Προγράµµατα της Ε.Ε για τον αειφόρο Τουρισµό: η περίπτωση του ήµου Καλλιθέας. Περίληψη εισήγησης

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Προγράµµατα της Ε.Ε για τον αειφόρο Τουρισµό: η περίπτωση του ήµου Καλλιθέας. Περίληψη εισήγησης"

Transcript

1 Προγράµµατα της Ε.Ε για τον αειφόρο Τουρισµό: η περίπτωση του ήµου Καλλιθέας Περίληψη εισήγησης Η παρούσα εισήγηση βασίστηκε στα συµπέρασµα µιας έρευνα που διεξήγαγε η οµάδα εργασίας στο ήµο Καλλιθέας σχετικά µε τις πιο σηµαντικές εµπειρίες και πρακτικές αειφόρου τουρισµού στις παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράµµατος SuVot (Sustainable and Vocational Tourism) που είναι συγχρηµατοδοτούµενο από το πρόγραµµα INTERREG 3 C και αποτελεί ένα βήµα που έγινε από την τοπική αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης του τουρισµού. Ερευνάται η πρόκληση για την επίτευξη της ενεργού συµµετοχής του ιδιωτικού και του δηµόσιου τοµέα ώστε να καθιερωθεί µια κοινή στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης για τους προορισµούς µαζικού τουρισµού. Το πρόγραµµα στοχεύει στη διεύρυνση της δράσης του ικτύου είτε προωθώντας τη συνεργασία χωρών εκτός της περιοχής της Μεσογείου είτε διαδίδοντας τις γνώσεις και πρακτικές που έχουν δοκιµαστεί. Η έρευνα στοχεύει στην περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης της δραστηριότητας του αειφόρου τουρισµού στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και στο να αποτελέσει ένα εύκολο και χρήσιµο εργαλείο για την εφαρµογή νέων στρατηγικών για την αειφόρο ανάπτυξη.

2 Το πρόγραµµα SUVOT Το πρόγραµµα SUVOT - ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ εντάσσεται στο INTERREG IIIC ανατολή. Συµµετέχει ως εταίρος ο ήµος Καλλιθέας και συντονιστής ειναι η Επαρχία του Ρίµινι. Συµµετείχαν δυο ακόµα Ιταλικές πόλεις (Μπολόνια, Giovo) δύο Ισπανικές, (Ανδαλουσία, Γιορέτ δε Μαρ) και το Μπλάκπουλ της Βρετανίας. Εκτός από τις πόλεις συµµετέχουν το Πανεπιστήµιο τής Σουηδίας Mid Sweden University, το ICLEI και η το Πανεπιστήµιο Klaipeda στην Λιθουανία. Στόχος του προγράµµατος SUVOT είναι να διευρύνει τις δράσεις του ικτύου Πόλεων για Αειφόρο Τουρισµό γνωστοποιώντας τα αποτελέσµατα που έχουν ήδη προκύψει και να συµβουλεύσει τις τοπικές κυβερνήσεις σε άλλες τουριστικές περιοχές στον καθορισµό µιας σταθερής στρατηγικής για αειφόρο τουρισµό. Επιπλέον, το πρόγραµµα αυτό σκοπεύει να αυξήσει την ενηµέρωση των τοπικών κοινοτήτων στο θέµα του εναλλακτικού τουρισµού, ένα είδος τουρισµού που στηρίζεται σε εξειδικευµένες προσωπικές ευαισθησίες και ενδιαφέροντα: πολιτιστική κληρονοµιά, φύση, αθλητισµός και υγεία, δραστηριότητες εξωτερικού χώρου κ.τ.λ. Ο «εναλλακτικός τουρισµός» θα µπορούσε να βελτιώσει την οµοιοµορφία του παραδοσιακού τουρισµού που εξακολουθεί να έχει βαρύτατες συνέπειες για την αειφορία του τουρισµού. Το ίκτυο των Πόλεων για Αειφόρο Τουρισµό Οι τοπικές κυβερνήσεις µπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του αειφόρου τουρισµού. Πράγµατι, τοπικές κυβερνήσεις µε παρόµοιες εµπειρίες έχουν καταφέρει παρόµοια αποτελέσµατα και έχουν ξεκινήσει να εµπλέκουν παράγοντες από όλους τους τοµείς. Για τον λόγο αυτό, τοπικές κυβερνήσεις που βρίσκονται σε Ευρωπαϊκές και µη χώρες της Μεσογείου επιθυµούν να ξεκινήσουν µια παραγωγική και δραστήρια συνεργασία µε άλλες τοπικές αρχές για τις οποίες ο µαζικός τουρισµός παίζει σηµαντικό ρόλο στην τοπική οικονοµία. Υπό τον συντονισµό του ICLEI, τα µέλη του ικτύου είναι: Calvia (Ισπανία), Canakkale (Τουρκία), Rimini, Cervia, San Benedetto del Tronto, Tortoli, Venice, Chioggia Comunita Montana del Giovo (Ιταλία), Γεωργιούπολη και Καλλιθέα (Ελλάδα), Lloret de Mar, Mancomunidad de Municipios de la Costa del Sol Occidental, Punta Umbria (Ισπανία), Sousse (Τυνησία), η Ένωση Τοπικών Αρχών στο Ισραήλ (που εκπροσωπεί τις αρχές των: Tel Aviv, Haifa, Ashkelon, Ashdod, Netanya, Bat Yam, Akko, Nahariya). Η έδρα του ικτύου βρίσκεται στην επαρχία του Ρίµινι, στην Ιταλία. Τα µέλη του ικτύου έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: είναι τοπικές κυβερνήσεις (ΟΤΑ) ή ενώσεις τοπικών κυβερνήσεων και προορισµοί µαζικού τουρισµού. Έχουν επίσης περισσότερους από 15 εκατοµµύρια κατοίκους συνολικά, περισσότερα από 20 χιλιάδες τ.χλµ. σε όλη τη Μεσόγειο, περισσότερες από 20 εκατοµµύρια αφίξεις κάθε χρόνο και αυξηµένο επίπεδο διάρκειας σεζόν (περίπου το 60 % των αφίξεων συγκεντρώνονται την περίοδο Ιουνίου Σεπτεµβρίου).

3 Εργαλεία για την αειφορία του τουρισµού ICAM (Ολοκληρωµένη ιαχείριση Παραθαλάσσιων Περιοχών) Οι παραθαλάσσιες περιοχές είναι περιοχές έντονης δραστηριότητας και αλληλεπίδρασης φυσικών, κοινωνικών, πολιτισµικών και οικονοµικών διαδικασιών. Οι αλλαγές, σε οποιοδήποτε στάδιο οποιουδήποτε µέρους του συστήµατος µπορεί να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις ακόµα και µακριά από την αφετηρία τους και πιθανώς σε κάποιο εντελώς διαφορετικό σύστηµα. Η αλληλεξάρτηση δραστηριοτήτων και πηγών στην παράκτια περιοχή εξηγεί γιατί µια κατά τοµείς προσέγγιση στη διαχείριση της περιοχής δεν κατόρθωσε να επιτύχει ικανοποιητικά αποτελέσµατα. Κάθε τοµέας της οικονοµίας δηµιουργεί µια ποικιλία επιδράσεων σε διάφορους παράκτιους πόρους αλλά ο συνδυασµός των αντιδράσεών τους δηµιουργεί έντονα προβλήµατα για τη βάση των πόρων από την οποία εξαρτάται η επιβίωσή τους και προκαλεί συγκρούσεις. Μια οικονοµική λύση σε έναν τοµέα µπορεί να είναι οικονοµικά και περιβαλλοντικά επιζήµια για τις ανάγκες κάποιου άλλου. Γι αυτό αναγνωρίζεται πλέον ότι η αποτελεσµατική διαχείριση των παράκτιων περιοχών θα πρέπει να βασίζεται όχι µόνο σε µια ανάλυση ιδιωτικών δραστηριοτήτων και των επιδράσεών τους αλλά και στις συνολικές επιπτώσεις των τοµεακών δράσεων στις ίδιες και στους παράκτιους πόρους. Υπάρχει λοιπόν η ανάγκη να συνδυαστούν οι επιµέρους δραστηριότητες ώστε να επιτευχθεί ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο παράκτιας διαχείρισης: το ICAM είναι µια συνεχής, προσαρµόσιµη διαδικασία διαχείρισης πόρων για την αειφόρο ανάπτυξη σε παράκτιες περιοχές. Ο τουρισµός αντιπροσωπεύει ένα κεντρικό σηµείο της ενιαίας διαχείρισης παράκτιων περιοχών λόγω του γεγονότος ότι: 1. Ο τουρισµός ανήκει στην κυρίως οικονοµική δραστηριότητα, έτσι η ανάπτυξη του τοµέα του τουρισµού περιλαµβάνει την ανάπτυξη της γεωργίας, του εµπορίου, των µεταφορών αλλά και άλλων δραστηριοτήτων. Τα σχέδια τουριστικής ανάπτυξης λοιπόν έχουν µια σηµαντική επίδραση στον αναπτυξιακό σχεδιασµό των δροµολογίων, της υποδοµής, των τηλεπικοινωνιών. 2. Η ανάπτυξη του τουρισµού περιλαµβάνει επίσης τη Μεσόγειο ως οικολογικά ευαίσθητο σύστηµα. Η άποψη αυτή σχετίζεται µε την ανάγκη να εναρµονιστεί ο γενικός αναπτυξιακός σχεδιασµός µε τη διαδικασία προγραµµατισµού της

4 ανάπτυξης του τουρισµού, ακόµη και στις περιοχές όπου ο τουρισµός δεν είναι ιδιαίτερα σηµαντικός. Η Εκτίµηση της Φέρουσας Ικανότητας του Τουρισµού Η έννοια της Εκτίµησης της Φέρουσας Ικανότητας του τουρισµού προέκυψε από το συνέδριο του Ρίο και έχει τις ίδιες βασικές αρχές µε την Ατζέντα 21: Η φέρουσα ικανότητα ενός τουριστικού θερέτρου µπορεί να οριστεί ως: Ο µέγιστος αριθµός ανθρώπων που µπορούν να επισκεφθούν έναν τουριστικό προορισµό την ίδια περίοδο χωρίς να προκαλέσουν καταστροφή του φυσικού, οικονοµικού και κοινωνικο-πολιτισµικού περιβάλλοντος και απαράδεκτη µείωση στην ποιότητα της ικανοποίησης των επισκεπτών. Η πολιτική της εκτίµησης της φέρουσας ικανότητας είναι µια απάντηση στην ανάγκη για αλλαγή σε πολλούς ώριµους τουριστικούς προορισµούς. Οι εµπειρίες που αποκοµίστηκαν µέσω πολλών µελετών TCCA έχουν δείξει ότι ο τουρισµός είναι, σε κάποιο βαθµό, µια από τις δραστηριότητες που µπορεί να συµµορφωθεί µε τα κριτήρια της αειφορίας. Στις αρχές του 1994 µια οµάδα ειδικών σχεδίασε τις «Οδηγίες για την Εκτίµηση της Φέρουσας Ικανότητας του Τουρισµού στις Μεσογειακές Παραθαλάσσιες περιοχές», οι οποίες είχαν ως στόχο να παρέχουν ένα κατανοητό µεθοδολογικό εργαλείο και µια διαδικασία για την ανάλυση και την εκτίµηση της φέρουσας ικανότητας και για την ενσωµάτωση στον ολοκληρωµένο σχεδιασµό και τη διαχείριση των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου. Συστήµατα περιβαλλοντικής διαχείρισης: ISO και EMAS 2 1 Το ISO Πρόκειται για το διεθνές πρότυπο για την περιβαλλοντική διαχείριση που αναπτύχθηκε το 1996 από τον ιεθνή Οργανισµό Τυποποίησης, τον βασικότερο παγκόσµιο δηµιουργό ιεθνών Προτύπων. 2 EMAS (Eco Management and Audit Scheme). Το EMAS10 είναι ένα εθελοντικό σχήµα που επιτρέπει τη συµµετοχή οργανισµών που λειτουργούν στην ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Οικονοµική Περιοχή. Το EMAS εισήχθη στην ΕΕ τον Ιούλιο του 1993 µε τον Κανονισµό 1836/93, για να προωθήσει τη βελτίωση των ευρωπαϊκών οργανισµών. Έτσι είναι ένα όργανο περιβαλλοντικής πολιτικής και µπορεί να θεωρηθεί ένα βήµα προς το στόχο της Κοινότητας για την αειφόρο ανάπτυξη.

5 Τα Συστήµατα Περιβαλλοντικής ιαχείρισης (ΣΠ ) είναι εργαλεία που έχουν στόχο να περιορίσουν τις συνέπειες κάθε είδους οργανισµού ή επιχείρησης στο περιβάλλον. Έτσι, τα ΣΠ περιλαµβάνουν όλες τις ευθύνες, τις οργανωτικές µεθόδους και διαδικασίες που χρειάζονται για να βελτιωθεί η περιβαλλοντική συµπεριφορά µιας εταιρίας σε µια καθορισµένη περίοδο ενσωµατώνοντας περιβαλλοντικά ζητήµατα στη γενική περιβαλλοντική πολιτική. Ο µηχανισµός αυτός επιτρέπει σε µια εταιρία να συνεισφέρει εθελοντικά στην αειφόρο ανάπτυξη. Εφαρµόζοντας έναν από τους προαναφερθέντες κανονισµούς ένας οργανισµός µπορεί να λάβει πιστοποίηση. Η πιστοποίηση παρέχεται από τα Αρµόδια Σώµατα Πιστοποίησης και είναι η επίσηµη δήλωση ότι τα ΣΠ έχουν εφαρµοστεί σωστά και µε επιτυχία. Από τη στιγµή που η ποιότητα του περιβάλλοντος έχει γίνει ένα από τα βασικά στοιχεία έλξης των τουριστικών προορισµών, τόσο οι δηµόσιες αρχές και εταιρίες, συµπεριλαµβάνοντας τη στέγαση και τις υπηρεσίες, ενσωµατώνουν όλο και περισσότερες περιβαλλοντικές έννοιες στις πολιτικές και τη διαχείρισή τους. Είναι εµφανές ότι η ποιότητα του περιβάλλοντος και η προστασία των φυσικών πόρων είναι απαραίτητες για τη διατήρηση του συγκριτικού πλεονεκτήµατος ενός προορισµού. Τα Συστήµατα Περιβαλλοντικής ιαχείρισης έχουν προσεγγιστεί και εφαρµοστεί και από τον τοµέα του τουρισµού. Από τη µία οι ιδιωτικοί παράγοντες γνωρίζουν περισσότερα σχετικά µε την αειφορία και ένα περιβαλλοντικό πιστοποιητικό µπορεί να ενδυναµώσει και να κοινοποιήσει τη δέσµευσή τους. Από την άλλη οι πιστοποιηµένες ηµόσιες Αρχές των τουριστικών προορισµών µπορούν να παίξουν σηµαντικό ρόλο στην παρότρυνση των τοπικών τουριστικών πρακτόρων να υιοθετήσουν ένα Σύστηµα Περιβαλλοντικής ιαχείρισης. Το ευρωπαϊκό οικολογικό σήµα για τον τουρισµό (European Ecolabel). Το ευρωπαϊκό οικολογικό σήµα είναι το σήµα της ΕΕ που διευκολύνει τους ευρωπαίους καταναλωτές να αναγνωρίζουν εύκολα τα επίσηµα εγκεκριµένα οικολογικά προϊόντα και τις υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήµα είναι ο καλύτερος τρόπος να πληροφορήσετε τους πελάτες σας για τις προσπάθειές σας σχετικά µε περιβαλλοντικά µέτρα και ποιοτικές

6 βελτιώσεις. Το ευρωπαϊκό οικολογικό σήµα είναι ένα επίσηµο σήµα κατατεθέν που χαίρει υψηλής εκτίµησης και βασίζεται σε ισχυρά και αξιόπιστα κριτήρια. Το Ecolabel αποτελεί εγγύηση για µια καλή περιβαλλοντική συµπεριφορά. Η διάδοση του Ecolabel αυξάνεται: υπάρχουν 36 πιστοποιηµένα τουριστικά καταλύµατα και 9 κάµπινγκ στην Ευρώπη. Το ένα τρίτο των πιστοποιηµένων καταλυµάτων βρίσκονται στην Ιταλία. Το πρώτο ιταλικό ξενοδοχείο που πιστοποιήθηκε βρίσκεται στην επαρχία του Ρίµινι: το ξενοδοχείο Jolie στο Ricione έλαβε το Ecolabel της ΕΕ τον εκέµβριο Για να ενθαρρυνθεί η χρήση του ευρωπαϊκού Ecolabel είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η επικοινωνία και η προώθησή του και να θεωρηθεί ως βασικό συστατικό των οικονοµικών και διαφηµιστικών στρατηγικών της τουριστικής βιοµηχανίας. Το VISIT Ecolabel : το Ecolabel για τις τουριστικές υπηρεσίες Το ευρωπαϊκό πρόγραµµα VISIT (Εθελοντική Πρωτοβουλία για την Αειφορία του Τουρισµού), που υποστηρίζεται από το πρόγραµµα LIFE διεξήχθη το 2001/2004 για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των τουριστικών Ecolabels στην Ευρώπη και να δείξει πώς τα Ecolabels µπορούν να προωθήσουν αποτελεσµατικά την αειφορία στην τουριστική βιοµηχανία. Η πρωτοβουλία VISIT σκόπευε να κάνει τα σχήµατα απονοµής Ecolabels πιο χρήσιµα και φιλικά προς το χρήστη για τους τουρίστες, να αυξήσει τη συνεργασία και το συνδυασµό προγραµµάτων πιστοποίησης, να αναπτύξει κοινές διαφηµιστικές δράσεις, να µειώσει το κόστος και να βελτιώσει το προφίλ και το µερίδιο τους στην αγορά. Συγκεκριµένα, το VISIT δηµιούργησε ένα κοινό πρότυπο για τα τουριστικά Ecolabels στην Ευρώπη για την αναγνώριση των πιο απαιτητικών και αξιόπιστων οικολογικών σηµάτων που εγγυώνται υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικής ποιότητας των προϊόντων τους στις αντίστοιχες χώρες. Πράσινες προµήθειες Μια από τις πιο σηµαντικές περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ τα προηγούµενα χρόνια είναι η Ενιαία Πολιτική Προϊόντων (ΙΡΡ), µε κύριο στόχο την προώθηση µιας αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών περισσότερο φιλικής προς το περιβάλλον.

7 Οι πράσινες προµήθειες καλύπτουν περιοχές όπως: αγορά µη ενεργοβόρων υπολογιστών και κτιρίων, εξοπλισµό γραφείου φτιαγµένο από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ανακυκλώσιµο χαρτί, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, µέσα µεταφοράς φιλικά προς το περιβάλλον, οργανικά τρόφιµα στα κυλικεία, ηλεκτρική ενέργεια µέσω ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, συστήµατα κλιµατισµού που συνδυάζονται µε περιβαλλοντικές λύσεις. Οι αγοραστικές αποφάσεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι αναµφισβήτητα µια πολύ µεγάλη ευθύνη, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξελισσόµενα χαρακτηριστικά των υπηρεσιών στέγασης και οι απαιτήσεις των πελατών. Καθώς οι τουρίστες και το ευρύ κοινό είναι πιο ενηµερωµένοι για περιβαλλοντικά ζητήµατα, προϊόντα και υπηρεσίες µε καλή περιβαλλοντική απόδοση θα πρέπει να προτιµώνται. Γενικά, ένας µεγάλος και σηµαντικός επιχειρησιακός τοµέας όπως ο τουρισµός µπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, καθώς έχει τη δυνατότητα να δηµιουργήσει έναν «ηθικό κύκλο» στην αγορά. Γεγονός είναι πως οι πράσινες προµήθειες στον τουρισµό δεν είναι ακόµα πολύ γνωστή και διαδεδοµένη τακτική. Εφαρµογή µιας ολοκληρωµένης πολιτικής για την αειφορία του τουρισµού Ολοκληρωµένη πολιτική αειφόρου τουρισµού στην πράξη Για την επίτευξη της αειφορίας του τουρισµού είναι απαραίτητη η εφαρµογή µιας ολοκληρωµένης και προληπτικής τακτικής και προσέγγισης για τον τοµέα του τουρισµού στο πλαίσιο της Ατζέντας 21. Ο τοµέας του τουρισµού µπορεί έτσι να αναπτυχθεί λαµβάνοντας υπόψιν την περιβαλλοντική φέρουσα ικανότητα και τα βασικά οικονοµικά, κοινωνικά και πολιτισµικά πλεονεκτήµατά του. Η διαδικασία για την εφαρµογή µιας ενιαίας πολιτικής αειφόρου τουρισµού περιλαµβάνει τα ακόλουθα βήµατα: Απόφαση της έναρξης µιας διαδικασίας αειφόρου τουρισµού Ανάπτυξη στόχων Ανάλυση και εκτίµηση της αειφορίας του προορισµού Συµµετοχή των αρµοδίων ιαµόρφωση της πολιτικής Εφαρµογή των δράσεων Παρακολούθηση

8 Ενώ τα βήµατα είναι διαδοχικά η διαδικασία είναι επαναληπτική µε ανατροφοδότηση στα διάφορα στάδια. Είναι επίσης σηµαντικό να αναλογιστούµε ότι αυτή είναι µια προτεινόµενη διαδικασία κάθε προορισµός µπορεί να χρειαστεί να την προσαρµόσει ώστε να συµφωνεί µε τις δικές του προϋποθέσεις, κανόνες και αξίες. Μια ολοκληρωµένη πολιτική αειφόρου τουρισµού θα περιλαµβάνει όλα τα εργαλεία που έχουµε αναλύσει: ICZM: για να καθιερώσει γενικούς στόχους και την ολοκλήρωση του τουρισµού µε άλλες δραστηριότητες. TCCA: για να εκτιµήσει την ανάπτυξη της αειφορίας του τουρισµού στον προορισµό ως χώρο, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στη διαµόρφωση ενός σχεδίου τουριστικού και στην παρακολούθηση. EMAS, ISO 14001, Ecolabels: για να εφαρµόσουν στρατηγικές αειφορίας στον δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα. Η πρώτη φάση της διαδικασίας θα ξεκινήσει µε την Εκτίµηση της Φέρουσας Ικανότητας του Τουρισµού στον παραθαλάσσιο προορισµό, σύµφωνα µε τις αρχές του Σχεδίου Ολοκληρωµένης ιαχείρισης Παράκτιων Περιοχών. Θα συγκεντρωθούν δεδοµένα και πληροφορίες για την κατάσταση του περιβάλλοντος, τις κοινωνικο-οικονοµικές τάσεις και τις επιπτώσεις της τουριστικής ανάπτυξης στον προορισµό. Η ανάλυση εναλλακτικών σεναρίων και η εκτίµηση του πιο αειφόρου σεναρίου ανάπτυξης θα χρησιµοποιηθεί για τη δηµιουργία ενός Στρατηγικού Σχεδίου Αειφόρου Τουρισµού, βασισµένου σε διάφορους δείκτες που θα βοηθήσουν τους αρµοδίους να εκτιµήσουν την αειφορία των τουριστικών δραστηριοτήτων και θα περιλαµβάνουν δράσεις σε όλα τα επίπεδα: ράσεις για την ανάκαµψη της περιβαλλοντικής ποιότητας του προορισµού: αστικός και περιβαλλοντικός επαναπροσδιορισµός. ράσεις για τη βελτίωση των standards των πρακτόρων: ποιότητα υπηρεσιών, περιβαλλοντική διαχείριση κ.λπ. ράση για την εµπλοκή και συµµετοχή των αρµοδίων στο πλαίσιο της Ατζέντας 21.

9 Την ίδια στιγµή, οι στόχοι του Στρατηγικού Σχεδίου θα παρακολουθούνται και θα ελέγχονται µέσω των δεικτών που ορίστηκαν στο TCCA και που παράλληλα µε τον επαναπροσανατολισµό του Σχεδίου θα είναι επίσης χρήσιµοι για τη βελτίωση της διαδικασίας της Τοπικής Ατζέντας 21. Ποιο εργαλείο είναι κατάλληλο για τους ιδιώτες πράκτορες; Οι πιστοποιήσεις και τα Ecolabels εξυπηρετούν βασικά τρεις σκοπούς: Να ενθαρρύνουν τους παροχείς υπηρεσιών τουρισµού ώστε να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους µε στόχο την περιβαλλοντική, οικονοµική και κοινωνική αειφορία, παρέχοντας κίνητρα και τεχνική υποστήριξη. Να διαφοροποιήσουν και να διακρίνουν τα τουριστικά προϊόντα και τις υπηρεσίες που πληρούν τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονοµικές προϋποθέσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νοµοθεσία. Επιπρόσθετα, οι Πιστοποιήσεις και τα Ecolabels εξυπηρετούν την προώθηση και την επίτευξη υψηλότερων επιπέδων ποιότητας στον τοµέα του τουρισµού, παράλληλα µε την αναβάθµιση του προφίλ των πιστοποιηµένων εταιρειών, µε τα οικονοµικά οφέλη που φέρνει µια τέτοια αναβάθµιση. Όπως δηλώνεται από τον Παγκόσµιο Οργανισµό Τουρισµού, τα συστήµατα πιστοποίησης µπορούν να ωφελήσουν την κοινωνία, το περιβάλλον, τις κυβερνήσεις, τις ιδιωτικές εταιρίες και τους καταναλωτές. Πιθανά πλεονεκτήµατα για την κοινωνία: σε γενικές γραµµές οι κοινωνίες θα επωφεληθούν από τα συστήµατα πιστοποίησης που καλύπτουν τις τρεις πλευρές της αειφορίας: κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονοµική. Οι πιστοποιηµένες εταιρίες υπολογίζεται ότι θα αποκοµίσουν κέρδη σε αυτούς τους τρεις τοµείς ενώ θα µειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις τους. Έτσι, η συνεισφορά των τουριστικών δραστηριοτήτων στην αειφόρο ανάπτυξη των κοινωνιών των τουριστικών προορισµών θα είναι πιο εµφανής και µετρήσιµη. Επιπλέον, ο βαθµός πληροφόρησης σε θέµατα αειφορίας θα είναι πιο υψηλός στην κοινωνία υποδοχής εάν η πλειονότητα των τουριστικών επιχειρήσεων ή/και προορισµών είναι πιστοποιηµένοι. Πιθανά πλεονεκτήµατα για το περιβάλλον: Είναι εµφανές ότι τα συστήµατα πιστοποίησης και τα Ecolabels που περιλαµβάνουν αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια

10 έχουν οφέλη για το περιβάλλον και, στο βαθµό που κάποιες δραστηριότητες µαζικού τουρισµού µπορούν να επηρεάσουν τη βιοποικιλία και την αλλαγή κλίµατος, το παγκόσµιο περιβάλλον. Επιπλέον, η ευρεία χρήση των Ecolabels και των συστηµάτων πιστοποίησης στην τουριστική βιοµηχανία ενισχύει τη διάδοση γνώσεων σχετικά µε το περιβάλλον τόσο ανάµεσα στους τουρίστες όσο και τις κοινωνίες υποδοχής και θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσµα µια πιο ευσυνείδητη συµπεριφορά µε σεβασµό στο φυσικό και τεχνητό περιβάλλον. Πιθανά πλεονεκτήµατα για τις τοπικές αρχές: Παρέχουν µια αποτελεσµατική εναλλακτική λύση αντί για τον άµεσο έλεγχο του οποίου η εφαρµογή µπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν µια ευέλικτη προσέγγιση για την παρακολούθηση της τουριστικής βιοµηχανίας, επιτρέποντας στους οργανισµούς να προχωρήσουν µε το ρυθµό που τους βολεύει περισσότερο, ενθαρρύνοντάς τους να αναπτύξουν καινοτόµους προσεγγίσεις για περιβαλλοντικές και κοινωνικο-οικονοµικές βελτιώσεις. Παρέχουν στις τουριστικές επιχειρήσεις ευρύτερο φάσµα για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές βελτιώσεις µε την αξιοποίηση των ευκαιριών που είναι σχετικές µε τις συγκεκριµένες περιστάσεις, χωρίς να είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις να ελέγχουν και να επιθεωρούν τις επιχειρήσεις ώστε να ελέγξουν ότι συµµορφώνονται µε γενικούς κανονισµούς. Επιτρέπουν να µεταφερθεί µέρος του κόστους της εφαρµογής και του ελέγχου των µέτρων περιβαλλοντικής προστασίας στην ίδια τη βιοµηχανία, µειώνοντας έτσι το οικονοµικό βάρος για τον έλεγχο που υφίσταται ο φορολογούµενος. Εθνικά προγράµµατα πιστοποίησης του τουρισµού µπορούν να διευρύνουν την αναγνωρισιµότητα του τουρισµού στη χώρα, την ανταγωνιστικότητα και το εθνικό προφίλ στις διεθνείς αγορές. Πιθανά πλεονεκτήµατα για τις επιχειρήσεις: οι εθελοντικές πρωτοβουλίες για το περιβάλλον µπορούν να διευκολύνουν την επιχείρηση να προωθήσει τα προϊόντα της πιο αποτελεσµατικά και να βελτιώσει το προφίλ της στους καταναλωτές, τους συνεργάτες και τις κοινότητες του προορισµού:

