Εξέταση για το σύνδροµο Down στην εγκυµοσύνη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εξέταση για το σύνδροµο Down στην εγκυµοσύνη"

Transcript

1 Greek Translation Εξέταση για το σύνδροµο Down στην εγκυµοσύνη Η επιλογή εάν θα κάνετε τις εξετάσεις είναι µια σηµαντική απόφαση για εσάς και το µωρό σας Το φυλλάδιο αυτό σας παρέχει µερικές πληροφορίες σχετικά µε το σύνδροµο Down και τις εξετάσεις για αυτό, έτσι ώστε να µπορέσετε να αποφασίσετε εάν θα κάνετε τις εξετάσεις. Παρέχεται από την UK National Screening Committee (Εθνική Επιτροπή Εξετάσεων ιερεύνησης του Η.Β.)

2 Περιεχόµενα Το φυλλάδιο αυτό διαιρείται σε ενότητες που περιγράφουν τις εξετάσεις διερεύνησης και τις διαγνωστικές εξετάσεις για το σύνδροµο Down, οι οποίες ενδέχεται να σας προσφερθούν κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης σας. Αριθµός σελίδας Ενότητα 03 Σύνδροµο Down 03 Τι είναι το σύνδροµο Down; 04 Πόσο κοινό είναι το σύνδροµο Down; 05 Τι προκαλεί το σύνδροµο Down; 05 Εξέταση για το σύνδροµο Down κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης 05 Πρέπει να κάνω τις εξετάσεις για το σύνδροµο Down; 06 Μπορεί να διαπιστωθεί µε βεβαιότητα µε τις εξετάσεις εάν το µωρό έχει το σύνδροµο Down; 07 Ποιες πληροφορίες µού παρέχει µια εξέταση διερεύνησης; 07 Γυναίκες που δεν τους προσφέρονται περισσότερες εξετάσεις. 08 Γυναίκες που τους προσφέρονται περισσότερες εξετάσεις. 09 Εξέταση διερεύνησης 09 Ποιες εξετάσεις διερεύνησης θα µου προσφέρονται; 09 Εξετάσεις αίµατος 09 Εξέταση διερεύνησης µε υπερηχογράφηµα 10 Συνδυασµένη εξέταση διερεύνησης στις αρχές της εγκυµοσύνης 10 Συνδυασµένη εξέταση διερεύνησης στα τελευταία στάδια της εγκυµοσύνης 11 Τι θα συµβεί µετά, εάν έχω αποτέλεσµα υψηλού κινδύνου και µου προσφέρονται περισσότερες εξετάσεις; 12 Πώς θα πάρω το αποτέλεσµα από την εξέταση διερεύνησής µου;

3 Αριθµός σελίδας Ενότητα 12 Τι θα συµβεί εάν λάβω αποτέλεσµα χαµηλού κινδύνου και έτσι δεν µου προσφέρονται περισσότερες εξετάσεις; 12 ιαγνωστικές εξετάσεις για το σύνδροµο Down 12 Τι µπορείτε να µου πείτε σχετικά µε τις διαγνωστικές εξετάσεις; 13 Τι είναι η αµνιοπαρακέντηση; 13 Τι είναι η δειγµατοληψία χοριακής λάχνης (CVS); 13 Είναι ασφαλείς οι διαδικασίες αυτές; 14 Είναι επώδυνες οι εξετάσεις; 14 Πόσος χρόνος χρειάζεται για να πάρω τα αποτελέσµατα; 15 Πώς θα πάρω τα αποτελέσµατά µου; 15 Ποια είναι τα πιθανά αποτελέσµατα από τις διαγνωστικές εξετάσεις; 15 Το µωρό δεν έχει σύνδροµο Down. 16 Το µωρό δεν έχει σύνδροµο Down, αλλά οι εξετάσεις έχουν δείξει ότι έχει αναγνωριστεί κάποιο άλλο πρόβληµα. 17 Το µωρό έχει σύνδροµο Down. 18 Επιπλέον πληροφορίες 19 Οι σηµειώσεις σας 22 Αναφορές

4 3 Σύνδροµο Down Σε όλες τις έγκυες γυναίκες προτείνονται σήµερα εξετάσεις για το σύνδροµο Down. Το φυλλάδιο αυτό σας παρέχει κάποιες πληροφορίες σχετικά µε το σύνδροµο Down και τις εξετάσεις του, έτσι ώστε να µπορέσετε να αποφασίσετε εάν θα κάνετε τις εξετάσεις. Η επιλογή εάν θα κάνετε τις εξετάσεις είναι µια σηµαντική απόφαση για εσάς και το µωρό σας. Θα χρειαστεί να πάρετε την απόφαση που είναι σωστή για εσάς, γι αυτό παρακαλούµε διαβάστε το φυλλάδιο αυτό προσεκτικά. Η µαία σας ή ο γενικός παθολόγος σας θα σας µιλήσουν σχετικά µε τις εξετάσεις για το σύνδροµο Down. Θα είναι πρόθυµοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας γι αυτό παρακαλούµε ρωτήστε, εάν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν είστε βέβαιες. εν υπάρχει κάτι τέτοιο που να θεωρείται ως τυπικό άτοµο µε σύνδροµο Down. Τι είναι το σύνδροµο Down; εν υπάρχει κάτι τέτοιο που να θεωρείται ως τυπικό άτοµο µε σύνδροµο Down. Όπως όλα τα άτοµα, διαφέρουν πολύ σε εµφάνιση, στην προσωπικότητα και τις ικανότητες. Τα άτοµα µε σύνδροµο Down έχουν δυσκολίες µάθησης. Μερικά έχουν πιο σοβαρές δυσκολίες από άλλα. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς για τα µωρά πόσο θα επηρεαστούν στην παιδική ηλικία ή όταν γίνουν ενήλικες. Μερικοί ενήλικες µε σύνδροµο Down είναι δυνατό να εργαστούν και να έχουν µια αρκετά ανεξάρτητη ζωή. Ωστόσο, τα περισσότερα άτοµα µε σύνδροµο Down χρειάζονται µακρόχρονη βοήθεια και υποστήριξη. Με το σύνδροµο Down συνδέονται διάφορα προβλήµατα υγείας. Αλλά και πάλι, τα άτοµα διαφέρουν και µερικά άτοµα µε σύνδροµο Down απολαµβάνουν καλή υγεία.

5 4 Προβλήµατα που συνδέονται µε το σύνδροµο Down περιλαµβάνουν καρδιακά προβλήµατα και µειωµένη ακοή και όραση. Πολλά από τα προβλήµατα είναι δυνατό να αντιµετωπιστούν και, µε την πραγµατοποίηση συχνών ιατρικών εξετάσεων, είναι δυνατό να διασφαλιστεί ότι τυχόν προβλήµατα εντοπίζονται το συντοµότερο δυνατό. Τα περισσότερα άτοµα µε σύνδροµο Down ζουν έως 50 χρόνια και µερικά ζουν έως και πάνω από τα 70 χρόνια. Η νόσος Alzheimer (µια µορφή γεροντικής άνοιας) ενδέχεται να επηρεάσει άτοµα µε σύνδροµο Down σε νεαρότερη ηλικία σε σχέση µε άλλα άτοµα. Πόσο κοινό είναι το σύνδροµο Down; εν είναι συνηθισµένο να γεννιούνται µωρά µε σύνδροµο Down. εν είναι συνήθως µια κληρονοµική ασθένεια. Μερικά άτοµα πιστεύουν ότι µόνο γυναίκες µεγαλύτερης ηλικίας είναι δυνατό να γεννήσουν παιδιά µε σύνδροµο Down, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Οποιαδήποτε γυναίκα µπορεί να γεννήσει παιδί µε σύνδροµο Down, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται µε την ηλικία. Όσο µεγαλύτερη ηλικία έχει η µητέρα, τόσο µεγαλύτερες πιθανότητες έχει να γεννήσει παιδί µε την πάθηση αυτή. Για παράδειγµα, η πιθανότητα γέννησης µωρού µε σύνδροµο Down είναι µία στις 1500 για γυναίκες ηλικίας 20 ετών, µία στις 900 για γυναίκες ηλικίας 30 ετών και µία στις 100 για γυναίκες ηλικίας 40 ετών. Μερικά άτοµα προτιµούν να σκέφτονται τον κίνδυνο µε τη µορφή ποσοστού. Κίνδυνος πιθανότητας µίας στις 1500 ισοδυναµεί µε ποσοστό κινδύνου 0,07%. Κίνδυνος πιθανότητας µίας στις 900 ισοδυναµεί µε ποσοστό κινδύνου 0,1%. Κίνδυνος πιθανότητας µίας στις 100 ισοδυναµεί µε ποσοστό κινδύνου 1%. Οποιαδήποτε γυναίκα µπορεί να γεννήσει µωρό µε σύνδροµο Down.

6 5 Εξέταση για σύνδροµο Down Μια εξέταση διερεύνησης δεν ενέχει κανένα κίνδυνο αποβολής. Τι προκαλεί το σύνδροµο Down; Στο εσωτερικό όλων των κυττάρων του σώµατός µας υπάρχουν µικροσκοπικές δοµές που ονοµάζονται χρωµοσώµατα. Τα χρωµοσώµατα αυτά φέρουν τα γονίδια που προσδιορίζουν την ανάπτυξή µας. Τα περισσότερα άτοµα έχουν 23 ζεύγη χρωµοσωµάτων σε καθένα από τα κύτταρά τους. Όταν ο οργανισµός µας παράγει τα ειδικά κύτταρα που χρειάζονται για κάνουµε µωρά, τα ζεύγη των χρωµοσωµάτων διαιρούνται και αναδιατάσσονται από µόνα τους. Μερικές φορές τα ζεύγη αυτά των χρωµοσωµάτων δεν διαιρούνται σωστά και αυτό έχει ως αποτέλεσµα τα κύτταρα του µωρού να έχουν ένα επιπλέον αντίγραφο του χρωµοσώµατος µε αριθµό 21. Αυτό προκαλεί το σύνδροµο Down. (Αυτός είναι ο λόγος που µία από τις ιατρικές ονοµασίες για το σύνδροµο Down είναι Τρισωµία 21.) Το επιπλέον χρωµόσωµα δεν είναι δυνατό να αφαιρεθεί από τα κύτταρα, έτσι δεν υπάρχει θεραπεία για την πάθηση. Εάν τα χρωµοσώµατα διαιρούνται εσφαλµένα, αυτό συµβαίνει κατά τύχη. εν προκαλείται από οτιδήποτε έχουν κάνει ή δεν έχουν κάνει οι γονείς. Εξετάσεις για το σύνδροµο Down κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης Πρέπει να κάνω τις εξετάσεις για το σύνδροµο Down; Μόνον εσείς µπορείτε να αποφασίσετε γι αυτό. Μερικές γυναίκες θέλουν να µάθουν εάν το µωρό τους έχει το σύνδροµο Down ενώ κάποιες άλλες όχι. Οι πληροφορίες σχετικά µε τις εξετάσεις και τον τρόπο που αυτές εκτελούνται, µπορούν να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε. Το φυλλάδιο αυτό σας παρέχει βασικές πληροφορίες και σας ενηµερώνει για το πώς µπορείτε να αποκτήσετε περισσότερες πληροφορίες εάν θέλετε να µάθετε περισσότερα.

7 6 Μπορεί να διαπιστωθεί µε βεβαιότητα µε τις εξετάσεις εάν το µωρό έχει το σύνδροµο Down; εν προσφέρουµε σε όλες τις γυναίκες µια εξέταση που θα παρέχει αποτελέσµατα µε βεβαιότητα. Στην ενότητα αυτή εξηγούνται οι λόγοι. Υπάρχουν εξετάσεις που δίνουν οριστικές πληροφορίες. Αυτές ονοµάζονται διαγνωστικές εξετάσεις. Το πρόβληµα είναι ότι η πραγµατοποίηση µιας διαγνωστικής εξέτασης αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. Αυτός είναι ο λόγος που δεν προσφέρουµε διαγνωστικές εξετάσεις σε όλες τις γυναίκες. Αντίθετα, προσφέρουµε εξετάσεις σε δύο στάδια. Στην αρχή προσφέρουµε σε όλες τις γυναίκες µια εξέταση που δεν ενέχει κίνδυνο αποβολής. Αυτός ο τύπος εξέτασης ονοµάζεται εξέταση διερεύνησης. Οι εξετάσεις διερεύνησης δεν δίνουν οριστική απάντηση, αλλά διαπιστώνουν ποια µωρά διατρέχουν αυξηµένο κίνδυνο εµφάνισης του συνδρόµου Down. Κατόπιν, προσφέρουµε διαγνωστικές εξετάσεις στις γυναίκες που διατρέχουν αυξηµένο κίνδυνο. (Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε τις διαγνωστικές εξετάσεις στη συνέχεια του φυλλαδίου.) Εάν το αποτέλεσµα της εξέτασης διερεύνησής σας βρίσκεται µεταξύ πιθανότητας µία στις δύο και µία στις 250, θα σας προσφέρουµε µια διαγνωστική εξέταση. (Μια πιθανότητα κινδύνου µία στις 250 ισοδυναµεί µε ποσοστό κινδύνου 0,4%.) Είναι πολύ σηµαντικό να κατανοήσετε ότι οι εξετάσεις διερεύνησης δεν είναι δυνατό να διαπιστώσουν οριστικά εάν το µωρό σας έχει ή όχι το σύνδροµο Down. Οι εξετάσεις διερεύνησης δεν παρέχουν οριστική απάντηση.

8 7 Εξέταση για το σύνδροµο Down Καθώς ο αριθµός αυξάνεται, µειώνεται η πιθανότητα εµφάνισης του συνδρόµου Down. Χρησιµοποιούµε µόνον εξετάσεις διερεύνησης και τη διαδικασία δύο σταδίων, επειδή δεν διαθέτουµε κάποια διαγνωστική εξέταση που να µην ενέχει κίνδυνο. Μπορείτε να επιλέξετε εάν θα υποβληθείτε ή όχι και στα δύο µέρη της διαδικασίας εξέτασης. Εάν αποφασίσετε να υποβληθείτε σε µια εξέταση διερεύνησης και αργότερα σας προσφέρουµε µια διαγνωστική εξέταση, είναι δική σας επιλογή εάν θα υποβληθείτε ή όχι στην εξέταση αυτή. Στη συνέχεια του φυλλαδίου παρέχουµε περισσότερες λεπτοµέρειες σχετικά µε τη διαδικασία δύο σταδίων. Ποιες πληροφορίες µού παρέχει µια εξέταση διερεύνησης; Όλες οι εξετάσεις που περιγράφονται στη συνέχεια του φυλλαδίου δίνουν αποτελέσµατα µε τη µορφή µία στις..., για παράδειγµα, µία στις 100 ή µία στις (Τα ίδια αποτελέσµατα είναι δυνατόν επίσης να δοθούν ως ποσοστά δείτε τη σελίδα 2.) Οι αριθµοί αυτοί µας πληροφορούν πόσο πιθανό είναι να έχει το µωρό το σύνδροµο Down. Για παράδειγµα, το αποτέλεσµα µία στις 100 σηµαίνει ότι υπάρχει µία πιθανότητα στις 100 να έχει το µωρό το σύνδροµο Down. Το αποτέλεσµα µία στις 1500 σηµαίνει ότι υπάρχει µία πιθανότητα στις 1500 να έχει το µωρό την πάθηση. Είναι πολύ σηµαντικό να κατανοήσουµε ότι καθώς ο δεύτερος αριθµός στο αποτέλεσµα γίνεται µεγαλύτερος, η πιθανότητα εµφάνισης του συνδρόµου Down γίνεται µικρότερη. Κατόπιν θα εξηγήσουµε τον τρόπο χρήσης των αποτελεσµάτων από την εξέταση διερεύνησης, έτσι ώστε να αποφασίσουµε εάν θα σας προσφέρουµε περισσότερες εξετάσεις. Γυναίκες που δεν τους προσφέρονται περισσότερες εξετάσεις. Εάν η εξέταση διερεύνησης δείξει ότι ο κίνδυνος να εµφανίσει το µωρό το σύνδροµο Down έχει πιθανότητα µικρότερη από µία στις 250, δεν θα σας

9 8 προσφέρουµε µια διαγνωστική εξέταση. Τα αποτελέσµατα των περισσότερων εξετάσεων διερεύνησης (περίπου 95%) βρίσκονται στην κατηγορία αυτή. Αυτό είναι γνωστό ως αποτέλεσµα χαµηλού κινδύνου. Είναι σηµαντικό να κατανοήσετε ότι ένα αποτέλεσµα χαµηλού κινδύνου σηµαίνει ακριβώς αυτό. εν σηµαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου κίνδυνος να έχει το µωρό το σύνδροµο Down, απλά ότι έχει µικρή πιθανότητα. Σηµαίνει ότι η µετρηµένη πιθανότητα είναι µικρότερη από το επίπεδο αποκλεισµού µίας στις 250 για την προσφορά επιπλέον εξετάσεων. Υπάρχει ακόµα ένας µικρός κίνδυνος επειδή µερικά µωρά µε το σύνδροµο Down δεν ανιχνεύονται µε εξετάσεις διερεύνησης. Αυτό συµβαίνει εάν δεν παρατηρηθεί το αναµενόµενο µοτίβο στην εξέταση αίµατος ή στις µετρήσεις του υπερηχογραφήµατος, λόγω φυσικών διαφορών. Συνολικά, περίπου το ένα τέταρτο των µωρών µε το σύνδροµο Down δεν ανιχνεύονται µε εξετάσεις διερεύνησης. Γυναίκες που τους προσφέρονται περισσότερες εξετάσεις. Εάν το αποτέλεσµα της εξέτασης διερεύνησης δείξει ότι ο κίνδυνος να έχει το µωρό το σύνδροµο Down είναι µεγαλύτερος από µία πιθανότητα στις 250 (για παράδειγµα, µία στις 100), θα σας προσφέρουµε µια διαγνωστική εξέταση. Τα αποτελέσµατα της εξέτασης διερεύνησης που µας οδηγούν να σας προσφέρουµε περισσότερες εξετάσεις, είναι µερικές φορές γνωστά ως αποτελέσµατα υψηλού κινδύνου. Συνολικά περίπου µία στις 20 (5%) γυναίκες που υποβάλλονται σε εξέταση διερεύνησης έχει αποτέλεσµα υψηλού κινδύνου και της προσφέρεται µια διαγνωστική εξέταση. Περίπου το ένα τέταρτο των µωρών µε το σύνδροµο Down δεν ανιχνεύονται µε εξετάσεις διερεύνησης.

10 9 Εξέταση διερεύνησης Ποιες εξετάσεις διερεύνησης θα µου προσφερθούν; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εξέτασης διερεύνησης για το σύνδροµο Down. Στο παρελθόν, η εξέταση διερεύνησης βασιζόταν απλά στην ηλικία της γυναίκας και προσφέραµε διαγνωστικές εξετάσεις σε όλες τις γυναίκες που ήταν µεγαλύτερες από µια ορισµένη ηλικία. Οι σηµερινές εξετάσεις διερεύνησης είναι δυνατό να παρέχουν στις γυναίκες όλων των ηλικιών πληροφορίες σχετικά µε την πιθανότητα να έχει το µωρό τους το σύνδροµο Down. Οι εξετάσεις αυτές χρησιµοποιούν δείγµατα αίµατος που λαµβάνονται από τη µητέρα ή ειδικά υπερηχογραφήµατα ή και τα δύο. Στην ενότητα αυτή περιγράφουµε τις πλέον συνήθεις εξετάσεις που χρησιµοποιούµε σήµερα. ιάφορες µονάδες µαιευτηρίων ενδέχεται να χρησιµοποιούν διαφορετικές εξετάσεις, αλλά όλες οι εξετάσεις πρέπει να πληρούν τα εθνικά πρότυπα. Εξετάσεις αίµατος Οι εξετάσεις αίµατος µετρούν την ποσότητα µερικών ουσιών που βρίσκονται φυσιολογικά στο αίµα της µητέρας. Οι ουσίες αυτές έχουν περάσει στη µητέρα από το µωρό. Συνήθως λαµβάνεται ένα δείγµα του αίµατος της µητέρας σε ηλικία εγκυµοσύνης µεταξύ 10 έως 18 εβδοµάδων. Ο ακριβής χρόνος της εξέτασης και οι λεπτοµέρειες των ουσιών που µετρώνται ενδέχεται να ποικίλουν ελαφρά µεταξύ διαφόρων µονάδων µαιευτηρίων. Κατόπιν, ένα πρόγραµµα υπολογιστή χρησιµοποιεί τα αποτελέσµατα της εξέτασης αίµατος, σε συνδυασµό µε την ακριβή ηλικία της µητέρας, το βάρος της και το στάδιο της εγκυµοσύνης (που υπολογίζεται από το υπερηχογράφηµα προσδιορισµού της ηµεροµηνίας τοκετού) για να υπολογιστεί η πιθανότητα να έχει το µωρό το σύνδροµο Down. Εξέταση διερεύνησης µε υπερηχογράφηµα Το υπερηχογράφηµα αυχενικής διαφάνειας (NT) είναι ένα ειδικό υπερηχογράφηµα που πραγµατοποιείται από την 11η έως τη 13η εβδοµάδα.

11 10 Μετράται η ποσότητα του υγρού που βρίσκεται κάτω από το δέρµα του αυχένα του µωρού. Ένα πρόγραµµα υπολογιστή χρησιµοποιεί τη µέτρηση αυτή, το µέγεθος του µωρού και την ηλικία της µητέρας για τον υπολογισµό του κινδύνου εµφάνισης του συνδρόµου Down για το µωρό αυτό. Επειδή η εξέταση αυτή βασίζεται στη µέτρηση ενός µεµονωµένου µωρού, µπορεί να χρησιµοποιηθεί για δίδυµα και τρίδυµα και ούτω καθεξής, για να δώσει µια πιθανότητα κινδύνου για κάθε µωρό. Μερικές φορές είναι γνωστή ως εξέταση NT. Συνδυασµένη εξέταση διερεύνησης στις αρχές της εγκυµοσύνης Μπορούµε να συνδυάσουµε το αποτέλεσµα του υπερηχογραφήµατος αυχενικής διαφάνειας και µιας εξέτασης αίµατος που λαµβάνεται από τη µητέρα για τον υπολογισµό ενός αριθµητικού µεγέθους κινδύνου. Αυτό είναι γνωστό µερικές φορές ως συνδυασµένη εξέταση ή εξέταση NT plus. Συνδυασµένη εξέταση διερεύνησης στα τελευταία στάδια της εγκυµοσύνης Η ολοκληρωµένη εξέταση βασίζεται σε µια µέτρηση υπερηχογραφήµατος αυχενικής διαφάνειας, σε συνδυασµό µε δύο εξετάσεις αίµατος µία που λαµβάνεται στη 10η και µία άλλη στη 15η εβδοµάδα. εν υπολογίζουµε το αποτέλεσµα παρά µόνο µετά τη δεύτερη εξέταση αίµατος.

12 11 Εξέταση για το σύνδροµο Down Τι θα συµβεί µετά, εάν έχω αποτέλεσµα υψηλού κινδύνου και µου προσφέρονται περισσότερες εξετάσεις; Η µαία ή ο ιατρός σας θα συζητήσουν τα αποτελέσµατα µαζί σας και θα απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις που ενδέχεται να έχετε. Θα σας προσφερθεί µια διαγνωστική εξέταση, µε την οποία θα διαπιστωθεί οριστικά εάν το µωρό σας έχει το σύνδροµο Down ή όχι. Υπάρχουν διαθέσιµες δύο διαγνωστικές εξετάσεις η δειγµατοληψία χοριακής λάχνης (CVS) που εκτελείται από την 11η έως την 14η εβδοµάδα της εγκυµοσύνης και η αµνιοπαρακέντηση που εκτελείται από την 16η εβδοµάδα της εγκυµοσύνης. Αφού µάθετε το αποτέλεσµα της εξέτασης διερεύνησης, δεν µπορείτε πια να κάνετε πίσω. Εάν λάβετε ένα αποτέλεσµα υψηλού κινδύνου από µια εξέταση διερεύνησης, η µαία ή ο ιατρός σας θα σας δώσουν πληροφορίες και υποστήριξη. Θα έχετε επίσης χρόνο να αποφασίσετε σχετικά µε το τι θα κάνετε στη συνέχεια. Εάν βρίσκεστε στη θέση αυτή, είναι σηµαντικό να κατανοήσετε ότι έχετε µια δύσκολη απόφαση να πάρετε. Έχετε δύο επιλογές. Μπορείτε να αποφασίσετε να µην κάνετε µια διαγνωστική εξέταση. Αυτό σηµαίνει ότι θα περάσετε το υπόλοιπο διάστηµα της εγκυµοσύνης σας γνωρίζοντας το αποτέλεσµα της εξέτασης διερεύνησης, το οποίο ενδέχεται να σας προκαλεί άγχος. Η µοναδική άλλη επιλογή είναι να πραγµατοποιήσετε τη διαγνωστική εξέταση, γνωρίζοντας ότι αυτό θα αυξήσει ελαφρά τον κίνδυνο αποβολής. Θα χρειαστεί να σκεφθείτε προσεκτικά σχετικά µε το τι θα κάνατε εάν βρισκόσασταν στη θέση αυτή. Αφού µάθετε το αποτέλεσµα της εξέτασης διερεύνησης, δεν µπορείτε πια να κάνετε πίσω. Εάν δεν είστε ευχαριστηµένες µε καµία από αυτές τις δύο παραπάνω επιλογές, χρειάζεται να εξετάσετε πολύ προσεκτικά το ενδεχόµενο εάν θα ήταν καλύτερα για εσάς να µην κάνετε τις εξετάσεις διερεύνησης κατά πρώτο λόγο.

13 12 Είναι πολύ σηµαντικό να θυµάστε τον τρόπο που οι εξετάσεις διερεύνησης εντάσσονται στη διαδικασία δύο σταδίων. Εάν λάβετε ένα αποτέλεσµα υψηλού κινδύνου από µια εξέταση διερεύνησης, αυτό σηµαίνει ότι θα σας προσφέρουµε περισσότερες εξετάσεις. Αυτό δεν σηµαίνει ότι το µωρό έχει µε βεβαιότητα το σύνδροµο Down. Όπως επεξηγούµε αργότερα, οι περισσότερες γυναίκες στις οποίες προσφέρονται επιπλέον εξετάσεις, µαθαίνουν ότι το µωρό τους δεν έχει το σύνδροµο Down. Πώς θα πάρω το αποτέλεσµα από την εξέταση διερεύνησής µου; Κατά το χρόνο της εξέτασής σας, ρωτήστε τη µαία ή τον ιατρό σας για τον τρόπο που θα πάρετε τα αποτελέσµατα. Τα αποτελέσµατα της εξέτασης πρέπει να είναι διαθέσιµα εντός δύο εβδοµάδων. Τι θα συµβεί εάν πάρω αποτέλεσµα χαµηλού κινδύνου και έτσι δεν µου προσφέρονται περισσότερες εξετάσεις; Παρότι ο κίνδυνος που διατρέχετε είναι χαµηλός, µπορεί να θέλετε να συζητήσετε τα αποτελέσµατά σας µε τη µαία ή τον ιατρό σας. ιαγνωστικές εξετάσεις για το σύνδροµο Down Τι µπορείτε να µου πείτε σχετικά µε τις διαγνωστικές εξετάσεις; Το φυλλάδιο αυτό απλώς παρέχει µερικές βασικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν θέλετε να κάνετε οποιεσδήποτε εξετάσεις διερεύνησης ή διαγνωστικές εξετάσεις που σας προσφέρονται. Εάν πρέπει να πάρετε µια απόφαση σχετικά µε την πραγµατοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, ο ιατρός ή η µαία σας θα σας δώσουν πιο αναλυτικές πληροφορίες. Περίπου σε µία από τις 20 γυναίκες που υποβάλλονται σε εξέταση διερεύνησης, προσφέρεται µια διαγνωστική εξέταση.

14 13 Εξέταση για το σύνδροµο Down Τι είναι η αµνιοπαρακέντηση; Η αµνιοπαρακέντηση είναι δυνατό να πραγµατοποιηθεί από την 16η εβδοµάδα της εγκυµοσύνης. Είναι µια ευρέως χρησιµοποιούµενη διαδικασία, η οποία συνήθως διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Θα πραγµατοποιηθεί ένα υπερηχογράφηµα για τον έλεγχο της θέσης του µωρού στη µήτρα. Κατόπιν θα εισαχθεί µια λεπτή βελόνα µέσα στη µήτρα µέσω της κοιλιάς σας. Θα ληφθεί ένα δείγµα του υγρού που περιβάλλει το µωρό (αµνιακό υγρό). Το υγρό αυτό περιέχει κύτταρα από το µωρό, τα οποία θα εξεταστούν στο εργαστήριο και θα µετρηθούν τα χρωµοσώµατα του µωρού. Περίπου ένα σε κάθε 100 δείγµατα δεν δίνει αποτέλεσµα επειδή τα κύτταρα δεν αναπτύσσονται ή τα αποτελέσµατα δεν είναι σαφή. Εάν συµβεί αυτό, θα σας προσφερθεί µια δεύτερη αµνιοπαρακέντηση. Τι είναι η δειγµατοληψία χοριακής λάχνης (CVS); Η δειγµατοληψία χοριακής λάχνης µπορεί να πραγµατοποιηθεί από την 11η εβδοµάδα της εγκυµοσύνης. Συνήθως προσφέρεται µόνον σε ειδικευµένο κέντρο. Η καθοδήγηση µιας λεπτής βελόνας είτε µέσω του κόλπου είτε µέσω της κοιλιάς σας γίνεται µε τη βοήθεια υπερηχογραφήµατος. Από τον πλακούντα λαµβάνεται ένα µικρό δείγµα ιστού. Το δείγµα αναλύεται στο εργαστήριο και µετρούνται τα χρωµοσώµατα του µωρού. Όπως συµβαίνει και µε την αµνιοπαρακέντηση, πολύ περιστασιακά, περίπου δύο σε κάθε 100 δείγµατα, η δειγµατοληψία χοριακής λάχνης δεν δίνει αποτέλεσµα. Είναι ασφαλείς οι διαδικασίες αυτές; Οι διαδικασίες αυτές δεν είναι απολύτως ασφαλείς και γι αυτό το λόγο δεν τις προσφέρουµε σε όλες τις γυναίκες.

15 14 Σε κάθε 100 γυναίκες που υποβάλλονται σε αµνιοπαρακέντηση, µία θα αποβάλει. Και σε κάθε 100 γυναίκες που υποβάλλονται σε δειγµατοληψία χοριακής λάχνης, µία ή δύο θα αποβάλουν. Οι αριθµοί αυτοί διαφέρουν ελαφρά από νοσοκοµείο σε νοσοκοµείο. Εάν θέλετε να µάθετε τα ποσοστά αποβολών µετά από δειγµατοληψία χοριακής λάχνης ή αµνιοπαρακέντηση στο νοσοκοµείο σας, παρακαλούµε ρωτήστε τον ιατρό ή τη µαία σας. Είναι επώδυνες οι εξετάσεις; Πολλές γυναίκες βρίσκουν τις διαδικασίες δυσάρεστες, αλλά δεν πρέπει να είναι επώδυνες. Για µία ή δύο ηµέρες µετά, συνιστάται να µην κάνετε κοπιαστικές εργασίες. Εάν είναι δυνατό, πρέπει να αποφύγετε δραστηριότητες που περιλαµβάνουν σήκωµα αντικειµένων, σκύψιµο ή τέντωµα. Ενδέχεται να αισθανθείτε κάποια ενόχληση στο κάτω µέρος της κοιλιάς σας για µία ή δύο ηµέρες µετά τη διαδικασία. Αυτό είναι φυσιολογικό και µπορείτε να πάρετε παρακεταµόλη για ανακούφιση από την ενόχληση. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να πάρω τα αποτελέσµατα; Μπορεί να χρειαστούν έως 18 ηµέρες για να πάρετε τα αποτελέσµατα των διαγνωστικών εξετάσεων. Μερικά νοσοκοµεία προσφέρουν νέες µοριακές εξετάσεις ως µέρος της διαγνωστικής εξέτασης. Αυτές είναι συνήθως γνωστές µε τα αρχικά τους FISH και PCR. Οι εξετάσεις αυτές παρέχουν κάποιες πληροφορίες εντός δύο έως τριών ηµερών, αλλά θα χρειαστεί ακόµα να περιµένετε έως και 18 ηµέρες για το πλήρες διαγνωστικό αποτέλεσµα. Η αναµονή για τα αποτελέσµατα είναι δυνατό να είναι µια αγχωτική περίοδος. Εάν νιώθετε την ανάγκη να µιλήσετε σε κάποιον, επικοινωνήστε µε τη µαία σας ή µε έναν από τους οργανισµούς υποστήριξης που αναφέρονται στη σελίδα 18. Σε κάθε 100 γυναίκες που υποβάλλονται σε αµνιοπαρακέντηση, µία θα αποβάλει.

16 15 Εξέταση για το σύνδροµο Down Οι περισσότερες γυναίκες που κάνουν µια διαγνωστική εξέταση, µαθαίνουν ότι το µωρό τους δεν έχει το σύνδροµο Down. Πώς θα πάρω τα αποτελέσµατά µου; Είναι σηµαντικό να µιλήσετε στη µαία σας σχετικά µε τον τρόπο που θέλετε να πάρετε τα αποτελέσµατα. Οι πιθανότητες είναι τα αποτελέσµατά σας να δείξουν ότι το µωρό σας δεν έχει το σύνδροµο Down, αλλά σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν τα αποτελέσµατα δείξουν ότι το µωρό σας έχει το σύνδροµο Down, θα χρειαστεί να σκεφθείτε προσεκτικά σχετικά µε τον τρόπο που θέλετε να µάθετε τις πληροφορίες αυτές. Η µαία σας µπορεί να σας δώσει τα αποτελέσµατα στο σπίτι σας, στη µαιευτική κλινική, από το τηλέφωνο ή µε ταχυδροµική επιστολή. Συζητήστε µε τη µαία σας τι είναι καλύτερο για εσάς. Ποια είναι τα πιθανά αποτελέσµατα από τις διαγνωστικές εξετάσεις; Το µωρό δεν έχει το σύνδροµο Down. Αυτό είναι το αποτέλεσµα που λαµβάνουν οι περισσότερες γυναίκες. Μερικές γυναίκες είναι ευτυχείς που λαµβάνουν απλώς τα νέα αυτά. εν θέλουν να µιλούν άλλο πλέον σχετικά µε εξετάσεις και αποτελέσµατα εξετάσεων. Άλλες γυναίκες θέλουν να συζήσουν τα αποτελέσµατα µε κάποιον. Θέλουν να γνωρίζουν πώς οι δύο εξετάσεις που έκαναν η εξέταση διερεύνησης και η διαγνωστική εξέταση είναι δυνατό να φαίνεται ότι δίνουν διαφορετικό αποτέλεσµα. Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες, στη σελίδα 16 παρέχεται µια πολύ σύντοµη επεξήγηση. Εάν δεν θέλετε να διαβάσετε καθόλου άλλες λεπτοµέρειες, απλώς να θυµάστε ότι η διαγνωστική εξέταση δίνει το οριστικό αποτέλεσµα. Εξηγήσαµε προηγουµένως ότι χρησιµοποιούµε εξετάσεις διερεύνησης για να αποφασίσουµε σε ποιες γυναίκες θα πρέπει να προσφερθεί µια διαγνωστική εξέταση. Εκείνο που µας πληροφορούν οι εξετάσεις διερεύνησης είναι εάν υπάρχει ένα ορισµένο είδος

17 16 µοτίβου στα αποτελέσµατα της εξέτασης αίµατος ή του υπερηχογραφήµατός σας. Το µοτίβο αυτό µπορεί µερικές φορές να παρατηρηθεί όταν ένα µωρό έχει το σύνδροµο Down. Το πρόβληµα είναι ότι το ίδιο µοτίβο µπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε πολλές φυσιολογικές εγκυµοσύνες. Τα αποτελέσµατα της εξέτασης αίµατος και του υπερηχογραφήµατος των ατόµων διαφέρουν για κάθε πιθανή φυσιολογική αιτία. Οι εξετάσεις διερεύνησης απλά εντοπίζουν το µοτίβο, δεν µας πληροφορούν για την αιτία του. Μόνον οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι δυνατό να µας πληροφορήσουν εάν η αιτία για το µοτίβο είναι ότι το µωρό έχει το σύνδροµο Down. Όταν µια γυναίκα υποβάλλεται σε διαγνωστική εξέταση και το αποτέλεσµά της δείχνει ότι το µωρό της δεν έχει το σύνδροµο Down, το προηγούµενο αποτέλεσµα της εξέτασης διερεύνησης της γυναίκας αυτής ονοµάζεται µερικές φορές ψευδώς θετικό αποτέλεσµα. Εάν συµβεί αυτό και νιώσετε σύγχυση ή αναστάτωση γι αυτό, παρακαλούµε µιλήστε µε τη µαία ή τον ιατρό σας. Το µωρό δεν έχει το σύνδροµο Down, αλλά οι εξετάσεις έχουν δείξει ότι έχει αναγνωριστεί κάποιο άλλο πρόβληµα. Ο κύριος σκοπός µιας αµνιοπαρακέντησης ή δειγµατοληψίας χοριακής λάχνης είναι να διαπιστωθεί εάν ένα µωρό έχει το σύνδροµο Down. Αλλά όταν εξετάζονται τα χρωµοσώµατα του µωρού, πολύ περιστασιακά αναγνωρίζονται άλλες χρωµοσωµικές παραλλαγές. Μερικές από αυτές τις χρωµοσωµικές παραλλαγές µπορεί να είναι σοβαρές και άλλες θα έχουν µόνο µικρής σηµασίας ή καθόλου επίδραση στο µωρό. Εάν οι εξετάσεις δείξουν ότι υπάρχει πρόβληµα, θα παραπεµφθείτε σε σύµβουλο γενετικής για ειδικευµένες πληροφορίες και υποστήριξη. Η διαγνωστική εξέταση δίνει το οριστικό αποτέλεσµα.

18 17 Εξέταση για το σύνδροµο Down Εάν το µωρό έχει σύνδροµο Down, θα δοθεί χρόνος στους γονείς να αποφασίσουν τι θα κάνουν και θα λάβουν υποστήριξη στην απόφασή τους. Το µωρό έχει το σύνδροµο Down. Ένας µικρός αριθµός γυναικών που υποβάλλονται σε διαγνωστική εξέταση θα µάθουν ότι το µωρό τους έχει το σύνδροµο Down. Συνεπώς, θα έχουν τρεις επιλογές και η απόφαση ως προς το ποια θα επιλέξουν, ανήκει εξ ολοκλήρου στους γονείς. Μερικά άτοµα θα αποφασίσουν να συνεχίσουν την εγκυµοσύνη, να κάνουν σχέδια και να προετοιµαστούν για τυχόν επιπλέον προκλήσεις που ενδέχεται να αντιµετωπίσουν µε την ανατροφή ενός παιδιού µε σύνδροµο Down. Μερικά άτοµα ενδέχεται να αισθάνονται ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να µεγαλώσουν το παιδί τους µόνοι τους και αποφασίζουν να το δώσουν για υιοθεσία. Άλλα άτοµα θα αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να συνεχίσουν την εγκυµοσύνη και θα επιλέξουν τη διακοπή της. Εάν αντιµετωπίζετε την απόφαση αυτή, θα χρειαστεί να βεβαιωθείτε ότι καταλήγετε στη σωστή απόφαση για εσάς. Θα σας προσφέρουµε πληροφορίες και υποστήριξη ώστε να διευκολυνθείτε στην απόφασή σας, αλλά είναι δικό σας θέµα να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς. Θα έχετε την ευκαιρία να συζητήσετε τις επιλογές σας µε επαγγελµατίες του χώρου φροντίδας της υγείας και θα σας παρασχεθούν επίσης πληροφορίες και υποστήριξη από φορείς εκτός της υπηρεσίας υγείας. Θα έχετε χρόνο να αποφασίσετε τι πρόκειται να κάνετε και θα έχετε την υποστήριξη από τον γενικό παθολόγο και τη µαία σας στην απόφασή σας.

19 18 Μπορείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε εξετάσεις διερεύνησης από τον ακόλουθο οργανισµό. Antenatal Results and Choices (Προγεννητικά αποτελέσµατα και επιλογές) Τοποθεσία web: Γραµµή βοήθειας: ιοίκηση: Μπορείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε το σύνδροµο Down από τους ακόλουθους οργανισµούς. Contact a family (Επικοινωνία µε µια οικογένεια) Τοποθεσία web: Τηλέφωνο: Γραµµή βοήθειας: Αυτή η δωρεάν γραµµή βοήθειας για γονείς και οικογένειες είναι ανοικτή από τις 10 π.µ. έως τις 4 µ.µ., ευτέρα έως Παρασκευή. Down s Syndrome Association (Ένωση Συνδρόµου Down) Τοποθεσία web: Τηλέφωνο: Down s Syndrome Medical Interest Group (Οµάδα Ιατρικού Ενδιαφέροντος για το Σύνδροµο Down) Πρόκειται για µια υπηρεσία ενηµέρωσης για επαγγελµατίες φροντίδας υγείας Τοποθεσία web: Τηλέφωνο: εσωτερικό: 45667

20 19 Οι σηµειώσεις σας Παρακαλούµε χρησιµοποιήστε τις σελίδες αυτές για τυχόν σηµειώσεις που θέλετε να κρατήσετε σχετικά µε το φυλλάδιο αυτό.

21 20

22 21 Οι σηµειώσεις σας Τα στοιχεία επικοινωνίας της µαίας σας Ονοµατεπώνυµο: ιεύθυνση: Αριθµός τηλεφώνου: Τα στοιχεία επικοινωνίας του ιατρού σας Ονοµατεπώνυµο: ιεύθυνση: Αριθµός τηλεφώνου: Το φυλλάδιο αυτό έχει συνταχθεί από την Εθνική Οµάδα Ενηµέρωσης Ασθενών για τις Εξετάσεις ιερεύνησης για το Σύνδροµο Down (National Down s Syndrome Screening Patient Information Group). Αποτελεί συνεργασία µεταξύ των φορέων που αναφέρονται παρακάτω: Πανεπιστήµιο του Leeds Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Wales MIDIRS Midwives Information and Resource Service (Υπηρεσία Ενηµέρωσης και Πόρων Μαιών) ARC Antenatal Results and Choices (Προγεννητικά Αποτελέσµατα και Επιλογές) Down s Syndrome Medical Interest Group (Οµάδα Ιατρικού Ενδιαφέροντος για το Σύνδροµο Down) και National Screening Committee (Εθνική Επιτροπή Εξετάσεων ιερεύνησης)

23 22 Αναφορές Newton R Down s syndrome: the practical handbook for parents and carers. [Σύνδροµο Down: το πρακτικό εγχειρίδιο για γονείς και νοσηλευτές.] Vermillion, Van Dyke D C, Mattheis P, Schoon Eberly S, Williams J Medical and surgical care for children with Down s syndrome: A guide for parents. [Ιατρική και χειρουργική φροντίδα για παιδιά µε σύνδροµο Down: Ένας οδηγός για γονείς.] Bethesda: Woodbine House, HTA Reference First and second trimester antenatal screening for Down s syndrome. The results of the Serum, Urine and Ultrasound Screening Study (SURUSS). [Προγεννητική εξέταση διερεύνησης στο πρώτο και το δεύτερο τρίµηνο της εγκυµοσύνης για το σύνδροµο Down. Τα αποτελέσµατα της µελέτης εξέτασης διερεύνησης ορού, ούρων και µε υπερηχογράφηµα (SURUSS)]. Health Technology Assessment 2003; Vol7: No Προστασία δεδοµένων και εγγύηση της ποιότητας στο πρόγραµµα εξέτασης διερεύνησης του συνδρόµου Down. Ένας από τους σκοπούς του προγράµµατος εξέτασης διερεύνησης είναι να διασφαλιστεί ότι ικανοποιεί τα πρότυπα ποιότητας και τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν καθοριστεί. Για να επιτευχθεί αυτό, τα νοσοκοµεία ενδέχεται να χρειαστεί να χρησιµοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές σχετικά µε τις επιλογές των εξετάσεων διερεύνησης, έτσι ώστε να βοηθήσουν στη βελτίωση του προγράµµατος και να ενηµερώσουν τους υπεύθυνους προγραµµατισµού του NHS σχετικά µε τυχόν επιπλέον χρηµατοδότηση που χρειάζονται. Θα αποθηκεύσουµε τα προσωπικά σας στοιχεία σύµφωνα µε το Νόµο περί προστασίας δεδοµένων του Σύµφωνα µε τη νοµοθεσία, όλο το προσωπικό του NHS πρέπει να ακολουθεί το νόµο και να διατηρεί τα στοιχεία σας εµπιστευτικά. Θα διατηρήσουµε τα προσωπικά σας στοιχεία µόνο για όσο χρονικό διάστηµα είναι απαραίτητο για την παρακολούθηση του προγράµµατος εξετάσεων διερεύνησης. εν θα δώσουµε τα στοιχεία αυτά σε οποιονδήποτε τρίτο, εκτός του NHS. Εάν θέλετε να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες που έχετε σχετικά µε τον τρόπο διατήρησης των στοιχείων αυτών, παρακαλούµε ρωτήστε τη µαία σας.

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΛ: 2310892819 e-mail: hmesogiaki@ippokratio.gr

Διαβάστε περισσότερα

Δειγματοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών

Δειγματοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών Δειγματοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΛ: 2310892819

Διαβάστε περισσότερα

ειγµατοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS)

ειγµατοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) 12 ειγµατοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) Μεταφρασµένο από την Κατερίνα Πουγούνια και την Μαρία Τζέτη. Ιανουάριος 2009 Τροποποιήθηκε από φυλλάδια που εκδόθηκαν από τα νοσοκοµεία Guy s και St Thomas στο Λονδίνο,

Διαβάστε περισσότερα

prenatal Μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος

prenatal Μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος prenatal Μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος 1 Είστε έγκυος. Συγχαρητήρια! 2 Αγαπητοί μελλοντικοί γονείς, Αυτή είναι μια πολύ συναρπαστική περίοδος για εσάς και είναι πολύ φυσικό να ανησυχείτε για την

Διαβάστε περισσότερα

Τµήµα Υπερήχων & Εµβρυοµητρικής Ιατρικής. Το θαύµα... της ζωής!

Τµήµα Υπερήχων & Εµβρυοµητρικής Ιατρικής. Το θαύµα... της ζωής! Τµήµα Υπερήχων & Εµβρυοµητρικής Ιατρικής Το θαύµα... της ζωής! Οι Υπέρηχοι Εγκυμοσύνης... Τμήμα Υπερήχων & Εμβρυομητρικής Ιατρικής Στο Τμήμα Υπερήχων & Εμβρυομητρικής Ιατρικής της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Βιολογίας. Β Τετράμηνο. Θέμα: Προγεννητικός Έλεγχος (Κεφάλαιο 12) Ονοματεπώνυμο: Κ. Κυριακή Τμήμα: Α2 Καθηγητής: κ.

Εργασία Βιολογίας. Β Τετράμηνο. Θέμα: Προγεννητικός Έλεγχος (Κεφάλαιο 12) Ονοματεπώνυμο: Κ. Κυριακή Τμήμα: Α2 Καθηγητής: κ. Εργασία Βιολογίας Β Τετράμηνο Θέμα: Προγεννητικός Έλεγχος (Κεφάλαιο 12) Ονοματεπώνυμο: Κ. Κυριακή Τμήμα: Α2 Καθηγητής: κ.πιτσιλαδής Βασίλης Τι είναι ο προγεννητικός έλεγχος; Ο προγεννητικός έλεγχος αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Χρωµοσωµικές Αλλαγές. Πληροφορίες για Ασθενείς και Οικογένειες

Χρωµοσωµικές Αλλαγές. Πληροφορίες για Ασθενείς και Οικογένειες 12 Orphanet Ιστοσελίδα ελεύθερης πρόσβασης που παρέχει πληροφορίες για τις σπάνιες παθήσεις, τα κλινικά πειράµατα, τα φάρµακα και συνδέσµους για οµάδες υποστήριξης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ιστοσελίδα: www.orpha.net

Διαβάστε περισσότερα

Προγεννητικός Έλεγχος - Μαιευτικό Υπερηχογράφημα

Προγεννητικός Έλεγχος - Μαιευτικό Υπερηχογράφημα Προγεννητικός Έλεγχος - Μαιευτικό Υπερηχογράφημα upadate swfobject.embedswf('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400','320','7. 0.14','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

Διαβάστε περισσότερα

κληρονοµικότητα Πληροφορίες για Ασθενείς και Οικογένειες

κληρονοµικότητα Πληροφορίες για Ασθενείς και Οικογένειες 12 Φυλοσύνδετη στο Χ Ή την τοπική σας κλινική γενετικής διάγνωσης: κληρονοµικότητα Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής Πανεπιστήµιο Αθηνών Νοσοκοµείο Παίδων " Αγία Σοφία" Αθήνα Τηλ: +210 7795553 http://iatriki-genetiki.med.uoa.gr

Διαβάστε περισσότερα

Οδός Ξενίας 1, 115 27 Αθήνα, T ηλ.: 210 7775444 Fax: 210 7775420 e-mail: info@diamedica.gr http://www.diamedica.gr. Πίνακας 1.

Οδός Ξενίας 1, 115 27 Αθήνα, T ηλ.: 210 7775444 Fax: 210 7775420 e-mail: info@diamedica.gr http://www.diamedica.gr. Πίνακας 1. Ενημερωτικό Δελτίο Τεύχος 1 Δεκέμβριος 2007 Εργαστήριο Κλινικής Βιοχημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής Οδός Ξενίας 1, 115 27 Αθήνα, T ηλ.: 210 7775444 Fax: 210 7775420 e-mail: info@diamedica.gr http://www.diamedica.gr

Διαβάστε περισσότερα

DEPAKINE/DEPAKINE CHRONO/DEPAKINE CHRONOSPHERE (ΒΑΛΠΡΟΪΚΟ)

DEPAKINE/DEPAKINE CHRONO/DEPAKINE CHRONOSPHERE (ΒΑΛΠΡΟΪΚΟ) DEPAKINE/DEPAKINE CHRONO/DEPAKINE CHRONOSPHERE (ΒΑΛΠΡΟΪΚΟ) ΦυΛΛΑΔιΟ ενημερωσησ ΑσθενΟυσ Το παρόν φυλλάδιο απευθύνεται σε κορίτσια ή γυναίκες που λαμβάνουν οποιοδήποτε φάρμακο περιέχει βαλπροϊκό Περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Προγεννητικός Μοριακός Καρυότυπος. Η τεχνολογία αιχμής στη διάθεσή σας για πιο υγιή μωρά

Προγεννητικός Μοριακός Καρυότυπος. Η τεχνολογία αιχμής στη διάθεσή σας για πιο υγιή μωρά Προγεννητικός Μοριακός Καρυότυπος Η τεχνολογία αιχμής στη διάθεσή σας για πιο υγιή μωρά Η νέα εποχή στον Προγεννητικό Έλεγχο: Μοριακός Καρυότυπος - array CGH - Συγκριτικός γενωμικός υβριδισμός με μικροσυστοιχίες

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες μεθοδολογίες μοριακής βιολογίας και γενετικής στη γυναικολογία

Σύγχρονες μεθοδολογίες μοριακής βιολογίας και γενετικής στη γυναικολογία ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ Σύγχρονες μεθοδολογίες μοριακής βιολογίας και γενετικής στη γυναικολογία ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΛΕΝΗ, Ph.D. Λέκτορας Εργαστήριο Βιολογίας, Ιατρική Σχολή Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Γενετικό γλωσσάριο. Πληροφορίες για Ασθενείς και Οικογένειες. Μεταφρασµένο από την Κατερίνα Πουγούνια και την Μαρία Τζέτη.

Γενετικό γλωσσάριο. Πληροφορίες για Ασθενείς και Οικογένειες. Μεταφρασµένο από την Κατερίνα Πουγούνια και την Μαρία Τζέτη. 12 Γενετικό γλωσσάριο Μεταφρασµένο από την Κατερίνα Πουγούνια και την Μαρία Τζέτη. Ιανουάριος 2009 Τροποποιηµένο από το γλωσσάριο που αρχικά δηµιουργήθηκε από το Πάρκο Γενετικής Γνώσης London IDEAS (London

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Χάρης Χηνιάδης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος, τ. Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Παν/κού Νοσοκομείου St Bart's, London

Γράφει: Χάρης Χηνιάδης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος, τ. Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Παν/κού Νοσοκομείου St Bart's, London Γράφει: Χάρης Χηνιάδης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος, τ. Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Παν/κού Νοσοκομείου St Bart's, London Στη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης (IVF) μεταφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

BREAST SCREENING The Facts

BREAST SCREENING The Facts BREAST SCREENING GREEK The Facts ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Τα στοιχεία Τι είναι η εξέταση µαστού; Η εξέταση µαστού (µαστογραφία) είναι µια ακτινογραφία των µαστών. Η εξέταση µαστού µπορεί να ανιχνεύσει όγκους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΧΙΟΥ

ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΧΙΟΥ Σελίδα 1 ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΧΙΟΥ Για τον ασθενή: Επώνυμο: Όνομα: Ημερομηνία γέννησης: Νοσοκομείο: Άνδρας / Γυναίκα: Υπεύθυνος επαγγελματίας υγείας / Τίτλος εργασίας......

Διαβάστε περισσότερα

Μια ενημέρωση για ασθενείς και παρόχους φροντίδας

Μια ενημέρωση για ασθενείς και παρόχους φροντίδας Μια ενημέρωση για ασθενείς και παρόχους φροντίδας Τι είναι το FoundationOne ; Το FoundationOne είναι μια εξέταση που ανιχνεύει γενωμικές μεταβολές (π.χ. μεταλλάξεις) που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με

Διαβάστε περισσότερα

CERVICAL SCREENING The Facts

CERVICAL SCREENING The Facts CERVICAL SCREENING GREEK The Facts ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Τα στοιχεία Τι είναι η εξέταση τραχήλου; Η εξέταση τραχήλου δεν είναι εξέταση διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου. Είναι µια εξέταση που ελέγχει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ 2 ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ Κατά κανόνα, η διάγνωση µιας συγγενούς καρδιοπάθειας γίνεται στη βρεφική ηλικία, αν και αρκετές περιπτώσεις µπορούν να διαγνωσθούν σε οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Universitäts-Frauenklinik Essen (ΛΗΨΗ) ΒΙΟΨΙΑ ΧΟΡΙΑΚΩΝ ΛΑΧΝΩΝ KAI ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ

Universitäts-Frauenklinik Essen (ΛΗΨΗ) ΒΙΟΨΙΑ ΧΟΡΙΑΚΩΝ ΛΑΧΝΩΝ KAI ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ Universitäts-Frauenklinik Essen (ΛΗΨΗ) ΒΙΟΨΙΑ ΧΟΡΙΑΚΩΝ ΛΑΧΝΩΝ KAI ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ (Ληψη) Βιοψια Χοριακων Λαχνων (Εξεταση ιστου πλακουντα) Αμνιοπαρακεντηση (Εξεταση αμνιακου υγρου) Απαντησεις στις ερωτησεις

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκές πρακτικές διαχείρισης της ατυχηματικής τρώσης της σκληράς μήνιγγας στη Μαιευτική (EPiMAP Μαιευτικής) ΕΝΤΥΠΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Ευρωπαϊκές πρακτικές διαχείρισης της ατυχηματικής τρώσης της σκληράς μήνιγγας στη Μαιευτική (EPiMAP Μαιευτικής) ΕΝΤΥΠΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ Παράρτημα 1Α Ευρωπαϊκές πρακτικές διαχείρισης της ατυχηματικής τρώσης της σκληράς μήνιγγας στη Μαιευτική (EPiMAP Μαιευτικής) Eυρωπαϊκή προοπτική πολυκεντρική μελέτη παρατήρησης ΕΝΤΥΠΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Παρακάτω θα αναφερθούμε χωριστά στις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση (α) του

Διαβάστε περισσότερα

αμινοξύ. Η αλλαγή αυτή έχει ελάχιστη επίδραση στη στερεοδιάταξη και τη λειτουργικότητα της πρωτεϊνης. Επιβλαβής

αμινοξύ. Η αλλαγή αυτή έχει ελάχιστη επίδραση στη στερεοδιάταξη και τη λειτουργικότητα της πρωτεϊνης. Επιβλαβής Κεφάλαιο 6: ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ -ΘΕΩΡΙΑ- Μεταλλάξεις είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν στο γενετικό υλικό ενός οργανισμού, τόσο σε γονιδιακό επίπεδο (γονιδιακές μεταλλάξεις) όσο και σε χρωμοσωμικό επίπεδο (χρωμοσωμικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Αθήνα, 20/05/2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής Γυναικολογίας στο Βόλο, 28-31 Μαΐου 2015 Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 15 (Ιατρική Γενετική) Προγεννητική διάγνωση

Κεφάλαιο 15 (Ιατρική Γενετική) Προγεννητική διάγνωση Κεφάλαιο 15 (Ιατρική Γενετική) Προγεννητική διάγνωση Η προγεννητική διάγνωση Ενδείξεις: -Προχωρημένη ηλικία μητέρας (πιο συχνό: σύνδρομο Down) -Προγενέστερο παιδί με de novo χρωμοσωμική ανωμαλία -Ύπαρξη

Διαβάστε περισσότερα

screening πρωτου τριμηνου

screening πρωτου τριμηνου Universitäts-Frauenklinik Essen screening πρωτου τριμηνου Τι ονομαζεται screening πρωτου τριμηνου Εδω αξιολογειται ο κινδυνος υπαρξης ανωμαλιας χρωματοσωματων στο εμβρυο οπως( π.χ. (συνδρομο Down, συνδρομο

Διαβάστε περισσότερα

Universitäts-Frauenklinik Essen. Προγεννετικος Ελεγχος και Περιγεννητικη Ιατρικη Επιπεδο 1

Universitäts-Frauenklinik Essen. Προγεννετικος Ελεγχος και Περιγεννητικη Ιατρικη Επιπεδο 1 Universitäts-Frauenklinik Essen Προγεννετικος Ελεγχος και Περιγεννητικη Ιατρικη Επιπεδο 1 Αξιοτιμοι συναδελφοι, αγαπητοι γονεις, Τα πανεπιστημιακα μας εξωτερικα Ιατρεια Περιγεννητικης ιατρικης σας προσφερουν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6: Μεταλλάξεις

Κεφάλαιο 6: Μεταλλάξεις Κεφάλαιο 6: Μεταλλάξεις ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ 1. Τι ονομάζονται μεταλλάξεις και ποια τα κυριότερα είδη τους; 2. Ποιες οι διαφορές μεταξύ γονιδιακών και χρωμοσωμικών μεταλλάξεων; 3. Οι μεταλλάξεις στα σωματικά

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαµψία

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαµψία Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαµψία Η προεκλαµψία είναι πολύ πιο συνήθης από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Στην πραγµατικότητα είναι η συνηθέστερη σοβαρή επιπλοκή της κύησης. Η προεκλαµψία

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή, απομόνωση και καθαρισμός της φαρμακευτικής πρωτεΐνης.

Παραγωγή, απομόνωση και καθαρισμός της φαρμακευτικής πρωτεΐνης. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1o 1. δ 2. β 3. β 4. γ 5. δ ΘΕΜΑ 2o 1. Σχολικό βιβλίο, σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΩΜΟΣΩΜΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ

ΧΡΩΜΟΣΩΜΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΧΡΩΜΟΣΩΜΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ Σύνδροµο Down Το σύνδροµο Down είναι µια γενετική ανωµαλία ου εριλαµβάνει συνδυασµό χαρακτηριστικών, ό ως νευµατική καθυστέρηση, συγκεκριµένα χαρακτηριστικά ροσώ ου και συχνά καρδιακά

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο δικαιωμάτων. Τα δικαιώματά σας:

Έγγραφο δικαιωμάτων. Τα δικαιώματά σας: Έγγραφο δικαιωμάτων Το φυλλάδιο αυτό σας παρέχει σημαντικές πληροφορίες όσον αφορά τα δικαιώματά σας όταν βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα. Με τον όρο δικαιώματα εννοούμε σημαντικές ελευθερίες και δυνατότητες

Διαβάστε περισσότερα

Η Υγειονοµική Περίθαλψη στο Οντάριο: Λήψη επείγουσας περίθαλψης

Η Υγειονοµική Περίθαλψη στο Οντάριο: Λήψη επείγουσας περίθαλψης Η Υγειονοµική Περίθαλψη στο Οντάριο: Λήψη επείγουσας περίθαλψης Αν έχετε µια επείγουσα κατάσταση απειλητική για τη ζωή, πηγαίνετε στα επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκοµείου ή καλέστε αµέσως το 911. Ο/η

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτική αξιολόγηση εντεροβακτηριοειδών που παράγουν καρμπαπενεμάσες (CPE) Πληροφορίες για τους ασθενείς

Προκαταρκτική αξιολόγηση εντεροβακτηριοειδών που παράγουν καρμπαπενεμάσες (CPE) Πληροφορίες για τους ασθενείς Προκαταρκτική αξιολόγηση εντεροβακτηριοειδών που παράγουν καρμπαπενεμάσες (CPE) Πληροφορίες για τους ασθενείς Σε περίπτωση όπου έχετε τυχόν απορίες σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχονται στο παρόν φυλλάδιο,

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση Αξιολόγηση της Μάθησης

Εκτίμηση Αξιολόγηση της Μάθησης Εκτίμηση Αξιολόγηση της Μάθησης Ορισμοί Ο διδάσκων δεν αρκεί να κάνει μάθημα, αλλά και να διασφαλίζει ότι πετυχαίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα της μάθησης Η εκτίμηση της μάθησης αναφέρεται στην ανατροφοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

Διαλογή CPE Πληροφορίες για τους ασθενείς

Διαλογή CPE Πληροφορίες για τους ασθενείς Διαλογή CPE Πληροφορίες για τους ασθενείς Αν έχετε οποιεσδήποτε απορίες σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχονται στο φυλλάδιο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να τις συζητήσετε με κάποιο μέλος της νοσηλευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Health South Eastern Sydney Local Health District

Health South Eastern Sydney Local Health District Πληροφορίες για ασθενείς σχετικά με προχωρημένη νεφρική νόσο Θεραπεία αιμοκάθαρσης και αγωγής χωρίς αιμοκάθαρση Αυτές οι πληροφορίες έχουν σκοπό να σας βοηθήσουν να καταλάβετε ορισμένα βασικά ζητήματα

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Τί είναι ο κληρονομικός καρκίνος; κληρονομικός και σποραδικός καρκίνος. Κληρονομικός καρκίνος - Site Ε.Ο.Π.Ε. - Μ.Σ.

Γενικά. Τί είναι ο κληρονομικός καρκίνος; κληρονομικός και σποραδικός καρκίνος. Κληρονομικός καρκίνος - Site Ε.Ο.Π.Ε. - Μ.Σ. 1 Γενικά Ο καρκίνος προκαλείται από αλλαγές στα υλικά του σώματος μας που ονομάζονται «γονίδια». Πρόκειται για τις μονάδες πληροφοριών σε κάθε κύτταρο του σώματός μας. Τα γονίδια υπαγορεύουν στπν οργανισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΊΔΑ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ. Μαλτέζος Ιωάννης

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΊΔΑ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ. Μαλτέζος Ιωάννης ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΊΔΑ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Μαλτέζος Ιωάννης Κληρονομικότητα Το σώμα μας αποτελείται από εκατομμύρια κύτταρα εκ των οποίων τα περισσότερα εξ αυτών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΡΕΥΝΑ Ο ΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΤΙΟ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΡΕΥΝΑ Ο ΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΕΛΤΙΟ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΡΕΥΝΑ Ο ΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΥΞΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (ο χώρος µένει κενός αν πρόκειται για νέα αίτηση) i. Τίτλος Προγράµµατος ii. Σχολή/ Τµήµα iii. Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

Τι συµβαίνει σε ένα Εργαστήριο Γενετικής?

Τι συµβαίνει σε ένα Εργαστήριο Γενετικής? 12 εργαστήριο ίσως ελέγξει τα αποθηκευµένα δείγµατα (ιδιαίτερα εάν ο αρχικός έλεγχος δεν έδωσε αποτέλεσµα), αλλά µόνο εάν έχετε δώσει τη γραπτή σας συγκατάθεση για κάτι τέτοιο. Με αυτό τον τρόπο οι ασθενείς

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλαος Δ. Βραχνής. και Εμβρυομητρικής. Αρεταίειο Νοσοκομείο

Νικόλαος Δ. Βραχνής. και Εμβρυομητρικής. Αρεταίειο Νοσοκομείο Υπερηχογραφικά καθοδηγούμενος επεμβατικός έλεγχος στη Μαιευτική Νικόλαος Δ. Βραχνής Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας και Εμβρυομητρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Αρεταίειο Νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές στην άδεια µητρότητας

Αλλαγές στην άδεια µητρότητας Maternity leave changes - Greek PL507 (Rev 3) Αλλαγές στην άδεια µητρότητας Βασική περίληψη Η Κυβέρνηση έχει δεσµευτεί να βοηθήσει τους εργαζόµενους γονείς. Οι αλλαγές που αφορούν στα δικαιώµατα της άδειας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ 1, Ποια από τις προτάσεις αυτές είναι σωστή; α, Τα εμβόλια χορηγούνται στους ξένους με βάση τις οδηγίες WHO. β, Οι δόσεις εμβολίου συμπεριλαμβάνουν το πνευμονιοκοκκικό και

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Βιοηθικής της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής. Γεώργιος Λ. Αντωνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

Στοιχεία Βιοηθικής της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής. Γεώργιος Λ. Αντωνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών Στοιχεία Βιοηθικής της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής Γεώργιος Λ. Αντωνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ, ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ, ΤΟΚΕΤΟΣ Ποιοι παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΠΟΥΛΙΔΗΣ Ι.

ΠΑΠΟΥΛΙΔΗΣ Ι. ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΜΒΡΥΙΚΟ DNA (ffdna) ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΑΠΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, BSc, MSc, ErCLG ΓΕΝΕΤΙΣΤΗΣ (EBMG Certified) ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ACCESS TO GENOME - ATG ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ 11-14 εβδ. >15

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Dr. Μιχάλης Λαζανάκης M.R.C.O.G, C.C.S.T, Γυναικολόγος - Χειρουργός - Μαιευτήρας

Γράφει: Dr. Μιχάλης Λαζανάκης M.R.C.O.G, C.C.S.T, Γυναικολόγος - Χειρουργός - Μαιευτήρας Γράφει: Dr. Μιχάλης Λαζανάκης M.R.C.O.G, C.C.S.T, Γυναικολόγος - Χειρουργός - Μαιευτήρας Τί είναι η λαπαροσκόπηση; Λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική μέθοδος η οποία μέσω μιάς μικρής «τρύπας» στην κοιλιά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2007 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ηµιτελείς προτάσεις 1 έως 5 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη λέξη ή τη φράση,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣ. ΣΙΔΕΡΗΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 6, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 115 27, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ: 210 7777.654, FAX

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣ. ΣΙΔΕΡΗΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 6, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 115 27, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ: 210 7777.654, FAX ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Μικροβιολογικό & Ερευνητικό Εργαστήριο Καθ έξιν Αποβολές Οι καθ 'έξιν αποβολές είναι μια ασθένεια σαφώς διακριτή από τη στειρότητα, και που ορίζεται ως δύο ή περισσότερες αποτυχημένες

Διαβάστε περισσότερα

Παρακαλώ δώστε τις ημερομηνίες των τελευταίων σας τεσσάρων περιόδων, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών έναρξης και λήξης.

Παρακαλώ δώστε τις ημερομηνίες των τελευταίων σας τεσσάρων περιόδων, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών έναρξης και λήξης. Προετοιμασία για την επίσκεψη σε έναν ειδικό σε θέματα γονιμότητας Κάντε άλλο ένα βήμα μπροστά Απαιτείται μεγάλη ικανότητα ώστε να προσδιοριστεί η πηγή των προβλημάτων γονιμότητας και να συστηθεί η κατάλληλη

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Επίλυση προβλήματος Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 o Ερωτηµατολόγιο για την ανταποκρισιµότητα των παρεχοµένων υπηρεσιών υγείας

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 o Ερωτηµατολόγιο για την ανταποκρισιµότητα των παρεχοµένων υπηρεσιών υγείας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 o Ερωτηµατολόγιο για την ανταποκρισιµότητα των παρεχοµένων υπηρεσιών υγείας ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ 1. Με βάση διαφορετικές πλευρές της υγείας σας σήµερα, όπως τις περιγράψατε προηγουµένως, πού θα τοποθετούσατε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ - ΥΣΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ - ΥΣΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ - ΥΣΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΕΛ. ΦΡΥΣΙΡΑ Επ. Καθηγήτρια Κλινικής Γενετικής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙ ΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κ.ε. ΚΑΝΑΒΑΚΗΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητέ γονέα / κηδεμόνα,

Αγαπητέ γονέα / κηδεμόνα, A Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Moνάδα Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο ιευθυντής-καθηγητής: Γ. Χρούσος Αγαπητέ γονέα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΓΟΝΙ ΙΟ Χ

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΓΟΝΙ ΙΟ Χ ΜΥΪΚΗ ΥΣΤΡΟΦΙΑ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE Τι είναι η µυϊκή δυστροφία (Μ ) τύπου Duchenne; Υπάρχουν πολλοί τύποι Μ και όλοι προκαλούνται από ελαττώµατα στα γονίδια (οι κληρονοµικές µονάδες που µεταβιβάζουν οι γονείς

Διαβάστε περισσότερα

Επιλόχειος κατάθλιψη

Επιλόχειος κατάθλιψη ΕΠΙΛΟΧΕΙΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Επιλόχειος κατάθλιψη «Γιατί νιώθω έτσι; Τι μου συμβαίνει;» Είναι η σκέψη που, πολύ συχνά, βασανίζει τη νέα μαμά, η οποία λίγες μέρες μετά τη γέννηση του μωρού της αρχίζει να έχει κακή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ- ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Δρ. Ε.Τρακάκης

ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ- ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Δρ. Ε.Τρακάκης ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ- ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Δρ. Ε.Τρακάκης Οι ανιχνευτικές εξετάσεις (screening test) έχουν ευρεία εφαρμογή και μεγάλη πρακτική χρησιμότητα στον προγεννητικό έλεγχο. Ο προγεννητικός έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για τους φροντιστές ασθενών και των οικογενειών

Οδηγός για τους φροντιστές ασθενών και των οικογενειών Greek Rights and Responsibilities Οδηγός για τους φροντιστές ασθενών και των οικογενειών Περιεχόμενα Η Περίθαλψη της Υγείας σας Τα Δικαιώματα & οι Υποχρεώσεις σας...3 Πρόσβαση Έχετε το δικαίωμα σε υγειονομική

Διαβάστε περισσότερα

cell-free DNA στο μητρικό αίμα

cell-free DNA στο μητρικό αίμα cell-free DNA στο μητρικό αίμα Εφαρμογή στην κλινική πράξη στην Ελλάδα Παπαϊωάννου Γεώργιος-Κων/νος, PhD Υπεύθυνος Ιατρικής Εμβρύου Maιευτική & Γυναικολογική Κλινική ΓΑΙΑ Cell free DNA / Εισαγωγή στην

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες είναι οι εξετάσεις που δεν πρέπει να αμελείς; Σου φτιάξαμε την ατζέντα με τα ιατρικά ραντεβού σου!

Ποιες είναι οι εξετάσεις που δεν πρέπει να αμελείς; Σου φτιάξαμε την ατζέντα με τα ιατρικά ραντεβού σου! Ποιες είναι οι εξετάσεις που δεν πρέπει να αμελείς; Σου φτιάξαμε την ατζέντα με τα ιατρικά ραντεβού σου! Η πρόληψη σώζει ζωές. Δηλαδή η συνέπειά σου απέναντί στον εαυτό σου. Και πως μεταφράζεται αυτό;

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΟΣ PARKINSON : ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ

ΝΟΣΟΣ PARKINSON : ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ ΝΟΣΟΣ PARKINSON : ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ Η νόσος του Parkinson είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη, εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πριν επισκεφτείτε τον/την ιατρό σας, συμπληρώστε τα ελλιπή στοιχεία και τυπώστε μια περίληψη για να την πάρετε μαζί σας στο ραντεβού.

Πριν επισκεφτείτε τον/την ιατρό σας, συμπληρώστε τα ελλιπή στοιχεία και τυπώστε μια περίληψη για να την πάρετε μαζί σας στο ραντεβού. Προετοιμασία για την επίσκεψη σε έναν ιατρό Κάντε τις απαραίτητες ρυθμίσεις μαζί Το να κανονίσετε ένα ραντεβού για να επισκεφτείτε έναν ιατρό, είναι ένα από τα πρώτα θετικά βήματα που μπορείτε να κάνετε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ

ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ (Σύντομη ενημέρωση από ERS - ELF) Οι οξείες λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού συστήματος περιλαμβάνουν την πνευμονία (λοίμωξη της κυψελίδας του πνεύμονα),

Διαβάστε περισσότερα

1. Κατά τη µεταγραφή του DNA συντίθεται ένα α. δίκλωνο µόριο DNA. β. µονόκλωνο µόριο DNA. γ. δίκλωνο RNA. δ. µονόκλωνο RNA.

1. Κατά τη µεταγραφή του DNA συντίθεται ένα α. δίκλωνο µόριο DNA. β. µονόκλωνο µόριο DNA. γ. δίκλωνο RNA. δ. µονόκλωνο RNA. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ 1ο ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) Να γράψετε στο

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ματκάρης Τ. Μιλτιάδης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Γράφει: Ματκάρης Τ. Μιλτιάδης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Γράφει: Ματκάρης Τ. Μιλτιάδης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Πώς πρέπει να υπολογίζω τον κύκλο και την ωορρηξία μου; Ο κύκλος μιας γυναίκας μετριέται από την πρώτη μέρα της περιόδου της μέχρι την

Διαβάστε περισσότερα

Επομένως είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις πάνω σε αυτή τη νόσο.

Επομένως είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις πάνω σε αυτή τη νόσο. Έντυπο πληροφόρησης και συγκατάθεσης ασθενών για συμμετοχή στη μελέτη μητρώου της Αυτοσωματικής Υπολειπόμενης Πολυκυστικής Νόσου Νεφρών (Autosomal Recessive Polycystic Kidney Disease, ARPKD) Mελέτη ARegPKD

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος

Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος Η απώλεια του «ονειρεμένου παιδιού» Οι γονείς βιώνουν μιαν απώλεια. Βιώνουν την απώλεια του παιδιού που έκτισαν μέσα στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με Αναπλ. Καθηγητή Ν. Παπαντωνίου, Α Μαιευτική και Γυναικολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ Νευροψυχολογική αξιολόγηση των νοητικά υστερούντων ατόμων στην Τρίτη Ηλικία - Αποτελέσματα παρούσας μελέτης Α. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Ε. ΛΥΚΟΥ, ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Ι. ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

Άδεια και επίδοµα πατρότητας

Άδεια και επίδοµα πατρότητας Paternity leave and pay - Greek PL514 (Αναθ. 1) Άδεια και επίδοµα πατρότητας Βασική περίληψη 1 Η Κυβέρνηση έχει δεσµευτεί να βοηθήσει τους εργαζόµενους γονείς. Καθιερώθηκε το δικαίωµα άδειας και επιδόµατος

Διαβάστε περισσότερα

Stepping On. Έκτη Συνεδρία ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣ. Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τη μείωση των πτώσεων. 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος.

Stepping On. Έκτη Συνεδρία ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣ. Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τη μείωση των πτώσεων. 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος. Stepping On Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τη μείωση των πτώσεων Έκτη Συνεδρία 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος. 2. Ανασκόπηση διαβάσµατος από το σπίτι. 3. Προσκεκληµένος οµιλητής: φάρµακα και πτώσεις.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων», η Εύη Σταθάτου μιλά στο Mothersblog, για το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα!

«Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων», η Εύη Σταθάτου μιλά στο Mothersblog, για το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα! Ημερομηνία 14/02/2017 Μέσο Συντάκτης Link www.mothersblog.gr Κατερίνα Ηλιάκη http://www.mothersblog.gr/synenteyxeis/item/43377-o-ksexoristos-kosmos-tondidymon--i-eyi-stathatou-mila-sto-mothersblog--gia-to-proto-tis-syggrafikoegxeirima

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια φυσιολογική αναπτυξιακή κρίση που περιλαμβάνει σημαντικές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές και επηρεάζει όλες τις εγκύους ανεξάρτητα από την ψυχολογική τους υγεία. Όπως κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μευτήρας - Γυναικολόγος

Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μευτήρας - Γυναικολόγος Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μευτήρας - Γυναικολόγος Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη γυναικολογική πάθηση που λέγεται "ενδομητρίωση". Έχει δύσκολο όνομα, άγνωστη προέλευση, ποικιλία στη εμφάνιση και τη

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008 Ο καρκίνος του µαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες. Οι Ελληνίδες φαίνεται να ανησυχούν αρκετά για το ενδεχόµενο να νοσήσουν οι ίδιες, χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα;

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Το λέμφωμα είναι δυνητικά ιάσιμη νόσος Με την επιστημονική συνεργασία του Αιματολογικού Τμήματος, Γ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής,

Διαβάστε περισσότερα

Εξατομίκευση της θεραπείας των χρόνιων ρευματικών παθήσεων όταν η ύφεση δεν επιτυγχάνεται. Γνωρίζει άραγε ο ασθενής τον όρο «εξατομίκευση»

Εξατομίκευση της θεραπείας των χρόνιων ρευματικών παθήσεων όταν η ύφεση δεν επιτυγχάνεται. Γνωρίζει άραγε ο ασθενής τον όρο «εξατομίκευση» Εξατομίκευση της θεραπείας των χρόνιων ρευματικών παθήσεων όταν η ύφεση δεν επιτυγχάνεται. Γνωρίζει άραγε ο ασθενής τον όρο «εξατομίκευση» Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην περίπου 20 έτη πορεία της ασθένειάς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. γ Α3. γ Α4. α Α5. δ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. γ Α3. γ Α4. α Α5. δ ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. γ Α3. γ Α4. α Α5. δ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικά θέματα για την ασφάλεια κατά τη θεραπεία με GILENYA

Σημαντικά θέματα για την ασφάλεια κατά τη θεραπεία με GILENYA Σημαντικά θέματα για την ασφάλεια κατά τη θεραπεία με GILENYA Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να παραμείνετε σε κατάλληλα εξοπλισμένη κλινική για 6 ή περισσότερες ώρες μετά από τη λήψη της πρώτης δόσης ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί» Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους Η αυτοεικόνα μας «σχηματίζεται» ως ένα σχετικά σταθερό

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζετε για το αίμα σας

Γνωρίζετε για το αίμα σας Σκοπός του φυλλαδίου δεν είναι να αντικαταστήσει τις συμβουλές του γιατρού σας, ο οποίος σας εξέτασε και διέγνωσε την πάθησή σας. Μη διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό ή νοσηλευτή σας για ο,τιδήποτε που τυγχάνει

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή ψυχικής υγείας παιδιών γονέων με ψυχική διαταραχή

Προαγωγή ψυχικής υγείας παιδιών γονέων με ψυχική διαταραχή Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με δωρεά από το www.snf.org Προαγωγή ψυχικής υγείας παιδιών γονέων με ψυχική διαταραχή Διευθυντής - Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος: Γ. Κολαΐτης Εκτελεστικός Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΟΝΕΩΝ ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΟΝΕΩΝ ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΟΝΕΩΝ ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ Η μεταμόσχευση αίματος από ομφάλιο λώρο και πλακούντα σε ασθενείς με Λευχαιμία και άλλες παθήσεις είναι μια νέα μέθοδος θεραπείας που άρχισε

Διαβάστε περισσότερα

Personal resuscitation plans and end of life planning for children with disability and life-limiting/life-threatening conditions

Personal resuscitation plans and end of life planning for children with disability and life-limiting/life-threatening conditions Personal resuscitation plans and end of life planning for children with disability and life-limiting/life-threatening conditions A Wolff, 1 J Browne, 1 W P Whitehouse 1,2 1 Family Health Division, Nottingham

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ασθενής

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ασθενής www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί; www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

Medical Safety. Το προσωπικό σας σύστημα υγείας!

Medical Safety. Το προσωπικό σας σύστημα υγείας! Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή Medical Safety Το προσωπικό σας σύστημα υγείας! - Έχετε φανταστεί ένα ολόκληρο μηχανισμό προηγμένων υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης σχεδιασμένο από εσάς και προσαρμοσμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ;

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ; ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ; Με την επιστημονική συνεργασία της Αιματολογικής Μονάδας, Γ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Με

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΕΝΗ

ΦΥΛΛΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΕΝΗ ΦΥΛΛΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΕΝΗ Μια µελέτη εξέτασης των επιδράσεων της ψύξης (προκλητής υποθερµίας) του οργανισµού κατόπιν σοβαρής κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης Σύντοµος Τίτλος: οκιµή Eurotherm3235trial

Διαβάστε περισσότερα

Ισοζυγισμένες Μεταθέσεις

Ισοζυγισμένες Μεταθέσεις Ισοζυγισμένες Μεταθέσεις Tι είναι μια ισοζυγισμένη μετάθεση; Tο σώμα μας είναι φτιαγμένο από δισεκατομμύρια κύτταρα. Σε κάθε κύτταρο υπάρχει ένα σετ δομών, τα οποία ονομάζονται χρωμοσώματα και φέρουν πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Ισοζυγισμένες Μεταθέσεις

Ισοζυγισμένες Μεταθέσεις Υποστήριξη και Πληροφορίες Για πληροφορίες και υποστήριξη Rare Chromosome Disorder Support Group, PO Box 2189, Caterham, Surrey CR3 5GN, UK Tel/Fax: +44(0)1883 330766 info@rarechromo.org www.rarechromo.org

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑ 1 ο ΑΠΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΥ ΕΝΙΑΙΥ ΛΥΚΕΙΥ ΤΡΙΤΗ 1 ΙΥΝΙΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΜΕΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΛΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ 1 (δ) µονόκλωνο RNA 2. (β) αντίγραφα των mrna όλων των γονιδίων

Διαβάστε περισσότερα

β) Σχολικό βιβλίο σελ. 96: «Αν κατά τη διάρκεια της µείωσης...τρισωµία», σελ. 97: «Η έλλειψη είναι η απώλεια γενετικού

β) Σχολικό βιβλίο σελ. 96: «Αν κατά τη διάρκεια της µείωσης...τρισωµία», σελ. 97: «Η έλλειψη είναι η απώλεια γενετικού ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΜΑΪΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Α1. α, Α2. β, Α3. δ, Α4. β, Α5. β ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Β Β1.

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος φορέων. Πληροφορίες για Ασθενείς και Οικογένειες

Έλεγχος φορέων. Πληροφορίες για Ασθενείς και Οικογένειες 16 Έλεγχος φορέων Αισθανόµαστε ιδιαίτερη υποχρέωση στα άτοµα που µας επέτρεψαν να τους πάρουµε συνεντεύξεις για να φτιαχτεί αυτό το φυλλάδιο. Τα ονόµατα έχουν τροποποιηθεί για την προστασία προσωπικών

Διαβάστε περισσότερα

Έντυπο. Το Υπερηχογράφημα της αρχόμενης κύησης

Έντυπο. Το Υπερηχογράφημα της αρχόμενης κύησης Έντυπο Τα διάφορα υπερηχογραφήματα που εκτελούνται κατά τη διάρκεια της κύησης έχουν σκοπό να διαγνώσουν διάφορες ανωμαλίες στο έμβρυο (να βεβαιώσουν τη φυσιολογική ανάπτυξή του) και να προβλέψουν συγκεκριμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ

ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΚΑΘ` ΕΞΙΝ ΑΠΟΒΟΛΕΣ (πληροφορίες για το κοινό σύμφωνα με το Βρετανικό κολλέγιο μαιευτήρωνγυναικολόγων) για περισσότερες πληροφορίες η γυναίκα πρέπει να συμβουλεύεται το γυναικολόγο της. ΓΕΝΙΚΑ Αποβολή είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26/01/2014

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26/01/2014 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26/01/2014 ΘΕΜΑ 1 Ο Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Αλλαγές στην ποσότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡ ΙA ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ

Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡ ΙA ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡ ΙA ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ 1 Η φυσιολογική καρδιά είναι µία πολύ δυνατή αντλία φτιαγµένη από µυϊκό ιστό, που λειτουργεί εντατικά και συνεχώς. Έχει περίπου τις διαστάσεις µιας ανθρώπινης

Διαβάστε περισσότερα