ΒΑΣΙΛΙΚΗ Ν. ΒΛΥΣΙΔΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΒΑΣΙΛΙΚΗ Ν. ΒΛΥΣΙΔΟΥ"

Transcript

1 ΒΑΣΙΛΙΚΗ Ν. ΒΛΥΣΙΔΟΥ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΑ ΑΊΤΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΡΌΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΆΡΧΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Α ' ΜΥΣΤΙΚΟΥ (907) Την 1η Φεβρουαρίου του 907 ο Λέων ζ' εκθρόνισε τον Νικόλαο Α ' Μυστικό, μετά την άρνηση του να αναγνωρίσει τον τέταρτο γάμο του αυτοκράτορα με την Ζωή Καρβονοψίνα. Σκοπός της παρούσας μελέτης δεν είναι να επανεξετάσει το ζήτημα της τεταρτογαμίας του Λέοντος С * εκείνο το οποίο ενδιαφέρει είναι το γεγονός ότι ο πατριάρχης, κατά τη διάρκεια της ρήξης του με τον αυτοκράτορα, ανέπτυξε πολιτική δράση: συνδέθηκε με επίλεκτα μέλη της βυζαντινής κοινωνίας και φέρεται ως αναμεμιγμένος σε ανατρεπτικές κινήσεις κατά του Λέοντος ç '. Στο ιδιαίτερα επίφοβο για την αυτοκρατορική εξουσία φαινόμενο αυτό επαναλαμβανόταν μία πρόσφατη αντίστοιχη εμπειρία, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Βασίλειος Α ' και πατριάρχης ο Φώτιος. Ο Νικόλαος Α ' υπήρξε οίκογενής και μαθητής του πατριάρχη Φωτίου 1 και έχει χαρακτηρισθεί ως συνεχιστής των ιδεωδών του δασκάλου του 2. Στη μελέτη αυτή εντοπίζονται οι ομοιότητες της πολιτικής δράσης του Φωτίου και αυτής του Νικολάου Μυστικού κατά την πρώτη πατριαρχεία του. Ίσως, από τη διερεύνηση αυτή προκύπτει ένας ακόμη λόγος, ο οποίος ώθησε τον Λέοντα ç ' να εκθρονίσει τον Νικόλαο Α '. 1. Βίος Ευθυμίου, έκδ. Patricia KARLIN-HAYTER, 11. Βλ. τα σχόλια της KARLIN- HAYTER στην έκδοση του Βίου, α Πρβλ. R. J. Η. JENKINS, A Note on the Patriarch Nicholas Mysticus, Acta Ant. Acad. Sc. Hung. 2, 1963, (=TOY ΙΔΙΟΥ, Studies on Byzantine History of the 9th and 10th Centuries, Λονδίνο 1970, αρ. V). 2. J. HERGENRÖTHER, Photius, Patriarch von Konstantinopel. Sein Leben, seine Schriften und das griechische Schisma, τόμ. Γ", Regensburg 1869 (ανατύπωση Darmstadt 1966), 655. Πρβλ. Ι. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Νικόλαος A ' ο Μυστικός ( ), Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ( , ), Αθήνα 1967, 35, 184.

2 24 ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΛΥΣΙΔΟΥ Α' Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από τον Μάρτιο του 901, ο Νικόλαος Α ' Μυστικός φαίνεται ότι αναμείχθηκε για πρώτη φορά στις πολιτικές υποθέσεις της αυτοκρατορίας το φθινόπωρο του 902, όταν ο δρουγγάριος του πλωίμου Ευστάθιος 3 θεωρήθηκε υπεύθυνος για την πτώση του Ταυρομενίου και, μαζί με τον Καράμαλο, αντιμετώπιζε την κατηγορία της προδοσίας, που διατύπωσε ένας άλλος υπερασπιστής της σικελικής πόλης, ο Μιχαήλ Χαράκτης 4. Οι δύο αξιωματούχοι κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάσθηκαν σε θάνατο, αλλά χάρη στην παρέμβαση του πατριάρχη Νικολάου εκάρησαν μοναχοί ο Καράμαλος στη μονή Πικριδίου και ο Ευστάθιος στη μονή Στουδίου 5. Το επεισόδιο αυτό θυμίζει ένα άλλο, που διαδραματίσθηκε το 878, και τους πρωταγωνιστές του οποίου ο Νικόλαος Α ' μνημονεύει σε μία επιστολή του προς τον Ρωμανό Λακαπηνό 6. Μετά την πτώση των Συρακουσών το 878, η οργή του Βασιλείου Α'για τον κωλυσιεργό δρουγγάριο του πλωίμου Αδριανό ήταν μεγάλη, αλλά η μεσολάβηση του πατριάρχη Φωτίου απήλλαξε 3. Για το εάν ο Ευστάθιος ταυτίζεται ή όχι με τον Ευστάθιο Αργυρό, βλ. R. Η. DOLLEY, The Lord High Admiral Eustathios Argyros and the Betrayal of Taormina to the African Arabs in 902, Atti dello Vili Congresso Internazionale di Studi Bizantini = Studi Bizantini e Neoellenici7,1953, F. DVORNIK - R. J. H. JENKINS - Β. LEWIS - Gy. MORAVCSIK - D. OBOLENSKY - S. RUNCIMAN, Constantine Porphyrogenitus, De Administrando Imperio, τόμ. Β': Commentary, Λονδίνο 1962, 191 (στο εξής: Commentary ) F. VANNIER, Familles byzantines: Les Argyroi (XI e -XII e siècles), Παρίσι 1975, Για την ταύτιση του Μιχαήλ Χαράκτη με τον Μιχαήλ, ο οποίος μνημονεύεται στον Βίο Ηλία του Νέου, έκδ. G. ROSSI-TAIBBI, Vita di Sant'Elia il Giovane, Παλέρμο 1962, 64, 100, βλ. Germaine da COSTA-LOUILLET, Saints de Sicile et d'italie méridionale aux VIII e, IX e et X e siècles, Byzantion 29-30, , ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΓΕΩΡΓΊΟΥ ΜΟΝΆΧΟΥ (Βόννη), , ΛΈΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΌΣ (Βόννη), , ΘΕΟΔΌΣΙΟΣ ΜΕΛΓΓΗΝΟΣ (έκδ. TAFEL), 192. Βλ. και σημ. 10. Πρβλ. R. J. Η. JENKINS, The Flight of Samonas, Speculum 23/2,1948, 225 (=TOY ΙΔΙΟΥ, Studies, αρ.χ). 6. Επιστολή Νικολάου Μυστικού, έκδ. R. J. Η. JENKINS - L. G. WESTERINK, αρ. 75, σ. 326 και σχόλια σ Βλ. και V. GRUMEL - Ј. DARROUZÈS, Les regestes des actes du patriarcat de Constantinople, l. Les actes des patriarches, fase. II-III. Les regestes de 715 à 1206, Παρίσι , αρ. 700[665].

3 ΑΠΊΑ ΕΚΘΡΟΝΙΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Α ' ΜΥΣΤΙΚΟΥ 25 τον ναύαρχο τής έσχατης τιμωρίας 7. Τα δύο αυτά επεισόδια έχουν την ίδια υπόθεση και οι πρωταγωνιστές τους τα ίδια αξιώματα, τους ίδιους ρόλους. Η αρχή της ανάμειξης του Νικολάου Μυστικού στα πολιτικά πράγματα της αυτοκρατορίας θυμίζει ενέργειες του δασκάλου του πατριάρχη Φωτίου. Δεκαοκτώ χρόνια μετά την πτώση του Ταυρομενίου, ο Νικόλαος Α ', απευθυνόμενος προς τον Ρωμανό Λακαπηνό και αποκρούοντας τον ισχυρισμό ορισμένων ότι η κακή πορεία των πραγμάτων της αυτοκρατορίας οφείλεται στην έριδα της τεταρτογαμίας, επικαλείται τις κατακτήσεις της Τεφρικής, του Μπάρι, της Λογγοβαρδίας, του Τάραντα και άλλων κάστρων από τον Βασίλειο Α', την περίοδο κατά την οποία ο Φώτιος είχε εκδιωχθεί από τον πατριαρχικό θρόνο, και την άλωση των Συρακουσών από τους Αραβες, όταν ο πατριάρχης Φώτιος είχε επανέλθει στην ηγεσία της Εκκλησίας. Την ευθύνη για την απώλεια των Συρακουσών ο Νικόλαος Α ' επιρρίπτει στην αμέλεια του τότε δρουγγαρίου του πλωίμου Αδριανού. Συνεχίζοντας με γεγονότα, τα οποία διαδραματίστηκαν επί της βασιλείας του Λέοντος ç ', ο πατριάρχης υπενθυμίζει ότι, ενώ στους κόλπους της Εκκλησίας επικρατούσε ειρήνη, κυριεύθηκαν η Θεσσαλονίκη και το Ταυρομένιον. Διά τί ; "Οτι ένταϋθα άμέλειαν προηγήσαντο. Kai γαρ έπιδεομένων βοηθείας των θεσσαλονικέων, ήμέραν έξ ημέρας αναβαλλόμενοι προς το απολυθηναι έκεΐ πλώϊμον απώλεσαν τά πράγματα 9. Εκείνο, το οποίο μπορεί κανείς να διαπιστώσει αμέσως, είναι ότι η άλωση της Θεσσαλονίκης, 31 Ιουλίου 904 9, και η πτώση του Ταυρομενίου, 1η Αυγούστου , δεν παρατίθενται κατά χρονολογική σειρά. Η πρόταξη του μεταγενέστερου χρονικά γεγονότος δεν οφείλεται σε άγνοια ή κάποια σύγχυ- 7. ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΘΕΟΦΆΝΗ (Βόννη), 312. Βλ. Βασιλική ΒΛΥΣΙΔΟΥ, Εξωτερική πολιτική και εσωτερικές αντιδράσεις την εποχή του Βασιλείου Α '. Έρευνες για τον εντοπισμό των αντιπολιτευτικών τάσεων στα χρόνια , Αθήνα 1991, και Πρβλ. Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΆΚΗΣ, Το επεισόδιο τον Αδριανού. «Πρόγνωσις» και «τελεαθέντων δήλωσις», Πρακτικά Β'Διεθνούς Συμποσίου «Η Επικοινωνία στο Βυζάντιο», Αθήνα 1993, Βλ. σημ ΙΩΆΝΝΗΣ ΚΑΜΕΝΙΑΤΗΣ, έκδ. G. BÖHLIG, Βλ. Α. Α. VASILIEV - Μ. CANARD, Byzmce et les Arabes, τόμ. В ', α ' μέρος: La dynastie macédonienne ( ), Βρυξέλλες 1968, ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΘΕΟΦΆΝΗ, 365. Βλ. VASILIEV - CANARD, 6. π.,

4 26 ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΛΥΣΙΔΟΥ ση του πατριάρχη, ούτε μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Η πρόθεση του Νικολάου Α ' να δώσει στο συμβάν ιδιαίτερη έμφαση αποκαλύπτεται, όταν, στη συνέχεια, επανέρχεται μόνο στη μη έγκαιρη αποστολή στόλου για την υπεράσπιση της Θεσσαλονίκης. Ακόμη, ενώ για την πτώση των Συρακουσών ο Νικόλαος θεώρησε ως αποκλειστικά υπεύθυνο τον δρουγγάριο του πλωίμου Αδριανό, αποσείοντας έτσι την ευθύνη από τον Βασίλειο Α ', για την κατάληψη της Θεσσαλονίκης και του Ταυρομενίου δεν ενοχοποίησε κανέναν ανώτατο αξιωματούχο, αφήνοντας έτσι να υπονοηθεί ότι εκείνος, ο οποίος επέδειξε αμέλεια τότε, πρέπει να ήταν μάλλον ο αυτοκράτορας Λέων ς '. Ενδιαφέρον, όμως, στην περίπτωση αυτή δεν παρουσιάζουν μόνο οι εχθρικές διαθέσεις του Νικολάου Α ' έναντι του Λέοντος Ç ', αλλά και ο λόγος, για τον οποίο ο πατριάρχης θέλησε να «υποβαθμίσει» την πτώση του Ταυρομενίου, ένα γεγονός, το οποίο, σε αντίθεση με την περίπτωση της Θεσσαλονίκης, μόνο πρόσκαιρα επανορθώθηκε για την αυτοκρατορία 11. Μεταξύ Μαρτίου του 919 και Ιουλίου οι σχέσεις του Νικολάου Α ' με τον Ρωμανό Λακαπηνό δεν είχαν αποκρυσταλλωθεί: ο πατριάρχης δεν έδωσε έμφαση στην πτώση του Ταυρομενίου, για να μην υπενθυμίσει στον αποδέκτη της επιστολής του και τωρινό κυρίαρχο του παλατιού την ανάμειξη του σε πολιτικές υποθέσεις της αυτοκρατορίας και, κυρίως, τις διασυνδέσεις, που είχε στο παρελθόν. Β' Η δεύτερη ανάμειξη του πατριάρχη Νικολάου Μυστικού στα πολιτικά πράγματα της αυτοκρατορίας χρονολογείται στις 11 Μαΐου του 903, όταν ο Λέων ζ" δέχθηκε στο ναό του αγίου Μωκίου επίθεση από κάποιον ονόματι Στυλιανό και όλοι, άρχοντες και κλήρος, τράπηκαν σε φυγή Βλ. Ε. EiCKHOFF, Seekrieg und Seepolitik zwischen Islam und Abendland. Das Mittelmeer unter byzantinischer und arabischer Hegemonie ( ), Βερολίνο 1966, 275. Πρβλ. E. KiSLiNGER, War Messina bereits ab 842/843 arabisch?, στο: Σύνδεσμος. Studi in Onore di Rosario Anastasi, τόμ. Β ', Università di Catania 1994, Βλ. πιο πάνω σημ Βλ. πιο κάτω σημ. 16,21 και 22.

5 ΑΙΤΙΑ ΕΚΘΡΟΝΕΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Α ' ΜΥΣΤΙΚΟΥ 27 Στη στροφή του ένατου προς τον δέκατο αιώνα, ο Λέων ς ' είχε απαλλαγεί μεν από την παρουσία του «προστάττοντος καΐ επιτάττοντος» Στυλιανού Ζαούτζη 14, όχι όμως και από το φαινόμενο συνεννόησης επίλεκτων μελών της βυζαντινής κοινωνίας μεταξύ τους ή με κάποιον υψηλά ιστάμενο και ισχυρό άνδρα. Το 899 ο αυτοκράτορας ανακάλυπτε μία «γέφυρα συνεννόησης» στρατηγών και αρχόντων με τον βασιλεοπάτορα 15 και το 903 έβλεπε την ενιαία στάση αρχόντων και κλήρου. Ο πυρήνας των αντιπολιτευτικών τάσεων διευρυνόταν... Σύμφωνα με τον Βίο Ευθυμίου, ο Λέων ç ', μετά την επίθεση στο ναό του Αγίου Μωκίου, και πρόςνικόλαον τόν πατριαρχοϋντα ήχθέσθη τα μέγιστα, ώςμη τοϋαύτοϋκλήρουκαταλειφθήναί τίνα έπί τοϋβήματος, άλλ'οϋτε αυτόν Νικόλαον 16. Λίγο αργότερα, ο αυτοκράτορας έδινε βαρύτερη μορφή στις αιτιάσεις του κατά του Νικολάου Α ', ισχυριζόμενος ότι ο πατριάρχης ήταν σε γνώση της δολοφονικής απόπειρας εναντίον του 17. Ο βιογράφος του πατριάρχη Ευθυμίου δεν δίνει μόνο ιδιαίτερη έμφαση στις υποψίες του Λέοντος ç ' έναντι του Νικολάου Μυστικού για την επίθεση αυτή, αλλά, στη συνέχεια, αποκαλύπτει το γράμμα-πρόσκληση, που απηύθυνε ο πατριάρχης στον Ανδρόνικο Δούκα, και το γεγονός ότι ο Νικόλαος βάπτισε τον Κωνσταντίνο Ζ ' μόλις αντιλήφθηκε ότι ο αυτοκράτορας είχε ανακαλύψει τη σύμπλευση του με τον αποστάτη. Ο πατριάρχης βαρυνόταν με πληθώρα σφαλμάτων 18 και η προσπάθεια συμφιλίωσης του με τον αυτοκράτορα τερματίσθηκε, όταν πληροφορήθηκε τη βούληση του 14. Βίος Ευθυμίου, 55.0 Ζαούτζης πέθανε τον Ιούνιο/Ιούλιο του 899. Βλ. R. J. Η. JENKINS, The Chronological Accuracy of the «Logothete» for the Years A. D , DOP 19, 1965,104 (TOY ΙΔΙΟΥ, Studies, αρ. III). 15. Για τις αντιπολιτευτικές ενέργειες κατά του Λέοντος e" μέχρι το 900, βλ. Βασιλική ΒΛΥΣΙΔΟΥ, Η επιβουλή στα Δαμιανού και η ναυπήγηση «βασιλικού δρομωνίου», Δίπτυχα 6, , ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ, Ο Λέων Ç' αντιμέτωπος με την «αντιπολίτευση» του πατέρα του, Πρακτικά ΙΔ ' Πανελληνίου Ιστορικού Συνεδρίου, Θεσσαλονίκη 1994,29-41, όπου η αναφορά πηγών και βιβλιογραφίας. 16. Βίος Ευθυμίου, 67. Βλ. ΚΑΛΛΙΌΠΗ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ, Καθοσίωσις και τυραννίς κατά τους μέσους βυζαντινούς χρόνους. Μακεδόνικη δυναστεία ( ), Αθήνα- Κομοτηνή 1981,49-51, όπου η σχετική βιβλιογραφία. 17. Βίος Ευθυμίου, Βίος Ευθυμίου, 71: (σειράς γαρ των οίκείων σφαλμάτων κατακεκράτητο)...

6 28 ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΛΥΣΙΔΟΥ Λέοντος ç ' να τον εκθρονίσει. Στον Βίο Ευθυμίου παρατίθεται ένας εριστικότατος μεταξύ τους διάλογος, από τον οποίο προκύπτει ότι η τεταρτογαμία ήταν το πρόσχημα, που χρησιμοποιούσε ο Νικόλαος Μυστικός για να ανατρέψει τον Λέοντα ç ' 19. Μεταξύ της διήγησης του Βίου Ευθυμίου και των υπολοίπων πηγών. που κατέγραψαν τα συμβάντα αυτά, υπάρχει προφανής διάσταση. Τα ιστοριογραφικά κείμενα, που εξιστορούν τη βασιλεία του Λέοντος Ç', είναι παραλλαγές του Χρονικού του Λογοθέτη, οι οποίες, όπως είναι γνωστό, διάκεινται εχθρικά προς την Μακεδόνικη δυναστεία 20. Οι συγγραφείς αυτών ακριβώς των κειμένων αποσιώπησαν το ρόλο του Νικολάου Μυστικού κατά την επίθεση στον Αγιο Μώκιο και συσκότισαν τη στάση του στην αποστασία του Ανδρόνικου Δούκα. Ειδικότερα, ενώ για τη δολοφονική απόπειρα του 903 τονίζουν ότι η υποψία του Λέοντος <ζ ' στράφηκε κατά του αδελφού του Αλεξάνδρου, αποφεύγουν να αναφέρουν ακόμη και το όνομα του πατριάρχη 21. Η πληροφορία, όμως, ότι την ημέρα εκείνη ο αυτοκράτορας είχε αναθέσει στον Σαμωνά να εγκαταστήσει την Ζωή Καρβονοψίνα στο παλάτι 22 καθιστά την επίθεση στον Αγιο Μώκιο την πρώτη και σαφή απάντηση, που άρχοντες και κλήρος έδωσαν στον Λέοντα ζ" και τη βούληση του να αποκτήσει διάδοχο. Για αυτό ακριβώς το θέμα, το ζήτημα της τεταρτογαμίας δηλαδή, ο πατριάρχης, όπως είναι γνωστό, και σαφείς απόψεις είχε και μεγάλη δράση ανέπτυξε. Όσον αφορά τη φυγή του Ανδρόνικου Δούκα στους Άραβες τον Μάρτιο του , τα λογοθετικά κείμενα την αποδίδουν σε δύο ειδήσεις, που Πρβλ. J. GAY, Le patriarche Nicolas le Mystique et son rôle politique, Mélanges Ch. Diehl, τόμ. A ', Παρίσι 1930, Βίος Ευθυμίου, F. HIRSCH, Byzantinische Studien, Λιψία 1876 (ανατύπωση Αμστερνταμ 1965), A. P. KAZDAN, Khromka Simeona Logofeta, Viz. Vrem. 15, 1959, Patricia KARLIN-HAYTER, When Military Affairs were in Leo's Hands. A Note on Byzantine Foreign Policy ( ), Traditio 23, 1967, 15 (=ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ, Studies in Byzantine Political History, Λονδίνο 1981, αρ. XIII). 21. ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΘΕΟΦΆΝΗ, 365, ΨΕΥΔΟ-ΣΥΜΕΩΝ (Βόννη), 705, ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΓΕΩΡΓΊΟΥ ΜΟΝΆΧΟΥ (Istrin), 31, ΣΚΥΛΓΓΖΗΣ, έκδ. I. THURN, ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΓΕΩΡΓΊΟΥ ΜΟΝΆΧΟΥ, 861, ΛΈΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΌΣ, 275, ΘΕΟΔΌΣΙΟΣ ΜΕΛΠΉΝΟΣ, R. J. Η. JENKINS, Leo Choerosphactes and the Saracen Vizier, ZR VI8/1,1963, (=TOY ΙΔΙΟΥ, Studies, αρ. XI).

