Όμηρος. Η αποθέωση του Ομήρου. Στα πόδια του η Ιλιάδα και η Οδύσσεια. Ρέμπραντ, Ο Αριστοτέλης μπροστά στη προτομή του Ομήρου, 1653

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Όμηρος. Η αποθέωση του Ομήρου. Στα πόδια του η Ιλιάδα και η Οδύσσεια. Ρέμπραντ, Ο Αριστοτέλης μπροστά στη προτομή του Ομήρου, 1653"

Transcript

1 ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

2 Όμηρος Η αποθέωση του Ομήρου. Στα πόδια του η Ιλιάδα και η Οδύσσεια Ρέμπραντ, Ο Αριστοτέλης μπροστά στη προτομή του Ομήρου, 1653 Αρχίλαος της Πρήνης, Η Αποθέωση του Ομήρου, 3ος αι. π.χ. Άγαλμα του Ομήρου στη Βαυαρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Φανταστική προτομή του Ομήρου.

3 Απόσπασμα από την Οδύσσεια. (Πιθανόν αντίγραφο από την Αλεξάνδρεια)

4 Ραψωδίες α - Θεών αγορά. Αθηνάς παραίνεσις προς Τηλέμαχον. Μνηστήρων ευωχία β - Ιθακησίων εκκλησία. Τηλεμάχου αποδημία γ - Τα εν Πύλω δ - Τα εν Λακεδαίμονι ε - Οδυσσέως σχεδία ζ - Oδυσσέως άφιξις εις Φαίακας η - Oδυσσέως είσοδος προς Aλκίνοον θ - Oδυσσέως σύστασις προς Φαίακας ι - Αλκίνου απόλογοι. Κυκλώπεια κ - Τα περί Αιόλου και Λαιστρυγόνων και Κίρκης λ - Νέκυια μ - Σειρήνες, Σκύλλα, Χάρυβδις, βόες Ηλίου ν - Oδυσσέως απόπλους παρά Φαιάκων και άφιξις εις Ιθάκην ξ - Oδυσσέως προς Εύμαιον ομιλία ο - Τηλεμάχου προς Εύμαιον άφιξις π - Τηλεμάχου αναγνωρισμός Οδυσσέως ρ - Τηλεμάχου επάνοδος εις Ιθάκην σ - Oδυσσέως και Ίρου πυγμή τ - Oδυσσέως και Πηνελόπης ομιλία. Τα νίπτρα υ - Τα προ της μνηστηροφονίας φ - Τόξου θέσις χ - Μνηστηροφονία ψ - Oδυσσέως υπό Πηνελόπης αναγνωρισμός ω - Σπονδαί Ανδριάντας τους έπους της Οδύσσειας, 2ος αι. μ.χ.

5 Jean-Auguste-Dominique Ingres. Οδύσσεια. Μελέτη για τον Θρίαμβο του Ομήρου, 1850(;)

6 ΧΑΡΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ

7 Χάρτης τοπωνυμίων που αναφέρονται στην Οδύσσεια

8 Άνδρα μοι ἔννεπε, μοῦσα, πολύτροπον, ὃς μάλα πολλὰ πλάγχθη, ἐπεὶ Τροίης ἱερὸν πτολίεθρον ἔπερσεν: πολλῶν δ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καὶ νόον ἔγνω, πολλὰ δ ὅ γ ἐν πόντῳ πάθεν ἄλγεα ὃν κατὰ θυμόν, Τον άντρα, Μούσα, τον πολύτροπο να μου ανιστορήσεις, που βρέθηκε ως τα πέρατα του κόσμου να γυρνά, αφού της Τροίας πάτησε το κάστρο το ιερό. Γνώρισε πολιτείες πολλές, έμαθε πολλών ανθρώπων τις βουλές, κι έζησε, καταμεσής στο πέλαγος, πάθη πολλά που τον σημάδεψαν [ ] (προοίμιο, μετ. Δ.Ν. Μαρωνίτης)

9 Τον άντρα τον πολύπραγο τραγούδησέ μου, ω Μούσα, που περισσά πλανήθηκε, σαν κούρσεψε της Τροίας το ιερό κάστρο, και πολλών ανθρώπων είδε χώρες κι έμαθε γνώμες, και πολλά στα πέλαα βρήκε πάθια, για μία ζωή παλεύοντας και γυρισμό συντρόφων. (προοίμιο, μετ. Α. Εφταλιώτης, 1932 ) Ιθάκη

10 Οδυσσέας. Αντίγραφο ελληνιστικού πρωτοτύπου, περίοδος Φλαβίων. Κεφαλή του Οδυσσέα από γλυπτό σύνολο. 2ος αι. π.χ., Βίλα Τιβέριου, Σπερλόγκα.

11 Σύντροφος του Οδυσσέα Τον άνδρα τον πολύτροπο πες μου, θεά, [ ] έπαθε πλήθος συμφορές στα πέλαγ, ζητώντας πώς στην πατρίδα του άβλαβος να πάει με τους συντρόφους. [ ] μονάχοι χάθηκαν από δικό τους κρίμα, οι άσεβοι, που φάγανε τ Ουρανοδρόμου Ήλιου τα βόδια και τους στέρησε του γυρισμού τη μέρα. (Μετ. Ζ. Σίδερης, 1939)

12 Τηλεμάχεια (α-δ) Ζ.Λ. Νταβίντ, Τηλέμαχος και Εύχαρις [ ] ο θεοπρόσωπος Τηλέμαχος [ ] κάθουνταν με βαριά καρδιά στον κύκλο των μνηστήρων κι ο νους το συλλογίζονταν τον ακριβό γονιό του, να ρθει από κάπου σπίτι του να διώξει τους μνηστήρες και την αρχή στα χέρια του να πάρει και το βιος του. (α , μετ. Ζ. Σίδερης)

13 Αλλά καλύτερα να πας στην κάμαρή σου, με τα δικά σου απασχολήσου έργα, / τον αργαλειό, τη ρόκα. δίνε στις παρακόρες εντολές για να δουλεύουν / με φροντίδα. Ο λόγος είναι μέλημα του αντρός, του καθενός, / και περισσότερο δικό μου. Σ αυτό το σπίτι είμαι εγώ [ο Τηλέμαχος] ο κυβερνήτης. (α , μετ. Δ.Ν. Μαρωνίτης) Τηλέμαχος και Πηνελόπη Αττικός ερυθρόμορφος σκύφος, Ιταλία, Chiusi, π.χ.

14 John Flaxman, Ο Δίας με τον Ερμή και την Αθηνά Πρώτη συνέλευση των θεών Τα μάτια λάμποντας, ανταποκρίθηκε η θεά Αθηνά: «Πατέρα μας Κρονίδη, [ ] ας στείλουμε αμέσως τον Ερμή [ ] στης Ωγυγίας το νησί. [ ] να βρει την καλλιπλόκαμη νεράιδα και να της πει την απαράβατη εντολή μας, τον νόστο του καρτερικού Οδυσσέα, πως πρέπει να επιστρέψει. Όσο για μένα, κατεβαίνω τώρα στην Ιθάκη, τον γιο του να ερεθίσω, [ ] (α , μετ. Δ.Ν. Μαρωνίτης)

15 John Flaxman, Η κάθοδος της Αθηνάς στην Ιθάκη, Είπε [η Αθηνά] κι ευθύς δένει στα πόδια της τα ωραία σαντάλια, θεσπέσια και χρυσά, εκείνα που την ταξιδεύουν και στη θάλασσα και στην απέραντη στεριά ανάλαφρα, με τις πνοές του ανέμου. Ύστερα στο χέρι κράτησε άλκιμο κοντάρι, ακονισμένο με χαλκό, βαρύ, θεόρατο και στιβαρό. [ ] Χύθηκε τότε, ακροπατώντας τις κορφές του Ολύμπου, και βρέθηκε μεμιάς στον δήμο της Ιθάκης, να στέκει στην εξώθυρα του Οδυσσέα, πατώντας το κατώφλι της αυλής του. (α , μετ. Δ.Ν. Μαρωνίτης)

16 Gustav Klimt, Παλλάς Αθήνη, Τα μάτια λάμποντας

17 Κι αυτοί στα ετοιμασμένα αντίκρυ τους φαγιά τα χέρια άπλωσαν και σύντας του πιοτού θαράπεψαν και του φαγιού τον πόθο στο νου τους οι μνηστήρες έβαλαν κάτι άλλο το τραγούδι και το χορό, κι αυτά πρεπίζουνε τις τάβλες των ανθρώπων. Κι ο κράχτης την περντάμορφη έβαλε κιθάρα μες στα χέρια του Φήμιου, στους μνηστήρες που ψαλλε συχνά, μα αθέλητά του. (α , μετ. Ν. Καζαντάκης Ι.Θ. Κακριδής) John Flaxman, Ο Φήμιος διασκεδάζει τους μνηστήρες, 1805

18 John Flaxman, Αθηνά (με τη μορφή του Μέντορα) και Τηλέμαχος [ ] να, η Αθηνά προβάλλει, με τη φωνή και το κορμί του Μέντορα αντικρύ του, και συντυχαίνει του [ ] [ ] ξεκίνησε αυτή πρώτη, γοργά, κι ακολουθούσε ο νιος στης θέισσας τ αχνάρια (β 267-9, 405-6, μετ. Α. Εφταλιώτης)

19 John Flaxman, Η θυσία του Νέστορα στην Πύλο, ο γέρος αλογολάτης Νέστορας το μάλαμα του δίνει [του χρυσοχού], κι αυτός με τέχνη του σφαχτού τα κέρατα χρυσώνει, ν αναγαλλιάσει η Αθηνά όταν θα ιδεί το τάμα. Το βόδι φέρνουν ο θεϊκός Εχέφρος με το Στράτη, κρατώντας το απ τα κέρατα, κι ο Άρητος κατόπι ήρθε λαγήνι σκαλιστό κρατώντας στο να χέρι και στ άλλο κριθαρόσπειρα σ ένα πλεχτό πανέρι. Στεκόντανε κι ο άφοβος στη μέση ο Θρασυμήδης κρατώντας κοφτερό μπαλτά να κόψει το σφαχτάρι. Νά, κι ο Περσέας με σταμνί. Κι ο γεροαλογολάτης άρχισε πρώτος να νιφτεί και πήρε το κριθάρι. Κι απ την καρδιά του ευχόντανε στην Αθηνά, πετώντας τρίχες στη φλόγα, απ του σφαχτού κομμένες το κεφάλι. [ ] σίμωσε ο ψυχωμένος γιος του γέρου, ο Θρασυμήδης, κι ευτύς το βόδι χτύπησε. Κόβει ο μπαλτάς τα νεύρα, στο ζνίχι απάνω και μεμιάς παράλυσε η ζωή του. Βάλανε οι κόρες τις φωνές του Νέστορα κι οι νύφες κι η λατρευτή γυναίκα του η θεϊκιά Ευρυδίκη απ όλες μεγαλύτερη τις κόρες του Κλυμένη. Τότε άλλοι απ την πλατειά τη γη σηκώσανε το βόδι και το σφαξε ο Πεισίστρατος ο πολεμοθρεμμένος. Το αίμα του άμα στράγγισε και βγήκε πια η ψυχή του, το γδέρνουν, κόβουν τα μηριά και τα διπλοτυλίγουν με σκέπη, και τα συγυρνούν μ από παντού κομμάτια. Κι απάνω ο γέρος τα καιγε σε σκέζες περιχώντας ξανθό κρασί. Κι οι νιοι πάντα πεντάσουβλα κρατούσαν. Και τα μηριά σαν κάηκαν και φάγανε τα σπλάχνα, λιανίζουν τ άλλα κρέατα και τα περνούν στις σούβλες και τα ψηναν, τις μυτερές τις σούβλες τους κρατώντας. [ ] Και τα ψαχνά σαν έβγαλαν ψημένα πια απ τις σούβλες, να φάνε τότε κάθισαν και με χρυσά ποτήρια κοντά τους νιοί τους κέρναγαν αρχοντογεννημένοι. (γ , μετ. Ζ. Σίδερης)

20 Jean-Jacques Lagrenée, Ο αναγνωρισμός του Τηλέμαχου από την Ελένη στη Σπάρτη, 1795 Καθίζει απάνω στο θρονί, [ ] η Ελένη, και τον άντρα της καλορωτάει να μάθη. «Ώ διόθρεφτε Μενέλαε, [ ] ετούτοι που μάς ήρθανε σαν ποιοί παινιένται να 'ναι ; [ ] Ποτές μου δεν είδ' άνθρωπο, άντρα ή γυναίκα, τόσο να μοιάζη ανθρώπου, όσο αυτός -θαμάζω βλέποντάς τονο γιός του μεγαλόκαρδου Οδυσσέα μοιάζει να 'ναι, ο νέος Τηλέμαχος, που εκειός μικρό τον είχε αφήσει για μένα την ασύστατη σαν τρέξατε στην Τροία [ ] Κι ο ξανθουλός Μενέλαος γυρίζει και της κρένει «Κι εγώ, γυναίκα, νιώθω τα καθώς εσύ τα κρίνεις τέτοια τα πόδια του εκεινού, τα χέρια κι οι ματιές του, τέτοιο και το κεφάλι του κι απάνωθέ του η κόμη. Και καθώς τώρα θύμιζα τον Οδυσσέα, δηγώντας τα όσα εκείνος έπαθε και πόφερε για μένα, αυτός πικρό κατέβαζε στο πρόσωπό του δάκρυο, κι ομπρός στα μάτια σήκωνε την πορφυρένια χλαίνα.» (δ , μετ. Α. Εφταλιώτης)

21 Τότες αυτό σοφίστηκε η θεά η γαλανομάτα φάντασμα φτιάνει που έμοιαζε η μορφή του με γυναίκα, του Ικάριου του τρανόψυχου τη θυγατέρα Ιφτίμη, [ ]. Και στέλνει το στου θεϊκού Οδυσσέα το παλάτι, την Πηνελόπη που έκλαιγε και μοιρολόγα να 'βρη, και να της πάψη τους κλαμούς, τα δάκρυα να της κόψη. [ ] «Κοιμάσαι, Πηνελόπη μου, με την καρδιά θλιμμένη; Δε θεν εσύ να δέρνεσαι οι θεοί που καλοζούνε, και να καρδιοπονάς θα ρθή στο Θιάκι πάλε ο γιός σου, τι φταίξιμο δεν έκαμε στους θεούς ποτές εκείνος.» Κι η Πηνελόπη η φρόνιμη γυρνάει κι απολογιέται, γλυκά λαφροκοιμάμενη στις θύρες των ονείρων «[ ] μου λες να πάψω τους καημούς και τους πολλούς μου πόνους, που μου ταράζουν την ψυχή και την καρδιά μου καίνε λαμπρό και λιονταρόκαρδο να χάσω, λέει, πρώτα άντρα [ ] και τώρα ο γιόκας μου να βγη με κουφωτό καράβι, που 'ναι άμαθος ο καψερός από έργατα και λόγια. Γιά ετούτον κι εγώ πιότερο θρηνώ παρά για κείνον, για ετούτονε καρδιοχτυπώ και τρέμω να μην πάθη, για μες στους κόσμους που περνάει, για στα πελάγη μέσα γιατί πολλοί από έχτρητα γυρεύουνε με τέχνες πρί να γυρίση σπίτι του να πάρουν τη ζωή του». John Flaxman, Η Ιφθίμη ενημερώνει την Πηνελόπη για την επιστροφή του γιου της Και το θαμπό το φάντασμα της απαντάει και λέει «Θάρρος, μην έχης φόβο εσύ στα σωθικά σου μέσα είναι μαζί του φύλακας, που κι άλλοι αποθυμούσαν γιατί έχει δύναμη πολλή να παραστέκεταί τους είν' η Παλλάδα η Αθηνά, που νιώθει τον καημό σου, κι ως εδώ πέρα μ' έστειλε μ' αυτό το μήνυμα της.»

ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ (ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ Η ΝΕΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ)

ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ (ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ Η ΝΕΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ) ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ (ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ Η ΝΕΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ) 2 Ομήρου Οδυσσειάς Μετάφραση Ν. Καζαντζάκη - Ι. Κακριδή 1938 ( Όγδοη και τελική μορφή) 3 Περιεχόμενα 1. - α - 2. - β - 3. - γ - 4. -

Διαβάστε περισσότερα

Ομήρου Ιλιάδα. Μετάφραση: Ν. Καζαντζάκη Ι.Θ. Κακριδή. Στη μνήμη του Αλέξαντρου Πάλλη ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ομήρου Ιλιάδα. Μετάφραση: Ν. Καζαντζάκη Ι.Θ. Κακριδή. Στη μνήμη του Αλέξαντρου Πάλλη ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ομήρου Ιλιάδα Μετάφραση: Ν. Καζαντζάκη Ι.Θ. Κακριδή Στη μνήμη του Αλέξαντρου Πάλλη ΠΡΟΛΟΓΟΣ Παραδίνουμε σήμερα στα χέρια των Ελλήνων μεταφρασμένη την Ιλιάδα του Ομήρου, το πιο παλιό ελληνικό ποιητικό κείμενο,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ) Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ) Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ) Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΚΕΙΜΕΝΟ Για σένα πάλι, έχω άλλη συµβουλή, φρόνιµη αν σ αυτή υπακούσεις καράβι σήκωσε, το πιο γερό, µ είκοσι κωπηλάτες, και πήγαινε να µάθεις νέα του

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΠΟΣ ΟΜΗΡΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΙΛΙΑ Α

1. ΕΠΟΣ ΟΜΗΡΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΙΛΙΑ Α Περιοδικό RAM, Μάιος 2005 Αρχαία Ελληνική Γραμματεία 1 1. ΕΠΟΣ 2. ΛΥΡΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ 3. ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟΟ 4. ΧΑΡΤΕΣ 5. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Επιμέλεια ύλης: Μαρία Αλεξίου, Άννα Βλαχοδήμου, Βαγγέλης ρακόπουλος, Μάγδα Τικοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Τ ρ ω α δ ί τ ι σ σ ε ς

Τ ρ ω α δ ί τ ι σ σ ε ς 2012-2013 Ευριπίδη Τ ρ ω α δ ί τ ι σ σ ε ς μετάφραση Κώστας Βάρναλης Θεατρικό Εργαστήρι 8 ου ΓΕΛ, κείμενο διδασκαλίας ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο θαλασσόθεος είμαι Ποσειδώνας ήρθα απ τα βάθη τ αλμυρά του Αιγαίου, όπου

Διαβάστε περισσότερα

ªÂÙ ÊÚ ÛË:.. ª ÚˆÓ ÙË

ªÂÙ ÊÚ ÛË:.. ª ÚˆÓ ÙË ªÂÙ ÊÚ ÛË:.. ª ÚˆÓ ÙË À ƒ º π ƒπδ π Δ π ƒ º ºπ π πª π À À À Δ À ª ª Δ Δ Δ À ƒ º À À À Δ À À ƒ À M Ú Ì Ú apple ÙÈÌË ÔÏÈÎ Ì Ô ÏÔ KˆÓÛÙ ÓÙ ÓÔ TÔappleÔ Ë ºÈÏfiÏÔÁÔ Ó Ú μôûîfi, ıëáëù ÙÔ ÓÂappleÈÛÙËÌ Ô ıëóòó

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ ΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗ ΓΚΙΝΑΚΗ. Κατάθεση ψυχής

ΑΘΗΝΑ ΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗ ΓΚΙΝΑΚΗ. Κατάθεση ψυχής ΑΘΗΝΑ ΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗ ΓΚΙΝΑΚΗ Κατάθεση ψυχής ΚΕΡΚΥΡΑ 2010 !} αφιερωμένο σε όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του!} !} εξαιρετικά αφιερωμένο στα παιδιά και τα εγγόνια μου!} ΤΟ ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ Βρήκα κι έσπειρα την ποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ ΑΙΣΧΥΛΟΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ. Ετεοκλής Χορός Αγγελιαφόρος Αντιγόνη Ισμήνη Κήρυκας ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ ΑΙΣΧΥΛΟΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ. Ετεοκλής Χορός Αγγελιαφόρος Αντιγόνη Ισμήνη Κήρυκας ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ ΑΙΣΧΥΛΟΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Ετεοκλής Χορός Αγγελιαφόρος Αντιγόνη Ισμήνη Κήρυκας ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ πρόλογος πάροδος α' επεισόδιο α' στάσιμο β' επεισόδιο β' στάσιμο γ' επεισόδια γ' στάσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΙΕΡΑ ΙΝΔΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

ΤΑ ΙΕΡΑ ΙΝΔΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΤΑ ΙΕΡΑ ΙΝΔΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 21 ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΣ Α Ρ Κ Α Δ Ι Α 1 Στα βουνά και στα δάση, σμιλεύεται η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Στις πλατείες, αναπαύεται. Χρήστος Δ. Στρατηγόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Δηµήτρης Σπ. Τσερές ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ

Δηµήτρης Σπ. Τσερές ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ Δηµήτρης Σπ. Τσερές ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ 1 1. ΓΥΡΙΣΜΟΣ Ὕπνος ἱερός, λιονταρίσιος, τοῦ γυρισµοῦ, στὴ µεγάλη τῆς ἀµµουδιᾶς ἁπλωσιά. Στὴν καρδιά µου τὰ βλέφαρά µου κλεισµένα καὶ λάµπει, ὡσὰν ἥλιος, βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ Α. ΘΑΛΗΣ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ Α. ΘΑΛΗΣ 2 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ Α. ΘΑΛΗΣ Ένα από τα βασικά ερωτήματα στα οποία επιχείρησαν να απαντήσουν οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι ήταν αυτό της δομής του κόσμου. Ένας απ αυτούς ήταν ο Θαλής ο Μιλήσιος (624-546

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΣ. (ed. D. B. Monro and T. W. Allen. Oxford, 1920) Μετάφραση: Ν. Καζαντζάκη - Ἰ. Θ. Κακριδῆ

ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΣ. (ed. D. B. Monro and T. W. Allen. Oxford, 1920) Μετάφραση: Ν. Καζαντζάκη - Ἰ. Θ. Κακριδῆ ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΣ (ed. D. B. Monro and T. W. Allen. Oxford, 1920) Μετάφραση: Ν. Καζαντζάκη - Ἰ. Θ. Κακριδῆ http://www.phys.uoa.gr/~nektar/arts/tributes/omhros/il.htm 1. -Α- 2. -Β- 3. -Γ- 4. - - 5. -Ε- 6. -Ζ-

Διαβάστε περισσότερα

ΗΣΙΟΔΟΣ ΘΕΟΓΟΝΙΑ. Μετά την εισαγωγή ακολουθούν τα κείμενα στα ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ και στα ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ:

ΗΣΙΟΔΟΣ ΘΕΟΓΟΝΙΑ. Μετά την εισαγωγή ακολουθούν τα κείμενα στα ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ και στα ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: ΗΣΙΟΔΟΣ ΘΕΟΓΟΝΙΑ Μετά την εισαγωγή ακολουθούν τα κείμενα στα ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ και στα ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: Πηγές κειμένων: http://www.theogonia.gr/cosmogonia/isiodos.htm http://www.hellenicpantheon.gr/filosofia.htm

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ O ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ ΟΡΦΕΑΣ. Είπα, κανείς μη, μ ακλουθήσει, μόνος. Θα πάω, κι αν θα γυρίσω, πάλι μόνος.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ O ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ ΟΡΦΕΑΣ. Είπα, κανείς μη, μ ακλουθήσει, μόνος. Θα πάω, κι αν θα γυρίσω, πάλι μόνος. 1 ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ O ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ ΟΡΦΕΑΣ Είπα, κανείς μη, μ ακλουθήσει, μόνος Θα πάω, κι αν θα γυρίσω, πάλι μόνος. Μ αν δεν ξανάρθω πίσω, τ όνομά μου Σας δίνω κι Ορφανούς Σας λέω, για ναστε Στη

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ ΣΩΚΡΑΤΗΣ Ο προφήτης της αρχαιότητας

ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ ΣΩΚΡΑΤΗΣ Ο προφήτης της αρχαιότητας ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ ΣΩΚΡΑΤΗΣ Ο προφήτης της αρχαιότητας ΕΚΑΤΗ ΕΚ ΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ Ι.. ΚΟΛΛΑΡΟΥ & ΣΙΑΣ Α. Ε. Σειρά Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 68 7 1989, 8 1991, 9 1994, 10 1996 Εκτύπωση Μ Χονδρορίζου

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Καζαντζάκης: Αναφορά στον Γκρέκο Κεφάλαιο ΚΘ Ο Ζορμπάς

Νίκος Καζαντζάκης: Αναφορά στον Γκρέκο Κεφάλαιο ΚΘ Ο Ζορμπάς Νίκος Καζαντζάκης: Αναφορά στον Γκρέκο Κεφάλαιο ΚΘ Ο Ζορμπάς Ο αληθινός Ζορμπάς: Γιώργος Ζορμπάς ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΟΙ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ στάθηκαν τα ταξίδια και τα ονείρατα. Από τους ανθρώπους, ζωντανούς

Διαβάστε περισσότερα

Νικηφόρου Βρεττάκου. Τα ποιήματα

Νικηφόρου Βρεττάκου. Τα ποιήματα Νικηφόρου Βρεττάκου Τα ποιήματα 1 2 ΤΑ ΤΡΥΠΙΑ ΧΕΡΙΑ 3 ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 31 Μαρτίου 1958 Νιώθω παράξενα σήμερα. Κάπως Έτσι περίπου: Όπως όταν ανοίγει ένα παράθυρο στον ήλιο κανείς, νιώθω σα ν άνοιξα μια

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννης Κονδυλάκης. Πρώτη Αγάπη

Ιωάννης Κονδυλάκης. Πρώτη Αγάπη Ιωάννης Κονδυλάκης Πρώτη Αγάπη διήγημα ένα ηλεκτρονικό βιβλίο από την Λέσχη του Βιβλίου το μεγαλύτερο ελληνικό διαδικτυακό φόρουμ για το διάβασμα. Πρώτη δημοσίευση: εκδόσεις Γ.Π. Φορτσάκης, Χανιά 1919

Διαβάστε περισσότερα

http://www.angelfire.com/folk/rempetiko 1/2

http://www.angelfire.com/folk/rempetiko 1/2 1. Ζηλιάρα 2. Ο Νίκος ο Τρελάκιας 3. Ένα βράδυ που βρέχε 4. Ντροπιασµένος στη ζωή 5. Βλάµισσα 6. Το κόλπο του Αµερικάνου 7. Να βγούµε και να µπερµπαντέψουµε 8. εν ταιριάζω εγώ µε σένα 9. Παραπονιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ Η μπόρα Το κόκκινο σπίτι Το χρώμα του φεγγαριού Σκισμένο ψαθάκι

ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ Η μπόρα Το κόκκινο σπίτι Το χρώμα του φεγγαριού Σκισμένο ψαθάκι ΚΑΛΕΝΤΗΣ Γεννήθηκα σ' ένα χωριό της Κρήτης, κοντά στα Χανιά. Ο πατέρας μου ήταν δάσκαλος και η μητέρα μου ονειροπόλα. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν πολύ δύσκολα κι έτσι αναγκάστηκα από νωρίς να ψάχνω τα μονοπάτια

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά

Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Κύριε Γιώργο, γεννηθήκατε στο Καβούσι στην Ιεράπετρα; Ναι. Εκεί στο χωριό σας, μάλλον στην οικογένειά σας, υπήρχανε

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοσοφικα ποιηματα Αθηνα -

Φιλοσοφικα ποιηματα Αθηνα - 1 Nicolas Kaloy Hosanna In Excelsis Φιλοσοφικα ποιηματα Αθηνα - Genève 2 Πολλάκις μοι φοιτων το αυτό ενυπνιον τα αυτά δε λεγον: «μουσικην ποιει και εργαζου» και εμοι το ενυπνιον οπερ επραττον τουτο επικελευειν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. Οδυσσέας Ελύτης

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. Οδυσσέας Ελύτης ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ Οδυσσέας Ελύτης Αντί προλόγου Το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ του Οδυσσέα Ελύτη το αντέγραψα γράμμα-γράμμα το 1996 με ένα δάκτυλο αφού δεν ήξερα γραφομηχανή. Το διοχέτευσα (ανώνυμα) στο Ιντερνετ λίγο μετά τον

Διαβάστε περισσότερα

Πετρώνουν τα Δάκρυά μας;

Πετρώνουν τα Δάκρυά μας; ΗΛΙΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Πετρώνουν τα Δάκρυά μας; ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΗ Θεσσαλονίκη 2008 μάνα η γιαγιά μου, αυτός ο θηλυκός πάνθηρας, με δύναμη ψυχής και ατσαλένιο κορμί, άντεξε ογδόντα και πάνω Η χρόνια περνώντας

Διαβάστε περισσότερα

ηµήτρης Χατζής, «Η τελευταία αρκούδα του Πίνδου»: η ουτοπία της επιστροφής επιµέλεια: Βενετία Αποστολίδου

ηµήτρης Χατζής, «Η τελευταία αρκούδα του Πίνδου»: η ουτοπία της επιστροφής επιµέλεια: Βενετία Αποστολίδου ηµήτρης Χατζής, «Η τελευταία αρκούδα του Πίνδου»: η ουτοπία της επιστροφής επιµέλεια: Βενετία Αποστολίδου 100 ΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ Η τελευταία αρκούδα του Πίνδου Στο παρακάτω απόσπασµα από το µυθιστόρηµα Το

Διαβάστε περισσότερα

Κλάδος Μεγάλων Οδηγών 2014

Κλάδος Μεγάλων Οδηγών 2014 Κλάδος Μεγάλων Οδηγών 2014 Το τραγούδι του Κλάδου Μ.Ο. Ξεκινώ για την ζωή κι ο ήλιος μου φωτίζει μια καινούργια χαραυγή για μένα τώρα αρχίζει. Πίστη έχω στη ζωή με ιδανικά πλασμένη και βαθειά μεσ στην

Διαβάστε περισσότερα

Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας. Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό

Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας. Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας Σταματήστε το γαργαλητό! Μ ια φορά κι έναν καιρό πάνω στη Γη δεν ζούσαν μόνο άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΡΩΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΡΩΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΡΩΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ Οδυσσέας Ελύτης "ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ" Είναι νωρίς ακόμη μές στόν κόσμο αυτόν, μ ακούς Δέν έχουν εξημερωθεί τά τέρατα μ ακούς Τό χαμένο μου τό αίμα καί τό μυτερό, μ ακούς Μαχαίρι Σάν κριάρι

Διαβάστε περισσότερα