Η ανάπτυξη της αθλητικής αριστείας στην τακτική στα ομαδικά αθλήματα. Ελένη Ζέτου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ, ΣΕΦΑΑ, Δ.Π.Θ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ανάπτυξη της αθλητικής αριστείας στην τακτική στα ομαδικά αθλήματα. Ελένη Ζέτου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ, ΣΕΦΑΑ, Δ.Π.Θ."

Transcript

1 * Η ανάπτυξη της αθλητικής αριστείας στην τακτική στα ομαδικά αθλήματα Ελένη Ζέτου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ, ΣΕΦΑΑ, Δ.Π.Θ.

2 Σήμερα θα μιλήσουμε για: Α. Τα στάδια της αθλητικής ανάπτυξης Β. Στην ανάπτυξη της τακτικής στα ομαδικά σπορ

3 *Τις γενικές κατηγορίες δραστηριοτήτων που οι αθλητές μπορούν να εμπλακούν κατά την ανάπτυξή τους *Αλλαγές στον τύπο των δραστηριοτήτων που εμπλέκονται οι άριστοι αθλητές στα διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξής τους. *Αλλαγές στις κοινωνικές επιρροές των αθλητών στα διαφορετικά επίπεδα της ενασχόλησής τους με τα σπορ.

4 Πιο συγκεκριμένα: * Στο πως ένας αθλητής μένει παρακινημένος για 10 χρόνια και τις ώρες εξάσκησης που απαιτούνται για την ανάπτυξη της αθλητικής αριστείας. * Στο ρόλο του προπονητή. Πως οι καλύτεροι προπονητές διδάσκουν, ασκούν κριτική, υποστηρίζουν και παρακινούν τους αθλητές τους;

5 * O Bloom και οι συν (1985) εξέτασαν 120 άτομα, άριστα στην επιστήμη, στην τέχνη και στον αθλητισμό. Αποτελέσματα: 3 στάδια *Τα πρώιμα χρόνια (early) *Τα μέσα χρόνια (middle) και *Τα μετέπειτα χρόνια (later) «τι κάνει και πως το κάνει κάποιος που μαθαίνει και πως αλλάζουν τα δεδομένα με την πάροδο του χρόνου, είναι οι πιο σημαντικές μεταβλητές, από το ποσοστό του χρόνου που δαπανάται σε μια δραστηριότητα» Sosniak (1985).

6 Η αθλητική ανάπτυξη μεταξύ δυο αθλητών μπορεί να διαφέρει εξ αιτίας: *διαφορετικών συνθηκών μάθησης *από τις μεθόδους καθοδήγησης *από το συναισθηματικό περιβάλλον στο οποίο λαμβάνει χώρα η μάθηση.

7 * Διαφορές στο περιβάλλον μάθησης στην παιδική ηλικία οδηγεί σε διαφορές μεταξύ άριστων και λιγότερο άριστων αθλητών: * στην παρακίνηση για εξάσκηση, * στον τύπο των δεξιοτήτων που αποκτούνται και * πως και πότε αναπτύσσονται οι εξαιρετικές ικανότητες. Ευαίσθητη περίοδος: οι σημαντικές αποφάσεις, η βοήθεια γονέων Στην ανάπτυξη των άριστων αθλητών η πιο ευαίσθητη περίοδος είναι εκείνη που πρέπει να πάρουν σοβαρές αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στα σπορ και που περιέχει την μείωση των παιχνιώδους μορφής δραστηριοτήτων σε πιο σοβαρές μορφές εξάσκησης. Αυτή η περίοδος της μετάβασης από φαίνεται να συμπίπτει με σημαντικούς αναπτυξιακούς παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των άριστων κατά τη διάρκεια της παιδικής και μεγαλύτερης ηλικίας.

8 * *Διαφορές στη χρονολογική ηλικία έναρξης *Αρχή δοκιμάζοντας άλλα σπορ σε παιγνιώδη και διασκεδαστικό περιβάλλον (4 από τους 18) *Αργότερα αλλάζει το περιβάλλον και γίνεται πιο ειδικό στο σπορ και με περισσότερη ώρα εξάσκησης (12-13χ.) *Αργότερα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους οι αθλητές δέχονται ακόμη πιο εκπαιδευτικά ερεθίσματα από το περιβάλλον στο σπίτι και από τους προπονητές τους που καθοδηγούν την ανάπτυξη της απόδοσής τους.

9 *Πρώϊμα χρόνια: 14 από 18 τενίστες ξεκίνησαν από άλλες δραστηριότητες, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, μπέιζμπολ, στίβο. Επιλογή αθλήματος στα τέλος γυμνασίου. *Μέσα χρόνια: 1.Αρχίζουν να βλέπουν τους εαυτούς τους ως παίκτες του τένις. 2. Χρειάζονται περισσότερη καθοδήγηση με έμφαση στην τεχνική και στρατηγική 3. Χαρακτηρίζεται από το χρόνο που ενασχολούνται με το άθλημα. *Μετέπειτα χρόνια: Στο τρίτο στάδιο (στο κολέγιο) παίρνουν την απόφαση να παίξουν τένις όλο το χρόνο, όλο και περισσότερες ώρες. * Κολύμβηση: 1 ο στάδιο: 2 ½ χρόνια 2 ο στάδιο: από 7 ετών 3 ο στάδιο: δέσμευση, ένταση.

10 *Ο Cote (1999) εξέτασε νεαρούς άριστους αθλητές στην κωπηλασία και στο τένις και όρισε τρία στάδια ανάπτυξης: *6-12 χρόνων προώθησης (sampling) *13-15 ειδίκευσης (specializing) *16+ επένδυσης (investment) *Καταλήγει στα χαρακτηριστικά κάθε σταδίου = στις αθλητικές δραστηριότητες, στο στοχευμένο παιχνίδι, και στη στοχευμένη /λεπτομερή εξάσκηση Βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο;

11 Τα χρόνια της ειδίκευσης χαρακτηρίζονται από την απόφασή των αθλητών να μην ασχολούνται με πολλές δραστηριότητες αλλά με ένα σπορ. Η απόφαση του αθλητή ποιο σπορ θα ακολουθήσει εξαρτάται: *από τη θετική εμπειρία του προπονητή του, *από την ενθάρρυνση ενός μεγαλύτερου αθλητή, *από την επιτυχία, *από τη διασκέδαση, *και την ικανοποίηση της ίδιας της δραστηριότητας. * Από ερωτηματολόγιο έρευνας.

12 *Τέλος τα χρόνια της επένδυσης χαρακτηρίζονται από την υπεύθυνη απόφαση του αθλητή να πετύχει υψηλό επίπεδο απόδοσης σε ένα σπορ. *Τα πιο σημαντικά στοιχεία σε αυτό το στάδιο είναι: * η στρατηγική, * ο συναγωνισμός, και * η ανάπτυξη των χαρακτηριστικών δεξιοτήτων του παιχνιδιού.

13 *Τα δυο μοντέλα διαφέρουν σε δυο σημεία: *1ο: Η ηλικία μεταξύ των σταδίων διαφέρει ανάλογα με το άθλημα, βασίζονται στη στοχευμένη/λεπτομερή εξάσκηση και στο στοχευμένο παιχνίδι, άρα στο ίδιο ποσοστό ΣΕ και ΣΠ. *2ο: Ορίζονται από τη διακύμανση της ηλικίας που καθορίζεται από τις γενικές θεωρίες της ανάπτυξης των παιδιών (Piaget, 1962 και Vygotsky, 1978). Αλλαγή ποσοστού σε κάθε επίπεδο 1 ο και 2 ο στάδιο ίδιο ποσοστό Σ.Π. και Σ.Ε. Το 3 ο αλλάζει το ποσοστό αντίθετα.

14 * Ορισμοί των εννοιών

15 * *Η ανασκόπηση των Ericsson, Krampe και Tesch-Romer (1993), που αναφέρεται στη μάθηση δεξιοτήτων συμπεραίνει ότι η πιο αποτελεσματική μάθηση επέρχεται μέσω της ενασχόλησης των αθλητών σε αυστηρά σχεδιασμένες και δομημένες δραστηριότητες (στοχευμένη/λεπτομερής εξάσκηση). Απαιτεί προσπάθεια, όχι επιβράβευση, παρακίνηση για επιτυχία άριστης απόδοσης και όχι εσωτερικά παρακινημένη (δεν είναι διασκεδαστική).

16 * *Τα κριτήρια για να ορισθεί η έννοια «παιγνιώδεις δραστηριότητες» διαφέρουν κατά πολύ από αυτά της στοχευμένης εξάσκησης (Smith, Takhvar, Core & Vollstedt, 1986).

17 * 1. Εσωτερική παρακίνηση. 2. Θετική επίδραση. 3. Το παιχνίδι δεν φαίνεται καθορισμένο. 4. Μέσα (το παιδί ενδιαφέρεται περισσότερο για την απόδοση της συμπεριφοράς και όχι για το αποτέλεσμα). 5. Είναι εύκαμπτο-ευέλικτο (και στο περιεχόμενο και στο σχεδιασμό). Ονομάζεται «στοχευμένο παιχνίδι» και αυξάνει την εσωτερική παρακίνηση μέσω της διασκέδασης Σε αυτό βασίζεται η θεωρία της μάθησης μέσω παιχνιδιού. (Games for understanding)

18 * Διαστάσεις Ελεύθερο παιχνίδι Στοχευμένο παιχνίδι Δομημένη εξάσκηση Στοχευμένη/λε πτομερής εξάσκηση Στόχος Διασκέδαση Διασκέδαση Ανάπτυξη απόδοσης Ανάπτυξη απόδοσης Προοπτική Πρόοδος Πρόοδος πειραματικό στάδιο Αποτέλεσμα Αποτέλεσμα Έλεγχος/ παρακολούθη ση Όχι έλεγχος Χαλαρός έλεγχος Έλεγχος Προσεκτικός έλεγχος Διόρθωση Όχι διόρθωση Όχι συγκέντρωση στην άμεση διόρθωση Συγκέντρωση στη διόρθωση (μέσω μάθηση ανακάλυψης) Συγκέντρωση στην άμεση διόρθωση Ευχαρίστηση Άμεση Άμεση Άμεση Και καθυστερημένη Καθυστερημένη Πηγές διασκέδασης Έμφυτες Προκαθορισμένα έμφυτες Προκαθορισμένα εξωτερικές Εξωτερικές

19 * Η ενασχόληση των άριστων αθλητών σε κάθε σημείο της ανάπτυξή τους 1. Ο αριθμός των αθλητικών δραστηριοτήτων (Όχι νωρίς εξειδίκευση στα ομαδικά σπορ*****) Αριθμός δραστηριοτήτων Μη άριστοι Άριστοι Ηλικία

20 * Όσο πιο άριστη απόδοση επιδιώκεται, τόσο πιο νωρίς πρέπει να ξεκινήσει ο αθλητής με Σ.Ε. 10 χρόνια από ετών ώρες ειδικής στο άθλημα προπόνησης, είναι πολύ μακριά από τις ώρες των μουσικών

21 * Στόχος: αύξηση παρακίνησης όχι «κάψιμο» αθλητή Στοχευμένη εξάσκηση Στοχευμένο παιχνίδι Οργανωμένα παιχνίδια Άλλα σπορ Αριθμός ωρών Ηλικία

22 * Θεωρία αυτοκαθορισμού για παρακίνηση: Οι συμπεριφορές που παρουσιάζονται από νωρίς (1 ο στάδιο) και είναι εσωτερικά παρακινημένες, (στοχευμένο παιχνίδι) οδηγούν σε θετικό αποτέλεσμα στη συνολική παρακίνηση του να συμμετέχει κάποιος σε όλο και περισσότερο ελεγχόμενες εξωτερικά δραστηριότητες (στοχευμένη εξάσκηση) (Deci & Ryan, 1985; Ryan & Deci, 2000; Vallerand, 2001). Το στοχευμένο παιχνίδι = παρακινεί για μάθηση βασικών δεξιοτήτων

23 * Κοινωνικές επιρροές κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των άριστων αθλητών Οι κύριες πηγές επιρροής στην ανάπτυξη νέων αθλητών: 1. Ο ρόλος του προπονητή 2. Ο ρόλος των γονέων 3. Ο ρόλος των συνομιλήκων *Σε κάθε στάδιο ο ρόλος της επιρροής του καθενός αλλάζει. Κάποιοι παίζουν έναν πιο σύνθετο ρόλο, κάποιοι απλά υποστηρίζουν.

24 Ο ρόλος του προπονητή στα ομαδικά σπορ *Επειδή οι γνωστικές, φυσικές και συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών αλλάζουν σε κάθε αναπτυξιακό επίπεδο κατά τη συμμετοχή τους στα σπορ, πρέπει και ο ρόλος των προπονητών να αλλάζει σύμφωνα με την ανάπτυξή τους. *Πρέπει να χειριστούν φυσικές και κοινωνικές παροχές ώστε να τους παρακινήσουν για τη στοχευμένη εξάσκηση.

25 * Ο ρόλος του προπονητή *1 ο στάδιο: ευγενικός, γελαστός, χαρούμενος, «πατέρας». «Η πρώτη μου προπονήτρια ήταν μια ωραία, καλή κυρία που μας διασκέδαζε αφάνταστα». *2 ο- 3 ο στάδιο: ποιοτικός και σεβαστός για τη γνώση του. *Στα 13 τους οι αθλητές έχουν μια πιο κοντινή και επαγγελματική σχέση με τον προπονητή τους. *Οι προπονητές γίνονται πιο αυστηροί και τεχνικοί. Από «παιδοκεντρικοί» και «διευκολυντές» γίνονται ειδικοί του αθλήματος, δυναμώνουν τη δέσμευση των αθλητών να αυξήσουν την ποιότητα και ένταση της προπόνησης και να προάγουν το σπορ σε ψηλότερα επίπεδα.

26 Ο ρόλος του προπονητή στα ομαδικά σπορ Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι στα ομαδικά αθλήματα ο προπονητής ελέγχει το περιεχόμενο και τη διάρκεια όλων των δραστηριοτήτων κάθε προπονητικής μονάδας, και ως αποτέλεσμα βελτιώνει το χρόνο εξάσκησης.

27 * Ο προπονητής δομεί το χρόνο εξάσκησης: Σχεδιάζοντας ασκήσεις για βελτίωση της τεχνικής Δίνοντας ανατροφοδότηση για την τεχνική Παρακινώντας τους αθλητές Δημιουργεί το πλαίσιο μέσω του οποίου πραγματοποιείται η στοχευμένη εξάσκηση

28 * Παρατήρηση του ρόλου ενός έμπειρου προπονητή στο σχεδιασμό, στη δομή και στη δυναμική των κύκλων εξάσκησης. Ο χρόνος συμμετοχής στην εξάσκηση καταγράφηκε σε 5 εβδομάδες αγωνιστικής περιόδου. Καταγράφηκε το περιεχόμενο των προπονήσεων της εβδομάδας πριν το επόμενο παιχνίδι. Συλλέχθηκαν και τα σχέδια προπόνησης και οι συνεντεύξεις του προπονητή για την εξάσκηση. Χρόνος πραγματικής εξάσκησης, αριθμός και τύπος οδηγιών, σε σχέση με επερχόμενο αγώνα. Έρευνές μας: Eleni Zetou, Evagelia Amprasi, Maria Michalopoulou, Nikolaos Aggelousis (2011). Volleyball coaches behavior assessment through systematic observation. Journal of Human Sport & Exercise, V6, 4, pp Ζέτου, Ε., Σαλούστρου, Α., Μπεμπέτσος, Ε. & Διγγελίδης, Ν. (2015). Συστηματική καταγραφή και συγκρίσεις των σχολίων ανατροφοδότησης προπονητών Πετοσφαίρισης νεαρών αθλητών. PANR Journal Eleni Zetou, Thomas Kourtesis, Katerina Giazitzi, & Maria Michalopoulou (2008). Management and Content Analysis of Timeout during Volleyball Games. International Journal of Performance Analysis in Sport. Vol. 8, No 1, pp (12). thanks

29 * *Υποστηρικτές στα πρώτα χρόνια, αφήνουν την ελευθερία στα παιδιά να αποφασίσουν αν θα ασχοληθούν κανονικά ή όχι. *Προσήλωση γονέων και παιδιών στην απόδοση. *Δέσμευση των αθλητών όλο το χρόνο για βελτίωση της απόδοσης, στήριξη γονέων κυρίως οικονομικά (Bloom, 1985).

30 * Από αρχηγικό ρόλο στα πρώτα χρόνια, ευκαιρία συμμετοχής σε πολλά αθλήματα, υποστηρικτικό-ακολουθίας στα επόμενα (όχι πίεση στο είδος σπορ που θα επιλέξουν), θυσίες για καλύτερες συνθήκες προπόνησης (Cote, 1999). *Καθοδηγούν, βοηθούν στη δομή του στοχευμένου παιχνιδιού (κάνουν γήπεδα στην αυλή), βοηθούν στη μετακίνηση, παρακολουθούν και δίνουν ανατροφοδότηση, συμμετέχουν ως συμπαίκτες. *Βοηθούν στη δόμηση της στοχευμένης εξάσκησης (αγοράζουν βάρη), συμμετέχουν στους στόχους της εξάσκησης και δίνουν ανατροφοδότηση, συμμετέχουν ως συμπαίκτες. Παρακολούθηση και ανατροφοδότηση (όταν ρωτηθούν) (Soberlak, 2001). Έρευνά μας: Siounas, A., Zetou, E., Bebetsos, E., & Vernardakis, N. (2015). The role of parents on their children s involvement in individual and team sports. Journal of Physical Activity, Nutrition and Rehabilitation.

31 * *Abernethy, et al, (2002). *Είναι η πιο σημαντική αιτία που παρακινούνται για να συμμετάσχουν στα σπορ *** *Εκτός από την κοινωνικοποίηση, το μέγεθος της επιρροής που έχουν στους συναθλητές τους. *Στα πρώτα χρόνια είναι παρέα φίλων και παίζουν μαζί σε όλο τον ελεύθερο χρόνο. *Αργότερα μετά τα 16, βρίσκουν φίλους έξω από περιβάλλον σπορ. *Αναπτύσσονται σύνθετοι κοινωνικοί και συναισθηματικοί δεσμοί, σχέσεις (βοηθούν στη συμμετοχή στην στοχευμένη εξάσκηση).

32 Ανάπτυξη της τακτικής * Το χτίσιμο γνώσης και τις υποστηρικτικές διαδικασίες, όταν προβλέπουν, σχεδιάζουν, αξιολογούν, εκτελούν 2. Την ικανότητα να διατηρήσουν αυτούς τους μηχανισμούς αυτοματοποιημένους

33 * *Η διαφορά που υπάρχει μεταξύ της επιλογής απάντησης και της εκτέλεσης της απάντησης, στα ομαδικά σπορ από άλλα αθλήματα. *Πως οι προφορικές αναφορές αποδείχθηκαν σημαντικές στη μελέτη της ειδικής αθλητικής αριστείας. *Η εξέλιξη της γνωστικής βάσης των έμπειρων, ειδικά, ο μετασχηματισμός των επιπέδων επεξεργασίας. *Η διαφορά μεταξύ του προφίλ του σχεδίου κίνησης και του προφίλ του δεδομένου γεγονότος σε άριστους και μη άριστους αθλητές του τένις.

34 * *Ο τύπος της γνωστικής επεξεργασίας που χρησιμοποιούν οι αθλητές στους αγώνες, βασίζεται πάνω στην γνωστική βάση για το συγκεκριμένο άθλημα *Ορίζουν την «αγωνιστική απόδοση» σαν ένα σύνθετο προϊόν της γνωστικής γνώσης στη συγκεκριμένη κατάσταση και των παρελθόντων γεγονότων, σε συνδυασμό με την ικανότητα των αθλητών να παράγουν τη δεξιότητα που χρειάζεται στη συγκεκριμένη στιγμή. *Κυρίως στα ομαδικά σπορ ανοιχτές δεξιότητες

35 Οι βάσεις της ειδικής αθλητικής γνώσης είναι μοναδικές για κάθε άθλημα. Παράδειγμα στο Τένις: σε ένα ράλι «τι κάνεις» (δηλωτικό) και «πως το κάνεις» (διαδικαστικό) και τα δυο μαζί αναπαριστούν την απόφαση να χτυπήσεις τη μπάλα με τοπ σπιν κατά μήκος του γηπέδου και την ικανότητα να εκτελέσεις αυτή τη δεξιότητα. Η αλληλεπίδραση δηλωτικής και διαδικαστικής γνώσης, οδηγεί σε ανάπτυξη οπτικών εργαλείων που διαφοροποιεί την επιλογή απάντησης των αθλητών, από την εκτέλεση της απάντησης σε αγωνιστικές καταστάσεις (MacPherson & Thomas, 1989).

36 Προφορικές αναφορές και παρουσίαση προβλημάτων * Εργαλείο προφορικών αναφορών (τι πληροφορίες παρακολουθούν και πως τις χρησιμοποιούν). * Έρευνες εξέτασαν τη σχέση λύσης προβλημάτων και απόδοσης στο τένις σε ενήλικες και παιδιά και κατέληξαν ότι η κυρίαρχη ειδική γνώση του αθλήματος σε συνδυασμό με τη γενική στρατηγική γνώση (οργάνωση, ενθάρρυνση), είναι υπεύθυνη για ψηλά επίπεδα διαδικασίας λύσης προβλημάτων και απόδοσης. * Η άμεση καταγραφή επιτρέπει να καταγράψουν το περιεχόμενο των πληροφοριών που ανακαλούν από τη μακράς διάρκειας μνήμη. Έτσι οι αθλητές παίρνουν πληροφορίες για τη διαδικασία λύσης προβλημάτων.

37 * Επίπεδα ανάλυσης στην αθλητική έρευνα *Ποσοτικά στοιχεία από τις προφορικές αναλύσεις είναι πολύ σημαντικά για το χτίσιμο της γνώσης για την τακτική-στρατηγική αριστεία σε ομαδικά αθλήματα. *Για κάθε σπορ και για κάθε θέση σε κάθε σπορ, απαιτούνται διαφορετικές γνωστικές βάσεις. *Ο MacPherson (1994) δημιούργησε ένα πλαίσιο για να σχεδιάσει και να διατυπώσει τα αποτελέσματα της έρευνας, για την επιλογή απάντησης και εκτέλεση της απάντησης ανάλογα με το άθλημα. *Στο τένις= βίντεο, οπτική έρευνα, ακρίβεια απόφασης.

38 * Ανάπτυξη της γνωστικής βάσης στα σπορ *Περιέχει τη δηλωτική γνώση (επιλογή απάντησης και εκτέλεσης) και τη διαδικασία για τη συγκεκριμένη επιλογή απάντησης και εκτέλεσης. *Αυτή η γνωστική βάση περιέχει και άλλες ειδικές με το άθλημα μνημονικές προσαρμογές και δομές, όπως το προφίλ του σχεδίου κίνησης, (πρότυπες καταστάσεις παιχνιδιού, περιγραφές αγώνων και στρατηγικές σχετικές με το άθλημα που αποθηκεύονται στη μακράς διάρκειας μνήμη) και το προφίλ του τρέχοντος γεγονότος (MacPherson, 1994).

39 * Ανάπτυξη της γνωστική βάσης στα σπορ *Ο πιο απαραίτητος παράγοντας για να αναπτύξει κάποιος την τακτική αναπαράσταση προβλημάτων, είναι τα πολλά χρόνια υψηλού επιπέδου αγωνιστικής συμμετοχής.

40 * Προσαρμογές μνήμης Η γνωστική βάση και οι σχετικές με το άθλημα στρατηγικές, αποτελούνται από δυο προσαρμογές μνήμης: 1. Προφίλ σχεδίου κίνησης (είναι οι δομές μνήμης που ενεργοποιούν τις γενικές βασισμένες στους κανόνες απαντήσεις). *Περιέχει πρότυπα βάσει κανονισμών, που είναι αποθηκευμένα στη μακράς διάρκειας μνήμη και στόχο έχουν, να ταιριάζουν τρέχουσες καταστάσεις με την κατάλληλη οπτική ή κινητική ενέργεια.

41 2. Προφίλ δεδομένου γεγονότος *Είναι οι δομές μνήμης που χρησιμοποιούνται για να συγχωνεύουν/επεξεργάζονται τις ενεργές σχετικές πληροφορίες με τα περασμένα, παρόντα και πιθανά μελλοντικά γεγονότα. *Περιέχει πρότυπα τακτικών καταγραφών και καταστάσεων στην ΜΜΔ. Οι πληροφορίες οδηγούν στο χτίσιμο και την αλλαγή των σταθερών εννοιών, ώστε οι παίκτες να καταγράφουν το αγωνιστικό γεγονός και να ενεργούν ή να τροποποιούν την ενέργεια αν χρειάζεται. *Οι έμπειροι είναι καλύτεροι στο προφίλ του δεδομένου γεγονότος.

42 * Αναπαράσταση προβλημάτων και δεξιότητες απόδοσης σε νέους και ενήλικες αθλητές του τένις *10 χρόνων και ενήλικες, προφορικές αναφορές σε προσαρμοσμένες αγωνιστικές καταστάσεις και αγώνες. *Συνέντευξη της κατάστασης =για τις αγωνιστικές καταστάσεις (σερβίς, πίσω μέρος γηπέδου), βλέποντας διαγράμματα (κατεύθυνση μπάλας, θέσεις παικτών) *Συνέντευξη άμεσης ανάκλησης (μεταξύ πόντων) =«τι σκέφτεσαι πριν παίξεις αυτό τον πόντο»; *Συνέντευξη σχεδιασμού (μεταξύ πόντων)=«τι σκέφτεσαι τώρα»; *Το είδος της γνώσης που εισχωρεί στην εργαζόμενη μνήμη Οι ενήλικες =πιο προχωρημένοι (τακτικά) και στο σχέδιο δράσης και στο προφίλ του δεδομένου γεγονότος. Τα προφίλ των άριστων ενηλίκων ήταν δομημένα από μικρές μονάδες γνώσης και σχετικές με το άθλημα στρατηγικές.

43 * Αρχάριο επίπεδο Μέσο επίπεδο Προηγμένο επίπεδο Περιβάλλον παιχνιδιού Συμπεριφορές επιλογής απάντησης Περιβάλλον παιχνιδιού Συμπεριφορές επιλογής απάντησης Περιβάλλον παιχνιδιού Συμπεριφορές επιλογής απάντησης WM Αδύνατο πρόβλημα αναπαραστάσεων WM Πρόβλημα Αναπαραστάσεων Σχεδιασμός του Περιγράμματος των ενεργειών Πρόβλημα Αναπαραστάσεων WM και LTWM Ενημέρωση του περιγράμματος Σχεδιασμός του περιγράμματος των ενεργειών Περίγραμμα Του δεδομένου γεγονότος

44 * Παρουσίαση προβλημάτων και δεξιότητες απόδοσης *Επαγγελματίες και αρχάριους παίκτες του τένις (3 ομάδες). *17,3 χρόνια άριστοι, 10,8 φοιτητές, 2,5-2,7 αρχάριοι. *Προφορικές αναφορές.

45 *Οι επαγγελματίες πρόλεγαν και εξέφραζαν τις σχετικές με τη μακράς διάρκειας μνήμη προϋποθέσεις και σχημάτιζαν το προφίλ των ενεργειών. *Πρόβλεπαν να χρησιμοποιούν σχετικές με το γεγονός στρατηγικές για να αποκωδικοποιούν, ενημερώνουν, ελέγχουν και τροποποιούν τις συνθήκες για να υποστηρίξουν την επιλογή της απάντησή τους ή για να εκφράσουν σχετικά γεγονότα του αγώνα. Οι έμπειροι: *εμπλούτιζαν τις κινητικές εκτελέσεις τους καλύτερα και πιο συχνά. *Χρησιμοποιούσαν τακτικά χτυπήματα πιο συχνά από φοιτητές και αρχάριους.

46 Άμεση Ανάκληση Αναπαράστασης Προβλημάτων Των Επαγγελματιών Και Των Αρχαρίων Κατά Τη Διάρκεια Αγώνων *Χρησιμοποιήθηκαν συνεντεύξεις άμεσης ανάκλησης για κάθε παίκτη με το πρωτόκολλο δομής στο τένις. *Ποσοτικές μετρήσεις για το περιεχόμενο και τη δομή χρησιμοποιήθηκαν για το πιο είδος γνώσης εισβάλλει στη μακράς διάρκειας μνήμη. *Οι έμπειροι καλύτεροι σε όλα από αρχάριους.

47 Απόδοση των επαγγελματιών και αρχαρίων, κατά τη διάρκεια του αγώνα *Αξιολογήθηκαν αφού βιντεοσκοπήθηκε η απόδοσή τους σε τρία στοιχεία: τη θέση του παίκτη, τη θέση του αντίπαλου και την κατεύθυνση της μπάλας (σερβίς, απόκρουση του σερβίς, χτύπημα απλό και δυνατό). *Οι απαντήσεις δόθηκαν πιο νωρίς και έπρεπε να επιλέξουν ανάλογα με την αγωνιστική κατάσταση από: -Πετυχημένο έλεγχο σερβίς, επιλογή δυνατού σερβίς, πολύ δυνατό σερβίς, πετυχημένο έλεγχο χτυπήματος, δυνατό χτύπημα, πολύ δυνατό χτύπημα.

48 *Οι επιλογές τακτικών δεξιοτήτων ήταν περισσότερες στους επαγγελματίες από τους αρχάριους. *Δεν εκτελούσαν πάντα τακτικά χτυπήματα, αλλά και δυνατά (σταθερότητα στα δυνατά και επέλεγαν και πιο δυνατά). *Πιο πετυχημένες οι επιλογές χτυπημάτων από ότι οι εκτελέσεις (95%-65%). *Επιλέγουν περισσότερα τακτικά χτυπήματα γιατί είναι σίγουροι ότι θα καταφέρουν να τα εκτελέσουν. *Κάποιοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να χτυπούν με το ίδιο χτύπημα γιατί είναι καλή επιλογή, ή θα επιλέξουν να τροποποιήσουν την επιλογή τους επιλέγοντας ένα άλλο χτύπημα.

49 Συμπεράσματα σχετικά με την τακτική: *Οι έμπειροι αναπτύσσουν πολύ καλά και το σχέδιο ενέργειας και το σχέδιο δεδομένου γεγονότος για να δώσουν ακριβείς επιλογές απάντησης και να ρυθμίσουν τις απαντήσεις εκτελέσεις. *Οι μεσαίου επιπέδου αρχικά χρησιμοποιούν το σχέδιο ενέργειας και ατελώς το σχέδιο δεδομένου γεγονότος. *Οι αρχάριοι ατελώς το σχέδιο ενέργειας. *Οι τακτικές δεξιότητες στα ομαδικά και ατομικά σπορ (ανοιχτές δεξιότητες) απαιτούν άμεση καθοδήγηση και χρειάζεται για να αναπτυχθούν τόσος χρόνος, όσος και οι δεξιότητες της τεχνικής. *Πρακτικές εφαρμογές; GPI (Game Performance Instrument).

50

51 *

52 Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν ώστε τα παιδιά τους να χαίρονται την συμμετοχή στον αθλητισμό? Με το να τους βοηθήσουν να επιλέξουν το κατάλληλο άθλημα για αυτούς Με το να ενισχύσουν την αυτό-εκτίμηση των παιδιών Με το να ενισχύσουν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων Με το να βοηθήσουν το παιδί να βάλει στόχους Με το να αναπτύξουν τη φιλοσοφία του «νικητή» Με το να βοηθήσουν στη δημιουργία υγιούς ανταγωνισμού στον αγώνα και στην προπόνηση

53 ΝΙΚΗΤΗΣ ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ Σωστή διαχείριση νίκης ήττας

54 Η ενίσχυση της αυτό-εκτίμησης των παιδιών Η Νίκη δεν είναι τα πάντα! Η Νίκη όπως και η ήττα είναι μέρος του παιχνιδιού. Τα παιδιά που έπαιζαν, αν και έχανε η ομάδα τους, ήταν πιο ευχαριστημένα από παιδιά που ήταν στο πάγκο σε ομάδες που κέρδιζαν.

55 Πρέπει να ενισχύσουν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών Κανένας αθλητής δεν ελέγχει την νίκη Εστίαση στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων και όχι στη νίκη

56 Να βοηθήσουν το παιδί να βάλει στόχους Μεταφορά του στόχου του αγώνα από την νίκη στην κινητική απόδοση και τελειοποίηση. Στόχους που μπορεί να ελέγχει. Στόχους που θα βοηθήσουν στη μάθηση των κινητικών δεξιοτήτων που απαιτούνται. «Κερδίσατε?» «ήσουν καλός?». όχι «Πέρασες το πρώτο σου σέρβις?» ναι «Είχες ανοιχτή την παλάμη στο σέρβις?».ναι

57 Να αναπτύξουν τη φιλοσοφία του «νικητή» Ο αθλητής πρώτος, η νίκη δεύτερη! Τι είναι καλύτερο για αυτόν και μετά τι θα τον βοηθήσει να κερδίσει. Η εμμονή για νίκη οδηγεί στο φόβο της ήττας που οδηγεί σε αγχώδη συμπεριφορά του αθλητή.

58 Δημιουργία υγιούς ανταγωνισμού στο αγώνα και στην προπόνηση Ο ανταγωνισμός οδηγεί στην αξιολόγηση των ικανοτήτων και των προσπαθειών των αθλητών Η δημιουργία συνεργασίας σε μια ανταγωνιστική ατμόσφαιρα τους προετοιμάζει για την είσοδο τους στην ενήλικη ζωή. Έμφαση στη χαρά, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, και την προσπάθεια για νίκη. Δεν πρέπει να θυσιάζετε την αθλητική συμμετοχή για τη «νίκη ανεξαρτήτου κόστους» Ο γονέας να κάνει την αθλητική συμμετοχή «κομμάτι» της ζωής του παιδιού και όχι αυτοσκοπό.

59 Τι είπε μικρή αθλήτρια της Ολυμπιακής ομάδας του Tae Kwon Do για τους γονείς της: «Οι γονείς μου ήταν πάντα δίπλα μου, έτοιμοι για συζήτηση, δίνοντας μου προτάσεις, αλλά το πιο σπουδαίο ήταν ότι με αγαπούσαν ότι και να γινόταν στον αγώνα». Αργότερα οι άλλοι γονείς τους έλεγαν: «πρέπει να είστε περήφανοι για την κόρη σας» και αυτοί απάντησαν: «πραγματικά είμαστε περήφανοι για αυτήν και θα είμαστε περήφανοι για οτιδήποτε διαλέξει να κάνει».

60 Τι είπε αθλήτρια της Ολυμπιακής ομάδας κολύμβησης του Καναδά για τους γονείς της: «Οι γονείς μου έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο στην επιτυχία μου σαν αθλήτρια δίνοντάς μου οικονομικό και συναισθηματικό σταθερό περιβάλλον, τα οποία είναι απαραίτητα για να ξεχωρίσει ένας αθλητής υψηλού επιπέδου».

61 Τι είπε αθλητής της Ολυμπιακής ομάδας της ποδηλασίας για τους γονείς του: «Ο ρόλος των γονέων των αθλητών είναι πολύ σημαντικός. Οι δικοί μου γονείς ήταν οι καλύτεροι και με υποστήριξαν σε όλη την αθλητική μου καριέρα. Δεν τους αλλάζω με τίποτε!! Το άθλημα είναι ένα μεγάλο όχημα για προσωπική καταξίωση και τα παιδιά δικαιούνται το καλύτερο!!!»

62 Τι είπε γονέας μικρού αθλητή: Σαν γονέας μικρού αθλητή αισθάνομαι πολύ ευτυχισμένος που έχω την τύχη να διαχειρίζομαι τα φυσικά του συναισθήματα χαράς και απογοήτευσης τόσο συχνά, ανάλογα με το αν κερδίζει ή χάνει και να διατηρώ την προσοχή του σε αυτό που τον κάνει να διασκεδάζει και να απολαμβάνει τα οφέλη από τη συμμετοχή του στα σπορ.

63 Ο κώδικας των γονέων Να θυμάσαι ότι το παιδί σου παίζει για την δική του διασκέδαση και όχι για τη δική σου Να διδάξω στο παιδί μου ότι το να κάνεις το καλύτερο είναι πιο σημαντικό από το να κερδίζεις, έτσι ώστε το παιδί να μην αισθάνεται ποτέ απογοητευμένο από το αποτέλεσμα του αγώνα. Να μην κοροϊδεύω ή γελοιοποιώ το παιδί μου αν κάνει κάποιο λάθος ή χάσει στον αγώνα Να του δίνω θετικά σχόλια για να τον παρακινώ και τον ενθαρρύνω να συνεχίζει την προσπάθεια. Να κάνω το παιδί μου να αισθάνεται πάντα νικητής κάθε φορά που συμμετέχει και προσπαθεί σκληρά δίνοντάς του επιβράβευση Να θυμάμαι ότι το παιδί μαθαίνει καλύτερα από παραδείγματα Να χειροκροτώ το καλό παίξιμο/απόδοση και του παιδιού μου αλλά και των αντιπάλων

64 Ο κώδικας των γονέων Να δείχνω σεβασμό στους αντιπάλους, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα υπάρχει ούτε παιχνίδι, ούτε συναγωνισμός Να σέβομαι τις αποφάσεις των διαιτητών και να ενθαρρύνω τους συμμετέχοντες να κάνουν το ίδιο Να σέβομαι τους εθελοντές προπονητές που βάζουν τον πολύτιμο χρόνο τους για να αθλούνται τα παιδιά μου και να δείχνω ότι εκτιμώ τις προσπάθειές τους. Να μην χρησιμοποιώ άσχημες εκφράσεις και λέξεις ούτε να μειώνω ή παρενοχλώ προφορικά ή φυσικά τους αθλητές, τους προπονητές, τους διαιτητές ή τους θεατές. Να μην έχω απραγματοποίητες προσδοκίες Να θυμάμαι ότι ο μικρός αθλητής δεν είναι μικρός επαγγελματίας και δεν μπορεί να κρίνεται με επαγγελματικά κριτήρια

65 Οδηγίες προς τους γονείς Σιγουρέψου ότι τα παιδιά γνωρίζουν αν θα νικήσουν ή θα χάσουν, πότε θα παίζουν πολύ, πότε λίγο, ότι τους αγαπάς χωρίς όρους, δώσε τους επιβράβευση όταν κερδίζουν αλλά και όταν χάνουν. Δείξε σεβασμό στην προπονητική ομάδα Εάν δεν είσαι ευχαριστημένος με το στιλ ή τον τρόπο καθοδήγησης, συζήτα το με τον προπονητή, μην καθοδηγείς το παιδί σου από έξω. Δείξε υποστήριξη στα παιδιά ακολουθώντας τους και παρακολουθώντας όλους τους αγώνες τους και πανηγύριζε για όλα τα μέλη της ομάδας Δέξου τους περιορισμούς στις φυσικές ικανότητες του παιδιού σου. Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα παιδιά με χαμηλότερες ικανότητες από το μέσο όρο, καλύτερα να παίζουν σε μικρότερες ομάδες, αρκεί να παίζουν περισσότερο. Σιγουρέψου ότι τα παιδιά διασκεδάζουν, ρώτα εάν τα παιδιά θέλουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν διασκεδάζοντας ή θέλουν να δοκιμάσουν κάτι άλλο. Προέτρεψε τα παιδιά να συμμετάσχουν σε αθλήματα κατάλληλα γι αυτά, περισσότερο παρά να τα εξαναγκάζεις σε σπορ που εσύ προτιμάς επειδή είναι δημοφιλή.

66 Οδηγίες προς τους γονείς Επικεντρώσου στην προσπάθεια όχι στο αποτέλεσμα (όχι μόνο να νικούν, αλλά να πετυχαίνουν τους προσωπικούς τους στόχους). Δώσε βοήθεια στο να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους πάντα μετρήσιμους Οι δύσκολοι στόχοι οδηγούν σε αποτυχία-εγκατάλειψη Οι στόχοι που κατευθύνονται στην απόδοση και όχι στο αποτέλεσμα οδηγούν σε μεγαλύτερη επιτυχία Όλοι οι στόχοι είναι καλά να εκφράζονται με αριθμούς

67 Οδηγίες προς τους γονείς Πρόσεξε να μην ξαναζείς την δική σου αθλητική εμπειρία μέσα από τα παιδιά σου. Άφησέ τα να παίζουν για αυτούς, όχι για σένα. Διατήρησε την προοπτική των σπορ. Ο σκοπός των σπορ για τα παιδιά είναι να δημιουργήσουν την ευκαιρία στα παιδιά για διασκέδαση και ανάπτυξη. Όλες οι χαρές της νίκης που δίνει ο αγώνας μπορεί να δώσουν στους αθλητές σημαντικές μαθησιακές εμπειρίες και μαθήματα ώστε να τους βοηθήσουν να πάρουν το κατώφλι της εφηβείας. Αυτές οι εμπειρίες επίσης οδηγούν σε καλύτερη επικοινωνία γονέων και παιδιών και σωστή στήριξη των παιδιών.

68 Να σαι πάντα δίπλα τους!!!!!!! Δεν έχει σημασία ποιο σπορ Δεν έχει σημασία ποιο επίπεδο Δεν έχει σημασία τι Απλά αφήστε τους να παίζουν, το δικό τους παιχνίδι Συμμετοχή Δέσμευση..

Θέμα διάλεξης. Καθορισμός στόχων στον Αθλητισμό. Ζουρμπάνος Νίκος PhD

Θέμα διάλεξης. Καθορισμός στόχων στον Αθλητισμό. Ζουρμπάνος Νίκος PhD Θέμα διάλεξης Καθορισμός στόχων στον Αθλητισμό Ζουρμπάνος Νίκος PhD Θεωρία των στόχων Σημασία της στον αθλητισμό η θεωρία των στόχων είναι μια σύγχρονη και δημοφιλής θεωρία κινήτρων σε χώρους επίτευξης

Διαβάστε περισσότερα

Βετεράνοι αθλητές. Απόδοση & Ηλικία. Βασικά στοιχεία. Αθλητισμός Επιδόσεων στη 2η και 3η Ηλικία. Γενικευμένη θεωρία για τη

Βετεράνοι αθλητές. Απόδοση & Ηλικία. Βασικά στοιχεία. Αθλητισμός Επιδόσεων στη 2η και 3η Ηλικία. Γενικευμένη θεωρία για τη Αθλητισμός Επιδόσεων στη 2η και 3η Ηλικία. Γενικευμένη θεωρία για τη Διατήρηση η της αθλητικής απόδοσης 710: 8 η Διάλεξη Μιχαλοπούλου Μαρία Ph.D. Περιεχόμενο της διάλεξης αυτής αποτελούν: Αγωνιστικός αθλητισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΚΗ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ; ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

ΝΙΚΗ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ; ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΝΙΚΗ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ; ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΑ ΣΠΟΡ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΠΟΛΛΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία των στόχων. θεωρία στόχων - Καθορισµός. Αρχές της θεωρίας των στόχων. Θέµα διάλεξης4. Θεωρία στόχων. Επιδράσεις στην απόδοση

Θεωρία των στόχων. θεωρία στόχων - Καθορισµός. Αρχές της θεωρίας των στόχων. Θέµα διάλεξης4. Θεωρία στόχων. Επιδράσεις στην απόδοση ΕΠΕΑΕΚ : AΝΑΜΟΡΦΩΣΗ A ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΜΚ 108) Θέµα διάλεξης4 Καθορισµός στόχων στον Αθλητισµό Μάριος Γούδας ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΙΑΛΕΞΗΣ Θεωρία στόχων -

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοκοινωνικές Διαστάσεις των Κινητικών Παιχνιδιών. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ενός ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Ψυχοκοινωνικές Διαστάσεις των Κινητικών Παιχνιδιών. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ενός ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ψυχοκοινωνικές Διαστάσεις των Κινητικών Παιχνιδιών ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ενός ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση των Ψυχοκινητικών, γνωστικών και συναισθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ Η μάθηση μιας κίνησης είναι το σύνολο των εσωτερικών

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη ψυχολογικών δεξιοτήτων μέσα από τον αθλητισμό. Ψούνη Λίνα ΚΦΑ, Ψυχολόγος. MSc, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ανάπτυξη ψυχολογικών δεξιοτήτων μέσα από τον αθλητισμό. Ψούνη Λίνα ΚΦΑ, Ψυχολόγος. MSc, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ανάπτυξη ψυχολογικών δεξιοτήτων μέσα από τον αθλητισμό Ψούνη Λίνα ΚΦΑ, Ψυχολόγος. MSc, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ποιες είναι οι ψυχολογικές Ο όρος «Εξάσκηση Ψυχολογικών Δεξιοτήτων» χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση και διατήρηση των Νέων αθλητών

Αξιοποίηση και διατήρηση των Νέων αθλητών Αξιοποίηση και διατήρηση των Νέων αθλητών ΞΕΝΙΑ ΑΡΓΕΙΤΑΚΗ, PhD Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, Παν. Αθηνών Αναπλ. Ταμίας του ΣΕΓΑΣ Σύγχρονη προσέγγιση Οι νέοι στον αθλητισμό ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ 35% ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ 65% Σύγχρονη προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΑΙΔΩΝ - ΠΡΟΕΦΗΒΩΝ -

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΑΙΔΩΝ - ΠΡΟΕΦΗΒΩΝ - ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΑΙΔΩΝ - ΠΡΟΕΦΗΒΩΝ - ΣΕΦΑΑ ΕΦΗΒΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Εμμανουήλ Ζαχαράκης Επίκ. Καθηγητής Νικόλαος Κωστόπουλος Επίκ. Καθηγητής Η ομάδα των 6-7 ετών Έχουν σημαντικές ατομικές διαφορές Ασήμαντες

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ Εμπειρικές γνώσεις Έλλειψη μεθοδολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Μεταπτυχιακό πρόγραµµα ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Μεταπτυχιακό πρόγραµµα ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Μεταπτυχιακό πρόγραµµα ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Μάθηση και Απόδοση 2. ΚΩ. ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: 710 3. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για Κατανόηση. Μπάντμιντον

Παιχνίδια για Κατανόηση. Μπάντμιντον Παιχνίδια για Κατανόηση Μπάντμιντον Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση της ανάπτυξης μιας μεθοδολογίας της προσέγγισης ΠγΚ στο μπάντμιντον Στην προσέγγιση ΠγΚ, η αγωγή σχετικά με τα παιχνίδια μέσα στο σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Σκοποί της παρουσίασης Εξέταση των προϋποθέσεων καταλληλότητας των παιχνιδιών σε σχέση με τα προγράμματα Φ.Α. Εισαγωγή στα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ. Αργύρης Θεοδοσίου

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ. Αργύρης Θεοδοσίου ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ Αργύρης Θεοδοσίου Αποτελέσματα έρευνας στις ΗΠΑ (ITF, 2008) Το τένις δεν είναι ανάμεσα στα 20 κορυφαία αθλήματα στις ΗΠΑ 80 εκατομμύρια

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογική υποστήριξη παιδικού αθλητισμού

Ψυχολογική υποστήριξη παιδικού αθλητισμού ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΕΑΕΚ Ψυχολογία Φυσικής Αγωγής ΜΚ 208, Διάλεξη 12 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Συγχρηματοδότηση Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) Ευρωπαϊκό Ταμείο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «Η διδασκαλία του Βόλεϊ στο Σχολείο» ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΜΙΝΑΡΗΣ Καθηγητής Φυσ. Αγωγής ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Το σεμινάριο αυτό έχει σαν σκοπό να δώσει βασικές κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Το Βόλεϊ, όπως και τα άλλα αθλήµατα χρησιµοποιείται ως µέσο επίτευξης των στόχων της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες με νόημα για τους μαθητές-ο ρόλοςτωνστιλ διδασκαλίας. Αυγερινός Γ. Ανδρέας

Σχεδιάζοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες με νόημα για τους μαθητές-ο ρόλοςτωνστιλ διδασκαλίας. Αυγερινός Γ. Ανδρέας Σχεδιάζοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες με νόημα για τους μαθητές-ο ρόλοςτωνστιλ διδασκαλίας Αυγερινός Γ. Ανδρέας aavgerin@phyed.duth.gr Κεντρική έννοια είναι ότι Ο καθηγητής ΦΑ επιτυγχάνει τους διδακτικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ - ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ; Να παρακολουθούν ή όχι οι γονείς τους επίσημους αγώνες;

ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ - ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ; Να παρακολουθούν ή όχι οι γονείς τους επίσημους αγώνες; ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ - ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ; Να παρακολουθούν ή όχι οι γονείς τους επίσημους αγώνες; Οι αλματώδεις πρόοδοι συνήθως αποδίδονται από τους γονείς στο ταλέντο και τα εξαιρετικά προσόντα

Διαβάστε περισσότερα

Μάριος Γούδας Θέματα Διάλεξης. Ένας κοινά αποδεκτός ορισμός για τον όρο Θετική Ανάπτυξη είναι ο παρακάτω:

Μάριος Γούδας Θέματα Διάλεξης. Ένας κοινά αποδεκτός ορισμός για τον όρο Θετική Ανάπτυξη είναι ο παρακάτω: Ψυχολογία Φυσικής Αγωγής Διάλεξη 1 Θετική Ανάπτυξη μέσω της Φυσικής Αγωγής και του Παιδικού Αθλητισμού Μάριος Γούδας Θέματα Διάλεξης Τι εννοούμε με τον όρο Θετική Ανάπτυξη Φυσική Αγωγή, Παιδικός Αθλητισμός

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι της χαράς

Το παιχνίδι της χαράς Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Κατερίνα Πουλέα Παιδαγωγός Το παιχνίδι της χαράς Το παιχνίδι της χαράς Αετιδέων 15 & Βουτσινά Χολαργός 6944 773597 Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Το Παιδαγωγικό Κέντρο Προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Ατομική τεχνική και τακτική Πετοσφαίρισης ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΟΝΑΔΕΣ E.C.T.S.

Διαβάστε περισσότερα

Gerards Papadakis Soccer Academy

Gerards Papadakis Soccer Academy Παιδί Τεχνική Στόχος Gerards Papadakis Soccer Academy ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΕΙ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Τεχνική είναι η ικανότητα του παίκτη να μπορεί να ελέγχει την μπάλα και το σώμα του κάτω από την

Διαβάστε περισσότερα

Του Βασίλη Παπαδάκη* Οι "μεταγραφές" στο παιδικό ποδόσφαιρο: Ένα παιχνίδι στην πλάτη των Παιδιών από Προπονητές

Του Βασίλη Παπαδάκη* Οι μεταγραφές στο παιδικό ποδόσφαιρο: Ένα παιχνίδι στην πλάτη των Παιδιών από Προπονητές Του Βασίλη Παπαδάκη* Τα παιδιά συμμετέχουν σε ένα άθλημα για να διασκεδάσουν, να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, να αποτελέσουν μέλη μιας ομάδας, να κερδίσουν αναγνώριση, καλή φυσική κατάσταση και να ζήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ ΩΣ ΟΜΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΜΑ Το βόλεϊ κατατάσσεται στις αθλοπαιδιές Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ. Επιμέλεια football-academies Δευτέρα, 04 Μάρτιος 2013

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ. Επιμέλεια football-academies Δευτέρα, 04 Μάρτιος 2013 Στο ποδόσφαιρο η έναρξη της συστηματικής προπονητικής διαδικασίας γίνεται ολοένα και πιο νωρίς. Αυτό πλέον αποτελεί τη βάση της προπονητικής φιλοσοφίας μεγάλων ευρωπαϊκών και όχι μόνο συλλόγων. Η προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

Άριστοι αθλητές: η λήψη απόφασης

Άριστοι αθλητές: η λήψη απόφασης Άριστοι αθλητές: η λήψη απόφασης There is always an inner game being played in your mind no matter what outer game you are playing. How you play this game usually makes the difference between success and

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ TEXNIKHΣ-ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ TEXNIKHΣ-ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ TEXNIKHΣ-ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΙΝ Ποδόσφαιρο αλάνας: Ένας κόσμος ελεύθερου παιχνιδιού Τα κύρια χαρακτηριστικά του

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. Νίκος Κοµούτος, PHD Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Αθλητικός Ψυχολόγος

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. Νίκος Κοµούτος, PHD Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Αθλητικός Ψυχολόγος Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Νίκος Κοµούτος, PHD Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Αθλητικός Ψυχολόγος Βίντεο 1ο Η φιλοσοφία μας! Να βοηθήσουμε τους νεαρούς ποδοσφαιριστές να αναπτύξουν την τεχνική του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 1η ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

sports academies - Είσαι ο ιδανικός προπονητής αναπτυξιακών ηλικιών; Συντάχθηκε απο τον/την sportteam

sports academies - Είσαι ο ιδανικός προπονητής αναπτυξιακών ηλικιών; Συντάχθηκε απο τον/την sportteam Στο παρελθόν, ένας από τους μεγαλύτερους λόγους πίσω από την κακή προπόνηση ήταν η αποτυχία από την πλευρά του προπονητή να κατανοήσει τις ανάγκες των παιδιών. Αν θέλετε να γίνετε ένας καλός προπονητής,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Η σύνθεση της ομάδας αναφέρεται στον αριθμό των επιθετικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Το σερβίς είναι το στοιχείο της τεχνικής με το οποίο αρχίζει το παιχνίδι Το

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητισμός Υψηλού Επιπέδου Στην Αμαλιάδα

Αθλητισμός Υψηλού Επιπέδου Στην Αμαλιάδα Αθλητισμός Υψηλού Επιπέδου Στην Αμαλιάδα Στίβος Ομάδα:Ομάδα Α Μέλη: Αρβανίτη Γεωργία Γκέγκα Ιζαόρα Γρίβα Βασιλική Ζολώτα Ελένη Τσάτσαρη Θεοδώρα 2 ο ΕΠΑ. Λ Αμαλιάδας Α Λυκείου 2013-14 Το άθλημα Γενικά ο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ Σχεδιασμός Προγραμμάτων Παιχνιδιών Ο σχεδιασμός και η αξιολόγηση είναι αναπόσπαστα μέρη της ποιότητας του προγράμματος παιχνιδιών Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δήλωση

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία των Παιχνιδιών για Κατανόηση. «Ποια προσέγγιση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε για να παρουσιάσουμε τα παιχνίδια στους μαθητές;»

Διδασκαλία των Παιχνιδιών για Κατανόηση. «Ποια προσέγγιση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε για να παρουσιάσουμε τα παιχνίδια στους μαθητές;» Διδασκαλία των Παιχνιδιών για Κατανόηση «Ποια προσέγγιση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε για να παρουσιάσουμε τα παιχνίδια στους μαθητές;» Η πιο συχνή προσέγγιση: η διδασκαλία ενός ενιαίου τύπου τυποποιημένου

Διαβάστε περισσότερα

Οι Δεξιότητες στα Παιχνίδια. Περιγραφή των Σταδίων στη Διδασκαλία των Παιχνιδιών

Οι Δεξιότητες στα Παιχνίδια. Περιγραφή των Σταδίων στη Διδασκαλία των Παιχνιδιών Οι Δεξιότητες στα Παιχνίδια Περιγραφή των Σταδίων στη Διδασκαλία των Παιχνιδιών Σκοποί της παρουσίασης Εξέταση του Μοντέλου των Τεσσάρων Σταδίων, για τη διδασκαλία παιχνιδιών Παρουσίαση των κριτηρίων για

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Το Βόλεϊ, όπως και τα άλλα αθλήματα χρησιμοποιείται ως μέσο επίτευξης των στόχων της Φυσικής Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Παιδικός Αθλητισμός Φυσική δραστηριότητα με βάση την ηλικία

Παιδικός Αθλητισμός Φυσική δραστηριότητα με βάση την ηλικία Παιδικός Αθλητισμός και Θετική Ανάπτυξη: Ο ρόλος των προπονητών και των συνομηλίκων Η θετική ανάπτυξη είναι ένα πλαίσιο όπου όλοι οι νέοι έχουν τη δυνατότητα για θετικές αναπτυξιακές αλλαγές θεωρούμενοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Η υποδοχή του σερβίς είναι η φάση του παιχνιδιού κατά την οποία μια

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Δέσμης Αξιολόγησης Κινητικού Γραμματισμού

Ερωτηματολόγιο Δέσμης Αξιολόγησης Κινητικού Γραμματισμού Ερωτηματολόγιο Δέσμης Αξιολόγησης Κινητικού Γραμματισμού Σε ποια τάξη πηγαίνεις; (κύκλωσε μία τάξη) Α Β Γ Δ Ε ΣΤ Α Γυμνασίου Β Γυμνασίου Είσαι (κύκλωσε μια λέξη) Κορίτσι Αγόρι Ποιο μήνα είναι τα γενέθλιά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΚΑΔΗΜΙΩN. Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΚΑΔΗΜΙΩN. Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 12η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΚΑΔΗΜΙΩN Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ Χαλκίδα, 2019 "Σταματήστε να σκέφτεστε τον Ρονάλντο και τον Μέσσι και προσπαθήστε να κάνετε το απλό",

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ενότητα: Αθλητισμός (3 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 6 ώρες (3 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: 1. Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής με

Διαβάστε περισσότερα

Επιθετικότητα. Βία και επιθετικότητα στον αθλητισµό. ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ έννοια. Θεωρίες για την επιθετικότητα. Ψυχολογικές θεωρίες για την

Επιθετικότητα. Βία και επιθετικότητα στον αθλητισµό. ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ έννοια. Θεωρίες για την επιθετικότητα. Ψυχολογικές θεωρίες για την ΕΠΕΑΕΚ : AΝΑΜΟΡΦΩΣΗ A ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΜΚ 108) Θέµα διάλεξης9 Βία και στον αθλητισµό Μάριος Γούδας Επιθετικότητα - έννοια - διαφορά βίας - ς Θεωρίες

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Τετάρτη, 12 Σεπτέμβριος :46 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 12 Σεπτέμβριος :48

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Τετάρτη, 12 Σεπτέμβριος :46 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 12 Σεπτέμβριος :48 Η Ακαδημία δεν είναι απλά μια συνάθροιση ατόμων, αλλά αποτελεί μια οντότητα που λειτουργεί αποτελεσματικά κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και ακολουθώντας ορισμένες αρχές. Αυτό που ξεχωρίζει την Ακαδημία

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ (από την προνηπιακή έως στη γυµνασιακή ηλικία) Για τη διατήρηση και διεύρυνση του ενδιαφέροντος των νέων παικτών είναι θεµελιώδες ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ και µάλιστα τακτικά (κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ Ph.D.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ Ph.D. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ Ph.D. ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ Προσοχή είναι η διαδικασία που κατευθύνει την πρόσληψη πληροφοριών καθώς αυτές φτάνουν στις αισθήσεις μας. Μέσω των αισθήσεων μας δεχόμαστε πληροφορίες από το

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία απόδοσης Γνωστικές διαδικασίες

Θεωρία απόδοσης Γνωστικές διαδικασίες ΕΠΕΑΕΚ : AΝΑΜΟΡΦΩΣΗ A ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΜΚ 108) Θέµα διάλεξης 5 Απόδοση Αιτιών & Αυτοαποτελεσµατικότητα στον Αθλητισµό και στη Φυσική Αγωγή Μάριος Γούδας

Διαβάστε περισσότερα

Ανατροφοδότηση Εφαρμογές στη Διόρθωση Λαθών. Μιχαλοπούλου Μαρία Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ

Ανατροφοδότηση Εφαρμογές στη Διόρθωση Λαθών. Μιχαλοπούλου Μαρία Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Ανατροφοδότηση Εφαρμογές στη Διόρθωση Λαθών Μιχαλοπούλου Μαρία Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Μάθηση Είναι η σχετικά μόνιμη αλλαγή στην απόδοση ως αποτέλεσμα εξάσκησης ή προηγούμενων εμπειριών Κινητική μάθηση Είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Οι κανονισμοί του παιχνιδιού επιτρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

Καθορισμός στόχων στη φυσική αγωγή

Καθορισμός στόχων στη φυσική αγωγή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΕΑΕΚ Ψυχολογία Φυσικής Αγωγής ΜΚ208, Διάλεξη 8η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Συγχρηματοδότηση Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) Ευρωπαϊκό Ταμείο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Παλλήνη, 6 Οκτωβρίου 2014 Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ελληνογερμανικής Αγωγής

Εισαγωγή. Παλλήνη, 6 Οκτωβρίου 2014 Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ελληνογερμανικής Αγωγής 2 3 4 Εισαγωγή Θέλουμε έναν κόσμο ανοιχτό στο μέλλον και τις προκλήσεις του. Θέλουμε μία κοινωνία ανεκτική σε όλους ανεξάρτητα από γλώσσα, εθνικότητα, θρησκεία, ατομικές διαφορές. Θέλουμε να είμαστε ο

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής στη ΦΑ & τον Αθλητισμό

Ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής στη ΦΑ & τον Αθλητισμό ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής στη ΦΑ & τον Αθλητισμό Ασπασία Δανιά Επίκουρη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ; Γιάννης Θεοδωράκης Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ; Γιάννης Θεοδωράκης Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ; Γιάννης Θεοδωράκης Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Θέµατα που θα συζητηθούν: Ποια είναι τα ερευνητικά δεδοµένα που δείχνουν ότι η προαγωγή της φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ UEFA A Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ο χρόνος είναι καλός σύμβουλος ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ-ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ 3-1 (2018) ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 2η Φυσική Αγωγή Στο Ειδικό Σχολείο: Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Και Προσαρμογές

Διάλεξη 2η Φυσική Αγωγή Στο Ειδικό Σχολείο: Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Και Προσαρμογές ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 2η Φυσική Αγωγή Στο Ειδικό Σχολείο: Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Και Προσαρμογές Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Η έννοια

Διαβάστε περισσότερα

Το προφίλ των κινητικών δραστηριοτήτων των μαθητών του σχολείου

Το προφίλ των κινητικών δραστηριοτήτων των μαθητών του σχολείου Το προφίλ των κινητικών δραστηριοτήτων των μαθητών του σχολείου Πλέον είναι πολύ συχνό φαινόμενο να συναντάμε συχνά στη καθημερινότητα μας μηνύματα σχετικά με τα οφέλη της συστηματικής άσκησης στην υγεία

Διαβάστε περισσότερα

Προ-αγωνιστικές Ρουτίνες: Σχεδιασµός &Εφαρµογές. Νίκος Ζουρµπάνος, Ph.D. ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα

Προ-αγωνιστικές Ρουτίνες: Σχεδιασµός &Εφαρµογές. Νίκος Ζουρµπάνος, Ph.D. ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα Προ-αγωνιστικές Ρουτίνες: Σχεδιασµός &Εφαρµογές Νίκος Ζουρµπάνος, Ph.D. ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα Περιεχόµενα Διάλεξης 1. Τι είναι, πότε χρησιµοποιούνται; 2. Πως λειτουργούν; 3. Σχεδιασµός ρουτίνας: Τι περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλαος Κοµούτος. Σ.Ε.Φ.Α.Α., Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας

Νικόλαος Κοµούτος. Σ.Ε.Φ.Α.Α., Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας Αποτελεσματικός προπονητής Παρατήρηση (βίντεο) Νικόλαος Κοµούτος Σ.Ε.Φ.Α.Α., Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας Τι είναι προπονητική? Η προπονητική έχει χαρακτηριστεί σαν µια τέχνη µε γνώµονα τις αθλητικές επιστήµες

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Η μετάβαση από το Πρόγραμμα Σπουδών του 1990 στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών του 2015 Σύνταξη του νέου

Διαβάστε περισσότερα

Μάλλον αγαπάς το ποδόσφαιρο, νομίζεις ότι είναι η ζωή σου και ότι σε ολοκληρώνει συναισθηματικά και σωματικά σαν άνθρωπο.

Μάλλον αγαπάς το ποδόσφαιρο, νομίζεις ότι είναι η ζωή σου και ότι σε ολοκληρώνει συναισθηματικά και σωματικά σαν άνθρωπο. Του George Kakourides* Μπορεί να ονειρεύεσαι ότι κάποτε θα παίζεις σε ένα γήπεδο γεμάτο με φιλάθλους, ένταση και γκολ. Μπορεί να ονειρεύεσαι ολόκληρο γήπεδο να φωνάζει ρυθμικά το όνομα σου. Θέλεις να γίνεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΣΤΙΛ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗΦΥΣΙΚΗΑΓΩΓΗ

ΤΑ ΣΤΙΛ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗΦΥΣΙΚΗΑΓΩΓΗ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΤΑ ΣΤΙΛ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗΦΥΣΙΚΗΑΓΩΓΗ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Το «στιλ των εντολών».

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΝΑΟΥΣΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΝΑΟΥΣΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΝΑΟΥΣΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 Μούλελης Ηλίας Καθηγητής Φ.Α. Δευτεροβάθμιας εκπσης Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Προπονητικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Προπονητής Χιονοδρομίας Τεχνικός

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΣΕΤΣΕΛΗ ΜΑΡΙΝΑ. ΑΙΣΧΥΛΟΥ 30, Υμηττός, 172 36 ΑΘΗΝΑ 210 9754156, 6936 830525. mtsetsel@phyed.duth.gr ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2002 ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΣΕΤΣΕΛΗ ΜΑΡΙΝΑ. ΑΙΣΧΥΛΟΥ 30, Υμηττός, 172 36 ΑΘΗΝΑ 210 9754156, 6936 830525. mtsetsel@phyed.duth.gr ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2002 ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΈΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ Ονοματεπώνυμο Διεύθυνση Τηλέφωνο Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ΤΣΕΤΣΕΛΗ ΜΑΡΙΝΑ ΑΙΣΧΥΛΟΥ 30, Υμηττός, 172 36 ΑΘΗΝΑ 210 9754156, 6936 830525 mtsetsel@phyed.duth.gr Υπηκοότητα

Διαβάστε περισσότερα

«Ομαδικά Παιχνίδια Βασικός Παράγοντας Ανάπτυξης Συνεργασίας και έκφρασης του παιδιού»

«Ομαδικά Παιχνίδια Βασικός Παράγοντας Ανάπτυξης Συνεργασίας και έκφρασης του παιδιού» «Ομαδικά Παιχνίδια Βασικός Παράγοντας Ανάπτυξης Συνεργασίας και έκφρασης του παιδιού» 1 2 Ορίζουμε το παιχνίδι σαν μια μορφή προετοιμασίας για την ενήλικο ζωή - σαν μια εκπαιδευμένη δραστηριότητα - σαν

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση

710 -Μάθηση - Απόδοση 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 6η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Συμπεριφοράς Παρατήρηση III Η διάλεξη αυτή περιλαμβάνει: Διαδικασία της παρατήρησης & της αξιολόγησης Στόχοι και περιεχόμενο παρατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

Κίνητρα για συµµετοχή στα σπορ. Θέµα διάλεξης Εσωτερικά και εξωτερικά κίνητρα στον Αθλητισµό και στη Φυσική Αγωγή ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΜΚ 108)

Κίνητρα για συµµετοχή στα σπορ. Θέµα διάλεξης Εσωτερικά και εξωτερικά κίνητρα στον Αθλητισµό και στη Φυσική Αγωγή ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΜΚ 108) ΕΠΕΑΕΚ : AΝΑΜΟΡΦΩΣΗ A ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΜΚ 108) Θέµα διάλεξης Εσωτερικά και εξωτερικά κίνητρα στον Αθλητισµό και στη Φυσική Αγωγή Μάριος Γούδας ΙΑΛΕΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παρακίνηση. Βασίλειος Μέλλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Ν. Καρδίτσας

Παρακίνηση. Βασίλειος Μέλλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Ν. Καρδίτσας Παρακίνηση Βασίλειος Μέλλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Ν. Καρδίτσας 2 Ορισμός Είναι οι διεργασίες-διαδικασίες που εξηγούν την ένταση, την κατεύθυνση και την επιμονή των προσπαθειών ενός ατόμου για

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση

710 -Μάθηση - Απόδοση 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 6η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Παρατήρηση Αξιολόγηση & Διάγνωση Η διάλεξη αυτή περιλαμβάνει: Διαδικασία της παρατήρησης & της αξιολόγησης Στόχοι και περιεχόμενο παρατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

FRANK THÖMMES

FRANK THÖMMES FRANK THÖMMES Οι 365 καλύτερες ασκήσεις και παιχνίδια ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή Προπονητικός σχεδιασμός 6 Χρόνος και χώρος 8 Ο προπονητής των ερασιτεχνών 10 Ψυχολογία 11 Χρήση του βιβλίου 11 Τμήμα ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητική Ψυχολογία Σχολή Προπονητών ΕΟΧ 2014 ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ στο σπίτι

Αθλητική Ψυχολογία Σχολή Προπονητών ΕΟΧ 2014 ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ στο σπίτι Αθλητική Ψυχολογία Σχολή Προπονητών ΕΟΧ 2014 ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ στο σπίτι Αριθμός Μητρώου Υποψήφιου Προπονητή/ριας:... Η εξέταση αξιολογείται στις 100 μονάδες Α. Ερωτήσεις Σωστό Λάθος Κυκλώστε ή κοκκινείστε

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη θετικής αυτό-εικόνας Εισαγωγή Ορισμοί Αυτό-αντίληψη Αυτό-εκτίμηση Μηχανισμοί ενίσχυσης και προστασίας της αυτό-εκτίμησης

Η ανάπτυξη θετικής αυτό-εικόνας Εισαγωγή Ορισμοί Αυτό-αντίληψη Αυτό-εκτίμηση Μηχανισμοί ενίσχυσης και προστασίας της αυτό-εκτίμησης Η ανάπτυξη θετικής αυτό-εικόνας Εισαγωγή Ο εαυτός ως αντικείμενο συνειδητής σκέψης αποτελεί κεντρικό θέμα διερεύνησης από διάφορους επιστημονικούς κλάδους. Η άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας και τις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. Επιλογή Αντιπροσωπευτικών Ομάδων Στίβου

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. Επιλογή Αντιπροσωπευτικών Ομάδων Στίβου ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Επιλογή Αντιπροσωπευτικών Ομάδων Στίβου Η επιλογή των μαθητών για την αντιπροσωπευτική ομάδα στίβου, θα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση Απόδοση. Διαφοροποιήσεις στην Κινητική Συμπεριφορά. Μάθημα 710 Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 3η

Μάθηση Απόδοση. Διαφοροποιήσεις στην Κινητική Συμπεριφορά. Μάθημα 710 Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 3η Μάθηση Απόδοση. Διαφοροποιήσεις στην Κινητική Συμπεριφορά Μάθημα 710 Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 3η Στόχοι- περιεχόμενο διάλεξης Ορισμός μάθησης διαφορές με την απόδοση Αξιολόγησης Μάθησης Στάδια μάθησης

Διαβάστε περισσότερα

Aθλητισμός από τη λέξη άθλος είναι ο αγώνας, ο κόπος, η άμιλλα για βραβείο. Επιπροσθέτως, είναι η σωματική και πνευματική προσπάθεια υπεροχής, νίκης

Aθλητισμός από τη λέξη άθλος είναι ο αγώνας, ο κόπος, η άμιλλα για βραβείο. Επιπροσθέτως, είναι η σωματική και πνευματική προσπάθεια υπεροχής, νίκης Aθλητισμός από τη λέξη άθλος είναι ο αγώνας, ο κόπος, η άμιλλα για βραβείο. Επιπροσθέτως, είναι η σωματική και πνευματική προσπάθεια υπεροχής, νίκης σε ένα άθλημα, αγώνισμα, με ορισμένες απαιτήσεις επίδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Το βόλεϊμπολ στο Δημοτικό Σχολείο

Το βόλεϊμπολ στο Δημοτικό Σχολείο 1 Το βόλεϊμπολ στο Δημοτικό Σχολείο 1. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ Το βόλεϊ γεννήθηκε το 1895 στην Αμερική (Χόλιοκ της Μασαχουσέτης), από τον Γουίλιαμ Μόργκαν. Το πρώτο του όνομα ήταν «Μάϊοντονετ» (ονομασία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2016 Α, Β ΤΑΞΗ 6 τμήματα 151 μαθητές ΣΚΟΠΟΣ Διά βίου άσκηση για υγεία και ποιότητα ζωής ΣΤΟΧΟΙ Να αποκτήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση Υγεία και Ποιότητα Ζωής. Εισαγωγή. Γιάννης Θεοδωράκης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Άσκηση Υγεία και Ποιότητα Ζωής. Εισαγωγή. Γιάννης Θεοδωράκης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Άσκηση Υγεία και Ποιότητα Ζωής Εισαγωγή Γιάννης Θεοδωράκης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Θέματα που θα μελετηθούν Ορισμοί σχετικοί με την ψυχολογία άσκησης, την ψυχική υγεία, κλπ. Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ»

«Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ» «Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ» «Το όνομά μου είναι Ηρακλής και είμαι μαθητής της Ε 1 τάξης του 1 ου Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου στη Ρόδο. Όλο το καλοκαίρι περίμενα να ξεκινήσουν τα μαθήματα στο σχολείο,

Διαβάστε περισσότερα

Διάβαστε αναλυτικά την συνέντευξη που έδωσε στην Stadio, ο Χαράλαμπος Λυκογιάννης.

Διάβαστε αναλυτικά την συνέντευξη που έδωσε στην Stadio, ο Χαράλαμπος Λυκογιάννης. Διάβαστε αναλυτικά την συνέντευξη που έδωσε στην Stadio, ο Χαράλαμπος Λυκογιάννης. Στην αρχή της σεζόν ήσουν μεταξύ ομάδας νέων και πρώτης ομάδας. Τι σκεφτόσουν τότε για την εξέλιξη της χρονιάς; Στην αρχή

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία στον αθλητισµό. Μάριος Γούδας. Χαρακτηριστικά. Θέµα διάλεξης 6. πετυχηµένος ή αποτελεσµατικός προπονητής; ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΜΚ 108)

Ηγεσία στον αθλητισµό. Μάριος Γούδας. Χαρακτηριστικά. Θέµα διάλεξης 6. πετυχηµένος ή αποτελεσµατικός προπονητής; ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΜΚ 108) ΕΠΕΑΕΚ : AΝΑΜΟΡΦΩΣΗ A ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΜΚ 108) Θέµα διάλεξης 6 Ηγεσία στον αθλητισµό Μάριος Γούδας ορισµοί ο ρόλος του προπονητή - πετυχηµένος αποτελεσµατικός

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο: Τμήμα: Βαθμός στη φυσική αγωγή:

Σχολείο: Τμήμα: Βαθμός στη φυσική αγωγή: 1 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλικία:. Φύλο: Αγόρι Κορίτσι Ασχολείσαι με κάποιο άθλημα εκτός σχολείου; ΝΑΙ ΟΧΙ Σχολείο: Τμήμα: Βαθμός στη φυσική αγωγή: Πόσο συμφωνείς με κάθε μία από τις παρακάτω προτάσεις; Βάλε σε

Διαβάστε περισσότερα

24ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο 2016 Αθήνα, 24-25/9/2016

24ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο 2016 Αθήνα, 24-25/9/2016 24ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο 2016 Αθήνα, 24-25/9/2016 Συνεργασία και συμπεριφορά διαιτητών πριν τον αγώνα Εισηγητής: Μαυρικίδης Σταύρος Πρόεδρος ΟΔΒΕ & ΤΕΔ/ΟΔΒΕ Το άθλημα της πετοσφαίρισης Η πετοσφαίριση

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις Αθλητικής Ψυχολογίας Σχολή Προπονητών Γυμναστικής

Ερωτήσεις Αθλητικής Ψυχολογίας Σχολή Προπονητών Γυμναστικής Ερωτήσεις Αθλητικής Ψυχολογίας Σχολή Προπονητών Γυμναστικής 1. Το ερευνητικό αντικείμενο της αθλητικής ψυχολογίας έχει (α) ψυχοφυσιολογική κατεύθυνση (β) γνωστικο-συμπεριφορική κατεύθυνση (γ) κοινωνικο-ψυχολογική

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση Απόδοση. Μάθημα 710 Μάθηση - Απόδοση

Μάθηση Απόδοση. Μάθημα 710 Μάθηση - Απόδοση Μάθηση Απόδοση. Διαφοροποιήσεις στην Κινητική Συμπεριφορά Μάθημα 710 Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 4η Στόχοι- περιεχόμενο διάλεξης Ορισμός μάθησης διαφορές με την απόδοση Αξιολόγησης Μάθησης Στάδια μάθησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης στους παραλυμπιακούς αγώνες χωρίζoνταν σε δύο είδη : όρθια και καθιστή πετοσφαίριση. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

Στάδια Μάθησης των Παιχνιδιών. Διάλεξη 7η

Στάδια Μάθησης των Παιχνιδιών. Διάλεξη 7η Στάδια Μάθησης των Παιχνιδιών Διάλεξη 7η Σκοποί της παρουσίασης Επεξήγηση βασικών όρων Παρουσίαση των σταδίων μάθησης των παιχνιδιών Παρουσίαση των Στόχων για τη φυσ. αγωγή μέσα από τη διδασκαλία παιχνιδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ-ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ-ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ-ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ Επιλογή Αντιπροσωπευτικής Ομάδας Στίβου Με την έναρξη της νέας σχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλική Δέρρη Καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ

Βασιλική Δέρρη Καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Βασιλική Δέρρη Καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Κλασσικές & σύγχρονες Θεωρίες Ορισμός & προσανατολισμοί Κριτήρια επιλογής Στάδια & Στρατηγικές Το παραδοσιακό παιχνίδι Αξιολόγηση της απόδοσης στο παιχνίδι Κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO

Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ kellis@phed.auth.gr Επιστημονικός συνεργάτης του Metrisis info@metrisislab.gr

Διαβάστε περισσότερα

2. Να αναπτύσσει τις επαγγελματικές του γνώσεις και να τις βελτιώνει μελετώντας τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας.

2. Να αναπτύσσει τις επαγγελματικές του γνώσεις και να τις βελτιώνει μελετώντας τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας. WE CARE ABOUT FOOTBALL-ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 1. Υποχρεώσεις προς το παιχνίδι 1. Να προάγει τις πραγματικές αξίες του αθλήματος του ποδοσφαίρου για να κερδίσει την υποστήριξη και τον ενθουσιασμό

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Παναγιώτης Θεoδωρόπουλος Κυριακή, 24 Μάιος :24 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 13 Ιούνιος :41

Συντάχθηκε απο τον/την Παναγιώτης Θεoδωρόπουλος Κυριακή, 24 Μάιος :24 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 13 Ιούνιος :41 Είναι αντικειμενικός κανόνας ότι η καριέρα κάθε παίκτη θα πρέπει να ακολουθεί ένα ακριβές πλάνο και ότι όλοι οι προπονητές θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες για να μπορούν να παρέχουν ιδανική

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο 1. Ανοιχτό Αναλυτικό Πρόγραμμα με αντίστροφο

Διαβάστε περισσότερα

Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ Χαλκίδα, 2019 Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ Το κυρίαρχο στοιχείο σε μια προπόνηση μεταξύ των ποδοσφαιριστών αλλά και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα