωτήες που χησιµοποιούνται σήµεα σε νέες χαάξεις ή σε ανακαινίσεις είναι συνήθως από σκυόδεµα. Σε ακετές πειπτώσεις χησιµοποιούνται και ξύλινοι στωτήες. Οι µεταλλικοί στωτήες δεν χησιµοποιούνται πλέον. Τύποι Στωτήων από Σκυόδεµα Έχουν αναπτυχθεί δύο τύποι στωτήων από σκυόδεµα Ο διµεής στωτήας που αποτελείται από δύο ταπεζοειδή τµήµατα από οπλισµένο σκυόδεµα που συνδέονται µεταξύ τους µε συνδετήια άβδο Ο ολόσωµος στωτήας από ποεντεταµένο σκυόδεµα Επειδή στο κεντικό τµήµα οι αναπτυσσόµενες διατµητικές τάσεις είναι µικές στο τµήµα αυτό µποεί να γίνει µείωση του υλικού του στωτήα. Γι αυτό τον λόγο: Στον διµεή στωτήας το κεντικό τµήµα αντικατάστάθηκε το υλικό από την συνδετήια άβδο (που χησιµεύει για την διατήηση του εύους της γαµµής Στο ποεντεταµένο στωτήα µειώνεται η διατοµή στο κεντικό τµήµα. Ξύλινοι στωτήες Ποκαλούν καλύτεη κατανοµή των φοτίων σε σύγκιση µε άλλους τύπους στωτήων και εποµένως η χησιµοποίησή τους ενδείκνυται σε πειπτώσεις γαµµών που εδάζονται σε έδαφος µέτιας ή κακής ποιότητας, για το οποίο η χησιµοποίηση στωτήων από σκυόδεµα θα απαιτούσε συγκιτικά µεγαλύτεο πάχος έµατος. Λόγω του υψηλού κόστους και µικής διάκειας ζωής χησιµοποιούνται µόνο εφόσον η χήση στωτήων από σκυόδεµα αντενδείκνυται Κατασκευάζονται κυίως από τοπική ξυλεία υψηλών µηχανικών αντοχών που υπόκειται σε ειδική κατεγασία εµποτισµού σε ειδικά υγά για την αύξηση διάκειας ζωής. Για να αποφευχθεί η ολίσθηση του ξύλινου στωτήα επί του έµατος ή η απόσχιση τµήµατος του είναι απααίτητος ο εγκιβωτισµός των ινών του ξύλου µέσα στο έµα ιµεής στωτήας από οπλισµένο σκυόδεµα Υπάχουν διάφοοι τύποι που διαφέουν ως πος τις διαστάσεις/ διατοµές των επιµέους τµηµάτων, ανάλογα µε τις απαιτήσεις της γαµµής Ο διµεής στωτήας που χησιµοποιείται από τον ΟΣΕ ποέκυψε από τον τύπο U1 των Γαλλικών σιδηοδόµων που χησιµοποιείται σε γαµµές κατηγοίας UIC,4,5. Έχει βάος 180 χλγ, ποιότητα σκυοδέµατος Β450 και χάλυβα St III.. Επιτέπει µέγιστες ταχύτητες 00 χλµ/ωα. Ο διµεής στωτήας απαιτεί πάχος και µηχανικές αντοχές έµατος µεγαλύτεες σε σχέση µε τον ξύλινο. Εποµένως ιδιαίτεη ποσοχή απαιτείται στην πείπτωση που ο διµεής εδάζεται σε υποδοµή κακής ποιότητας, οπότε το πάχος του έµατος πέπει να ενισχύεται πεισσότεο Για γαµµές κατηγοίας UIC 1,, και ταχύτητες > 00 χλµ/ώα χησιµοποιείται τύπος µεγαλύτεων διαστάσεων. Ο τύπος αυτός είναι ο U41. ιµεής στωτήας από σκυόδεµα

13 Πλεονεκτήµατα και µειονεκτήµατα του διµεή στωτήα σε σχέση µε τον ξύλινο Πλεονεκτήµατα Λόγω του µεγάλου βάους του, εξασφαλίζει στη γαµµή ικανοποιητική εγκάσια αντίσταση και δυνατότητα ανάπτυξης υψηλών ταχυτήτων. ιατηεί ικανοποιητικά το εύος γαµµής. Έχει µεγάλη διάκεια ζωής. Κατασκευάζεται στην Ελλάδα και είναι 0% οικονοµικότεος από τον ξύλινο στωτήα. Μειονεκτήµατα Η συµπειφοά του διµεή είναι λιγότεο ικανοποιητική όταν δεν τοποθετείται έµα κατάλληλο πάχους και µηχανικών χαακτηιστικών. Η διανοµή φοτίων και η ευκαµψία είναι λιγότεο ικανοποιητικές. Απαιτεί ελαστικούς συνδέσµους. Λόγω του µεγάλου βάους δηµιουγούνται δυσκολίες στον χειισµό του. Απαιτεί ειδικά εξατήµατα που εξασφαλίζουν την απααίτητη µόνωση για την λειτουγία της φωτεινής σηµατοδότησης Σύνδεσµοι για ξύλινους στωτήες Η σύνδεση της σιδηοτοχιάς µε τους ξύλινους στωτήες γίνεται είτε µε πλάκες έδασης είτε χωίς. Χωίς πλάκες έδασης τοποθετείται η σιδηοτοχιά απ' ευθείας στην κατάλληλη θέση του στωτήα, η οποία έχει πελεκηθεί σ' εκείνο το σηµείο ώστε να δοθεί στο πέλµα της σιδηοτοχιάς η απαιτούµενη επίκλιση. Στη συνέχεια, είτε µε τιφώνια είτε µε ελατηιωτούς ήλους, απλούς ή διπλούς, στεεώνεται η σιδηοτοχιά. Η στεέωση έγκειται στην εξάσκηση µιας δύναµης πίεσης στο πέλµα της σιδηοτοχιάς που την καθηλώνει στο στωτήα. Ολόσωµος Στωτήας από ποεντεταµένο Σκυόδεµα Ο ολόσωµος στωτήας έχει γεωµετικά χαακτηιστικά αντίστοιχα µε τον ξύλινο στωτήα και µηχανικές αντοχές αντίστοιχες µε τον διµεή. Υπάχει ποικιλία των γεωµετικών χαακτηιστικών, όλοι όµως χαακτηίζονται από µείωση της διατοµής στην κεντική πειοχή Ο ολόσωµος στωτήας επιτέπει καλύτεη αντίσταση στις εναλλασσόµενες δυνάµεις αφού το σκυόδεµα εγάζεται πάντοτε σε θλίψη Έχει µικότεο ύψος από τον διµεή αφού οι οπλισµοί δεν είναι απααίτητο να τοποθετούνται όσο το δυνατό πιο µακιά από τον ουδέτεο άξονα της διατοµής Απαιτεί λιγότεη ποσότητα χάλυβα (7 χλγ) σε σχέση µε τον διµεή (1 χλγ) Έχει µικότεο βάος (140 χλγ) γεγονός που οδηγεί σε µικότεη εγκάσια αντίσταση Σύνδεσµοι τύπου Κ Καλύτεος τύπος συνδέσµου είναι αυτός µε πλάκα έδασης (τύπος σύνδεσης Κ), που εφαµόζεται επίσης και στα άλλα είδη στωτήων. Πειλαµβάνει πλάκα έδασης από ελατό χάλυβα, που στηίζεται στους ξύλινους στωτήες µε τιφώνια. Σε ειδική υποδοχή της πλάκας τοποθετείται το πέλµα της σιδηοτοχιάς, η οποία στεεώνεται µε αγκύιο Κ και βλήτα (µπουλόνια) Κ µε διπλό ελατηιωτό δακτύλιο. Μειονέκτηµα της σύνδεσης Κ είναι το κόστος. Είναι τουλάχιστον 100% ακιβότεη από τα άλλα συστήµατα σύνδεσης Σύνδεσµοι για µεταλλικούς στωτήες Σύνδεσµοι Εισαγωγή Σύνδεσµοι αποκαλούνται όλα εκείνα τα υλικά, που έχουν σαν λειτουγία τους τη σύνδεση της σιδηοτοχιάς µε τον στωτήα. Στους µεταλλικούς στωτήες η σιδηοτοχιά στεεώνεται µε ειδικά αγκύια, που στηίζονται σε τύπα του στωτήα και εξασκούν πίεση στο πέλµα της σιδηοτοχιάς µέσω βλήτων µε δακτύλιο Gove. Μεταξύ πέλµατος σιδηοτοχιάς και µεταλλικού στωτήα παεµβάλλεται ξύλινο ή ελαστικό υπόθεµα. Με αυτόν τον τόπο είναι δυνατή και η στώση Συνεχώς Συγκολληµένης Σιδηοτοχιάς πάνω σε µεταλλικούς στωτήες.

14 Σύνδεσµοι για στωτήες από σκυόδεµα Για τους στωτήες από σκυόδεµα χησιµοποιούνται ελαστικοί σύνδεσµοι. Οι ελαστικοί σύνδεσµοι αποτελούν διπλά ελαστικό µέσο µεταξύ σιδηοτοχιάς και στωτήα, δηλαδή εµφανίζουν ελαστική αντίσταση στις σχετικές κινήσεις στην κατακόυφη έννοια, την ίδια και πος τα πάνω και πος τα κάτω. Για να αποοφηθούν οι κατακόυφες δυνάµεις που κατευθύνονται πος τα κάτω, ενδείκνυται να χησιµοποιηθεί καουτσούκ. Όµως το καουτσούκ δεν µποεί να συµπιέζεται κατά τον ένα άξονα παά µόνο αν η πααµόφωση του είναι ελεύθεη στον ένα ή στον άλλο από τους δύο υπόλοιπους άξονες (Χ, Υ, Ζ τιαξονικό σύστηµα) Έµα (ή σκύο) Είναι η στώση της επιδοµής που βίσκεται κάτω από του στωτήες και αποτελείται συνήθως από θαυστά σκύα και κατ' εξαίεση από αµµοχάλικο, φετές ύλες και σκωία υψικαµίνου. Το έµα καταλαµβάνει και το διάστηµα µεταξύ των στωτήων καθώς ένα τµήµα πέαν των κεφαλών των στωτήων Ο όλος του έµατος Ο όλος του έµατος είναι πολλαπλός: ιανέµει και µεταδίδει τα φοτία κυκλοφοίας στο έδαφος. Εξασφαλίζει την αποστάγγιση των νεών της βοχής και ποστατεύει τη γαµµή στην πείπτωση παγετών. Βοηθά στην απόσβεση των κούσεων και στη σταθεοποίηση της γαµµής. Αντιστέκεται στην µετατόπιση της γαµµής (εγκάσια και κατά µήκος) Σε αντίθετη πείπτωση η παεµποδιζόµενη διαστολή µεταφάζεται σε θέµανση που είναι ιδιαίτεα δυσµενής για την καλή διατήηση του καουτσούκ. Για το λόγο αυτό τα ελαστικά υποθέµατα που χησιµοποιούνται µεταξύ πέλµατος και στωτήα έχουν «κανάλια». Το «παίξιµο» σιδηοτοχιάς - στωτήα ή στωτήα - σκύου αποσταθεοποιεί τη γαµµή και εξασκεί κούσεις σε κάθε πέασµα τοχού. Επιπλέον, οι ταλαντώσεις της σιδηοτοχιάς, που οφείλονται στην κύλιση, τείνουν να οδηγήσουν σε όδευση τη σιδηοτοχιά σε πείπτωση µη ελαστικών συνδέσµων και επιφέουν γήγοη αποδιογάνωση της επιφάνειας στήιξης του στωτήα Χαακτηιστικά του έµατος Τα σκύα θα πέπει να είναι κυβικής µοφής, πολυεδικά και γωνιώδη Στους ελληνικούς σιδηόδοµους χησιµοποιείται έµα διαβάθµισης 5 6 mm. Σκύα µεγαλύτεα από 6 mm γίνονται αποδεκτά σε ποσοστό % και µικότεα από 5 mm σε ποσοστό %. Το έµα πέπει να έχει ικανοποιητική σκληότητα, διότι σε αντίθετη πείπτωση αποσαθώνεται. Η σκληότητα του έµατος διαπιστώνεται µε βάση τις εγαστηιακές δοκιµές Deval και Los Angeles Σύνδεσµοι για στωτήες από σκυόδεµα Επιπλέον, οι ταλαντώσεις της σιδηοτοχιάς, που οφείλονται στην κύλιση, τείνουν να οδηγήσουν σε όδευση τη σιδηοτοχιά σε πείπτωση µη ελαστικών συνδέσµων και επιφέουν γήγοη αποδιογάνωση της επιφάνειας στήιξης του στωτήα. Μόνο ένας ισχυός διπλά ελαστικός σύνδεσµος µποεί να διατηήσει τη σιδηοτοχιά, το ελαστικό υπόθεµα και το στωτήα σταθεά συνδεδεµένους (σε επαφή), µέσω συνεχούς δύναµης πίεσης. Επιπλέον, τα χαακτηιστικά του ελαστικού συνδέσµου πέπει να είναι ακιβώς ποσαµοσµένα πος τα χαακτηιστικά του υποθέµατος, ώστε να επιτέπεται στο υπόθεµα η µέγιστη αποτελεσµατικότητα στο όλο του σαν αποσβεστήας Στο σύνολο των διπλών ελαστικών συνδέσµων που χησιµοποιεί ο ΟΣΕ, η σιδηοτοχιά συγκατείται σταθεά µεταξύ του ελαστικού υποθέµατος από κάτω και δύο χαλύβδινων αγκυίων που λειτουγούν σαν ελατήια πος τα επάνω ιαστασιολόγηση Έµατος Το πάχος της στώσης του έµατος επηεάζεται από τις διάφοες πααµέτους της επιδοµής, δηλ τον φότο γαµµής το υλικό και το µήκος στωτήα την τιµή φοτίου ανά άξονα τον όγκο των εγασιών συντήησης Το πάχος της έδασης e (e= έµα + υπόστωµα) υπολογίζεται από την σχέση (που αποτελεί και κανονισµό της UIC) e(m) = N(m) a(m) + g(m) c(m) + d(m) Με τιµές για κάθε µια από τις πααµέτους που υπολογίζονται από του ακόλουθους πίνακες

15 4.4.8 Υπόστωµα - Είναι µια στώση αµµοχάλικου που τοποθετείται κάτω από την στώση του έµατος και εξασφαλίζει : την ποστασία της πάνω επιφάνειας της υποδοµής από την διείσδυση των σκύων του έµατος την πεαιτέω διανοµή των τάσεων την πεαιτέω αποστάγγιση των όµβιων και έχει εγκάσια κλίση ίση µε αυτή της πάνω επιφάνειας της υποδοµής για την σωστή αποοή των νεών Γεωµετικά χαακτηιστικά της διατοµής του έµατος και εγκάσια αντίσταση γαµµής Η εγκάσια αντίσταση της γαµµής πέπει να εξισοοπεί τις εγκάσιες δυνάµεις που ποκαλούνται από την κίνηση των συµών. Υπέβαση της εγκάσιας αντίστασης της γαµµής µποεί να ποκαλέσει εκτοπή της γαµµής µε ενδεχόµενο τον εκτοχιασµό. Η εγκάσια αντίσταση της γαµµής οφείλεται α) στις δυνάµεις τιβής στην κάτω επιφάνεια του στωτήα που είναι ανάλογες µε το βάος του στωτήα β) στις δυνάµεις τιβής ανάµεσα στις πλευικές επιφάνειες του στωτήα και το έµα που βίσκεται µεταξύ των διαδοχικών στωτήων. Οι δυνάµεις αυτές εξατώνται από τον βαθµό πληότητας µε έµα στο µεσοδιάστηµα µεταξύ στωτήων καθώς και από τον βαθµό συµπύκνωσης του έµατος, και αντιποσωπεύουν το 40% - 50% της συνολικής αντίστασης στην πείπτωση των ξύλινων στωτήων 15 5% στην πείπτωση των διµεών από οπλισµένο σκυόδεµα 0% στην πείπτωση των ολόσωµων στωτήων από ποεντεταµένο σκυόδεµα Πειτύπωµα γαµµής Το πειτύπωµα της γαµµής οίζεται σαν το µέγιστο πείγαµµα το οποίο πέπει να είναι ελεύθεο γύο από το τοχαίο υλικό. Το πειτύπωµα διακίνεται σε: Στατικό πειτύπωµα, πού είναι το µέγιστο πειτύπωµα που πέπει να έιναι ελεύθεο όταν ο συµός βίσκεται σε στάση. υναµικό πειτύπωµα, πού είναι το µέγιστο πειτύπωµα που πέπει να είναι ελεύθεο όταν ο συµός βίσκεται σε κίνηση. Το πειτύπωµα εξατάται από: Το πλάτος του τοχαίου υλικού Την απόσταση µεταξύ των δυο γαµµών. Η ιεθνής Ένωση Σιδηοδόµων έχει ποδιαγάψει τις διαστάσεις των πειτυπωµάτων. Η απόσταση µεταξύ των αξόνων δύο γαµµών µποεί να ποικίλει µεταξύ,57 και,67 ανάλογα µε την µέγιστη ταχύτητα κίνησης. Στο ΟΣΕ η απόσταση αυτή έχει οισθεί στα 4,0 µ. γ) στις δυνάµεις τιβής που αναπτύσσονται στις δύο κεφαλές του στωτήα και εξατάται από το πλάτος κατάληψης c µε έµα, όσο και από την υπεύψωση h του έµατος στα όια του πλάτους κατάληψης. Το ποσοστό αύξησης της εγκάσιας αντίστασης σαν συνάτηση α) της µεταβολής του πλάτους κατάληψης c πέα από το άκο του στωτήα και β) της υπεύψωσης h της διατοµής του έµατος απεικονίζεται στο διάγαµµα. Ποκύπτει ότι ενίσχυση της διατοµής του έµατος µε παάλληλη υπεύψωση συνεπάγεται µεγαλύτεη αύξηση της εγκάσιας αντίστασης από αυτή που αυτή που ποκύπτει από την χησιµοποίηση µεγαλύτεου πλάτους κατάληψης. Πειτύπωµα για συµούς υψηλών ταχυτήτων

