Προγράµµατα της Ε.Ε για τον αειφόρο Τουρισµό: η περίπτωση του ήµου Καλλιθέας. Περίληψη εισήγησης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Προγράµµατα της Ε.Ε για τον αειφόρο Τουρισµό: η περίπτωση του ήµου Καλλιθέας. Περίληψη εισήγησης"

Transcript

1 Προγράµµατα της Ε.Ε για τον αειφόρο Τουρισµό: η περίπτωση του ήµου Καλλιθέας Περίληψη εισήγησης Η παρούσα εισήγηση βασίστηκε στα συµπέρασµα µιας έρευνα που διεξήγαγε η οµάδα εργασίας στο ήµο Καλλιθέας σχετικά µε τις πιο σηµαντικές εµπειρίες και πρακτικές αειφόρου τουρισµού στις παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράµµατος SuVot (Sustainable and Vocational Tourism) που είναι συγχρηµατοδοτούµενο από το πρόγραµµα INTERREG 3 C και αποτελεί ένα βήµα που έγινε από την τοπική αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης του τουρισµού. Ερευνάται η πρόκληση για την επίτευξη της ενεργού συµµετοχής του ιδιωτικού και του δηµόσιου τοµέα ώστε να καθιερωθεί µια κοινή στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης για τους προορισµούς µαζικού τουρισµού. Το πρόγραµµα στοχεύει στη διεύρυνση της δράσης του ικτύου είτε προωθώντας τη συνεργασία χωρών εκτός της περιοχής της Μεσογείου είτε διαδίδοντας τις γνώσεις και πρακτικές που έχουν δοκιµαστεί. Η έρευνα στοχεύει στην περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης της δραστηριότητας του αειφόρου τουρισµού στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και στο να αποτελέσει ένα εύκολο και χρήσιµο εργαλείο για την εφαρµογή νέων στρατηγικών για την αειφόρο ανάπτυξη.

2 Το πρόγραµµα SUVOT Το πρόγραµµα SUVOT - ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ εντάσσεται στο INTERREG IIIC ανατολή. Συµµετέχει ως εταίρος ο ήµος Καλλιθέας και συντονιστής ειναι η Επαρχία του Ρίµινι. Συµµετείχαν δυο ακόµα Ιταλικές πόλεις (Μπολόνια, Giovo) δύο Ισπανικές, (Ανδαλουσία, Γιορέτ δε Μαρ) και το Μπλάκπουλ της Βρετανίας. Εκτός από τις πόλεις συµµετέχουν το Πανεπιστήµιο τής Σουηδίας Mid Sweden University, το ICLEI και η το Πανεπιστήµιο Klaipeda στην Λιθουανία. Στόχος του προγράµµατος SUVOT είναι να διευρύνει τις δράσεις του ικτύου Πόλεων για Αειφόρο Τουρισµό γνωστοποιώντας τα αποτελέσµατα που έχουν ήδη προκύψει και να συµβουλεύσει τις τοπικές κυβερνήσεις σε άλλες τουριστικές περιοχές στον καθορισµό µιας σταθερής στρατηγικής για αειφόρο τουρισµό. Επιπλέον, το πρόγραµµα αυτό σκοπεύει να αυξήσει την ενηµέρωση των τοπικών κοινοτήτων στο θέµα του εναλλακτικού τουρισµού, ένα είδος τουρισµού που στηρίζεται σε εξειδικευµένες προσωπικές ευαισθησίες και ενδιαφέροντα: πολιτιστική κληρονοµιά, φύση, αθλητισµός και υγεία, δραστηριότητες εξωτερικού χώρου κ.τ.λ. Ο «εναλλακτικός τουρισµός» θα µπορούσε να βελτιώσει την οµοιοµορφία του παραδοσιακού τουρισµού που εξακολουθεί να έχει βαρύτατες συνέπειες για την αειφορία του τουρισµού. Το ίκτυο των Πόλεων για Αειφόρο Τουρισµό Οι τοπικές κυβερνήσεις µπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του αειφόρου τουρισµού. Πράγµατι, τοπικές κυβερνήσεις µε παρόµοιες εµπειρίες έχουν καταφέρει παρόµοια αποτελέσµατα και έχουν ξεκινήσει να εµπλέκουν παράγοντες από όλους τους τοµείς. Για τον λόγο αυτό, τοπικές κυβερνήσεις που βρίσκονται σε Ευρωπαϊκές και µη χώρες της Μεσογείου επιθυµούν να ξεκινήσουν µια παραγωγική και δραστήρια συνεργασία µε άλλες τοπικές αρχές για τις οποίες ο µαζικός τουρισµός παίζει σηµαντικό ρόλο στην τοπική οικονοµία. Υπό τον συντονισµό του ICLEI, τα µέλη του ικτύου είναι: Calvia (Ισπανία), Canakkale (Τουρκία), Rimini, Cervia, San Benedetto del Tronto, Tortoli, Venice, Chioggia Comunita Montana del Giovo (Ιταλία), Γεωργιούπολη και Καλλιθέα (Ελλάδα), Lloret de Mar, Mancomunidad de Municipios de la Costa del Sol Occidental, Punta Umbria (Ισπανία), Sousse (Τυνησία), η Ένωση Τοπικών Αρχών στο Ισραήλ (που εκπροσωπεί τις αρχές των: Tel Aviv, Haifa, Ashkelon, Ashdod, Netanya, Bat Yam, Akko, Nahariya). Η έδρα του ικτύου βρίσκεται στην επαρχία του Ρίµινι, στην Ιταλία. Τα µέλη του ικτύου έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: είναι τοπικές κυβερνήσεις (ΟΤΑ) ή ενώσεις τοπικών κυβερνήσεων και προορισµοί µαζικού τουρισµού. Έχουν επίσης περισσότερους από 15 εκατοµµύρια κατοίκους συνολικά, περισσότερα από 20 χιλιάδες τ.χλµ. σε όλη τη Μεσόγειο, περισσότερες από 20 εκατοµµύρια αφίξεις κάθε χρόνο και αυξηµένο επίπεδο διάρκειας σεζόν (περίπου το 60 % των αφίξεων συγκεντρώνονται την περίοδο Ιουνίου Σεπτεµβρίου).

3 Εργαλεία για την αειφορία του τουρισµού ICAM (Ολοκληρωµένη ιαχείριση Παραθαλάσσιων Περιοχών) Οι παραθαλάσσιες περιοχές είναι περιοχές έντονης δραστηριότητας και αλληλεπίδρασης φυσικών, κοινωνικών, πολιτισµικών και οικονοµικών διαδικασιών. Οι αλλαγές, σε οποιοδήποτε στάδιο οποιουδήποτε µέρους του συστήµατος µπορεί να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις ακόµα και µακριά από την αφετηρία τους και πιθανώς σε κάποιο εντελώς διαφορετικό σύστηµα. Η αλληλεξάρτηση δραστηριοτήτων και πηγών στην παράκτια περιοχή εξηγεί γιατί µια κατά τοµείς προσέγγιση στη διαχείριση της περιοχής δεν κατόρθωσε να επιτύχει ικανοποιητικά αποτελέσµατα. Κάθε τοµέας της οικονοµίας δηµιουργεί µια ποικιλία επιδράσεων σε διάφορους παράκτιους πόρους αλλά ο συνδυασµός των αντιδράσεών τους δηµιουργεί έντονα προβλήµατα για τη βάση των πόρων από την οποία εξαρτάται η επιβίωσή τους και προκαλεί συγκρούσεις. Μια οικονοµική λύση σε έναν τοµέα µπορεί να είναι οικονοµικά και περιβαλλοντικά επιζήµια για τις ανάγκες κάποιου άλλου. Γι αυτό αναγνωρίζεται πλέον ότι η αποτελεσµατική διαχείριση των παράκτιων περιοχών θα πρέπει να βασίζεται όχι µόνο σε µια ανάλυση ιδιωτικών δραστηριοτήτων και των επιδράσεών τους αλλά και στις συνολικές επιπτώσεις των τοµεακών δράσεων στις ίδιες και στους παράκτιους πόρους. Υπάρχει λοιπόν η ανάγκη να συνδυαστούν οι επιµέρους δραστηριότητες ώστε να επιτευχθεί ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο παράκτιας διαχείρισης: το ICAM είναι µια συνεχής, προσαρµόσιµη διαδικασία διαχείρισης πόρων για την αειφόρο ανάπτυξη σε παράκτιες περιοχές. Ο τουρισµός αντιπροσωπεύει ένα κεντρικό σηµείο της ενιαίας διαχείρισης παράκτιων περιοχών λόγω του γεγονότος ότι: 1. Ο τουρισµός ανήκει στην κυρίως οικονοµική δραστηριότητα, έτσι η ανάπτυξη του τοµέα του τουρισµού περιλαµβάνει την ανάπτυξη της γεωργίας, του εµπορίου, των µεταφορών αλλά και άλλων δραστηριοτήτων. Τα σχέδια τουριστικής ανάπτυξης λοιπόν έχουν µια σηµαντική επίδραση στον αναπτυξιακό σχεδιασµό των δροµολογίων, της υποδοµής, των τηλεπικοινωνιών. 2. Η ανάπτυξη του τουρισµού περιλαµβάνει επίσης τη Μεσόγειο ως οικολογικά ευαίσθητο σύστηµα. Η άποψη αυτή σχετίζεται µε την ανάγκη να εναρµονιστεί ο γενικός αναπτυξιακός σχεδιασµός µε τη διαδικασία προγραµµατισµού της

4 ανάπτυξης του τουρισµού, ακόµη και στις περιοχές όπου ο τουρισµός δεν είναι ιδιαίτερα σηµαντικός. Η Εκτίµηση της Φέρουσας Ικανότητας του Τουρισµού Η έννοια της Εκτίµησης της Φέρουσας Ικανότητας του τουρισµού προέκυψε από το συνέδριο του Ρίο και έχει τις ίδιες βασικές αρχές µε την Ατζέντα 21: Η φέρουσα ικανότητα ενός τουριστικού θερέτρου µπορεί να οριστεί ως: Ο µέγιστος αριθµός ανθρώπων που µπορούν να επισκεφθούν έναν τουριστικό προορισµό την ίδια περίοδο χωρίς να προκαλέσουν καταστροφή του φυσικού, οικονοµικού και κοινωνικο-πολιτισµικού περιβάλλοντος και απαράδεκτη µείωση στην ποιότητα της ικανοποίησης των επισκεπτών. Η πολιτική της εκτίµησης της φέρουσας ικανότητας είναι µια απάντηση στην ανάγκη για αλλαγή σε πολλούς ώριµους τουριστικούς προορισµούς. Οι εµπειρίες που αποκοµίστηκαν µέσω πολλών µελετών TCCA έχουν δείξει ότι ο τουρισµός είναι, σε κάποιο βαθµό, µια από τις δραστηριότητες που µπορεί να συµµορφωθεί µε τα κριτήρια της αειφορίας. Στις αρχές του 1994 µια οµάδα ειδικών σχεδίασε τις «Οδηγίες για την Εκτίµηση της Φέρουσας Ικανότητας του Τουρισµού στις Μεσογειακές Παραθαλάσσιες περιοχές», οι οποίες είχαν ως στόχο να παρέχουν ένα κατανοητό µεθοδολογικό εργαλείο και µια διαδικασία για την ανάλυση και την εκτίµηση της φέρουσας ικανότητας και για την ενσωµάτωση στον ολοκληρωµένο σχεδιασµό και τη διαχείριση των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου. Συστήµατα περιβαλλοντικής διαχείρισης: ISO και EMAS 2 1 Το ISO Πρόκειται για το διεθνές πρότυπο για την περιβαλλοντική διαχείριση που αναπτύχθηκε το 1996 από τον ιεθνή Οργανισµό Τυποποίησης, τον βασικότερο παγκόσµιο δηµιουργό ιεθνών Προτύπων. 2 EMAS (Eco Management and Audit Scheme). Το EMAS10 είναι ένα εθελοντικό σχήµα που επιτρέπει τη συµµετοχή οργανισµών που λειτουργούν στην ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Οικονοµική Περιοχή. Το EMAS εισήχθη στην ΕΕ τον Ιούλιο του 1993 µε τον Κανονισµό 1836/93, για να προωθήσει τη βελτίωση των ευρωπαϊκών οργανισµών. Έτσι είναι ένα όργανο περιβαλλοντικής πολιτικής και µπορεί να θεωρηθεί ένα βήµα προς το στόχο της Κοινότητας για την αειφόρο ανάπτυξη.

5 Τα Συστήµατα Περιβαλλοντικής ιαχείρισης (ΣΠ ) είναι εργαλεία που έχουν στόχο να περιορίσουν τις συνέπειες κάθε είδους οργανισµού ή επιχείρησης στο περιβάλλον. Έτσι, τα ΣΠ περιλαµβάνουν όλες τις ευθύνες, τις οργανωτικές µεθόδους και διαδικασίες που χρειάζονται για να βελτιωθεί η περιβαλλοντική συµπεριφορά µιας εταιρίας σε µια καθορισµένη περίοδο ενσωµατώνοντας περιβαλλοντικά ζητήµατα στη γενική περιβαλλοντική πολιτική. Ο µηχανισµός αυτός επιτρέπει σε µια εταιρία να συνεισφέρει εθελοντικά στην αειφόρο ανάπτυξη. Εφαρµόζοντας έναν από τους προαναφερθέντες κανονισµούς ένας οργανισµός µπορεί να λάβει πιστοποίηση. Η πιστοποίηση παρέχεται από τα Αρµόδια Σώµατα Πιστοποίησης και είναι η επίσηµη δήλωση ότι τα ΣΠ έχουν εφαρµοστεί σωστά και µε επιτυχία. Από τη στιγµή που η ποιότητα του περιβάλλοντος έχει γίνει ένα από τα βασικά στοιχεία έλξης των τουριστικών προορισµών, τόσο οι δηµόσιες αρχές και εταιρίες, συµπεριλαµβάνοντας τη στέγαση και τις υπηρεσίες, ενσωµατώνουν όλο και περισσότερες περιβαλλοντικές έννοιες στις πολιτικές και τη διαχείρισή τους. Είναι εµφανές ότι η ποιότητα του περιβάλλοντος και η προστασία των φυσικών πόρων είναι απαραίτητες για τη διατήρηση του συγκριτικού πλεονεκτήµατος ενός προορισµού. Τα Συστήµατα Περιβαλλοντικής ιαχείρισης έχουν προσεγγιστεί και εφαρµοστεί και από τον τοµέα του τουρισµού. Από τη µία οι ιδιωτικοί παράγοντες γνωρίζουν περισσότερα σχετικά µε την αειφορία και ένα περιβαλλοντικό πιστοποιητικό µπορεί να ενδυναµώσει και να κοινοποιήσει τη δέσµευσή τους. Από την άλλη οι πιστοποιηµένες ηµόσιες Αρχές των τουριστικών προορισµών µπορούν να παίξουν σηµαντικό ρόλο στην παρότρυνση των τοπικών τουριστικών πρακτόρων να υιοθετήσουν ένα Σύστηµα Περιβαλλοντικής ιαχείρισης. Το ευρωπαϊκό οικολογικό σήµα για τον τουρισµό (European Ecolabel). Το ευρωπαϊκό οικολογικό σήµα είναι το σήµα της ΕΕ που διευκολύνει τους ευρωπαίους καταναλωτές να αναγνωρίζουν εύκολα τα επίσηµα εγκεκριµένα οικολογικά προϊόντα και τις υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήµα είναι ο καλύτερος τρόπος να πληροφορήσετε τους πελάτες σας για τις προσπάθειές σας σχετικά µε περιβαλλοντικά µέτρα και ποιοτικές

6 βελτιώσεις. Το ευρωπαϊκό οικολογικό σήµα είναι ένα επίσηµο σήµα κατατεθέν που χαίρει υψηλής εκτίµησης και βασίζεται σε ισχυρά και αξιόπιστα κριτήρια. Το Ecolabel αποτελεί εγγύηση για µια καλή περιβαλλοντική συµπεριφορά. Η διάδοση του Ecolabel αυξάνεται: υπάρχουν 36 πιστοποιηµένα τουριστικά καταλύµατα και 9 κάµπινγκ στην Ευρώπη. Το ένα τρίτο των πιστοποιηµένων καταλυµάτων βρίσκονται στην Ιταλία. Το πρώτο ιταλικό ξενοδοχείο που πιστοποιήθηκε βρίσκεται στην επαρχία του Ρίµινι: το ξενοδοχείο Jolie στο Ricione έλαβε το Ecolabel της ΕΕ τον εκέµβριο Για να ενθαρρυνθεί η χρήση του ευρωπαϊκού Ecolabel είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η επικοινωνία και η προώθησή του και να θεωρηθεί ως βασικό συστατικό των οικονοµικών και διαφηµιστικών στρατηγικών της τουριστικής βιοµηχανίας. Το VISIT Ecolabel : το Ecolabel για τις τουριστικές υπηρεσίες Το ευρωπαϊκό πρόγραµµα VISIT (Εθελοντική Πρωτοβουλία για την Αειφορία του Τουρισµού), που υποστηρίζεται από το πρόγραµµα LIFE διεξήχθη το 2001/2004 για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των τουριστικών Ecolabels στην Ευρώπη και να δείξει πώς τα Ecolabels µπορούν να προωθήσουν αποτελεσµατικά την αειφορία στην τουριστική βιοµηχανία. Η πρωτοβουλία VISIT σκόπευε να κάνει τα σχήµατα απονοµής Ecolabels πιο χρήσιµα και φιλικά προς το χρήστη για τους τουρίστες, να αυξήσει τη συνεργασία και το συνδυασµό προγραµµάτων πιστοποίησης, να αναπτύξει κοινές διαφηµιστικές δράσεις, να µειώσει το κόστος και να βελτιώσει το προφίλ και το µερίδιο τους στην αγορά. Συγκεκριµένα, το VISIT δηµιούργησε ένα κοινό πρότυπο για τα τουριστικά Ecolabels στην Ευρώπη για την αναγνώριση των πιο απαιτητικών και αξιόπιστων οικολογικών σηµάτων που εγγυώνται υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικής ποιότητας των προϊόντων τους στις αντίστοιχες χώρες. Πράσινες προµήθειες Μια από τις πιο σηµαντικές περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ τα προηγούµενα χρόνια είναι η Ενιαία Πολιτική Προϊόντων (ΙΡΡ), µε κύριο στόχο την προώθηση µιας αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών περισσότερο φιλικής προς το περιβάλλον.

7 Οι πράσινες προµήθειες καλύπτουν περιοχές όπως: αγορά µη ενεργοβόρων υπολογιστών και κτιρίων, εξοπλισµό γραφείου φτιαγµένο από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ανακυκλώσιµο χαρτί, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, µέσα µεταφοράς φιλικά προς το περιβάλλον, οργανικά τρόφιµα στα κυλικεία, ηλεκτρική ενέργεια µέσω ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, συστήµατα κλιµατισµού που συνδυάζονται µε περιβαλλοντικές λύσεις. Οι αγοραστικές αποφάσεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι αναµφισβήτητα µια πολύ µεγάλη ευθύνη, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξελισσόµενα χαρακτηριστικά των υπηρεσιών στέγασης και οι απαιτήσεις των πελατών. Καθώς οι τουρίστες και το ευρύ κοινό είναι πιο ενηµερωµένοι για περιβαλλοντικά ζητήµατα, προϊόντα και υπηρεσίες µε καλή περιβαλλοντική απόδοση θα πρέπει να προτιµώνται. Γενικά, ένας µεγάλος και σηµαντικός επιχειρησιακός τοµέας όπως ο τουρισµός µπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, καθώς έχει τη δυνατότητα να δηµιουργήσει έναν «ηθικό κύκλο» στην αγορά. Γεγονός είναι πως οι πράσινες προµήθειες στον τουρισµό δεν είναι ακόµα πολύ γνωστή και διαδεδοµένη τακτική. Εφαρµογή µιας ολοκληρωµένης πολιτικής για την αειφορία του τουρισµού Ολοκληρωµένη πολιτική αειφόρου τουρισµού στην πράξη Για την επίτευξη της αειφορίας του τουρισµού είναι απαραίτητη η εφαρµογή µιας ολοκληρωµένης και προληπτικής τακτικής και προσέγγισης για τον τοµέα του τουρισµού στο πλαίσιο της Ατζέντας 21. Ο τοµέας του τουρισµού µπορεί έτσι να αναπτυχθεί λαµβάνοντας υπόψιν την περιβαλλοντική φέρουσα ικανότητα και τα βασικά οικονοµικά, κοινωνικά και πολιτισµικά πλεονεκτήµατά του. Η διαδικασία για την εφαρµογή µιας ενιαίας πολιτικής αειφόρου τουρισµού περιλαµβάνει τα ακόλουθα βήµατα: Απόφαση της έναρξης µιας διαδικασίας αειφόρου τουρισµού Ανάπτυξη στόχων Ανάλυση και εκτίµηση της αειφορίας του προορισµού Συµµετοχή των αρµοδίων ιαµόρφωση της πολιτικής Εφαρµογή των δράσεων Παρακολούθηση

8 Ενώ τα βήµατα είναι διαδοχικά η διαδικασία είναι επαναληπτική µε ανατροφοδότηση στα διάφορα στάδια. Είναι επίσης σηµαντικό να αναλογιστούµε ότι αυτή είναι µια προτεινόµενη διαδικασία κάθε προορισµός µπορεί να χρειαστεί να την προσαρµόσει ώστε να συµφωνεί µε τις δικές του προϋποθέσεις, κανόνες και αξίες. Μια ολοκληρωµένη πολιτική αειφόρου τουρισµού θα περιλαµβάνει όλα τα εργαλεία που έχουµε αναλύσει: ICZM: για να καθιερώσει γενικούς στόχους και την ολοκλήρωση του τουρισµού µε άλλες δραστηριότητες. TCCA: για να εκτιµήσει την ανάπτυξη της αειφορίας του τουρισµού στον προορισµό ως χώρο, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στη διαµόρφωση ενός σχεδίου τουριστικού και στην παρακολούθηση. EMAS, ISO 14001, Ecolabels: για να εφαρµόσουν στρατηγικές αειφορίας στον δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα. Η πρώτη φάση της διαδικασίας θα ξεκινήσει µε την Εκτίµηση της Φέρουσας Ικανότητας του Τουρισµού στον παραθαλάσσιο προορισµό, σύµφωνα µε τις αρχές του Σχεδίου Ολοκληρωµένης ιαχείρισης Παράκτιων Περιοχών. Θα συγκεντρωθούν δεδοµένα και πληροφορίες για την κατάσταση του περιβάλλοντος, τις κοινωνικο-οικονοµικές τάσεις και τις επιπτώσεις της τουριστικής ανάπτυξης στον προορισµό. Η ανάλυση εναλλακτικών σεναρίων και η εκτίµηση του πιο αειφόρου σεναρίου ανάπτυξης θα χρησιµοποιηθεί για τη δηµιουργία ενός Στρατηγικού Σχεδίου Αειφόρου Τουρισµού, βασισµένου σε διάφορους δείκτες που θα βοηθήσουν τους αρµοδίους να εκτιµήσουν την αειφορία των τουριστικών δραστηριοτήτων και θα περιλαµβάνουν δράσεις σε όλα τα επίπεδα: ράσεις για την ανάκαµψη της περιβαλλοντικής ποιότητας του προορισµού: αστικός και περιβαλλοντικός επαναπροσδιορισµός. ράσεις για τη βελτίωση των standards των πρακτόρων: ποιότητα υπηρεσιών, περιβαλλοντική διαχείριση κ.λπ. ράση για την εµπλοκή και συµµετοχή των αρµοδίων στο πλαίσιο της Ατζέντας 21.

9 Την ίδια στιγµή, οι στόχοι του Στρατηγικού Σχεδίου θα παρακολουθούνται και θα ελέγχονται µέσω των δεικτών που ορίστηκαν στο TCCA και που παράλληλα µε τον επαναπροσανατολισµό του Σχεδίου θα είναι επίσης χρήσιµοι για τη βελτίωση της διαδικασίας της Τοπικής Ατζέντας 21. Ποιο εργαλείο είναι κατάλληλο για τους ιδιώτες πράκτορες; Οι πιστοποιήσεις και τα Ecolabels εξυπηρετούν βασικά τρεις σκοπούς: Να ενθαρρύνουν τους παροχείς υπηρεσιών τουρισµού ώστε να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους µε στόχο την περιβαλλοντική, οικονοµική και κοινωνική αειφορία, παρέχοντας κίνητρα και τεχνική υποστήριξη. Να διαφοροποιήσουν και να διακρίνουν τα τουριστικά προϊόντα και τις υπηρεσίες που πληρούν τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονοµικές προϋποθέσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νοµοθεσία. Επιπρόσθετα, οι Πιστοποιήσεις και τα Ecolabels εξυπηρετούν την προώθηση και την επίτευξη υψηλότερων επιπέδων ποιότητας στον τοµέα του τουρισµού, παράλληλα µε την αναβάθµιση του προφίλ των πιστοποιηµένων εταιρειών, µε τα οικονοµικά οφέλη που φέρνει µια τέτοια αναβάθµιση. Όπως δηλώνεται από τον Παγκόσµιο Οργανισµό Τουρισµού, τα συστήµατα πιστοποίησης µπορούν να ωφελήσουν την κοινωνία, το περιβάλλον, τις κυβερνήσεις, τις ιδιωτικές εταιρίες και τους καταναλωτές. Πιθανά πλεονεκτήµατα για την κοινωνία: σε γενικές γραµµές οι κοινωνίες θα επωφεληθούν από τα συστήµατα πιστοποίησης που καλύπτουν τις τρεις πλευρές της αειφορίας: κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονοµική. Οι πιστοποιηµένες εταιρίες υπολογίζεται ότι θα αποκοµίσουν κέρδη σε αυτούς τους τρεις τοµείς ενώ θα µειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις τους. Έτσι, η συνεισφορά των τουριστικών δραστηριοτήτων στην αειφόρο ανάπτυξη των κοινωνιών των τουριστικών προορισµών θα είναι πιο εµφανής και µετρήσιµη. Επιπλέον, ο βαθµός πληροφόρησης σε θέµατα αειφορίας θα είναι πιο υψηλός στην κοινωνία υποδοχής εάν η πλειονότητα των τουριστικών επιχειρήσεων ή/και προορισµών είναι πιστοποιηµένοι. Πιθανά πλεονεκτήµατα για το περιβάλλον: Είναι εµφανές ότι τα συστήµατα πιστοποίησης και τα Ecolabels που περιλαµβάνουν αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια

10 έχουν οφέλη για το περιβάλλον και, στο βαθµό που κάποιες δραστηριότητες µαζικού τουρισµού µπορούν να επηρεάσουν τη βιοποικιλία και την αλλαγή κλίµατος, το παγκόσµιο περιβάλλον. Επιπλέον, η ευρεία χρήση των Ecolabels και των συστηµάτων πιστοποίησης στην τουριστική βιοµηχανία ενισχύει τη διάδοση γνώσεων σχετικά µε το περιβάλλον τόσο ανάµεσα στους τουρίστες όσο και τις κοινωνίες υποδοχής και θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσµα µια πιο ευσυνείδητη συµπεριφορά µε σεβασµό στο φυσικό και τεχνητό περιβάλλον. Πιθανά πλεονεκτήµατα για τις τοπικές αρχές: Παρέχουν µια αποτελεσµατική εναλλακτική λύση αντί για τον άµεσο έλεγχο του οποίου η εφαρµογή µπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν µια ευέλικτη προσέγγιση για την παρακολούθηση της τουριστικής βιοµηχανίας, επιτρέποντας στους οργανισµούς να προχωρήσουν µε το ρυθµό που τους βολεύει περισσότερο, ενθαρρύνοντάς τους να αναπτύξουν καινοτόµους προσεγγίσεις για περιβαλλοντικές και κοινωνικο-οικονοµικές βελτιώσεις. Παρέχουν στις τουριστικές επιχειρήσεις ευρύτερο φάσµα για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές βελτιώσεις µε την αξιοποίηση των ευκαιριών που είναι σχετικές µε τις συγκεκριµένες περιστάσεις, χωρίς να είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις να ελέγχουν και να επιθεωρούν τις επιχειρήσεις ώστε να ελέγξουν ότι συµµορφώνονται µε γενικούς κανονισµούς. Επιτρέπουν να µεταφερθεί µέρος του κόστους της εφαρµογής και του ελέγχου των µέτρων περιβαλλοντικής προστασίας στην ίδια τη βιοµηχανία, µειώνοντας έτσι το οικονοµικό βάρος για τον έλεγχο που υφίσταται ο φορολογούµενος. Εθνικά προγράµµατα πιστοποίησης του τουρισµού µπορούν να διευρύνουν την αναγνωρισιµότητα του τουρισµού στη χώρα, την ανταγωνιστικότητα και το εθνικό προφίλ στις διεθνείς αγορές. Πιθανά πλεονεκτήµατα για τις επιχειρήσεις: οι εθελοντικές πρωτοβουλίες για το περιβάλλον µπορούν να διευκολύνουν την επιχείρηση να προωθήσει τα προϊόντα της πιο αποτελεσµατικά και να βελτιώσει το προφίλ της στους καταναλωτές, τους συνεργάτες και τις κοινότητες του προορισµού:

11 Η πιστοποίηση µπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να δηλώσουν τη δέσµευσή τους για την περιβαλλοντική, κοινωνική, ακόµα και οικονοµική βελτίωση που µπορεί µε τη σειρά τους να βοηθήσουν να εξαλειφθεί η ανάγκη για επιπλέον άµεσο έλεγχο από την κυβέρνηση. Η εφαρµογή ισχυρών στρατηγικών περιβαλλοντικής διαχείρισης µπορεί να έχει ως αποτέλεσµα ουσιαστική µείωση του κόστους για την εταιρία. Η συµµετοχή σε ένα πρόγραµµα πιστοποίησης µπορεί να παρέχει καλύτερη πρόσβαση σε σύγχρονες τεχνικές, τεχνολογία και τεχνογνωσία. Η εφαρµογή αποτελεσµατικής περιβαλλοντικής διαχείρισης µπορεί να ενισχύσει τα περιβαλλοντικά και πολιτισµικά στοιχεία στα οποία στηρίζεται η τουριστική βιοµηχανία για συνεχή ευηµερία. Τέλος, η πιστοποίηση και τα Ecolabels µπορούν φυσικά να έχουν πλεονεκτήµατα για τους καταναλωτές, παρέχοντάς τους πληροφόρηση και καθοδήγηση για τις αποφάσεις τους στις ταξιδιωτικές επιλογές τους αλλά και εξασφαλίζοντας ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών. Σύµφωνα µε τις προτάσεις του WTO, τα συστήµατα πιστοποίησης για τον αειφόρο τουρισµό πρέπει να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν σύµφωνα µε τα γεωγραφικά και κοινωνικο-οικονοµικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας. Οι κυβερνήσεις µπορούν να παίξουν σηµαντικό ρόλο στην έναρξη και την ανάπτυξη των συστηµάτων πιστοποίησης για τον αειφόρο τουρισµό δηµιουργώντας τις υποστηρικτικές νοµικές και θεσµικές δοµές.

12 Συµπεράσµατα Οι δράσεις αειφόρου τουρισµού θα πρέπει να είναι αποτέλεσµα της συµµετοχής των αρµοδίων και να αναγνωρίζουν την πολυπλοκότητα της τουριστικής ανάπτυξης και διαχείρισης. Όλα τα εργαλεία που παρουσιάζονται στον οδηγό αυτό βασίζονται σε πραγµατικές εµπειρίες των εταίρων του SUVOT και του ικτύου Πόλεων και δείχνουν τα κοινά σηµεία και τη δυνατότητα συνδυασµού διαφόρων εργαλείων. Είναι επιτακτική ανάγκη να οργανωθεί µια στρατηγική αειφόρου τουρισµού που θα συνδυάζει διάφορες δράσεις αειφόρου τουρισµού. Η στρατηγική αυτή πρέπει: Να περιλαµβάνει όλες τις φάσεις της ζωής του προορισµού: σχεδιασµό, διαχείριση, δράσεις, παρακολούθηση. Να συνδυάζει όλους τους τοµείς και τα εργαλεία για την αειφορία του τουρισµού ενοποιώντας τους στόχους. Να περιλαµβάνει όλους τους ειδικούς παράγοντες που σχετίζονται µε τον προορισµό και συγκεκριµένα εργαλεία για: τις δηµόσιες αρχές, τις τοπικές κοινωνίες, οµάδες ιδιωτών, τουρίστες και άλλους αρµοδίους. Να είναι εφαρµόσιµη και να συνδυάζεται µε τα υπάρχουσα µέσα φυσικού σχεδιασµού και διαχείρισης. Να βασίζεται στη συµµετοχή και να έχει δηµιουργηθεί σε συναινετική βάση. Να µπορεί να αντικατασταθεί και να επαναπροσδιοριστεί.

13 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ APAT, Tourist Accommodation Eu Ecolabel Award Scheme - Final Report, 16 October 2002 Borelli Simone, Responsible tourism in the Mediterranean, WWF Mediterranean Programme Christian J. Stewart Consulting «Recreational and Developmental Carrying Capacities of Coastal Environments», Ontario, Canada (1993) Coccossis H.N, Parpairis A. «Assessing the Interaction between Heritage Environment, and Tourism: Mykonos» στο Coccossis H.N. και P.Njikamp «Sustainable Tourism Development» London, Avebury (1995) Commission Decision No 681/2001 of 7 September 2001 on guidance for the implementation of Regulation (EC) No 761/2001 of the European Parliament and of the Council allowing voluntary participation by organisations in a Community eco-management and audit scheme. Commission Decision of 14 April 2003 n. 287 establishing the ecological criteria for the award of the Community Ecolabel to tourist accommodation service (Text with EEA relevance) (notified under document number C(2003) 235) Commission Decision of 14 April 2005 establishing the ecological criteria for the award of the Community Ecolabel to campsite service,, Official Journal of the European Union, 29/4/2005. Council Directive of 27 June 1985 on the assessment of the effects of certain public and private projects Federal Ministry for Economic Co-operation and Development of Germany, Sustainable Tourism as a Development Option Practical Guide for Local Planners, Developers and Decision Makers, ICLEI - International Council on Local Environmental Initiatives, Tourism and Sustainable Development sustainable tourism: a local authority perspective, ISO - Central Secretariat, ISO in brief, International Standards for a sustainable world, Luis Gortazar, Cipriano Marin «Tourism and Sustainable Development: from theory to practice the island experience» Insula (1999) on the environment (85/337/EEC) PAP-RAC - UNEP, Guide to good practice in tourism carrying capacity assessment, Split, PAPRAC, «Guidelines for carrying capacity assessment for tourism in Mediterranean coastal areas» Priority Actions Programme, Regional Activity Centre, Split (1996) Pollarini Andrea et al, «Tourism policy, political management of the territory, urban and environmental development for an integrated and competitive model of vocational and sustainable tourism». Document prepared by The Province of Rimini in the framework of the SuVot (SUstainable and VOcational Tourism) project, co-financed by the Interreg IIIC Programme. (2007) Provincia di Rimini, T:04. Acquisti ecologici per gli alberghi. Linee guida, criteri e consigli per la scelta dei prodotti da utilizzare negli hotel,, Rimini, Provincia di Rimini, T:05. L ecolabel europeo per il servizio di ricettività turistica, Rimini, 2003.

14 turistica, Rimini, Provincia di Rimini, T:06. I sistemi di gestione ambientale per gli alberghi Linee guida per un approccio semplificato, Rainforest Alliance, Sustainable Tourism - Toolkit for Small and Medium Enterprises, Guide to Best Management Practices Rainforest Alliance, Tourism Certification in Central America: Study Results, Salman A. Khalik, Arnesson Leif, Sörensson Anna, Ghazi Shukur «Estimating the Swedish and Norwegian International Tourism Demand using ISUR Technique», Mid Sweden University, JIBS and CAFO, Växjö University, September, 2009 Secretariat of the Convention on Biological Diversity, Guidelines on Biodiversity and Tourism Development, The VISIT Iniziative - Tourism Ecolabelling in Europe - moving the market towards sustainability, ECEAT ECOTRANS, UNEP - Unites Nation Environmental Programme, Guidelines for carrying capacity assessment for tourism in Mediterranean coastal areas, UNEP, Tourism and Local Agenda 21, the role of local authorities in sustainable tourism, UNEP, Tourism and Local Agenda 21. the role of local authorities in sustainable tourism, UNI EN ISO 14001: 1996 Sistemi di gestione ambientale. Requisiti e guida per l uso. UNI EN ISO 14004: 1997 Sistemi di gestione ambientale. Linee guida generali su principi, sistemi e tecniche di supporto. US Environmental Protection Agency, Pacific Islands Ecotourism: A Business Planning Guide For Ecotourism,1994. US Environmental Protection Agency, Pacific Islands Ecotourism: a Public Policy And Planning Guide, US Environmental Protection Agency, The Business of Ecotourism: The Complete Guide for Nature and Culture-Based Tourism Operations, WTO, Ecolabels, awards and self-commitments, Sustainable development of Ecotourism. A compilation of good practices. Madrid, WTO, Guide for local authorities on developing sustainable tourism, Madrid, WTO, Indicators of sustainable development of tourism destinations. A Guidebook. Madrid, WTO, Sustainable development of tourism. A compilation of good practices, Madrid, WTO, Voluntary Initiatives for Sustainable Tourism, Madrid, WTO, Voluntary Initiatives for Sustainable Tourism: worldwide inventory and comparative analysis of 104, Madrid, WWF International, Linee-guida per lo sviluppo dell Ecoturismo basato sulla comunità, Κοκκώσης Χάρης «Τουριστική ανάπτυξη και φέρουσα ικανότητα στα νησιά» στο Τουριστική Ανάπτυξη : Πολυεπιστηµονικές προσεγγίσεις Εξάντας Αθήνα (2000)

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις 8. Συµπεράσµατα Προτάσεις Όπως φάνηκε από όλα τα παραπάνω ο οικότοπος των Μεσογειακών Εποχικών Λιµνίων αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτηµα των περιοχών µελέτης και η διατήρηση του µπορεί να συνδυαστεί άµεσα

Διαβάστε περισσότερα

3rd International Rhodes Tourism Forum. ιαχείριση της αλλαγής στους τουριστικούς προορισµούς: Στρατηγικές & ράσεις

3rd International Rhodes Tourism Forum. ιαχείριση της αλλαγής στους τουριστικούς προορισµούς: Στρατηγικές & ράσεις 3rd International Rhodes Tourism Forum ιαχείριση της αλλαγής στους τουριστικούς προορισµούς: Στρατηγικές & ράσεις ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ ENVIRONMENTAL MANAGEMENT IN TOURISM DESTINATIONS

Διαβάστε περισσότερα

ShMILE 2. «Από τον πειραματισμό στη διάδοση του οικολογικού σήματος στη Μεσόγειο»

ShMILE 2. «Από τον πειραματισμό στη διάδοση του οικολογικού σήματος στη Μεσόγειο» ShMILE 2 «Από τον πειραματισμό στη διάδοση του οικολογικού σήματος στη Μεσόγειο» ρηματοδοτικό Μέσο Έχει εγκριθεί στον Άξονα Προτεραιότητας Ειδικότερα στο Μέτρο Τίτλος Έργου Στόχος του Έργου 2 2.1 EUROPEAN

Διαβάστε περισσότερα

ShMILE Project Από τον πειραματισμό στην διάδοση του οικολογικού σήματος στην Μεσόγειο. Πώς θα ωφεληθούμε;

ShMILE Project Από τον πειραματισμό στην διάδοση του οικολογικού σήματος στην Μεσόγειο. Πώς θα ωφεληθούμε; ShMILE II ShMILE Project Από τον πειραματισμό στην διάδοση του οικολογικού σήματος στην Μεσόγειο. Πώς θα ωφεληθούμε; Alpha MENTOR Αναστασία Χατζηνικολάου Αρχιτέκτων Περιβαλλοντολόγος Σοφία Ναταλία Μποέμη

Διαβάστε περισσότερα

Περιφέρεια Κρήτης Ενεργειακό Κέντρο

Περιφέρεια Κρήτης Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρεια Κρήτης Ενεργειακό Κέντρο Ευρωπαϊκό έργο BIOSIRE του προγράµµατος «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη» «Προώθηση των Βιοκαυσίµων και των Ηλεκτρικών Οχηµάτων για Βιώσιµες Μεταφορές σε Τουριστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το ίκτυο Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέµβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτηµένη και συντονισµένη έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

«Εισαγωγή στα Συστήµατα ιαχείρισης: Ποιότητα Περιβάλλον Ασφάλεια Τροφίµων»

«Εισαγωγή στα Συστήµατα ιαχείρισης: Ποιότητα Περιβάλλον Ασφάλεια Τροφίµων» «Εισαγωγή στα Συστήµατα ιαχείρισης: Ποιότητα Περιβάλλον Ασφάλεια Τροφίµων» ρ. Ευάγγελος Ευµορφόπουλος, Επιθεωρητής του ΕΦΕΤ, Επιστηµονικός Συνεργάτης του ΤΕΙ Αθηνών Σε ένα ανταγωνιστικό παγκόσµιο περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

«Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες: Εμπειρία στην Ελλάδα & πρακτικές

«Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες: Εμπειρία στην Ελλάδα & πρακτικές «Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες: Εμπειρία στην Ελλάδα & πρακτικές Παπαμικρούλη Λουΐζα Οικονομολόγος, ΜΑ ΤμήμαςΑνάπτυξης Αγοράς Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής και Σχεδιασμού Πράσινη επιχειρηματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Νέα πρότυπα & Αειφορία

Νέα πρότυπα & Αειφορία Χαράλαμπος Αγγελούδης Διευθυντής Πιστοποίησης Οκτώβριος 2014 Ο ουσιαστικός ρόλος των προτύπων στην Αειφόρο ανάπτυξη Το όραμα του ISO για τα προϊόντα του είναι να «αναγνωρίζονται και να γίνονται σεβαστά

Διαβάστε περισσότερα

Η Περιφέρεια υτικής Ελλάδας αναγνωρίζοντας το σηµαντικό ρόλο του τουρισµού στην οικονοµία και την ανάπτυξη της περιοχής, εισάγει σε ανοιχτή,

Η Περιφέρεια υτικής Ελλάδας αναγνωρίζοντας το σηµαντικό ρόλο του τουρισµού στην οικονοµία και την ανάπτυξη της περιοχής, εισάγει σε ανοιχτή, ΚΕΙΜΕΝΟ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Φίλες/Φίλοι, Η Περιφέρεια

Διαβάστε περισσότερα

WP 3: «Διοικητικά εργαλεία και ενισχύσεις σε τοπικό επίπεδο»

WP 3: «Διοικητικά εργαλεία και ενισχύσεις σε τοπικό επίπεδο» WP 3: «Διοικητικά εργαλεία και ενισχύσεις σε τοπικό επίπεδο» 1. Εθνικό πλαίσιο επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Σκοπός του νέου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (νόμος 3468/2006 ΑΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα

LIFE09 ENV/GR/000297. Εκλαϊκευμένη Έκθεση (Layman s Report)

LIFE09 ENV/GR/000297. Εκλαϊκευμένη Έκθεση (Layman s Report) LIFE09 ENV/GR/000297 Στρατηγικός σχεδιασμός προς ένα ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στον τομέα των τουριστικών καταλυμάτων CARBONTOUR Εκλαϊκευμένη Έκθεση (Layman s Report) Αύγουστος 2014 LIFE09 ENV/GR/0297

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Στεφ. Παρασκευόπουλος Καθηγητής ΠΤΕΑ-ΠΘ Εισαγωγή Ο ορισμός του οικοτουρισμού που ι σχύει κα ι γ ια τ ις προστατευόμενες περιοχές δίνεται από τη Σβωρόνου

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Πατούλης Δήμαρχος Αμαρουσίου

Γιώργος Πατούλης Δήμαρχος Αμαρουσίου 1 Ο Δήμος Αμαρουσίου προσφέρει καθημερινά, μια σειρά από χρήσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, σε χιλιάδες πολίτες. Αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες, που βελτιώνουν την καθημερινότητα τους. Διεκδικεί

Διαβάστε περισσότερα

2η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014 2020

2η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014 2020 ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 2η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014 2020 Απρίλιος 2013 Στόχος της Εγκυκλίου

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τοµέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 5 η Προγραµµατική Περίοδος 2014-2015

Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τοµέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 5 η Προγραµµατική Περίοδος 2014-2015 Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τοµέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 5 η Προγραµµατική Περίοδος 2014-2015 Στάθης Ραγκούσης Διευθύνων Σύµβουλος Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Οι προοπτικές της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας

Οι προοπτικές της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας Οι προοπτικές της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας Έκθεση της ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (Photovoltaic Technology Research Advisory Council, PV-TRAC). ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕυκαιρίεςΧρηµατοδότησηςγια ήµουςκαικοινότητες ΠρακτικέςΕφαρµογές. Μαριλένα Ιωαννίδου First Elements Euroconsultants Ltd.

ΕυκαιρίεςΧρηµατοδότησηςγια ήµουςκαικοινότητες ΠρακτικέςΕφαρµογές. Μαριλένα Ιωαννίδου First Elements Euroconsultants Ltd. ΕυκαιρίεςΧρηµατοδότησηςγια ήµουςκαικοινότητες ΠρακτικέςΕφαρµογές Μαριλένα Ιωαννίδου First Elements Euroconsultants Ltd. Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε. Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης: υποδοµές, βελτίωσηανταγωνιστικότητας,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 1 Στην σηµερινή εποχή η ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, αποτελεί σύγχρονο εργαλείο, για την απλοποίηση των διαδικασιών συναλλαγής και εξυπηρέτησης του πολίτη

Διαβάστε περισσότερα

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP)

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) Ιανουάριος 2012 Περιεχόμενα 1. H Εταιρία 2. Δήλωση Δέσμευσης Διοίκησης 3. Δέσμευση προς την Αγορά 4. Ανθρώπινα Δικαιώματα- Συνθήκες Εργασίας 5. Περιβάλλον 6. Καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε.

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε. ΑΑΑ Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση A global sustainability framework and initiative of the United Nations Environment Programme Finance Initiative Ένα παγκόσμιο πλαίσιο και μια πρωτοβουλία της Πρωτοβουλίας

Διαβάστε περισσότερα

Η σύσταση ενός DMO ως Προϋπόθεση Αειφορίας για τον Τουρισµό της Ρόδου

Η σύσταση ενός DMO ως Προϋπόθεση Αειφορίας για τον Τουρισµό της Ρόδου Η σύσταση ενός DMO ως Προϋπόθεση Αειφορίας για τον Τουρισµό της Ρόδου ρ. ηµήτρης Κούτουλας Ειδικός Σύµβουλος Τουριστικού Μάρκετινγκ ιδάσκων Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστηµίου E-Mail: d.koutoulas@ba.aegean.gr

Διαβάστε περισσότερα

Πλαίσια Χωρικού Σχεδιασµού στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο : πολιτικές και θεσµοί Αθηνά Γιαννακού ρ. Χωροτάκτης-Πολεοδόµος (M.Sc.&Ph.D.

Πλαίσια Χωρικού Σχεδιασµού στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο : πολιτικές και θεσµοί Αθηνά Γιαννακού ρ. Χωροτάκτης-Πολεοδόµος (M.Sc.&Ph.D. Πλαίσια Χωρικού Σχεδιασµού στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο : πολιτικές και θεσµοί Αθηνά Γιαννακού ρ. Χωροτάκτης-Πολεοδόµος (M.Sc.&Ph.D. LSE) ΜΕΡΟΣ 1 Ο χωρικός σχεδιασµός στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Συµφωνία για το πλαίσιο εργασίας

Συµφωνία για το πλαίσιο εργασίας Συµφωνία για το πλαίσιο εργασίας Πρότυπο κοινωνικής και περιβαλλοντολογικής έκθεσης της ευρωπαϊκής βιοµηχανίας κατεργασίας δερµάτων Επιτροπή κοινωνικού διαλόγου για τη κατεργασία δερµάτων 1. Εισαγωγή (εγκεκριµένη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΤΟ 1 ο ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ για την περίοδο προγραµµατισµού 2014-2020 Αγαπητοί προσκεκληµένοι, Βρισκόµαστε στον µέσον µιας πολύ σηµαντικής διαδικασίας.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗΣ: Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗΣ: Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗΣ: Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Καπετανάκη Κ. 1, Καπασσά Μ. 2 1 Περιβαλλοντολόγος Μsc-Υπεύθυνη Εφαρµογής

Διαβάστε περισσότερα

Tetris Built Environment. Consultants Construction Renewable energy Tourism Investment Finance

Tetris Built Environment. Consultants Construction Renewable energy Tourism Investment Finance Tetris Built Environment Consultants Construction Renewable energy Tourism Investment Finance Προφίλ Η TETRIS Built Environment είναι εταιρεία παροχής Συμβουλευτικών υπηρεσιών Τεχνική εταιρεία, και δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

«Ολοκληρωμένες πολιτικές διαχείρισης της αστικής ανάπτυξης και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

«Ολοκληρωμένες πολιτικές διαχείρισης της αστικής ανάπτυξης και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». «Ολοκληρωμένες πολιτικές διαχείρισης της αστικής ανάπτυξης και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Mάρω Ευαγγελίδου. Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος/ Χωροτάκτης Αθήνα 21.11.13 Περιφέρεια Αττικής Ημερίδα με θέμα:

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών

Το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών Το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών Οδηγός χρήσης για εταιρείες και άλλους οργανισµούς Το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών θέτει αναγνωρισµένα διεθνή στάνταρ για τη µέτρηση και σύγκριση γλωσσικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Αειφορικός σχεδιασµός & κατασκευή κτιρίων

Αειφορικός σχεδιασµός & κατασκευή κτιρίων 2η Ηµερίδα για την Ελληνική Πλατφόρµα για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή Αειφορικός σχεδιασµός & κατασκευή κτιρίων στο πλαίσιο των στόχων της Πλατφόρµας για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Χερσονήσου Municipality of Hersonissos

Δήμος Χερσονήσου Municipality of Hersonissos Δήμος Χερσονήσου Municipality of Hersonissos Πολιτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης σε Τοπικό Επίπεδο Local Level Policies Towards Sustainable Development www.hersonissos.gr Ποιοι είµαστε Who we are Τοποθεσία Location

Διαβάστε περισσότερα

Green Marketing. στον Αγροδιατροφικό κλάδο. Δρ. Β. Γρούγιου Δρ. Φ. Αναστασιάδης Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές GREEN-AgriChains

Green Marketing. στον Αγροδιατροφικό κλάδο. Δρ. Β. Γρούγιου Δρ. Φ. Αναστασιάδης Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές GREEN-AgriChains Green Marketing στον Αγροδιατροφικό κλάδο Δρ. Β. Γρούγιου Δρ. Φ. Αναστασιάδης Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές GREEN-AgriChains Green-AgriChains Info Day Θεσσαλονίκη 29 Οκτωβρίου 2013 Agenda Εισαγωγή Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτικά Προγράμματα για την Ενέργεια

Χρηματοδοτικά Προγράμματα για την Ενέργεια Χρηματοδοτικά Προγράμματα για την Ενέργεια Ανθή Χαραλάμπους Διευθύντρια Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών - Cyprus Energy Agency - 7 ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Για την έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη 2007-2013

Διαβάστε περισσότερα

«Καθ οδόν προς την προσβασιμότητα»

«Καθ οδόν προς την προσβασιμότητα» «Καθ οδόν προς την προσβασιμότητα» του Andrea Campagna, τεχνικού & επιστημονικού συντονιστή του έργου FutureMed Project n 2S-MED11-29 Project co-funded by the European Regional Development Fund (ERDF)

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκοί Πόροι στην Υπηρεσία των Προορισμών. Εμμ. Νικολαίδης, Ναυτιλιακός Οικονομολόγος, PhD Δ.Σ Premium Consulting

Ευρωπαϊκοί Πόροι στην Υπηρεσία των Προορισμών. Εμμ. Νικολαίδης, Ναυτιλιακός Οικονομολόγος, PhD Δ.Σ Premium Consulting Ευρωπαϊκοί Πόροι στην Υπηρεσία των Προορισμών Εμμ. Νικολαίδης, Ναυτιλιακός Οικονομολόγος, PhD Δ.Σ Premium Consulting 1 Η Ευρωπαϊκή Πολιτική ως Πρόκληση Ανάπτυξης 2 Ευρωπαϊκοί Πόροι: Εργαλεία Εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ : ΞΕΡΟΠΗΓΑΔΟ - ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΚΡΗΤΗΣ. ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 6944879064 2842024322 E-MAIL : niktrix@hotmail.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ : ΞΕΡΟΠΗΓΑΔΟ - ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΚΡΗΤΗΣ. ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 6944879064 2842024322 E-MAIL : niktrix@hotmail. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 1. ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΧΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ : 03/02/1976 : ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ : ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ : ΑΓΑΜΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ : ΞΕΡΟΠΗΓΑΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα βρίσκεται σε µια κρίσιµη στιγµή της Ιστορίας της. Καλείται να διαχειριστεί µια νέα πρωτόγνωρη πραγµατικότητα και να αναζητήσει ένα αναπτυξιακό µοντέλο που θα της επιτρέψει όχι µόνο να βγει από

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS www.pure-hersonissos.gr Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS www.pure-hersonissos.gr Μάμαη Δίκτυο 3α, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Αθήνα // τηλ.-φαξ: SOS // Μάμαη 210 8228795 3α, Αθήνα // e-mail: // τηλ.-φαξ: schools@medsos.gr 210 8228795

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκά και Ελληνικά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον

Ευρωπαϊκά και Ελληνικά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον Sustainability and CSR in the Banking and Insurance Sector Ευρωπαϊκά και Ελληνικά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον ρ. Κ. Αραβώσης Πρόεδρος ΠΑΣΕΠΠΕ ΘΕΣΜΟΣ Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙ Α (INFODAY) για το Πρόγραµµα eten - ιευρωπαϊκά ίκτυα Τηλεπικοινωνιών) 10 Μαρτίου 2005 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙ Α (INFODAY) για το Πρόγραµµα eten - ιευρωπαϊκά ίκτυα Τηλεπικοινωνιών) 10 Μαρτίου 2005 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙ Α (INFODAY) για το Πρόγραµµα eten - ιευρωπαϊκά ίκτυα Τηλεπικοινωνιών) 10 Μαρτίου 2005 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ KLAB Knowledge & Learning Among Businesses Φραγκίσκος Μαγκαφάς, Συντονιστής Έργου

Διαβάστε περισσότερα

[World Business Council for Sustainable Development] [OECD]

[World Business Council for Sustainable Development] [OECD] Βιώσιµη Κινητικότητα : Προς µια περιβαλλοντικά συµβατή µετακίνηση στις αστικές περιοχές µας Η πρώτη Ελληνική εφαρµογή στη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη, 24 Μαΐου 2012 Βιώσιµη Κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη: Ο

Διαβάστε περισσότερα

ISO 9001:2000 - Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

ISO 9001:2000 - Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ISO 9001:2000 - ΡΟΕΓΓΙ ΤΟ ΝΕΟ ΡΟΤΥΟ Γεώργιος. τυλιανάκης, Χηµικός Μηχανικός M.Sc. ύµβουλος Επιχειρήσεων-Q.A. Systems Καθηγητής οιότητας στο Global University 1. Γενικά Τα υστήµατα ιαχείρισης οιότητας εµφανίσθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Δασκαλάκη Δάφνη Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Πανηγυράκης Γεώργιος

Ονοματεπώνυμο: Δασκαλάκη Δάφνη Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Πανηγυράκης Γεώργιος Ονοματεπώνυμο: Δασκαλάκη Δάφνη Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Πανηγυράκης Γεώργιος Δεκέμβριος 2014 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Ένας από τους πιο κερδοφόρους και γρήγορα αναπτυσσόμενους κλάδους στον κόσμο Πρωταγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα ENERMED «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Μεσόγειο. Ν . Ζωγραφάκης Περιφέρεια Κρήτης - Ενεργειακό Κέντρο Programme MED Καστοριά , 5-3-2013

Πρόγραμμα ENERMED «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Μεσόγειο. Ν . Ζωγραφάκης Περιφέρεια Κρήτης - Ενεργειακό Κέντρο Programme MED Καστοριά , 5-3-2013 Πρόγραμμα ENERMED «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Μεσόγειο» ρ. Ν. Ζωγραφάκης Περιφέρεια Κρήτης- Ενεργειακό Κέντρο Καστοριά, 5-3-2013 Programme MED Πρόγραμμα MED ENERMED Énergies Renouvelables Méditerranéennes

Διαβάστε περισσότερα

Το εργαλείο NEXUS για την ανάπτυξη των Νοτίων Περιφερειών στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο

Το εργαλείο NEXUS για την ανάπτυξη των Νοτίων Περιφερειών στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο ESPON 2013 Programme Το εργαλείο NEXUS για την ανάπτυξη των Νοτίων Περιφερειών στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο Ο ρόλος των περιφερειών στην Στρατηγική Ευρώπη 2020 : Έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς χωρική

Διαβάστε περισσότερα

Η Γαστρονοµία στο Μάρκετινγκ του Ελληνικού Τουρισµού. Γιώργος Δρακόπουλος Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ

Η Γαστρονοµία στο Μάρκετινγκ του Ελληνικού Τουρισµού. Γιώργος Δρακόπουλος Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ Η Γαστρονοµία στο Μάρκετινγκ του Ελληνικού Τουρισµού Γιώργος Δρακόπουλος Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ 2ο Διεθνές Συνέδριο Αειφορία, Διατροφή, Τουρισµός: παράγοντες - κλειδιά για την εξωστρέφεια των ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μ sc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΕ 9 ΒΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας.

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας. Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας Ιωάννινα, 27 Μαρτίου 2015, Ενημερωτικό Τεχνικό Σεμινάριο ECOFUNDING 1 Το Επιμελητήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ISO 14001:2004 & EMAS

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ISO 14001:2004 & EMAS ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ISO 14001:2004 & EMAS ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΟΦΕΛΗ Τεκμηριώνει στις αρχές τη συμμόρφωση με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία Ελαχιστοποιεί το ρίσκο - Μειώνει τον κινδύνο αποζημιώσεων

Διαβάστε περισσότερα

XEROX RECYCLED+ A4/A3 80gr. υναµική Ανάπτυξη Οικολογικής Τεχνολογίας

XEROX RECYCLED+ A4/A3 80gr. υναµική Ανάπτυξη Οικολογικής Τεχνολογίας XEROX RECYCLED+ A4/A3 80gr υναµική Ανάπτυξη Οικολογικής Τεχνολογίας AGENDA Ευρώπη και Ανακυκλωµένο χαρτί Ηδυναµική της αγοράς Στρατηγική της Xerox για το Περιβάλλον και το χαρτί Επιλογή προµηθευτών χαρτιού

Διαβάστε περισσότερα

Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία;

Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία; Διεπιστημονική προσέγγιση στα ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ :Τεχνολογία, Περιβάλλον, Πολιτισμός Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία; Κλειώ Αξαρλή,

Διαβάστε περισσότερα

NEST Newsletter. ικτύωση µέσω του EMAS για τη Βιώσιµη Ανάπτυξη

NEST Newsletter. ικτύωση µέσω του EMAS για τη Βιώσιµη Ανάπτυξη Ενηµερωτικό ελτίο 2 Ιούλιος 2006 NEST Newsletter ικτύωση µέσω του EMAS για τη Βιώσιµη Ανάπτυξη Το πρόγραµµα NEST συνεισφέρει στη Στρατηγική της Ε.Ε. για το Αστικό Περιβάλλον Σε αυτή την έκδοση Χρήσιµες

Διαβάστε περισσότερα

Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 2 Η Π.Α.Ε.Γ.Α.Ε. (Προνομιούχος Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος) είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Η δραστηριότητά μας στο πεδίο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Επιχειρείν Το έργο:

το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Η δραστηριότητά μας στο πεδίο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Επιχειρείν Το έργο: ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης Δημήτρης Ασκούνης Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή ΗΜ&ΜΥ 1 το Εργαστήριο Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. 3 Αυγούστου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. 3 Αυγούστου 2009 Νέες ευκαιρίες για αλλαγή επιχειρηματικού προφίλ των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων μέσα από την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 24η θέση στο

Διαβάστε περισσότερα

European Destinations of Excellence EDEN Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί. «Τουρισμός και Προστατευόμενες Περιοχές» ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ

European Destinations of Excellence EDEN Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί. «Τουρισμός και Προστατευόμενες Περιοχές» ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ European Destinations of Excellence EDEN Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί «Τουρισμός και Προστατευόμενες Περιοχές» ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ Η αίτηση θα πρέπει απαραίτητα να υποβληθεί σε τυπωμένη (χειρόγραφες αιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

UNEP FI Workshop, 18th January 2007 Sustainability and CSR in the Banking and Insurance Sector

UNEP FI Workshop, 18th January 2007 Sustainability and CSR in the Banking and Insurance Sector Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας UNEP FI Workshop, 18th January 2007 Sustainability and CSR in the Banking and Insurance Sector ΟδηγόςΑειφορίαςγια Τράπεζες και Ασφαλιστικές: Πώς να εφαρµόσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ Ελληνικό Μοντέλο Επιχειρηµατικής Αριστείας από την ΕΕ Ε Ι ΙΩΤΙΚΟΣ ΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ / ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Επιτυγχάνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του προτύπου. Άµεση αναφορά στην ικανοποίηση των αιτηµάτων για ασφάλεια τροφίµων όχι µόνο διαφόρων κρατικών φορέων αλλά και των καταναλωτών

Σκοπός του προτύπου. Άµεση αναφορά στην ικανοποίηση των αιτηµάτων για ασφάλεια τροφίµων όχι µόνο διαφόρων κρατικών φορέων αλλά και των καταναλωτών ISO 22000 1 Σκοπός του προτύπου Άµεση αναφορά στην ικανοποίηση των αιτηµάτων για ασφάλεια τροφίµων όχι µόνο διαφόρων κρατικών φορέων αλλά και των καταναλωτών Αιτήµατα καταναλωτή (i) Ο φορέας παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΡΑΜ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ECOTALE INTERREG IVC

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΡΑΜ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ECOTALE INTERREG IVC ECOTALE ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΡΑΜ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ECOTALE INTERREG IVC 2 ο Φόρουμ Κινητικότητας ΣΑΣΘ 18 Σεπτεμβρίου 2012, Θεσσαλονίκη Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραµµα (Π.Ε.Π.) Νοτίου Αιγαίου 2000 2006 και συγκεκριµένα στον 5 ο Άξονα Προτεραιότητας που αφορά δράσεις για τα Ολοκληρωµένα Προγράµµατα Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

...Making our world safer ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 12/12/2013 Μ ΠΙΤΣΙΚΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

...Making our world safer ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 12/12/2013 Μ ΠΙΤΣΙΚΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ...Making our world safer ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 12/12/213 Μ ΠΙΤΣΙΚΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ-ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ Ø Η πιστοποίηση προσώπων παρέχει

Διαβάστε περισσότερα

Ecolabels και εξαγωγές: Αποτελέσματα Έρευνας για τον Αγροτικό, Τουριστικό και Κατασκευαστικό Κλάδο

Ecolabels και εξαγωγές: Αποτελέσματα Έρευνας για τον Αγροτικό, Τουριστικό και Κατασκευαστικό Κλάδο Ecolabels και εξαγωγές: Αποτελέσματα Έρευνας για τον Αγροτικό, Τουριστικό και Κατασκευαστικό Κλάδο Ομιλητής: Παναγιώτης Μουρτοπάλλας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, MSc, MBA CEO & co-founder Η ενεργειακή πρόκληση

Διαβάστε περισσότερα

Οι Δήμοι στο κατώφλι της νέας προγραμματικής περιόδου. Ράλλης Γκέκας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Φεβρουάριος 2014

Οι Δήμοι στο κατώφλι της νέας προγραμματικής περιόδου. Ράλλης Γκέκας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Φεβρουάριος 2014 Οι Δήμοι στο κατώφλι της νέας προγραμματικής περιόδου Ράλλης Γκέκας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Φεβρουάριος 2014 Περιεχόμενα Παρουσίασης Η Στρατηγική «Ευρώπη 2020» Οι Δήμοι στη νέα προγραμματική περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΙMP3ROVE

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΙMP3ROVE Value thrugh Research and Innvatin ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΙMP3ROVE ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΙMP3ROVE Αθήνα Ιανουάριος 2014 Ο Κοκκινοπλίτης Κωνσταντίνος είναι Πιστοποιημένος

Διαβάστε περισσότερα

ράσειςτου ΥΠΕΚΑ: το Πρόγραµµα «Χτίζοντας το Μέλλον»

ράσειςτου ΥΠΕΚΑ: το Πρόγραµµα «Χτίζοντας το Μέλλον» ράσειςτου ΥΠΕΚΑ: το Πρόγραµµα «Χτίζοντας το Μέλλον» ρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός ιευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών και Εξοικονόµησης Ενέργειας - Κ.Α.Π.Ε. e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ. «Είμαστε εδώ» για το Περιβάλλον

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ. «Είμαστε εδώ» για το Περιβάλλον ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ «Είμαστε εδώ» για το Περιβάλλον Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΕΙΝΑΙ «ΕΔΩ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, συμπληρώνοντας, φέτος, 50 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, ανανεώνει τη δέσμευση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 Επιτροπή Αναφορών 2004 22 Ιουλίου 2004 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Αναφορά 893/2003 του Antonio Cecoro ιταλικής ιθαγένειας σχετικά µε περιβαλλοντικό ζήτηµα που αφορά την ακτή της

Διαβάστε περισσότερα

Λέσχη Οικολογικών Κτιρίων

Λέσχη Οικολογικών Κτιρίων 6o Πρόγραμμα Πλαίσιο Λέσχη Οικολογικών Κτιρίων Συμβόλαιο No TREN/07/FP6EN/S07.72691/038496 Εταίροι Νο. Συμμετέχοντες Ακρώνυμο Χώρα 1 Ente per le Nuove tecnologie, l'energia e l'ambiente (Coordinator) ENEA

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑνΕΚ, Ημερίδα 03/04/2014 1

ΕΠΑνΕΚ, Ημερίδα 03/04/2014 1 1 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΕ ΕΣΠΑ Κατάρτιση ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 / Οργανωτική δομή ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Κοινωνικοί Εταίροι Εμπειρογνώμονες 2 Υφιστάμενη κατάσταση τομέα Ο δυναμικότερος κλάδος της οικονομίας γιατί:

Διαβάστε περισσότερα

Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α 25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝ.ΠΕ. ΘΕΜΑ: Ελληνικό Δίκτυο LEADER Εμπειρίες και Προτάσεις

Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α 25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝ.ΠΕ. ΘΕΜΑ: Ελληνικό Δίκτυο LEADER Εμπειρίες και Προτάσεις Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α 25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝ.ΠΕ. ΘΕΜΑ: Ελληνικό Δίκτυο LEADER Εμπειρίες και Προτάσεις Εισηγητής : Γιώργος Αμανατίδης Πρόεδρος Ελληνικού Δικτύου LEADER Γενικός Δ/ντής Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Το υπό έκδοση διεθνές πρότυπο πιστοποίησης ISO 22000 «Συστήµατα διαχείρισης

Το υπό έκδοση διεθνές πρότυπο πιστοποίησης ISO 22000 «Συστήµατα διαχείρισης «Νέο διεθνές πρότυπο πιστοποίησης για τα συστήµατα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίµων και ανταπόκριση στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων στην παγκόσµια αλυσίδα τροφίµων» Ιωάννης Χ. Σαριδάκης Συντονιστής

Διαβάστε περισσότερα

Ανάδειξη της Περιοχής του Δήμου Κομοτηνής σε αειφόρο τουριστικό προορισμό, προσβάσιμο σε όλους. Δήμος Κομοτηνής

Ανάδειξη της Περιοχής του Δήμου Κομοτηνής σε αειφόρο τουριστικό προορισμό, προσβάσιμο σε όλους. Δήμος Κομοτηνής Ανάδειξη της Περιοχής του Δήμου Κομοτηνής σε αειφόρο τουριστικό προορισμό, προσβάσιμο σε όλους Δήμος Κομοτηνής Φάση Α2. Οργάνωση και Υποστήριξη της Δημόσιας Διαβούλευσης Α2.1. Προτάσεις Οράματος Στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

European Year of Citizens 2013 Alliance

European Year of Citizens 2013 Alliance European Year of Citizens 2013 Alliance MANIFESTO Η ενεργός συμμετοχή του ευρωπαίου πολίτη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιδίωξη των Ευρωπαϊκών συλλογικών στόχων και αξιών που προβλέπονται στις Συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

4000 specialists, 600 local points, more than 50 countries in Europe and beyond

4000 specialists, 600 local points, more than 50 countries in Europe and beyond 4000 specialists, 600 local points, more than 50 countries in Europe and beyond Wherever you are, we re there to support small business Providing information and advice on market opportunities, European

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 Εξαµηνιαία Έρευνα Συγκυρίας στις Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις 2 1. Εισαγωγή Το ΙΤΕΠ άρχισε να διεξάγει δύο φορές το χρόνο Έρευνα Συγκυρίας µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

αειφορία και περιβάλλον

αειφορία και περιβάλλον ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Αειφορία και Περιβάλλον ΠΟΜ 215 Ι ΑΡΧΕΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ http://www.evangelosakylas.weebly.com Ευάγγελος Ακύλας Αειφορία

Διαβάστε περισσότερα

Δηλώσεις επίσημων προσκεκλημένων

Δηλώσεις επίσημων προσκεκλημένων Δηλώσεις επίσημων προσκεκλημένων Δήλωση κ. Peter Bakker, President, World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) «Το Action2020 είναι η πλατφόρμα, βάση της οποίας το WBCSD και τα μέλη του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ

ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Τα τελευταία χρόνια η ενδογενής ανάπτυξη, η αξιοποίηση δηλαδή του ενδογενούς φυσικού και πολιτιστικού πλούτου καθώς και του ανθρώπινου δυναµικού του κάθε τόπου,

Διαβάστε περισσότερα

η άλλη Ελλάδα Η Διεθνής Καμπάνια για την Προώθηση Eco & Alternative Tourism, 2014 Οικολογικός και Εναλλακτικός Τουρισμός

η άλλη Ελλάδα Η Διεθνής Καμπάνια για την Προώθηση Eco & Alternative Tourism, 2014 Οικολογικός και Εναλλακτικός Τουρισμός η άλλη Ελλάδα Οικολογικός και Εναλλακτικός Τουρισμός Η Διεθνής Καμπάνια για την Προώθηση Eco & Alternative Tourism, 2014 ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνιος Μαζάρης, Λέκτορας Τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ

Αντώνιος Μαζάρης, Λέκτορας Τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Αντώνιος Μαζάρης, Λέκτορας Τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ Στέλλα Χρυσαλίδου, Βιολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013 Το Περιφερειακό Ταµείο Ανάπτυξης Κρήτης (ΠΤΑΚ), ΝΠΙ, ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1998 µε απόφαση του Γενικού Γραµµατέα της Περιφέρειας Κρήτης,

Διαβάστε περισσότερα

Μετάβαση από το Σχολείο στην Εργασία-Βασικές Αρχές και Προτάσεις για τους Υπεύθυνους του Πολιτικού Σχεδιασµού

Μετάβαση από το Σχολείο στην Εργασία-Βασικές Αρχές και Προτάσεις για τους Υπεύθυνους του Πολιτικού Σχεδιασµού Μετάβαση από το Σχολείο στην Εργασία-Βασικές Αρχές και Προτάσεις για τους Υπεύθυνους του Πολιτικού Σχεδιασµού Στο τέλος του 1999, ο Ευρωπαϊκός Οργανισµός ξεκίνησε ένα σηµαντικό πρόγραµµα έρευνας στο θέµα

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ΟΛΓΑΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World: Strengthening political, business and investment ties» ΤΡΙΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΦΙΛ. ...Δημιουργώντας ένα Σταθερό Βιώσιμο Περιβάλλον

ΠΡΟΦΙΛ. ...Δημιουργώντας ένα Σταθερό Βιώσιμο Περιβάλλον ΠΡΟΦΙΛ...Δημιουργώντας ένα Σταθερό Βιώσιμο Περιβάλλον Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας Μη Κερδοσκοπικός - Μη Κυβερνητικός Οργανισμός Κεντρική δομή: Ιουστινιανού 3, 41222 Λάρισα, Τηλ./ Fax: 2410626943

Διαβάστε περισσότερα

1ο ιεθνές Forum Τουρισµού Ρόδου

1ο ιεθνές Forum Τουρισµού Ρόδου 1ο ιεθνές Forum Τουρισµού Ρόδου ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΕΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΟΥΚΑΡΑΣ Οικονοµολόγος ΕΤΑΠ Συντονιστής Επιστηµονικής Οµάδας Τουρισµού Ενδεικτικά κρίσιµα ζητήµατα

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικός Τουρισμός: Στοιχεία & Αριθμοί Greek Tourism: Facts & Figures

Ελληνικός Τουρισμός: Στοιχεία & Αριθμοί Greek Tourism: Facts & Figures Ελληνικός Τουρισμός: Στοιχεία & Αριθμοί Greek Tourism: Facts & Figures 01 Βασικά Μεγέθη του Ελληνικού Τουρισμού, 2011 Greek Tourism Basic Figures, 2011 Συμμετοχή στο ΑΕΠ Contribution to GDP Συμμετοχή στην

Διαβάστε περισσότερα

Το Κυπριακό Σηµείο Επαφήσ «Ευρώπη για τουσ Πολίτεσ» συγχρηµατοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείασ και Πολιτισµού τησ Κυπριακήσ ηµοκρατίασ (50%) και από την Ευρωπα)κή Επιτροπή (50%) 27 χώρες 495 εκατοµµύρια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ. για Ειδικούς - Εµπειρογνώµονες

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ. για Ειδικούς - Εµπειρογνώµονες ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ Α.Ε. MEΛΟΣ ΤΩΝ ISO-IEC-CEN-CENELEC-ETSI-IQNET ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2007-09-20 Νο.32-07 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ για Ειδικούς - Εµπειρογνώµονες οι οποίοι θα συµµετέχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΣ Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics)

ΤΟΣ Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics) ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΤΟΣ Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics) Τομεακό Σχέδιο Αθήνα, 03.04.2014 Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μια σύνθεση των απόψεων που μέχρι τώρα διατυπώθηκαν από Υπηρεσίες, Κοινωνικούς Εταίρους

Διαβάστε περισσότερα

MEDEEA και ENERMED Αποτελέσματα

MEDEEA και ENERMED Αποτελέσματα Περιφέρεια Κρήτης Ενεργειακό Κέντρο MED ON the MoVE 16 Οκτωβρίου 2014, Θεσσαλονίκη MEDEEA και ENERMED Αποτελέσματα Περιφέρεια Κρήτης Ενεργειακό Κέντρο Δρ. Ν. Ζωγραφάκης Διευθυντής Πρόγραμμα ENERMED «Ανανεώσιμες

Διαβάστε περισσότερα

Εμπλέκοντας τον ιδιωτικό τομέα στη Διαχείριση των Μετακινήσεων

Εμπλέκοντας τον ιδιωτικό τομέα στη Διαχείριση των Μετακινήσεων Εμπλέκοντας τον ιδιωτικό τομέα στη Διαχείριση των Μετακινήσεων ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ Στο έργο INVOLVE- Εμπλέκοντας τον ιδιωτικό τομέα στη Διαχείριση των Μετακινήσεων, που υποστηρίζεται από το

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής Χάρης Κοκκώσης

Καθηγητής Χάρης Κοκκώσης ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Καθηγητής Χάρης Κοκκώσης Τουρισµός Κλιµατική Αλλαγή Επιπτώσεις της Κλιµατικής Αλλαγής στον Τουρισµό Πράσινη Οικονοµία και Τουρισµός ράσεις Προσαρµογής Τουρισµός µ Η Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενο. «ιοικώ σηµαίνει διαχειρίζοµαι πληροφορίες για να πάρω αποφάσεις» Βασικότερες πηγές πληροφοριών. Τι είναι η Έρευνα Μάρκετινγκ

Περιεχόµενο. «ιοικώ σηµαίνει διαχειρίζοµαι πληροφορίες για να πάρω αποφάσεις» Βασικότερες πηγές πληροφοριών. Τι είναι η Έρευνα Μάρκετινγκ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 0111 «Σύγχρονα Θέµατα ιοίκησης Αθλητισµού»

Διαβάστε περισσότερα

ΧΟΡΗΓΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ. CEST2011 12 th International Conference on Environmental Science and Technology. 8-10 September 2011, Rhodes island, Greece

ΧΟΡΗΓΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ. CEST2011 12 th International Conference on Environmental Science and Technology. 8-10 September 2011, Rhodes island, Greece CEST2011 12 th International Conference on Environmental Science and Technology 8-10 September 2011, Rhodes island, Greece Οργάνωση: ιεθνές ίκτυο Περιβαλλοντικής Επιστήµης και Τεχνολογίας (Global NEST)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΝ ΕΣΜΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ FEDERATION OF HELLENIC ASSOCIATIONS OF YOUNG ENTREPRENEURS

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΝ ΕΣΜΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ FEDERATION OF HELLENIC ASSOCIATIONS OF YOUNG ENTREPRENEURS ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Προτάσεις για δράση! Πως επιχειρήσεις, κυβέρνηση αλλά και οι διάφορες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών µπορούν να βοηθήσουν τους νέους ανθρώπους να ξεκινήσουν την δική τους

Διαβάστε περισσότερα

Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας JESSICA στην Ελλάδα

Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας JESSICA στην Ελλάδα Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας JESSICA στην Ελλάδα Λαμία 22 Μαρτίου 2012 Η πρωτοβουλία JESSICA: Οργάνωση & Λειτουργία Η ανάπτυξη της πρωτοβουλίας JESSICA στην ΕΕ

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες Πιστοποιημένης Προαξιολόγησης & Κατάταξης Τουριστικών Καταλυμάτων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και την νέα κείμενη νομοθεσία.

Υπηρεσίες Πιστοποιημένης Προαξιολόγησης & Κατάταξης Τουριστικών Καταλυμάτων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και την νέα κείμενη νομοθεσία. management consultants Υπηρεσίες Πιστοποιημένης Προαξιολόγησης & Κατάταξης Τουριστικών Καταλυμάτων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και την νέα κείμενη νομοθεσία. ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.

Διαβάστε περισσότερα

Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012. Πέπη Θεοδώρου. S.M.R. Consultants

Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012. Πέπη Θεοδώρου. S.M.R. Consultants Training Session Ευκαιρίες χρηµατοδότησης για έργα σχετικά µε την προστασία του περιβάλλοντος στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και στην Περιφέρεια Ηπείρου γενικότερα Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012 «Ειδικές

Διαβάστε περισσότερα