ΣΥΜΜΙΚΤΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΜΜΙΚΤΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α"

Transcript

1 ΣΥΜΜΙΚΤΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Σ. Σταθόπουλος ρ. Πολ. Μηχανικός ΠΕΡΙΛΗΨΗ Πρόκειται για µία ταχύτατα εξελισσόµενη τεχνική, η οποία µπορεί να προσφέρει πολλά στον τοµέα της γεφυροποιίας στην Ελλάδα. Η εφαρµογή της µέχρι σήµερα περιοριζόταν πρακτικά µόνο στον τοµέα των βιοµηχανικών έργων (σε πολύ περιορισµένη κλίµακα), ενώ ήταν εξαιρετικά περιορισµένη στη γεφυροποιία (υπάρχουν µόνο τρεις γέφυρες της ΕΗ και η ήδη κατεδαφισµένη γέφυρα των παρακηφισσίων οδών στο Ροσινιόλ) και στα οικοδοµικά. Την τελευταία διετία σχεδιάσθηκαν και ολοκληρώθηκαν (ή ολοκληρώνονται) 4 αξιόλογες σύµµικτες γέφυρες (οδογέφυρα Ποτείδαιας, οδογέφυρα Λ. Κύµης, Σ.Γ. πάνω από τον Κηφισό και οδογέφυρα Κηφισού). Τα κύρια χαρακτηριστικά των γεφυρών αυτών παρουσιάζονται στην παρούσα ανακοίνωση. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ / ΑΡΧΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Για τον σχεδιασµό των παραπάνω γεφυρών χρησιµοποιήθηκαν οι γερµανικοί κανονισµοί, συµπληρωµένοι από τις κατά καιρούς προσθήκες τους και συγκεκριµένα: Σχεδιασµός χαλυβδοκατασκευών DIN /1981 Οδηγίες για τη διαστασιολόγηση και εκτέλεση συµµίκτων δοκών (Μάρτιος 1981) Συµπληρωµατικές διατάξεις των παραπάνω οδηγιών (1984, 1991, 1994, 1997, 1999) Έλεγχος χαλυβδοφύλλων σε λυγισµό DIN 4114, DASt 012 Φορτίσεις γεφυρών DIN 1075, DS 804 Αντισεισµικός σχεδιασµός Ε39/99 Αντισκωριακή προστασία ISO EN 12944/98, ZTV-KOR-Stahlbauten Ο µεγάλος αριθµός των συνεχών συµπληρωµατικών διατάξεων των αρχικών οδηγιών και η υποκατάσταση ενός κανονισµού συµµίκτων γεφυρών µε οδηγίες, υποδηλώνει την έλλειψη ολοκληρωµένης εµπειρίας στον τοµέα αυτό. Ελπίζεται ότι ο νέος γερµανικός κανονισµός DIN Fachberich 104 (βασιζόµενος στον EC 4, µε ενσωµατωµένη και τη γερµανική εµπειρία), αφιερωµένος αποκλειστικά στον τοµέα των συµµίκτων

2 γεφυρών (ο οποίος εισάγεται στο άµεσο µέλλον και στη χώρα µας), θα καλύψει µονοσήµαντα όλα τα προβλήµατα σχεδιασµού και κατασκευής. Χρησιµοποιήθηκαν γενικά χάλυβες S355 (St 52-3), κατηγορίας J 2 G 3, J R, J o (EN "Hot rolled products on non alloy structural steels"), διατµητικοί ήλοι τύπου Nelson, προεντεταµένοι κοχλίες 10.9 και σκυρόδεµα Β35 για την πλάκα καταστρώµατος. Ο ΟΓΕΦΥΡΑ ΠΟΤΕΙ ΑΙΑΣ Γενικά στοιχεία έργου Η νέα γέφυρα Ποτείδαιας γεφυρώνει την οµώνυµη διώρυγα στην αρχή της χερσονήσου Κασσάνδρας. Είναι συνεχής, µε συνολικό µήκος m και τρία ανοίγµατα ( ). Εδράζεται επί βάθρων από οπλισµένο σκυρόδεµα θεµελιωµένων σε σειρά βαθιών έγχυτων φρεατοπασσάλων. Το κατάστρωµα της γέφυρας αποτελείται από µία σύµµικτη κατασκευή, µε χαλυβδοδοκούς και πλάκα από οπλισµένο σκυρόδεµα µονολιθικά συνδεδεµένη µέσω διατµητικών συνδέσµων. Η κατασκευή του έργου διήρκεσε περί τους 12 µήνες συµπεριλαµβανοµένης της εκπόνησης και έγκρισης της µελέτης και της κατασκευής των απαραίτητων προσβάσεων της γέφυρας. Είναι η πρώτη σύµµικτη γέφυρα που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα µε τη µέθοδο της προώθησης. Κατάστρωµα Το σύµµικτο κατάστρωµα της γέφυρας εδράζεται επί των βάθρων µέσω ελαστοµεταλλικών εφεδράνων. Μορφώνεται µε τρεις κύριες χαλύβδινες δοκούς διατοµής διπλού ταυ (Ι) σταθερού ύψους 2.40 m µε µεταβλητά πλάτη άνω και κάτω πελµάτων ανάλογα µε το τµήµα της (κεντρικό, πλαϊνά ανοίγµατα) (Σχήµα 1). Η κάθε κύρια δοκός συντίθεται από 13 σπονδύλους ενωµένους µε κοχλιωτές συνδέσεις. Οι κύριες δοκοί συνδέονται µεταξύ τους µε εγκάρσια δικτυωτά ή ολόσωµα διαφράγµατα, ενώ στο άνω πέλµα υπάρχουν αντιανέµιοι σύνδεσµοι, απαραίτητοι για την ευστάθεια του µεταλλικού φορέα κατά την ανέγερσή του. Η πλάκα καταστρώµατος, εξ οπλισµένου σκυροδέµατος Β35, πάχους 0.30 m, συνδέεται µε τις χαλυβδοδοκούς µέσω διατµητικών ήλων τύπου Nelson. Κατασκευή χαλυβδοδοκών Οι χαλυβδοδοκοί µορφώθηκαν µε ελάσµατα συγκολληµένα εργοστασιακά µε συνεχείς ηλεκτροραφές. Το πάχος των κορµών κυµαινόταν, ανάλογα προς τις απαιτήσεις της µελέτης, από 20 έως 25 mm. Αντίστοιχα οι διαστάσεις των πελµάτων κυµαίνονταν µεταξύ έως (άνω πέλµα) και έως (κάτω πέλµα).

3 Για λόγους µεταφοράς το µήκος των επιµέρους τµηµάτων των δοκών δεν υπερέβαινε τα 13.2 m. Η αποκατάσταση της συνέχειας πραγµατοποιήθηκε µε προεντεταµένους κοχλίες Τα δευτερεύοντα στοιχεία του έργου (διαφράγµατα, αντιανέµιοι) µορφώθηκαν µε γωνιακά εµπορίου. Τα επιµέρους στοιχεία προσυναρµολογήθηκαν στο εργοστάσιο παραγωγής και στη συνέχεια µεταφέρθηκαν στο εργοτάξιο. Εγκατάσταση φορέα Λόγω της δυσκολίας πρόσβασης γερανών αλλά και του ύψους της κατασκευής επιλέχθηκε η µέθοδος εγκατάστασης του φορέα µε προώθηση. Ο φορέας συναρµολογήθηκε πίσω από το 1ο ακρόβαθρο επί προσωρινών βάσεων και κυλίστρων. Μετά το πέρας της συναρµολόγησης ενός αριθµού σπονδύλων, το σύνολο του συναρµολογηµένου φορέα προωθείτο µε κατεύθυνση προς το άλλο άκρο της γέφυρας. Για την προώθηση χρησιµοποιήθηκαν µεταλλικά κύλιστρα τοποθετηµένα στα ακρόβαθρα και µεσόβαθρα. Τα κύλιστρα περιελάµβαναν και πλάγιους προφυλακτήρες - οδηγούς για την ευθυγράµµιση του φορέα κατά τη φάση της προώθησης. Το πίσω τµήµα του φορέα και συγκεκριµένα η κεντρική δοκός, ήταν συνδεδεµένο µέσω συρµατοσχοίνου µε βαρέως τύπου βαρούλκο (βίντσι), πακτωµένο σε κατάλληλη θέση µεταξύ του ακροβάθρου προώθησης και του πρώτου µεσοβάθρου. Πέραν του βασικού συστήµατος έλξεως υπήρχε και ένα ανεξάρτητο εφεδρικό. Για τη µείωση του εν προβόλω µήκους του φορέα κατά τη φάση της προώθησης τοποθετήθηκε στο πρόσθιο µέρος του φορέα µια ελαφρά, δικτυωτή µεταλλική κατασκευή (προωθητικό ρύγχος). Στο κάθε στάδιο της προώθησης ο φορέας εδραζόταν στις δύο ακραίες δοκούς και σε τρία τουλάχιστον σηµεία τους κατά µήκος. Σε κάθε φάση προώθησης ελέγχονται: η ασφάλεια του συνόλου έναντι ανατροπής οι τάσεις του χάλυβα στις κρίσιµες διατοµές το βέλος του προβόλου η ασφάλεια έναντι τοπικής σύνθλιψης του πέλµατος πάνω από τα κύλιστρα η ασφάλεια έναντι τοπικού λυγισµού και κύρτωσης του κορµού των δοκών οι ηλεκτροκολλήσεις τα µέλη του συστήµατος προώθησης (βαρούλκο, συρµατόσχοινα, κύλιστρα, προφυλακτήρες, οδηγοί κλπ.).

4 Η αλληλουχία των εργασιών ήταν η ακόλουθη: α) προετοιµασία χώρου συναρµολόγησης (τοποθέτηση κυλίστρων, πλαγίων οδηγών, βαρούλκων) β) συναρµολόγηση του προωθητικού ρύγχους και του 1ου σπονδύλου γ) πρώτη προώθηση του φορέα δ) συναρµολόγηση των υπολοίπων σπονδύλων και σταδιακή προώθηση (η διαδικασία αυτή επαναλαµβάνεται έως ότου η άκρη του ρύγχους προσεγγίσει το δεξιό ακρόβαθρο) ε) συναρµολόγηση του οπίσθιου ρύγχους στ) ολοκλήρωση προώθησης ζ) αποσυναρµολόγηση προωθητικού και οπίσθιου ρύγχους, αφαίρεση στοιχείων έλξης (βαρούλκου και συρµατοσχοίνων) η) προσωρινή υπερύψωση φορέα µε γρύλλους στα βάθρα Μ1 και Μ2 για την ελευθέρωση των κυλίστρων θ) υποβιβασµός φορέα και έδραση επί των µόνιµων εφεδράνων. Η διαδικασία της συναρµολόγησης και προώθησης στη τελική θέση του µεταλλικού φορέα διήρκεσε περί τις 90 ηµερολογιακές ηµέρες και περιέλαβε 7 επιµέρους προωθήσεις µε µέγιστη διαδροµή 39.0 m. και στιγµιαία ταχύτητα περί το 1.0 m/min. Η µέγιστη οριζόντια δύναµη έλξης που ασκήθηκε από το βαρούλκο για την υπερνίκηση των τριβών ανήλθε σε ~5.5% του συνολικού βάρους του µεταλλικού φορέα. Προς διευκόλυνση της κατασκευής ένα µέρος των προπλακών τοποθετήθηκε επί του φορέα και προωθήθηκε µαζί του. Πλάκα κυκλοφορίας Η πλάκα κυκλοφορίας, πάχους 0.30 m από σκυρόδεµα Β35, µορφώθηκε µε προκατασκευασµένες πλάκες πάχους 0.10 m και επί τόπου σκυρόδεµα πάχους 0.20 m. Οι πρόπλακες ήταν φέρουσες µε ενσωµατωµένο τον οπλισµό της τελικής πλάκας. Προ της τοποθέτησής τους είχαν δοκιµασθεί τόσον από πλευράς αντοχής όσον και παραµορφώσεων στο εργοτάξιο. Η συντήρηση του σκυροδέµατος υπήρξε, λόγω και των µικρών θερµοκρασιών περιβάλλοντος, πολύ προσεκτική (θερµοµόνωση, διατήρηση υγρασίας) και συστηµατική. Μετά την ωρίµανση του σκυροδέµατος δεν εντοπίσθηκαν πουθενά ρωγµές. Σύστηµα βαφής Το σύστηµα βαφής προδιαγράφτηκε από τον Κ.Ε. Ίσως και λόγω του θαλασσίου περιβάλλοντος ήταν ιδιαίτερα αυστηρό, εγγυώµενο διάρκεια ζωής 20 ετών. Εφαρµόσθηκαν 4 στρώσης βαφής, συνολικού πάχους 550 µm, µε ίνες γυαλιού (ανόργανος πυριτικός ψευδάργυρος, ενδιάµεσες εποξειδικές στρώσεις, εξωτερική στρώση πολυουραιθάνης).

5 Συντελεστές του έργου Το έργο, που υπήρξε το πρώτο σύµµικτο που κατασκευάσθηκε στην Ελλάδα µε τη µέθοδο της προώθησης, µελετήθηκε από τη ΟΜΗ Ο.Ε. (Ι. Μπαζός, Ι. Σπυρόπουλος) και ελέγχθηκε από το γραφείο Leonhardt, Andrä und Partner. Η κατασκευή έγινε από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Ε. υπό τη διεύθυνση των συναδέλφων κ.κ. Α. Κερεστεντζή και Σ. Σωτηρόπουλου, ρος Πολ. Μηχανικού. Η διοίκηση, διαχείριση και επίβλεψη του έργου έγινε από την ΕΟΑΕ. Ι ΥΜΗ Ο ΟΓΕΦΥΡΑ Λ. ΚΥΜΗΣ Γενικά στοιχεία έργου Πρόκειται για µία δίδυµη οδική γέφυρα της Λ. Κύµης (προς το Ολυµπιακό Χωριό), που γεφυρώνει τον Κηφισσό στην περιοχή της Κ. Κηφισσιάς. Η γέφυρα είναι συνεχής, συνολικού µήκους 300 m, 6 ανοιγµάτων (40/50/60/60/50/40), δύο κλάδων. Το κατάστρωµά της είναι σύµµικτο, εδραζόµενο µέσω ελαστοµεταλλικών εφεδράνων πάνω σε κιβωτιοειδούς διατοµής πυλώνες. Η θεµελίωση των πυλώνων γίνεται πάνω σε κεφαλοδέσµους και πασσάλους. Η εγκατάσταση του καταστρώµατος γίνεται µε τη µέθοδο της προώθησης. Κατάστρωµα Μορφώνεται µε δύο κύριες χαλύβδινες δοκούς, διατοµής διπλού ταυ (Ι), µε κεκλιµένο ως κορµό προς την κατακόρυφο, συνδεόµενες µεταξύ τους µε ολόσωµα ή δικτυωτά κατακόρυφα διαφράγµατα και οριζόντιους συνδέσµους στο πάνω και το κάτω πέλµα (Σχήµα 2). Η πλάκα καταστρώµατος, µεταβλητού πάχους , µορφώνεται µε οπλισµένο σκυρόδεµα Β35 συνδέεται µε τις χαλυβδοδοκούς µέσω διατµητικών ήλων τύπου Nelson τοποθετηµένων εντός διατµητικών φωλιών κατά µήκος της γέφυρας. Το συνολικό ύψος της διατοµής, περιλαµβανοµένων των ασφαλτικών στρώσεων, ανέρχεται σε 3.10 m. Κατασκευή χαλυβδοδοκών Οι χαλυβδοδοκοί µορφώθηκαν µε φύλλα συγκολληµένα εργοστασιακά µε συνεχείς ηλεκτρορραφές. Το πάχος των κορµών κυµαινόταν, ανάλογα προς τις απαιτήσεις της µελέτης, από 20 έως 27 mm. Αντίστοιχα οι διαστάσεις των πελµάτων κυµαίνονταν µεταξύ και (άνω πέλµα) ή και (κάτω πέλµα). Για λόγους µεταφοράς το µήκος των επιµέρους τµηµάτων των δοκών δεν υπερέβαινε τα 13.5 m. Η αποκατάσταση της συνέχειας πραγµατοποιήθηκε µε προεντεταµένους κοχλίες Τα δευτερεύοντα στοιχεία του έργου (διαφράγµατα, αντιανέµιοι) µορφώθηκαν µε γωνιακά εµπορίου.

6 Τα επιµέρους στοιχεία προσυναρµολογήθηκαν στο εργοστάσιο παραγωγής και στη συνέχεια µεταφέρθηκαν στο εργοτάξιο. Εγκατάσταση φορέα Λόγω των δυσχερειών πρόσβασης και του ύψους της κατασκευής επιλέχθηκε η µέθοδος της προώθησης του φορέα. Η διαδικασία προώθησης ήταν παρόµοια µε αυτή της Ποτείδαιας. Μετά την ολοκλήρωση της προώθησης και την αποµάκρυνσή των προσωρινών εφεδράνων ο φορέας υποβιβάσθηκε σταδιακά κατά 60 cm, εδραζόµενος στα µόνιµα εφέδρανα ταυτόχρονα περιστράφηκε ελαφρά περί τον διαµήκη άξονα ώστε να δοθεί η επίκλιση 2.5% του καταστρώµατος. Η συνήθης ταχύτητα προώθησης ανήλθε σε m/h και το µέσο µήκος προώθησης σε 50 m. Πλάκα κυκλοφορίας Η πλάκα κυκλοφορίας, πάχους 0.32 m έως 0.47 m, Β35, µορφώθηκε στο µεγαλύτερο µέρος του έργου µε πρόπλακες µεταβλητού πάχους 0.12 έως 0.27 m. Οι πρόπλακες έφεραν ανοίγµατα (διατµητικές φωλιές), στα οποία συγκεντρώνονταν οι διατµητικοί ήλοι. Οι ακραίες περιοχές της γέφυρας µορφώθηκαν µε επί τόπου σκυρόδεµα. Πάνω στις πρόπλακες διαστρώθηκε µία στρώση σκυροδέµατος πάχους 0.20 m. Ως προς τη συντήρηση του σκυροδέµατος ισχύουν τα αναφερθέντα και για τη γέφυρα Ποτείδαιας. Σύστηµα βαφής Το σύστηµα βαφής προδιαγράφτηκε από τον Κ.Ε. Εφαρµόσθηκαν 3 στρώσεις βαφής (δύο στρώσεις εποξειδικές και µία πολυουραιθανική), συνολικού πάχους 240 µm. Συντελεστές του έργου Το έργο µελετήθηκε από τη ΟΜΗ Ο.Ε. (Κ. Φάρρος, Χ. Κανδύλας,. Ψαρόγιαννης) και ελέγχθηκε από το γραφείο Leonhardt, Andrä und Partner και το ΥΠΕΧΩ Ε (ΕΥ Ε/ΕΣΕΑ, Ν. Μουζάκης). Η κατασκευή έγινε από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Ε. υπό τη διεύθυνση των συναδέλφων κ.κ. Χ. Λιάπτση, Κ. Τσούτσουρα και Ρ. Καννελέα. Η διοίκηση, διαχείριση και επίβλεψη του έργου έγινε από την ΕΥ Ε/ΕΣΕΑ (επιβλέπων κ. Β. Κώνστας).

7 ΓΕΦΥΡΑ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΚΗΦΙΣΣΟΥ Γενικά στοιχεία του έργου Πρόκειται για µία γέφυρα µήκους ~1400 m, θεωρητικού ανοίγµατος 32.90, πάνω από τον Κηφισσό, που µορφώνει τον φορέα της οµώνυµης αρτηρίας. Η γέφυρα µορφώθηκε ως σύµµικτη για λόγους ταχύτητας κατασκευής και µείωσης των νεκρών βαρών. Συνοπτική περιγραφή του έργου Η όλη γέφυρα των 1400 m υποδιαιρέθηκε σε 18 υπογέφυρες, µε µέγιστο µήκος υπογέφυρας ~100 m. Κάθε υπογέφυρα µορφώθηκε µε δύο προεντεταµένες κύριες δοκούς, παράλληλες προς τον Κηφισσό στις δύο όχθες του, εγκάρσιες χαλυβδοδοκούς ανά ~2.50 m και πλάκα κυκλοφορίας επί τόπου σκυροδετούµενη, ενεργού πάχους 0.20 m (Σχήµα 3). Η "τυπική" υπογέφυρα είχε τρία ανοίγµατα των 25.0 m, γεφυρούµενα µε τις κύριες διαµήκεις προεντεταµένες δοκούς διαστάσεων , από σκυρόδεµα Β35, εδραζόµενες πάνω σε ελαστοµεταλλικά εφέδρανα. Η αποκατάσταση της συνέχειας µεταξύ των εγκαρσίων χαλυβδοδοκών και των διαµήκων προεντεταµένων επετεύχθη µε προεντεταµένες αγκυρόβιδες κατηγορίας 10.9 και αναµονές. Λόγω των δυσκολιών σκυροδέτησης εφαρµόσθηκε ειδικά στον κόµβο λεπτοσκυρόδεµα Β45. Η προένταση των Κ.. υλοποιείται µε 4 τένοντες 19Τ15. Ο χαλαρός οπλισµός αποτελείται κυρίως από ράβδους 32, 28 και 25. Ο οπλισµός έχει σχεδιασθεί κατά τρόπο επιδεχόµενο σε σηµαντικό βαθµό προκατασκευή του και τοποθέτησή του µε γερανό. Η πλάκα κυκλοφορίας µορφώνεται µε σκυρόδεµα Β35 ωφελίµου πάχους 20 cm, σκυροδετούµενη επί τραπεζοειδών φύλλων εδραζοµένων αµφιέρειστα επί των χαλυβδοδοκών. Η σύνδεση της πλάκας κυκλοφορίας µε το µεταλλικό φορέα επιτυγχάνεται µέσω διατµητικών ήλων τύπου Nelson 22/200 τοποθετηµένων στο άνω πέλµα των µεταλλικών διαδοκίδων. Για την εξασφάλιση της χωρικής ευστάθειας του συστήµατος στη φάση σκυροδέτησης διατάχθηκαν στο πάνω πέλµα 4 αντιανέµιοι σύνδεσµοι και διαµήκεις αποστάτες, παράλληλοι προς τις κύριες δοκούς. Κατασκευή Οι χαλυβδοδοκοί µορφώθηκαν µε φύλλα συγκολληµένα εργοστασιακά µε συνεχείς ηλεκτρορραφές. Το πάχος των κορµών κυµαινόταν, ανάλογα προς τις απαιτήσεις της µελέτης, από 16 έως 20 mm. Οι διαστάσεις των πελµάτων ήταν σταθερές καθ' όλο το µήκος τους. Όπου η διαµόρφωση του εργοταξιακού χώρου το επέτρεπε, οι δοκοί µορφώθηκαν ενιαίες µήκους ~30 m. Στα τµήµατα, όπου οι κυκλοφοριακές συνθήκες ήταν δυσµενείς, κάθε δοκός υποδιαιρέθηκε σε 3 τµήµατα, κοχλιούµενα µεταξύ τους µε προεντεταµένους κοχλίες 10.9.

8 Τα δευτερεύοντα στοιχεία του έργου (διαφράγµατα, αντιανέµιοι) µορφώθηκαν µε γωνιακά εµπορίου. Οι παράλληλες προς τον Κηφισσό προεντεταµένες κύριες δοκοί σκυροδετήθηκαν επί συµβατικών ικριωµάτων µέχρι τη σύνδεσή τους µε τις εγκάρσιες χαλυβδοδοκούς παγιώθηκαν έναντι ανατροπής µε τάκους. Οι χαλυβδοδοκοί τοποθετήθηκαν σε ένα τµήµα του έργου µε γερανό και στο υπόλοιπο µε γερανογέφυρα κινούµενη στο άνω πέλµα των κυρίων δοκών. Σύστηµα βαφής Το σύστηµα βαφής προδιαγράφηκε από τον Κ.Ε. Το συνολικό πάχος ορίσθηκε κατ' ελάχιστο σε 435 µm, σε 4 στρώσεις (τρεις εποξειδικής βάσης στρώσεις 75/150/150 και µία επιδερµική πολυουραιθανικής βάσης 60 µm). Συντελεστές του έργου Η µελέτη του έργου εκπονήθηκε από τη ΟΜΗ Ο.Ε. (Χ. Κανδύλας,. Ψαρόγιαννης, Κ. Σταθόπουλος, Σ. Βλάχος, Β. Πέτσας) και ελέγχθηκε από το γραφείο Schmitt, Stumpf und Frühauf και το Υ.ΠΕ.ΧΩ. Ε. (ΕΥ Ε/ΕΣΕΑ, κ. Λεβογιάννης). Η κατασκευή του έργου έγινε από τις εταιρείες ΕΥΚΛΕΙ ΗΣ Α.Ε. και ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε. υπό τη διεύθυνση των συναδέλφων κ.κ. Τ. Κακκάβα, Θ. Μέγγουλη, Ν. Κουταβά, Ε. Λιάκου. Η διοίκηση, διαχείριση και επίβλεψη του έργου έγινε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ. Ε. (ΕΥ Ε/ΕΣΕΑ, επιβλέποντες κ.κ. Ι. Γέρουλας και Β. Κώνστας). Σ.Γ. ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ Γενικά στοιχεία έργου Πρόκειται για µία δίδυµη Σ.Γ. στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, πάνω από τον Κηφισσό, την Λεωφόρο Κηφισσού και το τοπικό οδικό δίκτυο. Η γέφυρα συνολικού µήκους 436 m, υποδιαιρείται σε 4 ανεξάρτητες µεταξύ τους υπογέφυρες (118/115/79/78 m). Το κατάστρωµα της γέφυρας είναι σύµµικτο, εδραζόµενο µέσω σταθερών ή ολισθαινόντων εφεδράνων εγκιβωτισµένου ελαστικού (pot bearings) επί ολοσώµων κυκλικών υποστυλωµάτων. Η θεµελίωση των υποστυλωµάτων γίνεται πάνω σε κεφαλοδέσµους και πασσάλους. Η εγκατάσταση του καταστρώµατος έγινε µε γερανούς. Κατάστρωµα Το συνολικό πλάτος του καταστρώµατος είναι m (10.70 m ανά κλάδο µε διάκενο 0.20 m µεταξύ τους), µικτού ύψους 3.10 m. Η διατοµή µορφώνεται σύµµικτη µε δύο χαλυβδοδοκούς, σχήµατος Ι, ύψους 1.90 m τοποθετούµενες σε απόσταση 5.00 m µεταξύ τους, συνδεδεµένες µε οριζόντιους συνδέσµους στο άνω και κάτω πέλµα καθώς και µε δικτυωτά διαφράγµατα ανά 5.0 m

9 και ολόσωµα πάνω από τις στηρίξεις. Η πλάκα κυκλοφορίας µορφώνεται από σκυρόδεµα Β35, µέσο πάχος d 0.34 m συνδεόµενη µε τις χαλυβδοδοκούς µέσω διατµητικών βλήτρων τύπου Nelson, διατεταγµένων σ' όλο το µήκος των δοκών (Σχήµα 4) Η έδραση του φορέα επί των βάθρων πραγµατοποιείται µε εφέδρανα εγκιβωτισµένου ελαστικού (pot bearings), µε δέσµευση της µετακίνησης κατά την εγκάρσια διεύθυνση. Κατά τη διαµήκη διεύθυνση ορισµένα εξ αυτών είναι σταθερά και µεταβιβάζουν το σύνολο των οριζοντίων δράσεων στην υποδοµή µε ταυτόχρονη λειτουργία τους ως ενεργών σεισµικών συνδέσµων, ενώ άλλα εξ αυτών έχουν τη δυνατότητα ολίσθησης. Κατασκευή χαλυβδοδοκών Οι χαλυβδοδοκοί µορφώθηκαν µε φύλλα συγκολληµένα εργοστασιακά µε συνεχείς ηλεκτρορραφές. Το πάχος των κορµών κυµαινόταν, ανάλογα προς τις απαιτήσεις της µελέτης, από 20 έως 32 mm. Αντίστοιχα οι διαστάσεις των πελµάτων κυµαίνονταν µεταξύ και (άνω πέλµα) ή έως (κάτω πέλµα) Για λόγους µεταφοράς το µήκος των επιµέρους τµηµάτων των δοκών δεν υπερέβαινε τα 21.0 m. Η αποκατάσταση της συνέχειας πραγµατοποιήθηκε µε προεντεταµένους κοχλίες Τα δευτερεύοντα στοιχεία του έργου (διαφράγµατα, αντιανέµιοι) µορφώθηκαν µε γωνιακά εµπορίου. Τα επιµέρους στοιχεία προσυναρµολογήθηκαν στο εργοστάσιο παραγωγής και στη συνέχεια µεταφέρθηκαν στο εργοτάξιο. Η εγκατάσταση των χαλυβδοδοκών έγινε µε γερανό. Πλάκα κυκλοφορίας Η πλάκα κυκλοφορίας είχε ελαφρά µεταβλητό πάχος, κατ' ελάχιστο 0.30 m. Σκυροδετήθηκε επί τόπου σ' ένα τµήµα του έργου χρησιµοποιήθηκε αναρτηµένο προωθούµενο φορείο και στο υπόλοιπο συµβατικός ξυλότυπος επί ικριωµάτων. Το σκυρόδεµα ήταν κατηγορίας Β35. Ως προς τη συντήρηση του σκυροδέµατος ισχύουν τα αναφερθέντα και για τη γέφυρα Ποτείδαιας. Σύστηµα βαφής Το σύστηµα βαφής προδιαγράφτηκε από τον Κ.Ε. Εφαρµόσθηκαν 3 στρώσεις βαφής (δύο στρώσεις εποξειδικές και µία πολυουραιθανική), συνολικού πάχους 295 µm. Συντελεστές του έργου Το έργο µελετήθηκε από τη ΟΜΗ Ο.Ε. (Λ. Καννελόπουλος, Χ. Κανδύλας, Ζ. Μουρούτης,. Ψαρόγιαννης) και ελέγχθηκε από το γραφείο Leonhardt, Andrä und Partner και το ΥΠΕΧΩ Ε (ΕΥ Ε/ΕΣΕΑ, Ν. Μουζάκης). Η κατασκευή έγινε από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Ε. υπό τη διεύθυνση των συναδέλφων κ.κ. Α. Κερεστεντζή και Μ. Ισαακίδη. Η διοίκηση, διαχείριση και επίβλεψη του έργου έγινε από την ΕΥ Ε/ΕΣΕΑ (επιβλέπων κ. Κ. Κωνσταντόπουλος).

10 ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι εµπειρίες και τα συµπεράσµατα από την κατασκευή των παραπάνω γεφυρών µπορούν επιγραµµατικά να συνοψισθούν στα εξής: Από πλευράς κόστους, ο σύµµικτος φορέας είναι γενικά ακριβότερος από τον εκ σκυροδέµατος. Η τιµή του εξαρτάται έντονα από την τιµή του χάλυβα και αισθητά από το σύστηµα βαφής και την τοποθέτηση. Από πλευράς χρόνου κατασκευής, υπερτερεί σηµαντικά έναντι φορέων εκ σκυροδέµατος και επηρεάζεται πολύ λιγότερο από τις καιρικές συνθήκες. Από πλευράς νεκρού βάρους, είναι αισθητά χαµηλότερος, στην τάξη του 50 60% των αντιστοίχων από σκυρόδεµα. Κατά συνέπεια και οι σεισµικές δυνάµεις, οι οποίες επεµβαίνουν έντονα στη διαστασιολόγηση της υποδοµής, είναι σηµαντικά µικρότερες. Από αισθητικής πλευράς, ο σύµµικτος φορέας, χωρίς να έχει την πλαστικότητα του εκ σκυροδέµατος, είναι απόλυτα αποδεκτός. Από πλευράς συντήρησης, οπωσδήποτε µειονεκτεί, όχι όµως όπως στο παρελθόν λόγω της εξέλιξης των βαφών. Η ανάπτυξη των µεταφορών και το άνοιγµα των συνόρων διευκολύνουν τη συνεργασία µε οίκους του εξωτερικού και πιέζουν για τη µείωση των τιµών εφαρµογής. Συµπερασµατικά, ο σύµµικτος φορέας χωρίς να αποτελεί πανάκεια, µπορεί να δώσει πολύ καλές λύσεις υπό ορισµένες προϋποθέσεις και πρέπει να αναπτυχθεί ευρύτερα και στη χώρα µας. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Εκφράζονται θερµές ευχαριστιίες προς όλους τους συντελεστές των παραπάνω έργων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται προς τον συνάδελφο κ. Α. Καραµάνο για τη συνεργασία του. Σχήµα 1. Τυπική διατοµή γέφυρας Ποτείδαιας

11 Σχήµα 2. Τυπική διατοµή γέφυρας Λεωφόρου Κύµης στο άνοιγµα και στο στήριγµα Σχήµα 3. Τυπική διατοµή οδογέφυρας Λεωφόρου Κηφισσού Σχήµα 4. Τυπική διατοµή Σ.Γ. Αγίου Ιωάννη Ρέντη στο άνοιγµα και στο στήριγµα

12 Φωτογραφία 5. Φορέας γέφυρας Ποτείδαιας µετά το πέρας της 5ης προώθησης Φωτογραφία 6. Γενική άποψη φορέα Λ. Κύµης σε φάση προώθησης. ιακρίνεται µέρος των προκατασκευασµένων δοκών, τοποθετηµένων ήδη επί του προωθούµενου φορέα.

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ. Γέφυρα Τ8 Εγνατίας Οδού

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ. Γέφυρα Τ8 Εγνατίας Οδού ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ Γέφυρα Τ8 Εγνατίας Οδού ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η σύγχρονη Εγνατία Οδός δανείζεται το όνομά της από το ομώνυμο ρωμαϊκό έργο το οποίο κατασκευάστηκε μεταξύ του 146-120 π.χ., πάνω στα ίχνη ενός αρχαίου,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΩ ΙΩΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΕΑ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

ΚΑΛΩ ΙΩΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΕΑ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΚΑΛΩ ΙΩΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΕΑ ΠΑΛΛΗΝΗΣ Σ. Σταθόπουλος Π. Κοτσανόπουλος ρ. Πολ. Μηχανικός MSc Πολ. Μηχανικός Ε. Σταθόπουλος Κ. Σταθόπουλος ιπλ. Πολ. Μηχανικός ρ. Πολ. Μηχανικός ΠΕΡΙΛΗΨΗ Με σκοπό την σύνδεση των

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΕ 11 - ΑΝΩ ΙΑΒΑΣΗ ΤΗΣ.Π.Λ.Α.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΕ 11 - ΑΝΩ ΙΑΒΑΣΗ ΤΗΣ.Π.Λ.Α. ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΕ 11 - ΑΝΩ ΙΑΒΑΣΗ ΤΗΣ.Π.Λ.Α. Σ. Σταθόπουλος Π. Κοτσανόπουλος ρ. Πολ. Μηχανικός MSc Πολ. Μηχανικός ΠΕΡΙΛΗΨΗ Πρόκειται για µία καµπύλη οριζοντιογραφικά οδογέφυρα µε κατά µήκος κλίση i = 1.4%, συνεχή,

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή προκατασκευασµένου ισογείου βιοµηχανικού χώρου µε τµήµα υπογείου, στο ΒΙ.ΠΑ. Αυλώνας Αττικής.

Κατασκευή προκατασκευασµένου ισογείου βιοµηχανικού χώρου µε τµήµα υπογείου, στο ΒΙ.ΠΑ. Αυλώνας Αττικής. Κατασκευή προκατασκευασµένου ισογείου βιοµηχανικού χώρου µε τµήµα υπογείου, στο ΒΙ.ΠΑ. Αυλώνας Αττικής. Α.Σ. Μαρής, Σ.Θ. εµερτζή, Α.Π. Μακρανδρέου ιπλωµατούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί Χ.Γ. Παπουτσή ιπλωµατούχος

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων

Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 2 Ο Γ Ε Φ Υ Ρ Ε Σ Ρ Λ Ε Ω Ν Ι Α Σ Α Ν Θ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ Ε Π Ι Κ Ο Υ Ρ Ο Σ Κ Α Θ Η Γ Η Τ Η Σ Τ Μ Η Μ Α Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σ Ε Ρ Γ Ω Ν Τ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ. Τοξωτή Γέφυρα Τσακώνας

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ. Τοξωτή Γέφυρα Τσακώνας ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ Τοξωτή Γέφυρα Τσακώνας ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η Τοξωτή Γέφυρα Τσακώνας ήταν το τελευταίο τμήμα προς παράδοση, στο τμήμα Παραδείσια - Τσάκωνα, στον Αυτοκινητόδρομο Α7 - Μορέας (Τρίπολη - Καλαμάτα),

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος 4. Φορείς Καταστρώματος Γεφυρών Τηλέμαχος Παναγιωτάκος 4. Φορείς Καταστρώματος Γεφυρών Στην ενότητα αυτή θα γίνει περιγραφή των φορέων καταστρώματος γεφυρών η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Παραµετρική διερεύνηση της αντισεισµικής συµπεριφοράς των γεφυρών µε προκατασκευασµένες δoκούς και συνεχή πλάκα καταστρώµατος.

Παραµετρική διερεύνηση της αντισεισµικής συµπεριφοράς των γεφυρών µε προκατασκευασµένες δoκούς και συνεχή πλάκα καταστρώµατος. Παραµετρική διερεύνηση της αντισεισµικής συµπεριφοράς των γεφυρών µε προκατασκευασµένες δoκούς και συνεχή πλάκα καταστρώµατος. Σ. Μητούλης Πολιτικός Μηχανικός. Ι. Τέγος Καθηγητής, Εργαστήριο Σκυροδέµατος

Διαβάστε περισσότερα

DELTABEAM ΣΥΜΜΙΚΤΗ ΔΟΚΟΣ

DELTABEAM ΣΥΜΜΙΚΤΗ ΔΟΚΟΣ DELTABEAM ΣΥΜΜΙΚΤΗ ΔΟΚΟΣ Πιστοποιητικά ποιότητας Φινλανδία: VTT-RTH-03040-07, Γερμανία: Z-26.2-49, Ηνωμένο Βασίλειο: BBA 05/4204, Ρωσσία: РОСС FI.СЛ19.Н00323, Τσεχία: 204/C5/2006/060-025293, Σλοβακία:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΕΙΔΗ ΓΕΦΥΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ

ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΕΙΔΗ ΓΕΦΥΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ 1 ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΕΙΔΗ ΓΕΦΥΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ Στοιχεία γεφυρών Ακρόβαθρο Φορέας ανωδομής ή κατάστρωμα Μεσόβαθρο Θεμελίωση Εφέδρανο ΚΑΤΗΓ ΟΡΙΟΠ ΟΊΗΣΗ ΓΕΦΥΡ ΏΝ ΜΕ ΒΆΣΗ ΤΗ ΔΙΑΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12: Τεχνική γεωλογία και θεµελίωση γεφυρών 12.1

Κεφάλαιο 12: Τεχνική γεωλογία και θεµελίωση γεφυρών 12.1 Κεφάλαιο 12: Τεχνική γεωλογία και θεµελίωση γεφυρών 12.1 12. ΓΕΦΥΡΕΣ 12.1 Γενικά Οι γέφυρες γενικά αποτελούνται από το τµήµα της ανωδοµής και το τµήµα της υποδοµής. Τα φορτία της ανωδοµής (µόνιµα και κινητά)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΣΤΑΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΣΤΑΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΣΤΑΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΑΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ Τ10 ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΜΕ ΣΥΜΜΙΚΤΟ ΦΟΡΕΑ ΑΝΩΔΟΜΗΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ Τ10 ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΜΕ ΣΥΜΜΙΚΤΟ ΦΟΡΕΑ ΑΝΩΔΟΜΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ Τ10 ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΜΕ ΣΥΜΜΙΚΤΟ ΦΟΡΕΑ ΑΝΩΔΟΜΗΣ Χαρίσης Κέκης Δ/ντής Μελετών Εγνατία Οδός Α.Ε. Θεσσαλονίνη, Ελλάς Email : hkekis@egnatia.gr Ο. Κουρουμλή-Arend Πολιτικός Μηχανικός Εγνατία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ (Δ.Μπισκίνης)

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ (Δ.Μπισκίνης) ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ (Δ.Μπισκίνης) ΑΣΚΗΣΗ Κατά την κατασκευή νέας οδικής αρτηρίας σε ορεινή περιοχή, πρόκειται να κατασκευαστεί οδική γέφυρα συνολικού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΙΚΤΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

ΣΥΜΜΙΚΤΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΥΜΜΙΚΤΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Σάββας Βλάχος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, DIC ΟΜΗ Α.Ε., Αθήνα, Ελλάδα e-mail: s.vlachos@domi-ae.gr Παύλος Θανόπουλος ρ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, DIC ΟΜΗ Α.Ε., Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ Σύµµικτες πλάκες ονοµάζονται οι φέρουσες πλάκες οροφής κτιρίων, οι οποίες αποτελούντα από χαλυβδόφυλλα και επί τόπου έγχυτο σκυρόδεµα. Η σύµµικτη µέθοδος κατασκευής πλακών

Διαβάστε περισσότερα

ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA

ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA Άρης Αβδελάς, Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τα δομικά συστήματα στις σύμμικτες κτιριακές κατασκευές, αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ. Γέφυρα Χάρακα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ. Γέφυρα Χάρακα ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ Γέφυρα Χάρακα ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η σύμβαση υπογράφηκε στα τέλη του 2013 και αφορά τη λειτουργική αποκατάσταση - ασφάλεια επί της επαρχιακής οδού υπ Aρ.25 Αργοστόλι Φισκάρδο Κεφαλονιάς, στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΜΙΚΤΗΣ & ΠΡΟΒΟΛΟΔΟΜΟΥΜΕΝΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ

ΤΕΧΝΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΜΙΚΤΗΣ & ΠΡΟΒΟΛΟΔΟΜΟΥΜΕΝΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΕΧΝΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΜΙΚΤΗΣ & ΠΡΟΒΟΛΟΔΟΜΟΥΜΕΝΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ Χ. Μαραβέας, Κ. Τασιούλη και Ζ. Φασουλάκης Χ. ΜΑΡΑΒΕΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε.- Σύμβουλοι Μηχανικοί Αθήνα, Ελλάδα e-mail: c.maraveas@maraveas.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Επισκευές-ενισχύσεις δοµικών στοιχείων Επισκευές δοκών και πλακών Ελαφρές βλάβες -> Ενέσεις κόλλας και επισκευαστικά

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Σπυρόπουλος Ε. Σταθόπουλος Κ. Σταθόπουλος ιπλ. Πολ. Μηχανικός ιπλ. Πολ. Μηχανικός ρ. Πολ. Μηχανικός

Ι. Σπυρόπουλος Ε. Σταθόπουλος Κ. Σταθόπουλος ιπλ. Πολ. Μηχανικός ιπλ. Πολ. Μηχανικός ρ. Πολ. Μηχανικός ΓΕΦΥΡΑ ΒΟΤΟΝΟΣΙΟΥ Σ. Σταθόπουλος Τ. Κοτσανόπουλος ρ. Πολ. Μηχανικός MSc Πολ. Μηχανικός Ι. Σπυρόπουλος Ε. Σταθόπουλος Κ. Σταθόπουλος ιπλ. Πολ. Μηχανικός ιπλ. Πολ. Μηχανικός ρ. Πολ. Μηχανικός ΠΕΡΙΛΗΨΗ Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Πλεονεκτήματα έναντι της συμβατικής

Πλεονεκτήματα έναντι της συμβατικής Κτήρια από Δομικό Χάλυβα: Τη τελευταία δεκαετία ο δομικός χάλυβας έχει κυρι αρχήσει στο χώρο των κατασκευών: Τα πρώτα κτήρια που κατασκευάστηκαν από Δομικό Χάλυβα ήταν κτήρια με βιομηχανική χρήση. Τα πλεονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Προκατασκευασμένες πλάκες με διαμήκεις οπές (HCS)

Προκατασκευασμένες πλάκες με διαμήκεις οπές (HCS) Προκατασκευασμένες πλάκες Οι προκατασκευασμένες πλάκες με διαμήκεις οπές (Hollow Core Slab HCS) είναι βιομηχανικώς παραγώμενα δομικά στοιχεία από προεντεταμένο σκυρόδεμα, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος 7. Μηχανοποιημένες Μέθοδοι Κατασκευής Γεφυρών Τηλέμαχος Παναγιωτάκος Μηχανοποιημένες Μέθοδοι Κατασκευής Γεφυρών: Μέθοδος Προβολοδόμησης Μέθοδος Σταδιακής Προώθησης

Διαβάστε περισσότερα

Μορφώνονται δύο εντελώς ανεξάρτητες µεταξύ τους γέφυρες. Κάθε γέφυρα έχει µήκος ~537 m και αποτελείται από 4 ανοίγµατα.

Μορφώνονται δύο εντελώς ανεξάρτητες µεταξύ τους γέφυρες. Κάθε γέφυρα έχει µήκος ~537 m και αποτελείται από 4 ανοίγµατα. Γέφυρα Μετσόβου Σ. Σταθόπουλος ρ. Πολιτικός Μηχανικός. ΟΜΗ Ο.Ε. G. Seifried Πολιτικός Μηχανικός. LAP GmbH Π. Κοτσανόπουλος MSc Πολιτικός Μηχανικός. ΟΜΗ Ο.Ε. H. Haug Πολιτικός Μηχανικός. LAP GmbH Ε. Σταθόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχ μενα. Πρόλογος Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27

Περιεχ μενα. Πρόλογος Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27 Περιεχ μενα Πρόλογος... 9 Πρόλογος 3 ης έκδοσης... 11 Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή... 13 1.1 Γενικά Ιστορική αναδρομή... 13 1.2 Aρχές λειτουργίας ορισμοί... 20 Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27 2.1 Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΙΙ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΙΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΙΙ Άρης Αβδελάς, Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΞΩΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ. Παύλος Θανόπουλος. Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΔΟΜΗ Α.Ε. Αθήνα, Ελλάδα. Παναγιώτης Κοτσανόπουλος

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΞΩΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ. Παύλος Θανόπουλος. Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΔΟΜΗ Α.Ε. Αθήνα, Ελλάδα. Παναγιώτης Κοτσανόπουλος ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΞΩΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ Κυριάκος Σταθόπουλος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός k.stathopoulos@domi-ae.gr Ιωάννης Σπυρόπουλος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός i.spyropoulos@domi-ae.gr Παύλος Θανόπουλος Δρ. Πολιτικός

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Ερευνών Σκυροδέματος (ΕΠΕΣ) ΤΕΕ / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας

Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Ερευνών Σκυροδέματος (ΕΠΕΣ) ΤΕΕ / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας Τοξωτή γέφυρα Τσακώνας Σταθόπουλος Κυριάκος Δρ. Πολιτικός μηχανικός, ΔΟΜΗ ΑΕ Σύμβουλοι Μηχανικοί, k.stathopoulos@domi-ae.gr Κοτσανόπουλος Παναγιώτης Πολιτικός μηχανικός MSc, ΔΟΜΗ ΑΕ Σύμβουλοι Μηχανικοί,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ,00 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ,00 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΡΓΟ: ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ - ΣΥΧΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: ΣΑΕΠ 566 (2014ΕΠ56600008)

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΑ MEMALIAJ. ΔΟΜΗ Α.Ε. Αθήνα, Ελλάδα

ΓΕΦΥΡΑ MEMALIAJ. ΔΟΜΗ Α.Ε. Αθήνα, Ελλάδα ΓΕΦΥΡΑ MEMALIAJ Κυριάκος Σταθόπουλος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός k.stathopoulos@domi-ae.gr Ευάγγελος Σταθόπουλος Πολιτικός Μηχανικός v.stathopoulos@domi-ae.gr Παύλος Θανόπουλος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός p.thanopoulos@domi-ae.gr

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Τ12 - Σιδηροδρομική γέφυρα Αξιού στη νέα Σ.Γ. Πολυκάστρου -Ειδομένης

Τεχνικό Τ12 - Σιδηροδρομική γέφυρα Αξιού στη νέα Σ.Γ. Πολυκάστρου -Ειδομένης Τεχνικό Τ12 - Σιδηροδρομική γέφυρα Αξιού στη νέα Σ.Γ. Πολυκάστρου -Ειδομένης ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ Α.Ε. 1 ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ Στατική μελέτη: ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ Α.Ε. Σύμβουλος στατικής μελέτης: Καθ. Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΟ ΟΜΗ Α.Β.Ε.Ε ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010

ΜΕΤΑΛΛΟ ΟΜΗ Α.Β.Ε.Ε ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΜΕΤΑΛΛΟ ΟΜΗ Α.Β.Ε.Ε ΣΧΕ ΙΟ ΠΑΣΣΑΛΟΜΠΗΞΗΣ ΜΕ PANEL ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Φ/Β PANELS ΑΠΟ ΧΑΛΥΒΑ ΠΟΥ ΓΑΛΒΑΝΙΖΕΤΑΙ ΕΝ ΘΕΡΜΩ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΝ ISO 1461 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΜΕΤΑΛΛΟ ΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

Δομική Αναβάθμιση Υφιστάμενων Άνω Διαβάσεων Αιγίου

Δομική Αναβάθμιση Υφιστάμενων Άνω Διαβάσεων Αιγίου Δομική Αναβάθμιση Υφιστάμενων Άνω Διαβάσεων Αιγίου Θεόδωρος Ψυχογιός Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, M.Sc. Berkeley, tpsycho@denco.gr Δρ. Τηλέμαχος Παναγιωτάκος Πολιτικός Μηχανικός, Ph.D. Παν. Πάτρας, tpanagiotakos@dencopc.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Δεξαμενές Ο/Σ (Μέρος 2 ο ) -Σιλό Ορθογωνικές δεξαμενές Διάκριση ως προς την ύπαρξη ή μη επικάλυψης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Προεντεταμένο σκυρόδεμα Προεντεταμένο σκυρόδεμα Βασικές αρχές της προέντασης Η προένταση είναι

Διαβάστε περισσότερα

STATICS 2013 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

STATICS 2013 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ STATICS 2013 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ * ENΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΕΣΣΩΝ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑΣ ΜΕ ΜΑΝ ΥΕΣ ΟΠΛ. ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ Κτίρια από Φέρουσα Τοιχοποιία µε ενισχύσεις από µανδύες οπλισµένου σκυροδέµατος. Οι Μανδύες µπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Επισκευές-ενισχύσεις δοµικών στοιχείων Τυπικοί βαθμοί βλάβης Σε κατασκευές µε µικρές βλάβες τοπικού χαρακτήρα, η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Η διάλεξη Αντισεισμικός Σχεδιασμός Σύμμικτων Κατασκευών από Χάλυβα και Οπλισμένο Σκυρόδεμα χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Η διάλεξη Αντισεισμικός Σχεδιασμός Σύμμικτων Κατασκευών από Χάλυβα και Οπλισμένο Σκυρόδεμα χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Οι σύμμικτες κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερα ελκυστικές λύσεις για μια μεγάλη ποικιλία κτιριακών εφαρμογών λόγω της δυνατότητας κάλυψης μεγάλων ανοιγμάτων, της καλής αντισεισμικής συμπεριφοράς,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ. Peikko Greece AE Αγαμέμνονος 13, Χολαργός 155 61 Αθήνα Τηλ. 210 65 64 644 Fax. 210 65 64 644 www.peikko.gr.

ΓΕΝΙΚΑ. Peikko Greece AE Αγαμέμνονος 13, Χολαργός 155 61 Αθήνα Τηλ. 210 65 64 644 Fax. 210 65 64 644 www.peikko.gr. Peikko Greece AE Αγαμέμνονος 13, Χολαργός 155 61 Αθήνα Τηλ. 210 65 64 644 Fax. 210 65 64 644 www.peikko.gr ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΕΞΥΠΝΑ ΓΕΝΙΚΑ Το Deltabeam είναι σύμμικτη δοκός, η οποία χρησιμοποιείται με μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΓΕΦΥΡΩΝ ΑΠΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ

ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΓΕΦΥΡΩΝ ΑΠΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΓΕΦΥΡΩΝ ΑΠΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ Οι σύγχρονες ανάγκες συγκοινωνιακών έργων συχνά απαιτούν την κατασκευή γεφυρών από σκυρόδεμα σε περιοχές δύσβατες ή πάνω από εμπόδια (λ.χ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΜΟΝΙΜΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ ΦΟΡΤΙΑ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας

ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΜΟΝΙΜΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ ΦΟΡΤΙΑ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας 1 ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΜΟΝΙΜΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ ΦΟΡΤΙΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Μόνιμα Φορτία Ίδιον Βάρος (για Οπλισμένο Σκυρόδεμα): g=25 KN/m 3 Σε οδικές γέφυρες πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Μ.Ο.Ε.: ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Ο.Μ.Ο.Ε.: ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Ο.Μ.Ο.Ε.: ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΥΧΟΣ 2//2 2 2 ΚΕΦΑΛΑΙΑ 5 έως 111 ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟ ΩΡΟΣ Πολιτικός Μηχανικός / Πρόεδρος ΜΑΛΑΚΑΤΑΣ ΝΙΚΟΣ Πολιτικός Μηχανικός ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Πολιτικός

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100 Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑ 26504 Ομάδα εκτέλεσης έργου: Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ CONSTEEL

ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ CONSTEEL ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ CONSTEEL Version 9.0 08. 04.201 5 www.ergocad.eu www. consteelsoftware.com ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ 3 1.1 ΟΔΗΓΟΣ ΓΩΝΙΑΣ ΚΟΜΒΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ.3 1.2 ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε - ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε - ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε - ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ K:\Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ\design\tenders\MEBOA-ΓΕΦΥΡΩΝ\2014_οδ_ασφ_γεφ_5365\Tefhi\03_SoW_5365.doc RS/CM/WM/48/22/5365/B02 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ... 5 3. ΔΙΑΤΟΜΕΣ ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ... 6 4. ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΥΜΜΙΚΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ... 9 5. ΦΟΡΤΙΑ... 9 6. ΑΝΑΛΥΣΗ... 11 7. ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ... 11 8. ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέα έκδοση προγράμματος STeel CONnections 2010.354

Νέα έκδοση προγράμματος STeel CONnections 2010.354 http://www.sofistik.gr/ Μεταλλικές και Σύμμικτες Κατασκευές Νέα έκδοση προγράμματος STeel CONnections 2010.354 Aξιότιμοι συνάδελφοι, Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του προγράμματος διαστασιολόγησης κόμβων μεταλλικών

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50 Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50 Εγχειρίδιο σχεδιασμού σύμμικτων πλακών σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 3 (ΕΝ 1993.01.03:2006) και τον Ευρωκώδικα 4 (EN 1994.01.04:

Διαβάστε περισσότερα

10 η ΕΝΟΤΗΤΑ Μέθοδος σταδιακής προώθησης

10 η ΕΝΟΤΗΤΑ Μέθοδος σταδιακής προώθησης ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ 10 η ΕΝΟΤΗΤΑ Μέθοδος σταδιακής προώθησης Διδάσκων: Σ. Λαμπρόπουλος Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ Γ4 ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ Ο ΟΥ ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΣΥΜΜΙΚΤΟ ΦΟΡΕΑ ΤΡΙΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ. Ιωάννινα, Ελλάς

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ Γ4 ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ Ο ΟΥ ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΣΥΜΜΙΚΤΟ ΦΟΡΕΑ ΤΡΙΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ. Ιωάννινα, Ελλάς ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ Γ4 ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ Ο ΟΥ ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΣΥΜΜΙΚΤΟ ΦΟΡΕΑ ΤΡΙΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ρ. Παναγιώτης Παπανικόλας Πολιτικός Μηχανικός Εγνατία Οδός Α.Ε. Ιωάννινα, Ελλάς Email : ppapa@egnatia.gr ρ. Ιωάννης Ρεντζεπέρης

Διαβάστε περισσότερα

Αντισεισμικός Σχεδιασμός Μεταλλικών Κτιρίων

Αντισεισμικός Σχεδιασμός Μεταλλικών Κτιρίων Αντισεισμικός Σχεδιασμός Μεταλλικών Κτιρίων 1. Γενικά Τα κριτήρια σχεδιασμού κτιρίων σε σεισμικές περιοχές είναι η προσφορά επαρκούς δυσκαμψίας, αντοχής και πλαστιμότητας. Η δυσκαμψία απαιτείται για την

Διαβάστε περισσότερα

XΑΛΥΒΔOΦΥΛΛΟ SYMDECK 73

XΑΛΥΒΔOΦΥΛΛΟ SYMDECK 73 XΑΛΥΒΔOΦΥΛΛΟ SYMDECK 73 20 1 XΑΛΥΒΔΌΦΥΛΛΟ SYMDECK 73 ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ Σύμμικτες πλάκες ονομάζονται οι φέρουσες πλάκες οροφής κτιρίων, οι οποίες αποτελούνται από χαλυβδόφυλλα και επί τόπου έγχυτο

Διαβάστε περισσότερα

Τηλ , Fax

Τηλ , Fax Αγαµέµνονος 13, Χολαργός 15561 Αθήνα Τηλ. 210 65 64 644 5, Fax. 210 65 64 644 www.peikko.gr ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΜΕ ΣΥΜΜΙΚΤΕΣ ΟΚΟΥΣ DELTABEAMS ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΠΡΟΠΛΑΚΕΣ HCS Α. Ηλιόπουλος Πολ. Μηχ. ΕΜΠ,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΧΗΣ ΣΥΜΜΙΚΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΡΙΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΔΩΡΕΑΣ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΟΥΣΙΟΥ

ΣΥΝΕΧΗΣ ΣΥΜΜΙΚΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΡΙΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΔΩΡΕΑΣ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΟΥΣΙΟΥ ΣΥΝΕΧΗΣ ΣΥΜΜΙΚΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΡΙΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΔΩΡΕΑΣ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΟΥΣΙΟΥ Ελευθερία Γκουτζίκα Πολιτικός Μηχανικός MSc Ι. ΜΑΥΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Ε. Θεσσαλονίκη, Ελλάδα Γεώργιος Μαυράκης

Διαβάστε περισσότερα

Καθ. Ευριπίδης Μυστακίδης, Δρ. Απόστολος Κουκουσέλης, Αναπλ. Καθ. Ολυμπία Παναγούλη, Τμήμα Πολ. Μηχανικών Παν. Θεσσαλίας

Καθ. Ευριπίδης Μυστακίδης, Δρ. Απόστολος Κουκουσέλης, Αναπλ. Καθ. Ολυμπία Παναγούλη, Τμήμα Πολ. Μηχανικών Παν. Θεσσαλίας Aντισεισμικός σχεδιασμός κτιρίων από διατηρητέα φέρουσα λιθοδομή με σκελετό από μεταλλική κατασκευή. Η περίπτωση του κτιρίου του Άκρον-Ίλιον- Κρυστάλ στην οδό Σταδίου στην Αθήνα Καθ. Ευριπίδης Μυστακίδης,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - Ι

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - Ι ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - Ι Άρης Αβδελάς, Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ-I

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ-I Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ-I Άρης Αβδελάς Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή γεφυρών µε την µέθοδο των προκατασκευασµένων δοκών

Κατασκευή γεφυρών µε την µέθοδο των προκατασκευασµένων δοκών Κατασκευή γεφυρών µε την µέθοδο των προκατασκευασµένων δοκών Ορισµοί Γέφυρα Γέφυρα είναι κάθε τεχνικό έργο µε οποιαδήποτε διάταξη ανοιγµάτων που φέρει µια οδό, µια σιδηροδροµική γραµµή πάνω από οποιοδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Εφέδρανα - Αποσβεστήρες

Εφέδρανα - Αποσβεστήρες Εφέδρανα - Αποσβεστήρες Εφέδρανα Τα εφέδρανα μεταβιβάζουν δυνάμεις από το φορέα στην θεμελίωση και παρέχουν τη δυνατότητα οριζοντίων μετατοπίσεων εφόσον αυτές δεν παρεμποδίζονται με κατασκευαστικά μέτρα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩ ΔΙΑΒΑΣΗ ver.1. Φακής Κωνσταντίνος, Πολιτικός μηχανικός 1/14

ΑΝΩ ΔΙΑΒΑΣΗ ver.1. Φακής Κωνσταντίνος, Πολιτικός μηχανικός 1/14 ΑΝΩ ΔΙΑΒΑΣΗ ver. Πρόκειται για ένα υπολογιστικό φύλλο που εφαρμόζει διαδικασία στατικού και αντισεισμικού υπολογισμού ενός φορέα 3 ανοιγμάτων με συνεχές προεντεταμένο κατάστρωμα (συνήθως αφορά οδικές άνω

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ Τµήµα Πολιτικών οµικών Έργων Κατασκευές Οπλισµένου Σκυροδέµατος Ι Ασκήσεις ιδάσκων: Παναγόπουλος Γεώργιος Ονοµατεπώνυµο: Σέρρες 29-1-2010 Εξάµηνο Α Βαθµολογία: ΖΗΤΗΜΑ 1 ο (µονάδες 6.0) Στο

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισµός συνεχούς πλάκας καταστρώµατος σε γέφυρες µε προκατασκευασµένες δοκούς πολλών ανοιγµάτων

Υπολογισµός συνεχούς πλάκας καταστρώµατος σε γέφυρες µε προκατασκευασµένες δοκούς πολλών ανοιγµάτων Υπολογισµός συνεχούς πλάκας καταστρώµατος σε γέφυρες µε προκατασκευασµένες δοκούς πολλών ανοιγµάτων Φ. Κανδύλας Πολιτικός Μηχανικός, Μελετητής Ι. Τέγος Καθηγητής Α.Π.Θ. Λέξεις κλειδιά: Πλάκα συνέχειας

Διαβάστε περισσότερα

Τυποποίηση γεφυρών τύπου «Τόξο του Οδυσσέα» για μεταφορά με container.

Τυποποίηση γεφυρών τύπου «Τόξο του Οδυσσέα» για μεταφορά με container. Τυποποίηση γεφυρών τύπου «Τόξο του Οδυσσέα» για μεταφορά με container. Μάντζαρης Γιαννης Πολίτικος Μηχανικός ΕΜΠ.,imant@tee.gr Μάντζαρης Αλέξανδρος Πολίτικος Μηχανικός, MSc Imperial College.,am3907@googlemail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΙΚΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΤΩ ΙΑΒΑΣΗΣ ΣΙ ΗΡΟ ΡΟΜΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ Ο Ο ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ. Γραφείο Τεχνικών Μελετών Αθήνα, Ελλάδα

ΣΥΜΜΙΚΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΤΩ ΙΑΒΑΣΗΣ ΣΙ ΗΡΟ ΡΟΜΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ Ο Ο ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ. Γραφείο Τεχνικών Μελετών Αθήνα, Ελλάδα ΣΥΜΜΙΚΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΤΩ ΙΑΒΑΣΗΣ ΣΙ ΗΡΟ ΡΟΜΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ Ο Ο ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Ισαβέλλα Βασιλοπούλου (1,2), Κωνσταντίνος Σεφέρογλου (1) και Ιωάννης Βάγιας (2) (1) Ο ΟΤΕΧΝΙΚΗ Ε.Π.Ε. Γραφείο Τεχνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΕΠ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε.

ΠΕΤΕΠ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 05-01-08-00 05 Έργα οδοποιίας 01 Τεχνικά έργα και γέφυρες 08 Σύστηµα αποχέτευσης γεφυρών 00 - Έκδοση 1.0 - Μάιος 2006 Το έργο

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Α Π Ο Φ Α Σ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝ ΙΑΜΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ταχ. /νση:. Μποφώρ 7 71202 - Ηράκλειο Πληρ.: Βαλ. Ξυδιανός - Ε. Ρουσάκη Τηλ.: 2813-404529 - 2813-404522 Fax : 2810-335040 E-mail: vxidianos@mou.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ιανουάριος 2012

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ. Γέφυρα Ρίο - Αντίρριο

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ. Γέφυρα Ρίο - Αντίρριο ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ Γέφυρα Ρίο - Αντίρριο ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η εταιρεία ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. συστάθηκε το 1995 από τη γαλλική VINCI και έξι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες. Η συνολική περίοδος ολοκλήρωσης της κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Άσκηση 1: Πλευρικός λυγισμός δοκού γέφυρας Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Επαλήθευση Τοίχου με ακρόβαθρο Εισαγωγή δεδομένων

Επαλήθευση Τοίχου με ακρόβαθρο Εισαγωγή δεδομένων Επαλήθευση Τοίχου με ακρόβαθρο Εισαγωγή δεδομένων Μελέτη Ημερομηνία : 29.10.2015 Ρυθμίσεις (εισαγωγή τρέχουσας εργασίας) Υλικά και πρότυπα Ακρόβαθρο : Συντελεστές EN 1992-1-1 : Aνάλυση τοίχου Υπολ ενεργητικών

Διαβάστε περισσότερα

Το προβληµατικό υπέδαφος της περιοχής του έργου

Το προβληµατικό υπέδαφος της περιοχής του έργου Το προβληµατικό υπέδαφος της περιοχής του έργου Η περιοχή κατασκευής του έργου ήταν όλη σε άστατα τεχνικά επιχώµατα βάθους από έξι έως δέκα µέτρα και το σταθερό επέδαφος για την θεµελίωση των µεγάλων τεχνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΕΠ 05-01-02-01 ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε.

ΠΕΤΕΠ 05-01-02-01 ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 05-01-02-01 05 Έργα οδοποιίας 01 Τεχνικά έργα και γέφυρες 02 Φορείς γεφυρών από σκυρόδεµα 01 Προκατασκευασµένες προεντεταµένες

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός σεισμικά μονωμένης γέφυρας φορέα προκατασκευασμένων δοκών με αποκατάσταση συνέχειας

Σχεδιασμός σεισμικά μονωμένης γέφυρας φορέα προκατασκευασμένων δοκών με αποκατάσταση συνέχειας Σχεδιασμός σεισμικά μονωμένης γέφυρας φορέα προκατασκευασμένων δοκών με αποκατάσταση συνέχειας Νικόλαος Φαρδής Πολ.Μηχανικός ΕΜΠ, M.Sc. TU Delft, nfardis@denco.gr Χρήστος Κατσάρας Πολ.Μηχανικός ΕΜΠ, M.Sc.

Διαβάστε περισσότερα

( Σχόλια) (Κείµ ενο) Κοντά Υποστυλώµατα Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής. Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως. α s 2,5

( Σχόλια) (Κείµ ενο) Κοντά Υποστυλώµατα Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής. Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως. α s 2,5 ( Σχόλια) (Κείµ ενο) 18.4.9 Κοντά Υποστυλώµατα 18.4.9 Κοντά Υποστυλώµατα 18.4.9.1 Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής N Sd Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως V Sd M Sd1 h N Sd M Sd2 V Sd L l s =M Sd /V Sd M Sd

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΕΙΣ Στόχος ενώσεων:οι δυνάµεις να µεταβιβάζονται από τη µία ράβδο στην άλλη ράβδο. Τεχνικές ενώσεων: - Υπερκάλυψη των ράβδων, µε ή χωρίς καµπυλώσε

ΕΝΩΣΕΙΣ Στόχος ενώσεων:οι δυνάµεις να µεταβιβάζονται από τη µία ράβδο στην άλλη ράβδο. Τεχνικές ενώσεων: - Υπερκάλυψη των ράβδων, µε ή χωρίς καµπυλώσε ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Πολυτεχνική Σχολή Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας οµικών Κατασκευών Εργαστήριο Ωπλισµένου Σκυροδέµατος ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ Ια ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΧΑΛΥΒΑ - ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος 2. Στατικά Συστήματα Γεφυρών Τηλέμαχος Παναγιωτάκος 2. Στατικά Συστήματα Γεφυρών Στην ενότητα αυτή θα γίνει περιγραφή των βασικών στατικών συστημάτων γεφυρών με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ Ι 93

ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ Ι 93 Η Τέχνη της Κατασκευής και η Μελέτη Εφαρµογής Άµεσο, τετράποδο καβαλέτο. Είναι προκατασκευασµένο προϊόν από λεπτή χαλύβδινη ράβδο, ενώ τα στηρίγµατα του είναι εµβαπτισµένα σε πλαστικό υλικό, για να µην

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος 8. Αποτίμηση & Δομική Αναβάθμιση Υφιστάμενων Γεφυρών Τηλέμαχος Παναγιωτάκος Αναβάθμιση Γέφυρας Σελινούντα Πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα των παρακάτω τεχνικών αναβάθμισης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΥΡΓΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Έκθεση ΦΟΡΕΑΣ: ΕΡΓΟ:

Τεχνική Έκθεση ΦΟΡΕΑΣ: ΕΡΓΟ: ΦΟΡΕΑΣ: ΕΡΓΟ: ΘΕΣΗ: ΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ - ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΓΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ-Ο.Τ 381

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 1. Εισαγωγικές έννοιες... 17 1.1 Φορτία... 17 1.2 Η φέρουσα συμπεριφορά των βασικών υλικών... 22 1.2.1 Χάλυβας... 23 1.2.2 Σκυρόδεμα... 27 1.3 Η φέρουσα συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

Γέφυρες Γ12 στο τµήµα Πολύµυλος-Λευκόπετρα (5.1) της Εγνατίας Οδού

Γέφυρες Γ12 στο τµήµα Πολύµυλος-Λευκόπετρα (5.1) της Εγνατίας Οδού Γέφυρες Γ12 στο τµήµα Πολύµυλος-Λευκόπετρα (5.1) της Εγνατίας Οδού Ν. Χαλάτης Πολιτικός Μηχανικός. Γραφείο Μελετών ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ Α.Ε. Α. Τοκατλίδης ρ Πολιτικός Μηχανικός. Γραφείο Μελετών ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ Α.Ε. Λέξεις

Διαβάστε περισσότερα

0.3m. 12m N = N = 84 N = 8 N = 168 N = 32. v =0.2 N = 15. tot

0.3m. 12m N = N = 84 N = 8 N = 168 N = 32. v =0.2 N = 15. tot ΚΕΦΑΛΑΙΟ : Αριθµητικές Εφαρµογές... Παράδειγµα γ: Ελαστική ευστάθεια πασσαλοθεµελίωσης Το παράδειγµα αυτό αφορά την µελέτη της ελαστικής ευστάθειας φορέως θεµελίωσης, ο οποίος αποτελείται από µια πεδιλοδοκό

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάσεις Αμέσου Συναρμολογήσεως (ΔΙ.Α.Σ.) System of Fast Bridge Construction (ZEUS)

Διαβάσεις Αμέσου Συναρμολογήσεως (ΔΙ.Α.Σ.) System of Fast Bridge Construction (ZEUS) Διαβάσεις Αμέσου Συναρμολογήσεως (ΔΙ.Α.Σ.) System of Fast Bridge Construction (ZEUS) Αλέξανδρος ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ 1, Γιάννης ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ 2, Γεωργία ΤΣΙΜΠΟΥΚΑΚΗ 3 Λέξεις κλειδιά: Γέφυρες, Τόξο του Οδυσσέα,, Προκατασκευή,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΦΕΡΟΥΣΑ ΟΠΛΙΣΜΕΝΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΦΕΡΟΥΣΑ ΟΠΛΙΣΜΕΝΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΦΕΡΟΥΣΑ ΟΠΛΙΣΜΕΝΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑ Μ. Ευσταθιάδης Πολιτικός Μηχανικός Μ. ιασάκου Χηµικός Μηχανικός Γ. Παναγιώκας Γεωλόγος ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Η φέρουσα οπλισµένη τοιχοποιία µε λιθοσώµατα σκυροδέµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ Επίλυση γραμμικών φορέων ΟΣ σύμφωνα με τους EC & EC8 ΑΣΚΗΣΗ 4 (3/3/017) ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ Να υπολογιστεί σε κάµψη η µονοπροέχουσα δοκός του σχήµατος για συνδυασµό φόρτισης 135G15Q Η δοκός ανήκει σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΚΑΡΑΒΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ ΑΘΗΝΑ 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΚΑΡΑΒΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ ΑΘΗΝΑ 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ 9 0 Φοιτητικό Συνέδριο «Επισκευές Κατασκευών 03», Μάρτιος 2003 ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΚΑΡΑΒΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ ΑΘΗΝΑ Περίληψη Στα πλαίσια αυτής της εργασίας επιχειρείται μια προσπάθεια πρακτικής

Διαβάστε περισσότερα

Νέστορας Λουκάτος ιπλ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ Ν. Λουκάτος & Συνεργάτες ΑΕ Αθήνα, Ελλάδα

Νέστορας Λουκάτος ιπλ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ Ν. Λουκάτος & Συνεργάτες ΑΕ Αθήνα, Ελλάδα ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ ΤΟΞΩΤΗ ΣΙ /ΜΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΜΕ ΣΥΜΜΙΚΤΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ Νέστορας Λουκάτος ιπλ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ Ν. Λουκάτος & Συνεργάτες ΑΕ Αθήνα, Ελλάδα e-mail: info@stand.gr Νεονέλλης Τζανέτος ιπλ. Πολιτικός

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 73

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 73 Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 73 Εγχειρίδιο σχεδιασμού σύμμικτων πλακών σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 3 (ΕΝ 1993.01.03:2006) και τον Ευρωκώδικα 4 (EN 1994.01.04:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗ: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Ο.Α.Σ.Π.)

Διαβάστε περισσότερα

Πειραµατική διερεύνηση συµπεριφοράς προκατασκευασµένου προεντεταµένου φορέα

Πειραµατική διερεύνηση συµπεριφοράς προκατασκευασµένου προεντεταµένου φορέα Πειραµατική διερεύνηση συµπεριφοράς προκατασκευασµένου προεντεταµένου φορέα Σ. Γ. Τσουκαντάς ρ. Πολιτικός Μηχανικός, Επ. Καθηγητής Ε.Μ.Π. Ι. Α. Μάντζαρης, Ν.Σ. Λουκάτος ιπλωµατούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙ ΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕ ΡΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΜΕ ΙΑΜΗΚΕΙΣ ΟΠΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΕΙ ΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕ ΡΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΜΕ ΙΑΜΗΚΕΙΣ ΟΠΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΙ ΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕ ΡΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΜΕ ΙΑΜΗΚΕΙΣ ΟΠΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Σ. Γ. Τσουκαντάς ρ. Πολιτικός Μηχανικός, Επ. Καθηγητής Ε.Μ.Π.

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Ειδικότητας Αµαξωµάτων

Σχέδιο Ειδικότητας Αµαξωµάτων 89 ιδακτικοί στόχοι: Στο τέλος αυτής της διδακτικής ενότητας θα είσαι σε θέση: Να µπορείς να απεικονίζεις σε σκαρίφηµα τα κυριότερα µέρη των αµαξωµάτων. Να γνωρίζεις τη σειρά συναρµολόγησης των τµηµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Ταξινόµηση οµικών Μηχανών µε βάση τις κατασκευαστικές εργασίες Κατηγορίες κατασκευαστικών εργασιών... 5

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Ταξινόµηση οµικών Μηχανών µε βάση τις κατασκευαστικές εργασίες Κατηγορίες κατασκευαστικών εργασιών... 5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΟΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ 1.1 ΓΕΝΙΚΑ 1 1.2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ... 2 1.2.1 Ταξινόµηση οµικών Μηχανών... 2 1.2.1.1 Ταξινόµηση οµικών Μηχανών µε βάση τη λειτουργία... 2 1.2.1.2 Ταξινόµηση

Διαβάστε περισσότερα

ECTS ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. (Α) Λίστα με τα στοιχεία των μαθημάτων στα ελληνικά

ECTS ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. (Α) Λίστα με τα στοιχεία των μαθημάτων στα ελληνικά ECTS ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ (Α) Λίστα με τα στοιχεία των μαθημάτων στα ελληνικά Γενικές πληροφορίες μαθήματος: Τίτλος Μεταλλικές Κωδικός CE09-S07 μαθήματος:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ασκήσεις προηγούμενων

Διαβάστε περισσότερα

Λ. Διυλιστηρίων Αγ. Ιωάννης, Ασπρόπυργος, τηλ

Λ. Διυλιστηρίων Αγ. Ιωάννης, Ασπρόπυργος, τηλ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 73 (2016) Εγχειρίδιο σχεδιασμού σύμμικτων πλακών σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 3 (ΕΝ 1993.01.03:2006) και τον Ευρωκώδικα 4 (EN 1994.01.04:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΛΙΘΟΣΩΜΑΤΩΝ Κ250 ΚΑΙ Κ300 ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ EN 1996 ΚΑΙ 1998. Κ. Στυλιανίδης, Καθηγητής Α.Π.Θ.

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΛΙΘΟΣΩΜΑΤΩΝ Κ250 ΚΑΙ Κ300 ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ EN 1996 ΚΑΙ 1998. Κ. Στυλιανίδης, Καθηγητής Α.Π.Θ. ΗΜΕΡΙ Α ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΦΕΡΟΥΣΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ EC6, EC8 ΚΑΙ Κ.ΕΝ.Α.Κ. ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΛΙΘΟΣΩΜΑΤΩΝ Κ250 ΚΑΙ Κ300 ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ EN 1996 ΚΑΙ 1998 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Κ. Στυλιανίδης, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας

Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας Δίνεται ο ξυλότυπος του σχήματος που ακολουθεί καθώς και τα αντίστοιχα μόνιμα και κινητά φορτία των πλακών. Ζητείται η διαστασιολόγηση των πλακών, συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα