Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ΔΠΜΣ Πληροφοριακά Συστήματα Δίκτυα Υπολογιστών Καθηγητής: Α.Α. Οικονομίδης

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ΔΠΜΣ Πληροφοριακά Συστήματα Δίκτυα Υπολογιστών Καθηγητής: Α.Α. Οικονομίδης"

Transcript

1 Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ΔΠΜΣ Πληροφοριακά Συστήματα Δίκτυα Υπολογιστών Καθηγητής: Α.Α. Οικονομίδης University of Macedonia Master Information Systems Computer Networks Professor: A.A. Economides Δίκτυα για την Επιτήρηση Κτιρίων: Ασφάλεια, Κλοπή, Φωτιά Networks for Building Surveillance: Security, Theft, Fire Κωνσταντίνος Κώτσιου M.I.S 1012 Ιανουάριος 2013

2 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 2 Πίνακας Περιεχομένων Πίνακας Περιεχομένων...2 Περίληψη...3 Εισαγωγή Φυσική Ασφάλεια Κτίρια Δίκτυα Ασφαλείας Δίκτυα Τηλεόρασης Κλειστού Κυκλώματος Εξέλιξη Τεχνολογίες Συμπίεσης Video Video Content Analysis Συστήματα Ελέγχου Πρόσβασης Πρωτόκολλο Wiegand Αναγνώστες Καρτών Έξυπνες Κάρτες Biometrics Δίκτυα Πυρασφάλειας Πυρανίχνευσης Ολοκλήρωση (Integration) των συστημάτων πυρανίχνευσης με άλλα συστήματα Ολοκλήρωση Ενοποίηση Συστημάτων Διαχείριση του συστήματος...32 Συμπεράσματα...33 Βιβλιογραφία...34

3 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 3 Περίληψη Σε πολύ μεγάλο αριθμό κτιρίων σήμερα υπάρχουν συστήματα ασφαλείας που βασίζονται σε δίκτυα και δικτυακές εφαρμογές. Στην παρούσα εργασία θα μιλήσουμε για τα κτίρια στα οποία εγκαθίστανται αυτά τα συστήματα ασφαλείας. Θα γίνει μια αναφορά στα συστήματα CCTV την εξέλιξη τους και τις τεχνικές συμπίεσης video, στα συστήματα Access Control και τις τεχνικές ταυτοποίησης για παροχή πρόσβασης. Επίσης θα δούμε τα συστήματα Πυρανίχνευσης πυρασφάλειας και πώς αυτά μπορούν να ενοποιηθούν μέσω δικτύου με άλλα συστήματα. Τέλος θα δούμε πώς τα συστήματα CCTV και Access Control μπορούν να ενοποιηθούν σε ΙΡ περιβάλλον και τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από μια τέτοια ενοποίηση.

4 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 4 Εισαγωγή Στην εποχή μας γίνεται συνεχής λόγος για την ασφάλεια. Η ασφάλεια αφορά τόσο την προστασία των ανθρώπων, των υλικών και των εγκαταστάσεων όσο και των πληροφοριών. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για φυσική ασφάλεια ενώ στην δεύτερη για λογική ασφάλεια. Στην παρούσα εργασία θα επικεντρωθούμε στα δίκτυα τα οποία μπορούν να προσφέρουν φυσική ασφάλεια σε κτίρια ως μέρος ενός συνολικού συστήματος ασφαλείας. Θα δούμε ποια είναι τα επιμέρους δίκτυα, πώς αυτά είναι δυνατόν αν αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και πώς είναι δυνατόν αυτά να ολοκληρωθούν σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα. 1. Φυσική Ασφάλεια Σύμφωνα με τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας «Φυσική Ασφάλεια είναι το σύνολο των μέτρων που λαμβάνονται για την προστασία χώρων, υλικού και εγκαταστάσεων από απώλεια, κλοπή, κυρίευση, κατασκοπεία, δολιοφθορά, φυσικές καταστροφές ή αποκάλυψη αυτών με οποιονδήποτε τρόπο.» (ΕΚΑ, 2004). Σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό οποιοδήποτε σύστημα ασφαλείας πρέπει να παρέχει μέτρα τα οποία θα προστατεύουν ένα κτίριο και τους ενοίκους του από φυσικές καταστροφές (φωτιά, πλημμύρα), μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση από άτομα τα οποία είναι ανεπιθύμητα, κλοπή ή άλλη ζημιά που συνιστά δολιοφθορά ή ζημία προς τον ένοικο. Το σύστημα ασφαλείας αποτελείται από δυο συνιστώσες, την ανθρώπινη και την τεχνολογική συνιστώσα, οι οποίες συνδυάζονται για να παρέχουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας. Η

5 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 5 ανθρώπινη συνιστώσα συνίσταται από φύλακες, οι οποίοι επιτηρούν τον χώρο είτε μέσω περιπολιών είτε μέσω των δικτύων επιτήρησης του κτιρίου, και οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή της φυσικής ασφάλειας του κτιρίου. Η τεχνολογική συνιστώσα του συστήματος ασφαλείας περιλαμβάνει ένα σύνολο δικτύων αισθητήρων που επιτρέπουν στο προσωπικό ασφαλείας την καλύτερη δυνατή απόδοση στο έργο του. Τα δίκτυα αυτά είναι: 1. Δίκτυα Τηλεόρασης Κλειστού Κυκλώματος (CCTV, Closed Circuit TV) για την επιτήρηση των χώρων του κτιρίου. 2. Δίκτυα Ελέγχου Πρόσβασης (Access Control Network) για τον έλεγχο της πρόσβασης στο εσωτερικό του κτιρίου. 3. Δίκτυα Πυρασφάλειας και Πυρανίχνευσης 2. Κτίρια Στην εποχή μας τα κτίρια που κατασκευάζονται γίνονται συνεχώς όλο και μεγαλύτερα στεγάζοντας πλέον στον ολοένα και αυξανόμενο χώρο που διαθέτουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Για παράδειγμα το Willis Tower στο Chicago, Illinois των Ηνωμένων Πολιτειών με ύψος 443 μέτρα και 110 ορόφους παρέχει συνολικό καλυμμένο εμβαδό τετραγωνικών μέτρων και αποτελεί το 8 ο υψηλότερο κτίριο του κόσμου και το ψηλότερο του δυτικού Ημισφαιρίου. Το συγκεκριμένο κτίριο έχει πάνω από κατοίκους ενώ το επισκέπτονται καθημερινά άνθρωποι. (Skydeck Chicago, 2009). Τα κτίρια μπορούν να χωριστούν ανάλογα με την χρήση που εξυπηρετούν σε τρεις κατηγορίες:

6 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 6 Εμπορικά Κτίρια. Χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς όπως για την στέγαση καταστημάτων ή γραφείων και ένοικοι συνήθως είναι υπάλληλοι των γραφείων, επισκέπτες και προσωπικό συντήρησης εγκαταστάσεων. Κτίρια Κατοικιών. Οι γνωστές μας πολυκατοικίες με διαμερίσματα ή φοιτητικές εστίες αποτελούν παραδείγματα. Κτίρια Ειδικού Σκοπού. Ξενοδοχεία, Νοσοκομεία, Κυβερνητικά Κτίρια, Σχολικές Εγκαταστάσεις αποτελούν κτίρια ειδικού σκοπού κα είναι συνήθως η κατηγορία των κτιρίων τα οποία αντιμετωπίζουν τις περισσότερες απειλές και έχουν τις μεγαλύτερες απαιτήσεις ασφαλείας.(asis Foundation, 2008) Κτίρια του μεγέθους του Willis Tower που προαναφέρθηκε αλλά ακόμη και μικρότερα παρουσιάζουν λόγω ακριβώς των μεγεθών τους μια πολύ μεγάλη πρόκληση ασφαλείας. Οι κυριότερες απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζουν τα κτίρια μπορούν να χωριστούν σε τρεις κύριες κατηγορίες: Εγκληματικές Ενέρεγειες Κλοπή και ειδικότερα διαρρήξεις σε προσωπικούς χώρους και χώρους στάθμευσης Καταστροφή περιουσιών με δολιοφθορά ή graffiti στους κοινόχρηστους χώρους και τους χώρους στάθμευσης Αδικήματα κατά προσώπων στους χώρους του κτιρίου τα οποία περιλαμβάνουν γενικά βία και ενδοοικογενειακή βία, προστριβές και διαφωνίες σε κοινόχρηστους χώρους μεταξύ των ενοίκων.

7 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 7 Μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε υπηρεσίες που παρέχονται από το κτίριο όπως κλοπή τηλεπικοινωνιακών πόρων και ηλεκτρικού ρεύματος ακόμη και τον κίνδυνο βιομηχανικής ή άλλου είδους κατασκοπίας Ενέργειες κατά της Τάξης και της κοινής ησυχίας Θέματα συμπεριφοράς όπως κακή συμπεριφορά υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, διαμαρτυρίες, καταπάτηση και κατάληψη χώρων του κτιρίου. Επείγουσες Καταστάσεις Επείγουσες καταστάσεις προκαλούμενες ή σχετιζόμενες με ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων πυρκαγιών, δομικών φθορών, βλαβών ανελκυστήρων, διακοπές ρεύματος και τρομοκρατικές επιθέσεις. Επείγουσες καταστάσεις προκαλούμενες ή σχετιζόμενες με φυσικές καταστροφές ή καιρικά φαινόμενα. Σε καθεμία από τις παραπάνω περιπτώσεις απειλής ο ρόλος του συστήματος ασφαλείας είναι να προβλέψει και να προλάβει ή αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, να εντοπίσει έγκαιρα την απειλή και να αντιδράσει προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τα δυσάρεστα αποτελέσματα της στο κτίριο και τους ενοίκους του. Τέλος αν ούτε αυτό καταστεί δυνατό να προσφέρει στις αρχές τα απαραίτητα στοιχεία για τον εντοπισμό και την δίωξη των υπευθύνων. (ASIS Foundation, 2008)

8 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 8 3. Δίκτυα Ασφαλείας Όπως προαναφέρθηκε τα δίκτυα ασφαλείας που υπάρχουν σε ένα κτίριο είναι δίκτυα επιτήρησης, Ελέγχου πρόσβασης, Πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης. Τα δίκτυα αυτά μπορούν να είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους (από πλευράς καλωδίωσης) ή να ολοκληρώνονται σε ένα συνολικό δίκτυο ακολουθώντας την τελευταία τάση για ενοποίηση των δικτύων ασφαλείας με λύσεις IP χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα δομημένη καλωδίωση του κτιρίου. Στην συνέχεια θα δούμε τα συστήματα αυτά ξεχωριστά, τι προσφέρουν και πως ολοκληρώνονται χρησιμοποιώντας IP με τα όποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα παρουσιάζει μια τέτοια λύση. 3.1 Δίκτυα Τηλεόρασης Κλειστού Κυκλώματος Στο κομμάτι αυτό της εργασίας μας θα δούμε τα Δίκτυα Τηλεόρασης Κλειστού Κυκλώματος (CCTV). Πρόκειται για ένα δίκτυο καμερών το οποίο προσφέρει επιτήρηση πραγματικού χρόνου και καταγραφή των χώρων του κτιρίου σε 24- ωρη βάση. Στο σχήμα 1 φαίνεται ένα παράδειγμα δομής CCTV δικτύου.

9 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 9 Σχήμα 1. Παράδειγμα δομής δικτύου CCTV (Πηγή: Εξέλιξη Τα CCTV δίκτυα ακολούθησαν μια εξελικτική πορεία παράλληλη με την εξέλιξη της τεχνολογίας στους τομείς της καταγραφής και επεξεργασίας video και της μεταφοράς εικόνας. Το αρχικό στάδιο ήταν τα VCR-Based αναλογικά CCTV συστήματα. Ένα παράδειγμα φαίνεται στο σχήμα 2.

10 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 10 Σχήμα 2. Διάγραμμα κλασικού αναλογικού CCTV συστήματος (Πηγή: Intelligent Network Video; Understanding Modern Video Surveillance Systems) Στα VCR-Based συστήματα αναλογικές κάμερες συνδεδεμένες με έναν πολυπλέκτη παρουσίαζαν σε μια οθόνη την εικόνα και από τις τέσσερις κάμερες και η εικόνα καταγράφονταν σε μαγνητικές ταινίες video. Αν και το σύστημα λειτουργούσε καλά υπήρχαν τα εξής μειονεκτήματα: Η ποιότητα της εικόνας ήταν τέτοια η οποία δεν δεχόταν ιδιαίτερη βελτίωση για την αποκάλυψη περισσότερων λεπτομερειών Υπήρχε ανάγκη περισσότερων της μιας καταγραφικών συσκευών ανάλογα με τον αριθμό των καμερών. Υπήρχε ανάγκη για αλλαγή των κασετών του συστήματος χειροκίνητα και η ποιότητα των εγγραφών μειωνόταν με τη πάροδο του χρόνου. (Nilsson, 2009) Το επόμενο εξελικτικό βήμα ήταν τα DVR Based αναλογικά CCTV συστήματα. Στο σχήμα 3 φαίνεται ένα παράδειγμα DVR Based αναλογικού CCTV συστήματος.

11 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 11 Σχήμα 3. Διάγραμμα DVR Based αναλογικού CCTV συστήματος (Πηγή: Intelligent Network Video; Understanding Modern Video Surveillance Systems) Στα DVR Based συστήματα η καταγραφή του video γινόταν πάλι από αναλογικές κάμερες αλλά η εικόνα ψηφιοποιούνταν και καταγράφονταν ψηφιακά στο σκληρό δίσκο του DVR το οποίο έπαιζε επίσης και τον ρόλο του πολυπλέκτη. Στα αρχικά στάδια της εφαρμογής της τεχνολογίας και λόγω των περιορισμών στη χωρητικότητα των σκληρών δίσκων πολλές εταιρείες προχώρησαν στην ανάπτυξη αλγορίθμων συμπίεσης του video. Η υιοθέτηση των DVR Based CCTV συστημάτων προσέφερε τα παρακάτω πλεονεκτήματα: Δεν ήταν απαραίτητη η χρήση κασετών και η συνεχής αλλαγή τους στο καταγραφικό Σταθερή ποιότητα εγγραφής video. Δυνατότητα γρήγορης αναζήτησης στα περιεχόμενα της καταγραφής. (Nilsson, 2009) Η ψηφιοποίηση του video έδωσε την δυνατότητα στα συστήματα CCTV να συνδεθούν σε δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών είτε μέσω του DVR όπως φαίνεται στο σχήμα 4 είτε μέσω ενός κωδικοποιητή video όπως φαίνεται στο

12 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 12 σχήμα 5 παρέχοντας στον χρήστη απομακρυσμένη πρόσβαση και έλεγχο του συστήματος. Σχήμα 4. Διάγραμμα DVR Based αναλογικού CCTV συστήματος σε δίκτυο LAN (Πηγή: Intelligent Network Video; Understanding Modern Video Surveillance Systems) Σχήμα 5. Διάγραμμα Video Encoder Based αναλογικού CCTV συστήματος σε δίκτυο LAN (Πηγή: Intelligent Network Video; Understanding Modern Video Surveillance Systems) Σήμερα τα συστήματα CCTV αξιοποιούν πλήρως την ψηφιακή τεχνολογία χρησιμοποιώντας δικτυακές κάμερες οι οποίες λειτουργούν εντός ενός δικτύου IP. Στην περίπτωση των δικτυακών καμερών η σύλληψη της εικόνας γίνεται με ψηφιακό τρόπο και παραμένει ψηφιακή καθ όλη την διάρκεια της μεταφοράς του video εντός του δικτύου. Στο σχήμα 6 φαίνεται η δομή ενός δικτύου CCTV βασισμένο σε ΙΡ κάμερες. Η χρήση ΙΡ καμερών παρέχει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με τις αναλογικές. Τα ΙΡ δίκτυα δίνουν την δυνατότητα σε πολλές κάμερες να χρησιμοποιήσουν ένα κοινό καλώδιο για την μεταφορά της εικόνας ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για αμφίδρομη μεταφορά ήχου εάν η κάμερα

13 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 13 παρέχει την δυνατότητα. Επιπρόσθετα μέσω της δυνατότητας Power over Ethernet που προσφέρουν πολλές ΙΡ κάμερες είναι δυνατή ακόμη και η τροφοδοσία τους μέσω της δομημένης καλωδίωσης. Τέλος μέσω του δικτύου είναι δυνατή η χρήση λειτουργιών περιστροφής, ανύψωσης καταβίβασης και μεγέθυνσης (pan/tilt/zoom) εφόσον οι κάμερες προσφέρουν αυτή την λειτουργία μέσω του λογισμικού ελέγχου χωρίς να είναι απαραίτητα άλλα χειριστήρια η επιπρόσθετη καλωδίωση. Σχήμα 6. Διάγραμμα Network Camera Based Network CCTV system (Πηγή: Intelligent Network Video; Understanding Modern Video Surveillance Systems) Συνολικά ένα CCTV σύστημα βασισμένο σε δικτυακές κάμερες παρέχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα: Δυνατότητα χρήση καμερών υψηλής ανάλυσης (high resolution megapixel) Σταθερή ποιότητα εικόνας ανεξαρτήτως απόστασης Δυνατότητα χρήσης ασύρματών και Power over Ethernet λειτουργιών Πλήρης πρόσβαση σε pan/ tilt/ zoom δυνατότητες και αμφίδρομη μεταφορά ήχου.

14 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 14 Απομακρυσμένη ρύθμιση της κάμερας και του συστήματος μέσω IP. Πλήρης ελαστικότητα και επεκτασιμότητα του συστήματος Μείωση του κόστους και της πολυπλοκότητας της καλωδίωσης. (Nilsson, 2009) Τεχνολογίες Συμπίεσης Video Όπως προαναφέρθηκε στα αρχικά στάδια της υιοθέτησης της τεχνολογίας ψηφιακής καταγραφής video λόγω περιορισμών στην χωρητικότητα των σκληρών δίσκων αναπτύχθηκαν πρότυπα συμπίεσης video. Τα πρότυπα αυτά τυποποιήθηκαν από τον ISO και είναι τα JPEG (Joint Photographic Experts Group) και MPEG (Moving Pictures Experts Group). Τα πρότυπα αυτά προτείνονται από την ITU (International Telecommunications Union) ενώ από το VCEG (Video Coding Experts Group) που αποτελεί τμήμα της ITU προέκυψαν τα πρότυπα Η.261 και Η.263 που χρησιμοποιούνται κυρίως για την κωδικοποίηση video σε βιντεοδιασκέψεις. JPEG, MJPEG Το πρότυπο συμπίεσης JPEG χρησιμοποιείται για την συμπίεση φωτογραφιών. Το πρότυπο JPEG παρέχει στον χρήστη την δυνατότητα είτε για μια εικόνα υψηλής ποιότητας με σχετικά υψηλό λόγο συμπίεσης είτε για μια σχετικά χαμηλής ποιότητας εικόνα αλλά με πολύ υψηλό λόγω συμπίεσης που έχει ως αποτέλεσμα αρχεία εικόνας μικρού μεγέθους. Τα αρχεία εικόνας JPEG μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ακολουθία σχηματίζοντας video οπότε πλέον έχουμε το Motion JPEG. To motion JPEG

15 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 15 παρέχει τα ίδια πλεονεκτήματα με το απλό JPEG, σε ότι αφορά την συμπίεση. Επιπρόσθετα επειδή δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ των εικόνων αν χαθεί κάποια φωτογραφία από την ακολουθία δεν έχει επίπτωση στη συνολική ποιότητα του video. Το κυριότερο μειονέκτημα του MJPEG είναι ότι επειδή είναι μια ακολουθία από σταθερές εικόνες δεν χρησιμοποιεί καμιά τεχνική συμπίεσης video. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο λόγο συμπίεσης για ακολουθίες video από ότι αν χρησιμοποιούνταν μια τεχνική συμπίεσης video όπως το MPEG. To MJPEG είναι δημοφιλές σε εφαρμογές όπου απαιτούνται ξεχωριστά frames από μια ακολουθία video π.χ για ανάλυση της πληροφορίας. (Harwood, 2008) MPEG Το πρότυπο συμπίεσης video MPEG βασίζεται στην ίδια τεχνική συμπίεσης που βασίζεται και το πρότυπο JPEG περιλαμβάνοντας όμως και επιπλέον τεχνικές αποδοτικής κωδικοποίησης του video. Έχει παρουσιάσει πολλά στάδια εξέλιξης τα οποία βασίζονται στην ποιότητα του video που θέλουμε να επιτύχουμε, το μέσο εγγραφής του video και το εύρος ζώνης που χρησιμοποιούμε για την μεταφορά του video. Τα στάδια εξέλιξης του MPEG είναι τα MPEG 1, MPEG 2, MPEG 4, MPEG 4 AVC/H.264, MPEG 7, MPEG 21. Το πλέον χρησιμοποιούμενο σήμερα πρότυπο είναι το MPEG 4 AVC/H.264. (Harwood, 2008)

16 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων Video Content Analysis Με την εξάπλωση των συστημάτων CCTV και την αύξηση της υπολογιστικής ισχύος των ηλεκτρονικών υπολογιστών που χρησιμοποιούνται για την καταγραφή του video από τα συστήματα CCTV αναπτύχθηκαν εφαρμογές που αύξησαν την χρησιμότητα των συστημάτων CCTV. Οι εφαρμογές αυτές βασίζονται στην ιδέα του Έξυπνου video (Intelligent Video). Βασισμένο στο πρόγραμμα Video Surveillance and Monitoring της DARPA στόχος του ήταν η ανάπτυξη τεχνολογίας η οποία θα έδινε στον χειριστή την δυνατότητα να αντλήσει μεγάλο όγκο πληροφοριών από το video. (Nilsson, 2009) Το σύστημα επιτήρησης με βάση παραμέτρους που θα είχε από τον χειριστή του θα μπορούσε να επιτελέσει από μόνο του διάφορες λειτουργίες όπως: Εντοπισμός και παρακολούθηση αντικειμένου Αναγνώριση γενικών κλάσεων αντικειμένων(π,χ ανθρώπων, φορτηγών, Ι.Χ αυτοκινήτων) αλλά κει ειδικών τύπων αντικειμένων (πχ περιπολικό, ταξί κλπ) Εκτίμηση θέσης αντικειμένου σε σχέση με γεωχωρικό μοντέλο θέσης Ενεργός έλεγχος καμερών και συνεργατική παρακολούθηση με πολλαπλές κάμερες Ανάλυση ανθρώπινου βαδίσματος Αναγνώριση απλών δραστηριοτήτων πολλαπλών πρακτόρων Αρχειοθέτηση Δεδομένων

17 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 17 Από τις λειτουργίες αυτές προέκυψαν εφαρμογές τριών κατηγοριών ανάλογα με τον τρόπο με το οποίο προκαλείται η εκκίνηση της εφαρμογής 1. Pixel based IV εφαρμογές. Αυτές οι εφαρμογές ενεργοποιούνται και στέλνουν ένα σήμα συναγερμού όταν διαπιστώνεται από το σύστημα απώλεια της ποιότητας του video σε κάποια από της κάμερες. Οι εφαρμογές που λειτουργούν με βάση αυτή την αρχή είναι : Ανίχνευση Κίνησης. Αποτελεί τη πιο βασική εφαρμογή των τεχνικών έξυπνου video. Χρησιμοποιείται κυρίως για την ελάττωση του όγκου του video που καταγράφεται σε δεδομένο χώρο αποθήκευσης με την καταγραφή του video μόνο όταν υπάρχει κάποια αλλαγή στην εικόνα. Χρησιμοποιείται επίσης για την επισήμανση γεγονότων στους χειριστές του συστήματος (πχ είσοδος κάποιου ατόμου σε χώρου περιορισμένης πρόσβασης)(βελντές, 2009) Ανίχνευση μεταβολής της κατάστασης της κάμερας (Camera Tampering Detection). Αν για κάποιο λόγο η παρεχόμενη εικόνα από την κάμερα παρεμποδίζεται με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό στην επιτήρηση το σύστημα ειδοποιεί τον χειριστή προκειμένου να ελεγχθεί για πιθανή βλάβη ή κακόβουλη ενέργεια.(λυμπερόπουλος, 2010)

18 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 18 Βελτίωση εικόνας. Σε πολλές περιπτώσεις οι καιρικές συνθήκες είναι πιθανό να διαστρεβλώσουν την εικόνα της κάμερας. Οι αλγόριθμοι IV μπορούν να αναλύσουν το διαστρεβλωμένο video και να εντοπίσουν τις διαστρεβλώσεις. Στην συνέχεια μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα και να το επαναφέρουν στην κατάσταση στη οποία θα έπρεπε να μοιάζει σε κατάσταση με καλό καιρό. (Nilsson, 2009) 2. Object based IV Εφαρμογές. Στις εφαρμογές αυτές το σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει αντικείμενα και να τα κατατάξει σε κλάσεις. Στην συνέχεια αυτή η κατάταξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις παρακάτω εφαρμογές: Μέτρηση αντικειμένων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μέτρηση αντικειμένων ή ανθρώπων σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Ανίχνευση Αντικειμένων ή ανθρώπων. Το σύστημα έχει την ικανότητα να αναγνωρίσει ένα αντικείμενο ή άνθρωπο και στην συνέχεια να παρακολουθήσει την κίνηση του στο χώρο που επιτηρεί το σύστημα. Επίσης μπορεί να αναγνωρίσει αντικείμενα τα οποία έχουν αφεθεί σε θέσεις όπου δεν πρέπει να είναι ή ανθρώπους οι οποίοι παραμένουν σε περιοχές που δεν έχουν λογική να παραμένουν. Π.Χ ένα άτομο το οποίο παραμένει για πολύ ώρα σε ένα χώρο

19 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 19 στάθμευσης ή κοντά σε ένα ΑΤΜ μπορεί να υποδεικνύει πρόθεση για διάπραξη παράνομης πράξης. (Nilsson, 2009) 3. Εξειδικευμένες εφαρμογές IV. Πρόκειται για εφαρμογές σχεδιασμένες να επιτελούν μια πολύ συγκεκριμένη λειτουργία βασισμένα σε στην εξαγωγή συγκεκριμένων στοιχείων από ένα video και αποτελούν συνδυασμό των τεχνικών που χρησιμοποιούνται στις παραπάνω μεθόδους. Οι πιο σημαντικές εφαρμογές είναι: Αυτόματη αναγνώριση πινακίδων αυτοκινήτων (Automatic Number Plate Recognition ANPR). Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο πρόσβασης αυτοκινήτων σε χώρους στάθμευσης και τον εντοπισμό αυτοκινήτων στην κυκλοφορία μετά την διάπραξη αξιόποινων πράξεων Αναγνώριση Προσώπου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό συγκεκριμένων ανθρώπων σε περιοχές ενδιαφέροντος, για τον εντοπισμό των κινήσεων συγκεκριμένων ατόμων σε προγενέστερο χρόνο σε αποθηκευμένα video κλπ. Εντοπισμός Φωτιάς και Καπνού. Το έξυπνο video μπορεί να επεξεργαστεί ακολουθίες video ψάχνοντας για οπτικούς ενδείκτες φωτιάς ή/και καπνού. Επειδή οι φλόγες μπορεί να είναι ορατές πολύ πριν συγκεντρωθεί επαρκής ποσότητα καπνού ώστε να ενεργοποιηθούν οι παραδοσιακοί ανιχνευτές

20 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 20 καπνού το σύστημα μπορεί πιθανώς να εντοπίσει πολύ νωρίτερα μια πιθανή εστία φωτιάς δίνοντας έγκαιρη προειδοποίηση στο προσωπικό ασφαλείας. Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να δράσει συμπληρωματικά στο κυρίως σύστημα πυρασφάλειας. (Nilsson, 2009) 3.2 Συστήματα Ελέγχου Πρόσβασης. Τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης (Access Control Systems) είναι το πρώτο μέσο που χρησιμοποιείται προκειμένου να επιτευχθεί ασφάλεια σε ένα κτίριο. Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, από μια απλή κλειδαριά στην πόρτα, μέχρι κάτι απολύτως εξειδικευμένο όπως ηλεκτρονικές κλειδαριές με βιομετρικά εργαλεία για την αναγνώριση του ατόμου το οποίο προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στον χώρο ο οποίος προστατεύεται από τα συστήματα Access Control. Σχήμα 7. Βασικό διάγραμμα αρχιτεκτονικής ενός συστήματος Access Control (Πηγή:

21 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 21 Στο σχήμα 7 φαίνεται η βασική ιδέα πίσω από ένα σύστημα ελέγχου πρόσβασης. Τα συστήματα ελέγχου πρόσβαση ως τώρα αποτελούνταν όπως φαίνεται και στο σχήμα από το κύριο σύστημα ελέγχου με την βάση δεδομένων των πιστοποιημένων για είσοδο χρηστών, τον server και το λογισμικό ελέγχου. Από κει και πέρα υπάρχει ο πίνακας ελέγχου που συνδέει τις κλειδαριές και τους αναγνώστες των πιστοποιητικών ταυτότητας των χρηστών με το κεντρικό server Πρωτόκολλο Wiegand Ακόμη και σήμερα στα περισσότερα συστήματα Access Control η καλωδίωση Wiegand και το αντίστοιχο πρωτόκολλο για την διασύνδεση των αναγνωστών των πιστοποιητικών ταυτότητας με το κεντρικό σύστημα. Η καλωδίωση αποτελείται από τρία καλώδια, ένα καλώδιο γείωσης και 2 καλώδια μετάδοσης δεδομένων. Τα καλώδια δουλεύουν σε τάσεις συνήθως +5VDC. Οι περισσότεροι κατασκευαστές συστημάτων Access Control δίνουν μέγιστη απόσταση από τον αναγνώστη μέχρι τον πίνακα ελέγχου περίπου στα 170 μέτρα. Το πρωτόκολλο επικοινωνία που χρησιμοποιείται χρησιμοποιεί 26 bits. Από αυτά τα 26 bits το πρώτο είναι parity bit, τα επόμενα οκτώ είναι ο κωδικός της εγκατάστασης, τα επόμενα 16 είναι η ταυτότητα του χρήστη και το τελευταίο είναι επίσης parity bit. Το πρωτόκολλο Wiegand έχει παρουσιαστεί σε διάφορες παραλλαγές ανάλογα με τις εταιρείες κατασκευής. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου τα συστήματα Access Control λόγω της εφαρμογής όλο και

22 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 22 περισσότερων και πιο εξελιγμένων τεχνολογιών περνάνε από το πρωτόκολλο Wiegand σε ολοκληρωμένες ΙΡ λύσεις. (Mercury Security Corp, 2001) Πιο κάτω θα δούμε τα κυριότερα συστήματα Access Control Αναγνώστες Καρτών Έξυπνες Κάρτες. Η πλέον διαδεδομένη μορφή Access Control είναι οι αναγνώστες καρτών και οι αντίστοιχες κάρτες. Οι αναγνώστες καρτών μπορούν να περιλαμβάνουν πληκτρολόγιο για την εισαγωγή κάποιου κωδικού ή όχι. Σε κάθε περίπτωση η αρχή λειτουργίας είναι απλή. Ο χρήστης έχει στην διάθεση του μια κάρτα η οποία φέρει ένα μοναδικό κωδικό που πιστοποιεί ότι ο κάτοχος της έχει την δυνατότητα πρόσβασης στον συγκεκριμένο χώρο. Ο αναγνώστης καρτών δέχεται τον κωδικό και διαπιστώνει αν ο κάτοχος της κάρτας είναι πιστοποιημένος για την είσοδο. Επίσης αν ο αναγνώστης της κάρτας διαθέτει πληκτρολόγιο είναι δυνατόν πέρα α;πό την κάρτα για την διαπίστευση εισόδου να απαιτείται και η εισαγωγή κάποιου κωδικού. (Λυμπερόπουλος, 2010) Οι κάρτες μπορούν χρησιμοποιούν αρκετές διαφορετικές τεχνολογίες. Οι κυριότερες από αυτές είναι οι: Ενεργητικές κάρτες στα 2,5 GHz. Παθητικές κάρτες στα UHF 900 Οι RFID Proximity κάρτες Οι Milfare κάρτες οι οποίες συνδυάζουν όλες τις παραπάνω τεχνολογίες. (Λυμπερόπουλος, 2010)

23 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων Biometrics Η δεύτερη κυριότερη μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η βιομετρική αναγνώριση του ατόμου από κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του. Η πλέον συνήθης μέθοδος είναι η αναγνώριση των δακτυλικών αποτυπωμάτων σε ειδικούς Σχήμα 8 Ανάγνωση αποτυπωμάτων (Πηγή: αναγνώστες. Ο χρήστης τοποθετεί το δάκτυλο του στον αναγνώστη των αποτυπωμάτων. Το αποτύπωμα ψηφιοποιείται και αντιπαραβάλλεται με τα υπάρχοντα δακτυλικά αποτυπώματα στην βάση δεδομένων του συστήματος Access Control. Επειδή η διαδικασία της αντιπαραβολής μπορεί να διαρκέσει αρκετό διάστημα η ανάγνωση αποτυπωμάτων συνήθως συνδυάζεται με την χρήση κάποιας κάρτας που υποδεικνύει στο σύστημα ποιο αποτύπωμα να ελέγξει από την βάση δεδομένων. (Navavati, Thieme & Nanavati, 2002) Άλλες τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι η αναγνώριση προσώπου, η αναγνώριση της ίριδας και τώρα τελευταία και η ανάγνωση της φλέβας με υπέρυθρο φως. (Wilson, 2010) Τα biometrics θεωρούνται μια πολύ ασφαλής μέθοδος Access Control καθώς είναι πολύ δύσκολο να πλαστογραφηθούν και να χρησιμοποιηθούν ιδιαίτερα σωματικά χαρακτηριστικά του ατόμου. Τα περισσότερα συστήματα Access Control όπως προαναφέρθηκε χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα το πρότυπο Wiegand. Η στροφή που

24 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 24 παρατηρείται προς τα ΙΡ συστήματα οφείλεται στα παρακάτω πλεονεκτήματα που επιτυγχάνονται με την χρήση τους: Μείωση του κόστους κατασκευής. Πλέον όλες οι εταιρείες λειτουργούν εσωτερικά πληροφοριακά δίκτυα τα οποία χρησιμοποιούν δομημένη καλωδίωση. Η χρήση ΙΡ συστημάτων Access Control συνεπάγεται μείωση του κόστους καθώς δεν είναι απαραίτητη η εγκατάσταση ξεχωριστή καλωδίωσης αλλά χρησιμοποιείται η δομημένη καλωδίωση η οποία ούτως η άλλως θα εγκατασταθεί. Μείωση του κόστους λειτουργίας συντήρησης. Ένα σύστημα IP Access Control μπορεί να χρησιμοποιήσει τους servers του ΙΡ CCTV συστήματος μειώνοντας το κόστος λειτουργίας και ξεχωριστών υπολογιστικών συστημάτων. Επίσης επειδή η τεχνολογία των δικτύων ΙΡ είναι πολύ πιο διαδεδομένη την συντήρηση του συστήματος μπορεί να την αναλάβει το ΙΤ τμήμα της επιχείρησης ή να δοθεί ως συνολικό έργο μαζί με την συντήρηση του δικτύου επιτήρησης σε εξωτερικό εργολάβο επιτυγχάνοντας καλύτερες τιμές και υποστήριξη απ ότι αν το έργο δινόταν τμηματικά. Διευκόλυνση της εκπαίδευσης στον συνδυασμό των συστημάτων CCTV Access Control. Αν και τα δυο συστήματα είναι βασισμένα σε τεχνολογία ΙΠ είναι δυνατή η πολύ πιο εύκολη εκπαίδευση των χειριστών σε δύο όμοια συστήματα ή ακόμη καλύτερα σε ένα συνδυασμένο σύστημα παρά σε δυο τελείως διαφορετικά μεταξύ τους συστήματα.