7 ΑΓΓΙΑ ΕΚΘΡΟΝΙΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Α' ΜΥΣΤΙΚΟΥ 29 έφθασαν στον αποστάτη: την καταδίωξη του από τον πεθερό του Γρήγορα Ιβηρίτζη και την εκθρόνιση του Νικολάου Μυστικού 24. Η χρονολογική, όμως, σειρά των γεγονότων διαψεύδει το περιεχόμενο της δεύτερης είδησης. Στις 6 Ιανουαρίου του 906 ο Νικόλαος Α ' βάπτισε τον Κωνσταντίνο Ζ ' 25 και ο Ανδρόνικος δεν πληροφορήθηκε ότι ο πατριάρχης παραιτήθηκε, αλλά ότι τον εγκατέλειψε, ενδίδοντας στις πιέσεις του Λέοντος ç ' 26. Οι συγγραφείς των λογοθετικών κειμένων αποσιώπησαν μεν το γεγονός ότι ο Νικόλαος Μυστικός πρόδωσε τον μέχρι τότε σύμμαχο του, άφησαν, όμως, να διαφανεί ότι η υποστήριξη του είχε αποφασιστική σημασία για την ευόδωση των σχεδίων του Δούκα. Όταν η στάση κάποιου καθορίζει την επιτυχία ή την αποτυχία μιας ενέργειας, τότε το πρόσωπο αυτό σίγουρα διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο. Σύμφωνα με τον Βίο Ευθυμίου, ο Λέων ζ ' απομάκρυνε τον Νικόλαο Μυστικό από τον πατριαρχικό θρόνο το 907 με την κατηγορία του «εχθρού και πολεμίου» της βασιλείας του 27. Σύμφωνα με τα λογοθετικά κείμενα, ο αυτοκράτορας, με τη βοήθεια του Σαμωνά, συνεργού του προς παρανομίαν και κακίαν άπασαν, εκθρόνισε τον πατριάρχη, επειδή δεν αναγνώριζε το γάμο του με την Ζωή Καρβονοψίνα 28. Στο αγιολογικό κείμενο η ευθύνη επιρρίπτεται στον Νικόλαο Α ', ενώ στις ιστοριογραφικές πηγές στον Λέοντα ς'. Οι εκτιμήσεις των κειμένων είναι διαφορετικές, όπως διαφορετικός είναι και ο τρόπος, με τον οποίο παρουσίασαν τη σύγκρουση αυτή. Βέβαιο είναι ότι κατά τη διάρκεια της ρήξης Λέοντος ç ' και Νικολάου Μυστικού εκδηλώθηκαν ανατρεπτικές κινήσεις, οι οποίες έτυχαν ευρείας υποστήριξης από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί σχετικά πρόσφατα με τον Βασίλειο Α ' και τον Φώτιο, οι πολιτικές απόψεις των οποίων δεν 24. ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΘΕΟΦΆΝΗ, 372, ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΓΕΏΡΓΙΟΥ ΜΟΝΆΧΟΥ, 867, ΘΕΟΔΌΣΙΟΣ ΜΕΛΓΓΗΝΟΣ, 197, ΣΚΥΑΓΓΖΗΣ, 187. Βλ. τα σχόλια της KARLIN-HAYTER στην έκδοση του Βίου Ευθυμίου, σ ,59-61 και ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΓΕΩΡΓΊΟΥ ΜΟΝΆΧΟΥ, 865. Βλ. JENKINS, Accuracy, Βλ. τα σχόλια της KARLIN-HAYTER στην έκδοση του Βίου Ευθυμίου, σ Πρβλ. ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ, Le synode à Constantinople de 886 à 912 et le rôle de Nicolas le Mystique dans l'affaire de la tétragamie, JOB 19,1970,77, σημ. 43 (=ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ, Studies, αρ. XVI). 27. Βίος Ευθυμίου, ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΘΕΟΦΆΝΗ, , ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΓΕΩΡΓΊΟΥ ΜΟΝΆΧΟΥ, 865.

8 30 ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΛΥΣΙΔΟΥ συνέπιπταν 29. Την εποχή που ο Βασίλειος ο Μακεδών αποφάσισε τη συνέχιση του πολιτικού του προγράμματος, αποκαλύφθηκε η συνωμοσία του δομεστίκου των ικανάτων Κουρκούα. Τον Μάρτιο του 886 διαπομπεύθηκαν εξήντα έξι συγκλητικοί και άρχοντες 30. Ήταν η μόνη φορά που ο αυτοκράτορας αυτός βρέθηκε αντιμέτωπος με τις «αντιρρήσεις» τόσων μελών της κοινωνικά ανώτερης τάξης. Γ' Ειπώθηκε ήδη ότι η αρχή της ανάμειξης του Νικολάου Α ' στις πολιτικές υποθέσεις της αυτοκρατορίας θυμίζει ενέργειες του Φωτίου. Και οι δύο πατριάρχες παρενέβησαν υπέρ των δρουγγαρίων του πλωίμου Αδριανού και Ευσταθίου, όταν θεωρήθηκαν υπαίτιοι της πτώσης των Συρακουσών και του Ταυρομενίου αντίστοιχα 31. Σε αντίθεση, όμως, με τον Αδριανό, ο οποίος δεν επανεμφανίζεται στις πηγές, ο Ευστάθιος αποκαταστάθηκε στο αξίωμα του πριν από τον Ιούλιο του Η αναποτελεσματικότητα του στην αντιμετώπιση του Λέοντος Τριπολίτου οδήγησε στην παύση και την αντικατάσταση του από τον Ιμέριο 33. Οι σχέσεις του Νικολάου Α ' με τον νέο επικεφαλής του στόλου ήταν μάλλον εχθρικές 34 και αυτό, ίσως, να αποτελεί έναν ακόμη 29. Α. Ρ. KAZDAN, Socialnye i politiòeskie vzgliady Fotija, Eèegodnik museja istorii religii i ateizma 2, 1985, Τ. Κ. ΛΟΥΓΓΗΣ, Η ιδεολογία της βυζαντινής ιστοριογραφίας, Αθήνα 1993, ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΓΕΩΡΓΊΟΥ ΜΟΝΆΧΟΥ, Αναλυτικά, βλ. ΒΛΥΣΙΔΟΥ, Βασίλειος Α', Βλ. πιο πάνω, σ ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΘΕΟΦΆΝΗ, 366. Βλ. VASILIEV-CANARD, ό. π., 165 και VANNIER, Argyroi, ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΘΕΟΦΆΝΗ, 367. Βλ. R. GUILLAND, Recherches sur les institutions byzantines, τόμ. A ', Αμστερνταμ 1967, Ο Ιμέριος ήταν συγγενής της Ζωής Καρβονοψίνας. Βλ. Βίο Ευθυμίου, 109 και τα σχόλια της KARLIN-HAYTER στην έκδοση του Βίου, σ Ακόμη, ο πατριάρχης, στην επιστολή του προς τον χαλίφη, καταδίκασε τον Ιμέριο για τη σφαγή των Σαρακηνών της Κύπρου. Βλ. Επιστολή Νικολάου Μυστικού αρ. 1, σ και σχόλια σ Πρβλ. GRUMEL-DARROUZÈS, Regestes, αρ. 632[646].

9 ΑΙΤΙΑ ΕΚΘΡΟΝΙΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Α ' ΜΥΣΤΙΚΟΥ 31 λόγο, για τον οποίο ο πατριάρχης στην επιστολή, που αναφέραμε 35, επανέρχεται μόνο στην πτώση της Θεσσαλονίκης: εκείνη την εποχή δρουγγάριος του πλωίμου δεν ήταν ο Ευστάθιος, αλλά ο Ιμέριος. Στους δύο αυτούς αξιωματούχους αναφέρεται και ο Κωνσταντίνος Ζ '. Για τον Ιμέριο και την ανεπιτυχή θητεία του στην ηγεσία του στόλου αποφεύγει να εκφράσει οποιαδήποτε κρίση 36. Για τον Ευστάθιο, όμως, ο Πορφυρογέννητος τηρεί διαφορετική στάση: θέτοντας στο στόμα των Ούγγρων την εκτίμηση ότι ο πρωτελάτης Μιχαήλ Βαρκαλάς έπρεπε να είναι η «κεφαλή» του στόλου 37, κάνει σαφή υπαινιγμό εναντίον του Ευσταθίου 38. Ίσως, ο Κωνσταντίνος Ζ ' να μην εξέφρασε μία φορά μόνο τη δυσπιστία του για τον αξιωματούχο αυτό. Σε κάποια «περίστασιν», η οποία δεν ήταν άλλη από τη σικελική εκστρατεία του 902, ο Λέων ç ' είχε θέσει υπό τις διαταγές του Ευσταθίου τους κωπηλάτες των δύο «βασιλικών δρομωνίων» και τους έμπιστους του πρωτοκαράβους Ποδάρωνα και Λέοντα Αρμένη 39. Η απόσπαση στο στόλο εκστρατείας των αφοσιωμένων στον αυτοκράτορα πληρωμάτων και των δύο πρωτοκαράβων, που, κατά πάσα πιθανότητα, τοποθετήθηκαν στο άμεσο περιβάλλον του δρουγγαρίου του πλωίμου, αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι ο Ευστάθιος δεν έχαιρε της απολύτου εμπιστοσύνης του Λέοντος ç '. Αμέσως μετά τη διήγηση της απόσπασης αυτής, ο Πορφυρογέννητος παρέχει την ακόλουθη διευκρίνιση: Τοϋτο δέ δλον έποίησεν ό βασιλεύς δια το άποβλέπειν τον πατρικών Εύστάθιον και δρουγγάριον τοϋ πλωίμου προς πόλεμον των εναντίων 40. Οι εκδότες του κειμένου μετέφρασαν το απόσπασμα ως εξής: All this the emperor did because the patrician Eustathius, the lord 35. Βλ. πιο πάνω σημ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΠΟΡΦΥΡΟΓΈΝΝΗΤΟΣ, Προς τον ϊδιον υίον Ύωμανόν, έκδ. Gy. MoRAVcsiK - R. J. H. JENKINS, κεφ. 50, σ (στο εξής: DAI) και Περί βασιλείου τάξεως, έκδ. I. REISKE, 651. Βλ. Commentary, DAI, κεφ. 51, σ Βλ. Τ. Κ. ΛΟΥΓΓΗΣ, Κωνσταντίνου Ζ 'Πορφυρογέννητου, De Administrando Imperio (Προς τον ίδιον υίόν Ύωμανόν). Μία μέθοδος ανάγνωσης, Θεσσαλονίκη, 1990, DAI, κεφ. 51, σ Βλ. Commentary, Πρβλ. ΒΛΥΣΙΔΟΥ, Η επιβουλή στα Δαμιανού, DAI, κεφ. 51, σ. 250.

10 32 ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΛΥΣΙΔΟΥ admiral, was intending to engage the enemy 41. Είναι πιθανόν, όμως, η έκφραση διά το άποβλέπειν* 2 να μην έχει αιτιολογική σημασία, αλλά τελική 43 και η πρόταση, που παραθέσαμε, να μεταφράζεται: «Ο αυτοκράτορας έκανε αυτό για να αποβλέπει ο πατρίκιος και δρουγγάριος του πλωίμου Ευστάθιος στον πόλεμο κατά των εχθρών». Αν, πράγματι, το νόημα του χωρίου είναι αυτό, τότε ο υπαινιγμός ότι ο Ευστάθιος μέχρι τότε απέβλεπε στον πόλεμο κάποιου(ων) άλλου(ων) και όχι των εχθρών είναι προφανής. Στην περίπτωση αυτή, ο Λέων ç ' απομάκρυνε από την Κωνσταντινούπολη τον ύποπτων επιδιώξεων δρουγγάριο, αναθέτοντας του μία πολύ μακρινή και δύσκολη αποστολή, την υπεράσπιση του Ταυρομενίου. Η συνέχεια, που αφορά την αποτυχία του Ευσταθίου, την απόδοση σε αυτόν της κατηγορίας της προδοσίας και την κάλυψη του από τον πατριάρχη, είναι γνωστή. Εκείνο, το οποίο ενδιαφέρει την παρούσα μελέτη, είναι η διαπίστωση ότι ο Νικόλαος Μυστικός, από τις αρχές κιόλας της πρώτης του πατριαρχείας υπερασπίσθηκε αξιωματούχους, τους οποίους η Μακεδόνικη δυναστεία αποτίμησε αρνητικά. Δ' Διερευνώντας τον πολιτικό ρόλο του Νικολάου Μυστικού και τις διασυνδέσεις, που είχε με εκπροσώπους της ανώτερης τάξης, διαπιστώνει κανείς μία ακόμη πτυχή της δράσης του, όμοια με αυτήν του πατριάρχη Φωτίου. Αυτή τη φορά η ομοιότητα δεν αφορά ούτε την κοινή υπόθεση των επεισοδίων, στα οποία αναμείχθηκαν, ούτε τα ίδια αξιώματα των ανδρών, που υπερασπίσθηκαν. Αφορά τον τόπο καταγωγής των ανθρώπων, με τους οποίους οι δύο πατριάρχες συνεργάσθηκαν κατά καιρούς. 41. DAI, κεφ. 51, σ Βλ. και Κ. BELKE - Ρ. SOUSTAL, Die Byzantiner und ihre Nachbarn. Die 'De Administrando imperio' gennante Lehrschrift des Kaisers Konstantinos Porphyrogennetos tür seinen Sohn Romanos, Byzantinische Geschichtsschreiber 19, Βιέννη 1995, Πρβλ. Gy. MORAVCSIK, Τα συγγράμματα Κωνσταντίνου του Πορφυρογένητου από γλωσσικής απόψεως, Studia Byzantina, Αμστερνταμ 1967, Ορισμένα παραδείγματα, στα οποία η σύνταξη διά το + απαρέμφατο έχει τελική σημασία, είναι: DAI, κεφ. 43, σ. 194: "Οθεν διά το μή είς σκάνδαλον είναι...

11 ΑΙΤΙΑ ΕΚΘΡΟΝΙΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Α ' ΜΥΣΤΙΚΟΥ 33 Είναι γνωστές οι σχέσεις του Νικολάου Α ' με τους Δούκες, όπως γνωστό είναι ότι η οικογένεια αυτή καταγόταν από την Παφλαγονία ή, τουλάχιστον, διέθετε εκεί μεγάλη έγγεια ιδιοκτησία 44. Η περιοχή αυτή υπήρξε επίσης η πατρίδα της οικογένειας των Κουρκούα 45 και, μάλλον, των Βαβούτζικων 46. Τα δύο τελευταία ονόματα εντοπίζονται στις πηγές, όταν γίνεται λόγος για τη συνωμοσία του 886, στην οποία η ανάμειξη του Φωτίου θεωρείται αναμφισβήτητη 47. Στην προσπάθεια ανατροπής του Βασιλείου Α', ο Φώτιος στηρίχθηκε σε επιφανείς παφλαγονικές οικογένειες 48, μία από τις οποίες, οι Βαβούτζικοι, είχε συγγενικούς δεσμούς με τη δυναστεία του Αμορίου 49. Στην προσπάθεια ανατροπής του Λέοντος ç ', ο Νικόλαος Μυστικός απευθύνθηκε στον Παφλαγόνα Ανδρόνικο Δούκα. Το γεγονός ότι και οι δύο πατριάρχες αναζήτησαν και βρήκαν οπαδούς των επιδιώξεων τους από την ίδια περιοχή δεν πρέπει να είναι απλή σύμπτωση. Οι εχθρικές διαθέσεις των Μακεδόνων αυτοκρατόρων έναντι των Παφλαγόνων εκφράσθηκαν σαφέστατα από τον Κωνσταντίνο Ζ ' 50 και πρέπει να ήταν δεδομένες από την εποχή ήδη της ανόδου στο θρόνο του Βασιλείου Α' 51 : από την περιοχή αυτή καταγόταν η οικογένεια της αυτοέξέκοψεν ταύτην ό... βασιλεύς 'Ρωμανό^ DAI κεφ. 46, σ. 218: би διά το ποιτ\σαι τον Κουρκένιον κουροπαλάτην απέρχεται έκεϊσε. 44. D. PoLEMis, The Doukai. A Contribution to Byzantine Prosopography, Λονδίνο 1968, ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΘΕΟΦΆΝΗ, 426. Βλ. J.- CI. CHEYNET, Pouvoir et contestations à Byzance ( ), Παρίσι 1990, Fr. WINKELMANN, Quellenstudien zur herrschenden Klasse von Byzanz im 8. und 9. Jahrhundert, BBA 54, Βερολίνο 1987, 74 και Βλ. πιο πάνω σημ Α. VOGT (La jeunesse de Léon VI le Sage, Revue Historique 174,1934, ) υπέθεσε ότι εκλεκτός του Φωτίου για το θρόνο μπορεί να ήταν και κάποιο μέλος της οικογένειας των Δουκών. Η μόνη ένδειξη, που καθιστά πιθανή την ύπαρξη σχέσεων του πατριάρχη με την οικογένεια αυτή, είναι ότι το πρώτο γνωστό μέλος της (POLEMIS, Doukai, 16) ήταν σύγχρονο με τον Φώτιο. 49. ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΘΕΟΦΆΝΗ, 175. Βλ. C. MANGO, The Liquidation of Iconoclasm and the Patriarch Photios, στον τόμο A. BRYER - Judith HERRIN (έκδ.), Iconoclasm, Birmingham 1977, ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ПорФУГОГЕМЧнтот, Περί θεμάτων, έκδ. Α. PERTUSI, Πρβλ. WINKELMANN, Quellenstudien, 164.

12 34 ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΛΥΣΙΔΟΥ κράτειρας Θεοδώρας 52. Οι οπαδοί του θα προέρχονταν από αλλού και το ο αυτοκράτορας, ορίζοντας ως αναδόχους του γιου του Λέοντος τους στρατηγούς και υπόλοιπους άρχοντες των θεμάτων Ανατολικών και Καππαδοκίας 53, επιδείκνυε τις δυνάμεις, στις οποίες θα στηριζόταν. Στα πλαίσια ανεύρεσης πιστών θεραπόντων για την αντιμετώπιση των επιφανών αντιπάλων του εντάσσεται και η ανάδειξη της οικογένειας των Φωκά 54. Όταν το 886 ο Βασίλειος Α ' αποφάσισε την ολοκλήρωση της δυτικής πολιτικής του, αποστέλλοντας στην νότια Ιταλία τον Νικηφόρο Φωκά τον παλαιό, τότε ακριβώς αποκαλύφθηκε η συνωμοσία με επικεφαλής τον Παφλαγόνα δομέστικο των ικανάτων Κουρκούα 55. Εκείνη τη στιγμή η ανέλιξη της οικογένειας των Φωκά φαινόταν ως το αντίβαρο που είχε δημιουργήσει ο Βασίλειος Μακεδών, προκειμένου να εξουδετερώσει τις συνέπειες των αντιπολιτευτικών τάσεων, κύριος φορέας των οποίων ήταν ο πατριάρχης και Παφλαγόνες επώνυμοι άνδρες. Ο κίνδυνος, τον οποίο διέτρεξαν οι αυτοκράτορες Βασίλειος Α ' και Λέων ςγαπό τη σύμπλευση των πατριαρχών Φωτίου και Νικολάου Μυστικού με επιφανείς οικογένειες από την Παφλαγονία, γίνεται σαφέστερος μετά την ακόλουθη παρατήρηση: από τις συνωμοσίες, που εκδηλώθηκαν ή αποκαλύφθηκαν μεταξύ των ετών 867 και 905/906 56, οι μόνες, οι οποίες έτυχαν ευρείας στήριξης από την κοινωνικά ανώτερη τάξη και, κατά συνέπεια, είχαν μεγάλο πολιτικό αντίκτυπο ήταν η επιβουλή του δομεστίκου των ικανάτων Κουρκούα, η επίθεση στο ναό του Αγίου Μωκίου και η αποστασία του Ανδρόνικου Δούκα. Από αυτές μόνο για την μία, τη δολοφονική απόπειρα 52. Α. ΜΑΡΚΌΠΟΥΛΟΣ, Βίος της αυτοκράτειρας Θεοδώρας (BHG 1731), Σύμμεικτα 5,1983,257 και Περί βασιλείου τάξεως, 622. Βλ. VOGT, Jeunesse, R. GUILLAND, Patrices sous les règnes de Basile 1er ( ) et de Léon VI ( ), BZ63, 1970, 302,307 (=TOY ΙΔΙΟΥ, Titres et fonctions de l'empire byzantin, Λονδίνο 1976, αρ. XI). 54. Βλ. J.- Q. CHEYNET, Les Phocas, στον τόμο G. DAGRON - H. MIHÂESCU, Le traité sur la guérilla (De velitatione) de l'empereur Nicéphore Phocas ( ), Παρίσι 1986, Βλ. πιο πάνω σημ Συνοπτικά, βλ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ, Καθοσίωσις,

13 ΑΓΓΙΑ ΕΚΘΡΟΝΙΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Α ' ΜΥΣΤΙΚΟΥ 35 του 903, δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τους υποκινητές της 57. Και στις τρεις, όμως, ο πρωταρχικός ρόλος του πατριάρχη θεωρείται αναμφισβήτητος. Φώτιος και Νικόλαος Μυστικός, στην προσπάθεια επιβολής των δικών τους απόψεων και επιδιώξεων, συσπείρωσαν γύρω τους επίλεκτα μέλη της κοινωνίας, τα οποία, με επικεφαλής παφλαγονικής, κυρίως, καταγωγής αξιωματούχους, επιδίωξαν την ανατροπή του αυτοκράτορα. Οι ομοιότητες της πολιτικής δράσης των δύο ιεραρχών είναι ουσιαστικές. Η εκθρόνιση του πατριάρχη Νικολάου Α' Μυστικού το 907, ίσως, να μην απηχεί μόνο την προσπάθεια του Λέοντος ç ' να επιβάλει τη δική του λύση στο περίφημο ζήτημα της τεταρτογαμίας, αλλά και να ανακόψει την επανάληψη της επίφοβης για την εξουσία του δράσης του πατριάρχη Φωτίου, από την οποία ο Νικόλαος Α ' έδειξε από πολύ νωρίς ότι είχε εμπνευσθεί. Εάν, πράγματι, ο Νικόλαος Μυστικός επανήλθε στον πατριαρχικό θρόνο τον Μάιο του 912 με τη θέληση του Λέοντος ç ', είναι αδύνατον να εξακριβωθεί 58. Εκείνο, όμως, που τα γεγονότα μαρτυρούν, είναι ότι, μετά την εκθρόνιση του Νικολάου Α ' το 907, ο Λέων <ζ ' δεν αντιμετώπισε καμία επιβουλή. 57. Βλ. JENKINS, Flight of Samonas, POLEMIS, Doukai, N. OIKONOMIDES, La dernière volonté de Léon VI au sujet de la tétragamie, BZ 56,1963,46-52 ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ, La «préhistoire» de la dernière volonté de Léon VI au sujet de la tétragamie, BZ 56,1963, [= ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ, Documents et études sur les institutions de Byzance (VUe-XVe s.), Λονδίνο 1976, αρ. IV και V] Patricia KARLIN- HAYTER, La «préhistoire» de la dernière volonté de Léon VI, Byzantion 33,1963, (=ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ, Studies, αρ. XII). Βλ. επίσης, Β. FLUSIN, Un fragment inédit de la Vie d'euthyme le Patriarche?, ΓΜ9,1985, ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ, Un fragment inédit de la Vie d'euthyme le Patriarche? IL Vie d'euthyme ou Vie de Nicétas?, TM10,1987,

14 36 ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΛΥΣΙΔΟΥ Bassiliki Ν. BLYSSIDU, Über die Gründe der Absetzung des Patriarchen Nikolaos I. Mystikos (907). In dieser Arbeit werden Ähnlichkeiten der politischen Tätigkeit des Photios mit jener des Nikolaos Mystikos während seines ersten Patriarchats erörtert. Die Anfange der Einmischung des Nikolaos I. in die politischen Angelegenheiten des byzantinischen Reiches rufen ähnliche Taten seines Lehrers Photios zurück. Beide Patriarchen kamen den Drungariern der Flotten, Adrianos, und Eustathius energisch zur Hilfe, als sie als verantwortliche für den Fall von Syracus (878) und Taormina (902) von den jeweiligen Kaisern Basileios I. und Leon VI. beurteilt wurden. In ihrem Versuch ihre Ansichten und politische Ziele durchzusetzen, zogen Photios und Nikolaos I. ausgewählte Vertreter der adeligen Spitze der Gesellschaft zusammen. Diese strebten unter der Führung von Kurkuas, Babutzikos, Andronikos Dux, die allerdings aus Paphlagonien stammten, nach der Niederwerfung des Basileios I. und Leons VI. Die Ähnlichkeiten in Bezug auf die Tätigkeit der beiden Patriarchen sind wesentlich und offensichtlich. Durch die Absetzung des Nikolaos Mystikos, versuchte Leon VI. vielleicht auch nicht nur seine eigene Lösung in das berühmte 'Tetragamieproblem' durchzusetzen, sondern auch die Wiederholung einer Geschichte zu vermeiden, die jene des Photios erinnern würde.

Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ TOT KOTPKOTA ΣΤΟ «ΒΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ»

Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ TOT KOTPKOTA ΣΤΟ «ΒΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ» Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ TOT KOTPKOTA ΣΤΟ «ΒΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ» Μετά το θάνατο του πατριάρχη 'Ιγνατίου στις 23 'Οκτωβρίου 877 καΐ τήν επάνοδο τοΰ Φωτίου στον πατριαρχικό θρόνο στις 28 'Οκτωβρίου τοϋ ΐδιου έτους, δ Βασίλειος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Νικόλαος Γ. Χαραλαμπόπουλος Τμήμα Φιλολογίας

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Νικόλαος Γ. Χαραλαμπόπουλος Τμήμα Φιλολογίας ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Διάλεξη 10 O Δέκατος Αιώνας (α μισό): Λέων Ϛ Σοφός (886-912) - Αλέξανδρος Α (912-913) Κων/νος Ζ Πορφυρογέννητος 913-959 (Ρωμανός Α Λεκαπηνός 920-944) Νικόλαος Γ. Χαραλαμπόπουλος Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Διάλεξη 13

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Διάλεξη 13 ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Διάλεξη 13 Ο Ενδέκατος Αιώνας (β μισό) - Το τέλος της Μακεδονικής Δυναστείας: Θεοδώρα Πορφυρογέννητος (1055-1056) - Μιχαήλ Ϛ Στρατιωτικός (1056-1057) Δυναστεία Δουκών και Κομνηνών (1057-1185):

Διαβάστε περισσότερα

ΗΕΠΟΧΗΤΗΣΑΚΜΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΩΣ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ 843-1054

ΗΕΠΟΧΗΤΗΣΑΚΜΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΩΣ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ 843-1054 ΗΕΠΟΧΗΤΗΣΑΚΜΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΩΣ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ 843-1054 Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΩΣ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ 843-1054 867 886 912 913

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Διάλεξη 11 Ο Δέκατος Αιώνας (β μισό): Ρωμανός Β (959-963) Νικηφόρος Φωκάς (963-969) - Ιωάννης Τσιμισκής (969-976)

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Διάλεξη 11 Ο Δέκατος Αιώνας (β μισό): Ρωμανός Β (959-963) Νικηφόρος Φωκάς (963-969) - Ιωάννης Τσιμισκής (969-976) ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Διάλεξη 11 Ο Δέκατος Αιώνας (β μισό): Ρωμανός Β (959-963) Νικηφόρος Φωκάς (963-969) - Ιωάννης Τσιμισκής (969-976) Νικόλαος Γ. Χαραλαμπόπουλος Τμήμα Φιλολογίας Σκοποί ενότητας Βασικός

Διαβάστε περισσότερα

Bυζαντινοί Ιστορικοί και Χρονογράφοι Ενότητα 7: Μέση βυζαντινή περίοδος: Ιστορικό πλαίσιο και Ιστοριογραφία. Ιωσήφ Γενέσιος: Βίος και Έργο Κιαπίδου

Bυζαντινοί Ιστορικοί και Χρονογράφοι Ενότητα 7: Μέση βυζαντινή περίοδος: Ιστορικό πλαίσιο και Ιστοριογραφία. Ιωσήφ Γενέσιος: Βίος και Έργο Κιαπίδου Bυζαντινοί Ιστορικοί και Χρονογράφοι Ενότητα 7: Μέση βυζαντινή περίοδος: Ιστορικό πλαίσιο και Ιστοριογραφία. Ιωσήφ Γενέσιος: Βίος και Έργο Κιαπίδου Ειρήνη-Σοφία Τμήμα Φιλολογίας Σκοποί ενότητας Οι φοιτητές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Οι πρεσβευτές πρόσωπα σεβαστά και απαραβίαστα

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Οι πρεσβευτές πρόσωπα σεβαστά και απαραβίαστα Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Α. Η βυζαντινή διπλωματία Οι πρεσβευτές πρόσωπα σεβαστά και απαραβίαστα Μέθοδοι της βυζαντινής διπλωματίας: Ευκαιριακές αποστολές πρέσβεων Χορηγίες ( χρήματα ή δώρα

Διαβάστε περισσότερα

H ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ Γ ΚΑΙ Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

H ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ Γ ΚΑΙ Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ H ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ Γ ΚΑΙ Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣXOΛEIO; ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ!!! Ο Μιχαήλ Γ (842-867) ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της δυναστείας του Αμορίου. Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία

Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία Ενότητα 6: Ιστορικό Πλαίσιο 8ου-9ου αιώνα: Σκοτεινοί αιώνες-εικονομαχία. Θεοφάνης: Βίος και Έργο. Κιαπίδου Ειρήνη-Σοφία Τμήμα Φιλολογίας Σκοποί ενότητας Οι φοιτητές θα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Νικόλαος Γ. Χαραλαμπόπουλος Τμήμα Φιλολογίας

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Νικόλαος Γ. Χαραλαμπόπουλος Τμήμα Φιλολογίας ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Διάλεξη 12 Ενδέκατος Αιώνας (α μισό): Βασίλειος Β Βουλγαροκτόνος (976-1025) Κων/νος Η (1025-1028) - Ρωμανός Γ Αργυρός (1028-1034) - Μιχαήλ Δ Παφλαγών (1034-1041) - Μιχαήλ Ε Καλαφάτης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία

Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία Ενότητα 4: Ιστορικό πλαίσιο 6 ου αιώνα. Βυζαντινή Ιστοριογραφία: είδη - χαρακτηριστικά. Προκόπιος και Μαλάλας: Βίος και Έργο. Κιαπίδου Ειρήνη-Σοφία Τμήμα Φιλολογίας Σκοποί

Διαβάστε περισσότερα

AÎnTïXft. %WM\ m4-3s BRUNO LAVAGNINI ΜΝΗΜΗ ~ \

AÎnTïXft. %WM\ m4-3s BRUNO LAVAGNINI ΜΝΗΜΗ ~ \ AÎnTïXft ~ \ TOMOC T' ΜΝΗΜΗ BRUNO LAVAGNINI %WM\ m4-3s ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Ταχ. Διεύθυνση: Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστημιούπολη, 157 71 'Ιλίσια Διανομή: Βιβλιοπωλείο Μ. Καρδαμίτσα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Α'

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Α' ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Α' Διαμόρφωση νέας στρατιωτικής ηγεσίας* 'Λπο την 'ίδρυση του παπικού κράτους (754) μέχρι την εποχή τοΰ Βασιλείου Λ', ή Δύση επεκτεινόταν συνεχώς εδαφικά και

Διαβάστε περισσότερα

1 η Αιτία: 2 η Αιτία: 3 η Αιτία:

1 η Αιτία: 2 η Αιτία: 3 η Αιτία: Εικονομαχία Αιτίες Συνέπειες Ορισμός: η θρησκευτική και πολιτική διαμάχη για τη λατρεία των εικόνων. 1 η Αιτία: 1η Συνέπεια: Αντίπαλες πλευρές: εικονομάχοι > το επίσημο κράτος και τμήμα του πληθυσμού εικονόφιλοι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Διάλεξη 14

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Διάλεξη 14 ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Διάλεξη 14 Ο Δωδέκατος Αιώνας (α μέρος): Αλέξιος Α Κομνηνός (1081-1118) - Ιωάννης Β Κομνηνός (1118-1143) - Μανουήλ Α Κομνηνός (1143-1180) - Αλέξιος Β Κομνηνός (1180-1183) - Ανδρόνικος

Διαβάστε περισσότερα

Bυζαντινοί Ιστορικοί και Χρονογράφοι Ενότητα 11: 13ος - μέσα 15ου αι.: Ιστορικό πλαίσιο και Ιστοριογραφία. Γεώργιος Ακροπολίτης: Βίος και Έργο.

Bυζαντινοί Ιστορικοί και Χρονογράφοι Ενότητα 11: 13ος - μέσα 15ου αι.: Ιστορικό πλαίσιο και Ιστοριογραφία. Γεώργιος Ακροπολίτης: Βίος και Έργο. Bυζαντινοί Ιστορικοί και Χρονογράφοι Ενότητα 11: 13ος - μέσα 15ου αι.: Ιστορικό πλαίσιο και Ιστοριογραφία. Γεώργιος Ακροπολίτης: Βίος και Έργο. Κιαπίδου Ειρήνη-Σοφία Τμήμα Φιλολογίας Σκοποί ενότητας Οι

Διαβάστε περισσότερα

BYZANTINA ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ 20 (2010) 323-327

BYZANTINA ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ 20 (2010) 323-327 An t h o n y Ka l d e l l i s St e p h a n o s Efthymiadis, The Prosopography of Byzantine Lesbos, 284 1355 A.D. A Contribution to the Social History of the Byzantine Province, Verlag der Österreichischen

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τα ΠΑΙ ΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Το 958 µ.χ.. γεννιέται ο Βασίλειος ο Β, γιος του Ρωµανού και της Θεοφανώς. Γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του

1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τα ΠΑΙ ΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Το 958 µ.χ.. γεννιέται ο Βασίλειος ο Β, γιος του Ρωµανού και της Θεοφανώς. Γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΣ (976-1025) 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τα ΠΑΙ ΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Το 958 µ.χ.. γεννιέται ο Βασίλειος ο Β, γιος του Ρωµανού και της Θεοφανώς. Γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του ήταν η Ελένη,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογοςιστορικός

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογοςιστορικός ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ 1 ΒΥΖΑΝΤΙΟ Η ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΕΡΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ 2 ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ Συνομωσίες, ίντριγκες και μηχανορραφίες. Θρησκευτικός φανατισμός Δεισιδαιμονία.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ. 4. ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

ΚΕΦ. 4. ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΕΦ. 4. ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ α. η αραβική εξάπλωση με την καθοδήγηση των δύο πρώτων χαλιφών οι Άραβες εισέβαλαν και κατέκτησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις πλούσιες χώρες της Εγγύς

Διαβάστε περισσότερα

Ανασκόπηση Στο προηγούμενο μάθημα είδαμε πως μετά το θάνατο του Βασιλείου Β : το Βυζάντιο έδειχνε ακμαίο, αλλά είχαν τεθεί οι βάσεις της κρίσης στρατι

Ανασκόπηση Στο προηγούμενο μάθημα είδαμε πως μετά το θάνατο του Βασιλείου Β : το Βυζάντιο έδειχνε ακμαίο, αλλά είχαν τεθεί οι βάσεις της κρίσης στρατι Εσωτερική κρίση εξωτερικοί κίνδυνοι 1054-10811081 Στο σημερινό μάθημα θα δούμε: 1. τα εσωτερικά προβλήματα 2. τους εξωτερικούς κινδύνους 3. κυρίως τη μάχη στο Ματζικέρτ και τις συνέπειές της Ανασκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2ης ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2ης ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΕΛΠ 11: Ελληνική Ιστορία Ακ. Έτος: 2008-9 ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2ης ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑ: Η βυζαντινή αριστοκρατία κατά τους 9 ο έως 12 ο αιώνα: δομή και χαρακτηριστικά, ανάπτυξη και σχέσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΡΓΙΑΝΝΙΔΗ ΣΤΑΘΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΡΓΙΑΝΝΙΔΗ ΣΤΑΘΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΡΓΙΑΝΝΙΔΗ ΣΤΑΘΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΧΊΣΜΑ Με τον όρο Σχίσμα εννοούμε τη διάσπαση της χριστιανικής εκκλησίας σε Ανατολική Ορθόδοξη και Δυτική Καθολική, που συνέβη

Διαβάστε περισσότερα

ασηκρίτης Ξενογλωσσα Σημασία: Λατινικα Ο εξ απορρήτων γραμματεύς του παλατίου Εγκυκλοπαιδικά

ασηκρίτης Ξενογλωσσα Σημασία: Λατινικα Ο εξ απορρήτων γραμματεύς του παλατίου Εγκυκλοπαιδικά ασηκρίτης Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012 6:39 πμ Σημασία: Ο εξ απορρήτων γραμματεύς του παλατίου Εγκυκλοπαιδικά Eμφανίσθηκε στο Βυζάντιο μετά το 600 μ.χ. και εξελληνίσθηκε σε «σεκρετάριος». Κατά την Οθωμανική

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

Προοίμιο της ακμής του Βυζαντινού Κράτους. Κωνσταντίνος Χρήστος Πουρνάρας

Προοίμιο της ακμής του Βυζαντινού Κράτους. Κωνσταντίνος Χρήστος Πουρνάρας Προοίμιο της ακμής του Βυζαντινού Κράτους Κωνσταντίνος Χρήστος Πουρνάρας Βασιλεία Μιχαήλ Γ (842-867) Αισθητή πρόοδος: - στην παιδεία, - στην οικονομία, - σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες κατά των Αράβων

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ Ἱστορίης Ἐπίσκεψις Μάθημα: Βυζαντινή Ιστορία ιδάσκουσα: Ειρήνη Χρήστου Ειρήνη Χρήστου Βυζαντινή Ιστορία Ειρήνη

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη

Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Επανάληψη Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Ο Κωνσταντίνος Βυζάντιο 1. Αποφασίζει τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Ανατολή κοντά στο αρχαίο Βυζάντιο: νέο διοικητικό κέντρο η Κωνσταντινούπολη 2. 313

Διαβάστε περισσότερα

Τα αυτοκρατορικά εγκώμια στην παλαιολόγεια περίοδο

Τα αυτοκρατορικά εγκώμια στην παλαιολόγεια περίοδο Τα αυτοκρατορικά εγκώμια στην παλαιολόγεια περίοδο Οι προϋποθέσεις για την άνθηση του είδους Οι εκπρόσωποι Οι περιστάσεις συγγραφής και εκφώνησης Η παράδοση των κειμένων Α. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Το είδος του αυτοκρατορικού

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Διάλεξη 4 Ο Πέμπτος Αιώνας (β' μισό) 457-518: Λέων Α' (457-474) Ζήνων (474-491) - Αναστάσιος (491-518)

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Διάλεξη 4 Ο Πέμπτος Αιώνας (β' μισό) 457-518: Λέων Α' (457-474) Ζήνων (474-491) - Αναστάσιος (491-518) ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Διάλεξη 4 Ο Πέμπτος Αιώνας (β' μισό) 457-518: Λέων Α' (457-474) Ζήνων (474-491) - Αναστάσιος (491-518) Νικόλαος Γ. Χαραλαμπόπουλος Τμήμα Φιλολογίας Σκοποί ενότητας Βασικός σκοπός της

Διαβάστε περισσότερα

Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο

Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο Τα Πανεπιστίμια του Βυζαντίου Οι Βυζαντινοί έδιναν μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση, παρ' όλο που στην αυτοκρατορία υπήρχαν πολλοί αναλφάβητοι. Γενικά στο Βυζάντιο η παιδεία δεν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ )

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ε Ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 4 Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ. 190 193) Το 1914 ξέσπασε στην Ευρώπη ο Α' Παγκόσµιος Πόλεµος. Η Ελλάδα, αφού οδηγήθηκε σε διχασµό

Διαβάστε περισσότερα

Griechische und römische Rechtsgeschichte

Griechische und römische Rechtsgeschichte ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Griechische und römische Rechtsgeschichte Ενότητα 5: die Spartanische Verfassung Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

7ος αι. 610 641 8 ος αι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ. αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις

7ος αι. 610 641 8 ος αι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ. αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις 7ος αι. 610 641 8 ος αι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις πώς διαχειρίστηκε ο Ηράκλειος τόσο τους κινδύνους που απειλούσαν τα σύνορα του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους όσο και τα σοβαρά προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Το χρονικό κατάρρευσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας 1025-1461 μ.χ. Λευκή σελίδα

Το χρονικό κατάρρευσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας 1025-1461 μ.χ. Λευκή σελίδα Δημήτρης Σπυρόπουλος Το χρονικό κατάρρευσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας 1025-1461 μ.χ. Λευκή σελίδα http://www.lefkiselida.gr Αυτό το κείμενο που δημοσιεύεται από τις εκδόσεις «Λευκή σελίδα», προστατεύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Διεύθυνση αλληλογραφίας: Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας/Φιλοσοφική Σχολή/ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων/ Τ.Κ. 45110.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Διεύθυνση αλληλογραφίας: Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας/Φιλοσοφική Σχολή/ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων/ Τ.Κ. 45110. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ονοματεπώνυμο: Αγγελική Παναγοπούλου Πατρώνυμο: Γεώργιος Τόπος γέννησης: Αθήνα Οικογενειακή κατάσταση: Άγαμη Θέση: Λέκτορας Γνωστικό Αντικείμενο: Βυζαντινή Ιστορία Διεύθυνση αλληλογραφίας:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Διάλεξη 5 Ο Έκτος Αιώνας και η Δυναστεία του Ιουστινιανού (518-610): Ιουστίνος Α (518-527) - Ιουστινιανός Α (α μέρος: 527-548)

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Διάλεξη 5 Ο Έκτος Αιώνας και η Δυναστεία του Ιουστινιανού (518-610): Ιουστίνος Α (518-527) - Ιουστινιανός Α (α μέρος: 527-548) ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Διάλεξη 5 Ο Έκτος Αιώνας και η Δυναστεία του Ιουστινιανού (518-610): Ιουστίνος Α (518-527) - Ιουστινιανός Α (α μέρος: 527-548) Νικόλαος Γ. Χαραλαμπόπουλος Τμήμα Φιλολογίας Σκοποί ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία

Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία Ενότητα 1: Εισαγωγή στις έννοιες και τα εγχειρίδια της βυζαντινής φιλολογίας. Κιαπίδου Ειρήνη-Σοφία Τμήμα Φιλολογίας Σκοποί ενότητας Mια πρώτη επαφή με τη Βυζαντινή Φιλολογία.

Διαβάστε περισσότερα

Χριστιανική Γραμματεία ΙIΙ

Χριστιανική Γραμματεία ΙIΙ Χριστιανική Γραμματεία ΙIΙ Ενότητα 2-Δ Α6: Οι θεολόγοι του 13ου αιώνα Αναστάσιος Γ. Μαράς, Δρ Θ. Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Εμπορική αλληλογραφία Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

Εμπορική αλληλογραφία Ηλεκτρονική Αλληλογραφία - Εισαγωγή Sehr geehrter Herr Präsident, Sehr geehrter Herr Präsident, Εξαιρετικά επίσημη επιστολή, ο παραλήπτης έχει ένα ειδικό τίτλο ο οποίος πρέπει να χρησιμοποιηθεί αντί του ονόματος του Sehr geehrter

Διαβάστε περισσότερα

H ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ

H ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ H ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ Στο θρόνο βρίσκεται ο Αλέξιος Α Κομνηνός 1081 1118 (ιδρυτής δυναστείας Κομνηνών) Ο Αλέξιος Α Κομνηνός μπροστά στο Χριστό Ο Αλέξιος Α διαπραγματεύεται με τους σταυροφόρους

Διαβάστε περισσότερα

2. Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (610-641). ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

2. Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (610-641). ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 2. Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (610-641). ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Συμπλήρωση κενών Να συμπληρώσετε τα κενά του αποσπάσματος, βάζοντας στην κατάλληλη θέση μία από τις ακόλουθες λέξεις (τρεις

Διαβάστε περισσότερα

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία 29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία Οι Σελτζούκοι Τούρκοι και οι Νορμανδοί απειλούν την αυτοκρατορία και την Πόλη. Η Ανατολική και η Δυτική εκκλησία χωρίζονται οριστικά.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΛΙΚΗ Ν. ΒΛΥΣΙΔΟΥ ΟΙ ΑΠΟΚΛΊΣΕΙΣ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΊΑΣ ΘΕΟΦΆΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΊΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΉΛ Γ '

ΒΑΣΙΛΙΚΗ Ν. ΒΛΥΣΙΔΟΥ ΟΙ ΑΠΟΚΛΊΣΕΙΣ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΊΑΣ ΘΕΟΦΆΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΊΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΉΛ Γ ' ΒΑΣΙΛΙΚΗ Ν ΒΛΥΣΙΔΟΥ ΟΙ ΑΠΟΚΛΊΣΕΙΣ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΊΑΣ ΘΕΟΦΆΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΊΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΉΛ Γ ' Στα μέσα του δέκατου αιώνα ο ίδιος αυτοκράτορας έδωσε δύο φορές την ίδια εντολή Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο

Διαβάστε περισσότερα

Η σταδιακή επέκταση του κράτους των Βουλγάρων

Η σταδιακή επέκταση του κράτους των Βουλγάρων 1 ΙΣΤΟΡΙΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Οι Βούλγαροι Οι Ονογούροι Βούλγαροι. Οι πρώτες Βουλγαρικές φυλές πρέπει να έφθασαν στην περιοχή ανάμεσα στον Καύκασο και την Αζοφική Θάλασσα στα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ )

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 3 Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ. 186 189) Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνηµα των Νεοτούρκων το

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές τάξεις στη Μεσοβυζαντινή Κοινωνία. Κουτίδης Σιδέρης

Κοινωνικές τάξεις στη Μεσοβυζαντινή Κοινωνία. Κουτίδης Σιδέρης Κοινωνικές τάξεις στη Μεσοβυζαντινή Κοινωνία Κουτίδης Σιδέρης Η βυζαντινή κοινωνική διαστρωμάτωση Εισαγωγή Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία υπήρξε μία από τις πλέον μακραίωνες κρατικές δομές στην μέχρι τώρα ανθρώπινη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Νικόλαος Γ. Χαραλαμπόπουλος Τμήμα Φιλολογίας

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Νικόλαος Γ. Χαραλαμπόπουλος Τμήμα Φιλολογίας ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Διάλεξη 9 Ο Ένατος Αιώνας: Νικηφόρος Α (802-811) - Μιχαήλ Α Ραγκαβές (811-813) Λέων Ε Αρμένιος (813-820) - Φρυγική Δυναστεία (ή του Αμορίου) 820-867: Μιχαήλ Β Τραυλός (820-829) - Θεόφιλος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 6 ος 9 ος αι Οικονομική κατάσταση στο Βυζάντιο από το β μισό του 6 ου αι. αρχές 9 ου αι. το κίνημα του Θωμά του Σλάβου 6 ος 8 ος αι. Προβλήματα δημογραφικά Προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Bυζαντινοί Ιστορικοί και Χρονογράφοι Ενότητα 13: Χρονογραφία της Ύστερης περιόδου. Γεώργιος Σφραντζής: Βίος και Έργο

Bυζαντινοί Ιστορικοί και Χρονογράφοι Ενότητα 13: Χρονογραφία της Ύστερης περιόδου. Γεώργιος Σφραντζής: Βίος και Έργο Bυζαντινοί Ιστορικοί και Χρονογράφοι Ενότητα 13: Χρονογραφία της Ύστερης περιόδου. Γεώργιος Σφραντζής: Βίος και Έργο Κιαπίδου Ειρήνη-Σοφία Τμήμα Φιλολογίας Σκοποί ενότητας Οι φοιτητές θα έρθουν σε επαφή