11 Η πιστοποίηση µπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να δηλώσουν τη δέσµευσή τους για την περιβαλλοντική, κοινωνική, ακόµα και οικονοµική βελτίωση που µπορεί µε τη σειρά τους να βοηθήσουν να εξαλειφθεί η ανάγκη για επιπλέον άµεσο έλεγχο από την κυβέρνηση. Η εφαρµογή ισχυρών στρατηγικών περιβαλλοντικής διαχείρισης µπορεί να έχει ως αποτέλεσµα ουσιαστική µείωση του κόστους για την εταιρία. Η συµµετοχή σε ένα πρόγραµµα πιστοποίησης µπορεί να παρέχει καλύτερη πρόσβαση σε σύγχρονες τεχνικές, τεχνολογία και τεχνογνωσία. Η εφαρµογή αποτελεσµατικής περιβαλλοντικής διαχείρισης µπορεί να ενισχύσει τα περιβαλλοντικά και πολιτισµικά στοιχεία στα οποία στηρίζεται η τουριστική βιοµηχανία για συνεχή ευηµερία. Τέλος, η πιστοποίηση και τα Ecolabels µπορούν φυσικά να έχουν πλεονεκτήµατα για τους καταναλωτές, παρέχοντάς τους πληροφόρηση και καθοδήγηση για τις αποφάσεις τους στις ταξιδιωτικές επιλογές τους αλλά και εξασφαλίζοντας ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών. Σύµφωνα µε τις προτάσεις του WTO, τα συστήµατα πιστοποίησης για τον αειφόρο τουρισµό πρέπει να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν σύµφωνα µε τα γεωγραφικά και κοινωνικο-οικονοµικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας. Οι κυβερνήσεις µπορούν να παίξουν σηµαντικό ρόλο στην έναρξη και την ανάπτυξη των συστηµάτων πιστοποίησης για τον αειφόρο τουρισµό δηµιουργώντας τις υποστηρικτικές νοµικές και θεσµικές δοµές.

12 Συµπεράσµατα Οι δράσεις αειφόρου τουρισµού θα πρέπει να είναι αποτέλεσµα της συµµετοχής των αρµοδίων και να αναγνωρίζουν την πολυπλοκότητα της τουριστικής ανάπτυξης και διαχείρισης. Όλα τα εργαλεία που παρουσιάζονται στον οδηγό αυτό βασίζονται σε πραγµατικές εµπειρίες των εταίρων του SUVOT και του ικτύου Πόλεων και δείχνουν τα κοινά σηµεία και τη δυνατότητα συνδυασµού διαφόρων εργαλείων. Είναι επιτακτική ανάγκη να οργανωθεί µια στρατηγική αειφόρου τουρισµού που θα συνδυάζει διάφορες δράσεις αειφόρου τουρισµού. Η στρατηγική αυτή πρέπει: Να περιλαµβάνει όλες τις φάσεις της ζωής του προορισµού: σχεδιασµό, διαχείριση, δράσεις, παρακολούθηση. Να συνδυάζει όλους τους τοµείς και τα εργαλεία για την αειφορία του τουρισµού ενοποιώντας τους στόχους. Να περιλαµβάνει όλους τους ειδικούς παράγοντες που σχετίζονται µε τον προορισµό και συγκεκριµένα εργαλεία για: τις δηµόσιες αρχές, τις τοπικές κοινωνίες, οµάδες ιδιωτών, τουρίστες και άλλους αρµοδίους. Να είναι εφαρµόσιµη και να συνδυάζεται µε τα υπάρχουσα µέσα φυσικού σχεδιασµού και διαχείρισης. Να βασίζεται στη συµµετοχή και να έχει δηµιουργηθεί σε συναινετική βάση. Να µπορεί να αντικατασταθεί και να επαναπροσδιοριστεί.

13 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ APAT, Tourist Accommodation Eu Ecolabel Award Scheme - Final Report, 16 October 2002 Borelli Simone, Responsible tourism in the Mediterranean, WWF Mediterranean Programme Christian J. Stewart Consulting «Recreational and Developmental Carrying Capacities of Coastal Environments», Ontario, Canada (1993) Coccossis H.N, Parpairis A. «Assessing the Interaction between Heritage Environment, and Tourism: Mykonos» στο Coccossis H.N. και P.Njikamp «Sustainable Tourism Development» London, Avebury (1995) Commission Decision No 681/2001 of 7 September 2001 on guidance for the implementation of Regulation (EC) No 761/2001 of the European Parliament and of the Council allowing voluntary participation by organisations in a Community eco-management and audit scheme. Commission Decision of 14 April 2003 n. 287 establishing the ecological criteria for the award of the Community Ecolabel to tourist accommodation service (Text with EEA relevance) (notified under document number C(2003) 235) Commission Decision of 14 April 2005 establishing the ecological criteria for the award of the Community Ecolabel to campsite service,, Official Journal of the European Union, 29/4/2005. Council Directive of 27 June 1985 on the assessment of the effects of certain public and private projects Federal Ministry for Economic Co-operation and Development of Germany, Sustainable Tourism as a Development Option Practical Guide for Local Planners, Developers and Decision Makers, ICLEI - International Council on Local Environmental Initiatives, Tourism and Sustainable Development sustainable tourism: a local authority perspective, ISO - Central Secretariat, ISO in brief, International Standards for a sustainable world, Luis Gortazar, Cipriano Marin «Tourism and Sustainable Development: from theory to practice the island experience» Insula (1999) on the environment (85/337/EEC) PAP-RAC - UNEP, Guide to good practice in tourism carrying capacity assessment, Split, PAPRAC, «Guidelines for carrying capacity assessment for tourism in Mediterranean coastal areas» Priority Actions Programme, Regional Activity Centre, Split (1996) Pollarini Andrea et al, «Tourism policy, political management of the territory, urban and environmental development for an integrated and competitive model of vocational and sustainable tourism». Document prepared by The Province of Rimini in the framework of the SuVot (SUstainable and VOcational Tourism) project, co-financed by the Interreg IIIC Programme. (2007) Provincia di Rimini, T:04. Acquisti ecologici per gli alberghi. Linee guida, criteri e consigli per la scelta dei prodotti da utilizzare negli hotel,, Rimini, Provincia di Rimini, T:05. L ecolabel europeo per il servizio di ricettività turistica, Rimini, 2003.

14 turistica, Rimini, Provincia di Rimini, T:06. I sistemi di gestione ambientale per gli alberghi Linee guida per un approccio semplificato, Rainforest Alliance, Sustainable Tourism - Toolkit for Small and Medium Enterprises, Guide to Best Management Practices Rainforest Alliance, Tourism Certification in Central America: Study Results, Salman A. Khalik, Arnesson Leif, Sörensson Anna, Ghazi Shukur «Estimating the Swedish and Norwegian International Tourism Demand using ISUR Technique», Mid Sweden University, JIBS and CAFO, Växjö University, September, 2009 Secretariat of the Convention on Biological Diversity, Guidelines on Biodiversity and Tourism Development, The VISIT Iniziative - Tourism Ecolabelling in Europe - moving the market towards sustainability, ECEAT ECOTRANS, UNEP - Unites Nation Environmental Programme, Guidelines for carrying capacity assessment for tourism in Mediterranean coastal areas, UNEP, Tourism and Local Agenda 21, the role of local authorities in sustainable tourism, UNEP, Tourism and Local Agenda 21. the role of local authorities in sustainable tourism, UNI EN ISO 14001: 1996 Sistemi di gestione ambientale. Requisiti e guida per l uso. UNI EN ISO 14004: 1997 Sistemi di gestione ambientale. Linee guida generali su principi, sistemi e tecniche di supporto. US Environmental Protection Agency, Pacific Islands Ecotourism: A Business Planning Guide For Ecotourism,1994. US Environmental Protection Agency, Pacific Islands Ecotourism: a Public Policy And Planning Guide, US Environmental Protection Agency, The Business of Ecotourism: The Complete Guide for Nature and Culture-Based Tourism Operations, WTO, Ecolabels, awards and self-commitments, Sustainable development of Ecotourism. A compilation of good practices. Madrid, WTO, Guide for local authorities on developing sustainable tourism, Madrid, WTO, Indicators of sustainable development of tourism destinations. A Guidebook. Madrid, WTO, Sustainable development of tourism. A compilation of good practices, Madrid, WTO, Voluntary Initiatives for Sustainable Tourism, Madrid, WTO, Voluntary Initiatives for Sustainable Tourism: worldwide inventory and comparative analysis of 104, Madrid, WWF International, Linee-guida per lo sviluppo dell Ecoturismo basato sulla comunità, Κοκκώσης Χάρης «Τουριστική ανάπτυξη και φέρουσα ικανότητα στα νησιά» στο Τουριστική Ανάπτυξη : Πολυεπιστηµονικές προσεγγίσεις Εξάντας Αθήνα (2000)

ShMILE 2. «Από τον πειραματισμό στη διάδοση του οικολογικού σήματος στη Μεσόγειο»

ShMILE 2. «Από τον πειραματισμό στη διάδοση του οικολογικού σήματος στη Μεσόγειο» ShMILE 2 «Από τον πειραματισμό στη διάδοση του οικολογικού σήματος στη Μεσόγειο» ρηματοδοτικό Μέσο Έχει εγκριθεί στον Άξονα Προτεραιότητας Ειδικότερα στο Μέτρο Τίτλος Έργου Στόχος του Έργου 2 2.1 EUROPEAN

Διαβάστε περισσότερα

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις 8. Συµπεράσµατα Προτάσεις Όπως φάνηκε από όλα τα παραπάνω ο οικότοπος των Μεσογειακών Εποχικών Λιµνίων αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτηµα των περιοχών µελέτης και η διατήρηση του µπορεί να συνδυαστεί άµεσα

Διαβάστε περισσότερα

3rd International Rhodes Tourism Forum. ιαχείριση της αλλαγής στους τουριστικούς προορισµούς: Στρατηγικές & ράσεις

3rd International Rhodes Tourism Forum. ιαχείριση της αλλαγής στους τουριστικούς προορισµούς: Στρατηγικές & ράσεις 3rd International Rhodes Tourism Forum ιαχείριση της αλλαγής στους τουριστικούς προορισµούς: Στρατηγικές & ράσεις ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ ENVIRONMENTAL MANAGEMENT IN TOURISM DESTINATIONS

Διαβάστε περισσότερα

ShMILE Project Από τον πειραματισμό στην διάδοση του οικολογικού σήματος στην Μεσόγειο. Πώς θα ωφεληθούμε;

ShMILE Project Από τον πειραματισμό στην διάδοση του οικολογικού σήματος στην Μεσόγειο. Πώς θα ωφεληθούμε; ShMILE II ShMILE Project Από τον πειραματισμό στην διάδοση του οικολογικού σήματος στην Μεσόγειο. Πώς θα ωφεληθούμε; Alpha MENTOR Αναστασία Χατζηνικολάου Αρχιτέκτων Περιβαλλοντολόγος Σοφία Ναταλία Μποέμη

Διαβάστε περισσότερα

Περιφέρεια Κρήτης Ενεργειακό Κέντρο

Περιφέρεια Κρήτης Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρεια Κρήτης Ενεργειακό Κέντρο Ευρωπαϊκό έργο BIOSIRE του προγράµµατος «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη» «Προώθηση των Βιοκαυσίµων και των Ηλεκτρικών Οχηµάτων για Βιώσιµες Μεταφορές σε Τουριστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το ίκτυο Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέµβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτηµένη και συντονισµένη έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Πλαίσιο Ένα Σύστηµα Περιβαλλοντικής ιαχείρισης (ΣΠ ) είναι ένα εργαλείο διαχείρισης για εταιρίες και άλλους οργανισµούς µε σκοπό την αξιολόγηση,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε.

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε. ΑΑΑ Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση A global sustainability framework and initiative of the United Nations Environment Programme Finance Initiative Ένα παγκόσμιο πλαίσιο και μια πρωτοβουλία της Πρωτοβουλίας

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο ΑειΦόρων ΝΗσων Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ)

Δίκτυο ΑειΦόρων ΝΗσων Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ) Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου: Περίληψη του έργου Δίκτυο ΑειΦόρων ΝΗσων Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ) ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣ ΙΗΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ, ΤΕΧΝΙΚΗ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2007-2013

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2007-2013 ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Επιστηµονική και Οργανωτική Γραµµατεία Σχεδιασµού και Κατάρτισης Αναπτυξιακού Προγραµµατισµού 2007-2013 ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

«Διαδικασία Συµµετοχής Η σωστή επιλογή προγράµµατος, εταιρικού σχήµατος και στρατηγικής. Η υποβολή της πρότασης»

«Διαδικασία Συµµετοχής Η σωστή επιλογή προγράµµατος, εταιρικού σχήµατος και στρατηγικής. Η υποβολή της πρότασης» Training Session Ευκαιρίες χρηµατοδότησης για έργα σχετικά µε την προστασία του περιβάλλοντος στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και στην Περιφέρεια Ηπείρου γενικότερα Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012 «Διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

«Εισαγωγή στα Συστήµατα ιαχείρισης: Ποιότητα Περιβάλλον Ασφάλεια Τροφίµων»

«Εισαγωγή στα Συστήµατα ιαχείρισης: Ποιότητα Περιβάλλον Ασφάλεια Τροφίµων» «Εισαγωγή στα Συστήµατα ιαχείρισης: Ποιότητα Περιβάλλον Ασφάλεια Τροφίµων» ρ. Ευάγγελος Ευµορφόπουλος, Επιθεωρητής του ΕΦΕΤ, Επιστηµονικός Συνεργάτης του ΤΕΙ Αθηνών Σε ένα ανταγωνιστικό παγκόσµιο περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ».

Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ». Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ». Εισηγήτρια κα Ελευθερία Φτακλάκη, Αντιπεριφερειάρχης

Διαβάστε περισσότερα

Νέα πρότυπα & Αειφορία

Νέα πρότυπα & Αειφορία Χαράλαμπος Αγγελούδης Διευθυντής Πιστοποίησης Οκτώβριος 2014 Ο ουσιαστικός ρόλος των προτύπων στην Αειφόρο ανάπτυξη Το όραμα του ISO για τα προϊόντα του είναι να «αναγνωρίζονται και να γίνονται σεβαστά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο εκέµβριος 2005 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τη διενέργεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας, αλλά και από τις επιµέρους συσκέψεις για

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Coastal Practice Network Newsletter

ΙΚΤΥΟ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Coastal Practice Network Newsletter ΙΚΤΥΟ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Newsletter Τεύχος 6 εκέµβριος 2006 www.coastalpractice.net Την ελληνική έκδοση του newsletter επιµελείται το ίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Τελική αναφορά COPRANET Το Πανευρωπαϊκό ίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S. Services in South Aegean. Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S. Services in South Aegean. Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ I.S.TO.S Ιnnοvation for Sustainable Tourism & Services in South Aegean Καινοτοµία για τον Αειφόρο Τουρισµό & τις υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο DG REGIO ΥΠ.ΟΙ.Ο Το Πρόγραµµα Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Tetris Built Environment. Consultants Construction Renewable energy Tourism Investment Finance

Tetris Built Environment. Consultants Construction Renewable energy Tourism Investment Finance Tetris Built Environment Consultants Construction Renewable energy Tourism Investment Finance Προφίλ Η TETRIS Built Environment είναι εταιρεία παροχής Συμβουλευτικών υπηρεσιών Τεχνική εταιρεία, και δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Αειφορικός σχεδιασµός & κατασκευή κτιρίων

Αειφορικός σχεδιασµός & κατασκευή κτιρίων 2η Ηµερίδα για την Ελληνική Πλατφόρµα για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή Αειφορικός σχεδιασµός & κατασκευή κτιρίων στο πλαίσιο των στόχων της Πλατφόρµας για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 13 Ολοκληρωμένη Πολιτική Προϊόντων

Κεφάλαιο 13 Ολοκληρωμένη Πολιτική Προϊόντων Κεφάλαιο 13 Ολοκληρωμένη Πολιτική Προϊόντων Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται το γενικότερο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Πολιτικής Προϊόντων (ΟΠΠ) που αποσκοπεί στην εδραίωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές σχεδιασμού λήψης μέτρων πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Αρχές σχεδιασμού λήψης μέτρων πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Αρχές σχεδιασμού λήψης μέτρων πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Η Ευρώπη πάσχει πολύ συχνά από φυσικές καταστροφές. Οι τύποι φυσικών καταστροφών εξαρτώνται από το γεωλογικό προφίλ,

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Πατούλης Δήμαρχος Αμαρουσίου

Γιώργος Πατούλης Δήμαρχος Αμαρουσίου 1 Ο Δήμος Αμαρουσίου προσφέρει καθημερινά, μια σειρά από χρήσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, σε χιλιάδες πολίτες. Αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες, που βελτιώνουν την καθημερινότητα τους. Διεκδικεί

Διαβάστε περισσότερα

Ενθάρρυνση για την έναρξη των Πράσινων ηµόσιων Συµβάσεων

Ενθάρρυνση για την έναρξη των Πράσινων ηµόσιων Συµβάσεων Ενθάρρυνση για την έναρξη των Πράσινων ηµόσιων Συµβάσεων ηµήτρης Γιάκος Περιβαλλοντολόγος, MSc Τι είναι οι Πράσινες ηµόσιες Συµβάσεις Ο όρος πράσινες ή οικολογικές δηµόσιες συµβάσεις αναφέρεται στη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Συµφωνία για το πλαίσιο εργασίας

Συµφωνία για το πλαίσιο εργασίας Συµφωνία για το πλαίσιο εργασίας Πρότυπο κοινωνικής και περιβαλλοντολογικής έκθεσης της ευρωπαϊκής βιοµηχανίας κατεργασίας δερµάτων Επιτροπή κοινωνικού διαλόγου για τη κατεργασία δερµάτων 1. Εισαγωγή (εγκεκριµένη

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα. Οι προοπτικές του Οικοτουρισμού στην Ελλάδα: Η συμβολή της πιστοποίησης ποιότητας. Αθήνα, 22 Μαϊου 2013

Ημερίδα. Οι προοπτικές του Οικοτουρισμού στην Ελλάδα: Η συμβολή της πιστοποίησης ποιότητας. Αθήνα, 22 Μαϊου 2013 LLP Transversal Programmes Key Activity 3 ICT NETWORKS Ημερίδα Οι προοπτικές του Οικοτουρισμού στην Ελλάδα: Η συμβολή της πιστοποίησης ποιότητας Αθήνα, 22 Μαϊου 2013 LLP Transversal Programmes Key Activity

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ PACMAN ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ PACMAN ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ PACMAN ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «Ηµερίδα για τον Αγροδιατροφικό Τοµέα Παρουσίαση Τοπικών Προϊόντων µε Γευσιγνωσία» ιοργάνωση: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΙΛΚΙΣ Κιλκίς, 31 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ένωση: Νέες Μέθοδοι και Εργαλεία για την Αειφόρο Ανάπτυξη

Ευρωπαϊκή Ένωση: Νέες Μέθοδοι και Εργαλεία για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ευρωπαϊκή Ένωση: Νέες Μέθοδοι και Εργαλεία για την Αειφόρο Ανάπτυξη Κανονιστική Νοµοθεσία Προληπτικά εργαλεία: όρια εκποµπών στα στερεά, υγρά και αέρια απόβλητα υποχρέωση εκπόνησης ΜΠΕ Κατασταλτικά εργαλεία:

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλείο A: Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικής πράσινων προμηθειών

Εργαλείο A: Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικής πράσινων προμηθειών Εργαλείο A: Ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικής πράσινων προμηθειών Στόχος του εργαλείου - Να βοηθήσει Δήμους στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν Πολιτική Πράσινων Προμηθειών Πλεονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτικά Προγράμματα για την Ενέργεια

Χρηματοδοτικά Προγράμματα για την Ενέργεια Χρηματοδοτικά Προγράμματα για την Ενέργεια Ανθή Χαραλάμπους Διευθύντρια Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών - Cyprus Energy Agency - 7 ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Για την έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη 2007-2013

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά αναπτυξιακά ερωτήµατα Σε τοµεακό και περιφερειακό επίπεδο: Μακροπρόθεσµοι αναπτυξιακοί στόχοι, πέραν των «παραδοσιακών» αναπτυξιακών επιλογών κ

Βασικά αναπτυξιακά ερωτήµατα Σε τοµεακό και περιφερειακό επίπεδο: Μακροπρόθεσµοι αναπτυξιακοί στόχοι, πέραν των «παραδοσιακών» αναπτυξιακών επιλογών κ 1 η Εγκύκλιος Αναπτυξιακού Προγραµµατισµού Στόχοι: Ενηµέρωση των αρµόδιων φορέων σχεδιασµού για το υπό διαπραγµάτευση προτεινόµενο νέο πλαίσιο της Προγραµµατικής Περιόδου 2014-2020 Έναρξη προετοιµασίας

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06)

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Η χώρα μας είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα

«Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες: Εμπειρία στην Ελλάδα & πρακτικές

«Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες: Εμπειρία στην Ελλάδα & πρακτικές «Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες: Εμπειρία στην Ελλάδα & πρακτικές Παπαμικρούλη Λουΐζα Οικονομολόγος, ΜΑ ΤμήμαςΑνάπτυξης Αγοράς Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής και Σχεδιασμού Πράσινη επιχειρηματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ. Σελίδα από του ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ. Σελίδα από του ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. Εισαγωγή Το παρόν Σύµφωνο Συνεργασίας (στο εξής αναφερόµενο ως Σύµφωνο ) υπογράφτηκε στις /5/2016, από τους φορείς που παρατίθενται στο Παράρτηµα (όπου περιλαµβάνονται τα πλήρη στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

WP 3: «Διοικητικά εργαλεία και ενισχύσεις σε τοπικό επίπεδο»

WP 3: «Διοικητικά εργαλεία και ενισχύσεις σε τοπικό επίπεδο» WP 3: «Διοικητικά εργαλεία και ενισχύσεις σε τοπικό επίπεδο» 1. Εθνικό πλαίσιο επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Σκοπός του νέου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (νόμος 3468/2006 ΑΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα

ΕυκαιρίεςΧρηµατοδότησηςγια ήµουςκαικοινότητες ΠρακτικέςΕφαρµογές. Μαριλένα Ιωαννίδου First Elements Euroconsultants Ltd.

ΕυκαιρίεςΧρηµατοδότησηςγια ήµουςκαικοινότητες ΠρακτικέςΕφαρµογές. Μαριλένα Ιωαννίδου First Elements Euroconsultants Ltd. ΕυκαιρίεςΧρηµατοδότησηςγια ήµουςκαικοινότητες ΠρακτικέςΕφαρµογές Μαριλένα Ιωαννίδου First Elements Euroconsultants Ltd. Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε. Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης: υποδοµές, βελτίωσηανταγωνιστικότητας,

Διαβάστε περισσότερα

Innovation For Sustainable Tourism & Services In South Aegean

Innovation For Sustainable Tourism & Services In South Aegean Innovation For Sustainable Tourism & Services In South Aegean ΡΑΣΗ 7.1.3 ΟΜΑ Α ΕΡΓΟΥ Μιχάλης Τοανόγλου Κατερίνα Τσακµακίδου Κώστας Πάχος Τσαµπίκος Κουδούνης ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσιες προμήθειες για εξοικονόμηση ενέργειας

Δημόσιες προμήθειες για εξοικονόμηση ενέργειας Υπουργείο Ανάπτυξης Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας Δημόσιες προμήθειες για εξοικονόμηση ενέργειας Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ Ημερίδα έργου ProEE, 5 Νοεμβρίου 2008, Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και ΜΜΕ. Δρ. Νικολάου Ιωάννης Λέκτορας Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και ΜΜΕ. Δρ. Νικολάου Ιωάννης Λέκτορας Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και ΜΜΕ Δρ. Νικολάου Ιωάννης Λέκτορας Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ 2. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η σύσταση ενός DMO ως Προϋπόθεση Αειφορίας για τον Τουρισµό της Ρόδου

Η σύσταση ενός DMO ως Προϋπόθεση Αειφορίας για τον Τουρισµό της Ρόδου Η σύσταση ενός DMO ως Προϋπόθεση Αειφορίας για τον Τουρισµό της Ρόδου ρ. ηµήτρης Κούτουλας Ειδικός Σύµβουλος Τουριστικού Μάρκετινγκ ιδάσκων Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστηµίου E-Mail: d.koutoulas@ba.aegean.gr

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή. Αειφορία και Τουρισμός. 1.1 Σκοπός και Περίγραμμα τoυ Βιβλίου... 26

Περιεχόμενα. Εισαγωγή. Αειφορία και Τουρισμός. 1.1 Σκοπός και Περίγραμμα τoυ Βιβλίου... 26 κεφάλαιο 1 Εισαγωγή 1.1 Σκοπός και Περίγραμμα τoυ Βιβλίου... 26 κεφάλαιο 2 Αειφορία και Τουρισμός 2.0 Εισαγωγή... 29 2.1 Ανησυχία για το Μέλλον της Ανθρωπότητας... 30 2.2 Ιστορική Αναδρομή... 33 2.3 Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

The energy market in Europe-«The role of the Greek DSO- HEDNO» Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO

The energy market in Europe-«The role of the Greek DSO- HEDNO» Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO The energy market in Europe-«The role of the Greek DSO- HEDNO» Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO 19thRoundtable with the Government of Greece-The Economist Kυρίες και Κύριοι Πριν ξεκινήσω

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ψηφιακός χάρτης; H ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ

Τι είναι ψηφιακός χάρτης; H ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ Πρωτοβουλι α για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη του Νοµού Κεφαλονιάς και Ιθά κ ης. 16 Ιουνι ο υ 2007 Ξενοδοχει ο Mediterranee Λα σση - Αργοστόλι Τι είναι ψηφιακός χάρτης; H ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«Ολοκληρωμένες πολιτικές διαχείρισης της αστικής ανάπτυξης και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

«Ολοκληρωμένες πολιτικές διαχείρισης της αστικής ανάπτυξης και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». «Ολοκληρωμένες πολιτικές διαχείρισης της αστικής ανάπτυξης και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Mάρω Ευαγγελίδου. Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος/ Χωροτάκτης Αθήνα 21.11.13 Περιφέρεια Αττικής Ημερίδα με θέμα:

Διαβάστε περισσότερα

LIFE09 ENV/GR/000297. Εκλαϊκευμένη Έκθεση (Layman s Report)

LIFE09 ENV/GR/000297. Εκλαϊκευμένη Έκθεση (Layman s Report) LIFE09 ENV/GR/000297 Στρατηγικός σχεδιασμός προς ένα ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στον τομέα των τουριστικών καταλυμάτων CARBONTOUR Εκλαϊκευμένη Έκθεση (Layman s Report) Αύγουστος 2014 LIFE09 ENV/GR/0297

Διαβάστε περισσότερα

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας.

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας. Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας Ιωάννινα, 27 Μαρτίου 2015, Ενημερωτικό Τεχνικό Σεμινάριο ECOFUNDING 1 Το Επιμελητήριο

Διαβάστε περισσότερα

Η Περιφέρεια υτικής Ελλάδας αναγνωρίζοντας το σηµαντικό ρόλο του τουρισµού στην οικονοµία και την ανάπτυξη της περιοχής, εισάγει σε ανοιχτή,

Η Περιφέρεια υτικής Ελλάδας αναγνωρίζοντας το σηµαντικό ρόλο του τουρισµού στην οικονοµία και την ανάπτυξη της περιοχής, εισάγει σε ανοιχτή, ΚΕΙΜΕΝΟ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Φίλες/Φίλοι, Η Περιφέρεια

Διαβάστε περισσότερα

Ποιότητα και Πρότυπα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Συστήµατα Διασφάλισης Ποιότητας Γενική επισκόποηση και Επεκτάσεις- Διάλεξη 8

Ποιότητα και Πρότυπα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Συστήµατα Διασφάλισης Ποιότητας Γενική επισκόποηση και Επεκτάσεις- Διάλεξη 8 Ποιότητα και Πρότυπα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Συστήµατα Διασφάλισης Ποιότητας Γενική επισκόποηση και Επεκτάσεις- Διάλεξη 8 Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τει Δυτικής Ελλάδας Μεσολόγγι Δρ. Α. Στεφανή Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Θεσµικά Όργανα για την Περιβαλλοντική Πολιτική σε ιεθνές Επίπεδο

Θεσµικά Όργανα για την Περιβαλλοντική Πολιτική σε ιεθνές Επίπεδο Θεσµικά Όργανα για την Περιβαλλοντική Πολιτική σε ιεθνές Επίπεδο Οργανισµός Οικονοµικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) (Organization for Economic Co-operation and Development OECD) Ίδρυση 1960 Στόχος η

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τοµέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 5 η Προγραµµατική Περίοδος 2014-2015

Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τοµέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 5 η Προγραµµατική Περίοδος 2014-2015 Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τοµέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 5 η Προγραµµατική Περίοδος 2014-2015 Στάθης Ραγκούσης Διευθύνων Σύµβουλος Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Ecolabels και εξαγωγές: Αποτελέσματα Έρευνας για τον Αγροτικό, Τουριστικό και Κατασκευαστικό Κλάδο

Ecolabels και εξαγωγές: Αποτελέσματα Έρευνας για τον Αγροτικό, Τουριστικό και Κατασκευαστικό Κλάδο Ecolabels και εξαγωγές: Αποτελέσματα Έρευνας για τον Αγροτικό, Τουριστικό και Κατασκευαστικό Κλάδο Ομιλητής: Παναγιώτης Μουρτοπάλλας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, MSc, MBA CEO & co-founder Η ενεργειακή πρόκληση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Σελίδα1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕΛΕΤΗ Πρόγραμμα Joy-Welcult-εργασία, Νέοι και γνώση σε θέματα τοπίου-πολιτισμού-

Διαβάστε περισσότερα

Συνδ (Rev. CoP14)* Αειφορική χρήση της βιοποικιλότητας: Αρχές και Κατευθύνσεις της Αντίς Αµπέµπα

Συνδ (Rev. CoP14)* Αειφορική χρήση της βιοποικιλότητας: Αρχές και Κατευθύνσεις της Αντίς Αµπέµπα Συνδ. 13.2 (Rev. CoP14)* Αειφορική χρήση της βιοποικιλότητας: Αρχές και Κατευθύνσεις της Αντίς Αµπέµπα ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΝΤΑΣ την υιοθέτηση κατά την έβδοµη συνάντηση της Συνδιάσκεψης των Μερών της Σύµβασης για

Διαβάστε περισσότερα

Οι προοπτικές της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας

Οι προοπτικές της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας Οι προοπτικές της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας Έκθεση της ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (Photovoltaic Technology Research Advisory Council, PV-TRAC). ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η

Διαβάστε περισσότερα

Πλαίσια Χωρικού Σχεδιασµού στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο : πολιτικές και θεσµοί Αθηνά Γιαννακού ρ. Χωροτάκτης-Πολεοδόµος (M.Sc.&Ph.D.

Πλαίσια Χωρικού Σχεδιασµού στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο : πολιτικές και θεσµοί Αθηνά Γιαννακού ρ. Χωροτάκτης-Πολεοδόµος (M.Sc.&Ph.D. Πλαίσια Χωρικού Σχεδιασµού στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο : πολιτικές και θεσµοί Αθηνά Γιαννακού ρ. Χωροτάκτης-Πολεοδόµος (M.Sc.&Ph.D. LSE) ΜΕΡΟΣ 1 Ο χωρικός σχεδιασµός στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΥΝΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ 14 IOYNIΟΥ 2011. Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, Καθηγήτρια ΕΜΠ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΥΝΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ 14 IOYNIΟΥ 2011. Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, Καθηγήτρια ΕΜΠ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ-ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΑΚΑΔ.ΕΤΟΣ: 2010-2011 ΕΥΝΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών [ 1 ] [ 1 ] Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών - Ποταμός Αχελώος - Ταμιευτήρας >> H Περιβαλλοντική Στρατηγική της ΔΕΗ είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

«Καθ οδόν προς την προσβασιμότητα»

«Καθ οδόν προς την προσβασιμότητα» «Καθ οδόν προς την προσβασιμότητα» του Andrea Campagna, τεχνικού & επιστημονικού συντονιστή του έργου FutureMed Project n 2S-MED11-29 Project co-funded by the European Regional Development Fund (ERDF)

Διαβάστε περισσότερα

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων Το «Σύµφωνο των ηµάρχων» αποτελεί µία φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνοντας το προβάδισµα σε πρωτοπόρους δήµους της Ευρώπης να αµβλύνουν

Διαβάστε περισσότερα

ράσειςτου ΥΠΕΚΑ: το Πρόγραµµα «Χτίζοντας το Μέλλον»

ράσειςτου ΥΠΕΚΑ: το Πρόγραµµα «Χτίζοντας το Μέλλον» ράσειςτου ΥΠΕΚΑ: το Πρόγραµµα «Χτίζοντας το Μέλλον» ρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός ιευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών και Εξοικονόµησης Ενέργειας - Κ.Α.Π.Ε. e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Αυτοαξιολόγησης EFQM Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ EFQM ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οδηγός Αυτοαξιολόγησης EFQM Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ EFQM ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ EFQM ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. Η ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ EFQM ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ... 4 3. Η ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας JESSICA στην Ελλάδα

Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας JESSICA στην Ελλάδα Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας JESSICA στην Ελλάδα Λαμία 22 Μαρτίου 2012 Η πρωτοβουλία JESSICA: Οργάνωση & Λειτουργία Η ανάπτυξη της πρωτοβουλίας JESSICA στην ΕΕ

Διαβάστε περισσότερα

2η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014 2020

2η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014 2020 ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 2η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014 2020 Απρίλιος 2013 Στόχος της Εγκυκλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΠΕ

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΠΕ Leonardo da Vinci Leonardo Project: A EUROPEAN OBSERVATORY ON THE USE OF ICT-SUPPORTED LIFE LONG LEARNING BY SMES, MICRO-ENTERPRISES AND THE SELF-EMPLOYED IN RURAL AREAS ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

UNEP FI Workshop, 18th January 2007 Sustainability and CSR in the Banking and Insurance Sector

UNEP FI Workshop, 18th January 2007 Sustainability and CSR in the Banking and Insurance Sector Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας UNEP FI Workshop, 18th January 2007 Sustainability and CSR in the Banking and Insurance Sector ΟδηγόςΑειφορίαςγια Τράπεζες και Ασφαλιστικές: Πώς να εφαρµόσετε

Διαβάστε περισσότερα

Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία;

Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία; Διεπιστημονική προσέγγιση στα ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ :Τεχνολογία, Περιβάλλον, Πολιτισμός Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία; Κλειώ Αξαρλή,

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 5 η Προγραμματική Περίοδος

Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 5 η Προγραμματική Περίοδος Στρατηγικές Θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 5 η Προγραμματική Περίοδος 2014-2015 Στάθης Ραγκούσης Διευθύνων Σύμβουλος Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας.

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας. Οµιλία του Προέδρου του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γ. Καραµπάτου στο Α.Τ.Ε.Ι. Καλαµάτας µε θέµα: «Η ανάγκη συνεργασίας µεταξύ Επιµελητηρίου και Πανεπιστηµίων µέσω των γραφείων διασύνδεσης» Τρίτη, 30 Σεπτεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δρ. Ράλλης Γκέκας Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΔΕ Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Δημάρχων & Δημοτικών Συμβούλων Πρόγραμμα Επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Η οικονομία της γνώσης και η απόδοση της καινοτομίας στην Ελλάδα

Η οικονομία της γνώσης και η απόδοση της καινοτομίας στην Ελλάδα Η οικονομία της γνώσης και η απόδοση της καινοτομίας στην Ελλάδα Δρ. Ιωάννης Χατζηκιάν, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΔΟ, ΤΕΙ Αθηνών, Εισήγηση στην ημερίδα του Γραφείου Διαμεσολάβησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Στεφ. Παρασκευόπουλος Καθηγητής ΠΤΕΑ-ΠΘ Εισαγωγή Ο ορισμός του οικοτουρισμού που ι σχύει κα ι γ ια τ ις προστατευόμενες περιοχές δίνεται από τη Σβωρόνου

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμησης Ενέργειας

Εξοικονόμησης Ενέργειας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Πράσινη Επιχειρηματικότητα στον τομέα της Ενέργειας Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝ.

Διαβάστε περισσότερα

European Destinations of Excellence EDEN Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί. «Τουρισμός και Προστατευόμενες Περιοχές» ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ

European Destinations of Excellence EDEN Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί. «Τουρισμός και Προστατευόμενες Περιοχές» ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ European Destinations of Excellence EDEN Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί «Τουρισμός και Προστατευόμενες Περιοχές» ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ Η αίτηση θα πρέπει απαραίτητα να υποβληθεί σε τυπωμένη (χειρόγραφες αιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 1 Στην σηµερινή εποχή η ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, αποτελεί σύγχρονο εργαλείο, για την απλοποίηση των διαδικασιών συναλλαγής και εξυπηρέτησης του πολίτη

Διαβάστε περισσότερα

www.litusgo.eu LitusGo Εγρεηξίδην Ελόηεηα 11 Γηαρείξηζε Υεξζαίνπ θαη Θαιάζζηνπ Σνπίνπ

www.litusgo.eu LitusGo Εγρεηξίδην Ελόηεηα 11 Γηαρείξηζε Υεξζαίνπ θαη Θαιάζζηνπ Σνπίνπ www.litusgo.eu LitusGo Εγρεηξίδην Ελόηεηα 11 Γηαρείξηζε Υεξζαίνπ θαη Θαιάζζηνπ Σνπίνπ Τπεύζπλνο Έθδνζεο: Isotech Ltd, Δξεπλεηέο ύκβνπινη Πεξηβάιινληνο www.isotech.com.cy ν έξγν ππνζηεξίδεηαη από ηελ Επξσπατθή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΤΟ 1 ο ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ για την περίοδο προγραµµατισµού 2014-2020 Αγαπητοί προσκεκληµένοι, Βρισκόµαστε στον µέσον µιας πολύ σηµαντικής διαδικασίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ

ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ-ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΑΚΑΔ.ΕΤΟΣ: 2012-2013 ΕΥΝΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

«Οικολογικό Χαρτί για χρήσεις γραφείου και η εµπειρία που αποκοµίσθηκε από το ήµο Νέου Ψυχικού στα πλαίσια του προγράµµατος GreenMed»

«Οικολογικό Χαρτί για χρήσεις γραφείου και η εµπειρία που αποκοµίσθηκε από το ήµο Νέου Ψυχικού στα πλαίσια του προγράµµατος GreenMed» «Οικολογικό Χαρτί για χρήσεις γραφείου και η εµπειρία που αποκοµίσθηκε από το ήµο Νέου Ψυχικού στα πλαίσια του προγράµµατος GreenMed» Αντώνης Αντωνόπουλος ήµος Νέου Ψυχικού 26 Ιανουαρίου 2007 Το Πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (Α ΦΑΣΗ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (Α ΦΑΣΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ 2014-2019 (Α ΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ) Αξιότιμοι συνάδελφοι, Οι Δήμοι, στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗΣ: Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗΣ: Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗΣ: Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Καπετανάκη Κ. 1, Καπασσά Μ. 2 1 Περιβαλλοντολόγος Μsc-Υπεύθυνη Εφαρµογής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑ ΟΙΚΟ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ

ΣΗΜΑ ΟΙΚΟ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΗΜΑ ΟΙΚΟ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΟΙΚΟ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ Ζ. Καβακλή, Εργαστήριο Διαχείρισης Βιοποικιλότητας, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μυτιλήνη. Περιβάλλον και Επιχείρηση Οι επιχειρήσεις θεωρούν το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Universus CSEI Training and Innovation University Consortium. 939.000,00 ευρώ. Περιφέρεια υτικής Ελλάδας. 871.000,00 ευρώ

Universus CSEI Training and Innovation University Consortium. 939.000,00 ευρώ. Περιφέρεια υτικής Ελλάδας. 871.000,00 ευρώ Πίνακας 1: INTERREG ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΛΛΑ Α ΙΤΑΛΙΑ» α/α πρόγραµµα σκοπός προϋπολογισµός επικεφαλής εταίρος εταίροι διάρκεια 1 2 3 4 INNOVA NET ιεθνές Κέντρο µε αρµοδιότητες για την Καινοτοµία στις Μεσογειακές

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα βρίσκεται σε µια κρίσιµη στιγµή της Ιστορίας της. Καλείται να διαχειριστεί µια νέα πρωτόγνωρη πραγµατικότητα και να αναζητήσει ένα αναπτυξιακό µοντέλο που θα της επιτρέψει όχι µόνο να βγει από

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός για βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στο Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων Διαδικασία συμμετοχικού προγραμματισμού

Σχεδιασμός για βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στο Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων Διαδικασία συμμετοχικού προγραμματισμού Medstrategy: Ολοκληρωμένη Στρατηγική για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Αγροτικών Περιοχών της Μεσογείου www.medstrategyproject.eu Medstrategy Integrated Strategy for Sustainable Development of Mediterranean

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Χερσονήσου Municipality of Hersonissos

Δήμος Χερσονήσου Municipality of Hersonissos Δήμος Χερσονήσου Municipality of Hersonissos Πολιτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης σε Τοπικό Επίπεδο Local Level Policies Towards Sustainable Development www.hersonissos.gr Ποιοι είµαστε Who we are Τοποθεσία Location

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙ Α (INFODAY) για το Πρόγραµµα eten - ιευρωπαϊκά ίκτυα Τηλεπικοινωνιών) 10 Μαρτίου 2005 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙ Α (INFODAY) για το Πρόγραµµα eten - ιευρωπαϊκά ίκτυα Τηλεπικοινωνιών) 10 Μαρτίου 2005 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙ Α (INFODAY) για το Πρόγραµµα eten - ιευρωπαϊκά ίκτυα Τηλεπικοινωνιών) 10 Μαρτίου 2005 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ KLAB Knowledge & Learning Among Businesses Φραγκίσκος Μαγκαφάς, Συντονιστής Έργου

Διαβάστε περισσότερα

(clusters) clusters : clusters : clusters : 4. :

(clusters) clusters : clusters : clusters : 4. : «Προσδιοριστικοί Παράγοντες της Καινοτοµίας. ικτύωση της έρευνας µε την παραγωγή» ρ. Ιωάννης Χατζηκιάν Οκτώβριος 2006 Αθήνα ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Πρόλογος 3 1. Εισαγωγή 4

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ LIFE-NATURE

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ LIFE-NATURE ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ LIFE-NATURE EΘΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2020 Πρωτοβουλία Επιτροπής ΦΥΣΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ για

Διαβάστε περισσότερα

Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 2 Η Π.Α.Ε.Γ.Α.Ε. (Προνομιούχος Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος) είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο για έναν Ιδανικό Πολιτιστικό Τουρισμό Στρατηγικές Προτεραιότητες

Δίκτυο για έναν Ιδανικό Πολιτιστικό Τουρισμό Στρατηγικές Προτεραιότητες Δίκτυο για έναν Ιδανικό Στρατηγικές Προτεραιότητες Πλαίσιο έργου Το Δίκτυο Για έναν Ιδανικό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Για ένα Ιδανικό», συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

Το υπό έκδοση διεθνές πρότυπο πιστοποίησης ISO 22000 «Συστήµατα διαχείρισης

Το υπό έκδοση διεθνές πρότυπο πιστοποίησης ISO 22000 «Συστήµατα διαχείρισης «Νέο διεθνές πρότυπο πιστοποίησης για τα συστήµατα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίµων και ανταπόκριση στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων στην παγκόσµια αλυσίδα τροφίµων» Ιωάννης Χ. Σαριδάκης Συντονιστής

Διαβάστε περισσότερα

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP)

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) Ιανουάριος 2012 Περιεχόμενα 1. H Εταιρία 2. Δήλωση Δέσμευσης Διοίκησης 3. Δέσμευση προς την Αγορά 4. Ανθρώπινα Δικαιώματα- Συνθήκες Εργασίας 5. Περιβάλλον 6. Καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

«Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ»

«Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ» «Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ» ρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός ιευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών και

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκά και Ελληνικά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον

Ευρωπαϊκά και Ελληνικά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον Sustainability and CSR in the Banking and Insurance Sector Ευρωπαϊκά και Ελληνικά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον ρ. Κ. Αραβώσης Πρόεδρος ΠΑΣΕΠΠΕ ΘΕΣΜΟΣ Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το

Διαβάστε περισσότερα

ISO 9001:2000 - Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

ISO 9001:2000 - Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ISO 9001:2000 - ΡΟΕΓΓΙ ΤΟ ΝΕΟ ΡΟΤΥΟ Γεώργιος. τυλιανάκης, Χηµικός Μηχανικός M.Sc. ύµβουλος Επιχειρήσεων-Q.A. Systems Καθηγητής οιότητας στο Global University 1. Γενικά Τα υστήµατα ιαχείρισης οιότητας εµφανίσθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

BRIDGING THE GAP Issue1 Issue 1. κοινωνικο-πολιτικά και γλωσσικά περιβάλλοντα. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα BTG θα παράγει μια

BRIDGING THE GAP Issue1 Issue 1. κοινωνικο-πολιτικά και γλωσσικά περιβάλλοντα. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα BTG θα παράγει μια BRIDGING THE GAP Issue1 Issue 1 «Το πρόγραμμα Bridging the Gap θα μεταφέρει και θα προσαρμόσει μια καινοτόμο μεθοδολογία κατάρτισης και εξέλιξης για επιχειρηματίες» Πρόγραμμα "Bridging the Gap" (BTG) Το

Διαβάστε περισσότερα

Green Marketing. στον Αγροδιατροφικό κλάδο. Δρ. Β. Γρούγιου Δρ. Φ. Αναστασιάδης Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές GREEN-AgriChains

Green Marketing. στον Αγροδιατροφικό κλάδο. Δρ. Β. Γρούγιου Δρ. Φ. Αναστασιάδης Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές GREEN-AgriChains Green Marketing στον Αγροδιατροφικό κλάδο Δρ. Β. Γρούγιου Δρ. Φ. Αναστασιάδης Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές GREEN-AgriChains Green-AgriChains Info Day Θεσσαλονίκη 29 Οκτωβρίου 2013 Agenda Εισαγωγή Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η πολυπλοκότητα των θεµάτων, ο µεγάλος αριθµός των εµπλεκοµένων. κοινωνικών και οικονοµικών οµάδων και τα πολλαπλά ιεραρχικά επίπεδα όπως

Η πολυπλοκότητα των θεµάτων, ο µεγάλος αριθµός των εµπλεκοµένων. κοινωνικών και οικονοµικών οµάδων και τα πολλαπλά ιεραρχικά επίπεδα όπως Η πολυπλοκότητα των θεµάτων, ο µεγάλος αριθµός των εµπλεκοµένων κοινωνικών και οικονοµικών οµάδων και τα πολλαπλά ιεραρχικά επίπεδα όπως παρατέθηκαν πιο πάνω απαιτούν µια πιο συστηµατική παρουσίαση των

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του προτύπου. Άµεση αναφορά στην ικανοποίηση των αιτηµάτων για ασφάλεια τροφίµων όχι µόνο διαφόρων κρατικών φορέων αλλά και των καταναλωτών

Σκοπός του προτύπου. Άµεση αναφορά στην ικανοποίηση των αιτηµάτων για ασφάλεια τροφίµων όχι µόνο διαφόρων κρατικών φορέων αλλά και των καταναλωτών ISO 22000 1 Σκοπός του προτύπου Άµεση αναφορά στην ικανοποίηση των αιτηµάτων για ασφάλεια τροφίµων όχι µόνο διαφόρων κρατικών φορέων αλλά και των καταναλωτών Αιτήµατα καταναλωτή (i) Ο φορέας παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

1 2 3 = = % 71,96% 28,04% 55,55% 44,45% 100%

1 2 3 = = % 71,96% 28,04% 55,55% 44,45% 100% 5.3.3.1.3. Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΤΡΟΥ Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ Άρθρα 52 (α) (iii) και 55 του Κανονισµού (EΚ) 1698/2005 Σηµείο 5.3.3.1.3 Παράρτηµα II του

Διαβάστε περισσότερα

Πως ξεκίνησε. Το 2012 θα βρισκόμαστε στο εξωτερικό με παγκόσμιο domain που ήδη είναι έτοιμο προς λειτουργία.

Πως ξεκίνησε. Το 2012 θα βρισκόμαστε στο εξωτερικό με παγκόσμιο domain που ήδη είναι έτοιμο προς λειτουργία. Πως ξεκίνησε 2004: Η ιδέα αφορούσε στη προώθηση των απαιτήσεων της τήρησης της νομοθεσίας 2007: Στη συνέχεια ήταν η προώθηση των συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης 2011: Σήμερα αποτελεί μια ολοκληρωμένη

Διαβάστε περισσότερα