25 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 25 Αξιοπιστία. Όλες οι εταιρείες που χρησιμοποιούν πληροφορικά δίκτυα παρουσιάζουν άμεσο και μεγάλο ενδιαφέρον στην εύρυθμη και αξιόπιστη λειτουργία των δικτύων αυτών. Από τη στιγμή που το δίκτυο Access Control λειτουργεί ως μέρος του πληροφορικού δικτύου η αξιοπιστία του είναι ίδια με του υπολοίπου συστήματος. (Λυμπερόπουλος, 2009) 3.3 Δίκτυα Πυρασφάλειας Πυρανίχνευσης Τα δίκτυα πυρασφάλειας πυρανίχνευσης υπάρχουν στα κτίρια προκειμένου να υπάρξει έγκαιρος εντοπισμός και αντιμετώπιση της φωτιάς. Τα δίκτυα αυτά αποτελούνται από τους αισθητήρες καπνού και φωτιάς και τις κονσόλες ελέγχου του συστήματος. Τα συστήματα πυρανίχνευσης χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: Συμβατικά που αφορούν μικρές εγκαταστάσεις. Η εγκατάσταση χωρίζεται σε ζώνες οι οποίες περιλαμβάνουν έναν οι περισσότερους αισθητήρες καπνού φωτιάς. Σε περίπτωση πυρκαγιάς στην κεντρική κονσόλα του συστήματος σημαίνει συναγερμός και ο χειριστής του συστήματος γνωρίζει απλά την ζώνη στην οποία έχει ξεσπάσει πυρκαγιά.

26 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 26 Σχήμα 9 Συμβατικό σύστημα Πυρανίχνευσης (Πηγή: Διευθυνσιοδοτούμενα που αφορούν μεγάλες εγκαταστάσεις. Στην περίπτωση αυτή αριθμοί αισθητήρων συνδέονται μεταξύ τους σε βρόχους δίνοντας την δυνατότητα για το ακριβή εντοπισμό του σημείου στο οποίο έχει πιάσει φωτιά σε σχέση με τον αισθητήρα ο οποίος εντόπισε την φωτιά.

27 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 27 Σχήμα 10 Διευθυνσιοδοτούμενο σύστημα Πυρανίχνευσης (Πηγή: Οι αισθητήρες καπνού και φωτιάς είναι αρκετών διαφορετικών ειδών. Τα κυριότερα είδη των αισθητήρων είναι : Καπνού Ιονισμού. Ενεργοποιείται όταν ανιχνεύσει στην ατμόσφαιρα σωματίδια καύσης, με την είσοδο τους στον θάλαμο ιονισμού του. Θερμοκρασίας. Ενεργοποιείται όταν η θερμοκρασία στον χώρο υπερβεί μια συγκεκριμένη τιμή για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Θερμοδιαφορικός. Ενεργοποιείται όταν η θερμοκρασία στον χώρο μεταβληθεί κατά μια συγκεκριμένη τιμή. Φωτοηλεκτρικός. Ενεργοποιείται όταν ανιχνεύσει προϊόντα καύσης τα οποία μεταβάλλουν το μαγνητικό του πεδίο.

28 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 28 Ορατού καπνού. Ενεργοποιείται όταν το ποσοστό σκίασης που προκαλείται από τον καπνό ξεπεράσει ένα προκαθορισμένο ποσοστό Εκρηκτικών αερίων. Ενεργοποιείται μόλις ανιχνεύσει στην ατμόσφαιρα ποσότητα αερίων Αλκοόλης Μεθανίου. Ενεργοποιείται όταν το ποσοστό περιεκτικότητας στην ατμόσφαιρα φτάσει σε όρια επικινδυνότητας Μονοξειδίου και Διοξειδίου του άνθρακα. Είναι κατάλληλος για ανίχνευση φωτιάς αργής εξάπλωσης. Τα παραπάνω είδη αισθητήρων συνήθως χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό μεταξύ τους.(beez Technology, 2013) Ολοκλήρωση (Integration) των συστημάτων πυρανίχνευσης με άλλα συστήματα. Τα συστήματα πυρασφαλείας εδώ και χρόνια έχουν ολοκληρωθεί με διάφορα άλλα συστήματα αυτοματισμού κτιρίων όπως τα συστήματα θέρμανσης εξαερισμού (HVAC), συστήματα πυρόσβεσης και συστήματα Access Control. Η ολοκλήρωση αυτή όμως γινόταν με καθαρά αναλογικό τρόπο μέσω ρελέ τα οποία έλεγχαν την παροχή ρεύματος στα συστήματα αυτά. Πλέον χρησιμοποιώντας ψηφιακή τεχνολογία και διασύνδεση Ethernet με βάση το πρωτόκολλο BACnet. Το BACnet είναι ένα πρότυπο πρωτόκολλο επικοινωνιών που έχει αναπτυχθεί από την Αμερικανική Εταιρεία Μηχανικών Θέρμανσης, Ψύξης και κλιματισμού (ASHRAE). Έχει υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προ πρότυπο (prestandard) και έχει προταθεί και ως πρότυπο ISO.

29 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 29 Πρόκειται για ένα πρότυπο που προσφέρει επικοινωνία μεταξύ συσκευών σε διάφορα επίπεδα κατ αναλογία με τα επίπεδα OSI. Στο σχήμα 11 φαίνεται η συσχέτιση των επιπέδων του BACnet με τα αντίστοιχα επίπεδα OSI. Σχήμα 11 Συσχέτιση των επιπέδων του BACnet με τα αντίστοιχα επίπεδα OSI (Πηγή: Η ολοκλήρωση των συστημάτων γίνεται μέσω της διασύνδεσης τους με κάποιο πρότυπο LAN. Η ολοκλήρωση των συστημάτων πυρανίχνευσης με άλλα συστήματα του κτιρίου μπορεί να είναι επωφελής για πολλούς λόγους. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν διαχείριση του καπνού διαμέσου των συστημάτων HVAC, εντοπισμός ατόμων που κινδυνεύουν άμεσα από τις συνέπειες της φωτιάς μέσω του συστήματος Access Control και ενημέρωση του προσωπικού διάσωσης κ.α. (Bushby, 2001)

30 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων Ολοκλήρωση Ενοποίηση Συστημάτων Όλα τα συστήματα που είδαμε πιο πάνω στις περισσότερες περιπτώσεις ως τώρα λειτουργούν ως ανεξάρτητα συστήματα. Το καθένα παρείχε συγκεκριμένες δυνατότητες και παρείχε στους χειριστές έναν όγκο πληροφοριών που αυτοί θα έπρεπε να επεξεργαστούν σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ ότι ίσως ήταν επιθυμητό. Τα συστήματα ασφαλείας με δικτύωση ΙΡ προσφέρουν στον χρήστη σημαντική ευελιξία και μεγαλύτερο εύρος δυνατοτήτων απ ότι τα συστήματα που δουλεύουν ανεξάρτητα μεταξύ τους. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα που παρέχουν στον χρήστη τα συστήματα ασφαλείας με δικτύωση ΙΡ είναι η δυνατότητα άμεσης μεταφοράς πληροφορίας ανάμεσα στα διάφορα συστήματα. Σήμερα η πλήρης ενοποίηση των συστημάτων ασφαλείας όπου όλα τα συστήματα συνεργάζονται μεταξύ τους σαν ένα μέσω μίας μόνο εφαρμογής δεν είναι δυνατή. Είναι όμως δυνατή η διασύνδεση των συστημάτων με την διαβίβαση πληροφοριών από τα διάφορα συστήματα προς ένα το οποίο έχει επιλεγεί ως κύριο. Το σύστημα το οποίο επιλέγεται ως κύριο συνήθως είναι το CCTV καθώς είναι αυτό το οποίο χρησιμοποιείται συχνότερα. Η διαδικασία μεταφοράς πληροφορίας από τα υπόλοιπα συστήματα δημιουργεί πρακτικά μια αλληλουχία ενεργειών τύπου «αίτιο και αποτέλεσμα» (cause and effect). Οποιαδήποτε πληροφορία από κάποιο σύστημα φτάνει στο κύριο σύστημα λειτουργεί ως αίτιο για την εκκίνηση μιας λειτουργίας από το κύριο σύστημα. Αυτό είναι και το κυριότερο πλεονέκτημα

31 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 31 που παρέχουν τα ενοποιημένα συστήματα ειδικά αν συνδεθούν και με τα συστήματα διαχείρισης του κτιρίου (BMS Building Management Systems). Πρακτικά όμως τι σημαίνει αυτή η αλληλουχία ενεργειών «cause and effect»; Ας δούμε τα παρακάτω παραδείγματα. Πόρτα που ανοίγει με κάρτα Αίτιο: Κάποιος χρησιμοποιώντας μια κάρτα που δεν ισχύει σε κάποια πόρτα προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε κάποιο χώρο του κτιρίου. Αποτέλεσμα: Το σύστημα CCTV στρέφει την κάμερα που βρίσκεται σε εκείνο τον χώρο προς το άτομο αυτό, ξεκινά καταγραφή της δραστηριότητας και παρακολουθεί τις κινήσεις του ατόμου. Πόρτα που ανοίγει με κωδικό Αίτιο: Κάποιος προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα με λανθασμένο κωδικό. Αποτέλεσμα: Το σύστημα CCTV στρέφει προς το πρόσωπο που προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα εστιάζει στο πρόσωπο του ανθρώπου και προχωρεί σε αναγνώριση προσώπου ενώ γίνεται και επικοινωνία μεταξύ του χειριστή στο Control Room και του προσώπου μέσω της μεγαφωνικής εγκατάστασης. Βιομηχανικός χώρος Αίτιο: Ένδειξη μεταβολής των συνθηκών του περιβάλλοντος.

32 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 32 Αποτέλεσμα: Στην κεντρική οθόνη του Control Room θα εμφανιστεί η περιοχή ενδιαφέροντος και ο χειριστής μπορεί να ελέγξει οπτικά την κατάσταση στον χώρο πριν την αποστολή προσωπικού για επιτόπιο έλεγχο. Από τα παραπάνω παραδείγματα προκύπτει ότι η ενοποίηση των συστημάτων αυτοματοποιεί τις διαδικασίες, επιταχύνει την επεξεργασία των πληροφοριών και δίνει στους χειριστές των συστημάτων καλύτερη επίγνωση κατάστασης σε μικρότερο χρόνο. (Λυμπερόπουλος, 2009) 4.1 Διαχείριση του συστήματος Το καθένα από τα συστήματα ασφαλείας του κτιρίου κατά την διάρκεια λειτουργίας του συγκεντρώνει έναν αρκετά μεγάλο όγκο πληροφοριών. Οι πληροφορίες αυτές αποθηκεύονται σε βάσεις δεδομένων. Κάθε σύστημα μπορεί να παράγει τις δικές του αναφορές. Όταν όμως ο χρήστης θέλει μια συνολική αναφορά από όλα τα συστήματα υπάρχει πρόβλημα καθώς ο μηχανισμός αναφορών του κάθε συστήματος δεν είναι πάντα εφικτό να ενοποιηθεί ή να συνεργαστεί με τους αντίστοιχους μηχανισμούς των υπολοίπων συστημάτων. Το πρόβλημα επιλύεται με την χρήση ενός ενιαίου προτύπου επικοινωνίας μεταξύ των βάσεων δεδομένων γνωστού και ως ODBC. Με τη χρήση αυτού του προτύπου είναι δυνατή η πρόσβαση στο σύνολο των βάσεων δεδομένων και η δημιουργία συνολικών αναφορών από όλα τα συστήματα. Ένα άλλο σοβαρό θέμα που αφορά στην διαχείριση των συστημάτων είναι η πρόσβαση των χειριστών στα διάφορα συστήματα. Είναι προφανές ότι δεν είναι

33 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 33 δυνατόν ο κάθε χειριστής να κάνει login σε όλα τα συστήματα χρησιμοποιώντας διαφορετικά στοιχεία εισόδου. Για τον λόγο αυτό δημιουργούνται λογαριασμοί χρηστών με συγκεκριμένα δικαιώματα πρόσβασης κοινοί για όλα τα συστήματα. (Λυμπερόπουλος, 2009) Συμπεράσματα Από τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας είχε ευεργετικά αποτελέσματα στα συστήματα ασφαλείας των κτιρίων. Τα συστήματα ασφαλείας πλέον ακόμη και όταν δουλεύουν ανεξάρτητα μεταξύ τους μπορούν να δώσουν πάρα πολλές λύσεις στον χρήστη τους παρέχοντας του μια πληθώρα πληροφοριών και δυνατοτήτων άντλησης πληροφοριών. Η ενοποίηση των συστημάτων όμως είναι αυτή που πραγματικά εκτοξεύει τις δυνατότητες το συστημάτων ασφαλείας σε απίστευτα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση οι αυξημένες δυνατότητες των ενοποιημένων συστημάτων παρέχουν στον χειριστή τους αυξημένη επίγνωση κατάστασης που μεταφράζεται σε αυξημένη δυνατότητα πρόληψης ή έγκαιρης αντιμετώπισης απειλών ασφαλείας. Σε μια εποχή που οι απειλές ασφαλείας αυξάνονται καθημερινά η τεχνολογία των συστημάτων ασφαλείας χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές δίνει την δυνατότητα για αντιμετώπιση των απειλών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

34 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 34 Βιβλιογραφία Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας, ΓΕΕΘΑ. ΔΙΠΟΠΛΗ (2004). Skydeck Chicago (2009). Fun Facts For kids. Retrieved 2013, from ASIS Foundation. (2008). From the Ground Up: Security for Tall Bildings. Alexandria, VA: ASIS Foundation. Fredrik Nilsson (2009). Intelligent Network Video; Understading Modern Video Surveillance Systems. New York: CRC Press Emily Harwood (2008). Digital CCTV; A security Professional's Guide. Burlington, MA : Elsevier Academic Press. Mercury Security Corp. (2001). Wiegand Technology: An Overview. Retrieved 2013, from Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος (2010). Καρταναγνώστης. Τα μυστικά της σωστής επιλογής και εγκατάστασης. Security manager, 26, 86. Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος (2010). Ελέγχοντας τους επισκέπτες. Security manager, 28, 93.

35 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 35 Samir Nanavati, Michael Thieme, Raj Nanavati (2002). Biometrics Identity Verification in a Networked World. New York: John Wiley & Sons, Inc. Chuck Wilson (2010). Vein Pattern A Privacy-Enhancing Biometric. Boca Raton, FL: CRC Press. Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος (2009). Συστήματα Access Control μέσω ΙΡ. Ουσιαστική Λύση ή Ουτοπία;. Security manager, 24, Γιώργος Βελντές (2009). Η εφαρμογή των Video Analytics ως ανιχνευτές κίνησης. Security Manager, 23, Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος (2010). VCA Τα CCTV αποκτούν ευφυία. Security manager, 24, Συστήματα Πυρανίχνευσης. Retrieved 2013, from Steven T. Bushby (2001). Integrating Fire Alarm Systems with Building Automation and Control Systems. Fire Protection Engineering, 11, 5-11.

36 Δίκτυα Επιτήρησης Κτιρίων 36 Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος (2009). Σύγκλιση CCTV και ACCESS σε ΙΡ περιβάλλον. Security manager, 19,

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Ηλεκτρολογίας

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Ηλεκτρολογίας Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Ηλεκτρολογίας ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Πτυχιακή Εργασία Του Σπουδαστή: Σωτηράκου Κωνσταντίνου Επιβλέπων:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ & ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΣ ΚΑΠΝΟΥ. Εικόνα 1

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ & ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΣ ΚΑΠΝΟΥ. Εικόνα 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΑ Τα συστήματα ασφαλείας είναι ειδικές ηλεκτρονικές διατάξεις που χρησιμοποιούνται για την επιτήρηση χώρων, με σκοπό την άμεση ενημέρωσή των ενδιαφερόμενων, σε περίπτωση έ- κτακτης

Διαβάστε περισσότερα

FIRE PROTECTION NETWORK

FIRE PROTECTION NETWORK Assignment 2 FIRE PROTECTION NETWORK Μάριος Σούνδιας ΑΜ:2633 Ηλίας Ζαραφίδης ΑΜ:2496 Κωνσταντίνος Σολωμός ΑΜ: 2768 Θεμιστοκλής Θεολογίτης ΑΜ: 2775 soundias@csd.uoc.gr zarafid@csd.uoc.gr solomos@csd.uoc.gr

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρικό Ιστορικό. ww.sector.gr. Παράλληλα αναπτύσσεται ο κλάδος των στατικών και VIP φυλάξεων στον οποίο η Sector διατηρεί ένα σοβαρό πελατολόγιο.

Εταιρικό Ιστορικό. ww.sector.gr. Παράλληλα αναπτύσσεται ο κλάδος των στατικών και VIP φυλάξεων στον οποίο η Sector διατηρεί ένα σοβαρό πελατολόγιο. Εταιρικό Ιστορικό Η Sector αποτελεί ένα από τα παλαιότερα Ελληνικά εταιρικά σχήματα στο χώρο των Συστημάτων και Υπηρεσιών Ασφαλείας. Από το 1976 η εταιρία σχεδιάζει, εγκαθιστά και υποστηρίζει ολοκληρωμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΨΗΦΙΑΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ DIGITAL ELECTRONICS

ΘΕΜΑ : ΨΗΦΙΑΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ DIGITAL ELECTRONICS ΘΕΜΑ : ΨΗΦΙΑΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ DIGITAL ELECTRONICS ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περιόδους 16/11/2011 10:31 (31) καθ. Τεχνολογίας ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΓΕΘΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ (ANALOGUE) ΨΗΦΙΑΚΟ (DIGITAL) 16/11/2011 10:38 (38) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η Σημαντικότητα της Άμεσης Οπτικής Επαλήθευσης Συμβάντος

Η Σημαντικότητα της Άμεσης Οπτικής Επαλήθευσης Συμβάντος *Video Verification: Η Σημαντικότητα της Άμεσης Οπτικής Επαλήθευσης Συμβάντος Εισηγητές KEEPER GROUP : Βουκάλης Αλέξανδρος : Διεύθυνση Οικονομικών & Στρατηγικής Βλάσσης Αλέξανδρος : Υπεύθυνος Πωλήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 06 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 06 ΛΥΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α 1. Οι βασικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» ΑΘΗΝΑ 24 9 2014 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ (ANALOG ADDRESSABLE) ΠΙΝΑΚΩΝ ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ Οι κατωτέρω Τεχνικές Προδιαγραφές,

Διαβάστε περισσότερα

Video Management System της Bosch Εξασφαλίστε το μέλλον σας με IP

Video Management System της Bosch Εξασφαλίστε το μέλλον σας με IP Video Management System της Bosch Εξασφαλίστε το μέλλον σας με IP Ασφάλεια βίντεο IP Λύση όλα σε ένα Το Bosch Video Management System (VMS) διαχειρίζεται όλα τα δεδομένα IP και ψηφιακού βίντεο και ήχου,

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητές Αντώνης Βουκάλης : Διεύθυνση Τεχνικού Τμήματος Αλέξανδρος Βουκάλης : Διεύθυνση Οικονομικών & Στρατηγικής

Εισηγητές Αντώνης Βουκάλης : Διεύθυνση Τεχνικού Τμήματος Αλέξανδρος Βουκάλης : Διεύθυνση Οικονομικών & Στρατηγικής * Εισηγητές Αντώνης Βουκάλης : Διεύθυνση Τεχνικού Τμήματος Αλέξανδρος Βουκάλης : Διεύθυνση Οικονομικών & Στρατηγικής Πρότυπος 24ωρος Σταθμός Επιτήρησης Σημάτων Η.Σ.Α. Ανώτερες Προδιαγραφές Λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Η σταδιακή εξέλιξη των αναλογικών συστημάτων σε υψηλής ευκρίνειας

Η σταδιακή εξέλιξη των αναλογικών συστημάτων σε υψηλής ευκρίνειας Η σταδιακή εξέλιξη των αναλογικών συστημάτων σε υψηλής ευκρίνειας Τα υψηλής ευκρίνειας αναλογικά συστήματα παρουσιάζουν μια σημαντική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια από 540TVL - 600TVL, σε 600TVL - 650TVL,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ «1» ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 06_16 ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΙΝΑΚΩΝ (Α/Α 1 ΠΙΝΑΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ 06_16) Α. ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ 1.

ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ «1» ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 06_16 ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΙΝΑΚΩΝ (Α/Α 1 ΠΙΝΑΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ 06_16) Α. ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ 1. ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ «1» ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 06_16 ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΙΝΑΚΩΝ (Α/Α 1 ΠΙΝΑΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ 06_16) Α. ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ 1. Ο προσφερόμενος εξοπλισμός να είναι αρίστης ποιότητας, εγκεκριμένος από

Διαβάστε περισσότερα

VIDEO AUDIO LIGHTING AUTOMATION SECURITY VIRTUAL REALITY. Εταιρική παρουσίαση 2014

VIDEO AUDIO LIGHTING AUTOMATION SECURITY VIRTUAL REALITY. Εταιρική παρουσίαση 2014 Systems Integrator VIDEO AUDIO LIGHTING AUTOMATION SECURITY VIRTUAL REALITY Εταιρική παρουσίαση 2014 Ποιοι είμαστε Ίδρυση εταιρίας: 1964 από τον Ι. Πάνου Προσωπικό: 26 άτομα Ιδιόκτητο κτήριο & αποθήκες

Διαβάστε περισσότερα

Ελεγχος Πρόσβασης (Access Control)

Ελεγχος Πρόσβασης (Access Control) Ελεγχος Πρόσβασης (Access Control) Το Access MaSter, που ανήκει στην οικογένεια εφαρµογών HR MaSter, αποτελεί το λογισµικό µιας ολοκληρωµένης λύσης, που έχει στόχο να καλύψει πλήρως τις ανάγκες µίας επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

Βασική προτεραιότητά μας η ασφάλεια των δεδομένων σας.

Βασική προτεραιότητά μας η ασφάλεια των δεδομένων σας. Τι είναι το Data Center; Για την καλύτερη φιλοξενία (hosting ) των συνδρομητικών εφαρμογών και υπηρεσιών που υποστηρίζουν τις επιχειρηματικές ανάγκες των πελατών της, η interworks επένδυσε στην δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 1 η ΙΟΥΝΙΟΥ 2007 ΜΕΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Τι είναι επικοινωνία; Είναι η διαδικασία αποστολής πληροφοριών από ένα πομπό σε κάποιο δέκτη. Η Τηλεπικοινωνία είναι η επικοινωνία από απόσταση (τηλε-).

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ενέργειας (BEMS)

Διαχείριση Ενέργειας (BEMS) Διαχείριση Ενέργειας (BEMS) Τα τελευταία χρόνια με την εισαγωγή της πληροφορικής στο πεδίο των αυτοματισμών έγιναν αρκετά δημοφιλή τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας (Building Energy Management Systems

Διαβάστε περισσότερα

EOS FP- 200 Αναγνώστης ελέγχου πρόσβασης με δακτυλικό αποτύπωμα

EOS FP- 200 Αναγνώστης ελέγχου πρόσβασης με δακτυλικό αποτύπωμα EOS FP- 200 Αναγνώστης ελέγχου πρόσβασης με δακτυλικό αποτύπωμα Οδηγίες Λειτουργίας Εισαγωγή Ο αυτόνομος αναγνώστης EOS FP- 200 είναι απλός και εύχρηστος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών.

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματος ανιχνευτής πυρκαγιάς Σειρά 420 Ευφυής ανίχνευση. Κορυφαία προστασία.

Αυτόματος ανιχνευτής πυρκαγιάς Σειρά 420 Ευφυής ανίχνευση. Κορυφαία προστασία. Απόλυτη προστασία με τη Διπλή οπτική τεχνολογία Αυτόματος ανιχνευτής πυρκαγιάς Σειρά 420 Ευφυής ανίχνευση. Κορυφαία προστασία. 2 Αυτόματος ανιχνευτής πυρκαγιάς Σειρά 420 Ευφυής ανίχνευση για κορυφαία προστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ Έξυπνα Συστήματα Συναγερμού και Κάμερες Ασφαλείας Προστατεύουν αποτελεσματικά τα αγαπημένα σας πρόσωπα και την περιουσία σας Έκδοση 05-2011 Υβριδικοί Επαγγελματικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής

Εφαρμογές Πληροφορικής Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφάλαιο 12 Επικοινωνίες Δίκτυα Διαδίκτυο και ιστοσελίδες ΜΕΡΟΣ Α 1. Επικοινωνίες Αναλογικό Σήμα (analog signal) Eίναι ένα σήμα το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς μέσα στο χρόνο. Π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Καλαφάτης Διευθύνων Σύμβουλος Cubitech Hellas A.E. Cubitech A.E.

Νίκος Καλαφάτης Διευθύνων Σύμβουλος Cubitech Hellas A.E. Cubitech A.E. Νίκος Καλαφάτης Διευθύνων Σύμβουλος Cubitech Hellas A.E. 1. Video Analytics Εφαρμογή για περιμετρική προστασία. 2. Θερμικές κάμερες 3. Περιμετρική Προστασία Sicurit 4. Οπτική Ίνα 5. Control Room με χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Το Διαδίκτυο των Αντικειμένων και η Δύναμη του Πλήθους (Internet of Things and Crowdsourcing)

Το Διαδίκτυο των Αντικειμένων και η Δύναμη του Πλήθους (Internet of Things and Crowdsourcing) Το Διαδίκτυο των Αντικειμένων και η Δύναμη του Πλήθους (Internet of Things and Crowdsourcing) Καθ. Σωτήρης Νικολετσέας 1,2 1 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών 2 Ινστιτούτο Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Νέα σειρά Συστηµάτων Ελέγχου Πρόσβασης. Από τη Sigma Security S.A.

Νέα σειρά Συστηµάτων Ελέγχου Πρόσβασης. Από τη Sigma Security S.A. Νέα σειρά Συστηµάτων Ελέγχου Πρόσβασης Από τη Sigma Security S.A. Νέα ολοκληρωµένη σειρά προϊόντων Access Control Ευκολία στην εγκατάσταση Ευέλικτα και επεκτάσιµα προϊόντα Στιβαρή κατασκευή, µε 2 έτη εγγύηση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (CCTV)

ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (CCTV) Σχεδιασμός & Εγκατάσταση Συστημάτων Συναγερμού και Κλειστού Κυκλώματος Τηλεόρασης (CCTV) σε 500 Φωτοβολταϊκά Πάρκα - Σχεδιασμός & Υλοποίηση Επικοινωνίας των Φωτοβολταϊκών Πάρκων με τα Κέντρα Λήψεως Σημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Η G4S στην Ελλάδα Στην Ελλάδα, ο Όµιλος µας, ξεκίνησε µε την Group 4 (1979) και στη συνέχεια µε την Wackenhut (1988), από την συνένωση των οποίων τελι

Η G4S στην Ελλάδα Στην Ελλάδα, ο Όµιλος µας, ξεκίνησε µε την Group 4 (1979) και στη συνέχεια µε την Wackenhut (1988), από την συνένωση των οποίων τελι Η G4S plc H G4S plc αποτελεί τον κορυφαίο παγκόσµιο όµιλο παροχής λύσεων ασφάλειας. Με δραστηριότητες σε περισσότερες από 125 χώρες και µε πάνω από 620.000 εργαζόµενους, διαθέτει ένα από τα πλέον ανεπτυγµένα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΛΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

ΑΝΤΙΚΛΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΑΝΤΙΚΛΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ EURO ALARM ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ OASIS > Ο BS-468 είναι πίνακας αντικλεπτικού συναγερμού > Στην κεντρική πλακέτα του πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Σελ. 9-50 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr http://diktya-epal-b.ggia.info/ Creative Commons License 3.0 Share-Alike Σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα υπολογιστών (Κεφαλαιο 15 στο βιβλιο) Περιγραφή των κύριων θεµάτων σχετικά µε τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών

Διαβάστε περισσότερα

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 CubisLITE Client Οδηγίες Χρήσεως Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικά 1. Τι είναι ο CubisLITE Server 2. Τι είναι ο

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Τα επικοινωνιακά δίκτυα και οι ανάγκες που εξυπηρετούν Για την επικοινωνία δύο συσκευών απαιτείται να υπάρχει μεταξύ τους σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας. Κέντρο εκπαίδευσης ISC

Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας. Κέντρο εκπαίδευσης ISC Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας Κέντρο εκπαίδευσης ISC July 2009 > Ανίχνευση κίνησης και παρουσίας Περιεχόμενα Τι είναι ο ανιχνευτής κίνησης? Ανιχνευτές κίνησης & οφέλη για τον πελάτη Ανιχνευτές κίνησης στην

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ TD-2300 SERIES SIGMA SECURITY

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ TD-2300 SERIES SIGMA SECURITY 2011 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ TD-2300 SERIES SIGMA SECURITY 1 Oδηγίες χρήσης TD-2304SE, TD-2308SE, TD-2316ME 2 1. Συνδέσεις 1.1 Πίσω πλευρά TD-2304SE Σχήμα.2.1 πίσω πλευρά καταγραφικού 4 καναλιών

Διαβάστε περισσότερα

Ένα ολοκληρωμένο, σύμφωνα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σύστημα πυροπροστασίας από την Bosch με τεχνολογία LSN για προχωρημένη προστασία.

Ένα ολοκληρωμένο, σύμφωνα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σύστημα πυροπροστασίας από την Bosch με τεχνολογία LSN για προχωρημένη προστασία. Κορυφαία πυροπροστασία για ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Το «Kempinski Hotel The Dome» στην Τουρκία εγκαθιστά ένα πλήρες σύστημα πυροπροστασίας της Bosch. Kempinski 2 Ένα ολοκληρωμένο, σύμφωνα με την τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ 1. Να αναφέρετε μερικές από τις σημαντικότερες εξελίξεις και εφευρέσεις στην ιστορία των συστημάτων επικοινωνίας. Η ανακάλυψη του κινητού τυπογραφικού

Διαβάστε περισσότερα

«Ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης θαλάμων συντήρησης»

«Ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης θαλάμων συντήρησης» «Ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης θαλάμων συντήρησης» K Y R O S ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Sensor type : Digital Resolution : 14bit Accuracy : ± 1.8 Response time : τ 63% Operating range : -40 C - 125 C ΥΓΡΑΣΙΑ Sensor

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Εικονικών Δικτύων Ενότητα 1: Εισαγωγή - Ιστορική Αναδρομή Τα πρώτα ιδιωτικά δίκτυα

Σχεδιασμός Εικονικών Δικτύων Ενότητα 1: Εισαγωγή - Ιστορική Αναδρομή Τα πρώτα ιδιωτικά δίκτυα Σχεδιασμός Εικονικών Δικτύων Ενότητα 1: Εισαγωγή - Ιστορική Αναδρομή Τα πρώτα ιδιωτικά δίκτυα Νικολάου Σπύρος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Ελέγχου Ρολών. Εκπαιδευτικό κέντρο ISC

Βασικές Αρχές Ελέγχου Ρολών. Εκπαιδευτικό κέντρο ISC Εκπαιδευτικό κέντρο ISC July 2010 > Ρολά / Περσίδες Περιεχόμενα Έλεγχος ρολών - πλεονεκτήματα Τρόποι Ελέγχου Ρολών Ρολά στο σπίτι Ρολά στο γραφείο Ανασκόπηση προσφοράς της Schneider Electric 2 > Ρολά /

Διαβάστε περισσότερα

Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης

Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης FiWaRec Fire Protection Systems Πλήρως Αυτόνομα Συστήματα Πυρόσβεσης με τη χρήση Πνευματικού Σωλήνα Ανίχνευσης ΤΕΧΝΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ #DOC 2013/ELECTRIC/FWR/Rev. 1.0 Καπανέως 73 104 44 Αθήνα - Tηλ. 210.5157400

Διαβάστε περισσότερα

TRAVIS TRAFFIC VIOLATION INFORMATION SYSTEM ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΦΩΤΟΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ

TRAVIS TRAFFIC VIOLATION INFORMATION SYSTEM ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΦΩΤΟΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ TRAFFIC VIOLATION INFORMATION SYSTEM ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΦΩΤΟΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ TRAVIS-V1-2012 TRAVIS Λογισμικό Διαχείρισης Παραβάσεων Φωτοεπισήμανσης Το σύστημα διαχείρισης παραβάσεων φωτοεπισήμανσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ FAS 40 FAS 80

ΚΕΝΤΡΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ FAS 40 FAS 80 ΚΕΝΤΡΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ FAS 40 FAS 80 ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙ ΟΠΟΙΗΣEIΣ & ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΙ ΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ. ΜΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας ελέγχου συναγερμού Easy Series Κάνουμε την ασφάλεια εύκολη υπόθεση διαθέτοντας wlsn*

Πίνακας ελέγχου συναγερμού Easy Series Κάνουμε την ασφάλεια εύκολη υπόθεση διαθέτοντας wlsn* «Η προστασία απενεργοποιήθηκε» Πίνακας ελέγχου συναγερμού Easy Series Κάνουμε την ασφάλεια εύκολη υπόθεση διαθέτοντας wlsn* * Ασύρματο τοπικό δίκτυο ασφαλείας 2 Πρώτα απ όλα η ασφάλεια Φυσικά επιθυμείτε

Διαβάστε περισσότερα

SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Κεφάλαιο 4 SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1 4.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 4.2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ...3 4.2.1 Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ...3 4.2.1.1 ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ...4 4.2.1.2 ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ. Θέμα πτυχιακής: Voice over IP. Ονοματεπώνυμο: Κόκκαλη Αλεξάνδρα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ. Θέμα πτυχιακής: Voice over IP. Ονοματεπώνυμο: Κόκκαλη Αλεξάνδρα ΠΤΥΧΙΑΚΗ Θέμα πτυχιακής: Voice over IP Ονοματεπώνυμο: Κόκκαλη Αλεξάνδρα Εισαγωγή στην Υπηρεσία Voice over IP Το Voice over IP (VoIP) είναι μια καινούργια τεχνολογία η οποία προσφέρει φωνητική συνομιλία

Διαβάστε περισσότερα

-I/O-SYSTEM 750 BMS ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

-I/O-SYSTEM 750 BMS ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ VER.DATE: 10/04/2014 -I/O-SYSTEM 750 BMS ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ η φιλοσοφία To σύστημα ελέγχου WAGO έχει σχεδιαστεί με σκοπό την ευκολία στην σχεδίαση και στην εκτέλεση ενός project

Διαβάστε περισσότερα

Mini DVR. Οδηγίες χρήσης MDS 660

Mini DVR. Οδηγίες χρήσης MDS 660 Mini DVR MDS 660 Βασικά χαρακτηριστικά Σύστημα ανίχνευσης κίνησης με ενσωματωμένο σύστημα καταγραφής εικόνας. Από τη στιγμή που ανιχνεύεται εισβολή στον επιτηρούμενο χώρο το αισθητήριο ανίχνευσης κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

2. Ποιο είναι το πρώτο βήμα της μεθοδολογίας διάγνωσης βλαβών ; 165

2. Ποιο είναι το πρώτο βήμα της μεθοδολογίας διάγνωσης βλαβών ; 165 Απαντήσεις στο διαγώνισμα του 5 ου κεφαλαίου 1. Τι εννοούμε με τον όρο διάγνωση ; 165 Με τον όρο διάγνωση εννοούμε τη μεθοδολογία που εφαρμόζουμε προκειμένου να εντοπίσουμε μια βλάβη σ ένα σύστημα λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Crow s Passion for Smart Residential Security

Crow s Passion for Smart Residential Security Crow s Passion for Smart Residential Security SERENITY Το σύστηµα SERENITY είναι ένα µοντέρνα σχεδιασµένο σύστηµα συναγερµού για να ταιριάζει στον χώρο σας. Με το σύστηµα SERENITY µπορείτε να απολαύσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ISPS

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ISPS ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1 ΣΕΛΙΔΑ 1.ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση του εγκεκριμένου Σχεδίου Ασφάλειας Λιμενικής Εγκατάστασης (ΣΑΛΕ) με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικές Προσφορές για τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου πολιτών & φίλων Αττικής από την εταιρία ALERTit.

Μοναδικές Προσφορές για τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου πολιτών & φίλων Αττικής από την εταιρία ALERTit. Μοναδικές Προσφορές για τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου πολιτών & φίλων Αττικής από την εταιρία ALERTit. ΑΣΥΡΜΑΤΟ / ΕΝΣΥΡΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1 x ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Πίνακας ελέγχου 16 ζωνών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ. Πιστεύουμε στην Παράγουμε στην ΕΛΛΑΔΑ OlympiaElectronics @olympiaelectro

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ. Πιστεύουμε στην Παράγουμε στην ΕΛΛΑΔΑ OlympiaElectronics @olympiaelectro ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ Πιστεύουμε στην Παράγουμε στην ΕΛΛΑΔΑ OlympiaElectronics olympiaelectronics Olympia Electronics Olympia Electronics OlympiaElectronics @olympiaelectro

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΔΟΜΗ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΒΑΣΙΚΗ ΔΟΜΗ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ενότητα 2.1 ΒΑΣΙΚΗ ΔΟΜΗ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΧΟΙ Μετά την ολοκλήρωση της ενότητας αυτής θα μπορείτε: Να περιγράφετε ένα απλό σύστημα Αυτοματισμού Να διακρίνετε ένα Ανοικτό από ένα Κλειστό σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Ρέθυμνο Αύγουστος 2008 Σ. ΠΙΟΤΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Μ. ΜΠΙΚΑΚΗΣ Χ. ΧΟΥΣΙΔΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Bosch IP Εισαγωγή στην τεχνολογία IP και το µέλλον των κλειστών κυκλωµάτων τηλεόρασης. Bosch IP Oδηγός προϊόντων βίντεο δικτύου

Bosch IP Εισαγωγή στην τεχνολογία IP και το µέλλον των κλειστών κυκλωµάτων τηλεόρασης. Bosch IP Oδηγός προϊόντων βίντεο δικτύου Bosch IP Εισαγωγή στην τεχνολογία IP και το µέλλον των κλειστών κυκλωµάτων τηλεόρασης Bosch IP Oδηγός προϊόντων βίντεο δικτύου 2 3 Οι αλλαγές στην τεχνολογία των κλειστών κυκλωµάτων τηλεόρασης έχουν παρακινηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Εστιάστε την προσοχή σας Intelligent Video Analysis της Bosch

Εστιάστε την προσοχή σας Intelligent Video Analysis της Bosch Εστιάστε την προσοχή σας Intelligent Video Analysis της Bosch 2 Και αντιδράστε άμεσα και αποτελεσματικά με Intelligent Video Analysis της Bosch Ανεξάρτητα από το εάν το σύστημά σας χρησιμοποιεί λίγες ή

Διαβάστε περισσότερα

Tο Apollo έγινε plus!

Tο Apollo έγινε plus! Tο Apollo έγινε plus! Το Apollo plus συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήµατα του επιτυχηµένου Apollo, µε 32 ζώνες και µοντέρνο πληκτρολόγιο αφής. Μικρό µέγεθος. Μεγάλες δυνατότητες. To Apollo plus διαθέτει ένα

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του RAW ORF. Κείμενο, παρουσίαση, έρευνα: Ιορδάνης Σταυρίδης DNG ARW X3F DCR NEF CRW RAW RAF CR2 SRF MRW

Χρήση του RAW ORF. Κείμενο, παρουσίαση, έρευνα: Ιορδάνης Σταυρίδης DNG ARW X3F DCR NEF CRW RAW RAF CR2 SRF MRW 8 Χρήση του RAW Κείμενο, παρουσίαση, έρευνα: Ιορδάνης Σταυρίδης DNG X3F ARW ORF DCR NEF CRW RAW RAF CR2 SRF MRW 9 Ένα ακατέργαστο αρχείο εικόνας RAW περιέχει ελάχιστα επεξεργασμένα στοιχεία από τον αισθητήρα

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική ΔΡ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ιατρική Πληροφορική ΔΡ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Ιατρική Πληροφορική ΔΡ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Διαλέξεις μαθήματος: http://medisp.teiath.gr/eclass/courses/tio103/ https://eclass.teiath.gr/courses/tio100/

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ, 17/06/2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡ. ΠΡΩΤ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ, 17/06/2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡ. ΠΡΩΤ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ, 17/06/2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΣ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 8038/6/33-ΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ CTV ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 5707/02-11-2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 5707/02-11-2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 5707/02-11-2015 Σύμφωνα με: α) τις διατάξεις των άρθρων 123, 124, 135 και 136 του Ν. 4072/2012 (ΦΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου (Αττική οδός)

Τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου (Αττική οδός) Λέξεις Κλειδιά: Δίκτυο υπολογιστών (Computer Network), τοπικό δίκτυο (LAN), δίκτυο ευρείας περιοχής (WAN), μόντεμ (modem), κάρτα δικτύου, πρωτόκολλο επικοινωνίας, εξυπηρέτης (server), πελάτης (client),

Διαβάστε περισσότερα

Ελεγκτής Θερμοκρασίας

Ελεγκτής Θερμοκρασίας 2 728 Ελεγκτής Θερμοκρασίας Πολυζωνικά συστήματα RRV817 Πολυζωνικός ελεγκτής με δυνατότητα μέχρι και 7 εξόδους ζώνης συνδυάζοντας 2 ελεγκτές RRV817. Χρησιμοποιείται για τον κεντρικό έλεγχο των πολυζωνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Η/Υ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Η/Υ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Η/Υ 1) Τι είναι μητρική πλακέτα; Είναι η βασική ηλεκτρονική πλακέτα ενός Η/Υ πάνω στην οποία συνδέονται όλα τα εξαρτήματα ενός Η/Υ όπως ο επεξεργαστής, η μνήμη, οι κάρτες επέκτασης,

Διαβάστε περισσότερα

Divar. Οδηγός εφαρµογών. Divar application guide

Divar. Οδηγός εφαρµογών. Divar application guide Divar Οδηγός εφαρµογών Bosch Divar application Divar Πολυχρηστική guide ψηφιακή συσκευή εγγραφής Bosch Divar Πολυχρηστική ψηφιακή συσκευή εγγραφής Το Divar είναι η πολυχρηστική ψηφιακή συσκευή εγγραφής

Διαβάστε περισσότερα

Κύρια χαρακτηριστικά: ιευθυνσιοδοτηµένο σύστηµα δυο καλωδίων (PinPoint ID System):

Κύρια χαρακτηριστικά: ιευθυνσιοδοτηµένο σύστηµα δυο καλωδίων (PinPoint ID System): Κύρια χαρακτηριστικά: Βασισµένο στο πρωτόκολλο () Το δίκτυο δέχεται µόνο διευθυνσιοδοτηµένες συσκευές (όχι πληκτρολόγια ή συµβατικά modules) Μέχρι τρια loops (3000 µέτρα έκαστο) Ανώτατο όριο συσκευών 192

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα SCADA. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας Ακαδημαϊκό Έτος Ν. Πουλάκης

Συστήματα SCADA. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας Ακαδημαϊκό Έτος Ν. Πουλάκης Συστήματα SCADA Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας Ακαδημαϊκό Έτος 2013-2014 Ν. Πουλάκης Μέρος 1 Εισαγωγή στα συστήματα SCADA ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η παρούσα Εισαγωγή στα Συστήματα SCADA στηρίχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ει ναι τα Windows που γνωρι ζετε, αλλα καλυ τερα

Ει ναι τα Windows που γνωρι ζετε, αλλα καλυ τερα Ει ναι τα Windows που γνωρι ζετε, αλλα καλυ τερα Γνώριμα και καλύτερα από ποτέ άλλοτε Τα Windows 10 είναι γνώριμα και εύχρηστα και με πολλές ομοιότητες με τα Windows 7, συμπεριλαμβανομένου του μενού Έναρξης.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία μνημών Ημιαγωγικές μνήμες Μνήμες που προσπελαύνονται με διευθύνσεις:

Τεχνολογία μνημών Ημιαγωγικές μνήμες Μνήμες που προσπελαύνονται με διευθύνσεις: Σύστημα μνήμης Ο κύριος σκοπός στο σχεδιασμό ενός συστήματος μνήμης είναι να προσφέρουμε επαρκή χωρητικότητα αποθήκευσης διατηρώντας ένα αποδεκτό επίπεδο μέσης απόδοσης και επίσης χαμηλό μέσο κόστος ανά

Διαβάστε περισσότερα

Η όλα σε - ένα λύση για μικρά και περιφερειακά ΤETRA δίκτυα

Η όλα σε - ένα λύση για μικρά και περιφερειακά ΤETRA δίκτυα Η όλα σε - ένα λύση για μικρά και περιφερειακά ΤETRA δίκτυα Με μια ματιά Το ACCESSNET Campus IP είναι ένα μικρό σύστημα TETRA το οποίο καθιστά την τεχνολογία TETRA προσιτή για όλους τους διαχειριστές δικτύων.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΓΕΝΙΚΑ Η κεντρική μονάδα, είναι το βασικότερο τμήμα ενός συστήματος συναγερμού. Κύρια αποστολή της είναι να δέχεται σήματα από τους αισθητήρες και, σε περίπτωση παραβίασης

Διαβάστε περισσότερα

Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» ΑΘΗΝΑ 23 9 2013 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΘΕΝΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» ΑΘΗΝΑ 23 9 2013 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΘΕΝΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» ΑΘΗΝΑ 23 9 2013 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΘΕΝΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ (ANALOG ADDRESSABLE) ΠΙΝΑΚΩΝ ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ Η παρούσα Τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

ZigBee. Φοιτητής: Μόσχογλου Στυλιανός Επιβλέπων καθηγητής: κ. Δοκουζγιάννης Σταύρος

ZigBee. Φοιτητής: Μόσχογλου Στυλιανός Επιβλέπων καθηγητής: κ. Δοκουζγιάννης Σταύρος ZigBee Φοιτητής: Μόσχογλου Στυλιανός Επιβλέπων καθηγητής: κ. Δοκουζγιάννης Σταύρος Τι είναι το ZigBee; Ένα τυποποιημένο πρωτόκολλο χαμηλής Κατανάλωσης Ισχύος σε Wireless Persnal Area Netwrks (WPANs) Ένα

Διαβάστε περισσότερα

για την επιχείρησή σας Λύση Χωρίς Συμβιβασμούς SOLO SMALL BUSINESS GATEWAY

για την επιχείρησή σας Λύση Χωρίς Συμβιβασμούς SOLO SMALL BUSINESS GATEWAY SOLO SMALL BUSINESS GATEWAY Το SOLO Small Business Gateway είναι ένα λογισμικό που έρχεται να καλύψει όλες τις βασικές ψηφιακές ανάγκες σας. Ενσωματώνει ένα σύγχρονο Τηλεφωνικό Κέντρο και ένα πλήρη Server

Διαβάστε περισσότερα

1. Από ποια μέρη αποτελείται η περιστροφική αντλία πετρελαίου ; Πώς διανέμεται το καύσιμο στους διάφορους κυλίνδρους ;

1. Από ποια μέρη αποτελείται η περιστροφική αντλία πετρελαίου ; Πώς διανέμεται το καύσιμο στους διάφορους κυλίνδρους ; Απαντήσεις στο διαγώνισμα του 6 ου κεφαλαίου 1. Από ποια μέρη αποτελείται η περιστροφική αντλία πετρελαίου ; 197 1. τον κινητήριο άξονα ( περιστρέφεται με τις μισές στροφές του στροφάλου για 4-χρονο κινητήρα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Εφαρμογών Ελέγχου Φωτισμού. Εκπαιδευτικό κέντρο ISC

Βασικές Αρχές Εφαρμογών Ελέγχου Φωτισμού. Εκπαιδευτικό κέντρο ISC Βασικές Αρχές Εφαρμογών Ελέγχου Φωτισμού Εκπαιδευτικό κέντρο ISC July 2009 Ανακαλύψτε τις ανάγκες και τις λύσεις για τον έλεγχο φωτισμού Κύκλωμα απλού διακόπτη Κύκλωμα διακόπτη αλέ-ρετούρ Έλεγχος φωτισμού

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακές πολυχρηστικές συσκευές εγγραφής Divar Επαναπροσδιορίζουν την ψηφιακή εγγραφή

Ψηφιακές πολυχρηστικές συσκευές εγγραφής Divar Επαναπροσδιορίζουν την ψηφιακή εγγραφή Ψηφιακές πολυχρηστικές συσκευές εγγραφής Divar Επαναπροσδιορίζουν την ψηφιακή εγγραφή Μια νέα γενιά ψηφιακών πολυχρηστικών συσκευών εγγραφής Divar για έναν αναλογικό και IP κόσμο. Ψηφιακές πολυχρηστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΙΚΤΥΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ (τεχνολογία Wi Fi) 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 2 2. ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 3 3. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΙΚΤΥΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ (τεχνολογία Wi Fi) 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 2 2. ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 3 3. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 2 2. ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 3 3. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 3.1. Access Points (AP) 3 3.1.1. Σύνδεση 4 3.1.2. Σηµάνσεις 5 3.1.3. Τεχνικά χαρακτηριστικά 5 3.2. PoE Injectors 5 3.2.1.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο πραγματικός κόσμος είναι ένας αναλογικός κόσμος. Όλα τα μεγέθη παίρνουν τιμές με άπειρη ακρίβεια. Π.χ. το ηλεκτρικό σήμα τάσης όπου κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Λύσεις Θεμάτων http://nop33.wordpress.com Τι ορίζουμε ως Τοπικό Δίκτυο Υπολογιστών; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Τοπικών Δικτύων; Ποιες οι βασικές τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Τεχνολογία Πολυµέσων 01-1

Εισαγωγή. Τεχνολογία Πολυµέσων 01-1 Εισαγωγή Τι είναι τα πολυµέσα Ποιοι εµπλέκονται στα πολυµέσα Χαρακτηριστικά των µέσων Απαιτήσεις πολυµέσων Ιδιότητες πολυµέσων Μετάδοση πολυµέσων οµή συστηµάτων πολυµέσων Τεχνολογία Πολυµέσων 01-1 Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΗΜΟ ΛΕΒΑΔΕΩΝ

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΗΜΟ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΒΑΔΕΩΝ Τεύχη ενδεικτικού προϋπολογισμού & τεχνικών προδιαγραφών για την προμήθεια Καμερών για το ΔΗΜΟ ΛΕΒΑΔΕΩΝ Μάιος 2015 Σελίδα 1 από 7 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΑΡ. ΜΕΛΕΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Προηγμένες Τεχνολογίες Εξοικονόμησης Ενέργειας και Μείωσης Απωλειών Σε Συστήματα Μεταβλητής Ροής Ψυκτικού Μέσου

Προηγμένες Τεχνολογίες Εξοικονόμησης Ενέργειας και Μείωσης Απωλειών Σε Συστήματα Μεταβλητής Ροής Ψυκτικού Μέσου Προηγμένες Τεχνολογίες Εξοικονόμησης Ενέργειας και Μείωσης Απωλειών Σε Συστήματα Μεταβλητής Ροής Ψυκτικού Μέσου Eισαγωγή Λόγω των κλιματικών αλλαγών, η εξοικονόμηση ενέργειας έιναι πλέον ένα απο τα βασικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ)

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ) ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ) Συσκευές αποθήκευσης Ένας υπολογιστής προκειµένου να αποθηκεύσει δεδοµένα χρησιµοποιεί δύο τρόπους αποθήκευσης: Την Κύρια Μνήµη Τις συσκευές µόνιµης αποθήκευσης (δευτερεύουσα

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστηµάτων

Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστηµάτων Ασφάλεια ενός Π.Σ.: Η ικανότητα ενός οργανισµού να προστατεύει τις πληροφορίες/πόρους του από τυχόν αλλοιώσεις, καταστροφές και µη εξουσιοδοτηµένη χρήση Η ικανότητά του να παρέχει ορθές και αξιόπιστες

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια, Απόδοση και Άνεση με το KNX

Ασφάλεια, Απόδοση και Άνεση με το KNX Ασφάλεια, Απόδοση και Άνεση με το KNX Ασφάλεια Κοιμηθείτε καλά. Ταξιδέψτε χωρίς ανησυχίες. Εμπιστευτείτε το KNX. Δίκτυο παρακολούθησης Το KNX είναι πάντα σε επαγρύπνηση κατά τη διάρκεια της νύχτας ακόμη

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας

Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ενότητα 7: Πρότυπα Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ψηφιακός ελεγκτής Vario Hydro προορίζεται για τον έλεγχο εγκαταστάσεων με υδροθερμικά τζάκια που είναι η κύρια ή βοηθητική πηγή ενέργειας.

Ο ψηφιακός ελεγκτής Vario Hydro προορίζεται για τον έλεγχο εγκαταστάσεων με υδροθερμικά τζάκια που είναι η κύρια ή βοηθητική πηγή ενέργειας. VARIOhydro Ψηφιακός Ελεγκτής Υδροθερμικών Τζακιών Γενικά Ο ψηφιακός ελεγκτής Vario Hydro προορίζεται για τον έλεγχο εγκαταστάσεων με υδροθερμικά τζάκια που είναι η κύρια ή βοηθητική πηγή ενέργειας. Η χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Οπτική επιβεβαίωση στα συστήματα ασφαλείας.

Οπτική επιβεβαίωση στα συστήματα ασφαλείας. Οπτική επιβεβαίωση στα συστήματα ασφαλείας. Paradox Insight Βασική ιδέα Ένας πίνακας για: Σύστημα ασφαλείας Σύστημα πρόσβασης Κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης Ενοποίηση με home automation Μία ολοκληρωμένη λύση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Β Γυμνασίου Σχολικό έτος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Β Γυμνασίου Σχολικό έτος ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Β Γυμνασίου Σχολικό έτος 2009-2010 Γνωρίζω το υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα Ψηφιακός Κόσμος Το Εσωτερικό του Υ. Σ. Πολυμέσα Δίκτυα Η / Υ Ψηφιακός Κόσμος Ψηφιακό Αναλογικό Με τον όρο Ψηφιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ 1 ΤO ΡΟΜΠΟΤ INTELLITEK ER-2u

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ 1 ΤO ΡΟΜΠΟΤ INTELLITEK ER-2u Εφαρμογή 1: Το ρομπότ INTELITEK ER-2u Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Πολυτεχνείο Κρήτης www.robolab.tuc.gr, τηλ: 28210 37292 / 37314 e-mail: savas@dpem.tuc.gr,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2000-2006

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 2000-2006 ΜΕΤΡΟ 1.2 Κοινοπραξίες Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε τομείς Εθνικής Προτεραιότητας Παροχή υπηρεσιών τουριστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μέσω πλατφόρμας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ. Μετά την ολοκλήρωση της ενότητας αυτής θα μπορείτε:

ΣΥΝΘΕΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ. Μετά την ολοκλήρωση της ενότητας αυτής θα μπορείτε: Ενότητα 2.6 Κεφάλαιο 2 ΣΥΝΘΕΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΧΟΙ Μετά την ολοκλήρωση της ενότητας αυτής θα μπορείτε: Να αιτιολογείτε την αναγκαιότητα χρησιμοποίησης κάθε είδους αυτοματισμού. Να διακρίνετε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Αυτοματισμοί και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ - Λύσεις ασκήσεων στην ενότητα

ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ - Λύσεις ασκήσεων στην ενότητα ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ - Λύσεις ασκήσεων στην ενότητα 1. Να αναφέρετε τρεις τεχνολογικούς τομείς στους οποίους χρησιμοποιούνται οι τελεστικοί ενισχυτές. Τρεις τεχνολογικοί τομείς που οι τελεστικοί ενισχυτές

Διαβάστε περισσότερα

QAW810. Μονάδα Χώρου ζώνης. Building Technologies. για ελεγκτές RRV817

QAW810. Μονάδα Χώρου ζώνης. Building Technologies. για ελεγκτές RRV817 2 72 Μονάδα Χώρου ζώνης για ελεγκτές RRV817 QAW810 Ψηφιακή μονάδα χώρου ζώνης για επικοινωνία του τεχνικού εγκατάστασης ή/και του τελικού χρήστη με ελεγκτές θερμοκρασίας RRV817 σε πολυζωνικά συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες Επαγγελματικής Διαχείρισης Αρχείου

Υπηρεσίες Επαγγελματικής Διαχείρισης Αρχείου Υπηρεσίες Επαγγελματικής Διαχείρισης Αρχείου Η αποστολή μας Προσφορά στοχευμένων υπηρεσιών Logistics Ανιχνεύοντας σωστά τις ανάγκες των συνεργατών μας Αναπτύσσοντας καινοτόμες λύσεις και δίδοντας έμφαση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο διαδίκτυο

Εισαγωγή στο διαδίκτυο Εισαγωγή στο διαδίκτυο Στόχοι κεφαλαίου Περιγραφή των κύριων θεμάτων σχετικά με τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών δικτύων Περιγραφή των

Διαβάστε περισσότερα