Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ"

Transcript

1 ΓΙΑΝΝΗΣ Γ. ΜΟΥΡΕΛΟΣ Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ (Σεπτέμβριος Ιούνιος 1917)* Θα μπορούσε κανείς να εξηγήσει το κίνημα της Θεσσαλονίκης, όπως και γενικότερα την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα κατά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, με διάφορους τρόπους. είτε σάν μια συνταγματική κρίση, είτε σαν μια κοινωνικο-πολιτική σύγκρουση με προέλευση προγενέστερη του 1914, είτε, τέλος, σαν μια ειδική ιστορική κατάσταση : τη * η μελέτη αυτή αποτελεί μέρος διδακτορικής διατριβής με τίτλο : La mission Jonnart et la déposition de Constantin 1er de Grèce. Etude sur les conditions de l'intervention hellénique dans la Grande Guerre. η διατριβή αυτή υποστηρίχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης τον Δεκέμβριο για το άρθρο που ακολουθεί, μελετήθηκε ιδιαίτερα το έξης αρχειακό υλικό : 1. MINISTÈRE FRANÇAIS DES AFFAIRES ÉTRANGÈRES (A.E.) SERIE GUERRE (Balkans - Grèce) Dossier général (àp. 255, , ). Gouvernement vénizéliste (àp ). Abdication du roi Constantin (άρ ). Conférences (àp ). 2. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ (Α.Υ.Ε.) Αρχείο Προσωρινής Κυβέρνησης της Θεσσαλονίκης. 3. ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ (Α.Μ.Μ.) Αρχείο Προσωρινής Κυβέρνησης της Θεσσαλονίκης ( ). Φάκελοι Αρχείο Έ. Βενιζέλου Αλληλογραφία ( ). Φάκελος ARCHIVES DÉPARTEMENTALES DU PAS-DE-CALAIS : PAPIERS JONNART (P.J.) Φάκελοι àp. 26J13 (1-7). Oι υποσημειώσεις παραπέμπουν στον αριθμό του φακέλου που περιλαμβάνει το έγγραφο για το οποίο γίνεται λόγος. Σχετικά με το αρχείο της προσωρινής κυβέρνησης της Θεσσαλονίκης συναντήσαμε το πρόβλημα της έλλιπούς αρίθμησης των φακέλων. Για τον λόγο αυτό στις παραπομπές μας αποφασίσαμε ν' αναφερόμαστε στον πλήρη τίτλο του φακέλου κατά την πρώτη εμφάνιση του και στις πρώτες λέξεις του τίτλου του στη συνέχεια (Π.χ. : Α.Υ.Ε. : Διπλωματικοί διαπραγματεύσεις προς επίτευξιν της αναγνωρίσεως της Προσωρινής Κυβερνήσεως υπό των Δυνάμεων κατά την πρώτη παραπομπή σε έγγραφο του φακέλου αύτού, και Α.Υ.Ε. : Διπλωματικοί διαπραγματεύσεις... για τις υπόλοιπες αναφορές).

2 η Προσωρινή Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης ( ) 151 μεθόδευση μιας σειράς διπλωματικών πιέσεων από τις Μεγάλες Δυνάμεις σε βάρος ενός ασθενέστερου Κράτους με σκοπό την υλοποίηση των στόχων τους στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Κάτω από το τελευταίο αυτό πρίσμα θα μελετήσουμε τις σχέσεις της προσωρινής κυβέρνησης της Θεσσαλονίκης με τους Συμμάχους διευκρινίζοντας από την αρχή ότι πρόκειται για ένα διπλωματικό παιχνίδι με άνισους όρους, άφού η ανάπτυξη πρωτοβουλιών, η λήψη και εφαρμογή αποφάσεων και γενικά ό έλεγχος των σχέσεων ανήκουν στη συμμαχική παράταξη. το βενιζελικό κίνημα περιορίζεται σ' ένα δευτερεύοντα ρόλο και η ύπαρξη του γίνεται κυρίως αισθητή τη στιγμή όπου τα συμφέροντα των Δυνάμεων κρίνουν απαραίτητη την παρέμβαση του. η μελέτη βασίσθηκε κατά κύριο λόγο σε αρχειακό υλικό. Η γαλλική πλευρά, είτε πρόκειται για το αρχείο του Υπουργείου των Εξωτερικών (συντομογραφία Α. Ε.), είτε για τα ιδιωτικά χαρτιά του υπάτου αρμοστή των Δυνάμεων στην Ελλάδα, Charles Célestin Jonnart (P.J.), επιτρέπει μια πληρέστερη προσέγγιση του θέματος, με σαφείς πληροφορίες για τις διεθνείς διαστάσεις του. 'Από ελληνικής πλευράς, το αρχείο της προσωρινής κυβέρνησης της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στο Υπουργείο των Εξωτερικών (Α.Υ.Ε.), καθώς και ορισμένο υλικό που ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη (Α.Μ.Μ.), προσφέρουν στοιχεία σχετικά με τα εσωτερικά προβλήματα του κινήματος και τη συνεχή προσπάθεια των βενιζελικών ιθυνόντων να θεμελιώσουν τη θέση τους μέσα στη γεμάτη αντιφάσεις πολιτική των Δυνάμεων. Για όλες τις ημερομηνίες ακολουθείται το γρηγοριανό ημερολόγιο, ώστε να αποφευχθούν άσκοπες συγχύσεις. Έτσι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ό συνηθισμένος όρος «Νοεμβριανά», για τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στην Αθήνα τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου 1916 σύμφωνα με το σημερινό σύστημα χρονολογίας. το θέμα, από την ίδια τη δομή του, δεν επιτρέπει να ξεφύγει κανείς από την εξιστόρηση διαδοχικών γεγονότων. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, πρότιμήσαμε τη χρονολογική σειρά παρά την κατάταξη των προβλημάτων σε θεματικές ενότητες. Προκειμένου να περιορισθεί ό κίνδυνος της μονοτονίας που περικλείει η εξιστόρηση αυτή, αποφασίσαμε την παράθεση χαρακτηριστικών κειμένων. Τέλος, για μια πιο εύκολη κατανόηση, χωρίσαμε το θέμα σε τρεις χρονολογικές ενότητες η κάθε μια από τις όποιες παρουσιάζει ιδιόμορφα στοιχεία. η πρώτη (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 1916) περιλαμβάνει την εκδήλωση του κινήματος, τους δισταγμούς των Δυνάμεων και τις προσπάθειες της βενιζελικής διπλωματίας για την επίσημη αναγνώριση του κινήματος.

3 152 Γιάννης Γ. Μουρέλος Λήγειμε την αποστολή διπλωματικών αντιπροσώπων της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας στη Θεσσαλονίκη. η δεύτερη φάση ('Ιανουάριος - 12 Ιουνίου 1917) αποτελεί τον κορμό της μελέτης. Πρόκειται για σχέσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων, θα μπορούσε να πει κανείς, που εξελίσσονται ουσιαστικά σε έλληνο-γαλλικό διάλογο, υστέρα από τη διάσπαση της συμμαχικής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα και την απροκάλυπτη πια υποστήριξη της γαλλικής κυβέρνησης προς το βενιζελικό κίνημα. η φάση αυτή λήγει με την εκθρόνιση του Κωνσταντίνου (12 Ιουνίου 1917). η τρίτη φάση (12-27 Ιουνίου 1917) χαρακτηρίζεται από τις διαπραγματεύσεις που καταλήγουν στη διάλυση της προσωρινής κυβέρνησης και στη μεταφορά της στην Αθήνα ως κυβέρνησης του ενωμένου πια ελληνικού Κράτους. Α. η Πρώτη φάση (Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 1916) Δεν πρόκειται να επεκταθούμε στις λεπτομέρειες της αρχικής φάσης του εθνικού διχασμού που χώρισε από το 1914 την Ελλάδα σε δυο παρατάξεις : τους βασιλικούς, υπέρμαχους της πολιτικής της ουδετερότητας απέναντι στον ευρωπαϊκό πόλεμο, με εμφανή συμπάθεια για τις Κεντρικές Αυτοκρατορίες (Γερμανία - Αύστρουγγαρία) και τους βενιζελικούς, υποστηρικτές της εισόδου της Ελλάδας στίς επιχειρήσεις στο πλευρό των Δυνάμεων της Entente (Γαλλία - Μεγ. Βρετανία - Ιταλία - Ρωσία). Από τη στιγμή της δεύτερης παραίτησης του Βενιζέλου από την πρωθυπουργία (5 'Οκτωβρίου 1915) μέχρι την εκδήλωση του κινήματος της Θεσσαλονίκης, η κατάσταση χαρακτηρίζεται από τις μεγαλύτερες αντιξοότητες. η Ελλάδα, χώρα ουδέτερη, φιλοξενεί στο εδαφός της στρατεύματα των Δυνάμεων της Entente, ενώ η επικοινωνία των Συμμάχων μαζί της γίνεται σε τόνο εκβιασμού με επίδοση τελεσιγράφων και κάτω από την απειλή του αποκλεισμού των ακτών. οι Κεντρικές Αυτοκρατορίες επεμβαίνουν κι αυτές με την κατάληψη του Ρούπελ (Μάιος 1916) και της Καβάλας (Σεπτέμβριος 1916), ένώ στον εσωτερικό τομέα το χάσμα μεταξύ βασιλικών και βενιζελικών γίνεται στο διάστημα αυτό αγεφύρωτο. Δεν είναι απόλυτα γνωστό μέχρι ποιο σημείο οι Σύμμαχοι επηρέασαν τον Βενιζέλο στην πραγματοποίηση του κινήματος του. Μέχρι τις αρχές του 1916, ό αρχηγός των Φιλελευθέρων είχε αποκλείσει την περίπτωση δικής του συμμετοχής σε εκδηλώσεις με άντιδυναστικό χαρακτήρα. Τον Φεβρουάριο μάλιστα υποστήριξε ότι δεν εϊχε ποτέ διανοηθεί αλλά ούτε και

4 η Προσωρινη Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης ( ) 153 επιθυμούσε αλλαγή δυναστείας η πολιτεύματος στην Ελλάδα 1. Γρήγορα όμως, αντλώντας θάρρος από τις πρώτες επιτυχίες των Συμμάχων στο μέτωπο του Verdun, εξαπέλυσε μια βίαιη εκστρατεία εναντίον της κυβέρνησης και των ανακτόρων. Έκμυστηρεύθηκε μάλιστα στις 29 Μαΐου στον Γάλλο πρεσβευτή Jean Guillemin την πρόθεση του να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη επικεφαλής μιας προσωρινής κυβέρνησης που θα έπεξέτεινε την εξουσία της στη Μακεδονία, στην Ήπειρο και στα νησιά του Αιγαίου. Σκοπός της θα ήταν ό σχηματισμός και η οργάνωση ενός στρατού που θα πολεμούσε στο πλευρό των Συμμάχων. Παρ' όλο που αναγνώρισε τον επαναστατικό χαρακτήρα ενός τέτοιου εγχειρήματος, ό Βενιζέλος αρνήθηκε οποιοδήποτε άντιδυναστικό χαρακτηρισμό. Ήθελε να αποφύγει με κάθε τρόπο την έκρηξη ενός εμφυλίου πολέμου, με Γερμανούς και Βούλγαρους ήδη στο ελληνικό έδαφος. Ακόμα λιγότερο επιθυμούσε μια εξέγερση στη νότια Ελλάδα, και κυρίως στην Αθήνα, όπου ό στρατός βρισκόταν κάτω από τον έλεγχο των βασιλικών. Δήλωσε τέλος ότι δεν σκόπευε να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου του χωρίς τη συγκατάθεση της Αγγλίας και της Γαλλίας. το τηλεγράφημα αυτό του Guillemin αποτελεί την πρώτη μνεία που γίνεται γύρω από ένα κίνημα εναντίον του καθεστώτος της Αθήνας 2. δεν γνωρίζουμε μέχρι ποιο σημείο η αλλαγή του Βενιζέλου είναι αποτέλεσμα της υποστήριξης των Συμμάχων. από τις αρχές του καλοκαιριού του 1916, πάντως, οΐ Δυνάμεις της Entente ενίσχυαν κάθε εκδήλωση που στρεφόταν εναντίον της βασιλικής παράταξης, αναπτύσσοντας παράλληλα έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα, κυρίως στον τομέα της προπαγάνδας. Στις 8 και 9 'Ιουνίου, κατά την διάρκεια μιας γάλλο - βρετανικής διάσκεψης κορυφής, ό Γάλλος πρωθυπουργός Aristide Briand και ό στρατηγός Joffre εμφανίσθηκαν ως υπέρμαχοι μιας συμμαχικής επίθεσης στο μακεδόνικο μέτωπο. Προηγουμένως, όμως, έπρεπε να ξεκαθαρισθεί η κατάσταση από τη μεριά της Ελλάδας για την ασφάλεια της επιχείρησης αυτής, κάτι που προύπέθετε κυβερνητικές μεταβολές στην Αθήνα 3. Στις 29 Αυγούστου, η εξέγερση της επιτροπής αυτοάμυνας της Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη θα αποτύγχανε χωρίς την παρέμβαση του στρατηγού Maurice Sarrail, διοικητή της συμμαχικής Στρατιάς της Ανατολής. η πρόχειρη προετοιμασία της εξέγερσης έκανε τον Βενιζέλο να διστάσει 1. S. Cosmin, Dossiers secrets de la Triple Entente. Grèce( ), Παρίσι 1970, σ. 173, A.E. 255 : Guillemin προς Briand, και της G. Β. Leon, Greece and the Great Powers( ), Θεσσαλονίκη 1974, σ A.E. 989 : Διάσκεψη Λονδίνου. Πρακτικά. η Στρατιά της Ανατολής είχε άνδρες από τους οποίους ήταν Γάλλοι, Σέρβοι, Βρετανοί, Ιταλοί, Ρώσοι.

5 154 Γιάννης Γ. Μουρέλος για τη μετάβαση του στη Θεσσαλονίκη 4, και μόνο η πτώση της Καβάλας στις 11 Σεπτεμβρίου 1916 τον έπεισε να πραγματοποιήσει το σχέδιο του. Στις 26 του ίδιου μήνα, με τη βοήθεια της γαλλικής πρεσβείας, εγκατέλειψε την Αθήνα 5. Στις 9 Οκτωβρίου σχημάτισε μια προσωρινή κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη. Στις 14 και 17, απεύθυνε στους προξένους της Entente αίτηση για διπλωματική αναγνώριση. η ανάμειξη των γαλλικών κύκλων της Αθήνας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση του Βενιζέλου. η στενή συνεργασία φαίνεται κι' από τον τόνο των τηλεγραφημάτων του Guillemin, ό όποιος επέμενε ότι στην ολη υπόθεση, δπως εϊχε διαμορφωθεί, η Γαλλία έπρεπε να θέσει τους συμμάχους της, και κυρίως την Ιταλία και τη Ρωσία, μπροστά στο τετελεσμένο γεγονός. Μια σταδιακή αναγνώριση της νέας κυβέρνησης θα ήταν η καλύτερη λύση. Πάνω άπ' όλα όμως, έπρεπε να εξασφαλισθεί μια στενή συνεργασία των βενιζελικων της Θεσσαλονίκης με τη γαλλική πρεσβεία της Αθήνας, ώστε να μη βρεθεί ό Βενιζέλος από την αρχή σε θέση ανεξαρτησίας απέναντι στους Συμμάχους και χαθεί ο έλεγχος του κινήματος 6. οι κυβερνήσεις του Λονδίνου και της Πετρούπολης αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την προσωρινή κυβέρνηση. οι διαβεβαιώσεις όμως του Βενιζέλου ότι το κίνημα του δεν είχε χαρακτήρα άντιδυναστικό τις έπεισαν να επιτρέψουν στους προξένους τους να έρθουν σε επαφή με τη νέα κυβέρνηση. η Ιταλία δεν δίστασε να κρύψει την προτίμηση της προς το καθεστώς της Αθήνας 7. Αντιδράσεις απόλυτα συνεπείς σε σχέση με την πολιτική που ακολουθούσαν οι χώρες αυτές. Για την Αγγλία, η δημιουργία αναταραχών στην Ελλάδα καθιστούσε περισσότερο πολύπλοκα τα προβλήματα σε μια περιοχή από την οποία έπιθυμούσε ν' αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις. η κυβέρνηση της A.M. είχε άλλωστε από την αρχή εκφράσει την αντίθεση της στην ολη συμμαχική επιχείρηση της 4. Α.Ε. 286: Graillet προς Briand, 151 της , 154 της ,165 της Ν. Γρηγοριάδης, η Εθνική Άμυνα της Θεσσαλονίκης τον 1916, Αθήνα 1960, σσ M. Sarrail, «La Grèce vénizéliste», στην Revue de Paris, άρ. 24, Δεκέμβριος 1919, σσ A.E. 286 : Guillemin προς Briand, της A.E. 286 : Guillemin προς Briand, 1898 της A.Y.E. : Διπλωματικαί διαπραγματεύσεις προς επίτευξιν της αναγνωρίσεως της Προσωρινής Κυβερνήσεως υπό των Δυνάμεων : Guillemin προς Βενιζέλο, χ.ά. της Guillemin προς Graillet, χ.ά. της Α.Ε. 286 : Ρ. Cambon προς Briand, 1381 της Briand προς Guillemin, 1069 της Barrère προς Briand 888 της Α.Ε. 287 : Bertie προς Briand, υπομνήματα της και Guillemin προς Briand, 1981 της Α.Υ.Ε. : Διπλωματικαί διαπραγματεύσεις... : Elliot προς Βενιζέλο, χ.ά. της Demidoff προς Βενιζέλο χ.η.

6 η Προσωρινή Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης ( ) 155 Μακεδονίας, και τον Δεκέμβριο του 1915 είχε δεχθεί με βαριά καρδιά, ύστερα από πιέσεις, τη σταθεροποίηση του μετώπου και την άμυνα του περιχαρακωμένου στρατοπέδου της Θεσσαλονίκης. η Ρωσία και η Ιταλία είχαν η κάθε μια τους λόγους της να μην επιθυμούν την επάνοδο του Βενιζέλου στην εξουσία, αποτέλεσμα της οποίας θα ήταν η ταυτόχρονη αναζωπύρωση της πολιτικής της «Μεγάλης Ιδέας», επικίνδυνου ανταγωνιστή του δικού τους έπεκτατισμού στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Στις 20 Οκτωβρίου του 1916, Βρετανοί και Γάλλοι, σε διάσκεψη κορυφής στην Boulogne-sur-mer, αποφάσισαν μόνο την de facto αναγνώριση της κυβέρνησης της Θεσσαλονίκης με πλήρη ηθική και υλική υποστήριξη (10 έκατομ. φράγκα για τη συντήρηση του στρατού και την οργάνωση των διαφόρων υπηρεσιών της). Αποφασίσθηκε επίσης η άρση του αποκλεισμού στις περιοχές της Ελλάδας που είχαν προσχωρήσει στο κίνημα. η πτώση της Καβάλας είχε θορυβήσει τους Συμμάχους, που συμφώνησαν ν' αναγκάσουν την κυβέρνηση της Αθήνας «να τηρήσει μια πιο αξιοπρεπή στάση» (φράση του Briand κατά τη διάσκεψη). Απέφυγαν πάντως να διακόψουν κάθε είδους επικοινωνία μαζί της, και άρχισαν να προσανατολίζονται προς την ιδέα μιας συμφιλίωσης ανάμεσα στον Βενιζέλο και το παλάτι. Κυριότερος ενσαρκωτής της κατά τη διάρκεια της διάσκεψης υπήρξε ό ίδιος ό Briand. Tò μόνο αυστηρό μέτρο που αποφασίσθηκε αφορούσε την αποστράτευση και τη μεταφορά του βασιλικού στρατού στην Πελοπόννησο για την ασφάλεια της Στρατιάς της Ανατολής 8. Περιμένοντας σκληρότερη στάση των Συμμάχων απέναντι του, ό Κωνσταντίνος δέχθηκε χωρίς αντιρρήσεις την απόφαση αυτή, ζητώντας μόνο τη διαβεβαίωση ότι οι δυνάμεις της Εθνικής Άμυνας δεν θα εισέβαλλαν στη Θεσσαλία μόλις την εκκένωνε ό στρατός του. Στις 23 Οκτωβρίου υπέγραψε με τον Γάλλο βουλευτή Paul Bénazet συμφωνία σχετική με τη μεταφορά και την παράδοση στους Συμμάχους όλου του πολεμικού ύλικού καθώς και του στόλου. Σαν ανταπόδοση, πέτυχε την αναγνώριση από την Entente της ακεραιότητας του βασιλείου και την υπόσχεση ότι η προσωρινή κυβέρνηση δεν επρόκειτο να αναγνωρισθεί επίσημα. Τέλος, του δόθηκε 8. Α.Ε. 286 : Guillemin προς Briand, 1882 της Α.Ε. 287 : Margerie προς Guillemin, 1092, προς Ρ. Cambon, 3544, προς Barrare, 1571 της Isvolsky προς Briand, υπομνήματα της και Α.Ε. 989 : Διάσκεψη της Boulogne-sur-mer. Πρακτικά. Briand προς Paléologue, 1660 και 1663, Guillemin, , Barrère, 1556, Ρ. Cambon, της C.J. Smith, The Russian struggle for power ( ). A study of russian foreign policy during the First World War, Néa Υόρκη 1956, σ. 435.

7 156 Γιάννης Γ. Μουρέλος διαβεβαίωση ότι το πολεμικό υλικό και ό στόλος που θα παραχωρούσε δεν θα έπεφταν στα χέρια των βενιζελικών 9. το διμέτωπο παιχνίδι των Δυνάμεων και η προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν μια ισορροπία ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις, προκάλεσαν απογοήτευση στη Θεσσαλονίκη. Ό Νικόλαος Πολίτης, υπουργός 'Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης έγραφε με πίκρα : «Πιστεύαμε ότι η επίσημη αναγνώριση της προσωρινής κυβέρνησης θα ήταν ζήτημα τυπικό, φυσική συνέπεια της γενικής επιδοκιμασίας που συνάντησε η κίνηση μας στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία (...) Σήμερα όμως βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στην κοινή γνώμη τόσο στην Ελλάδα δοο και στο εξωτερικό, ενώ η αναβολή της αναγνώρισης μας δυσκολεύει τη θέση μας». Ό Βενιζέλος, αποτεινόμενος στον Guillemin, εξέφρασε το φόβο ότι οι εχθροί του κινήματος θα παρουσίαζαν την άρνηση της αναγνώρισης σαν μια αποτυχία, κάτι που μπορούσε να στοιχίσει ακριβά 10. Μπροστά στον κίνδυνο που την απειλούσε, η κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να περάσει στη δράση. Στις 2 Νοεμβρίου, δυνάμεις της κατέλαβαν την Κατερίνη, ύστερα από μικρή σύγκρουση με τη φρουρά της πόλης. το επεισόδιο ήταν αρκετό για να ανατρέψει την εύθραυστη ισορροπία που θέλησαν να επιβάλουν οι Σύμμαχοι. Ό Βενιζέλος ισχυρίσθηκε ότι η επέμβαση έγινε εν γνώσει του στρατηγού Sarrail, έπειτα από έκκληση του πληθυσμού της περιοχής να προσχωρήσει στο κίνημα και δίχως καμιά πρόθεση να προκληθεί ρήξη με το βασιλικό στρατό. Κατάφερε πάντως το αναμενόμενο αποτέλεσμα, να κάνει δηλαδή αισθητή και υπολογίσιμη την ύπαρξη του κινήματος του. την ίδια μέρα ό Κωνσταντίνος δήλωσε ότι δεν ήταν διατεθειμένος να αποσύρει το στρατό του από τη Θεσσαλία, οσο θα διαρκούσε η απειλή των βενιζελικών στα βόρεια σύνορα της επαρχίας. Ο Bénazet ξέσπασε εναντίον του εγχειρήματος, λέγοντας ότι ό Βενιζέλος είχε την έγκριση των Δυνάμεων να σχηματίσει κυβέρνηση για να διώξει τους Βούλγαρους από την Ελλάδα και όχι για να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο. η πολιτική της συμφιλίωσης που επεδίωκε ô Briand δέχθηκε ένα σοβαρό πλήγμα. Πρώτοι 9. Α.Ε. 262 : Guillemin προς Briand, της , της , της Α.Ε. 263 : Κωνσταντίνος προς Briand, επιστολή της Briand προς Κωνσταντίνο, επιστολή της Α.Μ.Μ. 148 : Διαμαντίδης προς Βενιζέλο, χ.ά. της L. Dartige du Fournet, Souvenirs de guerre ( ), Παρίσι 1920, σσ A.E. 287 : Guillemin προς Briand, 1988 της , 227 της , χ.ά. της Bertie προς Briand, υπόμνημα της Α.Υ.Ε. : Διπλωματικοί διαπραγματεύσεις... : Βενιζέλος προς Guillemin, 56 της

8 η Προσωρινή Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης ( ) 157 οι Άγγλοι συνειδητοποίησαν ότι η πολιτική που ακολουθούσαν οι χώρες της Entente ήταν γεμάτη αντιφάσεις και ζήτησαν την επίσημη αναγνώριση της προσωρινής κυβέρνησης. Με βαριά καρδιά αναγκάσθηκε ό Briand να ευθυγραμμισθεί προς μια περισσότερο δυναμική στάση απέναντι στο καθεστώς της Αθήνας 11. Ύστερα από τις εξελίξεις αυτές και το νέο προσανατολισμό της βρετανικής πολιτικής, ό Βενιζέλος, πατώντας σε στερεότερο έδαφος, απέκλεισε κάθε δυνατότητα συμφιλίωσης του με τα ανάκτορα 12. Στις 6 Νοεμβρίου, ό Bénazet υπέγραψε, κάτω από δυσκολότερες συνθήκες, ένα δεύτερο σύμφωνο με τον Κωνσταντίνο. Ό βασιλικός στρατός θα εκκένωνε τελικά τη Θεσσαλία. η παραχώρηση όμως του πολεμικού ύλικού αναβλήθηκε για αργότερα. Στις 15 Νοεμβρίου αποφασίσθηκε η δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης στα βόρεια σύνορα της Θεσσαλίας. η ζώνη αυτή, βάθους 3 ως 10 χλμ., ακολουθούσε τη γραμμή Λιτόχωρου - Σερβίων - Γρεβενών μέχρι τα υψώματα του Λεσκοβίκι. η εκκένωση της ζώνης από τις δυνάμεις του βασιλικού στρατού και των τμημάτων της Εθνικής Άμυνας και η αντικατάσταση τους από συμμαχικό στρατό πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 του ίδιου μήνα. η Ελλάδα ήταν πια γεωγραφικά χωρισμένη στα δύο. η προσωρινή κυβέρνηση είχε κερδίσει την πρώτη της μάχη. Στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια νέας διάσκεψης κορυφής, ό Briand, σε μια ύστατη προσπάθεια, επιχείρησε να παρουσιάσει το δεύτερο σύμφωνο του Bénazet σαν απόδειξη επιτυχίας της πολιτικής της συμφιλίωσης : «η γαλλική κυβέρνηση είναι- πεπεισμένη ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν πρόκειται να ισορροπήσει όσο καιρό ό βασιλιάς δεν έχει πετύχει την ένωση των δύο παρατάξεων. Πρέπει όμως να αναρωτηθεί κάνεις αν η επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης τον κ. Βενιζέλου δεν αποτελεί εμπόδιο. Αντί να ενισχύσει τη συμφιλίωση ανάμεσα στον βασιλιά και στον κ. Βενιζέλο, η αναγνώριση τον τελευταίου θα είχε σαν συνέπεια την επικύρωση της διάσπασης τους». Στην προσπάθεια του αυτή ό Briand υποστηρίχθηκε από τους Ιταλούς, που ήθελαν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την αναγνώριση της προσωρινής κυβέρνησης, συνάντησε όμως την αποφασιστικότητα του Άγγλου πρωθυπουργού Asquith, που είχε πάψει να πιστεύει σε μια συμφιλίωση και για τόν Π. Α.Ε. 263 : Fleuriau προς Briand, 1479 της Briand προς Ρ. Cambon, 3.776, προς Guillemin, της Α.Ε. 287: Bertie προς Briand, υπόμνημα της Ρ. Cambon προς Briand της G. Suarez, Briand. Sa vie, son oeuvre, Παρίσι 1940, τόμ. Γ', σσ G.B. Leon, ε.ά., σσ Α.Ε. 288 : Guillemin προς Briand, της S. Cosmin, ε.α., σ. 299.

9 158 Γιάννης Γ. Μουρέλος όποιο η βοήθεια προς τον Βενιζέλο αποτελούσε πια καθήκον για τους Συμμάχους. Μπροστά στην επιμονή της βρετανικής αντιπροσωπείας, ό Γάλλος πρωθυπουργός αναγκάσθηκε να υποκύψει σε μια νέα πολιτική πίεσης κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου, η οποία προέβλεπε, σαν τελευταίο στάδιο, δυναμική επέμβαση στην Αθήνα 13. Κάτι που πραγματοποιήθηκε υστέρα από μια διαδοχή γεγονότων η εξιστόρηση των οποίων δεν άφορα άμεσα το θέμα μας, με την απόβαση, την 1η Δεκεμβρίου, συμμαχικών αγημάτων στην Αθήνα. Ακολούθησε σύγκρουση τους με το βασιλικό στρατό και βομβαρδισμός της πόλης από το στόλο των Δυνάμεων. Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου έγινε μια πρωτοφανής καταδίωξη των βενιζελικών από τις αρχές της πρωτεύουσας. Τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 1916 θα μπορούσε να πεί κανείς ότι αποτελούν ορόσημο, γιατί, με τις συνέπειες που εΐχαν στον ελληνικό και το διεθνή χώρο, προώθησαν το ελληνικό ζήτημα στην τελική του φάση. η προσωρινή κυβέρνηση, με επίσημη ανακοίνωση στις 3 Δεκεμβρίου, έκανε αισθητή την έντονη αντίδραση της. Τρεις μέρες αργότερα, ό Βενιζέλος ζήτησε και πάλι να αναγνωρισθεί η κυβέρνηση του ως μόνη νόμιμη αρχή της χώρας. Παράλληλα πρότεινε στον Sarrail τη συμμετοχή δύο μεραρχιών του στρατού της Άμυνας για πιθανή συμμαχική επέμβαση στη Θεσσαλία και ζήτησε να του παραχωρηθεί ολόκληρος ό ελαφρός ελληνικός στόλος, που προηγουμένως είχε κατασχεθεί από τις Δυνάμεις, για να καταλάβει τα νησιά ώστε να προσχωρήσουν στο κίνημα 14. Γενικότερα, η κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης ανέπτυξε μια έντονη διπλωματική δραστηριότητα γύρω από το θέμα της επίσημης αναγνώρισης. την επομένη των γεγονότων της Αθήνας, οι Έλληνες πρέσβεις στο Παρίσι και στο Λονδίνο Άθως Ρωμάνος και Ιωάννης Γεννάδιος παραιτήθηκαν και τέθηκαν στη διάθεση της προσωρινής κυβέρνησης. Φιλελεύθεροι βουλευτές της βουλής του Ιουνίου 1915 έφυγαν με ειδικές αποστολές στο εξωτερικό. Ό Αλέξανδρος Διομήδης πήγε στο Παρίσι και στο Λονδίνο, ό Απόστολος Αλεξανδρής στη Ρώμη. Τέλος, δυο αντιπροσωπείες με επικεφαλής τους Γεώργιο Καφαντάρη και Παναγιώτη Αραβαντινό διέσχισαν τον Ατλαντικό με σκοπό να συγκεντρώσουν στις Η.Π.Α. Έλληνες 13. Α.Ε. 263 : Briand προς Ρ. Cambon, , προς Paléoloque , προς Barrère, , προς Guillemin, της Α.Ε. 990 : Διάσκεψη Παρισιού ( ) Πρακτικά. D. Lloyd-George, War Memoirs, Λονδίνο 1933, τόμ. Β', σσ Α.Ε. 288 : Graillet προς Briand, της , 233 της Guillemin προς Briand, της Α.Υ.Ε. : Διπλωματικού διαπραγματεύσεις... : Βενιζέλος προς τους προξένους των χωρών της Entente, 583 της Πολίτης προς Guillemin, 595 της

10 η Προσωρινή Κυβέρνηοη της Θεσσαλονίκης ( ) 159 εθελοντές και να τους στείλουν στο μακεδόνικο μέτωπο. Οργανώθηκαν ομιλίες στη Νέα Υόρκη και στη Βοστώνη. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές παροικίες του Λονδίνου, του Λίβερπουλ, του Κάρντιφ, του Καίρου και της Αλεξάνδρειας έπαψαν να αναγνωρίζουν τον Κωνσταντίνο σαν βασιλιά 15. Αυτοί όμως που θορυβήθηκαν περισσότερο από τα γεγονότα της Α θήνας ήταν οι ϊδιοι οι Σύμμαχοι. Κανείς δεν είχε προβλέψει επεισόδια τέτοιου μεγέθους, τα όποια, σε συνάρτηση με την εκκένωση της Βλαχίας από τον ρουμανικό στρατό και την πτώση του Βουκουρεστίου στις αρχές Δεκεμβρίου, πρόσθεσαν διαστάσεις στο πρόβλημα της ασφάλειας της Στρατιάς της Ανατολής. Στις 3 Δεκεμβρίου, η γαλλική κυβέρνηση πρότεινε την εκθρόνιση του Κωνσταντίνου και την επίσημη αναγνώριση της προσωρινής κυβέρνησης. Το γενικό επιτελείο επιθυμούσε δυναμική επέμβαση στη νότια Ελλάδα. 'Εντυπωσιακή ομολογουμένως αλλαγή τόνου, που όμως άντικρούσθηκε από τους υπόλοιπους Συμμάχους. το Λονδίνο απάντησε στις 4 Δεκεμβρίου ότι η εκθρόνιση δεν μπορούσε να γίνει, τη στιγμή που οι Δυνάμεις δεν είχαν πλήρη έλεγχο της κατάστασης στην Αθήνα και ότι η επίσημη αναγνώριση του Βενιζέλου θα προκαλούσε τη σφαγή των οπαδών του στην πρωτεύουσα. η εφαρμογή του εμπορικού αποκλεισμού ήταν για τους Άγγλους η αποτελεσματικότερη για την ώρα μέθοδος. η ρωσική κυβέρνηση δήλωσε ότι η εκθρόνιση του Κωνσταντίνου δεν θα γινόταν ευνοϊκά δεκτή από τους συντηρητικούς κύκλους της αυτοκρατορίας. η πρόταση για αναγνώριση του Βενιζέλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης της Ρώμης 16. οι Γάλλοι συνέχισαν παρ' όλα αυτά τις πιέσεις, ενώ ό Briand μεταμορφώθηκε σε απόστολο της δυναμικής πολιτικής απέναντι στη βασιλική Ελλάδα. Έφθανε να πεισθούν οι Ρώσοι ότι δεν επρόκειτο να επέλθει αλλαγή της δυναστείας και οι Ιταλοί ότι οι Σύμαχοι δεν δούλευαν για τους βενιζελικούς. η νεοσύστατη κυβέρνηση του Lloyd George απέρριψε για δεύτερη φορά τίς προτάσεις των Γάλλων, υποστηρίζοντας ότι στο Παρίσι επικρατούσε πλήρης πανικός σχετικά με το θέμα της ασφάλειας της Στρατιάς της 15. Α.Ε. 264 : Σημειώσεις του J. Cambon, Ρ. Cambon προς Briand, 1606 της Α.Ε. 288 : Barrère προς Briand, 1038 της , 1071 της Guillemin προς Briand, της , 4 της Ρ. Cambon προς Briand 1303 της Defrance προς Briand, 522 της Βενιζέλος προς Briand, υπόμνημα της Jusserand προς Briand, 935 της Α.Υ.Ε. : Διπλωματικοί διαπραγματεύσεις. : Πολίτης προς Γεννάδιο, 726 της Α.Ε. 264: Barrère προς Briand, της , της , της Paléoloque προς Briand, της Α.Ε. 265 : Isvolsky προς Briand, υπόμνημα της

11 160 Γιάννης Γ. Μουρέλος Ανατολής. Δέχθηκε όμως την επίδοση τελεσιγράφου προς την κυβέρνηση της Αθήνας (14 Δεκεμβρίου) για τη μεταφορά του βασιλικού στρατού στην Πελοπόννησο. οι δροι έγιναν δεκτοί από τον πρωθυπουργό Σπυρίδωνα Λάμπρο. οι Ιταλοί, προκειμένου να διαλυθούν οι υποψίες τους, επεδίωξαν από τις κυβερνήσεις της Entente υπεύθυνη δήλωση ότι θα απέτρεπαν την επέκταση του βενιζελικού κινήματος στη νότια Ελλάδα. οι γαλλικοί διπλωματικοί κύκλοι δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκεια τους. η Ιταλία προσπαθούσε, κατά τη γνώμη τους, να πείσει τους Συμμάχους να υποστηρίξουν ακόμα και με τα δπλα το θρόνο του Κωνσταντίνου σε περίπτωση ξεσπάσματος βενιζελικού κινήματος στη νότια Ελλάδα 17. Ό διαλλακτικότερος τόνος της κυβέρνησης της Αθήνας και η απάντηση της σ' ένα νέο τελεσίγραφο των Δυνάμεων (31 Δεκεμβρίου) ότι δεν είχε πρόθεση να εμπλακεί σε πόλεμο μαζί τους, έπεισε τους Συμμάχους να προχωρήσουν στη διπλωματική αναγνώριση της προσωρινής κυβέρνησης. οι Ρωμάνος, Γεννάδιος και Δημήτριος Κακλαμάνος διορίσθηκαν αντίστοιχα αντιπρόσωποι στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στην Πετρούπολη. η Γαλλία και η Αγγλία έστειλαν στη Θεσσαλονίκη τους Robert de Billy και λόρδο Granville, συμβούλους πρεσβειών μέχρι τη στιγμή εκείνη. Μόνο ό Αλεξανδρής δεν κατάφερε να γίνει δεκτός από την κυβέρνηση της Ρώμης. τη στιγμή εκείνη η Ιταλία υποπτευόταν όσο ποτέ ότι οι σύμμαχοι της προσπαθούσαν μέσω της βενιζελικής Ελλάδας να προωθήσουν μακροπρόθεσμα τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή της Μικράς Ασίας 18. Β. η δεύτερη φάση (Ιανουάριος - Ιούνιος 1917) η διάσπαση των Συμμάχων απέναντι στο κίνημα της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώθηκε κατά τη διάσκεψη κορυφής που έγινε στη Ρώμη (6-7 Ιανουαρίου 1917). Κύριο θέμα ήταν η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στα 17. Α.Ε. 266 : Barrère προς Briand, της , της , της Paléoloque προς Briand, της Guillemin προς Briand, της , 41 και 44 της Α.Ε. 288 : Bertie προς Briand υπόμνημα της Briand προς Ρ. Cambon, 4.228, προς Guillemin, της Α.Ε. 289 : Briand προς Graillet, 2 της Graillet προς Briand, 1, της , 2 της , 18 της Α.Υ.Ε. : Διπλωματικοί διαπραγματεύσεις. : Πολίτης προς Guillemin, 800 της , προς Γεννάδιο, 744 της , προς Κορομηλά, 826 της Α,Υ.Ε. Αποστολή Αλεξανδρή εις Ρώμην : Αλεξανδρής προς Πολίτη, χ.ά. της

12 η Προσωρινή Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης ( ) 161 Βαλκάνια υστέρα από την πτώση της Ρουμανίας και τα γεγονότα της Αθήνας. οι Γάλλοι υποστήριξαν την ιδέα μιας συμμαχικής εισβολής στη Θεσσαλία δίχως τη συμμετοχή του βενιζελικού στρατού στην επιχείρηση αυτή. οι "Αγγλοι φοβήθηκαν νέες περιπλοκές. Οι Ιταλοί επεδίωξαν να δοθεί στον Κωνσταντίνο η βεβαίωση ότι τα εδάφη που επρόκειτο να εκκενώσει ό στρατός του δεν θα έπεφταν στα χέρια των βενιζελικών. ((Α εν εμπιστεύομαι τον Κωνσταντίνο περισσότερο από εσάς. Ίσως να τρέφω λιγότερη εμπιστοσύνη για την κυβέρνηση του κ. Βενιζέλου. Αυτό όμως που προτείνω είναι ν' αφαιρέσουμε από την ελληνική κυβέρνηση κάθε πρόσχημα ότι την αφοπλίζουμε με σκοπό την ενίσχυση της επανάστασης κι όχι μόνο για την εξασφάλιση των νώτων τον στρατού μας», δήλωσε ό Ιταλός υπουργός 'Εξωτερικών Sonnino. Βρετανοί και Γάλλοι απάντησαν ότι τους ήταν αδιανόητο να εμποδίσουν την εξάπλωση του βενιζελικού κινήματος, αν ό πληθυσμός της νότιας Ελλάδας την επιθυμούσε. το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να παρακαλέσουν τον Βενιζέλο να αποτρέψει τη δημιουργία ταραχών στίς περιοχές τις όποιες θα είχε προηγουμένως εγκαταλείψει δ βασιλικός στρατός. το ενδεχόμενο όμως συμμαχικής εισβολής στη Θεσσαλία βρήκε αντίθετη την Αγγλία. οι ουδέτερες χώρες ήταν ικανές να την παρομοιάσουν με τη γερμανική εισβολή στο Βέλγιο το Τελικά αποφασίσθηκε η επίδοση νέου τελεσιγράφου στην 'Αθήνα το όποιο θα αφορούσε τη δημιουργία συμμαχικού ελέγχου κατά τη μεταφορά του βασιλικού στρατού στην Πελοπόννησο. η δήλωση αυτή θα συνοδευόταν από τη διαβεβαίωση ότι δεν επρόκειτο να επιτραπεί στους βενιζελικούς η εκμετάλλευση της νέας κατάστασης. Αν μέσα σε 48 ώρες δεν δινόταν ικανοποιητική απάντηση, ό Sarrail θα ήταν ελεύθερος να επέμβει στη Θεσσαλία 19. Ένώ κατά τη διάσκεψη της Ρώμης επιβεβαιώθηκε η διάθεση των Γάλλων να εισβάλουν στη νότια Ελλάδα, ό φόβος των Άγγλων για δημιουργία νέων περιπλοκών και η επιμονή των Ιταλών να περιορισθεί η εξάπλωση του βενιζελισμού, περισσότερο ενδιαφέρον παρουσίασαν ορισμένες ενθαρρυντικές για το κίνημα της Θεσσαλονίκης δηλώσεις που δόθηκαν στα παρασκήνια από Βρετανούς και Γάλλους. Πρώτος ό Lloyd George έκμυστηρεύθηκε στον Αλεξανδρή ότι η στάση της Ιταλίας, που δεν άνηκε στίς Προστάτιδες Δυνάμεις της Ελλάδας, δεν είχε τόσο μεγάλη σημασία για το κίνημα. 'Αρκούσε το ενδιαφέρον και η υποστήριξη των Άγγλων και των Γάλλων. στη συνέχεια, ό Briand, μόλις επέστρεψε στο Παρίσι, δήλωσε 19. Α.Ε. 991 : Διάσκεψη Ρώμης ( ) Πρακτικά. D. Lloyd-George, ε.ά., τόμ. Γ', σσ

13 162 Γιάννης Γ. Μουρέλος στον Αλέξανδρο Διομήδη ότι η λύση του ελληνικού ζητήματος βρισκόταν στο τέλος του δρόμου που είχε χαράξει η επανάσταση της Θεσσαλονίκης. η ευθυγράμμιση των Ιταλών στις τελικές αποφάσεις της διάσκεψης οφειλόταν στις γαλλο-βρετανικές πιέσεις. οι κύκλοι του υπουργείου των 'Εξωτερικών, με επικεφαλής τον Sonnino, επηρεασμένοι από το πρόγραμμα των ιμπεριαλιστών, δεν έκρυβαν την αντιπάθεια τους προς το βενιζελικό κίνημα. Χαρακτηριστική ήταν η επιμονή τους να μη χορηγούν επίσημη ακρόαση στον Αλεξανδρή. η κυβέρνηση της Ρώμης ακολουθούσε την πολιτική των άλλων Συμμάχων, απλώς και μόνο γιατί δεν είχε τη δυνατότητα να τη μεταβάλει 20. Αρχές Φεβρουαρίου, ô Διομήδης επισκέφθηκε το Αονδίνο, πεπεισμένος ότι η πρωτοβουλία για την τελική λύση του ελληνικού ζητήματος άνηκε στην Αγγλία. οι κύκλοι του War Office, απορροφημένοι από την κατάσταση του δυτικού μετώπου, είχαν κάπως παραμελήσει τα Βαλκάνια. η στασιμότητα όμως του ρουμανικού μετώπου, η επικείμενη ρωσική επίθεση στη Βλαχία και ορισμένα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη Μεσοποταμία, εϊχαν κινήσει το ενδιαφέρον των Βρετανών για μια επέκταση της επιρροής τους στην ανατολική Μεσόγειο. Φοβούμενοι μια πιθανή κάθοδο των Ρώσων προς την Κωνσταντινούπολη η μια επέμβαση των 'Ιταλών στα μικρασιατικά παράλια, άρχισαν να οραματίζονται μια ισχυρή Ελλάδα, ικανή να διοχετεύσει τη δική τους επιρροή στην περιοχή αυτή. Ό προσανατολισμός των βενιζελικών ανταποκρινόταν απόλυτα στις αγγλικές βλέψεις. με τον τρόπο αυτό, οι ιδέες του κινήματος της Θεσσαλονίκης άρχισαν, με τη συμβολή του βρετανικού τύπου, να γίνονται γνωστές στην κοινή γνώμη 21. Ό πιο υπολογίσιμος αντίπαλος για τους βενιζελικούς παρέμενε η Ιταλία. Σοσιαλιστές και καθολικοί, επειδή επιθυμούσαν, ό καθένας για διαφορετικό λόγο, τη σύναψη ειρήνης με τις Κεντρικές Αυτοκρατορίες, αντιμετώπιζαν με συμπάθεια τη θέληση του Κωνσταντίνου να διατηρήσει την Ελλάδα ουδέτερη. Για τους Ιταλούς ιμπεριαλιστές που εϊχαν βλέψεις στη Μικρά 'Ασία, στην Ήπειρο, που επέμεναν στην αποστρατικοποίηση της Κέρκυρας και στη δημιουργία ναυτικής βάσης στα Δωδεκάνησα, η άνοδος του Βενιζέλου στην εξουσία και η είσοδος της Ελλάδας στον πόλεμο, έπρεπε να άποτραπούν με κάθε τρόπο. Υπήρξε μάλιστα διπλή επαφή μεταξύ 20. Α.Υ.Ε. : Αποστολή Αλεξανδρή... : Αλεξανδρής προς Πολίτη, χ.ά. της , , Α.Υ.Ε. : Αποστολή Αιομήδονς εις Παρισιού; και Λονδϊνον : Διομήδης προς Βενιζέλο, 1 της , 2 της Α.Μ.Μ Α.Υ.Ε. : Αποστολή Διομήδους... : Διομήδης προς Βενιζέλο, έκθεση της Γεννάδιος προς Πολίτη, 208 της Διομήδης προς Βενιζέλο, χ.ά. της

14 η Προσωρινή Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης ( ) 163 των κυβερνήσεων της Ρώμης και της Αθήνας. Πρώτα ό Sonnino συμβούλευσε τον Κωνσταντίνο να ικανοποιήσει το ταχύτερο τις απαιτήσεις των Δυνάμεων της Entente, ώστε ν' αποφευχθεί μια γαλλοβρετανική επέμβαση στη νότια Ελλάδα. την ίδια στιγμή, στη Θεσσαλονίκη, κυκλοφόρησαν φήμες ότι πραγματοποιήθηκε συμφωνία μεταξύ του Έλληνα μονάρχη και του πρεσβευτή της Ιταλίας στην Αθήνα με σημαντικές παραχωρήσεις στην Ήπειρο και στα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με τις ίδιες φήμες, σαν αντάλλαγμα η 'Ιταλία υποσχέθηκε την παραμονή της δυναστείας στον ελληνικό θρόνο. στη Ρώμη, ό Αλεξανδρής εξακολουθούσε να βρίσκεται απομονωμένος στο περιθώριο. την ίδια στιγμή, η Ιταλία ίδρυσε εμπορικό επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη, αυξάνοντας συγχρόνως τη συχνότητα των ναυτικών δρομολογίων. Ήρθε σε επικοινωνία με την εβραϊκή κοινότητα, που επιθυμούσε την αυτονομία της Μακεδονίας και που διατηρούσε από παλιά σχέσεις με το χρηματιστήριο του Μιλάνου. Έτσι δημιούργησε μια αξιόλογη πελατεία που θα βοηθούσε στην εξάπλωση της ιταλικής οινομικής επιρροής στην περιοχή. Ταυτόχρονα η πελατεία αυτή θα αποτελούσε κι ένα αντίβαρο στο φιλοβενιζελικό ρεύμα που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη 22. Μια αίσθηση ανησυχίας είχε κυριεύσει την προσωρινή κυβέρνηση, λόγω της γεμάτης αστάθεια πολιτικής των Δυνάμεων. από τις πρώτες του επαφές στο Παρίσι, ό Διομήδης είχε σχηματίσει την εντύπωση ότι οι Γάλλοι, επηρεασμένοι από την επιμονή των Ιταλών, ήταν έτοιμοι να προβούν σε ορισμένες παραχωρήσεις που θα ικανοποιούσαν τους συμμάχους τους. η άρνηση τους να παραδώσουν το στόλο στους βενιζελικούς που θα τους επέτρεπε να προχωρήσουν στην εξάπλωση του κινήματος ήταν χαρακτηριστική. Έτσι, μόνο η συμμετοχή του στρατού της Εθνικής Άμυνας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο μακεδόνικο μέτωπο ήταν πια ικανή να κατοχυρώσει την εξουσία της προσωρινής κυβέρνησης. Και στον τομέα αυτό όμως υπήρχαν εκκρεμότητες. η αργοπορία της παράδοσης του πολεμικού υλικού που είχαν υποσχεθεί οι Σύμμαχοι ανέβαλε την επιστράτευση η οποία είχε προγραμματισθεί για την Κρήτη και τά νησιά του Αιγαίου και που, σύμφωνα με εκτιμήσεις Γάλλων ειδικών, θα κινητοποιούσε συνολικά άνδρες. Ανάλογη καθυστέρηση υπήρχε και στο θέμα της οικονομικής ενίσχυσης : η γαλλική κυβέρνηση δεν έδειχνε πρόθυμη να χορηγήσει χωρίς την έγκριση των Άγγλων το ποσό που είχε συμφωνηθεί (11 εκατ. δρχ.). με δυο διαβήματα στις 5 και 17 Φεβρουαρίου, ό Ρωμάνος 22. Α.Ε. 268 : Billy προς Briand, 24 της Barrére προς Briand, 94 της Α.Ε. 269 : Barrère προς Briand, 145 της Α.Ε. 289 : Billy προς Briand έκθεση 10 της Α.Υ.Ε. : Αποστολή Αλεξανδρή... : Αλεξανδρής προς Πολίτη, 14 της

15 164 Γιάννης Γ. Μουρέλος ζήτησε από τους Συμμάχους να επιταχύνουν την εκπλήρωση των υποσχέσεων τους. Στο τέλος του μήνα, άφού είχε ήδη αναβληθεί η επιστράτευση, η βρετανική κυβέρνηση δέχθηκε να συμμετάσχει κατά το ήμισυ. 'Αρχές Μαρτίου, μόνο δρχ. είχαν δοθεί και η ευθύνη βάραινε τη γραφειοκρατία του αγγλικού υπουργείου των Οικονομικών. Ό Βενιζέλος δεν έκρυβε την ανυπομονησία του : «Λεν ζητώ από τις Δυνάμεις να εκθρονίσουν τον Κωνσταντίνο (...) Ζητώ μόνο να μού δώσουν τη δυνατότητα να συγκροτήσω ένα στρατό για να μπορέσουμε να πολεμήσουμε στο πλευρό τους τον κοινό εχθρό)). Τέλη Μαρτίου η κατάσταση χειροτέρευσε, καθώς η προσωρινή κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να πληρώσει το μισθό των στρατιωτών. Ό Sarrau δε μπόρεσε να χορηγήσει παρά δρχ. μπροστά σε ένα έλλειμμα 8 έκατομ. Έχοντας προγραμματίσει την επιστράτευση για τις 18 Απριλίου, ό Βενιζέλος απείλησε με διάλυση του στρατού του, αν μέχρι τότε δεν είχε ενισχυθεί με την απαραίτητη οικονομική βοήθεια 23. Για 'ένα μήνα, το ελληνικό ζήτημα δεν παρουσίασε ιδιαίτερη έξαρση. η ένταση αναζωπυρώθηκε τον Απρίλιο, χάρη σε τρία διεθνή γεγονότα : την παραίτηση του τσάρου Νικολάου του Β' της Ρωσίας, την είσοδο των Η.Π.Α. στον πόλεμο και την ανατροπή της κυβέρνησης Briand. η καθεστωτική μεταβολή στη Ρωσία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κύκλους της Θεσσαλονίκης. Ένα δημοκρατικό Κράτος θα ήταν λιγότερο ευαίσθητο στην ίδέα της αναγέννησης της ορθόδοξης Βυζαντινής αυτοκρατορίας και δεν θα έθετε εμπόδια στην πραγματοποίηση της «Μεγάλης Ιδέας». η είδηση αυτή προκάλεσε έντονη ανησυχία στους βασιλικούς που την αντιμετώπισαν σαν συμβολική αρχή σημαντικών εξελίξεων στην Ελλάδα. οι βενιζελικοί διπλωματικοί αντιπρόσωποι στο Λονδίνο και στο Παρίσι άφηναν να νοηθεί ότι η ελληνική κοινή γνώμη ήταν ευνοϊκά διατεθειμένη απέναντι στη ρωσική μεταβολή. Στην Πετρούπολη, ό νέος υπουργός 'Εξωτερικών Milioukoff διαβεβαίωσε τον Κακλαμάνο ότι η κυβέρνηση του σκόπευε να στείλει σύντομα αντιπρόσωπο στη Θεσσαλονίκη. 23. Α.Ε. 289 : Billy προς Briand, 35 της , 42 της Ρωμάνος προς Briand, υπομνήματα της και Ρωμάνος προς J. Cambon, υπόμνημα της Ρωμάνος προς Γεννάδιο, της Margerie προς Ρ. Cambon, 762 της , 933 της Βενιζέλος προς τον γενικό γραμματέα του Συνεδρίου των ελληνικών παροικιών, Α.Ε. 290 : Ρωμάνος προς Briand, υπόμνημα της Ρ. Cambon προς Briand, 384 της , 429 της Α.Ε. 291 : Ρωμάνος προς Ribot, υπόμνημα της

16 η Προσωρινή Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης ( ) 165 η πραγματικότητα απαιτούσε μεγαλύτερη μετριοπάθεια : ό Milioukoff ήταν από τα λίγα μέλη της νέας κυβέρνησης που διατηρούσε τις επεκτατικές βλέψεις του τσαρικού καθεστώτος. Αντιμετωπίσθηκε όμως δυναμικά από τον Kerensky, υπουργό Δικαιοσύνης, και τον Tereschenko, υπουργό Οίκονομικών, εχθρούς της ιμπεριαλιστικής πολιτικής. η κατάσταση βελτιώθηκε για την κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης τον Μάιο, όταν ο πρώτος έγινε πρωθυπουργός και ό δεύτερος υπουργός των Εξωτερικών 24. η είσοδος των Η.Π.Α. στον πόλεμο τον Απρίλιο αφαίρεσε από τον Κωνσταντίνο ένα σημαντικό υποστηρικτή, στον όποιο προσέφευγε κάθε φορά που θεωρούσε ότι η ουδετερότητα της Ελλάδας είχε παραβιασθεί από τους Συμμάχους. Οι βενιζελικοί άρχισαν να τρέφουν ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης, γιατί από τη στιγμή της άφιξης της αποστολής τους στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δημιουργηθεί εμπόδια στη στρατολόγηση εθελοντών για το μακεδόνικο μέτωπο. η αμερικανική κυβέρνηση, όσο τηρούσε στάση ουδετερότητας, είχε αντιταχθεί στην ενέργεια αυτή, σε σημείο που οι βενιζελικοί είχαν αντιμετωπίσει την πιθανότητα δημιουργίας κέντρων συγκέντρωσης στον Καναδά. Επί πλέον, η αμερικανική κοινή γνώμη, επηρεασμένη από τις εκκλήσεις του Κωνσταντίνου και τη γερμανική προπαγάνδα, είχε δείξει αδιαφορία για την ελληνική υπόθεση. με την είσοδο στον πόλεμο, η προσωρινή κυβέρνηση προσπάθησε, δίχως αποτέλεσμα, να πετύχει την αναγνώριση της από την αμερικανική κυβέρνηση. στη συνέχεια, οι δυο βενιζελικοί απεσταλμένοι Καφαντάρης και Άραβαντινός σκέφθηκαν την ενσωμάτωση των εθελοντών στον αμερικανικό στρατό, γιατί με την έξαρση του υποβρυχίου πολέμου είχε στο μεταξύ δυσκολευθεί η διάβαση του Ατλαντικού. οι εθελοντές, σύμφωνα με εκτιμήσεις των δύο απεσταλμένων, έφθαναν τους άνδρες. Αντιπροσωπείες για την εξάπλωση της βενιζελικής προπαγάνδας ιδρύθηκαν σε 32 πόλεις. Τέλη Απριλίου, το Κογκρέσσο ψήφισε ένα νόμο που επέτρεπε σε συμμάχους αξιωματικούς να στρατολογήσουν στις Η.Π.Α. συμπατριώτες τους. η βενιζελική αντιπροσωπεία επικοινώνησε αμέσως με το State Department, το οποίο όμως δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρ' δλο που η κοινή γνώμη, ευαίσθητη στον αγώνα υπέρ της δημοκρατίας, είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει το κίνημα της Θεσσαλονίκης με μεγαλύτερη συμπάθεια. η εξέλιξη αυτή έπεισε τον Άραβαντινό να προτείνει στην κυβέρνηση του την αναθεώρηση των απόψεων της περί συνταγματικής βασιλείας και να 24. Α.Ε. 271 : Guillemin προς Briand, 616 της Α.Ε. 290 : Billy προς Briand, 34 της Α.Υ.Ε. : Ανατροπή του καθεστώτος εν Ρωσία : Γεννάδιος προς Πολίτη, χ.ά. και 491 της Ρωμάνος προς Πολίτη, χ.ά. της C.J. Smith, ε.α., σσ ,

17 166 Γιάννης Γ. Μουρέλος υποστηρίξει ανοικτά πια την εγκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα. Ό Βενιζέλος ομως, υποκύπτοντας σε συμβουλές μετριοπάθειας προερχόμενες από τη Γαλλία, ζήτησε από τους αντιπροσώπους του στις Η.Π.Α. να περιορισθούν στο θέμα της παραβίασης του ελληνικού συντάγματος από τον Κωνσταντίνο. Παρά το πρόσφατο προηγούμενο της Ρωσίας, η προσωρινή κυβέρνηση κινδύνευε να χάσει την υποστήριξη των Συμμάχων, που δεν θα δέχονταν τη δημιουργία ένας νέου δημοκρατικού κράτους στην Ευρώπη 25. την ίδια εποχή, στη Γαλλία, ο Briand έχασε την υποστήριξη του πολιτικού κόσμου. Στο παθητικό του είχε σχετικά με το ελληνικό ζήτημα την έμμονη ιδέα συμφιλίωσης του Βενιζέλου με τόν Κωνσταντίνο, την τήρηση επιφυλακτικής στάσης απέναντι στο κίνημα της Θεσσαλονίκης και την καχυποψία του για τον Sarrail. η στάση του αυτή προκάλεσε δυσφορία σε μια ομάδα που άποτελούσαν οι οπαδοί μιας περισσότερο δυναμικής πολιτικής (Ribot, Painlevé, Lyautey). η οικονομική κρίση χειροτέρευσε τη θέση της κυβέρνησης, που, στα μέσα Μαρτίου, παραιτήθηκε. Νέος πρωθυπουργός διορίσθηκε ό Alexandre Ribot και υπουργός Στρατιωτικών ό Paul Painlevé, θερμός υποστηρικτής του Sarrail. με την κυβερνητική αυτή μεταβολή και την άνοδο στην αρχή των δυναμικών στοιχείων, η ελληνική υπόθεση έμελλε να γνωρίσει σύντομα σημαντικές εξελίξεις 26. Επωφελούμενος το ευνοϊκότερο κλίμα, ό Διομήδης πρότεινε στην κυβέρνηση του την εφαρμογή μιας ενεργητικής πολιτικής, κυρίως στο θέμα της προσάρτησης της Θεσσαλίας και των νησιών στο κίνημα. Πίστευε ότι η Αγγλία και η Γαλλία, μπροστά στο τετελεσμένο γεγονός, δεν θα έβαζαν εμπόδια, αρκεί να ευθυγραμμιζόταν το αποτέλεσμα με τα δικά τους συμφέροντα 27. η προσωρινή κυβέρνηση ακολούθησε πράγματι τη γραμμή αύτη. Τόν Φεβρουάριο και τόν Μάρτιο, οι πληθυσμοί της Ζακύνθου, του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου εΐχαν προσχωρήσει στο κίνημα, ενώ οι κάτοικοι της Λευκάδας είχαν ζητήσει τοπική αυτονομία η την κατάληψη 25. Α.Ε. 289 : Billy προς Briand, 41 της , 44 της Α.Ε. 291 : Liébert προς Ribot, 391 της Α.Υ.Ε. : Αποστολή Καφαντάρη - Αραβαντινού είς Η.Π.Α. Πολίτης προς Καφαντάρη, 783 της , προς Άραβαντινό 326 της , 946 της Αραβαντινός προς Πολίτη, χ.ά. της Πολίτης προς Αραβαντινό, της , προς Ρωμάνο και Γεννάδιο, της Αραβαντινός προς Πολίτη, χ.ά. της Ρωμάνος προς Πολίτη, 895 της , 941 της Αραβαντινός προς Πολίτη, χ.ά. της , και Βενιζέλος προς Αραβαντινό και Καφαντάρη, της Α.Υ.Ε. : Κατάστασις επισήμου Κράτους μετά το σχίσμα : Γεννάδιος προς Πολίτη, 381 της The Diary of lord Bertie of Thame, Λονδίνο 1924, τόμ. Β', σσ. 109, 115. G. Suarez, i.â., τόμ. Δ', σσ Α.Υ.Ε. : Αποστολή Διομήδους... : Διομήδης προς Βενιζέλο χ.ά. της

18 η Προσωρινή Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης ( ) 167 του νησιού από συμμαχικό στρατό. η κυβέρνηση Ribot δέχθηκε την προσχώρηση της Ζακύνθου. Εΐναι γεγονός ότι οι Δυνάμεις είχαν υποσχεθεί στον Κωνσταντίνο την παρεμπόδιση του βενιζελικού επεκτατισμού στις περιοχές από τις όποιες θα είχε προηγουμένως αποσυρθεί ό βασιλικός στρατός. Στην περίπτωση όμως της Ζακύνθου, οι αρχές ανατράπηκαν από μια αυθόρμητη εξέγερση των κατοίκων, επομένως δεν υπήρχε λόγος να επέμβουν οι Σύμμαχοι. Στο Παρίσι, ό υπουργός Ναυτικών ναύαρχος Lacaze έκμυστηρεύθηκε στον Ρωμάνο ότι η Γαλλία «θα έκανε τα στραβά μάτια», αν πλοία γεμάτα στρατό της Άμυνας πλησίαζαν τα Επτάνησα με σκοπό την ενίσχυση του λαϊκού αισθήματος για την κατάργηση των βασιλικών άρχων. από το Quai d' Orsay ό Ρωμάνος αποκόμισε την εντύπωση ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα ήταν όχι απλώς ανεκτές, αλλά και επιθυμητές από τη γαλλική κυβέρνηση. οι πληροφορίες από το Λονδίνο ήταν έξ ίσου ενθαρρυντικές. Έτσι, στις 5 Απριλίου, βενιζελικοί χωροφύλακες έφθασαν στη Ζάκυνθο, στις 8 στην Κεφαλλονιά, στις 16 στην Ιθάκη, και αργότερα, στις 25 Μαΐου, στη Λευκάδα. Μόνο η Κέρκυρα παρέμεινε πιστή στην κυβέρνηση της Αθήνας, παρά τις προσπάθειες του κινήματος της Θεσσαλονίκης. Στις 7 Απριλίου το Άγιον Όρος και στις 12 η Σκόπελος καταλήφθηκαν με τον ϊδιο τρόπο από βενιζελικές δυνάμεις 28. Μια νέα διάσκεψη κορυφής συγκέντρωσε στις 19 Απριλίου τη συμμαχική ηγεσία στον Άγιο Ιωάννη της Μωριέννης. Γάλλοι και Άγγλοι εμφανίσθηκαν αποφασισμένοι να δώσουν τέλος στο ελληνικό ζήτημα, αναγκάζοντας τον Κωνσταντίνο να παραιτηθεί. Ό Ribot, εκτός από τη συμμαχική εισβολή στη Θεσσαλία, δεν απέκλειε μια δυναμική επέμβαση και στην 'Αθήνα. η αποφασιστικότητα που διέκρινε τη γαλλική αντιπροσωπεία απετέλεσε άλλωστε το καινούριο στοιχείο της διάσκεψης. Προκειμένου 28. Α.Ε. 272 : Billy προς Ribot, 40 της Α.Ε. 290 : Ribot προς Ρ. Cambon, 1459, προς Doulcet, 595, προς Barrère, 786 της Ρωμάνος προς Ribot, υπόμνημα της Ρ. Cambon προς Ribot, 523 της Billy προς Ribot, χ.ά. της Bertie προς Ribot, υπόμνημα της Ribot προς Ρ. Cambon, 1489, προς Guillemin, 333 της Lacaze προς Gauchet, 9514A1159 της Ρ. Cambon προς Ribot, 534 της Α.Ε. 291 : Ρωμάνος προς Ribot, υπόμνημα της Guillemin προς Ribot, 782 της Billy προς Ribot, 105 της Ribot προς Guillemin και Billy, χ.ά. της Α.Υ.Ε. : Επέκτασις κινήματος είς Ιονίου; Νήσους: Πολίτης προς Ρωμάνο, 1325 της , της , της Γεννάδιος προς Πολίτη, 586 της Ρωμάνος προς Πολίτη, 845 και 861 της , 882 της , 926 της , της Πολίτης προς Ρωμάνο, Γεννάδιο, Κακλαμάνο, της Βενιζέλος προς Παπαναστασίου, της Παπαναστασίου προς Βενιζέλο, 36 της Κοσμετάτος προς Βενιζέλο, χ.ά. της και Α.Μ.Μ. 149 : Ρωμάνος προς Πολίτη, χ.ά. της

19 168 Γιάννης Γ. Μουρέλος να δεχθούν οι Ιταλοί τα νέα μέτρα που θα κατέληγαν προφανώς στην επιστροφή του Βενιζέλου στην εξουσία, συμφωνήθηκε από κοινού η οριοθέτηση της περιοχής της Μικράς Ασίας (Ικόνιο και Σμύρνη) που θα περνούσε μετά τον πόλεμο στη δική τους σφαίρα επιρροής. Σίγουροι πια για τις μελλοντικές τους κτήσεις, οι Ιταλοί έδειξαν μεγαλύτερη διαλλακτικότητα στο θέμα της εκθρόνισης του Κωνσταντίνου. Μόλις πληροφορήθηκαν οι Ρώσοι τά αποτελέσματα της διάσκεψης, εξέφρασαν έκπληξη γιατί κανείς δεν είχε ζητήσει τη δική τους γνώμη. Το νέο καθεστώς άρχισε επίσης να τρέφει υποψίες για το κίνημα της Θεσσαλονίκης. Ό Milioukoff δήλωσε ότι η κυβέρνηση του δεν είχε λόγους για να υποστηρίξει τον Κωνσταντίνο η για να αντιταχθεί στην επέκταση του κινήματος. την απασχολούσε όμως η εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής των βενιζελικών που θα προκαλούσε ασφαλώς αναστάτωση στα Βαλκάνια, περιοχή που ενδιέφερε άμεσα τη Ρωσία. Ήδη από τον Απρίλιο του 1915, η Αγγλία και η Γαλλία είχαν βεβαιώσει την τσαρική τότε κυβέρνηση ότι η περιοχή της Κωνσταντινούπολης και των Στενών θα περνούσε στη δική της ζώνη επιρροής. Το νέο καθεστώς δεν είχε εγκαταλείψει τελείως τις βλέψεις του προκατόχου του. Γι' αυτό, μετά τη διάσκεψη της Μωριέννης και το φόβο ότι θα παραμεριζόταν από τους Συμμάχους, η Ρωσία επέμενε στην ανάγκη ενιαίας συμμαχικής δράσης στο ελληνικό θέμα, με την ελπίδα ότι η Γαλλία θα μετρίαζε κάπως τις επεκτατικές διαθέσεις των βενιζελικών 29. Περί τα τέλη Απριλίου, η προσωρινή κυβέρνηση ενίσχυσε τη θέση της. Ό στρατός της είχε ξεπεράσει τους άνδρες, ένώ η επιστράτευση στην Κρήτη και στις Κυκλάδες συγκέντρωσε άλλους η επέκταση του κινήματος στα νησιά του Ιονίου και ό σχηματισμός της κυβέρνησης Ribot ενέπνευσαν στον Βενιζέλο εμπιστοσύνη για το μέλλον, που εκφράσθηκε με την υιοθέτηση μιας περισσότερο αποφασιστικής στάσης. Μόλις πληροφορήθηκε τη διάθεση των Συμμάχων να επέμβουν στη Θεσσαλία και, πιθανώς, στην Αττική, έσπευσε να προσφέρει τη συμμετοχή του στρατού του στις επιχειρήσεις αυτές. Μια εξέγερση του πληθυσμού σαν αυτή 29. Α.Ε. 291 : Isvolsky προς Ribot, έκθεση της Α.Ε. 994 : Διάσκεψη του 'Αγίου 'Ιωάννη της Μωριέννης. Πρακτικά. Ribot προς Ρ. Cambon, 1446 της Barrère προς Ribot, 532 της Ribot προς Barrère, 1015 της Paleologue προς Ribot, 543 της Barrère προς Ribot, 520 της Ribot προς Paleologue, της Paléoloque προς Ribot, 563 της Α.Υ.Ε. : Διάφορα περί Ιταλών εις Κέρκυραν, Ήπειροι; Μακεδονίαν : Πολίτης προς Ρωμάνο, 1084 της Ρωμάνος προς Πολίτη, 582 της , 1031 της Γεννάδιος προς Πολίτη, 714 της Α.Υ.Ε. : Καθεστωτική μεταβολή : Ρωμάνος προς Πολίτη, της Α. Ribot, Journal ( ), Παρίσι 1936, σσ MX. Smith, Ionian Vision. Greece in Asia Minor ( ), Λονδίνο 1973, σ. 69.

20 η Προσωρινή Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης ( ) 169 των Ιονίων Νήσων θα επέτρεπε την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο κίνημα πριν προλάβουν να επέμβουν οι Σύμμαχοι. η επέκταση του κινήματος στη Θεσσαλία παρουσίαζε, κατά τον Βενιζέλο, αξιόλογα πλεονεκτήματα : ενίσχυση του στρατού της Εθνικής Άμυνας, δυνατότητες εξάπλωσης προς την Αιτωλοακαρνανία, τέλος, έλεγχο της σοδειάς. Σύμφωνα άλλωστε με πληροφορίες που είχαν φθάσει στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση της Αθήνας είχε ήδη δώσει οδηγίες για την κατάσχεση η ακόμα και την καταστροφή των σιτηρών σε περίπτωση εισβολής των Συμμάχων στη Θεσσαλία. Ό Βενιζέλος ήλπιζε να προλάβει την εισβολή των Συμμάχων καταλαμβάνοντας ό ίδιος με δυο μεραρχίες του στρατού της Εθνικής Άμυνας τη Θεσσαλία και την Αιτωλοακαρνανία με στόχο την προέλαση μέχρι την Αθήνα. σε περίπτωση που θα αντιδρούσαν οι Δυνάμεις, ό βενιζελικός στρατός θα σταματούσε στα σύνορα της Αττικής. Άγγλοι και Γάλλοι, μόλις πληροφορήθηκαν το σχέδιο αυτό, τον απέτρεψαν από κάθε πρωτοβουλία που θα μετέβαλλε το δικό τους πρόγραμμα 30. η πιο εντυπωσιακή αλλαγή των κύκλων της Θεσσαλονίκης αφορούσε όμως το θέμα της δυναστείας. το νέο δημοκρατικό καθεστώς της Ρωσίας και οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Wilson περί απελευθερωτικού χαρακτήρα του πολέμου, προσέφεραν στον Βενιζέλο την ευκαιρία να κτυπήσει την ελληνική δυναστεία, χωρίς όμως να καταφερθεί εναντίον του θεσμού της μοναρχίας 31. η υπόθεση άρχισε στα μέσα Απριλίου, όταν νέες φήμες για μια συμφιλίωση Βενιζέλου-Κωνσταντίνου έφθασαν και πάλι στη Θεσσαλονίκη. Ό Κρητικός πολιτικός επωφελήθηκε για να ξεκαθαρίσει τη θέση του. ((Υπάρχει μια ριζική αντίθεση ανάμεσα στο φιλελεύθερο σύστημα που αντιπροσωπεύεται από τον κ. Βενιζέλο και τους οπαδούς του, και το απολυταρχικό σύστημα που εφαρμόζεται από τη βασιλική οικογένεια, από μια κλίκα αξιωματικών που εκπαιδεύθηκαν στο Βερολίνο και από πολιτικούς υποτελείς στη γερμανική κυβέρνηση. Επίκεντρο της διαμάχης αυτής είναι η δημοκρατική αναγέννηση του Ελληνισμού», 30. Α.Ε. 272 : Ρωμάνος προς Ribot, υπόμνημα της Ribot προς Ρ. Cambon, της Α.Ε. 291 : Υπόμνημα Ρωμανού της Billy προς Ribot, 107 της Α.Ε. 292 : Ribot προς Ρωμάνο, υπόμνημα της Ρωμάνος προς Ribot έκθεση της Billy προς Ribot, 130 της Α.Υ.Ε. : Αποστολή Διομήδους... : Διομήδης προς Βενιζέλο, χ.ά. της Ρωμάνος προς Πολίτη, 927 της Α.Υ.Ε. : Καθεστωτική μεταβολή : Πολίτης πός Ρωμάνο, της , της της , χ.ά. της Α.Μ.Μ. 149 : Πολίτης προς Ρωμάνο, της Α.Ε Α.Υ.Ε. : Καθεστωτική μεταβολή - P.J. 26J13(1) : Βενιζέλος προς Ρωμάνο, της

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ. Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ. Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι Ο πόλεμος του Βιετνάμ(1965-1975) ήταν η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ανατολής κατά την διάρκεια του

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ )

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ε Ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 4 Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ. 190 193) Το 1914 ξέσπασε στην Ευρώπη ο Α' Παγκόσµιος Πόλεµος. Η Ελλάδα, αφού οδηγήθηκε σε διχασµό

Διαβάστε περισσότερα

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις»

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Β. Να αντιστοιχίσετε τα γράµµατα της στήλης Α µε αυτά της στήλης 1.Επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ )

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 3 Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ. 186 189) Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνηµα των Νεοτούρκων το

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ 1 ο Κεφάλαιο: Από την Αγροτική Οικονομία στην Αστικοποίηση 1821-1828 Επανάσταση 1864 Προσάρτηση Επτανήσων 1881 Προσάρτηση Άρτας και Θεσσαλίας 1896 Εξέγερση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 10η: Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη. Ελληνική επανάσταση και ευρωπαϊκή διπλωματία ( )

ΕΝΟΤΗΤΑ 10η: Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη. Ελληνική επανάσταση και ευρωπαϊκή διπλωματία ( ) Πέμπτη, 11 Δεκέμβριος 2014 17:36 ΕΝΟΤΗΤΑ 10η: Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη Ελληνική επανάσταση και ευρωπαϊκή διπλωματία (18211830) 1823: στροφή στην ευρωπαϊκή διπλωματία από τον Άγγλο υπουργό Εξωτερικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ "

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ 1911-1913" Κεφάλαιο 5 Ο χάρτης των Βαλκανίων

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α.

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Χρονολόγιο 1844: Συνταγματική μοναρχία (σύνταγμα) 1862: Έξωση του Όθωνα

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό διαγώνισμα Ιστορίας

Επαναληπτικό διαγώνισμα Ιστορίας Επαναληπτικό διαγώνισμα Ιστορίας (Προσφυγικό-Κρητικό) ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΣΗ ΘΕΜΑ Α1 Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων: α) Υπουργείο Περιθάλψεως (1917) (μον. 5) β) Προσωρινή Κυβέρνηση Κρήτης (μον. 5) γ)

Διαβάστε περισσότερα

1ο Σχέδιο. δεδοµένων της Β και Γ στήλης, που αντιστοιχούν στα δεδοµένα της Α στήλης. A. Βασικοί όροι των συνθηκών Β. Συνθήκες Γ.

1ο Σχέδιο. δεδοµένων της Β και Γ στήλης, που αντιστοιχούν στα δεδοµένα της Α στήλης. A. Βασικοί όροι των συνθηκών Β. Συνθήκες Γ. . ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ 1ο Σχέδιο Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 (επαναληπτικό) ιάρκεια: 1 διδακτική ώρα Θέµατα: 3 ΘΕΜΑ 1ο Ι. Να συµπληρώσετε, στα κενά της Α στήλης,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. Η γερµανική επίθεση και ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος (σελ )

Κεφάλαιο 8. Η γερµανική επίθεση και ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ενότητα Ε - «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 8 Η γερµανική επίθεση και ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος (σελ. 208 211) Μετά την αποτυχία των Ιταλών να καταλάβουν την Ελλάδα, έσπευσαν να τους

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη

2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη 2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: 2017-2018 Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ευ. Δανίκα Γεννήθηκε στην Κέρκυρα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 27- Το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Το κίνημα στο Γουδί (αφίσα της εποχής)

Ενότητα 27- Το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Το κίνημα στο Γουδί (αφίσα της εποχής) Ενότητα 27- Το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Το κίνημα στο Γουδί (αφίσα της εποχής) Χρονολόγιο 1893 Πτώχευση 1897 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1909 (15 Αυγούστου) Κίνημα στο Γουδί 1910 Ο Βενιζέλος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ "

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ 1911-1913" Κεφάλαιο 4 Ο πόλεμος των τριάντα

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ενότητα 5: Τουρκικός Εθνικισμός Δημήτριος Σταματόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα

Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα Ενότητα 5: Δημήτριος Σταματόπουλος Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΟΥ. Σελίδα 1

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΟΥ. Σελίδα 1 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΟΥ Σελίδα 1 1 Ο Κεφάλαιο Από την αγροτική οικονομία στην αστικοποίηση ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1821-1828 Επαναστατικός Αγώνας 1864 Προσάρτηση Επτανήσων 1881 Προσάρτηση Άρτας και

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ 19 Ο ΑΙΩΝΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ 19 Ο ΑΙΩΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ 19 Ο ΑΙΩΝΑ 09/10/2016 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΟΜΑΔΑ Α Α1.1. Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων: α. Εθνικά κινήματα β. Ιερή Συμμαχία

Διαβάστε περισσότερα

Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ. Μάθημα 4ο

Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ. Μάθημα 4ο Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ Μάθημα 4ο Ανατολικο ζητημα = η πολύπλοκη πολιτική κατάσταση που δημιουργήθηκε στα Βαλκάνια και στην Εγγύς Ανατολή, κυρίως μετά τον 18ο αιώνα, ως αποτέλεσμα της παρακμής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 5η: Η Ελληνική Επανάσταση ως ευρωπαϊκό γεγονός Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 4η: Φιλική Εταιρεία Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Μικρασιατική καταστροφή

Μικρασιατική καταστροφή Μικρασιατική καταστροφή Η εκστρατεία στη Μ. Ασία Μετά τη λήξη του Α Παγκοσμίου πολέμου οι νικήτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ξεκίνησαν εργασίες με σκοπό τη διανομή των εδαφών. Η απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση στοιχείων εισερχόμενου τουρισμού ανά Αγορά και ανά Περιφέρεια 2018 Ευαγγελία Λάμπρου Ερευνήτρια Στατιστικολόγος Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC Επιστημονικός Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

ÖÑÏÍÔÉÓÔÇÑÉÏ ÈÅÙÑÇÔÉÊÏ ÊÅÍÔÑÏ ÁÈÇÍÁÓ - ÐÁÔÇÓÉÁ

ÖÑÏÍÔÉÓÔÇÑÉÏ ÈÅÙÑÇÔÉÊÏ ÊÅÍÔÑÏ ÁÈÇÍÁÓ - ÐÁÔÇÓÉÁ ΘΕΜΑ Α1 ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2008 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α Α Α1.1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν γράφοντας στο τετράδιό σας τη λέξη Σωστό ή Λάθος δίπλα στο γράµµα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ, ΒΙΒΛΙΟ 3 ο,70 (1,2)

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ, ΒΙΒΛΙΟ 3 ο,70 (1,2) ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ, ΒΙΒΛΙΟ 3 ο,70 (1,2) Εμφύλια διαμάχη στην Κέρκυρα Μετά την καταστολή της αποστασίας των Μυτιληναίων από τους Αθηναίους και την κατάληψη των Πλαταιών από τους Σπαρτιάτες(427π.Χ.),

Διαβάστε περισσότερα

Ποιός πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα ανά Περιφέρεια και ανά αγορά, 2017.

Ποιός πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα ανά Περιφέρεια και ανά αγορά, 2017. Ποιός πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα ανά Περιφέρεια και ανά αγορά, 2017 Ιούλιος 2018 Ευαγγελία Λάμπρου Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC Ερευνήτρια - Στατιστικολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 10 Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη

Ενότητα 10 Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη Ενότητα 10 Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη Ιστορία Γ Γυμνασίου Ο Λόρδος Βύρων στο Μεσολόγγι Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη 1815: Παλινόρθωση 1821-1826: Ελληνική επανάσταση 1823-1827: Ευρωπαϊκή διπλωματία

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας. κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας. κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014 Θέμα Α1 Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α) Με τη βιομηχανική επανάσταση καθώς η κατοχή γης έπαυε προοδευτικά να είναι πηγή εξουσίας

Διαβάστε περισσότερα

1966, σ.233. 1 Η. Βενέζη, Εμμανουήλ Τσουδερός, ο πρωθυπουργός της Μάχης της Κρήτης και η Εποχή του. Αθήναι,

1966, σ.233. 1 Η. Βενέζη, Εμμανουήλ Τσουδερός, ο πρωθυπουργός της Μάχης της Κρήτης και η Εποχή του. Αθήναι, 3 H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ Η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει τη δραστηριότητα της από το Κάιρο, πρώτο σταθμό της εξορίας της όπου έχει μεταφερθεί στα τέλη Μαΐου 1941 όταν αρχίζει η μάχη της Κρήτης. Στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Θ) 1919 Δραγούμη 10) Ολοκλήρωση διώρυγας Ι) 1906 Κορίνθου Μονάδες 10

Θ) 1919 Δραγούμη 10) Ολοκλήρωση διώρυγας Ι) 1906 Κορίνθου Μονάδες 10 ΜΑΘΗΜΑ / ΣΑΞΗ : ΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΜΑΣΟ: ΙΣΟΡΙΑ ΠΡΟΑΝΑΣΟΛΙΜΟΤ ΟΜΑΔΑ Α Α.1. Να δοθεί το περιεχόμενο των παρακάτω όρων: Διάταγμα «Περί συγκροτήσεως της Κρητικής Συνελεύσεως Ε.Α.Π. Κλήριγκ

Διαβάστε περισσότερα

Οι στρατηγικές επιλογές της Ελλάδας στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι στρατηγικές επιλογές της Ελλάδας στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο Οι στρατηγικές επιλογές της Ελλάδας στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο Γράφει ο: Γιώργος Πήλιουρας Το ζήτημα της εισόδου μίας χώρας σε έναν πόλεμο, πόσο μάλλον σε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι ιδιαίτερα ακανθώδες.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου Ο Όθων συνδιαλέγεται με τον έφιππο συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη που του ζητά την παραχώρηση συντάγματος Καθιέρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 6ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 27/28/29/30

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 6ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 27/28/29/30 ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ΑΙΤΙΑ: (συμπληρώστε τα κενά) Α/ Οικονομικά αίτια 1893: 1898: Αρχές 20 ου αι. : κάνει δύσκολη τη διάθεση των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές και περιόρισε τα εμβάσματα των Ελλήνων

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ Αβραμιώτη Κέλλυ Ανδριώτης Κωνσταντίνος Βασιλάκη Νίκη Βενιοπούλου Παναγιώτα Βλάση

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924

Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 Γ. ΕΡΓΑΣΙΕΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 Με βάση τα στοιχεία που παρέχει το κεφάλαιο ΚΒ του σχολικού σας βιβλίου (σσ. 73-119) να συντάξετε έναν χρονολογικό πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2013

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2013 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Έγγραφο συνόδου 26.3.2013 B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2013 σύμφωνα με το άρθρο 115, παράγραφος 5, του Κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια και ανά Αγορά

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια και ανά Αγορά Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια και ανά Αγορά Ευαγγελία Λάμπρου Ερευνήτρια Στατιστικολόγος Άρης Ίκκος, ISHC Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνημα των Νεοτούρκων το 1908, γρήγορα διαψεύστηκαν. Παρά τις επίσημες διακηρύξεις για ισότητα όλων των υπηκόων,

Διαβάστε περισσότερα

Η Αγγλία και οι αποικίες της στην Αμερική.

Η Αγγλία και οι αποικίες της στην Αμερική. Η Αγγλία και οι αποικίες της στην Αμερική. Κατά το 18 ο αιώνα η Αγγλία κατείχε δεκατρείς αποικίες στην Αμερική. Οι αποικίες αυτές παρουσίαζαν σημαντικές διαφορές που οφείλονταν: - Στη διαφορετική προέλευση

Διαβάστε περισσότερα

Η μετάκληση του Βενιζέλου στην Αθήνα και οι επιπτώσεις στο Κρητικό Ζήτημα

Η μετάκληση του Βενιζέλου στην Αθήνα και οι επιπτώσεις στο Κρητικό Ζήτημα Η μετάκληση του Βενιζέλου στην Αθήνα και οι επιπτώσεις στο Κρητικό Ζήτημα Λίγους μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας της Κρητικής Κυβέρνησης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που έλεγχε τα ελληνικά πολιτικά

Διαβάστε περισσότερα

«Ο λαός συμμετείχε.. παρατάξεων» «Οι ορεινοί πλοιοκτητών»

«Ο λαός συμμετείχε.. παρατάξεων» «Οι ορεινοί πλοιοκτητών» ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΙΟΥ 2015 ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α1 α. Σελ. 77: «Μέσα στην Εθνοσυνέλευση (1862 1864). όπως ονομάστηκαν» «Ο λαός συμμετείχε.. παρατάξεων»

Διαβάστε περισσότερα

100 χρόνια από την άφιξη του Ελ. Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και τη δημιουργία της Προσωρινής Κυβέρνησης

100 χρόνια από την άφιξη του Ελ. Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και τη δημιουργία της Προσωρινής Κυβέρνησης 24 Σεπτεμβρίου 2016 100 χρόνια από την άφιξη του Ελ. Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και τη δημιουργία της Προσωρινής Κυβέρνησης Πολιτισμός / Ιστορία Στέλιος Κούκος Η θριαμβευτική άφιξη του Ελευθερίου Βενιζέλου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Α. Ερωτήσεις σύντομης απάντησης 1. Το αγροτικό ζήτημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α1. α. Ορεινοί: Οι επαναστάτες του 1862 προκήρυξαν εκλογές αντιπροσώπων για Εθνοσυνέλευση, η οποία θα ψήφιζε νέο σύνταγμα. Οι εκλογές έγιναν το Νοέμβριο του 1862. Η πλειονότητα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6. Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ )

Κεφάλαιο 6. Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 4 η Ενότητα «Η Ελλάδα στον 19 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 6 Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ. 170 173) Στη διάρκεια του 19ου αιώνα η Οθωµανική Αυτοκρατορία αντιµετώπισε πολλά προβλήµατα και άρχισε σταδιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 17-18 -19-20 1 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αντιστοιχίστε τα στοιχεία της στήλης Α με αυτά της στήλης Β 1.Σύνταγμα 1844 2.Σύνταγμα 1864 3.εισηγήθηκε την αρχή της δεδηλωμένης

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Ιστορία Γενικής Παιδείας. Σαβ ΟΜΑ Α Α. Θέµα Α2

Πανελλήνιες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Ιστορία Γενικής Παιδείας. Σαβ ΟΜΑ Α Α. Θέµα Α2 Πανελλήνιες 2005 - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ιστορία Γενικής Παιδείας Σαβ. 21.5.05 ΟΜΑ Α Α Θέµα Α1 Α.1.1. Α τόµος: σελ. 126: «Αποφασιστικής σηµασίας πολιτικής ύπαρξης.» σελ. 250: «τα εθνικά κτήµατα εκποίηση.» σελ. 119:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ TETAΡTH 24 ΜΑΪΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ TETAΡTH 24 ΜΑΪΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ TETAΡTH 24 ΜΑΪΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ Α1 ΟΜΑ Α Α Α.1.1 Πότε, για ποιο λόγο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ 1ο Σχέδιο Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ιάρκεια: Ολιγόλεπτο Θέµατα: 3 ΘΕΜΑ 1ο Ο Β Παγκόσµιος πόλεµος και οι µεταπολεµικές σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας ΠΗΓΗ Το πώς έβλεπε η αλβανική

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Δοκιμίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» σχολικού έτους

ΙΕ Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Δοκιμίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» σχολικού έτους ΙΕ Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Δοκιμίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» σχολικού έτους 2016-2017 ΔΟΚΙΜΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΒΛΑΧΟΥ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: «Η Συνθήκη

Διαβάστε περισσότερα

Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων

Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων οι Σέρβοι κέρδισαν την αυτονομία τους (1812-1815) οι Έλληνες ίδρυσαν ανεξάρτητο εθνικό κράτος οι Βούλγαροι ίδρυσαν ανεξάρτητη βουλγαρική εκκλησία,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Ο ΑΡΧΙΔΑΜΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Ο ΑΡΧΙΔΑΜΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Ο ΑΡΧΙΔΑΜΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Ποιος πόλεμος ονομάζεται Πελοποννησιακός: Ο καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος μεταξύ Αθήνας - Σπάρτης και των συμμαχικών τους πόλεων-κρ

Διαβάστε περισσότερα

O Μεταπολεμικός Κόσμος

O Μεταπολεμικός Κόσμος O Μεταπολεμικός Κόσμος Πολυμέρης Βόγλης Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 4) H ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Γεγονότα που οδηγούν στη ρήξη ΗΠΑ ΕΣΣΔ, αρχές 1948 Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Βασικά μεγέθη ταξιδιωτικών εισπράξεων Ιανουάριος-Δεκέμβριος (%) Μεταβολή 2017 (%) Μεταβολή 2018 (%) Μεταβολή Εισπράξεις (εκατ.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Βασικά μεγέθη ταξιδιωτικών εισπράξεων Ιανουάριος-Δεκέμβριος (%) Μεταβολή 2017 (%) Μεταβολή 2018 (%) Μεταβολή Εισπράξεις (εκατ. ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Βασικά μεγέθη ταξιδιωτικών εισπράξεων Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2015 2016 (%) Μεταβολή 2017 (%) Μεταβολή 2018 (%) Μεταβολή Εισπράξεις (εκατ. ευρώ) 14.125,8 13.206,8-6,5 14.630,1 10,8 16.085,8 10,0

Διαβάστε περισσότερα

Η εποχή του Ναπολέοντα ( ) και το Συνέδριο της Βιέννης (1815)

Η εποχή του Ναπολέοντα ( ) και το Συνέδριο της Βιέννης (1815) Η εποχή του Ναπολέοντα (1799 1815) και το Συνέδριο της Βιέννης (1815) 1799 1804: Πρώτος Ύπατος «ένας ισχυρός λαϊκός ηγέτης που δεν ήταν βασιλιάς» Ο Ναπολέων «σώζει» το Διευθυντήριο Μάρτιος 1797: οι πρώτες

Διαβάστε περισσότερα

Ανασκόπηση Στο προηγούμενο μάθημα είδαμε πως μετά το θάνατο του Βασιλείου Β : το Βυζάντιο έδειχνε ακμαίο, αλλά είχαν τεθεί οι βάσεις της κρίσης στρατι

Ανασκόπηση Στο προηγούμενο μάθημα είδαμε πως μετά το θάνατο του Βασιλείου Β : το Βυζάντιο έδειχνε ακμαίο, αλλά είχαν τεθεί οι βάσεις της κρίσης στρατι Εσωτερική κρίση εξωτερικοί κίνδυνοι 1054-10811081 Στο σημερινό μάθημα θα δούμε: 1. τα εσωτερικά προβλήματα 2. τους εξωτερικούς κινδύνους 3. κυρίως τη μάχη στο Ματζικέρτ και τις συνέπειές της Ανασκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α1 α. σχολικό βιβλίο, σελ. 46. Φεντερασιόν: ήταν μεγάλη πολυεθνική εργατική οργάνωση της Θεσσαλονίκης, με πρωτεργάτες σοσιαλιστές από την ανοικτή σε νέες ιδέες

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 18 - Από την άφιξη του Όθωνα (1833) έως την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 18 - Από την άφιξη του Όθωνα (1833) έως την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 18 - Από την άφιξη του Όθωνα (1833) έως την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η άφιξη του βασιλιά Όθωνα στο Ναύπλιο (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας). Χρονολόγιο 1828-1831: Καποδιστριακή

Διαβάστε περισσότερα

Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. Δυναμικές προσαρτήσεις της Γερμανίας από το 1936 μέχρι το 1939:.................. 2. Η Στάση των συμμάχων απέναντι στο γερμανικό επεκτατισμό: πολιτική του κατευνασμού

Διαβάστε περισσότερα

MBA «Φιλοσοφία και Διοίκηση-Μάνατζμεντ»

MBA «Φιλοσοφία και Διοίκηση-Μάνατζμεντ» MBA «Φιλοσοφία και Διοίκηση-Μάνατζμεντ» Διαχείριση Κρίσεων Γιώργος Ηλιού Δρ. Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών Δρ. Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς Οι τρεις τύποι κρίσης Στην ουσία,

Διαβάστε περισσότερα

Ευρύκλεια Κολέζα ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΕΝ (565-843)

Ευρύκλεια Κολέζα ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΕΝ (565-843) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΕΝ (565-843) μεγάλες εδαφικές απώλειες ενίσχυση ελληνικότητας νέοι θεσμοί πλαίσιο μέσα στο οποίον το Βυζάντιο

Διαβάστε περισσότερα

Φάσμα Group προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι.

Φάσμα Group προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. σύγχρονο Φάσμα Group προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. μαθητικό φροντιστήριο Γραβιάς 85 ΚΗΠΟΥΠΟΛΗ ( 50.51.557 50.56.296 25ης Μαρτίου 111 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ( 50.27.990 50.20.990 25ης Μαρτίου 74 ΠΛ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ( )

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ( ) ΟΡΙΣΜΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1821-1930) 1. Κουτσοβλαχικό ζήτημα : Το 1906 Έλληνες κάτοικοι της Ρουμανίας απελάθηκαν, λόγω της έξαρσης που γνώριζε την ίδια εποχή το Κουτσοβλαχικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ "

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ 1911-1913" Κεφάλαιο 3 Η δεύτερη φάση και το

Διαβάστε περισσότερα

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΓ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΩΣ ΤΟ 1941 100 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις διαζευκτικής απάντησης ή του τύπου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΒ Η ΕΛΛΑ Α ΑΠΟ ΤΟ 1914 ΩΣ ΤΟ 1924: η κρίση των πολιτικών θεσµών και η διάλυση του οράµατος της Μεγάλης Ιδέας

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΒ Η ΕΛΛΑ Α ΑΠΟ ΤΟ 1914 ΩΣ ΤΟ 1924: η κρίση των πολιτικών θεσµών και η διάλυση του οράµατος της Μεγάλης Ιδέας ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΒ Η ΕΛΛΑ Α ΑΠΟ ΤΟ 1914 ΩΣ ΤΟ 1924: η κρίση των πολιτικών θεσµών και η διάλυση του οράµατος της Μεγάλης Ιδέας 66 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα Θέματα Ιστορία Γενικής Παιδείας

Προτεινόμενα Θέματα Ιστορία Γενικής Παιδείας ΘΕΜΑ Α1 Προτεινόμενα Θέματα Ιστορία Γενικής Παιδείας 2-5-2017 Να δώσετε το περιεχόμενο των παρακάτω όρων: ΘΕΜΑ Α2 Α) «Συλλογική ασφάλεια» Β) Δίκη της Νυρεμβέργης Γ) Ψυχρός πόλεμος Να χαρακτηρίσετε τις

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΙΝΑ ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ

Η ΚΙΝΑ ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ Η ΚΙΝΑ ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΧΟΥΧΛΙΑ ΜΑΡΘΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΑΣ Προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΛΗ Ι. ΦΙΛΙΑ ΤΑ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ( ) ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ( ) ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ( )

ΒΑΣΙΛΗ Ι. ΦΙΛΙΑ ΤΑ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ( ) ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ( ) ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ( ) ΒΑΣΙΛΗ Ι. ΦΙΛΙΑ ΤΑ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ (1963-1967) ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (1967-1974) ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ (1974-1993) Περιεχόμενα Πρόλογος... 9 Ι. Από την κατοχή ως τα Ιουλιανά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ Η Ε ΗΣΙ ΑΙ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕ ΙΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤ ΙΑ ΑΤΕ Θ ΝΣΗΣ ΠΑ ΑΣ Ε Η 29 ΑΪ 2015

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ Η Ε ΗΣΙ ΑΙ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕ ΙΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤ ΙΑ ΑΤΕ Θ ΝΣΗΣ ΠΑ ΑΣ Ε Η 29 ΑΪ 2015 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ Η Ε ΗΣΙ ΑΙ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕ ΙΝ ΕΝΙ Λ ΕΙ ΑΙ ΕΠΑΛ Α Α ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤ ΙΑ ΑΤΕ Θ ΝΣΗΣ ΠΑ ΑΣ Ε Η 29 ΑΪ 2015 Α Α Α: Α1. α) ρεινοί: Μέσα στην εθνοσυνέλευση του 1862-64 συγκροτήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ -Πώς έγινε βασιλιάς του ελληνικού κράτους ο Όθωνας; Αφού δεν ήταν Έλληνας! -Για να δούμε τι θα βρούμε γι αυτό το θέμα στο διαδίκτυο. -Κοιτάξτε τι βρήκα, παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 9 Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων Ελλήνων για συγκρότηση κράτους

Ενότητα 9 Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων Ελλήνων για συγκρότηση κράτους Ενότητα 9 Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων Ελλήνων για συγκρότηση κράτους Ιστορία Γ Γυμνασίου Ivan Aivazovskiy (1846): Ναυμαχία στο Ναβαρίνο στις 2 Οκτωβρίου 1827 Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων

Διαβάστε περισσότερα

Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794)

Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794) Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794) Το πλαίσιο 18 ος αιώνας, Γαλλία: Παλαιό Καθεστώς, δηλ. 3 θεσμοθετημένες τάξεις: Κλήρος (0,5%) Ευγενείς (1,5%) Υπόλοιποι, δηλ. αστοί, αγρότες εργάτες (98%) Κριτήρια ένταξης:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΤΑΞΗ: Γ. Ονοματεπώνυμο:. Τμήμα:...

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΤΑΞΗ: Γ. Ονοματεπώνυμο:. Τμήμα:... ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ΩΡΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 02/6/2017 ΒΑΘΜΟΣ: Ολογράφως:... Υπογραφή:. Ονοματεπώνυμο:.

Διαβάστε περισσότερα

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία 29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία Οι Σελτζούκοι Τούρκοι και οι Νορμανδοί απειλούν την αυτοκρατορία και την Πόλη. Η Ανατολική και η Δυτική εκκλησία χωρίζονται οριστικά.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΟΜΑ Α Α

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΟΜΑ Α Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 Α1.1. Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

ανάπτυξη του εργατικού κινήματος) εργατικής ιδεολογίας στη χώρα.» προσφύγων στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη».

ανάπτυξη του εργατικού κινήματος) εργατικής ιδεολογίας στη χώρα.» προσφύγων στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη». Α1. α. Σχολικό βιβλίο σελίδα 77: «Οι επαναστάτες προκήρυξαν όπως ονομάστηκαν.» και «Οι Ορεινοί απαρτίστηκαν και των πλοιοκτητών.» β. Σχολικό βιβλίο σελίδα 46: «Η κατάσταση αυτή (=η αργή ανάπτυξη του εργατικού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ. 4. ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

ΚΕΦ. 4. ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΕΦ. 4. ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ α. η αραβική εξάπλωση με την καθοδήγηση των δύο πρώτων χαλιφών οι Άραβες εισέβαλαν και κατέκτησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις πλούσιες χώρες της Εγγύς

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας (1828-1831) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Το Ναύπλιο την εποχή της άφιξης του Καποδίστρια (1828) Χρονολόγιο Ερειπωμένη

Διαβάστε περισσότερα

19 ος αιώνας Διάρκεια επανάστασης του 1821 : μετακινήσεις ελληνικών πληθυσμών προς την επαναστατημένη Ελλάδα

19 ος αιώνας Διάρκεια επανάστασης του 1821 : μετακινήσεις ελληνικών πληθυσμών προς την επαναστατημένη Ελλάδα ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ Μεταναστεύσεις 19 ος αιώνας Διάρκεια επανάστασης του 1821 : μετακινήσεις ελληνικών πληθυσμών προς την επαναστατημένη Ελλάδα των μεταναστευτικών ρευμάτων : Μικρά Ασία Ελλαδικός ηπειρωτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ. Ιστορία Στ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ. Ιστορία Στ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ Ιστορία Στ Γενικές πληροφορίες Μετά την απομάκρυνση του Όθωνα, νέος βασιλιάς της Ελλάδας επιλέχθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις ο Δανός πρίγκιπας Γεώργιος, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωση: Τυχόν διαφορές στις ποσοστιαίες μεταβολές οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις.

Σημείωση: Τυχόν διαφορές στις ποσοστιαίες μεταβολές οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις. ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Βασικά μεγέθη ταξιδιωτικών εισπράξεων 2014 2015 (%) Μεταβολή 2016 (%) Μεταβολή 2017 (%) Μεταβολή Εισπράξεις (εκατ. ευρώ) 471,4 516,0 9,5 539,1 4,5 489,4-9,2 Ταξιδιωτική κίνηση (χιλ. ταξιδιώτες)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΟΜΑ Α Α

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΟΜΑ Α Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 21 ΜΑΪΟΥ 2007 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ Α1 ΟΜΑ Α Α Α.1.1 Να χαρακτηρίσετε τις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία Κεφ. 24 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία Κεφ. 24 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία Κεφ. 24 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ Αρχική αντιμετώπιση του Αγώνα Η πολιτική της Αυστρίας Η πολιτική της Ρωσίας Οι προσπάθειες του Καποδίστρια Αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια και ανά Αγορά

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια και ανά Αγορά Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια και ανά Αγορά Σύνοψη Ευαγγελία Λάμπρου Ερευνήτρια Στατιστικολόγος Άρης Ίκκος, ISHC Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 8η: Το Κρητικό Ζήτημα Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

γ. (σσ ). Η επιστροφή των προσφύγων στη Μ. Ασία ξεκίνησε [ ] ελληνικής κυβέρνησης.

γ. (σσ ). Η επιστροφή των προσφύγων στη Μ. Ασία ξεκίνησε [ ] ελληνικής κυβέρνησης. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ: Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΟΜΑΔΑ Α Α1. α. (σ. 77). Οι ορεινοί ήταν μια από τις δύο μεγάλες παρατάξεις της Εθνοσυνέλευσης του 1862-64. Απαρτίστηκαν [ ] πλοιοκτητών. Ο λαός συμμετείχε ενεργά στη

Διαβάστε περισσότερα

Το κίνηµα στο Γουδί και η κυβέρνηση Βενιζέλου

Το κίνηµα στο Γουδί και η κυβέρνηση Βενιζέλου Το κίνηµα στο Γουδί και η κυβέρνηση Βενιζέλου Το κίνηµα στο Γουδί -1909 Τον Αύγουστο του 1909 αξιωµατικοί του στρατού, συγκεντρώθηκαν στο Γουδί της Αθήνας και κήρυξαν επανάσταση εναντίον του βασιλιά Γεωργίου

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Αντίσταση Ιωάννης Νιούτσικος Διδάκτωρ Σπουδών Πολέμου King s College London

Εθνική Αντίσταση Ιωάννης Νιούτσικος Διδάκτωρ Σπουδών Πολέμου King s College London Εθνική Αντίσταση 1941-1944 Ιωάννης Νιούτσικος Διδάκτωρ Σπουδών Πολέμου King s College London Συνεισφορά ελληνικής αντίστασης στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο Υπερβολικές εκτιμήσεις Απαξίωση της αντίστασης Στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 30 ΜΑΪΟΥ 2005 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 30 ΜΑΪΟΥ 2005 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 30 ΜΑΪΟΥ 2005 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ Α1 ΟΜΑ Α Α Α.1.1. Ποιο ήταν το περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Η δήλωση της Μπρατισλάβας

Η δήλωση της Μπρατισλάβας Μπρατισλάβα, 16 Σεπτεμβρίου 2016 Η δήλωση της Μπρατισλάβας Σήμερα, συναντιόμαστε στην Μπρατισλάβα σε μια κρίσιμη στιγμή για το ευρωπαϊκό μας σχέδιο. Στη σύνοδο κορυφής των 27 κρατών μελών στην Μπρατισλάβα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΟΜΑ Α Α

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΟΜΑ Α Α ΑΡΧΗ 1Η ΕΛΙ Α ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕ ΕΞΕΤΑΕΙ Γ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ: ΙΤΟΡΙΑ ΥΝΟΛΟ ΕΛΙ ΩΝ: ΤΕΕΡΙ (4) ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 Α1.1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α1 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ α. Κόμμα του Γ. Θεοτόκη: «Το κόμμα του Γ. Θεοτόκη πυρήνα των Αντιβενιζελικών.», σελ. 92-93 β. Προσωρινή Κυβέρνησις της Κρήτης (1905)

Διαβάστε περισσότερα

2) Σε αυτό το συλλογικό έργο συνοψίστηκαν οι ιδέες του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού:

2) Σε αυτό το συλλογικό έργο συνοψίστηκαν οι ιδέες του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία μελετήσαμε στη Γ Τάξη: Ας κάνουμε τώρα μια διαφορετική επανάληψη! Θυμάσαι τα παρακάτω; Συμπλήρωσε τα κενά: 1) Τρεις σπουδαίοι εκπρόσωποι του Διαφωτισμού: Μ, Ρ, Β 2) Σε αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία στο συνέδριο "Νοτιοανατολική Ευρώπη :Κρίση και Προοπτικές" (13/11/2009) Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Ομιλία στο συνέδριο Νοτιοανατολική Ευρώπη :Κρίση και Προοπτικές (13/11/2009) Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Ομιλία στο συνέδριο "Νοτιοανατολική Ευρώπη :Κρίση και Προοπτικές" (13/11/2009) Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΔΟΧΗ ΑΛΛΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι Πρέσβεις,

Διαβάστε περισσότερα

Φορείς των νέων ιδεών ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Φορείς των νέων ιδεών ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ Δ. ΑΝΑΝΕΩΣΗ- ΔΙΧΑΣΜΟΣ (1909-1922) 1. Το κόμμα των φιλελευθέρων 1. Πριν τις εκλογές της 8ης Αυγούστου 1910 κανένα ΜΕΓΑΛΟ κόμμα δεν υποστήριζε τις μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν το 1909/1910 Φορείς των νέων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 20 Μαΐου 2015 ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Ημερησίων & Εσπερινών Γενικών Λυκείων ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α1 α. Σχολικό βιβλίο, σελ. 141: «Ισχυρότερο όργανο να αδρανοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 21 ης ΜΑΪΟΥ

ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 21 ης ΜΑΪΟΥ 21 η ΜΑΪΟΥ 1864 21 η ΜΑΪΟΥ 2016 152 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΡΜΟ ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 21 ης ΜΑΪΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ κ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΑΘ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ ΚΥΘΗΡΑ, 21 η ΜΑΪΟΥ 2016 [1] Σεβασμιώτατε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Φάκελος 1: Βιογραφικά σημειώματα Τιμητικές διακρίσεις Ομιλίες Υποφάκελος 1: Βιογραφικά σημειώματα Υποφάκελος 2: Τιμητικές διακρίσεις 1957 1961 Υποφάκελος

Διαβάστε περισσότερα