4.3 Η Υποδοµή της Γραµµής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "4.3 Η Υποδοµή της Γραµµής"

Transcript

1 4.3 Η Υποδοµή της Γραµµής Η κατασκευή που βρίσκεται κάτω από την επιδοµή, ονοµάζεται υποδοµή ή υπόβαση και αποτελείται από την στρώση διαµόρφωσης και την κυρίως υποδοµή ή υπόβαση ή έδαφος θεµελίωσης. υποδοµή επιδοµή Βάση Βάση Στην βάση (ή πλατφόρµα ή έδαφος θεµελίωσης) καταλήγουν τα φορτία κυκλοφορίας. Αποτελείται από θραυστό ή φυσικό εδαφικό υλικό το οποίο υπόκειται σε ειδική κατεργασία (συµπύκνωση, στερεοποίηση, τοποθέτηση γεωϋφασµάτων), προκειµένου να αποκτήσει την απαιτούµενη µηχανική αντοχή.

2 Στρώση διαµόρφωσης 3-5% Στρώση ιαµόρφωσης Τοποθετείται µεταξύ βάσης και έρµατος κυρίως στην περίπτωση που η ποιότητα του εδάφους θεµελίωσης δεν είναι καλή. Η στρώση διαµόρφωσης πρέπει να έχει βαθµό συµπύκνωσης µεγαλύτερο από ότι η βάση. Το πάχος της στρώσης διαµόρφωσης καθορίζεται σε συναρτήστη µε την ποιότητα της βάσης, και συνήθως κυµαίνεται µεταξύ cm. 4.4 Η Επιδοµή της Γραµµής Οι σιδηροτροχιές, οι στρωτήρες µε τους συνδέσµους τους και το έρµα, αποτελούν την επιδοµή γραµµής κατά την κλασική ή συµβατική έννοια. Οι σιδηροτροχιές υποστηρίζουν και κατευθύνουν τους τροχούς συρµού. Οι στρωτήρες (µε τους συνδέσµους τους) διανέµουν τα φορτία που δέχονται από τις σιδηροτροχιές, τις οποίες διατηρούν σε σταθερή απόσταση. Το έρµα, που συνήθως αποτελείται από θραυστά αδρανή και κατ' εξαίρεση µόνο από χαλίκια, πρέπει να εξασφαλίζει απόσβεση κατά το µεγαλύτερο µέρος των δονήσεων του συρµού, ικανοποιητική διανοµή των φορτίων και γρήγορη αποστράγγιση των οµβρίων υδάτων.

3 Η αλληλοδιαδοχή των διαφόρων στρώσεων του συστήµατος επιδοµήυποδοµή χαρακτηρίζεται από διαρκώς αυξανόµενο εµβαδόν έδρασης κάθε στρώσης και σηµαντική µείωση της αναπτυσσόµενης τάσης. Ετσι µεταξύ του σηµείου που ασκείται το φορτίο τροχού και της υποδοµής, η αναπτυσσόµενη τάση µειώνεται φορές Το εύρος γραµµής Ορισµός Εύρος σιδηροδροµικής γραµµής (2e) καλείται η απόσταση µεταξύ των εσωτερικών παρειών των κεφαλών των δύο σιδηροτροχιών. Η απόσταση αυτή µετριέται σε µία στάθµη mm κάτω από το επίπεδο κύλισης. Το εύρος των σιδηροδροµικών γραµµών δεν είναι το ίδιο σε όλες τις χώρες και σε µερικές µάλιστα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

4 Σιδηροδροµικοί τροχοί επί σιδηροτροχιών. Γεωµετρικά και κατασκευαστικά µεγέθη Κανονικές γραµµές ή γραµµές κανονικού εύρους. Στην κατηγορία αυτή συναντάµε δύο εύρη: Το εύρος των mm (4 πόδια και 4 ίντσες), που καθιερώθηκε από τον Stephenson ( ), ο οποίος κατασκεύασε την πρώτη ατµάµαξα. Επειδή την εποχή εκείνη οι περισσότερες χώρες προµηθεύονταν τις ατµοµηχανές από την Αγγλία, επεκράτησε από τότε, στα περισσότερα κράτη, η απόσταση αυτή. Σήµερα περίπου το 62% του συνολικού µήκους των σιδηροδροµικών γραµµών σε όλο τον κόσµο έχει το εύρος αυτό. Το εύρος των mm, που χρησιµοποιείται στη Β. Αµερική.

5 Ευρείες γραµµές ή γραµµές µεγάλου εύρους. Στην κατηγορία αυτή συναντούµε 5 διαφορετικά εύρη: 1.524, 1.600, 1.665, και mm. Μετρικές γραµµές ή γραµµές µετρικού εύρους. Στην κατηγορία αυτή συναντούµε 2 διαφορετικά εύρη: και mm. Στενές γραµµές ή γραµµές στενού εύρους. Στην κατηγορία αυτή συναντούµε εύρη από 600 µέχρι 900 mm. Οι γραµµές αυτές χρησιµοποιούνται για την εξυπηρέτηση βιοµηχανιών και εργοστασίων. Πλεονεκτήµατα κανονικού εύρους: Βελτιώνει την ευστάθεια των οχηµάτων στις ευθυγραµµίες και κατά συνέπεια επιτρέπει την ανάπτυξη υψηλότερων ταχυτήτων. Επιτρέπει καλύτερη εγγραφή των φορείων στις καµπύλες. Επιτρέπει την κατασκευή πλατύτερων οχηµάτων και εποµένως παρέχει τη δυνατότητα µεταφοράς µεγαλύτερων φορτίων αλλά και ανετότερης διαρρύθµισης των εσωτερικών χωρων. Μειονεκτήµατα κανονικού εύρους: Αυξάνει σηµαντικά το κόστος κατασκευής της γραµµής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η κατασκευή µιας µετρικής γραµµής εκτιµάται ότι είναι κατά 30% οικονοµικότερη από την κατασκευή µιας γραµµής κανονικού εύρους.

6 Ενοποίηση εύρους: Οι σηµερινές τάσεις στον τοµέα των σιδηροδροµικών µεταφορών αποβλέπουν: στην αύξηση των εµπορικών ταχυτήτων των συρµών, στην µαζικοποίηση των µεταφορών και κυρίως στην ελευθεροποίηση των σιδηροδροµικών µετακινήσεων και κατά συνέπεια στην ενοποίηση των δικτύων των γειτονικών κρατών. Υπό τις συνθήκες αυτές, το κανονικό εύρος γραµµής (1.435 mm), ως το πλέον διαδεδοµένο αλλά και ως συγκριτικά µεγάλο, υπερτερεί και φαίνεται ότι θα καθιερωθεί µελλοντικά στα περισσότερα κράτη Ήδη χώρες µε διαφορετικά εύρη γραµµής (Ισπανία, Ελλάδα, Ταϋλάνδη, κλπ.) έχουν αρχίσει ή σχεδιάζουν την αντικατάσταση των γραµµών τους µε γραµµές κανονικού εύρους. Ανεξάρτητα µε την κατηγορία της γραµµής, η απόσταση µεταξύ των σιδηροτροχιών παραµένει σταθερή σε όλο το µήκος του δικτύου εκτός από τα καµπύλα τµήµατα της οριζοντιογραφίας µε µικρές ακτίνες καµπυλότητας (Rc < m), όπου το εύρος της γραµµής αυξάνει µέχρι και 35 mm (διαπλάτυνση) Σιδηροτροχιές Η ιατοµή της Σιδηροτροχιάς Η σιδηροτροχιά στηρίζει και καθοδηγεί τους τροχούς του σιδηροδροµικού οχήµατος. Η διατοµή της εξελίχθηκε από την εµφάνιση του σιδηροδρόµου.

7 Από τις πρώτες διατοµές που κατασκευάσθηκαν και που χρησιµοποιούνται µέχρι σήµερα είναι η σιδηροτροχιά µε λαιµό. Οι σιδηροτροχιές µε λαιµό χρησιµοποιούνται όπου η στάθµη της σιδηροτροχιάς είναι στο ίδιο επίπεδο µε την στάθµη της οδού Η σιδηροτροχιά διπλής κεφαλής χρησιµοποιήθηκε µε την προοπτική όταν φθαρεί το πάνω τµήµα της να αντιστραφεί που κατά τις προβλέψεις δεν θα είχε φθαρεί. Η πρόβλεψη αυτή όµως διαψεύσθηκε, µε αποτέλεσµα η διατοµή αυτή να µην χρησιµοποιείται πλέον Η διατοµή τύπου Vignole Ο τύπος που επεκράτησε και χρησιµοποιείται σήµερα είναι η διατοµή µε πέλµα, γνωστή ως τύπου Vignole. Αποτελείται από την κεφαλή, τον κορµό και το πέλµα Χαρακτηριστικά µεγέθη της σιδηροτροχιάς είναι Το βάρος της m ανά µέτρο µήκους Η ροπή αδράνειας της διατοµής Ι Σταθερή επιδίωξη ήταν η αύξηση του m να οδηγεί σε ποσοστιαία µεγαλύτερη αύξηση του Ι, έτσι ώστε το πηλίκο Ι/m να αυξάνει γρηγορότερα από το m. Αυτό οδήγησε σε συνεχή αύξηση του ύψους της διατοµής.

8 Η αύξηση της τιµής του φορτίου ανά άξονα και της ταχύτητας, οδήγησε σε αύξηση των καταπονήσεων στη σιδηροτροχιά Οι διατοµές των σιδηροτροχιών έχουν τυποποιηθεί κατά UIC µε κυριότερους τύπους την UIC50 (δηλ. µε βάρος 50 χλγ/µ.µ), UIC54 (βάρους 54 χλγ/µ.µ.), και UIC60 (βάρους 60 χλγ/µ.µ.) α. Η κεφαλή της Σιδηροτροχιάς Η κεφαλή της σιδηροτροχιάς χαρακτηρίζεται από (i) το πλάτος, (ii) το ύψος, (iii) την καµπυλότητα της επιφάνειας κύλισης και (iv) την κλίση των πλευρικών της επιφανειών.

9 (i) Το πλάτος της κεφαλής της σιδηροτροχιάς πρέπει: Να είναι επαρκές για να δηµιουργεί µια κατάσταση πλευρικού εγκιβωτισµού της ζώνης όπου δηµιουργούνται τάσεις οφειλόµενες στην επαφή τροχού-σιδηροτροχιάς και οι οποίες οδηγούν σε πλευρική παραµόρφωση και θραύση της µάζας του µετάλλου της κεφαλής. Να επιτρέπει τη διαγραφή της καµπύλης συναρµογής µεταξύ κεφαλήςκορµού µε ικανοποιητική ακτίνα και ταυτόχρονα να αφήνει ένα επαρκές πλάτος στις επιφάνειες που θα ακουµπήσουν οι αµφιδέσεις. (ii) Το ύψος της κεφαλής της σιδηροτροχιάς παρέχει ένα επαρκές περιθώριο για την κατακόρυφη γραµµή. Το ύψος που έχει συνήθως υιοθετηθεί ('50 mm) ανταποκρίνεται στην αναγκαιότητα για µια εξισορρόπηση των µαζών της κεφαλής και του πέλµατος της σιδηροτροχιάς. ώστε να µειωθούν οι παραµορφώσεις (οι οποίες οφείλονται σε ετερογενή ψύξη που ακολουθεί την εξέλαση) και κατά συνέπεια οι παραµένουσες τάσεις. (iii) (iv) Η µορφή της καµπυλότητας της επιφάνειας κύλισης είναι ένα πολύ σηµαντικό χαρακτηριστικό, γιατί επιδρά στη διανοµή των τάσεων όχι µόνο στην επαφή τροχού-σιδηροτροχιάς αλλά επίσης και στη συνολική διατοµή της σιδηροτροχιάς λόγω της εκκεντρότητας του σηµείου εφαρµογής του φορτίου. Η κλίση των πλευρικών επιφανειών πρέπει να είναι τέτοια ώστε να µην εφάπτεται στον όνυχα του τροχού η εσωτερική επιφάνεια της κεφαλής, όταν ο τροχός κινείται σε ευθυγραµµία.

10 β. Το Πέλµα της σιδηροτροχιάς Χαρακτηρίζεται από το πλάτος, το πάχος και το σχήµα του. (i) Το πλάτος του πέλµατος καθορίζει την ακαµψία της σιδηροτροχιάς στο οριζόντιο επίπεδο και την αντίστασή της σε ανατροπή. Ένα µεγάλο πλάτος καταπονεί λιγότερο το στρωτήρα µε µείωση της πίεσης ανά µονάδα επιφανείας. Όµως ένα υπερβολικό πλάτος δηµιουργεί προβλήµατα στην εξέλαση και, αυξάνοντας την εγκάρσια ροπή αδρανείας, αυξάνει τη δυσκολία για τοποθέτηση σε καµπύλες µε πολύ µικρή ακτίνα. (ii) Το πάχος και το σχήµα του πέλµατος καθορίζονται από θέµατα εξισορρόπησης µεταξύ της διατοµής του πέλµατος και της κεφαλής και από προβλήµατα εξέλασης. Το πάχος ιδιαίτερα µπορεί να καθορίζεται σχετικά και από λόγους αντιµετώπισης της διάβρωσης (σιδηροτροχιές για υπόγεια µετρό) γ. Κορµός και επιφάνεια επαφής µε αµφιδέτη Αυτά χαρακτηρίζονται από: (i) το πάχος του κορµού, (ii) τον τύπο της συναρµογής µε την κεφαλή και το πέλµα και (iii) την κλίση της επιφάνειας επαφής µε τον αµφιδέτη. (i) Το πάχος του κορµού πρέπει να είναι επαρκές για να αντέχει τις διατµητικές δυνάµεις που επιπονούν τον κορµό και στην αυξηµένη καταπόνηση που αναπτύσσεται στη γειτονική περιοχή των τρυπών αµφίδεσης και των συναρµογών και αυτό παρά την προοδευτική του µείωση από τη διάβρωση.

