Προγράµµατα της Ε.Ε για τον αειφόρο Τουρισµό: η περίπτωση του ήµου Καλλιθέας. Περίληψη εισήγησης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Προγράµµατα της Ε.Ε για τον αειφόρο Τουρισµό: η περίπτωση του ήµου Καλλιθέας. Περίληψη εισήγησης"

Transcript

1 Προγράµµατα της Ε.Ε για τον αειφόρο Τουρισµό: η περίπτωση του ήµου Καλλιθέας Περίληψη εισήγησης Η παρούσα εισήγηση βασίστηκε στα συµπέρασµα µιας έρευνα που διεξήγαγε η οµάδα εργασίας στο ήµο Καλλιθέας σχετικά µε τις πιο σηµαντικές εµπειρίες και πρακτικές αειφόρου τουρισµού στις παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράµµατος SuVot (Sustainable and Vocational Tourism) που είναι συγχρηµατοδοτούµενο από το πρόγραµµα INTERREG 3 C και αποτελεί ένα βήµα που έγινε από την τοπική αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης του τουρισµού. Ερευνάται η πρόκληση για την επίτευξη της ενεργού συµµετοχής του ιδιωτικού και του δηµόσιου τοµέα ώστε να καθιερωθεί µια κοινή στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης για τους προορισµούς µαζικού τουρισµού. Το πρόγραµµα στοχεύει στη διεύρυνση της δράσης του ικτύου είτε προωθώντας τη συνεργασία χωρών εκτός της περιοχής της Μεσογείου είτε διαδίδοντας τις γνώσεις και πρακτικές που έχουν δοκιµαστεί. Η έρευνα στοχεύει στην περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης της δραστηριότητας του αειφόρου τουρισµού στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και στο να αποτελέσει ένα εύκολο και χρήσιµο εργαλείο για την εφαρµογή νέων στρατηγικών για την αειφόρο ανάπτυξη.

2 Το πρόγραµµα SUVOT Το πρόγραµµα SUVOT - ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ εντάσσεται στο INTERREG IIIC ανατολή. Συµµετέχει ως εταίρος ο ήµος Καλλιθέας και συντονιστής ειναι η Επαρχία του Ρίµινι. Συµµετείχαν δυο ακόµα Ιταλικές πόλεις (Μπολόνια, Giovo) δύο Ισπανικές, (Ανδαλουσία, Γιορέτ δε Μαρ) και το Μπλάκπουλ της Βρετανίας. Εκτός από τις πόλεις συµµετέχουν το Πανεπιστήµιο τής Σουηδίας Mid Sweden University, το ICLEI και η το Πανεπιστήµιο Klaipeda στην Λιθουανία. Στόχος του προγράµµατος SUVOT είναι να διευρύνει τις δράσεις του ικτύου Πόλεων για Αειφόρο Τουρισµό γνωστοποιώντας τα αποτελέσµατα που έχουν ήδη προκύψει και να συµβουλεύσει τις τοπικές κυβερνήσεις σε άλλες τουριστικές περιοχές στον καθορισµό µιας σταθερής στρατηγικής για αειφόρο τουρισµό. Επιπλέον, το πρόγραµµα αυτό σκοπεύει να αυξήσει την ενηµέρωση των τοπικών κοινοτήτων στο θέµα του εναλλακτικού τουρισµού, ένα είδος τουρισµού που στηρίζεται σε εξειδικευµένες προσωπικές ευαισθησίες και ενδιαφέροντα: πολιτιστική κληρονοµιά, φύση, αθλητισµός και υγεία, δραστηριότητες εξωτερικού χώρου κ.τ.λ. Ο «εναλλακτικός τουρισµός» θα µπορούσε να βελτιώσει την οµοιοµορφία του παραδοσιακού τουρισµού που εξακολουθεί να έχει βαρύτατες συνέπειες για την αειφορία του τουρισµού. Το ίκτυο των Πόλεων για Αειφόρο Τουρισµό Οι τοπικές κυβερνήσεις µπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του αειφόρου τουρισµού. Πράγµατι, τοπικές κυβερνήσεις µε παρόµοιες εµπειρίες έχουν καταφέρει παρόµοια αποτελέσµατα και έχουν ξεκινήσει να εµπλέκουν παράγοντες από όλους τους τοµείς. Για τον λόγο αυτό, τοπικές κυβερνήσεις που βρίσκονται σε Ευρωπαϊκές και µη χώρες της Μεσογείου επιθυµούν να ξεκινήσουν µια παραγωγική και δραστήρια συνεργασία µε άλλες τοπικές αρχές για τις οποίες ο µαζικός τουρισµός παίζει σηµαντικό ρόλο στην τοπική οικονοµία. Υπό τον συντονισµό του ICLEI, τα µέλη του ικτύου είναι: Calvia (Ισπανία), Canakkale (Τουρκία), Rimini, Cervia, San Benedetto del Tronto, Tortoli, Venice, Chioggia Comunita Montana del Giovo (Ιταλία), Γεωργιούπολη και Καλλιθέα (Ελλάδα), Lloret de Mar, Mancomunidad de Municipios de la Costa del Sol Occidental, Punta Umbria (Ισπανία), Sousse (Τυνησία), η Ένωση Τοπικών Αρχών στο Ισραήλ (που εκπροσωπεί τις αρχές των: Tel Aviv, Haifa, Ashkelon, Ashdod, Netanya, Bat Yam, Akko, Nahariya). Η έδρα του ικτύου βρίσκεται στην επαρχία του Ρίµινι, στην Ιταλία. Τα µέλη του ικτύου έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: είναι τοπικές κυβερνήσεις (ΟΤΑ) ή ενώσεις τοπικών κυβερνήσεων και προορισµοί µαζικού τουρισµού. Έχουν επίσης περισσότερους από 15 εκατοµµύρια κατοίκους συνολικά, περισσότερα από 20 χιλιάδες τ.χλµ. σε όλη τη Μεσόγειο, περισσότερες από 20 εκατοµµύρια αφίξεις κάθε χρόνο και αυξηµένο επίπεδο διάρκειας σεζόν (περίπου το 60 % των αφίξεων συγκεντρώνονται την περίοδο Ιουνίου Σεπτεµβρίου).

3 Εργαλεία για την αειφορία του τουρισµού ICAM (Ολοκληρωµένη ιαχείριση Παραθαλάσσιων Περιοχών) Οι παραθαλάσσιες περιοχές είναι περιοχές έντονης δραστηριότητας και αλληλεπίδρασης φυσικών, κοινωνικών, πολιτισµικών και οικονοµικών διαδικασιών. Οι αλλαγές, σε οποιοδήποτε στάδιο οποιουδήποτε µέρους του συστήµατος µπορεί να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις ακόµα και µακριά από την αφετηρία τους και πιθανώς σε κάποιο εντελώς διαφορετικό σύστηµα. Η αλληλεξάρτηση δραστηριοτήτων και πηγών στην παράκτια περιοχή εξηγεί γιατί µια κατά τοµείς προσέγγιση στη διαχείριση της περιοχής δεν κατόρθωσε να επιτύχει ικανοποιητικά αποτελέσµατα. Κάθε τοµέας της οικονοµίας δηµιουργεί µια ποικιλία επιδράσεων σε διάφορους παράκτιους πόρους αλλά ο συνδυασµός των αντιδράσεών τους δηµιουργεί έντονα προβλήµατα για τη βάση των πόρων από την οποία εξαρτάται η επιβίωσή τους και προκαλεί συγκρούσεις. Μια οικονοµική λύση σε έναν τοµέα µπορεί να είναι οικονοµικά και περιβαλλοντικά επιζήµια για τις ανάγκες κάποιου άλλου. Γι αυτό αναγνωρίζεται πλέον ότι η αποτελεσµατική διαχείριση των παράκτιων περιοχών θα πρέπει να βασίζεται όχι µόνο σε µια ανάλυση ιδιωτικών δραστηριοτήτων και των επιδράσεών τους αλλά και στις συνολικές επιπτώσεις των τοµεακών δράσεων στις ίδιες και στους παράκτιους πόρους. Υπάρχει λοιπόν η ανάγκη να συνδυαστούν οι επιµέρους δραστηριότητες ώστε να επιτευχθεί ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο παράκτιας διαχείρισης: το ICAM είναι µια συνεχής, προσαρµόσιµη διαδικασία διαχείρισης πόρων για την αειφόρο ανάπτυξη σε παράκτιες περιοχές. Ο τουρισµός αντιπροσωπεύει ένα κεντρικό σηµείο της ενιαίας διαχείρισης παράκτιων περιοχών λόγω του γεγονότος ότι: 1. Ο τουρισµός ανήκει στην κυρίως οικονοµική δραστηριότητα, έτσι η ανάπτυξη του τοµέα του τουρισµού περιλαµβάνει την ανάπτυξη της γεωργίας, του εµπορίου, των µεταφορών αλλά και άλλων δραστηριοτήτων. Τα σχέδια τουριστικής ανάπτυξης λοιπόν έχουν µια σηµαντική επίδραση στον αναπτυξιακό σχεδιασµό των δροµολογίων, της υποδοµής, των τηλεπικοινωνιών. 2. Η ανάπτυξη του τουρισµού περιλαµβάνει επίσης τη Μεσόγειο ως οικολογικά ευαίσθητο σύστηµα. Η άποψη αυτή σχετίζεται µε την ανάγκη να εναρµονιστεί ο γενικός αναπτυξιακός σχεδιασµός µε τη διαδικασία προγραµµατισµού της

4 ανάπτυξης του τουρισµού, ακόµη και στις περιοχές όπου ο τουρισµός δεν είναι ιδιαίτερα σηµαντικός. Η Εκτίµηση της Φέρουσας Ικανότητας του Τουρισµού Η έννοια της Εκτίµησης της Φέρουσας Ικανότητας του τουρισµού προέκυψε από το συνέδριο του Ρίο και έχει τις ίδιες βασικές αρχές µε την Ατζέντα 21: Η φέρουσα ικανότητα ενός τουριστικού θερέτρου µπορεί να οριστεί ως: Ο µέγιστος αριθµός ανθρώπων που µπορούν να επισκεφθούν έναν τουριστικό προορισµό την ίδια περίοδο χωρίς να προκαλέσουν καταστροφή του φυσικού, οικονοµικού και κοινωνικο-πολιτισµικού περιβάλλοντος και απαράδεκτη µείωση στην ποιότητα της ικανοποίησης των επισκεπτών. Η πολιτική της εκτίµησης της φέρουσας ικανότητας είναι µια απάντηση στην ανάγκη για αλλαγή σε πολλούς ώριµους τουριστικούς προορισµούς. Οι εµπειρίες που αποκοµίστηκαν µέσω πολλών µελετών TCCA έχουν δείξει ότι ο τουρισµός είναι, σε κάποιο βαθµό, µια από τις δραστηριότητες που µπορεί να συµµορφωθεί µε τα κριτήρια της αειφορίας. Στις αρχές του 1994 µια οµάδα ειδικών σχεδίασε τις «Οδηγίες για την Εκτίµηση της Φέρουσας Ικανότητας του Τουρισµού στις Μεσογειακές Παραθαλάσσιες περιοχές», οι οποίες είχαν ως στόχο να παρέχουν ένα κατανοητό µεθοδολογικό εργαλείο και µια διαδικασία για την ανάλυση και την εκτίµηση της φέρουσας ικανότητας και για την ενσωµάτωση στον ολοκληρωµένο σχεδιασµό και τη διαχείριση των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου. Συστήµατα περιβαλλοντικής διαχείρισης: ISO και EMAS 2 1 Το ISO Πρόκειται για το διεθνές πρότυπο για την περιβαλλοντική διαχείριση που αναπτύχθηκε το 1996 από τον ιεθνή Οργανισµό Τυποποίησης, τον βασικότερο παγκόσµιο δηµιουργό ιεθνών Προτύπων. 2 EMAS (Eco Management and Audit Scheme). Το EMAS10 είναι ένα εθελοντικό σχήµα που επιτρέπει τη συµµετοχή οργανισµών που λειτουργούν στην ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Οικονοµική Περιοχή. Το EMAS εισήχθη στην ΕΕ τον Ιούλιο του 1993 µε τον Κανονισµό 1836/93, για να προωθήσει τη βελτίωση των ευρωπαϊκών οργανισµών. Έτσι είναι ένα όργανο περιβαλλοντικής πολιτικής και µπορεί να θεωρηθεί ένα βήµα προς το στόχο της Κοινότητας για την αειφόρο ανάπτυξη.

5 Τα Συστήµατα Περιβαλλοντικής ιαχείρισης (ΣΠ ) είναι εργαλεία που έχουν στόχο να περιορίσουν τις συνέπειες κάθε είδους οργανισµού ή επιχείρησης στο περιβάλλον. Έτσι, τα ΣΠ περιλαµβάνουν όλες τις ευθύνες, τις οργανωτικές µεθόδους και διαδικασίες που χρειάζονται για να βελτιωθεί η περιβαλλοντική συµπεριφορά µιας εταιρίας σε µια καθορισµένη περίοδο ενσωµατώνοντας περιβαλλοντικά ζητήµατα στη γενική περιβαλλοντική πολιτική. Ο µηχανισµός αυτός επιτρέπει σε µια εταιρία να συνεισφέρει εθελοντικά στην αειφόρο ανάπτυξη. Εφαρµόζοντας έναν από τους προαναφερθέντες κανονισµούς ένας οργανισµός µπορεί να λάβει πιστοποίηση. Η πιστοποίηση παρέχεται από τα Αρµόδια Σώµατα Πιστοποίησης και είναι η επίσηµη δήλωση ότι τα ΣΠ έχουν εφαρµοστεί σωστά και µε επιτυχία. Από τη στιγµή που η ποιότητα του περιβάλλοντος έχει γίνει ένα από τα βασικά στοιχεία έλξης των τουριστικών προορισµών, τόσο οι δηµόσιες αρχές και εταιρίες, συµπεριλαµβάνοντας τη στέγαση και τις υπηρεσίες, ενσωµατώνουν όλο και περισσότερες περιβαλλοντικές έννοιες στις πολιτικές και τη διαχείρισή τους. Είναι εµφανές ότι η ποιότητα του περιβάλλοντος και η προστασία των φυσικών πόρων είναι απαραίτητες για τη διατήρηση του συγκριτικού πλεονεκτήµατος ενός προορισµού. Τα Συστήµατα Περιβαλλοντικής ιαχείρισης έχουν προσεγγιστεί και εφαρµοστεί και από τον τοµέα του τουρισµού. Από τη µία οι ιδιωτικοί παράγοντες γνωρίζουν περισσότερα σχετικά µε την αειφορία και ένα περιβαλλοντικό πιστοποιητικό µπορεί να ενδυναµώσει και να κοινοποιήσει τη δέσµευσή τους. Από την άλλη οι πιστοποιηµένες ηµόσιες Αρχές των τουριστικών προορισµών µπορούν να παίξουν σηµαντικό ρόλο στην παρότρυνση των τοπικών τουριστικών πρακτόρων να υιοθετήσουν ένα Σύστηµα Περιβαλλοντικής ιαχείρισης. Το ευρωπαϊκό οικολογικό σήµα για τον τουρισµό (European Ecolabel). Το ευρωπαϊκό οικολογικό σήµα είναι το σήµα της ΕΕ που διευκολύνει τους ευρωπαίους καταναλωτές να αναγνωρίζουν εύκολα τα επίσηµα εγκεκριµένα οικολογικά προϊόντα και τις υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήµα είναι ο καλύτερος τρόπος να πληροφορήσετε τους πελάτες σας για τις προσπάθειές σας σχετικά µε περιβαλλοντικά µέτρα και ποιοτικές

6 βελτιώσεις. Το ευρωπαϊκό οικολογικό σήµα είναι ένα επίσηµο σήµα κατατεθέν που χαίρει υψηλής εκτίµησης και βασίζεται σε ισχυρά και αξιόπιστα κριτήρια. Το Ecolabel αποτελεί εγγύηση για µια καλή περιβαλλοντική συµπεριφορά. Η διάδοση του Ecolabel αυξάνεται: υπάρχουν 36 πιστοποιηµένα τουριστικά καταλύµατα και 9 κάµπινγκ στην Ευρώπη. Το ένα τρίτο των πιστοποιηµένων καταλυµάτων βρίσκονται στην Ιταλία. Το πρώτο ιταλικό ξενοδοχείο που πιστοποιήθηκε βρίσκεται στην επαρχία του Ρίµινι: το ξενοδοχείο Jolie στο Ricione έλαβε το Ecolabel της ΕΕ τον εκέµβριο Για να ενθαρρυνθεί η χρήση του ευρωπαϊκού Ecolabel είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η επικοινωνία και η προώθησή του και να θεωρηθεί ως βασικό συστατικό των οικονοµικών και διαφηµιστικών στρατηγικών της τουριστικής βιοµηχανίας. Το VISIT Ecolabel : το Ecolabel για τις τουριστικές υπηρεσίες Το ευρωπαϊκό πρόγραµµα VISIT (Εθελοντική Πρωτοβουλία για την Αειφορία του Τουρισµού), που υποστηρίζεται από το πρόγραµµα LIFE διεξήχθη το 2001/2004 για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των τουριστικών Ecolabels στην Ευρώπη και να δείξει πώς τα Ecolabels µπορούν να προωθήσουν αποτελεσµατικά την αειφορία στην τουριστική βιοµηχανία. Η πρωτοβουλία VISIT σκόπευε να κάνει τα σχήµατα απονοµής Ecolabels πιο χρήσιµα και φιλικά προς το χρήστη για τους τουρίστες, να αυξήσει τη συνεργασία και το συνδυασµό προγραµµάτων πιστοποίησης, να αναπτύξει κοινές διαφηµιστικές δράσεις, να µειώσει το κόστος και να βελτιώσει το προφίλ και το µερίδιο τους στην αγορά. Συγκεκριµένα, το VISIT δηµιούργησε ένα κοινό πρότυπο για τα τουριστικά Ecolabels στην Ευρώπη για την αναγνώριση των πιο απαιτητικών και αξιόπιστων οικολογικών σηµάτων που εγγυώνται υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικής ποιότητας των προϊόντων τους στις αντίστοιχες χώρες. Πράσινες προµήθειες Μια από τις πιο σηµαντικές περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ τα προηγούµενα χρόνια είναι η Ενιαία Πολιτική Προϊόντων (ΙΡΡ), µε κύριο στόχο την προώθηση µιας αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών περισσότερο φιλικής προς το περιβάλλον.

