ΣΚΟΠΟΙ. Πωγωνορινική προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων (τροποποιημένη). Π-ο προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΚΟΠΟΙ. Πωγωνορινική προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων (τροποποιημένη). Π-ο προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών"

Transcript

1 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΡΑΝΙΟΥ 1 ΣΚΟΠΟΙ Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στις παρακάτω συμπληρωματικές προβολές ακτινολογικής εξέτασης του κρανίου: Πλάγια προβολή κρανίου με οριζόντια δέσμη. Π-ο προβολή κρανίου. Π-ο προβολή κωναρίου. Πλάγια προβολή τουρκικού εφιππίου. Πλάγια προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων. Μετωπορινική προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων. Πωγωνορινική προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων κατά Waters. Πωγωνορινική προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων (τροποποιημένη). Π-ο προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων. Πλάγια προβολή ρινικών οστών. Πλάγια προβολή κάτω γνάθου. Μετωπορινική προβολή κάτω γνάθου. Μετωπορινική προβολή παραρρινικών κόλπων κατά Caldwell. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της ενότητας θα πρέπει να είσαι σε θέση: 1. Να περιγράφεις την τοποθέτηση του ασθενούς σε κάθε συμπληρωματική προβολή του κρανίου. 2. Να αναφέρεις το σημείο επικέντρωσης, την κλίση της λυχνίας, την έκταση του ακτινογραφικού πεδίου και τα μέτρα ακτινοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνεις σε κάθε προβολή. 3. Να αναφέρεις, για κάθε προβολή, τους προτεινόμενους τεχνικούς παράγοντες (kvp, ενισχυτική πινακίδα, χρήση αντισκεδαστικού διαφράγματος, εστιακή απόσταση), για την παραγωγή μιας αποδεκτής ακτινογραφίας. 4. Να εξηγείς τη χρησιμότητα κάθε συμπληρωματικής προβολής του κρανίου. 5. Να αναγνωρίζεις σε ακτινογραφίες του κρανίου τα διάφορα ανατομικά και ακτινοανατομικά μορφώματα. 6. Να κάνεις ακτινογραφική κριτική σε ακτινογραφίες που σου επιδεικνύονται με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης και να αναγνωρίζεις τα κοινά λάθη τοποθέτησης. 7. Να περιγράφεις τις απαραίτητες τροποποιήσεις στις προβολές για άτυπους ή τραυματισμένους ασθενείς κατά τον ακτινογραφικό έλεγχο του κρανίου. 8. Να αποκτήσεις τις απαιτούμενες δεξιότητες για τον ακτινογραφικό έλεγχο του κρανίου. 9. Να επιδεικνύεις την τοποθέτηση του ασθενούς σε κάθε συμπληρωματική προβολή του κρανίου.

2 298 Συμπληρωματικές Προβολές Κρανίου ΣΚΕΠΤΙΚΟ & ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Στην ενότητα αυτή, παρουσιάζονται οι υπόλοιπες βασικές προβολές για τον ακτινολογικό έλεγχο του εγκεφαλικού κρανίου, του προσωπικού κρανίου και των οφθαλμικών κόγχων. Ο ακτινογραφικός έλεγχος του κρανίου είναι μια πρόκληση και απαιτεί σημαντική προσπάθεια και μελέτη προτού να αποκτήσεις δεξιότητα σε αυτό το έργο. Και η ενότητα αυτή είναι δύσκολη και απαιτεί σημαντική και συστηματική προσπάθεια. Ορισμένες γνώσεις ανατομίας και τραυματιολογίας του κρανίου θα σε βοηθήσουν σημαντικά στην κατανόηση αυτής της ενότητας. Για να ελέγξεις τις γνώσεις σου για το υλικό αυτής της ενότητας, συμπλήρωσε αρχικά το Ερωτηματολόγιο Αυτοαξιολόγησης της Ανατομίας του Κρανίου ΙΙ. Για τις συμπληρωματικές προβολές αυτής της ενότητας, μελέτησε το υλικό που παρουσιάζεται στο Κεφάλαιο 9 του βιβλίου Κουμαριανός, Δ. (2013). Άτλας Ακτινολογικών Προβολών (3 η εκδ.). Αθήνα. Τόμος 1: Βασικές Προβολές, σελ , , , Συμπληρωματικά χρήσιμο είναι να συμβουλευτείς και τουλάχιστον μια από τις παρακάτω βιβλιογραφικές αναφορές: Frank, E. D., Long, B. W., & Smith, B. J. (Eds.). (2011). Merrill s Atlas of Radiographic Positions and Radiologic Procedures (12th ed.): Mosby. Chapter 20-23: Skull, Facial Bones, Paranasal Sinuses, Bontrager, K. L., & Lampignano, J. P. (Eds.). (2014). Textbook of Radiographic Positioning and related anatomy (8th ed.): Mosby. Chapter 11: Cranium, Facial Bones, and Paranasal Sinuses, Whitley, A. S., Sloane, C., Hoadley, G., Moore, A. D., & Alsop, C. W. (Eds.). (2005). Clark s positioning in Radiography (12th ed.): Hodder Arnold Publication. Chapter 8-9: The skull, The facial bones and sinuses, Greathouse, J. S. (2006). Radiographic Positioning & Procedures: A Comprehensive Approach: Delmar. Chapter 12-14: Basic Skull Positions/Projections, Skull and Facial Bones, Trauma Head Positioning. Όταν αισθανθείς ασφαλής με το παραπάνω υλικό, προσπάθησε να απαντήσεις στις Ερωτήσεις Ανασκόπησης της ενότητας. Οι ερωτήσεις αφορούν όρους και έννοιες στους οποίους πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή. Βάλε ένα σημάδι δίπλα σε κάθε ερώτηση που κατανοείς με επιτυχία. Στη συνέχεια, εκπόνησε τις Μαθησιακές Δραστηριότητες της ενότητας μόνος σου ή σε συνεργασία με τον εκπαιδευτή σου στο εργαστήριο. Οι δραστηριότητες αυτές θα σε βοηθήσουν να συνδέσεις τις γνώσεις σου με την κλινική πράξη και θα σε βοηθήσουν σημαντικά να ενδυναμώσεις την κατανόηση πολλών εννοιών της ενότητας. Μετά τα παραπάνω θα είσαι έτοιμος για το Ερωτηματολόγιο Αυτοαξιολόγησης των Συμπληρωματικών Προβολών του Κρανίου. Με αυτό το ερωτηματολόγιο θα αξιολογήσεις τις γνώσεις που απόκτησες και θα επανεξετάσεις και ελέγξεις τους βασικούς όρους και έννοιες της ενότητας. Η βαθμολογία σου σε αυτό το τεστ θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 75/100. Σε περίπτωση που είναι χαμηλότερη θα πρέπει να μελετήσεις εκ νέου το υλικό αυτής της ενότητας προτού προσέλθεις στο τελικό της τεστ.

3 Συμπληρωματικές Προβολές Κρανίου ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΚΡΑΝΙΟΥ ΙΙ 1. Ποιο κρανιοτοπογραφικό σημείο προέχει στο μέσο του σώματος της άνω γνάθου; A. Το γένειο. B. Η πρόσθια ρινική άκανθα. Γ. Το ριζορίνιο. Δ. Το μεσόφρυο. 2. Ποιο κρανιοτοπογραφικό σημείο βρίσκεται στο πιο κεφαλικό σημείο των ρινικών οστών; A. Το γένειο. B. Η πρόσθια ρινική άκανθα. Γ. Το ριζορίνιο. Δ. Το μεσόφρυο. 3. Η ζυγωματική απόφυση ανήκει στο: A. μετωπιαίο. B. βρεγματικό. Γ. κροταφικό. Δ. σφηνοειδές. 4. Η κάτω γνάθος αρθρώνεται με: A. την άνω γνάθο. B. το ζυγωματικό. Γ. το σφηνοειδές. Δ. το κροταφικό. 5. Το έδαφος του οφθαλμικού κόγχου σχηματίζεται κυρίως από: A. την άνω γνάθο. B. το σφηνοειδές. Γ. το ηθμοειδές. Δ. το ζυγωματικό. 6. Η πρόσθια απόφυση του κλάδου της κάτω γνάθου ονομάζεται: A. κόνδυλος. B. κορακοειδής. Γ. κορωνοειδής. Δ. φατνιακή. 7. Οι μείζονες και οι ελάσσονες πτέρυγες του σφηνοειδούς έχουν συνήθως αεροφόρες κοιλότητες. A. Σωστό. B. Λάθος.

4 300 Συμπληρωματικές Προβολές Κρανίου 8. βρίσκονται εντός της άνω γνάθου. A. Τα γναθιαία άντρα B. Οι μετωπιαίοι κόλποι Γ. Οι σφηνοειδείς κόλποι Δ. Οι ηθμοειδείς κυψέλες 9. Η ανάπτυξη των παραρρινικών κόλπων ολοκληρώνεται πλήρως: A. αμέσως μετά τη γέννηση. B. κατά το 6 ο -7 ο έτος της ηλικίας. Γ. κατά το 17 ο -18 ο έτος της ηλικίας. Δ. κατά το 20 ο έτος της ηλικίας. Στις ερωτήσεις 10-15, για κάθε περιγραφή, επέλεξε από τις απαντήσεις Α-Δ τους παραρρινικούς κόλπους στους οποίους αναφέρεται. Οι παραρρινικοί κόλποι μπορούν να χρησιμοποιηθούν καμία, μία ή και περισσότερες φορές. 10. ( ) Διαιρούνται τοπογραφικά σε 3 ομάδες. 11. ( ) Βρίσκονται πιο κεφαλικά από όλους τους παραρρινικούς κόλπους. 12. ( ) Βρίσκονται κάτω από το τουρκικό εφίππιο. 13. ( ) Βρίσκονται κυρίως κάτω από τους οφθαλμικούς κόγχους. 14. ( ) Βρίσκονται εντός της άνω γνάθου. 15. ( ) Βρίσκονται πίσω από τις ηθμοειδείς κυψέλες. A. Μετωπιαίοι κόλποι. B. Γναθιαία άντρα. Γ. Σφηνοειδείς κόλποι. Δ. Ηθμοειδείς κυψέλες.

5 Συμπληρωματικές Προβολές Κρανίου ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗΣ 1. Πώς πρέπει να γίνεται η πλάγια ακτινογραφία κρανίου σε περίπτωση κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης; Ποια η χρησιμότητα αυτής της ακτινογραφίας; Σε περίπτωση κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης, η πλάγια ακτινογραφία θα πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε με οριζόντια δέσμη για τυχόν ανάδειξη υδραερικών επιπέδων στον σφηνοειδή κόλπο ή αέρα στο κρανίο. Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύονται μόνο με αυτή την τεχνική και αποτελούν σημαντική ένδειξη για την ύπαρξη σοβαρής ενδοκρανιακής βλάβης (Quinn και Smathers, 1984, Εικόνα 10.1). Από τεχνικής άποψης όταν η κατάσταση του ασθενούς δεν επιτρέπει το ανασήκωμα του κρανίου, τότε για την ανάδειξη ολόκληρου του ινιακού οστού, η επικέντρωση θα πρέπει να γίνεται χαμηλότερα, περίπου 5 cm κάτω από τον έξω ακουστικό πόρο ανοίγοντας κατάλληλα και τα διαφράγματα. Εικόνα Αριστερή πλάγια ακτινογραφία κρανίου με οριζόντια δέσμη: υδραερικό επίπεδο (βέλη) στον σφηνοειδή κόλπο που οφείλεται σε αίμα ή/και εγκεφαλονωτιαίο υγρό ( 1994 Κουμαριανός Δ.). 2. Ποιος ο σκοπός του ακτινογραφικού ελέγχου σε περιπτώσεις κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης όταν δεν είναι διαθέσιμη η ΥΤ ή η ΜΤ; Η κρανιοεγκεφαλική κάκωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη ή ένα απλό καρούμπαλο στο κεφάλι. Ανεξάρτητα από τον τύπο της κάκωσης, αυτό που ενδιαφέρει τον κλινικό γιατρό είναι η τυχόν βλάβη του εγκεφάλου, εξαιτίας ενός ενδοκρανιακού αιματώματος ή εγκεφαλικού οιδήματος. Άρα, ο απλός ακτινογραφικός έλεγχος σε περιπτώσεις κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης, κύριο σκοπό έχει την ανάδειξη της θέσης του τυχόν αποτιτανωμένου κωναρίου. Σε φυσιολογικά κρανία, το αποτιτανωμένο κωνάριο (η συχνότητα της απο-

6 302 Συμπληρωματικές Προβολές Κρανίου τιτάνωσης του κωναρίου ποικίλλει και κυμαίνεται από 33% έως 76%) αναδεικνύεται πάνω στο μέσο οβελιαίο επίπεδο του κρανίου, ενώ ενδοκρανιακές χωροκατακτητικές εξεργασίες το μετατοπίζουν στην αντίθετη πλευρά (Εικόνα 10.2). Μια μετατόπιση του κωναρίου 3 mm ή μεγαλύτερη από τη μέση γραμμή θεωρείται παθογνωμική, εκτός αν το κρανίο στην ακτινογραφία παρουσιάζει σημαντική στροφή (Burrows & Leeds, 1981). Ελαφριά στροφή του κρανίου μέχρι και 10 δεν επηρεάζει σημαντικά τη θέση του κωναρίου, λόγω της κεντρικής του θέσης πάνω στον κάθετο άξονα. Αν και η θέση του κωναρίου μελετάται ικανοποιητικά στην π-ο προβολή κωναρίου, εντούτοις, η χρήση της YT και της MT έχει κατά πολύ απλοποιήσει και αντικειμενοποιήσει την ανάδειξη χωροκατακτητικών όγκων με μετατόπιση και πίεση του κοιλιακού συστήματος και του κωναρίου. Εικόνα Π-ο ακτινογραφία κωναρίου: μετατόπιση του κωναρίου (βέλος) προς τα αριστερά από δεξιό υποσκληρίδιο αιμάτωμα ( 1994 Κουμαριανός Δ.). 3. Πώς προκαλείται το κάταγμα του εδάφους του οφθαλμικού κόγχου και πώς αναδεικνύεται ακτινολογικά; Ο οφθαλμικός κόγχος έχει σχήμα κλειστής τετράπλευρης πυραμίδας που περιέχει σημαντική ποσότητα ύδατος. Επειδή το νερό είναι ασυμπίεστο, μία απότομη τραυματική αύξηση της ενδοοφθαλμικής πίεσης, που οφείλεται σε χτύπημα του οφθαλμού από αντικείμενο διαμέτρου μεγαλύτερης από τη βάση του οφθαλμικού κόγχου, όπως π.χ. από γροθιά ή μπάλα, προκαλεί κάταγμα του εδάφους του οφθαλμικού κόγχου (κάταγμα blow out). Ταυτόχρονα, μπορεί να συνυπάρχει σκιερότητα του ιγμορείου λόγω αιμορραγίας, κάταγμα του έσω τοιχώματος του οφθαλμικού κόγχου με μετατόπιση μαλακών μορίων προς τις ηθμοειδείς κυψέλες και εμφύσημα του οφθαλμικού κόγχου λόγω εισαγωγής αέρα από κάταγμα παρακείμενης αεροφόρας κοιλότητας (Εικόνα 10.3). Για την ανάδειξη του κατάγματος blow-out, χρήσιμη είναι η μετωπορινική προβολή 30⁰ ουραία (Caldwell) και η πωγωνορινική προβολή κατά Waters (Hammerschlag, Hughes, & O'Reilly, 1982). Για την ανάδειξη του εμφυσήματος του οφθαλμικού κόγχου, οι προβολές θα πρέπει να γίνονται σε όρθια στάση.

7 Συμπληρωματικές Προβολές Κρανίου 303 Εικόνα Μηχανισμός κατάγματος blow-out: τα οστικά συντρίμματα του εδάφους του οφθαλμικού κόγχου (1) και τα μαλακά μόρια του οφθαλμικού κόγχου (2) υποχωρούν μέσα στο υποκείμενο ιγμόριο (3) ( 1994 Κουμαριανός Δ.). 4. Ποια η σημασία του ακτινογραφικού ελέγχου σε περίπτωση υποψίας κατάγματος των ρινικών οστών; Συνήθως μια πλάγια ακτινογραφία είναι διαγνωστική για την ανάδειξη καταγμάτων των ρινικών οστών, ενώ σπανιότερα μπορεί να χρειαστεί και μια κατ εφαπτόμενη ακτινογραφία ή μια πωγωνορινική ακτινογραφία κατά Waters. Σύμφωνα με τους Oluwasanmi και Pinto (2000), η ακτινολογική εξέταση σε περίπτωση κάκωσης της ρινός δεν προσφέρει τίποτα στην κλινική αντιμετώπιση, επειδή η θεραπεία τυχόν κατάγματος εξαρτάται αποκλειστικά από τα λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα που δημιουργεί τα οποία μπορούν να αξιολογηθούν πλήρως με την κλινική εξέταση. 5. Γιατί σε περίπτωση υποψίας κατάγματος της κάτω γνάθου θα πρέπει να εξετάζονται και οι δύο πλευρές της; Σε περίπτωση κάκωσης της κάτω γνάθου θα πρέπει να εξετάζονται και οι δύο πλευρές της, για την ανάδειξη πιθανού κατάγματος εξ αντικτυπήματος. Ο ακτινολογικός έλεγχος της κάτω γνάθου περιλαμβάνει μία πλάγια προβολή για τον κλάδο, το σώμα ή τη γενιακή σύμφυση, καθώς και μία μετωπορινική προβολή.

8 304 Συμπληρωματικές Προβολές Κρανίου ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Οι παρακάτω δραστηριότητες θα σε βοηθήσουν να συνδέσεις τις γνώσεις σου με την κλινική πράξη και θα σε βοηθήσουν σημαντικά να ενδυναμώσεις την κατανόηση πολλών εννοιών αυτής της ενότητας. Ιδιαίτερα θα πρέπει να εξασκηθείς στην τοποθέτηση των παρακάτω θέσεων είτε πάνω σου είτε πάνω σε κάποιον άλλο σε συνεργασία με τον εκπαιδευτή σου στο εργαστήριο. Θα πρέπει να μπορείς να εκτελείς όλες τις κινήσεις με ευκολία, χωρίς καθυστέρηση και με την σωστή σειρά. Βάλε ένα σημάδι δίπλα σε κάθε στόχο που συμπληρώνεις με επιτυχία. 1. Να αναγνωρίζεις και να περιγράφεις σε σχεδιαγράμματα, ομοιώματα και ακτινογραφίες του κρανίου τα κύρια ανατομικά μόρια του εγκεφαλικού κρανίου, του προσωπικού κρανίου, των οφθαλμικών κόγχων, των παραρρινικών κόλπων, της ρινικής κοιλότητας και του οργάνου της ακοής. 2. Να επιδεικνύεις και να εκτελείς σε άλλο φοιτητή τις παρακάτω προβολές στο ακτινολογικό τραπέζι και το επιτοίχιο Bucky. Εκτέλεσε και περιέγραψε όλα τα βήματα (προετοιμασία, τοποθέτηση, επικέντρωση), από τη στιγμή που θα πάρεις το παραπεμπτικό μέχρι που θα κάνεις την έκθεση. ( ) Πλάγια προβολή κρανίου με οριζόντια δέσμη. ( ) Π-ο προβολή κρανίου. ( ) Π-ο προβολή κωναρίου. ( ) Πλάγια προβολή τουρκικού εφιππίου. ( ) Πλάγια προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων. ( ) Μετωπορινική προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων. ( ) Πωγωνορινική προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων κατά Waters. ( ) Πωγωνορινική προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων (τροποποιημένη). ( ) Π-ο προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων. ( ) Πλάγια προβολή ρινικών οστών. ( ) Πλάγια προβολή κάτω γνάθου. ( ) Μετωπορινική προβολή κάτω γνάθου. ( ) Μετωπορινική προβολή παραρρινικών κόλπων κατά Caldwell. 3. Να επιδεικνύεις και να εκτελείς σε άλλο φοιτητή τις προηγούμενες προβολές, κατάλληλα τροποποιημένες, όταν ο ασθενής είναι τραυματισμένος. 4. Αν υπάρχει κρανιογράφος, να επιδεικνύεις και να εκτελείς σε άλλο φοιτητή τις προηγούμενες προβολές, κατάλληλα τροποποιημένες. 5. Χρησιμοποιώντας τις ακτινογραφίες που θα σου δώσει ο εκπαιδευτής σου, να μπορείς να εφαρμόσεις τα κριτήρια αξιολόγησης και να προτείνεις τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις. 6. Χρησιμοποιώντας τις ακτινογραφίες που θα σου δώσει ο εκπαιδευτής σου, να αναγνωρίζεις και να δικαιολογείς ποιες ακτινογραφίες είναι αποδεκτές από απόψεως παραγόντων έκθεσης, ποιες είναι υποεκτεθειμένες και ποιες είναι υπερεκτεθειμένες. 7. Χρησιμοποιώντας τις ακτινογραφίες που θα σου δώσει ο εκπαιδευτής σου να αναγνωρίζεις και να δικαιολογείς ποιες ακτινογραφίες είναι αποδεκτές από τεχνικής απόψεως καθώς και ποιες χρειάζονται επανάληψη. Στις τελευταίες, να αναπτύσσεις και να δικαιολογείς τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις. 8. Αν υπάρχει κατάλληλο ομοίωμα, πραγματοποίησε την προβολή που θα σου υποδείξει ο εκπαιδευτής σου.

9 Συμπληρωματικές Προβολές Κρανίου ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΚΡΑΝΙΟΥ 1. Η πλάγια προβολή κρανίου, σε περίπτωση κρανιοεγκεφαλικής κάκωση, γίνεται οπωσδήποτε με οριζόντια δέσμη: A. για την τυχόν ανάδειξη αέρα στο κρανίο ή υδραερικών επιπέδων στον σφηνοειδή κόλπο B. για την ουσιαστικότερη μελέτη των αυχενικών σπονδύλων Γ. για την ευκολότερη τοποθέτηση του ασθενούς Δ. όλα τα παραπάνω 2. Σε μια πλάγια προβολή τουρκικού εφιππίου, η κεντρική ακτίνα εξέρχεται 2 cm και 2 cm από τον έξω ακουστικό πόρο. A. πίσω, κάτω B. πίσω, πάνω Γ. μπροστά, κάτω Δ. μπροστά, πάνω 3. Η πλάγια ακτινογραφία τουρκικού εφιππίου είναι χρήσιμη για τη μελέτη: A. των πρόσθιων κλινοειδών αποφύσεων. B. των οπίσθιων κλινοειδών αποφύσεων. Γ. των διαστάσεων του τουρκικού εφιππίου. Δ. όλα τα παραπάνω. 4. Η θεωρείται απολύτως απαραίτητη για την ακτινολογική μελέτη του τουρκικού εφιππίου. A. προβολή κατά Towne B. υπογένεια προβολή Γ. πλάγια προβολή Δ. μετωπορινική προβολή 25 ουραία 5. Για τον εντοπισμό του τουρκικού εφιππίου ως κρανιοτοπογραφικό σημείο, χρησιμοποιείται: A. το ριζορίνιο. B. το μεσόφρυο. Γ. ο έξω ακουστικός πόρος. Δ. το φίλτρο. 6. Μια π-ο ακτινογραφία κρανίου ξεχωρίζει από μια μετωπορινική ακτινογραφία από: 1. Τη μεγέθυνση των οφθαλμικών κόγχων που είναι μικρότερη, 2. Την ανάδειξη των έσω ακουστικών πόρων μέσα στους οφθαλμικούς κόγχους, 3. Τις μεγαλύτερες αποστάσεις των πλάγιων τοιχωμάτων του κρανίου από τα πλάγια χείλη των οφθαλμικών κόγχων, 4. Την ανάδειξη των πρόσθιων κλινοειδών αποφύσεων πάνω από τις ηθμοειδείς κυψέλες. Α. 1. Β. 3. Γ. 1 και 3. Δ. 2, 3 και 4.

10 306 Συμπληρωματικές Προβολές Κρανίου 7. Μια π-ο ακτινογραφία κωναρίου, που έχει γίνει με το κρανίου του ασθενούς στραμμένο προς τη δεξιά πλευρά, παρουσιάζει: Α. μεγαλύτερη απόσταση του πλάγιου τοιχώματος του κρανίου από το πλάγιο χείλος του οφθαλμικού κόγχου στην αριστερή πλευρά σε σχέση με την δεξιά πλευρά. Β. τα άνω χείλη των λιθοειδών κάτω από τα υποκόγχια χείλη. Γ. τα άνω χείλη των λιθοειδών πάνω από τα υποκόγχια χείλη. Δ. μεγαλύτερη απόσταση του πλάγιου τοιχώματος του κρανίου από το πλάγιο χείλος του οφθαλμικού κόγχου στη δεξιά πλευρά σε σχέση με την αριστερή πλευρά. 8. Σε μια μη ικανοποιητική π-ο ακτινογραφία κρανίου, τα άνω χείλη των λιθοειδών αναδεικνύονται κάτω από τα υποκόγχια χείλη. Για την διόρθωση αυτού του λάθους θα πρέπει: 1. Να στραφεί το κρανίο του ασθενούς προς τα αριστερά, 2. Να αυξηθεί η ουραία κλίση της λυχνίας, 3. Να τοποθετηθεί η ωτοκογχική γραμμή κάθετη στον υποδοχέα εικόνας, 4. Ο ασθενής να πιέσει περισσότερο το πηγούνι του προς το θώρακα. Α. 1. Β. 2 και 3. Γ. 3 και 4. Δ. 2, 3 και Με τον τραυματισμένο ασθενή σε ύπτια θέση, όταν η κεντρική ακτίνα ευθυγραμμίζεται με την ωτοκογχική γραμμή η κλίση στην λυχνία είναι 13 0 ουραία. Ποια κλίση θα πρέπει να δοθεί στην λυχνία ώστε να ληφθεί μια ικανοποιητική π-ο ακτινογραφία κρανίου (Caldwell); Α. 15 ουραία. Β. 2 ουραία. Γ. 2 κεφαλικά. Δ. Κεντρική ακτίνα κάθετη. 10. Σε μια πλάγια προβολή ρινικών οστών, τα kvp αυξάνονται για την ικανοποιητικότερη ανάδειξη των μαλακών μορίων της περιοχής. A. Σωστό. B. Λάθος. 11. Σε μια ικανοποιητική πωγωνορινική προβολή ακτινογραφία προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων, τα άνω χείλη των λιθοειδών θα πρέπει να αναδεικνύονται ακριβώς κάτω από τα ιγμόρεια. A. Σωστό. B. Λάθος. 12. Σε μια μετωπορινική ακτινογραφία παραρρινικών κόλπων κατά Caldwell, τα άνω χείλη των λιθοειδών προβάλλουν στο κάτω τριτημόριο των οφθαλμικών κόγχων. A. Σωστό. B. Λάθος.

11 Συμπληρωματικές Προβολές Κρανίου Η κεντρική ακτίνα στην πωγωνορινική προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων κατά Waters, εξέρχεται από: Α. το γένειο. Β. το μεσόφρυο. Γ. το ριζορίνιο. Δ. την πρόσθια ρινική άκανθα. 14. Η κεντρική ακτίνα στη μετωπορινική προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων, εξέρχεται από: Α. το γένειο. Β. το μεσόφρυο. Γ. 2,5 cm κάτω από το ριζορίνιο. Δ. την πρόσθια ρινική άκανθα. 15. Ποια προβολή από τις παρακάτω είναι χρήσιμη για την ικανοποιητικότερη ανάδειξη συμπιεστικών καταγμάτων των μετωπιαίων κόλπων; Α. Η μετωπορινική προβολή προσωπικού κρανίου. Β. Η υπογένεια προβολή βάσης κρανίου. Γ. Η πωγωνορινική προβολή προσωπικού κρανίου. Δ. Η πλάγια προβολή προσωπικού κρανίου. 16. Σε μια ικανοποιητική τροποποιημένη πωγωνορινική ακτινογραφία προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων, τα άνω χείλη των λιθοειδών: Α. συμπροβάλλονται με τα υποκόγχια χείλη. Β. προβάλλουν μέσα στα ιγμόρεια. Γ. προβάλλουν ακριβώς κάτω από τα ιγμόρεια. Δ. προβάλλουν μέσα στους οφθαλμικούς κόγχους. 17. Η κεντρική ακτίνα στην πλάγια προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων εισέρχεται: Α. μεταξύ έξω κανθού και έξω ακουστικού πόρου. Β. στο μεσόφρυο. Γ. στο ριζορίνιο. Δ. στην πρόσθια ρινική άκανθα. 18. Για τη μελέτη των ρινικών οστών, συνήθως λαμβάνεται: 1. Πλάγια προβολή, 2. Υπογένεια προβολή, 3. Πωγωνορινική προβολή κατά Waters. Α. 1 και 2. Β. 1 και 3. Γ. 2 και 3. Δ. 1, 2 και 3.

12 308 Συμπληρωματικές Προβολές Κρανίου 19. Για την ανάδειξη σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, συνήθως λαμβάνεται: 1. Πλάγια προβολή, 2. Μετωπορινική προβολή κατά Caldwell, 3. Πωγωνορινική προβολή κατά Waters. Α. 1 και 2. Β. 1 και 3. Γ. 2 και 3. Δ. 1, 2 και Στη μετωπορινική προβολή κάτω γνάθου, η κεντρική ακτίνα είναι: Α. κάθετη στον υποδοχέα εικόνας. Β. 20 κεφαλικά. Γ. 20 ουραία. Δ. 35 κεφαλικά. 21. Για την ανάδειξη του σώματος της κάτω γνάθου, το κρανίο στρέφεται περίπου κατά προς τον υποδοχέα εικόνας από την πλάγια θέση. Α. 0 Β. 10 Γ. 30 Δ. 45

13 Συμπληρωματικές Προβολές Κρανίου 309 Οι ερωτήσεις αναφέρονται στην παρακάτω εικόνα: Εικόνα ( 1994 Κουμαριανός Δ.). 22. Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στις πρόσθιες κλινοειδείς αποφύσεις; 23. Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στον βόθρο της υποφύσεως;

14 310 Συμπληρωματικές Προβολές Κρανίου Οι ερωτήσεις αναφέρονται στην παρακάτω εικόνα: Εικόνα ( 1999 Κουμαριανός Δ.). 24. Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στις οροφές των οφθαλμικών κόγχων; 25. Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στα ιγμόρεια; 26. Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στα οπίσθια όρια των κλάδων της κάτω γνάθου; 27. Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στον σφηνοειδή κόλπο;

15 Συμπληρωματικές Προβολές Κρανίου Στην παρακάτω εικόνα ποιος αριθμός αντιστοιχεί στη μείζονα πτέρυγα του σφηνοειδούς; Εικόνα ( 1999 Κουμαριανός Δ.).

16 312 Συμπληρωματικές Προβολές Κρανίου Οι ερωτήσεις αναφέρονται στην παρακάτω εικόνα: Εικόνα ( 1999 Κουμαριανός Δ.). 29. Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στο σώμα της κάτω γνάθου; 30. Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στην κορωνοειδή απόφυση; 31. Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στον κόνδυλο; 32. Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στη γωνία της κάτω γνάθου;

17 Συμπληρωματικές Προβολές Κρανίου 313 Οι ερωτήσεις αναφέρονται στην παρακάτω εικόνα: Εικόνα ( 1999 Κουμαριανός Δ.). 33. Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στο ζυγωματικό τόξο; 34. Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στο ρινικό διάφραγμα; 35. Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στον κόνδυλο; 36. Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στο υποκόγχιο χείλος;

18 314 Συμπληρωματικές Προβολές Κρανίου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ Ερωτηματολόγιο Αυτοαξιολόγησης Ανατομίας του Κρανίου ΙΙ 1. Β 2. Γ 3. Γ 4. Δ 5. Α 6. Γ 7. Β 8. Α 9. Γ 10. Δ 11. Α 12. Γ 13. Β 14. Β 15. Γ Ερωτηματολόγιο Αυτοαξιολόγησης Συμπληρωματικών Προβολών του Κρανίου 1. Δ 2. Δ 3. Δ 4. Γ 5. Γ 6. Β 7. Α 8. Δ 9. Γ 10. Β 11. Β 12. Α 13. Δ 14. Γ 15. Δ 16. Β 17. Α 18. Β 19. Γ 20. Β 21. Γ

19 Συμπληρωματικές Προβολές Κρανίου 315 ΠΗΓΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ Εικόνα 10.1, Εικόνα 10.2, Εικόνα 10.3, Εικόνα 10.4 Κουμαριανός, Δ. (1994). Άτλας Ακτινολογικών Προβολών και Ακτινοανατομίας. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα, χρήση μετά από έγγραφη άδεια. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή των παραπάνω εικόνων, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού. Copyright All Rights Reserved. Εικόνα 10.5, Εικόνα 10.6, Εικόνα 10.7, Εικόνα 10.8 Κουμαριανός, Δ. (1999). Ακτινογραφική Ανατομία & Προβολές. Αθήνα, χρήση μετά από έγγραφη άδεια. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή των παραπάνω εικόνων, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού. Copyright All Rights Reserved.

20 316 Συμπληρωματικές Προβολές Κρανίου ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ Burrows, E. H., & Leeds, N. (1981). Neuroradiology. New York: Churchill Livingstone. Hammerschlag, S. B., Hughes, S., O'Reilly, G. V., & Weber, A. L. (1982). Another Look at Blow-Out Fractures of the Orbit. American Journal of Neuroradiology, 3(3), Oluwasanmi, A. F., & Pinto, A. L. (2000). Management of nasal trauma widespread misuse of radiographs. British Journal of Clinical Governance, 5(2), doi: / Quinn, S. F., & Smathers, R. L. (1984). The diagnostic significance of posttraumatic sphenoid sinus effusions: correlation with head computed tomography. J Comput Tomogr, 8(1), doi: / X(84)

21 Γλωσσάριο Όρων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ Ακτίνα Ακτινοβολία διαρροής Ακτινοβολία οπισθοσκέδασης Ακτινογραφία Ακτινογραφική αξιολόγηση Ακτινογράφος Ακτινοδιαπερατός Ακτινοσκιερό διακριτικό Ακτινοσκιερός Ακτινοσκόπηση Ανατομική θέση Ανεπιθύμητη αντίδραση Ανιχνευτική κβαντική απόδοση Αντίθεση Αντισκεδαστικό διάφραγμα (ΑΔ) Αντισταθμιστικό φίλτρο Αξιολόγηση ακτινογραφίας Απαγωγή Αριστερή οπίσθια λοξή (ΑΟΛ) Αριστερή πρόσθια λοξή (ΑΠΛ) Ασθενικός τύπος Βαριούχο γεύμα Βαριούχος υποκλυσμός Βασική γραμμή Βατραχοειδής προβολή Βραχυκέφαλο κρανίο Γένειο ΑΓΓΛΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ Ray Leakage radiation Backscatter radiation Radiograph, X-ray Radiographic critique Radiographer Radiolucent Image marker Radiopaque Fluoroscopy Anatomic position Adverse reaction Detective quantum efficiency (DQE) Contrast Antiscatter grid Compensating filter Radiographic critique Abduction Left posterior oblique (LPO) Left anterior oblique (LAO) Asthenic type Barium meal Barium enema Infraorbitomeatal line Frog-leg projection Brachycephalic skull Mental point

22 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ Γραμμή κοτυλιαίου πυθμένα Γωνία έγκλισης Γωνία της κάτω γνάθου Δεξιά οπίσθια λοξή προβολή (ΔΟΛ) Δεξιά πρόσθια λοξή προβολή (ΔΠΛ) Διαγνωστικά επίπεδα αναφοράς (ΔΕΑ) Διαθωρακική προβολή Διακονδύλια προβολή μεσοκονδύλιου βόθρου Διακριτική ικανότητα βάθους Διαμασχαλιαία προβολή Διαυχενική προβολή ισχίου Διαωμοπλατιαία προβολή ωμοπλάτης Δολιχοκέφαλο κρανίο Δομικός τύπος Δοσίμετρο Δυναμικό εύρος τιμών Εγκάρσιο επίπεδο Ειδική προβολή Έκταση Εν τω βάθει Ενισχυτής εικόνας Ενισχυτική πινακίδα Ενσυναίσθηση Έξω ακουστικός πόρος Έξω ή πλάγια Έξω ινιακό όγκωμα Έξω κανθός Έξω στροφή Επεξεργασία φιλμ Επιπολής Επιπροβολή Εστιακή απόσταση Έσω Έσω κανθός Έσω στροφή ΑΓΓΛΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ Acetabular rim Inclination angle Mandible angle ή gonion Right posterior oblique (RPO) Right anterior oblique (RAO) Diagnostic reference levels (DRL) Transthoracic projection PA tunnel view of intercondylar fossa Depth resolution Inferosuperior axial projection Axiolateral inferosuperior of hip Scapular Y projection Dolichocephalic skull Body habitus Film badge Dynamic range Horizontal (axial) plane Special projection Extension Deep Image intensifier Intensifying screen Empathy External auditory meatus (EAM) Lateral External occipital protuberance ή inion Outer canthus Lateral (external) rotation Film processing Superficial Superimposition Source image receptor distance (SID) Medial Inner canthus Medial (internal) rotation

23 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ Εσωτερικό σύστημα φόρτισης Ετερόπλευρα Ευρεία δέσμη Ηλεκτρονικός θόρυβος Θάλαμος ιονισμού Θωράκιση Ισοδύναμο μολύβδου Κάμψη Κατ εφαπτόμενη προβολή Κάταγμα πυγμάχου Κατακεκλιμένη θέση Κατάποση βαρίου Κεντρικά Κεντρική ακτίνα (ΚΑ) Κερκιδική απόκλιση Κεφαλικά Κλίμακα του γκρι Κοινό μυοτενόντιο στροφικό πέταλο Κρανιογράφος Κριτήρια αξιολόγησης Λαγονοηβική γραμμή Λαγονοϊσχιακή γραμμή Λήψη Λιπώδης ιστός Λοξό επίπεδο Λοξός Λυχνία ακτίνων Χ Μαγνητική τομογραφία Μεγέθυνση Μέσο σκιαγραφικής αντίθεσης Μεσοκέφαλο κρανίο Μεσοκόγχια γραμμή Μεσόφρυο Μετωπορινική προβολή Μολύβδινη ανάσχεση ΝΟΚ ΑΓΓΛΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ Internal weight-bearing system Contralateral Fan beam Noise Ionisation chamber Shielding Lead equivalent Flexion Tangential projection Boxer fracture Decubitus position Barium swallow Proximal Central ray (CR) Radial deviation Cephalad Greyscale Rotator cuff Skull unit Evaluation criteria Iliopubic ή iliopectineal line Ilioischial line View Fat pad Oblique plane Oblique X-ray tube Magnetic resonance imaging Magnification Contrast media Mesocephalic skull Interorbital ή interpupillary line Glabella PA axial (Caldwell) projection Lead blocker KUB

24 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ Νοσοκομειακό σύστημα πληροφοριών (HIS) Οβελιαίο επίπεδο Οδηγά σημεία Οπίσθια ή ραχιαία Οπισθιοπρόσθια προβολή (ο-π) Ουραία Παραμόρφωση Πελματιαία κάμψη Περιφερικά Πηχεοβραχιόνια προβολή αγκώνα Π-ο προβολή γληνοβραχιόνιας άρθρωσης Ποδιά Πρηνής Πρηνισμός Προβολή Προβολική απόσταση Προληπτικός έλεγχος Προσαγωγή Πρόσθια άνω ιερά τόξα Πρόσθια ή κοιλιακά Πρόσθια ρινική άκανθα Πρόσθιο Προσθιοπίσθια προβολή (π-ο) Προστατευτικό σκίαστρο Πυκνότητα Πωγωνορινική προβολή Ραχιαία κάμψη Ριζορίνιο Σημείο δακρύου Σθενικός τύπος Σκεδαζόμενη Σκυλάκι ΟΜΣΣ Στατικοκινητική προβολή Στερέωση Στεφανιαίο επίπεδο ΑΓΓΛΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ Hospital information system (HIS) Sagittal plane Topographic positioning landmarks Posterior ή dorsal Posteroanterior projection (PA) Caudal Distortion Plantar flexion Distal AP projection of elbow in acute flexion True AP shoulder projection Apron Prone Pronation Projection Object image receptor distance (OID) Screening Adduction Sacral arcuate foraminal lines Anterior or ventral Acanthion Anterior Anteroposterior projection (AP) Shadow shield Density Parietoacanthial (Waters) projection Dorsiflexion Nasion Teardrop sign Sthenic type Scatter Scotty dog Stress projection Fixer Coronal plane

25 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ Συμπροβολή Συνάρτηση μεταφοράς διαμόρφωσης (MTF) Σύστημα αρχειοθέτησης εικόνων και επικοινωνίας (PACS) Σύστημα πληροφοριών ακτινολογίας (RIS) Σύστημα φιλμ/ενισχυτικής πινακίδας Σύστοιχα Τεχνικό σφάλμα Τεχνολόγος ακτινολόγος Υπερέκταση Υπέρηχος Υπερσθενικός (ή πυκνικός) τύπος Υπογένεια προβολή βάσεως κρανίου Υποδοχέας εικόνας Υπολογιστική τομογραφία (YT) Υποσθενικός τύπος Υπτιασμός Ύπτιος Φαινόμενο ανοδικής απόκλισης Φάσμα ισχύος θορύβου Φιλμ Φορτίο λυχνίας Χωρική διακριτική ικανότητα Ωλένια απόκλιση Ωτοακανθική γραμμή Ωτογενειακή γραμμή Ωτοκογχική γραμμή Ωτοϋποκογχική γραμμή ΑΓΓΛΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ Superimposition Modulation transfer function (MTF) Picture Archiving and Communication System (PACS) Radiology information system (RIS) Film screen system Ipsilateral Artifact Radiologic technologist ή Radiographer Hyperextension Ultrasound Hypersthenic type Submentovertex (SMV) projection Imaging plate (IP) ή Image receptor (IR) Computed tomography (CT) Hyposthenic type Supination Supine Anode heel effect Noise power spectrum (nps) Film Tube load Spatial resolution Ulnar deviation Acanthiomeatal line Mentomeatal line Orbitomeatal ή radiographic base line Infraorbitomeatal line

26

Ακτίνα Ακτινοβολία διαρροής Ακτινοβολία οπισθοσκέδασης. Ακτινογραφική αξιολόγηση. Ακτινοδιαπερατός Ακτινοσκιερό διακριτικό Ακτινοσκιερός Ακτινοσκόπηση

Ακτίνα Ακτινοβολία διαρροής Ακτινοβολία οπισθοσκέδασης. Ακτινογραφική αξιολόγηση. Ακτινοδιαπερατός Ακτινοσκιερό διακριτικό Ακτινοσκιερός Ακτινοσκόπηση Γλωσσάριο Όρων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ Ακτίνα Ακτινοβολία διαρροής Ακτινοβολία οπισθοσκέδασης Ακτινογραφία Ακτινογραφική αξιολόγηση Ακτινογράφος Ακτινοδιαπερατός Ακτινοσκιερό διακριτικό Ακτινοσκιερός Ακτινοσκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ ΗΜΗΤΡΗΣ. Οδηγός µελέτης για τις ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ ΗΜΗΤΡΗΣ. Οδηγός µελέτης για τις ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ ΗΜΗΤΡΗΣ Οδηγός µελέτης για τις ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ Οδηγός Μελέτης για τις Βασικές Ακτινολογικές Προβολές Κουμαριανός Δημήτρης Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Ραδιολογίας Ακτινολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΡΑΝΙΟΥ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΡΑΝΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΡΑΝΙΟΥ 1 ΣΚΟΠΟΙ Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στις παρακάτω βασικές προβολές ακτινολογικής εξέτασης του κρανίου: Πλάγια προβολή κρανίου. Μετωπορινική προβολή κρανίου κατά Caldwell. Προβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩ ΑΚΡΟ. αντιβράχιο αγκώνας - βραχιόνιο Α. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΝΩ ΑΚΡΟ. αντιβράχιο αγκώνας - βραχιόνιο Α. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΩ ΑΚΡΟ αντιβράχιο αγκώνας - βραχιόνιο Α. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ Δ.: Άτλας Ακτινολογικών Προβολών βασικές προβολές ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ Δ.: Οδηγός μελέτης για τις βασικές ακτινολογικές προβολές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΣΚΟΠΟΙ Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στα παρακάτω βασικά θέματα της ακτινολογικής εξέτασης:

ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΣΚΟΠΟΙ Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στα παρακάτω βασικά θέματα της ακτινολογικής εξέτασης: ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ 1 ΣΚΟΠΟΙ Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στα παρακάτω βασικά θέματα της ακτινολογικής εξέτασης: Δομικός τύπος, Οδηγά σημεία, Βασικά επίπεδα, Χαρακτηρισμοί θέσης και κίνησης, Κρανιοτοπογραφικές

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινογραφική απεικόνιση ωμικής ζώνης. Περικλής Παπαβασιλείου,PhD Τεχνολόγος Ακτινολόγος

Ακτινογραφική απεικόνιση ωμικής ζώνης. Περικλής Παπαβασιλείου,PhD Τεχνολόγος Ακτινολόγος Ακτινογραφική απεικόνιση ωμικής ζώνης Περικλής Παπαβασιλείου,PhD Τεχνολόγος Ακτινολόγος Ανατομία ωμικής ζώνης 1. 1η πλευρά 3. 4η και 7η πλευρά 4. κλείδα 5. ακρωμιοκλειδική άρθρωση 6. ακρώμιο 7. εντομή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΠΥΕΛΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΠΥΕΛΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΠΥΕΛΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ 1 ΣΚΟΠΟΙ Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στις παρακάτω βασικές προβολές ακτινολογικής εξέτασης της πυελικής ζώνης: Π-ο προβολή λεκάνης. Π-ο προβολή ισχίων. Π-ο προβολή ισχίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΛΑΧΝΙΚΟ ΚΡΑΝΙΟ ΜΕΤΩΠΙΑΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΚΟΓΧΟΣ ΑΝΩ ΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΣΧΙΣΜΗ ΙΓΜΟΡΙΟ ΑΝΤΡΟ ΗΘΜΟΕΙΔΕΙΣ ΚΑΤΩ ΡΙΝΙΚΗ ΚΟΓΧΗ. ΜΑΣΤΟΕΙΔΕΙς ΚΥΨΕΛΕΣ ΣΚΛΗΡΑ ΥΠΕΡΩΑ ΓΝΑΘΟΣ

ΣΠΛΑΧΝΙΚΟ ΚΡΑΝΙΟ ΜΕΤΩΠΙΑΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΚΟΓΧΟΣ ΑΝΩ ΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΣΧΙΣΜΗ ΙΓΜΟΡΙΟ ΑΝΤΡΟ ΗΘΜΟΕΙΔΕΙΣ ΚΑΤΩ ΡΙΝΙΚΗ ΚΟΓΧΗ. ΜΑΣΤΟΕΙΔΕΙς ΚΥΨΕΛΕΣ ΣΚΛΗΡΑ ΥΠΕΡΩΑ ΓΝΑΘΟΣ 1 ΣΠΛΑΧΝΙΚΟ ΚΡΑΝΙΟ ΜΕΤΩΠΙΑΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΚΟΓΧΟΣ ΑΝΩ ΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΣΧΙΣΜΗ ΗΘΜΟΕΙΔΕΙΣ ΙΓΜΟΡΙΟ ΑΝΤΡΟ ΜΑΣΤΟΕΙΔΕΙς ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΤΩ ΡΙΝΙΚΗ ΚΟΓΧΗ ΣΚΛΗΡΑ ΥΠΕΡΩΑ ΓΝΑΘΟΣ 2 ΠΛΑΓΙΑ ΛΗΨΗ ΜΕΤΩΠΙΑΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΠΡΟΣΘΙΕΣ & ΟΠΙΣΘΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γαλανοπούλου Αγγελική

Γαλανοπούλου Αγγελική Γαλανοπούλου Αγγελική ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ Δ.: Άτλας Ακτινολογικών Προβολών βασικές προβολές ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ Δ.: Οδηγός μελέτης για τις βασικές ακτινολογικές προβολές (ebook) Bontrager. Κ, Lampignano J.:Textbook of

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΚΡΑΝΙΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΚΡΑΝΙΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ - ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ι. ΦΕΖΟΥΛΙΔΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΚΡΑΝΙΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ Απλή Ακτινογραφία Αξονική Τοµογραφία Βρεγµατικό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΟΙΛΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΟΙΛΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΟΙΛΙΑΣ 1 ΣΚΟΠΟΙ Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στις παρακάτω βασικές προβολές ακτινολογικής εξέτασης της κοιλίας: Π-ο προβολή κοιλίας σε ύπτια θέση, Ο-π προβολή κοιλίας σε όρθια θέση, Ο-π

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινογραφικός έλεγχος άνω άκρου. Περικλής Παπαβασιλείου, PhD Τεχνολόγος-Ακτινολόγος

Ακτινογραφικός έλεγχος άνω άκρου. Περικλής Παπαβασιλείου, PhD Τεχνολόγος-Ακτινολόγος Ακτινογραφικός έλεγχος άνω άκρου Περικλής Παπαβασιλείου, PhD Τεχνολόγος-Ακτινολόγος Προβολή 1η Η ωμοπλάτη, η κλείδα και το άνω τμήμα του βραχιονίου απεικονίζονται. Το βραχιόνιο σε ουδετέρα θέση, που σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικές Προβολές Άνω Άκρου

Ειδικές Προβολές Άνω Άκρου Ειδικές Προβολές Άνω Άκρου Χειμερινό Εξάμηνο 2018-2019 Περικλής Παπαβασιλείου Ειδικές Προβολές Καρπού A) ΟΠ προβολή καρπού με ωλένια απόκλιση B) ΟΠ προβολή καρπού με κερκιδική απόκλιση Προβολές Καρπού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΩΣΤΟΜΑΤΙΚΕΣ ΛΗΨΕΙΣ

ΕΞΩΣΤΟΜΑΤΙΚΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΕΞΩΣΤΟΜΑΤΙΚΕΣ ΛΗΨΕΙΣ Εισαγωγή Ακτινογραφίες εκτός στόματος άμβάνονται όταν πρέπει να εξετασθεί μεγάλη περιοχή του στόματος και των γνάθων ή όταν ο ασθενής δεν μπορεί να ανοίξει το στόμα του για να τοποθετηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΕΛΙΚΗ ΖΩΝΗ. Γαλανοπούλου Α Λαβδάς Ε

ΠΥΕΛΙΚΗ ΖΩΝΗ. Γαλανοπούλου Α Λαβδάς Ε ΠΥΕΛΙΚΗ ΖΩΝΗ Γαλανοπούλου Α Λαβδάς Ε ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΠΥΕΛΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΜΗΜΑΤΑ 1. ΑΝΩΝΥΜΑ ΟΣΤΑ 2. ΙΕΡΟ 3. ΚΟΚΚΥΓΑΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ 4. ΗΒΙΚΗ ΣΥΜΦΥΣΗ 5. ΙΕΡΟΛΑΓΟΝΙΕΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ανώνυμο οστό 5 5 1. Λαγόνιο οστό 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΤΑ ΘΩΡΑΚΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Α.

ΟΣΤΑ ΘΩΡΑΚΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Α. ΟΣΤΑ ΘΩΡΑΚΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Α. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ Δ.: Άτλας Ακτινολογικών Προβολών βασικές προβολές ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ Δ.: Οδηγός μελέτης για τις βασικές ακτινολογικές προβολές (ebook) Bontrager. Κ, Lampignano

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι. Εισαγωγή στην Ανατομία. 460-377 Π.Χ «Η φύση του σώματος είναι η αρχή της ιατρικής επιστήμης» Ιπποκράτης. Ανά----- τομή

ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι. Εισαγωγή στην Ανατομία. 460-377 Π.Χ «Η φύση του σώματος είναι η αρχή της ιατρικής επιστήμης» Ιπποκράτης. Ανά----- τομή ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι Μάθημα 1ο ΘΩΡΑΚΑΣ ΚΟΙΛΙΑ ΠΥΕΛΟΣ-ΠΕΡΙΝΕΟ ΡΑΧΗ Ροβίθης Μιχαήλ 500 Π.Χ Εισαγωγή στην Ανατομία 460-377 Π.Χ «Η φύση του σώματος είναι η αρχή της ιατρικής επιστήμης» Ιπποκράτης Ανά----- τομή Αριστοτέλης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΟΣΤΩΝ ΤΟΥ ΘΩΡΑΚΑ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΟΣΤΩΝ ΤΟΥ ΘΩΡΑΚΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΟΣΤΩΝ ΤΟΥ ΘΩΡΑΚΑ 1 ΣΚΟΠΟΙ Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στις παρακάτω βασικές προβολές ακτινολογικής εξέτασης των οστών του θώρακα: Πλάγια προβολή στέρνου. Ο-π προβολή θώρακα για πλευρές.

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικές Προβολές Πυελικής Ζώνης

Ειδικές Προβολές Πυελικής Ζώνης Ειδικές Προβολές Πυελικής Ζώνης Χειμερινό Εξάμηνο 2018-2019 Περικλής Παπαβασιλείου Ανατομία Πυελικής Ζώνης Ανατομία Πυελικής Ζώνης 1. πρόσθια λαγόνια ακρολοφία 2. λαγόνιος βόθρος 3. ιερολαγόνια άρθρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ Ο.Μ.Σ.Σ. ΙΕΡΟ - ΚΟΚΚΥΓΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ Ο.Μ.Σ.Σ. ΙΕΡΟ - ΚΟΚΚΥΓΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ Ο.Μ.Σ.Σ. ΙΕΡΟ - ΚΟΚΚΥΓΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ π - ο προβολή Ο.Μ.Σ.Σ. ύπτιος κάμψη γονάτων ισχίων οσφυϊκής λόρδωσης Π.Α.Λ.Α. ισαπέχουν από τραπέζι (όχι στροφή) προστασία γονάδων επικέντρωση:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ 1 ΣΚΟΠΟΙ Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στις παρακάτω βασικές προβολές ακτινολογικής εξέτασης της σπονδυλικής στήλης: Π-ο προβολή ΑΜΣΣ. Πλάγια προβολή ΑΜΣΣ. Πλάγια προβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΟΦΘΑΛΜΙΚΟΙ ΚΟΓΧΟΙ ΣΠΛΑΧΝΙΚΟ ΚΡΑΝΙΟ

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΟΦΘΑΛΜΙΚΟΙ ΚΟΓΧΟΙ ΣΠΛΑΧΝΙΚΟ ΚΡΑΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ - ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ι. ΦΕΖΟΥΛΙΔΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΟΦΘΑΛΜΙΚΟΙ ΚΟΓΧΟΙ ΣΠΛΑΧΝΙΚΟ ΚΡΑΝΙΟ Μετωπιαίο Σφηνοειδέ2 Ηθμοειδές

Διαβάστε περισσότερα

Οστεολογία Ι. Ioannis Lazarettos. MD PhD Orthopaedic Surgeon

Οστεολογία Ι. Ioannis Lazarettos. MD PhD Orthopaedic Surgeon Οστεολογία Ι Ioannis Lazarettos MD PhD Οστεολογία Οστά Τα οστά αποτελούνται από ένα οργανικό υπόστρωμα από ινώδη συνδετικό ιστό εμποτισμένο με μεταλλικά άλατα (σκληρότητα & ελαστικότητα) Δομή Συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων

Μέτρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων Μέτρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων Εύρος κίνησης Το ποσό της κίνησης που παρουσιάζεται σε μια άρθρωση κατά την παθητική (παθητικό εύρος) ή ενεργητική (ενεργητικό εύρος) κίνηση. Εκτίμηση: με χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινογραφία θώρακος. Ενότητα 3: Εργαστηριακές εξετάσεις. Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής

Ακτινογραφία θώρακος. Ενότητα 3: Εργαστηριακές εξετάσεις. Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Ακτινογραφία θώρακος Ενότητα 3: Εργαστηριακές εξετάσεις Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Σκοποί ενότητας Ανάλυση της ακτινολογικής εξέτασης του θώρακα Φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Μύες του προσώπου και της κεφαλής

Μύες του προσώπου και της κεφαλής ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΑ Μύες του προσώπου και της κεφαλής 38 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΑ ΜΕΤΩΠΟΪΝΙΑΚΟΣ* Επικράνιος Κρανίο - πλάγια άποψη Ινιακή γαστέρα (ινιακός μ.) Από τα δύο έξω τριτημόρια της άνω αυχενικής γραμμής του ινιακού

Διαβάστε περισσότερα

Α Μέρος (από 2) Οστά του Κορμού (Σπονδυλική Στήλης, Θώρακα, Κρανίου)

Α Μέρος (από 2) Οστά του Κορμού (Σπονδυλική Στήλης, Θώρακα, Κρανίου) Α Μέρος (από 2) Οστά του Κορμού (Σπονδυλική Στήλης, Θώρακα, Κρανίου) 01/35 Το Ερειστικό Σύστημα αποτελείται από: 1. Τα Οστά 2. Τις Αρθρώσεις 3. Τους Συνδέσμους 02/35 ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ Σύνολο: 285 οστά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλομετρική Ακτινογραφία Εξωστοματικές Προβολές

Κεφαλομετρική Ακτινογραφία Εξωστοματικές Προβολές Κεφαλομετρική Ακτινογραφία Εξωστοματικές Προβολές Αναστασία. Μητσέα, Λέκτορας Κλινική Διαγνωστικής & Ακτινολογίας Στόματος Μονάδα Ιατροδικαστικής του Στόματος Δομή του μαθήματος Ορισμός εξωστοματικών τεχνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ 1 ΣΚΟΠΟΙ Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στις παρακάτω βασικές προβολές ακτινολογικής εξέτασης του άνω άκρου: Ο-π προβολή άκρας χειρός. Π-ο προβολή άκρας χειρός. Πρόσθια λοξή προβολή

Διαβάστε περισσότερα

Αντιδιαχυτικό διάφραγμα. Ακτινολογία Ι -8

Αντιδιαχυτικό διάφραγμα. Ακτινολογία Ι -8 Αντιδιαχυτικό διάφραγμα Ακτινολογία Ι -8 Φωτόνια σκέδασης ευτερογενής ακτινοβολία Για όλες τις ακτινολογικές εξετάσεις εκτός από τη μαστογραφία, οι περισσότερες αλληλεπιδράσεις των φωτονίων με τους ιστούς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΙΛΙΑΣ Χ. ΜΠΟΥΡΓΙΩΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΣ

ΑΠΛΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΙΛΙΑΣ Χ. ΜΠΟΥΡΓΙΩΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΣ ΑΠΛΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΙΛΙΑΣ Χ. ΜΠΟΥΡΓΙΩΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΣ Ενδείξεις 1ο βήμα: ευρέως διαθέσιμη, εύκολη, χαμηλό κόστος Επανέλεγχος (π.χ. ειλεός) Πόση δόση ακτινοβολίας πήρα γιατρέ;;; α/α Κοιλίας

Διαβάστε περισσότερα

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος Αναπνευστικό σύστημα (αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Εξωστοματικές τεχνικές τοπικής αναισθησίας

Εξωστοματικές τεχνικές τοπικής αναισθησίας Εξωστοματικές τεχνικές τοπικής αναισθησίας ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ Εργαστήριο 5 ου εξαμήνου Βασίλης Κ. Πετσίνης Επίκουρος Καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Άνω γναθικό νεύρο (στρογγύλο

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικές Εφαρμογές Ακτινολογίας (Θ)

Ειδικές Εφαρμογές Ακτινολογίας (Θ) Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Ειδικές Εφαρμογές Ακτινολογίας (Θ) Ενότητα 2: Οδοντιατρική ακτινολογία (β μέρος) Γεωργία Οικονόμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Ραδιολογίας - Ακτινολογίας Το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στις παρακάτω βασικές προβολές ακτινολογικής εξέτασης του κάτω άκρου:

ΣΚΟΠΟΙ Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στις παρακάτω βασικές προβολές ακτινολογικής εξέτασης του κάτω άκρου: ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΑΤΩ ΑΚΡΟΥ ΣΚΟΠΟΙ Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στις παρακάτω βασικές προβολές ακτινολογικής εξέτασης του κάτω άκρου: Π-ο προβολή άκρου ποδός. Λοξή προβολή άκρου ποδός. Π-ο προβολή δακτύλων.

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε.

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Ιατρική Πληροφορική Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Οι διάφορες τεχνικές απεικόνισης (imaging modalities) της ανθρώπινης ανατομίας περιγράφονται κατά DICOM ως συντομογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Πανοραμική ακτινογραφία. Π. Γκρίτζαλης Επίκουρος Καθηγητής

Πανοραμική ακτινογραφία. Π. Γκρίτζαλης Επίκουρος Καθηγητής Πανοραμική ακτινογραφία Π. Γκρίτζαλης Επίκουρος Καθηγητής Ενδοστοματικές ακτινογραφίες Εξωστοματικές ακτινογραφίες Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τις περισσότερες κλινικές ανάγκες είναι: Οι ενδοστοματικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΤΙΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ι

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΤΙΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΤΙΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ι ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ποιότητα εικόνας - παράγοντες έκθεσης γεωμετρικά χαρακτηριστικά εικόνας συστήματα έκθεσης - AEC σημεία αμαύρωσης ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Α. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Γ. ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία ΑΜΣΣ. Α4 εκ των άνω Σώμα. Α1 άτλας. Εγκάρσιο τρήμα. Εγκάρσιο τρήμα σπονδυλική αρτ. & φλέβα. Νωτιαίος μυελός

Ανατομία ΑΜΣΣ. Α4 εκ των άνω Σώμα. Α1 άτλας. Εγκάρσιο τρήμα. Εγκάρσιο τρήμα σπονδυλική αρτ. & φλέβα. Νωτιαίος μυελός Τραύμα της ΑΜΣΣ Ανατομία ΑΜΣΣ Α1 άτλας Εγκάρσιο τρήμα Α4 εκ των άνω Σώμα οδόντας Α2 άξονας Νωτιαίος μυελός Εγκάρσιο τρήμα σπονδυλική αρτ. & φλέβα Ινιακή ατλαντο - αξονική ένωση Gerlock AJ, Heller RM, Kaye

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ

ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών http://eclass.uoa.gr/courses/med808 ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Διαγνωστικές και θεραπευτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ Ο όρος ποιότητα της α/ας αναφέρεται στην πιστότητα με την οποία οι ανατομικές δομές μπορούν να απεικονιστούν στην α/α.η α/α που επιτυχώς απεικονίζει την οποιαδήποτε ανατομική δομή,χαρακτηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών

Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ Το Μυοσκελετικό Σύστηµα Δρ. Ε. Τζόνσον Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αθήνα 2012 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι. Α. Τα µέρη και

Διαβάστε περισσότερα

Γεωμετρικοί παράγοντες

Γεωμετρικοί παράγοντες Γεωμετρικοί παράγοντες Ακτινολογία Ι-9 www.elcamino.edu/faculty/kclark/ Γεωμετρία της ακτινολογικής εικόνας Για υψηλή ποιότητα ακτινογραφιών χρειάζεται βέλτιστη χρήση των γεωμετρικών παραμέτρων της απεικόνισης

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Πατεράκης - Φυσικοθεραπευτής

Στέφανος Πατεράκης - Φυσικοθεραπευτής ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ Ορισμός : Είναι η επιστήμη που μελετά την ανθρώπινη κίνηση. Χρησιμοποιεί γνώσεις από τη μηχανική της φυσικής, την ανατομία και τη φυσιολογία. Η Βαρύτητα Έλκει όλα τα σώματα προς το έδαφος.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ

ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ Ι. ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ Α. Οστά = στερεά µορφή συνδετικού ιστού 1. αποτελούν τον κύριο στηρικτικό ιστό του σώµατος 2. το σκελετικό σύστηµα περιλαµβάνει 205 οστά Β. Το σκελετικό σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακές ασκήσεις

Εργαστηριακές ασκήσεις Εργαστηριακές ασκήσεις Εργαστήριο 1 Άνοιγμα και κλείσιμο του συστήματος και των υποσυστημάτων. Ποια τα υποσυστήματα ενός Υ.Τ. Ποιες οι βασικές λειτουργίες της κονσόλα χειρισμού και πως επιτυγχάνονται;

Διαβάστε περισσότερα

Ποιότητα Ακτινοδιαγνωστικής Εικόνας

Ποιότητα Ακτινοδιαγνωστικής Εικόνας Ποιότητα Ακτινοδιαγνωστικής Εικόνας Γ. Παναγιωτάκης Ε. Κωσταρίδου Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Τµήµα Ιατρικής, Πανεπιστήµιο Πατρών Περιεχόµενα µαθήµατος Φυσικό υπόβαθρο της ιατρικής απεικόνισης µε ακτίνες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "ΒΟΗΘΟΣ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ"

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. ΒΟΗΘΟΣ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "" ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ. Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ. Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές ακτινοβολιών : Κεφάλαιο 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κρανίο - Εγκέφαλος ανατομία

Κρανίο - Εγκέφαλος ανατομία Κρανίο - Εγκέφαλος ανατομία Οστά κρανίου από το πλάϊ Μετωπιαίο οστό Βρεγματικό οστό Σφηνοειδές οστό Κροταφικό οστό Ηθμοειδές οστό Άνω γνάθος Ινιακό οστό Κάτω γνάθος Οστά από εμπρός Μετωπιαίο οστό Βρεγματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Παντελής Καραίσκος Αν. Καθ. Ιατρικής Φυσικής

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Παντελής Καραίσκος Αν. Καθ. Ιατρικής Φυσικής ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Παντελής Καραίσκος Αν. Καθ. Ιατρικής Φυσικής e-mail: pkaraisk@med.uoa.gr ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές ακτινοβολιών : Κεφάλαιο 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ακριβής και έγκαιρη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟ 4 ΠΥΕΛΟΣ - ΙΣΧΙΑ

ΦΥΣΙΟ 4 ΠΥΕΛΟΣ - ΙΣΧΙΑ ΦΥΣΙΟ 4 ΠΥΕΛΟΣ - ΙΣΧΙΑ ΠΥΕΛΟΣ 1. Πρόσθια κάτω λαγόνια άκανθα, 2. Ιερό οστό, 3. Πρόσθια άνω λαγόνια άκανθα, 4. Ηβική σύμφυση, 5. Λαγόνιο οστό, 6. Κόκκυγας, 7. 5ος οσφυϊκός σπόνδυλος, 8. Ιερολαγόνια άρθρωση,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Αυχενικοί σπόνδυλοι 7 Θωρακικοί σπόνδυλοι 12 Οσφυϊκοί σπόνδυλοι 5 Ιερό οστό 5 συνοστεομένοι σπόνδυλοι Κόκκυγας Φυσιολογικά Κυρτώματα Σ.Σ. Η σπονδυλική στήλη δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Παντελής Καραίσκος Καθ. Ιατρικής Φυσικής

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Παντελής Καραίσκος Καθ. Ιατρικής Φυσικής ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Παντελής Καραίσκος Καθ. Ιατρικής Φυσικής e-mail: pkaraisk@med.uoa.gr ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές ακτινοβολιών : Κεφάλαιο 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ακριβής και έγκαιρη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ. Λία Ε. Μουλοπούλου Καθηγήτρια Ακτινολογίας Διευθύντρια Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ. Λία Ε. Μουλοπούλου Καθηγήτρια Ακτινολογίας Διευθύντρια Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Λία Ε. Μουλοπούλου Καθηγήτρια Ακτινολογίας Διευθύντρια Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ; Μία 5ετής ιατρική ειδικότητα που χρησιμοποιεί διάφορες απεικονιστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 9ο ΜΕΡΟΣ Α Η ΑΙΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 9ο ΜΕΡΟΣ Α Η ΑΙΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 9ο ΜΕΡΟΣ Α Η ΑΙΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ Η ΑΙΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ Ο εγκέφαλος αρδεύεται από : 1. Τις δύο έσω καρωτίδες και τους κλάδους τους 2. Τις δύο σπονδυλικές αρτηρίες και τους κλάδους τους Οι τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΙΑ ΚΕΦΑΛΗΣ -ΤΡΑΧΗΛΟΥ

ΑΓΓΕΙΑ ΚΕΦΑΛΗΣ -ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΑΓΓΕΙΑ ΚΕΦΑΛΗΣ -ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΦΩΤΗΣ Χ. ΤΖΕΡΜΠΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Στόχοι του μαθήματος Αντίληψη της προέλευσης των αρτηριών της κεφαλής και του τραχήλου.

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΡΑΧΗ Αποτελεί τον μυοσκελετικό άξονα στήριξης του κορμού με κύριο οστικό στοιχείο τους σπονδύλους και την παράλληλη συμβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΤΑ & ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΟΣΤΑ & ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΣΤΑ & ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Τα οστά είναι μία στερεά μορφή του συνδετικού ιστού. Σχηματίζουν το μεγαλύτερο μέρος του σκελετού και είναι ο κύριος στηρικτικός ιστός του σώματος. ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΚΟΡΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ. Φονταρά Σοφία, Ιατρός Ακτινολόγος Πανεπιστημιακός Υπότροφος Ά Εργαστήριο Ακτινολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ. Φονταρά Σοφία, Ιατρός Ακτινολόγος Πανεπιστημιακός Υπότροφος Ά Εργαστήριο Ακτινολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ Φονταρά Σοφία, Ιατρός Ακτινολόγος Πανεπιστημιακός Υπότροφος Ά Εργαστήριο Ακτινολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Η πρώτη ακτινογραφία μέλους ανθρώπινου σώματος. Είναι το χέρι της κυρίας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλή Ι. Ι. Το Κρανίο

Κεφαλή Ι. Ι. Το Κρανίο Κεφαλή Ι Ι. Το Κρανίο Α. Εισαγωγή Το Κεντρικό Νευρικό Σύστηµα υποστηρίζεται και προστατεύεται από οστά (το κρανίο και τη σπονδυλική στήλη) και ένα µεµβρανώδες περίβληµα (τις µήνιγγες του εγκεφάλου και

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινογραφικός έλεγχος αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης. Περικλής Παπαβασιλείου, PhD Τεχνολόγος-Ακτινολόγος

Ακτινογραφικός έλεγχος αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης. Περικλής Παπαβασιλείου, PhD Τεχνολόγος-Ακτινολόγος Ακτινογραφικός έλεγχος αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης Περικλής Παπαβασιλείου, PhD Τεχνολόγος-Ακτινολόγος π-ο προβολή ΑΜΣΣ π-ο προβολή ΑΜΣΣ Τοποθέτηση: Ο ασθενής όρθιος ή ύπτιος Οι ώμοι στο ίδιο εγκάρσιο

Διαβάστε περισσότερα

Ευαιθησιομετρία Sensitometry ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Ι-6

Ευαιθησιομετρία Sensitometry ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Ι-6 Ευαιθησιομετρία Sensitometry ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Ι-6 Ακτινοβολία Χ και φιλμ Οι ακτίνες- X προκαλούν στο ακτινολογικό φιλμ κατανομή διαφορετικών ΟΠ επειδή Η ομοιόμορφη δέσμη που πέφτει πάνω στο ΑΘ εξασθενεί σε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΙΣΘΙΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΟΠΙΣΘΙΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΟΠΙΣΘΙΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΟΣΤΑ (ΟΣΦΥΙΚΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΟΙ ΙΕΡΟ) ΟΣΦΥΙΚΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΟΙ Μεγαλύτεροι σε μέγεθος και όγκο, με κοντούς και παχείς αυχένες, ευρύτερες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ. Λία Ε. Μουλοπούλου Καθηγήτρια Ακτινολογίας Διευθύντρια Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ. Λία Ε. Μουλοπούλου Καθηγήτρια Ακτινολογίας Διευθύντρια Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Λία Ε. Μουλοπούλου Καθηγήτρια Ακτινολογίας Διευθύντρια Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Μία ιατρική ειδικότητα που χρησιμοποιεί απεικονιστικές μεθόδους για να

Διαβάστε περισσότερα

Μυολογία ΙΙ. Ioannis Lazarettos. MD PhD Orthopaedic Surgeon

Μυολογία ΙΙ. Ioannis Lazarettos. MD PhD Orthopaedic Surgeon Μυολογία ΙΙ Ioannis Lazarettos MD PhD Μυολογία 2 Μύες Άνω Άκρου Μύες Ωμικής Ζώνης Μύες Βραχίονα Πρόσθιοι Μύες Οπίσθιοι Μύες Μύες Αντιβραχίου Μύες Πρόσθιας Επιφάνειας Μύες Κερκιδικού Χείλους Μύες Οπίσθιας

Διαβάστε περισσότερα

Κινησιολογία : Έννοιες : Βαρύτητα : Κέντρο βάρους : Άρθρωση : Τροχιά κίνησης : Εύρος τροχιάς(rom) : Ροπή : Μοχλός : Μοχλοί :

Κινησιολογία : Έννοιες : Βαρύτητα : Κέντρο βάρους : Άρθρωση : Τροχιά κίνησης : Εύρος τροχιάς(rom) : Ροπή : Μοχλός : Μοχλοί : Κινησιολογία : Είναι η επιστήμη που ασχολείται με την ανθρώπινη κίνηση.βοηθάει να γίνονται οι κινήσεις με ασφάλεια,επάρκεια και αποτελεσματικότητα και αναλύει την κίνηση. Έννοιες : Πρόσθιος (μπροστινός)

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 1 ΣΚΟΠΟΙ Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στις παρακάτω βασικές προβολές ακτινολογικής εξέτασης του αναπνευστικού συτήματος: Ο-π προβολή θώρακα, Π-ο προβολή θώρακα,

Διαβάστε περισσότερα

Ορθές πρακτικές έκθεσης ασθενών σε ιοντίζουσα ακτινοβολία για διαγνωστικούς σκοπούς Ιωάννης Τσαλαφούτας, Ακτινοφυσικός, PhD

Ορθές πρακτικές έκθεσης ασθενών σε ιοντίζουσα ακτινοβολία για διαγνωστικούς σκοπούς Ιωάννης Τσαλαφούτας, Ακτινοφυσικός, PhD Ορθές πρακτικές έκθεσης ασθενών σε ιοντίζουσα ακτινοβολία για διαγνωστικούς σκοπούς Ιωάννης Τσαλαφούτας, Ακτινοφυσικός, PhD Προϊστάμενος Τμήματος Ιατρικής Φυσικής, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» 1 Ιατρικές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ. Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών.

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ. Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών. ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών http://eclass.uoa.gr/courses/med808 ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές ακτινοβολιών

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστικά Επίπεδα Αναφοράς στις ακτινολογικές εξετάσεις

Διαγνωστικά Επίπεδα Αναφοράς στις ακτινολογικές εξετάσεις 19.01.2019 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ (ΔΕΑ): Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ Διαγνωστικά Επίπεδα Αναφοράς στις ακτινολογικές εξετάσεις Ειρήνη Μαυρίκου, ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς» Διαγνωστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι ΚΡΑΝΙΟ-ΤΡΑΧΗΛΟΣ. Φωτεινή Μάλλη

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι ΚΡΑΝΙΟ-ΤΡΑΧΗΛΟΣ. Φωτεινή Μάλλη ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι 1 ΚΡΑΝΙΟ-ΤΡΑΧΗΛΟΣ Φωτεινή Μάλλη ΚΡΑΝΙΟ Σκελετος της κεφαλής 2 μοίρες εγκεφαλικο κρανίο και σπλαχνικό κρανίο Περιβάλλει εγκέφαλο-μήνιγγες και περιέχει εγγύς μοίρες

Διαβάστε περισσότερα

Τσιότσιος Χρήστος 1, Kutsniashvili Sopiko 1, Μότσκα Στυλιανή 1, Συργιαμιώτης Βασίλης 1

Τσιότσιος Χρήστος 1, Kutsniashvili Sopiko 1, Μότσκα Στυλιανή 1, Συργιαμιώτης Βασίλης 1 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΟ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Τσιότσιος Χρήστος 1, Kutsniashvili Sopiko 1, Μότσκα Στυλιανή 1, Συργιαμιώτης Βασίλης 1 1 Ανώτατο Τεχνολογικό

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογική κύφωση Στενός σπονδυλικός σωλήνας Προσανατολισμός των οπισθίων αρθρώσεων Πλευρές σταθερότητα Μυελικός κώνος Θ12-Ο1

Φυσιολογική κύφωση Στενός σπονδυλικός σωλήνας Προσανατολισμός των οπισθίων αρθρώσεων Πλευρές σταθερότητα Μυελικός κώνος Θ12-Ο1 Φυσιολογική κύφωση Στενός σπονδυλικός σωλήνας Προσανατολισμός των οπισθίων αρθρώσεων Πλευρές σταθερότητα Μυελικός κώνος Θ12-Ο1 Φυσιολογική λόρδωση Μεγαλύτερα σπονδυλικά σώματα Προσανατολισμός οπισθίων

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΧΗ. 3. Μύες (ανάλογα µε την εµβρυολογική προέλευση και την νεύρωσή τους διαχωρίζονται σε: α. Εξωγενείς (ετερόχθονες) β. Ενδογενείς (αυτόχθονες)

ΡΑΧΗ. 3. Μύες (ανάλογα µε την εµβρυολογική προέλευση και την νεύρωσή τους διαχωρίζονται σε: α. Εξωγενείς (ετερόχθονες) β. Ενδογενείς (αυτόχθονες) ΡΑΧΗ Ι. Γενικά Α. Η ράχη αποτελείται από την οπίσθια επιφάνεια του σώµατος 1. Αποτελεί µυοσκελετικό άξονα στήριξης του κορµού 2. Οστικά στοιχεία α. Σπόνδυλοι β. Κεντρικά τµήµατα των πλευρών γ. Άνω επιφάνειες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΩΝ"

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "" 1 η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικές Προβολές Κάτω Άκρου

Ειδικές Προβολές Κάτω Άκρου Ειδικές Προβολές Κάτω Άκρου Χειμερινό Εξάμηνο 2018-2019 Περικλής Παπαβασιλείου Ανατομία άρθρωσης γόνατος 1. μηριαίο 2. επιγονατιδική επιφάνεια μηριαίου 3. έξω υπερκονδύλιο όγκωμα 4. μεσογλήνιο φύμα κνήμης

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση στάσης. Τυπικές στάσεις & βασικά χαρακτηριστικά αυτών

Αξιολόγηση στάσης. Τυπικές στάσεις & βασικά χαρακτηριστικά αυτών Αξιολόγηση στάσης Τυπικές στάσεις & βασικά χαρακτηριστικά αυτών Εικόνα 1. Τυπικές όρθιες στάσεις. Τέλια όρθια στάση (Α), κυφω-λορφωτική στάση (Β), στάση επίπεδης ράχης (C) & χαλαρή στάση (D). Τέλεια όρθια

Διαβάστε περισσότερα

Μαθήματα Ανατομίας 2011-2012

Μαθήματα Ανατομίας 2011-2012 Μαθήματα Ανατομίας 2011-2012 Θωρακικό τοίχωμα Κ. Αλπαντάκη Θώρακας Γενική επισκόπηση Σχετικοί όροι Θώρακας Θωρακικός κλωβός Θωρακικό τοίχωμα Θωρακική κοιλότητα Σχετικοί όροι Θώρακας Περιοχή του σώματος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ. Δρ. Ευριπιδου Πολυκαρπος Παθολογος-Διαβητολογος C.D.A. College Limassol

ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ. Δρ. Ευριπιδου Πολυκαρπος Παθολογος-Διαβητολογος C.D.A. College Limassol ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ Δρ. Ευριπιδου Πολυκαρπος Παθολογος-Διαβητολογος C.D.A. College Limassol Οστεολογια Το συνολο των οστων του οργανισμου συνιστα τον σκελετο. Η μελετη των οστων είναι η Οστεολογια. Τα οστα είναι:

Διαβάστε περισσότερα

Μυς κεφαλής - τραχήλου άνω άκρου

Μυς κεφαλής - τραχήλου άνω άκρου Μυς κεφαλής - τραχήλου άνω άκρου Μύες του προσώπου. Λέγονται και «μιμικοί». Κινητική νεύρωση Προσωπικό νεύρο -VII Αισθητική νεύρωση τρίδυμο νεύρο -V Α) Κογχική ομάδα 1. Σφιγκτήρας των βλεφάρων 2. Επισκύνιος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑΡΙ. Αρθρική κοτύλη. Εμπρόσθιο χείλος. Μικρή κεφαλή. Κοιλότητα Αυχενικοί σπόνδυλοι. Κορωνοειδής απόφυση. Μετωποβρεγματική ραφή.

ΓΛΩΣΣΑΡΙ. Αρθρική κοτύλη. Εμπρόσθιο χείλος. Μικρή κεφαλή. Κοιλότητα Αυχενικοί σπόνδυλοι. Κορωνοειδής απόφυση. Μετωποβρεγματική ραφή. ΓΛΩΣΣΑΡΙ Αγγλικός όρος Acetabulum Acromial process Anterior crest Arch Body of Sternum Calcaneus Capitate Capitulum Carpals Cavity Cervical Clavicle Coccyx Coracoid process Coronal suture Coronoid process

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτικά χαρακτηριστικά ακτινολογικής εικόνας

Ποιοτικά χαρακτηριστικά ακτινολογικής εικόνας Ποιοτικά χαρακτηριστικά ακτινολογικής εικόνας 1. Οπτική πυκνότητα 2. Σκιαγραφική αντίθεση ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Ι-3 5 ακτινολογικές πυκνότητες Αέρας Λίπος Μαλακά μόρια Οστά Μέταλλο Λιγότερο πυκνό Πιο διάφανο στην

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικές χρονολογίες στην εξέλιξη της Υπολογιστικής Τομογραφίας

Σημαντικές χρονολογίες στην εξέλιξη της Υπολογιστικής Τομογραφίας Σημαντικές χρονολογίες στην εξέλιξη της Υπολογιστικής Τομογραφίας 1924 - μαθηματική θεωρία τομογραφικής ανακατασκευής δεδομένων (Johann Radon) 1930 - κλασσική τομογραφία (A. Vallebona) 1963 - θεωρητική

Διαβάστε περισσότερα

ΓΩΝΙΟΜΕΤΡΗΣΗ. διάφορες μέθοδοι (0-180 / / 360 / ΟΜΕΣ)

ΓΩΝΙΟΜΕΤΡΗΣΗ. διάφορες μέθοδοι (0-180 / / 360 / ΟΜΕΣ) ΓΩΝΙΟΜΕΤΡΗΣΗ διάφορες μέθοδοι (0-180 / 180-0 / 360 / ΟΜΕΣ) μέσα μέτρησης (γωνιόμετρα, ηλεκτρογωνιόμετρα, μεζούρα, βιντεοκάμερες, τρισδιάστατα συστήματα ανάλυσης κίνησης, γωνιόμετρο με υπερήχους ή ποτενσιόμετρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 9ο ΜΕΡΟΣ B ΟΙ ΜΗΝΙΓΓΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 9ο ΜΕΡΟΣ B ΟΙ ΜΗΝΙΓΓΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 9ο ΜΕΡΟΣ B ΟΙ ΜΗΝΙΓΓΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΟΙ ΜΗΝΙΓΓΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ Ο Εγκέφαλος και ο Νωτιαίος Μυελός περιβάλλονται από (3) τρεις υμένες, τις μήνιγγες : 1. Τη σκληρά μήνιγγα 2. Την αραχνοειδή μήνιγγα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Κλινικής Εξέτασης. Σπύρος Δαμάσκος

Βασικές Αρχές Κλινικής Εξέτασης. Σπύρος Δαμάσκος Βασικές Αρχές Κλινικής Εξέτασης Σκοπός του σεμιναριακού αυτού μαθήματος...... ο φοιτητής να είναι σε θέση να κάνει ενδοστοματική και εξωστοματική κλινική εξέταση, και να αναγνωρίσει τα φυσιολογικά ανατομικά

Διαβάστε περισσότερα

5 ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. H άρθρωση του ώμου

5 ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. H άρθρωση του ώμου 5 ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ H άρθρωση του ώμου Μαθητής Μ. Γεώργιος Ανατομία ώμου Τα κύρια οστά του ώμου είναι το βραχιόνιο και η ωμοπλάτη.η αρθρική κοιλότητα προστατεύεται

Διαβάστε περισσότερα

(Computed Tomography, CT)

(Computed Tomography, CT) Υπολογιστική Τοµογραφία (Computed Tomography, CT) Κωσταρίδου Ελένη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, Τµήµα Ιατρικής, Πανεπιστήµιο Πατρών Περιεχόµενα µαθήµατος Φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΩΝ"

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "" 1 η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΩ ΑΚΡΟ. Βάσιου Αικ. Επίκουρη Καθηγήτρια Ανατοµίας. Ιατρικό Τµήµα. Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας. Wednesday, January 15, 14

ΚΑΤΩ ΑΚΡΟ. Βάσιου Αικ. Επίκουρη Καθηγήτρια Ανατοµίας. Ιατρικό Τµήµα. Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας. Wednesday, January 15, 14 ΚΑΤΩ ΑΚΡΟ Βάσιου Αικ. Επίκουρη Καθηγήτρια Ανατοµίας Ιατρικό Τµήµα Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Λεκάνη - Ισχία Απλή ακτινογραφία Απλή ακτινογραφία Αξονική Τοµογραφία Απλή ακτινογραφία Αξονική Τοµογραφία Μαγνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών http://eclass.uoa.gr/courses/med808 ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Διαγνωστικές και θεραπευτικές

Διαβάστε περισσότερα

Από το βιβλίο του Δρ. Πέτρου Α. Πουλμέντη

Από το βιβλίο του Δρ. Πέτρου Α. Πουλμέντη Από το βιβλίο του Δρ. Πέτρου Α. Πουλμέντη Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στη βιολογική μηχανική Κεφάλαιο 2 Εκβιομηχανική των οστών Οι διαφάνειες που ακολουθούν Η ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Για να περιγράψουμε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΡΕΓΜΑΤΙΚΟ ΑΤΛΑΣ ΑΚΡΟΜΙΟ ΩΜΟΠΛΑΤΗ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΣΤΕΡΝΟ ΩΛΕΝΗ ΚΕΡΚΙΔΑ ΜΕΤΑΤΑΡΣΙΑ ΚΝΗΜΗ ΠΕΡΟΝΗ ΙΝΙΑΚΟ ΑΞΟΝΑΣ ΑΝΩ ΓΝΑΘΟΣ ΖΥΓΩΜΑΤΙΚΟ

ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΡΕΓΜΑΤΙΚΟ ΑΤΛΑΣ ΑΚΡΟΜΙΟ ΩΜΟΠΛΑΤΗ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΣΤΕΡΝΟ ΩΛΕΝΗ ΚΕΡΚΙΔΑ ΜΕΤΑΤΑΡΣΙΑ ΚΝΗΜΗ ΠΕΡΟΝΗ ΙΝΙΑΚΟ ΑΞΟΝΑΣ ΑΝΩ ΓΝΑΘΟΣ ΖΥΓΩΜΑΤΙΚΟ ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΩΠΙΑΙΟ ΚΡΟΤΑΦΙΚΟ ΙΝΙΑΚΟ ΒΡΕΓΜΑΤΙΚΟ ΖΥΓΩΜΑΤΙΚΟ ΑΝΩ ΓΝΑΘΟΣ ΑΤΛΑΣ ΑΞΟΝΑΣ ΚΛΕΙΔΑ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΣ ΑΚΡΟΜΙΟ ΩΜΟΠΛΑΤΗ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΣΤΕΡΝΟ ΚΕΦΑΛΗ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ ΩΛΕΝΗ ΚΕΡΚΙΔΑ ΟΣΤΑ ΚΑΡΠΟΥ ΜΕΤΑ-

Διαβάστε περισσότερα

Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο

Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο Οφρύς Βλέφαρα Βλεφαρίδες Βλεφαρικοί και Σμηγματογόνοι αδένες των βλεφάρων Ανελκτήρας μυς του άνω βλεφάρου Σφιγκτήρας μυς των

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση βάδισης. Ενότητα 1: ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ

Ανάλυση βάδισης. Ενότητα 1: ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 1: ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ Εισηγητής: Πατίκας Δ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων vs. Αποκατάσταση της αιτίας του πόνου και της δυσλειτουργίας

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων vs. Αποκατάσταση της αιτίας του πόνου και της δυσλειτουργίας ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ Αντιμετώπιση συμπτωμάτων vs. Αποκατάσταση της αιτίας του πόνου και της δυσλειτουργίας Ο πατέρας της Οστεοπαθητικής Dr A. T. Still, διατύπωσε την άποψη στις αρχές του 20ου αιώνα ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ. Φονταρά Σοφία, Ιατρός Ακτινολόγος Πανεπιστημιακός Υπότροφος Ά Εργαστήριο Ακτινολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ. Φονταρά Σοφία, Ιατρός Ακτινολόγος Πανεπιστημιακός Υπότροφος Ά Εργαστήριο Ακτινολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ Φονταρά Σοφία, Ιατρός Ακτινολόγος Πανεπιστημιακός Υπότροφος Ά Εργαστήριο Ακτινολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Α.Γυναίκα 60 ετών, με αιμόπτυση την τελευταία εβδομάδα. Β.Άντρας, 55 ετών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο. Οστεολογία ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ I Β ΕΠΑ.Λ. ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο. Οστεολογία ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ I Β ΕΠΑ.Λ. ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο Οστεολογία ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ I Β ΕΠΑ.Λ. ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ Οστά και ανθρώπινος σκελετός Η οστεολογία αναφέρετε στην μελέτη των οστών. Οστά ονομάζονται σκληρά όργανα που παράγονται από

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΛΑΧΝΙΚΟ ΚΡΑΝΙΟ ΠΛΑΓΙΑ ΛΗΨΗ ΜΕΤΩΠΙΑΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΑΝΩ ΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΣΧΙΣΜΗ ΙΓΜΟΡΙΟ ΑΝΤΡΟ ΚΑΤΩ ΡΙΝΙΚΗ ΚΟΓΧΗ ΣΚΛΗΡΑ ΥΠΕΡΩΑ ΓΝΑΘΟΣ ΜΕΤΩΠΙΑΙΟΣ

ΣΠΛΑΧΝΙΚΟ ΚΡΑΝΙΟ ΠΛΑΓΙΑ ΛΗΨΗ ΜΕΤΩΠΙΑΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΑΝΩ ΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΣΧΙΣΜΗ ΙΓΜΟΡΙΟ ΑΝΤΡΟ ΚΑΤΩ ΡΙΝΙΚΗ ΚΟΓΧΗ ΣΚΛΗΡΑ ΥΠΕΡΩΑ ΓΝΑΘΟΣ ΜΕΤΩΠΙΑΙΟΣ ΣΠΛΑΧΝΙΚΟ ΚΡΑΝΙΟ ΠΛΑΓΙΑ ΛΗΨΗ ΜΕΤΩΠΙΑΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΜΕΤΩΠΙΑΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΠΡΟΣΘΙΕΣ & ΟΠΙΣΘΙΕΣ ΚΛΙΝΟΕΙΔΕΙΣ ΑΠΟΦΥΣΕΙΣ ΚΟΓΧΟΣ ΒΟΘΡΟΣ ΥΠΟΦΥΣΕΩΣ ΑΝΩ ΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΣΧΙΣΜΗ ΜΑΣΤΟΕΙΔΕΙς ΚΥΨΕΛΕΣ ΙΓΜΟΡΙΟ ΑΝΤΡΟ ΚΑΤΩ ΡΙΝΙΚΗ ΚΟΓΧΗ

Διαβάστε περισσότερα