11 (ii) Οι συναρµογές είναι ένα ευαίσθητο σηµείο. Στα αµερικανικά δίκτυα όπου κυκλοφορούν φορτία των 30 και 35 t ανά άξονα παρατηρήθηκαν πολυάριθµες ρηγµατώσεις σε αυτήν την περιοχή. Η αιτία βρέθηκε, µε φωτοελαστικότητα, στη συγκέντρωση τάσεων, που ευνοείται από την έκκεντρη φόρτιση της κεφαλής. Αν όµως αυξηθεί η ακτίνα της καµπύλης συναρµογής για να µειωθεί η συγκέντρωση των τάσεων, θα µειωθεί σηµαντικά το πλάτος της επιφάνειας επαφής µε τον αµφιδέτη. (iii) Η κλίση της επιφάνειας επαφής µε τον αµφιδέτη είναι σηµαντική για την ευστάθεια των αρµών. Αν είναι έντονη η κλίση, αποφεύγεται η φθορά του αµφιδέτη µε µια σχετικά µικρή µετατόπισή του (βύθιση), αλλά οι δυνάµεις που τείνουν να χαλαρώσουν την αµφίδεση είναι σηµαντικές και οι τάσεις στα βλήτρα της αµφίδεσης αυξηµένες. Αντίθετα µια µικρή κλίση καταπονεί λιγότερο τα βλήτρα αλλά µειώνει τη δυνατότητα αποφυγής της φθοράς και περιπλέκει το πρόβληµα συναρµογής στον κορµό.

12 Επιλογή ιατοµής Σιδηροτροχιάς Η επιλογή της διατοµής της σιδηροτροχιάς είναι συνάρτηση κυρίως του φόρτου Ηµερήσιος φόρτος κυκλοφορίας (σε τόνους) < t t > t Βάρος m ανά µέτρο µήκους που πρέπει να έχει η σιδηροτροχιά 50kg/m - για ξύλινους στρωτήρες 50kg/m - γι στρωτ. από σκυρόδεµα 60 kg/m 60kg/m Για γραµµές κανονικού εύρους έχει επικρατήσει να χρησιµοποιούνται για Χαµηλούς φόρτους η σιδηροτροχιά UIC50 Για µέσους και υψηλούς φόρτους οι σιδηροτροχιές UIC Η Καταπόνηση της Επιδοµής από τις κατακόρυφες δυνάµεις Παραδοχή: η σιδηροτροχιά έχει άπειρο µήκος δηλ. εξοµοιώνεται µε συνεχή δοκό που εδράζεται σε οριζόντιο ελαστικό υπόστρωµα Γίνεται µια προσεγγιστική ελαστική ανάλυση των κατακόρυφων δυνάµεων µε βάση την θεωρεία του Zimmermann Το φορτίο του τροχού Q εξοµοιώνεται µε ένα συγκεκριµένο στατικό φορτίο Q. Q

13 l r p R Q y l Οι παράµετροι της σιδηροδροµικής γραµµής Η µηχανική συµπεριφορά της σιδηροδροµικής γραµµής εξαρτάται από ένα αριθµό παραµέτρων 1. Ο δείκτης της σιδ. γραµµής κ = r / y όπου r : το φορτίο του τροχού διανεµηµένο οµοιόµορφα στην σιδηροτροχιά y : αντίστοιχη κατακόρυφη βύθιση της σιδηροτροχιάς από το φορτίο r 2. Ο συντελεστής αντίδρασης του στρωτήρα ρ = R / y όπου R : η κατακόρυφη αντίδραση ενός στρωτήρα ανά σειρά σιδηροδροµικής γραµµής επειδή R= r.l l : το µήκος της σιδηροτροχιάς µεταξύ δύο στρωτήρων ρ= κ.l (Προσεγγιστική σχέση δεν λαµβάνει υπόψη τις επιδράσεις γειτονικών στρωτήρων)

14 3. Ο συντελεστής έρµατος C = ρ / s όπου s το εµβαδόν έδρασης του στρωτήρα C είναι το µέγεθος που περιγράφει τη συµπεριφορά παραµόρφωσης του έρµατος και του υπεδάφους αντικαθιστώντας την σχέση του συντελεστή αντίδρασης στρωτήρα ρ = R / y R / y R R 1 C = = =. = s y. s s y p y οπου p η πίεση του στρωτήρα επί του έρµατος Η σιδηροδροµική γραµµή αποτελείται από πολλά υλικά που κάθε ένα έχει την δική του ελαστικότητα, και για το οποίο ο συντελεστής αντίδρασης ορίζεται σαν: ρ n = R/y n όπου y n ηκατακόρυφηβύθισητουυλικούn. R ρ yn = y = = n R ρ 1 ρ 1 ρ n

15 Χαρακτηριστικές τιµές του συντελεστή αντίδρασης ρ Συνιστώσα επιδοµής Σιδηροτροχιά Στρωτήρας ξύλινος Στρωτήρας από σκυρόδεµα Έρµα Υποδοµή ελώδης Υποδοµή αργιλώδης Υποδοµή βραχώδης (χαλικώδης) Υποδοµή από παγετό ρ (t/mm) ,6 1,5 1,6 2, Στα τεχνικά έργα, ρ = t/mm Πάχος έρµατος Επειδή η έδραση στο έδαφος έχει συνήθως το µικρότερο συντελεστή ρ, γι αυτό το λόγο και η εξασκούµενη πίεση επί της εδρασης προκαλεί τις καθιζήσεις. Η πίεση αυτή είναι µικρότερη όσο µεγαλύτερο είναι το πάχος του έρµατος και του υποστρώµατος. Η αύξηση του πάχους του έρµατος έχει ευνοϊκή επίδραση όχι µόνο στην αύξηση της ελαστικότητας της επιδοµής αλλά και στην µείωση της αναπτυσσόµενης τάσης στην υποδοµή.

16 Εάν h είναι το πάχος του έρµατος ρ o είναι ο συντελεστής αντίδρασης της επιδοµής για h = 0 λ= Τάση στην επιφάνεια της υποδοµής τάση υπό τον στρωτήρα Οι επιπτώσεις της αύξησης του πάχους του έρµατος µπορούν να υπολογισθούν προσεγγιστικά µε εφαρµογή της ανάλυσης του Boussinesq Eπιρροή της τιµής του πάχους του έρµατος στην µείωση της τάσης στην υποδοµή h(cm) 0 15 λ 1 0,70 0,50 0,35 0,25 0,20 ρ / ρ ο 1 1,4 2,00 2,85 4,00 5, Ελαστική Παραµόρφωση Σιδηροτροχιάς Τα φορτία θεωρούνται στατικά και όχι δυναµικά. Θεωρούµε σιδηροτροχιά απείρου µήκους Θεωρούµε ότι η δοκός στηρίζεται σε ελαστική βάση, δηλ. οτι η βάση αποτελεί ένα ελαστικό ηµιχώρο. Έτσι θεωρείται ότι: υπάρχει αναλογία τάσεων και παραµορφώσεων σε όλο τον ηµιχώρο το µέτρο ελαστικότητας είναι παντού το ίδιο οι ιδιότητες του υλικού βάσης είναι οι ίδιες σε κάθε κατεύθυνση

17 Ελαστική παραµόρφωση σιδηροτροχιάς -T r.dx Μ Μ+dM T+d T Μ : η καµπτική ροπή Τ : η τέµνουσα δύναµη Ε : το µέτρο ελαστικότητας σιδηροτροχιάς Ι : η ροπή αδράνειας σιδηροτροχιάς Η ισορροπία του στοιχείου dx δίνει: dm = T. dx dt = r. dx d y 2 dx = Η εξίσωση της ελαστικής γραµµής είναι: 2 M E. I d 2 dx M α Οι µέγιστες τιµές χαρακτηριστικών µεγεθών σιδηροτροχιάς M = max Q E. I. l ρ Μέγιστη καµπτική ροπή y = max 3 Q l E. I. ρ Μέγιστη βύθιση R max = 3 Q l. ρ Ε.Ι Μέγιστη αντίδραση στρωτήρα

18 M = max Q E. I. l ρ Όταν ρ αυξάνεται 3 Q l y 4 max = E. I. ρ R max 3 Q l. ρ = Ε.Ι M, y µειώνονται R αυξάνεται Το y µειώνεται σχετικά πιό γρήγορα από ότι το Μ Ένας καλός συντελεστής αντίδρασης στρωτήρα ρ, είναι πολύ πιο σηµαντικός για την διατήρηση της οριζοντιώσεως της γραµµής παρά για την επιπόνηση των σιδηροτροχιών. Q E. I. l M 4 max =. 2 2 ρ 3 Q l y 4 max = E. I. ρ R max 3 Q l. ρ = Ε.Ι Όταν l (απόσταση στρωτήρων) αυξάνεται M, y, R αυξάνονται Τα yκαιrαυξάνοται σχετικά πιό γρήγορα από ότι το Μ H πύκνωση των στρωτήρων (δηλ. µείωση του l) είναι πολύ πιο σηµαντική για την διατήρηση της οριζοντιώσεως της γραµµής παρά για την επιπόνηση των σιδηροτροχιών.

19 ιατήρηση της οριζοντιώσεως της γραµµής επιτυγχάνεται είτε µε βελτίωση του συντελεστή αντίδρασης ρ εντός των ορίων που επιτρέπει το έδαφος έδρασης είτε µε αύξηση της πυκνότητας των στρωτήρων (αριθµός στρωτήρων ανά χλµ) Συνήθως αυξάνεται η πυκνότητα των στρωτήρων καθώς αποτελεί πιό αποτελεσµατική µέθοδο σε εδάφη κακής ποιότητας Η τάση κάµψης της σιδηροτροχιάς Q E. I. l M 4 max =. 2 2 ρ 3 Q l y 4 max = E. I. ρ Οταν η ακαµψία Ε.Ι της σιδηροτροχιάς αυξάνεται, δηλ. όταν αυξάνεται το βάρος της σιδηροτροχιάς, το Μ αυξάνει R max 3 Q l. ρ = Ε.Ι τα y και R ελαττώνονται

20 Η τάση κάµψης της σιδηροτροχιάς προκύπτει µε εφαρµογή της σχέσης σ V Μ I Q.V σ 4 max= = όπου E. l 3 I. ρ V : η µέγιστη απόσταση από το κέντρο βάρους της σιδηροτροχιάς (δηλ. της ακρότατης ίνας της διατοµής) Ι/V : ηροπήαντίστασης Αύξηση της ροπής αδράνειας Ι της σιδηροτροχιάς επηρεάζει τις τάσεις στην σιδηροτροχιά πολύ περισσότερο από ότι την οριζοντίωση της γραµµής Γι αυτό και η αύξηση της τιµής του φορτίου ανά άξονα τα τελευταία χρόνια οδήγησε και σε σηµαντική αύξηση της διατοµής της σιδηροτροχιάς. Παράδειγµα υπολογισµού χαρακτηριστικών µεγεθών της σιδηροδροµικής γραµµής Για µιά σιδηροδροµική γραµµή που καταπονείται στατικά ίνονται: α) Χαρακτηριστικά σιδηροτροχιάς - Σιδηροτροχιά UIC 50 (βάρος 50,18 kp/m) - Ε = 2,1 x 10 6 kp/cm 2 - I = 1940 cm cmροπή 4 αντίστασης Ι/v = 257cm 3 β) Χαρακτηριστικά της επιδοµής - Συντελεστής αντίδρασης στρωτήρα ρ = Συντελεστής έρµατος C = 3 γ) Χαρακτηριστικά φορτίου - Το µέγιστο φορτίο είναι το βάρος της µηχανής κατανεµηµένο σε 4 άξονες = 88 Η µέγιστη υποχώρηση είναι ymax = 0,4 kp/mm kp/cm 3 Mp cm

21 Ζητούνται: 1) 2) 3) 4) 5) Η Απόσταση των στρωτήρων Οδείκτηςkτης σιδηροδροµικής γραµµής η µέγιστη κατακόρυφη αντίδραση Rmax ενός στρωτήρα ανά σειρά σιδηροδροµικής γραµµής η µέγιστη κατακόρυφη καµπτική ροπή Μmax της σιδηροτροχιάς η µέγιστη καµπτική τάση σmax της σιδηροτροχιάς Λύση: Υπολογίζεται το φορτίο ανά τροχό του σιδηροδροµικού οχήµατος. Το όχηµα έχει 4 άξονες εποµένως το φορτίο ανά τροχό είναι: 88 Q = = 11Mp 4 2 Εφαρµόζουµε τους τύπους υπολογισµού των χαρακτηριστικών µεγεθών, κάνοντας τις απαραίτητες µετατροπές µονάδων. ρ = 5760 kp/cm, Q=11000 kp 1) Η απόσταση των στρωτήρων l υπολογίζεται από την σχέση υπολογισµού της µέγιστης βύθισης y max : y max = 3 4 max 4 Q l 64. y. 4 l = ρ E. I. ρ Q. E. I l = 44,33 cm

22 2) ο δείκτης k υπολογίζεται από την σχέση ρ ρ = k. l k = ρ = 129,93 l 3) Η µέγιστη κατακόρυφη αντίδραση του στρωτήρα R max 3 Q l. ρ =. 4 R max = E. I 4) Η µέγιστη καµπτική ροπή: Q E. I. l 2 2 ρ M max =. 4 Μ max = kp.cm 5) Η µέγιστη καµπτική τάση: v Q.v σ = Μ σ max=. I E. l 3 I. ρ v σ = Μ I σ M = I / v max max =

23 4.4.4 Αµφιδέτες Η στρώση των σιδηροτροχιών γινόταν αφήνοντας αρµούς ανάµεσα σε διαδοχικές σιδηροτροχιές. Οι αρµοί αυτοί αναλαµβάνουν την µεταβολή του µήκους λόγων θερµοκρασιακών µεταβολών Για να λειτουργεί η σιδηροτροχιά σαν συνεχής δοκός χρειάζεται να τοποθετηθούν εκατέρωθεν του αρµού και σε επαφή µε τις σιδηροτροχιές δύο ειδικά τεµάχια που ονοµάζονται αµφιδέτες. Οι αµφιδέτες συσφίγγονται µε ειδικά βλήτρα Η αµφίδεση πρέπει να ικανοποιεί τις παρακάτω συνθήκες Να εµποδίζει τις κατακόρυφες και πλευρικές κινήσεις των άκρων της σιδηροτροχιάς, αφήνοντας ελεύθερη την διαστολή τους Να συνδέει τις σιδηροτροχιές κατά τρόπο ώστε να συµπεριφέρονται σαν συνεχής δοκός ευθυγραµισµένη και στο ίδιο επίπεδο Η αντίσταση στην παραµόρφωση να είναι όσο το δυνατό ίδια µε αυτή των σιδηροτροχιών που συνδέει Στις κανονικού εύρους γραµµές του ελληνικού δικτύου οι σιδηροτροχιές των 18 µ συγκολλούνται ανά δύο ή τρεις και οι αµφίδεση γίνεται ανά 36 ή 54 µ.

24 4.4.5 Συνεχώς Συγκολληµένες Σιδηροτροχιές (Σ.Σ.Σ.) Γενικά Οι Σ.Σ.Σ. είναι σιδηροτροχιές που συνδέονται µεταξύ τους µε συγκολλήσεις και όχι µε αµφιδέσεις. Υπάρχει λοιπόν το κεντρικό τµήµα τους, όπου υπάρχει κατάσταση πλήρους παρεµπόδισης της διαστολής και τα δύο ακραία τµήµατα, τα οποία λειτουργούν ως γραµµή µε αρµούς. Ακριβώς επειδή το κεντρικό τµήµα των Σ.Σ.Σ. πρέπει να έχει πλήρως παρεµποδιζόµενη παραµόρφωση, αναπτύχθηκαν οι Σ.Σ.Σ. µε την εµφάνιση των διπλά ελαστικών συνδέσµων, που εξασφαλίζουν µια σύσφιξη επαρκή και σταθερή στο χρόνο. Η Σ.Σ.Σ. δεν υφίσταται καµία µεταβολή µήκους. Αυτό εξασφαλίζεται από : τις δυνάµεις τριβής Στρωτήρα Έρµατος που προκύπτουν από τον εγκιβωτισµό του στρωτήρα εντός του έρµατος τις δυνάµεις τριβής Σιδηροτροχιάς Στρωτήρα που µπορούν να διασφαλισθούν µόνο εφόσον υπάρχει µόνιµη και αλληλέγγυα σύνδεση σιδηροτροχιάς στρωτήρα, που εξασφαλίζεται µε τους διπλά ελαστικούς συνδέσµους

25 Τα σιδηροδροµικά δίκτυα οδηγήθηκαν στην εφαρµογή των Σ.Σ.Σ. επειδή η γραµµή µε αρµούς παρουσιάζει πολλά µειονεκτήµατα: Με την ασυνέχεια της ροπής αδράνειας και της επιφάνειας κύλισης στους αρµούς δηµιουργούνται συνθήκες, που προκαλούν χειροτέρευση της γεωµετρίας της γραµµής, µε αποτέλεσµα να αυξάνονται σηµαντικά οι δαπάνες συντήρησης. Προκαλείται µείωση της άνεσης των επιβατών, µε αποτέλεσµα να µην είναι δυνατή η ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων. Λόγω κρουστικών φαινοµένων στους αρµούς, δηµιουργείται φθορά των τροχών, µε αποτέλεσµα αύξηση των δαπανών συντήρησης τους. Με τις Σ.Σ.Σ., επειδή δεν µεσολαβεί καµία ασυνέχεια, όλα τα προβλήµατα που δηµιουργούνται από τους αρµούς καταργούνται ιαστολή και µηχανική συµπεριφορά των Σ.Σ.Σ. Παραδοχή: Τα υλικά έχουν ελαστική συµπεριφορά Η αντίσταση του έρµατος είναι οµοιόµορφη και σταθερή F F L Η µεταβολή µήκους της L θ της σιδηροτροχιάς µήκους L, λόγω διαφοράς θερµοκρασίας θ είναι: L θ = α. L. θ Όπου α ο συντελεστής θερµικής διαστολής του χάλυβα

26 F F L Στην µεταβολή του µήκους λόγω θ, αντιτίθεται το έρµα µε µια δύναµη F. Από τον νόµο του Hook Όπου F F L = L. E. S Ε S το µέτρο ελαστικότητας της σιδηροτροχιάς το εµβαδόν της διατοµής της σιδηροτροχιάς η συνεπαγόµενη µεταβολή µήκους F L L F. = E. S Εποµένως από την επαλληλία των δύο προηγούµενων καταστάσεων η συνολική διαφορά µήκους είναι: * L = L θ L F = a. L. θ F. L E. S Για να εξασφαλισθεί µηδενική µεταβολή µήκους θα πρέπει: F. L a. L. θ = 0 F = a. E. S. θ E. S

27 ηδύναµη F = a. E. S. θ είναι ανεξάρτητη από το µήκος της σιδηροτροχιάς και ανάλογη µε το εµβαδόν διατοµής Η αναπτυσσόµενες τάσεις εξαρτώνται από τον τύπο της σιδηροτροχιάς ιανοµή δυνάµεων στη Σ.Σ.Σ. Οι δυνάµεις που προκαλούνται στην ΣΣΣ λόγω θερµικών µεταβολών µεταβιβάζονται µέσω των συνδέσµων και των στρωτήρων στο έρµα. Η αντίσταση του έρµατος, r,είναι 0,5 1,0 t/m Η αντίσταση είναι µηδενική στο άκρο της ΣΣΣ, και αυξανόµενη αθροιστικά σε ένα µήκος L A δηµιουργεί µια δύναµη ίση µε F F a. E. S. θ ιάγραµµα αναπτυσσόµενων δυνάµεων στην ΣΣΣ L A L A r. L A = F = a. E. S. θ L A = a. E. S. θ r

28 To µήκος L A αναφέρεται σαν το µήκος εκτόνωσης. Πέρα από το µήκος αυτό η δύναµη λόγω αντίστασης του έρµατος εξισορροπεί πλήρως την δύναµη που αναπτύσσεται λόγω θερµικών µεταβολών. πέρα από το µήκος L A δεν έχουµε µετακίνηση σηµείων στην ΣΣΣ. µε εφαρµογή της εξίσωσης υπολογισµού του µήκους εκτόνωσης L A προκύπτει ότι το µήκος αυτό µπορεί να φθάσει οριακά στην τιµή των 150µ. Εποµένως αφού το µήκος της ΣΣΣ δεν µπορεί να είναι µικρότερο από 2.L A προκύπτει ότι το ελάχιστο µήκος της ΣΣΣ είναι 300µ Υπολογισµός µεταβολής µήκους στην ζώνη εκτόνωσης Η ΣΣΣ υφίσταται µεταβολή µήκους λόγω θερµοκρασιακών µεταβολών µόνο στo µήκος L A. Πέρα από αυτό το µήκος κάθε σηµείο της ΣΣΣ παραµένει αµετακίνητο. Η µεταβολή µήκους της ζώνης εκτόνωσης λόγω θερµοκρασιακών µεταβολών είναι: 2 2 θ a. E. S. θ α. E. S. θ L Α = a. LA. θ = a.. θ = r r Hook : Η µεταβολή µήκους λόγω αντίστασης έρµατος. Η αντίσταση έρµατος είναι 0 στο άκρο της ΣΣΣ και r στο σηµείο L A. Εποµένως η συνισταµένη δύναµη είναι (r.l A )/2 και η µεταβολή µήκους F L F =. E. S L r F. L r. LA LA L A = =. = E. S 2 E. S 2. r E. L. S 2 A

29 L L A r A r =. L 2. E. S a. E. S. θ = r 2 A 2 a E S L r... θ = 2. r 2 Η αντίσταση έρµατος είναι 0 στο άκρο της ΣΣΣ και r στο σηµείο L A. Εποµένως η συνισταµένη δύναµη είναι (r.l A )/2 και η µεταβολή µήκους 2 * θ r a. E. S. θ a. E. S. θ a. E. S. θ L = L A L A = = r 2. r 2. r ιαστολή των Σ.Σ.Σ. Για να εξισορροπηθούν πλήρως οι αναπτυσσόµενες τάσεις, λόγω θερµοκρασιακής µεταβολής από τη δύναµη τριβής στρωτήρα - έρµατος, απαιτείται µήκος h ζώνης εκτόνωσης. Μετά το µήκος αυτό δεν έχουµε µετακίνηση. Το µέγιστο µήκος της ζώνης εκτόνωσης φθάνει τα 150 m. Σύµφωνα µε τον ορισµό των Σ.Σ.Σ., το µικρότερο µήκος τους είναι 2 x 150 = 300 m. Για την εκτόνωση των Σ.Σ.Σ. υπάρχουν σε κάθε άκρο τµηµάτων γραµµής στρωµένων µε Σ.Σ.Σ. συσκευές διαστολής (Σ..). Αρµός διαστολής

30 Απελευθέρωση των τάσεων στις Σ.Σ.Σ. Η συγκόλληση και τοποθέτηση Σ.Σ.Σ. είναι επιθυµητό να γίνονται σε θερµοκρασία ενδιάµεση ως προς τις ακραίες µέγιστες και ελάχιστες, για να επιπονείται η Σ.Σ.Σ. όσο γίνεται λιγότερο. Ως τέτοιες ενδιάµεσες θερµοκρασίες θεωρούνται για τις ελληνικές συνθήκες αυτές που περιλαµβάνονται στο εύρος o C. Ανεξάρτητα όµως από τη θερµοκρασία στην οποία τοποθετείται η Σ.Σ.Σ., επιδιώκεται να γίνει ανακούφιση των τάσεων λόγω θερµικών φαινοµένων, πράγµα που κατορθώνεται µε την απελευθέρωση τους και αποσκοπεί στον µηδενισµό των εσωτερικών τάσεων, στη µέση θερµοκρασία που είναι για τις ελληνικές συνθήκες o C, µε δηµιουργία συνθηκών ελεύθερης διαστολής (ή συστολής). Η απελευθέρωση τάσεων γίνεται µετά από παρέλευση ενός ορισµένου χρονικού διαστήµατος µετά την τοποθέτηση της Σ.Σ.Σ., το οποίο εξαρτάται από τον κυκλοφοριακό φόρτο που είναι απαραίτητος για τη σταθεροποίηση της γραµµής. Ο φόρτος αυτός είναι t στην περίπτωση ξύλινων στρωτήρων και t στην περίπτωση στρωτήρων από σκυρόδεµα. Η απελευθέρωση τάσεων πρέπει να γίνεται διαδοχικά σε µήκη γραµµής από 300 m και µέχρι 1200 m. Η µεθοδολογία που εφαρµόζεται ακολουθεί τα παρακάτω στάδια

31 Εφόσον η ΣΣΣ έχει µήκος > 1200 µ., η απελευθέρωση γίνεται κατά τµήµατα. Κόβουµε την σιδηροτροχιά στο άκρο κάθε τµήµατος, το οποίο εκτρέπουµε ώστε να µπορεί η σιδηροτροχιά να κινηθεί ελεύθερα Χαλαρώνουµε την σύσφιξη των συνδέσµων Τοποθετούµε την σιδηροτροχιά πάνω στα κύλιστρα (κοµµάτια οπλισµού Φ20 που τοποθετούνται ανά 8-10 στρωτήρες) για να µειωθούν όσο το δυνατό οι τριβές Περαιτέρω µείωση των τριβών επιτυγχάνεται µε εγκάρσιες κρούσεις της σιδηροτροχιάς µε ξύλινες ή πλαστικές βαρειές Αν η θερµοκρασία είναι χαµηλότερη των 23 ο C θερµαίνουµε τη σιδηροτροχιά στην ιδανική θερµοκρασία των ο C που είναι επιθυµητή για την µικρότερη επιπόνηση στις ακραίες θερµοκρασίες. Αν η θερµοκρασία είναι µεγαλύτερη από 23οC δεν θερµαίνουµε την σιδηροτρ. Αφαιρούµε τα κύλιστρα και συσφίγγουµε τους συνδέσµους Η απελευθέρωση τάσεων πρέπει να γίνεται και στις δύο τροχιοσειρές Πλεονεκτήµατα της Σ.Σ.Σ. Υψηλότερο επίπεδο άνεσης Πολύ πιο αργή εξέλιξη των σφαλµάτων γραµµής Πολύ µικρότερη κόπωση του υλικού επιδοµής Πολύ µικρότερη επιπόνηση των τροχών και του τροχαίου υλικού γενικώτερα Η χρησιµοποίηση των ΣΣΣ στα δυτικοευρωπαϊκά δίκτυα τα τελευταία 30 χρόνια είχε σαν συνέπεια την µείωση του κόστους συντήρησης κατά 30% περίπου.

32 4.4.6 Στρωτήρες Η µεταβίβαση των δυνάµεων µεταξύ σιδηροτροχιάς και σκύρου γίνεται από τους στρωτήρες οι οποίοι εξασφαλίζουν ταυτόχρονα τη διατήρηση του εύρους της γραµµής. Οι στρωτήρες παίζουν τριπλό ρόλο: (α) Μεταβίβαση φορτίων από τη σιδηροτροχιά στο σκύρο. (β) ιατήρηση του εύρους της γραµµής. (γ) ιατήρηση της επίκλισης της σιδηροτροχιάς στο 1:20. Μηχανικά οι στρωτήρες καταπονούνται από το φορτίο που τους µεταβιβάζουν οι σιδηροτροχιές. Το φορτίο αυτό είναι γενικά έκκεντρο λόγω: των πλευρικών δυνάµεων που εξασκούνται από τα οχήµατα που κινούνται στη γραµµή και της αντίδρασης του σκύρου, που εξαρτάται πολύ από τις συνθήκες έδρασης των στρωτήρων Τύποι στρωτήρων α.. Ξύλινοι Στρωτήρες Το ξύλο επιβλήθηκε γρήγορα ως το πιο κατάλληλο υλικό για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που επιβάλλει η λειτουργία των στρωτήρων. Η σπανιότητα του ξύλου όµως, σε ορισµένες χώρες ή σε ορισµένες εποχές, οδήγησε τελικά τα σιδηροδροµικά δίκτυα να χρησιµοποιήσουν υποκατάστατά του. β. Μεταλλικοί Στρωτήρες Ετσι το 1880 στη Γερµανία γεννήθηκε ο µεταλλικός στρωτήρας και αποτέλεσε µια διέξοδο για τη σιδηροβιοµηχανία στο τέλος του περασµένου αιώνα.

33 γ. Στρωτήρες από Σκυρόδεµα Πιο πρόσφατα στη Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης εµφανίστηκαν και διαδόθηκαν οι στρωτήρες από σκυρόδεµα (οπλισµένο ή προεντεταµένο). Αυτή τη στιγµή ο στρωτήρας από σκυρόδεµα αποτελεί την καλύτερη τεχνικά και οικονοµικά λύση. Τυπική διάταξη ολόσωµων στρωτήρων από σκυρόδεµα ιµερής στρωτήρας από σκυρόδεµα Αναπτυσσόµενες τάσεις στο στρωτήρα Οι ροπές κάµψης που αναπτύσσονται στον στρωτήρα µπορούν να αναλυθούν θεωρώντας τις ακόλουθες απλοποιητικές παραδοχές: Ο στρωτήρας θεωρείται σαν αµφιπροέχουσα δοκός Το φορτίο του τροχού θεωρείται συγκεντρωµένο Η αντίδραση του έρµατος θεωρείται ότι ασκείται οµοιόµορφα σε µήκος 2Lexc κάτω από την σιδηροτροχιά Q Q Lexc 2Lexc 2Lexc

34 Αναπτυσσόµενες τάσεις στο στρωτήρα από µετρήσεις τάσεων επιτόπου προέκυψε η διανοµή των τάσεων που παρουσιάζεται στο σχήµα, µε µέγιστη τάση P σ1 = L 3Lexc α Όπου α: το πλάτος του στρωτήρα L: το µήκος του στρωτήρα Lexc: η απόσταση µεταξύ του πέρατος του στρωτήρα και του σηµείου εφαρµογής του φορτίου P = 2Q Εκλογή τύπου στρωτήρα χαρακτηριστικά πλεονεκτήµατα Η εκλογή του τύπου του στρωτήρα είναι πρόβληµα οικονοµικό, που µπορεί να επιλυθεί µε συνεκτίµηση των εξής παραµέτρων: Κόστος αγοράς στρωτήρα των συνδέσεών του και των ειδικών µονωτικών στοιχείων που απαιτούνται. ιάρκεια ζωής. Τιµή αντικατάστασης. Έξοδα συντήρησης αναθεωρηµένα για όλη τη διάρκεια ζωής του. Από αυτή την άποψη στην Ελλάδα, οι ξύλινοι στρωτήρες, όταν έχουν προσήλωση Κ είναι ακριβότεροι από τους στρωτήρες οπλισµένου σκυροδέµατος περίπου κατά 100%. Οι στρωτήρες που χρησιµοποιούνται σήµερα σε νέες χαράξεις ή σε ανακαινίσεις είναι συνήθως από σκυρόδεµα. Σε αρκετές περιπτώσεις χρησιµοποιούνται και ξύλινοι στρωτήρες. Οι µεταλλικοί στρωτήρες δεν χρησιµοποιούνται πλέον.

35 Ξύλινοι στρωτήρες Προκαλούν καλύτερη κατανοµή των φορτίων σε σύγκριση µε άλλους τύπους στρωτήρων και εποµένως η χρησιµοποίησή τους ενδείκνυται σε περιπτώσεις γραµµών που εδράζονται σε έδαφος µέτριας ή κακής ποιότητας, για το οποίο η χρησιµοποίηση στρωτήρων από σκυρόδεµα θα απαιτούσε συγκριτικά µεγαλύτερο πάχος έρµατος. Λόγω του υψηλού κόστους και µικρής διάρκειας ζωής χρησιµοποιούνται µόνο εφόσον η χρήση στρωτήρων από σκυρόδεµα αντενδείκνυται Κατασκευάζονται κυρίως από τροπική ξυλεία υψηλών µηχανικών αντοχών που υπόκειται σε ειδική κατεργασία εµποτισµού σε ειδικά υγρά για την αύξηση διάρκειας ζωής. Για να αποφευχθεί η ολίσθηση του ξύλινου στρωτήρα επί του έρµατος ή η απόσχιση τµήµατος του είναι απαραίτητος ο εγκιβωτισµός των ινών του ξύλου µέσα στο έρµα β. Στρωτήρες από Σκυρόδεµα Χρησιµοποιήθηκαν για πρώτη φορά µετά το 1920, αλλά παρουσίασαν στο ξεκίνηµα τους σοβαρές αδυναµίες: Τάση προς ψαθυρή θραύση υπό την επήρεια των δυναµικών φορτίων Πολύ µικρή αντίσταση σε κόπωση που µεταφράζεαι στο κεντρικό τµήµα του σε υψηλές εφελκυστικές τάσεις που αν ξεπεράσουν τις αντοχές σε εφελκυσµό οδηγούν σε ολίσθηση των οπλισµών Για να αντιµετωπισθούν αυτές οι αδυναµίες Η σιδηροτροχιά δεν εδράζεται απ ευθείας επί του στρωτήρα αλλά παρεµβάλλεται ειδικό ελαστικό υπόθεµα καουτσούκ που αµβλύνει τον κρουστικό χαρακτήρα των φορτίων. Το ελαστικό υπόθεµα απαιτεί την ύπαρξη ελαστικών συνδέσµων Οι χρησιµοποιούµενοι οπλισµοί έχουν την ίδια διάρκεια ζωής µε το σκυρόδεµα

36 Τύποι Στρωτήρων από Σκυρόδεµα Έχουν αναπτυχθεί δύο τύποι στρωτήρων από σκυρόδεµα Ο διµερής στρωτήρας που αποτελείται από δύο τραπεζοειδή τµήµατα από οπλισµένο σκυρόδεµα που συνδέονται µεταξύ τους µε συνδετήρια ράβδο Ο ολόσωµος στρωτήρας από προεντεταµένο σκυρόδεµα Επειδή στο κεντρικό τµήµα οι αναπτυσσόµενες διατµητικές τάσεις είναι µικρές στο τµήµα αυτό µπορεί να γίνει µείωση του υλικού του στρωτήρα. Γι αυτό τον λόγο: Στον διµερή στρωτήρας το κεντρικό τµήµα αντικατάστάθηκε το υλικό από την συνδετήρια ράβδο (που χρησιµεύει για την διατήρηση του εύρους της γραµµής Στο προεντεταµένο στρωτήρα µειώνεται η διατοµή στο κεντρικό τµήµα. ιµερής στρωτήρας από οπλισµένο σκυρόδεµα Υπάρχουν διάφοροι τύποι που διαφέρουν ως προς τις διαστάσεις/ διατοµές των επιµέρους τµηµάτων, ανάλογα µε τις απαιτήσεις της γραµµής Ο διµερής στρωτήρας που χρησιµοποιείται από τον ΟΣΕ προέκυψε από τον τύπο U31 των Γαλλικών σιδηροδρόµων που χρησιµοποιείται σε γραµµές κατηγορίας UIC 3,4,5. Έχει βάρος 180 χλγ, ποιότητα σκυροδέµατος Β450 και χάλυβα St III.. Επιτρέπει µέγιστες ταχύτητες 200 χλµ/ωρα. Ο διµερής στρωτήρας απαιτεί πάχος και µηχανικές αντοχές έρµατος µεγαλύτερες σε σχέση µε τον ξύλινο. Εποµένως ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην περίπτωση που ο διµερής εδράζεται σε υποδοµή κακής ποιότητας, οπότε το πάχος του έρµατος πρέπει να ενισχύεται περισσότερο Για γραµµές κατηγορίας UIC 1,2,3 και ταχύτητες > 200 χλµ/ώρα χρησιµοποιείται τύπος µεγαλύτερων διαστάσεων. Ο τύπος αυτός είναι ο U41. ιµερής στρωτήρας από σκυρόδεµα

37 Πλεονεκτήµατα και µειονεκτήµατα του διµερή στρωτήρα σε σχέση µε τον ξύλινο Πλεονεκτήµατα Λόγω του µεγάλου βάρους του, εξασφαλίζει στη γραµµή ικανοποιητική εγκάρσια αντίσταση και δυνατότητα ανάπτυξης υψηλών ταχυτήτων. ιατηρεί ικανοποιητικά το εύρος γραµµής. Έχει µεγάλη διάρκεια ζωής. Κατασκευάζεται στην Ελλάδα και είναι 30% οικονοµικότερος από τον ξύλινο στρωτήρα. Μειονεκτήµατα Η συµπεριφορά του διµερή είναι λιγότερο ικανοποιητική όταν δεν τοποθετείται έρµα κατάλληλο πάχους και µηχανικών χαρακτηριστικών. Η διανοµή φορτίων και η ευκαµψία είναι λιγότερο ικανοποιητικές. Απαιτεί ελαστικούς συνδέσµους. Λόγω του µεγάλου βάρους δηµιουργούνται δυσκολίες στον χειρισµό του. Απαιτεί ειδικά εξαρτήµατα που εξασφαλίζουν την απαραίτητη µόνωση για την λειτουργία της φωτεινής σηµατοδότησης. Ολόσωµος Στρωτήρας από προεντεταµένο Σκυρόδεµα Ο ολόσωµος στρωτήρας έχει γεωµετρικά χαρακτηριστικά αντίστοιχα µε τον ξύλινο στρωτήρα και µηχανικές αντοχές αντίστοιχες µε τον διµερή. Υπάρχει ποικιλία των γεωµετρικών χαρακτηριστικών, όλοι όµως χαρακτηρίζονται από µείωση της διατοµής στην κεντρική περιοχή Ο ολόσωµος στρωτήρας επιτρέπει καλύτερη αντίσταση στις εναλλασσόµενες δυνάµεις αφού το σκυρόδεµα εργάζεται πάντοτε σε θλίψη Έχει µικρότερο ύψος από τον διµερή αφού οι οπλισµοί δεν είναι απαραίτητο να τοποθετούνται όσο το δυνατό πιο µακριά από τον ουδέτερο άξονα της διατοµής Απαιτεί λιγότερη ποσότητα χάλυβα (7 χλγ) σε σχέση µε τον διµερή (21 χλγ) Έχει µικρότερο βάρος (140 χλγ) γεγονός που οδηγεί σε µικρότερη εγκάρσια αντίσταση

38 Σύνδεσµοι Εισαγωγή Σύνδεσµοι αποκαλούνται όλα εκείνα τα υλικά, που έχουν σαν λειτουργία τους τη σύνδεση της σιδηροτροχιάς µε τον στρωτήρα Σύνδεσµοι για ξύλινους στρωτήρες Η σύνδεση της σιδηροτροχιάς µε τους ξύλινους στρωτήρες γίνεται είτε µε πλάκες έδρασης είτε χωρίς. Χωρίς πλάκες έδρασης τοποθετείται η σιδηροτροχιά απ' ευθείας στην κατάλληλη θέση του στρωτήρα, η οποία έχει πελεκηθεί σ' εκείνο το σηµείο ώστε να δοθεί στο πέλµα της σιδηροτροχιάς η απαιτούµενη επίκλιση. Στη συνέχεια, είτε µε τιρφώνια είτε µε ελατηριωτούς ήλους, απλούς ή διπλούς, στερεώνεται η σιδηροτροχιά. Η στερέωση έγκειται στην εξάσκηση µιας δύναµης πίεσης στο πέλµα της σιδηροτροχιάς που την καθηλώνει στο στρωτήρα.

39 Σύνδεσµοι τύπου Κ Καλύτερος τύπος συνδέσµου είναι αυτός µε πλάκα έδρασης (τύπος σύνδεσης Κ), που εφαρµόζεται επίσης και στα άλλα είδη στρωτήρων. Περιλαµβάνει πλάκα έδρασης από ελατό χάλυβα, που στηρίζεται στους ξύλινους στρωτήρες µε τιρφώνια. Σε ειδική υποδοχή της πλάκας τοποθετείται το πέλµα της σιδηροτροχιάς, η οποία στερεώνεται µε αγκύριο Κ και βλήτρα (µπουλόνια) Κ µε διπλό ελατηριωτό δακτύλιο. Μειονέκτηµα της σύνδεσης Κ είναι το κόστος. Είναι τουλάχιστον 100% ακριβότερη από τα άλλα συστήµατα σύνδεσης Σύνδεσµοι για µεταλλικούς στρωτήρες Στους µεταλλικούς στρωτήρες η σιδηροτροχιά στερεώνεται µε ειδικά αγκύρια, που στηρίζονται σε τρύπα του στρωτήρα και εξασκούν πίεση στο πέλµα της σιδηροτροχιάς µέσω βλήτρων µε δακτύλιο Grover. Μεταξύ πέλµατος σιδηροτροχιάς και µεταλλικού στρωτήρα παρεµβάλλεται ξύλινο ή ελαστικό υπόθεµα. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή και η στρώση Συνεχώς Συγκολληµένης Σιδηροτροχιάς πάνω σε µεταλλικούς στρωτήρες.

40 Σύνδεσµοι για στρωτήρες από σκυρόδεµα Για τους στρωτήρες από σκυρόδεµα χρησιµοποιούνται ελαστικοί σύνδεσµοι. Οι ελαστικοί σύνδεσµοι αποτελούν διπλά ελαστικό µέσο µεταξύ σιδηροτροχιάς και στρωτήρα, δηλαδή εµφανίζουν ελαστική αντίσταση στις σχετικές κινήσεις στην κατακόρυφη έννοια, την ίδια και προς τα πάνω και προς τα κάτω. Για να απορροφηθούν οι κατακόρυφες δυνάµεις που κατευθύνονται προς τα κάτω, ενδείκνυται να χρησιµοποιηθεί καουτσούκ. Όµως το καουτσούκ δεν µπορεί να συµπιέζεται κατά τον ένα άξονα παρά µόνο αν η παραµόρφωση του είναι ελεύθερη στον ένα ή στον άλλο από τους δύο υπόλοιπους άξονες (Χ, Υ, Ζ τριαξονικό σύστηµα). Σε αντίθετη περίπτωση η παρεµποδιζόµενη διαστολή µεταφράζεται σε θέρµανση που είναι ιδιαίτερα δυσµενής για την καλή διατήρηση του καουτσούκ. Για το λόγο αυτό τα ελαστικά υποθέµατα που χρησιµοποιούνται µεταξύ πέλµατος και στρωτήρα έχουν «κανάλια». Το «παίξιµο» σιδηροτροχιάς - στρωτήρα ή στρωτήρα - σκύρου αποσταθεροποιεί τη γραµµή και εξασκεί κρούσεις σε κάθε πέρασµα τροχού. Επιπλέον, οι ταλαντώσεις της σιδηροτροχιάς, που οφείλονται στην κύλιση, τείνουν να οδηγήσουν σε όδευση τη σιδηροτροχιά σε περίπτωση µη ελαστικών συνδέσµων και επιφέρουν γρήγορη αποδιοργάνωση της επιφάνειας στήριξης του στρωτήρα.

41 Σύνδεσµοι για στρωτήρες από σκυρόδεµα Επιπλέον, οι ταλαντώσεις της σιδηροτροχιάς, που οφείλονται στην κύλιση, τείνουν να οδηγήσουν σε όδευση τη σιδηροτροχιά σε περίπτωση µη ελαστικών συνδέσµων και επιφέρουν γρήγορη αποδιοργάνωση της επιφάνειας στήριξης του στρωτήρα. Μόνο ένας ισχυρός διπλά ελαστικός σύνδεσµος µπορεί να διατηρήσει τη σιδηροτροχιά, το ελαστικό υπόθεµα και το στρωτήρα σταθερά συνδεδεµένους (σε επαφή), µέσω συνεχούς δύναµης πίεσης. Επιπλέον, τα χαρακτηριστικά του ελαστικού συνδέσµου πρέπει να είναι ακριβώς προσαρµοσµένα προς τα χαρακτηριστικά του υποθέµατος, ώστε να επιτρέπεται στο υπόθεµα η µέγιστη αποτελεσµατικότητα στο ρόλο του σαν αποσβεστήρας Στο σύνολο των διπλών ελαστικών συνδέσµων που χρησιµοποιεί ο ΟΣΕ, η σιδηροτροχιά συγκρατείται σταθερά µεταξύ του ελαστικού υποθέµατος από κάτω και δύο χαλύβδινων αγκυρίων που λειτουργούν σαν ελατήρια προς τα επάνω Έρµα (ή σκύρο) Είναι η στρώση της επιδοµής που βρίσκεται κάτω από του στρωτήρες και αποτελείται συνήθως από θραυστά σκύρα και κατ' εξαίρεση από αµµοχάλικο, φερτές ύλες και σκωρία υψικαµίνου. Το έρµα καταλαµβάνει και το διάστηµα µεταξύ των στρωτήρων καθώς ένα τµήµα πέραν των κεφαλών των στρωτήρων Ο ρόλος του έρµατος Ο ρόλος του έρµατος είναι πολλαπλός: ιανέµει και µεταδίδει τα φορτία κυκλοφορίας στο έδαφος. Εξασφαλίζει την αποστράγγιση των νερών της βροχής και προστατεύει τη γραµµή στην περίπτωση παγετών. Βοηθά στην απόσβεση των κρούσεων και στη σταθεροποίηση της γραµµής. Αντιστέκεται στην µετατόπιση της γραµµής (εγκάρσια και κατά µήκος)

42 Χαρακτηριστικά του έρµατος Τα σκύρα θα πρέπει να είναι κυβικής µορφής, πολυεδρικά και γωνιώδη Στους ελληνικούς σιδηρόδροµους χρησιµοποιείται έρµα διαβάθµισης mm. Σκύρα µεγαλύτερα από 63 mm γίνονται αποδεκτά σε ποσοστό 3% και µικρότερα από 25 mm σε ποσοστό 2%. Το έρµα πρέπει να έχει ικανοποιητική σκληρότητα, διότι σε αντίθετη περίπτωση αποσαθρώνεται. Η σκληρότητα του έρµατος διαπιστώνεται µε βάση τις εργαστηριακές δοκιµές Deval και Los Angeles ιαστασιολόγηση Έρµατος Το πάχος της στρώσης του έρµατος επηρεάζεται από τις διάφορες παραµέτρους της επιδοµής, δηλ τον φόρτο γραµµής το υλικό και το µήκος στρωτήρα την τιµή φορτίου ανά άξονα τον όγκο των εργασιών συντήρησης Το πάχος της έδρασης e (e= έρµα + υπόστρωµα) υπολογίζεται από την σχέση (που αποτελεί και κανονισµό της UIC) e(m) = N(m) a(m) + g(m) c(m) + d(m) Με τιµές για κάθε µια από τις παραµέτρους που υπολογίζονται από του ακόλουθους πίνακες

43 Γεωµετρικά χαρακτηριστικά της διατοµής του έρµατος και εγκάρσια αντίσταση γραµµής Η εγκάρσια αντίσταση της γραµµής πρέπει να εξισορροπεί τις εγκάρσιες δυνάµεις που προκαλούνται από την κίνηση των συρµών. Υπέρβαση της εγκάρσιας αντίστασης της γραµµής µπορεί να προκαλέσει εκτροπή της γραµµής µε ενδεχόµενο τον εκτροχιασµό. Η εγκάρσια αντίσταση της γραµµής οφείλεται α) στις δυνάµεις τριβής στην κάτω επιφάνεια του στρωτήρα που είναι ανάλογες µε το βάρος του στρωτήρα β) στις δυνάµεις τριβής ανάµεσα στις πλευρικές επιφάνειες του στρωτήρα και το έρµα που βρίσκεται µεταξύ των διαδοχικών στρωτήρων. Οι δυνάµεις αυτές εξαρτώνται από τον βαθµό πληρότητας µε έρµα στο µεσοδιάστηµα µεταξύ στρωτήρων καθώς και από τον βαθµό συµπύκνωσης του έρµατος, και αντιπροσωπεύουν το 40% - 50% της συνολικής αντίστασης στην περίπτωση των ξύλινων στρωτήρων 15 25% στην περίπτωση των διµερών από οπλισµένο σκυρόδεµα 30% στην περίπτωση των ολόσωµων στρωτήρων από προεντεταµένο σκυρόδεµα

44 γ) στις δυνάµεις τριβής που αναπτύσσονται στις δύο κεφαλές του στρωτήρα και εξαρτάται από το πλάτος κατάληψης c µε έρµα, όσο και από την υπερύψωση h του έρµατος στα όρια του πλάτους κατάληψης. Το ποσοστό αύξησης της εγκάρσιας αντίστασης σαν συνάρτηση α) της µεταβολής του πλάτους κατάληψης c πέρα από το άκρο του στρωτήρα και β) της υπερύψωσης h της διατοµής του έρµατος απεικονίζεται στο διάγραµµα. Προκύπτει ότι ενίσχυση της διατοµής του έρµατος µε παράλληλη υπερύψωση συνεπάγεται µεγαλύτερη αύξηση της εγκάρσιας αντίστασης από αυτή που αυτή που προκύπτει από την χρησιµοποίηση µεγαλύτερου πλάτους κατάληψης Υπόστρωµα Είναι µια στρώση αµµοχάλικου που τοποθετείται κάτω από την στρώση του έρµατος και εξασφαλίζει : την προστασία της πάνω επιφάνειας της υποδοµής από την διείσδυση των σκύρων του έρµατος την περαιτέρω διανοµή των τάσεων την περαιτέρω αποστράγγιση των όµβριων και έχει εγκάρσια κλίση ίση µε αυτή της πάνω επιφάνειας της υποδοµής για την σωστή απορροή των νερών.

45 4.4.9 Περιτύπωµα γραµµής Το περιτύπωµα της γραµµής ορίζεται σαν το µέγιστο περίγραµµα το οποίο πρέπει να είναι ελεύθερο γύρο από το τροχαίο υλικό. Το περιτύπωµα διακρίνεται σε: Στατικό περιτύπωµα, πού είναι το µέγιστο περιτύπωµα που πρέπει να έιναι ελεύθερο όταν ο συρµός βρίσκεται σε στάση. υναµικό περιτύπωµα, πού είναι το µέγιστο περιτύπωµα που πρέπει να είναι ελεύθερο όταν ο συρµός βρίσκεται σε κίνηση. Το περιτύπωµα εξαρτάται από: Το πλάτος του τροχαίου υλικού Την απόσταση µεταξύ των δυο γραµµών. Η ιεθνής Ένωση Σιδηροδρόµων έχει προδιαγράψει τις διαστάσεις των περιτυπωµάτων. Η απόσταση µεταξύ των αξόνων δύο γραµµών µπορεί να ποικίλει µεταξύ 3,57 και 3,67 ανάλογα µε την µέγιστη ταχύτητα κίνησης. Στο ΟΣΕ η απόσταση αυτή έχει ορισθεί στα 4,20 µ. Περιτύπωµα για συρµούς υψηλών ταχυτήτων

46 Τυπικές διατοµές ιατοµή διπλής γραµµής µε ξύλινους στρωτήρες ιατοµή µονής γραµµής µε µεταλλικούς στρωτήρες

47 ιατοµή µονής γραµµής µε διµερείς στρωτήρες - ευθυγραµµία ιατοµή µονής γραµµής µε διµερείς στρωτήρες - καµπύλη ιατοµή διπλής γραµµής µε διµερείς στρωτήρες - ευθυγραµµία

48 ιατοµή διπλής γραµµής µε διµερείς στρωτήρες - καµπύλη Γραµµές πάνω σε έρµα ή πλάκα σκυροδέµατος (άκαµπτη έδραση ή σταθερή επιδοµή) Η συνήθης περίπτωση είναι η γραµµή να εδράζεται πάνω σε έρµα, οπότε έχουµε την περίπτωση εύκαµπτης έδρασης της γραµµής. Είναι δυνατόν όµως η γραµµή να εδράζεται πάνω σε πλάκα σκυροδέµατος, οπότε έχουµε την περίπτωση άκαµπτης έδρασης, ή σταθερής επιδοµής. ιακρίνονται δύο µορφές άκαµπτης έδρασης έδραση της σιδηροτροχιάς στην πλάκα σκυροδέµατος µε την παρεµβολή στρωτήρων Έδραση της σιδηροτροχιάς απευθείας στην πλάκα σκυροδέµατος

49 Η πλάκα σκυροδέµατος µπορεί να είναι: από οπλισµένο σκυρόδεµα, περίπτωση για την οποία εµφανίζονται συχνά ρηγµατώσεις Από προεντεταµένο σκυρόδεµα, που εµφανίζει καλύτερη µηχανική συµπεριφορά και διανοµή φορτίων Σε περίπτωση καθιζήσεων η αποκατάσταση της γεωµετρίας της γραµµής δεν είναι δυνατή. Εποµένως η άκαµπτη έδραση δεν ενδείκνυται στην περίπτωση υποδοµής µέσης ή κακής ποιότητας. Σταθερή Επιδοµή Πλεονεκτήµατα και µειονεκτήµατα της άκαµπτης έδρασης Το βασικό πλεονέκτηµα της άκαµπτης έδρασης είναι ότι εξασφαλίζει ικανοποιητική εγκάρσια αντίσταση, γεγονός που επιτρέπει πολύ µεγάλες ταχύτητες Το κόστος συντήρησης είναι σχεδόν µηδενικό αλλά το κόστος κατασκευής πολύ υψηλό που την καθιστά απαγορευτική για τις περισσότερες εφαρµογές Η χρήση της άκαµπτης έδρασης σε σήραγγες οδηγεί σε µείωση της διατοµής της σήραγγας και συνεπώς µείωση του κόστους, πρέπει όµως να αποφεύγεται στην περίπτωση µέσης και κακής ποιότητας υποδοµής. εν πρέπει να αγνοείται και το πρόβληµα των θορύβων που είναι πολύ εντονότεροι στην έδραση πάνω σε σταθερή επιδοµή από ότι στην έδραση πάνω σε στρώµα έρµατος. Στην περίπτωση πάντως που χρησιµοποιηθεί σταθερή επιδοµή, θα πρέπει να αντιµετωπισθεί η απότοµη µεταβολή της ακαµψίας της γραµµής, που γίνεται αισθητή στον επιβάτη µε τίναγµα, τοποθετώντας στην είσοδο και έξοδο από την περιοχή της σταθερής επιδοµής ελαστικά υποθέµατα κατάλληλου πάχους και χαρακτηριστικών ελαστικότητας.

Συνιστώσες της Σιδηροδροµικής Γραµµής

Συνιστώσες της Σιδηροδροµικής Γραµµής 4 Συνιστώσες της Σιδηροδροµικής Γραµµής 4.1. Εισαγωγή Ο σιδηρόδροµος ως µέσο µεταφοράς ορίζεται από δύο συνιστώσες: Το τροχαίο υλικό και τη σιδηροδροµική υποδοµή. Με τον όρο τροχαίο υλικό εννοούµε όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 07-03-01-10 07 Σιδηροδροµικά έργα 03 Στρώση Γραµµών 01 Γενικά περί στρώσεως 10 Γενικές ιατάξεις Στρώσεις Γραµµής Όρια Σφαλµάτων

Διαβάστε περισσότερα

3η Διάλεξη Αλληλεπίδραση τροχού σιδηροτροχιάς: Μελέτη της επιφάνειας τροχού σιδηροτροχιάς και φορτία ασκούμενα επί της σιδηροδρομικής γραμμής

3η Διάλεξη Αλληλεπίδραση τροχού σιδηροτροχιάς: Μελέτη της επιφάνειας τροχού σιδηροτροχιάς και φορτία ασκούμενα επί της σιδηροδρομικής γραμμής 3η Διάλεξη Αλληλεπίδραση τροχού σιδηροτροχιάς: Μελέτη της επιφάνειας τροχού σιδηροτροχιάς και φορτία ασκούμενα επί της σιδηροδρομικής γραμμής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Η εντατική κατάσταση στην οποία βρίσκεται μία δοκός, που υποβάλλεται σε εγκάρσια φόρτιση, λέγεται κάμψη. Αμφιέριστη δοκός Πρόβολος Κατά την καταπόνηση σε κάμψη αναπτύσσονται καμπτικές ροπές, οι

Διαβάστε περισσότερα

ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA

ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA Άρης Αβδελάς, Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τα δομικά συστήματα στις σύμμικτες κτιριακές κατασκευές, αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

Ε 18.03.20. Έκδοση 1/19.2.2009 18 ΥΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΗΣ 03 ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ 20 ΧΡΗΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ W14 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ

Ε 18.03.20. Έκδοση 1/19.2.2009 18 ΥΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΗΣ 03 ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ 20 ΧΡΗΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ W14 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ Ε 18.03.20 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ Έκδοση 1/19.2.2009 18 ΥΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΗΣ 03 ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ 20 ΧΡΗΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ W14 Η Οδηγία τέθηκε σε ισχύ με την υπ αριθμ. ΔΓ/4333.423 / 19-2-2009 Απόφαση του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 07-03-03-54 07 Σιδηροδροµικά Έργα 03 Στρώση γραµµών 03 Σκυρογραµµή συνεχώς συγκολληµένων Σιδηροτροχιών (Σ.Σ.Σ) 54 Απελευθέρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΜΑΡΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΜΑΡΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΜΑΡΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ TREYLOR ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΦΟΡΤΙΟΥ 500Kp ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

6. Σχηµατισµοί και όργανα γραµµής

6. Σχηµατισµοί και όργανα γραµµής 6. Σχηµατισµοί και όργανα γραµµής 6.1 Εισαγωγή Απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονοµική εκµετάλλευση ενός σιδηροδροµικού δικτύου αποτελεί η δυνατότητα ένωσης, τοµής, διχασµού και σύνδεσης των γραµµών σε

Διαβάστε περισσότερα

7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΚΤΙΝΙΚΟ Ε ΡΑΝΟ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ 7.1 Εδρανα Τα έδρανα αποτελούν φορείς στήριξης και οδήγσης κινούµενων µηχανολογικών µερών, όπως είναι οι άξονες, -οι οποίοι καταπονούνται µόνο σε κάµψη

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ άλυτων ΑΣΚΗΣΕΩΝ στην Αντοχή των Υλικών

ΛΥΣΕΙΣ άλυτων ΑΣΚΗΣΕΩΝ στην Αντοχή των Υλικών ΛΥΣΕΙΣ άλυτων ΑΣΚΗΣΕΩΝ στην Αντοχή των Υλικών Ασκήσεις για λύση Η ράβδος του σχήματος είναι ομοιόμορφα μεταβαλλόμενης κυκλικής 1 διατομής εφελκύεται αξονικά με δύναμη Ρ. Αν D d είναι οι διάμετροι των ακραίων

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Εξαιτίας της συνιστώσας F X αναπτύσσεται εντός του υλικού η ορθή τάση σ: N σ = A N 2 [ / ] Εξαιτίας της συνιστώσας F Υ αναπτύσσεται εντός του υλικού η διατμητική τάση τ: τ = mm Q 2 [ N / mm ] A

Διαβάστε περισσότερα

Π ΡΟΣΩΡΙΝΕΣ Ε ΘΝΙΚΕΣ Τ ΕΧΝΙΚΕΣ Π ΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Π ΡΟΣΩΡΙΝΕΣ Ε ΘΝΙΚΕΣ Τ ΕΧΝΙΚΕΣ Π ΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Π ΡΟΣΩΡΙΝΕΣ Ε ΘΝΙΚΕΣ Τ ΕΧΝΙΚΕΣ Π ΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ 07 Σιδηροδρομικά έργα 03 Στρώση Γραμμών 01 Γενικά περί στρώσεως 10 Γενικές Διατάξεις Στρώσης Γραμμής Όρια Σφαλμάτων Γραμμής - Τυπικές Διατομές Έκδοση 1η ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ. Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΚΑΜΨΗ. 1.

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ. Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΚΑΜΨΗ. 1. ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΚΑΜΨΗ 1. Γενικά Με τη δοκιμή κάμψης ελέγχεται η αντοχή σε κάμψη δοκών από διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Εργοταξίου. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.

Διοίκηση Εργοταξίου. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Διοίκηση Εργοταξίου Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας Στοιχεία περιστροφικής κίνησης (άξονες, άτρακτοι, έδρανα) Άξονες και άτρακτοι Οι άξονες είναι κυλινδρικά κατά

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή των Υλικών Πείραμα Κάμψης

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή των Υλικών Πείραμα Κάμψης Μάθημα: Πειραματική Αντοχή των Υλικών Πείραμα Κάμψης Κατασκευαστικός Τομέας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Περιεχόμενα Σχήμα 1 Α. Ασημακόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

( Σχόλια) (Κείµ ενο) Κοντά Υποστυλώµατα Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής. Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως. α s 2,5

( Σχόλια) (Κείµ ενο) Κοντά Υποστυλώµατα Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής. Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως. α s 2,5 ( Σχόλια) (Κείµ ενο) 18.4.9 Κοντά Υποστυλώµατα 18.4.9 Κοντά Υποστυλώµατα 18.4.9.1 Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής N Sd Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως V Sd M Sd1 h N Sd M Sd2 V Sd L l s =M Sd /V Sd M Sd

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχ μενα. Πρόλογος Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27

Περιεχ μενα. Πρόλογος Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27 Περιεχ μενα Πρόλογος... 9 Πρόλογος 3 ης έκδοσης... 11 Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή... 13 1.1 Γενικά Ιστορική αναδρομή... 13 1.2 Aρχές λειτουργίας ορισμοί... 20 Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27 2.1 Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματική Αντοχή Υλικών Ενότητα:

Πειραματική Αντοχή Υλικών Ενότητα: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Πειραματική Αντοχή Υλικών Ενότητα: Λυγισμός Κωνσταντίνος Ι.Γιαννακόπουλος Τμήμα Μηχανολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΚΕΦ. 6-11) 371 AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΚΕΦ. 6-11) ΑΣΚΗΣΗ 1 Το µηκυνσιόµετρο στο σηµείο Α της δοκού του σχήµατος καταγράφει θλιπτική παραµόρφωση ίση µε 0.05. Πόση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΜΗΣΗ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ/ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΑΠΟΤΜΗΣΗ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ/ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΤΜΗΣΗ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ/ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Είναι ο αποχωρισµός τµήµατος ελάσµατος κατά µήκος µιας ανοικτής ή κλειστής γραµµής µέσω κατάλληλου εργαλείου (Σχ. 1). Το εργαλείο απότµησης αποτελείται από το έµβολο

Διαβάστε περισσότερα

3 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

3 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΤΕΧΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ 3 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Ε. Βιντζηλαίου (Συντονιστής), Ε. Βουγιούκας, Ε. Μπαδογιάννης Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΑΤΡΑΚΤΩΝ. Λειτουργικές Παράμετροι

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΑΤΡΑΚΤΩΝ. Λειτουργικές Παράμετροι Άτρακτος: περιστρεφόμενο στοιχείο κυκλικής (συνήθως) διατομής (πλήρους ή σωληνωτής) που χρησιμοποιείται για να μεταφέρει ισχύ ή κίνηση Άξονας: μη περιστρεφόμενο στοιχείο που δεν μεταφέρει ροπή και χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

6. Σχηµατισµοί και όργανα γραµµής

6. Σχηµατισµοί και όργανα γραµµής 6. Τύποι σχηµατισµών γραµµής 6. Σχηµατισµοί και όργανα γραµµής 6..1 ιακλάδωση γραµµών/ αλλαγές ιακλάδωση γραµµών είναι ο σχηµατισµός µε τον οποίον παρέχεται η δυνατότητα σε οχήµατα και συρµούς να αλλάξουν

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Τεχνικής Μηχανικής Διαγράμματα Ελευθέρου Σώματος (Δ.Ε.Σ.) Υπολογισμός Αντιδράσεων Διαγράμματα Φορτίσεων Διατομών (MNQ) Αντοχή Φορέα? Αντικείμενο Τεχνικής Μηχανικής Σχήμα 2 F Y A Γ B A Y B Y 1000N

Διαβάστε περισσότερα

Να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω έλεγχοι για τον τοίχο αντιστήριξης.

Να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω έλεγχοι για τον τοίχο αντιστήριξης. Να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω έλεγχοι για τον τοίχο αντιστήριξης. 1. Ανατροπής ολίσθησης. 2. Φέρουσας ικανότητας 3. Καθιζήσεων Να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι διατομών και να υπολογισθεί ο απαιτούμενος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ασκήσεις προηγούμενων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή 1-1 Η Επιστήµη της Αντοχής των Υλικών, 1-2 Γενικές παραδοχές, 1-3 Κατάταξη δυνάµεων, 1-4 Είδη στηρίξεων, 1-5 Μέθοδος τοµών, Παραδείγµατα, 1-6 Σχέσεις µεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών δυνάµεων, Παραδείγµατα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Κεφαλαιο 2 Μηχανισμοί μεταφοράς δυνάμεων Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει συστηματική προσπάθεια για

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2017 Β5. Κάμψη Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr 1 Περιεχόμενα ενότητας Ανάλυση της κάμψης Κατανομή ορθών τάσεων Ουδέτερη γραμμή Ροπές αδρανείας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ Επίλυση γραμμικών φορέων ΟΣ σύμφωνα με τους EC & EC8 ΑΣΚΗΣΗ 4 (3/3/017) ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ Να υπολογιστεί σε κάµψη η µονοπροέχουσα δοκός του σχήµατος για συνδυασµό φόρτισης 135G15Q Η δοκός ανήκει σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΕΠ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε.

ΠΕΤΕΠ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 07-03-02-10 07 Σιδηροδροµικά έργα 03 Στρώση Γραµµών 02 Σκυρογραµµή µε αρµούς 10 Γενικές ιατάξεις Στρώσης Γραµµής µε Αρµούς

Διαβάστε περισσότερα

6/5/2017. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Θλίψη Σκυροδέματος. Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ.

6/5/2017. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Θλίψη Σκυροδέματος. Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Θλίψη Σκυροδέματος Δρ. Σωτήρης Δέμης Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ. 407/80) Έως τώρα Καταστατικός νόμος όλκιμων υλικών (αξονική καταπόνιση σε μία διεύθυνση) σ ε Συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Επιστήµης Ξύλου Τµήµα Σχεδιασµού & Τεχνολογίας Ξύλου Επίπλου ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ Μηχανικές ιδιότητες = είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50 Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50 Εγχειρίδιο σχεδιασμού σύμμικτων πλακών σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 3 (ΕΝ 1993.01.03:2006) και τον Ευρωκώδικα 4 (EN 1994.01.04:

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100 Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑ 26504 Ομάδα εκτέλεσης έργου: Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Μηχανών. Εαρινό εξάμηνο 2017 Διδάσκουσα: Σωτηρία Δ. Χουλιαρά

Στοιχεία Μηχανών. Εαρινό εξάμηνο 2017 Διδάσκουσα: Σωτηρία Δ. Χουλιαρά Στοιχεία Μηχανών Εαρινό εξάμηνο 2017 Διδάσκουσα: Σωτηρία Δ. Χουλιαρά Ύλη μαθήματος -ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΥΛΙΚΩΝ -ΑΞΟΝΕΣ -ΚΟΧΛΙΕΣ -ΙΜΑΝΤΕΣ -ΟΔΟΝΤΩΤΟΙ ΤΡΟΧΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: 25% πρόοδος 15% θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Σχήμα 2 Παραγόμενη Μονάδες S.I. όνομα σύμβολο Εμβαδό Τετραγωνικό μέτρο m 2 Όγκος Κυβικό μέτρο m 3 Ταχύτητα Μέτρο ανά δευτερόλεπτο m/s Επιτάχυνση Μέτρο ανά δευτ/το στο τετράγωνο m/s 2 Γωνία Ακτίνιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ) ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ - ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ) Νίκος Μ. Κατσουλάκος Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., PhD, Msc ΜΑΘΗΜΑ 4-2 ΑΤΡΑΚΤΟΙ ΑΞΟΝΕΣ - ΣΤΡΟΦΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι Κατάλογος Βλαβών σε Στρωτήρες Προεντεταμένου Σκυροδέματος Σελίδα 1

Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι Κατάλογος Βλαβών σε Στρωτήρες Προεντεταμένου Σκυροδέματος Σελίδα 1 Κατάλογος Βλαβών σε Στρωτήρες Προεντεταμένου Σκυροδέματος Σελίδα 1 Περιεχόμενα 1. Γενικά 2. Ορισμοί 3. Κριτήρια εκτίμησης / κατηγορίες βλαβών 4. Είδη και εκτίμηση βλαβών 4.1 Ρωγμές 4.1.1 Διαμήκεις ρωγμές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Κελύφη οπλισμένου σκυροδέματος Κελύφη Ο/Σ Καμπύλοι επιφανειακοί φορείς μικρού πάχους Εντατική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Κάµψη καθαρή κάµψη, τάσεις, βέλος κάµψης

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Κάµψη καθαρή κάµψη, τάσεις, βέλος κάµψης 5.1. Μορφές κάµψης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Κάµψη καθαρή κάµψη, τάσεις, βέλος κάµψης Η γενική κάµψη (ή κάµψη), κατά την οποία εµφανίζεται στο φορέα (π.χ. δοκό) καµπτική ροπή (Μ) και τέµνουσα δύναµη (Q) (Σχ. 5.1.α).

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602)

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) 3 η Διάλεξη Δημήτριος Ν. Χριστοδούλου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, M.Sc. Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας - Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Επισκευές-ενισχύσεις δοµικών στοιχείων Επισκευές δοκών και πλακών Ελαφρές βλάβες -> Ενέσεις κόλλας και επισκευαστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΕΠ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε.

ΠΕΤΕΠ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 05-01-02-02 05 Εργα οδοποιίας 01 Τεχνικά έργα και γέφυρες 02 Φορείς γεφυρών από σκυρόδεµα 02 Προβολοδόµηση γεφυρών µε σπονδύλους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΙΙ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΙΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΙΙ Άρης Αβδελάς, Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

6. Κάμψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών

6. Κάμψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών 6. Κάμψη Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών 1 Περιεχόμενα ενότητας Ανάλυση της κάμψης Κατανομή ορθών τάσεων Ουδέτερη γραμμή Ροπές αδρανείας Ακτίνα καμπυλότητας 2 Εισαγωγή (1/2) Μελετήσαμε

Διαβάστε περισσότερα

20/10/2016. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Εργαστηριακές Σημειώσεις Κάμψη Ξυλινης Δοκού. Πανεπιστημιακός Υπότροφος

20/10/2016. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Εργαστηριακές Σημειώσεις Κάμψη Ξυλινης Δοκού. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Εργαστηριακές Σημειώσεις Κάμψη Ξυλινης Δοκού Δρ. Σωτήρης Δέμης Πανεπιστημιακός Υπότροφος Τσιμεντοπολτός Περιλαμβάνονται διαγράμματα από τα βιβλία «Μηχανική των Υλικών» και «Δομικά Υλικά» του Αθανάσιου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΣΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΤΗΞΕΩΣ

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΣΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΤΗΞΕΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΣΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΤΗΞΕΩΣ Τοπική θέρμανση συγκολλούμενων τεμαχίων Ανομοιόμορφη κατανομή θερμοκρασιών, πουμεαβάλλεταιμετοχρόνο Θερμικές παραμορφώσεις στο μέταλλο προσθήκης

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Στατική ΙΙ 3 Ιουλίου 2012 Διδάσκων: Τριαντ. Κόκκινος, Ph.D. ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Μάθημα: Στατική ΙΙ 3 Ιουλίου 2012 Διδάσκων: Τριαντ. Κόκκινος, Ph.D. ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής Μάθημα: Στατική ΙΙ 3 Ιουλίου 202 Διδάσκων: Τριαντ. Κόκκινος, Ph.D. ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ( η περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΚΙΜΗ ΛΥΓΙΣΜΟΥ. Σχήμα 1 : Κοιλοδοκοί από αλουμίνιο σε δοκιμή λυγισμού

ΔΟΚΙΜΗ ΛΥΓΙΣΜΟΥ. Σχήμα 1 : Κοιλοδοκοί από αλουμίνιο σε δοκιμή λυγισμού ΔΟΚΙΜΗ ΛΥΓΙΣΜΟΥ 1. Γενικά Κατά τη φόρτιση μιας ράβδου από θλιπτική αξονική δύναμη και με προοδευτική αύξηση του μεγέθους της δύναμης αυτής, η αναπτυσσόμενη τάση θλίψης θα περάσει από το όριο αναλογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ Κ. Β. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής ΕΜΠ Πορεία επίλυσης. Ευρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

«ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ» 7ο Εξ. Πολ. Μηχανικών Ακ. Έτος

«ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ» 7ο Εξ. Πολ. Μηχανικών Ακ. Έτος ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ-ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ «ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ» 7ο Εξ. Πολ. Μηχανικών Ακ. Έτος 01-014 ΙΑΛΕΞΗ 1: ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΦΟΡΤΙΣΗ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΩΝ ΠΑΣΣΑΛΩΝ Οι διαλέξεις υπάρχουν στην

Διαβάστε περισσότερα

Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση:

Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση: Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση: S d R d Η εν λόγω ανίσωση εφαρμόζεται και ελέγχεται σε κάθε εντατικό μέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα θλίψης με λυγισμό

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα θλίψης με λυγισμό Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα θλίψης με λυγισμό Κατασκευαστικός Τομέας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Περιεχόμενα Σχήμα 1 Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 1. Εισαγωγικές έννοιες... 17 1.1 Φορτία... 17 1.2 Η φέρουσα συμπεριφορά των βασικών υλικών... 22 1.2.1 Χάλυβας... 23 1.2.2 Σκυρόδεμα... 27 1.3 Η φέρουσα συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Οι γραμμικοί φορείς. 1.1 Εισαγωγή 1.2 Συστήματα συντεταγμένων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Οι γραμμικοί φορείς. 1.1 Εισαγωγή 1.2 Συστήματα συντεταγμένων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οι γραμμικοί φορείς 1.1 Εισαγωγή 1.2 Συστήματα συντεταγμένων 2 1. Οι γραμμικοί φορείς 1.1 Εισαγωγή 3 1.1 Εισαγωγή Για να γίνει ο υπολογισμός μιας κατασκευής, θα πρέπει ο μελετητής μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος 2. Στατικά Συστήματα Γεφυρών Τηλέμαχος Παναγιωτάκος 2. Στατικά Συστήματα Γεφυρών Στην ενότητα αυτή θα γίνει περιγραφή των βασικών στατικών συστημάτων γεφυρών με

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΥΛΙΚΟΥ

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΥΛΙΚΟΥ 1. Τεχνολογικά χαρακτηριστικά ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΥΛΙΚΟΥ Βασικοί συντελεστές της κοπής (Σχ. 1) Κατεργαζόμενο τεμάχιο (ΤΕ) Κοπτικό εργαλείο (ΚΕ) Απόβλιττο (το αφαιρούμενο υλικό) Το ΚΕ κινείται σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ ΠείραμαΚάμψης(ΕλαστικήΓραμμή) ΕργαστηριακήΆσκηση 7 η

ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ ΠείραμαΚάμψης(ΕλαστικήΓραμμή) ΕργαστηριακήΆσκηση 7 η ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ ΠείραμαΚάμψης(ΕλαστικήΓραμμή) ΕργαστηριακήΆσκηση 7 η Σκοπός Σκοπός του πειράµατος είναι ο προσδιορισµός των χαρακτηριστικών τιµών αντοχής του υλικού που ορίζονταιστηκάµψη, όπωςτοόριοδιαρροήςσεκάµψηκαιτοόριοαντοχής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ. Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι.

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ. Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΔΙΑΤΜΗΣΗ 1. Γενικά Όλοι γνωρίζουμε ότι σε μια διατομή ενός καταπονούμενου φορέα

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος 4. Φορείς Καταστρώματος Γεφυρών Τηλέμαχος Παναγιωτάκος 4. Φορείς Καταστρώματος Γεφυρών Στην ενότητα αυτή θα γίνει περιγραφή των φορέων καταστρώματος γεφυρών η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Επιστήμη και Τεχνολογία Συγκολλήσεων. Ενότητα 4: Παραμένουσες Τάσεις Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών

Επιστήμη και Τεχνολογία Συγκολλήσεων. Ενότητα 4: Παραμένουσες Τάσεις Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Επιστήμη και Τεχνολογία Συγκολλήσεων Ενότητα 4: Παραμένουσες Τάσεις Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ. Υπολογισμοί συγκολλήσεων

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ. Υπολογισμοί συγκολλήσεων Σχήμα 1 Δυο ελάσματα πάχους h, συγκολλημένα σε μήκος L, με υλικό συγκόλλησης ορίου ροής S y, που εφελκύονται με δύναμη P. Αν το πάχος της συγκόλλησης είναι h, τότε η αναπτυσσόμενη στο υλικό της συγκόλλησης

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος Ποιότητας και Τεχνολογία Δομικών Υλικών

Έλεγχος Ποιότητας και Τεχνολογία Δομικών Υλικών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Έλεγχος Ποιότητας και Τεχνολογία Δομικών Υλικών Ενότητα 4: Δοκιμή Εφελκυσμού Χάλυβα Οπλισμού Σκυροδέματος Ευάγγελος Φουντουκίδης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2018

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2018 ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ- 2018 Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών galiotis@chemeng.upatras.gr 1 Περιεχόμενα ενότητας Α Βασικές έννοιες Στατική υλικού σημείου Αξιωματικές αρχές Νόμοι Νεύτωνα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωμετρικές Μέθοδοι Υπολογισμού Μετακινήσεων. Εισαγωγή ΜέθοδοςΔιπλήςΟλοκλήρωσης

Γεωμετρικές Μέθοδοι Υπολογισμού Μετακινήσεων. Εισαγωγή ΜέθοδοςΔιπλήςΟλοκλήρωσης Γεωμετρικές Μέθοδοι Υπολογισμού Μετακινήσεων Εισαγωγή ΜέθοδοςΔιπλήςΟλοκλήρωσης Εισαγωγή Παραμορφώσεις Ισοστατικών Δοκών και Πλαισίων: Δ22-2 Οι κατασκευές, όταν υπόκεινται σε εξωτερική φόρτιση, αναπτύσσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2019

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2019 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 019 Κινηματική ΑΣΚΗΣΗ Κ.1 Η επιτάχυνση ενός σώματος που κινείται ευθύγραμμα δίνεται από τη σχέση a = (4 t ) m s. Υπολογίστε την ταχύτητα και το διάστημα που διανύει το σώμα

Διαβάστε περισσότερα

7 η 8 η ΕργαστηριακήΆσκηση ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΓΡΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΣΕ Ε ΡΑΝΑ

7 η 8 η ΕργαστηριακήΆσκηση ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΓΡΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΣΕ Ε ΡΑΝΑ 7 η 8 η ΕργαστηριακήΆσκηση ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΓΡΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΣΕ Ε ΡΑΝΑ ΠΕΡΙ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΑΚΤΙΝΙΚΑ Ε ΡΑΝΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΩΣΤΙΚΑ Ε ΡΑΝΑ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ Εργαστήριο Τριβολογίας Ιούνιος 2011 Αθανάσιος Μουρλάς

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα. Πού γίνονται σεισμοί?

Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα. Πού γίνονται σεισμοί? Τι είναι σεισμός? Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα Πού γίνονται σεισμοί? h

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΜΕΣΟΥ

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΜΕΣΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ & ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΜΕΣΟΥ έκδοση DΥΝI-DCMB_2016b Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ»

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ» ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ» 7ο Εξ. ΠΟΛ-ΜΗΧ ΜΗΧ. ΕΜΠ - Ακαδ. Ετος 5-6 ΔΙΑΛΕΞΗ 7 Πεδιλοδοκοί και Κοιτοστρώσεις..6 Πεδιλοδοκοί και Κοιτοστρώσεις Η θεμελίωση μπορεί να γίνει με πεδιλοδοκούς ή κοιτόστρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Στρέψης. ΕργαστηριακήΆσκηση 3 η

ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Στρέψης. ΕργαστηριακήΆσκηση 3 η ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Στρέψης ΕργαστηριακήΆσκηση 3 η Σκοπός Σκοπός του πειράµατος είναι ηκατανόησητωνδιαδικασιώνκατάτηκαταπόνησηστρέψης, η κατανόηση του διαγράµµατος διατµητικής τάσης παραµόρφωσης η ικανότητα

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Παραμορφώσεις ανομοιόμορφων ράβδων

2.1 Παραμορφώσεις ανομοιόμορφων ράβδων ΑΞΟΝΙΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ 9 Αξονική φόρτιση. Παραμορφώσεις ανομοιόμορφων ράβδων. Ελαστική ράβδος ΑΒ μήκους, Γ B μέτρου ελαστικότητας Ε και / συντελεστή θερμικής διαστολής α, είναι πακτωμένη στα σημεία Α και Β και

Διαβάστε περισσότερα

Γενικευμένα Mονοβάθμια Συστήματα

Γενικευμένα Mονοβάθμια Συστήματα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Γενικευμένα Mονοβάθμια Συστήματα Ε.Ι. Σαπουντζάκης Καθηγητής ΕΜΠ Δυναμική Ανάλυση Ραβδωτών Φορέων 1 1. Είδη γενικευμένων μονοβαθμίων συστημάτων xu

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Β ΦΑΣΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Β ΦΑΣΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 06 ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Ηµεροµηνία: Κυριακή 4 Απριλίου 06 ιάρκεια Εξέτασης: ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις από -4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Εφέδρανα - Αποσβεστήρες

Εφέδρανα - Αποσβεστήρες Εφέδρανα - Αποσβεστήρες Εφέδρανα Τα εφέδρανα μεταβιβάζουν δυνάμεις από το φορέα στην θεμελίωση και παρέχουν τη δυνατότητα οριζοντίων μετατοπίσεων εφόσον αυτές δεν παρεμποδίζονται με κατασκευαστικά μέτρα

Διαβάστε περισσότερα

Δομικά Υλικά. Μάθημα ΙΙ. Μηχανικές Ιδιότητες των Δομικών Υλικών (Αντοχές, Παραμορφώσεις)

Δομικά Υλικά. Μάθημα ΙΙ. Μηχανικές Ιδιότητες των Δομικών Υλικών (Αντοχές, Παραμορφώσεις) Δομικά Υλικά Μάθημα ΙΙ Μηχανικές Ιδιότητες των Δομικών Υλικών (Αντοχές, Παραμορφώσεις) Μηχανικές Ιδιότητες Υλικών Τάση - Παραμόρφωση Ελαστική Συμπεριφορά Πλαστική Συμπεριφορά Αντοχή και Ολκιμότητα Σκληρότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Castigliano Ελαστική γραμμή. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας

ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Castigliano Ελαστική γραμμή. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Castigliano Ελαστική γραμμή Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας Επίλυση υπερστατικών φορέων Για την επίλυση των ισοστατικών φορέων (εύρεση αντιδράσεων και μεγεθών έντασης) αρκούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Δεξαμενές Ο/Σ (Μέρος 2 ο ) -Σιλό Ορθογωνικές δεξαμενές Διάκριση ως προς την ύπαρξη ή μη επικάλυψης

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα εφελκυσμού

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα εφελκυσμού Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα εφελκυσμού Κατασκευαστικός Τομέας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Περιεχόμενα Σχήμα 1 οκίμια εφελκυσμού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΕΙΣ Στόχος ενώσεων:οι δυνάµεις να µεταβιβάζονται από τη µία ράβδο στην άλλη ράβδο. Τεχνικές ενώσεων: - Υπερκάλυψη των ράβδων, µε ή χωρίς καµπυλώσε

ΕΝΩΣΕΙΣ Στόχος ενώσεων:οι δυνάµεις να µεταβιβάζονται από τη µία ράβδο στην άλλη ράβδο. Τεχνικές ενώσεων: - Υπερκάλυψη των ράβδων, µε ή χωρίς καµπυλώσε ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Πολυτεχνική Σχολή Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας οµικών Κατασκευών Εργαστήριο Ωπλισµένου Σκυροδέµατος ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ Ια ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΧΑΛΥΒΑ - ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

9mx2,5m, 6mx3m, 9mx3m, 12mx3m κλπ.

9mx2,5m, 6mx3m, 9mx3m, 12mx3m κλπ. Πλωτή προβλήτα τύπου «Θόη» και γέφυρα πρόσβασης Βουτσινά 64, 155 61 Χολαργός Τηλ. 210 6775 003, Fax. 210 6812 770 www.offshoresystems.gr www.martech.gr e-mail: tech@martech.gr ΠΛΩΤΗ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΤΥΠΟΥ «ΘΟΗ»

Διαβάστε περισσότερα

ιαλέξεις Παρασκευή 8 Οκτωβρίου,, Πέτρος Κωµοδρόµος Στατική Ανάλυση των Κατασκευών Ι 1

ιαλέξεις Παρασκευή 8 Οκτωβρίου,, Πέτρος Κωµοδρόµος Στατική Ανάλυση των Κατασκευών Ι 1 ΠΠΜ 220: Στατική Ανάλυση των Κατασκευών Ι ιαλέξεις 13-15 Εισαγωγή στις Παραµορφώσεις και Μετακινήσεις Τρίτη, 5, και Τετάρτη, 6 και Παρασκευή 8 Οκτωβρίου,, 2004 Πέτρος Κωµοδρόµος komodromos@ucy.ac.cy http://www.ucy.ac.cy/~petrosk

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ Σύµµικτες πλάκες ονοµάζονται οι φέρουσες πλάκες οροφής κτιρίων, οι οποίες αποτελούντα από χαλυβδόφυλλα και επί τόπου έγχυτο σκυρόδεµα. Η σύµµικτη µέθοδος κατασκευής πλακών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΑ από Ευστάθεια σε Κατασκευές από Σκυρόδεμα Φαινόμενα 2 ης Τάξης (Λυγισμός) ΟΚΑ από Ευστάθεια. ΟΚΑ από Ευστάθεια 29/5/2013

ΟΚΑ από Ευστάθεια σε Κατασκευές από Σκυρόδεμα Φαινόμενα 2 ης Τάξης (Λυγισμός) ΟΚΑ από Ευστάθεια. ΟΚΑ από Ευστάθεια 29/5/2013 ΟΚΑ από Ευστάθεια σε Κατασκευές από Σκυρόδεμα Φαινόμενα 2 ης Τάξης (Λυγισμός) ΟΚΑ από Ευστάθεια παρουσιάζεται σε κατασκευές οι οποίες περιλαμβάνουν δομικά στοιχεία μεγάλης λυγηρότητας με σημαντικές θλιπτικές

Διαβάστε περισσότερα

ιαλέξεις 24-27 Τρίτη, 2, Τετάρτη, 3, Παρασκευή 5 komodromos@ucy.ac.cy http://www.ucy.ac.cy/~petrosk Πέτρος Κωµοδρόµος

ιαλέξεις 24-27 Τρίτη, 2, Τετάρτη, 3, Παρασκευή 5 komodromos@ucy.ac.cy http://www.ucy.ac.cy/~petrosk Πέτρος Κωµοδρόµος ΠΠΜ 220: Στατική Ανάλυση των Κατασκευών Ι ιαλέξεις 24-27 Αρχή υνατών Έργων (Α Ε) Τρίτη, 2, Τετάρτη, 3, Παρασκευή 5 και Τρίτη, 9 Νοεµβρίου, 2004 Πέτρος Κωµοδρόµος komodromos@ucy.ac.cy http://www.ucy.ac.cy/~petrosk

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα: Κιβώτιο ταχυτήτων με ολισθαίνοντες οδοντωτούς τροχούς.

Σχήμα: Κιβώτιο ταχυτήτων με ολισθαίνοντες οδοντωτούς τροχούς. ΑΣΚΗΣΗ 1 Ένας οδοντωτός τροχός με ευθείς οδόντες, z = 80 και m = 4 mm πρόκειται να κατασκευασθεί με συντελεστή μετατόπισης x = + 0,5. Να προσδιοριστούν με ακρίβεια 0,01 mm: Τα μεγέθη της οδόντωσης h α,

Διαβάστε περισσότερα

Οριακή κατάσταση αστοχίας έναντι ιάτµησης-στρέψης- ιάτρησης

Οριακή κατάσταση αστοχίας έναντι ιάτµησης-στρέψης- ιάτρησης Σχεδιασµός φορέων από σκυρόδεµα µε βάση τον Ευρωκώδικα 2 Οριακή κατάσταση αστοχίας έναντι ιάτµησης-στρέψης- ιάτρησης Καττής Μαρίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ Λιβαδειά, 26 Σεπτεµβρίου 2009 1 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

: συντελεστής που λαμβάνει υπόψη την θέση των ράβδων κατά τη σκυροδέτηση [=1 για ευνοϊκές συνθήκες, =0.7 για μη ευνοϊκές συνθήκες]

: συντελεστής που λαμβάνει υπόψη την θέση των ράβδων κατά τη σκυροδέτηση [=1 για ευνοϊκές συνθήκες, =0.7 για μη ευνοϊκές συνθήκες] Αντοχή σχεδιασμού f bd Η οριακή τάση συνάφειας f bd προκύπτει σαν πολλαπλάσιο της εφελκυστικής αντοχής σχεδιασμού σκυροδέματος f ctd : όπου f bd = η 1 η 2 η 3 η 4 f ctd, όπου f ctd =f ctk0.05 /γ c f ctk

Διαβάστε περισσότερα

Επαλήθευση πεδιλοδοκού Εισαγωγή δεδομένων

Επαλήθευση πεδιλοδοκού Εισαγωγή δεδομένων Επαλήθευση πεδιλοδοκού Εισαγωγή δεδομένων Μελέτη Ημερομηνία : 02.11.2005 Ρυθμίσεις (εισαγωγή τρέχουσας εργασίας) Υλικά και πρότυπα Κατασκευές από σκυρόδεμα : Συντελεστές EN 199211 : Καθιζήσεις Μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

Π ΡΟΣΩΡΙΝΕΣ Ε ΘΝΙΚΕΣ Τ ΕΧΝΙΚΕΣ Π ΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Π ΡΟΣΩΡΙΝΕΣ Ε ΘΝΙΚΕΣ Τ ΕΧΝΙΚΕΣ Π ΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Π ΡΟΣΩΡΙΝΕΣ Ε ΘΝΙΚΕΣ Τ ΕΧΝΙΚΕΣ Π ΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ 07 Σιδηροδρομικά Έργα 03 Στρώση γραμμών 03 Σκυρογραμμή συνεχώς συγκολλημένων Σιδηροτροχιών (Σ.Σ.Σ) 54 Απελευθέρωση τάσεων των Συνεχώς Συγκολλημένων Σιδηροτροχιών

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική Αντοχή. Σύνδεση με προηγούμενο μάθημα. Περιεχόμενα F = A V = M r = J. Δυναμική καταπόνηση κόπωση. Καμπύλη Woehler.

Δυναμική Αντοχή. Σύνδεση με προηγούμενο μάθημα. Περιεχόμενα F = A V = M r = J. Δυναμική καταπόνηση κόπωση. Καμπύλη Woehler. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών Μάθημα: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ Δυναμική Αντοχή Σύνδεση με προηγούμενο μάθημα Καμπύλη τάσης παραμόρφωσης Βασικές φορτίσεις A V y A M y M x M I

Διαβάστε περισσότερα

Θεµελιώσεις - Απαντήσεις Εργαστηριακών Ασκήσεων 1 ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ. = 180 kpa, σ = 206 kpa

Θεµελιώσεις - Απαντήσεις Εργαστηριακών Ασκήσεων 1 ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ. = 180 kpa, σ = 206 kpa Θεµελιώσεις - Εργαστηριακών Ασκήσεων 1 ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1Ο Άσκηση 1.1 Βάθος z=0.0: σ = 0, u = 0, σ = 0 w Βάθος z=-2.0: σ Βάθος z=-7.0: σ Βάθος z=-20.0: σ = 6 kpa,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ: Αντοχή Εδαφών Επιστημονικός Συνεργάτης: Δρ. Αλέξανδρος Βαλσαμής, Πολιτικός Μηχανικός Εργαστηριακός Υπεύθυνος: Παναγιώτης Καλαντζάκης, Καθηγητής Εφαρμογών Εργαστηριακοί

Διαβάστε περισσότερα

Πεδιλοδοκοί και Κοιτοστρώσεις

Πεδιλοδοκοί και Κοιτοστρώσεις /7/0 ΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ» 7ο Εξ. ΠΟΛ-ΜΗΧ. ΕΜΠ - Ακαδ. Ετος 0 - ΙΑΛΕΞΗ 7 Πεδιλοδοκοί και Κοιτοστρώσεις 8.0.0 Πεδιλοδοκοί και Κοιτοστρώσεις Η θεµελίωση µπορεί να γίνει µε πεδιλοδοκούς ή κοιτόστρωση

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηροδροµικοί σταθµοί

Σιδηροδροµικοί σταθµοί 7. Σιδηροδροµικοί σταθµοί 7.1 Εισαγωγή Στον γενικό όρο σιδηροδροµικοί σταθµοί περιλαµβάνονται: Σιδηροδροµικοί σταθµοί Τα σηµεία στάθµευσης Οι στάσεις Σιδηροδροµικοί σταθµοί: οι σιδηροδροµικές εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Δεξαμενές οπλισμένου σκυροδέματος Δεξαμενές οπλισμένου σκυροδέματος Το σημαντικότερο πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

Θέρµανση Ψύξη ΚλιµατισµόςΙΙ

Θέρµανση Ψύξη ΚλιµατισµόςΙΙ Θέρµανση Ψύξη ΚλιµατισµόςΙΙ ίκτυα διανοµής αέρα (αερισµού ή κλιµατισµού) Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης Μέρηδικτύουδιανοµήςαέρα Ένα δίκτυο διανοµής αέρα εγκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

4.5 Αµφιέρειστες πλάκες

4.5 Αµφιέρειστες πλάκες Τόµος B 4.5 Αµφιέρειστες πλάκες Οι αµφιέρειστες πλάκες στηρίζονται σε δύο απέναντι παρυφές, όπως η s1 στην εικόνα της 4.1. Αν µία αµφιέρειστη πλάκα στηρίζεται επιπρόσθετα σε µία ή δύο ακόµη παρυφές και

Διαβάστε περισσότερα