ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΤΡΩΣΗΣ,ΤΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΠΡΑΞΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΤΡΩΣΗΣ,ΤΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΠΡΑΞΗΣ"

Transcript

1 ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΤΡΩΣΗΣ,ΤΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΠΡΑΞΗΣ Η έρευνα παραθέτει ορισμό της έκτρωσης,αριθμεί τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν σε μια τέτοια πραάξη.ασχολείται με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την εκούσια διακοπή της κύησης,τους κινδύνους που εγκυμονεί για την σωματική,διανοητική,ψυχολογική,ψυχική υγεία της μητέρας ακόμα και τις μακροχρόνιες συνέπειες της έκτρωσης.παρατίθενται οι θρησκευτικές και νομικές παράμετροι του θέματος,ενω παράλληλα γίνεται αναδρομή στην ιστορία της έκτρωσης.τελος,περιγράφονται διαμάχες και αντικρουόμενες στο αμφιλεγόμενο αυτο θέμα,στατιστικά στοιχεία,η κοινη γνώμη και τόπους όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν και να βοηθήσουν περαιτέρω.

2 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η πραγματοποίηση αυτής της έρευνας,έχει ως αρχικό και κύριο σκοπό της,την πληροφόρηση και ενημέρωση γυναικών και ανδρών για την έκτρωση.τέτοια φαινόμενα συναντώνται πλέον πολύ συχνά,και η σωστή και γενική ενημέρωση για το θέμα,πρέπει να προηγείται μιας τέτοια απόφασης.εκτός απο την απλή πληροφόρηση,η ωμή παρουσίαση πολλών σκληρών παραμέτρων ίσως να αποτελέσει τροχοπέδι για την λήψη της απόφασης για έκτρωση,ή να αφυπνίσει,κυρίως τους νέους και να τους εφιστήσει την προσοχή,ώστε να μην χρειαστεί να βρεθούν στα πρόθυρα μιας τέτοιας απόφασης.η σωστή ενημέρωση και οχι η προσπάθεια να εθελοτυφλούν και να περιθωριοποιούν τα άτομα ή να θεωρούνται οτι τα κρούσματα ε ναι απλά μεμονωμένα και επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας,κρίνεται η ορθότερη λύση στην εξάπλωση του φαινομένου της έκτρωσης, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει αποκτήσει τρομακτικές διαστάσεις.

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Άμβλωση ιατρικά καλείται το τέρμα της κύησης,η βίαιη αποβολή του εμβρύου,ή ο θάνατός του στη μήτρα.μπορει να προκληθεί απο χτυπήματα,άρση βάρων,κοπώδη εργασία κτλ.άμβλωση μπορεί να επέλθει με ιατρική επέμβαση ή με άλλους τρόπους,αλλά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της μόλυνσης,ακόμα και του θανάτου.

4 Το θέμα των εκτρώσεων είναι ένα μείζον θέμα της σύγχρονης κοινωνίας,το οποίο απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού,καθώς είναι αδύνατη πλέον η μη συνάντησή του,στον οικογενειακό,τον σχολικό,τον γειτονικό ή επαγγελματικό χώρο. Το θέμα αυτό έχει αποκτήσει τραγικές διαστάσεις τόσο στον ευρωπαικό και παγκόσμιο χώρο,όσο και στον ελλαδικό.απίστευτες στατιστικές δημοσιεύονται κάθε τόσο,όπως ότι τα τελευταία 20 χρόνια σκότωσαν στην Ινδία 10 εκατομμύρια θηλυκά έμβρυα.η Ελλάδα μάλιστα,κατέχει τα πρωτεία στις εκτρώσεις,συγκριτικά,τόσο με τις άλλες ευρωπαικές χώρες,όσο και με τις ΗΠΑ,σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 2 ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας και Στειρότητας. Οπως λοιπόν συνεπάγεται,το φαινόμενο αυτό εξαπλώνεται καθώς φαντάζει και από πολλούς παρουσιάζεται ως η άμμεση και απόλυτη λύση σε κάποιες αντίξοες καταστάσεις.συνεπώς,η σωστή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση για το θέμα,κρίνεται αναγκαία τη δεδομένη χρονική στιγμή,κύριος λόγος της εξαγωγής της έρευνας. Το θέμα της έκτρωσης είναι πολύπλευρο και έχει πολλές παραμέτρους και διαστάσεις.η λήψη μιας τέτοιας απόφασης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται αβασάνιστα και άκριτα,χωρίς την λήψη υπόψιν,όλων όσως συνεπάγεται.η απόφαση αυτή,έχει σωματικές,νομικές,θρησκευτικές επιπτώσεις. Αρχικά,όσον αφορά τις νομικές κυρώσεις διεξαγωγής της έκτρωσης,το συγκεκριμένο θέμα αντιμετωπίζετα από κάθε κράτος,και σε κάθε εποχή,με βάση τις επικρατούσες

5 κοινωνικές ηθικές και θρησκευτικές αντιλήψεις και κυρίως σε σχέση με το δημογραφικό πρόβλημα της κάθε χώρας.από την αρχαιότητα,αντιμετωπιζόταν ως αθέμιτη πράξη,όπως προκύπτει και από τον όρκο του Ιπποκράτη, ου δώσω δέ ουδενί φάρμακον θανάσιμον,ουδέξυμβουλιην τοιηνδε,ουδέ γυναικί πεσσόν φθόριον δώσω.ωστόσο,πλέον στις σύγχρονες κοινωνίες οι νόμοι είναι πιό ελαστικοί,και συγκεκριμένα στην χώρα μας υπάρχουν πλέον διατάξεις του νόμου για νομιμοποίηση των εκτρώσεων. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις της θρησκείας για την έκτρωση.η άμβλωση αποτελεί σήμερα ευρέως αποδεκτή ιατρική πρακτική και η αιτιολόγησή της μπορεί να αναζητηθεί στον χαρακτήρα και την κουκλούρα της κοινωνίας μας,η οποία την προωθεί.παρ όλα αυτα,η Εκκλησία διαφοροποιεί τη θέση της απέναντι σε αυτό το θέμα,αναγνωρίζοντας την βιολογική και ηθική σημασά της

6 νέας ανθρώπινης ζωής,η οποία μορφοποιείται με την ένωση σπέρματος και ωαρίου. Ο χριστιανισμός ως εκκλησία,ένα νέο μέγεθος και καινή κτίσις,έφερε την εναποθέτηση στον κόσμο,και ως πρός τα αδύνατα μέλη της οικογένειας,τη γυναίκα και το παιδί.ιδιαίτερα ως προς το δεύτερο,δείχνει όλο τον σεβασμό και την στοργή της,που δεν απορρέει απο μια άπλη συναισθηματικότητα,αλλά από εκκλησιολογικές και νέες ανθρωπολογικές προυποθέσεις.έτσι ιστορικά,αντιτάσσεται στην αστοργία και σκληρότητα της αθείας.οι ειδωλολάτρες δεν διστάζουν ακόμα και να θυσιάσουν ή να προσφέρουν έμβρυα στην πυρακτωμένη αγκαλιά του ειδώλου του θεού Μολώχ. Σ ολόκληρο τον αρχαίο και σ αυτό τον ελληνικό και ρωμαικό κόσμο,η τύχη του παιδιού,εξαρτιόταν αποκλειστικά απο την παντοδυναμία της πατρικής θέλησης.το βρέφος μπορούσε με απόφαση του πατέρα να εκτεθεί στα όρνια,ή να φονευθεί.η έκθεση των βρεφών ήταν καθημερινή συνήθεια στον αρχαίο κόσμο.ο ίδιος ο φιλόσοφος Σενέκας θα ομολογήσει τιμωρούμεν δια θανλατον τους κακούς και λυσσασμένους σκύλους,τα θηρία,και τα αδύνατα και ανάπηρα παιδιά. Πολύ σημαντική,είναι η επιλογή της μεθόδου με την οποία θα εκτελεστεί η έκτρωση.οι μέθοδοι διακρίνονται με διάφορα κριτήρια,ως προς την ασφάλεια τους,τους κινδύνους που εγκυμονούν ή κυρίως το χρονικό διάστημα που θα διεξαχθεί,σε σχέση είτε με τη γονιμοποίηση,είτε με την εμφύτευση του εμβρύου.

7 ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΤΡΩΣΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ ΣΤΗ ΜΗΤΡΑ Παρ οτι αυτές οι μέθοδοι δεν προκαλούν την αφαίρεση του εμβρύου από τη μήτρα[το γονιμοποιημένο ωάριο δεν έχει ακόμα εμφυτεύθει εκεί],πρέπει να συμπεριληφθούν στις μεθόδους έκτρωσης,διότι προξενούν την διακοπή της νέας ζωής γονιμοποιημένου ωαρίου και την αποβολή του.συνεπώς,πρέπει να θεωρηθεί εσφαλμένος ο όρος επείγουσα αντισυλληψη,που συνήθως χρησιμοποιείται για το χάπι της επόμενης ημέρας,εφόσον δεν πρόκειται για αντισύλληψη. Λεβο νοργεστρέλη:[πρώτες 48 ώρες].το χάπι της επόμενης ημέρας με την πιο εμπορική ονομασία Νorlevo, είναι ορμονικό παρασκεύασμα με βάση τη λεβονοργεστρέλη,η λήψη της οποίας α}καθιστά μη πρόσφορο το ενδομήτριο στην εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου και β}δρά αρνητικά στην επίτευξη ωοθυλακιορρηξίας. Έτσι,αποφεύγεται η κύηση,υπό την προυπόθεση να ληφθεί το χάπι μέσα σε χρονικό διάστημα 48 ωρών από την πιθανή σύλληψη.ας σημειωθεί ότι δεν εμποδίζει τη σύλληψη και γι αυτό δεν μπορεί να καταταγεί στα αντισυλληπτικά. Ενδομήτριο σπείραμα [σπιράλ]:[πρώτες 48 ώρες].είναι συνθετικό και τοποθετείται στην μήτρα όπου και παραμένει μόνιμα.έχει διάρκεια ζωής ανάλογα με τον τόπο.πολλοί νομίζουν ότι είναι ένα κοινό αντισυλληπτικό,όμως δεν εμποδίζει την σύλληψη,αλλά,όπως το χάπι την επόμενης ημέρας,εμποδίζει την εμφύτευση του ήδη γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα.

8 ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΤΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΗΣΕΩΣ Απόξεση με αναρρόφηση [ D&C]:[εβδ. 6 έως 16].Ένας σωλήνας μεγάλης αναρροφητικότητας,εισάγεται μέσω του τραχήλου στη μήτρα.το αγέννητο παιδί σχίζεται σε κομμάτια απο τη δύναμη της αναρρόφησης.τα μέρη του κομματιασμένου εμβρύου και ο πλακούντας απορροφούνται.πιθανές επιπλοκές είναι η μόλυνση,η ρήξη του τραχήλου και η διάτρηση της μήτρας. Μi fepristone:[εβδ. 5 έως 7].Η χημική αυτή ουσία,γνωστή και ως RK 486,προκαλεί την αποβολή του εμβρύου,παρεμβαίνοντας στην λειτουργία του πλακούντος και προκαλώντας την λιμοκτονία του.στη συνέχεια χρησιμοποιείται το φάρμακo Prostaglardin,για την αποβολή του.στις περισσότερες περιπτώσεις,η γυναίκα έχει έντονη αιμορραγία τουλάχιστον και εννέα ημέρες,αλλά μερικές γυναίκες αιμορραγούν περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες.το Mifepristone μόλις έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται και οι μακροπρόθεσμες συνέπειές του δεν είναι ακόμη γνωστές. Methotrexate:[εβδ. 5 έως 9].Άν και δεν είναι εγκεκριμένο απο την FDA [στις ΗΠΑ],ωστόσο χρησιμοποιείται.μια ένεση με methotrexate θανατώνει το αγγένητο παιδί,παρεμβαίνοντας στη διαδικασία[διαίρεση των κυτταρων].μερικές ημέρες μετά,η γυναίκα λαμβάνει υπόθετα με το φάρμακο Prostaglandin[misoprostol] για να αποβάλει το έμβρυο.η έκτρωση γίνεται στο σπίτι.απαιτούνται επισκέψεις σε γιατρό για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

9 ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΤΡΩΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΗΣΕΩΣ Εμβρυοτομή [D&E]:[εβδ. 13 έως 20].Ο τράχηλος διαστέλλεται.με την χρήση κατάλληλου εξοπλισμού,ο γιατρός που εκτελεί την έκτρωση κομματιάζει το παιδί και το σύρει έξω,μέλος πρός μέλος και στη συνέχεια επανασυναρμολογείται για να εξασφαλιστει οτι δεν έχουν παραμείνει στη μήτρα κομμάτια.πιθανές επιπλοκές είναι η μόλυνση,η ρήξη του τραχήλου και η διάτρηση της μήτρας. Prostaglandin:[εβδ.16 έως 38].Το χημικό αυτό, που καλείται επίσης misoprostol προκαλεί πόνους και τοκετό και διατίθεται υπό μορφή υποθέτων ή ενέσεων.οι γεννήσεις ζωντανών βρεφών είναι συνήθεις.πιθανοί κίνδυνοι:σπασμοί,εμετός και ανακοπή καρδίας. Ένεση με Digoxin:[εβδ. 16 έως 32+].Μια μακριά βελόνα εισάγεται στην κοιλιά της γυναίκας και ενδέχεται ένα διάλυμα άλατος στο αμυακό υγρό.το άλας δηλητηριάζει το παιδί,καίγοντας τους πνεύμονες και το δέρμα του.εντός 24 ωρών γεννάται ένα νεκρό βρέφος.η μέθοδος αυτή δεν χρησιμοποιείται πολυ συχνά για έκτρωση,λόγω των σοβαρών κινδύνων υγείας που υφίσταται η γυναίκα. Υστεροτομή:[εβδ. 24 έως 38].Όπως συμβαίνει με την καισαρική τομή,γίνεται μια τομή στην κοιλιά της γυναίκας.το βρέφος στην συνέχεια αφήνεται να πεθάνει από παραμέληση.αυτή η επέμβαση περιλαμβάνει τους ίδιου ς κινδύνους για την υγεία όπως και η καισαρική τομή. D&X:[εβδ. 20 έως 32+].Είναι επίσης γνωστή ως έκτρωση μερικής γέννησης.πρόκειται για μια επικίνδυνη μέθοδο έκτρωσης,που χρησιμοποιείται στα τελευταία στάδια της

10 εγκυμοσύνης και έχει ως κακή ιατρική από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση.Η επέμβαση στο συνίσταται στο τράβηγμα του βρέφους ώστε να εξέλθουν πρώτα το κανάλι εξόδου του παιδιού,ενώ το κεφάλι παραμένει στη μήτρα.αυτός που εκτελεί την επέμβαση,πραγματοποιεί μία οπή στο πίσω μέρος του κρανίου,για να αφαιρέσει τον εγκέφαλο με ένα καθετήρα.τότε το κεφάλι συρρικνώνεται και έτσι καθίσταται δυνατή η έξοδος ολόκληρου του παίδιου. Στην έρευνα παρατίθενται επίσης και άλλα θέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον,όπως οι συνεκτικές σχέσεις μεταξύ του βιασμού και της έκτρωσης όπως επίσης και οι λόγοι οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν μια γυναίκα στην άμβλωση,κυρίως οι φοβίες,οι σκέψεις και τα διλήμματά της. Παρουσιάζεται η σταδιακή ανάπτυξη του εμβρύου,ενώ εξαίρεται η ικανότητά του να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον γύρω του και κυρίως την ψυχική κατάσταση της μητέρας του,η οποία το επηρεάζει άμμεσα,καθώς το έμβρυο βρίσκεται σε άμμεση σύνδεση μαζί της,τόσο σωματικά,όσο και ψυχικά. Ένα άλλο ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα,το οποίο συνδέεται άμμεσα με την έκτρωση,είναι το δημογραφικό προβλημα και η υπογονιμότητα,που έχουν διογκωθεί πανελλαδικώς και παγκοσμίως.ο μεγάλος αριθμός των εκτρώσεων,που πραγματοποιουνται,τοσο πριν,όσο και κατά τη διάρκεια του γάμουκαι που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές[συμφυσεις μήτρας,απόφραξη σαλπίγγων κτλ.]ειναι και ο βασικός λόγος ύπαρξης του τόσο υψηλού ποσοστού υπογονιμότητας στη χώρα μας.

11 Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες,στις εκτρώσεις οφείλεται το 40% της μείωσεις της γονιμότητας της γυναίκας.υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα ζευγάρια δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν,γιατί έχουν στο ιστορικό τους τουλάχιστον μια έκτρωση,που στο συνολό τους υπερβαίνουν τις το χρόνο,από τις οποίες περίπου διενεργούνται σε ανήλικα κορίτσια ηλικίας κάτω των 16 ετών.επίσης,το 1/3 απο αυτές γίνονται σε γυναίκες παντρεμενες,που δεν θα ήθελαν να αποφύγουν,αν είχαν τα οικονομικά μέσα για μεγαλύτερη οικογένεια. Στο χρονικό διάστημα ,τόνισε ο καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας στο Αριστοτέλειο

12 Πανεπιστήμιο Ι. Μπόντης,η Ελλάδα παρουσιάζει μια μείωση της γονιμότητάς της κατά 41%,διπλάσια δηλαδη ποσοστιαία μείωση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης,ενώ αντίθετα οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικήςπαρουσιάζουν έναν έντονο δυναμισμό,αφού στο ίδιο χρονικό διάστημα παρατηρείται αύξηση του συντελεστή γονιμότητας κατά 14%. Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα προέκυψε μετά από την επίδραση διαφόρων παραμέτρων. Πιο συγκεκριμένα,η μείωση του αριθμού των γάμων,που τελούνται σε ετήσια βάση,συνδυαζόμενη με την αύξηση του αριθμού των διαζυγίων,περιόρισε των αριθμό των γεννήσεων,αφού στη Ελλάδα,αντίθετα με χώρες του εξωτερικού,το 97 98% των παιδιών γεννιούνται μέσα στα πλαίσια ενός γάμου. Επίσης,τα τελευταία χρόνια,είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών,είτε λόγω γάμου σε προχωρημένη ηλικία,καθυστερείται η απόκτηση του πρώτου παιδιού,με αποτέλεσμα τα χρονικά περιθώρια για την απόκτηση του δεύτερου,να περιορίζονται σοβαρά.παράλληλα,καθώς η απόφαση για το πρώτο ή το δεύτερο παιδί βραδύνει,αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας,γεγονός που αποτελεί γνωστό παράγοντα μειωμένης γονιμότητας.έτσι μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος,που σχετίζεται με την υπογεννητικότητα,είναι η υπογονιμότητα που αντιμετωπίζουν πολλά νέα ζευγάρια. Πιο συγκεκριμένα,η υπογεννητικότητα και η υπογονιμότητα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως δύο φαινόμενα συγκοινωνούντα και αλληλοτροφοδοτούμενα,τα οποία πρέπει να εξεταστούν και κυρίως να αντιμετωπιστούν συνολικά,προκειμένου να περιοριστούν

13 σε σημαντικό βαθμό τα διαφαινόμενα συμπτώματα της δημογραφικής μας κατάρρευσης. Τέλος,θα παρατεθούν σχετικά με το θέμα,καίριοι προβληματισμοί,ουσιαστικές προτάσεις,ενώ παράλληλα,οι ενδιαφερόμενοι για περαιτέρω πληροφορίες και απαντήσεις,θα παραπεμθούν σε αρμόδιους συλλόγους και οργανώσεις.

14 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Νικόλαος Ηλιάδης Γεώργιος Βουτσινάς, Τεχνολογία,ΟΕΔΒ Αθήνα Γ.Αξιωτέλης & Σία ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΥΔΡΙΑ,Ε.Π.Ε,ΑΘΗΝΑ stm

15 ΕΚΤΡΩΣΗ Τσακριού Κατερίνα Εργασία Τεχνολογίας Τμήμα:Α 5 Σχολ. Έτος: /1/ /1/2009 Υπεύθυνος καθηγητής:κ. Ζήκος

16 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Έρευνα για το θέμα της έκτρωσης το υπόβαθρο και τις παραμέτρους μίας τέτοιας πράξης. Η παρουσίαση του σκοπού της έρευνας. Εισαγωγή Μέθοδοι έκτρωσης πρίν την εγκατάσταση του εμβρύου στη μήτρα. Μέθοδοι έκτρωσης στο πρώτο στάδιο της κυήσεως. Μέθοδοι έκτρωσης σε προχωρημένο στάδιο της κυήσεως.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας κ Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Εξάμηνο ΠΔ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας κ Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Εξάμηνο ΠΔ Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας κ Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Εξάμηνο ΠΔ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Υπογονιμότητα: Σχετίζεται η υπογονιμότητα και οι προσπάθειες αναζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

Επιβλέπων Καθηγητής: Λάππας Βασίλης. Ομάδα Εργασίας: Βασιλική. Ελένη. Δημήτρης. Σοφία. Θοδωρής. Γιώργος. Αλέξανδρος. Μαρίνα. Ειρήνη. Δέσποινα.

Επιβλέπων Καθηγητής: Λάππας Βασίλης. Ομάδα Εργασίας: Βασιλική. Ελένη. Δημήτρης. Σοφία. Θοδωρής. Γιώργος. Αλέξανδρος. Μαρίνα. Ειρήνη. Δέσποινα. 1 Επιβλέπων Καθηγητής: Λάππας Βασίλης Ομάδα Εργασίας: Βασιλική Ελένη Δημήτρης Σοφία Θοδωρής Γιώργος Αλέξανδρος Μαρίνα Ειρήνη Δέσποινα Ειρήνη Χριστίνα Χριστίνα Μαρίνα Μαρία Κωνσταντίνα Ηλίας Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ : ΣΕΞ ΝΕΩΝ 15-16 ΕΤΩΝ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΦΕΛΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΣΟΥΡΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΕΜΕΛΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΧΑΛΗ

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ : ΣΕΞ ΝΕΩΝ 15-16 ΕΤΩΝ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΦΕΛΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΣΟΥΡΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΕΜΕΛΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΧΑΛΗ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ : ΣΕΞ ΝΕΩΝ 15-16 ΕΤΩΝ ΥΠΟΘΕΜΑ: ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΦΕΛΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΣΟΥΡΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΕΜΕΛΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΧΑΛΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ: - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΕΥΧΟΣ 03 // ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2009 embryolab ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Εθνικής Αντιστάσεως 173-175 // 55134 Καλαμαριά // Θεσσαλονίκη Τ. 2310 475717 // F. 2310 475 718 // www.embryolab.gr // embryo@embryolab.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ 02 // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008 embryolab ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΤΕΥΧΟΣ 02 // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008 embryolab ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΕΥΧΟΣ 02 // ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008 embryolab ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ e: editorial ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ Η επίτευξη της εγκυμοσύνης μέσω εφαρμογής μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕΥΠ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕΥΠ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕΥΠ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙ ΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΝΕΟΤΕΡΑ Ε ΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ RECENTFINDINGSINIVF-NURSINGINTERVATIONS

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

«ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ»

«ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ "ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΤΕΣΤ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμες πληροφορίες για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Χρήσιμες πληροφορίες για την εξωσωματική γονιμοποίηση Χρήσιμες πληροφορίες για την εξωσωματική γονιμοποίηση Περιεχόμενα Μιχάλης Φραγκουλίδης ΜSc, DFFP, BSCCP σύντομο βιογραφικό σημείωμα 11 λόγοι για να εμπιστευτείτε το γέννημα Ενότητα 1 Η θεραπεία εξωσωματικής

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας

Σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Κ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: Τασούλη Σοφία, ΑΜ 04148 Τεζκοσάρ Δέσποινα,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Βιοηθική: Τα όρια της Επιστήμης

Βιοηθική: Τα όρια της Επιστήμης Βιοηθική: Τα όρια της Επιστήμης Τεχνητή Γονιμοποίηση Βιλανάκης Ανδρέας Α1 Κουτσάκη Ελένη Α2 Ρομπογιαννάκη Αγγελική Α3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΣΕΛ. Εισαγωγή.. 3 Τεχνητή γονιμοποίηση. 5 Ιστορικη αναδρομή εξωσωματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ... 44 3.2.2.Ο δείκτης DALYs... 47

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ... 44 3.2.2.Ο δείκτης DALYs... 47 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 1. ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ... 5 1.1. Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ : ΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ.... 5 1.2. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑΣ... 9 1.3. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ελένη Χ. Αλεξίου ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια αποτελεσματική διέξοδος για πολλά υπογόνιμα ζευγάρια. Η υποδειγματική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 By PresenterMedia.com Ερευνητική εργασία της Β τάξης Λυκείου Οι oμάδες των μαθητών είναι : Α) ΤΣΑΟΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Μελέτη της υπογεννητικότητας µε εστίαση στην υπογονιµότητα και τη στειρότητα» ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Χλιαουτάκης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ορμονική ισορροπία: Το θεμέλιο της γονιμότητας...33. Κεφάλαιο 5 Καλή σωματική κατάσταση για να ευνοήσετε μια εγκυμοσύνη...

Κεφάλαιο 1 Ορμονική ισορροπία: Το θεμέλιο της γονιμότητας...33. Κεφάλαιο 5 Καλή σωματική κατάσταση για να ευνοήσετε μια εγκυμοσύνη... Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ...15 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η γονιμότητα και οι ορμόνες σας...31 Κεφάλαιο 1 Ορμονική ισορροπία: Το θεμέλιο της γονιμότητας...33 Κεφάλαιο 2 Προστατεύοντας τη γονιμότητά σας...45 ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ιστορίες γυναικων µε καρκίνο-αντιµετώπιση της νόσου και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ιστορίες γυναικων µε καρκίνο-αντιµετώπιση της νόσου και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις» ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ : ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ιστορίες γυναικων µε καρκίνο-αντιµετώπιση της νόσου και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις» ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΚΑΤΣΙΚΑΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετωπίστε τη νόσο με ένα αυτοκόλλητο

Αντιμετωπίστε τη νόσο με ένα αυτοκόλλητο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ Πέµπτη 4 Οκτωβρίου 2012 Health ΤΕΥΧΟΣ 114 EΝΘΕΤΗ ΕΚ ΟΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ & ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ Αντιμετωπίστε τη νόσο με ένα αυτοκόλλητο Ιατρική και ψυχολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η διατύπωση, η διαμόρφωση και η αξιολόγηση της στρατηγικής της οποιασδήποτε επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

Οι Οικογενειακές Επιχειρήσεις Στην Ελλάδα και η Κερδοφορία τους

Οι Οικογενειακές Επιχειρήσεις Στην Ελλάδα και η Κερδοφορία τους ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Οι Οικογενειακές Επιχειρήσεις Στην Ελλάδα και η Κερδοφορία τους Σπουδάστρια Ζάρα Σοφία Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

Πέτρος Τατσόπουλος Η Καλοσύνη των ξένων

Πέτρος Τατσόπουλος Η Καλοσύνη των ξένων Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: ΜΙΜΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ. (20Ος ΑΙΩΝΑΣ)

ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ. (20Ος ΑΙΩΝΑΣ) ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ (20Ος ΑΙΩΝΑΣ) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΠΥΡΟς Ι. ΑςΔΡΑΧΑς, ΓΙΑΝΝΗς ΓΙΑΝΝΟΥΛΟΠΟΥΛΟς, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟς Ε. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗς ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωιιατική εργασία υε τίτλο:

Διπλωιιατική εργασία υε τίτλο: Πανεπιστήμιο ΜθίΚεδθνίθ[ζ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστήμων ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Διπλωιιατική εργασία υε τίτλο: «Μεταρρυθμίσεις Συστημάτων Υγείας:Η

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ : ΓΑΒΡΙΗΛΙ ΟΥ ΞΕΝΙΑ ΑΝΤΩΝΑΚΑ ΜΑΡΙΝΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Dr. ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2005 1 Πρόλογος 3 Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα : Κοινοτική Νοσηλευτική II. Κακοποίηση γυναικών. Σπουδάστριες : Αλεξίου Δήμητρα Κοτρώτσιου Χριστίνα. Υπ. Καθηγήτρια Κυπαρίση Γεωργία

Μάθημα : Κοινοτική Νοσηλευτική II. Κακοποίηση γυναικών. Σπουδάστριες : Αλεξίου Δήμητρα Κοτρώτσιου Χριστίνα. Υπ. Καθηγήτρια Κυπαρίση Γεωργία Μάθημα : Κοινοτική Νοσηλευτική II Κακοποίηση γυναικών Σπουδάστριες : Αλεξίου Δήμητρα Κοτρώτσιου Χριστίνα Υπ. Καθηγήτρια Κυπαρίση Γεωργία Εαρινό εξάμηνο 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρόλογος... 3 2. Γυναίκα και

Διαβάστε περισσότερα