ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ του Δημητρίου Αντ. Αλιφραγκή Καθηγητή ΑΠΘ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ του Δημητρίου Αντ. Αλιφραγκή Καθηγητή ΑΠΘ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ"

Transcript

1 ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ του Δημητρίου Αντ. Αλιφραγκή Καθηγητή ΑΠΘ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Γεννήθηκα στo Βόλο το έτος Τελείωσα το Α Γυμνάσιο Αρρένων Λαρίσης (Πρακτικό Τμήμα). Το έτος 1967 μετά από επιτυχείς εισαγωγικές εξετάσεις, γράφτηκα στο Τμήμα Δασολογίας της Γεωπονικής και Δασολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Κατά τα Ακαδημαϊκά έτη και υπήρξα υπότροφος του ΙΚΥ. Το έτος 1972 μετά από επιτυχείς πτυχιακές εξετάσεις, πήρα το πτυχίο του Δασολόγου με βαθμό "Λίαν καλώς" (8,2). Από το Μάιο του έτους 1973 έως το Νοέμβριο του έτους 1975 (σύνολο 30 μήνες) υπηρέτησα την στρατιωτική μου θητεία ως έφεδρος Αξιωματικός του Σώματος Εφοδιασμού-Μεταφορών. Aπό το Νοέμβριο του έτους 1975 και ως το Μάρτιο του 1977 εργάσθηκα στη Δασική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας και ειδικότερα στο πρόγραμμα της "Ταξινόμησης και Χαρτογράφησης Δασικών Γαιών". Εκεί παρακολούθησα με επιτυχία εντατικά σεμινάρια σε θέματα Φωτογραμμετρίας, Φωτοερμηνείας, Εδαφολογίας, Ταξινόμησης και Χαρτογράφησης Εδαφών και Γαιών καθώς και Στατιστικής και Μηχανογράφησης, διάρκειας 6 μηνών περίπου. Πήρα τέλος ενεργό μέρος στο πρόγραμμα Χαρτογράφησης Δασικών Γαιών και Δασικών Τόπων. Το Μάρτιο του έτους 1977, διορίσθηκα μετά από επιλογή, βοηθός στη νεοσύστατη τότε 'Έδρα της Δασικής Εδαφολογίας. Το Νοέμβριο του έτους 1983, υπέβαλα στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Διδακτορική διατριβή με θέμα"δυναμική των Θρεπτικών Στοιχείων και Παραγωγή Οργανικής Ουσίας σε Οικοσύστημα Δρυός (Q.conferta Kit.). Μετά από την σχετική δοκιμασία και διαδικασία αναγορεύτηκα διδάκτορας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος με βαθμό "Άριστα". Για μεταδιδακτορική έρευνα μετέβην στην Αγγλία για διάρκεια 8 μήνες Το Μάρτιο του 1995 εκλέχθηκα από το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος σε Επίκουρο Καθηγητή (ΦΕΚ 89/ ). Το Μάρτιο του 1999 εκλέχθηκα Αναπληρωτής Καθηγητής Το Φεβρουάριο του έτους 2008 εκλέχθηκα Καθηγητής. Κατά τη διάρκεια της Πανεπιστημιακής μου θητείας ασχολήθηκα με την οργάνωση και λειτουργία του Εργαστηρίου της Δασικής Εδαφολογίας, την εκπαίδευση των φοιτητών (διδασκαλία ή συνδιδασκαλία των μαθημάτων Γενική Εδαφολογία, Δασική Εδαφολογία, Γονιμότητα Δασικών Εδαφών, Ρύπανση Φυσικού Περιβάλλοντος) για πολλά χρόνια. Υπήρξα ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εδαφολογικής Εταιρείας.

2 2 Συμμετείχα στο πρόγραμμα για την αναμόρφωση-αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Δασοπονίας του ΤΕΙ Λάρισας. Συμμετείχα στη διαμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών μιας νέας κατεύθυνσης στη Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τον Δεκέμβριο του έτους 2002 ορίσθηκα ως τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τις προστατευόμενες περιοχές Συμμετείχα σε πολλά Επιστημονικά Συνέδρια με ανακοίνωση. Ήμουν επιστημονικός Υπεύθυνος στην ίδρυση ενός Εδαφολογικού εργαστηρίου στο Πύργο Ηλείας με χρηματοδότηση του IOCC. Ως προσκεκλημένος ομιλητής συμμετείχα σε ενημέρωση των λειτουργών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε πολλές περιοχές της χώρας.. Ως γραμματέας συμμετείχα στην οργανωτική επιτροπή του 3ου Πανελλήνιου Εδαφολογικού Συνέδριου. Επίσης ήμουν μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του 3rd International Meeting on Red Mediterranean Soil που πραγματοποιήθηκε στις Μαΐου 1995, καθώς και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του 7 ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εδαφολογικής Εταιρείας, καθώς και κριτής εργασιών που παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο αυτό. Ήμουν πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 8 ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εδαφολογικής Εταιρίας που πραγματοποιήθηκε το έτος Ήμουν μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Διεθνούς Συνάντησης Εργασίας με θέμα «New Frontiers in Reclamation: Facts and Procedures in Extractive Industry που έγινε στη Μύλο το Ημουν πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 10 ου Πανελληνίου Εδαφολογικού Συνεδρίου το έτος Είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εδαφολογικής Εταιρίας. Ήμουν τεχνικός σύμβουλος σε θέματα εγκατάστασης της βλάστησης στα πρανή της Εγνατίας οδού για 4 χρόνια. Γνωρίζω καλά Αγγλικά. Είμαι παντρεμένος και έχω τρία παιδιά. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Κατά τη διάρκεια της θητείας μου συμμετείχα στα παρακάτω Ερευνητικά Προγράμματα είτε ως επιστημονικώς υπεύθυνος είτε ως μέλος της ερευνητικής ομάδας. 1. Δυναμική των θρεπτικών στοιχείων παραγωγή και κατανομή παραγομένης οργανικής ουσίας σε δασικά οικοσυστήματα ελάτης και πεύκης. Χρηματοδότηση Υπουργείο Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας, ΓΓΕΤ.

3 3 2. Εξεύρεση υλικών για την αντικατάσταση της εισαγόμενης τύρφης που χρησιμοποιείται από τα δασικά φυτώρια. Χρηματοδότηση Υπουργείου Γεωργίας. 3. Οικολογική μελέτη και χρήση Φυσικών Πόρων περιοχής Δάσους Στροφυλλιάς Β.Δ.Πελοποννήσου. Χρηματοδότηση ΥΠΕΧΩΔΕ. 4. Εντοπισμός και μελέτη των υγροβιότοπων και άλλων σημαντικών για την ορνιθοπανίδας βιοτόπων της Κρήτης. Χρηματοδότηση ΥΠΕΧΩΔΕ. 5. Η επίδραση της αγροδασοπονίας στον κύκλο των κυριοτέρων θρεπτικών ουσιών και της χρήσεως του νερού και πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον ENVIRONMENTAL RESEARCH PROGRAMME Χρηματοδότηση ΕΕ. 6. Βιοχημικός κύκλος σε αγροδασικά οικοσυστήματα. Χρηματοδότηση ΕΟΚ. Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα έγινε σε συνεργασία με 5 άλλες χώρες της ΕΕ. 7. Οικολογικές επιπτώσεις και διαχείριση στους υγρότοπους Καλαμά, Αχέροντα και Καλοδικίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πάτρας. Χρηματοδότηση ΥΠΕΘΟ. 8. Αποκατάσταση διαταραγμένων Εδαφών από μεταλλευτική δραστηριότητα στα πλαίσια του Ερευνητικού Προγράμματος Δήμητρα. 9. Ως μέλος της ερευνητικής ομάδας συμμετείχα επίσης στο πρόγραμμα Cycling of Caesium137 and Strontium 90 in Natural Ecosystem. Επιστημονικώς υπεύθυνος ο καθηγητής του Πολυτεχνείου κ. Μ. Αντωνόπουλος Ντόμης. Χρηματοδότηση της Ε.Ε. 10. Συμμετείχα στο πρόγραμμα Κατανομή και ανακύκλωση του Ραδιοκαισίου σε δασικό οικοσύστημα με επιστημονικό Υπεύθυνο τον καθηγητή του Πολυτεχνείου κ. Μ. Αντωνόπουλο Ντόμη και με χρηματοδότηση ΓΕΕΤ/ΠΕΝΕΔ. 11. Συμμετείχα στο πρόγραμμα «Primary and secondary production, Land Use and End of Life in Forest Products». Xρηματοδότηση της Ε.Ε. 12. Συμμετείχα στο πρόγραμμα «Οικολογική ανάλυση, διαχείριση και σχεδιασμός οικοανάπτυξης του παρόχθιου οικοσυστήματος του Δέλτα του Νέστου.». Επιστημονικώς υπεύθυνος κ Σμύρης. Κωδικός έργου Ήμουν επιστημονικώς υπεύθυνος σε τρία ερευνητικά προγράμματα με χρηματοδότηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ που σκοπό είχαν την εγκατάσταση αυτοφυούς χλωρίδας στα διαταραγμένα εδάφη που προκύπτουν από την διάνοιξη της οδού. 14. Συμμετείχα στο ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Ατομικό Κέντρο «Δημόκριτος» και το Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ με θέμα «Τη μέτρηση και τη

4 4 διάχυση του ραδιενεργού ραδονίου στο έδαφος, καθώς και στην εκτίμηση των παραμέτρων που επηρεάζουν την συγκέντρωσή τους στο έδαφος. 15. Ήμουν επιστημονικώς υπεύθυνος στο ερευνητικό πρόγραμμα «Ο ρόλος των AMF μυκορριζών στη δομή των φυσικών ποωδών φυτοκοινοτήτων» στα πλαίσια του Προγράμματος ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΙΙ. 16. Συμμετείχα στο ερευνητικό πρόγραμμα «Ρόλος των μυκορριζών σε φυσικά και γεωργικά οικοσυστήματα» στα πλαίσια του Προγράμματος ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Ι. Επιστημονικώς υπεύθυνος Δ. Βερεσόγλου καθηγητής ΑΠΘ. 17. Συμμετείχα στο πρόγραμμα «Εκπόνηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων των Περιφερειών Θεσσαλίας και Ιονίων Νήσων». Επιστημονικώς υπεύθυνος Αραβανόπουλος Φ. Κωδικός έργου Ήμουν επιστημονικώς υπεύθυνος στο πρόγραμμα: Ίδρυση και λειτουργία του εδαφολογικού εργαστηρίου στον Νομό Ηλείας που έγινε με χρηματοδότηση της IOCC. 19.Ήμουν επιστημονικώς υπεύθυνος στο πρόγραμμα: προσαρμογή της διαχείρισης των δασών στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα. 20. Ήμουν επιστημονικώς υπεύθυνος στο πρόγραμμα: Αξιοποίηση των υπολειμμάτων της ηλεκτρολυτικής επεξεργασίας του MnO2. Χρηματαδότηση TOSOH Hellas SA. 21. Είμαι επιστημονικώς υπεύθυνος στο πρόγραμμα: Αποκατάσταση των διαταραγμένων εδαφών που προκύπτουν από την Μεταλλευτική δραστηριότητα. Χρηματοδότηση της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» 22. Είμαι επιστημονικώς υπεύθυνος στο πρόγραμμα: Αποκατάσταση του παλαιού τέλματος της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής. Χρηματοδότηση της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» 23. Είμαι επιστημονικώς υπεύθυνος στο πρόγραμμα: Οικολογική καταγραφή και παρακολούθηση της κατάστασης των οικοσυστημάτων στην περιοχή των Σκουριών Χαλκιδικής. Χρηματοδότηση της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ»

5 5 Κατάλογος Δημοσιεύσεων 1. Παπαμίχος Ν. και Αλιφραγκής Δ Επίδραση ευδιάλυτων και αργά διαλυομένων λιπασμάτων επί της αυξήσεως και θνησιμότητας της Pinus radiata. Επιστημονική Επετηρίδα της Γεωπονοδασολογικής Σχολής. Δασολογικό Τμήμα: Τόμος 21: Παπαμίχος Ν., Αλιφραγκής Δ. και Σεϊλόπουλος Δ Επίδραση φυσιογραφικών και εδαφικών παραγόντων πάνω στην αύξηση της υβριδογενούς ελάτης. Επιστημονική Επετηρίδα της Γεωπονικής και Δασολογικής Σχολής. Δασολογικό Τμήμα: Τόμος 22: Παπαμίχος Ν. και Αλιφραγκής Δ Ζημιές των αναδασώσεων Πολυγύρου Χαλκιδικής από την ξηρασία. Επιστημονική Επετηρίδα της Γεωπονικής και Δασολογικής Σχολής. Δασολογικό Τμήμα. Τόμος 23: Παπαμίχος Ν., Αλιφραγκής Δ., και Δ. Σεϊλόπουλος Επίδραση της μεθόδου λιπάνσεως στην αύξηση και θνησιμότητα νεαρών φυτειών Pinus maritima και Pinus radiata. Επιστημονική Επετηρίδα της Γεωπονοδασολογικής Σχολής. Δασολογικό Τμήμα. Τόμος 24: Αλιφραγκής Δ., Παπαμίχος Ν. και Σεϊλόπουλος Δ Επίδραση της μεθόδου λιπάνσεως στην αύξηση και θνησιμότητα νεαρών φυτειών Μαύρης Πεύκης. Επιστημονική Επετηρίδα της Γεωπονοδασολογικής Σχολής. Τμήμα Δασολογίας. Τόμος 24: Αλιφραγκής Δ Δυναμική των Θρεπτικών Στοιχείων και Παραγωγή Οργανικής Ουσίας σε Οικοσυστήματα Δρυός (Q.conferta Kit.). Διδακτορική διατριβή. Παράρτημα 2 του Τόμου ΚΣΤ της Επιστημονικής Επετηρίδας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. σελ Alifragis D., Papamichos N Litter production and accumulation of organic matter and nutrients under A 33-year-old coppice stand of Quercus conferta (Kit.). Balkan Scientific Conference on Explorer Preserving and Utilization of forest Resources.Sofia Μάτης Κ., Αλιφραγκής Δ Υπέργεια βιομάζα της δρυός (Q.conferta Kit.) στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής Επιστημονική Επετηρίδα. Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τόμος 26: Παπαμίχος Ν., Αλιφραγκής Δ., Σεϊλόπουλος Δ Επίδραση φυτείας μαύρης πεύκης σε εδάφη οξιάς και δρυός. Επιστημονική Επετηρίδα Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τόμος 26: Αλιφραγκής Δ., Παπαμίχος Ν. και Σεϊλόπουλος Δ Διερεύνηση της θρέψης κλώνων Μαύρης Πεύκης με τη μέθοδο της φυλλοδιαγνωστικής. Επιστημονική Επετηρίδα του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τόμος ΚΗ: Παπαμίχος Ν., Αλιφραγκής Δ και Σεϊλόπουλος Δ Παραγωγή φυταρίων κωνοφόρων σε χαρτογλαστρίδια (paper pots). Γεωτεχνικά (1):

6 6 12. Παπαμίχος Ν., Αλιφραγκής Δ. και Σεϊλόπουλος Δ Φυσιογραφική (οικολογική) ταξινόμηση και χαρτογράφηση των ποιοτήτων δασικού τόπου στο Πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου Τρικάλων. Επιστημονική Επετηρίδα Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τόμος ΚΗ: Παπαμίχος Ν., Σεϊλόπουλος Δ. και Αλιφραγκής Δ Επίδραση της ορυκτής λίπανσης στην αύξηση φυτείας λεύκης Ι-214. Δασική Έρευνα, 2: Αλιφραγκής Δ., Παπαμίχος Ν Ανακύκλωση και κατανομή του Κ στα φυσικά οικοσυστήματα πλατύφυλλου δρυός (Q.conferta Kit.).Πρακτικά Συμποσίου Κ. Αθήνα σελ Αλιφραγκής Δ., Παπαμίχος Ν. και.σεϊλόπουλος Δ Ορυκτή λίπανση νεαρών φυτειών δασικής πεύκης. Επιστημονική Επετηρίδα Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τόμος ΚΗ: Αλιφραγκής Δ., Παπαμίχος Ν. και Σεϊλόπουλος Δ Εποχιακές μεταβολές στη συγκέντρωση θρεπτικών στοιχείων στα φύλλα πλατυφύλλων ειδών. Επιστημονική Επετηρίδα Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τόμος ΚΗ: Αλιφραγκής Δ Θρεπτικά στοιχεία του Εδάφους στα Δασικά Οικοσυστήματα. Θεσσαλονίκη σελ Ομάδα Ερευνητών Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ και Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών. Οικολογική μελέτη και χρήση Φυσικών Πόρων Περιοχής Δάσους Στροφυλλιάς Β.Δ. Πελοποννήσου. Θεσσαλονίκη 1988, σελ Ομάδα Ερευνητών Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Εργαστήριο της Δασικής Εδαφολογίας του ΑΠΘ. Εντοπισμός και μελέτη των υγροβιοτόπων και άλλων σημαντικών για την Ορνιθοπανίδα βιοτόπων της Κρήτης. Πάτρα σελ Αλιφραγκής Δ. και Παπαμίχος Ν Διαχρονικές παρατηρήσεις της χημικής σύστασης της βροχής στο όρος Χολομώντα Χαλκιδικής. Πρακτικά Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου "Προστασία Περιβάλλοντος και Γεωργική Παραγωγή. Θεσ/νίκη Μαρτίος Αλιφραγκής Δ "Έκπλυση θρεπτικών στοιχείων από το δασικό τάπητα δύο φυσικών οικοσυστημάτων σε συνάρτηση με την οξύτητα, την ποσότητα και τη διάρκεια διαβροχής του" Πρακτικά 3ου Εδαφολογικού Συνεδρίου "Προστασία Εδαφών Ποιότητα Ζωής". Ελληνική Εδαφολογική Εταιρία. Θεσ/νίκη Απριλίου σελ Aλιφραγκής Δ.Α. και Παπαμίχος Ν Συντήρηση της γονιμότητας των δασικών εδαφών Πρακτικά 3ου Πανελλήνιου Εδαφολογικού Συνεδρίου "Προστασία Εδαφών-Ποιότητα Ζωής". Ελληνική Εδαφολογική Εταιρία Θεσ/νίκη Απριλίου σελ

7 7 23. Ρωμανάς Λ.Χ., Αλιφραγκής Δ. και Παπαμίχος Ν Αύξηση και επιβίωση διαφόρων τύπων φυταρίων κωνοφόρων σε διάφορα οικολογικά περιβάλλοντα" Δασική Έρευνα ΧΙ Alifragis D. and Papamichos Ν Nutrient dynamics and organic matter production in an oak forest ecosystem in North Greece. In "Responses of Forest Ecosystem to Environmental Changes". Teller A.P.Mathy and J.N.R.Jeffers (Eds). Proceedings of the First European Symposium on Terrestrial Ecosystems: Forest and Woodland. Italy May. Elsevier Applied Science. London. p Παπαμίχος Ν., Σεϊλόπουλος Δ. και Αλιφραγκής Δ Υποβάθμιση φυσικών πόρων από τις δασικές πυρκαγιές". Εργασία που παρουσιάσθηκε υπό μορφή Poster στον 1ο Διεθνές Συνέδριο Περιβάλλοντος "Μεσόγειος, Περιβάλλον-Αγροτική Ανάπτυξη-Ποιότητα Ζωής" ΓΕΩΤΕΕ. Αθήνα 26. Χατζόπουλος Αρ. και Δημ.Αλιφραγκής Εδαφικά κριτήρια καλλιέργειας λεύκης. Ανακοίνωση στη Διημερίδα της Κομοτηνής του ΓΕΩΤΕ." Η λευκοκαλλιέργεια στην Ελλάδα" Πρακτικά διημερίδας. σελ Παπαϊωάννου Α. και Αλιφραγκής Δ Μορφολογικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά δασικού τάπητα οικοσυστημάτων οξιάς στη Βόρεια Ελλάδα. Ανακοίνωση στο 5ο Πανελλήνιο Εδαφολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Εδαφολογικής Εταιρίας. Ξάνθη Μαίου Παπαϊωάννου Α., Αλιφραγκής Δ. και Παπαμίχος Ν Επίδραση της παραγωγικότητας του σταθμού στα χαρακτηριστικά του δασικού τάπητα οικοσυστημάτων οξιάς. Πρακτικά 6ου Πανελλήνιου Δασολογικού Συνεδρίου." Δασική Ανάπτυξη Ιδιοκτησιακό Χωροταξικό". Χανιά 6-8 Απριλίου Αλιφραγκής Δ Επίδραση της αραίωσης και της λίπανσης στο δασικό τάπητα παραθαλασσίας πεύκης (Pinus maritima) Επιστημονική Επετηρίδα Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τόμος ΛΕ(2) σελ Αλιφραγκής Δ. και Δ.Σεϊλόπουλος Χημική σύσταση της διαπερώσας βροχής σε ορισμένα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας. Επιστημονική Επετηρίδα Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τόμος ΛΕ(2) σελ Αλιφραγκής Δ Επίδραση της αραίωσης και της λίπανσης στη χημική σύσταση της διαπερώσας βροχής σε δασικό οικοσύστημα παραθαλασσίας πεύκης (Pinus maritima D.Don).Eπιστημονική Επετηρίδα Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος 32. Αλιφραγκής Δ. και Α.Τσιόντσης Επίδραση των υλοτομιών στην ισορροπία των δασικών οικοσυστημάτων. Πρακτικά Ε Εδαφολογικού Συνεδρίου της Ελληνικής Εδαφολογικής Εταιρίας. σελ Ξάνθη. 33. Τσιούρης Σ.Ε., Καλπουρτζή Κ.Λ. και Δ.Αλιφραγκής Επιδράσεις Καλλιεργητικών Τεχνικών στην Ποιότητα των νερών της επιφανειακής απορροής και φερτών υλικών (Υδρολογική Λεκάνη Λίμνης Κορώνειας). Ελληνικό Κέντρο

8 8 Βιοτόπων Υγροτόπων. Θεσσαλονίκη σελ Alifragis D., Tsiontsis A and P.Efthymiou Impacts of biomass harvesting in oak and pine stands on the nutrient balance of forest ecosystems.εnvironmental Consequences of Harvesting Operations. The situation in Europe, A.Report from the Concerted Action "Cost Effective Early Thinnings" R.Spinelli and P.Kofman (Eds.) Danish Forest and Landscape Research Institute pp Papanastasis B., Koukoura Z., D.Alifragis and J.Makedos Effects of thinning, fertilization and sheep grazing on the understory vegetation of Pinus pinaster plantations. Forest Ecology and Management 77: Αλιφραγκής Δ., Τσιόντσης Α Αποτελεσματική χρήση των θρεπτικών στοιχείων από τα δασικά οικοσυστήματα Γεωτεχνικά Επιστημονικά Θέματα. Τόμος 6(3) : Αλιφραγκής Δ., Α.Τσιόντσης Xρήση των θρεπτικών στοιχείων από δύο δασικά οικοσυστήματα της Βόρειας Ελλάδας Γεωτεχνικά Επιστημονικά Θέματα 6(4): Alifragis D, Tsiontsis A, Papamichos N and Seilopoulos D Maintenance of soil fertility in forest ecosystems. Εργασία που παρουσιάσθηκε υπό μορφή Poster στην 3η Διεθνή Συνάντηση για τα Ερυθρά Μεσογειακά Εδάφη, στην Χαλκιδική Μάιος Πρακτικά σελ Seilopoulos D., Papamichos D., Papaioannou A. and D.Alifragis How forest vegetation improves deteriorated soils of abandoned hilly fields in Mediterranean area. Εργασία που παρουσιάσθηκε υπό μορφή Poster στην 3η Διεθνή Συνάντηση για τα Ερυθρά Μεσογειακά Εδάφη, στη Χαλκιδική Μάιος 1995.Πρακτικά σελ Τσιόντσης Α. και Αλιφραγκής Δ Βελτίωση του τόπου μετά την εγκατάσταση του δάσους. 7 ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο. Αξιοποίηση Δασικών Πόρων. Καρδίτσα Πρακτικά σελ Ομάδα Ερευνητών Οικολογικές Επιπτώσεις και Διαχείριση στους Υγροτόπους Καλαμά - Αχέροντα, Καλοδικίου σελ Αλιφραγκής Δ Ρύπανση και έδαφος. Εισήγηση που παρουσιάσθηκε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού με θέματα Περιβαλλοντικά. Κορδελιό-Ελευθέρια. Θεσ/νίκη 43. Antonopoulos-Domis M., A. Clouvas, S. Xanthos and D.Alifragis Radiocesium contamination in a Submediterranean semi natural ecosystem following the Chernobyl accident.measurements and Models. Healf Physics. 72(2) : Alifragis D., A. Tsiontsis and N.Papamichos Nutrients use efficiency in two different forest ecosystems in North Greece Second Balkan Scientific Conference on "Investigation Preservation and Utilization of Forest Resources.Σόφια

9 9 Ιούνιος 3-5/6/ Αλιφραγκής Δ., Τσιόντσης Α. και ΠαπαϊωάννουΑ Μεταβλητότητα των ιδιοτήτων στα δασικά εδάφη κάτω από την επίδραση της δασικής βλάστησης Πρακτικά 6ου Πανελλήνιου Εδαφολογικού Συνεδρίου. Ναύπλιο. Σελ Τσιόντσης Α. και Αλιφραγκής Δ Η μεταβολή στη γονιμότητα του εδάφους μετά την αναδάσωση. Πρακτικά 6 ου Πανελλήνιου Εδαφολογικού Συνεδρίου. Ναύπλιο Μάιος Σελ Seilopoulos D., Alifragis D The influence of forest vegetation on deteriorated soils of abandoned hilly fields and burned forest areas in Greece. 2 nd International Congress of ESSC. Development and Implementation of Soil Concervation Strategies for Sustainable Land Use. Munchen Τσιόντσης Α., Δ.Αλιφραγκής και Ν.Παπαμίχος Κυκλοφορία των θρεπτικών στοιχείων σε οικοσύστημα μαύρης πεύκης. Πρακτικά 6 ου Πανελλήνιου Εδαφολογικού Συνεδρίου. Ναύπλιο Μάιος Σελ Αλιφραγκής Δ., Τάντος Β. και Παπαϊωάννου Α Εσωτερική μετατόπιση των θρεπτικών στοιχείων στην Ελάτη (Abies borisii regis Maft). Επιστημονική Επετηρίδα Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Τόμος ΛΘ(2): Αλιφραγκής Δ., και Καββαδίας Β Δασικά εδάφη και μέθοδοι εκχύλισης ιχνοστοιχείων. Πρακτικά 7 ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εδαφολογικής Εταιρίας. Αγρίνιο. σελ Αλιφραγκής Δ., Σεϊλόπουλος Δ., Τσιόντσης Α. Παπαϊωάννου Α. και Καββαδίας Β Κατανομή των θρεπτικών στοιχείων σε φυτείες Pinus radiata (D.Don) και Pinus maritima (Mill). Πρακτικά 7 ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εδαφολογικής Εταιρίας. Αγρίνιο σελ Τάντος Β., Αλιφραγκής Δ., Τσιόντσης Α. και Χουλιάρας Ν Ανακύκλωση των θρεπτικών στοιχείων σε οικοσυστήματα υβριδογενούς ελάτης (Abies borisii regis Matf) Πρακτικά 7 ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εδαφολογικής Εταιρίας. Αγρίνιο σελ Alifragis D., Grigoriou A., Passialis C. and Voulgaridis E Kenaf as a secondary crop in sandy soils under mediterranean climate conditions. Proceedings of the 3 rd International Conference on the Development of Forestry and Wood Science/Technology. Belgrade, Serbia. 54. Ομάδα Ερευνητών Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (Αλιφραγκής Δ., Παπαμίχος Ν., Παπαναστάσης Β. και Δ.Σεϊλόπουλος) και ερευνητών της Μ.Βρετανίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Ιρλανδίας Biogeochemical cycling in agroforestry system. Σελ. 90. University of Aberdeen, Aberdeen. 55. Αλιφραγκής Δ., Σμύρης Π. Μάρης Φ., Καββαδίας Β., Κωνσταντινίδου Ε. και Στάμου Ν.. Χρονοδιαδοχή της κατανομής των θρεπτικών στοιχείων σε συστάδες χαλεπίου πεύκης. Επιστημονική Επετηρίδα Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού

10 10 Περιβάλλοντος. Τόμος ΛΘ: (2) σελ Clouvas A., Xanthos S., Antonopoulos Domis M. and D.Alifragis Contribution of 137 Cs to the total absorbed gamma dose rate in air in a Greek forest ecosystem: Measurements and Monte carlo computations. Helth and Physics V. 75(6). 57. Παπαϊωάννου Α. και Αλιφραγκής Δ Εδαφικές συνθήκες ορισμένων δασικών οικοσυστημάτων Οξιάς στην Βόρεια Ελλάδα. Επιστημονική Επετηρίδα Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Τόμος ΛΘ(1): Αλιφραγκής Δ. και Παπαμίχος Ν Γονιμότητα Δασικών Εδαφών Δασικές Λιπάνσεις. Εκδόσεις Δεδούση. Θεσ/νίκη Σελ Αλιφραγκής Δ.και Παπαμίχος Ν Περιγραφή-Δειγματοληψία- Εργαστηριακές Αναλύσεις Δασικών Εδαφών και Φυτικών Ιστών (1993). Εκδόσεις Δεδούση. Θεσ/νίκη Σελ Alifragis D., Smiris P., Maris F., Kavvadias V., Konstantinidou E., and Stamou N Τhe effect of stand age on the accumulation of nutrients in the above ground components of an Aleppo pine ecosystem. Forest Ecology and Management. 141(2001) Kavvadias V., Alifragis D., Tsiontsis A., Brofas G. and Stamatelos G., Litter fall, litter accumulation and litter decomposition rates in four forest ecosystems in northern Greece. Forest Ecology and Management. 144( 2001) : Green J.J., Alifragis D., Baddeley J.A., Bagnaresi U., Bοhne H., Bulfin M., Edwards A.C., Hooker J.E. and Watson C.A Impact of understory vegetation on tree production in European agriforestry system. In Grasslands and Woody Plants in Europe. Proceeding of the International Occasional Symposium of the European Grassland Federation Thessaloniki. Greece. May σελ Brofas G., Michopoulos P. and Alifragis D Sewage sludge as an amendment for calcareous bauxite mine spoils reclamation. Journal of Environmental Quality (3): S.E.Tsiouris, Mamolos A, Kalburtji K.and Alifragis D The quality or runoff water collected from a wheat field margin in Greece Agriculture, Ecosystems and Environment 89: Α.Γ. Παπαϊωάννου, Μ.Σ. Βραχνάκης, Δ.Α. Αλιφραγκής, Β.Π. Παπαναστάσης, Ι. Ισπικούδης και Δ.Γ.Σεϊλόπουλος Επίδραση της βόσκησης σε ορισμένα εδάφη της ζώνης αειφύλλων πλατυφύλλων στη Βόρεια Ελλάδα. Γεωτεχνικά Επιστημονικά Θέματα. Τόμος 13.Τεύχος 1 σελ Ομάδα Επιστημόνων με συντονιστή τον Καθηγητή κ. Ν.Μισοπολινό Εθνική Στρατηγική για τους Εδαφικούς Πόρους. Πρακτικά Συνεδρίου Γεωργία και Περιβάλλον. Σελ

11 Νικ.Παπαμίχος, Δημ. Αλιφραγκής Λίπανση ορεινών εδαφών και περιβάλλον. Πρακτικά διημερίδας σελ Καββαδίας Β., Σεϊλόπουλος Δ., Αλιφραγκής Δ Χαρακτηριστικά του δασικού τάπητα των Pinus nigra, Pinus maritime Pinus και radiata ηλικίας 20 ετών. Γεωτεχνικά Επιστημονικά Θέματα 9: Δ.Αλιφραγκής, Παπαϊωάννου A. και.σμύρης Π Εδαφικές συνθήκες παρθένου δάσους "Κοτζά Ορμάν" του ποταμού Νέστου. Πρακτικά 8 ου Πανελλήνιου Εδαφολογικού Συνεδρίου. Καβάλα Μακέδος Ι. και Δ.Αλιφραγκής Η επίδραση της λίπανσης και της έντασης βόσκησης στη γονιμότητα ενός μεσογειακού ποολίβαδου. Πρακτικά 8 ου Πανελλήνιου Εδαφολογικού Συνεδρίου Στεφάνου Παναγιωτόπουλος Κ. και Αλιφραγκής Δ Η επίδραση των φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους στην ανάπτυξη δενδρυλλίων λεύκης (Populus sp. ). Πρακτικά 8 ου Πανελλήνιου Εδαφολογικού Συνεδρίου. Καβάλα. Σελ Clouvas A., Xanthos S, Antonopoulos-Domis M. and Alifragis D Radiocesium gamma dose rates in a Greek pine forest: measurements and Monte Carlo computations. Ανακοίνωση στο 7 ο Παγκόσμιο Συνέδριο Natural Radiation Environment (NRE VII) 73. Γάκης Σ. και Αλιφραγκής Δ Επίδραση δασολιβαδικών χειρισμών στις ιδιότητες ορεινών δασικών εδαφών. Γεωτεχνικά Επιστημονικά θέματα 12 ΙΙ : Αλιφραγκής Δ., Α. Παπαϊωάννου, Σ. Κωστάκης και Κ. Προδρόμου Επίδραση της βλάστησης στη διαμόρφωση των ιδιοτήτων του εδάφους. Πρακτικά 9 ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εδαφολογικής Εταιρίας, Αθήνα Γάκης Σ., Αλιφραγκής Δ.,Παπαϊωάννου Α., Κωστάκης Σ. και Μαντζανάς Κ Δασολιβαδικά οικοσυστήματα επιπτώσεις στην αύξηση των δένδρων και στις εδαφικές συνθήκες. Πρακτικά 9 ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εδαφολογικής Εταιρίας. Αθήνα, σελ Κωστάκης Σ., Αλιφραγκής Δ. και Παπαϊωάννου Α Κατανομή της βιομάζας και των θρεπτικών στοιχείων σε φυτείες λεύκης. Πρακτικά 9 ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εδαφολογικής Εταιρίας. Αθήνα, σελ Κωστάκης Σ., Αλιφραγκής Δ.και Παπαϊωάννου Α Ετήσια πρόσληψη και αποτελεσματική χρήση των θρεπτικών στοιχείων σε φυτείες λεύκης. Πρακτικά 9 ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εδαφολογικής Εταιρίας. Αθήνα, σελ Orfanoudakis M., Papaioannou A. and Alifragis D The effects of soil properties on the mycorrhizal symbiosis in Mediterranean heathland. Η εργασία

12 12 παρουσιάσθηκε στο 12 ο Διεθνές Συνέδριο Ecology 2003 Bourgas Bulgaria. 79. Ambatzis E., Alifragis D., Papaioannou A., Orfanoudakis M Effects of Shrubs (Calicotome villosa P. Link) on surface soil properties in degrading ecosystems of West Lesvos Island. Η εργασία παρουσιάσθηκε στο 12 ο Διεθνές Συνέδριο Ecology 2003 Bourgas Bulgaria και περιελήφθη στο Journal of International Research Publication. 80. Αλιφραγκής Δ., Παπαϊωάννου Α., Ορφανουδάκης Μ. και Γούλας Κ Είναι δυνατή η μεταβολή των χαρακτηριστικών του δασικού τάπητα μετά από την εγκατάσταση ξενικών δασοπονικών ειδών; Πρακτικά 10 ου Πανελλήνιου Εδαφολογικού Συνεδρίου της ΕΕΕ. Σελ Βόλος. 81. Αλιφραγκής Δ., Παπαϊωάννου Α., Ορφανουδάκης Μ. και Γούλας Κ Ιδιότητες του ανόργανου επιφανειακού εδάφους. Μεταβολές στις εδαφικές ιδιότητες από αναδάσωση γυμνών από δασική βλάστηση δασικών εδαφών. Πρακτικά 10 ου Πανελλήνιου Εδαφολογικού Συνεδρίου της ΕΕΕ. Σελ Βόλος. 82. Νοϊδου Μ. και Αλιφραγκής Α Εδαφικές συνθήκες του Erica manipuliflora (Salisb.). Πρακτικά 10 ου Πανελλήνιου Εδαφολογικού Συνεδρίου της ΕΕΕ. Σελ Βόλος. 83. Χατζηστάθης Θ. και Αλιφραγκής Δ Επίδραση της ασβέστωσης των εδαφών στη μείωση της τοξικότητας Cu, Mn σε φυτείες λεύκης, ακακίας, καρυδιάς και ευκαλύπτου. Πρακτικά 10 ου Πανελλήνιου Εδαφολογικού Συνεδρίου της ΕΕΕ.Σελ Βόλος. 84. Gakis S., Mantzanas K., Alifragis D., Papanastasis V., Papaioannou A. Seilopoulos D., and Platis P Effects of understory vegetation on tree establishment and growth in a silvopastoral system in northern Greece. Agroforestry 60(2): Αλιφραγκής Δ., Παπαϊωάννου Α., Ορφανουδάκης Μ., Αλιφραγκή Μ., Βερεσόγλου Σ. και Γούλας Κ Έδαφος και δασοπονικό είδος: Μεταβολές στις χημικές ιδιότητες του εδάφους μετά την εισαγωγή κωνοφόρων σε οικοσυστήματα πλατυφύλλων. Επιστημονική Επετηρίδα Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τιμητική έκδοση για τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Δ.Μουλαλή. 86. Ορφανουδάκης Μ., Αλιφραγκής Δ., Παπαϊωάννου Α., Παναγιωτίδης Σ Πρόδρομη έρευνα της μυκόρριζας σε φυτείες ξενικών κωνοφόρων ειδών επί οξίνων εδαφών. Πρακτικά 10 ου Πανελλήνιου Εδαφολογικού Συνεδρίου της ΕΕΕ.Σελ Βόλος. 87. Alifragis D., Papaioannou A., Orfanoudakis M : Changes of surface soil characteristics of an inceptisol under 40-year conifer plantation. Ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Eurosoil Freiburg. 88. Orfanoudakis M., Papaioannou A., Barbas V., Alifragis D «Preliminary studies in Alnus glutinosa root symbiosis in the field. Eurosoil Freiburg,

13 13 Germany, p Βαλιάτζα Ε. και Αλιφραγκής Δ. Λέκκας Θ. και Τρούμπης Αποκατάσταση και σταθεροποίηση διαταραγμένων εδαφών σε πρανή δημοσίων έργων με σπορές. Πρακτικά 5 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής. Ξάνθη. Σελ Karanika E.D., Alifragis D., Mamolos A.P., Veresoglou D.S Differentiation between responses of primary productivity and phosphorus exploitation to species richness. Plant Soil 297(1-2): Παπαϊωάννου Α., Ορφανουδάκης Μ., Ορφανουδάκη Α. και Αλιφραγκής Δ Εδαφικές ιδιότητες που δημιουργούν την εξωζωνική εμφάνιση του Buxus sempervirens σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Η εργασία αυτή παρουσιάσθηκε στο 13 ο Συνέδριο της Δασολογικής Εταιρείας, 7-10 Οκτωβρίου στη Καστοριά. 92. Αλιφραγκής Δ., Καγκιούζη Α., Ορφανουδάκης Μ., και Παπαϊωάννου Α Επίδραση του φυτικού είδους στην ποιότητα της οργανικής ουσίας του εδάφους. Η εργασία παρουσιάσθηκε στο 13 ο Συνέδριο της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας 7-10 Οκτωβρίου στην Καστοριά. 93. Clouvas A., Xanthos S., Takoudis G., Antonopoulos-Domis M., Alifragis D., Zhiyanski M., and Sokolovska M., F. Follow up study of radiocesium contamination in a greek forest ecosystem. Health Physics V. 93(4): Tsiripidis I., Karagiannakidou V., Alifragis D., Athanasiadis N Classification and gradient analysis of the beech forest vegetation of the southern Rodopi. (Northeast Greece). Folia Geobotanica 42: Tsiftsis S., Tsiripidis I., Karagιannakidou V., Alifragis D Niche analysis and conservation of the orchids of East Macedonia (NE Greece). Acta Oecolagica 33(1) Orfanoudakis Μ, D Alifragis, A Papaioannou (2008). Evaluation of two different mycorrhizal inocula at Mediterranean agricultural fields. In Feldmann F, Kapulnik Y, Baar J., (Eds.), Mycorrhiza Works, ISBN Deutsche Phytomedizinische Gesellschaft, Braunschweig, Germany. Pp : Orfanoudakis, Μ., D Alifragis, A Papaioannou (2008). Variations of the AMF inoculum, on grasses biomass production. In Feldmann F, Kapulnik Y, Baar J., (Eds.): Mycorrhiza Works, ISBN ; Deutsch Phytomedizinische Gesellschaft, Braunschweig, Germany. Pp: Karanika E.D., Voulgari O.K., Mamolos A.P., Alifragis D.A. and Veresoglou D.S Arbuscular mycorrhizal fungi in northern Greece and influence of Soil resources on their colonization. Pedobiologia 51: Karanika, E.D., A.P.Mamolos, D.A. Alifragis, K.L. Kalburtji, and D.S.Veresoglou, Arbuscular mycorrhizas contribution to nutrition, productivity, structure and diversity of plant community in mountainous herbaceous

14 14 grassland of northern Greece. Plant Ecology. Pp Αλιφραγκής Δ Έδαφος: Γένεση: Iδιότητες -Ταξινόμηση.Εκδόσεις. Αιβάζη. Θεσσαλονίκη. Σελ Αλιφραγκής Δ Εδαφοβελτιωτικά μέσα στην αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων: η περίπτωση της Πάρνηθας. Εργασία που παρουσιάσθηκε στην ημερίδα για την αποκατάσταση της Πάρνηθας Αλιφραγκής Δ. και Ντάφης Σ Το έδαφος και τα αέρια του θερμοκηπίου. Αμφίβιο. 103 Αλιφραγκής Δ Όξινα κατακρημνίσματα και δασικά οικοσυστήματα. Άρθρο στο περιοδικό Οικοτοπία Αλιφραγκής Δ Εθνική Πολιτική στη Διαχείριση των Εδαφικών Πόρων.Εργασία που παρουσιάσθηκε στο Συνέδριο για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Αμφισσα Antonopoulos, M., Domis, M., Xanthos, S., Clouvas, A. and Alifragis, D., Experimental and theoretical study of radon distribution in soil. Health Physics Society. 97: Hatzistathis T., Therios I. and D. Alifragis Differential, uptake, distribution within tissues and use efficiency of Manganese, Iron and Zink by Olive cultivars Kothreiki and Koroneiki Hortscience 44(7) Hatzistathis t., Therios I.,Dimasi K. and D. Alifragis Effects of sampling, time and soil type on Mn, Fe, Ca,Mg, K, and P concentration of olive (Olea europaea L.) CV Koroneiki. Science Horticulture 126(2) Αλιφραγκής Δ., Γαζέα Ε., Παυλίδου Ε., Παπαϊωάννου Α., Μπαρμπαγιάννης Ν., Αποστολίδης Σ., Μπαρμπαγιάννης Ν., Στρουθόπουλος 2010.Χρησιμοποίηση παραπροϊόντων της ηλεκτρολυτικής επεξεργασίας πυρολουσίτη για τη μείωση της βιοδιαθεσιμότητας του αρσενικού σε υλικά εμπλουτισμού μεταλλευμάτων. Πρακτικά 13 ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εδαφολογικής Εταιρίας. Λάρισα Χατζηστάθης Χ., Αλιφραγκής Δ., Θεριός Ι., Δημάση Κ Σύγκριση τριών διαλυμάτων εκχύλισης ιχνοστοιχείων σε τρείς τύπους εδαφών που καλλιεργούνται η Ελιά στο Νομό Θεσσαλονίκης. Πρακτικά 13 ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εδαφολογικής Εταιρίας. Λάρισα Αλιφραγκής Δ Κλιματική αλλαγή και δασικά οικοσυστήματα: μια διαχρονική σχέση αλληλεπίδρασης Αλιφραγκής Δ Κλιματική αλλαγή, Περιβάλλον και Άνθρωπος. Ομιλία που παρουσιάσθηκε στην Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Περτούλι Τρικάλων, Ιούνιος 2012.

15 Alifragkis D., Voulgaridou E., Daftsis E., Characlias I Reclamation of old tailing disposal area of Olympias, Halkidiki Mine 3 rd International Conference on Industrial and Hazardous Waste Management, Chania, Crete, Greece (12-14 Sept. 2012). 113.Gazea A., Daftsis E., Papafilippou N., Stratis J., Alifragkis D., Sustainable management of mine wastes-case study: the old Olympias mixed sulfides tailing. 3 rd International Conference on Industrial and Hazardous Waste Management, Chania, Crete, Greece (12-14 Sept. 2012). 114.Αλιφραγκής Δ., Βουλγαρίδου Ε., Παυλίδου Ε. Παπαϊωάννου Α. Ορφανουδάκης Μ Χρησιμοποίηση παραπροϊόντων της ηλεκτρολυτικής επεξεργασίας πυρολουσίτη στη αποκατάσταση ενός λατομείου ασβεστόλιθου. Εργασία που έγινε δεκτή για παρουσίαση στο 14 Συνέδριο της Ελληνικής Εδαφολογικής Εταιρίας Chatzistathis T., Therios I. and Alifragis d Manganese deficiency and toxicity in soils and mechanisms adopted by plants in order to face these nutritional disorders: A review. In Soil Nutrients: Miransari M.. (Ed.) Pp Αλιφραγκής Δ., Βουλγαρίδου Ε., Ορφανουδάκης Μ., Δαφτσής Ε., Παπαϊωάννου Α Βαβελίδης Μ., Χαρακλιας Ι., Αλιφραγκής Ε., Βουλγαροπούλου Μ., Γαλατσιάνου Α.20 Αποκατάσταση του παλαιού τέλματος της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής μετά από χημική σταθεροποίηση με υλικά πλούσια σε οξείδια του Fe και Mn. Πρακτικά του 14 Συνεδρίο της ΕΕΕ. Θεσσαλονίκη Αλιφραγκής Δ., Λουκάς Θ., Ορφανουδάκης Μ., Βρετάκης Γ., Βουλγαρίδου Ε., Βαβελίδης Μ., Χαρακλιάς Ι.,., Αλιφραγκής Ε., Βουλγαροπούλου Μ., Γαλατσιάνου Α.20 Αξιοποίηση των υπολειμμάτων της ηλεκτρολυτικής επεξεργασίας του πυρολουσίτη ως υλικό αποκατάστασης λατομικών χώρων ασβεστόλιθου. Πρακτικά του 14 Συνεδρίου τη ΕΕΕ. Θεσσαλονίκη Αλιφραγκής 1 Δ., Βουλγαρίδου 1 Ε., Ορφανουδάκης 2 Μ., Δαφτσής 3 Ε., Χαρακλιάς 4 Ι., Παπαϊωάννου 1 Α., Βαβελίδης 5., Μ., Αλιφραγκής 5 Ε., Βουλγαροπούλου 1 Μ. Γαλατσιανου Α Φυτοαποκατάσταση των αποθέσεων των υπολειμμάτων (cake) των μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής μετά από χημική σταθεροποίησή τους με τη χρήση υλικών πλούσιων σε οξείδια του Fe και Mn. Πρακτικά του 14 Συνεδρίου της ΕΕΕ. Θεσσαλονίκ Chatzistathis, T., Mattas, C., Alifragis D., Therios I Gneiss, Schist: Mineralogical composition, uses, hydrogeological consideration, properties of soils originated from Gneiss schist parent materials, and plant mineral nutrition on gneiss schist soils In Horizons in Earth Science Research Veress B AND Szigethy J. (Eds).Nova Science Publishers, Inc.. Volume 8: Chatzistathis,T., Orfanoudakis M., Alifragis, D., Therios J Colonization of Greek olive cultivars root system by arbuscular mycorrhiza fungus: root morphology, growth, and mineral nutrition of olive plants.scientia Agricola 70:2013

16 Alifragkis D., Vavelidis M., Orfanoudakis M., Galatsianou A., Voulgaridou Voulgaropoulou M., A Alifragki M Installation of natural vegetation on old tailing disposal area at Olympias Halkidiki mine, after chemical stabilization and phytoremediation.6 th International Conference on Sustainable Development in the Mineral Industry. Milos, Greece. 122 Zaimis 1 S., Vavelidis 1 M., Alifragkis 2 D., V. Melfos 1, Kantiranis 1 N., Daftsis 3 M Mineralogical composition of the Olympias tailings in NE Chalkidiki, N Greece. 6 th International Conference on Sustainable Development in the Mineral Industry. Milos, Greece Μισοπολινός, Ν., Ν. Συλλαίος, Κ. Προδρόμου, Δ. Αλιφραγκής, P. Jehopio, Ν. Μπαρμπαγιάννης, Γ. Βούζης και Γ. Μπίλλας Φυσιογραφική και Εδαφολογική Χαρτογράφηση της Νήσου Σαντορίνης. Τελική Έκθεση Επιχειρησιακού Προγράμματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΕΤ Ι) σελ Μισοπολινός, Ν., Ν. Συλλαίος, Κ. Προδρόμου, Κ. Παναγιωτόπουλος, Δ. Αλιφραγκής, P. Jehopio, Ν. Μπαρμπαγιάννης, Γ. Βούζης και Γ. Μπίλλας Φυσιογραφική και Εδαφολογική Χαρτογράφηση του κτήματος 'Ι. Μπουτάρης και Υιός'στο Γιαννακοχώρι Νάουσας. Τελική Έκθεση Επιχειρησιακού Προγράμματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΕΤ Ι) σελ Αλιφραγκής Η διαχείριση του εδάφους στις ορεινές περιοχές. Διημερίδα Adaptfor (Προσαρμογή της Διαχείρισης των Δασών στην Κλιματική Αλλαγή. Θεσσαλονίκη σελ Αλιφραγκής Δημ Υποβάθμιση και αποκατάσταση του Περιβάλλοντος σε μεταλλευτικές και λατομικές περιοχές. Διημερίδα «Αποκατάσταση Δασικού Οικοσυστήματος και Τοπίου μετά από φυσικές καταστροφές ή άλλες επεμβάσεις- Επίδειξη καλών πρακτικών. Αθήνα Οκτωβρίου (Υπό δημοσίευση) 127 Αλιφραγκής Δημ Μελέτη και υλοποίηση της φυτοαποκατάστασης του παλαιού τέλματος απόθεσης αποβλήτων στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Διημερίδα «Αποκατάσταση Δασικού Οικοσυστήματος και τοπίου μετά από φυσικές καταστροφές ή άλλες επεμβάσεις- Επίδειξη καλών πρακτικών. Αθήνα Οκτωβρίου (Υπό δημοσίευση) 128. Chatzistathis Th., Alifragis D., Therios I. & K. Dimassi Comparison of Three Micronutrient Soil Test Extractants in Three Greek Soil Types. Communications in Soil Science and Plant Analysis. (Υπό δημοσίευση) Mpokos J.P., Yiankoulaki D.M., Papazafeiriou Z.A., Sgardelis S., Alifragis D., Papanikolaou k Herbage production and species richness in sub-alpine grassland of different soil parent material in Northern Greece. Journal of Mountain Science. (Υπό δημοσίευση) Nataliia Suchkova; Ioannis Tsiripidis; Dimitrios Alifrangis; Jacques Ganoulis; Efthymios Darakas; Thomas Sawidis Assessment of phytoremediation potential of native plants during the reclamation of an area affected by sewage

17 sludge". Under publication in Ecological Engineering. 17

18 18

19 19

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ του ηµητρίου Αντ. Αλιφραγκή Καθηγητή ΑΠΘ ΣΠΟΥ ΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΡΑΣΗ Γεννήθηκα στην Νέα Ιωνία Βόλου το έτος 1949. Τελείωσα το Α Γυµνάσιο Αρρένων Λαρίσης (Πρακτικό Τµήµα).

Διαβάστε περισσότερα

Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης, Τµήµα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Δασικών Εδαφών

Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης, Τµήµα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Δασικών Εδαφών English Ελληνικά Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης, Τµήµα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Δασικών Εδαφών Επίκουρος Καθηγητής Ορφανουδάκης Μιχαήλ email: morfan@fmenr.duth.gr

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Εργασιών. «Αποκατάσταση Δασικού Οικοσυστήματος & Τοπίου μετά από Φυσικές Καταστροφές ή άλλες Επεμβάσεις Επίδειξη Καλών Πρακτικών»

Πρόγραμμα Εργασιών. «Αποκατάσταση Δασικού Οικοσυστήματος & Τοπίου μετά από Φυσικές Καταστροφές ή άλλες Επεμβάσεις Επίδειξη Καλών Πρακτικών» Πρόγραμμα Εργασιών «Αποκατάσταση Δασικού Οικοσυστήματος & Τοπίου μετά από Φυσικές Καταστροφές ή άλλες Επεμβάσεις Επίδειξη Καλών Πρακτικών» Αθήνα 14 Οκτωβρίου 2013, Ξενοδοχείο Divani Caravel 8:30-9:00 Εγγραφές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Ο Πρόεδρος του Φορέα. Λ. Καμπάνης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Ο Πρόεδρος του Φορέα. Λ. Καμπάνης ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανάπτυξης Κοινωφελών Έργων, φορέας υλοποίησης του έργου της αναδάσωσης καμένης δασικής έκτασης Αγ.Μαρίνας Ν. Μάκρης του Πεντελικού όρους, σας προσκαλεί να συμμετάσχετε

Διαβάστε περισσότερα

Οργανικός Άνθρακας στα Δασικά Εδάφη της Ελλάδας

Οργανικός Άνθρακας στα Δασικά Εδάφη της Ελλάδας Οργανικός Άνθρακας στα Δασικά Εδάφη της Ελλάδας Π. Μιχόπουλος Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) Ι Ε Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο Σ Η Μ Ε Ι Ω ΜΑ

Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο Σ Η Μ Ε Ι Ω ΜΑ Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο Σ Η Μ Ε Ι Ω ΜΑ Δρ ΒΥΡΩΝ Α. ΤΑΝΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΟΣ-ΕΔΑΦΟΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ Καρδίτσα 2008

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Απόστολος Κυριαζόπουλος. Σπουδές. Ερευνητικά Ενδιαφέροντα

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Απόστολος Κυριαζόπουλος. Σπουδές. Ερευνητικά Ενδιαφέροντα ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Απόστολος Κυριαζόπουλος Επίκουρος Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο «Διαχείριση και Βελτίωση Λιβαδιών Δασολιβαδικά Συστήματα» (ΦΕΚ Γ 479 08/06/2010) Σπουδές 2006 Ολοκλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Ονοματεπώνυμο: Παρούσα θέση: Δ/νση εργασίας: Ε mail:

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Ονοματεπώνυμο: Παρούσα θέση: Δ/νση εργασίας: Ε mail: ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Προσωπικές πληροφορίες Ονοματεπώνυμο: Παρούσα θέση: Δ/νση εργασίας: Ε mail: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΡΕΤΟΣ Διοικητικός Υπάλληλος - Εργαστηριακός Συνεργάτης, στο Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού

Διαβάστε περισσότερα

Μπορεί η διαχείριση των εδαφικών πόρων να συμβάλλει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου;

Μπορεί η διαχείριση των εδαφικών πόρων να συμβάλλει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου; Μπορεί η διαχείριση των εδαφικών πόρων να συμβάλλει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου; Δημ. Αλιφραγκής Καθηγητής Εργαστήριο Δασικής Εδαφολογίας ΑΠΘ Αύξηση του ρυθμού δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Προσωπικά στοιχεία: Τίτλοι σπουδών:

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Προσωπικά στοιχεία: Τίτλοι σπουδών: ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Προσωπικά στοιχεία: 1. Όνομα: Ευάγγελος 2. Επώνυμο: Ματζίρης 3. Ημερομηνία Γέννησης: 21/4/1965 4. Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαμος με πέντε παιδιά Τίτλοι σπουδών: 1. Βασικός τίτλος σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

* + Sirin Tiyanon*, +330 Forest ecology and management 33 JICA -,., ++

* + Sirin Tiyanon*, +330 Forest ecology and management 33 JICA -,., ++ * + Sirin Tiyanon*, + +* +330 Forest ecology and management 33 JICA -,., ++ Koichi Kamo and Sirin Tiyanon : Tropical Tree Monoculture as a Facilitator for Indigenous Tree Species Regeneration Case Study

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ιευθυντής: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΣΤΑΜΟΥ, Καθηγητής ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

(Lehrstuhl fuer Bodenkunde und Standortslehre) του Ludwig Maximilians Universitaet

(Lehrstuhl fuer Bodenkunde und Standortslehre) του Ludwig Maximilians Universitaet ΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΣΕΪΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ι. ΓΕΝΙΚΑ Γεννήθηκα το έτος 1949 στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσα το ηµοτικό Σχολείο. Αποφοίτησα από το Ε Γυµνάσιο Αρρένων Θεσ/νίκης (Τµήµα Πρακτικό) το έτος 1967.

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικές Δραστηριότητες του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης

Ερευνητικές Δραστηριότητες του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης Ερευνητικές Δραστηριότητες του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ιωάννης Ζ. Γήτας Τηλ: +30 2310 992699,

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Εδαφολογία. Γεωχημικός, Βιοχημικός, Υδρολογικός κύκλος

Δασική Εδαφολογία. Γεωχημικός, Βιοχημικός, Υδρολογικός κύκλος Δασική Εδαφολογία Γεωχημικός, Βιοχημικός, Υδρολογικός κύκλος Μέρος 1 ο ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Η μεταφορά του νερού από την ατμόσφαιρα στην επιφάνεια της γης, η κίνησή του σ αυτή και η επιστροφή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (http://www.auth.gr/for) Π.Γ. Αλιζώτη Επίκουρη Καθηγήτρια Page 1 Διακονεί την επιστήμη που έχει ως αντικείμενο την προστασία, ανάπτυξη και αειφορική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Γνωρίζω πολύ καλά την Ιταλική γλώσσα, καλά τη Γερμανική και την Αγγλική.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Γνωρίζω πολύ καλά την Ιταλική γλώσσα, καλά τη Γερμανική και την Αγγλική. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΘΕΣΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Β ΑΪΔΙΝΙΔΗΣ Δασολόγος-Τεχνολόγος Ξύλου Msc Μόνιμος Τακτικός Καθηγητής Εφαρμογών Υπεύθυνος Εργαστήριου Υλοχρηστικής- Δομής Ξύλου και Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Όνομα πατρός: Αναστάσιος Όνομα μητρός: Ελισάβετ Ημερομηνία γέννησης: 15 Ιουλίου 1969 Τόπος γέννησης: Θεσσαλονίκη

ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Όνομα πατρός: Αναστάσιος Όνομα μητρός: Ελισάβετ Ημερομηνία γέννησης: 15 Ιουλίου 1969 Τόπος γέννησης: Θεσσαλονίκη ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ονοματεπώνυμο: Όνομα πατρός: Αναστάσιος Όνομα μητρός: Ελισάβετ Ημερομηνία γέννησης: 15 Ιουλίου 1969 Τόπος γέννησης: Θεσσαλονίκη Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαμος Email: gthan@for.auth.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΙΚΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΔΑΦΟΥΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΙΚΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή εργασία ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΙΚΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΔΑΦΟΥΣ [Μαρία Μαρκουλλή] Λεμεσός 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση θρεπτικών στοιχείων λέγεται η κίνηση των θρεπτικών στοιχείων και ο ανεφοδιασμός δασικών οικοσυστημάτων με θρεπτικά συστατικά Οικοσύστημα

Ανακύκλωση θρεπτικών στοιχείων λέγεται η κίνηση των θρεπτικών στοιχείων και ο ανεφοδιασμός δασικών οικοσυστημάτων με θρεπτικά συστατικά Οικοσύστημα Δρ. Γεώργιος Ζαΐμης Ανακύκλωση θρεπτικών στοιχείων λέγεται η κίνηση των θρεπτικών στοιχείων και ο ανεφοδιασμός δασικών οικοσυστημάτων με θρεπτικά συστατικά Οικοσύστημα Απελευθέρωση ουσιών αποσύνθεση Απορρόφηση

Διαβάστε περισσότερα

2 nd AEGIS Technical Meeting and On-Site Visit in Mytilene, Greece

2 nd AEGIS Technical Meeting and On-Site Visit in Mytilene, Greece 2 nd AEGIS Technical Meeting and On-Site Visit in Mytilene, Greece Monday 4 Saturday 9 May 2015 Project title: Wildfire Prevention and Management Information System Page 1 of 5 Objectives 1. Demonstration

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. Ονοματεπώνυμο Διεύθυνση Τηλέφωνο Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο Υπηκοότητα Ημερομηνία Γέννησης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. Ονοματεπώνυμο Διεύθυνση Τηλέφωνο Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο Υπηκοότητα Ημερομηνία Γέννησης ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ονοματεπώνυμο Διεύθυνση Τηλέφωνο Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο Υπηκοότητα Ημερομηνία Γέννησης ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΟΡΑΗ 13, ΛΑΡΙΣΑ 2410 551415, κιν. 6942 846

Διαβάστε περισσότερα

Ρωξάνη Καραγιάννη Ερευνήτρια Γ Βαθμίδας

Ρωξάνη Καραγιάννη Ερευνήτρια Γ Βαθμίδας Ρωξάνη Καραγιάννη Ερευνήτρια Γ Βαθμίδας Ερευνητική Περιοχή: Οικονομικά της Υγείας Άλλα Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Μικροοικονομική, Εφαρμοσμένη Μικροοικονομική: Παραγωγικότητα, Αποτελεσματικότητα, Οικονομετρία

Διαβάστε περισσότερα

«Βελτίωση της γνώσης σχετικά με τον καθορισμό της ελάχιστα απαιτούμενης στάθμης/παροχής υδάτινων σωμάτων»

«Βελτίωση της γνώσης σχετικά με τον καθορισμό της ελάχιστα απαιτούμενης στάθμης/παροχής υδάτινων σωμάτων» «GR02 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ», ΧΜ ΕΟΧ 2009-2014 «Βελτίωση της γνώσης σχετικά με τον καθορισμό της ελάχιστα απαιτούμενης στάθμης/παροχής υδάτινων σωμάτων» Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχρονικές μεταβολές στην αύξηση του ανωρόφου και υπορόφου σε νεοφυτεία τραχείας πεύκης διαφορετικών φυτευτικών συνδέσμων

Διαχρονικές μεταβολές στην αύξηση του ανωρόφου και υπορόφου σε νεοφυτεία τραχείας πεύκης διαφορετικών φυτευτικών συνδέσμων Διαχρονικές μεταβολές στην αύξηση του ανωρόφου και υπορόφου σε νεοφυτεία τραχείας πεύκης διαφορετικών φυτευτικών συνδέσμων Διαχρονικές μεταβολές στην αύξηση του ανωρόφου και υπορόφου σε νεοφυτεία τραχείας

Διαβάστε περισσότερα

LIFE07 NAT/GR/ PINUS Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR ) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης.

LIFE07 NAT/GR/ PINUS Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR ) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης. LIFE07 NAT/GR/000286 PINUS Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR2520006) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης www.parnonaslife.gr Δρ. Πέτρος Κακούρος petros@ekby.gr Εταίροι και προϋπολογισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή εργασία ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΥΟΣΜΟΥ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΕΡΑΤΩ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ Λεμεσός 2014

Διαβάστε περισσότερα

Υπέργεια παραγωγή και χημική σύσταση της ποώδους βλάστησης σε ένα δασολιβαδικό σύστημα στη Βόρεια Ελλάδα

Υπέργεια παραγωγή και χημική σύσταση της ποώδους βλάστησης σε ένα δασολιβαδικό σύστημα στη Βόρεια Ελλάδα Υπέργεια παραγωγή και χημική σύσταση της ποώδους βλάστησης σε ένα δασολιβαδικό σύστημα στη Βόρεια Ελλάδα Υπέργεια παραγωγή και χημική σύσταση της ποώδους βλάστησης σε ένα δασολιβαδικό σύστημα στη Βόρεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 11/6/1966, ΑΤΑΛΑΝΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ. ΠΑΡΟΥΣΑ ΘΕΣΗ: Τακτικός Καθηγητής στο ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ

ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 11/6/1966, ΑΤΑΛΑΝΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ. ΠΑΡΟΥΣΑ ΘΕΣΗ: Τακτικός Καθηγητής στο ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ Δρ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ ΠΥΛΟΥ 22, Ν.ΚΗΦΙΣΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22310 60140 Kινητό τηλέφωνο: 6945-273390 email : g anetsos@teilam.gr 1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 11/6/1966, ΑΤΑΛΑΝΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΠΑΡΟΥΣΑ ΘΕΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Β.1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Β.1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Όνομα Σταυρούλα Επώνυμο Γαλανοπούλου Οικογ. κατάσταση Έγγαμη, με ένα παιδί e-mail gs@teilam.gr Τηλ. +30 22370 25063 Φαξ +30 22370 24035 B. ΣΠΟΥΔΕΣ Β.1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΙΔΑΚΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΙΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΙΔΑΚΗΣ Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Ελλάδα Διεύθυνση 1ο χλμ. Δράμας -

Διαβάστε περισσότερα

Costanza Dal Cin D Agata

Costanza Dal Cin D Agata Βιογραφικό Σημείωμα Costanza Dal Cin D Agata Μάρτιο 2015 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλ.: 28210 37074 γραφείο 6947 247660 κινητό e-mail: cdagata@isc.tuc.gr Ιστοσελίδα: www.unfiorealgiorno.com ΠΕΡΙΛΗΨΗ Γεννήθηκε το 1977

Διαβάστε περισσότερα

Παρακολούθηση (monitoring) των Δασικών Οικοσυστημάτων και διαχειριστικά μέτρα προσαρμογής

Παρακολούθηση (monitoring) των Δασικών Οικοσυστημάτων και διαχειριστικά μέτρα προσαρμογής Παρακολούθηση (monitoring) των Δασικών Οικοσυστημάτων και διαχειριστικά μέτρα προσαρμογής Έργο: LIFE+ Προσαρμογή της δασικής διαχείρισης στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα AdaptFor (Life08 ENV/GR/00054).

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΟΠΟΝΙΑΣ

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΟΠΟΝΙΑΣ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 Κυριακή 18 Μαρτίου 2012, ώρα 11:00 ενδροφύτευση - Τριάδι Θέρµης ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012, ώρα 18:00 ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π.Θ - Αίθουσα Τελετών Σχολή ασολογίας

Διαβάστε περισσότερα

,**+ Seiichi Ohta : Soils of Humid Tropical Forests in Southeast Asia Their Characteristics and Changes with Forest Degradation

,**+ Seiichi Ohta : Soils of Humid Tropical Forests in Southeast Asia Their Characteristics and Changes with Forest Degradation FAO +331 +33* +33/ +32* +-**, ha,**+ Seiichi Ohta : Soils of Humid Tropical Forests in Southeast AsiaTheir Characteristics and Changes with Forest Degradation 2 No. /-,**, U.S. Soil Taxonomy FAO 12,, 0.

Διαβάστε περισσότερα

«Βελτίωση της γνώσης σχετικά με τον καθορισμό της ελάχιστα απαιτούμενης στάθμης/παροχής υδάτινων σωμάτων»

«Βελτίωση της γνώσης σχετικά με τον καθορισμό της ελάχιστα απαιτούμενης στάθμης/παροχής υδάτινων σωμάτων» «GR02 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ», ΧΜ ΕΟΧ 2009-2014 «Βελτίωση της γνώσης σχετικά με τον καθορισμό της ελάχιστα απαιτούμενης στάθμης/παροχής υδάτινων σωμάτων» Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ

Διαβάστε περισσότερα

Σπανού Άννα Βιογραφικό Σημείωμα

Σπανού Άννα Βιογραφικό Σημείωμα Σπανού Άννα Βιογραφικό Σημείωμα Προσωπικές Πληροφορίες Όνομα Σπανού Άννα Εθνικότητα Ελληνική Ημερομηνία Γέννησης 18.04.1982 Διευθύνσεις Ζηργάνου 41Β τ.κ. 55134, Καλαμαριά-Θεσσαλονίκη Τηλέφωνα 6973616490

Διαβάστε περισσότερα

Μακροχρόνιες επιδράσεις της βόσκησης στην ποικιλότητα των υπαλπικών λιβαδιών

Μακροχρόνιες επιδράσεις της βόσκησης στην ποικιλότητα των υπαλπικών λιβαδιών Μακροχρόνιες επιδράσεις της βόσκησης στην ποικιλότητα των υπαλπικών λιβαδιών Ι. Θεοδωρίδης και Ζ. Κούκουρα Εργαστήριο Δασικών Βοσκοτόπων (236), Τομέας Λιβαδοπονίας και Άγριας Πανίδας- Ιχθυοπονίας Γλυκέων

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση των. Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. που λειτουργούν στον. Βοτανικό Κήπο. «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους»

Παρουσίαση των. Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. που λειτουργούν στον. Βοτανικό Κήπο. «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» Παρουσίαση των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν στον Βοτανικό Κήπο «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» Πρόγραμμα 1 ο Βλάβες και Αποκατάσταση Φυσικού περιβάλλοντος Στόχοι του προγράμματος:

Διαβάστε περισσότερα

AdaptFor Προσαρμογή της διαχείρισης των δασών στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

AdaptFor Προσαρμογή της διαχείρισης των δασών στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα LIFE+ Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση 2008 AdaptFor Προσαρμογή της διαχείρισης των δασών στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα Βασιλική Χρυσοπολίτου Δήμητρα Κεμιτζόγλου 13.12.2010, Αθήνα Δήμητρα Κεμιτζόγλου

Διαβάστε περισσότερα

,

, μ μ μ μ http://www.clab.edc.uoc.gr/aestit/.., μ, e-mail: clab@edc.uoc.gr μ (*) μ μ μ μ μ http://www.clab.edc.uoc.gr/aestit/ (*) μ μ μ μ μ ( μ 226381-CP-1-2005-1-GR-COMENIUS- C21).. μ μμ μ. μ μ μ μ. μ μ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΣΤΑΣ Λ. ΖΩΡΑΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΚΩΣΤΑΣ Λ. ΖΩΡΑΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΩΣΤΑΣ Λ. ΖΩΡΑΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ι. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Γεννήθηκα στην Αθήνα στις 21 Αυγούστου 1950. Γονείς μου είναι ο Λύσανδρος Κ. Ζώρας και η Λήδα Ζώρα το γένος Ο. Λαμπροπούλου. ΙΙ. ΣΠΟΥΔΕΣ Α. Μέση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΜΕΔΩΝ. Παρουσίαση του Δικτύου. Καθηγητής Π. Λατινόπουλος. Πρόεδρος Δικτύου ΥΔΡΟΜΕΔΩΝ

ΥΔΡΟΜΕΔΩΝ. Παρουσίαση του Δικτύου. Καθηγητής Π. Λατινόπουλος. Πρόεδρος Δικτύου ΥΔΡΟΜΕΔΩΝ ΥΔΡΟΜΕΔΩΝ Παρουσίαση του Δικτύου Καθηγητής Π. Λατινόπουλος Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος Δικτύου ΥΔΡΟΜΕΔΩΝ Τι είναι το Δίκτυο Το Δίκτυο ΥΔΡΟΜΕΔΩΝ είναι ένα μη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Πτυχίο του Τμ. Γεωλογίας της Σ.Θ.Ε. του Α.Π.Θ. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Γεωφυσική του Τμ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Πτυχίο του Τμ. Γεωλογίας της Σ.Θ.Ε. του Α.Π.Θ. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Γεωφυσική του Τμ. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ονοματεπώνυμο: Κκαλλάς Χαράλαμπος Όνομα πατρός: Ανδρέας Ημερομηνία γεννήσεως: 25/01/1983 Τόπος γεννήσεως: Λεμεσός, Κύπρος Στρατολογική Κατάσταση: Έχω εκπληρώσει τις

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Ξένες Γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Ξένες Γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Επώνυμο: Μπαρτζιάλης Όνομα: Δημήτριος Όνομα πατρός: Ιωάννης Ημερομηνία γέννησης: 14/1/1968 Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαμος Διεύθυνση εργασίας: Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τίτλος ΔΕ_2 (Εργαστήριο Διαχείρισης Λιβαδιών)

Α. Τίτλος ΔΕ_2 (Εργαστήριο Διαχείρισης Λιβαδιών) Α. Τίτλος ΔΕ_2 (Εργαστήριο Διαχείρισης Λιβαδιών) Παραγωγή λιβαδιών Rangeland production Μιχαήλ Βραχνάκης Καρδίτσα, Μάιος2014 Β. Σκοπός ΔΕ Για την αειφορική αξιοποίηση των απογραφόμενων πόρων είναι απαραίτητο

Διαβάστε περισσότερα

9. Mamolos, A. P., D. S. Veresoglou, and N. Barbayiannis Plant species aburdance and tissue concentrations of limiting nutrients in

9. Mamolos, A. P., D. S. Veresoglou, and N. Barbayiannis Plant species aburdance and tissue concentrations of limiting nutrients in ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Α. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Επώνυμο: Βερεσόγλου Όνομα: Δημήτριος Όνομα πατέρα: Σταύρος Έτος και τόπος γεννήσεως: 1949, Αγία Παρασκευή Θεσσαλονίκης. Πανεπιστημιακά διπλώματα. α. Πτυχίο Γεωπονίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα οικολογικής διαφοροποίησης των μυρμηγκιών (Υμενόπτερα: Formicidae) σε κερματισμένα ορεινά ενδιαιτήματα.

Πρότυπα οικολογικής διαφοροποίησης των μυρμηγκιών (Υμενόπτερα: Formicidae) σε κερματισμένα ορεινά ενδιαιτήματα. Πρότυπα οικολογικής διαφοροποίησης των μυρμηγκιών (Υμενόπτερα: Formicidae) σε κερματισμένα ορεινά ενδιαιτήματα. Γεωργιάδης Χρήστος Λεγάκις Αναστάσιος Τομέας Ζωολογίας Θαλάσσιας Βιολογίας Τμήμα Βιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Η έννοια του οικοσυστήματος 11

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Η έννοια του οικοσυστήματος 11 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 9 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Η έννοια του οικοσυστήματος 11 Κεφάλαιο Πρώτο: Το μοντέλο του οικοσυστήματος 1.1. Βασικές αρχές και ορισμοί της Οικολογίας των Οικοσυστημάτων 1.2. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ «ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ «ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ «ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ του Θ. Δ. Ζάγκα Αν. Καθηγητή Τομέας Δασικής Παραγωγής-Προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Curran et al.,**. Davies et al ,**, ,***,**/

Curran et al.,**. Davies et al ,**, ,***,**/ * + *, * - *. * / + Curran et al.,**. Davies et al. +332 +332,**,,***,**/, +333 ++ Daisuke Hattori, Tanaka Kenzo, Kazuo Okamura Irino, Ikuo Ninomiya, Katsutoshi Sakurai : Rehabilitation of the Tropical

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ Κεφάλαιο 1 ο ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ 1. Κυριότερες ιδιότητες της αργίλου 2. Ποια είναι τα ποιο κοινά ορυκτά της αργίλου. Ποιο θεωρείτε σημαντικότερο. 3. Κατατάξτε τα

Διαβάστε περισσότερα

Δάση & Πυρκαγιές: αναζητείται ελπίδα

Δάση & Πυρκαγιές: αναζητείται ελπίδα Δάση & Πυρκαγιές: αναζητείται ελπίδα Ανθρωπογενείς επιδράσεις Κλιματική αλλαγή Μεταβολές πυρικών καθεστώτων Κώστας Δ. Καλαμποκίδης Καθηγητής Παν. Αιγαίου Περίγραμμα 1.0 Δασικά Οικοσυστήματα: επαναπροσδιορισμός

Διαβάστε περισσότερα

LIFE ENVIRONMENT STRYMON

LIFE ENVIRONMENT STRYMON LIFE ENVIRONMENT STRYMON Ecosystem Based Water Resources Management to Minimize Environmental Impacts from Agriculture Using State of the Art Modeling Tools in Strymonas Basin LIFE03 ENV/GR/000217 Task

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ (RS) ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (G.I.S.) ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ (RS) ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (G.I.S.) ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΑΣΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ (RS) ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (G.I.S.) ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Επώνυμο : Κρεμμύδα Όνομα : Άννα Οικογεν. Κατάσταση : Έγγαμη με (2) παιδιά Εθνικότητα : Ελληνική Τηλ. / e-mail : 210-53.85.232, akremmyda@teiath.gr, annkre@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α

Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α Προσωπικές πληροφορίες Ονοματεπώνυμο: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΡΕΤΟΣ Παρούσα θέση εργασίας: Μέλος Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.), Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Το Έργο LIFE+ AdaptFor

Το Έργο LIFE+ AdaptFor Προσαρμογή της Διαχείρισης των Δασών στην Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα: Το Έργο LIFE+ AdaptFor Βασιλική Χρυσοπολίτου, ΕΚΒΥ 189 Νοεμβρίου 2014, ΕΚΒΥ, Θεσσαλονίκη Το Έργο LIFE+ AdaptFor πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε

Διαβάστε περισσότερα

LIFE PINUS Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα μέσω μιας δομημένης προσέγγισης

LIFE PINUS Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα μέσω μιας δομημένης προσέγγισης LIFE PINUS Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα μέσω μιας δομημένης προσέγγισης Εταίροι, διάρκεια και προϋπολογισμός Έναρξη έργου 1/1/2009 Oλοκλήρωση 30/6/2013 To έργο έχει προϋπολισμό 3,035,791.00

Διαβάστε περισσότερα

271 Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Ιωαννίνων (Αγρίνιο)

271 Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Ιωαννίνων (Αγρίνιο) 271 Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Ιωαννίνων (Αγρίνιο) Το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, θεσμοθετήθηκε το 1998 (Π.Δ. 96/98) και άρχισε να λειτουργεί στην πόλη του Αγρινίου

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο απογραφής δασολιβαδικών συστημάτων στην Ελλάδα

Σχέδιο απογραφής δασολιβαδικών συστημάτων στην Ελλάδα Σχέδιο απογραφής δασολιβαδικών συστημάτων στην Ελλάδα Κ. Μαντζανάς, Ε. Τσατσιάδης, Ι. Ισπικούδης και Β.Π. Παπαναστάσης Εργαστήριο Λιβαδικής Οικολογίας (286), Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπυρική Διαχείριση Δασών Ψυχρόβιων Κωνοφόρων

Μεταπυρική Διαχείριση Δασών Ψυχρόβιων Κωνοφόρων Μεταπυρική Διαχείριση Δασών Ψυχρόβιων Κωνοφόρων Μ. Αριανούτσου, Δρ. Καζάνης Δημήτρης Τομέας Οικολογίας - Ταξινομικής Τομέας Οικολογίας -Τμήμα Βιολογίας Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΠΒΑ-ΕΑΑ. Ασημακοπούλου Βασιλική Follow up June 2015

ΙΕΠΒΑ-ΕΑΑ. Ασημακοπούλου Βασιλική Follow up June 2015 ΙΕΠΒΑ-ΕΑΑ Ασημακοπούλου Βασιλική Follow up June 2015 Θεματικά αντικείμενα -Design and Implementation of scaled experiments and field measurements (Indoor and Outdoor areas) -Chemical Transport Modelling

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Λογοτύπου

Δημιουργία Λογοτύπου Ημερίδα ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΝΔΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ Τρίτη, 10 η Μαΐου 2011 ΥΔΡΟΚΡΙΤΗΣ Παναγιώτης Χρ. Γιαννόπουλος Εργαστήριο Τεχνολογίας του Περιβάλλοντος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Έγκριση

Διαβάστε περισσότερα

Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α

Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α Προσωπικές πληροφορίες Ονοματεπώνυμο: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΡΕΤΟΣ Γονείς: Νικόλαος, Μαρία Ημερομηνία γέννησης: 05/07/1969 Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαμος με ένα παιδί Παρούσα θέση:

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικά δάση και κλιματική αλλαγή Πέτρος Κακούρος, Δρ. Δασολόγος, ΕΚΒΥ

Ελληνικά δάση και κλιματική αλλαγή Πέτρος Κακούρος, Δρ. Δασολόγος, ΕΚΒΥ Ελληνικά δάση και κλιματική αλλαγή Πέτρος Κακούρος, Δρ. Δασολόγος, ΕΚΒΥ Η κλιματική αλλαγή (IPCC 2014 - AR5) Οι τελευταίες 3 δεκαετίες είναι οι θερμότερες από το 1850 και πιθανότατα οι θερμότερες των τελευταίων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Χριστίνα Α. Παππά Οικονοµολόγος Βοηθός έρευνας Υποψήφια διδάκτωρ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Χριστίνα Α. Παππά Οικονοµολόγος Βοηθός έρευνας Υποψήφια διδάκτωρ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Οικονοµολόγος Βοηθός έρευνας Υποψήφια διδάκτωρ Μάιος 2007 Περιεχόµενα ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 1. Προσωπικά στοιχεία...1 2. Ακαδηµαϊκές σπουδές...1 3. Ξένες γλώσσες...1 4. Χειρισµός Η/Υ...1

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Θεματική Στρατηγική Εδάφους και. Έργο LIFE ENV/GR/ Soil Sustainability (So.S.)

Ευρωπαϊκή Θεματική Στρατηγική Εδάφους και. Έργο LIFE ENV/GR/ Soil Sustainability (So.S.) Ευρωπαϊκή Θεματική Στρατηγική Εδάφους και Έργο LIFE ENV/GR/000278 Soil Sustainability (So.S.) Σωκράτης Φάμελλος, Χημικός Μηχανικός MSc., Διευθυντής Τοπικής Ανάπτυξης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. Ημερίδα Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Ταξινόμηση και διαχρονική παρακολούθηση των βοσκόμενων δασικών εκτάσεων στη λεκάνη απορροής του χειμάρρου Μπογδάνα Ν. Θεσσαλονίκης

Ταξινόμηση και διαχρονική παρακολούθηση των βοσκόμενων δασικών εκτάσεων στη λεκάνη απορροής του χειμάρρου Μπογδάνα Ν. Θεσσαλονίκης Ταξινόμηση και διαχρονική παρακολούθηση των βοσκόμενων δασικών εκτάσεων στη λεκάνη απορροής του χειμάρρου Μπογδάνα Ν. Θεσσαλονίκης Α. Αϊναλής 1, Ι. Μελιάδης 2, Π. Πλατής 3 και Κ. Τσιουβάρας 4 1 Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό Σημείωμα. Costanza Dal Cin D Agata

Βιογραφικό Σημείωμα. Costanza Dal Cin D Agata Βιογραφικό Σημείωμα Costanza Dal Cin D Agata Ιανουάριος 2012 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Γεννήθηκε στο 1977 στο Τορίνο, Ιταλία. Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός κοριτσιού τριών ετών. Σπούδασε Φυσικές Επιστήμες (Φυσιογνωσία)

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα της αναγέννησης και ορισμένων εδαφολογικών παραμέτρων στο δάσος των Θινών Βαρθολομιού μετά από την πυρκαγιά του 2007

Έρευνα της αναγέννησης και ορισμένων εδαφολογικών παραμέτρων στο δάσος των Θινών Βαρθολομιού μετά από την πυρκαγιά του 2007 Έρευνα της αναγέννησης και ορισμένων εδαφολογικών παραμέτρων στο δάσος των Θινών Βαρθολομιού μετά από την πυρκαγιά του 2007 Α. Γιαννακοπούλου, Ε. Περδικάρη και Α. Παντέρα ΤΕΙ Λαμίας, Τμήμα Δασοπονίας και

Διαβάστε περισσότερα

ΧΟΡΗΓΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ. CEST2011 12 th International Conference on Environmental Science and Technology. 8-10 September 2011, Rhodes island, Greece

ΧΟΡΗΓΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ. CEST2011 12 th International Conference on Environmental Science and Technology. 8-10 September 2011, Rhodes island, Greece CEST2011 12 th International Conference on Environmental Science and Technology 8-10 September 2011, Rhodes island, Greece Οργάνωση: ιεθνές ίκτυο Περιβαλλοντικής Επιστήµης και Τεχνολογίας (Global NEST)

Διαβάστε περισσότερα

LIFE07 NAT/GR/ PINUS Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR ) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης.

LIFE07 NAT/GR/ PINUS Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR ) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης. LIFE07 NAT/GR/000286 PINUS Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR2520006) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης www.parnonaslife.gr Δρ. Πέτρος Κακούρος petros@ekby.gr Η πυρκαγιά Η θέση της πυρκαγιάς

Διαβάστε περισσότερα

Διαχρονική μεταβολή της κάλυψης και ποικιλότητας της βλάστησης σε εγκαταλειμμένους αγρούς του Πανεπιστημιακού δάσους Ταξιάρχη Χαλκιδικής

Διαχρονική μεταβολή της κάλυψης και ποικιλότητας της βλάστησης σε εγκαταλειμμένους αγρούς του Πανεπιστημιακού δάσους Ταξιάρχη Χαλκιδικής Διαχρονική μεταβολή της κάλυψης και ποικιλότητας της βλάστησης σε εγκαταλειμμένους αγρούς του Πανεπιστημιακού δάσους Ταξιάρχη Χαλκιδικής Χ. Καρακώστα 1, Μ. Παπαδημητρίου 2, Κ. Μαντζανάς 2 και Β.Π. Παπαναστάσης

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση των συστημάτων εκτροφής μικρών μηρυκαστικών στην Επαρχία Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Διερεύνηση των συστημάτων εκτροφής μικρών μηρυκαστικών στην Επαρχία Λαγκαδά Θεσσαλονίκης Διερεύνηση των συστημάτων εκτροφής μικρών μηρυκαστικών στην Επαρχία Λαγκαδά Θεσσαλονίκης Διερεύνηση των συστημάτων εκτροφής μικρών μηρυκαστικών στην Επαρχία Λαγκαδά Θεσσαλονίκης Μ.Δ. Γιακουλάκη, Μ.Π. Ζαρόβαλη,

Διαβάστε περισσότερα

Διημερίδα: «Η εφαρμογή των Οικοσυστημικών Υπηρεσιών ως Εργαλείο Διαχείρισης του Περιβάλλοντος» 28/02/ /03/2018

Διημερίδα: «Η εφαρμογή των Οικοσυστημικών Υπηρεσιών ως Εργαλείο Διαχείρισης του Περιβάλλοντος» 28/02/ /03/2018 Διημερίδα: «Η εφαρμογή των Οικοσυστημικών Υπηρεσιών ως Εργαλείο Διαχείρισης του Περιβάλλοντος» 28/02/2018 01/03/2018 Αθήνα, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Την 28 η Φεβρουαρίου και την 1 η Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. ΓΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ημερομηνία γέννησης 20.6.1981

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. ΓΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ημερομηνία γέννησης 20.6.1981 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ημερομηνία γέννησης 20.6.1981 Διεύθυνση κατοικίας Εγνατίας 125, 54635 - Θεσσαλονίκη Τηλέφωνα επικοινωνίας 2310 535354, 6936127493 Φαξ 2310 530468 Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ 1 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Ονοματεπώνυμο : Σπανουδάκη Κατερίνα Όνομα Πατρός Μητρός : Εμμανουήλ Ειρήνη Έτος Γέννησης : 1977 Αριθμός Ταυτότητας : Ρ 834308 Τόπος Γέννησης : Ηράκλειο Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

Επιτυγχάνοντας την παροχή πολλαπλών οικοσυστημικών υπηρεσιών: η σπουδαιότητα των αγρο-οικοσυστημάτων

Επιτυγχάνοντας την παροχή πολλαπλών οικοσυστημικών υπηρεσιών: η σπουδαιότητα των αγρο-οικοσυστημάτων Επιτυγχάνοντας την παροχή πολλαπλών οικοσυστημικών υπηρεσιών: η σπουδαιότητα των αγρο-οικοσυστημάτων Achieving the delivery of multiple Ecosystem Services: the significance of Agro-ecosystems Δρ. Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

Δασικά εδάφη και υδρολογικός κύκλος

Δασικά εδάφη και υδρολογικός κύκλος Η μεταφορά του νερού από την ατμόσφαιρα στην επιφάνεια της γης, η κίνησή του πάνω σ αυτή και η επιστροφή του στην ατμόσφαιρα λέγεται υδρολογικός κύκλος. το νερό πέφτει στην επιφάνεια της γης με τα ατμοσφαιρικά

Διαβάστε περισσότερα

Λαγκαδάς, Αρ. Πρωτ.: 126

Λαγκαδάς, Αρ. Πρωτ.: 126 Λαγκαδάς, 26-02-2015 Αρ. Πρωτ.: 126 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΡΓΟΥ «WET_AID» ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής Π. Λατινόπουλος. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Πρόεδρος Δικτύου ΥΔΡΟΜΕΔΩΝ

Καθηγητής Π. Λατινόπουλος. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Πρόεδρος Δικτύου ΥΔΡΟΜΕΔΩΝ ΥΔΡΟΜΕΔΩΝ Παρουσίαση του Δικτύου Καθηγητής Π. Λατινόπουλος Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος Δικτύου ΥΔΡΟΜΕΔΩΝ Τι είναι το Δίκτυο Το Δίκτυο ΥΔΡΟΜΕΔΩΝ είναι ένα μη

Διαβάστε περισσότερα

Newsletter THE CONDENSE MANAGING SYSTEM: PRODUCTION OF NOVEL FERTILIZERS FROM MANURE AND OLIVE MILL WASTEWATER ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

Newsletter THE CONDENSE MANAGING SYSTEM: PRODUCTION OF NOVEL FERTILIZERS FROM MANURE AND OLIVE MILL WASTEWATER ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ 1 Newsletter 7 η Έκδοση THE CONDENSE MANAGING SYSTEM: PRODUCTION OF NOVEL FERTILIZERS FROM MANURE AND OLIVE MILL WASTEWATER ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

Πετρενίτη Βασιλική. Υποτροφίες Υποτροφία Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση, 1999

Πετρενίτη Βασιλική. Υποτροφίες Υποτροφία Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση, 1999 Πετρενίτη Βασιλική Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου Λόφος Πανεπιστημίου, 81100 Μυτιλήνη E-mail: vpet@env.aegean.gr Σπουδές Διδακτορικό 2007 «Η Περιβαλλοντική Ευαισθησία στην ερμηνεία της αφοσίωσης

Διαβάστε περισσότερα

Διονύσιος Ι. Παρίδης Ορθοπαιδικός Χειρουργός ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Διονύσιος Ι. Παρίδης Ορθοπαιδικός Χειρουργός ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 1 Διονύσιος Ι. Παρίδης Ορθοπαιδικός Χειρουργός ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 2 Προσωπικά Στοιχεία Όνομα : Διονύσιος Επίθετο : Παρίδης Όνομα πατρός : Ιωάννης Ημερομηνία γέννησης : Μάιος 3, 1971 Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ 26Α, 57019, ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ 26Α, 57019, ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ονοματεπώνυμο Διεύθυνση ΝΤΟΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Τηλέφωνο 6973208819 Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο elentonou @yahoo.gr Υπηκοότητα ΕΛΛΗΝΙΚΗ Ημερομηνία γέννησης 05-03-1985 Τόπος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΩΝΥΜΟ : ΤΣΟΒΟΛΟΣ ΟΝΟΜΑ : ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ : ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΝΟΜΑ ΜΗΤΡΟΣ : ΑΘΗΝΑ ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ : ΟΙΚ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Οικογένεια με δύο παιδιά

ΕΠΩΝΥΜΟ : ΤΣΟΒΟΛΟΣ ΟΝΟΜΑ : ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ : ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΝΟΜΑ ΜΗΤΡΟΣ : ΑΘΗΝΑ ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ : ΟΙΚ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Οικογένεια με δύο παιδιά ΕΠΩΝΥΜΟ : ΤΣΟΒΟΛΟΣ ΟΝΟΜΑ : ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ : ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΝΟΜΑ ΜΗΤΡΟΣ : ΑΘΗΝΑ ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ : 1968 ΟΙΚ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Οικογένεια με δύο παιδιά ΣΠΟΥΔΕΣ : 1) Πτυχιούχος τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

LIFE07 NAT/GR/ PINUS Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR ) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης.

LIFE07 NAT/GR/ PINUS Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR ) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης. LIFE07 NAT/GR/000286 PINUS Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR2520006) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης www.parnonaslife.gr Δρ. Πέτρος Κακούρος petros@ekby.gr Εταίροι και προϋπολογισμός

Διαβάστε περισσότερα

Accumulation of Soil Arsenic by Panax notoginseng and Its Associated Health Risk

Accumulation of Soil Arsenic by Panax notoginseng and Its Associated Health Risk 32 3 2011 3 ENVIRONMENTAL SCIENCE Vol 32 No 3 Mar 2011 1 1 1 2 1 100101 2 663000 Panax notoginseng Burk F H Chen 6 9 ~ 242 0 mg kg - 1 48% 2 mg kg - 1 24% 81% 14% 57% 44% 100 mg kg - 1 ADI > > > > FAO

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΟΝΟΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ E-MAIL ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ : Μπριασούλης : Χρήστος : 21, Χελµού. Χαλάνδρι : a. xribri@hotmail.gr b. chribri@aua.gr ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΟΙΚΙΑΣ : 2106657409 ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΦΙΛ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ Πρακτική Άσκηση ΤΕΙ Λάρισας

ΠΡΟΦΙΛ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ Πρακτική Άσκηση ΤΕΙ Λάρισας Τ0 ΠΡΟΦΙΛ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑ Πρακτική Άσκηση ΤΕΙ Λάρισας Τμήμα: 08. Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Α. Ιστορικό Ως πρόδρομος του Τμήματος μπορεί να αναφερθεί η Μέση Σχολή ή Δασοκομική Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

Μοριακής Δυναμικής της διάχυσης αλκανίων και ολιγομερών σε δυαδικά μίγματά τους με πολυαιθυλένιο. Σημειώνεται ότι η

Μοριακής Δυναμικής της διάχυσης αλκανίων και ολιγομερών σε δυαδικά μίγματά τους με πολυαιθυλένιο. Σημειώνεται ότι η ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της ΔΗΜΗΤΡΑΣ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΠΩΝΥΜΟ: ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΟΝΟΜΑ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 1974 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α ΕΛΕΝΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ

Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α ΕΛΕΝΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α ΕΛΕΝΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ 1 ΠΑΡΟΥΣΑ ΘΕΣΗ Πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΟ), Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή Διατριβή Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ CΗ 4 ΣΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα αξιολόγησης προτάσεων για σύναψη σύμβασης μίσθωσης

Αποτελέσματα αξιολόγησης προτάσεων για σύναψη σύμβασης μίσθωσης Ξάνθη, 15/03/2016 Α.Π. 6017 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΘΕΜΑ: έργου Αποτελέσματα αξιολόγησης προτάσεων για σύναψη σύμβασης μίσθωσης Λαμβάνοντας υπόψη το με αριθμ. πρωτ. 5153/02.03.2016 πρακτικό αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Εδαφολογία. Χημικές ιδιότητες του εδάφους

Δασική Εδαφολογία. Χημικές ιδιότητες του εδάφους Δασική Εδαφολογία Χημικές ιδιότητες του εδάφους Χημικές ιδιότητες εδάφους Εδαφικά κολλοειδή Ηλεκτρικά φορτία των ανόργανων κολλοειδών Εναλλακτική ικανότητα του εδάφους Βαθμός κορεσμού με βάσεις Ανταλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Αρχείων, Επεξεργασία Κειμένου, Υπολογιστικά Φύλλα, Βάσεις Δεδομένων, Παρουσιάσεις, Υπηρεσίες Δικτύου).

Αρχείων, Επεξεργασία Κειμένου, Υπολογιστικά Φύλλα, Βάσεις Δεδομένων, Παρουσιάσεις, Υπηρεσίες Δικτύου). Dr. Δήμητρα Μπουντή ΣΠΟΥΔΕΣ Ημερομηνία γέννησης: 26/02/1984 Τόπος κατοικίας: Αθήνα Τ: 210 26 14 090 / 697 88 61 800 Ε-mail: info@dimitraboundi.com Πτυχίο Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Δ4.3. Μια Δημοσίευση σε έγκυρο περιοδικό και δυο Ανακοινώσεις Δημοσιεύσεις στα Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων

Δ4.3. Μια Δημοσίευση σε έγκυρο περιοδικό και δυο Ανακοινώσεις Δημοσιεύσεις στα Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ-Υποέργο 07 Επιστροφή του Αρχιμήδη: Συμβολή στην Μελέτη της Υδραυλικής Μηχανικής και Υδροδυναμικής Συμπεριφοράς των Αρχιμήδειων Κοχλιωτών Υδροτροχών για Ανάκτηση του Υδροδυναμικού Φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης των περιοχών έρευνας από δασοκομική και οικοφυσιολογική άποψη

Αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης των περιοχών έρευνας από δασοκομική και οικοφυσιολογική άποψη LIFE + AdaptFor Αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης των περιοχών έρευνας από δασοκομική και οικοφυσιολογική άποψη Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα Δασικά οικοσυστήματα Καλλιόπη Ραδόγλου & Γαβριήλ Σπύρογλου

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό Σημείωμα. Costanza Dal Cin D Agata. Ιούνιος 2016

Βιογραφικό Σημείωμα. Costanza Dal Cin D Agata. Ιούνιος 2016 Βιογραφικό Σημείωμα Costanza Dal Cin D Agata Ιούνιος 2016 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλ.: 28210-37074 (γραφείο) 6947 247 660 (κινητό) e-mail: cdagata@isc.tuc.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Γεννήθηκα το 1977 στο Τορίνο, Ιταλία. Είμαι παντρεμένη

Διαβάστε περισσότερα