ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ ΤΟΣΚΑΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 CELLIER ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ ΤΟΣΚΑΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 CELLIER ΣΥΝΤΑΓΜΑ"

Transcript

1 ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ ΤΟΣΚΑΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 CELLIER ΣΥΝΤΑΓΜΑ

2 ΙΤΑΛΙΑ Η Ιταλία μαζί με τη Γαλλία είναι οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κρασιού. Είναι η τρίτη σε έκταση αμπελώνων πίσω απο την Ισπανία και τη Γαλλία. Είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρασιού στον κόσμο

3 ΙΤΑΛΙΑ Η Ιταλία αν και με παράδοση αιώνων στο κρασί και τη διάδοση του, εκτός απο την Τοσκάνη και το Πεδεμόντιο μέχρι και λίγο μετά τον ΔΠΠ πούλαγε το κρασί της σε χύμα κατάσταση. Τα τελευταία 50 χρόνια είναι που η ποιοτική παραγωγή εμφιαλωμένων κρασιών έχει εξελιχθεί.

4 ΙΣΤΟΡΙΑ Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του κρασιού στην Ιταλία έπαιξαν οι Έλληνες που έφεραν το αμπέλι στην Σικελία αρχικά και στην Καμπανία στη συνέχεια. Οι Ετρούσκοι στην Ετρουρία (Τοσκάνη) καλλιέργησαν το αμπέλι και εκμεταλεύθηκαν την τεχνική των Ελλήνων για την αγγειοποιεία και ανέπτυξαν το εμπόριο. Στην Ρωμαϊκή εποχή το κρασί γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, ειδικά στην υψηλή κοινωνία. Τα μεγάλα λιμάνια υπήρξαν ο μοχλός ανάπτυξης της εμπορίας του κρασιού και της καλλιέργειας του αμπελιού. Χαρακτηριστικές περιοχές η Καμπανία και το Λάτσιο.

5 ΙΣΤΟΡΙΑ Τον 14 ο αιώνα το κέντρο της Ιταλίας γίνεται η Φλωρεντία όπου ακμάζουν οι τέχνες, το εμπόριο και παράλληλα αναπτύσσεται το πρώτο τραπεζικό σύστημα. Είναι η εποχή που η οικογένεια ANTINORI ανατπυσει τη δραστηριότητα της με συντεχνίες εμπόρων, συμμετοχή στο τραπεζικό σύστημα και εμπόριο κρασιού. Παράλληλα αγοράζουν γη και εξαπλώνουν την αμπελοκαλλιέργεια για την παραγωγή κρασιού.

6 ΙΣΤΟΡΙΑ Από το 1861 μετά την ενοποίηση της, ξεκινάει η ανάπτυξη της Ιταλίας, παίρνοντας σιγά- σιγά τη σημερινή της μορφή. Για παράδειγμα μέχρι το τέλος του 19 ου αιώνα το Barolo & Barbaresco παρήγαγαν γλυκά κρασιά!!! Το Sangiovese στο Chianti επικρατεί την ίδια περίοδο. Οι κοσμοπολίτικες διεθνής ποικιλίες εμφανίζονται σχεδόν έναν αιώνα μετά.

7 ANTINORI Η ιστορία του οίκου Antinori πάνω στο κρασί είναι πραγματικά πολύ παλιά ξεκινώντας το 1835 και συνεχίζεται ανελλειπώς για 26 γενεές. Σήμερα θεωρείται ως σημαντικότερος παραγωγός της Τοσκάνης και ένας (αν όχι ο καλύτερος) απο τους καλύτερους παραγωγούς της Ιταλίας. Ο Niccolo Antinori ήταν αυτός που καθιέρωσε το στυλ του οίκου και έφερε πολλούς νεωτεριμούς, αγοράζοντας παράλληλα και το Castello della Sala. Από το 1930 άρχισε να καλλιεργεί Cabernet Sauvignon αγοράζοντας τον μυθικό αμπελώνα των Tignanello και Solaia. Η απογείωση ήρθς με τον Piero Antinori και τον αρχιοινολόγο Giacomo Tachis που έφτιαξαν τον μύθο των Super Tuscans. Σήμερα ο Renzo Cotarella συνεχίζει την μεγάλη οινολογική σχολή του Antinori.

8 Η Gaja Winery ιδρύθηκε το 1859 απο τον Giovanni Gaja, του οποίου η οικογένεια έφθασε απο την Ισπανία τον 17 ο αιώνα. Το 1937 ο εγγονός Giovanni Gaja έβαλε για πρώτη φορά το όνομα GAJA στη φιάλη με «κόκκινα» γράμματα. Μετά τον ΔΠΠ έκανε εμπνευσμένες αγορές σε αμπελώνες με γνώμονα την ποιότητα. Η μητέρα του Clotilda Rey έθεσε τις αρχές εργασίες για την επίτευξη της υψηλής ποιότητας για την ικανοποίηση της υψηλής πελατείας. Ήταν αυτή η οποία αρχικά επέβαλε υψηλές τιμές στα κρασιά. ANGELO GAJA Ο Angelo Gaja γεννήθηκε το 1940 και σε ηλικία 21 ετών ενσωματώθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση, έχοντας σπουδάσει, οινολογία στο Πανεπιστήμιο της Alba, αμπελουργία και οινολογία στο Πανεπιστήμιο του Montpellier στη Γαλλία, και οικονομικό στο Τορίνο. Εκείνη την εποχή υπήραν περί τους 100 παραγωγούς και ήδη ο Gaja ήταν ο σημαντικότερος ιδιοκτήτης αμπελώνων. Σημαντικό σταθμός στην ιστορία του Gaja ήταν το 1970 όταν ξεκίνησε η συνεργασία με τον Guido Rivella σαν οινολόγο. Η ηρεμία και η φολοσοφημένη άποψη του Rivella χαλιναγώγησε το αδάμαστο πάθος του Angelo Gaja. Την δεκαετία του 1990 εξάπλωθηκε στην Τοσκάνη και στο Brunello di Montalcino αγοράζοντας το κτήμα Pieve di Santa Restituta και στο Bolgheri με το κτήμα Ca Marcanda το οποίο το έφτιαξε απο την αρχή.

9 SANGIOVESE Το Sangiovese είναι η βασική ποικιλία της Τοσκάνης. Το χαρακτηριστικό της είναι η αργή ωρίμανση της που έχει σαν αποτέλεσμα ο τρύγος να ξεκινάει στο τέλος Σεπτεμβρίου και να φθάνει πολλές φορές στα μέσα Οκτωβρίου. Τη δεκαετία του 1990 έγινε ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα στους αμπελώνες επιλέχθηκαν νέοι καθαροί κλώνοι με χαμηλή στρεμματική απόδοση και σε συνδυασμό με μοντέρνες οινοποιητικές τεχνικές οι παραγωγοί προσπάθησαν να γεμίσουν το σώμα και να μαλακώσουν την τραχειά γεύση της ποικιλίας, λόγω της υψηλής οξύητας και των έντονων τανινών.

10 Η περιοχή του Chianti Classico οριοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1716 και νομοθετήθηκε επίσημα την δεκαετία το 1932 και πήρε την σημερινή της μορφή το 1966 σαν DOC και το 1984 σαν DOCG. Το Chianti είναι μια πολύ μεγάλη ζώνη μήκους περίπου 160 χλμ που το καταστεί μεγαλύτερο απο το Bordeaux. Έτσι το στυλ των κρασιών είναι πολύ διαφορετικό ανάλογα με το παραγωγό και την περιοχή. Η περιοχή χαρακτηρίζεται απο ατελείωτες λοφοσειρές που καυμαίνονται σε ύψος απο μέτρα. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι στους 20 ο C και η βροχή πέφτει κυρίως τον χειμώνα, με τον Οκτώβριο να έχει 85 χλ βροχόπτωσης CHIANTI

11 Η περιοχή του Montalcino βρίσκεται νότια του Chianti και προστατεύεται από την οροσειρά Monte Amiata ύψους 1700 μέτρων, διατηρώντας μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και υψηλότερες θερμοκρασίες από την πιο ψυχρή ζώνη του Chianti Classico. Το υψόμετρο κυμαίνεται απο 100 μέτρα μέχρι 500 στα νοτιοανατολικά όρια της περιοχής. Η χαμηλότερη βροχόπτωση, η μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και η θαλάσσιες αύρες σε συνδυασμό με τον κλώνο Sangiovese grosso γνωστό ως Brunello στην περιοχή, δίνουν κρασιά με μεγαλύτερο εκχύλισμα και υψηλότερο αλκοόλ. Το νομοθετικό καθεστώς DOCG που καθιερώθηκε το 1980, έφθασε το 1998 να απαιτεί συνολικά 48 μήνες παλαίωση, με τουλάχιστον 24 μήνες σε βαρέλι. MONTALCINO

12 VILLA ANTINORI ROSSO Ποικιλίες: 55% Sangiovese, 25% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot, 5% Syrah H Villa Antinori είναι ένα κρασί που ξεκίνησε σαν Chianti µε µεγάλες δυνατότητες παλιώσης µέχρι και το 2001 όπου ο Piero Antinori το έκανε IGT επιλέγοντας σταφύλια απο τους ιδιόκτητους αµπελώνες, προσθέτοντας και διεθνείες ποικιλίες. Η ετικέτα διατηρήθηκε η ίδια µε µικρές αφαιρετικές επεµβάσεις. Η χρονιά του 2009 ήταν εξαιρετική, µε πολλές βροχές τον χειµώνα, δηµιουργώντας αποθέµατα νερού. Ο Ιούνιος και Ιούλιος είχαν αρκετές βροχές, όµως απο τον Αύγουστο ο καιρός ήταν ζεστός και ξηρός µε το Merlot να ανοίγει τον τρύγο στις αρχές Σεπτεµβρίου και το Sangiovese να τον κλείνει στο τέλος Οκτωβρίου. Η κάθε ποικιλία οινοποιήθηκε ξεχωριστά, µε το Cabernet και το Sangiovese να ζυµώνουν σε υψηλότερες θερµοκρασίες 28 ο C, ενώ το Merlot & Syrah σε χαµηλότερες 25 ο C. Στη συνέχεια τα κρασιά παλαίωσαν για 12 µήνες σε βαρέλια 225 λίτρων Γαλλικής, Αµερικάνικης και Ουγγαρέζικης προέλευσης, ενώ στη φιάλη παραµένει άλλους 8 µήνες πριν την διάθεση τους στην αγορά. Το χρώµα του κρασιού είναι ρουµπινί, µε µέτριας έντασης µύτη απο κόκκινα φρούτα, ειδικά κεράσια, βοτανικές νότες όπως µέντα και µια αίσθηση σοκολάτας. Στο στόµα είναι ξηρό, βελούδινο µε µέτριο σώµα και ευχάριστη επίγευση. Το κρασί µπορεί να ωριµάσει και να εξελιχθεί για τα επόµενα 5 χρόνια.

13 PROMIS Το 1996 ο Angelo Gaja ξεκίνησε να φυτεύει στην περιοχή της Μaremma διεθνείς ποικιλίες κυρίως στο στυλ του Bordeaux µαζί µε Sangiovese. Ο αµπελώνας χαρακτηρίζεται απο 2 διαφορετικές συνθέσεις εδάφους. Με κοινό στοιχείο την άµµο και τα χαλίκια, το ένα έχει πηλό και το άλλο αβεστόλιθο. Είναι ιδανικά σε σχέση µε το µαλακό παραθαλάσσιο κλίµα της περιοχής για κρασιά µε υψηλή οξύτητα και µεγάλη συγκέντρωση. To Promis προέρχεται απο την σκούρα περιοχή και σηµαίνει υπόσχεση. Η ποικιλιακή σύνθεση αποτελείται από: Merlot, Syrah και Sangiovese. Ο τρύγος ξεκινάει απο το Merlot συνεχίζει µε το Syrah και τελειώνει µε το Sangiovese. Η κάθε ποικιλία οινοποιείται ξεχωριστά και τον Φεβρουάριο χαρµανιάζεται και παλαιώνει για 12 µήνες σε βαρέλια των 225 λίτρων Γαλλικής προέλευσης και για 6 µήνες στη φιάλη πριν βγει στην αγορά. Το κρασί είναι βαθύ ρουµπινί, µε µέτριας έντασης µύτη γεµάτη απο ώριµο κόκκινο και µαύρο φρούτο συνδυασµένο µε αρώµατα βανίλιας και σοκολάτας. Στο στόµα είναι ξηρό, µε βελούδινες τανίνες, µέτριο προς γεµάτο σώµα και µακριά σοκολατένια επίγευση. Το κρασί µπορεί και να εξελιχθεί και να ωριµάσει για 6 µε 8 χρόνια.

14 Ποικιλίες: 90% Sangiovese, 10% Merlot & Syrah To Peppoli είναι ένα κτήµα στην καρδιά του Chainti Classico και έχει έκταση 1000 στρεµµάτων εκ των οποίων τα 500 είναι αµπέλια. Η ιδοκτησία εδράζεται σε µια κοιλάδα όπου η καλλιέργεια γίνεται στις κυρίως στις πλαγιές. Η χρονιά του 2010 ξεκίνησε µε καθυστερηµένη εκκίνηση. Η αρχή του καλοκαιριού είχε υψηλές θερµοκρασίες που αναπλήρωσε το χαµένο έδαφος απο το ξεκίνηµα. Ωστόσο το τέλος Ιουλίου και το πρώτο µισό του Αυγούστου είχε χαµηλές θεροκρασίες και τρεις καταιγίδες. Ο καιρός συνεχίστηκε µε έντονους βόρειους ανέµους και ηλιοφάνεια που ισορρόπησε την κατάσταση σε συνεργασία την εξαιρετική δουλειά στο αµπέλι. Η κάθε ποικιλία οινοποιήθηκε ξεχωριστά και στις αρχές του 2011 έγινε το χαρµάνι. Στη συνέχεια το κρασί ωρίµασε για 9 µήνες σε µεγάλα Σλοβένικα βαρέλια 900 λίτρων και το 10% σε Αµερικάνικα βαρέλια 225 λίτρων. Το κρασί έχει βαθύ ρουµπινί χρώµα. Στη µύτη είναι µέτριας έντασης από κόκκινο κεράσι, γλυκόριζα και σοκολάτα. Στο στόµα είναι ξηρό µε δροσερή οξύτητα και µαλακές τανίνες, µέτριο σώµα και µέτρια επίγευση. Το κρασί µπορεί να εξελιχθεί για 8-10 χρόνια.

15 MARCHESE ANTINORI CHIANTI CLASSICO RISERVA Ποικιλίες: 90% Sangiovese, 10% Cabernet Sauvingon Το Marchese Antinori Riserva παράγεται µόνο σε επιλεγµένες χρονιές, µε σταφύλια που έχουν επιλεχθεί από τα ιδιόκτητα κτήµατα του οίκου στο Chianti Classico, δηλαδή του Tignanello, Badia a Passignano και Peppoli. Η χρονιά του 2009 ήταν εξαιρετική, µε πολλές βροχές τον χειµώνα, δηµιουργώντας αποθέµατα νερού. Ο Ιούνιος και Ιούλιος είχαν αρκετές βροχές, όµως απο τον Αύγουστο ο καιρός ήταν ζεστός και ξηρός. Και οι δύο ποικιλίες ήθελαν αρκετό χρόνο για να ωριµάσουν µε τον τρύγο να ξεινάει τέλος Σεπτεµβρίου και να φθάνει µέχρι τα µέσα Οκτωβρίου. Για κάθε µέρος του αµπελώνα που τρυγήθηκε µε το χέρι σε διαφορετικά χρονικά στάδια, οινοποιήθηκε ξεχωριστά. Για όλα τα κρασιά η µηλογαλακτική ζύµωση έγινε σε Γαλλικά βαρέλια και αφού ολοκληρώθηκε στη συνέχεια το κρασί ωρίµασε για 12 µήνες σε Γαλλικά και Ουγγαρέζικα βαρέλια. Στη συνέχεια και αφού κάθε βαρέλι αξιολογήθηκε έγινε το χαρµάνιασµα. Η ωρίµανση ολοκληρώθηκε µε την παραµονή για 12 µήνες στη φιάλη. Το κρασί έχει µέτριας έντασης ρουµπινί χρώµα µε έντονες καστανές αποχρώσεις όσο προχωράµε προς την άκρη του ποτηριού. Η µύτη είναι µέτριας έντασης, µεγάλης συγκέντρωσης και µεγάλου εύρους. Τα χαρακτηριστικά αρώµατα είναι φρούτα του δάσους και εξωτικά φρούτα σε συνδυασµό γλυκών µπαχαρικών. Στο στόµα είναι πληθωρικό, στρογγυλό και ισορροπηµένο µε µακριά επίγευση ώριµων φρούτων. Το κρασί µπορεί να εξελιχθεί για χρόνια.

16 BADIA A PASSIGNANO CHIANTI CLASSICO RISERVA Ποικιλίες: 100% Sangiovese Οι αµπελώνες βρίσκονται γύρω απο το αββαείο του Passignano, όπου έχει µια παράδοση 1000 ετών στην παραγωγή διάσηµου κρασιού. Το 1987 ο Antinori αγόρασε τον αµπελώνα περίπου 550 στρεµµάτων απο το τάγµα των µοναχών Vallombrosa. Τα κελλάρια του Αββαείου χρησιµοποιούνται για την οινοποίηση και παλαίωση του κρασιού. Η χρονιά του 2008 ξεκίνησε µε µια βροχερή άνοιξη που καθυστέρησε τον κύκλο ζωής του αµπελιού, χωρίς όµως να προκαλέσει ασθένειες λόγω της εντατικής παρακολούθησης του αµπελώνα. Στη συνέχεια ο Ιούνιος και Ιούλιος ήταν πολύ ζεστοί, µε τον Αύγουστο να διορθώνει την κατάσταση µε ελαφριές βροχές που ισορρόπησαν την πορεία ωρίµανσης του σταφυλιού. Ο Σεπτέµβριος και Οκτώβριος ήταν τυπικοί και βοήθησαν το Sangiovese να ωριµάσει εξαιρετικά. Ο τρύγος έγινε στο τέλος Σεπτεµβρίου και τις αρχές Οκτωβρίου. Ακολούθησε αυστηρή επιλογή σε τσαµπιά και σταφύλια. Η αλκοολική ζύµωση διήρκησε 7 ηµέρες και η εκχύλιση για άλλες 14 ηµέρες. Το κρασί πέρασε στο βαρέλι όπου έµεινε για 14 µήνες σε συνδυασµό διαφορετικών µεγεθών και προελεύσεων βαρέλια. Στη συνέχεια έγινε το χαρµάνιασµα των βαρελιών και εµφιαλώθηκε για να παραµείνει για 12 µήνες. Το κρασί έχει ένα ελαφρύ ρουµπινί χρώµα µε έντονες γκρενά νότες. Η µύτη είναι έντονη και σύνθετη µε αρώµατα κερασιού και φρούτων του δάσους, σε συνδυασµό γλυκών µπαχαρικών. Στο στόµα είναι ξηρό µε χαρακτηριστική οξύτητα, µέτριο σώµα, στρογγυλές τανίνες και µακριά φινετ σατη επίγευση.

17 PIAN DELLE VIGNE Το κτήμα Pian delle Vigne βρίσκεται σε απόσταση έξι χιλιομέτρων νότια της πόλης Montalcino πάνω από την κοιλάδα του ποταμού Orcia. Αγοράστηκε απο τον Antinori το 1995 και πήρε το όνομα από ένα σταθμό τραίνου που υπάρχει και λειτουργεί ακόμα μέσα στο κτήμα. Η συνολική έκταση του κτήματος είναι 1840 στρέμματα, απο τα οποία τα 650 είναι αμπέλια, 20 στρέμματα αμπέλια και 1170 είναι δάσος. Το υψόμετρο των αμπελώνων είναι μέτρα και με έκθεση στα νοτιοδυτικά. Το έδαφος αποτελείται κυρίως από πηλό και ασβεστόλιθο και είναι πλούσια σε μικρές πέτρες.

18 PIAN DELLE VIGNE Αμπελώνας: Το κτήμα Pian delle Vigne βρίσκεται σε απόσταση έξι χιλιομέτρων νότια της πόλης Montalcino πάνω από την κοιλάδα του ποταμού Orcia. Οινοποίηση: Προσεκτική επιλογή των καλύτερων τσαμπιών για να χρησιμοποιηθούν στο Brunello di Montalcino. Η ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές και διήρκεσε τρεις εβδομάδες σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες σε ένα μέγιστο των 28 C. Μετά την αλκοολική ζύμωση λαμβάνει χώρα η μηλογαλακτική ζύμωση και έπειτα το κρασί παλαιώνει για 2 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Η εμφιάλωση έγινε την άνοιξη του 2011 Χαρακτηριστικά: Έχει έντονο ρουμπινί χρώμα με γκρενά ανταύγειες. Αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών που συνδυάζονται αρμονικά με καπνό και σοκολάτα. Στο στόμα είναι ισορροπημένο, με ζωηρές τανίνες που τις αισθάνεσαι για πολλή ώρα σε μια μακριά επίγευση. Απολαύστε το στους: 16 o C Παλαίωση: για 10 χρόνια.

19 SUGARILLE BRUNELLO DI MONTALCINO Το 1994 ο Angelo Gaja αγόρασε το Pieve Santa Restituta που αποτελείται απο δύο αµπελώνες που παράγουν και τα οµώνυµα κρασιά,sugarille και Rennina. Το 2005 ολοκληρώθηκε το υπόγειο state of the art οινοποιείο 4000 τµ εντελώς υπόγειο. Ιστορικά αναφέρουν ότι η καλλιέργεια στο κτήµα ξεκίνησε απο το 1541 εξ ολοκλήρου µε αµπέλια. Το όνοµα Sugarille έχει λατινική προέλευση που το συνδέει µε το φελλόδενδρο, όπου έχουν βρεθεί στην περιοχή. Το φτωχό βραχώδες υπέδαφος, µε το χαλικώδες υπέρστρωµα, τον νοτιοδυτικό προσανατολισµό του και τη δροσερή θαλασσινή αύρα, αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την ωρίµανση του Brunello. Η ποικιλία είναι 100% Sangiovese Grosso (Brunello). Η ζύµωση και η εκχύλιση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαµενές και διαρκεί για 4 εβδοµάδες. Στη συνέχεια το κρασί ωριµάζει για 12 µήνες σε barriques, από 1/3 καινούργιο, 1/3 δεύτερης χρήσης, 1/3 τρίτης χρήσης. Στη συνέχεια ωριµάζει σε παλιά Σλοβένικα βαρέλια 900 λίτρων τριάντα ετών για άλλους 12 µήνες. Χρώµα του είναι βαθύ ρουµπινί. Στη µύτη είναι έντονο και ζωηρό, µε αρώµατα µαύρου κερασιού, ανθικά όπως βιολέτες, γλυκόριζα, καπνό και βοτανικά στοιχεία. Στο στόµα είναι πληθωρικό αλλά ταυτόχρονα φινετσάτο µε ώριµες καλά ενσωµατωµένες τανίνες, γεµάτο σώµα και µακριά επίγευση. Το κρασί µπορεί να εξελιχθεί για τα επόµενα 12 χρόνια.

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ ΙΤΑΛΙΑ. ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Wine Loft

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ ΙΤΑΛΙΑ. ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Wine Loft ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Wine Loft ΙΤΑΛΙΑ Η Ιταλία μαζί με τη Γαλλία είναι οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κρασιού. Είναι η τρίτη σε έκταση αμπελώνων πίσω απο την Ισπανία και τη Γαλλία.

Διαβάστε περισσότερα

CHATEAU MUSAR CELLIER ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015. Νίκος Λουκάκης Cellier Wine Manager

CHATEAU MUSAR CELLIER ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015. Νίκος Λουκάκης Cellier Wine Manager CHATEAU MUSAR CELLIER ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 Νίκος Λουκάκης Cellier Wine Manager ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Η οικογένεια Hochar φτιάχνει κρασιά στην περιοχή της

Διαβάστε περισσότερα

ΙΤΑΛΙΑ ΛΕΥΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

ΙΤΑΛΙΑ ΛΕΥΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΙΤΑΛΙΑ ΛΕΥΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ Το Feudo Principi di Butera είναι ένα κτήμα που κάποτε ανήκε σε οικογένειες ευγενών της Σικελίας, ένας από τους ευγενείς που έζησε εκεί το 1543 ήταν και ο πρώτος πρίγκηπας Ambrogio

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BURGUNDY. Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου Wine Loft

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BURGUNDY. Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου Wine Loft ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BURGUNDY Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου Wine Loft Η Βουργουνδία βρίσκεται στην Ανατολική Γαλλία και είναι γνωστή για τα λευκά της κρασιά απο Chardonnay και τα κόκκινα απο Pinot Noir. Το διαμέρισμα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BORDEAUX 2009. Τρίτη 18 Δεκεμβρίου Wine Loft

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BORDEAUX 2009. Τρίτη 18 Δεκεμβρίου Wine Loft ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BORDEAUX 2009 Τρίτη 18 Δεκεμβρίου Wine Loft MEDOC CLIMATE Το κλίμα στην περιοχή του Bordeaux είναι παραθαλάσσιο με πολλές βροχές το φθινόπωρο και την άνοιξη. Μια ζώνη δάσους με πεύκα προστατεύει

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΥΣΙΓΝΩMΙΑ JPV ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΓΕΥΣΙΓΝΩMΙΑ JPV ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΓΕΥΣΙΓΝΩMΙΑ JPV ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ JOE PHELPS Ο Joe Phelps ξεκίνησε στην οικογενειακή κατασκευαστική επιχείρηση του πατέρα του, το 1952, που τότε ήταν μια τοπική εταιρεία. Το 1957 ανέλαβε ως πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Aμπελώνες Οικογένειας Ζουμπεράκη 30. Οινοποιείο Κλάδος 32. Οινοποιείο Αλεξάκη 34. Silva Δασκαλάκη 36. Οινοποιείο Διαμαντάκης 38

Aμπελώνες Οικογένειας Ζουμπεράκη 30. Οινοποιείο Κλάδος 32. Οινοποιείο Αλεξάκη 34. Silva Δασκαλάκη 36. Οινοποιείο Διαμαντάκης 38 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Η σύγχρονη οινική Κρήτη: Μια επανάσταση χωρίς προηγούμενο 4 Και εγένετο... οίνος! 6 ΡΕΘΥΜΝΟ: Κτήμα Μιχαλάκη 52 Γη ευλογημένη, με ανθρώπους αυθεντικούς 10 Γηγενείς ποικιλίες του κρητικού αμπελώνα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΨΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΥΝΟΨΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΟΨΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΡΑΣΙ Το κρασί μπορεί να κατηγοριοποιηθεί και να περιγραφεί ως: Κόκκινο, λευκό ή ροζέ Ξηρό, ημίξηρο, ημίγλυκο ή γλυκό Αδύνατο, μέτριο ή με γεμάτο σώμα Ενδυναμωμένο, Ενδυναμωμένο

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδική γη, Αυθεντικό πάθος, Κρασιά με ιστορία. Οι δεσμοί της γης

Μοναδική γη, Αυθεντικό πάθος, Κρασιά με ιστορία. Οι δεσμοί της γης Μοναδική γη, Αυθεντικό πάθος, Κρασιά με ιστορία. Οι δεσμοί της γης Η περιοχή Μαντούρια της Απουλίας είναι ο τόπος των αμπελώνων Varvaglione, εκεί όπου το παρελθόν ανταμώνει με το μέλλον, την παράδοση και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ

ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΑΚΟΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα ελληνικά κρασιά χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

Τα ελληνικά κρασιά χωρίζονται σε 4 κατηγορίες: Tα Ελληνικά κρασιά Η Ελλάδα, πέραν του ότι είναι η γενέτειρα του ιονύσου, του θεού του κρασιού, είναι και η γενέτειρα του πρώτου οίνου Ο.Π.Α.Π. στην ιστορία. Αυτά ήταν τα κρασιά από τα νησιά της Χίου και

Διαβάστε περισσότερα

ΤO ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ

ΤO ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ ΤO ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ 2015 Κτήμα Μερκούρη Α.Ε. Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Οίνου & Λοιπών Αγροτικών Προϊόντων - 271 00 Κορακοχώρι Ηλείας - Τηλ. : 26210 41601 - Fax : 26210 41901 - e-mail

Διαβάστε περισσότερα

Σεπτέμβρηs μήναs μήναs Τρυγητήs...

Σεπτέμβρηs μήναs μήναs Τρυγητήs... 28 29 Σεπτέμβρηs μήναs μήναs Τρυγητήs... Σεπτέμβρης μήνας και αποκορύφωση του τρύγου για τον τόπο μας, που τα τελευταία χρόνια διεκδικεί με πολλές απαιτήσεις κορυφαία θέση ανάμεσα στις παραδοσιακές οινοπαραγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

real WINE EXTRA TEYXOΣ FRANCOIS FREReS Κυριάκος Κυνηγόπουλος

real WINE EXTRA TEYXOΣ FRANCOIS FREReS Κυριάκος Κυνηγόπουλος taste EXTRA TEYXOΣ real &style ΣΑΒΒΑΤΟ 24.12.2011 WINE ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ ΤΙ ΠΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ! ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΟ ΟΙΝΙΚΟ ΤΑΙΡΙ ΤΟΥΣ FRANCOIS FREReS TO KAΛΥΤΕΡΟ ΒΑΡΕΛΟΠΟΙΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο "PRAXIS: Making Rural Enterpreneurship Work" (κωδ. 3W0076I) της Κ.Π Interreg III C West συγχρηµατοδοτείται κατά 75% από το ΕΤΠΑ και κατά 25%

Το έργο PRAXIS: Making Rural Enterpreneurship Work (κωδ. 3W0076I) της Κ.Π Interreg III C West συγχρηµατοδοτείται κατά 75% από το ΕΤΠΑ και κατά 25% Το έργο "PRAXIS: Making Rural Enterpreneurship Work" (κωδ. 3W0076I) της Κ.Π Interreg III C West συγχρηµατοδοτείται κατά 75% από το ΕΤΠΑ και κατά 25% από εθνικούς πόρους του Υπουργείου Οικονοµικών Ρ Ο Μ

Διαβάστε περισσότερα

TΡΥΓΟΣ 2008 περίοδος από τον περκασμό μέχρι τον τρύγο του Ξινόμαυρου στη Νάουσα συρρικνώθηκε σε λιγότερο από 40 μέρες αυξημένη διαλογή στο αμπέλι

TΡΥΓΟΣ 2008 περίοδος από τον περκασμό μέχρι τον τρύγο του Ξινόμαυρου στη Νάουσα συρρικνώθηκε σε λιγότερο από 40 μέρες αυξημένη διαλογή στο αμπέλι TΡΥΓΟΣ 2008 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, επισυνάπτουμε ένα αναλυτικό Δελτίο Τρύγου. Κάθε χρονιά είναι διαφορετική, αυτή είναι και η μαγεία του κρασιού με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Η ΑΓΟΡΑ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΓΟΡΑ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΧΑΤΖΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΟΠΑΠ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ***** Στοιχεία από την πρόσφατη μελέτη με το

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΟΠΑΠ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ***** Στοιχεία από την πρόσφατη μελέτη με το 1 ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΟΠΑΠ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ***** Στοιχεία από την πρόσφατη μελέτη με το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG // ΥΠΟΔΡΑΣΗ 4 α ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 1 ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ Διετές πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ Σχολικά έτη: 2007 2008 και 2008 2009 Το εξώφυλλο φιλοτέχνησαν οι μαθήτριες: Κατερίνα Αλατζίδου, Σοφία Παπακαρμέζη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ» ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ» ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ» ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΕΥΧΟΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΩΝ «Βελτίωση Αμπελοκαλλιέργειας με Χρήση Εξειδικευμένων

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΙΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΚΡΑΣΙΩΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ» ΤΗΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος Συνεργαζόµενων Κτηµάτων

Κατάλογος Συνεργαζόµενων Κτηµάτων Κατάλογος Συνεργαζόµενων Κτηµάτων 1 ENOTRIA ΕΡΥΘΡΟ ENOTRIA ΛΕΥΚΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Π.Γ.Ε Κρήτη ΠΟΙΚΙΛΙΑ: Λιάτικο 30%, Κοτσιφάλι 30%, Syrah 40%. ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ: Zωηρό κόκκινο χρώµα. Πληθωρικά αρώµατα φρούτων.

Διαβάστε περισσότερα

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος ΤΕΧΝΙΚΌΣ ΦΆΚΕΛΟΣ 1 /23 Αριθμός πρωτοκόλλου: PGI-GR-A1580 Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος I. ΌΝΟΜΑ (Ή ΟΝΌΜΑΤΑ) ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΧΏΡΗΣΗ Δωδεκάνησος (el) II. ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΑΙΤΟΎΝΤΑ Όνομα και τίτλος αιτούντα:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2014. Νίκης 34, 105 57, Αθήνα, Τηλ.: 210 322.60.53, Fax: 210 323.79.43 e-mail: info@greekwinefederation.gr www.greekwinefederation.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2014. Νίκης 34, 105 57, Αθήνα, Τηλ.: 210 322.60.53, Fax: 210 323.79.43 e-mail: info@greekwinefederation.gr www.greekwinefederation. ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2014 «Ήταν ίσως το πιο κουραστικό καλοκαίρι της καριέρας μου και αυτό χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα» συμπυκνώνει τα χαρακτηριστικά της εσοδείας 2014 παλιός αμπελουργός-οινοποιός από την

Διαβάστε περισσότερα

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος ΤΕΧΝΙΚΌΣ ΦΆΚΕΛΟΣ 1 /18 Αριθμός πρωτοκόλλου: PDO-GR-A1533 Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος I. ΌΝΟΜΑ (Ή ΟΝΌΜΑΤΑ) ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΧΏΡΗΣΗ Μονεμβασία- Malvasia (el) II. ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΑΙΤΟΎΝΤΑ Όνομα και τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑCHAMPAGNE PRESTIGE CUVEE. Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑCHAMPAGNE PRESTIGE CUVEE. Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑCHAMPAGNE PRESTIGE CUVEE Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ø Ο πιο βόρειος αμπελώνας της Ευρώπης (μετά την Νότια Αγγλία) που παράγεται κρασί. Ø Βασική αρχή το blending (ποικιλίες, χρονιές,

Διαβάστε περισσότερα

Το Λευκό αυτό ρούµι µένει πάνω από 3 χρόνια σε δρύινα βαρέλια µέχρι να είναι έτοιµο να το απολαύσετε. Τότε, φιλτράρεται για να αποµακρυνθεί οποιοδήποτε χρώµα δηµιουργήθηκε από την διαδικασία της παλαίωσης.

Διαβάστε περισσότερα

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος ΤΕΧΝΙΚΌΣ ΦΆΚΕΛΟΣ 1 /32 Αριθμός πρωτοκόλλου: PGI-GR-A1616 Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος I. ΌΝΟΜΑ (Ή ΟΝΌΜΑΤΑ) ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΧΏΡΗΣΗ Μακεδονία (el) II. ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΑΙΤΟΎΝΤΑ Όνομα και τίτλος αιτούντα:

Διαβάστε περισσότερα

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος ΤΕΧΝΙΚΌΣ ΦΆΚΕΛΟΣ 1 /19 Αριθμός πρωτοκόλλου: PGI-GR-A1606 Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος I. ΌΝΟΜΑ (Ή ΟΝΌΜΑΤΑ) ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΧΏΡΗΣΗ Πελοπόννησος (el) II. ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΑΙΤΟΎΝΤΑ Όνομα και τίτλος αιτούντα:

Διαβάστε περισσότερα

MARKET. Farmer s MARKET ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟ Α

MARKET. Farmer s MARKET ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟ Α MARKET ΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΩΡΕΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ AGRENDA ΤΕΥΧΟΣ Ν01 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΕΙ ΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Τα εκτατικά δικαιώµατα ενισχύουν τη βοοτροφία ακελοσ ελληνικα τυρια Μετά τις επιτυχίες στο κρασί, τα τυροκοµικά

Διαβάστε περισσότερα