Ιστορική ανάμνηση από τη σφαγή στο Φούλατζικ της Νικομήδειας. Θεσσαλονίκη 18 Μαΐου Σοφίας Δαϊλάνη και εγγονή του Γεωργίου και της Αλεξάνδρας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ιστορική ανάμνηση από τη σφαγή στο Φούλατζικ της Νικομήδειας. Θεσσαλονίκη 18 Μαΐου 2005. Σοφίας Δαϊλάνη και εγγονή του Γεωργίου και της Αλεξάνδρας"

Transcript

1 Χατζημπ αλόγλου Β. Μιχαήλ, Θεσσαλονίκη 18 Μαΐου 200 μου Ιστορική ανάμνηση, όπως μου τη διηγήθηκε η μητέρα Αλεξάνδρα Χατζημπ αλόγλου, κόρη του Νικολάου και της Σοφίας Δαϊλάνη και εγγονή του Γεωργίου και της Αλεξάνδρας Δαϊλάνη. Όπως π ολλές φορές την άκουσε, να την διηγείται στους εναπομείναντες συγγενείς η θεία της Φωτεινή. Κάποια από τα αναφερόμενα μου τα πρωτοείπε γερόντισσα Ευφροσύνη μοναχή ηγουμένη της Ι. Μ Χαραλάμπους Λευκών στο Αυλωνάρι Ευβοίας, η οποία ως νεοδιόριστη τότε δασκάλα έμενε στο σπ ίτι της «θείας Φωτεινής». Τόπ ος : ΦΟΥΛΑΤΖΙΚΙ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ Μ. ΑΣΙΑΣ Χρόνος : (περίπ ου) Ιουλίου 1919 Οικογενειακό δένδρο: Ο παππούς μου ονομάζετο Νικόλαος Ααϊλάνης. Δεν πρόλαβα να τον γνωρίσω αφού πέθανε το έτος 190. Γεννήθηκε το έτος 1900 και μεγάλωσε στο χωριό Φουλατζίκι Νικομήδειας Μ Ασίας από τους Γεώργιο και Αλεξάνδρα Δαϊλάνη. Εκεί, έζησε έως τα 18 του χρόνια. Κυνηγήθηκε από τους Τούρκους και έφυγε από το χωριό και την οικογενειακή ζεστασιά. Γιατί απλά όπως και άλλοι πολλοί δεν θέλησε αλλά και αρνήθηκε να υπ ηρετήσει τον Τούρκικο στρατό. Ανήκε δηλαδή στους επ ονομαζόμενους κατσάκηδες. Γνώρισα όμως τα δύο αδέλφια του, τον Δημήτριο Δαϊλάνη ( επονομα ζόμενος Δημητρός) και την ( θεία όπ ως την λέγαμε) Φωτεινή σύζυγο Μιχαή λ Σιβρή. Η γιαγιά μου ονομάζετο Σοφία Τοκαλάκη. Έζησα και ένοιωσα την αγάπη και την ζεστασιά της στα παιδικά μου χρόνια, στο φιλόξενο σπίτι της στο χωριό. Γονείς της ήταν ο Αβέρκιος και η Ευθαλία Τοκαλάκη (που την γνώρισα ως εμπ έ). γιαγιά γεννήθηκε το έτος 1908 και μεγάλωσε στο χωριό Φουλατζίκι Νικομήδειας Μ. Ασίας. Τον μεγαλύτερο αδελφό της ( τον Θεόδωρο) τον σκότωσαν οι Τούρκοι. Η 1 απ ό σ.

2 Γνώρισα όμως τα άλλα αδέλφια της τον Γιώργο ( επονομαζόμενος νταής) Τοκαλάκη που παντρεύτηκε την Αναστασία Καραβοδούρη, την Ελένη που παντρεύτηκε τον Γεώργιο Στεφανίδη, και την Ευσεβία που παντρεύτηκε τον Ιωάννη Σαντουρτζή. Περιγραφή γεγονότων: Την ημέρα εκείνη, δηλαδή προς το τέλος Ιουλίου του έτους 1919 (περίπου 27 ή 28) ήρθε στο χωριό Φουλατζίκι του Νομού Νικομήδειας της Μ. Ασίας, ένας τούρκος τελάλης και κάλεσε όλους τους άνδρες του χωριού να συγκεντρωθούν στην εκκλησία. Για να τους μιλήσει δήθεν κάποιος Τούρκος αξιωματούχος που θα ερχόταν σε λίγο. Κάπ οιοι ( οι π ερισσότεροι) π ήγαν στην εκκλησία. Κάποιοι όμως έμειναν στα σπ ίτια τους, είτε γιατί προαισθάνθηκαν τι τους π ερίμενε, είτε γιατί δεν π ειθαρχούσαν στους Τούρκους. πολλούς τέτοιους απείθαρχους το χωριό. Και είχε Οι Τούρκοι έβαλαν φωτιά στην εκκλησία και από τα τέσσερα σημεία. Όποιοι από τους εγκλωβισμένους προσπάθησαν να φύγουν, πυροβολή θηκαν και σκοτώθηκαν. Ο παππούς μου Νικόλας Δαϊλάνης δεν ήταν στο χωριό, αφού ως «κατσάκης» ήταν κρυμμένος και εφιλοξενείτο από μια οικογένεια στο χωριό Σαπ άντζα (πολλοί από τους οποίους σήμερα μένουν στο χωριό Αγιος Βα σίλειος Θεσσαλονίκης). Ο αδελφός του Δημητρός ως κατσάκης και αυτός ήταν χαμένος στην Πόλη και έτσι γλίτωσε και αυτός. Η «θεία» Φωτεινή ήταν ήδη π αντρεμένη. Την ημέρα εκείνη ήταν στο σπ ίτι της με τον σύζυγο της Σιβρή Μιχάλη, ο οποίος αρνήθηκε να πάει στην εκκλησία και έτσι γλίτωσε τον θάνατο την ήμερα εκείνη. Οι Τούρκοι ακολούθως, έβαζαν φωτιές σε στάβλους, αχυρώνες και σε άλλα σημεία σε όλο το χωριό. Ο προπάππος μου Γεώργιος Δαϊλάνης ο οποίος και αυτός δεν π ήγε στην εκκλησία, συζήτησε με την προγιαγιά μου Αλεξάνδρα το πρόβλημα των ζώων, που όπ ως κάθε οικογένεια στο χωριό, είχαν και αυτοί 2 απ ό σ.

3 κάπ οια ελάχιστα. Αναρωτήθηκαν γιατί πρέπει να καούν και τα ζωντανά Αν τα απελευθέρωναν απ τό τον στάβλο, ίσως γλίτωναν. Μία όμως σφαίρα, οι γνωστές τότε ως ντουμ-ντουμ τον βρήκε στην π λάτη. Η τρύπα εισόδου στην πλάτη ήταν π ολύ μικρή, αλλά ήταν πολύ μεγάλη κατά την έξοδο από το στήθος και όλα τα ζωτικά όργανα χιλιοτρυπ ημένα. Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος. Η προγιαγιά μου Αλεξάνδρα όταν άκουσε τον ήχο της σφαίρας, αλλά και το βογκητό του συζύγου της, κατέβηκε να δει τι συμβαίνει. Βρήκε τον σύζυγο της π εθαμένο. Είδε ότι δεν θέλει να δει κάπ οιος. Οι φωτιές παντού και όποιος προσπαθούσε να κυκλοφορήσει έτρωγε απ ό μία «αδέσπ οτη» σφαίρα. Μετά από μικρό χρονικό διάστημα η Φωτεινή και ο Μιχάλης Σιβρής πήγαν να δουν τους γονείς και π εθερικά. Δεν τα κατάφεραν. Αλλά μετά από λίγο ξαναπροσπ άθησαν. Τότε είδαν τον πατέρα τους πεθαμένο και την μητέρα τους μπροστά να κλαίει Ο Σιβρής πρότεινε να πάνε επάνω στο βουνό γιατί οι τούρκοι αγρίεψαν. Δεν υπήρχε ζωή και μέλλον στο χωριό δικαιολόγησε την πρόταση του για να φύγουν. Ενώ η θεία Φωτεινή λέγοντας την άποψη της είπε οτι οι τούρκοι έρχονται π ρος τα εδώ καν ότι θα σκοτωθούμε όλοι. Πράγματι οι τούρκοι ξαναπ λησίαζαν. Πριν όμως από τα επεισόδια των ημερών εκείνων συνέβη μία πυρκαϊά σε ένα άλλο σπ ίτι ( τυχαία ή εμπ ρησμός). Το σπίτι όλο κάηκε καθώς και τα παραπ ήγματα, και οι απ οθήκες, πλην του φούρνου, που υπήρχε όπως άλλωστε υπ ήρχε σε κάθε κατοικία. Ακολούθως οι τούρκοι έβαζαν φωτιές σε όλα τα σπ ίτια. Σήμερα π αραμένουν ως κάστρα. Αφού ήταν μεγάλα, πολλά από αυτά τριώροφα, και οι μεγάλοι πέτρινοι εξωτερικοί τοίχοι παραμένουν ενώ από την φωτιά έπ εσαν οι στέγες, παράθυρα και οι πόρτες και έπ εσαν οι μεσότοιχοι. κάηκαν τα Στην επίθεση των άναρχων ομάδων τούρκων στο χωριό, οικογένεια ( όση απ έμεινε), μπήκε στον φούρνο της η 3 απ ό σ.

4 προαναφερόμενης καμένης κατοικίας, για να γλιτώσει Ήταν γι αυτούς το μοναδικό σημείο που δεν θα έψαχναν οι τούρκοι. Κατακαλόκαιρο με την ζέστη, με πυρκαϊές στο χωριό, με τα «απ οκαΐδια» που υπ ήρχαν, η προγιαγιά μου Αλεξάνδρα πέθανε απ ό ασφυξία μέσα στον φούρνο, η θεία Φωτεινή έχασε τις αισθήσεις της ( λιπ οθύμησε) και ο θείος Μιχάλης αν και έχασε το φως του, π ροσέφερε τις Α' στην σύζυγο του θεία Φωτεινή. βοήθειες Το ίδιο βράδυ συγκεντρώθηκαν όσοι απ έμειναν στο χωριό, άνδρες, γυναίκες, π αιδιά, μωρά, γέροι και όλοι μαζί ανηφόρησαν π ρος το βουνό για να γλιτώσουν. Τραβούσαν τον δικό τους «Γολγοθά». Κατά την διαδρομή π ρος το βουνό, κάπ οιοι «καπ ετάνιοι», διέταξαν και απαίτησαν με την απ ειλή του θανάτου, τις μάνες που είχαν μωρά π αιδιά, να τα πετάξουν στην χαράδρα ή να τα αφήσουν κάπ ου. Ίσως φοβούμενοι ότι θα προδοθούν όλοι από το κλάμα και ότι μετά σίγουρα οι τούρκοι θα τους σκότωναν. Πολλές μάνες άφησαν τα μωρά τους, σε κάποιο σημείο του δρόμου. Με π όνο στην καρδιά βεβαίως. Και συνέχισαν τον ανηφορικό δρόμο τους. Μόνον αυτές ξέρουν τι τράβηξαν. Μία από τις μάνες αυτές δεν άντεξε και επέστρεψε μετά από μία εβδομάδα. Το μωρό της ζούσε. Τι ευτυχία! Ας ήταν μυρμηγκοφαγωμένο, ας ήταν π οντικοφαγωμένο. Η κυρία αυτή μέχρι πρότινος ζούσε στην Βέροια, έκανε την δική της οικογένεια και τακτικά επισκέπτετο το χωριό ( Ευρωπ ό) με έντονα τα σημάδια στα χείλη, στα φρύδια, και σε άλλα σημεία του προσώπου της από την περιπέτεια της εκείνη στο χωριό Φουλατζίκι Νικομήδειας Μ. Ασίας. Η προγιαγιά μου Αλεξάνδρα πέθανε σε ηλικία 40 ετών μέσα σε φούρνο οικίας του χωριού Φουλατζίκι. Για να μην πέσει στα χέρια των τούρκων. Ο προπάππος μου Γεώργιος πέθανε δύο ήμερες πριν σε ηλικία 42 ετών από σφαίρα των τούρκων στο χωριό Φουλατζίκι. Στον «ανηφορικό» τους δρόμο ο θείος Μιχάλης δεν έβλεπ ε, ενώ η θεία Φωτεινή είχε προβλήματα στην αναπ νοή της. Στο βουνό επάνω έκανε επιθέματα και π λύσεις των ματιών του, απ ό σ.

5 φορές την ήμερα, με το γάλα από τις γυναίκες που απότομα σταμάτησαν τον θηλασμό. Όταν όμως ξύπνησε την 9 η ημέρα και είδε την ανατολή του ηλίου είδε με τα μάτια του το δράμα. Γιατί μέχρι τότε το έβλεπε με τα μάτια της ψυχής του. προσευχή της θείας Φωτεινής ήταν αδιάλειπ τη, όλες ( αυτές τις ημέρες). η Την 12 ημέρα από την αναχώρηση τους από το χωριό Φουλατζίκι ο θείος Μιχάλης επ έστρεψε. Η Με μεγάλο κίνδυνο για την σωματική του ακεραιότητα και μετά από πολλές διαφωνίες με την σύζυγο του θεία Φωτεινή αλλά και κρυφά απ ό αυτήν. Αυτός ήθελε να επιστρέψει ενωρίτερα νια να κάνει νωρίτερα το καθήκον του προς τους π εθαμένους. Ήθελε να ρίξει λίγο χώμα συμβολικά ως ταφή και να πει μια προσευχή για το καλό ταξίδι. Η σήψη των δύο ήταν σε προχωρημένο στάδιο, τόσο από την ζέστη του καλοκαιριού όσο και από το μεγάλο χρονικό διάστημα π ου έμειναν άταφοι. Στην προσπάθεια του να την βγάλει από τον φούρνο, έπιανε τα άκρα της προγιαγιάς μου Αλεξάνδρας και απ εκολούντο, ενώ στο άψυχο σώμα του προπάππου μου Γεωργίου υπήρχαν μυριάδες σκουλήκια. Άνοιξε ένα μικρό λάκκο, έκανε μία π ροσευχή, είπε μία ευχή και τους έθαψε (π αράχωσε) μαζί. Γιατί ήταν μαζί και στην ζωή και στον θάνατο «Έμειναν μαζί» στο μέρος π ου γεννήθηκαν, που μεγάλωσαν που αγάπ ησαν, π ου δεν λησμονούμε. απ ό σ.

H Καρτέρη. Στη μνήμη της αγαπημένης και αλησμόνητης μάνας μου Αικατερίνης Σοφιανίδου-Τσινάκ (εκατό χρόνια από τη γέννησή της 1897-1997)

H Καρτέρη. Στη μνήμη της αγαπημένης και αλησμόνητης μάνας μου Αικατερίνης Σοφιανίδου-Τσινάκ (εκατό χρόνια από τη γέννησή της 1897-1997) H Καρτέρη Στη μνήμη της αγαπημένης και αλησμόνητης μάνας μου Αικατερίνης Σοφιανίδου-Τσινάκ (εκατό χρόνια από τη γέννησή της 1897-1997) Όλοι την έλεγαν Καρτέρη, ακόμα και τα παιδιά της. Μιά φορά η αδελφή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΥΛΙΟΣ 2012 τεύχος 44

ΙΟΥΛΙΟΣ 2012 τεύχος 44 ΙΟΥΛΙΟΣ 2012 τεύχος 44 2 Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ Σε εδάφιο της Αγίας γραφής αναφέρεται τόσο ο Μιχαήλ και οι άγγελοί του, όσο και ο Ιησούς και οι άγγελοί του. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ίδιος ο Ιησούς είναι ο αρχάγγελος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΓΚΑΦΕΣ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΣΦΑΛΜΑΤΑ

ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΓΚΑΦΕΣ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΣΦΑΛΜΑΤΑ 1 Τάσος Κολοκοτρώνης 1953 ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΓΚΑΦΕΣ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΣΦΑΛΜΑΤΑ Τάσου Κολοκοτρώνη ****** Μελβούρνη 2009 1 2 Πρόλογος Καθώς ο άνθρωπος ενηλικιώνεται ανατρέχει στα περασμένα χρόνια του και

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Το χρυσό κορίτσι

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Το χρυσό κορίτσι ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Το χρυσό κορίτσι Μια φορά κι έναν καιρό πέθανε η γυναίκα ενός άντρα και εκείνος, τι να κάνει; Ξαναπαντρεύτηκε. Μπήκε η μητριά στο σπίτι και είδε ότι εκτός από τη δικιά της την

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ» «Στερνή μου γνώμη, να σε είχα πρώτα», λέει ο σοφός λαός μας. Και πόσο δίκιο έχει, μονολογεί ο Κωνσταντής,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ «ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ μα και ΤΩΝ ΟΛΛΩΝ» 2 ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΠΟΥ «Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ» 2 3 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Για να συγγράψω ετούτο το βιβλίο επισκέφθηκα τις απέναντι

Διαβάστε περισσότερα

Καταγράφοντας παράξενες τρομακτικές ιστορίες του χωριού. Ερευνητική Εργασία 50 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ Β2 2012-2013.

Καταγράφοντας παράξενες τρομακτικές ιστορίες του χωριού. Ερευνητική Εργασία 50 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ Β2 2012-2013. 50 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ Β2 2012-2013 Ερευνητική Εργασία Ομάδα Εργασίας Μαριάννα Μ., Βασίλης Ν., Κλεοπάτρα Κ., Γεωργία Κ., Γιάννης Κ., Ελένη Ξ., Χαρά Κ., Κασσιανή Κ., Μπάμπης Π., Δημήτρης Ν., Σπύρος

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνος 13ος Αριθμός φύλλου 54 Μάρτιος - Απρίλιος - Μάιος 2010

Χρόνος 13ος Αριθμός φύλλου 54 Μάρτιος - Απρίλιος - Μάιος 2010 4199 Kωδ. εντύπου:4117 Τρίμηνη Πολιτιστική έκδοση του Εξωραϊστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Αρτεμισιωτών Αττικής Γραφεία: Γλάδστωνος 10 Αθήνα Τ.Κ. 10677 Τηλ.: 210 6231 889 site:www.kakouri.gr e-mail:tokakouri@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ Α Σέβη Σούνα Δήμητρα Καρακωνσταντάκη Μαριαρένα Μαστορακάκη Λίνα Σημαντηράκη Αιμιλία Χαϊδεμενάκη Ελένη Τζινευράκη. Σέβη Σούνα

ΤΑΞΗ Α Σέβη Σούνα Δήμητρα Καρακωνσταντάκη Μαριαρένα Μαστορακάκη Λίνα Σημαντηράκη Αιμιλία Χαϊδεμενάκη Ελένη Τζινευράκη. Σέβη Σούνα ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΡΑΝΙΟΥ Μαθητικό περιοδικό του 5ου Γυμνασίου Χανίων Τεύχος 12ο, Άνοιξη 2015,Τιμή 3 ευρώ Γερασίμου Παρδάλη1, Τ.Κ.73131 Χανιά Τηλ.28210 91763, http//5gym-chanion.chan.sch.gr ΤΑΞΗ Α Σέβη Σούνα Δήμητρα

Διαβάστε περισσότερα

ΈλΈυθΈρια μέταξα ΟTAN MIλΟυΝ τα ΦΈΓΓαρια

ΈλΈυθΈρια μέταξα ΟTAN MIλΟυΝ τα ΦΈΓΓαρια Έλευθερια μεταξα ΟTAN MIΛΟΥΝ ΤΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ Στους γονείς μου, Νίκο και Δέσποινα, που μου χάρισαν τη ζωή Στον Τάσο μου, που πορεύεται μαζί μου στη ζωή αυτή, στα εύκολα και στα δύσκολα Και στον Γιώργο μου,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΞΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ. Επιμέλεια ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗ. Τιμή περιοδικού 2 ευρώ. Τύποις:

ΠΑΡΑΔΟΞΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ. Επιμέλεια ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗ. Τιμή περιοδικού 2 ευρώ. Τύποις: ΠΑΡΑΔΟΞΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ Επιμέλεια ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗ Τιμή περιοδικού 2 ευρώ Τύποις: Οι Ανεράδες. Ήταν ένας ενωμοτάρχης από το Διαβολίτσι Μεσσηνίας. Ήταν γύρω στο 1930 καλοκαίρι την εποχή που είχε τελειώσει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΠ ΕΛΟΣ AΜΠΕΛΙΚΟΥ ΒΓΑΛΕ ΓΛΩΣΣΑ! Ἐκδίδεται μέ τήν εὐλογία τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ.κ. Ἰακώβου

ΑΜΠ ΕΛΟΣ AΜΠΕΛΙΚΟΥ ΒΓΑΛΕ ΓΛΩΣΣΑ! Ἐκδίδεται μέ τήν εὐλογία τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ.κ. Ἰακώβου ΑΜΠ ΕΛΟΣ AΜΠΕΛΙΚΟΥ Ἐκδίδεται μέ τήν εὐλογία τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ.κ. Ἰακώβου ΕΤΟΣ 14 ο ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 48 ΑΝΟΙΞΗ 2013 Παλαιότερα οι γιατροί εφάρμοζαν μια πολύ σοφή και αποδοτική μέθοδο.

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτα Μπάτσιου - Άντσου

Παναγιώτα Μπάτσιου - Άντσου Ο ΚΥΡ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ. ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ Παναγιώτα Μπάτσιου - Άντσου Στα 1930 μια ασκητική μορφή σε ημιπαράλυτη σχεδόν κατάσταση, από τις κακουχίες και τα μαρτύρια στη Ρωσία,

Διαβάστε περισσότερα

2014 Εκδόσεις Ωκεανός

2014 Εκδόσεις Ωκεανός Μ Ι Α Α Λ Λ Η Ε Π Ο Χ Η Σειρά: Ελληνική Πεζογραφία Συγγραφέας: Λούλα Καλαϊτζόγλου Τίτλος: Μια άλλη εποχή Σελιδοποίηση: Αλίκη Τριανταφυλλίδου Επιµέλεια: Ανθή Μπίσσα Εκπόνηση Εξωφύλλου: Έλενα Ματθαίου Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Ύ στερα από πρωτοβουλία

Ύ στερα από πρωτοβουλία 4199 ˆ. ÂÓÙ appleô : 4117 Τρίμηνη Πολιτιστική έκδοση του Εξωραϊστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Αρτεμισιωτών Αττικής Γραφεία: Γλάδστωνος 10 Αθήνα Τ.Κ.10677 Τηλ: 210-3831446 - 210-5025251 http://www.geocities.com/tokakouri

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ Darren Cassese www.platypus.gr Όταν ανοίγεις το Δάσος με τα Χέρια και τα Δόντια, είναι σαν ανοίγεις το κουτί της Πανδώρας: ένα συνονθύλευμα σκοταδιού και πολύτιμης ελπίδας ξεχύνονται έξω. Αυτό είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ο στρατός κι εγώ ** **************************** 1948-1953 ********

Ο στρατός κι εγώ ** **************************** 1948-1953 ******** Τάσος Προδρ. Κολοκοτρώνης Ο στρατός κι εγώ ** **************************** 1948-1953 ******** Αναμνήσεις, εμπειρίες και γνώμες από την πενταετή εθελοντική θητεία μου στο Σώμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Ελληνικού

Διαβάστε περισσότερα

Διακοπές με την γιαγιά και τον παππού στο χωριό

Διακοπές με την γιαγιά και τον παππού στο χωριό TΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ΠΕΡΙΣΣΟΥ Tριμηνιαία Έκδοση Έτος 33 ο Αρ. Φύλλου: 129 Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος 2011 Έκδοση - Διεύθυνση: Σύλλογος Καστανιωτών Γραφεία: Προμάχων 3, 142 32 Ν. Ιωνία GREECE Τηλ.: 210 25.16.938

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΚΟΡΑΣΙΔΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Γ ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ»

ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΚΟΡΑΣΙΔΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Γ ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΚΟΡΑΣΙΔΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Γ ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» 1 Η πόρτα χτυπάει! Ποιος είναι; Τί γίνεται εκεί έξω; Σηκώνομαι απότομα από το κρεβάτι.

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Γ. Τσελίκας. Απ όσα θυμάμαι. Αυτοβιογραφία

Μάνος Γ. Τσελίκας. Απ όσα θυμάμαι. Αυτοβιογραφία Μάνος Γ. Τσελίκας Απ όσα θυμάμαι Αυτοβιογραφία ΑΘΗΝΑ 2010 Μάνος Γ. Τελίκας Απ όσα θυμάμαι Όπως τα δέντρα φυλάγουν τη μορφή του αγέρα κι ο αγέρας έφυγε, δεν είναι εκεί, έτσι και τα λόγια φυλάγουν τη μορφή

Διαβάστε περισσότερα

Δρ ΑΛΕΚΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ, Ο ΑΛΕΚΟΣ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ

Δρ ΑΛΕΚΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ, Ο ΑΛΕΚΟΣ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ Δρ ΑΛΕΚΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ, Ο ΑΛΕΚΟΣ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ Γεννήθηκε στη Χλώρακα στις 8 του Ιούνη του 1926. Πατέρας του ήταν ο δάσκαλος Γεώργιος Ιωάννου και μητέρα του η Άννα Παναγή. Από παιδί αγαπούσε τα γράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Φρόσω Περγαντά - επιζήσασα σφαγής - το αίμα στην πλατεία κάτω, πάταγες κάτω και πάταγες αίμα

Φρόσω Περγαντά - επιζήσασα σφαγής - το αίμα στην πλατεία κάτω, πάταγες κάτω και πάταγες αίμα Νέοι Φάκελοι 9/6/2009-10:12:57 μμ Οι αποζημιώσεις μιας άγριας σφαγής «Το μάθατε τι έγινε στις 10 Ιουνίου το Δίστομο κατάντησε σωστό νεκροταφείο, οι Γερμανοί μας σφάξανε, σκοτώσανε τον κόσμο ακούς μανούλες

Διαβάστε περισσότερα

τον φρόντιζε με προσοχή, αλλά, όταν ήρθε η γυναίκα του στο σπίτι, άφησε την ίδια να αναλάβει τη διαμόρφωσή του. Σύντομα, ο κήπος γέμισε

τον φρόντιζε με προσοχή, αλλά, όταν ήρθε η γυναίκα του στο σπίτι, άφησε την ίδια να αναλάβει τη διαμόρφωσή του. Σύντομα, ο κήπος γέμισε ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ο Γιώργης σηκώθηκε αξημέρωτα. Μια ανησυχία τον βάραινε όλο το βράδυ και στριφογύριζε στο κρεβάτι του. Κατά τις πέντε το πρωί αναστέναξε βαριά, δεν είχε νόημα να προσπαθεί να κοιμηθεί πλέον.

Διαβάστε περισσότερα

Χρυσηίδα ηµουλίδου, 2012 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Paranga Images. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2012, 40.000 αντίτυπα ÉSBN 978-960-496-553-3

Χρυσηίδα ηµουλίδου, 2012 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Paranga Images. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2012, 40.000 αντίτυπα ÉSBN 978-960-496-553-3 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Οι τρεις υποσχέσεις ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Χρυσηίδα ηµουλίδου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Μαρία Μπανούση ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου EÊÔÕÐÙÓÇ ÂÉÂËÉÏÄÅÓÉÁ: CPI books Χρυσηίδα ηµουλίδου,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Χαράλαμπος Γερουλάνος: Ευεργέτης του Σχολείου «Πλάτων» στο Μπρούκλιν. sd Σάββατο 9 - Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 AΦΙEΡΩΜΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Χαράλαμπος Γερουλάνος: Ευεργέτης του Σχολείου «Πλάτων» στο Μπρούκλιν. sd Σάββατο 9 - Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 AΦΙEΡΩΜΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 9 - Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 AΦΙEΡΩΜΑ Χαράλαμπος Γερουλάνος: Ευεργέτης του Σχολείου «Πλάτων» στο Μπρούκλιν 2 ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Οθησαυρός τηςελληνικήςγής

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ 2 Ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΟΛΗ» Ο καιρός σήμερα είναι καλός. Ο κήπος είναι όμορφος.

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ 2 Ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΟΛΗ» Ο καιρός σήμερα είναι καλός. Ο κήπος είναι όμορφος. 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ 2 Ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΟΛΗ» Ο καιρός σήμερα είναι καλός. Ο κήπος είναι όμορφος. Συναντώ κάποιον που νομίζει πως είναι ο Γαλιλαίος και

Διαβάστε περισσότερα

Επιτακτικό αίτημα όλων των χωριών,

Επιτακτικό αίτημα όλων των χωριών, ΛΑΜΙΑΣ 3589 TΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΝΕΡΑΪΔΙΩΤΩΝ (ΝΕΡΑΪΔΑ-ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΑ-ΜΕΓΑΛΑΚΚΟΣ) ΧΡΟΝΟΣ 31ος * ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 114 * IANOYΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2011 * ΝΕΡΑΪΔΑ ΔΟΛΟΠΩΝ 43100 ΚΑΡΔΙΤΣΑ Τα τμήματα Τριφύλλα

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Καραβασίλης. Ο παράδεισος δεν έχει μόνο αγγέλους

Δημήτρης Καραβασίλης. Ο παράδεισος δεν έχει μόνο αγγέλους Δημήτρης Καραβασίλης Ο παράδεισος δεν έχει μόνο αγγέλους Αθήνα 2011 ΠΕΡΙΕΧOΜΕΝΑ (1).Οι αγέρηδες πήραν και σκόρπισαν πόθους και λιοπύρια...6 (2).Η ύπουλη γαλήνη του καιρού...35 (3).Από θεατές του φθινοπώρου,

Διαβάστε περισσότερα

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο)

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Γιε μου, έχω φθάσει τα 50 και εσύ είσαι ακόμη 17. Κι όμως, σε αυτό το μισό αιώνα περιπλάνησής μου σε ένα κόσμο άγνωστο και βάναυσο, όμορφο και

Διαβάστε περισσότερα