2 Γυμνάσιο Μυτιλήνης Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "2 Γυμνάσιο Μυτιλήνης Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2011-2012"

Transcript

1 2 Γυμνάσιο Μυτιλήνης Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

2 Τη σχολική χρονιά υλοποιήσαμε στο 2ο Γυμνάσιο, ένα Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τον γενικό τίτλο: "οικολογικές πρακτικές για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης". Στο πλαίσιο του προγράμματός μας προσεγγίσαμε, εκτός των άλλων, θέματα: ενέργειας, στέγης, τροφής, ένδυσης, ψάχνοντας για λύσεις που να μην είναι εφήμερες και να μπορούν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο της οικονομικής κρίσης. Η λεγόμενη οικονομική κρίση είναι κρίση μεθόδων παραγωγής και οργάνωσης της κοινωνίας και ήταν η αφορμή για να δούμε τα γεγονότα σε μεγαλύτερο βάθος. Διαπιστώσαμε πως χρειαζόμαστε τεχνικές και μεθόδους, παλιές ή καινούργιες, διαφορετικές από αυτές που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Πρέπει να μπορούμε να παράγουμε αυτά που χρειαζόμαστε με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται αυτή η δυνατότητα και για τις επόμενες γενιές. Στο σχολείο μας κάναμε μια μικρή προσπάθεια για να δείξουμε ότι είναι εφικτό με ελάχιστα μέσα να οργανώσουμε τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά την καθημερινότητά μας. Λέξεις κλειδιά : Εξοικονόμηση πόρων, εξοικονόμηση ενέργειας, επαναχρησιμοποίηση, ανταλλαγή, ηλιακή ενέργεια, βιοκαλλιέργειες, βιοκλιματική αρχιτεκτονική. Ξεκινάμε από την άποψη ότι όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι' αυτά που γίνονται σε προσωπικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά συνέπεια ο καθένας μας κρατάει ένα μέρος από τη λύση των προβλημάτων.

3 Φτιάχτηκε για τη γρήγορη επικοινωνία της ομάδας μας, αλλά και σαν χώρος στον οποίο τοποθετούσαμε σε δημόσιο διάλογο τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας. Περιέχει μεγάλο πλήθος πληροφοριών πάνω στα θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε. Μπορείτε να το βρείτε απλά γράφοντας sites2g στην μηχανή αναζήτησης της Google. https://sites.google.com/site/sites2g/

4 Είμαστε προσωρινοί διαχειριστές των εδαφών που καλλιεργούμε και είμαστε...ένα κομμάτι αυτών. Αναφερθήκαμε στα θέματα: Βιοκαλλιέργειες - οικολογική γεωργία - θέματα σπόρων - διανομή τροφίμων- - βιοποικιλότητα - aγρανάπαυση εδαφοκάλυψη - αβαθής καλλιέργεια αμειψισπορά- - συντροφικά φυτά - παρατήρηση της άγριας βλάστησης - ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών και σε ένα διαφορετικό τρόπο διάθεσης προϊόντων και συνεργασίας των ανθρώπων, μακριά από τα καταναλωτικά πρότυπα που οδηγούν στην κατασπατάληση των φυσικών πόρων. Οι βιοκαλλιέργειες είναι η σύγχρονη αναγκαιότητα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αειφόρο ανάπτυξη και παραγωγή χωρίς σεβασμό στη γη.

5 Η πρώτη ενασχόλησή μας στα θέματα της ενέργειας ήταν οι Rocket Stoves. Είναι απλές συσκευές καύσης βιομάζας, που χρησιμοποιούνται για δυο κυρίως λόγους: το μαγείρεμα και τη θέρμανση. Μπορούν να φτιαχτούν από τον καθένα με υλικά που βρίσκει δίπλα του και έχουν αρκετά υψηλό βαθμό απόδοσης με ελάχιστο καπνό! Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σαν δεύτερη πηγή ενέργειας, όταν δεν υπάρχει ήλιος ή αέρας. Όταν χρησιμοποιούμε ανοιχτή φωτιά, εκμεταλλευόμαστε περίπου το 15% της ενέργειας που παράγουν τα ξύλα. Αντίθετα με μια Rocket Stove μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε από 40% μέχρι και το 95% της ενέργειας!!! Έτσι χρησιμοποιούμε ελάχιστα ξύλα λόγω της αυξημένης απόδοσης της συσκευής.

6

7 Ο πηλός βρίσκεται σε πολλά μέρη γύρω μας. Ο καθαρισμός του γίνεται με καλό ανακάτεμα με νερό οπότε οι πέτρες καθιζάνουν και τα χόρτα και τα ξύλα επιπλέουν. Το τελικό μίγμα αφήνεται να κατακαθίσει και στη συνέχεια απομακρύνουμε το νερό που βρίσκεται στην επιφάνεια. Ανακατεύουμε τον πηλό με πριονίδι και άχυρα, το αφήνουμε να στεγνώσει στο καλούπι και στη συνέχεια το βάζουμε σε ζεστό περιβάλλον, για να ψηθεί ο πηλός. Ένας παλιός κουβάς από μπογιές σε κατάλληλο μέγεθος και ένα μπουρί σόμπας στο μέσον, είναι ότι χρειαζόμαστε.

8 Σίτιση και περίθαλψη,... αστέγων

9

10 Η μέση ηλιακή ενέργεια που τελικά φτάνει σε μια επιφάνεια, καθορίζεται: από το γεωγραφικό πλάτος, την τοπική ηλιοφάνεια και τη διαφάνεια της ατμόσφαιρας.

11 Για να δεσμεύσουμε την ηλιακή ακτινοβολία έχουμε τρεις βασικούς τρόπους: 1. Μαύρες θερμοαγώγιμες επιφάνειες με ή χωρίς επικάλυψη γυαλιού. 2. Στιλπνές ανακλαστικές επιφάνειες που κατευθύνουν την ακτινοβολία σε μηχανισμό που μπορεί να τη δεσμεύσει. 3. Χρήση βιολογικών μεθόδων με μικροφύκη. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι ηλιακοί συλλέκτες νερού, οι τοίχοι Trombe, τα θερμοκήπια, τα ηλιακά κρεβάτια, οι ηλιακοί συλλέκτες αέρα, κ.λ.π. Στη δεύτερη κατηγορία έχουμε τα ηλιακά κάτοπτρα. Αναλύσαμε στο μέτρο του δυνατού τις παραπάνω κατηγορίες. Επιπλέον εξηγήσαμε πως σχεδιάζεται και πώς κατασκευάζεται ένα ηλιακό βιοκλιματικό κτίριο. Γύρω στα μέσα του Ιανουαρίου κάποια παιδιά ρώτησαν σχετικά με τα ηλιακά κάτοπτρα και αν μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα.. Δύσκολα όμως μπορείς να χαλάσεις το χατήρι των παιδιών

12 Bιοκλιματικά, Παθητικά ηλιοθερμαινόμενα, έξυπνα κτίρια. Ενσωματώνουν πρωτοποριακές τεχνικές με στόχο τη βελτίωση των μικροκλιματικών συνθηκών μέσα και έξω από το σπίτι. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα του ευνοϊκού κλίματος και των φυσικών, ανανεώσιμων πόρων που διαθέτει η χώρα μας. Οι πόλεις μας και τα κτίρια πρέπει να γίνουν αυτάρκη ως προς την ενεργειακή τους συμπεριφορά, αξιοποιώντας τις διαθέσιμες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όχι μόνον για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και για τον περιορισμό της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, συνεπώς για λόγους υγιεινής διαβίωσης των κατοίκων.

13 Βασικά θέματα Προσανατολισμός Μέγεθος ανοιγμάτων Θερμομόνωση Θερμική μάζα Θερμική αδράνεια των δομικών υλικών Ηλιοπροστασία Η σταθερή θερμοκρασία της Γης Μικροκλίμα Ηλιακές Καμινάδες Κυκλοφορία του αέρα. Οι τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί είναι: α) οι ηλιακοί θερμοσίφωνες β) οι τοίχοι Trombe γ) τα ηλιακά θερμοκήπια δ) τα ηλιακά κρεβάτια ε) οι ηλιακές καμινάδες, για τον δροσισμό. Τα περισσότερα ανοίγματα του κτηρίου πρέπει να βλέπουν στο Νότο. Στο δικό μας γεωγραφικό πλάτος των 40 και για ένα καλά μονωμένο σπίτι το μέγεθος των νότιων ανοιγμάτων πρέπει να είναι περίπου το1/ 5 της επιφάνειας του πατώματος. Τα υλικά δόμησης πρέπει να είναι παρμένα από τη γύρω φύση, χωρίς χρήση χημικών ουσιών. Στα βιοκλιματικά κτίρια εφαρμόζεται σε πολλές εκδοχές η παρατήρηση ότι: μια μαύρη θερμοαγώγιμη επιφάνεια απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία και επιπλέον μπορούμε να αποθηκεύσουμε αυτή την ενέργεια και να την χρησιμοποιήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Σε ένα κτίριο φιλικό στο περιβάλλον ισχύει η αρχή της ελάχιστης επέμβασης στο ευρύτερο οικοσύστημα, της αρμονικής συμβίωσης με τους υπάρχοντες στην περιοχή οργανισμούς, της ενεργειακής αυτάρκειας. Στα οικολογικά κτίρια πρέπει να επιδιώκουμε το μικρό μέγεθος τα φυσικά υλικά με την ελάχιστη επεξεργασία.

14 Πλάνο ερωτηματολόγιο για εξοικονόμηση ενέργειας

15 Αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα ηλιακό κάτοπτρο, δηλαδή μια κατασκευή που να συγκεντρώνει τις ακτίνες του ηλίου. Το πρώτο μας κάτοπτρο ήταν πολύ απλό φτιαγμένο από χαρτόνι και ντυμένο με αλουμινόχαρτο.

16 Ήταν Ιανουάριος με εξωτερική θερμοκρασία γύρω στους 10 C Προσπαθώντας να μετρήσουμε την ενέργεια που συγκεντρώνει το κάτοπτρο, χρησιμοποιήσαμε ένα συνηθισμένο θερμόμετρο που έφτανε μέχρι τους 55 C και είχαμε μια απρόσμενη εξέλιξη: Το θερμόμετρο έσπασε μέσα σε 2 περίπου λεπτά και το σώμα του θερμομέτρου (που ήταν από πλαστικό) έλειωσε!! Αυτή η ζημιά ήταν ταυτόχρονα και η ενθάρρυνση μας για να συνεχίσουμε.

17 Όταν είδαμε ότι ένα απλό χαρτονένιο κάτοπτρο, μπορούσε να συγκεντρώσει αρκετή ενέργεια, πήραμε θάρρος και σκεφτήκαμε να φτιάξουμε ένα κανονικό μεταλλικό κάτοπτρο. Μια μεγάλη πρόκληση και μαζί μια μεγάλη περιπέτεια. Ψάχνοντας στα τυφλά αρχίσαμε να ξετυλίγουμε τις τελείως άγνωστες παραμέτρους της κατασκευής ενός πραγματικού παραβολικού κατόπτρου. Βασικά εμπόδια: Η έλλειψη τεχνολογικής υποδομής, η έλλειψη κονδυλίων, τα πολλά φροντιστήρια των παιδιών, που τους δέσμευαν σχεδόν όλα τα απογεύματα, η ποικιλότροπη άνωθεν επιβράδυνση των προσπαθειών μας. Το project τελικά έγινε με συνολικό κόστος περίπου 70!! και αμέτρητες εργατοώρες. Τελικά φτάσαμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, και υπάρχει απ όλες τις πλευρές η επιθυμία να συνεχίσουμε.

18

19 Ορθογωνικής διατομής Κυκλικής διατομής Ασύμμετρες παραβολές Ελλειπτικής διατομής μη συμμετρική (Sheffler) Παραβολικό κάτοπτρο με συγκέντρωση ακτίνων σε άξονα Σύνθετες παραβολές CPC (non imaging optics)

20 Για την κατανόηση της λειτουργίας και των κατασκευαστικών τεχνικών απαιτήθηκαν πολύμηνες μελέτες και συζητήσεις. Συνολικά η σχεδίαση, χωρίς προηγούμενη γνώση και εμπειρία απαίτησε 4 μήνες και η κατασκευή ένα μήνα, παράλληλα με τη βασική μας σχολική εργασία. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κατασκευάσουμε μια παραβολή. Με τη μέθοδο του Ταυ, με τρισδιάστατα καλούπια, με προβολική και διαφορική γεωμετρία, με τη μέθοδο των κατόπτρων Fresnel, με γεωδεσιακές καμπύλες κ.λ.π. Στη δικιά μας κατασκευή αρχικά χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος του Ταυ και στη συνέχεια για μεγαλύτερη ακρίβεια κάναμε χρήση του γεωμετρικού προγράμματος Geogebra που παρέχει ικανοποιητική ακρίβεια υπολογισμών και δυνατότητα γραφικών παραστάσεων συναρτήσεων. -Πρέπει να είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται τέτοια τεχνική.- Επιπλέον μελετήθηκε μεγάλο πλήθος άρθρων από το internet. Για την κατασκευή ενός παραβολικού κατόπτρου πρέπει να επιλέξουμε: α) Το είδος του κατόπτρου, ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζεται. β) Το μέγεθός του, που καθορίζεται από τους εξής παράγοντες: τις ανάγκες μας, το γεωγραφικό πλάτος, την ηλιοφάνεια και τη διαφάνεια της ατμόσφαιρας του τόπου που θα εγκατασταθεί, τη στιλπνότητα του ανακλαστικού υλικού που θα χρησιμοποιήσουμε. γ) Τα τεχνικά μέσα, τα υλικά που διαθέτουμε και την κατασκευαστική μας εμπειρία. Δηλαδή: Τι μέταλλα θα βάλουμε και σε τι διαστάσεις, τι ανακλαστική λαμαρίνα θα χρησιμοποιήσουμε, πώς θα τα προμηθευτούμε όλα αυτά και πώς θα τα επεξεργαστούμε. Στην προσπάθειά μας, σκοντάφταμε συνεχώς σε μικρολεπτομέρειες, σημαντικές και καθοριστικές για την πορεία του έργου. H επιθυμία μας όμως να κατασκευάσουμε ένα ηλιακό κάτοπτρο, μας βοήθησε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Στο σχολείο μας αναπτύξαμε μια νέα μέθοδο με χρήση του λογισμικού Geogebra η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε και να μελετήσουμε στον υπολογιστή, όλες τις λεπτομέρειες της κατασκευής.

21 Για να σχεδιάσουμε ένα ηλιακό κάτοπτρο χρειάζεται να κατανοήσουμε το μηχανισμό με τον οποίο θα συγκεντρώσουμε τις ακτίνες του ήλιου. 1. Σε μια λεία ανακλαστική επιφάνεια η γωνία πρόσπτωσης ισούται με τη γωνία ανάκλασης (στο διπλανό σχήμα π = α). 2. Αν η επιφάνεια δεν είναι λεία τότε οι ακτίνες σκορπίζονται σε διάφορες κατευθύνσεις. 3. Δεχόμαστε ότι οι ακτίνες του ήλιου είναι σχεδόν παράλληλες. 4. Το σχήμα που συγκεντρώνει όλες τις παράλληλες ακτίνες σε ένα σημείο είναι η παραβολή. 5. Η παραβολή είναι μια κωνική τομή με εκκεντρότητα ίση με 1 6. Ο μαθηματικός τύπος για την παραβολή είναι: 1 2 y 4f όπου f η εστιακή απόσταση δηλαδή η θέση στον άξονα των ψ στην οποία εστιάζουν οι ακτίνες. x y 1 4f x 2

22 Σχεδιάζουμε την επιθυμητή παραβολή με συγκεκριμένο f 4f Η παραβολική επιφάνεια είναι ανακλαστικές λαμαρίνες που στερεώνονται σε 4 κύκλους με κέντρα στον ίδιο άξονα. Οι κύκλοι με τη σειρά τους στερεώνονται με μπάρες στήριξης που έχουν τη μορφή τεθλασμένης γραμμής. Η όλη κατασκευή περιστρέφεται περί το σημείο εστίασης, με άξονα σε δυο έδρανα στήριξης. Οι διαστάσεις της παραβολής μπορούν να προσδιοριστούν σύμφωνα με τους χάρτες ενέργειας της περιοχής που θα εγκατασταθεί το κάτοπτρο. y 1 x 2

23 Σχεδιάσαμε τη μισή παραβολή σε φυσικό μέγεθος, πάνω σε χαρτόνι συσκευασιών 80cmΧ60cm χρησιμοποιώντας ένα σχεδιαστικό Ταυ. Πρώτα λοιπόν φτιάξαμε το ίδιο το Ταυ, προσέχοντας ιδιαίτερα για την καθετότητα των στελεχών του. (Αντί για Ταυ μπορούμε να έχουμε μια ορθή γωνία με κατάλληλο μέγεθος.) Στη συνέχεια, αφού κόπηκε προσεκτικά με κοφτάκι, έγινε το πατρόν με το οποίο φτιάχτηκαν άλλες 7 μισές παραβολές. Στερεώθηκαν με φαρδιά κολλητική ταινία ράχη με ράχη και στη συνέχεια για εκπαιδευτικούς σκοπούς μπήκαν πρόχειρα κάποια στεφάνια ώστε να έχουν οι μαθητές μια πρώτη εικόνα για την κατασκευή.

24 Ομαδική δουλειά, κέφι, περιέργεια, ευθύνη, προβληματισμός, θέληση για να προχωρήσουμε.

25 Στη συνέχεια της κατασκευής μας διαπιστώσαμε πως το πρόγραμμα GeoGebra, που αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί για απλή σχεδίαση ενός παραβολικού κατόπτρου, μπορούσε να μας δώσει μεγάλη ακρίβεια. Η δυνατότητα να μπορούμε να γνωρίζουμε επακριβώς τα σημεία στερέωσης των κύκλων πάνω στις μπάρες στήριξης, μας επιτρέπει να απεμπλακούμε από το αρχικό καλούπι ελαχιστοποιώντας έτσι τα πιθανά κατασκευαστικά λάθη! Τα κατασκευαστικά σχέδια που έγιναν με το πρόγραμμα GeoGebra φαίνονται στη συνέχεια:

26 Στις παραπάνω σχεδιάσεις περιλαμβάνονται: α) Η παραβολή, β) οι θέσεις των 4 κύκλων πάνω στους οποίους θα τοποθετηθούν τα φύλλα της ανακλαστικής επιφάνειας, γ) μια μπάρα που θα συνδέει τους κύκλους, δ) η λεπτομέρεια στήριξης του άξονα περιστροφής. Καλό είναι η παραβολή, τα τόξα των 4 κύκλων αλλά και η μπάρα στήριξης των κύκλων να σχεδιαστούν σε φυσικό μέγεθος πάνω σε μια επιφάνεια, που θα είναι και το εφαρμοστήριο. Ένα τραπέζι εφαρμογής-εργασίας όπου πάνω θα είναι χαραγμένες όλες οι καμπύλες είναι μάλλον η ιδανική κατάσταση.

27 Ένα από τα δυσκολότερα στάδια της όλης κατασκευής. Παράγοντες για την επιλογή των υλικών: Το βάρος, η σταθερότητα, η διαθεσιμότητα των υλικών στην αγορά, η δυνατότητα επεξεργασίας τους και η αποτελεσματικότητά τους. Χρειαστήκαμε πίνακες υλικών κατά DIN

28 Για τις ανάγκες μας επιλέχτηκε τσίγκος εκτυπώσεων offset από τα τυπογραφεία της περιοχής, ο οποίος μετά τη χρήση οδηγείται στην ανακύκλωση. Η μια επιφάνεια του τσίγκου είναι με τα κείμενα των εντύπων, ενώ η άλλη είναι αρκετά στιλπνή. Οι εν λόγω λαμαρίνες είναι κράματα αλουμινίου. Οι περιορισμένες διαστάσεις του υλικού (87cmΧ72cm) προσδιόρισαν κατά πολύ τις διαστάσεις του κατόπτρου καθώς και τα κατασκευαστικά στοιχεία του. Επιφάνειες μεγαλύτερης ανακλαστικότητας δεν ήταν διαθέσιμες στην τοπική αγορά της Μυτιλήνης. Οι λαμαρίνες σημαδεύτηκαν και στη συνέχεια χαράχτηκαν με κοφτάκι. Το τελικό κόψιμο έγινε με παλινδρομική κίνηση, σε κόχη τραπεζιού. - Μια ιδιαίτερα λεπτή διαδικασία. ( Προσοχή!: τα σημεία που θα τρυπηθούν οι λαμαρίνες δεν είναι σε ευθεία γραμμή αλλά σε καμπύλη που βρίσκεται από το ανάπτυγμα του παραβολοειδούς (και είναι θέμα Διαφορικής Γεωμετρίας). ) Η ακρίβεια της διάτρησης είναι ουσιαστική για να πάρουν οι λαμαρίνες το επιθυμητό προφίλ. Η μη ακρίβεια θα εκτρέψει την ακτίνα σε ένα μεγαλύτερο όγκο γύρω από το σημείο εστίασης. Οι υπολογισμοί έγιναν και βελτιστοποιήθηκαν με τη χρήση του GeoGebra. Τέλος οι ακμές των 36 επιφανειών λειάνθηκαν με γυαλόχαρτο. Το τρύπημα στις λαμαρίνες έγινε ως εξής: Μια από τις λαμαρίνες σημαδεύτηκε με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια μπορούσαμε και απετέλεσε τον οδηγό μας. Στη συνέχεια οι λαμαρίνες έμπαιναν ανά 6 σε οδηγούς, στερεωνόταν με σφικτήρες και ακολουθούσε προσεκτικό τρύπημα με τρυπάνι.

29

30 Γεωμετρία παραβολής : Εξίσωση παραβολής Διάμετρος Σημείο εστίασης Είδος παραβολής 140y=x² 150 cm 35 cm Πλήρης Παράμετροι υπολογισμού : Βήμα υπολογισμών (ακτινικά) Προσπίπτουσα ηλιακή ισχύς Απόδοση ανακλαστικής επιφάνειας 5 cm 1000 W/m² 90% Παράμετροι μεταλλικών φύλλων : Αριθμός φύλλων λαμαρίνας 36 Κεντρική οπή Διάμετρος τρυπήματος Απόσταση τρυπήματος από τις άκρες της λαμαρίνας Μήκος διαθέσιμης λαμαρίνας Πλάτος διαθέσιμης λαμαρίνας 30 cm 0,4 mm 1 cm 72 cm 85cm

31 Εδώ έπρεπε κυριολεκτικά να ανακαλύψουμε τον τροχό! Τι μέταλλα θα χρησιμοποιήσουμε; Πώς θα τα καμπυλώσουμε; Πώς θα τα συνδέσουμε; Τι εργαλεία θα χρειαστούμε; Χρειάστηκαν ατέλειωτες συζητήσεις με μηχανολόγους, σιδεράδες, καθώς και ατέλειωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή για εύρεση κάθε πιθανής πληροφορίας στο διαδίκτυο. Βρήκαμε τεχνική βοήθεια από έναν παλαίμαχο μηχανουργό, τον κ. Μάριο Καλλιπολίτη, και έναν μηχανολόγο του νυχτερινού ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, τον κ. Παναγιώτη Κουζινόγλου. Ο τελευταίος μας βοήθησε στα εργαστήρια του σχολείου του, κυρίως στο στραντζάρισμα των μεταλλικών στοιχείων, αλλά και σε πολλά τρυπήματα. Επιλέχτηκαν για την κατασκευή λάμες σιδήρου 20x5mm ενώ οι βίδες στερέωσης ήταν M6x20mm, M6x25mm, M6x30mm, Μ8x50mm. Για τον ένα κύκλο χρησιμοποιήθηκε μπετόβεργα 8mm, η οποία αποδείχτηκε ότι έχει πολύ καλή συμπεριφορά, είναι ελαφριά και καμπυλώνεται πολύ εύκολα με το τύλιγμα σε ένα βαρέλι. Η καμπύλωση των κύκλων έγινε με δύο τρόπους: Με σφυρηλάτηση σε αμόνι. Με κατασκευή των εργαλείων που φαίνονται στη διπλανή φωτογραφία.

32 Μια άλλη χρήση του μεταλλικού κύκλου. Η πιθανή χρήση του στεφανιού για κατασκευή κατόπτρου δεν μας απασχολεί σ αυτή τη φάση!!

33 Τα εργαλεία αυτά τα κατασκευάσαμε για να βοηθηθούμε στην καμπύλωση των μεταλλικών τμημάτων. Αποτελούνται από δύο ράβδους 50 cm περίπου, και 4 κομμάτια σίδερο (μασίφ, ή κουφωτό) στο πλάτος της λάμας. Τα 2 κομμάτια κολλήθηκαν με ηλεκτροκόλληση, με γωνία 100 μοιρών και τα άλλα 2 με γωνία 80 μοιρών. Η απόσταση των μεταλλικών κομματιών μεταξύ τους είναι το πάχος της λάμας + 1 mm. Ο τρόπος που δουλεύουμε με τα εργαλεία αυτά είναι ο εξής: Τοποθετούμε τη λάμα ανάμεσα στα παράλληλα "κομμάτια" του εργαλείου και με πίεση των άλλων άκρων προς τα μέσα καμπυλώνουμε τη λάμα. Η δουλειά αυτή διευκολύνεται, αν η καμπύλωση γίνει πάνω από ένα σχέδιο σε φυσικό μέγεθος. Προφανώς με την ίδια τεχνική μπορούμε να καμπυλώσουμε λάμες ή μπετόβεργες σε οποιαδήποτε καμπύλη. Η χάραξη των κύκλων έγινε με τον τρόπο που φαίνεται δίπλα. Το σύνολο των εργαλείων που χρησιμοποιήσαμε στην κατασκευή. (Επιπρόσθετα μια στράντζα από τα εργαστήρια του ΕΠΑΛ)

34

35

36 Κάπως έτσι θα μπουν οι μπάρες στήριξης Η πρώτη συναρμολόγηση, 10 η ώρα το βράδυ! Αγωνία για το αν πάνε όλα καλά Τελευταίες σκέψεις Λίγο πριν τη μεταφορά στο σχολείο

37 Έξω από το σχολείο μας Η θερμοκρασία 259ºC που φαίνεται στο θερμόμετρο είναι τέλη Απρίλη στις 4:00 το απόγευμα, χωρίς να έχουμε καθαρίσει την επιφάνεια του κατόπτρου! Ο αισθητήρας του θερμομέτρου βρισκόταν πάνω σε μια λεπτή λευκή μεταλλική επιφάνεια!

38 Παρέα με τα δημιουργήματα Ξεκούραση- Iκανοποίηση Σκέψεις για το μέλλον. Το πρώτο σερβίρισμα (το χέρι είναι του Διευθυντή) Επίσκεψη παιδιών από το 2 ο και το 4 ο Δημοτικό.

39 Η ομάδα που υλοποίησε την κατασκευή του παραβολικού κατόπτρου ήταν: Κανέλου Αγλαΐα Α Γυμνασίου Ζαρκάδας Ευάγγελος Β Γυμνασίου Βουλμές Εφραίμ.Γ Γυμνασίου Τσουκαλαδέλλης Θανάσης Γ Γυμνασίου Χιωτέλλης Βύρων.. Γ Γυμνασίου Χρόνης Μάριος. Γ Γυμνασίου Pearce Hilary Καθηγήτρια Γαλλικών Βερβέρης Νίκος Καθηγητής Μαθηματικών Κάποιες φορές συμμετείχε και μας ενθάρρυνε, ο Καρδαλάς Κώστας Καθηγητής Χημείας Βοήθησαν ποικιλότροπα οι: Κουζινόγλου Παναγιώτης.. Καθηγητής Μηχανολογίας στο ΕΠΑΛ Καλλιπολίτης Μάριος... Συνταξιούχος Μηχανουργός Η συνολική περιβαλλοντική ομάδα ήταν: Α Γυμνασίου: Αργυρού Μαρίτα, Γιαννή Παναγιώτα, Κανέλου Αγλαΐα, Γκιργκέτσος Γεώργιος, Β Γυμνασίου: Ζαρκάδας Ευάγγελος, Τσάμη Ηλίας, Γ Γυμνασίου: Αξιομακάρου Ευστρατία, Βοναπάρτη Ευαγγελία, Βουλμές Εφραίμ, Γκούτση Εβελίνα, Δεκαβάλα Μαρία,Καραγεωργίου Ειρήνη, Κατσάρα Μαρία, Κλούρας Ταξιάρχης, Κερτσούκου Αποστόλης, Ντουλάϊ Ταξιάρχης, Παραδέλλη Φιλίτσα, Τσουκαλαδέλλης Θανάσης, Χιωτέλλης Βύρων, Χρόνης Μάριος, Pearce Hilary: Καθηγήτρια Γαλλικών, Βερβέρης Νίκος: Καθηγητής Μαθηματικών Επίσης συμμετείχαν κάποιες φορές οι μαθήτριες του 8 ου Δημοτικού Σχολείου, Παπασωτηρίου Μαργαρίτα, Βερβέρη Αλκυόνη, Παπασωτηρίου Μαριέττα, Στις 10/6/2012 το παραπάνω παραβολικό κάτοπτρο βραβεύτηκε με το 2ο Πανελλήνιο βραβείο, στο διαγωνισμό με τίτλο Ενέργεια και Αρχιτεκτονική, που διοργάνωσε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Μυτιλήνη 18 / 6 / 2012

40

41

Διπλωματική εργασία «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ 5000 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ»

Διπλωματική εργασία «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ 5000 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΜΑΡΚΑΚΗ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Επιβλέπων Καθηγητής) ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΟΛΟΚΟΤΣΑ (Συνεπιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 21-0040_TEXNOLOGIA_A_GYM.indd 1 1/22/13 11:30 AM ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Συγγραφέας: ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ: ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: υπευθυνοσ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Γίδαρης Ιωάννης. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Τζεκάκης Εμμανουήλ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Γίδαρης Ιωάννης. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Τζεκάκης Εμμανουήλ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Γίδαρης Ιωάννης ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Τζεκάκης Εμμανουήλ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΟΡΗΓΟΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΟΡΗΓΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΟΡΗΓΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σκοπός του οδηγού του εκπαιδευτικού σελ. 3 Εισαγωγή σελ. 4 1. Το πρόγραμμα σελ. 7 2. Χρήσιμες διευθύνσεις σελ. 9 3. Πριν από την επίσκεψη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΘΗΝΑ 2008 ΟΔΗΓΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Η υπερθέρμανση του πλανήτη μας, απαιτεί τη λήψη δραστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004

ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004 ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004 Σημείωση: Το παρόν αποτελεί σύγγραμμα του 2004, και δεν έχει επικαιροποιηθεί με την νομοθεσία που έχει θεσπιστεί από τότε μέχρι σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α Γυμνασίου

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α Γυμνασίου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α Γυμνασίου ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α Γυμνασίου Συγγραφή και συνεργασία: Γιώργος Κουτσίδης

Διαβάστε περισσότερα

Π Τ ΥΧ ΙΑ Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ ΙΑ Ε Ν Ε Ρ Γ Η Τ ΙΚ Α Κ Α Ι Π Α Θ Η Τ ΙΚ Α Η Λ ΙΑ Κ Α Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Α

Π Τ ΥΧ ΙΑ Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ ΙΑ Ε Ν Ε Ρ Γ Η Τ ΙΚ Α Κ Α Ι Π Α Θ Η Τ ΙΚ Α Η Λ ΙΑ Κ Α Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Α Π Τ ΥΧ ΙΑ Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ ΙΑ Ε Ν Ε Ρ Γ Η Τ ΙΚ Α Κ Α Ι Π Α Θ Η Τ ΙΚ Α Η Λ ΙΑ Κ Α Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Α Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ ΙΚ Ο Ε Κ Π Α ΙΔ Ε Υ Τ ΙΚ Ο ΙΔΡΥ Μ Α Κ Α ΒΑ Λ Α Σ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα : Τεχνολογία. ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ Του μαθητή: Ζέκα Μιλτιάδη ΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ

Μάθημα : Τεχνολογία. ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ Του μαθητή: Ζέκα Μιλτιάδη ΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Σχολικό Έτος : 2013-2014 ΤΑΞΗ Α ΤΜΗΜΑ Α 2 Μάθημα : Τεχνολογία ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ Του μαθητή: Ζέκα Μιλτιάδη ΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ Επιβλέπων Καθηγητής : Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS

Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π. με αγγλικό τίτλο: HELLENIC ASSOCIATION OF EXPANDED POLYSTYRENE (ΗEPSΑ)

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΛΕΝΔΕΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΝΑΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΛΕΪΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΕΡΡΕΣ 2012 Φυσικές αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή...6 1. Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤHΜΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤHΜΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤHΜΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ-ΤΕΙ- ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΕ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΨΥΞΗΣ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΥΤΩΝ ΣΕ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΟΙΚΙΑ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΨΥΞΗΣ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΥΤΩΝ ΣΕ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΟΙΚΙΑ. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας Επιβλέπων καθηγητής: Γαβριηλίδης Σάββας ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΥΛΙΚΑ : ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΥΛΙΚΑ : ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΥΛΙΚΑ : ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ. Bιοκλιματικό σπίτι

1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ. Bιοκλιματικό σπίτι 1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ Σχολικό Έτος: 2013 2014 ΤΑΞΗ Α6 Μάθημα: Τεχνολογία ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ Της Μαθήτριας Λυδίας Τσιαντούκας ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ Bιοκλιματικό σπίτι Καθηγητής : Ηρ. Ντούσης ΚΕΦΑΛΑΙΑ-ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΙΤΛΟΣ : ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ Σπoυδαστές : Χρόνη Μαρία Α.Μ.: 30068 Στάγιας Δημήτρης Α.Μ.: 25751 Εισηγήτρια : κ.γεωργάλα

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Επίδραση Τοίχου TROMBE στην Ενεργειακή Επίδοση του Κτιρίου Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Τ.Ε.Ι. Σερρών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΗ ΕΝΙΣΜΟΥ ΣΚΙΑΣΗΣ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ» Επιβλέπων καθηγητής: Κ. Αντωνόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ KΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ KΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ KΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ: ΑΡΤΕΜΗ ΣΠΑΝΑΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ Σχολικό Έτος:2012-2013 ΤΑΞΗ-ΤΜΗΜΑ:Α3 Μάθημα:Τεχνολογία

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ Σχολικό Έτος:2012-2013 ΤΑΞΗ-ΤΜΗΜΑ:Α3 Μάθημα:Τεχνολογία 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ Σχολικό Έτος:2012-2013 ΤΑΞΗ-ΤΜΗΜΑ:Α3 Μάθημα:Τεχνολογία ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ Της μαθήτριας Μαίρης Φιλιππίδου ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Καθηγητής: ΗΡ.ΝΤΟΥΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ-ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υποστηρικτικό διδακτικό υλικό του μαθήματος της Τεχνολογίας για τις Α, Β, Γ Τάξεις Γυμνασίου

Υποστηρικτικό διδακτικό υλικό του μαθήματος της Τεχνολογίας για τις Α, Β, Γ Τάξεις Γυμνασίου Υποστηρικτικό διδακτικό υλικό του μαθήματος της Τεχνολογίας για τις Α, Β, Γ Τάξεις Γυμνασίου Η Επιτροπή Σύνταξης του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών «Τεχνολογίας» 1. Νικόλαος Ηλιάδης, Επίτιμος Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

Η Φυσική με Πειράματα

Η Φυσική με Πειράματα i ii ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» Η Φυσική με Πειράματα Α Γυμνασίου ΑΘΗΝΑ 2013 iii Συγγραφική Ομάδα:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: Ενεργειακό σπίτι. Τρόποι και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας στο σύγχρονο ελληνικό σπίτι.

Διαβάστε περισσότερα

αρχιτέκτονες Περιοδική έκδοση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ / Περίοδος Γ / Τεύχος 07 / Νοέμβριος 2013 Σελίδα 6 Βιοκλιματική αρχιτεκτονική Από τη θεωρία στην πράξη

αρχιτέκτονες Περιοδική έκδοση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ / Περίοδος Γ / Τεύχος 07 / Νοέμβριος 2013 Σελίδα 6 Βιοκλιματική αρχιτεκτονική Από τη θεωρία στην πράξη 07 αρχιτέκτονες Περιοδική έκδοση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ / Περίοδος Γ / Τεύχος 07 / Νοέμβριος 2013 Διατίθεται δωρεάν Σελίδα 3 Βιοκλιματικός σχεδιασμός H συμβολή των αρχιτεκτόνων στην εξοικονόμηση ενέργειας Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

PROJECT ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 2ο ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ PROJECT ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εφαρμογή στην Ελληνική κατοικία Επιβλέπων καθηγητής: Σταμάτης Προκόπης Μαθητές: Β ΤΑΞΗΣ 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ Σχολικό έτος: 2013-2014 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1η Μπαλαμπάνου

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά Λυμένα Παραδείγματα. Στοιχεία Θεωρίας. Άλυτες Ασκήσεις. Ερωτήσεις Θεωρίας

Αναλυτικά Λυμένα Παραδείγματα. Στοιχεία Θεωρίας. Άλυτες Ασκήσεις. Ερωτήσεις Θεωρίας ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ Αναλυτικά Λυμένα Παραδείγματα Στοιχεία Θεωρίας Άλυτες Ασκήσεις Ερωτήσεις Θεωρίας Νικόλαος Χονδράκης (Εκπαιδευτικός) ... Νικόλαος Γ. Χονδράκης ( chon nik o@g ma il.co

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ

ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1999 1 ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα