Απολογισμός Έργου - Δράσεων των Δημοτικών Βιβλιοθηκών Χανίων για το έτος 2011.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Απολογισμός Έργου - Δράσεων των Δημοτικών Βιβλιοθηκών Χανίων για το έτος 2011."

Transcript

1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Χανιά: ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ Πληρ.Χουδαλάκη Παρασκευή Κυδωνίας 29, Χανιά Κρήτης Τηλ.: Fax: Απολογισμός Έργου - Δράσεων των Δημοτικών Βιβλιοθηκών Χανίων για το έτος Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων,ζωντανά κύτταρα της πόλης, δυναμικά κέντρα δημιουργικότητας και καινοτομίας της τοπικής κοινωνίας, προσπαθούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών για πρόσβαση στη γνώση, δια βίου μάθηση, κοινωνικοποίηση και ανταλλαγή ιδεών. Στα πλαίσια των στόχων τους- και για το έτος για την ενίσχυση της αναγνωσιμότητας και κάθε είδους μορφωτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας διοργάνωσαν εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες, συνεργάστηκαν με πολιτιστικούς φορείς, Ιδρύματα, Σχολεία και Μουσεία και στόχευσαν, στα πλαίσια μιας κοινής και συντονισμένης προσπάθειας που επιχειρούν, στην ανάδειξη και εξέλιξη των. Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Χανίων με τη βιβλιοθηκονομική τους οργάνωση σε συνδυασμό με τις ποικίλες Πολιτιστικές Δραστηριότητες που πραγματοποίησαν «βγήκαν έξω από το κουτί». Ο χανιώτικος τύπος σχεδόν εβδομαδιαία μας αναφέρει και τα ΜΜΕ μας καλούν σε εκπομπές. Το κλίμα αντιστράφηκε. Οι αναγνώστες πλήθυναν, οι δανεισμοί αυξήθηκαν,νέες συνεργασίες φανερώθηκαν. Η χρονιά ξεκίνησε με την παρουσίαση των Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων στην τηλεόραση «Κύδων», στην εκπομπή «Καθημερινά» του κ. Κονσολάκη. Η Προϊσταμένη των Δ.Β. ανέπτυξε την πορεία προς την αναβάθμιση και την εξέλιξη των Δ.Β. μίλησε για τις δράσεις, τις εκδηλώσεις, τις συνεργασίες τους αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

2 Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες εκτός από τον καθημερινό δανεισμό και εξυπηρέτηση του αναγνωστικού τους κοινού, παρουσίασαν πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με Ιδιώτες και Φορείς, για παιδιά και ενήλικες. Αναλυτικά: - Το πεζό έργο «Δραπέτις» της καταξιωμένης Χανιώτισσας ποιήτριας Βικτωρίας Θεοδώρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κεδρισός, μία θαυμάσια εκδήλωση μας. - Την ποιήτρια Γιώγια Σιώκου Κοματσουλάκη, στην παρουσίαση του νέου δίγλωσσου βιβλίου της «Αρχαία μέλισσα». - Η έκδοση του νέου λογοτεχνικού περιοδικού «Κεδρισός» ήταν η αφορμή να συνεργαστούμε με τον δημιουργό του, Κώστα Νταντινάκη και να το παρουσιάσομε στο χώρο της Βιβλιοθήκης. - Η Δημοτική Βιβλιοθήκη συμμετείχε στις εκδηλώσεις «Ανάδειξης της Παλιάς Πόλης των Χανίων», με προβολή video «Τα Χανιά του Χθες» από το αρχείο της Δ.Β. έκθεση φωτογραφιών, Καρτ Ποστάλ και βιβλίων. - Με ιδιαίτερη χαρά, συνεργαστήκαμε με την πολιτιστική οργάνωση Αρχιτεκτόνων P- Public και το Ελαιουργείο Εργοστάσιο Τέχνης για την παρουσία της έκθεσης Η Αλφάβητος του νέου εικαστικού έργου του καλλιτέχνη Αλέξανδρου Μαγκανιώτη και τη συμμετοχή μας στις τετραήμερες εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους. - Η πρόσφατη συνεργασία μας με Γενικό Λύκειο της πόλης, μας χαροποίησε και αμέσως θετικά ανταποκριθήκαμε για μια σειρά εκδηλώσεων με θέμα «Διαβάζουμε ένα διήγημα του Παπαδιαμάντη» αφιερωμένες στο συγγραφέα,με αφορμή τα εκατό χρόνια από το θάνατο του. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων σε συνεργασία με το Γενικό Λύκειο Ελευθερίου Βενιζέλου, φιλοξένησε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου την Ευδοκία Κακατσάκη- Σκορδαλά διαβάζοντας το διήγημα του συγγραφέα «Υπό την βασιλικήν δρυν». - Οι εκδηλώσεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ολοκληρώθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου όπου είχαμε κοντά μας το βραβευμένο συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη στην παρουσίαση της «Πρώτης λέξης» και μιας εκ βαθέων συζήτησης με το κοινό του.

3 Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες στηρίζουν και συμμετέχουν στις εκδόσεις του Δήμου Χανίων, όπως στις παρακάτω :. 1. Σπλάντζια-Παλιό Λιμάνι Χανίων: ταξίδι στο χρόνο-από το αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων. 2. Χαρτογράφηση της Παλιάς Πόλης των Χανίων: από το αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. 3. Περιοδικό, «Εν Χανίοις» και για την έκδοση του έτους Περιοδικό «Χανιά, ο Δήμος μας» Εκδηλώσεις στις Παιδικές-Εφηβικές Βιβλιοθήκες Πληθώρα εκδηλώσεων καλά οργανωμένες και προσεγμένες για τους μικρούς μας φίλους. Άνθρωποι του πνεύματος και των επιστημών επιστρατεύτηκαν για την διεξαγωγή των. Συγγραφείς, ποιητές, γιατροί, βιολόγοι, μετεωρολόγοι και άλλες ειδικότητες ανάλογα με την ποικιλία του θέματος, κάλυψαν τις ανάγκες των Παιδικών Βιβλιοθηκών. Μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένες στις Παγκόσμιες Ημέρες. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, κάθε χρόνο, αξιόλογοι συγγραφείς της Παιδικής Λογοτεχνίας βρέθηκαν κοντά μας, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά της επαρχίας για γνωριμίες, συζητήσεις και αναζητήσεις. Το 2011 καλεσμένη μας η σπουδαία συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων Σοφία Ζαραμπούκα. Μαθητές και δάσκαλοι, παιδιά και γονείς, είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά την αγαπημένη συγγραφέα σ ένα διήμερο εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν 1 και 2 Απριλίου με μεγάλη επιτυχία, στους χώρους των Παιδικών- Εφηβικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων.

4 Επίσης στο χώρο της Παιδικής Εφηβικής Βιβλιοθήκης στο Δημοτικό Κήπο, παρουσία πολλών παιδιών και γονέων, ο αρχαιολόγος και καταξιωμένος και βραβευμένος παιδικός συγγραφέας Χρήστος Μπουλώτης μίλησε, έπαιξε, δημιούργησε με το κοινό του. Τα παιδιά και οι γονείς είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις διηγήσεις, τις ιστορίες και το ταξίδι στον κόσμο του συγγραφέα. Εκδηλωτικός, προσιτός, έξυπνος, χαρούμενος συνεπήρε τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους ακροατές του. Αλλά και ο ίδιος πέρασε υπέροχα όπως μας είπε: «Η επιστροφή μου στα Χανιά ήταν για μένα μια φωτεινή ανάπαυλα στο φορτωμένο αρχαιολογικό μου πρόγραμμα. Οι ώρες που πέρασα στην παιδική βιβλιοθήκη της πόλης, συνομιλώντας με τα Χανιωτάκια για ζητήματα του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας θα μου μείνουν αξέχαστες. Όλα έγιναν με κέφι, χιούμορ και πολλή φαντασία. Τα παιδιά κυριολεκτικά με φτέρωσαν! Η συμμετοχή τους ζωηρή, με έπεισε για τη δημιουργική δουλειά που γίνεται στη βιβλιοθήκη, χάρη στην κυρία Βιβή Χουδαλάκη, Προϊσταμένη των Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων, και τους συνεργάτες της. Τους χρωστώ ευγνωμοσύνη που με έφεραν σε επαφή με τα πιο όμορφα βλαστάρια της πόλης. Για τη ζεστή φιλοξενία ευχαριστώ από καρδιάς και τον αντιδήμαρχο κύριο Δημήτρη Λειψάκη. Και μια υπόσχεση: θα ξανάρθω στα Χανιά με την πρώτη ευκαιρία». Ακολούθησαν εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ο χανιώτης ποιητής-συγγραφέας και λαογράφος κ. Βασίλης Χαρωνίτης ταξίδεψε τα παιδιά στο κόσμο της ποίησης. του Νερού, Με αφορμή την Ημέρα για το νερό, ο υπεύθυνος των Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΗΑΧ, βιολόγος κ. Ζουμαδάκης Μιχάλης, μίλησε για το πολύτιμο αυτό αγαθό, στα παιδιά. της Μετεωρολογίας Για την Ημέρα της Μετεωρολογίας πραγματοποιήσαμε εκδήλωση για την ενημέρωση των μαθητών, σε συνεργασία με τον μετεωρολόγο κ. Κοημτζή Δημήτρη.

5 για το έτος Αστρονομίας Με αφορμή το Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, Χρήστο Σωτηρόπουλο, ξενάγησε τα παιδιά στο μαγικό στερέωμα και σε μακρινούς γαλαξίες. την ημέρα των Ζώων Εκδήλωση για τους μικρούς αναγνώστες τους, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου με αφορμή την Ημέρα των Ζώων,στο χώρο τους. Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και την ενημέρωση των μαθητών συνεργαστήκαμε με την υπεύθυνη του προγράμματος Κρήτης του συλλόγου «Αρχέλων» κ. Στεφανάτου, που ευγενικά ανταποκρίθηκε στην πρόταση μας. Η κ. Στεφανάτου μίλησε στα παιδιά με θέμα: «τα ζώα, τα προστατευόμενα ζώα και η χελώνα Καρέττα-Καρέττα». την ημέρα Διατροφής Με αφορμή την Ημέρα της Διατροφής 16 Οκτωβρίου, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, o Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, κ.σοφοκλής Κλεοβούλου, μίλησε στα παιδιά, με θέμα : «Σωστή διατροφή και ανάπτυξη», στο χώρο τους. Ημέρα του Εθελοντισμού 5 Δεκεμβρίου. Η ιατρός κ. Μουλουδάκη Ελευθερία Γενική Γραμματέας Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» Ελλάδος, υπεύθυνη Χανίων και οι συνεργάτες της, ενημέρωσαν τα παιδιά στις Παιδικές-Εφηβικές Βιβλιοθήκες για τη δράση, το έργο,την προσφορά ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας σε συνανθρώπους μας, που δοκιμάζονται σκληρά σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας. Τελειώνοντας τα αφιερώματα στις Παγκόσμιες Ημέρες, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου ο ψυχολόγος/συγγραφέας/μέλος της UNICEF Κυριάκος Βασιλομανωλάκης μίλησε στα παιδιά για την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων του Παιδιού, στο χώρο των Παιδικών-Εφηβικών Βιβλιοθηκών. Μια άλλη σημαντική εκδήλωση στην Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη της Δημοτικής Ενότητας Σούδας, διοργανώσαμε τον 6 ο κατά σειρά διαγωνισμό παραμυθιού. Στόχος του διαγωνισμού είναι να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να επικοινωνήσουν, να εκφράσουν τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς τους, τα συναισθήματά τους.

6 Δόθηκαν έπαινοι σ όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και βραβεία στους διακριθέντες, μέσα σε ένα ωραίο δρώμενο ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 158 μαθητές Τα παραμύθια ήταν 98 ( 74 ατομικά και 24 ομαδικά ) από 18 Δημοτικά σχολεία. Στην ίδια Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής ιστορίας Γουλανδρή πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τους μικρούς μας φίλους με θέμα «Η μετανάστευση των Οργανισμών». Ακολούθησαν δραστηριότητες και θεατρικά δρώμενα που σκοπό είχαν την κατανόηση και την αξιοποίηση όσων παρακολούθησαν. Και έρχεται Καλοκαίρι! Τα σχολεία κλείνουν. Φροντίζουμε λοιπόν, για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών, εκτός από τον καθημερινό δανεισμό βιβλίων και τη χρήση επιτραπέζιων εκπαιδευτικών παιχνιδιών, οργανώνουμε ποικίλες εκδηλώσεις που δίδουν τη δυνατότητα στα παιδιά να συμμετέχουν σ αυτές: Κάθε Καλοκαίρι - Καθημερινά μαθήματα εκμάθησης σκακιού για παιδιά, σε συνεργασία με την Σκακιστική Ακαδημία Χανίων (Σ.Α.Χ.) Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με το πνευματικό αυτό άθλημα και να διδαχθούν ορισμένα από τα μυστικά του ανεξάντλητου αυτού παιχνιδιού. - Μια σειρά δραστηριοτήτων με θέμα: «Προστατεύω τον εαυτό μου» Ενημέρωση για την προστασία από το σεισμό Ενημέρωση για την προστασία από το σεισμό από την ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ στο χώρο των Βιβλιοθηκών.

7 την προστασία στη θάλασσα Ενημέρωση των παιδιών για την προστασία στη θάλασσα από το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ε.Ε.Σ Χανίων στο χώρο των Βιβλιοθηκών. για Α Βοήθειες Eνημέρωση των παιδιών για Α Βοήθειες από το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ε.Ε.Σ Χανίων στο χώρο των Βιβλιοθηκών. - Το Παιχνίδι του Μεσοκαλόκαιρου μια συνεργασία με τον κ. Βασιλομανωλάκη Κυριάκο, για παιδιά ηλικίας 8 12 ετών, στο Ναυταθλητικό κέντρο Σούδας για παιχνίδι και γνωριμία με τα αθλήματα που διεξάγονται εκεί. Η τελευταία εκδήλωση του καλοκαιριού η επίσκεψη - Στην Ελληνική Ραδιοφωνία Χανίων. Την Ελληνική Ραδιοφωνία Χανίων Επισκέφτηκαν τα παιδιά των Παιδικών Εφηβικών Βιβλιοθηκών του Δημοτικού Κήπου και της Δημοτικής Ενότητας Σούδας του Δήμου Χανίων. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο χώρο της Ραδιοφωνίας από την κα Άννα Μακράκη- Καρέλα και μέσα από ζωντανή Ραδιοφωνική εκπομπή «Καλημέρα Κρήτη» με εκφωνήτρια την κα Μανδακάκη Μαρίνα, μίλησαν για τις δραστηριότητες των Βιβλιοθηκών και για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται. Τα παιδιά τόνισαν πως ο ελεύθερος χρόνος του καλοκαιριού περνάει ευχάριστα και δημιουργικά στους χώρους των Βιβλιοθηκών και θα ήθελαν να υπάρξουν επιπλέον εκπαιδευτικά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης. Η κ. Αννα Μακράκη-Καρέλα ενημέρωσε τα παιδιά για την λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού, πως γίνεται η ζωντανή μετάδοση, πως γίνονται οι ηχογραφημένες εκπομπές, τα είδη των δίσκων που υπάρχουν για την κάλυψη των εκπομπών, για την σύνδεση της ΕΡΑ Χανίων με το ραδιοφωνικό πρόγραμμα Αθηνών και τέλος για το δικαίωμα που έχουν οι πολίτες να παρουσιάσουν το θέμα που επιθυμούν σε απογευματινές εκπομπές του Σταθμού.

8 Για τα Ήθη και Έθιμα των Χριστουγέννων φέτος κοντά μας, η σημαντική χανιώτισσα συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ευδοκία Σκορδαλά-Κακατσάκη. Η χρονιά έφθασε στο τέλος της κλείνοντας πολύ όμορφα, επίκαιρα, χριστουγεννιάτικα για τα μικρά μας παιδιά, ακούγοντας τη συγγραφέα να τους διαβάζει το έργο της «Ο Άγιος Βασίλης ο Σαλαμάς» και μετά να δημιουργούν χριστουγεννιάτικες κατασκευές. Η παράδοση του τόπου μας, η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον, αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για τη διατήρηση της ταυτότητας του λαού μας και είναι απαραίτητο κοινωνοί να γίνονται οι μικροί αναγνώστες μας. Ας προσθέσομε στα παραπάνω ακόμα συμμετοχή σε εκδηλώσεις του Δήμου όπως: -έκθεση παιδικών έργων ζωγραφικής με θέμα το περιβάλλον, στο ΚΑΜ, -συμμετοχή στο τοπικό καρναβάλι Σούδας, -στον καθαρισμό παραλίας, - συμμετοχή σε εκδηλώσεις διοργάνωσης του Λαογραφικού Μουσείου Σούδας κ.α.

9 Κινητή Βιβλιοθήκη Δήμου Χανίων Σκοπός της Κ.Β. του Δ.Χ. σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ Ν.Χανίων, είναι να εξυπηρετήσει τη σχολική κοινότητα δηλ. τους μαθητές, που δεν έχουν πρόσβαση σε Σχολικές και Δημοτικές Βιβλιοθήκες. και να συμβάλλει στη διάδοση του καλού και ποιοτικού παιδικού βιβλίου. Από το Σεπτέμβριο του 2010, η Κ.Β. σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς επισκέπτεται Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του Δήμου Χανίων, με σκοπό το δανεισμό των μαθητών, την προώθηση του βιβλίου και της αναγνωσιμότητας. Για τους καλοκαιρινούς μήνες η Κ.Β. επισκέπτεται και υποστηρίζει οργανωμένα προγράμματα και δράσεις που πραγματοποιούνται για τα παιδιά, στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου Χανίων στον Κλαδισό και του Ναυτικού Ομίλου Χανίων στη Νέα Χώρα. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό και χαρά στο νέο αυτό θεσμό. Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν όλα τα σχολεία. Η Κ.Β. λαμβάνοντας υπόψη : - τη δυσκολία πρόσβασης λόγω της απόστασης από τις Βιβλιοθήκες της πόλης και - την έλλειψη ή μηδαμινή ύπαρξη Σχολικών Βιβλιοθηκών επισκέπτεται μία φορά την εβδομάδα 2 ή 3 σχολικές μονάδες του Δήμου Χανίων με εβδομαδιαίο δανεισμό περίπου- ανάλογα με το δυναμικό του σχολείου βιβλία. Η μικρή χωρητικότητα του βιβλιαυτοκινήτου, 1000 βιβλία στη συλλογή της Κ.Β.,είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Συνεχή ανανέωση βιβλίων και μεγαλύτερο όχημα κρίνονται απαραίτητα για την καλύτερη λειτουργία του προγράμματος. Στατιστικά στοιχεία για το έτος : Εξυπηρετήθηκαν 6 Νηπιαγωγεία και 7 Δημοτικά Σχολεία, σύνολο 13 Σχολικές Μονάδες. Δανείστηκαν από τους μαθητές βιβλία.

10 Λέσχη Ανάγνωσης Το θεσμό αυτό στηρίζει και προωθεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη, καθώς οι αναγνώστες της δείχνουν έντονο ενδιαφέρον και τα μέλη της ομάδας περιμένουν με ανυπομονησία και χαρά, τη μηνιαία καθιερωμένη συνάντηση. Οι συναντήσεις της Λέσχης είναι σταθερές, συνήθως μία φορά το μήνα και ο τόπος συνάντησης το Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, για να συζητήσουν γύρω από ένα βιβλίο, που συνεννοήθηκαν να διαβάσουν όλοι. Την ομάδα αυτή συνδέουν η αγάπη, ο ενθουσιασμός για τα βιβλία. Τα μέλη της Λέσχης απολαμβάνουν μια ωραία συζήτηση γύρω από ένα Βιβλίο, την ψυχική επαφή και επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, μοιράζονται το πάθος τους για το διάβασμα, διοργανώνουν δραστηριότητες που τους ευχαριστούν και με αυτόν τον τρόπο αξιοποιούν δημιουργικά μέρος από τον ελεύθερό τους χρόνο. Η Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ξεκίνησε τη λειτουργία της τέλη του 2009 και συνεχίζει και για το έτος 2012 δυναμικά, διαβάζοντας έλληνες και ξένους δημιουργούς. Συμμετοχή στο 3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών Στο 3o Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών, με θέμα: «Η προσφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην Τοπική Κοινωνία εν μέσω Οικονομικής Κρίσης και Διοικητικών Αλλαγών: Μια Πρόκληση για Δημιουργικές Λύσεις», συμμετείχε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων. Το εν λόγω Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου και την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, στο Περιστέρι, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου Τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Χανίων εκπροσώπησαν η Προϊσταμένη, κα. Παρασκευή Χουδαλάκη και η βιβλιοθηκονόμος της Παιδικής Εφηβικής Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Κήπου, κα. Μαρία Μαραβελάκη. Μάλιστα, η Προϊσταμένη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, παρουσίασε εισήγηση με θέμα: «Η εξέλιξη και η αναβάθμιση των Δημοτικών Βιβλιοθηκών Χανίων».

11 Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ Κατά το έτος 2011 επισκέφτηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων αναγνώστες και γράφτηκαν 963 νέα μέλη. Οι δανεισμοί έφτασαν τους , από τους οποίους οι αφορούν σε έντυπο υλικό και οι σε οπτικοακουστικό υλικό. Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν 17 τμήματα σχολείων. To Ίντερνετ χρησιμοποίησαν αναγνώστες. Στη συλλογή προστέθηκαν τόμοι νέων βιβλίων, 28 τόμοι περιοδικών, 45 τόμοι εφημερίδων και 272 τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού. Παιδική- Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου Το έτος 2011 στη συλλογή της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης και της Κινητής Βιβλιοθήκης: Προστέθηκαν 510 τομ. βιβλίων. Δεν αγοράστηκε κανένα επιτραπέζιο παιχνίδι Τα νέα μέλη για το 2011 : 505 παιδιά Επισκέφτηκαν την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη 72 τμήματα σχολείων Οι δανεισμοί έφτασαν τους

12 Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικής Ενότητας Σούδας To έτος 2011 στη συλλογή της Βιβλιοθήκης προστέθηκαν 265 τόμοι βιβλίων. Δεν αγοράστηκε κανένα επιτραπέζιο παιχνίδι Τα νέα μέλη αριθμούν 110 παιδιά Επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη 30 τμήματα σχολείων Οι δανεισμοί έφτασαν τους Ετήσια κονδύλια που δαπανήθηκαν για τις ανάγκες των Δημοτικών Βιβλιοθηκών για το έτος συγκεκριμένα: α) Ευρώ για την αγορά βιβλίων, Ευρώ για συνδρομές εφημερίδων και περιοδικών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. β) Ευρώ για την αγορά βιβλίων της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης Δημοτικού Κήπου. γ) Ευρώ για την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικής Ενότητας Σούδας για την αγορά βιβλίων. δ) Ευρώ για τον εμπλουτισμό της συλλογής της Κινητής Βιβλιοθήκης. ε) Επίσης, για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων- επισκέψεις συγγραφέων, μαθημάτων σκακιού και αγορά υλικών κατασκευών, περίπου το ποσό των Ευρώ. -Για καταχώρηση βιβλίων στο βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ 5, Ευρώ. ποσό

13 Κλείνοντας θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι προσπαθούμε για να ενδυναμώσουμε το ρόλο και την αξία των Βιβλιοθηκών του Δήμου μας, ισχυροποιούμε τη φωνή μας, υποστηρίζουμε το όραμα, συνεργαζόμαστε,για να παρέχομε καλύτερες υπηρεσίες στον συνάνθρωπο μας..βιβλιοθήκες στην καρδιά της τοπικής κοινωνίας γιατί «Οι Βιβλιοθήκες είναι κάτι παραπάνω από νούμερα, πληροφορίες ή συλλογές. Οι Βιβλιοθήκες είναι πάνω απ όλα χώροι που ενώνουν ανθρώπους και ιδέες στις τοπικές κοινωνίες. Είναι σημεία αναφοράς όπου οι άνθρωποι ανταλλάσουν γνώση, σοφία, σκέψεις με ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη». Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Η Προϊσταμένη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών Χουδαλάκη Βιβή

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015 ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ Επικοινωνία: Γραφείο Επικοινωνίας Τομέας Προώθησης και Προβολής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Τηλ. 22894304 ηλ. διεύθυνση: prinfo@ucy.ac.cy ιστοσελίδα: www.pr.ucy.ac.cy ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Λευκωσία,

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή εκστρατεία «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» με 43 δράσεις στις παιδικές εφηβικές βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων

Ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή εκστρατεία «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» με 43 δράσεις στις παιδικές εφηβικές βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων Ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή εκστρατεία «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» με 43 δράσεις στις παιδικές εφηβικές βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων σε συνεργασία με το κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Χειμερινές Δραστηριότητες στις Παιδικές - Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων

Χειμερινές Δραστηριότητες στις Παιδικές - Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων Χειμερινές Δραστηριότητες στις Παιδικές - Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων (Τελευταία Ενημέρωση: Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012) Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων με τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής, συνεχίζει

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

«Συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με ιδιωτικούς φορείς που έχουν σχέση με το βιβλίο» Αγγελική Αθανασοπούλου

«Συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με ιδιωτικούς φορείς που έχουν σχέση με το βιβλίο» Αγγελική Αθανασοπούλου 3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών 2-3 Δεκεμβρίου 2011. «Συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με ιδιωτικούς φορείς που έχουν σχέση με το βιβλίο» Αγγελική Αθανασοπούλου Βιβλιοθηκονόμος - Προϊσταμένη

Διαβάστε περισσότερα

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017»

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΣΤΟΧΟΣ 3 ος : Η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου του συνόλου των κατοίκων της Ευρώπης και η ανάδειξη των κοινών στοιχείων και της πολυμορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών, μέσα από πολιτιστικές

Διαβάστε περισσότερα

«Καινοτόμες φιλολογικές δράσεις με την αξιοποίηση των Σχολικών Βιβλιοθηκών»

«Καινοτόμες φιλολογικές δράσεις με την αξιοποίηση των Σχολικών Βιβλιοθηκών» «Καινοτόμες φιλολογικές δράσεις με την αξιοποίηση των Σχολικών Βιβλιοθηκών» Της Καρύδα Πασχαλιάς, ΠΕ02, υπεύθυνης της Σχολ. Βιβλιοθήκης του 3 ου Γ/σίου Σταυρούπολης. (Εισήγηση στην ενημερωτική συνάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρες Βιβλιοθηκών στο Δήμο Θεσσαλονίκης: η πρώτη εμπειρία

Ημέρες Βιβλιοθηκών στο Δήμο Θεσσαλονίκης: η πρώτη εμπειρία Ημέρες Βιβλιοθηκών στο Δήμο Θεσσαλονίκης: η πρώτη εμπειρία Κώστας Βόγδανος (Βιβλιοθηκονόμος, Υπεύθυνος Εκδηλώσεων Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης) Δέσποινα Γερασιμίδου (Δικηγόρος, MSc Πολιτιστική Διαχείριση,

Διαβάστε περισσότερα

Το Εργαστήριο Πολιτισμού του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού Εργαστήρι Πολιτισμού Μέλη: Δράσεις:

Το Εργαστήριο Πολιτισμού του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού Εργαστήρι Πολιτισμού Μέλη: Δράσεις: Το Εργαστήριο Πολιτισμού του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού Εργαστήρι Πολιτισμού: Οκτώβριος 2012 Μέλη: παιδιά που κατοικούν στην γειτονιά του Σταθμού Λαρίσης, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (Μεταξουργείο,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Μαθαίνοντας από γενιά σε γενιά»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Μαθαίνοντας από γενιά σε γενιά» ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με επιτυχία και αξιοσημείωτη συμμετοχή διεξήχθη η Ημερίδα για τη Διαγενεακή Μάθηση με τίτλο «Μαθαίνοντας από γενιά σε γενιά» που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥ- ΝΟΤΗΤΕΣ. Ποιος αναλαμβάνει τι; Συντονισμός. Όλοι οι εκπαιδευτικοί

ΥΠΕΥΘΥ- ΝΟΤΗΤΕΣ. Ποιος αναλαμβάνει τι; Συντονισμός. Όλοι οι εκπαιδευτικοί Σ Χ Ε Δ Ι Ο Δ Ρ Α Σ Η Σ Προτεραιότητα: Βελτίωση κατανόησης και παραγωγής Γραπτού Λόγου ΣΤΟΧΟΙ Τι θέλουμε να πετύχουμε; ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Τί πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε το στόχο μας; ΥΠΕΥΘΥ- ΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις με βιβλία σε σχολεία της Αττικής, μερικά παραδείγματα

Δράσεις με βιβλία σε σχολεία της Αττικής, μερικά παραδείγματα Δράσεις με βιβλία σε σχολεία της Αττικής, μερικά παραδείγματα Υπεύθυνες Πολιτιστικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α Αθήνας: Καλλιόπη Κύρδη Β Αθήνας: Ελένη Κατσούφη Γ Αθήνας: Μαρία μαγαλιού

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ»

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ» «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2015-2016 διοργανώνει δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Λέσχη Ανάγνωσης στο σχολείο;

Τι είναι η Λέσχη Ανάγνωσης στο σχολείο; Τι είναι η Λέσχη Ανάγνωσης στο σχολείο; Στο πλαίσιο του πραγράμματος «Καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας» θα υποστηριχτεί σε ετήσια βάση η δημιουργία 100 Λεσχών Ανάγνωσης σε ισάριθμα

Διαβάστε περισσότερα

Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά

Ο Παραμυθάς Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά 18 Ιαν 2014 Χανιά (18/1), Σταλός (19/1), Χανιά 18.01 έως 19.01 Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά Ο Παραμυθάς των παιδικών μας χρόνων έρχεται στην Κρήτη Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή της Βιβλιοθήκης μας

Αποστολή της Βιβλιοθήκης μας Η Βιβλιοθήκη μας Αποστολή της Βιβλιοθήκης μας Αποστολή της Βιβλιοθήκης μας είναι να προσφέρει : - υπηρεσίες μάθησης - βιβλία και πολλαπλά μέσα προκειμένου να δώσει στους μαθητές τη δυνατότητα: - να αναπτύξουν

Διαβάστε περισσότερα

«ηµοτικές Βιβλιοθήκες στην Κύπρο, βήµατα για τη διαµόρφωση ενός συστήµατος συνεργασίας Κυπριακών βιβλιοθηκών»

«ηµοτικές Βιβλιοθήκες στην Κύπρο, βήµατα για τη διαµόρφωση ενός συστήµατος συνεργασίας Κυπριακών βιβλιοθηκών» «ηµοτικές Βιβλιοθήκες στην Κύπρο, βήµατα για τη διαµόρφωση ενός συστήµατος συνεργασίας Κυπριακών βιβλιοθηκών» Νικολάου ηµήτρης, Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισµού Ασπρή Μασουρέκκου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ. για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού. Ήρωες ηρωίδες. και. του χθες και του σήμερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ. για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού. Ήρωες ηρωίδες. και. του χθες και του σήμερα 6ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού Ήρωες ηρωίδες και του χθες και του σήμερα Oκτώβριος 2016-Μάιος 2017 1 Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Βρίσκεται σε αρχικό στάδιο αναπτυχθεί

Βρίσκεται σε αρχικό στάδιο αναπτυχθεί ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ Σε κάθε σειρά, παρακαλούμε όπως υπογραμμίσετε (highlight) το κείμενο που πλησιάζει περισσότερο στο να περιγράψει την κατάσταση στο σχολείο σας, όσον αφορά στην προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο

Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο Ο κ τ ώ β ρ ι ο ς Ν ο έ μ β ρ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ:ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ. Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Αγόρια :14 Κορίτσια:9 ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΘΕΜΑ:ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ. Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Αγόρια :14 Κορίτσια:9 ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΘΕΜΑ:ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ακριβοπούλου Γεωργία Θεματικό Πεδίο: Πολιτιστικά προγράμματα (Λογοτεχνία) Τάξη : Α Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Αγόρια :14 Κορίτσια:9 Σχολείο:5 ο Δημοτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ο θαυμαστός κόσμος της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ. 5ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ. για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού και του Γυμνασίου

Ο θαυμαστός κόσμος της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ. 5ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ. για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού και του Γυμνασίου Ο θαυμαστός κόσμος της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ 5ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού και του Γυμνασίου Oκτώβριος 2015-Μάιος 2016 Αποστολή: Γνωρίζω την αγαπημένη συγγραφέα

Διαβάστε περισσότερα

Το μυστήριο της ανάγνωσης

Το μυστήριο της ανάγνωσης Βενετία Αποστολίδου Το μυστήριο της ανάγνωσης Γιατί κάποιοι διαβάζουν και κάποιοι όχι; Είναι σημαντική η ανάγνωση; Γιατί μας αρέσει η ανάγνωση; Τι είναι η φιλαναγνωσία; Τα σημερινά παιδιά διαβάζουν; Η

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ.

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ. Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, η συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα επισκέφτηκε το σχολείο μας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α2, Β1, Β5. Οι μαθητές/ριες του Α2 ασχολήθηκαν στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

OPEN DAY: Ενημέρωση γνωριμία

OPEN DAY: Ενημέρωση γνωριμία Διεύθυνση Σπουδών: Μισέλ Φάις, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου 13ος Κύκλος Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής Διόρθωσης Επιμέλειας Κειμένων Εικονογράφησης OPEN DAY: Ενημέρωση γνωριμία Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στις 12.00

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Προσέχω για να έχω» Δημοτικό Σχολείο Μονεμβάσιας Α τάξη Δασκάλα: Κατερίνα Λάγγη Σχολικό Έτος

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Προσέχω για να έχω» Δημοτικό Σχολείο Μονεμβάσιας Α τάξη Δασκάλα: Κατερίνα Λάγγη Σχολικό Έτος Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Προσέχω για να έχω» Δημοτικό Σχολείο Μονεμβάσιας Α τάξη Δασκάλα: Κατερίνα Λάγγη Σχολικό Έτος 2012-2013 Παιδαγωγική Διαδικασία Α. Θέματα που προσεγγίσαμε Πρόληψη ατυχημάτων και

Διαβάστε περισσότερα

13 η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

13 η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 13 η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 12-15 Μαΐου 2016 Δελτίο Τύπου ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΑ-ΓΩΝΙΑ ΕΦΗΒΩΝ-ΓΩΝΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Με βασική προτεραιότητα, από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της, την καλλιέργεια της

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική που αφορά την προώθηση των δεσμών συνεργασίας του σχολείου με τους εξωτερικούς φορείς που εμπλέκονται στη σχολική διαδικασία

Πολιτική που αφορά την προώθηση των δεσμών συνεργασίας του σχολείου με τους εξωτερικούς φορείς που εμπλέκονται στη σχολική διαδικασία Πολιτική που αφορά την προώθηση των δεσμών συνεργασίας του σχολείου με τους εξωτερικούς φορείς που εμπλέκονται στη σχολική διαδικασία ΣΤΟΧΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑ ΓΡΑΜΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 1. Αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013

ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 1/4/2013: ΦΙΛΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΓΓΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Οι μαθητές των Ε και ΣΤ τάξεων συμμετείχαν σε φιλικό αγώνα

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο. The G C School of Careers. Ιανουαρίου. Περισσότερα στις ιστοσελίδες μας στο

Ενημερωτικό Δελτίο. The G C School of Careers. Ιανουαρίου. Περισσότερα στις ιστοσελίδες μας στο The G C School of Careers Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Ενημερωτικό Δελτίο Δεκέμβριος 2017 - Τεύχος 72 1 Δεκεμβρίου Παραδίδονται τα λεφτά που μαζεύτηκαν για τον Ραδιομαραθώνιο από τον Πρόεδρο

Διαβάστε περισσότερα

5 Οκτωβρίου Θέμα: Διοργάνωση Παγκύπριου Διαγωνισμού Εικαστικών Τεχνών

5 Οκτωβρίου Θέμα: Διοργάνωση Παγκύπριου Διαγωνισμού Εικαστικών Τεχνών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αρ. Φακ.: 4.17.22.14 Αρ. Τηλ.: 22 800813 Αρ. Φαξ: 22 800862 E-mail:ggavriel@moec.gov.cy Διευθυντές/ντριες Γυμνασίων και Λυκείων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π.Ε. & Δ.Ε. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20.06.2014 Δ/ΝΣΗ Π.Ε. Ν.ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Ταχ. Δ/νση(προσωρινή): Ηλία Ζερβού 10 Ταχ. Κώδικας : 28100

Διαβάστε περισσότερα

Ι δ έ α. Όλα ξεκίνησαν ένα πρωινό του Νοέμβρη

Ι δ έ α. Όλα ξεκίνησαν ένα πρωινό του Νοέμβρη Ιωάννινα 2013 Ι δ έ α Όλα ξεκίνησαν ένα πρωινό του Νοέμβρη Θα μπορούσε να είναι η πρώτη φράση από ένα διήγημα ή ένα παραμύθι, μα είναι πράγματι έτσι! Η ιδέα για τους Βιβλιοταξιδευτές της Ευρώπης μου ήρθε

Διαβάστε περισσότερα

Ηράκλειο, 9-2-2015 Αριθ. Εγκ.: Φ. 34.1/15/967 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π. & Δ.

Ηράκλειο, 9-2-2015 Αριθ. Εγκ.: Φ. 34.1/15/967 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π. & Δ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ηράκλειο, 9-2-2015 Αριθ. Εγκ.: Φ. 34.1/15/967 ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π. & Δ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Β ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΟΣ: Σχολικές Μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΠΗ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΠΗ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΠΗ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΧΟΡΩΔΙΑ! ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΤΩΝ ΚΑΠΗ ΜΑΣ!!!!!! Αφιέρωμα στην ελληνική παράδοση έκανε η χορωδία, που έχει μέλη από τα τρία ΚΑΠΗ της πόλης μας. Οι χορωδοί τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ο θαυμαστός κόσμος της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ, Ε και ΣΤ Δημοτικού Νοέμβριος 2011-Μάιος 2012 Υπό την αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Μαραθώνιος

Διαβάστε περισσότερα

Σας υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να επικοινωνείτε λίγες μέρες νωρίτερα με τη Διεύθυνση του σχολείου για να κλείνετε το ραντεβού σας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να επικοινωνείτε λίγες μέρες νωρίτερα με τη Διεύθυνση του σχολείου για να κλείνετε το ραντεβού σας. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στις 20 Ιουνίου 2018 (ημέρα Τετάρτη) θα πραγματοποιηθεί διάλεξη για τους γονείς του νηπιαγωγείου με θέμα: Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό. Ομιλήτρια θα είναι η ψυχολόγος του σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 1 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ 2016-2017 ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ, Β.Δ.Α ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ 2 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Για την πραγματοποίηση των παραπάνω συμπράξεων θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:

Για την πραγματοποίηση των παραπάνω συμπράξεων θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε: Για την πραγματοποίηση των παραπάνω συμπράξεων θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε: την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ «Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία -Emotion Pictures», κα Μαρία Χατζημιχάλη Παπαλιού, την κα

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τα Δικαιώματα των Παιδιών «Παιδιά Πρόσφυγες, Παιδιά Μετανάστες, μα πάνω απ όλα Παιδιά»

Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τα Δικαιώματα των Παιδιών «Παιδιά Πρόσφυγες, Παιδιά Μετανάστες, μα πάνω απ όλα Παιδιά» Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τα Δικαιώματα των Παιδιών «Παιδιά Πρόσφυγες, Παιδιά Μετανάστες, μα πάνω απ όλα Παιδιά» Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Μπλούχου Στεφανία, ΠΕ 70 Σχολικό έτος: 2015-2016 Λίγα

Διαβάστε περισσότερα

της βιβλιοθήκης. Οι δημοτικές βιβλιοθήκες έχουν όφελος από τις συνεργασίες: μοιράζονται τους διαθέσιμους πόρους, τα έξοδα, τη γνώση και την εμπειρία.

της βιβλιοθήκης. Οι δημοτικές βιβλιοθήκες έχουν όφελος από τις συνεργασίες: μοιράζονται τους διαθέσιμους πόρους, τα έξοδα, τη γνώση και την εμπειρία. 3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών 2-3 Δεκεμβρίου 2011 Θέμα: Συνεργασία δημοτικής βιβλιοθήκης με ιδιωτικούς φορείς που έχουν σχέση με το βιβλίο: το παράδειγμα της Βιβλιοθήκης Αετοπούλειου Πολιτιστικού

Διαβάστε περισσότερα

3os. ι λ α ν α γ ν ω σ Φ. ί α. «Μαθαίνω την ιστορία το περιβάλλον τον άνθρωπο» ΜΑΡΑΘΏΝΙΟΣ ΑΝΆΓΝΩΣΗΣ. Οκτώβριος 2013-Μάιος 2014. του δημοτικού σχολείου

3os. ι λ α ν α γ ν ω σ Φ. ί α. «Μαθαίνω την ιστορία το περιβάλλον τον άνθρωπο» ΜΑΡΑΘΏΝΙΟΣ ΑΝΆΓΝΩΣΗΣ. Οκτώβριος 2013-Μάιος 2014. του δημοτικού σχολείου 3os ΜΑΡΑΘΏΝΙΟΣ ΑΝΆΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ για τους μαθητές και τις μαθήτριες του δημοτικού σχολείου Οκτώβριος 2013-Μάιος 2014 ι λ α ν α γ ν ω σ Φ ί α «Μαθαίνω την ιστορία το περιβάλλον τον άνθρωπο» Οι

Διαβάστε περισσότερα

Σκεπτικό συμμετοχής. Σχολεία: Ειδικό σχολείο Λευκωσίας και Στ δημοτικό σχολείο Αγλαντζιάς. Τίτλος: Συνεργασία ΑΓΑΠΗΣ για ένα κουμπαρά

Σκεπτικό συμμετοχής. Σχολεία: Ειδικό σχολείο Λευκωσίας και Στ δημοτικό σχολείο Αγλαντζιάς. Τίτλος: Συνεργασία ΑΓΑΠΗΣ για ένα κουμπαρά 1 Σκεπτικό συμμετοχής Σχολεία: Ειδικό σχολείο Λευκωσίας και Στ δημοτικό σχολείο Αγλαντζιάς Τίτλος: Συνεργασία ΑΓΑΠΗΣ για ένα κουμπαρά Προϋπάρχουσα κατάσταση των δύο σχολείων: Τα δύο σχολεία που συμμετέχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013 2014 ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ «Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές κινητές, θεματικές, βιβλιοθήκες μέσα στην τάξη. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τα παιδιά να ξεφυλλίσουν,

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ»

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Σέρρες, 1 Μαρτίου 2014 «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2013-2014

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. 18/06/15 για τα τμήματα βρεφικό, μεταβρεφικό,

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. 18/06/15 για τα τμήματα βρεφικό, μεταβρεφικό, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Α. Στις 11 Ιουνίου 2015 (ημέρα Πέμπτη) και ώρα 18.15 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη για τους γονείς του νηπιαγωγείου με θέμα: Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό. Ομιλήτρια θα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Ιστορίες δωματίων Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε Διάρκεια: 6 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από διάφορες δραστηριότητες που αφορούν στο δωμάτιό τους

Διαβάστε περισσότερα

Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας

Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ Υψηλαντών 30 Χανιά, τ.κ. 73135, τηλ. 28213 41662-3 Fax: 28210 93300, e-mail: library@chania.gr Site: www.librarychania.gr www.facebook.com/librarychania Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ

Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ Δημοτικό- Νηπιαγωγείο Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο - Δημοτικό Γυμνάσιο - Λύκειο Πρασίνου Λόφου 49-51, 14122 Ηράκλειο Αττικής. Τηλ. 2102816222, 2102810630. Fax 2102830780 Internet

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο. Εθνικοί. Εορτασμοί. The G C School of Careers ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ενημερωτικό Δελτίο. Εθνικοί. Εορτασμοί. The G C School of Careers ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ The G C School of Careers Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2012 - Τεύχος 17 Εθνικοί Εορτασμοί ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2 Απριλίου «Έκθεση χρησιμοποιημένων βιβλίων», Συνδέσμου

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα για σχολεία: Εμψυχώτριες: Οι βιβλιοθηκονόμοι, Μαρία Μαραβελάκη & Λίτσα Μαστορακάκη και η Αγγέλου Μάλμου, εκπαιδευτικός συγγραφέας.

Προγράμματα για σχολεία: Εμψυχώτριες: Οι βιβλιοθηκονόμοι, Μαρία Μαραβελάκη & Λίτσα Μαστορακάκη και η Αγγέλου Μάλμου, εκπαιδευτικός συγγραφέας. ΠΑΙΔΙΚΗ- ΕΦΗΒΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ Προγράμματα για σχολεία: Εμψυχώτριες: Οι βιβλιοθηκονόμοι, Μαρία Μαραβελάκη & Λίτσα Μαστορακάκη και η Αγγέλου Μάλμου, εκπαιδευτικός συγγραφέας. «Οι πειρατές στη

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα Κίνα Δύο πολιτισμοί, δύο λαοί. στα ίδια θρανία!

Ελλάδα Κίνα Δύο πολιτισμοί, δύο λαοί. στα ίδια θρανία! Ελλάδα Κίνα Δύο πολιτισμοί, δύο λαοί. στα ίδια θρανία! Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου το σχολείο μας είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει για λίγες ώρες καθηγητές Ανθρωπιστικών Σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Η Δημοτική Εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και διαρκεί έξι. χρόνια. Είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 5 8 / 12

Η Δημοτική Εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και διαρκεί έξι. χρόνια. Είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 5 8 / 12 Εισαγωγή Η Δημοτική Εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και διαρκεί έξι χρόνια. Είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 5 8 / 12 μέχρι 11 8 / 12 χρονών, που φοιτούν στα δημοτικά σχολεία. Ακρογωνιαίος

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ»

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2018 διοργανώνει δράσεις που απευθύνονται

Διαβάστε περισσότερα

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου ΙΓ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (Κ.Β ) Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου Δρ. Παύλος Ρήγας Χριστιάνα Λιασίδου Εισαγωγή Πώς προέκυψε η ιδέα ενότητα Κατοικία / Γλώσσα ενότητα Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια Διονυσία Πομώνη Κοινωνική Λειτουργός Προϊσταμένη τμήματος Κ.Α.Π.Η.

Επιμέλεια Διονυσία Πομώνη Κοινωνική Λειτουργός Προϊσταμένη τμήματος Κ.Α.Π.Η. ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΑΠΗ Επιμέλεια Διονυσία Πομώνη Κοινωνική Λειτουργός Προϊσταμένη τμήματος Κ.Α.Π.Η. ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η αύξηση του πληθυσμού των μεγαλύτερων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Α ΤΡΙΜΗΝΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ Στη διάρκεια του Α Τριμήνου η ΣΤ τάξη θα εμβαθύνει στο έργο και την προσωπικότητα του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη

Διαβάστε περισσότερα

Β2. β) Πρώτα απ όλα: Αρχικά παράλληλα: ταυτόχρονα εξάλλου: άλλωστε

Β2. β) Πρώτα απ όλα: Αρχικά παράλληλα: ταυτόχρονα εξάλλου: άλλωστε ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α.1 Το συγκεκριμένο κείμενο αναφέρεται στην ανάγκη προσέγγισης των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης από τους Νεοέλληνες. Επρόκειτο για τόπους έκφρασης συλλογικότητας. Επιπλέον, σ αυτούς γεννήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015 υλοποιήσαμε πρόγραμμα αγωγής σταδιοδρομίας με θέμα «Ο Εθελοντισμός ως βασική

Διαβάστε περισσότερα

Νοιάζομαι και Δρω Ιούνιος 2017

Νοιάζομαι και Δρω Ιούνιος 2017 Παρουσίαση των Δράσεων του 3 ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης «ΚΕΝΤΡΙΚΟ» 2 η Επιστημονική Συνάντηση για τον Εθελοντισμό στο Σχολείο, Αθήνα 27-28 Ιουνίου 2017 Νοιάζομαι και Δρω Ιούνιος 2017 «ΕΓΝΟΙΑ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΕΧΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ.

Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ. Στην κεντρική είσοδο σας υποδέχονται με τα τραγούδια τους τα παιδιά της χορωδίας του Δημοτικού σχολείου και ο όμιλος μουσικής του Γυμνασίου. Επίσης, θα συναντήσετε την ομάδα μαθητών Smilers που καλύπτουν

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις Οκτωβρίου 2017

Δράσεις Οκτωβρίου 2017 19-10-2017,Μουσείο Αφής 13 ο Δημ. Σχ. Αχαρνών Δράσεις Οκτωβρίου 2017 Τα τμήματα των μεγάλων τάξεων του σχολείου μας, Ε και Στ, επισκέφθηκαν το Μουσείο Αφής στην Καλλιθέα. Εκεί οι μαθητές προσπάθησαν με

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου»

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ 2011 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΑΓΓΕΙΟΥ» ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η παρούσα εργασία αποτελεί το θεωρητικό

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές Βιβλιοθήκες: διευρύνοντας τον ορίζοντα των συνεργασιών στις λαϊκές βιβλιοθήκες

Κινητές Βιβλιοθήκες: διευρύνοντας τον ορίζοντα των συνεργασιών στις λαϊκές βιβλιοθήκες Κινητές Βιβλιοθήκες: διευρύνοντας τον ορίζοντα των συνεργασιών στις λαϊκές βιβλιοθήκες Ζωή Κολοβού Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας Κινητή Μονάδα Από το 1999 οι Δημόσιες Κεντρικές Βιβλιοθήκες υλοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΟ 5 / 11 / η συνάντηση: Η ομάδα συναντήθηκε εκτός σχολικού ωραρίου. Έγινε: Καθορισμός αρμοδιοτήτων των μελών της ομάδας.

ΠΡΑΚΤΙΚΟ 5 / 11 / η συνάντηση: Η ομάδα συναντήθηκε εκτός σχολικού ωραρίου. Έγινε: Καθορισμός αρμοδιοτήτων των μελών της ομάδας. ΠΡΑΚΤΙΚΟ 5 / 11 / 2010 1 η συνάντηση: Η ομάδα συναντήθηκε εκτός σχολικού ωραρίου. Έγινε: Καθορισμός αρμοδιοτήτων των μελών της ομάδας. Συντονιστής : Νικηφόρου Απόστολος Πρακτικογράφος : Συμεωνίδου Χριστίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αποτύπωση του Εκπαιδευτικού Συστήµατος σε Επίπεδο Σχολικών Μονάδων Στατιστική απεικόνιση των σχολικών µονάδων Πρωτοβάθµιας και ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ ΜΑΣ. Ενημερωτικό Δελτίο. Φυλακισμένα Μνήματα. Επίσκεψη στα. The G C School of Careers

ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ ΜΑΣ. Ενημερωτικό Δελτίο. Φυλακισμένα Μνήματα. Επίσκεψη στα. The G C School of Careers The G C School of Careers Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Ενημερωτικό Δελτίο Μάιος 2012 - Τεύχος 19 Επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ ΜΑΣ Ο μαθητής της 3 Μπλε, Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική σχολείου που αφορά την παροχή ευκαιριών μάθησης

Πολιτική σχολείου που αφορά την παροχή ευκαιριών μάθησης Πολιτική σχολείου που αφορά την παροχή ευκαιριών μάθησης Δραστηριότητες Υπευθυνότητες Χρονοδιάγραμμα Μέσα / πηγές Αξιολόγηση 1. Αξιοποίηση εκδρομών όχι μόνο για ψυχαγωγικούς σκοπούς αλλά κυρίως για εκπαιδευτικούς.

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ»

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2017 διοργανώνει δράσεις που απευθύνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 1 Ομιλία Δημάρχου Λεμεσού, κ. Νίκου Νικολαϊδη, στο 13 ο Επιστημονικό Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας, την Παρασκευή, Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017, στις 7.00 μ.μ στο πολιτικό κέντρο «Π. Σολομωνίδης» με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές ανισότητες και οικονομική κρίση: από τα ερευνητικά δεδομένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στήριξης των εκπαιδευτικών

Κοινωνικές ανισότητες και οικονομική κρίση: από τα ερευνητικά δεδομένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στήριξης των εκπαιδευτικών Κοινωνικές ανισότητες και οικονομική κρίση: από τα ερευνητικά δεδομένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στήριξης των εκπαιδευτικών Ερευνητική ομάδα Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου : Αλεξάνδρα Ανδρούσου,

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά Φώτα. Εκδηλώσεις Δήμου Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνος

Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά Φώτα. Εκδηλώσεις Δήμου Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνος 2014 2015 Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά Φώτα Εκδηλώσεις Δήμου Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνος Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες, τα φετινά Χριστούγεννα είναι από τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών για την πατρίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Τίτλος προγράμματος: «Ταξίδι στην Παραμυθοχώρα» Τάξη: Α Εκπαιδευτικός: Βασιλική Αντωνογιάννη Σχολικό έτος: 2013-14 Σύνολο μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση προγράμματος

Παρουσίαση προγράμματος Παρουσίαση προγράμματος Λίγα λόγια για το πρόγραμμα Πιλοτικό πρόγραμμα Συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών Εκπαιδεύτριες:

Διαβάστε περισσότερα

Ποιον συγγραφέα / εικονογράφο να καλέσω;

Ποιον συγγραφέα / εικονογράφο να καλέσω; Ποιον συγγραφέα / εικονογράφο να καλέσω; Η επίσκεψη ενός δημιουργού στο σχολείο πρέπει να αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά. Επομένως, είναι καλύτερα να προσκαλούμε αυτόν που έχουν αγαπήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΠΑΣΧΑ 2013»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΠΑΣΧΑ 2013» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΠΑΣΧΑ 2013» Ο Δήμος Λαρισαίων και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Επιστημών Λάρισας σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις «ΠΑΣΧΑ 2013» ΠΕΜΠΤΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 7.30 το απόγευμα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ. Αναγνώστου Ιωάννης. Διδιγίκης Γεώργιος. Δημοσιογραφία/ Μ.Μ.Ε- Παραγωγή Ραδιοφωνικών εκπομπών

ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ. Αναγνώστου Ιωάννης. Διδιγίκης Γεώργιος. Δημοσιογραφία/ Μ.Μ.Ε- Παραγωγή Ραδιοφωνικών εκπομπών 1 ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Αναγνώστου Ιωάννης ΕΚΠ/ΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕ02 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Διδιγίκης Γεώργιος ΕΚΠ/ΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕ02 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΙΛΟΥ Δημοσιογραφία/ Μ.Μ.Ε-

Διαβάστε περισσότερα

Το μουσείο ζωντανεύει με ταξίδι σχολικό! Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ποδράσηη

Το μουσείο ζωντανεύει με ταξίδι σχολικό! Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ποδράσηη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 5 ποδράσηη Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας Δημοτικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 1. Γονείς δημογραφικά στοιχεία, φύλο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο ψυχολογικοί παράγοντες (συστολή, αρν. εμπειρίες, αδεξιότητα) προσδοκίες, στάσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2016 Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Πειραιά Χαραλαμπία Ζηλάκου

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2016 Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Πειραιά Χαραλαμπία Ζηλάκου ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2016 Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Πειραιά Χαραλαμπία Ζηλάκου ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ ΖΗΛΑΚΟΥ 1 ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ- ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016 Για δεύτερη χρονιά, διοργανώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 3-4-2002 ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΕΜΜΕΤΡΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Ταξιδευτής ο λογισμός καράβι το βιβλίο... Με μαντινάδες επέλεξαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου και του 4ου Τεχνικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 2017 ΤΟΥ Ε.Κ.Κ.Ν.Α. «Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ» 7-16 Νοεμβρίου Δευτέρα έως Παρασκευή

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 2017 ΤΟΥ Ε.Κ.Κ.Ν.Α. «Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ» 7-16 Νοεμβρίου Δευτέρα έως Παρασκευή ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΥΛΩΝΑ (Ε.Κ.Κ.Ν.Α.) ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 2017 ΤΟΥ Ε.Κ.Κ.Ν.Α. «Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ» 7-16 Νοεμβρίου 2017

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό Εργαστήρι Στο Κέντρο της Πόλης

Θεατρικό Εργαστήρι Στο Κέντρο της Πόλης Θεατρικό Εργαστήρι Στο Κέντρο της Πόλης Σαββάτο 8/5/2010 και Κυριακή 9/5/2010 Ώρα 10.30-13.30μμ Για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού «ΤΑ ΖΩΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ» Ο κύκλος παιδικών εργαστηρίων «Τα Ζώα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης Αναστασία Κελίδου, εκπαιδευτικός ΠΕ ο Δημοτικό σχολείο Ευόσμου

Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης Αναστασία Κελίδου, εκπαιδευτικός ΠΕ ο Δημοτικό σχολείο Ευόσμου Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης 2015-2016 Αναστασία Κελίδου, εκπαιδευτικός ΠΕ 71 10 ο Δημοτικό σχολείο Ευόσμου Παράλληλη Στήριξη σε μαθητή με ΔΕΠ-Υ Συνδιδασκαλία σε 3 επίπεδα Συνεκπαίδευση με μαθητή της Α δημοτικού,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αρ. Πρωτ.: 1631

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αρ. Πρωτ.: 1631 ΡΕΘΥΜΝΟ: 6/05/2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αρ. Πρωτ.: 1631 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π. & Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά 2014-2015. «Δος μου το χέρι σου»

ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά 2014-2015. «Δος μου το χέρι σου» Κυριακή 7/12/2014 ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά 2014-2015 «Δος μου το χέρι σου» -Τ.Κ Ερμητσίου ώρα 4:30μμ κεντρική πλατεία Ο Σύλλογος Γυναικών Ερμητσίου υποδέχεται τα Χριστούγεννα με

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο Φεβρουάριος 2012 - Τεύχος 16

Ενημερωτικό Δελτίο Φεβρουάριος 2012 - Τεύχος 16 The G C School of Careers Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Ενημερωτικό Δελτίο Φεβρουάριος 2012 - Τεύχος 16 1 Φεβρουαρίου Στα πλαίσια της ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, το δεύτερο εξάμηνο του

Διαβάστε περισσότερα

Για ένα όμορφο, χαρούμενο και δημιουργικό ξεκίνημα.

Για ένα όμορφο, χαρούμενο και δημιουργικό ξεκίνημα. Για ένα όμορφο, χαρούμενο και δημιουργικό ξεκίνημα. ΠAIΔIKOΣ ΣTAΘMOΣ συννεφούλα Σ' ένα όμορφο καταπράσινο κήπο 2 στρεμμάτων με δένδρα, λουλούδια, παιχνίδια και πολλή αγάπη, δημιουργήσαμε τον χώρο που θέλαμε

Διαβάστε περισσότερα

Eνημερωτικό Δελτίο για γονείς Τεύχος 2

Eνημερωτικό Δελτίο για γονείς Τεύχος 2 Δημοτικό Σχολείο Αποστόλου Λουκά Καντάρας 126, 2051 ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ Τηλ. 22456940 Fax: 22 323834 Ηλ ταχυδρομείο:dim-ap-loukas-lef@schools.ac.cy Eνημερωτικό Δελτίο για γονείς Τεύχος 2 Οκτώριος 2013 Αγαπητοί γονείς,

Διαβάστε περισσότερα

προγράμματα εμψύχωσης στο ηλιοτρόπιο

προγράμματα εμψύχωσης στο ηλιοτρόπιο Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Π Ρ Ο Λ Η Ψ Η Σ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ο Υ - Α Ρ Γ Υ Ρ Ο Υ Π Ο Λ Η Σ προγράμματα εμψύχωσης στο ηλιοτρόπιο 2017-2018 Όλες οι δράσεις και τα προγράμματα του Κέντρου μας παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε θεματικό Δίκτυο για το Ν. Καζαντζάκη

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε θεματικό Δίκτυο για το Ν. Καζαντζάκη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ηράκλειο, 09-11-2016 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ Αρ. Πρωτ: 140 & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ 1 ης, 5 ης, 6

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλος Παραμύθι και Αφήγηση. Βασιλική Αντωνογιάννη Δασκάλα. Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας. bantonog@yahoo.gr

Όμιλος Παραμύθι και Αφήγηση. Βασιλική Αντωνογιάννη Δασκάλα. Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας. bantonog@yahoo.gr Όμιλος Παραμύθι και Αφήγηση Βασιλική Αντωνογιάννη Δασκάλα Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας bantonog@yahoo.gr Εισαγωγή Τίτλος: «Παραμύθι και Αφήγηση» Υλοποίηση: στο πλαίσιο του νέου θεσμού

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ. Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση. Κέντρο Φιλοξενίας Παιδιού

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ. Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση. Κέντρο Φιλοξενίας Παιδιού ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Κέντρο Φιλοξενίας Παιδιού 2ας Μαΐου 5 Νέα Σμύρνη, 17121 Ηλιαχτίδα Ιδρύθηκε το 2000 Κατέχει την ειδική πιστοποίηση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο μαθήματος 2 Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά Το παράδειγμα του Ρεμπέτικου

Σχέδιο μαθήματος 2 Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά Το παράδειγμα του Ρεμπέτικου Σχέδιο μαθήματος 2 Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά Το παράδειγμα του Ρεμπέτικου Α. Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: έννοια και σημασία της Άξονες συζήτησης Διαφορετικές εκφάνσεις της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» Εισηγήτρια: Έφη Γουνελά Στέλεχος της ΕΕΤΑΑ ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ & ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αποτύπωση του Εκπαιδευτικού Συστήµατος σε Επίπεδο Σχολικών Μονάδων Στατιστική απεικόνιση των σχολικών µονάδων Πρωτοβάθµιας και ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο. The G C School of Careers. Περισσότερα. στις ιστοσελίδες μας. στο www.gcsc.ac.cy. Ιανουαρίου. 8 Νοεμβρίου.

Ενημερωτικό Δελτίο. The G C School of Careers. Περισσότερα. στις ιστοσελίδες μας. στο www.gcsc.ac.cy. Ιανουαρίου. 8 Νοεμβρίου. The G C School of Careers Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Ενημερωτικό Δελτίο Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2014 - Τεύχος 44 8 Νοεμβρίου Ο Στέλιος Μιχαηλίδης, διακρίνεται με έπαινο στον επαρχιακό ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://artpress.sundaybloody.com/ Βασίλης Κάργας http://goo.gl/di6ugf Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέαςεικονογράφος : «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Κοινωνικών Δεξιοτήτων Απριλίου

Πρόγραμμα Κοινωνικών Δεξιοτήτων Απριλίου Πρόγραμμα Κοινωνικών Δεξιοτήτων Απριλίου www.asteria.edu.gr info@asteria.edu.gr www.facebook.com/omades.asteria Αγίου Δημητρίου 177 Άγιος Δημήτριος τηλ.: 6979651231-6986795031 Σάββατο 4/4 Επίσκεψη στο

Διαβάστε περισσότερα