Εγνατία Οδός: Άξονας ανάπτυξης και συνεργασίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εγνατία Οδός: Άξονας ανάπτυξης και συνεργασίας"

Transcript

1 Εγνατία Οδός: Άξονας ανάπτυξης και συνεργασίας Η Εγνατία Οδός δεν αποτελεί μόνον έναν σημαντικό άξονα μεταφορών που συνδέει τα μεγάλα αστικά κέντρα και αναπτύσσει τον βορειοελλαδικό χώρο, αλλά αναμένεται να παίξει έναν πολύ ευρύτερο αναπτυξιακό ρόλο ως άξονας διασύνδεσης της χώρας με τις χώρες της Βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσας. ηλαδή, το σύστημα της Εγνατίας Οδού με το κάθετους άξονες προβλέπεται να λειτουργήσει ως η βασική υποδομή για την προώθηση του εμπορίου, της βιομηχανίας, των δικτύων μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, μεταφοράς τεχνογνωσίας, ανάδειξης της συνέχειας του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για την προώθηση της χωρικής συνοχής στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Για το σκοπό αυτό αντιμετωπίζεται ενταγμένη στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ευρύτερου ολοκληρωμένου συστήματος συνδυασμένων μεταφορών της χώρας αλλά και των διευρωπαϊκών και πανευρωπαϊκών αξόνων. Η Εγνατία οδός αποτελεί συστατικό στοιχείο του αναπτυξιακού προγραμματισμού με την έννοια ότι, αφενός, αποτελεί τον βασικό αναπτυξιακό άξονα των 5 Περιφερειών από όπου διέρχεται η Εγνατία οδός και οι κάθετοι άξονες: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, υτική Μακεδονία, Ήπειρος και Θεσσαλία αλλά και της χώρας συνολικά και, αφετέρου, απορροφά ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) για όλες τις δράσεις και τα έργα που πραγματοποιούνται στη Ζώνη των 5 Περιφερειών. Η Εγνατία Οδός είναι ένας από τους δύο διευρωπαϊκούς άξονες μεταφορών (ο άλλος είναι ο ΠΑΘΕ) που διασχίζουν τη χώρα μας και μαζί με το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που αποτελεί τον τρίτο πόλο των ιευρωπαϊκών ικτύων αποτελούν τις πύλες και συνδέσεις της χώρας

2 μας με τον ευρωπαϊκό χώρο. Άλλωστε, ο αναπτυξιακός και χωροταξικός σχεδιασμός τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε περιφερειακό έχει λάβει σοβαρά υπόψη το ρόλο και τη λειτουργία της Εγνατίας Οδού. Το «Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης 1» της χώρας θέτει δύο γενικούς στόχους, πρώτον, τη «συγκρότηση μιας περιμετρικής ζώνης λειτουργικών διασυνοριακών συνδέσεων» και, δεύτερον, την «αναβάθμιση και ολοκλήρωση των Αξόνων Ανάπτυξης και Αναπτυξιακών Πόλων στο εσωτερικό του εθνικού χώρου». Η Εγνατία Οδός αποτελεί συστατικό μέρος και των δύο στόχων. Συγκεκριμένα, με βάση τον πρώτο στόχο, αποτελεί τη βάση της βόρειας ζώνης που συνδέει την Ελλάδα με τις χώρες της Βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσας και προβλέπεται να λειτουργήσει ως ζώνη συνεργασίας για την προώθηση επιλεγμένων κλάδων βιομηχανίας, δικτύων μεταφορών και ενέργειας, μεταφοράς τεχνογνωσίας, ανάδειξης της συνέχειας του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και την προώθηση της γεωγραφικής συνοχής στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης (βλ. Εικόνα 1). Ζώνες και άξονες συνεργασίας και ανάπτυξης ΠΗΓΗ: ΥΠΕΧΩ Ε, Γενική /νση Περιβάλλοντος /νση Χωροταξίας, Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, Νοέμβριος Με βάση το δεύτερο στόχο, αποτελεί τον βόρειο αναπτυξιακό άξονα της χώρας και συνδέεται με κάθετους άξονες προς βορρά με τα πανευρωπαϊκά δίκτυα και μέσω του ΠΑΘΕ και με του δυτικού άξονα της Ιόνιας οδού με την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης με θαλάσσιους διαδρόμους μέσω Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Θεσσαλονίκης και Ηγουμενίτσας συνδέεται με τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Άμεσα συνδεδεμένες με 1 ΥΠΕΧΩ Ε (2002): Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, Γενική ιεύθυνση Περιβάλλοντος, ιεύθυνση Χωροταξίας, Αθήνα: Νοέμβριος 2002.

3 την Εγνατία είναι και οι τέσσερις (Ηγουμενίτσα Θεσσαλονίκη Καβάλα Αλεξανδρούπολη) από τις έξι ιεθνείς Πύλες της χώρας (βλ. Εικόνα 2). Χωρική συνοχή και διεθνείς πύλες της Χώρας ΠΗΓΗ: ΥΠΕΧΩ Ε, Γενική /νση Περιβάλλοντος /νση Χωροταξίας, Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, Νοέμβριος Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η Εγνατία Οδός δεν αποτελεί μόνον έναν σημαντικό άξονα μεταφορών, αλλά αναμένεται και σχεδιάζεται να παίξει έναν πολύ ευρύτερο αναπτυξιακό ρόλο ως άξονα διασύνδεσης της χώρας με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χώρο αλλά και τη Μεσόγειο και της χώρες της Μέσης Ανατολής. Εξάλλου στο «Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης» αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Οι περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας με βασικό κορμό την Εγνατία Οδό με τις κάθετες συνδέσεις προς την Βαλκανική και εστιακούς πόλους ανάπτυξης τη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, την Ηγουμενίτσα, τα Ιωάννινα, τα δίπολα Κοζάνης Πτολεμαΐδας και Κομοτηνής Αλεξανδρούπολης, αναδεικνύεται σε σύνθετο πλέγμα του περιφερειακού χώρου με ιστό το διευρωπαϊκό (εμπορευματικό κατά κύριο λόγο) άξονα διεθνών ροών της Εγνατίας. Ο άξονας αυτός ενοποιεί το ανατολικό με το δυτικό μεσογειακό τόξο προς βορρά και το συνδέει με τις Παραευξείνιες χώρες και τη Μικρά Ασία /Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία, τη Βαλκανική και την Κεντρική, Ανατολική και υτική Ευρώπη, δίδοντας ταυτόχρονα διέξοδο στις χώρες της Βαλκανικής, μέσω του λιμένα της Θεσσαλονίκης, προς τον άξονα του Αιγαίου, την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και σε προέκταση τη βορειοανατολική Αφρική και Άπω Ανατολή.»

4 Από την άλλη πλευρά, όλα τα Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού τονίζουν τον αναπτυξιακό ρόλο της Εγνατίας Οδού και τον κομβικό χαρακτήρα της στο συνολικό σύστημα μεταφορών, καθώς αποτελεί το βασικό άξονα για τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος συνδυασμένων μεταφορών. Στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, για παράδειγμα, το έργο της Εγνατίας συµπληρώνεται µε: την αναβάθµιση των λιµένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας που θα επιτρέψει τη συµπληρωµατική λειτουργία τους προς τους κύριους λιµένες της χώρας (Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πάτρας και Ηρακλείου) καθώς και προς λιµένες χωρών της Ανατολικής Ευρώπης (Μπουργκάς, Κωστάντζα κλπ.) τη δηµιουργία ιεθνούς Εµπορευµατικού Κέντρου στο νέο λιµάνι της Αλεξανδρούπολης και Ελεύθερης Ζώνης στο νέο εµπορευµατικό λιµάνι της Καβάλας, την αναβάθµιση των αεροδροµίων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, από τα οποία το πρώτο έχει χαρακτηριστεί «Ευρύτερης Περιφερειακής Σηµασίας» και το δεύτερο «Κοινοτικού Ενδιαφέροντος» (πύλη της χώρας), την προγραµµατιζόµενη νέα σιδηροδροµική σύνδεση του υφισταµένου δικτύου µε το νέο λιµάνι της Καβάλας. Συνολικά αποτελεί κοινή εκτίμηση πως: Το έργο της Εγνατίας Οδού δημιουργεί άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τη χωροταξική οργάνωση της Βόρειας Ελλάδας. Επηρεάζει φαινόμενα που σχετίζονται με την πρόσβαση στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, τη διάρθρωση του δικτύου των οικισμών, καθώς και την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Επηρεάζει τις διεθνείς διασυνδέσεις και τις προσβάσεις της Ελλάδος στον ευρύτερο χώρο της Κεντρικής και Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης. Κρίνεται λοιπόν ως απόλυτα αναγκαίο και εφικτό να αποτιμηθούν τόσο η θετική συμβολή όσο και οι αναξιοποίητες ευκαιρίες αλλά ακόμα και οι τυχόν αρνητικές επιπτώσεις του οδικού άξονα, προκειμένου να αξιολογηθούν και να οδηγήσουν σε μια συνολική αποτίμηση της αλληλεπίδρασης με την αναπτυξιακή διαδικασία, τη χωροταξική οργάνωση και τις βασικές συνιστώσες της χωρικής ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας αλλά και της χώρας συνολικά. Επομένως, η συνολική αξιολόγηση του έργου πρέπει να γίνεται με βάση την παρακολούθηση και την αποτίμηση των επιδράσεων της Εγνατίας Οδού όχι μόνο στις υποδομές μεταφορών και στη λειτουργία του οδικού δικτύου, αλλά και στην οικονομική και κοινωνική συνοχή, στο περιβάλλον και στη γενικότερη οργάνωση του βορειοελλαδικού χώρου. Η Εγνατία Οδός Α.Ε, ως είναι υπεύθυνη για την κατασκευή, διαχείριση και λειτουργία του άξονα παρακολουθεί μεγέθη-δείκτες σχετικά με τις αναπτυξιακές, περιβαλλοντικές και συγκοινωνιακές επιδράσεις της Εγνατίας Οδού.

5 Πιο συγκεκριμένα, η ανάγκη εκτίμησης και παρακολούθησης των επιδράσεων της Εγνατίας Οδού, οδήγησε την "Εγνατία Οδός Α.Ε." στην ίδρυση του Παρατηρητηρίου, το οποίο καταγράφει και μελετά τις αναπτυξιακές-χωροταξικές, περιβαλλοντικές και συγκοινωνιακές επιδράσεις από την κατασκευή και λειτουργία του οδικού άξονα. Σε πλήρη εναρμόνιση με τις προσπάθειες για την αποτίμηση των επιδράσεων των ιευρωπαϊκών ικτύων στην ανάπτυξη και συνοχή του Ευρωπαϊκού Χώρου, η εκτίμηση των επιδράσεων της Εγνατίας Οδού από το Παρατηρητήριο στηρίζεται στον υπολογισμό 50 δεικτών, με τους οποίους παρακολουθούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι αλλαγές στα αναπτυξιακά μεγέθη, στο σύστημα μεταφορών και το οδικό δίκτυο όπως επίσης και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το Παρατηρητήριο οργανώθηκε και λειτουργεί ως μονάδα της Εγνατία Οδός Α.Ε. ώστε με βάση τεκμηριωμένες επιστημονικές μεθόδους και την ανάπτυξη σύγχρονης υποδομής πληροφοριακών συστημάτων να συγκεντρώνει και επεξεργάζεται δεδομένα, και να παρέχει έγκυρες και επικαιροποιημένες πληροφορίες για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των αναπτυξιακών επιδράσεων της Εγνατίας Οδού που αφορούν: στη συνοχή του βορειοελλαδικού χώρου, και τη μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, στην ανταγωνιστικότητα και προσπελασιμότητα των περιφερειών και των αστικών κέντρων, στην πρόσβαση σε αγορές προϊόντων και υπηρεσίες στη διάρθρωση του δικτύου των οικισμών, στην ανάπτυξη του συστήματος μεταφορών, της συγκοινωνιακής υποδομής και τη λειτουργία του οδικού δικτύου, και στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Το υλικό του Παρατηρητηρίου είναι στη διάθεση των φορέων που χαράσσουν πολιτική για την ανάπτυξη των περιφερειών και του συνόλου του βορειοελλαδικού χώρου, αφού ένα μεγάλο μέρος των δεδομένων που διαχειρίζεται δεν αφορά αυστηρά τη λειτουργία του άξονα για τον οποίο έχει ευθύνη η Εγνατία Οδός Α.Ε. αλλά την ευρύτερη περιοχή απ όπου διέρχεται ο άξονας. Το Παρατηρητήριο αναπτύσσεται, δηλαδή, ως ένα στρατηγικό εργαλείο παροχής υπηρεσιών πληροφόρησης και υποστήριξης πολιτικών και προγραμμάτων αναπτυξιακού σχεδιασμού, στην υπηρεσία όχι μόνο της ιοίκησης της Εταιρείας, αλλά και όλων των Περιφερειακών και Εθνικών Αρχών και αναπτυξιακών φορέων της ευρύτερης περιοχής επιρροής του άξονα. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα των δεικτών που παρακολουθεί το Παρατηρητήριο της Εγνατίας Οδού και θέλοντας να δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά της Ζώνης Επιρροής των 5 Περιφερειών από όπου διέρχεται η Εγνατία οδός και οι κάθετοι άξονες πρέπει να αναφερθεί πως αντιπροσωπεύει: το 50% της συνολικής έκτασης της χώρας το 35,5% του πληθυσμού της χώρας, το 33% του συνολικού εθνικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ),

6 το 60% της παραγωγής ενέργειας στη χώρα το 45% των εξαγωγών της χώρας το 35% της απασχόλησης στη χώρα το 36% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας της χώρας (AΠΑ, μέγεθος που χρησιμοποιείται για την μέτρηση του συνολικού παραγόμενου προϊόντος) Ο μέσος όρος του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των 5 περιφερειών το 2001 ήταν , χαμηλότερο από το μέσο εθνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ ( ) και αντιστοιχούσε σε 55% του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ΕΕ25. Άλλα βασικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά των 5 περιφερειών που συγκροτούν τη Ζώνη Επιρροής της Εγνατίας Οδού (πηγές: EUROSTAT, ΕΣΥΕ): (1) καταρχήν το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) που παρήχθη συνολικά στις 5 Περιφέρειες της Ζώνης το 2001 ήταν ,4 εκ., αλλά η κατανομή του στις 5 Περιφέρειες είναι εξαιρετικά άνιση. Η Κεντρική Μακεδονία παρήγαγε πάνω από το μισό ΑΕΠ της Ζώνης, η Αν. Μακεδονία-Θράκη το 13%, ενώ η υτική Μακεδονία και η Ήπειρος έχουν τη μικρότερη συμμετοχή στην παραγωγή του ΑΕΠ της Ζώνης των 5 Περιφερειών (κάτω από 10%). (2) Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αποτελεί βασική συνιστώσα του επιπέδου ανάπτυξης και ευημερίας μιας περιφέρειας, ενώ η σύγκριση με το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ευρώπης των 15 αποτελεί βασική παράμετρο της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης. Το 2001, ο μέσος όρος του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των νομών της Ζώνης ήταν , χαμηλότερο από το μέσο εθνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ ( ) και αντιστοιχούσε σε 55% του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ΕΕ25 (ο εθνικός μέσος όρος του κκαεπ αντιστοιχεί στο 60% του ΕΕ25 μέσου κκαεπ). Το 2001 το μεγαλύτερο μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ είχε η υτική Μακεδονία ( ), και ακολουθεί με μικρή διαφορά η Κεντρική Μακεδονία ( ) ενώ το μικρότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ είχε η Ήπειρος (9.661 ). Σε ό,τι αφορά τον βαθμό σύγκλισης με την Ευρώπη των 15, η υτική Μακεδονία βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με αυτά του συνόλου της χώρας (60%), ενώ με μικρή διαφορά ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία (59%). Φτωχότερες είναι οι Περιφέρειες Θεσσαλίας (53%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (47%) και Ηπείρου (47%), στις οποίες το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κινείται σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο και πολύ χαμηλότερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Την περίοδο και σε σταθερές τιμές σε όλες τις περιφέρεις της Ζώνης αυξήθηκε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Η υτική Μακεδονία παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση (7%), ενώ τη μικρότερη παρουσίασε η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (1,5%). Από τους νομούς μεγάλη αύξηση παρουσίασαν οι σχετικά φτωχότεροι (Γρεβενά, Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Φλώρινα) ενώ σε τρεις νομοί, Πέλλας, ράμας και Καβάλας, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σταθερές τιμές μειώθηκε. (3) Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η μεταβολή του βαθμού σύγκλισης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ευρώπης των 25, κατά την περίοδο Η βελτίωση του επιπέδου σύγκλισης στο σύνολο της Ζώνης των 5

7 Περιφερειών ήταν διπλάσια της αντίστοιχης εθνικής (3,5% έναντι 1,6% του μέσου χώρας). Από τις 5 Περιφέρειες, μεγαλύτερη βελτίωση του επιπέδου σύγκλισης με την Ευρώπη παρουσίασε η Ήπειρος (11%), αν και παραμένει ακόμα η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη απόκλιση από το μέσο ευρωπαϊκό κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Ακολουθούν η Θεσσαλία και η υτική Μακεδονία με ποσοστό βελτίωσης πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο εθνικό μέσο και σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της Ζώνης των 5 Περιφερειών. Αντιθέτως, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και η Κεντρική Μακεδονία είναι 2 από τις συνολικά 5 περιφέρειες της χώρας (μαζί με τη Στερεά Ελλάδα, υτική Ελλάδα και Κρήτη) που παρουσίασαν μείωση του βαθμού σύγκλισης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους με το ευρωπαϊκό μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ (-2,1% και -1% αντίστοιχα). (4) Από την άλλη πλευρά, και με βάση τα στοιχεία της Απογραφής Πληθυσμού του 2001 από την ΕΣΥΕ, 54% του πληθυσμού στη Ζώνη των 5 Περιφερειών απασχολείται στον τριτογενή τομέα. εύτερος σημαντικότερος τομέας απασχόλησης είναι ο δευτερογενής που συγκεντρώνει το 24% των απασχολουμένων και τελευταίος ο πρωτογενής με ποσοστό 22%. Σε ότι αφορά στην κλαδική κατανομή της συνολικής απασχόλησης, κυριαρχεί η «γεωργίακτηνοτροφία» με 23,5% και ακολουθεί το «εμπόριο» που συγκεντρώνει το 14,7% της συνολικής απασχόλησης στις 5 Περιφέρειες, ενώ ο κλάδος των κατασκευών συγκεντρώνει το 8,3% και ο κλάδος των μεταφορών το 5%. (5) Μία από τις βασικότερες αναπτυξιακές επιπτώσεις των μεταφορικών υποδομών είναι η αύξηση των ροών και άρα του διαπεριφερειακού και διασυνοριακού εμπορίου. Ο δείκτης «Εξωτερικό Εμπόριο» που παρακολουθεί η Εγνατία Οδός Α.Ε. αναλύει την εμπορική δραστηριότητα στη Ζώνη των 5 περιφερειών, κάτι που από πολλούς θεωρείται ταυτόσημο με το δυναμισμό της οικονομίας καθώς και ο προσανατολισμός των ροών. Στον παρακάτω πίνακα, η ποσοτική ανάλυση βασίζεται στα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΕΣΥΕ, και περιλαμβάνει τις εισαγωγές και τις εξαγωγές των περιφερειών από και προς τις χώρες της ΕΕ και από και προς τρίτες χώρες. Κατά το έτος Τα μεγέθη παρουσιάζονται σε απόλυτες τιμές (εκατομμύρια ευρώ) αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ των περιφερειών. Επιπλέον, με το λόγο εξαγωγών προς εισαγωγές, παρουσιάζεται το ο βαθμός εξωστρέφειας της οικονομίας κάθε περιφέρειας. Region Exports in EU countries Exports in non-eu countries Exports Total Exports/ GDP Imports from EU countries Imports from non-eu countries Imports total Imports/ GDP Exports/ Imports East Macedonia - Thrace 215,65 356,74 572,39 10,00% 343,66 259,93 603,59 10,50% 0,95 Central Macedonia 1.486, , ,09 14,70% 1.961, , ,68 18,20% 0,81 West Macedonia 77,66 211,6 289,26 8,00% 145,07 103,08 248,15 6,90% 1,17 Thessaly 247,7 317,71 565,4 7,10% 266,05 280,12 546,16 6,80% 1,04 Epirus 51,49 74,77 126,26 3,90% 105,09 39,48 144,57 4,50% 0,87 5 Regions total 2.078, , ,40 11,30% 2.821, , ,16 13,10% 0,86 Greece total 5.077, , ,27 9,00% , , ,48 22,30% 0,4

8 Ως γενική παρατήρηση για τη Ζώνη των 5 Περιφερειών μπορούμε να πούμε πως ο εξαγωγικός της χαρακτήρας είναι αρκετά έντονος αφού οι εξαγωγές των περιφερειών αυτών, αντιστοιχούν σε μεγάλο ποσοστό (80%) του ΑΕΠ τους. Ενώ κατά μέσο όρο οι περιφέρειες της χώρας εξάγουν το 9% του ΑΕΠ, η Ζώνη των 5 Περιφερειών εξάγει το 11% του ΑΕΠ που τους αντιστοιχεί, με την Κεντρική Μακεδονία να προσεγγίζει το 15% που αποτελεί και το υψηλότερο ποσοστό στη χώρα. Ιδιαίτερη αξία για τη διερεύνηση του ρόλου της Εγνατίας Οδού στη βελτίωση των όρων εμπορίου έχει η ανάλυση του προορισμού των εξαγωγών. Το 57% του εξαγόμενου προϊόντος της Ζώνης των 5 Περιφερειών κατευθύνεται σε τρίτες χώρες. Λόγω της γεωγραφικής θέσης των περιφερειών αυτών και λαμβάνοντας υπόψιν στοιχεία που αφορούν τις συνολικές εξαγωγές της χώρας, μπορούμε να συμπεράνουμε πως οι περιφέρειες από τις οποίες διέρχεται οι Εγνατία Οδός εξάγουν κυρίως στη χώρες των Βαλκανίων. Μεγάλο ποσοστό εξαγωγών προς τρίτες χώρες εμφανίζουν οι περιφέρειες υτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (73% και 62%). Είναι ευνόητο λοιπόν πως η ολοκλήρωση του συστήματος της Εγνατίας Οδού και των Κάθετων Αξόνων

9 θα συμβάλλει στην αύξηση των ροών αυτών, μέσω της βελτίωσης της προσπελασιμότητας που θα επιφέρει. Στο χάρτη έχει γίνει χρωματική κατηγοριοποίηση των περιφερειών βάσει του λόγου «εξαγωγές προς εισαγωγές» που εκφράζει το «εμπορικό ισοζύγιο». Όπως βλέπουμε, οι 5 περιφέρειες από όπου διέρχεται η Εγνατία Οδός εμφανίζουν έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα σε αντίθεση με τις νοτιότερες περιφέρειες, οι οποίες φαίνεται πως εστιάζουν περισσότερο στις εισαγωγές. Οι δύο από τις πέντε περιφέρειες της ζώνης ( υτική Μακεδονία και Θεσσαλία) καταγράφουν πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο, αφού ο λόγος εξαγωγών προς εισαγωγές είναι μεγαλύτερος της μονάδας. Για τις υπόλοιπες τρεις ο λόγος αυτός είναι πολύ κοντά στη μονάδα, κάτι που καταδεικνύει τη δυναμικότητα του εξαγωγικού τομέα. Κλείνοντας θα πρέπει να τονιστεί πως σε σχέση με τον αναπτυξιακό ρόλο της Εγνατίας Οδού εκτιμάται συνολικά πως συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της προσβασιμότητας των περιφερειακών αγορών, και κατ επέκταση στην διευκόλυνση της ανάπτυξης συνδυασμένων μεταφορών και των εμπορικών δραστηριοτήτων στη ζώνη επιρροής της, καθώς μειώνονται σημαντικά οι διαφορές στη χρονοαπόσταση μεταξύ πόλεων, τερματικών σταθμών και διαμετακομιστικών κέντρων. Το κατά πόσον αυτή η θετική μεταβολή θα οδηγήσει στη ανάπτυξη και στην περιφερειακή σύγκλιση εξαρτάται από τη συνολική αναπτυξιακή και χωροταξική πολιτική και όχι αποκλειστικά από τη λειτουργία του άξονα. Οι επιπτώσεις του αναπτυξιακού άξονα της Εγνατίας θα είναι ανάλογες του επιπέδου ανάπτυξης και του υπάρχοντος αναπτυξιακού δυναμισμού των περιφερειακών και τοπικών παραγωγικών συστημάτων.

ΧΩΡΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ Ο ΟΥ

ΧΩΡΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ Ο ΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑ Α ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΧΩΡΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ Ο ΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΖΩΝΩΝ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΕΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΚ 128 Α/ 3.07.08 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Αριθμ.6876/4871 Έγκριση του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.

ΦΕΚ 128 Α/ 3.07.08 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Αριθμ.6876/4871 Έγκριση του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης. ΦΕΚ 128 Α/ 3.07.08 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Αριθμ.6876/4871 Έγκριση του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Έχοντας υπόψη: α) Τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2000-2006 Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σύμφωνα με την Οδηγία

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματική Περίοδος 2007 2013

Προγραμματική Περίοδος 2007 2013 Προγραμματική Περίοδος 2007 2013 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Τίτλος: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ Κωδικός Ε.Π.: 9 CCI: 2007GR161PO008 Αθήνα, Σεπτέμβριος 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατική Περίοδος

Προγραµµατική Περίοδος Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013 Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Τίτλος: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ Κωδικός Ε.Π.: 2 CCI: 2007GR161PO004 ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ Αθήνα, Μάρτιος 2007 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ Μάρττιιος 2008 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παρούσα έκθεση μελετά την εδαφική συνοχή στους Νομούς των Περιφερειών διέλευσης της

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013

Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013 Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013 Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Τίτλος: ΑΤΤΙΚΗΣ Κωδικός Ε.Π.: 13 CCI: 2007GR161PO006 ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ Αθήνα, Μάρτιος 2007 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1:ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΑ Α ΚΥΠΡΟΣ ΠΕΡΙΟ ΟΥ 2007 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ 2007 2013 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΑ Α ΚΥΠΡΟΣ ΠΕΡΙΟ ΟΥ 2007 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ 2007 2013 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΑ Α ΚΥΠΡΟΣ ΠΕΡΙΟ ΟΥ 2007 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ 2007 2013 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΕΛΛΑ Α - ΚΥΠΡΟΣ ΚΩ ΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: CCI 2007CB163PO058

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ (MASTER PLAN) / ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕ ΙΟ (BUSINESS PLAN) ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2006 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Α ΜΕΡΟΣ: ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ (MASTER

Διαβάστε περισσότερα

3. ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ1:

3. ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ1: 3. ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ 1 : Στόχος της εθνικής στρατηγικής για την παιδεία είναι η αύξηση της ποσότητας, της ποιότητας και της αποτελεσµατικότητας των επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο, προκειµένου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ 2007-2013 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ 2007-2013 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ 2007-2013 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ Τίτλος : ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Κωδικός Ε.Π. : 10 CCI : 2007GR161PO007 Αθήνα, Ιούνιος 2007 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα ΕΙΣΑΓΩΓΗ...4 ΕΝΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (Ε.Α.Π.) 2012-2016 για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας) στο πλαίσιο του Τέλους

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 3 2. ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ... 6

1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 3 2. ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ... 6 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 3 2. ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ... 6 3. ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΡΑΣΕΙΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ... 16 2.1. Θεσµικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΟ ΟY 2007-2013 ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ

ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΟ ΟY 2007-2013 ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΠ ΣΑΑΣ ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΟ ΟY 2007-2013 ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ Ευρωπαϊκή Ένωση Η δράση αυτή χρηµατοδοτήθηκε από την Τεχνική Βοήθεια (Μέτρο

Διαβάστε περισσότερα

3η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. για την κατάρτιση Επιχειρησιακών Προγραµµάτων. της προγραµµατικής περιόδου 2007-2013

3η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. για την κατάρτιση Επιχειρησιακών Προγραµµάτων. της προγραµµατικής περιόδου 2007-2013 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματική Περίοδος

Προγραμματική Περίοδος Προγραμματική Περίοδος 2007 2013 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Τίτλος: Κωδικός Ε.Π.: 2 ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ CCI: 2007GR161PO004 ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ 2 Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ Αθήνα, Σεπτέμβριος 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

2. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

2. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 2. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Ως κύρια στοιχεία ανάλυσης της χωροταξικής ένταξης της περιφέρειας εξετάζονται (όπως αναφέρονται και στις προδιαγραφές της µελέτης), ο ρόλος της στο εθνικό, ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 2253 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 128 3 Ιουλίου 2008 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Αριθμ. 6876/4871 Εγκριση του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδια σμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013-12-06-1 -

ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013-12-06-1 - Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020 ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013-12-06-1 - ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ «ΕΥΡΩΠΗ 2020» ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ...6 1.1

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» (Δράση 1)

«ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» (Δράση 1) Δικαιούχος: Αναπτυξιακή Σύμπραξη (Α.Σ.) «Πράσινη Πολιτεία: Τοπική Πρωτοβουλία απασχόλησης και επιχειρηματικότητας των Ρομά Δυτικής Αττικής» Έργο: «Πράσινη Πολιτεία: Τοπική πρωτοβουλία απασχόλησης και επιχειρηματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σεπτέµβριος 2012 Στην ερευνητική οµάδα που εκπόνησε την παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ... 5 ΙΙΙ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ... 7 IV. ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ... 10

Ι. ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ... 5 ΙΙΙ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ... 7 IV. ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ... 10 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 5 Ι. ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ... 5 ΙΙΙ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ... 7 IV. ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ... 10 V. 1 η ΦΑΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ... 12 Α.1 - ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΟΤΑ... 13 Α.1.1 - Κατάσταση και

Διαβάστε περισσότερα

Οµότιµος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστηµίου, Επίτιµος Πρόεδρος Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης

Οµότιµος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστηµίου, Επίτιµος Πρόεδρος Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΗΜΟΥ ΡΟ ΙΩΝ Κόνσολας Νικόλαος Οµότιµος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστηµίου, Επίτιµος Πρόεδρος Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης Παπαδασκαλόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» CCI 2014GR16M2OP006 Τίτλος Δυτική Μακεδονία Έκδοση 1.4 Πρώτο έτος 2014 Τελευταίο έτος 2020 Επιλέξιμο από 1 Ιαν

Διαβάστε περισσότερα

1.0 ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

1.0 ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 1.0 ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.0 ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ... 3 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ... 3 1.2 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ-ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ... 5 1.3 ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ... 9 1.4 ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ... 14 1.5

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης Θεωρούµε ότι µε τον όρο Χωροταξία, περιλαµβάνονται οι δύο άλλες ενότητες Περιφερειακή Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑ Α ΜΕΛΕΤΗΣ SALFO & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε. ENVIPLAN Γ. Θ. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ & Συνεργάτες

ΟΜΑ Α ΜΕΛΕΤΗΣ SALFO & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε. ENVIPLAN Γ. Θ. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ & Συνεργάτες ΟΜΑ Α ΜΕΛΕΤΗΣ SALFO & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε. Ιωάννης Φωτεινός Βασίλειος Μεταξάς Γεώργιος Πλακωτάρης Οικονοµολόγος Οικονοµολόγος Οικονοµολόγος - Περιφερειολόγος ENVIPLAN Γ. Θ. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ & Συνεργάτες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΖΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗN ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ

ΜΑΖΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗN ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΖΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗN ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ σελ. 1 Φίλες και Φίλοι, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Στις εκλογές της 18ης Μαΐου η χώρα συνεχίζει την προσπάθεια, η Δυτική Ελλάδα αλλάζει σελίδα.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 AΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 AΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 AΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Άξονες του Προγράμματος 103 5. ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 5.1. ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Το πρόγραμμα INTERREG IIIA/ PHARE CBC Ελλάδα Βουλγαρία αποτελείται από πέντε (5) Άξονες

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθµιστικό Σχέδιο και Πρόγραµµα Προστασίας Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήµατος Ηρακλείου ΣΤΑ ΙΟ Β1

Ρυθµιστικό Σχέδιο και Πρόγραµµα Προστασίας Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήµατος Ηρακλείου ΣΤΑ ΙΟ Β1 Εισαγωγή Η παρούσα µελέτη µε τίτλο «Ρυθµιστικό Σχέδιο και πρόγραµµα Προστασίας Περιβάλλοντος οικιστικού Συγκροτήµατος Ηρακλείου» ανατέθηκε από τo πρώην ΥΠΕΧΩ Ε και νυν ΥΠΕΚΑ στο µελετητικό γραφείο ΧΩΡΟ

Διαβάστε περισσότερα