7 Οι πράσινες προµήθειες καλύπτουν περιοχές όπως: αγορά µη ενεργοβόρων υπολογιστών και κτιρίων, εξοπλισµό γραφείου φτιαγµένο από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ανακυκλώσιµο χαρτί, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, µέσα µεταφοράς φιλικά προς το περιβάλλον, οργανικά τρόφιµα στα κυλικεία, ηλεκτρική ενέργεια µέσω ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, συστήµατα κλιµατισµού που συνδυάζονται µε περιβαλλοντικές λύσεις. Οι αγοραστικές αποφάσεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι αναµφισβήτητα µια πολύ µεγάλη ευθύνη, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξελισσόµενα χαρακτηριστικά των υπηρεσιών στέγασης και οι απαιτήσεις των πελατών. Καθώς οι τουρίστες και το ευρύ κοινό είναι πιο ενηµερωµένοι για περιβαλλοντικά ζητήµατα, προϊόντα και υπηρεσίες µε καλή περιβαλλοντική απόδοση θα πρέπει να προτιµώνται. Γενικά, ένας µεγάλος και σηµαντικός επιχειρησιακός τοµέας όπως ο τουρισµός µπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, καθώς έχει τη δυνατότητα να δηµιουργήσει έναν «ηθικό κύκλο» στην αγορά. Γεγονός είναι πως οι πράσινες προµήθειες στον τουρισµό δεν είναι ακόµα πολύ γνωστή και διαδεδοµένη τακτική. Εφαρµογή µιας ολοκληρωµένης πολιτικής για την αειφορία του τουρισµού Ολοκληρωµένη πολιτική αειφόρου τουρισµού στην πράξη Για την επίτευξη της αειφορίας του τουρισµού είναι απαραίτητη η εφαρµογή µιας ολοκληρωµένης και προληπτικής τακτικής και προσέγγισης για τον τοµέα του τουρισµού στο πλαίσιο της Ατζέντας 21. Ο τοµέας του τουρισµού µπορεί έτσι να αναπτυχθεί λαµβάνοντας υπόψιν την περιβαλλοντική φέρουσα ικανότητα και τα βασικά οικονοµικά, κοινωνικά και πολιτισµικά πλεονεκτήµατά του. Η διαδικασία για την εφαρµογή µιας ενιαίας πολιτικής αειφόρου τουρισµού περιλαµβάνει τα ακόλουθα βήµατα: Απόφαση της έναρξης µιας διαδικασίας αειφόρου τουρισµού Ανάπτυξη στόχων Ανάλυση και εκτίµηση της αειφορίας του προορισµού Συµµετοχή των αρµοδίων ιαµόρφωση της πολιτικής Εφαρµογή των δράσεων Παρακολούθηση

8 Ενώ τα βήµατα είναι διαδοχικά η διαδικασία είναι επαναληπτική µε ανατροφοδότηση στα διάφορα στάδια. Είναι επίσης σηµαντικό να αναλογιστούµε ότι αυτή είναι µια προτεινόµενη διαδικασία κάθε προορισµός µπορεί να χρειαστεί να την προσαρµόσει ώστε να συµφωνεί µε τις δικές του προϋποθέσεις, κανόνες και αξίες. Μια ολοκληρωµένη πολιτική αειφόρου τουρισµού θα περιλαµβάνει όλα τα εργαλεία που έχουµε αναλύσει: ICZM: για να καθιερώσει γενικούς στόχους και την ολοκλήρωση του τουρισµού µε άλλες δραστηριότητες. TCCA: για να εκτιµήσει την ανάπτυξη της αειφορίας του τουρισµού στον προορισµό ως χώρο, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στη διαµόρφωση ενός σχεδίου τουριστικού και στην παρακολούθηση. EMAS, ISO 14001, Ecolabels: για να εφαρµόσουν στρατηγικές αειφορίας στον δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα. Η πρώτη φάση της διαδικασίας θα ξεκινήσει µε την Εκτίµηση της Φέρουσας Ικανότητας του Τουρισµού στον παραθαλάσσιο προορισµό, σύµφωνα µε τις αρχές του Σχεδίου Ολοκληρωµένης ιαχείρισης Παράκτιων Περιοχών. Θα συγκεντρωθούν δεδοµένα και πληροφορίες για την κατάσταση του περιβάλλοντος, τις κοινωνικο-οικονοµικές τάσεις και τις επιπτώσεις της τουριστικής ανάπτυξης στον προορισµό. Η ανάλυση εναλλακτικών σεναρίων και η εκτίµηση του πιο αειφόρου σεναρίου ανάπτυξης θα χρησιµοποιηθεί για τη δηµιουργία ενός Στρατηγικού Σχεδίου Αειφόρου Τουρισµού, βασισµένου σε διάφορους δείκτες που θα βοηθήσουν τους αρµοδίους να εκτιµήσουν την αειφορία των τουριστικών δραστηριοτήτων και θα περιλαµβάνουν δράσεις σε όλα τα επίπεδα: ράσεις για την ανάκαµψη της περιβαλλοντικής ποιότητας του προορισµού: αστικός και περιβαλλοντικός επαναπροσδιορισµός. ράσεις για τη βελτίωση των standards των πρακτόρων: ποιότητα υπηρεσιών, περιβαλλοντική διαχείριση κ.λπ. ράση για την εµπλοκή και συµµετοχή των αρµοδίων στο πλαίσιο της Ατζέντας 21.

9 Την ίδια στιγµή, οι στόχοι του Στρατηγικού Σχεδίου θα παρακολουθούνται και θα ελέγχονται µέσω των δεικτών που ορίστηκαν στο TCCA και που παράλληλα µε τον επαναπροσανατολισµό του Σχεδίου θα είναι επίσης χρήσιµοι για τη βελτίωση της διαδικασίας της Τοπικής Ατζέντας 21. Ποιο εργαλείο είναι κατάλληλο για τους ιδιώτες πράκτορες; Οι πιστοποιήσεις και τα Ecolabels εξυπηρετούν βασικά τρεις σκοπούς: Να ενθαρρύνουν τους παροχείς υπηρεσιών τουρισµού ώστε να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους µε στόχο την περιβαλλοντική, οικονοµική και κοινωνική αειφορία, παρέχοντας κίνητρα και τεχνική υποστήριξη. Να διαφοροποιήσουν και να διακρίνουν τα τουριστικά προϊόντα και τις υπηρεσίες που πληρούν τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονοµικές προϋποθέσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νοµοθεσία. Επιπρόσθετα, οι Πιστοποιήσεις και τα Ecolabels εξυπηρετούν την προώθηση και την επίτευξη υψηλότερων επιπέδων ποιότητας στον τοµέα του τουρισµού, παράλληλα µε την αναβάθµιση του προφίλ των πιστοποιηµένων εταιρειών, µε τα οικονοµικά οφέλη που φέρνει µια τέτοια αναβάθµιση. Όπως δηλώνεται από τον Παγκόσµιο Οργανισµό Τουρισµού, τα συστήµατα πιστοποίησης µπορούν να ωφελήσουν την κοινωνία, το περιβάλλον, τις κυβερνήσεις, τις ιδιωτικές εταιρίες και τους καταναλωτές. Πιθανά πλεονεκτήµατα για την κοινωνία: σε γενικές γραµµές οι κοινωνίες θα επωφεληθούν από τα συστήµατα πιστοποίησης που καλύπτουν τις τρεις πλευρές της αειφορίας: κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονοµική. Οι πιστοποιηµένες εταιρίες υπολογίζεται ότι θα αποκοµίσουν κέρδη σε αυτούς τους τρεις τοµείς ενώ θα µειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις τους. Έτσι, η συνεισφορά των τουριστικών δραστηριοτήτων στην αειφόρο ανάπτυξη των κοινωνιών των τουριστικών προορισµών θα είναι πιο εµφανής και µετρήσιµη. Επιπλέον, ο βαθµός πληροφόρησης σε θέµατα αειφορίας θα είναι πιο υψηλός στην κοινωνία υποδοχής εάν η πλειονότητα των τουριστικών επιχειρήσεων ή/και προορισµών είναι πιστοποιηµένοι. Πιθανά πλεονεκτήµατα για το περιβάλλον: Είναι εµφανές ότι τα συστήµατα πιστοποίησης και τα Ecolabels που περιλαµβάνουν αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια

10 έχουν οφέλη για το περιβάλλον και, στο βαθµό που κάποιες δραστηριότητες µαζικού τουρισµού µπορούν να επηρεάσουν τη βιοποικιλία και την αλλαγή κλίµατος, το παγκόσµιο περιβάλλον. Επιπλέον, η ευρεία χρήση των Ecolabels και των συστηµάτων πιστοποίησης στην τουριστική βιοµηχανία ενισχύει τη διάδοση γνώσεων σχετικά µε το περιβάλλον τόσο ανάµεσα στους τουρίστες όσο και τις κοινωνίες υποδοχής και θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσµα µια πιο ευσυνείδητη συµπεριφορά µε σεβασµό στο φυσικό και τεχνητό περιβάλλον. Πιθανά πλεονεκτήµατα για τις τοπικές αρχές: Παρέχουν µια αποτελεσµατική εναλλακτική λύση αντί για τον άµεσο έλεγχο του οποίου η εφαρµογή µπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν µια ευέλικτη προσέγγιση για την παρακολούθηση της τουριστικής βιοµηχανίας, επιτρέποντας στους οργανισµούς να προχωρήσουν µε το ρυθµό που τους βολεύει περισσότερο, ενθαρρύνοντάς τους να αναπτύξουν καινοτόµους προσεγγίσεις για περιβαλλοντικές και κοινωνικο-οικονοµικές βελτιώσεις. Παρέχουν στις τουριστικές επιχειρήσεις ευρύτερο φάσµα για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές βελτιώσεις µε την αξιοποίηση των ευκαιριών που είναι σχετικές µε τις συγκεκριµένες περιστάσεις, χωρίς να είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις να ελέγχουν και να επιθεωρούν τις επιχειρήσεις ώστε να ελέγξουν ότι συµµορφώνονται µε γενικούς κανονισµούς. Επιτρέπουν να µεταφερθεί µέρος του κόστους της εφαρµογής και του ελέγχου των µέτρων περιβαλλοντικής προστασίας στην ίδια τη βιοµηχανία, µειώνοντας έτσι το οικονοµικό βάρος για τον έλεγχο που υφίσταται ο φορολογούµενος. Εθνικά προγράµµατα πιστοποίησης του τουρισµού µπορούν να διευρύνουν την αναγνωρισιµότητα του τουρισµού στη χώρα, την ανταγωνιστικότητα και το εθνικό προφίλ στις διεθνείς αγορές. Πιθανά πλεονεκτήµατα για τις επιχειρήσεις: οι εθελοντικές πρωτοβουλίες για το περιβάλλον µπορούν να διευκολύνουν την επιχείρηση να προωθήσει τα προϊόντα της πιο αποτελεσµατικά και να βελτιώσει το προφίλ της στους καταναλωτές, τους συνεργάτες και τις κοινότητες του προορισµού:

11 Η πιστοποίηση µπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να δηλώσουν τη δέσµευσή τους για την περιβαλλοντική, κοινωνική, ακόµα και οικονοµική βελτίωση που µπορεί µε τη σειρά τους να βοηθήσουν να εξαλειφθεί η ανάγκη για επιπλέον άµεσο έλεγχο από την κυβέρνηση. Η εφαρµογή ισχυρών στρατηγικών περιβαλλοντικής διαχείρισης µπορεί να έχει ως αποτέλεσµα ουσιαστική µείωση του κόστους για την εταιρία. Η συµµετοχή σε ένα πρόγραµµα πιστοποίησης µπορεί να παρέχει καλύτερη πρόσβαση σε σύγχρονες τεχνικές, τεχνολογία και τεχνογνωσία. Η εφαρµογή αποτελεσµατικής περιβαλλοντικής διαχείρισης µπορεί να ενισχύσει τα περιβαλλοντικά και πολιτισµικά στοιχεία στα οποία στηρίζεται η τουριστική βιοµηχανία για συνεχή ευηµερία. Τέλος, η πιστοποίηση και τα Ecolabels µπορούν φυσικά να έχουν πλεονεκτήµατα για τους καταναλωτές, παρέχοντάς τους πληροφόρηση και καθοδήγηση για τις αποφάσεις τους στις ταξιδιωτικές επιλογές τους αλλά και εξασφαλίζοντας ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών. Σύµφωνα µε τις προτάσεις του WTO, τα συστήµατα πιστοποίησης για τον αειφόρο τουρισµό πρέπει να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν σύµφωνα µε τα γεωγραφικά και κοινωνικο-οικονοµικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας. Οι κυβερνήσεις µπορούν να παίξουν σηµαντικό ρόλο στην έναρξη και την ανάπτυξη των συστηµάτων πιστοποίησης για τον αειφόρο τουρισµό δηµιουργώντας τις υποστηρικτικές νοµικές και θεσµικές δοµές.

12 Συµπεράσµατα Οι δράσεις αειφόρου τουρισµού θα πρέπει να είναι αποτέλεσµα της συµµετοχής των αρµοδίων και να αναγνωρίζουν την πολυπλοκότητα της τουριστικής ανάπτυξης και διαχείρισης. Όλα τα εργαλεία που παρουσιάζονται στον οδηγό αυτό βασίζονται σε πραγµατικές εµπειρίες των εταίρων του SUVOT και του ικτύου Πόλεων και δείχνουν τα κοινά σηµεία και τη δυνατότητα συνδυασµού διαφόρων εργαλείων. Είναι επιτακτική ανάγκη να οργανωθεί µια στρατηγική αειφόρου τουρισµού που θα συνδυάζει διάφορες δράσεις αειφόρου τουρισµού. Η στρατηγική αυτή πρέπει: Να περιλαµβάνει όλες τις φάσεις της ζωής του προορισµού: σχεδιασµό, διαχείριση, δράσεις, παρακολούθηση. Να συνδυάζει όλους τους τοµείς και τα εργαλεία για την αειφορία του τουρισµού ενοποιώντας τους στόχους. Να περιλαµβάνει όλους τους ειδικούς παράγοντες που σχετίζονται µε τον προορισµό και συγκεκριµένα εργαλεία για: τις δηµόσιες αρχές, τις τοπικές κοινωνίες, οµάδες ιδιωτών, τουρίστες και άλλους αρµοδίους. Να είναι εφαρµόσιµη και να συνδυάζεται µε τα υπάρχουσα µέσα φυσικού σχεδιασµού και διαχείρισης. Να βασίζεται στη συµµετοχή και να έχει δηµιουργηθεί σε συναινετική βάση. Να µπορεί να αντικατασταθεί και να επαναπροσδιοριστεί.

13 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ APAT, Tourist Accommodation Eu Ecolabel Award Scheme - Final Report, 16 October 2002 Borelli Simone, Responsible tourism in the Mediterranean, WWF Mediterranean Programme Christian J. Stewart Consulting «Recreational and Developmental Carrying Capacities of Coastal Environments», Ontario, Canada (1993) Coccossis H.N, Parpairis A. «Assessing the Interaction between Heritage Environment, and Tourism: Mykonos» στο Coccossis H.N. και P.Njikamp «Sustainable Tourism Development» London, Avebury (1995) Commission Decision No 681/2001 of 7 September 2001 on guidance for the implementation of Regulation (EC) No 761/2001 of the European Parliament and of the Council allowing voluntary participation by organisations in a Community eco-management and audit scheme. Commission Decision of 14 April 2003 n. 287 establishing the ecological criteria for the award of the Community Ecolabel to tourist accommodation service (Text with EEA relevance) (notified under document number C(2003) 235) Commission Decision of 14 April 2005 establishing the ecological criteria for the award of the Community Ecolabel to campsite service,, Official Journal of the European Union, 29/4/2005. Council Directive of 27 June 1985 on the assessment of the effects of certain public and private projects Federal Ministry for Economic Co-operation and Development of Germany, Sustainable Tourism as a Development Option Practical Guide for Local Planners, Developers and Decision Makers, ICLEI - International Council on Local Environmental Initiatives, Tourism and Sustainable Development sustainable tourism: a local authority perspective, ISO - Central Secretariat, ISO in brief, International Standards for a sustainable world, Luis Gortazar, Cipriano Marin «Tourism and Sustainable Development: from theory to practice the island experience» Insula (1999) on the environment (85/337/EEC) PAP-RAC - UNEP, Guide to good practice in tourism carrying capacity assessment, Split, PAPRAC, «Guidelines for carrying capacity assessment for tourism in Mediterranean coastal areas» Priority Actions Programme, Regional Activity Centre, Split (1996) Pollarini Andrea et al, «Tourism policy, political management of the territory, urban and environmental development for an integrated and competitive model of vocational and sustainable tourism». Document prepared by The Province of Rimini in the framework of the SuVot (SUstainable and VOcational Tourism) project, co-financed by the Interreg IIIC Programme. (2007) Provincia di Rimini, T:04. Acquisti ecologici per gli alberghi. Linee guida, criteri e consigli per la scelta dei prodotti da utilizzare negli hotel,, Rimini, Provincia di Rimini, T:05. L ecolabel europeo per il servizio di ricettività turistica, Rimini, 2003.

14 turistica, Rimini, Provincia di Rimini, T:06. I sistemi di gestione ambientale per gli alberghi Linee guida per un approccio semplificato, Rainforest Alliance, Sustainable Tourism - Toolkit for Small and Medium Enterprises, Guide to Best Management Practices Rainforest Alliance, Tourism Certification in Central America: Study Results, Salman A. Khalik, Arnesson Leif, Sörensson Anna, Ghazi Shukur «Estimating the Swedish and Norwegian International Tourism Demand using ISUR Technique», Mid Sweden University, JIBS and CAFO, Växjö University, September, 2009 Secretariat of the Convention on Biological Diversity, Guidelines on Biodiversity and Tourism Development, The VISIT Iniziative - Tourism Ecolabelling in Europe - moving the market towards sustainability, ECEAT ECOTRANS, UNEP - Unites Nation Environmental Programme, Guidelines for carrying capacity assessment for tourism in Mediterranean coastal areas, UNEP, Tourism and Local Agenda 21, the role of local authorities in sustainable tourism, UNEP, Tourism and Local Agenda 21. the role of local authorities in sustainable tourism, UNI EN ISO 14001: 1996 Sistemi di gestione ambientale. Requisiti e guida per l uso. UNI EN ISO 14004: 1997 Sistemi di gestione ambientale. Linee guida generali su principi, sistemi e tecniche di supporto. US Environmental Protection Agency, Pacific Islands Ecotourism: A Business Planning Guide For Ecotourism,1994. US Environmental Protection Agency, Pacific Islands Ecotourism: a Public Policy And Planning Guide, US Environmental Protection Agency, The Business of Ecotourism: The Complete Guide for Nature and Culture-Based Tourism Operations, WTO, Ecolabels, awards and self-commitments, Sustainable development of Ecotourism. A compilation of good practices. Madrid, WTO, Guide for local authorities on developing sustainable tourism, Madrid, WTO, Indicators of sustainable development of tourism destinations. A Guidebook. Madrid, WTO, Sustainable development of tourism. A compilation of good practices, Madrid, WTO, Voluntary Initiatives for Sustainable Tourism, Madrid, WTO, Voluntary Initiatives for Sustainable Tourism: worldwide inventory and comparative analysis of 104, Madrid, WWF International, Linee-guida per lo sviluppo dell Ecoturismo basato sulla comunità, Κοκκώσης Χάρης «Τουριστική ανάπτυξη και φέρουσα ικανότητα στα νησιά» στο Τουριστική Ανάπτυξη : Πολυεπιστηµονικές προσεγγίσεις Εξάντας Αθήνα (2000)

ShMILE 2. «Από τον πειραματισμό στη διάδοση του οικολογικού σήματος στη Μεσόγειο»

ShMILE 2. «Από τον πειραματισμό στη διάδοση του οικολογικού σήματος στη Μεσόγειο» ShMILE 2 «Από τον πειραματισμό στη διάδοση του οικολογικού σήματος στη Μεσόγειο» ρηματοδοτικό Μέσο Έχει εγκριθεί στον Άξονα Προτεραιότητας Ειδικότερα στο Μέτρο Τίτλος Έργου Στόχος του Έργου 2 2.1 EUROPEAN

Διαβάστε περισσότερα

ShMILE Project Από τον πειραματισμό στην διάδοση του οικολογικού σήματος στην Μεσόγειο. Πώς θα ωφεληθούμε;

ShMILE Project Από τον πειραματισμό στην διάδοση του οικολογικού σήματος στην Μεσόγειο. Πώς θα ωφεληθούμε; ShMILE II ShMILE Project Από τον πειραματισμό στην διάδοση του οικολογικού σήματος στην Μεσόγειο. Πώς θα ωφεληθούμε; Alpha MENTOR Αναστασία Χατζηνικολάου Αρχιτέκτων Περιβαλλοντολόγος Σοφία Ναταλία Μποέμη

Διαβάστε περισσότερα

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις 8. Συµπεράσµατα Προτάσεις Όπως φάνηκε από όλα τα παραπάνω ο οικότοπος των Μεσογειακών Εποχικών Λιµνίων αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτηµα των περιοχών µελέτης και η διατήρηση του µπορεί να συνδυαστεί άµεσα

Διαβάστε περισσότερα

3rd International Rhodes Tourism Forum. ιαχείριση της αλλαγής στους τουριστικούς προορισµούς: Στρατηγικές & ράσεις

3rd International Rhodes Tourism Forum. ιαχείριση της αλλαγής στους τουριστικούς προορισµούς: Στρατηγικές & ράσεις 3rd International Rhodes Tourism Forum ιαχείριση της αλλαγής στους τουριστικούς προορισµούς: Στρατηγικές & ράσεις ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ ENVIRONMENTAL MANAGEMENT IN TOURISM DESTINATIONS

Διαβάστε περισσότερα

Περιφέρεια Κρήτης Ενεργειακό Κέντρο

Περιφέρεια Κρήτης Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρεια Κρήτης Ενεργειακό Κέντρο Ευρωπαϊκό έργο BIOSIRE του προγράµµατος «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη» «Προώθηση των Βιοκαυσίµων και των Ηλεκτρικών Οχηµάτων για Βιώσιµες Μεταφορές σε Τουριστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Πλαίσιο Ένα Σύστηµα Περιβαλλοντικής ιαχείρισης (ΣΠ ) είναι ένα εργαλείο διαχείρισης για εταιρίες και άλλους οργανισµούς µε σκοπό την αξιολόγηση,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το ίκτυο Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέµβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτηµένη και συντονισµένη έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. Ν. ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. Ν. ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. Ν. ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Η ΟΠΠ αποτελεί Ευρωπαϊκή προσέγγιση µε στόχοτην: Εγκαθίδρυση µοντέλου ανάπτυξης µε γνώµονα τη βιωσιµότητα Εξασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ».

Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ». Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ». Εισηγήτρια κα Ελευθερία Φτακλάκη, Αντιπεριφερειάρχης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Ορισμός Στρατηγικού Έργου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Ορισμός Στρατηγικού Έργου ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ορισμός Στρατηγικού Έργου Οι Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 προβλέπουν πως τα έργα θα πρέπει να ενσωματώνουν μια στρατηγική διάσταση σύμφωνη με την

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Ποιότητας στη Σύγχρονη & Αποδοτική Διοίκηση (Δημόσια Διοίκηση & Αυτοδιοίκηση)

Συστήματα Ποιότητας στη Σύγχρονη & Αποδοτική Διοίκηση (Δημόσια Διοίκηση & Αυτοδιοίκηση) Συστήματα Ποιότητας στη Σύγχρονη & Αποδοτική Διοίκηση (Δημόσια Διοίκηση & Αυτοδιοίκηση) Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης Ph.D Διεθνείς Σχέσεις, M.A. European Studies, Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής ΕΚΔΔΑ, Πολιτικός Επιστήμων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο εκέµβριος 2005 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τη διενέργεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας, αλλά και από τις επιµέρους συσκέψεις για

Διαβάστε περισσότερα

«Εισαγωγή στα Συστήµατα ιαχείρισης: Ποιότητα Περιβάλλον Ασφάλεια Τροφίµων»

«Εισαγωγή στα Συστήµατα ιαχείρισης: Ποιότητα Περιβάλλον Ασφάλεια Τροφίµων» «Εισαγωγή στα Συστήµατα ιαχείρισης: Ποιότητα Περιβάλλον Ασφάλεια Τροφίµων» ρ. Ευάγγελος Ευµορφόπουλος, Επιθεωρητής του ΕΦΕΤ, Επιστηµονικός Συνεργάτης του ΤΕΙ Αθηνών Σε ένα ανταγωνιστικό παγκόσµιο περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε.

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε. ΑΑΑ Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση A global sustainability framework and initiative of the United Nations Environment Programme Finance Initiative Ένα παγκόσμιο πλαίσιο και μια πρωτοβουλία της Πρωτοβουλίας

Διαβάστε περισσότερα

04/29/15. ΜΑΘΗΜΑ 8ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

04/29/15. ΜΑΘΗΜΑ 8ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 04/29/15 ΜΑΘΗΜΑ 8ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Παρενέργειες από την ανάπτυξη του τουρισµού Νέοι χώροι για τουριστικές εγκαταστάσεις (δάση, ακτές) Ρύπανση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2007-2013

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2007-2013 ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Επιστηµονική και Οργανωτική Γραµµατεία Σχεδιασµού και Κατάρτισης Αναπτυξιακού Προγραµµατισµού 2007-2013 ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Tetris Built Environment. Consultants Construction Renewable energy Tourism Investment Finance

Tetris Built Environment. Consultants Construction Renewable energy Tourism Investment Finance Tetris Built Environment Consultants Construction Renewable energy Tourism Investment Finance Προφίλ Η TETRIS Built Environment είναι εταιρεία παροχής Συμβουλευτικών υπηρεσιών Τεχνική εταιρεία, και δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα Η Αξιοποίηση των Τοπικών Πόρων για το Σχεδιασμό και την Υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια(ΣΔΑΕ)

Ημερίδα Η Αξιοποίηση των Τοπικών Πόρων για το Σχεδιασμό και την Υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια(ΣΔΑΕ) Ημερίδα Η Αξιοποίηση των Τοπικών Πόρων για το Σχεδιασμό και την Υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια(ΣΔΑΕ) Παρασκευή 30 Μαΐου 2014, ΠΕΔΑ, Αθήνα Σύστηµα Ενεργειακής ιαχείρισης ISO 50001:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S. Services in South Aegean. Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S. Services in South Aegean. Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S Ιnnοvation for Sustainable Tourism & Services in South Aegean Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο DG REGIO ΥΠ.ΟΙ.Ο Το Πρόγραµµα Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο ΑειΦόρων ΝΗσων Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ)

Δίκτυο ΑειΦόρων ΝΗσων Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ) Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου: Περίληψη του έργου Δίκτυο ΑειΦόρων ΝΗσων Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ) ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣ ΙΗΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ, ΤΕΧΝΙΚΗ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. που συνοδεύει την

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. που συνοδεύει την EL EL EL ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 28.10.2009 SEC(2009) 1433 τελικό ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ που συνοδεύει την ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06)

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Η χώρα μας είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα

«Διαδικασία Συµµετοχής Η σωστή επιλογή προγράµµατος, εταιρικού σχήµατος και στρατηγικής. Η υποβολή της πρότασης»

«Διαδικασία Συµµετοχής Η σωστή επιλογή προγράµµατος, εταιρικού σχήµατος και στρατηγικής. Η υποβολή της πρότασης» Training Session Ευκαιρίες χρηµατοδότησης για έργα σχετικά µε την προστασία του περιβάλλοντος στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και στην Περιφέρεια Ηπείρου γενικότερα Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012 «Διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Αειφορικός σχεδιασµός & κατασκευή κτιρίων

Αειφορικός σχεδιασµός & κατασκευή κτιρίων 2η Ηµερίδα για την Ελληνική Πλατφόρµα για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή Αειφορικός σχεδιασµός & κατασκευή κτιρίων στο πλαίσιο των στόχων της Πλατφόρµας για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ψηφιακός χάρτης; H ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ

Τι είναι ψηφιακός χάρτης; H ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ Πρωτοβουλι α για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη του Νοµού Κεφαλονιάς και Ιθά κ ης. 16 Ιουνι ο υ 2007 Ξενοδοχει ο Mediterranee Λα σση - Αργοστόλι Τι είναι ψηφιακός χάρτης; H ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Coastal Practice Network Newsletter

ΙΚΤΥΟ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Coastal Practice Network Newsletter ΙΚΤΥΟ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Newsletter Τεύχος 6 εκέµβριος 2006 www.coastalpractice.net Την ελληνική έκδοση του newsletter επιµελείται το ίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Τελική αναφορά COPRANET Το Πανευρωπαϊκό ίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Νέα πρότυπα & Αειφορία

Νέα πρότυπα & Αειφορία Χαράλαμπος Αγγελούδης Διευθυντής Πιστοποίησης Οκτώβριος 2014 Ο ουσιαστικός ρόλος των προτύπων στην Αειφόρο ανάπτυξη Το όραμα του ISO για τα προϊόντα του είναι να «αναγνωρίζονται και να γίνονται σεβαστά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ. Σελίδα από του ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ. Σελίδα από του ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. Εισαγωγή Το παρόν Σύµφωνο Συνεργασίας (στο εξής αναφερόµενο ως Σύµφωνο ) υπογράφτηκε στις /5/2016, από τους φορείς που παρατίθενται στο Παράρτηµα (όπου περιλαµβάνονται τα πλήρη στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος Ποιότητας Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Συστηµάτων

Έλεγχος Ποιότητας Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Συστηµάτων Έλεγχος Ποιότητας Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Συστηµάτων Εργαστήριο ρ. Χριστίνα ιακάκη Περίγραµµα Εργαστηρίου Χωρισµός σε οµάδες 3 ατόµων. Βιβλιογραφική έρευνα και σύνταξη εργασιών σε θέµατα ποιότητας.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές σχεδιασμού λήψης μέτρων πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Αρχές σχεδιασμού λήψης μέτρων πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Αρχές σχεδιασμού λήψης μέτρων πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Η Ευρώπη πάσχει πολύ συχνά από φυσικές καταστροφές. Οι τύποι φυσικών καταστροφών εξαρτώνται από το γεωλογικό προφίλ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ PACMAN ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ PACMAN ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ PACMAN ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «Ηµερίδα για τον Αγροδιατροφικό Τοµέα Παρουσίαση Τοπικών Προϊόντων µε Γευσιγνωσία» ιοργάνωση: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΙΛΚΙΣ Κιλκίς, 31 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 13 Ολοκληρωμένη Πολιτική Προϊόντων

Κεφάλαιο 13 Ολοκληρωμένη Πολιτική Προϊόντων Κεφάλαιο 13 Ολοκληρωμένη Πολιτική Προϊόντων Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται το γενικότερο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Πολιτικής Προϊόντων (ΟΠΠ) που αποσκοπεί στην εδραίωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Ενθάρρυνση για την έναρξη των Πράσινων ηµόσιων Συµβάσεων

Ενθάρρυνση για την έναρξη των Πράσινων ηµόσιων Συµβάσεων Ενθάρρυνση για την έναρξη των Πράσινων ηµόσιων Συµβάσεων ηµήτρης Γιάκος Περιβαλλοντολόγος, MSc Τι είναι οι Πράσινες ηµόσιες Συµβάσεις Ο όρος πράσινες ή οικολογικές δηµόσιες συµβάσεις αναφέρεται στη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλείο A: Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικής πράσινων προμηθειών

Εργαλείο A: Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικής πράσινων προμηθειών Εργαλείο A: Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικής πράσινων προμηθειών Στόχος του εργαλείου - Να βοηθήσει Δήμους στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν Πολιτική Πράσινων Προμηθειών Πλεονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Συµφωνία για το πλαίσιο εργασίας

Συµφωνία για το πλαίσιο εργασίας Συµφωνία για το πλαίσιο εργασίας Πρότυπο κοινωνικής και περιβαλλοντολογικής έκθεσης της ευρωπαϊκής βιοµηχανίας κατεργασίας δερµάτων Επιτροπή κοινωνικού διαλόγου για τη κατεργασία δερµάτων 1. Εισαγωγή (εγκεκριµένη

Διαβάστε περισσότερα

Innovation For Sustainable Tourism & Services In South Aegean

Innovation For Sustainable Tourism & Services In South Aegean Innovation For Sustainable Tourism & Services In South Aegean ΡΑΣΗ 7.1.3 ΟΜΑ Α ΕΡΓΟΥ Μιχάλης Τοανόγλου Κατερίνα Τσακµακίδου Κώστας Πάχος Τσαµπίκος Κουδούνης ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΛΥΚΡΙΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ MULTIPOL

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΛΥΚΡΙΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ MULTIPOL ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΛΥΚΡΙΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ MULTIPOL Υπεύθυνη Μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά αναπτυξιακά ερωτήµατα Σε τοµεακό και περιφερειακό επίπεδο: Μακροπρόθεσµοι αναπτυξιακοί στόχοι, πέραν των «παραδοσιακών» αναπτυξιακών επιλογών κ

Βασικά αναπτυξιακά ερωτήµατα Σε τοµεακό και περιφερειακό επίπεδο: Μακροπρόθεσµοι αναπτυξιακοί στόχοι, πέραν των «παραδοσιακών» αναπτυξιακών επιλογών κ 1 η Εγκύκλιος Αναπτυξιακού Προγραµµατισµού Στόχοι: Ενηµέρωση των αρµόδιων φορέων σχεδιασµού για το υπό διαπραγµάτευση προτεινόµενο νέο πλαίσιο της Προγραµµατικής Περιόδου 2014-2020 Έναρξη προετοιµασίας

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτικές πηγές για καινοτόμες πρωτοβουλίες. Sources of funding for innovative initiatives

Χρηματοδοτικές πηγές για καινοτόμες πρωτοβουλίες. Sources of funding for innovative initiatives Χρηματοδοτικές πηγές για καινοτόμες πρωτοβουλίες Sources of funding for innovative initiatives Εισηγητής: Σπύρος Βασιλειάδης Σύμβουλος Επιχειρήσεων & Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων Πως χρηματοδοτούνται τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

EcoMentor Project No: PL01-KA

EcoMentor Project No: PL01-KA EcoMentor Project No: 2016-1-PL01-KA202-026809 Πρότυπο επαγγελματικών ικανοτήτων για τους μέντορες στον τομέα της οικολογικής βιομηχανίας (αρχική έκδοση) 1 Τίτλος Εγγράφου: Αριθμός Πνευματικού Προϊόντος:

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ: «Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ» 2017 ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ: ΕΛΛΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα. Οι προοπτικές του Οικοτουρισμού στην Ελλάδα: Η συμβολή της πιστοποίησης ποιότητας. Αθήνα, 22 Μαϊου 2013

Ημερίδα. Οι προοπτικές του Οικοτουρισμού στην Ελλάδα: Η συμβολή της πιστοποίησης ποιότητας. Αθήνα, 22 Μαϊου 2013 LLP Transversal Programmes Key Activity 3 ICT NETWORKS Ημερίδα Οι προοπτικές του Οικοτουρισμού στην Ελλάδα: Η συμβολή της πιστοποίησης ποιότητας Αθήνα, 22 Μαϊου 2013 LLP Transversal Programmes Key Activity

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ένωση: Νέες Μέθοδοι και Εργαλεία για την Αειφόρο Ανάπτυξη

Ευρωπαϊκή Ένωση: Νέες Μέθοδοι και Εργαλεία για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ευρωπαϊκή Ένωση: Νέες Μέθοδοι και Εργαλεία για την Αειφόρο Ανάπτυξη Κανονιστική Νοµοθεσία Προληπτικά εργαλεία: όρια εκποµπών στα στερεά, υγρά και αέρια απόβλητα υποχρέωση εκπόνησης ΜΠΕ Κατασταλτικά εργαλεία:

Διαβάστε περισσότερα

Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας JESSICA στην Ελλάδα

Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας JESSICA στην Ελλάδα Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας JESSICA στην Ελλάδα Λαμία 22 Μαρτίου 2012 Η πρωτοβουλία JESSICA: Οργάνωση & Λειτουργία Η ανάπτυξη της πρωτοβουλίας JESSICA στην ΕΕ

Διαβάστε περισσότερα

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας.

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας. Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας Ιωάννινα, 27 Μαρτίου 2015, Ενημερωτικό Τεχνικό Σεμινάριο ECOFUNDING 1 Το Επιμελητήριο

Διαβάστε περισσότερα

WP 3: «Διοικητικά εργαλεία και ενισχύσεις σε τοπικό επίπεδο»

WP 3: «Διοικητικά εργαλεία και ενισχύσεις σε τοπικό επίπεδο» WP 3: «Διοικητικά εργαλεία και ενισχύσεις σε τοπικό επίπεδο» 1. Εθνικό πλαίσιο επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Σκοπός του νέου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (νόμος 3468/2006 ΑΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα

Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία;

Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία; Διεπιστημονική προσέγγιση στα ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ :Τεχνολογία, Περιβάλλον, Πολιτισμός Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία; Κλειώ Αξαρλή,

Διαβάστε περισσότερα

LIFE09 ENV/GR/000297. Εκλαϊκευμένη Έκθεση (Layman s Report)

LIFE09 ENV/GR/000297. Εκλαϊκευμένη Έκθεση (Layman s Report) LIFE09 ENV/GR/000297 Στρατηγικός σχεδιασμός προς ένα ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στον τομέα των τουριστικών καταλυμάτων CARBONTOUR Εκλαϊκευμένη Έκθεση (Layman s Report) Αύγουστος 2014 LIFE09 ENV/GR/0297

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτικά Προγράμματα για την Ενέργεια

Χρηματοδοτικά Προγράμματα για την Ενέργεια Χρηματοδοτικά Προγράμματα για την Ενέργεια Ανθή Χαραλάμπους Διευθύντρια Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών - Cyprus Energy Agency - 7 ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Για την έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη 2007-2013

Διαβάστε περισσότερα

«Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες: Εμπειρία στην Ελλάδα & πρακτικές

«Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες: Εμπειρία στην Ελλάδα & πρακτικές «Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες: Εμπειρία στην Ελλάδα & πρακτικές Παπαμικρούλη Λουΐζα Οικονομολόγος, ΜΑ ΤμήμαςΑνάπτυξης Αγοράς Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής και Σχεδιασμού Πράσινη επιχειρηματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Νικόλας Νικολάου, Ερευνητικός Συνεργάτης Κέντρο Αριστείας Έρευνας και Καινοτομίας «Κοίος», Πανεπιστήμιο Κύπρου

Δρ. Νικόλας Νικολάου, Ερευνητικός Συνεργάτης Κέντρο Αριστείας Έρευνας και Καινοτομίας «Κοίος», Πανεπιστήμιο Κύπρου 1 Πρόγραμμα Interreg Med : Διαχείριση και Εξοικονόμηση νερού σε τουριστικές περιοχές Δρ. Νικόλας Νικολάου, Ερευνητικός Συνεργάτης Κέντρο Αριστείας Έρευνας και Καινοτομίας «Κοίος», Πανεπιστήμιο Κύπρου ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ISO ISO Βιώσιμη Ανάπτυξη Κοινοτήτων

ISO ISO Βιώσιμη Ανάπτυξη Κοινοτήτων ISO 37101 ISO 37101 Βιώσιμη Ανάπτυξη Κοινοτήτων ISO 37101 ISO 37101, Bιώσιμη Ανάπτυξη σε Κοινότητες. -Σύστημα διαχείρισης για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Απαιτήσεις και κατευθυντήριες οδηγίες με σκοπό οι Κοινότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΕυκαιρίεςΧρηµατοδότησηςγια ήµουςκαικοινότητες ΠρακτικέςΕφαρµογές. Μαριλένα Ιωαννίδου First Elements Euroconsultants Ltd.

ΕυκαιρίεςΧρηµατοδότησηςγια ήµουςκαικοινότητες ΠρακτικέςΕφαρµογές. Μαριλένα Ιωαννίδου First Elements Euroconsultants Ltd. ΕυκαιρίεςΧρηµατοδότησηςγια ήµουςκαικοινότητες ΠρακτικέςΕφαρµογές Μαριλένα Ιωαννίδου First Elements Euroconsultants Ltd. Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε. Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης: υποδοµές, βελτίωσηανταγωνιστικότητας,

Διαβάστε περισσότερα

«Καθ οδόν προς την προσβασιμότητα»

«Καθ οδόν προς την προσβασιμότητα» «Καθ οδόν προς την προσβασιμότητα» του Andrea Campagna, τεχνικού & επιστημονικού συντονιστή του έργου FutureMed Project n 2S-MED11-29 Project co-funded by the European Regional Development Fund (ERDF)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ : ΕΗ

ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ : ΕΗ Χαιρετισµός Προέδρου ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. κου Παναγιώτη Γιαννόπουλου Εκδήλωση ΕΒΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ : ΕΗ «Ενέργεια Φωτοβολταϊκά πάρκα» Τετάρτη 18 Απριλίου 2007 Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Πάλλας, Ηλ. Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Msc. Μαρία Τερμεντζίδου, Περιβαλλοντολόγος

Χρήστος Πάλλας, Ηλ. Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Msc. Μαρία Τερμεντζίδου, Περιβαλλοντολόγος Εφαρμογές Καλών Πρακτικών σε ΟΤΑ: Η περίπτωση του Ενεργειακού Σχεδιασμού του Δήμου Σερρών Χρήστος Πάλλας, Ηλ. Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Msc Προϊστ. Τμήματος Η/Μ έργων & Ενεργειακών Εφαρμογών Δήμου Σερρών

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσιες προμήθειες για εξοικονόμηση ενέργειας

Δημόσιες προμήθειες για εξοικονόμηση ενέργειας Υπουργείο Ανάπτυξης Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας Δημόσιες προμήθειες για εξοικονόμηση ενέργειας Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ Ημερίδα έργου ProEE, 5 Νοεμβρίου 2008, Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Πατούλης Δήμαρχος Αμαρουσίου

Γιώργος Πατούλης Δήμαρχος Αμαρουσίου 1 Ο Δήμος Αμαρουσίου προσφέρει καθημερινά, μια σειρά από χρήσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, σε χιλιάδες πολίτες. Αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες, που βελτιώνουν την καθημερινότητα τους. Διεκδικεί

Διαβάστε περισσότερα

Συνδ (Rev. CoP14)* Αειφορική χρήση της βιοποικιλότητας: Αρχές και Κατευθύνσεις της Αντίς Αµπέµπα

Συνδ (Rev. CoP14)* Αειφορική χρήση της βιοποικιλότητας: Αρχές και Κατευθύνσεις της Αντίς Αµπέµπα Συνδ. 13.2 (Rev. CoP14)* Αειφορική χρήση της βιοποικιλότητας: Αρχές και Κατευθύνσεις της Αντίς Αµπέµπα ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΝΤΑΣ την υιοθέτηση κατά την έβδοµη συνάντηση της Συνδιάσκεψης των Μερών της Σύµβασης για

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα

Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα Δημόσιες προμήθειες για εξοικονόμηση ενέργειας Έργο ProEE Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα Το πρόβλημα Η αντιμετώπιση Εκπομπές

Διαβάστε περισσότερα

Food Chain Relations BayG.A.P. Introduction. Χρυσή Κοτονιά

Food Chain Relations BayG.A.P. Introduction. Χρυσή Κοτονιά Food Chain Relations BayG.A.P. Introduction Χρυσή Κοτονιά Οκτώβριος 2017 Περιεχόμενο Συνεργασία στην Αλυσίδα Τροφίμων (Food Chain Partnership) BayG.A.P. Service Program BayG.A.P. in Greece Page 2 Food

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχές Αειφορίας

Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχές Αειφορίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχές Αειφορίας Ενότητα 12: Εργαλεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Μουσιόπουλος Νικόλαος Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΔΣ Κίνητρα, εμπόδια, λύσεις

ΠΔΣ Κίνητρα, εμπόδια, λύσεις ΠΔΣ Κίνητρα, εμπόδια, λύσεις Γεώργιος Δηλές Μεταδιδάκτορας Ερευνητής Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών diles@ceid.upatras.gr 20 Ιουνίου 2018 3 η συνάντηση ενδιαφερόμενων μερών

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματική ευφυΐα και τουρισμός

Επιχειρηματική ευφυΐα και τουρισμός Σεμινάρια Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Επιχειρηματική ευφυΐα και τουρισμός Σπύρος Αβδημιώτης Αθανάσιος Δερμετζόπουλος Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2015 Σε μια Ευρώπη/ Ελλάδα που επαναπροσδιορίζει

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Τασοπούλου. Δρ. Μηχ. Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Υπεύθυνη έργου ΣΕΜΠΧΠΑ

Αναστασία Τασοπούλου. Δρ. Μηχ. Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Υπεύθυνη έργου ΣΕΜΠΧΠΑ Αναστασία Τασοπούλου Δρ. Μηχ. Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Υπεύθυνη έργου ΣΕΜΠΧΠΑ Η Ιδέα µας Ολοκληρωµένος και Βιώσιµος Ενεργειακός Σχεδιασµός Έργο INTENSSS-PA Ανάπτυξη προσέγγισης

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» ( )

Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» ( ) Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» (2000-2006) Το τοπικό πρόγραμμα Leader+ της Αναπτυξιακής Κιλκίς δομήθηκε γύρω από την έννοια της υπεροχής συγκεράζοντας σε αυτή έννοιες όπως αυτή της ολικής ποιότητας, της αειφορείας,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ 14/6/2017. Επίδοση, Αξιοπιστία, Διαφάνεια

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ 14/6/2017. Επίδοση, Αξιοπιστία, Διαφάνεια ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ 14/6/2017 Επίδοση, Αξιοπιστία, Διαφάνεια ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ - EMAS Το Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Αυτοαξιολόγησης EFQM Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ EFQM ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οδηγός Αυτοαξιολόγησης EFQM Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ EFQM ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ EFQM ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. Η ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ EFQM ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ... 4 3. Η ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος 15

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος 15 1 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ 17 1.1 Διαστάσεις και παράμετροι διαμόρφωσης των χαρακτηριστικών της τουριστικής ανάπτυξης 17 1.1.1 Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας.

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας. Οµιλία του Προέδρου του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γ. Καραµπάτου στο Α.Τ.Ε.Ι. Καλαµάτας µε θέµα: «Η ανάγκη συνεργασίας µεταξύ Επιµελητηρίου και Πανεπιστηµίων µέσω των γραφείων διασύνδεσης» Τρίτη, 30 Σεπτεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

«Ολοκληρωμένες πολιτικές διαχείρισης της αστικής ανάπτυξης και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

«Ολοκληρωμένες πολιτικές διαχείρισης της αστικής ανάπτυξης και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». «Ολοκληρωμένες πολιτικές διαχείρισης της αστικής ανάπτυξης και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Mάρω Ευαγγελίδου. Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος/ Χωροτάκτης Αθήνα 21.11.13 Περιφέρεια Αττικής Ημερίδα με θέμα:

Διαβάστε περισσότερα

Η οικονομία της γνώσης και η απόδοση της καινοτομίας στην Ελλάδα

Η οικονομία της γνώσης και η απόδοση της καινοτομίας στην Ελλάδα Η οικονομία της γνώσης και η απόδοση της καινοτομίας στην Ελλάδα Δρ. Ιωάννης Χατζηκιάν, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΔΟ, ΤΕΙ Αθηνών, Εισήγηση στην ημερίδα του Γραφείου Διαμεσολάβησης

Διαβάστε περισσότερα

«Πιστοποίηση Επαγγελµατιών, σύγχρονη απαίτηση της αγοράς εργασίας»

«Πιστοποίηση Επαγγελµατιών, σύγχρονη απαίτηση της αγοράς εργασίας» Σελ. 1 FULL Member of IATCA (International Auditor and Training Certification Association) «Πιστοποίηση Επαγγελµατιών, σύγχρονη απαίτηση της αγοράς εργασίας» υπό των Γεωργίου Αναστασόπουλου, ιευθύνοντος

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) 12980/17 CULT 114 DIGIT 204 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων / Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

LIFE ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

LIFE ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ LIFE+ 2007-2013 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Την 4 η Οκτωβρίου δηµοσιεύθηκε στην επίσηµη εφηµερίδα των ευρωπαϊκών κοινοτήτων η 1 η πρόσκληση για το LIFE+ µε καταληκτική ηµεροµηνία υποβολής την 30 η Νοεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών [ 1 ] [ 1 ] Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών - Ποταμός Αχελώος - Ταμιευτήρας >> H Περιβαλλοντική Στρατηγική της ΔΕΗ είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Θεσµικά Όργανα για την Περιβαλλοντική Πολιτική σε ιεθνές Επίπεδο

Θεσµικά Όργανα για την Περιβαλλοντική Πολιτική σε ιεθνές Επίπεδο Θεσµικά Όργανα για την Περιβαλλοντική Πολιτική σε ιεθνές Επίπεδο Οργανισµός Οικονοµικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) (Organization for Economic Co-operation and Development OECD) Ίδρυση 1960 Στόχος η

Διαβάστε περισσότερα

Η σύσταση ενός DMO ως Προϋπόθεση Αειφορίας για τον Τουρισµό της Ρόδου

Η σύσταση ενός DMO ως Προϋπόθεση Αειφορίας για τον Τουρισµό της Ρόδου Η σύσταση ενός DMO ως Προϋπόθεση Αειφορίας για τον Τουρισµό της Ρόδου ρ. ηµήτρης Κούτουλας Ειδικός Σύµβουλος Τουριστικού Μάρκετινγκ ιδάσκων Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστηµίου E-Mail: d.koutoulas@ba.aegean.gr

Διαβάστε περισσότερα

1 η Εγκύκλιος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού

1 η Εγκύκλιος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού 1 η Εγκύκλιος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Στόχοι: Ενημέρωση των αρμόδιων φορέων σχεδιασμού για το υπό διαπραγμάτευση προτεινόμενο νέο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Έναρξη προετοιμασίας

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και ΜΜΕ. Δρ. Νικολάου Ιωάννης Λέκτορας Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και ΜΜΕ. Δρ. Νικολάου Ιωάννης Λέκτορας Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και ΜΜΕ Δρ. Νικολάου Ιωάννης Λέκτορας Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ 2. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Σελίδα1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕΛΕΤΗ Πρόγραμμα Joy-Welcult-εργασία, Νέοι και γνώση σε θέματα τοπίου-πολιτισμού-

Διαβάστε περισσότερα

Ecolabels και εξαγωγές: Αποτελέσματα Έρευνας για τον Αγροτικό, Τουριστικό και Κατασκευαστικό Κλάδο

Ecolabels και εξαγωγές: Αποτελέσματα Έρευνας για τον Αγροτικό, Τουριστικό και Κατασκευαστικό Κλάδο Ecolabels και εξαγωγές: Αποτελέσματα Έρευνας για τον Αγροτικό, Τουριστικό και Κατασκευαστικό Κλάδο Ομιλητής: Παναγιώτης Μουρτοπάλλας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, MSc, MBA CEO & co-founder Η ενεργειακή πρόκληση

Διαβάστε περισσότερα

«Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ»

«Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ» «Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ» ρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός ιευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΙMP3ROVE

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΙMP3ROVE Value thrugh Research and Innvatin ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΙMP3ROVE ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΙMP3ROVE Αθήνα Ιανουάριος 2014 Ο Κοκκινοπλίτης Κωνσταντίνος είναι Πιστοποιημένος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑ ΟΙΚΟ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ

ΣΗΜΑ ΟΙΚΟ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΗΜΑ ΟΙΚΟ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΟΙΚΟ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ Ζ. Καβακλή, Εργαστήριο Διαχείρισης Βιοποικιλότητας, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μυτιλήνη. Περιβάλλον και Επιχείρηση Οι επιχειρήσεις θεωρούν το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

ράσειςτου ΥΠΕΚΑ: το Πρόγραµµα «Χτίζοντας το Μέλλον»

ράσειςτου ΥΠΕΚΑ: το Πρόγραµµα «Χτίζοντας το Μέλλον» ράσειςτου ΥΠΕΚΑ: το Πρόγραµµα «Χτίζοντας το Μέλλον» ρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός ιευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών και Εξοικονόµησης Ενέργειας - Κ.Α.Π.Ε. e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή. Αειφορία και Τουρισμός. 1.1 Σκοπός και Περίγραμμα τoυ Βιβλίου... 26

Περιεχόμενα. Εισαγωγή. Αειφορία και Τουρισμός. 1.1 Σκοπός και Περίγραμμα τoυ Βιβλίου... 26 κεφάλαιο 1 Εισαγωγή 1.1 Σκοπός και Περίγραμμα τoυ Βιβλίου... 26 κεφάλαιο 2 Αειφορία και Τουρισμός 2.0 Εισαγωγή... 29 2.1 Ανησυχία για το Μέλλον της Ανθρωπότητας... 30 2.2 Ιστορική Αναδρομή... 33 2.3 Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Η Περιφέρεια υτικής Ελλάδας αναγνωρίζοντας το σηµαντικό ρόλο του τουρισµού στην οικονοµία και την ανάπτυξη της περιοχής, εισάγει σε ανοιχτή,

Η Περιφέρεια υτικής Ελλάδας αναγνωρίζοντας το σηµαντικό ρόλο του τουρισµού στην οικονοµία και την ανάπτυξη της περιοχής, εισάγει σε ανοιχτή, ΚΕΙΜΕΝΟ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Φίλες/Φίλοι, Η Περιφέρεια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Επιλέξτε την κατηγορία στην οποία θέλετε να ενταχθεί η εταιρεία σας και συμπληρώστε τα αντίστοιχα κριτήρια του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ με βάση τον συγκεκριμένο Οδηγό

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητικός Τουρισμός. Μάρκετινγκ αθλητικού τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ.

Αθλητικός Τουρισμός. Μάρκετινγκ αθλητικού τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μάρκετινγκ αθλητικού τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής, Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

Kalimera... ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΔΕΛΤΙΌ ΙΌΥΛΙΌΣ Ξενοδοχείο Atlantica Bay

Kalimera... ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΔΕΛΤΙΌ ΙΌΥΛΙΌΣ Ξενοδοχείο Atlantica Bay Ξενοδοχείο Atlantica Bay Το ξενοδοχείο Atlantica Bay είναι το νεότερο μέλος του προγράμματος Κυπριακό Πρόγευμα. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε επιτυχώς στο Atlantica Bay, καθώς η ενθουσιώδης διοίκηση και η αφοσιωμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΠΕ

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΠΕ Leonardo da Vinci Leonardo Project: A EUROPEAN OBSERVATORY ON THE USE OF ICT-SUPPORTED LIFE LONG LEARNING BY SMES, MICRO-ENTERPRISES AND THE SELF-EMPLOYED IN RURAL AREAS ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 1 Στην σηµερινή εποχή η ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, αποτελεί σύγχρονο εργαλείο, για την απλοποίηση των διαδικασιών συναλλαγής και εξυπηρέτησης του πολίτη

Διαβάστε περισσότερα

The energy market in Europe-«The role of the Greek DSO- HEDNO» Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO

The energy market in Europe-«The role of the Greek DSO- HEDNO» Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO The energy market in Europe-«The role of the Greek DSO- HEDNO» Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO 19thRoundtable with the Government of Greece-The Economist Kυρίες και Κύριοι Πριν ξεκινήσω

Διαβάστε περισσότερα

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων Το «Σύµφωνο των ηµάρχων» αποτελεί µία φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνοντας το προβάδισµα σε πρωτοπόρους δήµους της Ευρώπης να αµβλύνουν

Διαβάστε περισσότερα

43,97 % 43,97 % 1698/2005,

43,97 % 43,97 % 1698/2005, 5.3.3. Άξονας 3: Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονοµίας Κατά τη Γ Προγραµµατική Περίοδο στο πλαίσιο του µονοταµειακού Επιχειρησιακού Προγράµµατος (Ε.Π.) «Αγροτική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Στόχος Βασικές έννοιες για την ποιότητα και τα συστήματα ποιότητας Έννοια της ποιότητας και των συστημάτων ποιότητας Τεκμηρίωση ενός

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλη Συνεδρία Στρατηγικές για την οργάνωση Π Σ

Παράλληλη Συνεδρία Στρατηγικές για την οργάνωση Π Σ Συµβάσεις µε Οικολογικά Κριτήρια Ηµερίδα για Πράσινες ηµόσιες Συµβάσεις Παράλληλη Συνεδρία Στρατηγικές για την οργάνωση Π Σ Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2007 Κατερίνα Καπετανάκη Υπεύθυνη Γραφείου Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δρ. Ράλλης Γκέκας Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΔΕ Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Δημάρχων & Δημοτικών Συμβούλων Πρόγραμμα Επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

UNEP FI Workshop, 18th January 2007 Sustainability and CSR in the Banking and Insurance Sector

UNEP FI Workshop, 18th January 2007 Sustainability and CSR in the Banking and Insurance Sector Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας UNEP FI Workshop, 18th January 2007 Sustainability and CSR in the Banking and Insurance Sector ΟδηγόςΑειφορίαςγια Τράπεζες και Ασφαλιστικές: Πώς να εφαρµόσετε

Διαβάστε περισσότερα