Διαβάστε περισσότερα

Τάσσης Βασίλειος 12ο Λύκειο

Τάσσης Βασίλειος 12ο Λύκειο Η εποχή του Περικλή Ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος Επέκταση της εμπορικής επιρροής των Αθηναίων στην Δύση (ίδρυση της αποικίας των Θουρίων το 444/3 π.χ.) Ο Πειραιάς εξελίσσεται στο κυριότερο εμπορικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Οι βυζαντινοί ήταν καλά πληροφορημένοι για τις γειτονικές χώρες από δικούς τους ανθρώπους. Όταν έφταναν επισκέπτες, έμποροι, μισθοφόροι ή στρατιωτικοί φυγάδες, ή ακόμα κρατικές

Διαβάστε περισσότερα

συνέχεια Πτολεμαίος Α Σωτήρ Αρσινόη Β Βερενίκη Αρσινόη Γ Κλεοπάτρα Τρύφαινα Κλεοπάτρα Δ Πτολεμαίος Θ Λάθυρος Κλεοπάτρα Θεά Κλεοπάτρα Γ

συνέχεια Πτολεμαίος Α Σωτήρ Αρσινόη Β Βερενίκη Αρσινόη Γ Κλεοπάτρα Τρύφαινα Κλεοπάτρα Δ Πτολεμαίος Θ Λάθυρος Κλεοπάτρα Θεά Κλεοπάτρα Γ Πτολεμαίος Α Σωτήρ Πτολεμαίος Β Φιλάδερφος Αρσινόη Β Βερενίκη Πτολεμαίος Γ Ευεργέτης Πτολεμαίος Δ Φιλοπάτωρ Αρσινόη Γ Πτολεμαίος Ε Επιφανής Πτολεμαίος ΣΤ Β Φιλομήτωρ Πτολεμαίος Η Φύσκων Θεά συνέχεια Πτολεμαίος

Διαβάστε περισσότερα

1. Η «Λειτουργία των πιστών» αφορά μόνο τους βαπτισμένους χριστιανούς. 4. Στη Θεία Λειτουργία οι πιστοί παρακαλούν τον Θεό να έχουν ειρηνικό θάνατο.

1. Η «Λειτουργία των πιστών» αφορά μόνο τους βαπτισμένους χριστιανούς. 4. Στη Θεία Λειτουργία οι πιστοί παρακαλούν τον Θεό να έχουν ειρηνικό θάνατο. ΜΑΘΗΜΑ 23 ο ΤΟ ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ Να συμπληρώσετε την παρακάτω πρόταση επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις φράσεις α, β, γ, δ. Να τεκμηριώσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ- «ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ;»

ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ- «ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ;» ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ- «ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ;» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η έρευνα «ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ;» πραγματοποιήθηκε τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο 2014 σε πέντε σχολεία της Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

κάντε κλικ στη Τρίτη επιλογή : Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος

κάντε κλικ στη Τρίτη επιλογή : Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος ΤΑΞΗ Δ ΜΑΘΗΜΑ : ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Κύριλλος και Μεθόδιος : Ιεραπόστολοι στους σλαβικούς λαούς. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ 1. Να αντιληφθούν οι μαθητές ότι μέσα από την ιεραποστολή του Κυρίλλου

Διαβάστε περισσότερα

Χριστιανική Γραμματεία ΙIΙ

Χριστιανική Γραμματεία ΙIΙ Χριστιανική Γραμματεία ΙIΙ Ενότητα 2-Δ Α4: Δογματικοί της εποχής των Κομνηνών Αναστάσιος Γ. Μαράς, Δρ Θ. Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία

Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία Ενότητα 3: Βυζαντινή Επιστολογραφία: είδη - χαρακτηριστικά. Συνέσιος ο Κυρηναίος: Βίος και Έργο Κιαπίδου Ειρήνη-Σοφία Τμήμα Φιλολογίας Σκοποί ενότητας Οι φοιτητές θα έρθουν

Διαβάστε περισσότερα

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις ΠΡΟΛΟΓΟΣ Οι δυσκολίες μάθησης των παιδιών συνεχίζουν να απασχολούν όλους όσοι ασχολούνται με την ανάπτυξη των παιδιών και με την εκπαίδευση. Τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, μέσα στην τάξη τους, βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΤΙΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (13ος - 18ος αι.)

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΤΙΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (13ος - 18ος αι.) ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΤΙΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (13ος - 18ος αι.) Ενότητα #1: H Δ Σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους Γεγονότα Νικόλαος Καραπιδάκης Τμήμα Ιστορίας Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινοί Ιστορικοί και Χρονογράφοι Ενότητα 2: Βυζαντινή Ιστοριογραφία: κείμενα, συγγραφείς, στόχοι και συγγραφικές αρχές.

Βυζαντινοί Ιστορικοί και Χρονογράφοι Ενότητα 2: Βυζαντινή Ιστοριογραφία: κείμενα, συγγραφείς, στόχοι και συγγραφικές αρχές. Βυζαντινοί Ιστορικοί και Χρονογράφοι Ενότητα 2: Βυζαντινή Ιστοριογραφία: κείμενα, συγγραφείς, στόχοι και συγγραφικές αρχές. Κιαπίδου Ειρήνη-Σοφία Τμήμα Φιλολογίας Σκοποί ενότητας Μια πρώτη επαφή με τη

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α.

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Χρονολόγιο 1844: Συνταγματική μοναρχία (σύνταγμα) 1862: Έξωση του Όθωνα

Διαβάστε περισσότερα

Πλάνο διδασκαλίας Deutsch im Nu

Πλάνο διδασκαλίας Deutsch im Nu Πλάνο διδασκαλίας Deutsch im Nu 6 διδ. ώρες (45 min) την εβδομάδα 129 Ενότητες (1 ενότητα = 90 min) Το πλάνο που ακολουθεί αποτελεί μια δική μας πρόταση, ένα μοντέλο επάνω στο οποίο μπορείτε να στηριχθείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΠANEΠIΣTHMIO AΘHNΩN ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ METAΠTYXIAKO ΣEMINAPIO «NIKOΣ OIKONOMIΔHΣ» Πρόγραμμα έτους

ΠANEΠIΣTHMIO AΘHNΩN ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ METAΠTYXIAKO ΣEMINAPIO «NIKOΣ OIKONOMIΔHΣ» Πρόγραμμα έτους ΠANEΠIΣTHMIO AΘHNΩN ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ METAΠTYXIAKO ΣEMINAPIO «NIKOΣ OIKONOMIΔHΣ» Πρόγραμμα έτους 2005 2006 ΣΤΗ ΒΙΘΥΝΙΑ ΜΕ ΤΟ «ΒΑΣΙΛΙΚΟΝ ΔΡΟΜΩΝΙΟΝ» ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΥ Κτήριο

Διαβάστε περισσότερα

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις»

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Β. Να αντιστοιχίσετε τα γράµµατα της στήλης Α µε αυτά της στήλης 1.Επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Bυζαντινοί Ιστορικοί και Χρονογράφοι Ενότητα 9: Συνέχεια του Θεοφάνη. Λέων Διάκονος: Βίος και Έργο Κιαπίδου Ειρήνη-Σοφία Τμήμα Φιλολογίας

Bυζαντινοί Ιστορικοί και Χρονογράφοι Ενότητα 9: Συνέχεια του Θεοφάνη. Λέων Διάκονος: Βίος και Έργο Κιαπίδου Ειρήνη-Σοφία Τμήμα Φιλολογίας Bυζαντινοί Ιστορικοί και Χρονογράφοι Ενότητα 9: Συνέχεια του Θεοφάνη. Λέων Διάκονος: Βίος και Έργο Κιαπίδου Ειρήνη-Σοφία Τμήμα Φιλολογίας Σκοποί ενότητας Οι φοιτητές θα συνεχίσουν την επεξεργασία του έργου

Διαβάστε περισσότερα

Μικρασιατική καταστροφή

Μικρασιατική καταστροφή Μικρασιατική καταστροφή Η εκστρατεία στη Μ. Ασία Μετά τη λήξη του Α Παγκοσμίου πολέμου οι νικήτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ξεκίνησαν εργασίες με σκοπό τη διανομή των εδαφών. Η απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

Σεμνύνεται η πόλη του Διδυμοτείχου όχι μόνο για την πλούσια ιστορία της και τα μοναδικά μνημεία της ή διότι χρημάτισε έδρα βυζαντινών

Σεμνύνεται η πόλη του Διδυμοτείχου όχι μόνο για την πλούσια ιστορία της και τα μοναδικά μνημεία της ή διότι χρημάτισε έδρα βυζαντινών 5 Νοεμβρίου 2018 «Βατάτζεια 2018» / Επικαιρότητα Σεμνύνεται η πόλη του Διδυμοτείχου όχι μόνο για την πλούσια ιστορία της και τα μοναδικά μνημεία της ή διότι χρημάτισε έδρα βυζαντινών αυτοκρατόρων, φιλόχριστος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.χ.

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.χ. ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 323 30 π.χ. Θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου Έλλειψη διαδόχου (νόμιμου και ικανού) διασπαστικές τάσεις: 1. Εξεγέρσεις (Αθηναίων και Αιτωλών) εναντίον των Μακεδόνων υποταγή των Αθηναίων 2. Εξεγέρσεις

Διαβάστε περισσότερα

BYZANTINA ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ 27 (2017),

BYZANTINA ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ 27 (2017), Ecclesiastical History and Nikephoros Kallistou Xanthopoulos, Proceedings of the International Symposium, Vienna, 15th-16th December 2011, ed. Chr. Gastgeber and S. Panteghini [Denkschriften der philosophisch-historischen

Διαβάστε περισσότερα

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή 32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Η Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας. Αναπτύσσει σπουδαία εμπορική, πνευματική και πολιτική κίνηση, την

Διαβάστε περισσότερα

σοβαρές αντιδράσεις, ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές επαρχίες, λόγω των

σοβαρές αντιδράσεις, ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές επαρχίες, λόγω των ΚΕΦ. 5. Η ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ (726 843) πρωτεργάτες: Λέων Γ, Κωνσταντίνος Ε (Ίσαυροι) ιδεολογική βάση: ανεικονικές αντιλήψεις κατοίκων Ανατολικών επαρχιών επιχείρημα: η απεικόνιση του θείου δε συμβιβάζεται με

Διαβάστε περισσότερα

Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση από τις αντίστοιχες φράσεις α, β, γ:

Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση από τις αντίστοιχες φράσεις α, β, γ: ΜΑΘΗΜΑ 18 Ο ΟΙ ΑΓΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση από τις αντίστοιχες φράσεις α, β, γ: 1. Η αποκατάσταση της προσκύνησης των εικόνων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑÏΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑÏΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2018-2019 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑÏΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2018-2019 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 03-06-2019 ΤΑΞΗ: Β ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες (10:30-12:30) ΟΔΗΓΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Περίοδος των Αραβικών Επιδρομών - Μετοικεσία Κυπρίων. Φύλλο εργασίας

Περίοδος των Αραβικών Επιδρομών - Μετοικεσία Κυπρίων. Φύλλο εργασίας Περίοδος των Αραβικών Επιδρομών - Μετοικεσία Κυπρίων Φύλλο εργασίας 1. «Αυτό το έτος (Α.Μ. 6177=691 μ.χ.) ο Ιουστινιανός από ανοησία έλυσε την ειρήνη, την οποία είχε συνομολογήσει με τον (Χαλίφη) Abd al

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ

ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ Το Χρονολόγιο της Εικονομαχίας αναφέρεται στην θεολογική και πολιτική διαμάχη που ξέσπασε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία τον 8 ο και 9 ο αιώνα, γύρω από τη λατρεία των χριστιανικών

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι Εισαγωγή

Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι Εισαγωγή Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι Εισαγωγή ΘΟΥΚΥ Ι ΗΣ ΟΛΟΡΟΥ ΑΛΙΜΟΥΣΙΟΣ Η ΖΩΗ ΤΟΥ Α. Ελεύθερης ανάπτυξης 1. Να γράψετε ένα κατατοπιστικό βιογραφικό σηµείωµα για το Θουκυδίδη, που θα µπορούσε να αποτελέσει

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΦΩΤΙΟΥ

Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΦΩΤΙΟΥ Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΦΩΤΙΟΥ Α' Τήν εποχή της παντοδυναμίας του Καίσαρα Βάρδα, δ όποιος ην δλος τα τής βασιλείας έπιτροπενων και διοικών 1, ο βυζαντινός

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΖΑΝΤΙΑΚΑ. Τόμος 30ός

ΒΥΖΑΝΤΙΑΚΑ. Τόμος 30ός 391 προσώπων που ΕΛΛΗΝΙΚΗ παρουσιάζει και ΙΣΤΟΡΙΚΗ των οικογενειών ΕΤΑΙΡΕΙΑ τους και συζητεί σχετικά προσωπογραφικά και ιστορικά προβλήματα. Η εργασία του V. Stepanenko, «The Sts. Apostles Sts. Peter and

Διαβάστε περισσότερα

1. Οι Σκλαβηνίες ήταν νησίδες Σλάβων εποίκων διασκορπισμένες ανάμεσα στο γηγενή πληθυσμό

1. Οι Σκλαβηνίες ήταν νησίδες Σλάβων εποίκων διασκορπισμένες ανάμεσα στο γηγενή πληθυσμό ΟΜΑΔΑ Α 1. α. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν με την ένδειξη Σωστό (Σ) ή Λάθος ( Λ) 1. Οι Σκλαβηνίες ήταν νησίδες Σλάβων εποίκων διασκορπισμένες ανάμεσα στο γηγενή πληθυσμό 2. Οι εκστρατείες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Νικόλαος Γ. Χαραλαμπόπουλος Τμήμα Φιλολογίας

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Νικόλαος Γ. Χαραλαμπόπουλος Τμήμα Φιλολογίας ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Διάλεξη 15 Ο Δωδέκατος Αιώνας (β μέρος): Δυναστεία Αγγέλων: Ισαάκιος Β Άγγελος (1185-1195) - Αλέξιος Γ Άγγελος (1195-1203) - Ισαάκιος Β και Αλέξιος Δ Άγγελοι (1203-1204) - Αλέξιος Ε Μούρτζουφλος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΆΡΙΣ ΓΟΥΝΑΡΙΔΗΣ Η ΤΎΧΗ ΤΗΣ ΡΌΔΟΥ ΤΟΝ ΙΓ" ΑΙΏΝΑ

ΠΆΡΙΣ ΓΟΥΝΑΡΙΔΗΣ Η ΤΎΧΗ ΤΗΣ ΡΌΔΟΥ ΤΟΝ ΙΓ ΑΙΏΝΑ ΠΆΡΙΣ ΓΟΥΝΑΡΙΔΗΣ Η ΤΎΧΗ ΤΗΣ ΡΌΔΟΥ ΤΟΝ ΙΓ" ΑΙΏΝΑ Το 1976, στο ΙΕ' Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών Σπουδών, ο Νίκος Οικονομίδης έκανε μιαν ανακοίνωση που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Δείχνοντας ότι η Partitio

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Νικόλαος Γ. Χαραλαμπόπουλος Τμήμα Φιλολογίας

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Νικόλαος Γ. Χαραλαμπόπουλος Τμήμα Φιλολογίας ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Διάλεξη 6 Ιουστινιανός Α (β μέρος: 548-565) Διάδοχοι Ιουστινιανού: Ιουστίνος Β (565-578) Τιβέριος (578-582) Μαυρίκιος (582-602) - Φωκάς (602-610) Νικόλαος Γ. Χαραλαμπόπουλος Τμήμα Φιλολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Το ιστορικό πλαίσιο της παλαμικής διδασκαλίας: ο βίος του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά

Το ιστορικό πλαίσιο της παλαμικής διδασκαλίας: ο βίος του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά 19 Νοεμβρίου 2018 Το ιστορικό πλαίσιο της παλαμικής διδασκαλίας: ο βίος του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Θρησκεία / Πατερική Θεολογία Alexander Milenkovits, Θεολόγος 1. Βίος του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Ο Άγιος

Διαβάστε περισσότερα

Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης

Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης Επώνυµο Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης Όνοµα Υπογραφή Μανώλης Σφραγίδα Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1984 Σφραγίδες Ελευθερίας, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1983 Ιδιότητα Γέννησης Χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΤΑΞΗ: Β ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ: 23 ΑΓΟΡΙΑ: 13 ΚΟΡΙΤΣΙΑ: 10 ΕΚΠΟΝΗΣΗ: ΛΙΑΠΗ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Βυζαντινή Λογοτεχνία. Επιλογή Βιβλιογραφίας Μαρίνα Λουκάκη Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Φιλολογίας Τομέας Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας

Εισαγωγή στη Βυζαντινή Λογοτεχνία. Επιλογή Βιβλιογραφίας Μαρίνα Λουκάκη Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Φιλολογίας Τομέας Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας Εισαγωγή στη Βυζαντινή Λογοτεχνία Επιλογή Βιβλιογραφίας Μαρίνα Λουκάκη Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Φιλολογίας Τομέας Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας Ο κόσμος του Βυζαντίου G. Ostrogorsky, Ιστορία του Βυζαντινού

Διαβάστε περισσότερα

Griechische und römische Rechtsgeschichte

Griechische und römische Rechtsgeschichte ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Griechische und römische Rechtsgeschichte Ενότητα 6: Athen Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Α] Ερωτήσεις. 1. Πώς και πότε εκχριστιανίστηκαν οι Σλάβοι της Μοραβίας; 2. Για ποιους λόγους οδηγήθηκαν οι δύο Εκκλησίες στο Πρώτο Σχίσμα;

Α] Ερωτήσεις. 1. Πώς και πότε εκχριστιανίστηκαν οι Σλάβοι της Μοραβίας; 2. Για ποιους λόγους οδηγήθηκαν οι δύο Εκκλησίες στο Πρώτο Σχίσμα; Ιστορία του μεσαιωνικού & νεότερου κόσμου Τράπεζα Θεμάτων Κεφάλαιο 2 ο : Η εποχή της ακμής: Από τον τερματισμό της Εικονομαχίας ως το Σχίσμα των δύο Εκκλησιών (843 1054) Ενότητα 2.1. Προοίμιο της ακμής

Διαβάστε περισσότερα

3. Μιχαήλ Η' και Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγοι. α. Η εξωτερική πολιτική του Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου

3. Μιχαήλ Η' και Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγοι. α. Η εξωτερική πολιτική του Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου 3. Μιχαήλ Η' και Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγοι α. Η εξωτερική πολιτική του Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου Στόχοι: Ο Μιχαήλ Η' (1261-1282) έπρεπε: να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα των Λατίνων και να αποκαταστήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΤΙΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (13ος - 18ος αι.)

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΤΙΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (13ος - 18ος αι.) ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΤΙΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (13ος - 18ος αι.) Ενότητα #2: H Δ Σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους Σχόλια για τα γεγονότα της προηγούμενης ενότητας Νικόλαος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΠ 11 - ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ onlearn.gr - ελπ - εαπ. Το κράτος που ανέλαβε ο Αλέξανδρος ( 336 πΧ) ήταν στρατιωτικά έτοιμο να εισβάλει στην Περσία Ο Αλέξανδρος συνέχισε

ΕΛΠ 11 - ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ onlearn.gr - ελπ - εαπ. Το κράτος που ανέλαβε ο Αλέξανδρος ( 336 πΧ) ήταν στρατιωτικά έτοιμο να εισβάλει στην Περσία Ο Αλέξανδρος συνέχισε ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ - Το κράτος που ανέλαβε ο Αλέξανδρος ( 336 πχ) ήταν στρατιωτικά έτοιμο να εισβάλει στην Περσία - Ο Αλέξανδρος συνέχισε την εκστρατεία ενισχύοντας τη θέση του απέναντι στους

Διαβάστε περισσότερα

Griechische und römische Rechtsgeschichte

Griechische und römische Rechtsgeschichte ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Griechische und römische Rechtsgeschichte Ενότητα 10: Beispiele von Institutionen des Römischen privatrechts Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλική Ν. Βλνσίδου Κύρια ερευνήτρια, ΙΒΕ/ΕΙΕ, Η βυζαντινή αριστοκρατία και η κρατική εξουσία (9ος-10ος αι.)

Βασιλική Ν. Βλνσίδου Κύρια ερευνήτρια, ΙΒΕ/ΕΙΕ, Η βυζαντινή αριστοκρατία και η κρατική εξουσία (9ος-10ος αι.) Βασιλική Ν. Βλνσίδου Κύρια ερευνήτρια, ΙΒΕ/ΕΙΕ, Αθήνα Η βυζαντινή αριστοκρατία και η κρατική εξουσία (9ος-10ος αι.) Το έτος 803, ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Α' (802-811) «αφορμής δραξάμενος πάντας των θεμάτων

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ EL 27.8.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 222/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 842/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 19ης Αυγούστου 2011 περί καταρτίσεως τυποποιημένων

Διαβάστε περισσότερα

Καρατάσος-Καρατάσιος,

Καρατάσος-Καρατάσιος, Επώνυµο Όνοµα Προσωνυµία Υπογραφή Καρατάσος-Καρατάσιος, Δηµήτρης Τσάµης Ιδιότητα Στρατιωτικός Τόπος Γέννησης Διχαλεύρι Νάουσας Χρόνος Γέννησης 1798 Τόπος Καταγωγής Μακεδονία Τόπος Θανάτου Βελιγράδι Χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

ANDREAS SCHMINCK ( )

ANDREAS SCHMINCK ( ) ANDREAS SCHMINCK (26.08.1947-15.12.2015) Στις 15 Δεκεμβρίου, το απομεσήμερο, έφυγε από κοντά μας ο Andreas Schminck, ένας άνθρωπος που στη ζωή του μόνο έρευνα έμαθε να κάνει και της αφιερώθηκε με πάθος.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΥΛΟΥ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ (Συνέχεια διαμεσολάβησης)

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΥΛΟΥ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ (Συνέχεια διαμεσολάβησης) Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Θέμα: ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΥΛΟΥ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ (Συνέχεια διαμεσολάβησης) Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ανδρέας Τάκης Ειδική Επιστήμονας : Καλλιόπη Στεφανάκη 1 ΙΟΥΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το ταξίδι του ελληνικού χρήματος από την αρχαιότητα έως σήμερα. Από τον αντιπραγματισμό στο κερματόμορφο νόμισμα. Υπεύθυνος καθηγητής Βασιλική

Το ταξίδι του ελληνικού χρήματος από την αρχαιότητα έως σήμερα. Από τον αντιπραγματισμό στο κερματόμορφο νόμισμα. Υπεύθυνος καθηγητής Βασιλική Το ταξίδι του ελληνικού χρήματος από την αρχαιότητα έως σήμερα. Από τον αντιπραγματισμό στο κερματόμορφο νόμισμα. Υπεύθυνος καθηγητής Βασιλική Κατσούλη, οικονομολόγος Παιδαγωγική διαδικασία Α. Σκοπός έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

ÖÑÏÍÔÉÓÔÇÑÉÏ ÈÅÙÑÇÔÉÊÏ ÊÅÍÔÑÏ ÁÈÇÍÁÓ - ÐÁÔÇÓÉÁ

ÖÑÏÍÔÉÓÔÇÑÉÏ ÈÅÙÑÇÔÉÊÏ ÊÅÍÔÑÏ ÁÈÇÍÁÓ - ÐÁÔÇÓÉÁ ΘΕΜΑ Α1 ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2008 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α Α Α1.1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν γράφοντας στο τετράδιό σας τη λέξη Σωστό ή Λάθος δίπλα στο γράµµα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα