ΚΑΡΑΜΟΥΖΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΣΤΑΚΟΥ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΑΡΑΜΟΥΖΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΣΤΑΚΟΥ"

Transcript

1

2 ΚΑΡΑΜΟΥΖΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΣΤΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑ: ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Στάθη Αναστασία, Χημικός Ηλεκτρονική υλοποίηση: Νιφόρος Ζαφείρης, Πληροφορικός

3 Στόχοι του προγράμματος Πληροφόρηση των μαθητών πάνω σε θέματα ελαιόλαδου και Μεσογειακής διατροφής, ώστε να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το ρόλο τους στην υγεία του ανθρώπου. Ενεργοποίηση των μαθητών για υιοθέτηση ενός καινούργιου προτύπου διατροφής με σκοπό τη βελτίωση των όρων διαβίωσης. Ευαισθητοποίησή τους σε διατροφικές ανάγκες έτσι ώστε οι ίδιοι οι μαθητές να γίνουν παράγοντες επιρροής με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε οικογενειακό, σχολικό και κοινωνικό επίπεδο.

4 Η ελιά «Παλιά όσο η ανθρώπινη ύπαρξη, ιερή όσο τα ανεξήγητα μυστήρια, πολύτιμη, μοναδική, που μόνο ως δώρο των θεών προς τους ανθρώπους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, η Ελιά ξεπροβάλλει μέσα από την αχλύ της προϊστορίας και βρίσκοντας ευνοϊκές συνθήκες ορθώνεται στον χώρο της Μεσογείου ως μόνιμο και κυρίαρχο στοιχείο του τοπίου της, σύντροφος και τροφός των κατοίκων της, σύμβολο της λατρείας της. Δέντρο τόπος - άνθρωπος, σ ένα στενό εναγκαλισμό, συμπορεύονται 5000 και πλέον χρόνια, δημιουργώντας έναν υψηλής αισθητικής πολιτισμό: τον πολιτισμό της Ελιάς.»

5 Γνωριμία με το ελαιόδεντρο Δέντρο αειθαλές & αιωνόβιο. Ευδοκιμεί στο γλυκό κλίμα της πατρίδας μας και σ άλλες χώρες που γειτονεύουν με τη Μεσόγειο θάλασσα. Καλλιεργείται στη χώρα μας από τα πανάρχαια χρόνια. Ήταν το ιερό δέντρο της θεάς Αθηνάς και σύμβολο της νίκης και ειρήνης. Οι ρίζες της προχωρούν πολύ βαθιά στο χώμα. Ο καρπός της έχει διάφορα σχήματα. Αρχίζει να ωριμάζει τον Οκτώβριο. Το μάζεμα ξεκινά το Νοέμβριο και σε πολλά μέρη διαρκεί ως το Μάρτιο. Ανθίζει τον Απρίλιο-Μάιο. Η επικονίαση γίνεται με τον άνεμο. Τα άνθη της βγαίνουν πολλά μαζί (15-25) αλλά δε μυρίζουν. Τα φύλλα της είναι μικρά, σε σχήμα λόγχης.

6 Απαραίτητες εργασίες κατά την καλλιέργεια της ελιάς: α)να οργώνεται το χωράφι. β)να ξελακκώνονται οι ρίζες. γ) Να ρίχνουμε λίπασμα. δ)να την κλαδεύουμε. Ο κορμός της είναι χοντρός,φτάνει τα μέτρα ύψος. Όταν το δέντρο γερνά ο κορμός κουφαλιάζει. Οι κυριότεροι εχθροί της είναι ο δάκος και ο πυρηνοτρύτης που τρυπά ακόμη και το κουκούτσι. Πολλαπλασιάζεται: α) Με τα σπέρματα. β)με μοσχεύματα. Οικονομική σημασία: Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στον κόσμο σε ετήσια παραγωγή λαδιού & αριθμό ελαιοδέντρων, ύστερα από την Ισπανία και την Ιταλία. Σε παραγωγή φαγώσιμης ελιάς κατέχει την πρώτη θέση. Ελαιοκαλλιέργειες. Στην Ελλάδα υπάρχουν 97 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 50 εκατομμύρια αγριελιές. Αν μπολιάσουμε όμως τις αγριελιές, η Ελλάδα θα αύξανε κατά πολύ την παραγωγή λαδιού.

7

8 Ιστορική αναδρομή της ελαιοκαλλιέργειας Η ελιά, με παρουσία χιλιετιών στη Γη, έχει γίνει σύμβολο κοινωνικών και θρησκευτικών αξιών, όσο κανένα άλλο δέντρο και έχει τροφοδοτήσει με γόνιμους «καρπούς» τη μυθολογία, τις παραδόσεις, την τέχνη και τη λογοτεχνία. Οι αρχές της καλλιέργειάς της τοποθετούνται στην 3 η χιλιετία π.χ. Η καταγωγή του ελαιόδεντρου χάνεται στους θρύλους και στις παραδόσεις των λαών της Μεσογείου. Ο ελληνικός πολιτισμός, κυρίαρχος στο χώρο της Μεσογείου, είναι συνυφασμένος με την ελιά σε μια μακρόχρονη κοινή πορεία. Η Κρήτη στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, πληρούσε τις προϋποθέσεις να δεχθεί πρώτη από τον υπόλοιπο ελληνικό χώρο την καλλιέργεια της ελιάς.

9

10 Ο μεγάλος αριθμός πιθαριών, οι τεράστιοι αμφορείς, οι λογιστικές πινακίδες, μαρτυρούν την εξέχουσα θέση που κατείχε η παραγωγή ελαιολάδου στη μινωική οικονομία και κοινωνία. Η ελιά σύμβολο ειρήνης και προόδου, είναι το δώρο της Παλλάδας Αθηνάς προς το «κλεινόν άστυ» με την οποία νίκησε τον Ποσειδώνα στην αναμέτρηση για το ποιος θα δώσει το όνομά του στην πόλη, που για το λόγο αυτό ονομάστηκε Αθήνα. Η ελαιοκαλλιέργεια συνεχίστηκε και κατά τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους για να ανθίσει στα βυζαντινά χρόνια. Η ανάπτυξή της δε διακόπτεται ούτε στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Όπως γίνεται φανερό η ελιά υπήρξε πάντα ένας από τους συνδετικούς κρίκους της αλυσίδας που συνδέει τον αρχαίο ελληνικό κόσμο με την Ελλάδα του σήμερα.

11

12 Χρήσεις της ελιάς και του ελαιόλαδου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα Ο ρόλος της ελιάς και του ελαιόλαδου δεν υπήρξε μόνο διατροφικός αλλά επεκτάθηκε και σε πολλές ακόμα χρήσεις, με πρακτική σημασία στην καθημερινή ζωή. Η ελιά και το ελαιόλαδο απέκτησαν συμβολική σημασία σε αρκετές κοινωνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις του ανθρώπου. Κατά τη κρητομυκηναϊκή περίοδο χρησίμευε στην παρασκευή αρωμάτων και αλοιφών. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το ελαιόλαδο φορέα αγνότητας και καθαρότητας.το χρησιμοποιούσαν δε για την υγιεινή του σώματος. Ο «κότινος», κλαδί αγριελιάς, ήταν το στεφάνι των Ολυμπιονικών, που τους έδινε την ανώτερη διάκριση, δόξα και αξία.

13

14 Στους Παναθηναϊκούς αγώνες που γίνονταν προς τιμή της θεάς Αθηνάς οι νικητές έπαιρναν έπαθλο σημαντικές ποσότητες ελαιολάδου σε παναθηναϊκούς αμφορείς. Στους αθλητικούς αγώνες χρησιμοποιούσαν το ελαιόλαδο ως αλοιφή για το χαλάρωμα των μυών. Στα Ομηρικά έπη γίνεται αναφορά για τη χρήση του ελαιολάδου στο άλειμμα επιφανών νεκρών κατά την ταφή. Στην Ιπποκράτεια ιατρική, αλλά και στους ιατρούς της αρχαιότητας, το ελαιόλαδο χρησίμευε για τη θεραπεία της χολέρας, της κώφωσης, των γυναικολογικών παθήσεων, καθώς και ως αντισηπτικό και θεραπευτικό σε εγκαύματα. Αλλά και τις ελιές χρησιμοποιούσε η λαϊκή ιατρική ως θεραπευτικό μέσο. Το ίδιο και τα φύλλα της ελιάς που είχαν αντισηπτική, ηρεμιστική και αντιπυρετική ιδιότητα. Λάδι έδιναν οι κυνηγοί στα σκυλιά τους ως αντίδοτο σε «φόλες» και δηλητηριώδη φυτά.

15 Ακόμα και σήμερα για να δυναμώσουν τα αδύνατα και λεπτά νύχια τα βυθίζουμε σε χλιαρό ελαιόλαδο, ενώ η επάλειψη του προσώπου στις γυναίκες με μείγμα λεμονιού και ελαιολάδου προλαβαίνει την εμφάνιση των ρυτίδων. Το ελαιόλαδο υπάρχει και στα έθιμα των ναυτικών και των ψαράδων. Επίσης μετά από έντονη οινοποσία μια και μόνη κουταλιά ελαιόλαδο επαναφέρει τη νηφαλιότητα. Με τη διάδοση του Χριστιανισμού, το λάδι αποκτά θρησκευτική σημασία και καταλαμβάνει σπουδαία θέση στο τελετουργικό της χριστιανικής θρησκείας. Η φλόγα του καντηλιού συμβολίζει το θείο φως, πηγή της υπέρτατης αλήθειας. Ελαιόλαδο χρησιμοποιείται στη βασκανία, στα ξόρκια και στις λαϊκές δεισιδαιμονίες.από ελαιόλαδο και αρωματικές ουσίες παρασκευάζεται το Άγιο Μύρο.Κρασί, ελαιόλαδο και αλεύρι χρησιμοποιείται στο Ευχέλαιο.

16

17 Τέλος το ελαιόλαδο και ο καρπός της ελιάς απέκτησαν σημαντική θέση στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων-την οποία διατηρούν μέχρι σήμερα- όταν συστηματοποιήθηκε η καλλιέργεια της ήμερης ελιάς σε βάρος της αγριελιάς. Σύμφωνα με τα νομοθετικά μέτρα του Σόλωνα όποιος ξερίζωνε ελιά καταδικαζόταν σε θάνατο, ενώ δίπλα στην ελιά δεν επιτρεπόταν η φύτευση άλλου δένδρου. Οι ομοιότητες στη χρήση του ελαιολάδου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα είναι μια σημαντική απόδειξη για την αδιάλειπτη συνέχεια του πολιτισμού και του τρόπου ζωής των Ελλήνων διαχρονικά.

18 Μνημειακά Ελαιόδεντρα «Ανάγκη για προστασία και αξιοποίηση» Μέσα στα εκατομμύρια ελαιόδεντρα που υπάρχουν στους απέραντους ελαιώνες του ελλαδικού χώρου, υπάρχουν κάποια που αποτελούν μνημεία της φύσης και της ιστορίας, μνημεία που δίνουν το στίγμα του λαού μας. Μερικά από τα πιο γνωστά Μνημειακά ελαιόδεντρα στην Ελλάδα είναι τα εξής: Η Ελιά του Πλάτωνα. Η ελιά του Πεισίστρατου. Η ελιά της Καλαμάτας. Πολλά μνημειακά ελαιόδεντρα βρίσκονται στην Κρήτη όπως η ελιά των Βουβών Κισσάμου, η ελιά Καβουσίου Ιεράπετρας και η ελιά Λάστρου Σητείας.

19

20 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΙΑΣ Ποικιλία Άλλα ονόματα Κύριες περιοχές ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ Κονσερβολιά Αμφίσσης,Άρτας Βολιώτικη, Χονδρολιά Χαλκιδικής Κεντρική και Δυτική Ελλάδα, Χαλκιδική Καλαμών Καλαματιανή, Αετονυχιά, Κορακολιά Πελοπόννησος, Κρήτη, Δ. Ελλάδα ΛΑΔΟΛΙΑ Κορωνέϊκη Λιανολιά, Ψιλολιά, Λαδολιά,Κρητικιά Πελοπόννησος,Κρήτη νησιά Ιονίου Λιανολιά Κέρκυρας Σουβλολιά Κορφολιά Πρεβεζάνα Δαφνοφύλλη Κέρκυρα, Παξοί, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος Παραλία Ηπείρου Κουτσουρελιά Πατρινή, Λιανολιά Πελ/νησος,Ναύπακτος Μαστοειδής Τσουνάτη, Ματσολιά, Μουρατολιά Πελ/νησος, Κρήτη ΔΙΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ Μεγαρίτικη Περαχωρίτικη, Βοβοδίτικη, Χονδρολιά Αίγινας Αττική, Βοιωτία, Κυνουρία Κολοβή Μυτιληνιά, Βαλανολιά Λέσβος, Χίος Κοθρέϊκη Μανάκι, Μανακολιά, Κορινθιακή Δελφοί, Άμφισσα, Τροιζηνία, Κυνουρία Θρουμπολιά Θασίτικη, Χονδρολιά Εύβοιας Νησιά Αιγαίου, Αττική, Εύβοια

21

22 Συλλογή του καρπού Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της ελληνικής υπαίθρου είναι η συγκομιδή της ελιάς, το γνωστό «λιομάζεμα» Εργασία βασισμένη σε αρχέγονες, αλλά με διαχρονική εφαρμογή, τεχνικές στις οποίες κυριαρχεί το ανθρώπινο στοιχείο και η συλλογική εργασία. Ο μήνας που αρχίζει η ελαιοσυλλογή είναι ο Νοέμβριος, ενώ μπορεί να συνεχιστεί σε πολλές περιοχές μέχρι το Μάρτιο. Το στάδιο της ωρίμανσης συμπίπτει με την αλλαγή του χρώματος του καρπού από πρασινοκίτρινο σε μελανοϊώδες. Από την εποχή αυτή μέχρι την υπερωρίμανση, ο καρπός πιεζόμενος αποδίδει λάδι. Το λάδι που διαχωρίζεται από άγουρο καρπό είναι παχύρρευστο, με έντονο πράσινο χρώμα και χαρακτηρίζεται ως αγουρέλαιο.

23

24 Το λάδι του ώριμου καρπού είναι εξαιρετικό από πλευράς αρώματος και γεύσης, λεπτόρευστο, φρουτώδες και ελαφρά γλυκό. Το λάδι του υπερώριμου καρπού είναι παχύρευστο με λιπώδη σύσταση και γεύση. Είναι φανερό ότι το στάδιο της ωρίμανσης δε συμπίπτει χρονικά με όλο τον καρπό, ακόμα και του ίδιου δέντρου. Η συλλογή του ελαιόκαρπου γίνεται με τους εξής τρόπους: Συλλογή με τα χέρια κατευθείαν από το έδαφος. Συλλογή με ραβδισμό. Συλλογή του καρπού με κούνημα του δέντρου. Συλλογή του καρπού με μηχανικά μέσα.

25 Η παραγωγή του ελαιολάδου Όπως και για τη συλλογή του καρπού της ελιάς, έτσι και για την παραγωγή του ελαιολάδου, οι βασικές διαδικασίες δεν έχουν αλλάξει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, παρ όλο που η τεχνολογία έχει φυσικά εξελιχθεί με στόχο την καλύτερη ποιότητα και την αποδοτικότερη παραγωγή. Όπως είναι φυσικό τα πρώτα χειροκίνητα ελαιοτριβεία της αρχαιότητας δεν είχαν τη δυνατότητα ν αποδώσουν επαρκείς ποσότητες ελαιολάδου, με αποτέλεσμα τη μόνιμη αναζήτηση για τις σύγχρονες μορφές ελαιοτριβείων. Σημαντική κατάκτηση στην τεχνολογική εξέλιξη του ελαιοτριβείου αποτέλεσε το ελαιοτριβείο με μονολίθι, που στηριζόταν στην κυκλική κίνηση μιας κυλινδρικής μυλόπετρας με ανθρώπινη υποκίνηση ή τη βοήθεια ζώων.

26

27 Η κίνηση με το βάρος της μυλόπετρας είχε σαν αποτέλεσμα την καλύτερη πολτοποίηση του καρπού. Ο τύπος αυτός εκσυγχρονίστηκε και κυριάρχησε στη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο και έφθασε ν αποτελεί τον παραδοσιακό τύπο ελαιοτριβείου που συναντούμε μέχρι και πριν λίγα χρόνια στην ελληνική επαρχία. Σήμερα, τα ελαιοτριβεία αυτά κατέχουν σημαντική θέση στην παραδοσιακή, βιομηχανική αρχιτεκτονική και γίνονται αντικείμενο λαογραφικής και αρχιτεκτονικής μελέτης. Στα σύγχρονα ελαιοτριβεία η σύνθλιψη του καρπού δε στηρίζεται πλέον στην τεχνική της μυλόπετρας και σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις σημειώνονται στα ελαιοπιεστήρια και στον τρόπο διαχωρισμού του ελαιολάδου ο οποίος γίνεται πλέον με φυγόκεντρο κίνηση.

28 Όπως φαίνεται στην εικόνα, τα στάδια επεξεργασίας του ελαιοκάρπου σ ένα φυγοκεντρικό ελαιουργείο είναι: 1. Το πλύσιμο. Γίνεται αφού διαχωριστούν τα φύλλα και άλλα ελαφρά σώματα με ειδικό αποφυλλωτή. Το καλό πλύσιμο του ελαιοκάρπου είναι απαραίτητο για ανώτερη ποιότητα του τελικού προϊόντος και προστασία των μηχανημάτων. 2. Άλεση. Γίνεται σε ειδικό μύλο με οδοντωτούς τροχούς που συνθλίβουν τον ελαιόκαρπο και τον πυρήνα. Η μεταξύ τους απόσταση ρυθμίζεται ανάλογα με το μέγεθος του ελαιοκάρπου.

29 3. Μάλαξη. Μετά την άλεση η ελαιομάζα έρχεται σε ειδικές ανοξείδωτες δεξαμενές με διπλά τοιχώματα που θερμαίνονται με κυκλοφορία ζεστού νερού. Εκεί η ελαιομάζα θερμαίνεται στους C και μαλάσσεται για περίπου 30 λεπτά σε ειδικούς περιστροφικούς μαλακτήρες. Με τη μάλαξη απελευθερώνεται το ελαιόλαδο και διευκολύνεται ο διαχωρισμός του στο επόμενο στάδιο.

30 4. Τελικός διαχωρισμός. Το λάδι από το διαχωριστήρα προωθείται σε άλλου τύπου φυγοκεντρικό διαχωριστήρα για τον τελικό διαχωρισμό. Τα υπόλοιπα φυτικά υγρά του πρώτου διαχωριστήρα προωθούνται επίσης σε άλλο διαχωριστήρα για παραλαβή ελαιολάδου που τυχόν περιέχεται σε μικροποσότητες ή ίχνη.

31 5. Εξαγωγή λαδιού. Όταν συμπληρωθεί η μάλαξη, η ελαιοζύμη προωθείται με ειδική ρυθμιζόμενη αντλία στον οριζόντιο ή κάθετου τύπου διαχωριστήρα, αφού προηγουμένως αραιωθεί με κατάλληλη ποσότητα νερού. Εκεί διαχωρίζεται σε τρία μέρη: το λάδι, άλλα φυτικά υγρά του καρπού και την πούλπα. Το κύριο υποπροϊόν των ελαιουργείων και των δυο τύπων είναι η πούλπα του καρπού της ελιάς (ελαιοπυρήνας). Αφού αποξηρανθεί, μεταφέρεται στα πυρηνελαιουργεία όπου με εκχύλιση με οργανικούς διαλύτες λαμβάνεται το λάδι που έχει απομείνει το πυρηνέλαιο.

32

33 ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Ονομασίες και ορισμοί των ελαιολάδων και πυρηνελαίων που αναφέρονται στο άρθρο 35 του Κανονισμού της Ε.Ο.Κ. 136/66

34 1)Παρθένα ελαιόλαδα: Ελαιόλαδα που λαμβάνονται από τον ελαιόκαρπο αποκλειστικά με μηχανικές ή άλλες φυσικές μεθόδους οι οποίες δεν συνεπάγονται αλλοίωση του ελαίου. Αυτά τα έλαια κατατάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες και λαμβάνουν τις ακόλουθες ονομασίες: α)εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα: παρθένο ελαιόλαδο του οποίου η οξύτητα είναι 0-1 %. Έχει ευχάριστο άρωμα και θαυμάσια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση που πρόκειται να αγοράσουμε συσκευασμένο ελαιόλαδο, θα πρέπει να αναζητήσουμε την ένδειξη «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο». Είναι ουσιαστικά ο χυμός της ελιάς. Αποτελεί την καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου και ίσως τη μοναδική που πρέπει να χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας.

35 γ)κοινό παρθένο ελαιόλαδο: παρθένο ελαιόλαδο του οποίου η οξύτητα είναι 2,1-3,3 %. Έχει στιβαρή γεύση, έντονη οσμή και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά όχι ιδιαίτερα αποδεκτά από το μέσο καταναλωτή. δ)μειονεκτικό (λαμπάντε) παρθένο ελαιόλαδο: παρθένο ελαιόλαδο του οποίου η οξύτητα είναι μαγαλύτερη από 3,3.Έχει πολύ άσχημα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και χρησιμοποιείται προκειμένου να ραφιναριστεί και να παραλάβουμε το εξευγενισμένο ή ραφινέ ελαιόλαδο.

36

37 2) Εξευγενισμένο ελαιόλαδο: ελαιόλαδο λαμβανόμενο από εξευγενισμό παρθένου ελαιολάδου του οποίου η ελεύθερη οξύτητα δεν υπερβαίνει το 0,5 %. Ο εξευγενισμός ή αλλιώς ραφινάρισμα αποτελεί χημική επεξεργασία του μειονεκτικού ελαιολάδου ή άλλου παρθένου ελαιολάδου με άσχημα χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνει τρεις κατεργασίες: την απαλλαγή από τα ελεύθερα λιπαρά οξέα δηλ. εξουδετέρωση, τον αποχρωματισμό και την απόσμηση. 3) Ελαιόλαδο: Έλαιο αποτελούμενο από ανάμιξη εξευγενισμένου ελαιολάδου (ραφινέ) και παρθένων ελαιολάδων εξαιρουμένου του μειονεκτικού, του οποίου η ελεύθερη οξύτητα, δεν υπερβαίνει το 1,5 %. Στα τυποποιημένα ελαιόλαδα αναγράφεται η ένδειξη «ελαιόλαδο». Είναι δηλ. ένα μίγμα από ελαιόλαδο επεξεργασμένο (ραφινέ) και παρθένο ελαιόλαδο.

38 4)Ακατέργαστο πυρηνέλαιο: Έλαιο λαμβανόμενο με κατεργασία ελαιοπυρήνων με διαλύτη. 5)Εξευγενισμένο πυρηνέλαιο: Έλαιο λαμβανόμενο με εξευγενισμό ακατέργαστου πυρηνελαίου, του οποίου η ελεύθερη οξύτητα δεν υπερβαίνει 0,5 %. 6)Πυρηνέλαιο: Έλαιο αποτελούμενο από μείγμα εξευγενισμένου πυρηνελαίου και παρθένων ελαιολάδων, εξαιρουμένου του μειονεκτικού, του οποίου η ελεύθερη οξύτητα δεν υπερβαίνει 1,5 %.

39 Αλλοιώσεις του ελαιολάδου και τρόποι αποθήκευσης Η παρατεταμένη αποθήκευση αλλοιώνει την ποιότητα του. Ο βαθμός αλλοίωσης εξαρτάται από τις συνθήκες αποθήκευσης. Η αλλοίωση του ελαιολάδου κατά την αποθήκευση του οφείλεται κυρίως σε οξειδωτική τάγγιση. Τα προϊόντα της οξείδωσης (κοινώς τάγισμα) αλλοιώνουν οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου προσδίδοντάς του δυσάρεστη οσμή και γεύση, υποβαθμίζουν την ποιότητά του και σε προχωρημένο βαθμό θεωρούνται τοξικά. Οι παράγοντες που υποβοηθούν την οξείδωση του ελαιολάδου είναι: το οξυγόνο, η θερμοκρασία, το φως, τα μέταλλα, η υγρασία, οι χρωστικές του ελαιολάδου κ.α.

40

41 α)οξυγόνο: Η επαφή του ελαιόλαδου με τον αέρα οδηγεί σε οξείδωση. β)θερμοκρασία:υψηλή θερμοκρασία στο χώρο αποθήκευσης επιταχύνει την οξείδωση.επιθυμητή θερμοκρασία αποθήκευσης του ελαιολάδου θεωρείται η θερμοκρασία C. γ) Μέταλλα:Ο σίδηρος (Fe) και ο χαλκός (Cu) αυξάνουν την ταχύτητα οξείδωσης του ελαιολάδου ακόμα και σε ίχνη. δ) Χρωστικές του ελαιολάδου και κυρίως η χλωροφύλλη. ε) Φως: Συμβάλλει κατά πολύ στην οξείδωση ακόμη και απουσία χλωροφύλλης. στ) Υγρασία:Υποβοηθάει τη διαδικασία του ταγγίσματος και προάγει την ανάπτυξη της μούχλας στο λάδι. ζ) Παρουσία ιχνών ταγγισμένου ελαιολάδου στους αποθηκευτικούς χώρους: Ακόμα και ίχνη ταγγισμένου ελαιολάδου της προηγούμενης εσοδείας, σε αποθηκευτικούς χώρους, οδηγούν σε οξείδωση.

42

43 Για την αποθήκευση του ελαιολάδου θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ όψιν μας τα ακόλουθα: Σχολιαστική καθαριότητα των δεξαμενών, βυτίων με ουσίες που διαλύουν τα υπολείμματα λαδιού και στη συνέχεια με άφθονο νερό υπό πίεση. Η αποθήκευση και η εμπορία του ελαιολάδου πρέπει να γίνεται σε επικασσιτερωμένα (λευκοσιδηρά) δοχεία, σε ανοξείδωτες δεξαμενές καθώς και η μεταφορά τους γίνεται με ανοξείδωτα βυτία. Για εύκολη απομάκρυνση της μούργας,η βάση των δεξαμενών πρέπει να έχει σχήμα ανεστραμμένου κώνου. Σε οικιακή χρήση η καλύτερη λύση για την αποθήκευση του ελαιόλαδου είναι επίσης οι μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές. Να αποθηκεύεται το λάδι σε αποθήκες «δροσερές» με χαμηλή θερμοκρασία και προφυλαγμένες από το φως. Η αποθήκη θα πρέπει να αερίζεται εύκολα ώστε και η θερμοκρασία και η υγρασία να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

44

45 Να αποφεύγεται η παρατεταμένη επαφή του ελαιολάδου με τον αέρα. Να αποφεύγεται η έκθεση κατά την αποθήκευση του ελαιολάδου σε πηγές δυσοσμίας γιατί το ελαιόλαδο έχει πολύ μεγάλη απορροφητική ικανότητα. Αν το ελαιόλαδο πρόκειται να αποθηκευτεί σε γυάλινα σκεύη, αυτά θα πρέπει να είναι σκουρόχρωμα ώστε να εμποδιστεί ο παράγοντας «φως» να δράσει και να προκαλέσει οξείδωση. Ακατάλληλα για αποθήκευση είναι τα πλαστικά δοχεία, κυρίως εκείνα που είναι από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).Για το λόγο ότι στα πλαστικά δοχεία το λάδι χάνει σε γεύση και άρωμα και σε ορισμένες περιπτώσεις μολύνεται από καρκινογόνες ουσίες.

46 Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που περισσότερο απ ότι τα άλλα φυτικά έλαια είναι εμπλουτισμένο με φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες (τοκοφερόλες, πολυφαινόλες) και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην οξείδωση λόγω της μικρής περιεκτικότητας του σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ειδικότερα σε επαγγελματικούς χώρους αποθήκευσης, στα ελαιοτριβεία, όλα αυτά πρέπει να τηρούνται σχολαστικά. Οι αποθηκευτικοί χώροι πρέπει να είναι στο υπόγειο του ελαιοτριβείου, γιατί έτσι εξασφαλίζεται η ροή του λαδιού από τα διαυγαστήρια. Για να φτάσει η θερμοκρασία, στο χώρο της αποθήκης στα επιθυμητά επίπεδα πρέπει να υπάρχει κεντρική θέρμανση με θερμοστάτη.

47 Πως θα αγοράσετε ελαιόλαδο Οι Έλληνες καταναλωτές σε αντίθεση με τους άλλους Μεσόγειους, δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση προς το χύμα ελαιόλαδο έναντι του τυποποιημένου. Όλοι οι καταναλωτές είτε εξειδικεύονται σε θέματα κουζίνας είτε όχι, θα πρέπει να ενημερωθούν σχετικά με τους τόπους καλλιέργειας της ελιάς, ελαιοποίησης, συσκευασίας και ποιοτικής κατάταξης του ελαιολάδου. Πριν αγοράσετε λάδι θα πρέπει να αναρωτηθείτε: Τι ποσότητα θα χρησιμοποιήσω; Που θα το χρησιμοποιήσω; Πόσο θέλω να ξοδέψω; Ποια γεύση και ποιο άρωμα μου αρέσει;

48

49 Αν έχετε σκοπό να αγοράσετε χύμα ελαιόλαδο καλό είναι να γνωρίζετε τους παραγωγούς. Ακόμη καλύτερα θα ήταν να πάτε να αγοράσετε το ελαιόλαδο, εφόσον αυτό είναι δυνατό, από τον τόπο παραγωγής του. Κάνετε μερικές ερωτήσεις στον παραγωγό και μην αρκεσθείτε στο τυπικό «το δικό μας είναι καλό γιατί είναι σπιτικό». Ρωτήστε σχετικά με την καλλιέργεια των ελαιώνων του, την ποικιλία ελιάς, τον τρόπο συγκομιδής καθώς και τις μεθόδους ελαιοποίησης. Την οξύτητα του σίγουρα θα σας την πει μόνος του μια και είναι το σύνηθες κριτήριο. Συνήθως θα παραλάβετε το λάδι είτε σε ανοξείδωτα δοχεία είτε σε πλαστικά μπιτόνια. Μπορείτε όμως να απαιτήσετε να σας το συσκευάσει στα δικά σας δοχεία αποθήκευσης. Μην ξεχνάτε ότι τα καλύτερα είναι τα ανοξείδωτα. Είναι δικαίωμα σας να δοκιμάσετε πριν αγοράσετε.

50 Ένα βιολογικής καλλιέργειας ελαιόλαδο, ή ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ακριβότερο, όμως είναι ότι καλύτερο για την υγεία. Πάρτε τα δοχεία ή τα μπουκάλια στα χέρια σας. Το χρώμα του ελαιόλαδου πρέπει να είναι πρασινοκίτρινο ή πράσινο.αν είναι κίτρινο καλύτερα να μη το αγοράσετε, γιατί πιθανότατα να είναι ταγγισμένο.να θυμάστε ότι σίγουρα ένα ελαιόλαδο συσκευασμένο σε σκούρο μπουκάλι έχει το πλεονέκτημα να προστατεύεται από το φως και τον ήλιο.

51 Διαβάζοντας την ετικέτα Πριν επιλέξετε το ελαιόλαδο που θα αγοράσετε, πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά την ετικέτα: Τον τύπο του ελαιολάδου (εξαιρετικό παρθένο, παρθένο, απλό ελαιόλαδο κουπέ κ.λ.π.) Αυτό προϋποθέτει ότι είστε ενημερωμένοι για τις ποιότητες. Τους βαθμούς οξύτητας ή αν η καλλιέργεια είναι βιολογική. Την ποσότητα του ελαιόλαδου που περιέχεται στο μπουκάλι, σε λίτρα ή εκατοστά λίτρου. Τη χώρα προέλευσης, μια και στην Ελλάδα έχουν κάνει την εμφάνιση τους τελευταία Ισπανικά και Ιταλικά ελαιόλαδα. Τις ενδείξεις για την τοπική προέλευση του ελαιόλαδου. Το όνομα και τη διεύθυνση του τυποποιητή Την ημερομηνία συσκευασίας και την ημερομηνία λήξης. Το διάστημα διατήρησης του ελαιόλαδου δεν πρέπει να ξεπερνά τους μήνες, γιατί σίγουρα στο μεταξύ θα επέλθουν κάποιες αλλοιώσεις. Τις οδηγίες για τις συνθήκες διατήρησης.

52

53

54 Θέματα γευσιγνωσίας ελαιολάδου Το καλό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει γεύση και μυρωδιά που θυμίζουν: Λεμόνι ή άλλα εσπεριδοειδή (σπάνιο και πολύ επιθυμητό) Μήλο Πιπέρι μαύρο, λευκό ή ροζ (δηλ.άρωμα με σπίρτο) Χόρτα φρεσκοκομμένα Αμύγδαλα φρέσκα ή μόλις καβουρδισμένα Ευπρόσδεκτη πικρίλα, δριμεία μα διόλου αποκρουστική, που χαρακτηρίζει τα αγουρέλαια

55 Το κακό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει γεύση και μυρουδιά που θυμίζουν: Σκόνη, βρεγμένο χώμα, διότι οι καρποί συλλέχθηκαν μαζί με λάσπη. Μούχλα Ταγγισμένα καρύδια Αγγούρια, επειδή το λάδι παρέμεινε ερμητικά κλεισμένο επί μακρόν σε τενεκέ από λευκοσίδηρο Καμένο, διότι η σύνθλιψη του ελαιόκαρπου έγινε σε ανεπίτρεπτα υψηλή θερμοκρασία Ταγκό, διότι οξειδώθηκε. Μούργα, γιατί το δοχείο αποθήκευσης δεν καλοπλύθηκε. Κλεισούρα, συμβαίνει όταν οι ελιές παραμείνουν για πολύ μέσα, στα σακιά πριν το ελαιοτριβείο.

56 Τυποποιημένο ελαιόλαδο και έλεγχοι νοθείας Το πλεονέκτημα του τυποποιημένου ελαιολάδου έναντι του μη συσκευασμένου είναι ότι στο συσκευασμένο ελέγχεται η ποιότητά του, καθώς και η περίπτωση της νοθείας σε εξειδικευμένα χημικά εργαστήρια. Άλλωστε πολύ συχνά δέχεται αγορανομικούς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις αισχροκέρδειας και οι υπεύθυνοι να υποστούν τις συνέπειες. Σαφώς δύσκολα μια εταιρία διακινδυνεύει τη φήμη της ώστε το λάδι που συσκευάζει να μη συμβαδίζει με τις ενδείξεις της ετικέτας. Η νοθεία του ελαιόλαδου μπορεί να γίνει με κάποιο φτηνότερο λάδι όπως πυρηνέλαιο, σπορέλαιο ή ελαιόλαδο ραφινέ.

57

58 Ελαιόλαδο και υγεία Ο οργανισμός μας για να επιτελέσει τις απαραίτητες ενέργειές του, προσλαμβάνει από το περιβάλλον του θρεπτικές ουσίες, νερό, άλατα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τα λιπίδια αποτελούν μια από τις τρεις κύριες κατηγορίες θρεπτικών ουσιών. Οι άλλες δύο είναι οι υδατάνθρακες και οι πρωτεϊνες. Οι διάφορες μορφές λιπιδίων είναι οι εξής: α)η χοληστερίνη, β)τα λιπαρά, γ)οι προσταγλαδίνες, δ)τα τριγλυκερίδια, στ)οι βιταμίνες. Τα είδη των λιπαρών: Υπάρχουν τρία είδη λιπαρών που προσλαμβάνονται με την τροφή μας και διακρίνονται σύμφωνα με τη σύνθεσή τους, σε κορεσμένα, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα.

59

60 Τα μονοακόρεστα λιπαρά δεν αυξάνουν τη χοληστερίνη του αίματος και σε ορισμένες περιπτώσεις βοηθούν στη μείωσή της. Πολυακόρεστα είναι τα λιπαρά που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες σε ορισμένα φυτικά έλαια καθώς και σε λιπαρά ψάρια. Κορεσμένα λιπαρά είναι αυτά που έχουν την τάση να αυξάνουν τη χοληστερίνη του αίματος και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια. Βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα λιπαρά κρέατα, στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η παρουσία των λιπαρών είναι αναγκαία για την απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό. Την καλύτερη δράση στον οργανισμό την έχουν τα μονοακόρεστα που δεν είναι ευάλωτα σε οξειδωτική δράση και δεν αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης.

61 Ο ρόλος του ελαιολάδου στη διατροφή Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο με μονοακόρεστα λιπαρά, σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες (οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που οφείλονται σε οξείδωση των στοιχείων τους). Η ισορροπημένη του σύνθεση που αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από το μονοακόρεστο λιπαρό ελαϊκό οξύ και επαρκή ποσότητα από πολυακόρεστα λιπαρά καθώς και η υψηλή του ποσότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες το καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα αν όχι το σημαντικότερο διατροφικό προϊόν. Η αναλογία του μάλιστα σε λιπαρά είναι παρόμοια με εκείνη του μητρικού γάλακτος. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το ελαιόλαδο υφίσταται τις λιγότερες αλλοιώσεις από όλα τα λίπη και τα έλαια κατά τη θέρμανση. Μπορούμε να τηγανίζουμε με το ίδιο ελαιόλαδο 8 φορές, συνολικά 3 ώρες.

62

63 Ως βασική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών το ελαιόλαδο βοηθά: Στη μείωση της κακής χοληστερίνης στο αίμα. Στη διατήρηση της περιεκτικότητας του αίματος σε «καλή»χοληστερίνη. Στην πρόληψη φραγής των αρτηριών και κατά συνέπεια στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και εγγεφαλικών επεισοδίων. Στη θεραπεία του έλκους του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου, αφού διευκολύνει την πέψη. Στο σωστό μεταβολισμό των διαβητικών και κατά συνέπεια στην ισορροπία των τιμών του σακχάρου. Στην πρόληψη του καρκίνου, λόγο των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Παίζει σημαντικό ρόλο στην σωστή ανάπτυξη των οστών και του εγκεφάλου των παιδιών. Αποτρέπει την απώλεια μνήμης και τη μείωση των διανοητικών ικανοτήτων που εμφανίζονται σε άτομα προχωρημένης ηλικίας. Βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος. Δίνει λάμψη στα μαλλιά.

64 Αποτελέσματα δημοσκόπησης Θέμα: «Τι χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά της περιοχής, χύμα ή τυποποιημένο ελαιόλαδο; Χρησιμοποιούν σπορέλαια στη διατροφή τους;» Αστακός: Το 60% των νοικοκυριών χρησιμοποιεί χύμα ελαιόλαδο κυρίως δικής τους παραγωγής. Το 14% χύμα και τυποποιημένο ελαιόλαδο. Το 26% μόνο τυποποιημένο ελαιόλαδο. Το 68% χρησιμοποιεί σπορέλαιο.

65 Βασιλόπουλο: Καραϊσκάκης: Χρυσοβίτσα: Το 100% χρησιμοποιεί χύμα ελαιόλαδο δικής τους παραγωγής. Το 29% χρησιμοποιεί σπορέλαιο. Το 100% χρησιμοποιεί χύμα ελαιόλαδο δικής τους παραγωγής. Το 17% χρησιμοποιεί σπορέλαιο Το 91% χρησιμοποιεί χύμα ελαιόλαδο δικής τους παραγωγής. Το 9% χρησιμοποιεί τυποποιημένο ελαιόλαδο. Το 32% χρησιμοποιεί σπορέλαιο

66 Αναλύσεις δειγμάτων περιοχής 54% : εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (οξύτητα : 0-1 %) 30% : παρθένο ελαιόλαδο (οξύτητα : 1-2 %) 8% : εκλεκτό ελαιόλαδο (οξύτητα : 2-3,3 %) 8% : μειονεκτικό ή βιομηχανικό ελαιόλαδο (οξύτητα: >3,3%)

67 Το Μεσογειακό Πρότυπο Διατροφής Ήδη ήταν γνωστό από παλιά, ότι οι πληθυσμοί της Μεσογείου, ζούσαν περισσότερο και έπασχαν από λιγότερες ασθένειες συγκρινόμενοι με τους πληθυσμούς άλλων περιοχών. Με την πρόοδο των βιοϊατρικών επιστημών, αλλά και των επιδημιολογικών μεθόδων, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και με τη συνεργασία των διαφόρων χωρών, άρχισαν πολλές μελέτες επιδημιολογικού χαρακτήρα, στην προσπάθεια να αποκαλυφθούν παράγοντες οι οποίοι σχετίζονταν με την ύπαρξη ή την εξέλιξη διαφόρων νόσων. Λόγω της σχετικά μεγάλης επίπτωσης καρδιοπαθειών και καρκίνου, πολλές από τις μελέτες αυτές επικεντρώθηκαν στις δύο αυτές μάστιγες του σύγχρονου κόσμου.

68

69 Μια τέτοια μελέτη είναι η μελέτη των επτά χωρών από τον Ancel Keys. Η μελέτη των επτά χωρών είναι μια τεράστια επιδημιολογική μελέτη σε άτομα, η οποία έγινε στις δεκαετίες 1950 και Μελετήθηκαν κάτοικοι επτά διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών: Κρήτης και Κέρκυρας, Δαλματικών ακτών, Κάτω Ιταλίας, Ολλανδίας, ΗΠΑ και Ιαπωνίας, αναφορικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την επίπτωση διαφόρων ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος. Αναφορικά με τις καρδιοπάθειες φαίνεται ότι όλες οι Μεσογειακές χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη (Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα), έχουν πολύ μικρότερη θνησιμότητα από ότι οι Βόρειες χώρες. Σχετικά με τη θνησιμότητα από καρκίνο, οι ίδιες χώρες παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερη θνησιμότητα από ότι οι ΗΠΑ, οι Βόρειες χώρες, ή η Ιαπωνία.

70

71 Επί τη βάσει των στοιχείων αυτών, προετάθη ο όρος «Μεσογειακή Δίαιτα» αναφερόμενος στον τρόπο διατροφής του πληθυσμού των χωρών που περιβάλλουν τη λεκάνη της Μεσογείου. Τέλος, η Κρήτη, διαφοροποιείται περαιτέρω, ιδιαίτερα αναφορικά με τις καρδιοπάθειες. Μελέτη των αποτελεσμάτων της έρευνας δείχνει ότι η συχνότητα των καρδιοπαθειών και της ολικής θνησιμότητας του πληθυσμού, και λιγότερο των θανάτων από νεοπλασίες, είναι πολύ χαμηλότερη στην Κρήτη, ακόμα και συγκρινόμενη με αυτή άλλων Μεσογειακών πληθυσμών. Η Κρητική Δίαιτα διαφέρει πράγματι από τη Μεσογειακή ως προς την κατανάλωση ψωμιού και αλκοόλ (είναι χαμηλότερη) ενώ η κατανάλωση οσπρίων, φρούτων και λαδιού είναι σημαντική υψηλότερη, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο διάγραμμα:

72

73 15 χρόνια μετά την παρουσίαση του βιβλίου του Ancel Keys για την Μεσογειακή δίαιτα, μια ομάδα ερευνητών από την Ελλάδα και την Αμερική αναδεικνύουν την διαιτητική πυραμίδα της Μεσογείου σαν ένα πολιτισμικό μοντέλο υγιεινής διατροφής, που βασίζεται στην Κρητική δίαιτα της δεκαετίας του 60. Στην πυραμίδα αυτή εμφανίζεται μια πληθώρα φυτικών τροφών (λαχανικά, ψωμί, άλλα δημητριακά, πατάτες, σπόροι, καρύδια, φρέσκα φρούτα σαν προϊόντων, κυρίως υπό τη μορφή γιαουρτιού και Πυραμίδα διατροφής καθημερινό επιδόρπιο) και γαλακτοκομικών τυριού.

74

75 Ένα σύνολο περίπου 22 με 23 μικρομερίδων πρέπει να καταναλώνονται ημερήσια σε τρία ή τέσσερα γεύματα. Σε πολύ αδρή προσέγγιση, μία μικρομερίδα είναι περίπου το μισό της μερίδας όπως αυτή καθορίζεται με τις Ελληνικές αγορανομικές διατάξεις, δηλαδή περίπου το μισό της μερίδας εστιατορίου. Έτσι μία μικρομερίδα αδρά αντιστοιχεί σε: μία φέτα ψωμιού (25 g) 100 g πατάτες μισό φλιτζάνι του τσαγιού (δηλαδή g) μαγειρευμένου ρυζιού ή ζυμαρικών ένα φλιτζάνι του τσαγιού ωμά φυλλώδη λαχανικά ή μισό φλιτζάνι από τα υπόλοιπα λαχανικά, είτε μαγειρευμένα είτε ψιλοκομμένα (δηλαδή περίπου 100 g από τα περισσότερα λαχανικά) ένα μήλο (80 g), μία μπανάνα (60 g), ένα πορτοκάλι (100 g), 200 g πεπόνι ή καρπούζι, 30 g σταφύλια ένα φλιτζάνι του τσαγιού γάλακτος ή γιαουρτιού 30 g τυριού 1 αυγό περίπου 60 g μαγειρευμένου άπαχου κρέατος ή ψαριού, ένα φλιτζάνι του τσαγιού (δηλαδή 100 g) μαγειρευμένων ξηρών φασολιών

76

77 ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Μια μικρομερίδα αντιστοιχεί στο μισό της μερίδας που καθορίζουν οι αγορανομικές διατάξεις. 1 η Ομάδα: «Κρέας-αυγό-ψάρι-θαλασσινά» 2 η Ομάδα: «Γάλα-τυριά-γιαούρτι» 3 η Ομάδα: «Λιπίδια» 4 η Ομάδα: «Ψωμί και προϊόντα δημητριακών» 5 η Ομάδα: «Φρούτα και λαχανικά»

78

79 Κρέας-αυγό: Η κατανάλωση πουλερικών, αυγών και κόκκινου κρέατος δεν θα πρέπει να ξεπερνά, κατά μέσο όρο, τη μία μικρομερίδα την ημέρα ή την μία πλήρη μερίδα κάθε δεύτερη μέρα. Παραπέρα μείωση δε φαίνεται να απειλεί την υγεία των ενηλίκων. Το κρέας των πουλερικών προτιμάται από το κόκκινο κρέας, ενώ τα αυγά συμπεριλαμβανομένων και αυτών που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα τέσσερα την εβδομάδα. Κατά συνέπεια ένα άτομο μπορεί να καταναλώνει 3 αυγά την εβδομάδα και 2 μερίδες πουλερικών.μας δίνουν σίδηρο, φώσφορο και βιταμίνες Β. Τα αυγά και το συκώτι περιέχουν βιταμίνη Α. Δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες γιατί είναι πλούσια σε λιπαρά. Ψάρια-θαλασσινά: Θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν το κρέας και τα αυγά. Συνιστάται κατανάλωση 5-6 μικρομερίδων την εβδομάδα.

80

81 Είναι τρόφιμα με μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι πλούσια σε ουσίες που συντελούν στην ανάπτυξη του σώματος, αλλά έχουν επιπρόσθετα το ασβέστιο που κάνει γερά κόκαλα και δόντια και βοηθάει στην ανάπτυξη των νέων. Πρέπει να υπάρχουν καθημερινά στην τροφή σε ποικίλες μορφές. Κατανάλωση κατά μέσο όρο δύο μικρομερίδων ημερησίως με τη μορφή τυριού, παραδοσιακού γιαουρτιού και γάλακτος, φαίνεται να είναι συμβατή με την υγεία και τις γαστρονομικές συνήθειες των Ελλήνων.

82 ΟΜΑΔΑ 3 ΛΙΠΙΔΙΑ

83 Τα λιπίδια προσδίδουν νοστιμιά στα γεύματα, αλλά και ενέργεια στον οργανισμό. Έχουν ζωϊκή και φυτική προέλευση. Σ αυτά ανήκουν το ελαιόλαδο, τα σπορέλαια, η μαργαρίνη, το βούτυρο, τα λίπη. Διαφέρουν ως προς το βαθμό κορεσμού. Περισσότερο ακόρεστα είναι τα ρευστά (έλαια) και περισσότερο κορεσμένα τα στερεά. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και η μοναδική του σύσταση το κάνει ένα ιδιαίτερο προϊόν και μάλιστα θα πρέπει να είναι το μοναδικό λιπίδιο που χρησιμοποιείται στην κουζίνα μας.

84

85 Καθημερινά θα πρέπει να καταναλώνονται κατά μέσο όρο, οκτώ μικρομερίδες δημητριακών ή προϊόντων τους, συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού. Το ψωμί ακόμη και σήμερα είναι η βάση για τη διατροφή μας. Είναι πλούσια σε πρωτεϊνες. Περιέχουν σίδηρο καθώς και βιταμίνες Β. Τα ξερά όσπρια (φασόλια, φακές, μπιζέλια), είναι πολύ πιο θρεπτικά από το ρύζι και τα ζυμαρικά. Οι πατάτες διατροφικά κατατάσσονται στα δημητριακά. Οι σύγχρονες διατροφικές οδηγίες υπαγορεύουν την αποφυγή κατανάλωσης περισσότερων των τριών μικρομερίδων την εβδομάδα.

86 ΟΜΑΔΑ 5 ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

87 Συνιστάται η κατανάλωση περίπου έξι μικρομερίδων λαχανικών και τριών μικρομερίδων φρούτων καθημερινά. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες από βιταμίνες Α και C,αντιοξειδωτικά καθώς επίσης ασβέστιο, κάλιο, καρωτινοειδή και φολλικό οξύ. Τα χόρτα κατατάσσονται στα λαχανικά και αποτελούν μέρος της παραδοσιακής διατροφής του Έλληνα. Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών.

88

89 Ζάχαρη-Γλυκά: Όχι παραπάνω από τρις μικρομερίδες την εβδομάδα. Το νερό δε δίνει ενέργεια στον οργανισμό (συνεπώς δεν έχει θερμίδες), όμως του είναι απαραίτητο και αποτελεί σημαντική πηγή απαραίτητων στοιχείων, όπως το ιώδιο και το φθόριο. Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ανωτέρου πεπτικού συστήματος, ιδιαίτερα μεταξύ των καπνιστών, είναι η βασική αιτία κίρρωσης του ήπατος και ενδέχεται να συμβάλλει στην αιτιολογία του καρκίνου του μαστού και ίσως του εντέρου.

90 Για τους παραπάνω λόγους πρέπει το άτομο της Μεσογειακής κοινωνίας : να τρώει περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά να τρώει λιγότερο κρέας και περισσότερο πουλερικά και ψάρια να τρώει λιγότερα λιπίδια και ιδίως κορεσμένα (ζωϊκά) να τρώει λιγότερο βούτυρο, αυγά, αλλαντικά και άλλα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη να τρώει λιγότερη ζάχαρη (κρυμμένη και φανερή) να τρώει λιγότερο αλάτι να αποφεύγει τα σακχαρούχα αναψυκτικά να παίρνει πλούσιο πρωϊνό

91 Ομάδα Αγωγής Υγείας (Τάξη Γ Γυμνασίου) Βότσης Παναγιώτης Καρακώστα Χρυσούλα Σαμαρά Γιαννούλα Ευαγγελάτος Παναγ. Καρακώστα Σταυρούλα Τσιώλη Ειρήνη Καϊμακάς Γιώργος Μαργώνη Θεοδώρα Στεργιάτου Αγγελική Καβαλιεράτος Ευστρ. Μακρή Αθανασία Στεργιάτου Γεωργία Καλαντζή Βασιλική Κονιδάρη Ελένη Τόμπας Ιωάννης Βλαχοπάνου Κατίνα Κυριάκου Βάσια Στρατομήτρος Κων/νος Βλαχοπάνου Κων/να Παπαζήσης Ιωάννης Σαλτογιάννη Βασιλική Βλαχοπάνου Ανδρον. Λιβάνη Ευτυχία Χελώνα Ευδοκία Ζαβιτσάνου Βασιλική Ρηγάλου Μαρία Ρηγάλου Θέμις Καλαντζή Κων/να

92

93 Ευχαριστούμε πολύ: - Τη Συνεταιριστική Οργάνωση «ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ» για τη φιλοξενία και την ξενάγηση. - Τον κ. Κούγγελη ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου στο Καραϊσκάκη. - Τις εταιρείες «ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ», «ΜΙΝΕΡΒΑ» & «ΕΛΑΪΣ» για τα προϊόντα που μας διέθεσαν και τα οποία εκθέτουμε σήμερα.

Ελαιόλαδο. από Φιλοπεριβαλλοντικά Συστήματα Διαχείρισης

Ελαιόλαδο. από Φιλοπεριβαλλοντικά Συστήματα Διαχείρισης Ελαιόλαδο από Φιλοπεριβαλλοντικά Συστήματα Διαχείρισης Γιατί Ελαιόλαδο και γιατί από Φιλοπεριβαλλοντικά Συστήματα Διαχείρισης; Δεν υποβαθμίζει: - το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους - τη βιολογική αξία

Διαβάστε περισσότερα

Διακρίνονται σε: λίπη (είναι στερεά σε συνήθεις θερμοκρασίες) έλαια (είναι υγρά)

Διακρίνονται σε: λίπη (είναι στερεά σε συνήθεις θερμοκρασίες) έλαια (είναι υγρά) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Λίπη και έλαια: Βασική κατηγορία θρεπτικών υλών που αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας. Είναι ενώσεις που προκύπτουν από την αντίδραση οργανικών οξέων με γλυκερίνη και λέγονται γλυκερίδια

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

Ελαιόλαδο και Καταναλωτής

Ελαιόλαδο και Καταναλωτής Ελαιόλαδο και Καταναλωτής ΕΘΙΑΓΕ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ INTERNATIONAL OLIVE COUNCIL ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΑΝΙΩΝ PREFECTURE OF CHANIA Το ελαιόλαδο είναι ένας φυσικός χυμός που

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος Τα λίπη και έλαια αποτελούν σπουδαία πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Η παρουσία των λιπαρών στις τροφές συντελεί στην αύξηση της ικανότητας κορεσμού

Διαβάστε περισσότερα

Λευκωσία, 6/5/2014. Γιώργος Οικονόμου Γ. Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ

Λευκωσία, 6/5/2014. Γιώργος Οικονόμου Γ. Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ Λευκωσία, 6/5/2014 Γιώργος Οικονόμου Γ. Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ Η ιστορία της ελιάς, η καλλιέργειά της, ο καρπός & ο χυμός της το ελαιόλαδο, συνδέθηκαν άρρηκτα με τους λαούς της Μεσογείου. Η ελιά αγαπάει τη

Διαβάστε περισσότερα

«Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας»

«Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας» «Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας» Ελαιόλαδο και μεσογειακή διατροφή: Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής Γαστρονομική κουλτούρα-δίαιτες-συνταγές Ελαιόλαδο βάση της Μεσογειακής διατροφής Επιβλέπουσες καθηγήτριες:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΦΗΒΕΙΑ- ΑΝΑΓΚΕΣ v Επιτάχυνση ρυθμού ανάπτυξης v Ωρίμανση και αύξηση ιστών v Αποκτά το 20% του ύψους και το 50% του βάρους του ενήλικα, ενώ οι μύες, ο όγκος του αίματος και γενικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ο σύγχρονος ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: Ψωμιά, Δημητριακά, Ρύζι και Μακαρόνια (6 με 11 μερίδες): Οι υδατάνθρακες παίζουν βασικό ρόλο σε όλα τα διαιτολόγια.

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακής Διατροφής

Μεσογειακής Διατροφής mini Οδηγός Μεσογειακής Διατροφής Γιατί Μεσογειακή Διατροφή; Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής των λαών που ζουν σε περιοχές που αναπτύσσονται γύρω από τη Μεσόγειο. Οι επιστημονικές

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής

Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής Η μεσογειακή διατροφή όπως έχει γίνει σήμερα γνωστό από πολλά άρθρα και δημοσιεύματα αποτελεί την βάση μιας υγιεινής διατροφής. Το πρότυπο αυτό διατροφής συναντάται

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44 Γράφει: Κωνσταντίνου Κρήνη, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Τα λαχανικά, τα όσπρια, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, οι ξηροί καρποί, οι ελιές, τα φρούτα, τα θαλασσινά, ο ταραμάς, τα τουρσί ανήκουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤA ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ 4 ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας

Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας Χάρις Μαραθεύτη Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος τηλ: 99-720235 email: harismaratheftis@hotmail.com Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας Τα τελευταία 50 χρόνια οι διατροφικές μας συνήθειες άλλαξαν δραστικά.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ Η χοληστερίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πέτρες της χολής το 1784.Η σχέση της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανακαλύφθηκε στις τελευταίες

ΙΣΤΟΡΙΑ Η χοληστερίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πέτρες της χολής το 1784.Η σχέση της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανακαλύφθηκε στις τελευταίες ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ Η χοληστερίνη ή η χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλης που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων. Μικρότερες ποσότητες χοληστερίνης

Διαβάστε περισσότερα

Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή

Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, υγρό χρυσάφι κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ, ΜSc Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή θρεπτικών συστατικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ : ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ»

ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ : ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ» ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ : ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2013-2014 Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ : Α2 ΛΥΚΕΙΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη των αρωματικών των Ελληνικών ελαιολάδων Τμήμα Χημικών Αναλύσεων & Οργανοληπτικών Δοκιμών

Μελέτη των αρωματικών των Ελληνικών ελαιολάδων Τμήμα Χημικών Αναλύσεων & Οργανοληπτικών Δοκιμών Μελέτη των αρωματικών των Ελληνικών ελαιολάδων 2013-2016. Τμήμα Χημικών Αναλύσεων & Οργανοληπτικών Δοκιμών Δρ. ΑΛΙΚΗ ΓΑΛΗ Επικεφαλής της Οργανοληπτικής Ομάδας ΥΠ.ΟΙΚ.ΑΝ. Οι Ελληνικές ποικιλίες ελιάς Στην

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα αγαπητοί από τους περισσότερους: αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, φουντούκια, κάσιους, κτλ προτιμώνται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος. Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος

Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος. Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος ΔΙΑΤΡΟΦH Η διατροφή στην ζωή του ανθρώπου παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΘΕΜΑ : «Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΘΕΜΑ : «Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ» - 1 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΘΕΜΑ : «Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ» Ο άνθρωπος προσλαμβάνει από το περιβάλλον του τροφές σε στερεά και υγρή μορφή. Τις επεξεργάζεται και ένα μέρος αυτών το παρακρατεί ενώ το υπόλοιπο

Διαβάστε περισσότερα

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας Η διατροφή σημαντικός παράγοντας υγείας!! ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΛΗΡΟΝΟ ΜΙΚΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΘΥΓΕΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Ποιά είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών;

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών; ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Τι είναι οι πρωτεϊνες; Η ονομασία πρωτεϊνες προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και σημαίνει την εξαιρετική σημασία που έχουν οι πρωτεϊνες για την υγεία του ανθρώπινου σώματος. Από την εποχή των Ολυμπιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ Υδατάνθρακες Λίπη Πρωτεΐνες Νερό Ανόργανα συστατικά Βιταμίνες Υπευθ. Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: Γιώργος Δερμιτζάκης Δημήτρης Δημητρουλόπουλος Έλενα Ξενάκη Μαργαρίτα Χατζοπούλου PROJECT Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας Ελαιόλαδο και υγεία ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Λαγουτάρη Ελένη Σούσου

Διαβάστε περισσότερα

Yψηλής ποιότητας Κρητικά προϊόντα ελαιολάδου.

Yψηλής ποιότητας Κρητικά προϊόντα ελαιολάδου. Yψηλής ποιότητας Κρητικά προϊόντα ελαιολάδου. Το Μ Olive Oil BY MOBIAK Με έδρα την Κρήτη, ειδικευόμαστε στη προώθηση υψηλής ποιότητας προϊόντων ελαιολάδου. Στην Κρήτη, η έντονη ηλιοφάνεια, το γόνιμο έδαφος

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των

Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στη Μελέτη των

Διαβάστε περισσότερα

Μέχρι σήµερα γνωρίζατε ότι η κατανάλωση ψωµιού είναι µία απολαυστική και θρεπτική συνήθεια. Από σήµερα η αγαπηµένη σας αυτή καθηµερινή συνήθεια µπορεί να παρέχει στον οργανισµό ακόµη περισσότερα θρεπτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Κ. Ελένη Κοκκίνου Σχολικό Έτος: 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά Ο οργανισμός ενός καπνιστή δέχεται συνεχώς τη βλαπτική δράση του τσιγάρου, είναι φυσικό, λοιπόν, να έχει και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τον οργανισμό ενός μη καπνιστή. Υπάρχουν τροφές που μειώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Ιδέες για ένα σωστό πρωινό

Ιδέες για ένα σωστό πρωινό Ιδέες για ένα σωστό πρωινό Υγιεινή Διατροφή Ισορροπία Ποικιλία Μέτρο Ομάδες τροφίμων Γάλα-γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι) Φρούτα-απλοί υδατάνθρακες Λαχανικά (κυρίως πράσινα φυλλώδη) Ψωμί-αμυλώδη τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ, ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ, ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ, ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Β. Βανδέρα Χημικός Msc, Τεχνικός Υπεύθυνος Εργαστηρίου Ελαιολάδου Μυτιλήνης ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών Menu 16-Ιουνίου έως 4-Ιουλίου 2014 1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών Συσκευασμένο κοκτέιλ Φρούτων σε χυμό. Ροδάκινο, Αχλάδι, Σταφύλι, Ανανάς,Κεράσι, Παπάγια σε χυμό φρούτων.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΔΙΟ 1 : ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΠΟΙΚΙΛΙΑ

ΣΤΑΔΙΟ 1 : ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Η διαμόρφωση της ποιότητας του ελαιολάδου αρχίζει από τον χρόνο που αυτό σχηματίζεται στον ελαιόκαρπο και επηρεάζεται,

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 4η. Έλεγχος αλλοίωσης - νοθείας στο ελαιόλαδο. Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα ΔΕΑΠΤ Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων

Άσκηση 4η. Έλεγχος αλλοίωσης - νοθείας στο ελαιόλαδο. Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα ΔΕΑΠΤ Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων Άσκηση 4η Έλεγχος αλλοίωσης - νοθείας στο ελαιόλαδο Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα ΔΕΑΠΤ Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων Νοθεία στα τρόφιμα Ορισμός Προσθήκη στα τρόφιμα ουσιών που: Απαγορεύεται η χρήση τους ή

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Οι ελιές και το ελαιόλαδο αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής των Ελλήνων από την αρχαιότητα ακόμη. Επίσης αποτελούν ουσιαστικό μέρος της Μεσογειακής δίαιτας για την οποία τόσο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Νίκος Κατσαρός Επιστ.Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ π.πρόεδρος ΕΦΕΤ

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Νίκος Κατσαρός Επιστ.Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ π.πρόεδρος ΕΦΕΤ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Νίκος Κατσαρός Επιστ.Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ π.πρόεδρος ΕΦΕΤ EΙΣΑΓΩΓΗ Στίς 16 Οκτωβρίου 2010 εγκρίθηκε απο την UNESCO η Μεσογειακή Διατροφή ως μέρος της αϋλης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΕ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΕΚΦΕ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΕΚΦΕ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 2014 ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ Αριθμός ομάδας: Ονόματα διαγωνιζομένων: Στοιχεία Διαγωνιζόμενων 1) 2) 3) Σχολείο: Όνομα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η διατροφή των εφήβων»

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η διατροφή των εφήβων» Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η διατροφή των εφήβων» Υπεύθυνη καθηγήτρια: Παχιαδάκη Άννα Ομάδα μαθητών Β Τάξης Λυκείου: Αλεβυζάκη Ευανθία, Καλαγασίδη Βάλια, Καλοειδάς Αντώνης, Λεμονάκης Μάριος, Πετράκης Αντώνης,

Διαβάστε περισσότερα

Ανίχνευση Λιπών Πρωτεϊνών Αμύλου στα τρόφιμα

Ανίχνευση Λιπών Πρωτεϊνών Αμύλου στα τρόφιμα Ανίχνευση Λιπών Πρωτεϊνών Αμύλου στα τρόφιμα Τρόφιμα με λιπίδια Τρόφιμα με πρωτεΐνες Τρόφιμα με υδατάνθρακες Α Γυμνασίου Κεφάλαιο 2 Ενότητα 2.4 Σελ. 45-47 1 Εισαγωγή Πρωτεΐνες Η ονομασία πρωτεΐνες προέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ. Τι είναι οι υδατάνθρακες;

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ. Τι είναι οι υδατάνθρακες; ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Τι είναι οι υδατάνθρακες; Οι υδατάνθρακες είναι τα νομίσματα ενέργειας του σώματός μας. Τα περισσότερα τρόφιμα που τρώμε καθημερινά αποτελούνται από υδατάνθρακες. Ο οργανισμός μας, σπα τους

Διαβάστε περισσότερα

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr!

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! «Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! Πολλές φορές κατά τη διάρκεια μίας δίαιτας αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

Από τους: Χαλάς Μιχάλης Ελευθερία Γεροδήμου Σπύρος Μπίκας Πέτρος Στέλλας Δημοσθένης Μπιτζήλος Κουρούπης Κωνσταντίνος

Από τους: Χαλάς Μιχάλης Ελευθερία Γεροδήμου Σπύρος Μπίκας Πέτρος Στέλλας Δημοσθένης Μπιτζήλος Κουρούπης Κωνσταντίνος Από τους: Χαλάς Μιχάλης Ελευθερία Γεροδήμου Σπύρος Μπίκας Πέτρος Στέλλας Δημοσθένης Μπιτζήλος Κουρούπης Κωνσταντίνος Λίπη και έλαια χαρακτηρίζονται όλα τα κατάλληλα γλυκερίδια των διαφόρων λιπαρών οξέων,

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Μιλή. Λειτουργός Γεωργίας Α Τμήμα Γεωργίας

Ελένη Μιλή. Λειτουργός Γεωργίας Α Τμήμα Γεωργίας Ελένη Μιλή Λειτουργός Γεωργίας Α Τμήμα Γεωργίας To ελαιόδεντρο Η ελιά και τα προϊόντα της στην Κύπρο Olea europea, Oleaceae Αειθαλές, υποτροπικό. Σχήμα και μέγεθος σε δέντρο ή θάμνο Υπεραιωνόβιο Ριζικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ομορφιά, η υγεία και η μακροζωία κρύβονται στη σωστή διατροφή.

Η ομορφιά, η υγεία και η μακροζωία κρύβονται στη σωστή διατροφή. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εδώ και αρκετά χρόνια οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους. Είμαστε αυτό που τρώμε, γιατί τα κύτταρα μας είναι ζωντανά και χρειάζονται για να ζήσουν, να λειτουργήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ. Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις.

ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ. Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις. ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ m Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ Καπνίζεις; Αν καπνίζεις, πόσα τσιγάρα την ημέρα καπνίζεις; Πόσες φορές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Page1 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 10 η ΜΑΙΟΥ 2014 Θέμα: Τρώω σωστά και ισορροπημένα και το απολαμβάνω! «Μεσογειακή Διατροφή και η Αξία

Διαβάστε περισσότερα

«Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr!

«Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr! «Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr! Δεν προκαλεί συμπτώματα, δεν πονάει, δεν προειδοποιεί κι όμως μπορεί να απειλήσει σοβαρά την υγεία μας. Ο λόγος για τη χοληστερίνη που όταν

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα : Οικογενειακή Αγωγή

Μάθηµα : Οικογενειακή Αγωγή ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2004 2005 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 Μάθηµα : Οικογενειακή Αγωγή Ηµεροµηνία: 14 / 06 /05 Τάξη: Β Λυκείου Ονοµατεπώνυµο µαθητή/τριας:... Χρόνος:

Διαβάστε περισσότερα

2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας; 3 (2 μεγάλα και 1 μικρό) 4 (2 μεγάλα και 2 μικρά) 5 (3 μεγάλα και 2 μικρά)

2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας; 3 (2 μεγάλα και 1 μικρό) 4 (2 μεγάλα και 2 μικρά) 5 (3 μεγάλα και 2 μικρά) 1. Ποιον θεωρείτε καλύτερο τρόπο, ώστε ένας αθλητής μειώσει το βάρος του; Να κάνει πιο έντονη προπόνηση Να κάνει περισσότερα μικρά γεύματα 2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ Ασβέστιο Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου Βρέφη 0-12 μηνών Παιδιά 1-3 ετών Παιδιά 4-8 ετών Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών Ενήλικες 19-50 ετών Ενήλικες > 50 ετών Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Διαβάστε περισσότερα

Υπολιπιδαιμική Δίαιτα

Υπολιπιδαιμική Δίαιτα Υπολιπιδαιμική Δίαιτα ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, φρυγανιές, ρύζι Κρουασάν, τσουρέκι, ζαχαρωμένα δημητριακά ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ Αποβουτυρωμένο γάλα, άπαχα τυριά, άπαχο γιαούρτι, ασπράδια αυγού,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Η σημασία των φρούτων και των λαχανικών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 4 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Η σημασία των φρούτων και των λαχανικών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤΆ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 4 ο Η σημασία των φρούτων

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Ζήκος -Γεωπόνος M. Sc ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Ευάγγελος Ζήκος -Γεωπόνος M. Sc ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Ευάγγελος Ζήκος -Γεωπόνος M. Sc ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Οι κύριες αλλοιώσεις του ελαιολάδου είναι : Η υδρόλυση Η οξείδωση Η υδρόλυση συμβαίνει κυρίως στο χρόνο πριν από την παραλαβή του ελαιολάδου

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Σε προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε για τη σχέση σωστής διατροφής και αθλητισμού, διακρίναμε τη σημαντικότητα του ρόλου που διαδραματίζει και επικεντρωθήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

Η Πυραμίδα της Υγιεινής Διατροφής

Η Πυραμίδα της Υγιεινής Διατροφής Η Πυραμίδα της Υγιεινής Διατροφής Η Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής είναι ένας απλός, εικονικός τρόπος για να κατανοήσει κανείς πώς να τρέφεται σωστά σε καθημερινή βάση. Η εικονική αναπαράσταση βοηθά στο να

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος προγράμματος:

Τίτλος προγράμματος: ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Τίτλος προγράμματος: «Ισορροπημένη διατροφή Η αξία του πρωινού» Τάξη: Ε Εκπαιδευτικός: Βασιλική Αντωνογιάννη Σχολικό έτος: 2012-13

Διαβάστε περισσότερα

προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Η καλλιέργεια του αμπελιού στην στην αρχαιότητα Δίαιτα στην Αρχαία Ελλάδα Το Μεσογειακή πρότυπο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Τα παιδιά ρυθμίζουν τη λήψη τροφής έτσι ώστε να ταιριάζει με τις σωματικές ανάγκες σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΡΟΙ ωφέλιμοι για την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

ΣΠΟΡΟΙ ωφέλιμοι για την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΣΠΟΡΟΙ ωφέλιμοι για την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΣΟΥΣΑΜΙ Το σουσάμι αποτελεί φυτικής προέλευσης τρόφιμο, που περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης

Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης Τεχνολογία Επιτραπέζιας Ελιάς Ιστορικά Η Ελιά (Olea europea) είναι από τις σηµαντικότερες καλλιέργειες στην χώρα µας όπως και στην Μεσόγειο γενικότερα. Τα ελαιόδεντρα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Ι. Ελαιοτριβεία, που επεξεργάζονται ελιές και παράγουν ελαιόλαδο, υγρά και στερεά απόβλητα. ΙΙ. Εγκαταστάσεις εξευγενισμού (ραφιναρίες), όπου το μη κατάλληλο

Διαβάστε περισσότερα

Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από

Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από την ποσότητα των υδατανθράκων που αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. 1 http://el.wikipedia.org/ 2 http://www.wikipedia.gr/

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. 1 http://el.wikipedia.org/ 2 http://www.wikipedia.gr/ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η Μεσογειακή διατροφή παρουσιάζει ένα μοντέλο διατροφής στο οποίο διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα της Μεσογείου.Άλλο στην Ισπανία, την Ιταλία,την Ελλάδα και την Γιουγκοσλαβία 1. Επίσης

Διαβάστε περισσότερα

ρ. Αλεξάνδρα Μαρία Μιχαηλίδου Επίκ. Καθηγήτρια Επιστήµης Τροφίµων & ιατροφής Τοµέας Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων Γεωπονική Σχολή Αριστοτέλειο

ρ. Αλεξάνδρα Μαρία Μιχαηλίδου Επίκ. Καθηγήτρια Επιστήµης Τροφίµων & ιατροφής Τοµέας Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων Γεωπονική Σχολή Αριστοτέλειο ρ. Αλεξάνδρα Μαρία Μιχαηλίδου Επίκ. Καθηγήτρια Επιστήµης Τροφίµων & ιατροφής Τοµέας Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων Γεωπονική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Συµβολή του γάλακτος και των

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Παγκύπρια Μέρα Διατροφής 10-5-2009 Ποικιλία - Μέτρο Ισορροπία στην Διατροφή Η Παγκύπρια μέρα Διατροφής που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10/5 (από το 2008) φέτος είναι αφιερωμένη στις βασικές αρχές της διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

Θέλετε να «κόψετε» το κρέας;

Θέλετε να «κόψετε» το κρέας; > της Νεκταρίας Καρακώστα Θέλετε να «κόψετε» το κρέας; Για λόγους οικονομικούς, ηθικούς, θρησκευτικούς, λόγους υγείας και περιβαλλοντικούς, χιλιάδες καταναλωτές αναζητούν τρόπους και λύσεις σε μια προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ βιολογικά τρόφιμα Ως προς τη θρεπτική αξία των τροφίμων

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ βιολογικά τρόφιμα Ως προς τη θρεπτική αξία των τροφίμων ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Ως βιολογικά τρόφιμα χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα που προκύπτουν από ένα ειδικό είδος παραγωγής, τη βιολογική παραγωγή. Η βιολογική παραγωγή αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Τρώμε ό,τι φυσικό και έχρωμο ομορφαίνει το πιάτο μας

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Τρώμε ό,τι φυσικό και έχρωμο ομορφαίνει το πιάτο μας ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Ανσελ Κις, για να περιγράψει το μοντέλο που ακολουθούσαν οι λαοί των Μεσογειακών χωρών. Το 1993 στην διεθνή διάσκεψη για τις Μεσογειακές Διατροφές,

Διαβάστε περισσότερα

Υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή. της παρουσίασης. «Μαθαίνω για τις ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α και Β τάξεων Δημοτικού

Υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή. της παρουσίασης. «Μαθαίνω για τις ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α και Β τάξεων Δημοτικού Υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή της παρουσίασης «Μαθαίνω για τις ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α και Β τάξεων Δημοτικού Διαφάνεια 1: Η παρουσίαση έχει ως σκοπό να εκπαιδεύσει τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΝΗΣΙΑ ΚΡΗΤΗ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑΣΗ 1 Η... ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ... ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η κουζίνα της Μακεδονίας αντανακλά την πολιτισμική και γαστρονομική

Διαβάστε περισσότερα

«Μεσογειακή δίαιτα και υγεία»

«Μεσογειακή δίαιτα και υγεία» «Μεσογειακή δίαιτα και υγεία» «Μεσογειακή δίαιτα και υγεία» Μερόπη Κοντογιάννη Επίκουρη Καθηγήτρια Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής ρ ήμ Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Μεσογειακή δίαιτα

Διαβάστε περισσότερα

Η διαχρονική αξία της ελιάς για την Ελλάδα. Σταύρος Βέμμος Αναπληρωτής Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η διαχρονική αξία της ελιάς για την Ελλάδα. Σταύρος Βέμμος Αναπληρωτής Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Η διαχρονική αξία της ελιάς για την Ελλάδα Σταύρος Βέμμος Αναπληρωτής Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Η ελιά στη σύγχρονη εποχή Η Ελαιοκαλλιέργεια στην σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Μαρία Χασαπίδου Καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτολογίας ΑΤΕΙΘ > 3

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Μαρία Χασαπίδου Καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτολογίας ΑΤΕΙΘ > 3 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η ραγδαία αύξηση των εκφυλιστικών παθήσεων (παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα) στη χώρα μας, που οδηγούν σε αύξηση της νοσηρότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ OΜΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ; Οι άνθρωποι όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν ανάγκη από τροφή και νερό, για να μεγαλώσουν σωστά.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ OΜΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ; Οι άνθρωποι όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν ανάγκη από τροφή και νερό, για να μεγαλώσουν σωστά. ΔΙΑΤΡΟΦΗ Γ 2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ OΜΩΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ; Οι άνθρωποι όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν ανάγκη από τροφή και νερό, για να μεγαλώσουν σωστά. λάδι Στη διατροφή εμπλέκονται οι γονείς, τα παιδιά, οι μάγειροι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Το θέμα της εργασίας μας είναι η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. Ασχοληθήκαμε με τις διατροφικές συνήθειες των αθλητών από την αρχαία Ελλάδα έως και σήμερα. Βρέθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Η νηστεία κάνει θαύματα

Η νηστεία κάνει θαύματα Η νηστεία κάνει θαύματα Έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης δείχνει ότι οι διατροφικές επιταγές της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι άκρως ευεργετικές για την υγεία των παιδιών Οι ειδικοί λένε ότι η αποχή από τις

Διαβάστε περισσότερα

Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών

Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΣΙΑΤΤΑΛΑΣ Η Παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, ύστερα από μελέτες και στη χώρα μας και αλλού, έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή διατροφή. Η Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία. Θέμα: «Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας» Υποθέμα: Είδη και Ποικιλίες Ελιάς - Ελαιοπαραγωγικές περιοχές

Ερευνητική Εργασία. Θέμα: «Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας» Υποθέμα: Είδη και Ποικιλίες Ελιάς - Ελαιοπαραγωγικές περιοχές Ερευνητική Εργασία Θέμα: «Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας» Υποθέμα: Είδη και Ποικιλίες Ελιάς - Ελαιοπαραγωγικές περιοχές Μέλη Ομάδας: Κώστας Αθανασίου Θάνος Βασιλόπουλος Στέφανος Βασιλόπουλος Νίκος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ 9 μητέρες από την Καρδίτσα 33 μητέρες από την Θεσσαλονίκη 58 παιδιά (6 μηνών έως 6 χρονών) Εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Διατροφής- Διαιτολογίας (Καρδίτσα) Ιατρείο κα Πατσούρου (Θεσσαλονίκη)

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα.

Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα. Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα. Γενικά: Τα ಸρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για κάಸε ανಸρώπινο οργανισμό είναι περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη. Κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: α) Αυτά που δίνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 2014-15

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 2014-15 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 2014-15 ΜΕ ΘΕΜΑ: Σωστή διατροφή και άσκηση για τους εφήβους ΚΑΙ ΥΠΟΕΡΩΤΗΜΑ: ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ -ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΦΑΓΗΤΟ -ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

2. Όταν πίνουμε όλοι μαζί λέμε... Καλή όρεξη! τον λογαριασμό, παρακαλώ! στην υγεία μας!

2. Όταν πίνουμε όλοι μαζί λέμε... Καλή όρεξη! τον λογαριασμό, παρακαλώ! στην υγεία μας! 1. Βρέστε την άσχετη λέξη 2. Μήλο/ κιμά/ αχλάδι/ σταφύλι/ καρπούζι 3. Μουσακάς/ γεμιστά/ τζατζίκι/ γάλα/ φασολάδα 4. Μοσχάρι/ χοιρινό/ ψάρι/ κοτόπουλο/ μπριζόλα 5. Αλάτι/ λάχανο/ μαρούλι/ κρεμμύδι/ σκόρδο

Διαβάστε περισσότερα

foodstandard ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

foodstandard ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Ελαιόλαδο Νοµοθεσία - Ελαιόλαδο - Καν. (ΕΚ) αριθ. 1019/2002, για τις προδιαγραφές εµπορίας του ελαιολάδου. (όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει,

Διαβάστε περισσότερα

Υψηλή κατανάλωση οσπρίων Υψηλή κατανάλωση δημητριακών Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών. 57ο Γενικό Λύκειο Αθήνας

Υψηλή κατανάλωση οσπρίων Υψηλή κατανάλωση δημητριακών Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών. 57ο Γενικό Λύκειο Αθήνας Υψηλή κατανάλωση οσπρίων Υψηλή κατανάλωση δημητριακών Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών Υψηλή κατανάλωση οσπρίων. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες και φυσικά λόγω της χαμηλής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ ΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΒΛΑΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ ΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΒΛΑΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ ΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Τρόφιμο ονομάζουμε οποιαδήποτε ουσία ή προϊόν, είτε αυτό έχει υποστεί πλήρη ή μερική επεξεργασία είτε όχι, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακή Οικονομία Τάξη: Γ Γυμνασίου ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Θέμα: Ισοδύναμα Τροφών Τάξη: Γ Γυμνασίου Ημερομηνία: 04/03/08 Χρόνος: 40

Οικιακή Οικονομία Τάξη: Γ Γυμνασίου ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Θέμα: Ισοδύναμα Τροφών Τάξη: Γ Γυμνασίου Ημερομηνία: 04/03/08 Χρόνος: 40 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Θέμα: Ισοδύναμα Τροφών Ημερομηνία: 04/03/08 Χρόνος: 40 Στόχοι: Οι μαθητές να: Να επεξηγούν τι είναι τα ισοδύναμα τροφών και να αποδέχονται οπτικά το μέγεθος της 1 μερίδας Είναι σε θέση

Διαβάστε περισσότερα

Ξηροί Καρποί: Ένας θησαυρός για την υγεία σας!

Ξηροί Καρποί: Ένας θησαυρός για την υγεία σας! Ξηροί Καρποί: Ένας θησαυρός για την υγεία σας! της Αθηνάς Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική ιαιτολόγος- ιατροφολόγος, M.Sc. Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα αγαπητοί από τους περισσότερους: αµύγδαλα, καρύδια,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ οι χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στον οργανισμό για την παραγωγή ενέργειας και τη διατήρηση της ζωής αναβολισμός

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή & εγκυμοσύνη. Νικ. Α. Βιτωράτος, MD Β Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Δ/ντής: Καθηγητής Γ.Κ.

Διατροφή & εγκυμοσύνη. Νικ. Α. Βιτωράτος, MD Β Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Δ/ντής: Καθηγητής Γ.Κ. Διατροφή & εγκυμοσύνη Νικ. Α. Βιτωράτος, MD Β Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Δ/ντής: Καθηγητής Γ.Κ. Κρεατσάς Κύρια χαρακτηριστικά της διατροφής Η διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Η φράουλα είναι ένα από τα πιο γευστικά και θρεπτικά φρούτα της άνοιξης. Σαν φυτό, η φράουλα είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγευμα: Μια απαραίτητη και υγιεινή συνήθεια

Πρόγευμα: Μια απαραίτητη και υγιεινή συνήθεια Πρόγευμα: Μια απαραίτητη και υγιεινή συνήθεια www.cydadiet.org www.iph.com.cy Προσφορά Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου σε συνεργασία με την εταιρεία Iacovos Photiades Foodstuff Suppliers

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

ΥΠΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΥΠΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΥΠΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ 1) ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΟΥ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Εργασία από τους μαθητές της Α1 στα πλαίσια του μαθήματος Αγωγή Ζωής. Δασκάλα: Χρυσοβαλάντω Θουκυδίδου Σχολική Χρονιά: 2015-2016 Οι

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι. Περιεχόμενα 18/06/2014

Στόχοι. Περιεχόμενα 18/06/2014 Ερωτηματολόγιο γνώσεων μεσογειακής διατροφής, ελαιόλαδου 1. Tα βασικά στοιχεία της σωστής διατροφής είναι : Ισορροπία, Μέτρο, Ποικιλία, Μόνο φυτικές τροφές Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής: «Τρώω σωστά και ισορροπημένα

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Η υπέρταση είναι μια «ύπουλη» νόσος η οποία συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα, ωστόσο αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά παράγοντα κινδύνου στην

Διαβάστε περισσότερα

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής.

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής. της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής. Μπορεί να μην έχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως άλλα λαχανικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ «ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ» ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ «ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ» ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ «ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ» ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ «ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ» ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ. Βασίλειος Καμβύσης Χημικός, Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων ΣΕΒΙΤΕΛ

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ. Βασίλειος Καμβύσης Χημικός, Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων ΣΕΒΙΤΕΛ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Βασίλειος Καμβύσης Χημικός, Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων ΣΕΒΙΤΕΛ Τι προσέχουμε στο χωράφι Καλλιεργούμε, λιπαίνουμε, ποτίζουμε, κλαδεύουμε

Διαβάστε περισσότερα