Το χωριό που μετακόμισε από την πλαγιά στο λόφο. Λύκειο Αγίου Σπυρίδωνα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το χωριό που μετακόμισε από την πλαγιά στο λόφο. Λύκειο Αγίου Σπυρίδωνα"

Transcript

1 Το χωριό που μετακόμισε από την πλαγιά στο λόφο Λύκειο Αγίου Σπυρίδωνα

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το χωριό Κυβίδες ήταν ένα αμιγές ελληνικό χωριό, σχεδόν 23 χλμ Β.Δ της Λεμεσού και υφίσταται τουλάχιστον από την περίοδο της Φραγκοκρατίας ( μ. Χ). Ο παλιός οικισμός ήταν κτισμένος σε υψόμετρο 520 μέτρων, σε μια σχετικά απότομη βουνοπλαγιά που κρίθηκε επικίνδυνη εξαιτίας των κατολισθήσεων. Οι κάτοικοι του παλιού χωριού, που σύμφωνα με την απογραφή του 1973 ήταν 539, μεταφέρθηκαν στο νέο χωριό το Το νέο χωριό, 2,5 χλμ Β.Δ του παλιού χωριού, κτίστηκε πιο ψηλά σε υψόμετρο 580 μέτρων, σε περιοχή με ήπιο ανάγλυφο. Το εγκαταλελειμμένο χωριό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι κτισμένο σε απότομη πλαγιά σε υψόμετρο 520 μέτρων, διατηρεί τη γραφικότητά και την ομορφιά του, συνθέτοντας έτσι εικόνες από το παρελθόν.

3 Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν οι ακόλουθες εκδοχές: Την περίοδο της Φραγκοκρατίας ( μ.χ), στις Πάνω Κυβίδες κατοικούσε γνωστή μεσαιωνική οικογένεια ευγενών της Κύπρου «ντε Κιβίδες», (de Chivides). Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν η μεσαιωνική οικογένεια ντε Κιβίδες πήρε το οικογενειακό της όνομα από το χωριό ή εάν συνέβη το αντίθετο, εάν δηλαδή το χωριό πήρε το όνομά του από την οικογένεια. Από την κυβιδιώτικη πέτρα που έβγαινε από τη γη με φυσικό τρόπο σε μορφή κύβου. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τόμος 7, σελ.81

4 ΜΕΡΟΣ Α : Το ιστορικό της μεταφοράς ΜΕΡΟΣ Β : Το παλιό χωριό ΜΕΡΟΣ Γ : Το νέο χωριό

5 Το Χειμώνα του 1958 ολόκληρο το χωριό κινδύνευσε να παρασυρθεί από τις καταστροφικές πλημμύρες. Το κλιμάκιο της διοίκησης Λεμεσού σε έκθεση του προς τον Άγγλο Κυβερνήτη διαπιστώνει πως κυρίαρχες αιτίες αυτών των προβλημάτων ήταν: Η κακή θέση του χωριού, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ήταν κτισμένο στην απότομη κατωφέρεια μιας βουνοπλαγιάς, και Τα κακοκτισμένα σπίτια. Έτσι, τα νερά της βροχής δεν ήταν δυνατό ν απορροφηθούν από το σκληρό υπέδαφος, δημιουργώντας με την πάροδο των χρόνων υγρασία και διάβρωση με κίνδυνο να καταρρεύσουν.

6 Το χειμώνα του 1962 τέσσερα σπίτια γκρεμίστηκαν ταυτόχρονα. Στις , ημέρα Σάββατο, πραγματοποιήθηκε Παγκοινοτική Συγκέντρωση με επικεφαλής το δάσκαλο του χωριού Δήμο Βύρωνος. Σύσσωμη η κοινότητα αποφάσισε τη μετατόπιση του χωριού σε πιο ασφαλή περιοχή. Στις , ημέρα Κυριακή, επισκέφτηκαν το χωριό ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κληρίδης, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιωρκάτζης, ο Έπαρχος Λεμεσού κ. Βενιαμίν και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, μαζί με τους Βουλευτές Λεμεσού. Όλοι συμφώνησαν και υποσχέθηκαν «ριζικήν λύσιν του προβλήματος», τη μεταφορά δηλαδή του χωριού σε πιο ασφαλές σημείο. ΑΓΩΝ Η εφημερίδα ΑΓΩΝ ( )σε άρθρο της προβάλλει το θέμα. Δημοσιεύει μάλιστα την απάντηση ζεύγους ηλικιωμένων που αρνούνται να μεταφερθούν, επιμένοντας να πεθάνουν στον τόπο που γεννήθηκαν!

7 Μέχρι τις , 80 συνολικά οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά από υποδείξεις του επαρχιακού μηχανικού κ. Ηλίκου Χαραλάμπους καθώς κρίθηκαν επικίνδυνα. Στις το υπουργικό συμβούλιο ομόφωνα χαρακτήρισε το πρόβλημα των Κυβίδων ως «θέμα επηγούσης φύσεως». Στις , ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε πως στον προϋπολογισμό του 1964 υπήρχε ποσό για μετατοπίσεις χωριών και η μετατόπιση των Κυβίδων ήταν θέμα της Επιτροπής Εξουσιοδοτήσεως. Η τουρκική ανταρσία υπήρξε όμως ανασταλτικός παράγοντας, λόγω των τεράστιων δαπανών. Πατρίς, Η εφημερίδα Πατρίς ( ) σε άρθρο της παρουσιάζει την κατάρρευση της μιας οικίας μετά την άλλη, απειλώντας ανθρώπινες ζωές. Ευτυχώς όμως δεν υπήρξαν ποτέ θύματα.

8 Τα γκρεμισμένα σπίτια αυξάνονταν και 8 οικογένειες μεταφέρθηκαν στο διπλανό χωριό Άγιος Αμβρόσιος, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Πατρίς ( ). Στις , στην περιοχή του σταθμού Αγγελικής κτίστηκε μια παράγκα για να στεγάσει προσωρινά 30 οικογένειες που έμειναν άστεγες. Στις η Επιτροπή Μετατόπισης Κυβίδων αποτελούμενη από το Δ/ντή του Σχολείου Δήμο Βύρωνος, τον Κοινοτάρχη Σοφοκλή Ιωάννου, τον ιερέα Παπα-Νεοκλή Δημάκη, συνοδευόμενοι από τους Βουλευτές Λεμεσού και τον αρχιτέκτονα Φώτη Κολακίδη, του οποίου το γραφείο είχε ετοιμάσει δωρεάν σχετική μελέτη για το πρόβλημα των Κυβίδων, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο Μακάριο στο Προεδρικό Μέγαρο στις π.μ. ως ύστατη προσπάθεια. Πατρίς, Ο Μακάριος παραχώρησε ως πρώτο βήμα για τη μετατόπιση. Η αντιπροσωπεία υποσχέθηκε να μετονομάσει το χωριό από Κυβίδες σε ΜΑΚΑΡΙΑ.

9 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ Όλαι σχεδόν αι οικίαι του μικρού χωρίου κατεστράφησαν από τας βροχάς, λόγω ακαταλληλότητας του εδάφους της περιοχής. Πατρίς

10 Ο χωρισμός των οικοπέδων άρχισε τον Οκτώβριο του Το χωριό ολοκληρώθηκε το Την εργασία ανέλαβε η Ολυμπιακή Εταιρεία Οικοδομών έναντι Σύμφωνα με την εφημερίδα Μάχη σε άρθρο της στις παραδόθηκαν στους κατοίκους 95 νέες οικίες και νέο σχολείο έναντι Η εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα θα παραδιδόταν αργότερα έναντι Μεταφέρθηκαν συνολικά γύρω στα 500 άτομα και το παλιό χωριό τέθηκε σε καραντίνα. Τα εγκαίνια του νέου χωριού έγιναν από τον τότε πρόεδρο κ. Κυπριανού στις ΜΑΧΗ

11 Μια επίσκεψη αποκαλύπτει στα μάτια του περιηγητή λιθόστρωτους δρόμους, απομεινάρια σπιτιών, το γερόλακκο, το παντοπωλείο, ένα από τα καφενεία, τη Σ.Π.Ε και την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου ακόμη λειτουργήσιμη. Όλα τα κτίρια ήταν πετρόκτιστα, δείγματα ημιορεινής αρχιτεκτονικής, οικοδομημένα αμφιθεατρικά στην απότομη βουνοπλαγιά.

12

13

14

15

16

17

18

19

20 Μακρινάρι: ήταν ορθογώνιο, υπήρχαν δυο δωμάτια. Το ένα δωμάτιο ήταν το κυρίως σπίτι (φιλοξενούσε όλη την οικογένεια) και το άλλο ήταν το σώσπιτο.

21 Σώσπιτο: σκοτεινό δωμάτιο, στο εσωτερικό του σπιτιού, λειτουργούσε ως χώρος φύλαξης λαδιού, κρασιού και άλλων προϊόντων. Όταν ήταν υπόγειο, διέμεναν ζώα.

22 Παλατιανό: ήταν τετράγωνο και είχε καμάρες. Τα περισσότερα σπίτια ήταν παλάτια.

23

24 Ζύμωναν χώμα με άχυρο και το έβαζαν ανάμεσα στις πέτρες ως συνδετικό υλικό. Οι δρόμοι ήταν λιθόστρωτοι.

25 Κεντρικό κτίσμα του χωριού ήταν η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Κτίστηκε μεταξύ του 1931 και Φαίνεται ότι αντικατέστησε παλαιότερη εκκλησία του 18 ου αι. Διατηρείται μέχρι και σήμερα και τελείται Θεία λειτουργία μια φορά το μήνα.

26 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πατριωτικά συνθήματα που φιλοξενούνται στους τοίχους του ναού που ανάγονται στην περίοδο του «ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ στους ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΑΣ, ΕΟΚΑ»

27 Το Πρώτο σχολείο του χωριού κτίστηκε δίπλα στην εκκλησία το 1930 και είχε μόνο μια αίθουσα. Στη συνέχεια το δεύτερο σχολείο κτίστηκε στην άκρη του χωριού. Ήταν ένα πετρόκτιστο κτίριο με δυο αίθουσες διδασκαλίας. Το σχολείο ενοικίαζε ένα δωμάτιο, προς 1 το μήνα και το μετέτρεψαν σε Παιδική Λέσχη. Το ενοίκιο πληρωνόταν από εισφορές των παιδιών. Εδώ μαζεύονταν τα παιδιά τ απογεύματα της Τετάρτης, του Σαββάτου και της Κυριακής, που δεν είχαν σχολείο. Κοντά στο σχολείο ήταν το «καμίνι». Αγγειοπλάστες από το Φοινί έρχονταν και έφτιαχναν πιθάρια κατά παραγγελία.

28 Άρδευση ΓΕΡΟΛΑΚΚΟΣ Μέχρι το 1953 «έπιαναν» νερό με τον κουβά σε συγκεκριμένες ώρες.

29

30

31

32 Ελιοχώρι Υπάρχει μέχρι σήμερα το «ελιοχώρι» μια περιοχή γεμάτη ελαιόδεντρα που χρονολογούνται από την εποχή των Φράγκων. Το χωριό είχε δικό του ελιόμυλο, που ανήκε στην εκκλησία του χωριού. Ως το 1965 λειτουργούσε ο ελιόμυλος. Η διαχείριση του ελιόμυλου γινόταν με προσφορές.

33 Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στα νέα τους σπίτια, τα οποία είχαν ηλεκτρισμό και νερό. Όλα τα σπίτια ήταν ομοιόμορφα σε κανονική διάταξη και οι δρόμοι ήταν ευθείς. Το μέγεθος των σπιτιών ήταν ανάλογο με τα μέλη της οικογένειας. Δόθηκαν οικόπεδα για τα ανύπανδρα παιδιά με ευκολίες αποπληρωμής. Σήμερα το χωριό έχει γύρω στους 1000 κατοίκους και ακόμα μεγαλώνει. Οι περισσότεροι κάτοικοι σήμερα ασχολούνται με δουλειές στην πόλη. Ελάχιστοι ασχολούνται με την πέτρα, τη γεωργία και την κτηνοτροφία όπως συνέβαινε στο παλιό χωριό. Μέρος Γ To νέο χωριό

34

35 ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

36 Σε άρθρο της η εφημερίδα Σημερινή ( ) δημοσιεύει ανοικτή επιστολή προς τον τότε πρόεδρο υπογεγραμμένη από αντιπροσώπους των εθνικοφρόνων σωματείων. Μεταξύ άλλων αναφέρουν πως η πλειοψηφία των κατοίκων δεν επιθυμεί να μετονομαστεί η κοινότητα. Αρχικά για συναισθηματικούς λόγους, και ΣΗΜΕΡΙΝΗ Έπειτα οι Κυβίδες δεν ήταν το μόνο χωριό που μεταφέρθηκε επί Μακαρίου (Κορφή, Θελέτρα, Στατός, Μαθηκολώνη) και κανένα από αυτά δεν μετονομάστηκε. Γι αυτό θα διατηρούσαν την ονομασία ως έχει.

37 Το κοινοτικό συμβούλιο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Γεωλογικό τμήμα Λευκωσίας ούτως ώστε να δώσουν άδεια για την αναπαλαίωση των σπιτιών όπως ήταν πριν το Ήδη ξεκίνησαν κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες αναπαλαίωσης που όμως δεν μπορούν να ολοκληρωθούν λόγω της επικινδυνότητας όπως χαρακτηρίστηκε τότε του χωριού. Ο κοινοτάρχης δήλωσε πως στο παλιό χωριό υπάρχουν ίχνη της ιστορίας και του πολιτισμού μας, που αφήνουν άφωνο τον επισκέπτη, όντας ιστορικά κειμήλια με ηλικία μισού αιώνος. Επιτέλους όλα αυτά πρέπει να καταγραφούν καθώς η μικροιστορία δείχνει το δρόμο προς τη μακροιστορία. Σήμερα

38 Από τα Τοπικά Αρχεία Αρχεία Κοινοτικού Συμβουλίου. Αρχεία της Εκκλησίας Αγίου Παντελεήμονος. Εφημερίδες της εποχής (ΠΑΤΡΙΣ, ΜΑΧΗ, ΑΓΩΝ, ΣΗΜΕΡΙΝΗ, ΧΑΡΑΥΓΗ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ). Συνεντεύξεις από κατοίκους της περιοχής (Ανδρέας Τσιουπανής, Ανδρέας Θεοχάρους, Χριστίνα Σωτηρίου). Γενική Βιβλιογραφία Γιώργος Καρούζη, Περιδιαβάζοντας την Κύπρο, (Λευκωσία: ΣΕΛΑΣ, 2001), σελ Δήμος Βύρωνος, Από τις Παλιές στις Νέες Κυβίδες, (Λεμεσός 2001), σελ Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τόμος 7, (Λευκωσία: Εκδόσεις Φιλόκυπρος, 1987), σελ.81.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 4.10.2014 12.10.2014 «Ιστορίες από πέτρα» Λ α μ β ά ν ο υ ν μ έ ρ ο ς Οι Δήμοι: Ιδαλίου, Λευκάρων, Γερίου, Λαπήθου, Λατσιών, Στροβόλου, Λεμεσού Οι Κοινότητες: Κλήρου, Λυμπιών,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΝΗΜΕΙΑΚΩΝ ΟΧΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΝΗΜΕΙΑΚΩΝ ΟΧΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΝΗΜΕΙΑΚΩΝ ΟΧΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Τα εκατό σπίτια της Ρήγαινας, χάραξη Λεμαίτρ Des de la Grece, Παρίσι 1853 ΣΕΡΓΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α.Μ. : 27773 ΚΩΝ/ΝΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ 1 ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΥΕΣ Λακωνίας. Ενημερωτικό Δελτίο ΚΑΡΥΕΣ 2015: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΡ.5 ΘΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ 2015

ΚΑΡΥΕΣ Λακωνίας. Ενημερωτικό Δελτίο ΚΑΡΥΕΣ 2015: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΡ.5 ΘΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ 2015 ΚΑΡΥΕΣ Λακωνίας Ενημερωτικό Δελτίο ΑΡ.5 ΘΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ 2015 ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΧΑΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Αγαπητοί συμπατριώτες! Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την προσπάθεια που ξεκινήσαμε με

Διαβάστε περισσότερα

Η αναπαλαίωση και η χρήση παλαιών κτισμάτων και εγκαταλελειμμένων οικισμών συνεισφέρει στην τουριστική ανάπτυξη

Η αναπαλαίωση και η χρήση παλαιών κτισμάτων και εγκαταλελειμμένων οικισμών συνεισφέρει στην τουριστική ανάπτυξη 2012/2013 2 ο ΕΠΑ.Λ. ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Η αναπαλαίωση και η χρήση παλαιών κτισμάτων και εγκαταλελειμμένων οικισμών συνεισφέρει στην τουριστική ανάπτυξη ΒΟ1/ΒΟ2 1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ..5-6 ΠΡΟΛΟΓΟΣ..7 1. ΙΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΛΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΛΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «Καταγραφή της πολεοδομικής και της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας των αξιόλογων οικισμών του Νομού Λασιθίου για τη

Διαβάστε περισσότερα

Το Αργάκι, πριν, τότε και τώρα Άννα Μαραγκού, Μάρτιος 2009

Το Αργάκι, πριν, τότε και τώρα Άννα Μαραγκού, Μάρτιος 2009 Το Αργάκι, πριν, τότε και τώρα Άννα Μαραγκού, Μάρτιος 2009 Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πολιτιστικό Όμιλο Αργακίου για την τιμή να μου εμπιστευθεί την αποψινή ομιλία καθότι ούτε Αργακιώτισσα είμαι, ούτε

Διαβάστε περισσότερα

OYΔΕΝ ΣΧΟΛ(E)ΙΟ ΤΥΠOΣ ΤΩΝ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ

OYΔΕΝ ΣΧΟΛ(E)ΙΟ ΤΥΠOΣ ΤΩΝ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ o MHNIAIA ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 85 ΤΥΠOΣ ΤΩΝ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ OYΔΕΝ ΣΧΟΛ(E)ΙΟ AYTO ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗ- ΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΡΜΑΚΙΤΗ στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΟΙΝΙΟΥ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚ ΟΣΗ ΦΥΛΛΟ 2 - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ

Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΟΙΝΙΟΥ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚ ΟΣΗ ΦΥΛΛΟ 2 - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΟΙΝΙΟΥ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚ ΟΣΗ ΦΥΛΛΟ 2 - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ Καλορίζικο το νέο μας κτήριο Η αυτού εξοχότης Πρόεδρος της Κυπριακής ηµοκρατίας κ. Νίκος

Διαβάστε περισσότερα

H ΑΘΗΕΝΟΥ. Μήνυμα Δημάρχου. Διαβάστε ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

H ΑΘΗΕΝΟΥ. Μήνυμα Δημάρχου. Διαβάστε ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ H ΑΘΗΕΝΟΥ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ Η ΑΘΗΕΝΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚEI ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔIΑΚΙΝΗΣΗ ΑΘΗΕΝΟΥ ΠΥΡΟΪ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Μήνυμα Δημάρχου «Συνεχίζουμε με υπομονή και αισιοδοξία προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες» Συνδημότισσες,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΕΕ/ΤΑΚ & ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : 15 ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΕΞΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Αρχιτέκτων Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

European University Cyprus. Κοινωνική Εργασία με Κοινότητες [SOW203] Κωνσταντίνου Ελένη F20121878. 17 Δεκεμβρίου 2013. Σώζος Νίκος

European University Cyprus. Κοινωνική Εργασία με Κοινότητες [SOW203] Κωνσταντίνου Ελένη F20121878. 17 Δεκεμβρίου 2013. Σώζος Νίκος Τίτλος εργασίας: Μελέτη μιας Κοινότητας (Δωρός, Λεμεσού) European University Cyprus Κοινωνική Εργασία με Κοινότητες [SOW203] Κωνσταντίνου Ελένη F20121878 17 Δεκεμβρίου 2013 Σώζος Νίκος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ : Συνοπτική

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΣΣΑΣ ΤΑΞΗ Α3 Δ Ε Ν Ξ Ε Χ Ν Ω

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΣΣΑΣ ΤΑΞΗ Α3 Δ Ε Ν Ξ Ε Χ Ν Ω ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΣΣΑΣ ΤΑΞΗ Α3 Φ Ι Λ Ι Α Δ Ε Ν Ξ Ε Χ Ν Ω ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2000 2 3 Για την εργασία αυτή χρησιμοποιήθηκαν σαν πηγές Εγκυκλοπαίδειες Περιοδικά Εφημερίδες Αρχεία Φιλιωτών Αφηγήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ ΩΣ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ - ΡΑΙΤ ΕΛΛΕΝ - ΔΗΜΗΤΡΙΑ Α.Μ. 4080

Διαβάστε περισσότερα

Νεολιθική Χοιροκοιτία

Νεολιθική Χοιροκοιτία Νεολιθική Χοιροκοιτία 1 Ο νεολιθικός οικισμός της Χοιροκοιτίας περιλαμβάνεται από το 1998 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο χωριό της επαρχίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΘΕΜΑ. Αρκέστηκε στα μεγάλα ο Ποντίφικας

ΤΟ ΘΕΜΑ. Αρκέστηκε στα μεγάλα ο Ποντίφικας ο τύπος ΤΩΝ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΤΟΣ: 2014 ΕΚΔΟΤΗΣ: MOUSSAS PUBLICATIONS ΤΟ ΘΕΜΑ Αρκέστηκε στα μεγάλα ο Ποντίφικας Δεν έγινε ειδική αναφορά στα Μαρωνίτικα χωριά. Το θέμα τοποθετήθηκε στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟ-ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΑ ΠΟΝΟΚΟΜΗ

ΟΙΚΟ-ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΑ ΠΟΝΟΚΟΜΗ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010 155 ΟΙΚΟ-ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΑ ΠΟΝΟΚΟΜΗ (Περίληψη Διπλωματικής) ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΤΣΙΑΚΟΥ ΣΟΦΙΑ ΜΙΛΤΙΑΔΟΥ Επιβλέποντες καθηγητές: Εύη Αθανασίου Νίκος Κομνηνός

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστική Διαδρομή στην πόλη της Δράμας

Πολιτιστική Διαδρομή στην πόλη της Δράμας Πολιτιστική Διαδρομή στην πόλη της Δράμας Αγαπητοί επισκέπτες Καλωσήρθατε στην όμορφη Δράμα μας. Η επιλογή σας να επισκεφθείτε την περιοχή μας, μας τιμά και μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Ελπίζουμε η παραμονή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή εργασία Από τη Παραδοσιακή στη Σύγχρονη Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική της Κύπρου ΑΓΓΕΛΑ ΜΙΧΑΗΛ Λεμεσός 2013

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΔΑΦΝΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006. Ερευνητικό έργο: Έρευνα για την αειφόρο ανάπτυξη στην Ηρακλειά

ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΔΑΦΝΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006. Ερευνητικό έργο: Έρευνα για την αειφόρο ανάπτυξη στην Ηρακλειά ΔΙΚΤΥΟ ΑΕΙΦΟΡΩΝ ΝΗΣΩΝ ΔΑΦΝΗ ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006 Ερευνητικό έργο: Έρευνα για την αειφόρο ανάπτυξη στην Ηρακλειά Ερευνήτριες: Γιλαντζή Ιουλία Επικοινωνία: Τηλέφωνο: 6972506690 E-mail: juliagenv@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ. ο τύπος. Οι Μαρωνιτες στην Κυθρέα 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ... ΟΙ ΕΠΑΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΝΤΕΣ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ. ο τύπος. Οι Μαρωνιτες στην Κυθρέα 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ... ΟΙ ΕΠΑΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΝΤΕΣ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ο τύπος www.typosmaroniton.com ΤΩΝ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ MHNIAIA ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 113 - ΕΤΟΣ 2014 - ΕΚΔΟΤΗΣ: MOUSSAS PUBLICATIONS ΑΝΤΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ Έμπρακτα στο πλευρό των Μαρωνιτών η πρώτη κυρία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 100 ΕΠΑΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΝΤΕΣ. Όσοι δεν μένουν ΘΑ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΕΛ. 5

ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 100 ΕΠΑΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΝΤΕΣ. Όσοι δεν μένουν ΘΑ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΕΛ. 5 ο τύπος www.typosmaroniton.com ΤΩΝ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ MHNIAIA ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 112 - ΕΤΟΣ 2014 - ΕΚΔΟΤΗΣ: MOUSSAS PUBLICATIONS Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟΝ «Τ» Ο Σωκράτης Χάσικος με την γνωστή του

Διαβάστε περισσότερα

ήταν δημότης της Αραδίπ- Ο Δήμος Αραδίππου με σειρά για πάντα στη μνήμη μας.

ήταν δημότης της Αραδίπ- Ο Δήμος Αραδίππου με σειρά για πάντα στη μνήμη μας. Διαβάστε Τι πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοχοι σκύλου Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ l ΤΕΥΧΟΣ 26 l ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 Σελ. 2 Με τους βιοτέχνες μας Σελ. 8-9 Περιβαλλοντικός Φιλοδασικός Όμιλος Αραδίππου Σελ. 10-11

Διαβάστε περισσότερα

Ψάξαμε, βρήκαμε, μάθαμε, γράψαμε για σας

Ψάξαμε, βρήκαμε, μάθαμε, γράψαμε για σας Η έκδοση μιας εφημερίδας δεν είναι εύκολη δουλειά. Χρειάζεται κόπο και προσπάθεια πολλή από όσους συμμετέχουν. Φέτος είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να δούμε το πρώτο τεύχος της εφημερίδας της τάξης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΡΩΝΙΔΑ ΝΑΞΟΥ ΔΙΜΗΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΤΑΙΟΥ 47, ΓΑΛΑΤΣΙ, Τ.Κ. 111 46, ΤΗΛ. 210-2913369, FAX 210-2917400 ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ

ΚΟΡΩΝΙΔΑ ΝΑΞΟΥ ΔΙΜΗΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΤΑΙΟΥ 47, ΓΑΛΑΤΣΙ, Τ.Κ. 111 46, ΤΗΛ. 210-2913369, FAX 210-2917400 ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ ΚΟΡΩΝΙΔΑ ΝΑΞΟΥ 6129 ΔΙΜΗΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΤΑΙΟΥ 47, ΓΑΛΑΤΣΙ, Τ.Κ. 111 46, ΤΗΛ. 210-2913369, FAX 210-2917400 ΕΤΟΣ Ε - ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 33 ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ 2006 ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ Ενημερώνουμε τους αναγνώστες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΟΠΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΡΤΕΡΗΔΕΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η ΤΟΠΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΡΤΕΡΗΔΕΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ Η ΤΟΠΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΡΤΕΡΗΔΕΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ-ΟΜΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΘΗΝΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ;

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΘΗΝΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ; 1ο ΛΥΚΕΙΟ ΒΥΡΩΝΑ ΤΑΞΗ Β Σχ. Έτος 2013-2014 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΘΗΝΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ; Ο Μύθος Το αρχικό όνομα της Αθήνας ήταν Ακτή ή Ακτική και το είχε πάρει από τον πρώτο βασιλιά τον Ακταίο. Το Δεύτερο

Διαβάστε περισσότερα

H ΑΘΗΕΝΟΥ. Εγκαίνια Νέας Δημοτικής Στέγης Ενηλίκων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

H ΑΘΗΕΝΟΥ. Εγκαίνια Νέας Δημοτικής Στέγης Ενηλίκων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας H ΑΘΗΕΝΟΥ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ Η ΑΘΗΕΝΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚEI ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔIΑΚΙΝΗΣΗ ΑΘΗΕΝΟΥ ΠΥΡΟΪ ΛΕΥΚΩΣΙΑ «ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΕΝΟΥ» Ο Δήμος πραγματοποίησε 2η

Διαβάστε περισσότερα

Βήμα. Διμηνιαία Έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Μεσινιωτών Φενεού Κορινθίας Ο Άγ. Κωνσταντίνος

Βήμα. Διμηνιαία Έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Μεσινιωτών Φενεού Κορινθίας Ο Άγ. Κωνσταντίνος Η εφηµερίδα όλων των Φενεατών Βήμα ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ Διμηνιαία Έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Μεσινιωτών Φενεού Κορινθίας Ο Άγ. Κωνσταντίνος Έτος 6. Αρ. Φύλλου 27 Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010,

Διαβάστε περισσότερα

Εκκλησίες, Μοναστήρια, Εικονίσματα και Ιερά Κειμήλια του χωριού μας

Εκκλησίες, Μοναστήρια, Εικονίσματα και Ιερά Κειμήλια του χωριού μας ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Κωδικός: 4683 Ασπροποτάμου Αγράφων 4188 Απεραντίων ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ Φραγκίστας ΧΡΥΣΩ Βίνιανης Φουρνά Κτημενίων Καρπενησίου ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Ποταμιάς Προυσού Δομνίστας Κλεισούρας 8 Ν. Ηράκλειο

Διαβάστε περισσότερα