ΟΡΗ ΒΡΟΝΤΟΥΣ ΛΑΪΛΙΑΣ ΤΟ ΔΑΣΩΜΕΝΟ ΒΟΥΝΟ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΡΗ ΒΡΟΝΤΟΥΣ ΛΑΪΛΙΑΣ ΤΟ ΔΑΣΩΜΕΝΟ ΒΟΥΝΟ"

Transcript

1 ΟΡΗ ΒΡΟΝΤΟΥΣ ΛΑΪΛΙΑΣ ΤΟ ΔΑΣΩΜΕΝΟ ΒΟΥΝΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μ. ΒΑΒΑΛΕΚΑΣ 2007

2 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 1 από 176 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ TΑ ΠΡΩΤΑ Κ Ε Φ ΑΛ ΑΙ Ο 1 Ο... 6 Λιαϊλιάς ή Λαϊλιάς... 6 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ... 7 Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΑΪΛΙΑ... 9 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ- ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ... 9 Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΒΟΣΚΗ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΤΕΣ ΚΑΥΣΟΞΥΛΕΥΣΗ ΥΔΡΟΠΡΙΟΝΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΔΑΣΗ- ΥΨΩΜΕΝΑ ΔΕΝΔΡΑ Η ΔΑΣΗ ΑΝΘΡΑΚΟΠΟΙΪΑ -ΞΥΛΑΝΘΡΑΚΕΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ Η ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΪΑ Κ Ε Φ ΑΛ ΑΙ Ο 2 Ο ΓΕΩΛΟΓΙΑ Γενικά Τεκτονική Στρωματογραφία ΠΕΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΛΑΪΛΙΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ Κλίμα του νομού Κ Ε Φ ΑΛ ΑΙ Ο 3 Ο Η ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΛΑΪΛΙΑ Η ΠΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΛΑΪΛΙΑ Θηλαστικά Πτηνά Ιχθείς Eρπετά Αμφίβια Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΥΤΩΝ ΤΟΥ ΛΑΪΛΙΑ ΠΤΕΡΙΔΟΦΥΤΑ ΑΓΓΕΙΟΣΠΕΡΜΑ ΔΙΚΟΤΥΛΗΔΟΝΑ ΜΟΝΟΚΟΤΥΛΙΔΟΝΑ ΧΩΡΟΛΟΓΙΑ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΑΪΛΙΑ Κ Ε Φ ΑΛ ΑΙ Ο 4 Ο ΠΙΝΑΚΕΣ -ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΛΑΪΛΙΑ ΤΑ ΠΤΗΝΑ ΤΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ EΡΠΕΤΑ ΦΥΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β ΧΑΡΤΕΣ- ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ

3 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 2 από 176 Εικόνα 1. Ηλιοβασίλεμα στο δάσος

4 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 3 από 176 ΛΑΪΛΙΑΣ ΤΟ ΔΑΣΩΜΕΝΟ ΒΟΥΝΟ Δάσος 1.Πλήθος δένδρων τα οποία συζούν σε μεγάλη εδαφική επιφάνεια με άλλα φυτά και ζώα και σε τέτοια απόσταση μεταξύ τους, ώστε με αμοιβαία επίδραση, μεταξύ τους και με το περιβάλλον (έδαφος, ατμόσφαιρα, ζωικοί και άλλοι οργανισμοί) αποκτούν ιδιάζουσα μορφή και υφή και να δημιουργούν στην επιφάνεια αυτή ιδιαίτερο περιβάλλον, αποτελούν το δάσος. Το Δάσος, σύμφωνα με τα παραπάνω, αποτελεί μια βιοκοινότητα φυτών και ζώων, στην οποία προέχουν οι φυσικοί οργανισμοί και μεταξύ αυτών τα δένδρα. Αυτά αποτελούν το κυριότερο χαρακτηριστικό γνώρισμα της βιοκοινότητας «Δάσος». Δάσος...Μία επιβλητική, ογκώδης (λόγω μεγάλης εκτάσεως, μεγάλου ύψους) και καλύπτουσα το έδαφος μορφή βλαστήσεως, αποτελούσα φυτοκοινωνίαν, της οποίας τα κυριολεκτικώς ανώτερα (υψηλότερα ) κοινωνικά στρώματα, αποτελούντα και την κυριολεκτικώς άρχουσαν τάξιν, συνίσταται από δένδρα, ενώ τα κυριολεκτικώς κατώτερα (χαμηλότερα) κοινωνικά στρώματα, τα οποία συγχρόνως είναι υποτελή εις τα ανώτερα, αποτελούνται από άλλας φυτικάς μορφάς, ήτοι θάμνους, πόας, βρύα κλπ Το δάσος, όπως κάθε κοινωνία, αναφαίνεται, διαπλάσσεται, ακμάζει και θνήσκει. (Αναστ. Οικονομόπουλος, Καθηγητής Δασολογίας Α.Π.Θ -1947) Tα πρώτα... 1 Για τις ανάγκες των φυτών του δάσους, για τη ζωή και την αύξηση αυτών ο Αριστοτέλης λέγει στο θαυμάσιο έργο του «Περί φυτών»: Καθολικώ δε λόγω πάν φυτόν τεττάρων τινών δείται, σπέρματος διωρισμένου, τόπου αρμοδίου, ύδατος συμμέτρου και αέρος ομοίου. Όταν ούν ταύτα πάντα συντελεσθώσι, γεννάται φυτόν και αυξάνει ότε δε ταύτα υποχωρήσουσιν, ασθενεί τη αποχωρήσει και το φυτόν. (Περί φυτών Β, VII).

5 Τ ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 4 από 176 α όρη Βροντούς, που αναπτύσσονται στα βόρεια της πόλης των Σερρών, στην κεντρική τους γεωλογική έξαρση, αναδεικνύουν με έμφαση το αξιόλογο για την δομή του δασικό σύμπλεγμα Λαϊλιά, που αποτελεί για πολλά χρόνια μια ξεχωριστή οντότητα για όλους τους Σερραίους. Η ομορφιά του δασωμένου βουνού, η απρόσμενη εγγύτητά του με την πόλη των Σερρών, η πληθωρικά ευεργετική του προσφορά στην υγιεινή του νομού, η πολύχρονη συμμετοχή του στην επιβίωση του πληθυσμού, στα δύσκολα χρόνια των καταστροφών και η αμέτρητη συνδρομή του στην ικανοποίηση των σύγχρονων ανθρώπινων αναγκών, έδωσαν την αφορμή για ποικίλες γραφές που παρέμειναν όμως στο μέγεθος μερικών ψηφίδων ενός μεγάλου μωσαϊκού. Η ολοκλήρωσή του ποτέ δεν θα πραγματοποιηθεί αν δεν υπάρξει η επιθυμητή συλλογική εργασία που θα καλύπτει τα κοινωνικά, ιστορικά και φυσικά δεδομένα της περιοχής. Το κείμενο, που έχετε στα χέρια σας και που μόλις αρχίσατε να διαβάζετε, είναι γραμμένο, πρώτον για να αξιολογηθεί καλύτερα η παραπάνω αξίωση, και δεύτερο, για να γίνουν εμφανή, σε πραγματική διάσταση, ορισμένα στοιχεία που υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν ή να αλλοιωθούν. Τέλος, σε κάθε περίπτωση, η δημοσιοποίηση των γνώσεων που προέκυψαν από την εργασιακή σχέση με αυτό καθαυτό το χώρο, προετοιμάζουν καλύτερα την γενική κατανόηση των λειτουργιών που πρέπει να διερευνηθούν βαθύτερα και ασφαλέστερα. Στην διάπλαση της μελέτης γίνονται γνωστά τα ιστορικά στοιχεία, τα φυσιογνωμικά του σταθμού, τα φυσικά στοιχεία (πανίδα χλωρίδα-βλάστησημετεωρολογικά-γεωλογικά), τα ανθρωποκεντρικά, τα λειτουργικά, τα θεσμικά και όλα όσα συναρθρώνονται με τις κυρίαρχες δραστηριότητες. Όπως σημειώνεται παραπάνω, δεν εξαντλείται σε καμιά περίπτωση το υλικό των γνώσεων στο πραγματικό τους βάθος. Είναι όμως χρήσιμο να υποθέσουμε πως θα υπάρξει συνέχεια, συμπλήρωση ακόμη και πιθανή διόρθωση. Το υλικό συμπληρώνεται με φωτογραφίες και παραπομπές που θεωρήθηκαν χρήσιμες και αξιοποιήσιμες από τους επόμενους ερευνητές. Στο αντίστοιχο κεφάλαιο παρατίθενται αντιπροσωπευτικές εικόνες από τα είδη της καταγραμμένης πανίδας και χλωρίδας. Τέλος η λεγόμενη τουριστική ανάπτυξη του Λαϊλιά δεν προσφέρεται για την πολιτική αγορά μια και το «προϊόν» δεν αντέχει στην ανταγωνιστικότητα της περιοχής. Εν τούτοις παρουσιάζονται οι υπάρχουσες υποδομές και γίνεται απλή αναφορά σ αυτά που η φέρουσα ικανότητα του χώρου μπορεί να προσφέρει.

6 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 5 από 176 Εικόνα 2. Δορυφορική εικόνα της περιοχής Σερρών και του ορεινού όγκου, απο ύψος ποδών (5,0 χλμ περίπου) (πηγή Google)

7 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 6 από 176 Εικόνα 3. Άποψη, της νότιας πλευράς του δάσους από την κορυφή Πρ. Ηλίας. Διακρίνεται ο κεντρικός δρόμος ενώ η γκρίζα απόχρωση εκφράζει την επικράτηση της οξιάς στο τμήμα της εικόνας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο Λιαϊλιάς ή Λαϊλιάς Η όμορφη πόλη των Σερρών, ο πλούσιος και παραγωγικός της νομός, το πολυσχιδές της φυσικό περιβάλλον, η ιστορία και οι άνθρωποι, συνδέονται, υποστηρίζονται, δημιουργούν. Το κείμενο δεν είναι ιστορικό. Αγγίζει όμως, από κάποια οπτική γωνία, αυτά τα ιστορικά γεγονότα που επηρέασαν ή σχετίζονται με το φυσικό αυτό μνημείο που αναφέρεται ως Λαϊλιάς, δάσος Λαϊλιά, όρη Βροντούς.

8 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 7 από 176 Γεωγραφική θέση Βόρεια της πόλης των Σερρών και σε μικρή απόσταση από αυτή, υψώνονται τα όρη Βροντούς, τα οποία αποτελούν τις νοτιότερες παραφυάδες του ορεινού συγκροτήματος του Ορβήλου. Αυτός αποτελεί το αλπικό σύστημα της Β.Α Μακεδονίας, που διαχωρίζεται από τον ποταμό Στρυμόνα, στον Α. Ορβηλο (Πιρίν) και στον Δ. Ορβηλο (Κερκίνη Μπέλες-Μπελάσιτσα). Ο Δ. Ορβηλος, στην κορυφογραμμή του, οροθετεί την Ελληνική επικράτεια, προς βορά, με την Βουλγαρική. Ο νομός Σερρών δέχεται τις νότιες πλευρές του, που αναπτύσσονται στην επαρχία Σιντικής. Εικόνα 4. Χάρτης της ευρύτερης περιοχής Η διαχρονική διαδικασία ταυτοποίησης των διοικητικών διαμερισμάτων του νομού διαμορφώνεται με τις παρακάτω διοικητικές πράξεις αναδεικνύοντας το ιστορικό χρονικό του από την εποχή της απελευθέρωσης. o Ο νομός Σερρών, με πρωτεύουσα τις Σέρρες, συστήθηκε με το Β.Δ της 31 ης Μαρτίου /1 ης Απριλίου 1915 (ΦΕΚ 120) «περί διοικητικής διαιρέσεως

9 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 8 από 176 των Νέων Χωρών» με έδρα τας Σέρρας. Το διάταγμα αυτό εκδόθηκε με εξουσιοδότηση του με αριθ. 524 Νόμου της 24/31 Δεκεμβρίου 1914 (ΦΕΚ404), περί διοικητικής διαιρέσεως και διοικήσεως των Νέων Χωρών. Με το παραπάνω Β.Δ, ο νομός χωρίστηκε στις επαρχίες (Υποδιοικήσεις) : Σερρών, Ζίχνης, Σιδηροκάστρου και Νιγρίτης. o Με το Ν.Δ της 6 ης /10 ης Μαρτίου 1925 (ΦΕΚ 57) καταργήθηκε η Υποδιοίκηση (Επαρχία ) Νιγρίτας η οποία παρέμεινε σαν διοικητική περιφέρεια. o Με το Δ/γμα 12 ης /21 ης Δεκεμβρίου 1927 (ΦΕΚ304) η Επαρχία Σιδηροκάστρου μετονομάστηκε σε επαρχία Σιντικής. o Με το Δ/γμα 1 ης /5 ης Δεκεμβρίου 1928 (ΦΕΚ 256) «περί μετονομασίας Γενικών Διοικήσεων και Επαρχιών» μετονομάστηκαν οι Επαρχίες Ζίχνης και Νιγρίτας, αντίστοιχα σε Φυλλίδος και Βισαλτίας. o Στην κατοχή του 1941, με το Ν. Δ 1972/1942 (ΦΕΚ 292) «περί διοικήσεως του εντεύθεν του Στρυμώνος τμήματος του νομού Σερρών, μετονομάστηκε νομός «Στρυμώνος» και έδρα του Νομάρχη ορίστηκε η πόλη της Νιγρίτας. o Με τον Νόμο 1930/1944 (ΦΕΚ 232) ο νομός μετονομάστηκε σε «Νομός Σερρών» με έδρα τις Σέρρες Ο νομός Σερρών ουσιαστικά διαμορφώνεται σαν ένα μεγάλο βύθισμα με περιμετρικές εξάρσεις ορεινών όγκων, που στις βόρειες ασυνέχειες των Ορέων Βροντούς και Κερκίνης διοχετεύεται η πορεία του Στρυμόνα ποταμού, η διαγώνια κατεύθυνση του οποίου, καταλήγει στο διέξοδο της ασυνέχειας των Κερδυλλίων Ορέων και του Παγγαίου. Ο Ορβηλος συνδέεται προς Β. με το ορεινό συγκρότημα Πιρίν και Ρίλα με το ορεινό σύστημα της Βουλγαρίας ενώ προς Ν. διασπάται σε τρεις κλάδους ακολουθώντας Β.ΒΔ-Ν.ΝΑ κατεύθυνση, σε ένα Α. κλάδο, το Φαλακρό όρος της Δράμας, σε ένα κεντρικό κλάδο, το Μενοίκιο και σε ένα Δ. κλάδο των ορέων της Βροντούς. Από τα Δ. αντιστηρίγματα των ορέων αυτών αναπτύσσεται ένας ΝΔ κλάδος παράλληλος του Τσιγγελίου όρους με τον οποίο σχηματίζει την κοιλάδα του Αχλαδοχωρίου, μέχρι την κορυφή Λαϊλιά (Προφ. Ηλίας 1850μ) και στην συνέχεια χαμηλώνοντας παίρνει ΝΑ κατεύθυνση, περιβάλλοντας από ΒΑ την πεδιάδα των Σερρών.

10 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 9 από 176 Η περιοχή του Δάσους Λαϊλιά Ιστορικά στοιχεία- Δραστηριότητες Στα αρχαία χρόνια, η περιοχή περιλαμβάνονταν στη χώρα των Οδομαντών που είχαν κατακλύσει αυτήν με την βοήθεια πιθανώς των Περσών. 2 Οι Οδόμαντες ήταν αρχαίος λαός εγκατεστημένος στην περιοχή μεταξύ Στρυμόνα και Νέστου, βορείως του Παγγαίου, η οποία έγινε γνωστή ως Οδομαντίς ή Οδομαντική. Παλαιότερα επικρατούσε η αντίληψη ότι ανήκαν στα Θρακικά φύλα, αλλά σύμφωνα με τις νεότερες απόψεις θεωρούνται Φρυγικής καταγωγής λαός, ο οποίος στην συνέχεια αναμίχθηκε πιθανόν με γειτονικά Θρακικά φύλα. Οι Οδόμαντες σχετίζονταν στενά με τα φύλα των Ηδωνών, των Βιστώνων, των Μυγδόνων και των Βισαλτών. Εξάλλου υπήρχε η παράδοση σύμφωνα με την οποία ο Ηδωνός, ο Μύγδων, ο Οδόμας και ο Βιστωνός ήταν αδέλφια. Οι Οδόμαντες για πρώτη φορά μνημονεύονται από τον Ηρόδοτο οποίος αναφέρει ότι εκμεταλλεύονταν τα μεταλλεία χρυσού και αργύρου του Παγγαίου. Οι Οδόμαντες θα υποταχθούν οριστικά στον Φίλιππο Β της Μακεδονίας και θα αποτελέσουν τμήμα του Μακεδονικού Βασιλείου, οπότε θα αφομοιωθούν και εξαφανιστούν ως ξεχωριστό φύλο 3. Το όνομα Λαϊλιάς, είναι παραφθορά της τούρκ. λέξης Γιαϊλιάς 4 ή Γιαϊλάς 5 και δόθηκε στο βουνό από το ομώνυμο θέρετρο των Τούρκων που υπήρξε εκεί. Πρώτη φορά μνημονεύεται με το όνομα αυτό από τον Παπασυνοδινό το Μισό αιώνα αργότερα λέγονταν Ανά ντάγ. Αργότερα πήρε και διάφορες άλλες ονομασίες όπως : Αλί μπάμπα ( από την ψηλότερη κορυφή), Σαρλίγια, Καπακλή (σκεπαστός,καλυμμένος τόπος), Εγρισού, Βροντού και Καρά ντάγ. Κατά τον Εβλιά Τσελεμπή, (διάσημος τερατολόγος), στην περιοχή του Λαϊλιά 2 Στέφανος Βυζάντιος Οδόμαντοι, έθνος Θράκης. 3 Δημήτριος Ε.Ευαγγελίδης «Λεξικό των αρχαίων ελληνικών και περι-ελλαδικών φύλων» Θεσσαλονίκη «Γιαϊλιά» ή Γιαϊλά λέγεται το οροπέδιο στα τουρκικά, αντίστοιχο με τη λέξη «παρχάρι» που χρησιμοποιούν οι πόντιοι. Επίσης σημαίνει τόπο ξέφαντο, αναψυχής, παραθερισμού, εξοχή, μα και κατοικία εξοχική. Κατά τον Cousinery (Voyage dans la Macedoine, Paris 1831, τομ. Α σ. 184) σημαίνει «λειβάδι, βοσκή πάνω σε ορεινές τοποθεσίες..γενικότερα σημαίνει διαμονή θερινή, ευχάριστη.. ο ίδιος πληροφορεί (σελ. 171) ότι στα τέλη του 18 ου αι. υπήρχαν δύο Λιαϊλάδες, ο Απάνω (θέρετρο τουρκικό) και ο Κάτω (θέρετρο βλαχοποιμένων). Διατηρήθηκαν μέχρι το 1941 οπότε και καταστράφηκαν. Το ίδιο αναφέρει και ο Κωνσταντίνος Οικονόμου στο «εγχειρίδιο περί της επαρχίας Φιλιππουπόλεως, Βιέννη 1819, σελ.41:» την μεταξύ του Παγγαίου όρους και του όρους Ροδόπης, ό καλείται Γιαϊλάς..» (Γ. Καφταντζής 1968) 5 Σερραϊκή χρονογραφία του Παπασυνοδινού- Γ.Καφταντζής. Εκδοση Ι.Μ Σερρών και Νιγρίτης. Σελ Εις την στράταν του Γιαϊλάν ευρέθησαν Τούρκοι σκοτωμένοι. Εδή άλλος δεν τους ασκώτοσεν, μόνον οι χριστιανοί οπού έχουν τα τηστήρια

11 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 10 από 176 (Ανά ντάγ) υπήρχε το θέρετρο του άσχημου βασιλιά Ζάλ, μυθικού ήρωα των Περσών και οι Τούρκοι εκεί δημιούργησαν δύο χιλιάδες επαύλεις με σαράντα τζαμιά, ένα λουτρό, δύο χάνια, ένα τεκέ και πεντακόσια πρατήρια!!! Η ευρύτερη περιοχή του δάσους Λαϊλιά κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας φαίνεται πως ήταν μέσα στις πρώτες προτιμήσεις των Τούρκων που ενώ διαφέντευαν όλη την πεδιάδα, που τους γέμιζε νωχέλεια και δυσφορία με την ζέστη, την υγρασία και το κρύο, βρήκαν τις καλύτερες συνθήκες που πρόσφερε ο ορεινός χαρακτήρας της περιοχής. Αυτό φαίνεται και από τον μεγάλο αριθμό «μαχαλάδων» που λειτουργούσαν σε μέρη που και νερό άφθονο υπήρχε και εύκολη πρόσβαση διέθεταν. Το μεγαλύτερο όμως και πιο αξιόλογο τμήμα αποτελούσε τσιφλίκι Μπέη και ονομάστηκε Λαϊλιάς (Γιαϊλιάς) από την λειτουργικότητά του τους θερινούς μήνες. 6 Λίγα χρόνια πριν η περιοχή της Μακεδονίας αποκτήσει την ελευθερία της, επίδοξοι άρπαγες της, με επικεφαλής την Ρωσία και την αντίζηλό της Αγγλία δημιούργησαν ένα τερατούργημα, τους Βούλγαρους κομιτατζήδες. Σκοπός τους, να οικειοποιηθούν, με την κατευθυνόμενη δράση αυτών, τον χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης, με τρομοκρατικές ενέργειες και εξαναγκασμούς σε βάρος του γηγενούς ελληνικού πληθυσμού. Στα 1903, 9 Ιουλίου, καθορίστηκε η ημερομηνία του κινήματος που θα εκδηλωνόταν στις 20 Ιουλίου ημέρα του Πρ. Ηλία. Το κίνημα αυτό ονομάστηκε έτσι κίνημα ή εξέγερση του Ηλιν-ντέν. Ξεχύθηκαν λοιπόν οι Ρώσοι προπαγανδιστές να πείσουν τους Βούλγαρους πως «τα δικαιώματά τους στην Μακεδονία είναι πανάρχαια και αναφαίρετα και πως η ανάκτηση των εδαφών αυτών είναι έργο αποκατάστασης του Βουλγαρικού δικαίου». Έτσι άρχισε ο ένοπλος αγώνας που στο τέλος δικαίωσε τους Έλληνες για την Μακεδονία, άφησε όμως σημαντικές απώλειες και ανοικτές πληγές που για πολύ καιρό αιμορραγούσαν. Στην περιοχή βόρεια των Σερρών δρούσε η συμμορία του αρχικομιτατζή Ράντεφ 6 Sevan Nisanyan/ Mujde Nisanyan Εύξεινος Πόντος Ταξιδιωτικός οδηγός (Karadeniz/black sea) 2002 Η ανάβαση στην γιαϊλιά. Όσο μακριά και αν είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας τους, οι περισσότεροι ξενιτεμένοι επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι για διάστημα μερικών ημερών έως δύο μηνών, προκειμένου να ανέβουν στη "γιαϊλιά", τα ορεινά βοσκοτόπια που στην δυτικότερη περιοχή του όρους λέγονται και παρχάρια. Από τις αρχές Ιουνίου άνθρωποι κάθε ηλικίας, υπέργηροι παππούδες, ενήλικες, έφηβοι, παιδιά και μικρά μωρά, κάνουν το δύσκολο ταξίδι των 2-3 ημερών με τα πόδια. Την πομπή συνοδεύουν, στα νεότερα χρόνια, μικρά φορτηγά με τα απαραίτητα για την καλοκαιρινή διαμονή αλλά και οι Μερσεντές, τώρα, των ξενιτεμένων, που κολλούν στη λάσπη. Οι περισσότεροι περπατούν. Οι γυναίκες κουβαλούν στην πλάτη τα μοίρα τους και προσπαθούν συγχρόνως να κρατήσουν τα ζώα σε σειρά ενώ οι άντρες μένουν πίσω πίνοντας ρακί και κουβεντιάζοντας. Ανά διαστήματα στο δρόμο βρίσκει κανείς μικρές πανσιόν και εστιατόρια που προσφέρουν προσωρινό κατάλυμα και τροφή στους ταξιδιώτες. Ο οικισμός στον οποίον φτάνουν τελικά δεν είναι τίποτε άλλο από μια συστοιχία παλιών πέτρινων σπιτιών πάνω από τα τελευταία δέντρα του βουνού, πολλές φορές στα όρια της περιοχής που είναι μόνιμα χιονοσκέπαστη. Σχεδόν αμέσως μόλις εγκατασταθούν στα σπίτια αυτά, αρχίζουν οι γιορταστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν ταυρομαχίες, για να αναδειχθεί ο δυνατότερος ταύρος, γλέντι και χορό με το "τουλούμ" και φαγοπότι, όπου το ρακί ρέει άφθονο. Η μυρωδιά του πευκόξυλου και της ξερής κοπριάς (τεζέκ) που καίγεται μαζί με τους καπνούς που ανεβαίνουν στο διάφανο αέρα είναι μια από τις πλέον χαρακτηριστικές.

12 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 11 από 176 και στην περιοχή του Σιδηροκάστρου ο Σίτσο Ατσεφ. Η κύρια επιδίωξη των συμμοριών ήταν να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση από τους Έλληνες στα βορειότερα διαμερίσματα της Μακεδονίας, που συνόρευαν με την Βουλγαρία, για να μπορέσουν, σε δεύτερη φάση, να προχωρήσουν πιο αποτελεσματικά στον αφελληνισμό των νοτιότερων περιοχών, όπου η αντίσταση του πληθυσμού παρουσιάζονταν πιο ισχυρή. Ένα από τα πρώτα θύματα ήταν ο πρόκριτος της Βροντούς Πέτρος Παπαβασιλείου, που κατακρεουργήθηκε μπροστά στα μάτια των οικείων του. Λίγο αργότερα δολοφονήθηκε, στην Βροντού πάλι, ο Χατζηδημητρίου Μαντούρης. Ακολούθησε μια σειρά από δολοφονίες, από τους κομιτατζήδες, κάτω από την αδιάφορη στάση των Τούρκων. Μεταξύ των θυμάτων ήταν ο Παπαηλίας από την Ανω Ορεινή, ο Γιώργος Μανδέλας από την Κ. Ορεινή, ο ιερέας Παπαντώνης και ο αγροφύλακας Γεωργάς από την Βροντού, ο έπαρχος της περιοχής Μινδούνης ή Ιακώβου από το χωριό Λάκκος, το παιδί του (13 ων ετών) τσέλιγκα Χρήστου Κεχαγιά, ο Μουχτάρης του Αχλαδοχωρίου Ιωάννης Μπουρουβάνης, ο Μποζίκης Άγγελος από το Βαμβακόφυτο και οι συγχωριανοί του Λιόντας Αθανάσιος, Χασιρτζής Άγγελος και από το Σιδηρόκαστρο ο Ιωάννης Γούναρης που κάηκε ζωντανός στον φούρνο δεμένος μέσα σε σάκο. 7 Από το 1913 και μέχρι το 1934 το δάσος ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο ως διάδοχου του Τουρκικού, δικαιώματι πολέμου, από το οποίο διαχειριζόταν και μόνο τα έτη κατά την Βουλγαρική κατοχή, διαχειριζόταν από τους Βουλγάρους για τις στρατιωτικές τους ανάγκες. Το 1934, το δάσος με εντελώς ασαφή όρια που περιέκλειαν συνολική έκταση εκτ. περίπου, αναγνωρίστηκε ως ανταλλάξιμο και διαχειρίζονταν μέχρι από την οικεία Υπηρεσία Διαχείρισης Ανταλλαξίμων Κτημάτων, με στοιχεία Α.Κ ανταλλαξίμου κτήματος. Με την απόφαση 39040/1434/ του Υπουργού Οικονομικών παραχωρείται στο Υπουργείο Γεωργίας αντί καθορισθέντος τιμήματος μεταλλικές δραχμές που μετατρέπονται σε χάρτινες κατά τον χρόνο της πληρωμής σύμφωνα με την ισχύουσα χρονικά τιμή της μεταλλικής. Στην παραχώρηση αυτή εξαιρείται τμήμα εκτάσεως του δάσους ίσο με 76,50 στρ. στη θέση Κατσαμπά που παραχωρήθηκε το έτος 1934 με απόφαση του Υπουργού Βόρειας Ελλάδας στον Φυσιολατρικό Σύλλογο Σερρών, με την επωνυμία «Αηλιάς» για ανέγερση θέρετρου με προσωρινά κτίσματα. Μέχρι το 1940 έχουν ανεγερθεί αρκετά μόνιμα κτίσματα και κατά το 1952 η παραχώρηση της έκτασης καθίσταται οριστική με την έκδοση οριστικών τίτλων από την Νομαρχία Σερρών ( 19309/ ). Δεδομένου όμως ότι το δάσος Λαϊλιά και η παραχωρημένη έκταση ήταν ακόμη ανταλλάξιμη έκταση (όταν παραχωρήθηκε) στην κυριότητα της Υ.Δ.Α.Μ.Κ του Υπουργείου Οικονομικών, θεωρήθηκε άκυρη η παραχώρηση και ζητήθηκε η ανάκληση των οριστικών τίτλων με την αριθ / Δ/γή του Υπ. Οικονομικών Δ/νση Υ.Δ.Α.Μ.Κ. Οι εγκαταστάσεις καταστράφηκαν κατά την περίοδο του πολέμου και από τότε μέχρι σήμερα τα ερείπια αφομοιώθηκαν στην ανεπτυγμένη δασική βλάστηση. 7 Εταιρεία ΜακεδονικώνΣπουδών-Τόμος 27- Παύλος Δ. Τσάμης «Μακεδονικός Αγών» Θεσ/νίκη 1973

13 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 12 από 176 Με τη λήξη του Ελληνο-Ιταλικού-Γερμανικού πολέμου και την υπό των Γερμανών παραχώρηση της Ανατολικής Μακεδονίας στους Βουλγάρους, η διοίκηση της δασικής υπηρεσίας ανατέθηκε αποκλειστικά στους Βούλγαρους υπαλλήλους. Στο Δασαρχείο Σερρών τοποθετούνται δύο Δασάρχες και αρκετοί μεσοδασικοί και δασοφύλακες Βούλγαροι. Κατά τα δύο πρώτα χρόνια της κατοχής διενεργήθηκαν αρκετές υλοτομικές εργασίες στα πρεμνοφυή και στο σπερμοφυές δάσος του Λαϊλιά. Στα μεν πρώτα οι υλοτομίες διεξάγονται αποψιλωτικά και χωρίς παρακρατήματα, με τομές πρέμνων κεκλιμένες. Στο σπερμοφυές δάσος του Λαϊλιά, οι υλοτομίες περιορίζονται σε μερικές συστάδες. Αφαιρείται ολόκληρο το ποσοστό αύξησης της οξιάς, η οποία λόγω των ευνοϊκών συνθηκών απειλούσε να εκτοπίσει την δασική Πεύκη. Αργότερα διενεργήθηκαν και αναδασωτικές εργασίες. Η συντηρητική αυτή κατάσταση δεν διαρκεί πολύ και γρήγορα επικρατεί αναρχία και ασυδοσία στην διαχείριση του δάσους. Ο Βουλγαρικός στρατός κατοχής κατανοώντας την προσωρινή του παρουσία στη χώρα, υλοτομεί ληστρικά στρ. δάσους από τις υπό της ΥΣΣΥΕΜ αναδασωμένες εκτάσεις των περιοχών Σερρών, Χρυσοπηγής και Ελαιώνα. Μετά την απελευθέρωση η διοίκηση της Δασικής υπηρεσίας περιέρχεται στα χέρια του Ε.Α.Μ και στο Δασαρχείο Σερρών τοποθετείται σαν Δασάρχης ο γεωργός Ζαχαρίας Λαζίδης. Γίνεται σοβαρή προσπάθεια να περιοριστούν οι λαθραίες υλοτομίες, αλλά η άγνοια του αντικειμένου και η έλλειψη ειδικευμένων υπαλλήλων δεν μπόρεσε να πετύχει παρά μόνο πενιχρά αποτελέσματα, ούτε και να ικανοποιήσει τις τεράστιες ανάγκες των κατοίκων σε προϊόντα του δάσους. Έτσι την 26 η Απριλίου του 1945 Δασάρχης αναλαμβάνει ο δασολόγος Κων. Αργυρίου από τον δασονόμο Κων. Μπαλωμένο και στη συνέχεια η διοίκηση του δασαρχείου ακολουθεί την κανονική πορεία που υπαγορεύει ο κανονισμός του Υπ. Γεωργίας. Η διαχείριση του δάσους Με την εξαγορά του δάσους, από το Ελληνικό δημόσιο, συστήθηκε Κρατική Εκμετάλλευση αυτού, με την αριθ /6987/ απόφαση του Υπουργού Γεωργίας και σαν πρώτη ενέργεια κρίθηκε η οριοθέτηση του γιατί τα όρια του, ως ανταλλάξιμου κτήματος, ήταν ασαφή και ακαθόριστα με τα γύρω από αυτό δημόσια δάση. Στη συνέχεια κρίθηκε, ως βασική προϋπόθεση, η σύνταξη μελέτης διαχείρισης του δάσους η οποία συντάχθηκε από το τότε Δασάρχη Σωκράτη Κωνσταντίνου και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας Γενική Δ/νση Δασών με την αρ / απόφαση, ύστερα από την 459/1960 γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών. Η ισχύς της μελέτης καθορίζεται για δέκα χρόνια, μέχρι 1968/69. Στην έγκριση γίνεται αναφορά στην αμφισβητούμενη έκταση του Φυσιολατρικού Συλλόγου και δίνεται εντολή στον Δασάρχη να υποβάλει ειδική πρόταση για την επίλυση ή την διευθέτηση του θέματος. Και η μελέτη αυτή, που χαρακτηρίστηκε «έκθεσις προσωρινής διαχειρίσεως του δημοσίου δάσους Λαϊλιά για την περίοδο 1959/60 έως 1968/69», δεν επιλαμβάνεται της οροθέτησης και του αποτερματισμού του δάσους, υπό την πίεση της υπαγωγής του σε άμεση και επιβεβλημένη ανάγκη συστηματικής

14 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 13 από 176 δι αυτεπιστασίας διαχείρισής του. Επί πλέον, επειδή τα όρια του ανταλλαξίμου δάσους ήταν ασαφή και γενικά ακαθόριστα, συμπεριλήφθηκαν και δημόσιες δασικές εκτάσεις και δάση που βρίσκονταν γύρω από αυτό ώστε τα όρια να καταστούν σαφέστερα και να ασκηθεί ενιαία διαχείριση. Όμως σε πολλές θέσεις τα όρια καθορίζονται με νοητή γραμμή δημιουργώντας έτσι ασάφειες και προβλήματα. Η γραμμή που καθορίζει τα όρια του δάσους αποτυπώνεται στην παρακάτω περιγραφή : Ανατολικά όρια : Θέση Τσερίβιδο 8 ( πολύκορφο 1641μ), νοητή γραμμή μέχρι τις γυμνές επιφάνειες κάτω από την κορυφή του Προφήτη Ηλία (Αλή Μπαμπά) με νότια κατεύθυνση. Νότια όρια: Στρέφονται με ορθή γωνία προς τα δυτικά ακολουθώντας νοητή πάλι γραμμή, τέμνοντας την κύρια ράχη του Αλή Μπαμπά (Πρ. Ηλία 1849μ), δημιουργούν μια κύρτωση μέχρι τη κορυφή Λυκόλοφος (Κούρ λόφος) 1667μ και συνεχίζοντας κανονικά τη διαδρομή πάνω στη ράχη, διέρχονται από την κορυφή Αούλ Ταρλά ( 1489μ) καταλήγουν στην άλλη κορυφή Ντεμίρ Καπού (Σιδερόπετρα 1.381μ ). Δυτικά : Από Ντεμίρ Καπού (Σιδερόπετρα) ακολουθούν την ράχη προς ρέμα Μαϊμούνα (Καρά ρέμα) και από τα υψώματα (νοητή γραμμή) Άγουρο γιαντάρι (Κακόβατο1004μ), Καρά Καγιά, Φλάμπουρο 1378μ. καταλήγουν στην κορυφή Ντάμπο βέτο ( Μεσέδες 963μ),. Βόρεια : Ακολουθεί την κορυφογραμμή Μπιλμέτ (955μ), θέσεις Λαγουρα Αρτζούπα ( Μόκρα 1268μ), Κράστα μάνδρα, και Μέστα Πούλια (νοητή γραμμή) και καταλήγει στη θέση Τσερβίλιβο από όπου άρχισε. Η συνολική έκταση υπολογίστηκε σε 3.227,50 Ηα 9, έναντι των 2.700,00 Ηα που είχε αναγνωριστεί ως ανταλλάξιμο, με τελείως ασαφή όρια. Από την έκταση των 3.227,50 Ηα, τα 459,50 Ηα υπάγονται διοικητικά, στον δήμο Σιδηροκάστρου, 520,50 Ηα στην κοινότητα Αχλαδοχωρίου, 930,00 Ηα στον οικισμό Καπνοφύτου και 1.317,50 Ηα στην Κοινότητα Ορεινής (Ανω και Κάτω) με τον οικισμό Ξηροτόπου. Στην ευθύνη των Δασαρχείων τα 1.910, 00 Ηα υπάγονται στο Δασαρχείο Σιδηροκάστρου και τα 1.317,50 Ηα στο Δασαρχείο Σερρών. Με απόφαση όμως του Υπουργείου Γεωργίας-Γ. Δ/νση Δασών, η διαχείριση και εκμετάλλευση, ολόκληρου του συμπλέγματος, έχει ανατεθεί στο Δασαρχείο Σερρών. 8 Αναγράφονται οι ξενόφερτες ονομασίες όπως ίσχυαν ακόμη το έτος και υπάρχουν στην μελέτη διαχείρισης του δάσους Λαϊλιά, που συνέταξε ο Δασολόγος Σωκράτης Κωνσταντίνου το Είναι γνωστό ότι Σέρβοι και Βούλγαροι καταπάτησαν την περιοχή των Σερρών συνολικά 70 χρόνια από το 1201 μέχρι το 1371 και είναι πολύ φυσικό να άφησαν τραυματικά υπολείμματα στη γλώσσα, στα ονόματα και αλλού, σημάδια της τυραννικής κατάκτησης.(γεώργιος Κόκκινος- Σερραϊκά Ανάλεκτα ). 9 Ηα=εκτάριο 10,0 στρ.

15 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 14 από 176 Εικόνα 6. Το Δασικό φυλάκιο στη θέση του παλιού οικισμού. Η σημερινή διαχειριζόμενη έκταση (δάσος, δασικές εκτάσεις, μερικώς δασοσκεπείς, γυμνές, άγονες) το συνολικό ξυλαπόθεμα, η μέση ετησία αύξηση του δάσους και το ετήσιο λήμμα παρουσιάζονται στους παρακάτω πίνακες: Δ ΑΣ Ι ΚΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΛΑΪΛΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΕ ΣΤΡ. Δ ΑΣ Ο Σ ΜΕΡΙΚΩΣ ΔΑΣΟΣΚΕΠΗΣ ΕΚΤΑΣΗ ΓΥΜΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΓ Ο ΝΕ Σ Ε ΚΤ ΑΣ Ε Ι Σ % 85,38% 4,37% 5,48% 4,77% ΔΑΣΙΚΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΛΑΪΛΙΑ ΔΑΣΟΣΚΕΠΗΣ ΕΚΤΑΣΗ ΥΠΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΕ ΣΤΡ. ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΞΥΛΑΠΟΘΕΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΟ / ΣΤ Ρ. ΣΕ Μ ,644 ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΣΕ Μ 3 ΕΤΗΣΙΑ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΑΝ Α Σ Τ Ρ Ε ΜΜ. ΣΕ Μ 3 ΜΕΣΟ ΕΤΗΣΙΟ ΛΗΜΜΑ ΣΕ Μ 3 / ΣΤ Ρ ,

16 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 15 από 176 Εικόνα 7. Δασικός δρόμος ασφάλτου προς το Chalet.

17 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 16 από 176 Οι σχέσεις με το δάσος Πολλά στοιχεία για την ανθρώπινη δραστηριότητα στο δάσος κατά την βυζαντινή περίοδο δεν είναι γνωστά. Από την κατάκτηση της πόλης των Σερρών από τους Τούρκους το 1383 και για τους πρώτους αιώνες αυτής της τυραννίας, επειδή εγκαινιάστηκε με δραματικές αλλαγές στο παραδοσιακό γεωκτητικό σύστημα, προκάλεσε τη δημογραφική συμπίεση του χριστιανικού στοιχείου εξαιτίας των αθρόων εγκαταστάσεων μουσουλμάνων εποίκων στην πεδιάδα. Η κατάσταση αυτή προκάλεσε την απόγνωση των κατοίκων εξωθώντας πολλούς στη φυγή προς τα ορεινά. 10 8Ο οικισμός στον Λαϊλιά Εικόνα 9 Ο οικισμός Εικ. των 5. Σερραίων Ο Οικισμός στο στον Λαϊλιά Λαϊλιά πριν από το 1940 Ανεξάρτητα όμως με αυτούς που επέλεξαν την μετεγκατάστασή τους στα ημιορεινά και ορεινά μέρη, ζητώντας ασφάλεια και σχετική ελευθερία, πολλοί ακολούθησαν στα ύστερα χρόνια την προσωρινή διαμονή στα ορεινά για λόγους θεραπείας ή ξεκούρασης και ηρεμίας. Οι παραθεριστές αυτοί, ανέβαιναν στο Λαϊλιά τα πρώτα χρόνια με βοϊδάμαξες και αλογόκαρα και αργότερα με αυτοκίνητα ειδικά διασκευασμένα. Η μεγαλύτερη στάση κατά την διάρκεια της πορείας, για την ξεκούραση ζώων και αυτοκινήτων αργότερα, γινόταν στην Χρυσοπηγή. Η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση γινόταν στην εορτή των Αγίων Αποστόλων, επέτειος απελευθέρωσης των Σερρών. Η μεγαλύτερη όμως γιορτή ήταν τον δεκαπενταύγουστο, όπως και σήμερα γίνεται. Οι παραθεριστές αποχωρούσαν από τις αρχές μέχρι τις 20 του μηνός Σεπτεμβρίου. Στο κεντρικότερο σημείο του οικισμού υπήρχε το εργαστήριο του μπάρμπα Κάλλιου που παρασκεύαζε τον περίφημο ακανέ Λαϊλιά από το κατσικίσιο βούτυρο της περιοχής. Στο υψηλότερο σημείο βρίσκονταν τα «Γιατσέϊκα» όπου διέμεναν οι Σερραίοι ηπειρώτικης καταγωγής και αποτελούσε κατά κάποιο τρόπο 10 Ι.Κ.Χασιώτης «Η Μακεδονία της τουρκοκρατίας», Θες/νίκη 1992.

18 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 17 από 176 μια ξέχωρη συνοικία. Προς την βόρεια κατεύθυνση από τον οικισμό στο «καμένο δάσος 11», υπήρχαν τα καμίνια του ξυλοκάρβουνου που λειτουργούσαν μέχρι και την περίοδο του 1944 από καρβουνιάρηδες της Χαλκιδικής. Με την εξαγορά του δάσους από το Ελληνικό δημόσιο συστήθηκε η Κρατική Εκμετάλλευση αυτού, με την αριθ /6987/ απόφαση του Υπουργού Γεωργίας και σαν πρώτη ενέργεια κρίθηκε η οριοθέτηση του γιατί τα όρια του, ως ανταλλάξιμου κτήματος, ήταν ασαφή και ακαθόριστα με τα γύρω από αυτό δημόσια δάση. Εικόνα 6. Έλληνες Δασολόγοι και δασοφύλακες στο ορόσημο του Ορβήλου μαζί με Έλληνες και Βούλγαρους φρουρούς, στα Το καμένο δάσος, περιοχή στρ. που κάηκε στις 2/11/1926 από άγνωστους δράστες (πολλοί ισχυρίζονται πως η αιτία της πυρκαγιάς ήταν τα καμίνια).

19 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 18 από 176 Η Κοινότητα Ορεινής Κοινότητα Κάτω Φρασταίνης, αναγνωρίστηκε με το Β.Δ , ΦΕΚ Α 2)1920. Οι συνοικισμοί που απάρτιζαν αρχικά την κοινότητα ήταν: η Κάτω Φράσταινα, η Άνω Φράσταινα και ο Λιαϊλιάς. Από αυτές προήλθαν αντίστοιχα η Ορεινή και η Άνω Ορεινή ενώ προσαρτήθηκε η καταργηθείσα κοινότητα Ξηροτόπου, (Β.Δ , ΦΕΚ Α 182). Αργότερα, το 1961 ο συνοικισμός Ξηρότοπος προσαρτήθηκε στον Δήμο Σερρών με το Β.Δ 825/ , ΦΕΚ Α 211/1961. Ο πληθυσμός των κοινοτήτων και των συνοικισμών αυτών διακυμάνθηκε κατά τα έτη ως εξής: Ετος Κοινότητα Πληθυσμός 1920 Κ. Φράσταινα 653 Α. Φράσταινα Ορεινή (Κ.Φράσταινα) 632 Α.Ορεινή (Α.Φράσταινα) 133 Λαϊλιάς Ορεινή 827 Α.Ορεινή Ορεινή 809 Α. Ορεινή 198 Ξηρότοπος Κ.Ορεινή 982 Α.Ορεινή 316 Ξηρότοπος 498 Ο Συνοικισμός Λιαϊλιάς διαγράφηκε ως ακατοίκητος με την Α.Υ Εσωτ / Πέραν αυτού όμως υπήρχαν και άλλα οξύτερα προβλήματα που έπρεπε να διευθετηθούν για την σωστή απόδοση της αρχόμενης ορθολογικής διαχείρισης. Τα προβλήματα αυτά την εποχή εκείνη θεωρούνταν τα κατ εξοχή κοινωνικά και αφορούσαν τη βοσκή και την καυσοξύλευση που ασκούσανε οι παραδασόβιοι πληθυσμοί στο δάσος. Βοσκή Στην περίμετρο του δάσους αναπτύσσονται κύρια σημαντικές κοινότητες με έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα κατά την περίοδο αυτή της έναρξης της κρατικής εκμετάλλευσης του δάσους (1959) που αριθμούν αίγες, πρόβατα, βοοειδή και ζώα φόρτου. Σημασιολογικές της κτηνοτροφίας οι ονομασίες των τσελιγκάτων στην περιοχή: καλύβια Μπεξή, καλύβια Καραλή, καλύβια Πολίτη, Βλάχικα καλύβια, καλύβια Τυχάλα, Μάνδρες, καλύβια Γαρουφαίϊκα κλπ.

20 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 19 από 176 Ο παρακάτω πίνακας παρέχει την δυναμικότητα της κάθε κοινότητας (1959). α/α Δήμος- Κοινότητα Κτηνοτροφικό κεφάλαιο Αίγες Πρόβατα Βοοειδή Ζώα φόρτου 1. Σιδηροκάστρου Αχλαδοχωρίου Καπνοφύτου Ορεινής Σύνολο Από το 1836, με το Δ/γμα της 4/16 Σεπτεμβρίου «Περί του κανονισμού της βοσκής των δασών», στην ελεύθερη Ελλάδα και μέχρι το 1929 (Ν. 4173/1929) και στην υπόλοιπη, καθιερώνονται μέτρα αστυνομικά για τις παραβάσεις που διαπράττονται στα δάση με την βοσκή και παράλληλα επιδιώκεται με πνεύμα καλής πίστης η ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ δάσους και κτηνοτροφίας. Το σκεπτικό του διατάγματος αυτού στηρίχθηκε στην άποψη πως εφόσον τότε υπήρχαν επαρκείς εκτάσεις βοσκοτόπων δεν υπήρχε λόγος να δημιουργούνται προστριβές της δασικής υπηρεσίας και των «βοσκολόγων». Ο νομοθέτης (Βαυαρός) αγνοούσε την δύναμη της παράδοσης και τον τρόπο που σκέπτεται ο νομάδας κτηνοτρόφος. Αυτός κατάκαιγε τα δάση όχι εξαιτίας της στενότητας των βοσκοτόπων, αλλά για δημιουργία μεγάλης προσφοράς λιβαδιών με συνέπεια την μείωση των μισθωμάτων. Tα κατάκαιγε επίσης για να δημιουργήσει την αποκλειστικότητα του στον χώρο για την επόμενη θερινή περίοδο, αφού οι πυρκαγιές γίνονταν πάντοτε το φθινόπωρο, εποχή που αναχωρούσαν οι κτηνοτρόφοι από τα ορεινά λιβάδια για τα χειμαδιά. Τέτοιες πυρκαγιές έγιναν πολλές στην περιοχή του Λαϊλιά. Από το 1937 (άρθρο 3 του Α.Ν 875/37 «περί βοσκής..» ρυθμίζεται το δικαίωμα βοσκής εντός των δημοσίων δασών αποτελεσματικότερα και από το 1946 (απαγορευτική διάταξη του Δασαρχείου Σερρών ) απαγορεύτηκε εντός του δάσους Λαϊλιά η βοσκή για αόριστο χρόνο. Καταφυγιώτες Όταν, για το δάσος Λαϊλιά, αποφασίστηκε, με την αρ /6987/ απόφαση του Υπ. Γεωργίας, η με αυτεπιστασία εκμετάλλευσή του από το δημόσιο με σκοπό την πρότυπη εκμετάλλευση και αναγωγή του από την ακανόνιστη μορφή σε κανονική, δημιουργήθηκε η ειδική υπηρεσία κρατικής εκμετάλλευσης του Λαϊλιά.

21 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 20 από 176 Εικόνα 10. Λαϊλιάς -Καταφυγιώτες υλοτόμοι

22 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 21 από 176 Για την οργάνωση αυτής της υπηρεσίας και για την αποτελεσματική ανταπόκριση στις απαιτήσεις της έντονης δασοπονίας, θεωρήθηκε απαραίτητο η συμμετοχή στις δασοπονικές εργασίες ειδικευμένου προσωπικού δασεργατών που η περιοχή δεν διέθετε. Αδήριτη λοιπόν προέκυψε η ανάγκη να αναλάβουν οι Καταφυγιώτες δασεργάτες που αποτελούσαν την μοναδική, για τις ικανότητές τους, κοινωνία των ειδικευμένων δασεργατών της χώρας και οι οποίοι από το 1947 είχαν επιδείξει τις ικανότητές τους στο δασικό σύμπλεγμα, μετακληθέντες από τον Δασάρχη Σερρών Βασίλειο Καραμπάτσιο. Έτσι λοιπόν αυτοί ανέλαβαν τις υλοτομικές εργασίες και από αυτούς προέκυψαν ως μαθητευόμενοι στην αρχή και ως ολοκληρωμένοι τοπικοί εργάτες σε μερικά χρόνια, γιατί μέχρι τότε οι κάτοικοι της Ορεινής αποτελούσαν τους εργάτες ξυλανθράκων της περιοχής. Αυτός ήταν και ένας από τους επιδιωκόμενους σκοπούς της κρατικής εκμετάλλευσης του δάσους Λαϊλιά δηλ. να προετοιμάσει τέλεια σε επιστημονική και πρακτική εκμάθηση όλων των υλοτομικών εργασιών τους περιοίκους πληθυσμούς ώστε να γίνουν άριστοι ειδικευμένοι δασεργάτες και να μπορούν πλέον να εξασφαλίζουν εργασία με καλά σχετικά ημερομίσθια. Αξίζει όμως να πούμε λίγα λόγια γι αυτούς τους περίφημους Καταφυγιώτες υλοτόμους που συνέδεσαν την μοναδική παρουσία τους με την ανόρθωση του δάσους του Λαϊλιά. Καταφυγιώτες, από το Καταφύγιο Κοζάνης πάνω στα δυτικά Πιέρια, όλοι υλοτόμοι, φεύγουν από το χωριό τους και δουλεύουν σ όλα τα δάση της Ελλάδας κι άλλοτε στο εξωτερικό. Περίφημοι τεχνίτες και τίμιοι και καλοί άνθρωποι, δουλεύουν στην ξενιτιά όλο το χρόνο και γυρίζουν στο χωριό τους των Αγίων Αποστόλων, όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Από το πανηγύρι αυτό δεν λείπει κανείς... Στο Σγούρο πάει ο Στεφανής, στο Λιαϊλιά ο Στεργιούλας Στο Λινοτόπι ο Διαμαντής, ο Αργύρης στην Αρίνα, Άλλος για τ άγραφα τραβά κι άλλος για το Περτούλι Κι άλλοι στη Ζύρια, στο Χελμό, στη Μόρνα, στου Κανέλλη. Ο Κουραστής ο λυγερός κ οι στραφτερές πελέκες Λαλούν βαθειά στη ρεματιά παράξενο τραγούδι, Στην ξάϊδρα φαρδοφλέβικες στοιβάζονται κολώνες πλανιέται ολόχαρη ζωή στο σκοτεινό το δάσος.. (Απόσπασμα από το ποίημα του Δ.Καρρά «οι Καταφυγιώτες»).

23 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 22 από 176 Καυσοξύλευση Εικόνα 11. Ο αγώνας της επιβίωσης Τα τζάκια και οι φούρνοι φαίνεται ότι κατανάλωναν πολύ ξυλεία χωρίς να ικανοποιούν τις ανάγκες για ζέστη και παρασκευή φαγητού. Έτσι η καυσοξύλευση έμοιαζε να «τυραννάει» το δάσος αλλά και τους κατοίκους των παραδασόβιων κοινοτήτων και οικισμών μέχρι που άρχισαν να χρησιμοποιούνται οι θερμάστρες 12. Αυτές μείωσαν σημαντικά την ένταση και την αγωνία των ανθρώπων αλλά αύξησαν την πώληση καυσόξυλων σε τρίτους κατακόρυφα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ποσότητα των καυσόξυλων που δικαιούνται οι κάτοικοι της Ορεινής την δεκαετία έφθανε τους 800 τόνους τον χρόνο, τους οποίους προμηθεύονταν ατελώς από το δημόσιο δασικό σύμπλεγμα του Λαϊλιά. Μεγάλο μέρος από αυτή την ποσότητα είχαν δικαίωμα να μεταφέρουν για πώληση στην πόλη των Σερρών. Η ρύθμιση της καυσοξύλευσης για τις ανάγκες των περιοίκων γίνονταν με βάσει την ρυθμιστική διάταξη του Δασαρχείου που εκδίδονταν σύμφωνα με το άρθ. 12, παρ. 2 του Α.Ν 2204/40 και επέτρεπε στους κατοίκους των όμορων κοινοτήτων του δάσους να υλοτομούν, να συλλέγουν καυσόξυλα και να τα μεταφέρουν με ζώα για πώληση στις πόλεις Σερρών και Σιδηροκάστρου, δύο φορές την εβδομάδα. 12 Μετά την ανώμαλη περίοδο των πολέμων το Υπουργείο Γεωργίας, επωφελούμενο της ευκαιρίας της ανοικοδόμησης των καταστραφέντων χωριών, απευθύνθηκε στο Υπουργείο Ανοικοδόμησης και ζήτησε όπως τα νέα σπίτια να κτίζονται χωρίς τζάκια αλλά με θερμάστρες τύπου «θερμαστρομαγειρείου».

24 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 23 από 176 Εικόνα 12. Μεταφορά καυσοξύλων με τα ζώα Το 1964, για πρώτη φορά στη δασική ιστορία του τόπου, η Δασική υπηρεσία αναλαμβάνει την προμήθεια καυσόξυλων για τις ατομικές ανάγκες των ορεινών πληθυσμών, με υλοτομίες που ενήργησε με αυτεπιστασία στα δημόσια δάση. Το νέο μέτρο εφαρμόστηκε σε ορεινές κοινότητες 11 δασαρχείων της χώρας, μεταξύ των οποίων και στο δασαρχείο Σερρών. Τα αναγκαία για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων καυσόξυλα, υλοτομήθηκαν με κανονικές υλοτομίες από τα πλησιέστερα δημόσια δάση. Η υλοτομία διενεργήθηκε από τους ίδιους τους κατοίκους, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν με ημερομίσθιο στις με αυτεπιστασία υλοτομικές εργασίες. Τα καυσόξυλα μετατοπίστηκαν από τα υλοτόμια στους διαδρόμους, όπου, συγκεντρώθηκαν σε στοιβάδες και διανεμήθηκαν στους κατοίκους των ορεινών χωριών, είτε με καταβολή μικρού συμβολικού τιμήματος, είτε δωρεάν. Σε κάθε οικογένεια διατέθηκαν 5-10 χωρικά κυβικά μέτρα καυσόξυλων. Τα ποσά που εισπράχθηκαν από τη διάθεση των καυσόξυλων, διατέθηκαν όλα για την προμήθεια θερμαστρών- μαγειρείων, ειδικού τύπου για τις οικογένειες των ορεινών οικισμών. Το μέτρο αυτό αποβλέπει στην μείωση κατά 50% της ποσότητας των καυσόξυλων που χρησιμοποιούνται στα τζάκια. Με τις θερμάστρες επιτυγχάνεται καλλίτερη θέρμανση και εξυπηρέτηση στο μαγείρεμα.

25 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 24 από 176 Εικόνα 13. Καυσόξυλα οξιάς έτοιμα για διάθεση Υδροπρίονες. Στον χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης η τεχνολογία των υδροκίνητων εργαστηρίων σημείωσε μεγάλη ανάπτυξη κατά τον 19 ο και τις αρχές του 20 ου αι. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη τεχνολογία ανταποκρίθηκε στις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, που ήδη από τον 18 ο αι. παρουσίαζε σημάδια ανάκαμψης με την αφύπνιση του γένους, την άνθηση του εμπορίου και τη δημιουργία νέας αστικής τάξης. Η εκμετάλλευση της ενέργειας του τρεχούμενου νερού με σκοπό την κίνηση μιας μηχανής για παραγωγή έργου ήταν ο πιο διαδεδομένος τρόπος αξιοποίησης των πηγών ενέργειας στην παραδοσιακή κοινωνία. Με την υδροκίνηση ο άνθρωπος πέρασε από το στάδιο των εργαλείων στο στάδιο της μηχανής, αφού η πρώτη μηχανή που λειτούργησε για να παράγει έργο ήταν ένας νερόμυλος, που τον 1 ο αι. π.χ άλεσε σιτάρι, την πιο βασική τροφή του ανθρώπου. Από τότε, ως τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση επινοήθηκαν υδροκίνητες μηχανές για διάφορες χρήσεις, όπως για την κατεργασία μετάλλων, πρίση κορμόξυλων κ.α. Στο δάσος Λαϊλιά εγκαταστάθηκαν και λειτούργησαν έως το 1924, 3-4 υδροπρίονες σε σειρά, στη θέση «πριόνια»- «Καρά τεπέ, ( συστάδα 4β) και με την αξιοποίηση των νερών του ρέματος Μαϊμούνα επεξεργάστηκαν πριστέα ξυλεία δασικής Πεύκης και παρήγαγαν πριστή ξυλεία όγκου 550 m 3 από το σύνολο της ετήσιας παραγομένης ξυλείας των 1.290m 3.

26 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 25 από Σχηματική τομή υδροπρίονα Η πιο πολύπλοκη και άξια του ονόματός της δασική μηχανή είναι το υδροπρίονο. Έργο λαϊκής επινόησης και κατασκευής, το υδροπρίονο ή ο πριονόμυλος ή ταβλόμυλος ή απλά πριόνι δικαιούται την τεχνικοοικονομική έννοια του όρου και τον τίτλο της μηχανής, διότι σχεδιάστηκε να παράγει το μεγαλύτερο, σε ωφέλιμο έργο, αποτέλεσμα, με την μικρότερη δαπάνη σε χρόνο, κόπο και χρήμα. Με την χρήση του υδροπρίονα έγινε εφικτό το αποτέλεσμα της παραγωγής ποιοτικής ξυλείας για μήκη πριστής ξυλείας μεγαλύτερα των δύο μέτρων, που ήταν οι δυνατότητες με την χρήση του χειροπρίονα ή του πέλεκα, διότι κατά την έναρξη του ελεύθερου βίου στην Ελλάδα υπήρχε μεγάλη έλλειψη τεχνικού ξύλου, αλλά και μεγάλη ζήτηση. Το υδροπρίονο δεν είναι απλά μια ξυλοπριστική μηχανή, αλλά ένα ολόκληρο εργοστάσιο οργανωμένο σε δύο ορόφους. Στον κάτω όροφο βρίσκονται τα μηχανήματα της κίνησης και στον άνω όροφο οι ξυλοπριστικές εγκαταστάσεις. Στην καθ όλη οργάνωση του υδροπρίονα διακρίνονται τρία τμήματα: Το πρώτο τμήμα της υδατικής διάταξης περιλαμβάνει την υδροληψία, την μεταφορά του νερού και την δημιουργία της υδατόπτωσης. Το δεύτερο τμήμα της κίνησης περιλαμβάνει το σύστημα της αρχικής κίνησης (φτερωτήάτρακτος), η οποία είναι περιστροφική κίνηση. Το τρίτο τμήμα είναι το σύστημα της μεταμορφωμένης κίνησης με το οποίο η περιστροφική κίνηση μεταβάλλεται σε ευθύγραμμη (ντουλάς ή βόλτα) παλινδρομική, κατακόρυφη μεν στην κίνηση του πλαισίου των πριονιών, οριζόντια δε (πλιάκος, ρέθ, ροδάνι) στην κίνηση του φορείου μεταφοράς του κορμοτεμαχείου για πρίση. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι ονομασίες των διαφόρων εξαρτημάτων του υδροπρίονα, που υπερβαίνουν τα σαράντα. Χαρακτηριστικά που φανερώνουν τις βελτιώσεις και διασκευές που προήλθαν από τις τοπικές χρήσεις κατά την

27 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 26 από 176 διάρκεια των ετών χρήσης. Ακούγονται περίεργα αλλά φανερώνουν λειτουργίες και ρυθμίσεις όπως : αυλάκι, δέση, κάναλη, κρέμαση, γέρος, γριά, λεπίδα, μασχαλίδα, πλιέσιμο, πριόνι, πριονόμυλος, ταβλόμυλος, ροδάνι, σταματήρα, φαλάγγι, φτερωτή, βόλτα, μάτσικα, μπάμια, ντερέκε, ντουλάς, πλιάκος, ρέθ, σόπι, σοπάκι, τσοπράκι κ.ά Η δασική υπηρεσία για να ανταπεξέλθει στα κοινωνικά της καθήκοντα αποφάσισε να οργανώσει την παραγωγή τεχνικής ξυλείας με υλοτομίες στα δημόσια δάση. Σε περιπτώσεις μαζικής παραγωγής στα δάση της νότιας Ελλάδας, μαστόροι και δασεργάτες βορειοελλαδίτες μετακαλούνταν και προσέρχονταν οργανωμένοι σε συνεργεία, κατασκεύαζαν το υδροπρίονο στην κατάλληλη θέση, διαχειρίζονταν ολόκληρη την πριστική επιχείρηση και μετά την εξάντληση του λήμματος αναχωρούσαν αφού φρόντιζαν να διαλύσουν την εγκατάσταση του υδροπρίονα για να διαφυλάξουν το μυστικό της τέχνης τους. Εδώ αξίζει να αναφερθεί η καθοριστική για τον τρόπο διαχείρισης των καστανοδασών του Αγίου Όρους στην μετατροπή των σε πρεμνοφυή μορφή και την οικονομική ανακούφιση της Ιερής Κοινότητας. Γιατί με τον τρόπο αυτό έγινε δυνατό να παραχθούν σημαντικές ποσότητες χρήσιμης ξυλείας που μπορούσαν πλέον να κινηθούν σε όλες τις αγορές του Αιγαίου και να αποφέρουν τις αναγκαίες οικονομικές προσόδους που στερήθηκαν οριστικά οι μονές μετά την ανακήρυξη, το 1861, της Ρουμανίας σε βασίλειο όταν και χάθηκαν όλα τα προσοδοφόρα κτήματα που διατηρούσε το Άγιο Όρος εκεί. Η καθοριστική αυτή διαχείριση των καστανοδασών πραγματοποιήθηκε από δύο σημαντικούς δασεργάτες που ο ένας από αυτούς ονόματι Βελτίσκος, κατάγονταν από την Βροντού και ο άλλος από την Κιουτέζη της Κορυτσάς. Τα συνεργεία τους αποτελούνται από 500 ικανούς δασοτεχνίτες και μαστόρους και η εργασία τους κάλυψε 50 περίπου χρόνια. Σήμερα συνεχίζεται η ίδια μορφή καλλιέργειας που αποτελεί μοναδική δασοπονική διαχειριστική εργασία.

28 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 27 από 176 Προστατευόμενα δάση- Υψωμένα δένδρα ή δάση. Η δημιουργία και ύπαρξη τέτοιων δασών είναι αρχαιότατη, η δε διαχείρισή τους περιορίζεται στη φύλαξη από υλοτομία, ξύλευση, βοσκή, κλαδονομή κλπ. Για ενίσχυση της προστασίας, το δάσος, αφιερώνεται σε κάποιον Άγιο στη μνήμη του οποίου δημιουργείται μια μικρή εκκλησία. Η ανακήρυξη και η αφιέρωση του δάσους γίνεται με ιεροτελεστία που τελείται κάποια Κυριακή μετά την απόλυση της εκκλησίας. Ο ιερέας ακολουθούμενος από όλο το εκκλησίασμα, πηγαίνει επί τόπου και διαβάζει ευχές κηρύσσοντας το υπό την προστασία της εκκλησίας. Άλλοτε η ιεροτελεστία γίνεται και με τους ιερείς των γειτονικών χωριών για να δώσει επισημότερη σημασία στο γεγονός. Τα δάση ή δασύλλια αυτά ονομάζονται Κουρί και είναι χαρακτηριστικό πως δεν λείπουν από όλα σχεδόν τα ορεινά χωριά της Ελλάδος 13. Έτσι ξέρουμε για το μικρό και μεγάλο Κουρί του Ξηροτόπου, το Κουρί της Ορεινής, του Ελαιώνα κλπ. Πολλές φορές η κήρυξη του δάσους Κουρί γίνεται με την «ύψωση» δηλ με την ιεροπραξία κατά την οποία επιλέγεται ένα μεγάλο και καλό δένδρο, στον κορμό του οποίου ανοίγεται μια μικρή τρύπα και τοποθετείται μέσα της προηγιασμένος άρτος που σφραγίζεται με κερί. Ο άρτος αυτός που είναι το γνωστό «ύψωμα» χαρακτηρίζει το δένδρο ως «υψωμένο» και με τον τρόπο αυτό προστατεύεται και το χωριό από τον κίνδυνο κάποιας επιδημίας κλπ. Όλη αυτή η διαδικασία είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλα αιωνόβια δένδρα και σημαντικά δασύλλια γύρω από κάθε εκκλησία ή ακόμη εκεί που υπήρχαν τα υψωμένα δένδρα. Τέτοιες μοναδικές εικόνες μπορεί κανείς να αντικρύσει στην Ορεινή, τον Ξηρότοπο, στο Αχλαδοχώρι, στον Ελαιώνα δίπλα στο νεκροταφείο με τα πανύψηλα και πολύχρονα πουρνάρια. 13 Ν.Δ /γμα (Ν.4173) «περί Δασικού Κώδικος» Αρθ. 49. Δάση ή τμήματα δασών, εκτάσεως ουχί μείζονος των 2.000στρ., υπερκείμενα πόλεων, χωρίων, ή συνοικισμών και έχοντα χαρακτήρα προστατευτικόν των υποκειμένων ως άνω, παραχωρούνται δι αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας, μετά σύμφωνο γνώμη του Συμβουλίου Δασών, κατά νομήν, εις τα νομικά πρόσωπα των οικείων δήμων ή κοινοτήτων, εφ όσον αναλαμβάνουν ταύτα την μέριμναν της προστασίας και κανονικής εκμεταλλεύσεως αυτών.

29 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 28 από 176 Εικόνα 15. Τελετή ύψωσης δένδρου στην Τούμπα Σερρών Ο δια της θρησκείας μυστηριώδης δεσμός των ανθρώπων προς τα δένδρα αποτελεί ασφαλή εγγύηση για την συντήρηση και προστασία αυτών. Αυτό ήταν σημαντικό χρέος και στους αρχαίους Έλληνες. Όπως μαρτυρεί ο Ηρόδοτος, απαγορεύονταν η εκρίζωση της ελιάς χωρίς άδεια. Η ποινή ήταν 200 δραχμές, εκ των οποίων τις 100 έπαιρνε το κράτος και τις άλλες 100 ο καταγγέλλων. Αν κάποιος ξερίζωνε ελιά τότε η ποινή ήταν ο θάνατος γιατί τα δένδρα αυτά θεωρούνταν ιερά. Σε πολλές επιγραφές των αρχαίων βρίσκει κανείς σοφές διατάξεις για την χρήση εκμισθωμένων δασικών γαιών. Τέτοιες είναι οι διαλαμβανόμενες, ως όροι, για την εκμίσθωση των ιερών γαιών του Διονύσου: Ελαάν δε φυτά εμβαλεί εις την σχοίνον εκάσταν μη μείον ή τετόρας. Επιμελήσονται δε και των υπαρχόντων δενδρέων, αι δε τίνα και γήρα ή ανέμω εκπέτωνται, αυτοί εξόντι. Ταύτα δε πάντα πεφυτευμένα παρέξοντι και ενδεδιωκότα. Αι δε τις κα επιβή ή νέμει. Ή των δένδρων τι κόπτη ή θραύση ή πριώ ή άλλο τι συνήται ο μεμισθωμένος εγδικάξηται ως πωλίστων και ότι λάβει αυτός εξεί. Ού κοψεί δε των δένδρων ουδέ θραυσεί ουδέ πριωσεί. Των δε ξύλων των εν τοίς δρόμοις ουδέ των εν τοίς σκίροις ού πωλησόντι, ουδέ εμπρισόντι, ουδέ άλλο εασόντι, των δε ξηρών κοψόντι όσσα αυτοίς πότ οικίαν ες χρείαν. Τοίς δε σκίραις και τοίς δρόμοις χαρασσόντι τοί μισθωσάμενοι αν την αυτώ μερίδα έκαστος. Και για την κοπή των δένδρων γύρω από τους ιερούς χώρους: Μηδείς κοπτέτω εκ του ιερού τόπου, αν δε τις αλώ ο μέν δούλος μαστιγούσθω υπό των ιερών, ο δε ελεύθερος αποτεισάτω όσον και οι ιεροί επικρίνωντι, ο δε επιτυχών αγέτω αυτούς επί τους ιερούς και λαμβανέτω το ήμισυ. Από τα ιερά άλση δεν ήταν επιτρεπτή στον κάθε τυχόντα η υλοτομία, αλλά μόνο από πρόσωπο ταγμένο για τον σκοπό αυτό και μόνο για χάρη της θυσίας των προσκυνητών. (Παυσανίου Ηλιακά ΙΓ). «Εστι δε και ξυλεύς είς των οικετών του Διός, έργον δ αυτώ πρόκειται τα εις τας θυσίας ξύλα τεταγμένου λήμματος και πόλεσι παρέχει και ανδράσιν ιδιώταις»,

30 ΛΑΪΛΙΑΣ Το δασωμένο βουνό.προσέγγιση γνωριμία. Σελίδα 29 από 176 Τα δένδρα του άλσους θεωρούνταν ιερά και έμεναν άθικτα. Φύλλα και κλάδοι δεν αφαιρούνταν από τα δένδρα ούτε φύλλα πεσμένα στο έδαφος και φρύγανα επιτρέπονταν να μεταφερθούν. Ιερή επιγραφή προειδοποιούσε «μη κόπτειν το ιερόν του Απόλλωνος, μηδέ αιρείν ξύλα, μηδέ κούρον, μηδέ φρύγανα, μηδέ φυλλόβολα εκ του ιερού». Η μόλυνση του άλσους με την μεταφορά εκεί κοπριάς κλπ. απαγορεύονταν ρητά. «Επί της ιεράς γής κόπρον μη άγειν μηδεμίαν». Το δάσος, με την μεσολάβηση της θρησκείας, μετατρέπεται σε άλσος ( άλτις κατά τον Πίνδαρον), αφιερωμένο συνήθως στην λατρεία θεών 14. Δεν ήταν όμως μόνο τα δάση ιερά, αλλά και τα δένδρα. Όπως η Δρυς ήταν ιερή του Διός, ειδικά στην Δωδώνη και η άγρια ελιά του Διός στην Ολυμπία, από την οποία λαμβάνονταν ο κότινος των Ολυμπιονικών. Η Δάφνη του Φοίβου Απόλλωνα, η Λεύκη του Ηρακλή, η Μυρτιά της Αφροδίτης, η Ελάτη του Πάνα, το Κυπαρίσσι του Πλούτωνα 15 (Αδη), η Ελιά της Παλλάδος Αθηνάς, η Συκιά της Δήμητρας, ο Κισσός και η Άμπελος του Βάκχου, τα Κέδρα ιερά δένδρα των Ευμενίδων ( όπως και σήμερα για ξόρκισμα των Ερινύων, των παγανών) 16 κ.ο.κ. Κάθε δένδρο πλάθονταν στην φαντασία των αρχαίων σαν Νύμφη, σαν Δρυάδα, που κατοικούσε μέσα στο δένδρο και ταύτιζε τις τύχες της με αυτό 17. Οι αρχαίοι Ελληνες ονόμαζαν τα πυκνά δάση Δαύλια ή Δαύλα και θεός μέγας και προστάτης των Όρέων και των Δασών ήταν ο Πάν. Οι Νύμφες ήταν προστάτιδες των Όρέων, δασών σπηλαίων, δένδρων ποταμών, πηγών και κατοικούσαν μέσα στα δένδρα. Μεταξύ των νυμφών υπήρχαν οι Δρυάδες, προστάτιδες όλων των δένδρων, οι Αμαδρυάδες 18, η κάθε μία από αυτές προστάτευε ένα μόνο δένδρο, στο οποίο κατοικούσε και γεννιόνταν και πέθαινε μαζί με αυτό.(σχολ. Απολ.Ροδ.Β 479) Από όλα αυτά, όμως, δεν σημαίνει ότι τα δάση της αρχαίας Ελλάδας δεν υλοτομούνταν. Η Ναύπακτος ονομάστηκε έτσι, κατά τον Απολλώδορο, διότι ο Τήμενος ναυπήγησε εκεί τον στόλο των Δωριέων. Όλα τα παράλια του Σαρωνικού κόλπου ήταν γεμάτα από δάση δρυών σαρωνίδων και γι αυτό ονομάστηκε έτσι ο Σαρωνικός. Τέλος, η γέφυρα της Αμφίπολης που κατασκευάστηκε το 425 π.χ στο Στρυμόνα, στηριζόταν σε περισσότερους από κορμούς 19 που υλοτομήθηκαν από κοντινά δάση. Τα δάση της Μακεδονίας είχαν μεγάλη αξία για ξυλεία, έγιναν αιτία πολέμων και αποίκησης και η ξυλεία τους ήταν αντικείμενο συμβάσεων μεταξύ πόλεων κρατών. Το ξύλο ήταν υλικό με στρατηγική σημασία. Κατά τον Θεόφραστο, στα εκτεταμένα δάση της Μακεδονίας ζούσαν λιοντάρια και βίσωνες. «Τα λιοντάρια 14 Στην Ολυμπία η πασίγνωστη Αλτις, στην Δωδώνη το άλσος των δρυών, στα Τρίκαλα ιερά άλση σε πηγές και ιαματικά νερά αφιερωμένα στον Ασκληπιό κλπ. 15 Σήμερα έχουμε τα κυπαρίσσια στα νεκροταφεία 16 Ό Κέδρος, το διαρκέστερο ελληνικό ξύλο. «Αναιώνιος» ονομάζεται από τους χωρικούς. Πάσσαλοι, κούπες, βαρέλες, βιδούρες κλπ είναι από κέδρο. Σε τέτοιο, από Κέδρο, τάσι θέλει το γάλα του ο ποιητής: «..και το βράδυ ακολουθώντας του μαντριού το ερμητήρι γάλα αφρόστεφο θα πίνουμε σε κέδρινο ποτήρι. (Δροσίνης) 17 Σχολ. Απολ. Ρόδ. Β Εκ των Αμαδρυάδων επισημότερες και γνωστότερες ήταν οι Χρυσόπεια ( από την οποία ο Αρκάς γέννησε τον Ελατο και τον Αμφιδάμαντα), η Ατλαντεία και Φοί β η, από τις οποίες ο Δαναός γέννησε τέσσερες θυγατέρες. Κατά άλλους αυτές ήταν συνολικά οκτώ τις οποίες γέννησε ο Οξυλος, γιος του Ορείου από την αδελφή αυτού Νύμφη Αμαδρυάδα, της οποίας πήραν το όνομα, αλλά η κάθε μία είχε και δικό της όνομα: Καρύα, Βάλανος, Κρανεία, Ορεία, Αίγειρος, Πτελέα, Αμπελος και Συκή. Κάθε μία από αυτές προστάτευε το δένδρο το οποίο ονομάστηκε με το ίδιο αυτής όνομα. (Απόλλων Β 477 και Σχολ.Θεόκρ, Ειδύλλια Γ 13, 480 Μνης. Παρ Ιωνιά 307) 19 Baumann, H Diegriechische Pflanzenwelt-in Mythos, Kunst und Literatum. Hirmer Verlag Munchen

Δημιουργία εποπτικού χάρτη διαχείρισης δασών

Δημιουργία εποπτικού χάρτη διαχείρισης δασών Δημιουργία εποπτικού χάρτη διαχείρισης δασών με την χρήση ΓΠΣ Νικόλαος Mέντης 1 - Γιάννης Μελιάδης 2 1 Δασάρχης Δασαρχείου Αριδαίας Ν. Πέλλας 2 Ερευνητής Δασολόγος Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Εισαγωγή Το

Διαβάστε περισσότερα

Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που

Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που ΚΡΗΝΗ Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που συνορεύει με τις πρώην κοινότητες και επίσης δημοτικά

Διαβάστε περισσότερα

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Σχολική χρονιά 2013-2014 αγρινό: Είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό και ενδημικό είδος στην Κύπρο. Χαρακτηρίζεται ως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της πανίδας

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος των περιοδικών ξυλωδών λημμάτων

Μέθοδος των περιοδικών ξυλωδών λημμάτων Μέθοδος των περιοδικών ξυλωδών λημμάτων Δρ. Βασιλική Καζάνα Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής Τηλ. & Φαξ: 25210

Διαβάστε περισσότερα

Πως επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία (πειραματική έρευνα) Ομάδα Μαθητών: Συντονιστής καθηγητής: Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Πως επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία (πειραματική έρευνα) Ομάδα Μαθητών: Συντονιστής καθηγητής: Λύκειο Αγίου Αντωνίου 1 Πως επηρεάζεται το μικρόκλιμα μιας περιοχής από την τοπογραφία (πειραματική έρευνα) Ομάδα Μαθητών: Ζαντής Γιώργος, Παρεκκλησίτης Ορέστης, Ιωάννου Γιώργος Συντονιστής καθηγητής: Νικόλας Νικολάου Λύκειο

Διαβάστε περισσότερα

Το αγροδασικό μέτρο στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και οι προοπτικές εφαρμογής του στην Ελλάδα

Το αγροδασικό μέτρο στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και οι προοπτικές εφαρμογής του στην Ελλάδα ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΓΕΩΤΕΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΡΟΔΑΣΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Η Αγροδασοπονία στα Πλαίσια της Νέας ΚΑΠ 2014 2020 Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2014 Το αγροδασικό μέτρο στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

2. Περιγράφουμε τα στοιχεία του καιρού, σαν να είμαστε μετεωρολόγοι.

2. Περιγράφουμε τα στοιχεία του καιρού, σαν να είμαστε μετεωρολόγοι. 1. Παρατηρούμε τον καιρό σήμερα και περιγράφουμε τις συνθήκες που αφορούν τη βροχή, τον άνεμο, τον ήλιο και τη θερμοκρασία. βροχή άνεμος ήλιος-σύννεφα θερμοκρασίαάνεση 2. Περιγράφουμε τα στοιχεία του καιρού,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ)

ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ) ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ) 1. ΠΕΤΡΑ (ΟΤΕ). Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι διάσχισης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΒΟΣΚΗΣΙΜΕΣ ΓΑΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΒΟΣΚΗΣΙΜΕΣ ΓΑΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΒΟΣΚΗΣΙΜΕΣ ΓΑΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» Άρθρο 1 Ορισμός Για τις ανάγκες του παρόντος νόμου, βοσκήσιμες γαίες καλούνται οι εκτάσεις που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για βόσκηση ζώων, στις οποίες αναπτύσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός διαχείρισης άλλων δασικών πόρων

Σχεδιασμός διαχείρισης άλλων δασικών πόρων Σχεδιασμός διαχείρισης άλλων δασικών πόρων Δρ. Βασιλική Καζάνα Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής Τηλ. & Φαξ: 25210

Διαβάστε περισσότερα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα Karystos Beach Front - Εύβοια οικολογικό συγκρότημα Περιγραφή συγκροτήματος Συγκρότημα τεσσάρων οικολογικών και βιοκλιματικών εξοχικών κατοικιών σε οργανωμένο παραθεριστικό οικισμό, με άμεση πρόσβαση στην

Διαβάστε περισσότερα

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016 Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016 Ε-mail ena.drasi@gmail.com Facebook: enallaktiki drasi 10-13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ-Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ- ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΣΧΑ

Διαβάστε περισσότερα

Χαλίκι. Ασπροποτάμου Τρικάλων. Ημερολόγιο 2011

Χαλίκι. Ασπροποτάμου Τρικάλων. Ημερολόγιο 2011 Χαλίκι Ασπροποτάμου Τρικάλων Ημερολόγιο 2011 Βορειοδυτικά του νομού, χτισμένο αμφιθεατρικά στην σκιά των 2.295 μ. της κορυφής του όρους Περιστέρι, αυτό το μικροσκοπικό και πανέμορφο χωριό με τα πέτρινα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2014 (PARANESTI PATH 2014)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2014 (PARANESTI PATH 2014) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2014 (PARANESTI PATH 2014) 1. ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΘΟΛΟΣ - PORCEL (5.539 µ, 240+ 135-) Εκκίνηση από την πλατεία του σιδηροδροµικού σταθµού Παρανεστίου στις 07:00 πµ του Σαββάτου

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Οργανωτική Επιτροπή

Διοικητικό Συμβούλιο. Οργανωτική Επιτροπή Διοικητικό Συμβούλιο Επίτιμος Πρόεδρος: Χ. Τούντας Πρόεδρος: Ε.Α. Σκληρός Γεν. Γραμματέας: Σ. Στεργιόπουλος Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Π. Μερκούρης Ε. Χανιωτάκης Γ. Αθανασόπουλος Βάρδα Α. Βασιμπόσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 13489 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1058 2 Ιουνίου 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Χαρακτηρισμός και υπαγωγή σε κατηγορίαγεωθερ μικών Πεδίων.... 1 Απαγόρευση θήρας

Διαβάστε περισσότερα

Σας ενημερώνουμε για το ως άνω θέμα σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και τις οδηγίες ότι:

Σας ενημερώνουμε για το ως άνω θέμα σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και τις οδηγίες ότι: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΚΙΛΚΙΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΥ & ΑΝΑΔΑΣΜΟΥ Ταχ.Δ/νση : Α. Παπανδρέου 3 Τ.Κ. : 61100 Τηλέφωνο : 2341350116,

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογή της Διαχείρισης των Δασών στην Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα: Δασαρχείο Καλαμπάκας

Προσαρμογή της Διαχείρισης των Δασών στην Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα: Δασαρχείο Καλαμπάκας Προσαρμογή της Διαχείρισης των Δασών στην Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα: Δασαρχείο Καλαμπάκας Ομάδα έργου: Παναγιώτης Πουλιανίδης, Αναστασία Κάκια, Φωτεινή Πελεκάνη Σεμινάριο Κατάρτισης Δασικών Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Η εταιρία εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων ISO 22.000:2005 πιστοποιημένο από την TÜV HELLAS.

Η εταιρία εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων ISO 22.000:2005 πιστοποιημένο από την TÜV HELLAS. από το 1966 Το Χθες Το πρώτο τυροκομείο της οικογένειας ιδρύθηκε το 1966, από τον παππού της οικογένειας Γρηγόρη στο χωριό Χύδηρα της Λέσβου. Το χωριό Χύδηρα είναι ένα μικρό σχετικά χωριό δυτικά του νησιού,

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυασμός δέντρων και γεωργικών καλλιεργειών στην ίδια επιφάνεια.

Συνδυασμός δέντρων και γεωργικών καλλιεργειών στην ίδια επιφάνεια. Συνδυασμός δέντρων και γεωργικών καλλιεργειών στην ίδια επιφάνεια. ........ Tα δασογεωργικά συστήματα στην Ελλάδα καταλαμβάνουν έκταση 1.044.875 εκτ. που αντιστοιχεί στο 32% της συνολικής γεωργικής γης

Διαβάστε περισσότερα

Αειφορία και σύγχρονες τάσεις (αειφορικής) διαχείρισης των δασών

Αειφορία και σύγχρονες τάσεις (αειφορικής) διαχείρισης των δασών ΕΘΝΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΕΘΙΑΓΕ) ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Αειφορία και σύγχρονες τάσεις (αειφορικής) διαχείρισης των δασών ρ. Σ. Γκατζογιάννης, Τακτικός ερευνητής Ι Ε/ ΕΘΙΑΓΕ 1. Το σύστηµα αξιών

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου

Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου Στην Αγορά των αρχαίων Αθηναίων (με τον Κ. Βέτση), Γνώση, Αθήνα 19893, Καλειδοσκόπιο, Αθήνα 20064 (έκδοση αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη) Αρχαιολογία Ένα ταξίδι στο παρελθόν, οδηγός για παιδιά, Κέδρος,

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ:

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΠΟΥ ΡΩΤΕΙΤΑΙ: -ΦΥΛΟ: ΑΡΣΕΝΙΚΟq, ΘΗΛΥΚΟ q -

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΕΛΑΜΠΕΣ 9/10/11. Δρ Αλέξανδρος Ε. Στεφανάκης Κτηνίατρος Πρόεδρος ΓΕΩΤΕ.Ε. Π.Κ.

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΕΛΑΜΠΕΣ 9/10/11. Δρ Αλέξανδρος Ε. Στεφανάκης Κτηνίατρος Πρόεδρος ΓΕΩΤΕ.Ε. Π.Κ. ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΕΛΑΜΠΕΣ 9/10/11 Δρ Αλέξανδρος Ε. Στεφανάκης Κτηνίατρος Πρόεδρος ΓΕΩΤΕ.Ε. Π.Κ. Ποιός είναι ο Αγίος Βασιλείος; Πολύ καλούς και μοναδικούς φυσικούς πόρους!

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ 1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΛ. 3 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕΛ. 4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΚΟΠΟΥ ΣΕΛ. 5 ΥΛΙΚΑ ΣΕΛ. 6 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΣΕΛ. 7 ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ Το κλίμα της Ευρώπης Το κλίμα της Ευρώπης Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ και ΚΛΙΜΑ Καιρός: Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή, σε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ. Παρουσίαση: Έλενα Σιβιτανίδου Ανώτερη Λειτουργός Εργασίας ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ. Η εργοδότηση αλλοδαπών που είναι υπήκοοι

ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ. Παρουσίαση: Έλενα Σιβιτανίδου Ανώτερη Λειτουργός Εργασίας ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ. Η εργοδότηση αλλοδαπών που είναι υπήκοοι ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ Παρουσίαση: Έλενα Σιβιτανίδου Ανώτερη Λειτουργός Εργασίας Τμήμα Εργασίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ Η εργοδότηση αλλοδαπών που είναι υπήκοοι χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΟΥ (ΒΑΣΗ ΤΟΥ Ν. 3316/05)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΟΥ (ΒΑΣΗ ΤΟΥ Ν. 3316/05) ΜΕΛΕΤΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 1200Μ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΟΥ (ΒΑΣΗ ΤΟΥ Ν. 3316/05) ΜΕΛΕΤΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 1200Μ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΙΤΛΟΣ ΦΟΡΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας

ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας Τί είναι ένα Οικοσύστημα; Ένα οικοσύστημα είναι μια αυτο-συντηρούμενη και αυτορυθμιζόμενη κοινότητα ζώντων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ. www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas.

ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ. www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas. ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas.gr Όνοµα συλλόγου Βιογραφικό Πχ. έτος ίδρυσης, ιδρυτές ιστορικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΜΑΡΙΩΤΗ ΝΕΟ ΟΣΤΕΟΦΥΛΑΚΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΜΑΡΙΩΤΗ ΝΕΟ ΟΣΤΕΟΦΥΛΑΚΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΜΑΡΙΩΤΗ ΝΕΟ ΟΣΤΕΟΦΥΛΑΚΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ Ηράκλειο, Οκτώβριος 2011 Σεπτέμβριος 2012 Μελέτη Νίκος Σκουτέλης & Φλάβιο Ζανόν Αρχιτέκτονες μηχανικοί Οδός Πατρός Αντωνίου

Διαβάστε περισσότερα

Το περιβάλλον και ο άνθρωπος, πέρα από τη Δασολογία, στο έργο του αείμνηστου Καθηγητή Νίκου Στάμου

Το περιβάλλον και ο άνθρωπος, πέρα από τη Δασολογία, στο έργο του αείμνηστου Καθηγητή Νίκου Στάμου Το περιβάλλον και ο άνθρωπος, πέρα από τη Δασολογία, στο έργο του αείμνηστου Καθηγητή Νίκου Στάμου Ημερίδα στη μνήμη του Νικόλαου Στάμου Περτούλι Τρικάλων, 5 Ιούνη 2012 Ημερίδα στη μνήμη του Ν. Στάμου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ

ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική

Διαβάστε περισσότερα

Πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, το φύλο και την ηλικία.

Πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, το φύλο και την ηλικία. Επωνυμία Εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 Επωνυμία όνομα Εντολέα Σκοπός δημοσκόπησης Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος Μέγεθος δείγματος/ γεωγραφική κάλυψη ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ Έρευνα κοινής γνώμης

Διαβάστε περισσότερα

θεση: ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ - NEΡΟΤΡΙΒΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ www.cfcompany.gr +30210 9229467 info@cfcompany.gr www.cpistudio.com

θεση: ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ - NEΡΟΤΡΙΒΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ www.cfcompany.gr +30210 9229467 info@cfcompany.gr www.cpistudio.com θεση: ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ - NEΡΟΤΡΙΒΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ www.cfcompany.gr +30210 9229467 info@cfcompany.gr PHOTOS: www.cpistudio.com ΕΞΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΝΕΡΟΤΡΙΒΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ: Απόδραση στο σπίτι σας ΕΞΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ NATURE TRAIL 2013

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ NATURE TRAIL 2013 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ NATURE TRAIL 2013 1. ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΘΟΛΟΣ - PORCEL (5.539 μ, 240+, 135-) Εκκίνηση από την πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού Παρανεστίου στις 07:00πμ του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου. Η αρχή της

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η σημερινή βασιλική «Αγ. Σοφία» βρίσκεται στο κέντρο της κύριας νεκρόπολης της αρχαίας πόλης Σέρντικα. Σ αυτή την περιοχή έχουν ανακαλυφθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ 1. Αντικείμενο & Σκοπός του Κανονισμού Αντικείμενο του παρόντος κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Δασικά εδάφη και υδρολογικός κύκλος

Δασικά εδάφη και υδρολογικός κύκλος Η μεταφορά του νερού από την ατμόσφαιρα στην επιφάνεια της γης, η κίνησή του πάνω σ αυτή και η επιστροφή του στην ατμόσφαιρα λέγεται υδρολογικός κύκλος. το νερό πέφτει στην επιφάνεια της γης με τα ατμοσφαιρικά

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Της Μαρίας Αποστόλα Η Ελλάδα υπήρξε από τους πρώτους δέκτες του Χριστιανισμού και τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ Απόσταση: 19 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2014. All rights reserved. Version 1.1 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ Στο δρόµο Τρικάλων- Καλαµπάκας, 3 χιλιόµετρα πριν από ταμετέωρα, ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα ένας βραχώδης ασβεστολιθικός όγκος, στη βορειοανατολική πλευρά του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ ΘΑΣΟΥ

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ ΘΑΣΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ ΘΑΣΟΥ Περιήγηση ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ Το μεταλλευτικό συγκρότημα τοποθετείται Ανατολικά του Οικισμού Λιμεναρίων ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΟΠΟΝΙΑΣ

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΟΠΟΝΙΑΣ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 Κυριακή 18 Μαρτίου 2012, ώρα 11:00 ενδροφύτευση - Τριάδι Θέρµης ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012, ώρα 18:00 ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π.Θ - Αίθουσα Τελετών Σχολή ασολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ. 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ. 1. ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) Αρχή διαδρομής ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική με μήκος 24.340 μέτρα, επομένως το σύνολο της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ <ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΣΙΚΡΙΚΑ Η ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΗΚΟΣ, ΔΗΜΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ>

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ <ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΣΙΚΡΙΚΑ Η ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΗΚΟΣ, ΔΗΜΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ> ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Κωδικός / Σύντομη Περιγραφή Ακινήτου: Α.Κ. 1908 έως Α.Κ. 1935, και Α.Κ. 1937 έως Α.Κ. 1945 / ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΣΙΚΡΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ- ΜΑΘΗΜΑ 1. Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείου Καλού Χωριού Λεμεσού

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ- ΜΑΘΗΜΑ 1. Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείου Καλού Χωριού Λεμεσού ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ- ΜΑΘΗΜΑ 1 Όνομα Εκπαιδευτικού: Θεοδοσία Βασιλείου Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείου Καλού Χωριού Λεμεσού Ζήτημα της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής: Ανάληψη

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:...

Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:... Φυτά της Αλυκής και προσαρμογές στην Ξηρασία Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Σχολείο:... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:... Καταγραφή Περιβαλλοντικών συνθηκών Καλή σας μέρα. Ονομάζομαι Άγγελος

Διαβάστε περισσότερα

Θουταλας: 9.12.2010 Θάδος Αυών Ιιοσάτου

Θουταλας: 9.12.2010 Θάδος Αυών Ιιοσάτου ΔΡΓΟΙΑΒΟΗ ΘΑΗ ΑΙΙΟΗ ΔΠΗΥΔΗΡΖΚΑΣΗΔ ΚΔ ΣΖΛ ΑΛΟΥΖ ΣΟΤ ΤΠΟΤΡΓΔΗΟΤ ΠΔΡΗΒΑΙΙΟΛΣΟ ΘΑΗ Δ ΓΛΩΖ ΣΖ ΓΖΚΟΣΗΘΖ ΑΡΥΖ ΒΤΡΩΛΑ ΔΘΚΔΣΑΙΙΔΤΟΛΣΑΗ ΔΚΠΟΡΗΘΑ ΣΖΛ ΠΔΡΗΟΥΖ ΣΟΤ ΘΟΤΣΑΙΑ ΠΟΤ ΑΛΖΘΔΗ ΣΖΛ Β ΕΩΛΖ ΤΚΖΣΣΟΎ ΘΑΗ ΡΤΠΑΗΛΟΤΛ

Διαβάστε περισσότερα

Λόγοι υψηλής ελκυστικότητας της Μυκόνου και δυνατότητα εφαρμογής του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της σε άλλους προορισμούς

Λόγοι υψηλής ελκυστικότητας της Μυκόνου και δυνατότητα εφαρμογής του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της σε άλλους προορισμούς Λόγοι υψηλής ελκυστικότητας της Μυκόνου και δυνατότητα εφαρμογής του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της σε άλλους προορισμούς Σαακιάν Χρήστος Απρίλιος 2013 Εισαγωγή Η παρούσα εργασία ασχολείται με τη Μύκονο

Διαβάστε περισσότερα

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Τεχνολόγων Δασοπονίας απορρέουν από τα ΠΔ 1102/80 και ΠΔ 109/89.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Τεχνολόγων Δασοπονίας απορρέουν από τα ΠΔ 1102/80 και ΠΔ 109/89. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Τεχνολόγων Δασοπονίας απορρέουν από τα ΠΔ 1102/80 και ΠΔ 109/89. Σύμφωνα με το ΠΔ 1102: Άρθρο 1. Οι πτυχιούχοι των Τµηµάτων Δασοπονίας των Ανωτέρων Σχολών Τεχνολόγων Γεωπονίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ. 3 Αριθμ. Συνεδρίασης 3 η /18.02.2015 ΑΠΟΦΑΣΗ 26

ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ. 3 Αριθμ. Συνεδρίασης 3 η /18.02.2015 ΑΠΟΦΑΣΗ 26 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ------------------------------------------------------------ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα: Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας. Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα: Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας. Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 5. ΑΝΕΜΟΙ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 1 5. ΑΝΕΜΟΙ Αέριες μάζες κινούνται από περιοχές υψηλότερης προς περιοχές χαμηλότερης

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης

Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης PROJECT Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης Μέλη: Αλέξανδρος Χατζόπουλος, Δέσποινα Γρηγοριάδου, Μαρία Γούλα, Αθανάσιος Ουζούνης, Ευθύμης Καραβίτης, Δημήτρης Χατζηβλασίου Επιμελητές:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ Ι ΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΗ Σ. ΛΑΤΣΗ ΗΜΟΣ ΘΕΡΑΠΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Τίτλος δράσης Εκτροφή Σαλιγκαριών του είδους Helix

Διαβάστε περισσότερα

E N O T H T A YΠOMNHMA. Οδηγοί του κόσμου, Τα ελληνικά νησιά, εκδ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Αθήνα, 1998

E N O T H T A YΠOMNHMA. Οδηγοί του κόσμου, Τα ελληνικά νησιά, εκδ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Αθήνα, 1998 0-0086_D3_GLOSSA_TEYXOS C GLOSSA 2/9/2 0:6 AM Page 78 6 Η Ρόδος Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκα - νήσων. Δίκαια την αποκαλούν το μαργαριτάρι της Μεσογείου. Οι σπάνιες ομορφιές της ξεδιπλώ νο

Διαβάστε περισσότερα

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο ρομαντισμός, που καταλαμβάνει τον επισκέπτη, μόλις φθάσει στο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Διάθεση Δασικού φυτευτικού υλικού από το Δασικό Φυτώριο Λάρισας»

ΘΕΜΑ: «Διάθεση Δασικού φυτευτικού υλικού από το Δασικό Φυτώριο Λάρισας» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Λάρισα, 12-01-2015 Αριθ. Πρωτ. 8079/245699 π.ε.

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς

Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς Τεύχος 1 Σεπτέμβριος 2014 Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς LIFE12NAT/CY/000758 Περιεχόµενα Περισσότερες πληροφορίες www.life-rizoelia.eu

Διαβάστε περισσότερα

----------------------------------

---------------------------------- Αθήνα, 18 Ιουλίου 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Π αράρτημα Ανατολικής Στερεάς ---------------------------------- Διδότου 26, 106 80 Αθήνα ΤΗΛ.: 210 3618118-3605579, FAX: 210

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

Α.1.1.α.6 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Α.1.1.α.6 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Α.1.1.α.6 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 1. ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 1.1 Πληθυσµός Κατά την εκπόνηση του

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΡΟΧΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ. Σελίδα 1 από 6

Η ΤΡΟΧΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ. Σελίδα 1 από 6 Η ΤΡΟΧΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ Στόχος(οι): Η παρατήρηση της τροχιάς του ήλιου στον ουρανό και της διακύμανση της ανάλογα με την ώρα της ημέρας ή την εποχή. Εν τέλει, η δραστηριότητα αυτή θα βοηθήσει τους μαθητές να

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗ. Παρουσίαση των δραστηριοτήτων του ήµου Σιντικής, Σερρών

ΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗ. Παρουσίαση των δραστηριοτήτων του ήµου Σιντικής, Σερρών ΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗ 16 Οκτώβριος 2014 Σαντανσκι, Βουλγαρία Παρουσίαση των δραστηριοτήτων του ήµου Σιντικής, Σερρών Οµιλητής: κος Φώτης ΟΜΟΥΧΤΣΙ ΗΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Α ΚΑΙ Β

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Α ΚΑΙ Β ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Α ΚΑΙ Β ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο έγγραφο παρουσιάζονται οι ορισμοί λέξεων που αντιπροσωπεύουν έννοιες που απαντώνται στις ενότητες των τάξεων Α και Β. Η ερμηνείες που δίνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η Ευρώπη είναι ήπειρος κυρίως πεδινή, χωρίς έντονο ανάγλυφο. Τα 2/3 της ηπείρου είναι πεδινές εκτάσεις. Έχει το χαμηλότερο μέσο υψόμετρο από την επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΑΘΗΝΑ 2011 Έκδοση: c Πνευματικό

Διαβάστε περισσότερα

Δασογεωργικά συστήματα Δρ. Άννα Σιδηροπούλου

Δασογεωργικά συστήματα Δρ. Άννα Σιδηροπούλου Δασογεωργικά συστήματα Δρ. Άννα Σιδηροπούλου Ελληνικό Αγροδασικό Δίκτυο, Α.Π.Θ. Τι είναι δασογεωργικά συστήματα; Δασογεωργικά ονομάζονται τα συστήματα που συνδυάζουν δέντρα και γεωργικές καλλιέργειες στην

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ

Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ Κέα 2009 Αγροτεμάχιο 165 στρέμματα, ιδανικό για επένδυση στις Κυκλάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙ ΟΙΚΩΝ. Τεταρτημόρια

ΠΕΡΙ ΟΙΚΩΝ. Τεταρτημόρια ΠΕΡΙ ΟΙΚΩΝ Οι οίκοι είναι ένα από τα κυριότερα ερμηνευτικά μέσα που χρησιμοποιεί η αστρολογία. Μαζί με τους πλανήτες, τα ζώδια και τις όψεις αποτελούν τις βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται η ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

2. Τι ονομάζομε μετεωρολογικά φαινόμενα, μετεωρολογικά στοιχεία, κλιματολογικά στοιχεία αναφέρατε παραδείγματα.

2. Τι ονομάζομε μετεωρολογικά φαινόμενα, μετεωρολογικά στοιχεία, κλιματολογικά στοιχεία αναφέρατε παραδείγματα. ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ-ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ 1. Διευκρινίστε τις έννοιες «καιρός» και «κλίμα» 2. Τι ονομάζομε μετεωρολογικά φαινόμενα, μετεωρολογικά στοιχεία, κλιματολογικά στοιχεία αναφέρατε παραδείγματα. 3. Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Του άρθρου 33, παρ. 2 του Ν.4269/2014 (ΦΕΚ Α 142)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Του άρθρου 33, παρ. 2 του Ν.4269/2014 (ΦΕΚ Α 142) ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Του άρθρου 33, παρ. 2 του Ν.4269/2014 (ΦΕΚ Α 142) Με την παρούσα Τεχνική Έκθεση γίνεται αντιστοίχηση κατ αναλογία, των προβλεπομένων στην μελέτη Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος;

Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος; Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος; Πρώτα, πρώτα είμαι άνθρωπος. Γεννήθηκα από φτωχή οικογένεια. Υπέφερα πολύ. Από 10 χρονών εργαζόμουν

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΟΛΗΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΟΛΗΣ 1 η μέρα: ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΟΛΗΣ Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ν. Καζαντάκης. Επιβίβαση στο αεροσκάφος και με απευθείας πτήση αναχώρηση για την Θεσσαλονίκη. Άφιξη και αναχώρηση για μια πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΑΣΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ Της ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» Καματερό 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΑΣΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ Της ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» Καματερό 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007 ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΑΣΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ Της ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» Καματερό 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ Κε Πρόεδρε του ΑΣΔΑ, κοι Δήμαρχοι, κοι εκπρόσωποι

Διαβάστε περισσότερα

Πλαίσιο Δράσεων και Μέτρων Προσαρμογής της διαχείρισης των δασών στην κλιματική αλλαγή

Πλαίσιο Δράσεων και Μέτρων Προσαρμογής της διαχείρισης των δασών στην κλιματική αλλαγή Πλαίσιο Δράσεων και Μέτρων Προσαρμογής της διαχείρισης των δασών στην κλιματική αλλαγή Βασιλική Χρυσοπολίτου και Πέτρος Κακούρος, ΕΚΒΥ Το κλίμα και τα δάση στο μέλλον Υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης 2 η εργασία 2012 13 ΘΕΜΑ: «Στις παραμονές της λεγόμενης βιομηχανικής επανάστασης,

Διαβάστε περισσότερα

V/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

V/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. V/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Η συμβολή της οικογένειας στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι μεγάλη και διαχρονική. Η μορφή και το περιεχόμενο, όμως, αυτής της συμβολής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ Αριθ.Απόφ: 26/2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ Αριθ.Απόφ: 26/2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ Αριθ.Απόφ: 26/2013 Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το πρακτικό της 7/2013 συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πολυγύρου Στον Πολύγυρο σήμερα την εικοστή εβδόμη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ 1 o ΣΤΑΔΙΟ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Για εκτός σχεδίου γήπεδα και όταν οι χρήσεις γης δεν είναι καθορισμένες με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ (2014-2020)

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ (2014-2020) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΔΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ) Το 2015 θεωρείται μια πολύ σημαντική χρονιά για τα δάση σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς τουλάχιστον τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ- ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ- ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1 ΕΡΓΟ: ΦΥΤΩΡΙΑΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ : ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : ΕΤΟΣ 2014 10.000,00Ευρώ ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ- ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ 2 Αριθ. Πρωτ. : 9273 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : 10.000 Ευρώ Α.

Διαβάστε περισσότερα

Marathon Data Systems 22ή Πανελλαδική συνάντηση Χρηστών GIS

Marathon Data Systems 22ή Πανελλαδική συνάντηση Χρηστών GIS Marathon Data Systems 22ή Πανελλαδική συνάντηση Χρηστών GIS ΑΘΗΝΑ 2014 2 3 1) να διαπιστώσει τις αλλαγές που υπέστη ο χώρος κατά την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου 2) να αξιολογήσει τις προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ Περιγραφή μνημείου Το αρχαίο θέατρο της Λίνδου διαμορφώνεται στους πρόποδες της δυτικής πλαγιάς του βράχου της λινδιακής ακρόπολης. Το κοίλο χωρίζεται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΌλυµπος υψώνεται στην Β.Α. Θεσσαλία και στην Ν.. Μακεδονία. Ο Μύτικας ή αλλιώς το Πάνθεον είναι η Ψηλότερη κορυφή του Ολύµπου.

ΟΌλυµπος υψώνεται στην Β.Α. Θεσσαλία και στην Ν.. Μακεδονία. Ο Μύτικας ή αλλιώς το Πάνθεον είναι η Ψηλότερη κορυφή του Ολύµπου. ΟΌλυµπος υψώνεται στην Β.Α. Θεσσαλία και στην Ν.. Μακεδονία. Ο Μύτικας ή αλλιώς το Πάνθεον είναι η Ψηλότερη κορυφή του Ολύµπου. Ο Όλυµπος Πιθανώς σχηµατίστηκε κατά την διάρκεια της Ηωκαίνου εποχής πριν

Διαβάστε περισσότερα

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια - Δράκεια Mάιος 2015 - Επειδή θα συναντήσετε μερικά προβλήματα κάνοντας αυτή την διαδρομή τώρα, σας συνιστούμε να μη την κάνετε μέχρι να την ελέγξουμε έμεις οι ίδιοι τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Στο τεύχος αυτό, γίνεται μία όσο το δυνατόν λεπτομερής προσέγγιση των γενικών αρχών της Βιοκλιματικής που εφαρμόζονται στο έργο αυτό. 1. Γενικές αρχές αρχές βιοκλιματικής 1.1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Για την ομάδα έργου: Παλάσκας Δημήτρης

Για την ομάδα έργου: Παλάσκας Δημήτρης Κατευθυντήριοι άξονες του έργου «Ανάπτυξη του τουρισμού και διαχείριση επισκεπτών στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» Για την ομάδα έργου: Παλάσκας Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση θερμοκρασίας αέρα

Μέτρηση θερμοκρασίας αέρα ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΟΣ Φύλλο 2. Μέτρηση θερμοκρασίας αέρα θερμόμετρο άνεμος 50 εκ. 100 εκ. Το θερμόμετρο πρέπει να μην εί βρεγμένο. Σε σκιερό μέρος το περιστρέφουμε για 1,5 λεπτό και διαβάζουμε γρήγορα

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες»

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες» ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ινστιτούτο ασικών Ερευνών (Βασιλικά, Λουτρά Θέρµης) ρ. Ιωάννης Σπανός Τακτικός Ερευνητής «Κρανιά: Μία νέα καλλιέργεια µε πολύτιµες ιδιότητες» Λαµία, 16Μαϊου 2012 Τοποθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

Και το Βορειοανατολικό Αιγαίο την περιοχή που προσδιορίζουν τα στίγματα

Και το Βορειοανατολικό Αιγαίο την περιοχή που προσδιορίζουν τα στίγματα Ref. Ares(2014)1496263-12/05/2014 Ονομάζομαι Μανιάτης Ερμόλαος,είμαι ψαράς από την Ελλάδα και στέλνω αυτό το έγγραφο προς την Ευρωπαική Επιτροπή, σχετικά με τη διαβούλευση που θα γίνει για να συγκεντρωθούν

Διαβάστε περισσότερα

Άννα Κατερίνα Μαρία Μ.

Άννα Κατερίνα Μαρία Μ. Άννα Κατερίνα Μαρία Μ. Η Ιαπωνία είναι µια από τις ισχυρότερες βιοµηχανικές χώρες και µαζί µε άλλες αποτελούν σήµερα µια ισχυρή βιοµηχανική και εµπορική ζώνη που ανταγωνίζονται τις Η.Π.Α και την Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΣΚΟΛΙΑ Α ΔΙΑΡΚΕΙΑ 2 2 ½ ΩΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΟ 3/11

ΔΥΣΚΟΛΙΑ Α ΔΙΑΡΚΕΙΑ 2 2 ½ ΩΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΟ 3/11 ΚΥΡΙΑΚΗ 19/10 ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΠΑΡΝΩΝΑ ΜΟΝΗ ΜΑΛΕΒΗΣ Αναχώρηση στις 7.00 με προορισμό το καταφύγιο του Πάρνωνα. Από εκεί θα ακολουθήσουμε μονοπάτι και δασικούς δρόμους που θα μας οδηγήσουν μέσα στα πυκνά δάση

Διαβάστε περισσότερα

Μεταμινιμαλισμός 48 Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ ΔΕΚ/ΙΑΝ Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ 49

Μεταμινιμαλισμός 48 Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ ΔΕΚ/ΙΑΝ Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ 49 Μεταμινιμαλισμός ΤΟ 1950 ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΥΤΟ, ΜΙΑ ΕΚΤΑΣΗ ΤΡΙΩΝ ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΥΠΗΡΧΕ ΜΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΚΑΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ. ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ΤΟ ΤΑΠΕΙΝΟ ΕΚΕΙΝΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γεια σας κάλοι µου φίλοι! Είµαι η χαρουπιά και ζω στο χερσόνησο του Ακάµα. Είµαι 400 χρονών. Πριν δυο εκατοντάδες χρόνια γεννήθηκα από ένα σπόρο που

Γεια σας κάλοι µου φίλοι! Είµαι η χαρουπιά και ζω στο χερσόνησο του Ακάµα. Είµαι 400 χρονών. Πριν δυο εκατοντάδες χρόνια γεννήθηκα από ένα σπόρο που Φαντάζοµαι ότι είµαι ένα δέντρο που µιλά και προσπαθώ να πείσω τους ανθρώπους να προστατέψουν το δάσος Γεια σας καλοί µου φίλοι.το ξέρετε ότι είµαι ένα Πεύκο στο δάσος της Πυκνής;Είµαι 200 χρονών.πριν

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Β 2

Από τα παιδιά της Β 2 Από τα παιδιά της Β 2 Γιαλούσα Η Γιαλούσα βρίσκεται στην Καρπασία. Είναι κοντά στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Το χωριό οφείλει το όνομα του στη θέση του, που είναι δίπλα από τη θάλασσα. Οι κάτοικοι

Διαβάστε περισσότερα