16 Τυπικές διατοµές ιατοµή διπλής γαµµής µε διµεείς στωτήες - ευθυγαµµία ιατοµή διπλής γαµµής µε ξύλινους στωτήες ιατοµή µονής γαµµής µε µεταλλικούς στωτήες ιατοµή διπλής γαµµής µε διµεείς στωτήες - καµπύλη Γαµµές πάνω σε έµα ή πλάκα σκυοδέµατος (άκαµπτη έδαση ή σταθεή επιδοµή) Η συνήθης πείπτωση είναι η γαµµή να εδάζεται πάνω σε έµα, οπότε έχουµε την πείπτωση εύκαµπτης έδασης της γαµµής. ιατοµή µονής γαµµής µε διµεείς στωτήες - ευθυγαµµία Είναι δυνατόν όµως η γαµµή να εδάζεται πάνω σε πλάκα σκυοδέµατος, οπότε έχουµε την πείπτωση άκαµπτης έδασης, ή σταθεής επιδοµής. ιακίνονται δύο µοφές άκαµπτης έδασης έδαση της σιδηοτοχιάς στην πλάκα σκυοδέµατος µε την παεµβολή στωτήων Έδαση της σιδηοτοχιάς απευθείας στην πλάκα σκυοδέµατος ιατοµή µονής γαµµής µε διµεείς στωτήες - καµπύλη

17 Η πλάκα σκυοδέµατος µποεί να είναι: από οπλισµένο σκυόδεµα, πείπτωση για την οποία εµφανίζονται συχνά ηγµατώσεις Από ποεντεταµένο σκυόδεµα, που εµφανίζει καλύτεη µηχανική συµπειφοά και διανοµή φοτίων Σε πείπτωση καθιζήσεων η αποκατάσταση της γεωµετίας της γαµµής δεν είναι δυνατή. Εποµένως η άκαµπτη έδαση δεν ενδείκνυται στην πείπτωση υποδοµής µέσης ή κακής ποιότητας. Σταθεή Επιδοµή Πλεονεκτήµατα και µειονεκτήµατα της άκαµπτης έδασης Το βασικό πλεονέκτηµα της άκαµπτης έδασης είναι ότι εξασφαλίζει ικανοποιητική εγκάσια αντίσταση, γεγονός που επιτέπει πολύ µεγάλες ταχύτητες Το κόστος συντήησης είναι σχεδόν µηδενικό αλλά το κόστος κατασκευής πολύ υψηλό που την καθιστά απαγοευτική για τις πεισσότεες εφαµογές Η χήση της άκαµπτης έδασης σε σήαγγες οδηγεί σε µείωση της διατοµής της σήαγγας και συνεπώς µείωση του κόστους, πέπει όµως να αποφεύγεται στην πείπτωση µέσης και κακής ποιότητας υποδοµής. εν πέπει να αγνοείται και το πόβληµα των θούβων που είναι πολύ εντονότεοι στην έδαση πάνω σε σταθεή επιδοµή από ότι στην έδαση πάνω σε στώµα έµατος. Στην πείπτωση πάντως που χησιµοποιηθεί σταθεή επιδοµή, θα πέπει να αντιµετωπισθεί η απότοµη µεταβολή της ακαµψίας της γαµµής, που γίνεται αισθητή στον επιβάτη µε τίναγµα, τοποθετώντας στην είσοδο και έξοδο από την πειοχή της σταθεής επιδοµής ελαστικά υποθέµατα κατάλληλου πάχους και χαακτηιστικών ελαστικότητας.

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ»

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ» ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ» 7ο Εξ. ΠΟΛ-ΜΗΧ ΜΗΧ. ΕΜΠ - Ακαδ. Ετος 25-6 ΔΙΑΛΕΞΗ 11 Θεμελιώσεις με πασσάλους : Καθιζήσεις πασσάλων 5.1.26 1. Κατηγοίες πασσάλων 2. Αξονική φέουσα ικανότητα μεμονωμένου

Διαβάστε περισσότερα

4.3 Η Υποδοµή της Γραµµής

4.3 Η Υποδοµή της Γραµµής 4.3 Η Υποδοµή της Γραµµής Η κατασκευή που βρίσκεται κάτω από την επιδοµή, ονοµάζεται υποδοµή ή υπόβαση και αποτελείται από την στρώση διαµόρφωσης και την κυρίως υποδοµή ή υπόβαση ή έδαφος θεµελίωσης. υποδοµή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ»

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ» ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ» 7ο Εξ. ΠΟΛ-ΜΗΧ ΜΗΧ. ΕΜΠ - Ακαδ. Ετος 005-06 ΔΙΑΛΕΞΗ Θεμελιώσεις με πασσάλους : Ομάδες πασσάλων.05.005. Κατηγοίες πασσάλων. Αξονική φέουσα ικανότητα μεμονωμένου πασσάλου.

Διαβάστε περισσότερα

Ανάληψη αξονικού φορτίου από πάσσαλο

Ανάληψη αξονικού φορτίου από πάσσαλο ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «Αλληλεπίδαση Εδάφους Κατασκευής» 8 ο Εξ. ΠΟΛ. ΜΗΧ. - Ακαδ. Ετος 6 7 Διδάσκοντες : Γ. Γκαζέτας

Διαβάστε περισσότερα

1) Ηλεκτρικό πεδίο φορτισμένου φύλλου απείρων διαστάσεων

1) Ηλεκτρικό πεδίο φορτισμένου φύλλου απείρων διαστάσεων 1) Ηλεκτικό πεδίο φοτισμένου φύλλου απείων διαστάσεων Σε αυτό το εδάφιο θα υπολογιστεί το ηλεκτικό πεδίο παντού στο χώο ενός φοτισμένου λεπτού φύλλου απείων διαστάσεων και αμελητέου πάχους όπως αυτό που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑ 10. Aεροδυναµική Στερεών Σωµάτων

ΠΕΙΡΑΜΑ 10. Aεροδυναµική Στερεών Σωµάτων ΠΕΙΡΑΜΑ 10 Aεοδυναµική Στεεών Σωµάτων Σκοπός του πειάµατος Σκοπός του πειάµατος αυτού είναι η µελέτη της αντίστασης που αναπτύσσεται κατά τη σχετική κίνηση ενός αντικειµένου µέσα σε ένα αέιο. Οι εξισώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός γεωστροφικών ρευμάτων με τη χρήση δεδομένων από CTD. Σύγκριση με αποτελέσματα από A.D.C.P. & Drifters.

Υπολογισμός γεωστροφικών ρευμάτων με τη χρήση δεδομένων από CTD. Σύγκριση με αποτελέσματα από A.D.C.P. & Drifters. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ Υπολογισμός γεωστοφικών ευμάτων με τη χήση δεδομένων από CTD. Σύγκιση με αποτελέσματα από A.D.C.P. & Drifters. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (Επιβλέπων:

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή Ασκήσεων Υδροστατικής

Συλλογή Ασκήσεων Υδροστατικής Συλλογή Ασκήσεων Υδοστατικής Άσκηση. ℵ Να βεθεί η τιμή της πίεσης που δείχνει το πιεσόμετο, σε mmhg. Δίνονται οι πυκνότητες υδαγύου Hg 600kg/m, νεού Ν 000 kg/m και αέα Α,9 kg/m. 0 cm cm + 0 Επίλυση Αχικά

Διαβάστε περισσότερα

Χειμερινό εξάμηνο 2007 1

Χειμερινό εξάμηνο 2007 1 ΜΜΚ 3 Μεταφοά Θεμότητας Φυσική Συναγωγή ΜΜΚ 3 Μεταφοά Θεμότητας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πααγωγής ΜΜK 3 Μεταφοά Θεμότητας Φυσική Συναγωγή (r convction) Στα ποηγούμενα ύο κεφάλαια ασχοληθήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΜΘΗΜ / ΤΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙ: ΣΕΙΡ: (ΛΥΣΕΙΣ) ΘΕΜ Οδηγία: Να γάψετε στο τετάδιό σας τον αιθμό καθεμιάς από τις παακάτω εωτήσεις -4 και δίπλα το γάμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση..

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΥΜΑΤΑ, ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM

ΡΕΥΜΑΤΑ, ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM Q ΡΥΜΑΤΑ, ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM Ισοοπία σε αγωγό μόνον όταν στο εσωτεικό του αγωγού είναι =0 λεύθεο Ηλεκτόνιο Πείσεια ελευθέων ηλεκτονίων ξωτεικό ηλεκτικό πεδίο εσ εξ = εσ = 0 εξ σωτεικό ηλ. πεδίο Ποσθήκη εξωτεικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 14. έκδοση DΥΝI-EXC b

ΑΣΚΗΣΗ 14. έκδοση DΥΝI-EXC b ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ & ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΣΚΗΣΗ 14 έκδοση DΥΝI-EXC14-016b Copyright Ε.Μ.Π. - 016 Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3: Μοντέλα Θεωρίας Αναμονής

Κεφάλαιο 3: Μοντέλα Θεωρίας Αναμονής Κεφάλαιο 3: Μοντέλα Θεωίας Αναμονής Τεχνικές Εκτίμησης Υπολογιστικών Συστημάτων Γιάννης Γαοφαλάκης Αν. Καθηγητής Οισμός συστημάτων αναμονής Συστήματα αναμονής (Queueing Syses): Συστήματα στα οποία οι αφίξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙ ΡΑΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΕΙΩΣΗΣ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙ ΡΑΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΕΙΩΣΗΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙ ΡΑΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΕΙΩΣΗΣ M. Λοέντζου* Γ. Γεωγαντζής Ν. Χατζηαγυίου ΕΣΜΗΕ Α.Ε. / Ε ΑΣΣ ΕΗ Α.Ε. / ΚΣ Ε.Μ.Π. / ΣΜΗ&ΜΥ Στόχος του σχεδιασµού των συστηµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματι ά ατεύθυνσης

Μαθηματι ά ατεύθυνσης Β Λυκείου Μαθηματι ά ατεύθυνσης Ο Κύκλος Θεωία Μεθοδολογία -Ασκήσεις Σ υ ν ο π τ ι κ ή Θ ε ω ί α Ονομασία Διατύπωση Σχόλια Σχήμα Α. Κύκλος Οισμός: Ονομάζεται κύκλος με κέντο Ο και ακτίνα το σύνολο των

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη της Άνωσης. Α = ρ υγρού g V βυθ..

Μελέτη της Άνωσης. Α = ρ υγρού g V βυθ.. Μελέτη της Άνωσης F 1 h 1 h 2 Α) Η Άνωση οφείλεται στην βαύτητα. Αν ένα σώμα βίσκεται μέσα σε υγό με πυκνότητα υγού η επάνω επιφάνειά του με εμβαδό S δέχεται δύναμη F 1 = P 1 S και η ίσου εμβαδού κάτω

Διαβάστε περισσότερα

υναµική Μηχανών Ι Ακαδηµαϊκό έτος : Ε. Μ. Π. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών - Εργαστήριο υναµικής και Κατασκευών ΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι - 14.

υναµική Μηχανών Ι Ακαδηµαϊκό έτος : Ε. Μ. Π. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών - Εργαστήριο υναµικής και Κατασκευών ΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι - 14. υναµική Μηχανών Ι Ακαδηµαϊκό έτος: 00-0 Ε.Μ.Π. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών - Εγαστήιο υναµικής και Κατασκευών ΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι - 4. - υναµική Μηχανών Ι Ακαδηµαϊκό έτος: 00-0 Ε.Μ.Π. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Προσοµοιώσεις

Κεφάλαιο Προσοµοιώσεις Κεφάλαιο 4 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Όλες οι ακιβείς επιστήµες κυιαχούνται από την ιδέα της ποσέγγισης. Bertrad Russell 4. Ποσοµοιώσεις Σκοπός του παόντος κεφαλαίου είναι η παουσίαση της υπολογιστικής ποσέγγισης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 Β ΦΑΣΗ. Ηµεροµηνία: Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 Β ΦΑΣΗ. Ηµεροµηνία: Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου 2017 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 07 ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ A Α. α Α. β Α3. γ Α4. δ Α5. α. Λάθος ΘΕΜΑ Β ΦΥΣΙΚΗ Ηµεοµηνία: Μ. Τετάτη Απιλίου 07 β. Σωστό γ. Λάθος δ. Λάθος

Διαβάστε περισσότερα

3. Μετρήσεις GPS Προβλήµατα

3. Μετρήσεις GPS Προβλήµατα . Μετήσεις GPS Ποβλήµατα.. Μετήσεις G.P.S. και ποβλήµατα. Οι παατηήσεις που παγµατοποιούνται µε το σύστηµα GPS, όπως έχουµε άλλωστε ήδη αναφέει, διακίνονται σε δύο κατηγοίες: α) σε µετήσεις ψευδοαποστάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Επανέλεγχος ηλεκτρικής εγκατάστασης

Επανέλεγχος ηλεκτρικής εγκατάστασης Επανέλεγχος ηλεκτικής εγκατάστασης Οδηγίες διεξαγωγής μετήσεων και δοκιμών για επανελέγχους ηλεκτικών εγκαταστάσεων με τη χήση σύγχονων ογάνων 1. Εισαγωγή στις απαιτήσεις των επανελέγχων Τα οφέλη του τακτικού

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεση µε µη αβαρή ράβδο

Σύνδεση µε µη αβαρή ράβδο Σύνδεση µε µη αβαή άβδο Με τη βοήθεια µιας άβδου µάζας Μ kg και µήκους L συνδέουµε τα κέντα µάζας ενός δίσκου µάζας 4kg και ενός δακτυλίου µάζας m 6kg, όπως αίνεται στο σχήµα. Ο m δίσκος και η άβδος έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 Εισαγωγή στα ροϊκά φαινόμενα

Κεφάλαιο 2 Εισαγωγή στα ροϊκά φαινόμενα Κεφάλαιο Εισαγωγή στα οϊκά φαινόμενα Σύνοψη Η έννοια του ανοικτού συστήματος (όγκος ελέγχου) Ρυθμός μεταβολής των ιδιοτήτων του συστήματος Νόμος της συνέχειας Νόμος της ομής (δυνάμεις) Γενικευμένη εξίσωση

Διαβάστε περισσότερα

Εργ.Αεροδυναμικής, ΕΜΠ. Καθ. Γ.Μπεργελές

Εργ.Αεροδυναμικής, ΕΜΠ. Καθ. Γ.Μπεργελές ΠΡΟΤΥΠΑ ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ (Υπολογιστική Ρευστομηχανική-Πεπεασμένες διαφοές) Γ. Μπεγελές Ιανουάιος 6 C 5 4 3 Z 3 3 4 5 6 7 ZC CON:..5..5.3.35.4.45.5.55.6.65.7.75.8.85.9.95 C ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Παάδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

Σχήµα ΒΣ-6. Προφίλ πάχους, ταχύτητας και θερµοκρασίας υµένα κατά την συµπύκνωση

Σχήµα ΒΣ-6. Προφίλ πάχους, ταχύτητας και θερµοκρασίας υµένα κατά την συµπύκνωση υθµοί µετάοσης θεµότητας παουσιάζονται πολύ µεγαλύτεοι από τους αντίστοιχους στην συµπύκνωση τύπου υµένα. Κατά την συµπύκνωση υµένα, το υγό συµπύκνωµα ηµιουγείται αχικά στην επιφάνεια, από την οποία στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ιπλωµατική Εγασία : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΩ ΙΚΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΑΞΟΝΟΣΥΜΜΕΤΡΙΚΩΝ ΠΕ ΙΩΝ ΡΟΗΣ ΓΙΑ ΟΜΗΜΕΝΑ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

H 2 + x 2 cos ϕ. cos ϕ dϕ =

H 2 + x 2 cos ϕ. cos ϕ dϕ = . Άπειη γαμμική κατανομή ϕοτίου λ Θεωούμε την γαμμική κατανομή ϕοτίου στον άξονα των x και ζητάμε το ηλεκτικό πεδίο στο σημείο A που απέχει από την κατανομή. Το στοιχειώδες τμήμα dx της κατανομής στη θέση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΕΓΚΑΡΣΙΑ ΜΕΡΚΑΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΕΓΚΑΡΣΙΑ ΜΕΡΚΑΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΕΓΚΑΡΣΙΑ ΜΕΡΚΑΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ Οι σχέσεις της Εγκάσιας Μεκατοικής Ποβοής στο εειψοειδές µποούν να ποκύψουν από την Εγκάσια Ισαπέχουσα Ποβοή Cassii εαµόζοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΛΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΙ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΛΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΛΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΙ ιατιβή που υπεβλήθη για την µεική ικανοποίηση των απαιτήσεων για την απόκτηση Μεταπτυχιακού

Διαβάστε περισσότερα

B ρ (0, 1) = {(x, y) : x 1, y 1}

B ρ (0, 1) = {(x, y) : x 1, y 1} Κεφάλαιο 3 Τοπολογία μετικών χώων 3.1 Ανοικτά και κλειστά σύνολα 3.1.1 Ανοικτά σύνολα Οισμοί 3.1.1. Εστω (X, ) μετικός χώος και έστω x 0 X. (α) Η ανοικτή -μπάλα με κέντο το x 0 και ακτίνα ε > 0 είναι το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗ Η μέτηση της ταχύτητας οής ενός εστού μέσα σε ένα σωλήνα γίνεται με τη σσκεή Prandtl (σωλήνας Pitot) (βλέπε Σχήμα). Η σσκεή ατή αποτελείται από δο πολύ λεπτούς σωλήνες,

Διαβάστε περισσότερα

3. Αρμονικά Κύματα Χώρου και Επιφανείας. P, S, Rayleigh και Love

3. Αρμονικά Κύματα Χώρου και Επιφανείας. P, S, Rayleigh και Love 3. Αμονικά Κύματα Χώου και Επιφανείας P, S, Rayleigh και Lve ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 3. Κύματα (P & S) σε ομοιογενή χώο 3. Κύματα σε ανομοιογενή μέσα με δι-επιφάνεια 3.3. Επιφανειακά κύματα Πόσθετο ιάβασμα Steven

Διαβάστε περισσότερα

Συνιστώσες της Σιδηροδροµικής Γραµµής

Συνιστώσες της Σιδηροδροµικής Γραµµής 4 Συνιστώσες της Σιδηροδροµικής Γραµµής 4.1. Εισαγωγή Ο σιδηρόδροµος ως µέσο µεταφοράς ορίζεται από δύο συνιστώσες: Το τροχαίο υλικό και τη σιδηροδροµική υποδοµή. Με τον όρο τροχαίο υλικό εννοούµε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανές Πλοίου ΙΙ (Ε)

Μηχανές Πλοίου ΙΙ (Ε) Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδυµα Αθήνας Μηχανές Πλοίου ΙΙ Ε Άσκηση 2 Γεώγιος Κ. Χατζηκωνσταντής Επίκουος Καθηγητής Διπλ. Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός M.Sc. Διασφάλιση Ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1 γ Α2 β Α3 γ Α4 β Α5. α Σ, β Σ, γ Λ, δ Λ, ε Σ.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1 γ Α2 β Α3 γ Α4 β Α5. α Σ, β Σ, γ Λ, δ Λ, ε Σ. ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΑΔΑ Β) ΤΡΙΤΗ 0 ΙΟΥΝΙΟΥ 0 ΕΞΕΤΑΖΟΕΝΟ ΑΘΗΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΑ Α Α γ Α β Α γ Α β Α5. α Σ, β Σ, γ

Διαβάστε περισσότερα

εν απαιτείται οπλισµός διάτµησης για διατµητική δύναµη µικρότερη ή ίση µε την τιµή V Rd,c

εν απαιτείται οπλισµός διάτµησης για διατµητική δύναµη µικρότερη ή ίση µε την τιµή V Rd,c Χ. Κααγιάννης, Πολιτικός Μηχ. ΕΜΠ,. Μηχ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κατασκευών Ωπλισµένου Σκυοδέµατος και Αντισεισµικού Σχεδιασµού ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΘ Συνοπτική Παουσίαση Σχεδιασµού έναντι ιάτµησης

Διαβάστε περισσότερα

x D 350 C D Co x Cm m m

x D 350 C D Co x Cm m m Υ ΡΑΥΛΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Ν ΚΩΤΣΟΒΙΝΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ : Π. ΑΓΓΕΛΙ ΗΣ ΛΥΣΕΙΣ B ΣΕΙΡΑΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΚΟΡ ΟΠΟΥΛΟΣ ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΜ 585 ΑΣΚΗΣΗ Θαλασσινό νεό από ένα εγοστάσιο, βεβαηµένο

Διαβάστε περισσότερα

x όπου Ε είναι η ολική ενέργεια ανά µονάδα µάζας και Η είναι η ολική ενθαλπία για τις οποίες ισχύει

x όπου Ε είναι η ολική ενέργεια ανά µονάδα µάζας και Η είναι η ολική ενθαλπία για τις οποίες ισχύει ΜΕΘΟ ΟΙ ΑΕΡΟ ΥΝΑΜΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Κ.Χ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΓΛΟΥ, Αν. Καθηγητής, Τοµέας Ρευστών, Σχολή Μηχανολόγων Ε.Μ.Π. ΜΟΝΟ ΙΑΣΤΑΤΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ EULER ιαφοετικές Γαφές των Εξισώσεων

Διαβάστε περισσότερα

_ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Ηλεκτρολογίας

_ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Ηλεκτρολογίας _ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Τεχνολογικών Εφαμογών Τμήμα Ηλεκτολογίας Υπετάσεις και Απαιτήσεις Μόνωσηςί \Λ - 'V k - O 6 Μια πειοχή μεγάλης σημαοτίας κατά το σχεδίασμά συστημάτων ισχύος είναι η μελέτη των απαιτήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις IV: Μαθηματικά Υπολογιστικής Τομογραφίας

Σημειώσεις IV: Μαθηματικά Υπολογιστικής Τομογραφίας HY 673 - Ιατική Απεικόνιση Στέλιος Οφανουδάκης Κώστας Μαιάς Σημειώσεις IV: Μαηματικά Υπολογιστικής Τομογαφίας Σεπτέμβιος 2003-Φεβουάιος 2004 Αχές Υπολογιστικής Τομογαφίας 1. Η ανάγκη απεικόνισης στις 3-Διαστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

1 r ολοκληρώνοντας αυτή τη σχέση έχουµε:

1 r ολοκληρώνοντας αυτή τη σχέση έχουµε: Σελ-- ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ Α.Σ.Ε.Π 998 ΕΡΩΤΗΜΑ ο Με βάση τα χαακτηιστικά των βαυτικών δυνάµεων, ποια µεγέθη συµπεαίνετε ότι διατηούνται κατά τη κίνηση των πλανητών υπό την επίδαση

Διαβάστε περισσότερα

Εύρωστοι Γεωμετρικοί Αλγόριθμοι Robust algorithms in Computational Geometry

Εύρωστοι Γεωμετρικοί Αλγόριθμοι Robust algorithms in Computational Geometry ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ Εύωστοι Γεωμετικοί Αλγόιθμοι Roust lgorithms in Computtionl Geometr Ζαχάου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 07-03-01-10 07 Σιδηροδροµικά έργα 03 Στρώση Γραµµών 01 Γενικά περί στρώσεως 10 Γενικές ιατάξεις Στρώσεις Γραµµής Όρια Σφαλµάτων

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1.1 Ερευνητικό ενδιαφέρον. 1.2 Επισηµάνσεις από τη βιβλιογραφία. 1.3 Προσέγγιση λύσης προβληµάτων:

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1.1 Ερευνητικό ενδιαφέρον. 1.2 Επισηµάνσεις από τη βιβλιογραφία. 1.3 Προσέγγιση λύσης προβληµάτων: . Εευνητικό ενδιαφέον. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Επισηµάνσεις από τη βιβλιογαφία α) Ελλιπείς γνώσεις των πολύπλοκων φυσικών διεγασιών β) Ελάχιστα εφαµόζονται οι νόµοι της Μηχανικής των Ρευστών γ)ελάχιστα βιβλία διεθνώς

Διαβάστε περισσότερα

= = σταθ. Ι. που είναι. Η ροπή αδράνειας ενός σώματος μετρά την κατανομή της μάζας γύρω από τον άξονα περιστροφής, έτσι όσο

= = σταθ. Ι. που είναι. Η ροπή αδράνειας ενός σώματος μετρά την κατανομή της μάζας γύρω από τον άξονα περιστροφής, έτσι όσο Απαντήσεις ΘΕΜΑ Α Α. γ, Α. α, Α3. γ, Α4. α, Α5. Σ, Λ, Λ, Λ, Σ. ΘΕΜΑ Β Β. Σωστή απάντηση είναι η γ. Σε μία τυχαία θέση θα έχουμε: Στ = τf τ w = F g ηµθ θ F Στ = ( c + 0,5g ηµθ) g ηµ θ = c = σταθ. g Άα λοιπό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΜΑΡΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΜΑΡΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΜΑΡΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ TREYLOR ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΦΟΡΤΙΟΥ 500Kp ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ

ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ Το έδαφος είναι ένα πολυφασικό υλικό που αποτελείται από: στεεούς κόκκους κενά (πόους) οι οποίοι πειέχουν νεό ή/και αέα Οι εξωτεικώς επιβαλλόμενες δυνάμεις αναλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΙΙ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΙΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΙΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΜΕΡΟΣ Ι Ν. ΔΕΡΒΑΚΟΥ Σημειώσεις Πααδόσεων Αθήνα 23 ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Βασική Δομή Ποβλημάτων Αναμονής Σύστημα Αναμονής Πηγή ποσέλευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA

ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA Άρης Αβδελάς, Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τα δομικά συστήματα στις σύμμικτες κτιριακές κατασκευές, αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

Να βρίσκουμε τις σχετικές θέσεις δύο κύκλων, όταν γνωρίζουμε τις ακτίνες τους και το μήκος της διακέντρου.

Να βρίσκουμε τις σχετικές θέσεις δύο κύκλων, όταν γνωρίζουμε τις ακτίνες τους και το μήκος της διακέντρου. Ενότητα 6 Κύκλος Στην ενότητα αυτή θα μάθουμε: Να βίσκουμε τις σχετικές θέσεις δύο κύκλων, όταν γνωίζουμε τις ακτίνες τους και το μήκος της διακέντου. Να αποδεικνύουμε και να εφαμόζουμε τις σχέσεις εγγεγαμμένων

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Ρομποτικός Έλεγχος

Μάθημα: Ρομποτικός Έλεγχος Διατμηματικό Πόγαμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ» Ε.Μ.Π., Ακαδημαϊκό Έτος 0 Μάθημα: Ρομποτικός Έλεγχος Αυτόματος Έλεγχος Ρομπότ Κων/νος Τζαφέστας Τομέας Σημάτων, Ελέγχου & Ρομποτικής

Διαβάστε περισσότερα

5. Μετασχηµατισµοί συντεταγµένων

5. Μετασχηµατισµοί συντεταγµένων 5. Μετασχηµατισµοί συντεταγµένν 5. Στοιχεία από την ελλειψοειδή Γεδαισία Η γήινη επιφάνεια έχει πολύπλοκη µοφή και δεν είναι δυνατό να πειγαφή µε µαθηµατικές εξισώσεις. Στην ποσπάθεια να πειγάψουν την

Διαβάστε περισσότερα

Bernoulli P ρ +gz Ω2 ϖ 2 2

Bernoulli P ρ +gz Ω2 ϖ 2 2 Εθνικό και Καποιστιακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φυσικής Εξετάσεις στη Δυναμική των Ρευστών, 6 Φεβουαίου 08 Απαντήστε σε 3 από τα 4 θέματα ιάκεια εξέτασης ώες Καλή επιτυχία = bonus εωτήματα) Θέμα ο :

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. δ Α3. α Α4. δ Α5. α) Λάθος β) Σωστό γ) Λάθος δ) Σωστό ε) Λάθος ΘΕΜΑ Β Β1. α) Σωστή απάντηση είναι η ( i. ) β)

Διαβάστε περισσότερα

3η Διάλεξη Αλληλεπίδραση τροχού σιδηροτροχιάς: Μελέτη της επιφάνειας τροχού σιδηροτροχιάς και φορτία ασκούμενα επί της σιδηροδρομικής γραμμής

3η Διάλεξη Αλληλεπίδραση τροχού σιδηροτροχιάς: Μελέτη της επιφάνειας τροχού σιδηροτροχιάς και φορτία ασκούμενα επί της σιδηροδρομικής γραμμής 3η Διάλεξη Αλληλεπίδραση τροχού σιδηροτροχιάς: Μελέτη της επιφάνειας τροχού σιδηροτροχιάς και φορτία ασκούμενα επί της σιδηροδρομικής γραμμής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΚΕΦ. 6-11) 371 AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΚΕΦ. 6-11) ΑΣΚΗΣΗ 1 Το µηκυνσιόµετρο στο σηµείο Α της δοκού του σχήµατος καταγράφει θλιπτική παραµόρφωση ίση µε 0.05. Πόση

Διαβάστε περισσότερα

Ξύλινες Kατασκευές και Σεισμοί

Ξύλινες Kατασκευές και Σεισμοί Ξύλινες Kατασκευές και Σεισμοί Aρης B. Aβδελάς Αναπληρωτής Kαθηγητής Eργ.. MεταλλικώνM Kατασκευών Tμήμα Πολιτικών Mηχανικών A.Π.Θ. Aντικείμενο Να δοθούν οδηγίες για το σχεδιασμό ξύλινων περιοχές κατασκευών

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Εξαιτίας της συνιστώσας F X αναπτύσσεται εντός του υλικού η ορθή τάση σ: N σ = A N 2 [ / ] Εξαιτίας της συνιστώσας F Υ αναπτύσσεται εντός του υλικού η διατμητική τάση τ: τ = mm Q 2 [ N / mm ] A

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή των Υλικών Πείραμα Κάμψης

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή των Υλικών Πείραμα Κάμψης Μάθημα: Πειραματική Αντοχή των Υλικών Πείραμα Κάμψης Κατασκευαστικός Τομέας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Περιεχόμενα Σχήμα 1 Α. Ασημακόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Η εντατική κατάσταση στην οποία βρίσκεται μία δοκός, που υποβάλλεται σε εγκάρσια φόρτιση, λέγεται κάμψη. Αμφιέριστη δοκός Πρόβολος Κατά την καταπόνηση σε κάμψη αναπτύσσονται καμπτικές ροπές, οι

Διαβάστε περισσότερα

( ) ( ) ( ) 1 ( ) ( ) Μάθηµα 8 ο ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ JORDAN

( ) ( ) ( ) 1 ( ) ( ) Μάθηµα 8 ο ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ JORDAN Γαµµική Άλγεβα ΙΙ Σελίδα από Μάθηµα 8 ο ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ JORDN Έστω λ είναι ιδιοτιµή του ν ν πίνακα, αλγεβικής πολλαπλότητας ν > Ένα διάνυσµα τάξης x, διάφοο του µηδέν, ονοµάζεται γενικευµένο ιδιοδιάνυσµα,,

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. R y. R x. Επίλυση (2.1) (2.2) Q 1 1 = 1 1

Άσκηση 1. R y. R x. Επίλυση (2.1) (2.2) Q 1 1 = 1 1 Ασκήσεις εφαµογής ισοζυγίου οής γαµ. οµής Άσκηση Ακοφύσιο Α εκτοξεύει κυλινδική φλέβα νεού διαµέτου d c µε υθµό l/. H φλέβα του νεού εισέχεται σε ένα διαχύτη και χωίζεται σε κυλινδικές φλέβες µε διατοµές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Επιστήµης Ξύλου Τµήµα Σχεδιασµού & Τεχνολογίας Ξύλου Επίπλου ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ Μηχανικές ιδιότητες = είναι

Διαβάστε περισσότερα

( Σχόλια) (Κείµ ενο) Κοντά Υποστυλώµατα Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής. Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως. α s 2,5

( Σχόλια) (Κείµ ενο) Κοντά Υποστυλώµατα Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής. Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως. α s 2,5 ( Σχόλια) (Κείµ ενο) 18.4.9 Κοντά Υποστυλώµατα 18.4.9 Κοντά Υποστυλώµατα 18.4.9.1 Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής N Sd Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως V Sd M Sd1 h N Sd M Sd2 V Sd L l s =M Sd /V Sd M Sd

Διαβάστε περισσότερα

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: 5 Ε.Ε. Πα. Ι(II) Α. 461, 18.1.8 Ν. 57(II)/8 Ο πεί Συμπληωματικού Ποϋπολογισμού της Αχής Λιμένων Κύπου Νόμος (Α. 1) του 8 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημείδα της Κυπιακής Δημοκατίας σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΜΗΣΗ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ/ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΑΠΟΤΜΗΣΗ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ/ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΤΜΗΣΗ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ/ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Είναι ο αποχωρισµός τµήµατος ελάσµατος κατά µήκος µιας ανοικτής ή κλειστής γραµµής µέσω κατάλληλου εργαλείου (Σχ. 1). Το εργαλείο απότµησης αποτελείται από το έµβολο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ. Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι.

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ. Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΔΙΑΤΜΗΣΗ 1. Γενικά Όλοι γνωρίζουμε ότι σε μια διατομή ενός καταπονούμενου φορέα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017 Β5. Κάμψη Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr 1 Περιεχόμενα ενότητας Ανάλυση της κάμψης Κατανομή ορθών τάσεων Ουδέτερη γραμμή Ροπές αδρανείας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ. Υπολογισμοί συγκολλήσεων

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ. Υπολογισμοί συγκολλήσεων Σχήμα 1 Δυο ελάσματα πάχους h, συγκολλημένα σε μήκος L, με υλικό συγκόλλησης ορίου ροής S y, που εφελκύονται με δύναμη P. Αν το πάχος της συγκόλλησης είναι h, τότε η αναπτυσσόμενη στο υλικό της συγκόλλησης

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ άλυτων ΑΣΚΗΣΕΩΝ στην Αντοχή των Υλικών

ΛΥΣΕΙΣ άλυτων ΑΣΚΗΣΕΩΝ στην Αντοχή των Υλικών ΛΥΣΕΙΣ άλυτων ΑΣΚΗΣΕΩΝ στην Αντοχή των Υλικών Ασκήσεις για λύση Η ράβδος του σχήματος είναι ομοιόμορφα μεταβαλλόμενης κυκλικής 1 διατομής εφελκύεται αξονικά με δύναμη Ρ. Αν D d είναι οι διάμετροι των ακραίων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ) ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ - ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ) Νίκος Μ. Κατσουλάκος Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., PhD, Msc ΜΑΘΗΜΑ 4-2 ΑΤΡΑΚΤΟΙ ΑΞΟΝΕΣ - ΣΤΡΟΦΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΚΤΙΝΙΚΟ Ε ΡΑΝΟ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ 7.1 Εδρανα Τα έδρανα αποτελούν φορείς στήριξης και οδήγσης κινούµενων µηχανολογικών µερών, όπως είναι οι άξονες, -οι οποίοι καταπονούνται µόνο σε κάµψη

Διαβάστε περισσότερα

3 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

3 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΤΕΧΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ 3 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Ε. Βιντζηλαίου (Συντονιστής), Ε. Βουγιούκας, Ε. Μπαδογιάννης Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ασκήσεις προηγούμενων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ. Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΚΑΜΨΗ. 1.

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ. Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΚΑΜΨΗ. 1. ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΚΑΜΨΗ 1. Γενικά Με τη δοκιμή κάμψης ελέγχεται η αντοχή σε κάμψη δοκών από διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

6. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ

6. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ 6. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ Είναι φυικό ότι ο δειγματικός υντελετής R, ως μια τατιτική υνάτηη, είναι μιά τυχαία μεταβλητή. Οπως είπαμε ήδη μποεί να χηιμοποιηθεί αν εκτιμήτια του. Για να

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικές ιδιότητες οδοντικών υλικών

Φυσικές ιδιότητες οδοντικών υλικών Φυσικές ιδιότητες οδοντικών υλικών Η γνώση των µηχανικών ιδιοτήτων των υλικών είναι ουσιώδης για την επιλογή ενδεδειγµένης χρήσης και την µακρόχρονη λειτουργικότητά τους. Στη στοµατική κοιλότητα διαµορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Απόδειξη. Θέτουµε τώρα δ= Απόδειξη. 1 συν. 4α + 4β. 3. Απόδειξη Σύµφωνα µε την 2 έχουµε. οπότε προκύπτει. και τελικά

Απόδειξη. Θέτουµε τώρα δ= Απόδειξη. 1 συν. 4α + 4β. 3. Απόδειξη Σύµφωνα µε την 2 έχουµε. οπότε προκύπτει. και τελικά 1., β R ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΕΜΒΑ ΟΥ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΣΕ ΚΥΚΛΟ a ισχύει ηµα ηµβ ηµ ηµα ηµβ ηµ ηµα ηµβ 1 συν ηµα ηµβ 1- συνα συνβ +ηµα ηµβ συν(α-β) 1 ηµα ηµβ 1- συν (α+β) + γ + δ. α, β, γ, δ (0, π ) ισχύει:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2018

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2018 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2018 Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr 1 Περιεχόμενα ενότητας Α Βασικές έννοιες Στατική υλικού σημείου Αξιωματικές αρχές Νόμοι Νεύτωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ Υ ΡΑΥΛΙΚΗ ΤΟΜΕΑΣ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ Υ ΡΑΥΛΙΚΗ ΤΟΜΕΑΣ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ Υ ΡΑΥΛΙΚΗΣ Ακ. Έτος 0-. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΑΓΩΓΟΥΣ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ. Γενικά - αντικείµενο του πειάµατος Οι αγωγοί υπό πίεση αποτελούν ένα από τα βασικά αντικείµενα των Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση σε Πεπερασμένο Όγκο Αναφοράς. Τρόποι επίλυσης προβλημάτων Μηχανικής Ρευστών. Θεωρητική ανάλυση συστήματος

Ανάλυση σε Πεπερασμένο Όγκο Αναφοράς. Τρόποι επίλυσης προβλημάτων Μηχανικής Ρευστών. Θεωρητική ανάλυση συστήματος Ανάλυση σε Πεπεασμένο Όκο Αναφοάς Τόποι επίλυσης ποβλημάτων Μηχανικής Ρευστών Θεωητική ανάλυση συστήματος Πεπεασμένοόκοαναφοάς Διαφοική ανάλυση σε απειοστό όκο Πειαματική ανάλυση Συστήματα Οι νόμοι της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ Επίλυση γραμμικών φορέων ΟΣ σύμφωνα με τους EC & EC8 ΑΣΚΗΣΗ 4 (3/3/017) ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ Να υπολογιστεί σε κάµψη η µονοπροέχουσα δοκός του σχήµατος για συνδυασµό φόρτισης 135G15Q Η δοκός ανήκει σε

Διαβάστε περισσότερα

Προσομοίωση Monte Carlo

Προσομοίωση Monte Carlo Κλασσική ατομιστική ποσομοίωση Ποσομοίωση Mot Crlo Δ.Γ. Παπαγεωγίου Λίγη ιστοία 777 Gorgs Lous LClrc, Cot d Buffo: Θεωητική πόβλεψη για το πείαμα τυχαίας ίψης βελόνας. 90 Lzzr: Πειαματική επιβεβαίωση της

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Τεχνικής Μηχανικής Διαγράμματα Ελευθέρου Σώματος (Δ.Ε.Σ.) Υπολογισμός Αντιδράσεων Διαγράμματα Φορτίσεων Διατομών (MNQ) Αντοχή Φορέα? Αντικείμενο Τεχνικής Μηχανικής Σχήμα 2 F Y A Γ B A Y B Y 1000N

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ

ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ Διάδοση κυλινδικού κύματος Καταγαφή σεισμού (Μ5.9) σε διαφοετικό πειβάλλον εξασθένησης ΗΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗΤΩΝΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΣΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΑΠΟΣΒΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

, όµως z ΚΑ =3.5 cm, αστάθεια

, όµως z ΚΑ =3.5 cm, αστάθεια Άσκηση : Ένας ξύλινος κύος µε πλευά 0cm και ειδικό άος SG0.7 επιπλέει σε νεό. Να υπολογισθούν:. Το ύψος του τµήµατος του κύου που είναι υθισµένο στο νεό. Το µετακεντικό ύψος. Να µελετηθεί η ισοοπία του

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος 4. Φορείς Καταστρώματος Γεφυρών Τηλέμαχος Παναγιωτάκος 4. Φορείς Καταστρώματος Γεφυρών Στην ενότητα αυτή θα γίνει περιγραφή των φορέων καταστρώματος γεφυρών η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Διάνυσμα μετατόπισης. Στοιχεία Διανυσματικής Ανάλυσης

Διάνυσμα μετατόπισης. Στοιχεία Διανυσματικής Ανάλυσης Στοιχεία Διανυσματικής νάλυσης Συστήματα Συντεταγμένων (D) Διανυσματικά και αμωτά Μεγέη Πάξεις και ιδιότητες διανυσμάτων Διανυσματικές συνατήσεις Πααγώγιση Διανυσματικών συνατήσεων Ολοκλήωση Διανυσματικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΙΙ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΙΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΙΙ Άρης Αβδελάς, Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΜΕΡΟΣ ΙI. Αριθμός 4312 Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΜΕΡΟΣ ΙI. Αριθμός 4312 Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου N. 4(II)/016 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΜΕΡΟΣ ΙI Αιθμός 431 Παασκευή, 9 Δεκεμβίου 016 815 Ο πεί Συμπληωματικού Ποϋπολογισμού της Αχής Λιμένων Κύπου Νόμος (Α.

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Παραμορφώσεις ανομοιόμορφων ράβδων

2.1 Παραμορφώσεις ανομοιόμορφων ράβδων ΑΞΟΝΙΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ 9 Αξονική φόρτιση. Παραμορφώσεις ανομοιόμορφων ράβδων. Ελαστική ράβδος ΑΒ μήκους, Γ B μέτρου ελαστικότητας Ε και / συντελεστή θερμικής διαστολής α, είναι πακτωμένη στα σημεία Α και Β και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΙΦΑΣΙΚΗΣ ΡΟΗΣ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙ ΙΩΝ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΙΦΑΣΙΚΗΣ ΡΟΗΣ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙ ΙΩΝ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΙΦΑΣΙΚΗΣ ΡΟΗΣ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙ ΙΩΝ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. Π. Κααδήµου, Ν.Χ Μακάτος Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Χηµικών Μηχανικών, Τοµέας ΙΙ, Πολυτεχνειούπολη Ζωγάφου 15780 Αθήνα ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ 11 Συνδυασμός περιστροφής και στρωμάτωσης (Quasi-geostrophic dynamics in stratified fluids)

ΔΙΑΛΕΞΗ 11 Συνδυασμός περιστροφής και στρωμάτωσης (Quasi-geostrophic dynamics in stratified fluids) ΙΑΛΕΞΗ Συνδυασμός πειστοφής και στωμάτωσης (Qus-eosrophc dnmcs n sred luds) Πειεχόμενα: Qus-eosrophc dnmcs Broclnc ossb wves Broclnc nsbl eulbrum dens surce osclln dens surce

Διαβάστε περισσότερα

6. Κάμψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών

6. Κάμψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών 6. Κάμψη Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών 1 Περιεχόμενα ενότητας Ανάλυση της κάμψης Κατανομή ορθών τάσεων Ουδέτερη γραμμή Ροπές αδρανείας Ακτίνα καμπυλότητας 2 Εισαγωγή (1/2) Μελετήσαμε

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Μηχανών. Εαρινό εξάμηνο 2017 Διδάσκουσα: Σωτηρία Δ. Χουλιαρά

Στοιχεία Μηχανών. Εαρινό εξάμηνο 2017 Διδάσκουσα: Σωτηρία Δ. Χουλιαρά Στοιχεία Μηχανών Εαρινό εξάμηνο 2017 Διδάσκουσα: Σωτηρία Δ. Χουλιαρά Ύλη μαθήματος -ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΥΛΙΚΩΝ -ΑΞΟΝΕΣ -ΚΟΧΛΙΕΣ -ΙΜΑΝΤΕΣ -ΟΔΟΝΤΩΤΟΙ ΤΡΟΧΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: 25% πρόοδος 15% θέμα

Διαβάστε περισσότερα

: συντελεστής που λαμβάνει υπόψη την θέση των ράβδων κατά τη σκυροδέτηση [=1 για ευνοϊκές συνθήκες, =0.7 για μη ευνοϊκές συνθήκες]

: συντελεστής που λαμβάνει υπόψη την θέση των ράβδων κατά τη σκυροδέτηση [=1 για ευνοϊκές συνθήκες, =0.7 για μη ευνοϊκές συνθήκες] Αντοχή σχεδιασμού f bd Η οριακή τάση συνάφειας f bd προκύπτει σαν πολλαπλάσιο της εφελκυστικής αντοχής σχεδιασμού σκυροδέματος f ctd : όπου f bd = η 1 η 2 η 3 η 4 f ctd, όπου f ctd =f ctk0.05 /γ c f ctk

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΤΟΧΗ ΠΛΟΙΟΥ 5 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΤΟΧΗ ΠΛΟΙΟΥ 5 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Μ. ΣΑΜΟΥΗΛΙΔΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΤΟΧΗ ΠΛΟΙΟΥ 5 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 016

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή 1-1 Η Επιστήµη της Αντοχής των Υλικών, 1-2 Γενικές παραδοχές, 1-3 Κατάταξη δυνάµεων, 1-4 Είδη στηρίξεων, 1-5 Μέθοδος τοµών, Παραδείγµατα, 1-6 Σχέσεις µεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών δυνάµεων, Παραδείγµατα,

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Σχήμα 2 Παραγόμενη Μονάδες S.I. όνομα σύμβολο Εμβαδό Τετραγωνικό μέτρο m 2 Όγκος Κυβικό μέτρο m 3 Ταχύτητα Μέτρο ανά δευτερόλεπτο m/s Επιτάχυνση Μέτρο ανά δευτ/το στο τετράγωνο m/s 2 Γωνία Ακτίνιο

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενες λύσεις. kδl

Προτεινόμενες λύσεις. kδl σπουδαστιο Κυιακίδης Ανδεάδης Πανελλνιες 07 Ποτεινόμενες λύσεις ΦΥΙΚΗ ΠΡΟΑΝΑΤΟΛΙΜΟΥ /06/07 ΘΕΜΑ Α Α. δ Α. γ Α. α Α4. δ Α5. α. Λάθος β. ωστό γ. ωστό δ. ωστό ε. Λάθος ΘΕΜΑ Β Β σωστό το ii Δl Δl +Α -Α (Θέση

Διαβάστε περισσότερα